ЗАСІДАННЯ ТРИДЦЯТЬ ЧЕТВЕРТЕ

 

Сесійний зал Верховної Ради України. 30 жовтня 1991 року. 16 година.

 

 

Головує Перший  заступник Голови Верховної Ради України ПЛЮЩ І.С.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутати просять поздоровити з  днем  народження народного  депутата  Нагулка  Тараса  Дмитровича  і побажати йому успіхів і здоров'я /Оплески/.

 

     Я вам хочу сказати, що у нас перебуває делегація із Баварії. Вони  поїхали до аеропорту чи,  може,  зараз на прес-конференції. Очолює делегацію  голова  ландтагу  землі  Баварія,  це  -  новий голова. В минулому році у нас був президент доктор Хофт. А вчора, я ще раз говорю,  був новий голова ландтагу.  Він мав  можливість вчора  спостерігати  за  нашою  роботою.  Сьогодні він задав таке запитання:  "Скільки годин тривають такі дискусії? Я відповів, що по п'ять з половиною годин чотири дні на тиждень.  Він каже, що у них один-два дні можуть відбуватися такі гарячі  дискусії,  потім робиться перерва. Вони розходяться, п'ють пиво і домовляються. Це

- перше, що він сказав.

 

     3

 

     Друге. Він вчора  мав  можливість  дивитись  по  телебаченню трансляцію  сесії.  Говорить:  "Мене  здивувало,  що  надзвичайно багато часу телебачення витрачає на трансляцію".

 

     Я йому відповів,  що на першій сесії ми ще більше  витрачали часу,  був  і  прямий  ефір,  і  так  далі.  Під час другої сесії намагались скоротити трансляцію,  нас  засипали  люди  проханнями показувати повністю - так вже звикли до цього "спектаклю". І коли ми перериваємо трансляцію з тих чи інших  причин,  зразу  виникає безліч  питань.  Всі схвильовані тим,  що там на сесії трапилося. Цікавішого кіно немає поки що в нас.

 

     Оцінки різні.  Але він сказав,  що уряд  і  парламент  землі Баварія повністю схвалюють всі процеси, які проходять у нас. Вони будуть робити все, щоб тіснішими були зв'язки між діловими людьми і фірмами. Авіалінія, яка відкрита, допоможе це впроваджувати.

 

     Просив також  передати,  що  ділових  людей  Заходу  не дуже цікавлять рішення,  які приймаються на високих політичних рівнях. Він  каже,  що  ділові  люди  не  дуже прислухаються до тих,  хто приймає якісь рішення на рівні міністрів.  Аби вигідно  було  для його інвестицій. Вони пропонують більш широко впроваджувати прямі зв'язки не  тільки  держави  з  державою,  не  тільки  штатів  із землями, а безпосередньо між підприємствами, фірмами і таке інше.

 

     Продовжуємо нашу  роботу.  Потрібно  зареєструватись.  Прошу реєструватись.  В залі присутні 368 депутатів.  Вечірнє засідання оголошується відкритим.

 

     Ми дійшли до статті 41 на сторінці 54. Третій мікрофон.

 

     4

 

     СЕВАСТЬЯНОВ В.І.,   заступник  начальника  учбового  відділу Сімферопольського  військового  об'єднаного  училища   /Київський виборчий округ,  Кримська АРСР/. Уважаемый Иван Степанович! Здесь мы две оплошности сделали.

 

     Первое. Нам нужно статью 8 все-таки сегодня принять.  У  нас же не будет пенсионного фонда.

 

     Второе. Во   время  обеденного  перерыва  мы  встречались  с инвалидами-пенсионерами.  Они предлагают статью 17  поставить  на переголосование   и   передать  на  доработку.  Мы  действительно поспешили с ее утверждением.

 

     Я очень прошу принять статью 8.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Це вже не вперше говориться,  що ми поспішили  з тим,  що  прийняли,  і  таке інше,  Це все буде розглянуто,  коли готуватимуть законопроект до остаточного третього читання.

 

     А якщо виникнуть у нас якісь пропозиції до статті 8,  то  ми до неї повернемося. але не зараз.

 

     Другий мікрофон.

 

     НАУМЕНКО М.В.,  голова  Комісії  Верховної  Ради  України  у справах   ветеранів,   пенсіонерів,   інвалідів,    репресованих, малозабезпечених    і    воїнів-інтернаціоналістів   /Центральний виборчий округ,  Хмельницька  область/.  Иван  Степанович!  После выступления  депутата  Шкрабана  мы  с  ним во время перерыва все уточнили. Он согласился с редакцией, которая предложена комиссией на странице 11 во второй колонке. Было предложено рабочей группой записать ''индивидуальной деятельностью",  а комиссия  предложила заменить на "трудовой деятельностью".

 

     5

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Миколо   Вікторовичу!   У   нас   всі   депутати надзвичайно авторитетні.  Але всього авторитету депутата Шкарбана недостатньо,  щоб змінити результати голосування.  Ми повернемося до цієї статті і потім визначимось. Прошу зайняти місця.

 

     НАУМЕНКО М.В. Нам необходимо сейчас все принять.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу зайняти  місця.  Ми  повернемося  до  тієї статті.

 

     Стаття 41  "Право  на  пенсію  вітчима  і мачухи,  пасинка і падчерки".  У кого з депутатів є  зауваження?  Немає.  Стаття  41 голосується в запропонованій редакції.  Прошу проголосувати. "За"

- 295. Приймається..

 

     До статті 42 немає зауважень?

 

     Голосується стаття 42 в редакції комісії. Прошу голосувати.

 

     "За" - 278. Приймається.

 

     До статей 43, 44 і 45 зауважень і пропозицій не було.

 

     ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Були.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Третій мікрофон.

 

     СЕВАСТЬЯНОВ В.І.  Вторую  часть  статьи   43   целесообразно дополнить  отдельным положением о том,  что при потере кормильца, который не имел на день  смерти  необходимого  стажа  работы  для начисления пенсии, семье назначается социальная пенсия.

 

     ПОЛІЩУК І.Г., начальник Головного управління пенсійного

 

     6

 

     забезпечення Міністерства  соціального забезпечення України. Цій сім'ї призначається пенсія при неповному стажі,  але не менше соціальної.  Це,  з попередньої статті випливає.  Навіщо ж у двох статтях писати?

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні депутати! Я повторюю: до статей 43, 44 і 45 - ви бачите,  друга колонка - зауважень не було.  Чи є ще зауваження? Немає.

 

     Голосуємо всі три статті одночасно. Прошу проголосувати.

 

     "За" - 278. Приймаються.

 

     Стаття 45 "Пенсії при  неповному  стажі  роботи".  Були  три зауваження,  усі вони враховані.  Чи є ще в депутатів зауваження? Немає.

 

     Стаття 45 ставиться на голосування. Прошу голосувати.

 

     "За" - 268. Приймається.

 

     До статті 46 зауважень не було.

 

     До статті 47 зауважень не було.

 

     До статті 48 зауважень не було.

 

     До 49-ї-теж не було.

 

     Бачите? Є ще зауваження? Немає.

 

     Статті 46,  47,  48 і 49 ставляться  на  голосування.  Прошу проголосувати.

 

     "За" - 282. Приймаються.

 

     Зауваження до  статті  50  враховане.  Чи  є  ще в депутатів зауваження? Немає.

 

     Стаття 50  ставиться   на   голосування   в   запропонованій редакції. Прошу голосувати.

 

     "За" - 264. Приймається.

 

     Чи є в депутатів зауваження до статті 51?

 

     Третій мікрофон.

 

     7

 

     ОСАДЧУК П.І.,   голова  підкомісії  Комісії  Верховної  Ради України з питань культури та  духовного  відродження  /Тлумацький виборчий  округ,  Івано-Франківська  область/.  Стаття  51  - про підстави пенсійного забезпечення за вислугу років.  Тут абсолютно правильно  сказано  про  втрату  професійної працездатності.  Але Комісія з питань культури та духовного відродження пропонує після слів  "що має право на пенсію за віком" поставити кому і зважаючи на те,  що є в нас професії,  які пов'язані з певним  талантом  і навиком,  далі  дописати  так:  "а  також вченим,  членам творчих

-спілок,  артистам - виконавцям, які професійно працювали в своїй галузі  не менше 15 років і внаслідок нещасного випадку чи недуги втратили спроможність працювати в своїй галузі,  не  мають  інших засобів до існування".

 

     Це надзвичайно  важливо.  У нас талант ніколи не цінився,  і тепер,  коли ми говоримо  про  відродження,  треба  врахувати  цю обставину і доповнити статтю.

 

     Я пропоную проголосувати.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Коментар.

 

     ПОЛІЩУК І.Г.  Цю пропозицію ми відхилили в зв'язку з тим, що основою для  занесення  сюди  якоїсь  професії  є  зайнятість  на шкідливих  роботах,  які  можуть  призвести до втрати професійної працездатності. Це по-перше. А по-друге, якщо внаслідок нещасного вигадку    ці    громадяни   втратять   працездатність,   то   їм гарантуватиметься виплата пенсії по інвалідності, а не за вислугу років.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Зрозуміла аргументація? У вас з цього приводу?

 

     8

 

     Ні. Ви наполягаєте?  Депутат Петро Осадчук не наполягає, він погоджується.

 

     Тоді стаття 51 в редакції, що у правій колонці, ставиться на голосування. Прошу проголосувати. "За" - 253.

 

     По статті 52? Перший мікрофон.

 

     КАРПЕНКО В.О.,  редактор  газети  "Вечірній Київ" /Прирічний виборчий  округ,  м  .Київ/.  Шановні  колеги!   Шановний   Іване Степановичу!  Я висловлююсь не тільки як депутат, але й від імені багатьох  журналістів  і  за  уповноваженням  Комісії  з   питань гласності.

 

     Стаття 52 перераховує працівників, які мають право на пенсію за  вислугою  років.  Називаються   різні   професії;   робітники локомотивних  бригад,  водії  вантажних  машин,  деякі  категорії артистів, працівники освіти, спортсмени тощо.

 

     Я хотів  би  попросити  вас  включити  до   цього   переліку журналістів,     а    точніше    -    журналістів,    операторів, фотокореспондентів  громадсько-політичних   газет   ї   журналів, телебачення  і  радіо.  Тільки громадсько-політичних,  Я поясню - прошу мене уважно вислухати - чому.

 

     Журналісти завжди  працюють  у  стресових  ситуаціях.   Вони бувають   і   під   землею,   і  на  пожежах,  тобто  працюють  в екстремальних умовах. За даними ЮНЕСКО, шановні колеги, вік життя журналіста  стоїть  зразу  за шахтарями.  У світі серед професій, особливо небезпечних,  визнано професію  журналіста.  Давайте  до цього прислухаємося,  якщо не достатньо моєї аргументації. Я дуже просив би відкласти цю статтю, вивчити це питання і внести до неї все-таки журналістів.

 

     9

 

     Дякую за увагу.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Коментар.

 

     ПОЛІЩУК І.Г. Вважаю, що таку пропозицію не слід враховувати, оскільки в статті  52  перераховані  категорії  працівників,  які зазнають шкідливого впливу постійно,  повний робочий день. А мова в цій пропозиції  йде,  на  мою  думку,  про  якісь,  періодичні, випадкові фактори.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. 3   приводу   включення  до  переліку  пільгових спеціальностей  журналістів  і  операторів,   що   було   внесено депутатом   Карпенком,   є  зауваження?  Нема.  Тоді  ставимо  на голосування. Така пропозиція була?

 

     ПОЛІЩУК І.Г. Не було.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Тоді направте цю пропозицію в комісії.

 

     Другий мікрофон.

 

     ПАВЛЕНКО Ф.О.,  генеральний   директор   науково-виробничого об'єднання     "Олександрійський     електромеханічний     завод" /Олександрійський   міський   виборчий   округ,    кіровоградська область/,   От   своего  имени  и  имени  работников  объединения "Александрияуголь" - два предложения.  Статья 52 имеет  несколько посылок  на  такую неопределенную формулу,  как "окремі категорії працівників авіації".

 

     Что это за "окремі"? Не понятно.

 

     10

 

     Следующее. "Робітники локомотивних бригад і окремі категорії працівників,  які  безпосередньо  здійснюють..."  То  есть в этой статье много ссылок такого порядка.  Поэтому  первое  предложение сводится  к  тому,  чтобы  поручить Кабинету Министров определить перечень профессий, работники которых пользуются правом на пенсию за выслугу лет. Тогда это снимет имеющуюся неопределенность.

 

     Второе предложение связано с тем, чтобы "в окремі категорії" включить монтеров  и  составителей  поездов  как  непосредственно отвечающих  за  безопасность и обеспечивающих безопасное движение на транспорте.

 

     ПОЛІЩУК І.Г.  По першій пропозиції,  На сторінках 64  та  65 розшифровується,  хто  з  окремих  працівників  льотно-випробного складу має право на пенсію за вислугу років.

 

     А що стосується  робітників  локомотивних  бригад,  то  вони користуються цим правом у відповідності з статтею 55. На сторінці 67 також є розшифровка, працівники конкретно яких професій будуть ним користуватися.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Третій мікрофон.

 

     СЕВАСТЬЯНОВ В.І.   В   заглавии   статьи   52   должна  быть редакционная поправка.  На какую пенсию?  По  выслуге  лет?  И  в предпоследнем абзаце вы не забыли включить работников социального обеспечения.  Но если всем  работникам  Министерства  социального обеспечения за выслугу лет платить пенсию,  то,  значит, тем, кто стоит в очереди к нам, нужно выплачивать двойную пенсию.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слушна пропозиція.

 

     ПОЛІЩУК І.Г. По першій пропозиції.

 

     11

 

     Немає сенсу  цього  робити,  тобто  в  кожній  статті  цього розділу писати, що мова йде про пенсії за вислугу років.

 

     Адже розділ зветься "Пенсія за вислугу років". Навіщо ж це у назві кожної статті дублювати? Щодо другої пропозиції, то йдеться не про працівників міністерства,  а про працівників психіатричних будинків-інтернатів та працівників соціальної служби.

 

     На сторінці 63 так і записано.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Перший мікрофон.

 

     ЧЕРНЕНКО В.Г.,  головний лікар  медсанчастини  микитівського ртутного   комбінату  /Горлівський-Микитівський  виборчий  округ, Донецька область/. У меня возникли два вопроса. Первый. Комісія з питань   здоров'я   людини  подавала  пропозицію:  "Если  человек постоянно работал 40 лет - мужчина,  а женщина - 35 лет,  то  они выходят на пенсию независимо от возраста". Это - отклонено.

 

     И второй  вопрос.  Комиссия предлагает:  "Працівники освіти, охорони здоров'я та  соціального  забезпечення",  Вот  не  совсем понятно,  почему  "соціального забезпечення",  Что,  те,  которые сидят в кабинетах,  Тоже какими-то льготами будут пользоваться? И относительно  работников "охорони здоров'я" надо же расшифровать. Кто это?  Мы вносили  предложение  о  работниках  анестезиологии, психиатрии,     реаниматологии,     лепрозориев,     лабораторий, занимающихся исследованием СПИДа.  Нельзя же  так  обобщать.  Это большая группа людей, которые действительно имеют на это право.

 

     12

 

     ПОЛІЩУК І.  Г. Зрозуміло. Щодо першої пропозиції відповідаю. Ми це обговорювали,  коли розглядали статтю 12.  Мова йде про те, що  якщо ми знімемо нашу вимогу про досягнення віку для виходу на пенсію,  то пенсій за віком тоді не  буде,  а  залишиться  тільки пенсія за вислугу років. Навіщо ж тоді ці пенсії взагалі?

 

     А щодо  другої  пропозиції  я  вам  рекомендую звернутися до сторінки 60,  пункту "є".  Там написано,  що  працівники  освіти, охорони  здоров'я та соціального забезпечення користуються правом на таку пенсію за переліком,  що затверджується у порядку ,  який визначається  Кабінетом  Міністрів  України.  так,  як є до цього часу. І нарікань на ці пенсії поки не було.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Так,  як говорив депутат Павленко, за переліком, який визначає Кабінет Міністрів України. Другий мікрофон.

 

     БОЙКО І.Г.,  заступник голови комісії Верховної Ради України у  справах  ветеранів,  пенсіонерів,   інвалідів,   репресованих, малозабезпечених            і           воїнів-інтернаціоналістів /Кам'янськоДніпровський виборчий округ.

 

     Запорізька область/.  Іване Степановичу,  Ігоре Григоровичу, шановні  народні депутати!  Я закликаю вас до об'єктивності.  Оці статті 52,  53,  54,  і 55 включають у себе перелік,  починаючи з льотного  складу  і  закінчуючи  професіями.  Ось  біля мікрофона стоїть людина і запитує,  як.  буде  з  тими,  хто  в  сільському господарстві працює?

 

     Я все-таки думаю, що було б правильно, Ігоре Григоровичу, ці статті зараз відхилити і доопрацювати, бо дуже багато пропозицій. Ми зараз ні до чого не прийдемо.

 

     13

 

     ПОЛІЩУК І.Г.  Тільки з одним,  будь ласка,  доповненням: щоб під кожну пропозицію були розрахунки стосовно шкідливості умов та кількості цих людей.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Іване   Григоровичу,   приймається  частково  ця пропозиція.  Але  давайте  ми  будемо  постатейно   обговорювати. Оскільки  стаття  52 викликала цілий ряд заперечень,  то,  щоб не гаяти часу,  давайте відправимо  її  на  доопрацювання.  Не  буде заперечень? А стаття 53 - це вже розміри пенсій.

 

     ПОЛІЩУК І.Г. Можна голосувати.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Як  можна  разом голосувати статті 52,  53,  54? Вони про різне.  У кого з депутатів є зауваження щодо статті  53? немає  зауважень?  Стаття  53  ставиться  на  голосування.  Прошу проголосувати.

 

     "За" - 242. Приймається стаття 53.

 

     Стаття 54  "Працівники,  які  мають  право  на  пенсію".   Є зауваження  щодо  статті 54?  Немає.  Прошу проголосувати за таку редакцію статті 54.

 

     "За" - 249. Стаття 54 приймається.

 

     Стаття 55 "Працівники,  які мають право  на  пенсію"  і  йде розшифровка.

 

     Перший мікрофон.

 

     КАРПЕНКО В.О. Шановні колеги! Шановний Іване Степановичу! Ця стаття,  так  само  як  і  стаття  52,  яку  ми   відправили   на доопрацювання, тільки конкретизує те, про що йдеться в статті 52. Отже, ті ж самі проблеми, що не вирішені в статті 52, стосуються

 

     14

 

     і статті 55.  Я пропоную і цю статтю доопрацювати, щоб можна було  врахувати  пропозиції  і  зауваження депутатів,  які тут не враховані.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Другий мікрофон.

 

     КОНДРАТЬЄВ Я.Ю.,  голова Комісії Верховної  Ради  України  з питань   правопорядку  та  боротьби  із  злочинністю  /Печерський виборчий  округ,  м.  Київ/.  Я  думаю,  що   цю   статтю   можна проголосувати, але врахувати одну редакційну правку. До статті 55 повинно бути  доповнення:  працівники  "інших  галузей  народного господарства",  інакше  у  нас,  Іване Григоровичу,  вийде,  що і стаття 55 дає таку ж  назву,  як  і  стаття  52.  Тому  треба  це обов'язково врахувати,  щоб не було повторення. Доповнити пунктом "і" - "працівники інших галузей  народного  господарства".  А  по статті 52 можна, визначитись пізніше.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Отже, стаття 55 доповнюється пунктом "і".

 

     ПОЛІЩУК І.Г.    "Працівники    інших    галузей    народного господарства".

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Зрозуміле? Третій мікрофон.

 

     СЕВАСТЬЯНОВ В.І.  Игорь Григорьевич!  Вы ссылались тогда  на работников  социального  обеспечения.  В пункте "е" опять вы всех подряд туда включаете.  Иван Степанович, эта статья перекликается со статьей 52, поэтому ее надо снимать и конкретно в

 

     15

 

     рабочем порядке  каждую  должность  оговаривать,  потому что опять все от министра до  дворника  будут  входить  в  социальное обеспечение.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Не  всі.  Адже  перелік  визначається  Кабінетом Міністрів.  Де те,  про що ми говоримо:  сьогодні ми не  приймемо інструкції до закону - кого і куди. Це вже буде Кабінет Міністрів визначати перелік. Перший мікрофон.

 

     ШВЕДЕНКО М.М.,  директор Луганського  обласного  виробничого рибкомбінату   /Станично-Луганський   виборчий  округ,  Луганська область/.  Я  предлагаю  в  пункте  "д"  после  слов   "плавсклад морського,   річкового   флоту   і  флоту  рибної  промисловості" дополнить "рибколгоспного флоту". Это разные понятия. Я предлагаю дополнить эту статью пунктом "і".

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Я  думаю,  що  це  доповнення  можна віднести до пункту "і".  Там буде записано все щодо  інших  галузей.  Кабінет міністрів визначить, що входить в поняття "інші галузі".

 

     Третій мікрофон.

 

     КОРОБКО М.І.,  секретар  Комісії  Верховної  Ради  України у питаннях   екології    та    раціонального    природокористування /Тернівський виборчий округ,  Дніпропетровська область/. Я думаю, що  питання  категоризації  людей,  які  претендують  на  пенсії, повинно  бути  детально  розглянуто  ще  раз в комісії.  У мене є пропозиція. Ми говоримо про обмеження віку

 

     16

 

     претендентів на такого  роду  пенсію.  Я  хотів  би  навести приклад.  Учитель  фізичної культури стає інвалідом третьої групи за два роки до одержання права на таку  пенсію.  Він  одержує  40 відсотків від своєї колишньої заробітної плати.  Чи не варто було б  дозволити  в  таких  випадках  встановлювати   розмір   пенсії пропорційно до відпрацьованого часу?

 

     ПОЛІЩУК І.Г.  Ця  пропозиція  врахована  в статті 53.  Тепер різниці між пенсіями немає, все враховано.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні  депутати!  Вносилося  дві   пропозиції. Перша - зняти статтю 55 на доопрацювання, друга - все-таки за неї проголосувати.  Голосуються пропозиції в порядку їх  надходження, Комісії і Уряд вносять пропозицію проголосувати статтю. Звичайно, додати пункт "і" щодо Інших галузей.  Перелік їх визначає Кабінет Міністрів.

 

     Голосується редакція,   запропонована  комісіями  і  Урядом, Прошу голосувати.

 

     "За" -  190.  Не  приймається.  Передаємо   в   комісії   на доопрацювання.

 

     Стаття 56 "Види трудової діяльності, що зараховуються в стаж роботи".

 

     Другий мікрофон.

 

     АЛТУНЯН Г.О.,   голова   Харківського   міського    комітету народного контролю /Київський виборчий округ харківська область/. Шановний доповідачу! Як ви вважаєте, чи не треба в першому абзаці цієї  статті після крапки записати:  "а також робота в'язнів".  Я маю на увазі не

 

     17

 

     лише політв'язнів,  а взагалі всіх. Це є у всьому світі. Для тих,  хто  засуджений  і  працює,  цей період обов'язково повинен входити в стаж  трудової  діяльності.  Це  є  вимога  сучасності, світова вимога. Проте, може, ви маєте рацію, коли говорите, що це треба визначити в Кримінальному або іншому кодексі.  Але  про  це треба обов'язково сказати. Людям, які працюють навіть за гратами, цей період має також іти в стаж.

 

     Ще одна  пропозиція,  другий  абзац.  Ми  зовсім  забули  що колгоспники  працюють  за  своїм статутом.  Чого ми втручаємося з своїми державними вказівками?

 

     Треба записати, що обчислення строку роботи в колгоспах буде проводитися за статутом колгоспу.  Оце я так пропоную. Розумієте? Що ви з цього приводу скажете?

 

     ПОЛІЩУК І.  Г.  Щодо першої пропозиції.,  Ми згодні,  що  цю пропозицію  треба  врахувати в законі,  але не в цьому.  Це треба записати в трудове,  цивільне,  кримінальне  чи  виправно-трудове законодавство?  Потім  це  спроектується  на  наш закон і не буде ніяких питань.

 

     Ні, в пункті "а" це  записати  не  можна.  Там  йдеться  про роботу, де є державне страхування. Тут його немає.

 

     Щодо другої пропозиції. В законопроекті записано: "якщо член колгоспу  не  виконував   без   поважних   причин   встановленого мінімуму..."  Отже,  якщо  вони  встановили  своїм  статутом,  то колгоспник  повинен  виконувати.  Мова   йде   про   встановлений колгоспом мінімум. Не ми його встановлюємо, а колгосп.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ .  Це  вирішується  у  колгоспі.  Вони  за  своїм статутом, як ви кажете, вирішують. А потім дають чи не дають.

 

     18

 

     відповідні документи. Це вже їхнє право, але відмовитись від цього не можна.

 

     ПОЛІЩУК І.Г. Це все врегульовано статутом.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Перший мікрофон.

 

     ЧЕРНЯВСЬКИЙ О.П.,   голова  ради  агропромислових  формувань Сумської області /Сумський виборчий округ,  Сумська  область/.  Я вважаю, що статтю 56 потрібно проголосувати. Просив би доповідача врахувати при доопрацюванні пропозиції до статті 55. Написано, що все,    що    стосується   механізаторів   сільськогосподарського виробництва,  враховано в статті 13.  Там нічого не враховано. За вислугу років їм пенсія не призначається. Просив би це врахувати.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Третій мікрофон.

 

     НОВИЦЬКИЙ Є.А.,  заступник  голови  Комісії  Верховної  Ради України у питаннях діяльності Рад  народних  депутатів,  розвитку місцевого    самоврядування    /Рожнятівський   виборчий   округ, ІваноФранківська область/.  У зв'язку з тим,  що  моя  пропозиція перекручена, я хочу передати суть справи. Впродовж багатьох років і десятиліть в окремих областях Західної України не були  зайняті трудові ресурси,  була вільна робоча сила. Тому тисячі людей були змушені виїжджати на сезонні роботи в інші області України  і  за її межі.

 

     Коли вони були молоді, багато з них не думали про те, що

 

     19

 

     колись прийде  час  виходити  на  пенсію,  а  документів  не оформили.  Тепер,  коли настав цей час,  перешкодою стає те, що в них немає відповідних документів.  Пропоную це питання розглянути окремо,  У  минулому  році  з  колишнім   Міністром   соціального забезпечення  Лук'яненко  Олександрою Михайлівною було домовлено, що  при  розробці  і  прийнятті  нового  Закону  про  пенсії   це обов'язково буде враховано.  Тому, Ігоре Григоровичу, я звертаюсь до вас з проханням повернутися до цього питання.

 

     ПОЛІЩУК І.Г.  Це питання можна розкласти на два. Перше - про те, щоб зараховувати жителям західних, областей їх сезонну роботу за цілий рік.  Це  буде  не  зовсім  справедливо,  оскільки  одні працюватимуть   у   тій   самій  західній  області  весь  рік,  і зараховуватиметься їм робота за  рік,  а  інші  виїдуть  за  межі області,  пропрацюють 2-3 дні,  а може, місяць чи два, і їм також буде зарахований рік.

 

     І друге питання - зарахування стажу для призначення пенсії у випадках,  коли  відсутні  документи.  Воно  буде  врегульоване в статті  62,  у  положенні,  яке   затверджуватиметься   Кабінетом Міністрів   України.   Тут   будуть  всі  випадки  коли  відсутні документи.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Всі вже?

 

     Другий мікрофон.

 

     МАТІЙКО А.С.,  лікар  хірургічного  відділення  Алуштинської центральної   міської   лікарні   /Алуштинський  виборчий  округ, Кримська АРСР/  Статья  56,  пункт  "и",  здесь  надо  слова  "за спеціальністю, але не більше

 

     10 років"  снять.  Дело  в  том,  что жены военнослужащих не работают

 

     20

 

     не потому,  что не хотят,  а потому,  что нет рабочих мест и нет необходимости в их трудоустройстве. Не нуждаются в них.

 

     Надо написать просто:"...  їх працевлаштування". А там - "за довідками з військкоматів,  в яких  на  обліку  знаходяться  їхні чоловіки". Они не виноваты в том, что не работали, товарищи.

 

     И вообще,  статью  56  надо снять на доработку.  Здесь много замечаний.

 

     ПОЛІЩУК І.Г.  Может снимать на доработку не надо,  учитывая, что  все  пункты  проработаны.  Что касается десятилетнего стажа, засчитываемого женам,  которые не работали,  то здесь речь идет о тех отдаленных гарнизонах,  где женщина хотела бы работать, но не имела возможности,  а не о  городе  Киеве  и  других  городах  на Украине, о чем речь идет сейчас, в условиях независимой армии.

 

     Эта статья  может применяться за прошлое время.  А в будущем нашим военнослужащим не придется  служить  в  таких  местах,  где негде работать.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Перший мікрофон.

 

     БІЛОБЛОЦЬКИЙ М.П.,  голова  Комісії Верховної Ради України у питаннях  соціальної  політики  та  праці  /Жашківський  виборчий округ,   Черкаська   область/.   Шановний  Іване  Степановичу!  Я звертаюся до вас і до того,  хто на трибуні,  я вважаю,  що  слід приймати тільки ті зауваження, які внесені в таблицю. Якщо там їх немає,  для чого  ми  шикуємося  перед  мікрофонами?  Вони  ж  не розглянуті в комісії.

 

     21

 

     Ми днями засідали і розбирали ці пропозиції.  Хіба можна так легковажно ставитися:  один вийшов і сказав,  давайте на доробку, другий  -  давайте  туди.  Я  прошу  врахувати  це.  Треба йти за таблицею.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Миколо Петровичу, ми йдемо за таблицею. Але ви ж будьте  послідовним.  Ми  домовилися,  що  в  нас  сьогодні друге читання з передбаченням третього читання,  тому ми дали депутатам можливість    висловити    зауваження.   Якби   другим   читанням закінчувалося, ви були б праві.

 

     Але це не значить,  що можна цим  зловживати,  тобто  давати зовсім  не  обгрунтовані  пропозиції.  Ви  їх краще обгрунтуйте і передайте в письмовій формі.

 

     До статті 56 було дві пропозиції.  Перша - поставити  статтю на  голосування  /більшість  депутатів пропонувала/.  І була інша пропозиція -  зняти  на  доопрацювання.  Давайте  визначатися.  А обговорення забере дуже багато часу.

 

     Перша пропозиція   ставиться   на   голосування:  статтю  56 прийняти  в  запропонованій  редакції  з  доповненнями,  які   ми проголосували. Прошу голосувати.

 

     "За" - 212. Стаття знімається на доопрацювання.

 

     По статті 57 є зауваження? Є.

 

     Перший мікрофон.

 

     ВАСИЛЬЄВ В.І., робітник очисного вибою шахти імені Стаханова виробничого об'єднання "Красноармійськвугілля"  /Красноармійський міський  виборчий  округ  ,  Донецька  область/.  Мне все-таки не понятно, почему отклонено мое дополнение? Посмотрите, пожалуйста.

 

     22

 

     Почему гражданам 1927 года рождения, которые прослужили

7-8 лет в армии, срок службы не идет в стаж на льготных условиях?

 

     ПОЛІЩУК І.Г. Это, по-моему, не 57-я статья, а 59-я.

 

     ВАСИЛЬЄВ В.І. 57-я. Вот дополнения.

 

     ПОЛІЩУК І.Г.  Так,"...які прослужили 7-8 років в армії".  Ми відхилили цю пропозицію в зв'язку з тим,  що  служба  в  армії  в пільговому  обчисленні  може  зараховуватись  до  стажу  тільки у випадку,  коли військовослужбовці брали  участь  безпосередньо  в бойових діях. Тим, хто в період, війни служив у тилових військах, зараховується рік за 2 роки.  А якщо  він  просто  прослужив  7-8 років, то які підстави для пільгового зарахування? Я не бачу.

 

     ВАСИЛЬЄВ В.І.  Все-таки  я  прошу  поставить мою поправку на голосування.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Зрозуміла ця позиція?  Поставимо.  У кого ще  по статті 57 зауваження? Перший мікрофон.

 

     23

 

     ТЕРЯНИК В.І.,  член Комісії Верховної Ради України у справах ветеранів, пенсіонерів, інвалідів, репресованих, малозабезпечених і   воїнів-інтернаціоналістів   /Краснолуцький   виборчий  округ, Луганська область/.  Уважаемые народные депутаты!  Уважаемый Иван Степанович!  Я просил бы статью 57 сегодня не голосовать,  потому что в Союз воинов-интернационалистов и в нашу  комиссию  приходят тысячи  писем  с  законными  требованиями  и  вопросами,  которые касаются именно льгот по исчислению стажа за время пребывания  на фронте.  И  поэтому у нас к этой статье есть ряд поправок.  После внесения их мы бы хотели видеть  эту  статью  в  такой  редакции: "Військова  служба  та  робота  вільнонайомного складу військових частин у складі діючої армії в період бойових дій,  у тому  числі при виконанні інтернаціонального обов'язку, а також перебування в партизанських  загонах  і  з'єднаннях  надає  право  на  зниження пенсійного  віку  та  зараховується  в стаж на пільгових умовах в порядку,  встановленому для обчислення строків  цієї  служби  при призначенні   пенсії  за  вислугу  років  військовослужбовцям  та вищезазначеним категоріям громадян".

 

     Я вас прошу  отложить  эту  статью  на  переголосование,  на третье чтение и изучить тщательно этот вопрос, потому что вопросы возникают очень часто.

 

     ПОЛІЩУК І.Г.   В   принципе,   такое   предложение   мы   не прорабатывали,  но,  по-моему,  легче  решить вопрос о назначении рядовому  составу  армии  пенсии  за  выслугу  лет  по   военному пенсионному закону.

 

     24

 

     ТЕРЯНИК В.  І. Нет, давайте поработаем еще немножко над этой статьей.

 

     ПОЛІЩУК І.Г. Ну, я не знаю. Причем здесь гражданские законы? Тем,  более,  что  уже заканчивается разработка военного закона о пенсиях.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Я  так  розумію,  що  є  пропозиція  від  Спілки воїнів-інтернаціоналістів.  Так?  Давайте дамо можливість над нею попрацювати, щоб нам не конфронтувати.

 

     Другий мікрофон. Була письмова пропозиція депутата Качури.

 

     КАЧУРА Б.В., заступник голови Комісії Верховної Ради України з   питань   розвитку   базових  галузей  народного  господарства /Чугуївський виборчий округ,  Харківська область/. Я наполягаю на цій  пропозиції.  Тут  було  записано:  "на  пільгових  умовах  в порядку,  встановленому для обчислення строків  цієї  служби  при призначенні  пенсії..." і посилаються на союзний закон.  Я думаю, що  цього  робити  не  потрібно,  а  просто  вказати,   що   стаж обчислюється  в  потрійному розмірі.  Тим більше,  що в статті 58 чітко і ясно написано: "Громадянам, необгрунтовано притягнутим до кримінальної   відповідальності...   зараховується   в   стаж   в потрійному розмірі".  Тим, які були в Ленінграді в період Великої Вітчизняної війни, - в подвійному розмірі.

 

     Тому я  наполягаю  на  тому,  щоб  військовослужбовцям,  які воювали, стаж записували в потрійному розмірі.

 

     25

 

     ПОЛІЩУК І.Г.   Ця   пропозиція   обговорювалась   разом    з військовими.  Є  положення,  яке  визначає  порядок зарахування в пільговому обчисленні стажу,  вірніше період служби  в  армії  за різних умов: під час виконання бойових дій, в тилу, при виконанні інтернаціонального обов'язку тощо.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Ігоре Григоровичу, давайте ми знімемо цю статтю, адже бачите, як багато заперечень. Стаття 57 знімається.

 

     Чи є у депутатів зауваження по статті 58?  Немає.  Ставиться на голосування у редакції комісії. Прошу голосувати.

 

     "За" - 219.  Не голосувало 108 депутатів.  Незрозуміло, адже зауважень  немає.  Я прошу припинити всякі розмови,  тому що ви ж зайняті кожен своєю справою. Ми дуже багато часу затрачуємо.

 

     Стаття 58 ставиться на голосування повторно в зв'язку з тим, що 108 депутатів не взяли участі в голосуванні. Прошу голосувати.

 

     "За" - 249. Приймається.

 

     Є у депутатів зауваження по статті 59?

 

     Перший мікрофон.

 

     ТИМЧУК С.А.,    голова    колгоспу   "Шлях   до   комунізму" Кам'янець-Подільського  району  /Кам'янець-Подільський   виборчий округ, Хмельницька область/. Шановний Ігоре Григоровичу! У статті 59, другий абзац, написано:

 

     26

 

     "Робота в місті Ленінграді в  період  його  блокади  в  роки Великої  Вітчизняної війни з 8 вересня 1941 року по 27 січня 1944 року зараховується в стаж у потрійному розмірі". У першому абзаці цієї   статті  написано  таке:  "час  перебування  у  фашистських концтаборах, гетто та інших, місцях примусового утримання /в СРСР та  інших  країнах/  у  період  війни  осіб,  у тому числі дітей, насильне вивезених з  тимчасово  окупованої  території  у  період Великої  Вітчизняної  війни,  зараховується  в  стаж у подвійному розмірі".

 

     Я вніс пропозицію записати - "у потрійному".  На мою  думку, людям   не   легше  було  працювати  у  фашистській  Німеччині  і перебувати в таборах,  ніж працювати в блокадному Ленінграді  або знаходитись на примусовому лікуванні /статті 58/.

 

     І мою  пропозицію  відхилено.  А багато людей,  вивезених до Німеччини,  також були у концтаборах,  гетто,  їм було не  легше. Чому  ж їм не зарахувати в потрійному?  Адже цих людей залишилось дуже мало.

 

     Прошу дати відповідь: чому відхилено?

 

     ПОЛІЩУК І.Г. Тоді учасникам бойових дій треба зараховувати у четвертному розмірі.

 

     ТИМЧУК С.А.  Але  ж  вони  не зі своєї вини були вивезені до Німеччини, попали в концтабори та гетто.

 

     ПОЛІЩУК І.Г. Цьому не буде кінця - три, чотири, п'ять.

 

     ТИМЧУК С.А.  Я думаю,  що іде  часткова  дискримінація  оцих людей.

 

     27

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Мова  йде  про  порівняння,  а  не взагалі.  Чим керувались, коли Ленінград не прирівнюється до інших?

 

     ПОЛІЩУК І.Г.  Справа в тому, що Ленінград, будемо казати, як котел.  Круглодобові  бомбардування  - цього,  мабуть,  десь і не було. Тим більше, що таких людей мало.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Проголосуємо цю позицію. Другий мікрофон.

 

     КОСІВ М.В., заступник голови виконавчого комітету Львівської обласної Ради народних депутатів /Пустомитівський виборчий округ, Львівська область/,  Ви знаєте, шановні колеги, в моєму виборчому окрузі  є люди,  які одержують пенсії з інших сусідніх держав,  і пенсії ці дуже солідні. Ті, які перебували на військовій службі у Польщі,  в  Угорщині,  одержують  пенсію  з цих держав.  Ми ж тут ленінградцям /я не кажу,  що це  зовсім  для  нас  чужа  держава/ платимо  у  потрійному розмірі,  а своїм таким же пенсіонерам - у подвійному. Давайте все ж таки цю статтю...

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Ми  проголосуємо  цю  позицію.   Дякую.   Третій мікрофон.

 

     ОСАДЧУК П.І.  Я  вже  порушував  це  питання.  Сьогодні воно стосується статті 59 і пов'язане  з  учасниками  війни  1925-1927 років  народження,  які після 1945 року були,  по суті,  насильно затримані

 

     28

 

     в армії і прослужили по 9  і  більше  років.  І  тому,  коли йдеться  в  цій статті про нарахування стажу в подвійному розмірі для певних категорій громадян,  то я пропоную поставити  в  кінці статті кому і дописати "а також понадстрокова служба в Радянській Армії в  1945-1953  роках  учасників  Великої  Вітчизняної  війни 1925-1927 років народження".  Ці люди воювали і, крім того, потім ще служили,  тому що треба, як тоді казали, бути напоготові. Вони мали  великі психологічні,  фізичні перевантаження,  а зараз вони похилого віку і їх дуже мало.

 

     Я пропоную дописати і проголосувати  цю  позицію  для  наших славних ветеранів.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Коментар.

 

     ПОЛІЩУК І.Г.  Ми розуміємо,  що це наші славні ветерани, але вони самі не підтримують таку пропозицію,  оскільки мова тут  йде про   те,  що  коли  людина  воювала,  то  стаж  зараховується  у потрійному розмірі і коли не воювала - теж у потрійному  розмірі. Так, не можна.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні   депутати!   Голосуються   окремо   дві пропозиції. Перша та, про яку говорив народний депутат Тимчук. Це 77  сторінка,  у  другій  колонці зверху,  її підтримав і депутат Косів.  Щоб слова "у подвійному" замінити на "у  потрійному"  для осіб,  які були насильно вивезені і так далі. Як ви проголосуєте, так і буде:  у подвійному чи потрійному розмірі.  Отже, вноситься пропозиція: замість слів "у подвійному" записати "у потрійному".

 

     29

 

     ПОЛІЩУК І.Г.  Іване  Степановичу,  тоді  треба  розділити цю статтю,   бо   вільнонайманому   складу   армії   стаж    повинен зараховуватися у подвійному розмірі, а не у потрійному.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Та   не   про   вільнонайманий   склад  йдеться. Конкретно ось про  що  мова  йде,  ви  слухайте:"...а  також  час перебування  у  фашистських  концтаборах,  гетто  та інших місцях примусового утримання".

 

     Все зрозуміло?  3'ясована позиція?  Прошу голосувати  за  "у потрійному".

 

     "За" - 228. Приймається.

 

     Друга пропозиція  депутата  Осадчука.  Вона  вже  не  вперше вноситься,  дійсно,  але коментар такий:  при з'ясуванні ті люди, які   причетні  до  цього,  не  поділяють  таку  точку  зору.  Ви наполягаєте?  Депутат Осадчук наполягає продовжити цей  розділ  в рредакції,  яку  він  запропонував.  Зрозуміла пропозиція?  Прошу проголосувати. "За" - 140. Не приймається,

 

     Голосується стаття 59 з прийнятою нами поправкою.

 

     "За" - 272, Приймається.

 

     Стаття 60 "Пільги за роботу в деяких медичних закладах".

 

     Перший мікрофон.

 

     ЧЕРНЕНКО В.Г.  Иван Степанович! Тут написано, что учтено, но когда я почитал окончательный вариант, то ничего не учтено.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Ігоре Григоровичу, коментуйте.

 

     ПОЛІЩУК І.Г.  Анестезіологи  за  даними Міністерства охорони здоров'я  працюють  у   патологоанатомічних   або   реанімаційних відділеннях.

 

     30

 

     ЧЕРНЕНКО В.Г.   А   я   предлагал  и  в  анестезиологических отделениях.  Со мной тогда согласилась бывший министр Лукьяненко. Вот  здесь  записано,  что  внесли,  а в окончательный вариант не записали.

 

     ПОЛІЩУК І.Г.  Ні технічного, ні економічного, ні соціального обгрунтування з цього питання не передбачили, тому анестезіологів взяли у тих відділеннях, які записані в законопроекті.

 

     ЧЕРНЕНКО В.Г.  Нет, существует отделение, которое называется "анестезиология"  или  "реаниматология".  Мы  прошлый раз об этом говорили,  и сейчас это целесообразно внести. Как это - разделить одну профессию на две?

 

     ПОЛІЩУК І.Г.   Лікарі   служби   судово-медичної  експертизи користуються правом на пенсію за, списком N 2.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Зрозуміло,  про що мова йде?  До переліку додати ще професію лікарів, які вводять наркоз.

 

     ЧЕРНЕНКО В.Г.   Иван   Степанович!   Не  нужно  отдавать  на доработку,  просто надо сразу проголосовать.  В чем я вас  должен убеждать? Есть одна профессия - анестезиолог-реаниматолог. Что мы будем дорабатывать?  Нужно проголосовать - и все.  Я  призываю  к этому всех депутатов.  Иван Степанович,  я прошу поставить статью на голосование.

 

     31

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Стаття 60,  сторінка 77, останній абзац в другій колонці.  Пропонується  поширити  дію  статті  на анестезіологів. Зрозуміло? Давайте проголосуємо.

 

     "За" - 214. Не приймається.

 

     Ще є зауваження? Другий мікрофон.

 

     ШИШКІН В.І.,  Генеральний   прокурор   України   /Кіровський виборчий  округ,  Кіровоградська  область/.  Иван  Степанович!  Я подавал предложение по  этой  статье.  В  перерыве  с  депутатами Белоблоцким  и  Черненко  мы  обсудили вопросы.  Они согласились. Предложение такое:  после слов "у...  реанімаційних  відділеннях" добавить "і психіатричних".

 

     Эти врачи,  работая в психиатрической больнице,  находятся в зоне повышенной опасности.  Необходимо и  о  них  сюда  записать. Очень часто они страдают,  получают телесные повреждения, включая тяжкие, бывают и смертельные случаи.

 

     ПОЛІЩУК І.Г.  Речь в данном случае идет о возможности  более раннего выхода на льготную пенсию или о зачтении в стаж в двойном размере?

 

     ШИШКІН В.І.  Если мы это здесь  не  отразим,  мы  не  сможем отразить и в той статье, о которой вы говорите.

 

     ПОЛІЩУК І.Г.   Это  же  касается  только  исчисления  стажа. Назначение пенсии идет по списку N2.

 

     32

 

     ШИШКІН В.І. Нет! В исчисление стажа тоже нужно включить.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Перший мікрофон.

 

     ЧЕРНЕНКО В.Г.  Уважаемые  депутаты!  Один  известный  хирург говорил,  что тот хирург обеспечил себе спокойную жизнь,  который привязал к себе хорошего анестезиолога.  Я вас  прошу,  чтобы  мы обеспечили спокойную жизнь себе и больным,  давайте переголосуем. Не голосовало 75 человек.

 

     Иван Степанович!  Невозможно  разделить  профессию   хирурга пополам.    Точно    так    же    нельзя    разделить   профессию анестезиолога-реаниматолога.  Это - одна  профессия.  А  если  мы сегодня  не  включим  их в перечень,  то в список N 2 они тоже не попадут.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Другий мікрофон.

 

     МАТІЙКО А.С. Вы меня простите, я - хирург. Чем же отличается анестезиолог  от  всей оперирующей бригады?  Тогда нужно повышать стаж  всей  оперирующей  бригаде,  а  не  одному   анестезиологу. Операционная сестра,  хирург,  который стоит и нюхает все,  - чем они хуже? Подумайте!

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Третій мікрофон.

 

     КОНДРАТЬЄВ Я.Ю.  Ігоре  Григоровичу!  У   мене   питання   і пропозиція  відразу.  В цій статті не врахована категорія судових медиків,  їх багато на Україні. І при доопрацюванні цієї статті я пропоную врахувати і внести сюди і категорію судових медиків, які мають надзвичайно небезпечну і важку роботу.

 

     33

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ, Треба думку лікарів вислухати.  Я думаю,  що між донецькими і кримськими лікарями може бути різниця, але тільки не в тому...

 

     Ми вислухали думку  лікарів  вже  два  рази.  Ви  хочете  її підкріпити?  Вже  часу  немає.  Ставимо  ще  раз  на  голосування пропозицію про включення спеціальності анестезіологів  /в  такому розумінні,   в   якому   про   це   говорив  депутат  Матійко/  і судмедекспертів. Прошу голосувати.

 

     "За" - 120. Ось вам результат.

 

     Ставиться на голосування стаття 60 у запропонованій комісією редакції.

 

     "За" - 227. Приймається.

 

     Стаття 61 "Порядок включення в стаж окремих видів робіт".  Є пропозиції до статті 61?

 

     Третій мікрофон.

 

     ПЕТРОВ В.М., директор Лубенського заводу лічильних машин /Лубенський виборчий округ. Полтавська область/. Іване Степановичу! Тут було декілька пропозицій,  в тому числі  й  моя, щодо  включення  пільгового  стажу  за  працю  в районах Крайньої Півночі.  Я вважаю,  що це дуже делікатне питання,  і пропоную цю статтю   зняти   на   доопрацювання.   Міністерство  пропонує  це вирішувати  міждержавними  угодами,  наприклад   між   Росією   і Україною.  Але не враховується,  що серед тих людей десятки тисяч громадян України,  Вони працювали давно і працюють зараз.  Ми про них  повинні обов'язково подумати.  Нове законодавство ні в якому разі не може погіршувати умови проживання  і  праці  людей.  Вони сподівалися на ці пільги.

 

     34

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Коментар.

 

     ПОЛІЩУК І.Г.   Нове   законодавство   не  погіршує  умови  в порівнянні з чинним.  А що стосується Крайньої Півночі,  то вже є домовленості з Росією про те, що ми визначимо, як розраховуватись по  внесках  у  пенсійні  фонди,  які  платять  наші   громадяни, працюючи,  наприклад,  в  Якутії,  в  Тюмені.  Це робитиметься на підставі відповідних угод.

 

     Якщо ж казати про те,  що треба це в  статтю  записати,  то, поперше,  у  нас  на  Україні  немає  районів  Крайньої  Півночі, по-друге,  тоді треба включати  райони  Крайньої  Півночі  всього світу  і  робити  відповідні  розрахунки  з усіма країнами,  а не тільки з Росією.

 

     В робочому порядку ці питання вирішуються.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Можна вас так зрозуміти,  Ігоре Григоровичу,  що громадяни України,  які вже відпрацювали там,  користуються всіма правами,  які були до прийняття нового закону? Що стосується тих, хто тепер там працює, то питання вирішуватиметься у двосторонніх: угодах з державами,  де працюють наші люди.  Отже,  немає ніякого обмеження прав людей, які працювали в районах Крайньої Півночі.

 

     ПОЛІЩУК І.Г. Усю компенсацію в грошовому виразі за цю пенсію вони одержать,  але фінансування - з коштів Росії.  Це,  до речі, сума  досить  велика - майже мільярд карбованців на рік.  І люди, які працюють не зовсім на нас і платять внески...

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ Зрозуміла позиція?  Депутат Петров  наполягає  на голосуванні.

 

     35

 

     Сторінка 78, друга колонка, другий абзац. Тут викладена ваша позиція. Прошу проголосувати.

 

     "За" - 138. Не проходить.

 

     Ставиться на   голосування    стаття    61    в    редакції, запропонованій комісією. Прошу голосувати.

 

     "3а" - 272. Приймається.

 

     До статті 62 зауважень не було.

 

     ГОЛОСИ З ЗАЛУ. Були.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Ви  подивіться  на  сторінку  78 і тоді скажете, були чи ні.

 

     Другий мікрофон.

 

     АЛТУНЯН Г.О. Іване Степановичу! Не було, я згоден з цим.

 

     Але зараз є. Вибачте, таке наше життя.

 

     Я знову повертаюся до того,  що основним документом,  як тут написано,  є  трудова  книжка.  Це  так.  Але  в людей,  які були ув'язнені,  трудової книжки нема.  Я пропоную тут записати;  "для звільнених  з  ув'язнення  -  документи,  що  підтверджують  стаж роботи".

 

     ПОЛІЩУК І.Г.  Це закладено в другому  реченні  цієї  статті. Основний  документ - це поки що трудова книжка.  А всі інші - при відсутності книжки.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. "Порядок підтвердження наявного трудового  стажу при відсутності трудової книжки або відповідних записів

 

     36

 

     у ній встановлюється Кабінетом Міністрів України".

 

     АЛТУНЯН Г.О. Я це перечитав, шановний Іване Степановичу. Але йдеться про те,  що коли я  вносив  пропозицію  щодо  в'язнів  до статті  56,  ви  сказали,  що  це  буде  затверджуватися  в інших законодавчих актах. І тоді тут треба якось редакційно записати.

 

     ПОЛІЩУК І.Г.  В усіх пенсійних справах цих осіб є спеціальні довідки.  І  ми згідно з ними зараховуємо стаж.  Ніяких проблем з цього приводу немає.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Тобто є встановлена форма довідок,  і це питання вирішується.

 

     Прошу проголосувати  за  редакцію  статті  62.  "За"  - 266. Приймається.  Чи є в депутатів зауваження до статті 63? Є. Другий мікрофон.

 

     ДРОБІНСЬКИЙ В.Г.,     генеральний     директор    Уманського виробничого об'єднання "Мегомметр"  /Уманський  міський  виборчий округ,  Черкаська область/. Я хочу, щоб ми вдумалися в цю статтю. Людина 5 років тому повернулася на Україну,  щоб  тут  дожити  до кінця  і щоб її вже тут і поховали.  А тепер у зв'язку з розпадом Радянського Союзу ми нічого не обіцяємо людям.  Я пропоную  /отут записано,  але перекручено трохи/ не доповнити словами,  а щоб ця стаття звучала так: "Громадянам інших республік, які

 

     37

 

     проживають на  території  України,  пенсія  виплачується  на загальних підставах".

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Давайте запишемо, щоб не лякати нікого.

 

     ДРОБІНСЬКИЙ В.Г.-   Я  розумію,  що  тут  уже  повинні  бути міжурядові угоди. Але якщо ми запишемо так, як тут...

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Ігоре Григоровичу!

 

     ПОЛІЩУК І.Г.  Ця стаття носить не  перехідний,  а  постійний характер.

 

     ДРОБІНСЬКИЙ В.Г. Розумію.

 

     ПОЛІЩУК І.Г.  А  що  стосується  тих  громадян,  які  до нас приїхали декілька років тому,  відпрацювавши в інших місцевостях, то там є далі: якщо договорами /угодами/ це передбачено.

 

     ДРОБІНСЬКИЙ В.Г.   Тоді   треба  в  постанові  щось  про  це написати, щоб було зрозуміло людям.

 

     ПОЛІЩУК І.Г. Ми в угодах це запишемо.

 

     38

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Ігоре Григоровичу? Нехай буде масло масляне, але інколи    це   необхідно.   Розумієте,   сьогодні   наші   закони інтерпретують,  і не завжди  вдало.  Давайте  запишемо  так,  щоб кожній  людині було зрозуміло:  "Громадянам інших республік,  які проживають на території України, пенсія виплачується на загальних підставах". Проголосуємо за таку поправку.

 

     ПОЛІЩУК І.Г. Може, записати "колишніх суб'єктів Союзу"?

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Не  потрібно  так.  Шановні  депутати,  я ще раз зачитую:  "Громадянам інших республік які проживають на території України,  пенсія  виплачується  на  загальних  підставах."  Прошу голосувати.

 

     "За" - 244. Дякую, приймається така поправка.

 

     Стаття 63  ставиться  на  голосування  з  урахуванням   цієї поправки. Прошу голосувати.

 

     "За" - 255. Приймається.

 

     У кого з депутатів є зауваження до статті 64? Немає.

 

     Стаття 64 ставиться на голосування в редакції комісії. Прошу голосувати.

 

     "За" - 269. Приймається.

 

     Стаття 55 "Загальний  порядок  визначення  середньомісячного заробітку". Є зауваження? Немає. Прошу голосувати.

 

     "За" - 268. Приймається.

 

     Стаття 66 "Види оплати праці, що враховуються при обчисленні пенсій". Прошу проголосувати.

 

     39

 

     'За" - 256. Приймається.

 

     До статті 67 зауваження враховані.  Є ще пропозиції?  Немає. Голосується стаття 67.

 

     "За" - 261. Приймається.

 

     До статті 68 зауважень не надійшло. Прошу проголосувати.

 

     "За" - 277. Приймається.

 

     Чи є зауваження до статті 69?

 

     Другий мікрофон.

 

     СВІДЕРСЬКИЙ Ф.Ф.,  член  Комісії  Верховної  Ради  України у питаннях соціальної політики та  праці  /Нововолинський  виборчий округ,  Волинська  область/.  Я  пропоную  статтю 69 перенести на третє читання.  І зняти її з обговорення саме в зв'язку з тим, що говорилося сьогодні на початку засідання.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Але  тут три зауваження,  і всі враховані.  Чому переносити, хто що говорив?

 

     СВІДЕРСЬКЙЙ Ф.Ф.  Я маю на увазі,  що це має бути та суттєва стаття,   де   буде  перерахунок  пенсій  до  теперішнього  рівня зарплати.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Ні,  це ви так  думаєте,  це  ваше  право.  Все. Стаття 69 ставиться на голосування.  Прошу проголосувати.  "За" - 278. Приймається.

 

     До статей  70,  71,  72   зауважень   не   надійшло.   Прошу проголосувати за ці статті у викладеній редакції.

 

     40

 

     'За" - 279. Приймаються.

 

     По статті 73 зауваження враховані.  Одне відхилено.  Депутат Курашик не наполягає, він погоджується з висновками комісії.

 

     По статті 74 зауважень не  було.  Давайте  статті  73  і  74 проголосуємо.

 

     "За" - 274. Приймаються.

 

     Стаття 75,  зауваження враховано.  До статті 76 зауважень не було.

 

     Давайте проголосуємо за статті 75 і 76. Прошу проголосувати.

 

     "За" - 280. Приймаються.

 

     Перший мікрофон. По статті 77?

 

     ШЕХОВЦОВ О.Д., провідний інженер-програміст спеціалізованого проектно-конструкторського і технологічного бюро по механізації і технології  ремонту  обладнання   "Важмашремонт",   М.Краматорськ /Новокраматорський  виборчий округ,  Донецька область/.  Я вносил два  дополнения:  на  странице  31  к  статье  21  одно  ошибочно отклонили - где речь идет о военнослужащих,  прослуживших 7-8 лет в  послевоенные  годы.  Второе  учли  частично.   Установили   25 процентов минимальной заработной платы, а я предлагал 50. Я прошу поставить на голосование 50 процентов и все-таки проголосовать за прослуживших в армии 7-8 лет.  Мне кажется,  что все-таки Закон о пенсиях  -  это  закон  о   соотношении   между   работающими   и пенсионерами  -  с  одной  стороны,  и  между  всеми  категориями пенсионеров - с другой стороны.

 

     Поэтому, я считаю,  мои претензии в этой части не чрезмерны. Я просил бы проголосовать, чтобы потом не возвращаться.

 

     41

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. А  я  не  бачу,  за  що  тут  голосувати.  Ваших пропозицій немає.

 

     ШЕХОВЦОВ О.Д. Вони на сторінці 31, я їх вносив і до статті 21 "Надбавки до пенсії".

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, суть пропозиції.

 

     ПОЛІЩУК І.Г.   Мы   считаем,   что   необходимо  тоже  иметь разграничения  и  по  тем  категориям,  которым   предоставляются льготы.   В   частности,  инвалиду  войны  дается  100  процентов увеличения,  участнику войны - 50. Человеку, который является как бы  вторичным  участником  этой  войны,  мы же не можем давать на уровне участников боевых действий. По союзному идет 15 процентов, мы даем 25 процентов. Я говорю о семьях погибших.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Давайте    визначимося.    Ігоре    Григоровичу, сформулюйте   суть   пропозиції   депутата   Шеховцова,   і    ми проголосуємо. Він вдруге наполягає.

 

     ПОЛІЩУК І.Г.  Тоді  треба  пункти "б" і "в" об'єднати і всім установити 50 процентів.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Зрозуміла пропозиція?  Прошу проголосувати. "За"

- 197. Не приймається. Другий мікрофон.

 

     42

 

     СВІДЕРСЬКИЙ Ф.Ф.  У зв'язку з тим,  що тут уже не залишилося місця,  в яку статтю внести ту пропозицію, я пропоную її записати останнім пунктом до цієї статті.  "Пенсії, прийняті до 1991 року, перераховуються за новим рівнем зарплати".

 

     ПОЛІПЩУК І.Г. Це передбачено у проекті постанови у пункті 9 щорічна індексація пенсій, виходячи з рівня заробітної плати за станом на 1 січня 1992 року. Це передбачено і в статті 97.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, зрозуміло.

 

     ПОЛІЩУК І.Г.  Це  й  коригування  старих  пенсій  до   рівня нинішніх.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Третій мікрофон.

 

     ШЕХОВЦОВ О.Д. Иван Степанович! Я все-таки прошу, может быть, подумаем  еще  о  том,  чтобы  объединить  пункты  "б"  и  "в"  и проголосовать?  Все-таки  нужно подумать о людях,  оставшихся без мужей, которые погибли.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Ми вже двічі сьогодні голосували.

 

     ШЕХОВЦОВ О.Д. Нет, мы первый раз голосовали.

 

     ПОЛІЩУК І.Г.  Малося на увазі об'єднати пункти "б" і  "в"  і щоб дати 50 процентів.

 

     43

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Так ми ж голосували вже!  Не кричіть, а думайте, перш ніж голосувати.  Депутат Свідерський двічі вносив.  Ці норми про які він говорить,  закладені в статті 97 і в пункті 9 проекту постанови. Що, будемо кожну статтю дублювати?

 

     Стаття 77. Всі правки?

 

     Перший мікрофон.

 

     ДЕПУТАТ /не представився/. Тут є додаток депутата Лисенка: "Осіб вільнонайманого  складу прирівняти до учасників війни.  Тут написано, що враховано, але цього не зроблено.

 

     ПОЛІЩУК І.Г.  Так що,  особам вільнонайманого складу  діючої армії залишити 25 процентів, а всім останнім - 50 процентів?

 

     ДЕПУТАТ /не  представився/.  Ні,  прирівняти їх до учасників війни.

 

     ПОЛІЩУК І.Г.  Так ми ж про те і кажемо, щоб об'єднати пункти "б" і "в" і поставити всім 50 процентів.

 

     ДЕПУТАТ /не  представився/.  А  як  ви дивитесь на те,  щоб, наприклад, сиріт військових років прирівняти до цієї категорії?

 

     44

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Ви читайте. Друга колонка: "Осіб вільнонайманого складу   прирівняти  до  учасників  війни".  Пропозиція  депутата Лисенка, округ 439. Враховано, ви записали, а він говорить, що не все враховано.

 

     ПОЛІЩУК І.Г.  Всім,  хто  підпадає  під  пункти  "б"  і "в", нараховуватиметься 50 -  процентів  і  це  буде  прирівнювати  до учасників війни всіх. Треба тільки переголосувати.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Зрозуміла  позиція?  Об'єднати пункти "б" і "в". Прошу голосувати.

 

     "За" - 262. Приймається.

 

     Голосується стаття  77   з   внесеними   і   проголосованими правками. "За" - 255. Приймається.

 

     До статті 78 є зауваження?  Немає.  Ставиться на голосування стаття 78 в редакції, що записана в правій колонці.

 

     До статті 79 не надійшло пропозицій?  Голосуємо дві  статті. "За" - 258. Проголосовано. Третій мікрофон.

 

     КОРОБКО М.І. До статті 79 хочу запропонувати доповнення.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Але тут немає доповнення. Ми вже проголосували.

 

     КОРОБКО М.І.  Я  ж  був  біля  мікрофона.  Не  можна  ж  так ігнорувати.

 

     45

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Говоріть своє доповнення.

 

     КОРОБКО М.І.  Доповнення таке.  "Індексація  базового  рівня розміру  пенсії  незалежно  від  давності  відпрацьованого  стажу приводиться до рівня за станом на перше грудня 1991 року".

 

     ПОЛІЩУК І.Г. Це стаття 97 законопроекту і пункт 9 постанови. Ми ще до цього дійдемо.  А в статті 79 мова йде про те, що коли у мене є зарплата 93  карбованці  30  копійок,  то  мені  і  пенсія призначається  з  93  карбованців.  А  якщо  - 93 карбованці і 80 копійок, то - з 94 карбованців.

 

     КОРОБКО М.І.  Я розумію. Ви пояснювали. Але скільки я тут не гортав,  не  знайшов  задовільного  підходу  до  вирішення  цього питання.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дійдемо ще до статті 97.

 

     Стаття 80 "Порядок  звернення  за  призначенням  пенсії".  Є зауваження? Майже всі враховані. Прошу проголосувати.

 

     "За" - 260. Прийнято.

 

     До статті 81 теж всі зауваження враховані. Прошу голосувати.

 

     "За" - 260. Приймається.

 

     Стаття 82. Третій мікрофон.

 

     СТЕПЕНКО В.І.,  член Комісії Верховної Ради України з питань агропромислового   комплексу   /Полтавський    виборчий    округ, Полтавська область/.  Іване Степановичу!  Я ще до статті 56 хотів внести пропозицію, піднімав руку. Ви не

 

     46

 

     дали слова.  Ми домовилися,  що зараз вносимо пропозицію.  Я давав письмово свою заявку.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Ви давайте конкретні пропозиції!

 

     СТЕПЕНКО В.І.  Я  конкретно вношу пропозицію.  Не кричіть на мене,  Іване Степановичу!  В  проекті  записано:  "Документи  про призначення пенсій розглядаються органом, що призначає пенсію, не пізніше 10 днів з дня їх надходження".

 

     Я пропоную дописати:"...за  проханням  заявника,  документи, яких не вистачає,  забезпечує відділ соціального забезпечення". Я обгрунтовую.  Хто цим питанням займався,  той знає,  що приходять старі  люди,  які не вміють писати,  не знають,  куди звернутися. Треба,  щоб вони мали право звернутися і щоб їм допомогли зібрати необхідні документи. Дякую за увагу.

 

     ПОЛІЩУК І.Г.    Це   передбачено   положенням   про   відділ соціального забезпечення. Немає необхідності дублювати.

 

     А що стосується подання документів на ще працюючих людей, то відповідальність за це несе адміністрація підприємства.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Зрозуміла пропозиція.

 

     Стаття 82    ставиться    на    голосування    в   редакції, запропонованій комісією. Прошу проголосувати.

 

     "За" - 262. Приймається.

 

     Чи є  в  депутатів  до  статті  82  зауваження?  Немає,  все враховано. Можна голосувати?

 

     47

 

     Прошу проголосувати за статтю 83. Я не бачу статті 84.

 

     ПОЛІЩУК І.Г. Її перенесено в статтю 83.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Далі йде стаття 85. Дивіться, щоб ми не збилися. Вони об'єднуються.  Стаття  84  "Строки  перерахунку  призначеної пенсії".  Зауваження є? Немає. Голосуємо за статті 88 і 84. Прошу голосувати.

 

     "За" - 270. Приймаються.

 

     Є зауваження до статті 85? Немає.

 

     До статті 86? Немає.

 

     До статті 87? Немає.

 

     Давайте проголосуємо за  статті  85,  86  і  87  н  редакції запропонованій комісією. Прошу голосувати.

 

     "За" - 270. Приймається

 

     Чи є в депутатів зауваження до статті? 88? Голосується стаття 88.

 

     "За" - 272. Приймаються,

 

     Є зауваження до статті 89? Перший мікрофон.

 

     КОНДРАТЬЄВ Я.Ю.  Ми  вносили  пропозицію.  Я  наполягаю   на голосуванні.  На  думку  комісії,  статтю  100,  а вона зараз 89, виходячи з принципу соціальної справедливості,  доцільно  було  б переробити  і  викласти  в  такій  редакції:  "У разі позбавлення пенсіонера  волі  виплата  призначеної  пенсії   провадитися   на загальних підставах".  Ми не повинні людину подвійно карати. Вона вже позбавлена волі, але пенсії позбавляти ми її не повинні.

 

     Я прошу проголосувати за пропозицію, яку вносила комісія.

 

     48

 

     ПОЛІЩУК І.  Г. Це можна б розглянути в перспективі. Зараз це співвідноситься з іншими нормами закону, з іншими галузями права.

 

     Це таке   ж  питання,  що  й  зарахування  стажу  за  період перебування в ув'язненні.

 

     КОНДРАТЬЄВ Я.Ю.  Ми  зараз  розглядаємо  цей  проект,  і   я наполягаю на голосуванні цієї статті.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Другий мікрофон.

 

     АЛТУНЯН Г.О.  Я не завжди погоджуюся з пропозиціями депутата Кондратьєва.  Але зараз маю не просто підтримати, а й сказати, що те, що робилося раніше, - це була ганьба для держави. .Ми створюємо свою державу, і це треба негайно проголосувати. Більше того,  якщо  ми  проголосуємо  і це стане нормою,  то тоді інший  закон,  на  який  посилається  шановний  доповідач,   буде враховувати це саме з нашим голосуванням.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Зрозуміла позиція?  Сторінка 105, друга колонка, перший  абзац.  Тут   викладена   редакція   Комісії   з   питань правопорядку та боротьби із злочинністю. Прошу голосувати.

 

     "За" - 270. Поправка приймається.

 

     Стаття 89   голосується   з   урахуванням   поправки.  Прошу проголосувати.

 

     "За" - 283. Приймається.

 

     Чи є в депутатів зауваження до статті 90? Немає.

 

     І письмових не було.

 

     49

 

     Прошу голосувати.

 

     "За" - 286. Приймається.

 

     До статті  91  немає  зауважень.  Ставиться  стаття  91   на голосування.

 

     "За" - 284. Приймається.

 

     До статті  92  зауважень не надійшло.  Чи є усні зауваження? Немає. Голосується стаття 92.

 

     "За" - 274. Приймається.

 

     Чи є у депутатів зауваження до статті 93? Немає. Голосується стаття 93.

 

     "За" - 271. Приймається.

 

     Ігоре Григоровичу! А чому далі в мене йде стаття 98?

 

     ПОЛІЩУК І.Г. Стаття 94.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Тут у мене немає, здається, двох сторінок.

 

     ПОЛІЩУК І.Г. Стаття 94 "Розміри пенсій".

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Ось тут є.

 

     Стаття 94 "Розміри пенсій". Є зауваження?

 

     Перший мікрофон.

 

     ШЕХОВЦОВ О.Д.  Я  вносил  предложение:  инвалидам ІІІ группы безработным назначать социальную пенсию в размере не  50,  а  100 процентов  от минимальной пенсии по возрасту.  Что я имел в виду? Мы делаем социальные пенсии в размере 50 процентов  людям  вполне здоровым, которые за всю жизнь не заработали трудовую пенсию /это пункт "а'/.  Также 50 процентов  даем  людям,  которые  работали, хотели заработать, но в силу инвалидности не смогли этого

 

     50

 

     сделать. Они не виноваты в этом,  но и им тоже 50 процентов. Может быть,  я неудачно сформулировал  /инвалидам  ІІІ  группы  - безработным/, но суть понятна.

 

     Какова ваша позиция?  Объясните,  почему мы не можем дать им больше?

 

     ПОЛІЩУК І.Г.  Имеется  в  виду  социальная  пенсия,  которая гарантируется в любом случае.  А если он будет работать, то будет получать зарплату,  а потом получит большую пенсию.  Кроме  того, инвалиды   ІІІ   группы  -  это,  как  правило,  люди  с  утратой трудоспособности   на   уровне    40-60    процентов.    Половина трудоспособности  есть,  поэтому  исходим  из  этого  и назначаем половину минимальной пенсии.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Ви  наполягаєте,  депутате  Шеховцов?   Ні,   не наполягає.  Тоді  стаття  94 голосується в редакції,  наведеній у правій колонці.

 

     Другий мікрофон.

 

     СВІДЕРСЬКИЙ Ф.Ф.  Відносно   формулювання:   "50   процентів мінімального  розміру  пенсії за віком особам,  які досягли віку: чоловіки - 60 років, жінки - 55 років".

 

     Тут потрібне якесь  розмежування,  тому  що  одна  людина  з якихось   об'єктивних  причин  не  працювала,  а  в  іншої  таких об'єктивних  причин  немає.  Тому  я  вважаю,  що  коли  є   такі об'єктивні  причини,  то  тоді  50 процентів,  коли їх немає - 30 процентів.

 

     І це буде приклад для підростаючого покоління. Ми переходимо до ринкових відносин,  Можна прожити,  не працюючи, а тільки десь торгуючи, і отримати гарантовану пенсію.

 

     51

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Комісії підтримують?  Я  бачу  всі  три  комісії підтримують. Ігор Григорович також підтримує. Давайте внесемо це.

 

     Хто за таку поправку, прошу проголосувати.

 

     "За" - 253. Приймається.

 

     Стаття 94  голосується  з  поправкою,  нами  проголосованою. Прошу голосувати.

 

     "За" - 268. Приймається.

 

     До статей 95, 96 не було поправок, їх можна проголосувати.

 

     "За" - 293. Приймаються.

 

     Стаття 97. Тут три пропозиції враховано, одна відхилена.

 

     Третій мікрофон.

 

     СЕВАСТЬЯНОВ В.І.  Иван Степанович,  есть предложение  начало статьи изложить в такой редакции: "В период установления рыночных отношений  в  связи  с  постоянным   ростом   зарплаты   ежегодно производить перерасчет пенсий,  увеличивая их на одни процент /но не на два процента/ роста зарплаты за истекший год..."

 

     ПОЛІЩУК І.Г.  Есть предложение  Правительства  изложить  эту статью  з  таком виде:  "Пенсії щороку підвищуються відповідно до індексації грошових доходів  населення,  відповідно  до  порядку, який встановлюється Кабінетом Міністрів України".

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Але  не  менш  як  на два проценти,  тобто це не означає, що обов'язково на два.

 

     52

 

     ПОЛІЩУК І.Г.  Такое предложение возникло в связи с тем,  что Законом  об усилении социальных гарантий для трудящихся от 3 июля определение порядка индексации возложено на Кабинет Министров.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Третій мікрофон.

 

     СЕВАСТЬЯНОВ В.І.  Я  продолжаю:"...для  тех,  кто  вышел  на пенсию  до  1991  года  и  увеличил заработок,  зафиксированный в пенсионной книжке,  на процент роста зарплаты с момента выхода на пенсию  до  момента  ввода  закона в действие,  начисление пенсии произвести  со  скорректированного  заработка   по   отраслям   и должностям  в соответствии со статьей 19".  Это надо сюда внести, то есть те,  которые вышли на пенсию до 1991 года должны получать из  той  зарплаты,  которую  мы  получаем  сегодня  на  такой  же должности.

 

     ПОЛІЩУК І.Г.  Поскольку это предложение  носит  единоразовый характер,  то  его  надо  учесть в пункте 9 постановления,  как и сделано в дополнениях в маленькой книжечке.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Позиція  зрозуміла.  Ви  наполягаєте,  депутате? Давайте проголосуємо.

 

     "За" - 194. Не приймається.

 

     Голосується -  стаття  97  в редакції комісії,  викладеній в правій колонці.

 

     ПОЛІЩУК І.Г.  Та  Уряду,   відповідно   до   порядку,   який встановлено Кабінетом Міністрів.

 

     53

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Не коментуйте, голосуємо.

 

     "За" - 251. Приймається.

 

     Стаття 98. Пропозицій не надійшло.

 

     До статей  99-100  -  пропозиції враховано.  Тобто ми можемо проголосувати за статті 98,  99,  100.  Прошу проголосувати за ці три статті.

 

     "За" - 290. Приймаються..

 

     Розділ V, стаття 101. Є зауваження? Третій мікрофон.

 

     КОРОБКО М.І.   Шановний   Ігоре  Григоровичу!  Я  прошу  вас пояснити,  як співвідносяться пенсії  з  так  званим  регресивним відшкодуванням  підприємствами?  В  якому  взаємовідношенні  вони будуть далі?

 

     ПОЛІЩУК І.Г.  В  случае,  когда  человек  получает   травму, связанную   с  производством,  ему  устанавливается  определенный процент утра ты трудоспособности.  По этому проценту определяется из  его  заработка  сумма  возмещения ущерба.  По соответствующей группе назначается пенсия  по  инвалидности.  Она  вынимается  из части  зарплаты,  которая подлежит возмещению.  Так это действует сейчас,  так оно будет действовать, и по новому законодательству. Над этим мы сейчас работаем совместно с Минтрудом.

 

     Что же  касается  корректировки  старых  уровней заработка и пенсий по инвалидности в прежние годы, то этот вопрос сейчас тоже рассматривается.  Его нужно еще решить, то есть соотнести прежние размеры заработка с нынешними. Но это будет в рамках гражданского законодательства и правил возмещения ущерба.

 

     54

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Третій мікрофон.

 

     КОРОБКО М.І.   У  яких-небудь  випадках  буде  скорочуватись розмір пенсії при наявності регресивних чи не буде такого?

 

     ПОЛІЩУК І.Г. Ні, не буде.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Другий мікрофон.

 

     БОНДАРЧУК А.І., член Комісії Верховної Ради України з питань гласності  та  засобів  масової інформації /Горохівський виборчий округ,  Волинська область,  У мене в окрузі багато є  людей,  які оформляють  пенсію  і їм важко визначити вік.  У період німецької окупації вони свідомо  зменшували  вік,  щоб  їх  не  вивезли  до Німеччини.  Дехто  з  них  у  безвиході  -  не  може  працювати і обчислити не може.  Як у такому випадку - хто буде відповідати  і як їм встановити цей вік?

 

     ПОЛІЩУК І.Г.  Це  питання  вирішується  і зараз через судові органи. На підставі показань свідків.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Зрозуміло.  До статті 101  немає  зауважень?  До статті  102 не надійшло,  до статті 103 не надійшло.  Щодо статті 104 враховані. Прошу проголосувати за статті 101, 102, 103 і 104.

 

     55

 

     ПОЛІЩУК І.Г. За статтю 104 не треба.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Тут же написано,  що враховано "або до районного /міського/ народного суду".  Тоді давайте за статті 101, 102, 103 проголосуємо.

 

     "За" - 286. Приймаються,

 

     Стаття 104 викладена в доповненні,  але тут вже написано, що пропозиція   відхилена.  Це  на  119  сторінці  в  цій  маленькій книжечці.

 

     Потрібно читати? Ні.

 

     Прошу проголосувати за редакцію,  викладену на 119  сторінці доповнення.

 

     "За"-282, Приймається.

 

     Тепер повертаємося   до   статті   8.  Хто  у  нас  буде  її коментувати,  найбільш   досвідчено,   найбільш   переконливо   і аргументовано? Береться Микола Вікторович Науменко.

 

     Перший мікрофон.

 

     НАУМЕНКО М.В. Товарищи народные депутаты! Я прошу открыть 11 страницу и посмотреть во второй колонке на предложение комиссии.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Ігоре Григоровичу, ви погоджуєтесь?

 

     ПОЛІЩУК І.Г. Погоджуюся.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Погоджується.   І   головне,   депутат   Шкарбан погоджується. Є запитання щодо статті 8? Немає. Голосуємо у такій редакції, яка викладена на 11 сторінці в другій колонці.

 

     "За" - 275. Приймається.

 

     Була пропозиція повернутися і до статті 17.

 

     56

 

     Хто вносив пропозицію? Ідіть до мікрофона.

 

     Ми статтю 17 проголосували, але є зауваження. Давайте.

 

     Другий мікрофон.

 

     ЗАЄЦЬ І.О., голова підкомісії Комісії Верховної Ради України з питань економічної реформи і управління народним господарством. /Святошинський виборчий округ,  м.  Київ/ У статті 17 сказано, що жінки,  які  народили  п'ятеро  або більше дітей і виховали їх до

8-річного віку,  і матері інвалідів дитинства, які виховали їх до цього віку,  мають право і так далі. Річ у тому, що сьогодні дуже багато є таких хвороб,  що діти стають інвалідами  у  5-8-річному віці і старше.  Зокрема,  це пов'язано Із Чорнобилем. Це - залоза щитовидна та інші захворювання.  Тому тут не  треба  обмежуватися

8-річним віком. Це нерозумно. Треба розширити цю межу.

 

     ПОЛІЩУК І.Г.  Я зрозумів питання,  але є одне зауваження.  У нас   багато   таких   випадків,   коли   жінка,   яка   народила дитинуінваліда,  відмовляється від неї,  а згідно з цією статтею, піде на пенсію на 5 років раніше.  Тому треба,  може,  сказати "і виховала".   Вилучити   8-річний  вік,  але  записати  "виховала" обов'язково треба.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні депутати,  стаття 17 вже  проголосована. Іване Олександровичу,  давайте ми домовимося так. Ви подайте свої пропозиції ще раз,  комісія додатково  вивчить,  і  при  третьому читанні  ми  можемо  повернутися до цього питання.  Тому що зараз з'ясовувати у нас немає часу.

 

     Другий мікрофон.

 

     57

 

     НАУМЕНКО М.В.  Иван Степанович,  товарищи народные депутаты! Мы статью 19 отклонили по причине первого абзаца. Третий абзац мы должны с вами  рассмотреть  и  проголосовать.  Не  приняв  сейчас минимальный  размер пенсии,  мы не можем дальше идти.  Поэтому мы должны сейчас по третьему абзацу статьи 19 принять решение,  а  в первый и второй абзацы внести все предложения.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Давайте  ми приймемо взагалі статтю 19.  Сталося якесь непорозуміння.  Давайте ми приймемо статтю 19,  тому що  її неприйняття стримує розгляд інших статей.

 

     Візьміть, будь   ласка   28-у  сторінку,  четверта  колонка. Розміри пенсії. Тут таких зауважень не було.

 

     Давайте проголосуємо статтю 19.

 

     НАУМЕНКО М.В.  Иван  Степанович,  у  нас  в  третьем  пункте записано, что установить размеры минимальной пенсии...

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Так тут же записано!

 

     НАУМЕНКО М.В.  Нет,  там  дальше  написано:  "но  не  меньше минимальной заработной платы".  "Не меньше минимальной заработной платы"   -убрать,   оставить   только   "на  уровне  прожиточного минимума",

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Зрозуміло?  Це  вже  28-а  сторінка,   четверта, колонка:  "Мінімальний  розмір  пенсії  за віком встановлюється в розмірі прожиткового мінімуму, який визначається Верховною Радого України".   Зрозуміло?  Прошу  проголосував  статтю  19  в  такій редакції.

 

     58

 

     'За" - 278. Приймається.

 

     Отже, всі.  Борисе Васильовичу,  то вже на наступний раз.  У нас не залишається часу для постанови.

 

     Другий мікрофон.

 

     КАЧУРА Б.В.   Іване  Степановичу!  Стаття  77,  пункт,  який стосується дітей-інвалідів, що отримали поранення під час Великої Вітчизняної  війни,  їм  підвищується  пенсія  на  15  процентів. Оскільки ми з вами вирішили всі  питання  і  щодо  вдів,  і  щодо учасників війни, я вношу пропозицію підняти і цій категорії людей пенсію на 50 процентів. Чому? Це найбільш знедолена частина наших людей. І на Україні таких пенсіонерів всього одна тисяча чоловік.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Ви  пропонуєте  пункт  "г"  підтягнути до пункту "б"?

 

     КАЧУРА Б.В. Моє прохання - до 50 процентів.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Ігоре Григоровичу?

 

     ПОЛІЩУК І.Г. Можна так зробити, але це буде безконечно: 50, 60, 70...

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Тоді давайте так.  Ви пам'ятаєте, що ми три рази переголосовували ці пункти в різних редакціях.  Не будемо  більше цього робити.

 

     Я прошу взяти проект постанови.  Тут є доповнення.  Сьогодні ми два  рази  посилалися  на  цей  проект.  Депутат  Свідерський, депутат Коробко,  по-моєму, і депутат Петров та інші говорили, що в них, є деякі питання.

 

     59

 

     Третій мікрофон.

 

     ПЕТРОВ В.М.  Іване Степановичу! Прошу вибачення, але ми дещо заплуталися в термінах.

 

     Є термін  "вартість  мінімального  споживчого  бюджету".  Ми прийняли закон влітку,  за  яким  цю  вартість  визначає  Кабінет Міністрів,   він  визначив  221  карбованець,  не  питаючи  і  не погоджуючи з Верховною  Радою.  Тільки  що  ми  проголосували  за незрозумілий термін "прожитковий мінімум",  який визначається вже Верховною Радою України.

 

     ПОЛІЩУК І.Г.  Ні,  там має бути Кабінетові Міністрів.  Це  в статті 19. Треба внести зміну: визначається не Верховною Радою, а Кабінетом Міністрів,  як передбачено законом від  3  липня  цього року. Це чисто редакційна правка.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутат  Петров  говорить про той пункт,  який я зачитував.  Дивіться:  сторінка   28,   четверта   колонка.   Там сказано:"...прожиткового  мінімуму,  який  визначається Верховною Радою".  А  депутат  наполягає,  що  це  Кабінет  Міністрів   має визначати.   Де   ми  самі  узаконили.  Отже,  треба  привести  у відповідність оці два терміни - "вартість мінімального споживчого бюджету" і "прожитковий мінімум".

 

     Давайте доручимо   Кабінету   Міністрів   визначати  його  з затвердженням на Верховній  Раді.  Те,  про  що  сьогодні  вранці Сергій  Васильович доповідав.  Тільки там ми розійшлися в цифрах: 256 чи 221. Від цього ж відштовхуватися треба.

 

     60

 

     ПОЛІЩУК І.Г. Ми виходимо з того, що слід орієнтуватися на 221, оскільки...

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Нехай  зараз  Сергій  Васильович скаже,  що вони вчора вирішили на Президії Кабінету  Міністрів,  /шум  у  залі/.. Завтра  в  них буде розширений Кабінет Міністрів,  ми можемо дати доручення. Не поспішайте.

 

     Будь ласка.

 

     КОМІСАРЕНКО С.В.,  представник Кабінету Міністрів. Сьогодні, коли  я  вам  викладав  позицію  Уряду,  я  сказав  про  декілька варіантів:  185 карбованців,  256 карбованців і 221  карбованець. Кабінет  Міністрів  звертається  до  вас  з  проханням встановити мінімальну  пенсію  в  розмірі  221  карбованець,  це  відповідає мінімальному споживчому бюджету для людей похилого віку,  який ви розглядали і який ви прийняли 3 липня.

 

     І до  цього   ж   додалися   розрахунки,   як   цей   бюджет формуватиметься  /мається на увазі бюджет пенсійного фонду/.  Для покриття  видатків  при  мінімальній   пенсії   в   розмірі   221 карбованець потрібно,  щоб для бюджетних установ були встановлені тарифи  в  розмірі  37   процентів,   а   для   госпрозрахункових підприємств - в розмірі 49 процентів.

 

     При мінімальній пенсії 256 карбованців, щоб покрити видатки, потрібно встановити такі тарифи:  37 відсотків  -  для  бюджетних підприємств  і 58 відсотків - для госпрозрахункових,  спрямувавши туди ще й кошти,  які йшли на виплату по бюлетенях.  Якщо  ж  ні, тоді ми залишаємося в дефіциті.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Я думаю, що ми з'ясували.

 

     61

 

     Шановні депутати! Проект постанови сьогодні ми розглядати не будемо,  але ми зробили,  Сергію Івановичу  Дорогунцов,  все  для того,  щоб  прискорити доопрацювання цього законопроекту і внести його до перерви,  я ще раз повторюю.  Давайте  ми  за  цей  пункт проголосуємо, тому що зараз ми будемо відкривати дискусію.

 

     Сергію Васильовичу,   завтра   у   вас  розширене  засідання Кабінету Міністрів,  в якому візьмуть участь наші комісії:  я маю на увазі не в повному складі,  а делеговані представники комісій. І тоді ми зможемо визначитись,  а сьогодні  обмежуємося  роботою, яку вважаємо значною.

 

     Так, прошу   уваги.   Я   вже   кілька   разів  говорив:  не використовуйте головуючого для  оголошень.  Для  цього  у  нас  є спеціальна служба.

 

     Тепер щодо завтрашнього дня.  Завтра ми розглядаємо питання, на  які  сьогодні  не  вистачило  часу.  Перше  -  про  Концепцію роздержавлення  і  приватизації  підприємств,  землі та житлового фонду. Доповіли, що Лановой і Барабаш готові виступити.

 

     Друге питання - про проект Закону про професійні  спілки  на Україні. Комісія запевняє, що готова - відбулась широка дискусія.

 

     І трете - проект Закону про пресу.

 

     Отже, зрозумілий порядок денний на завтра?

 

     Оголошується перерва до 10 години ранку.

 

     62

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку