ЗАСІДАННЯ ТРИДЦЯТЬ ПЕРШЕ

 

Сесійній зал  Верховної  Ради Української РСР.  12 листопада 1990 року. 10 година.

 

Головує Перший заступник Голови Верховної  Ради  Української РСР ПЛЮЩ І.С.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Доброго   ранку,   шановні   депутати!  Прохання зайняти свої місця,  зареєструватись. Ми ще не розпочинали сесію, а  вже  біля  мікрофонів  у вас бажаючих виступити на цілий день. Тому прохання до всіх зайняти свої місця.  Ми не  домовилися,  як будемо   працювати,  які  питання  розглядати,  а  ви  вже  біля, мікрофонів.   Дозвольте   ранкове   засідання   Верховної    Ради Української РСР оголосити відкритим.

 

     Товариші, ми хочемо з вами порадитись з приводу роботи нашої сесії сьогодні і в наступні дні тижня.  Вам  роздано  орієнтовний графік.  Є  у  всіх?  Його  вчора  було  розглянуто  на засіданні Президії Верховної Ради,  в основному  прийнято  і  рекомендовано сьогодні на ваш розгляд.  Це не значить,  що ми зможемо так чітко його дотримуватися, але вів потрібен для орієнтації, щоб ви могли спланувати свою роботу, а також ті, хто готує питання, - постійні комісії, Уряд республіки, які вносять законопроекти.

 

     3

 

     Які будуть  зауваження,  пропозиції  щодо   такого   порядку денного?  В  основному  можна  погодитися  з ним?  Є зауваження і пропозиції? Дозвольте мені першому внести свою пропозицію.

 

     Ви бачите біля приміщення Верховної Ради і на вулиці  Кірова дві  колони.  З  одного  боку  у  нас  працівники  правоохоронних органів, а конкретніше, працівники карного розшуку міста Києва. З іншого  -  представники  громадськості Одеської,  Миколаївської і Херсонської областей.

 

     Кілька депутатів,  серед них і я,  а також депутати Гриньов, Кондратьєв  і  ряд  інших  вели  з  ними  розмову з приводу їхніх зауважень і пропозицій щодо роботи Верховної Ради, які висловлені не тільки на їхніх плакатах, а й у документах.

 

     Після цього ми провели засідання Президії Верховної Ради. На засіданні не одноголосно,  але більшістю голосів прийшли до такої думки:   надати  можливість  виступися  від  працівників  карного розшуку одному із представників для оголошення  їхньої  заяви,  а також  надати  слово  від  представників  громадськості цих трьох областей.  Опісля надати слово прокурору республіки  і  на  цьому припинити обговорення питань. Зробити перерву до 12 години з тим, щоб народні депутати від цих областей вийшли до людей,  що стоять на  площі,  і  з'ясували цілий ряд питань.  У них в і депутатські накази, і пропозиції, вони скажуть про своє ставлення. А депутати із   трьох  Комісій  -  з  питань  правопорядку  та  боротьби  із злочинністю,  у  правах  людини  і  у  питаннях  законодавства  і законності  -  підійшли  до  працівників  карного  розшуку  і  їм роз'яснили наші позиції - позицію Президії  і  позицію  Верховної ради.

 

     Продовжимо наше  пленарне  засідання  о  12  годині в такому порядку,  як він нам запропонований.  Оце така пропозиція  і  від Президії, і від нас...

 

     4

 

     ШУМ У ЗАЛІ.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Будуть?..  Я прошу уваги.  Вислухаємо і депутата Бандурку  також.  Будуть  у  депутатів  інші  пропозиції?  Перший мікрофон, будь ласка.

 

     БИЧКОВ В.В.,  перший  заступник голови виконкому Херсонської обласної  Ради  народних  депутатів,  голова  ради   Херсонського обласного   агропромислового   комітету  /Новотроїцький  виборчій округ.  Херсонська область/. Иван Степанович, уважаемые депутаты! С первой частью,  которую вы предложили,  надо согласиться.  Но у меня есть предложение,  чтобы снять напряжение по нашим  органам. Кто  нас сегодня защищает,  кто нас сегодня охраняет и удерживает стабильность в обществе?  Сегодня на вечернем заседании предлагаю рассмотреть Закон о милиции. Это первое. /Оплески/.

 

     Второе. Сегодня  же рассмотреть то,  что предлагает Комиссия мандатная и по вопросам депутатской этики, и сегодня же принять и это постановление.

 

     Третье. Депутатам   Верховного  Совета  в  присутствии  всех показать фильм, который снят, чтобы смотрела вся Украина и давала оценку нам, а мы - себе. Спасибо. /Оплески/.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Другий мікрофон.

 

     5

 

     БОНДАРЄВ В.П.,   голова  Овруцької  районної  Ради  народних депутатів,  перший секретар Овруцького райкому Компартії  України /Овруцький   виборчий   округ.  Житомирська  область/.  Полностью присоединяюсь к  вашим  предложениям  я  предложению  депутата  у первого  микрофона.  Только  хотел бы добавить:  сегодня нам всем ясно о наглом и циничном  поведении  депутата  Хмары  на  площади Октябрьской революции. При необходимости можно показать киноленты сегодня в кинозале всем депутатам, тем, кто не видел этих лент, и сегодня   дать  оценку  депутату  Хмаре.  Люди  ждут.  Мы  должны разъяснить им.

 

     Второе. На улице  -  представители  областей,  представители правоохранительных  органов.  Я  просил  бы  парламент поддержать предложение - включить трансляцию рассмотрения этого вопроса.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Третій мікрофон.

 

     ЛИСЕНКО А.О., директор Чернігівського виробничого об'єднання "Хімволокно"  імені  50-річчя  Великої  Жовтневої  соціалістичної революції /Новозаводський виборчий округ,  Чернігівська область/. Я пропоную першим заслухати інформацію прокурора:  що ми знаємо з офіційного джерела,  що  скоїлось  у  Києві  на  площі  Жовтневої революції 7 листопада?  Друге. Я підтримую ту думку депутатів, що треба показати за час сесійного засідання цей фільм,  щоб  бачили не  тільки  народні  депутати  України,  а й весь народ,  щоб всі бачили, що тут коїться.

 

     Третє. Нам необхідно якомога швидше прийняти документи  щодо Комісії мандатної і з питань депутатської етики. І останнє.

 

     6

 

     Нам треба   негайно  прийняти  Закон  про  статус  народного депутата,  а Верховній Раді - дати згоду на притягнення  депутата Хмари до кримінальної відповідальності. Дякую.

 

     ГОЛОВАТИЙ С.П.  /член Комісії Верховної Ради Української РСР у  закордонних  справах  /Сирецький  виборчий  округ,  м.  Київ/. Шановні депутати,  шановний головуючий!  Сценарій, запропонований Президією,  змайстрований досить добре.  Але я  вважаю,  якщо  ми зупинимось тільки на ньому, тоді депутати будуть виступати в ролі якихось манекенів.  Тому що там в всі,  але немає депутатів,  які мають  висловити своє слово.  Вважаючи,  що винуватцем усіх подій упродовж  чотирьох  місяців  є  особисто  Голова  Верховної  Ради Кравчук, який... /Шум у валі/.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Перший мікрофон. Товариші, до уваги!

 

     ГОЛОВАТИЙ С.П. Я не висловив свою пропозицію.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, висловлюйте.

 

     ГОЛОВАТИЙ С.П.   Я   повторюю:  вважаючи,  що  у  напруженні ситуації на Україні 7 листопада винний особисто Голова  Верховної Ради  Кравчук;  враховуючи  те,  що  устами  Кравчука  влітку  на Вінниччині на буряках було проголошено  курс  на  конфронтацію  з Народною  радою;  зважаючи  на  те,  що  Президія  Верховної Ради прийняла постанову про 1000-метрову  зону  недопущення  людей  до площі   біля  Верховної  Ради;  зважаючи  на  те,  що  за  участю партійнодержавного керівництва республіки 28

 

     7

 

     жовтня на Софіївському майдані буди вчинені антизаконні  дії з боку міліції стосовно депутатів; зважаючи на те, що 7 листопада партійно-державне   керівництво   міста   Києва   і    республіки спровокувало  зіткнення  демонстрантів  на чолі з Салієм на площі Софіївській: зважаючи на те, що 7 листопада на площі Перемоги був встановлений  окупаційний  режим Радянської Армії,  куди не могли пройти ні Перший заступник Голови Верховної Ради Плющ,  якого  не пускала  армія  ні,  заступник  голови  міськради  Мосіюк та інші народні депутати,  чим було порушено Закон про  статус  народного депутата у Радянському Союзі з боку армії...  Я вважав,  зважаючи на те,  що були спровоковані інші дії на Хрещатику...  Вважав, що Верховна Рада... /Шум у залі/. Я вважаю, що Верховна Рада повинна провести  окреме  засідання  сьогодні  цілий  день   при   повній трансляції,  при вислуховуванні всіх: і прокурора, і Кондратьєва, і слідчих з  інших  органів,  і  кримінального  розшуку.  Народні депутати, які тут є, повинні взяти участь в обговоренні ситуації, що склалася в республіці.  Це засідання повинно йти цілий день  з повною трансляцією.  Хай Україна слухав,  до чого її довели КПРС, Кравчук і комуністи. /Оплески/.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Я  прошу  депутатів   зайняти   місця.   Шановні товариші   депутати!  Давайте  ми  в  вами  домовимося:  якщо  ми дозволяємо головуючому...  Я прошу вас вислухати? Щодо процедури? А я про що?  Я що,  не про процедуру говорю?  Я вас ще раз прошу! Якщо ви,  сесія,  дозволяєте головуючому  рецензувати  виступи  і відключати мікрофони по його...

 

     Почекайте, почекайте, депутате Леміш.

 

     8

 

     Давайте ми  таке право надамо,  але досі такого права нікому не надавали.  Ми з вами домовлялися,  і про це записано в  нашому Тимчасовому  регламенті,  що  головуючий  надає  рівні можливості депутатам для виступу.  А що хоче говорити депутат,  це вже  його справа.  І  якщо ви маєте депутатську чемність і гідність,  то ні одній,  ні  другій  стороні  не  дано  право  переривати   і   не вислуховувати.  Давайте  домовимося  так  або поіншому.  Тоді вже головуючому  буде  право  відключати  тому  чи  іншому   депутату мікрофон. Перший мікрофон.

 

     ДЕПУТАТ /не представився/. Шановний Іване Степановичу/ У нас така домовленість: запитання задаються і висловлюються пропозиції щодо    порядку   денного   від   мікрофонів.   Від   центральної /нероз6ірливо/ трибуни слово нікому не  надавалося.  Чому  це  ми позаймали  тут чергу давно?  Головатому надано слово - це раз.  І друге,  шановний Іване Степановичу.  Питання щодо порядку денного ми  зараз вирішуємо.  Чому ж надається слово для заяв?  Що й було зроблено із центральної трибуни.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Я  не  хочу  коментувати,  але  я,   хочу   дати відповідь тим депутатам,  які неуважно слухають сесію.  По-перше, ми трибуну використовуємо завжди як четвертий мікрофон.  Якщо  на трибуні  стоїть  доповідач  або  хтось є на трибуні,  то ми її не використовуємо,  а коли на трибуні немає доповідача,  то завжди у нас було таким чином:  перший,  другий...трибуна і т.д. По-друге, пропозиція була внесена депутатом Головатим щодо порядку розгляду цих  питань.  А  заява - це ви вже до депутата Головатого,  не до головуючого. Другий мікрофон.

 

     9

 

     ДІДОРЕНКО Е.О.,  начальник Луганського обласного  управління внутрішніх справ /Ленінський виборчий округ,  Луганська область/. Уважаемый Иван Степанович!  Уважаемые товарищи народные депутаты! Я думаю,  вы все согласитесь, что у нас для многих сейчас настало время,  когда даже трудно произносить:  "Наш Ленин". "Наш Октябрь "Наша страна".  Переломный момент. В непростой ситуации в связи с этим  работают  и   работники   правоохранительных   органов,   в частности,  и  милиция.  Кризисная,  можно  сказать,  ситуация  - призывы  к  гражданскому  неповиновению,   акции   вандализма   и глумления,   угрозы  со  стороны  отдельных  партий  и  движений, некоторые    кощунственные    действия     по     отношению     к священнослужителям  и сотрудникам милиции,  исполняющим служебный долг.  У меня складывается мнение,  что какой-то  паралич  власти наступает  в  Правительстве,  и  рушится  государственность.  Это парадоксально, товарищи народные депутаты, но факт. Правительство призывает  защитить личную и имущественную безопасность граждан и ничего не  предпринимает  для  защиты  тех  лиц,  которые  должны обеспечить  защиту  этой  личной  и  имущественной  безопасности. Поэтому работники милиции работают на пределе.  Они  работают  на физический  и  моральный  износ.  Все дошло до критической точки, будет отток профессионалов.  Это будет началом конца.  Поэтому  я просил  бы,  во-первых:  в  повестку  дня  нашей  сессии включить рассмотрение закона о милиции,  о ее правах и обязанностях. Чтобы и       Правительство       подготовило      постановление      о материально-техническом, ресурсном обеспечении правоохранительных органов.  В  то же время готовы дополнения к Уголовному кодексу о правовой защите работников правоохранительных  органов.  Их  надо принять сейчас же, потому что потом будет поздно. Мертвым колбаса не нужна. Иван Степанович, и вы учтите тоже.

 

     10

 

     И второе,  что я хотел сказать. Мы по любым эпизодам создаем парламентские комиссии.  По этому факту,  помимо уголовного дела, тоже должна быть создана правительственная комиссия.  Посмотрите, во всех акциях участвуют народные депутаты.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Я вибачаюсь...

 

     ШУМ У ЗАЛІ.

 

     ДІДОРЕНКО Е.О.  Иван  Степанович,  вы  посмотрите,  акты ... /нерозбірливо/  в  отношении  православных  священнослужителей  - народные   депутаты;  акты  глумления  и  разбойных,  бандитских, хулиганских нападений на работников - правоохранительных  органов

-  народные  депутаты;  другие  акты гражданского неповиновения - народные депутаты. Да в конце концов: мы дадим здесь оценку этому или  не  дадим?  Или  будем  мы  с  такими  народными  депутатами работать?  Пусть избиратели посмотрят, кого они выбрали, и каковы действия  со  стороны  этих депутатов,  рвущихся к власти,  такие последуют и  в  отношении  их.  Поэтому  давайте  в  этом  объеме принимать сегодня решения, за исключением повестки дня.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Товариші депутати!  Я вибачався перед депутатом, бо тільки що Коваленко звинувачував у виступах і заявах.  То я не розумію, що це було: чи виступ, чи заява? Тому ми домовилися... Я не виключав,  я просив  вибачення.  Все-таки  давайте  домовимося /тому   що   кожен   з   нас   буде   сьогодні   агітувати   один одного/:...надамо слово біля третього мікрофона, а потім внесемо

 

     11

 

     пропозиції на ваш розгляд.

 

     ЛІСОВЕНКО В.Т.,  голова Чернігівської обласної Ради народних депутатів,   перший   секретар  Чернігівського  обкому  Компартії України /Прилуцький  виборчий  округ,  Чернігівська  область/.  Я пропоную  надати  слово  прокурору,  щоб  він доповів про те,  що скоїлось,  і про те,  що вимагають  люди  на  площі.  Крім  того, пропоную   показати   не   тільки   той  фільм,  що  скоїлось  із Григор'євим,  а фільми. Нехай народ України побачить і розцінить, хто  є  хто.  А  в  нас  фільми такі є/у всякому разі,  я бачив/. Розправа над підполковником міліції  Григор'євим.  Там  випадково опинились Хмара і Ємець. Спроба підірвати 7-тонний бензовоз - теж випадково опинилися Хмара і Ємець.  1  жовтня  відбувся  конфлікт демонстрантів  з Львівщини з працівниками міліції - теж випадково опинились Хмара і Ємець.  Підбурювання студентів на голодовку, на голодну смерть - теж вони і цілий ряд інших.  Давайте ми покажемо людям і самі подивимось.  Хай люди подивляться,  хто є хто.  Крім того, я пропоную прийняти сьогодні положення про Комісію мандатну і з питань депутатської етики.  Сьогодні розглянути на пленарному засіданні  і продовжити розгляд і доопрацювання в комісіях Закону про міліцію і Закону про статус депутата. Бо далі працювати ми не зможемо,  тому що сьогодні - Хмара,  а завтра буде хтось інший. І якщо ми цього не зробимо, то просто не зможемо працювати. От така пропозиція.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Так,   шановні   товариші  депутати,  пропозиції повторюються. Все.

 

     12

 

     ШУМ У ЗАЛІ.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Все, давайте без крику.

 

     ШУМУ ЗАЛІ.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Повторюються пропозиції.  Я ще раз кажу:  ми так не  закінчимо  ніколи.  Зараз  ви проголосуєте.  Дайте можливість вести сесію.

 

     ГОЛОСИ З ЗАЛУ /не чути/.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Були такі пропозиції. У нас є всі депутати.

 

     ГОЛОСИ З ЗАЛУ /не чути/.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Я ще раз кажу;  якщо ви будете зривати сесію, то хто тоді...

 

     ГОЛОСИ З ЗАЛУ /не чути/.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Василю Івановичу!  Я дуже вас прошу: не кричіть. Ви близько сидите і забуваєте...

 

     ГОЛОСИ З ЗАЛУ /не чути/.

 

     13

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Я ще раз вам повторюю: біля третього мікрофона і на цьому закінчимо. Ми пройшли двічі. Ви будете вирішувати.

 

     ГОЛОСИ З ЗАЛУ / не чути/.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Пропозиції   були   такі,   зачитую  їх.  Перше. Сьогодні розглянути Закон про міліцію.  Скажіть,  будь ласка, хто вніс цей закон? І хто його внесе?

 

     ГОЛОСИ З ЗАЛУ /не чути/.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Є якийсь порядок.

 

     Друга пропозиція...   Дайте   сказати,   будь  ласка.  Друга пропозиція - розглянути сьогодні питання  про  Мандатну  комісію, тобто положення про цю комісію.  Воно є і записане першочерговим. Я думаю, що ми це проголосуємо, а потім інші пропозиції.

 

     Так, закон.  Я ж поставлю  всі  пропозиції  на  голосування. Тільки  Прошу  не  кричати.  Ще  була  пропозиція  про ці фільми. Товариші?  Ви ж бачите,  що тут фільм  не  транслюється.  Давайте визначимось  так:  доручимо  постійній  Комісії  Верховної Ради з питань гласності та засобів масової інформації  та  Держтелерадіо /у  нас  тут  присутній  товариш  Охмакевич/ визначитись і внести пропозиції щодо цих фільмів,  У нас у цьому приміщенні є кінозал. Ми  можемо  показати  всі  ці  стрічки.  Але  давайте ми доручимо Комісії  з  питань  гласності  та  засобів  масової   інформації, особисто   депутату  Правденку  як  голові  комісії  і  керівнику Держтелерадіо  товаришу   Охмакевичу   внести   пропозиції   щодо демонстрування цих фільмів. Це друга така пропозиція.

 

     14

 

     Третя. Була  пропозиція  організувати  сьогодні  обговорення цього питання протягом цілого дня і підключити пряму  трансляцію. Була  така  пропозиція.  Ставлю  на  голосування  ці пропозиції в порядку їх надходження.

 

     Перша пропозиція та,  що запропонована  Президією  і  яку  я виклав.  Ще  раз її формулюю.  В основному погодитися з розглядом цього порядку денного, який вам розданий, де першими ідуть пункти про положення про Комісію Верховної Ради Української РСР мандатну і з питань депутатської етики і про проект Закону про  власність. Але  перед  цим надати слово представнику від працівників карного розшуку,  від  представників  громадськості  трьох   областей   і прокурору.  Після цього робимо перерву для того, щоб депутати цих областей зустрілися /це також їхня вимога/, і продовжимо пленарне засідання  о  12 годині за порядком денним.  Це перша пропозиція. Хто за неї, прошу голосувати.

 

     "За" - 263," проти" - 38. Така пропозиція приймається.

 

     Друга пропозиція-внести сьогодні на  обговорення  Закон  про міліцію.  Ми формували порядок денний другої сесії. Там цей закон е...  Я прошу уваги.  Ви ж знаєте,  що і у мене до  вас  особливе ставлення, потерпіть.

 

     Товариші, я ж не можу працювати,  ви бачите.  Якщо кричать і смикають уже за руки,  я не можу. Товариші, я ще раз прошу уваги. Цей  закон є в порядку денному,  але ми з вами домовлялись,  коли голосували,  що ми порядок денний формуємо на  кожний  тиждень  в міру підготовки питань.

 

     15

 

     У час  це  питання  готує  Рада Міністрів і Комісія з питань правопорядку та боротьби  із  злочинністю.  Де  голова  постійної комісії депутат Кондратьєв?  Ми готові внести сьогодні цей закон? Сьогодні не готові.  Рада Міністрів готова  сьогодні  внести  цей закон?... Я прошу Ворошоловградську делегацію, вибачте, Луганську делегацію, не заважати. І киян, я вас дуже прошу...

 

     Товариші, постійна Комісія з питань охорони  правопорядку  в особі  її голови Кондратьєва і Рада Міністрів в особі виконуючого обов'язки голови Фокіна не готові сьогодні внести цей закон. Тому давайте  ми  вирішимо  таким  чином:  від  імені сесії просити їх прискорити цю роботу і внести  на  розгляд  цей  закон  на  цьому тижні.  Так?  І  потім  при  обговоренні  ми  надамо  слово  всім бажаючим, які висловляться я приводу усіх питань.

 

     Можна так ставити  на  голосування  ці  пропозиції?  Ні,  на середу я не можу, я ж не комісія і не Рада Міністрів, щоб ставити на середу.  Давайте ми проголосуємо  за  ось  таке  формулювання: зобов'язати  Раду Міністрів і постійну комісію підготувати проект закону і внести у першому читанні його на цьому робочому тижні  - чи в середу, чи в четвер.

 

     Прошу голосувати. "За" - 276, "проти" - 29. Приймається.

 

     Депутатом Лісовенком  вносилася  пропозиція  - розглянути на цьому тижні Закон про статус депутата.  Готові ці документи?  Хто буде  вносити його в Президію від комісії?  Олександре Павловичу, готові?

 

     Почекайте, Ярославе Юрійовичу. Я з повагою до вашої комісії, але в нас три комісії.

 

     Я прошу,  товариші,  давайте  з  цього  питання.  У мас же є порядок,  який  ми  намітили.  Тому  давайте  ми  дамо  доручення постійним   комісіям,  які  працюють  над  цим  проектом  закону, прискорити цю роботу і в міру готовності внести його в  Президію. А потім внесемо його на розгляд сесії.

 

     16

 

     У кого  інші  будуть  пропозиції?  Ставлю на голосування,  а потім будемо за мотивами.

 

     Другий мікрофон.

 

     ТАРАСЕНКО О.Г.,  голова Знам'янської районної Ради  народних депутатів,  перший  секретар  Знам'янського  міськкому  Компартії України /Знам'янський виборчий округ, Кіровоградська область/. Ми проголосували  за  роботу  сьогодні  -  в  якому  порядку  будемо розглядати питання. Я вношу корективу до цього.

 

     Після того,  як  заслухаємо  прокурора   республіки,   інших товаришів про події, в пропозиція. Вона вже й була, але наполягаю на тому,  щоб за неї  проголосували.  В  ході  роботи  сесії  /за рахунок  часу сесії/ розглянути оті всі відеозаписи,  щоб і народ республіки побачив,  як це було в Червонограді,  як це було  біля Софіївського  собору,  як  це  було  з  бензовозом і як це було 7 листопада.  Щоб народ республіки і ми всі  побачили.  Тому  що  в різні  випадки  тощо.  Це  все  за рахунок сесійного часу.  Прошу проголосувати.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Товариші!  Депутат  Тарасенко   сформулював   цю пропозицію, а за яку ви проголосуєте, це вже інша справа.

 

     Я говорив,  щоб  доручити  це  постійній  Комісії  а  питань гласності та засобів масової інформації.  Я не знаю,  як це можна зробити  технічно.  Прийшов  голова  Держтелерадіо  і сказав,  що технічно неможливо це зробити.

 

     Перший мікрофон. Прошу уваги!

 

     17

 

     ОСТРОУЩЕНКО С.В., голова підкомісії з питань охорони сім'ї і материнства  Комісії  Верховної  Ради  Української  РСР у справах жінок,  охорони  сім'ї,  материнства  і  дитинства   /Приморський виборчий  округ,  Одеська  область/.  З  цього приводу вношу таку пропозицію. Всі ці фільми показати о 20 годині вечора, перервавши роботу  сесії,  по  республіканському  телебаченню.  Доручити  це зробити голові Держтелерадіо.  О 20 годині, коли всі будуть вдома і зможуть побачити всі три фільми, про що йшла мова.

 

     Ще одна  пропозиція.  Товариші!  Люди  на  вулиці,  на площі просять,  щоб  була  організована  трансляція,  як  це  було   на попередньому зборі.

 

     Якщо є   міністр  зв'язку,  хай  негайно  це  зробить,  люди вимагають.  Після  інформації   прокурора,   Іване   Степановичу, визначте час на коротеньке обговорення цього питання, а не просто заслухати інформацію і розійтись.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. З цього приводу? Будь ласка.

 

     ПРАВДЕНКО С.М.,  головний редактор газети  "Голос  України", голова  Комісії Верховної Ради Української РСР з питань гласності та  засобів  масової  інформації  /Самарський   виборчий   округ, Дніпропетровська область/.  Шановні колеги,  давайте ми з Миколою Федоровичем Охмакевичем,  може,  зробимо так.  Подивимося разом з ним всі матеріали,  які є в розпорядженні Держтелерадіо. Може, ще якісь треба попросити матеріали в МВС чи  в  інших  органах,  хто знімав.  Може,  хто  знімав  з  депутатів.  Тобто  все,  що  є  в розпорядженні /не чути/ передивимося -

 

     18

 

     і подумаємо,  коли,  о котрій годині по телебаченню це можна дати  і  кого  з депутатів запросити,  скажімо,  для коментарів з різних боків тощо.  Дайте спочатку можливість  подивитися  що  є. Тоді ми приймемо остаточне рішення.  Коли це показати,  оголосити людям, що в такий-то час по телебаченню це буде /нерозбірливо/.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. У депутатів з цього  приводу  в  ще  пропозиція? Перший мікрофон. Вибачте, третій мікрофон.

 

     ПЕТРЕНКО В.О.,  голова  Приазовської  районної Ради народних депутатів,  перший  секретар  Приазовського   райкому   Компартії України /Приазовський виборчий округ.  Запорізька область/. Іване Степановичу,  я прошу поставити на голосування питання про довіру голові  Комісії  у  правах  людини  депутату  Ємцю.  Я  вносив цю пропозицію раніше,  тому що скрізь,  де він  з'являється,  скрізь порушуються  права людини .  Хіба може цей депутат очолювати таку комісію?  З приводу Коцюби ставили ми це питання.  Чому не можемо поставити це питання сьогодні, зараз?

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Шановні  товариші,  сьогодні розглядаємо конкретні справи.  А якщо ми сьогодні набиваємо цей весь порядок, давайте будемо набивати. Перший мікрофон.

 

     19

 

     ШОВКОШИТНИЙ В.Ф.,     голова     підкомісії     з    проблем 30-кілометрової зони Комісії Верховної  Ради  Української  РСР  з питань  Чорнобильської катастрофи,  президент Спілки "Чорнобиль", член Спілки письменників СРСР  /Харківський  виборчий  округ,  м. Київ/.  Іване Степановичу,  я щодо Закону про міліцію.  Закон цей необхідно прийняти,  але виникав питання.  Якщо я завтра  приведу сюди чорнобильців,  ми що, завтра приймемо закон про Чорнобиль? Я розумію,  що полковник Григор'єв може свою міліцію привести,  але не  треба  нам  перетворювати  парламент  на пожежну команду.  Ми повинні працювати з вами згідно з порядком денним.

 

     Ще одне.  Наша сесія прийняла постанову більшістю про те, що на  площу не пускати народ.  Чому ж ви зараз,  шановна більшість, так всі апелюєте до цією площі? Чому ж ви, шановні, не кажете про те, що самі порушуєте постанову, прийняту Верховною Радою.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Я   прошу   до  уваги.  Товариші,  я  скажу  вам відверто, що у мене не вистачає можливості головувати. Я прошу до уваги, я звертаюсь до депутатів. Депутате Гудима!

 

     ЗАЛУДЯК М.І.,  голова Комісії Верховної Ради Української РСР у  питаннях   екології   та   раціонального   природокористування /Кременчуцький-Крюківський  виборчий округ,  Полтавська область/. Шановні народні депутати!  Товариш Правденко сьогодні сказав щодо перегляду  фільмів  чи відеозаписів.  Нічого не треба ревізувати, треба, щоб народ України побачив усе так, як е. Всі відеозаписи є в  пакеті.  Я вимагаю поставити на голосування і сьогодні ввечері чи коли подивишся це всьому народові України. / Оплески/.

 

     20

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Другий мікрофон.

 

     БАНДУРКА О.М.,  начальник Харківського обласного  управлінні внутрішніх   справ   /Дергачівський  виборчий  округ,  Харківська область/. Шановні депутати! Якщо ми сьогодні і завтра не вирішимо питання   про  відповідальність  депутата  перед  народом,  перед законом за свою поведінку,  за свої вчинки, то ми далеко зайдемо. Україна  вже  на  грані  такого  вибуху.  І  якщо  ми сьогодні не зупинимо певну частину депутатів, яка веде до розбрату, то завтра проллється кров.

 

     Я вимагаю,  щоб  ми  все-таки  сьогодні  і завтра обговорили питання стосовно  Мандатної  комісії.  Дали  оцінку  хуліганським вчинкам  депутата  Хмари.  Ми остаточно втратимо довіру,  якщо до цього не дійдемо. /Оплески/.

 

     ШУМ У ЗАЛІ.

 

     РЯБЧЕНКО М.А.,  директор  Криворізького   цементно-гірничого комбінату   /Довгинцівський   виборчий   округ.  Дніпропетровське область/. Уважаемые народные депутаты! Уважаемый Иван Степанович!

 

     ШУМ У ЗАЛІ.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Рябченко,  помовчіть хвилинку, не можна за таких умов працювати.  Шановні депутати!  Ми більшістю голосів прийняли всі  пропозиції.  Слово  надано  депутату   Рябченку.   А   потім проголосуємо  за  інші  пропозиції  і все.  Будь ласка,  депутате Рябченко.

 

     21

 

     РЯБЧЕНКО М.А.  Уважаемые народные депутаты!  Уважаемый  Иван Степанович!  Дело в том, что народные депутаты ставят вопрос не о том,  чтобы поручить комиссии в Гостелерадио,  а определиться  со сроками,  когда проводить показ фильмов.  Речь идет о том,  чтобы эту операцию провести сегодня  во  время,  предложенное  народным депутатом,  в  20  часов,  когда  люди  будут находиться дома.  Я поддерживаю  и  прошу  за  это  предложение  проголосовать.   Что касается  остальной  повестки  дня,  товарищ,  мы  за два вопроса проголосовали.  Вот товарищ Головатый  внес  предложение  о  том, чтобы  принять  всем  народным депутатам участив в обсуждении.  Я думаю,  что обсуждать нам будет нечего сегодня и не  нужно  этого делать.  Необходимо дать правоохранительным органам слово,  чтобы мы послушали их,  и после этого продолжить работу по повестке дня сессии.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Так,  шановні  товариші,  у  нас  залишилось дві позиції,  за які ми не голосували.  Одна позиція щодо показу всіх цих відеофільмів.  Я вам ще раз говорю,  давайте ми проголосуємо, щоб доручити сьогодні сформувати всі ці відеоплівки  і  подумати, коли   їх  показати  по  телебаченню.  Я  ставлю  на  голосування пропозицію.  Я не знаю,  де ці фільми і хто їх показуватиме. Я ще раз  пропоную:  доручити  постійній  комісії  /іншим депутатам не можна доручати, бо в нас є постійна Комісія з питань гласності та засобів  масової  інформації  і  державна  служба Держтелерадіо/, доручати їм до кінця дня внести пропозиції щодо  трансляції  всіх відеозаписів і фільмів.

 

     Сьогодні, сьогодні.    Хто   за   таку   пропозицію,   прошу проголосувати.

 

     22

 

     ГОЛОСИ З ЗАЛУ /не чути/.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Вони  внесуть  пропозицію,   о   котрій   годині транслювати.  "За"  -  261,  "проти"  -  27.  Залишилась  одна не проголосована пропозиція.  Я відхиляю пропозицію. Ми порадилися і дійшли   висновку,  що  не  можна  ставити  всі  пропозиції,  які надходять і не мають відношення до цього питання. Була пропозиція стосовно   депутата   Ємця.  Є  постійна  комісія,  в  Тимчасовий регламент, в якісь норми, і все це комісія буде визначати.

 

     ГОЛОСИ З ЗАЛУ /не чути/.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. За довір'я Коцюбі голосували.

 

     ГОЛОСИ З ЗАЛУ /не чути/.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Так,  дуже вас прошу,  не  ставте  сесії  вимог. Залишилась  одна  пропозиція,  за  яку ми не голосували.  Депутат Остроущенко внесла пропозицію: під час проголошення заяв, вістуну прокурора  і  коротенького  обговорення  визначитись  у  часі  та організувати трансляцію на площу.

 

     Друга пропозиція,  щоб  присвятити  цьому  обговоренню  весь робочий день.

 

     23

 

     І останньою  була  пропозиція депутата Рябченка про те,  щоб взагалі не обговорювати, а надати можливість, як ми вже більшістю проголосували, цим депутатам виступити і на цьому зробити перерву для  роботи  депутатів  з  комісіями.  Тому  ставимо  ще  раз  на голосування  таку  пропозицію:  після  виступів  цих  трьох  осіб виділити до години  на  обговорення  /тому  що  надходить  багато записок/,  надати  слово тим,  кого звинувачують,  і надати слово представникам від делегацій.  Працювати до дванадцятої години.  А ви вирішуйте шляхом голосування.

 

     Ставиться на голосування пропозиція.  Ми в цілому за порядок денний проголосували.  Надійшла пропозиція  депутата  Остроущенко про те, щоб визначити годину на це обговорення і вести трансляцію на  площу.  Прошу  проголосувати.  "За"   -   219.   Рішення   не приймається.

 

     ШУМ У ЗАЛІ.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Процедурне питання.  Рішення прийняте. Пробачте. Була пропозиція,  щоб  увесь  робочий  день  обговорювати.  Прошу проголосувати за таку пропозицію.  Так. "За" - 69, "проти" - 232. Рішення не приймається.

 

     Так, товариші, з цим питанням вирішено. Ми за всі пропозиції проголосували.

 

     ШУМ У ЗАЛІ.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Пропозиція Рябченка була.  Правильна, вибачте. Я вважав,  що він погодився,  що після надання слова представникові від   карного   розшуку,   представникові   від  громадськості  і прокуророві,

 

     24

 

     припинити обговорення    і    зробити     перерву.     Прошу проголосувати, хто за таку пропозицію.

 

     "За" - 181,  "проти" - 83.  Рішення прийняте, але те рішення було прийняте більшістю - 219 голосів.

 

     ШУМ У ЗАЛІ.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Я вас прошу,  не заважайте вести  сесію.  Я  вас дуже прошу не заважати.

 

     ШУМ У ЗАЛІ.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні   народні  депутати,  у  нас  в  Комісія мандатна і  з  питань  депутатської  етики.  Ми  сьогодні  будемо обговорювати положення про цю комісію. І тому, якщо це стосується депутата,  то ми домовлялися з вами - і про це записано в проекті цього положення,  - що всі ці питання розгляне Комісія мандатна і з питань депутатської етики. А потім ми зможемо виносити...

 

     Так, я ще раз говорю,  ми не можемо ставити на  голосування. Як  хочете,  так  і  звинувачуйте,  а я не можу ставити одразу на голосування такі пропозиції, що стосуються члена Президії, голови комісії і депутата.  Є у нас комісія з цього приводу. Не знаю про Коцюбу: хто ставив, і як ставив.

 

     Все, слово від представників  карного  розшуку  надається... представтесь, будь ласка.

 

     Ну, ми ж будемо обговорювати. Ми проголосували: 263 - "за". Так, все, все. Ми проголосували.

 

     Дамо слово, сідайте.

 

     25

 

     ГОЛЕГА В.Л.,  начальник парного розшуку  Мінського  РВВС  м. Києва.   Уважаемые  депутаты!  Коллектив  сотрудников  уголовного розыска  города  Киева  уполномочил   меня   зачитать   следующее заявление.   "Заявление  сотрудников  уголовного  розыска  города Киева.

 

     Уважаемые народные   депутаты!   Общественнополитическая   ж экономическая ситуация..."

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Я   вас   прошу,  зупиніться,  не  читайте.  Від Секретаріату...  Трансляцію  організували   на   площі?...   Так, трансляція, сказали, йде.

 

     Я прошу до уваги. Продовжуйте тепер.

 

     ГОЛЕГА В.Л.

 

     "Уважаемые народные   депутаты!   Общественнополитическая  и экономическая ситуация в республике обостряется  с  каждым  днем. Это    используется   представителями   административно-командной системы,  с одной стороны, и различными политическими течениями - с  другой.  В борьбе за власть они применяют различные методы,  в том числе и незаконные.

 

     К сожалению,  это присуще отдельным народным депутатам УССР. Используя  свои  права  и  полномочия,  они не только провоцируют создание конфликтных ситуаций,  но и зачастую  сами  являются  их активными участниками.

 

     Во избежание  возможных  инцидентов при проведении различных митингов,   шествий,   демонстраций    постоянно    задействованы сотрудники  органов  внутренних  дел,  в  том  числе и уголовного розыска.  Вместе с тем криминогенная  ситуация  в  городе  крайне напряжена.  Ежемесячно  совершается  около 10 убийств,  более 100 разбоев  и  грабежей,  свыше-30  тяжких   телесных   повреждений, значительная часть которых - со смертельным исходом.

 

     26

 

     Третья часть этих преступлений остается не раскрытой.

 

     В ущерб  борьбе  с преступностью мы,  как и другие работники органов внутренних  дел,  постоянно  отрываемся  для  обеспечения охраны общественного порядка во время политических акций.  Однако из-за отсутствия необходимых законов работники милиции,  находясь между  представителями различных политических взглядов и течений, подвергаются  моральному  и  физическому  унижению   со   стороны наиболее агрессивных из них.

 

     Зачастую эти   события  преподносятся  народу  в  искаженной форме.   Свою   негативную   роль   для   создания    предвзятого представления  о  действиях  в  этих  случаях сотрудников милиции нередко играют отдельные средства массовой информации.

 

     Незаслуженно пострадали сотрудники милиции 2  октября  этого года  на  площади  около  Верховного Совета;  28 октября - у стен Софиевского собора,  где активными  участниками  провокаций  были народные депутаты УССР Головатый, Горынь и другие.

 

     Особенно ярко   проявилась  враждебность  и  нетерпимость  к законным  действиям  работников  милиции  7   ноября,   когда   в присутствии  и  при активном участии народного депутата Хмары был избит  и  ограблен  полковник  милиции  Григорьев,   у   которого экстремисты  отобрали  табельное оружие,  удостоверение личности, радиостанцию,  деньги и личные вещи.  Это у человека,  который 30 лет  отдал  борьбе  с  преступностью,  награжден орденом Красного Знамени за достигнутые успехи в борьбе с преступностью.

 

     Эти и другие  возмутительные  факты  до  настоящего  времени остаются без должной правовой оценки и реагирования, что вызывает справедливое возмущение у  сотрудников  милиции.  Создавшееся  на сегодня положение с органами внутренних дел подошло

 

     27

 

     к критической  черте.  В  этих  условиях  дальнейшая  работа невозможна.

 

     Мы, сотрудники  уголовного  розыска  города,  обращаемся   к парламенту республики со следующими требованиями:

 

     незамедлительно внести  в  повестку  дня  вопрос  о принятии закона    о    милиции,    предусмотрев    в    нем    дальнейшую социально-правовую    защищенность    сотрудников   милиции,   их департизацию на период прохождения службы;

 

     охрану общественного  порядка  при  проведении  политических мероприятий возложить на спецподразделение;

 

     создать депутатскую  комиссию по проверке законности решений по  уголовным  делам,  возбужденным  по   фактам   противоправных действий во время митингов и демонстраций;

 

     поручить провести   парламентское   расследование  по  факту нападения на  полковника  милиции  Григорьева,  решить  вопрос  о лишения депутата Хмары депутатских полномочий с целью привлечения его к уголовной ответственности /оплески/;

 

     провести парламентское   расследование   о    противоправных действиях депутатов Головатого,  Горыня и других во время событий 28 октября около Софиевского собора.

 

     О принятом решении по всем нашим требованиям просим сообщить сегодня в удобной для вас форме.  Если они останутся без должного реагирования,  мы оставляем за  собой  право  13  ноября  принять согласованное  решение  о наших дальнейших действиях и обратиться за  поддержкой  к  коллегам  из  других  органов  внутренних  дел республики.

 

     Сотрудники уголовного  розыска  органов  внутренних  дел  г. Киева." /Оплески/.

 

     Благодарю за внимание, ждем от вас конкретных решений.

 

     28

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.   Товариші,   до   уваги.    Слово    від громадськості   трьох   областей  надається  Ортинському  Георгію Володимировичу, об'єднання "Точмаш" місто Одеса. Будь ласка.

 

     ОРТИНСЬКИЙ Г.В.,  стругальник об'єднання "Точмаш", м. Одеса. Це підписи тих, хто уповноважив нас виступити сьогодні перед вами із заявою.

 

     ГОЛОСИ ІЗ ЗАЛУ. Покажіть, покажіть...

 

     ОРТИНСЬКИЙ Г.В.  ...Показати вам усі папки?  Я ж  їх  залишу тут. Не будемо гаяти часу.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу до уваги.

 

     ОРТИНСЬКИЙ Г.В.  Не  будемо  гаяти  часу,  товариші.  Хочете подивитись - під час перерви.  Представитись?  Ортинський Георгій Володимирович,   працюю  на  об'єднанні  "Точмаш"  стругальником. Стругальником, є така професія.

 

     Шановні народні  депутати!  Перш  за  все  я  хотів  би  вам сказати,  що  мене  сюди привело,  чого я тут нині.  Якщо ви чули передачу "Три кольори",  то я вам повинен сказати,  що після цієї передачі   багато   одеситів,   я   маю   на  увазі  чоловіків... /незрозуміло/ з сокирою.  Тому що там було  сказано  /я  не  буду називати  прізвища  депутатів,  які  брали  участь,  бо  зразу  ж скажуть, що я ображаю/: або - ми, або - вони.

 

     Невже ж ми,  виборці,  для цього вас вибирали,  щоб дійти до того,  щоб від депутатів чути такі слова? Коли б ми так працювала /вибачаюсь,  я бажаю,  вам мудрості,  фізичних  сил,  таланту,  в кожного

 

     29

 

     з вас  він є/,  якщо,  не дай бог,  ми почнемо так робити на робочих місцях - в цехах,  на полях,  - то ви не будете мати чого їсти разом з нами.

 

     Тепер заява.  "Ми,  представники  трудових колективів міст і сіл Одеської, Херсонської, Миколаївської областей, виконуючи волю наших колег по роботі,  наших друзів,  рідних,  близьких, прибули сьогодні в столицю нашої республіки,  щоб донести до вас  біль  і сумніви, Надії і сподівання багатомільйонного півдня України.

 

     Зробити такий  крок нас примусило не бажання завадити роботі сесії   Верховної    Ради    України,    а    вкрай    загострене соціально-економічне   і   громадськополітичне   становище,   яке склалося на землі нашої рідної України.

 

     Протягом всієї  роботи  другої  сесії  Верховної   Ради   ми намагались  донести  до  вас  тривогу  і побажання нашого регіону іншими шляхами.  Сотні і тисячі колективних і приватних листів  і телеграм було відправлено на вашу адресу. На превеликий жаль, всі вони залишились без уваги і відповіді. В той же час психологічний тиск   з   боку  невеликої  групи  депутатів  з  сепаратистськими настроями примушує Верховну Раду поступатися крок за кроком,  іти назустріч вимогам Народної ради.

 

     Кілька тисяч  учасників  багатоденного політичного спектаклю біля стін Верховної Ради, група студентів, що оголосила політичну голодовку,  - це ще не вся Україна.  Екстремістські, деструктивні сили у Верховній Раді УРСР,  і перш за все представники  Народної ради, незаконно привласнивши собі право говорити від імені всього народу України,  роблять все для того,  щоб втягнути  республіку, весь народ України в безодню. Не викликає сумніву, що голодовка і маніфестація студентів спровоковані  саме  цими  силами.  Ясна  і головна  ціль  їх  дій  -  прибрати  з політичної арени Компартію України, яка стоїть на заваді амбіційним планам захоплення влади.

 

     30

 

     Постанова Верховної Ради УРСР про розгляд вимог студентів  з цілого ряду позицій є антиконституційною і протизаконною. Перш за все це торкається, зокрема, пункту 4 щодо Союзного договору, який фактично заперечує саму можливість участі українського парламенту в розробці і обговоренні нового Союзного договору.

 

     Багато рішень,  що  приймаються  сьогодні  Верховною   Радою України,  вступають  у  протиріччя  з діючими союзними законами і указами  Президента   СРСР.   Справедливе   обурення   викликають хуліганські  вихватки окремих представників Народної ради під час роботи сесії, за їх межами. Вони вже докотилися до того, що стали організаторами і учасниками побиття віруючих і церковнослужителів Православної церкви біля Софіївського собору в Києві.

 

     Якщо всі ці дії на їх думку є кроками до  правової  держави, свободи  і  демократії,  то ми категорично проти такого розуміння права, ми проти такої "свободи" і "демократії". Десятки мільйонів виборців,  які взяли участь у виборах найвищого органу влади,  не давали таких повноважень народним депутатам,  подібними  методами вирішувати їх долю, долю їх дітей, рідних і близьких.

 

     На території Причорномор'я проживають представники понад ста націй і народностей.  Інтернаціональним за своїм складом і  суттю трудовим  колективам чужі націоналістичні спрямування новоявлених демократів,  що склали високу  думку  про  себе  як  "спасателів" України.

 

     Подив і занепокоєння викликає той факт,  що народні депутати УРСР не хочуть бачити і враховувати урок подій,  які відбуваються сьогодні  в  сусідній  республіці  Молдова.  Ми рішуче виступаємо проти  сепаратизму,  але   не   можемо   не   бачити,   що   саме націоналістичні   сили   штовхнули   Верховну   Раду  Молдови  на непродумані рішення.  І це не  могло  не  спровокувати  зустрічну хвилю соціального захисту

 

     31

 

     з боку гагаузького і російськомовного населення.

 

     Подальше ігнорування  таких  Фактів  з  боку  Верховної Ради України  може  привести  до  повторення  сумного  досвіду   наших сусідів, до непередбачених і трагічних наслідків.

 

     Виходячи із  викладеного  вище,  ми  вимагаємо від Верховної Ради УРСР:

 

     1. Негайно надати можливість нашим представникам  з  трибуни донести до народу України наші пропозиції і вимоги.

 

     2. Не  відкладаючи  на потім,  вжити заходів по забезпеченню громадського порядку в республіці,  створити депутатську  комісію по розслідуванню фактів беззаконня і силового тиску на комуністів Львівської,   Івано-Франківської   та   Тернопільської   областей України.

 

     3. Негайно  розробити програми виходу України із економічної кризи.  Прийняти закони про землю,  про  власність,  про  місцеве самоврядування,   про   захист  прав  споживачів,  про  соціальні гарантії трудящих,  без яких неможливо почати процес стабілізації в республіці.

 

     4. Активно  включитись  в розробку нового Союзного договору, насправді справедливого і глибоко продуманого.  Ми  за  суверенну Україну  в  складі  оновленого  Союзу.  Розвалюючи Союз,  Україна ослабне сама. Той, хто виступає за це, не друзі, а недруги народу України.

 

     5. Взяти   участь   в   розробці  більш  досконалої  системи комплектування   Збройних   Сил   СРСР    при    збереженні    їх загальносоюзної    структура   з   урахуванням   республіканських інтересів.  Надійнім гарантом миру для всіх народів, що населяють нашу  країну,  можуть  бути тільки могутні загальносоюзні Збройні Сили.

 

     6. Розробити двопалатну систему Верховної  Ради  УРСР:  Ради республіки    і    Ради    національностей.   Мільйони   громадян неукраїнських національностей повинні мати своє представництво  і захист на рівні

 

     32

 

     законодавчого органу республіки.

 

     Посилання на те,  що сотні національностей, що проживають на території України,  не мають компактного  проживання,  не  можуть бути  аргументом  проти  необхідності представництва національних союзів і земляцтв, що нині стрімко розвиваються.

 

     7. Ми вимагаємо також відміни пункту  4  про  відношення  до Союзного договору постанови Верховної Ради УРСР про розгляд вимог студентів як незаконного і  антинародного.  Питання  про  Союзний договір може вирішуватись лише шляхом всенародного референдуму.

 

     8. Притягнути  до  відповідальності  тих народних депутатів, які  своїми  протизаконними  діями  зривають  роботу  сесії,  які штовхали  студентську  молодь  до  голодовки,  захоплення учбових закладів,  пікетування  Верховної   Ради,   були   організаторами хуліганськобандитських  вихваток  під час підготовки і проведення Жовтневих свят в Києві.

 

     Провести парламентський   розгляд   політичної   провокації, організованої  групою  народних  депутатів  і  делегатів  другого з'їзду Руху на площі Богдана Хмельницького 25 жовтня цього  року. Винних притягнути до кримінальної відповідальності.

 

     В разі  неприйняття  наших вимог ми залишаємо за собою право відстоювати  свої  інтереси  будь-якими   політичними   методами, включаючи  організацію  широкомасштабної  кампанії за відкликання народних депутатів,  що себе скомпрометували, бойкотування рішень Верховної Ради УРСР на місцях. /Оплески/.

 

     Від імені  трудящих  нашого  регіону  ми  рішуче  відкидаємо шовіністичну бандерівську ідеологію. Ми відкидаємо чорно-червоний бандерівський    прапор.    Це   символ   кривавого   безвихіддя, націоналістичної/не чути/ненависті.  Мільйони наших  співгромадян не  змиряться  з  буржуазно-націоналістичними порядками,  до яких намагається  підштовхувати  Верховну  Раду   агресивно-безсовісна меншість.

 

     Щиро надіємось  на  те,  що  здоровий  глузд  і громадянська відповідальність  візьмуть  нарешті  гору  над   нетерпимістю   і особистими  амбіціями,  що  більшість  народних депутатів України своїми продуманими

 

     33

 

     і конструктивними діями  виправдає  довір'я  і  надії  своїх виборців?

 

     Просимо прийняти звернення представників трудових колективів Одеської,  Миколаївської  і  Херсонської  областей  до  відома  і доручити   постійним   комісіям  внести  пропозиції  щодо  вимог, висунутих у зверненні.

 

     Будь ласка. І от вам передаю підписи.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається  народному  депутату  Потебеньку Михайлу Олексійовичу, Прокурору республіки.

 

     ПОТЕБЕНЬКО М.О.,  Прокурор  Української  РСР  /  Новобузький виборчий округ,  Миколаївська область/.  Я думаю,  что можно  уже спокойно обменяться объективной информацией.

 

     Товариші! У мене не тільки ваше доручення,  а також надійшов депутатський запит як до Прокурора  республіки.  Тому,  перш  ніж відповідати на ваше запитання, я хочу його оголосити:

 

     "Прокурору Української Радянської Соціалістичної Республіки. Депутатський запит про порушення громадського порядку 7 листопада 1990  року  і  вчинення  насильства  групою осіб над працівниками міліції.

 

     Від виборців і громадян до  народних  депутатів  Української РСР  надходять  численні  звернення з протестом проти цілого ряду дій,  які вчинені в жовтнілистопаді в місті Києві,  зокрема  біля Верховної   Ради   УРСР   з   метою   скомпрометувати  діяльність Українського парламенту, звести нанівець його роботу.

 

     Особливе занепокоєння  населення  викликане  протизаконними: діями частини народних депутатів УРСР,  які захопили телебачення, змінили програму його роботи, вийшли в прямий ефір і закликали до громадянської непокори.

 

     34

 

     Цинічною є  поведінка групи осіб з участю народних депутатів УРСР  Хмари,  Ємця,  які  7  листопада   1990   року   намагалися протистояти   святкуванню   73-ї  річниці,  порушили  громадський порядок,   допустили   насильство   над    працівником    міліції Григор'євим..."

 

     Товариші депутати!  Я прошу все-таки уваги,  ви зауважень не любите, а самі поводитесь не дуже добре.

 

     "...Ці й  подібні  дії  ганьблять  високе  звання  народного депутата   Української   РСР,   створюють  нестабільне  соціальне становище  в  республіці,  підривають   віру   людей   в   сталий правопорядок,  сприяють протиправним діям деструктивних сил,  а в цілому ведуть до хаосу,  намагаються  змінити  соціальний  устрій Української РСР, зірвати роботу Верховної Ради УРСР.

 

     Виборці вимагають, щоб Прокуратура УРСР й інші правоохоронні органи разом з Верховною Радою України вжили  ефективних  заходів до   цих  осіб  незалежно  від  їх  службового  або  громадського становища,  а вини яких або при сприянні яких  протиправним  діям вчиняються чи організуються антигромадські акти,  акти вандалізму І  насильства.  Прилюдна   розправа   над   працівником   міліції Григор'євим принизила не тільки честь і гідність цієї людини, але є злісним актом проти  існуючого  правопорядку,  спробою  зірвати свято 7 листопада 1990 року, продемонструвати насильницькі дії.

 

     Депутати Верховної   Ради  Української  РСР  звертаються  до Прокуратури  республіки  з  вимогою  вжити  законних  заходів  до правопорушників   для  забезпечення  правопорядку  в  республіці. Секретаріат депутатської більшості". Список депутатів.

 

     Шановні народні депутати! Інформація про події, що трапились 7  листопада  1990  року в підземному переході на площі Жовтневої революції,  не є чимсь новим,  як це ми бачимо.  Ситуація  відома багатьом депутатам. Вже показували, ви знаєте, відеоплівку

 

     35

 

     по телебаченню.  Але  оскільки  в  депутатські запити і ваше доручення і ця подія набула,  по суті,  політичного характеру,  я вважаю   за   необхідне   вас  поінформувати  об'єктивно  на  тих матеріалах, які сьогодні в у Прокуратурі республіки.

 

     Сталося це в підземному переході  перед  початком  параду  і святкової демонстрації.  Тут зібралась група людей, яка мала мету перешкодити проведенню заходів, присвячених річниці Жовтня.

 

     Там проходив у цивільному одязі заступник начальника відділу управління  карного  розшуку  Управління  внутрішніх  справ міста Києва полковник міліції Григор'єв,  який знаходився при виконанні службових  обов'язків.  Він  звернув  увагу мешканки міста Львова громадянки Тузан,  яка знаходилась на розкладачці,  що  і!  ліжко заважає пішоходам.  Оскільки Тузан на це не зреагувала, Григор'єв відсунув ліжко до стінки. Тузан тут же висловила своє обурення, і між  групою громадян,  що знаходились поруч з нею,  і Григор'євим виникла конфліктна  ситуація,  в  процесі  якої  на  місці  події з'явився   Хмара  Степан  Ілліч.  Він  оголосив,  що  є  народним депутатом УРСР, а потім почав вимагати Від Григор'єва посвідчення його особи.

 

     Ця форма   розмови  ускладнила  конфлікт.  Із  застосуванням фізичної сили скрутили руки Григор'єву,  і тут  же  раніше  двічі судимий  за  хуліганство житель міста Києва Березанський зірвав з нього кобуру з пістолетом.  Був проведений особистий  обшук,  при якому   забрано   портативну   радіостанцію   "Віола",   службове посвідчення, гроші в сумі 30 карбованців, партійний квиток й інші речі.  При  цьому разом з іншими Григор'єва тримав депутат Хмара, який, за свідченням Григор'єва, бив його.

 

     На Григор'єву  порвали  одяг,  йому  було  завдано  тілесних пошкоджень. Навіть впевнившись у тому, що Григор'єв є працівником

 

     36

 

     міліції, над   ним  глумилися,  витягуючи  із  застосуванням насильства  з  підземного  переходу,  не  допускаючи  працівників міліції,   які   прийшли  на  допомогу  Григор'єву  і  намагались припинити над ним фізичне знущання.

 

     Лише після   активного   втручання   працівників    міліції, заступника  прокурора  Ленінського  району м.  Києва,  якому було повідомлено  про  напад  на  працівника  міліції,  конфлікт   був припинений.   Вилучений   пістолет   згодом  повернутий  народним депутатом УРСР Ємцем,  який був на місці події. Інші речі зникли. Внаслідок   тілесної   і   психологічної   травм  Григор'єв  нині знаходиться в лікарні. Пройшли медичне обстеження депутат Хмара й інші учасники конфлікту,  в яких жодних пошкоджень, крім подряпин на пальці руки громадянки Тузан, не виявлено.

 

     10 листопада за цим фактом прокуратурою міста Києва порушена кримінальна справа за ознаками статті 198 - самоуправство,  141 і 193 Кримінального  кодексу  УРСР  -  грабіж  особистого  майна  і крадіжка   документів.   Утворена   слідча  група,  розслідування контролюється, нагляд здійснюється прокуратурою міста Києва.

 

     Відносно перевищення     влади,     яке     супроводжувалося насильством, то це буде з'ясоване в процесі слідства. Оскільки це стосується депутата Хмари,  то,  ви  самі  розумієте,  для  цього необхідна згода Верховної Ради.

 

     Група депутатів звернулась до мене з вимогою прийняти справу до розгляду Прокуратурою УРСР,  виходячи з  того,  що  по  справі за.../нерозбірливо/  депутат  Хмара.  Це  питання  сьогодні  буде розглянуте.  Подана вам  інформація  підтверджується  матеріалами слідства. За бажанням депутатів

 

     37

 

     відеоплівка може  бути  подана для огляду.  До речі,  на ній добре зафіксовані всі протиправні дії.

 

     Всі крапки над "і" в цій справі будуть поставлені слідством. Але,  користуючись  нагодою,  не можу не сказати про ті висновки, які  можна  зробити  на  сьогоднішній  день.   Складається   таке враження, що деякі народні депутати не зовсім правильно розуміють своє значення як народних депутатів,  а тим  більше  -  Верховної Ради  республіки.  Ми  з  вами  можемо пригадати не один подібний інцидент,  де замість того,  щоб використовувати свої депутатські повноваження  і авторитет для припинення правопорушень,  навпаки, деякі  депутати  розпалюють  пристрасті,   сприяють   загостренню ситуації, що і трапилося в даному випадку. Скажіть мені відверто, чи можна було запобігти тому випадку, який відбувся 7 листопада в підземному  переході  на  площі Жовтневої революції?  Безперечно, можна.  Але  необхідне  було  більш  відповідальне  ставлення  до правопорядку,  своєї  участі  у  акціях  громадянської непокорі і недопущення названого інциденту з боку присутніх там депутатів.

 

     Ця подія глибоко схвилювала і обурила  не  лише  працівників міліції,  але  й  всю  громадськість республіки,  про що свідчать численні телеграми,  які надходять на  адресу  Верховної  Ради  і Прокуратури республіки.  На зборах працівників карного розшуку м. Києва прийнято звернення,  яке ви  прослухали.  Висновок  один  - будь-які екстремістські прояви можуть завдати непоправних збитків перебудові і демократії.  І ті депутати,  які сприяють  порушенню законів  чи  самі  стають  на  цей  шлях,  беруть  на себе велику відповідальність.  Якщо ми дійсно прагнемо до формування правової держави, верховенства закону, то повинні не лише про це говорити, але й бути прикладом в цьому для наших виборців.

 

     38

 

     Скажу вам відверто,  та ви і самі  це  добре  розумієте,  що ситуація   з   дотриманням   законності  в  республіці  практично катастрофічна.  І найбільш  тривожить  те,  що  нові  депутатські корпуси в деяких областях діють зовсім не в напряму виходу з цієї кризової ситуації.

 

     Замість внеску в оздоровлення політичної  обстановки  окремі депутати  використовують  різноманітні форми,  здійснюють тиск на правоохоронні органи для прийняття вигідних для них рішень. Якраз Це відчувають також і органи Прокуратури по справі заарештованого прокурором міста Києва жителя  Тернопільської  області  Демидася, який,  крім  скоєння  злочину в місті Тернополі,  скоїв також і в місті Києві.

 

     З метою  його  звільнення  уже  декілька  днів  в  Тернополі проводиться  пікетування  прокуратури  області і мітинги,  в яких активну  участь  беруть  народні  депутати   Колінець   Володимир Володимирович,   Бойко   Богдан   Федорович,   Горохівський  Леон Теодорович та  інші.  До  речі,  ними  уже  створено  комітет  по визволенню Демидася.  Хіба у депутатів немає іншого завдання, яке повинно бути направлене на зміцнення законності?

 

     У зв'язку з тим я повинен  заявити,  що  органи  Прокуратури будуть стояти на варті закону,  що діє, і ніякому тиску, звідки б він не був спрямований, піддаватися не будуть. Всім зрозуміло, що якраз не відповідає принципам правової держави.

 

     У свою  чергу  я  прошу  з метою забезпечення безперешкодної діяльності  правоохоронних  органів,  неприпустимості  будь-якого тиску  на  їхню законну діяльність з боку депутатів,  запобігання порушенням  діючого  законодавства  з  боку   депутатів   негайно прийняти закони про міліцію,  про правовий захист міліції і інших правоохоронних органів,  про правовий статус депутата. Крім того, просив би депутатів...  /нерозбірливо/ дану сесію,  депутата Ємця не втручатися в справи, які знаходяться в

 

     39

 

     слідчих органах, Прокуратурі, вимагаючи їх для ознайомлення. Це суперечить вимогам діючого законодавства.

 

     Слід уважніше   ставитися   і  до  прийняття  рішень,  якими призначаються  комісії  для  розслідування  подій,  пов'язаних  з правопорушеннями..  Тому  що  це  входить  до компетенції слідчих органів.  І створювати прецеденти,  які ведуть  до  протиріччя  з іншими законодавчими положеннями, не слід.

 

     Необхідно нам  розуміти  одну  річ:  народні депутати будуть нехтувати законом,  поки не усвідомлять свою відповідальність  не лише за додержання законів, а й у цілому за стан законності, доти неможливо   досягти   стабільності   зміцнення   правопорядку   і законності. Дякую за увагу.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні депутати! Так, як ми... Питання? Давайте ми  визначимося:  ми  ж  домовилися,  що  буде  не   питання,   а обговорення.  Прошу  до  уваги,  Михайло Олексійовичу,  хвилинку! Товариші!  Є  пропозиція  надати  можливість  ставити   запитання прокурору.  Як  ми  з цього приводу визначимося?  Хто за те,  щоб надати можливість ставити запитання, прошу проголосувати.

 

     "За" - 111, "проти" - 194.

 

     Питання ставити можна,  але ми процедурне  проголосували.  Я прошу не зривати сесії. Ми проголосували, що надаємо трьом слово, і нікому з них запитання ми не ставили. Тому, що це інше.

 

     Тепер ми проголосували більшістю голосів /219/  за  те,  щоб обговорення  пройшло протягом години,  а 170 - я прошу до уваги - проголосувало за те,  щоб  взагалі  не  обговорювати,  а  зробити перерву.   Тому,   якщо   більшість   проголосувала  за  годинний регламент,

 

     40

 

     ми просимо вашого дозволу на те, щоб провести це обговорення до 12.30. А потім зробити на 30 хвилин перерву, а потім - перерву до 16 години /з урахуванням  роботи  депутатів  з  представниками областей,   як  ми  визначились,  а  також  обідньої  перерви/  і продовжити  пленарне  засідання  о  16  годині.  Так?  Прошу   цю пропозицію ще раз проголосувати.

 

     "За" - 240, "проти" - 73, приймається таке рішення.

 

     Порядок обговорення:  записки у мене є, 5-7 записок. Давайте визначимось,  хто біля мікрофонів.  Ви бачите,  скільки депутатів зайняли місця? Давайте визначимось, як будемо. Хто по записках? А біля мікрофонів як? Потім? Тоді давайте: хто за те, щоб розпочати обговорення  по  записках/прошу  проголосувати.  По  тих,  що є в президії.

 

     "За" - 219,  рішення прийняте.  Хто за те,  щоб нажаті слово біля  мікрофонів?  Давайте такий порядок:  хто за те,  щоб надати слово біля мікрофонів,  використовуючи  і  трибуну,  а  потім  по записках, прошу проголосувати.

 

     ШУМ У ЗАЛІ.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. "За" - 83,  проходить по записках. Так, я прошу. Перша запаска була від депутата Жука.

 

     ГОЛОСИ ІЗ ЗАЛУ /не чути/.

 

     41

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Список оголосити?

 

     ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ /не чути/.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Порядок, порядок давайте.

 

     ГОЛОСИ ІЗ ЗАЛУ /не чути/.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Є така записка. Я вас прошу: займіть місця. Займіть своє місце.

 

     Товариші, я вам кажу, що перша записка, якщо ви мені вірите, надійшла від депутата Жука,  а потім від львівської  делегації  - депутата Чорновіла.

 

     ГОЛОСИ ІЗ ЗАЛУ /не чути/.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово  надається народному депутату Жуку Віктору Васильовичу, Так, я прошу вибачення. Регламент до 5 хвилин.

 

     ЖУК В.В.,  голова  Сторожинецької  районної  Ради   народних депутатів,  перший  секретар  Сторожинецького  райкому  Компартії України /Сторожинецький  виборчий  округ,  Чернівецька  область/. Шановні товариші депутати! Останні дні жовтня і початку листопада деякі народні депутати,  представники опозиційної Народної ради у нашому  парламенті  знову посилили свої намагання дестабілізувати обстановку як на сесії Верховної Ради,  так і в  столиці  України місті Києві, окремих регіонах нашої республіки.

 

     42

 

     Незаперечні факти  свідчать  про  те,  - що народні депутати Ємець,  Хмара,  Горинь,  Скорий,  Головатий,  Шевченко  та  інші, користуючись   депутатською   недоторканістю   і  водночас  грубо порушуючи основи демократії, етики і моралі, підбурювали людей на площах  та  вулицях Києва до непокори органам влади та нехтування чинним законодавством, на зрив військового параду та маніфестації трудящих на честь 73-ї річниці Жовтня.

 

     Слід нагадати,  що  керівники Народної ради вже неодноразово довели,  що опозиція  не  мав  намірів  продуктивно  працювати  в парламенті.  Опозиція  не  виявила  зацікавленості  в обговоренні законопроектів  щодо  пріоритетного  розвитку   села,   місцевого самоврядування   та  інших,  які  сьогодні  турбують  весь  народ України, яких чекають у республіці.

 

     Стає очевидним,  що дії вищеназваних депутатів  і  в  цілому Народної  ради/міцно  між  собою  зв'язані  і мають єдину ціль/ - менше конструктивних рішень,  більше дестабілізації,  розбрату та хаосу  в  суспільстві.  Неупереджені  люди,  які  все  це бачать, слухають та читають,  дедалі настійливіше  задаються  питанням  - кому все це потрібно?  Про що дбав сьогодні Народна рада?  Чи для того обрали цих представників,  щоб вести нескінченні  балачки  в парламенті   з  другорядних  питань,  розпатякувати  казна-що  по депутатському каналу телебачення,  а то й прямо підбурювати народ до непокори Уряду та законам?

 

     На жаль,  відповіді  на  це опозиція не дає.  Тому від імені парламентської  більшості  вважаємо  за  необхідне,   щоб   сесія офіційно   прийняла  це  до  уваги,  а  Президія  Верховної  Ради підготувала  або  внесла  на  розгляд   сесії   пропозиції   щодо необхідних  змін  у  Тимчасовому  регламенті,  а  при потребі і в Конституції УРСР, щоб забезпечити нормальну роботу нашої сесії.

 

     43

 

     І друге.  Як відомо,  з непростої  обстановки,  що  склалася навколо  святкування у місті Києві 73-ї річниці Великої Жовтневої соціалістичної  революції,  було  знайдено   вихід.   Але   певні політичні  сили,  намагаючись  Задовольнити  свої  амбіції,  в ці святкові дні стали на шлях конфронтації,  намагалися  перешкодити проведенню  військового  параду  та  маніфестації трудящих.  Вони підбурювали молодь на проведення  акцій  громадянської  непокори, закликали до опору правоохоронним органам, 7 листопада вдалися до прямих  провокацій,  заважали  демонстрантам  Шевченківського  та Подільського  районів  пройти  до  місця  збору  колон,  порушили рішення  міськради  і  організували  несанкціонований  похід   по Хрещатику та ряд інших подібних дій.

 

     Як не прикро,  але серед порушників були і народні депутати. Зокрема,  депутат Хмара взяв безпосередню участь у  протизаконних діях  відносно  працівника  карного розшуку управління внутрішніх справ міськвиконкому полковника  Григор'єва,  якого  пограбували, забрали  табельну  зброю,  радіостанцію,  документи і гроші.  При цьому була принижена його людська  гідність,  міліцейська  честь, був  розірваний одяг,  завдані тілесні ушкодження.  Депутат Хмара своїм мандатом санкціонував це беззаконня,  по  суті  -  самосуд. Такі  дії несумісні з етикою депутата.  Вони підривають авторитет Верховної Ради, ведуть до беззаконня.

 

     Парламентська більшість звертається  до  Президії  Верховної Ради  покласти  край  такій,  так  званій,  "діяльності"  окремих депутатів, дати відповідну оцінку скоєному. Вважаємо, що потрібно доручити  постійним комісіям Верховної Ради - Комісії мандатній і з  питань  депутатської  етики,  а  також  Комісії   у   питаннях законодавства  і  законності  негайно розглянути поведінку та дії вищеназваних депутатів,  та доповісти сесії  про  свої  висновки. Просимо,  шановний  головуючий,  поставити  ці  обидва питання на голосування.

 

     44

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається народному  депутату  Гориню,  за ним виступатиме депутат Лісовенко.

 

     ШУМ У ЗАЛІ.

 

     ГОРИНЬ М.М.,  член  Комісії Верховної Ради Української РСР з питань    державного    суверенітету,    міжреспубліканських    і міжнаціональних  відносин /Залізничний виборчий округ.  Львівська область/.  Хвилиночку,  шановні депутати!  Я вперше зустрічаюся з таким  випадком,  коли  обговорюється  конфліктна ситуація і бере участь тільки одна сторона.  По-моєму,  це не приносить честі  ні правоохоронним  органам,  ні  нашому  депутатському корпусу,  і я вимагаю,  аби надати слово Степанові Хмарі,  щоб він  пояснив  цю справу  з іншого боку.  Окрім того,  ми сьогодні повинні виробити певну думку.  Є люди, які постраждали, і які не мають тут голосу. Про те,  що постраждав полковник, ми вже сьогодні слухаємо більше години,  про те, що постраждали люди, - абсолютно нічого. Куди ми йдемо з таким об'єктивізмом?

 

     Це перше.

 

     Друге. Я  вважаю,  що треба вислухати цю справу до кінця.  І якщо вже йдеться про те,  як виник  конфлікт  між  полковником  і Степаном Хмарою,  то треба ще запитати, як виникли конфлікти там, на бульварі Шевченка,  де кількох депутатів викидали на тротуар і не  давали  їм можливості пройти до місця конфлікту.  А вони йшли для того, щоб з'ясувати ситуацію. Там, де конфлікт, там і повинен бути депутат. І один такий конфлікт ми розв'язали. Ранком 7 числа ми прийшли на Жовтневу площу,  там група молодих людей стояла  на трибуні,  але після наших розмов і бесід вони трибуну звільнили і таки чином дали

 

     45

 

     можливість нормально провести маніфестацію 7  листопада.  Не для конфліктів ми йшли, і якщо той конфлікт виник, то він виник у результаті того, що міліція перевищила свої повноваження.

 

     Я хотів  би  запитати.  Я  не  люблю  говорити  про  те,  як поводиться  міліція  особисто  зі  мною.  Я  ніколи не вступав із міліцією в якісь конфлікти.  Але коли мене штовхають і я падаю на тротуар,  а  потім знову стаю з другого боку,  бо назустріч ідуть танки,  які повинні були взяти участь  у  демонстрації  на  площі Перемоги,  а вони піднімаються по бульвару Шевченка і прямують на Хрещатик,  порушуючи домовленість,  яка була досягнута у  міській Раді,   це   були   присутні   заступник  командуючого  Київським військовим округом генералмайор  Дихтяренко,  заступник  Міністра внутрішніх  справ  Дурдинець,  начальник  КДБ  Києва та Київської області,  - то я хочу вав запитати:  куди йде життя?  Якщо так  і далі  піде,  що  будуть  керувати  депутатами  сержанти  і майори міліції,  то я хотів  би  запитати  вас:  для  чого  потрібні  ці депутати?  Можливо,  вони  тут  абсолютно  не потрібні,  хай далі продовжується так, як продовжувалось. Я вважаю, що сьогодні акція спрямована  на  те,  щоб  загострювати конфронтацію,  щоб реакція взяла знову справу в свої руки.  Якщо далі буде так  іти,  то  ми будемо  змушені  звернутися до українського народу із пропозицією влаштувати загальнополітичний страйк.

 

     /Шум у залі/. Я хочу сказати, якщо так далі справа піде, я  вимагаю  об'єктивного  розбору  цієї  справи.  Тут.  Хай вислухають!

 

     Хай ми вислухаємо обидві сторони,  і  потім  тут  об'єктивно вирішимо справу.  Дайте Хмарі виступити. Дайте виступити жертвам, які постраждали,  а не тільки зосереджуватися на цьому полковнику як на невинній людині.

 

     46

 

     Ще раз  закликаю  вас  до  об'єктивності.  Перед  нами  дуже складна ситуація,  і я за те, щоб її не загострювати. Пам'ятайте, що перед нами доля України, а не партійні справи.

 

     Все!

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово  надається  народному  депутату  Лісовенку Василю Трофимовичу, за ним виступатиме депутат Хмара.

 

     ЛІСОВЕНКО В.Т.  Шановні депутати! Допоможіть нам розібратися в об'єктивній ситуації, яка склалася сьогодні. А сьогодні анархія суспільства підходить до критичного стану,  і  депутати,  замість зусиль на стабілізацію ситуації, яка склалася, розпалюють вогнище національної біди і розбрату.

 

     Подібного не побачиш в жодній країні.  Щоб  народні  обранці вели  боротьбу  проти  власного  народу,  щоб показувати ганебний приклад порушення законів, які самі приймають.

 

     Які ж це законодавці,  коли вони творять беззаконня.  Такого парламенту  не буває і не може бути.  Але,  на жаль,  у нас існує такий парламент,  що  проти  всіх  об'єктивних  законів  розвитку суспільства  і  природи.  Це  призвело  вже  до  того,  що голова сільської Ради сьогодні відміняв рішення Верховної Ради,  рішення Ради  Міністрів.  А  це,  іншими словами - хаос,  безладдя,  як і ведуть до голоду, насильства і кровопролиття. Воно вже на порозі. І якщо сьогоднішня сесія, за якою слідкує весь український народ, не  дасть  оцінки  явищам  беззаконня  з  боку  окремих  народних депутатів  республіки,  то  ми  ніколи  не  зможемо  підтримувати належний порядок у республіці,  ми й мови не  зможемо  вести  про побудову правової держави - суверенної

 

     47

 

     самостійної України.   Тому   пропоную  вчинити  об'єктивно, згідно із законом,  справедливо, але ні в якому разі при цьому ми не  повинні  робити  так,  щоб мандат надавав право прикриття для скоєння злочину.

 

     Пропоную дати  згоду   для   притягнення   до   кримінальної відповідальності   винних  депутатів  і  закликаю  слідчі  органи розібратися об'єктивно і без упередженості.  А депутату Хмарі,  я думаю,  боятися  не  потрібно.  Якщо  він не винен у цьому,  його виправдають.  А якщо хтось скоїв якийсь  злочин,  я  думаю,  йому дадуть   належну   оцінку.  І  попрошу  вас,  Іване  Степановичу, поставити цю пропозицію на голосування без всякої  інтерпретації. Тому що ви дуже вільно сьогодні інтерпретувати багато пропозицій.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово   надається   депутату   Хмарі,   за   ним виступатиме депутат Степенко. П'ять хвилин.

 

     ХМАРА С.І.,  член Комісії Верховної Ради Української  РСР  з питань    державного    суверенітету,    міжреспубліканських    і міжнаціональних   відносин   /Індустріальний   виборчий    округ, Львівська область/.  Шановні депутати, шановні громадяни України, шановні мої виборці!  Я вийшов на цю трибуну, яку мені дуже рідко надають.  Користуючись нагодою,  хочу внести ясність в події, які відбувалися  навколо  цього  інциденту  7  листопада   на   площі Жовтневої  революції  в м.  Києві.  Тому що вже в засобах масової інформації  -  і  в  газетах,  і  по  телебаченню  -  проводиться тенденційна;  делікатно  кажучи,  кампанія,  спрямована,  в першу чергу,  проти мене як народного депутата,  а також проти всіх тих демократичних сил, які є на Україні.

 

     48

 

     Тепер повертаюсь до подій. 7 листопада о 9 годині 10 хвилин до мене підійшла жінка років...  не  можу  визначити  - десь біля 30, 25-30, показала травмовану руку і сказала...

 

     Я вам  процитую  її  показання,  які зафіксовані на папері і знаходяться в Ленінському районному відділі прокуратури м. Києва.

 

     "Примерно в 6.30 утра почувствовала себя плохо.  Рвота из-за язвы  желудка.  Зашла  в  подземный  переход и попросила военного офицера воспользоваться  раскладушкой,  которая  находилась  там. Только присела на раскладушку, ко мне подошел неизвестный мужчина в штатском,  лет 50,  и начал без причины выражаться нецензурными словами  в  мой  адрес.  Выбил  из-под  меня раскладушку.  На мой вопрос,  почему он себя так ведет, заявил, что он главный дворник Крещатика и что хочет, то и будет делать. Ударом руки свалил меня на землю, начал бить меня ногами. Я пыталась..."

 

     ШУМ У ЗАЛІ.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Продовжуйте.

 

     ХМАРА С.І.  Я розумію, що ви, шановні депутати, не звикли 70 років слухати правду, ви тільки звикли слухати себе.

 

     ШУМ У ЗАЛІ.

 

     ХМАРА С.І."...Я  пыталась  защитить  себя  руками,  но после удара ногой в правую руку почувствовала острую боль в руке".

 

     Я не знаю,  що рентген покаже.  Попередні  дані  є,  що  там перелом великого пальця правої руки.

 

     49

 

     І ось ця жінка підійшла до мене о 9.10, розповіла це все, що я зараз процитував.  Я запитав:  "Ви б упізнали цього  чоловіка?" Відповіла:   "Да,  конечно".  Тоді  прошу,  підемо.  Пішли  ми  в підземний перехід де проходжувалося чимало людей в цивільному,  а також групами стояли працівники міліції.

 

     Блукаючи підземним  переходом,  жінка,  прізвище  я її назву Дузенс Олесс  Алесс  заявила,  що  вона  громадянка  Федеративної Республіки  Німеччини,  але  проживає,  як  уродженка /це історія окрема/ на Україні, вчиться тут.

 

     Проживав у Львові,  по вулиці Івана Франка, 4. І після цього ми заходимо в підземний перехід,  жінка впізнає цього чоловіка. Я підходжу, показую своє посвідчення і прошу представитись людину в цивільному.  На  це  лунає  матірна  лайка,  яку я не хочу з цієї трибуни повторювати.  А далі: "Кто ты такой? Я тебя не избирал! И вообще,  пошел ты к черту!" Почали підходити люди, переважно були жінки. Оточили кільцем. Тоді ця людина, як ми потім взнали, що це полковник Григор'єв Ігор Валентинович, Вдаряє мене в живіт і хоче тікати,  але жінки не пустили його. Потім підбігли хлопці, почали вимагати. І ви побачите на кадрах, навіть штучно змонтованих, щоб не  можна  було  зрозуміти  всю  картину,  що  я   показує   своє депутатське  посвідчення і кажу:  "Ось я,  народний депутат,  і я вимагаю,  щоб ця людина-хуліган представилася" Ніякої реакції  не було  з  боку  працівників  міліції,  які  там  були,  і  людей у цивільному,  які там прогулювалися.  Далі вам  відомо.  Громадяни роззброїли  і  тут  же  негайно  передали  зброю,  передали через депутата Ємця працівникам міліції.  Посвідчення розповсюдили  для преси і...

 

     ПЛЮЩ І.С. Депутате Хмара, ви вичерпали свій час для виступу.

 

     50

 

     ХМАРА С.І. Так безграмотно... /Не чути/.

 

     ПЛЮЩ І.С. Будь ласка, депутате Хмара, залиште трибуну! Слово надається народному депутату Степенку. За ним виступатиме депутат Ємець.

 

     СТЕПЕНКО В.І.,    перший   секретар   Полтавського   райкому Компартії  України  /Полтавський   виборчий   округ,   Полтавська область/.  Шановні  товариші!  За  рахунок депутата Хмари хвилину треба додати, мікрофон було вимкнено, я ще не виступав.

 

     ГОЛОСИ ІЗ ЗАЛУ /не чути /.

 

     СТЕПЕНКО В.І. Що хочеться сказати? Я вперше обранив народним депутатом і в моєму уявленні депутат - це взірець.

 

     Депутат -  це  та  людина,  на  яку  можуть  покластися наші виборці і правоохоронні органи.  Ми  повинні  спільно  працювати, наводити порядок і вирішувати ті проблеми, які стоять перед нашою країною, перед республікою.

 

     Я вже декілька разів виступав і  просив  про  те,  що  треба захистити  правоохоронні  органи.  Я,  товариші,  не розумію,  що діється,  якщо з цієї трибуни,  на мітингах,  у  різних  виступах лунають  заклики  про  те,  що в нас міліція антинародна,  партія антинародна і все це подається від імені народу.  Хто це вирішив? Не вирішили ті, хто сьогодні не хоче, щоб у нас була стабільність у суспільстві.

 

     51

 

     Коли був інцидент 2 жовтня,  я питав тут, навіщо ми створили парламентську   комісію?   Ми  що,  не  довіряємо  правоохоронним органам?  Я особисто не знав  до  цього  ні  Дурдинця,  народного депутата,  заступника  Міністра  внутрішніх  справ,  ні Прокурора республіки  -  Потебенька.  Але  бачив,  коли  підходять  до  них депутати,  жодного  разу не було,  щоб вони відмахнулись від нас, щоб вони підбурювали  на  якісь  екстремістські  дії.  А  як  іще повинні діяти керівники правоохоронних органів, хочеться запитати тих, хто так галасує і кричить, що порушаються права людини?

 

     Давайте подивимось правді у вічі.  Товариші!  З цим потрібно вже давно закінчувати.

 

     І ще одне. Коли ми розглядали Закон про Комісію мандатну і а питань депутатської етики,  вибігали,  захоплювали трибуну. І ті, хто це робив, говорять: якщо будуть притягати до відповідальності народного депутата,  то це буде порушення прав людини.  Якщо  вік буде тут розвалювати ту роботу,  на яку нас послав сюди народ, то врешті-решт,  товариші,  давайте ми схаменемося.  На нас дивиться вся республіка.

 

     І я  розумію  оці репліки,  які йдуть зліва,  це саме до вас звертався,  ви   найбільше   кричите,   заважаєте   конструктивно працювати.

 

     От перед  і  мною  виступав депутат Хмара.  Я з цією людиною близько не знайомий.  Якщо ви за порядок,  чому ви  не  покликали працівників міліції і не навели порядок?  Ну, товариші, ви що, за дітей тут нас маєте?  Ми що, не розуміємо, як це робиться? І якщо в десь якісь порушення,  то в ж у нас закон, ми живемо в правовій державі.

 

     Давайте у цій правовій державі й жити.

 

     52

 

     ГОЛОСИ ІЗ ЗАЛУ /не чути/.

 

     СТЕПЕНКО В.І.  Вона правовою й була.  А її хотять зробити не правовою.

 

     ШУМ У ЗАЛІ. /Оплески/

 

     СТЕПЕНКО В.І. ... Я, товариші, пропоную розглянути...

 

     ШУМ У ЗАЛІ.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Продовжуйте.

 

     СТЕПЕНКО В.І.  Товариші,  я  пропоную  розглянути  Закон про міліцію. Давайте ми все-таки захистимо наші правоохоронні органи. Давайте ми розберемося, що в нас діється сьогодні в цьому залі. І все-таки ми повинні розуміти:  якщо в у нас вільність і меншість, то завжди відповідатиме за те,  що тут коїться, більшість. І тому давайте,  якщо  так,  звернемося  до  народу.  Нас  лякають,  нам говорять: "Давайте розпустімо парламент". Я думаю, що ніхто цього не боїться - розпустити парламент.  Але що буде  після  цього?  І якщо  ми  говоримо  за  відкликання депутата,  давайте,  нехай на кожній виборчій дільниці вирішать наші виборці,  відкликати чи не відкликати.

 

     Чому мене   повинні  відкликати  в  Одесі,  якщо  обирали  в Полтаві? Я вважаю, що якщо і потрібно це робити, то треба зробити по  виборчих  дільницях.  І  нехай виборці вирішать,  вірмо чи не вірно представляв народний депутат тих,  кому він  обіцяв  робити сьогодні  ту  чи  іншу справу.  І краще не скажем,  як сказали на зустрічі виборці Диканського,

 

     53

 

     Полтавського, Котелевського  районів.  Вони  мене   просили: "Василю Івановичу, передай: зупиніться, люди добрі, поки не піано ..." Я вал цього бажав.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово   надається   народному   депутату    Ємцю Олександру Івановичу, за ним буде виступати депутат Остроущенко.

 

     ЄМЕЦЬ О.І.,  голова Комісії Верховної Ради Української РСР у правах людини /Центральний виборчий округ,  м.  Київ/.  Колись  у посібниках  політологічних в університет) нас учили,  що три види пропаганди:  біла,  чорна і сіра пропаганда. Сіра полягав в тому, що дається напівправда.  От ніби щось і сказано, якийсь факт, але до нього можна прив'язати пальто. І з цього роздути що завгодно.

 

     Кілька разів звучало за  цей  час  мов  прізвище.  І  в  мов відсутність - у той час,  коли ті, хто так закликав конструктивно працювати,  тут прийняли рішення, які до цього часу нам не можуть роз'яснити, а ми в Москві в цей час вели переговори.

 

     Група депутатів зробила заяву, про яку вона чомусь забула. Я дуже хотів би  на  цю  тему  поговорити.  Між  іншим,  там  деякі депутати  чомусь  підписалися два рази,  мабуть,  для кількості - Карасик і ще кілька депутатів.

 

     Як це робиться? Дуже просто : якась подія, і там був Ємець . Але  ні  разу  /і  навіть  сьогодні  Прокурор цього не зробив/ не сказано, що конкретно робив Ємець в тій чи іншій ситуації.

 

     54

 

     Був бензовоз,  і там був Ємець,  але ніхто не знає,  як  там з'явився  Ємець.  А  Ємець сидів з Яворівським отут,  в кулуарах, коли підійшли два працівники  міліції  і  сказали:  "Там  підвели бензовоз, пішли, допоможете вивести звідси цю колону". Ми пішли і вивели звідти ту колону з бензовозом,  і вона пішла туди, у бічну вулицю.  Це дуже просто сказати:  от щось відбувалось,  і він там був,  а я сидів удома,  пиво пив, ноги задрав, я там не був, я ні за що не відповідаю, я в усьому чистенький, я в усьому біленький, мене цей конфлікт не цікавить.

 

     Що стосується подій.  Я дуже хотів поставити одне  запитання прокурору. Прокуратура Ленінського району чітко знає, де був і що робив Ємець.  Там є і моє пояснення.  Я сказав прокурору,  що я в даний момент даю свідчення як громадянин і дав повні свідчення, і виконав усі вимоги прокурора,  які були з його  боку.  Правда,  в мене  до  прокуратури  є  деякі претензії.  За моїм проханням був викликаний прокурор,  якого ми чекали майже 40 хвилин.  Я запитав потім прокурора,  чому ж він так довго добирався, невже тут немає чергового прокурора. А він мені відповів: "Мені весь час називали не те місце.  Мене послали то до "Чарівниці", то ще в інше місце, і я блукав, поки знайшов місце події".

 

     І я не скажу, що це було навмисно. Думаю, що в тому сум'ятті справді...  Хоча  черговий  прокурор,  мабуть,  в таких ситуаціях повинен бути на місці, і не потрібно його так довго шукати.

 

     Я не хочу описувати ще раз,  що я робив. Тут було дуже хитро сказано,  що  пістолет  був  переданий  Ємцю.  Але  де  він,  той пістолет,  в той момент знаходився,  де знаходився Ємець в момент інциденту, про це - ні слова.

 

     Чомусь з боку співробітників міліції,  які там були, комбата Яловенка, якому я передав пістолет, до мене не було ні найменших

 

     55

 

     претензій. Навіть була подяка.  Тому що той,  хто  знає,  що таке пістолет в оперативній кобурі /де, може, патрон у патроннику і, може, пістолет не на запобіжнику/ той зрозуміє мої дії.

 

     Я тільки  що  був  на  площі  і  не  боявся  відповідати  на запитання.  Не  знаю,  де  були  інші депутати,  а я стояв отам з працівниками міліції,  які мені знайомі і незнайомі,  розмовляв з ними  годину  і  90  процентів запитань зміг зняти.  І тому я теж прошу:  по кожному конкретному  факту,  який  був  тут  названий, провести розслідування.

 

     Стосовно питання  про  те,  що відбувалося в переході.  Мене здивувало: поруч стояла група працівників - чоловіка 30 - міліції в формі.  Мені на горі сказали,  що йде бійка. Я прибіг вниз. Там був клубок,  отаке...  чоловік 15,  зібрані в один  клубок,  отак крутилися. Працівники міліції не втручалися.

 

     Я зразу  не  зрозумів,  чому,  але  там не було коли в цьому розбиратися.  Я теж  міг  сьогодні  сказати,  що  це  провокація, навмисно...  Я  цього  говорити  не буду,  я думаю,  що причина в іншому.  Ці працівники міліції теж не знали, що там відбувається. Вони  не знали,  що Григор'єв - працівник міліції.  Я їх запитав, чий пістолет,  у кого відібрали. Вони мені сказали, що не знають. І  більше  того,  там  стояли  хлопці  з  оперполка.  Це  солдати строкової  служби,  міліціонери.  Вони  без  команди  нічого   не роблять.  Буде  команда  -  вони  виконають.  Вони  не  настільки кваліфіковані, щоб самим брати ініціативу.

 

     І цілий ряд інших моментів,  по кожному з яких я міг би дати конкретну, якби було більше часу, відповідь при тих кінокадрах... І ви мені спробуйте пред'явити хоч одну претензію.

 

     Що стосується заяви,  яка була зачитана. Там є прямий наклеп /І  я дуже жалкую,  що Прокурор зачитував цю заяву/ в тому плані, що Ємець протидіяв проведенню демонстрації на Хрещатику. Хай мені

 

     56

 

     докажуть хоч одним фактом,  чим Ємець протидіяв,  - це  раз. Друге,  не сказано про те,  що шостого числа і Ємець, і Горинь, і Хмара,  між іншим,  збирали інші політичні сили в  міськраді,  де були представники органів внутрішніх справ.

 

     Вдалося умовити всі серйозні політичні сили,  які є в Києві, не блокувати ні парад,  ні демонстрації.  І  ні  одна  з  великих політичних сил цього не робила.  Робили самі крайні групки,  а ми поділилися на дві групи,  пішли на різні площі, щоб, наскільки це можна буде, не допустити сутичок.

 

     Але ж,  на жаль,  не була виконана друга умова, щоб люди без форми  не  втручалися  у  конфліктні  ситуації.  Для  цього  було достатньо людей у формі.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово  надається  депутату  Остроущенко Світлані Вікторівні, за нею буде виступати депутат Філенко.

 

     ОСТРОУЩЕНКО С.В.

 

     Шановні товариші!  Я хочу внести дві  конкретні  пропозиції. Але  до  цього  одна  маленька фраза.  Я хочу відповісти на вигук депутата Гориня,  куди іде наше життя. 8 приводу того, що міліція там щось їм намагалась.. ./нерозбірливо/.

 

     Так ось вважаю, що наше життя, життя народів України, іде не туди,  куди хоче і Горинь,  і деякі інші депутати Народної  ради. Воно піде туди,  куди хоче сам народ України. Можна з упевненістю сказати, що це життя не піде шляхом Бандери, шляхом націоналізму, виходу з Радянського Союзу.../не чути/ Воно туди не піде.

 

     57

 

     Я гадаю,   що   народ   сам  відповість  шляхом  всенародних референдумів,  які ми повинні провадити,  куди, яким шляхом, яким напрямом хоче він іти. І не Народній раді, і не Хмарі, і не таким депутатам вирішувати цей шлях народу. Народ сам його визначить. А те,  що  відбуваються  раз  у раз ось такі...  Не перший раз наша сесія перетворюється на якийсь такий слідчий  орган.  Ми  повинні вести якісь розслідування тих подій,  що відбуваються на вулиці з участю  депутатів  Народної  ради.  То  це  до  яких   пір   може відбуватися? Кожного разу /це ж не перший раз/ вони втручаються і підбурюють,  є авторами якихось вуличних безпорядків, вступають у такі  стосунки  з  міліцією.  І ми тут повинні витрачати сесійний час, замість законів, на оце, на розбір цього.

 

     І саме такі дії перетворюють  демократію,  знаєте,  на  таку якусь  не демократію,  а нема що й сказати про це...  Знаєте,  це демократія дикуна.  Як дикун поводиться з мікроскопом?  Він  його розбиває. Оце /не чути / хочуть і нам нав'язати. Це "демократія", яка губіть державність і правопорядок.  Оце таку  Демократію  нам хоче нав'язати Народна рада або її ліве,  екстремістське крило. І тепер така моя пропозиція.

 

     Тут прозвучали дві заяви.  Від правоохоронних органів і  від великої   кількості  громадян  південних  областей.  Те,  про  що говорилося у заявах, не повинно бути.

 

     Я пропоную створити комісію /всі конкретні вимоги були у цих заявах/,  ми  повинні послухати доповідь комісії і проголосувати, чи приймаємо ці вимоги,  чи ні.  Згадайте,  яким силовим прийомом голодуючі студенти користувалися. Тепер ми теж повинні за кожну з вимог цих двох заяв проголосувати і прийняти чи не прийняти.

 

     І друга пропозиція - відносно Хмари.  Мабуть,  не треба  тут слідство вести, бо є слідчі, органи. Але щоб вести слідство, щоб

 

     58

 

     притягати до відповідальності, то за пропозицію Прокурора ми маємо) проголосувати і дати змогу Прокурору провадити такі дії  з народним депутатом, тобто позбавити його на цей час депутатського імунітету.  Ось  мої  пропозиції,  я  прошу,  Іване  Степановичу, поставити їх на голосування.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово  надається народному депутату Філенку,  за ним буде виступати депутат Колінець.

 

     ФІЛЕНКО В.П.,  секретар Комісії Верховної  Ради  Української РСР  у  правах  людини  /Зміївський  виборчий  округ,  Харківська область/.  Шановні народні депутати,  шановна президіє! Я не буду сьогодні  оригінальним,  не  вперше  я  виходжу на цю трибуну для того,  щоб сказати,  що праві і ліві у нас  змикаються,  блокують роботу сесії, заважають нам працювати.

 

     Ми знову    і    знову    перетворюємо    сесійний   зал   у безвідповідальний політичний  мітинг,  в  якому  перевага  то  на одному,  то  на  іншому  боці.  І  при  цьому постійно мітингуючі доводять і собі,  і своїм виборцям правоту. Ми забуваємо про своє покликання,  ради чого ми тут зібралися, займаємося демагогією як з одного,  так і з  іншого  боку.  І  представники  більшості,  і представники  меншості  дійсно  люблять  виходити на цю трибуну і говорити  від  імені  всього  народу.  А  це   демагогічний.../не зрозуміло/,  який знову й знову нас накриває.  І я дуже боюсь, що той народ, від імені якого ми так любимо говорити, якраз буде оту кашу їсти, яку ми з вами заваримо.

 

     Знову ми  б'ємося  лобами,  знову намагаємося в останньому і рішучому бою:  демократи - перемогти  партократів,  партократи  - перемогти демократів.

 

     59

 

     Я звертаю   вашу   увагу   на   ті   пропозиції,   які  буди розповсюджені свого часу, але вони, як і багато інших пропозицій, пішли в пісок у цьому залі.  Це пропозиції щодо організації нашої сесійної роботи.  Якщо ми не покінчимо з мітингом і не  перейдемо до конкретної парламентської,  законотворчої роботи,  дійсно,  не треба чекати голодовки,  не треба чекати  таких  інцидентів,  які були сьомого,  - ми самі себе розпустимо. Що буде далі - Бог його знає.

 

     Що стосується подій 7 листопада.  Я вважаю,  що цими подіями повинні займатися спеціалісти, фахівці, правоохоронні органи, які до цього покликані.  Ви дивіться,  що  виходить:  ми  вже  на  цю трибуну випускали студентів,  потім випускали страйком,  сьогодні випустили міліцію. Кого ми випустимо завтра? Кого? /Шум у залі/.

 

     Наша позиція відносно інциденту: якщо дійсно депутат Хмара і інші,  які брали участь у цьому інциденті,  мають провини,  мають порушення закону, то вони згідно з законом повинні відповідати. І коли  постане  питання  про  те,  щоб  дати  згоду  притягнути до кримінальної  відповідальності,  якщо  будуть   факти,   я   буду голосувати "за".  Давайте подивимось,  що спричинило ці події. Не треба,  мабуть,  забувати ту обставину,  що коли ми наполягали на розгляді подій,  які готувались ще до 7 листопада, ми пропонували розглянути це питання,  щоб запобігти якимось інцидентам.  І саме тоді більшість покинула зал.  Вдруге в нашій практиці,  небачений парламентський прийом у світовій практиці, коли більшість покидає зал.  Вперше ми його покинули,  коли Масола не вибрали,  і вдруге покинули,  відмовившись розглядати підготовку до 7  листопада.  І слава Богу,  у Київської міської Ради вистачило мудрості прийняти дійсно компромісне рішення.

 

     60

 

     І я хочу тут повторити і засвідчити,  що б листопада і я  на мітингу виступав,  і Михайло Горинь,  зверталися до студентів, до молоді не робити дурниць,  погодитись з  тим  рішенням  Київської міської Ради, воно дійсно було виваженим і було розумним. Але, на жаль,  і це реалі!  нашого життя,  не всі прислухалися до  нашого голосу.  Майте на увазі, що є в суспільстві такі сили, які стоять на крайніх позиціях зліва,  і вони не завжди прислухаються навіть до голосу Народної ради.

 

     Тепер я  хотів  би виступити проти огульної критики Народної ради.  Народна рада неоднакова.  Там в різні  політичні  течії  і різні політичні партії.  І коли ми говоримо, що Народна рада - це депутат Хмара,  то,  вибачте,  це дуже наївно* Точно так, якщо ми скажемо, що більшість - це Гуренко. Це, мабуть, теж не відповідає дійсності,  тому,  що в більшості  в  різні  представники.  І  що стосується Ємця,  буквально два слова.  Я теж був при тих подіях, хоча моє прізвище не називали,  я знає роль Ємця, він якраз робив все  можливе,  щоб  не  допустити конфлікту.  І за це ми,  певне, повинні йому подякувати.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається народному депутату  Колінцю.  За ним буде виступати депутат Сухий.

 

     КОЛІНЕЦЬ В.В.,   викладач   кафедри  української  літератури Тернопільського державного педагогічного інституту імені Я.Галана /Тернопільський виборчий округ,  Тернопільська область/.  Шановні депутати!  Я хотів би  поділитися  з  вами  буквально  декількома думками з приводу ситуації, яку ми обговорюємо.

 

     61

 

     Сьогодні мені  стало зранку дуже дивно,  чому ті працівники, які охороняють наше приміщення,  депутатів не пропускають  у  4-й під'їзд,   як   це  звичайно  буває,  а  запропонували  пройти  у центральний під'їзд.  Друге,  мене  здивувало,  хто  це  відмінив постанову  Президії  Верховної  Ради  про недопуск на площу перед Верховною Радою населення.  Що це таке?  Я взагалі радий  вітати, якщо Верховна Рада на такий крок пішла. Пам'ятаємо, скільки ми за це боролися.  Але хотілося б, щоб це було регулярно, не тільки як виняток для Одеської,  Миколаївської, Херсонської областей, а щоб це було буквально  для  всіх,  і  щоб  ми  буквально  кожен  день починали своє засідання з розгляду заяв громадськості, а розгляду заяв народу, як це ми зробили сьогодні.

 

     Але та ситуація,  яка склалася,  - це особлива ситуація, яка дав підстави стверджувати,  що тут проведена якась провокація.  І якщо врахувати той факт,  що правоохоронні органи,  які допустили Народ на площу, фактично працюють в умовах партійного диктату, то є підстави стверджувати,  що це -  провокація  з  боку  Компартії України. І тут же детально вона розроблена.

 

     Я слухав   дуже   уважно   заяву  представника  від  Одещини

-Ординського.  Я зразу відчув,  що це - не заява громадськості, а що  це  -  програмний  документ  Комуністичної  партії України на сьогоднішньому етапі. Тому що там особлива увага була зосереджена на  необхідності підписання Союзного договору.  Якщо брати стиль, то це стиль діловий,  стиль партійного керівництва. І в мене таке враження,  що  ця  заява  писалась не громадськістю Одещини,  а в одному із  кабінетів  товариша  Гуренка,  а,  може,  і  під  його диктовку.

 

     Я хотів  ще,  товариство,  звернути увагу на один момент.  У заяві Прокурора чомусь не було наголошено на тому моменті,

 

     62

 

     чи підполковник міліції все-таки на  вимогу  депутата  Хмари йому  посвідчення  пред'явив  чи  не  пред'явив.  Це  момент дуже суттєвий,  тому що цей  саме  момент  призвів  до  конфлікту,  до поглиблення цієї негативної ситуації. Якщо врахувати ті факти, що правоохоронні органи  не  вперше  себе  ведуть  грубо,  порушують елементарні  права  народних депутатів,  і що це є якраз причиною напруженості в суспільстві, то цим явищам треба давати принципову оцінку, і ми повинні це зробити.

 

     Пам'ятаю, скільки  часу  торік  було  приділено  обговоренню подій...  /нерозбірливо/ побиття військовослужбовцями народу.  На жаль,  до цього часу представникам тієї комісії, яка розбирала це питання,  не надано слово для  зачитання  заяви.  А  вже  півроку минуло,  відколи  створена  комісія  для  розгляду фактів побиття народу  біля  будівлі  Верховної  Ради,  але  чомусь  комісія  не доповідав  про  свої результати,  а там мали місце страшні факти. Там мали місце такі факти, що жінкам 80-річним наступали на горло омонівці,  притискали їх обличчям до землі.  Ці акції, як побиття депутатів біля Софіївського майдану,  як побиття студентів з 6 на 7 листопада,  парад військових сил у Києві свідчать про те, що це є чи не спроби розмовляти з допомогою фізичної сили,  чи це не  є репетицією  румунського  варіанту,  коли  товариш  Кравчук в день відкриття другої сесії сказав,  що нібито товариш Лук'яненко хоче румунського варіанту.

 

     Події останнього часу добре показують,  хто хоче румунського варіанту.  І якщо ми не дамо відсіч  таким  спробам  застосування фізичної сили,  кровопролиття неминуче.  6 листопада, у переддень свята  революції,  товариш  Кравчук  виступав  з  доповіддю,   де звинувачував демократичний блок в усіх бідах.

 

     Кравчук виступав  як  секретар ЦК,  а не як Голова Верховної Ради.

 

     63

 

     Навіть Івашко дійшов до усвідомлення,  що  Голова  Верховної Ради  повинен  вести  нейтральну політику.  Кравчук до цього,  на жаль, ще не дійшов, і його позиція теж провокується стабілізацією в суспільстві.

 

     У Тернополі безпідставно засудили /незрозуміло/.  Людина вже п'ять днів оголосила суху голодовку,  ніякого злочину в Києві він не  скоїв,  і  ми  вимагаємо негайного його звільнення.  Дякую за увагу.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово  надається   члену   Президії,   народному депутату Сухому Василю Васильовичу, за ним буде виступати депутат Мовчан.

 

     Ми домовилися  годину.  Давайте  вже  дотримуватися   цього. Дозвольте слідкувати також за часом, будь ласка.

 

     СУХИЙ В.В.,  голова Комісії Верховної Ради Української РСР з питань відродження та соціального розвитку  села  /Павлоградський виборчий округ,  Дніпропетровська область/.  Товарищи депутаты! Я хотел бы чуть углубить то,  что сказали мои  коллеги.  На  первый взгляд,  и как нам иногда - да не иногда,  а практически всегда - старается преподнести оппозиция, - эти конфликты /мы их обсуждаем каждый  день/  происходят  по  каким-то  непредвиденным причинам. Представители оппозиции будто  бы  хотят  сделать  добро  народу, пойти на реконструкцию нашего общества, а коммунисты тормозят эти процессы и, наоборот, не хотят добра ни себе, ни народу.

 

     Я думаю,  что до сих пор  этот  вопрос  в  какой-то  степени проходил. Часть депутатов в какой-то степени, наверное, верила,

 

     64

 

     и часть  народа.  Я  думаю,  сегодня стало ясно одно - у нас действительно  есть  принципиальные  расхождения.  Их   не   надо скрывать  от  народа,  их должен четко знать народ.  Оно одно,  и главное.  И особенно это выяснилось после выхода в свет Программы по  переходу к рыночной экономике.  Ясно стало,  что одна сторона предлагает возвратить наше  общество  к  капитализму,  а  другая" естественно,  провести...  Я знал,  что будет такая реакция.  Ну, почитайте программу,  если вы не читали!  А другая хочет  сделать преобразование  в  обществе  и  вернуть его на путь строительства социализма по Ленину.  Я считаю,  что это и есть основная причина разногласий. Можно комментировать по-разному. Я ожидал, что так и будет, такие приемы использовались до сегодняшнего дня. А то, что происходило вчера, позавчера, сегодня - это уже методы борьбы.

 

     Я думаю,  что не надо оправдываться. Я тут не собираюсь и не вышел на  трибуну,  чтобы  хвалить  коммунистов.  О  том,  что  я коммунист,  я знаю.  Я этого ни от кого не скрываю.  Избрали меня мои избиратели, потому что я коммунист. Я работал и буду работать вместе с людьми. Приносил, между прочим, пользу.

 

     И я  думаю,  что  не  виноваты  все  коммунисты.  Сейчас те, которые в Народной раде  /вчера  они  были  коммунистами/,  сдали билеты  и  сегодня  стоят  совершенно  на  других  путях  и стали большими демократами, совершенно другое преподносят.

 

     Что касается конкретно последних случаев.

 

     Товарищи, я думал,  нельзя больше нам  в  заблуждение  народ вводить,  и чтобы о нас думали,  что мы не способны разобраться в ситуации.  Я ничего не имею против того,  что  товарищ  Емец  там будто  бы  выступает  и  хочет разрядить обстановку.  Я бы хотел, чтобы мы посмотрели:  а  как  же  создается  эта  обстановка?  Мы рассматривали   этот  вопрос  на  Президиуме,  товарищ  Емец  был категорически за то, чтобы

 

     65

 

     парада не проводить. Ну, если ты сам за то, то я не понимаю, какую  ты  роль  мог  играть  среди  вот этих товарищей,  которые приехали со Львова и т.д.?

 

     Я выступал на Президиуме и  считаю,  что  нам  не  надо  тут обвинять  друг  друга.  Сегодня  это стало известно всему народу, народ возмущается  нашим  поведением.  Я  хотел  бы,  чтобы  наши избиратели  сами  разобрались.  В том числе,  если это касается и нас,  коммунистов,  они избрали депутатами  и,  наверное,  делали какие-то выводы, а не просто возмущались, что тут не идет работа. Она потому и не пойдет,  если часть встает и  заявляет,  что  они тоже от народа действуют.

 

     А я думаю, что пусть они едут в свои области и там /раз там их избирали/ вот эти вопросы преподносят. Они сегодня   не   нужны   не   только  Крыму,  они  не  нужны  и Днепропетровской  области.  Я  думаю,  что  и   всем   оставшимся областям, кроме этих трех.

 

     Что касается непосредственно товарища Хмары,  всех остальных депутатов,  которых сегодня называли.  Товарищи!  Если мы сегодня опять   поступим   так,   как   тогда,   когда  состоялся  захват телевидения,  когда  мы  поручили  прокурору  и  всем   остальным разобраться...  Ну,  как  же  так!  И товарищ Емец защищает права человека!  Поговорили и ничего не состоялось. Я думаю, что выводы надо сделать,  и кому положено,  пора отвечать,  и не надо больше друг на друга наговаривать.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається народному депутату Мовчану.

 

     МОВЧАН П.М.   письменник,    Секретар    правління    Спілки письменників     України    та    Київської    організації    СПУ /Березняківський виборчий округ, м. Київ/.

 

     66

 

     Шановні депутати, шановний головуючий! Я сьогодні здивований тим,  що  ми не повертаємося саме до тієї.../нерозбірливо/...  на якій закінчилася робота другого  числа.  Ви  пригадуєте,  як  при обговоренні  надзвичайно  важливого моменту,  який спричинився до сьогоднішнього напруження, група депутатів, та саме більшість, за вказівкою самого Голови Верховної Ради і не без підтримки Гуренка полишила цей зал,  не розв'язавши найсуттєвішого питання  на  той момент.  Ми  не  вирішили  того,  що могло спричинити до ще більш трагічнішого стану,  аніж сьогодні е" і справа не  в  Григор'єві. Якщо  сьогодні  в  поліклініці,  в лікарнях лежать сім студентів, яких відлупцювали,  як непотріб тягали за ноги /я не кажу про  ті попередні  події,  які відбувалися на наших майданах міста Києва, коли  били,  коли  зневажали  депутатську  недоторканість,  право депутата  на  Все,  на можливість входження у всі сфери/.  І якщо сьогодні покривають Ємця і кажуть про те,  що він втручається, то найактивніша  постать  в  нашому  парламенті  - це Ємець.  Я хочу сказати про те, що він виникав не тільки на майданах Києва, а й у Львові.   Він  завжди  закликає:  будьте  ви  свідомі  того,  що, відсиджуючись по своїх райкомах і обкомах, по своїх директорських кріслах...  Ця  людина  робить  надзвичайно багато для того,  щоб заладити будь-яку ситуацію. І сьогодні ви хочете того...

 

     Мені здається,  історія...  /не  чути/...  інспірована.   Ця ситуація інспірована, починаючи від цієї розкладачки і закінчуючи пістолетом, бо відеокамера передбачалася в цьому сценарії. Я хочу нагадати  вам  історію  дуже  давню,  але  яка  відбулася у наших сусідів,  у німців.  Історію з Вандарляйком.../не  чути/...  який буцімто  підпалив рейхстаг.  Сьогодні хочуть підпалити,  хотіли - підганяли бензовоз.  Звідки він виник?  Та люди добрі! Подумайте, це - інспіровані акції.

 

     67

 

     Це акції, інспіровані органами. Сьогодні Потебенько виступає як секретар райкому партії і відчитує свого рядового члена партії товариша  Хмару.  Він  би так сказав:  "Товаришу Хмара,  прийдіть нарешті до тями.  Я вважаю, що це не та людина, яка повинна дбати про законність.  Це - перший правопорушник у нашій республіці.  І не підтримуйте цих розколів, які починаються тут. Те, що сьогодні ви відволікаєте увагу,  це теж, мені здається, інспірована справа уже заздалегідь.

 

     Скільки вийшло  людей,  прочитало  свої  тексти,  підписало, написало,  узгодило, кличуть людей здалека, щоб засвідчити те, як народ дбав про депутатів і як він хоче,  щоб  цей  парламент  був чемним.

 

     Як він  може  бути  чемним?  Вони,  дійсно,  навчилися,  ви, дійсно,  автоматично все переймаєте, те що називається життям. Ви порушуєте  самі ці закони,  які приймаєте.  Ви виводите людей під червоними прапорами сьогодні на майдан,  де позавчора заборонили. Вимагаєте сьогодні транслювати на цю площу,  на яку ви заборонили два місяці тому будь-яку трансляцію.

 

     Чого ви домагаєтесь сьогодні?  Єдиного - не хочете працювати справді  по-законному  для  того,  щоб  розв'язувати наші насущні справи.  У нас Закон про землю  не  прийнято,  про  власність  не прийнято.  Ми  не  сформували Уряд,  а ви сьогодні інспірували цю балачку. І ви марнуєте час. І ви марнотратці великі.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні  депутати!  Час   вичерпано.   У   13.36 розпочали.  Дозвольте  на ваш розгляд внести таку пропозицію.  Ми все вробили так, як проголосували. Є пропозиція - всі зауваження, пропозиції   і   вимоги   передати  в  три  комісії  -  в  питань законодавства

 

     68

 

     і законності,  охорони громадського порядку і  прав  людини. Три комісії.

 

     Питання, які  поставлені  громадськістю  південних областей, передати  для  розгляду  Президії   Верховної   Ради,   а   потім визначитися. Тому, що там такі томи, я не можу сформулювати, кому їх передати, як би мене не звинувачували.

 

     На цьому це обговорення припинити,  як ми і домовилися.  Хто за  цю  пропозицію,  прошу  голосувати.  Прошу підготувати табло, прошу зареєструватися в залі. Прошу голосувати.

 

     "За" - 280,  "проти" - 4.  Рішення приймається.  Товариші, я прошу одну хвилину уваги. Десятого листопада виповнилося 50 років з дня народження народного депутата Павленка Фелікса Омеляновича, а  також  сьогодні  виповнюється 44 роки народному депутату Дзюбі Миколі  Григоровичу  і  депутату  Фесуну   Никанору   Артемовичу. Побажаємо їм плідної роботи.

 

     Оголошується перерва до 16 години.

 

     69

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку