ЗАСІДАННЯ П'ЯТЕ

Сесійна зала Верховної Ради України

21 березня 2013 року, 10 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.В.РИБАК

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Доброго ранку, шановні народні депутати! Прошу заспокоїтися. Сідайте. Починаємо працювати.

Прошу народних депутатів підготуватися до реєстрації. Увімкніть систему "Рада".

10:03:07

У залі зареєструвалося 376 депутатів.

Є дані. Народні депутати, які перебувають у відрядженнях, це: Соболєв (розпорядження Голови Верховної Ради), Льовочкіна (розпорядження), Слюз, Курпіль, Панькевич, Апостол. Вони знаходяться у відрядженні. Станом на 21 березня народні депутати у відпустках не перебувають. Хворіють у державній науковій установі Агафонова, Сушкевич.

Що стосується письмової інформації. Підведуть підсумки, іде реєстрація ще, і нададуть мені, а я тоді об'явлю за інших депутатів по письмовій реєстрації.

Сьогодні день народження народних депутатів України Дудки Володимира Володимировича і Колесніченка Вадими Васильовича. Давайте поздоровимо їх з днем народження і побажаємо добра і всього самого  доброго і подаруємо квіти.

Оголошення. Відповідно до статті 60 прим. (Оплески) Закінчилася церемонія. Відповідно до статті 60 прим. Регламенту Верховної Ради України повідомляю про створення у Верховній Раді України сьомого скликання міжфракційного депутатського об'єднання "За Чернігівщину". Керівником міжфракційного об'єднання "За Чернігівщину" обрано народного депутат України Ляшка Олега Валерійовича.

Відповідно до статті 60 прим. Регламенту Верховної Ради України повідомляю про створення у Верховній Раді України сьомого скликання міжфракційного депутатського об'єднання "Чернігівщина". Головою міжфракційного депутатського об'єднання "Чернігівщина" обрано народного депутат України Дубіль Валерія Олександровича.

Відповідно до статті 60 прим.  Регламенту Верховної Ради України повідомляю про створення у Верховній Раді України сьомого скликання міжфракційного депутатського об'єднання "Черкащина". Керівником міжфракційного  депутатського об'єднання "Черкащина" обрано народного депутат України Парубка Омеляна Никоновича.

Відповідно до статті 60 прим. Регламенту Верховної Ради України повідомляю про створення  у Верховній Раді України сьомого скликання міжфракційного депутатського об'єднання "Карпатська група". Співголовами міжфракційного депутатського об'єднання "Карпатська група" обрано народних депутатів України Тягнибока Андрія Ярославовича та Князевича Руслана Петровича.

Шановні депутати, перелік питань, що пропонується для обговорення і прийняття рішень сьогодні у депутатів є. Переходимо до їх розгляду.

Шановні народні депутати, продовжуємо розгляд питання про призначення позачергових місцевих виборів. У нас є пропозиція. Де наш керівник комітету? Він повинен нам доповісти. Народний депутат Сас.

 

10:09:03

САС С.В.

Дякую. Шановний Володимире Васильовичу, шановні колеги! Володимире Васильовичу, я хочу звернути вашу увагу на положення частини третьої статті 7, де зазначено, що питання про дострокове припинення повноважень депутата-сумісника розглядається невідкладно Верховною Радою на її першому пленарному засіданні після призначення його членом Кабінету Міністрів. Кабінет Міністрів і депутат Лебедєв, призначений міністром оборони в грудні місяці. Чому не розглядається це питання?

І наступне. Володимире Васильовичу, відповідно до статті 227 Регламенту Верховної Ради України Програма діяльності Кабінету Міністрів на строк його повноважень подається на розгляд Верховної Ради в місячний термін після сформування Кабінету Міністрів України. Кабінет Міністрів разом з програмою дає проект постанови. Чому до цього часу не надано програму? Ви обмежуєте права опозиції щодо пропонування альтернативного курсу.

Прошу на це  звернути  увагу і виправити ці порушення Регламенту. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ми доручимо, що  стосується першого питання, комітету і  він доповість нам, коли він внесе  пропозицію для розгляду у Верховній Раді.

Що стосується другого питання, у нас завтра буде  можливість "на годині Уряду"  це питання вияснити.

Шановні депутати, ми вчора  прийняли рішення: доручили комітету розглянути питання про призначення позачергових виборів Васильківського міського  голови.

Я получив висновок комітету. Комітет  одностайним  голосуванням підтвердив своє попереднє рішення, яким рекомендує призначити позачергові вибори Васильківського міського голови міста Васильків Київської області на неділю 2 червня  2013 року та пропонує Верховній Раді України підтримати проект  Постанови номер 1201-69.   

Від комітету –  Князевич. Прошу включити мікрофон.

 

10:11:50

КНЯЗЕВИЧ Р.П.

Шановний Володимире Васильовичу! Шановні колеги! Я вже вчора вам говорив, що сенсації не буде. Комітет, не зважаючи на політичну окраску всіх членів, прийняв зважене, розумне і головне законне  рішення, яким довів, що насправді цей документ, який назвати рішенням суду дуже важко, не є правосудним, оскільки він немає жодного відношення до процесу, який зараз відбувається в сесійній залі.

Більше того, вчора нами встановлено факт  введення в оману сесійної зали. Нам вчора було сказано, що судовим  рішенням заборонено парламенту  вчиняти певні дії. Жодного слова в судовому рішенні щодо парламенту немає. Дороги відкриті, законні рішення є, голосуємо і приймаємо сьогодні рішення про позачергові вибори. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування проект Постанови про призначення позачергових виборів Васильківського міського голови (місто Васильків Київської області) (№1201-69) –  для прийняття за основу та в цілому. Прошу голосувати.

 

10:13:14

За-343

Рішення прийнято.

По фракціях. Партія регіонів – 174, "Батьківщина" – 75, "УДАР Віталія Кличка" – 38, "Свобода" – 33, Компартія України – 0, позафракційних – 23.

Рішення прийнято.

Алчевського міського голови (місто Алчевськ Луганської області) (№1201-70) – для прийняття за основу та в цілому. Прошу голосувати.

 

10:14:06

За-350

Постанову прийнято.

Є пропозиція: провернутися до голосування по проекту Постанови по голосуванню Алчевського міського голови, є пропозиція повернутися до розгляду цього питання. Прошу голосувати.

 

10:15:33

За-338

Повернулися. Рішення прийнято.

А тепер ставлю на голосування проект Постанови про призначення позачергових виборів Алчевського міського голови для  прийняття за основу та в цілому (№ 1201-70). Прошу голосувати.

 

10:16:11

За-352

Є пропозиція: повернутися до розгляду Постанови про призначення Новодністровського міського голови. Прошу голосувати.

 

10:16:45

За-350

Рішення прийнято.

Ставлю на голосування  про призначення позачергових виборів Новодністровського міського голови мі сто Новодністрівськ Черновицька область (№ 1201-71) – для прийняття за основу та в цілому. Прошу голосувати.

 

10:17:23

За-350

Рішення прийнято.

Прошу повернутися до розгляду питання про призначення Сонячненського сільського голови (Сонячненська сільська рада Охтирського району Сумської області) (№1201-72). Прошу голосувати.

 

10:18:00

За-346

Рішення прийнято.

Ставлю на голосування проект Постанови про призначення позачергових виборів Сонячненського сільського голови (Сонячненська сільська рада Охтирського району Сумської області) (№1201-72). Для прийняття за основу та в цілому. Прошу голосувати.

 

10:18:38

За-351

Рішення прийнято.

І йдемо далі, голосуємо про призначення.

Ставлю на голосування проект Постанови про призначення позачергових виборів Желябовського сільського голови (Желябовська сільська рада Нижньогірського району Автономної Республіки Крим) (№1201-73). Для прийняття за основу та в цілому. Прошу голосувати.

 

10:19:26

За-354

Мотовилівського сільського голови (Мотовилівська сільська рада Любарського району Житомирської області) (№1201-74). Для прийняття за основу та в цілому. Прошу голосувати.

 

10:19:53

За-349

Рішення прийнято.

Ставлю на голосування проект Постанови про призначення позачергових виборів Івано-Золотівського сільського голови (Івано-Золотівська сільська рада Заліщицького району Тернопільської області) (№1201-75) – для прийняття за основу та в цілому. Прошу голосувати.

 

10:20:30

За-348

Рішення прийнято.

Підопригорівського сільського голови (Підопригорівська сільська рада Лебединського району Сумської області) (№1201-76) – для прийняття за основу та в цілому. Прошу голосувати.

 

10:21:01

За-348

Рішення прийнято.

Трапівського сільського голови (Трапівська сільська рада Татарбунарського району Одеської області) (№1201-77) – для прийняття за основу та в цілому.  Прошу голосувати.

 

10:21:30

За-352

Рішення прийнято.

Котузівського сільського голови (Котузівська сільська рада Теребовлянського району, Тернопільська область) (№1201-78) – для прийняття за основу та в цілому.  Прошу голосувати.

 

10:22:00

За-356

Рішення прийнято.

Верхосульського сільського голови (Верхосульська сільська рада Білопільського району Сумської області) (№1201-79) – для прийняття за основу та в цілому.  Прошу голосувати.

 

10:22:30

За-351

Рішення прийнято.

Куйбишевського сільського голови (Куйбишевська сільська рада Бобринецького району Кіровоградської області) (№1201-80) – для прийняття за основу та в цілому. Прошу голосувати.

 

10:23:00

За-351

Петрівського Другого сільського голови (Петрівська Друга сільська рада Олександрівського району Донецької області) (№1201-81) –  для прийняття за основу та в цілому. Прошу голосувати.

 

10:23:29

За-351

Рішення прийнято.

Шупарського сільського голови (Шупарська сільська рада Борщівського району Тернопільської області) (№1201-82) - для прийняття за основу та в цілому. Прошу голосувати.

 

10:23:58

За-345

Рішення прийнято.

Андріївського сільського голови (Андріївська сільська рада Білгород-Дністровського району Одеської області) (№1201-83)  -  для  прийняття  за основу та в цілому. Прошу голосувати.

 

10:24:25

За-348

Постанову прийнято.

Калениківського сільського голови (Калениківська сільська рада Золотоніського району Черкаської області) (№1201-84) –  для прийняття за основу та в цілому. Прошу голосувати.

 

10:25:00

За-352

Постанову прийнято.

Касперівського сільського голови (Касперівська сільська рада Заліщицького району Тернопільської області) (№1201-85) – для прийняття за основу та в цілому. Голосуємо.

 

10:25:31

За-351

Рішення прийнято.

Крив'янського сільського голови (Крив'янська сільська рада Таращанського району Київської області) (№1201-86) – для прийняття за основу та в цілому. Прошу голосувати.

 

10:26:02

За-346

За-346.

Рішення прийнято.

Заліського сільського голови (Заліська сільська рада Борщівського району Тернопільської області) (№1201-87) – для прийняття за основу в цілому. Прошу голосувати.

 

10:26:41

За-343

Постанову прийнято.

Палагицького сільського голови (Палагицька сільська рада Тлумацького району Івано-Франківської області) (№1201-88) – для прийняття за основу та в цілому. Прошу голосувати.

 

10:27:17

За-343

Постанову прийнято.

Саражинського сільського голови (Саражинська сільська рада Балтського району Одеської області) (1201-89) – для прийняття за основу та в цілому. Прошу голосувати.

 

10:27:49

За-341

Постанову прийнято.

 Войнівського сільського голови (Войнівська сільська рада Олександрійського району Кіровоградської області) (1201-90) – для прийняття за основу та в цілому. Прошу голосувати.

 

10:28:22

За-341

Постанову прийнято.

Краївщинського сільського голови (Краївщинська сільська рада Володарсько-Волинського району Житомирської області) (1201-91) – для прийняття за основу та в цілому. Прошу голосувати.

 

10:28:54

За-351

Постанову прийнято.

Павлопільського сільського голови (Павлопільська сільська рада Нікопольського району Дніпропетровської області) (1201-92) – для прийняття за основу та в цілому. Прошу голосувати.

 

10:29:24

За-349

Постанову прийнято.

Дмитрівського сільського голови (Дмитрівська сільська рада Нікопольського району Дніпропетровської області) (1201-93) – для прийняття заоснову та в цілому. Прошу голосувати.

 

10:29:55

За-349

Постанову прийнято.

Кукушкінського сільського голови (Кукушкінська сільська рада Роздольненського району Автономної Республіки Крим) (1201-94) – для прийняття за основу та в цілому. Прошу голосувати.

 

10:30:25

За-351

Рішення прийнято.

Торканівського сільського голови (Торканівська сільська рада Тростянецького району Вінницької області) (1201-95) – для прийняття за основу та в цілому. Прошу голосувати.

 

10:30:58

За-346

Постанову прийнято.

Бандишівського сільського голови (Бандишівська сільська рада Могилів-Подільського району Вінницької області) (1201-96) – для прийняття за основу та в цілому. Прошу голосувати.

 

10:31:29

За-348

Рішення прийнято.

Сновидовицького сільського голови (Сновидовицька сільська рада Рокитнівського району Рівненської області) (№1201-97) – для прийняття за основу та в цілому. Прошу голосувати.

 

10:32:06

За-346

Рішення прийнято.

Завалівського сільського голови (Завалівська сільська рада Підгаєцького району Тернопільської області)   (№ 1201-98) –  для прийняття за основу та в цілому. Прошу голосувати.

 

10:32:35

За-340

Рішення прийнято.

Денисівського сільського голови (Денисівська сільська рада Оржицького району Полтавської області) (№ 1201-99) –  для прийняття в цілому та за основу. Прошу голосувати.

 

10:33:07

За-344

Рішення прийнято.

Бережинського сільського голови (Бережинська сільська рада Кіровоградського району Кіровоградської області) (№ 12010-100) –  для прийняття за основу та в цілому. Прошу голосувати.

 

10:33:35

За-343

Рішення прийнято.

Маломаяцького сільського голови (Маломаяцька сільська рада Алуштинської міської ради Автономної Республіки Крим) (№ 1201-101) –  для прийняття за основу та в цілому. Прошу голосувати.

 

10:34:10

За-339

Рішення прийнято.

Прибузького сільського голови (Прибузька сільська рада Доманівського району Миколаївської області) –  для прийняття за основу та в цілому. Прошу голосувати.

Я дам, коли закінчимо.

 

10:34:45

За-338

Рішення прийнято.

Тепер Новотроїцького сільського голови (Новотроїцька сільська рада Красноармійського району Донецької області) (1201-103) –   для прийняття за основу та в цілому.

 

10:35:20

За-346

Рішення прийнято.

Миколаївського селищного голови (Миколаївська селищна рада Сімферопольського району Автономної Республіки Крим) (1201-104) –   для прийняття за основу та в цілому. Прошу голосувати.

 

10:35:50

За-337

Постанова прийнята.

Чорнобаївського селищного  голови (Чорнобаївська селищна рада Чорнобаївського району Черкаської області)  (1201-105) –   для прийняття за основу та в цілому. Прошу голосувати.

 

10:36:19

За-336

Постанова прийнято.

Червоногригорівського селищного голови (Червоногригорівська селищна рада Нікопольського району Дніпропетровської області) (№ 1201-106) –  для прийняття за основу та в цілому. Прошу голосувати.

 

10:36:51

За-344

Рішення прийнято.

Борисівського селищного голови (Борисівська селищна рада Фастівського району Київської області) (№ 1201-107) – для прийняття за основу та в цілому.

 

10:37:23

За-334

Постанову прийнято.

Берегівського міського голови (Берегівська міська рада Закарпатської області) (№1201-108) – для прийняття за основу та в  цілому. Прошу голосувати.

 

10:37:54

За-335

Рішення прийнято.

Вознесенського міського голови (Вознесенська міська рада Миколаївської області) (№1201-109) – для прийняття за основу та в цілому.

 

10:38:19

За-344

Постанова прийнята.

Почапівського сільського голови (Почапівська сільська рада Любомльського району Волинської області) (№1201-110) – для прийняття за основу та в цілому. Прошу голосувати.

 

10:38:52

За-345

Постанова прийнята, за – 345.             

Пищиківського сільського голови (Пищиківська сільська рада Сквирського району Київської області) (№1201-111) – для прийняття за основу та в цілому. Прошу голосувати.

 

10:39:24

За-342

Постанову прийнято.

Пісківського сільського голови (Пісківська сільська рада Буринського району Сумської області) (№1201-112) – для прийняття за основу та в цілому.  Прошу голосувати.

 

10:39:54

За-345

Рішення прийнято.

Чайкинського сільського голови (Чайкинська сільська рада Джанкойського району Автономної Республіки Крим), (№1201-113) – для прийняття за основу та в цілому. Прошу голосувати.

 

10:40:24

За-337

Рішення прийнято.

Обідненського сільського голови (Обідненська сільська рада Немирівського району Вінницької області) (№1201-114) – для прийняття за основу та в цілому. Прошу голосувати.

 

10:40:52

За-342

Постанову прийнято.

Лучистівського сільського голови (Лучистівська сільська рада Алтушинської міської ради Автономної Республіки Крим) (№1201-115) –  для прийняття за основу та в цілому. Прошу голосувати.

Не витримала щось установка.

 

10:41:24

За-336

Постанову прийнято.

Тут не витримує уже щось. Далі йдемо.

Ялтинського міського голови (Ялтинська міська рада Автономної Республіки Крим) (№1201-116) – для прийняття за основу та в цілому. Прошу голосувати.

 

10:42:09

За-344

Постанову прийнято.

І остання. Поляхівського сільського голови (Поляхівська сільська рада Теофіпольського району Хмельницької області) (№1201-59). Для прийняття за основу та в цілому. Прошу голосувати.

 

10:42:49

За-340

Рішення прийнято.

Ми закінчили розгляд цього питання.

По мотивах. Прошу, Симоненко.

 

10:43:05

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракция коммунистов. (Шум у залі)

 Уважаемые коллеги, фракція Компартії не голосувала у зв'язку з тим, що ми наполягаємо і вимагаємо від Верховної Ради прийняти рішення щодо скасування пенсійної реформи й повернення пенсійного віку виходу на пенсію 55 років для жінок і 60 років для чоловіків. Це по-перше.

По-друге, ми вимагаємо від Верховної Ради терміново прийняти рішення щодо зупинення медичної реформи, яка призвела вже до практично трагічних наслідків для народу України.

По-третє, ми вимагаємо від Верховної Ради, чтобы выплачена была вся задолженность по заработной плате, которая возникла, а это более миллиарда гривен, и ввести пеню за несвоевременную выплату (Шум у залі) заработной платы у зв'язку з тим, що сьогодні в державі відсутня така відповідальність.

Фракція Компартії требует принять соответствующие решения, которые дадут и окажут помощь конкретно украинскому народу. Ия этим хочу объяснить позицию фракции, почему фракция не голосует в Верховной Раде до принятия этих решений. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шуфрич, прошу. Шуфрич, включіть мікрофон. По хвилині.

 

10:44:20

ШУФРИЧ Н.І.

Дякую. Дякую, шановний Володимире Васильовичу.

Шановні колеги, ви бачите, позиція Партії регіонів була послідовна, це можна було зробити зразу. Є рішення комітету – ми відповідно проголосували. Але я вчора і наші колеги – всі ми стали свідками звернення  жінок-депутатів нашого парламенту до нашого колеги Артема Семенюка з приводу інциденту, який мав місце біля цієї трибуни. Всім нам, чоловікам в першу чергу, і, думаю, всім присутнім в цій залі прикро, що інцидент стався з нашою колежанкою з пані Іриною Сех.

Ми уважно вивчили всі наявні відеоматеріали і, на жаль, зробили висновок, що, дійсно, до пані Сех під цього протистояння поставилися некоректно. Але ми побачили  й інше, що ніякої вини Артема Семенюка тут нема. І ми не будемо зараз стверджувати, хто саме скривдив пані Сех, і ми не будемо говорити і про те… не підтвердилося і те, що пані Сех нібито окулярами робила якісь дії…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте закінчити.

 

ШУФРИЧ Н.І. Я хотів би, щоб ми зробили висновок з цього факту. Нам прикро, що цей інцидент мав місце. Але, шановні колеги із фракції "Свобода", я хочу вам сказати на вашій "улюбленій" мові: "Будьте мужиками!"  І не ховайтесь за ваших колежанок, а виходьте з нами "на ви" один-на-один, без ваших жінок.

Дякую. (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні депутати! Куди пішов Тягнибок? Куди ви йдете?

Шановні депутати, дві фракції по хвилині виступили, я дам кожній фракції по одній хвилині. Ризоненко, прошу.

Розенко. Прошу пробачення.  

 

10:46:45

РОЗЕНКО П.В.

Шановний Володимир Васильович! Я вимушений повторити ті питання від фракції "УДАР", які вчора були оголошені з трибуни  Верховної Ради і відповідь на які ми так і не почули.

Перше питання стосується оголошення даних письмової реєстрації. Ми просимо вас дотримуватися  політичних домовленостей, які були досягнені при розблокуванні трибуни і  зараз оголосити дані письмової реєстрації і тих людей, які  відсутні в залі, а також заблокувати  цих людей картки.

І друге питання стосовно міністра оборони Лебедєва. Процедура позбавлення  Сергія Власенка депутатського мандата  зайняла рівно один тиждень. Три місяці представник фракції Партії регіонів  грубо порушує  закон і жодної реакції з боку  керівництва  Верховної Ради немає. Ми вимагаємо  зараз чітко сказати…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі. Я даю доручення комітету підготувати  це питання по Лебедєву для розгляду на сесії Верховної Ради України.

Що стосується першого питання. Підходив керівник фракції. От тільки зараз мені принесли письмову реєстрацію. Приходьте вчасно на засідання сесії, буде   ця інформація у мене раніше. Не нада два раза мені казати. Керівник вашої фракції, ми домовились.

Прошу Іллєнко, "Свобода", хвилину.

 

10:48:42

ІЛЛЄНКО А.Ю.

Іллєнко, Всеукраїнське об'єднання "Свобода".

З мотивів голосування. Дуже добре, що сьогодні вистачило розуму і партія регіонів все-таки проголосувала за призначення виборів у Василькові і всіх інших  місцях, тобто ми не ділили  сьогодні Україну на сорти і не робили виключення так, де хтось хоче, а там де не хоче проводити вибори. І тому  ми будемо вимагати зараз, щоб  ми питання  по виборах у Києві ставили  в цілому, щоби ми для Києва не робили ганьби і не  робили  знущання над киянами.   

А щодо, знаєте, цих зауважень щодо того, хто  буде чи не буде мужиками, то, по-моєму, ті, хто піднімають руку на жінок, повинні самі задуматися над своєю поведінкою і чи це є чоловічою поведінкою? Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу від "Батьківщини", керівник фракції.

 

10:49:44

ЯЦЕНЮК А.П.

Володимире Васильовичу, Яценюк - моє прізвище. Та бог з ним.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Арсеній Петрович Яценюк. Арсеній Петрович Яценюк.

 

ЯЦЕНЮК А.П. Шановний Володимире Васильовичу, у мене одне прохання до вас є. Володимире Васильовичу, ви, коли даєте слово, там є така кнопочка, називається "Записуватись на виступ". Коли ви кажете, що я хочу надати слово, скажіть: "П'ять хвилин на виступи". І в електронній системі кожен запишеться. Ми ж хочемо, щоб швидше парламент працював і щоб вам було легше. Це перше.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дуже дякую за науку, у вас є досвід. Я через рік теж буду мати такий досвід.

 

ЯЦЕНЮК А.П. Через рік вас уже можуть зняти, Володимире Васильовичу. Це надто довгий період часу. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Може бути.

 

ЯЦЕНЮК А.П. Друге, Володимире Васильовичу. Тут є комуністи, які зараз з вами не голосують. Я так розумію, що вони не проголосували за вибори у всіх містах, тому що знають, що вони їх програють. А вимагають вони не пенсійної реформи, а, напевно, вимагають від вашого уряду якихось грошей, як завжди.

Але, якщо вони вимагають щось інше, то нехай тоді підпишуть резолюцію недовіри Кабінету Міністрів. Ми зібрали 174 підписи і будемо реєструвати резолюцію недовіри уряду. Комуністи, приєднуйтесь! (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Всі висловились. Принесли мені результати поіменної реєстрації. Доповідаю. Фракція Партії регіонів у Верховній Раді України на 10.45 не зареєстровано 15 депутатів було. Може, хтось щас і з'явився, я ж не знаю.

Васильєв, Іванющенко, Клюєв, Лебедєв, Марков. Маркова я бачив, он, стоїть Марков. От Клюєв є. Я сказав, мені принесли на 10.45. Онищенко, Пригодський, Жванія от прийшов, бачите? Карташов десь, я бачив, є. Он Картошов сидить. Колесніков Борис Вікторович. Льовочкіна у відрядженні. Та не кричить, чого ви кричите, шановні. Міроненко. Пінчук був не зареєстрований, от знаходиться. Святаш хворіє. І Хмельницький.

Об'єднання "Батьківщина"…

Янукович не зареєстрований.

Фракція об'єднання "Батьківщина". Апостол, написано: у відрядженні. Дзензерський, Зубко, Курпіль (відрядження), Сергієнко, Соболєв (відрядження), Терьохін, Бойко, Дубовой, Катеринчук, Медуниця, Слюз (у відрядженні, написано)... Познайомтеся, хорошо. Сушкевич хворіє, написано. Є Сушкевич? Хворіє. Хмельницький… Ой, прошу пробачення. Шульга.

Далі. Фракція політичної партії "Удар". Аверченко, Паламарчук і хворіє Агафонова. Об'єднання "Свобода".

Не реєструвався, хто тут? Мартинюк  у відрядження. Панькевич  у відрядженні. Махніцький. А? Не зареєструвався.

Комуністична партія України. Спіріна.

Позафракційні. Жеваго, Порошенко. Порошенко  є. І Мошенський. Де? Є? Нема? Нема. Ці картки не повинні голосуватися в сесійній залі.

Я вам вже надавав, бо за вами зараз... Давайте розглядати питання. Так? Давайте розглядати.

Проект Постанови про призначення чергових виборів депутатів Київської міської ради та Київського міського голови (реєстраційний номер 1030) у вас є на руках. Як будемо розглядати це питання по повній програмі чи по скороченій? Пропозиції. Запишіться по хвилині від фракції, як будемо розглядати це питання. Яценюк. Прошу.

 

10:56:27

ЯЦЕНЮК А.П.

Шановний Володимир Васильович, це буде правильно, коли парламент перейде на повну процедуру розгляду законопроектів. Ми ж не фаст-фуд і не Макдональдс, правда? Де за декілька секунд приймаються закони, які визначають долю однієї з найбільших держав в Європі. Де за декілька секунд визначається доля 45 мільйонів українських громадян.

Тому перше прохання: давайте відійдемо від скороченої процедури.

Друге, що стосується порядку розгляду цього законопроекту. Треба щоб всі почули і зрозуміли, чому потрібні вибори, чому народ України повинен мати право скористатися своїм, Конституцією гарантованим правом вибору, чому треба в Києві нова влада і чому Партія регіонів програє київські вибори?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Хто там наступний? Кличко. Прошу.

 

10:57:30

КЛИЧКО В.В.

Шановні колеги, Києву потрібні вибори і, я думаю, що тут немає ніяких сумнівів, ми повинні також проголосувати, як і по всім іншим виборам, які голосували по повній процедурі. Ми розуміємо, що є деякі плани відстрочити вибори, перенести на іншу дату. Хочу ще раз нагадати, якщо вибори не пройдуть 2 червня, Київрада буде не легітимною.

І тому ще раз хочу наголосити, якщо ми зруйнуємо самоврядування у Києві, то перший крок зруйнування самоврядування, наступний крок буде це диктатура. Ми ні в якому разі не хочемо рухатися до цього, тому хочу звернутися до всіх депутатів, підтримати голосування по цьому питанню, по виборам в місті Києві в цілому. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу фракція "Свобода", Леонов.

 

10:58:32

ЛЕОНОВ Е.В.

Прошу передати слово Андрію Іллєнко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу передати Іллєнко народному депутату.

 

10:58:38

ІЛЛЄНКО А.Ю.

Андрій Іллєнко, Всеукраїнське об'єднання "Свобода". Ми знаємо про плани, які є сьогодні в Партії регіонів, зірвати виборчий процес в місті Києві, перенести вибори на 2015 рік. (Шум у залі)

 Я як мажоритарник від міста Києва закликаю Партію регіонів припинити знущання над Києвом. Тому що ви за ці три роки зробили з Києвом просто жах: ви знищили в Києві місцеве самоврядування, ви поставили нелегітимного Попова, якого ніхто не обирав, ви знищили районні ради, ви грабуєте Київ, забираєте 50 відсотків податку з доходів фізичних осіб, це 8 мільярдів гривень, щороку ви забираєте з бюджету Києва. Припиняйте це, монголо-татарське іго над  нашим містом. Ви підете геть і на виборах ви програєте, і тому в їх боїтесь. Негайні вибори! Розглядаємо по повній процедурі і ніяких переносів виборів.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Петро Симоненко, фракція комуністів.

 

10:59:45

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракция коммунистов.  (Шум у залі)

Уважаемые коллеги, фракция настаивает на том, чтобы  выборы в Киеве состоялись  відповідно до чинного законодавства, яке передбачає, що по завершенню повноважень приймається  рішення Верховною Радою відносно терміну, тобто дати проведення цих виборів.

В связи с  этим фракция Компартии поддерживает данное  предложение и считает  необходимо обязательно проголосовать. Но я так бы считал возможным предложить, чтобы мы  сегодня обсудили все ли законодательное поле готово к тому, чтобы именно выборы в Киеве, в столиці України,  відбувалися відповідно до чинного законодавства і не мали никаких проблем в отношении того, что будут обвинения именно в качестве проведения этих выборов.

Но меня более волнует другое, то, что олигархический капитал в очередной раз пытается все сделать для того, щоб захопити Київ. І особливо в Києві сьогодні вершити ту політику, яка є антинародною, антиукраїнською. І за роки незалежності, … представители ниционалистических кругов… (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Та ви ж послухайте українською мовою виступає чоловік. 

Партія регіонів, хто?  Прошу Чечетов. Послухайте Чечетова Михайла Васильовича.

 

11:01:10

ЧЕЧЕТОВ М.В.

Пожалуйста, музыку!

 Уважаемый Владимир Васильевич! Уважаемые коллеги! (Шум у залі)  В отличие от наших политических оппонентов мы не будем предвосхищать результат выборов. Это в том и смысл демократии, что народ определит победителей, народ выберет достойных избранников в городе Киеве. Но мы выступаем только с одних позиций, что решение о дате выборов, решение о выборах и в Киевский совет и мера Киева должно приниматься в  исключительно конституционном и правовом поле Украины. Здесь не должно никаких быть политико-правовых решений.

И в связи с этим мы просим  сегодня рассмотреть этот  вопрос по полной программе, в полном объеме, чтобы детально изучив проблему, мы не ошиблись и приняли, действительно, правильное правовое конституционное законодательное решение. Спасибо. (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  З процедури прошу. Олександр Сергійович Єфремов.

 

11:02:22

ЄФРЕМОВ О.С.

Я хотел бы обратиться к нашим коллегам Виталию Кличко, Арсению Яценюку: вы разберитесь, пожалуйста, со своим представителем из фракции "Свобода", который нарушает Регламент наш, который является законом в парламенте, у нас запрещено приносить спецэффекты в зал. Поэтому, пожалуйста, наведите порядок в своих рядах. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Все! Давайте працювати! Покричали – працюємо.

Пропонується процедура повного обговорення цього питання. Напомню, доповідь від комітету до 10 хвилин, співдоповідь до 5 хвилин, як потрібно, запитання  до 3 хвилин, виступи від фракцій до 3 хвилин, виступи народних депутатів  до 3 хвилин, і заключне слово, і приймемо рішення. Є пропозиція відвести на розгляд цього питання – годину. Можна поставити на голосування? А? (Шум у залі) Годину розглядаємо, і приймаємо рішення. Домовилися.

Тоді давайте надамо слово для доповіді з цього питання народному депутату України Карпунцову Валерію Віталійовичу. Прошу.

 

11:04:10

КАРПУНЦОВ В.В.

Шановні колеги, запрошені, громадяни України! Ні для кого не секретом є велика обґрунтованість і необхідність прийняття цього проекту. Якщо відійти  від тих формальних речей, які записані в пояснювальних записках, як завжди, потрібно наголосити наступне, ми знаємо, що юридично у нас понад рік немає легітимного діючого міського голови, а реально в нас його немає понад три  роки. На сьогодні, на жаль, і вже тривалий час – не рік, не два ми маємо Київську міську раду, яка реально не представляє київську громаду. Якщо брати юридичну складову, на сьогодні навіть юридично не існує фракція Леоніда Черновецького. Це колись була найбільша фракція в Київській міській раді, це та фракція, яка організувала все те розкрадання, про які неодноразово піднімалося питання, в тому числі і в цьому залі. Не будуть у комітету питання до пояснювальної записки, проект постанови, який внесений народними депутатами Кличком, Ковальчуком і Карпунцовим стосовно призначення чергових виборів Київської міської ради та Київського міського голови на 2 червня, дійсно, він обґрунтований тим, що закінчились юридичні повноваження і в Київського міського голови, і закінчуються повноваження Київської міської ради. Але, насправді, ще 19 лютого 2009 року була прийнята Постанова Верховної Ради України, якою була створена тимчасова слідча комісія Верховної Ради з питань розслідування обставин порушення Конституції України та законів України, прийнятих протиправних рішень посадовими особами Київської міської ради і Київського міського голови. І за результатами роботи цієї Тимчасової слідчої комісії було ухвалено висновок, який повністю підтвердив, що і Київська міська рада, і Київський міський голова порушували Конституцію і закони України. І висновок цей був ухвалений 11.02.2010 року тією Верховною Радою, постановою Верховної Ради. Тобто всі юридичні підстави, відповідно до Конституції і законів України проводити позачергові вибори Київського міського голови і Київської міської ради у Верховної Ради були наявні. Але, на жаль, на жаль, при прийнятті закону, який регулював виборчі  процедури і відповідно до якого відбулися вибори… і постановою… відбулися вибори по всій України – Петро Миколайович, я звертаюся до вас, - на жаль, за ініціативою Адама Івановича, вашого заступника, заступника Голови Верховної Ради, було внесено в "Перехідні положення" поправку, відповідно до якої вибори Київської міської ради і київського міського голови, як і Тернопільської обласної ради, не були проведені, на жаль. Тобто Верховна Рада за наявності юридичних підстав щодо проведення дострокових незаконно, не в конституційний спосіб, під покровом тиші ночі, і картками, внесла зміни, які позбавили київську громаду реального місцевого самоврядування.

Я вдячний народному депутату Гордієнку Сергію Володимировичу, який учора при розгляді постанови стосовно парламентських слухань щодо недопущення порушення прав людини відповідно зазначив, що одним з найцінніших прав є право обирати і бути обраним. І, дійсно, і Конституційний Суд сказав, що черговість виборів є важливою умовою дотримання Конституції і прав громадян України. І непризначення чергових виборі є порушенням Верховною Радою Конституції і законів України.

Петро Миколайович, якщо ви усвідомлюєте свою вину за те, що ви позбавили також разом з Партією регіонів місцевого самоврядування Київ, зараз не порушуйте Регламент, тому що ви відповідно до Регламенту повинні голосувати "за", "проти", "утримався". Показуйте свою позицію. У даному випадку ми закликаємо вас: підтримайте постанову стосовно призначення чергових виборів Київської міської ради і київського міського голови на 2 червня 2013 року – і виправте ту прикру помилку, яка була зроблена вашою фракцією у 2010 році.

Ще раз хочу наголосити: ця Київська рада… Про київського міського голову говорити нічого: вже все сказано. Київська міська рада, на жаль, ця Київська міська рада зовсім не представляє київську громаду. Я вже згадував за те, що юридично зараз немає навіть тих фракцій, за які голосувала громада. Основою тієї рушійної сили розкрадання в Києві була фракція Леоніда Черновецького. Рівень підтримки Партії регіонів в цій Київській міській раді – це 6 депутатів, виключно 6 депутатів, яких обрала київська громада, із 120-ти. Більше у вас підтримки немає. Але зрозуміло, що вся та  когорта казнокрадів київських заради збагачення власного збереження, своєї  недоторканості, тому що недоторканість гарантує їм влада (за відсутності депутатської ……місцевим  радам, їм влада, ця влада, гарантує недоторканість) м'яко перетекла в команду зараз провладну. І звичайно Партія регіонів ніколи не набере стільки  голосів, скільки в них зараз є сьогодні, тобто там вся команди Черновецького, вона перейшла до Партії регіонів. І звичайно  Партія влади не зацікавлена в проведенні виборів і розігруються різні сценарії і зараз завдяки отій прикрій помилці,  яку зробив Адам Іванович, і внесли зміни до Перехідних положень закону, йде маніпуляція, звернення в Конституційний Суд. Наразі ми маємо повністю юридичні підстави стосовно проведення чергових виборів Київського міського голови, так як, дійсно, його повноваження завершилися в минулому році, і Київської міської ради, повноваження якої закінчуються в кінці травня цього року.

Є термін. Термін обирається  ради на 5 років. Більше терміну Конституційний  Суд чітко також сказав у тому рішенні, яке і лобіював  Леонід Михайлович для продовження власних… повноваження. Наразі так сталося,  партія влади усунула, а він продовжив повноваження тільки тим депутатам, які залишилися в Київраді. Цей же Конституційний Суд  сказав,  що  термін повноважень він виключно становить 5 років. Понад 5 років Київська міська рада буде нелегітимною.

І я застеріг би партію влади не гратися з цим питанням. Ми знаємо, фракція  партії "УДАР" чітко усвідомлює,  що розігруються різні сценарії задля того, щоб  будь-яким способом убезпечити себе від того, що прийде час відповідати за ті правопорушення, які вчинені в Києві і над киянами.

Влада усвідомлена того, що партія "УДАР"  має найвищу підтримку  киян. Влада усвідомлює, що Віталій Володимирович Кличко має найвищий рейтинг і в Києві, і  в Україні. У даному випадку Партія регіонів думає, що вона призначить вибори міського голови, а не призначить Київської міської ради, розділить посади і таким чином буде впливати на процеси. Не буде впливати! І все ж таки я думаю, що за  підтримки київської громади все ж таки, що київська громада  змусить вас призначити, дійсно, законні вибори, призначити їх на  2 червня  для того, щоб були законно обрані і київський міський голова, і Київська міська рада. У даному випадку все.

Ще раз хочу зауважити, що з формальної частини  народні депутати України від фракції "УДАР" Віталій Володимирович Кличко, Віталій Анатолійович Ковальчук і  Карпунцов    внесли на ваш розгляд  проект Постанови Верховної Ради України про призначення чергових виборів депутатів Київської міської ради та київського міського голови на 2 червня 2013 року.

Також другим пунктом цієї постанови  ухвалюється Центральній виборчій комісії в установленому законом порядку вжити заходів щодо фінансового, матеріально-технічного  забезпечення підготовки і проведення  цих виборів за рахунок коштів Державного бюджету.

Пунктом третім Кабінету Міністрів   України в межах повноважень вжити невідкладних заходів  щодо забезпечення фінансування чергових виборів   депутатів,   київського міського голови і Київської міської ради за рахунок  коштів Державного бюджету.

Ще раз, Партія "УДАР" закликає вас, колеги. Відновити місцеве самоврядування у Києві і повернутися лицем до київської громади. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі.  Я думаю, вам нада побути на трибуні. Питання є до доповідача? Прошу записатися.  Зарубінський, прошу, питання.

 

11:13:35

ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О.

Дякую, Володимире Васильовичу. Шановний колеги, я хотів би, щоб ви уточнили. Ваша законодавча ініціатива стосується, я так розумію, дати проведення виборів. Скажіть, будь ласка,   чи  є якісь зміни у вашій законодавчій ініціативі,  щодо системи проведення виборів. Бо з засобів масової інформації,  я робив  для  себе дайджест, аналіз,  ваші лідери, у тому числі лідер вашої фракції, достатньо часто кажуть про зміну  виборчої системи, щоб це було в два тури, щоб поєдналися позиції і глави  адміністрації, і міського голови, і таке інше. Тобто ви пропонуєте, щоб другого червня вибори проходили за двохтуровою системою? Щоб було об'єднання? Чи ви пропонуєте вибори за тією самою системою, яка є і чинна на сьогоднішній день? Це дуже важливо, бо є маніпуляція. Дякую.

 

КАРПУНЦОВ В.В. Я щиро вам дякую за запитання. Досить воно слушне. Постанова, яка внесена Віталієм Володимировичем Кличком, вона стосується не тільки дати, а й виду виборів. Це чергові вибори. І це важливе питання. Тому що ви як досвідчений парламентар, ви знаєте, що формування комісій також залежить від виборів, від виду виборів.

Стосовно тих запитань, що ви задали. Тури, об'єднання посад. Я хочу зауважити, що в перші дні роботи парламенту фракцією "УДАР", безпосередньо лідером нашої фракції, також лідером нашої фракції і разом з нашими колегами по опозиції було внесено ряд законодавчих ініціатив. В тому числі це стосується і поєднання посад київського міського голови і Київської міської ради. В тому числі це стосується зарахування 50-відсоткових відрахувань з податку на прибуток до бюджету міста Києва. В тому числі це стосується проекту Акта стосовно виборів міського голови. Але, ні, а це ж регулюється законами, не постановою, я вибачаюся.

В тому числі, я закінчу з вашого дозволу, це проект Закону про проведення виборів у два тури не тільки в Києві, а по всій Україні…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Включіть мікрофон на трибуні.

 

КАРПУНЦОВ В.В. … в тому числі це зміна і системи. І на разі у нас є можливість, я маю на увазі парламенту, тому що залежить від парламенту, зрозуміло, проголосують чи ні. Ці проекти внесені. Якщо ми розглянемо їх на цьому тижні в першому читанні, завтра, наприклад.

Віталій Володимирович говорив на початку тижня. Давайте ми ці акти внесемо в зал і розглянемо в першому читанні. Тоді на початку квітня ми можемо ухвалити їх в другому і в цілому. Зрозуміло.

Ну, але це воля Верховної Ради і Голови Верховної Ради. Я, на жаль, не можу її диктувати. Якби це була моя воля, ми це сьогодні розглядали б. Дякую вам.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі, спасибі. Ясно. Хто у нас слідуючий? Ємець.

 

11:16:43

ЄМЕЦЬ Л.О.

Шановний Валерію Віталійовичу, скажіть, будь ласка, чи є хоча б один закон в Україні, який би надавав право Верховній Раді самостійно призначати депутатів виборних представницьких органів або, в нашому випадку, продовжувати їх повноваження на два роки, більш ніж їх обирали уже громадяни. Дякую.

 

КАРПУНЦОВ В.В.  Дякую, вам, шановний колего. Звичайно, що таких повноважень жоден акт не гарантує. Більше того, я хочу ще раз зауважити, що в 2010 році в неконституційний спосіб була позбавлена київська громада можливості реалізувати своє право обирати і бути обраним, і не провели виборів Київського міського голови і Київської міської ради. Натомість продовжувати понад 5-річний термін повноваження Київської міської ради є чисто самоуправством в даному випадку, тому що і Конституція, і закон, і рішення Конституційного Суду говорить нам про те, що виключно у 5-річний термін є повноважною міська рада. Понад цього всі рішення, які ухвалені цією радою, будуть не чинними.

І відповідно, я не знаю, як на разі буде здійснюватися місцеве самоврядування такою радою, рішення якої будь-який громадянин може визнати не чинними. Як буде здійснюватися діяльність усієї громади на підставі не чинних рішень. Тобто не можна цього роботи, і це, звичайно жодним актом неможливо зробити, навіть рішенням цього Конституційного Суду.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі. Народний депутат Геращенко.

 

11:18:20

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Шановний колего, сьогодні ми всі намагаємося пройти шлях Верховної Ради, необхідний нам для євроінтеграції. Чи не здається вам, що якщо ми заблокуємо сьогодні рішення по виборам мера столиці і Київради, це так само буде блокадою євроінтеграційних прагнень в Україні  і стане на заваді підписанню угоди про євроінтеграцію в листопаді 2013 році. Адже місцеве самоврядування є однією з базових цінностей Європейського Союзу.

 

КАРПУНЦОВ В.В. Дякую, Ірино. Дійсно, право обирати і бути обраним – це одне із фундаментальних прав людини, відзначених Конституцією. Права органів місцевого самоврядування і здійснення місцевого самоврядування є важливою частиною життя нашої держави всієї в цілому. І, дійсно, недотримання цих принципів  воно віддаляє нас від тих цінностей, які ми намагаємося задекларувати, вступаючи до Європейського Союзу.

Але окрім європейських традицій і цінностей  я хотів би вам нагадати також і за наші українські. Київ – місто, яке мало Магдебурзьке право, це всі знають. Але, не знаю, чи кожен знає про те, що посада війта в містах Магдебурзького права була такою, що призначалася королем. У Києві єдиному місті війт обирався. Тобто Київ – це те місто, яке у самому чистому вигляді історично творило місцеве самоврядування. На разі зараз злочинно громадяни позбавлені цього права. І все ж таки я б, можливо, зараз більше звернувся і до громадян, і до колег  наших журналістів. По-перше, покажіть, будь ласка,  скільки депутатів зараз присутніх  при розгляді цього питання для того, щоб чітко знати, кого цікавлять ці питання, а кого - ні.

І друге до громадян.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі, ваш час закінчився. Сідайте. (Оплески)

 Слово надається для співдоповіді керівнику комітету Давиду Жванія. Прошу. У вас 5 хвилин, до 5 хвилин.

 

11:20:24

ЖВАНІЯ Д.В.

Шановні народні депутати,  Комітет Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування за доручення Голови Верховної Ради України Володимира Рибака розглянув на своєму засіданні 6 березня 2013 року проект Постанови про призначення чергових виборів депутатів Київської міської та Київського міського голови (реєстраційний номер 1030), поданий народними депутатами України: Віталієм Кличком, Віталієм Ковальчуком та Валерієм Карпунцовим, яким пропонується призначити чергові вибори депутатів Київської міської ради та Київського міського голови на неділю 2 червня 2013 року.

Комітет ухвалив рішення: рекомендувати Верховній Раді України проект Постанови про призначення чергових виборів депутатів Київської міської ради та Київського міського голови (реєстраційний номер 1030) за наслідками розгляду в першому читанні, прийняти за основу та в цілому.

Хочу надати від себе, що комітет  працював над цим питання і до прийняття рішення. І ми проводили і круглий стіл, запрошували фахівців. І дискусія відбувалася на рівні фаховому. І лунали різні думки. Думки сходилися на тому, що вибори  треба проводити. Але, я також хочу наголосити, що аналіз положень Конституції, законів України, постанов Верховної Ради України та рішень Конституційного Суду України дають всі підстави вважати, що призначення виборів Київського міського голови та депутатів Київської міської ради перебуває в полі правової невизначеності і вже давно перейшло в політико-правову площину. Тому, дорогі мої, шановні депутати, все у ваших руках, ми питання зрушили з місця, а зараз це за вами, голосуйте по совісті. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Питання є до керівника комітету? Прошу записатися. По фракціям, прошу записатися. І депутатам дамо.

Федорук, фракція "Батьківщина". Прошу.

 

11:22:31

ФЕДОРУК М.Т.

Прошу передати слово… А, це на запитання? Князевичу Руслану Петровичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Бублик, об'єднання "Свобода".

 

11:22:47

КНЯЗЕВИЧ Р.П.

Мені ж передали слово. Можна я виступлю?

Шановний Давид Важаєвич, ви абсолютно праві, справді, рішення комітету було таке. Але я хотів би, щоб ви озвучили інше питання, яке зараз стоїть на порядку денному, -  це фінансування цих виборів. Комітет за вашим дорученням звертався відповідно до Міністерства фінансів,, до Центральної виборчої комісії, до бюджетного комітету про те, щоб поновити те фінансування, ті розрахунки, які ЦВК запропонувало на початку року. А це додатково треба, як мінімум, 32 мільйони на ці вибори.

Тому прошу ще раз нашу позицію оголосити і при нагоді звернутися до Міністерства фінансів, обов'язково цю суму зараз вже, негайно, після прийняття рішення зарезервувати і виділити з державного бюджету. Бо ми вже маємо прикрі випадки, коли через нефінансування…

 

ЖВАНІЯ Д.В. Дякую за запитання.  Я відповім. Дійсно, комітет направив прохання до Міністерства фінансів щодо виділення грошей для проведення київських виборів та інших виборів, за які  сьогодні ми проголосували. Тому що у нас зараз є 16 мільйонів, цього не достатньо навіть для проведення тих виборів, про які ми проголосували до цього. Але у нас відповідь ми отримали таку: що будуть призначені вибори, будуть і гроші під це.  Тому сьогодні будемо голосувати, якщо будуть призначені вибори і дата виборів, тоді будуть і гроші забезпечені Міністерством фінансів. Таку відповідь ми отримали.

Також хочу зазначити, що питання не тільки  в грошах, ми після ліквідації районних адміністрацій в місті Києві, в принципі, знищили і виборчі комісії. Навіть єдина виборча комісія, яка  сьогодні  є в  наличии, тобто територіальна  комісія, вона в принципі може  виконувати свої обов’язки…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Включіть мікрофон.

 

ЖВАНІЯ Д.В. … тільки в тому випадку, якщо будуть призначені позачергові вибори. Зараз комітет единоголосно  вирішив, що  мають бути призначені чергові вибори, іншого виходу у нас немає. Тому і та комісія, яка сьогодні існує в місті Києві, вона буде не легітимною. Тому треба вирішувати і це питання щодо призначення нових комісій. І це  потребує…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі.

Об'єднання "Свобода", народний депутат Бублик.

 

11:25:26

БУБЛИК Ю.В.

Прошу передати слово Олександру Сичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Передайте слово.

 

11:25:32

СИЧ О.М.

Олександр Сич, Всеукраїнське об'єднання "Свобода" , місто Івано-Франківськ.

Шановний колего, я хотів би концептуально задати вам таке питання. В зв’язку з тим, як затягується процес виборів того чи  іншого міського голови, а особливо в Києві, і це має символічне значення для місцевого самоврядування в усій  Україні, я розглядаю це питання в контексті  системного нищення місцевого самоврядування. Як ви вважаєте чи не доцільно нам в законодавство внести положення, що такі вибори міських, селищних, сільських голів відбуваються автоматично так само, як депутатів місцевих рад, а не за рішенням Верховної Ради України? Дякую.

 

ЖВАНІЯ Д.В. Я думаю, що це недоцільно, тому що хтось має бути рефері або Центральна виборча комісія, або Верховна Рада. І я думаю, що в цьому випадку абсолютно логічно, що  Верховна Рада є рефері. Я хочу вас запевнити, що Верховна Рада  дуже розумний орган, і ми з вами сьогодні продемонстрували це, не допустити цей прецедент по Васильківу. Комітет одноголосно вчора розбирався, і причини для призначення виборів Верховною Радою є заява голови. Була наявна заява голови, про добровільне… добровільна заява, тому ніякі судові рішення, Ради чи інших інстанцій враховані не були. І це буде і надалі.

Тому, я думаю, що Верховна Рада справляється із своїм завданням, і думаю, що має бути… 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Спасибі, сідайте, час вичерпано.

Я прошу, у нас є виступи від фракцій, виступи є від депутатів. Прошу записатися на виступи від фракцій. Відведено по 3 хвилини, ми домовилися, на виступ. (Шум у залі) Ми домовились: на виступ від фракцій по 3 хвилини. Потім запишуться депутати, і година… (Шум у залі) Все буде, як домовилися.

Леонов, об'єднання "Свобода", 3 хвилини, прошу. Іллєнко. Прошу включать мікрофон.

 

11:28:11

ІЛЛЄНКО А.Ю.

Шановні колеги! Андрій Іллєнко, Всеукраїнське об'єднання "Свобода". Вибори в Києві, це, дійсно, тема, яка на сьогоднішній день турбує не тільки киян, а й,  напевно, всіх мешканців України, тому що Київ – це столиця, і тому що те, що робиться у Києві,  так чи інакше відображається на всьому, що робиться в нашій державі.

Зараз є основне і найголовніше: необхідно провести в Києві вибори міського голови і міської ради. Це питання надзвичайно нагальне, тому що те, що сталося з Києвом за останні три роки, тобто після приходу до влади у 2010 році цього режиму, це є абсолютно безпрецедентне знищення місцевого самоврядування, яке столиця не знала за всі часи свого існування.

У нас уже більше, фактично, рік немає легітимного міського голови, Києвом керує людина, яку ніхто не обирав. На сьогоднішній день зруйновані районні ради, тому що у 2010 році  Партія регіонів боялася програти вибори в районні ради і були вони ліквідовані взагалі. На сьогоднішній день Київ – це єдиний регіон в Україні, який 50 відсотків податку на доходи фізичних осіб віддає в державний бюджет, а це більше восьми мільярдів гривень на рік. Це ті гроші, які є зароблені в Києві, які кияни сплачують з своїх зарплат і вони в Києві не залишаються, Київ є безпрецедентно на сьогоднішній день дискримінований в нашій державі, на превеликий жаль, і мені як киянину, як депутату-мажоритарнику від Києва дуже ця тема болить.

Тому наша позиція, фракції Всеукраїнського об'єднання "Свобода".

Перше. Вибори негайно потрібно проводити.

Друге. Ми не маємо права ніяке перше читання, це має бути одразу рішення в цілому і ми наголошуємо на це, і не пізніше 2 червня. І обов'язково, що ми маємо зробити, ми маємо розуміти, що якщо зараз Партія регіонів чи провладні сили будуть далі блокувати це питання і будуть далі забирати в киян право обирати свою владу, то нам залишається тільки йти до киян, до всіх українців і апелювати до них, дивіться, що робиться, дивиться, як в вас забирають ваші права, як об вас витирають ноги. У нас не повинно бути подвійних стандартів, коли одні територіальні громади мають право на місцеве самоврядування, а інші – не мають права на місцеве самоврядування.

Ще надзвичайно  важливе те, що ми повинні припинити узурпацію влади, яка відбувається в Києві. Тому що сьогоднішній день та Київрада, яка є – це абсолютно недієвий орган, вона не прив'язана до киян, це є орган тушкований, який складений переважно з колишньої фракції Черновецького, яка роками грабувала Київ і які сьогодні розбіглися по якимись не існуючим, створеним на один день партійним чи громадським фракціям і абсолютно ніяким чином не впливають на ситуацію в місті, тільки займаються корупцією і грабують.

Тому ми Київ не здамо, ми обов'язково маємо призначити вибори, іти на ці вибори. Я впевнений, що демократичні сили, опозиційні сили ці вибори переможуть, а ті, хто узурпував владу в Києві, ті, хто знущаються над киянами – отримують гідну відсіч. Дякую. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу народний депутат Симоненко, фракція Компартії України.

 

11:31:29

СИМОНЕНКО П.М.

Уважаемые коллеги, уважаемые киевляне!

Фракция Компартии поддерживает проведение выборов в городе Киеве 2 июня (Шум у залі), бо саме вибори 2 червня – вони особливі є вибори, бо від їхнього результату залежить майбутнє і України, і міста Києва. Ми з вами побачимо, чи вибори 2 червня зупинять негативні, руйнівні процеси, чи вони далі будуть продовжуватися. Питання в тому, хто прийде до влади в місті Києві. Саме завдяки комуністам Київ був відомою столицею Радянської України у всьому світі, бо це квітуче було місто, розвинута наука, розвинуте виробництво. Але зараз за участю олігархічної Київської ради і всієї влади націоналістів, яка була протягом 20 років незалежності у місті Києві… Шановні кияни, я хотів би, щоб ви зрозуміли, де гордість українського народу і Києва "Арсенал"? Куди подівся "Більшовик"? Куди подівся завод "Маяк", "Радар", Дарницький шовковий комбінат, "Ленінська кузня", обувная фабрика, завод "Меридиан"? Куди все це ділося, панове націоналісти і олігархи? Куди ділося національне надбання, яке справді було гордістю українського народу і міста Києва? Знищуються парки і зелені зони, незаконна забудова, знищуються дитячі майданчики. Саме ви, знаходячись 20 років у Київській раді, дозволяли ось цю неплановану забудівлю якраз ви збагачувалися за рахунок того, що будували дуже дороге житло. Уничтожаются культурные ценности. Куда поделась киностудия "Довженка", "Укркинохроника", книжные издательства? Библиотеки сегодня превращаются под коммерческие центры. Киев стал наркоцентром, центром антикультуры, убивающей души нашей молодежи. Шарлатаны-политики приводят сегодня непрофессионалов, и этот непрофессионализм приводит как раз к тому, что уничтожается город Киев и уничтожаются те ценности, которые являются ценностями народа Украины. Избирают шоу-менов, наркоманов, олигархов. Именно вы, уважаемые-неуважаемые, я не буду здесь называть, особенно обращаюсь к тем, кто 20 лет навязал политику разрушения и государства, и в том числе это нашло отражение в столице нашей Украины.

Мы, коммунисты, сегодня  с тревогой об этом говорим. И, уважаемые киевляне, мы вас призываем, не верьте этим, кто вас в очередной раз  заводит в политических блуд и пытается  навязать вам точку зрения, что именно они на что-то способны. Именно коммунисты, возглавляя город Киев, и создали этот уникальный центр, которым мы с вами  имеем  возможность еще до сегодняшнего дня    гордиться. Все остальные, кто  приходит сегодня в Киевсовет,  приходят с личными интересами, обогащаться и набивать собственный карман. Коммунисты против этого и призывают сегодня киевлян  не поддержать эти политические силы, которые на протяжении...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Спасибо. Хто від фракції? Геращенко, фракція  "УДАР Віталія Кличко". Прошу.  Віталій Кличко.

 

11:35:04

КЛИЧКО В.В.

Шановні колеги,  я хочу звернутися до кожного з вас, до депутатів   живуть зараз, багато хто приїхав  з регіонів, але живуть зараз у Києві і бачать, в якому положенні зараз знаходиться Київ. Всі ми знаємо Київ – індустріальний, культурний, історичний центр, а, на жаль, на сьогоднішній день я, всі ті,  хто живе у Києві, не можемо ним пишатися, тому що на сьогоднішній день знищується  все, і рівень життя, умови  життя, у Києві, а Київ – це візитівка України, це лакмусовий папірець, і можемо сказати,  які процеси проходять у Києві, ми можемо також відразу говорити    про ці самі ж процеси, які проходять у глибинці чи у будь-якому  регіоні України.

Чому у такому положення знаходиться на сьогоднішній день Київ? Ми багато говоримо про минулу владу,  про пана Черновецького, якого завжди не було на місці, який десь  подорожував, насправді у місті Києві мера Києва немає вже багато років, тому що Черновецького не було, потім  він пішов, і зараз вже другий рік пішов, коли Київ взагалі не має мера. Скільки це положення буде продовжуватись?

Ми можемо  говорити про  пограбування Києва паном Черновецьким, але хочу ще раз нагадати як депутат  у Київській міській раді  був присутній, коли були голосування. Пограбування парків, скверів, знищення пам'яток культури. І, на жаль, Партія регіонів в київській міській раді, хочу звернути увагу, завжди голосувала з паном Черновецьким. Більше того, в 2010 році ми сподівались, що прийде нова влада, що ситуація зміниться. Нам обіцяли покращення життя, що нас почують.

І спочатку пан Попов, голова адміністрації, оголосив 70 мільярдів гривень, ще раз хочу, 70 мільярдів гривень Київ втратив за часи Черновецького. Що означає втратив, всі знають. Ці гроші були вкрадені. Але, на жаль, офіційна заява офіційної особи. Подальших дій не було. Чому? Всі розуміють. В нашій країні можна відкупитись. Це питання грошей.

Ми на сьогоднішній день всі розуміємо, - дуже важливо змінити ситуацію в місті Києві, повернути киянам самоврядування. Щоб кияни впливали на процеси, які відбуваються у місті Києві.

І хочу звернути, наша фракція, безумовно, і хочу звернутись до кожного з вас, підтримує постанову, голосування постанови в цілому. Звертаюсь до кожного з вас, підтримати і розуміти, на скільки важливе питання київських міських виборів. І звертаюсь до кожного депутата. Верховна Рада, в решті решт, повинна повернути Києву місцеве самоврядування. Це дуже важливе питання. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція Партії регіонів, народний депутат Журавський.

 

11:38:17

ЖУРАВСЬКИЙ В.С.

Шановні колеги! 48 народних депутатів звернулися до Конституційного Суду України з проханням протлумачити норми Конституції і роз'яснити, чи можуть чергові вибори до органів місцевого самоврядування проводитися в різні часові проміжки.

Чергові місцеві вибори 2010 року призначалися за Конституцією 8 грудня 2004 року. Проте, ці вибори 2010 року проводилися після відновлення Конституції в редакції 26 червня 1996 року. Нині діє Конституція в редакції від 1 лютого 2011 року.

В трьох редакціях Основного закону різні строки повноважень органів місцевого самоврядування, отже без висновків Конституційного Суду рухатися далі неможливо. Що робити?

Запропонований проект Постанови Віталія Володимировича прийняти за основу і після вердикту Конституційного Суду проголосувати в цілому.

Важливо, щоб Голова Верховної Ради України Володимир Васильович Рибак звернувся до Конституційного Суду з проханням розглянути зазначене конституційне подання у невідкладному порядку, і вибори в Києві провести якомога скоріше. Це реально.

Тоді мер столиці і депутати Київради  будуть легітимні, працювати на законній основі. А ті, хто програє,  не зможуть спекулювати на тому, що вибори не правочинні.

Закликаємо народних обранців діяти правовому полі. Думаю, що всі зацікавлені в цьому. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Одарченко, фракція "Батьківщина". 

 

11:40:24

ОДАРЧЕНКО Ю.В.

Шановні колеги! Право громадян України брати участь у  виборах гарантоване  Конституцією України.

От подивіться, яку лунають сьогодні заклики від Партії регіонів. Зараз вони висувають пропозицію голосувати цю постанову у першому читанні. Вона нічим не відрізняється  від тих постанов, які ми голосували півгодини тому, і тому ми мусимо, зобов'язані проголосувати її в цілому.

Вони зараз хочуть використовувати свій карман і Конституційний Суд для того, щоб не проводити вибори в Києві.

Шановні друзі! Шановні виборці! Ви пам'ятаєте, як Янукович завдяки Конституційному Суду  відмінив Конституцію, взагалі поламав ту систему, яка була в парламенті декілька років тому.  Він абсолютно чітко використовує інструмент Конституційного Суду для того, щоб ламати демократію в Україні.

Шановні колеги, нинішній склад Київської міської ради був обраний на позачергових виборах 2008 року. І діючу на той момент Конституція України передбачала строк повноважень обраної на будь-яких виборах ради становить 5 років.

Наші колеги сьогодні пропонують звернутися до того ж суду, але при цьому забули, що таке питання вже розглядалося і розглядалося саме в зв'язку із питанням виборів у місті Києві, що суд уже виніс остаточне рішення.

Шановні друзі, своїм рішенням він вказав, що строк повноважень місцевих рад, обраних на чергових та позачергових виборах, становить рівно 5 років. І саме на підставі цього рішення у 2010 році ви  не призначили вибори в Києві та вибори Тернопільської обласної ради. Крім того, судом було зазначено, що чергові вибори призначаються у зв'язку із закінченням строку повноважень відповідної ради або відповідного голови. Тому ніяких питань щодо строків проведення виборів не може бути.

І, шановні друзі, будь-які спроби затягувати вибори в Києві, вони призведуть до руйнації місцевого самоврядування в Києві. Як тільки закінчиться конституційний строк повноважень міського голови і раду, вони не можуть приймати жодного рішення. Саме свої прав втратить і Галина Герега. Всі рішення, прийняті після 2 червня, будуть оскаржуватися в суді як незаконні.

Шановні друзі, я розумію, що подобається владі мати таку систему. Я приведу приклад, який дуже показовий. Уявіть собі: конфлікт навколо Гостинного двору. Чому влада не доводить його до кінця і не вирішує цю проблему? Вони оцінили Гостинний двір в 21 тисячу гривень. І сьогодні передають його до рук тих людей, яким це потрібно. І це все тому, що немає місцевого самоврядування, що Києвом керує маріонетка, яку призначила Партія регіонів.

Я закликаю підтримати постанову Віталія Кличка і проголосувати…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. У нас є час для виступів народних депутатів. Прошу народних депутатів записатися.

От у нас десь 20 хвилин є на виступ депутатів.

Геращенко, "УДАР Віталія Кличка". Прошу. За нею буде Каплін.

 

11:44:19

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Ірина Геращенко, фракція Віталія Кличка "УДАР". Шановні колеги, абсолютно очевидно те, що яке фарисейство зараз відбувається в сесійній залі і чому відбуваються всі ці заяви відносно того, що ми маємо сьогодні там в першому читанні прийняти, потім чекати рішення Конституційного Суду?

В мене запитання до більшості. Чому по Власенко ви у нашого колеги забрали мандат, не зачекавши рішення Конституційного Суду? Скільки в цій країні буде продовжуватися це подвійне ставлення до законів і взагалі до всього, що відбувається в країні?

Ніякого Конституційного Суду! Сьогодні всі фракції мають проголосувати за рішення про вибори в Києві. Це наша спокута перед киянами, які через ваші ігри, товариші з більшості, вже два роки не мають свого мера. І очевидно чому це відбувається, вони бояться Кличка, рейтинг якого сьогодні в Києві є втричі більший ніж у всіх кандидатів від влади, явних, прихованих, офіційних, не офіційних разом взятих. Знаєте що, будьте чоловіками, як сказав Нестор Шуфрич, не бійтеся. Будь ласка, голосуємо всі сьогодні за вибори, ідіть на них і чесно там змагайтеся на цих виборах.

Більше того, ми маємо не лише призначити дату виборів, а й влада має взяти на себе відповідальність, щоб вони відбулися чесно і прозоро, а не так, як на одному окрузі, де й досі рахують бюлетені. Тому що це є наше зобов'язання перед Європейським Союзом: провести до Саміту східного партнерства чесні і прозорі вибори. Розібратися в ситуації, яка відбувається сьогодні в Києві, повернути киянам самоврядування, повернути меру його повноваження, дозволити киянам, щоб кияни своїм мандатом керували містом, а не намісник, якого поставив Янукович. Більше того, жоден киянин не давав Януковичу право ставити свого намісника. Це абсолютно була його ініціатива. І ми хочемо сказати, що це так само демонструє рівень Конституції і ваше ставлення до нього.

Сьогодні всі фракції мають проголосували в цілому за  Постанову Віталія Кличка, Віталія Ковальчука і Валерія Карпунцова про призначення виборів у Києві.

І особливо хочеться звернутися до киян. Шановні кияни, зверніть, будь  ласка, увагу на ось це голосування, це ї є насправді той лакмусовий папірець, який висвітлить ставлення депутатів 440, які присутні у залі, до Києва, до  поваги до столиці європейської і до кожного киянина.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція "УДАР Віталія Кличка", Каплін.

 

11:46:55

КАПЛІН С.М.

Прошу передати  Чумаку слово.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Чумак, прошу.

 

11:47:09

ЧУМАК В.В.

Віктор Чумак, 214 округ Дніпровський район, місто Київ.

Шановний Володимире Васильовичу! Шановні колеги! Шановні громадяни України! Шановні кияни! Я хочу сказати вам,  що запам’ятав  Київ  за останні  5 років. Київ запам’ятав  свого міського голову, який абсолютно не мав голову. Київ запам’ятався тим… Київ запам'ятав цю Київську раду тим, що вона постійно займалася виключно деребаном цієї землі  київської.

Шановні народні депутати! Я вас дуже прошу, вийдіть на вулиці, вийдіть з машин, вийдіть на лівий берег Києва, пройдіть по вулицям столиці, пройдіть по лівому березі, подивіться в якому занедбаному стані на сьогоднішній день дороги, подивіться в якому занедбаному стані сьогодні маленькі, невеличкі квартали в Києві, подивіться в якому занедбаному стані сьогодні знаходяться будинки, як протікають покрівлі, як не ремонтуються під'їзди.

Я хочу вам сказати, що я як депутат мажоритарник я дуже часто  зустрічаюся з людьми,  я провів уже вісім особистих прийомів в себе на окрузі. Хочу сказати, що київські вибори становлять для киян неабиякий спільний інтерес. Київські вибори для киян становлять дуже  серйозну мотивацію. Я хочу вам сказати, що зрозуміло для  чого з'явилося це конституційне подання. Що тут  тлумачити шановні!?  Конституція дуже чітко  визначає термін повноваження  міських, селищних і сільських рад.  5 років, будь ласка, все. І закінчуємо цю комедію, навіщо знову продовжувати комедію з цією Київрадою.

Я хочу сказати, що будь-яка влада, якщо вона влада, вона має два шляхи свого розвитку: або ця влада   дотримується законів, дотримується демократичних стандартів, дотримується демократичних процедур, дотримується вимог всіх необхідних конституцій і проводить легітимні, чесні, демократичні й  прозорі вибори, або цю владу народ виносить раніше чи пізніше виносить з влади на копнях, на вилах, на чому завгодно.

Я дуже вас хочу попросити, шановні колеги, я дуже вас хочу попросити, це наше голосування – це лакмусовий папірець  відносин до київських проблем і до Києва. Я дуже вас хочу просити, не  дайте ще раз киянам приводу на копнях винести цю владу з приміщень Київської міської адміністрації. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, фракція "Батьківщина", Абдулін. Бондаренко.

 

11:49:55

БОНДАРЕНКО В.Д.

Володимир Бондаренко, "Батьківщина".  Шановні друзі, якщо ми візьмемо в руки малесеньку книжечку "Конституцію України", яка дає  право існувати іншим законам, визначає їхні напрямки і їхні сутність -  то там є така 5 стаття, яка прямо пише: що єдиним джерелом влади в Україні є український народ, він же є єдиним суб'єктом. Так от давайте запитаємо себе, а якщо ми випадково не проголосуємо вибори в Києві і при владі залишаться люди, які вже не мають на це право – то ми порушимо Конституцію, ми порушимо право киян обирати владу. Це основоположне в цьому питанні.

Тому сьогодні, розглядаючи це питання, ми повинні абсолютно чітко розуміти, 2 число – це перший же термін після завершення легітимності Київської міської влади, яка не може керувати далі Києвом жодного дня, бо всі її рішення будуть незаконними.

Для чого потрібна нова влада? Я собі навіть не уявляю, що ця влада, яка сьогодні є в Києві, місцеве самоврядування, оця рада обрана при Черновецькому і з волі Черновецького, вона вирішить такі основоположні питання, наприклад як: відтворення районних рад, які абсолютно потрібні в Києві. Ці органи ніколи не були обтяжуючи, з точки зору фінансово, але вони розглядали дрібні і найдрібніші питання населення, люди мали до них доступ, спілкувалися з депутатами. Тому ради треба відтворити в Києві. Треба повернутися до Генерального плану, який сьогодні потоптаний, порваний и знищений, фактично, хаотичними забудовами, які терзають місто, і ми не маємо ніякої перспективи.

Я вважаю, що сьогодні рішенням нової вже ради треба ухвалити зовсім іншу схему стосунків з областю, треба затвердити приблизно вісім програм спільних: дорожне будівництво, екологія, санітарна очистка, трудові ресурси, продовольчі ресурси та багато іншого, що є близьким і однаковим для  області і для Києва, і немає чого їх ділити. Треба знайти можливість, щоб Кабінет Міністрів на ці проблеми дивився як на спільні проблеми київського округу. Ця рада цим займатися не буде, вона сьогодні добиває залишки, дорозділяє залишки землі.

Якщо комусь це вигідно, якщо хтось хоче, я вже говорив, перекачати  залишки власності до своїх закромів, як це роблять деякі керівники і олігархи з різних, правда, політичних сил, то це можна сьогодні добитися, не ухваливши рішення проб обрання ради. Але як його ухвалити? Його можна ухвалити так: розірвати на шматки, віддати на Конституційний Суд, а потім взагалі, фактично, відійти від порядку виборів.

Тому вибори сьогодні повинні бути оголошені у місті Києві, дата, і в цілому проголосувати постанову, яка потім дасть нам можливість і інші питання розв'язувати. Інакше вибори в Києві можуть бути похоронені.

Тому я ще раз закликаю вас сьогодні проголосувати в цілому ту постанову, яка внесена Віталієм Володимировичем Кличком, а всі інші питання, які виникають, ми їх розглянемо в подальшому.

Щодо мера, хочу сказати, що Києвом не може керувати людина, яка ніколи не керувала нічим, не створила жодну успішну фірму чи не керувала якимось підрозділом.  Ми повинні думати, і це повинні думати кияни, а не ми з вами тут,  у цій залі. Ми також, але кияни – в основному…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Об'єднання "Свобода", народний депутат Янків.

 

11:53:10

ЯНКІВ І.Т.

Прошу передати Бенюку слово.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу, включіть мікрофон.

 

11:53:27

БЕНЮК Б.М.

Шановні друзі! У нас з вами є фантастичний момент зробити для жителів столиці нашої держави подарунок, адже ми всі з вами знаємо, що у кінці травня якраз наша столиця, наш Київ святкує День міста. І розуміємо, що вибори  будуть другого числа, то це буде своєрідний дарунок для жителів нашої столиці. Але ми також розуміємо, що цей дарунок, він стоїть перед великим знаком запитання, тому що фарисейство, на жаль, в нашому житті має зараз домінанту і ми робимо з вами поступки, проступки, які, ну, не притаманні нормальним людям, які нормально спілкуються, які можуть дивитися в очі один одному, а найважливіше – відчувати душу один одного. Бо як ми відчуваємо, що під цим куполом найперше, що втрачене – це абсолютна реальність життя, яка відбувається поза межами Верховної Ради. І ми з вами розуміємо, що там, на вулиці жителі Києва очікують про те рішення, яке відбудеться тут. А що, яке ж воно буде? І чи буде воно взагалі? Адже ми ще могли цей подарунок зробити ще вчора, якби не славнозвісне питання, яке вирішувалося стосовно міста Василькова, і славнозвісне вирішення суду з приводу тих проблем, які поставили з Васильковом. Зараз абсолютно те рішення суду, яке було в Василькові, не відрізняється від звернення 48-ми депутатів з приводу розтлумачення того, що  диктують та чи інший час Конституції.

Я мушу вам сказати, шановні друзі, розтлумачення нам дасть український народ і дуже просто, і не буде чекати термінів. І нам треба зрозуміти це, і розуміти, що перебування наше у Верховній Раді, воно зумовлюється в першу  чергу великою вірою і великою вірою позитиву, який ми з вами маємо випромінювати.

 Я звертаюсь до Комуністичної партії, підтримати, підтримати цей проект і треба обов'язково – найважливіше, проголосувавши, ми зрозуміємо найважливіше, що те, що буде відбуватися в столиці, це своєрідна проекція, яка йде на майбутнє життя нашої держави. І ми розуміємо, що Європа, яка спостерігає за тим, що відбувається у нас в державі, розуміє, що не прості ситуації або подвійна моральність, яка існує в нашій державі, вона рано чи пізно мусить бути стерта з лиця землі, ну, це є зрозуміло, це зрозумілі ті речі, які ми – дорослі з вами люди і говорити не має ніякого сенсу.

Я хочу ще раз звернутися до всіх нас, я хочу звернутися до керівників фракцій, будь ласка, шановні друзі, давайте ми підтримуємо цю постанову, проголосуємо її в цілому – і зробимо великий дарунок до днів Києва киянам. І ви побачите, що до нас буде ставлення зовсім інше. Дай Боже здоров'я!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Лабунська. Олег Ляшко.

 

11:56:39

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Київ – унікальне місто і місце в світі не лише за своєю історією, за своєю красою, за своєю архітектурою, за своїм розташуванням, воно унікальне ще й тому, що це єдина столиця в світі, яка не має законного мера, обраного киянами. Воно унікальне ще й тому, що сьогоднішня влада, на відміну від попередників, які сотні років тому надали Києву Магдебурзьке право, сьогоднішня влада позбавила Київ місцевого самоврядування, можливості киянам самостійно господарювати. Сьогоднішня влада забрала в Києва не лише мера – сьогоднішня влада забрала в Києва 8 мільярдів гривень у бюджеті цього року вилучення, і сьогодні через це не ремонтуються в Києві дороги, не ремонтуються дахи житлових будинків, не ремонтуються під'їзди, не освітлені вулиці на житломасивах. Сьогоднішня влада захопила Київ через Київраду, і розкрадають землю, розкрадають майно, розкрадають ресурси. Це нонсенс! Маючи отут всіх олігархів, у Києві, маючи фінансовий центр, маючи все, ходити з простягнутою рукою просити гроші, для того щоб утримувати лікарні, школи, для того щоб виплачувати муніципальні доплати до пенсій, зарплат і так далі.

І от мої колеги звертаються до представників Партії регіонів, просять, щоб вони проголосували в цілому. Не проголосують, бо Партія регіонів не хоче цих виборів з однієї причини: вона їх ущент програє, як програли Україну, отак програють і вибори в Києві. І тому вони кістьми ляжуть, вони що завгодно вам будуть робити, але вони за вибори не проголосують, бо в Києві вирішуватиметься доля президентських виборів. І в Партії регіонів не такі дурні сидять, щоб віддати  Київ опозиції, щоб потім на президентських виборах, які вони будуть фальсифікувати, щоб опозиція мала свого мера і свою міську владу.

І тому я звертаюся до представників...  до опозиційних депутатів. Цілком очевидно, що вибори владі не треба. Ми з вами маємо об'єднатися і провести в Києві референдум, якщо влада не дасть можливості  провести вибори,  референдум, де винести кілька питань.

Перше. Об'єднання посад голови міської адміністрації і мера, щоб мер мав ці повноваження.

Друге. Вибори в два тури. Щоб не гречкосії перемагали, а ті, хто користується більшістю підтримки киян.

Третє.  Скорочення кількості депутатів у двічі – із 120 міської ради до 60.

І найголовніше. Якщо влада не призначить вибори, ми, опозиційні партії, маємо провести їх самостійно.  Створимо в Києві страйковий комітет, піднімемо людей і призначимо, проведемо вибори без вас.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу. Народний депутат Порошенко.

 

11:59:59

ПОРОШЕНКО П.О.

Вельмишановний Володимире Васильовичу, високодостойна громада! Я хотів би звернутися з цієї трибуни о  всієї зали і до всіх киян, і до всіх громадян країни з закликом.

У нас є величезний ризик загублення місцевого самоврядування, позбавлення киян головного  конституційного  права – права обирати і визначати собі владу.

Я можу сказати,  що останні декілька місяців кияни постійно дискримінуються. І  це полягає не лише в тому, що з бюджету Києва всупереч чітким вимогам Бюджетного кодексу і Закону "Про місцеве самоврядування" вилучаються кошти з їх доходної бази. Це полягає в тому, що майно, яке належить киянам, абсолютно безкомпенсаційно передається в державну або часто-густо в іншу власність. Це полягає в тому, що зараз цим рішенням куиян намагаються позбавити  права визначати, хто буде керувати містом найближчим часом.

Подивіться на політику подвійних стандартів.  Ми щойно проголосували десятки  суб'єктів  місцевого самоврядування, яким визначили чітку  дату виборів в чіткій відповідності до Закону  України про Регламент. Ви ніде у Законі України  про Регламент не знайдете положення, за яким постанова Верховної Ради  про   призначення дати виборів  приймається  розбіленою, тобто спочатку за основу,  а потім вносяться зімни. Ніяких змін  ця процедура не передбачає, бо конституційна функція Верховної Ради  одна – визначити дату, ніяких інших положень  ця по станова  не має містити. Всі інші  в конче необхідні речі, які  треба  приймати для того, щоб провести вибори,   а це і два тури, а це і зміни  до бюджету, а це  і зміни з формуванням місцевих  комісій має бути нормами окремого законодавства, яке ми маємо прийняти вже на цьому тижні. Але для того, щоб відкрити цей процес,  саме зараз у повному обсязі зала має проголосувати вибори  у Києві 2 червня.

І друге. З яких це пір звернення до Конституційного Суду   стало підставою для того, щоби  відтерміновувати дату або відтерміновувати прийняття рішення Верховною Радою? Це абсолютно чітка поведінка, яка визначає, що якісь політичні сили в цьому залі намагаються обдурити киян, позбавити їх права виборів. І я переконаний, що і кияни, і свідомі народні депутати цього  зробити не дозволять, і сьогодні ми  проголосуємо постанову про вибори…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Останній виступаючий Кириленко.

 

12:03:22

КИРИЛЕНКО В.А.

В'ячеслав   Кириленко, фракція "Батьківщина", Партія "За Україну!"

Шановні колеги,  шановні кияни,  зараз, звичайно, регіонали будуть тут  показувать виставу, що вони   за вибори, а  днями буде рішення Конституційного Суду, який ці вибори унеможливить.  

Разом з тим, це нічого не означає. Все одно виборам бути! Бо Київ мав магдебурзьке право ще з середніх віків. І тому вибори будуть рано чи пізно. Краще, щоб це трапилось 2 червня, а не гратися з цим. І нам треба домогтися, опозиції, вибори в два тури. І міський голова, і глава адміністрації – це одна людина, одна посада! Тоді це реальне самоврядування. І те, що в Києві відбувається, - під контролем киян. Інакше – ні!

Зараз це окупаційний режим, який продовжуватиме свою справу не дивлячись на думку киян. Але навіщо ці вибори! Бо може здатися, що в Києві все добре. От, якщо Конституційний Суд за поданням регіоналів прийме рішення, що виборів не потрібно, значить, їх влаштовує те, що зараз. Що зараз. Подивіться, яка зима була. Скільки людей в травмпункти попали. Знаєте, скільки бюджет Києва передбачає одне відвідування травмпункту?! 2 гривні! Зеленка і бинти – вже не вистачає! Тисячі людей з поламаними руками, ногами були цієї зими в травмпунктах.

Тепер. Температура в оселях. Ви знаєте, що 18 градусів має бути в Києві для того, щоб нормальними вважалися ці послуги. А якщо менше, то не треба платити. От, наприклад, 14 градусів у квартирі, - уже не платиш по законодавству.

Шановні кияни! Ви отримували платіжки, що у зв'язку з тим, що у вас температура нижче нормативної, от, в лютому, от, в січні, в грудні і навіть в листопаді, то ви не платіть комунальні послуги?! Та ні! Ми всі отримали платіжки, необхідно платити вчасно і в повному обсязі.

Третє. Значить, не хочуть змін ні по цьому і по інших питаннях. Інвестиції. Прийняли програму, що в Київ прийдуть мільярди. Шановні друзі! Для того, щоб Київ виконав більш-менш програму по надходженню інвестицій, то треба в 10 разів їх збільшити у еквіваленті євро. А як сюди підуть гроші, коли тут немає самоврядування? Який це інвестор буде таким безглуздим, що почне сюди вкладати мільярди євро, як це програмою київською передбачено, знаючи, що чиновник у будь-який момент все може взяти і забрати?!

І останнє. Які інвестиції, коли уряд вилучає все із Києва?!  Київ – це 19 відсотків валового внутрішнього продукту всієї країни. Але Київ при цьому бідний, у нього Азаров, азаровщина все забирає. І тому такі дороги, що колеса б'ють кияни, і тому руки ламають, ноги ламають, і це Партію регіонів, очевидно, буде влаштовувати.

Тому наше завдання – виборам бути. Голосуємо, і Київ все одно буде із обраним мером. І це має бути людина…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте закінчити.

 

КИРИЛЕНКО В.А. І це має бути людина, яка розуміється понад усе на питаннях економічних. Оце буде діло. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово… для заключного слова Карпунцов.

Шановні депутати, продовжуємо роботу до закінчення розгляду цього питання.  Заключне слово, прошу.

 

12:07:03

КАРПУНЦОВ В.В.

Володимире Васильовичу, ви або своїм рішенням на 15 хвилин продовжіть або нехай голосують.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. На 15 хвилин продовжуємо роботу сесії.

 

КАРПУНЦОВ В.В.  Володимире Васильовичу, я вам вдячний. Після вчорашнього виступу ви прислухалися до вимог партії "Удар", оголосили тих, хто не зареєструвалися. Регламентний комітет вчора пройшов, повністю всі були в повному складі. Я дякую.

Я вас прошу дотримуватися Регламенту. Є рішення комітету – підтримати постанову голосуванням за основу і в цілому. Регламент Верховної Ради  не передбачає голосувань постанови в декілька читань. Прошу в порядку надходження ставити цю постанову, і виборці оцінять, хто хоче проводити вибори в Києві, а хто ні.

Ще раз хочу наголосити, жоден суд в країні не може звузити конституційні повноваження Верховної Ради. А в нас є обов'язок призначити вибори Київського міського голови і Київської міської ради. Прошу підтримати постанову, внесену народними депутатами України Кличком, Ковальчуком, Карпунцовим від фракції "Удар", та призначити вибори Київського міського голови і Київської міської ради на 2 червня цього року. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сідайте. Переходимо до прийняття рішення.

Шановні депутати, були різні пропозиції. Більшість пропозицій були прийняти постанову, яка є зареєстрована. І є пропозиції депутатів. Тому є два варіанти.

Перший варіант – я поставлю на голосування постанову, яка зареєстрована, її вніс на розгляд комітет. Ну, надо прийняти за основу (Шум у залі)

 Добре. Тоді давайте так. Сідайте, підготуйтеся до голосування. Я прошу вас. Я ще не закінчив. Сідайте. Підготувалися до голосування?

Я ставлю на голосування Постанову Верховної Ради України "Про призначення чергових виборів депутатів Київської міської ради та Київського міського голови", яку ми розглянули, за основу та в цілому. За основу і в цілому. Голосуйте. (Шум у залі)

 

ГОЛОСИ ІЗ ЗАЛУ. Ганьба!  Ганьба!  Ганьба! 

 

12:10:16

За-179

По фракціям. Партія регіонів – 7, "Батьківщина" – 84, "УДАР Віталія Кличка" – 37, об'єднання "Свобода" – 33, Компартія України – 0, позафракційні – 18.

По мотивам голосування. Мірошниченко, по мотивам голосування.

 

12:10:53

МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р.

Шановні колеги, шановний Володимире Васильовичу, справа в тому, що звертаю вашу увагу на норми нашого Регламенту. Порядок розгляду постанов є такий самий як і законопроектів.

І нагадаю вам, шановні колеги, якщо у когось з депутатів є зауваження, то головуючий не може ставити в цілому зразу постанову чи законопроект. Такі зауваження під час виступів були. Саме тому Партія регіонів пропонує йти по Регламенту і ставити спочатку голосування цієї постанови за основу, а потім в цілому. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу від кожної фракції по одному виступу. Я прошу, Турчинов.

 

12:11:48

ТУРЧИНОВ О.В.

Шановний головуючий, шановні колеги! В Регламенті чітка вимога, голосувати постанови. І ми з вами біля 170 постанов зараз проголосували по всім містам. Єдине питання в цій постанові, це дата виборів. Не можуть бути вибори пізніше ніж 2 червня за Конституцією, за повноваженнями всієї Ради, і не може бути друге з половиною чи третє червня. Виключно розглядається сьогодні дата. І як ми інші постанови проголосували, за Регламентом ми повинні проголосувати єдиним голосуванням, в цілому прийняти дату виборів у місті Києві. І Партія регіонів хоче затягнути це питання. Партія регіонів хоче зірвати вибори в Києві і взагалі їх не проводити. Цього не буде!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Хто від фракції? По мотивам голосування ідемо. Об'єднання "Свобода". Прошу. Хвилина. Іллєнко.

 

12:12:55

ІЛЛЄНКО А.Ю.

Андрій Іллєнко, фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода".  Шановні наші виборці, шановні кияни, дивіться, що зараз відбувається, Партія регіонів і комуністи позбавляють вас права обирати свою владу, ви бачите це зараз у прямому ефірі. От ціна цим так званим політикам, які бояться людей, які бояться йти на вибори, які вигадують різні вигадані приводи  для того, щоб відкласти  вибори і для того, щоб вони не зганьбилися на всю Україну, бо вони програють ці вибори. Вони це знають, вони бояться киян. І тому вони намагаються забрати у вас право вибору. Це повна маячня, щоб ми в першому читанні тільки приймали рішення про проведення виборів. Ми щойно проголосували сто з чимось постанов про проведення виборів, а вони для Києва,   для   столиці хочуть позбавитися ***права цього. Це ганьба! Ви окупанти і узурпатори! Ганьба вам!  (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Об'єднання Віталія Кличка. Чумак, народний депутат, прошу.

 

12:14:07

ЧУМАК В.В.

Шановні кияни! Я хочу звернути вашу увагу на це голосування, яке зараз тільки що відбулося. В  усьому демократичному світі будь-яка пролонгація влади поверх  конституційних термінів  є   її узурпація. Сьогодні ми бачимо, яка політична сила хоче узурпувати  владу.

Більше того, я хочу сказати, що на виборах 2012 року кияни дали чітку відповідь, які політичні сили вони підтримують, і жодного голосу, жодного округу не віддали партії влади. Тому сьогодні робиться все, щоб позбавити киян місцевого самоврядування.

Я хочу звернути увагу для того, що  ми, дійсно, повинні перейти до  прямих методів самоврядування в Києві. І в будь-якому випадку призначити і провести вибори в Києві. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі.

12.15. Перерва на 30 хвилин. Продовжимо роботу  в 12.45.

 

ПІСЛЯ ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні депутати, прошу займати свої місця, будемо продовжувати нашу роботу.

Я прошу сідати.

Шановні депутати, я об'являю перерву на 30 хвилин, дві фракції – фракція "Батьківщина" і фракція Віталія Кличка попросили перерву для консультації. Тому я прошу керівників фракцій зайти в кабінет Голови Верховної Ради  і розглянемо ті питання, які є.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ну, об'явимо, сейчас ми з ними поспілкуємося...

Арсеній Петрович.

 

ЯЦЕНЮК А.П. Да.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Може депутатів давайте до відчинення засідання отпустимо?

Може до 16-ї години депутатів давайте відпустимо і розглянемо всі... узгодимо всі питання, які є? Яка пропозиція?

Олександр Сергійович, прошу.

 

12:54:27

ЄФРЕМОВ О.С.

Уважаемый Владимир Васильевич, какие-то новые у нас нормы в парламенте образовываются. (Шум у залі)

 У нас что, Арсений Петрович определяет, как работает парламент, что мы к нему обращаемся, что до двух часов распустить? Есть Регламент, утвержден порядок работы, поэтому, пожалуйста, действуйте согласно Регламента.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Действую согласно Регламента. Объявляется перерыв до 13:30.

 

ПІСЛЯ ПЕРЕВИ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні депутати, прошу займати свої місця. Запросіть депутатів до сесійної зали, тому що буде голосування.

(Шум у залі)

Включіть мікрофон. Яценюк Арсеній Петрович, прошу.

 

13:43:37

ЯЦЕНЮК А.П.

Шановні члени парламенту! Ми вважаємо, що вибори в місті Києві повинні бути проведені. Саме тому ми наполягаємо на поверненні до розгляду питання про призначення вборів в місті  Києві. Ми наполягаємо на тому, щоб прийняти постанову. Можливо прийняти її за основу, але за умови,  щоби скоротити вдвічі терміни розгляду цієї постанови і  подачі її на розгляд парламенту до другого читання і прийняття в цілому.

Наша позиція залишається незмінною. Ітак повертаємося до голосування, голосуємо за законопроект і скорочуємо терміни подачі цього  законопроекту на розгляд парламенту в цілому до двох тижнів, щоб на наступному сесійному тижні поставити крапку в цьому питанні. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Вони перерву брали. Зараз будемо голосувати.

 

13:44:59

КЛИЧКО В.В.

Дорогі колеги! Я дуже радий, що зараз на погоджувальній раді всі представники фракції… керівники фракцій погодились на це – підтримати проголосувати за основу. Ми всі розуміємо наскільки важливі вибори в Києві, і я сподіваюся, що зараз голосування про проведення виборів у Києві відбудуться з підтримкою всіх фракцій. 

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сідайте! Я вам не надаю слова, ви не брали, це два керівники брали… Я прошу вас!

Я прошу депутатів послухати. Керівники фракцій… Я прошу послухати! Керівники фракцій розглянули ситуацію, яка склалася з виборами в Київраду і міського голову міста Києва. І у зв'язку з винятковою важливістю для держава та столиці питання  по виборам органів місцевого самоврядування  пропонується (послухайте) відповідно до статті 50 Регламенту Верховної Ради України  одноразово відійти від  процедури, визначеної Регламентом, та   повернутися до  розгляду та голосування даного питання. Це перше, що визначились.

Друге. Відповідно до частини третьої статті 138 Регламенту Верховної Ради України пропонується проголосувати про  прийняття постанови (реєстраційний номер 1030)   у першому читанні прийняти за основу. Відповідно до частини другої статті 116 Регламенту скоротити  строки підготовки до другого читання  та доручити Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування внести на розгляд Верховної Ради. Буду ставити на голосування.

Олександр Сергійович, прошу. Включіть мікрофон на  трибуні.

 

13:47:05

ЄФРЕМОВ О.С.

Глубокоуважаемый  Владимир Васильевич,  уважаемые коллеги, мы  договорились о том, что я внесу  определенные коррективы, чтобы потом не было инсинуаций никаких.

Первое. Мы поддержим это решение, потому что мы изначально  выходили с этим предложениям. И я благодарен нашим коллегам, что  в конечном итоге они пришли к нему.

Второе. Мы как фракция будем принимать решение только после того, когда Конституционный Суд даст соответствующее разъяснение.  Если он успеет дать по времени за скороченой процедурой,  значит, мы будем голосовать по решению Конституционного Суда; если  нет, то мы будем ждать решение Конституционного Суда, чтобы потом не было никаких инсинуаций сказать,   что вот Партия регионов где-то, кого-то обманывает или где-то, что-то передергивает. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу послухати.

Ставлю на голосування питання по поверненню до розгляду питання про призначення чергових виборів депутатів Київської міської ради та київського міського голови (реєстраційний номер 1030). Ставлю на голосування.

 

13:48:53

За-287

Рішення прийнято. "За" – 287.

По фракціях. Партія регіонів – 142, "Батьківщина" – 75, "УДАР Віталія Кличка" – 31, "Свобода" – 30, Компартія – 0, позафракційні – 9.

Прошу уваги! Пропоную проголосувати про прийняття Постанови (реєстраційний номер 1030) в першому читанні за основу, відповідно до частини два статті 116 Регламенту, скоротити строки підготовки до другого читання вдвічі та доручити Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування внести на розгляд Верховної Ради.

Ставлю на голосування. Ставлю на голосування.

 

13:50:11

За-293

Прошу по фракціях. Партія регіонів – 146, "Батьківщина" – 73, "УДАР Віталія Кличка" – 33, "Свобода" – 32, Компартія – 0, позафракційні – 9.

Я виконав ту домовленість чітко, яка була на узгоджувальній раді керівників фракцій.  По мотивам голосування Рудьковський.

 

13:51:00

РУДЬКОВСЬКИЙ М.М.

Шановні народні депутати, зараз ми якраз і побачили, хто хотів проводити вибори в місті Києві і хто хоче йти по шляху конституційному і законному. Не дивлячись на те, що велика частина людей, які називають себе позафракційними чи опозиціонерами, які наполягали на виборах у місті Києві, коли доходить справа до голосування і до виконання свого конституційного обов'язку, не брали участь у голосуванні.

Тому, шановні колеги, давайте і в подальшому не будемо, коли виступати з трибуни, то ми їх блокуємо, бо потрібні вибори у місті Києві. Коли потрібно голосувати в сесійній залі, то ми не беремо участі в голосуванні. Дуже дорогий час кожного народного депутата. Давайте будемо економити час і працювати продуктивно. Спасибі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. По мотивам голосування Іллєнко. По голосуванню тільки кажіть.

 

13:52:10

ІЛЛЄНКО А.Ю.

По голосуванню. Андрій Іллєнко, фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода".

Власне, найголовніше, що ми маємо розуміти, що це питання, дійсно, має бути розглянуто в найкоротші терміни. В жодному разі не можна його затягувати. Тому що таким чином Партія регіонів і комуністи просто спровокують в Києві революцію, тому що киянам це вже набридло. Тому що це вже терпіти далі ніхто не буде.

І найголовніше, що ще треба сказати, чому Конституційний Суд має вирішувати питання, яке лежить у виключній компетенції Верховної Ради  України. Взагалі абсолютний правовий абсурд і нонсенс, коли Конституційний Суд такі питання розглядає і вирішує. Скоро Конституційний Суд буде підміняти собою всі органи державної влади, а ми ж прекрасно знаємо, що цей суд ручний, і ми прекрасно знаємо, що він клепає політичні рішення, які диктуються з вулиці Банкової. Тому головне і основне – негайно розглянути і все одно добитися того, щоби в Києві були вибори.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Порошенко, прошу. Хвилина.

 

13:53:18

ПОРОШЕНКО П.О.

Дякую. Вельмишановний Володимире  Васильовичу, високодостойне товариство! Я хотів би звернутися до вас з притягуванням вашої уваги до наступного.

Перше. В тексті постанови, яка прийнята за основу, немає жодної згадки про Конституційний Суд, це щодо пояснення позиції Партії регіонів.

Друга позиція. Конституційний Суд станом на зараз не відкрив провадження по зверненню 48 народних депутатів. Це означає, що цієї справи в Конституційному Суді не існує і жодних заборон, жодних обмежень щодо виборів в місті Києві не існує.

І третя, надзвичайно важлива позиція. Що в нас має бути зафіксована дата – і це дата 2 квітня. 2 квітня, коли ми маємо прийняти остаточну редакцію постанови з визначенням дати виборів в місті Києві 2 червня. І тоді ми подивимося, як і хто виконує…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі. Турчинов, прошу.  І будемо закінчувати.

 

13:54:32

ТУРЧИНОВ О.В.

Шановний Володимире Васильовичу, шановні колеги! Я хочу продовжити цю думку, щдо дійсно нам не просто треба прийняти рішення на наступному пленарному тижні. Виключно наша компетенція для того, щоб вибори відбулися в конституційний термін, ми повинні прийняти рішення не пізніше 2 квітня. Це перший день наступного сесійного тижня, тобто це вівторок.

 Саме тому, значить, я би просив, щоб ми безконфліктно зразу поставили це першим питанням на наступний сесійний вівторок. І тоді ми повинні це проголосувати разом. І треба спекулювати судами. Те, що у нас суддів в країні нема – це знають не тільки українці, в усьому світі знають, що всі суди підпорядковані Адміністрації Президента. Вони можуть рік, два, три розглядати  це питання. Україна повинна жити за Конституцією, а не за рішеннями Адміністрації Президента і вказівками більшості, яка немає більшості голосів у цій Раді. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Останній виступ, хвилина – Карпунцов.

 

13:55:35

КАРПУНЦОВ В.В.

Шановний Володимире Васильовичу, шановні колеги!

Перше. Мені прикро, що Петро Миколайович з трибуни сказав, що буде голосувати за постанову в цілому, фракція не голосувала і далі не голосувала, ну це їхнє діло.

Я хотів би до вас звернутися. Володимире Васильовичу, ви Голова Верховної Ради, ви мусите слідкувати, щоб ми дотримувалися Регламенту. Якщо ми відступаємо від процедури і нам треба проголосувати за  hoc, тому що посилання на 116 статтю не є коректними, стосується це тих постанов, які є законопроектами. Відповідно стаття 89 говорить, що ті постанови, які містять положення нормативного характеру, вони можуть бути законопроектами і прийматися в декількох читаннях. В даному випадку це установча постанова, вона голосується за основу і в цілому одноразово. Але Верховна Рада може все. Якщо треба, то прийміть рішення, що ви відходите від процедури і приймайте. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі. Питання ми розглянули.

Ранкове засідання оголошую закритим. О 16 годині продовжимо роботу.

 

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку