ЗАСІДАННЯ ДРУГЕ

 

Сесійний зал Верховної Ради України. З вересня 1991 року, 16 година.

 

 

Головує Голова Верховної Ради України КРАВЧУК Л.М.

 

     ГОЛОВА. Я прошу народних депутатів займати місця  в  залі  і підготуватись до поіменної реєстрації. Прошу зареєструватись.

 

     У залі 352 депутати. /Шум у залі/.

 

     Ну, нормально      зареєструвались.     Давайте     повторно зареєструємося... Прошу, давайте музику. Зараз уже будуть просити весь час музику.

 

     Ось і під музику 352,  так що все нормально.  Ми домовилися, що не будемо обговорювати.

 

     Другий мікрофон.

 

     МУСІЄНКО І.М.,  член  Комісії  Верховної  Ради   України   у закордонних справах

 

     3

 

     /Новоукраїнський виборчий округ, Кіровоградська область/. Шановний Голово, шановні депутати! У мене коротеньке запитання по порядку ведення сесії. Ми розглядаємо надзвичайно гостре питання, що зачіпає долю мільйонів людей.  І  потрібно  дотримуватися  тут законності,  принаймні  -  процедури.  Мені здається,  що під час розгляду такого питання кожен депутат мав  би  одержати  на  руки письмову  доповідь  комісії  і хоча б основні документи,  на яких робилися висновки цієї комісії.

 

     Не хочу ображати голову комісії,  але це версія  голови,  Ми чули  його  якісь  абсолютно  довільні  міркування  щодо  статуту партії,  щодо ролі Секретаріату ЦК і так далі.  Це  що,  висновок усієї комісії чи його міркування? Не основ! чого ми будемо робити висновки?

 

     Дякую за увагу.

 

     ГОЛОВА. Ну,  я думаю,  що нам потрібно ті документи, які є в Секретаріаті, роздати депутатам хоча б до завтрашнього дня.

 

     Ми ж домовились,  що завтра продовжимо обговорювати питання, поставлені і розглянуті комісією,  які ставили  народні  депутати Потебенько та Коцюба.  Я думаю,  що до того усім треба роздати на руки якісь документи.  Ми можемо це зробити,  Миколо Григоровичу? Значить, зробіть.

 

     Третій мікрофон.

 

     4

 

     ЄРШОВ А.В., секретар Комісії Верховної Ради України з питань Чорнобильської катастрофи /Сарненський виборчий округ, Рівненська область/,  Шановний Леоніде Макаровичу! Шановні народні депутати! Із запитань,  які задаються сьогодні голові  Тимчасової  комісії, можна зрозуміти,  що обговорюється питання роботи цієї комісії, а не дії ДКНС і їх прихвоснів на  Україні.  Я  член  цієї  комісії. Працюють  там зовсім різні люди,  практично кожен має свою думку. Але /як, наприклад, учора/ ми чуємо: і піночетівці, і гітлерівці, і  муссолінівці,  і  хто  завгодно.  Я думаю,  що депутатам цього говорити не можна.  Наша справа - підготувати доповідь Президії і Верховній Раді України. Справа ця нелегка, ми працюємо з 8 години ранку до 22 о.  І якщо є бажаючі,  включайте їх до цієї  комісії. Але  прохання таке:  дати можливість підготувати доповідь.  А вже справа Президії і Верховної Рада, як вирішувати далі питання.

 

     ГОЛОВА. Я також не поділяю поглядів  тих  людей,  які  зразу вдаються до епітетів.  Але давайте будемо великодушними,  зважимо на знервованість тієї частини депутатів і читатимемо документи, а не епітети. Тоді все буде спокійне. Будь ласка.

 

     Ми що,  продовжуємо обговорювати?  То давайте домовимось, чи відводимо час на обговорення.

 

     Будь ласка.

 

     5

 

     МОВЧАН П.М.,  секретар правління Спілки письменників України та Київської організації СПУ /Березняківський виборчий округ,  м. Київ/.  Шановні де путати, шановний Голово! Не робімо вигляду, що те,  що відбулося 19,  20 і 21 серпня,  не мав глибокого коріння. Обмежуючись  лише  сферою  діяльності  Секретаріату  Центрального Комітету  колишньої  Комуністичної  партії,  ми  зробимо,  гадаю, величезну помилку.  Треба роздрукувати всі  наявні  матеріали  по діяльності всіх райкомів. Інакше ми повної картини не матимемо.

 

     Далі. Ви розумієте, що це лише вершина цього айсберга. Все - внизу.  І  структури,  які  залишаться,  лише  переселять   своїх представників,  як кажуть, із одних місць на інші. Сьогодні народ мусить знати, що ця злочинна партія хотіла зробити в черговий раз з  нами,  мусить  знати  всіх своїх "героїв".  Тому я пропоную не тільки документи роздрукувати, але й ознайомити український народ з  тим,  що  відбувалося на місцях і хто що робив - починаючи від депутата Гуренка і закінчуючи Бандуркою,  щодо  якого,  до  речі, харківська делегація привезла абсолютні свідчення пре те, що його позиція була антинародною і антиконституційною.

 

     ГОЛОВА. Я пропоную зробити ось що.  У нас зараз  на  порядку денному "Різне".  Я вам зачитаю, хто в нас записався у "Різному". Це 34 народних депутати:  Пушик,  Осадчук,  Лісовенко,  Мармазов, Лобач,  Степенко, Гуренко, Баталов, Свідерський, Санін, Карпенко, Коробко,  Поровський,  Полях,  Мещеряков,   Чорновіл,   Чародєєв, Черненко,  Бондарчук,  Заєць,  Ізмалков,  Кендзьор,  Чобіт, Герц, Бедь,  Сухоруков,  Волковецький,  Дорогунцов,   Волощук,   Бойко, Васильєв, Рябченко, Коржик, Панасюк. /Шум у залі/.

 

     6

 

     Все, у нас запис через Секретаріат.  Мені Секретаріат подає. Не ведітъ зі мною,  будь ласка,  дискусій. Який би не був привід, запис - через Секретаріат.

 

     Я буду давати слово кожному депутатові за тим порядком, який я зачитав,  так,  як подавався мені цей список.  Зрозуміло?  Що у вас? Перший мікрофон.

 

     ВОРОБЙОВ О.М,,  заступник голови Сумсъкої міської Ради народ них депутатів /Ковпаківський виборчий  округ,  Сумська  область/. Дело  в  том,  что  мы сегодня все-таки не утвердили повестку дня нашей,  сессии,  по  атому,  наверное,  мы  не  имеем  права,  не закончить  этого  вопроса,  переходить  к "Разному".  И следующий вопрос.  Я в данному случае просто  услышал  фамилии.  Понимаете, сейчас  пойдет  опять  полемика по комиссии.  Давайте мы создадим нормальные условия для работы.  Комиссия создана,  есть на местах люди, которые работают в комиссии. Когда все это обобщится, потом будем обсуждать деятельность комиссии.

 

     А сейчас  давайте  мы  обсудим  повестку  дня  сессии.  Были предложения  от  оппозиции,  они  переданы,  в  президиум.  Дайте возможность депутатам  от  Народной  рады  внести  дополнительные предложения к повестке дня.

 

     ГОЛОВА. Який порядок денний ви маете на увазі?

 

     ВОРОБЙОВ О.М. Порядок денний сесії.

 

     ГОЛОВА. На весь період?

 

     7

 

     ВОРОБЙОВ О.М. Да.

 

     ГОЛОВА. Проголосували   за   сьогоднішній   порядок  денний? Проголосували.  Крім того,  домовились  продовжити  роботу  сесії завтра. Чого ви весь час змінюєте затверджений порядок денний? Ви ж голосували, 290 народних депутатів. Нагадую всім: ми затвердили сьогоднішній  порядок  денний  і  за ним працюємо.  Завтра будемо працювати за тим порядком, який визначимо завтра.

 

     Другий мікрофон.

 

     БАНДУРКА О.М.,   начальник   управління   внутрішніх   справ виконавчого комітету Харківської обласної Ради народних депутатів /Дергачівський  виборчий  округ,  Харківська  область/.   Шановні депутати!  Я  категорично  стверджую  /і  про це свідчать усі мої особисті підписи,  мої резолюції  і  розпорядження/,  що  жодного наказу, жодної телеграми, жодної резолюції не було з мого боку на підтримку ДКНС.  А той документ,  який  сьогодні  серед  вас  тут розповсюджено,   мною   не  підписувався.  То  є  фальшивка.  Всі документи-оригінали  я  поклав  прокуратурі  на   стіл.   Вимагаю провести розслідування всієї моєї діяльності в ці дні. Дякую.

 

     ГОЛОВА. "Різне"  розпочинаємо.  Вам - три хвилини.  Будь-які заяви - також у "Різному". Відносно процедури, будь ласка. Другий мікрофон.

 

     8

 

     ПАНАСЮК Ф.Т.,  голова  Чуднівської  районної  Ради  народних депутатів  /Любарський  виборчий  округ,  Житомирська   область/. Шановний   Леоніде  Макаровичу!  Наскільки  мені  відомо,  голова депутатської  біль  шості  депутат  Мороз  звертався  до  вас   з проханням  дати  можливість виступити із заявою,  Я прошу вас,  у рамках категорії...

 

     ГОЛОВА. Давайте мені заяву.

 

     ПАНАСЮК Ф.Т. Дозвольте тоді мені виступити.

 

     ГОЛОВА. У порядку черги я дам вам  слово,  ваша  заява  буде врахована.  Але я зараз буду йти за списком, тому що в мене є вже два  прохання  і  ваше  також  буде  враховано.  Слово  надається народному депутату Пушку.

 

     В "Різному"  -  три  хвилини,  крім заяви.  На заяву - п'ять хвилин.  Поки що подали заяви  депутати  Білоусенко,  Лук'яненко, Панасюк, Ось три заяви.

 

     ПУШИК С.Г., письменник /Коломийський виборчий округ, Івано - Франківська область/.  Дорогі колеги!  За три хвилини  багате  не скажеш,  але  все-таки  хочу звернутися до нашого Голови,  аби ми знали  правду,  що  нам,  депутатам,  готувалося  під  час  цього перевороту,  цього путчу.  Бо зараз постійно слухаєш і пишуть, що серед перших жертв мала стати  Народна  рада,  мали  заарештувати Народну  раду і керівників Руху та опозиційних партій.  Ми хочемо знати правду, чи справді такий план був.

 

     9

 

     Якщо ми  -  обранці  народу,  то  повинні  знаходитись   під захистом.  Це  - перше.  Друге.  Я також хочу запропонувати,  аби нарешті ми не відставали від росіян,  і над Верховною  Радою  був вивішений  український національний прапор,  аби це було зроблено сьогодні.

 

     Третє. Я   хочу   запропонувати   нашому   Прем'єр-міністру, Кабінету  Міністрів,  аби  вони  звернули  увагу на інтелігенцію. Кожна  революція  найперше  б'є  інтелігенцію,  і   зараз,   коли закрилося чимало газет у районах,  багато журналістів,  невинних, чесних людей, які заробляли кусень хліба для своїх дітей, дружин, залишилися без роботи. Я хотів би, аби Комісія з питань гласності і засобів масової інформації розібралася з  цим.  Щоб  не  вийшло так, що люди невинні потерплять, і щоб вони мали що їсти завтра.

 

     Разом з  тим  я  ще  раз  закликаю  повернутися  обличчям до творчих спілок,  які можуть найбільше  зробити  для  перетворення нашого життя,  для змін у житті, адже ми знову ж таки залишили ся найбільш обділеними. В мене - все.

 

     ГОЛОВА. Виступає  депутат  Осадчук.   За   ним   -   депутат Лісовенко.

 

     ОСАДЧУК. П.  І.,  голова  підкомісії  Комісії Верховної Ради України з питань культури та  духовного  відродження  /Тлумацький виборчий  округ,  Івано-Франківська  область/.  Шановний  Голово! Шановні народні депутати! Я хочу підтримати пропозицію Віталія

 

     10

 

     Карпенка щодо тих компартійних газет,  які протягом фактично кількох   років   вели   комуністичну  пропаганду,  що  нагнітало обстановку в суспільстві,  провокувало конфронтацію.  Це - газети "Правда   Украины",   "Радянська  Україна",  "Робітнича  газета", "Київський  вісник".  Я  пропоную   тій   комісії"   яка   почала розслідування  щодо  причетності у перевороті,  проаналізувати цю роботу.  І відповідно до Закону про пресу треба подати  матеріали про   відповідальність  редколегій,  редакторів  за  деструктивну роботу,  спрямовану на загострення обстановки в суспільстві. Це - надзвичайно принципове питання, тому що ці газети зараз оголосили себе незалежними, перефарбувалися і роблять вигляд, що вони також за демократію. Це - перше.

 

     Друге. У  зв'язку  з  тим,  що у центральних засобах масової інформації  уже  починається,  м'яко   кажучи;   агітація   проти української незалежності,  я пропоную,  щоб Верховна Рада України прийняла звернення до наших українських співвітчизників, земляків поза  межами  України,  щоб воно закликало їх говорити правду про Україну,  роз'яснювати наші  історичні  права  і  нашу  теперішню ситуацію.

 

     Я пропоную  розслідувати  не  тільки  вчинки посадових осіб, причетних до перевороту, а також тих діячів місцевих Рад народних депутатів,   які  зараз  ведуть  лінію  проти  Акту  проголошення незалежності України.

 

     І ще одне дуже принципове питання. Після того, як Ком партію України  оголошено  поза законом,  залишається двозначна ситуація щодо тих діячів, які займають посаду першого секретаря партійного комітету і голови Ради. Це - ненормально.

 

     11

 

     В такій  ситуації  люди /десь там на Одещині - я знаю є такі комітети і Ради, - на Вінниччині і так далі/ не можуть перебігати із  закритого  партійного  комітету  у  Раду  і вести там ту саму пропаганду. Де питання надзвичайно принципове.

 

     І останнє. Я одержую від ветеранів війни листи, від людей 1925-го і 1926-го років народження,  яких після війни затримали в армії десь аж до 1950-51-го років.  Вони були примусово затримані гам,  вони  фактично були солдатами понадстрокової служби.  Свого часу за це їм не заплатили.  Вони були обдурені  пропагандою  про якісь  небезпеки  і  так  далі,  коли  велася  ця політика.  Дуже складна, я не буду її аналізувати, але хлопці молоді, які воювали останній   рік  війни,  вони  служили  по  7-9  років.  Треба  їм призначити відповідну пенсію, оплатити за ці прогаяні роки.

 

     Спасибі за увагу.

 

     ГОЛОВА. Слово надається народному депутату Лісовенку. За ним виступатиме депутат Лобач.

 

     ЛІСОВЕНКО В.Т.,   член   Комісії   Верховної   Ради  України мандатної і з  питань  депутатської  етики  /Прилуцький  виборчий округ, Чернігівська область/, шановні депутати! Сьогодні ситуація на Україні, яка склалася у зв'язку з переворотом, не така проста, як  декому  видається.  Вона стосується десятків мільйонів людей, їхніх доль. Хотілося сьогодні попросити членів комісії, її голову не  поспішати  з  висновками,  утриматися  від упередженості,  бо остаточну кваліфікацію дій можуть зробити лише відповідні органи. Адже сьогодні висновки робляться за неперевіреними,  неуточненими матеріалами.

 

     12

 

     Скажімо, депутат Чорновіл  від  другого  мікрофона  сьогодні стверджував,  що  вже  18  серпня  пішла  вказівка  від партійних органів  буцімто  на  підтримку  перевороту.  Але   як   сьогодні з'ясувалося, то була фальшивка, про це доповів сам голова комісії депутат Гайсінський Юрій Олександрович, відповідаючи на запитання самого  депутата  Чорновола.  Або  заява  депутата  Мовчана  щодо звинувачення депутата Бандурки.  Зрозуміло, що подібне робиться з однією   метою:   для  нагнітання  ситуації  навколо  причетності Компартії та керівних осіб  до  участі  в  заколоті,  скоєному  в Москві, а не на Україні.

 

     Розслідування причетності  до  путчу  стали зручним приводом для  повного  розгрому  партії.  Адже  комуністи  після   рішення Верховної  Ради зовсім не відмовляли слідчим органам у можливості переглянути свої архіви, перевірити чий опечатати будь-які сейфи. Але  це  не  було  головним.  Головне  було  швидко  паралізувати найбільш масову партію, розчавити її одним ударом.

 

     А це було так.  Негайно були відключені всі  телефони,  люди позбавлені робочих місць, транспорту, можливості зібратися. Вже в неділю,  25 серпня,  ще до прийняття постанови Президії Верховної Ради  України  представники  Компартії  України  були  позбавлені будь-якої можливості виступити в засобах масової  інформації.  Не тільки  заява  Секретаріату,  жодна  фраза  від  імені  Компартії України не змогла просочитися на радіо чи телебачення.  І лише 26 і 30 серпня цього року Президія Верховної Ради прийняла укази про тимчасове  припинення  діяльності  та  про  заборону   діяльності Компартії України.

 

     13

 

     Я підтримую  пропозицію,  яку  вносили  депутати,  що всі ці документи  потрібно  обов'язково  обговорити   і   поставити   на затвердження  на  завтрашньому  пленарному  засіданні.  Дякую  за увагу.

 

     ГОЛОВА. Виступає народний депутат Лобач.  За ним  -  депутат Степенко.

 

     ЛОБАЧ В.І.,   голова   Лисичанської  міської  Ради  народних депутатів,  голова виконавчого  комітету  /Лисичанський  виборчий округ, Луганська область/. Уважаемые народные депутаты! Уважаемый президиум!  Сегодня  ситуация   требует   от   каждого   депутата осмысления   судьбы   действительно  суверенной  Украины  и  того документа,  который мы с вами здесь приняли с  воодушевлением,  и все здесь аплодировали стоя. Сегодня каждый, прежде чем проявлять какие-то  амбиции,  должен  подумать:  действительно  ли  он   за суверенитет Украины,  действительно ли он за "самостійну" Украину как державу?  Или сегодня вновь будут проявляться какие-то  новые политические  амбиции?  Поэтому я внесу такое предложение:  может быть,  посмотреть на работу большинства и на работу Народной рады да сделать именно тот центральный блок,  который будет заниматься теми насущными житейскими проблемами.  Сегодня  мы,  председатели исполкомов  городских  Советов,  на  своих  плечах  несем вопросы обеспечения людей,  экономические вопросы.  Именно исполнительные комитеты городских Советов.

 

     14

 

     При всем моем уважении к Президиуму,  который отменил пункты Закона о местных  Советах  и  местном  самоуправлении,  при  всем уважении к Министру финансов, родному Правительству хочу сказать: вы посмотрите сегодня идут указания изымать из  местных  бюджетов те  статьи,  на  основании  которых  мы  с  вами образовывались в городских Советах, по компенсации на мясо и молоко.

 

     Кроме этого,  безудержно  растут  цены,  и  мы  под   фразой "социальная  защита  населения"  изымаем из статьи бюджета по так называемому прогнозному бюджету,  который  не  сходится,  как  ни странно,  в  нижестоящих  и вышестоящих Советах.  Это мне сегодня напоминает продразверстку,  но денежную.  Через 2-3 месяца  нечем будет  платить  заработную  плату.  По  тому  прогнозному бюджету компенсацию нечем будет выплачивать  работникам  подведомственных организаций.

 

     Поэтому я прошу две уважаемые комиссии рассмотреть вопрос, и в Верховном Совете принять,  что бюджет, который мы утвердили, не трогать  сегодня.  Там  есть  социальная  защита людей.  Мы здесь издаем законы. Я бы просил депутатов это поддержать.

 

     И вопрос,  который я неоднократно поднимал, - о коммунальной собственности.  Ну  не  надо  всю собственность отдавать Советам! Необходимо  издать  указ  о  передаче   городским   Советам   той коммунальной  собственности,  которой  сегодня они управляют.  Ну сколько можно ждать?  Поэтому  я  бы  просил  и  уважаемый  вновь образованный   комитет,   и   Правительство  дать  перечень,  что необходимо отнести к коммунальной собственности.

 

     Еще вопрос, который поднимают работники служб, Сегодня у нас в   городе   Лисичанске   средняя   заработная  плата  работников коммунальных служб на  двести  рублей  ниже,  чем  в  среднем  по городу.

 

     15

 

     То, что  мы  здесь  издаем,  там,  внизу,  оно  реализуется. Сегодня люди пишут  заявления  и  уходят.  Поэтому  я  просил  бы Кабинет  Министров  рассмотреть  согласно индексации цен вот этот вопрос.

 

     Спасибо.

 

     ГОЛОВА. Ще надійшли прохання  щодо  заяв  /крім  Лук'яненка, Білоусенка, Панасюка / від Поровського, Коробка, Гуренка.

 

     Виступає депутат Степенко. За ним - депутат Гуренко.

 

     Степенко В.І.,  член Комісії Верховної Ради України з питань агропромислового   комплексу   /Полтавський    виборчий    округ, Полтавська область/.  Шановні депутати! Надзвичайно важке питання ми сьогодні обговорюємо,  і треба поставити  крапки  над  "і".  Я виступаю як комуніст, колишній перший секретар райкому партії.

 

     Як же ми лукавимо!  І далі,  товариші комуністи, від кого не залежить?  Я звертаюся до "верхів". Як же розуміти оцей документ, який  до нас надійшов із секретаріату обкому партії?  Кілька слів цитую:  "Меры  отвечают  настроениям   подавляющего   большинства трудящихся   и   созвучны  с  принципиальной  позицией  Компартии Украины,  для вашего сведения сообщаем,  что Кабинетом  Министров Украины  сегодня  будут  даны  указания  местным Совета о порядке применения отдельных положений  Закона  СССР  о  правовом  режиме чрезвычайного положения".

 

     Товариші, хіба ж ці люди не розуміли, що ДКНС убивав

 

     16

 

     Декларацію про   державний   суверенітет   України,   вбивав українську мову,  культуру,  нав'язував нашій Україні на  десятки років  страшну  тоталітарну  систему!  Я  вважаю,  що сьогодні не потрібно називати прізвищ. Але, Леоніде Макаровичу, повірте мені, що  ніякого суверенітету ми на досягнемо,  якщо будуть у нас такі люди з подвійним,  з потрійним дном.  Нічого не вийде. Треба, щоб розібралися  компетентні  органи республіканські /не місцеві ,  а республіканські/ і дали відповідну оцінку.

 

     І ще  одне.  Я  не  знаю,  чи  буде  Кравчук  висувати  свою кандидатуру у Президенти.  Я це говорю не для того , щоб якось... Він сам себе захистить.  Але,  люди добрі,  що ми робимо? Це була позиція:  19  числа  заявити,  що ми не будемо виконувати рішення ДКНС. І це було мужнє рішення. Я вважаю, що ми повинні підтримати у  цьому  питанні  Леоніда  Макаровича  і  членів Президії Я знаю позицію Чепурного. Коли я дзвонив до нього 21 вранці, він сказав: "За суверенітет будемо стояти на смерть".  Тому я думаю, що це не зовсім  правильно,  коли  сьогодні  звучать  такі   звинувачення. Сьогодні багато героїв.  Хто?  У тещі на оладках, на річці, у від пустці,  вірніше,  під ковдрою склала план генеральної боротьби з ДКНС і сьогодні виходить,  щоб боротися. Я думаю, що люди, які не були в той час на роботі,  взагалі не мають права давати будь-які оцінки.  А наш Голова Верховної Ради був на роботі і оцінку давав таку,  яку він вважав за потрібне, Я вважаю, що мужню, правильну, таку, яку ми від нього вимагали.

 

     І останнє.  Буде виступати Станіслав Іванович. Я прошу, якщо щось ви там натворили,  покайтеся,  хай хоч не винуваті будуть ті люди, які стояли за вами, ради Бога. Леоніде Макаровичу, я вас не просто прошу, я вас благаю: так склалося, ми всі вийшли з партії, але  сьогодні  ні  в  чому  не  винні десятки,  сотні тисяч людей залишилися без роботи.

 

     17

 

     Я прошу  негайно  доручити  комусь  вирішити   питання,   як працевлаштувати цих людей, що їм записати в трудові книжки.

 

     Товариші! Багато людей,  які ні в чому не повинні.  Я думаю, що це  буде  по-людськи,  це  буде  позиція  переможця,  тому  що переможець повинен залишатися переможцем.

 

     Дякую за увагу. /Оплески/.

 

     ГОЛОВА. Виступає депутат Гуренко Станіслав Іванович, у нього заява на 5 хвилин. За ним виступатиме депутат Баталов.

 

     ГУРЕНКО С.І.,  член Комісії Верховної Ради України з  питань Чорнобильської катастрофи /Іванківський виборчий округ,  Київська область/.  Шановні народні депутати!  Я хочу  ознайомити  вас  із заявою  секретарів ЦК про дії 19-21 серпня.  Ніяких емоцій,  крім фактів,  я не допускаю.  До І9 серпня ніяких вказівок, інформації ні  з ЦК КПРС,  ні з ЇІК Компартії України не надходило.  У перші години після проголошення ДКНС іншої інформації, окрім офіційної, не   було.   Єдине,  що  було  відомо  із  зустрічі  з  генералом Варенниковим у кабінеті Леоніда Макаровича,  - це те,  що війська приведені у бойову готовність і

 

     18

 

     будуть введені  там,  де  командування вважатиме за потрібне без погодження з місцевими органами влади.  О 10 годині 40 хвилин з ЦК КПРС надійшла шифрограма за підписом Секретаріату ЦК КПРС, в якій ішлося про необхідність участі комуністів у сприянні ДКНС. З областей   безперервно   дзвонили,  вимагаючи  зорієнтувати  щодо подальших подій.

 

     На жаль,  не було часу на глибокий аналіз,  тому і  прийняли рішення  терміново надіслати на місця листа про який сьогодні так багато говорили тут.

 

     Телеграму було відправлено 19 серпня о 14  годині.  Головною нашою  метою  було - не допустити приводу для використання військ та інших надзвичайних заходів.

 

     Особливо слід підкреслити такий,  на  наш  погляд,  важливий момент.   Як   тільки   телеграму   було   відправлено,  зібрався Секретаріат ЦК,  який почав опрацьовувати офіційне рішення.  Було прийнято  рішення про затвердження остаточного тексту листа.  При цьому ніякої згадки про ДКНС і сприяння йому не було.  Цей  текст був  прийнятий  19  серпня  між 14 і 15 годинами і знаходить ся в протоколах ЦК.  Сьогодні про це доповідав  голова  комісії,  хоча згарячу  він  назвав його фальшивкою,  а це істинний,  як кажуть" примірник.  Секретарі ЦК негайно зв'язалися з обкомами  партії  і уточнили  позицію  Секретаріату:  ніякої підтримки,  а   всі інші рекомендації залишаються в силі.

 

     Перше. Оріентировка Секретаріату ЦК була відкликана /і ми не робимо з цього таємниці/ відкритим зв'язком-телетайпом20 серпня - це можна все встановити.

 

     19

 

     Але автори  звинувачень  на  нашу  адресу  не  хочуть  цього помічати  і  замовчують  саме ці факти.  Наша позиція - підтримка заяви  Президії  Верховної  Ради  України  була  підтверджена   в інтерв'ю  20  серпня  першим  секретарем  ЦК,  а  потім і в заяві Секретаріату в пресі, по телебаченню і радіо.

 

     Друге. Абсолютно неправильно,  на  наш  погляд,  розцінювати цього  листа,  як  підтримку антиконституційних дій.  На той час, коли він приймався,  в повідомленнях ДКНС жодної згадки про  такі дії  не  було.  Адже  й  сам  Президент  СРСР визнав,  що в заяві заколотників обстановка в країні  оцінювалася  правильно.  Зараз, коли  всім уже ясно,  то це були за події і чим вони закінчилися, з'являється все більше людей,  які  стають  критиками  і  суддями Компартії, хоча йдеться про дію групи, в тому числі й мене.

 

     Давайте задамо собі хоча б таке запитання: хто були учасники заколоту - випадкові люди  з  вулиці?  Це  були  високі  державні особи,  обрані,  призначені на свої посади згідно з Конституцією, законами. З тому числі й віце-Президент. Він конституційна особа, яка може за певних обставин брати на себе обов'язки Президента.

 

     Давайте не забувати,  що було вже оголошено про скликання 26 серпня сесії Верховної Ради,  яка мала дати конституційну  оцінку цим подіям.

 

     20

 

     Наголошу на тому,  що навіть Комітет конституційного нагляду СРСР не зміг зробити більш-менш визначених, певних висновків щодо відповідності документів ДКНС Конституції, законам.

 

     Третє. Перший   абзац   листа  Секретаріату,  який  тут  так настійно цитується,  виривається з загального  контексту,  а  тим часом  зміст  його  цілком  конкретно розкривається у подальшому. Весь лист,  незважаючи на екстремальні умови підготовки,  чітко і однозначно   орієнтував   комуністів,   партійні  організації  на дотримання конституційного порядку,  дисципліни, організованості, на недопущення конфронтації і будь-яких дій, які могли б привести до вжиття  надзвичайних  заходів  і  кровопролиття.  Особливо  це підкреслювалося   стосовно   молоді,   які   було   закликано  не піддаватися на провокації.

 

     Саме ця  спрямованість  листа  забезпечила  те,   що   жодна партійна  організація  не  вдалася ні до яких конкретних реальних дій на  підтримку  організаторів  заколоту,  Ті  факти,  які  тут наводилися  або містилися у деяких документах,  що обговорюють ся серед депутатів,  також такого характеру не  мають.  Комуністи  - службові  особи в своїй більшості - робили все необхідне,  щоб не допустити загострення.

 

     Найкраще про наші наміри і дії  свідчить  результат.  А  він полягає головним чином у тому,  що в областях,  районах, містах і селах не було вчинено нічого такого,  що привело б до  оголошення надзвичайного стану.

 

     До речі,  наш документ дійшов тільки до областей, ні до яких райкомів, пане Гайсінський, він не надсилався.

 

     Я закінчую. Видавати за доказ антиконституційних дій дві-три фрази  з  документа,  що  готувався  за  надзвичайних  обставин і буквально через кілька годин був відкликаний,  це неправомірно  і не обгрунтовано юридично.

 

     21

 

     Підсумуємо, чи  схоже  все  це  хоч  віддалено  на  участь у державному перевороті? /Шум у залі/.

 

     Я закінчую,  товариші,  це заява,  будь ласка,  дослухайте - залишилася одна сторінка. Чого ви так гарячкуєте?..

 

     Саме так кваліфікуються дії всіх структур Компартії України 19-21 серпня,  і якщо в когось є якісь сумніви щодо цього,  то це не  дає  конституційних  правових  підстав  для тих заходів,  які вчинені протягом останнього  часу  щодо  Компартії  України,  яку розгромлено,  до  остаточного  і об'єктивного з'ясування в рамках закону всіх обставин правоохоронними органами і, що найголовніше, до  висновків  і вирішення суду.  Створюється враження,  що все ж таки це робиться спеціально на  хвилі  роздутої  і  роздмухуваної антикомуністичної  істерії.  Дивно  і прикро,  що це допускається саме   на   Україні,   де,   підкреслюю,   не   вчинено    жодних антиконституційних дій.

 

     І про себе. Тут депутат Степанко закликав мене покаятися.

 

     Товариші! Я  був  першим  секретарем  ЦК Компартії України і особисто несу  відповідальність  за  ті  дії,  які  були  вчинені керівництвом ЦК Компартії України. Я дав свідчення комісії, я дав свідчення   прокуратурі    і    не    відмовляюсь    від    своєї відповідальності,  але на юридичній,  правовій основі, без зайвої гарячковості і без перетворення суду натовпу у суд юрисдикції.  Я винен,  дійсно,  в тому,  що треба було б, може, і не поспішати з тією орієнтировкою,  але тільки  в  цьому.  Я  гадаю,  остаточний все-таки  висновок  з цього повинні зробити правоохоронні органи. Цю заяву підписали народні депутати України:  Гуренко, Савченко і народні депутати СРСР .Харченко, Грінцов і Острожинський.

 

     Дякую.

 

     22

 

     ГОЛОВА. Ми   запитання  не  задаємо  в  "Різному".  Виступає народний депутат Баталов. За ним виступатиме депутат Свідерський.

 

     БАТАЛОВ В.Г.,  редактор острозької районної газети "Життя  і слово"   /Здолбунівський  виборчий  округ,  Рівненська  область/. Шановні  депутати,  шановний  Голово!  Побувавши   в   окрузі   в колективах і зустрівшись з селянами, робітниками, переконався, що вони схвально зустріли наш Акт проголошення незалежності України. Але в багатьох після путчу, та й у мене особисто, виникла тривога за долю референдуму і за долю України.  Я  ж  неспроста  сьогодні поставив  запитання  Голові  про  те,  що  референдум  може  бути провалений через економічний  саботаж  і  збурення  народних  мас таким станом економіки на Україні.

 

     Переконаний, консервативні  сили  діятимуть,  тому  що  вони перефарбувалися,  і загроза в цьому  плані  існує.  А  тому  наші острожани,  громадськість від осередків Руху,  освіти,  Меморіалу звернулися до Президії Верховної Ради з рядом пропозицій,  аби не допустити цього. Зокрема, серед них: створити комітет економічної безпеки, створити на місцях такі комітети, аби не дати саботувати рішень  нашого  Уряду і нашої Верховної Ради.  Розібратися,  чи є можливість зниження павловських цін.

 

     Наступне. Оголосити Україну вільною  економічною  зоною  для зарубіжних фірм і бізнесменів.  Мені здається, що термін введення наших грошей/півтора року  чи  рік/надто  завеликий.  Можливо,  в цьому  плані  також треба якось прискорити.  Торкаючись у виступі економічних проблем,  я не можу обійти увагою лист з Канади, який нещодавно отримав на свою адресу. У Торонто створюється

 

     23

 

     канадське агентство допомоги Україні. Гадаю, що це важливо і таке починання треба підтримати.  Зокрема,  по  лист  пана  Олега Підгайного. Цитую з листа!

 

     "По згаданому  агентству  створити комітет,  щоб міста і міс течка всієї України ставали партнерами міст і міс  течок  Канади. Щоб  кожне  таке  українське  місто вступало в спів робітництво з відповідним канадським містом чи містечком  можливо  близьким  до українського     за     площею     і     населенням,    історією, соціальноекономічною структурою  і  таке  інше.  Деякі  канадські містечка та й великі міста сподіваються,  що агентство запропонує їх допомогу відповідно містам України".

 

     Про що  йдеться?  А  йдеться  не  тільки   про   гуманітарну допомогу,  якої ми погребуємо, і не треба говорити, що "советская собственная гордость".  Якщо люди хочуть допомогти,  то треба від гукнутися на цю допомогу.

 

     Ідеться про те,  щоб створювати,  розширювати наші культурні взаємини, а також про створення спільних підприємств, аби вивести нашу рідну Україну з цієї економічної кризи.

 

     Користуючись нагодою, закликаю вас іти назустріч ініціаторам цього агентства і зав'язати взаємини.  Хочу з цієї  трибуни  щиро подякувати  цьому  комітетові  за  протягнуту руку допомоги нашій Україні.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Виступає  народний  депутат  Свідерський.  Потім  із заявою - депутат Панасовський.

 

     24

 

     СВІДЕРСЬКИЙ Ф.Ф,      начальник      технологічного     бюро Нововолинського    виробничого    об'єднання     "0снастка"     / Нововолинський виборчий округ, Волинська область/. Олесь Адамович перед початком 3" їзду  народ  них  депутатів  СРСР  сказав:  "На забувайте,  що це буде той же самий 3"їзд, який до смерті покусав Сахарова".  Так само нам не слід  забувати,  що  у  нас  та  сама Верховна Рада, яка майже рік тому зі слів і усної заява Прокурора Потебенька "у різному" зачинила за двері Лук'янівки Степана Хмару та ще 9 чоловік по його справі.

 

     Того самого Хмару,  який був одним із співавторів Декларації про суверенітет України та автором проекту постанови про заборону і розпуск КПУ.

 

     Президія Верховної  Ради  за  останній  тиждень своєї роботи зробила все можливе і неможливе.  І зробила значно більше, ніж за цілий  рік  роботи вся Верховна Рада.  Ви вже знаєте ці історичні рішення.  Найважливіші  з   них   можна   назвати:   проголошення незалежності Україна на надзвичайній сесії, указ про розпуск КПУ, що визнано вперше в розваленому Радянському Союзі, поста нова про утворення   Міністерства   оборони,  Республіканської  гвардії  і Прикордонних військ.

 

     Цими історичними  рішеннями  вона  довела  своє   право   на існування.  Весь  склад  Верховної  Ради  теж довів своє право на існування,  хоча  б  прийняттям  Акту  проголошення  незалежності України.  Але ми знаємо,  що послужило причиною такої єдності,  і знаємо,  що ще місяць тому і припустити,  і мріяти  про  це  було неможливо. Ми повинні були в перший же день вирішити, чи має

 

     25

 

     право в  цей перехідний період наш парламент на існування ще три з половиною роки.

 

     Ми знаємо,  як  повелися  представники  Уряду,  як  повелися представники  нашої Президії,  як повелися депутати на місцях.  І тому існування Верховної Ради  вважаємо  можливим.  Тільки  після того,  коли будуть прийняті реальні й дійові кроки до очищення та покаяння.

 

     Необхідно відмінити постанову про  дачу  дозволу  на  притяг ненця   до  відповідальності  й  арешт  Степана  Хмари.  Президія Верховної Ради зробила свій гуманний і реальний крок.  Тепер крок за нашою Верховною Радою.

 

     Я не буду зачитувати постанову.  Вона всім роздана. Вона є у Голови Верховної Ради.  І тому я зараз же ставлю вимогу  зачитати цю  постанову  і  поставити  на голосування.  Сьогодні ми повинні вирішити.  Я особисто не знаю,  чи винен перший секретар Гуренко, чи  він  не  винен  -  це  вирішать правоохоронні органи.  Гадаю, все-таки  вирішать.  Але  буде  нам   дуже   гірко,   коли   буде встановлено,  що злочинцеві надана можливість виступити з трибуни Верховної Ради,  в той час як  борець  за  незалежність  України, борець  за  права  народу  буде  за  дверима цієї Верховної Ради. Вирішуйте, дорогі друзі.

 

     Друге. Я вважаю,  що необхідно відкликати  й  притягнути  до відповідальності Прокурора України Потебенька, переобрати

 

     26

 

     всю колегію Прокуратури України, припинити депутатські повно важення членів Президії та депутатів Верховної Ради всіх  рівнів. представників   колишньої   КПУ,   працівників   номенклатури   і керівництва, КПУ всіх рівнів як таких, що фактично брали участь у підготовці   і   проведенні   державного  перевороту.  Припинення діяльності тринадцятого  відділення  КДБ,  реорганізація  КДБ  на органи  розвідки при Міністерстві оборони.  І термінове виведення структур КДБ в першу чергу з телебачення,  радіо та інших засобів масової інформації.

 

     На закінчення  хочу сказати щодо термінового випуску грошей. Нам  потрібно  мати  на  грошових  знаках  державний  герб.  Тому пропоную    Комісії    з    питань    державного    суверенітету, міжреспубліканських і міжнаціональних відносин і іншим  бажаючим. Висновки  і  про  позиції вчених Академії наук,  істориків уже є. Буквально завтра нам потрібно  прийняти  постанову  про  державні символи - Прапор, Герб і Гімн України і встановити цей прапор над нашою Верховною Радою. Я наполягаю, щоб буквально зараз поставити на  голосування  проект  цієї  постанови.  Цим  ми  вирішимо,  як ставимося до нашого товариша,  і як ставимося до подій у цілому в Союзі розваленому, і в нашій Україні.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Я  не  хотів  би,  щоб  ми  це  питання вирішували в "Різному". Ми домовились, що воно буде обговорене завтра, внесене до порядку денного і проголосоване.

 

     Депутат Панасовський   виступав   із   заявою.  Після  нього виступатиме депутат Санін.

 

     27

 

     ПАНАСОВСЬКИЙ О.Г.,  директор Вуглегірської  ДРЕС  імені  ХХV з'їзду  КПРС  /Дебальцівський виборчий округ,  Донецька область/. Уважаемые товарищи депутаты! Рождение на нашей сессии нового типа политического  поведения,  формирующего  в  определенной  степени общественное мнение за пределами этого зала,  обязывает меня  как депутата  и  гражданина,  считающего обязательным свои действия и поступки соизмерять с совестью  и  рассудком,  за  тронуть  очень важную, острую тему. Я коммунист, коммунист по убеждению, а не по калькуляции.  И так как в лице КПСС длительно нарабатывался образ врага, понимаю отношение к каждой моей фразе лиц, стоящих на иных позициях.  Но я вас всех, кто слушает и смотрит нашу сессию, могу заверить,  что  как  любой  трезвомыслящий  человек  я против той осужденной всеми бесчеловечной антидуховной идеологии,  изгнавшей из  жизни  общества  веру,  стыд  и  совесть,  создавшую в стране атмосферу страха,  лживости,  приведшую к голоду, Я против всякой диктатуры.  Я  осуждаю  социальный  эксперимент;  проделанный над нашим на родом.  Я против системы абсолютной власти  первых  лиц, против любой власти,  не ограниченной конституционными нормами. Я против псевдосоциалистической системы,  которая толкнула народ  в духовный  Бабий  Яр,  превращает  Родину в равнодушное поселение. Абсолютно  уверен  и  убежден,  что  на  таких   позициях   стоит подавляющая  часть истинных коммунистов.  Я не приемлю и отвергаю как  диктат  обвинение  в  адрес  коммунистов  в  их   абсолютной причастности   к  событиям,  связанным  с  деятельностью  ГКЧП  и процессам, происходящим в нашей области.

 

     Если речь идет об ответственности лиц,  поддержавших ГКЧП, о конкретных  действиях,  которые  выходят  за  рамки  Конституции, нарушают  наши  законы,  то  за  эти  действия  должны   отвечать конкретные  люди.  Не  могут  и  не должны по закону 15 миллионов честных,  преданных делу,  народу людей нести ответственность  за поступки и действия

 

     28

 

     кучки мерзавцев.  КПСС  -  не  только партия,  а и передовая часть общества,  включающая в себя лучших людей страны ~ рабочих, крестьян,  ученых,  офицеров Советской Армии,  директоров,  - как правило преданнейших делу людей, граждан, любящих свое Отечество, презирающих  земные  блага,  но  не  честь.  И если быть до конца объективным,  надо  признать:  если   сегодня   на   предприятиях республики сохраняется трудовой ритм и стабильная обстановка,  то этому Украина  обязана  прежде  всего  руководителям-коммунистам, ответственным  перед  своим  народом,  перед  республикой,  перед страной.

 

     Товарищи коммунисты!  Депутаты! Сегодня правда о положении в республике не должна зависеть от того, кому она призвана служить. Мы  обязаны  честно  сказать  людям,  что   характеризуется   это положение  как  чрезвычайное.  Здесь  нельзя решать на зло или во благо  кому-нибудь,  надо  всем  нам   отбросить   идеологическую гордыню.  В  каждом  из  нас  должен  сработать  хотя бы инстинкт самосохранения. Речь идет о Союзном договоре.

 

     Я против диктатуры Президента страны, против диктата центра. Однако  отказ  от  подписания  договора о Союзе лишает нас режима наибольшего благоприятствования,  способствует полному разрешению хозяйственных    связей,    невыполнению   планов   производства, технических и  социальных  программ.  Украина  должна  входить  в состав Союза,  однако Союзный договор может быть действенным лишь в том случае,  если  на  ряду  с  ним  между  республиками  будет заключена  экономическая  конвенция  о правилах поведения в общем экономическом пространстве.  Нельзя  вести  экономическую  борьбу между республиками./Шум у залі/.

 

     29

 

     Только те,  кто не намерен сам лично расхлебывать заваренную кашу,  могут  с  такой  бешеной  энергией   добивать   ослабевшую республику.

 

     Считаю единственно   правильным   такой   путь   выхода   из сегодняшнего  кризиса:   установление   подлинных   суверенитетов республик,       установление      устойчивых      горизонтальных межреспубликанских  связей  на  основе   эквивалентного   обмена, создание   союзного   правительства   национального  согласия.  К сожалению,  по этому вопросу у нас в парламенте  ярко  выраженное преобладание  эмоциональной  сферы  над рациональной,  чувств над логикой и преобладание тактического видения над стратегическим. И чего  греха  таить,  некоторые  обладают  развитым  конъюнктурным мышлением.

 

     Республика сделала свой выбор 17 марта,  народ Украины выбор сделал.  Сегодня народ достаточно зрел и постиг логику взвешенных выводов,  чтобы сделать вновь  правильный  выбор  на  предстоящем референдуме.

 

     Спасибо за внимание.

 

     ГОЛОВА. Виступає народний депутат Санін.  За ним виступатиме депутат Карпенко,

 

     САНІН В.Н.,  заступник начальника внутрішніх військ МВС СРСР по  Україні  та  Молдові  /Жовтневий  виборчий округ,  Харківська область/.  Уважаемые депутаты! В предоставленное время я хотел бы высказать  свое  сожаление  о  том,  что с каждым днем становится ясно,  что наши законы,  нарабатываемые в Верхов ном  Совете,  не всегда, а точнее, в своем большинстве не срабатывают.

 

     30

 

     Это становится  очевидным:  никем  не  берется  на  контроль выполнение наработанных законов,  отдельные законодательные  акты юридически не выверяются и конституционно не выдерживают критики, Это  подтверждает  и  то,  что   ряд   документов,   наработанных Президиумом Верховного Совета в межсессионный период, уже сегодня ставится отдельными депутатами с  юридической  точки  зрения  под сомнение.

 

     Или другой пример. Наверное, многие депутаты, сидящие здесь, получают жалобы от избирателей на игнорирование на местах законов о   чернобыльцах.   По   непонятным   причинам  до  сего  времени соответствующие министерства и ведомства не контролировали  и  не контролируют   их  реализацию  на  местах.  И  сегодня  какая-то, извините,  кассирша,  какой-то дежурный,  какойто бензозаправщик, какой-то  парикмахер  может  сказать:  "Данный закон у нас еще не распространен,  потому что не было  распоряжения  начальства".  В вывески,   которые  висят  в  местах,,  где  пользуются  льготами чернобыльцы,  не внесены изменения, что они имеют право получения товаров вне очереди или,  скажем,  первоочередное. Все, что здесь необходимо сделать, уже предлагали не раз депутаты.

 

     Во-первых, законы  должны  нарабатываться  в  комплексе,  по группам   направления  функционирования  государства  Украина.  А во-вторых,  нужен орган,  который должен контролировать.  Не  раз здесь  поднимался вопрос о конституционном суде,  конституционном контроле, но он до сего времени не утвержден и не разрабатывается о нем положение.

 

     Было бы правильным уже на эту сессию внести в порядок работы вопрос  о  данном  органе  для  того,  чтобы  наши   законы   как суверенного  государства начали срабатывать,  а народ их выполнял неукоснительно.

 

     Спасибо.

 

     31

 

     ГОЛОВА. Виступає   народний   депутат   Карпенко.   За   ним виступатиме депутат Коробко із заявою,

 

     КАРПЕНКО В.О.,  редактор  газети "Вечірній Київ" /Приріч ний виборчий округ,  м. Київ/. Шановні народні де путати! Ми сьогодні багато  говоримо про недавній антиконституційний переворот і,  як правило,  його засуджуємо,  Я хотів би відзначити позитивні  риси цього перевороту.

 

     Найперше - він висвітлив прогнилу нашу систему.

 

     По-друге, він  показав,  чим  займалося керівництво панівної Комуністичної партії.

 

     По-третє, він прискорив проголошення  незалежності  України, про яку ми так давно і так багато говорили і мріяли.

 

     Сьогодні настав  час  спокійно  і  тверезо  розібратися,  як зустріли,  чим  зустріли  і  як  підтримали  цей  переворот  наші державно   -   партійні  структури.  Щодо  партії,  то  ясно,  її діяльність припинена тимчасово і,  я думаю,  що це теж, очевидно, помилка,  тому що якби не була припинена діяльність Компартії, то з неї маса комуністів,  зараз колишніх:  комуністів,  вийшла б. А так за раз вони просто формально не мають такої можливості: немає куди подати заяву про вихід.

 

     32

 

     Я хотів тільки наголосити, що ми повинні все-таки спокійно і тверезо  розібратися  з  усім і віддати належне кожному,  хто яку позицію в цей час  займав.  Я  маю,  насамперед,  на  увазі  нас, депутатів,   обраних   народом,  тому  що  в  пресі  було  багато матеріалів про позицію окремих депутатів,  у тому числі керівника Кримської Ради товариша Багрова,  про це передавало радіо, писали газети.  Ми маємо результати голосування нашої Президії Верховної Ради відносно тої заяви,  дуже обережної,  дуже несміливої, Слава Богу,  що вона хоч така була.  Але ми  бачимо,  хто  яку  позицію займав, і давайте-таки ми подумаємо серйозно, чи може, залишатися у такому складі нинішня Президія,  яка,  своєю мовчазною позицією /окремі  її  члени,  я  маю на увазі/ підтримала прямо чи непрямо путчистів.

 

     І ще одне.  Зараз часто ототожнюють керівництво компартії  і рядових комуністів.  Я думаю,  що цього робити не варто, В партії здебільшого  /і  особливо  її  здорове  ядро,  первинні  партійні організації/  - тисячі і десятки тисяч чесних комуністів,  які не можуть нести відповідальність за те,  що трапи лось.  Давайте  ми подивимось правді у вічі і скажемо, що не можлива демократія там, де можливий терор, чи то комуністичний, чи та антикомуністичний - не має значення. Якщо ми йдемо до правової держави, то ми повинні сміливо і твердо ці кроки робити.

 

     Я підтримую  тих  депутатів,   які   ставили   питання   про персональну відповідальність членів Президії і наших депутатів, а також про відповідальність партійних, державних структур. Давайте подивимося   і  конкретно  розберемося,  хто  є  "ху",  як  казав Горбачов.

 

     Дякую за увагу.

 

     33

 

     ГОЛОВА. Виступає народний депутат Коробко,  заява.  За ним - депутат Поровський, заява.

 

     КОРОБКО М.І.,  секретар  Комісії  Верховної  Ради  України у питаннях   екології    та    раціонального    природокористування /Тєрнівський виборчий округ,  Дніпропетровська область/.  Шановні депутати,  шановні  виборці!  Я  попросив  слова  для  того,  щоб виступити  із  заявою  з  приводу руйнування пам'яток культури на Україні.  Але  оскільки  стоїть   таке   важливе   питання,   то, перепрошую,  але я повертаюся до тієї теми, яка тут нами піднята, і залишаю за собою право згодом виступити із заявою.

 

     Я хочу  сказати,  що  регламент  3  хвилини  я  намагатимусь витримати.  Тимчасова комісія Президії Верховної Ради України для перевірки діяльності на території України посадових осіб, органів влади, управління, громадських об'єднань та організацій у зв'язку з державним переворотом.  На мою думку,  назва комісії відповідає змісту поставленого завдання.  Але,  на жаль,  те, що ми почули з інформації голови  комісії  депутата  Гайсинського,  наводить  на думку  про  те,  що для того,  щоб була з'ясована ситуація і були виявлені справжні особи,  які причетні до цих подій, нам потрібен досить  тривалий час і,  очевидно,  ми забудемо,  поки дійдемо до кінця, з чого ми починали.

 

     Я не хотів би кивати на Москву,  але,  мабуть, в даному разі нам треба було б орієнтуватися на те, що зробили народні депутати Верховної Ради саме Російської Федерації.  Оце по винно послужити прикладом оперативності в роботі.

 

     34

 

     Я хочу  сказати,  що  виступи  в  пресі,  в  засобах масової інформації і також у Верховній Раді багатьох відповідальних  осіб із апарату Комуністичної партії носять демагогічний характер. Пан Гуренко говорить,  що він може й винен  у  тому,  що  поспішив  з орієнтировкою,  інші  натякають  нам  на  те,  що будь-які спроби відшукати винних - це "полювання на  відьом".  Мушу  сказати,  що "відьми  ці  надто  живучі.  У  багатьох  випадках вони ще й досі маневрують, сподіваючись створити видимість очищення.

 

     Що означає  позбавити  депутатів  можливості   депутатського розслідування? А зараз час від часу лунають саме такі пропозиції. Я вважаю,  що це є те,  що остаточно передасть важливу  справу  б руки  тих  органів,  які себе заплямували не тільки в політичному відношенні в момент перевороту,  а й заплямували себе в  багатьох випадках  як  захисники  тих структур,  які переслідують інтереси трудящих,  перешкоджають їм,  які не дають демократії  можливості стати на ноги.

 

     ГОЛОВА. Виступає депутат Поровський, заява. За ним - депутат Білоусенко, заява.

 

     ПОРОВСЬКИЙ М.І.,  заступник голови Народного  руху  України, голова   координаційної   ради   /Рівненський   виборчий   округ, Рівненська область/. Шановні депутати, шановний Голово! Дозвольте спочатку   зачитати   телеграму,   яка   надійшла  із  канцелярії Української автокефальної православної церкви.  "Його  Екселенції Леонідові    Кравчукові,    Голові    Верховної   Ради   України. Вельмидостойний пане Президенте! Вітаю вас і членів ї

 

     35

 

     Верховної Ради  з  нагоди  схвалення  Радою  Акту  державної незалежності    України.   Одночасно   запевняю,   що   ієрархія, духовенство  та  вірні   Української   автокефальної   суверенної православної  церкви  беруть на себе почесний обов'язок всебічної допомоги обраним народом у здійсненні  незалежної  державності  в поточному житті України. Щасти вам усім, Боже! Мстислав, Патріарх Київський і всієї України".

 

     Заява Народного  руху  України.  "У  час,   коли   віковічне прагнення  українського  народу  створити самостійну демократичну українську державу здійснюється мирним правовим шляхом,  народний рух   України   вважав   головним   завданням   своєї  діяльності утвердження   державної    незалежності    України,    формування національно-державної  свідомості  народу  України,  забезпечення політичної стабільності в суспільстві і міжнаціональної  злагоди. При цьому Рух зобов'язує своїх членів не допустити незаконних дій громадськості,   відносно   майна   КПРС,   КПУ   та    будь-яких протизаконних  дій  стосовно  членів  комуністичної партії або їх сімей.  Звертаємо увагу членів Руху, громадян на те, що у випадку підбурювання    окремими   особами   людей   до   насильства   чи протизаконних  вчинків  такі   дії   повинні   розцінюватися   як провокаційні, антиукраїнські і рішуче припинятися всіма засобами.

 

     Ми рекомендуємо   керівникам  районних  організацій  Руху  і членам Руху всіх рівнів провести зустрічі з керівниками Рад  усіх рівнів, керівництвом національних товариств, на яких координувати дії і роз'яснювати,  що Рух відстоює права всіх націй і громадян, відродження їхньої мови,  культури і рівноправність усіх націй на Україні.  У самостійній Українській державі ми  зобов'язуємось  і вимагаємо  рішуче  зупиняти будь-які прояви націонал-шовінізму та антисемітизму. Ми рекомендуємо

 

     36

 

     Керівникам крайових  організацій  та  членам  руху  провести зустрічі  з  керівниками  міліції,  армійських частин,  комітетів державної  безпеки  і   роз'яснити   позицію   Руху.   Гарантуємо працівникам  усіх тих органів,  що Рух відстоюватиме їхні законні права без огляду на національну приналежність, знання української мови чи віросповідання у самостійній Українській державі.

 

     Ми рекомендуємо  всім  членам  Руху  провести якнайактивніше роботу щодо роз'яснення політичних подій на Україні  забезпечення політичної   стабільності   в   нашому   суспільстві,   а   також рекомендуємо спільно з  посадовими  особами  в  кожному  селі,  в кожному  місті,  в  кожному Населеному пункті на Україні провести урочисті заходи з нагоди прийняття Акта проголошення незалежності України.  Зокрема,  ми  зобов'язуємо  організації  Руху  надавати максимальну допомогу організаціям,  підприємствам,  колгоспам  та іншим  установам,  від яких залежить забезпечення життєдіяльності суспільства.  Особливо ми, рекомендуємо організаціям Руху сприяти в збиранні врожаю, рішуче протидіяти також усім явищам саботажу і псування продукції".

 

     Оскільки в мене є ще кілька хвилин,  я  хочу  звернути  вашу увагу на те,  що все-таки явища саботажу щодо виконання постанови Верховної Ради про заборону діяльності Комуністичної партії мають місце.  Я отримав телеграму з Сєвєродонецька.  Зачитую. "Обращаем ваше внимание на противоправные  действия  горсовета,  начальника Сєвєродонецкого  ГОВД тов.Пролыгина,  выразившиеся в том,  что не приостановлена  деятельность  горкома  Компартии   Северодонецка, парткома   СПО   "Азот"   на   правах   райкома,   парткома   СПО "Стеклопластик",  не  опечатаны   служебные   помещєния   первого секретаря, зал заседаний горкома КПУ, не

 

     37

 

     опечатаны служебные помещения парткомов с правами райкомов". Звертаються до нас,  до Верховної  Ради,  депутати  міської  Ради Сєвєродонецька    Черних,   Грановський,   Потока,   Островерхий, Терловой.

 

     Оскільки надходять відомості про те,  що у нас на Україні  в факти  антидержавної діяльності,  зокрема спрямованої на те,  щоб від України були відторгнуті території,  я в порядку законодавчої ініціативи  хочу  звернутися до органів юстиції,  право порядку з вимогою застосовувати статтю 56 Кримінального кодексу УРСР "Зрада Батьківщині"  до  тих осіб,  які ведуть антидержавну роботу,  які ведуть  роботу  на  невизнання  Акта  проголошення   незалежності України, на відторгнення від неї територій.

 

     І на закінчення я хочу повернутися до тієї пропозиції, яку я висловлював на першій сесії Верховної Ради,  - про  деполітизацію нашого  залу.  Як  бачите,  через  певний час моя пропозиція була врахована:  у нас немає  ідеологізованої  скульптури.  І  тому  я пропоную  на  це  місце  поставити  скульптуру  Невмирущої матері України,  символу однаково дорогого для кожного присутнього тут у залі,  однаково  дорогого  для  всіх  жителів  нашої  України.  А скульптори,  які створять цю скульптуру невмирущої  нашої  матері України, в нашому суспільстві вже виросли.

 

     Дякую за увагу.

 

     ГОЛОВА. Слово  для  заяви надається депутату Білоусенку.  За ним виступатиме депутат Полях.

 

     38

 

     БІЛОУСЕНКО О.Ф.,   перший   заступник   голови   виконавчого комітету Запорізької обласної Рада народних депутатів /Токмацький виборчий округ,  Запорізька область/.  Шановні колеги! Звернення, яке  мені  доручила  зачитати група народних депутатів,  багато в чому співзвучне з пропозиціями, висловленими сьогодні з трибуни і в кулуарах Верховної Ради.

 

     "Шановні колеги! Тривожні і радісні дні надії переживає нині народ України.  Тривожні тому, що ще не вся людність по збавилась зашпорів   від   вищиру   смертельної   небезпеки   тоталітарного мракобісся  чорних  днів  19-21  серпня.  І  радісні   тому,   що багатостраждальний,  але  волелюбний  український  народ дійшов у своєму  поступі  до  24  серпня  1991  року  -  Дня  проголошення незалежності України.

 

     В цьому історичному акті він бачить овій реальний шанс стати на повний зріст волі,  незалежності, стати господарем своєї долі, життя,  землі,  надр  та  результатів  своєї праці.  І для нас не використати цей шанс було б неприпустимим  злочином  перед  нашім народом.  А  щоб  Україна здобула перемогу в цій борні,  потрібні велетенські зусилля її народу,  наша  єдність,  професіоналізм  і реальні конструктивні дії Верховної Ради.

 

     Шановні колеги  по  парламенту!  Сьогодні  не до чвар.  Лише об'єднання  зусиль,  консолідація  на   платформі   демократичної реформи    України,   яка,   сподіваюсь,   ближнім   часом   буде обнародувана,  на  підгрунті   здорового   глузду,   виваженості, спрямованої  на служіння справі суспільної злагоди і добра людей, можуть  зберегти  наші  завоювання,  надійно  сприяти  впевненому поступу України до повної волі.

 

     На наш погляд, у цій складній ситуації стабілізуючою і

 

     39

 

     об'єднуючою силою  в  нашому  суспільстві може бути Верховна Рада і в першу  чергу  ті  депутати,  які  здатні  піднятися  над догмами  політичних  течій  та  ідеологій.  Погляди авторів цього звернення вам відомі з часу розробки та прийняття Декларації  про державний    суверенітет    України,   законів   про   економічну самостійність,  місцеві Ради за місцеве самоврядування,  бюджетну та  податкову  системи,  про  банки  та інших,  які були прийняті Верховною  Радою  тільки  завдяки   вашій   підтримці.   Логічним розвитком  ваших  дій є рішення про створення депутатського блоку "Демократичні реформи  України",  Такий  блок  міг  би  об'єднати депутатів від будь-якої партії,  руху, безпартійних. Депутатський блок "Демократичні  реформи  України"  міг  би  вести  послідовну роботу  по досягненню громадянської злагоди,  консолідації зусиль усіх парламентарів республіки для наповнення  конкретним  змістом Декларації   про   державний   суверенітет  і  Акту  проголошення незалежності України, для розбудови держави, де - права і свободи громадян будь-якої національності і віросповідань гарантувалися б дійсно  демократичними  інституціями.  Прицьому  йдеться  не  про ізольовану  державу,  а  державу,  яка  мусить стати повноправним членом міжнародного співтовариства.

 

     Нам усім потрібно піти назустріч один одному,  щоб наші  дії відповідали прагненням виборців, щоб народ України на референдумі на  повний  голос  міг  сказати:   "Я   за   вільну,   незалежну, демократичну Україну".  Ми наголошуємо: ні - будь-якій диктатурі, ні - лівому та  правому  екстремізму,  так  -  демократії,  слава вільній Україні.

 

     Шановні колеги! Якщо ви поділяєте нашу позицію, приєднайтеся до нас".  Давайте згуртуємося, об'єднаємо наші зусилля на користь народу  Україні".  Підписали  народні  депутати  України Байрака, Білоусенко, Гетьман, Салій.

 

     40

 

     І кілька слів після тексту  звернення.  Ми  просили  б  вас, шановні  колеги,  сприймати  наше  звернення до вас як ініціативу людей,  не байдужих до долі України, її народу. Ми не претендуємо на лідерство.  Це вирішать народні депутати,  які об'єднаються на ідеях,  викладених у зверненні.  Оргкомітет знаходиться в будинку номер  8 по вулиці Орджснікідзе,  шостий поверх.  Байрака Михайло Миколайович там буде приймати  всіх,  хто  побажає  підійти,  для вирішення цих проблем.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Виступає  народний  депутат Полях,  За ним - депутат Мещеряков.

 

     ПОЛЯХ В.І.,  член Комісії Верховної Ради України  у  справах молоці /Золотоніський виборчий округ, Черкаська область/. Шановні депутати! Аналізуючи сьогоднішні події, дивишся і бачиш, що деякі комуністи,  використавши  структуру,  скелет  чи хребет,  як його називають,  партії,  прийшли в цей зал і сьогодні швидко линяють, скидають шкіру і визначаються де бути. Таке враження, ніби щурі з корабля тікають.

 

     Хочеться сказати,  що люди нас оцінять з цієї  позиції:  хто чітко  стояв  на  демократичних,  на  радикальних  змінах  чи  на консервативних.  І так панікувати і робити такі необдумані кроки, які дехто сьогодні робить, не думаючи про те, що

 

     41

 

     ми 24  числа  одностайно  натиснули  на  кнопки  і  створили демократичну суверенну державу Україну  і  зараз  захопилися,  як кажуть"  "гонитвою  за  відьмами",  не  думаючи  про референдум 1 грудня цього року.

 

     Ми проголосили доленосне для нашого українського народу, для нашої держави України рішення.  І всі боялися, коли обговорювали, досі  не  поставив  заслінку  товариш  Єльцин.  Ми  побачили  дії товариша Єльцина і сьогодні побачили плакати,  які виставити наші друзі,  український народ  навколо  будинку  Верховної  Ради,  На одному з них буде написано: "Ні - імперії Єльцина". І давайте всі задумаємося:  якщо ми підійдемо до референдуму,  то як наш  народ український  сприйме  те,  що  ми  тут  пробалакаємо  і нічого не скажемо про радикальні зміни в економіці.

 

     Сьогодні Кабінет Міністрів пасивно працює  щодо  дії  деяких радикальних  рішень  в  економіці.  Сьогодні  вигідні  інструкції союзні в  оподаткуванні  -  діють  вони.  Вигідні  інструкції  по формуванню бюджету республіканські - діють вони.  Сьогодні хаос у всьому. Я підтримую депутата Лобача, що слід негайно поставити на місце економічні важелі і відповідно діяти, щоб жилося так, як ми з вам голосували.

 

     Сьогодні соціальне незахищені наші діти,  бо ціни на  товари дитячого  попиту  - одяг і взуття-жахливі.  Давайте задумаємося і хоч трошки зробимо якісь зміни.

 

     І останнє,  що я хотів  сказати.  Не  всі  районні  партійні комітети діяли так, як сьогодні всіх під один гребінець стрижуть. Нас в обласному комітеті зібрали і прочитали цю  шифрограму  і  з Союзу, і з республіки. Я зауважив, що можна

 

     42

 

     було б повірити,  якби в Янаєва руки не тремтіли.  І обласне керівництво вирішило,  якби не порушувався  конституційний  закон про оголошення надзвичайного стану,  то можна було б щось робити, а так,  давайте почекаємо,  що прийме Верховна Рада. Всі депутати чекали,  що вона збереться 20-21 серпня, але ми всі з вами трошки проспали. Дякую за увагу.

 

     ГОЛОВА. Виступає депутат Мещеряков. За ним...

 

     ПОЛЯХ В.  І.  Вибачте,  але я не сказав, що Народна рада тут працювала - ті, що були на місцях.

 

     МЕЩЕРВКОВ Е.Ф.,  доцент Харківського державного університету /Вузівський  виборчий  округ,  Харківська   область/.   Уважаемый Председатель, уважаемые коллеги! Несколько тысяч моих харьковских избирателей,  с которыми я встречался этими днями,  с  пониманием отнеслись    к    провозглашению   Верховным   Советом   Акта   о государственной независимости Украины,  но потребовали,  чтобы  я передал вам, народным избранникам, ряд вопросов. Вот некоторые из них.

 

     Думает ли Верховный Совет принимать Закон об отзыве народных депутатов,  чтобы  наши  избиратели могли наконец- то на законных основаниях разобраться с некоторыми своими избранниками? Особенно речь идет о тех, кто показал свое истинное лицо 19-21 августа.

 

     43

 

     Далее. Как  понимает  Верховный  Совет  переходный период от республики   в   составе   СССР   к   независимому   государству? Предусматривается ли участие Украины хотя бы на переходный период в кон  федерации  или  содружестве  суверенных  государств?  Если предусматривается, то что это будет за участие?

 

     Понимает ли Верховный Совет, то есть, мы с вами, что сегодня самое  главное,  над  чем  нужно  день  и  ночь   работать,   это радикальные   экономические  реформы,  ибо  только  они  способны подрубить  под   корень   любую   хоть   коммунистическую,   хоть антикоммунистическую   административно   -   командную   систему, монополию  и  безраздельное  господство  хоть  московских,   хоть киевских министерств и ведомств.

 

     Далее. Намерен    ли   Верховный   Совет   перед   принятием Конституции  выносить  на  референдум   вопрос   о   федеративном устройстве  Украины  или  на  обломках  московской  империи может возникнуть новая киевская империя?

 

     Не будет   ли   введение   украинских   денег   прямой   или завуалирован  ной  конфискационной  денежной  реформой?  Это тоже волнует избирателей.

 

     Что будет представлять собой Украинская армия и не будет  ли вынужден   Министр  обороны  Украины  /сегодня  мы  его  избрали/ призывать в Украинскую армию студентов?

 

     Сохранится ли единое информационное пространство,  сможем ли мы  свободно  получать  информацию о демократических процессах по программам телевидения и радио, из газет других республик?

 

     44

 

     Понимает ли   Верховный   Совет   необходимость   разработки конкретной   программы   действий,  направленных  на  сохранение, укрепление меж национального единства на Украине?

 

     Повторяю, мои избиратели в целом с  пониманием  отнеслись  к Акту провозглашения независимости Украины, но недвусмысленно дали понять, что в нашем распоряжении три месяца. Эти три месяца будут временем,   когда  молодое  Украинское  государство  подвергнется первому испытанию на  прочность.  И  уже  от  себя  добавлю,  что вопросы,   как  видите,  весьма  серьезные.  Отсчет  времени  уже начался,  и  сегодняшний  день  за  редчайшим  исключением   даже малейшего  намека  на  ответ,  как  вы  знаете,  на  поставленные вопросы,  к сожалению,  не дает. Давайте хорошенько над всем этим задумаемся, перед тем как рваться к микрофону.

 

     Спасибо за внимание.

 

     ГОЛОВА. Виступає   народний   депутат   Черновіл.   За   ним виступа-тиме депутат Чародєєв.

 

     ЧОРНОВІЛ В.М.,  голова  Львівської  обласної  Ради  народних депутатів,  голова  виконавчого комітету /Шевченківський виборчий округ,  Львівська область/.  Я мав іншу тему  більш  значиму  для України, але мушу поміняти її після виступів добродіїв Лісовенка, Гуренка,  Панасовського,  ще ряду депутатів,  яким  щедро  надали слово  поза  чергою  їхні  однодумці з колишнього апарату ЦК,  що перекочували в апарат Верховної! Ради.

 

     45

 

     До речі,  цим  питанням  ще  треба  буде  зайнятися.   Отже, добродій  Лісовенко  зачепив мою честь,  звинувативши в тому,  що один із документів, який свідчив про надходження повідомлення про введення надзвичайного стану, був датований 18 серпня. Якщо хтось і фальшував цей документ,  то його фальшував однодумець  і  друг, очевидно, добродія Лісовенка - перший секретар Львівського обкому партії Секре-тарю або його апарат.

 

     Ми навели документ таким,  яким ми його знайшли. Я міг би по дати  в  суд за те,  що мене звинувачено у фальшуванні,  але я це зроблю тоді,  коли в  нас  буде  справжня  прокуратура,  добродій Потебенько буде досі в іншому місці, а не в Прокуратурі України.

 

     Відносно заяви  добродія  Гуренка.  Він  пояснює  це  якоюсь випадковістю,  мовляв,  тільки  в   області   була   послана   ця оріентировка  та  й  то через кілька годин відкликана.  Я маю всі підстави твердити на основі  того,  що  було  знайдено  у  різних райкомах і парткомах Львівської області,  що партійна організація була задіяна на всю глибину від ЦК  до  райкомів  і  парткомів  і зробила свою недобру справу.

 

     Свої районні   чи  міські  комітети  ДКНС  вже  почали  були створювати 19 і 20 серпня у районах Львівської області.

 

     Буквально в перші години після одержання цієї  орієнтировки, яку  ми  знайшли,  до  речі,  23  серпня,  так  що  вона  не була відкликана  20  серпня,  засідало  бюро  обкому  Компартії,   яке прийняло рішення /ми його знайшли/ про створення свого комітету і розіслало свою ухвалу чи постанову по всій області.  Ми  вилучили її в багатьох районах.

 

     46

 

     Вивчаючи матеріали,  які  ми  знайшли  в  обкомі  партії,  у міськкомі та райкомах партії,  ми побачили, чим же займалася наша дорога  комуністична  партія  в  масштабах нашої області протягом останнього часу.  Ми не знайшли,  по суті,  ніяких матеріалів, що свідчили  б  про  турботу  компартії про економіку,  про ті важкі проблеми, які нас оточують.

 

     По-перше, ми  зафіксували,  а  потім  знайшли  і   апаратуру постійного   підслуховування   громадських  організацій,  органів державної  влади.  В  одному  будинку  кожний  наш  кабінет   був підключений  до  певної кімнати.  Все це я показував журналістам. Засідання комітету громадянської згоди, яке відбувалося вранці 19 серпня  і  прийняло  рішення  про  відсіч  хунті  і  інші заходи, підслуховувалось і було слово в слово повторене на засіданні бюро обкому через кілька годин. Ми знайшли щоденникові записи.

 

     Далі. Вони  займалися  постійним розпалюванням міжрелігійних конфліктів.  Стіл секретаря обкому був  завалений  літературою  і інструкцією,  як краще розпалювати конфлікти. В одному з райкомів ми  знайшли  віддруковані  великим  тиражем  листівки.   Ось   ця листівка:  "Дорогі брати і сестри!  Рух,  УРП,  інші "демократи", коли  дерлися  до  влади,  обіцяли   по-справжньому   справедливо ставитися  до  всіх віруючих.  Нас хочуть окатоличити,  вирвати з наших сердець віру дідів і прадідів.  Без Союзу нам  не  вистояти проти  католицької  навали,  Тільки  в  Союзі запорука збереження нашої  православної  віри".  Ось,  брати  православні   і   брати греко-католики,   звідки   всі  ці  конфлікти  і  та  неправильна орієнтація деяких навіть наших депутатів.  Ось чим займалися. Я б навів   і   факти,   як   вони   прикривали  -  вбивство  Івасюка пропагандистськими матеріалами.  Ось  такий,  наприклад  матеріал "Политическая ситуация на Львовщине": як створювався

 

     47

 

     блок так  званих  лівих  сил  і  хто  в  нього  входив.  Ось діяльність комуністичної партії на  протязі  останнього  періоду. Жодної  конструктивності,  партія  злочинна.  Це  не  є якась там групка.  Верхівка партії /я не маю на увазі рядових членів партії / займалася злочинною діяльністю і заслужено понесла кару. Дякую.

 

     ГОЛОВА. Виступає народний депутат Чародеєв. За ним - депутат Черненко.

 

     ЧАРОДЄЄВ О.В., член Комісії Верховної Ради Української РСР у закордонних   справах  /Пролетарський  виборчий  округ,  Донецька область/.  Голосуя  24  августа  за  независимость,  я  испытывал тревогу.  И потом, с трудом пробиваясь через окружение Верховного Совета, и все эти дни.

 

     Во-первых, конечно,  тревожно, что так единогласно проголосо вали   за   независимость   Украины   люди   разной  политической ориентации, Значит, они по-разному видят эту независимую Украину. И  вот  перед  нами  на первое декабря поставлена трудная задача. Ведь безнравст венно называть независимой  Украину,  если  мы  не будем  сами  знать,  что  это будет,  и не будем гарантировать ее демократичность.  Потому я  тоже  считаю,  что  Леонид  Макарович поспешил   там   на   Съезде  заявить,  что  все  уже  разрушено. Сегодняшние выступления вообще разрушают  эти  надежды.  По-моему впереди  еще  очень  много работы в этом направле нии.У нас очень мало времени. Мы оттягиваем сейчас до 17 сентября

 

     48

 

     начало пленарных заседаний,  а я с чистой совестью  призываю подтвердить наш Акт провозглашения независимости Украины и должен видеть,  что  вот  она  уже   еотъ-Конституция,   вот   закон   о гражданстве,  вот тот договор о содружестве,  о конфедерации,  об экономичеоком содружестве,  о чем угодно.  Иначе  это  невозможно будет. Мы будем в проиграше в этот референдум, а если он и бу дет подтвержден на 51 процент или  60  процентов,тогда  что  будет  - великая, радостная победа? Нет.

 

     Следующий вопрос  о  языке,  Закон  о языке был создан в тех условиях,  когда можно было писать  и  говорить  одно,  а  делать другое. В этих условиях так нельзя будет делать. Вот и Мещерякову от избирателей вопросы идут постоянно,  что это  будет  насильная украинизация.  Людей надо успокоить,  показать им, как это будет, потому что  слишком  мы  научены  горьким  опытом,  когда  мы  то алкогольную,   то  антиалкогольную  кампанию  проводим  и  вообще мечемся из стороны в сторону* Знаете, отсидевшие в   горах 12 лет за проповедование буддизма говорят такую древнюю притчу. Погонщик опрашивает у осла: "Тебе как тяжело идти под гору или вверх?" ' А он  подумал  и  отвечает:  "А  разве  путь  по  ровному заказан?" 'Предложите  эволюционный   нормальный   путь   разрешения   этих вопросов.  Я был во всех 15 республиках,  пешком обошел Донбасс и говорю это потому,  что знаю:  эти вопросы могут  быть,  найдутся силы,  которые  будут  провоцировать  эти вопроси.  Мы должны это упредить,  Я веду к тому,  чтобы завтра,  утверждая повестку  дня сессий,  мы рассчитывали на то, чтобы решить основные вопросы к 1 декабря,  а не тянуть  четыре-пять  месяцев.  Если  мы  не  решим принципиальные вопросы до 1 декабря, результаты референдума могут быть не те, которых мы ожидаем.

 

     49

 

     ГОЛОВА. Слово надається народному депутату Черненку.  За ним виступатиме депутат Бондарчук.

 

     ЧЕРНЕНКО В.Г.,   головиний  лікар  медчастини  Микитівського ртутного  комбінату  /Горлівський-Микитіський   виборчий   округ, Донецька  область/.  Уважаемые депутаты,  уважаемый Председатель! После известных событий,  которые у нас произошли,  мне думается, прав был один из лидеров России, когда говорил, что к этому факту сейчас начнет очень много "примазываться".  И вот хочу обратиться к  двум  документам,  к  которым мы всегда вплоть до тех событий, которые произошли, относились с большой, так сказать, легкостью и легко   их   нарушали.   Один   документ  называется  Конституция Украинской  Советской  Социалистической  Республики",  а   другой документ  "Декларация  о  государственном  суверенитете Украины". Здесь четко написано: "Політичні партії, громадські організації і рухи через своїх представників обраних до Рад народних депутатів, та в інших формах беруть участь у розробці і здійсненні  політики республіки".  В Декларации о государственном суверенитете Украины написано:  "Повновладдя народу  України  реалізується  на  основі Конституції  Республіки  як  безпосередньо,  так і через народних депутатів,  обраних до Верховної і місцевих Рад Української РСР". То,  что произошло, - акт антиконституционный.. И вот я вам скажу честно.

 

     50

 

     Пускай обо    мне    подумают,    что    взгляды    поменял, перекрашивается  или  как-то увиливает.  О своей позиции говорить вам не буду и оправдываться мне не  в  чем.  Если  кто-то  желает узнать мою позицию,  надо связаться с горловчанами и выяснить ее. Если организация занимается захватом власти,  вы  извините  меня, что  может  быть  еще страшнее?  Как можно смотреть людям потом в глаза и говорить,  что мы хорошие  и  хотели  сделать  прекрасное дело?  Никогда прекрасное дело не делается тем путем,  которое мм могли пойти.

 

     Я вам хочу оказать,  что было  бы  сегодня,  если  бы  хунта победила,  если  бы  действительно  она  не  получила решительный отпор. Я вам скажу, было бы то, что наша история уже имела, и то, что мы уже прошли.

 

     Я глубоко убежден, что истинная демократия - это возможность быть услышанным и услышать других.

 

     Я хочу сказать,  что нельзя делать из победы победу пирровую чтобы    действительно   нас   не   захлестнула   сегодня   волна вседозволенности,  и  тем  самым  вновь  не  ввергнуть   себя   в антиконституционные   акты.   Если  мы  действительно  говорим  о демократии,  то должны существовать взгляды, убеждения, если даже они  кому-то  не  нравятся,  в том числе и коммунистические.  Все должно строиться на Конституции, все должно строиться на законе.

 

     51

 

     Позвольте две секунды,  чтобы привести выражение  одного  из идеологов   буржуазной   французской   революции,  который  вещал следующее:  "Я успокоюсь только тогда,  когда последний поп будет повешен на кишках последнего короля".  Не дай Бог нам сегодня это допустить на Украине!  Как известно, король попал на гильотину, а когда попа тащили на виселицу,  он сказал: "Люди, неужели если вы меня повесите, вам будет от этого светлей." Люди опомнились.

 

     Спасибо вам.

 

     ГОЛОВА. Виступає  народний  депутат  Бондарчук.  За  ним   - депутат Заєць.

 

     Бондарчук А.І., член комісії Верховної Ради України з питань гласності та засобів масової  інформації  /Горохівський  виборчий округ,  Волинська область/.  Шановний Леоніде Макаровичу! Шановні депутати!  Хочу порушити одне нагальне питання. Ми заслухали звіт депутата   Гайсінського   -   голови   комісії  по  розслідуванню причетності осіб до подій 19-21 серпня.  Тривога за наслідки  цих подій  звучить  у кожному виступі депутатів залежно,  безперечно, від політичного забарвлення.

 

     В інформації  загубилася  оцінка  і  роль  такої   могутньої організації як КДБ - Комітету державної безпеки.  Я б його швидше назвав Комітет державної небезпеки щодо  тієї  функції,  яку  він виконував до цього часу.

 

     52

 

     Роль цього комітету з часів революції, відколи він створений залізним Феліксом" була лише репресивна і до нинішніх  подій,  21 серпня, вона майже не змінювалася.

 

     Комітет був   озброєним   загоном   КПРС.  Як  відомо,  КПРС заборонена, а комітет діє, і чи змінилися функції цього комітету, ми не знаємо.

 

     Безперечно, там   є  люди,  які  віддані  справі  суверенної України,  але  безсумнівно  й  те,  що  працівники  цього  органу все-таки брали участь у подіях 19-21 серпня. Як це було, потрібно оцінити комісії.

 

     Ми говорили про бюджет України і  не  знали  та  й  досі  не знаємо, скільки грошей з нашого бюджету йде для цієї організації. І ви бачите,  що голови тих  відомств,  служб,  міністерств,  які брали  участь  у  путчі,  це  якраз  представники тих служб,  які найбільше забирають з народного бюджету. Це військово-промисловий комплекс,  КДБ,  армія,  Міністерство внутрішніх справ,  ми майже нічого не знаємо про структуру цієї організації, і ось нещодавно, перед путчем, було інтерв'ю. Два високопоставлених полковники КДБ говорили і трошки розкрили, що це неконтрольовані ніким фінанси і кожен агент має завербувати 2 чоловіки.  Тому я пропоную,  щоб до порядку денного цієї сесії внести обов'язково питання про розпуск і реорганізацію органів КДБ і створення парламентської комісії по контролю за діяльністю цього комітету.  Служба така потрібна, але функції  її треба змінити.  Прошу врахувати це і включити питання до порядку денного..

 

     Дякую.

 

     53

 

     ГОЛОВА. Виступає народний депутат Заєць.  За ним  -  депутат Ізмалков.

 

     ЗАЄЦЬ І.О,, голова підкомісії Комісії Верховної Ради України з питань економічної реформи і управління народ ним господарством /Святошинський  виборчий округ,  м.  Київ/ Зрозуміло,  що героїзм росіян та інших людей,  активна позиція інших  республік  зірвали путч.  Я  можу  сьогодні  сказати,  що одним а таких чинників був суверенітет республік, бо були перервані оці вертикальні зв'язки. Тому,   підкреслюю,   стверджуючи   суверенітет,  ми  стверджуємо демократію.  Але хочу поговорити про інше:  все  ж  таки,  чи  не причетна наша партія до того путчу, який відбувся?

 

     Станіслав Гуренко  стверджував,  що не було конкретних дій з боку прихвоснів цього путчу.  Давайте подивимося.  Ви знаєте,  що створювалися  комітети  на підприємствах,  що були дані вказівки, рекомендації,  що  були  вказівки  по  лінії  банків,   що   путч підтримали прокурори, були задіяні обкоми, рай коми і так далі.

 

     Тобто ми  сьогодні  можемо  констатувати,  що  була створена чітка мережа, розгалужена мережа, інституції ДКНС, і говорити, що нічого не трапилося на Україні, це, вибачте мені, лицемірити. Чи, може,  ви скажете,  нічого не трапляло ся,  коли в  Капулівці  19 серпня  був  заарештований  бригадир городньої бригади,  який нас пустив на поле збирати врожай,  коли були  дні  козацької  слави? Траплялося і тралилося дуже багато.  Станіслав Гуренко стверджує, що він не розібрався.

 

     54

 

     Секретаріат не розібрався і дав вказівку на місця.  Вибачте, депутат знає, що є конституційні органи державної влади, то нехай він  знайде  де-небудь  у  Конституції  ДКНС.  Тобто  вже  знаючи Конституцію,   можна   було   казати,   що  це  -  антидержавний, більшовицький орган,  що більшовицький заколот готується. І тому, я  думаю,  тут  нічого говорити.  Чи,  може,  не розібралися,  що забороняли друк,  що забороняли мітинги,  чи, може, не можна було розібратися під час зустрічі з Варенниковим,  який чітко заявляв. Тобто було досить часу,  щоб розібратися. Але, скоріше всього, ці люди тут брали участь у цьому путчі.

 

     Я також не можу зрозуміти,  наприклад, дії прокуратури. Мушу вам сказати, що я був на одному із засідань Президії, де Прокурор Потебенько фактично обманув Президію, його запитали, чи є в нього нові матеріали для того,  щоб припинити діяльність  Комуністичної партії.  Прокурор Потебенько сказав,  що немає. Оте, :до передали зі Львова,  і все.  Виявляється,  депутат Шишкін, інші депутати з комісії кажуть,  що вчора писали такі-то документи у секретаріаті ЦК КПУ. Чого ви нас обманюєте, тобто прокурор, обманюєте Президію Верховної Ради, а потім вершите ці справи? Оце ви повинні знати.

 

     Я не   можу   зрозуміти   позицію  депутатів,  які  тут  нас закликають до того,  щоб  відмінили  цю  постанову  про  заборону Комуністичної партії.

 

     Люди добрі, невже ви хочете, щоб ми надрукували всі ті дані, які в нас є по райкомах,  по обкомах,  по підприємствах? Невже ви хочете крові, невже ви хочете відкрити оцю "охоту

 

     55

 

     за відьмами?  Ми її не хочемо,  цієї охоти,  то ми й кажемо, хай понесуть відповідальність у відповідності з законами оці  всі глухі.  І ми судимо партію,  запам'ятайте, а не людей. Партію, як інституцію.  І злодій не тільки той,  хто краде,  а  той,  хто  й драбину  тримає,  тому  всі інституції,  які були в партії,  а не люди,  повинні відповідати.  І я  звертаю  ся,  до  вас,  шановні депутати,  не-ставити  цього  питання  про укази Президії,  бо ви накличете велику біду на наш на род. Я б цього не хотів. Дякую.

 

     ГОЛОВА. Виступає   народний   депутат   Ізмалков,   За   ним виступатиме депутат Кендзьор.

 

     ІЗМАЛКОВ В.М.,  секретар  Комісії  Верховної  Ради України у справах ветеранів,  пенсіонерів,  інвалідів,  репресованих,  мало забезпечених    і    воїнів-інтернаціоналістів.   /Шевченківський виборчий  округ,  Запорізька  область/.  Уважаемые  товарищи!   Я сегодня  впервые  с  этой  трибуны  выступаю  по  чисто  военному вопросу,  Тему для выступления определил для  себя  еще  накануне сессии,  но  пришлось  внести  изменение  после  вопроса депутата Черненка из Горловки.

 

     Дорогие товарищи,  сегодня  военные,  проходящие  службу   в Запорожье,  ходят  с  гордо  поднятой головой.  По крайней мере в части, где я служу, поскольку решение так называемого руководства было отвергнуто сразу однозначно.

 

     И еще  утром  19  я  созвонился с руководителем Секретариата Николаем  Григорьевичем  Хоменко,  спросил  об   обстановке,   по поручению офицеров, и мы договорились о взаимодействии.

 

     56

 

     И тут  депутат Черненко снова поднимает вопрос о возможности ввода войск в города. Это оскорбляет не только меня как военного, но и подавляющую часть военнослужащих.

 

     А основное,  что я хотел бы отметить,  это то, что Верховный Совет Украины,  приняв Акт провозглашения независимости Украины и решение   о   подчинении   войск  Верховному  Совету,  не  сделал следующего шага.  Этот шаг сделал координационный  совет  Руха  в обращении,   подписанном  председателем  координационного  совета Николаем  Поровским.  Следом  принял  решение  президент  России. Верховный   Совет  должен  заявить,  что  никаких  насильственных действий по отношению к  военнослужащим  не  будет,  что  каждому офицеру   дадут   возможность   выбирать-служить   в  украинской, российской или другой армии.

 

     Сейчас, насколько я знаю,  только две  области  Украины  рас считались  с  военными  городками  и  гарнизонами  по жилью.  Это Запорожская   /председатель   Совета   Демьянов/   и    Львовская /председатель Совета Черновол/. Долги большие у Крыма, Николаева, Одессы.  Сегодня в условиях перехода к рыночным отношениям, когда в  действие  вступает  закон  выгоды,  воинским  частям прямо или закамуфлированно отказывают в  поставках  овощей,  молока  и  так далее.  Сегодня  нами  назначен  первый  за  долгие  годы Министр обороны.  Но до мелких бытовых вопросов у  него  руки  дойдут  не скоро.  Верховный  Совет  должен  рассмотреть вопрос и определить гарантии военным, членам их семей. А офицеры /по крайней мере те, кого я знаю/ в свою очередь с надеждой восприняли наша решение от 24 августа, готовы присягнуть народу и Правительству Украины. А в ответ  Черненко  могу  сказать,  что  комитетчики  просчитались в главном: они не знали настроения людей. Мало,

 

     57

 

     чтобы переворота хотели маршалы или еще  кто-то  там.  Надо, что бы его хотели капитаны а майоры,  солдаты. А чтобы знать это, не обязательно показывать себя у микрофона,  по телевизору. На до было  просто  подойти  на  любой  КПП а спросить любого капитана: будет ли переворот? И он ответит.

 

     Сейчас военные попали  в  число  наименее  защищенных  слоев населения:   без   жилья,   бытовая   неустроенность,  отсутствие социальных гарантий,  пустые прилавки военторгов,  многие военные городки не имеют газа,  плохо с теплом, водой, канализацией и так далее. Поэтому я предлагаю Верховному Совету рассмотреть вопрос о социальных   гарантиях   военнослужащим,   проходящим  службу  на Украине.

 

     ГОЛОВА. Виступає   народний   депутат   Кендзьор.   За   ним виступатиме депутат Чобіт.

 

     КЕНДЗЬОР Я.-П.М.,  заступник  голови  Комісії Верховної Ради України з питань культури та духовного  відродження  /Сокальський виборчий округ,  Львівська область/.  Шановні народні депутати! В першу чергу -  коротенька  інформація.  Цими  днями  в  Чернівцях відбувся  конгрес  союзу  українок.  Він  направив Верховній Раді телеграму,  в якій вимагає негайного виведення зі складу Президії Верховної Ради України депутатів Білоблоцького,  Печерова, Шульги та інших, що не засудили комуністичного путчу,

 

     Шановний Леоніде Макаровичу,  шановні  народні  депутати!  Я хотів  би  розпочати  виступ саме із думки,  яку вис ловив Леонід Макарович у своєму виступі на 3'їзді

 

     58

 

     народних депутатів  СРСР  і  повторив   сьогодні,   що   він заспокоїв  у  Москві  депутатів  союзного  3'їзду  і тих людей на Україні,  котрі міркували,  що на  Україні  збережеться  осередок тоталітарнобюрократичної   системи.   Одним   словом,  залишиться резервація  цієї  більшовицької  системи,  яка  в  нас   існувала донедавна.  Він  запросив  тих  людей,  які  остерігаються цього, приїхати на Україну і пересвідчитися в тому, що це не так.

 

     Якби така  делегація  приїхала,   вона   б,   звичайно,   на превеликий    жаль,   переконалася   в   наявності   того,   чого остерігалася.  Адже  давайте  подумаємо  /я  сьогодні  цю   думку висловлював/,  хто  спротивився  цьому  путчу,  який  відбувся 19 числа?  Спротивилася  в  першу   чергу   Галичина   і   поодинокі демократичні  Ради  по  всій  Україні.  Галичина виявилася,  якщо проводити аналогію,  ніби Ленінградом у Росії, який був абсолютно солідарним  із  Москвою.  Ось  на  кого сьогодні можуть спиратися Леонід Макарович як глава нашого парламенту і Президія. Тільки на ці  окремі  осередки,  адже  нічого  після  придушення  путчу  не змінилося.  Всі  посадові  особи,  які  або  відверто  підтримали заколотників,  або  злочинно  відмовчувалися,  сьогодні  на своїх місцях.  І Леонід Макарович, і члени Президії, і всі ми з вами не можемо  спокійно спати,  поки не відбулося ніяких кадрових змін у тих органах,  про які я вже говорив.  Ні в органах КДБ, МВС, ні в засобах  масової інформації ніяких змін у персональному складі не відбулося.  Хто проводитиме  розслідування  по  фактах  підтримки путчу  чи  по тих злочинах,  що творилися в областях?  Ті ж люди, котрі зараз при владі. Не комуністична верхівка.

 

     59

 

     Хотів би звернути увагу на ще  одне  дуже  важливе  питання. Заборону  Комуністичної  партії,  її  діяльності  на  Україні  ми повинні розцінювати значно в ширшому аспекті,  брати до уваги всю історію   цієї   партії.  Відповідаючи  на  запитання  Станіслава Івановича, я хочу запитати його таке: скажіть, будь ласка, чи всі члени  Націонал-соціалістської партії Німеччини були злочинця ми? Здається,  ні, але вона була заборонена. Чому рядові члени партії не  протестують  проти  прийняття  рішень  про  заборону  партії? Протестує лише верхівка партії.  Чому партія так ретельно  нищила документи?  Може,  вони  сьогодні  послужили б спасінням для неї. Може, там рятівні документи буж, які б визначали її безневинність у ці дні.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Виступає народний депутат Чобіт,  За ним виступатиме депутат Герц.

 

     ЧОБІТ Д.В.,  член Комісії Верховної Ради  України  з  питань культури  та  духовного  відродження /Бродівський виборчий округ, Львівська  область/.  Шановні  депутати!   Шановний   Голово!   Я записався на виступ з приводу справи депутата Хмари. Я вважаю, що постанову ми повинні прийняти, але оскільки тут Федір Свідерський уже про це сказав, я послухав інші виступи і хотів би висловитися ,  в приводу виступу депутата Гуренка.  Він,  зокрема, сказав, що листи з ЦК були направлені лише в обкоми і далі вони не дійшли.

 

     60

 

     Я хочу  спростувати  це  твердження  і сказати про механізм, який діяв у самих низах,  тобто  в  райкомах  і  нижче.  В  моєму виборчому  окрузі є два райони.  І от у Бродах приміщення райкому партії було опечатане згідно з рішенням райвиконкому 22  числа  о 18  годині 30 хвилин,  коли працівники райкому партії вийшли.  Це було перше опечатане приміщення у Львівській області.  Воно  було відкрите 26 числа,  а до того відбувалися такі події. Вже увечері перший секретар Львівського обкому партії Секретарюк дав вказівку секретарю  Бродівського  райкому  партії Керичову будь-якою ціною зайняти  приміщення  райкому.  На  годину  було  призначено  збір працівників райкому,  апарату,  комуністів для того, щоб захопити приміщення  райкому  партії.  Проте  депутати   прийшли   раніше. Виявляється,  в райкомі партії теж багато порядних людей - про це повідомили.  Ми їм не дали цього зробити і приміщення відкрили 26 числа.  В  цьому приміщенні виявлено,  як мені сказали в комісії, єдиний оригінал,  це є копія,  де чорним по білому  написано  про повну  підтримку  ДКНС  -  це  постанова  бюро  обкому  Компартії України,  Давалися  вказівки  райкому  партії,   що   робити.   В Бродівському  райкомі  партії вже збирали документи,  які рішення районної Ради потрібно відмінити.

 

     У кабінеті першого секретаря райкому партії виявлено  списки членів  ради  Руху,  членів  УРП.  Не відомо,  для чого вони були складені,  але ті списки були  дуже  ретельно  влаштовані,  таких навіть у Русі не було.

 

     Що стосується  членів  райкому  партії,  я  хотів би сказати таке. 25 серпня в Бродах покінчив життя самогубством колишній

 

     61

 

     перший секретар райкому партії.  Він написав перед цим заяву про  вихід  з  партії  і  лист  до  Руху,  в якому привітав Рух з перемогою,  привітав незалежну  Україну,  але  написав,  що  йому соромно дивитися людям в очі за те,  що він робив, а тому не може жити далі,  Ось які трагедії трапляються в нас на  Україні.  Люди шлють  листи  і  телеграми,  схвалюють рішення Президії Верховної Ради про розпуск цієї організації.  Ми не  повинні  звинувачувати тих  людей,  які  ні  в  чому  не винні.  Ми маємо прийняти якусь постанову,  щоб забезпечити всім  працівникам  колишніх  райкомів партії,  всім  апаратникам  нормальні умови життя,  щоб вони були забезпечені роботою,  щоб ніхто не міг штрикати їм в очі. Невинні люди  не  повинні  терпіти,  але  ця  організація  припинила своє існування.  Проти цього може виступати лише  цей  прокурор,  який підсунув так звану справу Степана Хмари. Дякую за увагу.

 

     ГОЛОВА. Виступає  народний депутат Герц.  За ним виступатиме депутат Бедь.

 

     ГЕРЦ І.І.,  голова правління асоціації організацій орендарів "Закарпатліс",    М.Ужгород    /Перечинський    виборчий   округ, Закарпатська область/,  Шановні народні депутати!  19-21  серпня, безумовно., сприймається як вчорашній день, усе наче з'ясувалося. Але давайте повернемося назад,  коли ми вперше зайшли  до  цього, залу,  і оцінимо,  як працювала Верховна Рада ці півтора року. Ви пам'ятаєте,  що зразу під керівництвом ЦК була створена група,  і пам'ятаєте,  як  важко  давалося нам прийняття хоча б економічних законів, тим більше

 

     62

 

     політичних рішень.  Усе буквально блокувалося.  Ввечері наче домовилися,  потім  прийшли  ранком  - усе ламається.  І саме так зароджувалося те, що зірвалося 19-21 серпня.

 

     Якщо вже закони були прийняті важко,  то далі  були  молодші діти  цієї  групи  в областях.  У Закарпатті за вказівкою ЦК і об кому партії була створена група "За оновлене Закарпаття",  яка те ж  саме  робила  - блокувала всі закони,  які тут навіть пройшли. Підніміться ті,  які тут виступали проти землі!  Всі за народ, за те,  щоб нагодувати народ, тільки землю не дати. Ті, хто виступав проти приватної власності, тут є всі в цьому залі. А що на низах, де зрослася партійно-державна структура?  Як вона діяла на низах? Я звертаюсь до вас,  Леоніде Макаровичу,  блокуються  і  сьогодні закони,  Кабінет Міністрів бездіє.  Нові структури,  які створені сьогодні в Уряді,  чи то приміщень не  мають,  чи  інструкцій  не мають  про  те"  як  працювати,  але колективи відчувають великий тягар над собою.

 

     Наш 50-тисячний закарпатський колектив безперервно  протягом двох  років  відчуває  гоніння  з  боку  обкому  партії  і з боку обласної Ради.  То оренду не дозволяли, то, як ми тільки створили об'єднання зі Львовом, мене відверто почали затискувати. Я вийшов а партії минулого року,  і тоді таке  гоніння  почалося,  ніби  я чорту продався,  оскільки об'єднався зі Львовом, на весь трудовий колектив  гоніння.  Хіба  можуть  ці  люди  сьогодні   управляти, залишаючись на керівних посадах?  Не можуть.  Вони все ж таки всі були поставлені партією, довгий час сиділи на двох кріслах, потім на одне крісло пересіли, та однак це крісло - не демократичне.

 

     63

 

     Я хочу ще звернутися до вас, шановні народні депутати: давайте ще  рад  повернемося  до  такого  важливого  питання,  як економічного  і  доручимо  Комісії з питань економічної реформи і управління  народним  господарством  ще  раз  звернутися  до  тих пунктів законів, які не були прийняті тоді. Це стосується законів про підприємство,  про  власність  і  так  далі.  Їх  можна  буде поправити,  ці закони на четвертій сесії.  Я прошу про це, бо всі звернення мої до  прокуратури  області  нічого  не  дали,  нікому захистити  підприємство,  хоча  закон  існує.  Мої  звернення  до прокурора - нічого не давали,  Я вважаю, що нова прокуратура, яка буде,  повинна  стежити за дотриманням тих законів,  які прийняла наша Верховне Рада України.

 

     Дякую за увагу.

 

     ГОЛВА. Виступає народний депутат Бедь.

 

     БЕДЬ В.В., адвокат Тячівської юридичної консультації /Тячівський виборчий округ, Закарпатська область/. Шановні народні депутати!  Те,  що трапи лося 19-21 числа,  в деякій мірі мало  свою  закономірність  і,  як було сказано десь у перші дні, справді,  тут дивацтва немає.  Ми живемо в такій системі, в такій державі,  яка,  в  принципі,  має  ще  реакційну  прокомуністичну верхівку,  і мусила щось робити,  аби  зберегти  своє  панування. Влада виходила а рук. І, зрозуміло, що той, хто тримає владу, він її втратити не хоче.  Але нині для того,  щоб увійти в завтрашній день,  ми повинні вирішити два питання і сказати правду в очі. Що у нас робилося на місцях і що нам треба  зробити  для  того,  щоб надалі не допустити

 

     64

 

     конфронтації в  республіці?  Повірте,  що  не  всидимо  ми в одному парламенті я і,  наприклад,  Гуренко. Ну не зійдуться наші позиції!  І так само можна проводити інші паралелі. Але для того, щоб не битися лобами, зараз ми повинні, я ще раз говорю, оцінити, що  було,  і зробити все для того /якщо хтось біля себе хоче мати законні гарантії!/,  щоб нині не бути з  посмішкою,  а  завтра  - гонимим.

 

     У Закарпатській області, на жаль, події, які розгорнулися 19 числа,  не знайшли належної оцінки з  боку  керівництва  обласної Ради,  а також обкому партії. Гуренко тільки що сказав, що навіть документи ЦК КПРС не направлялися в  обкоми  і  так  далі.  То  - неправда, і свідченням того є, наприклад, заява першого секретаря Закарпатського обкому партії Химинця,  який умудрився  в  ті  дні навіть дати інтерв"ю чехословацькій газеті,  яка вийшла 22 числа, це  назвав  події,   що   відбуваються   в   Радянському   Союзі, конституційними.  Правда,  через кілька днів уже в газеті "Новини Закарпаття" він дав інше інтерв'ю,  де сказав,  що вони нічого не приймали  і  що  до  них  прийшли тільки листи ЦК КПРС,  які вони засудили.  Слід також віддати належне  тому  факту,  що  тими  чи іншими  діями  державні  органи,  а  також структури облвиконкому потурали ДКНС.

 

     Так, фінансове  управління  розіслало  телеграми"  а   також листи,  в  яких  зобов'язало банки,  комерційні банки,  терміново перевести кошти  в  бюджет  СРСР.  Є  цілий  ряд  інших  подібних доказів. Ми маємо на руках документи, і я їх передам, коли окремі голови Рад  прямо  посилались  на  те,  що  в  Радянському  Союзі введений надзвичайний стан і, зрозуміло, що низова ланка Рад не

 

     65

 

     могла цього   робити,   не   консультуючись   а   кимось   з вищестоящих.  І що ми бачимо в результаті?  Має  відбутися  сесія обласної  Ради.  Вона одноосібно відміняється Волощуком,  тому що він вважає,  що ситуацію в області не можна оцінити. І сам голова обласної  Ради,  позицію  якого ми так і не можемо визначити,  не знаємо,  що він робив з І9-го по 2ї-ше,  створює комісію, яка має розслідувати ці обставини в області. Хоча за законом він цього не мав права ро бити. І до складу комісії входить, наприклад, перший секретар райкому партії та інші особи,  тобто особи,  організації яких треба перевіряти,  самі здійснюватимуть над собою перевірку. Поряд  з  тим  в області за останній час фактично з потурання,  а інколи  з  організації   керівництва   обласної   Ради   фактично розпалювалися     міжнаціональні,     міжрелігійні     конфлікти, протистояння між Галичиною і Закарпаттям і  так  далі,  У  нас  в достатньо матеріалів, які ми проаналізуємо і, я думаю, свого часу передамо відповідним органам.  Вихід звідси  є  один.  Ми  мусимо прийняти на цій сесії положення,  яке б забезпечувало економічний розвиток України,  і ми повинні прийняти рішення про необхідність проведення  нових  виборів як парламенту,  так і місцевих Рад,  а також голів Рад прямими ви борами.  Причому,  парламент  України, який працює в надзвичайних умовах,  повинен прийняти гарантію, що і нинішній склад депутатів

 

     Верховної Ради,  а  також  депутатів  місцевих  Рад   будуть користуватися   депутатським   імунітетом   після  нових  виборів протягом 5 років для того,  щоб  якось  зберегти  стабільність  у суспільстві і забезпечити спокій для тих людей,  якими зараз ми з вами є. Дякую.

 

     66

 

     ГОЛОВА. У мене є прохання депутата Ковінька. Він для довідки 30 секунд просить. Будь ласка.

 

     КОВІНЬКО А.І.,  член Комісії Верховної Ради України з питань правопорядку та боротьби  із  злочинністю  /Хорольський  виборчий округ, Полтавська область/. Шановні депутати! У зв'язку з тим, що трансляція йде  на  всю  нашу  Українську  державу,  я  хотів  би сказати,  що  в  своєму  виступі народний депутат Степенко сказав неправду.  Ні обком  партії,  ні  секретаріат  обкому  партії  не приймали  ніяких  рішень  щодо підтримки тимчасового комітету,  а навпаки.  ігнорували його,  Я  розумію,  що  у  виступі  товариша Степенка це було вмонтовано для емоціонального забарвлення. Перед початком цього засідання я йому  говорив,  що  це  не  відповідає дійсності і не треба цього казати і виносити на розсуд. Тому я ще раз закликаю народних  депутатів:  якщо  виходите  на  цю  високу трибуну,  кажіть тільки правду,  викладайте тільки ті факти,  які відповідають дійсності.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Це була заява, вона протоколюється. Народний депутат Степенко  передав  документи,  які  напрявляються  в  комісію для аналізу.

 

     Оголошується перерва до 10-ої години ранку 4 вересня.

 

     67

 

     До Секретаріату Верховної Ради України.

 

     В даних поіменного голосування  значиться,  що  я,  Павличко Д.В., не голосував за Акт проголошення незалежності України.

 

     Справді, я був у той час біля трибуни,  давав пояснення і не встиг добігти на час голосування до  апарату.  Але  ж  факт  -  я редагував Акт і мені належить перше речення Документу.

 

     Прошу внести моє прізвище в список тих, хто голосував за Акт проголошення незалежності України.

 

     Д. ПАВЛИЧКО, 4. ІХ. 91.

 

     68

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку