ЗАСІДАННЯ ДВАДЦЯТЬ ДЕВ'ЯТЕ

 

Сесійний зал  Верховної Ради Української РСР.  4 червня 1990 року. 10 година ранку.

 

Головує депутат Плющ І.С.

 

     Головуючий. Шановні   товариші   депутати!   Згідно    даних реєстрації біля столів на сесію з'явилось 363 депутати.  Присутні на  сесії  народні  депутати  СРСР  від  Української   РСР   -10, запрошених  товаришів - більше 48.  На нашому табло зареєстровано також уже близько 350 депутатів.

 

     Тому дозвольте пленарне засідання Верховної Ради Української РСР оголосити відкритим.

 

     Слово надається Голові Лічильної комісії депутату Дем'янову. Будь ласка.

 

     Дем'янов В.В.,  голова виконкому Запорізької  обласної  Ради народних   депутатів   (Бердянський  виборчий  округ,  Запорізька область).  Шановні товариші  депутати!  Як  ви  знаєте,  Лічильна комісія  була  утворена Верховною Радою Української РСР 15 травня цього року.

 

     На першому засіданні Лічильної комісії, в день обрання, були розподілені  обов'язки  між  членами  комісії.  За  кожним членом комісії  була  закріплена  певна  ділянка  в  цій   роботі,   яка покладається на комісію. За час, що минув після обрання, Лічильна комісія провела необхідну організаційну роботу, спрямовану на те, щоб  забезпечити депутатам належні умови для таємного голосування і вільного здійснення свого волевиявлення.

 

     Були виготовлені  і  встановлені  кабіни  та  скриньки   для таємного   голосування.  Обладнані  необхідні  місця  для  роботи комісії.  Після того,  як у п'ятницю головуючий на сесії  передав Лічильній  комісії  список  кандидатур на посаду Голови Верховної Ради УРСР, Лічильною комісією було організовано виготовлення

 

     3

 

     бюлетенів для таємного голосування.  До бюлетеня включено  в алфавітному   порядку   чотири   кандидатури.   Народні  депутати Української РСР:  Гриньов Володимир Борисович,  Івашко  Володимир Антонович, Салій Іван Миколайович, Юхновський Ігор Рафаїлович.

 

     Дозвольте, товариші  депутати,  повідомити  вас  про порядок проведення таємного голосування.

 

     У Тимчасовому регламенті засідань Верховної Ради Української РСР дванадцятого скликання,  який у кожного з вас є,  в основному висвітлено питання проведення  таємного  голосування.  Думаю,  що потреби  зачитувати  регламент  немає.  Зупинюсь  лише  на деяких деталях голосування.

 

     Бюлетені будуть  видаватись  членами  Лічильної  комісії  за столами,   де   кожен   депутат   проходить   реєстрацію,   після пред'явлення   тимчасового   посвідчення    народного    депутата Української  РСР.  Заповнення  бюлетеня  проводиться  депутатом в одній

 

     з п'яти кабін для таємного голосування.  Кабіни  знаходяться зліва від реєстрації. Депутат залишає в бюлетені не більше однієї кандидатури.  Хочу  нагадати,  що   відповідно   до   Тимчасового регламенту  недійсними  будуть вважатись бюлетені невстановленого зразка,  а  також  бюлетені,  в  яких  залишено  дві   і   більше кандидатури.  Прізвища,  записані  до  бюлетеня,  при  підрахунку голосів не враховуються. Заповнені бюлетені опускаються до однієї з   п'яти   скриньок,   які   стоять  за  кабінами  для  таємного голосування.

 

     А тепер, товариші депутати, дозвольте оголосити протокол N 1 засідання Лічильної комісії і запросити вас до голосування.

 

     Протокол N  1  засідання  Лічильної  комісії  Верховної Ради Української РСР дванадцятого скликання від 15 травня  1990  року. Присутні члени Лічильної комісії:  Бабій,  Бойко,  Віцяк, Гринів, Дем'янов,  Дупляк,  Кінах, Козаренко, Колеснік, Матійко, Меньшов, Мороз,   Мотюк,   Передрій,  Подчос,  Попович,  Пулинець,  Пушик, Савельєв, Семенець, Сербін, Старіченко, Шишкін, Ярчук.

 

     Слухали: про  розподіл  обов'язків  між  членами   Лічильної комісії.

 

     Ухвалили: обрати    Головою   Лічильної   комісії   товариша Дем'янова Володимира Васильовича,  секретарем  Лічильної  комісії товариша  Бойко Катерину Володимирівну.  Голова Лічильної комісії Дем'янов, секретар Лічильної комісії Бойко.

 

     4

 

     Головуючий. Шановні товариші депутати, є пропозиція взяти до відома протокол N 1 засідання Лічильної комісії. Немає заперечень у депутатів?

 

     Голоси з залу. Немає.

 

     Головуючий. Погоджуємо.    Все    зрозуміло    по    порядку голосування?  Чи  є  у  депутатів  запитання  до Голови Лічильної комісії з порядку голосування?

 

     Голоси з залу. Немає.

 

     Головуючий. Немає.   Зрозуміло.    Можна    приступати    до голосування.

 

     (Шум у залі).

 

     Дем'янов В.В.   Товариші!   Є   тільки   ще  одне,  шановний головуючий!  На бюлетені ми, для того, щоб не було ніяких підозр, щоб  було  все  чесно,  як кажуть,  і справедливо,  на бюлетені з другої сторони є три підписи  членів  Лічильної  комісії  і  така позначка невеличка.  Ми в себе визначились, і ви побачите, це для того, щоб не було зайвих, для того, щоб був порядок, це зроблено.

 

     І просимо, щоб за півтори години, десь не більше часу є, нам пройти голосування.

 

     Головуючий. Є запитання до Голови Лічильної комісії депутата Дем'янова  з  приводу  порядку  голосування?   Шановні   товариші депутати, немає запитань? Тоді приступаємо до голосування.

 

     (Шум у залі).

 

     Головуючий. Приступаємо до голосування. (Шум у залі).

 

     Голос із  залу.  Просимо  надати слово для заяви,  тому що в противному разі мова йде про розкол  парламенту.  Давайте  будемо шанобливі до всіх товаришів. (Шум у залі).

 

     Голос із залу. Демократичний блок залишається в залі. (Шум у залі).

 

     (Йде голосування. )

 

     Головуючий. Шановні товариші депутати,  до уваги.  Слово від Лічильної комісії надається депутату Дем'янову. Будь ласка.

 

     Дем'янов В.В.  Товариші депутати! Лічильна комісія продовжує свою  роботу.  На  даний  час  338  народних  депутатів  отримали бюлетені  для  таємного  голосування  по виборах Голови Верховної Ради  УРСР.  Тобто,  72,  3  процента  від  загальної   кількості депутатів,

 

     5

 

     або 82  проценти зареєстрованих в залі.  Перед голосуванням, як відомо,  на нашому табло була цифра - 412 народних  депутатів. Таким чином,  ще не одержали бюлетені для таємного голосування 74 народних депутати і хто  підійшов,  напевно,  їх  трошки  більше. Лічильна  комісія вносить пропозицію продовжити голосування до 12 години 30 хвилин і  на  цьому  закінчити,  після  цього  Лічильна комісія приступить до підрахунку голосів,  тобто голосування буде припинено.

 

     Головуючий. Шановні товариші депутати,  які будуть  думки  з цього   приводу?  Погодитись  з  пропозиціями?  Погодитись.  Тоді продовжується голосування до 12 години 30 хвилин.  Хто за внесену пропозицію  від  Лічильної  комісії  депутатом Дем'яновим,  прошу проголосувати.

 

     Я теж   думаю,   що   не   можна,   але   депутати   просять проголосувати. Ми від Лічильної комісії заслухали депутата, прошу табло до голосування.

 

     Пилипчук В.М.,  доцент  Українського   інституту   інженерів водного господарства (Жовтневий виборчий округ, м. Ровно). У мене питання, скільки отримало і скільки опустили в урну?

 

     Головуючий. Дякую.

 

     Дем'янов В.В. Ніхто їх не відкривав.

 

     Головуючий. Ще питання є до Голови Лічильної комісії? Немає. Прошу  голосувати за внесену пропозицію Головою Лічильної комісії депутатом  Дем'яновим,  прошу   табло   до   голосування.   Прошу голосувати.

 

     (Йде голосування.)

 

     За - 307, проти - 6. Рішення приймається.

 

     Оголошується перерва для голосування до 12 години 40 хвилин.

 

     (Шум у залі).

 

     Оголошується перерва до 16-ї години.

 

     6

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку