ЗАСІДАННЯ ТРИНАДЦЯТЕ

Сесійна зала Верховної Ради України

17 квітня 2013 року, 10 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.В.РИБАК

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Доброго ранку, шановні народні депутати, запрошені та гості Верховної Ради  України! Прошу заспокоїтись, сісти на свої місця і підготуватися до реєстрації. 

Увімкніть систему "Рада".

10:03:24

В залі зареєстровано 367 народних депутатів. Ранкове засідання Верховної Ради  України оголошую відкритим.

У нас є сьогодні день народження наших народних депутатів. Давайте поздоровимо їх. Ільюка Артема Олександровича з днем народження (Оплески).

І давайте поздоровимо Кузьмука Олександра Івановича с днем народження І побажаємо всього найкращого (Оплески.

Шановні народні депутати, я хочу звернути вашу увагу. От мені принесли тут фотографії, де депутати голосують не персонально. Я думаю, що надо доручити комітету, щоб комітет розглядав це питання. І я хочу  звернутися до депутатів: всі депутати повинні голосувати персонально за себе. А ці фотографії я направлю в комітет, для того щоб вони розглянули. Макеєнко, да.

Шановні народні депутати, відповідно до статті 25 Регламенту в середу ми маємо 30  хвилин для виступів народних депутатів з внесенням пропозицій, оголошенням заяв і повідомлень. Тому прошу народних депутатів записатися на виступ, прошу.

Позафракційний народний депутат Лабазюк. Прошу.

Є народний депутат?

 

10:06:11

ЛАБАЗЮК С.П.

Прошу передати Єремеєву.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу передати Єремеєву.

Хтось дуже гучно кричить. Шановні, давайте заспокоїмося, послухаємо народного депутата.

 

10:06:37

ЄРЕМЕЄВ І.М.

Шановні народні депутати! Шановний Голово! Декілька місяців тому кожний лідер політичної сили, яка представлена у Верховній Раді, стояв на майданах, у залах перед виборцями і чув від українського народу слова, що пенсійна реформа недолуга, що є дуже багато запитань. І її необхідно відмінити. І кожний політичний лідер звертався  до українського народу і казав: "Я зроблю все, щоби відмінити пенсійну реформу".

Я більше, ніж переконаний, що 250 народних депутатів, які знаходяться в цьому залі, і обиралися по одномандатних округах, на кожній зустрічі чули від українського  народу, що необхідно відмінити або внести зміни до пенсійної реформи.

Вже сьогодні у залі Верховної Ради ми неодноразово чуємо, коли навколо пенсійної реформи деякі політичні сили проводять спекуляцію, розказуючи про те, що  вони вболівають про український народ, а самі виторговують собі чергові посади у виконавчій владі. Не так давно міністр соціальної політики, не сходячи  з телеекранів, українських телеекранів, запевняла весь український  народ про те, що вона першим, що зробить, змінить  пенсійну реформу або відмінить пенсійну реформу. Але на сьогоднішній день нічого не відбувається в державі.

Ми сьогодні маємо прекрасну унікальну можливість – 250 народних депутатів у Верховній Раді. Сьогодні на порядку денному є три законопроекти (закон Денисової,  Міщенка і Литвина), які об'єднавши  можна вирішити проблему всіх 10 мільйонів  пенсіонерів і головне – тих людей, які планують вийти на пенсію.

Я вважаю, що для українського народу все-рівно яка політична сила запропонувала той чи інший законопроект. Всі, хто знаходяться в цьому залі, відповідають  за 46 мільйонів українців.

І не повинно бути політичних амбіцій, ми повинні об'єднатися, прийняти рішення - і найти у собі політичну волю проголосувати у першому читанні за ці закони всі разом, незалежно від того, хто у більшості  чи у меншості, доопрацювати і на слідуючому засіданні прийняти цей закон і прозвітувати українському народові, що в цьому залі зібралось 450  депутатів, які, дійсно, пам'ятають, що вони обіцяли, з чим вони прийшли на вибори, і за що вони відповідають перед українським народом.    Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція Компартії України, народний депутат Герасимчук.

 

10:09:21

ГЕРАСИМЧУК М.І.

Прошу слово передати Зубчевському.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Народний депутат Зубчевський, прошу.

 

10:09:38

ЗУБЧЕВСЬКИЙ О.П.

Уважаемые коллеги, дорогие избиратели! На протяжении полугода парламент страны является  заложником политической ситуации  и шантажа. У так называемой оппозиции возникают все новые и новые  поводы для блокирования работы парламента, в результате чего Верховная Рада   фактически превращена в цирк и балаган. Обществу навязываются второстепенные проблемы,  при этом   не решая и не обращая внимание  на те, которые в действительности интересуют людей, – это создание новых рабочих мест, повышение заработной плати и своевременная ее выплаты, отмена антинародной пенсионной  реформы и многие  другие социальные вопросы.

На этом фоне правительству выгодна  такая  ситуация  в парламенте, когда нет  спроса и ответственности за состояние экономики. А спросить есть за что, прежде всего, за спад промышленного производства, остановку металлургических предприятий, огромные долги по заработной плате, отсутствие поддержки отечественного  товаропроизводителя.

Шаги, предпринимаемые правительством Украины, являются непродуманными, в них отсутствует какая-либо тактика  и стратегия. Практически на ровном месте чиновники и госструктуры создают проблемы, а затем их героически пытаются   решать. Конкретный пример – ситуация с ферросплавными предприятиями  страны, которые  из-за несвоевременного введения льгот на электроэнергию были остановлены  и провели  массовые сокращения рабочих.

В настоящее время эти предприятия  вынуждены восстанавливать свое производство, однако льготы на электроэнергию введены только  до  конца года.  Справедлив вопрос: а  что дальше: снова  остановка предприятий? Аналогичная ситуация и с предприятием "АвтоЗАЗ". Отечественного  автомобильного производителя довели до остановки  и критической  ситуации, а потом только  ввели  ввозные пошлины на иномарки, отчасти решающие  проблемы с реализацией продукции. Почему нельзя этого было сделать  раньше? Ведь за такими  запоздалыми решениями стоят  десятки тысяч рабочих и  их семей. 

Вызывает  тревогу и внешне-политический курс Украины. Промедление вступления в Таможенный союз для нашей страны  заканчивается потерей российского и белорусского рынка и как результат уничтожением отечественного производства. Европейский рынок для наших товаров по-прежнему под  прочным замком. Кабинет Министров зачастую  является сторонним  наблюдателем в отношении поддержки  государственных предприятий. Яркое  тому подтверждение  бердянское предприятие "АЗМОЛ", которое доводиться до банкротства.  Долги по  зарплате  там составляют  5 миллионов гривен. На заводе идет массовые сокращения. Рабочий месяц составляет  не более 14 дней.

И последнее. В соответствии с постановлением  Кабмина грядет очередная приватизация народной собственности шести  облэнерго, в частности  с молотка уйдут  пакеты  акций компаний  "Тернопольоблэнерго", "Запорожьеоблэнерго", "Харьковоблэнерго", "Хмельницкоблэнерго", "Черкасоблэнерго", "Николаевоблэнерго". Чем это грозит, не трудно догадаться. Новым витком роста тарифов на  электроэнергию, переходом облэнерго в частные руки.

Коммунисты выступают категорически против приватизации облэнерго и требуют от…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Закінчуйте. 

 

ЗУБЧЕВСЬКИЙ О.П. Коммунисты выступают категорически  против приватизации Облэнерго и требуют от Кабмина немедленно приостановить приватизацию  народной собственности, и отменить соответствующее распоряжение по шести  энергетическим компаниям. Спасибо за внимание.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Партія регіонів. Прошу. 

 

10:13:27

КОЛЕСНІЧЕНКО В.В.

Уважаемые коллеги, Украина  многонациональная поликультурная страна.  Этим достоянием  нашей страны,  признанным на уровне ООН  и ЮНЕСКО, гордиться весь мир.  На территории нашей родины  ежедневно звучат  более  20 языков, проживает более  130 этносов. Все они полноправные граждане  страны, государствообразующие народы. Это факт номер один. Вы не найдете нигде в мире больше такой страны как Украина, которая породила три языка: украинский, русский и белорусский, один из которых, русский, является международным языком ООН, и им сегодня в Украине говорит 14 с половиной миллионов граждан, граждан Украины. И вот этих людей хотят загнать в языковое гетто, в угоду идеологии галицкого*** неонацизма, который осуждали еще Иван Франко, Михаил Драгоманов, Павел Скоропадский.

Уважаемые коллеги, недавно исполнилось 9 месяцев со дня принятий Закона Украины "Об основах языковой государственной политики". Помните, как профессиональные платные борцы за мову кричали о расколе страны, о гибели украинской нации и мови, о революции, гражданском противостоянии? Но все это происходило в их воспаленном воображении. Ничего этого не произошло. Это факт номер два.

За 9 месяцев мы получили более 100 тысяч писем и обращений людей с благодарностью. Это факт номер три.

Принятие этого языкового закона стало маленьким шагом для политиков и громадным шагом для Украины. Закон демократическим путем разрешил более 80 процентов реальных языковых конфликтов и попытки разрушить этот закон – прямое посягательство на гражданский мир Украины. Это факт номер три.

Однако осталось несколько политических провокаторов и неонацистов, терроризирующих окружение языковым вопросом. Недавно СМИ демонстрировало озверевшего депутата "Свободы", размахивающего своим мандатом, унижающего кассира на киевских Позняках только за то, что она разговаривала на родном русском языке.

6 апреля отличился в разжигании межнациональной вражды, ксенофобии другой борец со своим народом – народный депутат от "Батьківщини" Арьев, который употребляя выражения ненависти по отношению к сотрудникам магазина только за то, что они говорили на русском языке, сделал коренному киевлянину Сергею Ионову заявление, цитата: "Езжай на свой Донбасс". Далее нецензурная лексика. Только за то, что он хаму-депутату сделал замечание.

Я обращаюсь к гражданам Украины, левой стороне и центру парламента, нельзя идти на поводу у неофашизма, как произошло  недавно во время голосования за проект Постановления в запрете языка ненависти и оскорбительных этнических высказываний. Это предательство воле большинства граждан Украины.

Хочу напомнить: фашизм и неонацизм – это античеловеческая идеология. Она не щадит ни левых, ни правых. Как показывает опыт фашисткой Германии, те и другие закончили свои дни в концлагерях. Их зубы лежат рядом на страшных музейных полках "Бухенвальда".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте закончить.

 

КОЛЕСНІЧЕНКО В.В. И последнее.  Я уверен, что будущее нашей страны, ее национальная идея лежат в равенстве толерантности, дружбе и сотрудничестве между всеми гражданами социальными группами, когда права человека превыше всего. Неонацизм не пройдет.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція "Батьківщина", Сушкевич. Прошу включити мікрофон Сушкевичу.

 

10:17:14

СУШКЕВИЧ В.М.

Дякую, Володимир Васильович.

Шановні колеги, фракція "Батьківщина, народний депутат Сушкевич. Фракція уповноважила мене виступити з заявою в зв'язку з тим, що ми з вами в цій залі не будемо засідати, аж після 9 травня.

І наша фракція не може не звернути увагу парламенту і української влади на проблеми наших ветеранів і інвалідів Великої Вітчизняної війни.

Шановні колеги, станом  на 1 січня 2013 року в Україні проживає 1 мільйон 689 тисяч 892 ветерани війни. 182 тисячі 896 інвалідів війни і 231 учасник бойових дій.

А тепер, шановні колеги, я прошу звернути увагу ще на одну страшну цифру напередодні Дня Великої Перемоги. Щороку чисельність ветеранів війни зменшується на 200 тисяч ветеранів. 200 тисяч наших захисників Вітчизни щороку йде у вічність.

Я прошу звернути, фракція звертає увагу нинішньої влади на цю страшну цифру. І, здавалося б, що рівень соціальної підтримки і соціального захисту цих людей повинен покращуватися. Але сьогодні, ми сьогодні говоримо з вами про пенсійну реформу, сьогодні є багато ветеранів війни, які отримують мінімальну пенсію, щороку відбувається стрімке падіння рівня забезпечення ветеранів війни путівками на санаторно-курортне лікування. Розмір грошових витрат на обслуговування ветеранів Великої вітчизняної війни в госпіталях не переглядався 5 років, з тих пір, як уряд Тимошенко збільшив підтримку цих людей в госпіталях Великої Вітчизняної війни. Щорічно відбувається стрімке падіння забезпечення всіма соціальними виплатами. І сьогодні, напередодні 9 травня, ветерани звертають увагу хоча б на одну і суттєву виплату до Дня великої Перемоги, яку вони отримують, вони повинні отримувати до Дня великої Перемоги. Сьогодні вона втричі менша від того, що передбачено законодавством.

Вчора прозвучало, що Президент України планує переглянути Державний бюджет України. То хочу нагадати, що уряд Тимошенко не  напередодні 9 травня, а коли приймався Державний бюджет України, прийняв рішення сплатити нашим ветеранам Великої Вітчизняної війни і інвалідам війни практично повну суму, яка передбачена законодавством. І у 2010 року парламент, за поданням уряду Тимошенко, прийняв це рішення.

Я звертаюсь від імені фракції, фракція "Батьківщина" звертається до нинішнього уряду, до парламенту, давайте все-таки напередодні 9 травня збільшимо видатки державного бюджету на соціальну підтримку наших ветеранів. Давайте повернемо те, що зробив уряд Тимошенко для цих людей напередодні великої Перемоги і збільшимо видатки державного бюджету на підтримку ветеранів і інвалідів Великої Вітчизняної війни. Дякую і сподіваюсь на підтримку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція Партії регіонів, народний депутата Бандуров.

 

10:21:09

БАНДУРОВ В.В.

Прошу слово передати  народному депутату Світлані Фабрикант.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу, народний депутат Світлана Фабрикант.

 

10:21:30

ФАБРИКАНТ С.С.

Приготовьтесь, я буду говорить о юге Украины, об Одессе, и о всех, кто связан с морем.

Необходимость возрождения национального судоходства давно назрело и будоражит специалистов, и представителей морской отрасли. Имея такое выгодное соприкосновение с морскими границами, которым позавидует любая европейская держава, наша страна не может не иметь своего флота, это нелогично. К сожалению, все взаимосвязано:  наши трудовые ресурсы, наши утраченные средства, которые могли бы работать  внутри страны и, самое главное, на процветание независимой Украины.

В свое время восемнадцатый президент США Улисс Грант в своем обращении к Конгрессу, обратите внимание,  в  1870 году, сказал слова, которые считаю необходимым повторить сейчас в 2013-ом: "Для нашего народа унизительно, что мы кроме пассажирских денег платим иностранцам  ежегодно 30 миллионов долларов за фрахт, который должен был бы производиться на наших судах, снабженных экипажами из наших граждан. Эти деньги отнимаются от дохода народа, и про них нельзя сказать ничего другого, кроме того, что они брошены в море. Наша нация, обладающая такими громадными источниками вспомогательных средств, непременно должна принимать полное участие во всемирной морской торговле". Сказано было несколько веков назад, но не нужно семи пядей во лбу или великим стратегом быть, чтобы реально не задуматься о проблеме, которая емко и точно озвучена в этих трех предложениях.

Сегодня мы продолжаем поставлять на рынок труда чужих стран высококвалифицированную рабочую силу - наших специалистов, воспитанных в украинских морских вузах, а это 150 тысяч моряков. С одной стороны, да, они, действительно, кормят свои семьи, но, с другой, они не платят налоги в своем государства. В итоге - социальная незащищенность, отсутствие должного пенсионного обеспечения. Я могу заявить, что именно национальная судоходная кампания могла бы стать катализатором кардинальных изменений картины рынка труда.

И еще один факт: страна недополучает валютные прибыли, не имея полноценного флота и морской функционирующей инфраструктуры. Целые отрасли экономики  простаивают и остаются невосстребованными.

Одесса всегда была морской столицей, к слову, первой коммерческой гаванью в царской России. Во время Советского Союза ЧМП было одним из самых крупных морских предприятий в мире и приносило государству огромные прибыли, а сегодня этого  нет, а прошло всего лишь 20 лет.  20 лет назад на балансе  ЧМП находилось 295 морских судов.

Сегодня составляющее ВВП в деятельности морского транспорта страны постоянно уменьшается. Сейчас составляет  более двух процентов, тогда как при условии эффективного использования потенциала, полученного на день украинской независимости, показатель  мог бы составлять более 20 процентов.

Говорить о целесообразности можно бесконечно, сейчас, до появления украинского флага в Морском международном судоходстве, я не вижу препятствий, необходимы реальные шаги. Алгоритм последователен и прост: процедуру банкротства ЧМП необходимо остановить, поскольку размеры долгов значительно меньше, чем оставшаяся в наличии материально-техническая база. Назначить нового руководителя этого…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте закончить.

 

ФАБРИКАНТ С.С. …назначить нового руководителя этого предприятия, который, в отличии от  нынешнего санатора, займется воссозданием предприятия, а не его ликвидацией. Завершить процедуру санации, провести внутренние и внешние аудиты, добиться погашения задолженности ЧМП, вернуть в Украину незаконно удерживаемые средства от продажи судов и недвижимости ЧМП  из дальнего зарубежья. Это все  под силу нам с вами и сегодняшнему правительству. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція "Батьківщина", народний депутат Павловський, прошу.

 

10:25:19

ПАВЛОВСЬКИЙ А.М.

Андрій Павловський, фракція політично ув'язненої Юлії Тимошенко "Батьківщина".

Шановні співвітчизники! Щодо дискусії, якою мовою виступати  з парламенту, хотів би згадати класиків – Енгельса, який казав: "Якщо людина живе в країні серед людей і не знає її мову, то це гість або окупант", - так що  робіть висновки, хто ви є. (Оплески)

І друге. Опозиція вимагає провести службове розслідування, яким чином знову в порядку денному всупереч Регламенту з'явились лобістські корупційні законопроекти про відмивання грошей через так звані     фінансові векселі. Та щодо міністерства зборів та доходів, яке народ вже назвав "мінздох", згідно Регламенту ці питання не можна розглядати на цій сесії і повертатися до них. Тоді ж, якщо ви знову будете розглядати, опозиційні фракції вимагають сьогодні знову розглянути питання відновлення самоврядування в місті Києві і призначити вибори міського голови та Київської міської ради. Тільки так! (Оплески)

Хотів би ще звернути увагу, що нещодавно Комітет соціальної політики розглянув питання виконання Україною Європейської соціальної хартії. І знаєте, що хартія – це один з двох основних документів Ради Європи у  галузі прав людини. І коли урядовці на повному серьйозі казали, що хартія (вдумайтеся в це!) виконується всього на  26 відсотків, так і хочеться спитати, що ви таке кажете? Краще чесно, ви знаєте, що вона взагалі не виконується. Майте олігархи і урядовці совість покаятися, що ви не повертаєте гроші  з офшорів, гроші українського народу. Тоді б, якщо б ви їх повернули, можна було б забезпечити відповідний європейський рівень соціальних стандартів. А тоді чому дивуватися, що заробітна плата в Україні є найнижчою на європейському континенті, а прожитковий рівень нижчий за фізіологічні потреби людини, якій впору цей прожитковий мінімум назвати "похоронним". Бо такі антисоціальні стандарти заганяють український народ в могилу.

Якщо олігархи їздять на шопінг у Європу, скуповують елітну нерухомість там, квартири за 130 мільйонів євро, а їхні діти живуть і навчаються у Європі, то може, настав час Україні повністю ратифікувати Європейську соціальну хартію, щоб всі українці могли відчути хоч якийсь мінімальний європейський соціальний стандарт. І не на 26 відсотків, а на всі 100! (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Фракція Партії регіонів, Григорій Калетнік. Прошу.

 

10:28:32

КАЛЕТНІК Г.М.

Шановний Володимире Васильовичу, шановні колеги народні депутати, дорогі трудолюбиві наші жителі села, виборці! Галузь сільського господарства, враховуючи її масштаби, відіграє винятково важливу роль, про це свідчить ряд важливих і виняткових документів. Найголовнішим серед них є те, що частка сільського господарства у валовому  внутрішньому продукті держави уже перевищує 20 відсотків. Тенденції останніх років свідчать про поступове відновлення нашої галузі сільської і в цьому є роль, позитивна роль Міністерства аграрної політики і продовольства. Аграрний сектор стабільно нарощує обсяги виробництва, підприємствами АПК збільшено податкові надходження до зведеного бюджету за останні роки в 11 разів, досягнуто рекордне позитивне сальдо зовнішньої торгівлі – понад 10 мільярдів доларів у 2012 році, обсяги сплати податків і зборів агарним сектором економіки становлять понад 42 мільярди гривень, що суттєво перевищує бюджетну підтримку галузі. Отже, в нинішніх  умовах галузь виконує не лише важливу соціальну функцію, але й сприяє наповненню місцевих бюджетів і державного бюджету. Завжди представники аграрного сектору, виступаючи з цієї трибуни, розпочинали словами "село гине". Я сьогодні хочу сказати, що село не тільки не гине, а воно прекрасно працює, наші талановиті трудолюбиві люди досягають отаких гарних результатів. Я хочу сказати, що село забезпечує сьогодні продовольчу безпеку нашої  країни і багато питань вирішується, навіть  уже вирівнюється село із містом. Якщо сьогодні всі скаржаться на українські дороги, то врахуйте, що такі дороги в селі завжди були і вони сьогодні не скаржаться на них. Нарешті збулася мрія селян, вони завжди нервували, коли читали, що в державному бюджеті виділяється п'ять, шість мільярдів на підтримку села. А вони цих коштів не отримували. Тепер село працює, і  цих коштів у  бюджеті немає. І я думаю, що було б правильно звернулися до уряду, аби вирішили ще дві проблеми.

Перша проблема. Це необхідно вирівняти податкове навантаження, оскільки  агрохолдинги не несуть соціального навантаження, їх потрібно вивезти із спеціального режиму оподаткування, бо тільки селянські  фермерські малі і середні підприємства сільськогосподарські сьогодні  проживають їх власники в селі, живуть сільськими проблемами. І потрібно ліквідувати центри зайнятості. Це даром перемелюються кошти. Яка може бути незайнятість в селі…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Закінчити дайте.

 

КАЛЕТНІК Г.М. Завершую. Сьогодні 3,5 мільйонів гектарів  присадибного фонду на три мільйона жителів працездатних у селі півтора гектара. Тому звичайно. Що зайнятість є, село працює, а кошти з центрів зайнятості краще направити  на  пенсійне забезпечення. І, я думаю, Олег буде підтримувати це двома руками. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція "Батьківщина". Чорноволенко, прошу.

 

10:32:25

ЧОРНОВОЛЕНКО О.В.

Дякую. Володимир Васильович, я, перш за все, до вас звертаюся. Жалко, що Калетніка нема, бо це до нього  теж запит. Він,  я так розумію, у вас відповідає за формування порядку денного. От дивіться, от ваша президія мені нагадує молоду команду Черновецького. Я не розумію, чому ви дозволяєте собі порушувати  Регламент Верховної Ради, який прийнятий як закон.

Вчора ми з вами  розглянули  вісім законопроектів… сім законопроектів і всі їх відхилили. А, з'явився Калетнік! І всі їх відхилили. Сьогодні вони зранку стоять знову в порядку денному.

Хіба не для нас  написаний Регламент, прийнятий як закон, який говорить про те, що якщо на цій сесії ми  розглядали один раз, то другий раз восени. Ви ж обіцяли, у нас буде третя сесія. Буде? Чи буде референдум? І нас розпустять…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Продовжуйте.

 

ЧОРНОВОЛЕНКО О.В. Ну ні… Так це ж до вас запит. Ви ж відповідати зараз будете. Я прошу це як запит розраховувати.

Так от, дивіться, чого у нас поставлено сім питань, які не були ще вчора у порядку  денному і на тиждень не заплановані, а з вчорашнього дня провалені,  перенесені?  Це перше питання.

Друге питання. Наступне мало бути по вчорашньому порядку денному на середу  перше, друге питання – це по пенсійному законодавству,  а далі чотири законопроекти по організації влади у місті Києві.  Зараз вони відставлені на 15-19 місце,  тобто   ми їх сьогодні не розглянемо, бо сьогодні до другої години ми  просто не встигнемо це зробити.

Тому, я вважаю,  що ми повинні відмовитися від цього порядку денного і йти по тому  порядку денному, який нам розданий на тиждень. Почати зараз два законопроекти пенсійні, а потім по організації  у місті Києві. Я просив би не плутати це  з виборами у місті Києві, це організація  влади у місті Києві.

Тепер. Була  пропозиція Павловського. От він  правильно поставив пропозицію, бо постанову можна розглядати, хоч кожен день одну і ту саму, це Регламент  дозволяє. Закон   не можна розглядати. Тобто вибори  в Києві  мера можете поставити, якщо хочете, а от інші всі питання: по векселях і так далі, зміни до бюджету не можна робити – це  порушення  грубе закону.

Наступне питання. Шановні друзі, Володимире Васильовичу, чому ви не захищаєте депутатів?  Ви маєте  бути  для кожного з депутатів тією людиною, яка представляє  її інтереси. Зараз іде  в окружному адміністративному суді  абсолютно незаконне судилище  над депутатом Одарченко. Знаєте чого  вони суд над ним відкрили? Бо він подав  законопроект про розпуск адміністративного суду. І от саме із-за цього вони на нього подали. І ще. Тому що він активно  займався  питаннями  виборів мера Києва і Київради. От не проводяться вибори до Київради і мера Києва, і знімається людина з депутатів, яка …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте закінчити.

 

ЧОРНОВОЛЕНКО О.В. … абсолютно незаконно, бо його звинувачують, що він  член правління підприємства, яке не існує, що він  начебто там член  правління, хоча  він і не знав, що взагалі таке підприємство було. Тобто з величезними порушеннями  прийнято до розгляду  питання: без дати, коли  це було подано, його не повідомили про це, - тобто йдеться  абсолютно антизаконні дії у суді. Я вважаю, що  ми всі з вами  маємо висловити протест і ви, Володимире Васильовичу, перший.  Прошу  надати відповіді на  ці два мої запити.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Закінчуйте.

Що стосується відповідей. По Одаричу  Голови Верховної Ради  ніяких  заяв немає. А що стосується розгляду питання, то ми зараз підійдемо до цих питань, і я  надам можливість, всі свої думки скажуть, і ми  обговоримо це питання.

Фракція Компартії України, Михайленко, прошу.  І будемо закінчувати. (Шум у залі) Буде час, продовжимо.

 

10:37:05

МИХАЙЛЕНКО О.Д.

Михайленко Ольга Дмитрівна, фракція Комуністичної  партії України, Херсонщина. Шановні народні депутати,  шановні виборці! Хочу в черговий раз привернути увагу до проблеми, пов'язаної з неефективним використанням  земель сільськогосподарського і не сільськогосподарського призначення, на їх розбазарювання, на недоодержання  значних коштів та місцевих бюджетів, зокрема на Херсонщині. Як і  по всій Україні, тут  голови районних та обласної  держадміністрацій одноосібно  розпоряджаються  багатством українського народу – землею.  Сьогодні  це право передано чиновникам із Держземагенства.  І як завжди, обмежили при цьому місцеве самоврядування. 

У Чаплинському районі Херсонської області   24 тисячі гектарів  землі сільгоспризначення передано іноземній фірмі "Вишва ананда" в оренду на  49 років. Ця структура вже змінила не одного власника та керівника, заборгувала   за оренду землі 13,5 мільйонів гривень, у тому числі  більше 10 мільйонів гривень людям за земельні паї, велику суму заробітної плати працівникам підприємства, і це тільки по одному району. Дякую.

Така ж картина у Скадовському, Голопристанському, Цюрупінському, Каланчацькому та інших районах області.

Ще один приклад з земельного питання. Міський голова Генічеська Пінаєв Олександр Вікторович, вибачте, якого, до речі, не зрозуміло, з яких підстав, відсторонено від виконання обов'язків голови, захищає інтереси територіальної громади на одержання коштів від використання землі площею близько 2 гектарів у місті, у центрі міста. А товариство "Нова кооперація", зареєстроване в місті Єнакієве Донецької області, рейдерським шляхом захопило територію ринку, вже більше двох років ухиляється від плати за користування земельною ділянкою. Замість підтримки справедливих вимог міського голови, правоохоронці і голова Генічеської райдержадміністрації Намітулаєв розпочали переслідування посадовця, якого підтримує громада міста.

Така ж ситуація у Каланчаку. Голова райдержадміністрації Малишенко Галина Володимирівна закриває очі на те, що ринки, які знаходяться в центрі…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Дайте закінчити.

 

МИХАЙЛЕНКО О.Д. …не сплачують податків до бюджету вже багато років.

Ще один приклад. Голова Херсонської обласної адміністрації Костяк Микола Михайлович своїм розпорядженням від 20 квітня 2012 року надав дозвіл на розробку проектів землеустрою щодо відведення у власність земельних ділянок, розташованих на території Скадовської міської ради на березі Чорного моря в зеленій зоні відпочинку жителів міста, дитячого пляжу без погодження  зі Скадовською міською радою. Виконавча влада, правоохронці бездіють у наведенні порядку з цих питань, обмежуються відписками на депутатські запити. Тому вимагаю від уряду, правоохоронних структур вжити необхідних …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі. Дякую. Прошу. Відключіть мікрофон.

Час для виступів вичерпано. Два депутати попросили по хвилині для репліки. Прошу, Мірошниченко Ігор, "Свобода". Включіть мікрофон.

 

10:41:33

МІРОШНИЧЕНКО І.М.

Ігор Мірошниченко, фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода".

Я звертаюся до українців. Шановні українці, прихвостні кримінально-олігархічної системи, нащадки московсько-більшовицького окупаційного режиму, прикриваючись українськими прізвищами і священною ідеєю захисту прав людини, продовжують політику геноциду українського народу. Їхня головна мета – це наша мова. Це їхня головна мішень. Бо без мови немає держави, бо без мови немає народу. В ХХ столітті вони за вишиванки розстрілювали українців. В ХХ столітті за українську мову вони депортували людей в Сибір. Ми знаємо, як вони видавали Емські циркуляри, Емські укази, Валуєвські циркуляри. Ми знаємо низку документів, які забороняли і де легітимізували українську мову, саме за нашу мову вони ненавидять нас і сьогодні.

 І сьогодні деякі депутати звинувачують нас у фашизмі тому, що ми живемо на своїй землі і хочемо говорити рідною мовою.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Для репліки - народний депутат Ар'єв. І переходимо до розгляду питань.

 

10:42:50

АР’ЄВ В.І.

Володимир Ар'єр, місто Київ, корінний киянин. В цьому залі щось останнім часом дуже часто використовується листво "фашизм", звинуваченням інших людей у фашизмі. Але тих, хто найбільше кричить про фашизм, я раджу почитати визначення, що це таке фашизм, і знайти ознаки своєї партії в цьому явищі, ганебному явищі, і ознаки лідера вашого, які є фактично під ознакою лідера фашистської організації, підходить.

Чому сьогодні деякі севастопольські депутати доливають додатково масло у вогонь міжнаціональної ворожнечі? Це робиться спеціально для того, щоб відвернути увагу суспільства від жебрацького стану, від жахливої ситуації в економіці, від скасування демократичних свобод. Але обов'язок кожного депутата - захищати державну мову від приниження і від хамських нападок. Я я це буду робити, як і кожен…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, перелік питань, що пропонуються для обговорення і прийняття рішень сьогодні, у вас є. Тому переходимо до їх розгляду. Ще обговорювати нічого. Давайте почнемо працювати, і я надам слово.

Учора не набрали необхідної кількості голосів народних депутатів України. Дам слово. Пропозиції щодо включення до порядку денного сесії законопроектів (реєстраційні номери 2649, 2594, 2595, 2596, 2597, 2798 і 2799). Депутатські фракції та народні депутати звернулися з проханням повернутися до голосування про включення вище значених законопроектів до порядку денного сесії.

Тому я прошу від фракцій, прошу народних депутатів, 5 хвилин, записатися для обговорення. Прошу.

Народний депутат Борита. Прошу.

 

10:45:42

БОРИТА О.В.

Прошу передати слово Симоненку Петру Миколайовичу.

Прошу передати Симоненко.

 

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракция коммунистов. Уважаемые коллеги,  безусловно, задача сегодня Верховной Рады-  принять те законодательные акты, которые требуют наши избиратели. Фракция Компартии еще раз подтверждает свою принципиальную позицию о том, что надо отменить пенсионную реформу, отменить медицинскую реформу, принять все меры для того, чтобы своевременно людям выплачивалась заработная плата, а те, кто позволяют обворовывать рабочих должны нести персонально как экономическую, так и криминальную, то есть уголовную ответственность за нарушение Законов Украины и прав человека.

Я убежден, что  те требования, которые сегодня выносит фракция Компартии на рассмотрение парламента, они жизненны и их решение поможет, или принятие поможет людям защитить их права.

В отношении тех инициатив, которые высказали…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Фракція "Свобода", Головко, прошу.

 

10:46:59

ГОЛОВКО М.Й.

Прошу передати слово Олексію Кайді.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу, передати.

 

10:47:08

КАЙДА О.П.

Олексій Кайда, фракція всеукраїнського об'єднання "Свобода". Шановні колеги-депутати!   В решті-решт у нас є Закон України про Регламент, який чітко регламентує нашу роботу. Перш за все, якщо вчора не були, не отримали необхідної кількості голосів ті законопроекти, вони мають розглядатися не раніше, аніж через півроку. На сьогодні нам пхають знову ж таки лобістські закони, які будуть включати нові корупційні схеми.

Фракція Всеукраїнського об’єднання "Свобода" виступає за те, щоб ми продовжили роботу законопроекту, на якому завершили вчора  розгляд питань, закону 1026. Закони, які зараз мають розглядатися, - це є пенсійна реформа, це є соціальні закони, антикорупційні закони. Натомість нам намагаються втюхати знову корупційні закони, які будуть зупиняти нашу діяльність і приводити до блокування парламенту.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні народні депутати, ми  закони не розглядаємо зараз, ми розглядаємо для включення в порядок денний. Тому в Регламенті теж  читайте.

Фракція "УДАР Віталія Кличка" , Павленко. А коли підійдемо до законів, тоді  будемо розглядати закони. Прошу.

 

10:48:28

ПАВЛЕНКО Р.М.

Прошу передати слово Валентину Наливайченку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу Валентин Наливайченко народний депутат.

 

10:48:40

НАЛИВАЙЧЕНКО В.О.

Валентин Наливайченко,  фракція "УДАР Віталія Кличка". Шановні народні депутати України! Ми категорично заперечуємо, щоб парламент ламали через коліно - і знову лобістські, корупційні законопроекти з'являлись у порядку денному. Насамперед це стосується знову, попри нашу волю, законодавців, включення  законопроектів про  вексельні схеми, тобто розкрадання бюджету, включення законопроектів про  Міністерство так зване доходів та зборів. Тобто крадіжка від пенсіонерів 200 мільярдів гривень  з Пенсійного фонду до цього міністерства, яке є незаконним за своїм утворенням і має у своїй складовій спецназ. Тобто спеціальні підрозділи, які обдирають або збираються  обдирати український бізнес і  українських громадян.

Я вважаю, і підкреслюю, що це є корупційні намагання. Тому ми категорично заперечуємо включати знову …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція "Батьківщина", Кужель, народний депутат. Прошу.

 

10:49:41

КУЖЕЛЬ О.В.

Прошу передати слово депутату Сасу Сергію.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу.

 

10:49:48

САС С.В.

Володимире Васильовичу! Депутат Сас, "Батьківщина".

Володимире Васильовичу! Я просив би вас відкрити Регламент, статтю 25, і там є частина четверта, яка  говорить, що питання порядку  денного пленарного засідання  Верховної Ради розглядаються в тій послідовності, в якій вони включені до  порядку денного пленарного засідання. А частина п’ята говорить, що  питання порядку денного пленарного засідання, що залишилися нерозглянутими  на пленарному засіданні, розглядаються Верховною Радою першими на наступному пленарному засіданні.

Тому сьогодні ми повинні починати з пенсійної реформи, саме цей законопроект першим є, який був не розглянутий. (Оплески). Ніхто не заперечує, що  сьогодні можна включати до  порядку денного питання, які були вчора не підтримані, тому що  вони не розглядалися по суті, але їх можна розглядати тільки після того…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити  Сасу.

 

10:50:54

САС С.В. …але їх можна розглядати після того, як буде розглянутий весь порядок денний, який був не завершений на вчорашньому пленарному засіданні. Я прошу вас виконувати норму закону. Регламент – це закон, Володимир Васильович. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Верховна Рада може прийняти таке рішення. (Шум у залі)

Партія регіонів, Джига.

 

10:51:17

ДЖИГА М.В.

Доброго дня! Шановний Володимир Васильович, прошу передати слово народному депутату Михайлу Васильовичу Чечетову.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу!

 

10:51:28

ЧЕЧЕТОВ М.В.

Уважаемый Владимир Васильевич, уважаемые народные депутаты! Как приятно было видеть и нам на табло вчера 300 с лишним голосов за принимаемые нами законопроекты и левой, и правой частью зала, как было приятно вчера получать звонки от избирателей, которые тоже вчера были благодарны нам и с удовольствием увидели, с радостью, наконец,  увидели конструктивную работу парламента.

Да, возможно, то, что мы только вчера вошли в нормальный ритм, нам не удалось разобраться по отдельным законопроектам, которые нужно было включить в повестку дня как  законопроекты, которые обеспечивают жизнедеятельность страны. Это связано и с гуманитарной помощью, и ряд других законопроектов. (Шум у залі)

Сегодня стоят вопросы и по выборам в Киеве, и по пенсионной реформе. Поэтому давайте  мы согласно процедуре повестки дня рассмотрим включение в порядок дня… (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні народні депутати, всі… Ми обговорили питання, всі висказали думки, а тепер спокійно голосуванням визначимося. Верховна Рада визначиться.

Я ставлю на голосування пропозицію про повернення до голосування щодо включення до порядку денного сесії законопроектів, реєстраційні номери: 2649, 2594, 2595, 2596, 2797, 2798 і 2799. Прошу народних депутатів голосувати. Прошу.

 

10:53:32

За-209

(Шум у залі) Проти – 136, утрималось – 0, не  голосувало – 59. Рішення не прийнято. Це демократично, нормально, сідайте.

По фракціям, прошу. Партія регіонів – 167, "Батьківщина" –0, "УДАР Віталія Кличка" – 1, "Свобода" – 0, Компартія – 32, позафракційні – 9. Оце парламент, який працює демократично.

Переходимо до розділу першого читання. На розгляд вноситься... На розгляд вноситься проект Закону (реєстраційний номер 1026) про внесення змін до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" (щодо поліпшення умов виходу на пенсії). Як будемо розглядати?

Прошу, Володимир Михайлович. Прошу, Володимир Михайлович Литвин.

 

10:55:17

ЛИТВИН В.М.

Шановний Володимир Васильович, шановні колеги, прошу пристати на таку пропозицію, щоб ми розглядали одночасно три законопроекти за повною, очевидно, процедурою. Доповіді роблять автори законопроектів, від комітету виступає по трьох законопроектах представник комітету, в даному разі  голова комітету, потім проведемо обговорення і вийдемо на прийняття рішення, оскільки це одна і та ж тема, причому дуже актуальна. Прошу  підтримати таку пропозицію.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, Ганна Герман.

 

10:55:58

ГЕРМАН Г.М.

Є інша пропозиція, пане Голово: без обговорення проголосувати і  розглядати кожен окремо. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, фракція "УДАР". Розенко, прошу.

 

10:56:16

РОЗЕНКО П.В.

Павло Розенко, фракція "УДАР" Віталія Кличка".

При всій повазі до Володимира Михайловича, але ми не можемо підтримати  цю пропозицію, тому що ці три законопроекти дуже суттєво різняться між собою, особливо перші два і останній Володимира Михайловича. Тому ми наполягаємо на тому, щоби це питання  розглядалися по повній  процедурі кожне питання окремо. Мова йде про пенсійне реформування, ці законопроекти не є альтернативними, і вони мають голосуватися і прийматися окремо, тому що вони несуть  абсолютно різні норми, але стосовно одного закону. Тому є пропозиція розглянути їх по повній  процедурі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Турчинов, фракція "Батьківщина".

 

10:57:09

ТУРЧИНОВ О.В.

Шановний Голова Верховної Ради! Я хочу звернути вашу увагу, що зараз під час  голосування за ганебні закони знову Партія регіонів використовувала  голосування іншими картками. Ми робимо вам попередження. У зв'язку з тим, що це питання не пройшло, ми  зараз не піднімаємо питання щодо переголосування. Але ж ми просимо  повернутися уважно до виконання Конституції і законів щодо персонального голосування. Це перше.

Друге. Питання пенсійної реформи хвилює всіх наших виборів. Жодної людини в Україні нема ні серед молоді, ні серед людей старшого віку, які б не турбувалися своїм майбутнім – проблемою пенсійної реформи. Тому це питання принципової важливості. Ми наполягаємо, щоб його розглядали не так, як пропонує Партія     регіонів – оптом, а кожний закон по повній процедурі. Це принципово.

І ще одне питання. Я хочу звернути увагу виборів, що комуністи тут місяць розповідали, що  вони за жодний закон не будуть голосувати, поки не буде проголосована пенсійна реформа, а зараз голосували за векселі, за інші питання, які цікаві….

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Фракція "Свобода".

 

10:58:24

ЛЕОНОВ Е.В.

Едуард Леонов, фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода".

Шановні депутати, шановні українці! Ситуація критична у країні, пенсійна реформа довела до повного  зубожіння український народ, найбільш вразливі верстви населення  українського народу зараз потерпають, вони не отримують навіть  ті копійки, які держава обіцяла їм у якості   пенсійного забезпечення. Тому ми вважаємо, наша принципова позиція,  фракції Всеукраїнського об'єднання "Свобода", кожен  із законопроектів, які  стосуються скасування ганебних положень  пенсійної реформи мусить розглядатися по повній процедурі, окремо, і кожен народний депутат  повинен мати право виступити за своєю позицією і внести свої пропозиції щодо скасування  цієї ганебної, антинародної пенсійної реформи.

І тому  фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода"  буде в цілому підтримувати  всі законопроекти, які стосуються скасування пенсійної реформи.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Комуністична партія, Симоненко. Прошу.

 

10:59:29

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракция коммунистов. Уважаемые коллеги, я еще  раз хочу напомнить тем, которые занимаются словоблудием и  пытаются такой  технологией обманывать избирателей.  Напоминаю, что пенсионная реформа  была принята 248 голосами, и 40 голосов дали в поддержку пенсионной реформы  в ноябре 2011 года бютовцы и "Наша Украина, то есть вот эти как раз голоса  и позволили принять эту реформу.

 Во-вторых, мы четко заявили, что мы не будем  голосовать, пока не приступит Верховная Рада  к рассмотрению законопроектов по отмене пенсионной реформы, медицинской реформы и по возврату заработной платы.     К этому  процессу Верховная Рада   приступила, и наш проект рассматривался.  К сожалению, он набрал только 220 голосов. Провали  его кто? Как раз провалили бютовцы, свободовцы и "УДАР". Поэтому мы  сегодня еще раз заявляем,  вы не в блуд политический ударяйтесь, а занимайтесь организацией работы  по принятию тех законов, которые требуют избиратели.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Питання обговорили. Йдемо згідно з розкладом, обговорюємо кожний закон  і приймаємо рішення.

По скороченій процедурі пропозиція… Я ставлю на голосування, демократично визначимося. Хто  підтримує  скорочену процедуру при розгляді питання, прошу проголосувати.

 

11:01:23

За-166

Питання проект Закону (реєстраційний номер 1026) розглядається по скороченій процедурі. Прошу, доповідач – народний депутат України  Міщенко Сергій Григорович. Прошу.

 

11:01:47

МІЩЕНКО С.Г.

Сергій Міщенко, Київщина. На жаль,  по скороченій процедурі тільки у нас скоти народжуються. Оце у нас  народилася пенсійна реформа по скороченій процедурі, медична реформа і всі інші реформи.

На жаль, нам не вистачило  6 голосів за інший законопроект, який  ми  голосували  два тижні тому. Але я не претендую на авторство того, щоб мій законопроект  набрав більшість голосів. У нас є законопроект  Денісової, який теж заслуговує на увагу, який теж треба голосувати. Але зараз  в зв'язку  з тим, що у нас дуже мало часу пояснити тим, хто не  буде голосувати   за цей законопроект, що їм треба буде їхати в округи, їм треба  буде зустрічатися зі своїми близькими і родичами, сусідами і поясняти, а  чого  вони сьогодні, чому  вони  не голосували тоді, не набравши 6 голосів, і чому   сьогодні  вони не будуть голосувати. А я можу пояснити, чому?  А тому  що, на жаль,  коли ми отримали  так звану пенсійну реформу, ми перший раз  з протягнутою рукою звернулися  до  Міжнародного валютного фонду. До цього разу не зверталися.  А чому? А тому що, на жаль, знаєте, як професор Преображенський казав, що у нас розруха, видно, в головах. Тому що тільки ми прийняли пенсійну реформу, зразу отой славнозвісний тендер з'явився, який, яким Державне управління справами закупило малину по 672 гривні, коли закупило черешню по 400 гривень, коли "Мадам Кліко" закупило, шампанське, червону, красну ікру закупило, тобто на Державне управління справами є гроші, а на пенсійні реформи для того, щоб підвищувати…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу дати закінчити.

 

МІЩЕНКО С.Г. …цього немає. І тому я звертаюся до опозиції мобілізувати всіх зараз, щоб кожен проголосував за цей законопроект. Я прошу те ж саме опозицію, в районних газетах опублікувати на округах тих депутатів, які не проголосують сьогодні. Хай у них земля горить під ногами.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу співдоповідь голови Комітету у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів Валерія Михайловича Сушкевича.

 

11:04:32

СУШКЕВИЧ В.М.

Дякую, Володимир Васильович. Народний депутат Сушкевич, голова Комітету у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів.

Комітет розглянув поданий законопроект народного депутата Міщенка. І як вже було сказано, законопроектом пропонується внести зміни, якими ліквідувати ті негативні дискримінаційні норми пенсійної реформи, які були прийняті в 2011 році і які суттєво погіршують рівень пенсійного забезпечення громадян України.

Я хочу нагадати коротко, що законопроектом пропонується, перше, повернутися до віку виходу на пенсію, тобто 60 років для чоловіків, 55 – для жінок, мінімальний розмір пенсії за віком у розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, за наявності у чоловіків 25 років, у жінок – 20 років страхового стажу, право на мінімальний розмір пенсії.

Третє - те, що пропонується законопроектом, право на визначення пенсії по інвалідності у розмірі пенсії за віком, обчисленої відповідно до статей 27, 28 цього закону у непрацюючих інвалідів другої і третьої групи. І  також законопроектом пропонується: при визначенні  середньої заробітної плати для обчислення пенсії має застосовуватися заробіток середньої заробітної плати за один календарний рік, який передує року звернення за призначенням пенсії.

Шановні колеги, законопроект як і інші законопроекти в цій сфері звертає увагу на те, що необхідно повернутися до тих норм чинного законодавства, які забезпечили відповідні норми, які діяли до так званої пенсійної реформи. І з приводу яких до комітету звертається численна армія пенсіонерів. Я хочу нагадати, що пенсіонерів, ветеранів та інвалідів понад 14 мільйон, які звертаються на те, щоб ми все-таки подивися і усвідомили проблемність так званої пенсійної реформи.

Комітет, головне…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте закінчити.

 

11:06:47

СУШКЕВИЧ В.М.... Головне науково-експертне управління пропонуэ відправити законопроект на доопрацювання. Наш комітет, Комітет з права пенсіонерів, ветеранів та інвалідів рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу записатися на виступи від фракцій. Фракція "Батьківщина", Кириленко, В'ячеслав Кириленко. Прошу.

 

11:07:24

КИРИЛЕНКО В.А.

В'ячеслав Кириленко, фракція "Батьківщина", партія "За Україну!"

Шановні виборці, шановні колеги, отут колега Міщенко виступав, сказав, що мало часу для того, щоб пояснити ситуацію з пенсіями в країні.

Можливо, і так. А, можливо, і достатньо. Тому що вийти на вулицю, в кожного пенсіонера запитати, він вам скаже, що треба робити для того, щоб навести лад в пенсійному забезпеченні.

Значить, по-перше, ми всі ж знаємо, що півтора десятка законів, по яких призначають пенсію. Один закон для колгоспників, інженерів, ті, хто на заводах працював і ще 15 законів для тих, хто в силових структурах, депутати, міністри і так далі. Люди це ж  знають, і ми це знаємо тут. Оце перша несправедливість.

Тепер друге. У нас фонд оплати праці десь порядка 450 мільярдів гривень в країні офіційний. Але ж всі знають, що неофіційний фонд оплати праці такий же, а може більше, люди не сплачують нічого, тому що їм платять зарплату в конвертах. А чому? А тому що влада затиснула бізнес вже до ручки, всі знають, який побори, пишуть листи підприємці, бізнесмени, чиновник, силовик приходить і каже, дай на місяць це все на владу. Так хто ж буде платити зарплату офіційну? Платять в конвертах, в Пенсійний фонд нічого не йде. Тому оця реформа від Тигіпка, вона абсолютно недолуга, куца і одностороння. Ніде в світі нема реформи, яка починається і завершується просто із підвищення пенсійного віку для жінок, і збільшення мінімального трудового стажу для всіх. Це здирництво і грабунок.

Тому треба скасувати всі пенсійні закони спеціальні для номенклатури, а зробити для всієї країни один закон, скільки напрацював, скільки отримав зарплату, оце тобі порахували, твоя пенсія. І тоді не буде 82 мільярда дефіциту бюджету Пенсійного фонду, як зараз. Підтримаємо законопроект Міщенка. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу. Об'єднання "Свобода" Леонов. Прошу.

 

11:10:00

ЛЕОНОВ Е.В.

Шановні народні депутати, шановна українська громада! Всеукраїнське об'єднання "Свобода" послідовно виступає за скасування так званої пенсійної реформи. Чим насправді є ця так звана пенсійна реформа? Це просто намагання довести українців до того стану, щоб вони померли раніше, ніж вийдуть на пенсію. Щоб вони, віддавши всі свої сили і здоров'я цій державі, і не тільки цій державі, а й попередній державі-узурпатору, не змогли отримати належного відпочинку, не змогли хоча б в останні роки свого життя хоч трішечки приділити увагу своїм родинам, своїм онукам, своїм дітям.

Тому ми повинні звернути увагу на те, що пенсійна реформа, так звана, основним  знаряддям своєї дії зробила заощадження на українських жінках. Саме українські жінки стали основними донорами тих покращень уряду Януковича, Азарова, саме українські жінки дали так звану економію бюджету державного і Пенсійного фонду, близько півтора мільярда гривень  тільки за 2012 рік.

Якби Азаров і його команда відмовилася від своїх пільг, якби ви, шановні народні депутати, не займалися профанацією, а якби взялися зараз за реформування системи пільг, системи пенсійної і відмовилися від тих величезних преференцій, що з 1992 року тягнуться за Верховною Радою, за Кабінетом Міністрів  і за владними кабінетами, то не треба було б вам доводити жінок до зубожіння, то не треба було б вам чекати поки чоловіки помруть. Бо середній вік життя, середня тривалість життя чоловіка українського менша ніж вихід українського чоловіка на пенсію.

Так наші батьки помирають так і не дочекавшись тієї пенсії, тих мізерних копійок, які держава хоча б раніше їм раніше гарантувала. Тому ми вважаємо, що треба підтримати будь-який законопроект, який скасовує цю пенсійну реформу.

Фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода" за цей законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Фракція "УДАР" Віталія Кличка". Віталій Кличко, прошу, включыть трибуну.

 

11:12:24

КЛИЧКО В.В.

Шановні народні депутати!  Пенсійна реформа, пропоную згадати, до чого довела пенсійна реформа, яка була запропонована сьогоднішньою владою: до обмеження прав жінок, працівників, науковців, чорнобильців, військовослужбовців, працюючих пенсіонерів, інвалідів та інших. Можна стверджувати, що під каток цієї реформи потрапили 46 мільйонів українців.

Ось пройшло  тільки два роки. Що отримали наші співгромадяни від цієї реформи? Хочу нагадати тільки декілька цифр. У минулому році пенсії збільшились тільки на 10 гривень. Біля 3 мільйонів українців отримують пенсію менше тисячі гривен.

Середня пенсія по країні складає 1 тисячу 400 гривень. Тобто для звичайної людини пенсійна реформа принесла лише трати. В цій країні пенсії зростають суттєво тільки для колишніх чиновників. Держава не може бути задоволена пенсійною реформою, тому що утримання пенсійної системи не зменшились - вони збільшились на 20 мільярдів. Така реформа – загроза для наступних поколінь. І таку реформу нам потрібно скасувати, і цим рішенням ми дамо поштовх для проведення справжньої реформи, яка потрібна людям.

Україна повинна відмовитись від  політики дешевої робочої сили, тому що маленька заробітна плата сьогодні  - це маленька пенсія завтра.

Друге рішення, яке пропонує фракція "УДАР", – це знижена ставка  соціального внеску. Нами зареєстрований законопроект 1182. Цей крок дозволить вивести заробітну платню з тіні і створити нормальні умови для ведення бізнесу в країні.

Ми звертаємося до …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте закінчити.

 

КЛИЧКО В.В. … ми звертаємося до всіх народних депутатів підтримати цю  ініціативу і створити, не тільки скасувати  пенсійну реформу, а створити нормальні умови для нормального пенсійного забезпечення українців. Дякую. (Оплески) 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція Партії регіонів, Ярослав Сухий, народний депутат. Прошу.

 

11:15:02

СУХИЙ Я.М.

Шановні колеги! Загальновідомо, що прийняття законопроектів проблематики соціальної політики має виглядати, як  пошук  компромісів між викликами, вимогами, потребами суспільства, з одного боку, і фінансово-матеріальними можливостями влади їх реалізувати, з другого боку. Особливо неприпустимо в соціальній політиці внесення законопроектів з метою дошкулити опоненту або посмакувати соціальні негаразди  ринкових трансформацій. Але  правила такі української політики: опозиція вносить  ідеї, які влада не може   реалізувати. Потім  опозиція стає владою, влада стає опозицією - і ті самі  граблі, і по-новому, отака  наша демократія, і це прекрасно, і це здорово. Ми хворіємо цією ще дитячою хворобою, ми через це повинні пройти.

Отже, чи можемо ми підійти до прийняття цих трьох законопроектів? Перше, жоден з цих законопроектів не має фінансово-економічного обґрунтування, у відповідності до статті 91 і 94 Регламенту вони навіть розглядатися не можуть, але їх потрібно розглядати, аби цю тему хоча б обговорити.

Чи ми можемо підійти до зміни віку і стажу? До стажу безумовно. Я би підтримав законопроект Володимира Михайловича Литвина. Щодо віку, скажіть, будь ласка, ми можемо змінити вік? Можемо. Тоді потрібно збільшити податок на фонд оплати праці. Сьогодні хто має відношення до бізнесу – це 56 процентів. Німеччина має 30, 40 процентів Швеція, а вона забезпечує повний соціальний пакет. Робити цього більше не можна. Тоді зменшити видатки, заморозити пенсії, ніяких індексацій, і тим більше, ніякої прив'язки до прожиткового мінімуму. Тоді ми втрачаємо носія масового попиту, пенсіонера, ми втрачаємо купівельну спроможність, ми заморозимо внутрішній ринок.

Вихід був один: поступово, і цим шляхом пішла Європа, знаючи про демографічну катастрофу, поступово через півроку на 10 років збільшити вік. Це стосовно віку.

І ще одне: хто яким законом…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дайте закончить.

 

СУХИЙ Я.М. Це тема довга. Кого цікавить пенсійна система, я готовий поговорити, але ніяким законом, ніяким мітингом, ніякими криками, тим більше інсинуаціями про якийсь МВФ, ми не змінимо ту біду демографічну, коли кількість пенсіонерів наблизилася до працюючих, коли нікому у солідарній системі сплачувати внески. Ці три законопроекти, з них один може бути прийнятий за основу: законопроект Литвина. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Фракція комуністів, прошу, Симоненко.

 

11:17:51

СИМОНЕНКО П.М.

Шановні колеги, хочу вам нагадати, що пенсійна реформа приймалася на вимоги Міжнародного валютного фонду, знищуючи нашу політичну і економічну незалежність. І приймалася якраз за підтримки представників потужного бізнесу. Її треба відмінити, цього вимагає народ.

Другого квітня ми голосували з вами, 220 голосів набрали, вносила фракція Компартії проект закону, який не пройшов. Дванадцять голосів не додала, так звана, опозиція і провалила прийняття цього закону. І тим, хто сьогодні виступає, в тому числі і Віталію Володимировичу Кличко я б порекомендував голосувати. Бо попередній раз ви як раз не голосували. Але що треба сьогодні зробити, щоб покращити реально умови життя пенсіонерів? Зрозуміло, що це і  кількість робочих місць, і рівень заробітної плати, але головне полягає в іншому -  сьогодні для пенсіонерів потрібно як високий рівень, достатній рівень пенсії, так і державна політика щодо контролю за тарифами і за цінами. Без цієї політики ніколи життя пенсіонерів не буде тим...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Включить іще на хвилину.

 

СИМОНЕНКО П.М. Ніколи, ніколи життя пенсіонерів не покращене буде, поки держава не буде реально захищати життя наших громадян своєю державною політикою. Тому я всіх закликаю підтримати цей законопроект, бо він повністю повторює до крапки і до коми те, що ми з вами голосували з ініціативи  Компартії 2 квітня. Я пропоную підтримати і проголосувати. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу для репліки Віталій Кличко.

 

11:19:40

КЛИЧКО В.В.

Я хочу звернутися к Петру Симоненку, зараз звинувачував в тому, що Кличко не голосував за пенсійну реформу. Хочу звернути вашу увагу: вся фракція як один проголосувала минулий раз. Дійсно, я не встиг проголосувати, натиснути на кнопку, тому що повертався з процесу, з судового процесу против Луценка. Я вибачаюсь за це, але свою позицію і позицію фракції я  сьогодні висловив з трибуни. Дякую. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Обговорення закінчено, переходимо до прийняття рішення. Я прошу уваги! Сідайте на свої місця.

Ставлю на голосування проект Закону (реєстраційний номер 1026) про внесення змін до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" (щодо поліпшення умов виходу на пенсію) для прийняття за  основу. Прошу народних депутатів голосувати.

 

11:21:02

За-223,

Проти – 5, утрималося – 48, не голосували – 112. Рішення не прийнято.

По фракціях. Партія регіонів – 11, "Батьківщина" – 88, "УДАР" Віталія Кличка"– 35, об'єднання "Свобода"– 35, Компартія України – 32, позафракційні – 22.

Вноситься на розгляд проект Закону (реєстраційний номер 1073) про внесення змін до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" (щодо відновлення пенсійного віку для жінок, страхового стажу та порядку визначення пенсії).

Як будемо розглядати? За скороченою процедурою. Я прошу проголосувати народних депутатів.

 

11:22:27

За-143,

Проти – 149, утрималися – 1, не голосували – 107.

По фракціях. Партія регіонів – 137, "Батьківщина" – 3, "УДАР" Віталія Кличка"– 0, "Свобода"– 0, Компартія – 0, позафракційні – 3. 

Розглядаємо по повній процедурі обговорення. Прошу. доповідач – народний депутат України Денісова Людмила Леонтівна. Прошу.

 

11:23:01

ДЕНІСОВА Л.Л.

Шановний Голово! Шановні народні депутати! Влада, яка прийняла закон щодо реформування пенсійної системи,  ставила головною метою досягнення  збалансованості Пенсійного  фонду та підвищення пенсій пенсіонерам.

Що відбулося насправді? Розмір дефіциту бюджету Пенсійного фонду зріс. На 2013 рік  заплановано 21,8 мільярда гривень, що на 42 відсотка більше до плану  2012 року.  72 відсотка пенсіонерів  отримають пенсію  в розмірі до 1,5 тисячі гривень. За рік впровадження влада  вкралау людей 2,6 мільярда гривень. Ось такий ефект ми отримали.

Кого торкнулася  так звана пенсійна реформа. У першу чергу, це громадяни України, котрим на сьогодні   виповнилося 55-60 років. Це ті громадяни, які народилися у Радянському Союзі, працювали в ньому, але після його розпаду вимушені були  залишити свою роботу  у виробничій сфері та розпочали заробляти собі на хліб  торгівлею, працюючи так званими челноками, або  зовсім поїхали на заробітки в інші держави.

У них є 10 років страхового  стажу в Радянському Союзі та 10 років стажу у період становлення економіки України, ще 10 чи 15  років  за новими правилами їм вимушено не вистачає і вони не можуть отримати сьогодні  навіть мінімальну пенсію.

Ще це торкнула і тих, хто має  необхідний страховий стаж, але не може його підтвердити  через ускладнення процедури. На сьогодні вони  мають надати первинні документи про розмір  заробітної плати. Проте більшість радянських підприємств та заводів   було ліквідовано, а в архіви такі документи на було передано. При цьому можливість врахувати  такий період  буде лише до  1 січня 2016 року. Для тих, хто має  страховий стаж понад 30 років, влада  придумала  інше покращання і відібрала у них підвищення до пенсії за понаднормові 10 років, на сьогодні  це 90 гривень  щомісяця.

Ще одне. Змінено формулу, по  якій розраховується пенсія. Завдяки  тому, що показник середньої  заробітної плати приймається не за попередній рік, а за попередні три роки, і кожний пенсіонер недоотримує, вдумайтесь,  200 або 300 гривень щомісяця.

Що стосується жінок. Жінкам було збільшено  пенсійний вік. Лише  у 2012 році  160 тисяч жінок змушені були пізніше вийти на пенсію, через що іх дохід  щомісяця зменшився майже  на 1000 гривень. Забравши пенсії у людей, влада зменшила їх дохід та  погіршила рівень життя. Громадяни змушені  звертатися за  отриманням субсидій. На 8 відсотків або майже на мільярд гривень зросла заборгованість українців по оплаті  житлово-комунальних послуг. Не маючи  необхідного трудового  стажу для отримання пенсій, люди пішли до центрів  зайнятості. Рівень безробіття,  тільки за офіційними даними, зріс на 5 відсотків.

За даними  соціологічного дослідження: 60 відсотків з опитуваних людей бояться на сьогоднішній день  невиплати  заробітної плати та пенсій,  59 – втрати роботи, 54 – стрімкого  зростання цін, а кожний п'ятий – голоду. Ось до чого  призвела політика держави. Тому ми хочемо повернути людям ці гарантії, при яких вони йшли працювати та які надавали їм можливість  вийти на пенсію.  Ми наполягаємо на тому, що неможливо змінювати правила  для  тих, хто практично  завершив свою трудову діяльність і в силу різних   обставин не може знайти роботу, щоб отримати необхідний страховий стаж.

Ми усвідомлюємо, що пенсійна реформа потрібна державі і ми готові працювати разом, щоб провести цю реформу, яка принесе користь Україні та її громадянам. І фракція "Батьківщина" підтримає кожний законопроект, який стосується скасування пенсійної реформи, яку… так тільки називається.

Ми сподіваємося, що всі фракції одноголосно підтримають свого виборця – громадян України та Україну. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Є питання до доповідача? Прошу записатися. 5 хвилин. Томенко, прошу, питання.

 

11:29:02

ТОМЕНКО М.В.

Людмила Леонтіївна, от сьогодні багато дискусій про таке серйозне слово як політична відповідальність, оскільки йдеться про те, хто несе відповідальність за антинародну, я би сказав нелюдську, пенсійну реформу. От як ви вважаєте, що, якщо попередня парламентська більшість, яка була утворена, під камери підписані угоди між Партією регіонів, Комуністичною партією і Народною Партією, після того як пенсійна реформа була проголосована, наскільки я поінформований, жодна партія не вийшла з цієї парламентської більшості і далі працювала. То в мене питання, на вашу думку, які політичні сили несуть персональну відповідальність і партійну за антинародну пенсійну реформу, яка була проголосована в попередньому скликанні?

 

ДЕНІСОВА Л.Л. Ви знаєте, незалежно, хто голосував, не голосував за цю пенсійну реформу, цю відповідальність несе ця провладна більшість, яка була створена в минулому скликанні. І коли під покровом ночі 62 народних депутати, які були присутні в залі за 226 голосів, продали народ України, продали пенсіонерів, які зараз пенсіонери, які в майбутньому будуть пенсіонерами. Тому я вважаю, що відповідальність несуть як Партія регіонів, так і комуністи в цілому. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Компартія України. Народний депутат Буховець. Симоненко, прошу.

 

11:30:39

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракція комуністів. В мене запитання наступне. Поясніть, будь ласка, ваші заяви відносно необхідності прийняття цього закону і дії конкретні, які передували прийняттю закону, мається на увазі пенсійна реформа.

Я вас інформую, що зі зверненням чи з вимогами до Міжнародного валютного фонду підвищити пенсійний вік для жінок до 60 років і для чоловік до 65 підписали від імені України Ющенко, Тимошенко, Яценюк і два міністра. То ви поясніть мені, будь ласка, як же можна сьогодні погодитися з вашою щирістю у  ваших зверненнях, що ви збираєтесь голосувати, коли ви все зробили для того, щоб ця ганебна пенсійна реформа на вимоги Міжнародного валютного фонду була прийнята у Верховній Раді в листопаді в 2011 року, і до речі, тоді і міністром ще ви були.

Тому я і хотів би сьогодні привернути увагу всіх громадян України, хто справді веде боротьбу за ваші права. А хто тільки базікає про ці права.

 

ДЕНІСОВА Л.Л.  При всій повазі до вас, пан Симоненко, ви розумієте, що я в листопаді 2011 року міністром вже не була. Я звільнила цю посаду в березні 2010 року. І з усією відповідальністю хочу сказати про те, що, дійсно, Міжнародний валютний фонд наполягав на тому, щоб підвищення віку для жінок і для чоловіків відбулося. Але жодного листа ні Тимошенко, ні я, ні будь-який посадовець за цей період, коли Тимошенко була Прем'єр-міністром, а на мій погляд, вона кращий Прем'єр-міністр за ці роки незалежної України була, не підписано. Дякую.

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ.  Фракція "УДАР Віталія Кличка", Розенко. Прошу.

 

11:32:36

РОЗЕНКО П.В.

Павло Розенко, фракція "УДАР Віталія Кличка".

Ну, напевно і до вас, Людмила Леонтіївна, як до колишнього міністра і до Володимира Васильовича. От ми сьогодні розглядаємо архіважливо для всієї держави питання – питання пенсійної реформи. Зверніть увагу на ложу уряду. Немає жодного міністра. Де міністр соціальної політики? Чим вона займається? Сьогодні Верховна Рада України розглядає базове для всіх українців питання: питання пенсійної реформи. Чому немає жодного представника уряду?

Людмила Леонтіївна, от ви, як колишній міністр, прокоментуйте, будь ласка, цей факт. А, зі свого боку, однозначно "УДАР" як фракція в цілому підтримує ваш законопроект щодо скасування цієї антинародної пенсійної реформи.

 

ДЕНІСОВА Л.Л. Дякую, Павло Валерійович, за підтримку. Ви знаєте, коли я була міністром праці та соціальної політики, а ви були першим заступником моїм, ми завжди були в ложі уряду, коли розглядались будь-які соціальні питання. А на сьогодні це найважливіше питання, яке стосується всіх громадян України, не тільки тих, хто зараз вже є пенсіонерами і хто завтра буде пенсіонерами. Тому я вважаю, це просто неповага до громадян України і до України як держави в цілому. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сідайте. Дякую.

У нас буде можливість у п'ятницю запитати у керівника міністерства і задати ті питання, які ви хочете.

Слово для співдоповіді надається голові Комітету у справах пенсіонерів, ветеранів і інвалідів Сушкевичу Валерію Михайловичу. Прошу включити мікрофон.

 

11:34:31

СУШКЕВИЧ В.М.

Дякую, Володимир Васильович. Шановні колеги, шановні народні депутати, сьогодні ми розглядаємо ще один законопроект, поданий від представника фракції "Блоку Юлії Тимошенко" щодо скасування пенсійної реформи.

Хотів би сказати, що з усіх законопроектів, які подавалися з цього приводу до нашого комітету, це найбільш системний і такий глобальний, з точки зору скасування, абсолютно всіх, положень так званої пенсійної реформи. Зокрема, комітет констатує, що законопроектом пропонується повернутися до віку виходу на пенсію, скасувавши підвищення пенсійного віку для наших жінок і не розглядати їх, як ресурс наповнення пенсійного фонду жінок, яких відправляють пізніше на пенсію.

Друга позиція. Мінімальний розмір пенсій за віком за наявності у чоловіків 25 років, а у жінок 20 років страхового стажу, - це також повернення до тих норм чинного законодавства, які були.

Третє. Це торкається інвалідів України: права встановлення пенсії по інвалідності. Знову ж, в тих нормах, які були до скасування… до того, як була прийнята так звана пенсійна реформа. Хочу сказати, що суттєвим пунктом цього законопроекту, як уже зазначала доповідач, є врахування при призначенні пенсій заробітної плати, доходу за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу підряд до 1 липня 2000 року, без обмеження будь-яким терміном. Це суттєвий чинник повернення до тих положень пенсійного законодавства, які передбачали відповідний рівень пенсійного забезпечення наших пенсіонерів.

Також наступним моментом, який констатував наш комітет і який є в законопроекті, - це визначення середньої заробітної  плати в законопроекті для обчислення пенсій здійснюється із застосуванням середньої заробітної плати за один календарний рік, який передує року звернення за призначенням пенсії. Це також норма, яка реально повертає нас до того законодавства, яке було до так званої пенсійної реформи.

Наступним положенням є підвищення розміру пенсій пенсіонерам в разі збільшення розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, визначено законом незалежно від факту роботи або здійснення діяльності, пов’язані з отриманням доходу.

Ви розумієте, який дискримінаційний характер сьогодні носять нинішні норми після реформування, тому суттєвим чинником цього законопроекту є саме ця норма: по підвищенню розміру пенсій пенсіонерам.

І наступною, останньою позицією, яка повертає нас до тих норм чинного законодавства, які були до реформування, - це проведення перерахунку пенсій з врахуванням страхового стажу та заробітної плати після призначення пенсії і застосування показника середньої заробітної плати за календарний рік, який передує року перерахунку пенсій. При цьому з періоду, за який вираховується заробітна плата, період після призначення  пенсії не підлягає включенню. Це суттєвий чинник, який забезпечує підтримку наших пенсіонерів.

Шановні колеги, я хочу наголосити  на тому, що комітет практично дуже позитивно поставився до цієї законодавчої ініціативи представників фракції Блоку Юлії Тимошенко і підтримав прийняти за основу цей законопроект.

Хотів би сказати, що позиція Комітету у справах пенсіонерів, ветеранів, інвалідів така, що не може бути сьогодні будь-яких законодавчих норм, які б запроваджувались пенсійною реформою без комплексу заходів, які забезпечують нейтральні позиції по відношенню до самого  пенсіонера.

Колеги, неповних два роки, які прийшли після прийняття Закону з пенсійної реформи, свідчать про те, що реформа була проведена за рахунок  пенсіонерів. І повністю, на жаль, на нашу думку, влаштовує уряд, тому що сьогодні зовнішні чинники, які могли б забезпечити наповнення Пенсійного фонду і забезпечити ресурси Пенсійного фонду для забезпечення наших пенсіонерів, залишаються невирішені, без змін. Це і тінізація заробітної плати, безробіття, вимушений виїзд наших громадян за кордон і інше. Практично жодні із ресурсних пропозицій Комітету Верховної Ради у справах пенсіонерів, ветеранів, інвалідів…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте закінчити.

 

11:39:42

СУШКЕВИЧ В.М.  … жодні із ресурсних пропозицій  нашого комітету, які б могли наповнити Пенсійний фонд, і не чіпати ті норми пенсійного законодавства, які працювали на пенсіонерів, не були використані сьогодні урядом.

Фактично наступила, на нашу думку, стагнація в тому, що  торкається положень пенсійної реформи, і нею фактично  сьогодні ніхто не займається.

Дякую за увагу. Прошу підтримати цей законопроект у голосуванні за основу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Є питання до  Валерія Михайловича?

Прошу записатися, три хвилин на питання.

Прошу, Королюк, фракція "Батьківщина".

 

11:40:28

КОРОЛЮК В.А.

Прошу передати слово Чорноволенку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу Чорноволенка.

 

11:40:35

ЧОРНОВОЛЕНКО О.В.

Дякую. Шановний пане голово комітету! От дивіться, питання до вас. Дійсно, це ганебно, те, що ми підвищили жінкам вік пенсійний. Якщо пам'ятаєте, мої поправки, було десь біля 500, цілу ніч розглядали це питання, якщо ви тоді пам'ятаєте, у той ганебний рік, коли ми приймали це. Але не менш… (Шум у залі) Але… Приймала Верховна Рада. Приймала Верховна Рада, у якій більшість була у "Регіонів". Це, правда, у минулому скликанні.

Так от, я хотів би вас спитати. Дивіться, там є ще друга частина цього законопроекту – це накопичувальна пенсія, вона теж не менш ганебна, чим оця частина. І вона  якраз наступається на майбутні покоління і може створити величезні трастові проблеми.

І друге питання – питання чоловіків, яким по деяким категоріям  держслужбовців…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу, відповідь.

 

11:41:40

СУШКЕВИЧ В.М.

Я хотів би сказати, що практично під час опрацювання законопроекту так званої пенсійної реформи наш комітет звертався з численними пропозиціями народних депутатів і опрацьовані в нашому комітеті, з пропозиціями, які були альтернативними підвищенню пенсійного віку, збільшення стажу для призначення пенсій і так далі. Тобто тих дискримінаційних і, я б сказав би, таких екстремальних норм по відношенню до і пенсіонера, і тих, хто планує вихід на пенсію, нормами, які були  ресурсні. Але урядом і тоді, і нажаль, зараз не було зроблено навіть перших  якихось кроків для вирішення цих проблем.

І я ще раз повторюю, складається таке враження, що після жовтня 2011 року наступила повна стагнація, і подальші кроки виходу із ситуації щодо пенсійного дефіциту, дефіциту Пенсійного фонду, практично, не опрацьовується ні урядом, і навіть не дається змога опрацьовувати це питання експертним середовищем…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу, народний депутат Міщенко.

 

11:42:55

МІЩЕНКО С.Г.

Дякую. Шановний Володимир Васильович, питання до вас, якщо можливо. Зараз ми голосували для скасування жінкам 55 річного віку виходу на пенсію, не хватило три голоси. Тому в мене до вас питання: в першу чергу тих депутатів оголосіть, які відсутні на засіданні по поважним причинам, тобто які знаходяться в відрядженні і які знаходяться в лікарні. В першу чергу мене цікавить від "Батьківщини" і від "УДАР". Тому що три голоси не хватило, але сім голосів, сім депутатів від "Батьківщини" не проголосувало і сім депутатів від "УДАР" не проголосувало. 14 голосів.

Тому... мені кажуть, що один із депутатів – Гурвіц - є в лікарні, тому  зараз ....... тут питань немає. Я бачив, що Володимир Олександрович Яворівський подав заяву про те, щоб його врахували голос. Уже 224 голоси. А тому....

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Перед голосуванням я надам таку інофрмацію, з цього питання. Дайте закінчити.

 

11:44:12

МІЩЕНКО С.Г. Дай Бог, щоб зараз ми Денісову 226, за її законопроект, набрали. Тому я звертаюсь знову до лідера опозиційних сил, в першу чергу до "УДАР" і до "Батьківщини". Якщо ви не можете мобілізувати своїх депутатів, то тоді вам не місце, щоб керувати такими фракціями.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Час вичерпано для питань. Я прошу від фракцій народних депутатів записатися на виступ, від фракцій.

Ванзуряк, народний депутат, прошу.

 

11:45:01

ВАНЗУРЯК Р.С.

Передаю Розенко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Розенко, прошу.

 

11:45:17

РОЗЕНКО П.В.

Шановні народні депутати! Павло Розенко, фракція "УДАР Віталія Кличка".

Однозначно, що наша фракція в повному складі підтримує пропозиції щодо скасування пенсійної реформи. Більше того, нам, знову таки, підтримуючи виступ Віталія Кличка, хочу сказати: нам більше цікаво,  щоби скасування цієї пенсійної реформи стало стартом нової пенсійної реформи, нових пенсійних змін. От  насправді що  сьогодні  турбує наше суспільство і наших пенсіонерів.

Перше. Це  дві різні пенсійні системи. Одна пенсійна система, яка полягає в тому, що для звичайних людей пенсія розраховується приблизно із розміру 45 відсотків заробітної плати. Це вчителі, лікарі, працівники соціальної сфери, культури тощо.

Але є у нас і інша категорія громадян,  для яких пенсія розраховується у розмірі 80-90 відсотків заробітних плат. Це пенсії чиновникам бюрократичному апарату.  Від цих двох систем пенсійного забезпечення нам потрібно відходити.

Саме тому народні депутати від фракції "УДАР" зареєстрували проект Закону України про єдині принципи перерахунку і  нарахування пенсій в Україні. Коли, в першу чергу, Президент України, Кабінет Міністрів, члени Кабінету Міністрів, народні депутати і чиновники всіх рівнів будуть переведені на загальнодержавну єдину систему загальнообов'язкового державного  пенсійного страхування.  

Друге питання. Безумовно, що нас всіх турбує, це страшенний дефіцит бюджету  Пенсійного фонду і питання, а де ж взяти кошти на подолання цього дефіциту бюджету. Перше питання – це, безумовно, мізерність заробітних плат. 

От сьогодні  один представник Партії  регіонів розповідав нам про те, як добре живеться у нас на селі. А я от хочу питання задати. А він знає, скільки сьогодні заробітна плата селян складає? Так от скажу. Сьогодні  середня заробітна плата в агропромисловому комплексі складає 1300 гривень. Після сплати всіх внесків люди отримують на руки тисячу гривень.

Скажіть, будь ласка,  після виходу на пенсію яка  у нього буде пенсія?  500 гривень, не більше. От вам політика  дешевої робочої сили. Тому без перегляду цього питання, без підвищення заробітних плат неможливі високі пенсії в Україні.

І останнє питання. Справді, тіньовий ринок заробітних плат нараховує приблизно  150 мільярдів гривень. Це означає, що  бізнесом займатися  в Україні сьогодні неможливо. Тому "УДАР" вніс законопроект щодо зменшення  ставки єдиного соціального внеску для малого і середнього бізнесу – це крок до легалізації  заробітних  плат, це крок до  підвищення пенсій в Україні.

Ми звертаємось до народних  депутатів…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте закінчити.

 

РОЗЕНКО П.В. Ми звертаємось до народних депутатів України підтримати пропозицію фракції "УДАР" щодо єдиних принципів нарахування пенсій і щодо зменшення ставки єдиного  соціального внеску, і скасування сьогодні пенсійної реформи. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція "Батьківщина", народний депутат Сенченко. Народний депутат Яценюк.

 

11:49:05

ЯЦЕНЮК А.П.

Шановний пане головуючий! В опозиції  є  п'ять  пунктів пенсійних змін  від опозиції.

Перше. Скасування пенсійної реформи, яка була внесена урядом Азарова-Януковича. Ми вважаємо, що підвищення пенсійного віку  у країні, де  люди не доживають до пенсії,  несправедливо і неправильно. Ми повинні повернути пенсійний вік.

Друге. Відновлення   справедливості у нарахуванні пенсій. Ми вважаємо, що чи-то Президент, чи-то  Прем'єр-міністр, чи-то людина, яка працює у школі чи у лікарні, повинна  мати один  підхід до нарахування пенсії. І тому Прем'єр-міністр Азаров повинен спробувати прожити     на пенсію у 894 гривні, яку він і встановив. (Оплески)

 Третє. Ми вважаємо,  що нам негайно  треба вирішити питання по осучасненню пенсій.  Нагадаю вам, ціни на продукти харчування зростають,  на комуналку зростають, тарифи ростуть,  а осучаснення пенсій не вирішено.

Нами, як "Батьківщиною", було внесена відповідна правка, яка   передбачала перерахунок пенсій і збільшення їх для 10 мільйонів українських громадян на 334 гривні, це повинно було відбутися ще 2 роки тому. Зараз уряд України не доплачує кожному українському пенсіонеру цифру у розмірі 650 гривень. І ми вимагаємо,  щоб український уряд повернув українським пенсіонерам  ці кошти.

Наступне. Щодо  введення  конкретної системи   по скороченню  витрат. Шановні колеги,  кажуть про те, що начебто у державному бюджеті не вистачає коштів на відновлення  балансу Пенсійного фонду. Уряд бреше.  Утримання Президента Януковича  на один день вартує 1 мільйон 296 тисяч гривень. Це рівноцінно пенсії для півтори тисячі українських пенсіонерів. Тому, якщо не платити один день утримання Віктора Януковича, то півтори тисячі українських пенсіонерів на місяць можуть отримати відповідно додаткову доплату.

Ми вважаємо, що в Україні повинні бути скорочені витрати на  Президента, на уряд, на Верховну Раду України, які за три роки   президенства Віктора Януковича збільшились на 35 мільярдів гривень. Ці кошти треба відправити до Пенсійного фонду, і ми зможемо  платити українським пенсіонерам гідну пенсію.

І наостанок. Уряд України  взагалі-то повинен знати, що проблема Пенсійного фонду не вирішується через підняття  пенсійного віку. А Пенсійний фонд  - це робочі місця і гідна заробітна платня. Ми вимагаємо і вимагали від цього уряду:  програму дій уряду, яка би створювала робочі місця для українців, платила гідну заробітну платню. І  тому українці, які гідно заробляють, можуть так само утримувати українських  пенсіонерів, які повинні мати гідну пенсію.

Ми звертаємося до  Партії регіонів проголосувати за наш закон  і виправити ту ганебну помилку, яку вони…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити.

 

ЯЦЕНЮК А.П. І спробувати  виправити той  злочин проти українських пенсіонерів, який вони вчинили і внесли до парламенту. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Партія  регіонів, народний депутат Стоян.

 

11:52:34

СТОЯН О.М.

Шановні колеги,  безумовно, люба  реформа потребує корекції, тим більше така реформа як пенсійна реформа. Я хочу сказати,  те що внесли  колеги, зокрема Денісова, є позитивні моменти. Там у чому позитивний момент? Позитивний момент  у тому, що, дійсно, люди, які виходять  на пенсію після 50 років,  вони не можуть набрати  необхідний  страховий стаж. Але, шановні колеги,  я хочу пригадати вам, чому політична сила, яка була при  владі, а вони тут присутні, за участю Тимошенко не пішли на пенсійну реформу? Тому що тоді вони тримали мінімальну пенсію 498 - дзеркально сьогоднішній 984, тому що вони тоді розуміли, тому що 2 роки вони тоді заморозили виплати вчителям і лікарям, розуміючи, що треба дотувати Пенсійний фонд.

Що зараз пропонують? Відмінити пенсійну реформу. Я хочу, щоб знали всі українці і всі наші пенсіонери. Шановні пенсіонери України, відміна пенсійної реформи – катастрофа для вас для всіх. Пояснюю, чому. Поясню, чому. Якщо буде відмінена пенсійна реформа, це означає, що треба перекинути із бюджету як мінімум на цей рік 7 мільярдів гривень. Це означає, що уряд, який в 2011-у… (Шум у залі)

Я говорю українською мовою, тому добавте мені час за те, що мені заважають виступати. Добавте. Ви не хочете правду почути? Я спеціаліст в цій справі, на відміну вас, демагогів, бовтунів, політиків. Так-от, я хочу сказати, це означає, що треба перекинути з, дати дотацію з бюджету в Пенсійний фонд, роздати дотацію. Уряд не зможе, як це він робив 5 раз в 2011-у, в 2012 році добавляти до пенсій. Це означає, що ми не зможемо осучаснити пенсії всіх тих пенсіонерів, які вийшли до 2008 року, а зараз є осучаснення. Перекидання із бюджету в Пенсійний фонд означає, що ми не зможемо зробити те, що зараз зробив уряд.

А що зробив уряд? Починаючи з січня буде доплачувати всім працівникам бюджетної сфери 159 гривень. Таким чином ті, хто пропонують відмінити пенсійну реформу, хочуть зробити наступне, щоб держава не платила пенсії, щоб пенсії були маленькі. Це провокація перед виборами, президентськими виборами.

Що стосується тих, хто зараз виходить на пенсію. Шановні колеги, реформа розрахована на 10 років. Більше того, ті, хто вийде через 60 років, жінки, будуть мати коефіцієнт заміщення 70 відсотків середньої заробітної плати. Я  би запропонував такий механізм, який каже Денісова Людмила: давайте зробимо так: вихід на пенсію за бажанням. Хочеш іти в 55 років, жінка, не можеш працювати, будь ласка, іди на пенсію, але завтра виходь на пенсію. Хочеш далі…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити.

 

СТОЯН О.М. Хочеш далі працювати – працюй до 60 років. Але тобі дадуть 10 окладів і ти будеш получати 70 відсотків пенсії. На це підуть наші пенсіонери.

Те, що ви зараз робите, – це провокація. Партія регіонів за цю провокацію голосувати не буде. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція Компартія України. Цибенко.

 

11:56:10

ЦИБЕНКО П.С.

Фракція комуністів, Петро Цибенко. Шановні колеги, я хотів би розпочати свій виступ з аналізу голосування попереднього з цього питання. Розуміючи, що це питання життя і смерті мільйонів наших громадян, фракція Компартії України мобілізувала всіх людей. Всі 32 особи на місці і всі як один проголосували за скасування пенсійної реформи.

А тепер деякі колеги, як вони себе вели. Фракція "Свобода" – однієї особи немає. Фракція блоку Кличка – 7 осіб, фракція "Батьківщина" – 10, і в тому числі 3 не проголосували ті, які були в залі.

І ще одне. Отут полум'яно виступав пан Яценюк, то я хочу сказати, що говорив він дуже добре. Але він один із підписантів того звернення до Міжнародного валютного фонду, будучи Головою Верховної Ради, без згоди Верховної Ради підписав це звернення.

А тепер щодо змісту свого виступу. Сьогодні постійно фігурує словосполучення "пенсійна реформа". Давайте не займатися словоблуддям. Ніякої реформи в тому немає. Бо реформа – це те, що направлено на покращання життя людей. Це пенсійний геноцид, а якщо хочете – пенсійний Чорнобиль.

Що було обіцяно, коли приймався цей закон? Суттєве підвищення трудової пенсії. Приведення трудової пенсії у повну відповідність із трудовим страховим стажем, скорочення дефіциту Пенсійного фонду. А взагалі-то було обіцяно рай на землі.

А тепер подивимося, чим обернувся  цей рай? Суттєве підвищення пенсійного забезпечення  не відбулося, це абсолютно очевидно. Сьогодні, знаєте, влада пишається середньою пенсією у 1 тисячу 400 гривень. Але, колеги, ми з вами знаємо, як середня пенсія обчислюється. Один можновладець або депутат отримує 10 тисяч, а десять жебраків отримують менше тисячі, а в середньому 1 тисяча 400. Але кожен четвертий громадянин України сьогодні отримує жебрацьку виплату менше  тисячі гривень.

Що стосується приведення у відповідність з пенсійним стажем? Цього не відбулося і це абсолютно очевидно, так само, як ми можемо сьогодні говорити про те, що сьогодні сотні тисяч молодих людей не отримали перше робоче місце саме тому, що люди своєчасно не вийшли на пенсії, а значить позбавили можливості своєчасно отримати перше робоче місце.

Отже, шановні колеги, фракція Компартії України, будучи абсолютно послідовною у своїй діяльності, підтримає цей законопроект і закликає опозицію мобілізуватися, і проголосувати за скасування пенсійної реформи. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Об'єднання "Свобода". Хто виступає: Швайка чи Мирний? Руки тягнуть. Хто? Швайка, прошу.

 

11:59:21

ШВАЙКА І.О.

Прошу надати слово Михальчишину.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Михальчишин, прошу, народний депутат.

 

11:59:37

МИХАЛЬЧИШИН Ю.А.

Шановний Володимир Васильович, шановні колеги депутати, фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода" є принципом прихильником скасування нинішньої антинародної, антисоціальної, антиукраїнської пенсійної системи. Дуже прикро, що тут, в ложі уряду і серед виступаючих ми не побачили її головного ідеолога, головного фронтмена, головного адвоката пана Сергія Тигіпка. Вустами своїх теперішніх відповідальних маніпуляторів за соціальну політику пані Наталії Королевської, теперішній режим визнав прощальність реформи. Наталія Королевська, до речі,  зізналася, що дефіцит пенсійного фонду, основна мета, яка ставилася при її прийнятті, лише зріс за минулий рік і діра в бюджеті розширюється.

На нашу думку, законопроект Людмили Денісової покликаний відновити соціальну справедливість, і тому ми його неодмінно підтримаємо.

До речі, хотів би виправити попереднього виступаючого: єдиний відсутній в залі депутат-свободівець в той самий час сидів працював на засіданні Кабінету Міністрів, де таємно, в закритому режимі дерибанять мільярди бюджетних коштів, яких так бракує, виявляється, українським прокурорам, суддям, чиновникам, митникам і податківцям, але тих самих копійок зазвичай бракує для українського пенсіонера вчителя, лікаря, чи інженера.

Про те, на превеликий жаль, у законопроекті пані Денісової не передбачені механізми компенсації тим пенсіонерам, які вже постраждали внаслідок цього соціального голодомору. Адже, коли піднімали пенсійний вік для жінок на п’ять років, чомусь ніхто не замислився, а де взяти для них сотні тисяч робочих місць. Сьогодні в Україні на одне робоче місце претендує п’ять українців чоловіків, а скільки жінок внаслідок соціальної дискримінації не отримують роботу, про це ви чомусь не згадали і не подумали.

Також треба згадати про працюючих пенсіонерів. Із 14-мільйонної армії українських пенсіонерів близько чверті все ще працює. І механізми перерахунку пенсій для них також зараз передбачаються діючим законодавством таким чином, аби перераховувати пенсію, виходячи з середньої заробітної плати 2007 року. І тут на ці кілька сотень гривень нещасних українських пенсіонерів ви, міліардери і олігархи, не маєте сорому обкрадати!

На нашу думку, пенсійна реформа потребує комплексного підходу, одним законом її виправити неможливо, адже вона має і соціально-демографічні, і макроекономічні корені. Ми пропонуємо, в першу чергу ,зменшувати навантаження на фонд оплати праці, пропонуємо регресивну шкалу оподаткування, згідно якої, чим більший фонд оплати праці, тим менше потрібно буде здійснювати відрахувань на фонду державного соціального страхування. А також, мабуть, вже на часі є пропозиція взятися за українських міліонерів. Нехай міліонери сплачують 15-20 відсотків свого щорічного прибутку у Пенсійний фонд, таким чином ми точно подолаємо його дефіцит.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дайте закінчити.

 

МИХАЛЬЧИШИН Ю.А. Тому, колеги, фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода", поділяючи загальний   месидж і ідеологію проекту пані Денісової, голосуватиме за подану нею ініціативу. Але в цілому ми  розуміємо, що проблема пенсійної системи вимагає набагато комплекснішого вирішення.

Дякую за увагу всім, антифашистам зокрема. Почуємося!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні  депутати, є пропозиція попрацювати ще 10 - максимум 15 хвилин, і ми завершимо розгляд цього питання, і потім підемо на перерву. Домовились?

Я прошу записатися, 10 хвилин, від депутатів. Прошу записуватися. 10 хвилин вистачить.

"Батьківщина", народний депутат Ляпіна.

 

12:03:48

ЛЯПІНА К.М.

Прошу передати слово Павловському.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, народний депутат Павловський. От тут є  Регламент…

 

12:04:11

ПАВЛОВСЬКИЙ А.М.

Андрій Павловський, фракція "Батьківщина". Ми вже  багато кажемо про  пенсійну реформу, і я тут хотів би звернутися до всіх народних депутатів України. Сподіваюсь, що, дійсно, вони депутати України і українського народу, особливо до депутатів мажоритарників. Згадайте: коли ви обирались, як люди старшого віку зі сльозами на очах просили одне з головних виборчих вимог до вас: скасувати  цю людожерську реформу, яка  образила в першу чергу мільйони наших українських жінок, підвищивши  їм пенсійний вік на 5 років. І робилось це нібито для того, щоб зекономити страшенний дефіцит бюджет Пенсійного фонду. І що в результаті зекономили на жінках? На українських  жінках всього   2 мільярда гривень. Чи варта ця ціна того, коли один Янукович з'їдає щороку на своє утримання більше мільярда гривень, а всі чиновники більше 30 мільярдів гривень? І ми весь час підвищуємо витрати на прокуратуру, на суди корумповані, на інших чиновників. Ось там  шукайте резерви, де брати кошти і закривати пенсійну дірку. Повертайте  гроші! Мільярдери, які сидять у цьому залі, повертайте гроші, вкладайте в українську економіку з офшорів, з Кіпру, де й так вас вже в Кіпрі "пощипали", половину ваших вкладів. Повертайте їх сюди, в Україну, хай вони працюють на Україну, створюйте тут робочі місця! Буде більше робочих місць, будуть більші виплати до Пенсійного фонду. І таким чином, природним чином можна буде вирішити цю пенсійну проблему.

Що пропонує законопроект Людмили Денісової? Дуже прості речі, елементарні: повернутися хоча б до того стану, як … в якому ми були до прийняття цієї "людожерської" реформи Азарова-Тігіпка.

Разом з тим, хотів би нагадати комуністам, щоб не спекулювали тут, що в ту ганебну ніч при вашій мовчазній згоді за головуванням Адама Мартинюка, який приймав самі неприємні, антисоціальні закони для українського народу, Литвин тікав і залишав Мартинюка. Згадайте це, він протягував ці закони. Ви несете повну відповідальність, тому що Адам Мартинюк знаний комуніст.

Тому я сподіваюсь, що зраз всі, і в першу чергу мажоритарники, згадають про свої обіцянки виборцям, що у них буде совість. І хай… Ми зробимо все, опозиція, опублікуємо у кожному окрузі, надрукуємо листівки, щоб всі знали, як хто голосував за скасування цієї людожерської пенсійної реформи.

Щодо опозиції, то, дійсно, опозиція внесла поправку, яка підвищувала, осучаснювала  пенсії на 334 гривні, але ви навіть потім її скасували.

Тому, мажоритарники, згадайте про своїх виборців, відміняйте …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу, фракція "УДАР" Віталія Кличка", Чернега.

 

12:07:30

ЧЕРНЕГА Р.Т.

Прошу передати слово Олександру Мочкову.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Олександр Мочков, фракція партії "УДАР" Віталія Кличка".

 

12:07:47

МОЧКОВ О.Б.

Шановний Володимир Васильович, шановні народні депутати! Я звертаюсь, в першу чергу, до вас, підтримати скасування цієї ганебної  реформи. Скільки можна знущатися над нашими пенсіонерами та тими людьми, які повинні сьогодні вийти на пенсію?! Я звертаюся до вас. Наберіться мужності нарешті, віднесіться до цього питання не політично, а прагматично. Як ви потім будете дивитися до своїх виборців в вічі? Що ви  потім будете їм казати? Від вас чекають скасування цієї ганебної пенсійної реформи. Я хочу зазначати, що дефіцит фонду Пенсійного у 2012 році становив 27,2 мільярди гривень, а що стосовно 2013 року на сьогоднішній день цей дефіцит становить вже 21, 8 мільярдів гривень. Сукупний дефіцит Пенсійного фонду буде становити біля 83 мільярдів гривень. Тому наявність цього дефіциту унеможливлює запровадження другого рівня пенсійної системи. Так далі тривати не може. Фракція партії "УДАР" цілком підтримує скасування цієї пенсійної реформи і звертається до всіх колег: не будьте байдужими та не знущайтеся над пенсіонерами!

Я закликаю всіх народних депутатів, у тому числі та у першу чергу народних депутатів від політичної Партії  регіонів: давайте проголосуємо, наберемося мужності, і нарешті поверніться обличчям до своїх виборців. (Оплески)

Пан Стоян казав, що скасування пенсійної реформи – прийдеться перекидати з бюджету сім мільярдів гривень. Я хочу сказати: треба менше красти - і не треба нічого буде перекидати із бюджету, щоб відшкодувати по Пенсійному фонду. Дякую. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Об'єднання "Свобода", Сабій. І теж народний депутат Швайка. Прошу.

 

12:10:02

САБІЙ І.М.

Шановні українські виборці, шановні колеги! На цей час позиція Всеукраїнського об'єднання "Свобода" стосовно того законопроекту, який  який розглядається, і стосовно всіх інших законопроектів полягає в  наступному. Ми свідомо як політична сила  завжди виступали за скасування цієї грабіжницької пенсійної реформи. Немає такого мажоритарника, у тому числі і моїх земляків, які зараз скандують про якихось міфічних фашистів з Луганщини і Харківщини, до яких би не приходили пенсіонери і на кожній зустрічі з народним депутатом не  вимагали б прямо і беззаперечно скасувати грабіжницьку пенсійну реформу.

Сьогодні у нас є одне із головних завдань, яким переймається Кабінет Міністрів. В понеділок левову частку засідання Кабінету Міністрів було присвячено одній дуже важливій проблемі – визначенню порядку нарахування  пенсій за особливі заслуги перед державою. Таких пенсіонерів із 12 мільйонів пенсіонерів України є майже 700 тисяч! Вдумайтесь в цю цифру. 700 тисяч пенсіонерів, які мають відзнаки за особливі заслуги, у ому числі перед неіснуючою державою СРСР, у тому числі офіцерів-енкаведистів, які знищували українських селян і міщан. У тому числі працівників-міліціонерів, працівників-прокурорів.  

В цьому  плані хотілося би нагадати про один широко відомий анекдот. Коли працівнику Державтоінспекції кажуть піти за зарплатою, а він дуже сильно дивується, що з такою роботою ще й зарплату виплачують.

На цей час у нас є голосування за цей законопроект. Одним із визначальних щодо політичної позиції. Ми розуміємо, що він не вирішує всіх питань. Але це є по суті політична позиція кожної фракції в тому або іншому напрямку. Наступними діями повинно бути   реформування податкової системи, виведення капіталів з офшорних зон, повернення українських заробітчан в Україну і, власне, не просто збільшення  пенсійного віку. Як це сьогодні намагається робити Кабінет Міністрів, а в першу чергу збільшення тої бази, з якої будуть сплачуватися  внески в Пенсійний фонд.

Наостанок. Кожне голосування, яке іде за пенсійну реформу, незалежно від того шумового супроводу людей, які мало що бачили у своєму житті, крім намагання вкрасти з державного бюджету   гроші, буде свідчити і буде яскравим прикладом. І я обіцяю, що на кожній своїй зустрічі у Луганській, Харківській області, я це обіцяв і я це роблю кожного  разу, я приїжджаю з переліком тих депутатів,  які голосували проти скасування пенсійної реформи 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Народний депутат, Ляшко, прошу. Останній виступаючий і будемо приймати рішення.

 

12:13:37

ЛЯШКО О.В.

Лабунська передала, хто.

Олег Ляшко, Радикальна партія.

Шановні громадяни України! Авайте раз і назавжди поставимо крапку у питанні, хто  винен у пенсійному геноциді. Я можу як людина, яка до двох ночі  от тут сиділа у залі Верховної Ради, коли майже  два роки тому приймався цей закон,  і ствердно сказати, у тому, що підвищений пенсійний вік для жінок  в Україні, і всі говорять про підвищення пенсійного віку  для жінок, але при цьому забувають, що  підвищили ще на 10 років страховий стаж чоловікам, тобто чоловіки так само постраждали від цього пенсійного геноциду, як і жінки. Так от винуватець пенсійного геноциду уряд Азарова, який  сформували Партія регіонів , комуністи і тушки, які повиходили з фракції "Батьківщини"     і з фракції "Нашої України". І том, коли комуністи сьогодні розказують, що вони білі і пухнасті, і все життя мріяли про те, щоб захистити  українських жінок,  не брешіть, ви ж їх разом із регіоналами і  принижуєте, і обкрадаєте цих жінок.

Я хочу нагадати, спеціально не буду називати прізвище того, хто головував тоді, щоб він  не брав репліки, але саме головуючий від комуністів   на пленарному засіданні  завалив мою поправку, яка давала можливість ліквідувати  20-30-тисячні пенсії. І сьогодні  маємо, що  мільйони людей, 5 мільйонів  українців отримають пенсію менше тисячі гривень, а  половина людей, які сидять у цьому залі, отримують  пенсію 20 тисяч гривень, у тому числі і всі комуністи, борці за справедливість. Почніть боротьбу за  справедливість із себе: відмовтесь від  20-тисячних пенсій у місяць, а потім  лийте крокодилячі сльози.

Далі. Безсумнівно, що Закон про  підвищення пенсійного віку має бути скасований.  Але це один крок. Головне, що треба робити, це створювати робочі місця. І в цьому парламенті,  Володимире Васильовичу, ви мали б не лобістські закони  протягувати, а закони про зниження податків, закони  про здешевлення кредитів, закони про обмеження доступу  імпорту в Україну, щоб наші люди мали можливість, де працювати. Бо ви хоч до тисячі років  підвищуйте той пенсійний вік, а як немає де працювати, то пенсії  собі  не заробиш.

І я пропоную почати  із себе. Тому ми зареєстрували  у Верховній Раді  законопроект  про заборону обиратися до   Верховної Ради  пенсіонерам. Звільнити всіх пенсіонерів з державної служби, щоб звільнити місця для  молоді, для простих  українських хлопців, дівчат, які через вас, через владу, через комуністів, яка є складовою цієї влади, і через тушок обкрадають українських громадян. Пенсійний геноцид  має бути скасований!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Для репліки  і будемо приймати рішення. Для репліки  Адам Мартинюк  і Стоян потім… і для заключного слова.

 

12:16:53

МАРТИНЮК А.І.

Мартинюк, фракція  Компартії України. Дякую, Володимире Васильовичу, але, дякуючи, я вам хотів  би зробити зауваження, що ви   безпідставно надали слово  для виступу  найбільшому крикину у Верховній Раді. Він видно відчуває, що мене там немає,  і користується цим. Він не мав абсолютно ніякого права виступати,  тому, будь ласка,  позачергово  по блату  ви йому слово не давайте. Це перше.

Друге.  Їх, звичайно, коробить, що Мартинюк чесно і добросовісно виконував обов'язки головуючого. У мене була така, на жаль, посада, що я зобов'язаний був розглядати  закони, але я їх не підтримував  і я за них не голосував. А ви, пане Ляшко і пане Павловський,  подивіться, як голосували  вперше в історії в 2007 році, коли приймали бюджет на 2008 рік, і відмінили більше 30 законів, в тому числі пенсійний. Звідти ви почали геноцид, так що…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі. Іди, сідай. Лабунська, народний депутат Лабунська передала слово Ляшку. Він законно виступив. Сідай, сідай. Не буде репліки. Прошу, Стоян для репліки. Ляшко, не буде репліки.

 

12:18:21

СТОЯН О.М.

Шановні колеги, я хочу сказати молодій людині із фракції "УДАР". Якщо ви не володієте матеріалом, якщо ви не знаєте предмету, про що йде мова, навіщо ви виходите на трибуну і не знаєте, про що казати? Оці і лозунги, звинувачення, вони не роблять честі ні для вас, ні для вашої політичної сили. Якщо вис казали про те, що ви знаєте, хто вкрав 7 мільярдів, ми будемо дякувати вам, якщо ви назвете ці прізвища або подасте в суд і по суду відсудите ці мільярди, які підуть пенсіонерам.

І останнє. Ще раз хочу професійно, компетентно сказати, якщо ми зараз відмінимо пенсійну реформу, це буде трагедією для сьогоднішніх мільйонів пенсіонерів. Однозначно. Тому що ми не зможемо переглядати пенсії, ми не зможемо осучаснити пенсії тим людям, які вийшли до 2008 року. Це буде трагедією для бюджетників, тому що ми не зможемо переглядати щоквартально, підвищувати пенсії працівникам бюджетної сфери. Не голосуйте за відміну реформи.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу для заключного слова, прошу Людмилу Леонтіївну. Всі репліки закінчилися. Давайте працювати. Прошу. Заключне слово. Послухайте.

 

12:19:39

ДЕНІСОВА Л.Л.

Шановний пане Голово, шановні народні депутати, зараз ми розглядаємо дуже-дуже важливе питання, яке стосується мільйонів громадян нашої держави. Я дякую вам за дуже цікаву розмову, за обговорення, за підтримку мого законопроекту і співавторів цього законопроекту. Я хочу нагадати провладній більшості про те, що уряд Тимошенко був послідовний в соціальній політиці, послідовний до вирішення питань пенсіонерів, ветеранів, інвалідів.

Тут я хочу нагадати про те, що, дійсно, 498 гривень – це була мінімальна пенсія на 1 квітня 2008 року. Це було 100, як зараз кажуть, "баксів" по цьому курсу. Вже на сьогоднішній день вона теж 100 "баксів": 894 гривні. Так що вирішила ця провладна більшість за всі ці роки, які вона при владі?

Я хочу нагадати про те, що уряд Тимошенко вперше прийняв таке рішення, яке стосується доплати за понаднормовий стаж. І 10 років коштувало би сьогодні 89 гривень 40 копійок. Це що, не кошти? Це не підтримка наших громадян, які б мали такий стаж? А сьогодні вони не мають. Якщо мають 30 років страхового стажу, право на мінімальну… не мають одного місяця, то вони не мають права на мінімальну пенсію, розумієте, що робиться.

І тому ми пропонуємо відновити необхідний стаж для призначення мінімальної пенсії за віком для чоловіків – 25, для жінок – 20 років. Надати право жінкам виходити в 55 років на пенсію. Повернути право на врахування заробітної плати для обчислення пенсії за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу набутих до 1 липня 2000 року. Застосовувати середню заробітну плату по Україні за попередній рік для визначення середньої заробітної плати для розрахунку пенсії за віком. Повернути можливість людям, які потребують додаткової уваги за більш менший страховий стаж отримувати пенсію по інвалідності. Надати працюючим пенсіонерам право на підвищення пенсії у разі збільшення розміру прожиткового мінімуму. Вони на це мають право. Тому що вони страхують. Вони сплачують внески в Пенсійний фонд. І враховувати середню заробітну плату по Україні за попередній рік при здійсненні перерахунку пенсії в зв'язку набуття додаткового стажу.

Я дуже вам  вдячна і ще будуть вам більш вдячні громадяни України, які нас дивляться по телебаченню. Слухають і дуже чекають цього законопроекту. Дякую вам. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Заключне слово  керівнику комітету Сушкевичу. Прошу.

 

12:22:50

СУШКЕВИЧ В.М.

Шановні колеги, я хочу звернутися до вас з проханням дійсно врахувати численні звернення до комітету наших пенсіонерів, врахувати крик допомоги жінок, які розраховували на те, що вони вийдуть на пенсію в той вік, який був передбачений тоді чинним законодавством, врахувати те, що сьогодні пенсійна реформа потребує реалій знаходження ресурсів, ресурсів для того, щоб забезпечити бездефіцитність Пенсійного фонду. Врахувати пропозиції, в тому числі і фракції "Батьківщина", стосовно того, що торкається актолізації пенсії і забезпечити її спроможність по оплатам, і зробити таким чином, щоб ліквідуючи цю пенсійну реформу, за яку сьогодні проголосував комітет, все-таки перейти до того, щоб відбулося реальне пенсійне реформування. Щоб сьогодні пенсіонер і той, який потенційний і той, який нинішній, міг розуміти, що його пенсія залежить від стажу і заробітної плати.

І сьогодні я закликав би, і провладну більшість проголосувати за відміну цих положень, пенсійної реформи, і перейти до реального пенсійного реформування, забезпечивши бездефіцитність Пенсійного фонду, вивівши зарплату нинішню, тонізовану зарплату із тіні, забезпечити таким чином знову наповнення Пенсійного фонду. Я сподіваюсь, що сьогодні ми опрацюємо це питання і перейдемо до другого читання, щоб забезпечити реальне пенсійне реформування. Дякую. Прошу підтримати прийняття законопроекту в першому читанні.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні депутати, хочу зробити оголошення. На 9 годину була така інформація: на лікарняному, на 9 годин, Мироненко Михайло Іванович, він десь в залі, тут я бачу є; Горіна, народний депутат, на лікарняному і Труханов на лікарняному. Далі.  Борис Іванович Тарасюк є? Є. Він згідно розпорядження повинен бути у Страсбурзі з 16-го по 18-е, але важливе питання розглядається - і він в залі. Далі. Не кричіть, бо я не чую!

Далі. Народні депутати України, які прибувають у відпустках з 8 по 19 квітня: Домбровський. Але він є в залі, от бачите. Повалій з 16-го по 17-е, немає. І Жеребнюк з 15-го по 27-е. Є? У відпустці. І на лікарняному Борис Дейч. Інших даних у мене немає.

Тому переходимо до прийняття рішення. Спокійно, без крику! Ставлю на голосування проект закону (реєстраційний номер 1073) про внесення змін до Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" (щодо відновлення пенсійного віку для жінок, страхового стажу та порядку визначення пенсій). Для прийняття за основу. Прошу народних депутатів голосувати.

 

12:27:16

За-221

Проти – 3, утрималось – 334, не голосувало – 199. Рішення не прийнято.

Партія регіонів – 1, "Батьківщина" – 93, "УДАР Віталія Кличка" – 37, ВО "Свобода" – 36, Компартія – 32, позафракційні – 22.

Оголошую перерву до  13 години.  О 13 години продовжимо засідання сесії.

 

ПІСЛЯ ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Запросіть до сесійної зали. Об'яви зробіть. Голосуємо?

Шановні депутати, продовжуємо роботу нашу. На розгляд вноситься проект Закону про внесення зміни до розділу ХV Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" (щодо врегулювання порядку призначення пенсій за віком).

Ще раз підкреслюю, реєстраційний номер проекту 1110. Які є пропозиції по розгляду цього питання? Є пропозиція - по скороченій процедурі. Я ставлю на голосування:  хто за те, щоб розглянути це питання по скороченій процедурі, прошу народних депутатів голосувати.

 

13:05:04

За-104

Проти – 75, утримались – два, не голосували – 141. Рішення не прийнято. Питання розглядається по повній процедурі.

Слово надається народному депутату України Володимиру Михайловичу Литвину. Прошу вас.

 

13:05:32

ЛИТВИН В.М.

Шановний Володимир Васильович, шановні колеги! Я прошу вас без політичних мотивацій, можливо там, особистих симпатій чи антипатій підійти до розгляду і обговорення цього законопроекту. Коротко, про що в ньому йдеться, в чому сутність законопроекту.

Шановні колеги, в зв'язку з прийняттям Закону "Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи" було, як відомо, збільшено пенсійний вік на п'ять років для жінок і два роки для інших категорій. Разом з тим, було прийнято рішення, щоб цей перехід був менш болісний і розтягнули його на десять років. Але водночас страховий час для того, щоб отримати мінімальну пенсію, збільшили одразу на 10 років: відповідно чоловіків – з  25 до 35, жінок – із 20 до 30 років. І склалася патова ситуація з огляду на ряд причин. Ну, по-перше, багато людей, особливо в сільській місцевості, особливо жінки, не мають можливості заробити на трудову пенсію через відсутність страхового стажу через відсутність робочих місць або через те, що ці жінки доглядали за дітьми, за літніми своїми батьками. І сьогодні вони отримують виключно мінімальну пенсію. Тому пропонується до 2020 року визначити перехід, для того щоб безболісно люди могли отримати  необхідний страховий стаж.

Простіше кажучи,  відпустити тих, хто вже не може працювати через відсутність робочих місць і в силу інших обставин, раніше на пенсію. Я переконаний,  що це буде відповідати і засадам соціальної справедливості, адже люди розраховували на вихід на пенсію відповідно маючи страховий стаж 20 і 25 років. Це буде й відповідати хоча б з великою натяжкою вимогам Конституції України, відповідні статті якої зазначають, що не можна приймати рішення, які погіршують соціальне самопочуття людей.

Повинен сказати, шановні колеги, що це питання активно обговорювалося на засіданні комітету, і я вдячний членам комітету, голові комітету, які з розумінням поставилися до даної законодавчої ініціативи і прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді України з урахуванням зауважень Головного науково-експертного управління  прийняти законопроект за основу.

Я просив би вас прийняти це рішення. Очевидно, воно буде мати компромісний характер. Але, очевидно, треба зробити один крок назустріч або сказати, чи є робочі місця для того, щоб насамперед жінки могли отримати необхідний страховий стаж. І особливо у сільській місцевості.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу… Є питання до Володимира Михайловича? Немає. Дякую.

Слово для співдоповіді голові Комітету у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів Валерію Михайловичу Сушкевичу. Прошу.

 

13:09:05

СУШКЕВИЧ В.М.

Дякую, Володимир Васильович. Народний депутат Сушкевич, голова Комітету у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів.

Доповідаю, що цей законопроект, за номером 1110, був розглянутий на нашому… на засіданні нашого комітету. І, як вже було сказано автором, законопроектом пропонується пом'якшити одну із норм так званої пенсійної реформи, яка була запроваджена, і був підвищений необхідний стаж для призначення пенсій в мінімальному розмірі  і визначений, як 30 років  для жінок, 35 – для чоловіків.  Автор законопроекту пропонує все-таки пом'якшити  для пенсіонерів і тих, хто збирається йти на пенсію, жорстокі норми  так званої пенсійної реформи  щодо підвищення необхідного стажу для призначення пенсії  у мінімальному розмірі. І, таким чином,  не збільшити перманентно і одночасно  на 10 років у чоловіків і жінок  цей страховий стаж,  а зробити  поступовий перехід: від 20 років до 30 років для жінок і від 25 років до 35 років для чоловіків. Це зроблено у варіанті, скажімо так, часовому розміру. І комітет  звернув увагу на це питання, і звертає увагу, що на сьогоднішній день молодь  захопила найбільш оплачувані види діяльності на ринку  праці, і пенсіонери працюють  переважно у сфері бюджетних заходів з низьким   рівнем заробітної плати.

Реально пенсійна реформа не врахувала те, що  пенсіонери компенсують низьку зарплату тим, що вони  мають інше джерело доходів до пенсії. І реально сьогодні комітет звертає увагу, що нам у першу чергу необхідно проаналізувати цю ситуацію, створити  відповідні умови  для того, щоб люди могли піти пізніше на пенсію, таким чином підвищити пенсійний вік по  факту вибору самої людини. І фактично  потім вже просити громадян працювати  довше, тобто, аналізуючи  це питання.

І сьогодні пенсійна реформа, про що говорить комітет,  не відповіла на актуальні питання для сьогодні працюючих людей, чи готовий ринок праці для використання робочої сили  передпенсійного  віку. Наскільки будуть захищені ті особи, які  підуть пізніше на пенсію, а чи не поповнять вони ряди безробітних,  просто безробітних по факту  свого віку і одержуючи різних  видів державної допомоги?  Чи не садимо ми їх на шию держави до того, як вони  могли піти  просто на пенсію по інші види матеріальної допомоги? А ця державна допомога – це ті ж  державні кошти з тої  ж державної кишені, які суттєво  зменшують позитивний баланс надходження коштів до Пенсійного фонду у результаті підвищення  пенсійного віку, невиправданого, не ресурсного підвищення пенсійного віку. І взагалі питання таке, у нас в комітеті  по суті розгляду  цього  законопроекту і інших, чи свідомі ми щодо цих додаткових витрат, чи хтось рахував ці додаткові витрати, які  виникають у зв'язку  з перманентним переходом до збільшеного на  10 років необхідного стажу для призначення пенсій  у мінімальному розмірі. На ці питання нам відповіді нашому  комітету, нашим народним депутатам, тим, хто опікується пенсійною реформою, на відповіді  ніхто не дає.  Але найгірше. що ніхто поки що не аналізує  цієї ситуації. Саме тому комітет, розглянувши законодавчу пропозицію народного депутата Литвина, погодився з варіантом хоча б пом'якшення наслідків пенсійної  реформи і такої умовної диверсифікації у часі підвищення пенсійного віку.

Хочу звернути увагу, що Головне науково-експертне управління висловило ряд  зауважень, з якими комітет погоджується. Наприклад, щодо приведення  у відповідність з  нормами ……. законопроекту тих  пенсій, які вже обчислені сьогодні після так званої пенсійної реформи з урахуванням страхового стажу для чоловіків -  35 років і 30 років. І узагальнюючий висновок з боку Головного науково-експертного управління, що  цей законопроект може  прийнятий у першому читання. Прошу підтримати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Є питання до  Валерія Михайловича? Немає. По повній ми   розглядаємо. Є. Прошу  записатися.

Прошу, Соболєв, фракція "Батьківщина".     

 

13:14:35

СОБОЛЄВ С.В.

Соболєв, "Батьківщина". Шановний Валерію Михайловичу, от вам не здається, що коли пан Литвин разом зі своєю фракцією проголосував з "Регіонами" за закон, який відрізав людям руку, тепер пропонує різати цю руку до 20 року потрошку? Невже це вихід із ситуації? Далі залишається вихід на пенсію для жінок в 60 років без підняття пенсій, далі залишається неможливість оформлення довідок по аналогічним підприємствам, як це було в попередньому законі до 1990 року. Далі 420 тисяч будуть шукати, як їм вийти на пенсію, бо не можуть оформити жодного документу по пенсіях. Тому, на мій погляд, треба або ухвалювати рішення, а не імітувати тут роботу, бо виправити злочин, який був внесений Януковичем, Азаровим і Тігіпком, можна тільки в один спосіб, який пропонувався. Це скасувати рішення, а далі повернутися до питання наповнення фонду і інших речей. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Об'єднання "Свобода". Сиротюк. Для питання, для питання до голови комітету. Прошу.

 

13:15:57

СУШКЕВИЧ В.М.

Дякую, колега Соболєв, за запитання, воно абсолютно слушне і кардинальне. Дійсно, сьогодні реальною альтернативою, вибачте, такому прямому бездумному, бездушному підвищенні пенсійного віку та ще і у жінок, є і були альтернативи.

Наш комітет, фракція "Батьківщина", інші опозиційні сили пропонували конкретні варіанти, які могли бути альтернативою тому, що торкається підвищення пенсійного віку. А саме питання виведення із тіні заробітної плати, питання, пов'язані з осучасненням пенсій, питання, пов'язані з ліквідацією того, що торкається виїзду нашої національної робочої сили за кордон і так далі.

Питання політичної волі щодо ліквідації заборгованості по заробітній платі, питання реформи заробітної плати і інше. Ці всі питання, вони не торкалися діяльності уряду і не…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, Кириленко.

Фракція "Батьківщина".

 

13:17:09

КИРИЛЕНКО І.Г.

Прошу передати слово колезі Яворівському.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу передати Яворівському.

 

13:17:17

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Володимир Яворівський, Київ, Троєщина, партія Юлії Тимошенко.

Шановний доповідачу, шановний пане Валерію, сьогодні один із таких, я б сказав, ідеологічних санітарів Партії регіонів сьогодні сказав таку фразу, що, мовляв, опозиція навмисно такі законопроекти, які, бачите, влада не здатна, не може або не хоче виконати. Тобто ця влада здатна приймати антинародні, антисоціальні закони. А приймати нормальні – вже, зрозуміло, що це всього-на-всього на сьогоднішній день гра.

Так скажіть мені, будь ласка, може та влада, яка не здатна виконати те, що ми пропонуємо, може їй варто просто піти і не морочити голову українському народу і піти к лихій годині.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу.

 

13:18:14

СУШКЕВИЧ В.М.

Шановний пане Яворівський, ви знаєте, мене дивує те, що сьогодні конкретні речі, які стосуються необхідності реформування пенсійної реформи, практично забуті. Забуті і намагання  багатьох народних депутатів в цьому залі, в тому числі з боку опозиції, звернути, вмотивувати український уряд і українську владу  до того, щоб щось все-таки робити для реальної реформи пенсійної системи України, щоб розглянути ресурсні моменти пов'язані з наповненням Пенсійного фонду. Всі ці питання вони залишаються без відповіді. І мої сподівання все-таки на те, що ми повинні сьогодні вмотивувати українську владу чи нинішній уряд, чи наступний уряд до того, щоб відбувся реальний аналіз пенсійної реформи, реальний аналіз пенсійного забезпечення, реальний аналіз життя пенсіонерів на ту мізерну пенсію. А я хочу…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Об'єднання "Свобода", Сиротюк.

 

13:19:27

СИРОТЮК Ю.М.

Прошу передати слово Едуарду Леонову.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу передати.

 

13:19:33

ЛЕОНОВ Е.В.

Шановний Валерію Михайловичу,  під час засідань нашого комітету на минулому засіданні представники Міністерства соціальної політики та праці представили нам таблицю економії, так званої економії коштів в бюджет Пенсійного фонду завдяки так званій пенсійній реформі. І ми бачимо, що на українських жінках тільки, підвищення пенсійного віку для жінок дало таку псевдоекономію 1 мільярд 248 мільйонів гривень тільки у 2012 році. Тобто практично кошти були недодані нашим українським жінкам за рахунок підвищення віку виходу на пенсію. Так само і збільшення необхідного страхового стажу на призначення пенсії на 10 років зекономило для Пенсійного фонду півмільярда гривень. А які заходи пропонуються для збільшення доходів Пенсійного фонду?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Час на питання. Прошу відповісти.

 

13:20:37

СУШКЕВИЧ В.М.

Дякую, пане Едуарде, за запитання. І хочу вам сказати, в своєму виступі я сьогодні дуже часто називаю слово "ресурс", ресурсні моменти, пов'язані з пенсійною реформою. Так от, хочу сказати, ті пенсійній, так званій, реформі, як цю провели, і по якій ви назвали той мільярд, який отриманий в результаті так званої пенсійної реформи, він отриманий на зарплатах і пенсіях жінок. Оце той головний ресурс пенсійної реформи, який відбувся, який, вибачте, розтрачений під час минулої виборчої компанії. Зрозумійте, що сьогодні ресурси є інші, є економічні, є соціально нейтральні ресурси, на які наголошував комітет, щоб зробити пенсійну реформу, яка не била б на пряму по пенсіонеру українському. Не робити пенсійну реформу за рахунок самих пенсіонерів, оце головна проблема, яка сьогодні сталася під час…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні депутати, прошу записатися на виступи від фракцій.  Прошу об'єднання "Свобода", Марцінків.

Народний депутат Леонов. Прошу.

 

13:22:26

ЛЕОНОВ Е.В.

Шановні народні депутати!  Шановний український народе! Сьогодні відбувається злочин, черговий злочин діючої меншості, тому що меншість українських виборців проголосувала за Партію регіонів і її політику. Більшість українців проголосували за опозиційні політичні партії. І сьогодні ця меншість, яка узурпувала владу, за рахунок маніпуляцій з депутатами, з "тушками", ця меншість сьогодні прирікає український  народ на зубожіння, прирікає українських літніх людей на те, щоб просто не дожити до пенсії, не дожити до заслуженого відпочинку та просто не дожити до того моменту, коли можна буде побачити, коли піде геть ця злочинна антиукраїнська влада.

Шановні українці! Сьогодні два законопроекти, які фактично могли покласти край цій незаконній пенсійній реформі, були провалені. Провалені тим, що тільки рукою, оцього, не знаю, як його назвати, диригента, цієї провладної меншості в сесійній залі було фактично заблоковано голосування за скасування пенсійної реформи. Але Всеукраїнське об'єднання "Свобода" буде продовжувати наполегливо вести роботу, щоб через сесійну залу Верховної Ради нарешті пройшли законопроекти, які запровадять справжню пенсійну реформу. Вже на розгляді Комітету Верховної Ради з питань пенсіонерів знаходиться законопроект Тягнибока, який скасовує соціальну нерівність між різними пенсійними групами. Ми вимагаємо обмежити верхню межу пенсій до п’яти разів порівняно з мінімальною пенсією, щоб ці можновладці не отримали пенсію, яка в 20-30 разів перевищує пенсію звичайної людини, а щоб кожен отримував… Хочеш більше отримувати пенсію, чиновнику, хочеш, Президент, отримувати більшу пенсію - підвищуй мінімальний рівень пенсії, підвищуй соціальне забезпечення незахищених верств населення.

Кричущі цифри, на чому, на чому економить Пенсійний фонд, це  страшні просто цифри! Пенсійний фонд жодним чином не наповнюється, Пенсійний фонд тільки економиться, заощаджується на підвищенні віку, на підвищенні страхового стажу. А є багато джерел наповнення Пенсійного фонду, я вже назвав одне з них: треба зменшити максимальну межу пенсії. Треба, щоб розрив між мінімальною і максимальною пенсією був не більше ніж п’ять разів, що пропонує Тягнибок у своєму законопроекті.

Друге. Треба відійти від ганебної системи, коли так зване стимулювання економіки відбувається за рахунок наповнення Пенсійного фонду. Бо через наш комітет намагаються протягнути, наприклад, ініціативу сина Януковича – Віктора Януковича, - який  хоче стимулювати розвиток IT-технологій за рахунок невиплати у Пенсійний фонд. Ми не допустимо цього. Ми  будемо робити все для того, щоб цей законопроект, Литвина, хоча б трішечки  покращив зараз стан соціальних…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається: фракція "Батьківщина", Кириленко Іван Григорович.

 

13:25:54

КИРИЛЕНКО І.Г.

Шановний пане  Голово! Шановні колеги! Шановні виборці! У вирі емоцій, фактів, аргументів важко щось знайти додаткове в цьому, надзвичайно чутливому питанні, але спробую.

Перше, що не було сказано, шановні друзі. Величезний недолік реформ в Україні в нинішньому прочитані, а саме: земельної, медичної, податкової і, звичайно, пенсійної - полягає в тому, що їх автори, апологети, організатори, натхненники народилися не в Україні, а в "мерседесах" (Оплески) . Це перше.

Друге. На превеликий жаль, хіба невідомо авторам було того, що середня тривалість життя в Україні  62 роки, й то за рахунок старшого покоління, яке харчувалось краще, яке мало кращу екологію і кращу систему охорони здоров'я? Зараз екологія вбивча, зараз система охорони здоров'я така, що від неї треба охороняти, харчування - знаєте яке. І знаєте в зв’язку з цим які у нас сьогодні проблеми з тривалістю життя: до 62 років не доживають люди. Через п'ять років у нас пенсія буде, як у Бельгії: її просто нікому буде платити. Хіба автори не знали про те, що у 35 років жінці роботу в Україні знайти неможливо? Пенсійна реформа – це удар по українській жінці, смертельний удар, а це – смертельний удар по Україні.

Із шести мільйонів співвітчизників, які працюють за кордоном, змушені працювати, левова частка – це жінки. В якому віці? 35 років.

Тепер давайте, тривалість пенсійного страхового стажу на 10 років. Це 10 років жіноче місце зайняте. А куди дівчатам молодим діватися, які повинні прийти на це робоче місце? Ану, здогадайтесь і вгадайте з двох раз, де вони будуть? У кращому випадку, добавляться до тих шести мільйонів, у гіршому… не хочу далі говорити і просторікувати.

Шановні друзі, звичайно, законопроект Литвина – це половинчасте рішення. Ідеальне рішення – це скасувати і забути як кошмарний сон цю так звану "пенсійну реформу". Вихід там, де вхід.

Шановні друзі, демонополізовуйте економіку. Хімія та металургія, металургія та хімія – більше роботи нема ніде. І навіть у цих галузях, які експортно орієнтовані, світова ціна однакова на метал і на хімію, так чому ж тоді заробітна плата у цих галузях у сім разів менше, ніж у країнах Європейського Союзу? Підвищуйте заробітну плату, відрахування у Пенсійний фонд, звичайно, і більш гарантована пенсія буде у послідуючих поколінь.

Наступне питання, правильно говорилося, тіньова економіка. Тільки не 150 мільярдів тіньова, а 300 мільярдів. Витягуйте з тіні. Ви ж теж говорили, що будете спрощувати податкову систему. Ми пропонуємо наші законопроекти, не 117 податків, а сім податків.

Друзі, багато елементарних питань, починаючи зі скасування офшорних зон. Вже всі їх скасували, для України  вони залишаються. Десятки мільярдів "непосильним трудом", як казав класик, як корова язиком злизала без будь-яких податків.

Давайте вирішувати елементарні речі і наповнювати Пенсійний фонд реальними грошами, а не запевненнями. Наші пропозиції єсть. Дякую. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Партія регіонів, хто? Ярослав Сухий, прошу.

 

13:29:31

СУХИЙ Я.М.

Шановні колеги, у цьому залі дуже часто жонглюють словами "пенсійна реформа". Мова йде насправді про модернізацію солідарної пенсійної системи. Пенсійна реформа - це дещо інше. Хочу всім нагадати, хто хоче послухати, розповісти своїм виборцям, то послухайте. Пенсійну реформу Україна почала в грудні 1993 року, в жовтні 1993 року пенсійну реформу розпочала разом з нами Польща. Почали з того, що прийняли ми і вони концепцію соціального забезпечення населення, яким було прийнято рішення перейти від пенсійного забезпечення плаского одинакового до пенсійного страхування. Згадайте, ми десять років напруженої праці, засоби масової інформації - були цикли передач: "Пенсійна реформа крок за кроком", - йшли до створення Пенсійного фонду і до запровадження Закону "Про загальнообов'язкове державне соціальне пенсійне страхування". Це сталося в 2003-у, з 2004 року цей закон запрацював. Може, ви забули, то я вам нагадаю, що в 2002 році мінімальна пенсія в Україні була 70,48, потім 70 і 480 вона була в 2008-2009 році.

Що нас не влаштовувало в пенсійній системі? Нас не влаштовувало те, про що нам наші виборці говорили. Ну чому пенсійна виплата в умовах ринкових перетворень не залежить від стажу і від заробітної плати? А тепер уявіть собі, якби не була проявлена сила волі тут в сесійній залі і ми не проголосували за пенсійні зміни і не було би фонду пенсійного, Пенсійного фонду страхового, де би бюджет зараз взяв майже 200 мільярдів гривень? Це бюджет Пенсійного фонду на сьогодні і то його бракує, і то ми змушені з державного бюджету наповнювати. І це не проблема і не страшне, і запам'ятайте ще собі: в Україні п'ять видів пенсій. Ми сьогодні говоримо тільки про один – про пенсію за віком. Є ще пенсія за вислугою літ, по інвалідності, втрата годувальника і, так звана, соціальна пенсія. Ми до них навіть ще не підходили. Пенсійна реформа – це модернізація солідарної, це друге накопичення обов'язкове, про зо вже тут колега казав і розвиток недержавного пенсійного забезпечення. Ми до цього ще навіть не підійшли.

Іван Григорович,  і я до цього чоловіка, що прийшов до нас з Троєщини. Я про що казав? Що колишній міністр - нині в опозиції, колишній віце-прем'єр-міністр - нині в опозиції, то говорив одне - тепер зовсім  інше. Що потрібно для того, аби забезпечити стабільний розвиток Пенсійного фонду? Легалізація зарплати, ми це знаємо, 14 мільярдів привнесе. Повна зайнятість – ще 20 мільярдів. Індикативна зарплата в недержавному секторі – ще 40 мільярдів гривень. Позбавлення невластивих функцій.

Чи попередні уряди і нинішній щось  в цьому плані робив? Всі щось робили так чи інакше. Політика тут абсолютно не при чому. Якби було так просто, так легко і доступно щось змінити, ясно, що давним-давно вже змінилися… Потрібен час, потрібна добра воля….

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Фракція "УДАР" Віталія Кличка". Каплін, прошу.

 

13:32:49

КАПЛІН С.М.

 

13:32:55

КАПЛІН С.М.

Каплін Сергій, фракція "УДАР" Віталія Кличка".

Я народився у звичайному полтавському селі. І так само як багато хто з вас знаю, що українська жінка на селі працює у дві зміни. Першу – на роботі, другу – вдома. І ми не маємо ніякого морального  права плюнути в обличчя звичайній українській жінці.

Мені дуже жаль, що комуністи  з регіоналами  і ті, хто називав себе само висуванцями, але є пристосуванцями політичними, провалили  пенсійну реформу ту, провалили зміни до пенсійної реформи.

Кажете, немає грошей? А 3,4 мільярди гривень на прокуратуру із збільшенням на 20 відсотків уже який рік!  І що, у нас знищена злочинність?! А 16 мільярдів щороку на Міністерство внутрішніх справ? І що, у нас знищена злочинність? І хіба ті люди, яким ви збільшуєте пенсійний вік, їх діти знаходяться у безпеці на вулицях і вдома?

Кажете, немає грошей? А 280  мільйонів гривень на будівництво нових державних дач для ДУСі, тоді, коли ви передбачали 50?! Втричі збільшили бюджет!

Кажете, немає грошей. А 180 мільйонів гривень на перельоти Президента?! Кажете, немає грошей? А мільярд на утримання влади?! Чому ви смієтесь над простою українською  людиною?

Вдумайтесь, я хочу, щоб знали всі українці:  на ремонт туалетів у комітетах Верховної Ради  у цьому році передбачено  2 мільйони гривень. Вдумайтесь!  Це справжній геноцид над жінкою, це справжній геноцид над  селянином, над робітником.

 А пенсіонери? А пенсіонері зубожілі. Тисяча гривень пенсії, 2/3 людина витрачає на аптеку і решту витрачає на комуналку. Та  український, українська пенсіонерка  останній раз собі хустинку купувала ще при Брежнєву. Наші українські пенсіонери, які вашим олігархам, які спонсують ваші партії, побудували дороги, заводи, фабрики, зберегли землю. Ви знаєте, у вас у всіх є лідери  фракцій, але я вважаю, що головним для вас, і ви маєте пам'ятати,  є інший лідер – Господь Бог. Ви маєте відповісти за цих людей. Ми не маємо права сьогодні приймати      рішення, які  будуть  далі ганьбити простого українського селянина, простого робітника. Я переконаний у тому, що зараз ми повинні зробити революційний крок: прийняти це рішення, проголосувати  і продовжити боротьбу за  знищення цієї пенсійної реформи…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дайте завершити.

 

КАПЛІН С.М.… а наступним нашим кроком треба відправити Азарова у відставку. Я знаю, там збираються провести суботник, ми будемо брати участь. Так от, справжній суботник буде, коли ми приймемо ці два рішення, бо ми Україну позбавимо справжнього сміття: ваших законів і  Прем'єра. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція Компартії України, народний депутат  Парубок.

 

13:36:44

ПАРУБОК О.Н.

Шановний Володимире Васильовичу,  шановні  депутати! Один казав "любі друзі", а у нас не кажуть у селі "любі друзі", а кажуть "раби", бо у селі працюють наймити тільки, і ми не кажемо слово "пани", так що  давайте, виражайтеся по-сільському.

Я хочу  сказати слідуюче, давайте  напомнимо історію післявоєнну. Хто відбудував державу? Село відбудувало державу.  Я помню, як в 14-15 років хлопчиків забирали  в ФЗО  і відправляли на шахти, на заводи, на лісопилки. Я помню, коли моя мати вставала в 4 часа ранку, брала борону і до 10 часів вечора  тягала по полі, щоб виростити хліб. Я помню, як прийшли  зранені фронтовики, вони теж упряглися. І щоб ви знали, в селі до 1962 року працювали за паличку, ніхто нічого не давав. І вони розуміли, що це патріотизм, що це треба спасати державу. В 1964 році була   перша  введена пенсія для селян -  12  гривень.  Але в кожному  селі працювало  400-450 людей і Пенсійний фонд, і всі фонди відчисляли гроші. А тоді, як було  12 гривень, то тільки  7 процентів розходували для селян пенсіонерів, остальне все йшло для вчителя, для  лікаря, для  шахтера. Де  не хватало  грошей, вони туди йшли. Коли була пенсія 27  рублів, то  17 процентів, коли  70 рублів була пенсія,  то 40 процентів.

Вдумайтесь, про що ми  сьогодні говоримо. В селі дівчина  закінчила  11 класів, може    не хватало  здібностей поступити, може  у батька грошей…  не поступить, вона пішла працювати на ферму. Відпрацювала   15 років каторжної роботи, з 5 часов ранку  по болоті без свету у резинових чоботях   треба було йти за  10-12  кілометрів і розвалили державу, розвалили колгоспи.  Розвалили колгоспи – не стало держави.  Бо не стало ферми і не стало кому працювати. І ця дівчина осталась  без роботи. І їй, щоб дожити до  30 років заробити пенсійний вік, то їх із  10 виживає тільки 3. Про що ми сьогодні говоримо, давайте по чоловічеськи віднесемося, по-батьківськи, по-материнськи до цього села. У селі  люди, вибачте, у такому божественному   состоянии, що, якби ви поїхали всі по селах і попросили наших вищестоящих керівників, щоб вони проїхали і поспілкувалися з народом, вони б вам розказали де більше, що, чим я можу зараз розказати, тому що в мене время ограниченное, а про це давайте все-таки вернемося до тих постанов, і ту, що Петро Симоненко доповідав, дуже хороша постанова…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Прошу народних депутатів записатися для виступів. Репліка, коли закінчимо розгляд питання. Записуйтеся на виступ.

Прошу, фракція "Батьківщина", Кучерук.

 

13:40:21

КУЧЕРУК М.Г.

Шановні колеги, я хотів би сьогодні сказати, що повністю підтримую скасування так званої пенсійної реформи. Чому це повинно відбутися? Тому що, правильно говорив депутат від Комуністичної партії, у селах живуть наймити і раби. Чому так?

У мене в Березнівському окрузі серед 50 тисяч виборців 19 з половиною тисяч людей, які не працюють, які не отримують пенсії і які не стоять у центрі зайнятості. Що ж це за люди? Це люди, які живуть у селах, умістах, не мають роботи, тому що сьогодні ви не проголосували за скорочення того і відміни тієї ганебної реформи. То я вам можу сказати як проста жінка в селі розказує, як їй жити. Вона живе до 55 років і надіялася, що вона почне отримувати хоть якісь гроші, мінімальну пенсію, але їй говорять, ця постанова, ця реформа, ця ганебна… і вони говорять, кажуть: "Ні, почекай ще 2 роки". А потім вона мене питає, каже: "Скажіть, це що я два роки не буду отримувати пенсії? Я чекала 5 років, не мала роботи – то це що? Якщо взяти в місяць тисячу гривень, то в мене вкрали за два роки 24 тисячі?". І вона права. А хто вкрав у неї 24 тисячі за два роки? Це права половина залу.

І я хочу сказати, що дуже багато мажоритарщиків є у Партії регіонів. Я знаю Черкаську область, я там був недавно в гостях. І вони говорять: от ми проголосували за того, ми проголосували за того. А  я говорю, що все покаже те, як вони будуть голосувати у цьому залі. І я побачив, що київські мажоритарщики з області, хмельницькі мажоритарщики, черкаські мажоритарщики не дали жодного голосу за того селянина і за ту селянку.

Тому дозвольте мені від імені тих людей сказати: "Ганьба вам, тому що ви не думаєте про своїх виборців. Ви думаєте тільки про власні кишені. Вони повні, а люди зубожіють і все більше  і більше живуть в нищите".

Тому я підтримую хоча би це…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція Партія регіонів, Стоян, народний депутат.

 

13:43:34

СТОЯН О.М.

Шановні колеги, ну, вже все багато було сказано. Дуже багато політичних нашарувань. Безумовно, питання дуже принципове, його треба вирішувати. Ще повторюся те, що сказав на виступі з трибуни про те, що дійсно реформа попрацювала рік-півтора і вона потребує подальшого реформування.

Але я хочу, щоб ми конкретно обговорили законопроект Володимира Литвина. Це найбільш такий, я би сказав, прагматичний, конкретний законопроект і конкретна пропозиція.

Що пропонує Володимир Михайлович? Він дійсно пропонує розумну річ. На превеликий жаль, в тій пенсійній реформі, яку ми прийняли, ми записали: "поетапно період переходу  на пенсію". Тобто через кожні півроку добавляється півроку, і, таким чином, за 10 років жінки вийдуть…  за 10 років вийдуть в 60 років. Але ми випустили дуже важливий момент, що ті люди, які, наприклад, виходять на пенсію у 55 років і 56 років, вони повинні мати зовсім інший стаж: 30 років. А стажу цього немає, тому що жінка собі спокійно працювала, скажемо, пішла в  30 років працювати, у 25 років в силу різних обставин - і вона не має сьогодні стажу, досягнувши пенсійного віку страхового, і вона не може вийти на пенсію.

Тому я вважав би, як варіант, безумовно, можна було б підтримати законопроект Володимира Михайловича Литвина, але він не вирішує в цілому проблему. В цілому проблему треба вирішувати комплексно. Тобто врахувати і те, що сказала Людмила Денисова, бо це співпадає відповідно страхового стажу і віку, і те, що було в інших пропозиціях.

Тому я просив би зараз, шановні колеги, заспокоїтись, чи буде прийнято, чи не буде прийнято проект Литвина це інша справа. Зібрати тих людей, які вболівають серйозно за зміни, а не просто поговорити і покричати "а мій батько працював, моя мати працювала", а доробити законопроект.

І саме головне, що я хочу сказати, щоб знали телеглядачі: ні один законопроект, який ми розглядаємо - три законопроекти - не скасовує пенсійну реформу. Там немає пункту номер один - скасувати пенсійну реформу, там є певні зміни чи до тієї позиції, чи до іншої позиції. Тобто, якщо звести до купи: дві пропозиції - це вік виходу на пенсію, який є дійсно дискусійним і треба його розглядати, і це стаж, ось і все. Тому давайте, ми спокійно попрацювали, почули один одного, і сядемо. У нас урядова комісія створена. Хочу сказати, запрошую всіх бажаючих попрацювати - і зробимо серйозні зміни. Бо ми не кажемо: пенсійна реформа заради піару, - а пенсійна реформа заради наших виборців, заради наших пенсіонерів. От з точки зору захисту пенсіонерів сьогоднішніх і майбутніх  я закликаю до конструктивної співпраці. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція "Батьківщина", Кужель, народний депутат.

 

13:46:40

КУЖЕЛЬ О.В.

Дякую, Володимир Васильович. Я хочу, маючи таку можливість, звернутися до наших виборців, до народу України.

Шановні українці, сьогодні чотири партії, чотири фракції виконували свої передвибні програми. Двічі розглядались два законопроекти щодо відміни пенсійної реформи, і двічі недоставало голосів, на жаль, п’ять-шість голосів.

У першому голосуванні було 12 представників Партії регіонів, але на законопроект Людмили Денісової від "Батьківщини" вже попрацювала Партія регіонів - і цих людей було просто знищено з залу, їх не було. Ми  обіцяємо вам: про кожного мажоритарника, який вам обіцяв скасування цієї пенсійної реформи, донести інформацію, як він виконував ці обов’язки.

Ми дуже би хотіли, щоб у вас включився сором і повага до тих жінок, яких ви відправили ще на п’ять років пізніше на пенсію. Я підтримую сто відсотків кожного виступаючого, який сьогодні знає, що ні одна жінка після 35-40 років не може знайти роботу. Хто вам дав право добавити такий стаж?

Скажіть, будь ласка, ви на кого розраховуєте? Або ви, Партія регіонів, будете народжувати дітей… Жінка, яка народила дві  дитини, вже ніколи не буде мати такого стажу. На кого ви розраховуєте?  Або ви не бачите цієї країни в цілому… Це була не реформа, давайте відверто скажемо, це були зміни щодо тільки збільшення віку і навантаження на жінок України.

Тільки в тому році 442 тисячі українців не змогли оформити пенсію із-за того питання, яке ми сьогодні розглядаємо в третьому законі, пана Литвина. І у нас дилема, дуже серйозна. Ми розуміємо, що якщо не можна зробити ампутацію цієї реформи, то хоча б дати першу медичну допомогу. Володимир Михайлович, ми будемо підтримувати , задля того, що це є перша медична допомога.

Але, Володимир Васильович, треба повернутися до розгляду законопроекту або Міщенка, або Денісової. Так не можна. Сьогодні ми маємо негативні наслідки. Обіцяли, що не буде дефіциту бюджету. Є. Підприємці сьогодні не сплачують, ховаються, бо це є велике навантаження, ми не впроваджуємо другий рівень.

Я звертаюсь до всіх депутатів: не можна приймати рішення навантаження  на простих людей, коли ми сьогодні сплачуємо тільки  з заробітної плати 17 тисяч у Пенсійний фонд. Якщо людина отримує тисячу заробітної плати і сплачує 37 відсотків, а людина, яка  отримує 50 тисяч,  сплачує тільки 17 тисяч. Багато питань в економіці: немає робочих місць. Скажіть, будь ласка, на що ми розраховуємо? Скорочення…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити.

 

13:49:54

КУЖЕЛЬ О.В. … тут Партия регионов кричит "хватит". Я дуже маю надію, що український народ скаже "хватит" вам. І тому треба відміняти пенсійну реформу. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Партія регіонів, Вечерко.

 

13:50:09

ВЕЧЕРКО В.М.

Шановні народні депутати! Хочу сказати, що пенсійна реформа повинна бути, і не треба сьогодні таких емоцій, як були в залі. Тому що необхідно проходити диспансеризацію частіше.

Хочу сказати наступне. По-перше,  Партію регіонів не може сьогодні задовольнити низький рівень пенсійного забезпечення наших співвітчизників. Це по-перше. В цілому по  країні середня пенсія складає 1 тисяча 151 гривня.

По-друге. Сьогодні існує глибоке протиріччя між солідарним принципом наповнення Пенсійного фонду і несправедливим підходом його розподілу.

По-третє, необхідно звільнити солідарну систему пенсійного страхування від виплати пенсії окремим категоріям, які не брали участь у формуванні Пенсійного фонду.

По-четверте,  належить створити  дієвий механізм для практичного введення другого рівня пенсійного страхування. Створена робоча група в уряді, треба доопрацювати, спокійно підійти і підтримати закон  Литвина  і Денісової, з поправками винести в зал. І тоді всі фракції разом проголосують.

Не треба робити реформу ради піару - треба робити реформу заради життя наших дітей, жінок  і всіх громадян України. Дякую. Слава народу України!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Спасибі! Для заключного слова, Володимир Михайлович, прошу. Дам я репліку перед голосуванням.

 

13:52:14

ЛИТВИН В.М.

Шановний Володимир Васильович, шановні колеги! Я  вдячний за виступ і за обговорення цього питання і за критику, яка тут звучала з боку осіб, яким також варто помовчати. Бо в нас складається така дивовижна ситуація: коли при владі, виступаємо, так би мовити, з вищих державних інтересів, коли владу втратили, починаємо згадувати про народ. Прикладів наводити не буду. (Оплески)

А тепер по суті. А тепер по суті законопроекту. Прозвучала дуже гарна, здорова думка з боку Ярослава Михайловича Сухого, і Олександр Миколайович Стоян говорив про це, але кінцівка була дуже дивовижна: давайте створимо чергову робочу групу, в ній ми все втопимо. Давайте створимо!

Але ж ви всі, шановні колеги, згодні з тим, що переважно жінки не розраховували, що одразу, одномоментно буде збільшено страховий стаж на 10 років. І давайте дамо відповідь на одвічне питання: що робити жінці з покрученими руками, яка все життя пропрацювала у цьому колгоспі, а він збанкрутів десятки років тому назад, він знищений? І як правило, мова йде про людей, які працювали на підприємствах, які сьогодні банкрути. Де їй знайти роботу?

Що поганого пропонується, я звертаюсь до тих керівників, які бігають і висмикують фракції і людей із сесійної зали, якщо ми приймемо за основу цей законопроект, а потім, шановні колеги, робоча група доопрацює? Але ж ми всі свідомі того, що це рішення треба приймати. І рано чи пізно ми його приймемо, але з більшими втратами. Це ж очевидно!

І не треба, я розумію, при цьому лякати, що виборці запитають і таке інше. Питання в нашій совісті, у нашій відповідальності, оскільки у комфорті тут, перебуваючи у сесійній  залі, можна  займатися моралізаторством і вчити один одного. Тому я абсолютно пропоную забезпечити прагматичний підхід, зробити цей компромісний крок, інакше ми будемо безкінечно повертатися до цього питання, нівелювати Верховну Раду і самих себе, пригнічувати українське суспільство. Втім я думаю, що позиції уже чітко визначені і говорити в порожнечу немає необхідності. Я прошу прийняти рішення щодо якого ви усі визначилися. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Я прошу заключне слово, Сушкевич Валерій Михайлович.

 

13:55:03

СУШКЕВИЧ В.М.

Шановні колеги, безумовно, законопроект сьогодні не вирішує всіх питань, які стосуються пенсійного  реформування. І сьогодні, як правильно зазначали багато виступаючих, потрібно звернути увагу на реальні моменти, ресурсні моменти, які збалансують Пенсійний фонд, які реально підтримують українського пенсіонера і забезпечують підтримку тих людей, які працюють і сподіваються на гідну пенсію. І в цій  ситуації комітет виходив з позиції, щоб той жах, який є з використанням жінок як ресурсів пенсійної реформи, щоб його пом'якшити, щоб зробити так, щоб людина менше страждала від цієї пенсійної реформи. І комітет свідомий до того, що якщо не пройшли ті реальні і позитивні моменти, які ліквідують ті позиції пенсійної реформи, які намагалися сьогодні законопроектом Денісової, Міщенка, ліквідувати їх як наслідки пенсійного реформування, то комітет підтримав саме в такому варіанті цю законодавчу пропозицію. Вам визначатися, прошу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, прошу уваги. Для репліки – Мартинюк Адам Іванович.

 

13:56:31

МАРТИНЮК А.І.

Дякую. (Шум у залі) Дякую.

Мартинюк, фракція Компартії України.

Шановні колеги, про ставлення комуністів до реформи, до пенсіонерів, до людей, які живуть на селі, досить добре сказав і краще не скажеш людина, яка найкраще знає село, двічі Герой соціалістичної праці, депутатський стаж якого становить більше, ніж дехто прожив.

І ось я звертаюся до тих, хто жив нібито в звичайному селі. У вас або школи не було, або ви не вмієте взагалі рахувати з хворої голови… із здорової на хвору перекладаєте…

Ще раз і ще раз нагадую, що за скасування реформи не проголосувало 7 представників  "УДАРу", комуністи постійно 100-відсотково голосують за відміну цієї ганебної реформи. Тому, будь ласка,  коли виходите на трибуну і  починаєте про  щось кричати, подумайте чим ваш крик обернеться. Будьте трошки спокійнішими, ви тільки-но   починаєте ази парламентської…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Увага! Шановні народні депутати, ставлю на голосування  проект Закону (реєстраційний номер 1110) про внесення зміни до розділу ХV Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" (щодо врегулювання порядку призначення пенсії за віком) для прийняття  за основу.

Прошу народних депутатів голосувати.

 

13:58:29

За-208,

Проти – 3, утрималося -  32, не голосували – 105. Рішення не прийнято.

По фракціях. Партія регіонів – 2, "Батьківщина" – 86, "УДАР" Віталія Кличка"– 31, "Свобода"– 36, Компартія України – 31, позафракційні – 22.

Ранкове засідання Верховної Ради України оголошую закритим.

Завтра о 10-й годині  продовжимо  нашу роботу.

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку