ЗАСІДАННЯ ДЕВ'ЯТНАДЦЯТЕ

Сесійна зала Верховної Ради України

15 травня 2013 року, 10 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.В.РИБАК

ГОЛОВУЮЧИЙ. Доброго ранку, шановні народні депутати! Запрошені та гості Верховної Ради! Прошу народних депутатів підготуватися до реєстрації. Увімкніть систему "Рада".

10:05:34

В залі зареєструвалося 388 народних депутатів. Ранкове засідання Верховної Ради України оголошую відкритим.

Сьогодні день народження народних депутатів – Геращенко Ірина Володимирівна народилася, Джига Микола Васильович і Струк Володимир Олексійович. Давайте поздоровимо всіх з днем народження і побажаємо успіхів і добра (Оплески).

 Прошу сідати. Шановні народні депутати! Відповідно до статті 25 Регламенту, в середу ми маємо 30 хвилин для виступів народних депутатів з внесенням пропозицій, оголошень, заяв, повідомлень. Тому прошу народних депутатів записатися на виступ.

Прошу, фракція "УДАР Віталія Кличка" - Матіос. Мікрофон.

 

10:07:27

МАТІОС М.В.

Прошу передати слово Оксані Продан.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу.

 

10:07:41

ПРОДАН О.П.

Доброго дня, шановний Володимире Васильовичу, шановні колеги! Я хочу звернути увагу всіх нас про те, що основним завданням цієї Верховної Ради  в 2013 році є забезпечення підписання угоди з Європейським Союзом. Для фракції "УДАР" це одне з основних завдань цього року.

І що ми робимо для цього? Мета, з якою фракція "УДАР" Віталія Кличка" прийшла в парламент, - це створити в Україні  економіку рівних можливостей, зробити умови, за яких люди матимуть легальні робочі місця і матимуть достойну оплату праці і достойний рівень життя в Україні. Саме тому ми внесли вже блок законопроектів, якими забезпечуємо в разі їх прийняття можливості людям працювати,  заробляти кошти і відпочивати, лікуватися саме в Україні.

Так, ми внесли законопроект, який вдвічі знижує ставку єдиного соціального внеску. Це дозволить людям легально працювати, це створить тисячі, сотні тисяч легальних робочих місць і дасть людям можливість отримувати соціальний захист від держави, яка сьогодні його тільки обіцяє, але не забезпечує. Ми внесли законопроект, яким передбачаємо відміну тих довідок, які сьогодні збирає кожна людина сотнями, десятками, а іноді і тисячами протягом свого життя. Ми передбачаємо, що для отримання пенсії людині буде достатньо написати заяву в Пенсійний фонд,  а все інше за цю людину, збере документи і підтвердження права на пенсію зробить держава.

Ми передбачаємо, що для того, щоб виготовити паспорт, отримати паспорт, чи вперше, чи закордонний, громадянину України буде достатньо тільки одне – написати заяву  в управління  Міністерства внутрішніх справ і отримати цей паспорт без жодних інших довідок. Тому що держава повинна обслуговувати громадян, а не так, як є сьогодні.

Фракція "УДАР" Віталія Кличка" внесла також законопроект, яким ми передбачаємо, що всі платники податків, які сплатили в повному обсязі свої податки, не повинні платити штрафи за ті звіти, які податкова сьогодні придумує саме для того, щоб штрафи отримували. Ми говоримо, що  відповідальність повинна бути в країні справедлива, і це стосується  і платників податків так само. Ми внесли законопроект прозорості державних закупівель, коли чиновники не зможуть розкрадати мільйони і мільярди гривень в українських громадян.

 Ми внесли проект по закриттю офшорів для того, щоб українські гроші залишалися в українців. Так само це стосується і фермерства, так само це стосується оцінщиків.

Але питання в тому, що сьогодні влада приймає закони, які не дозволяють бізнесу розвиватися і вбивають навіть існуючий бізнес. Це стосується касових апаратів. Сьогодні Міністерство доходів і зборів відмовляється знизити планку по модемам на касові апарати, хоча сьогодні 20 відсотків з початку року платників податку на прибуток уже пішло в тінь. На Миколаїв, на все місто зареєстровано з модемами тільки 300 касових апаратів. Тому я звертаюся…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити.

 

ПРОДАН О.П. …до всіх вас. Давайте до євроінтеграції іти разом і приймати реальні закони, ті, які дійсно зроблять Україну ефективною і європейською країною. І я прошу вас підтримати ті поправки, які будуть розглядатися стосовно відміни модемів на касових апаратах в селах і селищах, де у людей немає Інтернету. Дякую дуже.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Об'єднання "Свобода". Мельник передає слово Іллєнко, народному депутату

 

10:11:28

ІЛЛЄНКО А.Ю.

Андрій Іллєнко, фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода". Шановні колеги, я хотів би розказати про безпрецедентні ситуації, які виникли в останні дні по всій Україні, пов'язані з посиленням репресій проти "Свободи" і проти опозиції загалом. Після подій 9 числа в Тернополі, коли відбулося побиття народних депутатів співробітниками міліції, почалася хвиля репресій. Вчора було затримано і заарештовано на 5 діб 4 людини – активіста "Свободи", які сьогодні знаходяться за ґратами. 

Сьогодні відбувалася акція, точніше, навіть не акція, а прийом громадян, от буквально зараз під обласною, під обласною міліцією в Тернополі і "Беркут" брутальним чином з бійкою розігнав депутатів і не дав їм проводити там прийом громадян. За поданням голови обласної державної адміністрації тернопільської регіонала Хобтяна суд на 2 місяці, уявіть собі, заборонив  проводити усі акції в Тернополі.  Уявіть собі цей маразм, куди ми скочуємося, в яку диктатуру.

 І, власне, що хотілося б сказати ще. Буквально на днях почалася ситуація в Києві, коли певні, невстановлені люди, але ми підозрюємо, хто це, і це, напевно, люди пов'язані з нинішнім режимом, почали влаштовувати таке собі сафарі на активістів "Свободи" в Києві. Буквально вчора був вчинений брутальний напад на Володимира Карася, власне, киянина, на якого напали біля його будинку втрьох з кастетами, побили, повибивали йому зуби, зробили йому струс мозку, посікли йому обличчя. А зробили йому саме тому, що він є рідний брат Євгена Карася, активіста свободівця відомого вуличного активіста і мого помічника-консультанта. Вистежували, били прямо під під'їздом.

Така ж ситуація сталася з Євгеном Мацьком – активістом і фанатом Київського "Динамо", на якого напали прямо на вулиці і вдарили йому кастетом в потилицю, він втратив свідомість.

Власне, це сьогодні відбувається і в місті Києві. І, власне, відбувається, я впевнений при прикритті міліції. Тому що вони знають бази даних, вони знають, де живуть ці люди, вони прослуховують телефони. Перед тим місяць викликали сотні людей на допити по абсурдних оцих справах. Тепер цих людей, яких викликали на допити, вистежують і таким чином намагаються з ними розправитися.

 Але я переконаний, що залякати нас не вдасться. Це вас, я так бачу, в 90-і роки десь там в одному місці заграли. А нас ви не залякаєте і нашу молодь ви не залякаєте своїми бандитськими методами.

Ми звертаємося до Генерального прокурора, до міністра внутрішніх справ негайно вимагаємо розібратися в цій ситуації. Сьогодні тут буде Президент, ми йому будемо про це говорити і не закриєте ви нам рот, будемо з місця кричати, щоб все-таки звернули увагу на цей беспредел і припинився цей маразм, який ви робити. Тому що зараз ви намагаєтесь таким чином розпочати громадянське протистояння в Україні. Але ви нас не злякаєте і не заламаєте, тому що за нами правда, а за вами тільки бабло. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція Компартії України, Бідьовка передає слово народному депутат Левченко.

 

10:14:42

ЛЕВЧЕНКО О.В.

Ольга Левченко, Компартия Украины, город Киев. Уважаемые депутаты, хочу выразить мнение киевлян, которые обратились ко мне как к народному депутату по вопросу медицинской реформы в столице.

В Киеве пилотными районами были два: Днепровский и Дарницкий. Как заверяли реформаторы, реализация предложенной модели реформирования позволит создать четкую систему направлений пациентов и обеспечит взаимодействие между различными уровнями медицинской помощи. При этом полностью сохранится сеть медицинских учреждений, обеспечивающих потребности населения. На деле мы  имеем очередное "покращення". Никто сегодня не видел публичного анализа результатов пилотного проекта. Никто не говорит о недостатках и, тем более, их не исправляет. Не смотря на это, стартует второй этап медицинской реформы. Киеврада своими решениями от 17 апреля распространила медицинскую реформу на все районы столицы. Это решение  не захотели заблокировать столичные депутаты от "Батьківщини" и "УДАРа". Как оказалось, выступить в защиту доступной бесплатной медицины в Киеве некому. Теперь вся столичная медицина ускоренными темпами перейдет на коммерческие рельсы, при этом медицинская помощь становится труднодоступной для обычных киевлян.

Создаваемая система амбулаторий – это все равно, что расставить телефонные будки без телефонов. Вроде бы амбулаторий много, а для дополнительной диагностики человеку нужно объехать полгорода, сделать две, а и три пересадки. Какой больной это выдержит?! А если это ветеран? На самом деле реформа, или как ее теперь называют оптимизация, фактически уничтожает поликлиники и детские, и взрослые. Врачи бьют тревогу – ожидается сокращение числа врачей, особенно специализированных. Нагрузки на семейных врачей вырастут настолько, что они объективно не смогут оказывать качественную помощь.

Я провела встречу с жителями Шевченковского района столицы. Люди со слезами на глазах говорили, что они не в состоянии колесить улицами. У нас есть уже пример смерти человека, которому не была оказана медицинская помощь, в центре Киева. На чьей совести буду жизнь и здоровье жителей столицы? На что годны ваши, уважаемые политики, пожелания здоровья и долгих лет, которые вы произносили буквально неделю назад в честь Дня Победы?

Удивляет и возмущает спешка, в которой принимаются решения о втором этапе реформы. А ведь для подготовки семейного врача, на которого делается основной упор, нужно несколько лет, а не месяцев, как это делается сегодня. Причина лежит на поверхности, основная цель медицинской  реформы в Украине – максимально сократить государственные издержки на  медицину.

Госпожа министр здравоохранения, критикуя требования коммунистов об отмене медицинской реформы, недавно выразилась довольно некорректно: "одно слово языком молоть, а другое - плуг  тянуть". Только вот плуг этот, который вы, госпожа министр, как  вам кажется, тянете, пашет  прямо по живым людям.

Компартия продолжает настаивать…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити.

Народний депутат Кужель, виступає Москаль замість Кужель. Прошу.

 

10:18:18

МОСКАЛЬ Г.Г.

Шановні жителі України!  Шановні колеги народні депутати! За останні три роки економічна, соціальна й політична ситуація в Україні набула загрозливого характеру для  життя громадян. 

Зубожіння населення, відсутність демократичних процесів, корумпованість  органів влади, судів та  правоохоронних органів зумовили підняття протестних настроїв населення.

Сьогодні країна перебуває на межі  соціального, фінансового, економічного і політичного хаосу. Не дивлячись на те, що опозиційні сили, які ініціювали проведення акції "Вставай, Україно!" жодного разу не порушили вимоги чинного законодавства України і проводили мирні акції, сьогодні проти них на чолі з керівники Ради національної безпеки і оборони Клюєва проводяться широкомасштабні заходи, щоб  не допустити проведення даної акції.

Зауважу, що  ці  вибрики, які влаштовує влада в обласних центрах – це   квіточки порівняно з тим, що сьогодні відбувається в місті Києві, як влада готується до анонсованого на 18 травня мітингу на Європейській площі, може викликати лише обурення в нормальних людей і розуміння того, наскільки влада сьогодні боїться власного народу, щоб, не дай Бог, марш опозиції не відбувся в напрямку Адміністрації Президента по вулиці Грушевського здерли асфальтове покриття, зібрали всю техніку з усіх регіонів України, де взагалі немає доріг, при тому, що уряд скаржиться на відсутність коштів на його ремонт. Систематично вчиняються напади на представників опозиції, які роздають агітаційну продукцію в різних місцях Києва. Біля місць проведення мітингу, на Європейській площі і поблизу КМДС планувала проведення різноманітних конкурсів, у тому числі, із залученням дітей, автогонки, мітинги по легалізації марихуани та різного роду гей-паради. Обласні державні адміністрації отримали вказівку привести до Києва декілька тисяч працівників державних установ, а також проплачених працівників.

Шановні, ті, хто організовує антифашистські мітинги, фашисти розстрілювали гомосексуалістів і наркоманів. Тому прошу учасників антифашистського мітингу взяти у свої ряди дану соціальну групу, які виступають за легалізацію своїх прав. (Оплески) Проголосуйте за внесений… (Шум у залі)

 

Засідання веде Перший заступник Голови Верховної Ради України КАЛЄТНІК І.Г.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Фракція Партії регіонів, Безбах. Присаджуйтеся, Геннадій Геннадійович, дякую вам. Колесніченко.

 

10:21:59

   КОЛЕСНІЧЕНКО В.В.

Уважаемый украинский народ, друзья и коллеги! 9 мая сотни тысяч жителей Украины праздновали День Великой Победы нашего народа над  фашизмом и отдавали дань памяти павших. И только маленькая  злобная кучка коричневых отморозков в Тернополе и Львове, переполненных нацистской желчью, ненавистью к Великой Победе, пыталась запугать, сорвать это всенародное волеизъявление. Как мы могли себе представить, чтобы страна, в которой восемь миллионов людей отдали  свои жизни за Великую Победу, будет сегодня смотреть, как избивают девяностолетних ветеранов? Украинский неонацизм – это джин из бутылки, который выпущен предыдущей властью, которая вместо решения вопросов экономического развития, разрушала экономику и фальсифицировала историю. Как нельзя точно характеризовал эти действия уже бывшей власти Ющенка Эрих Мария Ремарк: "Национальное возрождение, о котором они кричали похоже на камень, когда его подымаешь с земли из-под него выползают гады. Чтобы скрыть с вою мерзость они пользуются громкими словами. Только за последние пять лет ООН – Организация Объединенных Наций, Европейский парламент осудил неонацизм, колаборантов и фашистских пособников. Однако сегодня неонацисты, в том числе сидящие в этом парламентском зале, уже мертвы, поскольку давно похоронили свою честь и совесть. Но за этими мертвыми идут зомби, не имеющие собственного мнения, не способные самостоятельно смотреть правде в глаза, вы ступающие пушечным мясом. Сейчас для каждого стоит личный выбор: с кем ты, с победителями над фашизмом, сохранившими мир и человеческие ценности или с призираемыми пособниками фашизма, делавшими все возможное, чтобы День Победы не наступил.

Поэтому от имени людей всей доброй воли, в память о Великой Победе и героях нашего народа я заявляю им в лицо: нацизм не пройдет! И первый шаг в этом направлении уже сделан, волна антифашистских митингов и демонстраций  прокатилась по Украине, сотни тысяч людей в ненависти к неонацистам, которые находятся здесь, заботятся о своем будущем, о будущем Украины, о своих детях.

Дорогие друзья! Встает, встает страна огромная, встает на важный бой с неонацистской нечистью, с коричневой чумой. Я убежден, в Европу мы пойдем без неонацистских пособников и фашистов, для которых человеконенавистническая философия является их внутренним естеством. Слава народу-победителю в Великой Отечественной войне! Фашизм не пройдет! Вы себе поставили давно крест!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція "Батьківщина", народний депутат Петренко. Передає слово Князевичу.

 

10:25:19

КНЯЗЕВИЧ Р.П.

Шановні колеги, напевно, сьогодні, відкривши порядок денний, ви побачили, що першим питанням, яке пропонується на розгляд сесійної зали, є складення присяги суддями Конституційного Суду. Ті призначення, які нещодавно відбулися з боку гілки президентської, з боку з'їзду суддів, відверто кажучи, шокували багатьох в юридичній громадськості, особливо юридичну науку. Адже вкотре пропонується призначити на посади суддів Конституційного Суду людей, які ніколи не мали дотичності до конституційного права. Це судді, які займалися питаннями загальної юрисдикції. І, зрештою, з кожним призначенням новим ми вичавлюємо будь-яку згадку про конституціоналістів у Конституційному Суді.

Дорогі колеги, що правова природа взагалі конституційних суддів, конституційних трибуналів, конституційних рад, які є в континентальній системі права, полягає в тому, що там працюють якраз вчені-конституціоналісти. Бо якраз через те і маємо такі рішення конституційних судів, бо вони приймаються нефахівцями. Люди ніколи не займалися тією роботою, тому вони з легкістю приймають ті напрацювання, які їм пропонують з інших кабінетів. Дорогі колеги, я вас запевняю, що це призведе до ще гіршого становища по Конституційному Суду, ніж ми маємо зараз! Ви подивіться, які вони рішення приймають! Ми учора дискутували довкола одного, сьогодні, коли будемо про вибори говорити, будемо дискутувати довкола їхніх ухвал. Хоча ця практика, до речі, нова для України. Ви подивіться на склад Конституційного Суду першої каденції: всі, без винятку, 18 суддів були фаховими конституціоналістами, практично всі доктори наук, визнані фахівці в галузі права, конституціоналісти в Україні, провідні вчені фактично на теренах Східної Європи.

До чого ми призвели зараз? Ми 90 відсотків суддів Конституційного Суду прізвищ навіть не знаємо, не кажучи вже про те, чим вони займалися в попередні роки, єдине ми знаємо: місце їхнього народження –  Донецьк або Донецька область.  А ще краще, якщо ці судді були причетні до якоїсь частини біографії керівництва  держави.

Так бути не може! Ми або спотворимо взагалі поняття конституційної юрисдикції в Україні, або нарешті повинні припиняти цей конституційний хаос.

Я вже не кажу про те, що фактично  в Конституційному Суді немає жодного представника від опозиції. Нема такого ніде в світі, щоб хоча би  в парламентській складовій опозиція не могла впливати на призначення конституційних суддів. Тому я вас застерігаю від такого роду призначень і наполягаю на тому, що суддями Конституційного Суду  мають бути фахівці, які мають визнану довіру і повагу в юридичному середовищі. В іншому випадку ми фактично прирікаємо на смерть конституційної юрисдикції в Україні, і це робиться руками тих, хто зумисно це робить. Парламент цього  допустити не може.  Дякую.  

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Фракція  Всеукраїнського об'єднання "Свобода" Осуховський. Передає слово Фаріон.

 

10:28:26

ФАРІОН І.Д.

Президія! Шановні пані та панове! Отже, як так сталося, що ми  добрели до такого краю, до абсолютного і повного краху держави. Дуже спробую пунктирно за ті три хвилини насправді застановитися на  основних засадах нашого краху.

А основні засади нашого краху зовсім не в економічній  площині, навіть не в законодавчій площині, а в площині іншій – власне, тій, яку ми  весь час на усіх наших пленарних засіданнях залишаємо насамкінець.  Я маю на увазі постанови нашого Комітету з питань духовності і культури. Тому маю тверде  переконання, що основу краху… основа краху  нашої держави лежить винятково у площині гуманітарній. Чому?  Тому що, якщо ми не деколонізуємо три… чотири основних засади, ми вперед рухатися не зможемо. Вперед, звісно, що до самих себе.

Отже, перше головне завдання  вийти з цієї ями державного краху – деколонізація історичної свідомості. Що це означає? Це першорядне завдання не тільки політиків і юристів, а також істориків.

Напрацювати таку суспільно необхідну літературу, аби звільнила нас від міфів, стереотипів страшної радянської 70-літньої доби.

Це передбачає: а) оцінку історичних фактів винятково з державницької позиції, а не крізь чужі імперські окуляри або крізь власну недорослість і неусвідомленість власної самостійності; б) це максимальна відкритість наших архівів для наших істориків, а покоління великих істориків ми виховали за тих 20 років нашого непростого шляху; тепер на сторожі наших архівів стоїть комуністичне поріддя; в) кардинальна і послідовна зміна освітньої історичної парадигми; це те власне, що ми з вами активно почали робити у середині 90-х років і напрацювали блискучі підручники з історії України, які скасовує перестрашений українською національною ідеєю міністр освіти українофоб Табачник.

Друге. Деколонізація мовної свідомості. Позаяк наша мова – це наша батьківщина, наша держава, наша гідність людська і національна: а) єдина мова задля єдиної соборної і незалежної держави; б) доля мов-окупанток на наших теренах у їхніх самобутніх етнічних берегах і тиснемо їм за це руку; в) питання державного статусу мови зі сфери аксіоматичної, цього не доводять, це утверджують; і ми зареєстрували з Юрком Михальчишиним блискучий законопроект, який стоїть на сторожі статусу української державної мови.

Третє. Деколонізація інформпростору, через які найважливіші засади. Засада а) публічне повідомлення про своїх власників. Засада б) створення суспільного телебачення, залежного від глядача, а не від поневоленого олігарха, бо олігархи у нас поневолені.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Присажуйтесь, будь ласка. Фракція Компартії України Зубчевський.

 

10:31:50

ЗУБЧЕВСЬКИЙ О.П.

Шановні колеги! Шановні виборці! Народ Украины в очередной раз отметил самый святой, великий праздник – День Победы. Этот праздник (Шум у залі) для каждого из нас является неотъемлемой частью истории народа, истории каждой семьи, проживающей в Украине и бывших республиках Советского Союза.

Победа над самым страшным врагом человечества – фашизмом была достигнута благодаря высочайшему патриотизму и героизму граждан многонационального СССР. В то время, когда страны Западной Европы в буквальном смысле полностью легли под сапог гитлеровцев и отдали на откуп врагу не только свою территорию, но и экономический потенциал, Советский Союз в одиночку противостоял огромной военной машине гитлеровской Германии и ее союзникам.

В ходе нечеловеческих и невообразимых усилий советский народ смог переломать хребет фашизму и освободить не только свою территорию,  но и европейские страны от оккупантов. Униженная и оскорбленная Гитлером Европа до сих пор не может забыть и смириться с той мыслью, что ее освободителем является первое в мире социалистическое государство под руководством Сталина.

Вот поэтому до настоящего времени со стороны отдельных европейских структур идут нападки на все то, что связано с великой советской эпохой. Абсолютно не допустимым является тот факт, что в Украине, наиболее пострадавшей от гитлеровской оккупации, из года в год усиливается проявление неонацизма. Как еще можно расценивать решение ряда областей в Западной Украине, которые в нарушение Конституции и законов упразднили государственный праздник 9 Мая, и данное решение идет абсолютно  в разрез с мнением жителей Западной Украины. Опрос общественного мнения это подтверждает: 82 процента граждан страны считают 9 Мая великим праздником, и только 3 процента его абсолютно игнорируют. Запомните, вас, пытающихся переписать историю и сделать из советского солдата оккупанта, только 3 процента. Вас абсолютное меньшинство, и это меньшинство вы будете до конца своих дней составлять.

От  имени Компартии требуем немедленного роспуска всех местных советов, которые отменили празднование Дня Победы, вышли из подчинения центральных органов власти, не признают и не выполняют Конституцию и законы Украины.

Я представляю Запорожскую область, где только в областном центре на центральную площадь 9 Мая вышло более 50 тысяч жителей города. Это наглядное отражение того, как граждане страны относятся к этому празднику. Эта радость абсолютна созвучна с кинохроникой 9 Мая 1945 года не только в СССР, но и в Европе. В этот день ликовал весь мир. Этот день стал трауром только для одних – фашистов и их прислужников.

Сегодня не отмечать и не праздновать 9 Мая, значит поощрять этнические чистки, уничтожение целых народов, поощрять зверство фашистов. В этой связи Компартия и все здоровые силы нашего общества этого не допустят. Как не допустят и возвеличивание коллаборационистов из ОУН-УПА. Процитирую слова Василя Симоненко:  "Тоді вас люди називали псами, бо ви лизали німцям постоли, кричали "Хайль" охриплими басами і "Ще не вмерла…" голосно ревли. Де ви ішли - там пустка і руїна, і трупи не вміщалися до ям, - плювала кров'ю "ненька Україна" у морди вам і вашим хазяям. Ви пропили б уже її, небогу, розпродали б і нас по всій землі, коли б…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Присаджуйтеся. Фракція Компартії України. До слова запрошується Парубок. Передає слово народному депутату Михайленко.

 

10:35:21

МИХАЙЛЕНКО О.Д.

Ольга Михайленко, фракція Комуністичної партії України, Херсонщина. Шановний Голово, шановні колеги, виборці, громадськість Херсону та області обурена аморальними та протиправними діями херсонської міської влади щодо перейменування вулиці Червонофлотської, названої на честь героїв Великої Вітчизняної війни, які загинули під час оборони міста Херсона від фашистських загарбників. А до цього передувала ціла низка змін назв вулиць, а також застосування фізичної сили проти мене, проти народного депутата п'яти скликань Самойлик та моїх помічників.

Нехтуючи регламентом роботи ради, виконуюча обов'язки міського голови Бережна практично примусила депутатів проголосувати за зміну назви вулиці, тим самим в черговий раз образила і принизила велич воїнів-визволителів.

Депутати Херсонської міської ради, в основному місцеві бізнесмени і працівники держустанов, залежні від тимчасового керівництва міста, заради політичних амбіцій поступилися своєю совістю, напередодні святого для всіх жителів Херсону і України Дня Перемоги ухвалюючи таке зухвале і цинічне рішення. Голосуючи за нього, депутати від партії влади показали своє істинне обличчя по відношенню до подвигу радянських воїнів у роки Великої Вітчизняної війни і до самої Великої Перемоги.

Звертаюся до Президента Януковича, Прем'єр-міністра Азарова дати належну оцінку діям  особисто голови Херсонської облдержадміністрації Костяка та голови обласної ради Пелеха, бо саме з їх мовчазної згоди відбулося глумління над пам'яттю героїв війни.

Ми вимагаємо термінового призначення виборів Херсонського міського голови, сьогодні діючий народний депутат, колишній голова узурпував владу і практично протизаконно керує містом.

Ми просимо колег  з Партії регіонів  визначитися зі своєю ідеологією. Бо складається враження, що ви підтримуєте і "Свободу", і бандерівців. Прошу вважати мій виступ депутатським запитом. Дякую.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.В.РИБАК

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні депутати, час для виступів вичерпано. То переходимо до питання складання Присяги суддями Конституційного Суду України. (Оплески)

 

ГОЛОСИ  ІЗ ЗАЛУ. Юлі волю!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати,  прошу сідати, будемо працювати.

На пленарному засідання Верховної Ради України присутній Президент України Віктор Федорович Янукович. (Оплески)

Прошу сідати. Шановні народні депутати! В засіданні Верховної Ради України беруть участь: Прем'єр-міністр України Микола Янович Азаров, Голова Конституційного Суду  України Анатолій Сергійович Головін, виконуючий обов’язки Голови Верховного Суду України Ярослав Михайлович Романюк. (Оплески) (Шум у залі)

Шановні колеги, відповідно до статті 106, 148 Конституції України Президент України 14 травня поточного року своїм Указом призначив суддею Конституційного Суду України Тупицького Олександра Миколайовича.

22 лютого 2013 року одинадцятий черговий З’їзд суддів України згідно зі статтею 148 Конституції України призначив суддею Конституційного Суду України Литвинова Олександра  Миколайовича.

Згідно з частиною першою статті 217 Закону України "Про Регламент Верховної Ради України" та статтею 17 Закону України "Про Конституційний Суд України" суддя Конституційного Суду України при вступі на посаду складає Присягу на засіданні Верховної Ради України. Для складання Присяги на трибуну запрошую суддю Конституційного Суду України Тупицького Олександра Миколайовича, прошу включіть мікрофон трибуни.

 

ІЗ ЗАЛУ. Юлі, волю!...

 

ТУПИЦЬКИЙ О.М.

Я, Тупицький Олександр Миколайович, урочисто присягаю чесно і сумлінно виконувати високі обов’язки судді Конституційного Суду України, забезпечувати верховенство Конституції України, захищати конституційний лад держави, конституційні права та свободи людини і громадянина. Дякую. (Оплески).

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сідайте.

Для складання присяги на трибуну запрошується суддя Конституційного Суду України Литвинов Олександр Миколайович.

 

ЛИТВИНОВ О.М.

Я, Литвином Олександр Миколайович, урочисто присягаю чесно і сумлінно виконувати обов’язки, високі обов'язки судді Конституційного Суду України забезпечувати верховенство Конституції України, захищати конституційний лад  держави, конституційні права  та свободи людини і громадянина. (Оплески) .

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Давайте привітаємо суддів Конституційного Суду з вступом на посаду. (Оплески)

Шановні колеги, давайте подякуємо Президенту України, Прем’єр-міністру, Голові Конституційного Суду та виконуючому обов’язки голови Верховного Суду України за участь в нашому засіданні. Дякуємо вам.

 (Шум у залі)

 

Засідання веде Перший заступник Голови Верховної Ради України КАЛЄТНІК І.Г.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги, перелік питань, що пропонуються для обговорення і прийняття рішення сьогодні є. Переходимо до їх розгляду.

Розглядаємо питання ратифікації. На розгляд вноситься проект Закону про приєднання України до Конвенції про захист дітей та співробітництво з питань міждержавного усиновлення, реєстраційний номер 0014. Вношу пропозицію про розгляд за скороченою процедурою. Прошу голосувати.

 

10:45:14

За-173

За скороченою процедурою. Чечетов, будь ласка.

 

10:45:25

ЧЕЧЕТОВ М.В.

Уважаемый Игорь Григорьевич, уважаемые коллеги! Мы сегодня рассматриваем очень серьезный документ. У депутатов неоднозначная оценка того, что мы сейчас будем рассматривать. И есть опасение, что голосов не будет, мы просто можем завалить этот документ.

Поэтому есть просьба общая от нескольких фракций: перенести рассмотрение этого законопроекта, чтобы его не "спалить" для того, чтобы провести дополнительные консультации и потом получить позитивное голосование в зале. Просьба перенести рассмотрение этого законопроекта на более поздний период. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, відповідно до Регламенту нам потрібно прийняти це рішення тоді спільно, щоб зал визначився. Якщо підтримає, я думаю, що, дійсно, ця конвенція дуже важлива, і було б добре, щоб ми підтримали сьогодні перенесення розгляду цього питання.

Ставлю пропозицію народного депутата Чечетова щодо перенесення розгляду даного законопроекту. Прошу голосувати.

 

10:46:49

За-224

Дякую. Рішення не прийнято. Запрошується доповідач – представник Президента України в Верховній Раді  України Мірошниченко Юрій Романович.

 

МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р.

Дякую, дякую, Ігор Григорович. Шановні виборці, шановні колеги, вашій увазі пропонується проект Закону про приєднання України до Конвенції про захист дітей та співробітництво з питань міждержавного усиновлення, (реєстраційний номер 0014). Конвенція про захист дітей та співробітництво з питань міждержавного усиновлення є міжнародним договором, який встановлює єдині правила для здійснення міждержавного усиновлення, які успішно реалізуються у  89 країнах світу. Її основною метою є створення такої системи співробітництва, яка дасть можливість запобігати  викраденню. Продажу дітей або торгівлі ними. Слід зазначити, що Україна проводить послідовну політику у сфері усиновлення, спрямовану на розвиток і підтримку  національного усиновлення. На сьогодні 82 відсотки дітей-сиріт виховуються в українських сім'ях. В той же час ми  визнаємо право дитини бути усиновленою іноземцями у випадках, коли вичерпані можливості влаштування дитини в сім'ю громадян України. Дозволяючи усиновлення дітей за кордон, ми повинні бути впевненими, що права дитини будуть захищені. Приєднання до конвенції дасть можливість Україні уніфікувати процедури усиновлення з процедурами інших держав, в яких усиновлення...  в які усиновлюються наші діти. Удосконалити методи підбору сімей іноземців для усиновлення українських дітей. Запровадити на території України  державний контроль за діяльністю іноземних органів і організацій, які здійснюють діяльність у сфері усиновлення. Посилити гарантії щодо отримання достовірної інформації про умови проживання і виховання українських дітей, вже усиновлених іноземцями.

Окремо хочу наголосити, що в разі приєднання України до Конвенції усі функції щодо представництва інтересів дитини в процесі усиновлення, як і раніше, будуть здійснюватися виключно державними органами України.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Включить, будь ласка. Юрій Романович, ви будете і як співдоповідач  іще?

 

МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р. Так, я доповім.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Давайте, будь ласка.

 

МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р. Окремо хочу наголосити, що в разі приєднання України до Конвенції усі функції щодо представництва інтересів дитини в процесі усиновлення, як і раніше, будуть здійснюватися виключно державними органами України. Іноземні ж організації матимуть право надавати іноземцям послуги з оформлення та отримання документів, представляти їх інтереси в державних органах в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Шановні колеги, прошу підтримати зазначений проект закону в цілому. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Юрій Романович.

 

МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р.

В принципі, я доповідаю і від комітету також.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, співдоповідач від комітету, заступник голови Комітету у закордонних справах Мірошниченко Юрій Романович. Він використав 3 хвилин, у нього ще є одна хвилина. Будь ласка.

 

10:50:12

МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р.

Шановні колеги, шановні виборці, я коротко доповім вам про рішення комітету профільного, який розглянув цей проект закону, внесений Президентом України, і проголосував за те, щоб Верховна Рада ухвалила цей закон.

Відповідно Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради теж вважає, що законопроект потребує на серйозний аналіз, хоча відповідно науково-експертне управління рекомендує доопрацювати його.

Комітет з питань бюджету повідомляє, що визначений законопроект матиме вплив на показники бюджету, і теж висловлює певні застереження.

Отже, прошу підтримати рішення Комітету у закордонних справах і проголосувати за цей закон. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Юрій Романович. Присаджуйтесь.

Прошу записатися: два – "за", два – "проти" – від фракцій.

Фракція "Батьківщина", народний депутат Бурбак.

 

10:51:24

БУРБАК М.Ю.

Прошу передати слово Лесі Оробець.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Олеся Оробець.

 

10:51:31

ОРОБЕЦЬ Л.Ю.

Шановні колеги, дуже прошу підтримати. Ця конвенція не про те, щоб дозволити чи не дозволити міжнародне усиновлення, воно у нас і так є. Слова Богу, з 2009 року у нас стоять черги на усиновлення маленьких здорових діток самими  українцями. Але  із 26 тисяч сиріт, які є зараз, 24 тисячі – це діти старше 6 років, яких, на жаль, у нас не усиновлюють, половина з яких має важкі недуги.

Якщо ми приймемо цю Конвенцію, ми приймемо міжнародний механізм, до якого уже приєдналися, ратифікували 89 країн світу (із них практично всі країни  ЄС), матимемо механізм, який даватиме нашим послам можливість  контролювати долю цих дітей: що з ними далі відбувається; чи потрапили вони в хороші руки, чи дбають про них, чи виліковують.

Всі, хто виступатиме проти, дуже прошу, зізнайтеся собі чесно: якщо ви такі патріоти, то усиновіть бодай би одну хвору дитину. Вигодуйте її, виховайте, вилікуйте! Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Фракція "Свобода", народний депутат  Мельник.

 

10:52:48

МЕЛЬНИК Є.І.

Шановний головуючий! Шановні члени парламенту! В черговий раз провладний режим через Закон про приєднання України до Конвенції про захист дітей та співробітництво з питань міждержавного усиновлення відкрито демонструють своє  огидне  антиукраїнське  обличчя. Вони вже дісталися до найсвятішого – до дітей, і в разі ухвалення цього закону почнуть торгівлю дітьми-сиротами.

Безперечно, кожна дитина-сирота повинна бути зігрітою теплом родини,  теплом української родини, ми не повинні віддавати наших  дітей, які в силу різних життєвих обставин опинилися поза сім'єю, іноземцям. Навпаки, Україна повинна піклуватися про  власний генофонд і заборонити усиновлення дітей іноземцями. Але владі не до того. Вони не хочуть почути думку українців з цього приводу, і сьогодні і без того… Вони не хочуть почути думку українців і сьогодні без громадського обговорення пропихають цей закон, що насправді вони хочуть займатися кіднепінгом, тобто продажем дітей.

Шановне товариство! Цим законом передбачено створення на Україні цілих іноземних представництв, які будуть підбирати дітей для того, щоб їх згодом продавати.

Подаючи до Верховної Ради черговий антиукраїнський закон, режим Януковича свідомо нав'язує українцям неприйнятні цінності, які підривають моральність суспільства. Точкою їх поховання став 2011 рік. Коли 15 лютого 2011 року Верховна Рада України ратифікувала Європейську конвенцію про усиновлення дітей одностатевими парами, всупереч Конституції України. А вже 28 лютого 2011 року вперше в історії України…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція Компартії України, Присяжнюк, будь ласка, прошу.

 

10:55:21

ПРИСЯЖНЮК О.А.

Прошу передати слово Спіріній Ірині.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Спіріна.

 

10:55:26

СПІРІНА І.Д.

Мы, коммунисты, не можем поддержать данную конвенцию

 (Шум у залі). Это, в первую очередь, последовательно давайте дифференцируем, что происходит с данным законопроектом. Содержание статьи 19 конвенции не гарантирует обязательного участия усыновителей в процессе усыновления ребенка.

Конвенция не содержит четкого механизма получения полных и достоверных сведений об условиях проживания и воспитания детей, усыновленных иностранцами.

Третье. Не определены механизмы и формы предоставления гарантий обязательного информирования Украины об условиях проживания и воспитания усыновленного ребенка.

И последнее. Центральным органом для выполнения полномочий, в соответствии с настоящей конвенцией, предлагается определить Министерство социальной политики Украины, что требует дополнительных расходов из государственного бюджета. Спасибо (Шум у залі).

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція "УДАР Віталія Кличка", Розенко народний депутат.

 

10:56:46

РОЗЕНКО П.В.

Прошу передати слово Ірині Геращенко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ірина Геращенко.

 

10:56:54

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Шановний пане Голово, шановні колеги! Чи знаєте ви, що цього року виповнюється рівно 10 років з тих пір, як Верховна Рада України не може ратифікувати цю конвенцію. І от сьогодні ми маємо прекрасний день і прекрасний привід це зробити.

Більше того, я хочу сказати, що чим фракція "УДАР" відрізняється від інших політичних сил. Ми голосуємо за той чи інший законопроект, не виходячи з точки зору де ми знаходимося – у владі чи в опозиції, а тільки виходячи з інтересів українців, і в даному випадку українських дітей. І тому ми цю конвенцію будемо підтримувати, попри те, що ми знаходимося в опозиції до пана Януковича. І закликаємо рідну фракцію Януковича підтримати цю конвенцію.

Тому що правильно сказала Леся Оробець, немає в цій залі жодної людини, а якщо є, то, можливо, одиниці, які всиновили навіть здорову дитину. Ми не можемо з вами розпоряджатися долями цих дітей. Ми маємо зробити все для того, щоби кожна дитина знайшла свою родину. Безумовно, пріоритет віддається національному усиновлювачу. І я хочу сказати, чи не єдина взагалі хороша та традиція, яку нинішня влада взяла від попередньої, це підтримка матері при народженні дитини і підтримка усиновлення. І,  слава Богу, що сьогодні дітей в дитячих будинках стає менше, що більше дітей усиновлено, що хворі діти знаходять свої родини за кордоном. Дай Боже, кожному з них знайти свою родину, якщо вони народилися в недолугої матері і батька. І давайте ми в цьому їх підтримаємо.

Більше того, фракція "УДАР" пропонує, давайте ми разом розробимо наступний законопроект. Перше. Щоби ми зробили з вами оцей постійний зв'язок з родиною усиновлювача і знали, що відбувається з цією дитиною. Друге. Щоби ми створили єдину базу даних усиновлених і вивезених за кордон дітей. Третє. Щоби українські посольства обов'язково у 18 років інформували усиновлену дитину, що вона є українською дитиною, щоби вона мала можливість отримати при бажанні українське громадянство і отримати тут насправді потім освіту, якщо вона захоче, і зробити для цього пільги.

Я думаю, що…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Присаджуйтеся, будь ласка.

З мотивів голосування.

Геращенко, завершуйте.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. …колеги, всім вам за привітання сьогодні до мого дня народження. Знаєте, в них не було політики, вони були позапартійними. От мені здається, нам часто не вистачає цієї щирості і позапартійності. Давайте до питання голосування за конвенцію ми підійдемо з точки зору дитини, а не наших партій і гасел. Дякую за увагу. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Присаджуйтеся. Запрошується до виступу Герман Ганна Миколаївна, фракція Партії регіонів. З мотивів голосування.

 

10:59:49

ГЕРМАН Г.М.

В цьому залі багато про західних політиків. Але не так багато людей, хто справді знає той захід. Знає і не ідеалізує його. Це великі ілюзії, що ми зможемо контролювати, що діється з нашими дітьми в тій же Америці чи в інших країнах за кордоном.

Ви згадайте колосальний скандал в 90-х роках з продажу українських дітей. Ми не змогли перевірити долі жодного з них в Сполучених Штатах, тому що західне законодавство забороняє громадянам і послам, і посольствам інших країн втручатися в сімейні справи. Ми ніколи не зможемо перевірити цього. І поки ми не маємо гарантій того, де наші діти опиняться, що з нами буде, ми щодня по телевізору бачимо страшні звістки з заходу, що діється. Крадуть дітей, прив'язують ланцюгами дітей, ґвалтують дітей…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, будь ласка, Ганна Миколаївна.

 

ГЕРМАН Г.М. …днями ми не маємо гарантії, що з нашими дітьми цього не трапиться. Тому я пропоную поки що відкласти розгляд цього законопроекту. Давайте доопрацюємо його і будемо впевнені в тому, що справді ті діти, які потраплять на захід, будуть мати контроль з боку держави, яка є їх первісною Батьківщиною. Дуже дякую вам за розуміння.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Ганно Миколаївно. Шановні народні депутати, переходимо до прийняття рішення. Є слідуюча пропозиція.

Враховуючи застереження, які зараз були висловлені під час виступів народними депутатами, головою комітету, ми спочатку поставимо на голосування для прийняття за основу, якщо не підтримується ця позиція, то поставимо на голосування для прийняття, для направлення до головного комітету для підготовки на повторне перше читання.

Шановні народні депутати,  ставлю на голосування проект Закону (реєстраційний 0014) про приєднання України до Конвенції про захист дітей та співробітництва з питань міждержавного усиновлення для прийняття за основу.  Прошу голосувати.

 

11:02:32

За-123

По фракціях, будь ласка. Партія регіонів – 11, "Батьківщина" – 60, "УДАР Віталія Кличка" – 35, "Свобода" – 0, Компартія – 0, позафракційні – 17. Рішення не прийнято.

Ставлю на голосування пропозицію щодо направлення проекту Закону (реєстраційний 0014) для направлення до головного комітету на повторне перше читання. Прошу голосувати.

 

11:03:17

За-287

Рішення прийнято.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.В.РИБАК

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні депутати, дві фракції звернулися з вимогою оголосити перерву для проведення консультацій з питань порядку денного та виголошення заяви - це фракція "Батьківщина" і фракція "Свобода".

Оголошую 30 хвилин…

Я запрошую керівників фракцій зайти в кабінет Голови Верховної Ради. Прошу. 

 

ПІСЛЯ  ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу об'яву зробити і запросити депутатів до зали. Прошу сідати, продовжуємо роботу. Арсеній Петрович Яценюк, прошу, проінформуйте депутатів.

 

11:32:31

ЯЦЕНЮК А.П.

Пане Голово! Члени парламенту! Три опозиційні фракції звернулися до Голови Верховної Ради України і до фракції більшості з пропозицією щодо не розгляду питання про порядок призначення перевиборів в п'яти чи семи проблемних округах.

Я доповім позицію опозиційних фракцій. Ми вважаємо, що наші кандидати, які брали участь в парламентській кампанії 2013 року по так званим п’яти проблемним округах, виграли ці вибори і ця перемога булав крадена в наших членів партії і в тих українців, які віддали свої голоси за підтримку саме  п’яти кандидатів від опозиції по мажоритарним округам. Законопроект, який вноситься Кабінетом Міністрів  України, повинен в першу чергу привернути увагу кожного депутата-мажоритарника, який знаходиться у цій парламентській залі. Шановні депутати-мажоритарники, у тому випадку, якщо цей законопроект від уряду буде прийнятий, то це означає, що в будь-який день будь-який рік будь-який суд може винести рішення, як були винесені незаконні рішення по відношенню Домбровського і по відношенню до Балоги, і навіть через  два чи через три роки ваших повноважень у вас можуть відібрати мандат  депутата Верховної Ради України. Тому ми вважаємо за необхідне прийняття закону, підкреслюю окремо, спільного  закону, який унеможливить:

перше, факти фальсифікацій;

друге, який унеможливить механізм відбирання незаконного мандатів у депутатів Верховної Ради України і маніпулювання судовими рішеннями;

третє, який поставить крапку в порядку  призначення будь-яких дострокових  виборів, в тому числі, і в тому випадку, коли по тим чи іншим обставинам неможливо встановити результати голосування;

Тому наша пропозиція сьогодні до головуючого і до фракції більшості полягає в наступному, щоб створити робочу групу, підготувати спільний законопроект, який не уможливлює фальшування  і відбирання мандатів винести цей законопроект на наступний тиждень. І після цього  його проголосувати. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні депутати, ми всі п’ять фракцій, керівники фракцій домовилися. Тому є ще  крім закону, від уряду є ще  закон поданий народним депутатом Балогою, попрацюють фахівці фракції, напрацюють, і на тій неділі розглянемо ці закони, і включимо в порядок денний сесії і будемо розглядати.

Тому йдемо далі. Звіт Національної Ради з питань телебачення і радіомовлення. На розгляд вноситься це  питання, Національна Рада  відповідно до статті 16 Закону України "Про  Національну Раду України з питань телебачення і радіомовлення щорічно має звітувати перед Верховною Радою України. Звіт заслуховується відповідно до вимог цього закону та Регламенту Верховної Ради  України .

Згідно з вимогами частини п’ятої статті  240 Регламенту  Верховної Ради  України визначена наступна процедура розгляду цього питання: для  доповіді відвести до  20 хвилин, для відповідей на  запитання до доповідача до 20 хвилин, для  співдоповіді до 10 хвилин. Обговорення звіту проводиться, якщо Верховною Радою прийнято рішення про таке обговорення, це потрібно 226 голосів. Така процедура розгляду.

Тому я, шановні народні депутати, надаю слово для доповіді голові Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Володимиру Анатолійовичу Манжосову. Прошу.

 

МАНЖОСОВ В.А.

Шановні народні депутати, відповідно  до статті  16 Закону України "Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення" представляю звіт регуляторного органу у галузі, медійної галузі, телерадіоінформаційній галузі за 2012 рік.

Звіт підготовлений і виноситься для розгляду у Верховну Раду шістьма діючими на сьогодні членами Національної ради, підготовлений у відповідності до вимог статті 16 Закону України "Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення", відповідно, структура звіту теж відповідає вимогам статті 16 Закону України "Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення".

Цей звіт був прийнятий Національною радою на своєму засіданні у січні 2012 року, він був опублікований на сайті Національної ради, у письмовому виді був направлений Президенту України і Верховній Раді  України. Національна рада провела спеціальну прес-конференцію, на якій відповіла на всі запитання стосовно свого звіту за 2012 рік. Крім того, члени Національної ради підготували два великих матеріали, які були опубліковані  на сайті "Телекритика", сайті, який є одним із провідних в галузі телебачення і радіомовлення. Безпосередньо щодо нашого звіту за 2012 рік, упродовж цього періоду, звітного періоду, Національна рада виконувала свої повноваження, які покладені на неї відповідно до законодавства. І основними з цих напрямів діяльності Національної ради в 2012 році було: сприяння розвитку... по-перше, сприяння розвитку телерадіоінформаційного простору, по-друге, це функція регулювання і по-третє, функція контролю і нагляду за діяльністю телерадіоорганізацій.

Що стосується основного нашого напряму діяльності, а саме сприянню розвитку телерадіоінформаційного простору України, по-перше, у 2012 році продовжувалася робота з розбудови національної цифрової телемережі у стандарті DVB-T2 у складі чотирьох мультиплексів. У січні 2012 року відбулася презентація головної передавальної станції мережі компанії "Зеонбуд", усьго змонтовано 166 передавальних станцій і встановлено 664 потужних передавачі. Ця прес-конференція і презентація відбувалася відкрито, були присутні представники засобів масової інформації, представники громадськості і всі могли переконатися на місці, що компанією "Зеонбуд" встановлено обладнання, найсучасніше обладнання найвідоміших європейських компаній, які працюють в галузі телерадіоткомунікацйцій. Крім того, всі присутні могли побачити, яким чином подається сигнал всіх чотирьох мультиплексів на передавальні станції, яким чином контролюється наявність цього сигналу і яким чином відбувається контроль за якістю цього сигналу.

У червні 2012 року Національною радою було оголошено другий конкурс на отримання ліцензії на мовлення на вільних каналах на мультиплексі МХ-5, це мультиплекс, предназначеный для  місцевого і регіонального мовлення. Я нагадаю, що якщо на мультиплексах першому, другому і третьому, які призначені для загальнонаціонального мовлення, конкурс відбувся, всі місця заповнені, то на мультиплексі MX-5, який призначений для місцевого мовлення, нам не вдалося це зробити із другої спроби, яка була у червні 2012 року. Але за результатами конкурсу, який ми провели, було визначено ще 25 переможців у 99 населених пунктах6 25 місцевих телекомпаній у 99 населених пунктах. На сьогодні в цьому мультиплексі залишається ще вільними 122 канали у 99 населених пунктах.

Окрім того, у 2012 році серед соціально незахищеного населення було розповсюджено безкоштовно близько 900 тисяч цифрових телетюнерів. Для цього з Державного бюджету 2011 року було виділено 385 мільйонів гривень.

І нарешті у зв'язку з появою в ефірі телерадіоорганізацій, які мовлять у стандарті DVB-T2, нами були вжиті заходи з розширення універсальної програмної послуги, тобто це перелік тих каналів, які є обов'язковими для трансляції у всіх пакетах кабельних операторів.

На сьогодні 361 телекомпанія внесла зміни до загальної концепції добору програм. Ці зміни торкнулись 104 каналів, з них 52 вітчизняних. Це перше, що ми робили у 2012 році з розвитку телерадіопростору.

По-друге, Національна рада сприяла збільшенню охоплення території України діючими каналами. Окрім конкурсу на MX-5, було проведено ще 4 конкурси, і за їх результатами було видано 47 нових ліцензій. Окрім того, на позаконкурсній основі, а це супутникове мовлення і мовлення в кабельних мережах, було видано ще 19 ліцензій на кабельне мовлення, 8 ліцензій на супутникове мовлення і ще 114 ліцензій було видано провайдером програмної послуги.

По-третє. Пріоритетним напрямком роботи Національної ради в звітному періоді були питання, пов'язані з  розвитком дитячого мовлення і захисту дітей від  негативної інформації.

Я хочу сказати, що, якщо в 2011 році у нас був тільки один спеціалізований дитячий канал, супутниковий канал, то уже в 2012 році ми маємо п'ять спеціалізованих дитячих супутникових каналів і два наземних ефірних  дитячих каналів.

А крім того, Національною радою було ухвалено рішення про створення міжвідомчої робочої групи з розробки та впровадженню національної системи позначок для  захисту дітей від інформації, яка може зашкоджувати їхньому здоров'ю.

І Національна  рада і в 2012 році, як і раніше, була головним організатором в проведенні Міжнародного дитячого молодіжного фестивалю аудіовізуальних мистецтв "Кришталеві джерела". У 2012 році пройшов вже 21-й такий фестиваль у Вінниці.

Крім того, Національною радою в 2012 році в Міністерстві юстиції було зареєстровано 10 нормативно-правових актів Національної ради, чого не було раніше зроблено попередніми складами Національної ради. Це такі важливі нормативно-правові акти, як "План розвитку  національного телерадіо….ційного простору", "Правила формування програмної послуги в пакетах програм провайдера програмної послуги", "Положення про порядок видачі ліцензій провайдера", "Інструкція про порядок здійснення  перевірок телерадіоорганізацій", "Положення про скасування, санкції, оголошення,  попередження" ну і інші нормативно-правові акти, які приймала Національна рада.

Крім того, ми  розробили і затвердили розміри штрафів, які можуть накладатися на телерадіоорганізації та провайдерів програмної послуги за порушення законодавства. Це вимога Закону України "Про телебачення  і радіомовлення", яка досі не реалізована. А крім того, ми провели низку заходів з боротьби з відеопіратством і без ліцензійною діяльністю і розробили, відповідно до наших зобов'язань про створення сприятливих умов для життєдіяльності та забезпечення потреб людей із вадами зору і слуху в доступі до інформації, розробили проект Програми оптимізації доступу до інформації у сфері телерадіомовлення для людей із стійкими сенсорними порушеннями на 2013-2015 рік.

Другий напрямок діяльності Національної ради в звітному періоді, це функція регулювання. В 2012 році було проведено 40 засідань Національної ради. Було ухвалено на цих засіданнях 2 тисячі 565 рішень. Всі наші рішення протягом двох днів розміщуються на офіційному веб-сайті Національної ради. Окрім того, після кожного засідання Національної ради відбувається брифінг для всіх присутніх журналістів, на якому вони можуть задати всі питання. І по питанням, які розглядалися на засіданні Національної ради безпосередньо, так і по всім іншим питанням діяльності Національної ради.

Якщо говорити мовою цифр, то було розглянуто біля 2 тисяч заявок телерадіоорганізацій, було видано і переоформлено 295 ліцензій. Внесено зміни до 992 ліцензій. Було подовжено 31 ефірну ліцензію, 17 проводових та 6 на кабельне мовлення.

Крім того, на цих засіданнях було анульовано 106 ліцензій телерадіоорганізацій. Але звертаю вашу увагу, шановних народних депутатів, на те, що 102 заявки були за власним бажанням телерадіоорганізацій.

Окрім того, Національна рада, відповідно до закону, веде Державний реєстр телерадіоорганізацій України. І за звітний період до Держреєстру було внесено 73 нових телерадіоорганізацій, вилучено 93, які припинили своє існування.

В 2012 році ми виконали план надходжень до Державного бюджету України, є такий план для Національної ради. На рахунки державного бюджету було перераховано 23 мільйони гривень.

Окрім того, на 11 каналів було розширено перелік іноземних програм, зміст яких відповідає Європейській конвенції про транскордонне телебачення і ретрансляція яких на території України не обмежується.

На сьогодні таких каналів в цьому переліку, у так званому адаптованому переліку, налічується 166 іноземних каналів.

Нарешті, третя функція Національної ради – це контрольна функція. В 2012 році було проведено 389 перевірок телерадіоорганізацій, з яких 301 – планова, це рік діяльності і перед закінченням дії ліцензії, які проводяться. І 88 позапланових перевірок. З 88 позапланових перевірок, звертаю вашу увагу, 21 була проведена за поданням самих ліцензіатів. Тобто ми ввели таку норму, і я говорив про положення про скасування санкцій і оголошення попередження. Тобто в ситуації, якщо компанія отримала попередження, але виправили всі зауваження, недоліки. Вона звертається до Національної ради з проханням призначити позапланову перевірку. Якщо позапланова перевірка фіксує відсутність порушень, то ми скасовуємо санкцію оголошення попередження.

В цілому хочу сказати, що 2012 році кількість проведених перевірок національної ради найменша за останні 5 років. А що стосується позапланових перевірок, то їх було проведено вдвічі менше, ніж в 2011 році.

Національна рада здійснює офіційний моніторинг телерадіоорганізацій. На сьогодні можливості моніторингового центру національної ради дозволяють нам вести постійний цілодобовий запис ефіру 14-ефірних загальнонаціональних каналів, трьох регіональних і 19 регіональних та місцевих радіоканалів.

Окрім того, національна рада робила тематичні моніторинги в 2012 році. З них такий, як дотримання умов ліцензій щодо частки національного аудіовізуального продукту, дотримання місцевими телерадіоорганізаціями норм Закону України "Про захист суспільної моралі",  моніторинг відносно обсягів дитячого мовлення в ефірі місцевих телерадіоорганізацій, моніторинг стосовно дотримання рекламного законодавства і моніторинг дотримання провайдерами програмних послуг вимог законодавства щодо адаптації іноземних програм.

2012 рік був для Національної ради особливим ще й тому, що на цей період випала підготовка звіту про дотримання телерадіоорганізаціями визначеного законодавством порядку мовлення під час виборчої кампанії народних депутатів України 2012 року. Такий звіт був нами підготовлений, переданий до Центральної виборчої комісії і за його підсумками Національна рада у грудні 2012 року призначила позапланові перевірки компаній, у діяльності яких були виявлені ознаки порушень виборчого законодавства.

Два слова про міжнародну співпрацю, співпрацю з міжнародними організаціями. Ми співпрацюємо, тісно співпрацюємо з Радою Європи, Організацією по безпеці і співробітництву в Європі, ЄПРО – це Європейська платформа регуляторних органів, яка об'єднує регуляторні органи європейських країн.

Окрім того, хочу зазначити, що Національна рада працює в режимі відкритого та системного доступу до публічної інформації. За звітний період до нас надійшло 53 запити на отримання публічної інформації від фізичних та юридичних осіб і 308 звернень і критичних зауважень від громадян. На всі запити, на всі звернення були… у визначені законом терміни були надані відповідні відповіді.

Окрім того, наша діяльність висвітлюється на офіційному ресурсі, веб-ресурсі Національної ради, у засобах масової інформації. Ми відкрили також у 2012 році сторінки в соціальних мережах Facebook і Twitter.

Шановні народні депутати, хотілось би зазначити проблемні питання, які існують в діяльності Національної ради і які теж можна було побачити, в тому числі в нашій діяльності в 2012 році.

Перше – це фінансування Національної ради, яка фінансується виключно з державного бюджету. І з п'яти бюджетних програм, які відповідно до закону Національна рада повинна виконувати, фінансуються лише одна. Ну, а в цілому загальні обсяги фінансування Національної ради становили в 2012  році 65 відсотків від мінімальної потреби.

Це ускладнює виконання нами наших завдань, особливо, що стосується однією з головних – це здійснення офіційного моніторингу. Наш моніторинговий центр він потребує фінансування капітального ремонту. Треба переоснащення і в наших моніторингових центрах, які є в наших представництвах в областях, містах Києві і Севастополі.

Сучасне законодавство не відповідає реаліям сьогоднішнього дня. І ми це розуміємо і приймаємо активну участь зараз у роботі робочої групи з виробітку  редакції Закону про телебачення і радіомовлення.

Хочу сказати, що також треба вирішити питання, які стосуються діяльності супутникових платформ, які працюють за технологією DHТ, інших питань, які стосуються розвитку новітніх технологій, нових медіа, які ніяк не регулюються нинішньою редакцією Закону України "Про телебачення і радіомовлення".

Шановні народні депутати,  Звіт Національної ради був поданий своєчасно. Президент України схвалив Звіт Національної ради. Я прошу розглянути Звіт Національної ради за 2012 рік.

 І, окрім того, якщо у мене є така змога, керуючись нагодою, я прошу Голову Верховної Ради і всіх народних депутатів прискорити питання щодо призначення четвертого члена Національної ради від Верховної Ради. Конкурс був оголошений, всі процедура конкурсу вже пройшла. Кандидатури пройшли обговорення в профільному комітеті – в Комітеті зі свободи слова і інформації і це питання про призначення четвертого члена  Національної ради від Верховної Ради воно вже може розглядатися в сесійній залі. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Доповідь закінчена. Прошу народних депутатів записатися на запитання. Прошу записатися на запитання. Фракція об'єднання "Батьківщина" Княжицький, питання, прошу.

 

11:56:55

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л.

Шановний пане Голово Національної ради, ми всі тут стурбовані ситуацією, в якій опинилося українське телевізійне мовлення під час впровадження цифрового мовлення. Ви чудово знаєте, що відповідно до статі  25 Закону "Про телебачення і радіомовлення" перевагу в отриманні ліцензії мають ті мовники, які вже здійснюють мовлення, надають перевагу соціально важливим програмам інформаційним, соціально-політичним, дитячим, тощо. Натомість Національна рада України, проводячи цей конкурс, видала цілу низку ліцензій компаніям, які досі не існували на ринку, не видавши ліцензії таким відомим  телевізійним компаніям як "2+2", "ЕРА", ТВі, "Малятко", дитячий, між іншим, канал, City, 24, Перший діловий, Чорноморська, ZIK, SAT+.  Я вже не говорю про цілу низку місцевих і регіональних мовників і на Заході і на Сході України, які залишилися поза мовленням. Ми знаємо, що насправді є змога мати не 32 канали, а 50, тому що інші канали мали бути, як це говорив "Зеонбуд", платними. Але Національна рада правильно зробила, що не дозволила запускати…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу. Треба у хвилину… Прошу, відповідайте.

 

МАНЖОСОВ В.А. Дякую за запитання, Микола Леонідович. Питання це неодноразово обговорювали, яке ви сьогодні задавали. І ми не раз відповідали на це запитання в різних аудиторіях. Видача ліцензій проводиться на конкурсній основі. Конкурси Національної ради проходять відкрито і якраз Національна рада і керувалася всіма тими критеріями, які ви озвучували, коли  говорили про  те, що деякі канали не отримали ліцензії на  ефірно-цифрове мовлення.

Хочу сказати, що  всі діючі загальнонаціональні канали таку ліцензію отримали, дійсно, отримали ряд нових компаній. Але  я хочу сказати про те, і ми добре про це знаємо, і ви в тому числі не один канал піднімали, і не один канал створювали самі знаєте про те, що колись всі канали, які зараз є в ефірі України, вони колись були невідомими, маловідомими або новими каналами, які не мали мовлення раніше.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Партія регіонів Вечерко, прошу.

 

11:59:26

ВЕЧЕРКО В.М.

Володимир Вечерко, фракція Партії регіонів. Передаю слово, професіоналу з радіо телемовлення, Ярославу Сухому.

 

11:59:37

СУХИЙ Я.М.

Дякую. Шановний Володимире Анатолійовичу, ваше сприяння розвитку телеінформаційного простору, я впродовж запитання колеги Княжицького увінчалось майбутнім погромом багатьох регіональних телекомпаній, проведений  скандальний конкурс на цифрове мовлення викинув з ефіру Запорізьку телерадіокомпанію "Алекс" на превеликий жаль, в більшості випадків перемогла до того часу нікому не відома Краматорська кампанія "Вільний простір". Ви отримали моніторинг, офіційний моніторинг про те, що півтора року в ефірі цієї компанії немає. Згідно закону ви повинні прийняти рішення, в іншому випадку нам прийдеться не прискорювати призначення четвертого члена Нацради, а розпустити  таку Національну Раду і переобрати нову, тому що  ви вже  не Нацрада, а якась бізнес-структура, яка обслуговує конкретні бізнес-інтереси. (Оплески)

 

МАНЖОСОВ В.А. Шановний Ярославе Михайловичу! Тема теж відома ми постійно з вами обговорюємо це питання, і ви знаєте закон, який  діє на сьогодні Закон України  "Про телебачення і радіомовлення". Згідно цього закону кампанія, якщо вона   впродовж року не вийшла в ефір вона може бути позбавлена ліцензії Національної Ради. Але компанія, про яку ви говорите і про інші компанії, які опинялись в такій ситуації, вони роблять дуже добрий хід з точки зору продовження своєї діяльності: вони виходять в ефір на протязі там доби, дві доби, три доби, беруть справку в УДЦР чи в офіційному моніторингу, який здійснюється на території області, в організації, яка здійснює моніторинг у цій області, і потім продовжує підготовку до повноцінного мовлення. Всі наші спроби в таких ситуаціях анулювати  ліцензію, закінчувалися  в судах нічим. Тобто у компанії є доказ, що вона на протязі року…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Фракція "УДАР" Віталія Кличка", народний депутат Продан.

 

12:01:58

ПРОДАН О.П.

Прошу передати слово Валентину Наливайченку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу, Валентин Наливайченко.

 

12:02:03

НАЛИВАЙЧЕНКО В.О.

Шановні колеги, шановний пане Голово, шановний виступаючий! Фракція "УДАР" Віталія Кличка" має суттєве до вас питання як до Національної ради.  Ми зараз у парламенті серйозно працюємо над тим, щоб зреалізувати максимальну кількість законодавчих актів на те, щоб уможливити підписання у Вільнюсі Угоди про політичну асоціацію з Європейським Союзом. Питання до Національної ради:  що, а головне, коли ви зробите для того, щоб від уряду або від вас, як однієї з урядових установ, був внесений законопроект на створення громадського народного телебачення  в Україні? Зразок ми зразу вам підказуємо, де взяти: Фінляндська Республіка, де громадяни є співвласниками громадського телебачення і де відсутня корупція через такі механізми акціонерного володіння громадським телебаченням. Дякую.

 

МАНЖОСОВ В.А.  Дякую за запитання. Нажаль, Національна рада не має права законодавчої ініціативи. Але ми готові до обговорення, до того, щоб підтримати будь-які кроки у створенні громадського телебачення в Україні. Ми це неодноразово говорили на всіх зустрічах із народними депутатами, із представниками ОБСЄ, з представниками європейської платформи регуляторних  органів. Все, що потрібно від Національної ради, ми  готові це зробити. Тобто від нас що залежить: це переоформлення ліцензій державних телерадіокомпаній на телерадіокомпанію громадського мовлення чи видачу нових ліцензій, чи будь-які кроки по створенню громадської ради, громадського телебачення. Всі ці кроки ми підтримуємо і готові  ми до цього приєднатися. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу Партія регіонів, Безбах народний депутат.

 

12:03:57

БЕЗБАХ Я.Я.

Передайте, будь ласка, слово Анні Герман. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, Ганна Герман.

 

12:04:03

ГЕРМАН Г.М.

Шановний доповідачу, ваш звіт, може, і непоганий, але якщо ввімкнеш українське телебачення, воно жахливе, серйозні аналітичні програми замінені дешевими шоу. Я не розумію, який закон вам потрібен, щоб зрозуміти, що українські діти не дивляться програми в четвертій годині ранку. Ви знаєте є вимога, щоб телеканали для дітей транслювали програми, так ставлять в четвертій годині ранку, щоб галочку поставити і ви ніяк на це не реагуєте.

Я вже не кажу про те, що зовсім відсутній відповідний стандарт, що телебачення котиться, скочується все на нижчий і на нижчий рівень. Ви говорили про те, що держава вкладає величезні кошти в розвиток телебачення, можливо, в техніку – так, але за змістом все-таки повинні і ви пильнувати. Дякую.

 

МАНЖОСОВ В.А. Дякую. Я говорив про те, що робила Національна рада в звітному періоді стосовно дитячого мовлення. Я не погоджуюсь з вами, що Національна рада нічого не діє, якщо ми виявляємо як і ви бачите, коли дитячі програми ідуть вночі. Це була така практика, дійсно, була така практика, таким чином же і виконувався Закон про телебачення і радіомовлення в частині ведення мовою українською телерадіоорганізаціями, коли була... була відповідна стара редакція статті 10 цього закону. Якщо ми виявляємо, що телерадіоорганізація мовить вночі, то ми звертаємо увагу на ці телерадіоорганізації і не переоформлюємо їм ліцензії або за результатами перевірки виносимо їм попередження і таке було на засіданням Національної ради. І на скільки я пам'ятаю, найсвіжіша така подія була з радіокомпанією "Гала", юристи якої теж доказували нам, що вночі там ідуть програми і є в нас є в нас такі діти, які вночі там дивляться ці передачі…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція "Батьківщина", Бригинець, прошу.

 

12:06:13

БРИГИНЕЦЬ О.М.

Фракція "Батьківщина", Оболонь. Скажіть, будь ласка, у мене два питання.

Перше. Що робить Національна рада для того, щоб і вдень, як це заборонено законом, безкінечно не йшла реклама алкогольних напоїв? Безкінечно, включіть телевізор, можливо, члени Нацради не дивляться телевізор, але зранку до ночі рекламується алкоголь під різними виглядами. Я не чув ніяких заяв і ніяких рішень Нацради з цього питання.

Друге питання. Останнім часом, всупереч Закону "Про рекламу", почала йти реклама російською мовою. Яким чином це допускається? Чому ніякої реакції немає Нацради? І скажіть, будь ласка, от є ситуація, коли оці два порушення чітко співпадають: це реклама якоїсь там "Іви", горілки. І вдень, і вночі крутиться, і російською мовою. Яка ваша позиція з цього приводу?

 

МАНЖОСОВ В.А. Дякую за запитання.

Ми розглядали це питання, і неодноразово, і в тому числі розглядаємо зараз ці питання у співпраці з Комітетом зі свободи слова і інформації. Насправді реклама алкоголю вдень дійсно заборонена, але не заборонена реклама торгівельних марок, під приводом яких і здійснюється, власне кажучи, така реклама.

Юристи телерадіоорганізацій відбивають всі спроби Національної ради довести, що це реклама саме алкоголю, а не дозволена законом реклама торговельних марок.

Що стосується реклами російською мовою, то відповідно до Закону "Про засади державної мовної політики" телерадіоорганізації вільні зараз, в тому числі і не тільки у виборі мови ведення своїх програм, передач, а також вільні у виборі і мови рекламних оголошень, які вони здійснюють в своїх передачах. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція "Батьківщина", народний депутат Бурбак.

 

12:08:23

БУРБАК М.Ю.

Прошу передати слово депутату Андрію Шевченку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Андрій Шевченко.

 

12:08:30

ШЕВЧЕНКО А.В.

Шановний Володимире Анатолійовичу! Наша фракція критично настроєна до роботи Національної ради в сьогоднішніх умовах. Нам це нагадує відомий малюнок із трьома  мавпами: нічого не бачу; нічого не чую; нічого не скажу. Що мається на увазі?

Перше. Саме за роботи вашого складу Національної ради в Україні пишним цвітом розцвіла цензура. Це означає, що державні телеканали від "УТ-1" і до обласних телекомпаній перетворилися на канали-пропагандисти, які транслюють чорнопіарні фільми про Юлію Тимошенко, а опозиції туди місяцями не можна пробитися.

Друге. Національна рада усунулася від того, щоб втручатися в конфліктні ситуації. Частоти, які забрали у "ТVi", у "5 каналу", харківські чотири телеканали – нуль реакції Нацради.

Третє. Це цифровий конкурс, який подарував країні монстра під назвою "Зеленбуд" і який віддав цифрові частоти в руки п'ятьом фірмам-одноденкам.

Тому запитання у нас до Національної ради за вашим головуванням просте. Що ви плануєте  змінити в роботі Національної ради? Сьогодні вона нас, нашу фракцію не влаштовує.

 

МАНЖОСОВ В.А. Дякую за запитання, Андрію Віталійовичу.

Я представляв звіт Національної ради за 2012 рік і по всім цим питанням виклав нашу позицію і те, що ми робили. І, як на нашу думку, то ми робили відповідно… діяли відповідно до чинного законодавства, і ми можемо говорити про те, що ми можемо змінити в діяльності Національної ради –  це тільки  ще більше робити нашу працю відкритою, роботу нашу відкритою і більше, да, реагувати на ті виклики, які часом є. Але питання  полягає в тому, що останні роки все було зроблено для того, щоб унеможливити… як можна менше зробити повноважень Національної ради.

Невтручання в ситуацію в харківські… в ситуацію з харківськими каналами? А скажіть, яке…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція "УДАР", Ірина Геращенко.   

 

12:10:51

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Будь ласка,  передайте слово Павлу Розенко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Розенко, прошу.

 

12:10:57

РОЗЕНКО П.В.

Скажіть, будь ласка, (Павло Розенко, фракція "УДАР"), от ви розказували нам про програму телетюнерів, яка реалізовувалась в 2012 році. І от як так вийшло, що от саме ця програма почала реалізовуватися за декілька місяців до виборів? І як так сталося, що в масовому порядку по всій Україні телетюнери вручалися від імені однієї партії – партії влади?

Яким чином телетюнери, які закупили ви, стали агітаційною продукцією деяких кандидатів в депутати і партії влади по загальномандатному округу? Скажіть, хто несе персональну відповідальність, що ви фактично стали передвиборчим штабом Партії регіонів по всій Україні?

 

МАНЖОСОВ В.А. Дякую за запитання. Але запитання це не до Національної ради. Національна рада не закуповувала телетюнери, вона їх не розповсюджує і до цього процесу не має ніякого відношення.

Якщо у мене тоді є час, я повернусь до запитань, які були попередні. Запитання стосовно нашої позиції стосовно харківських компаній, TVi. Ми не втручаємося в ці процеси, бо ці процеси лежать поза межами компетенції Національної Ради. Але така ситуація є, вона є загрозливою дуже.

У нас зараз, можна сказати, на TVi є два директора і там два засновника. У нас така ж компанія є, така ж ситуація на компанії ТВА в місті Чернівці. Там теж два директора з двома печатками. І у одних ліцензія на руках, у інших – дублікат ліцензії. Ми не можемо втручатися там, де йде господарський конфлікт. Більш того, я вважаю, що позиція Національної ради була дуже виваженою. Бо від нас вимагали проведення перевірок. А якщо проводити перевірку в такий час, який там був на цих компаніях в період розброду…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція "Батьківщина", Ірина Луценко, прошу.

 

12:13:10

ЛУЦЕНКО І.С.

Прошу передати слово Ар'єву.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Передайте Ар'єву слово, прошу.

 

12:13:15

АР’ЄВ В.І.

Пане Манжосов, у мене два питання до вас. Перше. Скажіть будь ласка, а що ви робили, коли роздавалися ліцензії на цифрове мовлення, постійно робили в будівлі Служби безпеки України, якою на той момент керував один із власників на той же момент одного українського відомого телехолдингу.

І друге питання. А скажіть, будь ласка, коли останній раз Національна рада проводила серйозний аналіз виконання загальнонаціональними каналами (такими, як "Інтер", "1+1", "ICTV", "СТБ", "Новий" та іншими загальнонаціональними) умов дотримання ліцензій? Зокрема, щодо квоти на дитячі програми, культурні програми, історичні, освітні. Скажіть, будь ласка, коли ви серйозно проводили саме це дотримання цими каналами умов ліцензій? Дякую.

 

МАНЖОСОВ В.А. Стосовно першого питання. В тій будівлі, про яку ви кажете, я був один раз. Стосовно тієї людини, про яку ви кажете, я говорив в своєму житті теж один раз, і це було дуже давно, і я тоді не був ні членом Національної ради, ні головою Національної ради.

Стосовно нашої роботи з загальнонаціональними каналами, по тим критеріям програмних концепцій, які ви говорили. Така робота здійснюється постійно. Але за нашою процедурою, якщо ми здійснюємо моніторинг, виявляємо якісь порушення, у тому числі порушення програмної концепції, компанія отримує письмовий лист-попередження про те, що нашим моніторингом виявлені такі і такі недоліки. І вони мають місяць на те, щоб привести свою діяльність у відповідність до чинного законодавства і умов ліцензії. Якщо наш повторний моніторинг фіксує продовження порушень, то тоді призначається позапланова перевірка, і компанії за розглядом цієї позапланової перевірки можуть…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Партія регіонів, народний депутат Стоян.

 

12:15:33

СТОЯН О.М.

Прошу передати слово спеціалісту в цій справі Олені Бондаренко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, Олена Бондаренко.

 

12:15:42

БОНДАРЕНКО О.А.

Спасибо большое. Бондаренко, Партия регионов. Хотела бы дополнить картину отдельными фактами. Те, кто присутствуют здесь, наверное, и не знают, что в нашем профильном комитете, который выносил не очень  высокую оценку деятельности Национальному совету, из 10 членов 8 – это те, которые не представляют нашу политическую силу, а относят себя к оппозиции. Поэтому очевидно, что их оценка носит явно политический характер и защищает интересы их политических сил.

А что касается вклада Национального совета в работу отрасли, я хотела бы оценить по нескольким критериям. Но, прежде всего, борьба с безлицензионной деятельностью. Ну, скажем так, слабенько, троечка. Что касается цифровизации, мое личное мнение – тоже до четверки не дотянули, все-таки троечка. Универсальная программная услуга – два балла. Детское вещание, здесь постарались, молодцы, здесь четыре…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ви чули питання?

 

МАНЖОСОВ В.А. Власне кажучи, запитань не було, була оцінка діяльності Національної ради.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу Бондаренко включіть.

 

12:16:56

БОНДАРЕНКО О.А.

Работает микрофон? Спасибо. И что касается работы над новым драфтом закона – пять баллов. То есть явно на неуд. мы не выходим. Поэтому мое личное мнение, что с большой критикой, но мы должны  принять во внимание отчет Национального совета. Спасибо.

 

МАНЖОСОВ В.А. Дякую. Дякую вам, Олена Анатоліївна, за нашу оцінку, нашої діяльності.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, сідайте. Час вичерпано.

 

МАНЖОСОВ В.А. Дякую народним депутатам за запитання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Керівник комітету каже, що з увагою треба послухати його, бо доповідача, я бачив, декілька людей всього чули. От народний депутат є от "Свободи", слухав, і Ганна Герман, і ще декілька депутатів. То, може, вас послухають. Прошу, Томенко Микола Володимирович.

 

12:17:54

ТОМЕНКО М.В.

Шановні колеги, дуже важливо, що ми в сесійній залі розглядаємо звіт Нацради. В попередній період в попередньому скликанні у Верховній Раді склалася погана практика, коли до Верховної Ради не доходили в силу різних обставин. І я вважаю, що одна з ключових стратегічних проблем, що сьогодні інформаційна політика держави перетворилася на бізнесову політику в інформаційній сфері.

Рада національної безпеки і оборони, наскільки я не помиляюся, востаннє збиралася з питань інформаційної політики української  держави в 2008 році. На засіданні уряду стратегічного характеру законопроекти вже давно не розглядаються. Президент дав вказівку, до 5 квітня уряду подати Закон про роздержавлення  ЗМІ. Він досить пір не розглядався. І складається ситуація, що ключовим питанням, яке називається інформаційний простір України, або я сказав би точніше, національний інформаційний простір України – сьогодні тема, яку або займаються люди, які ненавидять Україну, або люди, які хочуть заробити на Україні.

І проблема Національної ради полягає в тому, що вона перетворилася в інструмент видачі ліцензій, бізнесових дискусій, а не в стратегічний орган, який ми передбачали. Стаття 1 Закону про Національну раду чітко говорить: "Одним з головних завдань Національної ради є нагляд, контроль за додержання законодавства у сфері телерадіомовлення". От цим вони повинні займатися.

Мої колеги запитали: "Чому Національна рада не втрутиться в ситуацію з фактично прямою рекламою горілки?" Мені от, як діє Національна рада – нагадує рекламу "Плакуча іва". От вони як плакуча іва. Вони дивляться: ми нічого не можемо зробити. Ну, як ви нічого не можете зробити, коли це фактично пряма реклама, прямо заборонена законом. Хто ж може зробити?

Звичайно, ми зареєстрували законопроект і будемо вимагати повної заборони реклами горілки і пива. Але ваша ж місія полягає в тому, щоби реагувати щоденно  і не допускати цієї історії.

Проблема із кадровим складом. Та Верховна Рада проголосує, питань нема. Ми в комітеті підготували всі пропозиції. Але треба ж звіт послухати, а потім будемо голосувати за четвертого члена Нацради.

Але в мене питання: хто в Україні займається інформаційною політикою? І в Адміністрації Президента відповідає, що ви підставляєте два роки Президента, який злісний порушник Закону про Нацраду?

Стаття 6 Закону про Нацраду говорить: що якщо звільнився член Нацради по квоті Президента, то його треба призначити протягом місця. Четвертий член Нацради від Президента третій рік не призначений. В нас що все добре в інформаційному просторі, всі справляються, що така ключова посада прирівняна, якщо я не помиляюся, до віце-прем'єр-міністра за Законом про державну службу, до сих пір не заповнена?

Найголовніше, і сьогодні ми в комітеті прийняли перед цим одноголосне рішення, на жаль, сесійна зала нас не підтримала, щоб ми послухали, провели парламентські слухання, про цифрове мовлення. Тому що, коли я кажу слово цифрове мовлення, для мене це 2015 рік, от,  я думаю, якщо ми нічого не змінимо, то це наслідки будуть такі – це пенсійна реформа і земельна реформа, яку ми відтермінували. От, сума антинародної і пенсійної, і земельної реформи може бути, якщо ми не змінимо цей формат цифрового мовлення.

Що відбулося сьогодні при керівництві Національної ради з питань телебачення і радіомовлення. Фактично на сьогоднішній день в тіньовому режимі появилась структура  незбагненна, ніхто не знає… До речі, Нацрада теж не з'ясувала, хто там власник, що це за люди. Ми директора знаємо, але хто власник цього Зеонбуду? От, цей Зеонбуд, уже мої колеги говорили, своїм видає ліцензії, чужим не видає ліцензії, українським не видає ліцензії, тим видає ліцензії…

Тепер у мене запитання  по тому, що ми отримаємо у 2015 році. У 2015 році аналогове виключається мовлення, цифрове появляється. От, в мене запитання. Я подивився, експерти порахували і вони говорять: Нацрада і Зеонбуд порахувала 167 станцій мережі Зеонбуд покриють цифровим сигналом 95 відсотків населення. Експерти наші, технарі, Одеса, Київ порахували, що навіть якщо наші громадяни за свої кошти куплять антени і посталять на дахах, то максимальне покриття буде  60-70 відсотків.

В мене питання. Хто буде нести відповідальність за те, що 30 відсотків громадян України в XXI столітті в 2015 році не отримуватимуть сигнал телебачення, телебачення не бачитимуть? Хто нестиме відповідальність за те, що сьогодні абсолютна більшість регіональних мовників не отримали право працювати з 2015 року? Хтось рахує 115 каналів, 120 каналів, і це не ті канали, що кажуть на один день включились. Який на один день? Це серйозні впливові канали в регіонах, які сьогодні мовлять. Вони в 2015 році мовити ж не будуть!

Тому наша позиція на сьогоднішніх комітетівських слуханнях по цифровому мовленню буде наступна. Не проблема Нацради, це проблема      держави, те, що  називається "перехід на цифрове мовлення". Ми будемо вимагати, і я, до речі, отримав доброго листа від Адміністрації Президента, будемо ще їх переконувати  на РНБО розглянути це питання. Це повинен бути орган державний, який забезпечує контроль за  переходженням на цифрове мовлення країни. Це стосується кожного чоловіка в країні. Якщо в Нацради мало повноважень, давайте ми  спеціальним законом приймемо рішення про  процедуру впровадження цифрового мовлення. Тут колеги говорили про ті мультиплекси  і всі решту речей. Так біда не тільки в тому, що під час виборів видавали, біда в тому, що в бюджеті грошей вже немає, уже не видають. І в мене питання: наша країна єдина за рішенням Національної ради ввела кодування телепрограми ефірного мовлення, в жодній країні немає кодування. Що це означає? Що тепер ця послуга вдвічі дорожча, щоб вам приймати цифрове  мовлення, там селянину, робітнику чи ще  комусь, треба вдвічі більшле заплатити.  Це було зроблено відповідними фірмами, які  виграють тендери, щоб це купувати. Але  стоїть питання про те, хто ж бідним людям допоможе купувати це, а потім ще й антену ставити.

Тому все, що стосується цифрового мовлення, шановні колеги, це історія, яка показує, що  тіньовий непублічний характер ухвалення рішень в інформаційній сфері може мати наслідки втрати інформаційного суверенітету. Я не знаю, хто там власники? От якась біда трапиться з цим Кіпром, знову скажуть, що на Кіпрі там, щось обвалилося чи привалилося і так далі. І ця компанія розвалилася. В мене питання, що робити українській державі в 2015 році? Бо єдиний монопольний власник на постановку мультиплексів і поширення сигналу в Україні є ця приватна компанія "Зеонбуд". Що ми будемо робити з державною кампанією РРТ, яка працювала нам, служила і зараз служить? Її розпустять, приватизують вся система нинішнього передавання. Хто отримує право мовити в аналогових  каналах? В усіх країнах, які переходили на цифрове мовлення – це держава на чолі з Президентом збиралася і казала, друзі, якщо аналогове ми забираємо, то це ми даємо виключно тільки під гарантії держави, наприклад, умовно там Укртелекому, хоч він уже приватизований. Тобто  якісь державні функції, там телефонізації, Інтернету і так дальше. У мене таке враження, що надалі ці частоти так само будуть поділені, як  поділюється під це цифрове мовлення.

Наступна проблема не менш важлива, Національна рада і попереднього скликання, і теперішнього скликання, фактично, все зробила, щоб знищити мережу Національного радіо. Ми унікальну маємо спадщину, яку вдається частково утримати. Те, що називається "національне радіомовлення" – це УР-1, УР-2, УР-3, це "Промінь", це "Культура" і "Українське радіо".

Як діє Національна рада? Національна рада, коли видає частоти, я не знаю, вона дивиться, може, на засновників, чи вони за кордоном, чи в Україні… От, наприклад, у минулому році така компанія, яка на офшорі зареєстрована, "Новий обрій", супер-радіо, отримала всього-на-всього 55 частот в 25-и містах України. Скільки "Національне радіо" отримало частот? В одному маленькому місті Київської області. Що це означає? Це означає, що сьогодні проводове мовлення, яке знищується, і воно буде знищено, бо "Укртелеком" – приватна компанія, він не хоче нічого робити, залишилось десь 1 мільйон 100 тисяч – 1 мільйон 500 тисяч домогосподарств мають проводове мовлення.

Який вихід із ситуації? Тільки мережа FM-діапазону, бо це – цифрове радіо, коли ще воно буде? І ніхто не знає, що це таке.

Тобто на рівні Президента я переконую  РНБО треба прийняти рішення. Мусить бути мережа FM-мовлення, де ми  врятуємо три радіокомпанії українські – УР-1, УР-2, УР-3, де працює півтори тисячі чи  дві тисячі найкращих фахівців. Це найвизначніші діячі культури, освіти, які хоч трошки утримують баланс української інформації на цих радіокомпаніях.

Тому наша позиція на комітеті була наступна: ми  більшістю голосів ухвалили рішення не схвалювати звіт Національної ради, і в такий спосіб вимагати від Президента, Уряду і Верховної Ради  вплинути на ситуацію і зупинити деукраїнізацію інформаційного простору України. Втратимо остаточно інформаційний простір…(Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. Є потреба обговорювати це питання? Є. Тоді я ставлю на голосування, щоб звіт Національної ради України з питань телебачення... (Шум у залі) Без обговорення? (Шум у залі) Не кричить. Є Регламент, згідно Регламенту обговорення звіту проводиться якщо Верховна Рада прийняла рішення про таке обговорення. Тому я ставлю на  голосування. Ви ж кричите, а я не можу поставити на голосування. Хто за те, щоб звіт Національної ради України  з питань телебачення і радіомовлення за 2012 рік провести обговорення, прошу голосувати.

 

12:29:25

За-184

Рішення не прийнято. 

І тому переходимо до прийняття рішення. По фракціях покажіть: Партія регіонів – вісім, "Батьківщина" – 66, Віталія Кличка фракція – 31, Об'єднання "Свобода" – 34, Компартія – 31, позафракційні – 14.

Головним комітетом внесено проект Постанови (реєстраційний номер 2543) і комітет, ви чули, Микола Томенко вніс пропозицію, пропонує звіт Національної ради України з питань телебачення  і радіомовлення за 2012 рік не схвалювати. Тому дозвольте  поставлю цю пропозицію комітету першою на голосування. (Шум у залі) Прошу голосувати.

 

12:30:51

За-148

Проти – 3. Утрималось – 45. Не голосувало – 199. рішення не прийнято.

По фракціях. Партія регіонів – 3, "Батьківщина" – 68, "УДАР" Віталія Кличка" – 35, "Свобода" – 34, Компартія – 0, "Позафракційні" – 8.

Тому я вношу пропозицію прийняти до відома звіт Національної ради. Прошу народних депутатів голосувати.

 

12:31:41

За-180

Рішення не прийнято ні те, ні друге. Значить, задовільно працюють. Незадовільно? Треба було голосувати, що незадовільно.

Тому ми бажаємо вам успіхів. Працюйте. Переходимо далі.  Спасибі вам.

А тепер по мотивах голосування, прошу. Ганна Герман по мотивах голосування.

 

12:32:16

ГЕРМАН Г.М.

Шановний пане Голово, рішення, яке щойно не прийнято у Верховній Раді, дозволяє і змушує нас дуже серйозно проаналізувати дану ситуацію. Я пропоную послухати Національну раду в цьому залі ще раз, дати час на обговорення, на аналіз тієї розмови, що сьогодні відбулася. Нехай вони зроблять висновки. Ми не можемо так легковажити ситуацією, яка склалася в залі з цього питання. Дякую вам сердечно.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Давайте протокольно так і зробимо. Національна комісія чує.

Прошу, Деркач, народний депутат.

 

12:33:01

ДЕРКАЧ А.Л.

Шановні присутні, я підтримую пропозицію Анни Герман. З мотивів голосування хочу сказати. Я голосував проти, тому що Нацрада свідомо порушувала діюче законодавство, не надаючи ліцензій на цифрове мовлення як мовникам регіонального масштабу, так і центральним каналам. І тут пролунала інформація про  причетність Хорошковського, колишнього голови СБУ, до цих питань. Я вважаю цей свій виступ як звернення до Генерального прокурора та комісії… комітету Томенка розібратися, чи дійсно вживались заходи до членів Національної ради, скільки раз вони ходили до споруди СБУ (там все залишається на відео) і причетність Хорошковського до непрозорого цифрового  конкурсу. Перевірити як комітету і доповісти нам, комітету, і Генеральній прокуратурі.

Дякую. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, Ірина Геращенко, фракція "УДАР".

 

12:33:59

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Шановні колеги, ми можемо хоч щодня обговорювати діяльність цієї Нацради, але очевидно, що ми всі прекрасно усвідомлюємо, як вона працює. І було би чесно, щоби сьогодні всі фракції Верховної Ради  дали оцінку  цій діяльності.

Якщо  замість регуляторного органу ця Нацрада перетворилася на каральний орган, якщо вона не служить свободі слова, а прислужується владі (і це чудово знають і в самій партії влади), чи потрібні вам такі прислужники, чи вам потрібні ті, хто будуть високо нести свою посаду держслужбовця?

Я хочу нагадати шановним колегам із парламенту, що ми вперше маємо Нацраду, де немає жодного представника опозиційних фракцій, висуванця опозиційних фракцій і, що найжахливіше, представника громадських організацій. І нам потрібно ввести терміново двох людей, апелювати знову-таки до Президента, що не прислуг своїх туди треба призначати, а фахівців у цій справі, які будуть виконувати закон і захищати український інформаційний простір. Поки що вони працюють на свою кишеню і на інші держави. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Фракція "Батьківщина" по мотивам голосування, Яворівський. 

 

12:35:12

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Володимир Яворівський, Троєщина, "Батьківщина".

Шановні колеги! В особі Національної комісії, звіт якої ми  обговорюємо, ми маємо ключовий орган, який мав би відповідати за інформаційну безпеку, за інформаційний  простір української держави.

Сьогоднішнє обговорення показало про те, що ми не прийшли до жодного висновку – чи позитивного, чи  негативного. Тобто,Володимир Васильович, я розумію, ви хотіли   так, знаєте, з барського плеча сказати, хороші хлопці, ідіть, працюйте далі. Через те я приєднуюся до тих, хто запропонував заслухати ще один раз. Це дуже важливо. Ми мусимо узнати, що це за "Зеонбуд", якому віддали фактично переведення засобів, електронних засобів масової інформації в одні руки? Хто стоїть за цим "Зеонбудом", …. і тому подібне? Які люди?

Хай відкриють бодай якесь обличчя. Через те, я підтримую позицію про те, що потрібно провести повторне обговорення, Володимире Васильовичу. Надати можливість виступити всім, обговорити ці питання. От тоді ми допоможемо Національній раді.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, Мірошниченко, "Свобода".

 

12:36:24

МІРОШНИЧЕНКО І.М.

Шановні депутати! Я хочу сказати. Безперечно, що ні для кого не секрет, що сьогодні інформаційний простір України окупований, денаціоналізований, в ньому відсутнє представлення національних інтересів. І саме через національний простір існує цілком реальна загроза національній безпеці України.

Але, разом з тим, я хочу звернутися до всіх виборців і на Сході, і на Заході. Сьогодні діяльність Національної ради з питань телебачення і радіомовлення порушує ваші конституційні права. А саме що я маю на увазі. Голова комітету нашого профільного вже сказав про те, що Національна радіокомпанія України сьогодні практично позбавлена можливості на отримання ліцензії мовлення в обласних центрах.

Національна радіокомпанія України, яка здійснює конституційну функцію по інформуванню населення про надзвичайні ситуації і інші події, вона сьогодні позбавлена ефіру! Те саме буде у 2015 році з телебаченням, коли цифрове мовлення покриє половину України! А решта України буде в інформаційному вакуумі і мороці.

Тому ми підтримуємо повторне слухання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, фракція комуністів, Петро Миколайовичу.

 

12:37:35

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракция коммунистов. Уважаемые коллеги! Я хочу, чтобы мы понимали, что нам надо рассмотреть отдельно вопрос о государственной политике в информационной сфере (Шум у залі).

Государственная политика только тогда может быть государственной, когда государству принадлежат и информационное пространство, и информационные каналы, либо создается с участием государства.

Сегодня информационное пространство превратилось в поле лжи, фальсификаций, оболванивания, подрывом материальных устоев общества, клановых разборок, монополизации информационного пространства олигархическими кланами. Нет информационной политики в государстве, есть информационное пространство под контролем олигархов. Из этого надо исходить. Не государственная политика сегодня осуществляется, осуществляются интересы клана. А это превращает то, что средства информации становятся источниками развратами, проливаются реки крови, низость человеческих качеств. Честность и порядочность вообще выкорчевывается с корнями.

Поэтому мы сегодня и предлагаем рассмотреть вопрос в целом о формировании информационной политики через возврат под контроль государства…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні депутати, внесена пропозиція всіма представниками фракцій заслухати повторно звіт Національної ради. Може приймемо рішення: по висновках роботи 2013 року заслухати звіт Національної ради України?  Так можна ставити на голосування? Ні.

Тому ще давайте по кругу. "Батьківщина", Княжицький, прошу.

 

12:39:29

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л.

Шановний пане Голово, шановні народні депутати!..

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Формулюйте пропозиції, щоб я міг поставити на голосування.

 

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л.  Ми сьогодні відповідно до закону не прийняли річний звіт ради. Крапка. Президент прийняв, ми не прийняли. Інших форм Закон про телебачення і радіомовлення не передбачає. Раз в рік приймається звіт. Ми його сьогодні не затвердили. Все.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я так і підвів підсумки. Але ви почали кричати, то давайте ще варіанти. То я прошу варіанти. Це вже старий варіант.

Прошу вас. Федорук, прошу, "Батьківщина".

 

12:40:14

ФЕДОРУК М.Т.

Федорук, "Батьківщина", виборчий округ 201, Чернівці. Я хотів би уточнити те, що сказав пан Манжосов відносно того, що в Чернівцях в якийсь телерадіокомпанії є два керівника. Це не відповідає  дійсності. Є законно обраний, призначений керівник, а інший є аферист, яким повинні займатися правоохоронні органи. Що стосується пропозицій, є пропозиція повторно заслухати звіт, наприклад, через 2 місяці. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Це конкретна пропозиція. Так, "Батьківщина" сказала. "Свобода"  тепер. І остається "УДАР" і комуністи. Пропозиції, прошу. Мірошниченко, включіть, ввімкніть мікрофон. Прошу, кажіть.

 

12:41:09

МІРОШНИЧЕНКО І.М.

Шановний пане Голово, шановні депутати, наскільки я не помиляюся, на превеликий жаль, законом не передбачено процедуру відставки членів Нацради, принаймні по квоті Верховної Ради, якщо їхній звіт не затверджено. Цілком очевидно, що у цій залі є представники всіх фракцій, які не підтримують звіту Нацради і засуджують її діяльність.

Тому є цілком конкретна пропозиція. Я хочу вам нагадати, ми відмовилися від проведення парламентських слухань по цифровому мовленню, яке сьогодні хвилює кожного українця, який дивиться телевізор і який слухає радіо.

Тому пропозиція номер один. Повернутися до розгляду можливості проведення парламентських слухань, в межах яких ми ще раз заслухаємо звіт Нацради і дамо їм належну оцінку. І розглянути можливість при незатвердженні цього звіту відставки членів Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, які призначені по квоті Верховної Ради. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ірина Геращенко, прошу, фракція "УДАР".

 

12:42:15

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Шановні колеги, ось ця колізія, яку ми зараз уже 20 хвилин обговорюємо в залі, створена нашими з вами зусиллями, тому що була пропозиція опозиції підійти до питання прийняття рішення з обговоренням. В результаті обговорення завалили і зараз ми повернулися до дебатів відносно ж нашого рішення, що є нонсенсом.

В мене є конкретна пропозиція, Володимир Васильовичу, давайте ми зараз, ми входимо в колізію. Ми не виконали наші депутатські функції, ми не завалили звіт цієї Нацради і не прийняли його. Давайте ми повернемося зараз до цього голосування. Такі прецеденти в залі були. Давайте, кожен з нас сьогодні виконає свою функцію і ми чесно скажемо, що ця Нацрада, вона не працює професійно.

І, до речі, я дуже дякую колегам з Партії регіонів з профільного комітету, які так само дали ж цю об'єктивну оцінку.

На троєчку – це погано. Вибачте, будь ласка,  ви нам розповідаєте про команду професіоналів. Вона має працювати на відмінно, в гіршому випадку на чотири. Але ж аж ніяк  не на трійку. І дамо цій Нацраді не оцінку, а до побачення скажемо і призначимо професійну Нацраду, принаймні нашу четвірку. Така моя пропозиція.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Партія регіонів, Рудьковський і комуністи, і будемо закінчувати розгляд цього питання. Ми не найдемо порозуміння. Ми розглянули, проголосували по мотивам голосування висловилися, будемо іти далі. Прошу, Рудьковський народний депутат.

 

12:43:34

РУДЬКОВСЬКИЙ М.М.

Шановні колеги, ми бачимо, що ми не находимо спільної позиції, коли ще раз обговорити це питання і послухати Національну раду.

В мене є пропозиція взагалі зараз, розуміючи, що питання важливе, турбує всі фракції, не ставити це питання на голосування зараз до обіду. Перенести це питання на голосування і визначитися на цьому тижні чи в четвер, чи в п'ятницю, досягнувши компромісу між фракціями. Можливо, поставити питання і послухати раду, скажімо, на осінній сесії. Але знову ж таки ми не можемо дьоргати і ми навіть не включимо її заслуховування в план протягом наступного місяця чи півтора, бо дуже багато питань накопилося в нас в нашій роботі. Спасибі. Давайте шукати компроміс і розуміємо, що питання потрібно розв'язати розумно.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу Петро Миколайович.

 

12:44:51

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракция коммунистов. Уважаемые коллеги, я, обращаясь сегодня к избирателям, хочу их проинформировать о том, что отчет Национального совета по телевиденью и радиовещания в Верховной Раде пытается превратить в разборки олигархических кланов.

Чтоб вам было понятно, каждому из вас, уважаемые телезрители, наши избиратели, вы должны просто знать, кому принадлежит каждый из каналов. Если тут называть фамилии, то это как раз фамилии, независимо под какими флагами политическими пришли в парламент. Это олигархи захватили информационное пространство.

Поэтому речь идет о деньгах, а не о содержании передач. Речь идет о том, кто будет из них богаче, а не как наш народ будет мудрее и информированнее, осведомлен.

Далее. Отставка самого Нацсовета сегодня ничего не решит по той простой причине, что нам надо рассмотреть вопрос о государственной информационной политике и лишить права сегодня олигархов залазить в головы, в сознание, особенно молодого поколения, своими интересами, которые сводятся только к тому – любой ценой     больше иметь прибыли, а не делать народ… 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я не чув, які були пропозиції. Ще була одна пропозиція провести… Останню ставлю пропозицію: провести в другому півріччі парламентські слухання по цьому питанню. Скільки можна…? Ми ж кажемо Регламент. Прийняли рішення всі і не можемо закінчити розгляд питання. Я прошу Володимира Михайловича Литвина. Пропозиція, Володимир Михайлович.

 

12:46:37

ЛИТВИН В.М.

Дякую. Володимир Васильович, шановні колеги! Відповідно до Регламенту, коли Верховна Рада України не схвалила Звіт Національної ради, отже рішення не прийнято і повертатись до цього питання немає потреби. Звучала пропозиція, якщо я не помиляюся, від Петра Миколайовича, заслухати питання більш комплексно: про стан інформаційної сфери в Україні. Доручити комітету підготувати це питання до розгляду, і в процесі його розгляду можна буде повернутися до оцінки діяльності Національної ради. Або доручити комітету, щоб він підготував план розгляду цього питання і зокрема може виникнути потреба заслухати членів Національної ради, які делеговані туди від імені Верховної Ради України. А все інше – це буде політичне протистояння. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Журавський.

 

12:47:38

ЖУРАВСЬКИЙ В.С.

Шановні колеги, питання вичерпано, ідемо далі відповідно до Регламенту. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, давайте комітет розгляне, внесе постанову, пропозиції і ми повернемося тоді до цього питання. Завершено  розгляд цього питання переходимо до іншого питання.

Проект  постанови розглядається про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування фактів порушень законодавства при здійсненні державних закупівель, неефективного використання державних коштів та зловживань службовим становищем з боку посадових осіб Міністерства охорони здоров'я України, інших державних підприємств, установ та організацій у сфері охорони здоров'я та фармацевтичної галузі.

Як будемо розглядати це питання?

По скороченій процедурі.

Ставлю на голосування розгляд цього питання по скороченій процедурі. Прошу голосувати.

 

12:49:10

За-179

Проти – 44 , утрималось – 43, не голосувало – 129. Рішення прийнято. Запрошую до слова доповідача народного депутата України Андрія Володимировича Іванчука. А потім від комітету.

Прошу дві хвилини у вас є.

 

12:49:33

ІВАНЧУК А.В.

Андрій Іванчук, Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина", фракція "Батьківщина".

Шановний Голово! Шановні народні депутати! Хочу звернути вашу увагу, що на сьогоднішній день в нашому суспільстві охорона здоров'я це саме болюче питання. Ми знаємо, так як працює на сьогоднішній день Міністерство охорони здоров'я, то можна  сміливо сказати, що  охорони здоров'я у нас в Україні немає.

Смертність населення – удвічі показники перевищують європейський рівень смертності. Підвищується рівень захворюваності в  усіх вікових групах, і можна цей перелік продовжувати і продовжувати.

В зв’язку з цим дуже важливо проаналізувати діяльність Міністерства охорони здоров'я особливо в сфері закупівель. Дуже багато порушень,   на які ми не можемо реагувати. І говорять про партійну приналежність. Я хотів би попросити, шановні депутати, тут мова не може йти про партії, тут мова повинна йти про життя і про здоров'я людей.

Почну з якості ліків. Приблизний обсяг контрафактної фармакологічної продукції в Україні сягає 10 відсотків. Вдумайтеся: кожна десята пачка ліків підроблена. Лише в минулому році від застосування неякісних ліків загинуло більше 20-и.. померло більше 20-и українців. Ми пам'ятаємо летальні випадки застосування вакцин дітям від гепатиту неякісні.

Міністерство мало всі можливості не допустити цих зловживань, але воно навпаки розвело корупцію, і ми отримуємо інформацію, що міністерство за державні гроші, на які було витрачено у минулому році мільярд 800 мільйонів, є позиції, де ліки закуповуються втричі дорожче, чим вони продаються в аптеках.

… Тому я дуже прошу, зважаючи на наведене, прошу підтримати ініціативу створення, а окремо хотів би сказати, що на даний момент надійшли пропозиції по включенню до складу комісій від складу регіонів, апарат прошу врахувати, і від Комуністичної партії.

Шановні народні депутати, мова йде про наших дітей, батьків, родичів і близьких. Будь ласка, підтримайте створення цієї комісії для того, щоб можна було розібратися, чи правдиві ці факти – неодноразові скарги, які надходять на сьогоднішній день до нас у комітет. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, сідайте. Прошу голову Комітету з питань Регламенту, депутатської етики Макеєнко Володимира Володимировича.

 

12:52:38

МАКЕЄНКО В.В.

Шановний Володимир Васильович, шановні народні депутати України! Інформую, що у комітеті на розгляді знаходиться проект Постанови Верховної Ради  України про утворення Слідчої тимчасової комісії  Верховної Ради  України з питань розслідування фактів порушення законодавства при здійсненні  держаних закупівель, неефективного використання державних коштів та зловживань службовим становищем з боку посадових осіб Міністерства охорони здоров'я України, інших державних підприємств, установ та організацій у сфері охорони здоров'я та фармацевтичної галузі, внесений народним депутатом України Іванчуком та іншими за номером 2690 від 02.04.2013 року. Водночас зазначаємо, що до кількісного складу утвореної Тимчасової слідчої комісії пропонується обрати 12 народних депутатів України: від фракції Всеукраїнського об'єднання "Батьківщина" – Диріва  Анатолія Борисовича голову комісії, Донець Тетяну Анатоліївну та Петренка Павла Дмитровича членами комісії; від фракції Всеукраїнського об'єднання "Свобода" – Гелевея Олега Івановича заступник голови комісії; від фракції політичної партії "УДАР Віталія Кличка" – Іонову Марію Миколаївну, члена комісії; від депутатських фракції Партії регіонів – Ващук Катерину Тимофіївну, Журавського Віталія Станіславовича, Мисика Володимира Юрійовича, Момота Олександра Івановича, Поляченка Юрія Володимировича, Шибка Андрія Федоровича; від Комуністичної фракції партії України – Спіріну Ірину Дмитрівну. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Є бажаючі прийняти участь в обговоренні? Прошу записатися від фракції. Прошу народний депутат Мельник.

 

12:54:30

МЕЛЬНИК Є.І.

Євген Мельник, Всеукраїнське об'єднання "Свобода".

Прошу передати слово Олегу Гелевею.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу передати.

 

12:54:38

ГЕЛЕВЕЙ О.І.

Олег Гелевей, Всеукраїнське об'єднання "Свобода".

Непрозорість тендерних закупівель в системі Міністерства охорони здоров'я є очевидною і тому дана комісія є необхідною. До нас доходять багато фактів реєстрації фіктивних ліків, яких просто не існує в природі, для подальшої їх участі в тендерах і створення, так званої, фіктивної конкурентної ціни, зрозуміло, з яким прогнозованим результатом.

Також до нас доходять багато фактів просто закупівлі неякісних ліків. Є і багато випадків, коли закуповується нікому не потрібне медичне обладнання, яке просто стоїть і ржавіє не розпаковане на задвірках багатьох  лікарень, але ще більше вражає – це різниця в ціні між виробником і тою ціною, за якою закуповується дане обладнання і дані ліки. Іноді вона множиться просто втричі, а якщо врахувати, що при ввезенні ліків і медобладнання на територію України податок на додану вартість взагалі не сплачується, то зрозуміло, на яких офшорних рахунках осідають величезні кошти. Можливо, тому наші українці давним-давно забули, що таке безкоштовна медицина, яка нам так гарантована Конституцією. Ми попереджаємо: не треба жартувати і гратися здоров'ям нації і терпінням людей. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція "Батьківщина". Бондаренко, прошу.

 

12:56:08

БОНДАРЕНКО В.Д.

Володимир Бондаренко, фракція об'єднаної опозиції "Батьківщина", місто Київ. Шановні друзі, я думаю, що всі ми є свідками того, як медицина перетворюється у сферу великого бізнесу. Починаючи з далеких часів, там завжди заробляли гроші на здоров'ї людей, але особливо цинічно це відбулося, наприклад, з "лікарнею майбутнього", коли вся країна збирала гроші для одної відомої жінки, на той час першої леді країни. А куди вони ділися, до цього часу невідомо. Стоять розпочаті якісь будови, в які вкинуті нібито величезні гроші, але ніхто не може сказати, хто прозвітує за ті гроші. Ніхто.

Друге питання, яке недавно виникло в Києві, - це настирлива пропозиція Київської міської державної адміністрації про передачу Київського міського центру серця на державний рівень. Свого часу, ще при Олександрові Омельченку, місто Київ взяло кредит, дуже коштовний кредит: приблизно 50 мільйонів доларів в перекладі на ті гроші. І з часом цей кредит було повернуто за рахунок бюджетних коштів міста Києва, тобто за рахунок податків киян. Так от, нещодавно, не так давно Київська міська державна адміністрація в результаті серйозного тиску на депутатський корпус, маніпуляцій та погроз змусила передати цей Центр серця на державний рівень, і ним керує хтось сьогодні із приватних лікарів, які, очевидно, перетворили все це в таку серйозну систему наживи на проблемах. Жоден киянин, який має проблеми з сердечними хворобами, не може звернутися до цього центру на безоплатній основі, хоча, коли його будували, якраз так і планувалося.

Ми сьогодні втратили соціальні захисні функції в таких сферах, як діабет, протезування кульшових суглобів, сліпота і таке інше. Тому треба розглянути, куди діваються  велетенські гроші, державні, людські, а сьогодні ми цього не знаєм. Треба знати, ми – парламент. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція "УДАР". Прошу, Розенко, народний депутат.

 

12:58:18

РОЗЕНКО П.В.

Павло Розенко, фракція "УДАР" Віталія Кличко".

Ну от дивіться, шановні народні депутати, яка сьогодні виходить ситуація у нас в країні. Ми кожен день… до нас пишуть сотні листів про те, що закриваються заклади  охорони здоров'я. Закриваються сільські ФАПи,  скорочується кількість лікарів, і тим лікарям, які сьогодні працюють у цих установах, часто не виплачується заробітна плата в Україні. Сьогодні фактично зупинено будівництво ОХМАТДИТу і інших установ закладів охорони здоров'я.

На всі наші заклики і апелювання до уряду у Кабінету Міністрів України, як правило, одна відповідь: ну вибачте,  у нас немає коштів; коштів держави не вистачає на якісну охорону здоров'я. Але, звичайно, як же цих коштів може вистачати, коли вони елементарно розкрадаються на рівні того ж самого міністерства?

Ми бачимо, з іншого боку, коли в засобах масової  інформації ми маємо масові приклади непрозорих тендерних закупівель Міністерства охорони здоров'я, коли виграють тендери структури, зокрема, на постачання ліків в Україну, які жодного відношення до виробництва цих ліків, до виробництва медичних товарів взагалі не мають, фірми, які зареєстровані в кіпрських офшорах і через які відмиваються державні кошти. 

Тому очевидно, що   фракція "УДАР"  в таких умовах підтримує проект Постанови щодо створення слідчої комісії. Та й взагалі, якщо взяти в цілому сьогодні урядову машину, такі слідчі комісії можна створювати по кожному міністерству, бо кожне міністерство сьогодні є розплідником корупції і хабарництва  в Україні. Тому, однозначно, фракція "УДАР" підтримує створення цієї тимчасової слідчої комісії.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Партія регіонів, Журавський.

 

13:00:29

ЖУРАВСЬКИЙ В.С.

Шановні колеги! Я хочу звернути увагу народних депутатів на те, що у минулому 2012 році видатки на охорону здоров'я в загальному фонді зведеного бюджету складали понад 50 мільярдів гривень, що майже на 7 мільярдів більше, ніж в 2011 році.

При цьому, за інформацією Державної казначейської служби України, в 2012 році невикористаними залишилися кошти за такими бюджетними програмами. Спеціалізована медична допомога, що надається закладами охорони здоров'я, - майже 21 мільйон гривень. Забезпечення медичних закладів коштами в боротьбі зі СНІДом, туберкульозом, дитячою та дорослою онкологією – понад 45 мільйонів гривень. Реконструкція і розширення Національного інституту раку – 61 мільйон гривень тощо.

І це при щорічному дефіциті бюджету охорони здоров'я у 30-40 відсотків! Це неприпустимо і свідчить про відсутність контролю з боку Міністерства охорони здоров'я…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити. Завершуйте.

 

13:01:41

ЖУРАВСЬКИЙ В.С. Це неприпустимо і свідчить про відсутність контролю з боку Міністерства охорони здоров'я за використанням коштів, які виділяються на охорону здоров'я з державного бюджету.

І останнє речення. Не можна заробляти гроші на чужій біді, на здоров'ї власних громадян. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Петро Миколайович Симоненко, прошу.

 

13:02:04

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракция коммунистов. Фракция проголосует в поддержку создания комиссии, исходя из того, (Шум у залі) что надо сегодня не только рассмотреть, а самое главное – поставить задачу навести порядок в этой сфере.

Мы с вами являемся свидетелями того, что государственная политика, официально это политика олигархов, на протяжении 20 лет сводится к тому, что закрываются сельские и районные больницы. Сегодня уничтожается система здравоохранения как таковая, потому, что она стала предметом обогащения определенных кланов, которые разворовывают государственные средства. А тем более, убивают будущее поколение тем, что завозят некачественные лекарства.

И среди мер, которые надо было бы принять сегодня,  это, безусловно, финансирование как государственной системы, в полном объеме системы здравоохранения, это возврат аптек в государственную и коммунальную собственность. Почему? Потому что аптеки стали объектами продажи наркоты, фальсификации медицинских препаратов, а также в три дорога продается то, что могло бы быть в три раза дешевле.

Поэтому фракция Компартии настаивает на комплексном рассмотрении…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дайте завершити.

 

13:03:16

СИМОНЕНКО П.М.

Фракция коммунистов поддержит данный проект и предлагает перейти от точечного рассмотрения этих проблем, в частности государственных закупок. Там надо попересажать полминистерства, сегодня это однозначно. Самое главное, чтобы по результатам рассмотрения мы правильно сделали выводы, а не очередной раз ублажали олигархов сегодня работать на народ Украины. Сегодня медицина работает по принципу: кому – война, а кому – мать родная. И многие граждане страдают, много честных врачей, а, к сожалению, государственная система дает возможность обогащаться отдельным олигархам. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Позафракційні депутати, Лабунська, по хвилині, і Ляшко. Прошу, народний депутат Лабунська. І будемо голосувати.

 

13:04:06

ЛАБУНСЬКА А.В.

Доброго дня! Лабунська, 63 виборчий округ. Володимире Васильовичу, я хочу звернути вашу увагу як Голови Верховної Ради і запитати весь зал. Коли ви звернете увагу на норми Регламенту, коли ви майже 30 депутатів позафракційних, які не входять до складу ні до одної із фракцій, полишили повноважень, як передбачені Законом України "Про  статус народного депутата". Це стосується і опозиції, це стосується і влади.  Ми написали запит до Конституційного Суду, але, на жаль, ми не можемо зібрати певну кількість підписів для того, щоб визнати неконституційними норми Регламенту.  Ви не поважаєте ні Конституцію, ні людей, які нас обрали як депутатів. Це перше.

Друге. Що стосується роботи комісії. От знову, ми не можемо даже взяти участь у роботі таких слідчих комісій, які впливають на життя і наших виборців теж. Я, депутат вже третього скликання, хочу сказати, що це питання дуже болюче і треба його розглядати ширше. Тому що є план закупівель. Подивіться, ми кожен…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте.

 

13:05:17

ЛАБУНСЬКА А.В.

Кожен день стикаємося з тим, що не вистачає одних або інших ліків, що діти, хворі на такі захворювання як фенілкетонурію, це, на жаль, не один рік, вони залишаються без певних… харчування. І це взагалі питання, вони не можуть отримувати його пізніше, бо вони, вибачте мене, в растения перетворюються.

Більш того, хто призначає взагалі щеплення? Подивіться, яка сьогодні жахлива ситуація з гепатитом? Сьогодні лікарям заборонено ставити питання взагалі, що це від щеплення сьогодні діти, які тільки народилися, вони хворіють. І тому я прошу включити теж і мене до складу цієї комісії і звернути увагу, і захистити наші права як депутатів, обраних народом, нашими виборцями. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, хвилина. Народний депутат Ляшко.

 

13:06:13

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Я хочу підтримати колегу Лабунську позафракційну і ще раз звернути увагу і керівництва Верховної Ради, і парламентської зали, що позафракційні народні депутати мають такі ж права як і ті, хто входять до фракцій. За нас голосували люди і просимо поважати наші права.

Що стосується предмету розгляду питання. Сьогодні Міністерство охорони здоров'я – це найбільш корумпована структура в Україні, найбільш корумпована. І ні для кого не є таємницею, кожен з нас, народних депутатів, щодня отримує сотні звернень від людей з проханням допомогти на онкологію, на лікування. Ми звертаємося до Міністерства охорони здоров'я – одні відписки. Скільки дітей, скільки людей помирає, не дочекавшись вчасно належної медичної допомоги.

Тому я вважаю, що комісія по фактах корупції в Міністерстві охорони здоров'я має бути створена. Міністр охорони здоров'я має негайно піти у відставку на час розгляду корупційних дій. І корупція має бути подолана в Міністерстві охорони здоров'я.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо. Шановні депутати, нам треба приймати рішення. Депутат Лабунська внесла свою кандидатуру в тимчасову комісію. Ми можемо її включити в постанову? Можемо? Да.

Ставлю на голосування проект Постанови (реєстраційний номер 2690) про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України  з питань розслідування фактів порушень законодавства при здійсненні державних закупівель, неефективного використання державних коштів та зловживань службовим становищем з боку посадових осіб Міністерства охорони здоров'я України, інших державних підприємств, установ та організацій у сфері охорони здоров'я та фармацевтичної галузі. Разом з включенням в комісію депутат Лабунської. Для прийняття за основу і в цілому. Прошу голосувати.

 

13:08:32

За-205

Проти – 3, утримались – 23, не голосували – 157. Рішення прийнято.

По фракціях. Партія регіонів – 12, "Батьківщина" – 76, "УДАР Віталія Кличка" – 35, "Свобода" – 33, Компартія – 31, позафракційні – 18.

Переходимо до розгляду питань першого читання. Вноситься на розгляд проект Закону (реєстраційний номер 2107) про внесення змін до деяких законів України щодо встановлення цін (тарифів).

Як будемо розглядати? Ставлю на голосування, хто за скорочену процедуру, прошу голосувати.

 

13:09:36

За-186

Проти – 35, утримались – 41, не голосували – 124. Рішення прийнято.

Доповідає народний депутат України Павло Петрович Корж – автор законопроекту. Потім – голова комітету.

 

13:09:58

КОРЖ П.П.

Шановний пане Голово, шановні народні депутати,  запропонований проект Закону України вирішує питання встановлення соціальної справедливості, забезпечення належного рівня соціального захисту малозабезпечених верств населення при встановленні державними органами цін та тарифів на електричну енергію та природний газ для населення. Так, законопроект створює законодавче підґрунтя для встановлення цін та тарифів для населення в залежності від обсягу споживання електроенергії та газу, надає можливість державним органам, які здійснюють державне регулювання цін та тарифів, урахувати рівень доходів населення. Законопроект також вирішує питання вдосконалення механізму споживання від споживачів ……. шляхом впровадження процедури погодження Кабінетом Міністрів на електричну енергію та природний газ для побутових потреб населення.

За результатами попереднього розгляду законопроект отримав позитивні висновки Головного науково-експертного управління Верховної Ради, комітетів, висновок Кабінету Міністрів України про можливість прийняття його у першому читанні за основу. Дякую вам.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сідайте, дякуємо. Голова Комітету з питань економічної політики Андрій Володимирович Іванчук, прошу.

 

13:11:35

ІВАНЧУК А.В.

Шановний Володимир Васильович! Шановні колеги депутати! Комітет з питань економічної політики 18 квітня 2013 року розглянув даний законопроект… А? Прошу?

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Не Чути)

 

ІВАНЧУК А.В. …розглянув проект Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо встановлення цін, внесений народним депутатом Коржем, (реєстраційний номер 2107). Метою прийняття даного законопроекту є внесення змін до деяких законів України. А саме: "Про енергетику", "Про засади функціонування ринку природного газу", "Про ціни і ціноутворення" та "Про природні монополії". Спрямовано на визначення органу, який встановлює ціни і тарифи на електроенергію та природний газ для комунальних і побутових потреб населення, і визначає порядок встановлення державних регульованих цін в розмірі, нижчому від економічно обґрунтованого.

Ми отримали позитивний висновок Головного науково-експертного управління. Також Кабінет Міністрів рекомендує підтримати даний законопроект. Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти даний законопроект в першому читанні за основу (реєстраційний номер 2107). Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Сідайте.

Прошу записатися для обговорення від фракцій.

Партія регіонів, Глазунов.

 

13:13:14

ГЛАЗУНОВ С.М.

Я прошу передати слово народному депутату України, Андрію Пономарьову.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу Пономарьову передаємо.

 

13:13:21

ПОНОМАРЬОВ А.В.

Андрій Пономарьов, фракція Партії регіонів, Донеччина.

Шановний Володимире  Васильовичу! Шановні народні депутати! Поданий проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо встановлення цін (тарифів). Внесений народним депутатом Коржем, покликаний чітко визначити повноваження національної комісії, що здійснює державне регулювання в сфері енергетики встановлення ціни і тарифів на електроенергію та природний газ для комунально-побутових послуг населення.

Визначити порядок встановлення державних регульованих цін в розмірі нижчому від  економічно-обґрунтованого розміру та визначити державні колегіальні органи суб'єктом здійснення державного регулювання цін та їх відповідні повноваження.

Прийняття даного проекту закону вдосконалить правове регулювання повноважень органів державної влади в частині встановлення цін і тарифів на електроенергію, і природній газ для комунально-побутових потреб населення, в тому числі  при встановленні державних регульованих цін (тарифі). Законопроект не  потребує видатків з державного бюджету, тому    прошу підтримати внесений проект закон і прийняти його за основу. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Об'єднання "Свобода", народний депутат Мельник.

 

13:14:45

МЕЛЬНИК Є.І.

Євген Мельник, Всеукраїнське об'єднання "Свобода", прошу передати слово депутату Михайлу Головко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу передати.

 

13:14:56

ГОЛОВКО М.Й.

Шановні депутати! Михайло Головко, Всеукраїнське об'єднання "Свобода". 164 виборчий округ, Тернопільщина.

На жаль, так стається, але на практиці, що життя йде попереду, ніж законодавство, і тому ми сьогодні повинні підлаштовувати наше законодавство десь до життя.

У цьому законопроекті ми усуваємо правові  прогалини, які  склалися десь на законодавчому рівні та конкретизуємо повноваження НКРЄ, який встановлює ціни і тарифи на електроенергію та природній газ для комунальних, побутових потреб населення України та визначає порядок встановлення державних регульованих цін у розмірі нижчому, ніж від економічно обґрунтованого розміру.

Тому сьогодні, щоб ми не ставили заручниками місцеві громади, адже, на жаль, так буває, що ми… люди не можуть поступати в опалювальний сезон через те, що є заборгованості перед теплокомуненерго за постачання газу, то, відповідно, враховуючи ці пропозиції, які в першому читанні ми  повинні підтримати, і фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода" буде це підтримувати лише з єдиною умовою, що до другого читання ви ті пропозиції, які ми надавали до зміни цього законопроекту, будуть враховані, і тоді ми його підтримаємо в цілому. А зараз ми будемо підтримувати цей законопроект у першому читанні. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Фракція "Батьківщина", Яворівський, народний депутат.

 

13:16:24

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Шановне товариство! Рветься у бій київський мажоритарник Володимир Бондаренко, і я не буду заступати йому дорогу. Дайте йому слово.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Бондаренко.

 

13:16:34

БОНДАРЕНКО В.Д.

Володимир Бондаренко, фракція об'єднаної опозиції "Батьківщина". Шановні друзі, я би так легко не підходив до цього закону. Нещодавно у Болгарії були підвищені тарифи на електроенергію, вся країна зірвалася, і уряд був викинутий на смітник. У нас сьогодні уряд хоче опосередкувати свою відповідальність шляхом передачі певних функцій національним комісіям. Я був автором створення однієї з комісій, за яку проголосувала зала, це про комунальні послуги. Але я хочу сказати, що в нас сьогодні немає чітких стандартів на послуги. У нас сьогодні є ціни на електроенергію дивні: до 800 кіловат одні ціни, після 800 другі ціни. Є три ціни на газ. Це надзвичайно широке поле для маніпуляцій.

І тоді, коли громадяни перестають мати можливість сплачувати високі тарифи, часто накручені, часто надумані, так для того, щоб компанії, які сьогодні оперують комунальними послугами,  отримали сповна свої прибутки. Ми сьогодні приймаємо закон, згідно з яким з державного бюджету та з місцевих бюджетів ми будемо затикати оту дірку, яка виникає. Але та дірка виникла штучно, вона не є прорахованою, вона не є науково обґрунтованою, тому тарифи в Україні сьогодні встановлюються в більшості зі стелі, наприклад, або по разрахунковій схемі, у Києві споживання холодної води – 3,6 кубічного метра на місяць, а беруть в окремих квартирах 16, за 16 кубометрів, за 15 і таке інше. Ми маємо сьогодні каналізування стоків у Києві в два рази більше, ніж в квартиру надходить води. Це все те, що дивує, але чомусь так на це не звертають увагу національні комісії.

Так от я хотів би, щоб цей закон розглядався в Верховній Раді, але з запалу не приймався, його треба доопрацювати. Тому не дай Бог його приймати в першому читанні. Я прошу його...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція комуністів, Петро Миколайович Симоненко, прошу.

 

13:18:38

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракция коммунистов.

Уважаемые избиратели! Учитывая содержание закона, мы проголосуем в поддержку. Но я хотел бы обратить ваше внимание на нашу принципиальную позицию, фракции Компартии.

Первое, сегодня мы должны понимать, что тарифы устанавливаются не в интересах потребителя, то есть простых людей и украинского производителя, а в интересах собственника. Это механизмы для обогащения определенной группы людей.

Во-вторых, я хотел бы вам напомнить, уважаемые избиратели, что при коммунистах за электроэнергию в сельской местности вы платили одну копейку за киловатт-час, в городской местности – 4 копейки, за газ платили 18 копеек в месяц с одного человека, еще раз говорю, не тысячу кубических метров газа, а с одного человека. Таким образом, сегодня встал реально вопрос для защиты интересов наших граждан и нормальной ценовой тарифной политики, надо энергетику вернуть в государственную собственность и обязательно убрать со всех газовых скважин и нефтяных всех олигархов, тогда будет у нас порядок с ценообразованием. Потому что НКРЕ выполняет задачу сегодня крупного бизнеса, а не интересы защиты простых наших граждан.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Всі, всі висловилися? Хвилина прошу від фракції Партії регіонів.

 

13:20:01

ЧЕЧЕТОВ М.В.

Уважаемый Владимир Васильевич, уважаемые коллеги, мы все говорим о том, что рынок – это не хаос, элементы государственного регулирования должны быть вмонтированы в экономическую конструкцию государства. И как этот закон и направлен на то, чтобы в разумных пределах государство использовало оптимально рычаги регулирования цен. У нас получается двойной стандарт: чисто экономически мы понимаем, что это надо делать, а политически становится это невыгодно. Поэтому давайте будем не политиками, а будем реалистами и прагматиками – и проголосуем за этот закон, который действительно сегодня даст возможность реально влиять на ситуацию на рынке цен в энергетическом спектре страны. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція "УДАР", народний депутат Пинзеник, прошу.

 

13:20:58

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановний Володимир Васильович, шановні народні депутати, законопроект здається досить простим. Насправді це зовсім не так. Тривалий час цінові функції були покладені на Кабінет Міністрів України. Протягом останніх 10 років багато регуляторних функцій, в тому числі і цінові, передавалися від уряду спеціальним регуляторним органам. Одним з таких органів є якраз НКРЄ. Ці органи, включаючи Національну комісію по зв'язку, вони не підпорядковані Кабінету Міністрів, вони і не повинні бути підпорядковані. Даним проектом закону де-факто відновляється підпорядкування НКРЄ Кабінету Міністрів, тому що проект закону передбачає, що ціни будуть встановлюватися комісією за погодженням з Кабінетом Міністрів. Виникає питання: хто тоді встановлює ціни: уряд чи НКРЄ?

Можна повернутися до системи, коли буде затверджувати Кабінет Міністрів, але тоді ліквідувати НКРЄ. Або це має бути повноваження НКРЄ, яке не повинно погоджуватися з Кабінетом Міністрів.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити.

 

ПИНЗЕНИК В.М. З цих мотивів наша фракція утримується від підтримки даного законопроекту.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування. Прошу підготуватися до голосування.

Ставлю на голосування проект Закону (реєстраційний номер 2107) про внесення змін до деяких законів України щодо встановлення цін (тарифів) для прийняття за основу.

Прошу народних депутатів голосувати.

 

13:22:56

За-293

Проти – 0, утрималися – 35, не голосували – 57. Рішення прийнято.

По фракціях. Партія регіонів – 161, "Батьківщина" – 52, "УДАР" Віталія Кличка"– 0, "Свобода"– 35, Компартія – 31, позафракційні – 14.

Вноситься на розгляд проект Закону (номер 1175) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення стабільної роботи стратегічних підприємств енергетичної галузі.

Як будемо розглядати?

Ставлю на голосування скорочену процедуру при розгляді цього питання. Прошу визначитися депутатам.

 

13:23:59

За-169

Проти – 39, утримались – 51, не голосували – 127. Рішення прийнято.

Прошу доповідати члену Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Павла Петровича Коржа. Прошу. від комітету прошу.

 

13:24:25

КОРЖ П.П.

Шановний головуючий! Шановні народні депутати! Найважливішою проблемою функціонування оптового ринку електричної енергії України є погашення заборгованості за електроенергію, значна доля якої  утворилася у період структурної перебудови економіки держави, коли підприємства паливно-енергетичного комплексу виконували зобов'язання щодо постачання  енергоносіїв без належної і своєчасної їх оплати та за тарифами, які не завжди забезпечували  покриття виправданих витрат для підприємства паливноенергетичного комплексу.

Головною метою прийняття закону є зокрема продовження мораторію на порушення справ про банкрутство за позовами від кредиторів стосовно підприємств паливно-енергетичного комплексу, внесених до реєстру шляхом на продовження терміну дії механізмів, передбачених у Законі України від 23.06.2005 року. В старій редакції Закон 2711.

Законопроект також передбачає внесення змін до розрахункової дати, на яку кожному з учасників розрахунків фіксується сума кредиторської та дебіторської заборгованості.

Комітет з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки прийняв рішення винести на розгляд Верховної Ради поданий мною проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення стабільної роботи стратегічних підприємств енергетичної галузі (реєстраційний номер 1175) від 26.12.2012 року. Та рекомендувати Верховній Раді України прийняти його у першому читанні та в цілому як закон. Дякую вам.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу народних депутатів, прошу народних депутатів записатися для обговорення цього питання від фракції. Об'єднання "Свобода", фракція, Мирний.

 

13:27:01

МИРНИЙ О.Б.

Шановний Голово! Шановні депутати! Павло Петровичу, при всі повазі до вас, мусимо зазначити те, що цей законопроект уже не відповідає тим завданням, для яких він призначений.

Тому що з року в рік Верховна Рада приймає один і той же самий  законопроект, який потім стає законом. Відповідно недолугість прийнятого основного закону прикривається напівзаходами. Але ніколи напівзаходи не лікували хвороб, а тільки заганяли її вглиб.

З нашої точки зору, найкраще вирішення цього питання – це Закон про заборону приватизації стратегічних підприємств, в тому числі і через процедуру банкрутства. Бо якщо ми прослідкуємо термін, за який щороку приймалися ті однакові закони, ми можемо побачити, що спочатку ми захищали державну власність. На сьогоднішній день, які ми немов би намагаємося захистити, там державної власності залишилося 10, 20, інколи 25 відсотків. Фактично ми даємо зелене світло приватним структурам, які контролюють на сьогоднішній день ці підприємства, залазити в борги, не розраховуватися по власним зобов'язанням і бути абсолютно вільними від будь-якої загрози відповідальності. Ми не повинні цих речей допускати. Ми повинні вносити зміни в чинне законодавство прийняттям інших законів, а не поправок фактичних до недолугих законів, прийнятих попередньої Верховною Радою. Тому наша фракція не буде підтримувати цей законопроект і вважає, що ми повинні робити інші кардинальні заходи, повторююсь, Закон про заборону приватизації стратегічних підприємств. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція "Батьківщина", народний депутат Пашинський.

 

13:29:09

ПАШИНСЬКИЙ С.В.

Шановні колеги, поява цього законопроекту, а він був ініційований в 2005 році урядом Юлії Тимошенко, була пов'язана з тим, що шахраї навколо таких державних компаній, як "Енергоатом", "Укргідроенерго" накопили колосальну кредиторську заборгованість. Пройшли всі судові інстанції. І якщо хтось забув, то я нагадаю, що за позовом в 340 тисяч гривень була спроба об'явити НАЕК "Енергоатом" банкрутом та ввести арбітражного керуючого. Всі знають, що є в нас така хитра форма приватизації – через банкрутство. Коли безвідповідальні, призначені хацапетовськими судами арбітражні керуючі  будуть розпоряджатися майном таких підприємств як НЕК "Енергоатом", "Нафтогаз" та все інше.

Я погоджуюся з попереднім виступаючим, що це, звичайно, не є ні реформа, ні панацея. Але це є запобіжник того, щоби оцю фіктивну заборгованість, яка там створена, і яка, до речі, освячена всією суддівською гілкою влади, включаючи Верховний Суд, щоби не дати, не допустити фіктивних банкрутств і розкрадання державних, я хочу підкреслити, підприємств.

Ще раз хочу сказати, і попередні скликання 6 років поспіль ми голосували за цей закон. Він апробований часом. Ніякої корупційної складової тут немає. І закликаю всіх колег підтримати цей законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Партія регіонів, Герман Ганна Миколаївна.

 

13:30:49

ГЕРМАН Г.М.

Прошу передати слово Анатолію Гончарову, народному депутату.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Включіть мікрофон Гончарова. Прошу.

 

13:30:56

ГОНЧАРОВ А.Д.

Шановний Володимире Васильовичу, шановні депутати, шахтарі центрального району Донбасу звертаються до нас щоб ми підтримали даний законопроект, і чому?

По-перше, шахтарі центрального району Донбасу нам вдячні за те, що ми у березні прийняли законопроект 1106, який зупинив банкротство вугільної галузі. І тому прийняття цього закону 1175 розблокує фінансові рахунки, дозволить нашим шахтарям працювати, добувати вугілля, продавати його, за ці кошти придбати матеріали і оборудование, выплачивать заработную плату і у тому числі розраховуватися за борги, які є у них. Тому я звертаюся до народних депутатів підтримати даний законопроект. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція "УДАР", народний депутат Розенко, прошу.

 

13:32:01

РОЗЕНКО П.В.

Ну, на жаль, Павло Розенко, фракція "УДАР", хочемо констатувати, що цей законопроект не вирішує жодних питань і ми примушені на те, що кожен рік ми будемо все більше і більше затягуватися в ці справи або щодо реструктуризації, або щодо списання заборгованості.   І начебто благородна місія цього законопроекту видна. Населення не платить, підприємства мають борги, борги ми списуємо. Але ж давайте тоді в суть питання входити. А чому населення не платить?

От дивіться, яка сьогодні у нас ситуація в житлово-комунальному господарстві. Сьогодні заборгованість населення перед підприємствами складає 14 мільярдів гривень. За перші три місяці з 2013 року  заборгованість населення перед відповідними постачальниками послуг зросла на 10 відсотків. Це лише свідчить про одне, що заборгованість населення за житлово-комунальні послуги свідчить про реальне падіння доходів громадян. Їм доводиться витрачати зароблені кошти на товари першої необхідності, а не сплачувати житлово-комунальні послуги.

Саме тому завданням держави – створити такі умови виплат заробітних плат, пенсій, соціальних допомог, щоб у населення була можливість сплачувати за житлово-комунальні послуг. На жаль, сьогодні ми цього не маємо.

Саме тому фракція "УДАР" закликає завжди боротися з причиною цього. Боротися з бідністю в Україні, а не долати вже наслідки.

І спеціально до Володимира Васильовича, фракція буде голосувати проти. Була пропозиція голосувати в першому читанні і в цілому. Зважаючи на те, що у нас є конкретні зауваження до законопроекту, ми пропонуємо голосувати лише в першому читанні. І не ставити питання…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі. Я прошу, фракція комуністів, народний депутат Мармазов.

 

13:34:15

МАРМАЗОВ Є.В.

Спасибо. Ну, наша фракция будет поддерживать этот проект закона. Он действительно очень нужный. И здесь Пашинский правильно говорил о проблемах  вот в ТЭКе. Но при обсуждении этого вопроса, возникло и было установлено техническое упущение. Это вот в абзаце шестом пункте 3.7 статьи 3, где остался строк 1 січня 2012 року. То есть не учитываются долги за 2012 год.

Ну, а это не отвечает целям этого закона. Поэтому необходимо вот в этой статье "1 січня 2012 року" заменить на "на 1 січня 2013 року". Комитет поддержал это, это может подтвердить Павел Петрович, здесь стоит возле меня. Ну, и тем более его можно принять в целом, поскольку проект закона мы затянули, его давно надо было принять, принять надо было в начале года. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Прошу підготуватися до голосування народних депутатів. Переходимо до прийняття рішення.

Ставлю на голосування проект Закону 1175 про внесення змін до деяких законодавчих актів України  щодо забезпечення стабільної роботи стратегічних підприємств енергетичної галузі, з поправкою, технічною поправкою, Мармазова, що термін 2012 рік замінити на 2013 рік, для прийняття за основу і в цілому. Прошу голосувати.

 

13:36:27

За-233

Проти-68, утрималось-9, не голосувало-63.

Рішення прийнято.

По фракціях. Партія регіонів – 158, "Батьківщина" – 32, "УДАР Віталія кличка" – 0, "Свобода" – 0, Компартія – 31, позафракційні – 12.

Розглядається проект Закону (№ 1179) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення рівності прав одиноких матерів та одиноких батьків. Як будемо розглядати?   Без обговорення?

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Да!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Без обговорення? Приймається.

Прошу народний депутат України  Ірина Григорівна Бережна, доповідайте.

 

13:37:36

БЕРЕЖНА І.Г.

Добрий день! Ірина Бережна, виборчий округ 169, місто Харків.

Шановний Головуючий! Шановні народні депутати! На ваш розгляд  пропонується проект Закону про  внесення змін до  деяких законодавчих актів України щодо забезпечення рівності  одиноких матерів та одиноких батьків. Суть цього законопроекту дуже проста,  батько й мати, якщо вони самотужки виховують дитину, мають і повинні мати однакові права.

Шановні колеги! Я маю честь спілкуватися з унікальною людиною – це Олександр Мазур, чоловік, який очолює організацію батьків-одинаків. Досить тривалий час я слідкую за діяльністю його організації, мушу сказати, що я, як мати просто вражена подвигом чоловіків, котрі самотужки виховують одну, двох, а інколи навіть чотирьох дітей. І хочу сказати, що в цих людях дуже багато щирості, взаємодопомоги та надії.

На моєму окрузі в місті Харкові також є такі чоловіки і вони не просять допомоги вони лише розказують про своє безправ'я – це недопустимо несправедливість, коли ми захищаємо лише жінок, котрі залишилися з дитиною і не помічаємо таких самих проблем у чоловіків.

Врешті-решт надати їм право вимагає від нас  не лише людське співчуття, а також європейська практика та  гендерні стандарти.

Цей законопроект передбачає зрівняти права одиноких батьків та одиноких матерів щодо першочергового надання житлових приміщень, додаткових гарантій зайнятості та права на безпосереднє звернення до суду за вирішення спорів про відмову у прийнятті на роботу.

Звертаю вашу увагу, шановні колеги, що подібне зрівняння в правах одиноких батьків та  одиноких матерів вже відбулось щодо додаткових відпусток та отримання матеріальної допомоги на дітей.

В Україні лише офіційно зареєстровано понад 250 тисяч самотній батьків, більшість з них перманентно бракує коштів, оскільки роботодавців відлякує статус батька-одинака. Тому вони потребують відповідної державної підтримки.

 Проектом закону пропонується внести зміни до  Житлово…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити..

 

БЕРЕЖНА И.Г. … отже, шановні народні депутати, прийняття даного законопроекту  забезпечить не лише встановлення прав одиноких батьків на рівні з одинокими матерями, а також покращить життя безпосередньо дітей, що виховуються без мами. Фактично, це стане  безкоштовною благодійною акцією по відновленню соціальної справедливості з вашого боку.

Отже я прошу підтримати даний законопроект за основу. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. Співдоповідь від комітету, голова підкомітету з питань соціальної та праці Фабрикант Світлана Самуілівна. Прошу.

 

13:40:29

ФАБРИКАНТ С.С.

Мы с вами являемся свидетелями того редкого случая, когда женщины борются за права мужчин. И  вы знаете, я думаю, что сегодня  в зале, даже среди тех, кто кричит, нет ни одного человека, кто был бы против этого законопроекта.

Представьте себе, одинокий папа, он должен иметь те же права, что и одинокая мама, он должен в первую очередь получать  право на работу, на жилье, обращаться в суд, когда нарушены его права в интересах его детей.

Для того, чтобы не задерживать ваше внимание, хочу попросить вас  поддержать этот законопроект, потому что Комитет по социальной политике единогласно поддержал рассмотрение этого законопроекта. Спасибо вам, и давайте поддержим наших пап.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. Шановні депутати, прошу підготуватися для голосування. Ставлю на голосування проект Закону 1179 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення рівності прав одиноких матерів та одиноких батьків для прийняття за основу і в цілому. Прошу голосувати.

 

13:41:58

За-306

Проти – 0, утрималися – 0, не голосувало – 62. Рішення прийнято. По фракціях: Партія Регіонів – 151, "Батьківщина" – 42,  "УДАР Віталія Кличка" – 31, "Свобода" – 35, Компартія – 31, позафракційні – 16. 

Ідемо далі. Проект... вноситься на розгляд проект Закону (1220) про внесення зміни до статті 107 Кодексу законів про працю України (щодо оплати роботи у святкові і неробочі дні). Як будемо розглядати це питання? Прошу... нема нам чого по повній програм і розглядати – одна строчка закону. Прошу голосувати, хто за скорочену процедуру.

 

13:43:07

За-162

Проти – 33, утрималось – 42, не голосувало – 131. Рішення прийнято.

Голова Комітету з питань соціальної політики та праці Цибенко Петро Степанович  виступає як автор цього закону і від комітету. Прошу.

 

13:43:29

ЦИБЕНКО П.С.

Дякую. Шановні колеги, шановні громадяни України, виборці!

Проект Закону України про внесення зміни до статті 107 Кодексу законів про працю України (щодо оплати роботи у святкові і неробочі дні) розроблений з метою забезпечення належних умов оплати праці працівникам, які одержують місячний оклад та залучаються до роботи у святковий і неробочій день, якщо така робота проводиться понад місячну норму робочого часу. За своєю суттю оплата за роботу у святковий, неробочій день, вихідний день повинна розглядатися як винагорода заохочувальна або компенсаційна виплата, до того ж адекватна затратам працівників як фізіологічних – людина працює понад норму і тоді, коли вона має відпочивати, відновлювати свої сили, так і морально-психологічних – час на особисте життя, сім'ю, дітей витрачається не за призначенням. Натомість на сьогоднішній день працівник за роботу у вихідний, неробочій, святковий день отримує меншу, навіть меншу заробітну плату, ніж за звичайний  робочій день, а саме в розмірі подвійної годинної або денної ставки, що негативно впливає на виконання виробничих завдань та  трудову дисципліну.

Пропонується внести зміни до пункту третього частини першої статті 107 Кодексу законів про працю України щодо обрахування оплати роботи у святкові і неробочі дні для працівників, які одержують місячний оклад, у розмірі подвійної середньоденної годинної заробітної плати зверх окладу, якщо робота проводилася понад місячну норму робочого часу.

На мою думку, запровадження… такий зміст сприятиме досягненню закладеної законодавцем мети щодо заохочення працівників, які залучаються до роботи у святковий і неробочий день, що поліпшують умови оплати праці, а також спонукатиме роботодавців до залучення працівників до роботи у святкові та неробочі дні лише у виняткових випадках.

Реалізація норм проекту сприятиме дотриманню прав і свобод людини в Україні. Прохання підтримати. Комітет розглянув на своєму засіданні цей законопроект, він підтриманий. Маємо всі позитивні відгуки. Від себе особисто хочу добавити: якщо зала засідань Верховної Ради підтримає цей законопроект, я пропонував би його приймати в цілому, оскільки доопрацювати тут практично нічого. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Є бажаючі обговорити? Є. Я прошу, від фракцій запишіться. Прошу, народний депутат Черняков.

 

13:46:23

ЧЕРНЯКОВ В.В.

Прошу передати слово Зелику народному депутату.

 

13:46:29

ЗЕЛИК Р.Б.

Шановні колеги, Руслан Зелик, Всеукраїнське об'єднання "Свобода". Дійсно, цей законопроект дозволить тим найнятим працівникам отримати за роботу в неробочі святкові дні більшу заробітну плату. Це буде якраз тою мотивацією, яка, як казав доповідаючий, буде тим мотиваційним моментом, що вони зможуть відірватися сім'ї.

Інший момент. Знаєте, ми підтримуємо цей законопроект, тому що він також дасть можливість і тим роботодавцям думати перед тим: залучати в неробочі та святкові дні працівників чи не залучати.

Дякую. Ми підтримаємо даний законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, шановні депутати. Я продовжую роботу сесії на 15 хвилин.

Прошу Партія регіонів, Матвієнков. 

 

13:47:27

МАТВІЄНКОВ С.А.

Матвієнков, 55 округ, Маріуполь.

Уважаемые коллеги! Для того, чтобы говорить в отношение этого законопроекта, нужно понимать одну вещь. Заработная плата – это, действительно, одна из самых больных, самых серьезных тем, которая является сегодня в центре внимания. Это и благополучие, это и  благосостояние, это жизненный уровень наших трудящихся.

Но прежде, чем говорить в отношение того, чтобы повышать сегодня  уровень заработной платы, мы должны понимать: есть проблемы невыплаты  заработных плат, есть проблемы задолжености по выплатам  заработных плат, есть какие-то экономические обоснования, которые должны лечь в основу хозяйственной деятельности для того, чтобы работодатель мог сегодня обеспечить это выполнение заработной платы. Поэтому мы предлагаем данный законопроект направить на доопрацювання с тем, чтобы внимательнейшим образом посмотреть экономическую составляющую этого законопроекта и, уже исходя из экономической, а не эмоциональной составляющей, принимать подобное решение. Спасибо

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція "УДАР" Віталія Кличка", Розенко, прошу.

 

13:48:29

РОЗЕНКО П.В.

Прошу передати слово Сергію Капліну.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат  Каплін.

 

13:48:35

КАПЛІН С.М.

Фракція "УДАР" Віталія Кличка", Сергій Каплін, 144 виборчий округ.

Скільки ми разом з вами будемо приймати … продовжувати приймати не фундаментальні рішення, які стосуються боротьби з корупцією, які стосується створення інститутів, які реально, реально будуть знищити те, що сьогодні грабує український народ, а просто сідати на цей соціальний шпагат перед  українським громадянином. Хіба ми так не поважаємо свого виборця, що думаємо, що він не розуміє, що ці невеличкі подачки в принципі не міняють життя українського громадянина. Тим більше, життя на селі української жінки, українського чоловіка, які у дві зміни працюють зранку до вечора спочатку на роботі, а потім у себе вдома. Підвищення….

Ми, звичайно, проголосуємо за цей законопроект. Ми, звичайно, підтримаємо.   Так само як ми вчора підтримали збільшення фактично пенсій на 10 гривень.

Але разом з тим, ми, депутати, обрані до парламенту, повинні таки подумати про просту українську людину. І подумати про те, що треба приймати кардинальні, принципові законодавчі акти, які сприятимуть розвитку української економіки.

Щоб та проста українська людина за своє життя таки пожила, відчула себе не істотою, а людиною! Отримала не пенсію у 100 євро, а отримала нормальну пенсію! Бо вона нічим не гірша за пенсіонера у Європі. Щоб простий український громадянин відчув себе вільною людиною у своїй державі, а не топталися ці чиновники по його хребту!

Чому наша економіка сьогодні ще працює? Чому ще не знищено сільське господарство? Та тільки по одній причині. Бо вивернули кишені в українських селян, у металургів, у шахтарів, у людей на заході в на сході України! А разом з тим, ми дозволяємо чиновникам…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершили? Всі висловились? Прошу підготуватися до прийняття рішення. Шановні депутати! Ставлю на голосування проект Закону 1220 про внесення зміни до статті 107 Кодексу законів про працю України (щодо оплати роботи у святкові і неробочі дні) для прийняття за основу. Прошу голосувати.

 

13:51:25

За-115

Проти-2, утрималось-41, не голосувало-182. Рішення не прийнято. По фракціях. Партія регіонів – 9, "Батьківщина" – 14, "УДАР Віталія Кличка" – 25, "Свобода" – 33, Компартія – 30, позафракційні – 4.

Була пропозиція направити в комітет і з цим законом ще попрацювати. Була пропозиція на повторне перше читання. На доопрацювання в комітет.

Шановні депутати, ставлю на голосування направити проект Закону (1220) на доопрацювання в комітет. Прошу голосувати.

 

13:52:34

За-245

Проти – 0, утрималося – 7, не голосувало – 89. Рішення прийнято.

По фракціях. Партія регіонів – 134, "Батьківщина" – 15, "УДАР" Віталія Кличка – 26, "Свобода" – 33, Компартія – 30.

І, мабуть, на сьогодні розглянемо останнє питання. Проект Закону вноситься на розгляд (реєстраційний номер 1225) про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо визначення терміну). 

Як будемо розглядати? За скороченою процедурою – пропозиція, прошу депутатів, визначитися.

 

13:53:37

За-139

Доповідає автор закону… Рішення не прийнято. "За" – 139, проти – 31, утрималося – 41, не голосувало – 128. Будемо розглядати по повній програмі.

Прошу, народний депутат України Ярослав Михайлович Сухий. Немає ніяких проблем, визначаються депутати.

 

13:54:06

СУХИЙ Я.М.

Щодо історії проблеми. Шановні колеги, вона виникла в травні 2011 року з прийняттям Закону за номером 3395  про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення дозвільних процедур. Це "вдосконалення" (в лапках) призвело до того, що появилася ще одна дозвільна процедура всупереч двом статтям базового Закону про охорону праці – статті 33, 39.

Тепер роботодавець за цим законом  потрібно буде брати дозвіл на початок робіт підвищеної небезпеки, експлуатації машин, хоча базовий Закон про охорону праці і перелік документів дозвільного характеру говорить про інше.

Ідея усунення протиріччя між законами належить колезі, народному депутату України Ксенії Михайлівні Ляпіній. Вона з подібним законопроектом виходила в шостому скликанні. Після консультацій з Ксенією Михайлівною Ляпіною, після консультацій з міністерствами і відомствами, враховуючи, що законодавча ідея має реальний соціальний зміст і підтримує виробництво, створення нових робочих місць, мною було внесено цей законопроект за номером 1225.

Що він пропонує? Перше, необхідно внести зміни до статті 33 Закону України "Про охорону праці", відповідно до яких центральний орган виконавчої влади з нагляду за охороною праці видає дозволи не на початок, а на виконання робіт.

Друге. Крім того, і в зв'язку з цим внесено відповідні зміни до пункту 48 Переліку документів дозвільного характеру. Друге, із статті 39 зазначеного закону пропонується вилучити норму, яка надає право посадовим особам центрального органу виконавчої влади скасовувати або припиняти дію виданих ними дозволів і ліцензій. Справа в тому, що стаття 21 Закону "Про охорону праці" містить порядок анулювання вказаних дозволів з вичерпним переліком підстав без можливості застосування якихось свавільних норм.

І останнє. Шановні колеги, якщо ми можемо сьогодні з цієї трибуни сміливо сказати, що таке усунення протиріч, на яке вказала в шостому скликанні Ксенія Михайлівна Ляпіна, про охорону праці і Закону про перелік документів, воно, безумовно, дасть можливість встановити єдиний, визначить єдиний дозвіл, який видається на виконання робіт підвищеної небезпеки та застосування механізмів і машин, буде сприяти законодавству у сфері дозвільної системи, що в свою чергу зумовить створення сприятливого клімату для виробництва і нових робочих місць в Україні.

Тому, шановний Володимир Васильович, для стенограми. У випадку заміни в тексті законопроекту, як про це говорить керівник Головного наукового управління, законопроекту словосполучення, це для стенограми, "центральний орган виконавчої влади з нагляду  за охороною праці" на правильне словосполучення "центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони праці" у відповідному відмінку. Цей законопроект можна приймати і за основу, і в цілому. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати,  у вас є можливість 3 хвилини задати питання доповідачу. Я прошу. Є питання? Як нема? По повній програмі  давайте ж розглядати. Нема питань.

Співдоповідь, голова підкомітету з питань соціальної політики та праці Фабрикант Світлана Самуілівна. У вас 5 хвилин є.

 

13:57:54

ФАБРИКАНТ С.С.

Мне хватит 30 секунд. 20 февраля на заседании Комитета Верховной Рады по вопросам социальной политики и труда был рассмотрен этот вопрос. Суть вам уже понятна. Законопроект предлагает устранить противоречия между Законом Украины "Об охране труда" и Закона Украине "О перечне документов разрешительного характера в сфере хозяйственной деятельности".

Вопрос этот, закон этот был, и эти изменения были поддержаны единогласно. Поэтому предложение принять это за основу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Прошу питання, які є до комітету, до співдоповідача? Ніяких голосувань. Є Регламент. Давайте виконувати Регламент. Я прошу депутатів від фракцій записатися на виступи. Щось я не бачу списку. Є. прошу фракція… А потім від депутатів ще запишемося. Фракція "Батьківщина", Томенко. Прошу.

 

13:59:02

ТОМЕНКО М.В.

Прошу передати моїй колежанці Ксенії Ляпіній, яка добре розуміється на цій не простій проблемі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу передати.

 

13:59:11

ЛЯПІНА К.М.

Дякую, шановні колеги. Ксенія Ляпіна, фракція "Батьківщина", Партія "За Україну!", місто Київ.

Шановні колеги, я вдячна пану Сухому за те, що він продовжив цілу низку законопроектів, які приводять законодавство у відповідність до Закону про дозвільну  систему. Насправді це треба робити і у нас є ще на часі низка законів, які на сьогодні все ще не відповідають принципам Закону "Про дозвільну систему". Незважаючи на те, що автор запропонував в цілому, я  думаю, що треба прийняти, все ж таки, за основу, можливі деякі редакційні зауваження до другого читання, але законопроект в принципі короткий, достатньо технічний і його треба підтримати і впроваджувати в життя. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Об'єднання "Свобода" Мирний.

 

14:00:09

МИРНИЙ О.Б.

Олександр Мирний, Всеукраїнське об'єднання "Свобода".

Прошу надати слово народному депутату Зелику.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу передати.

 

14:00:18

ЗЕЛИК Р.Б.

Шановні колеги, Руслан Зелик Всеукраїнське об'єднання "Свобода".

Ви знаєте, я хочу сказати декілька слів по попередньому законопроекту. Ми виходимо з такої практики доцільності і соціальної і національної справедливості при прийнятті рішень при голосуванні за даний законопроект. І мене дійсно дуже здивувало, що за законопроект попередній про оплату праці за вихідні та неробочі дні якраз не голосували ті люди, напевно, які не хочуть платити подвійну плату робітникам своїм.

А стосовно цього законопроекту, він дійсно, він технічний, він пройшов всі…, має позитивні всі відгуки і ми будемо за нього голосувати. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, Партія регіонів народний депутат Стоян.

 

14:01:10

СТОЯН О.М.

Шановні колеги, в принципі то я уже багато років депутат, займаюся соціальною політикою і за ці багато років ні разу не виступав  російською мовою. Але наші колеги, які ще не були ніколи депутатами, ….. від того, коли захищали мову, примушують мене перейти на російську мову. Тому що вони… (Шум у залі) Тому що вони заважають моїм колегам висловлювати позицию своих избирателей. Наши депутаты имеют право представлять позицию своих избирателей, имеют право защищать их, и поэтому в знак протеста я выступаю на русском языке. (Шум у залі)

 Относительно законопроекта, безусловно, этот законопроект способствует защите  интересов рабочего человека, защите технике безпеки. Поэтому я считаю, что  этот законопроект нужно принять.

И последнее, уважаемые коллеги из "Свободы" не давите, будь ласка, на психологію виборця, не давіть, будь ласка, на  психологію депутата, якщо ви хочете горлопанити – це не підвищить рейтинг української мови, це не підвищить рейтинг політиків, ви таким чином заганяєте багатьох депутатів, більшу частину населення  виступати прости, ви цим самим заважаєте українській мові.

Тому я пропоную, послухайте, я перейшов на українську, послухайте…послухайте уважно, я вже перейшов на українську мову, і якщо ви хочете доказати, хто краще володіє українською мовою, я пропоную по три чоловіки від кожної політичної сили, в тому числі від Партії регіонів зустрітися і ми напишемо з вами диктант українською мовою. І ви побачите, що в Партії регіонів абсолютна більшість депутатів володіє українською мовою,  захищає українську мову, а ви провокуєте нас на те, щоб ми не поважали свою рідну мову. А хто кричить "тушка", так задайте питання вашому Тягнибоку – це "тушка" номер один.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція "УДАР Віталія Кличка", народний депутат Продан.

 

14:03:40

ПРОДАН О.П.

Оксана Продан, фракція "УДАР Віталія Кличка". Я так само хочу подякувати пану Сухому за те, що він взагалі піднімає питання підприємництва в Україні, і свідчить про те, що  насправді, підприємцям сьогодні складно.

Якщо дійсно, Партії регіонів не  все одно, що відбувається з підприємцями, тоді я нагадаю вам, що ви на комітетах не  голосуєте за законопроекти "УДАРУ", які знижують ставку єдиного соціального внеску, який би насправді дав можливість легалізувати заробітні плати, що ви не голосуєте за відміну довідок, які дійсно справді відмінили би і знищили цілий ряд довідних і регуляторних документів і багато іншого.

Я хочу звернути  увагу стосовно цього законопроекту про який ми зараз говоримо 1225. Начебто формальний законопроект, начебто одні слова міняються на інші. Але хочу звернути увагу всіх представників, і, в першу чергу, Партії регіонів, що відбувається. Сьогодні кожне підприємство отримує один раз дозвіл інспекції з охорони праці на початок робіт. Пропонується начебто формально змінити дозвіл на "проведення робіт". І таким чином, проведення робіт може перевірятися раз на місяць, раз на рік. Ну, як уже потім підзаконними актами щось буде встановлено.

Якщо, дійсно, пан Сухий хоче допомогти бізнесу, тоді в цьому  законі треба було б вилучити "початок робіт", взагалі "перевірку і дозвіл на початок робіт", але не відбувається вилучення цієї норми, відбувається заміна "дозволу на початок робіт" "дозволом на виконання робіт". Таким чином… "дозволом на експлуатацію".

 Таким чином відбувається ситуація, яка відбулася свого часу з пожежним наглядом, коли вводячи декларативний принцип, Верховна Рада минулого скликання змусила кожного існуючого  сьогодні суб'єкта, до речі, до уваги тих, хто нас сьогодні дивиться і слухає, до 1 липня цього року подати декларацію в органи пожежного нагляду  для того, щоб підтвердити те, що він існує, і цю декларацію треба правильно заповнити. Тому що якщо ти заповниш декларацію неправильно, тоді ти будеш мати штраф і мати причину для перевірки органами пожежного нагляду.

Тому цей законопроект насправді –  це введення додаткових, і, можливо, масових перевірок органами охорони праці. Це привід для додаткових перевірок у майбутньому бізнесу. І, звичайно, фракція "УДАР" такий законопроект не підтримує. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу, фракція комуністів, Симоненко Петро Миколайович.

 

14:06:18

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракция коммунистов. Уважаемые коллеги! Я хотел бы, чтобы здесь все присутствующие не питали ни каких иллюзий в отношении той проблемы, которую мы сегодня обсуждаем.

Фракция Компартии поддержит данный законопроект, но я еще раз хочу подчеркнуть, что не надо питать никаких иллюзий, потому что все то, что написано в законах, у нас, к сожалению, не выполняется. И это касается проблемы безопасности ведения работ, то есть техники безопасности ведения работ, по которой, по сути дела, должны жить сегодня все, кто  производит материальные ценности. Я надеюсь, что меня поймут мои коллеги, кто является здесь собственниками крупных и малых предприятий, кто сегодня свою деятельность подчинил тому, чтобы получить максимальную выгоду. Таким образом, вступает в противоречие закон и интересы как раз собственников. Потому что закон предусматривает якобы безопасное ведение работ для наших рабочих, а собственник, прежде всего, выжимает все максимально из той уже устаревшей техники для получения максимальной прибыли. И таким образом в условиях, когда  сегодня до 70 процентов, 80 процентов изношенность основных фондов, когда интересы собственника вступают в противоречие с законами и интересами тех же самых рабочих, когда коррупция повязывает всех. И это, действительно, сегодня является бичом для Украины в связи с тем, что сама система предусматривает именно защиту интересов собственника, а не наемного рабочего. Вот эта коррупция и приводит к тому, что пожарный получает мзду, получают мзду представители правоохранительных органов и многие, многие другие.

Поэтому я еще раз обращаюсь ко всем сегодня присутствующим здесь в зале. Хочу привлечь ваше внимание, что надо серьезно заняться  проблемами безопасности ведения работ. У нас массовый характер приобретает трагедия в угольной промышленности. Почему? А потому что  любой ценой сегодня загоняют шахтеров в забой, не соблюдаются правила  техники безопасности, люди гибнут.

Последняя трагедия, которая произошла на Углегорской тепловой  электростанции, это ведь тоже результат того, что не соблюдаются  правила техники безопасности и ведения всех работ, уничтожили крупнейшую тепловую электростанцию в Европе. Кстати говоря, кто не знает, хочу еще раз подсказать, что коммунисты в Донбассе построили самую крупную тепловую электростанцию в Европе. И повторяю, она давала 30 процентов энергетического потенциала Донбасса.

Поэтому фракция компартии поддерживает этот законопроект, еще раз обращается  к вам, рабочие, не верьте этим законам, а думайте о том, кому вы власть вручаете, и почему сегодня собственник уходит от ответственности перед законом, прежде всего в интересах своей прибыли, а не думает о вашей жизни. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні депутати, від фракцій висловились. Є депутати, які бажають висловитися? Нема? Нема? Є. Прошу депутатів записатися. Є депутати, які у нас… повна процедура розгляду. Записалися депутати. "Батьківщина", народний депутат Яворівський.

 

14:09:46

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Володимир Яворівський, "Батьківщина", Троєщина. Ну, перше. Шановні колеги, ви самі бачите, що замість того, щоб, скажімо, по повній програмі розглядати такий складний законопроект, як списання боргів вже для давно приватизованих "облгазів", "обленерго" і таке інше, ми розглядали за скороченою програмою, а питання, за яке, чесно кажучи, можна було б взагалі після короткого обговорення прийняти і можна було б розглянути ще деякі питання, ми на нього тратимо такий час.

Друге. Хоч нам синоптики обіцяють сьогодні і дощ, а я б сьогоднішній день, ну, я особисто, назвав би у Верховній Раді "днем Сухого". Тому що прекрасний був його виступ з приводу Національної комісії по радіомовленню і телебаченню, де він запропонував, замість дообрання, просто розігнати або розпустити цю раду.

І друге – це те, що він вніс дуже добрий, кваліфікований і вкрай потрібний законопроект, який "Батьківщина" буде обов'язково підтримувати. Він справді дуже важливий. І, очевидно, саме таким шляхом ми повинні йти з вами як законодавці: приймається законопроект, життя його апробовує, а після цього, де виявляються якісь його ахіллесові п'яти, так би мовити, робляться до нього певні корективи. Так, очевидно, і з цим законопроектом, він дуже потрібний і ми його підтримаємо.

і останнє. Володимире Васильовичу, я запропонував би тим, хто у вас там формує порядок денний і розставляє… не порядок денний, а розставляє черговість розгляду законопроектів, хай тоді взагалі знімуть питання – і Верховна Рада щоб взагалі не розглядала дати і таке інше. Півроку ми не може дійти до цього питання. Подивіться, скільки накопичилося видатних дат, видатних людей, деякі прострочені, хтось навмисне ставить їх у самий хвіст, даруйте, абсолютно розуміючи про те, що вони не будуть прийняті. Через те викиньте їх зовсім на  смітник і  давайте до цієї теми не будемо повертатися. Або ставте їх  на рівні з іншими законопроектами, а не як другорядні і декоративні. Я переконаний в цьому.

Володимир Васильович, вирішіть це питання і зробіть. От подивіться, скільки днів ми "тягаємо" ці дати. Половина з них уже пройшло просто-на-просто.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Фракція "Батьківщина", народний депутат Ляпіна, прошу.

 

14:12:19

ЛЯПІНА К.М.

Ксенія Ляпіна, фракція "Батьківщина", партія "За Україну!", місто Київ.

Шановні колеги, я  так само думаю, що законопроект достатньо технічний, його можна швидко приймати.

Колегам з "УДАРу" хочу сказати, що марні тут якісь зауваження, тому що насправді ніякого дублювання не буде. Навпаки, ми усуваємо протиріччя. У нас будуть зрозумілі, прості правила гри. Дозвіл не може отримуватись на початок, він отримується на певну діяльність: або роботи, або застосування обладнання. Таким чином, ніякого не буде тут повторного отримання  дозволу, тому що там чітка є процедура в дозвільному законі, яка визначає підстави для надання підстави для його скасування. Тобто нема тут загрози для підприємців.  В той же час це забезпечує баланс інтересів і забезпечує якраз головну мету, тобто охорону праці. Тобто безпеку працівників, про що так само  не можна забувати.

Тому вважаю, що це треба голосувати, він якраз балансує абсолютно всі частини мети цього закону, тобто прості прозорі правила і безпека праці. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Попеску передав виступ Чечетову.

 

14:13:39

ЧЕЧЕТОВ М.В.

Уважаемый Владимир Васильевич, уважаемые коллеги. Конечно, закон надо голосовать. Но я хочу обратить внимание на грубейшее нарушение регламента как закона. Оппозиция, вы посмотрите, ни одного лидера оппозиции ни от "УДАРа", ни от "Батькивщины", ни от "Свободы" в зале нет. Пустые места. Оппозиция, ведь вы должны голосовать, если не "за",  то по крайней мере  "против". Вы должны присутствовать в зале. В противном случае,  пойдите в кассу, откажитесь от сегодняшней зарплаты. Это будет честно. Но пример должны подавать прежде всего  лидеры оппозиции, которые выступали в этом зале за поименное голосование, за то, чтобы каждый голосовал индивидуально! А сами какой пример показывают?! Ни одного лидера оппозиции в зале нет! Это позор на всю страну! Позорище! Посмотрите, пусть кинокамеры покажут пустые ряды! Почему не голосуют "против"?! Почему не "воздерживаются"?! Если совесть есть – пишите заявление, отказывайтесь от зарплаты! Сегодня же! Не позорьте страну! Не позорьте людей! Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати! Остається одна хвилина роботи. Я надаю слово для заключного, заключне слово народному депутату Сухому і будемо приймати рішення.

 

14:15:06

СУХИЙ Я.М.

Шановні колеги! Я переконливо прошу молодих, нових народних депутатів України, ви не оцінюйте законопроекти конкретно народного депутата України через призму партії. Я тут доповідаю законопроект як народний депутат України, обраний в 74 окрузі міста Запоріжжя. Де така проблема, скорочення робочих місць на металургійних комплексах зумовлює людей шукати собі роботу деінде в малому і середньому бізнесі. Тому я і виступаю з цим законопроектом. Це перше.

Стосовно пані, Оксано, зауважую, що ми на комітеті не підтримали ваш законопроект. Ви повинні зрозуміти і всі усвідомте собі, або, як не знаєте, підійдіть до любого члена комітету нашого. Зменшення страхових внесків автоматично обумовить в майбутньому зменшення страхових виплат. І зменшення страхового внеску тієї чи іншої людини, особливо найманого працівника, приведе до того, що він на пенсії буде бідний. І буде шукати, хто в тому винен.

І останнє. Колеги, так чи інакше, дозвіл на роботу у шкідливих, важких умовах, дозвіл на використання механізмів має бути. Але невже ви ще не зрозуміли, що він дається на конкретну операцію, на використання грейдера, бульдозера, зварювального апарату. Але не на початок. Бо якщо на початок, то ви не зможете відкрити ніякого бізнесу.

Ось в чому і зміст цього законопроекту. Я прошу ще раз підтримати його за основу і в цілому, з зауваженнями для, які я назвав.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Переходимо до прийняття рішення. Прошу народних депутатів підготуватися до  голосування, і голосують кожний за себе.  Ставлю на голосування проект Закону 1225 про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо визначення терміну) з поправкою народного депутата Сухого для прийняття за основу і в цілому. Прошу голосувати.

 

14:17:33

За-213

Проти – 0, утрималося – 12, не голосувало – 63. Рішення не прийнято.

Ранкове засідання оголошую закритим. Завтра о 10-й годині я вас всіх жду в сесійній залі. До завтра.

 

 

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку