ЗАСІДАННЯ ТРИДЦЯТЕ

 

Сесійний зал  Верховної Ради Української РСР.  4 червня 1990 року. 16 година.

 

Головує депутат Плющ І.С.

 

     Головуючий. Шановні товариші депутати, прохання зайняти свої місця.

 

     Слово буде надано депутату Коцюбі.

 

     Звільніть трибуну.   Олександре  Павловичу,  займіть  місце, прохання до всіх сідати.  Я буду спростовувати позицію.  Прохання сісти,   депутат   Снігірьов.  Іван  Федорович,  сідайте.  Богдан Миколайович, прохання сісти. Дозвольте одному головуючому стояти. Сядьте, будь ласка, Олександре Павловичу.

 

     Уже реєстрація...  Я  прошу  - на табло.  Коли 300 і більше, сесія правомочна. Дякую. Володимир Петрович, і вас це стосується. Сядьте, будь ласка, вас же просять.

 

     Так, і кореспондентів прошу.

 

     Шановні товариші   депутати!   Ми   з  вами  у  п'ятницю  на вечірньому  засіданні...   Я   це   говорю   вам,   говорю   всім телеглядачам,  нашим  виборцям,  а  вам  потім  буде надано право спростувати цю думку, якщо хто з нею не згодний.

 

     У п'ятницю,  під час вечірнього засідання у  нас  створилася нештатна ситуація,  як її називають у таких обставинах. Вона була викликана тим,  що після шести годин обговорення деякі  депутати, які  були висунуті на пост Голови Верховної Ради Української РСР, зваживши свої можливості,  з  різних  мотивів,  я  підкреслюю,  з різних мотивів,  прослухавши всіх опонентів, почали визначатися з тим, щоб знімати свої кандидатури. Їм це право надано

 

     3

 

     незалежно від Верховної Ради.  Це право депутата, висунутого на такий пост.

 

     Першим з  депутатів  підійшов  о  четвертій годині без трьох хвилин Іван Федорович Драч і сказав:  "Головуючий,  Ви дайте мені слово  для  того,  щоб  я зняв свою кандидатуру".  Я йому сказав: "Іван Федорович,  Ви тільки це будете говорити чи ще щось  будете говорити?" Він говорить: "Ще дещо скажу". Тоді я говорю: "Давайте ми зразу домовимося про регламент.  У нас поки регламент  діє  не більше п'яти хвилин".  Він говорить: "Дякую, це важко, але я буду вкладатись у цей регламент".

 

     Після цього підійшов депутат Горинь  Михайло  і  сказав,  що мені дайте слово зразу,  на початку.  Я кажу: "Я вже не можу дати вам на початку, тому що вже таке слово пообіцяно депутату Драчу". На цьому ми закінчили.

 

     Підійшов уже  зовсім  перед початком роботи Яворівський.  Я, щоб бути уже повністю відкритим,  сказав депутату  Гориню,  що  у перерві   депутат   Поровський   підійшов   і  зробив  зауваження головуючому,  що депутату,  який  висунув  кандидатуру,  не  була надана   можливість   виступити.   Я   пообіцяв  Поровському,  що обов'язково йому  буде  надано  слово.  Тому  я  просив  депутата Гориня,  що після виступу Поровського про надання слова йому буде узгоджено.

 

     Після цього ще підійшов Яворівський.  Я говорю,  що  вже  не знаю,  що робити.  Ідіть, сідайте, ми будемо визначатись по ходу, бо вже початок 17-ї  години.  Відкриваємо  сесію.  Після  першого виступу  Івана Федоровича було надано слово депутату Поровському. Із залу надходили вигуки з вимогою  дотримуватися  Регламенту.  Я порадив   подивитися   стенограму,   сам  розумію,  що  регламент коригується тим, що знімають кандидатури.

 

     Але під час перерви депутати із Тернопільської  області,  із Івано-Франківської, депутат Дума, я його не бачу, керівник групи, з вусами такий. Немає його зараз... Потім депутат Танюк від групи подав  записку.  Я  говорю  тоді,  що є ще дві групи.  Поровський виступав від групи  "Незалежність",  ще  від  групи  "Злагода"  і Танюк.  Із  залу  вимагали припинення обговорення,  дотримуватись Регламенту.  Тоді домовились надати слово депутатам, які знімають кандидатури, а потім визначитися.

 

     Виступили після   Івана  Федоровича  Драча  депутат  Горинь, депутат Яворівський і депутат Лук'яненко. І після цього ми стали

 

     4

 

     з вами визначатись, як бути далі. Я хотів це питання ставити на  голосування,  але  спростував  справу депутат Червоній Василь Михайлович,  який підійшов до третього мікрофону,  я  надав  йому слово.  Він сказав:  "Головуючий, ви нас втягуєте не зовсім туди, дивіться Регламент,  там передбачено, що автоматично припиняється обговорення, якщо ніхто не наполягає".

 

     Після цього  Іван  Миколайович  Салій  виступив із заключним словом. Коли виступив один із чотирьох з заключним словом, тоді я запитав  депутата  Івашка.  Він  підтвердив,  що  буде виступати. Запитую депутата Юхновського: "Ігор Рафаїлович, підтвердіть, будь ласка,  чи  будете  виступати".  Не  розумію,  чи буде виступати. Запитую депутата Гриньова.  Він відмовився.  Тоді я  надав  слово депутату  Івашку.  Івашко  закінчив.  Тут  шум  у залі,  не дають виступити.   Спростовують.   Ігорю   Рафаїловичу   і   Володимиру Борисовичу  Гриньову  не  дали виступити.  Загальний шум,  вимоги дотримуватись Регламенту.  Якщо не голосувати, я просив товаришів до уваги. Було надано слово депутату Гориню Богдану Миколайовичу. Горинь сказав два речення,  після цього шум у залі.  Хто  вимагає голосувати, хто говорить, хто не говорить.

 

     Це було 17 година 32 хвилини, на табло була цифра 79, тобто в залі було 79 депутатів, що в такому разі робити. Я тоді оголосив, що передаються ці прізвища до Лічильної комісії.  Я ще не сказав, що два рази до цього  запрошували  в  Президію  Голову  Лічильної комісії.  Зразу  запросили погодження цього питання,  щоб зібрати комісію,  а потім сказали - півтори години. Після цього передаємо список  з  чотирма претендентами,  які заносяться до бюлетеня,  в Лічильну  комісію  і  оголошуємо  перерву.   Закриваємо   вечірнє засідання.

 

     Сьогодні вже  Лічильна  комісія приступила до своєї роботи і розглянула перше питання,  визначилися  і  який  бюлетень.  Це  - компетенція Лічильної комісії.  Ми протокол N 1 беремо до відома. Із заявою підійшов депутат  Танюк.  Ми  не  дали  слово  депутату Танюку  від  Президії  тому,  що  вже  чотири  претенденти були в бюлетені. Вже тоді, як давати одному заяву, то треба й другому, і третьому,  і  четвертому.  Ми  не можемо розірвати вже цю справу. Пішли  на  голосування,  провели  голосування.  Лічильна  комісія визначилась,  що може доповісти результати голосування. Але у нас блок сказав,  що група,  яка не брала участі в голосуванні, хоче, щоб і всі в залі депутати, і всі виборці, і всі, хто дивиться

 

     5

 

     телебачення і  слухає  радіо,  знали,  чому  група  не взяла участі у голосуванні.  Ось для такої заяви три хвилини ми  даємо, уповноважили  вони  на  це  депутата Коцюбу.  Будь ласка.  (Шум у залі).

 

     Головуючий. Так,  товариші депутати,  процедурне питання  не завжди  на  голосування  ми  ставили  і  тому давайте сьогодні не ставити. Будь ласка.

 

     Коцюба О.П.,  доцент Республіканської вищої школи управління агропромислового  комплексу  Української РСР (Радянський виборчий округ,  м.  Київ).  Шановні   народні   депутати!   Дорогий   наш багатостраждальний  народе!  (Шум  у  залі).  Демократичний  блок проголошує свою заяву.

 

     На шляху  становлення  України  як  демократичної   правової держави  народні депутати Демократичного блоку не можуть миритися з  допущеними  порушеннями  Конституції  Союзу  РСР,  Конституції Української  РСР  -  статей  4,  6,  7 і статті 97 Конституції та відповідної статті Конституції Союзу РСР, радянських законів.

 

     Крім того,  Демократичному  блоку  демонстративно  не   було надано  слова  з  мотивів  голосування  для  офіційної  заяви про несумісність посад Голови Верховної Ради УРСР і першого секретаря ЦК Компартії України.  Демократичний блок не може визнати вибори, які  відбулися  з   порушенням   регламенту   і   спрямовані   на встановлення   диктату   верхівки   Компартії   України  у  вищих структурах Верховної  Ради  Української  РСР.  В  той  час,  коли запропоновано  і  визнано принцип розподілу влади на законодавчу, виконавчу і судову,  сам  факт  внесення  до  виборчого  бюлетеня кандидатури,  яка  в  перспективі  за результатами висування може обіймати дві та більше керівні  партійні  і  державні  посади,  є запереченням принципу розподілу влади, концепції правової держави і суверенітету України,  а  також  порушенням  основ  справжнього народовладдя.

 

     Демократичний блок,  який не взяв участі у виборах,  заявляє рішучий протест проти накинутого Верховній Раді УРСР  політичного фарсу  і не визнає себе відповідальним за наслідки виборів Голови Верховної Ради Української РСР. Демократичний блок бере перерву в роботі  сесії  до  кінця  сьогоднішнього  дня  для парламентських консультацій.

 

     Доповнюю. Особисто від себе,  як комуніст і народний депутат Української РСР,  заявляю:  в умовах, коли потрібно консолідувати прогресивні сили, бути виразником волі народу, а не

 

     6

 

     заідеалізованих партійних догм,  повідомляю,  що  на  період виконання    депутатських   повноважень   я   виходжу   з   рядів Комуністичної партії Радянського Союзу. Підписався... (Оплески).

 

     Головуючий. Шановні  товариші  депутати,  я   звертаюсь   до Львівської делегації.

 

     Гудима О.В.,  викладач  Луцького педагогічного училища імені Ярослава Галана (Луцький - Центральний виборчий округ,  Волинська область). Я відмовляюсь від членства в КПРС в знак протесту проти порушення вимоги про сумісництво... (не чути).

 

     Головуючий. Депутат Гудима, Вам слово не надавалося. Шановні товариші   депутати,  прохання  зайняти  місця.  Слово  надається депутату від Лічильної комісії Дем'янову.

 

     Дем'янов В.В.,  голова виконкому Запорізької  обласної  Ради народних   депутатів   (Бердянський  виборчий  округ,  Запорізька область). Протокол N 3 засідання Лічильної комісії Верховної Ради Української   РСР   дванадцятого   скликання  по  виборах  Голови Верховної Ради Української РСР.  4  червня  1990  року,  присутні Голова  Лічильної  комісії  Дем'янов,  секретар Лічильної комісії Бойко,  члени Лічильної комісії:  Бабій,  Віцяк, Дупляк, Збітнєв, Кінах,  Козаренко,  Колеснік,  Матійко,  Меньшов,  Мороз,  Мотюк, Передрій,  Подчос,  Попович, Пулинець, Пушик, Савельєв, Семенець, Сербін, Старіченко, Шершун, Шишкін, Ярчук.

 

     Слухали: про підсумки таємного голосування по виборах Голови Верховної Ради Української РСР.

 

     В бюлетень  для  таємного  голосування  по  виборах   Голови Верховної  Ради  Української  РСР  були включені народні депутати Української РСР:  Гриньов Володимир Борисович,  Івашко  Володимир Антонович, Салій Іван Миколайович, Юхновський Ігор Рафаїлович.

 

     На підставі   результатів   таємного   голосування  Лічильна комісія  встановила:  загальна   кількість   народних   депутатів Української   РСР,  обраних  на  час  проведення  сесії,  -  450. Кількість народних депутатів Української РСР,  повноваження  яких визнані   Верховною  Радою  Української  РСР,  -  449.  Кількість народних депутатів Української РСР,  які  одержали  бюлетені  для таємного   голосування,   - 341.   Кількість   народних  депутатів Української РСР, які взяли участь у голосуванні, - 339.

 

     Прізвище, ім'я  та  по-батькові  кандидатів  і  хто  "за"  і "проти".

 

     7

 

     Гриньов Володимир Борисович,  кількість голосів,  поданих за кандидата, - 28 - "за", 311 - "проти".

 

     Івашко Володимир Антонович -  278  -  "за",  61  -  "проти". (Оплески).

 

     Салій Іван Миколайович - 4 - "за", 335 - "проти".

 

     Юхновський Ігор Рафаїлович - 24 - "за", 315 - "проти".

 

     Бюлетенів, визнаних недійсними, не було.

 

     Відповідно до статті 97 Конституції Української РСР і пункту 22 пункту  3  Тимчасового  регламенту  засідання  Верховної  Ради Української РСР дванадцятого скликання Лічильна комісія вирішила: вважати Івашка Володимира Антоновича  обраним  Головою  Верховної Ради   Української   РСР.   Голова  Лічильної  комісії  Дем'янов. (Оплески). Секретар Бойко, підписи членів Лічильної комісії є.

 

     Головуючий. Товариші  депутати,  які  будуть   запитання   у депутатів до Голови Лічильної комісії депутата Дем'янова? Немає.

 

     Які будуть пропозиції? Затвердити?

 

     Затвердити і прийняти постанову. Дві пропозиції.

 

     На мою думку,  голосувати будемо один раз, за постанову. Про те, щоб затвердити, немає заперечень у депутатів?

 

     Немає. Тоді пропонується редакція такої постанови:

 

     "Про Голову Верховної Ради Української РСР.

 

     Верховна Рада    Української    Радянської    Соціалістичної Республіки постановляє:

 

     Обрати Головою   Верховної   Ради   Української   Радянської Соціалістичної Республіки депутата Івашка Володимира Антоновича".

 

     Хто за таку редакцію постанови  Верховної  Ради  Української РСР, прошу проголосувати.

 

     "За" - 311, "проти" - 15. Постанова приймається. (Оплески).

 

     Слово надається   Голові   Верховної  Ради  Української  РСР народному депутату Івашку Володимиру Антоновичу. (Оплески).

 

     Івашко В.А.  (Дарницький виборчий округ,  м.  Київ). Шановні товариші  депутати!  Перш  за  все,  дозвольте мені висловити вам слова глибокої вдячності за те високе довір'я,  яке ви мені в  ці скрутні часи виявили, я сподіваюся, від повного серця.

 

     Я запевняю  вас,  я  запевняю  весь  український  народ,  що скільки в мене буде  сил,  я  віддам  їх  служінню  народу.  Дуже складне

 

     8

 

     становище в  республіці.  Складне  воно  і  в нашій Верховній Раді. Це видно було протягом останніх днів і зараз - до останньої хвилини.  Це становище існує реально, об'єктивно і ніхто з нас не має права не враховувати його.

 

     У своєму виступі по програмі,  по концепції роботи Верховної Ради я казав, що найперший, головний наш обов'язок - це працювати на благо єдиної,  демократичної,  сильної і стабільної України. І цього можна буде досягти тільки тоді, коли вдасться консолідувати всі сили, всіх тих людей, які думають про благо нашої республіки, нашого народу.

 

     Що, в мене вже час закінчився?

 

     Головуючий. Вибачте, я клавіші переплутав.

 

     Івашко В.А.  Ну це вже звичка у головуючого, так що ми якось вибачимо...  Але,  дорогі  товариші,  щоб  досягти   гармонії   в суспільстві,  потрібне  терпіння,  терпіння  і праця.  Терпіння і згода.  Терпіння і злагода.  А найголовніше - робота,  робота, бо інакше  не  буде  національного багатства і не буде блага і щастя нашого народу.

 

     З дуже гострого питання, яке тут поставлено щодо суміщення в одній  особі  двох посад - державної і партійної,  я вже декілька разів висловлювався. Зараз ще раз кажу - ніяка людина, і я в тому числі,  не зможе таке суміщення просто реалізувати на практиці. Це просто неможливо.  Подивіться,  скільки нам треба зробити  тільки тут,  у  Верховній  Раді.  А  комуністи знають,  скільки ще треба зробити і потрібно буде зробити для оновлення  партії.  Ми  маємо вже зараз зважати,  що реальністю стає Комуністична партія Росії. Це створить зовсім нову ситуацію.  Усе треба буде  робити.  Де  ж набрати того часу і тих сил?  І це я казав, і ще раз підтверджую. Немає такої людини,  яка б могла обіймати ці дві  посади.  Але  я казав  і зараз повертаюсь до цього,  що 18 чи,  точніше,  15 днів залишилося до з'їзду Комуністичної партії України.  Я так, як вам оце  тут  кажу  і казав,  так само скажу і з'їздові Комуністичної партії про таку неможливість, про такі великі завдання, які є. Це потрібно,  щоб  всі  зрозуміли,  але сьогодні я не можу кинути цю роботу за 15 днів до з'їзду.  Ну  хто  ж  мене  зрозуміє  з  моїх товаришів по партії, з якими я четвертий десяток років іду разом. Я б хотів, щоб всі це добре знали і зрозуміли.

 

     Щодо того,  що  я  багато  літаю  в  літаках.  Так,  я  член Верховної   Ради  СРСР.  Зрозуміло  кожному,  мабуть,  що  більше виконувати ці функції я аж ніяк не зможу і  при  першій  ротації, звичайно,  я звідти вийду,  бо це неможливо. Дійсно, треба сидіти місяцями в Москві, а

 

     9

 

     коли ж  працювати  на  Україні?  Я  ще  раз  закликаю   всіх товаришів і тих,  хто є в цьому залі,  і тих,  хто вийшов з цього залу,  і тих,  хто слухає по радіо чи дивиться по телебаченню,  я всіх закликаю до злагодженої роботи на благо українського народу. Це - головне.

 

     І ще раз вам моя глибока вдячність і  моя  глибока  шана.  А тепер  треба  йти  далі.  А  далі,  як ви знаєте,  за 108 статтею Конституції Української РСР,  я повинен  внести  на  ваш  розгляд кандидатури  на посади першого заступника Голови Верховної Ради і заступника.  То я цього сьогодні робити не буду. Давайте починати життя так:  уже життя демократичне,  за злагодою.  Тому я прийняв таке рішення.  Зараз можна було б  припинити  пленарне  засідання сесії  і  обговорити можливі кандидатури на ці дві посади.  Як це зробити?

 

     Сьогодні ще є час,  сьогодні могли б  зібратися  депутатські групи,  які  створені  за територіальним принципом і обговорювати скільки завгодно кандидатур.  Оскільки у нас кожний  депутат  має право бути у двох групах:  у територіальній, і, як там написано у нас,  створених і за іншими принципами,  то паралельно  засідання цих груп проводити не можна,  людина ж не може розірватися. Тому, я думаю,  що завтра зранку могли б  обговорювати  ці  кандидатури можливі  уже  групи депутатів,  які створені за іншими ознаками - "аграрники",  "промисловики", "Злагода" та інші. Десь приблизно о третій годині дня для того, щоб був уже час, можна було б зібрати погоджувальну таку комісію. Як її можна створити? По два депутати від кожної групи.  Десь їх,  цих груп, мені здається, 41. Це - 82 чоловіки, це і не дуже багато, але й не дуже мало. Можна було б з усіма ними сісти, розглянути кандидатури. Досягти, якщо вдасться, якоїсь згоди.  А вже в середу,  о 10 годині  ранку,  я  внесу  ці пропозиції для розгляду, обговорення і голосування.

 

     Я думаю, що це досить демократично, дасть змогу обговорювати які завгодно кандидатури, виходячи знову-таки з принципу гармонії інтересів. Бо без досягнення цієї гармонії з часом, не одразу, ми нічого далі не зробимо.

 

     Я на цьому б закінчив своє слово.  Я ще  раз  висловлюю  вам слова  своєї  подяки  і  пошани.  Давайте  мобілізуємось і будемо працювати на благо нашого народу. (Оплески).

 

     Головуючий. Володимире Антоновичу, йдіть уже на це місце...

 

     Івашко В.А.  Головуючий порушує закон, каже: йдіть сюди. А в Конституції  написано,  щодо  обрання  Голови  і його заступників роботою сесії керує обрана президія.  Я не знаю,  як  записано  в Росії,

 

     10

 

     тому я не знаю,  що там робиться.  А у нас так записано,  то давайте дотримуватись.  Я поки що на своєму  місці  посиджу,  тим більше, що сьогодні сидіти ніколи.

 

     Головуючий. Шановні  товариші  депутати!  Давайте  надамо це право  Голові  Верховної  Ради.  Дійсно,  стаття  99  Конституції Української  Радянської  Соціалістичної  Республіки  визначає  цю норму.  Товариші депутати,  після того,  як  ми  проголосували  і надали слово, ряд депутатів звернулись з таким питанням, що ми не затверджували результати голосування.  Я підкреслюю,  давайте  ми визначимось,   але,  я  підкреслюю:  по-перше,  ми  говорили  про результати голосування,  по-друге,  про постанову. І щоб два рази не  голосувати,  ми  голосували  один  раз.  Наполягаєте  ще  раз проголосувати?  Тоді прошу підготувати  табло  до  голосування  і зареєструватись. Розберіться з карточками... Хвилину!

 

     Підготуйте табло до голосування.

 

     Уже є 341.  Хто за те, щоб затвердити результати голосування по  виборах  Голови  Верховної  Ради   Української   РСР,   прошу проголосувати.

 

     За - 315, проти - 13, приймаються результати.

 

     Шановні товариші   депутати!   З  приводу  внесеної  Головою Верховної Ради Української  РСР  пропозиції  по  роботі  в  наших групах  ми  від  Президії  і  Секретаріату хочемо вам оголосити і запропонувати такі умови.

 

     Територіальні депутатські групи могли б зібратися за  їхньою згодою.

 

     Дніпропетровська область - у сесійному залі,  права сторона, ближче до президії.

 

     Місто Київ - у  сесійному  залі,  ліва  сторона,  ближче  до президії.

 

     Сумська і Черкаська області - у сесійному залі, права і ліва сторони в кінці залу.

 

     Хмельницька область - в ложі Секретаріату цього ж залу.

 

     Полтавська область - в ложі зліва від президії.

 

     Кіровоградська, Миколаївська  і  Житомирська  області  -  на балконі сесійного залу.

 

     Донецька область - в залі засідань Президії, третій поверх.

 

     Харківська область - у кінозалі.

 

     Львівська, Луганська   і   Одеська   області  -  в  кулуарах сесійного залу,  третій поверх,  відповідно ліва, права сторони і центр.

 

     (Я прошу уважно слухати, потім не знайдете).

 

     11

 

     Кримська область  -  в  холі  біля кабінету Голови Верховної Ради, другий поверх.

 

     Київська область - в залі засідань постійних комісій, знають депутати, в урядовому будинку навпроти.

 

     Запорізька область  -  в  кімнаті  N7,  також у тому будинку (постійних комісій), другий поверх.

 

     Вінницька область - в кімнаті N 8, там же.

 

     Івано-Франківська область  -  в  кімнаті  N  10,  в  тому  ж будинку, другий поверх.

 

     Чернігівська область - в кімнаті N 21, другий поверх.

 

     Волинська область - в кімнаті N 17,  другий поверх основного будинку, вхід через поверх.

 

     Закарпатська область - у кімнаті N20 і 20-а,  другий  поверх основного будинку. Закарпатська і Чернівецька області.

 

     Ровенська область  -  кімната  N 8,  третій поверх основного будинку.

 

     Тернопільська область - кімната N9,  третій поверх основного будинку.

 

     Херсонська область  -  кімната  N6,  третій поверх основного будинку.

 

     Шановні товариші депутати!  Через дві години проводять  свої засідання депутатські групи, створені за іншими принципами.

 

     Група аграрників - в цьому залі.

 

     Група "За радикальне оздоровлення економіки" - у кінозалі.

 

     Група "Злагода"  - в залі постійних комісій,  Кірова,  18/2, кімната N 11.

 

     Група "Чорнобиль" - в залі засідань Президії,  третій поверх в цьому ж будинку.

 

     Група "Відродження" - на балконі сесійного залу.

 

     Група "Вільні демократи" - відповідно ліва,  права сторони і в центрі.

 

     Група "Вірність Вітчизні" - в центрі.

 

     Група "З проблем екології" - в кулуарах сесійного залу.

 

     Група "З проблем молоді" - третій поверх,  відповідно ліва і права сторони.

 

     Група "За консолідацію" - центр третього поверху.

 

     Група "За  права  людини"  -  Кірова,  18/2,  другий поверх, кімната N 7.

 

     Група "Здоров'я" - Кірова, 18/2, кімната N 8.

 

     Група "Незалежність" - Кірова, 18/2, кімната N 10.

 

     12

 

     Група "За освіту" - Кірова,  18/2,  другий поверх, кімната N 21.

 

     Група "Конструктивність" - в ложі сесійного залу,  зліва від президії.

 

     Ми просимо представників груп народних  депутатів  одразу  ж після  висунення  кандидатур  до  складу  погоджувальної  комісії подати їх прізвища до  президії  сесії  за  підписом  головуючого зборів,   на   яких   ви   будете  їх  уповноважувати.  Засідання погоджувальної комісії скликається завтра,  5 червня, о 15 годині в залі засідань постійних комісій, Кірова, 18/2.

 

     Ви і  самі  вже від шуму втомилися.  Будь ласка,  до першого мікрофону підійдіть.  Запитання з приводу оголошень.  Будь ласка, перший мікрофон.

 

     Македонський І.І.,   голова   Белградської   районної   Ради народних  депутатів,  перший   секретар   Белградського   райкому Компартії України (Болградський виборчий округ, Одеська область). Я хочу обратиться  к  вновь  избранному  Председателю  Верховного Совета, к Владимиру Антоновичу Ивашко, с просьбой такого порядка. Несколько дней тому назад мы  с  вами  ощутили  землетрясение,  в городе  Киеве  -  до  3 баллов.  Там,  где я живу и где живут мои избиратели,  было 6,5 балла.  Город лишился родильного дома,  2 детских садиков, есть разрушения помещений, построенных до войны.

 

     Поэтому я прошу,  Владимир Антонович, чтобы завтра выехали в эту зону один  из  заместителей  Председателя  Совета  Министров, министр  Череп,  председатель  Одесского  облисполкома Бутенко на один день,  чтобы они встретились с  людьми,  посмотрели  на  эти разрушения.  У  меня  есть фотографии,  и было принято конкретное решение по устранению этих недостатков. Спасибо.

 

     Головуючий. Будь ласка, третій мікрофон включіть.

 

     Чепурний А.Г.,  голова колгоспу  "Зоря"  Борівського  району (Куп'янський виборчий округ,  Харківська область). Я - з об'явою: група аграрників збирається завтра о 10 годині, Кірова, 10.

 

     Головуючий. Шановні товариші депутати!  Уточнення  надійшло. Керівники  груп  просять,  щоб сьогодні попрацювали територіальні групи,  а завтра о 10-й годині ранку - професійні групи згідно  з тим розпорядком, який я оголошував. Будь ласка, перший мікрофон.

 

     Карпенко В.О., редактор газети "Вечірній Київ" (Прирічний

 

     13

 

     виборчий округ,  м.  Київ).  Шановний головуючий не оголосив сьогодні про збір групи "Гласність".  Хоче товариш головуючий  чи не  хоче  -  така  група  існує в складі 21 особи.  Не знаю,  яка трапилась накладка,  я прошу як координатор цієї групи  зібратися завтра у холі ліворуч від президії.

 

     Я просто  оголошую  для  тих,  хто є з групи "Гласність",  - журналістів, письменників та інших товаришів.

 

     Головуючий. Я Вам вдячний,  депутат Карпенко,  але в  даному разі посилання не до головуючого, а до Секретаріату.

 

     Будь ласка,  другий  мікрофон.  Це  стосується і "Вечірнього Києва".

 

     Гаврилов А.В.,    начальник    відділу     державтоінспекції Роздольненського     районного     відділу    внутрішніх    справ (Роздольненський виборчий округ,  Кримська  область).  Я  получил такую телеграмму,  и меня,  наверное, поддержат все депутаты, что все-таки нам нужно что-то предпринять по этому вопросу.

 

     "Очень обеспокоены   судьбой   военнослужащих   в   Армении. События,   происходящие   там,  горем  ложатся  на  наши  сердца. Руководство Армении не принимает должных  мер  по  урегулированию конфликта. Гибнут наши дети, верните наших детей с Кавказа. Дайте нам,  родителям,  спокойно жить и работать.  Ставьте этот  вопрос перед  руководством страны,  республики.  Избиратели".  И подписи здесь все.

 

     Головуючий. Так,  шановні депутати,  я прошу цього більше не робити.  У  нас  тисячі  телеграм.  Здавайте  їх  у  Секретаріат. Секретаріат їх опрацьовує і дає пропозиції щодо цього у президію. Як виняток,  вам було надано слово. Більше цього прошу не робити, бо нерівні можливості у депутатів - один може оголосити, другий - не може. Будь ласка, третій мікрофон.

 

     Остапенко О.Ф.,  генеральний директор виробничого об'єднання "Краснодонвугілля"  (Краснодонський  виборчий  округ,   Луганська область).  Группу  "промышленников"  завтра  в  10  часов  просим собраться в кинозале.

 

     Головуючий. Дякую.

 

     Шановні товариші, оголошується перерва.

 

     14

 

     ТЕКСТИ НЕВИГОЛОШЕНИХ ВИСТУПІВ

 

     Зайко Я.Я., голова Житомирського журналістського кооперативу "Посередник" (Богунський виборчий округ, Житомирська область).

 

     Вихід України з кризи

 

     Для того,   щоб   вийти  з  глобальної  кризи,  Україна  має позбутись  кайданів  політичної  і  економічної  залежності   від ганебного минулого - від кайданів адміністративної системи:

 

     1. Ліквідувати старі політичні та економічні устрої, перейти до нової моделі суспільства;  надати  Україні  повну  економічну, політичну  і  державну  самостійність;  створити правові гарантії багатопартійної системи.

 

     2. Визначити  статус  України  як  незалежної  Демократичної Республіки;  добитись  розмежування  державної і партійної влади, обрати Головою Верховної  Ради  України  безпартійного  і  тільки всенародним голосуванням.

 

     3. Відродити   власну   грошову  систему,  грошові  знаки  - карбованець, Державний банк України.

 

     4. Законодавчо   затвердити   право   українського    народу вирішувати  питання державного устрою республіки - про об'єднання з  іншими   демократичними   республіками   в   Союз   суверенних демократичних республік,  про вільний вихід із Союзу.  Об'єднання України  з  іншими  республіками  в  Союз  може  бути   лише   на конфедеративних засадах.

 

     5. Без  суверенності  немає  і не буде майбутнього у народів України.  Без  суверенності  Україна  не  зможе  захистити  своїх громадян  від  нових  "чорнобилів",  від  подальшого  духовного і морального зубожіння, виродження.

 

     Вихід з  кризи  можливий  за   умови   перебудови   соборної самостійної  демократичної  Української  держави і громадянського суспільства на засадах Загальної декларації прав людини ООН.

 

     15

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку