ЗАСІДАННЯ ВІСІМНАДЦЯТЕ

 

Сесійний зал Верховної Ради Української РСР.  25 травня 1990 року. 16 година.

 

Головує депутат Плющ І.С.

 

     Головуючий. До уваги, товариші! Прохання зареєструватись.

 

     Шановні товариші, дозвольте оголосити депутатський запит.

 

     Депутатам Верховної  Ради   УРСР   Івашку,   Масолу,   Плющу депутатський запит:

 

     "Чому звіт  Голови  уряду  Української  РСР  депутата Масола Віталія  Андрійовича  і  обговорення  його  не   публікується   в "Радянській Україні", органі Верховної Ради УРСР?

 

     Як це  співставити зі статусом Верховної Ради і з принципами гласності?"

 

     Секретаріат з'ясував це питання  і  повідомляє,  що  звіт  і обговорення буде опубліковано в газеті "Радянська Україна".

 

     Товариші, продовжуємо   нашу   роботу.   Вечірнє   засідання оголошується відкритим.

 

     Шановні товариші! Продовжуємо нашу роботу.

 

     Взяли участь в обговоренні - 37 чоловік.  Надходять  записки про припинення обговорення. Але є записки і зауваження депутатів, які наполягають на тому, щоб надати їм слово саме з цього питання порядку денного. Тому давайте ми з вами визначимося, скільки дамо часу  на  відповіді  Голові  уряду  депутату  Масолу.   Я   вношу пропозицію: визначитися, скільки ми згідно з регламентом дамо для заключного слова і відповідей? До 10 хвилин?.. Ви самі розумієте, що питань надзвичайно багато і в цей строк Голова уряду укластися ніяк не може. Тим більше, що це не задовольняє

 

     3

 

     депутатів. Тому є пропозиція - надати  до  1  години.  Прошу депутатів   висловитись  з  цього  приводу.  Будь  ласка,  другий мікрофон.

 

     Депутат не     представився.     Вельмишановні     депутати, вельмишановний  Іване Степановичу!  Я вношу пропозицію продовжити сьогоднішнє обговорення,  тим більше,  що,  як мені здається,  ми досягли  консенсусу.  Ми  почули  надзвичайно важливі і хвилюючі, чесно скажу,  виступи наших колег зі східних областей, південних, багато  інформації і проблем,  які нам були досі невідомі і стали для нас просто відкриттям. І тому, мені здається, це є той грунт, на якому ми зможемо продовжити працювати. Це перша пропозиція.

 

     І друга.   Щоб   ми   попрацювали   так   плідно   до  кінця сьогоднішнього дня,  а з понеділка вийшли з питаннями  до  нашого прем'єра.  Чому?  Тому, що цілий ряд питань не охоплено. Скажімо, питання  культури  практично  не  зачеплені.  Стан  і  збереження історичного  середовища  -  надзвичайно важливе і болюче питання. Українці поза межами УРСР і у світі,  міжнародна  ситуація  УРСР. Цілий  комплекс питань плюс політична ситуація.  І мені здається, за оці  два  дні  є  можливість  підготуватись  чи  прем'єру,  чи Валентині  Семенівні  і  виступити  перед  нами.  Окрім того,  ми одержуємо дуже багато дзвінків,  телеграм,  і  це  стосується  не лише, так би мовити, окремих проблем, стосується всієї України.

 

     Тому таке  прохання.  До кінця сьогоднішнього дня продовжити обговорення,  а в понеділок приступити до  запитань.  Причому,  я просив би, щоб запитання подавались як у письмовій формі, так і в усній. Спасибі.

 

     Головуючий. Будь ласка, третій мікрофон.

 

     Волковецький С.В.,  доцент   Івано-Франківського   інституту нафти   і  газу  (Долинський  виборчий  округ,  Івано-Франківська область).  Повністю підтримую  попередню  пропозицію  і  хочу  ще сказати, що Івано-Франківська депутація дуже здивована тим, що не було надано слова представнику  від  Івано-Франківської  області. Депутат  Пиріг  виступав від імені медиків і говорив про проблеми медицини.  Ми розцінюємо це як дискримінацію і ми  дуже  просимо, щоб  слово  було  надано  нашому представникові,  тим більше,  що пропозиції уже звучали про це.  І президії відомо,  що  вся  наша депутація бажає, щоб від її імені виступив депутат Чучук.

 

     4

 

     Головуючий. Будь ласка, перший мікрофон.

 

     Гринів І.О.,  секретар  Львівського  міськкому  ЛКСМ України (Нестеровський  виборчий  округ,  Львівська  область).   Хочу нагадати Головуючому,  що наш парламент не є фракційним і право в ньому виступати має  кожен  депутат,  а  не  тільки  представники певних  областей.  Тому,  очевидно,  спочатку треба було надати і треба надалі надавати  слово  тим  депутатам,  котрі  наполягають  на виступі  в  обговоренні,  а  після  того можна було б надавати по областях.  І  після  закінчення  обговорення,  нагадую   вам регламент, мають право виступити в обговоренні від імені груп.

 

     Таким чином,  припиняти  обговорення  Головуючому  згідно  з нашим регламентом можна тільки  після  того,  як  виступлять  усі групи, котрі вимагають участі в обговоренні.

 

     Головуючий. Дякую. Будь ласка, другий мікрофон.

 

     Хмельнюк В.Я., перший секретар Одеського міськкому Компартії України  (Таїровський  виборчий  округ,  Одеська  область).   Уже поступало  предложение,  в  том числе и от города Севастополя,  о том,  что выступления многие  повторяются,  притом  многие  несут оттенок  самоотчетов.  Поэтому  я  ставлю на голосование вопрос о прекращении прений и принятии соответствующего  решения.  Спасибо за внимание.

 

     Головуючий. Будь ласка, перший мікрофон.

 

     Нагулко Т.Д.,   лікар   Шепетівської   залізничної   лікарні (Шепетівський  виборчий  округ,  Хмельницька  область).  Хочу приєднатися  до попередньої пропозиції в тому плані,  що потрібно продовжувати обговорення сьогоднішньої політичної,  економічної і екологічної  ситуації.  Саме  так.  А от питання,  які ми задаємо письмово,  і відповіді,  вважаю,  що це не  актуально.  Воно  нам нічого  не  дасть,  не  дасть можливості з'ясувати якусь позицію, тому що відповідаючий на письмові запитання буде відповідати так, як  йому  буде  зручно,  а  не  так,  якби  була  жива дискусія - запитання і відповідь. Безумовно. Дякую.

 

     Головуючий. Будь ласка, другий мікрофон.

 

     Депутат не   представився.   Шановні   депутати,    шановний Головуючий!  Я теж наполягаю на тому, щоб продовжити дебати з тої причини  хоча  б,  що   від   нашої   області   виступав   голова облвиконкому,  а  в нас є ще група депутатів,  яка має іншу точку зору на питання сьогодення.

 

     5

 

     Головуючий. Будь ласка, перший мікрофон.

 

     Чернявський О.П.,  голова  ради  агропромислових   формувань Сумської області (Сумський виборчий округ,  Сумська область).  Незважаючи на те,  що я також записувався  на  виступ  і  попередні промовці  з  основних  питань порядку денного уже висловились,  і далі йтиме тільки повторення,  тому вважаю, що необхідно надати можливість,  так  як  і передбачено регламентом,  по З хвилини на запитання  і  припинити  обговорення,  дати  можливість   Віталію Андрійовичу відповісти на ті запитання в межах години.

 

     Головуючий. Будь ласка, другий мікрофон.

 

     Кузьменко М.І.,  голова  колгоспу  імені Жовтневої революції Красногвардійського району  (Красногвардійський  виборчий  округ, Кримська область). Уважаемый Председатель, уважаемые депутаты! Мы с  вами  слышим  выступления  и  способны  анализировать,   какие вносятся предложения.  Из этого анализа можно сделать вывод,  что идут повторения одних и тех же проблем,  одних и тех же вопросов. Поэтому делегация города Севастополя внесла предложение. Я прошу, товарищ Председатель,  это предложение вынести на  голосование  и поддержать это предложение.

 

     Головуючий. Дякую.  Будь ласка,  третій мікрофон.  По одному біля мікрофонів і все.

 

     Ребрик Б.В.,  член кооперативу "Виробничник"  при  обласному об'єднанні   "Івано-Франківськводоканал"  (Тисменицький  виборчий округ,  Івано-Франківська  область).  Шановний  Голово!  Коли  ми приступали  до  цього  питання,  ми  домовлялися,  що  від кожної області виступить по одному представнику та від  груп  по  одному представнику  до  10  хвилин.  А  всім бажаючим,  решті дати по З хвилини.  Я бачу,  що тепер ця  процедура  порушується.  Відносно того,  що  сказав  мій  попередник,  що  виступають,  як правило, керівники областей - чи партійні,  чи державні.  Дати людям,  хто хоче,  до  3  хвилин  висловитись,  щоб було порушено багато інших проблем. Дякую за увагу.

 

     Головуючий. Будь ласка, перший мікрофон.

 

     Коцюба О.П.,  доцент Республіканської вищої школи управління агропромислового  комплексу  Української РСР (Радянський виборчий округ, м. Київ). Думаю, що це настільки важливе питання і можна взяти  приклад  з наших братів-росіян:  вони дали можливість усім виступити. Чим більша в нас

 

     6

 

     інформація, тим краще ми будемо орієнтуватися  в  тому,  які маємо  приймати  закони,  якщо  ми, дійсно, серйозно маємо будувати правову державу,  а не робити тільки вигляд, що ми її будуємо. То враховуйте,   що   ми  самі  законодавчий  орган,  потрібно  дати виступити всім. Зверну вашу увагу на одну особливість. Ми трохи повторюємось тому,  що перетворились певною мірою в господарський актив.  Жоден юрист ще  не  виступив  у  законодавчому  органі  з приводу  обговорення цієї доповіді.  Через це моя думка така,  що потрібно продовжити обговорення  і  надати  можливість  депутатам висловитись,  а після - перейти до питань і відповідей.  Дякую за увагу.

 

     Головуючий. Будь  ласка,  другий  мікрофон.   І   на   цьому закінчуємо, будь ласка.

 

     Колінець В.В.,  викладач  кафедри  російської  і  зарубіжної літератури  Тернопільського  державного  педагогічного  інституту імені   Я. Галана   (Тернопільський   міський  виборчий  округ, Тернопільська область).  Шановні депутати!  Усі добре пам'ятаємо, як  довго  ми  виборювали  право  обговорювати  оцю  економічну і політичну ситуацію.  То ж давайте обговоримо як слід. Нам передує обрання уряду.  Виступають багато депутатів, яких раніше ніхто не знав.  Саме з їхніх виступів ми можемо мати уяву,  хто  собою  що являє і може рекомендуватися пізніше на ту чи іншу посаду.  У нас дуже багато проблем нагромадилось,  і  оскільки  статус  депутата гарантує  йому  участь  в  обговоренні,  то вважаю,  якщо хтось наполягає,  йому обов'язково надати право і  тільки  після  цього припинити дискусію.

 

     Головуючий. Дякую. Шановні товариші депутати! Шість записок, а їх більше - це ті,  що я зачитав. Виступили 9 депутатів: 5 - за припинення  і  4  -  за  продовження.  Могло  б  більше виступити депутатів на цей час.  Більшість  згодна  продовжити  обговорення доповіді.

 

     Давайте будемо   голосувати.   Я   тільки   хочу,   щоб   не переголосовувати.  Прошу вас уважно віднестись,  щоб  потім  не було  переголосування.  Я вас дуже прошу поставити на голосування таку пропозицію:  продовжити обговорення доповіді до  17  години. Після   того  визначитись  остаточно (Шум  у  залі).  Товариші! Ставиться  на  голосування  перша  пропозиція  (Шум   у   залі). Голосування,  товариші.  У  нас більшість депутатів є,  більшістю голосів приймається регламент. Тому прошу

 

     7

 

     дивитись не тільки  на  табло,  а  і  в  регламент,  шановні депутати.  Продовжується.  Було 311,  уже 273. Якщо ми будемо іти таким шляхом, тоді для чого ж нам голосування? Якщо таким шляхом, вийнявши карточки - можна їх вийняти - тоді взагалі сесія кворуму не  має,  і  ми  припинимо   обговорення.   Прошу   депутатів зареєструватися, хто в залі.

 

     Шановні товариші,  надійшло дві пропозиції. Перші пропозиції надходили про припинення,  тому  вони  в  порядку  надходження  і ставляться  на  голосування.  А друга пропозиція - ми обов'язково будемо голосувати - продовжити обговорення доповіді  сьогодні.  Я не можу не поставити цього на голосування.

 

     Перша пропозиція - припинити обговорення.  Правильно,  не за порушення. Так, прошу, депутате Лобач, не треба.

 

     Товариші, депутат Танюк спростовує: не порушення регламенту, а  відступ  від регламенту,  так що ми можемо визначитись з вами, зробити як виняток. Таке право нам дано, Верховній Раді. І тому ставлю на голосування, а ви думайте, як голосувати, щоб тільки не шумом,  а  думайте  як  голосувати.  Перша  пропозиція  була   - припинити  обговорення  і  надати  слово  для  відповіді депутату Масолу.  Хто за цю пропозицію,  прошу голосувати  (Шум у  залі). Більшість є.  Більшістю голосів. Шановні товариші депутати, у нас після відкриття вечірнього засідання на  табло  було  більше  300 депутатів.  Зал не залишали,  але вийняли карточки. Давайте ми не будемо обдурювати один одного.  Будь ласка, Віталій Андрійович. У нас нема кворуму.  Ми не можемо вирішувати питання. Ви пропозицію хочете внести? Будь ласка, третій мікрофон.

 

     Масол В.А.,  голова  Ради  Міністрів   УРСР   (Чернігівський виборчий округ,  Чернігівська область). Шановні народні депутати! Ми дуже довго втрачаємо час на дискусію.  Давайте продовжимо, нехай виступлять  товариші  народні депутати.  Нам теж цікаво послухати їхні думки, і все (Оплески).

 

     Головуючий. Будь  ласка,  другий   мікрофон.   Це   не   моя ініціатива ставити на голосування. Будь ласка, другий мікрофон.

 

     Хмара С.І.,    лікар-стоматолог   Червоноградської   міської стоматологічної  поліклініки  (Індустріальний   виборчий   округ, Львівська область).  Шановний Головуючий,  шановні депутати! Мені не хотілось би нагадувати всім вам, що якщо ми хочемо називати

 

     8

 

     себе парламентом,  то ми повинні себе вести так,  як повинні себе вести люди в парламенті.  І право не Головуючого, і не інших депутатів надавати  слово  депутатам.  Мені  це  право  дали  мої виборці  на  виборах.  Ви  ж  робите  все,  коли вам захочеться - припиняти чи не припиняти. Я не повинен бути залежним від того чи іншого депутата,  коли мені є що сказати. Я бажаю сказати - прошу надати мені таку можливість.

 

     Головуючий. Дякую.

 

     Хмара С.І.  Тому що,  не даючи мені  слова,  ви  позбавляєте слова десятків тисяч моїх виборців.

 

     Головуючий. Дякую.  Але і для депутата Хмари регламент такий самий, як і для всіх. Будь ласка, перший мікрофон.

 

     Гусєв В.І.,  директор  середньої  школи  N 92   м.   Донецька (Кіровський виборчий округ,  Донецька область). Товарищи, давайте не отступать от Временного регламента, который мы с вами приняли. Там написано:  если поставлен вопрос о прекращении прений,  такое право Верховный Совет имеет. Значит, проголосовали, но сразу идет дополнение, что от каждой группы 2 человека могут выступить.

 

     Головуючий. Шановні товариші депутати,  у зв'язку з тим,  що доповідач попросив слово,  ми включили третій  мікрофон  і  потім дали слово по одному біля мікрофонів.  Усе,  закінчено.  Не можна було доповідачу надати слова?

 

     Шановні товариші, зареєструвалися 272 депутати, якщо немає 300, ми не можемо  ставити  питання  на  голосування.  Сесія  Верховної Ради Української РСР є правомочною,  якщо на засіданнях  присутні  дві третини обраних депутатів.

 

     У зв'язку  з  тим,  що  більшості депутатів немає,  тільки я прошу  тих,  хто  кричав  "на  голосування  поставити",   прошу вибачити і подумати. І візьміть, почитайте.

 

     Продовжуємо обговорення доповіді. Займіть свої місця (Шум у залі).

 

     Зараз побачимо чи будемо правомочними, чи не будемо. Тільки без  крику.  Ви сядьте і зареєструйтеся.  Ви зареєструйтесь поки, тоді буде кворум (Шум у залі).

 

     До уваги,  товариші!  Прошу до уваги. 300 на табло. Кворум чи не кворум? Так, до уваги. Я там до Гришка і до інших депутатів звертаюсь.

 

     9

 

     Продовжуємо обговорення  питання  порядку   денного.   Слово надається депутату від Івано-Франківської області Чучуку.

 

     Чучук М.Є.,  асистент  кафедри  біології Івано-Франківського державного  медичного  інституту  (Центральний  виборчий   округ, Івано-Франківська  область).  Шановні  народні депутати!  На жаль склалося так,  що Івано-Франківська область не змогла виступити в той час,  коли надавали по 10 хвилин, і мій регламент 5 хвилин. З огляду на це,  буду лаконічним.  І хочу спинитися насамперед на  деяких  аспектах  політичної  ситуації в Україні,  зокрема в західних  областях  республіки.  Слід  зауважити,  що  зараз   в Україні,   як   нам   здається,   існують   потужні  сили,  котрі цілеспрямовано   намагаються    розпалити    екстремістські    та антирадянські  настрої  в  республіці,  особливо  в  західних  її областях.  Зокрема,   велике   обурення   населення   Прикарпаття викликала  славнозвісна  заява  ЦК  Компартії  України,  Президії Верховної Ради та Ради Міністрів УРСР,  що була  опублікована  17 квітня  поточного  року  на  сторінках центральної і республіканської преси. Звертаю вашу увагу, заява такого рівня ніким не підписана, в  якій  характеризується  морально-політична ситуація в західних областях України.

 

     Політичні оцінки,  викладені  в  цій  заяві,  абсолютно   не відповідають  дійсності,  є  спотвореними  і  тенденційними,  без  будь-якого попереднього вивчення ситуації в області,  та й ще  під час вирішення  першою  сесією  обласної  Ради народних депутатів організаційних питань. Крайня реакційність згаданої заяви полягає не  тільки  в  тому,  що  вона  спрямована проти законних органів Радянської влади,  а й в тому,  що це є не  що  інше,  як  спроба деяких, з дозволу сказати, політичних діячів розколоти Україну за територіальним  принципом,  керуючись  не  інтересами  народу,  а власними меркантильними цілями.

 

     А за  підтвердженням  впливу  цієї  заяви  далеко  ходити не треба.  Ось що пишуть виборці у своїх листах:  "Нещодавно  я  мав нагоду  говорити  з  кримчанами.  Там,  як  я зрозумів,  ведеться пропаганда про якісь надзвичайні дії  на  Західній  Україні.  Люди навіть бояться сюди їхати.  Сам секретар парторганізації радгоспу інструктував своїх людей,  щоб  були  обережними.  Люди  з  Криму "знають",  що  тут ніби рвуть державні прапори,  закидають росіян камінням та інші нісенітниці.  При нагоді хочу довести до  відома сесії,  що  Західна Україна - багатонаціональний регіон,  у якому абсолютно немає місця міжнаціональній ворожнечі, як дехто хоче

 

     10

 

     її посіяти штучно в нас, проводячи таку низьку агітацію".

 

     Автори заяви намагаються кинути тінь  навіть  на  вибори  до місцевих Рад, які насправді були найдемократичнішими за 50- літнє існування Радянської  влади.  На  140  депутатських  мандатів  до обласної  Ради  було зареєстровано 856 кандидатів,  з обраних 135 депутатів до обласної Ради - 48 членів КПРС.  Без всякої підстави в  заяві стверджується про широкомасштабну кампанію дискредитації Компартії, що викликає в депутатів здивування, оскільки на сесіях Рад   питання   про   Компартію  взагалі  не  розглядалося  і  не обговорювалося.

 

     Відповідь Івано-Франківської обласної Ради на "заяву  трьох" розповсюджено серед депутатів, і я не буду зупинятися детально на всіх аргументах.  Хотілося тільки б знати особисту роль товаришів Івашка, Шевченко та Масола в тій непорядній справі.

 

     Про те,  що  подібні заяви не є випадковими,  свідчить також інтерв'ю секретаря бойового  загону  КПРС  в  Україні,  депутата Української РСР Леоніда Кравчука в "Літературній газеті", в якому він,  зокрема,  стверджує,  що в Івано-Франківській та ряді інших областей  до  влади  прийшли деструктивні сили.  Цим самим Леонід Кравчук   поставив   себе   в   один   ряд   з   тими   махровими антирадянщиками,  проти яких все життя боровся,  і зробив чергову абсолютно   безпідставну   спробу   дискредитувати   не    тільки демократично  обрану  владу  в  нашій  області,  а  й увесь народ Західної України, який виразив голосуванням свою волю  (Оплески).

 

     Головуючий. Шановні  товариші  депутати!  Звертаюсь   до депутатів, які тільки що аплодували. Ми домовились не аплодувати. Давайте  будемо  дотримуватися  домовленості.  Продовжуйте,  будь ласка.

 

     Чучук М.Є.  Такої  нечуваної  відкритої  зневаги до власного народу не висловлював,  мабуть, жоден тверезо мислячий політичний діяч.  Слід  зауважити,  що подібних оцінок щодо колишньої влади, яка довела область до руїн,  Леонід Кравчук  не  допускав.  І  не допускав,  напевно, тому, що концепція колишнього застою повністю узгоджується з його політичними амбіціями і намірами в  масштабах всієї України. Але, зрештою, сьогодні не тільки Леонід Кравчук, а й усі люди можуть  відкрито  висловлювати  свої  погляди.  У  нас гласність. Тому, хто був правий, розсудить історія.

 

     Ми ж усе-таки плекаємо надію на те, що політична оцінка

 

     11

 

     Леонідом Макаровичем    державної    влади   у   Прикарпатті протримається стільки ж,  скільки протрималась його  ж  політична оцінка ідеї створення Народного руху України рік тому.

 

     Шановні народні   депутати!   Наша   країна   знаходиться  в критичному  періоді  розвитку,  для   якого   характерні   гострі суперечності  в  усіх  сферах  життя.  Ми  йдемо  до  утвердження суверенітету України,  до децентралізації та демонополізації.  Ми йдемо  від  тоталітаризму  до  демократії.  І  необхідно серйозно зважити: хто і з якими ідеями поведе нас уперед.

 

     На закінчення  зауважу  тільки,  що   висловлювання,   котрі говорять   про   якісь  захоплення  храмів  на  Івано-Франківщині греко-католиками,  не мають під собою  ніякої  підстави.  Передача храмів  віруючим  усіх конфесій здійснюється згідно із законом шляхом справедливого  голосування  населення  і  рішенням  Рад  народних депутатів. Дякую за увагу.

 

     Головуючий. Слово  надається  депутату  Духову.  За ним буде виступати депутат Сметанін.

 

     Духов Б.І.,  начальник Військової  академії  протиповітряної оборони  Сухопутних військ імені О.М.  Василевського (Залізничний виборчий округ, м. Київ). Уважаемый президиум, уважаемые товарищи депутаты!  Скажу  вам  откровенно,  что не могло не привлечь ваше внимание своей определенной альтернативностью отчету Председателя Совета  Министров  товарища Масола Виталия Андреевича выступление одного из уважаемых народных депутатов.  Он  предложил  выход  из создавшегося  кризиса  путем перехода к частной собственности,  к тому,  что у нас всегда было принято  называть  капитализмом.  То есть   отказаться   от   социалистического   выбора,  сделанного трудящимися в 1917 году.  Большинство же  выступающих  стояли  на социалистических позициях, подвергая критике те или иные действия правительства,  предлагая  сокращение   количества   министерств, выдвигая ряд предложений,  которые дадут возможность устранить те или  иные  недостатки.  Прозвучала  оценка  деятельности  центра, союзных  министерств,  и  это хорошо.  Подняты нерешенные в нашей республике политические,  социально-экономические,  экологические вопросы.  Теперь  мы  глубже  знаем  положение  дел.  Было  много сокрушительной  критики,  но  мало  конструктивности,   в   каком направлении    развивать    народное   хозяйство,   и   что   мы, парламентарии, можем и должны сделать.

 

     12

 

     В этом  плане  представляются  конструктивными   выступления отдельных   народных   депутатов,  предложивших  искать  выход  в возвращении принципов рынка,  нэпа, кооперации, включении науки в производство,  увеличении отчислений прибыли в пользу трудящихся, в  экономической  и  политической  самостоятельности   и   других направлениях.  Прежде всего  хочу четко определиться, что я  за гуманный социализм  и  в  этом  контексте  полностью  поддерживаю социалистическую  направленность отчета правительства республики. В то же время сегодня уже всем очевидно,  что,  заложив в  основу идеи,  о  которых веками мечтало человечество,  не сумели создать гуманность,  работающую  на  основе   объективных   экономических законов  и  механизмов,  гарантирующих  гармоническое  развитие и процветание  нашего  общества,  республики  и  народа.  Наряду  с объективными    причинами    внутреннего    характера,    которые способствовали этому,  не вдаваясь в исторический экскурс, скажу, что нам просто мешали вырабатывать этот механизм.

 

     Политическая борьба в полной мере присуща,  видно,  и работе нашей сессии.  И по другому быть  не  может.  Вопросы  федерации, суверенитета,  экономических  и социальных проблем,  происходящих политических процессов в жизни общества в Украине,  обострились, как и в целом в стране.

 

     Развернувшаяся критика  слева  и справа помогает сделать нам правильный выбор. Если мы, большинство депутатов, твердо стоим на позиции    социализма    (я    надеюсь,   что   и   представители демократического блока),  то  главная  задача  нашего  Верховного Совета  -  найти  эти  механизмы и заставить их работать на благо народа Украины.

 

     Уважаемые товарищи! Одним из важнейших условий нашего успеха

- это ликвидация монополии на власть. Ничто и никто в обществе не должны быть вне гласности, вне критики.

 

     По инициативе КПСС и Компартии Украины мы уже  приступили  к работе.  В этом надо отдать должное и демократическому блоку, что они  лишили  эйфории  вседозволенности   существовавшей   системы управления,  заставили  народ  серьезно  задуматься  и взяться за реальное осуществление всей полноты власти Советами,  которая  до этого принадлежала им лишь формально.

 

     Свидетельство этому - присутствие здесь, в нашем парламенте, всех нас,  таких  разных,  но,  думаю,  объединенных  желанием  и единственным  стремлением сделать счастливым народ Украины.  Это во-первых.

 

     13

 

     Во-вторых. Объективный  закон,  который   должен   заставить закрутиться   всю   систему   народного  хозяйства  республики  с требуемой скоростью,  разбудить личную заинтересованность каждого трудящегося в результате своего труда,  чувство предприимчивости, творчества, поиска, я думаю, лежит в слове "мое", которое человек произносит  где-то  в  составе  первых десяти слов в начале своей жизни.

 

     И в  капиталистических  странах  есть  сегодня  очень  много государственных предприятий и даже целых отраслей,  принадлежащих государству,  где управляющий,  рабочий лично заинтересованы в их работе и получении прибыли. Эти предприятия - источники их жизни. А разве этому противоречит известный наш лозунг "Кто не  работает

-  тот  не  ест"?  И  здесь  я  не  совсем  согласен с отдельными депутатами,   которые   пугали   нас   регулируемыми    рыночными отношениями.  Не  хочу,  чтобы  меня  восприняли  неверно,  я  не особенно большой экономист  и  иду  прежде  всего  от  здравого смысла,  но  кооперативам  в  нынешних условиях,  конечно,  очень вольготно  и  легко  привлекать   на   свои   предприятия   самых квалифицированных работников госпредприятий.

 

     Позвольте несколько слов от частного к общему, как пример. В процессе предвыборной кампании я глубоко вник и  изучил  проблемы родного  Зализнычного района,  где учился в 1958-1959 годах.  Район сравнительно молодой,  но  в  силу  непродуманности,  должностной безответственности,   а  главное  -  экономической  беспомощности Советов и исполкома районного Совета возникли тяжелые  и  сложные проблемы.  По нехватке жилья - безквартирных больше 15 процентов, 50 процентов жилья требует ремонта.  Школ имеется тоже  всего  50 процентов, да и те требуют ремонта. К району присоединены поселки Жуляны и Совки.  Но в Жуляны нет дороги,  а знаменитые Совкинские озера -  одно из любимых мест отдыха,  превращены в болото,  и все это под боком у Киевгорисполкома.

 

     А ведь в нашем районе масса предприятий,  учреждений, дающих доход.  Почему  нельзя  формировать  бюджет  всех  исполнительных органов  снизу  вверх?  Тогда,  уверен,  райисполком  большинство перечисленных  задач  смог бы сам спланировать и решить.  Вот еще один  из  механизмов  -  это  правильное  формирование   бюджета. Следующее.  Это о госзаказе. Госзаказ не должен быть удавкой и не должен   торпедировать   самостоятельность   предприятий   и   их предприимчивость. Он должен быть самым

 

     14

 

     выгодным, за    него    предприятия    должны   бороться   и конкурировать.  Вот где механизмы и они человечеству известны.  У них, за рубежом, за госзаказ дают в определенном смысле взятки...

 

     Головуючий. Ваше время закончилось.

 

     Духов Б.І.  Заканчиваю.  Здесь  один  из  товарищей народных депутатов призывал себя и своих сыновей не служить в  Вооруженных Силах.  Конечно,  безногому полковнику легче от этого. Может быть эти дети безногого полковника будут служить,  а не  они,  сыновья этого депутата.  Я как гражданин Украины, исполняя свой воинский долг,  скажу,  что я против войны. Я знаю, что такое война, много времени  был в Афганистане.  И в том,  что народы сегодня живут в мире,  есть и вклад наших Вооруженных Сил,  а также нашего, всеми критикуемого, оборонно-промышленного комплекса.

 

     Головуючий, Заканчивайте, я вас прошу.

 

     Духов Б.І.  Заканчиваю. Вызывает большое удовлетворение, что большинство трудящихся республики правильно понимают,  что  вывод войск   из   Венгрии,   Чехословакии   -   это   путь  мира,  это дополнительный  трудовой  ресурс,  это  техника   для   народного хозяйства, но и позаботиться нужно о них по-человечески.

 

     Я думаю,   что   народные   депутаты   поддержат  меня.  Ум, выдержанность,  терпимость  друг  к  другу   во   имя   включения механизмов выхода из этой ситуации республики, вот главная задача сегодня.

 

     Головуючий. Слово надається депутату Сметаніну.  За ним буде виступати депутат Півень.

 

     Сметанін В.І.,   начальник    тунельного    загону    N 38 проектнобудівельного  об'єднання   "Дніпрометробуд"   (Кіровський виборчий  округ,  Дніпропетровська  область).  Уважаемые товарищи депутаты,  уважаемый президиум!  Сидя в зале,  я  на  2-3  минуты закрыл   глаза   и   моментально  себя  почувствовал  на  большом партийно-хозяйственном  областном активе, Черкасской или Луганской областей,  который  посетил  наш  уважаемый  Председатель  Совета Министров УССР.

 

     Позавчера, когда решался вопрос - быть или не быть отчету  о политическом,  экономическом и экологическом положении Украины, я с большим вниманием прослушал выступление депутата Масола, где он сказал,  что  может  дать  отчет  о  социальном,  экономическом и экологическом положении и не случайно

 

     15

 

     пропустил слово "политическом",  тем самым отмежевываясь  от реальной   на  сегодня  власти  Центрального  Комитета  Компартии Украины.  Такое  отмежевание   считаю   неправильным,   так   как Председатель  Совета  Министров является членом Политбюро,  а это значит,  должен был проанализировать работу правительства с точки зрения политической ситуации в республике.

 

     Надо признать,   что   работа   Совета   Министров   и   его Председателя в условиях действия статьи 6 Конституции  была, мягко  говоря,  нелегкой.  Затрудняло  его  работу  и  то,  что в условиях   резко    меняющейся    политической    ситуации    нет законодательного  положения  "О  правовом  и политическом статусе Совета Министров республики".  Думаю,  что Верховный Совет нашего созыва  эту  проблему должен исправить.  Необходим Закон о Совете Министров УССР.  Мы должны четко  в  законе  определить  права  и обязанности нашего исполнительного органа.

 

     Вы все,   наверное,  заметили,  и  это  говорили  здесь  уже депутаты,  что эти законы,  которые нарабатывает Верховный  Совет Союза,  не действуют,  а не действуют они лишь только потому, что они запутаны нитями и сетями исполнительной  власти.  В  условиях существующих  инструкций  Минфина,  Госплана,  в  условиях  вновь создающихся  инструкций  исполнительный  орган,  по  сути   дела, дискредитирует  орган  законодательный.  В  своем  законе  мы это должны  исключить.  Исходя  из  формулы,  что  политика   -   это концентрированное   отражение   экономики,   приобретает  сегодня большое    значение    в    условиях    реально    складывающейся многопартийности.    Партия,    которая   реально   разрабатывает экономическую,  социальную  программу  для  народа,  с   реальным механизмом   ее   реализации   для  улучшения  жизненного  уровня общества,   будет   пользоваться   поддержкой,   а   значит    не декларативно,  а  на деле будет занимать авангардную роль.  И эта партия через избранных  народом  представителей,  если  их  будет большинство  в парламенте,  будет формировать правительство.  Это означает,  что правительство и его председатель не могут стоять в стороне от политики.

 

     Вчера, заслушав отчет Председателя Совета Министров депутата Масола,  мы убедились, что он не вполне конструктивен, а главное, что   он  не  дает  концепции  выхода  из  создавшейся  кризисной ситуации.

 

     В отчете есть критика и ссылка на центр:  центр так  сказал, центр не дал, мы добивались, не добились, мы будем

 

     16

 

     добиваться. И  вот  в выступлениях председатель облисполкома тоже критикует центр,  но уже республику,  как будто  кто-то  ему помешал  построить  у  себя в области жилье для рабочих сахарного завода.  А управляющему  трестом  -  центр,  республика  не  дает материалов.  Потихоньку  затягиваем  работу  Верховного  Совета в планерку. Город не доволен областью, район - городом и так далее. У  нас  сейчас все за перестройку в верхних эшелонах и того,  кто выше нашего кресла.  Министр за свое держится, начальник главка - за свое,  жалуясь на диктат министерства.  Он согласен на роспуск министерства до главка.  Назови их хоть ассоциацией, корпорацией, ВПО,  НПО,  просто ПО,  но не трогай моего кресла. А затем трест, объединение...  И все это называется управленческой чехардой. Вот только у рабочего нет этого кресла.  И один он,  наверное,  ждет, когда все это свалится с его  шеи,  когда  он  всю  эту  пирамиду перестанет кормить.

 

     До тех пор,  пока мы не сделаем производителя свободным,  не сделаем  каждого  труженика  хозяином   собственного   труда,   а коллектив    производителей,   предприятий   я   имею   в   виду, самостоятельным  экономически  и  юридически,   не   перейдем   к свободному   предпринимательству   в   условиях   многоукладности экономики   и   форм   собственности,    вплоть    до    частного предпринимательства,  мы  пирамиду  административной  системы  не сломаем.

 

     Первое. Рынок   несовместим   с    административно-командной системой.   Он  невозможен  без  свободного  предпринимательства. Система пирамиды,  с моей точки  зрения,  для  своего  сохранения предлагает  нам планово-регулируемый рынок.  Это новая вывеска на старом здании.  Она ведет не в  тупик,  а  к  возврату  желаемого старого, возможно, и диктату.

 

     Депутат Масол  предлагает это делать осторожно,  а по нашему мнению и совсем нельзя.  Некоторые  депутаты  говорят:  только  к свободному  рынку  и  ни  в  коем  случае не к регулируемому.  Но свободный нерегулируемый рынок ведет к хаосу.  Этот  этап  многие страны  уже  прошли  и  пережили  страшные кризисы производства и перепроизводства.  В  развитых  капиталистических  странах  самый жесткий   как  внутренний,  так  и  внешний  регулируемый  рынок. Вспомните хотя бы вопрос о нефти.  Цена, налог, денежно-кредитная система,  льготы на производство нужных товаров обществу, народу

-  это  рычаг  регулирования  производства  и   недопроизводства. Антимонопольные законы - это рычаг регулирования перепроизводства и диктата против монопольного захвата рынка.

 

     17

 

     Чтобы перейти к нормальным регулируемым рыночным отношениям, необходимы  законы  о  собственности,  земле,  закон  о  правовом статусе государственных,  арендных  народноколлективных,  частных предприятий в условиях жесткой рыночной конкуренции, регулируемой государством, системой цен, налогов, товарных денежных обращений, закон   о   социальной  защите  человека-труженика,  предприятий, социальной защите общества в  целом. Необходимы законы о местном самоуправлении.   Не   должно   быть   предприятий   союзного   и республиканского подчинения.  Необходимо определить, сколько надо оставить  предприятию  на  собственное воспроизводство,  создание социальной,  бытовой,  образовательной,   здравоохранительной   и культурной инфраструктуры в районе,  городе, области, какую часть отдать по договору в республику.

 

     Действует только  один  документ  -   договор   равноправных политических, экономических и юридических государств - республик. А это означает,  что должен быть принят закон о  государственном, политическом, экономическом суверенитете, то есть закрепить право суверенных  союзных   государств   на   самостоятельное   ведение хозяйства,  предусматривать  равноправие  всех  на  их  участие в государственной    союзной    деятельности.    Основой     нового хозяйственного    механизма   должны   стать   самостоятельность, неведомственность предприятий...

 

     Головуючий. В зале напоминают о регламенте.

 

     Сметанін В.І.   Всего   только   полминуты.    Хозяйственных предприятий  и  учреждений,  имеющих  право  заключать договоры с хозяйственными     партнерами,     добровольно     вступать     в республиканские,    межреспубликанские   и   другие   ассоциации. Единственное  подчинение  - это  подчинение  налогообложению.  Для выполнения всесоюзных функций производится отчисление республикой в  законодательном  порядке,  на   основе   норматива   платежей, установленного     договора.     И     наконец,     экономическая самостоятельность должна установить, что законодательные и другие акты  Союза ССР могут действовать на территории республики,  если они   не   противоречат   их   экономической   самостоятельности, зафиксированы  соответственно  законами  и  нормативными актами республики.

 

     Разрешите вне регламента,  как бы депутатское  заявление.  Я прошу проверить технические средства. Почему? Потому, что

 

     18

 

     я получил результат поименного голосования. По одному и тому же вопросу,  где "за" - большинство,  где - одна треть,  я дважды голосовал "за".  Такой беспринципности быть не может. Я голосовал один раз "за", другой раз - "против".

 

     Головуючий. Шановні  товариші  депутати!   Слово   надається депутату Півню. За ним буде виступати депутат Шершун.

 

     Півень М.І.,  голова  колгоспу  імені 118 загиблих комунарів Шахтарського  району  (Макіївський-Совєтський   виборчий   округ, Донецька область).  Уважаемые товарищи депутаты!  Сегодня и вчера мы обсуждали доклад Совета Министров,  но я боюсь,  что  эти  все затраты  времени  не  остались  даром.  Чтобы  не получился у нас выстрел в пространство, потому что мы много говорим и думаем, что все будет решаться,  не избрав сегодня те органы,  которые должны все это реализовывать в жизнь.  Наломано у нас в  деревне  немало дров,  и,  как  мне  кажется,  непродуманная ломка сельских судеб сегодня продолжается.  Пишут,  предлагая  реорганизацию,  все,  а подлинная деревня молчит.

 

     Деревня - в бедственном положении, заканчивается энтузиазм и терпение. Люди уходят, бросают дома. В городе им дают квартиры. А горожане, имея квартиры в городе, скупают дома в колхозе под дачи

- под лозунгом,  что село не  накормило  город,  они  сами  будут выполнять  продовольственную  программу.  Надо учитывать сегодня, что в деревне,  в основном,  остались люди,  кто не сумел  где-то пристроиться  в  городе  или  не сумел поступить учиться,  или по другим причинам.  Только  30-35  процентов  колхозников,  которые остались в селе,  - это истинные крестьяне. Они работают по 12-15 часов в сутки.  И в докладе было сказано,  что  заработная  плата этих людей возросла на 35 процентов.  Это верно, но только откуда брать.

 

     Если брать от 100 рублей или брать,  что у  рабочего  -  218 рублей   и   160   рублей,  это  с  приусадебным  хозяйством,  то получается.  Если разделить  на  шестичасовой  рабочий  день,  то заработная  плата  остается  мизерная.  Это  на 73 году Советской власти.  О какой аренде может быть  речь  при  нашей  технике,  о которой  мы сегодня говорим?  Люди должны забыть о себе,  о своих семьях,  здоровье или совсем быть батраками  сегодня  в  деревне! Когда нет техники - нельзя хозяйствовать.

 

     Деревня -  корень жизни.  И нам необходимо его сохранить,  а ветви новые нарастут и обновится общество умных, мудрых,

 

     19

 

     талантливых людей.  Социальный уровень сельских жителей ниже всякой критики. Неужели не доходит до сознания всех, кто знаком с сельским хозяйством через буфет, что живот человека сыт только от крестьянских мозолей? Вот почему сегодня выдвигают аграрники, уже не только мы здесь  аграрники,  закон,  чтобы  был  о  приоритете сельского хозяйства.

 

     Два года  тому  на I Съезде народных депутатов СССР был выдвинут этот  вопрос,  но  поныне  все  осталось  на  месте.  Мы обращались  неоднократно  и  в  Совет  Министров СССР,  и в Совет Министров Украины с тем,  чтобы  уделили  внимание  таким  важным вопросам на селе,  что сдерживается оно за счет увеличения цен на промышленные товары,  сельскохозяйственную  технику,  минеральные удобрения,  горюче-смазочные материалы,  строительные материалы и прочее.  О чем можно  говорить?  Что  строить  хозспособом?  Ведь хозспособ   -   это   как   будто   красивые   слова,  как будто палочка-выручалочка.  Под хозспособ ничего не  дается.  И  только изворачиваться  нужно,  чтобы что-то достать и построить.  До сих пор у нас доярки, свинарки, тут звучало не раз с трибуны, что как в колхозе ведется собрание, проходит сессия. Но в колхозе ведутся собрания четко,  ясно.  И все говорят о том,  чтобы был приоритет какой-то, вернее, не приоритет, а как накормить людей. Необходимо им создать условия.  Не буду повторяться. Но они на себе сегодня, эти   люди,   носят   корма,   носят   молоко,   потому  что  нет молокопроводов, нет малой механизации.

 

     Получается парадокс в селе, То, что вырастили, мы все отдаем в город,  везем туда.  Там существуют перерабатывающие заводы. Мы сдаем,  а у нас малой переработки нет.  А на  конечный  результат работы ведь сырье никогда не давало прибыль, и оно ее не даст.

 

     Мы все  хотим  лучше  жить.  Об  этом  уже  неоднократно все повторяют.  И товарищ Масол Виталий  Андреевич,  что  все,  и  он хочет,  и Совет Министров, все хотят. Но кто нам не дает, Москва, что ли?

 

     Москва сегодня на съезде говорит,  что обузой у них являются все остальные республики. Так давайте мы, наверное, сегодня решим главные вопросы:  о суверенитете,  об экономической независимости нашей   республики,   -   и   будем  настоящими  хозяевами  нашей республики.  У нас много проблем,  мы должны взять главное -  это село  и  медицинское обслуживание населения.  Потому что продукты питания - это энергия для человека.

 

     20

 

     Если будет человек,  значит будут фабрики  и  заводы,  и  мы сможем тогда... (не чути)... наша республика.

 

     Необходимо систему  взаимоотношений  менять  между  районом, областью и  республикой.  Вот  главное  сегодня,  что  должны  мы нарабатывать.  И  чтобы  в программе нового Совета Министров была вложена эта программа.

 

     Головуючий. Слово надається депутату Шершуну.

 

     Шершун М.Х.,  генеральний  директор  Ровенського   обласного виробничого      лісогосподарського     об'єднання     "Ровноліс" (Костопільський  виборчий  округ,  Ровенська  область).   Шановні депутати,  шановний Головуючий!  На мою думку, наша сесія нарешті вийшла на конструктивну дорогу.  І  справді,  замість  того,  щоб ламати кілька днів списи,  потрібно було зразу ж в порядок денний включити цей звіт.  Адже ми повинні знати,  де ми знаходимось, і, найголовніше,  куди  і  як  нам піти.  І закономірною є та гостра оцінка роботи уряду, яка звучить на сесії.

 

     Та чи в цьому винен уряд і його  голова?  Очевидно,  що  ні. Винен   монопольний   диктат  центру.  Винна  система  величезної залежності республіки.  Диктат центру ми  ще  раз  відчули,  коли боролись за депутатські мандати.  Це стверджували і самі виборці, які  на  сьогодні  залишили  нам  на  цій   демократичній   сесії невеличкий  краєчок  віри.  А  те,  що  сьогодні  товаришу Масолу доводиться відповідати за  всіх  мертвих  і  живих,  хто  керував республікою  в  останні роки та й в останні десятиріччя,  то така вже його доля.

 

     І вчора, і сьогодні мало хто говорив про те, що біда прийшла не в останні два-три роки.  Ми ж усі розуміємо, що значно раніше. То ж давайте про це відверто скажемо.  Проблем, які нагромадились в  республіці,  багато.  Одна  з них - це Чорнобильська трагедія. Давайте скажемо правду сьогодні самі собі,  що чотири роки підряд ми тільки імітували ліквідацію наслідків Чорнобильської аварії. І нам дуже боляче сьогодні,  що  тільки  останні  рік-півтора  всім стало зрозуміло,  що і на Ровенщину прийшла біда.  Адже тільки на Ровенщині 60  відсотків  її  території  піддались  радіоактивному забрудненню. І це не остаточно.

 

     Щойно я  отримав  телеграму,  в  якій виборці Березнівського району  повідомляють  про  нові  вогнища,  де   рівень   радіації становить   180  мікрорентген  на  годину,  плюс  до  цього  наша Ровенщина  -  це  своєрідний  ядерно-хімічний   полігон   союзних відомств.

 

     21

 

     Вона знаходиться  в  оточенні  трьох атомних електростанцій. Тут і об'єднання "Азот",  Здолбунівський цементно-шиферний завод, і  фактично  нічого  не належить нашим Радам та уряду республіки. Тонни цементу доводиться випрошувати в Москві,  а  десятки  тисяч тонн шкідливих викидів залишається на наших чорноземах,  у лісах, в організмі людей.

 

     Або взяти руйнацію...  (не чути)...  водосховища. Спущено 42 мільйони  кубічних  метрів  води,  загинуло  все живе.   Мінатоменерго ставить  умову,  що  буде  будувати  греблю   тільки   за   умови спорудження 5 і 6 блоків Ровенської АЕС.  Ось такі торги. А поруч

- Хмельницька АЕС,  яка вкрай  виснажує  річку  Горинь  і  працює нестабільно, часто виникають пожежі.

 

     Вважаю, нам   необхідно  в  першу  чергу  провести  ретельне обстеження всієї території, остаточно виявити забруднені регіони. Для цього необхідні вимірювальні прилади,  яких обмаль. Нам треба взяти приклад з Білорусії і організувати випуск  цих  приладів  у себе в Україні. Така думка була у звіті товариша Масола, тільки, я дуже прошу,  цю роботу потрібно значно  прискорити.  Паралельно валюту, яку мають підприємства, частково використати на закупівлю цих приладів за кордоном, і це все потрібно робити негайно.

 

     Вкрай незадовільно йде  обстеження  дітей,  матерів,  усього населення,  а половина їх до цього часу не обстежено. Наказ наших виборців - створити філію центру  радіаційної  медицини  в  м. Ровно.  Уже  зараз  і негайно ми повинні відселити села з півночі Дубровицького району.  У свій час ровенчани побудували понад  500 об'єктів у Київській області,  допомагали житомирянам, побудували два села у Вірменії. Хто ж тепер допоможе нам у цей скрутний час? Нас  три депутати в залі,  які обрані населенням радіаційної зони області.  Я і мої товариші  Єршов,  Костюк  вже  отримали  безліч листів  і телеграм від виборців,  які вимагають чистих продуктів, обстеження і оздоровлення дітей і матерів,  прийому без екзаменів випускників шкіл радіаційної зони до вузів і технікумів.

 

     Цей перелік    чорнобильського   відлуння   можна   було   б продовжити,  а тому  урядова  програма  "Чорнобиль"  мусить  бути першочерговою  і  на  особливому  контролі  майбутнього уряду.  І обов'язково - періодичний звіт.

 

     Наступне. Настійлива вимога виборців  -  перестати  говорити про проблеми села і переходити до конкретних справ. І негайно,

 

     22

 

     бо життєздатність  села  -  це  життєздатність і столиці,  і промислових центрів,  і обласних. Треба, щоб не колгоспи будували дороги,  оздоровчі центри,  прокладали газ,  а держава.  Максимум капіталовкладень з великих міст у села.  Бо терпіння  в   селянина може не вистачити.  Та,  люди добрі, уже нема там і кому терпіти! Величезна  міграція  у  міста  -  це  нова  проблема.  З   одного Костопільського  району  за  рік із сіл у міста виїхало понад 300 молодих працівників.  І це триватиме до того часу,  доки не  буде нормальних умов життя і праці на селі.

 

     Я думаю,  що  доповідь товариша Масола дещо оптимістична.  У той час,  коли ми стоїмо перед масою невирішених питань,  все-таки необхідно  було  виробити  чітку  науково  обгрунтовану концепцію виходу з кризи.  Про це мало говорилось і  у  виступах.  Повірте, одна констатація недоліків, критика вся і всього мало що дає. Нам треба  негайно  витягувати  чумацького  воза  на  широку   дорогу економічних   реформ.   Тож   давайте  перейдемо  до  злагодженої конструктивної роботи.  Адже люди нам  залишили  лише  невеличкий краєчок віри, і ми повинні вселити в них надію на краще життя, на життя,  якого заслуговує  великий  український  народ.  Дякую  за увагу.

 

     Головуючий. Слово надається депутату Мартиненку. За ним буде виступати депутат Короленко.

 

     Мартиненко В.П.,    генеральний    директор     Полтавського гірничо-збагачувального комбінату, м. Комсомольськ (Комсомольський виборчий округ, Полтавська область). Товарищи депутаты, уважаемый президиум! Хотелось бы, конечно, обсуждать доклад, но ввиду того, что уже много было  выступающих,  вольно  или  невольно  все-таки выступление  влияет  на  твои  определенные  выводы.  Где-то  они сходятся,  где-то   не   сходятся.   Конечно,   мне   понравилось выступление   Игоря  Рафаиловича  Юхновского.  Как  раз  вот  он, представитель  Руха,  рассказал  о  политическом   состоянии   в Украине.   И  надо  сказать,  что  политическое  состояние  нашей республики можно определить тем,  кто кого  представляет  в  зале сегодня:  коммунисты  здесь,  народная  партия,  уже  формируется демократическая,  партия "Зелений світ".  Это все говорит о  том, что  общество  наше  пришло  в  движение,  что  сегодня не только коммунисты у власти,  а сегодня у власти находится много  партий. Уже  сформирована  многопартийная  система,  и  уже  приятно нам, коммунистам: будем говорить, что сидят и другие

 

     23

 

     партократы в зале. Поэтому это явление скоро уйдет из жизни. Поэтому, наверное, с этого надо и начинать.

 

     Хотелось бы  отметить следующее.  Когда мы сегодня говорим о роли  прежнего  правительства,  то  надо  сказать  то,  что   был бесправный  парламент,  который  есть  до сегодняшнего дня,  было бесправное  правительство,  была  бесправная  республика  и   был бесправный народ Украины.

 

     И сегодня,   пока   мы   не   примем  Закон  о  суверенитете республики,  мы такими же бесправными и останемся.  Поэтому  надо немножко  ускорить  наши темпы.  И для того  чтобы правительство было правовым,  мы должны издать те  законы,  которые  дадут  ему возможность работать.

 

     Сегодня у  правительства  нет  прав.  И  поэтому  мы даже не вправе с него спрашивать.  А в общем-то,  если все учесть,  то на прошлое  мы  не  повлияем,  как  иногда  нам кажется.  Это просто напрасная   трата   времени.   Сегодня   у   нас   уже   все-таки вырисовывается  правовое  государство.  Государство  - Украинская Советская Социалистическая Республика.

 

     И надо сказать, чем быстрее мы примем решение о суверенитете и быстрее добьемся, чтобы основные средства нашей республики были собственными,  тем быстрее будем решать проблемы.  Я не хотел  бы занимать  много  времени,  но  остановлюсь на некоторых моментах, чтобы показать беспредельную бесправность нашего правительства.

 

     Представьте себе,  5  миллионов инвалютных  рублей   делит   сам премьер,  для  того чтобы решить проблемы республики.  Это тогда, когда у нашего только комбината Внешэкономбанк СССР забирает  160 миллионов  рублей,  не давая ни рубля ни республике, ни предприятию. А по  Украине  -  это   миллиарды.   Это   еще   раз   подтверждает необходимость суверенитета нашей республики.  И если мы говорим о засилии ведомств,  то надо не только говорить, надо поменять свою политику.

 

     Я не хочу,  говоря об экономике, сказать, что я экономист. Я знаю,  что Карл Маркс был экономистом.  Так вот,  сегодня в  мире теми  законами,  которые  выдвинул  Карл  Маркс,  пользуются  все западные страны.  И один из моментов,  когда говорится о том, что суженное   воспроизводство   необходимо   для  того,  чтобы  было воспроизводство... (не чути)... потратить средства на капитальный ремонт в размере амортизации. Это закон для всех.

 

     А для того чтобы увеличить производство, нужна

 

     24

 

     дополнительная прибыль.   Мы   же   имеем   то,  что  у  нас практически все средства на реновацию централизуют.  Поэтому  все выступающие  сегодня  говорят о старении основных фондов.  Но это тоже, будем говорить, централизация. Основным законом, который мы должны принять, безусловно, является Закон о суверенной Украинской Советской  Республике.   Это   позволит   деполитизировать   нашу экономику, децентрализовать управление производством.

 

     И еще  один закон,  о котором хотелось бы сказать на примере других стран.  Сегодня можно принять закон наподобие действующего за границей,  в частности в Австралии, запрещающий вывоз в другие страны,  а возможно, и в союзные республики,  товаров и продукции, являющейся  дефицитной.  Это  значительно бы улучшило состояние с товарами в нашей республике.

 

     И вопрос, который особенно волнует. Товарищи, все вы слышали вчера  выступление  нашего  премьера  товарища  Рыжкова,  который сказал,  что мясо,  говядина, будет стоить 5.50. Сегодня говядина

-1 рубль 90 копеек.  И если мы в Украине после принятия Закона о суверенитете не примем  закон  о  социальной  защищенности  наших граждан,  то мы поставим их в тяжелейшее положение. Поэтому вношу предложение:  давайте заниматься законотворчеством  и  решать  те проблемы, которые сегодня стоят перед нашим населением.

 

     Головуючий. Слово надається депутату Короленку.  За ним буде виступати депутат Філенко.

 

     Короленко Є.С.,  головний  лікар   Запорізької   обласної клінічної   лікарні   (Комунарський  виборчий  округ,  Запорізька область).  Уважаемые народные  депутаты!  Из  всех  бед,  которые человечество придумало на свою голову, экологическая беда - самая медленная и самая страшная.  В городе  Запорожье,  где  проживает почти  900  тысяч  человек,  в  результате загрязнения окружающей среды 130 промышленными  объектами  и  автотранспортом  сложилась крайне    напряженная    экологическая    обстановка.   Основными источниками  загрязнения   атмосферного   воздуха   являются   11 предприятий Минмета СССР, выбросы которых составляют 60 процентов выбросов в целом по  городу.  В  последние  три  года  содержание вредных   веществ   в   атмосферном   воздухе   города  превышает среднесуточное содержание предельно допустимых  концентраций:  по бензоперену  -  в  4 раза,  по формальдегиду - в 7 раз,  двуокиси азота - в 3,7 раза, фенолу - 3,6 раза.

 

     25

 

     В связи с несовершенством основных технологических процессов и оборудования, а также их изношенностью условия труда рабочих на металлургических  предприятиях  являются   неудовлетворительными. Концентрация вредных веществ в воздухе в рабочих зонах, уровни... (не чути)...  энергии и шума  нередко  в  десятки  раз  превышают допустимые.

 

     Неблагоприятная экологическая,     санитарная     обстановка вызывает обоснованную озабоченность населения города о  состоянии своего здоровья. Общая заболеваемость населения в Запорожье почти в полтора раза превышает  среднесоюзные  и  среднереспубликанские показатели.   В   городе   отмечается   значительный  темп  роста злокачественных   образований.   Неблагоприятная    экологическая ситуация   влияет  на  рост  заболеваний,  прежде  всего  органов дыхания,   желудочно-кишечного   тракта.    Особую    тревогу    и озабоченность вызывает состояние здоровья детей. Я понимаю боль и тревогу за здоровье детей Чернобыльской зоны,  но дети  Запорожья находятся не в лучших условиях. Наличие в атмосфере особо вредных веществ  наихудшим  образом  сказывается  на  здоровье  маленьких детей,  приводит  к  высокому  росту общей заболеваемости.  Среди новорожденных растет число  уродств.  Увеличилась  заболеваемость крови,  уха,  желудочно-кишечного  тракта.  Острая  экологическая обстановка в Запорожье требует коренного пересмотра  существующих мер по охране воздушного и водного бассейнов.

 

     В городе запущено решение социальных вопросов.  В очереди на получение жилья стоит около 74 тысяч семей,  в том числе 16 тысяч

-  металлургов.  В  настоящее время предоставляется жилая площадь металлургам,  состоящим  на  квартирном  учете  с  1973-1974   годов. Обеспечение   школами   составляет   67   процентов,  дошкольными учреждениями   -   57   процентов,   больницами   - 62   процента, предприятиями общепита - 34 процента. Объем строительно-монтажных работ на 1991-1995 годы  составляет  около  1,8  миллиарда  рублей  при существующей мощности строительных организации 220 миллионов  рублей в год.  Дефицит  мощностей  подрядных  организаций   за   пятилетку оценивается в 1,7 миллиарда рублей.

 

     Таким образом,   намечаемая  программа  работ  по  улучшению экологической ситуации и решению социальных вопросов Запорожья не может   быть   выполнена   силами   только  местных  строительных организаций.

 

     Учитывая вышеизложенное, мы просим Совет Министров,

 

     26

 

     если не к концу 1990 года, то к началу XIII пятилетки повернуть   мощности   подрядных   организаций  Минстроя  УССР  в Запорожье,  в  первую  очередь,  на  сооружение   природоохранных объектов.  Ввиду завершения работ на Запорожской АЭС просим Совет Министров решить вопрос об использовании в XIII   пятилетке подрядных  мощностей  строительных  организаций  Минэнерго  СССР, расположенных на территории области,  для сооружения в  Запорожье природоохранных объектов.

 

     Уважаемые товарищи!   В  представленных  вам  материалах  по разделу   "Здравоохранение"   есть   такие   данные:   показатель обеспеченности  койками  и  врачами  в  Украине на 10  тысяч жителей в 1,5-2 раза  выше  аналогичного  показателя  в  развитых зарубежных странах.

 

     Однако такое  количество коек и врачей не улучшило состояния здоровья населения республики.  Оказывается,  количество врачей и коек не всегда определяет уровень и качество медицинской помощи.

 

     Профессиональный уровень лечебных учреждений определяется не количеством  коек,  а  врачом  в  сочетании   с   диагностической аппаратурой.   К  сожалению,  этот  показатель  у  нас  настолько отстает, что мы не всегда это понимаем. Мы - не просто бедные, мы

- нищие.

 

     Нищенское существование   нашего   здравоохранения   слишком далеко зашло.  В больницах не хватает операционных  инструментов, шовного материала, игл для шприцев, систем для переливания крови, сухожаровых  шкафов,   стерилизаторов...   контрастных   веществ, рентгенпленки,  предметов ухода за больными.  Это нам нужно не по праздникам,  это нам нужно ежедневно,  ежечасно.  Все  это  нужно ежедневно   для  наших  больных.  Мы  не  просим  у  вас  чего-то сверхъестественного,  просим  элементарного,  но  в   достаточном количестве.

 

     В своем докладе товарищ Масол,  уважаемый Виталий Андреевич, говорил,  что  должно  быть  в   ближайшие   годы   выпущено   20 компьютерных томографов и 100 миллионов одноразовых шприцев.  Мне представляется,  что  мы  немножко  зациклились  на   одноразовых шприцах,  извините  за  такое  выражение.  Одноразовые  шприцы не определяют и не могут определить медицинскую культуру в  лечебных учреждениях, тем более качество биомедицинской помощи.

 

     Более того, скажу, что такое 100 миллионов. Достаточно

 

     27

 

     сказать, что в больнице,  в которой я работаю,  на год нужно 1,5 миллиона одноразовых  шприцев.  Но  дело  еще  в  другом. Одноразовый  шприц с иглой стоит 21 копейку.  Государство сегодня выделяет в сутки на неврологическую койку на лечение  90  копеек, урологическую  -  1  рубль  20 копеек,  хирургическую - 1 рубль  50 копеек. В день нужно три-четыре-пять инъекций. Что же получается, что  все  деньги  уйдут  на  одноразовые  шприцы?  А что мы будем набирать в шприцы?

 

     Нам и больным нужны... (не чути)... аппаратура ультразвуковой диагностики,  современные мониторы,  микроанализаторы. К примеру, сегодня врач-лаборант определяет развернутую форму  крови,  общий анализ  крови  (8-10  параметров) за 15-20 минут,  а микроанализатор за 1 минуту определяет 40 параметров.  Поэтому техническая  отсталость привела нас к тому,  что каждый четвертый врач сегодня выполняет неврачебную работу.

 

     Постановление Совета Министров  СССР  о  переходе  на  новый хозяйственный механизм в здравоохранении дает определенную выгоду медицинским работникам, но, к сожалению, не дает выгоды больному. Мне  представляется,  что  новое  правительство республики должно изучить возможность о переходе на страховую  медицину,  где  врач будет   заинтересован   в   лечении   больного,   а  руководитель предприятия,  колхоза,  учреждения создаст такие условия  работы, чтобы подчиненные его не болели.

 

     Уважаемый Виталий Андреевич,  я желаю, чтобы вы были избраны Председателем Совета Министров,  и надеюсь,  что  в  практической деятельности  Председателя  Совета Министров ваш волевой характер поможет развитию технического  оснащения  лечебно-диагностической аппаратурой... (не чути)... найдут приоритетную дорогу.

 

     И в заключение хочу сказать о двух истинах, простых истинах. Ничто  человеческое  нам  не  чуждо,  и  давайте   помнить,   что больничная  койка  никого  из  нас не минует.  Давайте подумаем о ближнем. Благодарю вас за внимание.

 

     Головуючий. Слово надається депутату Філенку.  За  ним  буде виступати депутат Ананьев.

 

     Філенко В.П.,  секретар  парткому  радгоспу  імені  Гагаріна Готвальдівського   району   (Готвальдівський   виборчий    округ, Харківська область). Шановні колеги, шановна Президія! Оскільки

 

     28

 

     доповідь шановного  депутата  Масола  мене,  як  і більшість виступаючих,  м'яко кажучи,  розчарувала,  спробую  її  доповнити своїми  роздумами  і  своїми  пропозиціями.  По-перше,  я глибоко впевнений, що більшість наших бід походить від того, що ми в 1917 році  взяли  на  озброєння  гасло,  щоб  у  нашій  країні не було багатих.  У той час,  як велика  французька  буржуазна  революція взяла  інше  гасло  -  щоб не було бідних.  І можна сказати,  що, певною мірою, і ми, і вони свої гасла втілили в життя.

 

     І думалося нам, що досить відібрати у багатих, розділити - і буде все добре. Вистачило на декілька років. Потім, коли не стало вже в кого відбирати,  добралися  до  села,  почали  відбирати  в селян,  до речі,  і по сьогоднішній день ще добираємо.  І ще одне дуже живуче гасло - у селі не помруть, там є картопля.

 

     Що ж ми одержали?  Ми пішли від пана і Івана.  І до чого  ми прийшли?  Знову  прийшли до пана і до Івана.  Тільки,  як кажуть, Іван став ще Іваніший,  а пан став ще паніший. Тут уже наводились цифри  про  ступінь  експлуатації.  20 копійок ми віддаємо нашому Іванові  з  заробленого  карбованця.  Думаю,  що  слушно  було  б доповнити ці цифри ще деякими:  у той час,  як ми маємо по країні більше 40 мільйонів чоловік, які проживають за межею бідності, на іншому  фланзі  ми  маємо  30  тисяч підпільних мільйонерів,  які тримають  на  сьогодні у  своїх  руках  1/3  особистої власності в нашій країні.

 

     Тіньова економіка тісно пов'язана з адміністративно-командною системою і, за різними оцінками, становить від 15 до 25  процентів. У  виробництві  зайнято  до 50 мільйонів чоловік,  це в цілому по країні.  На жаль,  по нашій республіці таких даних я поки що ніде не знайшов, думаю, що знайду.

 

     Таким чином, замість одних експлуататорів ми посадили інших, далеко не кращих, а навіть гірших. Бо ті хоч користувались, та ще й виробництвом займалися,  організовували.  То наші експлуататори звикли тільки користуватися,  а організувати  нічого  не  вміють. Посадили  ми  інший  клас  -  це  клас  державно-партійний.  Я не оговорився,  державно-партійний клас.  Це - строго за Леніним.  Я можу доказати.  Саме клас. І до речі, я до цього класу належу, не дивлячись на те, що тут, у так званій номенклатурі, я займаю поки що найнижчий щабель.

 

     Це клас-власник,   це   клас-розпорядник,   клас,   що   сам відроджується. Чому я говорю, що він сам відроджується? Тому, що, певно, сприйметься як анекдот, коли син міністра стає за станок

 

     29

 

     або дочка йде доїти корів. І це клас, що самозахищається. Як цей клас вміє захищатися,  ми  бачили  і  на  сьогоднішній  нашій сесії.  І  числом  він  досягає до 18 мільйонів чоловік.  Головне питання,  не треба тут нічого  видумувати,  це  питання  влади  і власності.  Цей  клас ніколи добровільно свою владу не віддасть і своє не упустить.

 

     Шановні друзі!  Зараз вони бачать,  що їм можливо не всидіти під  натиском  народу,  який є все-таки творцем історії.  То клас вдався до пристосування,  йде  на  уступки.  І  про  незалежність заговорили з цієї трибуни,  з інших трибун. І про ринок загуділи, та ще як дружно!  Правда, про ринок плановий, чи то регульований. Я не зовсім розумію своїм селянським розумом, що це воно таке, як ото кажуть у нас,  ні риба,  ні м'ясо,  з таким ринком дійсно  не буде ні риби,  ні м'яса.  Якщо пильніше подивитися, то тільки оця зачіпка  -  плановий,  дає  змогу  продовжувати  панування  отому класові, про який я говорив вище. Тому я не думаю, що, досягнувши незалежності,  навіть  повної,  ми  доб'ємося  великих  змін,  не зачепивши  самої  системи.  Це самообман.  Якщо ми змінимо союзні міністерства на республіканські,  перенесемо політичну  структуру на  республіканський  рівень,  але  не  змінимо відносини влади і власності,  справа мало виграє. Нам потрібна нова концепція, нова програма.  На жаль,  у доповіді я її не почув. Можливо, почую при створенні нового уряду.

 

     Потрібен капітальний  ремонт.  Він  уже   йде,   але   надто повільно.  Нас  зараз  лякають,  з  одного  боку,  румунськими  і польськими варіантами і чим завгодно.  З іншого  боку, кажуть, що ми не повинні поспішати, так самі собою потихесеньку-потихесеньку кудись приїдемо.

 

     Думаю, що це чергова авантюра з метою продовжити  панування, відтягнути кінець. Для нормального переходу до нових відносин нам зараз потрібно головне - віра людей. На жаль, її поки що немає.

 

     Завоювати ми її можемо  тільки  за  однієї  умови,  коли  ми поставимо  за  мету основну умову - життєвий рівень людей.  Я оце поняття розумію широко.  Рівень споживання, ступені експлуатації, розвиток   науки,   культури,   освіти,   соціальна  захищеність, наявність  різноманітних  свобод.  Шлях  бачу  один:   взяти   на озброєння весь передовий досвід нашої цивілізації,  все,  що може нам знадобитися.

 

     Товариші, я капітан  запасу.  Товариш  генерал  2  хвилини перебрав, то мені хоча б 1 хвилину...

 

     30

 

     Головуючий. Наслідуйте краще,  депутат Філенко. Філенко В.П. Товариші!  Згідно з регламентом, якщо сесія не має заперечень, то я можу продовжити. Дякую.

 

     Головуючий. Я  прошу  депутата  Філенка  та  інших депутатів наслідувати краще.  І давайте  не  перетворювати  на  жарт.  Будь ласка, закінчуйте, депутат Філенко.

 

     Філенко В.П.  Закінчую,  два  речення.  Досить нам кичитись, усім уже зрозуміло,  що ми давно вже не  передові,  і  ніколи  ми "вольно  не  дышали",  давайте  подивимось правді у вічі.  Нам не потрібно робити вигляд, що ще щось можливо поправити, підштопати, підфарбувати.  Чому ми досі вважаємо,  що ті процеси, які йдуть у країнах Східної Європи,  до нас не повинні прийти?  Прийдуть вони до нас. Ми ніколи не були виключенням у світовій цивілізації. Досить нам боятись,  що ми втратимо нашу цнотливість,  ми все вже  взяли гірше із світової цивілізації. І СНІД, і проституцію, і корупцію, і мілітаризацію,  і інфляцію,  і девальвацію, і безробіття. Усе в нас  є.  Боїмося  тільки взяти з цивілізації щось добре,  те,  що сприяло б збільшенню виробництва і зростанню добробуту.  Дякую за увагу  (Оплески).

 

     Головуючий. Слово  надається депутату Ананьєву.  За ним буде виступати депутат Хмара.

 

     Ананьєв В.І.,  заступник Голови Держплану УРСР  (Ямпільський виборчий  округ,  Сумська область).  Уважаемые товарищи депутаты! Уважаемый  Председатель!  Я  полностью  разделяю  обеспокоенность выступающих здесь депутатов, видимо и не выступающих, сложившейся в республике обстановкой  и  прежде  всего  в  моем  понимании, экономической   обстановкой.   И   вряд  ли  найдем  в  этом  зале присутствующих депутатов,  да  и  не  депутатов,  которые  бы  не хотели, чтобы мы все жили лучше и жили на селе лучше и так дале. Но мы не должны забывать,  в какой обстановке мы жили, и не только наше правительство,  а и все. И если мы оглянемся, как мы жили, что мы делали,  но,  тем не менее,  каждый из нас пытался и  старался сделать максимум.  Кто строил жилье,  кто на шахтах работал,  кто что делал, мы все-таки делали, что могли.

 

     В этой ситуации,  я вам скажу, что только за последние годы, когда  как-то наметился демократический путь,  начали проявляться положительные стороны в экономике. Разве мы могли

 

     31

 

     что-либо намного лучше сделать в тех условиях  максимальной, предельной централизации, когда мы ни на что практически не могли повлиять,  ни на что.  Я,  к примеру,  вам скажу,  что  занимаюсь вопросами капитального строительства.  Готов ознакомить вас,  что такое план капитального строительства, каким он был еще недавно.

 

     Это складывалось   так.   Начинается   формирование   плана, складывается   постановление   союзного   правительства,   где  в приложениях записаны все  объекты  производственного  назначения, которые  и  по  стране  должны  строиться  и  должны строиться на территории Украины.  После того  как мы  их  вписали  в  план  в обязательном порядке,  оставшиеся средства, мощности строительных организаций мы только раскладывали вместе с областями  на  жилье, на  соцкультбыт,  на  другие нужды республики,  областей и других регионов.

 

     Поэтому в этой ситуации и правительству, и его органам очень сложно было решать те задачи в тех объемах,  которые стояли перед республикой,  товарищи.  Поэтому я уверен и во весь голос говорю, что    пока    республика    не    перейдет    на   экономическую самостоятельность,  пока мы не  будем  владеть  полностью  своими финансами,  теми,  что в республике образуются,  пока мы не будем владеть той  промышленностью,  тем  хозяйством,  какое  есть,  мы существенно не сможем поправить положение дел.

 

     Сегодня у  нас  около 30 процентов капитальных вложений идет на   непроизводственное   строительство,   там,   где   жилье   и соцкультбыт. Еще пятилетку назад эта цифра составляла 21 процент. Я отношу к заслуге правительства,  что  все-таки  практически  за пятилетку  почти  на  10  процентов удалось поднять эту отрасль в республике.  Будущее пятилетки еще неизвестно. Ни концепции, хотя она у нас примерно разработана, ни каких-то решений определенных, хотя  и  есть  директивы  кое-какие.  Но  на   будущую   пятилетку намечается  примерно,  или по реальным возможностям складывается, направить на непроизводственное строительство около 40  процентов капитальных  вложений.  Почему  не  больше?  Потому  что мы их не "переварим" по деньгам.

 

     В связи с  наличием  денег  и  на  предприятиях  -  за  счет заработанных средств,  и у частных лиц, и из других источников мы могли бы сегодня строить жилья и соцкультбыта в 1,5  раза  больше под те деньги, но они голые. Нет материалов. Здесь об этом

 

     32

 

     говорили. Нет  строительных  материалов  в  том  объеме.  На протяжении  многих  пятилеток  отрасль  строительных  материалов, строительной индустрии находилась на самом конечном пункте,  куда выделялись капитальные вложения. Считали, что кирпич делать - это все равно,  что плюнуть. Но, к примеру, я вам должен сказать, что удельные капитальные вложения,  которые должны идти  на  создание производственных   мощностей   по   производству   кирпича,  выше значительно машиностроительной отрасли и приближаются  к  тяжелой промышленности.  Это не шутка, кирпичный завод мощностью 600 миллионов штук кирпича в год стоит  сегодня  25-30  миллионов рублей.  В  нашей программе  самообеспечения  до 1995 года записано построить 25-26 кирпичных заводов такой  мощности.  Это  около  700  миллионов  рублей только на кирпичные заводы нужно потратить,  а вся программа, как вы слышали,  составляет около 7 миллиардов рублей.  Это не шутка, чтобы  поднять  ее.  Поэтому,  если запишем более 40 процентов  объема работ  на  непроизводственное  строительство,  мы  их  просто  не проглотим.   Поэтому  важно  то,  что  сегодня  направление  идет правильное - на переориентацию с промышленного  строительства  на социальную сферу, на непроизводственное строительство.

 

     Здесь нечего   опасаться   промышленникам:  было  сказано  в выступлениях отдельных депутатов,  не подсечем ли мы  под  корень производство.  Я  думаю,  нет.  Потому,  что речь при ограничении производственного   строительства   идет   о   новых    объектах. Капитальные  вложения,  выделяемые  на  развитие  промышленности, должны  идти  на   реконструкцию,   на   приведение   в   порядок промышленности,  чтобы она соответствовала техническому уровню на мировом уровне.  Поэтому тут опасений никаких нет. Мы можем взять из  любой  отрасли,  даже  с  тех  же стройматериалов значительно больше, если приведем ее в порядок. Дальше.

 

     Головуючий. Ваш час закінчився.

 

     Ананьев В.І.  Я не хочу останавливаться на селе.  Я  считаю, что  я  еще раз буду просить слово,  когда будет разбираться этот важнейший  вопрос.  В  этой   отрасли   накопилось   колоссальное количество проблем. И наша сессия правильно сделала, что записала это в повестку дня нашей  сессии:  если  не  найдем  кардинальных решений,  ничего  другого  мы  без села не решим.  Это совершенно ясно.

 

     Поэтому тут и город, и другие регионы должны в какой-то

 

     33

 

     степени пожертвовать и капитальными вложениями,  и техникой, и  мощностями строительных организаций для того,  чтобы поставить на ноги эту отрасль.  Иначе,  без продуктов, товарищи, вы знаете, ничего мы не решим, и говорить даже на эту тему нечего.

 

     И последнее,  товарищи. Наглядный пример. Во что упирается у нас  успех  развития   промышленности   строительных   материалов сегодня.  Главное  -  оборудование,  развернули  в соответствии с программой сооружение кирпичных заводов,  заводов по производству товаров,  вернее,  предметов домоустройства и так далее.  Это все охвачено  и  рассчитано.  Сегодня  мы  зашли  в  тупик.  То,  что технологического  оборудования на строительство этих дел нет.  И, если только мы опять не перейдем на суверенитет республики, мы не сможем   привлечь  машиностроительные  заводы  для  решения  этой проблемы.  Без их помощи мы эту задачу не решим.  Вот сейчас  как раз и жилищная программа, и все другие перешли к этому делу.

 

     Головуючий. Слово  надається  депутату  Хмарі.  За  ним буде виступати депутат Збітнєв.

 

     Хмара С.І. Шановні депутати!  Тут багато вже говорилося,  у цікавих  виступах  давалися  оцінки звіту нашого прем'єр-міністра товариша Масола.  Тому я  не  буду  повторюватись,  а  постараюся торкнутися тих аспектів,  яких цілком не заторкнув у своєму звіті Голова Ради Міністрів і також більшість виступаючих.

 

     Як ви вже знаєте,  у промові прем'єр-міністра не було зовсім дано  оцінки політичної ситуації,  в якій знаходиться республіка. Абсолютно  було   обійдено   такі   дуже   важливі   питання,   як правозабезпечення громадян України. І, на жаль, про це не сказали виступаючі  в  обговоренні.  Якщо  ми  хочемо  будувати   правове суспільство,  то  повинні пам'ятати,  що потрібно забезпечити права кожному громадянину. На жаль, практика показує протилежне.

 

     Поки що  ми  живемо  за  старими  традиціями.  Правоохоронні органи,  які повинні стежити за дотриманням прав людини,  є зараз найбільшими порушниками цих прав.  Зокрема,  це МВС,  Прокуратура УРСР.  Я  пізніше  спинюсь  на  конкретних  фактах,  щоб  мене не звинувачували,  що я щось придумав. Ми ще не звільнили останнього з  довголітніх політв'язнів Богдана Климчака,  а в нас уже є нові політв'язні. Я маю на увазі Миколу Бердника і Андрія Духовникова, яких заарештовано з санкції прокуратури нібито за

 

     34

 

     злісне хуліганство.  Хоч  насправді  22 квітня цього року ці два молоді хлопці виразили свої погляди на Леніна і ленінізм.

 

     Хто читав  заяву  прокуратури?   Там   говориться,   що   їх заарештовано   за   осквернення   пам'ятника,  яке  виражалося  в покладенні вінка з колючого дроту.  Я не розумію, відколи означає покладення  вінка  якимось  правопорушенням.  Я,  наприклад,  теж вважаю,  що Ленін не заслужив на троянди.  Ті 73 роки того шляху, який нам вказав Ленін,  у тій системі, яку він створив, у системі людинознищення, якраз говорять про те... (Шум у залі).

 

     Головуючий. Депутат Хмара,  ви бачите - більшість...  Усе... Не затримуйте...

 

     Хмара С.І. Вчора...(Шум у залі, вигуки).

 

     Головуючий. Виключіть,  будь ласка, мікрофон. Депутате  Хмара  Степане Іллічу, не затримуйте сесію, ми вас дуже просимо.

 

     (Шум у залі).  Мікрофон виключено.  Депутате  Хмара!  (Шум  у залі).  Депутате  Хмара,  вас  більшість просить залишити трибуну (Шум у залі).  Депутате Хмара, більшість залу просить вас залишити трибуну  (Шум  у  залі).  Депутате Хмара,  залиште трибуну,  будь ласка.  Мікрофон виключено.  Ви бачите,  вас позбавили слова. Ваш регламент  також закінчився  (Шум у залі).  Залиште трибуну,  не зривайте сесію.  Депутате  Хмара,  залиште  трибуну!  Будь  ласка, включіть третій мікрофон.

 

     Депутат не   представився.   Уважаемые   товарищи  депутаты, уважаемый  Председательствующий!  Я  считаю,  что  наш  парламент сегодня работал конструктивно.  Что касается выступления Хмары, я ответственно заявляю,  что это было заявление провокационное и по части  ареста  людей,  которых  он  здесь  назвал,  и  по  другим действиям, которые он здесь обосновывал.

 

     Поэтому я беру полную ответственность на себя,  заявляя, что у  прокурора  города  было  достаточно  оснований  для  ареста за совершенные хулиганские  действия,  выразившиеся  в  цинизме.  Вы сказали,  что  был  брошен  у  подножья памятника Ленина венок из колючей проволоки.  Но вы не сказали,  что  еще  было  приклеено, какое  выражение  и  какой  цинизм  был  проявлен по отношению к людям,  которые уважительно относятся к этой личности.  Поэтому я протестую   и   считаю,   что  в  соответствии  с  регламентом  и установленными здесь нормами Хмара должен

 

     35

 

     быть лишен слова впредь (Оплески).

 

     Головуючий. Слово  надається  депутату  Збітнєву  від  групи "Проблеми молоді".

 

     Збітнєв Ю.І.,  лікар  клінічної  лікарні  N  2 (Гагарінський виборчий  округ,  м.  Київ).  Шановні   депутати,   важко   зараз виступати. Уже фактично відбулись доповідь і обговорення доповіді Голови Ради Міністрів. Мабуть, уже і не потрібно. Ми збуджені, ми вже  думаємо  зовсім  про  інше,  ми  вже  думаємо про конфлікти. Напевно, так діла далі не буде.

 

     Усе, що сьогодні відбувається в цьому  залі,  відбувалося  в найближчі  минулі  тижні.  Це  просто  від браку нашої політичної культури.  Ми не  можемо  сприймати  ідеали  одних  і  не  можемо сприймати,  коли паплюжать наші ідеали.  І це вірно.  Але вірно й те,  що кожен з нас,  виходячи на  трибуну,  хоче,  щоб  проявили терпимість  до  нього,  але  не  хоче  сприйняти  того,  щоб була терпимість до чогось іншого.

 

     Давайте вчитись політичної культури. Давайте вчитись під час доповідей  і  виступів  кожної  хвилини проявляти цю християнську терпимість.  І коли ми говоримо про те, що наш парламент зібрався для  того,  щоб обумовити,  обговорити наше майбутнє,  то давайте говорити про наше майбутнє.  Це досить символічно,  що я вийшов в останню чергу,  це,  напевне, і є місце молоді, яке вона займає в нашому суспільстві.

 

     Напевне, символічно й те, що ми першими виступали за те, щоб була доповідь,  щоб її обговорювали. І сьогодні треба ще сказати, я повертаюся - думаю,  що все вгамувалося - до доповіді.  Я  хочу сказати,  що багато з нас говорили про те,  що було в доповіді, і про те,  чого в ній не було. Більше говорили про те, чого не було в доповіді.  Якщо згадати, що в ній було, то можемо згадати: вона була насичена цифровим матеріалом,  за яким  ми  не  побачили  ні причин занепаду економіки,  ні шляхів виходу з нього. І тут можна зрозуміти,  що було мало часу для підготовки  доповіді,  але  так само потрібно зрозуміти,  що в будь-яку хвилину уряд повинен бути готовий звітувати перед парламентом.  Можна зробити висновок  про діяльність  уряду  з якості того,  що було зроблено.  Це,  так би мовити, у загальному.

 

     Але ще хочу висловитися щодо політики.  Багато було  сказано про  соціалізм  і з одного,  і з іншого боків.  Давайте не бити на цьому каміння. Давайте згадаємо депутата Гриніва, який сказав, що не

 

     36

 

     стільки вина  уряду,  скільки  вина  соціалістичної системи. Дозвольте мені не погодитись з цим висновком.

 

     Можливо, товариш  Гринів  і  жив  при  соціалізмі,  але  для кожного з нас тут присутніх відомо, що за 70 років ми не відчули, що це таке.  Це правда.  І так само правда те, що ми прийшли сюди зробити наше суспільство таким, яким воно повинно бути.

 

     Хочу навести   такий  приклад.  Князь  Кропоткін,  будучи  в еміграції,  говорив, що той державний соціалізм, який ви будуєте, неодмінно   переросте  в  економічний  деспотизм,  який  буде  ще страшнішим,  ніж політичний. Це реальність на сьогодні.  Реальність і  те,  що  ми  хочемо  нового суспільства.  Реальність і те,  що депутатська   група   молоді   пропонує   у    своїй    декларації демократичний соціалізм.  Я не конкретизую його формулювання, але ми його розуміємо так,  як ми розуміємо.  І для  нас  це  вільне, справедливе і гуманне суспільство, це вільне вираження політичних інтересів,  це побудова правової держави, це різноманітність форм власності   при   надійній  соціальній  захищеності  населення  і відповідальній економічній політиці держави.

 

     Це - інтереси молоді.

 

     Бо ту саму безвідповідальність політики до інтересів  молоді продемонструвала доповідь.  Це нехтування інтересами молоді,  про яку навіть не було згадано.  Чи маємо право ми  сьогодні  з  цієї трибуни говорити про молодь?  Чи маємо право говорити про те,  що 40 процентів працездатного населення - це молодь, що 80 процентів живе  на дотацію своїх батьків і в умовах ринкової економіки буде найбільш незахищеною групою населения?

 

     Кажуть, нас чекає безробіття.  Уже сьогодні  тисячі  молодих людей  не  працюють  і  не вчаться,  що у свою чергу є соціальною базою злочинності та соціальною базою політичної  напруги.  І  ні для  кого  не  секрет,  до  речі  оце  саме  вставання,  яке було сьогодні, і згадування про СНУМ. Це ще раз нам нагадує про те, що молодь  у  таких  умовах  може  стати  першою,  хто  штовхне наше суспільство до політичної нестабільності.  І саме  статистики  по молоді не тільки по Україні, а й по Союзу на сьогодні немає.

 

     Цікавий факт.  У департаменті ЮНЕСКО, коли запитали, що таке радянська молодь, на комп'ютері був прочерк, було пусто. Ніхто не знає,  що  це,  а між іншим цьому департаменту кожного року йдуть звіти з 134 країн світу.  У доповіді, до речі, цей розділ теж був відсутній.

 

     Шановні депутати! Невже ми не розуміємо, що діяльність

 

     37

 

     нашого уряду повинна бути чимось більшим, ніж латання дірок. Він повинен працювати на розвиток, на перспективу, на майбутнє, а жити  в  тому  майбутньому будуть ті,  кому сьогодні 15,  20,  25 років.  І саме від їхнього імені  я  хочу  звернутись  до  нового складу парламенту,  до нового уряду: ми повинні розробити цілісну державну програму,  забезпечити й єдиним політичним,  юридичним і економічним механізмом реалізації. Причому я не конкретизую, яким повинен бути цей документ. Потрібно, щоб була трансформація через ці законопроекти,  які ми приймаємо.  І з урахуванням і освіти, і медицини,  охорони здоров'я,  і  створення  системи  забезпечення зайнятості  молоді  - гарантоване право на місце роботи,  система перекваліфікації та багато іншого.

 

     Я не буду перераховувати проблеми,  їх можна  перераховувати дуже  довго.  Треба знову ж таки повертатись до тієї нестабільної ситуації,  яка склалася зараз у нашому залі. Знову мені приходить на  думку  невеличкий  афоризм,  який  сказав  свого  часу  Шарль Монтеск'є:  "Держава втратить свою свободу і  загине  лише  тоді, коли законодавча влада буде більш зіпсована,  ніж виконавча". Тож не псуйте її, товариші! Консолідуйтесь. У нас ще є шанс виправити суспільство  і  побудувати  нову,  суверенну  Українську державу. Дякую за увагу.

 

     Головуючий. Дякую. Слово від Секретаріату надається депутату Крижанівському.

 

     Крижанівський В.П.,     начальник    відділу    Українського науково-дослідного       інституту        "Проектстальконструкція" (Лівобережний виборчий округ,  м. Київ). Я все-таки не як Бог Саваоф,  який був у трьох іпостасях,  я буду  все-таки у двох іпостасях.  По-перше,  як  депутат Крижанівський,  а по-друге,  як представник  Секретаріату.  Ви  мене  не  зможете  вигнати,  і  я декілька хвилин висловлюсь як депутат.

 

     Головуючий. Будь  ласка,  вам можна 5 хвилин як для виступу, так і від Секретаріату.

 

     Крижанівський В.П.  Одна хвилина від Секретаріату. Так що ви вже потерпіть мене 6 хвилин.

 

     Я хотів  би сказати,  ви,  можливо,  пам'ятаєте,  колись був такий фільм,  здається його  назва  "О  бедном  гусаре  замолвите слово"...  Так я  хотів би замовити слово не про бідного гусара,  а про бідного українського інженера.  Ви  розумієте,  говорили  про кого завгодно.  Про доярок,  хоч зразу вам скажу, що з величезною шаною

 

     38

 

     ставлюсь, як і депутат Чорновіл, до наших доярок, свинарок і до  інших,  але  все-таки,  слухайте люди,  практично ніхто не говорить про величезну армію  українського  інженерства.  Давайте згадаємо:   якщо   ми   підійдемо  до  Київського  політехнічного інституту, то ви побачите, хто вийшов з Київського політехнічного інституту, хто починав там вчитися.

 

     Корольов. Що    цікаво,   хто   керував   нашою   радянською космонавтикою:  Корольов, Янгель, Глушко і ще декілька чоловік. І коли ви подивитесь,  де вони народились,  то з'ясується,  що вони народились  в  Україні.  Ми   можемо   згадати   таких   великих українських  вчених,  як  Вернадський  і  Тимошенко,  які принесли величезну славу у світі нашій  українській  науці  і  українській інженерії.   Тимошенко,   коли   емігрував   до  Америки,  виховав американську  будівельну  школу.   Практично   всі   американські інженери   виховувались   на  підручниках  Тимошенка.  Весь  світ будівельний вчився на його підручниках.  І дивіться,  що робиться зараз  у нашій українській науці,  у нашій українській інженерії. Де наші кращі сили,  де наші кращі  науковці?  Ви  розумієте?  Це нагадує приказку,  яку знають у всьому світі: "Поети народжуються в провінції,  а помирають у  Парижі".  І  подивіться,  де  могили Янгеля,  Корольова,  де  могила  Глушка?  Усі  вони  поховані  на Новодівочому кладовищі в Москві. Чому жоден з них не працював тут, в Україні? Тому, що це була політика.

 

     Дивіться, де  збудували  величезну наукову силу після другої світової  війни,   після   Великої   Вітчизняної   війни,   -   у Новосибірську.  І  туди  поїхали  наші земляки:  академік Буткер, академік  Лаврентьев.  Ви  розумієте,   у   Москві,   Ленінграді, Новосибірську  будується  наша  радянська  наука.  А  де  ж  наша українська наука?  Ще надзвичайно  багато  для  занедбання  нашої науки,  нашої інженерії робить наше керівництво. Ми забуваємо про роль фундаментальної науки,  про роль інженерів. Ви розумієте, ми робимо інженерів у три рази більше, ніж їх роблять у Америці. Але для чого?  Це за принципом героїв Фонвізіна  -  "числом  поболее, ценою подешевле".

 

     Нам потрібен  абсолютно  інший  підхід  в  Україні.  Ми  не повинні весь час керуватись дорогою,  яка робиться в  Москві.   Нам потрібні  свої  інженери,  але  інженери  більш  освічені,  краще виховані,  саме по своїй спеціальності. Чому ми маємо наслідувати чітко  програми і методи виховання інженерів?  Ми повинні відійти від цього.

 

     І головне.  Останні два роки інженер  начебто  дістав  змогу якимось чином розгорнути свої таланти, інженер почав заробляти

 

     39

 

     більше. І   дивіться,  що  зразу  після  цього  з'явилось  - знаменитий лист чотирьох,  знамениті оці 3  проценти,  а  зараз знаменита  постанова  про максимальний рівень рентабельності - 30 процентів.  Ви розумієте,  це  могила,  яку  викопують  під  нашу техніку,  під наш завтрашній день.  Дивіться,  хто йде в технічні вузи,  у технічних вузах практично немає конкурсу. Якщо ми рішуче не зламаємо цю практику і,  зокрема, якщо не зламає практику наше Міністерство вищої освіти,  наші провідні міністерства,  то  тоді ніколи і нічого не буде нового на нашій землі.

 

     Подивіться, що зараз стало з молоддю технічною.  Надзвичайно багато  здібних,  талановитих  молодих  інженерів   кинули   свої спеціальності,  пішли  в кооперативи.  Вони можуть там заробити і роблять абсолютно все,  що завгодно,  і здебільшого - не по своїй спеціальності.

 

     Ми повинні  зламати  цю  практику.  Зрозумійте,  делегати  з Луганської області,  це ваші люди,  це ті, хто має працювати на будівництві і підприємствах. А вони тікають з нашого виробництва, і ми повинні щось зробити для того,  щоб не вийшов масовий  витік нашого мозку з України.  Подивіться,  що робиться біля посольств. Ви розумієте,  якщо ми щось,  у самий нагальний термін, не будемо ламати в нашій практиці з нашими інженерами, з нашими науковцями, то ми залишимося без  нашого  мозку.  Буде  чудово  -  буде  кому працювати,  буде кому доїти,  буде кому копати,  але не буде кому думати. Ми повинні щось зробити.

 

     І тепер,  товариші, у кого є, розгорніть бюлетень N 10. Будь ласка,  подивіться  сторінку 40,  там,  на превеликий жаль,  було припущено  помилку.  І  там  побачите  "таємне   голосування"   - протокол,  де написано:  "Про альтернативність обрання Голови". У дійсності це було голосування з  іншої  причини.  Це  надзвичайно важлива річ. Це голосування, будь ласка, занотуйте. Я сказав -  бюлетень10, сторінка 40,  це голосування,  треба так читати: "Голова обирається з будь-якої кількості кандидатур". Будь ласка.

 

     І останнє.    Товариші!   Таке   враження:   у   Волинській, Полтавській,  Івано-Франківській  і  ще  в  якійсь   області   чи величезні чвари в групах,  чи,  я не знаю, усі роз'їхались.  Але розумієте,  що до цього часу нема таких територіальних груп. Нема до цього часу груп таких. Будь ласка, зробіть офіційно.

 

     Крім того,  товариші,  я  хочу  сказати  так:  наші доярки і свинарки працюють дуже добре, а хто їх представляє? Це саме група аграрників. Ви навіть полінувались написати список своєї групи.

 

     40

 

     Останній день, понеділок, ми витратимо на те, щоб з'ясувати, які в нас є групи,  і їх особовий склад.  Будь ласка, зробіть все для того, щоб це питання більш не порушувати в розмові. Спасибі.

 

     Головуючий. Шановні    товариші    депутати!    Повідомлення Секретаріату  від  "червоних"  телефонів.  Вони  після   обідньої перерви,  під  час нашого вечірнього засідання,  дійсно, зробились червоними.  У місті така неспокійна обстановка,  прохання  надати слово Віталію Андрійовичу Масолу,  він зробить деякі повідомлення з цього приводу.

 

     Масол В.А.  Шановні товариші,  народні  депутати!  Справа  в тому,  що  вчора  відбулася  доповідь  Голови Ради Міністрів СРСР товариша Рижкова Миколи Івановича про те, що готується пропозиція щодо  переходу країни на так звані регульовані ринкові відносини, які, насамперед і передбачають деяке підвищення роздрібних цін.

 

     У першому варіанті,  який є, найголовніше питання, що турбує всіх  наших  людей,  -  це  підвищення роздрібних цін.  Я повинен сьогодні сказати,  що передусім  у тій постанові розмова йде про те,  що це розпочати ще з 1991 року.  Потім, по-друге, що все це буде  дано  на  всенародне  обговорення.  Тому  не  може  бути підвищення  роздрібних  цін  без  того,  якщо  свою волю не скаже народ.  Про це,  ви знаєте,  казав і Президент, коли перебував на Уралі.

 

     Я хочу   сказати,   що   сьогодні   ресурси,  які  має  наша республіка,  досить достатні.  Але я хочу назвати декілька  цифр, щоб ви розуміли, що це таке. Минулого року ми не вибрали ринкових фондів,  тобто  ми мали змогу продати,  але населення не купило, тому що чоловік більше не може з'їсти.

 

     Декілька цифр  для  вашого  розуміння.  У минулому році наші фонди на муку були 6 мільйонів  100  тисяч  тонн.  Ми  продали  6 мільйонів 36 тисяч тонн. У цьому році наші фонди - 6 мільйонів 200тисяч тонн. Крупа. У минулому році наші фонди були 916 тисяч тонн,  ми продали 900,  у цьому році наші фонди 930.  Макаронні вироби.  У минулому році ми мали фонди 320 тисяч тонн,  продали 313.  У цьому році наші фонди теж   320.   Олія.   Були  фонди  342  тисячі  тонн,  ми  продали всього-на-всього 200 тисяч  тонн.  І  так,  може,  це  почує  вся країна,  але  повинен  сказати,  що  в нас уже були заповнені всі ємкості для олії. У цьому році наші фонди - 217 тисяч тонн.

 

     Маргарин. Наші ринкові фонди були 185 тисяч тонн, ми продали в минулому році 150, на цей рік наші фонди теж становлять ту

 

     41

 

     саму  цифру.  Сіль - 488 тонн,  ми продали 476.  І в цьому році так.  Сіллю ми,  і в цілому наша Донецька область,  забезпечує всю країну, у тому числі і нашу республіку. У нас її досить. Що я хотів би сказати.  Я би просив вас усіх  роз'яснити  народу:  від того, що він купить муку, олію, макарони, - він це відразу все не з'їсть, і воно просто пропаде. Цього не треба робити.

 

     Я повинен сказати, що ніякого підвищення цін, насамперед на  олію,  на  маргарин,  на  сіль,  не  передбачається  в цьому році зовсім.  По-друге. Є пропозиція уряду країни про підвищення цін з компенсацією  з  1 липня.  Вважаю,  це я і заявив,  коли був на нараді в Раді Міністрів з цього питання,  що  тут  уряд  проявляє поспішність. Поспішність у вирішенні цього питання.

 

     Вважаю,  що  ми  не можемо і не треба в цьому році на хліб теж підвищувати роздрібні ціни.  У нас дуже багато пенсіонерів,    багато людей з низьким рівнем життя,  які користуються більше  всього хлібом.  Вважають, що буде економія за рахунок того, що  дехто  не  буде,  як кажуть,  згодовувати цей хліб худобі.  Я думаю,  тут економія буде не дуже велика. Тому я хотів би, щоб ми з вами всі попрацювали і сказали, що цієї паніки не повинно бути. Ми ще дамо додатково сьогодні в торгівлю і крупу, і муку. Повірте мені:  ми на завтра організували роботу,  тому що сьогодні нікому пакувати товари,  бо ми не розраховували,  що так зросте в цілому продаж.

 

     Наприклад, м. Київ.   При  нормальному  попиті  борошна продавалось 80 тонн, учора продали 500. Крупи продавали 130 тонн, учора  продали  705.  Макаронів продавали 40 тонн,  учора продали 320.  Олії продавали 60,  учора - 140.  Хіба  ми  можемо  все  це з'їсти?  Ні. Тому я хотів би сказати, щоб ми зважено підходили до тих пропозицій,  які вносить нам уряд країни,  і розуміли,  що це питання йде для обговорення. Якщо ви вчора чули виступ заступника Голови Ради Міністрів,  Голови Держплану УРСР,  то  він  там  усі питання на Верховній Раді підняв, у тому числі й це питання. Тому я теж хочу сказати,  що може бути паніка й на  горілчані  вироби, тому що там теж є питання про підвищення цих цін. Хочу сказати, не знаю,  підтримаєте ви сьогодні мене ще як Голову уряду чи  ні, але ми будемо категорично виступати проти підвищення цін, насамперед на горілчані вироби,  і такого  різкого  підвищення  цін  без надійної  компенсації  на  сьогоднішні  наші продукти харчування. Тому наша позиція така,  і ми будемо  її  відстоювати.  Дякую  за увагу.

 

     42

 

     Головуючий. Дякую.  До уваги,  товариші депутати!  До уваги! Виступ Голови уряду Масола Віталія Андрійовича буде передано по "Актуальній  камері".  Це  -  до  відома.  І буде транслюватися у повторі. Тому прохання до депутатів роз'яснювати це.

 

     Дозвольте оголосити одне звернення:

 

     "Від імені матерів,  чиї діти повернулися сьогодні з Куби на рідну  українську  землю,  просимо висловити щиру вдячність уряду Куби,  особисто  Фіделю  Кастро,  всьому  кубинському  народу  за чуйність,  доброту, батьківське ставлення до наших дітей. Дякуємо лікарям, усьому обслуговуючому персоналу за їх самовіддану працю. За  те,  що  вони  віддали частку свого серця нашим дітям,  за їх людяність,  за все,  що зробили вони  для  того,  щоб  наші  діти повернулися додому здоровими і бадьорими.

 

     Люди, які  живуть за тисячі кілометрів,  почули плач дітей - жертв Чорнобиля,  почули крик материнських душ  і  простягли  нам руку допомоги,  прийняли наших дітей на лікування,  запропонували свої оселі для них.  Така  маленька  країна  -  з  таким  великим серцем!  До  землі  вклоняємося їм.  Ми ніколи не забудемо цього. Спасибі організатору поїздки - ЦК комсомолу України.

 

     Матері, голова дитячого фонду спілки "Чорнобиль" (Оплески).

 

     Шановні товариші депутати,  прохання  на  столах  реєстрації отримати  черговий  бюлетень  сесії  та інші матеріали.  Наступне пленарне засідання сесії відкриється  28  травня  о  10-й  годині. На все добре.

 

     43

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку