ЗАСІДАННЯ ТРИДЦЯТЬ ШОСТЕ

 

Сесійний зал Верховної Ради України. 21 листопада 1992 року. 10 година.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПЛЮЩ І.С.

 

     ГОЛОВА. Доброго  ранку!   Будемо   реєструватися?   Вмикайте систему  "Рада".  Зареєструвався  331 депутат.  Можемо вирішувати будь-які питання.

 

     Ви бачили,  які в нас справи з орієнтовним графіком. Він був серйозно   скоригований  практичною  діяльністю  Верховної  Ради. Напружені були ці дні,  але обставини смалися так,  що інакше  не могло бути,  бо колись треба було з'ясовувати те, що ми з'ясували на цьому тижні.

 

     Щоб нам зробити перерву у пленарних засіданнях і працювати в комісіях  згідно  з  тим графіком,  за який ми проголосували,  ми повинні ввести все-таки в дію Закон про делегування  повноважень. Вчора,  як ви знаєте,  Андрій Васильович Печеров був на звуженому засіданні Кабінету Міністрів,  йшлося про те,  що  стан  справ  з фінансами  у нас настільки складний,  так зараз паралізується все виробництво, що нам треба приймати

 

     3

 

     рішення не кожен день,  а,  мабуть, кожну ніч. Механізм може бути  різний:  досконалий  і не зовсім досконалий,  але цей закон треба вводити. Президент з Прем'єр-міністром запропонували проект закону,  в  якому передбачено цей механізм.  У вас його немає,  я його сам тільки що отримав.  Тому давайте зараз його розтиражуємо і   роздамо   вам.   Він   вбирає  майже  всі  ті  варіанти,  які пропонувалися народними депутатами Яценком, Барабашем та іншими.

 

     Зачитаю один пункт: "У разі, якщо декрети Кабінету Міністрів суперечать  вищевказаному закону,  Верховна Рада України накладає "вето" протягом десяти днів після їх опублікування".  І  все.  Це знімає всі питання. Тобто Верховна Рада погоджує або не погоджує.

 

     Я вам просто нагадав,  що комісія, яку ми створили, працює і зараз. Ви давали термін до п'ятниці, я казав - о суботи, але поки що  від  комісії я варіанта не бачу.  Так що тут уже треба казати чесно і сміливо:  чи це в  комісії  роблять  усе  для  того,  щоб затягнути прийняття,  чи тримають, щоб відпрацювати як слід. Поки що не дала комісія ні того, ні іншого.

 

     Інше питання.  Ми вчора витратили цілий день на  обговорення кандидатур  до  Конституційного  Суду,  тому я зараз ставлю це не голосування, а результати покажуть.

 

     І далі.  У зв'язку з тим, що ці два дні були дуже напружені, я  питання  пре діяльність правоохоронних органів,  про виконання постанов та інші весь час опрацьовуються і  мають  нові  аспекти, Василь  Васильович,  порадившись  із правоохоронними органами і з комісією,  яку очолює депутат Кондратьєв,  вносить пропозицію  ще дати  час  попрацювати  над  ними.  Зони  в принципі готові,  але сьогодні обговорення буде дещо звуженим.

 

     У нас ще не розглянуто звіт редактора газети "Голос

 

     4

 

     України"! Комісією   у   справах   жінок,   охорони   сім'ї, материнства  і  дитинства підготовлено проект Закону про державну допомогу сім'ям  з  дітьми,  він  відпрацьований.  Готовий  також проект  Постанови  про введення в дію Закону про статус народного депутата, треба тільки проголосувати.

 

     Тому вноситься на  ваш  розгляд  така  пропозиція:  сьогодні обов'язково розглянути проекти постанов про введення в дію Закону про делегування повноважень, про введення в дію Закону про статус народного  депутата,  розглянути  питання про Конституційний Суд, про допомогу сім'ям з  дітьми  і  звіт  редактора  газети  "Голос України". Ще раз кажу: на розгляд питання про комісію Кондратьєва нам  потрібно  мінімум  три  годиш,  а  отже,  ми  не   встигнемо розглянуті інші.

 

     Повторюю, пропонується   такий   порядок  роботи:  закінчити розгляд   питань   про   делегування   повноважень    Раді    про Конституційний  Суді  про  статус  народного  депутата;  допомога сім'ям з дітьми і звіт редактора  газета  "Голос  України".  Якщо встигнемо, розглянемо "Різне".

 

     Хто за такий варіант, прошу голосувати.

 

     "За" - 231. Приймається.

 

     Олександре Миколайовичу,  ми  з великою повагою ставимося до вашої комісії, але ж нам потрібно працювати. Другий мікрофон.

 

     ВОРОБЙОВ О.М.,  член  Комісії  Верховної  Ради   України   у питаннях   законодавства  і  законності  /Ковпаківський  виборчий округ, Сумська область/. Уважаемые коллеги! Прошу выслушать меня. Я не против обсуждения этих вопросов, но боюсь, что если мы

 

     5

 

     сегодня снова   начнем   обсуждать   эти  вопросы,  не  имея соответствующей базы и  не  измочив  Конституцию,  мы  ничего  не сможем решить.

 

     Комиссий готова  уже  сегодня  ознакомить  вас  о различными вариантами решения этих вопросов. Давайте соберемся в понедельник и  внесем соответствующие изменения в Конституцию.  Завтра?  Я не против,  можно  завтра.  Пополним   Конституцию   соответствующей статьей,    которая   предусматривает   процедуру   делегирования полномочий. Комиссия к этому готова, Иван Степанович.

 

     Поймите, если  опять  будем  с  голоса  принимать   какие-то решения, допустим очередную ошибку.

 

     ГОЛОВА. Це  не  нова  пропозиція.  Учора виступ чи Володимир Борисович,   Василь   Васильович,   депутат   Сметанін,   юристи. Розумієте,   можна   по-різному   тлумачити  поняття  "робота"  і "діяльність".  Ми дійшли висновку,  ще з'ясуємо це в  ході  нашої роботи.

 

     Прошу перевернути картки на режим таємного голосування.

 

     Перший мікрофон.

 

     СВІДЕРСЬКИЙ Ф.Ф.,  член  Комісії  Верховної  Ради  України у питаннях соціальної політики та  праці  /Нововолинський  виборчий округ,  Волинська область/.  Шановні колеги!  Ми зразу кинулися у вир трудової діяльності.

 

     А я хочу нагадати,  що сьогодні Собор архістратига Михаїла і Святих  небесних Сил.  Щиро вітаю усіх Михайлів у цьому залі і на території Україна  зі  святом!  Хочу  побажати  щастя,  здоров'я, благополуччя, миру, благодаті й любові Господньої для всіх

 

     6

 

     Михайлів України,  аби  вони  жили і служили для блага нашої країни, як це робив наш перший президент Михайло Грушевський!

 

     ГОЛОВА. Так,  поздоровили  Михайлів,  побажали  їм  успішної праці і здоров'я!

 

     Другий мікрофон.

 

     ПАВЛЮК С.П.,  член  Комісії  Верховної Ради України з питань народної освіти і науки /Турківський  виборчий  округ,  Львівська область/.  Іване Степановичу! Я так зрозумів, що ми приступили до розгляду питання про Конституційний Суд.

 

     ГОЛОВА. Не приступили, а продовжуємо його.

 

     ПАВЛЮК С.П.  Гаразд,   продовбемо.   Хотів   би   ознайомити депутатів з таким процедурним варіантом.

 

     Учора ми прослухали багатьох шановних людей і з'ясували,  що мало місце порушення Закону про Конституційний Суд.  Пропоную  ті кандидатури,  які  не відповідають Закону про Конституційний Суд, вилучити із списку.  До  бюлетеню  включити  інші  кандидатури  і проголосувати через урни.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Третій мікрофон.

 

     ЛИСЕНКО А.О., директор Чернігівського виробничого об'єднання "Хімволокно" імені 50-річчя Великої Жовтневої соціалістичної

 

     7

 

     революції /Новозаводський   виборчий   округ,   Чернігівська область/.  Шановний Іване Степановичу!  Шановні народні депутати! Сьогодні настільки  загострилася  платіжна  криза,  що  залізниця припинила перевезення.

 

     ГОЛОВА. Це вже обговорення.

 

     Прошу, візьміть  проект Постанови Верховної Ради України про обрання   Селівона   Миколи   Федосовича    заступником    Голови Конституційного Суду України.

 

     Ставлю цей проект на голосування.

 

     "За" - 212, тобто 211 плюс 1.

 

     Перевернули картки?   На   табло  весь  час  видно,  скільки карточок,  і не моя вина,  що кількість їх весь час змінюється. Я вам  ще  раз кажу,  якщо зараз не буде на табло 282,  то припиняю голосування. Заспокойтеся!

 

     Щоб не було порушення, почекаємо, доки на табло висвітлиться результат,  і  коли  буде  порушення,  припиняємо роботу.  Але не тільки розгляд питання про Конституційний Суд,  а взагалі роботу. А  то  для  розгляду одного питання кворуму немає,  а для інших - буде? Так справа не піде...

 

     Щоб зняти всі питання,  ще раз звертаюся до всієї  Верховної Ради, до кожного депутата зокрема, нагадую, що таємне голосування через систему "Рада" проводиться індивідуально.

 

     Ставлю на   голосування    кандидатуру    Селівона    Миколи Федосовича,   який   пропонується  на  посаду  заступника  Голови Конституційного Суду. "Верховна Рада України постановляє:

 

     8

 

     Обрати Селівона   Миколу   Федосовича   заступником    Голом Конституційного Суду України". Прошу проголосувати.

 

     "За" - 193. Не прийнято.

 

     Отже, будемо проводити спільне засідання постійних комісій.

 

     Сідайте, сідайте!.. Ви знаєте, Гегель все-таки був ідеальним філософом,  коли обгрунтував закон про те, що все повертається на своє  коло,  і  розвиток суспільства йде по спіралі.  Ідеться про повернення назад до нової якості.  Отже,  ми  повернулися  на  це коло,  і знову підемо по спіралі вгору.  Лариса Павлівна каже, що підемо.

 

     Так, прошу  всіх  зайняти  свої  місця.   Дайте   можливість працювати!   Депутати   Нагулко,   Коваленко,  Галас,  це  і  вас стосується.

 

     Вношу таку пропозицію:  у зв'язку  з  тим,  що  кворуму  для ведення  пленарного  засідання  і розгляду питань зараз немає /ви бачили  результати  голосування/,  провести   спільне   засідання постійних комісій Верховної Ради. І на цьому засіданні можна було б розглянути питання про виконання законів.

 

     Або тоді пропонуйте розійтися не комісіях і в них працювати. Отже, вибирайте.

 

     Я вношу    першу   пропозицію.   Прошу   її   проголосувати. Переверніть картки.

 

     Голосування відмінено. Я вніс пропозицією - ще раз наголошую на  ній:  про спільне засідання постійних комісій.  Воно спокійно може розглянути питання про хід виконання постанов Верховної Ради із тих питань, які вже обговорені. Де не порушення регламенту.

 

     Другий варіант  -  якщо немає кворуму,  то можна працювати в постійних комісіях. Робота у вас є. Потрібно це обговорювати.

 

     9

 

     Перший мікрофон.

 

     ЧЕРНЕНКО В.Г.,  голова  підкомісії  Комісії  Верховної  Ради України   з   питань  здоров'я  людини  /Горлівський-Микитівський виборчий  округ,  Донецька  область/.  Иван   Степанович!   Скажу откровенно  -  мы  разыграй просто политический спектакль.  Вчера день потеряли - и  сегодня  потеряем.  В  вашем  предложении  рое хорошо,  за  исключением  одного:  мы не можем принять решение на совместном заседании.  Просто поговорим, как всегда это делаем, и разойдемся.   Сегодня   мы  пригласили  Кабинет  Министров,  люди практически  в  полном  составе  пришли.  Ну,  неужели  мы  такие политические импотенты, что действительно вернемся на круги своя? Ведь в  следующий  раз  мы  соберемся  14  декабря,  а  им  нужно работать,  государству  надо  жить.  Внесен  ряд весьма серьезных предложений,  в том  числе,  послушать  комиссию  Кондратьева  по вопросам  борьбы  с преступностью.  Много говорилось также о том, что нам нужно выработать механизм  реализации  нашего  последнего решения. И мы так "демократически" сегодня все это завалили.

 

     Не хочу  переходить  не  персоналии в поисках виноватых,  по сегодня было видно,  что Конституционный Суд,  даже если мы  этот вопрос  будем  ставить  через день или каждый день,  все равно не изберут.  Потому что сегодня нами опять овладел синдром 1990-  го года, когда политическое противостояние просто затмило наш разум.

 

     Поэтому прилагаю  зарегистрироваться в установленном порядке и начать работу. Чтобы мы могли принимать решения.

 

     Спасибо.

 

     10

 

     ГОЛОВА. Другий мікрофон.

 

     МАСЛЮК Г.Є.,  член Комісії Верховної Ради України  а  питань економічної   реформи   і   управління   народним   господарством /Петровський  виборчий  округ,  Донецька   область/.   Существует известный  философский  принцип,  который  гласит:  не приумножай сущность сверх необходимого. Или же - наиболее вероятной причиной является  именно  та,  которая  привела к данному следствию.  Это относится к вам,  Иван Степанович.  Вы делаете ошибки,  которые и приводят к такому состоянию в парламенте. И суть в том, что очень уж целенаправленные эти ошибки. Пожалуйста, выбирайте такие пути, которые вели бы к консолидации в парламенте, а не к конфронтации.

 

     ГОЛОВА. Приймаю  зауваження народного депутата Маслюка.  Але знаєте - якби я міг сформувати політичні сили і  повернути  їх  у той чи інший бік, то я б це зробив без вашої поради. Однак у мене немає такої можливості.  Якщо ви вважаєте,  що я вніс кандидатури Корнєєва,  Сметаніна,  Потебенька  і  саме  в  цьому  припустився помилки,  то  ви  самі  глибоко   помиляєтесь.   Оскільки   решта кандидатур  також  не  будуть  проголосовані,  тільки вже більшою кількістю голосів.  Тож,  депутате Маслюк,  це  ви  припускаєтесь помигай,  коли не знаходите спільної мови між різними політичними течіями й силами у цьому залі.

 

     Третій мікрофон.

 

     11

 

     СТЕПЕНКО В.І.,  голова  підкомісії  Комісії  Верховної  Ради України з питань агропромислового комплексу /Полтавський виборчий округ, Полтавська область/. Шановні колеги! Прошу заспокоїтись. А вас прошу, Іване Степановичу, не порушувати Регламент. Ви знаєте, що у нас реєстрація проводиться...

 

     ГОЛОВА. Я вас прошу не  звинувачувати  мене  безпідставно  в порушенні Регламенту. Все це йде в ефір.

 

     СТЕПЕНКО В.І.  Я  маю  право  висловитись,  оскільки ви мені надали слово біля мікрофона.  Зареєструвалось стільки  депутатів, що  кворум є.  А хто бере участь у голосуванні і хто не бере - це вже інша справа.

 

     ГОЛОВА. А результат голосування який же буде?

 

     СТЕПЕНКО В.І.  Іване Степановичу!  Була пропозиція  багатьох депутатів поставити на голосування питання процедури - голосувати таємно  картками  чи  бюлетенями.  Чому  вона  не  поставлена  на голосування?

 

     Шановні депутати, що ж ми робимо? Ми обираємо Конституційний Суд.  То хіба припустимо,  щоб ці люди  весь  час  чули  на  свою адресу:  а ви обрані неконституційне,  незаконне,  тому що за вас голосували ті,  хто мав чужі картки. А в Конституції ми записали: кожен тільки за себе. Виключити можливість

 

     12

 

     голосування за  іншого  депутата  може  лише голосування від урн.  Бої ми розуміємо,  що політика - справа брудна.  Але дбайте хоч раз будемо чесними перед собою. Дякую.

 

     ГОЛОВА. З трибуни, будь ласка.

 

     МОРОЗ О.О., секретар Комісії Верховної Ради України з питань агропромислового комплексу /Таращанський виборчий округ, Київська область/.  Шановні  депутати!  Ми  маємо змогу зараз продовжувати роботу,  оскільки основою для цього є результати реєстрації  біля столів.  Тим  більше,  що  ми  запросили  сьогодні Уряд,  Питання справді важливі, і треба працювати по порядку денному.

 

     А відносно голосування складу Конституційного Суду,  то  нам треба всім нарешті усвідомити,  що ми не сформуємо Конституційний Суд  тільки  ленінським,  але  ми  його  не  сформуємо  і  тільки бандерівським.  І  хто  нині  прагне демократії,  хто добувається роботи або бездіяльності Верховної Ради,  сьогодні добре видно по тому, хто бігав і організовував витягування карток тощо.

 

     Переконаний, що люди все це побачать і у всьому

 

     13

 

     розберуться. Але звертаюсь до всіх депутатів,  яких сьогодні немає,  щоб вони 14 грудня приїхали сюди  і  ми  таки  сформували Конституційний Суд. Бо нам потрібна нормальна правова держава.

 

     Тепер ще  одне.  Я  розумію  мотиви  неголосування декого за членів Конституційного Суду,  острах,  що цей Конституційний  Суд відновить Комуністичну партію України. Це основна причина, і тому хотів би,  щоб Конституційний Суд  було  звільнено  від  розгляду такого питання.  Ми його маємо вирішити самі,  бо саме ми зробили таку помилку,  ми її повинні й виправити.  Це питання включено  в порядок денний,  гадаю, що ми відмінимо антиконституційне рішення Президії Верховної Ради.

 

     А зараз давайте працювати за порядком денним.

 

     ГОЛОВА. Можливості працювати немає  й  зараз.  Заспокойтеся. Давайте  називати речі своїми іменами.  Ви бачили,  що реєстрація реєстрацією,  а коли було голосування,  то на  табло  було  внизу "всього".  Так, там є всі, хто брав участь і хто не брав. Вставте картки і будемо працювати.  Це ж краще зробити,  ніж вимагати від головуючого працювати безрезультатно.

 

     Перший мікрофон.

 

     14

 

     ШОВКОШИТНИЙ В.Ф.,  секретар Комісії Верховної Ради України з питань Чорнобильської катастрофи /Харківський виборчий округ,  м. Київ/.   Шановний   Іване  Степановичу,  шановні  колеги!  Думаю, сьогодні,  якщо ми не обираємо Конституційний Суд,  то  у  нас  є можливість  працювати з урядом.  Ми маємо дуже складну ситуацію в Україні,  запросили сюди уряд, приїхали депутати а усієї України, то давайте працювати, А рішення про Конституційний Суд перенесемо на 14 грудня, коли знову всі зберемося.

 

     І хотів би своєму колезі,  депутату Морозу,  сказати,  що ми компартію не відновимо. Якщо ви відновите, то це ваша проблема, а ми цього робити не будемо.

 

     І ще стосовно виразу,  Іване Степановичу,  "все повертається на круги своя".  Ви робите для того багато,  щоб воно повернулося все на "круги своя", на коммунистические круги".

 

     ГОЛОВА. Учора   мене   звинувачували   в   Палаці   культури "Україна", що я туди веду, сьогодні - що назад. Так що я не знаю, як діяти.  Якби я міг,  то уже б давно довів, але біда в тому, що не можу...

 

     Другий мікрофон.

 

     МЕЛЬНИЧУК В.Г.,   заступник   керуючого  комерційним  банком "Полісся",  м.  Житомир /Промисловий виборчий округ,  Житомирська область/.    Шановні    колеги.   Два   дні   тому   ми   слухали Прем'єр-міністра,  який у своєму грунтовному аналізі нам  показав реальний  стан  економіки  України.  Потім  ми  з  вами  прийняли надзвичайно серйозне рішення про делегування  Кабінету  Міністрів повноважень, пов'язаних

 

     15

 

     з проведенням економічної реформи. Але цю роботу ми до кінця не довели,  тому що питання були дуже серйозні і важливі. І тому, думаю,  ми  маємо  все-таки  цю  роботу сьогодні закінчити.  Але, гадаю,  тут вийшла помилка,  бо якраз  у  цей  час  було  внесено питання про Конституційний Суд.  І вчора в процесі обговорення ми зрозуміли,  що це питання має дуже багато проблем. У тому числі і та проблема, про яку ми говорили зараз з депутатами: чи можемо ми двісті   одинадцятьма   голосами   депутатів    обирати    членів Конституційного  Суду на десять років" А може,  л резон подумати, що це має бути дві третини  чи  ще  якось?  Там  й  інших  питань багато.

 

     Але думаю,  ще  сьогодні  ми  маємо  довести  до кінця перше важливе питання,  пов'язане з тими повію важеннями,  які ми  дали Кабінету Міністрів.  А щодо Суду, то слід обговорити ці питання в комісії, а потім уже, внести на розгляд Верховної Ради.

 

     ГОЛОВА. Шановні  депутати  Мельничук,   Яценко,   Козаренко, Барабаш та інші, всі ви казали про цей механізм. Де цей механізм? Він напрацьований?  Коли?  Уряд  вніс  інший  варіант.  Президент підписав.  Але де ж ці. механізми?! Що ви мутите воду?! Ви ж самі кричали, що на п'ятницю, а сьогодні рже субота. Чому ви стоїте за популістською трибуною, а не працюєте над цим механізмом?

 

     У нас є проект Постанови про статус народною депутата. Прошу знайти його.  З цього питання доповідатиме депутат Ткачук.  Отже, проект Постанови Верховної Ради про порядок введення в дію Закону України про статус народного  депутата  розданий  і  опрацьований нами. Тем один Пункт Мали доопрацювати і все. Є запитання?

 

     Перший мікрофон.

 

     16

 

     ОСТРОУЩЕНКО С.В.,  голова  підкомісії Комісії Верховної Ради України у справах жінок,  охорони сім'ї,  материнства і дитинства /Приморський   виборчий   округ,   Одеська   область/.  Уважаемые депутаты!  В этом пункте,  посмотрите,  дни срок почему-то  до  5 декабря   разработать   и   внести  на  сессию  проект  значка  и удостоверения.  Во-первых, это нереально. Если мы хотим создавать значок   на  много  лет,  значит,  должны  поработать  художники, предложить  варианты,  представить  их,  а  мы   заранее   должны познакомиться,  то есть, должна идти какая-то работа. А что можно успеть до 5 декабря?

 

     ГОЛОВА. Давайте підтримаємо.

 

     ОСТРОУЩЕНКО С.В.  Сейчас,  одну  минутку,  я  не  закончила. Саперная причина.  Дальше.  Я предлагай вообще не указывать здесь срок,  а написать: на сессии двенадцатого созыва. Считаю, что это надо  сделать  после проведения референдума по Конституции,  где, вероятно,  будет затронут и вопрос  о  символике.  А  если  народ выскажется  за  изменение  символики,  то  как же мы можем сейчас утверждать этот значок?  У нас в  данный  момент  есть  значок  и удостоверение.  Торопиться  не следует.  Надо,  повторяю,  просто указать: на сессии XІІ созыва.

 

     ГОЛОВА. Дійсно, давайте знімемо цей строк. Тобто запишемо: Комісіям підготувати   і   внести   па  розгляд  Верховної  Ради. Зрозуміло? Ще є зауваження? Другий мікрофон.

 

     17

 

     ШЕВЧЕНКО О.Є.,  член Комісії Верховної Ради України з питань державного  суверенітету,  міжреспубліканських  і міжнаціональних відносин.  /Голосіївський  виборчий  округ,   м.   Київ/.   Іване Степановичу,  ну  хіба  так  можна?  Один  депутат сказав - і все вирішили. Хіба не зрозуміло, що соціалісти і комуністи переходять у  відкритий  наступ?  Вони збираються міняти державну символіку. Депутат Мороз сьогодні заявив: ми скасуємо заборону комуністичної партії, йде курс на державний переворот.

 

     Не можна   наскоком  усе  вирішувати.  Принаймні  пропозицію депутата Остроущенко потрібно проголосувати.

 

     ГОЛОВА. Дайте  можливість   працювати!   Не   стосується   і Остроущенко,   і   Шевченка.  Остроущенко  внесла  пропозицію  не вказувати  отрок.  Я  не   просив   її   обгрунтовувати   аж   до революційного періоду.

 

     Прошу проголосувати внесений проект постанови без зазначення строку /5 грудня/

 

     "За" - 215. Приймається.

 

     Анатолію Федоровичу,  давайте проект  другої  постанови.  Ви працюєте? Уже ж роздали депутатам, скільки можна працювати?

 

     Наступне питання: проект Закону про державну допомогу сім'ям з дітьми.

 

     Доповідає Єщенко Валентина Миколаївна.

 

     ЄЩЕНКО В.М., готова Комісії Верховної Ради України у справах жінок,  охорони  сім'ї,  материнства  і  дитинства /Вишгородський виборчий 'округ,  Київська область/.  Шановні  народні  депутати! Законопроект,

 

     18

 

     підготовлений до другого читання,  вам було роздано дві доби тому, а ще раніше - розрахунки до нього.

 

     Після прийняття законопроекту про державну допомогу сім'ям з дітьми  в  першому  читанні  до  Комісії Верховної Ради України у справах жінок,  охорони сім'ї,  материнства і дитинства  надійшло понад   дві  тисячі  пропозицій.  Це  були  численні  і  особисті звернення громадян,  листи,  звернення  від  громадських  жіночих організацій.

 

     Із законодавчою   ініціативою   виступили  постійні  комісії Верховної Ради - у питаннях діяльності  Рад  народних  депутатів, розвитку   місцевого   самоврядування,  у  питаннях  екології  та раціонального природокористування, у питаннях соціальної політики та   праці,   у   справах   ветеранів,   пенсіонерів,  інвалідів, репресованих,  малозабезпечених  і  воїнів-інтернаціоналістів,  у справах молоді, з питань здоров'я людини, з питань відродження та соціального розвитку  села,  а  також  народні  депутати  України Богатирьова,  Сальніченко, Істратенко, Сметанін, Бойко, Янушевич, Нагулко та інші. Висловлюємо їм усім щиру подяку.

 

     Кожну пропозицію   ми   вивчали   разом   зі   спеціалістами заінтересованих  міністерств  і відомств,  враховуючи економічний стан  України  і  виважено  підходячи   до   фінансових   витрат, прислухаючись   до   аргументів  Мінфіну  та  Кабінету  Міністрів України.  Маємо висновки Міністерства  фінансів  щодо  можливості передбачення  цих  витрат  у проекті бюджету,  а також у видатках пенсійного фонду і фонду соціального страхування на 1993 рік.

 

     Економічне обгрунтування  додаткових  витрат  завізував  від Кабінету  Міністрів  19  листопада 1992 року віце-прем'єр міністр України Віктор Михайлович Пинзеник. Розрахунки у вас на руках.

 

     19

 

     Законопроект після розгляду його у  першому  читанні  зазнав істотних змін. Уперше пропонується передбачити право на одержання додаткової одноразової допомоги при народженні дитини  в  розмірі двох  мінімальних заробітних плат матерями,  які стали на облік у медичному закладі в ранні строки вагітності.  За умови  звернення жінки   зі  строком  вагітності  до  12  тижнів  буде  можливість визначити стан здоров'я вагітної та виявити вади у розвитку плода до пологів, надати вчасно кваліфіковану допомогу.

 

     Знаючи проблеми  сімей,  які мають дітей-інвалідів,  комісія пропонує підвищити виплету  непрацюючим  батькам,  що  доглядають дітей-інвалідів  до  розміру  мінімальної  заробітної  плати /без урахування сукупною  доходу/.  Це  також  стосується  і  одиноких матерів з числа колишніх сиріт.

 

     Сім'ям, які   мають   трьох  і  більше  дітей,  пропонується проводити грошові виплети за умови,  коли сукупний доход на члена сім'ї за попередній рік не перевищує трьох мінімальних зарплат.

 

     Наданням допомоги   опікунам,  піклувальникам  у  подвірному розмірі мінімальної заробітної плати ми гарантуємо певний  рівень забезпеченості сім'ї,  що виховує чужу дитину. Виплати держави на утримання таких дітей у школах-інтернатах  набагато  більші,  ніж допомога опікунам і піклувальникам.

 

     Звичайно, прийняття  запропонованого  законопроекту не зможе повністю мірою задовольнити батьків,  що виховують  дітей,  проте підтримає тих, хто перебуває у скрутному становищі.

 

     Як бачите,  лише при виплатах непрацюючим матерям по догляду за дітьми до дворічного віку,  а також одиноким сиротам, опікунам і   тим,   хто   виховує   дітей-інвалідів  комісія  пропонує  не враховувати сукупний доход  на  члена  сім'ї.  Усі  інші  виплати передбачається здійснювати за умови, що сукупний доход на кожного

 

     20

 

     члена сім'ї за попередній рік не перевищує трьох мінімальних виплат.  Тобто насамперед допомога  йде  соціально  не  захищеним сім'ям.

 

     Надійшло надзвичайно  багато слушних пропозицій від народних депутатів  та  громадських  організацій.  На  жаль,  ми   змушені виходити лише із сьогоднішніх можливостей держави.  Сподіваємося, що пропозиції комісії підтримає Верховна Рада.  Ясна  річ,  що  в результаті  стабілізації економіки,  подолання фінансових проблем виникнуть нові концептуальні підходи,  шляхи розв'язання  проблем сім'ї. А на майбутні роки потрібен саме цей закон.

 

     Хочу доповісти, що законопроект пройшов експертизу в Комісії у питаннях законодавства і законності,  відділі  законодавства  і правопорядку  Верховної  Ради,  Українській  юридичній  академії. Українській академії внутрішніх справ,  Інституті держави і права імені Корецького.

 

     Пропоную перейти до постатейного голосування законопроекту.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Є запитання?

 

     Перший мікрофон.

 

     ШЕВЧЕНКО О.Є.  Я  вносив  до  комісії пропозицію ось з якого приводу.  Звичайно,  у держави є  можливості  допомагати  сім'ям, матерям  і  дітям,  але такі можливості обмежені.  Проте є й інші можливості,  про які йшлося в моїй пропозиції, а саме про те, щоб збільшити термін виплати аліментів на дітей, яким уже є 18 років, але вони продовжують вчитися в технікумах,  інститутах чи в інших навчальних закладах.  У таких випадках пропоную продовжити термін виплати аліментів на дитину діє не три роки,

 

     21

 

     до досягнення нею 21 року.

 

     Якщо немає можливості внести це в  документ,  який  сьогодні обговорюється,  то,  певно, це можна буде внести у Закон про шлюб та сім'ю.

 

     ЄЩЕНКО В.М.  Дійсно,  в комісії г така пропозиція.  Але вона надійшла вже тоді,  коли законопроект було розглянуто.  До того ж ваша пропозиція стосується Кодексу законів про шлюб та  сім'ю.  І коли ми будемо готувати цей законопроект у новій редакції, тоді й розглядатимемо  вашу  пропозицію  і  вноситимемо  її  на  розгляд Верховної Ради.

 

     ГОЛОВА. Більше запитань немає.

 

     ЄЩЕНКО В.М. Щодо назви законопроекту пропозицій не надійшло.

 

     У преамбулі   пропонується   вилучити  слова  "посилення"  і "насамперед"...

 

     ГОЛОВА. Валентино  Миколаївно,  прошу  вас  закінчити   свій коментар. Чи є у депутатів зауваження щодо назви і преамбули?

 

     Немає. Все ж там уже відомо.

 

     Грошу проголосувати   назву   і  преамбулу  в  редакції  від комісії.

 

     "За" - 213. Приймається.

 

     Чи є зауваження до статей 1, 2, 3, 4, 5, 6? Немає.

 

     ЄЩЕНКО Е.М.  До статей 7 і 8  пропозицій  не  наді  Ішло.  У статті 9 пропозиція врахована.

 

     22

 

     ГОЛОВА. Прошу проголосувати статті 1-9 в редакції комісії.

 

     "За" - 226. Приймаються статті.

 

     Чи в у депутатів зауваження до статті 10?

 

     ЄЩЕНКО В.М.  Пропозиції  щодо  статей  10-15  враховані  або частково враховані.

 

     ГОЛОВА. Чи є у депутатів зауваження до статті 16?

 

     ЄЩЕНКО В.М. Всі пропозиції щодо статей 16-20 враховано.

 

     ГОЛОВА. Прошу проголосувати статті 10-20 включно в  редакції комісії.

 

     "За" - 235. Приймаються.

 

     Зауваження щодо статті 21?

 

     ЄЩЕНКО В.М. Всі пропозиції відносно статей 21-33 враховано.

 

     ГОЛОВА. Прошу проголосувати статті 21-33 в редакції комісії.

 

     "За" - 248. Приймаються.

 

     Чи є в депутатів зауваження до статті 34?

 

     ЄЩЕНКО В.М.  Всі  пропозиції  щодо  статей  34-42 враховано. Відносно статей 43, 44 і 45 пропозицій не надходило.

 

     ГОЛОВА. Прошу проголосувати статті 54-45 у редакції комісії.

 

     "За" - 242. Приймаються.

 

     Глава 6 "Допомога по тимчасовій непрацездатності у зв'язку з доглядом за хворою дитиною".

 

     23

 

     Чи є зауваження до статті 46?

 

     Пропозиції до статті 47? Тоді прошу проголосувати статтю 46.

 

     "За" - 244. Приймається.

 

     Перший мікрофон.

 

     БОГАТИРЬОВА Р.В.,  член  Комісії  Верховної?  Ради України з питань здоров'я людини /Краматорський  виборчий  округ,  Донецька область/.  Шановні  народні депутати!  У статті 47 другий абзац я пропонувала викласти більш чітко.  Тому  що  такі  категорії,  як заробіток  і  доход,  не  є рівнозначними,  тобто стаття потребує більш  чіткого  нормативного  викладення.  Але  цього   не   було зроблено. Тому зараз пропоную проголосувати мою пропозицію: слово "доход" вилучити а другого абзацу статті 47.

 

     Дякую.

 

     ЄЩЕНКО В.М.  Ми  розглядали  пропозиції  Комісії  я   питань здоров'я  людини.  Редакція  дійсно  була змінена,  як ви бачите, стосовно сиріт.  Але нині  існуючі  розрахунки  оплати  з  фондів соціального  страхування  лікарняних  листків дійсно передбачають такий порядок.  І змінювати його лише для тих,  хто  доглядач  за дітьми, комісія вважала недоречним. А ваше право - проголосувати.

 

     ГОЛОВА. Спочатку  статтю  47  голосуємо  в редакції комісії. "За" - 222. Приймається.

 

     ЄЩЕНКО В.М.  До  статей  48,  49,  50  і  51  пропозицій  не надійшло.

 

     ГОЛОВА. До статті 52 немає? До статей 53, 54, 55?

 

     24

 

     ЄЩЕНКО В.М. І до статей 55, 56 пропозицій теж не надходило.

 

     ГОЛОВА. Прошу  проголосувати редакції статей 43-57 включно в редакції від комісії.

 

     "За" - 252.

 

     Приймаються.

 

     Глава 8 "Допомога на дітей одиноким матерям". Стаття 58.

 

     Перший мікрофон.

 

     ЗАДОРОЖНИЙ Б.В.,  голова підкомісії Комісії  Верховної  Ради України  у питаннях екології та раціонального природокористування /Маріупольський-Центральний виборчий  округ,  Донецька  область/. Шановні  народні  депутати!  У статті 58 в першому абзаці йдеться про  допомогу  на  дітей  одиноким  матерям.  В  другому   абзаці згадується про вдівців з дітьми, тобто вже й про чоловіків. Але в наступному абзаці /вже на сторінці 37/ в разі,  якщо мати  вийшла заміж,  допомога  передбачається,  а от за того батька,  який був удівцем,  чомусь забули. Тому пропозиція, яку внесла наша комісія

- дискримінації не допускати.

 

     ЄЩЕНКО В.М. Маю вам сказати, що юридичного поняття "одинокий батько" не існує. Дійсно, я вдівець, в розлучення, неповна сім'я. Коли  ми  говоримо  про  розмір допомоги /привертаю вашу увагу до статті  59/,  то  вона  передбачена  в  розмірі   100   процентів мінімальної  заробітної тати одиноким матерям,  удовам і вдівцям. Будь ласка, підкреслюю - вдівцям.

 

     25

 

     Є пропозиція - в установленому порядку,  але ми тоді  мусимо це зауваження щодо вдівців редакційне перенести в статтю 58.  Але в тому контексті, в якому викладена пропозиція, вона неприйнятна. Юридичне немає поняття "одинокий батько". Є удівець.

 

     ГОЛОВА. Тобто    комісія    відхилила   зауваження,   і   ви обгрунтували свою позицію. Так?

 

     ЄЩЕНКО В.М. Так.

 

     ГОЛОВА. Тому ми спочатку голосуємо редакцію комісії, а потім уже пропозицію депутатів Другий мікрофон.

 

     ГУДИМА С.В.,  член  Комісії  Верховної Ради України з питань культури та духовного відродження  /Луцький-Центральний  виборчий округ,   Волинська   область/.   Шановні   депутати!  Дуже  прошу підтримати  депутата  Задорожного  і   в   першому   випадку   не проголосувати, а в другому - проголосувати.

 

     ГОЛОВА. Всі вже висловилися?

 

     Другий мікрофон.

 

     АЛТУНЯН Г.О.,  член  Комісії Верховної Ради України з питань оборони і державної безпеки /Київський виборчий округ, Харківська область/.  Шановна доповідачко!  Гадаю, що то не є доказ, ви мені вибачте,  що  немає  такого  юридичного  поняття.  Та   немає   в Радянському

 

     26

 

     Союзі, а  в  усьому  світі  - є.  То й що,  що не було?  Так давайте хоч  у  цьому  зробимо  перший  крок  Адже,  наприклад  в Ізраїлі,  якщо  помирав  один  з  дорослих  членів сім'ї все одно отримують пенсію за померлого.  Навіть якщо  чоловік  чи  дружина далі працюють.

 

     ЄЩЕНКО В.М. Я дуже буду вдячна, якщо ми...

 

     АЛТУНЯН Г.О.   Ви  ж  посилаєтесь  на  то,  що  немає  такої юридичної норми.

 

     ЄЩЕНКО В.М.  Я вважала,  що це буде більш  коректно,  ніж  я скажу  членам  парламенту,  що  ще  досі  чоловік  не народжував. Одинока жінка - це тому, що саме жінка народила, не перебуваючи в шлюбі, одна.

 

     Хочу сказати,  що обговорення цієї статті в комісії теж було надзвичайно дискусійним.  Спеціалісти Мінюсту нас переконували  і комісія погодилась,  Дійсно,  ми розуміємо, що є удівець, неповна сім'я,  коли чоловік виховує дітей  з  різних  причин  один.  Але всетаки дійсно нема поняття "одинокий батько".

 

     ГОЛОВА. Звертаюсь  до  депутатів  -  давайте  подумаємо,  як прийняти статтю.  А то зараз розсваримося,  і не буде допомоги ні матері одинокій, ні батьку одинокому. Ще раз прошу, думайте.

 

     Перший мікрофон.

 

     27

 

     ОСТРОУЩЕНКО С.В.  Уважаемые  депутаты,  предлагаю поддержать формулировку комиссии, потому что, действительно, здесь не просто юридический термин, а просто отец может быть не известен, то есть женщина родила,  а отца у  ребенка  нет.  Поэтому  она  считается одинокой матерью. Но неизвестной матери не может быть. Вот почему председатель  комиссии  ответила,  что  мужчина  еще  не  рожает. Разница  в  юридическом  термине.  И помощь отцу,  воспитывающему ребенка, конечно, предусматривается.

 

     ГОЛОВА. Другий мікрофон.

 

     БОЙКО К.В.,  заступник голови Комісії Верховної Ради України у   справах   жінок,   охорони  сім'ї,  материнства  і  дитинства /Придніпровський виборчий  округ,  Черкаська  область/.  Пропоную депутатам  підтримати  редакцію комісії,  тому що вона пропустила через серце цей законопроект і добре визначилася з юристами  щодо всіх термінів.  Всі ці допомоги,  про які ви говорите,  є в інших статтях: допомога батьку-вдівцю, батьку, який сам виховує дитину, опікуну,  всім кому завгодно.  Але одинока мати, матиодиночка, як ми її в народі називаємо,  жінка, яка народила дитину без батька, маг отримувати допомогу в першу чергу.

 

     ГОЛОВА. Третій мікрофон.

 

     28

 

     ГУДИМА О.В.   Шановні  депутати,  у  нашому  залі  більшість депутатів-чоловіків,  і я прошу вас виявити чоловічу солідарність

- підтримати депутата Задорожного.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Перший мікрофон.

 

     ШОВКОШИТНИЙ В.Ф.    Шановні    колеги,   шановна   Валентино Миколаївно,  Іване  Степановичу!  Мені  взагалі  відомо  з  усієї історії  один випадок,  коли жінка народила від святого духу,  то був Ісус Христос.  Всі Інші жінки народжують дітей від чоловіків, слава  Богу.  І вам хочу сказати,  що чоловіку,  який сам виховує дітей,  значно тяжче це робити,  ніж  одинокій  жінці.  Тому  тут дискримінації  не  повинно  бури.  Ви пригадайте фільм "Служебный роман".  Кожен з вас має таких виборців,  це батько  сам  виховує одну,  дві,  а то й три дитини.  Такому батьку значно важче,  ніж матері.  І тому я кажу,  що  треба  і  батька,  матір  ставити  в однакові умови.

 

     ЄЩЕНКО В.М.  Одну хвилину, я поясню різницю. Шановні народні депутати!  Ніхто не відміняє права на одержання одиноким  батьком виплат.  Єдина  різниця  між  одиноким батьком і тим суб'єктом чи одиноким,  як ви зараз назвете  цього  батька,  в  тому,  що  цей чоловік,  коли одружується, втрачає ту виплату. І все. Якщо ви за цю редакцію комісії не голосуєте,  тоді будемо говорити про інший момент. Вони одержуватимуть допомогу до одруження. А одинока мати

- сама практично. Різниця тут є.

 

     29

 

     ГОЛОВА. Все з'ясували?  Стариться не  голосування  проект  в редакції від комісії.

 

     "За" - 183. Не приймається.

 

     Ставиться на   голосування   поправка   народного   депутата Задорожного,   підтримана   цілим    рядом    депутатів.    Прошу проголосувати.

 

     "За" - 200. Теж не приймається.

 

     ЄЩЕНКО В.М. Іване Степановичу, хочу сказати...

 

     ГОЛОВА. Прошу голосувати,  вже пояснювали сім разів. Я ж вам одразу сказав, що ви зараз не проголосуєте. Тому нехай залишиться одна з цих норм.

 

     ЄЩЕНКО В.М.  Іване  Степановичу,  законопроект  прийнятий  в легшому читанні, і можна залишити...

 

     ГОЛОВА. Ні,  не  треба  нам  у  першому   читанні,   давайте компроміси.  Мені здається, компроміс у тому, що громадянин, який з  тих  чи  інших  причин  залишився  виховувати  дітей,  повинен одержувати  на  цих  дітей не менше,  ніж одинока жінка.  Оце так треба записати.

 

     ЄЩЕНКО В.М.  Будь ласка,  ми  перенесемо  там,  це  "одинока мати",   отут  "одинокі"  та  "одинокий  громадянин,  що  виховує дитину", "одинокий батько або мати, вступили в шлюб". Будь ласка, така редакція. Я прошу все-таки її проголосувати.

 

     30

 

     ГОЛОВА. Узгодили? Давайте проголосуємо це.

 

     "За" - 267. Приймається.

 

     Дякую.

 

     Наступна стаття.  Це у нас всі статті до глави 9.  До статті 64 є у  депутатів  зауваження?  Тоді  голосуються  статті  до  63 включно.

 

     "За" - 255. Приймаються.

 

     Стаття 64 "Право на допомогу".

 

     ЄЩЕНКО В.М.  Від  статті  64  до  статті  69  всі пропозиції враховані.

 

     ГОЛОВА. Прошу проголосувати главу 9, статті 64-69 включно.

 

     "За" - 248. Приймаються.

 

     Глава 10 "Допомога на дітей,  які перебувають під опікою  чи піклуванням".

 

     Є зауваження? Немає.

 

     Прошу проголосувати главу 10, статті 70-74 включно.

 

     "За" - 251. Приймаються.

 

     Глава 11 "Тимчасова допомога на неповнолітніх дітей,  батьки яких  ухиляються  від  уплати  аліментів,  або   коли   стягнення аліментів неможливе".

 

     ЄЩЕНКО В.М. Усе враховано. Нові пропозиції не надійшли.

 

     31

 

     ГОЛОВА. Отже,  щодо глави ІІ,  до якої входять статті 75-86, зауважень немає.

 

     Прошу проголосувати, ці статті.

 

     "За" - 239. Приймаються.

 

     Уст статті  запропонованого   законопроекту   проголосовані. Прошу проголосувати закон у цілому.

 

     "За" - 255. Придається закон.

 

     Вам роздано  проект  постанови  пре  порядок  введення в дію Закону України про державну допомогу сім'ям з дітьми.

 

     Є у депутатів заперечення, зауваження?

 

     Перший мікрофон.

 

     БОГАТИРЬОВ Р.В.  Шановні народні депутати!  У зв'язку з тим, що  цілий  ряд  конкретних  виплат  згідно з законом визначається Кабінетом Міністрів України,  якому на  це  визначено  строк  три місяці, вважаю що ввести його в дію з 1 січня нереально. Пропоную інший термін - 1 березня.

 

     ЄЩЕНКО В.М.  Ми в комісії обговорювали  подібні  пропозиції. Але  ж  Закон  про  державну  допомогу сім'ям з дітьми передбачав фінансування з державного бюджету. І потім основою цього закону є те,  що прийнято в першому читанні.  Ми не можемо відкладати його введення.  Хай Кабінет Міністрів розробляє механізм, відпрацьовує введення,  але закон треба вводити в дію так, як це пропонується, бо витрати на його реалізацію передбачено в бюджеті.

 

     ГОЛОВА. Перший мікрофон.

 

     32

 

     БОРЕЙКО М.С.,  голова Коростишівської районної Ради народних депутатів /Коростишівський виборчий округ,  Житомирська область/. Валентино Миколаївно!  Ви все вірно говорив.  Але ж тоді Кабінету Міністрів також усе треба до 1 січня привести у відповідність, бо інакше вийде так,  що працюємо за новим законом,  а  діють  старі нормативні акти.

 

     ЄЩЕНКО В.М.  Виплати  здійснюватимуться відповідно до нового закону,  якщо ми з вами приймемо рішення про те, що він вводиться в  дію з 1 січня.  Саме ті види виплат,  які вже є в нині діючому законі. Але ж там вводяться й інші виплати.

 

     ГОЛОВА. Шановні   народні   депутати!    Проект    постанови узгоджений   з  міністрами  Каскевичем,  П'ятаченком.  Тобто  усе відрегульовано.

 

     ЄЩЕНКО В.М. Прошу проголосувати проект постанови.

 

     ГОЛОВА. Так, і закон вволиться з 1 січня. Перший мікрофон.

 

     БОРЕЙКО М.О.  Іване Степановичу!  Може воно й узгоджено, але не в'яжеться одно з одним у постанові.

 

     ГОЛОВА. Раз     узгоджено,    значить    в'яжеться.    Прошу проголосувати проект постанови.

 

     33

 

     ЄЩЕНКО В.М.  Треба  проголосувати,  інакше  не   працюватиме закон.

 

     ГОЛОВА. "За" - 237 Приймається. Дякую, Валентино Миколаївно, сідайте.

 

     ЄЩЕНКО В.М. Дякуй всім за активну участь в обговоренні.

 

     ГОЛОВА. Так,  генералів немає  Ярославе  Юрійовичу,  готові? Прошу.

 

     Слово надається  голові  Комісії  з  питань  правопорядку  і боротьби із злочинністю Кондратьєву Ярославу Юрійовичу.

 

     Розглядається питання про хід виконання законів і  постанов, прийнятих  Верховною  Радою  щодо  законності  і  правопорядку та внесення відповідних змін до чинного законодавства.

 

     Скільки часу вам потрібно?

 

     КОНДРАТЬЄВ Я.Ю.,  голова Комісії Верховної  Ради  України  з питань   правопорядку  та  боротьби  із  злочинністю  /Печерський виборчий округ, м. Київ/. Мені потрібно 30 хвилин.

 

     ГОЛОВА. Добре. Прошу вас.

 

     КОНДРАТЬЄВ Я.Ю. Шановний Голово! Шановні народні депутати!

 

     34

 

     Виконуючи доручення Верховної Ради, група народних депутатів разом  з  спеціалістами вивчила хід виконання прийнятих законів і постанов з питань  правопорядку  та  боротьби  із  злочинністю  і дійшла  висновку,  що вкрай незадовільна організація впровадження їх у життя створює серйозну загрозу побудові держави.

 

     Злочинність зростав,     набував      яскраво      вираженої корисливонасильницької   спрямованості,   стає   агресивнішою  та жорсткішою, перетворюється на найбільше соціальне лихо.

 

     Кожного дня до  нас  надходять  моторошні  повідомлення  про жорстокі   акти   насильства,   розбійні   напади,  пограбування, вбивства.  Люди залякані зростанням злочинів проти їхнього майна, власною незахищеністю на вулицях, у громадських містах, у дворах, під'їздах будинків,  особливо на околицях міст у вечірній час. Це вже відчули на собі й окремі депутати Верховної Ради.

 

     Громадяни вимагають   особистої   безпеки,   недоторканності їхньої власності. Вони хочуть порядку в державі.

 

     Посилення хабарництва,  спекуляції,  рекету,   наркобізнесу, шахрайства,   пограбувань,   незаконної  торговельної  діяльності позбавляє громадян впевненості в особистій безпеці і, в кінцевому рахунку,  підриває  їхню  віру  у  здатність  законодавчої  влади нинішнього скликання і діючого уряду ефективно керувати державою. Ці  тривоги  є  обгрунтованими.  Особливо  небезпечно складається криміногенна ситуація у Миколаївській, Львівській, Закарпатській, Хмельницькій,  Київській, Кіровоградській, Вінницькій областях та в Республіці Крим.

 

     35

 

     Справжнім розгадником групової злочинності стали  аеропорти, залізничні  вокзали,  готелі,  риніти,  де  хазяйнують  рекетири, злодії, сутенери, повії, спекулянти та інші кримінальні прошарки.

 

     Йде розподіл сфер впливу між торгуючими  групами.  На  цьому грунті  вже  мали  місце  збройні сутички,  в яких загинули люди, зокрема,  у районах України,  прикордонних а Молдовою,  Румунією, Польщею.

 

     Використовуючи лібералізацію    прикордонного    і   митного режимів,  злочинні групи а України та інших держав СНД включились у  боротьбу  за  створення власних структур за кордоном і каналів нелегально? переправи товарів через кордон. Тільки з Польщі цього року за рекет депортовано 26 громадян України.

 

     Викликають глибоку  стурбованість  ознаки тероризму.  За два роки правоохоронні органи отримали уже 136 повідомлень про замахи та злочини з використанням вибухових речовин. У ході їх перевірки вилучено 80 кілограмів вибухівки,  7 вибухових пристроїв,  Тільки цього року вилучено 1960 одиниць вогнепальної зброї, в тому числі автомати, кулемети, гранатомети та інше.

 

     Особливо хочу  підкреслити,  що  набирає   сили   підпільна, прихована від обліку і контролю діяльність корумпованим осіб, які в такий спосіб підривають національну економіку,  грабують бюджет держави.

 

     У цьому  році  вдалося  запобігти  майже  22  тисячам  спроб незаконного  вивезення  товарів   і   продовольства.   У   Києві, Київській,    Кіровоградській,    Полтавській,    Тернопільській, Сумській,  Черкаській та в  інших  областях  керівники  державних підприємств,  колгоспів,  комерційних  структур укладали Фіктивні договори з

 

     36

 

     підприємствами Росії,  Грузії,  Вірменії, Литви на бартерний обмін цукру, м'яса, олії на лісоматеріали та бензин.

 

     Але після  отримання  ліцензій і вивезення продукції за межі України,  наприклад,  Лубенський комбінат громадського харчування Полтавської області замість бензину отримав б легкових автомашин, які були розподілені між керівниками району.

 

     За ліцензією Кіровоградського  виконкому  керівники  кількох цукрових  підприємств  продали  московському МП "Сатурн" 120 тонн цукру по 7 карбованців  за  кілограм.  А  замість  обладнання  та механізмів МП відпустило легкові автомобілі,  які викупили у свою власність керівники підприємств.

 

     У перший же день проведення грошової реформи  в  Україні  на залізничній  станції  Донецьк  затримано  директора донецького МП "Гермес" та його заступника,  які в  результаті  безконтрольності кредитно-банківської   діяльності   намагалися  вивезти  за  межі України понад три мільйони карбованців.

 

     В тому,  що колишній уряд ігнорував прийняті закони і не  до кінця оцінював всю небезпеку злочинності для суспільства,  є вина і Верховної Ради.  Тому сьогодні ми  самі  повинні  усвідомити  і відповісти нашим виборцям, де криються глибинні припини нинішньої криміногенне? ситуації, від кого залежить виправлення стану справ і  що необхідно робити,  щоб захистити людини,  в тому числі вас, вашу дружину, дочку або сина і зберегти Україну.

 

     На думку робочої групи першою причиною є  різка  активізації деструктивних    сил,   які   розхитують   основи   правопорядку, поглиблюють  правові  нігілізм,  нехтують  вимогами  законів.   Я глибоко  переконаний,  що  в  цьому  зацікавлені окремі політичні угруповання,

 

     37

 

     які не задоволені рухом України до сильної правової держави, а  також  наша  доморощена  мафія  та  мафія близького зарубіжжя. Інтереси цих політичних сил і мафії на сучасному етапі політичної і  економічної  нестабільності вбігаються,  бо вони через всякого роду найманців та підлабузників, що до них примазалися, зі шпальт газет,  по  радіо  і телебаченню добиваються дискредитації вищого законодавчого органу,  створення негативної думки про  діяльність Верховної  Ради  нинішнього  скликання,  щоб  сформувати в народі образ ворога, яким маг стати наш незахищений депутат; намагаються різко   загальмувати  законодавчий  процес,  не  дати  можливості ревізувати і проконтролювати хід  виконання  вже  прийнятих  нами законів. Є спроби створення різного роду воєнізованих формувань.

 

     Це повинен розуміти і уряд, який ми недавно обрали.

 

     Тому що  цей  процес спрямований одночасно і проти нього.  У такій ситуації ми повинні негайно підтримати уряд,  який, нарешті зрозумів  своє  місце  у  захисті  суспільних  інтересів.  І  ми, врештірешт, будуємо правову державу, в якір над усе будуть людина і закон, що її охороняє.

 

     Друга -  найбільш  небезпечна  причина  різкого  загострення криміногенної ситуації  полягає  в  тому,  що  колишній  уряд  не розробив  дійових  заходів,  спрямованих  на  усунення умов,  які породжують тіньову економіку, корупцію та безгосподарність.

 

     Внаслідок цього  вже  зараз   виник   реальний   грунт   для зловживання   службовим   становищем   посадових  осіб,  місцевої адміністрації,  керівників управлінських структур на місцях, яким законами держави доручено одноосібно здійснювати роздержавлення і приватизацію малих підприємств, державного житлового фонду тощо.

 

     38

 

     Крім того  урядові  органи,  установи  Національного   банку фактично   не   контролюють  ці?  керівників  та  службових  осій управлінських  та  господарських   структур,   у   віданні   яких перебувають сировинні,  трудові,  матеріальні і фінансові ресурси та продукція,  що у товарному вигляді вільна  реалізується  через посередницькі комерційні структури.

 

     Президія попереджала  колишній  уряд про це ще в грудні 1991 року.  Але боротьба із злочинністю не  стала  складовою  частиною національної  безпеки України.  На розгляд Верховної Ради досі не подано проекти законів про боротьбу із організованою злочинністю, невідома  доля  і розкритикованої нами республіканської про грами боротьби із злочинністю,  яку вже давно слід  було  переробити  і профінансувати.

 

     Будемо сподіватися,  що після сьогоднішнього засідання новий уряд знайде і притягне до суворої відповідальності тих  посадових осіб   у   правоохоронних   органах   і   інших  структурах,  які проігнорували вимоги вищого законодавчого органу,  і  подасть  на розгляд   Верховної   Ради   проект   Закону   про   боротьбу  із організованою злочинною діяльністю,  включить у програму боротьби із   злочинністю  заходи  по  обмеженню  корупції,  відшкодуванню збитків,  завданих зловживанням службовою  владою  та  злочинами. Хочу наголосити, що такі рекомендації державам з цих питань давно розроблені Організацією Об'єднаних Націй.

 

     39

 

     У програмі доцільно було б передбачити і створення  урядової комісії,  яка  терміново  здійснила б кримінологічну,  економічну експертизу чинного законодавства,  щоб виявити  всі  прогалини  у податково-фінансовій сфері, державному обліку і звітності.

 

     Хотілося б,  щоб  найближчим  часом  цю  програму  затвердив Президент,  щоб вона не була куцою,  а враховувала  всі  глибинні причини розвитку злочинності в усіх сферах суспільного життя.

 

     Третя причина   криється   в  тому,  що  державні  структури згорнули  свою  діяльність  по  запобіганню  злочинності,  і  тим перестали  виконувати  один  із  основних  своїх обов'язків перед суспільством.

 

     Система профілактики  правопорушень  фактично  розпалась   і розвалена.  Громадські  пункти охорони правопорядку розганяються, їхні приміщення передаються  комерційним  структурам.  Припиняють існування дитячо-юнацькі клуби,  не залучаються підлітки до праці у складі  студентських  будівельних  загонів,  ідуть  безперервні атаки на свідомість молоті, перетворюючи її на "зомбі".

 

     Через скорочення кількості спортивних клубів,  шкіл, секцій, молодіжних таборів, недоступність через високі ціни багатьох Форм дозвілля  молодь  поповнює ряди злочинців,  п'яниць,  наркоманів, повій,  відходить від нормального людського життя, перетворюється із  творців  на  руйнівників.  І  до  цього  доклали  руку  глави адміністрацію у містах і районах.

 

     Вважаємо, що  представники  Президента  спільно   з   Радами народних депутатів,  і насамперед у столиці України, в Донецьку", Дніпропетровську,  Кривому  Розі,  Львові,  Запоріжжі  та   інших містах,  найближчим  часом  мусять  розглянути це питання,  вжити реальних

 

     40

 

     заходів, у   тому   числі   надати    фінансову    підтримку профілактиці  правопорушень  серед  молоці,  включити  в програми соціального і економічного  розвитку  окремий  розділ  з  питання профілактики правопорушень.

 

     Настав час  притягнути до відповідальності і тих керівників, які  ігнорують  чинне  законодавство  щодо  охорони  об'єктів   з матеріальними  цінностями,  не  усувають  причини  та  умови  для скоєння злочинів.

 

     Кому-кому, а, наприклад, керівництву Львівського автобусного заводу доморощені злодії,  мабуть, уже зібрали гроші і збираються поставити пам'ятник.  Адже за півтора року керівництвом заводу не розглянуто  жодного матеріалу на затриманих 345 злодіїв,  із яких 126 були працівниками цього  підприємства.  І  це  -  непоодинокі факти.  За десять місяців стороною виявлено й затримано за дрібні крадіжки 114 тисяч осіб,  у яких вилучено цінностей майже  на  14 мільйонів карбованців.

 

     У той  же  час  /це  для  впровадження передового досвіду/ в Донецькій  області  керівники  підприємств  знайшли   кошти   для утримання  додаткових  штатів  міліції,  що спричинило скорочення кількості злочинів на цих об'єктах.

 

     Сподіваємося, що Кабінет Міністрів найближчим часом,  все  ж таки   подасть  на  розгляд  Верховної  Ради  проект  Закону  про профілактику правопорушень,  а також притягне до відповідально т; тих  службових осіб,  які півтора року ігнорують вимоги Верховної Ради з цього питання.

 

     41

 

     Причини, які   обумовлюють   небезпеку   подальшого    росту злочинності і корупції державного апарату,  можуть поглиблюватися через відсутність надійного митного кордону,  тому  що  швидкість втягування  України  в  сферу  діяльності міжнародної злочинності небагато перевищує темпи інтеграції України в систему міжнародної боротьби із злочинністю.

 

     Спеціалісти ООН  під час недавніх зустрічей попереджали нас, що Україна  найближчим  часом  може  стати  країною,  куди  через недосконалість  нашого  економічного  законодавства вливатиметься світовий тіньовий капітал,  у  тому  числі  й  від  наркобізнесу, перевозитимуться для захоронення екологічно шкідливі відходи.

 

     Ми раді   вступові  України  в  Інтерпол,  але  поки  що  це формальність, потрібні термінові й активні дії з боку України, бо йдеться про престиж нашої молодої держави.

 

     Члени робочої   групи   відзначають,  що  затягнувся  процес змужніння правоохоронних органів,  і перш  за  все  міліції,  яка повинна  нарешті  стати  стрижнем МВС України,  державним органом вищої виконавчої влади згідно з Законом про міліцію і довести, що вона служить народу.

 

     Ми розуміємо  і  вболіваємо за те,  що в міліції не вистачає штатів,  відстав  від  сучасних  вимог  її   матеріально-технічне оснащення,  часто  працівники  гинуть  через  те,  що у них немає засобів захисту.  І ми будемо  робити  все,  щоб  для  досягнення кращих  результатів  боротьби  зі злочинністю у міліції,  слідчих була відповідна правова база,  щоб вони могли  швидше  переносити свої дії в кримінальне підпілля.

 

     42

 

     Але вже  зараз чисельність міліції становить понад 100 тисяч працівників. На їх фінансування держава витрачає значні кошти. Та безпосередню  боротьбу  із  злочинністю,  як  кажуть,  на  землі, здійснює не вся міліція,  а тільки її, будемо говорити, половина. Решта,   засівши  в  управлінських  ланках,  виконує  контрольні, штабні, обслуговуючі Функції.

 

     Тут уряд повинен зробити все,  щоб  якнайшвидше  привести  у відповідність  я  вимогами  часу  організаційно-штатну  структуру органів  внутрішніх   справ,   збільшити   чисельність   міліції, слідства,  підняти  їх авторитет.  Зокрема,  ми попереджаємо,  що потрібно критично підійти до спроб  глав  місцевої  адміністрації регулювати  заробітну плату працівникам міліції,  тому що це шлях до створення "кишенькової" міліції та її корумпованості.

 

     Тільки Верховна Рада,  а не  інші  структури,  через  бюджет повинна  визначати витрати на утримання правоохоронних,  органів. На приклад,  Національна асамблея Франції на фінансування поліції виділяє   35   процентів  від  фінансування  МВС,  що  відображає піклування  уряду  про  досягнення  необхідного   рівня   безпеки повсякденного життя громадян.

 

     Деяким нашим  правоохоронцям  також  можуть  позаздрити їхні заморські колеги.  Бо нашим уже навіть  встановлюють  персональні телефакси. Але чому ж тоді наша міліція і досі не чує добре крику "Рятуйте!"?  Не  так  давно  у  Києві  один   громадянин   зазнав розбійного  нападу.  По  "02"  потерпілий  не додзвонився.  Через кілька діб він  добився  до  дільничного  інспектора,  який  його вислухав,  але жодних заходів не вжив. Так само повівся і старший дільничний  інспектор.  І  тільки  після  втручання   комісії   й депутатів,  які тут присутні, була порушена кримінальна справа. І це - не поодинокі факти.  Гадаю, що Міністерство внутрішніх справ здатне в цьому плані навести порядок.

 

     Аналіз чинного  законодавства  -  правової основи діяльності правоохоронним органів - свідчить, що колегії Прокуратури. МВС СБ України  ще повільно переорієнтовують діяльність /свою діяльність і діяльність  підпорядкованих  органів/  відповідно  до  сучасних вимог.  Колегії недостатньо використовують надані їм можливості і права  не  керівництву  діяльністю  підпорядкованих   органів   у боротьбі із злочинністю.

 

     43

 

     Відчувається деяка  розгубленість  вищих ешелонів управління правоохоронних   органів   перед    масштабами    зростаючої    і різноманітної злочинності.

 

     На думку  практиків  правоохоронних органів,  таке становище викликано непослідовністю дій керівного складу цих  структур,  що негативно   відбивається   на   рівні  службової  і  виконавської дисципліни.

 

     Так, наприклад,  у червні цього року в органи та  підрозділи внутрішніх  справ  надійшов наказ МВС України,  який мав би стати механізмом реалізації Закону про оперативно-розшукову діяльність. Але практичні працівники його на сприймають,  внаслідок цього уже готується новий наказ.  А над розробкою таких документів працюють штаби  МВС,  УВС,  залучається  Академія  внутрішніх справ,  інші навчальні заклади,  чисельність працівників і  науковців  у  яких перевищує багато тисяч осіб.

 

     Сьогодні ми  відверто  кажемо,  що  у  робочої групи виникла підозра щодо наявності корумпованою і працівників  правоохоронних органів,  як  це  не прикро.  Такий висновок випливає з того,  що боротьбу з хабарництвом,  що є формою корупції,  різко  згорнуто, кількість  порушених  кримінальних  справ падає.  І це в той час, коли всі говорять про мафію.

 

     Поки що па відомо,  і ми не могли добитися, тому що в нас не було таких повноважень, куди тільки цього року від суду приховано сотні кримінальних справ  про  хабарництво  і  розкрадання.  Чому перестає діяти стаття про контрабанду?  Чи ми з ваш її скасували? Ні!  Ми її не відміняли.  Хто доклав до цього  рук?  Слідчі  МВС, прокуратури? І чому мовчить Служба безпеки?

 

     44

 

     Під час підготовки цього питання,  шановні народні депутати, ми дійшли висновку,  що нам слід припинити часто  безпідставну  і нічим да аргументовану критику діючих законів.  Окремим посадовим особам це стало вигідно робити.

 

     Крім того,   ми   вважаємо,   що   в   період    економічної нестабільності  та деякої недовіри у народу до дій правоохоронних органів у боротьбі із злочинністю,  корупцією Президенту доцільно було  б  розглянути  питання  про  створення  за рахунок існуючих штатів правоохоронних  органів  комітету  по  розкриттю  найбільш небезпечних  злочинів,  що  підривають національну економіку.  Не треба лякатись  цього,  і  не  треба  лякатися  цього  керівникам правоохоронних органів. Це світовий позитивний досвід.

 

     Сподіваюсь на   вашу   підтримку  пропозиції,  що  необхідно створити орган,  який би  координував  діяльність  правоохоронних органів. У нас вони зараз діють розрізнено, кожен, як кажуть, сам по собі.

 

     Ми повинні усвідомити, що цього вимагав життя і народ. У цей час   склалася  така  ситуація,  що  правоохоронні  органи  діють розрізнено,  відбувається розпорядження  функцій  по  боротьбі  з організованим злочинністю між різними відомствами. У результаті - усі борються, а ефект від цієї боротьби дуже низький.

 

     Серйозне зауваження необхідно адресувати і Верховному  Суду. При  всій  повазі  до нього щире обурення викликає той жалюгідний стан,  у якому опинилися суди.  Ми констатуємо,  що він  неповною мірою   відчуває   реалії  життя.  У  діяльності  судів  з'явився незрозумілий  лібералізм   до   небезпечних   злочинців.   Тисячі підсудним  тривалий  час  знаходяться  в місцях позбавлення полі, чекаючи суді.

 

     45

 

     Це також пряме порушення вимог Організації Об'єднаних Націй.

 

     За весь період діяльності Верховної Ради третя влада жодного разу  не звернулася до найвищого законодавчого органу з проханням дати тлумачення тих норм, у застосуванні яких на практиці виникли непорозуміння. Це, зокрема, стосується і спекуляції, і незаконної торговельної діяльності.

 

     Незрозуміла тут гординя Олександра Никифоровича.  Чи,  може, це   щось   інше,  пробачте?  Але  у  вас  є  право  законодавчої ініціативи,  використовуйте його.  Верховна Рада ще жодного  разу вам не відмовила в розгляді ваших пропозицій.

 

     Особливо хочу   привернути  вашу  увагу  до  такої  важливої проблеми,  як розгляд правоохоронними органами і судами  заяв  та звернень громадян. За десять місяців цього року до Верховної Ради надійшла понад  двадцять  одна  тисяча  заяв  і  скарг  з  питань законності   та   правопорядку.  Частину  з  них  було  надіслано Прокуратурі,  МВС,  відомствам.  Аналіз відповідей прокуратури на звернення громадян свідчить, що кожну шосту скаргу задоволене.

 

     Але нерідко  при розгляді заяв і скарг допускається тяганина і формалізм.  Є скарги,  про результати розгляду яких прокуратура не  повідомляє  Секретаріат Верховної Ради протягом шести-дев'яти місяців.

 

     Коли ми  розглянули  скаргу  громадянина  Маруса   з   міста Чернігова,  у нас виникло запитання: а чи до правової держави їли йдемо? іде у 1985 році Маруса визнано невинним у скоєнні злочину, проте  в поновленні на роботі йому відмовляють.  Порушено трудові права громадянина,  але ніхто не може його захистити.  Невже  цим повинна

 

     46

 

     займатися Верховна Рада?

 

     Громадяни особливо  скаржаться  на  незадовільну організацію особистого прийому в Прокуратурі.  Наказом Генерального прокурора України  встановлено,  що  без  письмової відповіді від прокурора області громадянину нема  чого  шукати  правди  у  Прокуратурі  і штурмувати міліцейські пости, якими відгородилися від громадян.

 

     На нашу  думку,  такий  порядок  обмалює конституційне право громадян звертатися з заявами до будь-якого органу чи громадської організації.  Просило  шановного  Віктора  Івановича  дотримувати Конституції.

 

     Гадаю, Верховній  Раді  настав  час  стати  на  бік  народу, спитати  за  ці  та  інші  порушення прав людини з правоохоронних органів,  щоб у народу  не  залишався  на  губах  гіркий  присмак незахищеності І відчаю.

 

     Шановні народні    депутати!    Дозвольте   окремо   коротко зупинитися на тих питанням,  з  якими  би  зверталися  від  імені виборців,  а також на окремих пунктах проекту постанови, яка не є безспірною.

 

     Перш за все це стосується проблем боротьби  із  спекуляцією. Хочу  звернути  вашу  увагу,  що  раніше  спекуляцією визнавалося скуповування і перепродаж з метою наживи будь-яких  товарів  і  у будь-кого.

 

     Коли ми взяли курс на ринкову економіку і прийняли Закон гір о підприємництво,  ситуація різко змінилася.  Дуже звузилося коло підприємств  та  товарів,  що  можуть  бути  об'єктом і предметом спекуляції.  Тому,  не міняючи диспозиції цієї статті, ми разом з Верховним Суд ом,  Прокуратурою,  МВС дали точніше тлумачення, що дозволяє правоохоронним органам більш активно застосовувати її на практики.

 

     47

 

     Проте виникає   запитання:  як  слід  регулювати  перепродаж товарів, якщо перепродаж не є спекуляцією?

 

     У постанові   ми   даємо   тлумачення   поняття   незаконної торговельної діяльності як тотожне неоспекуляції.  Чому?  Тому що всі   спекулянти   не   платять   податків,   обходять   механізм ліцензування, зрощують державну і приватну торгівлю.

 

     У разі   прийняття  нашої  пропозиції  правоохоронні  органи зможуть завдати удару саме цій,  найбільш небезпечній нині  групі неоспекулянтів. У проекті постанови є й інші пропозиції.

 

     Закінчуючи свій  виступ,  від  імені робочої групи просив би вас прийняти проект постанови  за  основу,  а  також  прийняти  в легшому  читанні  проект  Закону про внесення змін і доповнень до деяких законодавчих актів.  І тоді ми  за  той  час,  пеки  йтиме робота в комісіях, опрацюємо всі подані пропозиції і запропонуємо вам готові документи.

 

     Запрошую вас  взяти  участь  у  обговоренні  запропонованого проекту  постанови,  а  також  законопроектів про внесення змін і доповнень до деяких законодавчих актів,  їх чекають  і  народ,  і правоохоронні органи.

 

     Дозвольте також  висловити  подяку  всім народним депутатам, які  брали  участь   у   підготовці   цього   питання,   науковим працівникам,    нашим   консультантам,   практичним   працівникам правоохоронних органів, дякую за увагу.

 

     ГОЛОВА. Відповіді на запитання до перерви? Добре.

 

     Перший мікрофон.

 

     48

 

     ЧЕРНЕНКО В.Г.  Уважаемым Ярослав Юрьевич!  В  1984  года  за взятки осуждено 1039 человек, а в 1991 году - 349.

 

     Отсюда вопрос.  Сколько  было заведено в 1991 году уголовных дел по поводу взяток и сколько прекращено?

 

     И еще.  Что,  взяток стали брать меньше,  или  дел  заводить меньше. А может, просто на все махнули рукой?

 

     КОНДРАТЬЄВ Я.Ю. Отвечаю на ваш вопрос. Статистика показывав, что действительно тут происходят какие-то непонятные процессы,  Я об этом говорил в докладе. Активность борьбы со взяточничеством в это время упала.

 

     Кроме того,  возникает вопрос;  куда  деваются  возбужденные уголовные дела?  В этом году было возбуждено 818 уголовных дел, а через  суды  прошли  44  человека.  На  каком  этапе   происходит торможение  или  спускание  этих дел на тормозах,  надо выяснить. Поэтому мне кажется, мы должны иметь право на пересмотр этих дел, чтобы разобраться с коррупцией и взятками.

 

     Считаю, не  надо  бояться,  надо  иметь  орган,  который  бы занимался именно этими  вопросами,  контролировал  и  расследовал подобные дела.

 

     ГОЛОВА. Другий мікрофон.

 

     ПЕТРЕНКО В.О.,  голова  підкомісії  Комісії  Верховної  Ради України  з  питань   агропромислового   комплексу   /Приазовськии виборчий округ, Запорізька область/. Шановний Ярославе Юрійовичу. Звернутися до вас  мене  спонукали  мої  виборці,  які  порушують питання про боротьбу з

 

     49

 

     наркомафією. Будь-який   таксист   міста  Запоріжжя  відвезе кожного,  хто цього захоче,  у відповідне місце,  де  забезпечать наркотиками.  Вони працюють відкрито - це всі знають у Запоріжжі, а ефективних заходів ніхто не вживав.  Навпаки,  ці  кооперативні квартири, як відомо всім, охороняються певними підрозділами.

 

     Люди звертаються  з  одним:  допомогти  врятувати  дітей від цього зла,  зберегти своє майно і своє життя.  Сьогодні наркоману потрібно  8  тисяч  купонів  на  добу,  щоб  забезпечити себе тим "зіллям".

 

     Запитання таке:  якою  в  питома  вага  злочинів  на  грунті наркоманії?   І   ще,  що  робить  ваша  комісія  і  Міністерство внутрішніх   справ,   аби    такі    "летючі"    підрозділи    не підпорядковувались  місцевим  органам  МВС  і  влади  і ефективно боролися з цим злом?

 

     Дякую.

 

     КОНДРАТЬЄВ Я.Ю.  Дякую за запитання.  Дійсно,  проблема дуже серйозна,  вона  загострюється.  У  нас  на обліку понад 30 тисяч осіб,  які вливають наркотики.  Перша біда полягає в тому, що ми, приєднатися   до   Міжнародної  конвенції  з  питань  боротьби  з наркоманією,  не привели наше чинне законодавство до  вимог  цієї конвенції.  І  це  найперше,  що  повинні зробити уряд і Верховна Рада.

 

     Далі. Потрібно  дійсно  створювати,  як  це   і   рекомендує Організація  Об'єднаних  Націй,  підрозділи,  котрі зчищатимуться безпосередньою боротьбою з поширенням наркобізнесу.

 

     Україна уже  стала  об'єктом   пильної   уваги   міжнародної злочинності, яка розширює сферу розповсюдження наркотиків, в тому числі й на нашій території.

 

     50

 

     Крім того  повинні  бути  спільні  дії  всіх  правоохоронних органів,  і в тому числі на місцях. Нам необхідно боротися із цим злом, виявляти і притягувати винних до відповідальності.

 

     ГОЛОВА. Ярославе Юрійовичу!  Конкретне запитання:  яку ж  ви відповідь дали?  Ви сказали,  що ми приєднались де конвенції, але що, у нас немає законодавства?..

 

     Другий мікрофон.

 

     ПЕТРЕНКО В.О.  Іване Степановичу!  Справа в тому,  що органи внутрішніх справ на місцях не виконують як слід своїх функцій. І, користуючись нашим законодавством,  багатодітні  сім'ї,  особливо сім'ї  циганів  широко  торгують цим ділом,  а таксисти тільки це привозять.

 

     КОНДРАТЬЄВ Я.Ю.  На даному етапі не  можна  вирішити  тільки шляхом   звільнення   чисельності   органів  внутрішніх  справ  і зміцнення  матеріально-технічної  бази.  І  варто  привести  наше законодавство у відповідність до вимог міжнародного права.

 

     ГОЛОВА. Третій мікрофон.

 

     СТЕПЕНКО В.І.  Шановний Ярославе Юрійовичу!  Вважаю, що ваша доповідь  була  відвертою,  по-людському  чесною.  І  прошу   вас відверто  відповісти  на мов запитання,  яке хвилює багатьох моїх виборців, і особисто мене.

 

     З цього приводу навіть  було  надруковано  статтю  в  "Голос України" - "Мафія в Полтаві існує і дів". І було звернення 26

 

     51

 

     народних депутатів до Президента про те,  що доведено злочин проти  високопоставлених  осіб.  Але  реакція   Президента   була приголомшливою.  Головна  дійова особа цієї мафії була призначена представником Президента по Полтавському району... Ця безкарність породила   такий  злочин.  Ті  автомобілі,  які  виділив  Кабінет Міністрів,  були розподілені /з  п'яти  -  три/  між  керівниками районів. Я вам задаю таке запитання: як ви вважаєте, чи подужаємо ми мафію,  якщо ті, хто скоїв злочин, і це доведено прокуратурою, сьогодні  обіймають  свої посади?  І чи не вважаєте ви,  що у тих випадках,  коли  злочин  доведено,  винні  мають   бути   негайно відсторонені від тієї посади,  що обіймають? І що з цього питання мав робити ваша комісія?

 

     Дякую.

 

     КОНДРАТЬЄВ Я.Ю.  Є дані про факти корупції в  правоохоронних органах на місцях.

 

     Що ми маємо робити?  Перше.  Якщо ми прагнемо вести,  дійсно справжню боротьбу з корупцією, то правоохоронним органам не треба боятися  створення  тієї структури,  яка буде вести безпосередньо боротьбу з цим злом.  І вона  могла  б  провести  перевірку  всіх припинених справ.

 

     І друге. Ми повинні прийняти закон про повноваження комісії. Адже зараз Комісія практично чи фактично не  мав  повноважень.  І ми, тільки, як кажуть, ходимо навколо цієї проблеми.

 

     ГОЛОВА. Перший мікрофон.

 

     52

 

     ПІСКУН О.І.,  член  Комісії  Верховної Ради України з питань державного суверенітету,  міжреспубліканських  і  міжнаціональних відносин  /Зарічний  виборчий округ,  Сумська область/.  Шановний Ярославе Юрійовичу!  Поділяючи  вашу  тривогу  щодо  необхідності зміцнення  законності  і правопорядку,  в той же час бачу в цьому проекті   декілька   суперечливих   пунктів.   Так,   у    тексті зустрічаються такі загальні фрази,  як "зобов'язати", "посилити", "вважати".  У  третьому  пункті  записані   вказівки   суду.   Чи припустимо це по відношенню до третьої влади?

 

     Пунктом восьмим     вважається    за    доцільне    провести реорганізацію   Національної   гвардії.   Мабуть,   за    рахунок Національної гвардії не можна вирішувати ці питання.

 

     У пункті  десятому даються тлумачення Кримінального кодексу. Мені здається,  що всі  ці  пункти  не  сприятимуть  забезпеченню законності і правопорядку.

 

     Прошу прокоментувати.

 

     КОНДРАТЬЄВ Я.Ю.  Дякую  вам за запитання.  У третьому пункті даються рекомендації Верховному Суду, але це відповідає принципам Організації Об'єднаних Націй з питань правопорядку та боротьби із злочинністю.  Почитайте,  будь ласка,  їх вимоги,  там  викладено рекомендації державам-учасницям ООН.

 

     Відносно восьмого пункту.  Дійсно, він не є безопірним. Якщо будуть інші пропозиції,  то ми їх врахуємо. Нам потрібно прийняти цю  постанову  за  основу.  Тоді  ми  це доопрацюємо і внесемо на розгляд Верховної Ради.

 

     53

 

     ГОЛОВА. Другий мікрофон.

 

     ТАРАСЕНКО О.Г.,  заступник  Голови  Комісії  Верховної  Ради України  з  питань  оборони  і  державної  безпеки  /Знам'янський виборчий округ,  Кіровоградська область/.  У мене запитання і  до вас, Іване Степановичу, і до Ярослава Юрійовича. Якщо ми сьогодні тільки  обмежимося  даною  постановою,   то   це   буде   чергова балаканина.  В мене є така пропозиція. Дати доручення відповідним комісіям      внести      зміни      до      Кримінального      і Кримінально-процесуального   кодексів  і  до  Закону  про  Службу безпеки України,  до Закону про міліцію та до інших актів, щоб ми терміново, через два тижні, прийняли пакет законів. Варто, щоб ці органи запрацювали з відповідними повноваженнями.

 

     ГОЛОВА. Олександре   Григоровичу!   Я   у   своїй    частині відповідаю.  Жодного  разу  не  було,  щоб з цих питань вносилися пропозиції і ми їх відхиляли. Я завжди питав ваг, чи розданий вам Кримінально-процесуальний кодекс тощо. Не пам'ятаю, щоб ми хоча б одну норму відхилили. Єдиною пропозицією, з приводу якої ми так і не   домовилися,   була   пропозиція  депутата  Шишкіна.  Вікторе Івановичу!  Ви пам'ятаєте ту норму?  Ось це єдине, навколо чого у нас були дебати. Більше жодну норму не було відхилено.

 

     54

 

     КОНДРАТЬЄВ Я.Ю.   Повністю   підтримуй   Івана  Степановича. Комісія   жодного   раду   не   затрималася   а   підготовкою   й відпрацюванням даних їй доручень.  У нас уже зараз лежать обсягом 70  друкованих  сторінок  відпрацьовані  доповнення  й  зміни  до Кримінального,   Кримінально-процесуального   кодексів  та  інших законів.  Після  висновків  колегій  правоохоронних  органів   ми внесемо їх на ваш розгляд.  І з Олександром Григоровичем повністю погоджуюсь.  Подавайте ці пропозиції,  приймемо постанову.  Ви  ж свідки,  ар я прошу прийняти в першому читанні зміни й доповнення до законів,  аби ми могли ці два тижні працювати,  одержавши  від вас доручення.

 

     ГОЛОВА. Третій мікрофон.

 

     ПИРІГ Л.А., голова підкомісії Комісії Верховної Ради України з  питань   здоров'я   людини   /Рогатинський   виборчий   округ, ІваноФранківська   область/.  Шановний  Ярославе  Юрійовичу!  Нам роздано порівняльні  дані  офіційної  статистичної  звітності  за деякими   категоріями   карних  справ.  Подані  вони  Генеральним прокурором Шишкіним.  Гадаю,  що необхідна ще й інтерпретація цих даних.   Ви  ж  погляньте,  яка  виходить  позитивна  динаміка  в кількості випадків у  таких  справах:  порушення  правил  охорони праці і безпеки робіт - з понад 2 тисяч до 371 випадку;  приписки й інші перекручення звітності - з 284 до 10 випадків; хабарництво

- з понад 1000 до 349; зловживання і перевищення влади - з понад

 

     55

 

     1000 до  672;  халатність  -  з близько 2000 до 433;  випуск недоброякісно! продукції - із 53 до 3 випадків.

 

     Постає питання:  чи ці справи не доходять до прокуратури, чи прокуратура також,  може, займається приписками і зменшує, так би мовити,  рамки й категорійність цих  злочинів?  Дайте  відповідь, будь ласка.

 

     КОНДРАТЬЄВ Я.Ю.  Дякую  вам  за запитання,  воно справедливо насторожує  народних  депутатів.  Щоправда,   більше   стосується Генерального прокурора,  він повинен дати відповідь.  Але хочу ще раз акцентувати,  що, дійсно, ситуація насторожує. Всі ми бачимо, що   боротьба   з  хабарництвом  згортається,  справи  в  суд  не надходять.  Повинні  і  Служба  безпеки  України,  і   Генеральна прокуратура розібратись,  куди діваються ці справи.  Чи немає там повторного хабарництва, чи все там чисто, чи не зароджується ця ж корупція правоохоронних органів,  про яку ми з вами говоримо? Для того /тут лунали вже репліки/ повинен бути в державі координуючий орган,  який  би  зібрав  цих керівників правоохоронних органів і разом з ними вирішив,  що ж робити.  У  нас  зараз  немає  такого координуючого   центру.   А   питання   виникають.   І  абсолютно справедливі.

 

     ГОЛОВА. Перший мікрофон.

 

     56

 

     МАРЧЕНКО І.Д., директор Артемівського машинобудівного заводу "Победа  труда" /Аргемівський виборчий округ,  Донецька область/. Ярослав Юрьевич!  В средствах массовой информации и сегодня вы  в своем докладе как-то очень легко отнеслись к такому факту, что из проекта изъяты такие  виды  оружия,  как  гранатометы,  пулеметы, минометы и другое тяжелое оружие.  Ведь это очень непростое дело. У  нас  оружие  есть  у   ограниченного   количества   лиц.   Это ответственные  работники /они и здесь присутствуют/.  Не считаете ли вы,  что надо ужесточить законодательство в части наказания за халатное хранение,  охрану /и так далее/ оружия. Ну, еще понятно, что пистолет кто-то украл. Но автомат украл, гранатомет, миномет, пулемет?  Вот мне подсказывают, что и ракеты тоже могут. Ведь это же беспредел.  Ответственность какая-то предусматривается законом по этому вопросу?

 

     КОНДРАТЬЄВ Я.Ю. Если коротко, то да. В дополнениях, которые. у вас есть, предусмотрено усиление ответственности именно за этот вид  преступлений  - халатное отношение и хранение огнестрельного оружия.  А ваше предложение мы еще более  детально  рассмотрим  и определим, в какой статье можно его реализовать.

 

     ГОЛОВА. Якщо  крадуть  такі  види  зброї,  то  чого  вже тих керівників не крадуть,  де це відбувається?  Краще б їх  покрали. Другий мікрофон.

 

     57

 

     НАГУЛКО Т.Д.,  член Комісії Верховної Ради України у справах жінок,  охорони  сім'ї,  материнства  і  дитинства  /Шепетівський виборчий   округ,   Хмельницька   область/.  Ярославе  Юрійовичу! Безумовно,  сьогодні   потрібно   думати   про   якісь   особливі повноваження правових органів.  Але хочу нагадати вам,  що справи часто  гасяться  на  якомусь  певному  поверсі.  От,   наприклад, звертався  я  і  до  Президента,  і до прокурора області стосовно зловживання  службовим  становищем  представника   Президента   в Шепетівці Данченка.  Розслідування було довгим, ті прокурори, які розслідували,  говорили,  що,  дійсному  них  надзвичайно  багато справ,  можна  потонути.  Я ще висловлював сумнів,  чи не піде ця справа, як у пісок.

 

     Що ж відповідає мені прокурор області Зільканець?  У першому абзаці:   "Прокуратурою   області   із   залученням  спеціалістів проведено   перевірку   вашого    звернення    щодо    зловживань представником   Президенте   України   в   Шепетівському   районі Данченком.  Наведені в ньому факти  частково  підтвердились".  Що означає "підтвердились"? Значить, повинні бути вжиті заходи, якщо не прокуратурою, то адміністративно.

 

     Звертаюсь де канцелярії президента;  папір десь  пропав  або захований  під  сукном.  І в інші місця теж.  Начебто пан Хоменко обіцяє, що розбереться. Але на сьогодні ніяких результатів немає. Що  з того,  що голова колгоспу в Шепетівському районі бере тонни колгоспного цукру, їде в Запоріжжя й купує собі машину. Начальник міліції   розслідує,  публікує  ці  факти  в  місцевій  пресі,  а президентський  представник  Данченко  дає   вказівку   місцевому прокурору  призупинити справу - і на цьому все глухне!  І міліція каже,  мовляв,  що ж далі робити? Розкажіть, як ви думаєте на цих поверхах далі діяти?

 

     58

 

     КОНДРАТЬЄВ Я.Ю.  Питання,  дійсно,  серйозне. Щонайперше, ми повинні  якомога  швидше  прийняти  Закон  про  деревну   службу, прийняти і затвердити кодекс поведінки державних службовців, який уяв розроблений Організацією об'єднаних Націй.

 

     І ще один вихід я все ж таки бачу:  ми не  повинні  лякатися того,  що  я  чи  наша комісія запропонували створення державного органу,  який  би  займався  роботою  по  розслідуванню  найбільш небезпечних злочинів, які підривають національну економіку.

 

     ГОЛОВА. Надійшов час перерви.  Хочу повідомити депутатів, що комісії закінчили роботу над опрацюванням проекту Закону  України про  порядок  застосування Закону України про тимчасове зупинення повноважень  Верховної  Ради  України,  передбачених  пунктом  13 статті   97   Конституції,  та  повноважень  Президента  України, передбачених пунктом 7-4  статті  114-5  Конституції  України,  а також  Лесі  а не ви Верховної Ради,  про порядок введення його в дію.  Вам під час перерви обидва док., менти будуть роздані, Вони узгоджені з Кабінетом Міністрів, з комісією.

 

     Подивіться уважно   під   час   перерви,   щоб   нам   потім проголосувати, не тримати уряд.

 

     Оголошується перерва на 30 хвилин.

 

     59

 

     /Після перерви/

 

     ГОЛОВА. Ми заслухали доповідь,  депутати отримали  проект  . станови. Василю Васильовичу, у всіх в проект?

 

     ДУРДИНЕЦЬ В.В.,   перший  заступник  Голови  Верховної  Ради України /Бобринецький виборчий  округ,  Кіровоградська  область/. Так, усі отримали.

 

     ГОЛОВА. Там є два проекти. Пропозиції щодо механізму вносили депутати Мороз,  Барабаш,  Ткачук,  Яценко,  Ємець та інші. Прошу Анатолія Федоровича Ткачука на трибуну.  Звичайно,  "вий документ не ідеальний,  але в подальшому ми ще будемо над  ним  працювати. Проект  постанови Верховної Ради першим пунктом передбачає ввести закон у дію з дня опублікування,  а другим - доручити  Комісії  у питаннях  законодавства  і  законності  продовжити  працювати над змінами.  Це до Конституції, Якщо життя вимагатиме нових змін, то комісія  їх  готуватиме  і  вноситиме  на  наш розгляд.  А другий документ - де проект Закону про порядок застосування... Ним якраз і передбачений механізм, про який ми говорили.

 

     Давайте без   обговорення   проголосуємо  проекти  закону  і постанови.  Тоді все стане на  свої  місця.  Прошу  взяти  проект Закону  України  про  порядок  застосування.  закону  України про тимчасове зупинення повноважень - і  далі  за  текстом.  Знайшли? Прошу голосувати.

 

     "За" - 235. Приймається.

 

     60

 

     Далі -  проект  постанови  Верховної  Ради.  Крім  того,  ще доручаємо Комісії  у  питаннях  законодавства  і  законності  при потребі продовжити роботу над цим документом.

 

     Перший мікрофон.

 

     ВОРОБЙОВ О.М.  Уважаемые коллеги! Прошу мена выслушать, Я не против принятия этих документов.  Но если мы  сегодня  не  внесем изменения в Конституцию,  то поставим Президента в очень неловкое положение.  Объясню почему. Иван Степанович, прошу не перебивать. Это слишком серьезно!

 

     Согласно Конституции   Президент  есть  гарантом  соблюдения Основного  Закона  к  законов  Украины.  Нормой  делегирования  в Конституции...

 

     Иван Степанович,  прошу меня не перебивать. Он не имел права подписывать. Если он подпишет этот документ, не думаю, что внутри парламента...

 

     Иван Степанович!  Не  перебивайте,  дайте  мне  сказать  как народному депутату Украины.  Вы  не  предоставили  мне  слова  по мотивам  голосования.  Я ведь тоже волнуюсь за развитие событии и не хочу, чтобы оно шло по худшему варианту.

 

     ГОЛОВА. Біля мікрофонів уже вишикувалася черга. Я прошу...

 

     ВОРОБЙОВ О.М.  Иван Степанович!  Если Президент подпишет, то могут  найтись  различные  политические силы вне стен парламента, которые, используя процедуру импичмента согласно...

 

     ГОЛОВА. Усе ж зрозумілої

 

     61

 

     ВОРОНЦОВ С.М.  И могут  возникнуть  непредвиденные  правовые последствия.  Поэтому,  Иван Степанович,  прежде всего прошу дать мне возможность обосновать свою редакцию  изменения  статьи  97-1 Конституции, которую мы сегодня должны принять.

 

     ГОЛОВА. У вас була можливість протягом двох днів працювати в комісії  і  переконувати  її  в  необхідності   прийняття   вашої редакції.   Але   ви   не  переконали  своїх  колег.  Продовжуйте переконувати.  В проекті постанови є пункт про те, щоб продовжити працювати над статтями Конституції.

 

     ВОРОБЙОВ О.М.  Я  обращаюсь  к  депутатам Верховного Совета. Прошу  поставить  на  голосование  вопрос  о   том,   чтобы   мне предоставили слово относительно внесения дополнения к статье 97-1 Конституции.

 

     ГОЛОВА. Ну,  я вже не можу...  Ви бачите,  ваші опоненти вже вишикувалися біля мікрофонів.

 

     ВОРОБЙОВ О.М.  Иван  Степанович,  прошу  поставить вопрос на голосование. Решат депутаты не предоставлять слова - Бог с ним.

 

     ГОЛОВА. Ви не на мене кричіть...

 

     ВОРОБЙОВ О.М.  Предоставят слово  -  тогда  хотя  бы  изложу позицию.

 

     62

 

     ГОЛОВА. Ставиться  на голосування проект постанови Верховної Ради щодо порядку введення в дію закону. Прошу голосувати.

 

     "За" - 253. Приймається.

 

     Переходимо до наступного питання порядку  денного.  Вірніше, продовжуємо   обговорювати.   Слово   надається  Шишкіну  Віктору Івановичу, Генеральному прокурору України.

 

     ШИШКІН В.І.,  Генеральний   прокурор   України   /Кіровський виборчий округ.  Кіровоградська область/.  Уважаемые депутаты! Не буду останавливаться на тех данных,  о  которых  говорил  Ярослав Юрьевич,  так как о них скажет еще и Андрей Владимирович.  Мне бы хотелось несколько шире подойти к этой теме, хотя у нас тоже есть иного  данных.  Тем  более,  что  по  инициативе  Прокуратуры вам роздали таблицу роста преступности по отдельным статьям,  начиная с 1998 года.

 

     Мы хотели  бы  посмотреть  на  вопрос  более  широко,  чтобы увидеть,  откуда растут "ноги" у нашей  преступности?  Недаром  в народе говорят, что рыба всегда гниет с головы.

 

     Давайте посмотрим.  За  первое полугодие 1992 года в порядке общего надзора выявлено 35 тысяч нарушений.

 

     63

 

     ГОЛОВА. Прошу уваги. Будь ласка.

 

     ШИШКІН В.І.  Больше всего - в сфере социальных и личных прав я свобод граждан - 9,5 тысячи,  в сфере экономических отношений - 7,9  тысячи,   в   деятельности   местных   Советов   и   местной администрации - 1,9 тысячи.

 

     За это время внесено и рассмотрено соответствующими органами 19,5 тысячи представлений /кроме того внесено  представлений  7,5 тысячи/.  По нашим актам реагирования 25,3 тысячи должностных лиц привлечены  к  административной,  дисциплинарной  и  материальной ответственности. Это только за первую половину 1992 года.

 

     Кроме того,  под  нашим  надзором  находились  акты Кабинета Министров, внесены протесты в отношении десяти из них, а также на инструкции  Министерства финансов Украины,  которое больше других подвергалось ревизии с нашей стороны.  Удовлетворено 8 протестов, 3  - не рассмотрено,  4 - отклонено.  По отклоненным протестам мы обратились в суды и к Президенту. Для удовлетворения протестов, а также  для  изменения  отдельных  законодательных  актов Кабинету Министров внесено также пятнадцать представлений.

 

     Внесено десять предложений в Верховный  Совет  ой  изменении законодательства   -   по   криминогенным   вопросам,  законам  о внешнеэкономической   деятельности.   Установление   значительное количество   нарушений   этих   законов  в  Одесской,  Львовской, Волынской областях.  Министерство внешних экономических связей  и торговли  Украины  должно  было  осуществлять  контроль  за всеми субъектами внешнеэкономической. деятельности.

 

     64

 

     Один только  пример.  Во  Львовской  области  не   учтенными оказались  примерно  три  тысячи  участников  внешнеэкономической деятельности.  Приблизительно такие же показатели в  Волынской  и Закарпатской областях.  Однако представители Министерства внешних экономических связей и торговли Украины  три  раза  посещали  эти районы, но ни разу не вскрыли нарушения. Это сделала прокуратура.

 

     Фактически органы  прокуратуры  подменили эти органы,  хотя, согласно действующему  законодательству,  не  должны  были  этого делать. Мы не должны подменять хозяйственный механизм.

 

     Следующий закон  -  о  товарной  бирже.  В  Днепропетровской области  опять  же  прокуратурой  тоже  вскрыт   ряд   нарушений. Некоторые  руководители,  в  нарушение статьи 14 соответствующего закона о предпринимательской деятельности, без согласия трудового коллектива,    принимали    решения    о    передаче   имущества, соответствующих денежных средств из статутных фондов товариществ, которые создавались при этих структурных подразделениях. В той же Днепропетровской    области    по    деятельности    кооперативов прокуратурами  опротестовано 40 решений районных Советов народных депутатов.  В арбитражные  и  народные  суды  поданы  иски  на  4 миллиона рублей,  из которых на 3 млн.  рублей уже удовлетворены, правда,  в ценах 1991 года.  А теперь  переведите  эти  суммы  на нынешний  курс.  Только  в  городе  Днепропетровске и в Жовтневом районе города Киева налоговой инспекцией не было зарегистрировано 50  малых  предприятий.  Это  уже  касается  нашей  деятельности, направленной  на  проверку  налоговой  службы,   которая   должна функционировать  в  соответствии  с известным Законом о налоговой службе я Украине. Однако этим

 

     65

 

     самым мы   опять   подменяли   соответствующие   структурные подразделения.  Еще  раз  повторяю:  мы не должны заниматься этой деятельностью.

 

     По состоянию на 1 апреля этого года налоговые  инспекции  по Корабельному  и  Новоодесскому  районах  Николаевской  области не контролировали каждое третье с 235 зарегистрированных юридических лиц, которые должны платить налог.

 

     Я бы  мог приводить и другие примеры,  но у нас нет времени. Подчеркиваю: проверка Министерства финансов Украины выявила более 600   незарегистрированных   предприятий,  которые  находятся  на территории Украины в разных областях.  На  это  мы  отреагировали соответствующим образом, внеся представления в Кабинет Министров.

 

     То есть   я  хотел  этим  сказать:  посмотрите,  где  у  нас начинаются нарушения?  Аналогично решаются вопросы,  связанные  с валютой,  которая  уплывает  за  границу,  оседая  в  иностранных банках.

 

     Проверками, проведенными  органами  прокуратуры   Волынской, Закарпатской,  Львовской,  Черкасской,  Черновицкой  областей,  а также по данным Национального банка Украины установлено,  что  за границами   нашего   государства   субъекты   предпринимательской деятельности республики имеют средств на  сумму  51  миллион  430 тысяч  долларов Соединенных Штатов и 1 миллион 539 тысяч немецких арок.  Как  бороться  с  этим  явлением?  Это  уже   деятельность законодательного собрания.

 

     Значительно возросло количество преступлений в военной сфере

- на 42,9 процента.  Продолжается расхищение военного  имущества. Нам  когда-то  говорили,  что  коммерческий центр,  который будет создан при Министерстве обороны Украины, урегулирует эту проблему и  тем самым снимет вопрос разбазаривания имущества.  Однако пока этого не произошло.  Более того,  мы вскрываем  целый  ряд  таких фактов, в том числе и по одному из аэродромов, который был сдан с аренду московскому предприятию "Тайга".  Об этом случае я говорил на заседании Совета национальной безопасности в сентябре.  Думаю, что Министерство обороны должно предпринять соответствующие  меры для проверки выявленного нарушения.

 

     66

 

     Теперь міс   касается   предложений   по  улучшению  работы. Позавчера мы наконец рассмотрели вопрос  о  контрольноревизионной службе. Прежде чем предъявлять обвинения. следственному аппарату, нужно  ответить  на  вопрос:  достаточно  ли  он   вооружен   для надлежащей  борьбы  с  преступным  миром?  Ведь сейчас мало иметь доказательство,  основанное только на  свидетельских  показаниях. Главное доказательство - документальное,  результаты финансовых и других ревизий.  А как  раз  наш  контрольно-ревизионный  аппарат Минфина - КРУ фактически разгромлен.

 

     Поэтому я и на заседании Совета безопасности поднимал вопрос о создании государственной службы.  Первый шаг в этом направлении мы  уже сделали.  Но этого еще недостаточно.  На том же заседании Совета   безопасности   мною   ставился   вопрос    о    создании Государственного    комитета    судебной   экспертизы.   Нынешние экспертные  учреждения  находятся  в   системе   МВД   и   Службы безопасности  и  имеют  промежуточный  характер.  Они должны быть сохранены и должны использоваться для  оперативной  деятельности. Но  окончательное заключение должен давать судебный эксперт.  Оно может быть окончательным  доказательством  и  полным  анализом  в системе судебного доказательства по тому или иному обвинению.

 

     Сейчас такого   органа,   который   отвечал  бы  необходимым требованиям,  у нас нет.  Следователи, будем говорить откровенно, почти   четверть   своего   рабочего   времени  /я  имею  в  виду расследование дела средней степени сложности/ тратят на то, чтобы найти  эксперта  и  договориться  с  ним  об оплате его работы по рыночным,  нерыночным или еще каким-то иенам. Но, извините, у нас нет денег для оплаты по рыночным ценам.

 

     67

 

     Мы поинтересовались,  как  осуществляется  оплата эксперта в других странах,  скажем,  в  Соединенных  Штатах  Америки  или  в Германии. И там, в государствах с рыночной экономикой, были очень удивлены,  что стоимость  экспертизы  у  нас  устанавливается  по рыночным ценам. Там тоже есть экспертные учреждения, но сценка их работы  производится  согласно  сетки,  которую  принимает   либо правительство,  либо парламент.  А мы или все коммунизируем,  или социализируем,  или доводим до  абсурда  само  понятие  "рыночные отношения", в том числе и в борьбе с преступностью.

 

     Мне хотелось  бы еще остановиться на подготовке следственных кадров.  Здесь много раз спрашивали: достаточно ли у нас сил? Да, сил  у нас недостаточно.  Об этом еще,  наверное,  будет говорить Андрей  Владимирович.  Но  давайте  посмотрим,   почему   у   нас недостаточно сил.

 

     Подготовка. Этот вопрос уже относится к присутствующим здесь депутатам,  которые из системы высшего образования или из системы среднего   образования.   Для   того   чтобы   выйти  на  уровень обеспеченности кадрами,  как, например, в Соединенных Штатах, нам надо  ежегодно выпускать 9000 юристов.  В США их выпускают 45000, по отношению к численности населения - 9000.

 

     Все наши вузы в 1991 году выпустили с учетом всех трех  форм обучения 2400 юристов. Причем обращаю ваше внимание на следующее: выпускники  -  не  все  граждане  Украины.   Бывший   Харьковский всесоюзный   юридический  институт  выпускал  юристов  для  всего Советского Союза. В юридических вузах Одессы и Киева учились тоже не только граждане Украины. Значительная часть подготовленных ими специалистов уехала за пределы Украины.

 

     68

 

     В этом 1992 году будет выпущено только 1700 юристов в  связи с   тем,   что  в  Харьковской  юридической  академии  установлен пятилетний срок обучения.

 

     Кроме того,  выпускники   будут   работать   не   только   в правоохранительных  органах,  а  во  всех  структурах юридической сферы.  можем ли мы  быть  готовы  сейчас  ликвидировать  вакуум, который   образовался   в   следственных  органах,  и  обеспечить качественное расследование дел?

 

     Теперь проанализируем обеспеченность кадрами в  прокуратуре. За  9  месяцев  этого  года  уволилось 429 специалистов.  Главная причина увольнения - ухудшение  материального  состояния,  низкая материальная обеспеченность.

 

     Куда же  ушли эти люди?  До данным отдела кадров Генеральной прокуратуры,  10 - в арбитражные суды /Бог в помощь!  Мы согласны поделиться/,  в  областные народные суды - 18,  в таможню - И,  в местные Советы и госадминистрацию - 39.

 

     Но основное   число   ушедших   работают   в    коммерческих структурах, адвокатуре и юрисконсультами.

 

     Коммерческие структуры  сейчас  у  нас  перехватывают  самые ценные кадры.  И правильно делают.  Они могут платить  в  два-три раза  больше,  чем  получает  Генеральный  прокурор,  тем,  кто в прокуратуре получает в три раза меньше,  чем я.  Естественно, что люди будут уходить.  Спрашивается,  как бороться с преступностью? При той обеспеченности кадрами,  которая есть,  просто  физически невозможно  вести  такую  борьбу.  Как  складывается  ситуация на данный момент?  Подали заявления о переходе в народные  суды  еще 252  специалиста,  и  по  состоянию на 1 ноября в прокуратуре 371 вакансия.

 

     69

 

     Обратите внимание,  где имеется наибольший дефицит.  Как раз не на селе, о чем говорили. Там положение стабилизировалось, люди имеют  имущество,  имеют  дома  иге  хотят  уходить.   Именно   в промышленных  центрах  наибольшая нехватка юридических кадров.  В частности,  в Киеве - 43,  в Киевской области -  28,  в  Донецкой области -39,  Днепропетровске - 31. Именно здесь есть возможность специалисту применить свои юридические знания  в  других  сферах, где оплата более высокая.

 

     Следующий вопрос,  который  был  задан:  почему  многие дела вовремя не решается.

 

     ГОЛОВА. Вікторе Івановичу, скільки ще буде наступних?

 

     ШИШКІН В.І. Еще две минуты.

 

     ГОЛОВА. Будь ласка.

 

     ШИШКІН В.І.  Как бороться  с  преступностью?  Год  работы  с оперативно-розыскным аппаратом Службы безопасности и Министерства внутренних  дел  /обратите  внимание:   оперативнорозыскным,   не следственным/  убедил  меня  в  том,  что работники этих служб не знают норм уголовно-процессуального законодательства.  Правильно, потому  что  у  них  другое  образование,  и их не готовили,  Но, допуская по  своему  незнанию  ошибки  на  первых  стадиях  своей оперативно-розыскной    деятельности,   они   ставят   крест   на доказательствах.  Суд потом  эти  доказательства  отвергает,  как полученные в неустановленном законом порядке. И правильно делает. Значит,  надо решать  вопрос  о  переподготовке  этого  кадрового корпуса.

 

     70

 

     Мы договорились  со  всеми  руководителями,  что я ответу на вопрос о взяточничестве.

 

     Первое, Где  заявления  от  тех,  кто  давал   взятки?   Нет заявлений.  Значит,  никто  дело не возбудит.  Сколько раз ко мне обращались и  говорили:  "В  Министерстве  внешних  экономических связей  при квотировании и лицензировании берут много взятой".  Я говорю: "Дайте хотя бы одно заявление от того, кто дал взятку или у кого ее требовали".  Его нет. А если нет заявления, то на каком основании прокурор возбудит дело? Был у меня откровенный разговор с  одним  кооператорщиком,  который  говорит,  что дал взятку.  Я спрашиваю: "Ты можешь сейчас положить заявление о даче взятки'" А он отвечает:  "Не положу, потому что завтра я снова вынужден буду туда обратиться".  Тогда извините.  А что иначе  мне  делать  или другому работнику?

 

     Следующий вопрос.  Раньше  оперативно-розыскная служба имела возможность  решать  это  на  уровне  оперативной   деятельности. Человек   писал   заявление,   что  с  него  требуют  взятку,  мы переписывали номера купюр,  покрывали их  специальным  красителем либо  фосфорирующим  веществом  и  брали  взяточника  с поличным. Сейчас же защита  в  любом  судебном  заседании  объявляет  такие действия  следственных  органов  незаконными  и считает,  что это провокация на взятки.  И суды с этим соглашаются.  То есть возник чисто  законодательный  казус.  Думаю,  что  мои  коллеги об этом сейчас еще скажут.

 

     71

 

     Спрашивается: каким тогда способом можно уличить взяточника? Заявлений  нет,  оперативно-розыскная служба обезоружена.  і ведь это делает не следователь,  а оперативнорозыскная служба. Как тут быть?

 

     Извините, мое время истекло.

 

     ГОЛОВА. Перший мікрофон.

 

     НАГУЛКО Т.Д.  Вельмишановний  Генеральний  прокуроре Вікторе Івановичу!

 

     ШИШКІН В.І. Хвилиночку, я візьму...

 

     НАГУЛКО Т.Д. Невтішні речі ви розповіли нам сьогодні.

 

     ШИШКІН В.І. Я не чую запитань.

 

     ГОЛОВА. Та я вам перекладу. Говоріть, Тарасе Дмитровичу.

 

     НАГУЛКО Т.Д.  Вікторе   Івановичу,   кажу,   невтішні   речі розказали  ви  нам сьогодні.  Але є ще один аспект цієї проблеми. Мене  цікавить  таке  питання:  як  прокурорам   уникнути   тиску адміністрації,  представників  Президента,  коли повним ходом іде розслідування і в розпорядженні прокуратури є багато  матеріалів? Такі приклади є в нашій області,  зокрема,  Шепетівському районі. Збирається колосальний матеріал, але йому не дають ходу, бо

 

     72

 

     представник Президента вимагає,  щоб прокуратура ту чи  іншу справу   припинила.   До  мене  приходять  працівники  міліції  і запитують:  "Що нам робити? Ми "розкрутили" справу, вона одержала резонанс  у  пресі,  а прокурор її погасив і не дає ходу".  Що ви скажете, Вікторе Івановичу, на такі факти?

 

     ШИШКІН В.І.  Очень хороший вопрос вы задали.  Действительно, на до отметить официально,  что давление имеется.  Если раньше мы говорили о телефонном партийном  праве  или,  как  его  называли, партократическом  давлении,  то  теперь мы имеем такое телефонное право еще в большем объеме.  Ругайтесь  со  мной,  обвиняйте,  но самое сильное давление - со стороны депутатов.  Можете меня здесь распять, но подтверждено, что на первом месте в способах давления

- депутатское телефонное право.

 

     На втором месте - административное телефонное право, которое осуществляется через экономические рычаги. Если бы я знал, что вы зададите  такой  вопрос,  я  бы  составил  список тех прокуроров, которые по вине местных администраций до сит пор еще не  получили квартир.  По полтора,  по году ждут. Разве это не давление? Мы же записали в законе положение,  что прокурор обеспечивается  жильем через полгода.

 

     Вчера здесь  поднимался  вопрос о прокуроре ИваноФранковской области.  В связи с тем,  что  различные  группировки  в  местном Совете  занимаются  перетягиванием каната,  прокурор до стог пор, вот уже год, без квартиры. Это прокурор области! А что говорить о прокуроре района.

 

     73

 

     Да, есть  такое  давление.  И  не  поддаваться ему прокурору сложно.  Вызываю прокурора,  беседую,  а он говорит:  "А что  мне делать?  Завтра  же  идти  за  углем,  завтра идти за деньгами на ремонт,  завтра идти за квартирой.  Потому что кроме того,  что я сам нуждаюсь в квартире, завтра приедут на работу два сотрудника, которым тоже будут нужны квартиры".  Так  вот  я  вас  спрашиваю, уважаемые  мои  коллеги по парламенту:  как нам от этого давления уйти? Теперь уже вы ответьте мне на этот вопрос.

 

     ГОЛОВА. Другий мікрофон.

 

     ШИШКІН В.І.  Да,  о конкретных  делах.  Только  что  Ярослав Юрьевич   приводил   пример  о  деле  по  валюте.  От  одного  из многоуважаемых депутатов получаем письмо,  в котором он  обвиняет нас,  что мы неправильно возбудили уголовное дело по валюте. /Шум у залі/.

 

     Извините, я не хочу сейчас называть фамилию,  потому что там есть "дырки" в законе.

 

     ГОЛОВА. Це право прокурора. Може, то таємниця слідства.

 

     ШИШКІН В.І.  Я  вам  могу  показать  эти  письмо.  Если  вас интересует, я принесу и покажу вам этот документ.

 

     ГОЛОВА. Це ж  така  справа...  Не  хоче  говорити  -  навіщо тиснути?

 

     Другий мікрофон.

 

     ШАРИКОВ Б.І.,  член Комісії Верховної Ради України у справах ветеранів, пенсіонерів, інвалідів, репресованих, малозабезпеченим і  воїнів-інтернаціоналістів  /Великолепетиський  виборчий округ, Херсонська область/.  Уважаемый Виктор  Иванович!  Известно,  что сегодня  военная  прокуратура  подчинена  Генеральному прокурору. Нагрузка,  конечно, у всей очень большая. Мы это знаем. Встречи с офицерами в гарнизонах различных регионов Украины свидетельствуют об этом,  И причина  здесь  понятна.  Многие  пасти  центрального подчинения,   то   есть   Москвы,  раньше  обслуживались  военной прокуратурой из  России.  Сегодня  все  они  обслуживаются  нашим военным  прокурором.  В  обслуживании  находится очень много дел, примерно  в  несколько  раз  больше,   чем   по   территориальным прокуратурам.  В  связи  с  этим,  Виктор Иванович,  два вопроса. Первый.  предусматривается ли  увеличение  или  усиление  военных прокуратур на период?

 

     74

 

     И второй  вопрос.  Многие офицеры не видят перспектив в этот переходный период,  то  есть  до  окончания  срока  строительства Вооруженных   Сил,   Как   вы   думаете,  сохранятся  ли  военные прокуратуры в каком-то виде  в  будущем,  чтобы  офицеры  военных прокуратур видели перспективу?

 

     Спасибо.

 

     ШИШКІН В.І.   В   чистом   виде   наш   с   вами   закон  не предусматривает военной прокуратуры,  но предусматривает орган по надзору за законностью в Вооруженных Силах и Службе безопасности.

 

     Таким образом,  военные прокуратуры,  согласно закону, будут трансформированы.

 

     Теперь о  численности.   Да,   на   переходный   период   мы предполагаем  увеличить  численность  сотрудников,  работающих  в военных прокуратурах. Но дело здесь не только в их увеличении. Мы поддержали  предложенную  Министерством  обороны  Украины  идею и концепцию о создании военной милиции или военной полиции. Почему? Посмотрите   наше   законодательство.   Прокуратура  ведет  общие следствия по какой-то отдельной,  узкой  категории  дел.  Военные прокуроры  занимаются  всем  тем,  чем  не  гражданке  занимается милиция и прокуратура.

 

     Отсюда, конечно,  колоссальный рост объемов работы.  Утащил, предположим,  прапорщик две пары сапог, и им занимается прокурор, хотя,  если бы это  случилось  на  гражданке,  им  занималась  бы милиция.  Вот так появляется огромное количество мелких дел. В то же  время  от  прокурора  "уплывают"  /ему  просто  некогда   ими заняться/ более крупные злоупотребления, хищения на миллионы

 

     75

 

     рублей и другие серьезные преступления.

 

     Поэтому, естественно,  мы  в  первую очередь поддержали идею создания  отдельного  аппарата  военной  полиции.  А  прокуратура должна на переходный период осуществлять надзор за этим органом и вести   отдельную   категорию    дел,    которые    означены    в Уголовно-процессуальном кодексе как подведомственные прокурорским органам.

 

     ГОЛОВА. Третій мікрофон.

 

     СЛЄСАРЕНКО В.М.,  начальник  відділу   слідчого   Управління внутрішніх  справ  Запорізької області /Жовтневий виборчий округ, Запорізька область/. Уважаемый Виктор Иванович! Вы много говорили о  чрезмерной нагрузке,  которую испытывает следственный аппарат, особенно органов внутренних дел. Как вы относитесь к предложению: с  целью  разгрузки следственного аппарата,  прежде всего органов внутренних дел,  изменить подследственность,  внеся  изменения  в Уголовно-процессуальный кодекс?

 

     Все преступления,   по  которым  не  установленії  лица,  их совершившие /кроме  тяжких  преступлений/,  должны  находиться  в подследственности  органов  дознания.  После  установления такого лица, согласия прокуроре и проверки материалы передаются в органы расследования.  Таким  образом,  мы  бы  сразу убили двух зайцев, бросив   большее   количество   работников   непосредственно   на расследование дел, и разгрузили бы следственный аппарат, чтобы он занялся расследованием более тяжких преступлений.  Готовы  ли  вы войти с такой законодательной инициативой в Верховный

 

     76

 

     Совет Украины и поддержать такую инициативу?

 

     ШИШКІН В.І.  Да,  я  готов поддержать такую инициативу.  Тем более,  что эта инициатива уже обсуждалась.  У нас в  Прокуратуре Украины есть ее авторы.

 

     Единственное, что  меня  на  данном этапе смущает - готов ли оперативно-розыскной аппарат производить такие действия  согласно нормам  УПК  /с  точки  зрения процессуального законодательства/. Другого аргумента "против" у меня нет.

 

     СЛЄСАРЕНКО В.М.  Виктор  Иванович!  Думаю,  что  оперативный аппарат  мы  можем  подготовить  буквально  за  полгода.  Это  не проблема. И второй вопрос.

 

     Где-то в феврале-марте этого года я и ряд депутатов,  в  том числе  депутат Соболев,  обращались к вам с устными и письменными просьбами:  проверить, каким образом и почему /а такая информация у  многих  депутатов  есть/  происходит перекачивание бюджетных и внебюджетных средств работниками  исполнительной  власти,  прежде всего на местах, в коммерческие структуры.

 

     Вы прекрасно знаете и понижаете,  что через год эти денежные средства станут их личной долей.  Вот это как раз и есть мафия, о которой здесь широко говорят. Сколько же уголовных дел возбуждено и была ли соответствующая проверка по таким фактам?

 

     ШИШКІН В.І. О количестве возбужденных уголовных: дел сказать не могу. Если бы вы меня заранее поставили в известность,

 

     77

 

     я, может быть,  и подготовился бы, проверил, кстати сказать, отчетность. Что же касается проверки, то давайте вернемся к тому, о  чем  я говорил:  КРУ Минфина Украины и экспертные группы.  Эти перекачки сам следователь,  чистый юрист, не всегда установит. Он должен  работать  с  соответствующими  специалистами.  Когда-то я обращался к нашему коллеге депутату Печерову,  а также в  Кабинет Министров  с  просьбой,  чтобы  нам,  хоть  бы  на  первом  этапе подготовки и усовершенствования законодательства,  дали  перечень правоотношений в области финансов, экономики, которые должны быть защипаны нормами уголовного права.  Ведь  мы  не  экономисты,  не финансисты. В значительной части вопроса мы не ориентируемся.

 

     ГОЛОВА. Вікторе   Івановичу,   вибачте.   Я  і  до  депутата Слєсаренка  звертаюся.  Ми  приймаємо  цей  документ  у   першому читанні,  Я розумію,  що ви фахівці, але знаходьте час вести такі предметні і конкретні розшиви  не  на  пленарному  засіданні,  Ми втрачаємо  багато  часу.  Я  не  хочу  применшити значення вашого питання чи  сказати,  що  воно  не  професійне.  Але  ж  пленарне засідання - це трошки інше... Так, Вікторе Івановичу чи ні?

 

     ШИШКІН В.І.    Вполне    о    вами    согласен,   поскольку, действительно, есть концептуальные вопросы...

 

     ГОЛОВА. Перший мікрофон.

 

     78

 

     ПЕТРЕНКО В.О.   Уважаемый   Виктор   Иванович!   В   ведешь" Министерства  обороны примерно 700 гектаров земли.  Это ведомство постоянно нарушает земельное законодательство.  Приведу  примеры: коммерческий  отдел  Министерства обороны продает военные объекты без учета стоимости земли.  Адмирал Касатонов в Севастополе делит землю,   распоряжается   ей.   Такие  факты  известны  Президиуму Верховного Совета.

 

     Какие конкретно меры вы планируете предпринять,  чтобы  ваша службе  работала  более четко и интересы государства в этом плане были защищены на высшем уровне?

 

     ШИШКІН В.І.  Проверить и найти нарушения законов. Кстати, по Крыму  прокурор  Киселев  уже реагировал соответствующим образом, готовятся еще документы.  Но  здесь  опять  же  Отдельно  стоящий вопрос.  Многоуважаемое руководство нашего государства,  заключая соответствующее  соглашение  с  российским  руководством,  забыло учесть   очень   существенный   момент   -   правовую  юрисдикцию Черноморского флота,  кто должен быть над ним.  Договорились, что командование -совместное,  флот - совместный,  двух государств. А какие законы  должны  регламентировать  отношения  собственности, находящейся  в  оперативном  управлении  двух  государств?  Какой прокурор должен осуществлять надзор?  И вот мы  переписываемся  о адмиралом  Касатоновым.  Он считает,  что это не наше дело,  а мы считаем,  что наше.  На корабли, на закрытые базы не пускают даже сотрудников Службы безопасности с пистолетом, А, что уже говорить о прокуроре...

 

     ПЕТРЕНКО В.О.  Но ведь земля-то наша,  Виктор Иванович. Речь идет о земле, а земля - это достояние государства.

 

     79

 

     ГОЛОВА. Земля - наша, командування - не наше.

 

     ШИШКІН В.І.   На  этой  земле  находятся  закрытые  базы.  А попробуйте туда пройти!

 

     ГОЛОВА. Треба, щоб командування було наше.

 

     Другий мікрофон.

 

     АЛТУНЯН Г.О.  Шановний Вікторе Івановичу!  Ми знаємо з преси про   випадки,   коли   ті   чи  інші  відомства,  в  тому  числі правоохоронні,  продають зброю. Хочу запитати у вас: чи є законна підстава для таких дій? Чи є у вас з цього приводу якісь дані? Бо якщо вірити нашій пресі,  то  там...  Яка  законна  підстава  для продажу  вогнепальної  зброї,  в тому числі нарізної?  І що вам з цього приводу відомо?

 

     ШИШКІН В.І.  Мы  проверяли  эти  факты.  Прокуроры  областей направили нам списки лиц,  которые приобрели оружие. Продажа была согласована в свое  время  о  Министерством  обороны  Союза  ССР. Теперь мы проверяем,  насколько решение Министерства оборони СССР было законным с точки зрения действующего на тот период  союзного законодательства.  И опять перетягиваем канат в толковании права. Министерство обороны  отстаивает,  что  это  было  законно.  Наши работники не соглашаются. Но есть юристы и той, и другой стороны. И опять, как говорит Иван Степанович, два юриста - три мнения.

 

     80

 

     ГОЛОВА. Третій мікрофон.

 

     КОРОБКО М.І.,  секретар Комісії  Верховної  Ради  України  у питаннях    екології    та    раціонального   природокористування /Тернівський виборчий округ.  Дніпропетровська область/. Шановний Іване   Степановичу!  Депутат  Слєсаренко  як  професіонал  задав запитання,  яке безпосередньо торкається теми обговорення,  і  ми повинні  бути  вдячні,  що  він  допомагає  нам  краще  зрозуміти питання, яке обговорюємо.

 

     Шановний Вікторе  Івановичу!  Ви   говорили   про   те,   що прокуратура  розслідувала,  викрила  стільки і стільки.  Якщо я з вами піду до прокуратури і поговорю з відвідувачами,  то за  один день розкрию злочинів більше, ніж ви розкриваєте за місяць.

 

     У мене   виникає   запитання:   невже  завдання  прокуратури фіксувати і фіксувати?  Невже немає завдання домогтися,  щоб  був результат у справі, що розслідується?

 

     І ще запитання.  Є прокурори, які не тільки протягом двох, а й протягом трьох термінів перебувають на своїх посадах. Наскільки мені  відомо,  не  так  має бути.  Для чого це робиться?  Коли ми говоримо про залежність від мафії,  то чи не  сприяють  цьому  от такі ситуації?

 

     ШИШКІН В.І.  Вы  плохо  знаете  закон.  Верховный  Совет сам принимал положение,  что число  сроков  пребывания  прокурора  на одном месте не ограничивается.

 

     Мы пытаемся,   исходя  из  прежней  практики,  которая  была заложена

 

     81

 

     еще союзным  законодательством,  не  держать  прокуроров  на одном  месте.  Но  здесь  я вынужден опять затронуть проблему,  о которой я  говорил.  Можно  было  бы  с  легкостью  перебрасывать прокурора из одного района в другой. Но обеспечьте его квартирой, уважаемые депутаты!  Я  уже  говорил,  что  до  сих  пор  лестная администрация не выполняет закон, которые мы приняли. Будет закон выполняться,  тогда мы, конечно, сможем перебрасывать кадры. А вы знаете,  во что обходится сейчас переброска специалиста из одного района в  другой?  Найдите  ему  квартиру,  особенно  в  сельском районе, если в городе не могут найти...

 

     ГОЛОВА. Слово надається міністру внутрішніх справ Василішину Андрію Володимировичу.

 

     ВАСИЛІШИН А.В.,  міністр внутрішніх справ України.  Шановний Голово! Шановні народні депутати! Оцінки й висновки, що містяться в  доповіді  комісії  Верховної   Ради,   відповідають   реальній обстановці.   Вона   дійсно  складна,  викликає  стурбованість  і тривогу.  Міністерство з цього і  виходило  в  організаційній  та практичній  роботі  по  виконанню  законів  і  постанов  з питань правопорядку та боротьби із  злочинністю.  Всі  вони  тиражовані, доведені   до  кожного  виконавця,  грунтовно  вивчені,  прийняті заліки, і хід виконання контролюється.

 

     Що нам вдалося зробити?  Ми без особливих  втрат  оперативно вийшли  із  структур колишнього Союзу.  Особовий склад одностайно прийняв  присягу  на  вірність  народові  України.  Міліція  стає демократичнішою і відкритішою, керується тільки законом.

 

     Закладені правові   основи   діяльності  органів  внутрішніх справ,  насамперед міліції.  З нашою участю розроблено проекти 49 законів.  указів,  постанов,  які вже прийняті і працюють.  Ще 14 законопроектів  у   роботі.   Завершується   створення   відомчої нормативної  бази,  оскільки  раніше  вона  повністю регулювалася центром.

 

     82

 

     Відбулося становлення  Міністерства  внутрішніх   справ   як повноправного    суб'єкта    міжнародних    відносин.   Підписані двосторонні  угоди  з  20  державами.  В  Києві  нещодавно   була проведена  нарада  міністрів  внутрішніх справ 14 держав з питань боротьби із злочинністю та  наркобізнесом.  При  підтримці  уряду днями  Україна прийнята в члени Інтерполу.  Вирішуємо питання про створення Національного бюро.

 

     Як і передбачалось Законом про  міліцію,  реорганізована  її структура.  Затверджено  Положення  про  Міністерство  внутрішніх справ.  На  25  відсотків  скорочена  чисельність  управлінського апарату,  кількість  заступників  міністра.  Наполовину  оновлено склад колегії. Зміцнено керівництво шести галузевих служб, десяти УВС областей та трьох із шести УВС на транспорті.

 

     На виконання  постанови Верховної Ради від 29 листопада 1990 року  Кабінет  Міністрів   в   основному   фінансове   забезпечив діяльність   органів  внутрішніх  справ.  Він  виділив  кошти  на розробку програми  комп'ютеризації,  надав  можливість  розширити штати  майже  на  20  тисяч  одиниць.  Це дало змогу дещо зміщати служби   карного   розшуку,   слідства,    інститут    дільничних інспекторів, чергову службу, в 130 містах додатково створити хоча б невеликі підрозділи патрульно-постової служби міліції.

 

     Особливу увагу ми  приділяємо  кадрам  і  підвищений  їхньої боєздатності  та  професіоналізму.  З  цією  метою реформували та розширили навчальну базу.

 

     З нашого  боку  все  робиться  для  зміцнення  взаємодії   з прокуратурою,   судом,   Службою   безпеки,  Мінюстом  та  іншими міністерствами і відомствами. Ми регулярно інформуємо їх про свою роботу  практикуємо  проведення  спільних  колегій,  заходи  щодо впливу на

 

     83

 

     негативні процеси.  У  повсякденній  роботі  спираємося   на підтримку  депутатського  корпусу,  органів  влади  і управління, широких кіл громадськості. Цю лінію проводимо і на місцях.

 

     Спільними зусиллями  в  державі  в   цілому   забезпечується громадська  безпека,  не  допущено гострих конфліктних ситуацій і кровопролиття.  Це,  вважаю,  головне.  У поточному році міліцією розкрито  майже  190 тисяч злочинів,  що на 27 тисяч більше,  ніж торік. Розшукано 15 тисяч людей, що пропали безвісти, та 25 тисяч злочинців,  які  переховувались від органів слідства і суду.  Є й інші позитивні результати.

 

     Але відверто  скалку,  що   вони   нас   не   задовольняють. Злочинність  зростав.  За  десять місяців зареєстровано майже 390 тисяч злочинів,  що на 17,8 відсотка більше, ніж торік. Переважає корисливо-насильницька їх спрямованість.  Крадіжки, пограбування, розбої вже перевищують у структурі злочинності 70 відсотків.

 

     Злочинність стає більш організованою і  жорстокою.  Лише  за два  роки  викрито  майже  40  тисяч  груп,  які  скоїли 70 тисяч злочинів,  У поточному році  знешкоджена  діяльність  більше  600 організованих угруповань, з них 350 уже віддано до суду.

 

     Вилучено /сьогодні про це вже було сказано/ близько 22 тисяч одиниць вогнепальної зброї,  в тому числі 16 гранатометів,  понад 100 кулеметів та автоматів, більше 4 тисяч гранат, Із незаконного обігу протягом неповних  двох  років  вилучено  близько  40  тонн наркотичної сировини, близько тисячі кілограмів опію.

 

     Загострюється обстановка  в  обласних і промислових центрах, на вулицях  та  в  інших  громадських  місцях.  Злочинці  активно протидіють силам правопорядку. За два останніх роки при виконанні службових  обов'язків  загинуло  135  та   поранено   830   наших працівників.

 

     84

 

     У чому причина такого становища?

 

     Насамперед необхідно   сказати,   що  окрема  частина  наших керівників в умовах соціальної напруги в суспільстві, активізації злочинних   елементів   проявила  інертність,  не  змогла  вчасно мобілізувати  сили  на  вирішальних  напрямках.  Не  вистачило  й практичного  досвіду для врахування в боротьбі із злочинністю тих стрімких змін,  що відбуваються  зараз  у  державі.  До  того  ж, хронічно не вистачає людей, навантаження на основні служби зросли у два-три рази. Упровадженні слідчих по 80-100 кримінальних справ замість 35 розрахункових. І це стосується всіх оперативних служб.

 

     Не вистачає    транспорту,    пального,   засобів   зв'язку, криміналістичної  і  спеціальної  техніки,   зброї.   Ми   навіть припинили учбові стрільби, бо немає патронів.

 

     Міліція працює  день і ніч,  постійно ризикує,  а зарплата в наших співробітників усе-таки низька.  36 тисяч сімей працівників міліції  не  мають  житла.  Тому і становить некомплект особового складу майже 10 тисяч. Кваліфіковані спеціалісти до нас не йдуть. Черги в міліцію нема.  Народні депутати, зверніть увагу: за п'ять останніх років - а це термін підготовки слідчого - їх звільнилося майже 3 тисячі або половина всього особового складу.

 

     Нині стає  небезпечно і на вулиці.  Яке там освітлення,  вам добре відомо.  Наявними силами патрульно-постової служби  міліції ми   маємо  змогу  контролювати  менше  10  відсотків  території. Ситуацію  різко  погіршила  передача   міліцейських   підрозділів внутрішніх  справ  /а  це  п'ять  тисяч  чоловік/ до Національної гвардії.  А  вони  несли  патрульно-постову   службу   в   місцях дислокації.  Значна кількість особового складу відволікається для забезпечення  правопорядку  під  час  проведення  різних  масових заходів.  Тут  і  прикордонна  зона,  встановлення постів з метою захисту споживчого

 

     85

 

     ринку тощо.

 

     Місяць тому  я  звітував  на  засідати   Ради   національної безпеки, Президентом прийняте відповідне розпорядження, й згода з боку  Прем'єр-міністра  Леоніда  Даниловича  Кучми   надати   нам допомогу.

 

     Але хотів би привернути вашу увагу ось до чого.  Злочинність

- це перш за все  прямий  наслідок  багатолітнього  нагромадження недоліків  у  соціальне  -економічній,  духовній і правоохоронній сферах.   Позначається   недосконалість    законодавства,    його відставання  від  суспільних  змін,  втрата державного контролю в кредитно-банківський,    кооперативній     та     підприємницькій діяльності,   про   що   тут  вже  досить  грунтовно  говорилось. Загострюють обстановку  інфляція,  дефіцит,  панове  розшарування громадян.  Не  випадково  набувають  поширення злочини,  які були характерними в післявоєнні роки:  крадіжки худоби, птиці і навіть овочів  із  присадибних  ділянок  і  погребів.  Більш  як  удвічі збільшились крадіжки з магазинів, баз і складів.

 

     Просто вражав  безвідповідальність   окремих   господарських керівників.  Послабили цю роботу чи зовсім зняли охорону десятків тисяч кас,  об'єктів  зберігання  матеріальних  цінностей,  ділах підприємств і організацій державного сектора.

 

     Відбуваються руйнівні   процеси   серед   молоді,   відкрито культивується  насильство,  вседозволеність,   азартний   бізнес, грабіжництво.    Сьогодні    кожен    п'ятий   злочин   скоюється неповнолітніми, Тільки в нинішньому році 25 тисяч осіб ми змушені були  притягти  до  кримінальної  відповідальності.  З  33  тисяч наркоманів, які стоять на обліку, більша частина - молодь.

 

     86

 

     Ми вважаємо,  що проблема молодіжної злочинності  вийшла  за рамки міліцейської і набула державного значення.  Це ж саме можна сказати  і  про  наркоманію,  пияцтво,  інші   негативні   явища, профілактикою  яких  свого  часу  займалися державні й громадські організації за місцем роботи та проживання.  А зараз профілактики не  ведеться.  Нині  ж,  як  ніколи,  потрібні закони про молодь, трудову зайнятість,  профілактику тощо.  У  їх  розробці  повинні взяти участь усі державні інститути,  а не лише міліція,  до того ж,  ті закони мають випливати з  положень  Конституції,  а  також деяких інших законодавчих актів, яких ще немає.

 

     Особливо турбують  кримінальні прояви в економіці.  Широкого поширення набули зловживання  в  розподілі  сировини,  реалізації готової продукції,  оподаткуванні. Нерідко ці питання вирішуються за хабарі.

 

     Украй послаблено   захист   зовнішньоекономічних   інтересів України,  державу,  по суті, грабують. Ми не стояли осторонь цієї проблеми.  Тільки за останні два роки у сфері економіки  виявлено понад  66  тисяч  злочинів,  у тому числі 3,7 тисячі розкрадань у великих та особливо великих  розмірах,  7,8  тисячі  кримінальних порушень правил торгівлі.

 

     Припинено незаконний  вивіз  за  кордон  більше 2 тисяч тонн кольорових   та   рідкоземельних   металів.   Розслідується   ряд кримінальних     справ    з    приводу    фінансових    афер    у кредитнобанківській  системі.  Уже  виявлено   їх   на   декілька мільярдів   карбованців.   Значну   частину  цих  коштів  удалося повернути державі.  У  злочинців  вилучено  понад  10  кілограмів золота, майже 100 кілограмів срібла.

 

     Сьогодні нас  можна  критикувати - і це буде правильно.  Але відверто скабку: доки не будуть прийняті відповідні зміни до

 

     87

 

     діючого законодавства,  ми не зможемо активно впливати на ці негативні процеси.

 

     Протягом двох  років  нашим  працівникам  ні в банках,  ні в інших комерційних структурах,  та й на деяких  підприємствах,  не дасть   навіть   ознайомитися   з   документами,  посилаючись  на комерційну таємницю.

 

     Дим скористалися деякі нечесні люди.  Хіба не видно,  що  75 процентів  малих,  спільних  підприємств,  кооперативів  та інших нових структур /а їх більше 100 тисяч/ не  займаються  виробничою діяльністю?

 

     Слід відверто сказати і про великі збитки, які спричиняються держав г відсутністю чіткого контролю за ліцензуванням.

 

     Спеціальними постами міліції припинено понад 23 тисячі спроб незаконного вивезення матеріальних цінностей на суму близько двох мільярдів  карбованців.  З  урахуванням  обстановки  ми  зміцнили головне управління по боротьбі з організованою злочинністю,  поле діяльності якого поширюється  на  нові  комерційні  структури  та кредитно-банківську систему.

 

     Що ще   хвилює?   Сьогодні  часто  лунають  такі  слова,  як корупція, мафія, організована злочинність.

 

     Справді, це  все  є.  Боремося  з  ними  як   з   посадовими злочинами.  Проте  науковцям  потрібно розробити юридичні поняття таких злочинів і внести відповідні поправки в законодавство.

 

     Де стосується і  спекуляції,  поняття  якої,  незважаючи  на постійні  зміни  в  законі,  досі чітко не визначене,  і,  на мою думку,  в  сучасних  умовах  спекуляція  уже  трансформувалася  в незаконну  торговельну  діяльність.  З  цього,  мабуть,  і  треба виходити.

 

     88

 

     Це одне принципове питання.  Слід зазначити,  що  в  державі відбувається  деформація  правоохоронної політики в бік надмірної лібералізації ставлення до  криміногенного  елементу.  І  це  мав місце.

 

     Але я  хотів  би  наголосити,  що  багато хто бачить вихід - перевиховувати злочинців тільки через в'язниці.  Вважаю,  що  тут повинен бути здоровий глузд.  Небезпечні злочинці справді повинні відбувати покарання в  місцях  позбавлення  волі.  Але  є  багато людей,  що  порушили  закон  і  до  яких  достатньою  була б міра покарання у вигляді штрафів,  у тому числі  надзвичайно  великих, позбавлення  волі  на  короткі  терміни - місяць,  три,  півроку. Світовий досвід іде саме таким шляхом.  Тут  потрібні  відповідні закони.

 

     Над чим  сьогодні  працюємо?  Що  робимо?  Уже  розроблено і подане на розгляд Президента,  Кабінету Міністрів  доповнення  та зміни  до  республіканської  програми  боротьби  із  злочинністю. Продовжується  робота,  спрямована  на  вдосконалення   структури міністерства та УВС з урахуванням нинішньої ситуації. Зміцнюються важливі ділянки роботи перспективними кадрами,  підвищується їхня відповідальність   за   стан  справ.  Нас  непокоїть,  що  нашими працівниками       допускаються        непоодинокі        випадки недисциплінованості,   хамства   і   навіть   скоєння   злочинів. Міністерство гостро  реагує  на  такі  випадки.  Самі  викрили  і передали   правосуддю   130   наших  співробітників,  2,4  тисячі звільнили  з  роботи.  Де  наша  постійна  і  тверда   лінія   на самоочищення від нечесних, випадкових людей.

 

     Розуміємо свою відповідальність за те, що по значній частині злочинів особи,  що їх скоїли,  не встановлені.  Тому всі сили  й заходи  спрямували на вдосконалення слідства,  оперативних служб. Узяли на особливий контроль 47 міськ/рай/відділів та  10  установ виконання  покарань  з найбільш складною оперативною обстановкою. Надаємо їм практичну допомогу.

 

     Ми продовжуємо комплексні операції,  які вже дали  позитивні результати: "Гастролер", "Зброя", "Мак" тощо.

 

     89

 

     Значні сили  задіяли  на  погашення зловживань та розкрадань нафтопродуктів,  цукру,  кольорових металів та інших матеріальних цінностей.

 

     Особливу увагу  приділяємо  забезпеченню проведення грошової реформи,  розкриттю  фальшування  купонів  /вилучено   понад   18 мільйонів карбованців, заарештовано декілька злочинних груп/.

 

     Але, я   звертаюся  до  вас,  шановні  депутати,  і  міліції потрібна допомога.  Насамперед  слід  виділити  додаткову  штатну чисельність  /30  тисяч  на  наступний рік,  у перспективі ще 100 тисяч/,  16  тисяч  одиниць  автотранспорту.  Зараз  кожна  третя автомашина  підлягає  списанню.  Немає  бензину.  Потрібне значне підвищення  заробітної  плати,  забезпечення  житлом,   зупинення відпливу кваліфікованих кадрів.

 

     Багато проблем  в  системі  виконання покарань,  це сьогодні утримується 130 тисяч  засуджених.  Обсяг  виробництва  досяг  16 мільярдів карбованців,  але кожний десятий не має роботи. Це дуже небезпечно. Потрібно звільнити від оподаткування підприємства, що мають  з  нами  справу,  надати можливість безліцензійного обміну продукцією та сировиною.

 

     Ми звернулися   до   уряду,   Президента    а    конкретними пропозиціями. В цілому знайшли розуміння і підтримку. Є надія, що і у Верховній Раді та  на  місцях  будуть  дотримуватися  цієї  ж лінії.

 

     Треба прискорити  судово-правову  реформу,  прийняти закони, адекватні   розвитку    суспільно-економічної    та    політичної обстановки. Багато з них уже напрацьовані.

 

     Вирішити питання про надання правоохоронним органам та

 

     90

 

     ревізійній службі   права  контролю  в  кредитно-банківських установах.

 

     Прискорити реалізацію положень про  податкову  інспекцію,  в тому  числі шляхом створення відповідних підрозділів міліції,  як це зроблено в Києві.  Зверніть,  будь ласка, увагу: чотири місяці працюють  14 чоловік у Києві,  на їх утримання виділено 900 тисяч купонів, а повернули вони в бюджет вже 70 мільйонів. Ми вважаємо, що цей досвід дуже заслуговує на увагу і його треба поширювати.

 

     Треба завершити   підготовку   міждержавних  угод  з  питань надання правової допомоги,  відсутність яких гальмує взаємодію  з нашими сусідами, особливо в питаннях видачі злочинців.

 

     Що стосується проекту постанови Верховної Ради, то я вважаю, що в підстави для подальшої роботи над нею.

 

     Дякую за увагу.

 

     ГОЛОВА. Перший мікрофон.

 

     ПАУЛЬ В.Й., голова підкомісії Комісії Верховної Ради України у  справах молоді /Харцизький виборчий округ,  Донецька область/. Андрей Владимирович!  В соответствии с постановлением  N  104  от прошлого  года созданы так называемые оперативно-розыскные группы по защите  прав  потребителей  Украины,  контролю  вывоза  товара пределы  Украины.  В  Иловайске создана такая группа в составе 20 человек. При такой численности группа может контролировать только 5 процентов грузопотока через эту станцию,  работая с восьми утра до восьми

 

     91

 

     вечера - двенадцать часов.  В ночное  время  провоз  товаров свободный, без какого-либо контроля.

 

     Я хочу   спросить:   решали   ли  вы  вопрос  об  увеличении численности груші,  которые контролируют вывоз товаров за пределы Украины,  и об юс материально-техническом обеспечении, потому что они, будем говорить, работают голыми руками.

 

     ВАСИЛІШИН А.В.  Мы этим вопросом  занимались.  Такие  группы приносят   большую   пользу   для   Украины.  Действительно,  они малочисленные. Мы просили для их укомплектования 15 тысяч личного состава. Нам дали всего 7 тысяч. Поэтому снова будем обращаться в Кабинет    Министров    с    просьбой    увеличить    численность оперативно-розыскных   групп.  Если  мы  этого  не  сделаем,  то, подчеркиваю,  разграбят и вывезут с Украины все.  Поддержите  мою позицию  в  отношении материальнотехнического снабжения и личного состава этих групп.

 

     Спасибо.

 

     ГОЛОВА. Другий мікрофон.

 

     ГОПЕЙ І.О.,  голова  Полтавської  обласної   Ради   народних депутатів   /Карлівський  виборчий  округ,  Полтавська  область/. Шановний  Андрію  Володимировичу!  Сьогодні  на  плечах   органів внутрішніх справ важка,  відповідальна ноша,  і щоб витримати її, потрібна допомога всіх.  Пункт  8  проекту  постанови  передбачає повергла   МВС   переданих   Національній   гвардії  міліцейських моторизованих частин з їх матеріально-технічним оснащенням.

 

     92

 

     Чи не вважаєте ви за  доцільне  передати  в  підпорядкування органів внутрішніх справ усю Національну гвардію?

 

     ВАСИЛІШИН А.В. Хотя бы мне отдали то, что забрали. На больше я не претендую.  Мне и так говорят,  что я против гвардии.  Я  не против гвардии.  Но хочу вам,  уважаемые депутаты,  доложить, что патрульно-постовые  службы,  милицейские  подразделения,  которые были  у  нас  и охраняли общественный порядок,  переданы гвардии, патрульно-постовую службу нести  некому,  и  поэтому  милиции  на улицах нет.

 

     Если нам  не возвратят то,  что забрали,  то я прошу,  чтобы выделили дополнительную численность. И техника у нас должна быть.

 

     ГОЛОВА. Третій мікрофон.

 

     СТЕПЕННО В.І.  Шановний Андрію Володимировичу!  Сьогодні вже порушували питання,  яке стосується працівників і прокуратури,  і Служби безпеки,  і міліції:  високопоставлені особи вимушують  їх виконувати функції,  їм не властиві.  Тобто стежити за тими,  хто хоче сказати людям правду.

 

     Як ми,  депутати,  можемо  допомогти  працівникам   міліції, прокуратури,  Служби безпеки, щоб вини дійсно охороняли громадян? Чи  не  варто  спеціально  розглянути  це  питання   і   прийняти відповідає  рішення?  Всім  нам  зрозуміло:  якщо  не  переможемо злочинність, держава загине.

 

     Іване Степановичу!  Звертаюся де вас на прохання  депутатів, які  стоять  біля  мене.  Багато  записалося на виступи.  Просимо обговорення перенести на початок наступного  засідання.  Депутати багато хочуть сказати.

 

     Дякую.

 

     93

 

     ВАСИЛІШИН А.В.   Згоден  з  вами,  що  ці  питання  потрібно розглядати,  і треба робити все,  аби міліція і всі правоохоронні органи  в  цілому керувалися тільки законом.  Думаю,  що на шляху побудови правової держави  ми  повинні  йти  тільки  цим  шляхом. Звичайно,  є недоліки,  але ми над ними працюємо. Я вам скажу, що міліція нашої молодої держави прагне в усіх своїх діях керуватися тільки законом.  Раніше всяке бувало,  а зараз, вважаю, ми вийшли на вірний шлях.

 

     ГОЛОВА. Міліція йде в ногу з молодою державою, так?

 

     Перший мікрофон.

 

     ПІВЕНЬ М.І.,  голова колгоспу імені 118  загиблих  комунарів Шахтарського   району   /Макіївський-Советський  виборчий  округ, Донецька  область/.  Уважаемый  Андрей   Владимирович!   Как   вы считаете,  целесообразно  ли  было бы сегодня создать комитет,  в который вошли бы Министерство внутренних дел,  таможенная служба, Национальная гвардия, Служба безопасности? Мне кажется, совместно легче было  бы  бороться  с  преступностью,  координировать  свои действия.    Как    вы   смотрите   на   то,   чтобы   объединить материально-техническую  базу  и   общими   силами   взяться   за искоренение преступности?

 

     Второй 'вопрос.  В  своем  докладе  вы  сказали  о том,  что сегодня многие руководители предприятий  убрали  охрану,  и  одна милиция ничего не сможет сделать.  Но с другой стороны у сторожей предприятий  позабирали  оружие.  А  ведь  один  сторож  охраняет ценностей на сумму 15-20 миллионов рублей.

 

     94

 

     Вы сказали,   нет   законов...   Какие   же  законы  сегодня необходимо  принять,  чтобы  все-таки  по-настоящему   заработала милиция?  Потому что на местах многие работники милиции жалуются, что нет закона.  Чтобы арестовать преступника,  нужны  свидетели. Как вы прокомментируете такие факты?

 

     ВАСИЛІШИН А.В.  Этот  вопрос рассматривался,  и мы высказали свое предложение,  что, действительно, должен быть какой-то совет для   координации  действий  всех  правоохранительные  органов  и выработки единой стратегии.  Я считаю,  что в него должны входить не   только  правоохранительные  органы,  но  и  органы,  которые располагают ресурсами. Это было бы только на пользу дела.

 

     Вопрос относительно  охраны.   Я   просто   удивляюсь,   что предприятия   везде   и   всюду   поснимали   охрану,   и  теперь государственные объекты не охраняются. Не охраняются даже. кассы.

 

     Думаю, тут нужно  либо  заключать  с  милицией  договора  не охрану,    как    это   делают   коммерческие   структуры,   либо организовывать  сторожевую  охрану.  Во  втором  случае   следует принять соответствующее положение,  чтобы укрепить ее технически, решить  вопрос  обеспечения   оружием   и,   конечно,   увеличить заработную  плату.  Если  охранник  получает 500 рублей,  то сани понимаете, какой от него толк.

 

     Теперь в отношении законов Представьте  себе  ситуацию.  Два милиционера,    находясь   на   ночном   дежурстве,   задерживают преступника.  Где-то что-то не удачно...  Стрельба...  По  закону требуется,  чтобы  милиция выстави свидетелей.  А где ночью взять свидетеля?

 

     95

 

     Поэтому мы считаем,  что,  как и за границей,  нам пора  уже верить  милиции.  Пора верить милиционеру,  который несет службу, если мы ему доверяем оружие.  Кое-кто говорит, что милиция еще не созрела  для этого.  Я вам окажу так:  если мы повысим заработную плату работникам милиции, те наберем людей, которые действительно будут  знать  закон и его четко выполнять.  И нужно идти по этому пути.

 

     ГОЛОВА. Другий мікрофон.

 

     КОРЖИК В.Д.,  член Комісії Верховної Ради України  з  питань відродження  та  соціального  розвитку села /Вовчанський виборчий округ,  Харківська область/.  Іване  Степановичу!  Перефразовуючи назву  відомого телесеріалу "Багаті теж плачуть",  можна сказати, що на сьогоднішньому пленарному засіданні генерали  теж  плачуть. Плакав генерал Кондратьєв,  який виступав і говорив, що ми нічого не можемо  зробити,  плакав  Генеральний  прокурор  Шишкін,  який говорив  це саме.  Тепер щось подібне говорить генерал Василішин. Давайте ж щось робити!  Бо Верховна Рада посидить,  послухає, теж поплаче та й розійдеться. Тоді депутат прийде до виборців, а вони його,  вибачте,  носом тикають:  ви  подивіться,  що  діється  на вулиці.  Якщо  ми серйозно хочемо поліпшити роботу правоохоронних органів,  то давайте приймати конкретні  рішення.  Щойно  генерал Василішин  говорив,  що  потрібна  координація дій правоохоронних органів.  Що нам заважає прийняти про це рішення? Давайте зробимо це, щоб не соромно було з'явитися на очі виборцям.

 

     96

 

     На жаль,   я   не   почув  від  цих  виступаючих  конкретних пропозицій щодо того,  як поліпшити  ситуацію.  А  коли  вони  не знають, як діяти, то що можуть їм порадити неспеціалісти?

 

     ВАСИЛІШИН А.В. Вибачте мене, я з великою повагою ставлюся до вас, але, думаю, ви якось не так слухали... Якщо я говорив не те, що потрібно, то не знаю, що вже треба.

 

     ГОЛОВА. Третій мікрофон.

 

     НАГУЛКО Т.Д.   Високоповажний  міністре!  Із  зареєстрованої нарізної зброї в кількості 3737 одиниць з вашого дозволу за 1991- 1992  роки  продано  2374  одиниці.  У тому числі 848 одиниць - в військових частин.  Скажіть,  будь ласка,  чи допоможе цей продаж поліпшити   надзвичайно   складну   криміногенну  ситуацію?  Адже злочинність з кожним днем зростає.

 

     Тепер інше.  Міністр  оборони  України   видав   наказ   про повернення зброї на склади. Чи підтримуєте ви цю позицію міністра оборони?

 

     Правда, дехто мені зауважує:  а що, піп час полювання кабана не  можна  стріляти?  Але ж уявіть собі:  є 3737 одиниць нарізної зброї!  Та диких кабанів в Україні стільки,  що  такою  кількістю стволів їх за один раз можна вистріляти.

 

     97

 

     ВАСИЛИШИН А.В.   Спасибо.   По   поводу   оружия.  Уважаемые депутаты!  В этом зале вы приняли  закон,  разрешающий  гражданам Украины,  достигшим 21-25 лет, приобретать гладкоствольное оружие даже если они не являются охотниками,  После 25-летнего  возраста они могут приобретать длинноствольное нарезное оружие.

 

     Этот закон   на   сегодняшний   день  действует.  Раньше  мы действительно разрешали приобретение огнестрельного оружия, в том числе и нарезного. Соответствующие документы регламентировали это и мы их не нарушали.

 

     Мы провели служебное расследование по этому  поводу.  Сейчас прокуратура  расследует  уголовное дело и мы еще вернемся к этому вопросу.

 

     По поводу возврата  оружия.  Считаю,  если  министр  обороны Украины расценил эти действия как незаконные, конечно, оно должно быть возвращено. Это уже пусть министр решает, кто его продавая и почему. Милиция к этому отношения не имела, за исключением только того,  что  в   установленном   порядке   разрешала   приобретать огнестрельное оружие, в данном случае автоматы - через магазины.

 

     ГОЛОВА. Все.  Дякую.  Слово  надається голові Служби безпеки України Марчуку Євгену Кириловичу.

 

     МАРЧУК Є.К., голова Служби безпеки України. Шановний Голово! Шановні  народні депутати!  Немає необхідності переконувати вас у тому, що зловісний процес поширення кримінальних тенденцій на все нові сфери державно-суспільного життя у

 

     98

 

     найближчій перспективі може стати одним із головних чинників загрози національним інтересам України,  звести нанівець  зусилля по   розбудові   її   державності   та   інтеграції   у   світове співтовариство.

 

     Головне питання для правоохоронних органів зараз -  як  його зупинити, які першочергові заходи необхідно для цього вжити?

 

     Вважаю, що  тільки  пошук та притягнення до відповідальності винуватців сьогодні в найпростішим шляхом.  Але чи приведе він до серйозних результатів?  Чи не уподібнилось це явище багатоголовій гідрі,  в якої на місці відсіченої голови виростає багато  нових? Для  того  щоб  відповісти  на  ці  та  інші  питання,  необхідно зрозуміти все ж,  які обставини і закономірності, які сили та яке середовище живлять і рухають цей процес.

 

     Світовий історичний    досвід    свідчить,   що   радикальні соціальнополітичні,  економічні зміни, і, в першу чергу, переходи до  нових  суспільно-економічних формацій завжди були пов'язані з поширенням криміногенних явищ.

 

     Саме за таких умов злочинність виявилася найбільш дієздатною та  агресивною.  Більше того:  діяльність кримінальних,  особливо корумпованих елементів у найважливіших сферах  підриває  державні основи,  гальмує  створення ефективно діючих правових інститутів. Злочинність зараз фактично відтворює себе у розширених масштабах. А   така   обставина  формує  психологію  наживи  і  споживацтва, стрімкого накопичення капіталу будьякими методами, розбійницького ставлення до національного багатства і надбань.

 

     99

 

     Можливість швидко   розбагатіти  призводить  до  зростаючого відтоку  зі  сфери  матеріального  виробництва  значної   частини працездатного  населення,  високого інтелектуального потенціалу і появи  нового  соціального  прошарку,  який  живе  одним  днем  і використовує   труднощі   державного   сектора   для   особистого збагачення.

 

     Аналіз інформації,  якою  володіє  сьогодні  Служба  безпеки України  свідчить  про те,  яр у нас в Україні починається процес структуризації організованих злочинних угруповань, їх проникнення до  дедалі  вищих  ешелонів  влади та управління,  поділу /про це говорив голова Комісії  з  питань  правопорядку  та  боротьби  із злочинністю  народний  депутат  Кондратьєв/ між ними сфер впливу, налагодження міжнародних контактів.

 

     Масштаби тіньового капіталу дозволяють сьогодні впливати  на ситуацію  у  цілих  галузях  економіки  та регіонах.  Це особливо небезпечно  через  те,  що   вітчизняні   організовані   злочинні угруповання народжуються не в традиційних,  як на Заході,  сферах /нарко- чи ігробізнес,  торгівля зброєю,  контроль проституції  і таке  інше/,  а в тілі державних структур.  Характерним також є і те, що об'єднуючим та мобілізуючим сили організованої злочинності фактором є протидія правоохоронним органам, у тому числі шляхом

 

     100

 

     використання спеціальних  форм та методів роботи,  залучення до  злочинної  діяльності  колишніх  працівників   правоохоронних органів.

 

     Відповідно до  Закону про Службу безпеки України наявні сипи і засоби нашої служби були спрямовані на боротьбу перш за  все  з організованою   злочинною  діяльністю,  що  торкається  інтересів безпеки   держави,   передусім    у    зовнішньоекономічній    та фінансовокредитній сферах, у галузі виробництва та розподілу.

 

     Не буду  говорити  про  зроблені нами структурні зміни.  При цьому ставилося завдання розкрити широко розгалужені організовані структури,  глибоко  законспіровані,  які  на основі контрабанди, наркобізнесу та злочинів у фінансовій сфері формують  зв'язки  зі злочинними системами за кордоном.

 

     До речі,  повинен сказати,  що в країні, яка має надзвичайно великий досвід у боротьбі з організованою злочинністю,  а саме, у Сполучених  Штатах  приблизно  протягом  12  років вивчали тільки механізм функціонування організованої злочинності, тобто мафії.

 

     Офіційна доповідна  записка  про  основні   підсумки   нашої діяльності   у   цьому   напрямку  за  моїм  підписом  направлена керівництву  Верховної  Ради,  Прем'єр-міністру,   Президенту   і Комісії! з питань оборони і державної безпеки.

 

     101

 

     Дозвольте коротко поінформувати вас про те, що зроблено нами за період з лютого цього року, тобто з моменту створення в Службі безпеки спеціального підрозділу, який веде цю роботу.

 

     В умовах організаційного становлення нам в, вдалося створити необхідні оперативні умови /професіонали розуміють,  про  що  йде мова/,  а  в  деяких  випадках  і  глибоко проникнути в структури злочинних формувань,  встановити оперативний контроль за  тими  а них, які мають зв'язки з міжнародними мафіозними об'єднаннями. На жаль,  слід констатувати,  що  деякі  наші  угруповання,  які  ми наливаємо   мафіозними,   встановили   контакти   з   зарубіжними відповідними структурами, хоча навіть "серйозні" західні мафіозні клани  бояться  нашої  мафії,  вважаючи,  що вона надто жорстоко, надто кривава і нецивілізована, говорячи їхньою мовою.

 

     Завдяки вжитим у взаємодії з іншими правоохоронними органами

-  МВС  і прокуратурою заходам локалізовано розширену протиправну діяльність цілого ряду злочинних угруповань,  яка могла б завдати значної шкоди інтересам України. Відвернуто зазіхання міжнародних шахраїв,  які,  використовуючи недосконалість фінансової системи, пропонували  збиткове  багатомільярдне  кредитування України,  за фальшивими  авізо  чеченських  та  російських  банків  намагалися здійснити операції на суму більше трьох мільярдів карбованців. Це Харків, Сімферополь, Одеса, Рівне.

 

     Останнім часом  набувають  поширення  факти  безконтрольного осідання    коштів   у   зарубіжних   банках.   Спільно   з   МВС задокументовано дані про  протиправне  використання  за  кордоном семи   мільйонів   доларів,   що   належать  одному  з  київських підприємств, створено умови для повернення їх в Україну.

 

     Ці та інші отримані матеріали свідчать про  те,  що  реально постає проблема протидії новому для України явищу - незаконному

 

     102

 

     вивезенню капіталу.     Настільки     складна,     настільки багатогранна  і  настільки  небезпечна  проблема,   що   для   її розв'язання  необхідно  буде створити цілий ряд додаткових умов - як організаційних в правоохоронних органах,  так і з  точки  зору забезпечення відповідної правової бази.

 

     Повинен сказати, що без взаємодії із спецслужбами зарубіжних країн ми ніколи не зможемо ефективно протидіяти вивозу  капіталу. Тому нами встановлено контакти із спецслужбами майже всіх великих країн Європи і деяких країн Америки.

 

     Шляхом використання  закордонних  конфіденційних  та   інших оперативних   можливостей   Служба   безпеки   виявила   численні правопорушення  та  зловживання  у   сфері   зовнішньоекономічних зв'язків   /йдеться   про   діяльність   розвідувальної  служби/. Попереджено  наміри  інофірм  мети  користь  при   укладанні   50 контрактів  з  українськими  підприємствами  шляхом  нав'язування збиткових угод та постачання неякісного і  екологічно  шкідливого обладнання. Це дозволило заощадити державі 250 мільйонів доларів.

 

     Шановні народні   депутати!   У  роз  з,  іду  ванн  і  щодо постачання нафти та інших  енергоносіїв,  яке  проводить  урядова комісія,  очолювана віце-прем'єр-міністром,  бере участь і Служба безпеки. Я є членом цієї комісії.

 

     З часом буде офіційна повідомлення про роботу комісії, може, у  вівторок  по  телебаченню.  Встановлено термін завершення цієї роботи - до 1 грудня Верховній Раді буде представлено звіт Але  я повинен   підтвердити  те,  по  говорив  сьогодні  і  Прем'єр,  і Генеральний прокурор на окремих членів комісії  організований  не примітивний   /ніхто   нікому   стусанів   не   дає/,   а  досить кваліфікований тиск.  Кваліфікований у тому плані, що з юридичної точки зору нікого, як кажуть, не можна спіймати за руку. Хотілося б,

 

     103

 

     щоб ті,  хто цей тиск організовує,  зрозуміли,  що  ми  дуже добре знаємо, як йому протистояти.

 

     Як голова  Служби  безпеки я вважаю за необхідне внести таку пропозицію.

 

     Настав час,  щоб була організована  нормальна,  як  в  інших країнах, охорона не тільки перших керівників Кабінету Міністрів і Верховної Ради,  а й других і третіх осіб.  Я маю на увазі перших заступників,  заступників,  віце-прем'єрів.  Повірте, для цього у мене є всі підстави.  Не хочу нічого драматизувати,  але сьогодні дуже мало країн з таким становищем,  яке є на сьогоднішній день у нас.

 

     Викрито декілька утворених в основному з колишніх  мешканців України іноземних злочинних угруповань,  які були зорієнтовані на вивіз   із   країни   дефіцитної   сировини    та    пріоритетних науково-технічних  розробок.  Вжитими  заходами відвернуто спроби масового вивезення за кордон біля 500 тисяч тонн чорних  металів, біля  1300  тонн кольорових металів,  1,5 тонни срібла.  До речі, реалізувало операцію Донецьке управління разом із Службою безпеки Росії  і  Службою  безпеки  однієї  а  середньоазіатських  країн. Вилучили багато.  Не буду все перераховувати,  скажу тільки, що в результаті  цієї операції було вилучено матеріальних цінностей на суму один мільярд карбованців.

 

     Особливу небезпеку становить зростання злочинних посягань на майно   Збройних   Сил,   що   може   негативно   позначитися  на обороноздатності України.

 

     104

 

     Сьогодні про це йшлося у виступах депутатів. Маю сказати, що на  сьогоднішній  день завдяки заходам,  вжитим тільки військовою контррозвідкою Служби безпеки,  яка,  до речі,  повинне займатися трохи іншими справами, але займається й такими, хоча це не завжди викликає задоволення,  збережено матеріальних цінностей  на  суму десь близько чотирьох з половиною мільярдів карбованців. До речі, ми запобігли вивезенню унікального  центру,  який  знаходиться  у Хмільницькій   області,   його   вартість  близько  30  мільярдів карбованців.  Органами   військової   прокуратури   порушено   22 кримінальні справи,  до яких перш за все причетні командири - від майорів до генералів.  Можливо, вам відомо, що заарештований один Із  працівників апарату Міністерства оборони.  Ведеться слідство. Усе це змушує нас робити дуже сумні висновки відносно злочинів  у військовій сфері.

 

     Говорилося сьогодні  про  зброю.  Як  це  не  гірко,  але на сьогоднішній  день,   на   жаль,   одним   із   головних   джерел розповсюдження  звичайної  стрілецької  зброї,  від пістолетів до гранатометів,  є арсенали, які знаходяться у сфері наших Збройних Сил.   Цифри   тут   називалися.   Багато  зроблено  і  по  лінії Міністерства оборони,  Служби безпеки і  Міністерства  внутрішніх справ.  Про це я доповідав офіційно декілька разів, і за нашими - оповідними запускали вживалися відповідні заходи.  Але поки що ця проблема  залишається надзвичайно серйозною для України.  Не з-за кордону,  не з Придністров'я чи з  Кавказу  надходить  зброя,  е. більшою  мірою з наших арсеналів.  Форми різні:  там украли,  там продали, там загубили і таке інше.

 

     Хотів би підкреслити,  що торгівля  зброєю  є  вигідною  для економіки  країни.  Але це надзвичайно тонка справа,  яка вимагає перш  за  все  політичного  вирішення,  а  потім  уже  врахування економічних аспектів.

 

     105

 

     Хотів би,  щоб із наведених фактів та цифр, які певною мірою показують результати нашої роботи за цей рік, ви, шановні народні депутати,  зробили  один висновок,  що Служба безпеки,  створивши відповідні органи /вони ще не укомплектовані/,  розгортає роботу, яка  дає реальні матеріальні результати.  До речі,  управління по боротьбі з організованою злочинністю у нас укомплектоване поки що на  54 проценти.  Причини цього ті самі,  про які говорив міністр внутрішніх справ,  тому не  буду  це  деталізувати.  Але  повинен підкреслите інше.  Тільки одне Київське обласне управління Служби безпеки в результаті реалізації справ, пов'язаних із контрабандою /а  всього  ми реалізували 266 справ/,  дало державі доход,  який перевищує його річний бюджет.

 

     Надзвичайно великого  значення   надавалося   інформаційному забезпеченню  відповідних  державних структур /Кабінет Міністрів, Верховна Рада і Адміністрація Президента/ Ми подали десь  близько 100   інформаційних   та  аналітичній  повідомлень  про  серйозні проблеми,  які накопичувалися і накопичуються у сфері  економіки, зовнішньоекономічної  діяльності.  По значній частині їх прийнято відповідні рішення.

 

     Не вдаватимусь  до  глибокого   аналізу,   хоча   зараз   ми завершуємо цю роботу,  але якщо глянути досить прискіпливо на всю правову   базу,   яка   регулює   сьогодні    зовнішньоекономічну діяльність,  то  можна  сказати,  що,  так  би мовити,  розумному злочинцю досить  легко  орудувати  у  сфері  зовнішньоекономічної діяльності   Не   буду   деталізувати,   але   повірте,  що  можу аргументовано довести це.

 

     На завершення хочу сказати таке.  Я впевнений, до на підході до  ринкової  економіки  у нас з'являться нові види злочинів,  до яких відверто скажу, правоохоронні органи - і прокуратура,

 

     106

 

     і МВС,  і Служба безпеки - поки що не  готові.  Це  злочини, пов'язані  з  ринком  цінних  паперів,  прихованою приватизацією, іноземними інвестиціями, експортом капіталу, грошовою реформою. Є загроза  зростання  обсягів  неповернення кредитів,  приховування податків, махінацій з акціями, сертифікатами і таке інше.

 

     Хочу підкреслити,  що  якісні  зміни  в  плані  боротьби   з організованою  злочинністю  настануть  у результаті відпрацювання ряду заходів, які, на нашу думку, є необхідними.

 

     Ми обговорювали питання про  незалежну  контрольно-ревізійну службу  Я  переконаній,  що  ця  служба  повинна  бути  абсолютно незалежною і не повинна бути в Міністерстві  фінансів.  Тільки  в такому разі можна досягти ефективної роботи цієї служби.

 

     Потрібно створити  координаційний комітет з участю депутатів і фахівців високого рівня,  тому що,  на жаль,  сьогодні в  нашій державі  немає  структури,  яка  могла  б оперативно координувати діяльність  правоохоронних  органів.  До  цього  комітету,   крім працівників   правоохоронних   органів,   депутатів,  обов'язково повинні входити працівники  контрольно-ревізійної  "і  податкової служби, щоб це був координаційно-контрольний орган. Досвід роботи таких органів є в інших країнах.  Сама  цей  орган  повинен  бути ініціатором    розробки   національної   програми   боротьби   із злочинністю.

 

     Підготовка пакету  законів.  Ми  дали  письмові   пропозиції стосовно того, які зміни і в яких законах треба було б внести.

 

     Потрібно також  організував комплексне вивчення всіх проблем організованої злочинності із залученням усіх фахівців,  які  є  в нашій державі.

 

     107

 

     Ряд конкретних    пропозицій    щодо    внесення   змін   до законодавства,  створення нових структур,  змін у  правоохоронних органах  і  особливо  надання  їм  практичної  допомоги ми внесли письмово до Верховної Ради. Вони вже розглядаються.

 

     Хочу лише сказати,  що працівники Служби безпеки націлені на серйозну,  довготривалу  роботу  по  боротьбі  з  мафією,  з тими злочинами,  до  яких  не  можуть   підійти   інші   правоохоронні структури, де треба використовувати і розвідку, і контррозвідку.

 

     Дякую за увагу.

 

     ГОЛОВА. Шановні   народні   депутати!  Згідно  з  постановою Верховної Ради ми працюємо до 14 години.  Хотів би просити вас не 15 хвилин продовжити роботу, щоб прийняти деякі документи.

 

     Ми не   завершили   обговорення  проекту  постанови,  бо  не виступив Голова Верховного Суду Олександр  Никифорович  Якименко. /Шум у залі/.  У нас не буде підстав приймати постанову, оскільки щодо неї надійшло багато різних пропозицій.  Ярославе  Юрійовичу, ще треба попрацювати над нею, врахувавши пропозиції Голови Служби безпеки Марчука.  Різні пропозиції вносилися  щодо  Національної" гвардії  -  від  помірно  радикальних  до дуже радикальних.  Ви ж знаєте специфіку цього  питання.  Може,  постанову  слід  було  б прийняти і на закритому засіданні.  /Шум у залі/. Я не наполягаю, я просто пропоную, щоб ви порадилися в комісіях як краще зробити. Саму постанову можна прийняти, ми ж нічого не приховуємо. Але, ви розумієте,  це така специфіка, що деякі пункти можуть бути не дія преси.

 

     Є два  виходи.  Може,  нехай  все-таки Олександр Никифорович Якименко виступить? /Шум у залі/. Ні, обговорення

 

     108

 

     ще буде - записався на виступ 21 депутат.

 

     Євгене Кириловичу, дякую, сідайте, будь ласка. /Шум у залі/. Я  так  зрозумів,  що  ви пропонуєте продовжити обговорення цього питання з інформації Голови Верховного Суду,  а потім перейти  до обговорення. Так? Вирішили з цим питанням.

 

     Шановні депутати!   Вам   роздано   проекти   постанов   про адміністративно-територіальний поділ, про суддів. /Шум у залі/.

 

     Сергію Івановичу, люди ж чекають цю постанову, ви розумієте? /Шум у залі/.  Справа в тому, що Комісія у питаннях законодавства і законності гласно розглядає пакет документів щодо суддів. Хто з депутатів  мав  територіальні  питання,  вони  мали можливість їх з'ясувати.  Тепер усе з'ясовано, проекті вам роздано, чого ж люди будуть чекати?

 

     Прошу взяти  проект Постанови про обрання суддів обласних та Київського міського гудів України.

 

     Є запитання у депутатів?

 

     ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Немає.

 

     ГОЛОВА. Тоді  прошу  проголосувати  проект   Постанови   про обрання суддів обласних та Київського міського судів.

 

     109

 

     "За" - 246. Приймається.

 

     Наступний проект  Постанови  про  обрання  заступника голови військового трибуналу Київського гарнізону та  членів  військових трибуналів Збройних Сил України.

 

     Прошу проголосувати. "За" - 236. Приймається.

 

     Наступне питання.  Проект  Постанови  про  зміну  меж  міста Тернополя.  /Шум у залі/.  Це треба  проголосувати.  Даю  довідку депутату Гудимі. Така практика голосування напрацьованих проектів існує в парламентах європейських та інших країн.  Повірте, є така практика. Це навіть не потребує кворуму. Депутати можуть раніше в комісіях  подати  свій   голос,   і   він   врахується.   Давайте проголосуємо.

 

     "За" - 240. Приймається.

 

     Далі. Проект Постанови про зміну меж міста Дубно Рівненської області. Прошу проголосувати.

 

     "За". - 228. Приймається.

 

     Проект Постанови    про    віднесення    міста    Золотоноші Золотоніського   району  Черкаської  області  до  категорії  міст обласного підпорядкування. Прошу проголосувати.

 

     "За" - 227. Приймається.

 

     110

 

     Про відновлення місту  Червоноармійськ  Рівненської  області колишнього   найменування   і  перейменування  Червоноармійського району.

 

     Прошу проголосувати.

 

     "За" - 150.

 

     Так, потрібна довідка? Третій мікрофон.

 

     БІЛИЙ В.П.,  член Комісії Верховної Ради  України  з  питань відродження  та  соціального  розвитку села /Дубнівський виборчий округ,  Рівненська область/.  шановні народні  депутати,  це  мій виборчий округ,  тому я прошу слова. Де питання ставиться вдруге. Якщо ми хочемо будувати правову державу,  то давайте її будувати. Коли  вперше  це  питання  поставили  у  Верховній  Раді  і ми не проголосували за нього,  рішенням обласної Ради  у  цьому  районі було   проведено  референдум,  відповідні  документи  у  Президії Верховної  Ради   є.   98   відсотків   виборців   цього   округу проголосували  за  повернення  цієї  старовинної  назви,  яка має близько  тисячі  років.  Чому  ми  йдемо   проти   людей,   Іване Степановичу?  У вас є документи щодо назви Радивилів. Тому, Іване Степановичу,  прошу поставити на  повторне  голосування.  А  вас, шановні депутати, прошу підтримати.

 

     ГОЛОВА. Давайте  проголосуємо проект постанови про зміну мед міста Костополя Костопільського району Рівненської області. Прошу проголосувати.

 

     "За" - 238. Приймається.

 

     111

 

     Про піднесення   селища  міського  типу  Южне  Суворовського району міста Одеси до категорії міст  обласного  підпорядкування. Прошу проголосувати.  Південне? Тут написано Южне. Про віднесення селища міського типу Южне Суворовського  району  міста  Одеси  до категорії міст обласного підпорядкування. Довідка є, я пояснювати не буду. Ще раз? Давайте проголосуємо ще раз.

 

     "За" - 209.

 

     Так, я просив 23 хвилини, це в 13 хвилин. Давайте зробимо так: і щодо  Одеси і щодо Рівненської області разом проголосуємо.  Щоб так було, як люди хочуть, як люди вирішили. Тут же довідка в.

 

     Голосуємо проекти постанов  Верховної  Ради  про  віднесення селища  міського  типу  Южне  Суворовського району міста Одеси до категорії міст обласного підпорядкування і про відновлення  місту Червоноармійськ Рівненської області колишнього найменування.

 

     Другий мікрофон.

 

     ГНАТКЕВИЧ Ю.В.,  голова  підкомісії  Комісії  Верховної Ради України з питань народної освіти і науки /Індустріальний виборчий округ,  м.  Київ/. Іване Степановичу! Я попросив також слова, хоч депутат Білий  і  не  радив  це  робити.  Але  я  завтра  їду  до Радивилова.  Їду,  тому що там живе моя мама,  живуть два брати і сестра.  Я хочу звернути вашу увагу на те,  що в нас в Україні  є Червоноармійськ  не  лише  у  Рівненській  області.  У  нас  ще є Красноармійськ на Донеччині, Червоноармійськ на Житомирщині.

 

     І не  треба  вкладати  в  цей  червоний  колір   такий   вже ідеологічний  смисл,  люди  проголосували.  І коли питаємо людей, куди їдете,  завжди відповідають:  до Радивилова.  Це стара  наша назва,

 

     112

 

     і я хотів би просити вас, шановні колеги: зробімо так, щоб у нас в Україні Червоноармійськ був один,  а не два, і проголосуймо за   те,   щоб   Червоноармійськ   у   Рівненській  області  став Радивиловим.

 

     ГОЛОВА. Перший мікрофон.

 

     ДУНТАУ О.М.,  голова  підкомісії  Комісії   Верховної   Ради України  у  закордонних  справах  /Ізмаїльський  виборчий  округ, Одеська область/. Вы уже третий раз пытаетесь протащить, простите за откровенность,  вопрос о статусе города Южного. Я хочу сказать вам  следующее.  Требуется  серьезное,  взвешенное  экономическое обоснование.

 

     Почему я ставлю вопрос именно так? До 1954 года существовала Измаильская область.  Сегодня  ставить  вопрос  о  восстановлении статуса  -  это  серьезное  политическое  решение.  Тем не менее, остаточный принцип формирования бюджета городов  привел  к  тому, что целый регион остался ни с чем. Поэтому с голоса такие решения принимать нельзя. Я вас очень прошу.

 

     ГОЛОВА. Ну, по-перше, це не з голосу. Інша справа якщо у вас є  якісь  підстави,  але  це  не з голосу.  Є документ,  який вам роздано,  обгрунтування,  довідка і так далі.  Тому якщо  одеська делегація просить зняти на доопрацювання, це інша справа.

 

     Другий мікрофон.

 

     113

 

     РОМАНОВ Ю.С.,   голова  підкомісії  Комісії  Верховної  Ради окраїни у питаннях екології та раціонального  природокористування /Жовтневий виборчий округ, Одеська область/. Жители города Южного настаивают на том,  чтобы город получил статус  самостоятельного, хотя  там  есть  очень много и экологических,  и административных проблем. Этот вопрос надо решить раз и навсегда.

 

     ГОЛОВА. Другий мікрофон.

 

     ДУНТАУ О.М.  Товарищи!  Это серьезные  вещи.  Жители  города Измаила, Измаильского района и Придунайского региона неоднократно поднимают одну и ту же проблему.  Поэтому не надо,  как  говорят, тащить     одеяло     на     себя.    Есть    один    вопрос    - административно-территориальное устройство.  Эту  проблему  нужно решать взвешенно, а не на эмоциях.

 

     ГОЛОВА. В  одеської  делегації  немає  спільної  думки.  Що, Сергію Івановичу?

 

     Другий мікрофон.

 

     ДОРОГУНЦОВ С.І.,  голова Ради по вивченню  продуктивних  сил України   АН   України   /Суворовський  виборчий  округ,  Одеська область/. Шановний Іване Степановичу! Шановні народні депутати! Я обраний   від   Суворовського   району,   якому   адміністративно підпорядковане селище  Південне,  можна  так  йоги  назвати,  або селище Южне разом з портом і

 

     114

 

     припортовим заводом. Якби не було цього припортового заводу, який дає валюту Україні, то не було б і дискусій.

 

     Іване Степановичу!  Давайте   відкладено   це   питання   до наступного  засідання.  Я  поїду  в  округ,  ще  раз переговорю з виборцями і тоді від їхнього імені внесу пропозицію.

 

     ГОЛОВА. Хто там каже - Південне?  Це  має  велике  значення. Перейменуємо,  а  потім це виходить за кордон.  Давайте підійдемо виважено. Погоджуєтесь? Так.

 

     Щодо Червоноармійська є зауваження?

 

     Перший мікрофон.

 

     КОЦЮБА О.П.,  голова  Комісії  Верховної  Ради   України   у питаннях  законодавства і законності /Радянський" виборчий округ, м. Київ/. Шановний Іване Степановичу! Шановні народні депутати! Я з   глибокою   тривогою   звертаюся   до   всіх   з  приводу  цих перейменувань.  А відновлення  -  це  теж  перейменування.  Треба перейменовувати,  але  зробити  це  комплексно.  Адже при кожному перейменуванні  треба   змінювати   карти,   назви,   повідомляти зарубіжжя. Де обходиться в золоту копійку.

 

     У мене  є  інформація,  що  там  уже все перейменували,  все розклеїли.  Нас ставлять перед фактом. Хто був у Німеччині, може, звернув увагу,  що вони не змінили поки що жодної вулиці,  жодної назви, бо знають, що це дуже дорого обходиться.

 

     Давайте це комплексно робити, а не так, як у нас ведеться: кожного разу  щось  змінюємо  і  шукаємо  гроші.  А  звідки  вони візьмуться?

 

     Дякую за увагу.

 

     115

 

     ГОЛОВА. Оскільки думки розішлися, нехай доопрацьовують і те, і   це.  /Шум  у  залі/.  Ми  не  відхиляємо,  а  направляємо  на доопрацювання.

 

     Залишилося визначити...  /Шум у залі/. Ні, не 5 хвилин. Ми ж не змінюємо регламент роботи, за який проголосували? Ні.

 

     Давайте зробимо  так.  Якщо Кабінет Міністрів внесе суттєві, радикальні  зміни,  які  потрібно  буде  оперативно  прийняти  на пленарному  засіданні,  ці  зміни спочатку обговорять в постійних комісіях.  І коли постійні комісії внесуть пропозиції,  що  треба позачергово  зібрати  депутатів на пленарне засідання,  то ми вас тоді зберемо, домовилися?

 

     ГОЛОСИ ІЗ ЗАЛУ. Так.

 

     ГОЛОВА. Ще є дві хвилини.  Василь Васильович просить слова з приведу звернення, яке вам роздано.

 

     ДУРДИНЕЦЬ В.В. Шановні народні депутати! Нам, Верховній Раді ікрини,  необхідно  привернути  увагу   всього   суспільства   до ветеранів, інвалідів, усіх людей похилого віку, зокрема одиноких. І тому пропонується,  щоб сьогодні Верховна Рада в  повний  голос заявила   про   необхідність   чіткої,   скоординованої  допомоги ветеранам не тільки з бюджету,  України, а й від Рад усіх рівнів, державних адміністрацій,  громадських організацій, благодійних та інших фондів, численних спонсорів тощо.

 

     116

 

     У зв'язку  з  цим  Президія   Верховної   Ради   в   порядку депутатської ініціативи підготувала проект звернення,  який у вас є.  Враховуючи,  що  це  має  принципове  значення  для   великої кількості  наших  співвітчизників,  дозвольте  мені  зачитати  це звернення,  і якщо  ви  його  підтримаєте,  розпочати  реалізацію положень цього документа. Можна?

 

     ГОЛОСИ ІЗ ЗАЛУ. Так.

 

     ДУРДИНЕЦЬ В.В. "Звернення Верховної Ради України.

 

     Ветеранам - всебічну підтримку і турботу.

 

     У нелегкий  час,  коли  економічна криза загрожує подальшому існуванню  нашої  молодої  незалежної  держави,  Верховна   Рада. України  звертається  до  Рад  народних  депутатів  усіх  рівнів, виконавчої влади на  місцях,  міністерств  і  відомств,  трудових колективів,   профспілкових  та  інших  громадських  організацій, господарських керівників усіх рівнів і всіх структур різних  форм власності з закликом;  незважаючи на всі труднощі, які вдарили по добробуту народу,  повернутися обличчям до  найбільш  незахищених верств  нашого суспільства - ветеранів війни і праці,  інвалідів, одиноких      громадян       похилого       віку,       учасників національно-визвольного   руху.   Україна,   яка   проголосила  і наполегливо   реалізує   курс   на    створення    демократичного суспільства,   всебічне   забезпечення   прав  і  свобод  людини, повноцінний економічний,  соціальний і духовний розвиток  нараду, не  може допустити,  щоб її громадяни,  які ціною свого здоров'я, ризикуючи  життям,  звільнили   рідну   землю   від   фашистських загарбників,   відбудували   міста   і   села,  створили  великий економічний і науково-технічний потенціал України,  були забуті і покинуті напризволяще.

 

     117

 

     Ветерани найменш   захищені   соціальне,  бо  поруйновані  і деформовані колишні пільги,  а нові ще тільки  складаються  і  не встигають за бурхливим зростанням цін і вартості послуг.

 

     Верховна Рада  України  вже  прийняла ряд законодавчих актів щодо соціального захисту  цієї  категорії  людей.  Незважаючи  на важке  економічне  і  фінансове становище нашої держави,  яка має великий державний внутрішній борг,  вона вже тепер спрямувала  на соціальний  захист  ветеранів  війни  і праці в розрахунку на рік більш як 40 мільярдів карбованців.

 

     Ведеться робота  над  проектом  Закону  України  про  статус ветеранів   війни  і  праці,  гарантії  їх  соціального  захисту, відповідно до якого  асигнування  для  цієї  категорії  людей  ще зростуть.

 

     З 1 листопада цього року Верховна Рада підвищила мінімальний розмір заробітної плати і пенсії у 2,5 раза. Це істотно збільшить видатки  на соціальний захист населення.  Але ми добре розуміємо, що всього цього ще замало.

 

     Саме тому Верховна Рада України звертається до всіх  владних структур,  депутатів і представників Президента на місцях, партій і  рухів,  профспілкових  та   інших   громадських   організацій, духовенства,    трудових   колективів,   особливо   торговельних, комунальних,  побутових,  транспортних організацій,  ділових кіл: давайте,  не гаячи часу, візьмемо на себе постійне піклування про здоров'я і побут наших ветеранів,  зробимо все можливе для  того, щоб  жоден ветеран,  інвалід,  удова,  жодна людина не залишалися голодними,  в  холоді,  без  медичної  допомоги,  роздягненими  й босими.

 

     Вважаємо за  необхідне,  щоб  у  Радах  народних  депутатів, місцевих державних адміністраціях розробили і здійснили комплекс

 

     118

 

     невідкладних заходів щодо розгортання мережі продовольчих  і промислових   магазинів  для  пенсіонерів,  виділення  землі  під садово-городні ділянки,  надання допомоги у будівництві і ремонті житла, оздоровлення в санаторіях та будинках відпочинку.

 

     Чуйно ставитися  до кожної скарги цих людей,  робити все для їхніх потреб - святий обов'язок кожної  Ради,  кожного  народного депутата, кожного працівника виконавчої влади.

 

     Буде по-людськи,  якщо в кожному трудовому колективі негайно відновлять  зв'язки  зі  своїми  пенсіонерами,  щоб  знати   їхні матеріальні умови та потреби,  допомогти облаштувати їхній побут, забезпечити їх паливом, хлібом, ліками, усім необхідним.

 

     Сподіваємося, що не залишаться байдужими до  долі  ветеранів представники бізнесу,  фонди, комерційні банки, спілки, асоціації та інші підприємницькі структури, існування яких у цивілізованому суспільстві немислиме без благодійництва.

 

     Ділові люди!   Ваша   чуйність  сприятиме  вашому  успіхові, викличе повагу людей до вас.

 

     Верховна Рада  України  впевнена,  що  це  звернення  знайде розуміння і підтримку в кожній області, у кожному місті й селі, у кожному трудовому колективі,  відгукнеться в серцях людей  доброї волі,  особливо серед молоді, яка багато вже зробила й зробить на цій благодійній і доброчинній ниві.

 

     Давайте всією громадою,  конкретними ділами зробило все  для того,  щоб  ветерани  залишалися в строю,  відчували піклування і повагу до них. Вони й надалі вноситимуть свій вклад у будівництво незалежної України".

 

     119

 

     ГОЛОВА. Шановні народні депутати!  Це звернення вам роздане. Думаю, немає заперечень проти його схвалення. Усім треба взяти до відома і до виконання.

 

     Хто за те,  щоб схвалити таке звернення, прошу підняти руки. Прошу опустити. Хто проти? Немає. Утримався? Немає. Приймається.

 

     Шановні депутати!  Ви знаєте,  що  при  обговоренні  порядку денного   ми  проголосували  включити  до  нього  звіт  головного редактора газети "Голос України".

 

     Такий звіт підготовлено,  і я вранці  пропонував,  щоб  його заслухати.  Але депутат Черненко разом з делегацією наполягали на тому,  щоб послухати про хід виконання постанов.  Тим  більше  що зараз  у  головного  редактора  дуже  напружена  й  відповідальна робота,  пов'язана з укладанням контрактів та  інше.  Тому,  коли буде час, ми заслухаємо його звіт. Згодні?

 

     На адресу   Верховної   Ради   сьогодні  надійшла  неприємна телеграма про наслідки стихійного лиха в Закарпатській області, Я не буду її зачитувати,  а надам можливість народному депутату від Закарпатської області Волощуку поінформувати нас.

 

     ВОЛОЩУК М.Ю.,  генеральний директор акціонерного  товариства "Закарпаткераміка"   /Свалявський  виборчий  округ,  Закарпатська область/.  Шановні депутати!  Ви по радіо тули інформацію, бачили по  телебаченню,  що  останніми  днями  трапилося в Закарпатській області.  Скажу відверто,  що  нинішнє  покоління  Закарпаття  не пам'ятає такого лиха. Що сталося? У горах випав сніг, після снігу пішов дощ.  Враховуючи те, що багато гірських потічків вливаються в річки Тису,  Латорицю та інші,  вода в цих річках почала швидко підніматися. Внаслідок цього /а вода піднімалася двома періодами/ з початку повені вже загинуло 15 чоловік.

 

     120

 

     ГОЛОВА. 17 чоловік.

 

     ВОЛОЩУК М.Ю.  Бачите,  вчора  вранці  було 12,  ввечері - 15 чоловік,  які загинули,  а сьогодні на 15 годину у  Закарпатській області знайдено вже 17 трупів.

 

     Я звертаюся до вас,  шановні народні депутати,  вшанувати їх пам'ять хвилиною мовчання.

 

     /Хвилина мовчання/.

 

     Прошу сідати.

 

     За попередніми  даними  /те,  що  вдалося  підрахувати/  вже завдано збитків на 5 мільярдів карбованців. Із них 3 мільярди 700 мільйонів  карбованців  -  в  обласному   центрі   м.   Ужгороді. Зруйновано  200  жилих  будинків,  знесено по області 205 мостів, майже  4000  господарських  будівель,  зруйновано   близько   500 кілометрів   шляхів,  затоплено  майже  10200  підвалів  у  жилих будинках,  де знаходилися овочі,  фрукти, продукти харчування для населення  області.  Багато  сіл  залишилися без світла,  тепла і води.

 

     Я не буду вдаватися в деталі,  думаю, що загальну картину ви уявляєте.  Треба  сказати,  що  всі наші обласні служби виконують складні завдання за допомогою  республіканських  органів.  Я  маю доручення висловити величезну подяку Кабінету Міністрів, особисто Прем'єр-міністру Леоніду Даниловичу Кучмі,  віцепрем'єрам, Леонід Макаровичу   Кравчуку,   керівництву   Верховної  Ради,  багатьом міністерствам,  які,  дійсно,  не  по  годинах,  а  по   хвилинах цікавляться станом справ, надають допомогу в ліквідації наслідків цього лиха.  Допомагають нам  угорські  колеги,  наші  сусіди,  в ліквідації   наслідків   повені.  Хочу  висловити  велику  подяку державним  органам  і  господарським   організаціям   Вінницької, Чернігівської,   Кіровоградської,   Хмельницької   областей,  які надають матеріальну допомогу

 

     121

 

     Закарпатській області,   особливо   продуктами   харчування. Області  виділено  200 мільйонів карбованців для надання допомоги громадянам,  які дуже постраждали від  повені,  на  70  мільйонів карбованців   будівельних  матеріалів.  Вирішується  питання  про надання допомоги для виконання інших заходів.

 

     Але, шановні колеги,  з цієї високої трибуни хочу  попросити Кабінет   Міністрів,  Президента  і  керівництво  Верховної  Ради терміново виділити мільярд карбованців  для  того,  щоб  закупити матеріали  і  швидко ліквідувати наслідки стихійного лиха.  Вкрай необхідно зараз нам виділити 30 тисяч тонн бензину, 20 тисяч тонн дизельного  палива,  6  тисяч  тонн борошна для хлібопекарень,  4 тисячі тонн кукурудзяного борошна і 500 тонн круп.

 

     Ми просимо вас,  шановні  керівники,  просимо  міністерства, відомства,  господарські  організації  областей,  усіх,  Хто може надати допомогу продуктами  харчування,  будівельними  та  іншими матеріалами, допомогти Закарпатській області в цей тяжкий для неї час.

 

     І останнє.  Карпатський хребет простягається по території не однієї нашої України,  а багатьох європейських країн. На сьогодні водозахисна  проблема  всюди  вже   знята.   Побудовані   надійні водозахисні споруди на всіх річках в межах Карпатського регіону.

 

     Ми зверталися й раніше,  років 10 тому, до Уряду СРСР, Уряду України з  тим,  щоб  зробити  цільову  програму  по  будівництву водозахисних  споруд  у Закарпатській області,  яка майже кожні 5 років зазнає стихійного лиха.  Я заявляю авторитетно,  що  за  ті кошти,   які  витрачені  для  відшкодування  завданих  збитків  у Закарпатській області,  можні було б уже  10  раз  побудувати  ці споруди.

 

     122

 

     мій просили б Кабінет Міністрів, особисто Леоніда Даниловича розробити  цільову  програму  будівництва  водозахисних  дамб  на Закарпатських річках,  які завдають великої шкоди буквально через кожних два-три роки.  На закінчення скажу,  що такого  лиха,  яке спіткало нас тепер, Закарпаття ще не знало.

 

     Спасибі за увагу.

 

     ГОЛОВА. Шановні народні депутати.  Ми сьогодні вже говорили, що маємо  постійний  контакт  з  областю.  У  Кабінеті  Міністрів створено   урядову  комісію  по  наданню  допомоги  у  ліквідації наслідків цього дійсно великого лиха.

 

     Якщо виникне  питання,  яке  потребуватиме  обговорення   на пленарному засіданні,  це буде зроблено. Комісії також займаються цим питанням.

 

     Шановні депутати,  сесія продовжить роботу 14 грудня. А якщо виникне потреба, то ми вас викличемо раніше.

 

     До побачення.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     123

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку