ЗАСІДАННЯ ОДИНАДЦЯТЕ

Сесійна зала Верховної Ради України

16 квітня 2013 року, 10 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.В.РИБАК

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Доброго ранку, шановні народні депутати! Запрошені та гості Верховної Ради України! Прошу народних депутатів підготуватися до реєстрації. Увімкніть систему "Рада".

10:01:37

В сесійній залі зареєструвалося 385 народних депутатів.

Ранкове засідання Верховної Ради України оголошую відкритим.

Сьогодні день народження народних депутатів України Олійника Володимира Миколайовича. (Оплески) ПроданОксани Петрівни і Попеску Івана Васильовича. (Оплески)

Шановні депутати, оголошення. Згідно з поданою заявою та відповідно до частини третьої статті 60 Регламенту Верховної Ради України повідомляю про вихід народного депутата України Балоги Павла Івановича зі складу депутатської фракції Партії регіонів. (Оплески)

Відповідно до статті 60 прим. Регламенту Верховної Ради України повідомляю про створення у Верховній Раді України сьомого скликання міжфракційного депутатського об'єднання "Європейський вибір". Співголовами міжфракційного депутатського об'єднання "Європейський вибір" обрано народних депутатів України Кінаха Анатолія Кириловича і Наливайченка Валентина Олександровича. (Оплески)

Шановні народні депутати, прошу заспокоїтися. 14 квітня на 77-у році пішов з життя наш колега народний депутат України першого, третього та четвертого скликань Станіслав Іванович Гуренко. Прошу вшанувати пам'ять Станіслава Івановича Гуренка хвилиною мовчання.

(Хвилина мовчання)

Прошу сідати. Шановні депутати, під час участі в роботі ради Міжпарламентської асамблеї держав-учасниць СНД в Санкт-Петербурзі 11-12 квітня я мав зустріч з моїми колегами головами парламентів  держав. Було 13 голів парламентів. Серед іншого  вони висловили здивування тим, що відбувається в залі пленарних засідань Верховної Ради України, а саме: поведінкою народних депутатів України. Мені дуже було важко пояснити, чим керуються наші парламентарі, беручи участь в пленарних засіданнях.

Чинний на сьогодні Регламент Верховної Ради України є законом. Тому його всі зобов'язані виконувати. Не дивлячись на це, ми постійно чуємо в сесійній залі вигуки, свист, скандування гасел, які під час проведення, як під час проведення футбольних матчів. Взаємні образи своїх колег. А на балконі та трибуні постійно бачимо ті чи інші плакати з різними закликами. Хіба так ми можемо далі працювати?! Це відповідає нормам хіба Регламенту?!

Хочу наголосити, що віднині в подібних випадках головуючий на пленарному засіданні послідовно буде дотримуватися вимог Регламенту щодо виступів народних депутатів. Якщо Регламентом передбачено для виступу 3 хвилини, то це буде рівно 3 хвилини. Слово для репліки надаватиметься лише тим народним обранцям або представникам фракції, чиє прізвище або назва фракції були озвучені під час виступу на пленарному засіданні.

Щодо права виступу народних депутатів України з трибуни іншою мовою, то воно не суперечить статті 9 закону України "Про засади державної мовної політики".

Також звернути хочу звернути увагу шановних народних депутатів, що в залі пленарних засідань мають обговорюватися ті питання, які підготовлені до розгляду і згідно з Регламентом передбачені порядком денним. Промовець повинен виступати тільки з того питання, з якого йому  надано слово та  дотримуватися відведеного для цього часу. Головуючий змушений  буде вимикати мікрофон, якщо виступ  буде не з визначеної  тематики.

Розпочинаючи пленарне засідання Верховної Ради України, я  виходжу з того, що вчора під час бурхливої  дискусії на Погоджувальній  раді  депутатських фракцій, ми знайшли  порозуміння для нашої подальшої роботи в сесійному залі та в комітетах. Ефективність  роботи парламенту України залежатиме від збереження   тієї атмосфери довіри, якої врешті-решт   нам вдалося досягнути. Кожна з політичних сил, представлених в цьому  залі, має взаємні претензії та приховані побоювання, що інша сторона  намагатиметься вийти переможцем  у політичному протистоянні. Гарантією  дотримання досягнутих домовленостей  може бути лише неухильне дотримання Конституції  і законів України кожним народним депутатом.

Відмова від  провокаційних заяв, непарламентської поведінки в залі пленарних  засідань  має бути  основним чинником для нашої злагодженої діяльності щодо прийняття  відповідних рішень. Принцип народовладдя, гарантований Конституцією і законами України,  забезпечує умови для роботи парламенту на демократичних засадах. Коли більшість приймає рішення щодо…  визначаються нею пріоритетні, меншість   має право голосу в процесі  її  прийняття.  

Як Голова Верховної Ради  України  я намагатимуся  докладати всіх зусиль, щоб наша праця була у чітких рамках регламентних процедур. І в цьому я сподіваюся на підтримку  всього залу.  Запрошую шановних депутатів  до сумлінного виконання своїх обов’язків на благо українського народу.

Відповідно до статті  25 Регламенту у вівторок ми маємо 30 хвилин для виступів уповноважених представників депутатських фракцій з внесенням пропозицій, оголошень, заяв і повідомлень.  Прошу представників фракцій записатися на виступ.

Слово надається народному депутату об'єднання "Свобода"  Швайці.  Прошу керівник фракції Олег Тягнибок.

 

10:11:10

ТЯГНИБОК О.Я.

Шановні народні депутати! Шановні наші виборці! Брати і сестри українці! Ви знаєте, якось так дивно чути, що  нас тут учать моралі і нам розказують про виконання закону і про виконання Регламенту саме ті, які дуже активно порушують цей закон, порушують Регламент і порушують Конституцію України. Нас тут звинувачують в тому, що ми там свистимо. Але наш свист, товариство, наші крики –  це є лише реакція на грубе порушення українського законодавства і  Конституції України.

І повірте вже мені, що наш свист, то є ніщо, порівнюючи  з тим, скільки свиснула Партія регіонів і комуністи в українського народу під час цього щурячого засідання 4 квітня, коли втекли звідси з Грушевського і перейшли на Банкову. Але найприкріше мені, людині, яка має вищу юридичну освіту, зрештою як і дуже багатьом викладачам, професорам, академікам, які навчали юридичного фаху, навіть багатьох тих, які тут сидять в залі, було почути реакцію на оце так зване "виїзне пленарне  засідання" зі сторони Вищого  адміністративного суду. Товариство, це є ганьба, що ми живемо в такій державі, коли суди повністю не користуються тими нормами, які зафіксовані в Конституції України і в Регламенті, а вони виключно діють, напевно, за дзвінком з Банкової, виконуючи політичні замовлення.

З якою прикрістю мені говорили професори, які навчали багатьох з нас юридичного фаху, про те, як їм завтра вчити студентів. Я вчора на Погоджувальній раді говорив про те, а як себе мають відчувати  сьогодні студенти-юристи, особливо першокурсники студенти-юристи, які приходять, вчаться і завтра вони будуть фахівцями, професіоналами в якій державі? В державі, де плюють на закон, в державі, де в Регламенті, в Конституції чорним по білому написано одне, а влада, яка має більшість для реалізації своїх прихотей, вона трактує цей закон по-іншому, а пізніше відповідні судові органи легітимізують оце трактування.

Товариство, оце і є признаки узурпації влади, коли виконавча, законодавча і судова влада знаходяться в одних руках, в руках одного кримінального олігархічного клану. Оце і є признаки будівництва диктатури в українські державі, оце і є признаки, коли нищиться право, коли в нас руйнується один з найважніших державних інститутів – парламент.

Але ж насправді, парламент – це і є дискусія, насправді, парламент – це і є дебати, насправді, парламент – це не те, що більшість має закон, вносить цей закон, і буде так, як вони сказали. Насправді, для того і існує опозиція, щоб давати зміни і доповнення до будь-якого законопроекту, щоб реалізувати те, про що говорять наші виборці, те, що просять наші виборці. І щоб ці законопроекти виходили не від однієї фракції і гарантовано так, як хоче цього більшість, бо вони перемогли на виборах, а законопроекти – це є певний продукт компромісу, законопроект – це є тоді, коли різні думки враховуються різних територій України, різних прошарків населення.

І тому парламент, якщо в нас має існувати, він має існувати за європейськими принципами. Те, що відбулося 4 квітня – це велика ганьба. І нам розказували про те, що посли європейських держав дали реакцію на те, що нібито  відбувається блокування трибуни. Ми – представники трьох опозиційний фракцій в той самий день мали зустріч також близько з двадцятьма послами Європейського Союзу. І вони нам говорили зовсім протилежне. Вони нам казали, що немає таких випадків в європейській практиці, як є в українському парламенті, коли зафіксовано, що треба проводити засідання саме тут, за тою адресою і коли обумовлені випадки, коли можна покинути цей зал, ігноруються ці конституційні норми відповідно парламентською більшістю, от нам про це говорили представники європейських країн.

Крім того, ми, звичайно, вважаємо, що то є велика ганьба, що 4 квітня були ухвалені декілька надзвичайно негативних для української держави, соціального розвитку і економічного розвитку нашої крани законів, зокрема 2177 і суспільство про то повинно знати. Це є Закон про внесення змін до Бюджетного кодексу щодо визначення деяких доходів бюджету. Цей закон ухвалений нібито, псевдо ухвалений в цілому повністю руйнує місцеве само врядування. Він узаконює корупційну схему взяття бюджетних зобов'язань без планових призначень та відбирає у місцевих бюджетів ще одне джерело надходження – реєстраційний збір за проведення державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

Нарешті, 2476, який був ухвалений – це проект Закону про внесення змін до статті 6 Закону про Державний бюджет на 2013 рік щодо державних гарантій. Який, фактично, узаконює скочування України в боргову яму, ідеться про величезні позики, які беруться, скажімо, на рахунок держави. І нарешті, закон 1154 про особливості діяльності санаційного банку, суть якого полягає в створенні санаційного банку, основною задачею якого буде купівля проблемних активів комерційних банків. Тобто держава тепер буде відповідати за ті кредити, які потрібно буде сплачувати людям, а не приватні комерційні банки, це є чисто лобістський закон.

Шановне товариство, хочемо, щоб парламент працював, щоб нас – українців поважали і шанували, треба щоб він працював законно. І ми будемо, опозиція, добиватися цього.  Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція "УДАР Віталя Кличка". 

Прошу, керівник фракції народний депутат Віталій Кличко.

 

10:17:37

КЛИЧКО В.В.

Шановні колеги, я впевнений, що кожен з громадян України  хоче жити по європейським стандартам. І цього тижня ми повинні зробити серйозний крок, щоб наблизити Україну до європейських стандартів – і підписати угоду про асоціацію з Європейським Союзом. Як саме ми можемо це зробити?

По-перше, ми повинні забезпечити справедливість. Треба не лише скасувати бездарну пенсійну реформу, але й запропонувати нову модель пенсійної системи. Уряд, замість того щоб вихвалятись покращаннями, мав би презентувати вже в цьому залі таку програму. Не дивно, що бачення такого в уряду немає, і вже третій рік уряд працює без програми.

Тому ми вимагаємо відповідальності уряду і відставки уряду вже цього тижня. Уряд пропонує не затягувати з цим питанням до п'ятниці, а розглянути це питання вже в середу.

Не справдилося і ще одне. Ми наполягаємо, що жоден представник уряду не може бути призначений Прем'єр-міністром. Не справилася вся команда – і вони всі мають нести відповідальність за свої дії.

Ми сподіваємося, що Кабінет Міністрів вже в новому складі має представити чіткий план підготовки та подання законопроектів, необхідних для підписання угоди для асоціації з Європейським Союзом. Бо ті документи, які уряд подає, не витримують жодної критики. Це ганьба, коли депутати виконують роботу уряду – і мають створювати робочі групи для доопрацювання законопроектів до першого читання.

Не можна повторити приклад законопроектів про спеціальну конфіскацію (законопроект 1103), про кримінальну відповідальність юридичних осіб (це законопроект 2032). Така якість і філософія підготовки документів  ще одна підстава для відставки уряду.

Європейські стандарти – це, насамперед, повага до прав та свобод людини. Тому ми вимагаємо підтримати рішення про призначення виборів Київського міського голови та Київради.

Шановні колеги! Не ховайтесь за рішенням Конституційного Суду, виконуйте, будь ласка,  свій обов'язок. Не треба створювати прецедент. Ніхто не дозволить порушувати права громадян на вибір. Сьогодні ми хочемо перенести і затягувати вибори Київського міського голови чи відмінити, завтра ми таким же чином відмінимо президентські вибори.

Хочу  також застерегти владу. Не намагайтесь змінити Конституцію і закони на так званому референдумі. Ми маємо ухвалити нове законодавство про референдум, який відповідає, в першу  чергу, демократичним нормам.

Невід'ємним правом людини є право на справедливий суд. Якщо суд несправедливий, а справа порушується з політичних мотивів, це називається репресіями, їх потрібно припинити.  Тому ми вимагаємо підтримати декриміналізацію статей, які використовують для політичних репресій, зокрема у справі Юлії Тимошенко. Необхідно домогтися відповідальності за корупційні дії, потрібно нарешті розглянути проекти законопроектів, які забезпечать прозорі доходи чиновників, обов'язковість публікацій їхніх  декларацій, списків осіб, які притягувалися за корупційні дії. Всі законопроекти повинні проходити антикорупційну експертизу в антикорупційному комітеті, щоб упередити розтягування  бюджетних коштів. Це законопроект 2077.

Також необхідно підтримати законопроекти, спрямовані на знищення підвалин корупції. Зокрема спрощення адміністративних процедур,  щоб чиновники, у першу чергу, а не громадяни збирали необхідні довідки (законопроект 2149).

Зниження обсягу єдиного соціального внеску і спрощення його сплати,  це  дуже потрібно, щоб вивести  заробітну платню з тіні (законопроект 1182).

Якщо по цих проектах потрібно рішення комітетів, вони  б могли  розглянути ще у цю середу і винести до зали. Щиро  дякую, колеги, за вашу увагу. (Оплески)

    

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Фракція  Компартії України, Симоненко Петро Миколайович.

 

10:23:11

СИМОНЕНКО П.М.

Уважаемые коллеги, уважаемые избиратели! Из антикризисного пакета проектов законов, внесенных фракцией Компартии, на этой неделе  включены в повестку дня и будут рассмотрены некоторые из них.

 Я обращаюсь сегодня  к своим коллегам, хочу попросить поддержать  те проекты законов, которые очень важны для наших избирателей. Прежде всего это проект Закона 1220, в котором речь идет о том, что надо платить достойную заработную плату  за работу в праздничные и нерабочие дни. И внесенный проект закона, который внесен товарищем Цыбенко, он и предусматривает то, что  двукратная заработная плата, а не ставка, будет    оплачиваться нашим рабочим  за работу в праздничные и нерабочие дни.

Мы также предлагаем и просим вас поддержать,  этот проект закона  имеет огромное  значение  для молодых  мам, кто, родив ребенка, стоит в очередях и ждет, когда справки выдадут те или другие для того, чтобы получить государственную поддержку   на рождение ребенка.

Проект Закона 2313, который внес Игорь Григорьевич Калетник,  как раз и предусматривает сокращение количества документов для получения государственной помощи при рождении ребенка.

Я также надеюсь на ваше понимание, уважаемые коллеги, при поддержке Закона 1046. Речь идет  о том, что мы должны защитить  свои сырьевые  ресурсы и исключить дальнейшее скатывание Украины  к сырьевому придатку Европы и уничтожение высокотехнологического производства в Украине. Поэтому этот проект закона, который мы внесли,   и предусматривает  сегодня усиление государственного контроля за использование природных ресурсов и, естественно, государственный контроль за использование ресурсов, когда они находятся у субьектов хозяйствования в частной собственности.

Мы также предлагаем, и этот проект Закона 1061 предусматривает и социальную поддержку для медиков и педагогов, фармацевтов, кто работает в сельской местности. И эти дополнительные социальные льготы нужно сегодня ввести, чтобы сохранить интеллигенцию на селе и дать возможность молодым специалистам при государственной поддержке ехать работать в сельскую местность.

Ко второму чтению мы обязательно и фракция Компартии внесем дополнение о том, что в эту категорию должны относиться и представители работников культуры. То есть вся социальная инфраструктура должна получать государственную поддержку со стороны государства. Мы также призываем народных депутатов проголосовать за отмену пенсионной реформы. На этой неделе будут рассматриваться очередные законопроекты. И инициатива, которую фракция Компартии вносила, снижение пенсионного возраста для женщин в 55 лет и 60 должна найти поддержку среди нас. Так же, как и отмена медицинской реформы.

Это те практические вопросы, которые внесла на рассмотрение Верховной Рады фракция Компартии. И мы надеемся, что найдем понимание у коллег для принятия положительного решения по этим вопросам.

Но есть еще одна проблема, крупнейший государственный вопрос. Это то, что энергетическая безопасность Украины как государства сегодня находится под угрозой, а вернее, она целенаправленно уничтожается. Судите сами, уважаемые коллеги.

В первом квартале этого года убытки от выпуска товарной продукции государственных шахт составили 3,6 миллиарда гривен. Что больше, нежели в прошлом году, на 52 процента. Если мы говорим об энергетической безопасности, то чистый убыток НАК "Нефтегаза" в прошлом году составил 10,2 миллиарда гривен. То есть мы сегодня сталкиваемся с конкретным фактом. Когда к тем же убыткам государственным еще и накладываются миллиардные убытки для государственного бюджета.

Невыплата заработной платы для шахтеров только в январе месяце составила 322 миллиона. При патронаже, а вернее, при поддержке олигархов и крупного криминалитета те же самые копанки на Луганщине и Донеччине уничтожают просто угольную промышленность. Потому что в прошлом году только из этих копанок добыто более 6 миллионов тонн углей направлены на тепловые электростанции, а в это же время 5 миллионов тонн углей находятся на складах тепловых электростанций и 2 миллиона тонн углей на складах тех же самых шахт. Уже есть неодиночные случаи возгорания углей, а уничтожение тепловой электростанции крупнейшей в Европе как "Углегорская" говорит о многом.

Поэтому еще раз обращаем внимание, фракция Компартии, на то, что надо наводить порядок. И мы от имени нашей фракции предлагаем и категорически настаиваем на рассмотрении наших законопроектов из того же антикризисного пакета, который имеет отношение к тому, чтобы стратегические предприятия и целые отрасли вернуть в государственную собственность, и начать необходимо с энергетического сектора, чтобы спасти основу экономики нашей Украины.

Мы настаиваем на конституционном запрете  торговли землей. Мы настаиваем на установлении жесточайшего государственного контроля за использованием наших недр. Еще раз напоминаем позицию нашей фракции – украинский газ должен для украинского народа, а российский газ – для украинских олигархов.

Кроме того, мы также требуем и принятия нашего законопроекта в целом, который предусматриваем сегодня защиту наших граждан по выплате заработной платы введением пени 0,5 процента просрочки за каждый день. Это и вопросы, которые связанны сегодня с мораторием на повышение цен и тарифов, жилищно-коммунальные услуги для населения. Мораторий на выселение за неуплату коммунальных услуг до тех пор, пока в Украине не будет полностью погашена задолженность по заработной плате.

И мы как коммунисты сегодня еще и еще раз заявляем, что нам сегодня радикально надо изменить и внешнюю политику. Украине немедленно надо принимать решение о вступлении в Таможенный союз. И я как участник международного форума Евразийской экономической перспективы, который на прошлой неделе проходил в Ленинграде, еще раз утверждаю, что у нас есть союзники, которые готовы отреагировать на правильные предложения со стороны Украины…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Заканчивайте.

 

СИМОНЕНКО П.М. … способствовать тому, чтобы Украине оказать содействие при вступлении в Таможенный союз и Евразийскую экономическую перспективу. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція "Батьківщина". Яценюк Арсеній Петрович – народний депутат.

 

10:29:52

ЯЦЕНЮК А.П.

Пане Голово, шановні колеги, з опозиції і наші політичні опоненти! Справедливість є, якщо за неї боротися. І те, що не дивлячись на всю репресивну машину - прокуратуру, міліцію, продажні суди, корумповану правоохоронну систему і потужну вертикаль влади, наш політичний побратим, людина,  яка показала себе справжнім бійцем, людина, яка гідно служила українському народу і була політично ув'язнена – це Юрій Луценко вийшов на свободу. Тому справедливість є і за неї треба боротися. (Оплески)

 Ми як опозиція вимагаємо на тих же підставах, в той же спосіб, в найкоротші терміни прийняти рішення про відновлення справедливості і негайно звільнити Юлію Тимошенко як особу, яка незаконно ув'язнена і яка політично переслідується режимом Віктора Януковича. Юлія Тимошенко повинна бути на свободі. (Оплески)

 Політичні переслідування стосуються не тільки політиків, але й простих громадян. Тих людей, які просто хочуть вийти і, користуючись своїм конституційним правом висловлюють позицію проти цього режиму і проти цієї влади – це право на мирні зібрання.

Так вчора під сумнозвісною резиденцією Межигір'я було заарештовано декілька десятків громадянських активістів та журналістів, проти яких натравили сотню міліціонерів. Ми звертаємося до працівників правоохоронних органів, вам не за журналістами треба бігати, а злочинцями. А злочинці з іншого боку Межигір'я, а не там, де стояли наші громадянські активісти і не там, де люди вимагали, щоб їх почули.

Наше завдання як опозиції – це зробити з України європейську державу. І саме тому декілька питань, які повинні бути розглянуті на поточному пленарному тижні як вимога опозиції, включені до порядку денного.

В першу чергу ми хотіли б  розпочати з питання виборів мера Києва. Це не просто  вибори  мера Києва, це взагалі питання основної цінності демократії, основної цінності, коли людина може вибирати та бути обрана. Перенесення виборів в Києві є ні що інше як спроба перенесення  виборів і Президента, і парламенту. Ми наполягаємо сьогодні  на голосуванні цієї постанови, а якщо постанова   буде провалена, опозиція знову внесе відповідну  постанову і буде вимагати про те, щоб   в місті Києві був свій мер і своя Київська  міська рада.

Пенсійна реформа, яка приймалася  урядом Азарова і голосувала більшістю, повинна бути скасована. І наш законопроект  буде сьогодні розглядатися, це добре, що він включений до порядку денного. Але буде набагато краще, якщо наші політичні опоненти, в першу чергу Партія регіонів визнають публічно, що  ця пенсійна  реформа була економічним  і соціальним провалом і скасують пенсійну реформу  на вимогу опозиції.

Третє. Ми також будемо розглядати питання про  декриміналізацію статей  Кримінального кодексу, за якими незаконно ув'язнена  Юлія Тимошенко. Це вимоги як Конвенції ООН, так і наших європейських партнерів.   Якщо ви не на словах,  а на ділі,  дійсно хочете, щоб Україна стала європейською державою, Партія регіонів, проголосуйте ж, за наш законопроект. 

Європейський Союз, який в очікуванні реальних кроків, реальних кроків щодо прийняття  законів, які роблять Україну, насправді, європейською державою з європейськими стандартами,  європейськими  цінностями і  європейськими законами. Ми як опозиція розробили  низку законопроектів, в першу чергу це ті законопроекти, які стосуються боротьби з корупцією.  Буде голосування в середу про створення Національного  антикорупційного бюро, а це  вимога Європейського Союзу. Буде голосування в середу щодо антикорупційної перевірки всіх чиновників, всіх рівнів, а це також вимога Європейського Союзу.

Ми наполягаємо, щоб наші політичні опоненти  з Партії регіонів проголосували за  антикорупційний пакет. Опозиція проголосує за  всі закони, які відповідають європейським стандартам  і які наближують Україну до Європейського співтовариства. 

Це наша програмна вимога, а не програмні цілі наших опонентів, і тому ми будемо послідовно наближувати Україну до Європейського Союзу. 

Окреме питання, що стосується виїзного чи дворового засідання Верховної Ради України. Ми ще раз наголошуємо, це було перший і останній раз за історію цього парламенту, коли ви незаконно скликали засідання.

З цього приводу ми звернулися до Генеральної прокуратури з  однією метою, щоб не цей, а новий  Генеральний прокурор України притягнув  до відповідальності всіх осіб, які незаконно скликали сесію і підміняли волю народу України.  

І на останок. В п’ятницю буде голосування за Резолюцію недовіри Кабінету Міністрів України. Цьому Кабінету Міністрів недовіряє український народ і таку ж недовіру повинен висловити весь український парламент. Ми звертаємося з тим, щоб непросто розглянути питання, а й відправити ганебний уряд Януковича-Азарова у відставку. Це буде єдине правильне рішення цієї Верховної Ради України. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Партія регіонів, народний депутат Матвієнков.

 

10:36:12

МАТВІЄНКОВ С.А.

Уважаемый Владимир Васильевич! Уважаемые коллеги!  (Шум у залі)  Сегодня начинается очередная пленарная неделя, и очень хочется, надеяться, что  депутаты прекратят бессмысленное  противостояние и  приступят к конструктивной работе. Парламент уже в долгу перед нашим народом. Первые месяцы нашего созыва в сессионном зале мы  реально работали чуть более 10 дней. А ведь нам необходимо решить немаловажных вопросов экономического и социального характера. Именно этого  ждут от нас люди, а не противостояния, борьбы и блокирования трибуны.

В стране и мире сохраняется без преувеличения чрезвычайное  экономическое положения, падение рынков, острое и кризисное явление усугубляет и без того сложную ситуацию у нас в стране. Так в одной из базовых отраслей экономики металлургии спад производства за  последние годы составил уже более 25 процентов. 2013 год не обещает больших улучшений. А это значит, что бюджет недополучит крайне необходимых денег для выплаты зарплат, повышение пенсий, реализации социальных программ. 

Мир ищет пути решения этих проблем, все страны ведут борьбу за рынки сбыта, стремятся поддержать национального товаропроизводителя. Чтобы Украине выжить в этих условиях, сохранить экономическую и политическую независимость, весь государственный механизм, и, в первую очередь, парламент должен мобилизовать свои усилия и оперативно ответить на вызовы времени.

Безусловно, язык, то, о чем вы сейчас так сильно кричите, история, культура – важнейшая составляющая Украины как независимого государства. Но давайте честно признаемся, политической независимости без экономической быть не может. Необходимо поддерживать металлургию, машиностроение, энергетику, развивать предпринимательство, создавать благоприятные условия для инвестиций, и делать это для того, чтобы в конечном итоге повышать уровень жизни людей. Сегодня как никогда парламенту нужно искать и принимать необходимые  жизненно важные решения.

Взгляните на повестку дня: нашего рассмотрения ожидают десятки важнейших законопроектов, которые нужно принимать. Парламенту необходимо серьезно заняться вопросами поддержания базовых отраслей экономики, перевода на целевые денежные дотации льготных категорий граждан, упрощения регистрации работы малого и среднего бизнеса, улучшения экологической ситуации в регионах с тяжелой техногенной нагрузкой, и другими важными проблемами. Но вместо этого часть парламента не только откровенно игнорирует выполнение своих обязанностей, но и не дает работать коллегам. В такой ситуации большинство было просто вынуждено перенести заседание из сессионного зала в другое место.

Я обращаюсь сейчас к оппозиции: у вас много хороших программных целей, которые могли бы улучшить жизнь наших людей. Почему же принцип "чем хуже, тем лучше" на сегодняшний день для вас является основополагающим? Неужели для того, чтобы начать заниматься экономикой, ее нужно довести до краха? Разве такой должна быть позиция настоящих украинских патриотов? Вы можете себе представить группу врачей или учителей из-за своих политических взглядов заблокировавших работу больницы или школы? Я такой ситуации изначально не представляю, потому что я уверен, эти  люди ответственны  и понимают, помнят о своем долге.

Получается, Верховная Рада – это единственный орган в стране, которому язык мешает работать. Дошло до того, что  одна фракция потребовала у Аппарата парламента  потребовала обнародовать информацию о национальности каждого народного депутата. Я вам отвечу: мы все – одна нация, мы все – украинцы и все любим свою страну,  и не надо приватизировать монополию на любовь к родине. Не менее настораживает и опасная практика применения жесткой силы в политических спорах, появившаяся в последнее время. В сессионном зале вместо того, чтобы заниматься законотворчеством, мы все чаще видим шоу с мордобоями. Многие из присутствующих не первый год в парламенте и понимают, рутинная работа над законопроектами менее эффективна с точки зрения пиара, но именно она – наша главная цель. Если ситуация в парламенте не нормализуется, неминуемо станет вопрос о дееспособности Верховной Рады. Пора прекратить политический  цирк и вернуться к работе над законотворчеством.

Как народный депутат, избранный по мажоритарному округу, скажу мы – мажоритарщики пришли в парламент для того, чтобы не…. Не для того, чтобы участвовать в балагане, а чтобы эффективно решать вопросы и наказы, которые были высказаны нашими избирателями в ходе предвыборной кампании. И я уверен, что такую позицию разделяет каждый мажоритарщик и большинство депутатов, избранных по партийным спискам. Нас большинство и поэтому мы могли бы принять много нормальных плодотворных законов для нашего государства. Примеры конструктивной работы есть. Серьезным шагом к снятию политической напряженности в обществе стало решение Президента об освобождении Юрия Луценка, практически, единогласную поддержку народных депутатов получил договор с Европейским Союзом о смягчении  визового режима. При этом хочу обратить внимание, что шаги по сближению с Европейским Союзом мы рассматриваем не как самоцель, а как одну из возможности продолжения масштабной модернизации страны и в первую очередь ее экономики. Не собираемся мы отказываться от взаимовыгодного сотрудничества с государствами – членами Таможенного союза, общий товарооборот с которыми превысил уже 65 миллиардов долларов. Для защиты наших национальных интересов в отношениях со своими партнерами и на Западе, и на Востоке мы должны руководствоваться исключительно экономическим прагматизмом, а кое-где и экономическим эгоизмом, но для этого нужно забыть об узко-политических амбициях.

В завершении своего выступления напомню, уважаемые коллеги, о нашем долга, долге народного депутата перед избирателями, а он состоит не только в отстаивании идеологии и партийных программ, но и принятии законов, необходимых для программ страны, для всего народа. И никакими благими целями или принципами нельзя оправдать бездеятельность и невыполнение своих прямых обязанностей.

Мы подошли к опасной черте, переступив которую можно нанести непоправимый вред родной Украине. Всем нам необходимо помнить о проблемах наших избирателей и конструктивно искать пути решения…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Час для виступів вичерпано. Перелік питань, що пропонується для обговорення прийняття рішень сьогодні, у народних депутатів є.

Тому переходимо до розгляду питання щодо внесення змін до Конституції України: проект Закону (реєстраційний номер 2049) про внесення змін до статті 98 Конституції України (щодо повноважень Рахункової палати). Законопроектом внесений Президентом України відповідно до статті 154 Конституції України та визначений ним як невідкладний.

Згідно з вимогами частини першої статті 146 Регламенту питання розглядається виключно за процедурою повного обговорення. Тому слово для доповіді надається раднику Президента України, керівнику Головного управління з питань конституційно-правової модернізації Адміністрації Президента України Марині Іванівні Ставнійчук.

 

СТАВНІЙЧУК М.І.

Шановний Голово Верховної Ради, шановні народні депутати України! Президентом України поданий на розгляд Верховної Ради України проект Закону про внесення змін до статті 98 Конституції України. Метою законопроекту є розширення компетенції Рахункової палати в частині наділення її повноваженнями щодо здійснення контролю за надходженнями до Державного бюджету України, що дасть змогу забезпечити повноцінний контроль за виконанням Державного бюджету України.

Прошу звернути увагу, шановні народні депутати України, що мова йде про контроль від імені Верховної Ради України, тобто про розширення повноважень у сфері парламентського контролю. Законопроектом також, враховуючи вимоги частини другої статті 19 Конституції України пропонується передбачити, що організація повноваження і порядок діяльності Рахункової палати визначаються законом. Необхідність прийняття зазначеного законопроекту обґрунтовується наступним.

По-перше, прийняття запропонованих главою держави змін до Конституції України дозволить забезпечити реальний фінансовий контроль за виконанням  Державного бюджету України, оскільки виконання Державного бюджету є цілісним процесом і повноцінний контроль за ним має складатися як з контролю за використанням, так і за надходженням бюджетних коштів. Принагідно зауважу, що практика реалізації Рахунковою палатою повноважень щодо здійснення контролю за доходною частиною Державного бюджету упродовж 2006-2010 років  засвідчує ефективність і необхідність такого контролю.

По-друге, що не менш важливо. Прийняття законопроекту на практиці забезпечить  принцип публічності та прозорості бюджетного процесу. Цей принцип  включає інформування громадськості з усіх питань: складання, розгляду, затвердження та виконання  Державного бюджету, а також контролю за його виконанням, – і є однією із основних принципів бюджетної системи України.

Таким чином, поклавши на Рахункову палату як незалежний орган повноважень щодо контролю за виконанням Державного бюджету України як у  частині видатків, так і в частині надходжень зможе забезпечити право всього суспільства  на отримання повної прозорої та об'єктивної інформації щодо   стану національної економіки та державних фінансів.

Нарешті, актуальність пропонованих главою держави змін до Конституції України обумовлюється тим, що практика поширення  повноважень  незалежного органу фінансового контролю, яким в Україні є Рахункова палата, на бюджетні надходження відповідає загальновизнаним міжнародним стандартам.

На сьогодні  Україна залишається однією з  небагатьох держав у світі, де вищий орган контролю за державними фінансами має звужені повноваження із зовнішнього аудиту.

Здійснення контролю за виконанням Державного бюджету України  як щодо доходної, так і щодо видаткової частини є вимогою основоположних міжнародних документів у сфері контролю державних фінансів. Зокрема, мова йде про Лімську декларацію керівних  аудиту державних фінансів і Мексиканську декларацію  незалежності  вищих органів фінансового контролю.

Внесення  змін до Конституції України у частині розширення повноважень  Рахункової палати є також одним із зобов'язань  нашої держави у рамках порядку денного асоціації "Україна – ЄС ".

Шановні народні депутати, як відомо, питання щодо внесення змін до  статті 98 Основного закону України неодноразово було предметом  розгляду Конституційного Суду  України. Конституційний Суд України  у своїх висновках щодо законопроектів, якими пропонувалося внесення змін  до статті 98 Основного закону відзначав, що зміни, які передбачають розширення повноважень  Рахункової палати шляхом надання їй функцій  контролю за формуванням доходної частини  Державного бюджету України відповідають вимогам статті  157 Конституції України. Відповідні зміни не передбачають  скасування чи обмеження прав і свобод людини і громадянина  та не спрямовані на ліквідацію незалежності  чи на порушення територіальної цілісності України.

Пропозиції  щодо внесення змін  до статті 98 Конституції України  були розглянуті та підтримані на засіданні Конституційної асамблей 21 вересня 2012 року.

Прийняття запропонованих змін до Конституції  дасть можливість забезпечити дієвий контроль за виконанням Державного бюджету України  у повному обсязі, посилить роль Рахункової палати як  незалежного органу фінансового контролю  в Україні і сприятиме подальшому вдосконаленню  нормативно-правового  регулювання діяльності Рахункової палати   відповідно до міжнародних стандартів у  сфері  аудиту державних фінансів.

Шановні  парламентарі, Президент України  звертається до вас із пропозицією  підтримати включення  зазначеного законопроекту  до порядку денного другої сесії Верховної Ради України  сьомого скликання та направлення  до Конституційного Суду України для одержання висновку щодо його відповідності вимогам 157 і 158 статей Конституції Країни.

Шановні народні депутати, прошу підтримати даний законопроект. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні депутати, чи є запитання до доповідача?

Прошу записатися, 3 хвилини. Прошу записатися. Народний депутат Кужель. Олександро Володимирівно, прошу.

 

10:49:51

КУЖЕЛЬ О.В.

Шановна пані Ставнійчук, я сто відсотків вас підтримую в частині необхідності посилення парламентського контролю. І дійсно, інструментарій Рахункової палати в цьому випадку є найважливішим.

Хотіла б звернути, маючи таку нагоду, вашу увагу на те, що вже давно закінчився термін призначення першого заступника, можливості працювати, перший заступник, всі заступники і головні контролери Рахункової палати сьогодні працюють незаконно. Термін їх перебування на посаді закінчився. Тобто ми сьогодні маємо контрольний орган, який не працює.

Прошу вас як юриста, радника Президента, звернути на це увагу. Бо я звертаюсь до Рахункової палати. І ті відповіді, які я отримую як представник опозиції, не мають можливості просто навіть сказати, що є хоча б один відсоток фахових спеціалістів, які там є. Я маю надію, ми підтримуємо цей законопроект і включення…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, Марино Іванівно.

 

СТАВНІЙЧУК М.І. Шановна Олександро Володимирівно, і вам, і мені зрозуміло, що ваше питання актуальне. Я поділяю вашу стурбованість. Однак, воно не має відношення до цього законопроекту, який зараз розглядає Верховна Рада України. Дякую вам за підтримку цього законопроекту. Я зверну увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Об'єднання "Свобода", Марцінків.

 

10:51:24

МАРЦІНКІВ Р.Р.

Слово Мохнику, слово передаю Мохнику, Андрію Мохнику. Слово передаю….

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, передайте.

 

10:51:30

МОХНИК А.В.

Андрій Мохник, Всеукраїнське об'єднання "Свобода". Шановна пані Марино! Питання таке. Чому власне така вибірковість в застосуванні Лімської декларації? (Шум у залі)  Чому ви застосовуєте один принцип щодо контролю доходів, але, наприклад, не включаєте щодо того, щоб мали повноваження щодо контролю послуг за державними закупівлями за державні кошти, економічною діяльністю комерційних та промислових підприємств з державною участю, діяльністю організацій, що отримують субсидії, дотації. Тобто насправді все те, що вказано в цій Лімській декларації, ви берете тільки вибірково і включаєте в Конституцію. Чи не тому, що Президент просто хоче декларативно показати Європі, що він туди ніби прагне, а насправді не хоче робити реальних кроків до подолання, до боротьби з корупцією? Дякую.

 

СТАВНІЙЧУК М.І. Шановний пане Андрію, я вибачаюся, звичайно, я тільки почула ваше останнє запитання, вашу частину запитання, тільки останні фрази. Не мала можливості, вибачте.

Значить, цей законопроект дійсно спрямований на, в тому числі на подолання такого ганебного явища в українській державі і суспільстві як корупція. Тому що повноцінний бюджетний контроль дійсно має здійснюватися не лише за використанням, а й за накопиченням коштів бюджетного контролю. Цілий ряд доходів має бути під державним контролем. Мені здається, що цей механізм є дійсно реальним, дієвим антикорупційним механізмом.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі. Сідайте.

 

СТАВНІЙЧУК М.І.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово для співдоповіді надається голові Комітету з питань правової політики Валерію Володимировичу Писаренку. Прошу.

 

10:53:34

ПИСАРЕНКО В.В.

Шановний Володимире Васильовичу, шановні народні депутати, Комітет Верховної Ради з питань правової політики розглянув на своєму засіданні 6 березня 2013 року поданий Президентом України та визначений ним як невідкладний проект Закону України про внесення змін до статті 98 Конституції України щодо повноважень Рахункової палати.

Метою законопроекту є розширення компетенції Рахункової палати в частині наділення її повноваженням щодо здійснення контролю за надходженнями до державного бюджету України, що дасть змогу забезпечити повноцінний контроль за виконанням державного бюджету України.

Оскільки Основний Закон України передбачає здійснення Рахунковою палатою контролю лише за використанням коштів державного бюджету України, залишаючи поза контролем дохідну частину бюджету, виконання якої є невід'ємною частиною бюджетного процесу.

Законопроектом також, враховуючи вимоги частини другої статті 19 Конституції України, пропонується передбачити, що організація повноваження і порядок діяльності Рахункової палати визначається законом.

Відповідно до частини другої статті 145 Регламенту Верховної Ради України в межах предмету відання комітет встановив наступне. Згідно зі статтею 154 частини першої статті 156 Основного Закону України, законопроект поданий до Верховної Ради України належним суб'єктом законодавчої ініціативи Президентом України.

На думку комітету, прийняття вказаного законопроекту не потребує  одночасного внесення змін до розділу І "Загальна засади", розділу ІІІ "Вибори. Референдум" і розділу ХІІІ "Внесення змін до Конституції України".

Законопроект про внесення змін до статті 98 Конституції України Верховної Ради шостого та сьомого скликань не розглядався.

Верховна Рада України сьомого скликання протягом строку своїх повноважень не змінювала положень статті 98 Конституції України. Проаналізувавши законопроект, комітет дійшов висновку, що в ньому відсутні положення, які в раніше наданих висновках та прийнятих рішеннях Конституційного Суду України визнавали такими, що скасовують чи обмежують права та свободи людини і громадянина. Або спрямовані на ліквідацію незалежності чи на порушення територіальної цілісності України.

Також у комітету є підстави вважати, що положення законопроекту відповідають вимогам статей 157, 158 Основного Закону України і не потребуватимуть подальшого доопрацювання.

Комітет звертає увагу, що питання розширення компетенції Рахункової палати в чати сні наділення її повноваженням щодо здійснення контролю за надходженням до державного бюджету України неодноразово розглядалося Конституційним Судом України.

Зокрема, відповідні висновки Конституційний Суд України давав в 1999 році, в 2000, в 2002 роках. На думку Конституційного Суду України, зміни до статті 98 Конституції України, які передбачають розширення повноважень Рахункової палати, шляхом наданням її функцій контролю за формуванням прибуткової частини державного бюджету України, відповідають вимогам статті 157 Конституції України як такі, що не передбачають скасування чи обмеження прав і свобод людини і громадянина та не спрямовані на ліквідацію  незалежності чи  на порушення територіальної цілісності України. 

Враховуючи викладене, Комітет з питань правової політики вирішив рекомендувати  Верховній Раді України поданий Президентом України законопроект про  внесення змін до  статті 98  Конституції України  включити до порядку денного другої сесії Верховної Ради України сьомого скликання та направити  до Конституційного  суду для одержання висновку щодо його відповідності вимогам статей  157 і 158 Конституції України. Додаючи проект  постанови Верховної Ради України,  просимо підтримати зазначене. Дякую.

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ.  Є питання? Є? Прошу записатись, 3 хвилини. Прошу, народний депутат Попеску.

 

10:57:48

ПОПЕСКУ І.В.

Дякую.  Попеску,  фракція  Партії регіонів. Вельмишановний Валерію Володимировичу, прийняття даних поправок до Конституції  сприятиме  нашим прагненням щодо підписання Асоціації України  з Європейським Союзом. Це  також сприятиме  боротьбі з корупцією. Я взагалі то вважаю, що ці зміни ми повинні були прийняти ще під час ухвалення Конституції  28 червня 1996 року. 

Але в мене є прагматичне запитання. Оскільки є це  протистояння політичне в нашому парламенті,  як ви вважаєте, якими є шанси отримання  підтримки у дві третини голосів Верховної Ради після отримання висновку Конституційного Суду щодо цих поправок? Дякую. 

 

ПИСАРЕНКО В.В.

Дякую, шановний Іване Васильовичу. Ще раз, користуючись нагодою, вітаю вас з днем народження.

Ви знаєте, ви дійсно зазначили, що цей закон має  ще європейську спрямованість. Адже  ми, напевно, чи не єдина країна в Європі,  якій  контрольний орган, у вигляді… контрольно-фінансовий орган  парламенту не має  права наглядати за дохідною частиною бюджету. Тому, я сподіваюся,  що колеги підтримають цей законопроект,  не зважаючи  на будь-яку політичну приналежність. Дякую.

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ. Об'єднання "Свобода", Мирний, народний  депутат.

 

10:59:00

МИРНИЙ О.Б.

Прошу  передати слово Швайці Ігорю.

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ.  Передати слово.

 

10:59:06

ШВАЙКА І.О.

Ігор Швайка,  депутатська фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода".

Насправді, сьогоднішня позиція   нашої фракції підтримати включення цього законопроекту до  порядку денного. Але до цього часу у нас виникає декілька запитань. По-перше, Рахункова палата у своїй діяльності неодноразово перевіряє питання, які сьогодні віднесені до компетенції щодо використання коштів. Але стоїть питання, і воно в першу чергу стосується вашого комітету, які  є дієві механізми для того, щоб втілення  принципів Лімської декларації під час контролю за надходженням і використанням мали реальні наслідки?

На сьогоднішній день ситуація в країні створилася наступна: Рахункова палата може констатувати порушення, але жодного реального кроку для здійснення парламентського контролю може не відбуватися.

Які є пропозиції у профільного комітету в цій галузі?

 

ПИСАРЕНКО В.В. Дякую, шановний  колего, за запитання, воно дійсно є актуальним. З приводу цього комітет вже попрацював. І хочу сказати і звернути вашу увагу, що зміни до  Конституції передбачають, що регулювання діяльності Рахункової палати буде визначатися окремим законом.

Наш комітет, вже співпрацюючи з Рахунковою палатою, робить напрацювання по законопроекту, який нам в цьому залі потрібно буде прийняти після внесення змін до Конституції. Саме в новому Законі про Рахункову палату, ми з вами можемо визначити статус, повноваження і реальні можливості Рахункової палати по контролю за державним бюджетом.

І ще раз хочу вас підтримати в тому, що ми не повинні відставати  як вищий законодавчий орган у питаннях контролю за тим, що відбувається в державі. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сідайте, час вичерпано.

Прошу записатися від фракцій на виступи. Прошу народний депутат Бондаренко. Прошу включити мікрофон народного депутата Бондаренка. Прошу, у вас три хвилини.

 

11:01:36

БОНДАРЕНКО В.Д.

Прошу передати слово Руслану Князевичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу передати Князевичу.  

Включіть трибуну.

 

11:02:00

КНЯЗЕВИЧ Р.П.

Шановні колеги, мова сьогодні йде абсолютно не про ординарний  прохідний якийсь законопроект в стінах парламенту. Я на хвилиночку звертаю вашу увагу, і вибачте, що відволікаю від важливих справ, що ми розглядаємо питання про внесення змін у Конституцію.

І те, що сьогодні тут виступала Марина Іванівна Ставнійчук, вона виступала не тільки як керівник головного Управління, а як секретар Конституційної асамблеї Президента України. І це дуже важливо. Бо цим фактом – і поданням закону, і виступом Марини Іванівни, де вона сказала, що це не її тільки позиція, а… не тільки позиція Президента, а позиція всієї Конституційної асамблеї, ми з вами встановили факт, що внесення змін  до Конституції відповідно до самої Конституції і відповідно до рішення Конституційного Суду ще від 2005 року можливе тільки в стінах парламенту, і інші будь-які способи є неконституційними, а значить, не можуть бути дозволені в Україні. І це надважлива річ, навіть важливіша, ніж сама сутність цього питання, хоча вона теж важлива. Бо сьогодні, справді, ми виконуємо виключно технічну функцію, це наш конституційний обов'язок – включити питання до порядку денного і надіслати до Конституційного Суду, бо згідно  159 статті Конституції ми не можемо  потім розглядати по суті до того часу, поки не надійде відповідний висновок Конституційного Суду. І тільки парламент, наділений серед інших суб'єктів, наряду з Президентом, якого такого права не має, подавати до Конституційного Суду  за висновками. І ми зобов'язані сьогодні… це – наш обов'язок: виконати і тим самим поставити крапку в дискусії про можливість внесення змін до Конституції в позаконституційний спосіб.

А що стосується самого питання, про яке йдеться, шановні колеги, це питання вже було розглянуте в стінах парламенту і було частиною Конституції. Просто так трапилося, що у 2010 році Конституційний Суд скасував зміни до Конституції огульно, а не вибірково, і навіть ті, які надважливі і які він сам визначав як принципово важливі для того, щоб належним чином контролювати видатки з бюджету, допустив їх скасування у 2010 році. Сьогодні є спроба поправити Конституційний Суд і відновити справедливість у цьому питанні.

Єдина проблема турбує, що ми ж тут з вами неодноразово домовлялися, що Рахункова палата, як зазвичай є у всіх без винятку  демократичних країнах світу, це механізм контролю опозиції за видатками і надходженнями бюджету. І тому другим питанням буде, абсолютно справедливо, переформатувати керівництво, заповнити ті вакації, які є і нарешті дати можливість опозиції ефективно здійснювати контроль за владою в частині видатків з державного бюджету. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Об'єднання "Свобода", народний депутат Мохник, прошу.

 

11:04:55

МОХНИК А.В.

Шановні колеги,  Всеукраїнське об'єднання "Свобода" буде підтримувати цей проект закону, оскільки ми вважаємо, що контроль за доходами державного бюджету – це надважлива функція, тому що сьогодні ми не можемо побачити, на скільки справедливо, власне, відбувається це надходження і не можемо зрозуміти, на скільки держава втрачає, коли вона недоотримає це доходи внаслідок корупційних схем, які сьогодні задіяні в державі.

Всеукраїнське об'єднання "Свобода" вважає, насправді, що цей проект закону є в певній мірі частковим, тому що, насправді, він не в повній мірі використовує Лімську декларацію, немає, власне. Тих положень, які би контролювали державні закупівлі, не... замовлення послуг за державні кошти, де відбувається найбільші  корупційні схеми, немає контролю за діяльністю тих установ, які отримують субсидії або дотації з державного бюджету, або за тими підприємствами, які мають частку держави в своїх статутних фондах. Тому, насправді, цей закон би потребував доопрацювання, але ще раз підкреслюю, надзвичайно важливо контролювати доходи. Дуже важливо також, щоб Рахункова палата могла контролювати ті процеси і впливати на ті процеси щодо видатків. Тому що ми отримуємо звіти Рахункової палати і ті звіти жодним чином не впливають на те, щоб корупційні чиновники отримували по заслугах, щоби корупційні чиновники сідали в тюрму, щоб держава не втрачала ті кошти, які на сьогоднішній день вона втрачає. Тобто Рахункова палата, по суті, працює вхолосту, немає, власне, наслідків за виконання її звітів.

Наступне питання. Рахункова палата як контрольний орган має належати опозиції, і це принципова позиція нашої політичної сили. Тому що насправді опозиція має контролювати владу, і доходи, і видатки до Державного бюджету.

Тому ще раз наголошую: Всеукраїнське об'єднання "Свобода" буде підтримувати. І я тут повністю погоджуюся з Русланом Князевичем, що на сьогодні надзвичайно важливо ухвалити зміни до Конституції саме тут, в парламенті, щоб різні пройдисвіти не пропонували на референдумі ухвалювати зміни до Конституції чи ухвалювати саму Конституцію, підсовуючи українцям сурогат, який увіковічнить Президента Януковича на його посаді.

І ще. Пане Голово, я прошу, щоб ви оголосили список відсутніх депутатів, які сьогодні не присутні на сесії, які не розписалися у відомості там, на столах реєстрації. Дякую. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція "УДАР  Віталія Кличка", Агафонова.

 

11:07:47

АГАФОНОВА Н.В.

Шановні колеги, фракція "УДАР" не підтримує включення до порядку денного законопроекту про внесення змін до статті 98 Конституції України з наступних підстав.

Треба сказати, що цей законопроект передбачає значне розширення повноважень Рахункової палати, а саме тепер вона буде здійснювати контроль за надходженням до Державного бюджету коштів. Що це означає на практиці? На практиці це означає те, що раніше Рахункова палата могла контролювати тільки державні підприємства, установи в частині використання коштів. Тепер же Рахункова палата може звертати свою увагу, контролюючі дії, ревізії, перевірки здійснювати приватних підприємств, оскільки саме за рахунок коштів приватних підприємств в основному формуються надходження до Державного бюджету. Тобто ці зміни в Конституцію нададуть змогу прийняти закон, за яким ці контролюючі повноваження будуть збільшені – і в нас, окрім одного органу – Міністерства доходів і зборів – утворюється ще додатковий орган, який теж буде здійснювати цей контроль.

Окрім того, хочу зазначити, що такі повноваження  вони призводять до дисбалансу у самостійності законодавчої і виконавчої влади, адже у нас ця самостійність вона є основою конституційного ладу, яка передбачена статтею 6 Конституції України.  Контроль за виконанням…

Контроль за надходженням коштів до Державного бюджету призведе до дублювання  повноважень деяких органів, які вже задіяні: і Державне казначейство, і Міністерство фінансів, і Національний банк, і державні адміністрації. Але, в той же час, треба зазначити, що Бюджетним  кодексом визначено, що лише органи виконавчої влади у нас здійснюють контроль за виконанням процесу бюджетного.

Також в своїй пояснювальній записці і виступі посилалися на виконання Лімської декларації. Я хочу зазначити, що згідно Лімської декларації, так, передбачено створення  незалежного органу фінансового контролю, але Рахункова палата не є таким незалежним органом фінансового контролю, оскільки відповідно до вимог Лімської конвенції (статті 8) підстави гарантії незалежності повинні регулюватися Конституцією. Тобто підстави призначення та відкликання членів Рахункової палати мало б відбуватися і мало б закріплюватися в Конституції. Такі зміни відсутні в поданому законопроекті. Зважаючи на це, можна  сказати, що Рахункова палата не буде виконувати функції органу незалежного фінансового контролю.

Саме зважаючи на це  фракція "УДАР" утримується з приводу включення до порядку денного цього законопроекту.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Партія  регіонів. Ганна Миколаївна Герман.

 

11:11:13

ГЕРМАН Г.М.

Будь ласка,  передайте слово Валерію Писаренку, народному депутату.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, Валерій Писаренко

 

11:11:27

ПИСАРЕНКО В.В.

Шановні колеги! Дійсно, приємно дуже  сьогодні бачити таку конструктивну роботу. І ви знаєте, те, що ми розпочали роботу саме з конституційного закону дає шанс цьому органу – вищому законодавчому – працювати і показувати те, що ми, дійсно, відповідаємо перед нашими виборцями, перед тими людьми,  які надали нам повноваження  працювати, і працювати у тому числі, контролюючи  те, що відбувається у державі.

Ви знаєте, мені дуже приємно було чути виступ,  відкидаючи політичні будь-які мотиви, і представника "Батьківщини", і навіть представника  Партії "Свобода", які   у юридичному сенсі сказали дуже  розумні речі. Адже  чотири роки, ява хочу нагадати, ми  жили за Конституцією, де ці повноваження  Рахункової палати діяли, і країна існувала, і все було нормально. І ми зараз говоримо з вами про контрольні функції Верховної Ради, де ми з вами працюємо.

І  коли фракція "УДАР", до якої я зараз звертаюсь, говорить про те, що ми не будемо     голосувати  за цей закон, враховуючи те, що на підставі цього закону  може бути прийнятий інший закон, в якому може бути стаття, яка нам не подобається. Так, любі друзі, ми  з вами зараз говоримо: я не піду на роботу, тому що,    можливо, після біду буде дощ, і    я замочу ноги, можливо, а  потім, можливо, захворію. Давайте  підходити до всього логічно.

Ми з вами  говоримо про незначні зміни  до Конституції, які дозволять нам врегулювати контрольні функції парламенту. Я дякую всім тим колегам, які  підійшли до цього питання з точки зору  юридичної, логічної, змістовного підходу. Адже на  сьогоднішній день саме ви будете  контролювати те, що відбувається у  державі.

Якщо  сьогодні з цієї трибуни постійно звучать  слова про корупцію, про проблеми з бюджетом, про інші питання, але при цьому ми виходимо на трибуну і говоримо: "Ми не будемо голосувати  за те, щоб парламент мав можливість контролювати надходження до бюджету". В чому тоді зміст нашої роботи?

Тому на сьогоднішній день я сподіваюсь, що парламент направить цей  законопроект, а зараз лише  технічна  функція, направить цей законопроект до Конституційного Суду, щоб отримати висновок, а після цього відбросимо політичні моменти і проголосуємо   за те, щоби парламент України дійсно мав належні йому функції для виконання тих зобов'язань, які ми брали перед виборцями, коли йшли на вибори. Дякую.

  

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі. Я прошу народних депутатів записатися для виступів, для обговорення цього питання. Прошу, народний депутат Бенюк, об'єднання "Свобода". Прошу.

 

11:14:40

БЕНЮК Б.М.

Всеукраїнське об'єднання "Свобода", прошу передати слово Швайці.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, народний депутат Швайка. Микрофон включите народного депутата Швайки.

 

11:15:05

ШВАЙКА І.О.

Ігор Швайка, депутатська фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода". Партія регіонів - запишемо фальстарт. А по суті законопроекту сьогоднішнього я хотів би ще раз нагадати ті твердження, які висловив наш колега із депутатської фракції "Батьківщина" Руслан Князевич. Виключно парламент може сьогодні, а не будь-які інші створені органи, ухвалювати законопроекти про внесення змін до Конституції.

Що стосується повноважень Рахункової палати. Хотілося би ще нагадати, що законопроект, на сьогоднішній день таке рішення ухвалила фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода", ми будемо конструктивно підходити до розгляду і підтримувати, навіть, якщо із 100 можливих відсотків цей законопроект буде привносити 3,5, 10 -  будь-яку іншу кількість якоїсь позитивної позиції.

Стосовно законопроекту про Рахункову палату. Дійсно він не враховує ті положення Лімської конвенції, на розвиток якої, власне, сьогодні поданий цей законопроект, зокрема Лімська конвенція зазначає, що вищий орган контролю державних фінансів повинен мати повноваження щодо ретельного контролю за державними замовленнями та закупівлями послуг за державні кошти, це стаття 21, економічною діяльністю комерційних та промислових підприємств з державною участю - стаття 23. Діяльність організацій, що отримують субсидії - стаття 24.

І ще одне питання, яке сьогодні я хотів би проголосити. Рахункова палата повинна бути наділена повноваженнями щодо реакції парламентської в першу чергу для реагування. Не просто констатації, що відбулось порушення. Це потребує внесення змін обов'язкових до Закону про Рахункову палату.

Крім того, під час формування комітетів сьомого скликання Верховної Ради ми наголошували на тому, що контрольні комітети, зокрема, Комітет з питань бюджету, а також Рахункова палата, і це було закріплено в посланні Президента в 2012 році, повинні бути призначені за квотою опозиційних політичних сил.

На цей час я би закликав наших колег під час підготовки до розгляду в першу чергу змін до закону і формування керівних органів Рахункової палати взяти до відома, що для нормального функціонування такого органу як Рахункова палата ми будемо наполягати на тому, щоб керівні органи були призначені за квотою опозиційних політичних сил. Оскільки це в першу чергу функція контролю за державними фінансами. І це буде нормальним дієвим способом для конструктивної роботи опозиційних політичних сил як в парламенті, так і поза його межами. Слава Україні! (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Партія регіонів, народний депутат Олійник.

 

11:18:17

ОЛІЙНИК В.М.

Шановні колеги! Напевно, нам трішки треба вгомонити пристрасті, відійти від цієї політичної тріскотні і в решті-решт подивитись на питання суто юридично. Президент України пропонує статтю 98 Конституції України, яка забезпечує від імені Верховної Ради контроль за використанням державного бюджету, доповнити важливою нормою.

Це не тільки контроль за видатковою частиною бюджету. Але і контроль за доходною частиною бюджету. Ну, це ж, напевно, добре. Тому що це не звужує права Рахункової палати і безпосередньо Верховної Ради. А розширює права.

І треба такий крок тільки вітати. Тому що сьогодні безперечно громадяни хотіли б знати через звіт Рахункової палати про те, як справи в нас ідуть не тільки у використанні коштів з бюджет, але і як наповнюється бюджет. Де в нас є прогалини, де є в нас тінь, як нам у Верховній Раді сьогодні прийняти важливі закони, щоб забезпечити єдине виконання Закону про наповнення бюджету.

Коли опоненти говорять про те, що є проблеми в самій Рахунковій палаті, і повноваження і, можливо, потрібно підсилити там опозиційну складову для того, щоб більш був об'єктивний контроль – то ці речі є непоєднальними. Чому? Тому що це право, яке дається Рахунковій палаті, а там потрібно розглянути окремо питання щодо посилення контролю.

І я вважаю, що ми повинні підтримати цю ініціативу Президента. Глибоко переконаний, що вона пройде Конституційний Суд і будуть позитивні висновки. Переконаний в тому, що більше 300 голосів вона набере і в сесійному залі. І врешті-решт ми почнемо розумні, продумані, прагматичні зміни в Конституцію для того, щоб посилити роль і Верховної Ради, і суспільства в конституційних процесах.

Я переконаний, що і ініціатива Президента відповідно з Указом, який створив Конституційну асамблею і ця Конституційна асамблея розглянула і нинішнє питання, якраз розвіє спекуляції про те, що хочуть і намагаються внести щось погане в Конституцію.

Президент продемонстрував, що він хоче, щоб конституційні зміни були корисними для українського суспільства. Давайте його і підтримаємо в цьому.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція "Батьківщина", народний депутат Ляпіна.

 

11:21:19

ЛЯПІНА К.М.

Прошу передати слово Арсенію Яценюку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу передати Арсенію Яценюку. Включіть мікрофон.

 

11:21:32

ЯЦЕНЮК А.П.

Голосування за сьогоднішнє рішення  означає тільки  одне, що  ніякі референдуми  не зможуть  змінити Конституцію України. Зміни до Конституції  повинні вноситись виключно  в Верховній Раді України і виключно прийматись українським парламентом. Це перше.

Друге. Ці зміни до  Конституції   передбачають додаткові  повноваження саме  для Верховної Ради України, це не повноваження  для уряду, це не повноваження для Президента, а це повноваження українського парламенту, який вибирав народ України. І тому це друга  причина, чому треба голосувати за це рішення.

Третє. Рахункова палата України є не просто  контрольним органом, а це той орган, який, в першу  чергу, повинен давати можливість українській парламентській опозиції контролювати видатки Державного бюджету України та доходи Державного бюджету України. Тому, третє рішення, чому ми будемо голосувати за це, це контрольний орган над народними коштами. І саме український парламент повинен виконувати  цю функцію.

Четверте, пане Голово, що стосується Рахункової палати. Я думаю,  що було би правильно, якби ви як Голова Верховної Ради       України викликали Голову Рахункової палати і керівників  фракцій,   щоб ми разом з вами обговорили питання про те, що відбувається в Рахунковій палаті по контролерам-ревізорам і по заступникам. Рік Рахункова палата неконституційно    виконує функції. Нам треба  в стінах парламенту  прийняти рішення щодо того, хто в Рахунковій  палаті працює,  чому рік не призначені особи. І дати їм, пане  Голово, так само  чіткі доручення,  що вони повинні контролювати.

І саме тому, з-за цих чотирьох причин: тому що тільки парламент вносить зміни до Конституції, тому що тільки Верховна Рада отримує  повноваження по відношенню до Рахункової палати, тому що парламент повинен   навести порядок в державному бюджеті і тому що Рахункова палата повинна стати ефективним засобом контролю над коштами Державного бюджету від опозиції - фракція "Батьківщина" голосує за подання до  Конституційного Суду на висновок даного законопроекту.

Тут я окремо хочу  наголосити, що це не голосування   за зміни до Конституції, а це подання  до Конституційного Суду. Тому, ми будемо голосувати "за".

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ.  Спасибі. Останній виступаючий, фракція "Батьківщина", Немиря.  Прошу.

 

11:23:59

НЕМИРЯ Г.М.

Прошу передати слово Миколі Томенко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, Микола Томенко, трибуну включіть.

 

11:24:15

ТОМЕНКО М.В.

Шановні колеги! Хотів би звернути увагу на  даний законопроект з точки зору і процедури внесення змін до Конституції. Мене стурбувала репліка доповідача, коли йшлося про те, що самовизначна інституція в світі з  питань Конституції України – Конституційна асамблея, дала  згоду нам все  це розглядати. Я думаю, що це дорадчий орган, про який ніхто не знає, а виявляється, що це така найважливіша інституція в країні.  

І я хотів би звернути вашу увагу на те, що, друзі, сьогодні велика група вчених в Конституційній асамблеї звернула увагу на те, що  Конституційну асамблею використовують через намагання, через референдум, який за законом є абсолютно неконституційним, забрати право у парламенту і процедуру відповідну, яка сьогодні є – внесення змін до Конституції.  Тому сьогоднішнє обговорення для нас надзвичайно важливе, щоб сказати, що в парламенті немає бажання порушувати Конституцію і виконувати неконституційний закон про референдум.

Друга позиція. Коли ми говоримо про Рахункову палату і її місце, ми повинні сказати, що взагалі парламент повинен повернути свої повноваження в частині формування і контролю за бюджетом. Ми повинні внести зміни до Бюджетного кодексу і до інших законодавчих актів, щоб не було тої ганьби, що депутати мають теоретичну можливість вплинути на бюджет до першого читання, а потім без них все вирішується.

Якщо ми розширяємо повноваження Рахункової палати, то ми повинні повернути повноваження парламенту в частині формування бюджету. Бо буде така дурня, я перепрошую, як недавно, коли 1 мільярд 700 мільйонів поділили і місту Єнакієво –  100 мільйонів, а двом третинам областей Західної і Центральної України – 8-10 мільйонів, в 10 раз виходить… Там один класик казав, що на сорти Україну поділить, так поділили на сорти, бо є перший сорт  - Єнакієво Донецька область і другий сорт, дали 64 мільйони, а    Центральна і Західна Україна – третій сорт,  дали на всі області  по 10 мільйонів.  Тому бюджет повинен формуватися Верховною Радою України, а не двома чиновниками Мінфіну.

Третя позиція. Не лише повноваження Рахункової палати принципово, принципово  її статус,  місце. Я з Рахунковою палатою співпрацюю уже     кілька років. Ви мені скажіть, на підставі  звернення Рахункової  палати хоч одна кримінальна справа доведена до кінця? Рахункова палата дала мені інформацію, що лише на підручниках наше  славне міністерство на чолі з Дмитром Табачником розтранжирило 50 мільйонів гривень: коли треба було друкувати абетку українською мовою, вони надрукували російською і воно на складах валялося. У мене питання: кримінальна справа відкрита, люди сидять в тюрмі? Тому ми, коли говоримо про Рахункову палату, повинні розуміти, що сигнал Рахункової палати – це кримінальна справа і це – адекватна відповідальність.

І, звичайно, я підтримую тезу про те, що це – інституція, про яку ми писали в Законі "Про позицію" і конституційною більшістю проголосували, яка формується громадськістю і опозицією. У такому випадку ми це будемо підтримувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. Час для виступів вичерпано. Для заключного слова є доповідач? Ні? Включіть мікрофон.

 

СТАВНІЙЧУК М.І.   Шановні народні депутати, я би просила вас підтримати направлення законопроекту до Конституційного Суду України. Якщо говорити про подолання усіх тих недоліків, які звучали з ваших вуст, то для цього… інституційних  недоліків у діяльності, у повноваженнях Рахункової палати, то для цього необхідні зміни до Конституції України. Це – перше.

Друге. Шановні народні депутати, я розумію, що законодавчий процес – це завжди політичний процес, але я би хотіла мати на увазі, що про Конституційну асамблею в своїй доповіді перед вами я згадала не в першу чергу, а серед інших факторів. Тому просила би вас не спекулювати на питанні Конституційної асамблеї. В Указі Президента України, в Положенні про Конституційну асамблею чітко зафіксована позиція: члени Конституційної асамблеї стоять на позиції внесення змін до Конституції України в порядку, передбаченому розділом 13 Конституції України. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Голова комітету Писаренко не має… слова.

Переходимо, шановні депутати, до прийняття рішення. Згідно з пунктом другим частини п'ятої статті 146 (прошу підготуватися  до голосування) Регламенту Верховної Ради України та враховуючи висновок комітету, ставлю на голосування проект постанови (реєстраційний номер 2049/П) про включення до порядку денного другої сесії Верховної Ради України сьомого скликання законопроекту про внесення змін до статті 98 Конституції України і про його направлення до Конституційного Суду України, для прийняття за основу та в цілому. Прошу народних депутатів голосувати.

 

11:30:13

За-351

Постанову прийнято.

По фракціях: Партія регіонів – 182, "Батьківщина" – 80, "УДАР  Віталя Кличка" – нуль, "Свобода" – 35, Компартія – 30 і позафракційні – 24.

Шановні народні депутати, переходимо до розгляду: про включення до порядку денного сесії інших питань. Вноситься пропозиція про включення до порядку денного сесії проекту Закону (реєстраційний номер 2698) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо усунення обмежень у провадження господарської діяльності. Проект закону з даного питання вам надано. Є необхідність обговорення цього питання? Немає. Я прошу тоді проголосувати за скороченою процедурою розглянути це питання. Прошу проголосувати.

 

11:31:47

За-264

По мотивах голосування я прошу, прошу по мотивах, Розенко.

 

11:32:03

РОЗЕНКО П.В.

Розенко, фракція "УДАР Віталія Кличка". Перше питання. Володимир Васильович, у вас зараз є всі підстави все ж таки оголосити дані письмової реєстрації відсутніх в залі. Просимо зробити це, як ви робили в попередні рази.

І друге питання. Я ще раз наголошую: це питання, і наша фракція готова розглядати це питання, виключно як включення до порядку денного сесії, без розгляду цих питань по суті. Тому що по двох третинах цих питань немає навіть рішення ще комітету.

Тому ще раз кажу: ми будемо розглядати це питання виключно в контексті того, як включення до порядку денного, без розгляду по суті.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Згодні всі народні депутати? Згодні?

Ставлю на голосування для включення до порядку денного сесії проект Закону (реєстраційний номер 2698) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо усунення обмежень провадження господарської діяльності. Прошу народних депутатів голосувати.

 

11:33:38

За-323

Питання до порядку денного сесії включено. "За" – 323.

Йдемо далі.

Вноситься пропозиція про включення до порядку денного сесії проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо призначення та індексації пенсій. Реєстраційний номер… (Шум у залі)

Це який? 2792…

Вноситься пропозиція для включення до порядку денного сесії проекту  Постанови (реєстраційний номер 2792) про впровадження мораторію на закриття навчальних закладів системи позашкільної освіти, у тому числі закладів освіти у сфері культури, державної та комунальної форми власності.

Які є пропозиції? Прошу, Яворівський.

 

11:35:40

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Володимир  Яворівський, Київ, Троєщина, "Батьківщина".

Шановні колеги! Буквально на попередньому тижні українській культурі завдано два нищівних удари. Один із них – це пропозиція уряду, від якої він нібито і відхрещується, але насправді це є, про те, щоби перевести всі  навчальні заклади (музичні школи, культурні заклади, які є на селі) на господарський розрахунок.

Ви собі можете уявити, якого удару завдається і сьогоднішньому дню, і завтрашньому дню, коли  діти, талановиті діти сьогодні тих людей, які ледве зводять кінці з кінцями змушені будуть  залишити ці навчальні заклади.  Мені здається, що такого болісного  удару українська культура ще не знала.

Так само зроблено інше.  Нібито виділено величезну суму на  книговидання. Я так розумію, що ці гроші  підуть на видавництво, це, власне,  не видавництво, а друкарня "Новий світ", на виплату  ще вищих гонорарів найвидатнішому сьогодні  українському письменнику, який отримує найвищі гонорари на тільки в Україні, а й у світі, відомому вам письменникові, ви знаєте, який видається величезними тиражами, але жодної книжки  ні у бібліотеці, ні… Прізвище його Віктор  Федорович Якукович.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі.

Є необхідність обговорювати це питання?  Є? Немає. Ставлю на голосування проект Постанови   (номер 2792) про впровадження мораторію  на закриття  навчальних закладів системи  позашкільної освіти, у тому числі закладів освіти   у сфері культури, державної та комунальної форми власності. Прошу народних депутатів голосувати.

 

11:37:58

За-224

Рішення не прийнято.

Прошу записатися по мотивам голосування. Розенко, народний депутат, прошу.

 

11:38:25

РОЗЕНКО П.В.

Павло Розенко, фракція "УДАР Віталя Кличка".

Володимире Васильовичу, трошки ви  помилились при оголошенні цього питання. Треба було поставити  питання про включення до порядку денного, бо я так зрозумів, частина  фракції регіонів, бо вони думали, що постанова в цілому голосується. Тому я пропоную повернутися до   голосування  і щоб ви чітко сказали, що мова йде сьогодні про включення до порядку денного. А по суті цю постанову ми вже будемо обговорювати, коли депутатські фракції і групи, і Погоджувальна рада поставить його на певний день порядку денного.

Тому я пропоную повернутися до голосування і проголосувати цю постанову. Мається на увазі включити цю постанову в порядок денний сесії.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Об'єднання "Свобода", Мохник, прошу.

 

11:39:19

МОХНИК А.В.  Прошу передати слово Ірині Фаріон.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу передати слово.

 

11:39:24

ФАРІОН І.Д.

Шановний пане Голово! Ми дуже просимо повернутися до цього питання, позаяк це є засадниче питання, (Шум у залі) що стосується функціонування дошкільної освіти. Я хочу, щоб ми в решті-решт розуміли значення термінів, які нам пропонує влада. Під оптимізацією розуміють знищення насправді шкіл естетичного виховання. Я сподіваюся, що абсолютно всі фракції, незалежно від своїх політичних переконань хочуть, аби їхні діти і внуки мали можливість здобувати дошкільну освіту. І щоб це здобування дошкільної освіти лягало не на плечі батьків, а в першу чергу на плечі держави.

Надзвичайно важливо, аби влада центральна не скидала цю проблему на місцеві бюджети! Тому дуже прошу ще раз повернутися до цього питання і переголосувати його, засвідчивши нашу державницьку позицію. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу, фракція "Батьківщина", Парубій. Прошу.

 

11:40:34

ПАРУБІЙ А.В.

Прошу передати слово голові Комітету освіти і науки Лілії Гриневич, Лілії Гриневич.

 

11:40:43

ГРИНЕВИЧ Л.М.

Шановні народні депутати! Я хочу привернути увагу зараз депутатів провладних фракцій, які не голосували за включення цієї постанови. Я хочу вам нагадати, що нові соціальні ініціативи Президента називаються "Діти – майбутнє України". І в цих соціальних ініціативах Президент обіцяє збільшити охоплення дітей позашкільною освітою від 40 відсотків, які сьогодні ми маємо, до 70. Сьогодні листи Міністерства фінансів, які надіслані в Міністерство культури, освіти і обласним державним адміністраціям, стимулюють закриття закладів позашкільної освіти. І в сфері культури - музичних шкіл і художніх шкіл. Шановні колеги, давайте не зруйнуємо систему естетичного виховання, яка сьогодні в нас ще якось виживає. Це…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Партія регіонів, Ганна Герман.

 

11:41:53

ГЕРМАН Г.М.

Шановні народні депутати, Партія регіонів буде підтримувати цю ініціативу, але ми повинні тут зробити порядок з повноваженнями і не забирати повноваження в місцевих рад. Адже ми знаємо, що саме місцевим радам належать багато шкіл і мистецьких шкіл, і закладів інших для мистецького виховання. Але не тільки в цьому сьогодні проблема української культури.

Я пропоную створити в парламенті слідчу комісію з розслідування розбазарювання майна Спілки письменників України, яка мала місце за минулі роки. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Комуністична партія України, фракція, Симоненко.

 

11:42:48

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракция коммунистов. Уважаемые коллеги, (Шум у залі)  я хочу обратить ваше внимание на то, что мы обсуждаем. Мы обсуждаем то, что за 20 лет в Украине закрываются детские садики и школы, становятся недоступными учреждения культуры, сельский клуб и библиотека заколачиваются досками. Все это результаты двадцатилетней политики в Украине, цель и задачи которой – это сделать богатыми небольшую группу людей и бедными весь народ Украины. И у бедного народа Украины забирают то, что должно для них быть доступным.

Второе. Проблема этим решением одним только не разрешится, потому что нам надо принять решение о том, что доступными должны быть учреждения культуры и образования для наших детей. То есть они должны быть при минимальной оплате. Вот поэтому мы, коммунисты, сегодня и предупреждаем, что крупный капитал отказался выполнять социальную программу поддержки нашего населения, а фракция  Компартии, которая была причастна к тому, что мы строили, и все это было построено при коммунистах, и строили для того, чтобы Украина развивалась. Нынешняя власть….

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу позафракційний народний депутат Ляшко, хвилина  і будемо визначатися.

 

11:44:05

ЛЯШКО О.В.

Шановні колеги народні депутати, я звертаюся до тих, хто не голосував за запровадження мораторію. Я думаю, що ви чітко усвідомлюєте, що можливість закривати дошкільні заклади, позашкільної освіти ви прирікаєте наших дітей, щоб вони замість того, щоб займатися в музичних школах, спортивних школах, щоб вони йшли у під'їзди, наркоманили, пили, проституція і так далі і один одному били морди.

Ви несете, уряд і комуністи, які голосували за цей уряд, ви несете відповідальність за те, що сьогодні робиться і з українцями, і з підростаючим поколінням.

І тому я звертаюся, Володимир Васильович, давайте повернемося до розгляду цього питання і приймемо рішення про включення розгляду питання про мораторій до порядку денного сесії. Ми не маємо права позбавляти дітей українських можливості отримувати позашкільну освіту. Це злочин перед нашими маленькими українцями.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні депутати, була одна пропозиція – повернутися до голосування по проекту Постанови (№2792), до розгляду. Прошу народних депутатів голосувати.

 

11:45:40

За-367

Рішення прийнято.

Ставлю на голосування проект Постанови (№2792) про включення до порядку денного сесії Постанови про впровадження мораторію на закриття навчальних закладів системи позашкільної освіти, в тому числі закладів освіти у сері культури державної та комунальної форми  власності. Прошу народних депутатів голосувати.

 

11:46:35

За-377

Постанову прийнято.

Шановні депутати, вноситься  пропозиція для включення до порядку денного  сесії  проекту  Закону  (реєстраційний номер 1117)   про внесення змін до деяких законів України щодо призначення та індексації пенсії. 

Обговорювати будемо? Ні. Ставлю на голосування  для включення  до порядку денного сесії проекту Закону (реєстраційний номер 1117) про внесення  змін до деяких законів України щодо призначення та індексації пенсії. Прошу народних депутатів голосувати.

 

11:48:11

За-375

Рішення прийнято.

Вноситься пропозиція для включення до порядку денного  сесії проекту Закону  (реєстраційний номер 2649 )  про внесення змін до Закону України "Про гуманітарну допомогу" (щодо порядку визнання вантажів гуманітарною допомогою за мовчазною згодою).

Обговорювати є необхідність? Немає.

Ставлю на голосування для включення до порядку денного сесії проекту Закону (реєстраційний  номер 2649) про внесення змін до Закону України "Про гуманітарну допомогу" (щодо порядку визнання вантажів гуманітарної допомоги за мовчазною згодою).

Прошу народних депутатів голосувати.

 

11:49:41

За-203

Рішення не прийнято.

По фракціях: Партія регіонів – 22, "Батьківщина" – 88, "УДАР Віталія Кличка" – 36, "Свобода" – 35, Компартія України – 4, позафракційні – 18.

По мотивам голосування, прошу.  Запишіться по мотивам голосуванням? Прошу народний депутат Павловський.

 

11:50:30

ПАВЛОВСЬКИЙ А.М.

Андрій Павловський, фракція політично-ув'язненої Юлії Тимошенко "Батьківщина". Прошу передати слово народному депутату Зубко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу передати.

 

11:50:43

ЗУБКО Г.Г.

Шановні  депутати! Шановний головуючий! Я б дуже хотів, щоб ми повернулися до  включення  до порядку денного цього законопроекту. Тому що, якщо  ви знаєте, практично з вересня місяця сьогодні є гуманітарні вантажі, які досить не розмитнені, а деякі вантажі пішли на  реалізацію митниці. Чому? Тому що сьогодні Міністерство соціальної політики не вирішує питання  ті, які на неї покладені, вони не дають відмови на розмитнення і не надають згоди. І на сьогоднішній день, фактично, стався колапс із розмитненням гуманітарних вантажів, які чекають сьогодні люди по всій України. Тому тут питання виноситься на те, що сьогодні, практично, державний…  центральний державний орган влади є статистичним органом. Практично, все рішення приймається на місцевому рівні комісіями які створені по гуманітарній допомозі. І цим законопроектом…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу, об'єднання "Свобода",  Марцінків.

 

11:51:46

МАРЦІНКІВ Р.Р.

Прошу передати слово Руслану Зелику.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу передати.

 

11:51:52

ЗЕЛИК Р.Б.

Шановні колеги! Руслан Зелик, Всеукраїнське об'єднання "Свобода".

Я розумію, чому сьогодні при розгляді цього питання комуністи вийшли. Тому що їм не віддають митницю, от вони і торгуються.

Шановне товариство, сьогодні більше 500 вантажів гуманітарних стоять кордоні і їх не розмитнюють. Це – ліжка для хворих, це є стенти для хворих на діабет. І Міністерство соціальної політики, яке має цим займатися, вже 3,5 місяці не може зорієнтуватися і створити таку комісію. Тому, я думаю, що потрібно повернутися до законопроекту, тим більше, що комітет має свій альтернативний законопроект, який був зареєстрований 22.03. І думаю, що обов'язково треба повернутися до цього законопроекту. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу, Партія регіонів, народний депутат Кузьмук.

 

11:52:47

КУЗЬМУК О.І.

Я прошу передати слово Олександру Миколайовичу Біловолу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу передати.

 

11:52:55

БІЛОВОЛ О.М.

Дякую. Шановний Володимир Васильович, я просив би звернути увагу наших служб. Відповідні два закони, які ми останні голосували, у мене не спрацювала карточка. Це вже вдруге. Тому я просив би, щоб ще раз звернути на це увагу. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Фракція "УДАР Віталія Кличка", народний депутат Розенко.

 

11:53:15

РОЗЕНКО П.В.

Павло Розенко, фракція "УДАР Віталія Кличка". Ну, у нас виходить парадоксальна  картина у державі: міністр соціальної політики замість того, щоб вирішувати питання своїх повноважень, ходить, бігає по ефірам і розказує, чим займатися Верховній Раді  України. От через таку її "бігатню" по ефірам у нас  чотири місяці, справді, стоїть, справді, гуманітарна допомога на кордонах України. Проблема є, проблему ми як Верховна Рада України не повинні ховати голову в пісок від цієї проблеми. Але зазначений законопроект, ну, на нашу точку зору, не є, скажімо так, збалансований і відкриває шпаринки, справді, щоб за гуманітарною допомогою проходили товари, які не належать до гуманітарної допомоги. Але ми пропонуємо зараз включити це питання до порядку денного і обговорити питання гуманітарної допомоги тут, в залі. Бо до нас звертаються маси людей з приводу того, що...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні... шановні народні депутати, після перерви повернемося до розгляду цього питання. Оголошується перерва до 12 годин 30 хвилин.

 

ПІСЛЯ ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу оголосити, щоб всі депутати повернулися до сесійної зали.

Прошу ще раз запросити, бо я буду ставити на голосування.

Шановні депутати! Прошу сідати на свої місця. Продовжуємо роботу сесії.

При розгляді питання до перерви пролунали пропозиції повернутися до розгляду проекту Закону (реєстраційний номер 2649) про внесення змін до Закону України "Про гуманітарну допомогу" (щодо порядку визнання вантажів гуманітарною допомогою за мовчазною згодою).

Я прошу підготуватися до голосування. Я ставлю на голосування про повернення до розгляду Закону 2649. Прошу голосувати.

 

12:35:59

За-151

Проти-4. Утрималось-30. Не голосували-173. Рішення не прийнято.

Прошу по фракціях. Партія регіонів – 5, "Батьківщина" – 71, "УДАР Віталія Кличка" – 29, "Свобода" – 30, Компартія – 6, позафракційні – 10.

Ідемо далі. Вноситься пропозиція про включення до порядку денного сесії проекту Закону (реєстраційний номер 2594) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення механізму застосування фінансових векселів.

Як будемо розглядати? Прошу записатися по фракціях. Он руки тягнуть. Прошу записатися. Народний депутат Зелик.

 

12:37:27

ЗЕЛИК Р.Б.

Всеукраїнське об'єднання "Свобода", Руслан Зелик. Прошу передати слово депутату Блавацькому Михайлу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу передати.

 

12:37:35

БЛАВАЦЬКИЙ М.В.

Блавацький Михайло, Всеукраїнське об'єднання "Свобода". Шановний Голово, шановне товариство, більш страшнішого закону, який сьогодні придумали депутати від більшості, просто-на-просто може поставити українську державу на коліна. Сьогодні банківська система ляже повністю, сьогодні порушиться банківська стабільність, сьогодні повністю буде порушена, порушений фондовий ринок, сьогодні повністю розрушена*** фінансова структура і фінансова стабільність. Більш злочинного закону, який сьогодні можна запропонувати для введення в державі хаосу, і так званих сьогодні представників більшості, які підтримують цей закон, цей закон сьогодні буде працювати тільки для олігархів, які зможуть за папірчики, які колись були в 90-х роках, ними ще недограбовані остатки сьогоднішнього стратегічного нашого майна будуть розграбовані отими олігархами і криміналь…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Партія регіонів, Чечетов.

 

12:38:39

ЧЕЧЕТОВ М.В.

Уважаемый Владимир Васильевич, уважаемые народные депутаты, (Шум у залі) сегодняшний день знаменательный в том, что мы действительно консолидированно начали рассматривать, причем профессионально, конкретные законопроекты.

И я думаю, то, что на табло зажигалось 300 с чем-то голосов, когда голосовали и представители большинства, и меньшинства, всех политических сил – это было, ну, приятно видеть нашим избирателям. Это еще раз подчеркнуло, что мы стали выше своих амбиций политических, партийных и во главу угла поставили государственный интерес. Люди хотят видеть работающий парламент и он сегодня есть. 

Поэтому у меня есть предложение: не сбиваться с ритма. Мы набрали хороший темп, профессиональный, дискуссионный, двигаться также далее во главе угла политику, а проводя дискуссии профессионально и определяя значимость того или иного законопроекта. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція "Батьківщина", Пашинський.

 

12:39:46

ПАШИНСЬКИЙ С.В.

Прошу передати слово Степану Кубіву.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу передати.

 

12:39:54

КУБІВ С.І.

Шановні депутати, "Батьківщина" не буде підтримувати даного законопроекту. Тому що надання розрахунковому центру статусу комерційного банку є недоцільним.

Разом з тим, цій установі неможливо надавати розширений спектр банківських послуг. Це несе додаткові ризики. І ці ризики збільшать фінансові ризики в цілому, що створить загрозу неплатоспроможності на сьогоднішній день, в першу чергу приведе до проблем на фондовому ринку.

Друге. Перетворення розрахункового центру і спеціалізованої установи забезпечення грошових розрахунків за укладеними, застосування принципу поставки цінних паперів проти оплати переходить в статус звичайного банку, і це суперечить.

І третє, основне. Легше змінити Закон про банки і банківську діяльність в одному пункті…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція "УДАР Віталія Кличка", Розенко.

 

12:41:01

РОЗЕНКО П.В.

Прошу передати слово Віктору Пинзенику.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.

Віктору Пинзенику включіть мікрофон.

 

12:41:07

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановний Володимире Васильовичу, шановні колеги! Парламент минулого скликання зробив дуже небезпечну річ, дозволивши випуск в обіг казначейських і банківських фінансових векселів. Передбачивши, що це інструмент виконання зобов'язань, зобов'язань бюджету і банків. Банки і бюджет – це інститути, продуктом діяльності яких є гроші. Вони не можуть допускати роботу з папірцями. Бюджет може працювати виключно з грошовими коштами. Банки повинні працювати з грошовими коштами.

Тому я пропоную, прошу колег, не приймати рішення про включення  до  порядку денного всіх трьох законопроектів, які стосуються  цього вкрай небезпечного інструменту.

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ.  Всі висловились? Ставлю на голосування для включення до порядку денного сесії проекту Закону   (реєстраційний номер 2594) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо  удосконалення механізму застосування фінансових векселів. Прошу народних депутатів  голосувати.

 

12:42:43

За-163

Проти-131. Утрималось-4. Не голосували-80. Рішення не прийнято.

По фракціях. Партія регіонів – 134, "Батьківщина" – 2, Віталія Кличка – 0, "Свобода" – 0, компартія – 20, позафракційні – 7.

Вноситься пропозиція про включення до порядку денного сесії проекту Закону  (реєстраційний номер 2595)  про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2013 рік" (щодо удосконалення механізму застосування фінансових векселів).  Обговорювати будемо? Обговорювати не будемо? Не будемо.

Ставлю на голосування… (Шум у залі)

Прошу депутатів записатися.

Об'єднання "Свобода", Черняков. По хвилині прошу.

 

12:44:45

ЧЕРНЯКОВ В.В.

Прошу дати слово, Мирному.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мирний, включіть.

 

12:44:52

МИРНИЙ О.Б.

Олександр Мирний, Всеукраїнське об'єднання "Свобода".  Наша фракція наголошує на тому, що прийняття всіх трьох законопроекти неможливо, тому що це шлях в нікуди. Ми не  повинні випускати на ринок механізм шахрайських оборудок. Це неправильно. І підтримуємо слова Пинзеника про те, що банки і бюджет мають працювати з грошима, а не з незабезпеченими папірцями, бо з цього починалося криза в 2008 році в Америці. Ми не Америка, але нам і набагато менше потрібно для того, щоб розвалити фінансову  систему. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Парті регіонів, Чечетов.

Передати слово Ярославу Сухому.

 

12:45:54

СУХИЙ Я.М.

Дякую. Шановні колеги! Шановний Володимире  Васильовичу! Ми розглядаємо зараз просте зрозуміле питання, і не треба тут бурю зчиняти в склянці води –  включаємо до порядку денного. Ви бачите, що за  ці три законопроекти голосів  у залі немає і не буде. Для чого ми тягнемо час? Колеги, подивіться на порядок денний, скільки важливих законопроектів від нас вимагає суспільство. Ми повинні включити до порядку  денного і розглядати.

Я пропоную:  без обговорення включаємо або не включаємо, тоді ми зможемо зекономити свій час. Хто хоче пропіаритись  дуже прошу, будемо розглядати це питання по суті, тоді будемо голосувати.

Колега, ви на мене не кричіть, бо я вас бачив десь там…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, фракція "Батьківщина", Кириленко.

 

12:46:44

КИРИЛЕНКО І.Г.

Прошу передати слово Сергію Терьохіну.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Сергій Терьохін, прошу.

 

12:46:50

ТЕРЬОХІН С.А.

Дякую, Іване Григоровичу. Ну, шановні колеги, це – абсолютно  бандитський закон. Тому пояснюю чого. Вводяться банківські фінансові векселі, тобто це безтоварні так звані. Пам'ятаєте чеченські авізовки? Оце приблизно такого самого роду буде.

Друге, вводяться казначейські фінансові векселі. Тобто ви ПДВ ніколи в житті не отримаємо. Вам будуть давати там десятиріччя чи не знаю, скільки, папірці пусті, після того компанія чергових там синків будуть скуповувати з дисконтами у заводів ці векселя і пред'являти в бюджет. От на цьому ця оборудка і буде працювати.

Більш за те, вексель на відміну від казначейського зобов'язання і на біржі продати заборонено. Тобто уявіть собі, яке дисконтування тут буде! Це є бандитський закон, оцей от депутат, який його подав, зрозуміло, хто є. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Зауваження Сергію Терьохіну: серед депутатів бандитів немає, а це – депутатський закон. (Шум у залі) Я прошу!

Фракція  "УДАР Віталія Кличка", Матіос, прошу.

 

12:48:04

МАТІОС М.В.

Прошу передати слово Пинзенику.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу передати.

 

12:48:10

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановний Володимир Васильович, шановні народні депутати! Цей закон передбачає фінансування видатків з Державного бюджету або проплату зобов'язань не грошима, а папірцями, які називаються векселями. Перелік видатків буде визначатися Кабміном.

Поставте свої питання: для чого у такому випадку взагалі подавати  бюджет для розгляду у парламент, для чого нам затверджувати бюджетний дефіцит, якщо поза рамками бюджету уряд має змогу профінансувати векселями видатки? Для чого уряду мучатись, позичати гроші, якщо є дуже простий спосіб проплати видатків: не платити по зобов'язанням. Або, вибачте, платити так званими векселями.

Я пропоную і прошу колег підтримати: і цей, і наступний законопроект не має права на існування, і не включати його у порядок денний.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ставлю на голосування для включення у порядок денний сесії проекту Закону   (реєстраційний номер 2595) про внесення змін до Закону України про Державний бюджет України на 2013 рік (щодо удосконалення механізму застосування фінансових векселів). Прошу народних депутатів голосувати.

 

12:49:48

За-179

Проти-143. Утрималось-7. Не голосувало-64. Всього-393.

По фракціях: Партія регіонів – 143, "Батьківщина" – 3, "УДАР Віталія Кличка" – нуль, "Свобода" – нуль, Компартія – 24, позафракційні – 9. Рішення не прийнято.

Так, вноситься пропозиція про включення до порядку денного сесії проекту Закону (реєстраційний номер 2596)  про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення механізму застосування фінансових векселів. Всі обговорювали це питання. Можна ставити на голосування?

Ставлю на голосування для включення до порядку денного  сесії проект Закону (реєстраційний номер 2596) про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо удосконалення механізму застосування фінансових векселів). Прошу народних депутатів голосувати.

 

12:51:19

За-182

Проти-145. Утрималось-6. Не голосувало-62. Рішення не прийнято.

По фракціях: Партія регіонів – 147, "Батьківщина" – один, "УДАР Віталія Кличка" – один, "Свобода" – нуль, Компартія – 24, "Позафракційні" – 9.

Шановні депутати, вноситься пропозиція про включення до порядку денного сесії проекту Закону (реєстраційний номер 2797) про внесення змін до Податкового кодексу України у зв'язку з створенням органів доходів і зборів. Будемо обговорювати? Там є бажаючі. Прошу записатися. По хвилині.

Прошу, Чечетов, Партія регіонів.

 

12:52:38

ЧЕЧЕТОВ М.В.

Шановні народні депутати, цим законопроектом пропонується встановити до 1 січня 2014 року органи, що здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів на підставі отриманих висновків відповідних органів Державної податкової служби із зазначенням суми податку на додану вартість, що підлягають відшкодуванню з бюджету.

Я еще раз обращаюсь к сессионному залу: давайте отойдем от политики – и профессионально оценивать будем законопроект. Этот законопроект идет вне политики, как раз он отвечает, адекватен сегодняшней экономической ситуации в стране и будет способствовать развязке многих серьезных экономических и финансовых проблем. Прошу проголосовать за включение его в порядок денний. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Об'єднання "Свобода", народний депутат Швайка. Прошу.

 

12:53:30

ШВАЙКА І.О.

Ігор Швайка, депутатська фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода". Пане Голово і панове депутати з більшості, хотів би звернути особливу увагу на те, що згідно з частиною першою статті 24 Закону України "Про статус народного депутата" народний депутат України зобов'язаний як член комітету тимчасової спеціальної або тимчасової слідчої комісії бути присутнім на засіданнях комітету, підкомітету тимчасової спеціальної чи тимчасової слідчої комісії, до складу яких його обрано, та брати участь в їх роботі. При цьому, пане Голово, хотів би персонально для вас і для фракції Партії регіонів, до Єфремова, який зараз озирається, не слухає, довести до відома Колесніченка, Лук'янова, Мельниченка, Олійника, Парасківа, Шпенова, а також так званого комуніста Матвеєва, що сьогодні о 14-ій годині п'яте засідання ТСК з перегляду виборів, волевиявлення українського народу, на якій вони жодного разу… не брали участі. Це обов'язок народного депутата…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу  депутатів взяти об'яву до відома.

Фракція "УДАР Віталія Кличка", Розенко, прошу.

 

12:54:50

РОЗЕНКО П.В.

Павло Розенко, фракція "УДАР Віталія Кличка".

Якщо без політики, то такий орган як  Міністерство  доходів і зборів взагалі в нормальній країні існувати не повинен. І Президент України грубо порушив Конституцію, закони України, коли затвердив Указ про затвердження Положення про Міністерство доходів і зборів. Коли передав цьому міністерству цілий ряд функцій, які визначені чинним законодавством зовсім за іншими органами, зокрема функції Пенсійного фонду по збору і по контролю за єдиним соціальним внеском сьогодні передані цьому міністерству. Хоча в Законі України про єдиний соціальний внесок написана зовсім інша формула.

Четвертого числа квітня на незаконних зборах на Банковій  ви затвердили бюджет для цього міністерства. Це теж було зроблено в антизаконний спосіб. Тому "УДАР" не буде підтримувати жодних ініціатив щодо узаконення цього міністерства  на….

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція "Батьківщина". Князевич, прошу.

 

12:56:03

КНЯЗЕВИЧ Р.П.

Я прошу передати слово Терьохіну.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Терьохіна мікрофон включіть.

 

12:56:07

ТЕРЬОХІН С.А.

Дякую, Руслане. Шановні колеги, цей законопроект показує глибоке… засвідчує глибоке нехтування паном Президентом Конституції і законів України.

Нагадаю вам. Якимось указом створюється дивне Міністерство доходів і зборів всупереч діючому  положенню Податкового кодексу, Митного кодексу, Закону "Про  Державну податкову службу" і так далі.

Після того, як проходить два місяці, положення про це міністерство не існує,  через два місяці приймається це положення, яке вже теж суперечить двом кодексам і двом законам.  Тепер заднім числом, де-факто,    нам пропонується узаконити  незаконний указ Президента. Маразм, я перепрошую, крепчал.

Ще одне. В жодній країні, дійсно, немає такого міністерства. Тоді Мінфін треба назвати "Міністерство видатків і запозичень" і до побачення.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Обговорення    закінчено.  Ставлю на голосування для включення до порядку денного сесії проекту Закону (реєстраційний номер 2797) про  внесення змін до Податкового кодексу   України у  зв'язку  зі створенням  органів доходів і  зборів.  Прошу народних депутатів голосувати.

 

12:57:53

За-194

Проти-144. Утрималось-2. Не голосували-55.  Рішення не прийнято.

По фракціях. "Партія регіонів" – 161, "Батьківщина" – 0, "УДАР Віталія Кличка" – 0,   "Свобода" – 0, Компартія – 24, позафракційні – 9.

Вноситься пропозиція  про включення до порядку денного сесії проекту Закону (реєстраційний номер 2798) про внесення змін до Митного кодексу України у зв'язку     із створенням органів  доходів і зборів. Обговорювати будемо? Ні.

Ставлю на голосування про включення до порядку денного сесії проекту Закону (реєстраційний номер 2798) про внесення змін до Митного кодексу України у зв'язку із створенням органів доходів і зборів. Прошу народних депутатів голосувати.

 

12:59:26

За-194

Проти-147. Утримались-1. Не голосувало-55. Рішення не прийнято.

По фракціях. Партія регіонів – 161, "Батьківщина" – 0, Блок Віталія Кличка – 0, "Свобода" – 0, Компартія – 23, позафракційні – 10.

Вноситься пропозиція про включення до порядку денного сесії проекту Закону, (реєстраційний номер 2799), про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з створенням органів доходів і зборів.

Обговорювати будемо? Ні. Ставлю на голосування для включення до порядку денного сесії проекту Закону (реєстраційний номер 2799) про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з створенням органів доходів і зборів. Прошу народних депутатів голосувати.

 

13:00:56

За-195

Проти-150. Утримались-1. Не голосувало-53. Рішення не прийнято.

По фракціях. Партія регіонів – 163, "Батьківщина" – 0, "УДАР Віталія Кличка" – 0, "Свобода" – 0, Компартія – 24, позафракційні – 8.

Шановні народні депутати! Переходимо до розділу першого читання.

На розгляд вноситься проект Закону (реєстраційний номер 1103) про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо вдосконалення процедури здійснення конфіскації. Як будемо розглядати? По скороченій.

Ставлю на голосування розглянути це питання по скороченій процедурі. Прошу проголосувати.

 

13:02:18

За-183

Проти – 75, утрималося – 8, не голосувало – 132. Рішення прийнято.

По мотивам голосування, прошу, Олександр Сергійович Єфремов, хочете?

 

13:02:36

ЄФРЕМОВ О.С.

Уважаемый Владимир Васильевич, мы договаривались на Погоджувальній раді о том, что данные законопроекты мы рассматривать будем в четверг, когда будут рассмотрены законопроекты, связанные по этой же тематике. (Шум у залі) Сегодня данные законопроекты рассматривать бессмысленно и по укороченной, и не по укороченной процедуре. Поэтому есть предложение перенести их рассмотрение на четверг и в четверг в пакете рассмотрения всех законопроектов, когда советующий комитет рассмотрит и другие варианты, мы сможем принять какое-то решение. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Від кожної фракції, прошу. Арсеній Яценюк.

 

13:03:27

ЯЦЕНЮК А.П.

Пане Голово, ви пригадуєте, ми вчора з вами домовилися про те, що нам взагалі треба робити день Європи у Верховній Раді України. Ми внесли законопроекти 2802 і 2803. Це фактично на заміну цих двох законопроектів, які зараз включені до порядку денного. Є до вас прохання, поставте зараз на голосування включити до порядку денного законопроект 2802 і 2803. Ми його включимо. Після цього в середу комітет розгляне цей законопроект і ми в четвер приймемо ці законопроекти, якщо комітет прийме рішення, то навіть в цілому.

Повертаючись до цих законопроектів двох, то нам їх треба пройти, провалити, щоб зняти з порядку денного. І на їхню заміну в четвер будуть прийняті нові законопроекти, підкреслюю, вже в цілому зможемо прийняти.

Поставте те, що я вас прошу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Значить, зрозуміли, народні депутати? Прошу "Свобода", потім – Кличко. Добре. Махніцький, я прошу включіть мікрофон.

 

13:04:41

МАХНІЦЬКИЙ О.І.

Олег Махніцький, Всеукраїнське об'єднання "Свобода". Я хочу звернути увагу, що цих два законопроекти, які зараз ставляться на розгляд, вони не погоджені, взагалі не мають підтримки в жодного комітету.

 Натомість про законопроекти, які тільки що сказав Арсеній Яценюк – це законопроект 2802 і 2803, вони опрацьовані робочою групою і з представника чотирьох фракцій, в тому числі фракції Партії регіонів і підписані як співавтором Сергієм Тігіпком.

Тому я прошу підтримати пропозицію Арсенія Яценюка. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, фракція "УДАР", народний депутат Чумак.

 

13:05:27

ЧУМАК В.В.

Віктор Чумак, 214 виборчий округ, фракція "УДАР Віталія Кличка".

Шановний Володимире Васильовичу, шановні колеги, я хочу підтримати пропозицію народного депутата Яценюка. Тому ці законопроекти розглядаються зараз, не найдуть абсолютно підтримку в залі. В нас зареєстровані проекти 2082, 2802, 2803, які сьогодні можна поставити в порядок денний, проголосувати. А в четвер вже їх розглянути в цілому. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Хто ще у нас? Партія регіонів. 

 

13:06:04

МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р.

Шановні колеги, саме це і пропонував Олександр Сергійович Єфремов. Оскільки є у нас домовленості, то є пропозиція ці законопроекти, які зараз стоять в порядку денному, Володимир Васильович, не ставити на голосування. А поставити два законопроекти про включення до порядку денного сесії з тим, щоби ми могли їх розглянути відповідно до тих домовленостей, які були між всіма фракціями. Дякую за увагу.

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні  депутати, пропозиції вам всім зрозуміли, тому є пропозиція: проекти законів 2802 і 2803 включити до порядку денного на розгляд Верховної Ради. І розглянути  разом  після засідання комітету  всі 4 закони: 2802, 2803, 1103… 1103 і ще який? І 2032. Оці 4 закони  разом  розглянути в четвер після розгляду на комітеті. Можна ставити на голосування?

Ставлю цю пропозицію на голосування народних депутатів.  Прошу голосувати.

 

13:07:56

За-319

Проти-0,  утримались - 3, не  голосували - 75, всього -  397. Рішення прийнято.  

По фракціях.  Партія регіонів – 150, "Батьківщина" -  85,  "УДАР Віталія Кличка" – 38, "Свобода" – 35, Компартія – 0, позафракційні – 11.

Ідемо далі. На розгляд вноситься проект Постанови  (реєстраційний номер 1034)  про призначення позачергових виборів Київського міського голови та депутатів Київської міської ради.  Як будемо розглядати?

Ставлю на голосування розглянути за скороченою процедурою. Прошу голосувати.

 

13:09:19

За-149

 (Оплески)

 Проти – 148, утрималось – 4, не голосувало – 94. Рішення не прийнято.

Розглядаємо питання. Слово надається народному депутату  України Володимиру Олександровичу Яворівському. Прошу.

 

13:09:49

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Володимир Яворівський, Київ, прогресивна Троєщина, партія "Батьківщина".

Шановні колеги! Шановні кияни! Шановні наші виборці! З цієї трибуни і не лише з цієї трибуни відстріляно дуже багато  аргументів на користь того, що в Києві потрібно конче проводити вибори і  міського голови, і депутатів міської ради. Мушу сказати тільки те, про що менше говорили ті, хто обговорював цю тему, чи цю проблему.

На сьогоднішній день Київ опинився в  абсолютно незвичній, нестоличній, так би я сказав, ситуації. Подивіться, що сталося, до чого  довела Партія регіонів і влада сьогодні столицю  України. Районних рад у Києві не існує. Тобто первісного народовладдя, кореневої системи народовладдя в Києві на сьогоднішній день не існує. Голова районної адміністрації, а їх у Києві майже половини немає, бо ними весь час …..…, переміщаючи, то звільняючи, то призначаючи нових. Так от  керівник районної адміністрації цілковито самостійно, дуже часто авантюрно ділить районний бюджет. Районні бюджети сьогодні є абсолютно не підконтрольними і одна єдина людина цим бюджетом розпоряджається.

У моєму виборчому окрузі уже півроку немає голови районної адміністрації. Хто розпоряджається цими коштами, дуже важко уявити.

Друге. Ми маємо сьогодні, нібито маємо, міську, Київську міську раду. Мушу вам сказати про те, що ця рада на сьогоднішній день цілковито деморалізована, її, фактично, не існує, бо тоді, коли переміг відомий космонавт і гречкосій у місті Києві Черновецький, ви знаєте, що значна частина цих депутатів, які були обрані, перебігли "під крило" Черновецького і підтанцьовували йому, і приспівували йому, і завершилося це тим, що Попов, який був призначений головою міста, головою адміністрації, вибачаюся, головою адміністрації, змушений був заявити офіційно про те, що на 70 мільярдів, я підкреслюю, шановні народні депутати і виборці: 70 мільярдів!, це при тому, що бюджет Києва  всього-на-всього 16 мільярдів, і то Азаров половину цього бюджету забирає до себе, абсолютно безконтрольно забирає до Державного бюджету, а це – 70 мільярдів було розікрадено землі. Це офіційно заявив Попов. І тут же він сказав про те, що значну частину людей, причетних до цього, варто садити за грати. 

І що ми на сьогоднішній день маємо? Черновецький організовує щомісяця весілля і щоразу в іншому якомусь місті там, співає. Він вже сьогодні видатний співак, але його ніхто не чіпає, бо він виконав якісь ті місії, за які його ніхто чіпати на сьогоднішній день і не буде. Через те маємо, підкреслюю ще раз, деморалізовану абсолютно сьогодні міську… міських депутатів, які не виконують своїх функцій.

Ще одне назву. Була створена, у позаминулому році була створена слідча комісія, яку очолив Куликов, і я був членом цієї комісії, і вона працювала майже рік, ми викликали на допити дуже багато  людей, зібрали колосальну кількість фактів, епізодів, де було доведено, у доповіді голови комісії було доведено про те, що є абсолютно всі підстави, навіть на базі тих виявлених нами порушень визнати цю міську раду недієздатною і розпустити її як таку, яка займалася постійною корупцією, постійним порушенням Конституції, яка у киян забирала їхні... їхню, значить, нерухомість і тому подібного. Через те сьогодні, ще раз кажу, сьогодні голови міста ми не маємо, через те сьогодні у Києві я мушу про це сказати, може багатьом це не сподобається, але, фактично, столиця, тримільйонний мегаполіс, який ми маємо, найбільше місто і місто, яке, так би мовити, випромінює від себе і політичні якісь посили, і економічні посили на всю Україну, сьогодні немає легітимної влади, опріч, опріч, опріч одинадцяти обраних недавно на останніх виборах народних депутатів України. О це все, що є легітимним. Через те, ми прекрасно розуміємо, що Партія регіонів сьогодні боїться будь-яких виборів. І на Донеччині, ви знаєте, з яким... з яким  трудом Алчевськ тут голосувався, і Васильків, і тому подібне. Будь-які вибори, тобто будь-який вихід на те, де має вирішувати долю народ, для них сьогодні є неприйнятний. Через те, я переконаний, що Київ сьогодні для них це ключове місто і вони прекрасно розуміють, що вибори вони за будь-якої ситуації міського голови вони програють. І ми просимо не чіплятися за те, ми назвемо нашого об'єднаного, спільного кандидата від трьох політичних сил. Ми його назвемо найближчим часом, але проголосуйте за те, щоб були вибори, проголосуйте за це, вибори і решта питань будуть розв'язані. Через те, хочу ще навести одного класика, якого на Троєщині, а Троєщина – це дуже дотепний, дуже дотепний район, називають одного вождя і вчителя Партії регіонів, його називають "Махачкала", за те, що він  махає рукою. Так от читаю, читаю. (Оплески) Це було сказано,  це було сказано 25 грудня, ось відразу після виборів, читаю: "Перший заступник голови фракції Партії регіонів Михайло Чечетов...". Це не я, для репліки не маєте права, бо я цитую всього-на-всього. "...що вибори міського голови столиці та депутатів Київради відбудуться одночасно у першому півріччі 2013 року". У чому справа? Сам Чечетов хоче, щоб вибори були! Чого Партія регіонів не хоче, я не розумію, я не розумію.

І, шановний мною, і вами, і всіма Володимир Васильович, який теж заявив про те, що він буде особисто голосувати. Володимир Васильович, я не брешу? Особисто можу зацитувати вас, якщо треба, про те, що "я підтримую вибори в Києві і буду за них голосувати". Так у чому ж справа? Будь ласка, є шанс сьогодні.

Моя постанова дає можливість ось що. Зараз зависла, на превеликий жаль, зависла постанова мого колеги. Я був на Конституційному Суді. Коли вони дадуть відповідь на це, сказати неймовірно важко. Моя постанова дає можливість з моменту її прийняття, якщо у вас вистачає духу, демократичності, і сміливості, і дотримання Конституції, сьогодні ця постанова буде проголосована – рівно через 60 днів, перша неділя, яка буде, відбудуться вибори у місті Києві і голови міста, і депутатів міської ради. І ще одна проблема, яка нависла над Україною, не тільки над Києвом, буде розв'язана. Дай Боже вам духу, щоб ви так проголосували. Не проголосуєте, я ще розкажу, на сьогоднішній день у Києві є - ну, це крім того, що ми мажоритарники, а ще ж є інші народні депутати, - сьогодні є народні депутати, які здатні, якщо буде потрібно, взяти владу в свої руки і очистити Київ від тої ганьби, яку на його голову сьогодні ви насипали.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Є питання до доповідача? Прошу записатися, 3 хвилини. Прошу, народний депутат Міщенко.

 

13:18:26

МІЩЕНКО С.Г.

Народний депутат Міщенко, Київщина. Володимир Олександрович, скажіть мені, будь ласка, якщо сьогодні не проголосують вашу постанову, яку я буду підтримувати особисто, це не буде так званим прецедентом, якщо влада боїться десь щось програти, то ми можемо очікувати в 2015 році взагалі, що виборів Президента не буде, тому що подивлячись статистику, яка сьогодні існує по Києву, зрозуміло, що кого б не виставляла влада, любий опозиціонер, який буде підтриманий всіма, буде мером міста Києва.

Так от, не буде такої тенденції, коли влада отримує статистику перед 2015-м роком, і вони програють по всім статтям, і те ж саме буде: подання в Конституційний Суд, відтяжка виборів Президента. І чи буде це  говорити про те, що ми будемо в 2015-му році тут в парламенті обирати главу держави? Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу.

 

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О. Пане Сергію, мої симпатії до вас непохитні. Власне кажучи, ви майже відповіли на моє запитання, і ви прекрасно розумієте: якщо сьогодні не відбудуться вибори у Києві в цьому році (принципово, в цьому році!), в 2014-му їх буде провести уже  неможливо, бо вже будуть дихати  президентські вибори і зробити цього буде неможливо. Через те, якщо вони сьогодні заблокують і спробують  сьогодні, принаймні, заблокувати, я переконаний, що ми (я маю на увазі, і опозиція, і демократичні сили, і всі кияни, бо ми без них абсолютно нічого не означає) ми повинні розчистити дорогу через Київ, через вибори у Києві і міського голови, і депутатів міської ради розчистити демократичну дорогу до можливих виборів у 2015 році.

Якщо ми цього не зробимо, може відбутися оце ваше лихе пророцтво. Але воно може бути дуже реальним. Через те треба сьогодні відстояти Київ. Іде оця війна за Київ, і я переконаний, що ми повинні перемогти разом з киянами.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, фракція "Батьківщина". Князевич.

 

13:20:42

КНЯЗЕВИЧ Р.П.

Дякую, шановний пане Голово. Володимир Олександрович, я абсолютно повністю підтримую вашу законодавчу ініціативу і буду особисто голосувати "За". Тільки у мене  питання такого характеру.

Згідно  38 статті Регламент, ви знаєте, що друга частина говорить про те, що коли йде мова про здійснення Верховною Радою установчої влади функцій, то постанови приймаються і із моменту  їх прийняття набувають чинності. Правда, якщо інше не передбачено самою постановою.

На жаль, у вашій постанові в четвертому пункті інше передбачено. Там мова йде про те, що постанова набере чинності тільки після того, як вона буде опублікована. То, зважаючи на таку особливість норми Регламенту,  чи не погодились би ви зараз під стенограму  внести  зміни усно  у власну постанову і передбачити набуття її чинності вже зараз, після голосування, щоб ми не прив'язувались до процедури опублікування. Ви ж знаєте, що це складна, громіздка процедура і залежить від певних суб'єктивних чинників, на які ми не повинні  уповати. Дякую.

 

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.      Шановний Руслане, ви маєте рацію, звичайно, але я  орієнтувався на те, що, звичайно,  публікація постанови чи закону – це вже  остаточний так би мовити той момент, коли він  повністю пройшов і стає легітимним. Через я виходив із цієї  норми. Але те, що ви пропонуєте, є цілком реальне, і я готовий як автор постанови внести     оцю деталь, оцю поправку, що з моменту прийняття, якщо справді станеться так, що вона буде проголосована зараз, ми можемо вже вийти звідси, розуміючи про те, що Київські вибори нарешті будуть.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі. Сідайте. Слово для співдоповіді голова Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування    Давид Важаєвич Жванія. Прошу.

 

13:22:34

ЖВАНІЯ Д.В.

Дякую, пане головуючий.  Шановні народні депутати,  Комітет Верховної Ради України з питань  державного будівництва та місцевого самоврядування  за дорученням Голови Верховної Ради України  Володимира Рибака  на своєму засіданні 3 квітня  2013 року розглянув проект Постанови про призначення  позачергових виборів Київського міського голови та депутатів Київської міської ради (реєстровий номер 1034) доопрацьований і поданий народним депутатом України  Володимиром Яворівським.

Зазначеним проектом постанови пропонується  призначити позачергові вибори  київського міського голови та депутатів  Київської міської ради на неділю, наступну після  спливу 60-денного строку з дня  набрання чинності цієї постанови та  провести їх у порядку,  визначеному Законом   України "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів".

Хочу проінформувати, що комітет  вже розглядав  зазначений проект постанови на своєму засіданні  ще 6 березня 2013 року і одноголосно ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді України проект Постанови про призначення позачергових виборів Київського міського голови до депутатів Київської міської ради (реєстраційний номер 1034) при розгляді в першому читанні відхилити.

Під час обговорення на засіданні комітету 3 квітня доопрацьованого автором проекту Постанови про призначення позачергових виборів Київського міського голови та депутатів міської ради, (реєстраційний номер 1034), доопрацювання проекту полягало в зміні номера посвідчення народного депутата Володимира Яворівського. Це було єдине, що він вніс.

Членами комітету більшістю голосів було ухвалено рішення рекомендувати Верховній Раді України зазначений проект Постанови за наслідками розгляду в першому читанні відхилити. Відповідні матеріали вам були надані. Просимо підтримати і рішення комітету.

Від себе пару слів. Ніяких підстав для проведення позачергових виборів, поки ми не отримаємо тлумачення Конституційного Суду, в принципі у комітеті немає. Тому було прийняте таке рішення. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Питання є? Прошу записатися, 5 хвилин. Я прошу, фракція "Батьківщина", Одарченко.

 

13:24:58

ОДАРЧЕНКО Ю.В.

Скажіть, будь ласка, яким чином, ви вважаєте важливим, легітимізувати повноваження Київської міської ради на термін більше, ніж 5 років? Ви зараз чітко рішенням свого комітету зазначили те, що проведення виборів в Києві сьогодні не потрібно. Тобто ви легітимізуєте повноваження, продовжуєте повноваження депутатів міської ради на термін більше, ніж 5 років.

Мені вважається, що постанова Володимира Яворівського дозволяє нам вийти з цього конституційного клінчу і знайти вихід з цієї ситуації. І провести вибори, і бути в руслі Конституції.

Я вважаю, що сьогодні рішення комітету, воно працювало на користь влади. І воно відібрало конституційне право, намагається відібрати конституційне право у киян обирати владу. Скажіть мені, як ви поясните конституційність, продовження повноважень Київської міської ради?

 

ЖВАНІЯ Д.В. Хочу вам нагадати, що ми одноголосно підтримали проект Постанови Володимира Кличка щодо проведення чергових виборів, і з цієї трибуни ми про це наголосили. Підстав для проведення позачергових виборів поки що немає ніяких. Тобто мають бути якісь тлумачення, тому що конституційних норм ніяких щодо проведення позачергових норм немає. Комітет не може приймати рішення на свій розсуд. Це не є політичний орган. Політичний орган є зала Верховної Ради.

Ми висловили свою думку по всім нормам і нормативам, які в нас є, якими ми користуємося. Інших в нас немає. Якщо ми щось отримаємо від Конституційного Суду, ми можемо виходити на інше рішення. Поки що ніяких підстав юридичних для проведення позачергових виборів немає. Тому ніяких претензій до комітету бути не може. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Об'єднання "Свобода", народний депутат Сич.

 

13:26:58

СИЧ О.М.

Прошу передати слово моєму колезі Мирному.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу передати Мирному, народному депутату.

 

13:27:06

МИРНИЙ О.Б.

Олександр Мирний, Всеукраїнське об'єднання "Свобода". Шановний Давид Важаєвич, на сьогоднішній день це дійсно єдиний механізм, який дозволяє вийти з ситуації, в яку Партія регіонів сама себе загнала. Враховуючи кількісний склад комітету, враховуючи більшість комітету, зрозуміло, що буде таке рішення комітету. Але є здоровий глузд. Бо якщо посилатися на рішення Конституційного Суду, тоді можна закрити Верховну Раду і звертатися з усіма питаннями життєдіяльності України до Конституційного Суду, який буде нам тлумачити. Ми вважаємо, що рішення комітету помилкове і ми будемо підтримувати цю постанову. Дякую за увагу.

 

ЖВАНІЯ Д.В. Я ще раз нагадую, що я на цій трибуні зараз не представляю жодної політичної сили, я є голова комітету. І я сьогодні доповідаю позицію комітету. І я хочу нагадати, що комітет одноголосно голосував щодо відхилення цього законопроекту.

Я хочу нагадати, що ви маєте право в залі вирішувати політико-правові рішення. Комітет не має такого права. Тому я зробив те, що має зробити комітет, а ви маєте право голосувати як ви вважаєте за потрібне.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція "Батьківщина", народний депутат Чорноволенко.

 

13:28:29

ЧОРНОВОЛЕНКО О.В.

Шановний пане Жванія, от дивіться, Конституційний Суд запитали, чи можна проводити чергові вибори? Він вам не буде нічого відповідати про позачергові вибори. І ви це чудово знаєте. Бо ніхто його про них не питав. Більше того, навіть на запитання про чергові вибори, він вам скаже: питання очевидне, читайте Конституцію. Розумієте? Відповідь буде така.

Тому, якщо не можна проводити чергові вибори, бо вони по Конституції в 2015 році, то, очевидно, треба проводити позачергові вибори. Бо відповідно до Конституції міську раду Київську як будь-яку іншу раду і міського голову обирають на 5 років.

В такому випадку не проводити ці вибори – це злочин. І позиція комітету в даному випадку – це колективна помилка, я розумію. Ви мали його переглянути після того, як були провалені питання про чергові вибори і виправити. І я думаю, що ви це ще повинні будете зробити. Бо інакше ми просто не вийдемо з цього конфлікту, коли рада не буде працювати сім з половиною років без міського голови, якого уже рік нема. Це повний абсурд.

 

ЖВАНІЯ Д.В. Я ще раз наголошую, що будь-яке рішення щодо проведення чергових, позачергових виборів це є політико-правове рішення. Тобто прямих норм в Конституції немає. Сьогодні ми маємо отримати чи тлумачення Конституційного Суду, чи приймати рішення в залі. Це є ваш привілей. Але комітет не може приймати своїх рішень на основі політичних якихось позицій.

Тому комітет прийняв те рішення, яке він мав прийняти. Тому все залишається на розсуд залу. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Об'єднання "Свобода", народний депутат Зелик, останнє питання.

 

13:30:15

ЗЕЛИК Р.Б.

Прошу передати слово Андрію Іллєнку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Передайте.

 

13:30:21

ІЛЛЄНКО А.Ю.

Давид Важаєвич, скажіть, будь ласка, от ви говорите: позачергові вибори не можна призначати, значить, чергові вже провалені. То виходить так, чи є взагалі в киян право на вибори. Тому що за цією всією казуїстикою ми втрачаємо головне – ми втрачаємо право людей обирати собі владу.

Більше того, коли ви говорите про те, що в Конституції немає вказівок Верховній Раді призначати вибори. Ну, як це немає. Ну, Конституція зобов'язує Верховну Раду, це є наші повноваження – призначати вибори. Ми не можемо узурпувати владу і  певній території заборонити громаді обирати собі місцеве самоврядування.

Тому не створюйте, будь ласка, правовий колапс. Ваше рішення комітету є просто юридично абсурдним і давайте скоріше голосувати, закликаю всіх голосувати за цю постанову.

 

ЖВАНІЯ Д.В. Коли приймались  зміни  щодо Конституції, то Верховна Рада  не  врахувала в Прикінцевих положеннях норми і нормативи щодо проведення місцевих виборів. Це є помилка і це не  є помилка  ні ваша, ні моя.  Тому ми всі знаходимося  в одній ситуації, в якій ми знаходимось, це є політико-правове   рішення, яке ми маємо  приймати в залі. Комітет не може діяти як політичний орган, він діє як орган, який призначає вибори тільки в рамках закону, по букві закону, тому   я захищаю позицію, яку я маю захищати  і буду захищати завжди. Підстав для проведення, поки що ніяких позачергових виборів, немає в комітету. Дякую.

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. Сідайте.

Я прошу записатись депутатів  від фракцій для виступу. Я прошу,  народний депутат Карпунцов, фракція Віталія Кличка.

 

13:32:24

КАРПУНЦОВ В.В.

Надайте лідеру слово.

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу, мікрофон на трибуні, народний депутат Віталій Кличко.

 

13:32:46

КЛИЧКО В.В.

Я хочу звернутись до депутатів, також хочу звернутись до всіх,  хто слухає трансляцію зараз з каналу "Рада". На сьогоднішній день вибори у Києві  чисто політичне питання, це не питання  суду, це не питання якихось чергових чи позачергових виборів. Хочу звернутись до кожного з депутатів, це пряме зобов'язання, проголосувати про вибори у місті Києві.  Ми всі живемо в місті, ми бачимо, в якому стані воно знаходиться вже багато років, на жаль. Місто стає не комфортним для життя, кияни  не впливають на процеси, які проходять в нашому місті. 

І результатом цього ми бачимо,  як забудовуються МАФами,  як Київ на сьогоднішній день вирубуються парки, сквери, він становиться некомфортним містом для мешканців і тих людей, хто приїжджає в нашу столицю. 

Пам'ятайте, вибори повинні були відбутися  два роки тому, потім їх перенесли на минулий рік. На  сьогоднішній день вибори повинні відбутися, як в Законі про столицю – останній  тиждень травня. Знову вибори переносяться. Чому? Тільки тому що це  політичне питання. Тільки тому, що Київ на сьогоднішній день  розглядають як майданчик для політичних рішень. І ми розуміємо, що якщо ми зараз не зробимо вибори, їх таким же чином можуть перенести на цей рік, на осінь, можуть відбутися восени,  можуть відбутися в наступному році, а можуть зовсім не відбутися. Якщо таким чином ми будемо підходити, влада може зовсім відмінити вибори в місті Києві.

Тому, якщо ми хочемо жити в сучасному місті, це не питання чергові чи позачергові вибори в місті Києві. В місті Києві немає господаря і все те, що відбувається, покладається стовідсотково відповідальність   на Президента, так як представник Президента, пан Попов, є керівником міської Київської державної адміністрації, і на жаль, показав, що в місті господаря немає. Законів немає і Київ рухається в небезпечний напрямок. І ми всі допомагаємо, щоб Київ став на цій межі, коли ми будемо рятувати нашу столицю.

Тому звертаюся до депутатів. Будь ласка, це не питання чергові чи позачергові вибори. Проголосуйте, в Києві повинен бути мер, в Києві повинна бути нова міськрада обрана киянами. Дякую. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Об'єднання "Свобода", народний депутат Іллєнко.

 

13:36:09

ІЛЛЄНКО А.Ю.

Доброго дня, шановні колеги! Іллєнко, фракція Всеукраїнське об'єднання "Свобода", 215 виборчий округ.

Шановне товариство, вся ця юридична казуїстика, всі ці абсолютно вигадані нюанси і причіпки, якими Партія регіонів прикриває своє політичне небажання призначати вибори в Києві і давати киянам право обирати собі владі насправді не мають жодного значення. Тому що значення має лише одне: право киян обирати собі владу. Все інше – це  наносне і другорядне. Тому що постійно ці аргументи так звані змінюються: спочатку вони казали, що не можна призначати чергові вибори, тепер вони заявляють, що не можна призначати позачергові вибори, і, власне, далі вони скажуть, що взагалі в Україні не треба призначати будь-які вибори. А всі ці звернення до Конституційного Суду, товариство, теж не мають жодного значення. Тому що, знаєте, у 2015 році теж звернуться у Конституційний Суд і скажуть, давайте чекати, поки Конституційний Суд дозволить нам проводити вибори Президента.

Товариство, це смішно! Смішно, щоб у європейській столиці, столиці європейської держави, не можна було б провести законні вибори. Уявіть собі таку ситуацію в Парижі, в Лондоні, в Римі. Це є просто абсурд і це є ганьба. І ми, кияни, цю ганьбу терпіти не збираємося.

Ми повинні розуміти, що сьогоднішнє голосування, воно в черговий раз покаже справжнє ставлення тих чи інших політичних сил до киян. Тому що сьогодні у мене складається таке враження, що Партія регіонів і влада просто мститься киянам за їхній вибір, який вони зробили на останніх парламентських виборах, взагалі за їхню принципову позицію несприйняття цієї банди. І, власне, саме тому сьогодні Київ позбавляють права обирати собі владу.

Сьогодні ходять, знаєте, такі нехороші чутки про те, що у Конституційному Суді вже готове рішення, і що Конституційний Суд скаже, що можна проводити тільки вибори міського голови і то в серпня, в розпал курортного сезону. А про міську раду там не буде сказано нічого. Такі чутки сьогодні є. І цього, я впевнений, ми не повинні допускати. Це є просто маячня. Вибори повинні бути в строк, вибори повинні  бути і міського  голови, і міської ради. І це наша принципова позиція, від якої ми відступати не збираємося. Сьогодні ми закликаємо всіх проголосувати за те, щоб в Києві були вибори. Фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода" голосує "за". І ми ще раз звертаємося до, перш за все, до Партії регіонів, не  гнівіть киян, припиніть це знищення, дайте людям обрати собі владу. Тому що сьогодні ви дограєтесь, що саме з Києва почнеться революція, яка вижене вас геть. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція Компартії України. Гордієнко народний депутат.

 

13:39:15

ГОРДІЄНКО С.В.

Сергій Гордієнко, фракція Компартії України.

Шановні колеги і шановні громадяни України! Двадцять років всі громадяни України є учасниками одного спектаклю. Найбільшою причиною дестабілізації ситуації в нашій державі є двадцятирічна боротьба за владу. Сьогодні і всі ці дні, і двадцять років ми бачимо день за днем черговий серіал цієї боротьби за владу. Подивіться, ніхто не хоче сьогодні голосувати за скасування пенсійної реформи, медичної реформи.... (Шум у залі) Ніхто не хоче голосувати за те, щоб були ліквідовані борги по заробітній платі. Ніхто не хоче сьогодні голосувати, бо не вистачає голосів за те, щоб спростити простому громадянину, як йому отримати саме довідку саме по виплаті на дитину. І таких законопроектів дуже і дуже багато. А в першу чергу наполягають, борються за те, щоб голосувати за владу у державі і отримати її в той чи в інший спосіб, чи за владу на регіональному рівні.

Що відбувається сьогодні у Києві? Ви... я хотів би нагадати киянам, що і в шостому скликанні, і в сьомому скликанні фракція Компартії України на всіх етапах віддавала свої голоси за те, щоб вибори в Києві були проведені як київського міського голови, так і київської міської ради, це було завжди. Ми і сьогодні підтримаємо, щоб вибори ці відбулися, але тут багато ллють саме сльози за те, що плюндрується місцеве самоврядування і не дається можливість киянам, людям в інших населених пунктах мати самоврядування і щоб воно захищало інтереси. Я хотів би повернутися до того, з чого я почав. В умовах, коли йде тотальне розграбування нашої держави, коли ведуться процеси цього грабунку, паралельно з цим процеси перерозподілу власності, а влада потрібна як доступ до того, щоб і грабувати, і перерозподіляти, а потім і "кришувати", ці процеси, то сильне самоврядування нікому не потрібне, бо сильне самоврядування ніколи не віддасть землі, комунальної власності і бюджету.

Я хотів би, що якщо буде проголосована ця постанова і вибори в Києві відбудуться, то щоб кияни проголосували за таку владу, яка б дійсно порядкувала в місті, давала лад і вела політику таку, яка б приносила щастя в кожну родину, щоб кияни не помилилися.

Фракція Компартії України підтримує дану постанову. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, фракція Партії регіонів, Колесніченко.

 

13:42:20

КОЛЕСНІЧЕНКО В.В.

Уважаемые избиратели славного украинского сообщества, я выступаю перед вами под аккомпанемент национал-фашистов, которые рассказывают о том, что они действующее законодательство. Однако сегодня мы являемся участниками очередного спектакля, когда под видом борьбы за торжество закона вводится формулировка анархии и беззакония. Я вынужден напомнить, что вот эти вот демагоги, которые нам слезы Ярославны здесь демонстрируют, в 2008 году настаивали на незаконных новых внеочередных выборах в городской совет и мэра города Киева. Выборы прошли, однако у этих оппортунистов не хватило ни силы воли, ни совести признать, что они проиграли. В 2010 году они же не дали киевлянам избирать мэра и не дали киевлянам избирать своих депутатов.

Поэтому сегодня мы в очередной раз пытаемся построить все же правовое государство и действовать исключительно в рамках закона. А слезы крокодиловы по поводу того, что город Киев брошен, это только слезы крокодилов.

Мостовые развязки, мосты, миллиарды, десятки миллиардов гривен, которые брошены в хозяйство Киева благодаря личному участию Президента Украины Виктору Януковичу, благодаря участию Премьер-министра Азарова и Кабинета Министров город-герой Киев не был оставлен без внимания, и жители  Киева получают постоянную поддержку и внимание. Подтверждением тому является постоянно увеличивающийся бюджет города-героя Киев.  Это главный ответ на тот вопрос "А есть ли власть в Киеве?" Власть в Киеве есть. Кабинет Министров и Президент не оставят киевлян без своей ежеминутной опеки, поддержки и внимания. А фракция Партии регионов  будет голосовать исключительно  за те проекты закона, которые находятся в рамках Конституции, в рамках законов, потому что, если мы  требуем того, чтобы все исполняли закон, мы обязаны исполнять закон и обязаны призывать тех, кто сегодня с камнями в руках набрасывается на депутатов, на тех, кто пытается вызвать гражданское кровопролитие в Украине, рассчитывая, что таким образом  они чего-либо достигнут. Это агенты иностранного  влияния, которые уничтожают  независимую Украину, уничтожают народовластие,  уничтожают  демократию, свободу слова в нашем государстве. Им не по пути с украинской государственностью, это враги украинского государства, это враги украинского народа и нашей истории.

Я заявляю для киевлян. Вы будете получать те законы и те проекты постановлений, которые  будут соответствовать Конституции и законам нашего государства. Только в таком случае власть в Украине, и в Киеве будет легитимная. Только в таком случае она будет беспрерывна. И только в таком случае она будет соответствовать Конституции.  (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Фракція "Батьківщина", народний депутат Бондаренко.

 

13:45:37

БОНДАРЕНКО В.Д.

Володимир Бондаренко, фракція "Батьківщина". Шановні друзі! Ті процеси, які йдуть сьогодні в Україні, є жахливими для самоврядування. В комітеті, в якому я працюю, знаходиться понад 140 справ, які мають визначити долю місцевого самоврядування у 140 адміністративних одиницях.  Мова йде про те, що у цих містах, селах і селищах  вже давно немає або голів, або самої ради, або є якась невизначеність, як це є у Тернополі, коли   не зареєстрована переважна більшість депутатів, і рада не працює, не затверджений обласний бюджет.

Київ знаходиться також в особливому  становищі в цій ситуації. Столиця України  вже давно не має свого самоврядування, і результати його сьогодні ми відчуваємо  кожного дня.

Якщо   говорити, що в Україні за ці роки  пройшло, ми знаємо, що землю в основному розібрали, яка є краща; ми знаємо, що фінанси сьогодні скоротилися, як "шагренева шкіра", і село, і селище, і місто отримує лише   четвертинку грошей, які на його території збираються, все інше  централізується. Ми знаємо також, що сьогодні   власність перекочувала  до потрібних людей без контролю громади.

Якщо говорити про Київ,  то ці процеси тут ще грубіші, але  вони ще й супроводжуються величезною техногенною небезпекою. Нинішня влада, про яку тут казали, що вона є,  вона показала, яка вона є, під час снігопадів, коли місто  було паралізоване його очільник відпочивав у Відні; ми бачимо сьогодні, коли майже 100 промоїн на Бортницькій   станції, а очільник Києва, його    підлеглі не знають, що така станція є у Києві. Вони  також, можливо, не знають, в якому стані знаходяться дороги київські, вони, можливо, не підозрюють, що під тими  дорогами труб давно немає, і наступний сезон опалювальний можна буде проводити на вулиці біля вогнищ зі зрізаних дерев, які  зрізуються у парках сотнями, тисячами.

Сьогодні недавно прийнято рішення про будівництво  висотки прямо біля Софії Київської. Такі ж висотки будуються біля Печерської Лаври.

Що ви робите із столицею України?  Ви приїхали сюди, як тимчасовщики, чи ви хочете, щоб ваші діти також тут жили. Так от, якщо ви хочете, щоб жили діти, щоб до нас відносились, як до європейської столиці, підтримайте влаштування у Києві нормальної влади, яка  би піклувалась за це місто, а не тільки  грабувала його, як це  сьогодні робиться по повній програмі.

Хочу вам сказати, що у моєму рідному окрузі, поки  ми от тут обговорюємо,  грабують стадіон Льодовий, грабують "Червоний екскаватор", інші заводи вже раніше пограбовані. Це все нова влада, яка прийшла сюди  лише для того, щоб грабувати.

Тому, шановні кияни, я звертаюсь до вас, я думаю, що сьогодні київські мажоритарники, а ви підтримали нас, їх сьогодні дванадцятеро, будуть  працювати таким чином, щоб ми відтворили цю владу тими методами, які нам притаманні. Бо сьогоднішня Верховна Рада, очевидно, не прийме закону, який дав би, або постанову, яка дала б нам можливість нам обрати цю владу, створити виконавчі комітети і вимагати від них роботи. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні депутати, продовжую роботу сесії на 15 хвилин.

Зараз 10 хвилин ще прошу записатися від депутатів. І будемо приймати рішення. Комітет 5 хвилин вообщє написав регламент. 10 хвилин, прошу. Народний депутат Махніцький, фракція "Свобода". Прошу.

 

13:49:18

МАХНІЦЬКИЙ О.І.

Олег Махніцький, Всеукраїнське об'єднання "Свобода". Слухаючи доповідаючого голову комітету я не можу зрозуміти його логіки. Про те, що немає підстав для проведення позачергових виборів. Ми понад, в позаминулий пленарний тиждень проголосували більше, як 100 постанов про проведення позачергових виборів, в тому числі і з підстав дострокового припинення повноважень міських голів.

В Києві міський голова припинив достроково повноваження. Тут підстав комітет не бачить. Не треба козиряти рішенням Конституційного Суду. Тому що, що стосується предмету розгляду в Конституційному Суді, це питання чергових виборів, власне. Це що стосується дати проведення виборів. А що стосується позачергових виборів, воно абсолютно ніякого відношення не має.

Я звертаюся до колег народних депутатів. І звертаю увагу на Конституцію України, і міжнародні норми, які передбачають строковість і переобрання органів місцевого самоврядування. Строк повноважень Київської міської ради закінчився. І після того будь-які рішення, які буде приймати Київська рада, вони будуть нікчемними.

Я хочу звернути сьогодні увагу громадськості і журналістів. Сьогоднішнє голосування по виборам в Києві буде показовим. І якщо сьогодні влада забере право киян обирати місцеву владу, мера і раду, то завтра таким же злочинним способом через антиконституційний акт, який вони називатимуть референдум, влада забере таку ж можливість обирати Президента і парламент України.

Шановні колеги, я звертаюся до Партії регіонів, перестаньте нарешті ґвалтувати Конституцію, ґвалтувати киян і ґвалтувати Україну. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція "Батьківщина". Народний депутат Томенко.

 

13:51:48

ТОМЕНКО М.В.

Шановні колеги, я хочу звернути вашу увагу на те, що ми зараз в ХХІ столітті знаходимося і в одному з найбільших міст Європи ми обговорюємо питання чи мають право кияни в ХХІ столітті обирати собі владу. Чи має право українське і європейське місто творити місцеве самоврядування? Чи можуть довірити людям керувати районами і містами?

Друзі, та отямтеся! Микола Костомаров писав, що в часи Київської Русі в українській столиці, в Києві найвища ступінь була толерантності, демократичності і всі, хто приїжджав сюди, дивувалися як кияни могли організувати своє життя. Сьогодні у ХХІ столітті стоїть питання, що влада боїться довірити киянам обрати міську раду і міського голову. Ту міську раду, в якій більшість подвійних зрадників. Вони спочатку зрадили свої фракції і перейшли за гроші до Черновецького, а потім зрадили Черновецького і перейшли в нову більшість.

Ми що, будемо терпіти  Київраду, де подвійні зрадники? Ми що будемо терпіти голову Київської міської адміністрації, в якого мужності захистити Київ в боротьбі за кошти вистачає лише, коли за ……….. матеріали в газети "Сегодня", бо там написано в кінці "на правах реклами", розміщаються статті, що Попов внутрішньо не погоджується з Азаровим, який не дає гроші на Київ. То що, такий керівник треба українській столиці в ХХІ столітті?

Тепер я Давиду Важаєвичу хочу сказати, що, звичайно, знання законів допомагає керувати комітетами. В Законі про місцеве самоврядування є 78, 79 стаття, яка абсолютно чітко передбачає можливість дострокових виборів. Ми в 2008 році на підставі цих двох статей оголосили вибори і  обрали і Київраду, і міського голову. Достатньо в нас матеріалів і слідчої комісії, яку я очолював, і слідчу комісію, яку Куликов очолював, де йдеться кричущі порушення закону, корупцію, про яку говорив Президент, уряд і  Попов. В нас що немає підстави провести дострокові вибори?

Це право комітету профільного проаналізувати ситуацію. Нам доповісти і сказати: відповідно ???? 78, 79 статті ми можемо призначати дострокові вибори. Проблема ж не в тому. Проблема в боязні дати праву обирати своє керівництво.

І ми опозиція, ми не б'ємося за міського голову. Ми не б'ємося за Київраду, ми боремося за право місцевого самоврядування і право киян керувати своїм містом. Ну, скільки можна. Ми пережили монголо-татар, пережили поляків, пережили німців. Ну, не можуть пришлі люди, які не знають назв вулиць, не знають української історії, які знищують українські історичні місця – керуватимуть Києвом і збиратимуть з кожного МАФа і з кожного району??? гроші. Голосуємо за вибори і на виборах покажемо, кого підтримує Київ.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція "Батьківщина", Одарченко.

 

13:54:58

ОДАРЧЕНКО Ю.В.

Шановні колеги, в Конституції чітко записано, зафіксоване суверенне право українців обирати владу. Чітко прописано в Конституції, що українська громада може обирати собі владу.

Що сьогодні відбувається? Відбувається абсолютно чітке, грубе попирання Конституції, коли в столиці Україні киянам не дають можливість провести вибори. Коли конституційне право кожного киянина воно підміняється якимось монгольським правом признати своїх намісників керувати столицею України.

Шановні друзі, я прошу, щоб ви вдумались, що зараз от сьогодні в цьому залі влада, намагаючись мотивувати своє неголосування  якимись нібито рішеннями Конституційного Суду,  викрадає у кожного українця суверенне право обирати владу.  Сьогодні вона  його викрадає і забирає  в столиці Києві, а завтра, вона його викраде при  виборах Президента і буде придумувати якісь нові рішення Конституційного Суду.

Шановні друзі, давайте подивимося, чи працює ця "монгольська система" в Києві, чи вона ефективна? Хіба не яскравим свідченням для нас, що система не працює, вона  "калічна", що вона не управляє  життям в місті Києві. Хіба не свідчили останні  снігопади, коли влада зафіксувала свою неспроможність. Коли  голова адміністрації замість того,  щоб бути поряд з киянами, чистити сніг і витягати ці машини, їде  зі своїм "хазяїном" на футбол і там  підносить йому  чай, тому що він зацікавлений в авторитеті у нього, а не в підтримці киян.

Шановні друзі,  абсолютно очевидно, що Януковича і  його  поплічників, влаштовує та система, яка  сьогодні вибудовується в Києві, коли рішення приймаються не  голосуванням,  рішення приймаються не громадою, а приймаються людьми, які зосередилися на вулиці Банковій.

Друзі, хіба не кричущий приклад, коли  сьогодні Гостинний Двір, це серце Подолу, оцінений владою в 21 тисячу гривень,  ви тільки вдумайтесь! І влада каже, що нічого неможливо зробити, тому що такі  у нас закони, такі у нас правила гри.  Саме для таких оборудок, саме для обкрадання киян вони  роблять все, щоб виборів не відбувалося.

Друзі, я звертаюся  до киян. Жодного міста  (в Києві) не обкрадають, прибутковий податок залишається у горожан. В Києві, крадуть 8 мільярдів гривень для того, щоб обслуговувати донецький регіон і  принизити столицю, не давати забезпечення її розвитку.

Я пропоную і прошу всіх проголосувати за постанову. Дякую.

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ.  Фракція "Батьківщина", Пазиняк,  останній  виступ.

 

13:58:07

ПАЗИНЯК В.С.

Василь Пазиняк. Прошу передати  слово Сергію Соболєву.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу, Сергій Соболєв.

 

13:58:26

СОБОЛЄВ С.В.

Шановні колеги! Я хотів би нагадати вам, місто Київ з 1 червня минулого  року немає законно обраного Київського міського голову.  Ви всі чудово пам’ятаєте, як втік з своєї посади для того, щоб не відповідати по закону, і які отримав фактично преференції від діючого Президента і  Партії регіонів попередній мер – пан Черновецький.

Що далі відбувається? З 2 червня цього року Київ  не буде мати легітимної ради. Хіба може бути така ситуація, коли в умовах найважчої економічної кризи, про яку стільки говорять представники Партії регіонів, столиця б не мала своєї законної влади? Але ми чудово розуміємо,  це лише перший крок обрання Київського міського голови і Київської міської ради.

Далі. Треба негайно змінювати закон і передавати повноваження законно обраному Київському міському голові, у якого забрали ці повноваження саме ця більшість на чолі з  Партією регіонів, коли  відібрали навіть можливість у киян не просто обирати собі законного голову, а немає тепер можливості фактично киянам мати свою владу, яка б розпоряджалася майном, коштами. Ось чому ми бачимо на сьогодні все, що відбувається в Києві.

Саме тому правовий комітет, і я хотів би оголосити його рішення, який аналізує всі закони на відповідність Конституції, визнав одноголосно: що цей проект рішення не протирічить Конституції України, це є рішення, яке повинно бути виконано в сесійній залі. Це не є навіть наше право, це є обов’язок депутатів Верховної Ради дотримуватись Конституції і виконувати відповідні статті щодо призначення виборів.

Друге. У нас є не менш важливе завдання, яке буде полягати в тому, щоб вибори ці відбулися на легітимній базі. І всі закиди про те, що це розглядається в Конституційному Суді, аж ніяк не відкидає можливості проголошення цих виборів. Саме тому рішення, яке  вноситься Яворівським, є  фактично таким, яке відповідає Конституції і повинно бути проголосовано в сесійні залі.   

Сьогодні  буде момент істини: у нас на сьогоднішній день є декілька десятків міст, селищ, де не існує законної влади. Київ – це лише є верхівка. На якій підставі другий рік не призначають вибори в обласному центрі – в Чернівцях, на якій підставі позбавлені права місцевого самоврядування ще цілий ряд міст і селищ в Україні?

Саме тому наша фракція наполягає, це голосування є принциповим. Тут уже не можна буде сховатися, і кожен голос – це буде відповідність Конституції України. І саме тому ми закликаємо проголосувати за це рішення. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. Від позафракційних одна хвилина, Ляшко, прошу. Одна хвилина. Включіть мікрофон. (Шум у залі) Він позафракційний, прошу! (Шум у залі)

 

14:01:35

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Колега Одарченко каже, що погана монгольська система. Юрій, не така вона й погана: у Монголії засудили за корупцію колишнього президента. У нас такого, на жаль, поки що немає і невідомо, коли буде.

А от система, яка існує в Києві і існує в Україні, це система свавілля влади, коли влада відмовляється призначати вибори в Києві, вибори в Чернівцях, вибори в інших містах. Влада таким чином демонструє свою слабкість: вони бояться киян, вони бояться волевиявлення киян, вони бояться, що в Києві буде і  мер, і Київрада, яка працюватиме на киян.

Я думаю, що це – дуже хороший сигнал для всієї країни. Якщо Партія регіонів боїться, значить, це – зайве підтвердження того, що це – "колос на глиняних ногах". І дай Бог, щоб він швидше гепнувся, оцей колос.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Я прошу, заключне слово Яворівський бере? Прошу. І потім заключне слово керівнику комітету.

Давайте процедура щоб повна ж була!

 

ТОМЕНКО М.В. Яворівський іде до трибуни. Будь ласка, трибуну включіть.

 

14:02:48

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Шановні колеги, шановні наші виборці і дорогі наші кияни! Ну, я передусім вдячний всім тим, хто взяв участь в обговоренні цього дуже важливого  законопроекту. Мені, фактично, тут було стільки виступів, що, фактично, ні з ким дискутувати. Єдине, що я можу подискутувати з моїм колегою, дуже давнім знайомим, паном Жванією. Коли ви стояли на цій трибуні і доповідали про те, що комітет сто відсотків, всі, буквально, хто був, всі проголосували за те, щоби не приймати цю постанову. А ви, пане Давиде, а як ви проголосували? В мене запитання. Ви з цієї трибуни злукавили, сказавши про те, що проект моєї постанови суперечить Конституції, де докази, де бодай один аргумент? Абсолютно це право Верховної Ради – приймати рішення про проведення дочасних, дострокових виборів, про що я і пропоную сьогодні зробити.

Є дві версії, побачимо як будуть розвиватися, це пізніше потрібно буде вносити поправки до виборчого закону, потрібно буде провести ще певну роботу для того, щоб ці вибори були легітимними, щоби це були вибори, справді, столичними, а не містечковими, де там хтось обов'язково щось намахлював. Я прекрасно розумію, що потрібно буде створювати районні окружні комісії в районах, бо сьогодні існує тільки міська. Але це все елементарні речі, головне сьогодні – політичне рішення, політична воля більшості. Я сподіваюсь, що сьогодні це, справді, тест, тест на непереляканість, так би я сказав, тест на самостійність мислення в першу чергу представників Партії регіонів, бо на скільки я чув, комуністи нібито сказали про те, що вони будуть голосувати за цю постанову. Отже, вперед, за кілька хвилин ви можете стати історичними людьми, якщо за це все проголосуєте. Справді, історичні люди, які дали можливість Києву обирати собі владу. Якщо ви цього не зробите, кияни оберуть все одно владу, але я переконаний, що дуже погано буде вам, панове.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Керівник комітету, заключне слово.

 

14:05:25

ЖВАНІЯ Д.В.

Шановні панове депутати, я ще раз нагадую, що комітет одноголосно підтримав постанову Володимира Кличка щодо проведення чергових... Віталія Кличка щодо проведення чергових виборів. Тобто це максимально є підстав для проведення чергових виборів. Комітет одноголосно підтримав відхилення проекту щодо позачергових виборів. Тому що ні порушення Конституції – а немає підстав, і ми про це вже говорили, - в комітеті є одна думка, немає різних думок. Хоча на останньому комітеті спрацювала політична складова – і більшість проголосувала за відхилення проекту пана Яворівського. Він вніс зміни тільки в номер свого посвідчення, інших змін він не вносив. І тому ми голосували вже, останній комітет голосували політичною складовою, а не комітетом.

Тому, пане Яворівський, я вас благаю, всіх, і благаю зал Верховної Ради: давайте працювати по принципу закону, а не по принципу політичної доцільності. Тому що, в принципі, питання Києва – це не політичне питання. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні депутати, я прошу уваги! Переходимо до прийняття рішення.

Я ставлю на голосування проект Постанови (реєстраційний номер 1034) про призначення чергових виборів депутатів Київської міської ради та київського міського голови для прийняття за основу та в цілому. Прошу народних депутатів голосувати.

 

14:07:26

За-200

Проти – 5. Утримались – 46. Не голосували – 122. Рішення не прийнято.

По фракціях. Партія регіонів – 0, "Батьківщина" – 93, блок Віталія Кличка – 39, "Свобода" – 34, Компартія – 20, "Позафракційні" – 14.

Ранкове засідання оголошую закритим. Продовжимо роботу сесії о 16-й годині.

 

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку