ЗАСІДАННЯ ДРУГЕ

Сесійна зала Верховної Ради України

19 березня 2013 року, 10 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.В.РИБАК

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Доброго ранку, шановні народні депутати, запрошені та гості Верховної Ради! Починаємо працювати.

Прошу народних депутатів підготуватися до реєстрації. Увімкніть систему "Рада".

 

10:03:44

В залі зареєструвалося 390 народних депутатів.

Шановні народні депутати! 1-2 березня  1943 року у місті Корюківка Чернігівської області німецько-фашистські загарбники одночасно знищили близько 7 тисяч мирних мешканців. Ця страшна трагедія є найбільш масовим знищенням місцевого мирного населення на окупованих територіях за весь період Другої світової війни.

У зв'язку з 70-ю річницею корюківської трагедії прошу вшанувати пам'ять жертв трагедії хвилиною мовчання.

(Хвилина мовчання)

Прошу сідати.

Шановні народні депутати, 18 березня 2013 року Центральна виборча комісія зареєструвала замість народних депутатів Веревського Андрія Миколайовича та Власенка Сергія Володимировича, повноваження яких припинено достроково, народного депутата України Козуба Олександра Андрійовича, обраного 28 жовтня 2012 року в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі, включеного до виборчого списку Партії регіонів, та народного депутата України Стаднійчука Романа Васильовича, обраного 28 жовтня 2012 року у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі, включеного до виборчого списку політичної партії Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина". 

Відповідно до статті 79 Конституції України перед вступом на посаду народні депутати України складають присягу  перед Верховною Радою України.

Для складання присяги на трибуну запрошується народний депутат України Козуб Олександр Андрійович. Прошу.

 

КОЗУБ О.А.

Присягаю на вірність Україні. Зобов'язуюсь усіма своїми діями боронити суверенітет і незалежність України, дбати про благо Вітчизни і добробут українського народу. Присягаю додержуватися Конституції України та законів України, виконувати свої обов'язки в інтересах усіх співвітчизників. (Оплески).

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі. Для складання присяги на трибуну запрошується народний депутат України Стаднійчук Роман Васильович. Прошу.

 

СТАДНІЙЧУК Р.М.

Присягаю на вірність Україні. Зобов'язуюсь усіма своїми діями боронити суверенітет і незалежність України, дбати про благо Вітчизни і добробут українського народу. Присягаю додержуватися Конституції України та законів України, виконувати свої обов'язки в інтересах співвітчизників. (Оплески).

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі. Давайте привітаємо народних депутатів і побажаємо їм успіхів на благо українського народу. (Оплески)

І оголошення. Відповідно до статті 61 Регламенту Верховної Ради України згідно з особистою заявою повідомляю про входження народного депутата України Козуба Олександра Андрійовича до складу депутатської фракції Партії регіонів у Верховній Раді сьомого скликання.

Оголошення. Відповідно до статті 61 Регламенту Верховної Ради України згідно з особистою заявою повідомляю про входження народного депутата України Стаднійчука Романа Васильовича до складу депутатської  фракції  Всеукраїнського об'єднання "Батьківщина" у Верховній Раді сьомого скликання.

 Шановні депутати, сьогодні день народження народних депутатів: Кубіва Степана Івановича, Лук'янчука Руслана Валерійовича і Пшонки Артема Вікторовича. (Оплески) Давайте поздоровимо їх з днем народження і побажаємо міцного здоров'я, успіху і всього самого доброго!

Все надамо слово всім.

Оголошення. Відповідно до статті 13 Закону України "Про статус народного депутата України" статті 59 і 60 Регламенту Верховної Ради України та згідно особисто поданої заяви  повідомляю про входження народного депутата України Мирного Івана Миколайовича до складу депутатської фракції  Партії регіонів.

 Відповідно до статті 60 прим. Регламенту Верховної Ради України повідомляю про створення у Верховній Раді України сьомого скликання міжфракційного депутатського об'єднання "За вітчизняних промисловців та підприємців, роботодавців України". Керівником депутатського об'єднання "За вітчизняних промисловців та підприємців, роботодавців України" обрано народного депутат України Гіршфельда Анатолія Мусійовича.

 Оголошення. Терпіння, оголошень багато депутати написали. Відповідно до статті 60 прим. Регламенту Верховної Ради України повідомляю про створення у Верховній Раді України  скликання міжфракційного депутатського об'єднання "Миколаївщина". Керівником об'єднання обрано народного депутата Гержова Юрія Івановича.

Оголошення.  Відповідно до статті 60 Прим. Регламенту Верховної Ради України повідомляю про створення у Верховній Раді України сьомого скликання міжфракційне депутатське об’єднання "Південь України". Керівником  об'єднання обрано народного депутата України Опанащенка Михайла Володимировича.

Оголошення.  Відповідно до статті Регламенту Верховної Ради України повідомляю про створення у Верховній Раді України сьомого скликання міжфракційне депутатське об’єднання "Нова Сумщина". Керівником об'єднання обрано народного депутата України Мірошниченка Ігоря Михайловича.

Відповідно до статті 60 Прим. Регламенту Верховної Ради України повідомляю про створення у Верховній Раді України сьомого скликання міжфракційного депутатського об’єднання "За рідну Дніпропетровщину". Керівником  об'єднання обрано народного депутата України Задорожного Вячеслава Казимировича.

Оголошення.  Відповідно до статті 60 Прим. Регламенту Верховної Ради України повідомляю про створення у Верховній Раді України сьомого скликання міжфракційного депутатського об’єднання "Волинь". Співголовами   міжфракційного депутатського об’єднання обрано народних депутатів України Єремеєва Ігоря Мироновича і Вітіва Анатолія Миколайовича.

Відповідно до статті 60 Прим. Регламенту Верховної Ради України  повідомляю про створення у Верховній Раді України  сьомого скликання міжфракційного депутатського об'єднання "Україна-Вірменія". Керівником об'єднання обрано народного депутата України Шатворяна Вілена Григоровича.

Відповідно до статті 60 Регламенту Верховної Ради України  повідомляю про створення у Верховній Раді України   сьомого скликання міжфракційного депутатського об'єднання "За  українську мову". Керівником депутатського об'єднання обрано народного депутата України  Донія Олександра Сергійовича.

Відповідно до статті 60 Регламенту  Верховної Ради України  повідомляю про створення  у Верховній Раді України сьомого скликання міжфракційного   депутатського об'єднання "Буковина". Керівником об'єднання обрано народного депутата України  Федорука Миколу Трохимовича.

Відповідно до статті  60 Регламенту Верховної Ради України  повідомляю  про створення у Верховній Раді України  сьомого скликання міжфракційного депутатського об'єднання "Дітям України найсучаснішу лікарню "ОХМАДИТ" . Головою депутатського об'єднання обрано народного депутата України   Дубіля  Валерія Олександровича.

Відповідно до статті 60 Регламенту  Верховної Ради України, а також згідно з протоколом засідання депутатської фракції Партії регіонів від 18 лютого повідомляю, що заступником голови депутатської фракції Партії регіонів обрано народного депутата України  Пшонку Артема Вікторовича.

Відповідно до статті 60 Регламенту  Верховної Ради України повідомляю про  створення у Верховній Раді України сьомого скликання міжфракційного депутатського об'єднання "За міжнаціональну згоду і громадянський мир". Співголовами міжфракційного депутатського об'єднання обрано народних депутатів України Колесніченка Вадима Васильовича, Гайдоша Іштвана… (Шум у залі) А хто свистить? Ану, давайте,  на троє суток туди, за двері, хай там посвистить! Я вас дуже прошу! … Гайдоша Іштвана Ференцовича, Попеску Івана Васильовича, Кіссе Антона Івановича і Пресмана Олександра Семеновича.

Відповідно до статті 60 Регламенту Верховної Ради  України повідомляю про створення у Верховній Раді  України сьомого скликання міжфракційного депутатського об'єднання "Запорізький край". Керівником об'єднання обрано народного депутата України Богуслаєва В'ячеслава Олександровича.

Відповідно до статті 60 Регламенту Верховної Ради  України повідомляю про створення у Верховній Раді  України сьомого скликання міжфракційного депутатського об'єднання "Депутатське об'єднання на захист прав національних меншин". Керівником об'єднання обрано народного депутата України Фельдмана Олександра Борисовича.

Відповідно до статті 60 Регламенту Верховної Ради  України повідомляю про створення у Верховній Раді  України сьомого скликання міжфракційного депутатського об'єднання "Ініціативна група щодо сприяння розвитку співробітництва між Україною і Республікою Франція".  Керівником міжфракційного депутатського об'єднання обрано народного депутата України Азарова Олексія Миколайовича.

Відповідно до статті 60 Регламенту Верховної Ради  України повідомляю про створення  у Верховній Раді України сьомого скликання міжфракційного депутатського об'єднання "Київщина". Головою міжфракційного об'єднання "Київщина" обрано народного депутата України Москаленка Ярослава Миколайовича.

І відповідно до Постанови Верховної Ради України від 18 грудня "Про порядок висвітлення роботи Верховної Ради України сьомого скликання" 6 березня поточного року Комітетом з питань свободи слова та інформації затверджені плани-графіки участі представників депутатських фракцій та позафракційних народних депутатів у щотижневих тематичних телепередачах "Парламент" на телеканалі "Рада" та у прямих щотижневих тематичних трансляціях Національної радіокомпанії України. Прошу народних депутатів України  брати активну участь у зазначених телепередачах і радіотрансляціях згідно затверджених графіків.

Об'яви, оголошення –  всі.

Шановні народні депутати, відповідно до статті 25 Регламенту у вівторок ми маємо 30 хвилин для виступів уповноважених представників... (Шум у залі) Відсутніх… Треба  спитати, керівники фракцій таке рішення і Верховна Рада не принимала. Ми розмовляли, але один пункт, ви ж помните, що прийняли. Тому я вам зачитує, що є по Регламенту, що є по Регламенту зачитую.

Управління охорони здоров'я на 9 годин 19-го на лікування в  медичних закладах Державного управління сьомого скликання нікого депутатів, Слава Богу, немає.

Депутатів у відпустках офіційно теж не бувають.

Народні депутати України, які перебувають у відрядженнях: Соболєв (є Розпорядження), Ар'єв, Геращенко, Мельничук (Розпорядження є), Льовочкіна, Рябікін, Курпіль, Панькевич, Апостол. Інших у мене даних немає.

Ну і добре, що ви є. Ви писали, що з 17 по 20 березня будете у Варшаві. Тому Розпорядження є, я зачитав розпорядження.

Давайте так: зараз будуть виступи від фракцій, а після виступів я дам по хвилині всім фракціям. Домовилися? Домовилися.

У вівторок маємо 30 хвилин для виступів уповноважених представників депутатських фракцій з внесенням пропозицій, оголошень, заяв, повідомлень. Прошу представників фракцій записатися на виступ. Прошу записуватися.

Записалися: Ковальчук, Герман, Леонов, Симоненко, Шульга. Прошу, від фракції "УДАР" Віталія Кличка" хто буде виступати?

 

10:23:18

КОВАЛЬЧУК В.А.

Прошу передати слово.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, Віталій Володимирович Кличко.

 

10:23:33

КЛИЧКО В.В.

Добрий день, дорогі колеги! Парламент знову працює. Скільки протриває його робота, це в першу чергу залежить від провладних фракцій. Ми будемо жорстко контролювати особисте голосування.

Парламент повинен стати самостійним державним органом. Він буде працювати тільки по закону. І нікому ми порушувати закон не дамо.

Цього тижня ми мусимо ухвалити кілька важливих рішень. У порядку денному стоїть питання призначення виборів у місті Києві. Ми пропонуємо його розглянути  першим.  (Оплески)

 Після голосування про призначення  виборів ми повинні прийняти законів, які  перекриють основні фальсифікації і повернути Києву врешті-решт самоврядування.

Перше. Це внести зміни до закону про місцеві вибори, щоб перекрити основні механізми фальсифікації.

Друге. Вибори повинні пройти  в два тури, щоб мера Києва вибирала більшість киян.

Третє. Ми повинні об'єднати посади міського голови та голови держадміністрації, щоб повернути в Києві врешті-решт самоврядування.  (Оплески)

 Ми пропонуємо, щоб в середу профільний комітет розглянув ці законопроекти, тоді до кінця тижня їх можна прийняти буде в першому читанні, а до 2 квітня можна буде прийняти в цілому.

В п'ятницю ми  чекаємо звіту уряду Азарова. Думаю,  що у всіх фракцій є що спитати  у наших "покращувачів".

На минулому тижні я був у Сполучених Штатах і країнах Європейського Союзу. Наші колеги розділяють   наше занепокоєння тим, що на сьогоднішній день відбувається в країні. Влада не має права ставити під сумнів європейський вибір, який зробило українське суспільство.  Ухвалення законів, необхідних для європейської інтеграції,    це дуже важливо.

Також важливо при опрацюванні їх в комітетах довести їх зміст у відповідності їх правильним назвам.  Але ще набагато важливіше – не допустити подальшого згортання демократії, бо європейській  інтеграції шкодить не відсутність законів, а корупція, вибіркове правосуддя та  беззаконня.    Європа показує, що з корупційними оборутками і офшорами  вона буде  жорстко боротися. І останні події на Кіпрі це також показують. Бізнес-рахунки, нерухомість,  візи тих, хто будує в України диктатуру, стануть об'єктом пильної уваги у Європі.

І насамкінець. Президент України має не право, а обов'язок оголошувати послання до Верховної Ради України. Президент ігнорує,  на жаль, цей обов'язок.  Цього року він повинен виконати його, а не ховатись  за спинами своїх речників. Більше того, Янукович повинен не просто зачитати текст, а дати відповідь на питання, які сьогодні турбують суспільство.

Разом з іншими опозиційними силами низку антикорупційних законопроектів і вимагаємо їх включення до порядку денного і розгляду на сесії. Дякую за увагу. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Партія регіонів, Єфремов Олександр Сергійович.  За ним –  об'єднання "Свобода", Леонов.

 

10:27:43

ЄФРЕМОВ О.С.

Уважаемый Владимир Васильевич,  уважаемые коллеги!

 

ГОЛОСИ ІЗ ЗАЛУ.  Українська! Українська!

 

ЄФРЕМОВ О.С. Очень надеюсь, что все  присутствующие в этом зале в полной мере осознают сложность  экономической ситуации  не только в нашей стране, но и  в мире. А там, где эта ситуация усугубляется нестабильностью политической, целые страны скатываются в пучину полной неразберихи, а народы к обнищанию.

События  последних лет преподают урок, что любое общество легко раскалывается и с  огромным трудом консолидируется. И единственный способ оказаться в том мире, в котором нам хочется жить,  а я уверен, что никто из присутствующих в зале не     желает нашей стране и ее народу плохого, за исключением, может быть,   кричащих неофашистов,  – это  учиться договариваться. Задумайтесь над этим, уважаемые коллеги.

Выборы закончились. Сегодня нельзя допустить превращение этого зала в братскую могилу демократии. Люди ждут от нас не боев без правил, не блокирования трибуны, а принятия законов, которые обеспечивают повышение уровня жизни, экономический рост, финансовую стабильность, поддержку национального производителя, энергетическую независимость.

Что для этого необходимо? В первую очередь, четкая, поддержанная основными политическими игроками и большей частью общества программа социально-экономического развития государства. (Шум у залі)

Такой документ правительством принят. Его выполнение позволит ощутимо повысить качество жизни в Украине. Очень важно, что в центре внимания программы стоит человек и его интересы, которые реализуются через развитие экономики. Но без решения проблем, которые накапливались годами, сложно находить возможности для выполнения поставленных задач. И это уже наша ответственность. Вести профессиональную, аргументированную, требующую высокой квалификации каждого участника дискуссию. Либо забыл об обещаниях избирателям звать на баррикады, как это делают отдельные политики, к сожалению, и в этом зале.

Как правило, за их плечами нет никаких достижений. Их среда обитания – неразбериха в обществе. Когда в мутной воде профессионализм никого не интересует. Поэтому и живем мы так (Шум у залі).

Хотел бы обратить внимание на недостаточное использование нами заключений специалистов парламентских институтов, на содержание которых государство тратит немалые деньги и где работают, как правило, квалифицированные, ответственные люди. Имею в виду секретариаты комитетов, экспертно-юридическое управление, исследовательские научные учреждения. Учитывая их точку зрения, можно вести профессиональную дискуссию в комитетах парламента. Именно комитеты должны нести основную нагрузку по работе с законопроектами, а в зал нужно вносить качественно отработанные и полностью готовые к голосованию документы.

С основными положениями резонансных законопроектов нужно знакомить гражданское общество и экспертов еще на стадии разработки. Важна и координация нашей работы с другими субъектами законодательной инициативы, - Президентом, правительством, Национальным банком.

Такой алгоритм работы в моем понимании значительно повысит эффективность работы Верховной Рады седьмого созыва. Тем более, что повестка дня будет напряженной. Нам предстоит решать задачи, которые потребуют взаимодействия депутатского корпуса.

Серьезным вызовом остается социальное неравенство в нашем обществе. Люди ожидают  восстановления принципа социальной справедливости и повышения уровня своего благосостояния. Задача власти – дать положительный ответ на эти ожидания. На достижение этих целей направлен и утвержден главой государства Национальный план действий на 2013 год по внедрению экономических реформ.

По итогам работы экономики в первом квартале мы внесем изменения в госбюджет и направим дополнительные ресурсы на рост социальных стандартов и увеличения финансирования регионов. Президент  страны выступил с инициативами, направленными на поддержку материнства и детства. На четверть будет повышен размер помощи малообеспеченным семьям с детьми, увеличена поддержка детей с особыми потребностями и сирот, созданы 100 тысяч новых рабочих мест в детских садах. Возрождены детские спортивные объекты. Это инвестиции в тех, кто будет строить нашу страну завтра. Это лучшее вложение в будущее государство. Мы обязаны сделать кризис временным,  открытие  новых перспектив для страны.

Отношения с нашими партнерами мы развиваем на основе соблюдения национальных интересов Украины. Идет поиск оптимальной модели отношений с Таможенным союзом, товарооборот с которым в прошлом году составил 63 миллиарда долларов. И это нельзя не учитывать. Этапом наших новых отношений с Евросоюзом стал Брюссельский саммит. Выработан четкий совместный план действий, результатом которого будет, мы надеемся, подписание соглашения об ассоциации с ЕС. 

Но не менее важны для нас совместные действия депутатского корпуса. Будем сильны внутри страны –  будем сильны и в мире. Партия региона открыта для конструктивной дискуссии. Но для диалога нужны двое. Мы ожидаем от оппозиции шагов навстречу для решения актуальных проблем, волнующих всю страну. Спасибо всем за внимание и неофашистам за сопровождение.

(Шум у залі)

 

ГОЛОСИ ІЗ ЗАЛУ. Ганьба, ганьба, ганьба…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Заспокойтесь! Заспокойтесь! Почули вас. Заспокойтесь! Об'єднання "Свобода", хто буде виступати? Сідай, сідай. Не нервуй. Сідай, сідай.

 

10:33:58

ЛЕОНОВ Е.В.

Прошу передати слово Тягнибоку Олегу Ярославовичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олег Тягнибок, "Свобода". Я прошу.

 

10:34:19

ТЯГНИБОК О.Я.

Слава Україні! Ну, що, народе України, ти бачиш, що витворяють ті негідники з Партії регіонів і комуністи? Ви бачите, що саме вони демонструють, свідомо демонструють, що вони не хочуть, щоб український парламент працював.

Оце провокація, яку організував Єфремов – представник Партії регіонів, дуже чітко демонструє, що ця влада, вона настільки знахабніла, ця влада абсолютно не рахується ні зі чим, не рахується з Конституцією України, не рахується ця влада абсолютно з законами України. Ця влада не рахується з тим, як живе український народ. І цей парламент буде працювати тільки тоді, коли він буде працювати на виконання Конституції України, на виконання українських законів.

Мені дуже прикро, пане Голово Верховної Ради, що ви потураєте таким речам.  Мені дуже прикро, що ви нібито розказуєте про те, що парламент має працювати, а насправді ви фактично провокуєте і свідомо провокуєте до того, що зараз відбувається.

Сьогодні я хочу, щоби всі українці знали, нація повстає, нація повстає проти поневолювачів. Нація повстає проти гнобителів. І початок акції, який відбувся по всій Україні, "Вставай, Україно!" і пройшов в трьох містах: у Вінниці, в Ужгороді, у Львові і буде продовжуватися в інших областях України, це тільки свідченням того, що народ не дасть, щоб його дурили. Народ не дозволить, щоб знущалися над українцями. Народ не дозволить, щоб топталися по українській національній гідності, щоб знищували соціальну справедливість.

Сьогодні влада намагається скликати бюджетників, називаючи їх нібито громадськими організаціями. І вони хочуть провести нову редакцію Закону про вибори. Тому що їм потрібні вибори за мажоритарною системою. Бо саме тут при мажоритарній системі, вибираючи український парламент, вони можуть сфальшувати вибори, як фальшували вибори минулого разу. Але українська нація є свідомою, українська нація сьогодні повстає з колін. І ми це відчуваємо, ми знаємо. Ми знаємо, що сьогодні витворяє ця влада. Коли вони, ухваливши Закон  про референдум, намагаються підлим, незаконним, неконституційним шляхом змінити конституційний лад в Україні.

Саме тому фракція "Свободи" сьогодні вимагає, щоби ми однозначно саме на цьому тижні розпочали, розпочали саме на цьому тижні…

(Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Оголошую перерву на 30 хвилин. Прошу відключити. Оголошую перерву.

 

ПІСЛЯ ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово  Тягнибоку, 2 хвилини. Закінчіть свій виступ. Я прошу пройти на місця і послухати виступ. А потім по списку продовжуємо виступи.

Шановні депутати, я прошу сідати на робочі місця. Я зараз надаю слово, 2 хвилини ще, щоб народний депутат Тягнибок виступив. Після нього буде виступати Симоненко. Включили мікрофони на трибуні?

 

11:39:48

ТЯГНИБОК О.Я.

 Шановні народні депутати, дозвольте продовжити свої думки. Нас всіх обурило, що на минулому тижні Прем'єр-міністр собі дозволив грубо принизити народних депутатів України, і немає значенні чи від опозиції, чи від влади. Він вирішив ухвалити постанову уряду, яка регламентує присутність народних депутатів України на засіданнях уряду. Так зрештою з'ясувалося, що не тільки щосереди уряд проводить свої засідання і залучає пресу до таких засідань, з'ясувалося, що щопонеділка відбуваються якісь таємні засідання уряду. І переважно на тих таємних засіданнях уряду, на які не пускають пресу, народних депутатів України не запрошують, "дерибанять"  величезні бюджетні кошти, як це, до речі, планувалося учора, коли намагалися розділити близько 5 мільярдів гривень. Я щось не можу ніяк зрозуміти, в якій державі ми живемо?

Що це за масонський Кабінет Міністрів? Що це  за масонський уряд? Що це за таємні закриті засідання уряду? І коли в п’ятницю ми будемо розглядати питання по Дню уряду, ми вимагатимемо чіткої і конкретної відповіді безпосередньо особисто прем’єр-міністра Азарова  про те, що вони собі дозволяють робити і яким чином вони виконують Конституцію України і закони України.

Зрештою на одному  з таких таємних засідань було ухвалена так звана Державна програма  активізації розвитку української економіки на 2013-2014 роки. Як з'ясувалося, що ця  програма передбачає безпрецедентне залучення величезних фінансових ресурсів, 378 мільярдів. Причому  більша частина з них це знову мають бути певні запозичення, і Україна буде  падати в боргову яму.

І на звершення. Український парламент як найвищий орган законодавчої влади в державі буде працювати тільки тоді, якщо він буде працювати конституційно. І тоді нас будуть поважати і шанувати в цілому світі. Закликаю вас до цього. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається Петру Миколайовичу Симоненко. За ним – представник "Батьківщини".

 

11:42:16

СИМОНЕНКО П.М.

Уважаемые коллеги! Уважаемые избиратели!

 

ГОЛОСИ ІЗ ЗАЛУ. Українська! Українська1

 

СИМОНЕНКО П.М. Я считаю своим долгом, выступая сегодня перед вами и перед избирателями, привлечь внимание  всех к тому, что мы обещали избирателям, и какие проблемы должны быть предметом серьезнейшего обсуждения и принятия решений в стенах парламента.

Исходя из наших предвыборных обещаний, исходя из того, что было предметом обсуждения у каждого из нас, кто шел на выборы, фракция Компартии заявляет, что после принятия решения, а утверждение повестки дня сессии второй, мы не за  один из проектов закона голосовать не будем, пока не будут решены вопросы по отмене пенсионной реформы и  не будет восстановлено законное право женщин выходить на  пенсию в 55 лет, а мужчин –  в 60 лет. Мы будем все делать для того, чтобы отменили эту преступную по своему характеру пенсионную реформу и вернули нашим право гражданам на защиту  реально того труда, который они вложили. Фракция Компартии не будет голосовать ни за один из проектов закона, пока не  будет отменена медицинская реформа, приведшая к тому, что, практически, сегодня вымирающий народ Украины оставлен без права на оказание необходимой медицинской помощи. Сокращаются медицинские учреждения,     сокращается количество врачей. Сегодня есть области, где нет уже детских врачей, не проводятся операции, потому что нет анестезиологов, низкий уровень заработной платы и вытекающие отсюда последствия.

Фракция Компартии не будет голосовать ни за один проект закона, пока мы не восстановим право граждан за честно заработанное получать заработную плату и кормить свою семью. Фракция Компартии с  этой целью внесла предложение о введении 0,5 процента пени за то, что не выплачивается заработная плата, и ежедневно эта пеня от общего объема невыплаченной заработной платы должна возвращаться нашим гражданам.

Таким образом, фракция Компартии подтверждает свою принципиальную последовательную позицию, что деятельность фракции направлена не на защиту лоббистских интересов олигархов, а на защиту права наших граждан получать поддержку от Верховной Рады реальными делами, а не лоббируемыми в интересах олигархов проектов законов.

Фракция Компартии также будет требовать, чтобы Правительство отчиталось, почему до сих пор нет программы деятельности Кабинета Министров, что происходит с Украиной при вступлении во Всемирную торговую организацию, какие экономические  расчеты положены в основу принимаемого решения о евроинтеграции, почему сегодня народ Украины не имеет права осуществить свой гражданский долг, формируя власть… право выбора. Право выбора в Евросоюз или Таможенный союз. Мы, коммунисты утверждает, что именно Таможенный союз – это будущее Украины.

Так же, как сегодня, мы вправе потребовать, а почему это… Тернопольская область, где уже более четырех месяцев не функционирует  областной совет, единственная область в Украине, где не утвержден Государственный бюджет, почему сегодня финансируется выше, чем нормы те, которые идут на вытраты для содержания бюджетной сферы в Тернопольской области, где совершается преступление.

Мы также хотели спросить с правительства, почему сегодня в Хмельницкой области продают газ для государственных учреждений по тысячу долларов за тысячу кубических метров? Почему школы в Тернопольской области и в Хмельницкой получает тот же самый газ по 800 долларов за тысячу кубических метров. Где правительство в поддержке угольной промышленности? Почему сегодня не получают социальный уголь, по 5,9 тонны угля, как это положено для наших граждан в соответствии с законом? Почему десятки тысяч шахтеров сегодня работают в копанках, а не имеет благоустроенное рабочее место со всеми защитами, которые определены по закону для того, чтобы уберечь жизнь наших граждан?

Я еще раз хочу подтвердить, Компартия стоит принципиально на позициях сегодня защиты интересов простых граждан. И еще раз заявляю, и, пожалуйста, услышьте нас, избиратели, фракция не будет голосовать за принимаемые законы сегодня парламентом, пока не будет отменена пенсионная реформа, медицинская реформа и, естественно, пока не будет введена норма защиты по выплате заработной платы для наших граждан. Вместе с тем, я еще раз хочу подтвердить, фракция Компартии предложила парламенту сегодня программу конкретных действий на основе антикризисного закона. Эти законы касаются, прежде всего, поддержки украинского производителя и защиты его реальными действиями, а не пустой болтовней. Это поддержка наших производителей доступными, дешевыми кредитами, защиты нашего экономического пространства от экспансии зарубежного товара, который захватил. Практически, экономические рынки, это углубление интеграции для развития украинского производителя особенно в высокотехнологических сферах с той же самой Россией, Белоруссией, Казахстаном, со всеми государствами СНГ.

Фракция Компартии сегодня предлагает реальными законами поддержать украинского производителя, работающего на селе, защитить человека, который, владея паем, должен от этого пая быть и жить лучше и богаче. К сожалению, этого не происходит, потому что двадцать лет в стране Украина проводится политика, направленная против украинского народа. И вымирающий украинский народ сегодня пава даже не имеет слово сказать  в  своей стране.

Фракция Компартии, еще раз подтверждаю, будет голосовать в интересах украинского народа. Поэтому наше голосование только тогда будет здесь реализовано, когда будут приняты нами внесенные проекты, имеющие отношение к отмене пенсионной реформы, медицинской реформы и защите людей, которые не получают сегодня заработную плату по возврату им и заработной платы, и пени, которую они должны получить в связи с тем, что им вовремя не выплатили заработную плату. В этом состоит суть работы народных депутатов, в этом мы сегодня видим свою задачу, для того чтобы реально…

(Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція "Батьківщина". Хто буде виступати? Яценюк Арсеній, прошу.

 

11:48:59

ЯЦЕНЮК А.П.

Ну що, дорогі друзі, з початком роботи! Ми як опозиція звертаємося до Партії регіонів, до комуністів. Ви й так з папірця читаєте, бо не знаєте, що говорити. Так ми вам пропонуємо: ми ваші російські папірці будемо перекладати на український текст, і так ви будете розмовляти українською мовою.

Шановні члени парламенту, опозиція вимагає, щоб Верховна Рада України працювала на мільйони українців, на ті мільйони українців, які приходять на мітинги, на акції "Вставай, Україно!", і кажуть про те, що вони більше не будуть жити так, як вони сьогодні живуть завдяки цьому Президенту, цьому уряду і цій так званій більшості.

Ми розпочали акцію "Вставай, Україно!" для того, щоб днів Президента Януковича і Партії регіонів біля влади було все менше і менше, а життя українців дійсно змінилося у найкоротші терміни в кращий бік.

Ми як опозиція представили дуже чіткий план економічних, соціальних і політичних змін в країні. Ми наполягаємо в першу чергу на прийнятті в цих стінах тих законів, які змінюють життя, на те, щоб не дати можливості українській олігархії, яка сьогодні представлена в першу чергу в Партії регіонів, грабувати народ.

Ті закони, які пропонують наші політичні опоненти, спрямовані тільки на одне: відбирати у мільйонів бідних і робити одиниці багатими. Це те, що ви пропонуєте в своїх законодавчих актах.

Ми вважаємо, що парламент повинен розпочати з пакету соціальних і економічних законів. Про що йдеться?

Перше. Скасування пенсійної реформи і прийняття нової пенсійної реформи, яка  запропонована опозицією.

Ваш уряд визнав, що цей Закон про пенсійну реформу неефективний.  Ми вимагаємо поставити це в порядок денний.

Друге. Ми нещодавно з Олегом Ярославовичем  повернулися з Вінниці. У Вінниці,  де Партія регіонів разом з Президентом Януковичем влаштувала експеримент над чотирма областями, де медичні заклади закриваються, де лікарів виганяють, і де українці  не можуть отримати медичну допомогу.

Ми вимагаємо  скасування  Закону про проведення експерименту над людьми та негайного прийняття Закону про державний гарантований рівень  надання медичних послуг та про введення державної страхової медицини.

Українська нація вимирає, і ви,  як Партія регіонів, робите все для того, щоб заробляти на мільйонах українців, тому що ви контролюєте всю фармацевтичну промисловість, ви контролюєте всі аптеки, ви контролюєте всі державні закупівлі. Ви грабуєте на людському житті!

Третє. Сьогодні Президент Янукович і партія влади відповідно до Закону   про Державний бюджет коштує всього-на-всього на один день  півтора мільйона гривень. А не тріснете?!

Ми вважаємо, що парламент негайно повинен прийняти Закон про внесення змін до  Державного бюджету, скоротити  витрати на  утримання Президента, скотарити витрати на утримання парламенту,  скоротити витрати  на утримання членів уряду, продати 16 державних резиденцій Президента Януковича (надто багато теж для нього)…  (Оплески)  А гроші  відправити на соціальні пільги і соціальну допомогу.

Ми вимагаємо сьогодні справедливості. В нашому соціальному пакеті так само закони про створення робочих місць, про спрощення системи  оподаткування, закони,  які дають можливість в Україні почати економічне зростання, а не знищення економіки,  яку  розпочав цей уряд. Третій місяць поспіль  українська економіка падає, третій місяць поспіль люди не отримують грошей і не мають за що купити навіть продукти харчування.  І це все діяльність цього уряду, який  призначений Партією регіонів разом з комуністами, і вони вдвох   несуть відповідальність  за діяльність цього уряду.

Ми вимагаємо, щоб в Україні був прийнятий  також і політичний пакет. Коли ми кажемо про політичний пакет, то, у першу чергу, це стосується  Президента України. Президент повинен нести відповідальність перед своїм народом.   А тому Закон України про порядок імпічменту Президента  вимагають мільйони українців, нехай Президент не боїться відповідальності перед мільйонами українців за те, що він натворив і його уряд.

Що стосується європейської інтеграції. Ну,  що ж перейдемо від слів до діла.   Ви кажете про те, що  ми хочемо у Європу.  Європа, шановні регіонали, – це  не тільки  валюта євро, якою ви користуєтесь,  Європа – це, у першу чергу, цінності.  Мив вважаємо, що  у четвер повинні бути проголосовані  всі закони щодо європейської інтеграції і виконані умови, у тому числі  по звільненню Юлії Тимошенко,  Юрія Луценка у зупиненню політичних в'язнів.

Ми вимагаємо, щоби цей парламент, який  обирався народом України розумів свою відповідальність перед  мільйонами українців, які хочуть справедливості, які хочуть гідного  життя, і які не хочуть,  щоби ті одиниці від парті влади  знущались над мільйонами. Буде навпаки, і ми це доведемо. Або ви будете  працювати на народ України, або народ України  змете і… (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні депутати, час для виступів  вичерпано. Ви знаєте,  що по розкладу з 12 до 12... годин повинна  була бути перерва. То є пропозиція до 14 годин працювати без  перерви. Немає заперечень ні у кого?  Переходимо до розгляду питань.

Розглядається питання, проект Постанови про порядок денний другої сесії Верховної Ради України сьомого скликання (реєстраційний номер 2175). 4 лютого 2013 року Погоджувальною радою депутатських фракцій був обговорений та схвалений розроблений за пропозиціями комітетів проект порядку денного другої сесії Верховної Ради України сьомого скликання.

Хочу зауважити, що за цей час депутатськими фракціями та окремими народними депутатами внесено та зареєстровано додаткові законопроекти, про що йшла мова вчора на Погоджувальній раді. Ми прийняли рішення долучити ці законопроекти до проекту порядку денного другої сесії (реєстраційний номер 2175, як додаток номер 2).

І відповідно, до частини першої статті 21 та частини першої статті 22 Регламенту Верховної Ради України вношу проект порядку денного другої сесії на затвердження Верховною Радо. І пропонується спочатку прийняти за основу порядок денний сесії, а потім розглянути і проголосувати чи списком, чи кожну пропозицію, що надійшли від фракцій та народних депутатів, і увійшли в додаток номер 2. Можна поставити таким чином на голосування? Прошу, Пинзеник, народний депутат.

 

11:57:53

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановний Голово! Шановні колеги! Фракція політичної партії "УДАР" Віталія Кличка подала 18 законопроектів, які не потрапили у цей перелік. У додатковий перелік потрапив тільки один проект поданого нами проекту закону. Наша пропозиція: включити до поданого проекту всі проекти, подані фракціями, ми готові підтримати такий проект постанови.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Давайте закони, я винесу.

І ще які є пропозиції? Прошу, Петро Симоненко.

 

11:58:28

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракція комуністів. У зв'язку з тим, що 26 проектів законів, які підготувала і зареєструвала фракція Компартії, вони не увійшли до того порядку, про який ви говорите, Володимире Васильовичу. Я зачитую номери, лист у вас є: 2128, 2172, 2183, 2188, 2193, 2194, 2195, 2197, 2202, 2214, 2217, 2272, 2280, 2281, 2292, 2328, 2339, 2343, 2361, 2366, 2371, 2417, 2461, 2497, 2503 і 2547. Ці проекти законів прошу вас включити до порядку денного. І ми проголосуємо за основу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Винесемо на розгляд.

Прошу, народний депутат Хомутиннік.

 

11:59:35

ХОМУТИННІК В.Ю.

Дякую. Шановний Володимире Васильовичу, вчора на Погоджувальній раді також піднімалися питання, які розглядаються в Комітеті податкової та митної політики. Тому прошу долучити проект 2299 також до розгляду додаткових питань для включення у порядок денний.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Який номер? 2297.

 

12:00:00

ХОМУТИННІК В.Ю.

2299.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 2299.

Народний депутат Тягнибок.

 

12:00:16

ТЯГНИБОК О.Я.

Дякую. Олег Тягнибок, фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода". Шановний Володимире Васильовичу, на превеликий жаль, більшість тих законопроектів, які пропонувалися "Свободою" вчора на Погоджувальній раді, не внесено до порядку денного. Через те, ми пропонуємо, перше, виключити з розкладу на тиждень законопроект  2177 про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо визначення деяких доходів бюджету), який остаточно руйнує місцеве самоврядування. І проект Закону 1175 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення стабільної роботи стратегічних підприємств енергетичної галузі – чергове безпідставне списування боргів.

Включити в порядок денний 1250 –  про ліквідацію приватних монополій; 1248 –  про повернення капіталів, що перебувають та зареєстровані в Республіці Кіпр, в офшорних зонах та інших юрисдикціях, звільнених від подвійного оподаткування або тих, що мають пільговий режим оподаткування, а також 1233, 1249, 2012, 2101, 2122, 2123, 2126, 2135.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте закінчити.

 

12:01:30

ТЯГНИБОК О.Я.

Не читаючи назв законопроектів, лишень нумерацію: 2221, 2228, 2278, 2283, 2296, 2315, 2322. Це ті законопроекти, які подані або фракцією "Свобода" або спільно разом з фракцією "УДАР" і "Батьківщина". Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Передавайте сюди на розгляд ці питання. Мохник.

 

12:02:01

МОХНИК А.В.

Андрій Мохник, Всеукраїнське об'єднання "Свобода". Пане Голово, є питання, яке пройшло вже головний комітет і є сьогодні надзвичайно важливим. Це питання про визнання такими, що втратив чинність, Закон України "Про всеукраїнський референдум". Номери 1088, 1088-1. Вони пройшли головний комітет, вони пройшли комітет з питань правової політики і рекомендовані до розгляду. Вони були подані ще 13 грудня 2012 року. Враховуючи те, якими темпами сьогодні йде підготовка до проведення референдуму нібито за народною ініціативою щодо входження в Митний союз і так далі, і так далі, вважаємо за нагальне, щоби ці законопроекти були розглянуті і не допустити, власне, скасування суверенітету і незалежності України через входження в Митний союз – 1088, 1088-1.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 1089 і 1089-1.

 

МОХНИК А.В.  88.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Є. Прошу, назвіться, бо я прізвище. Включіть мікрофон. Включили вам мікрофон. Назвіться для всіх.

 

12:03:23

ПАЦКАН В.В.

Пацкан Валерій Васильович, голова Комітет з прав людини.

Володимир Васильович, прошу вас включити Постанову про парламентські слухання: "Забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків. Проблеми і дієві механізми їх вирішення" (№ 2502). Вона проголосована в комітеті. Прошу включити її на цей тиждень в порядок денний.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ми зараз розглядаємо питання, які вносяться на розгляд другої сесії сьомого скликання. Тому давайте внесемо сюди, а потім – визначимось, коли будемо розглядати.

Яценюк, прошу.

 

12:04:09

ЯЦЕНЮК А.П.

Володимир Васильович, є пропозиція. Тому що ми в трьох соснах заблудимося з номерами законопроектів і з порядком денним сесії. Сама правильна і законна пропозиція повинна бути наступна: все, що зареєстровано сектором реєстрації законопроектів станом на сьогоднішню дату, включити до порядку денного сесії і по бесіді.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. В нас тисячу законів сьогодні розглянуто і ми ніколи їх не розглянемо. Давайте конкретизуємо.

 

ЯЦЕНЮК А.П. А далі ми будемо…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Давайте...

Яворівський.  Яворівський, прошу.

 

12:04:50

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Володимир Яворівський, Троєщина, Київ, "Батьківщина".

Ну, по-перше, мені здається, що прозвучала дуже розумна пропозиція: справді включити все. Це право народного депутата. Він є, має право законодавчої ініціативи. Хай виноситься на комітет, після комітету – на Верховну Раду і нічого страшного немає, якщо ми будемо працювати, ми все опрацюємо.

Але, скажімо, вилучити те, що було домовлено вчора на Погоджувальній раді – дуже дразливе питання про відродження унікального символу православ'я Десятинної церкви. Я хочу нагадати шановним колегам, що це мінне  поле, на яке хтось хоче погнати українське суспільство. Настільки делікатне, настільки тонке питання, настільки унікальна пам'ятка, давайте сьогодні не входити в оце питання. Домовилися на Погоджувальній раді, Володимир Васильович, і давайте, вилучіть номер 1074, це проект Закону про відродження,  і другий 1161, що стосується будівництва…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Це виключити може? Включіть Яворівського! Уточніть!

 

12:06:04

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Два цих законопроекти потрібно виключити – 1074 і 1161 не включати. Надто питання дразливе і не потрібно втягуватись Верховній Раді в ці суперечки.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Да. Мірошниченко, прошу.

 

12:06:27

МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р.

Шановні колеги, шановний Володимир Олександрович, це мої законопроекти. І в своєму виступі ви заперечили сам собі. З одного боку, ви говорите про суверенне право кожного суб'єкта законодавчої ініціативи винести на розгляд парламенту ту чи іншу ініціативу, яка виникає в суспільстві, з іншого боку, ви дискримінуєте мене як суб'єкта законодавчої ініціативи для*** того, щоби дати нашим колегам розглянути таку законодавчу ініціативу.

Я нагадаю, що йдеться про включення до порядку денного сесії. І саме профільний комітет, а ми мали вчора розмову з головою профільного комітету щодо цього питання, і ми домовилися, що ми штучно педалювати розгляд цих законів не будемо, а розберемося, проведемо дискусію, але в порядку денному сесії ці закони повинні бути, так само як і інші. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі. Єремеєв, потім –  Воропаєв. Прошу. Включіть Єремеєву…

 

12:07:26

ЄРЕМЕЄВ І.М.

Шановний Володимир Васильович, шановні народні депутати, все-таки дуже багато вноситься законопроектів з голосу і тут є дійсно рація. Або треба включити в порядок денний всі законопроекти, або сьогодні проголосувати за основу, до завтра до ранку роздрукувати всі ці законопроекти, щоб ми розуміли, що включено, що не включено.

І перед тим як все-таки розпочати голосувати є прохання, щоби Голова Верховної Ради озвучив кількість депутатів, які зареєструвалися, які є в залі, яких немає, щоб ми потім розуміли, хто голосує.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі, Воропаєв.

 

12:08:02

ВОРОПАЄВ Ю.М.

Уважаемый головуючий! Я прошу включить в повестку дня дополнительные вопросы, которые были зарегистрированы в феврале и марте месяце.

 

ГОЛОСИ ІЗ ЗАЛУ.  Українська! Українська!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Говоріть, говоріть.

 

ВОРОПАЄВ Ю.М. … 2006, 2007, 2011, 2035, 2148, 2303 и альтернативный   2303-1, 2272. (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Все, вже чули, дайте номер закону послухаю. Чули, чули вже, давайте номер закону який? (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Напишіть, який номер закону… що я вам.  Гіршфельд.

 

12:09:27

ГІРШФЕЛЬД А.М.

Шановний Володимире Васильовичу!  Прошу включити до порядку денного законопроект 2225, що стосується змін до Налогового кодексу, бо це дуже болюче на сьогоднішній день питання для промисловості. І він був внесений місяць тому.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Стоян.

 

12:09:55

СТОЯН О.М.

Шановний Володимире  Васильовичу! На прохання Федерації профспілок України  мною розроблений проект Закону про внесення змін до Закону України  про професійні спілки і їх права і гарантії діяльності. Цей проект закону зареєстрований 06.02, номер цього законопроекту 2204. Він має дуже важливе значення для того, щоб захистити права профспілок, зокрема їх право на володіння майном, на яке весь час зазіхають.

Тому я дуже прошу вас включити до порядку денного проект Закону 2204 про внесення змін до Закону "Про професійні спілки, їх права, гарантії діяльності" від 06.02.2013 року. Дякую. Ще раз нагадую, 2204.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу. Потім – Чорноволенко. До тисячі дотягнемо вже? Щоб уже за всю каденцію.

 

12:11:02

ЧЕРНЕГА Р.Т.

Шановний Володимир Васильович! Роман Чернега, фракція "УДАР Віталія Кличка". Цього року відзначається 1115 років з дня заснування міста Галич Івано-Франківської області. Відповідна постанова за номером 1254 є зареєстрована. Прошу включити до порядку денного. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Яценюк, я прошу.

 

12:11:27

ЯЦЕНЮК А.П.

Володимир Васильович,  от я вас прошу, давайте ще раз вернемося до базової пропозиції. Ми  і так відповідно до Регламенту на Погоджувальній раді приймаємо ті законопроекти, які попадають в розклад на тиждень. Правильно? Правильно! І ми їх дискутуємо.

Давайте приймемо одне правильне рішення, як було тоді, коли в парламенті була демократична влада: всі законопроекти голосуємо, які зареєстровані. Поставте  на голосування, і в нас не буде ніякої дискусії, ніяких проблем з народними депутатами України. А далі  на Погоджувальній раді будемо визначатися. Тобто є от таке прохання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ну, я думаю, що вже от два депутати осталося, вже всі закони перечислили. Те, що є  у порядку денному, ми визначилися, ми приймемо зараз за основу. Всі додаткові… ми сьогодні всі розпишемо і завтра проголосуємо за додаткові, і все буде нормально. Дайте хвилину ще Яценюку. Дайте ще…

 

12:12:32

ЯЦЕНЮК А.П.

Володимир Васильович, знову будуть незадоволені. Давайте не будемо видумувати велосипед. Ставте на голосування питання про включення до порядку денного всіх законопроектів, зареєстрованих станом на сьогоднішній день, і закрили тему. Тому що ми зараз приймемо за основу, завтра знову буде купа листів невдоволених, що той закон не попав, цей закон не попав. А так весь зал проголосує, 400 с гаком депутатів і все.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я поняв вашу думку.

Мірошниченко і Олег Ляшко   потім.

 

12:13:05

МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р.

Шановні колеги, я звертаю вашу увагу, що питання затвердження порядку денного сесії чітко виписано в нашому регламенті. Так, власне, головуючий нам і пропонує, внесено проект постанови, ми голосуємо його за основу. Потім наші колеги, відповідно до тієї процедури, яка передбачена Регламентом, які наполягають на тому, щоб додатково проголосували їхні законопроекти, головуючий ставить і по мірі того, які набирають 226 голосів, вони включаються так само, потім ми голосуємо постанову в цілому. Так передбачає наш Регламент, я пропоную так і діяти. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олег Ляшко.

 

12:13:48

ЛЯШКО О.В.

Шановний Володимир Васильович, мені здається, абсолютно слушна пропозиція: включити всі законопроекти. Кожен народний депутат має право на законодавчу ініціативу і ніхто не може обмежити його цього права. А вже зал нехай визначається  чи під час розгляду законопроекту – підтримують чи не підтримують. Погоджувальна рада нехай визначається, на поточний пленарний тиждень які виносять.

Але якщо, вибачте, депутати зареєстрували законопроекти в секторі реєстрації, то хто їм має право відмовити у можливості, щоб ці законопроекти розглядалися далі? Чому хтось бере на себе повноваження заміщати депутатів і позбавляти їх можливості реалізовувати свої законотворчі ініціативи? Тому абсолютно правильна пропозиція, голосуємо за всі законопроекти, включаємо до порядку денного, а потім зал нехай визначається, який законопроект буде підтриманий, який – ні.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу керівників  фракцій висловити свої думки. Петро Миколайович.

 

12:14:55

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракция коммунистов. Уважаемые коллеги! (Шум у залі)

Я предлагаю воспользоваться тем, что определено в Регламенте. Предложения, которые  подготовлены были заранее депутатами, они были обобщены и вошли в проект, который предложил председатель для того, чтобы Верховная Рада проголосовала. Остальные проекты, внесенные уже после этого документа. Они, естественно, требуют рассмотрения. И я убежден, что мы должны отобрать как раз те проекты законов, которые дают возможность перспективу обеспечить для украинского народа. Безусловно, нельзя включать те законы, проекты законов, которые и ранее, и сегодня пытаются втащить, когда мы дискредитируем себя перед мировым сообществом, и поддерживают коллаборационистов, поддерживающих и сотрудничающих с фашистами в годы Великой Отечественной войны.

Поэтому фракция Компартии поддерживает то предложение, которое было изначально определено. Мы голосуем за основу проект, внесенный вами, Владимир Васильевич, а потом каждый в отдельности голосуется проект закона, который… предложение, ну, так скажем…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Єфремов, прошу. Партія регіонів.

 

12:16:09

ЄФРЕМОВ О.С.

Уважаемый Владимир Васильевич, уважаемые коллеги, мы с вами вчера проводили Согласительный совет. В рамках Согласительного совета определились, как мы будем голосовать. Комитеты подали соответствующие предложения, выработали соответствующее постановление. Поэтому давайте мы голосуем за основу этот проект постановления, а те, которые хотят включить, поставьте на голосование. Включат или нет – голосование в зале покажет. Наша фракция поддерживает именно такую систему голосования.

А по поводу рева, который создается от неофашистов в нашем зале, я хотел бы еще раз обратить внимание прессы. Когда-то они мне задавали вопрос, почему мы принимаем закон по русскому языку. Вот вам ответ на этот вопрос, вот вам ростки того режима, когда людям просто пытаются заткнуть глотку. Не заткнете! Не получится у вас это сделать! Мы, как выступали, так и будем выступать на языке наших избирателей и на нашем родном языке. Спасибо. (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Кличко Віталій Володимирович.

 

12:17:21

КЛИЧКО В.В.

Ми пропонуємо включити до порядку денного щорічне Послання Президента України до Верховної Ради про внутрішнє та зовнішнє становище України до 31 березня. Це прописано в статті 167 Закону про Регламент, а також всі зареєстровані законопроекти включити в порядок денний. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тягнибок.

 

12:17:52

ТЯГНИБОК О.Я.

Дякую.  Олег Тягнибок, фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода". (Шум у залі)

Отже наша пропозиція наступна. Ми пропонуємо включити  в порядок денний усі законопроекти, які були зареєстровані до цього  часу.

Якщо у цьому випадку це буде зроблено вами, пане Голово, то це буде правильний крок, і ми зможемо як фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода" проголосувати за основу і в цілому за порядок денний.

Якщо ж ні, фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода" не буде підтримувати такої пропозиції. (Шум у залі)

 А тим крикунам, які собі дозволяють висловлювати  подібні образливі речі, скажу тільки одне. Не шановні депутати, українське суспільство давним-давно визначилося хто є хто: хто грабує, хто краде, а хто бореться за справедливість національну і соціальну. Українці обов'язково переможуть! Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні депутати! Уже три регламенти пройшло. Я надам слово от останньому депутату і будемо  визначатися. Прошу.

Включіть мікрофон  Зарубінського. Прошу включити.

 

12:19:31

ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О.

Дякую.  Шановний Володимир Васильович! Шановні колеги! Я буду дуже лаконічним і прошу включити до порядку денного цієї сесії два  законопроекти, які  стосуються стимулювання суднобудівної  промисловості в Україні, яка дає, всі розуміють, дуже багато робочих місць, у тому числі і в суміжних галузях. Номери цих законопроектів 2488 і 2489. Дуже дякую. Це законопроекти потрібні.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Останній  керівник фракції третій раз. Прошу, Арсеній Петрович.

 

12:20:14

ЯЦЕНЮК А.П.

Я буду намагатися з третього разу пояснити  українською мовою російськомовній Партії регіонів і комуністам, що ми хочемо  зробити.

Перше. Ми хочемо, щоб зараз весь парламент, кожен народний депутат України підтримав порядок денний сесії.

Друге. Для того, щоб це відбулось,   треба, щоб  головуючий поставив на голосування  одне питання: про включення до порядку денного  всіх законопроектів, зареєстрованих станом на сьогоднішній день.

Третє. Якщо ви це оголосите, це означає,  що весь парламент  підтримає цей порядок денний.

Четверте. На погоджувальних радах  ми будемо з вами визначати відповідно до Регламенту, які законопроекти включати до розкладу.

П'яте. Якщо ви на це не підете, то ми  не можемо підтримати, і це означає, що ви не хочете єдності всередині українського парламенту.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні депутати, дві фракції вносять  пропозицію прийняти постанову, яка зареєстрована, за основу. Потім  взяти всі пропозиції, які єсть сьогодні,   розшифрувати все,  і завтра винести, всім проголосувати додаткове питання. І все  буде те, що просить Арсеній Петрович, те, що просять всі фракції.

Тому постанову, яка зареєстрована, я хочу, щоб ви проголосували за основу, додаток ми розшифровуєм, і завтра     проголосуєм. (Шум у залі)

Я хочу поставити постанову (реєстраційний номер 2175)   про порядок денний другої сесії Верховної Ради України сього скликання за основу. Прошу проголосувати.

 

12:22:45

За-221

По фракціям, по фракціям. Партія регіонів – 185, "Батьківщина" – 0, "УДАР Віталія Кличка" – 27, "Свобода" – 0, Компартія – 0, позафракційні – 9.

По мотивам голосування. Прошу, Симоненко Петро Миколайович.

 

12:23:15

СИМОНЕНКО П.М.

Уважаемый Владимир Васильевич, мы вчера на эту тему говорили. Я еще раз хочу подчеркнуть. Мы условились, что голосуется додаток 1, додаток 1 голосуется. Додаток 2 отдельно потом голосуется. Поэтому за додаток 1, который в основу повестки дня мы принимаем, фракция проголосует.

А во втором додатке есть спорные вопросы и там тогда придется голосовать отдельно. Вот почему фракция не проголосовала. (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Єфремов, прошу.

 

12:23:47

ЄФРЕМОВ О.С.

Уважаемый Владимир Васильевич, я попросил бы, чтобы вы выполняли, как мы договаривались. Если мы переходим к голосованию, я прошу запросить людей в зал, потому что некоторые депутаты вышли сейчас из зала и они не смогли проголосовать. Хотя они зарегистрировались и находятся в здании Верховной Рады. (Шум у залі)

Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу обявить в кулуарах депутатам, чтобы депутаты вошли все в сессионный зал. Пинзеник, прошу. По мотивам голосования.

 

12:24:24

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановні народні депутати! Шановний Голово! Є дуже просте рішення, про яке говорив Віталій Кличко, говорив Арсеній Яценюк. Включити всі проекти законів в порядок денний. Ми не будемо мати жодних проблем з голосуванням.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Всі по мотивам голосування?  (Шум у залі) Я чую. Мірошниченко, прошу.

 

12:25:09

МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р.

Шановний Володимире Васильовичу! Шановні колеги! З виступів представників фракцій ми зрозуміли, що наші колеги комуністи не заперечують проти того, щоби взяти за основу проект, поданих ваших пропозицій, постанови. Але без "Додатку 2". "Додаток 2", який має голосуватися в тому самому порядку, як мають голосуватися ті закони, які були названі нашими колегами зараз в залі. Тому ми просимо поставити ще раз за основу проект постанови без "Додатку 2", а "Додаток 2" голосувати в тому самому порядку, як і всі інші. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я сформулював, і ставимо на голосування  постанову (реєстраційний номер 2175) без додатків. А додатки треба розшифрувати все і розглянути завтра, і проголосувати.

Давайте, Володимир Михайлович Литвин, прошу.

 

12:26:14

ЛИТВИН В.М.

Шановний Володимире Васильовичу, шановні колеги! Колега Мірошниченко абсолютно не правильну пропозицію вніс. Зазвичай голосується за основу все, включаючи додатки. Після того голосується по розділах. І те, що не підтримано, не ставиться на голосування в цілому. Тому треба поступати таким чином, як ви запропонували: за основу – все. Після того треба видрукувати всі ті пропозиції, які були, подивитися кожній фракції і кожному депутату, і прийняти в цілому. Тоді можливо голосувати по розділах. А те, що пропонується, це, м'яко кажучи, некоректно. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні депутати, давайте визначимося таким чином. У нас є постанова, і є додаток –  ті закони, які внесли депутати. То давайте приймемо це за основу, розшифруємо ці всі закони додаткові і потім проголосуємо в цілому.

Значить я ставлю, я ставлю на голосування. Я ставлю на голосування прийняти за основу постанову і всі закони, які внесли фракції і комітети в додатку. (Шум у залі)

Я прошу Адама Івановича.

 

12:28:32

МАРТИНЮК А.І.

Дякую. Володимир Васильович, шановні…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу… Адам Іванович.

 

МАРТИНЮК А.І. Шановний Володимир Васильович, шановні колеги, є пропозиція, яка, я сподіваюся, буде підтримана, про що ми говорили. Ви внесли проект постанови. Вчора до цього проекту постанови появився "Додаток номер 2", який є логічною складовою частиною вашого проекту постанови.

Ми ж, фракція комуністів, пропонуємо проголосувати за ваш проект постанови за основу без "Додатку номер 2", який появився вчора після Погоджувальної ради. Ми готові підтримати ваш проект постанови без "Додатка номер 2". Всі решта додатки проголосувати завтра. Розглянути окремо кожен із додатків. Тому ставте, будь ласка, на голосування проект постанови без "Додатку номер 2". Ми готові голосувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Давайте по черзі, давайте по черзі проголосуємо, бо пропозицій багато, а давайте визначатися голосуванням.

Я ставлю на голосування пропозицію, яку вніс Адам Іванович – постанову і "Додаток номер 2", які визначились на Погоджувальній раді.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Без додатку. Без "Додатку номер 2".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так только ж он говорил же, что додаток.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Без "Додатку номер 2". Без додатку.

(Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу сідати, я буду вносити пропозицію. Без якого додатку?

Шановні депутати, підготуйтесь до голосування. Я внесу пропозицію зараз включити в порядок денний другої сесії сьомого скликання всі проекти законів, які зареєстровані. Підготуйтесь до голосування всі.

(Шум у залі)

 Ставлю на голосування прийняти за основу всі закони, які є зареєстровані, проекти законів і постанови, які є зареєстровані в Верховній Раді, для включення в порядок денний другої сесії Верховної Ради України. Є? Прошу голосувати. (Шум у залі)

 

12:35:00

За-151

По фракціям. 

Партія регіонів – 12, "Батьківщина" – 83, "Віталія Кличка УДАР" – 38, "Свобода" – 0, Компартія – 0, позафракційні – 18. Це те, що я казав.

Вноситься друга пропозиція: Постанова порядку денного, яку ми розглянули на  Погоджувальні раді, прошу  проголосувати за основу з додатком номер… (Шум у залі)

 Ще раз об'являю, ще раз послухайте, не кричіть, йдіть не кричіть, я вас прошу.

Ставлю на голосування для прийняття за основу проект Постанови (реєстраційний номер 2175) про порядок денний другої сесії Верховної Ради України  сьомого скликання без додатків. Прошу голосувати.

 

12:36:32

За-227

Проект постанови прийнятий.

По фракціях: Партія регіонів – 193, "Батьківщина" – 0, "Віталія Кличка" - 0, "Свобода" – 0, Компартія України – 32, позафракційні – 2.

Тепер вноситься пропозиція по всіх додатках, розшифрувати їх, розглянути у фракціях і завтра внести на розгляд Верховної Ради  України. Приймається таке рішення? Прийняли таке рішення.

По мотивам голосування. Прізвище?  Ілик. Прошу включіть.

Я не слышу, шум идет! Ілик,  включите микрофон.

 

12:37:47

ІЛИК Р.Р.

Шановний Володимир Васильович, звертаюся до вас як до Голови Верховної Ради  України: я прошу вас забезпечити виконання частини першої Регламенту, 26 стаття Закону України, згідно якого у залі засідань Верховної Ради  народний депутат реєструється до за допомогою електронної системи в такий спосіб, що унеможливлює здійснення реєстрації замість народного депутата іншою особою. Це означає, що контроль з використанням електронної системи на пленарних засіданнях здійснює Лічильна комісія.

У разі необхідності, коли виникають питання, які не входять до відома, власне, Лічильної комісії, народний депутат чи будь-хто присутній у залі, чи Голова, чи заступник Голови Верховної Ради повинні звернутися до регламентного комітету, що відбувається…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дайте закінчити.

 

12:38:58

ІЛИК Р.Р.

… незаконна електронна реєстрація депутатів. Ось переді мною є пульт, в якому відбулась незаконна реєстрація народного депутата, стоїть картка і відсутній народний депутат. Тому у зв'язку з цим, з цього приводу вважаємо це голосування нелегітимним. (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Все! Переходимо до іншого питання. (Шум у залі)

А що робити?  (Шум у залі)

От я надаю йому слово. Прошу. Депутат Хміль, прошу.

 

12:42:09

ХМІЛЬ М.М.

Шановні колеги депутати! (Шум у залі) Шановні колеги депутати,  ми зранку попереджали Голову Верховної Ради про те, що ми будемо здійснювати паралельний контроль за неособистим голосуванням депутатів у  Верховній Раді. Зараз при голосуванні за основу порядку денного проголосували, відбувся факт порушення: Рудьковський проголосував за відсутнього депутата Онищенка,  Льовочкіна проголосувала за депутата Горіну. Вас не було на момент голосування. Є фотографії, які зараз це покажуть. Зараз це покажемо на фотографіях.

Так само мав факт голосування Лебедєва, який виконує обов'язки міністра оборони.

Згідно норм Закону про Регламент ми вимагаємо переголосування.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я надам слово зараз. Я прошу трибуну включити. Народний депутат Єфремов.

 

12:43:35

ЄФРЕМОВ О.С.

Уважаемые коллеги, если возникли вопросы недоверия, значит, давайте поставим на переголосование и еще раз проголосуем. И все, и проблем никаких нет.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Все, сідайте. Будемо переголосовувати.

Підготуйтесь до голосування. Я прошу: всі підготуйтесь до голосування.

Я не чую, що ви кричите. Ми домовилися, що я буду ставити на переголосування. (Шум у залі)

Розенко, фракція "УДАР", хвилина.

 

12:45:03

РОЗЕНКО П.В.

Павло Розенко, фракція "УДАР Віталія Кличка".

Володимир Васильович, всі проблеми у нас почалися сьогодні з першої секунди засідання Верховної Ради України, коли ви, порушуючи всі домовленості, які ми досягнули  чотири тижні тому, порушуючи Регламент, не зачитали персональну реєстрацію письмового голосування  біля столів реєстрації.

Хто сьогодні відсутній в залі? Ми просимо і вимагаємо ще раз взяти дані письмової реєстрації, оголосити народних депутатів України, які відсутні сьогодні при письмовій реєстрації, і заблокувати їхні картки, щоб не здійснювалося не персональне голосування.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Іди  почитай Регламент, і я дам ще хвилину з регламенту,  це прочитаєш.

Єфремов.  І ви розкажете по Регламенту це. 

Єфремов, прошу.

 

12:45:59

ЄФРЕМОВ О.С.

Владимир Васильевич, вы совершенно правильно  сказали. Нет нормы Регламента, которая обязывает вас пофамильно зачитывать. Есть  норма Регламента, которая говорит, что вы информируете зал о количестве присутствующих и так далее.

Они сами влетели в ситуацию, когда называют фамилии людей, которых у нас вроде бы то нет, а у нас они все присутствуют. А решить проблему хотят, чтобы всех называли, потому что у них проблема с присутствием депутатов в зале, и у них нет депутатов, которые будут голосовать. (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Хвилину Ляшко дайте.

 

12:46:49

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія.  Шановний Володимир Васильович! Відповідно до Конституції України і змін до Регламенту, які ми з вами нещодавно прийняли, і Президент Янукович підписав,  кожен депутат має головувати особисто.

Повідомляю вас, що під час голосування за затвердження порядку денного  проголосувала карточка народного депутата  Рудьковського. Кожен має можливість переконатися, що цього колеги  нашого в залі немає. От вам мінус один голос при 227, які були. Відмінусуйте карточку Лебедєва, який виконує обов'язки міністра оборони і не має права  голосувати. От вам 225 голосів, тобто рішення фактично не прийнято.

Тому для того, щоб не було скандалів, щоб Верховна Рада  працювала, дайте доручення вилучити чи заблокувати картки народних депутатів, відсутніх у залі, і тоді голосуйте. А коли  ви відмовляєтесь прийняти ті закони,   які подала опозиція, опозиційні депутати,  які вимагають мільйони людей, а протягуєте  тільки свої …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олександр Сергійович, карточка Рудьковського де є? Вона не учитуваться не буде.

Що стосується Лебедєв є, народний депутат є, на сьогоднішній день він є. (Шум у залі)

Я прошу Шуфрича. Включіть мікрофон Шуфрича.

 

ШУФРИЧ Н.І.

Дякую, Володимире Васильовичу. Шановні колеги, для особо кмітливих і тих, хто уважно дивиться. Я добре пам'ятаю, ми погодились, якщо зафіксовано голосування іншою карткою відсутньої особи, і це вплинуло на результат, то ми переголосовуємо.

А зараз для тих, то вміє рахувати.    227  мінус один голос Рудьковського – це 226. Я вибачаюсь, можливо я помиляюсь, але тільки що бачив живого Лебедєва. Тому те, що він міністр оборони – це інше питання.  Тому підстав для переголосування немає, я прошу  рухатись далі по порядку денному.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Яценюк народний депутат.

 

ЯЦЕНЮК А.П.

Володимире Васильовичу, перше, що стосується Лебедєва.

Пане Гриценко, сядьте,  бо я  голову не бачу.

Перше, що стосується Лебедєва. Що ж ви там спішили по Власенко позов підписати,  а по Лебедєву ви вже місяць не підписуєте, а?  (Оплески)

Друге. Володимире Васильовичу…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Верховна Рада, вирішуйте!

 

ЯЦЕНЮК А.П. У вас Партія регіонів, як Комуністична партія. Ви спочатку створюєте проблеми, а потім їх успішно, а точніше, безуспішно. Ну, я ж вам казав, поставте на голосування всі законопроекти. У вас не вистачає голосів. Проголосуємо всім залом. Я вже пояснюю і по законам, і по законним поняттям, уже по-всякому вам пояснюю. Ну, давайте проголосуємо і закрийте тему. Поставте на переголосування - всі законопроекти за основу включити до порядку денного. І закрили тему.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ну, я ж поставив. Але ви не проголосували! Ну, я ж поставив так, як ви просили.

Я ставлю на переголосування, так, як і просили ви. Ставлю на нове голосування проект Постанови, (реєстраційний номер 2175) про порядок денний другої сесії Верховної Ради України сьомого скликання. Без додатків. Прошу, прошу голосувати.

 

12:51:25

За-146

(Шум у залі)

Включіть мікрофон Адама Івановича Мартинюка.

Я прошу послухати пропозицію.

 

12:54:50

МАРТИНЮК А.І.

Дякую. Мартинюк, фракція комуністів. Шановний Володимир Васильович, шановні колеги, ми з вами кількістю 227 голосів прийняли за основу проект постанови за номером 2175 без Додатка номер 2. (Шум у залі) І тому я пропоную, якщо мова йде, Володимир Васильович, про переголосування відповідно до 47 статті, то ми маємо переголосовувати, переголосовувати те, що проголосували.

Ми, ще раз повторюю, голосували за проект постанови за основу про затвердження порядку денного сесії без додатка номер два. От прошу таким чином і поставити зараз на переголосування таку пропозицію без Додатка номер 2. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні депутати, я буду ставити на переголосування, так як ви і просили. Ми на Погоджувальній раді з вами визначили Постанову Верховної Ради про порядок денний другої сесії. І вноситься пропозиція: без "Додатку номер 2" переголосувати.

Підготуватися до голосування. Прошу проголосувати. Прошу голосувати.

 

12:56:45

За-225

(Шум у залі)

По фракціям. Партія регіонів – 192, "Батьківщина" – 0, Віталія Кличка – 0, "Свобода" – 0, Компартія – 32, позафракційні – 1. Домовляйтеся.

(Шум у залі)

Шановні народні депутати, прошу сідати. Погоджувальна рада керівників фракцій, ми розглянули ситуацію, яка є з порядком денним другої сесії і вирішили ще провести консультації, попрацювати, а повернутися зараз до розкладу питань цього тижня, проголосувати і розглядати питання, які є запропоновані на цей тиждень.  Я зараз буду ставити на голосування. Прошу підготуватися до голосування.

Хто за те, щоб затвердити порядок денний, прошу голосувати. Прошу підготуватися до голосування. Запросіть депутатів з кулуарів до сесійної зали.

 

ЯЦЕНЮК А.П. (Не чути).

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Всі підготувалися?

Є пропозиція: затвердити порядок денний сесії цього тижня з сьогоднішнього дня до п'ятниці, він у вас є. Можна ставити на голосування?  Хто за цю пропозицію, прошу голосувати.

 

13:09:05

За-382

По фракціям: Партія регіонів – 194, "Батьківщина" – 81, "Віталія Кличко" – 22, "Свобода" – 34, Компартія – 32, позафракційні – 19.

Віталій Кличко, ви по мотивам голосування?

Переходимо до розгляду питань. Ми переходимо до розгляду питань. Які можуть бути питання?

Переходимо до розгляду пропозицій комітетів про проведення парламентських слухань. Ми включили його до порядку денного. Звертаю увагу, що під час розгляду цих питань нам необхідно врахувати, що відповідно до статті 233 Регламенту Верховної Ради України парламентські слухання проводяться в сесійний період, як правило, не більше одного разу на місяць у дні тижня, що відводиться для роботи в комітетах і депутатських фракцій.

На розгляд вноситься проект Постанови (реєстраційний номер 1240) про проведення парламентських слухань на тему: "Українська книга: реалії сьогодення та перспективи розвитку вітчизняного книговидавництва та книгорозповсюдження". Як будемо обговорювати: в повному…? Скорочено?

Вноситься пропозиція розглянути питання парламентських слухань за скороченою процедурою. Прошу голосувати.

 

13:12:11

За-234

Прошу по фракціях.

Партія регіонів – 187, "Батьківщина" – 8, "УДАР Віталія Кличка" – 33, "Свобода" – 0, Компартія України – 1, позафракційні – 5.

По мотивам голосування. Олександр Сергійович Єфремов.

 

13:12:53

ЄФРЕМОВ О.С.

Я прошу обратить внимание, что мы не выполняем  нормы Конституции. (Шум у залі)

 И депутаты, которые сейчас в том числе кричат, они не голосуют, как это положено, согласно Основного закона нашего государства. Поэтому  просил бы всех принимать участие в работе и выполнять Основной закон.

Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ми домовилися, що розглядаємо питання за скороченою процедурою. Слово для доповіді з цього питання надається голові Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності В'ячеславу Анатолійовичу Кириленку.

 

13:13:41

КИРИЛЕНКО В.А.

Шановний виборці! Шановні колеги! У нас є можливість частково інтелектуально реабілітуватися і ухвалити Постанову про проведення  парламентських слухань: "Українська книга. Реалії сьогодення та перспективи  розвитку вітчизняного книговидання та книгорозповсюдження".

Я не вважаю, що треба занадто багато пропагувати в цій залі важливість цього питання, але хочу доповісти вам, що за усіма статистичними даними  в країні падає як і фактичне книговидавництво, так і фактичне книгоспоживання, тобто читання.

У нас по минулому року менше однієї книги на одного читача. У розвинених країнах – від 5  книг на одного читача. В середньому українець один  витрачає по минулому року не більше 20 гривень на книжку. Будь-яку: і вітчизняну, і не вітчизняну. Ну, умовно кажучи, два з половиною американських долари. В той час, як польський книгочитач по минулому року в середньому на книгу витратив 45 американських доларів, так, для зручності в еквіваленті кажу.

Проблема із бібліотеками, на 80 відсотків впала відвідуваність по минулому року. Тобто криза очікує ці установи. Чому. Тому що не дофінансовується книга, нема закупівель у бібліотеку, складні дуже умови закупівлі. І ми стоїмо перед початком масштабних кризових явищ у цій царині. Плюс імпорт, доповідаю вам, складає 80 відсотків українського ринку. Якщо рахувати легальний імпорт і нелегальний, контрабандний імпорт.

Ми робили в комітеті запити. У нас є всі оцінки і підтвердження цих даних. Також ці дані підтверджує і Українська асоціація видавців і книгорозповсюджувачів. Такі слухання мали бути і в минулому скликанні. Однак, почалася виборча кампанія. Не вдалося їх провести.

Оскільки термін, запропонований в постанові, вийшов, пропоную підтримати проведення цих слухань 15 травня цього року.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Є питання до доповідача? Нема. Процедура скороченого обговорення. Виступи двох представників депутатських фракцій. Я дам зараз, я хочу після комітету, щоб знали. Два - за, два – проти. Виступ з мотивів голосування представника від депутатської фракції, яка не брала участь в обговоренні, - 1 хвилина. І рішення.

Доповідь від комітету, Яворівський, прошу.

 

13:16:32

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Яворівський, Київ, Троєщина, "Батьківщина". Голова підкомітету з питань книговидань і книгорозповсюджування. Шановні колеги! Хочу нагадати вам і нашим шановним виборцям про те, що одна з візитівок України, це є книга. Ми, мабуть, та нація, той народ, який чи не найдавніше вжив, впровадив у свій духовний вжиток книгу.

Я хочу нагадати і про Федорова, хочу нагадати і про бібліотеку Ярослава Мудрого, про Києво-Могилянську академію, яка з київських пагорбів світила на всю тодішню Європу. Нагадаю про те, що Ярославна, дочка Ярослава Мудрого, вчила французького короля ставити свій підпис під цим або розписувалася навіть за нього. Через те книга в нас в усі часи, в усі століття книга це було, справді, головне, духовне джерело. І якби хтось сказав нам навіть десь в середині або на початку минулого століття, що у ХХІ столітті, при тому, що, звичайно, наступають сьогодні електронні засоби масової інформації, електронна книга, що українська книжка буде в такому тяжкому і ганебному загоні, в якому вона перебуває сьогодні, навряд би чи хтось повірив.

Тут мій колега Слава сказав про те, що 80 відсотків імпортованих книг. У мене трішки інші дані: 86 відсотків, і які становить російська література. Не ловіть нас на слові, ми не проти російської літератури, це прекрасна література. Але коли наша складає, рідна українська складає таку мізерію сьогодні на ринку, то мені здається, кожна душа просто повинна з цього приводу здригнутися.

Я хочу нагадати ще про одне. Проспала українська влада початок 90-х років, коли Росія ввела на своє книговидання колосальні пільги, і виріс в Росії велетенський бізнес на книговиданні. Сьогодні він, якщо не помиляюся, на четвертому місці після нафти, газу і тому подібне. Але це робиться і за рахунок того, що це експортується у пострадянський період. Ми прокинулися тільки-но…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Включіть закінчити.

 

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.  Ми прокинулися тільки в 2004 році, коли трішки почало підніматися книговидання. Сьогодні всі пільги відмінені, і воно знову у занепаді.

Через те, я думаю, що масоване інтелектуальне, розумне обговорення у Верховній Раді цієї проблеми є дуже доречним, і просимо проголосувати за це.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі.

Є бажаючі виступити від фракції? Прошу записатися. Від фракцій.

Мартинюк, об'єднання "Свобода". За ним – Герман.

 

13:19:30

МАРТИНЮК Л.С.

Леонтій Мартинюк, Всеукраїнське об'єднання "Свобода".

Дійсно, українське книговидання зараз є в страшній кризі. Дійсно, у нас видається за рік тільки 1 книга на 1 людину. І це є найменший показник в Європі взагалі. Це є просто сором для такої країни, однієї з найбільших країн Європи, в центрі Європи.

І що є найгіршим, що повним ходом під час цього йде русифікація. Наприклад, книговидання російською мовою на 45 відсотків зросло за назвами і на 80 за тиражем. У той же час україномовних книг друкується більше лише на 10 відсотків за найменуваннями і лише на 31 за накладом. Тобто української книги друкується майже…, динаміка української книги майже в 5 разів слабша ніж російської за назвами і на… майже втричі менша за накладами.

Тому Всеукраїнське об'єднання "Свобода", звичайно, за таку дискусію і ми підтримуємо абсолютно постанову про слухання. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі. Депутат Герман, Партія регіонів.

 

13:20:51

ГЕРМАН Г.М.

Шановні колеги, позиція Партії регіонів в цьому питанні, голосування Партії регіонів продемонструє велику повагу Партії регіонів до української мови і до української книжки. І це повинно бути прикладом для тих депутатів, які не шанують мови наших виборців. Ми хотіли би, щоб з такою самою повагою ставилися і до мови тих людей, які в більшості своїй голосували за Партію регіонів.

В цьому залі немає нікого, хто буде виступати проти книговидання, проти теми цієї і проти того, щоб книжка в Україні виходила. Але, щоб українська книжка була конкурентна, її треба написати так, щоб вона була конкурентна. Не всі письменники тут, які так відстоюють українську книгу, за час перебування свого у парламенті щось доброго написали. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі. Гордієнко, фракція Компартії України.

 

13:21:54

ГОРДІЄНКО С.В.

Прошу передати слово Петру Миколайовичу Симоненку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Включіть мікрофон Симоненка.

 

13:22:01

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракція комуністів. Шановні колеги, справа дійсно заслуговує на увагу, щоб розглянути і розглянути ретельно. Але давайте ми подивимося, а чому ми розглядаємо за цей час таке питання. Коли начебто рухаємося в Європу, цивілізована країна, начебто народ живе краще і краще, а книжок менше читає. Давайте ж ми розглянемо, що загальна політика, сьогодні бібліотеки закриваються, а не відкриваються. Сьогодні кількість книжок скорочується випуск, а не збільшується. Ціна на книжку така, що її не можна купити. Дитячу книжку взагалі, так скажімо, важко знайти. Як це торкається, до речі, не тільки книговидавничої справи, а в цілому культури і мистецтва в Україні.

Потім – коли ми говоримо про те, що сьогодні людина хоче купувати чи не купувати, ви хочете нав'язати чи дати книжку, яку людина захоче купити, щоб прочитати. Спочатку скажіть, що ця книжка є, що вона відповідає якраз настроям і інтересам громадян України і тоді він буде її купувати. Я в же не кажу про те, що читати.

Тому фракція Компартії ще раз звертає вашу увагу на те, що ви сьогодні людей без роботи залишаєте. А за що ж він книжку буде купувати, коли у нього сьогодні тарифи щодня збільшуються, зростають, заробітну плату не виплачують, так скажімо. Далі – ціни на інші види послуг зростають. Він для того, щоб прогодувати сім'ю, одягнути, взути і ще комунальні послуги заплатити – звідки він гроші на ту книжку візьме?!

Тому, шановні, проблема тут зовсім в іншому: що держава Україна, яка має назву цю, не є державою для рідного народу. Але це держава для олігархів і тих, хто сьогодні використовує для того, щоб вкрасти, поцупити і потягнути.

Фракція ще раз наголошує, фракція Компартії – ми за те, щоб розглядати. Але я нагадую те, що я сказав: фракція не буде голосувати за кожний проект закону, поки ми не скасуємо пенсійну реформу, поки не відмінимо медичну реформу і поки не відродимо те, що має відношення до повернення заробітної плати і те, що відношення має до..

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція "УДАР Віталія Кличка". Розенко, прошу.

 

13:24:08

РОЗЕНКО П.В.

Шановні народні депутати,  давайте згадаємо, що сьогодні дні народження наших видатних митців – Максима Рильського і Ліни Костенко. І я думаю, що це абсолютно справедливо, що найкращим для них  подарунком або вшануванням їхньої пам'яті буде голосування Верховної Ради України проекту Постанови щодо перспективи розвитку вітчизняного книговиробництва. І, однозначно, фракція "УДАР" проголосує за цю Постанову.

Володимир Васильович, щоб я не брав з мотивів голосування, є звернення до вас. Сьогодні ми розглядаємо 7 питань щодо проведення парламентських слухань. Але, на жаль, чомусь до порядку денного не потрапила ініціатива фракції "УДАР", яка зареєстрована ще з 7 березня під номером 2501 щодо Постанови про проведення парламентських слухань на тему: "Наслідки пенсійної реформи і шляхи реформування пенсійної системи". Це питання надзвичайно чутливе, сьогодні у виступах народних депутатів ми це почули. Я розумію, що порядок денний на цей тиждень сформований. Я прошу на 2 квітня поставити на розгляд пропозицію фракції "УДАР" щодо проведення таких парламентських слухань. Тим більше, що профільний комітет з питань ветеранів, інвалідів і пенсіонерів практично одноголосно підтримав нашу постанову щодо проведення парламентських слухання по пенсійній реформі. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі. Від "Батьківщини", прошу. І один від них . "Батьківщина", Арсеній Яценюк, прошу.

 

13:26:10

ЯЦЕНЮК А.П.

Володимир Васильович, це зараз не стосується проекту Постанови, а  стосується організації діяльності Верховної Ради України. там наверху контролери за результатами голосування. І охорона, і Управління державної охорони виганяє помічників народних депутатів України, які здійснюють контроль і фіксують результати неособистого голосування. (Шум у залі) Ми звертаємось до вас відкликати цих "цепних собак", які напали на людей, які виконують Конституцію і вимагають, щоб регіонали голосували особисто.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я керівника секретаріату зараз туди послав, там зараз розберуться.

Шановні народні депутати! Переходимо до прийняття рішення, я прошу підготуватися до голосування.

Ставлю на голосування проект  Постанови (реєстраційний номер 1240) про проведення парламентських слухань на тему: "Українська книга. Реалії сьогодення та перспективи розвитку вітчизняного книговидавництва та книгорозповсюдження" провести  15 травня для прийняття за основу та в цілому. Прошу голосувати.

 

13:27:46

За-342

По фракціях: Партія регіонів – 184, "Батьківщина" – 77, "УДАР Віталія Кличка" – 35, "Свобода" – 30, Компартія – 0, позафракційні – 16.

Включіть Яворівського. 

 

13:28:15

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Володимир Яворівський, Київ, Троєщина "Батьківщина".

Шановні колеги, я просто з приводу виступу однієї пані, яка тут сказала, що  є письменники, які сидять у парламенті і нічого не пишуть. Я для неї хочу сказати, щойно вийшов мій роман, який називається "Найдовша ніч Президента". Там є прообраз однієї героїні, яка називається Маруся Скоростріл. Прочитайте, шановна пані, там  пізнаєте дуже багато. Так що я пишу, пишу –   не переживайте. Щойно закінчив новий роман, який називається "Лежати!!! (три знаки оклику)  Суд йде" – це продовження того ж роману. Так що не панікуйте все нормально. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі.

Народний депутат Шевченко, просить слово, щось поять з голосуванням не так.

Включіть мікрофон Шевченка. Андрій Шевченко.

 

13:29:23

ШЕВЧЕНКО А.В.

Шановні колеги, у нас повторення неприємної ситуації: щойно журналісти зафіксували, як наш колега, народний депутат Кий,  голосував двома картками. Зверху виглядає, що це була друга карточка депутата Мальцева.

Попри дуже переконливий результат голосування, ми вважаємо це абсолютно неприпустимим. Ще раз попереджаємо колег з Партії регіонів, що кожне порушення буде фіксуватися і, на жаль, пане Голово, нам зараз прийдеться пройти через процедуру переголосування. Я думаю, що якщо ми встановимо, чия це карточка, вона має бути заблокована, друга карточка.

Колеги, давайте припиняти! Або ми сьогодні станемо нормальним парламентом, почнемо ставати або інакше роботи не буде…

Сьогодні раз і назавжди! Пора наводити порядок у країні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Спасибі.

Слово для репліки народний депутат Герман.

 

13:30:11

ГЕРМАН Г.М.

Я хотіла шановному письменнику нагадати, що я говорила не про те, що він  не пише романи, я говорила про те, що він не пише добрі романи. (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Як будемо... щось ми переголосовувати будемо часто. Як будемо працювати? Я ж прошу не голосувати один за одного. Голосуйте тільки своєю карточкою. Олександр Сергійович Єфремов, що там происходит? Що там… Включіть мікрофон…

 

13:31:05

ЄФРЕМОВ О.С.

Уважаемые коллеги!... (Шум у залі) Владимир Васильевич, я… наверное, давайте усилители поставим или поставим перевод для тех людей в зале, которые не понимают русский язык. У нас есть, в Регламенте написано, кто озабочен этими проблемами, особенно озабочен, для тех можно сделать персональный перевод. Если это дикие люди, которые не знают других языков, то пусть учатся, пусть занимаются этим вопросом.

Что касается этого… Хотите переголосовывать? Переголосовывайте, но без нас. Мы проголосовали.                 

(Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу, тут переголосовувати не надо. Але всі голосують за себе.

Вноситься на розгляд... Вноситься проект Постанови (реєстраційний номер 1258) про парламентські слухання на тему: "Впровадження цифрових стандартів мовлення в Україні". Пропонується 20 березня 2013 року.

(Шум у залі)

Ставлю на переголосування проект Постанови про проведення парламентських слухань на тему: "Українська книга: реалії сьогодення та перспективи розвитку вітчизняного книговидавництва та книгорозповсюдження". Повернутися до переголосування. Ставлю на голосування: повернутися. (Шум у залі)  На переголосування, а потім – переголосуємо, да. Ставлю на голосування. Голосуйте.

 

13:34:16

За-250

По фракціях. Партія регіонів – 90, "Батьківщина" – 80", "УДАР" – 35, ВО "Свобода" – 33, Компартія – 0, "Позафракційні" – 12.

Шановні депутати, ви чи заспокойтеся, чи що… я не знаю, що сталося з усіма! То приходите вчити мене, що "давайте спочатку поставте на переголосування", а потім голосуєте "за", то навпаки.

Ми повернулися до переголосування. А тепер я ставлю: хто за те, щоб прийняти проект Постанови про проведення парламентських слухань… (Шум у залі) Хто за те, щоб проект Постанови про проведення парламентських слухань на тему: "Українська книга: реалії сьогодення та перспективи розвитку вітчизняного книговидавництва" (№ 1240) прийняти за основу і в цілому, прошу голосувати.

 

13:35:51

За-183

По мотивах голосування, Арсеній Петрович, прошу.

 

13:36:16

ЯЦЕНЮК А.П.

Володимир Васильович! Шановні колеги, можна трішки заспокоїтись? Це наше перше не особисте голосування, і тому нам треба, щоб було зрозуміло, як діяти.

Коли ми приймали закон, Володимир Васильович, то, коли хтось з депутатів піднімає руку і каже, що "не особисте голосування", ви ставите просто на переголосування, а не повертаєтеся до питання порядку денного. У всіх інших обставинах, коли йде голосування за основу, в цілому, будь-які інші процедурні питання, там ви зобов'язані повертатися до процедури голосування і знову ставити на переголосування. Зрозуміло?

Тобто спочатку ми голосуємо просто в процедурі переголосування. А якщо ви хочете повернутися до прийняття по суті, а не за особистого голосування, тоді ви в два кроки це робите.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Домовилися.

Розглядається проект Постанови про парламентські слухання "Впровадження цифрових стандартів мовлення в Україні" (№ 1258). Слово  для доповіді надається  Томенку. Прошу.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Рішення прийнято. Перше рішення прийнято.

 (Шум у залі)

 Все. Доповідайте.

 

13:38:04

ТОМЕНКО М.В.

Володимир Васильович, я перепрошую, ви поставили мені дві хвилини. Я не бачив, щоб хтось приймав рішення за короткою процедурою. Або голосуйте за коротку процедуру, або 10 хвилин мені по регламенту.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Доповідайте!

 

ТОМЕНКО М.В. Ну як я? Тоді виставте регламент –  10 хвилин. Ніхто не голосував за коротку процедуру.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ми проголосували за скорочену процедуру розглянути всі питання парламентських слухань.

 

ТОМЕНКО М.В. Всіх?  (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимир Михайлович, я прошу.

 

13:38:46

ЛИТВИН В.М.

Шановний Володимире Васильовичу! Шановні колеги! Щодо скороченої  процедури. Кожне питання треба розглядати окремо на предмет прийняття рішення.  (Оплески)  Це перше.

І друге. Ми  прийняли рішення про проведення парламентських слухань щодо української книги двічі.

Шановні народні депутати! При внесенні змін до Регламенту прийняли дурницю.  Вона полягає у тому, якщо  один  депута заявляє, що  було голосування за відсутнього, тоді ставиться на переголосування. Але виникає питання, а якщо не переголосували, то те рішення перше чинне чи ні? Треба це питання відрегулювати, бо поспішали так, що понаприймали дурниць.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні депутати,  є пропозиція парламентські слухання, проект Постанови   про парламентські слухання "Про впровадження цифрових стандартів мовлення в Укераїні! Розглянуті по скороченій програмі. Можна ставити на голосування. Ставлю на голосування. Хто за таку пропозицію, прошу голосувати.

 

13:40:15

За-212

Розглядаємо по повній програмі. А, це процедурне рішення.  Навчимось, навчимось. Прошу, доповідайте.

 

13:40:33

ТОМЕНКО М.В.

Володимире Васильовичу, оскільки я доповідаю від імені комітету  і авторського колективу, просив би 4 хвилини, як передбачає Регламент.

Шановні колеги, на  Комітету з питань свободи слова та інформації одноголосно ухвалив рішення  пропонувати вам  розглянути дуже спеціальне і непросте рішення, про яке ми сьогодні не говоримо, але яке торкнеться більш як 10 мільйонів домогосподарств, які підключені до телебачення, із 17 червня 2015.

Україна підписала міжнародну Угоду, яка називається "Женева-2006" і зобов'язалася перейти   з аналогового на цифрове мовлення.

Що  на  сьогоднішній день відбувається?  На сьогоднішній день Національна Рада з питань телебачення і радіомовлення ухвалили низку рішень, за якими  право мовити у цифровому телебаченні отримало десятки телекомпаній, які до  моменту рішення  взагалі не мовили. Ніхто не знає, що це за організації. Натомість н6е отримали права мовити  ТВі, "2+2" і багато інших відомих телекомпаній.

Хто займається  в Україні підготовкою до цифрового мовлення? Приватна компанія з   "Зеонбуд", яка зареєстрована на Кіпрі, і власники якої досі не з'ясовані. От уявіть собі ситуацію, що, якщо ми не з'ясуємо, хто є власником сьогодні і головним провайдером цифрового мовлення 2015 року, кнопка всього українського телебачення буде знаходитися в Кіпрі з невідомим власником. І в якийсь конкретний момент або хтось перекупить всю систему телебачення, або хтось буде керувати українським телебаченням.

Друга проблема пов'язана із системою фінансування і підготовки до цифрового мовлення. На сьогоднішній день ця організація, "Зеонбуд", встановила на власний розсуд тарифи, які платять всі організації телерадіомовлення, які в середнього складають 2 мільйони 100 тисяч в місяць. Це порядку 25 мільйонів в рік.

От, уявіть собі ситуацію, що, Володимире Васильовичу, я нагадую, я від авторів і від комітету.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Включіть мікрофон.

 

13:42:45

ТОМЕНКО М.В.

Отже, сьогодні виникає ситуація, що і канал "Інтер" і канал "1+1", і місцевий регіональний мовник повинен в рік платити порядку 25 мільйонів гривень. Якщо ви подивитесь, наприклад, на комунальне телебачення черкаської обласної чи львівської обласної телерадіоорганізації, якщо в минулому році вони мали 50-відсоткову знижку, то в цьому році вони будуть платити 25 мільйонів. Ми з бюджету їм даємо гроші. І вони більшу частину цих бюджетних грошей платять кіпрській приватній компанії за те, що вона готує перехід на цифрове мовлення!

На сьогодні тих коштів, що в бюджеті виділено для комунальної компанії, вистачає на одну або на дві години мовлення. Як так буде країна переходити на цифрове мовлення, не просто збанкрутують, будуть тихо приватизовані всі місцеві обласні телерадіокомпанії.

Третя проблема, яка потребує аналізу. Ви пам'ятаєте, перед виборами було виділено майже півмільярда гривень для того, щоб соціальнонезахищені купили приймаючі пристрої для цифрового мовлення. Вони були закуплені. Нам прозвітували перед виборами, що всі соціальнонезахищені групи мають цей цифровий пристрій.

Ну, по-перше, набагато більше людей потребує таких цифрових пристроїв.

По-друге, ніхто не пояснив, чи це необхідна і достатня умова в селі отримувати сигнал цифрового мовлення в 2015 році. Бо експерти говорять, що треба ще антену купити на 500-600 гривень кожному споживачу цифрового мовлення. Отже, на сьогоднішній день незрозуміло, як і система забезпечення громадян відбувається.

Отже, ми маємо процедуру переходу до цифрового мовлення, яка контролюється групою невідомих людей, що зареєстровані на Кіпрі. Держава повністю не контролює цю ситуацію. Ми не розуміємо, чим це закінчиться в 2015 році. Може 30 відсотків буде отримувати телебачення сигнал, а 70 не буде отримувати. Тому, звичайно, нам треба запросити фахівців. І в сесійній залі фахового переговорити, як ми рухаємося до цифрового мовлення.

І я переконую вас, колеги, підтримати ці парламентські слухання і…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі. Прошу записатися від фракцій на виступи.

Об'єднання "Свобода", Кайда. Мірошниченко Ігор.  Включіть, прошу.

 

13:45:23

МІРОШНИЧЕНКО І.М.

Ігор Мірошниченко, Всеукраїнське об'єднання "Свобода". Шановні депутати, доповню те, що сказав голова Комітету з питань свободи слова та інформації. Монополізація телевізійного ринку і знищення регіональних телекомпаній неминуча, якщо ми не обговоримо дуже серйозно у парламенті ці питання і не вирішимо проблему по суті.

Вона полягає в тому, що компанія "Зеонбуд", про яку вже сказав Микола Томенко, вона, справді, дивним чином абсолютно не прозоро сьогодні на телевізійному ринку, на ринку поширення телевізійного цифрового сигналу замістила державний концерн "РРТ", який поширював аналоговий сигнал. Приватний капітал сьогодні витіснив державну телекомпанію і, як ви вже зрозуміли, розміщений на Кіпрі.

Друге питання. До мене дуже багато регіональних телекомпаній звертається. Справді, тарифи на поширення цифрового сигналу, який сьогодні встановлює монополіст – компанія "Зеонбуд". Він, за оцінками всіх фахівців, не залежно від політичного забарвлення, перевищує норми у 5-10 разів. Це кінець для регіональних компаній, для місцевого телебачення, для обласних телерадіокомпаній.

Ну, і найголовніше, що сьогодні загрожує, чим сьогодні загрожує монополізація ринку телевізійною компанією "Зеонбуд" – це присутністю у обов'язковому пакеті 32 телеканалів тільки тих телеканалів, які лояльні є до влади чи є політично заангажованими і задовольняють сьогодні провладні партії, а також Банкову. Всі опозиційні телекомпанії, а також ті телекомпанії, які представляють колективи редакцій і намагаються провадити незалежну політику, вони просто не будуть включені до обов'язкового пакету мовників і таким чином український народ не отримає доступу до об'єктивної інформації.

Тому я дуже прошу усіх народних депутатів з одного боку підтримати своїх виборців, бо це відповідно…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі. Павловський, фракція "Батьківщина".

 

13:47:29

ПАВЛОВСЬКИЙ А.М.

Андрій Павловський, "Батьківщина". Прошу передати слово народному депутату Миколі Княжицькому.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу. Микола Княжицький. Включіть мікрофон.

 

13:47:40

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л.

Шановні колеги, я хочу зараз звернутися до представників Партії регіонів, Комуністичної партії України, до наших колег по залу. Ви знаєте, що нам справді потрібно зібратися в залі і обговорити ситуацію, яка склалася в телерадіопросторі.

Тому що не тільки компанії, де виграли представники наших партій і фракцій на виборах, припинять мовлення, є велика проблема з компанією "Гама", яка підтримує Комуністичну партію Петра Миколайовича Симоненка. Є проблеми у Сергія Васильовича Ківалова в Одесі з місцевими компаніями, які так само загнані цим "Зеонбудом" в те, що вони не будуть вести мовлення. Є проблема в телерадіокомпанії "Ера", але є і проблеми в інших компаній. Є львівська компанія "Малятко", яка… єдина дитяча програма, яка показує мультфільми українською мовою, їх не буде в ефірі.

Це надзвичайно важлива і відповідальна річ. Я знаю, що буде багато людей у фракції регіонів, які, може, не хотіли б це навіть обговорювати. Але ми взяли на себе зобов'язання перед європейським співтовариством і новий Закон про аудіовізуальні послуги є серед тих, які мають бути прийняті для нашого підписання Угоди про асоціацію.

Тому давайте хоча би обговоримо це в залі. Це ні до чого не зобов'язує. Я хочу звернутися до Олени Бондаренко і депутатів, які підтримують українських кабельників. Ви чудово знаєте, в якій ситуації вони знаходяться і введення цифрового мовлення фактично знищує кабельне мовлення в Україні. Ми можемо тут знайти компроміс. Ми можемо позбутися цих білих плям на території України, які не покриті цифровим мовленням. Ми можемо встановити справедливі ціни. І для існуючих зараз загальнонаціональних українських каналів, і для місцевих каналів, і для каналів з різними точками зору. Все це зробити можна. Давайте будемо мудрими, зберемося всі разом і обговоримо, яким чином це зробити. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ярослав Сухий, Партія регіонів.

 

13:49:35

СУХИЙ Я.М.

Шановні колеги, шановний Володимире Васильовичу, я натиснув кнопку "мінус", тому що я буду… маю одне застереження. Справа в тому, що голова комітету мав би сказати, що на 20 березня слухання такі провести, організувати вже неможливо. Тому нам потрібно визначитися з датою. А в основному і в цілому я повністю, я впевнений, вся фракція Партії регіонів підтримує думку народного депутата України Томенка - голови профільного комітету про те, що держава самоусунулася  від цього надзвичайно важливого і для держави значимого, і для національної безпеки визначального процесу, як встановлення, впровадження цифрових стандартів мовлення.

Діяльність Нацради телебачення, яка сьогодні перетворюється в якусь бізнес структуру, буде потребувати окремого розгляду в сесійній залі. І, можливо, після цих слухань створення спеціальної слідчої комісії.

Я вам поясню. Сьогодні регіональні засоби масової інформації, регіональні телеканали від Львова і до Запоріжжя, від Сум до Севастополя фактично позбавлені можливості працювати будуть в цифровому режимі. Тобто вони вже позбавлені майбутнього. І політиканство тут колег абсолютно ні до чого. Та причім тут така партія чи сяка партія, коли наші виборці будуть позбавлені можливості отримати високоякісний сигнал.

Телерадіокомпанія міста Запоріжжя "Алекс" – одна з найстаріших приватних акціонерних компаній, яка починала мовлення ще на початку 90-х років. Трудовий колектив при підтримці промислових підприємств сам зробив цю телекомпанію. Вона працює, користується високою популярністю, великою популярністю. І вона сьогодні позбавлена. А замість неї має бути якась телекомпанія з Краматорська, яка ще одного дня не була ніде і продукту цього телевізійного  ми не чули і не бачили.

Тому я підтримую. І прошу фракцію Партії регіонів підтримати пропозицію про проведення таких парламентських слухань з конкретно визначеною датою проведення. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Бажаючі всі виступили. Я надам слово по цьому питанню Томенку. Включіть мікрофон. Він доповідач і має заключне слово сказати.

 

13:51:45

ТОМЕНКО М.В.

Шановні колеги, я дякую за обговорення і за важливість проблеми, яку ви підтримуєте нас. Я хочу наголосити…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. А дату треба визначати?!

 

ТОМЕНКО М.В. Я хочу наголосити на тому, що для насправді не принципово чи це травень, чи це червень, ми готові на поступки і провести це 5 червня, як нам Апарат говорить, що 5 червня є можливість це зробити. Оскільки зараз  не важливо, коли це провести, важливо це провести і фахово обговорити. Ще раз кажу, що ми налаштовані на те, щоби залучити фахівців з "РРТ", наприклад, бо це державна фахова інституція, яка завжди займалася поширенням сигналу. І вони так само нам, я думаю, дадуть розрахунки і покажуть як нам зберегти державний контроль за українським телерадіопростором. Ми запросимо міжнародних експертів, які сьогодні активно працюють із поширенням цифрового сигналу в інших країнах. Тому пропозиція наша – 5 червня. І просив би всі фракції підтримати. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Яка дата ви вносите? 5 червня. Можна ставити на голосування?

Ставлю на голосування проект Постанови (реєстраційний номер 1258) про проведення парламентських слухань на тему: "Впровадження цифрових стандартів мовлення в Україні" провести їх 5 червня для прийняття за основу та в цілому. Прошу голосувати.

 

13:53:38

За-168

По фракціях. "За" – 168, рішення не прийнято. Партія регіонів – 24, "Батьківщина" – 70, "УДАР Віталія Кличка" – 28, "Свобода" – 34, Компартія – 0, позафракційні – 12.

Ранкове засідання оголошую закритим. Продовжимо сесію о 16-й годині.

 

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку