ЗАСІДАННЯ ВІСІМНАДЦЯТЕ

Сесійна зала Верховної Ради України

14 травня 2013 року, 16 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.В.РИБАК

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати,  прошу підготуватися для реєстрації.  Увімкніть систему "Рада".

16:02:19

В залі присутні, зареєстровані 331 народний депутат. Тому вечірнє засідання Верховної Ради України оголошую відкритим.

Я прошу заспокоїтися і  продовжуємо роботу. На розгляд вноситься проект Закону (реєстраційний номер 2203, 2303-1, 2303-2) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування земель державної та комунальної власності. Як будемо розглядати? За скороченою процедурою?

Тоді я ставлю на голосування, прошу депутатів голосувати, хто за скорочену процедуру.

 

16:03:38

За-129

Проти – 26, утрималось – 35, не голосувало – 161. Рішення не прийнято.

Не кричати треба, а голосувати. Пропонується наступна процедура розгляду цього питання. Спочатку заслухати доповіді по проектам, а потім заслухати співдоповідь голови підкомітету Комітету з питань аграрної політики та земельних відноси Царьова Олега Анатолійовича, як представника комітету, щодо всіх законопроектів.

Тому я запрошую народних депутатів-доповідачів. Народний депутат України Воропаєв Юрій Миколайович, прошу.

 

16:04:57

ВОРОПАЄВ Ю.М.

Шановні народні депутати! Шановний головуючий! Метою подачі мною цього законопроекту було розблокування питання, пов’язаного з передачею земельних ділянок  як в оренду, так  і у власність, як  громадянам України, так і юридичним особам.

В процесі обговорення як мого законопроекту вместе с коллегой  Мельником Станиславом Анатольевичем, так и с другими колегами, как с Долженковым Александром, мы пришли к згоде, що законопроект альтернативный  2303 Долженкова решает більше проблем чем наш законопроект. В чому різниця? Наш законопроект решает проблему регистрации прав на землю для граждан та юридических лиц, но не решает проблемы в отношении регистрации власности на землю для міських комун та держави. К радости и как бы к нашей поддержке, законопроект Долженкова решает также проблему и не только в отношении физических осіб, но также и проблему в отношении  місцевих комун і  держави.

Тому я вас закликаю підтримати законопроект 2303-2, який більш зважений та більш прийнятний  для держави.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. У вас все? Є питання до доповідача? Немає. Немає.

Шановні народні депутати, по-другому законопроекту є от заява: з урахуванням висновку профільного комітету,  просимо  вас зняти  з розгляду Верховної Ради  України  законопроект 2303-1, народний депутат Литвинов і народний депутат Боярський. Тому вони доповідають по другому… Не будете. То є пропозиція проголосувати парламентам і зняти з розгляду Верховної Ради  цей законопроект. Я ставлю на голосування зняти з розгляду Верховної Ради  України законопроект номер 2301-1 від  21.02.2013 року. Прошу депутатів голосувати.

 

16:08:16

За-219

(Шум у залі) Повернутися? Я прошу сідати на свої місця і голосувати за себе, і все буде нормально.

Хто за те, щоб повернутися до розгляду законопроекту 2303-1. Прошу депутатів проголосувати. Повернутися.

 

16:09:06

За-271

Проти – 1, утрималося – 10, не голосувало – 88. Рішення прийнято.

А тепер… Я прошу по хвилині записатися. Шевченко, прошу включити.

 

16:09:34

ШЕВЧЕНКО А.В.

Колеги, нажаль, в нас сталася неприємна ситуація з неособистим голосуванням: сьогодні впродовж дня кілька разів голосував за себе і за  сусіда наш колега Васильєв. В нас це зафіксовано на численних фотографіях, щойно це зафіксовано на відео.

Я дуже прошу вибачення у всіх колег, що доводиться до цього повертатися. На щастя, абсолютна більшість колег голосують особисто, але в цьому випадку, я думаю, треба наполягати ще раз на переголосуванні.

Я прошу народних депутатів переголосувати за повернення.

(Шум у залі)  

Шановні народні депутати! Сідай, сідай, не надо розказувати мені. А треба голосувати, сідайте. Бо ви всі хочете вчити, а треба працювати. Я навчуся сам, що робити. Шановні, я прошу вас, у нас домовились, що ми будемо голосувати кожен за себе, за сусіда не голосуємо, тим паче, що весь зал голосує. Я вас дуже прошу. Тому я ставлю на голосування: повернутися до розгляду в сесійній залі законопроекту 2303-1. Прошу проголосувати депутатів.

 

16:11:23

За-255

Рішення прийнято.

Я ще раз, я ще раз прошу, народні депутати, той, хто подав законопроект цей просять зняти з розгляду в Верховній Раді. Народні депутати просять, щоб зняти. Я ставлю на голосування, хто за те, щоб зняти з розгляду в Верховній Раді України законопроект 2303-1, прошу народних депутатів проголосувати.

 

16:12:21

За-304

Проти – 0, утрималось – 5, не голосувало – 66. Рішення прийнято. Законопроект  з розгляду знятий.

Я прошу доповідача Долженкова Олександра Валерійовича доповідати законопроект. Прошу.

 

16:12:49

ДОЛЖЕНКОВ О.В.

Дякую.  Шановний пане Голово, шановні колеги, мною був зареєстрований альтернативний законопроект 2303, який покликаний розблокувати та вирішити питання, що склалося навколо земельних ділянок, які не були сформовані, але є розмежованими. Всім вам відомо, що з 1 січня 2013 року набув чинності Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування земель державної і комунальної форм власності.

У відповідності до вказаного закону, визнано таким, що втратив чинність Закон України "Про розмежування земель державної і комунальної форм власності", встановлені критерії, у відповідності до яких землі або є державними, або комунальними. На жаль, ця норма, дійсно, є прогресивною, вона покликана зрушити з мертвої точки той ринок, який існує у сфері земельних правовідносин, але цей крок є не кінцевий. Чому? Тому що фактично територіальні громади були позбавлені можливості розпоряджатися вказаними земельними ділянками. Існує нагальна потреба: для того щоб розпоряджатися вказаними земельними ділянками, необхідно здійснити реєстрацію речових прав власності держави, територіальної громади на вказані земельні ділянки. Для цього необхідні відповідні фінансові ресурси в місцевих бюджетах для підготовки та розробки документації з землеустрою. На жаль, відповідних фінансових ресурсів у місцевих бюджетів немає, а як територіальні громади, так і фізичні і юридичні особи, фактично їх права порушені у зв'язку з тим, що ці земельні ділянки не можуть бути об'єктом цивільних правовідносин.

Суть законодавчої ініціативи полягає в тому, щоб, на відміну від попередніх законопроектів, ми пропонуємо реєструвати право держави та територіальної громади одночасно з державною реєстрацією похідного речового права, а саме: право оренди, право постійного користування, сервітуту, емфітевзису на підставі документації з землеустрою, яка розробляється зацікавленими особами. Процедура буде здійснюватися наступним чином: приймається рішення відповідними органами місцевого самоврядування, державної влади про надання відповідних земельних ділянок в користування, постійне користування, в сервітут.

На підставі цього рішення розробляється землевпорядна документація за кошти саме зацікавлених осіб (фізичних, юридичних). Після затвердження  землевпорядної документації реєструється похідне речове право без обов'язкової реєстрації права власності держави. Потім після реєстрації похідного речового права в Єдиному державному реєстрі реєстрація речових прав на нерухоме майно органи державної влади місцевого самоврядування звертаються до відповідних  реєстраційних служб та Державного земельного кадастру та реєструють відповідне право власності держави територіальної громади на вказані земельні ділянки на підставі тієї документації, яка була розроблена тими юридичними і фізичними  особами.  Фактично вказана законодавча ініціатива, по-перше, дозволяє підвищити надходження фінансів до податкових надходжень у вигляді оренди державної та комунальної форм власності та земельного податку, тому що буде укладатися відповідний договір оренди. По-друге, надасть можливість користуватися вказаними земельними ділянками зацікавленими фізичними, юридичними особами.

Відповідно    ми також пропонуємо в даному законопроекті… я пропоную в даному законопроекті щодо кадастрових номерів, які були визначені, але не присвоєні до розмежування земель вважати такими, що присвоєні, оскільки багато фізичних осіб, які оформляли  право власності на вказані земельні ділянки не  встигли сформувати їх та внести відповідно до Державного земельного кадастру.

У зв'язку з тим, що вказане питання є нагальним, воно є необхідним для  всіх  територіальних громад, тому що ринок земельний фактично  став, а земельних ділянок несформованих у нас дуже багато, я пропоную прийняти в першому читанні його за основу. Ну якщо б ви  підтримали, звичайно    краще було би в цілому. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні депутати, є питання до автора закону? Немає. Дякую.

Дякую. Сідайте.

Прошу голову підкомітету Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Царьов Олег Анатолійович. Прошу вас.

 

16:17:17

ЦАРЬОВ О.А.

Уважаемые коллеги! Сегодня ни один договор аренды государственной и коммунальной собственности  не подписывается.

 (Шум у залі)

 Поэтому закон  срочный, местное самоуправление просит принять его в срочном порядке. Именно поэтому мы просили и сделали все для того, чтобы он срочно попал в зал. Мнение депутатов комитета – поддержать его. Причем, поддержать не только в первом, но и в целом.

Насколько я знаю позицию Госкомзема, законопроект прописан хорошо, правильно и четко. Его можно принимать сразу. Прошу Владимира Васильевича поддержать не только в первом чтении, но и в целом. Спасибо вам.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я не чув, я доповідача не чув, що він казав! Яка пропозиція?

 

ЦАРЬОВ О.А.  Я могу еще раз доложить с самого начала.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ні, пропозиція комітету?

 

ЦАРЬОВ О.А. Поддержать законопроект Долженкова в первом чтении и в целом. (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Понял. Шановні депутати! Я прошу від фракцій записатися для обговорення законопроектів. Від фракцій прошу записатися, а потім –  від депутатів.

Фракція "Батьківщина", Лукашук.

 

16:18:56

ЛУКАШУК О.Г.

Прошу передати слово Яценюку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, Арсеній Яценюк. Турчинов, я прошу, я ніде не бачу доповідача. Є він чи ні? Я вас прошу.

 

16:19:18

ЯЦЕНЮК А.П.

Шановні члени парламенту! Фракція розглядала даний законопроект. І ми однозначно визначились у необхідності підтримки даного законопроекту. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція "УДАР Віталія Кличка", Кутовий.

 

16:19:38

КУТОВИЙ Т.В.

Тарас Кутовий, фракція "УДАР". Ми будемо підтримувати цей законопроект. І подяка депутатам, те, що вони дійсно звернули на це увагу. І дійсно на комітеті було визначено, що законопроект Долженкова є самим  опрацьованим і довершеним з точки зору того, щоб приймати його сьогодні в сесійній залі.

Але я хотів би звернути увагу, що сьогодні ми не героїчно рухаємося вперед, а героїчно виправляємо помилки, які сьогодні навіть і уряду зрозуміло, що ці помилки зроблені. Тому у нас окрім цього законопроекту  ще попереду декілька законопроектів, які ми опрацьовуємо в нашому комітеті по виправленню помилок, які вже сьогодні зроблені. Дійсно, сьогодні робота агропідприємств, сьогодні робота фермерів в багатьох питаннях заблокована, а іноді навіть це стає підставою для якихось переслідувань з боку прокуратури по відношенню до цих аграрних підприємств. Тому вкрай необхідно сьогодні підтримати цей законопроект. І я підтримую доповідь голови підкомітету з приводу того, що варто його сьогодні проголосувати в цілому. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Я поняв, що ви підтримуєте законопроект, який вніс від імені комітету Царьов. Так?  Так, да?

Партія регіонів, Колесніченко.

 

16:21:01

КОЛЕСНІЧЕНКО В.В.

Уважаемые коллеги, фракция Партии регионов очень оперативно отреагировала на обращение местных органов самоуправления с целью приведения в соответствие имеющихся проблем, возникших у землевладельцев. Поэтому внесение изменений в Закон о государственной регистрации имущественных прав на недвижимое имущество и их ограничение предусматривается временно до 31 декабря 2014 года государственной регистрации имущественных прав на земельных участки государственной или коммунальной собственности. В частности права пользования сервитут, права постоянного пользования, прав аренда, права субаренды, права пользования для сельхозугодий, права застройки, суперфикции осуществляется без проведения государственной регистрации права государственной или коммунальной собственности на определенные земельные участки.

Полагаю, что позиция фракции Партии регионов отражает партийные установки и программные установки, которые направлены, в первую очередь, на реализацию прав местного самоуправления и защиту прав рядовых граждан Украины. Фракция Партии регионов поддерживает инициативу депутата Царева о голосовании за этот законопроект  в первом чтении и во втором чтении  в целом как закон, потому что он крайне необходим и будет поддержан населением Украины. Большое спасибо за внимание.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Об'єднання "Свобода", підготуйтеся. Бублик виступає.

 

16:22:42

БУБЛИК Ю.В.

Прошу передати слово побратиму Руслану Марцінківу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу.

 

МАРЦІНКІВ Р.Р.

Руслан Марцінків, Всеукраїнське об'єднання "Свобода". Фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода" підтримуватиме… законопроект 2303-2, тому що даний законопроект, він є краще юридично виписаний і врегульовує питання поновлення раніше укладених договорів оренди. Тому ми будемо підтримувати.

Але хочемо сказати, що це не є панацеєю, адже цей законопроект не вирішить проблеми місцевих громад, зокрема врегулювання розмежування державних та комунальних земель. Також не вирішує проблему місцевого самоврядування, а саме фінансування коштів на роботу по інвентаризації земельних ділянок, а також підготовки актів під виділення землі місцевими громадами.

Окремо хотів сказати, що сьогодні необдумані рішення Партії регіонів в 2012 році призвели до того, що з 1 січня відбувається колапс в реєстрації речових прав на договори оренди землі. Сьогодні люди не можуть зареєструвати свої земельні наділи, які вони обробляють, сільськогосподарських угідь. Сьогодні ці, власне, проблеми турбують громадян, юридичних осіб, малий і середній бізнес. Тому ми однозначно будемо підтримувати, але застерігаємо, що сьогодні ті реформи, які здійснила Партія регіонів в земельних питаннях, в архітектурних, в будівельних питаннях призводить до того, що місцеве самоврядування позбавлено прав впливу на землю, на архітектурні питання. А питання держкомземів, питання держбудконтролю – це є питання "притчі во язицах".

Сьогодні люди і громади не мають впливу на те, що будується в наших містах, як сьогодні оформлюються земельні ділянки. І як наслідок громади втрачають тисячі і тисячі гривень бюджетних, які могли іти на дитячі садочки, які могли іти на наші дороги, які могли іти на розвиток місцевої інфраструктури по цілій території України.

Тому ми сьогодні звертаємося до всіх депутатів підтримати даний законопроект і його треба прийняти не тільки в першому читанні, а і в цілому.

Тому просимо всіх депутатів і пропонуємо прийняти законопроект 2303-2 народного депутата Долженкова в цілому. Дякую. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Я прошу, від фракції виступили. Я прошу записатися від депутатів. Прошу записатися від депутатів. Позафракційний народний депутат Ляшко. Прошу.

 

16:26:03

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Питання землі – це питання існування української держави. Я хочу нагадати, що в парламенті минулого скликання намагалися протягнути законопроект про ринок земель, який би давав можливість скупити нашу дорогоцінну українську землю за копійки, перепродати її, за копійки скупити в людей, за мільярди перепродати китайцям чи жителям латиноамериканських країн чи африканських і на цьому заробити знову статки, нічого не робивши.

Ми категорично виступаємо проти продажу землі. Але сьогодні власники земель, у першу чергу селяни, вони номінально власники, а реально ними не є. Подивіться, яка ставка за оренду паїв. Давно має бути вже 5-7 відсотків по багатьох селах більшості України платять по 3 відсотки на оренду паїв. Гнилим зерном дають за оренду паїв.

От я нещодавно був в ………. Обухівського району – 4 тисячі гектарів землі. Власник 61 проценту акцій такий собі держиморда Бондарчук три роки підряд не виплачує дивіденди власникам 39 процентів акцій, а це переважно люди похилого віку (80 років, за 80 років) на День Перемоги, до Пасхи не дали мішка зерна, не дали мішка цукру. "Щоб ти вдавився, глитай!"  – кажучи словами класика. 20 мільйонів гривень прибутку по минулому року, і ні копійки отим бабам, дідам, які своє життя поклали, підняли той радгосп, ні копійки не дав на дивіденди.

І тому, користуючись нагодою, звертаюсь до Генерального прокурора, до губернатора Київської області Присяжнюка: візьміть його за жабри і витрусіть з нього гроші! Хай простим селянам віддасть гроші, які вони в нас заробляли! Життя в тому селі поклали і не отримують дивідендів! Мішка зерна не дав! Безсовісні! І отаких безсовісних скільки по Україні? І все це йде  зло від Партії регіонів, бо якби був нормальний уряд… Де зараз уряд? Чого на урядовій трибуні нікого нема? Бабки дери банять по кабінетах?! Замість того, щоб прийти сюди у Верховну Раду, відзвітувати, що роблять для людей.

Іван Іванович, урядовців сюди: Азарова, віце-прем'єрів, міністрів і так далі. А то тільки  людей грабуєте, замість того, щоб прийти звітувати перед народом!

Підсумовуючи. Мені дзвонили днями з Бахмача, це мій виборчий округ, люди з трьох ночі займають чергу у відділ реєстрації, щоб зареєструвати договір оренди землі. На весь Бахмацький район два реєстратори. Люди похилого віку, по 70 років, на східцях ночують, треба міняти цю ситуацію радикально і в першу чергу…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Хватить, ви 3 хвилини говорили. Об'єднання "Свобода" народний депутат Сабій.

 

16:29:22

САБІЙ І.М.

Прошу передати слово Михайлу Головку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Головко, прошу.

 

16:29:29

ГОЛОВКО М.Й.

Шановні депутати, Михайло Головко, Всеукраїнське об'єднання "Свобода", 164 виборчий округ, Тернопільщина.

Дійсно, ситуація, яка склалася зараз у нас з проблемою виділення земельних ділянок, є в українській державі практично катастрофічна. Я, от, можу нагадати приклади,  навести, яке на сьогоднішній день  відбувається беззаконня на Тернопільщині. От місто Тернопіль, наша область має єдину практично найбільш  підготовлену базу біатлону в селі Підгородньому. І за вказівкою губернатора голови адміністрації ця земля практично була вся роздана. І сьогодні Тернопільщина, яка має чемпіона світу з біатлону Олену Підгрушну, втратила біатлонну базу. Ви собі можете уявити до яких меж і розмірів дійшло  оце  хабарництво, розкрадання землі в межах області. Ми говоримо за область і за адміністрацію.

Відповідно такі вчинки,  наприклад, за останні… на мої депутатські звернення було направлено відповідь, що 5 тисяч гектарів в області голова адміністрації роздав невідомим особам людям, які навіть не мають ніякого відношення до нашого краю. Віддаються земельні ділянки підприємцям, які вже  давно позбавилися підприємницької діяльності,  угіддя в лісах, роздаються ставки, де в громади розбираються повноваження    місцевих рад, і вони практично їхні території віддається земля. От у нас, наприклад в Тернопільському регіоні, голова адміністрації роздав землі селян, які належать в межах села своїм розпорядженням різним підприємцям і це все практично робилося до виборів за великі хабарі.

Відповідно ця ситуація, яка складається ми бачимо щоденно, що корупція, хабарництво роздається земля на ліво і направо ми повинні призупинити. Сьогодні ми взагалі цей референдум цією реформою, яку ухвалила Партія регіонів ще минулого року щодо набуття прав власності і речових прав і земельних ділянок, які зараз віддаються повноваження Держкомзему ми поставили в ситуацію, що  місцеві громади втратили абсолютно свій вплив. От до чого призвели, це тільки погіршується, що все наповнення бюджету йде тепер не до місцевих громад, а до центральних органів влади. І ці повноваження щоразу забираються все більше і більше.

Тому ми звісно, що  маємо підтримати зараз цей законопроект у зв’язку з першою можливістю. Тому що сьогодні місцеві громади не мають права, можливості оформляти право власності на земельні ділянки першочергово, так як це передбачено законом, і розмежовувати комунальні і державні власності в зв’язку з тим, що у них немає    коштів у бюджеті. І ми тому станемо заручниками підприємців, людей, які мають договори оренди, які мають, практично, дозвіл на приватизацію, вони цього не можуть зробити. І ми маємо дати можливість розмежувати межі між населеними пунктами. І тому такий законопроект потрібно приймати. Дякую за увагу. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Фракція Партії регіонів, народний депутат Ващук.

 

16:32:49

ВАЩУК К.Т.

Шановні колеги, дійсно, за хорошим бажанням вирішити питання Єдиного реєстру прав власності допущені  серйозні не просто недоліки, а прорахунки і помилки. І мені здається, що Міністерство юстиції має цей гріх взяти собі на душу. І я вдячна тим депутатам, які сьогодні підготували закони, які виправляють дану помилку.

Зокрема, по-перше, сьогодні взяти в оренду землю, яка є власністю сільської громади, тобто з земель запасу і резерву, неможливо при тому законодавстві, яке існує на сьогодні.

І що це значить? Якщо на території господарить хороший господарник, який багато років обробляв цю землю і давав громаді якісь кошти, які йшли на соціальний розвиток, він сьогодні цього зробити не може. Якщо він виорає і засіє цю землю, його кличе дядько прокурор, бо ти не мав права. Якщо він її не оре, то які ми господарі в Україні, коли дозволяємо гуляти українській землі?

Цей  закон виправляє дану помилку, але це ще півсправи. Найгірша ситуація у тому, що вся реєстрація, виготовлення всіх документів, по-перше, великі черги, по-друге, недоступно великі ціни, по-третє, розплодилося біля державних земельних органів,  маса конторок приватних, як ото присмокталися як паразити і, користуючись даними замовленнями, з людей вимагають непосильні плати. І взагалі, уявіть собі ситуацію, коли сільська рада в якихось приватних конторках має виробляти документи на власну, на державну колись, а тепер  громадську землю. Тому  це лише перший крок, великий борг законодавців: після прийняття Змеленого кодексу дати йому хороше державницьке розуміння і життя. Тому робота за нами  ще попереду. Дякую. Підтримуємо закон Долженкова.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Компартія України, народний депутат Кудря. Прошу Петро Миколайович Симоненко.

 

16:35:40

КУДРЯ В.І.

Передаю право на виступ.

 

16:35:54

СИМОНЕНКО П.М.

Так, прошу подготовиться, внимание!

Выступая сегодня с позиции нашей фракции по поводу проекта Закона, который рассматриваем, хочу сразу сказать, что мы проголосуем и проголосуем, понимая, что этот закон, по сути, не решит те проблемы, которые сегодня характерны для нашего украинского села.

Я хочу напомнить, что произошло с украинским селом за 20 лет: уничтожили колхозы и совхозы. Говорили, что частник, фермер и частник, кто будет работать на земле – будет работать эффективнее. При  этом животноводство, которое имело 24 миллиона поголовье крупного рогатого скота в советское время, сегодня в Украине крупного рогатого скота меньше, нежели 1 января 1934 года, то есть после голода и трагедий 1932-1933 годов. Мы сегодня сталкиваемся с тем, что уничтожив колхозы и совхозы и раздав паи, жизнь селян от этого лучше не стала. И перспектива для села определяется тем, что  молодежь не верит в ту политику, которая проводится в Украине, ибо она уехала из села. И сегодня на селе остались одни только наши дорогие старики. Уничтожены колхозы и совхозы, экономика упала, животноводство я уже сказал, в каком состоянии. Тракторной бригады сегодня не увидишь на селе, фермы не увидишь на селе. Заколочены клубы и библиотеки, сегодня  закрываются фельдшерско-акушерские пункты и школы. Село не строится, а уничтожается. И по Украине когда мы едем, мы с вами наблюдаем картину, когда уже хаты разваливаются. Говоря о том, что это XXI век, и таким образом, говоря о политике в отношении земли, надо признать, что оценки Компартии были объективны и справедливы. Не поддержав собственника пая, государство преднамеренно создало предпосылки для ограбления украинского села и уничтожения последнего потенциала нашей земли.

Поэтому я еще раз хочу обратить ваше внимание, что фракция Компартии видит свою задачу и предлагает сегодня как меры по поддержке села – это дешевые кредиты для нашего селянина, чтобы он имел возможность покупать отечественный комбайн, трактор, сеялку и минеральные удобрения. Во-вторых, немедленно вернуть сегодня сельхозмашиностроение под государственный контроль и обеспечить реально поставку техники на наше село. В-третьих, химические предприятия сегодня под особый контроль, ибо ценовая политика на минеральные удобрения в условиях, когда сегодня нет органических удобрений и у нас гумус земли уничтожается, она должна быть направлена на то, чтобы, реально поддерживая село, обеспечить высокую урожайность на нашем селе.

Я убежден, что сегодня должна быть обязательно государственная политика по поддержке украинского села, чтобы защитить украинский рынок. Вы обратите внимание: картошку из Египта завозят, укроп – из Израиля, мясо – из Аргентины! А что же украинское? Вот те орут, которые орут, вот и проорали, просвистели Украину уже за все эти годы! У него в Тернопольской области, оказывается, не он хозяин, а хозяин…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити.

 

СИМОНЕНКО П.М. Заканчиваю.

Поэтому, уважаемые коллеги, я обращаюся сегодня колеги вам. Поддерживая этот законопроект, надо принять решение о радикальном изменении политики по поддержке аграрного комплекса сегодня Украины, чтобы Украина реально кормила свой народ и обеспечила продовольственную безопасность. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Обговорення закінчено.

Шановні депутати, підготуйтесь до голосування. Спокійно. 

У нас ми  розглядали  два законопроекти, тому… Два законопроекти розглядали, а не один! Два!

Тому висновок комітету такий, що 2303-2 – прийняти за основу,  а 2303 у нас залишився – відхилити. Це я  вам, щоб у вас в пам'яті було, рішення комітету. Тому в порядку  винесення цих законопроектів… Прошу уваги!

Ставлю на голосування проект Закону номер 2303 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування земель державної та комунальної власності прийняті за основу.

Прошу голосувати.

 

16:40:58

За-68

Проти – 25,  утримались – 101, не голосували – 193. Рішення не прийнято. Закон відхилено.

Шановні депутати, увага! Ставлю на голосування проект Закону номер 2303-2: про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування  земель державної та комунальної власності для прийняття за основу. Прошу голосувати.

 

16:41:53

За-366

Проти – 0, утримались – 0, не голосували – 35. Рішення прийнято.

По фракціях. Партія регіонів – 174, "Батьківщина" – 70, "УДАР Віталія Кличка"– 37,    "Свобода" – 33, Компартія – 30, позафракційні – 22.

(Шум у залі)

 В цілому? Є пропозиція, проект Закону 2303-2: про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування земель державної та комунальної власності прийняти в цілому. Прошу голосувати.

 

16:43:02

За-363

Проти – 0, утрималось – 0, не голосувало – 40. Рішення прийнято.

По фракціях. Партія регіонів – 169, "Батьківщина" – 69, Блок Віталія Кличка – 39, "Свобода" – 32, Компартія – 30, позафракційні – 24.

Розглядається проект Закону Національне антикорупційне бюро (реєстраційний номер 2218). Є пропозиція розглянути по скороченій процедурі. Хто за цю пропозицію, прошу проголосувати.

 

16:44:06

За-167

Проти – 89, утрималось – 39, не голосували – 109. Рішення прийнято.

Прошу, Арсеній Петрович доповідати буде? Народний депутат України Яценюк Арсеній Петрович як автор.

 

16:44:33

ЯЦЕНЮК А.П.

Пане головуючий! Члени українського парламенту! Законопроект про створення Національного антикорупційного бюро. Це законопроект спільний, трьох опозиційних фракцій.

Фракція "Батьківщина", фракція "Свобода" та фракція "УДАР" вважають, що одна з найбільших проблем, які сьогодні існують в Україні, це тотальна корупція. Тотальна корупція, яка знищує українську державу, яка вимиває мільярдні кошти з українського бюджету, яка збагачує одиниці чиновників, але робить бідними мільйони українців.

Ми можемо привести десятки різного роду рейтингів та опитувань, відповідно до яких Україна  попереду планети всієї в рівності корумпованості вищих державних посадових осіб. Без вирішення проблеми корупції Україна  не підпише ні угоду з Європейським Союзом і не вийде з тієї економічної соціальної кризи, в якій вона сьогодні знаходиться.

Одним з вагомих і ефективних механізмів боротьби з корупцією є створення реального органу, і ми хотіли би тут окремо підкреслити, незалежного органу щодо боротьби з корупцією та з корупційними правопорушеннями. Та наділення цього органу спеціальними повноваженнями.

Ми вважаємо, що створення національного антикорупційного бюро не тільки відповідає нашим зобов'язанням перед нашими європейськими партнерами, а в першу чергу, відповідає нашим зобов'язанням як депутатів Верховної Ради  України перед мільйонами наших громадян, які голосували на останніх парламентських виборах і яким остогидло давати хабарі від мілкого до найвищого чиновника.

Сьогодні в Україні  корупція очолюється Президентом   і урядом. І саме тому Національне антикорупційне бюро буде наділено повноваженнями щодо антикорупційної перевірки всіх вищих посадових осіб держави, розпочинаючи з Президента, Прем'єр-міністра…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити.

 

ЯЦЕНЮК А.П.  …членів Кабінету Міністрів  України. Окремим законом внесена пропозиція щодо проведення національної антикорупційної люстрації,  і цей закон буде наступний голосуватися.

Я звертаюся зараз до фракції Партії регіонів підтримати рішення комітету і проголосувати за даний законопроект за основу.

Це наші зобов'язання перед українським народом, це наші зобов'язання перед європейськими партнерами і це наш реальний шанс перетворити Україну в дійсно процвітаючу європейську державу, а не країну олігархів і багатих чиновників. Прошу проголосувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, запрошую до слова для співдоповіді голову Комітету з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією Віктора Васильовича Чумака.

 

16:47:35

ЧУМАК В.В.

Віктор Чумак, 214 виборчий округ, місто Київ, Дніпровський район. Шановний Володимир Васильович, шановні колеги, я хочу сказати, що ми за останні 3 тижні зробили дуже великий крок для боротьби і протидії корупції взагалі в країні. Сьогодні в нас є шанс зробити ще декілька дієвих кроків, які можуть увійти в історію українського парламентаризму і це дійсно чесно.

Сьогодні ставиться, до вашої уваги пропонується проект Закону 2218 про створення Антикорупційного національного бюро. Я хочу сказати, що він декілька разів вже заговорювався в цій сесійній залі, навіть один раз було створено це Національне антикорупційне бюро, але без законодавчих підвалин діяльності, без людей, без фінансів і без такого іншого. І тому ми маємо на сьогоднішній день саме ту ситуацію з корупцією, що маємо. Ми сьогодні є одна з останніх країн за індексом Трансперенсі  Інтернешнл щодо сприйняття корупції.

Я думаю, що нам пора здійснити ще наступні кроки і саме вийти з цього глухого кута корупції. Крім того, я хотів би сказати, що даний законопроект дає нам всім шанс втілити в життя декілька ключових міжнародних рекомендацій для нас, які є. Це перша рекомендація ГРЕКО щодо створення в країні дійсно незалежного антикорупційного органу.

Саме тому законодавці або автори законодавчої ініціативи пішли на деякі, скажемо, перевищення повноважень щодо конституційних можливостей щодо створення, порядку створення і діяльності цього антикорупційного бюро. Але комітет, розглянувши на своєму засіданні цей проект закону, сказав одноголосне "да" цьому проекту закону і взяв, бере на себе відповідальність доопрацювати його до другого читання у відповідності до вимог Конституції і законів України. Тому я пропоную від імені комітету підтримати цей проект закону і прийняти його за основу. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні депутати, для обговорення, прошу записатися від фракцій. Прошу, об'єднання "Свобода", народний депутат Кайда. Передайте слово. Народний депутат Осуховський. Прошу.

 

16:50:17

ОСУХОВСЬКИЙ О.І.

Олег Осуховський, Всеукраїнське об'єднання "Свобода", 152 виборчий округ, місто Рівне.

Шановні депутати, шановний пане Голово! Ми сьогодні повинні разом з вами прийняти дуже важливий закон для України та для українського народу. Це Закон про Національне антикорупційне бюро, який є базовий сьогодні в боротьбі з корупцією в Україні, який постійно  нас вимагає прийняти Європейський Союз.

Ми знаємо, що сьогодні розкрадається з державного бюджету мільярди, мільярди вивозяться  в офшори. Я хочу привести приклад навіть зі свого округу місто Рівне. Реконструкція невеликого пренатального центру виділяється 80 мільйонів гривень. Це можна декілька таких пренатальних центрів побудувати по всій Україні. А потім Контрольно-ревізійне управління в Рівненській області дає статистику, що за два роки неефективно використано в Рівненській області, вдумайтеся, 700 мільйонів гривень. Тобто вкрадено в людей 700 мільйонів гривень.

Шановне товариство, Національне антикорупційне бюро – це буде незалежний орган, який буде підпорядковуватися тільки Верховній Раді Україні, який буде сформований з спецпідрозділів Міністерства внутрішніх справ України, тобто ГУБОЗу України та Служби безпеки України. І обов'язково там мають бути висококваліфіковані співробітники, які мають пройти обов'язково люстрацію, які мають бути захищені. Вони мають і соціально, і матеріально, і також фізично вони і члени їхніх сімей.

Всеукраїнське  об'єднання "Свобода" буде підтримувати цей законопроект і також закликає кожного депутат підтримувати цей законі  проголосувати, бо це важливо для України і кожного українця. Дякую вам. Слава Україні! (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція "УДАР Віталія Кличка", Каплін.

 

16:52:25

КАПЛІН С.М.

Те, що з корупцією потрібно боротися безумовно розуміють і регіонали вже, і комуністи вже, давно, з початку розуміла опозиція і безумовно зокрема наша фракція "УДАР Віталія Кличка".

Я хочу, щоб усі прості українці розуміли, чому збільшується пенсійний вік. Бо хтось краде гроші з бюджету і вам мають збільшувати на п’ять років пенсійний вік, аби ви далі гнули свою спину на тих, хто розкрадає державний бюджет.

Я хочу, щоб прості підприємці розуміли, чому збільшують податки, чому сьогодні обкладають поданню і зокрема корупційним податком малий бізнес. Та тому що, знову ж таки, ті самі чиновники розкрадають державний бюджет на мільярди і ви маєте працювати більше вдень і вночі, кожен день ризикувати втратити своє робоче місце, або хтось наживався на вашій роботі і на ваших податках.

Я хочу, щоб вчителі розуміли і в селах розуміли, чому закриваються школи, чому закриваються лікарні.  Знову ж таки, через те, що десятки тисяч українських  чиновників  та vip-чиновники продовжують розкрадати український бюджет, те, що формували наші прадіди, наші батьки.

Я хочу, щоб ми розуміли, ті, хто їздять по українських дорогах, чому у нас погані дороги. знову ж таки, через те, що ремонтуючи ці дороги, чиновники розкрадають гроші.

Я хочу, щоб ми розуміли, чому ми сьогодні маємо низьку якість української політки, чому ми маємо сьогодні парламент, якому не довіряють і чому сьогодні ми маємо державу, яка неконкурентоздатна на світових  економічних ринках, знову ж таки через те, що по Верховній Раді, по  Кабінету Міністрів, по Адміністрації Президента гуляють валізи з грошима і це називається політичною корупцією.

Фракція "Віталія Кличка УДАР", опозиція і я  переконаний, що це має викрити сьогодні наших…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція "Батьківщина", Яворівський доскаже, він там на вашому місці сидить. Прошу.

 

16:55:00

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Володимир Яворівський, "Батьківщина", Троєщина.

Шановні колеги! Шановні наші виборці! Здається, якщо не помиляюсь, Єжи Лєц  сказав: "Коли все стане на свої місця, декому не вистачить місця". Я абсолютно переконаний в цьому.

 Сьогодні Україна, фактично, на наших очах втрачає оперативний простір, втрачає віру в своє майбутнє в першу чергу через колосальну всепроникаючу корупцію, яка  сьогодні охопила абсолютно всі верстви і по вертикалі, і по горизонталі.

Скажіть, будь ласка, в якій країні ще бачено, щоб син Президента, стоматолог,   заробив за один  рік півтора  мільярда гривень? Скільки пломб і зубів треба було вирвати українцям, щоб заробити  ці скажені гроші? В якій країні ще може бути тоді, коли міністр заробляє десь 40 мільйонів на фіктивних оборутках із вишками. Це можна називати сьогодні,  називати ы називати. Ми живемо в Україні, в якій будуються вертолітні майданчики, але на них ніхто не сідає, бо кажуть, що Янукович переконався, що  вертольотом небезпечніше літати ніж на машинах їздити. Але це він переконався після того, коли збудовані вертолітні майданчики, один з них оформлений на бомжа, даруйте, із Латвії. Оце в такій країні ми живемо.

Сьогодні повірити в те, що влада, яка декларує, що вона хоче бачити й дуже хоче боротися з корупцією, але насправді вона цю корупцію підтримує, розкручує і захищає. Через те  сьогодні повірити в те, що влада здатна боротися сама з корупцією це абсолютна вигадка, це  абсолютне лукавство.

Через те, та ідея яку внесли три лідери сьогодні опозиції про те, щоби створити незалежне антикорупційне  бюро, яке існує. А в Україні воно вкрай потрібне, хоч воно існує дуже в багатьох країнах. Це ідея сильна, це ідея здорова. Я мало вірю в те, що Партія регіонів проголосує за цей законопроект, але я вважаю, що ми сьогодні повинні…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Фракція Компартії України, Цибенко.

 

16:57:28

ЦИБЕНКО П.С.

Фракція комуністів, Петро Цибенко. Шановні колеги, шановні громадяни України!  Поданий законопроектом пропонується утворити ще один орган для боротьби з корупцією. Дуже цікавий підхід: для того, щоб боротись з корупцією, виявляється, треба створювати черговий орган!

Я хочу сказати, що мова йде про утворення державного органу із спеціальним статусом. Але вони, як правило, всі перелічені в Конституції України. Відтак, мова йде про створення нового органу із спеціальним статусом, який буде дублювати інших. У нас уже сьогодні 20 відсотків громадян України ходять в погонах, давайте додамо до цього ще.

Ще один момент, на який я хотів звернути увагу. Тут один з авторів законопроекту, який представляв законопроект, дуже активно робив акцент на тому, що в нього і його колег є зобов'язання перед Європою. У фракції Комуністів немає зобов'язань перед Європою, у нас є зобов'язання перед власним народом.

І найголовніше: задля того, щоб не було корупції, треба тривіально перестати красти, починаючи із пересічного громадянина і закінчуючи найвищими посадовими особами. Бо знаєте, час від часу виникають ситуації, коли треба задавати запитання. Ну, скажімо, звідки пішла торгівля дітьми? Треба пояснювати? Знаємо.

Інше питання: куди поділися гроші, які виділялися на боротьбу з повінню? Ні мостів, ні доріг, ні грошей.

Отже, шановні колеги, я вважаю… фракція Компартії України вважає, що це – створення чергової кормушки задля задоволення інтересів чиновників.

Дякую. Фракція Компартії України голосувати за це не буде.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Фракція Партії регіонів, народний депутат Малишев. Прошу.  І хвилина – позафракційний Ляшко і будемо приймати рішення.

 

16:59:30

МАЛИШЕВ В.С.

Уважаемые коллеги! (Шум у залі) Сам законопроект о создании Национального антикоррупционного бюро по своей сути заслуживает должного внимания, но в настоящее время  он не может принят по следующим основаниям.

Во-первых, не соответствует Конституции Украины, поскольку статья 17 Конституции не предусматривает существование правоохранительных органов со специальным статусом, это уже делает его невозможным.

Во-вторых, решение затронутых в законопроекте вопросов относиться к компетенции Президента Украины и выходит за пределы полномочий парламента. Смотрите, статья 85, 106 Конституции.

В-третьих, при Президенте Украины уже действует Национальный антикоррупционный  комитет.

В-четвертых, Нацбюро будет дублировать другие правоохранительные органы. Государственное бюро расследования, за которое мы с вами будем голосовать, создание которого предусмотрен…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити.

 

МАЛИШЕВ В.С. Секунду. … вступает в коллизию с новым УПК. Давайте уберем, дорогие друзья, популизм, а будем действовать только по закону. Предлагаю этот законопроект отменить.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Хвилина, прошу Ляшко.

 

17:01:04

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія.  Шановні колеги, а для чого дурити себе і людей? Давайте будемо щирими, ми створимо  десять, двадцять, тридцять антикорупційних бюро і ситуація з боротьбою з корупцією не зміниться з однієї причини, бо ми маємо двадцять років корупційну владу. У нас сьогодні що, суди не корумповані, прокуратура не корумпована, міліція, СБУ? Скрізь від самого верху і до самого низу, і до парламенту все пронизано корупцією. І, як правило, про боротьбу з корупцією найбільше кричать ті, хто найбільше замочив свого носа в тій корупції.

 От я пропоную, давайте ми почнемо боротьбу з корупцією із Верховної Ради. Я пропоную прямо зараз показати приклад боротьби з корупцією, припинити повноваження депутатів тушок, які  зрадили  своїх виборців, і припинити повноваження тих лідерів політичних сил, які продали місця в депутатських списках цим тушкам, які привели до парламенту тушок, які зрадили виборців, які поміняли волевиявлення людей, що більшість українців…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити.

 

ЛЯШКО О.В. … що більшість українців голосували за опозицію, а в парламенті маємо неприродну більшість Партії регіонів. Починаємо з себе, панове борці з корупцією! Давайте розкажемо, як ремонтували, як тільки ставали керівниками, унітази, приймальні кімнати і все інше, а потім будемо розказувати про боротьбу з корупцією! Не пеняйте на дзеркало, якщо рожа крива! Є така народна приказка.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, переходимо до прийняття рішення.

Ставлю на голосування проект Закону (реєстраційний номер 2218) про Національне антикорупційне бюро для прийняття за основу. Прошу голосувати.

 

17:03:22

За-166

Проти – 18. Утрималось – 49. Не голосувало – 171. Рішення не прийнято.

По фракціях. Партія регіонів – 2, "Батьківщина" – 78, блок Віталія Кличка – 39, "Свобода" – 35, Компартія – 0, "Позафракційні" – 12.

Немає з мотивів. Йдемо далі. Давайте працювати.

Розглядається  проект Закону (реєстраційний номер 2219) про антикорупційну перевірку чиновників усіх рівнів. Як будемо розглядати це питання?

Ставлю на голосування: за скорочену процедуру.

Прошу голосувати.

 

17:04:35

За-167

Проти – 82, утрималося – 47, не голосували – 110. Рішення прийнято.

Я запрошую до слова з доповіддю народного депутата України Арсенія Петровича Яценюка.  Прошу.

 

17:04:56

ЯЦЕНЮК А.П.

Ви знаєте, пане Голово, перед доповіддю на цей законопроект я оце сиджу і думаю, що поспішили ви, коли ви сьогодні зняли з порядку денного розгляд питання про  недискримінацію  сексуальних меншин.

Пане Голово, я хотів би, щоб ми повернулися до питання про реальну боротьбу з корупцією.

Щойно Партія регіонів  провалила один з ключових законопроектів. Це  той законопроект, з якими, до речі, виступав ваш Президент Віктор Янукович, який казав про те, що необхідно створення окремого  національного антикорупційного органу. І мене дивує позиція фракції більшості, яка відмовляється приймати законопроект, який спрямований  на реальну боротьбу з корупцією. Який спрямований на те, щоб в Україні вперше за 20 років на кінець-то був створений незалежний – ми підкреслюємо, незалежний – орган по боротьбі з корупцією, який,  до речі, був би підзвітний і підконтрольний Верховній Раді України.

Шановна фракція Партії регіонів! Чому ви самостійно не даєте можливості Верховній Раді України  і українському народу, дійсно, отримати реальний механізм боротьби з корупцією. Ваша позиція зрозуміла. Ті, хто очолили    корупцію, ті з корупцією  боротися  не збираються. Даний законопроект  представляє другу частину попереднього закону, який передбачає введення так званої національної антикорупційної декларації. Цим законом ми хочемо ввести процедуру: перше –  спеціальної перевірки всіх вищих державних посадових осіб (і увага!) і членів їх сімей щодо наявності майна, активів, рахунків, акцій, будь-якого іншого…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити.

 

ЯЦЕНЮК А.П. … будь-яких інших активів. І розкрити інформацію про те, що за останніх 3 роки відповідний чиновник і члени його сім'ї купували і продавали.

Друге. Також ми хочемо ввести обов'язкову процедуру декларування витрат. Не та, яка запроваджена сьогодні, 80 тисяч гривень. А та, яка відповідає сьогодні реальній купівельній спроможності українських громадян. Якщо ти потратив більше, ніж 10 мінімальних заробітних плат, ти як народний депутат чи ти як президент повинен про це звітувати.

І наостанок. Якщо ти користуєшся будь-яким майном, яке відсутнє у тебе в декларації, ти повинен показати, на яких підставах ти користуєшся цим майном і скільки коштів, і чи реальна ціна сплачена за користування цим майном. Ми хочемо реальний створити механізм дійсно прозорості в державній службі. Щоб люди відчули те, що в Україні іде не на словах, а на ділі боротьба з корупцією.

Ми звертаємося вкотре до Партії регіонів. Проголосуйте за законопроект трьох опозиційних фракцій. Цього вимагає народ України. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Запрошую до слова керівника Комітету з питань боротьби з організованою злочинністю Віктора Васильовича Чумака.

 

17:08:33

ЧУМАК В.В.

Віктор Чумак, 214 виборчий округ, місто Київ, Дніпровський район. Шановний Володимире Васильовичу! Шановні колеги! Ви знаєте, ми дійсно сьогодні могли зробити дуже серйозні кроки в боротьбі з корупцією, прийнявши ще ці два закони, які пропонувалися вашій увазі.

Законопроект 2219 визначає якраз механізм реалізації вимог статті 12 базового закону антикорупційного "Про засади запобігання і протидії корупції". Головною метою цих приписів, визначених в базовому законі, є якраз таки визначення на законодавчому рівні засад перевірки відповідності задекларованих чиновниками статків.

Саме це ми могли зробити, прийнявши за основу два законопроекти – 2218, 2219. Ще я раз хочу наголосити, що це і вимога всіх міжнародних організацій, з якими співпрацює Україна  в антикорупційній політиці.

Ми могли б прийняти достатньо і повинні прийняти принципове рішення щодо необхідності здійснення запропонованої авторами закону процедури перевірки відповідності дійсності декларацій чиновників.

Комітет з урахуванням всіх ваших пропозицій зробить все необхідне для приведення його у відповідність до вітчизняного законодавства. І головне – це, дійсно, вимога сьогоднішнього українського суспільства.

Тому я пропоную у зв'язку з цим, і комітет, і я, пропоную підтримати даний проект закону. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Прошу народних депутатів записатися від фракцій на виступ: два – "за", два – проти.

Прошу, народний депутат Наливайченко, фракція "УДАР Віталія Кличка".

 

17:10:20

НАЛИВАЙЧЕНКО В.О.

Шановні народні депутати, шановний пане Голово! Фракція "УДАР Віталія Кличка" вважає, що принциповою альтернативою ситуації, яка зараз є в державі, з правами кожного громадянина на справедливе життя, корупція з'їла, знищила і показала своє агресивне обличчя. Неголосування правої частини зали за створення, нарешті, антикорупційного бюро, засвідчило, що насправді народний бюджет ніхто не збирається повертати людям.

Друге. Ми стверджуємо і наполягаємо на тому, щоб, нарешті, було запропоновано державі і інший шлях розвитку, коли народні гроші і бюджетні гроші знаходяться під контролем, коли розкрадати гроші не можна ні в медицині, ні в будівництві, ні в спорті, ні в культурі, ні в українських школах.

Саме тому ми підтримуємо і будемо консолідовано голосувати, фракція "УДАР Віталія Кличка", за початок антикорупційної люстрації в державі. Антикорупційної люстрації, починаючи, повторюємо, з найвищих чиновників. Крім того, ми зобов'язуємося і будемо добиватися заборони в бюджеті на фінансування нічим не виправданих привілеїв народних депутатів, міністрів, Прем'єр-міністра, Президента  та інших чиновників. Не виправдана ані охорони, ані вілли, ані інші привілеї, які проплачуються за народний бюджет. Ми стверджуємо, що цей бюджет має бути спрямований на соціальні програми. Влада має почати економити з себе і починати боротьбу з корупцією саме треба з самих верхів. Принципово важливо, і ми закликаємо всіх проголосувати за чесний підхід, очищати нарешті почати від корупціонерів владу. Владу в парламенті, в уряді і в Адміністрації Президента. Дякуємо за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція "Батьківщина", Пишний.

 

17:12:21

ПИШНИЙ А.Г.

Андрій Пишний, фракція "Батьківщина". Прошу передати слово народному депутату Москалю.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу передати.

 

17:12:43

МОСКАЛЬ Г.Г.

Шановні… Шановні…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Включено. Включено.

 

МОСКАЛЬ Г.Г. Шановні народні депутати, я буду говорити, щоб все було чутно. Шановні Партія регіонів, 20 листопада 2010 року Президент України на саміті Україна – ЄС у Брюсселі взяв План дій щодо лібералізації візового режиму, де чітко написано, створення бере на себе зобов'язання Україна, створення незалежного антикорупційного бюро. Да вам буде стидно, що коли вам подзвонять з Адміністрації Президента і ви будете хвалити цей закон і голосувати, і бігти за трибуну один за одним, штовхаючи друг-друга. Це взяв на себе ваш Президент. Чому ви не голосуєте?

І друге. Для чого ми подаємо ці декларації? Для макулатури? Їх підшивають у наші особові справи і особові справи всіх чиновників. Я хотів, щоб люди сьогодні, які нас чують, зрозуміли, це є саботація боротьби з корупцією зі сторони Партії регіонів. Ніхто не перевіряє дані декларації. Даже не встановлена відповідальність за неправдивість внесення змін у декларацію. Установлена тільки відповідальність  за несвоевременную і несвоєчасну подачу декларацій. Остальне – це все є фікція, макулатура. Тому і сьогодні пропонується ввести перевірку чи пишуть чиновники правду те, що вони декларують  у своїх деклараціях. Чи це все брехня. Так 90 відсотків – це брехня і вона нічим не підкріплена і немає ніякої відповідальності. Чого ви боїтеся? Ви боїтеся своїх виборців? То тоді сьогодні скажіть…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити.

 

МОСКАЛЬ Г.Г. … що ви сьогодні прийшли для того, щоб обманювати своїх виборців. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Об'єднання "Свобода", народний депутат Мирний.

 

17:15:09

МИРНИЙ О.Б

Олександр Мирний, Всеукраїнське об'єднання "Свобода". Прошу передати слово Олегу Махніцькому.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олег Махніцький, народний депутат.

 

17:15:30

МАХНІЦЬКИЙ О.І.

Шановні колеги, дійсно дуже шкода, що сьогодні парламент український  показав те, що робить тільки вигляд боротьби з корупцією, але реально наміру викоренити корупцію з українського суспільства немає.

Ті законопроекти, які були сьогодні ранком прийняті, вони, як я вже виступав під час їхнього обговорення, вони обговорювалися під час зустрічі також із представниками Євросоюзу. І, власне, представники Євросоюзу поставили умову, що основним базовим законом має бути люстрація проведена  в Україні і створення спеціального бюро по проведенню такої люстрації.

Законопроект, який щойно було відхилено, ним передбачалося створення люстраційного органу, а не ще одного правоохоронного органу. В нас жоден правоохоронний орган не наділений люстраційними повноваженнями. А, власне, в правоохоронних органах є  і на більше корупції. Тому доручати такі функції будь-якому з правоохоронних органів, де ця корупція є – є недоцільно.

Скажіть, будь ласка, як можна боротися з корупцією, коли сьогодні є рішення судів про притягнення до відповідальності чиновників за корупційні діяння і ці чиновники продовжують працювати. Особа визнана корупціонером, а залежить від керівника органу чи він її звільнить, чи ні. Звичайно, що не може бути таких речей. І власне запропонованим законопроектом пропонується, що у випадку визнання судовим рішенням особи корупціонером, така особа звільняється і не може бути призначена протягом наступних п’яти років на посаду. В нас не буде ніколи дієвої боротьби з корупцією, поки не буде встановлено механізм люстрації. Тому що не буде вона подолана, поки  за посад, з державних посад і органів місцевого самоврядування не буде усунуто корупціонерів.

Також вимагає, щоб крім тієї категорії, що стосується…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте

 

МАХНІЦЬКИЙ О.І. … усунення корупціонерів також слід усунути і комуністів, і колишніх кадебістів, тому що корупція появилася в Україні не самостійно, а перейшла у спадок від комуністичної системи. Слава Україні! (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Партія регіонів, народний депутат Малишев, прошу.

 

17:18:08

МАЛИШЕВ В.С.

Уважаемые коллеги, аналогично этот законопроект в настоящее время не может быть принят. Объясню на каких основаниях.

Во-первых, решение затронутых  в данном законопроекте вопросов относится только к компетенции Президента Украины. Почитайте, пожалуйста, Конституцию, уважаемые, статья 85-106.

Во-вторых, он дублирует Закон Украины "Об основных предотвращении и противодействия коррупции", который определяет основные принципы предотвращения и противодействия коррупции.

Уважаемый Арсений Петрович и уважаемый Геннадий Геннадиевич! Я к вам убедительно обращаюсь как юрист: вы, пожалуйста, готовьте те законы, которые действительно будут помогать в борьбе с коррупцией. Вот тогда это будет правильно.  

До выборов Президента, дорогие мои еще осталось очень долго и не надо пиариться  и обманывать наших простых граждан.

Поэтому я предлагаю также данный законопроект отклонить. Спасибо за внимание.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Хвилина, народний депутат Ляшко і приймати рішення будемо.

 

17:19:36

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Мій колега, шановний Арсеній Яценюк, який називає себе лідером опозиції, із цієї трибуни щойно пошкодував з  приводу того, що  парламент сьогодні зняв з розгляду законопроект про дискримінацію сексуальних меншин.

Я думаю, що парламент прийняв абсолютно правильне рішення, я думаю, що у нашій країні достатньо проблем, які  ми маємо вирішувати: створення робочих місць, забезпечення молоді роботою, житлом, підвищення пенсій для людей  похилого віку, підвищення зарплат для  працівників  трудових, які за копійки живуть, зниження цін на ліки, на житлово-комунальні послуги. А от, коли сподіваєшся, в тому числі і подолання корупції, а от коли ми вирішимо оці всі нагальні проблеми країни, тоді  за пропозицією Арсенія Петровича Яценюка розглянемо питання про захист сексуальних меншин. Дякую за увагу.(Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Переходимо до прийняття рішення. Хвилина, фракція Партії регіонів, Симоненко, прошу.

 

17:20:50

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракция коммунистов. Я хочу ответить одному здесь из выступающих, який полум’яну промову висловив і говорить ще  про боротьбу з корупцією посилався на те, звідки коріння цієї корупції.

Я хотів би ще раз наголосити на тому, що коли у Львівській області при владі були комуністи, то Львівська область розвивалася, будувалася, будувалися  дороги, місто, будувалося підприємство. А ось сьогодні, коли націоналісти от такі махрові, як виступають з трибуни при владі, то сьогодні розтягують Львівську область, практично, так скажімо, нічого вже не залишилося. Куди ми поділи Львівський автобусний завод, де "Кінескоп", де  інші підприємства, де гордість України радянської, коли Львів приймав участь у    космічній програмі, найпотужніші наукові центри були? І все це було зроблено комуністами. Коли сьогодні націоналісти і їхні олігархи при владі знаходяться, то розтягнули все.  Бур'янами заросла львівська земля, бо там половина землі сьогодні вже березками заростає.

Тому я хотів би нагадати оцим… (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Спасибі. Ставлю на голосування проект Закону номер 2219: "Про антикорупційну перевірку чиновників усіх рівнів" для прийняття за основу. Прошу голосувати депутатів.

 

17:22:37

За-201

Проти – 9, утрималися – 51, не голосували 146. Рішення не прийнято. 

По фракціях: Партія Регіонів – 0, "Батьківщина" – 82,  "УДАР Віталія Кличка" – 38, "Свобода" – 35, Компартія – 29, позафракційні – 17. 

Розглядається проект Закону номер 2846 про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2013 рік" (щодо вдосконалення процедури стосовно фінансових векселів).

Як будемо розглядати? Прошу, скорочена процедура, внесена пропозиція. Прошу голосувати. 

 

17:23:44

За-173

Проти – 80, утрималося – 28,  не голосувало 121. Рішення прийнято.

Я прошу доповідати автора – народного депутата України Омельченка Валерія Павловича. Прошу, дві хвилини у вас.

 

17:24:06

ОМЕЛЬЧЕНКО В.П.

Шановний головуючий, шановні народні депутати, законопроект підготовлено з метою комплексного вирішення питання законодавчого врегулювання механізму використання фінансових векселів. Проект закону передбачає затвердження Кабінетом Міністрів  України порядку видачі, обігу та погашення фінансових векселів, казначейських векселів, що випускаються центральним органом виконавчої влади, який здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів у відповідності до Закону про державний бюджет на відповідний рік, надання права на термін до 1 січня 2014 року органам, що здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів, відшкодувати платникам податків суми податку на додану вартість шляхом видачі фінансових казначейських векселів, встановлення сплати збору на розвиток виноградарства, садівництва та хмелярства до загального фонду державного бюджету. Реалізація законопроекту не потребує додаткових коштів державного та місцевих бюджетів. Вважаю, що реалізація зазначеного законопроекту позитивно позначиться на видатках державного бюджету, а саме сприятиме ефективному забезпеченню умов та застосування фінансових векселів для оформлення заборгованості, зокрема бюджетної, включаючи і оформлення платежів з відшкодування податку на додану вартість.

Шановні народні депутати, прошу підтримати зазначений законопроект в цілому. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. сідайте, дякую.

Голова Комітету з питань бюджету Гєллєр Євгеній Борисович, співдоповідь, прошу.

 

17:26:00

ГЄЛЛЄР Є.Б.

Шановний Володимир Васильович, шановні народні депутати!

Комітет з питань бюджету на своєму засіданні розглянув законопроект про внесення змін до  Закону про Державний бюджет на 2013 рік за номером 2846, поданий народним депутатом Омельченком Валерієм Павловичем. Доповідачем цей законопроект представлений. Застосування фінансових векселів передбачено нормами Податкового та Бюджетного кодексу. Отже, на сьогодні є законодавчі підстави для внесення запропонованих змін до Закону про Державний бюджет. Хоча застосування векселів у бюджетному процесі має певні ризики щодо зменшення грошових розрахунків та послаблення фінансової дисципліни, тимчасове запровадження розрахунків векселями в умовах значної бюджетної заборгованості може врегулювати питання її погашення.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради вважає, що для прийняття виваженого рішення щодо законопроекту належить отримати експертний висновок уряду. Міністерство фінансів і Нацбанк підтримують прийняття цього законопроекту.

Зважаючи на зазначене, Комітет з питань бюджету ухвалив таке рішення: рекомендувати Верховній Раді законопроект за номером 2846 за підсумками розгляду прийняти у першому читанні, прийняти за основу та в цілому як закон з пропозиціями, викладеними у листі-висновку комітету. Відповідно Комітет з питань бюджету разом з Головним юридичним управлінням Апарату при оформленні на підпис Голові Верховної Ради законопроекту за реєстраційним номером 2846 у разі його прийняття мають внести необхідні редакційні та технічно-юридичні уточнення, пов'язані з ухваленням комітетом рішення щодо цього законопроекту.

Прошу підтримати рішення комітету. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі, сідайте.

Прошу народних депутатів записатися на виступи: два – в підтримку, два – проти – від фракцій.

Леонов, об'єднання "Свобода", прошу.

 

17:28:12

ЛЕОНОВ Е.В.

Прошу передати слово Андрію Іллєнку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, народний депутат Іллєнко.

 

17:28:18

ІЛЛЄНКО А.Ю.

Іллєнко, фракція "Всеукраїнське об'єднання "Свобода", 215 виборчий округ, місто Київ. Сьогодні і взагалі постійно під час засідань Верховної Ради ми бачимо спроби протягнути різні лобістські законопроекти, які мають на меті зовсім не задоволення потреб більшості українців, а задоволення економічних інтересів тих чи інших кланів, які обслуговує нинішній режим. І, власне, ситуація з векселями – це найбільш красномовний приклад, тому що те, що сьогодні намагається проштовхнутися, - це є не що інше, як повне руйнування бюджетної системи України.

Ми прекрасно розуміємо, що на сьогоднішній день згідно нашої Конституції і згідно всіх норм, згідно бюджетного законодавства, ми, власне, розрахунки ведемо тільки  в грошах. Бюджет веде розрахунки тільки  грошима. А зараз вводиться ситуація, коли будуть певні фантики, певні нічим не підкріплені папірці, якими будуть вестися розрахунки. Тобто по суті ми повертаємося на початок 90-х років в цьому плані, коли ми пам'ятаємо всі ці фінансові махінації, і коли ми пам'ятаємо, коли народ тотально зубожів, а деякі окремі люди вони тоді  отримали величезні статки. І власне те, що сьогодні відбувається, це якраз приклад того, як певне угруповання політичне, яке сьогодні більшість людей називає сім'єю, от, власне, вони  стоїть за тим, щоби цей законопроект "проштовхнути"  і використовувати цей інструмент векселів для того, щоби збагачуватися. І для того, щоби створювати шкідливу ілюзію, коли отакими от речами насправді імітуються справжні реформи, а реальних реформ не відбувається і вводяться от такі от замінники, які шкодять економіці. І кожна    людина повинна розуміти, що це стосується її безпосередньо, тому що це нищить бюджетну систему, тому що це нищить фінансову систему нашої держави і, відповідно, нищить  загалом наш суверенітет. Тому фракція "Свободи"  буде голосувати проти і закликає всіх інших депутатів також голосувати проти.

Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Партія регіонів, народний депутат Кінах. Прошу.

 

17:30:41

КІНАХ А.К.

Шановні народні депутати! Безперечний факт, що економіка України знаходиться під дуже серйозним тиском від'ємний процесів як в зоні Євросоюзу, так і на теренах світової економіки: знижуються ціни, попит, у тому числі на традиційний український експорт. Ситуація стає ще більш відповідальною в зв'язку з тим, що в Україні загострюється проблема обігових коштів підприємств, у тому числі у зв'язку з високою вартістю кредитних ресурсів  в комерційній банківській системі. Тому однозначно необхідно, спираючись  і на цивілізований світовий досвід, знизити  фінансовий тиск, оздоровити обігові кошти підприємств за рахунок введення вексельного обігу, як це є в економіках всіх розвинутих країн. Виходячи з цього, законопроект однозначно гідний підтримки.

В тому числі, необхідно нам звернути увагу, що відповідно до законопроекту, порядок видачі, обігу, погашення фінансових казначейських векселів передбачається бути розробленим і затвердженим Кабінетом Міністрів України. Тому дуже важливо, щоб ми надалі врахували можливість платника податку розрахуватися векселем по своїм поточним зобов'язанням в бюджет, включаючи ввізне імпортне мито і податок на додану вартість, принцип добровольності отримання векселю, жорсткий контроль за прозорістю обігу і погашення по недопущенню корупційних схем.

Виходячи з вище зазначеного, ми пропонуємо  підтримати законопроект як частку системної роботи по фінансовому оздоровленню коштів підприємств і на цій основі створення умов подальшого розвитку економіки України. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція "Батьківщина", народний депутат Соболєв.

 

17:32:52

СОБОЛЄВ С.В.

Шановні колеги! Шановні колеги! Законопроект, який зараз буде розглядатися в сесійній залі. Не чути.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Включили мікрофон Соболєва?

 

17:33:11

СОБОЛЄВ С.В.

Законопроект, який буде зараз розглядатися в сесійній залі, вже неодноразово обговорювався нами. Давайте розберемося, що ж пропонується цим законопроектом. Схема відшкодування податку на додану вартість, це ми вже проходили. І знаємо, чим це закінчилося, - багатомільярдними збитками для підприємств, вимиванням обігових коштів і фактично нищенням підприємств в Україні.

Тепер пішли далі. Ми фактично повертаємося в шалені 90-ті роки, коли тепер вже і бюджет буде розраховуватися з місцевими бюджетами і підприємствами шляхом випуску векселів. Ви уявіть собі стан місцевих бюджетів і як будуть взагалі ухвалюватися ці бюджети, коли будуть розуміти, що наявність грошових коштів не передбачається при розрахунках з місцевими бюджетами.

Тому, перш за все, дивує позиція Міністерства фінансів, Національного банку і в цілому Кабінету Міністрів, які вирішили в такий спосіб вирішити ключове для себе питання. Тепер можна, виявляється, не видавати живі гроші місцевим бюджетам, а під обіцянки майбутніх векселів фактично списувати багатомільярдні заборгованості перед вчителями, лікарями, перед недобудованими приміщеннями лікарень, шкіл, дитячих садочків саме в спосіб, який пропонується автором законопроекту.

Саме тому пропозиція є дуже проста. Сьогодні зранку ми ухвалили закон про гармонізацію боротьби з корупцією з європейським законодавством. Там є одна норма – це перевірка на корупцію авторів законопроектів, які вносять такі рішення. Я вважаю, що це якраз є той варіант, який треба застосувати при розгляді такого законопроекту.

Тому в нас є рішення фракції:  цей законопроект підтриманий не буде. І ми вважаємо, що цей законопроект остаточно зруйнує фінансову і економічну систему України. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Пинзеник, фракція "УДАР Віталія Кличка".  Прошу.

 

17:35:31

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановні народні депутати, шановний Володимире Васильовичу, проект закону, який пропонується прийняти, передбачає не тільки відшкодування ПДВ, погашення заборгованості векселями, але й погашення заборгованості за бюджетними видатками, яка виникла станом на 1 січня поточного року.

Простіше кажучи, мова йде про запровадження в бюджетну практику фінансування бюджетних видатків папірцями, векселями. Очевидно, наступним кроком буде прийняття рішення про зарахування до бюджету податкових зобов'язань векселями. А тоді треба приймати наступне рішення про припинення обігу гривні, бо її замінить нова національна валюта, яка буде називатися векселями.

За своєю природою вексель є урядовим зобов'язанням. Він нічим не відрізняється від ОВДП. Але, тобто випуск векселів – це дефіцит бюджету. Це збільшення боргу. Але, якщо питання випуску ОВДП регулюється Законом про Державний бюджет, то пропонованими змінами випуск векселів, тобто бюджетний дефіцит, бюджетний…, державний борг перестають регулюватися. Вони віддаються на відкуп Кабінету Міністрів України.

В такій ситуації виникає питання взагалі чи варто нам розглядати державний бюджет? Тим більше, що наші попередники затвердили безпрецедентну норму в бюджеті, яка дозволяє уряду перевищувати затверджену законом цифру видатків державного бюджету. Але є одна принципова відмінність ОВДП і казначейських векселів. ОВДП – це добровільне залучення коштів до бюджету, добровільні позики. Казначейські векселі - декларується добровільність, тому що суб'єктам господарювання пропонується дуже простий вибір: ви або отримуєте папірець, або не отримуєте нічого. Вексель – це форма примусового залучення коштів до бюджету, шляхом неоплати зобов'язань за виконання роботи для державного бюджету.

Крім того, в цивілізований спосіб ОВДП передбачає …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершити дайте.

 

ПИНЗЕНИК В.М. … по векселях відсотки не виплачуються.

Я хочу застерегти, що прийняттям цього закону Україна скочується до варварських способів фінансування бюджетних видатків. І ми дуже недалеко будемо знаходитися від втрати керованості публічними коштами.

Фракція "УДАР Віталія Кличка" закликає всіх народних депутатів, які втратили здатність думати, проголосувати проти даного законопроекту.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Обговорення закінчено.

Ставлю на голосування. Я прошу підготуватися до голосування.

Ставлю на голосування проект Закону (№ 2846) про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2013 рік" (щодо вдосконалення процедури стосовно фінансових векселів) для прийняття за основу і в цілому. Прошу голосувати.

 

17:39:10

За-225

Проти – 123, утрималось – 3,  не голосувало – 43. Рішення не прийнято.

 (Шум у залі)

Прошу записатися по хвилині від фракцій. Ну, що ми перший раз розглядаємо?  Давайте, вискажіть і голосуванням… Від фракції всі можуть висказати свої думки. Кудря.

 

17:39:57

КУДРЯ В.І.

Я відмовляюся від слова.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Компарія України, прошу. Прошу, народний депутат Кудря, фракція Компартії України.

 

17:40:17

КУДРЯ В.І.

Пропоную переголосувати цей даний проект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ясно. Фракція "Батьківщина", Сас.

 

17:40:27

САС С.В.

Шановний Володимир Васильович! Сергій Сас, "Батьківщина".  Я хочу звернути вашу увагу на те, що голосування за законопроект в першому читанні і в цілому може проводитись лише у випадку, коли немає заперечень і зауважень народних депутатів України. Такі зауваження є, вони прозвучали, ви це чули. Тому, Володимир Васильович, прошу дотримуватись Регламенту в цій частині.

 І наступне. Володимир Васильович, проголосований законопроект набрав 225 голосів, тому, відповідно до Регламенту, він є відхиленим і не може ставитись на цій сесій повторно. Процедури повернення     Регламентом Верховної Ради не передбачено. Дякую за увагу. Прошу врахувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Не надо тільки за Регламент казати. Сто раз сьогодні поверталися, а тепер ви розказуєте про Регламент. Народний депутат Розенко, прошу "УДАР Віталія Кличка".

 

17:41:35

РОЗЕНКО П.В.

Прошу передати слово Віктору Пинзенику.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу передати.

 

17:41:41

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановні народні депутати! Шановний Володимире Васильовичу! Я не буду вже звертатися до  професійних речей, очевидно, вони мало працюють в цьому залі.

Я звертаюся до вас, не запускайте дуже небезпечну річ, в країні вистачає проблем. Я навіть боюся прогнозувати наслідки цього рішення, яке ви хочете запровадити. Я прошу, проект не підтриманий, зняти його з розгляду.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, Партія регіонів, Чечетов.

 

17:42:14

ЧЕЧЕТОВ М.В.

Уважаемый Владимир Васильевич! Уважаемые коллеги!  Часть людей, первое, часть людей не успела проголосовать. (Шум у залі)

 И второе, мы просим вернуться к голосованию и поставить голосование в первом чтении, не в целом, а в первом чтении.  Просьба вернуться и  поставить в первом чтении данный законопроект. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Об'єднання "Свобода", народний депутат Кайда.

 

17:42:45

КАЙДА О.П.

Прошу слово передати Олександру Мирному.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Передайте слово.

 

17:42:52

МИРНИЙ О.Б.

Олександр Мирний, Всеукраїнське об'єднання "Свобода". Шановний пане головуючий! Шановні депутати, я хочу всім  нагадати про те, що відбулося голосування і  в першому читанні, і в  цілому, і згідно Регламенту ми не маємо права ставити на повторне голосування – закон відхилений. А капіталістична партія України, я не помилився,   капіталістична партія України показала свою сутність цим голосуванням. Їм глибоко наплювати на те, чи буде виплачена зарплата, чи не буде виплачена зарплата. Я повторюю: не Комуністична, ви тепер називаєтесь "капіталістична партія України". Те, що ви зробили сьогодні, ви не відмиєте нічим! І зрозуміло, що ви підтанцьовуєте, і зрозуміло, що ви стелитеся. Ганьба!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Комітет же!... Комітет же! Я і поставив.

Шановні… всі думки  свої висловили, а тепер тихенько кожен сам за себе проголосує.  Я ставлю на голосування до повернення до розгляду проекту Закону, реєстраційний номер 2846, на голосування. Прошу голосувати.

 

17:44:37

За-223

 

ГОЛОСИ ІЗ ЗАЛУ. Ганьба! Ганьба! ганьба!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні депутати!... Шановні депутати, можна без крику голосуванням вирішувати всі питання. Тому переходимо…

Рішення не прийнято. За – 223, проти – 56, утрималось – 0, не голосувало – 115. Рішення не прийнято.

По фракціях. Партія регіонів – 177, "Батьківщина" – 1, "УДАР Віталія Кличка" – 0, "Свобода" – 0, Компартія – 30, позафракційні – 15.

Ідемо далі. (Шум у залі) Для чего, если нет у вас....?

Розглядається проект Закону (№ 2847) про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо вдосконалення процедури стосовно фінансових векселів).

Як будемо розглядати? (Шум у залі)  Ставлю на голосування: хто за скороченою процедурою – голосуйте, не кричить, а голосуйте.

 

17:46:48

За-176

Проти – 94, утримались – 15, не голосували – 111. Рішення прийнято.

Прошу доповідати народного депутата України Омельченка. Давайте заспокоїмося, це останній закон, який ми сьогодні розглядаємо. Прошу.

 

17:47:13

ОМЕЛЬЧЕНКО В.П.

Я хочу подякувати за безпорадність наших колег, які нічого економічно обґрунтованого не пропонують, а лише криками добиваються свого.

Шановний головуючий, шановні народні депутати! Законопроектом пропонується шляхом внесення змін до Податкового кодексу України визначити порядок застосування у 2013 році фінансових казначейських векселів та вилучити положення, яким визначається особливий порядок використання сум збору на розвиток виноградарства, садівництва та хмелярства.

Проект закону передбачає встановити до 1 січня 2014 року надання права органам, що здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів, відшкодувати платникам податків суми податків на додану вартість шляхом видачі фінансових казначейських векселів.

Реалізація законопроекту не потребуватиме додаткових коштів державного та місцевих бюджетів. Вважаю, що запровадження норм законопроекту сприятиме підвищенню якості рівня адміністрування податку на додану вартість, створення законодавчих підстав для повноцінного функціонування інструменту фінансового векселя.

Шановні народні депутати, прошу підтримати зазначений законопроект в цілому. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Сідайте. Запрошую Ващук Катерину Тимофіївну. Хомутиннік, прошу, співдоповідь.

 

17:48:57

ХОМУТИННІК В.Ю.

Шановний Володимире Васильовичу, шановні колеги! Цей законопроект безпосередньо поєднаний з попереднім проектом, тому, якщо він буде проголосований, а мова йде про зміни до податкового векселю щодо можливості застосування казначейських векселів, то безумовно буде потреба тоді повернутися до переголосування і прийняти, принаймні, на основу законопроект, який стосується змін до Бюджетного кодексу.

Я ще раз хочу наголосити на тому,     що мова іде не про  обов'язок  платника податків, про те, що він зобов'язаний взяти казначейські векселі, а про додаткову можливість за бажанням платника податків скористатися таким інструментом, який пропонується з боку держави. І сьогодні  в нашому комітеті, наприклад, є багато листів від асоціацій та від підприємців, які  звертаються до нас з проханням проголосувати за цей закон, щоб надати можливість отримати фінансовий інструмент, який надалі підприємець зможе користувати в своїй господарській діяльності, у тому числі як застава, як  можливість рефінансування банківських кредитів та інші можливості, які відкриваються  перед платником податку.

Тому є пропозиція… пропозиція комітету по цьому законопроекту  проголосувати за основу.

Єдине     зауваження, що тут вкрапились  питання, які не стосуються фінансових векселів і їх треба буде вилучити. Мова йде про зарахування збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства.  Тобто за виключенням пункту 2 розділу 1 законопроект комітет рекомендує  прийняти за основу даний законопроект. І якщо він буде прийнятий за основу, Володимир Васильович, я пропоную повернутися все ж таки до попереднього…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершити дайте.

 

ХОМУТИННІК В.Ю. … та прийняти за основу. Тому що бюджетний комітет пропонував в цілому. Напевно, це дійсно по регламенту не правильно. Треба було б прийняти за основу, надати час доопрацювати. І вже на наступному тижні за скороченою процедурою повернутися до другого читання. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу записатися від фракцій для обговорення і будемо приймати рішення. Прошу, фракція "Батьківщина", Бондаренко.

 

17:51:54

БОНДАРЕНКО В.Д.

Володимир Бондаренко, фракція "Батьківщина". Я хочу передати слово моєму колезі Пишному. Але сказати про те, що сьогодні з'явився новий термін – Петро Миколайович Вексель. Запам'ятайте це.

 

17:52:07

ПИШНИЙ А.Г.

Народний депутат Пишний, фракція "Батьківщина". Шановні колеги! Я хочу публічно заявити, що система "Рада" дала збій. Мій голос зараховано помилково. Я голосував проти ухвалення цього закону. І я публічно про це заявляю. Система не спрацювала. Система спрацювала помилково. Прошу це врахувати.

Неможливо передати слово…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Все, він виступив, слово не передається.

Партія регіонів, Колесніченко.

У Саса спитайте, він розкаже вам.

 

17:52:44

КОЛЕСНІЧЕНКО В.В.

Уважаемый Владимир Васильевич, уважаемые коллеги! В своем выступлении Виталий Хомутынник очень правильно, очень конкретно и по существу объяснил о тех проблемах, которые существуют сегодня у предпринимателей. При этом он охарактеризировал политику Президента Украины Виктора Федоровича Януковича "Украина для людей".

Сегодня фракция Партии регионов, как всегда, демонстрирует интерес к развитию бизнеса, поддержке предпринимательства, потому что именно развитие этих отраслей позволяет пополнять бюджет, который будет финансировать и социальные программы, и повышение благосостояния нашего народа, повышения суверенитета и гарантий безопасности нашего государства.

При этом, конечно же, удивительно слышать стоны, вопли и сопли тех, кто сегодня себя, находясь в меньшинстве, называет громким словом "оппозиция". Потому что для них чем хуже для страны, тем лучше для них. Но мы же четко знаем и видим, что сегодня эти неонацистские организации не пользуются поддержкой даже на территории своих областей. Я напомню, что в Ровенской области на 5 освободившихся мест представителей "Свободы" доизбрались  4 представителя Партии регионов. И это в Ровенский областной совет. Следовательно, Партия регионов находится на правильном пути с целью обеспечения правильной и необходимой работы нашего бизнеса и наших предпринимателей. Поэтому фракция Партии регионов предлагает поддержать этот проект закона в первом чтении и дальше рассматривать в зависимости от того, какие будут поправки. Благодарю за внимание. Город-герой Севастополь, слава ему!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Продан, фракція "УДАР Віталія Кличка". Прошу.

 

17:54:39

ПРОДАН О.П.

Оксана Продан, фракція "УДАР Віталія Кличка". Шановний Володимире Васильовичу, шановні колеги, партія "УДАР" прийшла в парламент для того, щоб створити рівні умови в економіці, забезпечити всіх людей легальними робочими місцями  і надати можливість людям заробляти достойні заробітна плати і отримувати достойні пенсії.

Саме тому ми внесли цілий ряд законопроектів, які створюють реальні умови для бізнесу - розвиватися, для людей – працювати легально  і для пенсіонерів – отримувати захист і підтримку від  держави. Разом з тим Партія регіонів не підтримує жодну ініціативу фракції "УДАР", саме ті ініціативи, які спрямовані на створення в Україні європейських умов ведення бізнесу і життя людей.

Що стосується даного законопроекту і блоку тих законопроектів, якими пропонується ввести векселі,  казначейські векселі в економіку України, то це той механізм, який пропонується Партією регіонів саме для того, щоб узаконити сьогоднішнє беззаконня влади. Тому що сьогодні бізнес не отримує насправді ні достроково, ні вчасно повернення ПДВ. Сьогодні бізнес до сих пір не отримав ті розрахунки, які обіцяла йому держава за роботи проведені до Євро-2012. І запропонованим проектом влада пропонує не просто простити всі свої борги бізнесу, але більше того забороняє бізнесу використовувати векселі для того, щоб платити владі бюджету бюджетними векселями.

Прийняття цього законопроекту не просто буде заважати бізнесу, прийняття цього законопроекту позбавить мільйони людей робочих місць. Тому що вимивання обігових коштів призведе до того, що люди, по-перше, не зможуть платити зарплати, по-друге, будуть звільняти людей з роботи, по-третє, ми будемо мати збільшення цін на всі споживчі товари і ми будемо мати кримінальні справи за невиплату заробітних плат. Тому що Кримінальний кодекс ніхто не відміняв.

Я дуже прошу всіх представників депутатського корпусу проголосувати…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція "Свобода", народний депутат Мохник.

 

17:56:54

МОХНИК А.В.

Прошу передати слово Олегу Гелевею.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Передати слово.

 

17:57:11

ГЕЛЕВЕЙ О.І.

Олег Гелевей, Всеукраїнське об'єднання "Свобода".

Спочатку я хочу сказати про брехню Колесніченка. ВО "Свобода" в Рівненській області ішла по одному округу, на якому вона гідно перемогла. Тому не треба брехати, що ми йшли по п’яти округах.

А зараз щодо векселів. Що відбувається зараз в сесійному залі – хочуть вкотре впровадити апробовану ще в 90-х роках, прекрасну корупційну схему дуже швидкого супер збагачення. Одночасно хочуть збільшити емісійну масу грошей в країні, що рано чи пізно приведе до супер інфляції і зубожіння населення.

Нагадаю прописні істини: вексель виписується під роботи, товари, послуги. А так звані золоті векселя, які виписуються під повітря, в багатьох країнах світу мають кримінальну відповідальність. Що відбудеться насправді. Як тільки провадяться фінансові векселя, дуже швидко з'являться фірми-доброчинці, які, маючі хороші стосунки з казначейством, почнуть тотально скуповувати ці векселя з певним дисконтом. Спочатку це буде 20, 30 відсотків, а потім як це було з векселями "Центр-енерго" в 90-х роках, дисконт буде сягати 70, 80 відсотків. Зрозуміло, хто буде керувати

цими фірмами і набивати собі кишені.

Тому Всеукраїнське об'єднання "Свобода" виступає проти цього законопроекту. І наголошує: хватить будувати країну  купки олігархів і мільйонів злиднів. Ми українці варті гідного  життя в багатій країні. А ті, хто хочуть попробувати, що таке цінні папери, нічим не забезпечені, ми їм радимо створити пілотний проекти і отримати зарплату цими  нічим не забезпеченими папірцями. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Обговорення закінчилось.

Після прийняття рішення дам репліку.

Закінчилось обговорення. Прошу підготуватися… Не репліка, підожди. Прошу підготуватися до голосування.

Ставлю на голосування проект Закону (реєстраційний номер 2847) про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо вдосконалення   процедури стосовно фінансових векселів) для прийняття за основу. Прошу голосувати.

 

18:00:06

За-227

Проти – 99, утрималися – 1, не голосували – 36. Рішення прийнято.

Колесніченко, репліка.

 

18:00:22

КОЛЕСНІЧЕНКО В.В.

Уважаемые избиратели! Брехуны их политической партии, которые претендуют на неонацистскую философию, только что продемонстрировали свою беспомощность. Я еще раз напоминаю жителям Ровенской области Украины, что на довыборах в Ровенский областной совет партия "Свобода" объединилась со всей оппозицией, выдвинула пять мандатов своих людей, однако, ни ползание на коленях, ни умоляния не позволили им обмануть во второй раз избирателей. Избиратели поддержали четырех представителей Партии регионов, которые стали депутатами Ровенского областного совета. Слава городу-герою Севастополю!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Спасибі! Прошу Хомутиннік. Прошу!

 

18:01:08

ХОМУТИННІК В.Ю.

Шановний Володимир Васильович! Є прохання, по-перше, проголосувати за скорочену процедуру по підготовці до другого читання. І по-друге, є прохання повернутися до попереднього закону 2846, тому що один без іншого не працює, це абсолютно два поєднаних законопроекти. Але єдине що, Володимир Васильович, щоб ви не ставили в цілому той законопроект,  тому що багато депутатів не проголосували, тому що рішення комітету було "в цілому", а прийняти його за основу і також по скороченій процедурі відпрацювати до наступного тижня. Дякую.

(Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Заспокойтесь, заспокойтесь.

Є дві фракції перерву запросили, тому я вечірнє засідання Верховної Ради України оголошую закритим.

Завтра в 10 годин продовжимо нашу роботу.

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку