ЗАСІДАННЯ ЧОТИРНАДЦЯТЕ

Сесійна зала Верховної Ради України

18 квітня 2013 року, 10 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.В.РИБАК

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Доброго ранку, шановні народні депутати, запрошені і гості Верховної Ради України! Прошу заспокоїтися і підготуватися народних депутатів до реєстрації. Увімкніть систему "Рада".

10:01:41

Зареєструвалося 337 народних депутатів.

Ранкове засідання Верховної Ради України оголошую відкритим.

Шановні народні депутати, сьогодні день народження народного депутата України Бобкова Олександра Михайловича. Давайте поздоровимо Олександра Михайловича з днем  народження.  (Оплески)

 Шановні колеги, перелік питань, що пропонується для обговорення і прийняття рішень сьогодні, у вас є, дуже велика програма. Як ви бачите, розклад засідань на сьогодні передбачає до розгляду багато важливих питань. Тому вношу  пропозицію працювати сьогодні до завершення розгляду питань порядку денного.  Прошу народних депутатів підтримати цю пропозицію.

Прошу народних депутатів проголосувати. Я надам слово. Прошу проголосувати.

 

10:03:35

За-199

Проти – 39. Утримались-32. Не голосувало-112.

Я прошу по мотивам голосування Яценюк. По фракціях давайте.

 

10:03:57

ЯЦЕНЮК А.П.

Пане Голово! Шановні члени парламенту! Ми як опозиція звертаємося дуже з конструктивною пропозицією до всіх. Ви пригадуєте про те, що ми просили Верховну Раду України, щоб в Україні у Верховній Раді був День Європи. У нас є сьогодні можливість показати нашим європейським партнерам напередодні  переговорів 22 числа, що ми  сьогодні в стані прийняти чотири законопроекти, які від нас вимагає Європейський Союз.

Які є прохання, Володимире Васильовичу, давайте розпочнемо сьогоднішнє засідання з чотирьох законопроектів і будемо за них голосувати за основу і в цілому  це: 2802, 2803, 2837 і 2836. Я нагадаю, що це  за законопроекти: це Закон щодо персональних даний, який узгоджений, і ми можемо його прийняти в цілому; це Закон щодо кримінальної відповідальності за хабара; це законодавство, яке стосується процедури спеціальної конфіскації, і це Закон, який також вимагає Європейський Союз, що стосується боротьби з корупцією.

Пане Голово, є до вас прохання: давайте проголосуємо, щоб ми почали з цих чотирьох законопроектів. Ми їх до 12.30…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити.

 

10:04:10

ЯЦЕНЮК А.П.

Ми їх до 12.30 приймемо в цілому і покажемо нашим європейським партнерам, що ми не тільки на словах, але й на ділі йдемо  до Європейського Союзу. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Так, я прошу, від фракцій по хвилині. Прошу, Анна Герман. Від фракцій я  прошу тоді по хвилині всі виступити.

 

10:05:40

ГЕРМАН Г.М.

Друзі, Партія регіонів вітає наставлення опозиції працювати конструктивно і дякує за підтримку нашої ініціативі проголосувати сьогодні у парламенті кілька законів, які сприятимуть європейській інтеграції. Це дуже похвальне ваше рішення, і дякуємо за підтримку нашої ініціативи.

Але стосовно Дня Європи у парламенті, мені здається що дня замало. Давайте зробимо "Десятиліття Європи" у парламенті щонайменш. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Я прошу від фракції "УДАР" є бажаючі? Немає. Від фракції "Свобода". Представьтесь.

 

10:06:46

МАХНІЦЬКИЙ О.І.

Олег Махніцький, Всеукраїнське об'єднання "Свобода". Володимире Васильовичу, у сьогоднішньому порядку денному включено ряд питань, які неконституційно включені у другому читанні, які були нібито проголосовані на зборах 4 числа.

Я вас прошу, давайте повернемося до Конституції, і поставте ці питання на голосування у першому читанні і покажіть свої 244 голоси.

Що стосується часу, щоб розглянути всі питання сьогодні і встигнути, ми сьогодні знову порушуємо Регламент, і сім законопроектів, які були вчора, позавчора відхилено для включення у порядок денний, у порушення Регламенту знову включається.

Якщо не порушувати Регламент, то ми розглянемо всі питання. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Фракція  "УДАР", прошу, народний депутат Наливайченко.

 

10:07:43

НАЛИВАЙЧЕНКО В.О.

Доброго ранку, шановні колеги! Валентин Наливайченко, фракція партії "УДАР Віталія Кличка". Шановні народні депутати, ми  ще раз закликаємо кожного з вас, які сьогодні ми прийшли на роботу, не дозволяти в парламенті просувати і ламати через коліно кожного народного депутата. Ми представляємо громадян України і тому намагання в третє сьогодні включити вексельні схеми, які розкрадають бюджетні кошти, намагання знову включити монстра, який об'єднав в собі спецназ. Всі каральні функції – можливі і неможливі, від митниці до податкової у вигляді окремого міністерства та ще й яке спрямоване проти українського бізнесу, вважаємо неможливим і принциповим  не включати такі питання до порядку денного. Це є принципова позиція, чесна позиція і позиція боротьби з корупцією. Дякую за вашу увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція комуністів є? Немає. Тому є пропозиція, шановні депутати, включити, розглянути перший розділ, включити до порядку денного, в тому числі і питання, які були внесені по євроінтеграції. І розглянути в першу чергу чотири закони. Я ставлю... Чотири євроінтеграційних закони я ставлю на голосування, прошу народних депутатів проголосувати.

 

10:09:20

За-339

Проти – 3. Утримались – 3, не голосували – 69. Рішення прийнято.

По фракціях: Партія регіонів – 187, "Батьківщина" – 75, "УДАР Віталія Кличка" – 24, "Свобода" – 36, Компартія – нуль, позафракційні – 17.

 І, шановні народні депутати, вношу пропозицію працювати сьогодні до завершення розгляду питань порядку денного. (Шум у залі) А що народні депутати не хочуть працювати? (Шум у залі) Давайте я поставлю на голосування: повернутися до голосування про продовження роботи сесії. Ставлю на голосування. Прошу народних депутатів проголосувати. Прошу голосувати.

 

10:10:41

За-220

Проти – 17. Утрималося – 96. Не голосувало – 80. Рішення не прийнято.

По фракціях. Партія регіонів – 184, "Батьківщина" – 0, "УДАР Віталія Кличка" – 0, "Свобода" – 34, Компартія – 31, "Позафракційні" – 5.

Починаємо працювати. Розглядаємо питання зараз про включення до порядку денного. Шановні  депутати, вноситься пропозиція про включення до порядку денного сесії (реєстраційний номер 2757) проекту Закону про схвалення рішення Президента України про допуск підрозділів збройних сил інших держав на територію України у 2013 році для участі у багатонаціональних військових навчаннях.

Є необхідність обговорювати? Немає.

Увага! Ставлю на голосування проект Постанови (реєстраційний номер 2757) про схвалення рішення Президента України про допуск підрозділів збройних сил інших держав на територію України у 2013 році для участі у багатонаціональних військових навчаннях. Для включення до порядку  денного сесії.  Прошу народних депутатів голосувати.

 

10:13:17

За-363

Рішення прийнято. "За" – 363. Проти – 0. Утримався – 1. Не голосували – 55. Всього – 419.

Далі. По фракціях, прошу. Партія регіонів – 190, "Батьківщина" – 77,  Віталія Кличка – 38, "Свобода"– 36, Компартія – 0, позафракційні – 22

Вноситься пропозиція для включення… (Шум у залі)

Прошу, Володимир Михайлович.

 

10:14:02

ЛИТВИН В.М.

Шановний Володимир Васильович! Шановні народні депутати! Шановні колеги! Прохання, Володимир Васильович, на вечірнє засідання поставити для практичного розгляду цей законопроект, оскільки навчання розпочинається в квітні-місяці.

Ми вчора прийняли рішення на комітеті  просити Верховну Раду невідкладно розглянути цей законопроект і схвалити його як закон. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Заперечень у народних депутатів не буде розглянути? Треба ставити на голосування? Треба? Прошу за цю пропозицію народних депутатів проголосувати.  Прошу проголосувати.

 

10:14:54

За-352,

Проти – 0. Утрималися – 0. Не голосували – 65. Рішення прийнято.

По мотивам. Прошу, Симоненко.

 

10:15:08

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракция коммунистов.  Уважаемые коллеги и уважаемые избиратели! Фракция  Компартии не поддерживала этот законопроект. И мы готовы  были проголосовать только в случае, если  бы отдельно голосовались предложения по  проведению совместных учений между Украиной и Белоруссией, Украиной и Россией.  То, что  сейчас предлагается объединить, и в том числе с государствами НАТО  проводить  учения на территории Украины, мы категорически против этого выступаем, и об этом  еще и еще раз заявляем.

Также, как я обращаюсь ко всем  сегодня народным   депутатам, обратите внимание, что обороноспособность и боеспособность  войск Украины определяется, прежде всего, тем, что делает  государство для поддержки реально  этого крупнейшего института государственности. А государство ничего  не делает. 

Поэтому в данной ситуации я обращаю ваше внимание  на то, что на территории Украины  учений своих войск не проводится для того, чтобы отрабатывать то, что необходимо для обороноспособности  нашей страны. Поэтому я еще раз подтверждаю…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні депутати, вноситься на розгляд пропозиція  для включення до порядку денного сесії  проекту Закону  (реєстраційний номер 2833) про внесення  змін до Податкового кодексу України у зв'язку  з проведенням адміністративної реформи. Є необхідність обговорення питання? Немає. Немає? Є? Є пропозиція розглянути по скороченій процедурі. Прошу проголосувати.

 

10:17:19

За-197

Проти – 41. Утрималось – 46. Не голосувало –  135. Рішення  прийнято. Прошу записатися депутатів для обговорення.

Прошу, об'єднання "Свобода", Кайда.

 

10:17:51

КАЙДА О.П.

Прошу передати слово Михайлу Блавацькому.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Передайте слово.

 

10:17:59

БЛАВАЦЬКИЙ М.В.

Шановний Голово! Шановні депутати! Цей законопроект був вчора знову внесений на розгляд нашого головного комітету всупереч порушенням статті 108 Регламенту про… (Шум у залі) …Регламенту Верховної Ради. Шановне товариство! Ми вже неодноразово вносимо цей проект, з понеділка він починає розглядатися на кожному засіданні.

Цей законопроект суперечить сьогодні Міністерству зборів і доходів. Тому що це сьогодні є міністерство тільки зборів. А Міністерство фінансів сьогодні є міністерством видатків, треба його організувати. І фракція "Свобода" буде категорично проти цього. І ми не будемо підтримувати тільки закони, які вносяться кожний день з порушенням Конституції, з порушенням Регламенту. І ви хочете розглянути їх сьогодні в черговий раз! Ми категорично проти! І не будемо підтримувати ваших зловживань.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу дати пояснення керівнику комітету Хомутинніку. Прошу включити мікрофон Хомутинніка.

 

10:19:14

ХОМУТИННІК В.Ю.

Шановний Володимире Васильовичу, шановні колеги! Згідно з Указом Президента від 24 грудня 2012 року номер 726 2012 "Про деякі заходи з оптимізації системи центральних органів виконавчої влади", створено Міністерство доходів і зборів.

Тому у нас є потреба внести зміни до Податкового кодексу, до Митного кодексу та інших законодавчих актів щодо функціонування Міністерства доходів і зборів. Фактично це більше такий, юридичний і технічний системний закон, який необхідно прийняти. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ми зараз розглядаємо питання для включення в порядок денний. Обговорювати будемо потім. Народний депутат, прошу, Бондаренко.

 

10:20:10

БОНДАРЕНКО В.Д.

Володимир Бондаренко, "Батьківщина". Шановні друзі, ми, безумовно, розуміємо, що постанови Верховної Ради про включення до порядку денного того чи іншого питання можуть дійсно ставитися згідно з Регламентом хоч і кожного дня. Але мова йде про трошки інший аспект нашої діяльності, про проблему ґвалтування парламенту безперервними такими внесеннями.

Ну, я хочу сказати, що для нас всіх актуальним залишається дуже важливе питання, зокрема про проведення виборів у Києві. Адже ми повинні дійсно тут виконати лише технічну функцію – призначити вибори та дати право киянам обрати свою владу – мера та депутатів. Так-от настирливо це питання ігнорується, відкидається Партією регіонів, а також комуністами, тому що вони не хочуть, щоб в Києві помінялася влада. Разом з тим лобістські питання, які ставляться сьогодні вже вчетверте, здається, у  Верховній Раді, безперервно нав'язуються.

Я ще раз кажу, за Регламентом можна хоч кожен день ставити, але чи правильно це буде? Коли ми через коліно ламаємо десь когось, можливо, змушуємо робити те, чого він не хоче робити. Тому, Володимир Васильович, давайте ми якось хоча би себе урезонимо, тому що ми замість розгляду нових дуже потрібних законів та постанов знову і знову повертаємося до того, що комусь це потрібно.

Ну, хай пояснять, можливо, додатково, на якихось слуханнях, що це занадто потрібно. Тоді, можливо, в залі знайдуться ці голоси для включення в порядок денний. Хоча, я хочу сказати, що під час розгляду самих питань можна було б послухати всілякі резони з одного і з іншого боку, але ми втрачаємо занадто багато часу на оці моменти повторного, втретє, вчетверте, внесення тих речей, які вже тут були не один раз і не знайшли підтримки. Тому давайте якось знаходити можливість розглядати нові і потрібні країні закони. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я згоден. Але комітети вносять пропозиції. Я повинен ставити на голосування. Прошу, Розенко.

 

10:22:23

РОЗЕНКО П.В.

Розенко, партія "УДАР Віталія Кличко". Ну, чудеса законотворчості цього комітету мене вражають. Вибачте, у нас по 3-4 місяці наші законопроекти в цих комітетах не розглядаються.

Тут вночі реєструється проект закону. Вчора же збирається комітет і вже підмахує якесь, невідомо яке рішення. Значить, і знову через коліно в четвертий раз поспіль нас намагаються примусити проголосувати за корупційний антиконституційний орган.

Я скажу пану Хомутинніку, Президент України затвердив Указ про затвердження Положення про Міндоходи з грубим порушенням Конституції. Він наділив це міністерство повноваженнями, які згідно з законами України належать іншим центральним органам виконавчої влади.  Нас знову-таки намагаються…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте закінчити. Дайте.

 

10:23:37

РОЗЕНКО П.В.

… знову-таки з якоюсь маніакальною впертістю ви примушуєте нас голосувати і повертатися до одного питання, до іншого. Чому Міндоходів? Давайте тоді повернемося до питання виборів в місті Києві, теж четвертий раз поспіль. Давайте повернемося і переголосуємо питання по пенсійній реформі. Давайте повертатися. Чому ви берете питання тільки Міндоходів, яке хвилює лише купку невеличку бізнесменів, яка сидить у ваших фракціях і четвертий раз поспіль вставляєте його на розгляд Верховної Ради України.

Ми, принципове рішення нашої фракції, ми ставимо заслін корупції у Верховній Раді України. Ми проти внесення таких законів на розгляд Верховної Ради України.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу, фракція комуністів. А потім – вам. Да, Симоненко, прошу.

 

10:24:36

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракция коммунистов. Уважаемые избиратели, я хочу сейчас опровергнуть публично лживую информацию, представленную бютовцами по позиции нашей фракции – фракции Компартии голосование в поддержку выборов в городе Киеве. Все те проекты, которые вносились на рассмотрение Верховной Рады, получили поддержку фракции Компартии, и фракция голосовала за назначение выборов в городе Киеве.

Но я хочу обратить ваше внимание, уважаемые избиратели, на то, почему  эта лживая информация распространяется. Она распространяется потому, что сегодня в составе Киевсовета работают Черновецкого группа, БЮТовцы, "УДАР" и другие, кто не может и не  в состоянии решать проблемы города Киева. Они в состоянии только деребанить город, уничтожая зеленые  насаждения, захватывая площадки,   разбирая бюджет и многое другое. Вот поэтому сегодня  и пекутся за свои интересы, как можно побыстрее провести выборы. Мы  поддерживаем выборы для народа, для жителей города  Киева, а не для олигархов и…

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу,  Партія регіонів, народний  депутат  Журавський.

 

10:25:49

ЖУРАВСЬКИЙ В.С.

Шановні колеги,  кожен комітет має право вносити свої пропозиції. Ми  ж з вами домовилися голосувати за ті пропозиції комітетів, які  вносить комітет, комітет за це проголосував, 16 голосів.   Чому ми повинні відмовляти в цьому? Це,  по-перше, неправильно,  не демократично і  порушення Закону   про Регламент.  У мене все.

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ.  Обговорення закінчене.

Ставлю на голосування для включення до порядку денного сесії проект Закону  (реєстраційний номер 2833) про внесення змін до Податкового кодексу України у зв'язку з проведенням адміністративної реформи. Прошу народних депутатів голосувати.

 

10:26:56

За-241

Проти -  143. Утрималось – 3. Не  голосувало – 32.  Рішення прийнято. 

По фракціях, прошу.  Партія регіонів – 195, "Батьківщина" – 0, "УДАР  Віталія Кличка" – 0, "Свобода" – 1,  Компартія України – 31, позафракційні – 14.

Вноситься пропозиція про включення до порядку денного сесії  (Реєстраційний номер 2834) про внесення змін до Митного кодексу України    у зв'язку з проведенням адміністративної реформи. Будемо обговорювати? Будемо? Голосувати будемо? Я прошу, голова комітету Віталій Юрійович.

 

10:27:57

ХОМУТИННІК В.Ю.

Шановний Володимире Васильовичу, ситуація абсолютно схожа з попереднім законом. В попередньому ми прийняли до розгляду порядку денного зміни до Податкового кодексу. Тут та сама ситуація, але, яка стосується Митного кодексу України і функціонування діяльності митних органів. Тому це ідентичні законопроекти, які також необхідно підтримати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні депутати, ставлю на голосування  для включення до порядку денного сесії проекту закону (реєстраційний номер 2834) про внесення змін до Митного кодексу України у зв'язку із проведенням адміністративної реформи. Прошу народних депутатів голосувати.

 

10:29:00

За-240

Проти – 143. Утрималося – 5. Не голосували – 34. Рішення прийнято.

По фракціям. Партія регіонів – 193, "Батьківщина"  - 0, блок Віталія Кличка – 1, "Свобода" – 0, Компартія – 32, позафракційні – 14.

Вноситься пропозиція про включення до порядку денного сесії (реєстраційний номер 2835) про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з проведенням адміністративної реформи.

Як будемо розглядати? Треба обговорювати? Не треба. Я прошу, голова комітету Віталій Юрійович Хомутиннік.

 

10:30:05

ХОМУТИННІК В.Ю.

Шановний Володимир Васильович! Це третій блок законопроектів, пов'язаний з функціонуванням діяльності Міністерства доходів і зборів. В цьому блоці законопроекту вносяться зміни до 118 законодавчих актів, де змінюється  назви митних органів та Державної податкової служби на назву Міністерство доходів і зборів. Знову ж таки, це більше така нормотворча, юридичні зміни, які носять технічний характер. Також необхідно підтримати.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні народні депутати!  Ставлю на голосування для включення до порядку денного сесії проекту Закону (реєстраційний номер 2835) про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з проведенням адміністративної реформи. Прошу народних депутатів голосувати.

 

10:31:19

За-242

Проти – 139. Утрималося – 2. Не голосували – 39.  Рішення прийнято.

По фракціям.  Партія регіонів – 196, "Батьківщина" – 0, Віталія Кличка – 0, "Свобода" – 0, Компартія України – 32, позафракційні – 14.

 Я прошу хто від фракції "УДАР"?  Від фракції "УДАР", послухайте! Агафонова, прошу.

 

10:31:57

АГАФОНОВА Н.В.

Наталія Агафонова, фракція "УДАР Віталія Кличка".

Володимир Васильович, я хотіла, щоб ми все ж таки дотримувалися правил, про які ми домовилися  і також звернути вашу увагу на виконання норм Регламенту. Згідно норм Регламенту у ваші обов’язки входить оголошення відсутніх на початку кожного ранкового засідання, тих хто хворіє, і тих кого немає. Я прошу вас, оскільки у вас вже наявні дані реєстрації, зробити це. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні депутати, я відповідаю на питання  депутата.

Борис Іванович Тарасюк є чи  немає? Є. Він числиться у відрядженні. Домбровський є в залі? Жеребнюк? Він у відпустці. Є.  Мироненко є? Є. Горіна? Хворіє. І Труханов? Все. Других даних у мене немає.

Так йдемо далі.  Шановні депутати, вноситься пропозиція для включення до порядку денного сесії (реєстраційний номер 2836)  про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення системи захисту персональних даних. Є потреба обговорювати? Немає.

Ставлю на голосування для включення до порядку денного сесії проекту Закону (реєстраційний номер 2836) про внесення змін до деяких законодавчих актів України   щодо вдосконалення системи захисту персональних даних. Прошу народних депутатів голосувати.

 

10:35:21

За-397

Проти – 1. Утрималось – 2. Не голосували 23. Рішення прийнято.

По фракціях: Партія регіонів – 197, "Батьківщина" – 77, "УДАР Віталія Кличка" – 30, "Свобода" – 36, Компартія – 32, позафракційні – 25.

Далі, вноситься пропозиція про включення до порядку денного проекту Закону (реєстраційний номер 2837) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реалізації державної антикорупційної політики. Є потреба обговорювати? Немає.

Ставлю на голосування для включення… Прошу записатися для обговорення  цього питання. По фракціях… (Шум у залі) Ну, просять! Прошу, Симоненко Петро Миколайович, і будемо приймати рішення. Симоненко, прошу включити мікрофон.

 

10:36:52

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракция коммунистов. Уважаемые коллеги, уважаемый Владимир Васильевич, я хотел бы вас попросить, учитывая, что данный законопроект внесен только сегодня, чтобы хотя бы руководитель, то есть председатель комитета прокомментировал о содержании этого проекта закона, потому что мы не имеем представления о содержании данного проекта, и, безусловно, это вызывает вопросы. (Шум у залі)

Я в данной ситуации еще раз хочу попросить, что процедура предусматривает внесение на рассмотрение того или иного закона, который представлен соответствующим председателем комитета или кто получил это поручение от комитета. Фракция Компартии после представления информации окончательно примет решение как мы будем голосовать, включать в повестку дня или нет. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні депутати. Шановні депутати, виникають питання, є пропозиція по скороченій процедурі розглянути це питання. Прошу проголосувати за скорочену  процедуру.

 

10:38:14

За-240

Проти – 16. Утрималось – 51. Не голосували – 115. Рішення прийнято.

Я прошу голову Комітету з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією Віктора Васильовича Чумака надати інформацію по цьому закону, прошу.

 

10:38:42

ЧУМАК В.В.

Віктор Чумак, 214 виборчий округ, Дніпровський район, місто Київ.

Шановні колеги, комітет вчора ретельно розглядав цей проект Закону він достатньо серйозний, складний, в ньому зібрані матеріали консолідовані матеріали обговорення чотирьох фракцій. Ми пропонуємо його включити сьогодні до порядку денного для подальшого обговорення. Дякую.

Це закон, який...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити.

 

10:39:11

ЧУМАК В.В.

Проект Закону передбачає  внесення низки змін щодо порядку фінансового контролю, публікації реєстрів осіб, які притягнуті  до корупційних зловживань, публікації фінансових декларацій. Закон передбачає несумісність можливості роботи, пов'язаних і близьких осіб поруч. Тобто вноситься достатньо серйозний механізм протидії корупції в країні, доповнюється базовий Закон про протидію та  запобігання корупції.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сідайте, дякую. Сідайте, дякую. Є тепер потреба обговорювати чи голосуємо? Голосуємо. Ставлю на голосування проект Закону   (реєстраційний номер 2837) для включення порядку денного сесії про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реалізації державної антикорупційної політики. Прошу народних депутатів голосувати.

 

10:40:28

За-394

Проти – 0. Утрималось – 0. Не голосувало – 28. Рішення прийнято.

По фракціях Партія регіонів – 194, "Батьківщина" – 77, "УДАР Віталія Кличка" – 36, "Свобода" – 36, Компартія – 31, "Позафракційні" – 20.

Вноситься проект Закону (реєстраційний номер 2800) про внесення змін до Бюджетного кодексу України у зв'язку з створенням органів доходів і зборів.

Є необхідність обговорювати? Голосуємо. Ставлю на голосування для включення до порядку денного сесії проекту Закону (реєстраційний номер 2800) про внесення змін до Бюджетного кодексу України у зв'язку з створенням органів доходів і зборів. Прошу народних депутатів голосувати.

 

10:42:00

За-244

Проти – 142. Утрималося – 1. Не голосувало – 33. Рішення прийнято.

По фракціях. Партія регіонів – 197, "Батьківщина" – 0, "УДАР Віталія Кличка" – 0, "Свобода" – 0, Компартія – 32, "Позафракційні" – 15.

Вноситься пропозиція  про включення до порядку денного сесії (реєстраційний номер 2845) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення процедури стосовно фінансових векселів.

(Шум у залі)

Є необхідність… Є пропозиція обговорити по скороченій процедурі. Прошу народних депутатів записатися. Прошу записатися. Записались. Слово надається голові Комітету з питань фінансів і банківської діяльності Риженкову Олександру Миколайовичу. 

Є Риженков?

 

10:43:46

РИЖЕНКОВ О.М.

Шановні депутати! Законопроектом пропонується дати  визначення банківських та казначейських фінансових векселів, встановити форму їх випуску, порядок  видачі, обігу та погашення.

Необхідність його прийняття обґрунтовується, перш за все, тим, що для повноцінного функціонування таких векселів, які запроваджені законами України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення адміністрування податків та зборів та про внесення змін до Податкового кодексу України щодо подальшого удосконалення адміністрування податків та зборів необхідно внесення відповідних змін до Податкового та Бюджетного кодексів України, законів України про обіг векселів в України, про акційні папери та фондовий ринок, "Про  Державний бюджет України на  2013 рік".

Реалізація законопроекту не потребує додатково коштів Державного та місцевих бюджетів. Доцільність його прийняття схвалена Міністерством фінансів України, Національним банком України,  Державною  податковою службою України, Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку, Державним казначейством України та іншими.

Що стосується зауважень Головного науково-експертного управління  Верховної Ради України, вони носять технічний, юридичний характер і їх можливо усунути під час доопрацювання  проекту закону у комітеті.

Вважаю, що реалізація зазначеного законопроекту  позитивно позначиться на  видатках державного бюджету, а саме:  сприятиме ефективному забезпеченню умов та застосування фінансових векселів для оформлення платежів з відшкодування  податку на додану вартість та ………. одержання бюджетного відшкодування.

Шановні народні депутати, колеги, прошу підтримати цю пропозицію.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Після  інформації керівника комітету  є потреба обговорювати. "Батьківщина" фракція, Шульга.

 

10:45:23

ШУЛЬГА В.П.

Прошу передати Сергію Соболєву.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сергій Соболєв, прошу

 

10:45:28

СОБОЛЄВ С.В.

Соболєв, "Батьківщина". Судячи по тому,  з якою настійливістю проводяться ці  три питання, яке зараз обговорюється і наступні, питання полягає у наступному. Дійсно,  державний бюджет нічого не втратить, тільки втратять тисячі і тисячі українських підприємців, яким уряд Азарова-Януковича не відшкодовує податок на додану вартість.  За підсумками першого кварталу не відшкодовано вже майже 55 мільярдів гривень податку на додану вартість.

Що це означає?   Замість того, щоб розрахуватися з підприємствами,  у даному випадку пропонується випустити векселя, які будуть  скуповуватися уповноваженими структурами з дисконтом, і це дасть можливість далі фактично  не повертати ці кошти  підприємствам.  Це означає, що фактично наші великі підприємства, малі, які займаються експортом, у кінцевому   варіанті  замість того, щоб отримати обігові кошти, які вони потім  направлять на розрахунок  по заробітній платі і по всіх інших потребах,  на закупівлю необхідної техніки, вони  будуть отримувати не грошові кошти,  а отримають векселя, які фактично не мають ніякої підтримки.  Це  означає, що далі країна залазить  у боргову яму; це означає, що фактично країна отримає від цього нічого абсолютно, крім декількох уповноважених  банків, які будуть пропускати ці векселя  по цих схемах.

Саме тому наша фракція ще раз  обговорювала це  питання і вважає, це питання не може  розглядатися  без того, щоб  була проведена серйозна фінансова експертиза. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Об'єднання "Свобода", Мохник.

 

10:47:26

МОХНИК А.В.

Прошу передати слово Блавацькому.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу передати.

 

10:47:31

БЛАВАЦЬКИЙ М.В.

Шановний Голово! Шановні депутати! Ці три закони пана Омельченка треба було об'єднати в один. І тоді б ми побачили загальну корупційну схему, яка практично в кожному законі одно і те саме підтверджує. Я вже вам говорив, що страшнішого закону в Україні ще не було прийнято за часів незалежності. Ви дальше наполягаєте на тому і хочете ввести в державу хаос на фінансовий ринок, колапс на фондовий ринок і нестабільність в банківській системі.

Ви сьогодні розрушили економіку повністю. Ви просипаєтеся кожний день і вам сняться в ночі сни і ілюзії. Ви згадуєте, які ще державні стратегічні об'єкти ви не приватизували. І ви хочете сьогодні провести такий злочинний закон, щоб все це завтра приватизувати, так звану прихватизацію чергову провести в державі.

Ви сьогодні повинні поставити питання перед Кабінетом Міністрів. І Кабінет Міністрів порушує Конституцію України. Тому що він не має права регулювати видачу, випуск і погашення цих векселів. Я думаю, що ви сьогодні приймете закон, який Україну доведе вже до такої ями, до такого колапсу, з якого ми не виберемося за останніх років 10! Слава Україні! Я, ми цього закону підтримувати не будемо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Фракція "УДАР Віталія Кличка" Розенко, прошу.

 

10:49:04

РОЗЕНКО П.В.

Прошу передати слово Пинзенику Віктору Михайловичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу Пинзенику передати.

 

10:49:09

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановні народні депутати! Шановний Володимире Васильовичу! Я прошу, звертаюсь до вас не брати гріх на душу. Мова йде про запуск в обіг вкрай небезпечного інструменту. На жаль, багато з нас забули, як ще недавно заробітна плата, пенсія платилася сіллю, милом, цукерками, цукром, - коли бартер захопив всі сфери господарської діяльності і стосунки з бюджетом.

Бюджет не допускає жодних розрахунків, крім грошових. Бартерна схема, пам'ятаєте, коли застосувались віртуальні розрахунки із вживанням відомого англійського слова discount, що в перекладі  українською мовою означає "вкрасти". Що стосується банківських векселів, то мене дивує позиція Національно банку, бо по суті, приймаючи це рішення, ми дозволяємо запуск в грошовий обіг віртуальних нових грошей.

По суті ми наділяємо комерційні банки емісійною діяльністю, бо мова йде не про векселі як спосіб залучення коштів, а мова йде про спосіб виконання зобов'язань. Я закликаю всіх думаючих депутатів проголосувати проти включення всіх законопроектів стосовно векселів в порядок денний.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу, Партія регіонів, Ярослав Сухий.

 

10:50:33

СУХИЙ Я.М.

Дякую. Ярослав Сухий, місто Запоріжжя, 74 округ, Партія регіонів. Прошу слово передати Михайлу Чечетову.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу.

 

10:50:44

ЧЕЧЕТОВ М.В.

Шановний Володимире Васильовичу, шановні народні депутати, цим законом пропонується дати визначення банківських та казначейських фінансових векселів, встановити форму їх випуску, порядок видачі, обігу та погашення. При цьому пропонується випуск фінансового банківського векселю як цінного паперу, що посвідчує зобов'язання банківських установ сплатити після настання строку платежу визначену суму власнику векселя та фінансового казначейського векселя як цінного паперу, що посвідчує безумовне грошове зобов'язання центрального органу виконавчої влади.

Если сказать кратко, этот законопроект позволяет расшить узкие места в финансовой системе страны. Прошу проголосовать. Спасибо.

 (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Та не кричіть! Давайте поздоровимо Михайла Васильовича, що він уже виступає українською мовою. Обговорення закінчено.

Ставлю на голосування для включення до порядку денного сесії проекту Закону (№2845) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення процедури стосовно фінансових векселів. Прошу народних депутатів голосувати.

 

10:52:26

За-247

Проти – 129, утримались – 3, не голосували – 40. Рішення прийнято.

По фракціях. Партія регіонів – 197, "Батьківщина" – 4, "УДАР Віталія Кличка" – 0, "Свобода" – 0, Компартія – 32, позафракційні – 14.

Вноситься пропозиція про включення до порядку денного сесії (реєстраційний номер 2846) проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2013 рік" (щодо вдосконалення процедури стосовно фінансових векселів).

Я надаю слово голові Комітету з питань бюджету Гєллєру Євгену Борисовичу.

 

10:53:34

ГЄЛЛЄР Є.Б.

Дякую. Шановний Володимир Васильович, шановні народні депутати! Законопроект підготовлений з метою  комплексного вирішення питання законодавчого врегулювання механізму використання інституту фінансового векселя.

Проект закону передбачає затвердження Кабінетом Міністрів  України порядку видачі обігу та погашення фінансових казначейських векселів, що випускаються центральними органами виконавчої влади, яке здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів у відповідності до Закону про Державний бюджет на відповідний рік.

Надання права на термін до 1 січня 2013 року органом, що здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів, відшкодовувати платникам податків суми податку на додану вартість шляхом видачі фінансових казначейських векселів.

Прошу підтримати цей важливий законопроект. дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Є необхідність обговорювати?  Прошу записатися по скороченій процедурі. Об'єднання "Свобода", Швайка.

 

10:54:46

ШВАЙКА І.О.

Прошу передати слово Олексію Кайді.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Передали.

 

10:54:52

КАЙДА О.П.

Дякую. Олексій Кайда, фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода".  Шановні депутати, шановні виборці! В 1917  році більшовики-комуністи замінили золоті гроші на паперові. Сьогодні фракція  Комуністичної партії допомагає теперішнім олігархам замінити навіть паперові гроші на фантики. Я хочу, щоби все суспільство  бачило, хто творить ту більшість,   яка голосує за  злидення української нації, хто голосує за розкрадання українських активів,  хто допомагає теперішній Партії   регіонів розкрадати  те, що залишилося у нас,  в Україні. І я не здивуюся, якщо на наступному пленарному засіданні,  бо на наступній сесії,  буде проголосоване питання ввести купони замість взагалі облігацій, грошей  і тих знаків,   які зараз ще котуються в Україні. 

Я закликаю весь український народ проаналізувати, і коли буде стояти питання  відставки уряду, проаналізувати  і зробити  висновки. Коли  комуністи будуть кричати  за те, що вони виступають проти олігархів, своїм голосуванням вони їх підкріплюють, своїм голосуванням вони знищують українську економіку, своїм голосуванням  вони знищують національні багатства України.

Фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода" не буде  голосувати  за включення і взагалі за цей закон як і за закон 2847. Це є наша принципова позиція, від якої ми не відступимося. Слава Україні!

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ.  Я прошу, фракція "Батьківщина",  Гриценко.

 

10:56:50

ГРИЦЕНКО А.С. 

Шановні колеги, фракція "Батьківщина" виступає проти включення цього  законопроекту так же  само як  всього пакету  з трьох до порядку денного. Що стоїть  за цими трьома спробами проштовхнути через парламент векселя? 

По-перше, це банкрутство уряду. Попри всі розмови про покращення, немає  грошей розрахуватися з підприємством і з бюджету чесно згідно закону. Це перше. Це треба визнати. І тому завтрашні питання про відставку уряду стає більш актуальне.

Друге. Абсолютно не ринковий, корупційний механізм пропонується. Зверніть увагу, хто читав ті проекти, які повноваження ви даєте Кабінету Міністрів? Від імені законодавчого органу він сам буде визначати умови цих папірців. Він випише підприємцям зобов'язання на 100 років, може зразу вкладати з дисконтом через кожний рік на 5 чи на 10 відсотків, навіть без всіх тих "смотрящих", які заберуть ці дисконти.

А чим розраховуватися з людьми, які працювали на підприємствах, які розраховували на ці кошти з бюджету? Також папірцями? Вони також чекатимуть кілька років чи чекатимуть поки хтось, а очевидно те міністерство доходів і зборів, плюс "смотрящий" в кожній галузі, в кожній області і будуть визначати кому, і коли, і з яким дисконтом погасити ці зобов'язання? Чисто корупційна схема, абсолютно безвідповідальна.

Я пропоную всім, хто не тільки має бізнес в цьому залі і сам може постраждати, а тих, хто дбає про людей, які не отримують зарплату, проголосувати проти. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція Партії регіонів, Ярослав Сухий. Прошу.

 

10:58:35

СУХИЙ Я.М.

Дякую. Ярослав Сухий, місто Запоріжжя, округ № 74, Партія регіонів. Прошу передати слово Владиславу Лук'янову.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу передати.

 

10:58:44

ЛУК’ЯНОВ В.В.

Шановні колеги народні депутати, шановні громадяни України! Дійсно ситуація в українській економіці є непростою, але не потрібно забувати, що кожний рік і цей рік також, ми сплачуємо за газ, за контрактами, які заключні на 10 років, на 100 мільярдів гривень додатково видатків до тих видатків, які ми мали раніше. І ці надбання нам залишала минула команда, яка не розуміється ні в економіці, ні в питаннях, які потрібно терміново вирішувати.

Тому приймаючи цей механізм, ми даємо додаткові механізми до залучення коштів до економіки і до вирішення поточних проблемних питань.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу Пинзеник, фракція "УДАР".

 

10:59:53

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановний Володимир Васильович! Шановні народні депутати!  Давайте вдумаємося про що йде мова? Мова йде про  безпрецедентну річ, що бюджет буде розраховуватися перед тими кому він винний не грошима, а папірцями, які називаються векселями. При чому перелік видатків по яких здійснюється такі розрахунки буде визначатися урядом. Одному будуть гроші, а другому будуть папірці.

Якщо вже комусь так не терпиться запустити в обіг векселі, то у мене є пропозиція, тим хто пропонує таку схему почати виплачувати заробітну плату і всі доходи векселями, але людей не рухайте.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Я прошу фракція комуністів, Симоненко, хвилина.

 

11:00:47

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракция коммунистов. Компартия еще и еще раз заявляет и утверждает, что налог на добавленную стоимость это преступный, коррупционный налог. И мы бы хотели, чтобы все народные депутаты сегодня понимали, что надо решать вопрос, по сути, и обратить внимание хочу все на то, а когда вводил и кто этот налог на добавленную стоимость, когда мы, коммунисты категорически выступали против введения этого налога на добавленную стоимость.

Чикагские мальчики, которые пробежали под лозунгами националистическими, прибежали в парламент, тогда и вводили по требованию запада налог на добавленную стоимость, которым разрушили экономику на протяжении всех 20 лет независимости. И вы сегодня, заявляя о том, что вы являетесь эффективными собственниками показали, что вы эффективные жулики и воры, вот это надо сегодня понимать.

Компартия предлагает давно уже, по сути, заменить налог на добавленную стоимость налогом с оборота и поставить точку в плане того, что государство реально оказывало поддержку, реальному сектору экономики, а не занималось тем, что коррупционный налог на НДС…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Обговорення закінчено, шановні депутати. Ставлю на голосування для включення до порядку денного сесії проекту Закону (реєстраційний номер 2846) про внесення змін до Закону  України "Про Державний бюджет України на 2013 рік" щодо вдосконалення процедури стосовно фінансових векселів. Прошу народних депутатів голосувати.

 

11:02:39

За-247

Проти-126. Утрималось-4. Не голосувало-44. Рішення прийнято.

По фракціях: Партія регіонів – 198, "Батьківщина" – 3, "УДАР Віталія Кличка" – 0, "Свобода" – 0, Компартія – 31,   позафракційні – 15.

Вноситься пропозиція про  включення до порядку денного сесії (реєстраційний номер 2847) проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо вдосконалення процедури стосовно фінансових векселів). Я прошу голову Комітету з питань податкової та митної політики Хомутинніка Віталія Юрійовича.

 

11:03:30

ХОМУТИННІК В.Ю.

Дякую, Володимире Васильовичу.  Шановні колеги! Цей законопроект пов'язаний з попередніми двома законопроектами і стосуються тієї ж самої тематики, можливості застосування фінансових векселів при розрахунку за борги по податку на додану вартість.

Я єдине, що хотів би додати чи можливо спростувати ті страхи, які зараз оголошувались про примусовість видачі таких векселів, чи про інші питання, які взагалі не є предметом розгляду цих законопроектів.

До 1 січня 2014 року є можливість у підприємців, у бізнесу отримати такі інструменти, фінансові інструменти, якщо є бажання, якщо є прохання отримати такі інструменти, якими бізнес, якими підприємці зможуть розраховуватися з  банками, отримати рефінансування і робити інші речі, які стосуються безпосередньо господарської діяльності підприємства і поповнення обігових коштів. Тому я вважаю, що це корисні законопроекти, які дадуть додаткові можливості для бізнесу. А скористуються вони ними чи ні, це вже справа будь-якого підприємства. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будемо голосувати? Є необхідність обговорювати. Прошу записатися. По скороченій процедурі давайте.

Об'єднання "Свобода", Мохник.

 

11:05:21

МОХНИК А.В.

Прошу передати слово Головку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу передати.

 

11:05:29

ГОЛОВКО М.Й.

Шановні депутати! Михайло Головко, Всеукраїнське об'єднання "Свобода", 163 виборчий… 160 виборчий округ.

Ну, сьогодні пропозиція щодо впровадження векселів – це є ще одна корупційна схема, адже вексель – це є… Це папір, який надається за боргові зобов'язання банками і державними установами перед підприємствами, які надавали послуги або свої товари.

Тому впровадження векселів ми створимо таку корупційну схему, яка дає можливість наповнювати бюджет непідтвердженими фінансовими ресурсами, тобто ми створюємо, штучно наповнюємо бюджет України нічим не забезпеченими паперами. Тобто це призведе до обвалу гривні і подальшої стагнації української економіки.

Тому ми не повинні сьогодні жартувати, це є дуже важливе і серйозне питання, яке може призвести до руйнування української економіки. Ми не можемо пускати в обіг фінансові системи векселів, нічим не підтверджених. І таким чином, уряд, який хоче тими векселями розраховуватися за надані послуги перед підприємствами, це є спекуляція, адже нехай  вони такими векселями розраховуються із своїми зарплатою чи своїми відкатами, які вони сьогодні стрімко організували на всеукраїнському рівні.

Тому ми категорично, фракція Всеукраїнське об'єднання "Свобода" не буде підтримувати цю ініціативу щодо впровадження цих векселів як фінансової… механізму оборутки і розграбовування українського бюджету і руйнування української економіки. Ми не будемо підтримувати цей законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція "Батьківщина", Головко.

 

11:07:16

ГОЛОВКО В.А.

Прошу передати слово Володимиру Яворівському.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутату  з Троєщини прошу слово.

 

11:07:22

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Правильно, правильно, Володимир Васильович. Володимир Яворівський, Київ, Троєщина, "Батьківщина", 213 виборчий округ.

Я звертаюсь в першу чергу зараз до наших виборців і в першу чергу до того  сегменту українських підприємців, які своїм розумом і своїми руками заробляють важку копійку. Мабуть ви розумієте, куди штовхають Україну, штовхають уже в минулі ті часи, які нам вдалося ледве-ледве пережити це, бартери, ви знаєте. Сьогодні нас  штовхають знову ж таки на такі подвійні гроші. Через те, я пропоную ось що, завтра ми будемо розглядати  питання про довіру чи недовіру уряду, тобто недовіру уряду. Я трошки знаю настрої в середовищі Партії регіонів, де теж є незадоволені Азаровим і його урядом. Давайте завтра проголосуємо про відставку Азарова і замість нього оберемо дуже популярного персонажа із відомої комедії Попандополо, який на колінах малював гроші і казав: "Бери, бери, я себе еще нарисую".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція "УДАР Віталія Кличка", хто буде виступати?

Пинзеник, я прошу.

 

11:08:48

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановні народні депутати, шановний Володимире Васильовичу! Я б хотів звернутися до тих людей, що мають відношення до економіки чи мали відношення, чи займалися підприємницькою діяльністю, ПДВ теж має повертатися грошима, бо за цим стоять доходи українських підприємств, доходи працівників, які працюють на цих підприємствах. По-друге, якщо навіть використовувати іншу схему, то не потрібно випускати векселі. У нас є такий інструмент, який не один раз використовувався, який називаються "облігації  внутрішньої державної позики".

Про що іде мова зараз? Справді, добровільно... в добровільному режимі підприємствам будуть пропонувати, в них є дуже простий вибір: або ви нічого не отримаєте або ви отримаєте папірець, який можна продати з тим же ж словом "дискаунт", тільки ви добре розумієте, хто буде потім привласнювати ті кошти. Мова йде про відкриття вкрай корумпованої схеми заробляння доходів. І мені дивно чути про слухання законів про боротьбу з корупцією, коли приймаються інструменти, які відкривають широку, зелену дорогу для процвітання корупції в Україні.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Партія регіонів, Чечетов.

 

11:10:03

ЧЕЧЕТОВ М.В.

Прошу передать слово народному депутату Вечерко. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу передати.

 

11:10:11

ВЕЧЕРКО В.М.

Шановні депутати, законопроект підготовлено з метою комплексного вирішення питання законодавчого врегулювання механізму використання інституту фінансового векселя.

Прошу нагадати, що раніше це було як правило. Сьогодні передбачається, що фінансові векселі використовуються під час оформлення заборгованості. Маєш бажання – пред'являй зразу. Маєш бажання – чекай. Зокрема бюджетну, включаючи і оформлення платежів з відшкодування податку на додану вартість.

Проте для повноцінного функціонування інструменту ми повинні обговорити і дискутувати. Запровадження норм законопроекту сприятиме забезпеченню умов для застосування фінансових векселів як одного з ефективних засобів оформлення платежів з відшкодування податку на додану вартість, підвищення якісного рівня адміністрування податку на додану вартість, створення законодавчих підстав для повноцінного функціонування інструменту фінансового векселя.

Вважаємо, що ми повинні підтримати цей законопроект. Фракція Партії регіонів буде підтримувати цей законопроект. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Обговорення закінчено.

Увага! Я ставлю на голосування для включення до порядку денного сесії проекту Закону (реєстраційний номер 2847) про внесення змін до Податкового кодексу України  (щодо вдосконалення процедури стосовно фінансових векселів). Прошу народних депутатів голосувати.

 

11:12:21

За-248

Проти – 129, утрималися – 3, не голосували -  38. Рішення прийнято.

По фракціях. Партія регіонів – 196, "Батьківщина" – 5, Віталія Кличка – 0, "Свобода"– 0, Компартія – 32, позафракційні – 15.

Не заважайте! Я прошу вас.

Ми домовлялися розглянути питання – називалися номери – то є пропозиція зараз розглянути два питання, що стосується євроінтеграції. А питання, які включені до порядку денного, у тому числі і євроінтеграція, я прошу комітети підготувати і на вечірньому засіданні ми можемо їх розглянути згідно Регламенту.

Вноситься пропозиція розглянути проект Закону (реєстраційний номер 2802)… Я прошу уваги! 2802 –  про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо приведення національного законодавства у відповідність із стандартами Кримінальної конвенції про боротьбу з корупцією.

І я надаю слово голові Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Кожем'якіну Андрію Анатолійовичу.

Яка пропозиція? За скороченою процедурою. Не буде заперечень? Приймається. (Шум у залі) За  скороченою процедурою. Є пропозиція проголосувати. Комітет вносить таку пропозицію. Прошу голосувати.

 

11:14:36

За-207

Проти – 48, утрималось – 49, не голосувало – 144. Рішення прийнято.

Доповідайте.

 

11:14:48

КОЖЕМ’ЯКІН А.А.

Дякую.  Шановні колеги,  шановний головуючий!  Комітет  з питань законодавчого забезпечення  правоохоронної діяльності 17 квітня цього року розглянув проект Закону України про внесення змін до  деяких законодавчих актів України щодо приведення  національного законодавства  у відповідність  зі стандартами Кримінальної конвенції про  боротьбу з корупцією.

Поданий мною, а також народними депутатами  України: Тігіпко, Чумаком, Немирею,  Петренко, Махніцьким, тобто представниками чотирьох фракцій  парламенту.

Я вам хочу нагадати, що цей законопроект  з'явився, як наслідок нашої  жвавої дискусії щодо урядового законопроекту  номер 2033.  Опозиція висловила свої конкретні,  підтримані вченими, зауваження, і уряд до нас прислухався,  завдяки чому ми і розробили цей    законопроект і спробуємо сьогодні знайти компроміс  та ухвалити узгоджене рішення.

Проаналізувавши законопроект, народні депутати  України, члени комітету, зазначили, що  у порівнянні із законопроектом номер  2033  у цьому проектів  є суттєві переваги, а саме: виключені пропоновані урядом  зміни до статей 368 зі значком 3  на 368 зі значком 4 Кримінального кодексу  України щодо  криміналізації обіцянки  неправомірної вигоди та прийняття  обіцянки неправомірної вигоди  стосовно бізнес-структур. Це виключатиме можливість тиску  на бізнес, оскільки  подібна ініціатива створила б можливості  для зловживань з боку  правоохоронних органів.

Крім того,  проект виключає можливість тиску на  бізнес шляхом посилення відповідальності  за корупційні діяння у приватному секторі.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради даний законопроект не підтримує, на жаль. Ми вважаємо, що там є слушні зауваження, які цілком можливо врахувати до другого читання. Комітет прийняв одноголосне рішення  рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні  прийняти його  за основу. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Є потреба обговорювати? Немає? Прошу записатися: два – "за", два – "проти" для обговорення. Прошу, фракція "Батьківщина" Бригинець.

 

11:17:22

БРИГИНЕЦЬ О.М.

Бригинець, фракція "Батьківщина". Прошу передати слово Арсенію Яценюку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу, Арсенію Яценюку.

 

11:17:32

ЯЦЕНЮК А.П.

Пане головуючий! Я звертаюсь до вас і до парламентської зали. Щойно ми переговорили з Андрієм Анатолійовичем. Цей законопроект є пропозиція проголосувати за основу і в цілому! Тому що цей законопроект не потребує доопрацювання в другому читанні. Ми його внесли як узгоджений. Ми його можемо зразу проголосувати і відправити на підпис Президенту. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, "УДАР Віталія Кличка".

 

11:18:03

ЧЕРНЕГА Р.Т.

Роман Чернега, фракція "УДАР Віталія Кличка". Прошу передати слово Віктору Чумаку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу передати.

 

11:18:11

ЧУМАК В.В.

Віктор Чумак, 214 виборчий округ, фракція "УДАР Віталія Кличка", місто Київ.

Шановні колеги! Я хотів би вам нагадати, що цей законопроект, який є консолідованою роботою депутатів від всіх фракцій, стосується питання криміналізації корупційних правопорушень. Це є вимога двох міжнародних конвенцій проти корупції, до яких вже давно приєдналася Україна.

Хотів би зауважити, що питання корупції в Україні давно переросло в питання національної безпеки. І про це визнається всіма документами, всіма виступаючими, всіма представниками всіх гілок влади щодо, коли вони дають оцінку питання корупції.

Більше того, хотів би зауважити, що позавчора тільки випустило свій черговий звіт Міністерство юстиції щодо питання протидії корупції. В якому оцінка збитків від корупції, надана за адміністративні та кримінальні правопорушення, пов'язані з корупцією, - сягає 2 мільярдів гривень! Вдумайтесь в цифру! 2 мільярди гривень.

Я хотів би зауважити, що корупційні правопорушення, вони є дуже латентними, вони є прихованими, їх неможливо відслідкувати в повному обсязі. Тому цю цифру можна сміливо множити на 10, 20, 30 і тоді ми тільки отримаємо той реальний… втрати від корупції, які зазнає держава.

Сьогодні, на жаль, на жаль, держава Україна перебуває в корупційному середовищі, тоді як нормальна, здорова поведінка, доброчесна поведінка є якимось нетиповим явищем. Я думаю, що настав час, і в нас є така можливість, ламати цю ситуацію. Саме сьогодні з прийняттям цих законів ми можемо стати на шлях прийняття ефективного і дієвого законодавства, якщо воно ще буде добре виконуватися виконавчою владою. Прошу підтримати цей проект закону.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Партія регіонів, хто буде виступати? Тігіпко, прошу.

 

11:20:22

ТІГІПКО С.Л.

Пане Голово, шановні колеги, мені здається, що зараз ми маємо дуже гарний приклад, коли представники більшості і опозиції працювали разом над чотирма законами приблизно 2 тижні. І от чотири закони: 2802, 2803, 2836 і 2837 відпрацьовані всі разом. І я вважаю, що це гарний для нас приклад на майбутнє.

Цей закон я просив би теж підтримати в першому, в другому читанні і в цілому. І можна Журавському Віталію передати ще хвилину?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Об'єднання "Свобода".

 

11:21:02

МИРНИЙ О.Б.

Олександр Мирний, Всеукраїнське об'єднання "Свобода", Україна. Прошу передати слово Махніцькому.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу передати.

 

11:21:17

МАХНІЦЬКИЙ О.І.

Олег Махніцький, Всеукраїнське об'єднання "Свобода". Шановні колеги, як вже було сказано, цей законопроект, як і наступний, це є результат роботи представників усіх чотирьох фракцій в парламенті. Під час роботи тривалої, ця робота відбувалася з участю європосла, і враховано всі вимоги міжнародних конвенцій. В той самий час були застереження щодо можливості тиску на бізнес з боку правоохоронних і фіскальних органів.

І власне, це стало таким предметом тривалої роботи на відміну від законопроекту, який був несений Кабінетом Міністрів. І ці всі можливості, я вважаю, що в повній мірі усунуті і передбачені гарантії для того, щоб, використовуючи ніби антикорупційні заходи, в той же самий час на приватний      сектор не було тиску і можливості перерозподілу власності.

Тому законопроект  передбачає дієві механізми щодо боротьби і недопущення корупції. І фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода" буде його підтримувати.

Я так само вважаю, що опрацьовано повністю цей законопроект. Враховано всі позиції від всіх фракцій чотирьох ось. І тому пропозиція щодо його сьогодні проголосувати в першому читанні і в цілому, вважаю, є доцільною. Тим більше, що до 14 числа нам треба буде вже подати цей законопроект до Євросоюзу. Тобто часу лишається дуже мало. І ми не зможемо в цей термін розглянути цей законопроект в другому читанні.

Тому прошу поставити це питання про прийняття його за основу і в цілому. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, фракція комуністів. Хвилину. Петро Симоненко.

 

11:23:15

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракция коммунистов. Уважаемые избиратели, вы обратили внимание, как договорились между собой фракции, представляя интересы крупного капитала? Четыре фракции договорились.

Фракция Компартии в этом сговоре принимать участие не собирается. Речь идет о том, что за совершение преступлений, освобождает от ответственности себя, прежде всего крупный капитал.

Сегодня они завладели всей собственностью, 90 процентов собственности в их руках, скупают власть на корню и прочее. Поэтому сегодня они пытаются освободить от ответственности уголовной. И таким образом под лозунгами о том, что якобы они между собой договорились и требование Европейского Союза, они себя освобождают от ответственности перед гражданами Украины за совершаемые преступления.

Я хочу, чтоб вы, дорогие избиратели, знали, кто с кем и чем договаривается, прикрываясь Европой, пытается здесь дальше себе предоставить право совершать подобные преступления. А от этого будет страдать только народ Украины. Я об этом предупреждаю вас, уважаемые избиратели, и заявляю, что фракция не будет голосовать  за подобные преступления, которые совершают…

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні народні депутати,  я прошу сідати і  підготуватись… Ви виступали вже. Підготуватись   до голосування, обговорення закінчене. Прошу підготуватись до голосування. Більшість народних депутатів парламенту внесли пропозицію прийняти цей закон за основу і в цілому .

Тому я ставлю на голосування проект Закону  (реєстраційний номер 2802)  про внесення змін до деяких  законодавчих актів України щодо  приведення національного законодавства у відповідність із стандартами Кримінальної конвенції про боротьбу з корупцією,  для прийняття за основу і в цілому. Прошу народних депутатів голосувати.

 

11:25:36

За-362

Проти – 32, утрималось – 0, не голосували – 27. Рішення прийнято. 

По фракціях. Партія регіонів  -  188, "Батьківщина" -  79, "УДАР Віталія Кличка" – 35,  "Свобода"  -  36,  Компартія – 0, позафракційні – 24.

Вноситься на  розгляд проект  Закону  (реєстраційний номер 2803)  про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України (стосовно виконання Плану дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України). 

Надається слово Голові Комітету  з питань законодавчого забезпечення і  правоохоронної  діяльності  Кожем'якіну Андрію Анатолійовичу. Комітет вносить пропозицію розглянути по скороченій процедурі. Без обговорення? Прошу, доповідайте.

По скороченій процедурі, без обговорення. Я прошу проголосувати депутатів.

 

11:27:07

За-243

Проти – 11, утрималось – 40, не голосували – 126. Рішення прийнято.

Прошу інформацію.

 

11:27:19

КОЖЕМ’ЯКІН А.А.

Дякую. Шановні колеги, законопроект про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України (стосовно виконання Плану дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України) (№ 2803) також розроблений робочою групою, до складу якої входили представники чотирьох парламентських фракцій, а також представники уряду і Європейського Союзу.

По суті він є альтернативним до урядового законопроекту за номером 1103. Цей законопроект, ще раз наголошую, підтриманий чотирма фракціями і спрямований на удосконалення процедури, і конфіскації майна, яке використовувалось з метою вчинення злочину або під час вчинення злочину, а також майна, отриманого внаслідок вчинення злочину.

Законопроектом (№ 2803) вносяться зміни до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України і він відрізняється від урядового (№ 1103) тим, що спеціальна конфіскація запроваджується виключно щодо посадових злочинів, тобто корупційних, та які вчинені з корисливих мотивів.

Крім того, до переліку обставин, які підлягають обов'язковому доказанню в кримінальному впровадженні, внесено обставини, які підтверджують, що гроші, цінності та інше майно, яке підлягає спеціальній конфіскації, одержані внаслідок вчинення кримінального правопорушення. Крім того, з тексту законопроекту виключені, запропоновані раніше, зміни до особливої частини Кримінального кодексу України. Таким чином, ми усунули всі найбільш спірні моменти та вийшли на узгоджений текст закону.

Шановні колеги, члени комітету на своєму засіданні одноголосно підтримали законопроект 2803. Комітет пропонує Верховній Раді України пройняти його в першому читанні за основу і в цілому. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Як і домовились, ставлю на голосування проект Закону (реєстраційний номер 2803) про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України (стосовно виконання Плану дій щодо лібералізації Європейським Союзу візового режиму для України) для прийняття в першому читанні і в цілому. Прошу народних депутатів  голосувати.

 

11:30:12

За-362

Проти – 0. Утрималося – 0. Не голосувало – 57. Рішення прийнято.

По фракціях. Партія регіонів – 184, "Батьківщина" – 83, "УДАР Віталія Кличка" – 37, ВО "Свобода" – 36, Компартія – 0, позафракційні – 22.

Далі йдемо по порядку денному. Питання ратифікації.

Вноситься пропозиція розглянути проект Закону про ратифікація Угоди про увічнення пам'яті про мужність і героїзм народів держав-учасниць Співдружності Незалежних Держав у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років. Доповідає  заступник міністра регіонального розвитку Григорій Михайлович Семчук.

Як будемо розглядати? По скороченій процедурі обговорення, я прошу народних депутатів проголосувати.

 

11:31:34

За-199

Рішення прийнято.

Дві хвилини, Григорій Михайлович.

 

СЕМЧУК Г.М.

Дякую. Шановний Володимир Васильович! Шановні народні депутати! 

Законопроект, який сьогодні представлений до вашої уваги, розроблено з метою ратифікації Угоди про увічнення пам'яті про мужність і героїзм народів держав-учасниць Співдружності Незалежних Держав у Великій Вітчизняній війні, підписаний  Президентом нашої держави із застереженнями від імені України 3 вересня 1990 року в Душанбе.

Хочу зауважити, що  за роки незалежності Україною було підписано Угоди щодо збереження військових поховань та увічнення пам'яті жертв війни та політичних  репресій з такими країнами, як Федеративна Республіка Німеччина, Угорщина, Республіка Польща, Італійська Республіка, Словаччина.

Прийняття даного законопроекту зумовлено необхідністю створення правових підстав для здійснення Україною комплексу заходів щодо належної взаємодії державних установ та громадських організацій у проведенні пошуку, обліку, облаштування, забезпечення, збереження і утримання військових поховань і військових пам'ятників, а також здійснення пошукової роботи та гідного перепоховання загиблих в роки Великої Вітчизняної війни на території України  та держав Співдружності Незалежних Держав. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Сідайте.

Співдоповідь – Мірошниченко Юрій Романович, прошу.

 

11:33:26

МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р.

Шановні виборці! Шановні колеги! Комітет у закордонних справах розглянув внесений Президентом України  проект Закону про ратифікацію Угоди про увічнення пам'яті про мужність і героїзм народу держав-учасниць Співдружності Незалежних Держав у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років (реєстраційний номер 0011) і ухвалив рішення підтримати його прийняття  Верховною Радою   із зарахуванням застереження, що було зроблено під час підписання угоди.

Стосовно абзацу першого статті 14 Угоди щодо необов’язковості для України  координації діяльності уповноважених органів сторін із реалізації угоди Радою міністрів оборони держав-учасниць СНД.

Головна мета угоди – створення правових  підстав для розвитку співробітництва між Україною та державами-учасницями СНД у сфері увічнення пам'яті жертв війни, взаємодії державних органів та громадських організацій у проведенні пошуку, обліку, облаштування, забезпечення збирання і утримання військових поховань та військових пам'ятників, а також ексгумацію і перепоховання жертв війни.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради  вважає, що угода може бути підписана… ратифікована, перепрошую, із врахуванням зазначеного застереження.

Комітет Верховної Ради з питань бюджету зробив висновок, що витрати які можуть виникнути під час  реалізації угоди, належить здійснювати за рахунок та в межах бюджетних призначень, передбачених для Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства за бюджетною програмою "пошук і впорядкування поховань жертв війни та політичних репресій. Та у разі прийняття відповідного закону він може набирати чинності…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дайте завершити.

 

МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р. … та у разі прийняття відповідного закону він може набирати чинності згідно із законодавством.

Шановні колеги, прошу підтримати рішення Комітету у закордонних справах та ратифікувати зазначену угоду. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Є потреба обговорити? Прошу записатися: два – "за", два – "проти".

Об'єднання "Свобода", Мирний, прошу.

 

11:36:11

МИРНИЙ О.Б.

Олександр Мирний, Всеукраїнське об'єднання "Свобода". Прошу передати слово Шевченко Олександру Оксентійовичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Передаємо слово, Шевченко.

 

11:36:22

ШЕВЧЕНКО О.О.

Фракція "Свобода". Фракція "Свобода" підтримує увічнення пам'яті героїв, загиблих у війнах. Але фракція "Свобода" не може погодитися із формулюванням  "в Великій Вітчизняній війні". Українці гинули не тільки в так званій Вітчизняній війні, яку в сучасній історичній літературі називають "советско-нацистская война". (Шум у залі) Але і на початку вересня 1939 року, в радянсько-фінській війні, в радянсько-японській війні. Тобто ми виступаємо за увічнення пам'яті загиблих українців у Другій світовій війні, а не лише на одному етапі.

Окрім того, Всеукраїнське об'єднання "Свобода" немає погодитись з тим, що деякі акції мають провокативний характер. Зокрема, екіпажі восьми машин мають відвідати Придністровську Молдавську Республіку. Я вже зазначав, що не узгоджено з Республікою Молдова і може виникнути міжнародний скандал, до речі. Окрім того, передбачено, що супроводжувати екіпажі мають десь біля  декількох тисяч кілометрів. За чий рахунок? Хоча говорять, що нібито за спеціальний рахунок, але кошти не виділені на це. І крім того, мається на увазі, що сьогодні використовують ці дії для пропаганди об’єднання ЄврАзЕС Україну в тому числі. Зокрема, засуджували...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Партія регіонів, Колесніченко, прошу включите на трибуні мікрофон. Прошу.

 

11:38:37

КОЛЕСНІЧЕНКО В.В.

Уважаемые жители Украины, уважаемые депутаты  Верховного Совета Украины!

Я думаю, ратификация данного документа – это очень знаковое решение Президента Украины и очень знаковое решение, которое, я не сомневаюсь, будет принято сегодня Верховным Советом Украины. Конечно, все люди доброй воли, добросовестные граждане Украины, те, кто являются патриотами нашего государства, с нетерпением ждут того, что данный документ будет ратифицирован. Он покажет волю украинского народа, который готов защищать итоги Великой Отечественной войны, итоги того победного шествия Красной Армии и советского народа, который уничтожил "коричневую чуму". Да, к сожалению, "коричневая чума" сегодня прорастает гадкими ростками неонацизма в нашем государстве. Да, это трагедия народа-победителя. Но, ратифицировав данный документ, мы объединимся со странами СНГ, которые выполняют резолюцию Организации Объединенных Наций о недопущении реабилитации тех людей, кто с оружием в руках выступал против стран антигитлеровской коалиции. Это наш долг, это наша обязанность перед нашими дедами и отцами, которые осуществили выдающийся подвиг в борьбе за независимость советского государства, независимость украинского государства. И я горжусь тем, что и мой дед, и один, и второй, воевали за независимость нашего государства в борьбе с "коричневой чумой".

И сегодня, я думаю, перед лицом памяти наших дедов и отцов мы должны бороться с неонацизмом и с фашизмом и в нашем парламенте. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Чорноволенко, фракція "Батьківщина". Прошу.

 

11:40:48

ЧОРНОВОЛЕНКО О.В.

Шановні друзі, ну, по-перше, якщо розглянути цю постанову, то ми маємо все ж таки виходити з того, що нам говорить історична наука. А сучасна історична наука світова говорить, що такого поняття, як Велика Вітчизняна війна, не було. Була Друга світова війна, яка почалася 1 вересня 1939 року і в якій приймали участь, крім народів, які тоді були в складі Советского Союза, ще багато різних народів, в тому числі які були і союзниками на певних етапах Советского Союза. А з 1939 року по 1941 рік Советский Союз був агресором разом з німецькою…  з фашистською Німеччиною. Тому, коли ми обговорюємо  всі ці питання, напевно, треба було б нам обговорювати про поминання і про увічнення пам'яті всіх, хто загинув у Другій світовій війні. У тому числі і на території України в місті Києві поховані у Биковнянському лісі поляки, які були розстріляні… польські військовополонені, які  були розстріляні НКВД в  1939-1940 роках. Їх пам'ять теж варто було би увічнити і теж якимось чином згадувати, а не тільки тих енкаведешників, які в 1941 році загинули під час здійснення каральних операцій, скажімо, у тому ж Львові і в інших місцях, коли вони вбивали і військовополонених, і мирних громадян, які сиділи тоді в совєтських тюрмах.

Шановні друзі, це дуже складне питання. Нам не варто замикатися в рамках СНД, бо це те утворення, яке йде в нікуди. Нам треба виходити з загально-гуманних цінностей і так згадувати всіх, хто загинув у Другій  світовій війні. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Компартія України. Симоненко, народний депутат.

 

11:43:03

СИМОНЕНКО П.М.

Приготовились?

Уважаемые коллеги! А самое главное – я хочу обратиться к нашим дорогим избирателям. Фракция  Компартии проголосует за этот документ. Независимо от того, какие мы принимаем сегодня решения, священный долг каждого из нас – отдать дань глубочайшего уважения победителям, кто по-настоящему принес славу советскому народу и советской стране.

Кстати говоря, националистам хочу напомнить, что мы после 30 июня во Львове за одну неделю более 9 тысяч интеллигенции порезали на куски, как вы говорили.

Так что вы… понятно, что вы отмечаете.

Я призываю сегодня не забыть тех, кого мы знаем, кто живет еще рядом с нами и кто ушел из нашей жизни. И наш святой долг сегодня – привести в порядок могилы, памятники, обелиски, чтобы намять была вечная и будущее поколение не забывали о этом величии подвига и пролитой крови  за независимость не только нашей страны. А то, что именно  советский народ освободил Европу и мир от этой заразы, коричневой чумы.

Мы предлагаем  также сегодня и  обратиться ко всем, я обращаюсь к вам, депутаты, кто  владеет средствами массовой информации,  надо исключить, чтобы  у нас показывали фильмы, как 1941 год, когда перекручивается все то, что связано  с Великой Победой.

Я предлагаю также и принять законы, усиливающие  уголовную ответственность всех те, кто  совершает акты вандализма против памятников и обелисков. Мы, естественно, в этом году, коммунисты, призываем провести парад победителей,    и именно этим парадом  победителей сегодня призываю наших молодых людей, юношей и девушек, взяв из своих семейных  альбомов самые дорогие фотографии своих дедов и прадедов,  принести их фотографию и пройти с фотографией  своего деда-победителя по главным улицам, как столицы Украины, так и городов Украины.

Мы призываем именно этот парад победителей   сделать символом сегодня глубочайшего  уважения  наших…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити. Все?

 

СИМОНЕНКО П.М. Можно закончить, да?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити.

 

СИМОНЕНКО П.М. Еще раз хочу подчеркнуть,  что фракция Компартии проголосует за  этот законопроект и призывает всех депутатом поддержать именно своим голосованием  то, что мы должны свой долг выполнить перед  героями Великой Отечественной войны, перед нашими славными  дедами и прадедами. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні депутати, заспокоїлись. Сіли на свої місця, будемо визначатися.

Ставлю на голосування проект Закону (реєстраційний номер 0011)  про ратифікацію Угоди про увічнення пам'яті, про мужність і героїзм народів держав-учасниць  Співдружності незалежних держав у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років для прийняття в цілому із застереженням, зробленим при підписанні  Угоди.  Прошу народних депутатів голосувати.

 

11:46:40

За-281

Проти – 4. Утрималось – 60. Не голосували – 62. Рішення прийнято.

По фракціях. Партія регіонів – 189, "Батьківщина" – 15, "УДАР Віталія Кличка" – 25, "Свобода" – 0, Компартія України – 32, позафракційні – 20.

На розгляд вноситься проект закону… Ну, хвилину, по мотивам голосування Бондаренко.

 

11:47:25

БОНДАРЕНКО В.Д.

Шановні друзі! Володимир Бондаренко, "Батьківщина". Коли ми голосували за це, за цю ратифікацію, кожен згадував деякі моменти свого життя. Я також згадував про те, що, наприклад, могила мого діда знаходиться в Білорусі. Я відновлював декілька пам'ятників, в тому числі при виїзді з Києва Пам'ятник партизанам на Житомирській трасі, і багато іншого.

Але я вважаю, що Україна повинна укладати рівноправні договори з іншими державами, а не з об'єднаннями держав. Тому що наші права в тому об'єднанні будуть завжди меншими. І будь-яке рішення співдружності буде для нас домінуючим. Ми не зможемо проводити свою національну українську політику в таких стосунках.

Тому частина нашої фракції не підтримала підписання такої угоди із співдружністю. Хоча з кожною з держав-учасниць співдружності ми з радістю можемо проголосувати і підписати таку угоду. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. По мотивам голосування народний депутат Шуфрич.

 

11:48:36

ШУФРИЧ Н.І.

Безумовно, прикро і не може не дивувати, що фракція "Батьківщина" не підтримала сьогодні цей законопроект. Із свободівцями все зрозуміло, у них була інша війна. І вони з іншими воювали і за інші цінності. І воювали проти свого, проти тих людей, які жили поруч з ними. Але сьогодні ми не маємо ставитися до цього питання обособленно. І як би зараз не називалися ті країни, які тоді об'єднувалися в одну велику державу Радянський Союз, це була наша перемога і ми до цього маємо ставитися з повагою. І дійсно тоді були одні слова на всіх: "Победа у нас одна и за ценой мы не постоим". І наші діди і прадіди за це не постояли. А те, що ми внесли окреме зауваження, якраз і свідчить про наше особливе національне ставлення, в тому числі і до цього питання. Будьте уважні і поважні.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, на розгляд вноситься проект Закону (реєстраційний номер 0013) про ратифікацію Угоди про співробітництво держав - учасниць Співдружності Незалежних Держав у боротьбі з розкраданнями культурних цінностей і забезпеченні їхнього повернення.

Я надаю слово для доповіді заступнику міністра внутрішніх справ Віктору Івановичу Ратушняку.

Як будемо розглядати?  Я прошу проголосувати за скорочену процедуру.

 

11:50:42

За-178

Рішення прийнято. По скороченій процедурі.

Прошу, Віктор Іванович.

 

РАТУШНЯК В.І.

Шановний Володимире Васильовичу,  шановні народні депутати, до розгляду пропонується проект закону, розроблений Міністерством внутрішніх справ України відповідно до положень частини шостої статті 9 Закону "Про міжнародні договори України" з метою виконання внутрішньодержавних процедур, необхідних для набрання чинності угоди, підписаної ще 5 жовтня 2007 року в місті Душанбе.

Законопроектом пропонується ратифікувати Угоду про співробітництво держав-учасниць Співдружності Незалежних Держав у боротьбі з розкраданнями культурних цінностей і забезпеченні їхнього повернення із застереженням щодо утримання українською стороною від зобов'язань стосовно гармонізації в рамках СНД національного законодавства у сфері боротьби з розкраданням культурних цінностей і забезпечення їхнього повернення. А також стосовно здійснення погоджених в рамках СНД заходів для виконання положень універсальних і регіональних багатосторонніх договорів спрямований на боротьбу з розкраданням культурних цінностей, учасниками яких є сторони.

Реалізація положень угоди не потребуватиме додаткових витрат з державного бюджету. Не здійснюватиметься в межах асигнувань передбачених для Міністерства внутрішніх справ, а також за рахунок бюджетних асигнувань, виділених на утримання інших центральних органів виконавчої влади, які будуть залучатися до реалізації положень цієї угоди.

Прийняття зазначеного закону створить правові підстави для набрання чинності угодою, що засвідчить прагнення нашої держави до поглиблення практичної взаємодії з правоохоронними органами держав -  учасниць СНД та сприятиме зусиллям України в боротьбі зі злочинністю на національному і міжнародному рівнях.

Прошу підтримати. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Сідайте, Віктор Іванович. Співдоповідь – заступник голови Комітету в закордонних справах Юрій Романович Мірошниченко. Прошу. 

 

11:52:47

МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р.

Дякую, Володимир Васильович. Шановні виборців, шановні колеги! Комітет у закордонних справах розглянув внесений Президентом України проект Закону про ратифікацію Угоди про співробітництво держав - учасниць Співдружності Незалежних Держав у боротьбі з розкраданнями культурних цінностей і забезпеченні їхнього повернення (реєстраційний номер 0013) і ухвалив рішення – підтримати його прийняття Верховною Радою з урахуванням застережень, що були зроблені під час підписання угоди.

Та відповідно до яких українська сторона утримується від зобов'язань стосовно гармонізації в рамках СНД національного законодавства. А також стосовно здійснення погоджений у рамках СНД заходів для виконання положень універсальних і регіональних багатосторонніх договорів.

Ратифікація цієї угоди створить правові засади для координації співробітництва України з державами – учасницями СНД у питаннях боротьби з розкраданням культурних цінностей і забезпечення їхнього повернення, більш повного забезпечення прав і законних інтересів громадян України  в цій сфері. 

Угодою передбачено, що  кожна із сторін забезпечує введення  відповідними компетентними органами інформаційних  баз даних про зниклі,  втрачені, викрадені, розшукувані, а також про затримані,  вилучені,  заарештовані, або конфісковані  культурні цінності. Комітет Верховної Ради з питань  бюджету зробив висновок,  що реалізація положень угоди, не потребуватиме  додаткових витрат із  державного бюджету. Та в разі  прийняття, може набирати чинності  у терміни, згідно  з законодавством України.

 Шановні колеги, прошу підтримати рішення Комітету у закордонних справах  та ратифікувати  зазначену угоду. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. Сідайте.

Є потреба обговорювати? Прошу записатись  2 – "за", 2 – "проти".  Я прошу, об'єднання "Свобода", Мельник.

 

11:55:07

МЕЛЬНИК Є.І.

Всеукраїнське об'єднання  "Свобода", Євген  Мельник.

Прошу передати слово  Олександру Оксеньтійовичу  Шевченку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Передаємо слово, включіть мікрофон.

 

11:55:19

ШЕВЧЕНКО О.О.

Шановні депутати. Всеукраїнське об'єднання "Свобода"  підтримує укладення Угоди про співробітництво у боротьби  з розкраданням культурних цінностей. Але,  якщо б ця угода називалася "Угода України з країнами-членами СНД", але вона  називається "Угода про співробітництво держав-учасниць СНД". Тобто подається, що ніби Україна  є членом СНД, а це протирічить реальності.  Тому, "Свобода"   виступає саме проти цього формулювання,  хоча за боротьбу.

Разом з тим,  хотів би звернути вашу увагу, що які б угоди  не вкладалися з Російською Федерацією, вони ніколи не виконуються. Я хотів би звернутися лише до історії.  В листопаді    1917 року Рада народних комісарів Російської Федерації прийняла Декрет про повернення трофеїв України і Польщі, захоплених у кінці ХVIII століття. То ті трофеї по сьогоднішній день перебувають в Ермітажі. Оце вам передача культурних цінностей.

Так само у роки Другої світової війни з України було вивезено багато музейних і досить рідкісних артефактів. Так само вивезено було цілі комплекти заводів, фабрик і так далі. Але, Росія не дотримувалася ……… права і не дозволила повернути все те в Україну, так само, як і захоплені фашистами в Україні, артефакти вивезені до Німеччини, стали трофеями Росії і Росія навіть замовчує, що багато цінностей українських містяться в її музеях. Так само як відоме золото Трої, вони тільки десь років сім тому назад визнали, що воно перебуває у них.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити.

 

ШЕВЧЕНКО О.О. І накінець, хотів би сказати, що законом про реституцію у Росії заборонено повертати ті цінності в країну походження. Так що будь-яка угода з Російською Федерацією не варта, як кажуть, того паперу, на якому він написаний. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Фракція "УДАР Віталія Кличка". Куренной. Немає його?

 

11:58:11

КУРЕННОЙ В.К.

Слово Матіос, передайте. Будь ласка.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Матіос, прошу, народний депутат.

 

11:58:19

МАТІОС М.В.

Марія Матіос, фракція "УДАР Віталія Кличка". Фракція "УДАР Віталія Кличка" підтримуватиме голосування за проект Закону про ратифікацію Угоди про співробітництво держав учасників співдружності у боротьбі з розкраданням культурних цінностей. Але, фракція "УДАР" наполягає на тому, що уряд повинен вжити всіх необхідних заходів для того, щоб запобігти розкраданню культурних шедеврів в Україні з музейних та бібліотечних фондів, зі українських церков, бо це може перетворитися на гуманітарну катастрофу.

У цьому питанні, на думку фракції "УДАР", Міністерство внутрішніх справ та Міністерство культури зобов’язані працювати синхронно, адже як можна запобігти крадіжкам культурних цінностей в Україні, коли в Україні насправді немає упорядкованого так званого реєстру ЮНЕСКО щодо культурних цінностей, які перебувають на території України. Коли майже на кожному "блошиному ринку" в Україні можна за безцінь купити старовинні ікони з українських церков. Коли будь-який чиновник українських безперешкодно, майже легально винести з музеї художні раритети і за це не має жодного покарання. Фракція "УДАР" наполягає на тому, що допоки музейні та бібліотечні працівники матимуть ті мізерні копійчані зарплати, будуть мерзнути в неопалюваних приміщеннях, у приміщеннях меморіальних музеїв, кімнат, які не охороняються, доти вітчизняні культурні цінності безперешкодно перетікатимуть через наші кордони. І ми будемо битися тут над тим як їх повернути.

Отже, МВС на підставі реєстру Міністерства культури повинно взяти під охорону, особливу охорону сільські музеї, меморіальні кімнати, де зберігаються ці унікальні пам’ятки. Якщо цього не буде, то доти скульптури український пінзелів у кращому випадку…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дайте завершити.

 

МАТІОС М.В. … у кращому випадку скульптури всіх українських пінзелів бачитиме Лувр, у гіршому вони перекочують у приватні колекції. Отже, "УДАР" наполягає на тому, що Мінкультури повинно упорядкувати в єдиному реєстрі все те, що належить до культурних цінностей, МВС повинно забезпечити охорону об’єктів, в яких ці цінності зберігаються. Мінкультури з Мінфіном зобов’язані провести у відповідність із людськими потребами зарплати тих, у чиєму підпорядкуванні перебувають ці цінності, а українська митниця особливо ретельно зобов’язана контролювати переміщення цих цінностей за кордон, тоді ми їх не шукатимемо в Росії, Німеччині і по всьому світі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Фракція "Батьківщина",Ємець. Бондаренко, прошу.

 

12:01:54

БОНДАРЕНКО В.Д.

Володимир Бондаренко, "Батьківщина".

Шановні друзі! Коли вам доведеться бути в Москві або  Санкт-Петербурзі, зайдіть в Ермітаж, зайдіть в російський музей, зайдіть в Третьяківку і ви побачите перші зали, в яких знаходяться древньоруські живописні шедеври-ікони. Там ви побачите, зокрема в Ермітажі в першому залі прекрасну фреску Димитрія Солунського, яка вкрадена з Собору, який сьогодні відновлений в Києві, Михайлівському.

Нещодавно Росія передала вісім фрагментів орнаменту живописного, тобто це лише орнамент рослинний, а фактично, найцінніші речі залишила собі. Я тоді брав участь у переписці з діячами Російської Федерації, звертались до Дмитра Лихачова і били, як кажуть, на свідомість, що поверніть все-таки – це не ваше.

Так відповідь була унікальною: "мировая общественность привыкла смотреть эти шедевры в русском музее в "Эрмитаже" и в "Третьяковке" поэтому они должны остаться там". Оця політика, шовіністська політика Росії по відношенню до України в частині збереження цінностей вона жахлива.

Ви знаєте, в  1147 вперше було згадано в Евпатієвському літописі про Москву до того часу у нас уже правили відомі в усьому світі державні діячі Європа знала про Україну і про Київ. Так от ми сьогодні викликаємо надзвичайну заздрість у наших великих сусідів і вони хочуть перетягнути не тільки  економіку України – фінанси і таке інше, а й нашу історію та культуру, вони переписують її. Тому я хотів би, щоб у нас були прямі стосунки з країнами, в тому числі, які сьогодні входять в СНД, але не з цим об’єднанням, де до номінуючи завжди залишиться Росія з її політикою, вона завжди буде навязувати цю політику іншим, меншим державам-учасницям СНД. Тому закликаю укладати угоди лише на міждержавному рівні, а не з об'єднаннями типу СНД. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу, Партія регіонів, Журавський, народний депутат. Прошу.

 

12:04:08

ЖУРАВСЬКИЙ В.С.

Шановні колеги, я піду за текстом проекту закону. Це дуже потрібний документ, і тут немає політичного протистояння між, скажімо, фракціями, які присутні у парламенті. Прийняття … Ми продемонструємо, прийнявши цей проект закону, про прагнення нашої держави до поглиблення практичної взаємодії з правоохоронними органами держав-учасниць СНД і сприятимемо зусиллям України у боротьбі із злочинністю на національному і міжнародному рівні.

Культурні цінності, які належать українському народу, слід повертати. В цьому – суть цього проекту Закону. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Обговорення закінчено. Переходимо до прийняття рішення. Ставлю на голосування. Я прошу уваги депутатів. Проект  закону, реєстраційний номер 0013, про ратифікацію Угоди про співробітництво держав-учасниць співдружності незалежних держав у боротьбі із розкраданням культурних цінностей і забезпечення їхнього повернення для прийняття в цілому із застереженням, зробленим при підписанні угоди. Прошу народних депутатів голосувати.

 

12:05:48

За-256

Проти – 0, утрималось – 60, не голосувало 83, рішення прийнято.

По фракціях: Партія регіонів – 168, "Батьківщина" – 15, Віталія Кличка – 28, "Свобода" – 0, Компартія – 30, позафракційні – 15.

Звертаю увагу народних депутатів, у 12.35 ми будемо розглядати дуже важливе питання призначення та звільнення суддів, тому буде голосування. Прошу....

 

ПІСЛЯ ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні депутати, я прошу сідати на свої місця. Продовжуємо нашу роботу. У нас Макеєнко є в залі? Володимир Володимирович.

Я хочу звернутися до депутатів. Шановні депутати, от тут є фотографії, де голосують двома руками за того хлопця, я дуже і дуже прошу голосувати особисто, персонально і голосувати за себе. (Шум у залі) Не кричи! Я ще не закінчив, не кричить.

Я прошу, я прошу комітет, візьміть цю інформацію, розглядайте, але, але ми зараз будемо визначатися. І ми домовились, що всі депутати голосують персонально, з яких фракцій би вони не були. То я дуже, дуже прошу. Переходимо до розгляду питання щодо... А що у вас за питання? Я ще не об'явив даже питання, у вас що за питання? Процедурне? Ну, прошу по процедурі тоді запишіть від фракції по хвилині, по процедурі вискажетесь. Хай судді послухають. Давайте по процедурі, Розенко.

 

12:38:55

РОЗЕНКО П.В.

Прошу. Прошу передати слово Валерію Карпунцову.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Давайте. Валерію Карпунцову.

 

12:39:00

КАРПУНЦОВ В.В.

Шановний Володимир Васильович, шановні колеги, ну, давайте ми все ж таки закінчимо з цією ганебною практикою кнопкодавства. Ми начебто з нею покінчили. Ми домовилися, Володимир Васильович, що ви оголошуєте список відсутніх депутатів, які зареєструвалися. Ви це робили гарно. Ви пам'ятаєте, як була недоречність, коли Віталій Володимирович не зареєструвався, але був у залі. Так само можуть і інші підтвердити свою присутність, але це буде легітимізувати наші рішення. На жаль, оте, що ви показували, воно підриває довіру і до парламенту, до кожного депутата і до вас як до Голови Верховної Ради. Дякую. Я прошу, оголосіть цей список. І це піде на користь парламентаризму. Дякую вам.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я вас понімаю, але ви мені не надали такої можливості. Ми ж вносили проект закону, ви не проголосували, в Регламенті цього немає. Я починаю читати – півзала кричить, півзала каже… Давайте подумаємо.

Я прошу, Швайка, об'єднання "Свобода".

 

12:40:03

ШВАЙКА І.О.

Ігор Швайка, депутатська фракція "Всеукраїнське об'єднання "Свобода". Пане Голово, сьогоднішнє засідання, протягом сьогоднішнього пленарного дня, ранкового засідання депутати від опозиційних фракцій як мінімум двічі зверталися до вас з вимогою поставити закони на переголосування. Я надаю колегам, і в тому числі присутнім, що це була єдина умова розблокування парламенту для забезпечення персонального голосування. Якщо така ситуація склалася у нас, всі були свідками, дякую дуже журналістам за їхню роботу. До речі, їх учора на засідання регламентного комітету вдавалося лише за руку проводити. Сьогодні ми вимагаємо поставити на переголосування всі ті питання, які були проголосовані на ранковому засіданні. Це буде справедливо і навчить кнопкодавів працювати згідно з Регламентом і Конституцією. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я вас дуже прошу закінчити ці балачки, вони уже непотрібні. Рішення прийнято, закони підписані. Не блокуйте більше трибуни – ніхто нікуди не піде приймати рішення. (Шум у залі) Домовилися? Домовилися. Партія регіонів. Прошу, Писаренко.

 

12:41:27

ПИСАРЕНКО В.В.

Шановні колеги, ви знаєте,  дійсно, приємно спостерігати, що   парламент запрацював, ми голосуємо, ухвалюємо важливі рішення для країни. Зараз у нас по порядку денному о 12.30 ми повинні розпочати  питання про призначення суддів. Хочу вам нагадати, що, на жаль, через політичні певні підстави парламент вже кілька місяців не може забезпечити судову систему людьми, які виконують сьогодні… здійснюють правосуддя. Тому я би попросив можливо зробити паузу в політичних перипетіях в сесійному залі і перейти до конструктивної роботи, адже у нас є, на жаль, суди в яких на сьогодні не  вистачає суддів, які б могли здійснювати правосуддя. І якщо ми далі будемо сперечатися, хто де що приймає, то, ви знаєте, ми можемо довести країну до безладу. Тому я прошу, Володимир Васильович, розпочати питання про призначення суддів. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ще представники двох фракцій і будемо по порядку денному іти. "Батьківщина". Забзалюк.

 

12:42:35

ЗАБЗАЛЮК Р.О.

Партія "Батьківщина", Роман Забзалюк. Пане головуючий! ми вимагаємо від вас дотримання Закону "Про Регламент роботи Верховної Ради України".

Ви тільки що чомусь… тому що вам так, очевидно, захотілося, передали голові Комітету регламентного конкретний доказ про фактично голосування одного депутата за іншого. Тому я прошу вас зараз, як це вимагає  Регламент про роботу Верховної Ради провести переголосування по тим законам, де здійснювалося пряме порушення діючого закону. Не треба використовувати  закон що дишло, розумієте, так як ця влада на чолі з Януковичем підходить  до виконання законів.  

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. Фракція комуністів. Хто? Нема питань у вас.

Переходимо… оголошується до розгляду питання про обрання та звільнення судів, і переходимо до розгляду цього питання.

Я запрошую для доповіді голову Вищої кваліфікаційної комісії суддів

Самсіна Ігоря  Леоновича. Прошу.

 

САМСІН І.Л.

Шановний Володимире Васильовичу, шановні народні депутати!  Згідно частини третьої статті  76 Закону  України "Про судоустрій і статус суддів" Вища кваліфікаційна комісія суддів України здійснили   перевірку дотримання кандидатами на посаду судді  безстроково вимог статті  127 Конституції України, статей  53, 64 Закону України, а  також про "Судоустрій і статус суддів", а також розглянула звернення громадян, громадських організацій, підприємств, установ, організацій всіх форм власності, органів державної влади та органів місцевого самоврядування щодо діяльності кандидатів на посади      суддів, які  надійшли до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України станом на час розгляду у комісії питання,  про надання їм рекомендацій про обрання на посаду  судді  безстроково.

Відповідно до пункту 27 частини першої статті 85,  частини першої статті 128 Конституції України, статті 78 Закону України "Про судоустрій і статус суддів"  вношу подання  Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та прийняті нею рішення  про рекомендування  кандидатів для на посади суддів безстроково.

До вашої уваги пропонується  проекти постанов.

 Постанова  2444-3.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 2444-3. Називайте.

 

САМСІН І.Л.  Обрати на посади суддів безстроково:

Ленінського районного суду  Автономної Республіки Крим Шувалова Максима  Валерійовича;

 Первомайського районного суду Автономної Республіки Крим Климову Ганну Михайлівну;

Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області Кругового Олексія Олександровича;

Єнакіївського міського суду Донецької області Дарміна Михайла Олександровича;

Краматорського міського суду Донецької області Карпенко Оксану Миколаївну;

Микитівського районного суду міста Горлівки Донецької області Родіну Нелю Володимирівну;

Тернопільского міскрайонного суду Тернопільської області Дзюбича Віктора Леонідовича;

Балаклійського районного суду Харківської області Яковлеву Вікторію Сергіївну;

Дворічанського районного суду Харківської області Гніздилова Юрія Миколайовича;

Коломацького районного суду Харківської області Лосєва Дмитра Костянтиновича;

Красноградського районного суду Харківської області Рибальченко Ірину Григорівну;

Ріпкинського районного суду Чернігівської області Сташківа Валерія Богдановича;

Дніпровського районного суду міста Києва Марцинкевича Віталія Анатолійовича;

Дніпропетровського окружного адміністративного суду Захарчук Наталію Віталіївну, Олійника Віктора Миколайовича, Павловського Дмитра Павловича;

господарського суду Вінницької області Банаська Олександра Олександровича;

господарського суду Закарпатської області Пригару Лесю Іванівну;

господарського суду Івано-Франківської області Малєєву Олену Вікторівну, Рочняк Олександру Вікторівну;

господарського суду Луганської області Фонову Олену Сергіївну;

господарського суду Одеської області Степанову Людмилу Валеріївну;

господарського суду Полтавської області Кульбака Михайла Михайловича;

господарського суду Харківської області Бринцева Олексія Васильовича, Присяжнюка Олексія Олексійовича;

господарського суду Черкаської області Боровика Сергія Сергійовича.

 Але останній суддя не прибув на пленарне засідання Верховної Ради. Він повідомив про те, що перебуває на стаціонарному лікуванні.

Господарський суд міста Києва Грєхову Оксану Анатоліївну, Пукшин Людмилу Гелярівну.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні депутати! Поступило від двох фракцій – від фракції "Батьківщина", від фракції "Свобода" відповідно до частини сьомої статті 51 Регламенту Верховної Ради України на вимогу двох депутатських фракцій просимо оголосити перерву у пленарному засіданні Верховної Ради України на 30 хвилин. Оголошувати? (Шум у залі)

Я прошу по мотивам. Прошу. По процедурі. Мірошниченко.

 

12:49:28

МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р.

Шановні колеги, звичайно, ми поважаємо ті дві фракції, які звернулися з заявою до Голови Верховної Ради, але відповідно до нашого Регламенту ми не можемо переривати питання, яке вже поставлено на розгляд. Тому мені здається, ми повинні завершити питання, яке вже ми прослухали доповідь, а після цього оголосити перерву. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Продовжуємо роботу. (Шум у залі) Прошу, Яценюк. Ініціатор. Прошу.

 

12:50:04

ЯЦЕНЮК А.П.

Пане Голово, заява була у вас на столі до моменту розгляду питання. Це перше. Тому те, що ви не оголосили перерву – це нічого страшного, тому що ми подали цю заяву до моменту розгляду питання.

Тепер друге. Перерву ми оголошуємо саме з приводу розгляду питання про призначення суддів. І ми просимо вас, пане Голово, у вас в кабінеті провести нараду з керівниками фракцій з приводу процедури і порядку розгляду даного питання, так як у трьох опозиційних фракцій є суттєві питання про те, який порядок проходження цих кандидатур і як голосувати за безстрокове призначення суддів. Ми просимо у вас нараду на 15-20 хвилин.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановний Арсеній Петрович, я нормальна людина, нормально чую. До мене підійшов депутат, дав цю записку і каже: "Володимир Васильович, перед голосуванням об'явіть перерву". Я говорю: "Добре". І я почав, надав слово і почав розглядати. (Шум у залі) Хто давав записку?

Ви давали? Махніцький, прошу включити мікрофон. Я правильно доповідаю?

 

12:51:27

МАХНІЦЬКИЙ О.І.

Олег Махніцький, Всеукраїнське об'єднання "Свобода". Володимире Васильовичу, якщо говорити про Регламент, то має співдоповідь профільного комітету. Так само це питання обговорюється депутатами. Сьогодні так виглядає, що це питання засекречують, заривають доступ інформації відносно суддів.

Тому, якщо йти по Регламенту, то має бути повна процедура, має бути співдоповідь. Чому немає співдоповіді комітету профільного? І депутати так само хочуть взяти участь в обговоренні. І ми просимо взяти перерву зараз і з вами порадитися, власне.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні депутати, давайте домовимося так: я оголошу перерву 15 хвилин. Ми розглянемо в комітеті, у мене в кабінеті і продовжимо роботу.

Оголошується перерва 15 хвилин. Керівників фракцій я прошу зайти до мене в кабінет.

 

ПІСЛЯ ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні депутати, я прошу сідати. Включіть мікрофон Арсенія Петровича Яценюка, ініціаторів перерви, і будемо продовжувати роботу. 

Є пропозиція продовжити роботу на 15 хвилин.

Арсеній Петрович, прошу. Немає у вас питань? Немає.

Шановні депутати, ми заслухали  Постанову Верховної Ради, я прошу уваги,  2444-3.  Підготуйтеся до голосування. Прошу підготуватися до голосування.

Ставлю на голосування проект  Постанови Верховної Ради України (№ 2444-3) "Про обрання суддів", виключивши прізвище Боровика Сергія  Сергійовича. Так?  Прошу голосувати в цілому за постанову. Прошу народних депутатів голосувати.

 

13:57:10

За-220

Шановні депутати, я прошу сісти на свої робочі місця. І я ставлю питання на… (Шум у залі)  Я прошу, я прошу… Ідіть, переговоріть.

 (Шум у залі)

Я прошу зробити об'яву. Я прошу об'явити… Да, не мішайте працювати.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ви що, погано чуєте? Я надав слово. Я ще раз кажу. Послухайте, я запитав: ініціатори перерви і включив мікрофон Арсенію Петровичу Яценюку. Він каже: нема питань. І тоді тільки я поставив на голосування. Треба приходити і чути, Олег. Та я ж включав мікрофон, ви визначтесь тоді. Що ж ви хочете? Я ж надав слово вам, ініціаторам.

Шановні депутати, я ставлю на голосування питання про повернення до розгляду Постанови 2444-3. Прошу народних депутатів проголосувати.

 

13:59:26

За-228

Проти – 55. Утрималося – 12. Не голосували – 89. Рішення прийнято.

Я прошу уваги. Ставлю на голосування Постанову Верховної Ради України (№ 2444-3) про  обрання суддів. Ми виключили одне прізвище, якого немає, це Боровик Сергій Сергійович. Голосуємо без цього прізвища, прошу народних депутатів голосувати.

 

14:00:53

За-229

Проти – 56, утрималось – 11, не голосувало – 88. Рішення прийнято.

По фракціям. Партія регіонів – 185, "Батьківщина" – 2, "УДАР Віталія Кличка" – 0, "Свобода" – 0, Компартія – 29, позафракційні – 13.

Прошу доповідайте далі.

 

САМСІН  І.Л.  Обрати суддів, проект постанови про обрання суддів (Шум у залі)  2444-1.

Обрати суддів раніше обраних безстроково на посади суддів:

Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Беху Миколу Олексійовича, Леона Олександра Івановича, Літвінова Євгена Володимировича, Парінову Ірину Костянтинівну, Солодкова Андрія Андрійовича;

апеляційного суду Луганської області Туренка Сергія Івановича;

апеляційного суду Харківської області Бровченка Ігоря Олександровича;

апеляційного суду Хмельницької області Грох Ларису Михайлівну;

Львівського апеляційного господарського суду Дякович Олесю Вікторівну;

Новгородківського районного суду Кіровоградської області Мохонька Костянтина Миколайовича.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні народні депутати! 

Я ставлю на голосування Постанову Верховної Ради України 2444-1  про обрання суддів в цілому. Прошу голосувати.

 

14:03:16

За-226

Проти-51. Утрималось-10. Не голосувало-96. Рішення прийнято.

Про фракціях: Партія регіонів – 183, "Батьківщина" – 1, Віталія Кличка – 1, "Свобода" - 0, Компартія України – 29, позафракційні -12.

Прошу постанову далі.

 

САМСІН  І.Л. Проект Постанови про обрання (2444-4).

Обрати на посади суддів безстроково:

окружного адміністративного суду Автономної Республіки Крим Циганову Галину Юріївну, Шкляр Тетяну Олександрівну;

Вінницького окружного адміністративного суду Мультян Марину Бондівну;

Волинського окружного адміністративного суду Дмитрука Валентина Васильовича;

Донецького окружного адміністративного суду Кірієнка Вячеслава Олександровича; Смагар Світлану Володимирівну;

Закарпатського окружного адміністративного суду Гаврилка Сергія Євгеновича;

Івано-Франківського окружного адміністративного суду Григорука Олександра Богдановича, Матуляка Ярослава Петровича;

Луганського окружного адміністративного суду Смішливу Тетяну Вікторівну;

Полтавського окружного адміністративного суду Єресько Людмилу Олександрівну, Удовіченка Сергія Олександровича;

Тернопільського окружного адміністративного суду Осташа Андрія Васильовича;

Харківського окружного адміністративного суду Мельникова Руслана Володимировича;

Хмельницького окружного адміністративного суду Ковальчук Олену Костянтинівну.

(Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ну, не потрібно, ви не голосуєте.

Ставлю на голосування (Шум у залі) Постанову Верховної Ради  України (№ 2444-4) про обрання суддів в цілому. Прошу голосувати.

 

14:05:53

За-230

Проти – 51, утрималися – 6, не голосувало – 87. Рішення прийнято.

По фракціях: Партія Регіонів – 188, "Батьківщина" – 0,  Віталія Кличка – 0, "Свобода" – 0, Компартія України – 30, позафракційні – 12.

Прошу, доповідайте далі.

 

САМСІН  І.Л.  Проект Постанови про обрання суддів (№ 2244-5).

Обрати на посади суддів безстроково:

господарського суду Автономної Республіки Крим Іллічова Миколу Миколайовича, Калініченка Антона Андрійовича;

господарського суду Волинської області Дем'як Валентину Миколаївну, Сур'як Оксану Геннадіївну;

господарського суду Дніпропетровської області Єременко Анну Валеріївну;

господарського суду Донецької області Сгару Еллу Валеріївну;

господарського суду Київської області Бабкіну Вікторію Миколаївну;

господарського суду Полтавської області Ореховську Олену Олександрівну;

господарського суду Чернігівської області Цимбал-Нарожну Марину Петрівну;

господарського суду міста Києва Головатюка Любомира Дмитровича, Джарти Вікторію Василівну, Пригунову Аллу Борисівну, Смирнову Юлію Миколаївну, Спичака Олексія Миколайовича, Чеберяка Павла Петровича.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ставлю… Увага народних депутатів, ставлю на голосування Постанову Верховної Ради  України (№ 2444-5) про обрання суддів в цілому. Прошу голосувати.

 

14:07:58

За-232

Проти – 49, утрималось – 7, не голосували  - 84. Рішення прийнято.

По фракціях: Партія регіонів – 186, "Батьківщина" – 3, "УДАР Віталія Кличка" – нуль, "Свобода" – нуль, Компартія – 30, позафракційні – 13. 

Прошу доповідай         те далі.

 

САМСІН  І.Л. Проект Постанови  про обрання суддів  (2444-6).

Обрати на посади суддів безстроково:

Димитровського міського суду Донецької області Ченченко Тетяну Олександрівну;

Будьонівського районного суду міста Донецька Грачова Руслана Ріфатовича;

Кіровського районного суду міста Донецька Коваленко Ганну Сергіївну;

Мукачівського міськрайонного суду Закарпатської області Морозову Наталію Ласлівну;

Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області Зареву Наталію Іванівну;

Заводського районного суду міста Запоріжжя Яцуна Олександра Сергійовича;

Сихівського районного суду міста Львова Мичку Богдана Романовича;

Шевченківського районного суду міста Львова Баєву Олександру Ігорівну;

Малиновського районного суду міста Одеси Маркарову Світлану Вікторівну;

Приморського районного суду міста Одеси Домусчі Людмилу Василівну;

Машівського районного суду Полтавської області Січиокно Тетяну Олександрівну;

Новосанжарського районного суду Полтавської області Киричка Станіслава Анатолійовича;

Харківського районного суду Харківської області Пілюгіну Олену Миколаївну;

Черкаського районного суду Черкаської області Смоляра Олександра Андрійовича;

Придніпровського районного суду міста Черкаси Позарецьку Світлану Михайлівну;

Соснівського районного суду міста Черкаси Журбу Сергія Олександровича;

Шевченківського районного суду міста Чернівці Ярему Лялю Василівну;

Деснянського районного суду міста Києва Журавську Олену Василівну;

Подільського районного суду міста Києва Отвіновського Павла Леонідовича;

Шевченківського районного суду міста Києва Слободянюка Павла Леонідовича, Циктіча Віталія Михайловича.

Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Увага! Прошу підготуватися до голосування. Ставлю на голосування Постанову Верховної Ради України про обрання суддів (постанова номер 2444-6). Прошу народних депутатів голосувати в цілому.

 

14:11:06

За-229

Проти – 10, утримались – 49, не голосували – 79. Рішення прийнято.

По фракціях. Партія регіонів – 188, "Батьківщина" – 0, "УДАР Віталія Кличка" – 0, "Свобода" – 0, Компартія України – 30, "Позафракційні" – 11.

Прошу, доповідайте далі.

 

САМСІН І.Л.

Проект Постанови про обрання суддів (№ 2444-7). Обрати на посади суддів безстроково:

 Донецького апеляційного господарського суду Агапова Олександра Леонідовича;

Вінницького міського суду Вінницької області Бойка Валерія Михайловича;

Горохівського районного суду Волинської області Шмідта Сергія Анатолійовича;

Шацького районного суду Волинської області Жевнєрову Наталію Вікторівну;

Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області Сороку Ольгу Володимирівну;

Самарського районного суду міста Дніпропетровська Румянцева Олексія Павловича;

Гірницького районного суду міста Макіївки Донецької області Кульбакова Ігоря Валентиновича;

Богунського районного суду міста Житомира Чішман Ларису Миколаївну;

Києво-Святошинського районного суду Київської області Омельченко Мирославу Миколаївну;

Знам'янського міськрайонного суду Кіровоградської області Савельєву Оксану Валентинівну;

Чигиринського районного суду Черкаської області Івахненко Олену Григорівну;

Київського окружного адміністративного суду Брагіну Олександру Євгеніївну;

господарського суду Львівської області Мазовіту Андрія Богдановича;

господарського суду Одеської області Смелянець Ганну Євгенівну;

господарського суду Полтавської області Ківшик Олену Володимирівну;

господарського суду Чернівецької області Ніколаєва Михайла Ілліча; господарського суду міста Севастополя Сімоходську Дар'ю Олександрівну.

Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу підготуватися до голосування.

Шановні депутати! Вноситься на голосування Постанова Верховної Ради України (№ 2444-7) про обрання суддів.

Прошу голосувати народних депутатів в цілому.

 

14:13:46

За-230

Прошу, давайте… залишилась одна. Прошу, доповідайте.

 

САМСІН І.Л. Проект Постанови про обрання суддів (№   2444-8).

Обрати суддів, раніше обраних безстроково, на посади суддів:

Вищого господарського суду України Ємельянова Артура Станіславовича;

апеляційного суду Автономної Республіки Крим Федорову Тетяну Павлівну;

апеляційного суду Луганської області Запорожченко Олену Олександрівну;

Харківського апеляційного адміністративного суду Бартош Надію Станіславівну;

Київського апеляційного господарського суду Хрипуна Олега Олексійовича.

Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування Постанову Верховної Ради України про обрання суддів (№ 2444-8). Прошу народних депутатів голосувати в цілому.

 

14:15:07

За-229

Проти – 4,  утрималось – 8, не голосувало –  82. Рішення прийнято. 

По фракціях. "Партія регіонів" – 187, "Батьківщина" – 1, "УДАР Віталія Кличка" – 0,  "Свобода" – 0,  Компартія – 30, позафракційні – 11.

Про звільнення суддів. Прошу, доповідайте. Прошу, доповідайте про звільнення суддів. Ми домовилися, що розглянемо це питання і буде перерва. (Шум у залі)

Мірошниченко, прошу.

 

14:16:06

МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р.

Шановні колеги, звісно всі томилися, багато емоцій,  але розпочате розгляд питання порядку денного. Ми маємо завершити його і лише після цього  буде закрито наше ранкове засідання. Це більше у нас часу буде на суперечки, ніж ми  пройдемо це питання. Дякую  за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Доповідайте.   Номер постанови.

 

КОЛЕСНИЧЕНКО В.М.  Проект  Постанови 2445.

Вища рада юстиції відповідно до пункту 9 частини п'ятої статті  126, 131 Конституції України, статті 100, 109 Закону України "Про  судоустрій і статус суддів" вносить   подання про звільнення з посад суддів  у зв'язку з поданням заяви про відставку:

 Пилипчука Петра Пилиповича, голову Верховного суду;

апеляційного суду Херсонської області  Іваніщука  Анатолія Петровича;

апеляційного суду Хмельницької області  Ніколову  Броніславу Юріївну. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні депутати, ставлю на голосування Постанову Верховної Ради України  (№ 2445) про звільнення суддів  для голосування в цілому. Прошу голосувати.

 

14:17:36

За-227

Проти – 2, утрималось – 45, не голосувало – 83. Рішення прийнято.

 

КОЛЕСНИЧЕНКО В.М.  Проект Постанови (2445-3) про звільнення суддів.

Звільнити з посад суддів:

Пінчука Миколу Григоровича суддю Верховного Суду України;

Михайлюка Миколу Івановича апеляційного суду Херсонської області;

Іваненка Володимира Дмитровича апеляційного суду Черкаської області;

Семененка Василя Степановича Марганецького міського суду Дніпропетровської області;

Прудник Надію Григорівну Довгинцівський районний суд міста Кривого Рогу;

Бондаренко Галину Юріївну Тлумацького районного суду Івано-Франківської області;

Гудима Валентин Дмитрович  господарський суд Сумської області;

Баула Лідію Петрівну господарський суд Хмельницької області.

Прошу підтримати проект постанови.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування Постанову Верховної Ради України про звільнення суддів (№ 2445-3) для голосування в цілому. Прошу голосувати.

 

14:19:03

За-227

Проти – 1, утримались – 47, не голосували – 76. Рішення прийнято.

По фракціям. Партія регіонів – 187, "Батьківщина" – 0, Віталія Кличка – 0, "Свобода" – 0, Компартія – 30, позафракційні – 10.

Називайте номер постанови і доповідайте.

 

КОЛЕСНИЧЕНКО В.М.    Номер Постанови 2445-4 - про звільнення суддів.

Звільнити з посад суддів:

Захарчука Степана Васильовича апеляційний суд Житомирської області;

Зінченко Любов Василівну апеляційній суд Луганської області;

Квача Миколу Олександровича апеляційний суд Чернігівської області;

Андрєєву Емму Іванівну Одеський апеляційний господарський суд;

Сарапіна Григорія Степановича Володимиро-Волинський міський суд Волинської області;

Косенку Зінаїду Петрівну Амвросіївський районний суд Донецької області;

Синято Людмилу Іванівну Долинський районний суд Кіровоградської області;

Хоменко Валентину Іванівну – Краснолуцький міський суд Луганської області;

Шеверу Василя Дем'яновича – Болградський районний суд Одеської області;

Павловського Віталія Костянтиновича – Корецький районний суд Рівненської області;

Коваленка Володимира Михайловича – Млинівський районний суд Рівненської області. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування Постанову Верховної Ради України (№2445-4) про звільнення суддів для голосування народним депутатам в цілому. Прошу голосувати.

 

14:20:50

За-225

Проти – 2, утрималися – 47, не голосували – 74. Рішення не прийнято. (Шум у залі)

По закону… Послухайте! Що ви такі крикливі? Написано тут, Закон про судоустрій і статус суддів. Читаю пункт номер 6: "У разі неодержання кандидатом на посаду судді безстроково кількості голосів, - бачите, як тихо, - кількості голосів, визначеної частиною четвертою цієї статті, знову проводиться голосування". Ставлю на… Прошу.

 

КОЛЕСНИЧЕНКО В.М.    Шановні народні депутати, я хочу звернути вашу увагу, хвилиночку, хочу звернути вашу увагу, що ці судді, у них закінчилися повноваження ще в минулому році. Вони отримують заробітну плату і не можуть здійснювати судочинство. Тому, я думаю, в цій ситуації я би просив би вас, підтримайте. Треба звільнити.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування… Ставлю на голосування повернутися до розгляду Постанови Верховної Ради України 2445-4. Прошу народних депутатів проголосувати.  Прошу проголосувати.

 

14:22:36

За-230

Повернулися. За – 230, проти – 48, утрималось – 4, не голосувало – 62. Рішення прийнято.

По фракціях. Партія регіонів – 189, "Батьківщина" – 0, Віталія Кличка – 0, "Свобода" – 0, Компартія – 30, позафракційні – 11.

Тепер ставлю на голосування Постанову Верховної Ради України 2445-4 для прийняття в цілому. Прошу народних депутатів голосувати.

 

14:23:25

За-228

Проти – 4, утримались – 45, не голосували – 65. Рішення прийнято.

По фракціях. Партія регіонів – 187, "Батьківщина" – 0, "УДАР Віталія Кличка" – 0, "Свобода" – 0, Компартія – 30, позафракційні – 11.

Прошу, далі доповідайте.

 

КОЛЕСНИЧЕНКО В.М. Проект Постанови (№2445-6) про звільнення суддів.  Звільнити з посад суддів:

Вовченка Віталія Миколайовича, апеляційний суд міста Києва;

Ольховську Олену Володимирівну, Тельманівський районний суд Донецької області;

Грекову Галину Федорівну, Глухівський місьрайонний суд Сумської області;

Балтака Олега Олексійовича, господарський суд Вінницької області;

Продаєвича Валентина Олександровича, господарський суд Одеської області.

Прошу підтримати постанову.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування Постанову Верховної Ради України (№2445-6) про звільнення суддів для голосування в цілому. Прошу народних депутатів визначатися.

 

14:24:42

За-229

Проти – 1, утрималось – 44, не голосували – 59. Рішення прийнято.

По фракціях.

Партія регіонів  - 188, "Батьківщина" – 0,  Віталія Кличка – 0,  "Свобода" – 0, Компартія – 30, позафракційні -11.

Порошу далі.

 

КОЛЕСНИЧЕНКО В.М.  Проект Постанови № 2445-7. Про звільнення   судді Чесновицького Юрія Олександровича з посади судді  Амур-Нижньодніпровсього районного суду  міста Дніпропетровська в зв'язку з набранням   законної сили, обвинувального вироку щодо нього. Прошу підтримати.

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні депутати, ставлю на голосування Постанову Верховної Ради   України (2445-7) про звільнення суддів для голосування в цілому.  Прошу голосувати.

 

14:25:56

За-229

Проти  - 1,  утрималось – 41, не голосували – 59. Рішення прийнято. 

По фракціях.  Партія регіонів – 188, "Батьківщина" – 0,  "УДАР Віталія Кличка" – 0, "Свобода" – 0, Компартія України – 30, позафракційні – 11.

 

КОЛЕСНИЧЕНКО В.М.   Проект  Постанови 2445-8 про звільнення суддів. Звільнити  з посад суддів: 

Тіщенко Ольгу Іванівну апеляційний суду Автономної Республіки Крим;

Кота Ігоря Несторовича  апеляційного суду Львівської області;

Кащук Аллу Миколаївну Звенигородський  районний  суду Черкаської області;

Єжову Світлану Степанівну господарський  суду Луганської області.

 Прошу підтримати.

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ставлю на голосування  Постанову Верховної Ради України (№ 2445-8) про звільнення суддів для голосування в цілому. Прошу народних депутатів голосувати.

 

14:27:10

За-228

Проти – 0, утримались – 41, не голосували – 62. Рішення прийнято.

По фракціях. 

Партія регіонів – 187, "Батьківщина" – 0, Віталія Кличка – 0, "Свобода" – 0, Компартія – 30, позафракційні – 11.

Прошу далі.

 

КОЛЕСНИЧЕНКО В.М.  Номер постанови 2445-90 про звільнення суддів.

Звільнити з посад суддів:

Дяченко Світлану Петрівну, Донецький апеляційний адміністративний суд;

Заріцького Сергія Миколайовича, Вишгородський районний суд Київської області;

Непораду Миколу Петровича, Київський районний суд міста Одеси;

Кузевича Йосифа Ярославовича, Бучацький районний суд Тернопільської області;

Антоновського  Олега Олексійовича, Заліщицький районний суд, Тернопільської області;

Козирєву Галину Михайлівну, Харківський районний суд Харківської області;

Синьогуб  Марію Сидорівну, Нововоронцовський районний суд Херсонської області.

Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні депутати, ставлю на голосування Постанову Верховної Ради України (№ 2445-9) про звільнення суддів для голосування в цілому. Прошу голосувати.

 

14:28:38

За-227

Проти – 1, утрималися – 42, не голосувало – 59. Рішення прийнято.

По фракціях Партія регіонів – 186, "Батьківщина" – 0, Віталія Кличка – 0, "Свобода" – 0, Компартія – 30, позафракційні – 11.

 

КОЛЕСНИЧЕНКО В.М.  Що стосується проектів постанов 2445-1 і 2445-2, то судді, відносно яких вноситься подання про звільнення за порушення присяги, не з'явилися на засідання. Згідно практики, яка склалася у Верховній Раді, з першого разу не розглядається. Я пропоную відкласти матеріали розгляду цих питань.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Відклали. Розглянули. Пилипчука розглянули. У вас все? Дякую.

Давайте поздоровимо суддів з обранням і побажаємо успіхів.

Дві фракції попросили перерву для заяв.

Прошу Писаренко.

 

14:30:04

ПИСАРЕНКО В.В.

Шановні колеги! Я прошу хвилинку уваги, тому що те, що сьогодні відбувалось достатньо є знаковою подією для всіх фракцій, які сьогодні зібралися тут, щоб підтвердити наші європейські погляди і проголосувати за закони, які  нас ведуть в Європу.

Що відбулося після цього? Після цього ми з вами вийшли на голосування по суддям, але, на жаль, на жаль, декілька фракцій в парламенті вирішили, що нам потрібно повернутися іншим місцем до Європи, а ніж обличчям.

Я хотів вам сказати, що на сьогоднішній день  парламент вже прийняв рішення про те, що ми не будемо повертати в комітет розгляд питань по суддям. І незважаючи ні на які звернення будь-яких депутатів, і навіть голів комітетів про те, що суддів потрібно обирати в комітеті, ми не підемо на це. Більше того, наше стремління змінити Конституцію в частині призначення суддів і ми приберемо парламент з питання призначення суддів, щоб 450 депутатів не впливали на те, які рішення вносить суд. А після цього лунають заяви, що суд на сьогоднішній день не таке робить, так давайте не втручатися в діяльність судових органів і тоді ми можемо побажати нормальної роботи тим суддям, які сьогодні приступають до своїх обов’язків. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  По мотивам голосування, хвилина, Кличко. По мотивам голосування.

 

14:31:54

КЛИЧКО В.В.

Шановні народні депутати!  Буквально одну хвилинку. Я хочу пояснити ту ситуацію, яка зараз відбулася. Представники всіх фракцій зібралися у пана Рибака і було погоджено, що є скарги на деяких суддів, було прийнято рішення, що ці скарги оголосимо і цих суддів направимо в комітет для розгляду,  перекреслимо прізвища тих судів, за них голосувати не будемо, за всіх інших ми голосуємо всіх разом. Що відбулося? Вмисно були порушені домовленості тільки для того, щоб, розуміючи, що домовленості будуть порушені, щоб судді бачили, хто дійсно їх підтримує і кому вони зобов’язані своїм призначенням. (Оплески)

Я ще раз хочу звернутися, Володимире Васильовичу, до вас, до всіх представників фракцій, які були… це були порушені домовленості – це перше. Зроблено це вмисно, щоб потім показати, кому судді зобов’язані своїм призначенням. Це дуже…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ранкове засідання оголошую закритим. В 16 годин продовжимо роботу сесії.

 

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку