ЗАСІДАННЯ СЬОМЕ

 

Сесійний зал Верховної Ради Української РСР.  18 травня 1990 року. 10 година ранку.

 

Головує Плющ І.С.

 

     Головуючий. Шановні     товариші     депутати!      Прохання зареєструватись.  Дані такі:  всього народних депутатів - 449,  з поважних причин відсутні - 6,  затримуються  на  засідання  -  5, повинно бути - 438,  зареєстровано - 400. Народних депутатів СРСР від Української РСР - 21,  запрошених -  56.  Це  дає  можливість сьоме   засідання   Верховної   Ради  Української  РСР  оголосити відкритим.

 

     Товариші, слово   надається   голові   Секретаріату   сесії, народному  депутату  Желібі  В.І.  Шановні  депутати,  коротеньке оголошення і ви заспокоїтеся.

 

     Депутат не    представився.    46    років    тому     проти кримсько-татарського   народу   було  вчинено  жахливий  злочин  - проводився геноцид проти  цього  народу.  В  знак  пам'яті  жертв кримсько-татарський народ сьогодні проводить день трауру.

 

     Пропоную вшанувати пам'ять жертв кримсько-татарського народу хвилиною мовчання.

 

     Хвилина мовчання.

 

     Шановні народні   депутати,   за    ініціативою    кримської депутації,  яку  підтримала  велика  група депутатів-комуністів з Луганської,  Кіровоградської,  Запорізької областей,  я  пропоную нашій сесії прийняти таку заяву:  "Про річницю масової депортації кримсько-татарського народу".

 

     18 травня 1990 року минає 46 років з часу трагічної і сумної події - масового виселення кримсько-татарського народу.  Верховна Рада Української РСР, підкреслюючи злочинний і незаконний

 

     3

 

     характер цього репресивного акту,  заявляє,  що в республіці робитиметься   все   необхідне  для  відновлення  справедливості, організованого  переселення  кримських   татар,   створення   для громадян  усіх  національностей,  які проживають у Криму,  гідних умов життя та праці. Висловлюємо впевненість, що тільки спільними діями  людей  доброї волі всіх національностей на основі суворого дотримання законності,  в атмосфері взаємної довіри і дружби  між народами,    можна        повною    мірою    реалізувати    права кримсько-татарського народу. Спасибі.

 

     Головуючий. Спасибі.  Приймається.  Слово  надається  голові Секретаріату сесії, депутату Желібі.

 

     Желіба В.І.  Шановні  товариші депутати,  вчора в інформації Секретаріату була допущена недоречність в оголошенні телеграм  та змісту  телефонних  звернень,  де  йшлося  про  окремих  народних депутатів.  На жаль,  у зв'язку з ситуацією,  що склалася у залі, повний  текст  інформації  до сесії довести не вдалося.  А йшлося далі про те,  що  ми  не  поділяємо  таких  категоричних  оцінок. Одночасно  Секретаріат  доручив  мені  запевнити,  що надалі наші інформації  будуть  більш  виважені   і,   безумовно,   коректні. Водночас  Секретаріат  шкодує  з  приводу  того,  що  трапилося. Секретаріат доручив мені принести вибачення  народним  депутатам, прізвища яких були оголошені народним депутатом Стадниченком В.Я. (Оплески).

 

     Головуючий. Шановні депутати. Пропоную повідомлення депутата Желіби взяти до відома. Спасибі, сідайте, Володимире Івановичу.

 

     (Голоси в залі.)

 

     Головуючий. Шановні депутати, прохання зайняти робочі місця. Пропозиції по порядку ведення сесії? (Шум у залі).

 

     Головуючий. Товариші, продовжуємо роботу сесії. Сьогодні при реєстрації  депутатам  роздано матеріали щодо порядку денного,  а також ті питання,  які не  одержали  підтримки  при  анкетуванні, проведеному   Секретаріатом  сесії.  Було  внесено  і  цілий  ряд додаткових питань, які потрібно буде розглянути і визначити, куди їх віднести.

 

     Товариші, пропонується  такий  же порядок обговорення,  як і вчора.  Перелік  питань  депутати  одержали.  Будь  ласка,  прошу звернути увагу на двадцять п'яте питання - про розробку законів

 

     4

 

     України про землю,  власність,  місцеве самоврядування.  Які будуть думки у депутатів з приводу цього пункту порядку  денного? Голосувати? Будь ласка, включіть третій мікрофон.

 

     Герц І.І.,    голова    правління    асоціації   організацій орендаторів   "Закарпатліс"   (Перечинський    виборчий    округ, Закарпатська область).  Прошу до питання про розробку і прийняття законів про землю і власність, місцеве самоврядування включити ще розробку і прийняття закону про оренду.

 

     Головуючий. Цей  пункт  доповнити  ще  законом  про  оренду. Спасибі. Прохання до секретаріату фіксувати.

 

     Байрака М.М., заступник генерального директора Криворізького металургійного   комбінату   "Криворіжсталь"  імені  В.І.  Леніна (Дзержинський  виборчий  округ,  Дніпропетровська   область).   Я пропоную   в   пункті   25  питання  про  місцеве  самоврядування виключити,  тому що ми раніше приймемо 4 закони,  які будуть його вирішувати.  Пропоную    пункт 25 сформулювати так:  про розробку законів України про землю,  власність,  оподаткування.  Це перше. Підтримую  включити  сюди  розробку  закону про оренду і в тому ж комплексі  -  прийняття  закону  про   економічну   самостійність України. Це буде саме комплекс економічних питань, які ми повинні вирішити.

 

     Головуючий. Спасибі.  Будь  ласка,  до  третього  мікрофона. Прошу включити третій мікрофон.

 

     Пиріг Л.Л., заступник директора Київського науково-дослідного інституту урології та нефрології  (Рогатинський  виборчий  округ, Івано-Франківська область). Я вважаю, що ставити на нинішній день питання про затвердження цих законів неправочинно,  тому що ми не встигнемо  під  час  цієї сесії опрацювати їх і затвердити.  Тому формулювання - про розробку законів  України  -  я  вважаю  більш правочинним.

 

     Головуючий. Спасибі. Будь ласка, включіть другий мікрофон.

 

     Влох О.Г.  Я  вважаю,  що  в  цьому  пункті  порядку денного обов'язково  потрібний  закон  про  самоврядування.  Йдеться  про принципове питання. Крім цього, закон про гласність також повинен тут  бути  -  це  питання,  яке  ми  не   можемо   змішувати   із суверенітетом. Дякую.

 

     Головуючий. Немає  більше заперечень?  Депутат Шаповал?  Будь ласка. Третій мікрофон включіть.

 

     5

 

     Шаповал В.Н.,  голова  виконкому  Черкаської  обласної  Ради народних   депутатів   (Чигиринський  виборчий  округ,  Черкаська область). Шановні депутати, я звертаюся до вас з таким проханням. Якщо вноситься пропозиція про прийняття того чи іншого закону, то обов'язково треба передбачати механізм реалізації цього закону  і механізм  відповідальності  перед  цим законом.  Якщо цього ми не досягнемо сьогодні на сесії, то це будуть марно прийняті закони.

 

     Головуючий. Спасибі. Будь ласка, третій мікрофон.

 

     Мещеряков В.Ф.,  доцент Харківського державного університету імені   О.М.  Горького  (Вузівський  виборчий  округ,  Харківська область).  Уважаемые товарищи депутаты!  В связи с  тем,  что  мы включаем в повестку дня принятие законов,  у меня такая просьба - отвечать на вопрос,  кто готовит или готовил проект этого Закона, в  какой  стадии  подготовки  он находится и когда мы можем с ним ознакомиться. Спасибо.

 

     Головуючий. Спасибі, будь ласка, другий мікрофон.

 

     Колінець В.В.,  викладач  кафедри  російської  і  зарубіжної літератури  Тернопільського  державного  педагогічного  інституту імені   Я.Галана   (Тернопільський   міський   виборчий    округ, Тернопільська  область).  Шановні  депутати,  нам  все-таки  слід вдосконалити процес внесення тієї чи іншої пропозиції до  порядку денного.

 

     Користуючись Тимчасовим регламентом, те чи інше питання може бути  внесене  до  порядку  денного,  якщо  за  нього  проголосує більшість. Я вважаю, що цей механізм недосконалий, тому що він не відображає права меншості.  Ми повинні пам'ятати,  що  за  кожною пропозицією  стоїть  не тільки дана група депутатів,  а й десятки тисяч виборців,  і  ми  до  цього  повинні  бути  уважними.  Отже, пропоную розглянути це питання або внести такі доповнення, що хоч би за вимогою третини депутатів те чи інше  питання  включити  до порядку денного.

 

     Головуючий. Спасибі. Будь ласка, перший мікрофон.

 

     Заєць І.О.  Я думаю,  з огляду на те, що нам прийдеться дуже швидко переходити на рейки ринкової  економіки,  треба  поставити питання  не  про  розробку законів,  а про прийняття їх.  Це дуже суттєво.

 

     Головуючий. Будь  ласка,  другий   мікрофон.  

 

     Батіг   М.І., редактор  Львівської  обласної  газети "Молода Галичина" (Буський виборчий округ, Львівська область). Я, власне,

 

     6

 

     хотів заперечити.  Тут прозвучала думка про  те,  що  ми  не встигнемо прийняти закон.  Мабуть,  некоректна постановка питання про саме прийняття закону,  адже нам достатньо поставити  питання про необхідність підготовки цього закону,  про створення комісії, яка б готувала цей закон,  а  закон  може  бути  прийнятий  і  на наступній сесії.

 

     Головуючий. Спасибі,  перший  мікрофон і закінчуємо на цьому обговорення.

 

     Коцюба О.П.,  доцент Республіканської вищої школи управління агропромислового  комплексу  Української РСР (Радянський виборчий округ,  м.  Київ). Шановні депутати, шановний голово! Я думаю, що цей  пункт  дуже  важливий і,  що стосується особливо його першої частини про розробку законів України про землю,  то нам  потрібно це все привести у відповідність із законотворчою роботою в Союзі і на Україні зокрема.

 

     Ви знаєте,  що вже  в  цьому  році  вступили  в  дію  Основи законодавства  про землю,  і вони зорієнтовані,  і туди закладена концепція про  створення  в  Союзі  і  в  республіках  Земельного кодексу.  І це відповідає логіці і напрацьованій правотворчості і законодавчій практиці,  яка  існувала.  Ми  не  можемо  в  Законі визначити  правовий  статус  всіх учасників,  передбачити розгляд  земельних спорів.  Ми не  можемо  передбачити  в  Законі  види  і порядок реалізації різних видів юридичної відповідальності і таке інше.  Через це я просив би вас задуматись над цим і уточнити, що питання  ставиться  не  просто  про  розробку  Закону України про землю,  а  про  розробку  Земельного  кодексу  Української   РСР. Зокрема,  цей Закон, Земельний кодекс і розробляється навіть не в одному варіанті,  а й в альтернативному варіанті.  Я думаю, що це було б дуже доцільно уточнити. Спасибі за увагу.

 

     Головуючий. Спасибі.  Товариші депутати.  Ми домовились,  що вже  припинимо  обговорення.  У  більшості  вже  йде  повторення. Товариші,  я  прошу  вашого  дозволу  на формулювання.  Більшість депутатів висловилась з приводу того,  що такий пункт  у  порядку денному  потрібно залишити.  Дещо його поправити редакційно - про розробку і прийняття. Додати сюди Закон про оренду, а потім, коли утворимо  постійні  комісії,  вони  визначаться,  які сили будуть залучені до розробки цього акта і коли він буде  підготовлений  і внесений на розгляд сесії.  Можна в такому формулюванні поставити на голосування?  Можна.  Я прошу Секретаріат  допомагати,  у  нас стенограма. Прошу підготовити технічні засоби до

 

     7

 

     голосування. Будь ласка.  Прошу голосувати,  щоб у названому формулюванні залишити в порядку денному.

 

     Приймається. "За" - 324. "Проти" - 10.

 

     Товариші, переходимо до наступного  пункту  26 "Про  мораторій  на  дальше спорудження атомних електростанцій на Україні". Будь ласка, включіть другий мікрофон.

 

     Бойко Б.Ф. Шановний голово, шановні депутати! Тут, у пункті 26, вказано "про мораторій на дальше спорудження АЕС на Україні". Це означатиме,  що  не  виключається  можливість  введення  нових блоків на атомних електростанціях,  їх розширення.  Тому пропоную записати - про мораторій на дальше спорудження АЕС та введення  в дію нових блоків на Україні на діючих АЕС.

 

     Головуючий. Спасибі.  Будь ласка,  третій мікрофон включіть. Будь ласка, включіть третій мікрофон.

 

     Голос із залу.  Пропоную доповнити пунктом про мораторій  на спорудження та експлуатацію атомних електростанцій.

 

     Головуючий. Товариші, спасибі. Будь ласка, перший мікрофон.

 

     Андріяка О.О.,   голова  Ірпінської  міської  Ради  народних депутатів,  перший  секретар  Ірпінського   міськкому   Компартії України (Ірпінський виборчий округ,  Київська область).  Я вважаю так,  що ми розглянули 22 питання про невідкладність  заходів  по захисту  громадян  України  від  наслідків чорнобильської аварії. Тому я пропоную 26 питання окремо не записувати,  а  перенести  і додати  туди  пункт  про  мораторій  на дальше спорудження АЕС на Україні.

 

     Головуючий. Спасибі. Будь ласка, другий мікрофон.

 

     Романов Ю.С., завідуючий відділом астрономічної обсерваторії Одеського державного університету імені І.І. Мечникова (Жовтневий виборчий округ,  Одеська область).  Я не согласен с  предложением предыдущего  товарища.  Это  совершенно  разные  вещи,  но  по 26 вопросу,  мне   кажется,   следует   добавить:   "Про   вирішення екологічних  та  соціально-економічних наслідків розміщення АЕС". Вот это надо обязательно добавить.

 

     Головуючий. Дякую. Будь ласка, третій мікрофон.

 

     Кельман Д.І.,  голова  агроторгового   підприємства-колгоспу імені  Леніна  Мукачівського району (Мукачівський виборчий округ, Закарпатська область). Прошу додати до пункту 26 "про потужні РЛС як об'єкти, що негативно впливають на навколишнє середовище".

 

     8

 

     Головуючий. Там було уточнено не тільки по Чорнобильській, а й по тих,  що негативно впливають на  середовище.  Право  кожного депутата внести доповнення.

 

     Будь ласка.

 

     Ткачук А.Ф.,        інженер-конструктор        Хмельницького радіотехнічного заводу імені ХХV з'їзду КПРС (Заводський виборчий округ,  Хмельницька  область).  Шановні депутати,  я прошу вас як депутатів, як людей вислухати цю телеграму. З 10 травня 1990 року на  площі  Леніна  міста Хмельницького проходить масове політичне голодування.  На підтримку рішення Хмельницької обласної Ради про мораторій  на  будівництво  Хмельницької атомної електростанції і незалежну   експертизу.   Умовою   припинення    голодування    є затвердження  Верховною  Радою України рішення сесії Хмельницької обласної Ради народних депутатів.  Далі ще  написано.  Від  імені сесії  я  прошу:  якщо  буде  прийняте  рішення  про включення до порядку  денного  пункту  про  мораторій,  необхідно   відправити сьогодні,  зараз  же  телеграму  голодуючим.  Мені  вчора ввечері зателефонували,  що  стан  голодуючих  вже  надто  тривожний.   Я пропоную  буквально  дві  фрази:  "Просимо припинити голодування. Ваше  здоров'я,  життя  потрібне  Україні.   Питання   АЕС   буде розглядатися в порядку денному сесії". Дякую.

 

     Ярчук М.М.,    директор   Наркевицького   цукрового   заводу Волочиського  району  (Волочиський  виборчий  округ,  Хмельницька область).  Я  пропоную  до  цього  питання додати:  "Затвердження рішень обласних Рад з даного питання".

 

     Шовкошитний В.Ф., постійний позаштатний кореспондент журналу "Ранок",  член  Спілки  письменників  СРСР  (Харківський виборчий округ,  м.  Київ). Я пропоную сформулювати так: "Про мораторій на дальше спорудження АЕС на Україні та введення нових блоків".

 

     Головуючий. Спасибі.  Товариші,  надаємо слово біля третього мікрофона.

 

     Негода В.Ф.,   директор   заводу   "Кварцит"   (Марганецький виборчий округ, Дніпропетровська область). Пропоную розширити цей пункт.  Розгляд і затвердження енергетичної програми  України  до 2000  року  і  доцільність  подальшого будівництва і експлуатації атомних станцій на території України.

 

     Головуючий. Була  така   пропозиція,   товариші.   Дозвольте формулювати для постановки на голосування. Немає заперечень?

 

     9

 

     Біля другого    мікрофона   наполягають.   Включіть   другий мікрофон. Будь ласка.

 

     Свідерський Ф.Ф.,     начальник     технологічного      бюро Нововолинського виробничого об'єднання "Оснастка" (Нововолинський виборчий округ, Волинська область). Пропоную таку редакцію пункту 26: "Про мораторій на дальше спорудження та введення нових блоків на Україні і припинення діяльності  Чорнобильської  і  Ровенської АЕС".

 

     Головуючий. Спасибі. Будь ласка, другий мікрофон.

 

     Голос із  залу.  Я від імені Секретаріату хочу сказати таке: це взагалі не стосується даного питання.

 

     Головуючий. Ми тільки з цього питання. Будь ласка, потім.

 

     Голос із залу. Нам ранком було видано цю інформацію.

 

     Головуючий. Я дуже вас прошу,  ми закінчимо,  потім з  цього питання. У вас з цього питання? Будь ласка, другий мікрофон.

 

     Бойко Б.Ф.  Товариші,  я вчора пропонував комплексне питання про АЕС на Україні, про стан діючих АЕС, мораторій на будівництво нових та про створення соціальних зон для жителів, які проживають у районі діючих.  Я дуже прошу вас не розривати цей пункт.  Чому? По-перше,  мораторій на будівництво АЕС,  маленький блок - це уже АЕС.  Навіть один - це уже АЕС.  Тут розшифровка, тут все ясно, і давайте ми не загубимо це - про створення соціальних зон. Це дуже важливо,  ми якусь одну-другу закриємо,  десь щось переробимо.  У нас десяток залишається діючих,  які ми не зможемо зупинити. Тому там потрібно створити соціальні зони.  Я прошу пункт 18,  який ми додали вчора, залишити так, як він є.

 

     Головуючий. Спасибі. Будь ласка, третій мікрофон.

 

     Руденко В.М., заступник голови виконкому Гощанської районної Ради народних депутатів (Гощанський  виборчий  округ,  Ровенська область). Ми, товариші, всі одностайні в тому, що на першій сесії ми повинні розглянути наслідки чорнобильської  біди.  Але  у  нас виходить,  що це надто важливе питання ми розділяємо на два. Тому вношу  пропозицію  -  ці  два  питання  об'єднати  в  одне.   Про невідкладні  заходи захисту громадян від наслідків чорнобильської аварії і мораторій на дальше спорудження  атомних  електростанцій на Україні. І дане питання пропоную розглянути після затвердження складу Уряду України і затвердження складу постійних комісій.

 

     10

 

     Головуючий. То вже  по  порядку.  Спасибі.  Коли  ми  будемо визначатися  з  порядком  денним,  тоді врахуємо такі пропозиції. Закінчуємо. Будь ласка, другий мікрофон. І закінчуємо.

 

     Касьяненко А.І.,   другий   секретар   Херсонського   обкому Компартії   України   (Дніпровський  виборчий  округ,  Херсонська область).  Я  бы  просил  пункт  26  "Про  мораторій  на   дальше спорудження  АЕС на Україні" дополнить следующим содержанием:  "и повышение устойчивости работы действующих станций".

 

     Головуючий. Спасибі.  Товариші,  всі  пропозиції   депутатів зводяться  до того,  щоб цей пункт редакційно уточнити,  а потім, при розгляді,  була слушна пропозиція,  і об'єднати. Товариші, ми будемо  створювати постійні комісії.  І тоді при підготовці цього питання буде остаточно відредагована  його  редакція,  враховуючи всі  зауваження,  які  надійшли  на даний час.  Більшість з них - слушні,  тому  остаточна  редакція  буде  визначена  пізніше.   А сьогодні  ми можемо поставити на голосування принципове питання - вносити це питання до порядку денного чи ні. Об'єднувати їх можна буде вже й потім,  якщо ми дійдемо до цього. Можна так поставити? Будь ласка,  підготуйте до голосування технічні  засоби.  Хто  за внесену пропозицію, прошу голосувати. Рішення приймається. "За" - 408,  "проти" - 2. Переходимо до пункту 27 - про прийняття Закону про     економічну     самостійність    Української    Радянської Соціалістичної Республіки.  Які  будуть  думки  з  приводу  цього пункту? (Шум у залі).

 

     Головуючий. Товариші,  є  депутати,  які хочуть висловитися? Будь ласка, другий мікрофон.

 

     Зінченко А.Л.,  доцент Вінницького державного  педагогічного інституту  імені  М.  Островського (Замостянський виборчий округ, Вінницька область).  Хотів би звернути вашу увагу  на  можливість доповнення  формулювання  цієї  позиції  таким  чином:  прийняття Закону  про  економічну  самостійність   УРСР   та   Закону   про демонополізацію економіки. Обгрунтовую: у квітні у Вінниці в системі "Вінницяенерго" було  декілька  випадків  понаднормових зривів  постачань  електроенергії  з  Хмельницької області на тій підставі,   що   хмельниччани   протестують    проти    розширення Хмельницької  АЕС.  Ось  відповідь на попереднє питання (це також стосується Тернопільської області), а також на те, що там занадто розійшлася  демократія.  Прошу вважати це депутатським запитом на адресу Ради Міністрів України.

 

     Головуючий. Спасибі. Будь ласка, третій мікрофон.

 

     11

 

     Севастьянов В.І.,  заступник  начальника  учбового   відділу Сімферопольського  військового училища (Київський виборчий округ, Кримська область).  Уважаемые товарищи депутаты. Вчера мы приняли пункт о Декларации про суверенитет Украинской ССР.  Я считаю, что необходимо  принять  Закон   о   политическом   и   экономическом суверенитете  нашей республики.  Этим мы избавим себя от принятия этого закона по разделам.

 

     Головуючий. Спасибі.  Голосуємо.  Немає  більше  пропозицій? Товариші,  хто за те, щоб залишити пункт про прийняття Закону про економічну  самостійність  республіки  і  відредагувати  його   у зв'язку  з  внесеною  пропозицією  (при підготовці всі ці питання будуть вже скоректовані спеціалістами),  прошу голосувати. "За" - 245,  "проти" - 9.  Вибачте,  товариші,  за нечітке формулювання. Керівників технічних засобів прошу  підготовитися  до  повторного голосування.  Прошу голосувати за внесену пропозицію. "За" - 387, "проти" - 20. Рішення приймається.

 

     Пункт 28,  "Про друкований орган Верховної Ради республіки". Які  будуть  думки  з  цього  приводу?  Прохання  включити перший мікрофон.

 

     Депутат не  представився.  Первинна  форма  цієї  пропозиції позавчора  була такою:  "Про засоби масової інформації УРСР,  про друковані органи Верховної Ради Української РСР".  Чим я  мотивую таку   редакцію?   Справа  в  тому,  що  ми  довго  говорили  про необхідність розмежування  основних  гілок  влади:  законодавчої, виконавчої   і  судової.  Є  ще  й  четверта  гілка  влади  -  це інформаційна,  у формі  засобів  масової  інформації.  Кому  вона належить, у того фактично є влада. Так ось тепер ми добре знаємо, що  засоби  масової  інформації  належать  апарату  партійному  і апарату  виконавчих  органів.  Сьогодні ж ми є свідками того,  що Ради  як  представницькі  органи  хочуть  повернути  собі  засоби масової  інформації.  Але  тут  уже  трапилася  така  оказія,  що Президія Верховної Ради прийняла указ від 30  березня  1990  року про структуру обласних,  міських і районних виконавчих комітетів. Згідно з цим Указом із структури виконкомів випали такі органи, як управління  внутрішніх  справ,  комітет  по  радіо і телебаченню, комітет по пресі і поліграфії.  Я вважаю це питання центральним у нашому житті,  і тому його треба поставити саме таким чином: "Про засоби масової інформації УРСР і друковані органи Верховної  Ради УРСР".

 

     Головуючий. Спасибі. Будь ласка, другий мікрофон.

 

     Чародєєв О.В. Даже такой крупный город, как Донецк, я

 

     12

 

     имею в виду горсовет,  не имеет средств массовой информации. То, что горком партии пообещал сдать, не выполняет. Это первое. И второе.  Съезд  народных депутатов РСФСР вчера на своем заседании все-таки принял решение именно в  таком  виде  повестки  дня:  "О средствах   массовой   информации".   Я  поддерживаю  предложение депутата Зайца.

 

     Головуючий. Спасибі. Будь ласка, третій мікрофон.

 

     Пиріг Л.А. Я підтримую депутата Зайця в такому формулюванні: "Про засоби масової інформації та друкований орган Верховної Ради УРСР і місцевих Рад народних депутатів" (Оплески). Дякую.

 

     Головуючий. Спасибі. Будь ласка, другий мікрофон.

 

     Депутат не представився. Надходять тривожні чутки про те, що районні   газети  стають  партійними  органами,  тому  Закон  про друковані органи місцевих Рад є дуже необхідним.

 

     Головуючий. Спасибі. Будь ласка, третій мікрофон.

 

     Осадчук П.І.,  секретар  правління   Київської   організації Спілки   письменників   України   (Тлумацький   виборчий   округ, Івано-Франківська область).  Ми пам'ятаємо  про  те,  що  протягом десятиліть  районні  газети  виходили  як  органи  партійні і Рад народних депутатів.  У Івано-Франківській області, здається також і  у Львівській,  в односторонньому порядку обкоми партії забрали собі ці обласні газети.  Я думаю, що ми не підемо по цьому шляху. Пропоную конкретно, цілком погоджуючись з попередньою пропозицією Любомира Пирога,  поставити питання про те, щоб органом Верховної Ради була газета "Правда Украины", але відповідно реорганізована.

 

     Головуючий. Спасибі. Будь ласка, другий мікрофон.

 

     Гринів Є.А.,  завідуючий  відділом Інституту суспільних наук АН  УРСР  (Дрогобицький  виборчий  округ,   Львівська   область). Останній  Указ  Президії Верховної Ради торкався не тільки преси, газети,  а й телебачення -  комітету  по  телебаченню  і радіомовленню.  Тому  я  пропоную  поставити це питання в ширшому контексті  -  про  організацію  засобів  масової  комунікації  як органів  Рад,  тобто щоб сюди ввійшли і питання радіо,  і питання телебачення,  бо  Ради  залишені  по  суті  без  засобів  масової інформації, а не тільки без газет.

 

     Головуючий. Спасибі.   Будь   ласка,   третій   мікрофон,  і закінчуємо на цьому.

 

     13

 

     Правденко С.М.,  власний кореспондент  газети  "Экономика  и жизнь" (Самарський виборчий округ,  Дніпропетровська область).  Я не думаю,  що нам треба реорганізувати якусь  партійну  газету  в газету Верховної Ради,  кожна партія має право на свої видання. І це,  так би мовити,  її суверенне право.  Ми маємо створити  свої нові  органи масової інформації.  Я вважаю,  що така редакція про друкований орган Верховної Ради УРСР занадто розмита.

 

     Друкований орган - це і щорічник,  і тижневик,  і місячник і так  далі.  Треба  говорити  конкретно  про газету Верховної Ради УРСР,  бо нам потрібна щоденна газета,  і далі  -  про  створення засобів масової інформації місцевих Рад.

 

     Головуючий. Спасибі. Закінчуємо.

 

     Товариші, надійшов  ряд пропозицій по уточненню цього пункту порядку  денного.  Перша  пропозиція  була  про  засоби   масової інформації  та  друковані  органи  Верховної Ради УРСР і місцевих Рад.  Друга пропозиція - про засоби  масової  комунікації.  Прошу автора ще раз її сформулювати.

 

     Правденко С.М. Я хочу уточнити. Засоби масових комунікацій

- науковий інструментарій або термін, який включає в себе поняття телебачення  і  радіо.  Тому  я  підкреслюю  і наполягаю на своїй пропозиції про організацію засобів масових комунікацій як органів Рад.

 

     Головуючий. Спасибі,  це  друга  пропозиція.  І  третя  була пропозиція,  товариші,  не  про  орган,  а  про  засоби   масової інформації і про газету,  точніше, про газету Верховної Ради УРСР і створення засобів масової інформації  місцевих  Рад.  Три  такі пропозиції. Є ще пропозиції? Будь ласка.

 

     (Шум у залі).

 

     Головуючий. Будь ласка, третій мікрофон включіть.

 

     Пушик С.Г.  Я  вважаю,  що  ми  повинні мати щоденну газету. "Известия" і "Правда" виходять щодня.  У нас на  Україні  повинна бути  щоденна  Українська парламентська газета.  І це якось треба відбити у цій статті.

 

     Головуючий. Спасибі.  Я думаю, що періодичність випуску цієї газети визначиться після її заснування.

 

     Головуючий. Товариші   повторюються.   Будь   ласка,  другий мікрофон.

 

     Дмитришин Я.І. Я хочу запропонувати депутатам проголосувати

 

     14

 

     за це питання  поіменно,  бо  воно  має  надзвичайно  велике значення. Дякую.

 

     Головуючий. Спасибі. Товариші! Надійшла суттєва пропозиція

- як голосувати,  поіменно чи так,  як ми голосували за попередні пункти.  Нагадую,  що  пропозиція ставиться на голосування,  якщо вона внесена  групою  в  одну  третину.  Як,  будемо  ставити  на голосування?  Хто за те, щоб голосування по цьому пункту провести поіменно,  прошу голосувати.  Рішення не приймається. "За" - 162, "проти" – 238.  Ні,  вибачаюсь. Машина помилилася. Юристи кажуть, що машина помилилася. Будь ласка, депутат Ємець.

 

     Ємець О.І.  З  процедурного  питання.   Згідно з  Тимчасовим регламентом поіменне голосування проводиться.  Я хочу пояснити, що машина не помилилася, вона просто ділить на два.

 

     Головуючий. Будь ласка. Товариші, уважніше і спокійніше.

 

     Голос із залу. Шановні товариші! Депутати Луганської області та  деякі  інші пропонують,  щоб усе голосування було поіменним і щоб питання це зняти назавжди. Дякую за увагу.

 

     Головуючий. Товариші,  спокійніше.  Формулюємо пункт порядку денного.   Було   дві  пропозиції.  Перша  така,  як  записано  у документі.  Депутат Заєць говорить,  що він  подавав  раніше  від групи  депутатів інше формулювання цього пункту порядку денного - про засоби масової інформації та друкований орган Верховної  Ради республіки  і  місцевих  Рад.  Можна  так ставити на голосування? Ставиться на голосування запропонована  редакція  питання.  Прошу голосувати.

 

     Є необхідність    ще    раз    сформулювати    питання,   що обговорюється?  Пропонується така редакція:  "про засоби  масової інформації  та  друкований  орган Верховної Ради УРСР та місцевих Рад".  Можна ставити на голосування?  Будь ласка, підготуйтесь до голосування. Прошу голосувати.

 

     (Шум у залі).

 

     Головуючий. "За" - 394,  "проти" - 11,  рішення приймається (Оплески).

 

     Товариші, пункт 29 переліку - "Різне".  Я  гадаю,  що  немає потреби його обговорювати.  Приймається.  Є депутати,  які хочуть висловитись із цього приводу? Будь ласка, другий мікрофон.

 

     Павленко Ф.О.,     генеральний      директор      об'єднання "Олександрійський електромеханічний завод" (Олександрійський

 

     15

 

     міський округ,    Кіровоградська   область).   Я   в   своем выступлении  предлагал  в  повестку   дня   включить   вопрос   о недопустимости     совмещения     отдельными     лицами    высших государственных  постов.  Думаю,  случайно  этот  вопрос   выпал. Предлагаю  вместо  "разного" или в "разное" включить как раз этот вопрос.

 

     Головуючий. Спасибі. Будь ласка, перший мікрофон.

 

     Депутат не       представився.       Уважаемый       товарищ председательствующий,  позвольте  сделать вам серьезное замечание по ведению сессии.  Я за три дня второй раз выхожу  к  микрофону. Соблюдаю великую сдержанность ко всему,  что здесь происходит,  и учитываю возмущенные письма,  телеграммы,  которые идут от  наших избирателей,  о том,  что микрофон представляется выборочно, тем, кому удобно.  Я это говорю с большим основанием.  Мне  совершенно непонятно:  почему  сейчас,  когда  мы  голосовали за пункт перед "разное",  вы поставили на голосование пункт  не  в  порядке  его внесения.

 

     Головуючий. Товариші,  більшість виступаючих при обговоренні цього пункту  порядку  денного  говорили  не  тільки  про  засоби масової   інформації.   Вносилася   пропозиція   і   про   засоби комунікації,  що  значно  ширше.  Оскільки   за   цю   пропозицію проголосувала  більшість,  то  ми  не  ставили іншу пропозицію на голосування.  Якщо щось  не  так,  вибачте,  будь  ласка.  Другий мікрофон включіть.

 

     Дмитришин Я.І.  Товариші  депутати,  я  не  проти  пункту 29 "різне".  Я хотів би звернути вашу увагу на  таке.  У  документі, який  я і ви всі отримали сьогодні зранку,  перед початком сесії, питання "різне" повинно було б значитися під номером 28, а не 29. Тому   що    пункт 11  "Утворення  Комітету  народного  контролю Української РСР" вчора нами був  не  прийнятий,  а  сьогодні  він фігурує в цьому спискові.  Отже,  виходить,  питання "різне" є не 29, а 28. Дякую.

 

     Головуючий. Прошу   взяти   до   уваги    таке    уточнення. Секретаріат,  щоб  прискорити  тиражування документа,  не зняв 11 питання.  До того ж вносяться  пропозиції  повернутися  до  цього питання  ще  раз.  Сьогодні  більшість депутатів-юристів,  у тому числі і  депутат  Коцюба  О.П.  та  інші  юристи,  зверталися  до президії  і  головуючого  і  говорили,  що  сесія вчора не зовсім правильно вирішила це питання.  Ми  повернемося  до  цього,  коли будемо обговорювати уже сам порядок заслуховування

 

     16

 

     питань. Я  даю  це пояснення на підставі інформації,  яку ми маємо у президії. Будь ласка, другий мікрофон.

 

     Горинь Б.М.,  науковий співробітник Львівського  історичного музею   (Жидачівський  виборчий  округ,  Львівська  область).  Ми підійшли до пункту "різне",  а це  означає,  що  ми  підійшли  до закінчення розгляду тих питань,  за якими вже є питання,  що ніби не знайшли підтримки.  Хочу сказати,  що ми  не  проводили  і  не уповноважували  Секретаріат  проводити соціологічні дослідження з тим, щоб зробити такі висновки. Які питання мають бути введені до порядку денного,  а які ні, необхідно вирішувати голосуванням. До того ж,  навіть для висновку Секретаріату необхідно  мати  анкети принаймні не менш як від двох третин депутатів. А такої кількості не  вистачало.   Отже,   з   цього   приводу   роблю   зауваження Секретаріатові про перевищення його функцій, а також головуючому, який  прийняв  цей  проект,  що  його  запропонував  Секретаріат. Вважаю, що необхідно продовжити внесення питань до розгляду.

 

     Головуючий. Спасибі.  На  початку нашої роботи я сказав,  що Секретаріат  шляхом  анкетування  визначився  щодо  питань,   які пропонується  внести на розгляд сесії.  Це не означає,  що ми вже вирішили,  включати чи не  включати  їх.  Безумовно,  ці  питання шляхом голосування буде вирішувати сесія. І я поділяю тут позицію депутата, який щойно виступив.

 

     Я прошу  депутатів  продовжити  обговорення  пункту  порядку денного "різне". Будь ласка, третій мікрофон.

 

     Іванчук Р.І.,    завідуючий    відділом    журналу   "Дзвін" (Дрогобицький міський округ,  Львівська  область).  Ми  вчора  пункт 19  сформулювали  так:  "Про  розгляд  та  затвердження Указів Президії Верховної Ради Української РСР". Нині він сформульований знову  так,  як був у попередньому варіанті,  тобто мова йде лише про затвердження.  Пропоную додати слово "про  розгляд".  Це  має суттєве   значення.  Серед  блоку  питань,  які  пропонуються  до розгляду,  а також і серед тих,  що не одержали підтримки,  я  не знаходжу  пропозицій  про  розгляд питань про голод 33 року,  про розвиток освіти.  Я думаю,  що ці питання дуже  важливі,  і  вони повинні ввійти до порядку денного.

 

     Головуючий. Товариші!  Я  прошу  вас врахувати,  що зараз ми обговорюємо пункт  порядку  денного  "різне".  Виключити  його  з порядку денного чи залишити. А до обговорення цих питань ми ще не дійшли.

 

     17

 

     Є пропозиції перейти до голосування.

 

     Ставиться на голосування  пункт  "різне".  Хто  за  те,  щоб залишити його в порядку денному, прошу голосувати.

 

     (Шум у залі.)

 

     Головуючий. Товариші! Рішення прийнято: "за" - 363, "проти" - 19. Отже,  ми вирішили по першому питанню порядку  денного.  Далі ідуть питання, які не одержали, на думку Секретаріату, підтримки.

 

     Будь ласка, другий мікрофон включіть.

 

     Гудима О.В.  Шановні  члени Секретаріату!  Шановні депутати! Даний порядок денний розбитий  на  три  пакети  і  побудований  з розрахунку,  що у проведеному анкетуванні взяли участь всього 272 депутати.  Навіть немає двох третин.  І тому я вважаю упередженою публікацію даного пакета питань.  Цього не треба робити,  тому що це є дискримінацією по відношенню до тих питань,  які  входять  у другу  частину  і  йдуть  під  шапкою  -ці  питання  не  одержали підтримки.

 

     Якщо питання в порядок денний ставити по порядку - один,  два і т.д.,  скільки буде,  то це є натяк для певної групи депутатів, як голосувати.

 

     Дякую.

 

     Головуючий. Спасибі.  Будь ласка,  другий мікрофон,  зробіть уточнення.

 

     Депутат не  назвався.  Я  підтримую  пропозицію попереднього депутата.  Єдине,  що я прошу:  давайте будемо вважати,  що в цій інформації  відсутній рядок - "ці питання не одержали підтримки." Будь ласка, будемо вважати, що такого немає в цьому документі. Це зроблено без згоди Секретаріату.

 

     Головуючий. Ви голова Секретаріату,  Володимире Івановичу.  Як приймати інформацію члена Секретаріату з цього приводу?  Це думка Секретаріату чи думка депутата?

 

     Власна думка? Будь ласка, спростуйте нам це.

 

     Гудима О.В. Товариші! Я говорив, що нам було роздано всього 272 анкети  і  вони  не  виражають  думку  всіх   депутатів.   Це зрозуміло. Дійсно, вчора ми внесли багато питань. Я вважаю, що їх треба всі розглянути і висловити думку нашої сесії. Частина з них чомусь не потрапила до цього переліку,  а ми передали до друку. Я зараз з'ясую, чому вони не потрапили.

 

     Головуючий. Спасибі. Все. Закінчуємо. Прохання, товариші,

 

     18

 

     зайняти свої  місця,  продовжуємо  обговорення  питань,  які пропонуються депутатами до порядку денного.  Я зачитую, товариші, далі.  Заява Верховної Ради Української РСР з приводу ситуації  в республіках Прибалтики (Шум у залі).

 

     Головуючий. Голосувати? (Шум у залі).

 

     Головуючий. Товариші,   давайте   не   порушувати  попередню домовленість про  те,  що  з  кожного  приводу,  кожного  питання депутати, якщо є бажання, мають можливість висловитися.

 

     Будь ласка,  включіть  другий  мікрофон.  По  питанню  заяви Верховної Ради Української РСР з приводу ситуації  в  республіках Прибалтики.

 

     Косів М.В.,  науковий співробітник Інституту суспільних наук АН УРСР  (Пустомитівський  виборчий  округ,  Львівська  область). Вважаю недоцільним вносити це питання в порядок денний,  тому що, як знають шановні колеги, у нас 31 березня пройшли масові мітинги по всій республіці. У них брали участь і народні депутати. Оцінка цієї ситуації є  неоднозначною.  Інформації  про  справжній  стан подій у Прибалтиці ми не маємо.  Це втягне нас тільки у безплідну і непотрібну дискусію, і ні про що ми не домовимось.

 

     Головуючий. Спасибі. Будь ласка.

 

     Поровський М.І.,   відповідальний   секретар    Секретаріату Народного   руху   за  перебудову  (Ровенський  виборчий  округ, Ровенська область). Я пропоную це питання викласти трохи в іншій редакції.  А  саме - про створення Верховною Радою УРСР комісії з приводу ситуації в республіках Прибалтики.  Мотивую...  Дозвольте закінчити виступ.

 

     Головуючий. Спасибі. Депутате, займіть своє місце.

 

     Поровський М.І.  Я  хочу мотивувати свою пропозицію.  Дайте, будь  ласка,  можливість  виступити.  Верховна  Рада   Литовської республіки  звертається  до  Верховної Ради УРСР.  У мене в руках текст заяви з пропозицією про те,  що вона з глибоким  співчуттям ставиться до жителів,  особливо до дітей, які постраждали під час чорнобильської  трагедії.  Литовська  республіка  в  міру   своїх можливостей   готова   надати  дітям,  які  постраждали,  місця  в санаторіях і дитячих будинках (Оплески).    

    Шановні депутати!  Зрозумійте,  ми не  знаємо,  куди  подіти дітей,   які   постраждали   від   чорнобильської  аварії.  Литва пропонує...

 

     19

 

     Головуючий. Прошу відключити мікрофон.  Будь ласка,  займіть своє місце. Будь ласка, включіть центральний мкрофон.

 

     Задорожний Б.В.,    доцент    кафедри    охорони   праці   і навколишнього середовища Маріупольського металургійного інституту (Маріупольський-Центральний виборчий округ, Донецька область).

 

     Уважаемые депутаты!  Давайте задумаемся,  что происходит. Мы уже приняли к рассмотрению 30  вопросов  и  еще  по  записи  там, наверное,  50 вопросов. Так сколько же нам понадобится времени на то,  чтобы  их  рассмотреть!  Нам  нужно  определиться  как-то  с Регламентом.   Какая  будет  продолжительность  работы  сессии  и сколько мы успеем? Давайте же, в конце концов, подойдем к этому с позиции элементарного здравого смысла.

 

     Я согласен    с    тем,    что    нельзя   принимать   такую дискриминирующую формулировку  о  том,  что  эти  предложения  не получили  поддержки.  Я и мои избиратели,  например,  обеспокоены экологической обстановкой в Приазовье, в Донбассе не менее, чем в связи с аварией на Чернобыльской атомной станции.  Жизни горняков угрожает опасность, массовые отравления со смертельным исходом. У мариупольцев   обнаружены  генетические  последствия  загрязнения окружающей среды.  Погибает Азовское море.  Так что,  мы не имеем права на рассмотрение этого вопроса?  Ну давайте все-таки реально взвешивать эту обстановку.  Поэтому я предлагаю,  на мой  взгляд, компромиссное   предложение,   а  именно:  остановиться  на  этих вопросах,   рассмотреть   их,   принять   Регламент,   определить продолжительность работы сессии. Успеем - пойдем дальше. А так мы не успеем рассмотреть эти вопросы. Спасибо.

 

     Головуючий. Спасибі. Будь ласка, перший мікрофон.

 

     Депутат не  представився.  Стосовно  заяви  по   республіках Прибалтики я хочу нагадати таке.  Оскільки ми вважаємо,  що йдемо до правової держави,  то у правовій державі пріоритет мають  лише закони.  Крім  того,  закони  не  тільки внутрішні,  а також і ті міжнародні  угоди,  які  свого  часу  були  підписані  Радянським Союзом.   Ви   знаєте,   я   нагадую  про  міжнародний  пакт  про громадянські і політичні права  від  16  грудня  1966  року  "Про прикінцевий акт Хельсінської наради". У відповідності з ними мало бути приведене і наше внутрішнє законодавство.  Вони  засвідчують (стаття  1  1966  року  міжнародного пакту),  що всі народи мають право на самовизначення. В силу цього права

 

     20

 

     вони вільно встановлюють свій  політичний  статус  і  вільно забезпечують свій економічний, соціальний і культурний розвиток.

 

     Я хочу   сказати,  що  будь-яка  заява  у  справі  республік Прибалтики  -  це  елементарне  втручання   у   внутрішні   права суверенної  держави,  і  ми як суверенна держава не маємо права їх порушувати.

 

     Головуючий. Спасибі. Будь ласка, третій мікрофон.

 

     Білий В.П.,  голова  Дубнівської   міської   Ради   народних депутатів,   другий  секретар  Дубнівського  міськкому  Компартії України (Дубнівський виборчий округ, Ровенська область).

 

     Шановні народні депутати!  Сьогодні уже  закінчується  майже тиждень нашої роботи.  І коли я їхав сюди,  перш за все переживав те,  що сталося в нас сьогодні в парламенті. Ми до сьогоднішнього дня не вирішили ще, практично, жодного питання. Чому ми не хочемо подумати про те,  що немає сьогодні жодного,  напевне,  депутата, який би виступив проти цих запропонованих питань.

 

     Проте ми  повинні  продумати,  що  ми  можемо  і зобов'язані вирішити першочергово,  на нинішній нашій сесії, а що в наступний період.

 

     Сьогодні, коли  в  нашому  районі,  в  нашій  області стоїть практично половина автопарку;  коли наближаються жнива,  а  немає пального,  немає чим завезти хліба; одну пару шкарпеток ми ділимо на двох і маємо порожні прилавки,  - ми сьогодні набираємо  низку питань, які не вирішимо до кінця навіть цього року.

 

     Я пропоную  перш  за  все поставити і обговорити питання про суверенітет  республіки,  а  потім  обрати  Уряд.  Ми  сформували законодавчий  орган,  а виконувати наших рішень на сьогодні немає кому.  Тому прошу  депутатів  прислухатися  до  моєї  пропозиції. Інакше люди нас не зрозуміють і будуть слати такі телеграми,  які зачитували вчора. Дякую.

 

     Головуючий. Спасибі. Будь ласка, другий мікрофон.

 

     Поличко А.В.,    начальник    Виноградівської     пересувної механізованої   колони  N78  об'єднання  "Закарпаттямеліоводгосп" (Виноградівський виборчий округ, Закарпатська область). У зв'язку з   тим  що,  товариші,  ми  не  знаємо  конкретної  ситуації  в Прибалтиці,  я вважаю,  що нам  сьогодні  варто  займатися  нашим власним  будинком,  адже  у нас дуже багато бід.  Я вважаю,  що з порядку денного це питання треба зняти.

 

     21

 

     Головуючий. Спасибі. Будь ласка, перший мікрофон.

 

     Під'яблонський М.І.,     заступник      голови      профкому металургійного   комбінату   імені   Ілліча   (Маріупольський   - Іллічівський  виборчий  округ,   Донецька   область).   Уважаемые коллеги,  давайте  мы  две  секунды займемся арифметикой.  Сложим количество  вопросов,  которые  предложены  нам.  Первое  -   это свидетельствует о том, что у нас проблем, очевидно же, не меньше, чем в Прибалтике.  И в первую очередь нас избрали для того, чтобы мы  решали  свои  проблемы.  Я  полностью поддерживаю предложения предыдущих депутатов по вопросу о Прибалтике... Спасибо.

 

     Головуючий. Все,  спасибі.  Товариші,  які біля  мікрофонів, прошу зайняти свої місця.  Питання ставиться на голосування.  Яка була перша пропозиція, товариші, дозвольте сформулювати. Вважаємо першою   пропозицією   за  більшістю  внесених  при  обговоренні. Більшість пропозицій зводилася до того,  щоб цей пункт зняти, так і ставиться на голосування. Прошу проголосувати.

 

     Товариші, багато  депутатів підходять і просять надати слово по дальшій процедурі обговорення. Будь ласка, перший мікрофон.

 

     Мороз О.О.,  завідуючий аграрним відділом Київського  обкому Компартії   України   (Таращанський   виборчий   округ,  Київська область).  Я вносив  пропозицію  в  письмовому  вигляді  стосовно конкретного  питання:  потрібно  надати спочатку слово ініціатору цього питання.  Бо в нас інколи виходить так.  Я ставлю  питання, яке я свідомо розумію,  що воно не потрібне, а потім обгрунтовую, що воно не потрібне, і це тільки затягує час.

 

     Головуючий. Спасибі. Будь ласка, другий мікрофон.

 

     Шеховцов О.Д., провідний інженер-програміст спеціалізованого проектно-конструкторського  і технологічного бюро по модернізації і технології ремонту обладнання  "Важмашремонт",  м.  Краматорськ (Краматорський  виборчий  округ,  Донецька область).  Я подавал в Секретариат записку  с  просьбой  выступить  по  процедуре. Поэтому так настойчиво я рвался.

 

     Товарищи, мы   приняли  пункт  к  повестке  "разное"  -  это получится каша,  там будет столько вопросов,  поэтому я  все-таки призываю:  давайте каждый день час,  полчаса уделять на "разное". Это первое.

 

     Второе. В зале уже возникли настроения прекратить дополнения к повестке, потому что она и так большая. Вот я очень

 

     22

 

     сильно этого  опасаюсь,  сколько  проблем,  нам их все равно решать,  мы не можем,  как Верховный Совет Союза,  откладывать на потом, время будет упущено. Что я предлагаю?

 

     Не прекращать,  но  действовать  очень быстро,  давать слово человеку,  который предлагает пункт в повестку дня.  Он  излагает аргументы.   Затем   давать   слово   товарищам,   которые  хотят подредактировать,  ставить  на  голосование.  У  нас  технические средства мобильные, таким образом, мы наберем полное меню.

 

     Я предлагаю  депутатам  отвергать только те пункты,  которые либо не являются кричащими, то есть первоначальными, либо требуют тщательной  многомесячной доработки в постоянных комиссиях.  Но и этот список не выбрасывать в мусорную корзину, а откладывать.

 

     Когда мы дойдем до  пункта  21  про  организацию  работы  по подготовке  законов,  у  нас  будет  этот  список  как основа для поручений постоянным комиссиям на последующие сессии.

 

     Еще момент.  Несмотря  на  это  список  все   равно   может получиться большим,  депутатов прошу этого не бояться.  Во-первых, не по всем вопросам требуется принятие  объемных  многостатейных законов.  Кое-где,  чтобы снять стрессовую ситуацию,  нужно всего лишь принять лаконичный, краткий закон, декрет.

 

     Головуючий. Спасибі.  Це вже розшифровка. Будь ласка, третій мікрофон.

 

     Полях В.І.  Шановні депутати!  Шановний головуючий!  Від нас виборці чекають конструктивних рішень.  Ми сьогодні втягуємося  в обговорення усіх питань,  хто які запропонував. Біль народу - наш біль.  Але на сьогоднішній сесії ми не можемо обговорити  всі  ці питання,  поставити  їх на порядок денний.  Я повертаюся до своєї пропозиції,  яку вносив позавчора:  внести у  список  23  основних питань,  які  запропонувала колишня Президія Верховної Ради і ще не більш як п'ять найважливіших питань, які повинні ми обговорити на першій сесії, і під цим списком підвести риску.

 

     Ми обговорили  сьогодні  26  питань,  у крайньому разі можна поставити на обговорення ще 2 найважливіших питання і підвести під цим риску.  Якщо ми всі 53 питання будемо обговорювати сьогодні і розширювати порядок денний,  нам не вистачить і тижня для роботи. Тому  я вношу пропозицію і прошу поставити її на голосування,  що на першій сесії необхідно розглянути не більш як 28-29 питань.  І друге. Вчора, у зв'язку з тим, що не можна

 

     23

 

     було внести  четвертої  пропозиції  з питання обрання членів або обрання обласного...

 

     Головуючий. Так,  спасибі,  це вже інше  питання.  Не  треба змішувати все, вибачте.

 

     Будь ласка, другий мікрофон.

 

     Тарасенко О.Г.,  голова  Знам'янської  міської Ради народних депутатів,  перший  секретар  Знам'янського  міськкому  Компартії України (Знам'янський виборчий округ,  Кіровоградська область). Я виступаю від кіровоградців. Я прошу головуючого - давайте простим голосуванням  визначати  питання до порядку денного.  Є  порядок денний і давайте його  дотримуватися.  Які  питання  буде прийнято більшістю,  ті і ввійдуть до нього. Тому що кінця й краю цьому не видно. Кожен буде відстоювати, вносити, аргументувати їх і   так  далі.  Я  вношу  пропозицію,  щоб  простим  голосуванням вирішувати питання. Яке набере більшість голосів - залишається. І це прискорить нашу роботу.

 

     Головуючий. Спасибі. Будь ласка, перший мікрофон.

 

     Головатий С.П.  У  мене  є запитання до голови Президії,  до голови Секретаріату,  і я просив би уваги у представників органів масової інформації, присутніх на цій сесії.

 

     Запитання полягає ось у чому.  На яких підставах Секретаріат порушує права народних депутатів?  На  яких  підставах  до  таких порушень вдається Президія? Три дні тому група народних депутатів від  Демократичного  блоку  України  внесла  чітко  сформульовані пропозиції у п'яти пунктах.  У вже третьому варіанті тих текстів, які роздає Секретаріат,  цих  формулювань  ми  досі  не  знайшли. Вчора,   коли  працював  Секретаріат  над  цим  документом,  який сьогодні маємо на руках,  мене запросили для того, щоб я подав їм невелику  допомогу  чи  уточнив,  що  вносив  Демократичний  блок України.  Разом з головою Секретаріату ми до  того  тексту,  який готувався   до   друку,  внесли  пункти  порядку  денного,  чітко сформульовані  групою  народних  депутатів  Демократичного  блоку України.  На сьогодні ми їх тут знову вже втретє не знаходимо.  У мене запитання до Секретаріату і  до  Президії,  хто,  крім  вас, керує сесією Верховної Ради? Дякую за увагу.

 

     Головуючий. Спасибі.  Товариші,  довідка  від  Президії.  Ми керуємося тим самим порядком денним, який роздано всім депутатам, який ми одержали від Секретаріату. Ним ми і керуємося.

 

     24

 

     Секретаріатом, я думаю,  пізніше буде дана відповідь з цього приводу.

 

     Будь ласка, другий мікрофон.

 

     Рева В.М.,  перший заступник Міністра транспорту Української РСР  (Феодосійський  виборчий округ,  Кримська область).  Шановні колеги,  я не юрист, але мені здається, що ми допускаємо юридичну помилку.  Ми  зараз  вносимо  на  розгляд  питання практично без підготовки. Яке кому подобається. Є порядок, створюються комісії, комісіями   вносяться   пропозиції   саме   такі,  які  ми  зараз розглядаємо.  Комісії обгрунтовують правомірність того чи  іншого питання, тієї чи іншої пропозиції і тільки після цього вносять їх на наш розгляд.  Ми ж зараз приймемо стільки питань, що практично їх не розглянемо.  Хочу звернути вашу увагу, товариші, ось на що. Я підрахував,  що наша заробітна плата становить близько 50  тис. карбованців.  І  якщо ми таким чином будемо ставити питання і так їх вирішувати,  - ми нічого не досягнемо,  а тільки завдамо шкоди нашій державі.

 

     Вношу пропозицію,  якщо  ми вже проголосували за ці питання, то на сьогодні їх досить.  На цьому треба зупинитись.  І всі інші питання внести на розгляд комісіям, які будуть створені.

 

     Головуючий. Спасибі.   Повторюєтесь.   Будь   ласка,  третій мікрофон.

 

     Пшеничніков А.Є.,  голова колгоспу  імені  XXІ  з'їзду  КПРС Джанкойського   району  (Джанкойський  виборчий  округ,  Кримська область).  Я  благодарю  Секретариат,  Президиум   за   то,   что предоставили мне за трое суток первый раз микрофон. Поэтому прошу минуту внимания.  Уважаемые депутаты! Дорогие товарищи! А в том, что  мы  дорогие,  мы  уже  убедились,  вот  только  что  товарищ высказался по этому поводу,  и убеждаемся  каждый  день,  во  что обходимся республике.  Проработали,  вернее,  продебатировали три дня,  а результатов - на грош.  Неуважение друг к  другу,  захват микрофонов,  хождения нас не красят, товарищи. Смею заметить, что у нас в колхозе,  а я работаю председателем колхоза,  когда  идет общеколхозное  собрание,  а людей бывает столько же,  сколько и в этом зале,  порядка намного больше.  Меня слышат наши колхозники, они подтвердят. Вот такие беспорядки не допускаются. Поэтому хочу внести предложение: срочно утвердить Регламент. Пересмотреть его, исходя из вытекающей обстановки,  хода сессии, иначе мы дальше не продвинемся. Подвести черту под вопросами повестки дня

 

     25

 

     и перейти к избранию руководящих органов. И далее. Поверьте, уже нет никакого желания идти на заседание сессии.  Я,  например, не могу здесь просиживать месяц,  надо и о работе своей  помнить. Вношу предложение по распорядку работы сессии,  это мое мнение, - субботу и воскресенье сделать нерабочими днями,  чтобы можно было проехать домой и посмотреть на реальные дела.

 

     Головуючий. Спасибі.

 

     Васильєва Г.І.,  заступник  голови виконкому Білоцерківської міської Ради народних депутатів (Білоцерківський міський виборчий округ, Київська область). Шановні депутати, я вас дуже прошу мене уважно вислухати. Справа в тому, що, переглянувши порядок денний, ви  не  побачите  жодного  слова  про наше жіноцтво.  У кожного з депутатів на першому місці,  мабуть,  було в програмі - про умови праці,  про  умови  проживання,  про соціальні питання.  Я подала пропозицію в Секретаріат,  її тут немає,  але я вважаю,  що  вона повинна бути включена до порядку денного. Це питання про розробку комплексної програми поліпшення умов  праці,  відпочинку,  побуту жінок-трудівниць,  пенсіонерів,  удів,  інвалідів та престарілих. Справа в тому,  що у нас та комісія, яка буде постійно працювати, не буде мати матеріалу.  Товариші,  обгрунтовую. Ви всі знайомі з умовами праці,  побуту жінок дуже добре. Як працювати жінці в три зміни, які побутові умови, я це на собі знаю, як мати трьох дітей, яка пройшла від робітника до керівника промислового  підприємства будівельної індустрії.

 

     Головуючий. Закінчуйте,  формулюйте  свою пропозицію чітко і закінчуйте, Галино Іванівно.

 

     Васильєва Г.І.  Так,  товариші,  я  ще  раз  формулюю   свою пропозицію:  внести  питання  про  розробку  комплексної програми поліпшення умов праці, відпочинку, побуту жінок.

 

     Головуючий. Спасибі,  ця  пропозиція   записана.   Товариші, досить. Ми витратили багато часу. Ми б уже пройшли майже половину питань,  якби ми менше витрачали часу на те,  потрібно нам приймати ці питання чи ні. Прошу депутатів зайняти свої місця.

 

     Про звіт  Голови  Ради  Міністрів УРСР перед Верховною Радою республіки. Хто вносив це питання? Ви? Будь ласка.

 

     Веретенніков В.О., генеральний директор виробничого

 

     26

 

     молочного комбінату    "Придніпровський"     (Індустріальний виборчий  округ,  Дніпропетровська  область).  Мы  набрали с вами столько вопросов,  что нам хватит на пять лет работы. Но все же я считаю, что этот вопрос самый важный из всех вопросов. Я, работая в рабочей группе по подготовке материалов  на  первую  сессию,  с несколькими  другими  депутатами  конкретно  занимался  вопросами экономического и финансового состояния нашей республики.

 

     Товарищи! Я вам хочу сказать,  что то,  что пишут в газетах, этого  мало.  У  нас  настолько  развалена  вся  экономика,  весь хозяйственный механизм, что волосы дыбом встают. Поэтому мы в рабочей группе совместно с группой других депутатов собирались, у нас почти все были за  то,  чтобы  состоялся  отчет  Председателя Совета  Министров.  Потом  нам  сказали  товарищи,  что  нам дадут письменные  материалы.  Нам  дали  тома  программ  правительства, рассчитанные  до  2000  и  2005  годов,  которые уже провалены,  и считается, что это письменные материалы.

 

     Товарищи, без этого вопроса движения вперед  не  произойдет. Тем  более  что  мы  с  вами  прочитали в газетах,  что наш уважаемый   Председатель   Совета   Министров    товарищ    Масол рекомендован  Пленумом  Центрального  Комитета  Компартии Украины вновь на этот пост.

 

     Товарищи, поэтому мы обязаны заслушать его отчет.  Мы должны знать,  от чего мы отталкиваемся,  какая у нас есть платформа для того, чтобы сделать шаг вперед.

 

     Если мы занесли одну ногу,  а вторая у нас утонет в  болоте, то мы не сделаем шага вперед.

 

     Я прошу поставить этот вопрос на поименное голосование.

 

     Головуючий. Дякую. Будь ласка, другий мікрофон.

 

     Будько В.С.  Шановний Іване Степановичу, більшість із нас не розуміє,  чому після того,  як Секретаріат  провів  анкетування серед депутатів,  і не наша вина, що багато з них не взяли участі в цьому,  ви розпочали розгляд тих питань, які одержала меншість, а не тих питань, які одержала більшість депутатів.

 

     Якби ми  почали розглядати питання,  які одержала більшість, то відпала  б  потреба  розглядати  ті,  які  одержала  меншість. Шановні  товариші  депутати,  у людей,  як видно з телеграм,  які надходять на адресу сесії, виникає сумнів і розгубленість щодо її роботи.

 

     Я пропоную негайно створити Уряд, постійні комісії, багато

 

     27

 

     питань можна  розглядати  у  постійних комісіях,  як основні включити в доповідь Уряду питання: про чорнобильську  аварію,  про розвиток села, про розвиток медицини і освіти. Дякую за увагу.

 

     Головуючий. Товариші,  це вже повторення.  Голосуємо. Хто за те, щоб залишити цей пункт без змін?

 

     Товариші, була внесена пропозиція з цього  приводу  провести поіменне голосування.  Потрібно ставити на голосування? Потрібно. Товариші,  ставиться на голосування,  як будемо голосувати за цей пункт.  Технічні засоби готові,  голосуйте. "За" - 239, "проти" - 145.

 

     Товариші, будь ласка,  депутат Карпенко. До уваги, товариші, до уваги.

 

     Карпенко В.О.,  редактор  газети  "Вечірній Київ" (Прирічний виборчий округ, м. Київ). Товариші, шановні депутати! Я два слова скажу тільки про реакцію залу. Багато було проповідників тут, які закликали,  що нам треба працювати.  Я не хочу бути в ролі  цього проповідника. Давайте виходити з реалій, які склалися. Ми бачимо, що хоч фракції у нас не створені організаційно,  але  фактично  є сили, які протистоять.

 

     Ми повинні  визнати  один  одного  і  з повагою ставитися до думки суперника, інакше ми ніколи не прийдемо до консенсусу.

 

     З приводу питання, яке ми голосуємо. Я, до речі, до демблоку відношу  себе,  але я буду за резолюцію диявола голосувати,  якщо вона буде на  користь  виборців.  З  приводу  звіту  Голови  Ради Міністрів.  Не  буду доводити його актуальність,  я приєднуюсь до думки попередніх товаришів,  що він необхідний. Ми повинні знати, від чого ми відходимо, і повинні знати, кого ми обираємо.

 

     Але ми вчора прийняли,  і, до речі, в демблоці в пропозиціях це було сформульовано - прийняти пункт про невідкладні  заходи  у питанні   про   політичне,   соціально-економічне  та  екологічне становище України.

 

     Тут не написано,  хто повинен доповідати.  Це  якраз  Голові Ради  Міністрів  з  цього  приводу і доповідати.  Тому давайте ми проголосуємо за звіт,  але поставимо його сюди, перенесемо просто формально. Тому що це питання залишиться відкритим.

 

     Головуючий. Товариші, технічні засоби до голосування готові. Проводимо  голосування  з  цього  питання.  Я  хочу  дещо  тільки доповнити, якщо дозволите, з приводу останньої пропозиції.

 

     На думку президії, ці питання можна було б об'єднати.

 

     28

 

     Можна поставити   на  голосування  з  урахуванням  останньої пропозиції? Можна. Хто за те, щоб залишити у порядку денному таке питання, вірніше, об'єднати ці два питання. Не об'єднувати?

 

     (Шум у залі).

 

     Товариші депутати!  Я прошу уваги, неможливо ж працювати. Ці питання органічно зв'язані між собою. Питання ставиться в порядку надходження пропозиції.

 

     Перша пропозиція  -  залишити це питання і провести по ньому поіменне голосування. Технічні засоби готові, прошу голосувати.

 

     "За" - 279, "проти" - 79. Рішення прийнято (Оплески).

 

     Прошу депутатів зайняти свої місця.

 

     З приводу мотивів голосування слово має депутат Гетьман.

 

     Гетьман В.П.,      голова       правління       Українського республіканського  банку  Агропромбанку  СРСР (Уманський виборчий округ,  Черкаська область).  Товариші, як член робочої групи, яка працювала  над  Тимчасовим  регламентом,  хочу заявити,  що деякі депутати невірно тлумачать пункт 23 цього  Регламенту.  Справа  в тому,  що,  дійсно, в інтересах меншості, при наявності кворуму в одну третю присутніх за  їх  вимогою  може  проводитись  поіменне голосування.  Але  згідно  з  пунктом  1  Тимчасового  регламенту будь-яке рішення,  у тому числі  -  включати  чи  не  включати  в порядок   денний   питання,  за  винятком  змін  і  доповнень  до Конституції -  приймається  більшістю  голосів.  І  я  думаю,  що користуватися   цим  правом  ми  не  можемо.  Давайте  керуватись Регламентом, який ми прийняли. Дякую за увагу.

 

     Головуючий. Товариші   депутати,   прошу   вашого    дозволу оголосити  записку:  "Уважаемый  товарищ  Плющ!  Так вести сессию нельзя. Секретариат готовил и обобщил вопросы, надо голосовать за формулировки  вопросов,  внесенные Секретариатом,  а при принятии этого  вопроса  и  его  обсуждении  будем  его  анализировать   и интерпретировать.   Надо  двигаться,  нас  агитировать  не  надо, однозначно,  каждый готовил предложение,  сформулировал свое мнение.  Надо  быстрее  ставить  вопросы  на голосование,  нельзя тянуть".

 

     Товариші депутати!   Слушне   зауваження,   давайте   будемо виконувати його.

 

     Товариші, у   перерві   між  голосуванням  багато  депутатів вносили доречну пропозицію: всі питання заслуговують на увагу.

 

     29

 

     Ми створимо постійні комісії, які будуть готувати питання на розгляд  Верховної  Ради  республіки.  Тому  вносилася пропозиція залишити всі ці питання,  передати на розгляд створеним постійним комісіям  Верховної  Ради,  які й будуть визначатись у підготовці їх, остаточному формулюванні і внесенні на розгляд Верховної Ради республіки (Голоси із залу).

 

     Головуючий. А зараз підвести риску під усіма тими питаннями, які набрані.  Є ще від Секретаріату звернення до держав Східної Європи   про   створення   нової   Європейської  спільності,  про невідкладні  заходи  у  питанні  захисту  громадян   країни   від наслідків   чорнобильської   аварії,  про  інформаційні  доповіді Президії Верховної Ради та Ради Міністрів УРСР - це вже вирішено. Підвести риску під усіма цими питаннями.

 

     (Шум у залі).

 

     Голос із залу. Протест одеситів. Ось протест написали ...

 

     Головуючий. Сядьте,   я   вам   слова  не  давав,  виключіть мікрофони.

 

     Із Секретаріату  надійшов  протест:  "В  течение  трех  дней Секретариат подал три письменных заявления о включении в повестку дня сессии  вопроса  "О  создании  в  составе  Верховного  Совета республики    постоянного   органа   по   национальным   группам, проживающих на территории УССР".

 

     (Шум у залі).

 

     Головуючий. Товариші!  Давайте  домовимося.  Надаємо   слово востаннє з цього приводу. По одному депутату біля мікрофонів!

 

     (Шум у залі).

 

     Головуючий. Ставляться  на  голосування питання,  які внесено. Хто за внесену пропозицію, прошу голосувати.

 

     (Шум у залі).

 

     Головуючий. Прошу проголосувати.  "За" - 287,  "проти" - 31. Слово для спростування надається депутату Танюку.

 

     Танюк Л.С. Спростовувати я нічого не хочу. Я хочу звернутися від  нашої регіональної групи до вашого здорового глузду.  Чотири рази мене голова не допустив до мікрофона,  але мені здається, що вчора ми прийняли неконституційне рішення щодо Комітету народного контролю. То я хотів би, щоб сьогодні до

 

     30

 

     звіту Голови  Ради  Міністрів  було  долучено  звіт   голови Комітету  народного контролю.  Це дало б нам можливість вислухати товариша Мерзленка,  дізнатися багато нового  і  заодно  вирішити питання   про  створення  Комітету  народного  контролю,  щоб  не порушувалася Конституція.

 

     Бо складається парадоксальна ситуація:  Чорновіл і  Алтунян, вчорашні дисиденти,  захищають ідею народного контролю,  бо в них на місці виникла гарна влада.  А  багато  генеральних  директорів викреслюють ідеї народного контролю.  Це  ідея народовладдя, нас для цього обрали,  я пропоную повернутись до цього питання саме в такій редакції,  щоб не порушувати нашої процедури, не порушувати закону.

 

     Головуючий. Спасибі,  це питання ми обговорювали і  сьогодні до нього повернемося. Будь ласка.

 

     Полях В.І.   Я   хочу   сказати   від   більшості,яка виступає за консолідацію,  що ви,  шановний головуючий,   порушуєте ведення сесії  в  тому  плані,  що було дві пропозиції.  Підвести риску і решту питань, які стояли на сесії, передати в постійні комісії. І друга була пропозиція,  щоб продовжувати.  Ми наполягали на тому, щоб поставити на голосування,  а ви знову переводите хід сесії на обговорення.  Тому  я  вважаю,  щоб  у  подальшому так не велося, пропозицію кожної групи або кожного  депутата  чітко  ставити  на голосування.  І поставивши риску під порядком денним, треба нам, товариші,  всі питання,  які є у Секретаріаті, вивчити і на  комісії поставити  питання про внесення першочергових на обговорення.  У нас багато питань, які ми сьогодні не можемо обговорити, але вони вкрай  важливі.  Треба  подумати,  що  наша  сесія за кожний день роботи вичерпує з казни  республіки,  мабуть,  більше  100  тисяч карбованців. Так казали, я чув.

 

     Головуючий. Ви  вже  вносили таку пропозицію. 

 

     Полях В.І.  Я вносив,  а її на голосування не  поставили. 

 

     Головуючий.  Ми  вже проголосували за таку пропозицію.

 

     Полях В.І.   Голосували,  тільки  пізніше,  і  тому  давайте дотримуватися черговості, надавати слово всім депутатам.

 

     Головуючий. Черговість.  Ви сьогодні вдруге  виступаєте. Будь ласка, депутат Мовчан.

 

     Мовчан П.М.  Шановні депутати,  шановна Президіє.  Вчора,  в поквапі і з урахуванням того, що передбачали сьогоднішнє

 

     31

 

     обговорення тих   найпринциповіших   питань,   ми    обійшли найважливіше.  Це декрет про владу. І справа в тому, що винесення за межі риски цього питання буде  абсолютно  дезорієнтувати  нас. Якщо ми приймемо, а ми можемо сьогодні приймати, будь-яке рішення вчорашнього дня,  тому що  та  більшість,  яка  сьогодні  приймає рішення, блокує всі конструктивні пропозиції. Через те я пропоную повернутися до 8 пункту,  де було обійдено зміну редакції 6 та  7 статей  Конституції  Української РСР.  Неодмінно.  Та декрету про владу...

 

     Головуючий. Спасибі.  Ми  це  будемо   вирішувати,   депутат Мовчан.  Ми  вчора  домовились,  що остаточно сформулюємо 8 пункт порядку денного.

 

     Товариші! Ми наближаємося до перерви.  Від Президії  до  вас таке  прохання,  щоб  нам  визначитися.  Ми  вже  проголосували і повинні  перейти,  як  і  домовлялися  з  вами,   до   черговості постановки  цих  питань на розгляд.  Товариші!  Дамо слово одному депутатові біля кожного мікрофону, щоб до перерви використати час і  після  перерви  перейти  до  такого  обговорення.  Будь ласка, включіть третій мікрофон.

 

     Макар І.І.,  інженер-конструктор СКТБ  Інституту  прикладних проблем механіки та математики АН УРСР, м.Львів (Старосамбірський виборчий округ, Львівська область).

 

     Я хочу сказати,  що,  працюючи в Секретаріаті,  ми не робили аналізу   того,   що   прийняли   депутати,   чого  не  схвалили. Відчувається в Секретаріаті чітка керівна і спрямовуюча сила десь збоку,  яка  постійно  втручається  в  нашу роботу.  Я заявляю це відповідально.  Якщо  мною  і  ще  рядом  депутатів  Секретаріату особисто  вносилися  в  список  ті  питання,  які  обговорювалися сьогодні,  кілька з них,  можливо,  було упущено  випадково.  Але більшість з них були тим же ж апаратом викреслені.  Тим апаратом, який умовно був ЦК партії переданий Верховній Раді.  Я хочу,  щоб знали всі депутати,  і щоб ми повернулися ще до цього. Того, що є зараз,  можна було уникнути,  якщо б зразу були прийняті до уваги ті  пропозиції,  які  вносила  робоча  група.  На жаль,  вирішили скористатися пропозиціями  попередньої  Президії  Верховної  Ради Української  РСР,  яка  вже достатньо (ми вже всі це знаємо) себе скомпрометувала. Дякую за увагу.

 

     Головуючий. Спасибі. Другий мікрофон, будь ласка.

 

     Депутат не представився. Шановні депутати, шановний

 

     32

 

     головуючий, дозвольте мені нагадати рішення нашої сесії, які ми  прийняли вчора.  А вчора ми прийняли таке рішення про порядок денний:  спочатку ми збираємо пропозиції,  а пізніше  по  кожному пункту   проводимо   голосування.   Тому  сьогодні  винесення  на голосування вашого рішення про те,  щоб припинити голосування  по цих пунктах, є неправомірним. Так що я пропоную...

 

     Головуючий. Спасибі. Будь ласка, перший мікрофон.

 

     Маслюк Г.Є.,    електрослюсар    шахти   імені   Челюскінців виробничого  об'єднання  "Донецьквугілля"  (Петровський  виборчий округ,   Донецька  область).  Мне  хочется  сделать  замечание  и председателю,  и Секретариату,  которые  ведут  себя,  я  считаю, весьма тенденциозно. Вчера депутат Кинах из города Николаева внес предложение:  прежде,  чем мы начнем рассматривать предложение по выборам  Председателя  Верховного  Совета УССР и министров наших, нашего   правительства,   необходимо   рассмотреть   вопрос    об ответственности лиц, виновных в сокрытии информации о положении в зонах,  пострадавших  от  чернобыльской  аварии.  Товарищи,   это политический вопрос.  В течение четырех лет против нашего народа, против нашей республики совершается преступление,  и лица, в этом прямо или косвенно виновные,  это преступники. Они не имеют права претендовать на эти должности.  Поэтому я настаиваю,  чтобы  этот вопрос  все-таки  был  включен.  Я  поддерживаю  депутата Кинаха (Оплески).

 

     Головуючий. Спасибі. Будь ласка, третій мікрофон.

 

     Лобач В.І.,  голова  Лисичанської  міської   Ради   народних депутатів,  перший  секретар  Лисичанського  міськкому  Компартії України (Лисичанський виборчий округ,  Луганська область). Первое замечание.  Товарищи, вот передо мной выступал член Секретариата. Он уже неоднократно нагнетает обстановку по работе  Секретариата. Если есть доверие Секретариату,  давайте мы проголосуем, если нет - нельзя так каждый раз нагнетать обстановку.

     Второе...

 

     Головуючий. До уваги, товариші.

 

     Лобач В.І.  Второе.  Здесь сидят юристы,  их много. Когда по процедуре  многие выскакивают на трибуну,  их не оторвешь.  Когда вчера по процессуальным вопросам была нарушена  Конституция  -  о народном контроле - ни один из тех, кто выскакивал на трибуну, не поднялся. Так давайте же так: или будем говорить

 

     33

 

     то, что вы говорите с трибуны,  призываете  к  юстиции,  или просто не быть конъюнктурными юристами. Это два.

     Третий вопрос, который я хотел бы решить.

     Здесь мы назвали многие вопросы. Многие, наверное, еще будут названы.  Я тоже мог бы назвать и закон о  молодежи,  и  закон  о малоимущих.  Поэтому  давайте  приступать  к  работе так,  как мы проголосовали.

 

     Головуючий. Спасибі. Будь ласка, другий мікрофон.

 

     Чародєєв О.В.,  секретар  парткому  шахти   імені   60-річчя Радянської   України   виробничого   об'єднання  "Донецьквугілля" (Пролетарський  виборчий  округ,   Донецька   область).   Товарищ председатель, вы слушаете? Я обращаюсь к вам.

     Вы совершенно  напрасно  пошли  на поводу тех,  кто требовал поставить вопросы на голосование.  Действительно,  вы бы выиграли время,  если бы ставили вопросы так: "Товарищи, на эту сессию или на вторую".  Вопросы голода 33  года  можно  осенью  рассмотреть, вопросы  празднования Рождества и Пасхи - тоже осенью.  Но тут вы вычеркнули  ряд  вопросов,  которые  поздно  будет  рассматривать осенью,  в  том  числе  требования  шахтеров.  В  июне собираются стачкомы,  Донецкий  съезд  шахтеров,   огромный   регион   может забастовать. Нельзя так механически вычеркивать, тем более мы так не договаривались.

 

     Головуючий. Спасибі!  Я хочу сказати депутату,  що ми нічого не  викреслювали.  Всі  питання,  що включені,  і ті,  що будуть, передамо постійним комісіям, які ми створимо.

 

     Товариші! Перед тим, як оголосити перерву, я хочу довести до відома,  що  багато з депутатів цікавилися,  як буде організована подальша наша робота 19 і 20 травня цього року.

     Сьогодні щодо цього вносились  пропозиції,  щоб  зробити  їх вихідними  днями.  Підготовча  група  і Секретаріат одержали такі оголошення:

     Шановні народні депутати Української РСР і Союзу РСР!  20-21 травня   у   сесійному   залі   Верховної  Ради  Української  РСР відбудеться семінар на тему:  "Основні типи парламентських систем сучасності".  Його  організатори  -  Секретаріат  Верховної  Ради Української  РСР  та  Міжнародний  інститут   менеджменту,   який функціонує  при  Академії  наук  УРСР.  Доповідачами  на семінарі будуть відомі на Заході політичні діячі, які мають великий досвід парламентської   роботи.   Мета   семінару   -   ознайомлення   з парламентськими системами Великобританії та Канади,

 

     34

 

     Швейцарської конфедерації    і    Федеративної    Республіки Німеччини, Франції та Сполучених Штатів Америки.

     На семінар запрошуються всі народні депутати Української РСР та Союзу Радянських  Соціалістичних  Республік.  Програма  роботи семінару   та   довідковий  матеріал  про  парламентські  системи згаданих країн будуть депутатам роздані.  20 травня (неділя) -  з 10  до 15-16 години.  21 травня - після закінчення вечірнього засідання, з 19 до 20 години.

     Товариші! Я  даю  час  для  роздумів,  щоб  ми  під   кінець сьогоднішнього   робочого   дня   змогли   визначитися   з   тими пропозиціями, які надходили: працювати в суботу чи не працювати.

     І ще одне повідомлення, товариші.

     Позавчора, в  другий  день  нашої  роботи  багато  депутатів просили  про  організаційне  оформлення  роботи  з  міністрами та керівниками інших відомств республіки.  Вчора  таке  повідомлення було  підготовлене,  але  з  відомих  вам  причин  воно  не  було оголошене.

     Сьогодні, 18 травня,  після  вечірнього  засідання Верховної  Ради  республіки  в  кулуарах третього поверху будинку Верховної Ради народні депутати можуть зустрітися  з  керівниками міністерств  і  державних  комітетів республіки для консультацій, довідок,  запитів з різних питань їх діяльності.  В подальші  дні керівники  міністерств  і  державних  комітетів республіки готові прийняти народних депутатів у такий же час безпосередньо на своїх робочих місцях.

     Оголошується перерва на 30 хвилин.

 

     Перерва.

 

     Головуючий. Шановні   товариші  депутати!  Прохання  займати місця  і  реєструватися.  Продовжуємо  нашу   роботу.   Поки   ви реєструєтесь,  я  хотів  би  довести  до вашого відома звернення. Записка така (її дуже  просять  зачитати  народні  депутати  СРСР Рябченко  і  Грищук):  "Обговорення порядку денного йде до кінця. Включено багато важливих політичних питань -  питань  організації влади,  питань, що стосуються економіки. Питань багато і всі вони важливі,  але не можна не визнати, що чи не найважливіша проблема для  подальшого  розвитку  України  та  Союзу  РСР  в цілому - це низький  рівень  культури  і  недоліки  освіти.  І   ці   питання потребують   невідкладного  розгляду,  прийняття  рішень.  Рішень таких,  щоб,  скажімо,  зміни в системі освіти  відчулися  вже  з нового  навчального  року,  під  час  підготовки  шкіл  до нового навчального року.

 

     35

 

     Просимо знайти можливість прийняття вже на цій сесії  рішень з питань розвитку освіти, культури в Україні. Народні депутати".

     Товариші! Можемо  продовжувати  нашу  роботу.  Нам  потрібно прийняти порядок дня роботи сесії. Ми майже підійшли вже до того, що  можемо приймати його.  Але хотілось з вами порадитись з таких питань.  Питання, які були внесені Президією та Секретаріатом, ми частково  розглянули,  а  також  віднесли до цих питання про звіт Голови Ради Міністрів перед Верховною Радою.  З інших  питань  ми визначили,  що  передаємо  їх  для роботи в постійні комісії,  що будуть нами створені.

     Але при розгляді  цих  питань,  ми  вчора,  я  сьогодні  вже говорив   про   це,  як  вказують  юристи,  не  зовсім  правильно віднеслися до питання про обрання  Комітету  народного  контролю. Нас   просять   повернутися   до  обговорення  даного  питання  і визначитися по ньому остаточно - вносити його до порядку  денного чи не вносити.

     Друге питання   -   про   утворення   і   обрання   Комітету конституційного нагляду Української  РСР.  Вносилось  питання,  і вчора  ми  так  домовились,  що  його  можна  було  б зняти.  Але більшість депутатів-юристів сьогодні теж  наполягають,  що  діяли неправильно. Але ми проконсультувалися і з'ясували, що це питання можна зняти.

     Тому у нас з  цього  першого  блоку  питань  -  питання  про утворення Комітету народного контролю.  Після цього ми перенесемо у перший блок звіт Голови, а потім підведемо риску.

     Потім, коли з цих питань визначимося  -  вносити  їх  чи  не вносити, ми зможемо поставити на голосування порядок денний. Якщо його буде прийнято,  ми розглядатимемо почергово питання порядку денного.

     Можемо продовжувати роботу в такому напрямі? Можемо.

 

     Голос із залу (Не чути).

 

     Головуючий. Ми  проголосували  і  підвели  риску.  Але це не значить,  що ми визначились з порядком  денним.  Тому  я  ще  раз повторюю,  що  ми  повертаємося до питання про утворення Комітету народного контролю.

 

     Голоси з залу (Не чути).

 

     Головуючий. Перед  голосуванням  ми,  може,   все   ж   таки вислухаємо тих юристів, які наполягають?

     Будь ласка, включіть другий мікрофон.

 

     36

 

     Депутат не  представився.  Шановні  колеги.  Прошу тільки не починати сприймати мій виступ зі сміху.  Я  говорю  не  тому,  що голова  Комітету  народного  контролю  Львівської області,  але я говорю в принципі.  У Львівській  області,  в  західних  областях України,   де   Демократичний   блок  отримав  перевагу,  Комітет народного контролю - це по суті  єдина  правоохоронна  структура, яка  почала  працювати  для  народу.  Тому  я  звертаюсь до вас з проханням підтримати і внести це питання в порядок денний.

 

     Головуючий. Спасибі. Будь ласка, третій мікрофон.

 

     Слесаренко В.М., старший слідчий в особливо важливих справах Запорізького  обласного  управління  внутрішніх  справ (Жовтневий виборчий округ,  Запорізька  область).  Дозвольте  мені,  шановні товариші депутати,  розмовляти російською мовою.  Це в мене краще вийде.

     Уважаемые депутаты.  Мы все в период  предвыборной  кампании выступали за правовое государство.

 

     Головуючий. Шановний депутат,  я вас прошу конкретно вносити пропозицію.

 

     Слесаренко В.М.  Тому я дуже  прошу  депутатів  не  починати своєї діяльності з порушень закону.  Основним Законом нашої держави є Конституція,  в якій чітко записано,  що обирає Верховна  Рада. Тлумачити  Конституцію  нікому  не  дозволено.  Якщо  ми  з цього почнемо свою діяльність,  то як  парламентарі,  російською  мовою кажучи, "потеряем свое лицо". Не можна починати свою діяльність з порушення Закону.  Тому я прошу  всіх  депутатів  поставитись  до закону так, як записано в Конституції.

 

     Головуючий. Спасибі. Будь ласка, перший мікрофон.

 

     Коцюба О.П.   Шановний  голово,  шановні  народні  депутати. Гадаю,  що з народним контролем нам тут вже ясно. Я не забиратиму вашого часу,  тому що і вчора це питання порушувалося. Я торкнуся дискусії щодо Комітету конституційного нагляду. Справа в тому, що це  дуже  важливий  момент і я думаю,  що Віктор Іванович Шишкін, який виступав,  мій колега,  шановний народний депутат, говорив з найдобріших  міркувань.  Але  аналогія не зовсім вдала.  Справа в тому, що тоді відклали тільки тому, що потрібно було починати. На сьогодні   діє   Комітет   конституційного  нагляду  в  Союзі,  в Конституцію внесені зміни. І я вам скажу, що якщо ми розірвемо ці питання,  то  тим постійним комісіям,  які будуть створені,  буде дуже важко працювати. Я торкнуся статті 72, пункт

 

     37

 

     2, там є "контроль за  додержанням  Конституції  Української РСР"  і  там якраз дуже багато питань до Комітету конституційного нагляду.

     Я порахував, що ми порушили цими двома неприйнятний пунктами три статті,  шість пунктів Конституції.  Ось чому я просив би вас звернути увагу ще раз,  повернутись  до  цього  питання.  Хоча  я розумію,  не  зовсім приємно переголосовувати,  але прийняти і це питання.  Я  думаю,  що  слушно  висловився  і  народний  депутат Хоменко,  і народний депутат Союзу РСР Валерій Павлович Грищук. І нам потрібно приєднатись до них і включити це до порядку денного. А  вже  інше  питання  -  як  ми  вирішимо  при обговоренні цього питання:  чи буде народний контроль,  чи не буде; чи буде Комітет конституційного нагляду, чи не буде. Але сьогодні, товариші, слід проголосувати,  щоб включити до порядку денного пункт про Комітет народного  контролю  і  проголосувати  про  включення  до порядку денного питання про Комітет конституційного нагляду.

     Спасибі за увагу.

 

     Головуючий. Спасибі.

 

     Голоси з місць.

 

     Головуючий. Будь ласка, третій мікрофон.

 

     Філенко В.П.,  секретар  парткому  радгоспу  імені  Гагаріна Готвальдівського    району   (Готвальдівський   виборчий   округ, Харківська область).  Шановні  депутати.  Я  підтримую  попередню пропозицію.  Думаю, що всі депутати вже визначились. Нам потрібно переголосувати питання про  Комітет  народного  контролю,  але  я вийшов  з іншим питанням.  Хочу зробити таке зауваження.  Ми самі порушили порядок, який ми вчора виробили.

     Ми говорили, що після того, як буде підведено риску, далі будемо  обговорювати кожне питання - включати чи не включати його до порядку денного.  Але потім на певному етапі чи втомились,  чи набридло,  чи ще щось інше,  але ми легким помахом руки відмінили вчорашнє рішення, і ряд питань, на мій погляд, теж дуже важливих, у нас відійшли. Мені не зрозуміло чому. Я настоюю на тому, щоб ми повернулися  до  того  списку,  який  видав  нам  Секретаріат,  і подивились  по  кожному питанню.  Не обов'язково там вести велику дискусію, але всі питання ми повинні розглянути. Дякую.

 

     Головуючий. Спасибі. Депутат Карпенко.

 

     38

 

     Карпенко В.О.  Шановні товариші депутати.  Ми  порадилися  з товаришами  і  вирішили  запропонувати дещо компромісний варіант, який, мені здається, міг би влаштувати нас усіх. Всі питання, які внесені у проект порядку денного,  заслуговують на увагу.  Це те, що всім нам болить.  Це те,  що хвилює Україну.  З  іншого  боку, ніяка  сесія  за  один  раз не розгляне їх усі.  Через нечіткість роботи нашого Секретаріату і вийшла така плутанина,  тому є такий варіант,  пропозиція, вірніше, яка б влаштувала нас усіх, тому що була б врахована думка буквально кожного  депутата.  Зробити  ось що.  По-перше,  тут  є  чимало повторень.  Ми вже одне об'єднали. Візьмемо питання про суверенітет Литви - знімаємо його зовсім.  Я думаю, ніхто не буде заперечувати, ми вже проголосували. Скажімо, питання про чернівецьку хімічну хворобу,  а тут у пункті 16 знову про захворювання дітей у Чернівцях. Треба думати, як пропонували, так  все  і  записували.  Далі.  Доповідь  Уряду  республіки  про проведену  роботу  по  ліквідації  наслідків  у  Чорнобилі.  Ми ж домовилися,  слухаємо.  Спеціальне питання.  Зараз продовжимо  по народному контролю.  Ми знову спіткнемося на порядку денному.  Ми знову будемо експлуатувати до червоного мікрофони і  не  знайдемо консенсусу.  Тому я пропоную... Якщо вам нудно слухати, я не буду говорити.  Давайте самі подивимось,  але тут є багато такого,  що можна об'єднати, дещо можна зняти зовсім і видрукувати заново всі питання  в  будь-якому  порядку,  не  нумеруючи  їх,  і   роздати депутатам, і кожен поставить, пронумерує ці питання по-своєму.

     Потім не Секретаріат,  а лічильна комісія, яку ми обрали, це буде кілька годин роботи,  все скласифікує. Ми можемо домовитися: перших 30 питань беремо на цю сесію,  решту залишаємо на наступні сесії, подаємо в комісії для роботи.

     Кожен зможе висловитися з цього приводу,  подумайте - є  тут раціональне зерно чи немає.

 

     Головуючий. Спасибі. Будь ласка, третій мікрофон.

 

     Табурянський Л.І.,  голова  виробничого  кооперативу "Олімп" (Петровський виборчий округ, Дніпропетровська область). Уважаемый председатель,   уважаемые   депутаты.   Возможно,   в   несколько напряженной обстановке прошли три дня,  но я полагаю,  что у  нас уже   намечается   хорошее   отношение   и  друг  к  другу,  и  к предложениям, и ко всему.

     Мы уже подработали повестку дня и приняли  во  внимание  тот блок вопросов, который выдвинули депутаты-демократы, в

 

     39

 

     том числе вопросы,  предложенные позавчера - о политическом, социально-экономическом  и  экологическом  положениях,  информация Президиума Верховного Совета,  Совета Министров, о редакции 6 и 7 статей  и  о  власти,  а  также  Декларация   о   государственном суверенитете.  Эти  вопросы обязательно должны рассматриваться до выборов.  Я считаю,  что среди присутствующих  депутатов  никаких расхождений  по  повестке  и  о начале работы больше не будет,  и призываю всех продолжать работу по порядку. Спасибо за внимание.

 

     Головуючий. Спасибі. Будь ласка.

 

     Баландюк М.С.,   начальник   цеху   виробничого   об'єднання "Придніпровський  хімічний  завод"  (Баглійський  виборчий округ, Дніпропетровська  область).  Я  считаю,  что   мы   не   нарушали Конституцию,  рассматривая  вопрос  о  народном  контроле.  И вот почему. В Конституции не сказано, на какой сессии нам утверждать, рассматривать или обсуждать этот вопрос. Мы его решили. Тем более сегодня никто не ставит вопрос - быть народному контролю  или  не быть,  реконструировать  его  или не реконструировать.  Мы просто отложили его.  Я считаю,  что решение принято,  и возвращаться  к нему сегодня нет смысла.

 

     Головуючий. Спасибі.     Депутат     Арутунян,    ви    вчора висловлювалися. Будь ласка. Другий мікрофон.

 

     Воєвода М.Т., директор Канівського електромеханічного заводу "Магніт" (Канівський виборчий округ,  Черкаська область).  У меня есть компромиссное предложение.  О пункте 8,  где  речь  идет  об изменении Конституции. Если мы этот вопрос будем обсуждать и этот пункт о народном контроле исключим из  Конституции,  тогда  и  не надо  рассматривать.  Если мы этот пункт оставим,  тогда внесем в повестку дня.

 

     Головуючий. Спасибі. Будь ласка. Перший мікрофон.

 

     Півень М.І.   Уважаемый   председательствующий,    уважаемые товарищи  депутаты!  Почему-то  мы постоянно друг друга за что-то агитируем.  Мы здесь собрались  для  того,  чтобы  разобраться  и принять   законы,   которые  должны  улучшить  жизнь  всех  людей республики.

     Внесение в повестку дня вопросов о Законах мы должны  решать каждый  голосованием  -  кто  за,  кто  против.  Это четко должны запомнить и члены президиума.  Ведь мы избрали рабочий  президиум не для того, чтобы он был почетным, а для того,

 

     40

 

     чтобы работал.  А то вопросы,  которые возникли,  принимаем, потом мы их отменяем и опять начинаем принимать.  Мы  уже  третий день топчемся на месте.

     Иван Степанович,   не  обижайтесь,  пожалуйста,  но  давайте делайте,  как положено, ставьте вопросы на голосование. Но прежде чем ставить на голосование,  вы спросите, есть ли у кого какая-то редакция по этому  вопросу.  Вот  почему  и  получилось  -  пошли выступления.   Я   не  хочу  забирать  время,  но  не  нужны  эти выступления. Ставьте вопросы, давайте их будем принимать.

 

     Мы вчера,  товарищи,  вносили вопрос по  608  постановлению. Отдали  их  в  постоянную  комиссию,  их  еще  нет этих комиссий. Давайте  договоримся:  пройдем   процедурные   вопросы,   изберем руководство,  распределимся по комиссиям и начнем работать,  а не агитировать друг друга за работу. Спасибо.

 

     Головуючий. Будь ласка, другий мікрофон.

 

     Залудяк М.І.,     Заступник      генерального      директора Кременчуцького       виробничого      об'єднання      "Дормашина" (Кременчуцький-Крюківський виборчий округ,  Полтавська  область). Шановні  товариші  депутати,  шановний  головуючий!  Все це в нас коїться тому,  що ми багато питань, не обдумуючи, спонтанно зразу вносимо на розгляд сесії. Так сталося у нас і з розглядом питання про Комітет народного контролю.

     Я ранком слухав  по  Всесоюзному  радіо,  як  вчинила  сесія Верховної   Ради   РРФСР.   З'їзд,  я  вибачаюсь.  Я  вношу  таку пропозицію, як на З'їзді РРФСР. Вони створили комісію по вивченню питань,  дали  строк  3-4  дні,  якщо я не помиляюся,  щоб внести пропозицію З'їзду - чи  вносити  питання  про  Комітет  народного контролю на розгляд З'їзду чи ні.  Якщо у нас є протиріччя,  а ми протирічимо самі собі,  тому що ми  вже  проголосували  раз,  але пішли  в  розріз  з  Конституцією.  Тому  хай створена комісія із депутатів Верховної Ради у строк 3-4 дні розгляне  це  питання  і разом з товаришем Мерзленком, нинішнім головою Народного контролю республіки,  внесе свою пропозицію,  і ми їх вислухаємо. Дякую за увагу.

 

     Головуючий. Спасибі. Будь ласка, другий мікрофон.

 

     Бандурка О.М.,  начальник  Харківського обласного управління внутрішніх  справ  (Дергачівський  виборчий   округ,   Харківська область).   Шановні   депутати!  Народний  контроль  -  це  орган парламентського  контролю.  І  ми  не  зможемо  бути  повноцінною Верховною  Радою,  якщо  ми  не  будемо мати такого знаряддя,  як державний народний контроль.

 

     41

 

     Я відчуваю  настроєність  залу,  більшості  депутатів  і,  в кулуарних розмовах, і у виступах, що треба оперативно переглянути і прийняти рішення про внесення до порядку  денного  питання  про народний контроль. Дякую за увагу.

 

     Головуючий. Так,   всі   висловилися?   Будь  ласка,  другий мікрофон.

 

     Влох О.Г.  Я думаю,  що справді вже нам потрібно  з  питання народного   контролю  переходити  до  голосування.  Оскільки  тут порушено багато питань, які виявилися під рискою, то я думаю, що, справді,  серед  тих  конкретних  питань  є  питання  надзвичайно актуальні, які можуть відбитися потім навіть на наших економічних ресурсах.  Наприклад,  коли  мова  йде про локаційну станцію біля міста Мукачевого.  Справді,  якщо туди вкладуть усі кошти,  а потім треба буде її закривати, то це буде приблизно така сама ситуація, як із Славутичем.  Отже, якщо йдеться про питання морального характеру, припустимо,  і  політичного  характеру,  про  реабілітацію  і про відшкодування,  то це,  звичайно,  ті  питання,  які  треба  було негайно розглядати.  Але я вважаю,  що оскільки ми риску підвели, то все ж таки їх слід включити до "різних" питань,  в тому  числі про  політичну,  економічну,  екологічну  ситуації.  Є  одне дуже принципове,  мені здається,  питання  -  про  владу.  Його  можна об'єднати  з  питанням  про  6  і  7  статті.  І там саме повинно фігурувати питання про декрет про владу. Дякую.

 

     Головуючий. Спасибі.  Дозвольте  зачитати  записку.  "Группа депутатов  просит вас соблюдать очередность предоставления слова. Получается  так,  что  с  вашей  подачи  парламент  поделили:  на активных   и   безинициативных.   За   два  дня  работы  депутаты Демократического блока только от Киева выступили  5  человек  - 29 раз.  Это неправильно. Просим призвать их к выдержке". Зауваження президією приймається.  Ми вибачаємось.  Але, товариші, ми самі з вами  голосували  за  регламент  і в регламенті ми ж розглядали з вами це питання.  Я прошу вас  всіх  бути  взаємоввічливими  і  з повагою ставитися до депутатів.

     Товариші! Більшість  депутатів  все-таки вносила пропозицію, щоб  залишити  це  питання  у  порядку  денному.  Як  ми   будемо визначатись? Поставимо на повторне голосування? Поставимо.

     Виноситься питання  про  залишення  у порядку денному пункту про  обрання  Комітету  народного  контролю   республіки.   Прошу підготувати табло до голосування.

     Прошу голосувати.

 

     42

 

     "За" - 259, "проти" - 131. Рішення прийнято. Спасибі.

     Товариші. Потрібно   повернутися   до  питання  про  обрання Комітету конституційного нагляду? Не потрібно. Спасибі. Товариші, перед  тим,  як перейти до постановки на голосування питання щодо порядку денного,  хто ще  з  депутатів  бажає  висловитись?  Будь ласка,  депутат  від  міста  Севастополя,  який  ще  не виступав. Назвіться, будь ласка.

 

     Ванєєв Г.І.,      професор       Чорноморського       вищого військовоморського  училища  імені  П.С.  Нахімова  (Гагарінський виборчий округ,  м.  Севастополь).  Уважаемые товарищи  депутаты, уважаемый товарищ председатель,  члены президиума. В повестку дня сессии  включено,  как  мы  видим,  много  вопросов.  Это  вполне естественно.  На сегодня накоплено очень много нерешенных проблем в  нашей  республике.  Кроме  того,  многие   товарищи,   которые выступали    здесь,    чувствуя    свою   ответственность   перед избирателями,  стремятся добиться включения в повестку дня целого ряда  так  называемых  местных наиболее наболевших вопросов.  И с этим тоже нельзя не согласиться.

     Однако же,  на  мой  взгляд,  мы  должны  быть   реалистами, поставить  все  точки  над  "і":  решить все проблемы наша первая сессия не в состоянии.  Нельзя объять необъятное.  Поэтому на наш взгляд,   на  данной  сессии  должны  быть  рассмотрены  главные, первоочередные    проблемы    в     порядке     их     логической последовательности.

     В первую очередь нам необходимо избрать Президиум Верховного Совета республики,  его Председателя и  заместителей,  постоянные комиссии,  а  затем  решать другие вопросы.  Почему?  Я не хотел, чтобы  вы  поняли   меня   неправильно,   будто   бы   я   против первоочередного  рассмотрения  общенародных проблем,  связанных с ликвидацией аварии на Чернобыльской  АЭС,  или  о  первоочередном развитии  села.  Нет,  я не против этого.  Но,  товарищи,  логика подсказывает,  что   при   обсуждении   вопросов,   связанных   с последствиями Чернобыльской катастрофы или перспективами развития села,  у каждого из нас возникнет  множество  проблем,  а  высшей законодательной  власти  у  нас  пока  еще нет.  Кому мы их будем адресовать?

     Было бы,  на мой взгляд,  целесообразнее  избрать  Президиум Верховного  Совета,  а затем в первоочередном порядке рассмотреть уже названные мною две  проблемы,  потом  и  другие,  которые  мы наметили. Тогда будет ясно, перед кем конкретно ставить

 

     43

 

     вопросы - перед руководством,  всем Президиумом, комиссиями, которые должны будут немедленно включиться  в  работу  именно  по этим проблемам.

     Далее, мне  хотелось  бы  остановиться  на  том,  что  много вопросов, на мой взгляд, которые включены сегодня в повестку дня, можно  выделить  на  перспективу,  то есть на последующую за этой вторую сессию. Об этом нам всем надо подумать.

     Посмотрите реально  жизни  в  глаза.  Можем  ли  мы   сейчас рассмотреть в общей сложности более ста вопросов?  Я думаю нет. А установка на перспективу должна быть.  Это будет хорошим задатком всем  постоянно  действующим комиссиям,  которые будут созданы на данной сессии.

     Далее. Я хотел бы, пользуясь случаем, что впервые нахожусь у микрофона,  остановиться  несколько  на  ином  вопросе:  о  нашей работе.  Все мы являемся избранниками  народа  и  должны  служить народу,  к чему здесь и призывали,  а не просто прикрываться этим доверием.  Несмотря на  многообразие  подходов  к  той  или  иной проблеме  мы,  товарищи,  едины  в главном - в стремлении принять целый ряд законодательных  актов,  которые  будут  способствовать улучшению политической,  экономической и экологической обстановке в республике.  В связи с этим,  на мой взгляд,  попытка отдельных депутатов идти на конфронтацию, использовав при этом любые приемы

- отказ от голосования, хождение по залу, давление на Президиум и Секретариат, - заслуживает осуждения.

     Сейчас из  зала  часть  информации  поступает собравшимся на площади людям.  И реакция незамедлительная.  Еще вчера я хотел об этом  сказать,  но  не  хочу  всего  этого  повторять.  Не успел, например, выступить народный депутат республики из города Одессы, по-моему,  товарищ  Симоненко.  Выходим  на улицу и тут же он уже стал ни кем-нибудь, а жандармом. Разве это наша с вами культура?

     Сам подход  комплектования  групп,  которые  были  объявлены здесь из президиума, на наш взгляд.

 

     Головуючий. Товариші депутати!  Я звертаюсь до виступаючих з проханням говорити по темі. Прошу.

 

     Ванєєв Г.І.  Сам подход комплектования групп, на наш взгляд, также  ничем  не  обоснован.  Почему?  Посмотрите,  какие созданы группы и что они таят в своих названиях?  "За права человека".  А кто из нас против прав человека? "За консолидацию,

 

     44

 

     независимость" (оплески,  не  чути),  "вольная демократия" и так далее.

     Обоснованно, на  мой   взгляд,   комплектование   групп   по профессиональной подготовленности. Очень хорошо выглядит создание промышленной группы, аграрников, могут быть и другие.

     Далее. Я закончу сейчас.  Не хочу занимать  вашего  времени. Выступления  одних  и  тех же лиц тоже некрасивое явление в нашей депутатской  действительности.  Что  это?  Недержание  речи   или попытка высветиться? Или же это попытка давления на депутатов?

 

     Головуючий. Шановний депутат, закінчуйте, будь ласка.

 

     Ванєєв Г.І.    Я  заканчиваю. Правовое демократическое государство, к которому мы стремимся, предусматривает неукоснительное соблюдение законности буквально всеми, и пример в этом соблюдении законности должны показать мы, народные депутаты. Культура  дискуссий  - залог нашей успешной работы.  Благодарю за внимание (Оплески).

 

     Головуючий. Спасибі. Будь ласка, перший мікрофон.

 

     Македонський І.І.,   голова   Болградської   районної   Ради народних   депутатів,   перший   секретар  Болградського  райкому Компартії України (Болградський виборчий округ, Одеська область). Если  бы  была  организована  четкая  работа Секретариата,  то не возникла бы сегодня необходимость мне выступать.  Хочу  выступить по  повестке  дня.  Кроме  того,  я  дважды  поднимался  к  этому микрофону, но мне слова не давали. Товарищи, повестка дня сегодня уже  сформирована,  но  почему  в  это смутное время в ней нет ни одного  предложения  о  межнациональных  отношениях  на  Украине? Справедливо  это  или нет?  Поэтому я предлагаю и прошу депутатов все-таки включить в повестку дня вопрос о создании при  Верховном Совете  Украины  постоянно  действующего  органа  или комитета по национальным группам населения,  проживающего  на  Украине.  Этот комитет мог бы заниматься проблемами, которые есть у национальной группы.

 

     Головуючий. До уваги, товариші.

 

     Македонський І.І.  Если такой возможности сегодня нет,  и вы не   поддержите   это  предложение,  тогда  у  меня  есть  другое предложение:  рассмотреть этот вопрос при образовании  постоянных комиссий. Но здесь я хочу подчеркнуть, что речь идет не о

 

     45

 

     постоянной комиссии   по  межнациональным  отношениям,  а  о постоянном органе,  который бы занимался  вопросами  национальных групп, проживающих на территории Украины. Спасибо.

 

     Головуючий. Будь ласка, другий мікрофон.

 

     Колінець В.В.,    викладач   Тернопільського   педагогічного інституту (Тернопільський міський виборчий  округ,  Тернопільська область).  Шановні  депутати!  В мене є дві коротенькі пропозиції щодо порядку денного.

     Перша пропозиція, яка вже була висловлена депутатом Маслюком із  Дніпропетровська,  хотілось  би,  щоб вона не була загублена. Саме мені,  як і іншим депутатам від Тернопільщини,  такі  накази давали наші виборці.  А саме, про відповідальність службових осіб за приховування інформації про наслідки аварії на  Чорнобильській АЕС. Хотілось, щоб у такому формулюванні було включено до порядку денного питання.

     І друге.  В нашому регламенті,  ні,  не в  регламенті,  а  в нашому  проекті  порядку денного дванадцятим пунктом йде питання: "Рішення про заборону переселення  на  територію  республіки".  Я вважаю,  що це питання одностороннє,  ви знаєте, що в часи застою проводилась  політика  русифікації   під   приводом   потреби   у спеціалістах. Значить, корінне населення республіки вивозилося за межі України,  в той  же  час  російське  населення  заполонювало Україну.  Це явище ненормальне.  Я вважаю,  що до порядку денного обов'язково слід включити питання щодо закону про міграцію.

 

     Головуючий. Спасибі.  Товариші,   надійшла   телеграма   від жителів  селища  міського  типу  Поліського  Київської області та селища міського типу Народичі Житомирської області.  Дуже просять її  зачитати.  "Дуже  стурбовані  тим,  що  робиться в парламенті республіки.  За  чотири  дні  не  прийнято  порядок  денний.  Для прискорення   вирішення  питань  запрошуємо  парламент  перенести роботу  сесії  в  Поліське  або  Народичі,   в   зону  жорсткого  радіаційного  випромінювання" (Оплески).

     Товариші, будь ласка, третій мікрофон.

 

     Пиріг Л.А.   Шановні   народні  депутати,  шановний  голово! Неодноразово тут прозвучала  пропозиція  не  вносити  до  порядку денного  питання,  які  відповідно  не  підготовлені  і з яких не вироблені проекти рішень.  Це має  свою  рацію,  але  не  зовсім. Справа в тому,  що наша сесія особлива.  Це перша сесія Верховної Ради,  депутати якої обрані дійсно народом. Мені здається, що тут можна ставити питання, не вирішуючи їх до кінця. Постановка таких

 

     46

 

     питань задасть   програму  на  другу  сесію  і  особливо  на наступні сесії.  І тому я пропоную  із  тих  питань,  які  ми  не обговорювали  конкретно,  перенести  в  те  питання,  яке  ми вже прийняли і включили в  порядок  денний.  Воно  значиться  під  22 пунктом:  "Про  невідкладні  заходи  в  питанні  захисту громадян України від наслідків чорнобильської аварії".

     Я пропоную  подати  його   в   такій   редакції:   "Проблема чорнобильської  аварії і загальноекологічна ситуація в Українській РСР",  об'єднавши з  цим  питанням  пункт  16  -  про  припинення будівництва  Пістрялівської  станції  на  території Мукачівського району Закарпатської області,  пункт 23 - про чернівецьку хімічну хворобу  і далі із наступного блоку питань пункт 3 - про статус міста екологічного лиха,  пункт 4 - доповідь Уряду республіки про проведену  роботу  по  ліквідації наслідків у Чорнобилі,  пункт 5 - про створення тимчасової комісії та про відповідальність осіб за приховування  інформації  про стан у забруднених зонах і пункт 16 - про захворювання дітей у Чернівцях.

     Не претендуючи на повне вирішення цих питань,  я вважаю,  що їх необхідно обговорити.

 

     Головуючий. Правильно.     Товариші     просять     передати спеціалістам,  які  обслуговують  технічні  засоби,  висвітлювати перед голосуванням кворум.

     Будь ласка, перший мікрофон.

 

     Марков Б.І.,   головний  економіст  управління  по  праці  і соціальних питаннях виконкому Херсонської обласної Ради  народних депутатів  (Суворовський  виборчий  округ,  Херсонська  область). Шановні колеги!  Всі від нас чекають,  коли ми оберемо  Президію, Уряд  і  постійні комісії.  Я думаю,  що це питання ми не повинні далеко відсувати.  Але перед його розглядом ми обов'язково, я так думаю,  повинні  розглянути  політичну,  економічну  і екологічну ситуацію в Україні,  це поглине багато тих пропозицій,  які  вже сьогодні звучали.

     Крім цього, треба до обрання керівних органів розглянути про 6 і 7 статті Конституції і Декрет про владу, а після цього обирати  уже  згадані органи.  Нам кажуть,  що ми не можемо цього зробити,  тому що Уряду зараз у нас немає,  є й інші заперечення. Вибачте, шановні, ми знаємо, що товариш Масол сьогодні виконує ці обов'язки,  крім того,  хто  читає  газети,  читав  там,  що  він пропонується знову на цю посаду.  І тому я,  наприклад, хотів би, щоб він спочатку розповів,  як він  господарював  раніше.  І  щоб Президія

 

     47

 

     звітувала перед  нами,  а  потім ми вже будемо думати,  кого обирати на цю посаду і  слухати  їх  платформи,  що  вони  будуть робити  в  майбутньому.  Я  вношу  цю  пропозицію  від  двох груп депутатів.

 

     Головуючий. Спасибі.  Будь ласка. Товариші! Я надаю слово по черзі  по  трьох  мікрофонах.  Так  що ви не обвинувачуйте мене в порушеннях.

 

     Голос із залу (Не чути).

 

     Депутат не представився.  Я вважаю,  що насамперед  потрібно розглянути   такі  пункти:  про  Тимчасовий  регламент  засідання Верховної Ради Української РСР; про обрання Голови Верховної Ради Української  РСР;  про  обрання  Першого заступника та заступника Голови Верховної Ради Української РСР,  про зміну редакції 6 і 7 статей Конституції,  про  утворення постійних комісій Верховної Ради України. Ці питання визначити першочерговими і саме їх розглянути, а потім всі інші.

 

     Головуючий. Спасибі. Тільки, товариші, я ще раз звертаюсь до депутатів,  ми повинні прийняти порядок денний і проголосувати за нього.   А   потім  будемо  вже  визначати  порядок  обговорення. Наполягають  на  тому,  що  можна  ставити  вже  на  голосування. Товариші!  Тоді  дозвольте  доповісти вам.  У нас було 29 питань. Одне питання ми зняли і доповнюємо питанням про звіт Голови  Ради Міністрів   перед   Верховною   Радою.   Тому  у  нас  29  питань залишається. Народний контроль є.

     Товариші, щодо питань розвитку культури  і  освіти,  а  вони дуже  важливі,  я  думаю,  доручимо новому Уряду підготувати їх і внести на обговорення чергової сесії.  Не буде інших доповнень до цього?  Ні.  Тоді,  будь ласка, ставиться питання на голосування. Хто за  те,  щоб  порядок  денний  визначити  з  29  питань,  які обговорювались, прошу проголосувати.

     "За" -  356,  "проти"  -  35.  Порядок  денний  приймається (Оплески).

     Спасибі, товариші.  Переходимо до питання про послідовність обговорення питань порядку денного.

 

     Депутат не    представився.   Товариші   депутати,   поважна Президіє,  шановний  голово.  Я  сьогодні  вже  другий  день,  як витримав чергу до мікрофона.  Особливо хвилююся, щоб виступити. У мене є, я вважаю, досить важливі доповнення до порядку денного. І оскільки  я  все-таки  достоявся,  дозвольте  хоча б прочитати ці пропозиції, а ви їх приймете чи відхилите.

 

     48

 

     Головуючий. Ми не закінчуємо роботу,  ми будемо визначатися. Спасибі. Будь ласка.

 

     Пустовойтенко В.П.,   голова   виконкому   Дніпропетровської міської  Ради  народних  депутатів  (Жовтневий  виборчий   округ, Дніпропетровська область).  Товариші депутати, пропоную поставити на голосування такий порядок денний:

     1. Про  Тимчасовий   регламент   засідань   Верховної   Ради Української Соціалістичної Республіки.

     2. Обрання  Голови  Верховної  Ради  Української  Радянської Соціалістичної Республіки.

     3. Обрання Першого заступника та заступника Голови Верховної Ради Української Радянської Соціалістичної Республіки.

     4. Про   зміну   редакції   статей  Конституції  Української Радянської Соціалістичної Республіки.

     5. Звіт   Уряду   Української   Радянської    Соціалістичної Республіки   про  соціально-економічне  та  екологічне  становище України.  Пропозиції  Уряду  про  невідкладні  заходи  в  питанні захисту  громадян  України  від  наслідків чорнобильської аварії. Постійній комісії виступити з пропозицією по прийнятому рішенню.

     6. Утворення Уряду,  Ради Міністрів  Української  Радянської Соціалістичної  Республіки.  Про  програму майбутньої діяльності Уряду.

     7. Про розробку Закону Української Радянської Соціалістичної Республіки  "Про  місцеве самоврядування і місцеве господарство". Цей закон чекають всі органи влади на місцях і всі люди.

     8. Закон "Про соціально-економічний розвиток села".

     Пропоную, товариші,  поставити  на   голосування   в   такій послідовності ці вісім питань і проголосувати за них.

     Друге. Вношу  пропозицію  зробити суботу вихідним днем - для зустрічі з виборцями.  Прошу президію  поставити  це  питання  на голосування.

 

     Головуючий. Товариші!  Прохання  до депутатів,  якщо отак ми будемо називати зразу весь порядок, то давайте про це домовимось. Але  краще  по пунктах зачитувати,  що залишаємо,  і йти далі.  А потім висловимо свої думки. Будь ласка, депутат Печеров.

 

     Печеров А.В.,  голова Республіканського  виробничо-наукового об'єднання    по    агрохімічному    обслуговуванню    сільського господарства  (Укрсільгоспхімії)(Великомихайлівський   виборчий округ,  Одеська область).  Шановні товариші депутати! Я з першого дня працював у підготовчій групі, а тому дозвольте мені висловити

 

     49

 

     деякі пропозиції   щодо   порядку   розгляду   питань,   які затверджені до порядку денного.  Перш за все,  коли ми перший раз зустрілись 10 квітня,  наше бажання було розглянути приблизно  12 питань.  Працювали щоденно,  так,  як і на нашій сесії,  точилися розмови,  які  свідчили  про  різні  підходи  до   розгляду   цих пропозицій.  Проте  в  своїй  роботі  ми  керувалися Конституцією республіки.  І мені здається,  що коли ми сьогодні  працюємо  так само,  то  треба  або  Конституції дотримуватися,  на що ми маємо право, або запитати українського народу і відмовитись від неї. Не  можна  Конституцією  в  одних випадках керуватися, а в інших нехтувати нею.

     З урахуванням цього й була  побудована  черговість  розгляду питань   на   нашій   першій   сесії.  Вони  сьогодні  майже  всі затверджені,  внесені й додаткові питання.  Проте мені  здається, що,  керуючись бажанням швидше вирішити назрілі питання,  причому щонайбільше їх вирішити,  керуючись іншими добрими  намірами,  ми робимо все, аби нічого не робити.

     Чому? Справа  в  тому,  що не можна таким складом розглядати підготовлені і узгоджені питання. Мені здається, найстрашніше, що жде  наш  склад,  -  ми  приймемо якісь законодавчі акти,  а вони згодом  виявляться  зовсім  непотрібними  або   нереальними   для виконання. Тому я пропоную сьогодні затвердити лише вісім пунктів порядку  нашої  роботи,  дати   можливість   постійним   комісіям розглянути все, обговорити, роздивитись і вивчити кандидатури, що будуть вноситись до  складу  Уряду.  Розглянути  також  всі  інші законодавчі документи, які готові, готуються, або є можливість їх підготувати,  узгодити матеріальні, фінансові, людські ресурси. І тільки  тоді,  в  залежності  від стану підготовки питання і його реальності,  далі  проводити  роботу  нашої  сесії.   Інакше   ми затратимо ще немало часу і прийдемо до висновку,  що потрібно все починати  спочатку.  Дякую   за   увагу,   прошу   поставити   на голосування.

 

     Головуючий. Спасибі, будь ласка, другий мікрофон.

 

     Депутат не  представився.  У зв'язку з тим,  що кожний з нас отримує телеграми від виборців,  де вони  просять  нас  розпочати конкретну роботу,  вношу пропозицію:  обрати голову, заступників, обрати  постійні  комісії.  Таким  чином,  ми  з  вами   сформуємо демократичну  Президію  Верховної  Ради  УРСР  і  доручимо  потім Президії,  щоб вона внесла  пропозиції  про  черговість  розгляду питань на нашій сесії. Дякую за увагу.

 

     Головуючий. Спасибі, будь ласка, перший мікрофон.

 

     50

 

     Заєць І.О.  Дякую за схвалення. Ще два дні тому представники Демократичного блоку вносили таку пропозицію,  щоб першим пунктом поставити питання про Тимчасовий регламент,  а потім - цілий блок питань  про  невідкладні  заходи  щодо  захисту   громадян,   про пріоритетність розвитку села,  про політичне, соціально-економічне та  екологічне  становище  України,  про  інформаційні   доповіді Президії  Верховної  Ради УРСР та Ради Міністрів УРСР.  Четверте: про зміну редакції статей 6 та 7  Конституції  УРСР,  Декрет  про владу, Декларація про державний суверенітет України.

     І це  обґрунтовувалося  тим,  що  ми  повинні  перш  за  все вирішити загальновладні питання,  а потім уже на фоні їх  вибрати органи  верховної  влади.  Це  також  мотивувалося тим,  що у нас підірване довір'я до влади і одне з  надзвичайно  важких  питань, які ми маємо вирішити, - це відновлення довір'я до нас.

     Ми думаємо, що не маємо ніякого морального права повторювати всі ті біди й помилки,  які були допущені  попередниками,  будемо казати,  попередньою владою.  Тому нам обов'язково треба підвести якусь риску, що було зроблено раніше.

     Які ж  напрями  розвитку  відповідають  нашому  сьогоденню? Тільки відштовхуючись від цього,  ми зможемо обрати Голову і інші представницькі  органи  Верховної  Ради.  Отже,  я закликаю  вас спочатку поставити блок цих питань,  а решту - за текстом.  Дякую за увагу.

 

     Головуючий. Спасибі,  такі пропозиції вже були.  Будь ласка, третій мікрофон.

 

     Севастьянов В.І.,   заступник  начальника  учбового  відділу Сімферопольського  військового  об'єднаного  училища   (Київський виборчий    округ,    Кримська    область).   Уважаемый   товарищ председатель,  уважаемые  товарищи депутаты.  Группа   депутатов решила вынести первым блоком такие вопросы:

     1. Временный регламент.

     2. Закон о суверенитете республики.

     3. Информация  или  доклад  о  политическом,  социально-экономическом  и  экологическом  состоянии   республики. Только после этого приступить к избранию Верховного Совета.

 

     Головуючий. Будь ласка. Другий мікрофон.

 

     Спис М.М.,  перший  секретар Ялтинського міськкому Компартії України (Ялтинський виборчий округ,  Кримська область). Уважаемые народные депутаты! Уважаемый председатель!

 

     51

 

     Особенностью нашей  сессии,  настоящей сессии,  является то, что она носит организационный характер. И хотим мы этого или нет, но  именно  это обстоятельство и диктует соответствующую логику и соответствующий  порядок  рассмотрения  всех  вопросов.  Я   хочу сказать,  что те предложения, которые были внесены Секретариатом, как раз  и  содержат  необходимую  логику,  т.е.  выборы  вначале Председателя,  заместителей,  формирование  постоянных  комиссий, формирование Правительства,  других органов, затем рассмотрение и принятие   Законов,   которые  регламентируют  деятельность  этих органов, и рассмотрение остальных Законов.

     В связи с этим я вношу предложение утвердить тот порядок, ту логику рассмотрения вопросов в повестке дня, которая содержится в предложении  Секретариата,  с  одним  лишь  изменением: десятым пунктом поставить отчет Правительства, за   который мы проголосовали. И прошу поставить это предложение на голосование.

 

     Головуючий. Спасибі. Депутат Корнєєв.

 

     Корнєєв А.В.  Товарищи!  Я хочу выразить мнение большинства донецкой делегации.

     Наше мнение  такое,  что  все  вопросы,  которые  здесь были подняты, отражают болевые точки жизни Украины.

 

     Головуючий. Шановний  депутат,   ближче   до   мікрофона   і голосніше.

 

     Корнєєв А.В.  Выступаю  по  поручению  большинства  донецкой делегации, которая сама составляет здесь, наверно, большинство. У нас 45 депутатов. Вы знаете.

     Мы считаем,  что  все  вопросы,  которые  поднимались здесь, действительно важные, поскольку отражают болевые точки жизни. Это свидетельствует  о  том,  что  все  депутаты  прекрасно  понимают трудности,  и это является  залогом  успешной  работы  Верховного Совета.  Конкретно  мы считаем,  что вопросы, поднятые депутатом Головатым от имени Демократического блока,  это  важные  вопросы. Но,  вместе  с  тем,  будучи  жизненно важными,  они не могут быть первоочередными для первой сессии Верховного Совета.  Именно  для первой  сессии  Верховного  Совета.  Почему  они  не  могут  быть таковыми?  Работая в подготовительной группе,  как самый  трудный вопрос  из  этого  Регламента,  который  предстоит утверждать,  я отстаивал формулировку статьи 17.  В ней  записано,  что  вопросы предварительно, как правило, должны

 

     52

 

     обсуждаться в  постоянных комиссиях.  И многие представители Демократического блока старались снять это "как  правило",  чтобы все вопросы проходили только через постоянные комиссии. Теперь мы это "как правило" хотим сделать исключением.  При  обсуждении  мы отходим  от  этого принципа и склоняемся к тому,  чтобы серьезные вопросы не направлять на рассмотрение в постоянные комиссии.

     Я думаю  и  призываю  всех,  товарищи  депутаты,  не  гоните лошадей.  Не потому,  что нам некуда спешить, а потому, что мы не имеем времени на ошибку.  И нам нельзя спешить,  чтобы  людей  не смешить,  и  нам  нельзя  спешить,  чтобы не навредить.  И это не только   заповедь   врачей.   Это   должно   быть   и   заповедью законодателей, которые здесь собрались.

     Навредить в законотворчестве еще более опасно, чем навредить врачу,  который имеет дело с одним пациентом,  а мы имеем дело  с обществом.  Поэтому  мы считаем,  что вопросы,  касающиеся мер по ликвидации  последствий   чернобыльской   аварии,   должны   быть рассмотрены   после  проработки  их  в  постоянных  комиссиях  по проблемам Чернобыльской АЭС,  что проблемы приоритетного развития села  должны  быть  рассмотрены  после  изучения их в комиссии по агропромышленному комплексу  и  социальному  развитию  села;  что вопрос "Про Декларацію, про Державний суверенітет України" должен быть   рассмотрен   после   обсуждения его в комиссии по государственному суверенитету,      межреспубликанским и межнациональным отношениям.

     Вместе с тем,  мы считаем необходимым рассмотреть  вопрос  о политическом,  социально-экономическом и идеологическом состоянии Украины перед выборами центральных органов.

     Мы считаем также необходимым, чтобы вопрос о смене статьи 6 и  7  Конституции  рассматривался  также перед выборами органов Верховного Совета.  Это необходимо для того,  чтобы  поставить  в равные   условия   представителей   всех  партий  и  общественных организаций, которые здесь представлены.

     Еще хотелось бы сказать,  чтобы депутаты, исходя из принципа "не  навреди",  не особенно настаивали на законодательном решении всех  этих  вопросов.  Наши  предварительные  беседы   с   Иваном Васильевичем Попиком,а он председатель колхоза, свидетельствуют о  том,  что  ему  больше  мешает не отсутствие законов, а многообразие  тех  нормативных  актов,  которые  связывают его по рукам  и ногам. И, может быть,   лучше  отменить   многие законодательные акты, чем, так сказать, строить новые законы.

 

     53

 

     И еще одно замечание.  Уважаемые товарищи депутаты! При всем разнообразии взглядов и мнений,  я думаю, что мы будем согласны в одном:  мы здесь собрались для работы. А работа - это не концерт. Поэтому я предлагаю исключить из нашей практики  аплодисменты.  И без  этого  мы  сочтемся славою.  Пусть нам аплодирует украинский народ,  если мы этого заслуживаем.  А  работа  без  этого  пойдет гораздо серьезнее.

 

     Головуючий. Спасибі. Будь ласка, перший мікрофон.

 

     Бичков В.В.,  перший  заступник голови виконкому Херсонської обласної  Ради  народних   депутатів,   голова   ради   обласного агропромислового    комітету   (Новотроїцький   виборчий   округ, Херсонська область).  Уважаемые депутаты! Уважаемый председатель! Выступая  перед  вторым  микрофоном  16 числа я внес предложение, чтобы после утверждения повестки дня поставить первым вопрос  про "Тимчасовий  регламент засідання Верховної Ради Української РСР". Друге питання - про обрання  Голови  Верховної  Ради  Української РСР.  Третє  питання  -  обрання Першого заступника та заступника Голови Верховної Ради Української   РСР.    Далі  я  пропонував  про зміну  редакції     статей 6 та 7 Конституції Української РСР,  про утворення постійних комісій  Верховної  Ради  Української  РСР  і останнє    - про утворення Уряду Української Радянської Соціалістичної Республіки.

     Так как  я  ставил  этот  вопрос  первым,  то  я  прошу  его поставить первым на голосование.

 

     Романюк В.С.,   директор   Стрийського  Будинку  працівників освіти (Стрийський виборчий округ, Львівська область). Я звернуся так,  як  козаки зверталися.  Панове депутати,  пане голово.  Нас сьогодні зібрали тут не тільки депутатські  повноваження,  але  й те,  що  Україна  наша  стоїть  над прірвою.  Тому,  власне,  нам потрібно відкинути амбіції,  відкинути приналежність до  тієї  чи іншої  партії.  На  нас  чекає  народ.  Тому я хочу запропонувати першим питанням порядку денного поставити питання про економічне, політичне   і   екологічне   становище  на  Україні.  Це  питання всеохопне. Це питання буде і про сільське  господарство,  і  про Чорнобиль,  і про винуватців. Треба буде відзвітуватися в зв'язку з цим.  Це дасть можливість нашим виборцям відчути, що нам болить те,  що болить і  їм.  Другим  питанням  я  б  про  державний суверенітет,  але  не  просто  суверенітет,  а  повний  державний суверенітет. Щоб наша Україна стала вільною, незалежною державою і,

 

     54

 

     відокремившись, вона  має  подумати,  на  рік  чи   два   їй заключати  союзний  договір.  Потім поставити питання про заміну, перегляд нашої Конституції - сталінсько-брежнєвської Конституції, і тоді, коли ми приймемо таку Конституцію, яка потрібна народові, ми зможемо  прийняти  всі  закони,  врятувати  нашу  Україну  від загибелі. Дякую за увагу.

 

     Головуючий. Спасибі. Будь ласка, третій мікрофон.

 

     Чучук М.Є., асистент  кафедри  біології Івано-Франківського державного  медичного  інституту  (Центральний  виборчий округ, Івано-Франківська  область).  Я  спробую узагальнити те,  що було сказано,  і вбачаю основну незгоду,  яка виникла при  обговоренні порядку денного, в тому - чи відкривати дебати з ряду політичних, економічних  та  екологічних  проблем   перед   обранням   Голови Верховної  Ради та Уряду республіки.  Вважаю за необхідне сказати наступне: дебати зі згаданих питань і є фактично тією підготовчою роботою,  яку  ми  зобов'язані  здійснити  перед  обранням Голови Верховної Ради та Уряду.  Поспішні рішення з  таких,  надзвичайно важливих питань, небезпечні. Давайте працювати зважено.

     По-друге. Чим буде керувати новий Уряд Української РСР, якщо до недавнього часу тільки 5 відсотків  промисловості  України їй належало, і навіть зараз близько половини підприємств України знаходяться у власності Союзу РСР?

 

     Головуючий. Я вас прошу конкретно формулювати пропозицію.

 

     Чучук М.Є. Формулюю конкретно пропозицію. Я їх обгрунтовую, тому що голе формулювання вже є, але немає чіткого обгрунтування. То чим буде керувати  новий  Уряд?  Частиною  єдиної  неподільної імперії   чи   суверенною  республікою?  Виходячи  зі  сказаного, закликаю народних депутатів голосувати за  проведення  дебатів  з політичних,  економічних  та екологічних проблем як підготовку до обрання  Голови  Верховної  Ради  і  Уряду  республіки,  а  також прийняти  Закон про суверенітет Української РСР до обрання Голови Верховної Ради та Голови Ради Міністрів республіки.

 

     Головуючий. Спасибі.  Така була пропозиція.  Слово надається депутату Дідику. Товариші, я прошу уваги.

 

     Дідик М.А.,  голова   виконкому  Вінницької  обласної  Ради народних депутатів (Вінницький виборчий округ, Вінницька

 

     55

 

     область). Товариші   депутати!   У    республіці    склалася надзвичайно складна і, я б сказав, ненормальна обстановка. Чому з березня обрана на демократичній основі  Верховна  Рада,  а керує  республікою  Президія  Верховної  Ради  старого скликання? Життя вимагає щодня приймати і укази, і рішення  для  того,  щоб забезпечити  виробничий  і  життєвий  процес  в республіці.  І це здійснює Президія Верховної Ради.  І може статися так,  що  зразу після  прийняття  указу або постанови  ми  зразу  ж  їх  будемо відміняти. Тому, на мою думку, на перший план із всіх питань, які ми  затвердили,  варто  поставити  питання  про  формування нової Президії Верховної Ради,  яка  б,  скажімо,  якби  сьогодні  була затверджена,  з  сьогоднішнього  дня  приступила  до  керівництва життям українського народу.  Для  того  щоб  сформувати  Президію Верховної  Ради  нового  скликання,  треба  обрати  Голову,  його заступників  і  голів  постійних  комісій.  Це  й  буде  Президія Верховної Ради. Я рекомендую так розглядати сьогодні це питання.

 

     Головуючий. Спасибі. Будь ласка.

 

     Сичов В.С,   начальник   Мелітопольського  міського відділу управління  КДБ  УРСР по Запорізькій  області (Мелітопольський міський виборчий округ,  Запорізька область).  Уважаемые товарищи депутаты! Уважаемый президиум! У меня вопрос по процедуре. Вношу предложение  начать  голосовать  за  Временный регламент.  Второй вопрос.  В зависимости от поданных предложений, каждое ставить на голосование.   И   нужно  двигаться  дальше.  Практически  мы  не продвинемся,  пока не выслушаем предложений каждого из депутатов. Спасибо.

 

     Головуючий. Спасибі. Депутат Салій, будь ласка.

 

     Салій І.М.,   голова   Подільської  районної  Ради  народних депутатів, перший секретар Подільського райкому Компартії України (Подільський  виборчий  округ,  м.  Київ).  Товариші!  Я хотів би звернути вашу увагу на те,  що сьогодні не  головне,  як  на  мій погляд,  обрання  Голови чи утворення Ради Міністрів.  Тому що ми можемо  попросити  їх  ще  трохи  попрацювати.  Не   найголовніше сьогодні й звіт Президії чи Уряду.  Який у нас стан в республіці, я думаю,  всі знають, навіть не депутати. Я вважаю, що ми повинні обговорити   хоча   б  2-3  дні,  потім  отримати  відповідні документи щодо концепції суверенітету України.  А після цього  ми вже  можемо ставити питання:  чи захоче хтось бути згідно з нашою концепцією  чи  головою  Уряду,  чи  міністром,  чи  він  взагалі підтримає цю

 

     56

 

     концепцію? Тому  треба  під концепцію підбирати кадри,  а не навпаки (Оплески).

 

     Головуючий. Будь ласка, другий мікрофон.

 

     Снігірьов М.М.,  перший заступник голови виконкому  Одеської обласної   Ради  народних  депутатів  (Комінтернівський  виборчий округ,  Одеська  область).  У  меня  предложение   по   процедуре дальнейшей  нашей  работы.  Товарищи!  Мы определились в перечне вопросов,   которые   рекомендуются   в   повестку   дня.   Вношу предложение,  чтобы  все  депутаты,  у  кого  есть предложения по изменению формулировки, в том числе и по порядку обсуждения этих вопросов, сформулировали их и передали в Секретариат. Секретариат должен в порядке поступления передавать их председательствующему, а председательствующий должен перед тем, как поставить вопросы на голосование,  предоставлять   слово   двум   депутатам,   которые выступают за предложение,  и двум,  которые против.  И лишь после этого ставить вопрос на голосование.  Иначе мы долго будем  здесь заседать.

 

     Головуючий. Спасибі. Будь ласка, третій мікрофон.

 

     Сухоруков А.О., доцент Харківського державного університету імені О.М. Горького (Дзержинський  виборчий  округ,  Харківська область).  Також  коротко.  Я  підтримую  ідею  про те,  що треба починати політичну дискусію, звичайно, раніше, ніж обирати Голову Ради.  Думки,  що  ми  вже дві доби працюємо,  а наша Україна без Голови,  без Уряду -  неслушні,  бо  Уряд  у  нас  є.  І  тому  я наполягаю,  щоб політична дискусія або з двох питань, або з трьох питань,  які ми визначимо,  все-таки була проведена  раніше,  ніж обрання Голови. Спасибі.

 

     Головуючий. Спасибі, будь ласка, перший мікрофон.

 

     Костенко Ю.І., науковий співробітник  Інституту електрозварювання імені Є.О. Патона АН  УРСР  (Червоноармійський виборчий  округ,  м.  Київ).  Я  хотів би звернути увагу шановних депутатів,  що Конституція  не  регламентує  вибір  Голови.  Вона тільки  констатує.  Що  це треба зробити на першій організаційній сесії.  І на те,  що справді у нас є Уряд, який працює, і у нас є робоча  президія,  і у нас є уже законодавча влада,  тому що наші повноваження уже підтверджені.

     Тому я думаю,  що нічого страшного в тому немає, як декілька днів ми попрацюємо без Голови Верховної Ради.  Той жахливий стан, у якому опинилась наша республіка, свідчить про те, що ми

 

     57

 

     надто довго жили без всякого голови.  Тому я підтримую думку депутатів,  щоб  ми  провели спочатку загальнополітичну дискусію, витратили на це декілька днів,  а вже тільки після цього перейшли до обрання Голови та формування Президії.

 

     Головуючий. Шановні  товариші депутати!  Від Києва виступило багато депутатів.  Прошу сформулювати концепцію. Довірте, кому ви довіряєте, і викладіть її від цієї депутатської групи.

 

     Бойко В.Л.,  старший  редактор головної редакції програм для молоді Українського телебачення (Кременчуцький- Автозаводський виборчий округ,  Полтавська область).  Від молодіжної групи вношу такі  пропозиції.  Перед  обранням  Голови  Верховної  Ради  УРСР послухати доповідь про сучасне політичне, соціально-економічне та екологічне  становище  в  Україні.  Далі   обговорити   проблеми Чорнобиля, декларацію про державний суверенітет, потім обговорити

6-14 пункти порядку денного.

 

     Головуючий. Спасибі. Шановні депутати! Зачитую зауваження, яке зроблено президії:

     "Решительно возражаем против обращения к нам,  депутатам, со словом   "панове".   Мы   народные   депутаты   социалистического государства,   где   в  обращении  друг  к  другу  принято  слово "товарищ". Приймається.

     Будь ласка.  Хто підписав?  По поручению народных депутатов Крыма, 249 округ. Підпис нерозбірливий.

 

     Депутат не  представився.  Шановні  депутати!  Я  думаю,  що пропозиція,  яку  висловили  донецькі  депутати,  слушна,  і   її потрібно   підтримати.   Однак   я  пропоную,  перед  тим  як  її розглядати,  розглянути ось такі три питання:  Закон про постійні комісії   Верховної   Ради  Української  РСР;  Закон  про  Статус народного  депутата  і  Тимчасове  положення   про   забезпечення діяльності народних депутатів.  Ми повинні вирішити, як працювати комісіям, а потім думати, хто в яку комісію увійде. Дякую.

 

     Головуючий. Спасибі.  Я не можу надавати слово  тільки  тим, хто   стоїть   біля   мікрофонів.   Слово   надається  депутатові Білоблоцькому, який ні разу не виступив. А біля мікрофонів я бачу товаришів, які виступали по декілька разів.

 

     Білоблоцький М.П.,   другий   секретар   Черкаського  обкому Компартії  України   (Жашківський   виборчий   округ,   Черкаська область). Шановні товариші! У світовій практиці державного устрою і права розроблені і загальноприйняті принципи, згідно з якими

 

     58

 

     законопроекти  мають  проходити  стадії  підготовки  і опробування.  Одна  із  форм такої практики - створення постійних комісій.

     Я пропоную,  давайте  ми  сьогодні  вирішимо  таким   чином. Візьмемо першу групу питань,  які є у порядку денному,  наприклад 9,  і розглянемо організаційні питання.  До звіту Уряду  створимо Верховну Раду,  постійні комісії Верховної Ради. Потім розглянемо іншу групу питань,  пов'язаних із законами,  і вже діятимемо,  як нам належить за законом,  тобто розглянемо до звіту 9 питань, які в порядку денному записані,  а потім вже вирішимо  інші  питання, які тут поставлені.

     Мені здається, що така практика дала б нам змогу конкретніше вирішувати питання порядку денного.  Інакше ми ще два дні  будемо розмовляти  про  те,  що  ставити попереду,  що вносити,  а що не вносити.  Давайте вирішимо організаційні питання, а далі практика покаже, що нам робити.

 

     Головуючий. Спасибі.  Товариші,  залиштеся  тільки по одному біля мікрофонів,  і на цьому будемо закінчувати.  Надамо ще слово представникові Секретаріату і зробимо перерву.

     Будь ласка, перший мікрофон.

 

     Скорик Л.П.  Я хочу нагадати шановним депутатам слова Андрія Дмитровича  Сахарова,  який  попереджав:  не  починайте  будувати будинок держави з даху.  Це справді дуже небезпечно,  бо дах може завалитись і поховати під собою всі наші демократичні  починання. Таким  дахом  і  є  Голова  Верховної Ради і так далі,  тобто вся структура  Президії  Верховної  Ради.  Починати  треба  з  міцних підвалин  і стін.  А такими підвалинами і стінами є в першу чергу державний суверенітет і визначення основних його позицій.  І якщо платформи нових кандидатів,  яких будуть пропонувати на Голову та його заступників,  не будуть співвідноситися з ідеями  державного суверенітету України, буде дуже небезпечно обирати спочатку їх, а потім під них підтасовувати наші головні підвалини.

 

     Тому я пропоную,  щоб обговорення  політичної  ситуації  так само, як і обговорення питання про владу і державний суверенітет, передувало обранню органів Верховної Ради.

 

     Головуючий. Спасибі.  Я  прошу  депутатів  біля  другого   і третього   мікрофонів   поступитися  місцями  депутатам,  які  не виступали.  Будь ласка, другий мікрофон.

 

     Семенецъ С.В., перший секретар Ічнянського райкому ЛКСМ

 

     59

 

     України (Борзнянський виборчий округ, Чернігівська область). Шановні депутати,  конкретна пропозиція, дуже коротко. Я пропоную перший  блок  питань  розглянути після обговорення декларації про суверенітет,  перед обранням виконавчих органів.  Прийняти  закон про статус депутата.  Це винятково важливе питання, адже сьогодні коло питань, якими повинен займатися депутат, чітко не визначено. І перш ніж починати обирати нашу законодавчу владу, ми повинні це питання зняти.  Інакше  виникне  така  ситуація,  що  депутати  і Парламент  в  цілому  будуть  знову ж таки заложниками виконавчих органів  і  їх  апаратів.  Пропоную   ставити   це   питання   на голосування. Дякую.

 

     Головуючий. Спасибі. Будь ласка, третій мікрофон.

 

     Ребрик Б.В.  Шановні  депутати!  Ви  всі  тут,  як  один,  є обранцями народу.  Я прошу  вас  бути  ними.  Протягом  72  років Україну  плюндрували,  нищили,  і  ви  прекрасно знаєте,  до чого довели сьогодні.

     Сімдесят два роки ми обирали свій Уряд так,  як  і  сьогодні дехто  пропонує  нам  його обирати.  Ми будемо вирішувати питання незалежності України.  На попередній  сесії  у  цьому  приміщенні зривали  синьо-жовтий прапорець з депутата,  ви знаєте.  Сьогодні прапорці на грудях у багатьох депутатів  львівської  делегації  і інших депутатів,  завтра цей прапор буде тут.  Я пропоную,  перед тим  як  обирати  керівництво  України,  ми  повинні   обговорити кандидатури, ми повинні знати, кого обирати.

     Без обговорення   економічної,   політичної,   релігійної  і екологічної ситуації в  Україні,  без  обговорення  питання  про суверенітет  України  не  може  бути  й  мови  про обрання Голови Верховної Ради.

 

     Головуючий. Слово надається депутатові Желібі.

 

     Желіба В.І.  Шановні  товариші,   декілька   оголошень.   Це стосується кожного.  Ви знаєте:  підготовча група нинішньої сесії зверталася до кожного депутата висловити  своє  бажання,  в  якій комісії  він  хотів би працювати.  На сьогоднішній день понад сто депутатів не дали відповіді на  поставлені  питання,  що  гальмує роботу  підготовчої  групи,  направлену  на  формування постійних комісій.  Прохання до всіх  депутатів,  які  ще  не  визначились, протягом обідньої перерви повідомити про своє рішення підготовчій групі,  яка працює у приміщенні постійних комісій (вулиця Кірова, 18/2, другий поверх, кімната N 11). Це перше, товариші.

 

     60

 

     Друге. У нас техніка вже працює,  і є прохання, записуватися з її допомогою на виступ.  Тому що йде подвійний рахунок. Один на техніку натискає,  записується.  Інший записку подає.  І тут може бути якась несправедливість.

     Товариші, у нас у кімнаті N49 працюють прямі телефони.  Дуже багато йде дзвінків. Я просив би депутації від областей допомогти нам.  Треба,  щоб кожного дня від  депутації  області  виділялися представники  для  чергування з 10 до 18 години у цій кімнаті.  І прошу,  щоб сьогодні з обідньої перерви Вінницька область почала цю роботу.

     Далі, товариші.  Є  такі  оголошення:  група  за  радикальне оздоровлення  економіки  республіки  в  ім'я  добробуту   людства просить  своїх членів о 15 годині зібратися в приміщенні кінозалу Верховної Ради.  Депутатів групи "Злагода"  просять  зібратися  о 15.15 тут,  на третьому поверсі,  в центрі.  Депутати Слесаренко, Дурдинець,  Шишкін  просять  депутатів-юристів  під  час  перерви залишитися  у  залі  і  зібратися  у  лівому  секторі  біля столу Президії.

     І останнє,  товариші.  Дуже тривожні телеграми  надходять  із Луганської області.  В них висловлюються застереження, що шахтарі і металурги можуть розпочати страйки у зв'язку з тим,  що області не  відвантажено  м'яса.  Я  запросив  у Ради Міністрів довідку з цього питання.  Рада Міністрів дала її.  Прохання до  голів  Рад, виконкомів Тернопільської, Львівської, Рівненської, Чернігівської, Хмельницької,  Вінницької областей відвантажити обсяги м'яса, які вони мають поставити в Луганську область. Спасибі.

 

     Головуючий. Шановні товариші депутати,  оголошується перерва на дві години. Сесія продовжить роботу о 16 годині.

 

     Перерва.

 

     61

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку