ЗАСІДАННЯ П'ЯТЕ

 

Сесійний зал Верховної Ради Української РСР.  17 травня 1990 року. 10 година.

 

Головує депутат Плющ І.С.

 

     Головуючий. Шановні товариші депутати, до уваги.

 

     Згідно реєстрації біля столів не  буде  на  сесії  з  різних причин п'ять депутатів. Запізнюються з прибуттям шість депутатів. Повинно бути присутніх за цими підрахунками - 438.  З'явилось  на засідання  по  реєстрації  біля столів - 377.  Ми бачимо вже 389. Присутніх народних депутатів СРСР - 25. Запрошених - 75.

 

     Є всі можливості для того, щоб продовжити роботу нашої сесії і   відкрити   сьогодні  наше  перше  засідання.  Не  буде  інших пропозицій? Не буде.

 

     Тоді по  порядку  нашої   роботи.   До   президії   надійшло настійливе прохання від депутатів Полтавської області з тим,  щоб дещо визначитись і змінити розпорядок для нашої  роботи.  Хочу довести  до відома депутатів,  що з цього приводу надходять різні пропозиції.  І вчора вже були такі пропозиції, щоб нам установити робочий день, як працюють у селі, та інші.  Думаю, що наша праця не обмежується тими 6 годинами,  які ми проводимо в  цьому  залі. Тому депутати зайняті й іншими питаннями, як ми вчора домовились. Але з'явилась така пропозиція:  щоденно,  крім неділі,  проводити два  засідання  -  ранкове з 9 години до 13 і вечірнє - з 14-ї години 30 хвилин  до 19–ї години 30 хвилин.  Передбачити перерву на обід з 13-ї години  до 14-ї години 30 хвилин,  тобто півтори години,  та  по  одній  перерві в кожному засіданні по 30 хвилин. Таким чином,  час роботи щодоби становитиме 8 годин,  не  рахуючи роботи  в  депутатських  групах,  а  не  6 годин,  як ми працюємо сьогодні.  Наполягаємо, щоб це поставили на поіменне голосування. Група депутатів. Підписи зачитувать не буду.

 

     Які будуть  думки  з  цього  приводу?  Будь  ласка,  депутат Чорновіл, другий мікрофон.

 

     Чорновіл В.М.,  голова  Львівської  обласної  Ради  народних депутатів (Шевченківський виборчий округ,  Львівська область). Ми не працюємо 6  годин,  а  працюємо  по  12  і  по  14  годин.  Я, наприклад,  навіть  у  перерві  біжу,  бо я голова обласної Ради, дзвонити,  взнавати,  як там справи,  цілий  вечір  на  телефоні. Дзвонять виборці,  величезна пошта. Готуємо резолюцію. Одні йдуть поки що у Спілку

 

     3

 

     письменників, інші - у ЦК партії.  Потім,  коли в  нас  буде демократичний  клуб,  будемо  збиратися  разом  і  працювати.  Ми працюємо багато.  Думаю, що гірше з роботи сесії Верховної Ради Союзу  нам брати не треба.  А оті затягування - вони не потрібні. Краще попрацювати довше - на тиждень, на другий, але не працювати поспіхом. Дякую.

 

     Чародєєв О.В.,   секретар   парткому  шахти  імені  60-річчя Радянської  України   виробничого   об'єднання   "Донецьквугілля" (Пролетарський   виборчий  округ,  Донецька  область).  У  нас  в делегации возникало мнение,  что до шести часов - это очень рано. Потом  возникло  в  рабочей  группе  мнение,  что  потом мы будем работать.  Вот сейчас,  пока нет у нас постоянных комиссий,  то и организованной  работы  нет,  а  кто  может,  работает как может. Все-таки сейчас давайте работать или до 19 или до 20 часов.  Кстати, вчера  съезд  РСФСР  работал до 20 часов.  И еще раз,  кстати,  чтобы не выходить,  там уже принято решение об отчете Совета Министров. Не надо Украине во всем быть реакционнее.

 

     Головуючий. Спасибі. Отже, у нас є дві пропозиції. Досить. У нас є дві пропозиції.

 

     Перша пропозиція  надійшла  така,  щоб  змінити   розпорядок роботи   і  друга  пропозиція,  що  ми  по-різному  підходимо  до кількості  часу,  який  ми  тратимо  на  роботу.  Я  поділяю   цю пропозицію і від Президії.  Ми теж у Президії домовлялись з цього питання. Тому ставиться дві пропозиції.

 

     Перша. Змінити розпорядок.

 

     Друга. Працювати  по  тому  розпорядку,  який  записаний   у Тимчасовому регламенті.

 

     Ставлю в  порядку  надходження  пропозицій  на  голосування. Прошу. Не треба? Ну так чого ви зразу, так і скажіть - не треба і все.  Так,  товариші  з  Полтави  не  наполягають  на  цьому?  Не наполягають.  Спасибі. Будь ласка. Третій мікрофон включіть, будь ласка.

 

     Московка В.М.,   інженер    Харківського дослідно-експериментального заводу науково-виробничого  об'єднання "Індекс" (Ленінський виборчий округ, Харківська область). Шановні депутати,  ми не можемо таким  чином  відкидати  пропозиції,  які надходять  через  Секретаріат  до Президії.  Як у дитячому садку. Так,  чи ні?  Хором.  Не видно,  скільки "за", скільки "проти". Є табло,  голосування займає 1 хвилину. Тому всі пропозиції, які надходять,

 

     4

 

     треба голосувати.   Надійшла   пропозиція    про    поіменне голосування.  Першим чином треба поставити на голосування це.  Як будемо  голосувати,  просто  чи  поіменно?   І  друге,  пропозиція полтавських товаришів.  Тільки таким чином це буде рада,  а тому, що  в  нас  зараз  це  ж,  дійсно,  некрасиво.  Я  пропоную:  усі пропозиції треба ставити на голосування. Ця система нам дає змогу дуже швидко вирішувати будь-яке питання голосуванням.

 

     Головуючий. Це ж буде вже  повторення.  Спасибі.  Хто  ще  з цього приводу хоче висловитись? Будь ласка.

 

     Салій І.М.,   голова   Подільської  районної  Ради  народних депутатів, перший секретар Подільського райкому Компартії України м.  Києва (Подільський виборчий округ, м. Київ). Дорогі товариші! Мені здається,  що ми ще не зовсім  уявляємо,  що  ми  робимо,  і декому  здається,  що  ми  мало,  дійсно,  що робимо.  Добре.  Мені здається,  що кожне наше рішення повинно визріти. І наші пленарні засідання - це головна форма роботи,  як кому здається.  Шість чи двадцять годин відсидіти.  Якщо ми зараз  домовимось,  наприклад, прямо зараз, що ми сьогодні всі рівні депутати і хочемо прийняти, ну, скажімо, чи декларацію, чи конституційний закон про державний суверенітет   республіки.   Тоді,   обговоривши   на   пленарному засіданні,  отримавши від Секретаріату якісь  документи,  можливо, усю  ніч  будуть  працювати комісії від блоків,  від партій,  від наших комісій.  І нам не вистачить зовсім ніякого часу.  Потім ми скажемо,  що  ми  не  готові  прийняти  це положення,  перенесемо слухання цього положення,  скажімо,  на тиждень.  А  поки  будемо вирішувати - чи обирати Голову, чи Президента і таке інше. Тому, я думаю,  що сьогодні треба переходити до найважливійших питань. Не п'ятдесят, а, скажімо, як би ми поставили питання одне сьогодні - про розгляд питань державного суверенітету.  Там  усе  буде  -  і аграрникам, і екологам, і статті шоста, і сьома, і інші . І, таким чином,  вважаю, що треба, щоб увечері, після пленарних засідань, врешті-решт, працювала велика повноважна комісія депутатів.

 

     Головуючий. Спасибі.  Будь ласка,  перший мікрофон. Вибачте, прохання до депутатів,  крім округу  називати область,  тому  що вчора  було  дуже  багато  дзвінків по оцих "гарячих" телефонах і люди просять нас, щоб називали, звідки депутат.

 

     Черненко В.Г.,  головний лікар  медсанчастини  Микитівського ртутного   комбінату  (Горлівський-Микитівський  виборчий  округ, Донецька  область).  Предлагаю  работать  оперативно,   конкретно выступая на трибунах, не занимая ничье время и увеличить нашу

 

     5

 

     продолжительность работы не за счет вечернего времени,  а за счет сокращения обеда на  час  и  начать  работу  с  девяти.  Все предложения ставить на голосование.

 

     Головуючий. Товариші,   від   президії   така  довідка  щодо зменшення часу обідньої перерви.  Не стільки він потрібен  тільки для  обідньої  перерви,  як  потрібно  підготувати  документи для подальшої роботи.  Тут зв'язано тільки з тим,  щоб  ми  весь  час сиділи.  Давайте,  я все-таки,  за вашою згодою, другий мікрофон, депутата виключу. Товариші, ви бачите, які звинувачення.

 

     Алтунян Г.О.,  слюсар підприємства "Кінотехпром",  м. Харків (Київський  виборчий  округ,  Харьківська область).  Товариші,  я пропоную по суботах не працювати,  у зв'язку з тим, що ми повинні виїжджати  до  своїх  виборців.  Принаймні  в  цю суботу ще можна працювати, а в наступні - ні. Ми маємо поїхати до людей.

 

     Головуючий. Спасибі.   Усе,   досить.    Голосуємо.    Прошу підготувати  технічні  засоби  до  голосування. Прошу  тільки уважніше.  Вноситься на голосування перша пропозиція про те,  щоб змінити  розпорядок робочого дня нашої сесії,  а потім,  якщо вже прийметься,  будемо формулювати конкретний  розпорядок.  А  друга пропозиція - про те,  щоб не змінювати розпорядок робочого дня, а керуватися Тимчасовим регламентом.

 

     Голос із  залу.  Отже,   поіменне   голосування,   згідно   з Тимчасовим регламентом проводиться за умови,  якщо воно вноситься третиною депутатів.  Тому ми не приймаємо  по  окремих  депутатах поіменне голосування.

 

     Головуючий. Будь ласка,  присядьте на своє місце.  Товариші, ви за те,  щоб усе-таки балаган робити,  чи за те, щоб працювати. Товариші,  я з повагою ставлюся до всіх.  Усі ми рівноправні. Але треба відноситися з повагою і до інших пропозицій  депутатів.  Не слід,  на  мою  думку,  одному  нав'язувати  волю багатьох інших. Закінчуємо і ставимо на голосування.

 

     Хто за те,  щоб змінити розпорядок роботи нашої сесії. Прошу визначитися шляхом голосування!

 

     (Йде голосування).

 

     От ми і визначилися, не треба - поіменне чи таємне.

 

     Продовжуємо роботу, спасибі.

 

     Товариші, два  дні  ми  намагаємося  включитися  повністю  в роботу з електронною системою. Вона дуже дорого коштує. І з нашої сторони  не дуже ввічливо,  що ми все-таки її ігноруємо,  а потім звинувачуємо перш за все Президію. Тому на наш розсуд

 

     6

 

     виноситься таке питання.  Ми вже дещо освоїлись,  вже в  нас більш-менш    виходить.   Необхідно   надати   слово   керівнику, генеральному конструктору системи товаришу Морозову для того, щоб він    розповів    про   роботу   системи   і   потім   попрактикувався,  з тим,  щоб надалі приступити до її освоєння  і використання її можливостей. Не буде заперечень? Ні.

 

     Слово надається  товаришу  Морозову.  Будь  ласка,  Анатолію Олексійовичу.

 

     Морозов А.О.  Шановні народні депутати! Ми з вами вже трішки освоїлися з системою голосування і звикли до неї.

 

     Зараз є пропозиція - перейти до системи замовлення слова.

 

     Замовлення слова  може  бути  з місця і з трибуни.  Яке буде прийнято рішення:  що треба замовляти з місця,  а що - з трибуни. Це вирішить Президія,  Секретаріат, усі ми разом. Але я хотів би, щоб ми  з  сьогоднішнього  дня  почали  роботу  з  цією  частиною системи.

 

     Ця частина  системи  дозволить  вам  дуже  спокійно зі свого робочого місця замовити слово,  як тільки ви натиснете кнопку, ми зараз  це з вами зробимо.  Прошу дати кількість замовлених слів на екран для того,  щоб ми зараз  побачили,  скільки  людей  буде замовляти  слово.  Попрошу вас,  це вже черга,  яка стоїть біля трибуни,  - 82. Ось ви бачите, що вже почали замовляти слова, після того, коли натискає свою кнопку з трибуни чи з місця, а на екрані Президії вже  з'являється  ваше  прізвище.  Ведучий  зборів  може знайти  ваше  прізвище  і  надати  вам  слово.  При цьому він має коротку інформацію про кожного з вас,  коли натиснули цю  кнопку. Одночасно,  коли будете виходити на трибуну, або будете виступати з місця,  то ми можемо давати інформацію,  яку  вже  ви  побачили вчора.  По-перше,  там з'являється ваше прізвище, ваш округ і той час, який ви витрачаєте на трибуні.

 

     Як ви будете призначати чергу,  в такій послідовності будуть надавати слово. Буде замовлено 150, 160. Учора було 120 чоловік.

 

     Розумію,  що ви не зможете всі зразу виступити, тому треба виробити правило надання можливості виступити. Коли хочете, то ми можемо пізніше видавати інформацію. Наприклад, Сидоренко виступав 6 чи 7 разів,  тобто вести рахунок кількості виступів  кожного  з вас,  чи з місця,  чи з трибуни. Коли буде прийнято таке рішення, то будемо вести цей підрахунок. Це залежить від вас.

 

     Коли ми з вами освоїмося з цією системою,  то почнемо давати вам змогу освоюватися з правилами, як надалі розмовляти з місця.

 

     7

 

     Мікрофони всі  працюють,  але  вони  не  налагоджені під ваш тембр,  під ваш голос.  Поступово з кожним із вас, мабуть це буде найкраще,  ми зробимо так, щоб відрегулювати під ваш голос кожний мікрофон з тим,  щоб ви мали такий тембр, який вам подобається. І зробимо це не зразу,  можливо, протягом місяця,  можливо,  більше. Але зробимо так,  щоб кожний зміг розмовляти вже з трибуни.  І ми спробуємо   сьогодні   надавати  вам  слово  з  місця,  спробуємо підключати мікрофон.  Коли вам  не  буде  подобатися,  то  будемо підходити до тих мікрофонів,  які залишаться в залі. І ви почнете працювати з ними.

 

     Коли ми освоїмо  це,  то  ми  перейдемо  до  вивчення  інших можливостей системи. Якщо є запитання, я готовий відповісти.

 

     Головуючий. Перше запитання в нас.  Ви сказали,  що на табло будуть висвічуватися всі дані  про  депутата,  який  виступає.  І прізвище, і округ, і звідки він. Я нагадую, що вчора запитували і просили по телефонах,  щоб депутати називали,  звідки вони.  І по радіо, і по телебаченню.  Треба,  щоб слухачі і телеглядачі знали, звідки депутат.

 

     Морозов А.О.  Коли ви захочете,  то  навіть  рік  народження можемо видавати на табло, а також освіту і все, що захочете.

 

     Головуючий. Та  ні,  не  рік  народження  і  освіта,  а  от, наприклад, Плющ,  221 округ,  Київська область.  І все. Можна буде, щоб по радіо і по телебаченню знали ці дані.

 

     Морозов А.О.  Сьогодні  ми  маємо  тільки те,  що ви бачили. Треба доповнити щось, то дайте нам, ми розглянемо, як це зробити, і будемо видавати в тому вигляді, як вам подобається.

 

     Головуючий. Ще які питання, будь ласка.

 

     З місця (Не чути).

 

     Морозов А.О.  Ну,  це вже не до системи, це вже до радистів, які обслуговують цей зал.

 

     Головуючий. Так,  ще які  питання.  Будь  ласка.  До  уваги, товариші.  А може,  ми попрактикуємось,  нехай вони зараз задають питання з місця. Усі попрактикуємось з місця, будь ласка.

 

     Морозов А.О.  Ми,  напевно,  чергу з місця. Головуючий зараз вибере когось з цієї черги і спробуємо включити мікрофон.

 

     Голос із залу.  Депутат Влох,  258 округ.  Хотів запитати,  чим визначається голосування, чи оцією карточкою, чи місцем, на якому ви сидите, тобто техніка оця?

 

     8

 

     Морозов А.О. Місце голосування визначається вашою карточкою. Ви можете знаходитись у будь-якому  місці  цього  залу.  Коли  ви вставляєте  картку  відкритою стороною,  то система знайде вас на тому місці, де ви сидите.

 

     Влох О.Г. Дякую.

 

     Голос із залу. (Не чути)... Яка тут черга йде?

 

     Морозов А.О.  Можливо,  ми дамо кількість 134. Ви бачите, на табло не можна видати 134 прізвища.  То ми можемо п'ять,  десять, п'ять, мабуть, п'ять, сім поміститься. Ми можемо видавати.

 

     Голос із залу. Будь ласка, п'ять.

 

     Морозов А.О. Зараз ми це не можемо.

 

     (Шум у залі).

 

     Головуючий. Так,  товариші,  Тимчасовим регламентом, якщо це ви  довірили,  то  в  коригуванні  виступаючих надається перевага Президії. І такого не може бути? Тоді ж для чого Президія?

 

     Займіть усі місця.  Спробуємо  зараз  мікрофони.  Ось,  якщо Горинь  записаний...  Слово  Сметаніну з місця,  Володимир Ілліч, по-моєму?

 

     Сметанін Володимир    Ілліч,    Дніпропетровська    область, Кіровський виборчий округ N 80.

 

     Сметанін В.І.  У меня нормально лампочка горит,  только я не знаю как слышно. Слышно хорошо?

 

     Головуючий. Депутат Танюк  Леонід  Степанович,  м.  Київ, Ватутінський виборчий округ N 3.

 

     Танюк Л.С. Система працює.

 

     Головуючий. Депутат    Сугоняко    Олександр   Анатолійович, (Житомирська  область,  Корольовський  154 округ).  Будь  ласка, говоріть у мікрофон.  Хто це допомагає? Товариші, не допомагайте, не допомагайте! Я не можу назвати, якщо немає в черзі. Чергу ж не я роблю, чергу роблять...

 

     Голос із залу. (Не чути).

 

     Головуючий. Депутат  Півень  Микола  Іванович.  Будь  ласка, говоріть у мікрофон.

 

     Півень Микола Іванович, Донецька область. Ну, є він, Півень, чи немає?  Так,  тихіше,  товариші, жоден мікрофон не перекричить 400 чоловік.

 

     Голос із залу. Можна говорити? Ну, спасибі!

 

     9

 

     Головуючий. Я прошу хвилинку.

 

     Депутат. Вчера товарищи видели, что не было уделено внимания этому  вопросу  со стороны депутатов.  В зале шумели.  К нам были звонки сегодня.  Мы просим отправить  сейчас  телеграмму  на  имя Президента  Горбачева  следующего  содержания:  "Враховуючи  дуже складну  соціально-політичну  ситуацію  в  Закарпатській  області Верховна Рада УРСР просить..." (Шум у залі).

 

     Головуючий. Питання  про  будівництво  РЛС  у  Закарпатській області не залишилося поза увагою.  Прошу зараз  вести  розмову щодо   порядку   денного.   Вельмишановний  депутате,  я  до  вас звертаюсь, а ви не реагуєте.

 

     Депутат. Я реагую, я слухаю вас.

 

     Головуючий. Спасибі вам,  що ви слухаєте. Минулої сесії була делегація  із  Закарпатської  області.  Депутати  їх  приймали  в Будинку офіцерів. Ми тоді їм пообіцяли, що Верховна Рада минулого скликання  порушить  це  питання.  Я  вам  цитую  лист,  який було направлено Міністру оборони СРСР товаришу Язову 15 лютого 1990 року.

 

     Депутат. А сьогодні яке? А де рішення?

 

     Головуючий. Ну ви ж вислухайте,  товариші депутати.  Я прошу Закарпатську делегацію.  Зачитую копію листів,  і відповідь Міністра оборони.  Лист був підписаний Головою Президії Верховної Ради  Української  РСР  Шевченко  В.С.  Відповідь  Міністра оборони   товариша Язова.   "Правительственная.   Верховный   Совет Украинской ССР". Лист 17 лютого. Це відповідь товариша Язова (Шум у залі).

 

     "Учитывая, -  далі  йде   преамбула,   потім,   -   учитывая озабоченность   общественности   Закарпатской   области,  считаем необходимым согласиться с предложением Верховного Совета  УССР  о приостановлении  строительства  РЛС  в  районе  Мукачево на время работы комиссии.  Соответствующие указания строителям и монтажным организациям,  участвующим  в  строительстве РЛС,  даны.  Генерал армии Язов и Белоусов".

 

     Ось така відповідь. Якщо не витримуються ці обіцянки, ми вам гарантуємо,  що  від  імені  Президії  сесії  направимо телеграму маршалу Радянського Союзу, Міністру оборони Язову.

 

     Депутат. Президенту Горбачеву. І з цим би ми погодились.

 

     Головуючий. Я,  шановний депутате,  вам зачитав відповідь  і прошу  інших депутатів не думати про те,  що ми не фіксуємо разом із Секретаріатом, і ніяких заходів до цього не вживаємо.

 

     10

 

     Головуючий. Мікрофони  зроблені  таким   чином,   що   можна розмовляти сидячи.

 

     Голос із залу.  Хочу внести предложение в повестку дня. Мы на  протяжении  вчерашнего  дня  вели  разговор.  Многие  вопросы поставлены. Но и я хочу поставить один вопрос.

 

     Головуючий. Займіть своє місце, у вас мікрофон.

 

     Голос із  залу.  Ну  давайте уважение друг к другу иметь.  В противном случае я встану,  подойду,  когда мне дали слово, его я просил на протяжении трех дней,  а никто не хочет слушать,  ни... (Не чути. Шум у залі).

 

     Головуючий. Поки там...  Вибирайте самі там, переключайтесь. Будуть  депутати  бачити  на табло,  будуть пробувати розмовляти. Підійдіть до мікрофону.

 

     Морозов А.О.  Ми тут  знаходимось  і  вночі,  так  що  можна тренуватися і вночі.

 

     Головуючий. Так,   товариші,   до  уваги.  Ми  ж  домовилися витратити 15 хвилин.  Ми ще не витратили 15  хвилин.  Давайте  ми все-таки зразу відмовимося. Будь ласка, другий мікрофон.

 

     Свідерський Ф.Ф.,      начальник     технологічного     бюро Нововолинського виробничого об'єднання "Оснастка" (Нововолинський виборчий  округ,  Волинська  область).  У  мене  така пропозиція. Поскільки ми перевірили, що мікрофони працюють не скрізь, значить виключаємо,  на  чергу  стоїмо на машині,  а виходимо з словом до мікрофона. І тоді всі проблеми будуть вирішені.

 

     І друга  пропозиція  заодно.   Значить,   пропозиція   така. Оскільки  ми будемо працювати досить довго і кожний називає номер свого виборчого  округу,  який  нам  усім,  а  також  глядачам  і слухачам нічого не дає,  то,  щоб зекономити час, є пропозиція не називати номер округу. Дякую.

 

     Головуючий. Номер округу буде на табло.

 

     Голос із залу. І ще можна другий мікрофон.

 

     Головуючий. Можна  так.  Ми  вважаємо  також,  щоб  називати прізвище, ім'я та по батькові й область.

 

     Голос із  залу.  227  виборчий  округ,  депутат Тарасенко, м. Кіровоград.  Вношу пропозицію завтра  починати  роботу  з 9-ї  години, а зараз працювати за регламентом.

 

     Морозов А.О.  У  мене  тільки  одне  прохання  до депутатів. Багато пультів не працюють, тому що виймають мандат не

 

     11

 

     натискаючи на  кнопку.  Вони  виривають  мандат,   а   потім звертаються  з  проханням  замінити  пульт.  Прошу дуже бережно відноситися до  того  пульта  -  це  ваше  робоче  місце,  це  як авторучка ваша.

 

     Головуючий. У вас запитання? Будь ласка, другий мікрофон.

 

     Алтунян Г.О.,  слюсар підприємства "Кінотехпром",  м. Харків (Київський виборчий округ,  Харківська  область).  Вважаю,  що щойно внесену пропозицію не треба приймати,  бо завтра вранці тут не будуть усі.  Я був тут один під час перерви, усе було гарно, я себе чув і мене чули,  а коли всі сидять, то треба знати, чи мене чують. Це, по-перше.

 

     По-друге. На  жаль,  ця  система  дуже   гарна,   але   якщо Головуючий  мені позачергово надасть слово,  то зі свого місця не зможу нічого сказати,  бо мене там взагалі в черзі нема, або десь я там далі. Розумієте, тому знову ми повинні виходити...

 

     Головуючий. Будь ласка.

 

     Поличко А.В.,     начальник    Виноградівської    пересувної механізованої колони  N  78  об'єднання  "3акарпаттямеліоводгосп" (Виноградівський виборчий округ,  Закарпатська область). Хотілося б усе-таки,  щоб ми  кожний  день  надавали  слово  представникам кожної  області,  а  делегація  буде визначати,  хто виступатиме. Тепер буває,  що від однієї делегації виступить за день десять, а від іншої за три ні - жодний. Дуже прошу вас.

 

     Головуючий. Спасибі.  Якби  ми працювали з допомогою машини, то президії було  б  дуже  легко  це  робити.  Хоч  нас  у  цьому звинувачують,  що ми не маємо права.  Черга і тільки черга.  І цю думку поділяє більшість Секретаріату.  Ми вчора вибирали дані  по областях,  прагнули врахувати вашу пропозицію. Будь ласка, другий мікрофон.

 

     Голос із залу.  Якщо ми приймемо цей принцип до керівництва, то  з огляду на Верховну Раду СРСР Собчак виступатиме тільки один раз на місяць,  а я думаю,  що в нас теж  є  "Собчаки".  Якщо  ми зробимо цю урівнялівку, ми втратимо дуже багато цінного.

 

     Головуючий. Доручіть це,  будь ласка,  президії. Будь ласка, третій мікрофон.

 

     Єршов А.В.,  голова  виконкому  Рівненської  обласної   Ради народних   депутатів  (Сарненський  виборчий  округ,  Рівненська область).  Шановні товариші!  Я хотів би по порядку ведення сесії зробити   свої   зауваження.   Я  подав  дев'ять  записок,  тричі піднімався -

 

     12

 

     жодного разу,  а йде третій день,  і сьогодні  не  виступив. Хотів би зробити таке зауваження.

 

     По-перше, сьогодні дивиться вся Україна цей "концерт",  який ми розпочали з вами.  Кому ми могли б  це  закинути.  (Не  чути). Шановні товариші,  давайте помірковано відноситися до часу,  який виділено депутату.

 

     Головуючий. Спасибі.

 

     Єршов А.В. Пробачте, але я хочу сказати за три дні один раз. Я  хотів би по порядку виступу.  Шановні товариші,  виступають 20 чоловік одних і тих же людей. Я до цього практично нічого не маю, але  ж,  шановний Іване Степановичу,  ми,  народні депутати Білий, Костюк подали за два дні по 5  записок,  жодного разу не одержали слова.

 

     Я вам  наведу  приклад.  Я  з  повагою ставлюся до сусідньої Львівської делегації,  але коли вчора Ірина  Онуфріївна  Калинець виступала 16 разів,  я їй по-товариськи сказав: чи не забагато це вже буде,  бо я жодного разу виступити не можу?  І вона  зі  мною погодилася. Я б попросив це враховувати.

 

     Я, товариші, раз уже тут біля мікрофону, хотів би сказати ще про одне.  Підтримую пропозицію Дмитра Васильовича Павличка про те, що нам потрібне єднання в депутатському корпусі. Воно в нас з самого початку не вийшло. Ми роз'єдналися на групи, блоки, клуби, але  потрібне  єднання  тут,  на  сесії,  єднання в кулуарах,  ми повинні працювати.

 

     Я депутат від радіаційної зони Рівненської області...

 

     Головуючий. Ми ж не "різне"  розглядаємо,  виключіть  третій мікрофон.  Те,  про що ви говорите, називаєте "концертом", а самі робите той же "концерт".  Скориставшись мікрофоном, встає чоловік і  говорить  про  систему,  і про Чорнобиль,  і про пропозицію Дмитра Васильовича і т.п. Хто ж робить цей концерт?

 

     Є запитання до  керівника  технічних  засобів?  Немає.  Будь ласка, третій мікрофон.

 

     Голос із залу.  Шановний  Іване  Степановичу,  я думаю,  що нам не вдасться цілим залом зробити апробацію цих  мікрофонів,  це  дуже складна система.  Щоб вона працювала,  зробимо з технічною групою проби по секторах.  І не будемо гаяти часу, а після 18-ї години нехай  залишиться  частина  людей  в  залі  і  зробимо  апробацію  по секторах, вони відрегулюють тоді голоси.

 

     Головуючий. Товариші,  якщо ми так будемо підходити,  то  ми ніколи її не відпрацюємо і не освоїмо цю систему, і не потрібно

 

     13

 

     нам було її встановлювати,  бо жодна система, я вчора вже це говорив і сьогодні, не витримає нашої дезорганізованості.

 

     Депутат Чепурний,  займіть своє місце... Спробуйте мікрофон, називайте себе, будь ласка!

 

     Голос із залу.  Шановні  товариші!  Вчора  розпочала  роботу сесія Російської Федерації,  так от там теж застосовано нову електронну систему.  Там сесія створила комісію з фахівців галузей економіки і  інформаційної  техніки.  П'ять  депутатів  увійшли  до  складу комісії,  вони  всі ці питання з фахівцями регулюють,  і тоді вже результати вносяться  на  сесію  для  того,  щоб  сесія  по  них прийняла рішення,  як цією системою користуватися надалі.  Тому я пропоную з нашого складу вибрати добровільно п'ять інженерів, які зможуть  усе  це узагальнити і проінформувати нас,  щоб ми зараз, 400 чоловік, не займалися отут вирішенням цього питання.

 

     Головуючий. Дякую.

 

     Голоси із залу.

 

     - Я до керівників технічних засобів, машини не працюють.

 

     - Я не можу вибирати зі списку, не можу.

 

     - Так, відмовляємося?

 

     Головуючий. Будь ласка, другий мікрофон.

 

     Голос із залу. Уважаемые  товарищи  депутаты!  Я  хочу   выразить признательность  нашим  техническим  работникам  и  авторам  этой системы, учитывая даже, как идет обслуживание российского съезда. Наша  система совершеннее,  несомненно,  и удобная.  Даже процесс голосования у нас идет в 3 раза быстрее, чем там.

 

     И нет   необходимости   сейчас   форсировать    ее    полную эксплуатацию.  Дайте  нам  притереться  друг  к другу,  научиться слушать,  мы еще не  научились.  У  нас  не  хватает  терпимости, поэтому  не  надо  нам  форсировать,  мы прийдем к этой системе и научимся работать. Она надежна, я чувствую.

 

     Иван Степанович,   у   меня   к   вам   замечание   как    к Председательствующему.  За  регламентом  Председательствующий  не имеет права даже комментировать,  а вы  больше  всех  говорите  и время  занимаете.  Я  предлагаю  прекратить  опробование и начать работать (Оплески).

 

     Головуючий. Ну,  я б не сказав,  що більше всіх говорю, тому не  приймаю  таке  зауваження.  І ще раз повторюю,  якщо депутату Федорову  не  потрібно  зараз  освоювати  техніку,  то  він  може висловити свою думку.  А інші просять освоювати її.  Є пропозиція припинити  освоєння  техніки,  тому  що  машина  не  працює   вже сьогодні.

 

     14

 

     Хто за  те,  щоб  продовжувати  в  такому регламенті,  прошу визначитися шляхом голосування. Уcе, рішення прийнято.

 

     Прохання до Секретаріату дати списки для надання слова.

 

     Товариші, переходимо до розгляду назрілих питань.

 

     Мандатна комісія підготувала свої висновки і може  доповісти їх Верховній Раді. Не буде заперечень?

 

     Дозвольте слово для доповіді надати Голові Мандатної комісії депутату Рябоконю Василю Петровичу.

 

     Рябоконь В.П.,  другий секретар Вінницького обкому Компартії України  (Барський  виборчий округ,  Вінницька область).  Шановні народні  депутати!  Обрана  Мандатна   комісія   Верховної   Ради Української  РСР  на  своєму  першому засіданні на альтернативній основі  обрала  Головою  комісії  Рябоконя,  заступником  Петіна, секретарем Дубовського.

 

     Головуючий. Товариші!  Повідомлення  Мандатної комісії можна прийняти до відома.  Не буде  інших  пропозицій?  Приймається.  Є запитання до доповідача з цього приводу? Немає. Будь ласка.

 

     Рябоконь В.П.  Мандатна  комісія  відповідно  до  статті 100 Конституції республіки розглянула документи,  подані  Центральною виборчою  комісією по виборах народних депутатів Української РСР, перевірила повноваження народних депутатів республіки,  обраних у березні-квітні 1990 року, і подає на ваш розгляд результати своєї роботи.

 

     ДОПОВІДЬ МАНДАТНОЇ КОМІСІЇ

 

     Згідно з Конституцією  Української  РСР  і  із  законами  про вибори  народних  депутатів  проводилися по 450 виборчих округах. Кандидатами в народні депутати всього було висунуто 3840 чоловік. Зареєстровано   3091   громадянин,   або  в  середньому  по  6-7 претендентів на один депутатський мандат.

 

     Причини зменшення  кількості  зареєстрованих  кандидатів   у депутати різні. Частину з них було висунуто по кількох округах, а окремі громадяни не дали згоди балотуватися на виборах.  У деяких випадках  при  висуненні  кандидатів  у  депутати  були  допущені порушення виборчого  закону  та  інших  законодавчих  актів,  що регламентують  порядок проведення зборів,  конференцій,  засідань громадських організацій тощо.

 

     15

 

     Важливо зазначити,  що  по  кожному  виборчому  округу  було зареєстровано  не  менше  двох  кандидатів  у депутати,  що стало практичною реалізацією принципу альтернативності виборів.

 

     Мандатна комісія, перевіривши протоколи окружних комісій про реєстрацію кандидатів у депутати, їх заяви про згоду балотуватися по відповідних округах, дійшла висновку про законність реєстрації всіх кандидатів у народні депутати Української РСР.

 

     У зв'язку  з вибуттям або зняттям окремими кандидатами своїх кандидатур після реєстрації  на  виборах  4  березня  цього  року балотувалось  2888 кандидатів.  При цьому в 4 виборчих округах на день виборів залишилось по одному  кандидату,  що  не  суперечить положенням  Конституції  і  законів  про вибори.  У цей день було обрано 112 народних депутатів Української  РСР.  За  результатами виборів  у  337 виборчих округах жоден з кандидатів у депутати не одержав більше половини голосів  виборців,  які  взяли  участь  у голосуванні.

 

     На підставі  виборчого  Закону  згідно  з рішеннями окружних комісій у березні-квітні цього року в 331 виборчому  окрузі  було проведено повторне голосування,  а в 6 округах - повторні вибори. На 20 травня цього року призначено повторні вибори в  Радянському виборчому  окрузі  N 375 Харківської області.  Тут вибори визнані недійсними у зв'язку  з  допущеними  порушеннями  при  підрахунку голосів та складанні протоколів на окремих виборчих дільницях.

 

     У виборах  народних  депутатів  Української  РСР 4 березня у всіх виборчих округах взяли участь 84,69  процента  виборців   включених  до  списку.  Під  час  повторного  голосування  - 78,8 процента,  повторних  виборів  -  83,5   процента   виборців.   У результаті  виборчої  кампанії  народними  депутатами  республіки всього обрано 449  чоловік.  Усі  вони  у  встановленому  законом порядку зареєстровані Центральною виборчою комісією.

 

     Підсумовуючи результати виборів,   необхідно   відзначити,  що Центральна виборча комісія,  а також окружні і дільничні  виборчі комісії   повсюдно   забезпечили   проведення   виборів  народних депутатів республіки відповідно до вимог Конституції республіки і Закону про вибори народних депутатів Української РСР.

 

     Водночас Мандатна комісія вважає за необхідне доповісти Верховній Раді,  що до Центральної виборчої  комісії  за  час  її діяльності   надійшло   більш  як  2800  листів  і  телеграм.  На особистому  прийомі  побувало  понад   760   чоловік.   Громадяни висловлювали  претензії  до  організації  висування  кандидатів у депутати, вносили

 

     16

 

     пропозиції щодо усунення  недоліків  у  проведенні  виборчої кампанії.  Звернення розглядались згідно з діючим законодавством, по них вживались необхідні заходи.

 

     Більш як у  ста  заявах  оскаржувались  рішення  відповідних окружних  виборчих комісій про відмову в реєстрації кандидатами в народні депутати окремих осіб.  Такі заяви, як правило, вивчались членами  Центрвиборкому  на  місцях.  І рішення по них приймались виключно на засіданнях Комісії.

 

     Мандатна комісія розглянула інформацію Центральної  виборчої комісії  про  одержані  нею заяви щодо законності обрання окремих народних депутатів.  Усі такі звернення оперативно розглядалися в Центральній  виборчій  комісії  або  направлялися  за  належністю відповідним  виборчим  комісіям.   Порушень   законодавства,   що ставлять  під  сумнів  результати виборців,  Центральною виборчою комісією не  встановлено.  Мандатна  комісія  вважає  за  можливе погодитись з таким висновком.

 

     У зв'язку з висловленими на сесії Верховної Ради при обранні Мандатної   комісії   зауваженнями   щодо   народних    депутатів Української   РСР   членів  комісії  Васильєвої  Галини  Іванівни (Білоцерківський виборчий округ N 208, Київська область), Марченка Івана  Дмитровича  (Артемівський  виборчий  округ N 117,  Донецька область) та Парасунька Михайла Васильовича (Любешівський виборчий округ   N 47,   Волинська   область).  Мандатна  комісія  ретельно перевірила всі документи, що стосуються їх обрання, а також заяви та   інші  матеріали  з  цього  приводу  і  дійшла  висновку,  що зазначених народних  депутатів  обрано  відповідно  до  положення Закону   про   вибори.   Разом  з  тим  члени  Мандатної  комісії відзначили,  що частина недоліків,  які мали місце в підготовці і проведенні  виборів,  значною мірою зумовлені недосконалістю тієї чи іншої норми виборчого закону та інших правових актів.

 

     Розглянуто також листи та заяви,  що надійшли  до  Мандатної комісії,  їх одержано більше тридцяти. У зверненнях висловлюється незгода окремих громадян з результатами виборів у деяких виборчих округах,  дається негативна оцінка політичних, ділових, моральних якостей окремих депутатів. Комісія не знайшла підстав ставити під сумнів законність проведення виборів по цих округах.

 

     Мандатна комісія   вважає   можливим   визнати  повноваження обраних народних депутатів, усі вони одержали необхідну кількість голосів  виборців,  що  взяли  участь  у  голосуванні.  При цьому пропозиції про визнання повноважень 441 депутата прийняті на

 

     17

 

     засіданні одноголосно,  по  восьми  депутатах  -  переважною більшістю  голосів,  по  трьох  голосували  проти  і  по  п'яти - утримались від одного до трьох членів комісії.

 

     У деяких з цих виборчих округів,  як і в  ряді  інших,  були допущені  незначні  відхилення,  їх можна розділити на дві групи. Перша.  Недодержання виборцями і комісіями норм виборчого закону. Перебування  на виборчій дільниці без документів,  що посвідчують особу.  Видача окремими членами дільничних комісій бюлетенів  без пред'явлення  документа,  одному  виборцю  -  бюлетень для членів усієї сім'ї.  І друга - недодержання окремими групами кандидатів, трудовими   колективами   принципу   рівності   змагання,  випуск листівок, використання агітмашин тощо. Комісія вважає, що вони не вплинули  на  результати  виборів.  У  разі  прийняття пропозиції Мандатної комісії не обраним залишається депутат  лише  в  одному окрузі,  де  вибори  відбудуться,  як уже зазначалося,  20 травня цього року.

 

     І ще одне питання.  Народні депутати Стрельников,  Грищенко, Ізмалков,  Науменко  звернулися  до  Мандатної  комісії  з  рядом питань,  які,  очевидно,  цікавлять і  інших  депутатів.  Виборче законодавство не забороняє обирати депутатом особу, яка відбувала покарання за вироком народного суду.  Тому ні Центральна  виборча комісія,  ні  Мандатна  комісія  відомостей  про  кількість таких депутатів  не  узагальнювали,  деякі  нинішні  депутати  у  своїх передвиборних  програмах  зазначали про судимість та її підстави. За цими ж мотивами не вивчалося питання про депутатів, виключених з членів КПРС.

 

     Тепер про  повідомлення  в  пресі  щодо  депутатів,  які  не працюють. Мова про тих депутатів, які на час обрання тимчасово не працювали  або  займали  посаду  в  громадських організаціях,  не зареєстрованих у встановленому порядку.

 

     Товариші депутати, у Верховній Раді представлені всі регіони республіки  пропорційно  до  кількості населення.  Серед народних депутатів Української  РСР  104,  або  23,2  процента  становлять працівники промисловості,  будівництва,  транспорту, зв'язку, 39, або 8,7 процента - трудівники сільського господарства.  У  складі Верховної Ради 55, або 12,2 процента робітників і колгоспників.

 

     Значну кількість  депутатських  мандатів  -  101,  або  22,5 процента виборці  вручили  представникам  невиробничої  сфери.  У числі  народних депутатів 25,  або 5,6 процента працівники науки, 16,  або 3,6 процента - культури,  літератури, мистецтва, 32, або 7,1 процента

 

     18

 

     - народної освіти,  16, або 3,6 процента - охорони здоров'я, 12, або 2,7 процента - засобів масової інформації.

 

     Народними депутатами Української РСР обрано  95  працівників партійних,   38   -   радянських,   3   -  комсомольських,  16  - правоохоронних органів,  14 військовослужбовців,  один релігійний діяч.  У  складі  Верховної  Ради  УРСР  68,  або  15,1  процента безпартійних,  у тому числі 4,  або 0,9 процента -  члени  ВЛКСМ, серед народних обранців 13, або 2,9 процента - жінок.

 

     А освітній  рівень народних депутатів,  обраних до найвищого органу  державної  влади  республіки,   характеризується   такими даними:   430   депутатів,  або  95,8  процента  мають  вищу  або незакінчену вищу освіту,  77 - вчений ступінь або вчене звання, у тому  числі  5 - це академіки,  члени-кореспонденти Академії наук СРСР і Академії наук  Української  РСР,  19  депутатів,  або  4,2 процента - із загальною середньою спеціальною освітою.  24 депутати мають економічну освіту, 171 - інженерно-технічну, 20 - юридичну, 61 - педагогічну, 23 - медичну.

 

     За віком  народні  депутати  республіки розподіляються таким чином: 20 чоловік, або 4,5 процента - молодь до 30 років; 75, або 16,7 процента - віком від 30 до 40 років;  189, або 42,1 процента

- від 41 до 50 років;  148, або 33 процента - від 51 до 60 років; 17, або 3,8 процента депутатів старші 60 років.

 

     У складі депутатів представники семи національностей.  Серед них - 337,  або 75,1 процента українців, 100, або 22,3 процента - росіян, 5, або 1,1 проценти - білорусів.

 

     Нинішній склад Верховної Ради Української РСР оновився майже на 90 процентів.  Народними депутатами Української РСР  обрано  6 народних  депутатів  Союзу  РСР.  48,  або 10,7 процента нинішніх народних  депутатів  республіки  обиралися  до  найвищих  органів державної влади країни і республіки попереднього скликання.

 

     Як видно   з   наведених   даних  склад  народних  депутатів Української  РСР  дає  можливість  забезпечити  ефективну  роботу найвищого органу державної влади республіки,  здійснення складних і відповідальних завдань,  що стоять перед ними,  бути  на  рівні вимог народу до своїх обранців.

 

     Мандатна комісія   вносить   на   розгляд   Верховної   Ради Української РСР  такий  проект  постанови:  "Розглянувши  подання Мандатної   комісії,   Верховна   Рада   Української   Радянської Соціалістичної республіки відповідно до  статті  100  Конституції (Основного закону) Української РСР постановляє:

 

     19

 

     Визнати повноваження 449 народних депутатів Української РСР, обраних у березні-квітні 1990 року".

 

     Доповідь затверджена на засіданні Мандатної комісії, підписи всіх членів комісії є. Дякую за увагу.

 

     Головуючий. Товариші   депутати,  які  будуть  запитання  до доповідача.  Прохання визначитися,  якщо хоче виступити  хтось  з депутатів,  прохання подати записку до Секретаріату. Поки що є одна така  записка,  а  запитання  ми  будемо  давати  з   місць   від мікрофонів.

 

     У вас запитання? Будь ласка. Другий мікрофон.

 

     Шеховцов О.Д., провідний інженер-програміст спеціалізованого проектно-конструкторського і технологічного бюро по  модернізації і  технології  ремонту обладнання "Важмашремонт",  м.  Краматорськ (Новокраматорський виборчий округ,  Донецька  область).  Шановний голово  Мандатної  комісії!  У  мене буде 4 запитання по депутату Марченку.  Я  вже  виступав  з  цього  приводу.  Вони  потребують відповіді "так" чи "ні", тому багато часу це не займе.

 

     Отже, чи  відомо голові Мандатної комісії і членам Мандатної комісії,  що депутат по 117 Артемівському  округу  переміг  свого суперника  з  перевагою  у  500  з невеликим голосів.  Так чи ні? Відомо, чи ні?

 

     Рябоконь В.П.  Що стосується депутата Марченка,  у нас серед членів Мандатної комісії було розподілено по всіх справах, на які були скарги чи заяви,  чи  телеграми.  По  4  справи  на  кожного депутата.  Цією  справою займався член Мандатної комісії Анатолій Іванович Дубовський.  Він уважно вивчав її і доповів на засіданні Мандатної комісії вчора про все, що стосується депутата Марченка, і вніс  пропозицію  за  доцільне  визнати  його  повноваження  як депутата,  а  також враховуючи телеграми,  яких багато надійшло з цього приводу останнім часом. Думаю, якщо будуть у депутатів до кандидатури  Марченка,  чи  до інших запитання,  ми домовились на засіданні Мандатної  комісії,  що  найкраще  могли  б  відповісти товариші,   які  безпосередньо  займались  цими  справами,  більш детально.

 

     Головуючий. Спасибі.

 

     Шеховцов О.Д.  Таке ще  питання.  Із  заяви  до  Центральної виборчої  комісії  виборців  м. Артемівська...  (не  чути)... завода "Победа  труда",  директором,  которого  является  депутат Марченко,    печатались    в    большом    количестве   листовки, несанкционированные

 

     20

 

     окружной комиссией.  Эти листовки доставлялись во все уголки г.  Артемовска  и пригородов на тех же заводских автомобилях, что вели агитацию за Марченко.

 

     В заявлении  прилагались  образцы  этих  листовок.  Я  зачту только  некоторые  из  них.  "Спроси себя,  кому доверить будущее своей республики  -  журналисту-злопыхателю  (журналисту  местной газеты)  или человеку,  доказавшему делом,  что он умеет выводить коллектив из трудного положения". Я больше не буду читать.

 

     Таке запитання.  З урахуванням того,  що  різниця  становила більше  500 голосів і те,  що практично на заводі,  де директором депутат Марченко,  друкувались такі листівки, саме такі листівки, чи вважаєте ви,  як голова Мандатної комісії, що такий факт, якщо він, дійсно, відбувся,  не міг не вплинути на підсумки голосування? Міг чи не міг вплинути?

 

     Рябоконь В.П. Я думаю, міг вплинути, звичайно.

 

     Лук'яненко Л.Г.,      (Залізничний      виборчий      округ, Івано-Франківська область). Шановний Голово, шановні депутати!

 

     Шановний голова     Мандатної     комісії,     перераховуючи партійність,  вказав,  що серед нас є комуністи члени комсомолу і люди безпартійні.  Я - голова Української республіканської партії знаю, що всі члени Української республіканської партії, прийшовши до залу Верховної Ради Української РСР,  зареєструвалися як члени цієї  партії.  Питання  до  голови Мандатної комісії:  чому це не відбито у вашій доповіді?

 

     Рябоконь В.П.  Таких даних у Мандатній комісії не було і  ми не володіємо такими даними.

 

     Лук'яненко Л.Г.   Я   знаю,   що   всі   члени   Української республіканської партії, реєструючись тут у нас, у коридорі, дали цю  інформацію  і  самі перевірили на моніторах.  На моніторах ця інформація була закладена в той комп'ютер.

 

     Рябоконь В.П.  До Мандатної  комісії,  я  ще  раз  повторюю, подібних даних не надходило.

 

     Ємець О.І.,  науковий співробітник Київської вищої школи МВС СРСР імені Ф.Е.  Дзержинського (Центральний  виборчий  округ,  м. Київ).  Згідно із Законом про вибори є тільки одна правова норма, яка  дозволяє  зняти  кандидата  в   період   виборів,   припинити повноваження  кандидата - це його програма,  наявність закликів і таке інше.  На якій підставі на другому етапі виборів був  знятий кандидат  Дмитрієв,  виборчий  округ  N  173 і в списку залишився тільки один кандидат у депутати.

 

     21

 

     Рябоконь В.П.  Хочу сказати,  шановний Олександре Івановичу, що серед тих усіх справ,  а їх було немало,  - 106, по яких були, виникали питання, і ми їх розглядали, я щось не знаходжу прізвища Дмитрієва серед тих справ.

 

     Ємець О.І.  Вибачаюсь,  242  виборчий  округ.  Може хтось із членів комісії розглядав?

 

     Рябоконь В.П.  Я не можу відповісти по цьому прізвищу зараз. Ми можемо дати відповідь трішечки пізніше.

 

     Ємець О.І.  Тоді  єдине,  що  скажу  до  відома  -  це  була телеграма-скарга,  і я розбирав цю скаргу. У виборчій комісії ціла папка документів з цього приводу.

 

     Рябоконь В.П.  Якщо  давати  відповідь,  то  Лев Миколайович Крупа  розглядав  справу  Терехова,  я  думаю,  він  зможе   дати відповідь по цьому питанню.

 

     Крупа Л.М.,  старший науковий співробітник картинної галереї Тернопільського  обласного  краєзнавчого  музею  (Теребовлянський виборчий  округ,  Тернопільська  область).  По  цьому  питанню на засіданні Мандатної комісії давав роз'яснення Голова  Центральної виборчої комісії Бойко Віталій Федорович. І мені здається, що він повинен  дати  і  зараз  роз'яснення  по  цьому  питанню,  що   в документах було про те, що депутат Дмитрієв, кандидат у депутати, знімається з подальшої боротьби.  Ніяких роз'яснень щодо цього не було.  Це  означає,  що пояснення повинен дати Голова Центральної виборчої комісії.

 

     Головуючий. Так,  будь  ласка,  другий   мікрофон.   Депутат Павлюк, Львівська область.

 

     Павлюк С.П.,   старший   науковий  співробітник  Львівського відділення Інституту  мистецтвознавства,  фольклору  і  етнографії (Турківський  виборчий округ,  Львівська область).  Очевидно,  це входить до компетенції  Мандатної  комісії,  дати  оцінку  такому факту.  Напередодні  виборів  18  березня  було  дано роз'яснення Головою  Центральної  виборчої  комісії  республіки   Бойком   про спостерігачів.  У той час, коли закон передбачає, що спостерігачі фіксуються за  два  дні  до  початку  виборів.  Таким  чином,  це пояснення   спричинилося   до  порушення  багатьох  фактів.  Таке враження,  що це пояснення мало  спеціально  таку  мету,  щоб  ті зумисні злочини,  порушення відбулися.  Бо спостерігачі - хто це? Це добровільні  люди,  які  хотіли  забезпечити  правомочність  і правдивість проведення виборів.  Я хотів би почути вашу відповідь про те,

 

     22

 

     наскільки відповідає і як оцінити,  власне,  оцей  виступ  - пояснення товариша Бойка.

 

     Рябоконь В.П. Я хочу сказати, що в нас це питання виникало і вчора,  і  позавчора  на  засіданні  Мандатної  комісії.  І  було пояснено,  що там,  де спостерігачі заздалегідь про це заявили за два дні,  і видали їм відповідні посвідчення, усі вони мали змогу брати участь у засіданні.  Там, де не встигли заявити за два дні, їх просто не допускали.

 

     Головуючий. Спасибі. Будь ласка,  третій мікрофон. 

 

Голос  із залу. У мене ще одне питання є. У мене питання по суті.

 

     Головуючий. Будь ласка, другий мікрофон.

 

     Голос із   залу.   Прошу  назвати  тих  чотирьох  осіб,  які балотувались,  у  бюлетені  були  внесені  по   одному.   Назвати прізвища.

 

     Рябоконь В.П. У мене зараз немає під рукою цих прізвищ.

 

     Головуючий. Василь   Петрович,  ви  можете?  Ні.  Ну  так  і скажіть, я таких даних не маю.

 

     Будь ласка, третій мікрофон.

 

     Яцуба В.Г.,  голова Дніпропетровської міської Ради  народних депутатів, перший секретар Дніпропетровського міськкому Компартії України (Амур-Нижньодніпровський виборчий округ, Дніпропетровська область).  Вношу предложение утвердить доклад Мандатной комиссии, прошу поставить вопрос на голосование (Оплески).

 

     Головуючий. Так, будь ласка, перший мікрофон.

 

     Голос із залу.  Шановний  Голово!  Я  хотів  би  знати  вашу відповідь  на таке питання:  як ви вважаєте,  як голова Мандатної комісії,  чи могло вплинути на результати  виборів  речення,  яке містилось  у  передвиборній  листівці  депутата Єльченка?  Цитую: "Валентина Терешкова,  побувавши в Україні в 60-і роки, сказала: "Я  знаю  в  Советском  Союзе  двух самых лучших парней - это Юра Гагарин и Юра Ельченко".

 

     Головуючий. Василю Петровичу, будете відповідати?

 

     Рябоконь В.П.  Я думаю,  що може Валентина  Терешкова  й  не помилилася.

 

     Головуючий. Спасибі.  Будь ласка,  другий мікрофон. До уваги товариші, депутати. Біля мікрофонів стоять депутати, які мають

 

     23

 

     запитання до  голови  Мандатної  комісії.  Була  пропозиція, внесена депутатом, щоб поставити на голосування. Поки є запитання до голови Мандатної комісії,  потрібно надати слово для запитань. Якщо голова може відповісти,  він відповідає, не може, значить їх візьмуть для розгляду пізніше і дадуть довідку з  цього  приводу. Одна пропозиція.  Один депутат вносить пропозицію на голосування, а шість депутатів чи сім стоять біля мікрофонів.

 

     Голос із  залу.  Є  друга  пропозиція  від  члена  Мандатної комісії  Волковецького.  Я  прошу  5 хвилин  для  того,  щоб висловити окрему думку.

 

     Гудима О.В.,   викладач   Луцького   педагогічного   училища (Луцький Центральний виборчий округ,  Волинська область). Шановні депутати,  я хочу сказати про прикрий  випадок,  який  стався  на Волині,  коли  Секретар  Президії  Верховної Ради України депутат Хоменко самовільно дозволяв собі трактувати  статтю 34 Закону  про вибори,  що  призвело  в кінцевому результаті до того,  що голова окружної виборчої комісії  і  голова  обласної  виборчої  комісії потрапили в лікарню.

 

     Ще в  мене є документи,  ми подали з депутатом Свідерським у Мандатну  комісію,  відносно  правомірності   обрання   депутатом Верховної  Ради  України  Бабанського.  Там  -  надзвичайно грубі порушення.  Перевагу нині депутат Бабанський одержав більшістю  в 250   голосів,   використовував   службове  становище.  Відкрито. Мобілізував увесь прикордонний округ для свой підтримки. Дякую.

 

     Головуючий. Товариші, до уваги.

 

     Рябоконь В.П.  Що стосується першого питання  щодо  депутата Хоменка,  я думаю,  на це краще відповість сам Микола Григорович. Що стосується народного депутата  Бабанського,  то  цією  справою займався член Мандатної комісії Бідений Василь Костянтинович. Він її ретельно вивчав.  І Мандатна комісія не  знайшла  підстав  для того, щоб не визнавати повноваження депутата Бабанського.

 

     Головуючий. Спасибі. Будь ласка, третій мікрофон.

 

     Горинь М.М.,  голова  Секретаріату Народного руху України за перебудову  (Залізничний  виборчий  округ,  Львівська   область). Шановний голово Мандатної комісії!  До Мандатної комісії надійшов узагальнюючий матеріал,  підготовлений відповідальним  секретарем Руху  Одаричем Сергієм,  у якому узагальнено великий матеріал про порушення в окремих округах.  Чи отримала цей  матеріал  Мандатна комісія  і  чи  виїжджали  члени  Мандатної  комісії на місця аби уточнити, наскільки він відповідає дійсності?

 

     24

 

     Рябоконь В.П.   Мандатна   комісія   кожний   день   отримує матеріали,  я думаю,  і сьогодні ще надходять, тому, якщо вдатися до того,  щоб зразу всі матеріали розглядати і  затримати  роботу Мандатної комісії - це означає затримати роботу всієї сесії.

 

     Ми більшістю   голосів   на   Мандатній   комісії   вирішили розглянути всі ті  матеріали,  які  надійшли  на  день  відкриття сесії.  Ми їх усі розглянули.  Наша Мандатна комісія - тимчасова, але вона буде працювати всі дні роботи нашої сесії,  тому що  всі матеріали,   які  надходять,  будуть  відповідно  розглядатися  і вноситися тут, щоб інформувати всіх народних депутатів.

 

     Горинь М.М.  Я не закінчив питання.  Ще друге питання я маю.

Головуючий. Будь ласка.

 

     Ізмалков В.М.,  військовослужбовець (Шевченківський виборчий округ,  Запорізька область). Я не удовлетворен ответом на запрос, посланный от группы депутатов,  в той части, где написано, что мы хотим  знать,  сколько  человек  было  привлечено   к   уголовной ответственности из числа депутатов.

 

     Меня не   интересуют   депутаты,  которые  были  осуждены  в застойные времена по политическим мотивам,  -  это  мы  понимаем, почему  было,  но  уголовные  преступления  во  все  времена были уголовными преступлениями. И мне очень интересно, с кем я работаю здесь,  потому как здесь сказали - сколько комсомольцев,  сколько научных работников,  и мне хочется  знать  картину  по  уголовным преступлениям.

 

     Потому, что  ходят сейчас слухи,  что некоторые из депутатов привлекались   к   уголовной   ответственности    за    уголовные преступления,  поэтому  я  бы хотел услышать ответ именно на этот вопрос.

 

     Рябоконь В.П.  Оскільки я уже пояснював по даному питанню, і законом не передбачено,  щоб обов'язково вказувати,  і ви знаєте, що в анкетах  про  це  не  вказується,  Мандатна  комісія,  як  і Центральна  виборча комісія не вважали за потрібне вишукувати всі ці матеріали, тим більше нам їх важко вишукувати.

 

     Головуючий. Будь ласка, перший мікрофон.

 

     Танюк Л.С.,  режисер (Ватутінський виборчий округ,  м. Київ). Шановний  голово  Мандатної  комісії!  Звертаюсь  до  вас ще й як співголова українського товариства "Меморіал".

 

     30 депутатів Верховної Ради України і 2  депутати  Верховної Ради СРСР звернулися до вас з листом про те,  щоб перевірити факт репресії щодо Пронюка Євгена, який балотувався по м. Києву.

 

     25

 

     Нас це  дуже  цікавить,  тому  що   це   голова   Київського товариства репресованих і ми хотіли б,  щоб тут ці матеріали були розглянуті.  Судячи з того,  що ці матеріали  не  розглянуті,  ми просимо все-таки повернутись до цього питання.

 

     Рябоконь В.П. Я вже відповідь на це питання дав, що Мандатна комісія буде працювати щоденно,  розглядаючи  ті  матеріали,  які будуть надходити.

 

     Голос із залу. На якій підставі вони не були розглянуті, нас цікавить?

 

     Рябоконь В.П. Я пояснив.

 

     Голос із залу.  Це пояснення нас не влаштовує.  30 делегатів Верховної Ради вам поставили таке питання.

 

     Головуючий. Голова Мандатної комісії дає пояснення,  які він може дати,  а влаштовує  чи  не  влаштовує  -  це  вже  потім  ви висловите. Будь ласка, третій мікрофон.

 

     Червоній В.М., апаратник Рівненського виробничого об'єднання "Азот" (Ленінський виборчий округ,  Рівненська область).  У  мене зауваження по процедурі.

 

     Шановний Головуючий!  Деякі депутати запропонували припинити запитання із залу  і  перейти  до  голосування,  затвердити  звіт Мандатної  комісії.  Вважаю,  що  це  було б грубим порушенням процедури.  Адже  після  запитань  до  доповідача  повинно   бути обов'язково  обговорення  і  без  обговорення  ми  не маємо права затверджувати звіт.

 

     Я, до речі,  подав першим записку на обговорення і прошу  це врахувати. Дякую за увагу.

 

     Головуючий. Нема вашої записки,  зверніться до Секретаріату, будь ласка. Будь ласка, другий мікрофон.

 

     Алтунян Г.О.  Шановний голово  Мандатної  комісії!  Скажіть, будь ласка, як було розглянуто питання про вибори в 368  окрузі, де суперники мали різницю в 5, підкреслюю, у 5 голосів.

 

     Рябоконь В.П.  Так,  це  питання   розглядалося.   Один   із суперників  набрав більшість у 5 голосів.  Мандатна комісія довго вчора дискутувала і прийняла рішення визнати його повноваження.

 

     Алтунян Г.О. На якій підставі, скажіть?

 

     Рябоконь В.П. Підстав у нас немає не визнавати.

 

     Алтунян Г.О.  Ні,  були,  ви маєте запросити, у тому числі і депутатів  Верховної Ради України з цього приводу,  але як це ви, чи

 

     26

 

     не дивно це взагалі - 5, чи це просто помилка, розумієте, як це може бути?

 

     Головуючий. Спасибі. Будь ласка, перший мікрофон.

 

     Мовчан П.М.,    письменник,    секретар   правління   Спілки письменників    України    та    Київської    організації     СПУ (Березняківський   виборчий  округ,  м.  Київ).  Шановний  голово Мандатної  комісії!  Оскільки  я  вчора,   шановні   депутати   і високоповажна президіє,  звертався до вас на ранковому пленарному засіданні  з  проханням  надати  можливість  працювати  Мандатній комісії  якомога більше і просив перерви в роботі сесії,  тому що справ,  які надійшли на 15-16 травня,  надзвичайно багато. І те рішення,  що  було  прийнято  простою арифметичною більшістю,  не розглядати  тих  справ,  які  мають  безпосереднє  відношення  до повноважень  кожного народного депутата,  проти якого порушено те чи інше питання про відхилення від  норм  Закону  про  вибори, вважаю,  що  ми  не  могли і не мали права приймати таких швидких рішень і орієнтуватися на Російську Федерацію,  де за три години, у  паузі,  працювала  Мандатна  комісія.  Вважаю,  що сам вибір Мандатної комісії був, якщо говорити, не конструктивний.

 

     Головуючий. У вас виступ чи запитання?

 

     Мовчан В.П.  У мене,  окрім  запитання  до  президії...  (Не чути).

 

     Головуючий. Коли перейдемо до обговорення,  тоді ви візьмете слово для виступу. Будь ласка, другий мікрофон.

 

     Хмельнюк В.Я., перший секретар Одеського міськкому Компартії України (Таїровський виборчий округ,  Одеська область). Уважаемые товарищи депутаты!  В этом зале немало прозвучало, на мой взгляд, весьма  искренних  побуждений  о  взаимном  доверии,  уважении  к народным депутатам,  и с этим нельзя не согласиться.  Так давайте будем  друг  другу  доверять.  Мы  избрали  единогласно Мандатную комиссию - наших коллег по депутатскому корпусу. Почему мы ставим под   сомнение   их   решение?  Я  вношу  предложение  прекратить выступления,  потому что  это  не  вопросы,  это  выступления,  и утвердить доклад Мандатной комиссии.

 

     Головуючий. А  как  Ваше  выступление  считать,  вопрос  или выступление?  (Оплески).  Товариші   депутати,   будьте   взаємно ввічливими.  Товариш  сам  робить  виступ,  а  звинувачує інших у виступі.  Ставте запитання  до  доповідача.  Будь  ласка,  третій мікрофон.

 

     Перепадін О.І.,   голова   Бахчисарайської   районної   Ради народних депутатів, перший секретар Бахчисарайського райкому

 

     27

 

     компартії України (Бахчисарайський виборчий округ,  Кримська область).   Уважаемые  народные  депутаты!  Я  -  член  Мандатной комиссии.  Мандатная комиссия заседала за двое суток 18 часов,  в рабочее время. Каждое персональное дело было тщательно разобрано. Уважаемый народний депутат Мовчан  Павел  Михайлович,  вы  из  18 часов  работали только 6 часов.  Мы осудили ваш поступок.  Вы носили отдельные жалобы до последней минуты,  затягивали  решение Мандатной  комиссии,  по  каждому  решению ми спорили и проводили голосование поименно  по  каждой  кандидатуре.  Поэтому  я  вношу предложение...

 

     Головуючий. Шановний депутат!  Виключіть мікрофон. Товариші, я прошу депутатів:  запитання,  а не виступи. Є запитання? Це вже виступи йдуть. Немає запитань?

 

     Голос із залу. Є запитання.

 

     Головуючий. Член  Мандатної комісії виступає.  Він відповідь дає.

 

     Голос із залу. Я довідку дам, прошу включити мікрофон.

 

     Головуючий. Товариші  депутати,  переходимо  до  обговорення доповіді. Немає запитань більше?

 

     Зінченко А.Л.,  доцент кафедри загальної історії Вінницького державного  педагогічного   інституту   імені   М.   Островського (Замостянський   виборчий  округ,  Вінницька  область).  Шановний голово Мандатної комісії!  Як ви гадаєте,  чи можна при наявності таких  серйозних  запитань  до  роботи  Мандатної комісії ставити зараз питання про затвердження її роботи до того,  як  не  будуть дані вичерпні відповіді на ці запитання?

 

     Рябоконь В.П.  Так,  вважаю,  що  можна ставити.  І це не тільки моя думка,  а всіх членів Мандатної комісії, які підписали доповідь Мандатної комісії.

 

     Головуючий. Ще які питання?

 

     Шовкошитний В.Ф., постійний позаштатний кореспондент журналу "Ранок" (Харківський виборчий округ,  м.  Київ).  Шановний голово Мандатної  комісії,  ви не відповіли на запитання нашого колеги з Волині,  що стосується  народного  депутата  Миколи  Хоменка.  Ви сказали,  що на це запитання відповість сам Хоменко. Жоден з тих, чиє  прізвище  називалося,  не  відповідає  за  вас,  ви  повинні відповісти на це запитання, прошу.

 

     28

 

     Рябоконь В.П. Якщо буде так поставлене питання, що я повинен відповісти,  то ми розглянемо це питання і дамо відповідь у  ході роботи.

 

     Перепадін О.І.   Я   от  имени  членов  Мандатной  комиссии. Уважаемые народные  депутаты,  мы  потратили  18  часов  времени, отсутствуя в этом зале. Не работая, не принимая участия в сессии. Персонально подошли к каждому персональному делу,  не  исходя  из того, кто член КПСС, кто член украинского Руха, кто член Общества украинского  языка,   кто   с   "Зеленого   світу".   Мы   видели представителей,  избранников народа,  подходили только к Закону о выборах и проверили персонально каждое личное  дело  всех.  И  по тем,  по  которым  отдельные анонимные жалобы были.  Поэтому я бы просил всех народних  депутатов...  Здесь  был  затронут  вопрос  о Дмитриеве,  о разнице в 5 голосов. Мандатная комиссия обсуждала и принимала коллегиальное  решение  путем  голосования  по  каждому персональному   делу.   Мы   отмечаем   высокую  профессиональную подготовку Центральной избирательной комиссии.

 

     По незначительной части избирательных округов было допущено, как  и по всем округам.  Кто-то напечатал лишних десять листовок, где-то выступили один раз больше по телевидению, кто-то  больше раз напечатался  в  газете.  Многие  депутаты победили по большинству голосов  со  второго  тура.  Если  отдельный   народный   депутат Марченко,  его  группа  поддержки  использовала личные машины для агитации, для избирателей, то я думаю, что 449 депутатов, сидящих в  зале,  вы  не  даете  гарантии,  что  ваши группы поддержки не использовали транспорт - личный,  общественный  для  агитации  за каждого  из  нас.  Прошу,  цель  моего выступления - утвердить решение  Мандатной  комиссии,  подтвердить  полномочия  всех  449 депутатов.  Дам справку.  Я разбирал личное дело депутата Куземко Марии.  Тот транспарант,  который в первый день был  против  пани Марии.  Я единственное сказал:  товарищ Куземко,  с первого тура, имея 6 претендентов в кандидаты в  народные  депутаты,  победила. Невзирая на то, что она участник Украинской Гельсинской спилки, а для меня это не подходит как для коммуниста,  но главное то,  что она  -  избранник народный и должна выполнять свои полномочия как народный депутат.  А у нас отдельные избиратели и отдельные члены Мандатной  комиссии  в  особой справке высказали свое мнение,  не имея никаких оснований.

 

     29

 

     Здесь был вопрос  о  том,  что  нам  секретариат  Руха  внес предложение в Мандатную комиссию.

 

     Ну, товарищи,  что  за документ,  который не имеет под собой оснований и документов. Даже без подписи ответственного секретаря Руха.  Фальшивку,  которая не подкрепляется никакими аргументами. Эмоции эмоциями,  а  мы  проводили  работу  в  законности.  Прошу председателя   поставить   на  утверждение  заключение  Мандатной комиссии (Оплески).

 

     Головуючий. Спасибі. Будь ласка, другий мікрофон.

 

     Лісовенко В.Т.,  голова Чернігівської обласної Ради народних депутатів,   перший   секретар  Чернігівського  обкому  Компартії України (Прилуцький виборчий округ,  Одеська область).  Я хочу, в порядку  обговорення,  дати  відповідь  по запиту,  що стосується сьомого округу  кандидата  в  депутати  Пронюка.  Я  розбирав  цю справу.  По цьому округу були Пронюк і Духов Борис Інокентійович, який  обраний  народним  депутатом.   Була,   дійсно,   заява   від координаційної  ради Залізничного районного об'єднання Товариства української мови імені Тараса Шевченка  і  групи  товаришів.  При ретельному  розгляді  не  було  виявлено  порушень  з боку Духова Бориса Інокентійовича.  Навпаки,  з боку Пронюка було дуже багато таких  задокументованих дій,  які компрометували суперника Духова Бориса Інокентійовича,  таких є 23  документи  в  цій  справі.  І навпаки,  проти  Пронюка  є  декілька листів,  до яких Духов Борис Інокентійович відношення не має. При цьому з боку Духова порушень закону  про  вибори  не встановлено.  Тому вибори по цьому округу потрібно вважати дійсними і визнати повноваження депутата Духова. Є для цього всі документи. Спасибі.

 

     Головуючий. Слово   надається   депутату  Волковецькому  від Мандатної комісії. Вибачте, будь ласка, товариші біля мікрофонів, присядьте,  ми  вже  по  запису дамо декілька слів,  а потім біля мікрофонів.  Тому що в нерівні  умови  ставимо  тих,  хто  раніше записався і не може виступити. Будь ласка.

 

     Волковецький С.В.,    доцент    кафедри   вищої   математики Івано-Франківського інституту нафти і  газу  (Долинський  виборчий округ,  Івано-Франківська область). Я виступаю, зокрема з думкою, з пропозицією не тільки від себе. Під тим, що я скажу, підписався також  депутат  Ярослав  Кендзьор  з  278 округу і Павло Мовчан з округу N 2.  Шановні депутати, шановний голово! Я переконаний, що в кожній комісії має бути забезпечене право меншості, якщо

 

     30

 

     немає права меншості,  то немає демократії. Тому я пропоную, по-перше: сесії після рішення будь-якої комісії, прийнятого більшістю голосів, заслуховувати і думки членів комісій, які були в меншості.  Я - член Мандатної комісії,  що  працювала  вчора  і позавчора. По деяких питаннях в мене склалася окрема думка, яку я хотів би висловити.

 

     На засіданні Мандатної комісії  я  був  проти  підтвердження повноважень   депутата  Новицького,  округ  N 204.  Утримався  при голосуванні за підтверждения повноважень депутата Гуренка,  округ N 219 та інших депутатів.

 

     Хочу пояснити,   чому.  Відносно  підтвердження  повноважень депутата Новицького  від  Рожнятинського  виборчого  округу.  Цей округ  є поряд з моїм,  з Долинським виборчим округом.  І я добре знаю ситуацію,  знаю про той великий тиск партійних і  радянських органів   при   висуненні   і   реєстрації  кандидатів,  особливо кандидатури  голови  Народного  руху  Івано-Франківської  області Миколи  Яковини.  Ставка  робилася  на  другого  секретаря обкому Компартії України Новицького,  який і  сам,  до  речі,  тепер  не заперечує  про  наявність  тиску.  Тому із 8 висунутих кандидатів зареєстровано було тільки 3.

 

     Уся Івано-Франківщина  знає  про  мітинги  і  пікетування  в Рожнятові. Що хотів народ? Тільки одного - народ хотів реєстрації кандидатом  Миколи  Яковини.   Тоді   окружна   виборча   комісія зареєструвала  його.  Однак  Центральна  виборча комісія,  на мою думку,  абсолютно безпідставно,  перекручуючи  статут  Товариства української  мови,  відмінила  рішення окружної комісії.  Це було зроблено вже тоді,  коли Миколі Яковині було пізно  реєструватися по двох інших округах,  де він був висунутий. Таким чином, Микола Яковина,  людина з великим  авторитетом  в  області,  який  тепер обраний народом головою Івано-Франківської обласної Ради народних депутатів, не був зареєстрований.

 

     Це є порушенням статті 10,  інших статей Закону  про  вибори народних депутатів УРСР. Для нас, на Івано-Франківщині, для тисяч виборців,  які доручили мені розказати про це  тут  на  сесії,  є очевидним,  що при реєстрації Миколи Яковини він став би народним депутатом. Такої думки, до речі, і голова Центрвиборкому.

 

     Є цілий ряд інших порушень, до речі, підтверджених, зокрема, прокурором області, про які за браком часу говорити не буду.

 

     Ось чому  на  засіданні Мандатної комісії я голосував проти. Бо вважаю, що обрання депутатом товариша Новицького пройшло

 

     31

 

     всупереч волі  народу  та  Закону  про  вибори.   Результати голосування  підтверджують  це.  Усі три зареєстрованих кандидати під час першого туру голосування по даному округу набрали в  сумі менше половини голосів.  Під час другого туру два кандидати - вже також менше половини голосів.

 

     У цьому місці,  шановні депутати,  на мій погляд,  Закон про вибори  є явно недосконалим,  і тому я вношу другу пропозицію про те, щоб наступний Закон про вибори передбачав, що в разі, якщо більше половини виборців проголосували проти всіх кандидатів, так як це мало місце в даній ситуації, то такі кандидати знімаються з виборів.

 

     Головуючий. Закінчуйте, будь ласка.

 

     Волковецький С.В.    Відносно    підтвердження   повноважень депутата  Гуренка  та   інших   депутатів   я   утримувався   при голосуванні,   оскільки   є  велика  кількість  листів,  скарг  і протестів,  які,  зокрема,  надійшли на адресу Руху про наявність грубих порушень Закону про вибори і Кримінального Кодексу УРСР.

 

     В основному   вони   зводяться  до  використання  службового становища,  що є характерним для  багатьох  і  багатьох  округів, використання   преси,   радіо,   телебачення,   техніки,  прямого адміністративного   тиску,   використання   партійного   апарату, незаконної   агітації   в  день  виборів,  відмова  в  реєстрації представників громадських  організацій,  порушення  Закону:  один голос  - один виборець,  незаконні способи тиску на конкурента та інші.

 

     Таких фактів - тисячі.  Багато з нас,  ті,  що  мали  своїми противниками  на  виборах  могутніх  і  впливових  апаратчиків  і керівників,  відчули  цю  силу,  а   часто   і   несправедливість можновладців.  Мене  можуть звинуватити в бездоказовості.  Рух не має можливості перевірити тисячі й тисячі листів. А я зараз якраз тому  голосував  не  проти  підтвердження  повноважень  депутатів Гуренка та  інших  взагалі,  я  так  не  думаю,  я  утримався  при голосуванні,   маючи  на  увазі  необхідність  дальшого  розгляду депутатської  комісії  по  цих  депутатах,  оскільки   є   багато матеріалу, який потребує перевірки.

 

     Мандатна комісія   більшістю  голосів  вирішила  підтвердити повноваження всіх депутатів.  Це - право Мандатної комісії.  Я  зі свого боку висловив думку тимчасово не затверджувати,  я поступив по закону і  по  совісті.  Я  дуже  сподіваюсь,  що  в  майбутній багатопартійній,  правовій  Українській  державі  не  буде  таких кричущих фактів беззаконня.

 

     (Шум у залі).

 

     32

 

     Головуючий. Слово   надається   депутату   Червонію   Василю Михайловичу,  за  ним  буде  виступати  депутат  Коробко.  У  нас регламент висвітлено - 5 хвилин.

 

     Червоній В.М.  Шановні  депутати!  Виборці   нашої   області передали  мені копії матеріалів,  надісланих Центральній виборчій комісії з приводу порушення Закону про вибори у виборчому  окрузі N 335  (Володимирецький  виборчий  округ),  у якому переміг перший секретар райкому партії Сергій  Олександрович  Каменчук.  І дали   мені   наказ:   перевірити   наявність  цих  документів  у Центральній виборчій  комісії,  розглянути  з  членами  Мандатної комісії  всі документи на предмет порушення.  Я тричі приходив на засідання Мандатної комісії і  просив  членів  Мандатної  комісії запросити  мене  тоді,  коли вони будуть розглядати справу Сергія Олександровича.  Але,  на жаль, вони мене не запросили, і я тепер змушений у вас відібрати 5 хвилин дорогоцінного часу.

 

     До чого  зводяться,  я  вам  оголошу,  деякі  моменти  з цих документів,  факти цих порушень. Ось окрема думка членів виборчої комісії. Приміром, Гаюка Зиновія Васильовича, де він вказує: "...я член   виборчої   комісії..."   і   далі   таке   порушення,    а саме: "...невиконання   статті   39   закону,   в  якій  зазначено матеріально-технічні засоби агітації  повинні  бути  рівними  для всіх кандидатів у депутати...".  А скільки було випущено листівок двох типів друкарським методом із програмами кандидата в  народні депутати  УРСР  Каменчука,  а  також його фотографії і відповідну агітацію  у  великій   кількості.   І   в   одному   із   способів розповсюдження  листівок  брали  участь  працівники пошти,  тобто державної установи.

 

     Ось ці листівки, вони виготовлені друкарським способом, але, на диво,  на них не вказані ні номер замовлення,  ні друкарня, ні інші реквізити.  Вважаю, що це питання Мандатна комісія повинна розглянути з виїздом на місце.  Що повинна бути чітка інформація, хто давав замовлення на ці листівки,  в якій друкарні ці листівки друкувались  і чи не має відношення наш шановний депутат до цього замовлення. Хто його фінансував?

 

     Далі. Заява  громадських  представників  за   17   підписами порушення статті 41.  На запрошеннях для виборців, що надсилались від  імені   виборчої   дільничої   комісії, був   надрукований агітаційно-цілеспрямований  напис,  де  вказувалось голосувати за кандидата,  першого секретаря райкому  Каменчука.  Проводилась  у день   виборів  на  дільницях  агітація  людьми  з  місцевого  та районного  апарату.  Агітація  в  день  виборів.  Перед  початком голосування виборчою

 

     33

 

     комісією не   було   оголошено   представникам   громадської організації про кількість виборців по списку,  кількість  бланків бюлетенів на дільниці.

 

     Довіреним особам  Сергія Олександровича дозволено вилетіти в Чехословаччину  для  агітації  серед  військовослужбовців,  а  їх тисячі, які були приписані до цього виборчого округу. Друзі, крім того є лист робітників,  які висовували Сергія Олександровича,  з проханням  відкликати  його  як кандидата на момент виборів.  Цей лист також не взято до уваги.  Я буду закінчувати.  Я не хотів би стверджувати,  що  Сергій Олександрович переміг нечесно.  Занадто велика в нього  перевага,  але  я  вважаю,  що  Мандатна  комісія занадто несерйозно, м'яко кажучи, віднеслась до своїх обов'язків. Такі факти, які я вам навів, повинні бути перевірені.

 

     Отже, я  пропоную  справу  затвердження  депутата  Каменчука відкласти  до  виїзду Мандатної комісії на місце і до розгляду на місці.

 

     Є інша в мене пропозиція,  друзі.  Ця справа серйозна. Ми її мусимо  обговорити  до  кінця,  щоб  потім у людей не було жодних сумнівів щодо своїх депутатів.  Якщо буде тиск такий,  я пропоную всім,  хто  не  хоче на собі відчувати цього тиску,  натиснути на кнопочки,  щоб ми не брали участі в такому голосуванні.  Дякую за увагу.

 

     Головуючий. Слово надається депутату Коробку.  Підготуватись депутату Скальському від Мандатної комісії.

 

     Коробко М.І.,    науковий     співробітник     Криворізького науково-дослідного  гірничорудного інституту (Тернівський виборчий округ,  Дніпропетровська  область).  Шановні  депутати,  шановний голово,  шановна Президіє!  Частина депутатів,  присутніх у залі, звертається з тим,  щоб припинити,  так  би  мовити,  пошуки  тих огріхів, які мали місце при проходженні нас через виборчу справу. Мені здається,  що з цим можна було б  погодитися,  коли  б  такі вибори  були  останніми.  Але оскільки,  очевидно,  наш народ і в подальшому звертатиметься до процедури виборів,  оскільки ми і  в подальшому не гарантовані від усіх тих недоліків,  які ми мали  протягом цієї виборчої кампанії,  поскільки  ще  й  зараз  у  нас, наприклад,   тривають  вибори  до  місцевих  Рад  і  вони  будуть проходити і в цьому останньому турі так само  недемократично,  як вони проходили, то вважаю, що варто все-таки проаналізувати дію нашого Закону про вибори. Проаналізувати те, як нам забезпечували виборчі  комісії всіх рангів наші права.  Давайте подивимось.  До Центральної

 

     34

 

     виборчої комісії надійшло 2860 листів і телеграм.  Відповідь

-  порушень  законодавства  не  встановлено.  Мені  здається,  що керуючись такою логікою,  можна дійти  висновку  -  невже  з кількох тисяч заяв не було жодної, яка мала б під собою підставу. Тим більше, я вимушений це стверджувати тому,  що  я  сам  двічі звертався до Центральної виборчої комісії, що мені була надіслана відповідь такого змісту з окружної  комісії  моєї,  як  зі  мною практично  не рахувалась і фактично вона сама собі виносила,  так би мовити вирок,  чи вона вважає ті порушення  такими,  що  мають підстави,  чи  такими,  що не мають підстав.  Що це робота наших вищих органів, нашої Центральної виборчої комісії, мені здається, більш ніж той факт, який говорить, що маємо дуже значні недоліки. Центральна виборча  комісія,  зокрема  її  голова  товариш  Бойко повідомляв це вчора таким чином,  що можна було зрозуміти,  що це,  так би мовити, вади самої демократії. Можливо і так, але чи не вада  демократії,  коли  взагалі  реакції  як  такої,  позитивної не було.  Така позиція призводить до того,  що на  місцях відбувається подібна реакція.  Коли я від'їздив на сесію,  минуло більше ніж місяць з того часу,  як  я  подав  депутатський  запит нашому  районному  прокурору  Шелесту  у  зв'язку з тим,  що були порушення на виборах до місцевих Рад.  Ніякої відповіді я на свій депутатський  запит  не  одержав.  Думаю  так:  якщо ми хочемо забезпечити демократію,  хочемо забезпечити  законність  у  нашій державі,  то,  очевидно,  ми повинні починати саме із законності в Законі про вибори, а не обходити такими формальними тлумаченнями, що в нас "на Шипке все спокойно".

 

     Вважаю,   що   такі  серйозні  порушення,  як  недопущення довірених  осіб,  заявлених  заздалегідь  згідно  із  законом,  як ігнорування права спостерігачів бачити, як проводиться підрахунок голосів,  а таке мало місце,  - це  й  є  тими  порушеннями,  які фактично зводять нанівець право депутата бути обраним.

 

     У зв'язку з цим я звертаюсь до шановних депутатів з тим, щоб ми запропонували в доповіді Мандатної комісії  відзначити,  що  в період   виборчої   кампанії  недостатньо  забезпечувались  права частини кандидатів у народні депутати та в депутати  до  місцевих Рад.

 

     По-друге, я вважаю,  що бажано було б зазначити,  вважати за доцільне в подальшому нові закони про вибори  до  Верховної  Ради Української РСР та до місцевих Рад удосконалити,  орієнтуючись на світовий досвід. Дякую за увагу.

 

     35

 

     Головуючий. Слово  надається  депутату  Скальському,   члену Мандатної комісії. За ними буде виступати депутат Шеховцов.

 

     Скальський В.В.,  голова  Городоцької районної Ради народних депутатів, перший секретар Городоцького райкому Компартії України (Городоцький  виборчий  округ,  Хмельницька  область).  Я як член Мандатної комісії мав змогу вислухати всі справи, які надійшли на того  чи  іншого  депутата,  який  обирався  по  тому  чи  іншому виборчому округу.  Повинен вам сказати,  що на всіх представників усіх партійних і непартійних угруповань були справи про порушення організації виборів.  Сьогодні ми з вами розглядаємо  справи  про організацію  виборів  лише  членів КПРС,  які займають посади або господарські,  або  вони  є  секретарями  райкомів,  обкомів,  ЦК Компартії України.

 

     Ми сьогодні  зовсім не розглядаємо ті справи,  які теж були, про порушення при організації виборів  щодо  представників  Руху, Української Гельсінської спілки та інших угруповань. І я б хотів, товариші,  на цьому зауважити,  тому що простежується саме те, що тільки  партійні  працівники неправильно себе вели на виборах.  Хочу сказати про те,  що ми маємо справу з недосконалістю  наших законів, що на сьогоднішній день наше суспільство ще не навчилось жити на основі демократичних законів.  І ми це повинні, товариші, сьогодні  сприйняти і зробити зауваження і поправки в нові закони з тим,  щоб не допустити їх на наступних виборах.  Що  стосується всіх  депутатів,  які  сьогодні  обрані  і  присутні в залі,  то, повірте,  справи, які ми прослухали, стосуються лише організації, а ті порушення,  які мали місце з боку депутатів, вони стосуються депутатської етики.  І вони можуть бути розглянуті  лише  та  тій комісії, яку ми з вами оберемо, і вона буде називатись: Комісія з питань етики.  Вона буде працювати постійно  і  зробить  висновки щодо окремих депутатів. А питання організації виборів у зв'язку з тим,  що ми з вами є жертвами тих недосконалих законів,  пропоную на   сьогоднішньому   засіданні   припинити  розглядати  і  вношу пропозицію затвердити повноваження всіх депутатів.  Це, товариші, найбільш  таке  прийнятне рішення,  яке ми з вами сьогодні можемо прийняти. Дякую за увагу.

 

     Головуючий. Слово надається депутату Шеховцову,  а потім  ми порадимося з цього приводу.

 

     Шеховцов О.Д. Шановні депутати, я привертаю вашу увагу до 117 Артемівського  округу.  Ще  декілька  фактів  з   виборчої кампанії.

 

     36

 

     Неоднократно нарушалась  статья  47 Закона о выборах,  о чем имеются многочисленные свидетельства  избирателей,  в  том  числе письменные.  Члены  комиссии  во время голосования агитировали за Марченко.  Были случаи приписок  голосов.  При  подсчете  голосов количество голосовавших не соответствовало количеству бюллетеней. На некоторые участки  не  были  допущены  представители  трудовых коллективов,   хотя   документы   были   оформлены  своевременно. Голосование на дому проводилось бесконтрольно,  ссылаюсь на целый ряд письменных заявлений. Это я все читаю заявления избирателей в Центральную  избирательную  комиссию,  образец   которого   имела Мандатная комиссия.

 

     В дополнение  к  сказанному  следует отметить,  что в период предвыборной кампании против Бельчака,  соперника Марченко,  была развернута  кампания лжи и клеветы,  в том числе в местной газете "Вперед",  в которой он сам работает заведующим отделом.  Наклепи на Бєльчака були надруковані 3 і 17 березня, тобто Бєльчак не мав змоги надрукувати свою відповідь.

 

     У період з 4 по  18  березня  він  намагався  свій  матеріал надрукувати, але це йому не вдалося.

 

     Шановні депутати!  Для чого я сюди вийшов?  Не для того, щоб говорити про депутата Марченка,  я з ним особисто не  знайомий  і нічого поганого про нього сказати не можу,  я вийшов, щоб сказати слово на захист закону.

 

     Шановні депутати!  Я  не  почув  і  виборці  обурені,  якась частина обурених виборців Артемівського округу не почули доказів, докази можуть бути.  Які? Або ті факти, які наведені, - вигадані, їх не було,  або вони, дійсно, не вплинули на підсумки голосування. Ви чули докази?  Я - ні.  Тому я пропоную тимчасово  повноваження депутата  від 117 Артемівського округу не стверджувати,  ретельно перевірити всі  документи  і  протоколи  всіх  виборчих  комісій, бюлетені, виїхати представникам Мандатної комісії в округ.

 

     Головуючий. Досить,  ви  вже висловлювались з цього приводу, ще є люди.

 

     Шеховцов О.Д.  Я прошу,  не заважайте,  товариші в залі мені сказали,  що  нарікання  щодо  порушення  законів  можуть бути по багатьох округах,  майже по всіх. У кого є нарікання по моєму 128 округу, прошу на цю трибуну.

 

     І ще  одне зауваження.  Депутат Маякін від Донецької області сказав,  що Марченко був висунутий до  складу  Мандатної  комісії одностайно.  Я  цитую:  "У нас 45 депутатов,  которые единогласно выдвинули товарища Марченка".

 

     37

 

     На тих  зборах,  де   висунуто   було   товариша   Марченка, присутніми  були 27 депутатів із 45.  Краматорськ,  від якого я є депутатом,  це що в Донецькій  області,  так  що  я  прошу  щодо одностайності бути уважнішими. Спасибі.

 

     Головуючий. Товариші! Залишилось п'ять записок.

 

     Слово просить голова Центральної виборчої комісії Бойко,  ще члени Мандатної комісії - Мовчан, Мартиненко, Парасунько...

 

     Надходили пропозиції припинити... (Шум у залі).

 

     Товариші! Більшість   висловлює   думку,    щоб    припинити обговорення доповіді Мандатної комісії.

 

     Ставимо на   голосування.   Хто   за   те,   щоб   припинити обговорення. Будь ласка, другий мікрофон.

 

     Депутат не представився.  Ми  теж  за  голосування,  але  за поіменне голосування.

 

     Головуючий. Хто  за  припинення  дискусії?  Ми  вам слова не даємо. Я вас дуже прошу, займіть своє робоче місце.

 

     Депутат. Шановні депутати!  Зауваження по порядку ведення. Я коротко   по   порядку   ведення   хочу   зробити  зауваження.  Є зареєстровано в Секретаріаті...

 

     Головуючий. Залишіть трибуну.

 

     Депутат. У     Секретаріаті     зареєстрована      Львівська територіальна група. І ми згідно з регламентом...

 

     Головуючий. Дуже вас просимо,  залишіть трибуну. Я поважаю в першу  чергу  регламент,  за  яким  ми  працюємо  і  тому,   якщо зареєстрована  Львівська  територіальна  група,  вона  має  право виступу навіть у той час, коли виступи припиняються.

 

     Головуючий. Залишіть трибуну,  ми вас дуже просимо  (Шум  у залі).

 

     Депутат. Я прошу,  я член Мандатної комісії. 

Головуючий. Не один ви член Мандатної комісії.

 

     Депутат. Ви  надавали  слово  всім  іншім  членам  Мандатної комісії.

 

     Головуючий. Я  прошу  залишіть  трибуну,  ми  вам  слова  не надавали.

 

     Товариші! Прошу до уваги,  не  шуміть,  надійшла  пропозиція припинити  обговорення  доповіді  Мандатної  комісії.  У  кого  з депутатів виникають питання,  ми не закінчили сьогодні роботу, ми ще повернемось до цього питання, але хочемо визнати повноваження

 

     38

 

     депутатів до  перерви  з  тим,  щоб ми могли працювати далі. Ставимо на голосування. Будь ласка, другий мікрофон.

 

     Голос із  залу.  По  процедурі  голосування.  Це   згідно   з тимчасовим  регламентом,  який  ми  взяли  до виконання поки.  Що навіть після припинення обговорення  члени  груп,  які  створені, мають право на голос.  Це перше.  Друге. Пропозиція, якщо все-таки буде проігноровано це право - голосувати поіменно за  припинення. Якщо проголосує за це третина голосів, буде голосування поіменне. Ставте питання про поіменне  голосування,  якщо  не  дасте  слова представникам груп.

 

     Головуючий. Товариші депутати!  Зауваження слушне. У нас від Мандатної комісії залишилось дві записки. Я пропоную не проводити поіменного голосування,  а від груп двом членам Мандатної комісії надати слово і потім проголосувати.

 

     Голос із залу. І Бойку.

 

     Головуючий. І Бойку.

 

     Голос із залу. Я пропонував від груп, від депутатських груп. Не тільки від Мандатної комісії.

 

     Головуючий. Приймається.

 

     Голоси із залу. Ні.

 

     Головуючий. Не приймається. Ставлю на голосування.

 

     Голос із залу. Поіменне.

 

     Головуючий. Ставлю   на   голосування.   Товариші  депутати, хвилинку. Будь ласка, перший мікрофон.

 

     Хоменко М.Г.,  345 виборчий округ.  Шановний Голово, шановна президіє!  Як  би  ви не поспішали розглянути якесь питання,  але оскільки  ми  домовились,  що  будемо  дотримуватись  Тимчасового регламенту,  а  там  визначено,  якщо група народних депутатів не менш ніж двома третинами свого складу має слово  до  виступу,  то ми,  якщо  дотримуємось  цього  Тимчасового  регламенту,  повинні надати таку можливість.

 

     Головуючий. Спасибі. Будь ласка.

 

     Чобіт Д.В.,  відповідальний  секретар  Бродівської  районної організації  Українського  товариства охорони пам'яток історії та культури  (Бродівський  виборчий   округ,   Львівська   область). Шановний головуючий,  я хотів би нагадати регламент. У регламенті записано, що група має право після припинення дебатів на будь-яке

 

     39

 

     питання. Оскільки ми прийняли регламент,  ми не можемо  його ігнорувати.

 

     Якраз наша  група  львівська  наполягає  на тому,  що надано слово для виступу  згідно з регламентом,  про  що  говорив  Микола Григорович.

 

     Головуючий. Товариші депутати,  шановні депутати, настав час перерви.  Оголошується  перерва  на  30  хвилин,  після   перерви продовжимо нашу роботу.

 

     (Перерва).

 

     Головує депутат Плющ І.С.

 

     Головуючий. Товариші,  прошу до уваги,  прошу реєструватись. Товариші,  продовжуємо роботу  нашої  сесії.  Виноситься  на  ваш розгляд  пропозиція  надати  слово  депутатам  - членам Мандатної комісії  і  надати  слово  голові  Центральної  виборчої  комісії товаришу   Бойку.   Після   цього  проголосувати  про  припинення обговорення, а потім надавати слово від депутатських груп. Тому я прошу депутатські групи визначитися, хто буде виступати від ваших груп.  І після цього  закінчимо  обговорення  доповіді  Мандатної комісії. Згодні з такою пропозицією? Будь ласка.

 

     Слово надається депутату Мартиненку, за ним депутат Мовчан.

 

     Мартиненко В.П.,     генеральный    директор    Полтавського гірничозбагачувального комбінату (Комсомольський виборчий  округ, Полтавська   область).  Уважаемые  товарищи  депутаты,  уважаемый Председатель!  Мы с Мандатной комиссией, прежде всего, отработали принцип работы,  который хотелось бы вам и зачитать. И, наверное, надо  установить  такой  принцип  работы  и  для  нашей   сессии. Заключается  он в следующем.  Сегодня мы можем сказать,  что наша перестройка вызвала доверие к нам всего мира кроме всего  прочего еще  и  тем,  что  признала фундаментальной ценностью демократию, уважение нашего  общества  к  свободам  и  правам  человека.  Все заметили,  что в немногословной клятве Президента СССР есть слова о гарантиях прав и свобод граждан.

 

     Сами по себе общечеловеческие ценности,  строго  говоря,  не принадлежат ни капитализму,  ни социализму,  ни какой-либо другой системе именно потому, что они общечеловеческие и объединяют все, что  накопило человечество и что есть лучшее во всех политических философиях.  Чтобы спасти мир,  свободу, будущее, надо похоронить предрассудки классовой ненависти, идеологической

 

     40

 

     непримиримости. Человечество  больше самого великого народа, народ больше любого класса,  даже арифметически. Общечеловеческие идеи  выше  отдельно взятой идеологии.  С трибуны ООН произнесены вещие слова о верховенстве общечеловеческих ценностей.  Произошло величайшее  событие,  последствие  которого оценят сполна,  может быть,  только   потомки.   Мы   возвращаемся   обратно   в   лоно человечества,  в  мировую семью народов.  И вот на этих принципах была  построена  работа  Мандатной   комиссии.   Поэтому   вопрос коммунист ли,  член ли,  допустим, Руха или другой организации во внимание не принималось.

 

     Главное, что принималось во внимание - это  права  народного депутата,  то есть можно признать полномочия или нельзя признать. И когда в нашей комиссии  началась  работа  по  рассмотрению  так называемого   компромата,   как   раньше   это   называлось,  или компрометирующего  материала,   так   неужели   надо   вспоминать сталинские  времена.  Это должно давно уйти,  и мы должны уважать друг  друга.  Мне  досталось,  будем  так   говорить,   проверять материалы  по 264,  261,  272,  274,  277  округам - это Львовской области.  И я думаю, на каждого из этих депутатов можно было  бы  собрать  компромат.  Но  вопрос  в  чем:  мы  смотрели, правильно его избрали или неправильно.  Избрали правильно,  а то, что у него другие политические убеждения - это уже другой вопрос, и то,  что он где-то высказывается  сегодня,  являясь  депутатом, пусть смотрит комиссия по этике.  Поэтому,  я считаю, первое, что мы  должны  утвердить,  -   это   сам   принцип   нашей   работы, демократический  принцип.  И  второе,  товарищи,  надо кончать со всеми делами, все депутаты равны между собой и нужно утвердить их полномочия. Я это и предлагаю. Спасибо за внимание.

 

     Головуючий. Спасибі, слово надається депутату Мовчану.

 

     Мовчан П.М.,    письменник,    секретар   правління   Спілки письменників України і Київської організації СПУ (Березняківський виборчий   округ,   м.  Київ).  Шановні  депутати,  високоповажна президіє,  товаришу Голово!  Я сьогодні так рвався до трибуни  не для  того,  щоб  сказати,  що  Мандатна комісія справляє враження ідеального механізму і весь склад депутатів,  який тут присутній, є  ідеальним,  дороги  безконфліктні,  як  кажуть,  без  сучка  й задирки,  це було б великою неправдою.  Ми всі стали свідками, не тільки депутати демократичного, а й кожен, що відбувалися кричущі порушення закону.  Інша справа,  наскільки причетний той чи інший депутат до цих правопорушень. Але вони відбувалися. І робити

 

     41

 

     вигляд, що  нічого  не  було,  що  в  нас немає справ,  - це просто, мені здається, покриття того злочину, який коїться внизу.

 

     Інша справа,  хто  повинен  був   контролювати?   Центральна виборча  комісія  на  чолі  з товаришем Бойком, дійсно, автоматично підписувала і відгукувалась на те,  що немає порушень.  Відповіді однозначні, що немає порушень Закону про вибори. Я не буду робити перелік тих прізвищ і тих  людей,  які  ставлять  під  сумнів  їх депутатські повноваження,  але вони є.  Тут є заяви Сергієнка,  я вважаю, що його місце - у цьому залі, це моє глибоке переконання, а не місце того депутата,  який його займає,  бо,  так би мовити, переміг у тій боротьбі.  Це моє,  може, суб'єктивне враження, але для  того  і  було  обрано  Мандатну  комісію,  щоб визначити всі повноваження, розглянути всі справи.

 

     Дорогі депутати,  хочу вас запевнити,  що я як киянин від  9 години  ранку до  2  години  ночі мав тисячу дзвінків,  бо жоден депутат і жоден  член  Мандатної  комісії  -  не  киянин,  їх  не розшукували по готелях,  а мій телефон відомий.  Через те до мене приходили справи,  уже починаючи з 15 числа,  і те,  що  Мандатна комісія  прийняла рішення не розглядати всі справи,  які надійшли після 15, я вважаю, що це теж було порушення.

 

     Більше того,  я хочу сказати,  що до цієї Мандатної  комісії повинні були увійти юристи з групи тих юристів, які були присутні тут,  щоб кваліфіковано розглядати кожне питання, кожну справу. І через   те,  скажімо,  звернення  Народного  руху,  звернення  30 депутатів у справі Пронюка,  у справі  Сергієнка  та  інших,  які вибули  з  боротьби,  бо відібрані в них мандати,  мені здається заслуговують  на  те,  щоб  сьогодні  прийняти  важливе  рішення. Прийняти  важливе  рішення  про  перегляд  справи - у цьому немає ніяких порушень.  Вважаю,  що це можна було б зробити, оскільки на  всю  Україну,  так би мовити,  буде показано всю роботу,  всю правду про Мандатну комісію,  правду про нашу  сесію,  про  новий парламент,  про новий склад, усю правду. Якщо сьогодні ми зробимо вигляд,  що покриваємо,  то всі будуть покривати.  Що  покриваємо порушення  Марченка,  ви  чули про нього,  і що до обрання його і Васильєвої в Мандатну комісію,  вважаю,  що це все треба  було  б розглянути.

 

     Необхідно переглянути  так  само  і депутатські повноваження Духова. Мені здається, що можна. Я запропоную таке рішення: можна було  б сьогодні,  і я звертаюся до вас,  відкласти на п'ять днів розгляд  справ,  визначити  440,  447,  446  мандатів,  усі  вони повноважні,  а  справи  тих  осіб,  які  я  назвав,  можна було б переглянути Мандатній комісії  або  спеціальній  комісії,  яка  б протягом п'яти

 

     42

 

     днів переглянула ці справи. У мене на руках маса справ, я їх не буду зачитувати,  але й навіть у тих, які було відхилено після 15 травня, є імена, до яких треба було б повернутися.

 

     Наприклад, є  справа  на  секретаря  Єльченка.  Є  справа на Гуренка.  Ви розумієте,  йдеться про авторитет не лише партійного вождя,   партійного   лідера,   йдеться  взагалі  про  довіру  до Компартії.  Якщо  дійсно   були   зловживання   своїм   службовим становищем,  то це треба все розглянути і цій спеціальній комісії доповісти,  чи вони були, чи ні. Тому що чутки, які поширюються в народі,  трансформуються в негаразди,  і через те недовіра буде і до цілого нашого парламентського  корпусу.  Тому  моя  пропозиція така:  Марченка,  Духова  і  Васильєву,  тобто їхні повноваження, тимчасово вважати недійсними - на 5 днів.

 

     Друге. Я не хотів бути  в  ролі  статиста  на  цій  комісії. Четверо  імен,  які  не  підписали звернення,  підписали висновок Мандатної комісії і звернення до парламенту не підписували.  Воно було  викладено  окремо,  а  підписи  ставилися на окремій чистій сторінці. Дякую за увагу.

 

     Головуючий. Спасибі. Слово надасться товаришу Бойку - голові Центральної   виборчої  комісії  по  виборах  народних  депутатів Української РСР.

 

     Бойко В.Ф.  Шановні депутати! Перш за все, я не згоден з тим висловом,   який   дозволив  собі  один  з  виступаючих  народних депутатів,  тобто  що...  ви  є  жертвами,  як  він   висловився, недосконалого законодавства. Нічого подібного. Ви, вважаю, і це вважає  Центральна  виборча  комісія,   повноважні   представники виборців,  і  мені  дуже  прикро,  що  дехто  з вас,  обговорюючи сьогодні свої повноваження,  не враховують головного  -  а  саме, думки  виборців  та рішення своїх товаришів - народних депутатів, які  перевірили  всі  скарги  і  прийняли  відповідне  рішення  в Мандатній комісії.

 

     І оці всілякі сумніви,  вони мають підстави, чи грунтуються, правильніше сказати,  на якихось здогадах та слухах і листах.  Ці всі  сумніви і висловлювання більш схожі на те,  щоб задовольнити амбіції тих кандидатів, які програли. Якщо подивитися уважніше на характер скарг, то вони якраз це і підтверджують.

 

     Стосовно тих  порушень,  які  були  в ході виборів.  Основне порушення,  на  погляд  багатьох,  це  відсутність  рівності  при змаганні за депутатський мандат.  Наприклад, візьмемо м. Київ. А в нас їх сотні.  От дивіться.  Я буду читати: "Предлагаем вам и просим голосовать за депутатов демократического блока. Народные

 

     43

 

     депутаты СССР Грищук,  Рябченко,  Черняк.  Напоминаем,  если кандидата от демократического блока нет,  бюллетень лучше забрать домой.  Тогда повторное выдвижение кандидатов и повторные выборы. Благодарим за поддержку.  Предлагаем голосовать в Верховный Совет за товарища Мовчана,  в городской - Полуденного и т.д.".  И таких примеров десятки тысяч.

 

     Без ніякого підпису вони скрізь: і в поштових скриньках, і в під'їздах, і де ви тільки хочете.

 

     Моє відношення,  шановний народний депутате Мовчан, до цього? Не знаю.  Центральна виборча комісія цього  не  встановила  і  ми зареєстрували  та  внесли  пропозицію  про  те,  що  він  має  всі повноваження   народного   депутата.   Є   такі   листівки,    де підписано: "...листовка   напечатана  на  пожертвование.  Спасибо. Запорожский Рух".

 

     Згідно з виборчим Законом всякі "пожертвования"  заборонені. Цей приклад говорить про те, як виконувався закон. І таких фактів я можу вам приводити багато,  але не хочу забирати  вашого  часу. Але повторюю, що Центральна виборча Комісія через окружні виборчі комісії вживала всіх заходів для того,  щоб  вибори  проходили  у відповідності  з  виборчим  законом  і вони,  з нашої точки зору, пройшли  на  основі  виборчого  закону  і  всі  кандидати   мають відповідні повноваження.

 

     Було запитання стосовно Дмитрієва.

 

     Дмитрієв, це   Кримська   область,   керівник   регіональних магістральних ліній  зв'язку.  Як  кандидат  у  народні  депутати республіки  він,  використовуючи  своє  службове становище,  десь близько десятка разів  самовільно  через  місцеве  телебачення  в програмі на область надавав можливість вести агітацію за себе як за кандидата в народні депутати УРСР.

 

     При розгляді подання прокуратури обласні про дачу  згоди  на притягнення  його  до  кримінальної  відповідальності  Центральна виборча  комісія  визначила  використання  ним  свого  службового становища,  що виборчим законом заборонено,  а тому відповідно до повноважень Центральної виборчої комісії зняла його з реєстрації. По цьому округу залишився кандидат у народні депутати Української РСР Терехов,  якого обрано  народним  депутатом  і  сьогодні  він присутній на сесії.

 

     Стосовно якихось порушень до громадських організацій,  як  Товариства Української  мови  імені  Тараса  Шевченка,  асоціації "Зелений світ", конкретно, що стосується 204 виборчого округу.

 

     44

 

     Тут виступав  шановний  народний  депутат,  тому  я хотів би кілька хвилин приділити цьому факту.

 

     По-перше. Керівник центру Руху  Західної  України  (я  прошу вибачення  за  те,  що  не  знаю  вашої  в повній мірі структури) Яковина,   був   висунутий   районним   об'єднанням    Товариства Української  мови  імені Тараса Шевченка в Рожнятівському районі. Ця Рада складається з 15 чоловік.  На цій Раді  було  висунуто  4 чоловіки.  Обговоривши  тільки  3 кандидатури,  Яковина одержав 8 голосів.  Після цього були подані документи до Окружної  виборчої комісії.  Окружна виборча комісія,  розглядаючи подані документи, встановила,  що згідно з статутом  Товариство  Української  мови, первинні   осередки,   як   районні   об'єднання,   повинні  бути зареєстровані у відповідних органах.  Однак тут ніякої реєстрації первинних осередків не було. Тому згідно з їх статутом, а також і виборчим  законом,  комісія  відмовила  в   реєстрації   товаришу Яковині.  Після  цього була подана скарга до Центральної виборчої комісії.

 

     Я прочитаю тільки те, що встановила Окружна виборча комісія: "1 лютого   в   Рожнятові   проводиться   цілодобове  багатолюдне пікетування приміщення райкому  партії,  райвиконкому.  Ставилась вимога до Центрвиборчкому і окружної виборчої комісії,  радянських та партійних органів  негайно  вирішити  питання  про  реєстрацію депутатів.   Порушено   нормальний   робочий   ритм  підприємств, організацій райцентру.  У  м. Калуші,  селищі  міського  типу Рожнятові поширюються заклики до організації страйків, оголошення пікетуючими голодування,  якщо їх  не  буде  зареєстровано".  Під тиском, погрозами Окружна виборча комісія прийняла нове рішення і зареєструвала. Центральна виборча комісія, розглядаючи це питання і  враховуючи те,  що він був неправильно висунутий 15 чоловіками Ради районного об'єднання,  скасувала рішення і відмовила йому  в реєстрації.  І це рішення прийнято було б незалежно від того, хто по цьому виборчому округу не був би зареєстрований.

 

     До речі,  тут кидалася тінь на  обраного  депутата  товариша Новицького,  який  працює  другим  секретарем  обласного комітету Компартії України.  Але,  товариші, якщо подивитись на порушення, то  вони  зводяться до одного.  У  лікарні не забезпечили умов для голосування і не вимагали посвідчення про особу,  хто голосує. Це в  лікарні,  у  хворих  людей не перевіряли паспортів  чи якоїсь іншої довідки.  Оце такі порушення,  які,  на наш погляд, ніякого впливу на хід виборів не мали.  І він переміг,  як і багато інших кандидатів, на виборах у другому турі голосування.

 

     45

 

     Дійсно, після першого туру виборів до  Центральної  виборчої комісії почали надходити запити,  як бути? До участкових виборчих дільниць  надходило  багато  заяв  про  реєстрацію   так   званих спостерігачів від різних організацій.

 

     Центральна виборча комісія прийшла до такого висновку,  що у виборчому окрузі,  де проводяться вибори  і  йде  висування,  там мають  право  контролювати  хід  виборів представники громадських організацій і трудових колективів,  які територіально знаходяться в  цьому  виборчому  окрузі.  Але  це  не значить,  що громадська організація  може  дати  повноваження  любому  громадянину,  який мешкає  за  межами  цього  виборчого  округу.  Вся виборча робота проводиться в конкретному виборчому окрузі.

 

     Головуючий. Вибачте,  Віталіє Федоровичу.  Товариші депутати, чи  є  потреба так конкретно характеризувати виборчий закон?  Ви, будь ласка, конкретно.

 

     Бойко В.Ф.  Стосовно  зауважень  про  порушення  законів   в окремих виборчих округах.  Хотів би сказати,  товариші, от була заява.  Так щодо виборних справ товариша Гуренка  ніяких,  я  вас запевняю,   ніяких  скарг  до  Центральної  виборчої  комісії  не надходило.  Учора я був присутній на засіданні Мандатної комісії, і  після того,  як член виборчої комісії,  який виступав сьогодні тут, сказав, дайте хоч якісь матеріали. Є у вас, чи ні, Мандатній комісії,  я прошу пробачення.  На Мандатній комісії просив голова

-дайте  хоч  які-небудь  матеріали,  щоб  ми  могли   подивитись. Матеріалів  таких немає.  Не представили ніяких матеріалів.  І по іншим,  до речі,  шановний народний депутате  товаришу Мовчан. Він і вчора  ходив  з  великою  текою.  Йому  сказали  -  дайте  всі ті матеріали.  Віддав.  Більше нема,  ніби нема. Сьогодні знову з текою великою  ходить.  Де  ті  матеріали,  про  що  вони?  До речі,  ці матеріали Мандатна комісія перевірила,  і ніяких  підстав,  нових обставин не знайшла.

 

     Стосовно діяльності   Центральної   виборчої   комісії  наша діяльність контролювалась і,  можна сказати,  дуже.  Розглядалась наша   робота   на   засіданні   Президії  Верховної  Ради  нашої республіки,  ми  звітували  перед  Верховною   Радою   республіки одинадцятого  скликання  і  ніяких  претензій до нас не було.  Ми вважаємо, що всі ви обрані відповідно до закону, і є всі підстави визнати  повноваження  для  вирішення  тих питань,  які поставило перед вами саме життя.

 

     Спасибі за увагу.

 

     46

 

     Головуючий. Спасибі.  Шановні  товариші  депутати,  за   час виступу 3 депутатів, про які ми домовлялися, надійшли записки від  членів  Мандатної  комісії  депутатів  Грицая,  Ігнатенка  і Остапенка. До цього часу не надійшли пропозиції від Секретаріату, кому надати слово від тих груп, які зареєстровані. Ми пропонуємо: від  Львівської  групи  є  дві записки – депутати  Горинь і Котик.  Ви  визначтесь,  будь  ласка,  у  Секретаріаті.  Хочу порадитись  з  вами  з  приводу  трьох  записок  членів Мандатної комісії.  Слово  надається  депутату   Ігнатенку.   Підготуватись депутату Остапенку. До 5 вилин, будь ласка.

 

     Ігнатенко В.В.,     директор    Перегонівського    цукрового комбінату,   Голованівський   район    Кіровоградської    області (Гайворонський виборчий округ,  Кіровоградська область).  Шановні народні  депутати,  шановний  Голово,  шановні  члени   Президії! Можливо,  я  дещо  повторюсь,  але я хочу ще раз підтвердити,  що Мандатна комісія у своїй роботі керувалась двома документами.  Це

-   Конституцією   Української   РСР  та  Законом  про  вибори  в Українській республіці.  З самого початку роботи комісії за майже одностайною  думкою  всіх  членів  було  вирішено  розглянути  ті питання і справи,  які надійшли до Мандатної комісії в період  її роботи і до початку роботи.

 

     Усі питання  будуть  вирішені,  розглянуті  постійно обраною комісією в міру їх надходження.  При розгляді справ  комісією  не виявлено жодної, яка заслуговувала б на додаткове розслідування.

 

     Самі посудіть, скільки часу потрібно згаяти для перевірки на місці справи,  які вже на місці перевірялися Центральною виборчою комісією, а деякі з них і неодноразово.

 

     Деякі справи, дійсно, були суперечливими,  але при розгляді їх усією комісією  не  встановлено  ніяких  порушень.  Наприклад, справа шановного    народного   депутата   Крючкова   Василя Дмитровича,  в якій було вказано,  що він використовував службове становище при зустрічі зі своїми виборцями.

 

     Товариші! Як  би  ви  як  депутати  в передвиборній боротьбі діяли,  наприклад,  у такій ситуації:  в окрузі,  де  балотувався товариш   Крючков,  є  таке  селище  в  Кіровоградській  області - Смоліно,  де  проживає  10  тисяч  людей.  Ці  люди  на  сьогодні залишилися без роботи,  оскільки в селищі, розташованому в степу, були шахти по  видобутку  урану.  За  рішенням  уряду  їх  роботу припинили, і

 

     47

 

     вони не будуть функціонувати деякий час. Люди залишились без роботи.  При зустрічі він людям при їх зверненні  відповідав,  що зробив все для того, щоб вони мали можливість працювати, якщо для цього знадобляться якісь кошти, труби чи ще щось подібне. Тому, вважаю,  ніякої тут крамоли, нічого тут не було допущено, а кожен з нас,  що пройшов усі іспити,  думаю,  зрозумів  би  товариша Крючкова.

 

     Ще  раз,  товариші,  підтверджую,  що незважаючи на те,  а точніше,  у зв'язку з тим,  що кожен народний депутат,  як і член Мандатної  комісії,  має  свою  думку,  що вибори,  які ми з вами завершили і результати  яких  маємо  затвердити,  були  практично першими виборами для нашого покоління,  першими, можна сказати, у нашому житті. Вважаю - Мандатна  комісія  не  знайшла  жодного порушення,  на які ми спиралися з урахуванням того,  що я сказав. Тому я пропоную визнати повноваження  всіх  449  депутатів,  адже немає  підстав  зараз  плювати,  вибачте  за такий вираз,  у душу людям,  про яких ми  так  погано  іноді  думаємо,  і  перейти  до вирішення  тих питань,  які стосуються нашого життя,  я б сказав, найважливіших питань нашого з вами життя. Дякую вам за увагу.

 

     Головуючий. Слово надається депутату Остапенку,  за ним буде виступати депутат Грицай.

 

     Остапенко О.Ф.,  генеральний директор виробничого об'єднання "Краснодонвугілля"  (Краснодонський  виборчий  округ,   Луганська область).

 

     Если позволите мне,  хочу дать замечание Секретариату, чтобы все записки,  которые поступают для того или иного  рассмотрения, проходили только через Секретариат.

Это первое.

     Второе. Здесь   выступило   большинство   членов   Мандатной комиссии. При вчерашнем рассмотрении всех 449 дел единогласно был подписан   протокол   о  том,  чтобы  подтвердить  избрание  всех депутатов. И сегодня, когда вышел товарищ Мовчан и сказал, что мы подписали  чистый  лист  бумаги,  это  меня  как  члена Мандатной комиссии оскорбляет.  Думаю,  что и председатель,  это подтвердят все  члены  комиссии,  сегодня  доложил  то,  что было принято на вчерашнем вечернем заседании.

 

     Нет никаких  ни  дополнений,  ни  изменений.  То,   что   мы подписывали,  то  сегодня  мы  вам,  уважаемые товарищи депутаты, доложили.

 

     48

 

     Вчера было сказано,  и  это  подтверждается  на  сегодняшний день,  что будут поступать записки, телеграммы, материалы. И если мы не утвердим сегодня протокол,  о  котором  идет  речь,  то  мы превратимся  в  комиссию по рассмотрению жалоб и заявлений,  а не тот  орган,  который  доверил  нам  народ.  Поэтому  предлагаю прекратить  дальнейшие  выступления,  они  будут одни и те же,  и утвердить протокол, о котором доложил председатель комиссии.

 

     Головуючий. Спасибі.  Слово надається депутату Грицаю. Потім просимо  від  Секретаріату  назвати  нам робочі групи,  які у вас зареєстровані і хто буде виступати.

 

     Грицай І.Т.,  голова Миколаївської  обласної  Ради  народних депутатів  (Миколаївський виборчий округ,  Миколаївська область). Товарищи,  я не хотел бы повторяться, но хочу сказать, что наивно было бы полагать, что выборы могли пройти гладко и идеально. Была борьба политическая и в условиях несовершенства закона,  не  имея опыта,  политической  культуры.  Огрехов было допущено немало.  В этой   связи   и   заявление.   Если    посмотреть,    еще    раз проанализировать,  то,  конечно,  это   соперники по борьбе.  И все,  что можно,  малейшую зацепку в этих  сообщениях, заявлениях  было изложено,  в том числе,  в основном,  касающиеся неравных возможностей  вести  агитационную  борьбу.  Я  конкретно такие  жалобы  рассматривал.  Есть заявления,  скажем, директор предприятия благоустроил поселок.  А до этого там  никто ничего не делал.  И это ставится ему в вину как кандидату или как депутату Верховного Совета.

 

     Хотел  бы  сказать,  что  Мандатная  комиссия  работала  и напряженно,  и объективно,  и ответственно.  Поэтому,  какие есть основания  у  депутата  Волковецкого  заявлять,  что   несерьезно занимались этим поручением члены Мандатной комиссии?

 

     И самое  главное.  Личной  причастности к тем отступлениям и огрехам,  о которых я говорил,  ни по одному случаю, ни по одному депутату не установлено. Какое же основание не доверять Мандатной комиссии,  какое основание ставить  под  сомнение  выборы  людей, которые сделали избиратели.  А во многих случаях это были десятки тысяч голосов.

 

     И еще я хотел бы сказать.  Судя по вчерашнему и сегодняшнему дню, конечно, и призыв к консолидации, и то, что нас ждут люди со своими острейшими вопросами,  и смотрят сегодня  наши  сессии,  и много  у  них  сказано  и  по  телефону,  и  в  телеграммах,  и в сообщениях, которые мы получаем. Поэтому давайте идти по

 

     49

 

     пути. Давайте вырабатывать  все-таки  законы,  которые  люди ждут.  Давайте  по  отношению  друг  к  другу вести себя честно и порядочно.  Я вот не могу не сказать о своем возмущении. Сейчас в перерыве   некоторые  из  депутатов  из  этого  зала  неправильно информируют людей,  которые  собрались  у  этого  здания.  Я  сам слышал,  что  докладывают,  что  Мандатная  комиссия  попала  под давление  партаппарата  и  регистрирует  тех,  против  кого  есть замечания.

 

     Ну какое основание?  Думаю, что и Президиум, и сессия наша должны давать оценку таким  вещам.  Вношу  предложение  закончить прения  и  утвердить  результаты  Мандатной комиссии,  полномочия избранных депутатов.

 

     Головуючий. Слово надається Секретаріату, будь ласка.

 

     Толстоухов А.В.,  заступник редактора Волноваської  районної газети  "Знамя  труда"  (Волноваський  виборчий  округ,  Донецька область).  Товарищи,  я вчера выступал и  просил  очень  серьезно отнестись   к   вопросу  о  создании  депутатских  групп.  Сейчас сложилась ситуация,  когда представители депутатских групп просят слова.  Но есть определенный порядок, заложенный в регламент, и мы просим вас внимательно к нему отнестись.

 

     В соответствии с регламентом заявления о группах должны идти в  президиум,  но  поскольку было решено все материалы пропускать через Секретариат, мы готовы были эти материалы принять. Вчера мы получили материалы по 5 группам.  Нужно сказать, что первыми, и в соответствии с  моментами,  обусловленными  регламентом,  сделали заявку  представители  группы  по  проблемам  молодежи.  Там есть список,  там есть руководитель группы и есть те,  кто уполномочен от имени группы выступить.  Когда это сделано, группа имеет право просить слово на выступление.

 

     Но вот  приходит  записка  от  представителей  Тернопольской области: "Просим слово дать такому-то". А никакого материала нет.

 

     Или вот,   например.  Просим  зарегистрировать  региональную депутатскую группу по Одесской области,  23 фамилии,  15 мая.  Ни кто руководитель, ни кто имеет право от группы выступать. Никакой информации нет.  Я вас прошу,  посмотрите,  пожалуйста,   пункт 21 регламента и все, что здесь заложено, выполните.

 

     А сейчас,   в   настоящее   время,   поставить   вопрос   на голосование?  Давать слово представителям групп  или  не  давать? Правильно?

 

     50

 

     Вот Тернопольская область,  нет у нас никаких материалов,  а бумага о том, что просим слово, есть. Я прошу решить этот вопрос. Товарищи,  Секретариат  не  имеет  права  решать  этот вопрос,  я поэтому и говорю,  чтобы Председательствующий решил этот  вопрос. Зарегистрированы   группы   следующие:   по  проблемам  молодежи, депутатская группа "Возрождение"... (Не чути).

 

     Головуючий. Извините,      пожалуйста.      Давайте       по зарегистрированным группам сразу назовем, кто будет выступать.

 

     Толстоухов А.В.  По  проблемам  молодежи.  В  количестве  27 депутатов.

 

     Головуючий. Зарегистрирована группа,  вопросов  нет.  Кто  в молодежной группе желает выступить? Нет.

 

     Толстоухов А.В.   По   данному  вопросу  депутатская  группа "Возрождение",  депутатская группа аграриев,  депутатская  группа избранных  от  Львовской  области,  депутатская  группа  за права человека.  И вот еще две  группы  "Незалежність"  и  по  Одесской области. Но подготовлены с нарушением, которое заключается в том, что нет руководителей и нет уполномоченных на выступление.

 

     Головуючий. А Тернопіль? Тернопільська група є?

 

     Толстоухов А.В.   По   Тернопольской   области   у   нас   в Секретариате материалов нет.

 

     Головуючий. Хвилинку,  не  всі зразу.  Депутат Заєць,  у вас запитання? Запитання. Будь ласка.

 

     Голос із залу. (Не чути).

Головуючий. Так, будь ласка.

 

     Толстоухов А.В.  Я вполне понимаю и разделяю точку зрения  о том,  что  сейчас могут быть вопросы.  Я выступил по поводу того, что мне сейчас дали в Секретариате.  Поэтому  я  еще  раз  прошу, давайте сейчас решим вопрос,  давать слово тем,  кто просил  или нет.  А мы еще раз все посмотрим, проверим. А вы, в свою очередь, посмотрите, все ли вы правильно сделали? И со второй половины дня мы уже будем  считать,  что  группы  зарегистрированы,  мы  дадим соответствующую информацию Председательствующему.  И он сам,  без помощи Секретариата,  будет в  состоянии  решать  вопрос,  давать слово или не давать слова.

 

     Головуючий. Спасибі. Будь ласка, перший мікрофон.

 

     51

 

     Під'яблонський М.І.,      заступник      голови     профкому металургійного комбінату імені Ілліча (Маріупольський- Іллічівський виборчий  округ,  Донецька  область).  Мне кажется,  что сейчас в информации,  которую нам предложил от имени секретариата  депутат Толстоухов,  имеются  некоторые  нарушения закона.  Почему в этом списке,  который дает группу,  должны быть указаны фамилии людей, которым  предоставляется  право  выступать?  Ведь у нас в течение месяца или двух работы будут различные  вопросы.  Может  ли  один человек  быть  специалистом по совершенно всем вопросам?  Поэтому должен быть список группы  и  все.  И,  если  потребуется,  то  и старший.  Больше  ничего в этом документе не должно быть.  Потому что это элементарная дискредитация остальных депутатов. Почему по вопросам профессиональных союзов будет выступать Иванов,  Петров, если  я  сам  профсоюзный  работник  и  владею  этими  вопросами, наверное, больше, чем все остальные. Спасибо за внимание.

 

     Головуючий. Спасибі.   Так,   від   львівської  групи  слово надається депутату Котику. Будь ласка.

 

     Котик Б.Д.,  голова виконавчого комітету Львівської  міської Ради  народних  депутатів  (Радянський виборчий округ,  Львівська область).  Шановні депутати! Кожний з нас, хто прийшов у цей зал, знає, в якій нелегкій боротьбі здобув мандат на право тут бути.

 

     Це вперше   були   демократичні  вибори,  коли  балотувалося мінімум по шість,  як зазначалось в доповіді  Мандатної  комісії, кандидатів   у  депутати,  йшла  боротьба,  співставлення  думок, позицій, передвиборних платформ. І, безумовно, у такій напруженій боротьбі важко було виключити можливості порушення законодавства, порушення  Закону  про  вибори.  Сьогодні  в  цьому  ми  наглядно переконалися по тих багаточисленних запитаннях,  листах, скаргах, які надійшли до нас з вами, до обраної Мандатної комісії.

 

     Це вперше  були  вибори,  коли  балотувалися  кандидати  від різних політичних, громадських течій, коли вперше не було єдиного блоку комуністів і безпартійних.  Це теж  була  особливість  цієї виборчої  кампанії.  І  мені,  здається,  що  все  це абсолютно не віддзеркалено  в  доповіді   Мандатної   комісії.   Не   одержали традиційну доповідь,  де є цифри, проценти. Ми з вами поділені на безпартійних комсомольців і комуністів і  не  відображено  всього цього, що повинна відобразити доповідь Мандатної комісії.

 

     Друге. Мені здається, що не правомочний такий методологічний підхід, який взяла у своїй роботі Мандатна комісія. Судіть

 

     52

 

     самі. Вона взяла всі матеріали Центральної виборчої комісії, переглянула  їх,  невідомо  чи  повністю  проаналізувала скарги і пропозиції, трансформувала ці матеріали у свою доповідь і винесла нам цю доповідь на обговорення.  Перед нами,  усіма вами тут,  де кілька днів стоять люди,  виборці,  скаржники по Білоцерківському виборчому округу.  Навіть на цю скаргу, на цю заяву, де живі люди приїхали, не знайшлося можливості за декілька десятків кілометрів послати  кількох  членів  Мандатної  комісії,  щоб  з'ясувати  цю конфліктну   ситуацію.   Аналогічні   конфліктні   ситуації    по Артемівському, Любешівському, по іншим округам. Мені здається, що такий підхід до своєї роботи сьогодні не відповідає тим вимогам і тому реальному стану справ, який створився навколо самих виборців і результаті цих виборів.

 

     Третє. Не знаю,  можливо буде м'яко сказано,  що інколи було байдужим  ставлення  Мандатної  комісії до багаточисленних скарг. Чим же інакше  можна  пояснити  те,  що  звернулося  30  народних депутатів України,  5 народних депутатів Союзу і вони не одержали ніякої відповіді?  Більше того,  ні в доповіді Мандатної комісії, ні  навіть  у виступі шановний голова Мандатної комісії не міг по цьому питанню щось сказати.

 

     Таким чином, нам здається, що ми не можемо сьогодні приймати до  розгляду  і  затвердження таку доповідь.  Я уповноважений від групи депутатів  демократичного  блоку  внести  таку  пропозицію: доповідь  Мандатної  комісії  в  такому стані,  яка не відображає стану і підсумків виборів народних депутатів,  доручити Мандатній комісії доопрацювати до понеділка, переглянути концепцію підходу, з'ясувати найбільш конфліктні округи і в понеділок винести нам  у новій редакції доповідь на розгляд сесії.

 

     Ми пропонуємо    цю   пропозицію   поставити   на   поіменне голосування.

 

     Крім того,  я уповноважений заявити,  що  якщо  не  буде  це питання   поставлено   на   поіменне  голосування,  депутати  від демократичного блоку не візьмуть участі в голосуванні.

 

     Головуючий. До уваги.  Я прошу депутатів заспокоїтися,  тому що  ми  в даному разі не можемо ніяк голосувати,  машина вийшла з ладу.  Я доводжу до відома депутатів,  щоб не хвилювались дуже  з цього приводу, щодо внесеної останньої пропозиції, тому що машина в даний час не може проводити голосування.

 

     Головуючий. Товариші!  Слово надається від  групи  за  права людини депутату Ємцю.

 

     53

 

     Ємець О.І.  Я  уповноважений  виступити  від  групи за права людини.

 

     Ми вірно тут говоримо,  що багато  з  обраних  депутатів  не мають,  мабуть, ні найменшого відношення до тих порушень законів, які були в їхніх виборчих округах.  Це - вірний  термін.  Я  сам, мабуть,  бачив це і своїми очима, коли робились речі, які не мали відношення до суперника,  до іншого депутата, я з цим згоден. Але є  інша  сторона  - хто захистить зневажені права тих людей,  які були  кандидатами  і  яких  немає  сьогодні  в  цьому  залі?  Хто захистить  їхні  права,  якщо  вони  сьогодні  не  відчують цього захисту,  де гарантія,  що вони не будуть завтра стояти  також  з плакатами?  Люди  злі не по природі,  вони стають злими від свого життя,  коли кожен день,  час у час відчувають, що не можуть ніде знайти захисту своїх зневажених прав.

 

     Я ставив   питання  по  кандидату  в  депутати  Дмитрієву  з Кримської області.  Повірте,  я ніколи  в  житті  не  бачив  цієї людини,  я не знаю, хто він - представник апарату, неформал? Але, судячи  з  посади  -  начальник  республіканської   магістральної мережі. Мабуть, досить висока посада, вибачте, навіть не знаю, що це точно таке.  Я не знаю і ніколи  не  бачив  його  суперника  і навіть  не чув його прізвища,  який переміг по цьому округу,  але коли я ознайомився з матеріалами Центральної виборчої комісії,  я побачив грубе нехтування законом.

 

     Згідно з постановою Центральної виборчої комісії N 173 від 11 березня 1990 року товариш Дмитрієв знятий на другому етапі  виборів з  участі у виборах і позбавлений реєстрації у зв'язку з тим,  що ніби-то порушив вимоги статті 39 закону.

 

     Я не буду навіть дивитися  зараз  статтю  39,  я  дивлюся  в повноваження Центральної виборчої комісії,  пункт 12.  Центральна виборча комісія розглядає  питання  про  скасування  рішення  про реєстрацію кандидата в депутати у випадках,  передбачених статтею 40 цього закону.  Тільки стаття 40,  більше немає  ніяких  інших випадків,  коли  Центральна  виборча  комісія  мала  повноваження скасовувати  рішення  про   реєстрацію   кандидата.   Стаття   40 стосується   програми   кандидата.  Немає  більше  можливостей  у Центральної виборчої комісії.

 

     Щоправда, у неї є інша можливість.  Прошу вас звернути увагу на   статтю  50.  Якщо  були  допущені  інші  порушення  під  час проведення виборчої кампанії,  то Центральна виборча комісія  має можливість зробити тільки одне. Може, у даному випадку, окружна,

 

     54

 

     а за аналогією,  оскільки центральна контролює окружну, то і Центральна виборча комісія може визнати вибори  недійсними  через допущені  в ході виборів,  або при підрахунку голосів,  порушення цього закону.

 

     Що означає  визнати  вибори  недійсними,  я  думаю,  це   не потрібно  пояснювати  Центральній  виборчій  комісії.  Це - знову призначати  нові  вибори.  Два  місяці  висунення,   передвиборна агітація і таке інше.  Це єдине рішення,  яке мала право прийняти Центральна виборча комісія в цьому випадку.  Я ще раз вам кажу, я не  знаю  цієї людини,  але я думаю,  що група за права людини не могла б  промовчати  в  цій  ситуації.  І  на  мій  погляд  грубо знехтовані права людини. І ми пройшли отак поряд і не думаємо про те,  що завтра ця людина,  не знайшовши ніде захисту, буде шукати якісь  крайні  екстремальні засоби протесту проти порушення прав. Дякую за увагу.

 

     Головуючий. Спасибі.   Від   групи   "Незалежність"    слово надається депутату Лук'яненку.

 

     Записка Секретаріату в мене,  Секретаріат передав.  Спасибі. Ні, так у нас не буде. Значить, усі записки.

 

     Товариші! Заключне слово надається голові Мандатної  комісії товаришу Рябоконю. Немає в мене такої записки.

 

     Так, усе,  депутат Головатий.  Ну, потім будемо з'ясовувати. Будь ласка.

 

     Рябоконь В.П. Шановні...

Голос із залу (Не чути).

 

     Головуючий. На підставі Тимчасового регламенту доповідач має право на заключне слово. Будь ласка.

 

     Рябоконь В.П.  Шановні народні депутати! Думаю, що якби не було такого жвавого обговорення сьогодні винесеної на ваш  розсуд доповіді Мандатної комісії,  то це не було б підтвердженням того, що  вибори  народних  депутатів,   які   пройшли,   дійсно,   були демократичними і відмінні від усіх попередніх виборів.

 

     Шановні депутати,  які  виступали з цієї трибуни,  висловили ряд критичних зауважень на адресу Мандатної комісії,  внесли, я б сказав,  багато  цінних  пропозицій.  Оскільки  і в доповіді було сказано,  і зараз хочу  підтвердити,  що  Мандатна  комісія  буде працювати  всі ці дні,  хоч вона тимчасова.  Ці пропозиції будуть усі вивчені,  враховані і будуть винесені на ваш розсуд.  Усі  ті справи, про які говорили сьогодні народні депутати, які надходять зараз і,

 

     55

 

     зокрема, народний...(не   чути)   Павло   Михайлович,   член комісії,  ми  їх будемо розглядати і вас інформувати про наслідки цього розгляду.

 

     Разом з тим не можна погодитись,  що окремі члени  Мандатної комісії  погоджувалися  з  цими висновками,  які були в Мандатній комісії,  сьогодні займали іншу позицію.  Я,  наприклад,  не можу погодитись з тим і вважаю,  що це не думка Мандатної комісії,  що виступив член Мандатної комісії народний депутат, шановний Степан Васильович   Волковецький   і   знову   назвав   деякі  прізвища, безпідставно, без документів, яких не було і в Мандатній комісії немає.

 

     І той   папірець,  який  вчора  було  показано  без  всякого підпису,  не може бути підставою для таких заяв, отаким позорищем народних  депутатів  із  цієї трибуни.  Це просто образа народного депутата,  а ми говоримо і про толерантність, і про взаємність, і про   ввічливість.  Такий  підхід  вважаю  неприпустимим  з  боку будь-якого депутата.  Хочу сказати від  імені  членів  Мандатної комісії,  оскільки  ви  нас  обрали  і  доручаєте  працювати,  ми постараємось   працювати.   Постараємось   враховувати   всі   ті зауваження,  які  були висловлені,  і я ще раз вношу пропозицію і прошу  вас  затвердити  доповідь  Мандатної  комісії  і   визнати повноваження всіх народних депутатів. Спасибі за увагу.

 

     Головуючий. Товариші депутати,  прохання зареєструватись.  У залі 317,  ви бачите 317,  а була цифра 380  і  більше.  Прохання зареєструватись.  Так,  проте нехай,  не треба.  Ваша справа.  Будь ласка, другий мікрофон.

 

     Голос із  залу.  Була  пропозиція  від  Львівської   області поставити на поіменне голосування.

 

     Головуючий. Для  того,  щоб поставити на голосування,  треба зареєструватись,  а потім будемо вирішувати  про  голосування.  Я пам'ятаю  пропозицію,  я  не  формулював  її,  прошу депутатів зареєструватись,  щоб у нас була можливість вести голосування. Ми поставимо  на  поіменне  голосування,  а  поіменне  -  це значить закрите голосування.  Відкрите з розпечаткою.  Так,  будь  ласка, третій мікрофон.

 

     Лук’яненко Л.Г.    Шановний    Голово,    шановні   депутати! Процедурне,  одне  невеличке  питання.  Ми  створили  групу,  яка називається "Незалежність".  Ми виходимо з того,  що в нас кожний член нашої групи  буде  виступати  за  згодою  нашої  групи.  Нам працювати

 

     56

 

     довго. Питання  будуть  різні.  Кожний  з нас може виступати кваліфікованіше і не з усіх питань, а з окремих питань.

 

     У даному разі я подав записку,  в якій просив  надати  слово Михайлу  Гориню і підписався:  голова групи "Незалежність" і мене обрали головою. Я перед тим як подати таку записку, порадився із членами  нашої  групи і висловив не свою особисту думку,  а думку групи, надати слово Михайлу Гориню. У записці це написано чітко.

 

     Головуючий. Я вам зачитав ту записку,  яка була в  президії. Іншої записки в президії немає.  Спасибі.  Другий мікрофон,  будь ласка.

 

     Голос із залу.  Шановний   голово!   Була   подана   записка   від Тернопільської групи.

 

     Головуючий. Секретаріат  доповів,  такої  групи  поки  що не існує.

 

     Голос із залу. В Секретаріаті група зареєстрована вже. Ми передали документ.

 

     Головуючий. Так,  спасибі. Товариші, приступаємо до голосування.  Була пропозиція з цього приводу  провести  поіменне голосування.   Питання   дуже  важливе  -  затверджуємо  доповідь Мандатної комісії.  Тому,  якщо нам керівники  технічних  засобів гарантують,  то голосуємо поіменно. Ставлю на голосування. Хто за те,  щоб провести голосування по затвердженню доповіді  Мандатної комісії поіменно, прошу голосувати.

 

     Голос із залу. (Не чути).

 

     Що, не  зрозуміло?  Так  ви  ж  на систему будете дивитись і голосувати.

 

     Будь ласка, система включена. Хто за те, щоб провести таємне поіменне голосування по затвердженню доповіді, прошу голосувати.

 

     Рішення приймається, голосування проводиться поіменно.

 

     Тепер формулюємо  пропозиції,  які надходили по затвердженню доповіді Мандатної комісії. Було дві пропозиції. Перша пропозиція була   голови   Мандатної  комісії  і  більшість  депутатів,  які виступали,  підтримували  її,  щоб  рішення   Мандатної   комісії затвердити.

 

     Друга була  пропозиція - рішення затвердити,  але називались 3 депутати, прізвища 3 депутатів, по яких би затриматись, і доручити Мандатній комісії попрацювати протягом  2-3

 

     57

 

     днів, до  понеділка.  Отакі надходили пропозиції.  У порядку надходження ставимо на голосування.

 

     Голос із залу.  В мене була пропозиція до понеділка відкласти і нову доповідь винести... (не чути).

 

     Головуючий. Це третя була пропозиція - одного, а я сказав вам про більшість. Була третя пропозиція депутата Котика про те, щоб відкласти   затвердження   доповіді   до   понеділка  і  доручити доопрацювати доповідь Мандатної комісії і внести на розгляд після понеділка.  Голосуємо  по  порядку  надходження.  Хто за те,  щоб доповідь  Мандатної  комісії  затвердити,  прошу  підготовити  до голосування.

 

     Голос із залу. Прошу сформувати другу пропозицію. Що значить 2-3, назвіть прізвища.

 

     Головуючий. Шановний   депутате,    не    заважайте.    Прошу підготувати технічні засоби до голосування.

 

     Голос із залу.  Прошу ввімкнути мікрофон. Головуючий. У чому справа?

 

     Голос із  залу.   Шановний   Головуючий,   прошу   ввімкнути мікрофон. Включіть, будь ласка, мікрофон.

 

     Головуючий. Так, прошу голосувати. Хто за те, щоб затвердити рішення Мандатної комісії? (Йде голосування).

 

     Будь ласка,  третій мікрофон.  У вас довідка по формулюванню другої пропозиції? Будь ласка.

 

     Поровський М.І.,    відповідальний   секретар   Секретаріату Народного руху України за перебудову (Рівненський виборчий округ, Рівненська область).

 

     Шановний головуючий,   я   роблю   вам  зауваження  стосовно нечіткого  формулювання  другої   пропозиції.   Що   значить,   є зауваження   стосовно   2-3  депутатів?  Треба  назвати поіменно.

 

     Головуючий. Я попрошу чітко формулювати.  Я,  наприклад,   чув чітко 2 прізвища - це прізвища Васильєвої і  Марченка.

 

     Голос із залу.  А третє яке? І ви вносите на голосування, ви ж сформулюйте пропозицію чітко.

 

     Головуючий. Товариші,  друга пропозиція  на  голосування  не ставиться,  тому  що рішення прийнято.  Рішення Мандатної комісії затверджено, і ми від імені президії і Секретаріату поздоровляємо всіх  депутатів із визнанням їх повноважень.  Бажаємо вам успіху! (Оплески). Оголошується перерва до 16-ї години.

 

     58

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку