ЗАСІДАННЯ ТРЕТЄ

 

Сесійний зал Верховної Ради Української РСР,  16 травня 1990 року. 10 година.

 

Головує депутат ГАВРИЛЕНКО М.М.

 

     Головуючий. Шановні народні депутати,  доброго ранку!  Прошу вас зареєструватись ще раз.

 

     Відносно об'яви:  секретаріат - у ложі справа,  усі питання, що  відносяться   до   компетенції   секретаріату,   подавати   в секретаріат.

 

     Шановні товариші   депутати,   дозвольте   відкрити  ранкове засідання Верховної Ради. Продовжуємо розгляд питання про порядок денний роботи сесії.

 

     Учора, як   ви  знаєте,  було  внесено  пропозицію  прийняти запропонований порядок денний за основу, а потім до нього вносити зміни, доповнення, поправки (Шум у залі).

 

     Учора було   внесено   пропозицію   депутатом  від  Сумської області,  тому ми не говоримо,  що було прийняте рішення,  а було внесено пропозицію.  Як ви знаєте, у кожного вже є проект порядку денного.  Над ним працювали.  Це не означає,  що  сюди  не  можна вносити  доповнення.  Тому  хотілося  б,  щоб  ми побудували свою роботу таким чином:  розглянули всі питання,  що  сюди  включені, потім доповнили тим,  що запропонували,  а потім вирішили, у якій послідовності ці питання будуть розглядатись на  сесії.  Якщо  ви згодні, то прошу ваші міркування.

 

     Голос із залу.  Шановний головуючий, у мене є зауваження щодо проведення сьогоднішнього засідання сесії.

 

     Головуючий. Я вам слова не давав.

 

     Задорожний Б.В.,   доцент   кафедри    охорони    праці    і навколишнього середовища Маріупольського металургійного інституту (Маріупольський-Центральний виборчий округ, Донецька

 

     3

 

     область). У  мене  запитання:  чи  буде  сьогодні  працювати система  реєстрації  виступів  депутатів?  Адже  вчора  була явно ненормальна ситуація, коли виступати мали можливість ті депутати, які  сидять ближче до мікрофона,  хто пруткіший,  у кого сильніший голос. Інші такої можливості не мали. Я вважаю, що далі працювати за законами джунглів ми не маємо права. Це  перше.

 

     Зауваження: учора  ми  домовились,  що  будемо дотримуватись тимчасового  регламенту,  там  встановлено  тривалість  виступів, зокрема,  тривалість пропозицій - до 3  хвилин.  Але пропозиції деяких депутатів перетворювались у виступи.  Тому  я  вважаю,  що Головуючий  повинен  слідкувати  за  дотриманням того регламенту, якого ми домовились дотримуватись.

 

     Головуючий. Хто з технічних керівників може дати пояснення: чи зможемо   ми   сьогодні  працювати  за  системою  електронного зв'язку? Будь ласка, підійдіть до мікрофона, щоб усі чули.

 

     Голос із залу.  Електронна система підготовлена для  обслуговування депутатів  з точки зору замовлення ними слова.  Президія,  усі ми будемо сьогодні працювати  так:  хто  захоче  -  буде  підключати мікрофони   безпосередньо   з  місця,  -  буде  підходити.  Будемо працювати у відповідності з можливостями системи.

 

     Голос із залу.  Говорять,  що там зовсім  не  чутно.  Ось  ця  зона говорить, а ця - "мертва зона".

 

     Головуючий. Шановні народні депутати, чути добре чи ні? (Шум у залі).

 

     Головуючий. Хвилинку.  До кого запитання? Будь ласка, другий мікрофон.

 

     Алтунян Г.О.,  слюсар  підприємства "Кінотехпром" (Київський виборчий округ,  Харківська область).  Скажіть,  будь ласка,  для того,  щоб  включився  мікрофон,  я  повинен голосно назвати свій округ? Учора кілька разів питали мене і інших, якщо так, то немає ніякого  значення  -  на цю кнопку натискати чи ні.  Ви зарані не знаєте, хто я. Так мені здається.

 

     Голос із залу. Не треба називати. Третій мікрофон. Не треба називати свій округ,  Головуючий скаже,  що він надав слово вам і ви маєте автоматично підключений мікрофон.  Головуючий натискає кнопку,  в нього  на  екрані  з'являється  ваше  прізвище,  і  так ви стаєте автоматично в чергу тих, хто виступає, хто замовив слово.

 

     4

 

     Головуючий. Чи є запитання до технічного персоналу? Немає.

 

     Головуючий. Шановні товариші  депутати!  Давайте  все  ж  по порядку  денному.  Була пропозиція вчора проголосувати,  прийняти його за основу (Шум у залі).

 

     Голос із залу.  Є  зауваження  стосовно  проведення  сьогоднішнього засідання.

 

     Головуючий. Щодо порядку ведення? Прошу (Шум у залі).

 

     Головуючий. Шановні  народні  депутати!  Ще  раз  прошу:  це питання ми вже обговорювали.  Давайте візьмемо  щось  за  основу, проголосуємо,   потім   будемо   доповнювати,  висловлювати  свої міркування щодо питань,  які  будемо  розглядати.  Потім  буде  й обговорення.

 

     Голос із залу. До порядку ведення.

 

     Прошу слова стосовно сьогоднішнього засідання втретє.

 

     Головуючий. Шановні  народні  депутати,  прошу  зайняти свої місця. Якщо ми всі будемо стояти біля мікрофонів, то, зрозумійте, так далі не підемо...

 

     Голос із залу.  По  порядку  ведення прошу дати слово. 

 

Головуючий. Прошу вас. Другий мікрофон.

 

     Голос із залу.  Просимо головуючого не  тиснути  на  законне  право депутатів, дати слово по сьогоднішньому проведенню.

 

     Лубківський Р.М.,  голова  правління  Львівської організації Спілки  письменників   України   (Яворівський   виборчий   округ, Львівська   область).  Шановні  депутати,  шанований  Головуючий, шановна президія,  дозвольте зробити таку  заяву.  Незважаючи  на вимоги  озвучити  площу  і  нормалізувати атмосферу навколо нашої роботи, сьогодні...

 

     Головуючий. Прошу зайняти місце в залі, шановний депутате.

 

     Лубківський Р.М.  Нетактовність деяких депутатів...  (Шум  у залі).

 

     Лубківський Р.М.  Це  моє  невід'ємне  право на заяву,  будь ласка.  Сьогодні заблоковано  підступи  до  приміщення  Верховної Ради.  Від  імені групи депутатів вимагаю розблокувати підходи до Верховної Ради, уможливити доступ наших виборців, озвучити майдан перед   Верховною   Радою,   разом   з  правоохоронними  службами встановити належний порядок, організувати депутатську комісію

 

     5

 

     у справі контактування депутатів з нашими виборцями.  Як  не прикро  мені  заявити,  але  в разі невиконання вимоги ми змушені будемо покинути зал і вийти до людей. Дякую.

 

     Головуючий. Микола Григорович Хоменко. Будь ласка.

 

     Хоменко М.Г.,  Секретар Президії Верховної Ради  Української РСР  (Конотопський  виборчий  округ,  Сумська  область).  Шановні народні депутати!  Ми тільки другий день як розпочали працювати у складі  нового  парламенту.  І  я б хотів висловити свою особисту думку,  на яку мене ніхто не  уповноважував.  Давайте  будемо  на рівні  тієї  довіри,  яку  нам  висловили  виборці,  обравши  нас народними депутатами.  Я думаю,  що ми  повинні  стримувати  свої емоції.  Думаю, що в цьому залі недоречні аплодисменти, недоречні голоси,  окрім тих,  то йдуть через мікрофони.  Я  думаю,  що  ми повинні  уважно  ставитись до пропозицій і заяв кожного народного депутата,  адже  це  його  особисте  слово,  особисте  право   як парламентарія.

 

     Тепер по суті справи.  Учора збиралась робоча група, як ми і домовились  на  сесії  перед  закінченням  вечірнього  засідання. Збирались ми і сьогодні.  Прийняли таке рішення, щоб в обід члени цієї групи, у тому числі і народний депутат Хоменко, вийти до тих людей,  провести з ними розмову,  вислухати їх, дати пораду. Якщо хтось має заяви,  звернення усні чи письмові,  у нас є для  цього приміщення,  ми  можемо вислухати,  у тому числі кожен з народних депутатів.

 

     Якщо люди  захочуть  зустрітися  з  представниками   якихось державних  органів чи громадських організацій,  я думаю,  що таку можливість  теж  буде  надано.  Для  цього  можна  буде  виділити відповідним чином пристосоване приміщення і піти на таку зустріч. Якщо  будуть  ще  якісь  вимоги,  усе  це  можна   розглянути   в нормальному порядку, щоб не робили психологічний тиск на народних депутатів і,  зі свого боку,  якщо ці люди, які приїхали з якимись питаннями  до  столиці республіки,  до парламенту,  одержали таку відповідь.

 

     Ось таку пропозицію  я  вношу  на  ваш  розгляд.  Вам  треба поспілкуватися  з  цими  громадянами,  що  прибули на нашу сесію, вияснити,  які в них є питання, та довести ці вимоги і ці питання людей до народних депутатів парламенту республіки.

 

     Дякую.

 

     Головуючий. Шановні  народні депутати!  Будь ласка,  займіть свої  місця,  давайте  домовимося,  що  ми  будемо  дотримуватися порядку в залі.

 

     6

 

     Шановні народні   депутати!   Дозвольте   зачитати  декілька телеграм. Їх надійшло дуже багато.

 

     "Народні депутати  схаменіться!  Соромно  дивитися,  слухати вас.  Демократія - це не анархія. До неї треба готувати поведінку і своє мислення.  Соромно і сумно  відчувати  в  чиї  руки  народ ввірив свою долю. А може, я помиляюсь?"

 

     Чернігівська область. Багато підписів.

 

     "Шановні народні депутати вищої влади України! Поздоровляємо вас з обранням до нашого парламенту.  Народ  України  виявив  вам велику довіру у вирішенні життєвих питань. У сьогоднішні непрості для нашого народу дні республіка чекає від вас нових законів, які визначатимуть  подальше життя.  Найголовнішим завданням ми бачимо суверенітет державний,  політичний,  економічний на основі нового союзного  договору.  Бажаємо  вам  успішної,  плідної  роботи  на користь нашого багатостраждального народу".

 

     Сумська область. Ряд депутатів. (Оплески).

 

     "Обурені початком роботи сесії.  Обранці народу, не ганьбіть демократії".

 

     Колектив працівників  Годинівської  амбулаторії  Мостиського району Львівської області.

 

     У нас багато таких телеграм.

 

     Я думаю,  що нам треба все-таки  спілкуватися  в  доступній, ввічливій,  послідовній формі.  Безумовно, будуть і помилки, перш за все і з нашого боку, проте все-таки треба вести сесію і йти до вирішення питань, шукати оптимальне вирішення їх.

 

     Головуючий. Прошу третій мікрофон. Там депутат просить слова по процедурі. Третій мікрофон. Будь ласка.

 

     Поровський М.І.,   відповідальний   секретар    Секретаріату народного руху України за перебудову (Рівненський виборчий округ, Рівненська область).

 

     Шановні депутати!  Шановний Головуючий! Наша сесія Верховної Ради  чи  не  вперше  за  всю післяреволюційну історію радянської влади  в  Україні  складається  з  депутатів  -  членів   різних політичних  партій,  організацій, угруповань.  І це,  без сумніву, переконливе  свідчення  досягнутого  на  шляху  від  тоталітарної держави до створення демократичного суспільства.

 

     Отже, цілком  природно було б проводити сьогоднішнє засідання не в обстановці ідеологічного диктату,  а на  основі  політичного плюралізму.  Проте  над  нашим залом височить монумент Володимира Ульянова - основоположника і творця комуністичного

 

     7

 

     вчення і більшовизму,  того ідеологічного  вчення,  практика якого  принесла  нашому народові 15 мільйонів жертв.  Від масових розстрілів тільки в Києві загинуло в  часи  Муравйова  близько  4 тисяч   населення.   Тому   я  пропоную  згідно  з наказом  виборців деідеалізувати зал, зняти монумент Володимира Ульянова і передати його на збереження до музею Леніна (Оплески).

 

     Дозвольте ваші оплески сприйняти за схвалення пропозиції.  Я поважаю політичні  переконання  депутатів-комуністів,  але  прошу рахуватися і поважати політичні переконання тих депутатів, які не поділяють комуністичної ідеології,  комуністичного світогляду.  У протилежному разі  нам  залишається  зберегти  за  собою  право встановити  в  залі   альтернативний   бюст,   скажімо,   Михайла Грушевського   або   Володимира   Винниченка,  або  інших  діячів українського національного відродження,  які,  на нашу  думку,  є втіленням державної мудрості. Дякую за увагу.

 

     Головуючий. Шановні  народні  депутати,  давайте ми все-таки будемо працювати за порядком денним. Будь ласка, вам слово.

 

     Козаренко В.І.,  начальник  дільниці  шахти   "Партизанська" виробничого   об'єднання   "Антрацит"  (Антрацитівський  виборчий округ, Луганська область).

 

     Шановні народні  депутати!  Ми   сьогодні   можемо   зробити підсумок вчорашнього дня.  Учора було все - і те, з чого сьогодні почали, і те, що ще буде. Але давайте  підсумуємо, давайте побачимо  те,  що  ми  вчора  зробили  правильно.  А правильно ми зробили небагато, але важливо. З тієї сторони ми почули, що треба працювати.  З  іншої сторони почули - треба працювати для народу. Приємно було чути таке.  А в цілому порядок денний  підтримую.  І тому я вважаю якраз про цей порядок і треба починати говорити.

 

     Так ось, я вважаю, що той порядок, який нам запропоновано, у цілому можна тут приймати чи не приймати,  але порядок принципово треба  обговорити.  Учора  ще  було чути запропоновану пропозицію Миколи Григоровича  Хоменка.  Ми  повинні  тут  будувати  правову державу, республіку. Ну почали ми сьогодні зовсім не з тієї ноти. Учора було ще сказано,  що для всяких виступів і  заяв  відводити годину.  Правда,  ми ще ніяк не прореагували на те. Якщо ми шість чи вісім годин будемо  на  заяви  витрачати,  то  тут  не  тільки демократам,  а  всім нема чого робити.  Народ подивиться і вибере інший склад. З цим треба також рахуватись. Вам то подобається, то не подобається, але слухайте. Я слухав усіх.

 

     8

 

     Учора ми мали прецедент.  Досить достойно,  красиво з заявою виступив і чудово дивився на екрані  телевізора  Ігор  Степанович Деркач.  Ми ще не зреагували,  але зреагуємо, будемо бачити - одна сторона залу  схвалювала,  інша  -  не  схвалювала.  Коли  почали виступати з протестами депутати,  ті,  які не схвалювали, стали на іншу сторону,  полярність помінялась. Так ось, я хотів би, щоб ми всі  об'єдналися,  а  для  цього  нам  треба якусь засаду,  а тою засадою має бути Верховна Рада,  яка повинна бути  тут  створена. Або та Верховна Рада буде кишеньковою,  при апараті, або Верховна Рада буде складатись зі  справжніх  народних  депутатів  і  являти собою справжній парламент.  Нам не треба видумувати колесо, ми 72 роки видумували,  5 років бились об стінку,  а  тепер  нам  треба робити  те,  що  зроблено в цивілізованих людей.  Нам треба поділ влади на судову, законодавчу і виконавчу. Якраз ми до того почали підходити  принаймні  я так вас зрозумів. Так для того, щоб цей поділ був,  нам треба зробити маленький  крок.  Треба  в  порядку денному  перш  за  все  сформувати  судову  владу,  незалежну від Президії і незалежну від Голови Президії.  Тоді та  судова  влада буде поважати тільки нас,  депутатів. Після того, як буде вибрана судова влада, нам треба сформувати власну владу - вибрати Голову, заступника,  другого заступника і все,  що там буде передбачено в порядку денному.

 

     Це моя думка,  я не диктую,  зрозумійте,  це виклад  власної думки.  Я  вважаю,  коли ми почали вчора підходити до самої суті, Микола Григорович кинувся  і  доказав:  це  -  не  дозволено,  це дозволено за Конституцією. Він тримався досить достойно, коректно і критикувати  його  немає  за  що.  Треба  в  нього  ще  вчитися коректності нам усім,  багатьом.  А чому він так кинувся вчора? А тому,  що ми дійшли до самого основного. Найменша сільрада формує свій апарат,  а найвища Рада свій апарат не збирається формувати. Я вважаю,  що ми повинні,  між іншим, вибрати керуючого справами, чи як він там називається.

 

     Ми повинні  послухати  звіт  секретаріату,  чи  як  він  тут називається,  я,  пробачте,  не знаю.  А людей тут працює багато. Скільки,  хто вони,  який бюджет,  чим вони займаються і хто ними керує.  Ми повинні тут вибрати голову чи секретаря,  чи керуючого справами,  чи  як він називається.  Ми повинні самі вибрати,  хай собі формує штат.  Зараз у  нас  відбулась  деяка  полярність,  я вважаю, у всіх органах. Я закінчую.

 

     Кожна група повинна бути також представлена, а відтак,

 

     9

 

     сформувавши судову і законодавчу владу, ми повинні вислухати звіт всього уряду і  приступити  до  його  формування.  Дякую  за увагу.

 

     Головуючий. Хвилиночку,  я  вам не давав слова,  будь ласка, сядьте на місце.

 

     За альтернативним варіантом  усе-таки  необхідно,  я  думаю, вислухати депутата Головатого. Будь ласка.

 

     Головатий С.П.,   старший  науковий  співробітник  Інституту соціальних  і  економічних  проблем  зарубіжних  країн  АН   УРСР (Сирецький виборчий округ, м. Київ).

 

     Товариші депутати!  Шановні товариші!  Я хочу повернутися до порядку денного сесії, до того питання, яке почало обговорюватися вчора.  І  в  цьому  плані  я  повертаюся  до  виступу останнього депутата на  вчорашньому  засіданні  сесії,  який  підняв  гостро актуальну,  болючу  проблему  для всього народу України і кожного громадянина,  проблему чорнобильську.  Але перед тим був  певний, можна  сказати,  натиск  на  те,  щоб  ми прийняли проект порядку денного сесії за основу.  Я хотів би в цьому  плані  сказати:  не забувайте,  шановні  товариші,  що ми не на партійних зборах і ми приймаємо  не  резолюцію  партійних  зборів.   Стосовно   порядку денного,  його  проекту не може бути й мови про прийняття його за основу.  Кожний  пункт  проекту  порядку  денного   обговорюється окремо.  Так ось, враховуючи вчорашні дебати, враховуючи гостроту чорнобильської проблеми,  особливо окремі  її  аспекти,  стосовно ліквідаторів  та  інших,  я  б  підтримав  пропозицію вчорашнього депутата - першим пунктом до нашого порядку денного включити саме той,  який  був запропонований вчора,  - про невідкладні заходи в питанні захисту громадян  України  від  наслідків  Чорнобильської аварії.  І  вважаю,  що  це  була б гарна,  гідна відповідь на ті численні телеграми,  які зачитувались нам сьогодні.  І це була  б гідна відповідь і підтвердження того, що ми приступаємо дійсно до конкретних і практичних питань.

 

     Друге. Однією з не менш важливих,  а  у  своїй  суті  чи  не найбільш  комплексних,  глобальних проблем є проблема задоволення насущних потреб наших громадян,  вирішення продовольчої проблеми. У зв'язку з цим я б запропонував,  не знаю,  як на те відреагують депутати-аграрники, саме другим питанням - у зв'язку з вирішенням продовольчої і всього комплексу проблем,  що пов'язані з селом, - я  б  запропонував  включити  до  порядку  денного  питання   про пріоритетність розвитку села в народногосподарському

 

     10

 

     комплексі України.  Це  теж  було б свідченням того,  що наш парламент приступив до вирішення конкретних,  болючих проблем.  І це  було  б  пересторогою  для тих,  хто хотів би в будь-якій час встати і сказати:  "Годі балакати - давайте працювати". Далі, про третій  пункт,  який я хотів би внести до нашого порядку денного. Це є пункт  про  політичне,  соціально-економічне  та  екологічне становище в Україні, обговорення якого можна було б організувати у  вигляді  інформаційних  доповідей  Президії   Верховної   Ради Української  РСР  та  Ради  Міністрів  Української  РСР.  Під час вчорашніх  дебатів  висувалися  припущення,   що   немає   ніяких юридичних  підстав  саме  для того,  щоб тут розглядати звіти,  а можливо,  їх назвати інформаційні доповіді,  і що ніхто нікому не підзвітний.  Я  б хотів сказати,  що згідно з пунктом 5 статті 97 саме Верховна  Рада,  саме  до  її  виключного  відання  належить формування    основних   напрямів   внутріполітичної   діяльності Української РСР. Тоді постає питання: якщо саме до Верховної Ради відноситься  це формування,  то хто ж тоді,  як не Верховна Рада, повинен розглядати це питання,  і саме тоді,  коли зібрався новий склад  парламенту.  Бо  саме  йому  доведеться  формувати основні напрями внутріполітичної  діяльності  Української  РСР.  Отже,  я пропонував би,  посилаючись саме на цю статтю, а також враховуючи пункт 12 статті 97 Конституції,  де зазначено,  що Верховна  Рада регулярно заслуховує звіти органів,  які вона утворює або обирає, а також службових осіб, яких вона призначає або обирає.

 

     Скажіть, будь ласка,  чи знаємо ми про такі регулярні  звіти органів,  які  вона  утворює?  А Президія Верховної Ради саме і є таким органом.  Або службових осіб,  яких вона обирає? Якщо в нас не було цього у практиці,  то це не значить, що ми не можемо того започаткувати,  адже це є якраз та юридична підстава,  коли  може бути  обговорене  питання  у  формі  інформаційної  доповіді  тих органів, які утворює або обирає Верховна Рада.

 

     Далі. Я хотів би ще послатися і принаймні  зазначити,  що  в Конституції  немає  ніякого  застереження щодо звітності Президії Верховної Ради перед самою Верховною Радою.  Більш того, записано в  статті  105,  що  Президія  Верховної  Ради  УРСР є підзвітним Верховній Раді Української РСР органом і,  звісно, кожен з вас не знайде  положення в нині чинній Конституції,  де було б записано, що Президія Верховної Ради,  сформована Верховною Радою  минулого скликання, не є підзвітною Верховній Раді нового скликання.

 

     Стосовно інформаційної доповіді Ради Міністрів. Для цього є

 

     11

 

     стаття 117  Конституції,  де  говориться,  що Рада Міністрів Української  РСР   є   відповідальною   перед   Верховною   Радою Української РСР і їй підзвітною. Цього, на мій погляд, досить для того, щоб ще перед складанням повноважень забажати від неї якоїсь інформаційної доповіді.

 

     Далі. Це третій пункт порядку денного,  який я вношу. І хочу зазначити,  що це не мої особисті пропозиції. Це пропозиції групи народних депутатів, обраних від демократичного блоку Украйни.

 

     Четвертим пунктом  можна  було  б  включити саме питання про зміну редакції статей 6 та 7  Конституції  Української РСР, оскільки це і пропонує Президія Верховної Ради.

 

     У зв'язку  з  тим  що  зміна  редакції  цієї статті суттєво впливає на розвиток,  на правові засади політичної системи  нашої держави,  ми пропонуємо поряд з цим пунктом розглянути декрет про владу.  І я вважаю,  що,  оскільки характер  взаємостосунків  між основними елементами політичної системи Української РСР у зв'язку із зміною редакції статей 6 та 7 буде мінятися,  то  нам необхідно було б  у зв'язку із зміною цих статей  прийняти саме декрет про владу.  І я гадаю, що члени КПРС у даному випадку мене підтримають, тому що резолюція XІX партійної конференції декларує чітке розмежування функцій партійних і державних органів.  Згідно з резолюцією партія здійснюватиме тільки політичну роль,  тоді як держава має бути організацією і засобом влади народу.

 

     І п'ятим пунктом, у зв'язку з тим що ми змінюємо статті 6 і 7, приймаємо декрет про владу.  Ми пропонуємо прийняти декларацію про державний суверенітет Української РСР,  оскільки це  буде  та вихідна, з якої і почне свою законодавчу діяльність Верховна Рада України нового скликання.

 

     Пропонуємо всі  ці  питання  розглянути,  внести  в  порядок денний саме в такій послідовності.

 

     Друге. Усі  ці  питання  розглянути до вирішення питання про обрання Голови Верховної Ради Української РСР. Третє. По всіх цих питаннях провести поіменне голосування.  І четверте.  Питання про Тимчасовий регламент засідання  Верховної  Ради  Української  РСР розглянути відразу ж після доповіді Мандатної комісії.

 

     Дякую за увагу.

 

     Головуючий. Шановні   народні   депутати!   У   нас   є  дві пропозиції.  Учора було внесено  пропозицію  -  прийняти  порядок денний за основу, далі вносити доповнення і обговорювати питання. Потім

 

     12

 

     розглянути їх послідовність.  І сьогодні така  ж  пропозиція була  в  багатьох виступах.  Тому я ставлю на голосування.  Як ви думаєте?

 

     Так, так,  за  основу,  а  потім   по   пунктах   послідовно обговорювати.

 

     Будемо голосувати.  Прошу  проголосувати.  Підготуватись  до голосування.

 

     Хто за те,  щоб прийняти  за  основу,  потім  по  пунктах  і послідовно доповняти?  Була така пропозиція.  Я повинен реагувати на пропозицію.  Прошу голосувати.  Голосуємо,  будь ласка.  Прошу голосувати.

 

     Рішення прийнято.

 

     Іоффе Ю.Я.,   генеральний  директор  виробничого  об'єднання "Стахановвугілля"  (Брянківський  виробничий   округ,   Луганська область).  Я прошу ответить как депутату на мой вопрос - кто вам как Председателю  дал право самовольно определять голосовать уже или  не  голосовать?  Я  прошу ответить сессии.  Вам никто такого права не давал.  Я прошу предоставить мне слово  по  порядку  дня сессии.

 

     Головуючий. Шановні народні депутати,  прошу, будь ласка, на місце.

 

     Іоффе Ю.Я.  Мне  сегодня  тоже  позвонили  мои   избиратели, шахтеры, в пять утра и говорят: вы чем там занимаетесь. Я говорю: работаем, хотя сомневаюсь. Я не знаю, за что мы вчера получили те 15  рублей  суточных.  Давайте,  товарищи,  что-то  будем делать.  Мы сегодня не подошли ни к одному серьезному вопросу.  Я не  пойму,  вокруг чего мы боремся.  Чего выскакивают на трибуну? Чтобы видели или что?  Ни к одному серьезному вопросу не подошли. Отдельные  товарищи,  насчитал,  по 48 раз вскакивали.  Среди них женщина.  Она нам уже как родная.  Ее знает  вся  наша  луганская делегация.

 

     Теперь по   вопросу   о  том,  что  происходит  на  площади. Уважаемые товарищи,  о каком отсутствии гласности  сегодня  можно говорить,  если  работа  сессии транслируется по телевидению и по радио.  И чего на нас давят? Я начал работать рабочим в 18 лет. В шахте  с  18  лет.  Я  знаю маты со словаря,  и меня не смущают их выражения. Но все-таки, наверное, почему эти люди на площади должны на нас это говорить?  Ну что, мне тоже им отвечать или как? И потом, уважаемый коллега Чорновил говорил, что они его слушают,  так скажите им, их же не 50 миллионов? Я представляю 93 тыс. шахтеров, и они поручили мне кучу проблем.

 

     13

 

     Вот сегодня  тут  говорили  о  Чернобыле,  Приднепровье,   я поддерживаю это дело полностью, говоря о повестке дня. Но разве в лучшем положении Донбасс, особенно этот отрезок от Коммунарска до Северодонецка  и  Лисичанска?  А  разве лучшая участь на шахтах в Горловке?  Нужно было тем,  кто организовывал  этот  митинг,  вот здесь рядом, поучиться, приехать к нам на забастовку в Донбасс, и поучиться  этике  и  порядку  на  площадях,  и  здравому   смыслу председателей и членов забастовочных комитетов.

 

     Товарищи, от  имени  моих  избирателей-шахтеров из Брянска и Кировска,  их 93 тысячи, и от нашего региона и от нашей луганской делегации я призываю подойти к основным вопросам,  давайте начнем работать.  Я не пойму,  что хотят от нас? Куда нас тянут? Каждый, наверное, привез ворох проблем, не меньше, чем привез я, выступив 93 раза на предвыборных митингах.  Поэтому, чтобы начали решаться эти  проблемы,  надо  подойти к тем вопросам,  которые в законном порядке должны решаться.  Иначе кто  же  нас  поймет?  Мне  лично сегодня  звонили,  и  меня  мои  товарищи  шахтеры  не  понимают. Благодарю за внимание.

 

     Головуючий. Шановні  депутати,  прошу  зайняти  місця  і  не стояти біля мікрофонів, будь ласка.

 

     Новіков В.Я.,  директор Слов'янського арматурно-ізоляторного заводу  імені  Артема  (Слов'янський  міський   округ,   Донецька область).

 

     Уважаемые товарищи      депутаты,      уважаемый     товарищ Председательствующий!  Я, товарищи, обращаюсь к вам с тем, что мы забыли сделать,  это поздравить с началом сессии. Все почему-то в сутолоке забыли хотя бы друг друга поздравить.  Это наше упущение первое.

 

     Второе. Уважаемые  товарищи,  я не знаю,  вряд ли найдется в зале  сегодня  депутат,  который  бы  на   встречах   со   своими избирателями   не   слышал   такое  пожелание.  С  учетом  работы парламента  нашего  государства,  нашего  Союза,  с  учетом   тех негативных явлений, которые допускали депутаты в первые дни своей работы, - чтобы поменьше было ненужной шумихи. Поменьше никому не нужной  говорильни,  поменьше  деструктивности,  которая  вряд ли пойдет па пользу. Мы, к сожалению, далеко не все сделали из этого соответствующие выводы. И у меня такое впечатление, пусть на меня не обидятся некоторые депутаты.  Но за редким исключением вчера и сегодня,  пользуясь  выражением  Бориса Олейника,  вы пошли еще в козачки, в козаки пока еще не вступили.

 

     14

 

     Они еще запрягают,  только надо было запрягать до приезда  в Киев.  Почему?  Потому,  что  многие  по  5,  по 10 раз уже здесь выступили  и  так  анализируют,  вносят  такие   "конструктивные" предложения,  а  по  сути  нам  нельзя  начинать  работать.  Надо наконец-то предложить сегодня то, что сессия должна решать. А что она должна решать, на мой взгляд, по повестке дня? Здесь выступал депутат Головатый и внес некоторые предложения.  В принципе  я  с ним согласен,  но только по одной очень важной статье. Он, на мой взгляд,  попытался поставить телегу впереди лошади,  хотя то, что он сказал, нужно решать. Безусловно, Чернобыль - это удар. И вряд ли кто поступится своей совестью,  чтобы или уйти  от  обсуждения этой проблемы,  или не решать.  Там такие же люди,  как и мы, там наша боль, наша горечь национальная.

 

     Безусловно, нужно решать проблемы  села.  Безусловно,  нужно решать проблемы экономики,  промышленности и так далее. Но я хочу спросить тех, кто сегодня выстрадал на полях, на фермах колхозов, кто  выстрадал  в  шахтах,  кто  выстрадал  в  цехах  заводов,  у операционных столов, кто выстрадал за столом учителя в классе. Мы же,  наверное,  должны себе представлять,  что прежде, чем уйти в пятилетнее плавание и увести  за  собой  народ,  надо  определить главное,  договориться  на  берегу,  о чем идет речь.  Поэтому по повестке дня я  вношу  следующее  предложение.  После  временного регламента перейти к обсуждению вопроса о суверенитете Украины. И только после этого поставить в повестку дня все вопросы.  Почему? Да потому,  что нам нужно себе представить, а кто мы будем, какие наши  возможности,  и  только  тогда  мы  сможет  победить,   как республика,  Чернобыль  и  все  экономические проблемы.  То есть насколько мы будем состоятельны,  насколько мы будем находиться в политическом  русле  того  или  иного  направления,  настолько мы сможем  приступить  к  обсуждению  всех  вопросов.  Благодарю  за внимание.

 

     Голос із залу. По ведению можно сделать замечание или нет?

 

     Мовчан П.М.,    письменник.    Секретар   правління   Спілки письменників    України    та    Київської    організації     СПУ (Березняківський округ, м. Київ).

 

     Шановні депутати  і  нешановний Голово!  Я не можу зрозуміти одного, як ми можемо приймати за основу і те, що вже сьогодні під силовим тиском намагалися зараз провести, і те, що не обговорено. Висунуто  було  дві  пропозиції,  і  одну,  і   другу   необхідно обговорити.  Порядок  денний складений,  як ми знаємо,  не нами і поза

 

     15

 

     нами і накинутий  нам,  тут  навіть  відсутні  дуже  важливі пункти, наприклад, звіт Мандатної комісії. Той, хто звернув увагу на цей порядок, там він відсутній. Як можна рухатися далі?

 

     Потім. Четвертим  пунктом,  на  який  ми  вийшли   сьогодні, написано затвердження. Як може бути затвердження без обговорення? Що затверджувати,  коли сьогодні ми тільки починаємо  пропонувати найболючіше?  Сьогодні  ви переконалися із двох пропозицій щойно, що є речі найважливіші, і на них треба наголосити увагу. І Сергій Головатий   зробив   суттєві,   мені   здається,  поправки.  Вони стосуються всіх нас і всього нашого народу.  Без обговорення двох вузлових проблем - Чорнобиля і, так би мовити, нашого краю, землі нашої,  становище - не  можна  далі  рухатися.  Якщо  ми  оберемо керівні  органи Верховної Ради,  то буде знову таки ж диктат цієї влади, яка буде обрана поспіхом.

 

     Стосовно тих пропозицій,  що треба  було  б  привітати  нас, народних  депутатів,  то  я  апелюю  зараз до Валентини Семенівни Шевченко,  чого вона цього не зробила.  Дивуюсь,  тому що  це  її прямий обов'язок.

 

     Далі. Щодо  ситуації,  яка  вчора так гаряче обговорювалась, про трансляцію. У моїх руках тисячі підписів, які я передаю зараз у президію,  щоб вона розглянула.  Серед тих людей, які на площі,

- не тільки кияни.  Приїхали люди з усієї  України.  Вони  просять трансляції  на площу.  Вчора вистачило здорового глузду осмислити ситуацію,  що до кінця не конфронтувати,  нав'язувати і  накидати свою  тільки  волю.  Я вважаю,  що те,  що пересадили згори наших шановних народних депутатів Союзу РСР,  і  вони  сьогодні  сидять тут,  разом  з нами,  це уже перша ознака того,  що глузд починає брати гору.

 

     Далі. Я хотів би звернутися до вас,  шановні депутати, ось з якого приводу.  Мандатна комісія, до якої я причетний, нібито має розглянути  такі  побіжні  справи,  а  в   дійсності   -   справи надзвичайні,  110 заяв і 110, як кажуть, "чорних" камінців лежить у справах. Не можна без перерви розглядати ці справи. Через це я, як член Мандатної комісії,  звертаюся до вас, народні депутати, і до президії,  щоб було виділено і зроблено перерву хоча б на  два дні, тому що, не розглянувши ці речі, не можна рухатись далі. Без звіту  Мандатної  комісії  ми  не  можемо  працювати  навіть   за Тимчасовим регламентом.

 

     Головуючий. Слово надається народному депутату Ковіньку А.І.

 

     16

 

     Ковінько А.І., другий секретар Полтавського обкому Компартії України (Хорольський виборчий округ, Полтавська область).  Шановні товариші  депутати!  Ми  теж  -  депутати від Полтавської області обговорювали порядок денний,  і мені доручено сьогодні  на  сесії сказати, що ми цілком її підтримуємо.

 

     Чим ми керувались?  Керувались перш за все тим, що порядок денний відповідає Конституції Української РСР. Це перше. І друге. Не  тільки  ми,  депутати,  а  й  виборці  підтримують нас,  що в запропонованому порядку денному  -  питання,  які  хвилюють  дуже наших виборців.

 

     Мене особливо хвилює те,  і в наказах виборців було це,  щоб ми обов'язково прийняли Закон про місцеву  владу.  Без  прийняття цього  закону  нашим Радам просто важко працювати і вирішувати ті питання, які сьогодні нас хвилюють.

 

     Разом з тим я вважаю,  що в питанні,  де йде мова про різне, ми   обов'язково   повинні  розглянути  питання  (це  наказ  моїх виборців) про зміну  часу,  що  проводиться  в  нашій  республіці весною і восени.

 

     І сьогодні було б,  мабуть, неправильним, якби я, виступаючи від Полтавської області,  не висловив свого  відношення  до  тієї заяви, яка була зроблена відносно нашої області.

 

     Я хотів   би   сказати   таке:   якщо  послухаєш  заяву,  то складається враження в депутатів,  у населення нашої  республіки, яке  слухає  наше засідання,  що і сьогодні під Полтавою ще йдуть бої, які Петро І розпочав із шведами в 1709 році.

 

     Хочу вас заспокоїти,  товариші,  цього немає. Але я хотів би проінформувати  про  те,  що  до  м. Полтави  приїжджали  мешканці Львівської області та інших областей, які намагалися організувати святкування  дня народження Петлюри,  не погодившись із місцевими органами.

 

     Місцеві органи,  трудові колективи м. Полтави обурилися і не   допустили   цього.   Дійсно,  мало  місце  затримання  одного громадянина,  який 22 квітня зробив акцію -  покладання  вінка  з колючого  дроту до пам'ятника Володимира Ілліча Леніна.  Я думаю, що комісія,  яка тут  утворена,  або  прокуратура  розберуться  і внесуть ясність, і питання це буде знято.

 

     Дякую за увагу.

 

     Голос із   залу.   Я  по  веденню  хочу  зробити  зауваження.

Головуючий.  Одну  хвилинку.  Від  секретаріату   слово   просить народний депутат Желіба В.І.

 

     Желіба В.І., голова Кіровоградської обласної Ради народних

 

     17

 

     депутатів (Новоархангельський виборчий округ, Кіровоградська область).  Мене  представили  -  народний   депутат   Желіба.   З учорашньої  ночі  почав  працювати  в  секретаріаті,  мене обрали головою. Я просив би шановних товаришів депутатів враховувати те, що є секретаріат. До 9 години на виступ по черзі записалась 12 чоловік,  і ми передали цей список у  президію.  Я  просив  би Головуючого   користуватись   цим   списком,  щоб  не  ігнорувати секретаріат,  тим  більше  що  він  вносить  велику  допомогу  в організації  проведення  сесії,  тому що можна буде (там записані номери округів) говорити в ті мікрофони,  які влаштовані у нас на кожному робочому місці.

 

     Шановні товариші   депутати!  До  секретаріату  дуже  багато надходить листів,  телеграм з приводу роботи  першого  дня  нашої сесії. Ми частину передали. Вам Головуючий їх зачитував.

 

     До нас дуже багато поступає скарг.  Для того щоб сесія наша проходила організовано,  враховуючи пропозиції народних депутатів (от і товариш Чорновіл та інші виступали товариші),  у приміщенні Верховної  Ради  встановлені  прямі  телефони,  як  їх  називають "гарячі",  біля  яких  чергують  члени  секретаріату,  номери цих телефонів повідомимо.  Уже зараз нас слухають по радіо,  у  пресі буде  повідомлено.  І щоб ви знали,  можливо,  будете мати прямий зв'язок зі своїми виборцями.  Їх  номери:  293-03-55,  293-02-33. Буде  потрібно - ще будуть встановлені.  Секретаріат просить вас, закликає до конструктивної роботи нашої сесії.

 

     Головуючий. Шановні народні  депутати,  є  така  пропозиція, записки  до  виступу  подавати до Секретаріату.  Тепер я хотів би надати слово митрополиту Вінницькому і Брацлавському  Агафангелу, а  потім  по  тому списку,  який буде давати Секретаріат.  Ми всі записки передали.

 

     Голос із залу. По порядку денному можна зауваження, репліку?

 

     Головуючий. Потім. Другий мікрофон.

 

     Митрополит Вінницький  і  Брацлавський  Агафангел,  керуючий Вінницькою і Хмельницькою єпархіями (Староміський виборчий округ, Вінницька  область).  Користуючись  нагодою,  я  хочу   оголосити звернення   єпископату   української   православної  церкви  цей важливий документ, який зараз потребує негайного вирішення.

 

     Шановні депутати!  Нині в чотирьох областях Західної України

- Львівській, Тернопільській, Івано-Франківській та Закарпатській

 

     18

 

     - міжрелігійний  конфлікт між греко-католиками і уніатами та православними переростає у справжню національну трагедію.

 

     Справа в тому,  що процес легалізації уніатської, так званої греко-католицької  церкви,  на  Західній Україні став стихійним і набрав   характеру   релігійної   агресії    проти    української православної  церкви,  терору  щодо православних віруючих у цьому регіоні.

 

     Нехтуючи нашими  мирними   пропозиціями,   Указом   Президії Верховної   Ради   УРСР   від  20  квітня,  в  якому  передбачена кримінальна   відповідальність   за    насильницьке    захоплення державних,   громадських   та   інших   споруд,  греко-католицькі екстремісти продовжують свої протизаконні дії  в  цьому  напрямі. Навіть  більше  того - закликають вигнати православних галичан за межі Західної України.  Вони заявляють,  що  православіє  є  суто російська віра,  а православні віруючі є окупантами. Така позиція не  тільки  не  засуджується  місцевою  владою,   а   навпаки   - приймаються   дискримінаційні   рішення  про  передачу  католикам східного обряду всіх храмів,  якими  користуються  згідно із законом віруючі української православної церкви.

 

     Єпископи української   православної   церкви   просять  вас, шановні депутати,  розглянути це питання на сесії Верховної  Ради УРСР, прийняти заходи про скасування протизаконних актів місцевих Рад  народних  депутатів  західних  областей   України   відносно православних  віруючих та докласти всіх зусиль для того,  щоб там запанував громадський  та  релігійний  мир.  З  повагою  єпископи української православної церкви.

 

     Усього тут  18 підписів,  починаючи з митрополита Київського  і  Галицького,  Екзарха  всієї  України  Філарета,  - митрополит Одеський Леонтій,  митрополит Вінницький,  архієпископ Чернігівський,   архієпископ   Івано-Франківський,    архієпископ Полтавський,      архієпископ      Житомирський,      архієпископ Сімферопольський,   архієпископ    Тернопільський,    архієпископ Чернівецький,   архієпископ   Сумський,   архієпископ  Донецький, єпископ  Переяслав-Хмельницький,  єпископ   Волинський,   єпископ Хмельницький,    єпископ    Львівський,    архієпископ   Макарій, архієпископ Ровенський, єпископ Мукачівський та інші.

 

     Я також звертаюсь до всіх народних депутатів і прошу,  щоб з боку кожного з нас були мир,  любов, увага. Що стосується порядку денного і регламенту,  я теж підтримую все те, що в нас прийнято, нам треба не емоціями вирішувати ці важливі проблеми, бо на

 

     19

 

     нас зараз дивиться не тільки Україна,  а й цілий світ.  І, я думаю, нам треба скористатися тією можливістю, щоб злагода, мир і любов, які благословляє Бог, завжди перебували тут, з нами. Дякую за увагу.

 

     Голос із залу. Зауваження по веденню я можу зробити чи ні?

 

     Головуючий. Будь ласка, зауваження по веденню.

 

     Московка В.М.,  інженер  Харківського дослідно-експериментального  заводу науково-виробничого об'єднання "Індекс" (Ленінський виборчий округ, Харківська область). Шановні депутати,  як  ви  бачите  на  цю  годину,  президія  неспроможна конструктивно вести сесію,  бо те,  що відбувається в цьому залі, залежить від того,  як, дійсно, ведеться сесія президією.  Ми зараз робимо якось сумбурно - перескакуємо з одного питання на інше. Не прийнявши документ за основу, ми прийшли до внесення пункту, тому я пропоную дійсно прийняти щось за основу по порядку денному.  Це

- одне.

 

     Більшість присутніх у залі не має права вирішувати прийняття документа за основу.  Ми можемо  більшістю  присутніх  вирішувати тільки процедурні питання, а прийняття документа за основу - не є процедурним питанням.

 

     По-друге. Якщо документ буде прийнято за основу,  тоді треба йти по пунктах.  Пункт 1.  Якщо є пропозиції, усі вони в пакет по першому пункту набираються. Тобто які пропонуються.

 

     Прийняти перший   пункт   і   зразу   ставити   питання   на голосування.  Тільки  так  ми зможемо рухатись,  інакше ми будемо буксувати на місці,  і кожен тут може багато розповісти,  скільки горя в кожній області нашої республіки. Дякую (Оплески).

 

     Головуючий. Слово надається народному депутату Івашку.

 

     Івашко В.А., Перший секретар ЦК Компартії України (Дарницький виборчий округ N 6,  м.  Київ). Шановні товариші депутати, я бачу, що  справи  наші  потихеньку  йдуть  у тупик.  Тому треба з нього виходити.  Зрозуміло,  що  зараз  немає  одного  альтернативного, другого,   третього   чи   якогось   варіанта   порядку  денного. Залишається вихід,  на мій погляд,  лише один.  Є пропозиції щодо питань,  які  сформульовані.  Уже  внесено дуже багато пропозицій щодо додаткових питань,  ну,  додатково внесених.  Я не кажу,  що вони другорядні,  бо якщо, скажімо, торкнутися Чорнобиля, то воно зовсім і далеко не другорядне.  Тому, щоб вийти з цього скрутного становища, я вношу таку пропозицію: послідовно, по пунктах,

 

     20

 

     як вони є, не визначаючи порядку, спочатку проголосувати про прийняття кожного пункту порядку денного.  Ще  раз  повторюю,  не затверджуючи поки що послідовності розгляду.

 

     Таким чином, ті пропозиції, які вже були внесені і ще можуть бути внесені з цієї трибуни,  будуть демократично  обговорені  чи прийняті  до  порядку денного першої сесії,  чи не прийняті. Після нього можна зробити і дуже простим способом  -  можливо,  зробити якусь  перерву,  визначити кожному депутату пріоритетний,  з його погляду, порядок розгляду.

 

     І останнє,  що стосується порядку денного взагалі, і взагалі нашої роботи: товариші, якщо включається щось до порядку денного, то треба мати на увазі два моменти.  Хтось повинен  доповідати  і коли  вноситься,  розглядається  таке-то питання,  тоді одночасно повинно розглядатися, хто ж вийде з доповіддю з цього питання. Бо теж не можна просто, без ніякої, як кажуть, підготовки.

 

     І по-друге.  Хто  буде  готувати  рішення з цього питання чи закон?  Це ж не можна  зробити  такими  великими  зборами.  Тому, виходячи  з  досвіду  річної роботи в Верховній Раді СРСР,  і тут сидять мої колеги,  товариші,  які зі мною  там  разом  працюють, прошу  вас звернути увагу на те,  що десь на самому початку треба створити постійні комісії Верховної Ради, бо все інше це - тупик, це просто тяганина в часі,  Комісії повинні визначити, над якоюсь постановою посидіти,  посперечатись,  якщо хочете і вийти  вже  з якоюсь   більш-менш   конструктивною   позицією,   що   її   може обговорювати Рада, яка налічує 450  чоловік.

 

     Оце така моя пропозиція:  пройти по всіх питаннях,  запитати зараз,  чи  є  ще додаткові пропозиції щодо внесення тих чи інших питань,  розглянути  їх,  розставити  за  порядком   і   починати працювати.

 

     Голос із залу. Прошу дати слово.

 

Головуючий. Так, прошу вас.

 

     Шведенко М.М.,  директор  Луганського  обласного виробничого рибокомбінату  (Станично-Луганський  виборчий  округ,   Луганська область).   Я   хочу  сказать  от  Луганской  делегации,  что  мы предлагаем все-таки принести в  какой-то  порядок  работу  нашего Верховного  Совета и прежде всего избрать Председателя Верховного Совета,  а потом - постоянные комиссии, затем - рассматривать все пункты.  И от имени аграрников, которые находятся здесь в зале, а мы сегодня, более 80 человек, подписали заявление,

 

     21

 

     просили зарегистрировать  группу.   И   это   не   приоритет демократической группы, которая сказала тут о себе. Это была наша инициатива,  что все-таки пункт 21  проекта  закона  нечеткий.  Я думаю,  что здесь товарищи еще будут выступать, я представляю два крестьянских района,  и мои избиратели мне  тоже  звонят,  как  и шахтеры, и говорят: что вы там делаете, потому что нам уже в селе жить невозможно. Так что надо обратить внимание на этот вопрос. А проект закона,  я думаю, все-таки мы, аграрники, сами разработаем с помощью нашего агропрома. Спасибо за внимание.

 

     Головуючий. Будь  ласка,  по  процедурі.  Як   говорив   тут народний  депутат Желіба,  секретаріат має список тих,  хто бажає виступити.  Є пропозиції користуватись електронікою. Як ми будемо працювати,  щоб  усе-таки  ми  дійшли  до якогось порядку надання слова?  Через  секретаріат?  Тоді   слово   надається   Спаському Олександру  Миколайовичу,  150  виборчий округ.  Хто наступний буде виступати?

 

     Голос із залу.  Уже три записки подав ще вчора, а слова не дають, а хто ближче до мікрофона сидить,  тому дають. Прошу звернути увагу на задвірки нашої аудитори.

 

     Головуючий. Слово     надається     Спаському     Олександру Миколайовичу.

 

     Олександр Миколайович. Наступний Євтухов.

 

     Спаський О.М.,  головний  лікар Новомихайлівської лікарської амбулаторії  Мар'їнського  району  (Мар'їнський  виборчий  округ, Донецька  область).  Я  хочу  свое  выступление  использовать  по вопросу повестки дня. Записался по этому вопросу еще вчера.

 

     Когда мы начали обсуждать  повестку  дня,  этот  вопрос  был брошен,  перешли  к  обсуждению  других  проблем.  Сегодня  опять повторяется то же самое.  Я  хочу  присоединиться  к  мнению  тех депутатов, которые всюду обращаются к разуму, призывают соблюдать порядок.

 

     Если поднят один вопрос, давайте его закончим, а потом, если возникнут  другие неотложные вопросы,  заниматься теми вопросами, но не вклиниваться посредине одного вопроса с другими проблемами.

 

     Что касается повестки дня,  то я хотел  бы  остановиться  на вопросе  по поводу отчета Председателя Совета Министров,  который поднимался вчера в числе первых, как только был

 

     22

 

     поднят вопрос о повестке дня. Я поддерживаю и хорошо понимаю депутатов,    которые    хотят   знать   истинное   положение   с экономической,   политической,   экологической   обстановкой    в республике.

 

     Но в  сложившейся  ситуации  по  тому  отчету,  который  нам представлен напечатанным,  мы видим, что там только перечень цифр и фактов,  без всякого анализа,  без разработки путей, по которым можно идти  и  решать  те  или  иные  проблемы.  Поэтому  и  надо согласиться с тем,  что, настаивая на данном отчете, мы во многом хотим   просто   спросить   у   Президиума   Верховного    Совета одиннадцатого  созыва и у Совета Министров,  почему не сделано то или другое, тем самым подчеркнуть и вину за сложившуюся ситуацию.

 

     В создавшейся ситуации,  когда идет полностью перестройка  и политических сил,  и экономических сил,  я считаю,  что это будет нецелесообразным   и   приведет   к   ненужной    полемике    без конструктивных предложений,  а поэтому считаю,  что все-таки надо избрать  постоянные  комиссии,  в  повестке  дня  данной   сессии ограничиться  минимумом  вопросов,  которые  имеют первостепенное значение,  -  это   утверждение   постоянных   комиссий,   выборы Председателя Верховного Совета, а также принятие Закона о местном самоуправлении  и  решение  вопроса   о   суверенитете   Украины, рассмотреть  законы,  которые необходимо вынести для рассмотрения на следующую сессию.

 

     Комиссиям же   дать   задания   согласно   их   компетенции, проанализировать    создавшуюся    политическую,   экономическую, экологическую ситуацию в республике  и  на  первом  же  заседании второй   сессии   доложить  эту  ситуацию  и  предложить  нам  на рассмотрение пути, по которым намечается решение этих проблем.

 

     Спасибо за внимание.

 

     Головуючий. Шановні  народні  депутати!  Слово  має  Євтухов Василь Іванович, 94 виборчий округ. Прошу.

 

     Євтухов В.І.,   директор   Криворізького   заводу  гірничого устаткування  "Комуніст"  (Центрально-міський   виборчий   округ, Дніпропетровська область).  Я,  товариші,  записувався ще вчора з приводу  того,  що  тут  проходило  на  площі.  Тому  я  не  буду повторювати  сьогодні,  я  думаю,  пристрасті  уже,  слава  Богу, вляглися.  Одне я тільки хотів би сказати,  що приїхали ми  сюди, товариші,

 

     23

 

     вирішувати наші  проблеми.  Вирішувати,  а  не доводити,  так сказати, хто правий, хто винуватий. Це по-перше.

 

     А тепер по порядку денному.

 

     Пропоную те,  що було запропоновано з цієї трибуни - нарешті піти по пунктах.  Перший,  другий, третій. І це питання поставити на голосування. Перше.

 

     Друге. Безумовно,  ми не вирішимо інших питань,  якщо ми  не вирішимо питання про суверенітет України. І це питання головне.

 

     І третє.  Головуючий, шановний, вельмишановний, як хочете. Я вважаю,  що те,  що тут коїться,  це через те,  що немає порядку. Тому я пропоную,  якщо це буде продовжуватися, переобрати Голову. Спасибі за увагу.

 

     Головуючий. Шановні народні депутати! Дуже просить слова від групи народних депутатів країни народний депутат Щербак.  Вважаю, що треба надати слово.

 

     Щербак Ю.М.,  народний  депутат  СРСР.  Дозвольте,   шановні колеги, звернутись до вас з короткою заявою. Ми, народні депутати СРСР  від  України,  щиро  вітаємо  своїх  побратимів,   народних депутатів  парламенту  України  з початком важливої законотворчої роботи в цей критичний період нашої історії,  бажаємо  вам  вищої державної  мудрості,  сміливості  і  разом  з  тим  здатності  на компромісне вирішення ряду проблем. Вважаємо, що тільки на шляхах громадянського миру і незастосування тоталітарних і насильницьких методів можливе виведення суспільства України із системної кризи, в  якій  ми  опинилися.  Вважаємо  за  необхідне внести в порядок денний даної сесії, крім питань, що вже є в проекті, такі:

 

     1. Про доцільність впровадження посади Президента України та системи   президентської  влади  в  республіці  і  підготовку  до загальнонародних прямих виборів Президента УРСР.

 

     2. Про розробку закону УРСР про багатопартійну систему.

 

     3. Про  подолання  наслідків  Чорнобильської  катастрофи  на Україні.

 

     4. Про  невідкладні  завдання щодо покращання фінансового та економічного стану України.

 

     5. Про хід виконання Закону про мови в  Українській  РСР  та про розробку закону про культурний розвиток України.

 

     6. Про   розробку  законів  України  про  землю,  гласність, місцеве самоврядування.

 

     Підписали Щербак, Рябченко, Назаренко, Грищук, Сандуляк,

 

     24

 

     Федорів, Захаров,  Гайда, Кольцов, Громяк, Челишев, Смирнов, Тихоненков. Спасибі.

 

     Головуючий. Слово   надається   народному   депутату   Павлу Степановичу Кислому.  За ним просимо виступити народного депутата Баталова.

 

     Це за списком секретаріату. Я вибачаюсь.

 

     Кислий П.С.,   заступник   директора   по   науковій  роботі Інституту надтвердих матеріалів  АН  УРСР  (Промисловий  виборчий округ, м. Київ). Шановні депутати! Гірка доля народу прислала нас сюди - в парламент.  Я сказав прислала тому,  що більшість з  нас тих,  хто  сидить  тут,  у  залі,  не  є  політиками,  а є просто фахівцями різного класу,  які подумали, що вони зможуть допомогти народу побудувати суверенну державу, а значить, і достойне життя, забезпечене духовними, економічними і екологічними гарантіями.

 

     Виступаючи перед народом,  я думаю, кожний з нас, до якого б блоку  він  не належав - чи до партапарату,  чи до демократичного блоку,  -  виступав  і  говорив,  що  на  чільному  місці  стоїть суверенітет держави.  Я думаю, мало тут є депутатів, які б про це не говорили.  Водночас  у  проекті  порядку  денного  багато питань,  про  які  ми  говорили,  не  стоять або стоять не в тому ракурсі, не в тому плані, як це потрібно.

 

     У програмі кожного  значиться питання про суверенітет,  а в порядку  денному  в  нас стоїть питання прийняття всього-на-всього тільки Декларації про суверенітет.  Проект цього документа ми  ще не  одержали,  і не потрібно забувати,  що відповідно до існуючої Конституції, ми - держава суверенна. Але що то за суверенітет?

 

     Тобто я хочу сказати,  що однієї Декларації недостатньо.  У нас така Декларація є.  До цього часу ми з вами були свідками, що Верховна Рада нашої республіки, уряд нашої республіки неспроможні були  захистити народ від спаду духовної і матеріальної культури, від  абсурдної  економічної  і  екологічної  політики  Союзу   на території України,  від злочинного диктату союзних міністерств. У цій  ситуації  проект  Декларації,  тобто  проголошення  основних принципів,  недостатньо  для втілення реального суверенітету.  Це повинна  бути  низка  законів,   які   обумовлюють   нашу   повну економічну,  екологічну  і політичну самостійність,  незалежність від Союзу РСР. А що в Україні не залежить від Союзу? Абсурдність нашої системи господарювання обумовлена її

 

     25

 

     колоніальним характером.  Не  можна  собі  уявити  суверенну державу,  на території  якої  працюють  підприємства,  що  їй  не належать.

 

     Абсурдність екологічної   політики   України  теж  очевидна. Україна,  благодатна природними  умовами,  має  на  території  30 процентів   усіх  хімічних  підприємств  країни,  що  перетворили величезні  простори  землі,  малі  ріки,  озера   в   середовище, небезпечне  для  всього  живого.  Усі  ці  питання  повинні  бути вирішені в законі про економічну самостійність  Української  РСР. Проект  цього закону,  як ви знаєте,  був опублікований в пресі і був частково там обговорений.

 

     Не потрібно забувати,  що  розбудова  країни  кривих  зеркал продовжується.  З'їзд,  Верховна  Рада  СРСР продовжують видавати закони,  а Президент укази,  що  не  сприяють  перебудові  нашого господарства,  консолідації народів,  що живуть в Україні. Таким законом є Закон про розмежування повноважень  між  Союзом  РСР  і суб'єктами   федерації.   Щоб   не   продовжувати   накопичування несприятливих законів, я вважаю, Верховна Рада Української РСР на цій сесії повинна прийняти закон про верховенство законів.

 

     На території  УРСР  діють  тільки закони СРСР,  які схвалені Верховною Радою УРСР.  У зв'язку з тим що цей закон є основним у ряді  законів,  що  стверджують  суверенітет України,  вважається доцільним включити його до порядку денного і обговорити.

 

     Ще є питання,  що стосується суверенітету  України,  яке  не вирішити ми не можемо.  Це питання,  про яке тут уже говорили,  - питання про Чорнобиль.  Скажіть,  шановні депутати, яка суверенна держава  може  мати  таке  нещастя  на  своїй території і не мати ніяких прав для того,  щоб ліквідувати або втручатися  в  те,  що відбувається    в    30-ти   кілометровій   зоні.   Як   показала науково-гуманітарна конференція,  що  відбулася  25-26  квітня  в м. Києві,  ці  питання  і проблеми дуже жахливі.  Я передаю у президію звернення цієї конференції, де про це все сказано.

 

     Слід прийняти також постанову,  яка стосується суверенітету. Це питання про переселення населення в нашу республіку.  Значить, ми не маємо  куди  переселяти  людей,  які  живуть  на  заражених територіях.  Одночас в республіці,  в Одеській області,  у Фастові,  в  інших  районах  будують   села   і   селища,   куди переселяються люди з Уренгоя,  Сибіру,  з Магадана і так далі.  Я вважаю, що це потрібно розглянути на

 

     26

 

     цій сесії як одне з основних питань,  і вирішити питання про заборону  переселення населення на територію республіки.  Зараз я закінчу.

 

     Шановні депутати!  Є ще  одне  питання,  яке  ми  не  можемо обминути. Це питання суверенітету і стосується воно Литви.

 

     Головуючий. Шановні   народні   депутати!  Є  пропозиція  до перерви  вносити  пропозиції  до  порядку  денного  конкретно.  У перерві  секретаріат  опрацює  ці пропозиції.  Після перерви вони будуть усі оголошені. Потім будемо кожне питання обговорювати. І, будь ласка, по процедурі.

 

     Матвієнко А.С., Перший секретар ЦК ЛКСМ України (Бершадський виборчий округ,  Вінницька область).  Я  розумію,  по  процедурі, відповідно до  регламенту,  яким  ми  користуємося,  можна вносити пропозиції позачергово.

 

     Шановні депутати! Шановна Президіє! Я прошу вибачення.

 

     Я особисто не можу зрозуміти,  що ми обговорюємо. Я хотів би наголосити  на  тому,  що на 99,9 процента нашого успіху безладдя,  яке панує, на превеликий жаль, зараз у цьому залі   залежить від ведення нашої сесії, від роботи президії, якщо конкретно - її Голови. Тому я хотів би, щоб Голова чітко  усвідомив  це  і  брався за справу,  яку він може сьогодні вести. Це перше. Президія зробила відповідні висновки.

 

     Друге. Я хочу звернутися до шановних  депутатів.  Вважаю  за необхідне   сьогодні   висловити   таку  думку:  ми  повинні висловлюватись з місць,  від мікрофона чи з  цієї  трибуни  лише  з питання,  яке оголошено для обговорення. Я пропоную для того, щоб не  було  безладдя,  виділити  спеціально  час  у  кінці  кожного засідання,  скажімо,  15 хвилин для оголошення заяв. Таким чином, ми будемо працювати конструктивно.  Що стосується  ведення  нашої сесії. Я пропоную внесене питання Головуючому ставити таким чином

- чи є необхідність його обговорювати;  якщо необхідність така є, відкрити  дебати  по  тому  чи  іншому  питанню.  За  пропозицією депутатів припиняти дебати і приходити до прийняття рішень.

 

     Щодо конкретного питання порядку денного.  Я вношу  таку  пропозицію.  По-перше,  я хотів би підтримати пропозицію депутата Івашка і зауважити шановному Голові,  нашому  ведучому  Президії, щоб пропозиції по процедурі ставити на голосування і вирішити, як нам рухатись. Тому я

 

     27

 

     просив би  мою  пропозицію  не  забути.  Я  пропоную   зараз поставити  на  голосування,  чи  потрібно  відкрити дискусію щодо концепції порядку денного.  Можна було б виділити 1 годину для того,  щоб  кожний  зміг  висловитись  щодо концептуальних питань порядку денного,  або,  скажімо,  до припинення висунення якихось пропозицій.   Потім,   підтримуючи  пропозицію  товариша  Івашка, перейти конкретно до висунутих  пропозицій  про  включення  їх  у порядок  денний.  Потім  перейти  до формування черговості питань порядку денного і таким чином сформулювати порядок нашої  роботи. Інакше ми будемо лише тратити час. Дякую за увагу.

 

     Головуючий. Слово надається Валерію Гаязовичу Баталову,  338 виборчий округ.

 

     Баталов В.Г.,  редактор  Острозької  районної  газети  "Зоря комунізму"  (Здолбунівський виборчий округ,  Рівненська область). Дякую,  добився все-таки.  Насамперед, шановні товариші, шановний Голово, хочу зауважити, що досить складною є проблема добитися до трибуни, не маючи відповідної підготовки.

 

     Друге. Хочу   зауважити   таке.   Я   підтримую   пропозиції демократичного блоку, гарно сформульовані. Хочу сказати також про те,  що  нам  потрібна  розшифровка  чорнобильської  проблеми,  а головне,  що  наказали мені виборці Здолбунівського,  Острозького районів,  зі мною погодяться і депутати Хмельниччини, Рівненщини, Тернопільщини,  про  те,  аби,  врешті-решт,  добитися  мораторію на дальше спорудження ядерних  реакторів  в  Україні.  Це  нагальна потреба (Оплески).

 

     Цю пропозицію  вносив  депутат  Щербак на минулій сесії,  на жаль, вона не найшла підтримки в тому скликанні.

 

     Друге, ці незагоєні  рани  Чорнобиля,  вони  ще  гнояться  і дотепер ми ще не знаємо, до якої пори вони будуть гноїтися.

 

     Я від  імені  населення  Рівненщини говорю, що це біда.  У нас є низка аналізів по цих проблемах,  по Дубровиці,  по Костополю, по Березні - усе нові і нові вогнища захворювань.

 

     Наступне. Я   вношу   пропозицію  до  порядку  денного,  аби включити, зробити розшифровку по чорнобильській проблемі.

 

     Друге. Товариші,  я хотів би сказати про те,  про що  ми  не повинні мовчати - про той стан, який є нині в Хмельницькій

 

     28

 

     і Рівненській   областях   щодо  спорудження  АЕС.  Страйки, страйкові комітети уповноважили  мене  передати  сьогодні  заяви, звернення  мітингів  про те,  що як не буде прийнято мораторію на спорудження ядерних реакторів на Хмельницькій,  Рівненський АЕС і послідовне виведення ядерних реакторів в Україні,  ми, звичайно, хмельничани,  ровенці,  тернопільчани  будемо оголошувати  більш широкі страйки.

 

     І наступне,  товариші.  Мене турбує,  що сьогодні пропозиція гарна висловлювалась про те,  що ми безправні щодо  розпорядження нашою  енергетикою  в  Україні  Натомість  прийнято скороспішний Закон про суб'єкти федерації - це пряма дискримінація наших прав, прав наших громадян, прав нашого майбутнього уряду, а також нашої Ради.

 

     І останнє.  Якщо ми, товариші, будемо зловживати часом, якщо ми будемо так себе заплескувати,  це,  звичайно,  не робить честі нам,  парламентарям, і нас може обігнати і югославська корупція, і  російська  трійка,  яка вже сьогодні запряжена.  Нам потрібний конструктивний діалог,  а не діалог глухий,  який зараз  панує  в цьому залі. Дякую за увагу (Оплески).

 

     Головуючий. Слово по процедурі просить депутат Артеменко.

 

     Артеменко М.М.,   генеральний  директор  науково-виробничого об'єднання   "Сад",   директор   Мліївського   науково-дослідного інституту  садівництва  України  імені Л.П.Симиренка (Шполянський виборчий округ, Черкаська область).

 

     Шановні, а я сказав би,  дорогі,  у повному розумінні  цього слова, народні депутати!

 

     Мені хочеться звернутися до вас насамперед з таким проханням

- пам'ятати,  що нас обрав народ,  народ,  який  від  нас  чекає, довірив  нам  свою  долю  і  чекає  конструктивних не балачок,  а рішень, які б завтрашній день привели до кращого життя, дали йому спокій, привели до спокою в країні або хоча б у нашій республіці, сказали б йому про  нашу  суверенність  українську,  суверенність економічну і політичну (Оплески).

 

     У зв'язку   з  цим  мені  хочеться  до  вас  звернутися.  Ви нарікаєте, що президія не так веде збори, не так веде сесію. Мені хотілося б,  товариші,  звернутися до вас,  щоб кожний із нас дав сам собі відповідь зараз,  виступаючи тут, чи він справді вирішує долю  народу,  чи він займається красномовством,  риторикою і так далі.

 

     29

 

     Якщо ми внесли пропозицію прийняти повістку дня за основу  і ми її прийняли,  то це значить - далі ми обговорюємо повістку дня і по повістці дня не треба дуже  нам  багато  говорити.  Поступає пропозиція  про Чорнобиль,  ніхто,  як кажуть,  не заперечує,  що чорнобильське питання  -  це  біль  душі  всіх  нас,  його  треба включити.

 

     Учора аграрники   прийняли   пропозицію   -   поставити,   і безвідкладно,  питання про село,  яке далі не  може  бути  таким. Вимре  село,  вимре  вся  Україна  -  так  учора  тут  на мітингу заявляли. Тому ми з вами повинні прямо поставити питання. Порядок денний  прийнято за основу.  І тепер обговорюється кожне питання. Вносьте свої пропозиції, які ви вважаєте за потрібне. І ми, президія,  одержимо  від  вас  пропозиції до порядку дня,  ще раз пройдемо пункт за пунктом,  питання за питанням і  приймемо  його тоді в цілому, з таким розрахунком, щоб він відображав думку всіх вас.

 

     І хотілося б,  товариші,  сказати,  оскільки  вчора  товариш Калинець  Ірина  Онуфріївна  і  деякі  інші товариші виступали і дійшло до того,  що я вже попав  у  Маодзедуни,  що  для  мене  є надзвичайною  честю  попасти  на  такий рівень.  Але я,  товариші дорогі,  від народу,  щоб ви знали,  і вчора я не  говорив  таких слів, як Калинець сказала. А сьогодні ми одержали сотні телеграм. Це ж ненормальна обстановка, ви нас звинувачуєте в тому, що ми не наведемо  порядку.  Так  ви  перш  за все самі винні.  Тут є такі депутати,  які вже виступали по 15 раз, а виходять до тих людей і кажуть,  що їм не дають слова, затискують. Кого затискують? Ми не можемо вийти. Міліція стоїть, щоб ми коридором ішли, ви вважаєте, що це нормальна обстановка? Я зараз подзвоню додому і приїде сюди 250 озброєних людей, то це буде правильно?

 

     Ми приїхали  радиться,  а  не  показувати  тут  свою   силу (Оплески).  Тому я,  товариші дорогі, закінчуючи, скажу товаришці Калинець,  що я не так говорив.  Я говорив,  що  буде  поставлене питання,  щоб не мітингувати,  не може бути тиску на роботу нашої сесії.

 

     Тому я,  закінчуючи,  прошу вас,  товариші дорогі,  закликаю всіх   виступати  по порядку  денного.  Питання,  яке  ми обговорюємо,  доповнювати, змінювати, удосконалювати, але робити, виходячи з інтересів людей, які нас послали.

 

     Спасибі за увагу.

 

     Голос із залу. Прошу слова по процедурі.

 

     30

 

     Головуючий. Шановні   народні  депутати!  Хвилиночку,  прошу уваги.  До виступу записалися 48  народних  депутатів.  Вноситься пропозиція,   якщо  виступи  продовжувати,  то  по  3   хвилини, конкретно називати,  що до порядку денного ще внести.  А потім ми будемо по кожному питанню говорити. Які є інші пропозиції?

 

     Голос із залу. По процедурі одне слово.

 

     Голос із залу. ...процедуру доробити...

 

     ... Що ж ви мовчите?

 

     Симоненко В.К.,   голова  виконкому  Одеської  міської  Ради народних  депутатів   (Малиновський   виборчий   округ,   Одеська область).

 

     Уважаемые товарищи  депутаты!  У  нас сейчас сложилась такая обстановка,  которую можно охарактеризовать следующей фразой: "Мы не  знаем,  что  мы хотим,  но за это мы умрем".  Поэтому сегодня нужно поступить таким образом.  Мы пришли ради  дела.  Нам  нужно приблизиться   к   решению   конкретных   вопросов.  У  нас  есть предложенный порядок дня.  23 разных  вопроса.  Я  внимательно  и скрупулезно  выписывал  все те предложения,  которые предлагали с мест,  вносили депутаты - это еще 15 вопросов - уже 38. Поэтому я вношу,  кстати, уже четвертый   депутат,  вношу предложение подвести черту по предлагаемой повестке дня.

 

     Второй вопрос.   Каждый   вопрос   в   порядке   поступления обсуждать, включать его в повестку дня или не включать. Поэтому я прошу проголосовать за то,  чтобы подвести черту  под  включением вопросов в повестку дня и сразу поставить на голосование.

 

     Ємець О.І.,  науковий співробітник Київської вищої школи МВС СРСР імені Ф.Е.  Дзержинського (Центральний  виборчий  округ,  м. Київ). По процедурі прошу слова. Зауваження по порядку ведення.

 

     Товариші, виступаючий  представник  президії  повторив  ту ж саму помилку, сказавши, що ми прийняли проект за основу.

 

     По-перше. Проголосувало...

 

     ...Вибачаюсь, може це була помилка, якщо я зробив. А тільки що виступаючий сказав - ми прийняли... Рішення не прийнято.

 

     Головуючий. Товариші,  я  хочу  вам пояснити,  що рішення не було прийнято.  Тому,  що "за" було 197.  Ми  керуємося  поки  що Тимчасовим  регламентом,  де  сказано,  що рішення Верховної Ради приймається більшістю голосів від обраного складу Верховної

 

     31

 

     Ради на час розгляду питань.  Я, вибачте, вас не перебивав і не кричав.

 

     Голос із залу.  Звертаюсь до вас, звертаюсь до депутатів, щоб ви не перебивали мене.  Я чому звертаю на  це  увагу  -  це  дуже важливий  момент,  система  електронна настроєна таким  чином. Вона завжди вирішує питання від кількості тієї  цифри,  яка  є  на табло.  Вона  не  відповідає  тому  регламенту,  яким ми вирішили керуватись,  тому не можна автоматично  читати,  що  написано  на екрані.  Для  того  щоб  не  виникало  надалі таких проблем - ми обговорювали це з вчорашнім головою нашої сесії і він згодився, - було б доцільно мати групу по регламенту. Це були б, можливо, два депутати,  один  науковець,  які  б  становили  в   цьому   плані консультантів.  Тоді не треба буде нам висловлюватись про порядок ведення,  а вони давали б консультацію голові і допомагали йому у веденні.

 

     Головуючий. Прошу   по   процедурному   питанню.  Процедурне питання, будь ласка. До 3 хвилин.

 

     Сметанін В.І.,    начальник    тунельного     загону     N 38 проектно-будівельного   об'єднання   "Дніпрометробуд"  (Кіровський виборчий округ, м. Дніпропетровськ). Уважаемые товарищи депутаты! Вчерашний  день  показал,  что  мы с вами еще далеко не отошли от электронно-вычислительной машины.  И поэтому этим  методом  вчера избрали президиум, те пять человек, которые были названы здесь на сессии,  автоматически прошли. Без всяких раздумий. Конечно, надо было  бы,  чтобы  у  нас в президиуме были профессиональные люди, знающие законы.  Я имею в виду юристов,  которые  могли  бы  вести сессию без вот этих консультаций.  Таких юристов я вполне признаю

- товарища Емца  и  товарища  Головатого,  которые  были,  кстати говоря,   в  кандидатурах,  но  не  прошли,  благодаря  вот  этой электронной машине.

 

     Далее по делу.  Почему я так говорю,  потому что и вчера,  и сегодня порядка ведения сессии нет.  Ну, давайте мы его и наведем через секретариат раз и навсегда,  и никто бы не  тянул  вопросы, процедурный этот вопрос,  или это вопрос о повестке дня,  а лучше говорить по повестке, чтобы нам двигаться вперед.

 

     Вот с такой точки зрения я говорю.  И  поэтому  я  предлагаю рассмотреть  вопрос  о введении еще одного человека в президиум и предлагаю конкретно,  а  может  быть  даже  и  двух,  чтобы  было оправдано. Конкретно - кандидатуры товарища Головатого и Емца.

 

     32

 

     Теперь разрешите  по  повестке  дня,  потому  что мне больше слова,  видно сразу,  не дадут,  а я несколько раз вскакивать  не умею.

 

     Я еще раз поддерживаю позицию товарища Головатого о том, что он первый начал конструктивный разговор,  и мы с вами  от  эмоций начинаем  переходить  к настоящему разговору.  В этом он прав.  Я поддерживаю все его предложения,  которые он внес,  но я  считаю, что  первым  вопросом  должен  быть вопрос поставлен после пятого пункта перед пунктом шестым - избрание Головы  Верховной  Рады  - должен быть поставлен вопрос об изменении Конституции и не только статьями 6 и 7.  У меня есть предложение посмотреть  на статью 97 Конституции пункт 12,  то есть, извините,  10,  где сказано об избрании  Комитета  народного контроля Украинской ССР,  Верховного Суда,  судов областных и так далее. Я предлагаю из повестки дня два вопроса исключить.

 

     Первый вопрос  -  утверждение  Комитета  народного  контроля Украинской ССР.  Необходимо внести изменения в народный контроль. Эта организация надуманная,  она в нашем государстве правовом  не нужна, эту систему надо демонтировать и поэтому утверждать ее нет необходимости (Оплески).

 

     Далее. Об  областных  судах.  Мы  с  вами  пойдем   тем   же дозастойным,  не  застойным,  а  дозастойным периодом,  когда нам предложат председателей  народных  судов  областей.  Можете  себе представить,   что   я   очень  плохо  знаю  своего  председателя областного суда. А что я могу сказать о Виннице, Харькове, Одессе и  так далее.  Нам автоматически дадут вот такую тетрадку,  мы ее посмотрим и автоматически утвердим. Смею вас заверить: не все они сегодня соответствуют нашему дню.

 

     За свою  короткую  депутатскую  деятельность  я  уже получил десятки писем с жалобами на  областной  суд,  на  неправомерность рассмотрения  вопросов.  Поэтому  я  предлагаю внести изменение в Закон - даю альтернативу:  областные суды отдать для  утверждения областным  Советам,  расширить их полномочия,  либо,  если с этим депутаты не согласятся,  создать комиссию или поручить  мандатной комиссии,   у  нее  не  очень  будет  много  работы,  рассмотреть соответствие каждой кандидатуры.  Для этого необходимо время  для изучения.   Затем   нам   на   следующей   сессии  доложить,  кто соответствует  или  не  соответствует.  После  этого   мы   будем утверждать. Вот такие мои предложения.

 

     33

 

     И далее. Я прошу только одно слово. Согласен, что нужно дать приоритет  сельскому   хозяйству,   полностью   поддерживаю   это предложение.  Но я прошу рассмотреть вопрос вот о чем.  В связи с переходом на рынок,  а мы  пойдем  быстрыми  темпами,  необходимо приступить к демонтажу административно-командной системы и принять закон об аренде. А если нельзя принять, то рассмотреть его и дать поручение постоянным комиссиям, чтобы нам подготовиться к вопросу о   собственности,   вплоть   до   частной,   и    дать    полную самостоятельность предприятиям на основе арендных,  акционерных и других видов собственности. Спасибо за внимание.

 

     Кельман Д.І.,  голова  агроторгового   підприємства-колгоспу імені  Леніна  Мукачівського району (Мукачівський виборчий округ, Закарпатська  область).  Товариші  депутати!  Пропоную  внести  в порядок  денний питання про припинення будівництва Пістрялівської РЛС на території Мукачівського району Закарпатської області.

 

     Свою пропозицію вношу від імені народних депутатів Верховної Ради  Української РСР та народних депутатів Верховної Ради СРСР і більш як мільйонного населення Закарпатської області.

 

     Дане питання наполягаю включити в порядок денний з таких  міркувань.  У  1985  році Міністерством оборони в односторонньому порядку,  без погодження з відповідними  службами  області,  було розпочато   будівництво  поблизу  села  Пістрялове  Мукачівського району так званої  рембази  військовоповітряних  сил  під  шифром "таємно".   Коли   в  1988  році  на  місці  густого  лісу  серед виноградних плантацій почала виростати якась невідома споруда, як гриб,  мешканці навколишніх населених пунктів занепокоїлись: що ж це буде за споруда?  Під  натиском  мас  військові  в  1989  році змушені   були   розкрити   таємницю  даного  об'єкта:  будується надпотужна РЛС космічного призначення, а не рембаза ВПС.

 

     Враховуючи думку  та  занепокоєність  абсолютної   більшості мешканців регіону, 22 червня 1989 року сесія Мукачівської міської і районної Ради народних депутатів прийняли рішення про  тимчасове припинення будівництва РЛС поблизу села Пістрялове.

 

     Напруженість навколо цього  об'єкта  зростала,  в  багатьох населених пунктах області  проводились  багатотисячні  мітинги  з вимогою припинити будівництво.

 

     Сесія обласної  Ради  народних  депутатів 26 січня 1990 року прийняла рішення про припинення будівництва  РЛС,  апогеєм  даної вимоги став референдум, проведений в Закарпатській області

 

     34

 

     в лютому  1990  року,  під  час  якого все доросле населення області  одностайно   висловило   свою   думку   про   припинення будівництва РЛС поблизу с. Пістрялове.

 

     Наприкінці 1990 року  міністр  оборони  товариш  Язов  прийняв делегацію Закарпаття з матеріалами з цього питання. Була створена комісія  на  чолі  з академіком Веліховим для внесення пропозиції Раді Міністрів СРСР,  однак  до  цього  часу  реакції  керівників верхніх   ешелонів  держави  з  цього  питання  немає.  Надіслано декілька телеграм і  Президентові.  А  товариш  Веліхов  під  час перебування   в  Закарпатті  в  березні  1990  року  виступив  по телебаченню і заспокоїв населення Закарпатської області  тим,  що будівництво  РЛС  буде  припинено  і  буде  вивчено  питання  про перепрофілювання цього об'єкта в народногосподарський.

 

     Пройшло небагато часу,  а в  центральних  газетах  "Правда", "Красная   звезда",  "Известия"  публікуються  зовсім  протилежні матеріали. Це дуже схвилювало всіх мешканців Закарпаття.

 

     Знову зростає  соціально-політична  напруженість,  яка  може завершитися  непередбаченими  наслідками.  Ось  чому  вношу  дану пропозицію і прошу депутатів мене підтримати. Прошу вас від усіх закарпатців  обов'язково  припинити  будівництво РЛС поблизу с. Пістрялове і видати по цьому закон.  І  ще  одне.  Враховуючи  цю складну  соціально-політичну  обстановку в області,  пропоную від Верховної Ради УРСР звернутись з телеграмою  до  Президента,  щоб він дав відповідь по цьому питанню. А то в республіці майже ніхто цим питанням займатися не хоче.  Кажуть,  то об'єкт Москви,  а ми говоримо,  що ми Україна,  у нас свій дім -  український. І друге. Підтримую  і  прошу  включити  в  порядок  денний   питання   про відродження  сіл,  яке  вирішить  продовольчу проблему.  Дякую за увагу.

 

     Голос із залу. Прошу слово, 1 хвилину по процедурі.

 

     Головуючий. Шановні депутати. Прошу секретаріат залишитись у залі. Перерва на півгодини.

 

     (Перерва).

 

     Головуючий. Товариші! Прохання зареєструватись. Ви бачите на табло,  що на сесію прибули 440 депутатів.  Зареєстровано в  залі 248,  от  ми  дивилися 280,  366 - у нас були такі цифри,  до 380 доходило.  Або багато товаришів не  зареєструвалося,  або  в  нас якась погрішність.  Прохання - реєструватись,  поки що в нас 350, 360, може, якраз і наберемо.

 

     35

 

     Товариші! Дуже багато зауважень було щодо роботи президій.  Ми всі  зауваження визнаємо,  просимо за допущені помилки вибачення, але дуже просили б і вас,  депутатів шановних,  навести  порядок. Якщо в нас буде взаємна згода,  взаємне бажання і взаємна повага, робота йтиме більш успішно.  Прошу повірити  президії,  що  й  ми цього  хочемо.  Мене звинувачують у русизмах,  це мій недолік,  і вина й біда моя,  вибачайте, якщо ви мені довіряєте. Нам усе-таки треба  більш-менш  зосередитись і рухатись вперед,  про що ми вас просимо.

 

     Тепер по дальшому  нашому  порядку.  У  нас  є  дуже  хороші технічні  засоби.  І  от  усі в перерві звинувачують,  чому ми не використовуємо цих технічних засобів.  Тому була черга на трибуну і  багато  депутатів  писали записки в секретаріат і президію теж про цю чергу. Один список був у секретаріаті, друга черга була на моніторі  і  третя  черга була в записках тут,  у президії.  Була недоречність і незадоволеність серед депутатів.

 

     Що б  ми  сьогодні  вам  пропонували?  Опановувати  технічні засоби.  Вони  дуже  дорого  коштують,  і  нам  потрібно вчитись. Давайте надалі домовимось: записуватись на виступи через технічні засоби.  Я  прошу  визначити  членів Секретаріату,  щоб вони були присутні  біля  моніторів  і  стежили за  всіма  записами   і передавали   їх.   Секретаріат   формує  по  територіальному  або географічному принципу такий список.  Щоб не було так, що з м. Києва  виступили  вісім   чоловік,  з  Київської чи з інших областей - жодного.

 

     Секретаріат формує цей список і передає  президії.  Президія керується  цим  списком.  Але в депутатів можуть виникати питання щодо процедури або порядку ведення,  або якісь  інші  зауваження. Тоді  депутат  пише  записку і просить слова не по обговорюваному питанню і йому по можливості давати слово поза чергою.

 

     Якщо ми дійдемо такої згоди,  то зможемо  більш  продуктивно продовжувати нашу роботу.

 

     Головуючий. Хто  хоче  з  цього  приводу  висловитись,  будь ласка.

 

     Веретенніков В.О.,    генеральний    директор    виробничого молочного  комбінату  "Придніпровський"  (Індустріальний виборчий округ, м. Дніпропетровськ).

 

     Уважаемые коллеги!  Я по этому поводу хотел  выступить,  два раза  писал  записку  на  первом  нашем  заседании.  У меня такое предложение. У нас первое заседание прошло как игра в испорченный телефон. Некоторые товарищи записались вчера, некоторые

 

     36

 

     сегодня. Рассматривался один вопрос,  потом началось подряд, все начали говорить,  что у кого есть.  Поэтому мы совершенно  не продвинулись  вперед.  В  связи  с  этим  я  считаю так.  В нашем секретариате от каждой  области  есть  один  человек,  это  очень важно.  Можно регулировать, чтобы все равномерно могли выступить. Я думаю,  что вот это предложение дадим в  секретариат  и  каждый человек  от  области  будет  следить,  не  в  обиду будет сказано наиболее  активной  делегации  Киевской  и  делегации   Львовской областей.  Они  хорошо  выступали,  из  других областей люди тоже хотят выступить,  а записалось по монитору уже 98 человек.  Ясно, что  все  мы  не  выступим.  И  только  такой  метод нам позволит сдерживать и самого депутата заставить подумать,  чтобы не  через каждые 5 минут выходить на трибуну,  а взвешенно, с мыслями выйти один раз. Спасибо.

 

     Головуючий. Спасибі. По порядку ведення, будь ласка.

 

     Табурянський Л.І.,  голова виробничого  кооперативу  "Олімп" (Петровський  виборчий  округ,  Дніпропетровська область).  Здесь выступали коллеги мои,  которые не получили ответа на вопросы.  Я прошу,  чтоб эти ответы были даны.  Речь идет о том,  что рабочая группа  не  выполнила  до  конца  свою  работу.  Я  имею  в  виду подготовку   к   сессии.   О  чем,  уважаемые  депутаты,  нас  не проинформировали. Речь идет о том, что вот те ограждения, которые установлены на улице, они прошли мимо воли депутатов.

 

     Головуючий. Товариші депутати,  давайте ми домовимось,  якщо ми знову будемо повертатися,  якщо ви надасте таке право,  я буду виключати мікрофон.

 

     Табурянський Л.І. Извините, пожалуйста, я выступаю от группы депутатов.

 

     Головуючий. Так ви ж слово попросили по порядку ведення.

 

     Табурянський Л.І. А это и есть по порядку ведения.

 

     Головуючий. Ця пропозиція вже була.  До заяви ми дійдемо,  а ще ми домовлялися, як користуватися технічними засобами.

 

     Табурянський Л.І.  Уважаемый  товариш Председатель.  Это как раз речь идет о распорядке дня.

 

     Головуючий. Ми не розпорядок дня  сьогодні  обговорюємо,  ми домовлялися  з  вами,  як  нам далі працювати.  Чи записуватись з допомогою технічних засобів,  чи  продовжувати  робити  це  через секретаріат  з  допомогою  записок,  і хто буде формувати порядок розгляду.

 

     37

 

     Голос із залу. Это был следующий вопрос.

 

     Головуючий. Коли ми  приступимо  до  порядку  денного,  тоді будемо розглядати це питання.

 

     Голос із  залу.  Не  можем мы перескакивать,  я настаиваю на том, чтобы вначале были решены первые вопросы.

 

     Головуючий. Я  вас  прошу  зайнята  своє  місце,  і  коли  ми закінчимо з цим питанням, я вам надам слово.

 

     Голос із  залу.  Я место займу,  но депутаты будут стоять до тех пор, пока не получат ответ.

 

     Головуючий. Ми  просимо  і   депутатів.   Значить,   шановні товариші,  Віталій  Опанасович  Карпенко,  м. Київ,  Прирічний округ 14.

 

     Карпенко В.О.,  редактор газеты "Вечірній  Київ"  (Прирічний виборчий округ,  м. Київ). Шановні товариші! Сьогодні тут і вчора також у цьому залі  з  цієї  трибуни  висловлювався  ряд  слушних пропозицій.  На жаль,  президія не може оперативно їх врахувати і тому виникають питання,  навіть виникає тертя  там,  де  його  не повинно   було   б   бути.  Називаю  приклад  і  вношу  конкретні пропозиції. Тут прозвучало вже: давайте дотримуватися Тимчасового регламенту  і з цієї трибуни виступати і в часі,  і за темою так, як передбачено регламентом.  А виникає багато інших питань, де їх вирішити?  Давайте  відведемо 1 годину в кінці робочого дня із 17-ї до 18-ї для того,  щоб  можна  було  всі  ці питання  тут проговорити.  Це раціонально?  Раціонально.  Давайте проголосуємо і з  сьогоднішнього  дня  за  це  візьмемося.  Далі, хочемо  ми  чи не хочемо помічати цей натовп людей біля Верховної Ради, я маю на увазі людей, тільки це я мав на увазі. Я тільки що з ними говорив. Товариші, різні люди є. Є люди знервовані, є люди ображені,  але в них щось болить.  Вони прийшли сюди,  щоб і  нам висловити свої претензії і від нас щось почути. Ми вчора прийняли хороше рішення – у  руслі гласності давати повністю трансляцію  по телебаченню  і  по радіо,  чому ми не можемо тут,  біля Верховної Ради чи в парку трохи  далі,  там  є  зелений  театр,  встановити гучномовці і хай люди чують, що тут говориться (Оплески). Більше того,  я думаю, треба доручити товаришу Хоменкові, депутатові, як людині,  яка  знає апарат Президії,  доручити зробити там стенд і вивішувати  щодня  новини  сесії.  Хто  виступив,   які   питання обговорювалися,  результати  поіменного  голосування.  Це не дуже складна робота, товариші. Це те, що людей цікавить. Повірте, вони за це тільки скажуть спасибі, і ми відразу вирішимо цю проблему.

 

     38

 

     Були вже  такі  пропозиції,  давайте  повернемось до цього і доручимо групі депутатів.  Я вношу  пропозицію  і  хочу,  щоб  не забули ви її. Дякую за увагу.

 

     Головуючий. Товариші депутати,  я прошу, займіть свої місця. Депутати  від  Львівської  області,  займіть  місця.  Салій  Іван Миколайович.

 

     Салій І.М.,  перший  секретар Подільського райкому Компартії України (Подільський виборчий округ,  м.  Київ).  Я звертаюсь  до депутатів-комуністів - давайте аналізувати, що ми робимо.

 

     Учора ми   прийняли   рішення   відносно   трансляції.  Який результат?  Я думаю,  що ми прийняли рішення невиважене.  Якщо ми його  прийняли  невиваженим,  то  хто нам заперечує сьогодні його змінити?  Я  абсолютно  підтримую  сьогодні  пропозицію  товариша Карпенка.  Тут  поряд проводятся "Дні "Вечірнього Києва" і треба, щоб там ішла трансляція.  А під час перерви всі депутати, раз уже їх люди обрали,  а колись ми не боялись людей, ішли до тих людей, чи спілкувалися біля Верховної Ради.

 

     Я думаю,  що   треба   це   питання   знову   поставити   на голосування(Оплески).

 

     Головуючий. Так, товариші, від робочої групи слово надасться депутату Валені І.Ю. Свіжа інформація.

 

     Валеня І.Ю.,    завідуючий    науково-дослідним     відділом Харківського   авіаційного   Інституту   імені   М.Є.   Жуковського (Комсомольський виборчий округ,  м.  Харків).  Шановні  депутати! Учора  засідала робоча група і було прийнято рішення про те,  щоб радіофікувати місце  від  виходу  із  залу.  Воно  знаходиться  на відстані  300  метрів,  де  є  валки  і  де є можливість сидіти і слухати. Це місце ратифіковане буде через годину, з !4-ї години починається радіофікація. Це по-перше.

 

     По-друге. Прийнято було рішення, що така ж радіофікація буде створена на стадіоні "Динамо".

 

     Третє. Під час перерви (таке рішення було прийнято  вчора  і сьогодні  попередній  депутат  про  це  говорив,  що  ставити  на голосування не треба) ті народні депутати і керівники  груп,  які бажають,  вийдуть до людей,  які стоять на площі,  і вони зможуть спілкуватися вільно з  народними  депутатами.  Тому  питання  про радіофікацію  вирішено  на  робочій групі і зараз технічні служби виконують це доручення. Дякую за увагу.

 

     39

 

     Голос із залу.  Зняти кордони міліції.  Негайно.

Головуючий. Представтесь.

 

     Батіг М.І.,  редактор  Львівської  обласної  газети  "Молода Галичина"  (Буський  виборчий  округ,  Львівська   область).   До сказаного  хочу  додати  тільки  єдине.  Вважаю,  що  нашу  сесію ганьбить міліцейський кордон,  який розділяє нас від громади,  що зібралася на площі.  Вважаю, що сьогодні, коли на цей зал, на нас усіх  дивиться   вся   республіка,   весь   цивілізований   світ, присутність   міліції   безглузда,  недоречна.  Для  забезпечення порядку достатньо пять-шість працівників правоохоронних органів.

 

     У нас на площі зараз  стоїть,  напевно,  батальйон  міліції. Цивілізований світ дивиться на нашу сесію,  присутні представники засобів масової інформації з  різних  країн,  вони  знімають  цей кордон і на нього теж буде дивитися світ.

 

     Це ганьбить  кожного з нас,  народних депутатів,  обраних на демократичних виборах у республіці.

 

     Давайте проголосуємо за те, щоб відмінити цей кордон.

 

     Головуючий. Так, спасибі. Будь ласка, третій мікрофон.

 

     Голос із  залу.  Я  вам  дякую  за  те,   що   ви   все-таки представникам села, шановний голово, надто пізно даєте слово.

 

     Ви знаєте,  що я не політик. Я 30-й рік працюю на селі. Мені легше вирощувати хліб,  вирішувати всі питання, ніж тут вирішити, як  449 чоловік можуть прийти до згоди і щоб ми почали працювати. Іде пряма конфронтація,  на нас дивляться 33  проценти  населення республіки.  Давайте ж дамо собі оцінку. Люді добрі, схаменіться. Та всі ж  люди  тут  високоосвічені.  Давайте  дійдемо  згоди.  Ну, скільки ми будемо,  вже другий день,  агітувати один одного. І до чого ми сьогодні дійшли.  Ні  на  один  крок  ми  не  просунулися вперед. Усе йде на те, щоб зірвати роботу сесії.

 

     Приклади товариш  Хоменко  Микола  Григорович учора наводив. Порядок у всіх парламентах світу є, і такий порядок повинен бути в нас.  Ми  не можемо переголосовувати по десять,  двадцять раз.  Я прошу всіх колег  депутатів  підтримати  мене  в  тому,  щоб  наш Головуючий,  щоб  наша  шановна  президія виконували свою місію в цьому питанні.  Щоб товариші,  шановні депутати,  які виходять на трибуну,   висловлювались   по  порядку  денному.  При  порушенні відключати мікрофони.  Навести порядок у цьому питанні  потрібно. Нам   непотрібно   конфронтацій.   Але  давайте  по  порядку.  Ми домовились, що година буде відведена для всіх заяв, для вирішення інших питань. У нас не так багато часу, щоб по три місяці сидіти

 

     40

 

     на сесії.  Ми  повинні дуже плідно використати час сьогодні, дуже  плідно.  Ми  сьогодні  ще  не  професійні  дипломати  і  не звільнені з роботи.  Востаннє призиваю вас до діалогу, до розуму, до доброти. Село не розуміє цього. Дякую вам за увагу.

 

     Головуючий. Спасибі. Хвилинку, я вам слово не надавав. Займіть місце, я вас дуже прошу. Я вам надам слово.

 

     Депутат Дубенков  Г.О.,  голова  Козятинської  районної Ради народних  депутатів,  перший   секретар   Козятинського   райкому Компартії   України   (Козятинський   виборчий  округ,  Вінницька область).  Я,  товариші, при першому голосуванні голосував за те, щоб  не  було  трансляції  по радіо біля нашого парламенту,  біля будинку.  Сьогодні ситуацію,  яка склалася і яка впливає  на  хід ведення  сесії,  вважаю  ненормальною для нас усіх.  І моя думка, особисто,  нам не потрібно цих кордонів, нам не потрібно охорони. Ми вміємо захистити ще себе самі.

 

     Я вважаю, що ця позиція повинна бути сьогодні підтримана, що нам не треба цих кордонів біля готелів.  Тому що ми завтра можемо заблокувати   весь   Київ.   Я   вважаю,   що  потрібно  все-таки прислухатись. І вони, ці люди, хто прийде, посидять і підуть. Хай буде ця трансляція. Хай буде це висвітлення сьогодні і по масових засобах,  хай буде і екран якийсь,  і так  далі.  Ми  від  нікого нічого  не  криємо.  Ми йдемо сьогодні на компроміс.  Ми зриваємо роботу сесії.  Я підтримую думку  аграрників.  На  нас  дивляться тисячі,  мільйони людей.  Давайте будемо все-таки йти сьогодні по розумному  шляху,  а  не  будемо  ми  влаштовувати  конфронтації, підніматися,  сідати  і  так далі.  Ми ні до чого не прийдемо.  Я вношу таку пропозицію. Поставити на голосування. Усе-таки нехай іде це радіомовлення. Воно йде по всіх квартирах, по всій республіці. І знімемо це питання з обговорення і перейдемо до порядку денного. Спасибі.

 

     Голос із залу.  Хвилину уваги,  шановні колеги. Я справді ще не виступав і хочу закликати вас усіх до маленького аналізу того, що  відбувається тут впродовж уже півтора дня.  Йдеться не просто про трансляцію,  йдеться  про  те,  що  більшість  присутніх  тут депутатів вирішила просто-таки бавитися в кота і мишки.  І в чому це полягає - відповідаю за ці слова.  Коли ми  говорили,  вносили пропозицію  про те,  щоб обрати президію,  то ми не просто шукали конфронтації, а ми знали людей, які можуть вести президію, які не можуть вести президію. І ви сьогодні в цьому переконались. Тільки сьогоднішній головуючий після обіду і вчорашній справді можуть вести сесію. Ви в цьому переконались. Ні, вам дуже хотілось більшості

 

     41

 

     пограти мускулами і заставити-таки зробити так,  як ви цього хочете, а не так, як ми цього вимагаємо.

 

     Другий пункт.  Коли ми зверталися до вас  і  говорили  перед цілою Україною,  що людина,  по відношенню до якої є претензії по виборчій підготовчій кампанії, то цілком логічно і розумно, як би ви  справді  шукали не конфронтацію (не чути),  то хіба поміж 450 депутатів не можна було б обрати ту людину, по відношенню до якої їх немає.

 

     Ні, ви  хотіли-таки всунути нас носом і заставити,  щоб було так,  як ви скажете, - ось де корінь конфронтації. І, нарешті, ще не  все.  Сьогодні подивіться,  як смішно,  наївно ви виглядаєте. Коли справді,  ось  товариш  говорив,  йде  трансляція  по  цілій республіці,  у кожній кімнаті.  Ні,  вам-таки хочеться,  щоб було по-вашому:  що  не  буде  трансляції  на  площі.  Так  хто  шукає конфронтації?  Я  вас  запитую?  І  якщо  ви надалі будете себе так вести,  то ви не усвідомлюєте того,  що це не партактив,  а що це справді сесія Верховної Ради,  і поки що ми стоїмо. А ми, якщо ви надалі будете так себе вести,  ми покинемо зал,  і  ви  не  зможете продовжувати  вести  роботу,  і  причина ця буде у вас,  у вашому небажанні шукати співпраці. Рекомендую подумати.

 

     Головуючий. Спасибі. Будь ласка.

 

     Голос із  залу.  Товариші,  у   мене   є   дві   компромісні пропозиції. Перше, продовжити сесію стоячи. Якщо хочуть товариші, усі давайте встанемо і продовжимо  сесію  стоячи.  Це,  по-перше, якщо бажають депутати.  І,  по-друге, якщо так настоюють, давайте ще  раз  голосувати  за  цю  пропозицію,  ще  раз   вирішити   це голосуванням. і все.

 

     Голос із залу.  Шановні депутати, шановні колеги! Старші від мене,  мені незручно робити вам зауваження, але дозвольте мені це зробити.  Про  що  ми дискутуємо другий день?  Подумайте,  про що дискутуємо. Предметом нашої дискусії є те, вивісити два динаміки на вулицю чи ні.  Шановні депутати,  нехай нас народ слухає,  що тут робиться, і продовжимо нашу конструктивну роботу. Якщо це питання не   вирішиться   сьогодні,   воно   буде   вирішуватися  завтра, післязавтра,  і знову  в  нашому  залі  буде  отакий  балаган.  Я звертаюсь ще раз до вас,  до вашого розуму,  до вашого розсудку, давайте  виведемо  два  динаміки   на   вулицю   і   почнемо   далі конструктивно працювати. Дякую за увагу.

 

     42

 

     Головуючий. Третій  мікрофон (не чути). 

Головуючий.  Другий мікрофон (не чути).

 

     Чорновіл В.М.,  голова  Львівської  обласної  Ради  народних депутатів (Шевченківський виборчий округ,  Львівська область).  Я хочу,  щоб закінчити,  сформулювати для  голосування  пропозицію. Перше.  Врахувати  заяву,  що площа буде озвучена через дві години. Друге.  Дати вказівку  про  зняття  кордонів  міліції,  залишивши декілька   міліціонерів,  і  підключити  до  підтримання  порядку представників руху.  Попросити людей на декілька метрів  відійти, як це було вчора, не ображати людей. Тоді ми активно включимося в цю справу.  Отака пропозиція. Зняти, обов'язково проголосувати за зняття  кордону  міліції.  Це  нас ганьбить перед світом.  Якщо є потреба в голосуванні,  не прийдемо до консенсусу, тоді поставити на   поіменне  голосування.  Питання  про  міліцію  поставити  на поіменне голосування. Спасибі.

 

     Спасибі. Після  цього  вже  можна  сісти   і   тоді   будемо голосувати. Давайте сядемо.

 

     Головуючий. Спасибі.  Після  цього  вже можна сісти і будемо голосувати. Давайте сядемо все-таки, давайте сядемо. Я вас прошу, давайте сядемо. Я прошу й депутатів біля третього мікрофона, крім одного.

 

     Голос із залу. Можна?

 

     Головуючий. Так, будь ласка.

 

     Шведенко М.М.,  директор Луганського  обласного  виробничого рибкомбінату   (Станично-Луганський   виборчий  округ,  Луганська область).  Уважаемые товарищи!  Я вас еще раз призываю  от  имени аграрников.  Если  там люди стоят,  то они тоже просят,  чтобы мы накормили страну и нашу республику.  Так если  мы  хотим  кормить страну и республику, а мы уже приняли решение, что через два часа озвучим,  почему мы все время возвращаемся к одному  и  тому  же. Давайте все-таки решим вопрос о том,  что будем кормить страну. У нас шахтеры бастуют в Горловке, люди страдают. Если ми сейчас тут обратимся  к  своим коллективам,  чтоб они пришли сюда,  привезли свои делегации,  то здесь не  только  площади  не  хватит,  здесь пол-Киева не хватит.

 

     Вы же  имейте  тоже  какое-то  чувство  меры,  не надо такое давление на нас оказывать.  Давайте  начинать  работать.  Давайте начинать  работать  и  принимать  конкретные  решения по аграрным вопросам, по шахтерам, по Чернобылю, по всем остальным вопросам.

 

     43

 

     Головуючий. Конкретніше, конкретніше. Спасибі.

 

     Шведенко М.М.  Я прошу,  давайте  этот  вопрос  поставим  на голосование.

 

     Головуючий. Будемо голосувати. Будь ласка, третій мікрофон.

 

     Голос із залу.  Шановні депутати!  Я хочу, щоб ви зрозуміли, хто там стоїть.  Ви вважаєте,  що там прийшли люди,  яким  нічого робити. Там стоїть жінка, у якої дванадцять дітей, і всі хворі на лейкемію.  Вона  просила  Валентину  Семенівну  вийти.  І   жінки обступили  мене  і  з  сльозами  на  очах благали її вийти,  а ми відгороджуємося від тих людей міліцією.  Це ганебно. Я вважаю, що кожен  депутат,  якого  просили вийти (просили Шевченко,  просили Карпенка),  повинен вийти,  і не повинно  бути  жодного  кордону. Кордон  між  хворими  дітьми і між нами здоровими - це є найбільш ганебне, що може бути.

 

     Головуючий. Спасибі. Будь ласка, другий мікрофон.

 

     Маслюк Г.Є.,  робітник шахти імені  Челюскінців  виробничого об'єднання "Донецьквугілля" (Петровський виборчий округ, Донецька область). У меня есть предложение по порядку дня.

 

     Уважаемые депутаты,  уважаемый Председатель! Вчера, по-моему, мы  своими  собственными руками сделали все для того,  чтобы наша работа  была  с  минимальным  результатом,  то  есть   в   состав президиума  не  были  введены представители рабочей группы,  и не были введены юристы. Результат этого мы видим сегодня налицо.

 

     Второе. Дня того,  чтобы  принимать  какие-то  ответственные решения,  наши  полномочия должна подтвердить Мандатная комиссия. Несмотря на то,  что уже второй день работает Мандатная комиссия, мы  еще до сих пор не утвердили ее решение о выборах председателя Мандатной  комиссии,  то  есть  практически  Мандатная  комиссия, получается, работает без председателя.

 

     Теперь по  поводу  того  митинга,  который происходит сейчас перед   зданием   Верховного   Совета.   Предложение    утвердить председателя Мандатной комиссии.

 

     Головуючий. Но   это   же  никакого  отношения  не  имеет  к обсуждаемому вопросу.

 

     Маслюк Г.Є. По существу. О том, что происходит перед зданием Верховного  Совета.  Вчера  в выступлении представителя Луганской делегации  мастера-взрывника   шахты   "Перевальская",   депутата Николая Петровича прозвучал призыв убрать митингующих

 

     44

 

     с площади  перед  зданием Верховного Совета УССР.  В связи с этим   мнение   группы   депутатов,   представляющих   шахтерские коллективы  области,  не является мнением всех депутатовшахтеров (Оплески).

 

     Нам не понятен тот факт, что этот призыв исходит от шахтера, чьи  товарищи во всех концах страны менее года назад,  доведенные нечеловеческими условиями труда и жизни до забастовки,  вышли  на площади.

 

     Мы с   осуждением   относимся   к  оскорблениям,  нанесенным депутатам отдельными митингующими. Но мы считаем недопустимым для нас,  избранных  народом,  призывать к насилию над народом,  даже малой его частью.  Демократию нельзя  построить  на  насилии.  Мы просим  депутатов  во  всех  ситуациях  с  уважением относиться к своему народу и помнить,  что наше  главное  право  -  отстаивать интересы и права своего народа. Народные депутаты Украины Маслюк, Чародеев,  Чураков,  Ясинский,  Тризна, Топалов, Васильев, Гусев, Колесник, Звягильский, Дорошенко (Оплески).

 

     Головуючий. Спасибі,  товариші.  Я  думаю,  що ми вже можемо все-таки врахувати пропозиції робочої  групи,  з  якими  виступив депутат Валеня,  пропозиції депутата Салія, депутата Чорновола та інших депутатів,  які вносили конкретні пропозиції,  тому що  йде повторення  з  приводу  питання,  яке ми сьогодні розглядаємо.  Я просив би вас надати слово депутату Дурдинцю,  а потім приступити до розгляду конкретних пропозицій.

 

     Дурдинець В.В.,  перший  заступник міністра внутрішніх справ Української  РСР  (Бобринецький  виборчий  округ,  Кіровоградська область).  Шановні  народні депутати!  Учора сесія Верховної Ради доручила  підготовчій  групі   розглянути   пропозиції,   можливі варіанти - як можна зробити, щоб був належний порядок, і створити належні умови для роботи сесії  Верховної  Ради.  І  вчора  після вечірнього  засідання,  і  сьогодні  ранком  збиралась підготовча група, розглянула цілий ряд варіантів.

 

     Сьогодні виступав від групи народний депутат Валеня  і  вніс ці   пропозиції.   Я   вважаю,  що  ставити  питання  про  зняття міліцейських кордонів і залишити ситуацію такою,  якою вона  була вчора, ми не маємо права. Адже вчора багато критичних виступів та зауважень і на сесії,  і в перерві, і біля будинку Верховної Ради було   висловлено   на   адресу   Міністерства  внутрішніх  справ республіки.

 

     45

 

     Я на підготовчій групі доповів про заходи,  які ми  вживаємо для того, щоб Міністерство внутрішніх справ забезпечило нормальні умови для роботи першої сесії Верховної Ради Української РСР.

 

     Багато з вас  знають,  що  на  попередніх  засіданнях  сесії Верховної  Ради  Української  РСР  органи  правопорядку  з своїми прямими службовими обов'язками успішно  справлялися.  І  зараз  я просив  би сесію Верховної Ради,  усіх народних депутатів сприяти виконанню цього нашого прямого службового  обов'язку  -  створити належні  умови для роботи сесії Верховної Ради.  І останнє.  Щодо окремих проблем,  зокрема бути міліцейським кордонам чи нарядам - це   пряма  функція  Міністерства  внутрішніх  справ  і,  мабуть, розставляти наряди -  це  дозвольте  нам  -  працівникам  органів внутрішніх  справ.  Ми вважаємо,  що коли будуть створені належні умови  біля  майдану  Верховної  Ради,  то,  звичайно,  кількість працівників міліції буде такою,  якої було б достатньо тільки для нагляду за правопорядком.  Вона буде залежати від того, який буде порядок  на  майдані  біля  будинку  Верховної Ради,  а також від поведінки тих осіб,  тих громадян,  які приїхали з різних  кінців України.

 

     Ви, мабуть,  бачили  вчора  і сьогодні,  що серед них багато таких,  які мають дуже-таки емоційний настрій.  У зв'язку з цим я вважаю  своїм  і  службовим  обов'язком,  і  обов'язком народного депутата робити все можливе,  щоб усе-таки  гарантувати  безпеку, охорону  громадського  порядку,  а також особисту безпеку кожного народного депутата  і  гостей  нинішньої  сесії  Верховної  Ради. Спасибі. Дякую за увагу.

 

     Головуючий. Товариші  депутати!  Якщо  є питання до депутата Дурдинця, будь ласка.

 

     Голос із залу (Не чути).

 

     Головуючий. Так,  будь ласка,  другий мікрофон для відповіді на запитання.

 

     Дурдинець В.В.   Я  відповідаю.  Про  це  свідчать  вчорашні виступи на сесії народних  депутатів,  які  виступали  від  імені своїх  делегацій,  а також звернення багатьох народних депутатів, які підходили до мене і до сесії, і під час перерви на майдані, і тут, у залі. Це сотні депутатів (Шум у залі).

 

     Голос із залу.  У мене таке запитання. Я вийшла розмовляти з народом,  а міліція так мене захищала, що не хотіла впустити сюди на  сесію.  Народ  мене знає в обличчя.  Люди розмовляли зі мною. Наприклад,  Якименко - матір 12 хворих дітей,  яка чотири записки передала Валентині Семенівні Шевченко, передавала

 

     46

 

     через мене  прохання.  Так  ви  захищаєте  нас,  що  мене не пускали сюди?

 

     Дурдинець В.В.  Учора ви бачили,  яка була ситуація. Народні депутати  не  могли,  дійсно,  навіть пройти на засідання Верховної Ради.  Сьогодні  працівники  міліції  створили  умови  такі,  щоб народні  депутати  за  своїм бажанням мали можливість розмовляти, зустрічатися з  людьми,  які  тут  зібралися.  Шановний  народний депутате Іванчук!  А вчора  ті люди, які тут зібралися і кричали: яничари,  ганьба,  фашисти,  кати  і  в  таких  умовах  працювали працівники міліції,  ви про це не говорите? Мені хочеться з болем говорити,  в яких умовах  учора  працювали  і  сьогодні  працюють працівники міліції. Ви не говорите про це.

 

     Головуючий. Виключіть мікрофони.  Василь Васильович, займіть своє місце.

 

     Товариші, займіть свої місця. Усе. Ви знаєте, ми домовлялися з самого початку,  якщо ми хочемо взаємної поваги,  давайте,  щоб була взаємна повага. Після цього, як виступить депутат Дурдинець, говоріть усі з місця.

 

     Товариші, я вас прошу всіх зосередитись, ми дамо слово всім. Хто хоче висловитись з цього питання?  Тільки я  прошу  тих,  хто бере слово, у нас є конкретні пропозиції, внесені робочою групою, якій ми вчора з вами доручили доопрацювати цей проект.

 

     Деякі доповнення  сьогодні  внесли  депутат  Салій,  депутат Чорновіл,  і нам здається,  що вже можна сформулювати пропозицію, яку поставити  на  голосування.  Тому  прохання  до  виступаючих: конкретно  доповнювати ці пропозиції,  а не агітувати нас про те, хто кому і коли що сказав. Будь ласка, конкретну пропозицію.

 

     Данчевський В.Я.,  директор  Мукачівської  експериментальної лижної фабрики (Мукачівський міський виборчий округ, Закарпатська область).  У мене таке прохання  до всіх.  Ми, напевно, сьогодні повинні  оцінити умови,  в яких працюємо.  Зараз створилась у нас група демократичного блоку і депутати хочуть бути першими, й інші теж  хотять  бути  першими.  Ми  повинні з вами сьогодні прийняти рішення.  Ми повинні признати цю  силу  і  найти  компроміс.  Моя пропозиція  така.  Зараз створити від представників усіх областей досить  велику   робочу   групу   і   разом   із   представниками демократичного  блоку виробляти ці рішення,  які повинні приймати на сесії.  Тому що сьогодні ні одне рішення ми не приймемо тільки із-за того, що одні говорять одне, інші заперечують проти цього.

 

     47

 

     Я думаю,  якщо  будемо працювати в такому напрямі,  напевно, зможемо скоріше вирішувати всі питання. І, напевно, демократичний блок  повинен  з цим погодитись.  Ми разом повинні виробити єдину думку. Всі разом хочемо зробити щось для того, щоб розвивати нашу Україну.  Думаю, що так нам потрібно поставити ці питання. Будуть їхні пропозиції, будуть і наші пропозиції.

 

     Головуючий. Я вас дуже прошу, шановний депутат, не треба нас агітувати  за  всю  Україну,  давайте  конкретно з цього питання. Потрібно створити робочу групу і вирішувати ці питання разом.

 

     Чепурний А.Г.,  голова колгоспу  "Зоря"  Борівського  району (Куп'янський   виборчий  округ,  Харківська  область).  Уважаемые депутаты,  я смотрю на сегодняшнее ведение  сессии  и  прихожу  к выводу,  что  кому-то  выгодно  сорвать  нашу  работу.  Я не хочу обвинить в этом  демократический  блок,  потому  что  они  ставят нормальные  требования.  Я хочу обратиться к Владимиру Антоновичу Ивашко.  Вы проголосовали - это видно с распечатки за  трансляцию здесь на площади. Мы понимаем, что против проголосовала партийная группа коммунистов.  Я прошу,  выступите. Убедите товарищей. Ведь не  будет  работы  сессии  неделю,  две  недели.  Не будет работы сессии,  пока этот вопрос мы не решим. Завтра не будет на площади никого.  Через два часа повесим динамик и на площади не останется никого.  Это же принципиальный  вопрос  только  для  того,  чтобы сорвать работу сессии (Оплески).

 

     Головуючий. Володимир Антонович, якщо можна від комісії.

 

     Івашко В.А.  Можу  сказати  з  цього  приводу  ось що.  Мені здається,  що були внесені і пропозиції,  і  інформація.  Товариш Валеня  сказав  про  те,  що  цей динамік там буде встановлений в якомусь певному місці. Так я зрозумів? Про що йде ще мова?

 

     Тепер питання цих самих кордонів,  які існують. Звичайно, я, як керівник ЦК Компартії України,  кордонами не займаюсь, але, на мою думку, треба вийти з таким рішенням, яке було б правильним. А правильне  рішення  ми  бачимо,  скажімо,  у  тій  же Москві,  на Червоній  площі.  Стоять  собі  на   певній   відстані   переносні загородки. І люди, які сюди прийшли,  повинні поважати депутатів, а депутати повинні спокійно пройти куди їм потрібно,  а далі все на совісті  людей  і тих,  хто їх сюди привів.  Це треба мати теж на увазі, а тоді можна і спілкуватися.

 

     Тут були пропозиції і моє прізвище називалось  учора.  То  я хочу зразу сказати з цього приводу. Як і кожна людина, що сидить

 

     48

 

     у залі,  маю  свою  людську  гідність.  Коли  проти мене там висять образливі плакати,  то я туди до того плакатаря  не  піду. Стояти  з  ним,  шукати  компромісів  не  буду!  Оце  як  хочете (Оплески).

 

     А щодо стосунків з людьми,  то якщо вже зачепили це питання, я мушу сказати вам таке.  Ні трошки, як кажуть, не хизуючись тут. Ота посада,  яку я зараз  займаю,  якою  ви  візьмете  за  минулі десятиріччя,  то  не  було  ще  ніколи  такої  кількості людських контактів, які в мене є зараз. Це не тому, що маю щось проти тих, хто  був  до  мене  в  інші  часи.  Я зустрічаюсь з шахтарями,  з письменниками, з кінематографістами, з селянами, з представниками нових  громадських  угруповань  і студентами.  Тому не треба мені дорікати,  що я не спілкуюсь з народом.  Це я хотів, щоб теж мали на увазі ті,  які це пропонують. Тому, якщо підводити риску, то я б сказав так.  Депутат Валеня сказав,  і це треба  мабуть  так  і залишити,  хай собі люди, що приїхали і хочуть слухати, слухають. Депутат Карпенко,  на мій погляд,  теж вірно сказав.  Там  же  де стоять лави, поставити можна стенд. Нехай буде інформація з сесії не тільки для тих,  хто тут стоїть,  а й  для  тих,  хто  ввечері прийшов туди відпочивати, і таке інше.

 

     Певний порядок для того, щоб депутати могли пройти і на них, пробачте, не плювали, повинен бути. Таких загрозливих оточень при цьому  не потрібно.  І як вчора не було,  так і завтра їх тоді не буде і не потрібно більше ніколи. Отака моя думка.

 

     Головуючий. Так,  спасибі.  Будь ласка,  депутат  Ємець  від робочої   групи.   Товариші,  депутат  Ємець  від  робочої  групи конкретні пропозиції.

 

     Ємець О.І. Не зовсім точно від робочої, це ми поспілкувалися з   різними   групами  і  думаємо,  то  найрозумнішою  буде  така пропозиція:  не треба кидатися в крайнощі.  Охорона  потрібна,  і охороняти потрібно,  це безумовно,  і тому,  я думаю,  ми повинні найти розумну середину.  Мені здається, що найкращим був би такий варіант:  трансляцію  перенести трохи вліво,  щоб люди змістилися вліво. Це перше.

 

     Якщо ми проголосуємо за це, тоді група депутатів -  представники  органів  внутрішніх  справ,  демократичного  блоку, лідери - виходить на вулицю, і ми конкретно вирішуємо питання про цю огорожу,  чи як її там назвемо,  - парапет, паркан - для того, щоб,  по-перше,   зменшити   кількість   співробітників   органів внутрішніх  справ,  у яких інша робота,  крім того,  щоб біля нас простоювати.  І ми конкретно на місці це питання вирішимо.  Це друге.

 

     49

 

     Третє, відносно образ. Я теж принциповий противник того, щоб люди були ображені. І, по-перше, виконую доручення людей, до яких я   сьогодні  виходив,  яким  я  розповів  про  вчорашній  виступ робітника-шхтаря.  І це  не  має  значення  -  робітник,  шахтар, представник  партапарату,  але  ніхто  не повинен бути ображеним. Вони мені доручили попросити вибачення.  І тому третя пропозиція: якщо є справді елементи образи, якщо хтось ображає таким чином, - ці люди документуються і  якщо  хтось  хоче  порушити  проти  них справу,  чи  в  порядку  кримінальному,  чи в порядку цивільному, нехай порушують справу і захищають свою гідність -у них на  це  є право. Оці три пункти я прошу врахувати.

 

     Головуючий. Спасибі, будь ласка, перший мікрофон.

 

     Голос із залу. Так, і третє питання: ці кордони повинні бути обмежені тільки тут -люди не можуть затримуватися на підходах  ще за 100-200 метрів до Верховної Ради.

 

     Головуючий. Будь ласка,  перший мікрофон.

 

Голос із залу (Не чути).

 

     Скорик Л.П.,   доцент   кафедри    архітектури    Київського державного художнього інституту (Артемівський виборчий округ,  м. Київ).  Абсолютно нелогічно і не потрібно саме так,  як тільки що було  сказано.  Може  трошки вліво,  але озвученою має бути площа перед Верховною Радою. Це перше.

 

     Друге. (Нерозбірливо) ...ми знаємо,  хто за цим  стоїть  або невідомо,  хто  їх привів.  Ось тут у залі сидить товариш Саввін, він  же  митрополит  Вінницький,  хай  нам  пояснить,  яке   його ставлення до цього (далі нерозбірливо).

 

     Головуючий. У вас конкретна пропозиція?

 

     Скорик Л.П.  Тому  що  тут  були  звинувачення,  що це все є інсинуації.

 

     Головуючий. Так,  усе. Ставлю на голосування: хто за те, щоб припинити  обговорення  цього питання і внести пропозицію,  прошу визначитися, прошу підготувати табло до голосування.

 

     Голос із  залу.  Ви  не  маєте  права  цього   робити.   Усі пропозиції  повинні  бути враховані.  Оскільки ми тут стоїмо,  то дайте нам хвилину. Ви не маєте права...

 

     Головуючий. Товариші депутати,  прошу  визначитись  з  цього питання  шляхом голосування:  припиняти обговорення чи продовжити внесення пропозицій.

 

     50

 

     Голос із  залу.  Тільки  пропозиції,  ніякого   обговорення, пропозиції.

 

     Головуючий. Голосуємо.  Голосуємо за те,  щоб припинити. Хто за те,  щоб припинити обговорення і внесення пропозицій?  Рішення прийнято.

 

     Товариші, формулюємо внесені пропозиції. Додаю до пропозицій названих депутатів пропозиції депутата Івашка  і  депутата  Ємця, вони тотожні, співпадають.

 

     Товариші, для  того  щоб зняти це питання,  потрібно (вчора депутат Матвєєв вніс цю пропозицію) транслювати  засідання  сесії по   міській   радіотрансляційній   мережі,   у   тому   числі   в Першотравневому парку і інших загальнодоступних  місцях.  Товариш Ємець вносить пропозицію - зміститись мітингуючим від площі перед урядовим будинком вліво,  бо урядовий будинок не для мітингів,  і зняти  кордони.  Встановити  такі  кордони,  які  повинні бути не кордонами, а постами міліції для підтримки громадського порядку.

 

     Хто за   таку   пропозицію,   прошу    визначитися    шляхом голосування. Це одна пропозиція: включити радіотрансляційну мережу по  м.  Києву,  вивести   гучномовці   біля   стадіону,   біля Першотравневого  парку,  в інших багатолюдних місцях,  крім площі біля урядового будинку (Шум у залі).

 

     Головуючий. Товариші,  я  ще  раз  наголошую,   площа   біля урядового  будинку  -  це перед ним.  А якщо зміститься вліво,  в сквер,  то це вже не  площа  біля  урядового  будинку?  Зрозуміла пропозиція?

 

     "За" - 237, проголосували.

 

     Товариші, технічні   засоби  діють,  давайте  переголосуємо. Виключіть,   будь   ласка.   Приготуйтесь   до   голосування   за сформульовану пропозицію, прошу визначитись шляхом голосування.

 

     Товариші депутати,  я  дуже  вас прошу не звинувачувати нас, так неможливо вести сесію.  Давайте виявляти  взаємну  повагу.  Я поділяю  точку зору Ємця,  він сьогодні висловив,  щоб сформувати групу  з  числа  кваліфікованих  юристів,  консультантів,  яка   слідкувала   б і допомагала у веденні нашої роботи.  Я цю пропозицію поставлю на голосування. І тому я кажу, що давайте будемо взаємно ввічливими,  тому що не можна і стальному витримати.  Уже техніка не витримує.

 

     Голосую: хто за те,  щоб пряма трансляція сесії передавалася по  радіотрансляції  м.  Києва,  а  гучномовці  були виведені

 

     51

 

     в ті місця,  де  люди  могли  б  вільно  слухати,  включаючи Першотравневий  парк  і  прилеглу  територію  до  урядової площі? Зрозуміло? Готуйте технічні засоби.

 

     Кордони міліція визначає сама,  тільки з  урахуванням  наших пропозицій  доручаємо  депутату Ємцю разом доопрацювати з робочою групою.

 

     Забрати кордони, залишити пости.

 

     Прошу технічні засоби. Прошу голосувати.

 

     "За" - 353.  Рішення приймається,  усе. Будь ласка, не треба аплодувати.

 

     Голос із залу. По порядку голосування можна?

 

     Головуючий. Будь  ласка.  Я  прошу,  щоб  депутати зняли там напруження.

 

     Голос із залу.  Зараз вийти і повідомити.  Я беруся за це і, може, ще хтось із депутатів зі мною.

 

     Головуючий. Товариші депутати...

 

     Голос із залу. Нам треба зняти напруження. Це ж зрозуміло.

 

     Головуючий. Товариші  депутати,  прошу вашої уваги.  Депутат вийшов,  вносить пропозицію, ви зразу ж загули. Не можна ж так, я вас прошу.

 

     Ми просили,  щоб  робоча  група  і  депутат Ємець,  депутат Валеня,  й інші депутати,  я вас прошу,  давайте триматися  цього порядку. Я хочу вам зачитати одну записку.

 

     "Председателю президиума прошу навести порядок в зале, очень шумно,  депутаты между собой разговаривают,  определите время для обсуждения и т.д."

 

     Часу не будемо забирати,  але дуже прошу вас. Я думаю, що ми все-таки приступимо трохи пізніше до технічних засобів  і  будемо ними користуватись, а зараз визначимося.

 

     Так, депутати, прошу зайняти місця. Продовжуємо нашу роботу. Щодо  порядку  денного.  Ми  з  вами  домовились,  що  з  початку визначимося   щодо   процедури.   Прошу   надати   слово  ще  від секретаріату.

 

     Будь ласка.

 

     Про пропозиції щодо подальшої роботи.

 

     З цього питання.

 

     Будь ласка.

 

     Крижанівський В.П.,    начальник    відділу     Українського науководослідного       інституту       "Проектстальконструкція (Лівобережний

 

     52

 

     виборчий округ, м. Київ). Шановні депутати! Ми просимо, поки ми  будемо  обговорювати  порядок  денний,  прийняти  таку  форму запису.  Взагалі, розумієте, деякі записались через машину, деякі записуються в нас,  деякі дають записки. Ми просимо вас ту чергу, яка була створена через машину,  у зв'язку з тим, що в нас вийшла така  ситуація,  не  визнавати.  Зафіксовано  на даний час уже 61 депутат,  виступило  по  порядку  денному   пять   депутатів.   Тому пропонується продовжувати нашу роботу так. Сьогодні без технічних засобів   віримо   секретаріату   і   довіряємо   президії,   щоб притримувались географії,  тобто територіального принципу. Будуть заперечення проти цього? Немає. Продовжуємо нашу роботу.

 

     Товариші, по  порядку  денному,  я  звертаю  вашу  увагу  на пропозицію  депутата  Симоненка,  у  нас  уже 23 питання.  15 він назвав. Сьогодні в секретаріаті в перерві говорили, що уже більше 20.  Надходить ряд запитань. Давайте приймемо таку форму. Усі, хто висловився з трибуни,  від мікрофона,  написав листа в  секретаріат, усе  буде  секретаріатом  систематизовано і сформульовано,  потім узято на папір усе,  що після оцих 23 буде добавлено -  30-40  чи 50.  Такий  листок після перерви вам усім роздамо.  Ви в цьому листку визначите,  за яке ви питання,  а інші  викреслюєте, можете доповнювати і т.д.

 

     Головуючий. Будь ласка, другий мікрофон.

 

     Голобородько О.М.,    директор    Харківського   виробничого кооперативу  "Інструмент"  (Червонозаводський   виборчий   округ, Харківська область).  Значит, я по вопросу процедуры голосования, по утверждению повестки дня.  Мы,  товарищи,  выслушали несколько предложений,  предложения  очень  разумные,  просто мне позже уже дали  слово,  и  я  повторяться  не  буду.  По  каждому   вопросу проголосовать.  Ставится  вопрос  на голосование.  Проголосовали. Дальше. Я полностью согласен с товарищем Ивашко. Это первое.

 

     Второе. Я бы попросил,  что  касается  площади,  все-таки  я хотел бы два слова.  Одну минуточку,  одну минуточку...  Здесь по этому вопросу некоторые выступали по 15 раз.  Я имею  право  один раз выступить.  Я хочу коснуться этики депутатской. Мы сегодня не мучили  бы  этих  людей  возле  нашего  здания,  если  бы  группа товарищей,  тот же Черновол, которые выходят и просто накручивают народ,  говорят народу неправду,  неправду!  Я считаю это с точки зрения  депутатской  этики  недопустимо,  и  надо  нам эти случаи рассматривать просто как попытку взбудоражить народ. Я считаю это неправильно.

 

     53

 

     Головуючий. Товариші, зупиняємось на цьому. Я думаю, товариш Голобородько,  не потрібно вже піднімати це питання. Ми закінчили з  ним.  Закінчили  з  цим питанням.  Говорити по процедурі і тут починати,  хто куди ходить,  хто з  ким  говорить.  Сядьте,  будь ласка.

 

     Так, вирішили.  Продовжуємо  нашу  роботу  в  такому  плані. Записуватись можна і за допомогою  секретаріату,  через  технічні засоби,  які зафіксували на даний час уже 61 депутата. По порядку денному ...Після цього ми пропонуємо листки з переліком питань здати  знову  до секретаріату.  Секретаріат їх систематизує і дає президії скільки там залишиться після того, як кожний з депутатів визначиться,  - 30 чи 45. Тоді ми з вами зможемо приступити чи до обговорення,  прийняти їх чи не прийняти і  в  якому  порядку  їх внести до порядку денного.  Коли і які питання розглядати. Згідні з таким підходом?

 

     Надходили пропозиції,    товариші,    багато     пропозицій. Депутатська група "Аграрник" - більше 110 депутатів,  депутатська група "Молодіжна - більше 20 депутатів,  львівська  депутатська група,  київська  депутатська група,  інші депутатські групи.  Ви знаєте,  ми з  вами  домовились  працювати  згідно  з  Тимчасовим регламентом,  ми  його  не  прийняли,  але  домовились керуватися нормами і параграфами його.  В одному з його пунктів записано, що можуть  утворюватись  групи  не менш як з 20 чоловік.  Такі групи утворились,  президія пропонує на ваш  розгляд,  передаємо  також секретаріату.  Пропонується  відвести для цього одну годину нашої роботи,  щоб визначитися з цими групами,  які повинні бути  і  не повинні  бути,  наповнити  їх реальним змістом.  Так пропонується Тимчасовим  регламентом:  у  міжсесійний   період   вони   можуть утворюватись,  але затверджуються тільки Головою Верховної Ради і приймаються по його рішенню.  Визначилися з цим питанням. Є згода така? Будь ласка, третій мікрофон.

 

     Полях    В.І.,    голова   колгоспу   імені  Мічуріна Золотоніського  району  (Золотоніський  виборчий  округ,  Черкаська область).

 

     Я вношу  пропозицію до визначення питань по порядку денному. Якщо ми проголосуємо кожний по списку за всі 45 чи 50 питань, або з  питань  порядку  денного,  то  ми свою сесію не проведемо і до жовтня.  Я вношу пропозицію, щоб не більше 30  питань нашої сесії включити в порядок дня,  тому що болючих питань, як в наших виборців,  так і в нас,  у депутатів,  стільки, що ми цього списку за тиждень і два не розглянемо. Дякую за увагу.

 

     54

 

     Головуючий. Дякуємо.  Спасибі.  Товариші,  я  може не зовсім чітко сформулював.  Ми  вже  потім  будемо  вирішувати,  приймемо 3031 чи 27 питань.  Ми за сам принцип. Так, домовились. Від секретаріату доповнення. Будь ласка.

 

    Толстоухов А.В.,  заступник  редактора  Волноваської районної  газети  "3намя  Труда"  (Волноваський  виборчий  округ, Донецька  область).  Поскольку  в  секретариате  уже   накопилась определенная   информация,  я  хочу,  чтобы  вы  получили  о  ней представление  и  желательно  до   перерыва   сказали,   что   мы пропустили.   Потому   что   элементы  неорганизованности  мешали работать и нам.  У каждого из вас есть повестка дня,  и вы знаете об  этих  двадцати трех пунктах,  которые были предложены рабочей группой на собрании представителей. Кроме этого, выписав все, что у нас есть, мы зафиксировали следующие предложения, поступившие в секретариат.  О службе граждан Украины в рядах СА  на  территории республики,   о  целесообразности  введения  поста  Президента  и подготовки  соответствующего  закона,  о  разработке   закона   о многопартийной   системе,  о  ликвидации  последствий  аварии  на Чернобыльской АЭС,  о неотложных мерах по улучшению финансового и экономического положения в Украине, о выполнении закона о языке, о разработке  закона  Украины  о  земле,  собственности,  местном самоуправлении,  об  отчете  Президиума Верховного Совета и главы правительства,  декрет о  власти,  об  изменении  статей  6  и  7 Конституции  УССР,  о  приоритетном  развитии села,  мораторий на строительство АЭС и об изменении символики.  Если  есть  какие-то дополнения,  вы,  пожалуйста,  представтесь.  И еще, что касается депутатских групп,  то в секретариате  в  данный  момент  имеется заявление   только   на   четыре  группы.  Если  есть  и  другие, пожалуйста,  передавайте,  чтобы мы не задерживали работу сессии. Спасибо за внимание.

 

     Головуючий. Дякуєм. Будь ласка, другий мікрофон.

 

     Сядьте, будь  ласка,  депутат  Будько.  Будь  ласка,  другий мікрофон. Це не доповідач. Будь ласка, другий мікрофон.

 

     Хмелънюк В.Я., перший секретар Одеського міськкому Компартії України   (Таїровський   округ,  Одеська  область).  Я  не  хотел выступать сегодня,  но чувствую,  что действительно наш президиум невосприимчив сегодня к тому, что говорят депутаты.

 

     Головуючий. Вибачте, ви виступати, чи так?

 

     Хмельнюк В.Я.  Не  нужно  перебивать.  У  меня  складывается впечатление, что мы строим дом, начиная с крыши. Вот тот порядок,

 

     55

 

     который внес Президиум Верховного Совета. Он вполне логичен, а все вольные трактовки, которые мы ведем вокруг Конституции, они не совсем приемлемы.

 

     Я поэтому хочу спросить депутатов, если мы намереваемся идти в  духе закона,  а я имею в виду Закон Конституции,  то нельзя так вольно и легко трактовать ту же статью 99 Конституции республики. Поэтому,  на  мой взгляд,  для того,  чтобы мы все-таки двинулись вперед, надо четко определить сам подход. Мне представляется, что из 23 позиций практически ни одна не вызывает сомнения.

 

     Я поэтому  предлагаю,  давайте  мы  обсудим  все,  что здесь записано, а затем все, что было внесено сегодня для повестки дня. И тогда будем вести работу. Мы кидаемся по вопросам правопорядка, хотя у  нас  есть  соответствующие  комиссии.  Возникают  десятки проблем.  У  нас  нет  до  сих  пор Временного регламента.  Мы не способны просто двигаться и каждый раз будем  натыкаться  на  эти препоны.

 

     Поэтому я  вношу  конкретное  предложение.  У  нас  есть  23 вопроса.  Пускай это будет не рабочая  группа,  не  президиум,  а сведения  обсуждения.  Давайте  их  рассмотрим.  Если они логично приемлемы и  соответствуют  закону  и  будем  далее  называть  те проблемы, которые волнуют депутатов. Спасибо за внимание.

 

     Головуючий. Товариші  депутати!  Якщо  ми так будемо вносити пропозиції,  як шановний депутат,  то ми не  закінчимо  сьогодні, хоча він нас звинувачує в тому, що ми не організовуємо цю роботу.

 

     Ми пропонуємо конкретні пропозиції...  Ми вже домовились, що ці 23 питання внесла Президія Верховної Ради УРСР.

 

     Після цього  депутат  Головатий   вніс   цілий   ряд   інших пропозицій, потім депутати доповнювали. Ми вже з вами погодилися, що  ми  продовжуємо  цей  список.  Тому  слово  будемо   надавати конкретно до цих 23. Хто ще добавляє? Секретаріат формулює все це і потім,  коли ми вже з вами визначимося, що досить, то підводимо риску   і   на  цьому  припиняємо.  З  цього  приводу  прошу  вас формулювати чітко, до 3 хвилин або навіть менше.

 

     Будь ласка, займіть усі свої місця.

 

     Депутате Мовчан,  я вибачаюсь перед вами,  але стоять й  інші депутати.  У нас є список, запропонований секретаріатом, ми вже з вами погодили цю роботу,  і тому прошу всіх зайняти свої місця. Я буду називати список,  який поданий секретаріатом по обговоренню. Усі, які подали в секретаріат список, усі депутати - не депутатів

 

     56

 

     у нас немає.  У вас пропозиція,  будь ласка.  Депутат Мовчан під псевдонімом Танюк.

 

     Мовчан П.М.  До  секретаріату.  Я прошу включити до порядку денного питання про створення газети Верховної Ради або  передачі їй  газети  ЦК  Компартії України "Правда України" з відповідною реорганізацією редакції цієї газети.

 

     Головуючий. Спасибі.  У вас пропозиція?  Будь ласка,  другий мікрофон.

 

     Голос із залу. Шановні депутати! Я хотів внести дві конкретні пропозиції. Звичайно, у всіх революційних перетвореннях, зокрема в такий  період,  у  якому ми зараз живемо,  основними проблемами є дві:  це проблема  влади  і  проблема  власності.  Тому  я  прошу поставити на порядок денний питання про власність.

 

     Головуючий. Спасибі.

 

     Голос із залу. Друге питання. Оскільки ми є справді народними депутатами,  то ми в першу чергу повинні прореагувати на те, що в період  тоталітарного  режиму  все-таки  багато людей зазнає переслідувань,  репресій.  Я пропоную  ввести  в  порядок  денний питання про репресії і відшкодування.  Хотів би додати, що навіть серед наших депутатів є ще багато таких,  які до  цього  часу  не реабілітовані.  Вони  реабілітовані тим народом,  який їх обрав у наш парламент. Думаю, що ми це також повинні врахувати і провести повну реабілітацію.

 

     Головуючий. Спасибі.  Прошу  депутатів  до уваги.  Тільки що була інформація  секретаріату.  Назвали,  які  вже  питання  є  в секретаріаті. Там дуло названо й питання про владу.

 

     Головуючий. Товариші!  Займіть свої місця. Припиняємо роботу від мікрофонів, продовжуємо з трибуни.

 

     Є пропозиції  припинити   обговорення   з   місця.   Вносять конкретні питання до порядку денного,  пропозиції щодо процедури. Займіть свої місця.

 

     Слово від робочої групи надається депутату Морозу.

 

     Мороз О.В.,  начальник  юридичного  бюро  дослідного  заводу "Кристал",  м. Миколаїв  (Заводський виборчий округ,  Миколаївська область). Виконуючи волю президії, я торкаюсь лише тих питань, що пов'язані  з  порядком  денним,  і питань,  які повинні входити в порядок денний.  Тому,  виходячи з тих складнощів,  з  якими  ми зіткнулися   за  два  дні  роботи  сесії,  вношу  пропозицію  про створення тимчасової узгоджувальної комісії Верховної Ради,

 

     57

 

     яка б  розглядала  ті  питання,   по   яких   треба   знайти компромісні рішення.

 

     І ще   одне   питання.   Про  створення  Тимчасової  комісії Верховної Ради по розгляду питання  про  державні  і  національні символи Української РСР та розробку закону з цього приводу.  І ще раз підкреслюю необхідність  прийняття  Закону  про  пріоритетний розвиток села. Усе.

 

     Головуючий. Спасибі.  Слово  надається депутату Миснику.  За ним підготуватися депутату Драчу.

 

     Мисник П.О., другий секретар Чернігівського обкому Компартії України   (Новгород-Сіверський   виборчий   округ,   Чернігівська областъ).   Наше   депутатське   зібрання,   шановні    товариші, представлено  з  немалим життєвим досвідом,  щоправда,  політичні позиції дещо різні. Але,  товариші, наші позиції повинні приходити до  того,  щоб ми вирішували депутатські накази,  а вони сьогодні направлені на  те,  щоб  поліпшити  життя  народу,  щоб  усе-таки працювати    над    забезпеченням    роботи    нашого   народного господарського  комплексу  і  вирішувати  ті   політичні   гострі питання,  які  є  в  республіці.  Для цього пропоную все-таки цей перелік питань,  які є в порядку денному,  прийняти,  як було вже зараз оголошено, і давайте його обговорювати.

 

     На мій погляд, важливими є питання про пріоритетний розвиток села,  а також, оскільки я обраний від тих районів, які потерпіли від Чорнобильської аварії,  - питання про чорнобильські проблеми, причому не про ліквідацію наслідків Чорнобильської аварії, а саме про  чорнобильські проблеми.  І це питання не повинно зніматися з порядку денного,  його не знімає життя. На кожній сесії воно буде розглядатися і його треба негайно вирішувати.

 

     Я просив  би  дуже,  щоб  усе-таки ми тут знайшли можливість усією  республікою  з  її  потенціалом,   попросили   робітників, шахтарів,  сталеварів,  щоб  звернули на це увагу і щоб усе-таки, скільки в нас вистачить  розуму  і  достатку,  вирішити  проблему відселення  з  небезпечних  місць  людей,  забезпечення  медичним обслуговуванням  на  належному  рівні  на  новітній   технології, забезпечити  чистими  продуктами  харчування і вирішити необхідні соціальні проблеми,  особливо по влаштуванню доріг, газифікації і так далі.

 

     Головуючий. Слово надається депутату Драчу Івану Федоровичу. Підготуватись депутату Носову.

 

     Драч І.Ф.,  перший секретар правління Київської  організації Спілки   письменників   України   (Артемівський  виборчий  округ, Львівська область). Шановне товариство! Шановний Голово! Коли

 

     58

 

     горить хата або коли хвора дитина і вмирає,  то  не  думають про те,  чия це хата:  чи вона твоя,  чи ти її наймав.  Насамперед треба рятувати хату,  рятувати дитину.  І, мабуть, пріоритетність того  всього,  про що говорив тут Сергій Петрович Головатий,  має бути обов'язково для нас.  Тобто чорнобильська проблема  для  нас усіх  має  бути  першою  і  обов'язковою.  І  я пропонував би вас підтримати цю ситуацію (Оплески).

 

     Тепер я  хочу  сказати  і  вийшов  заради  того,  щоб   тут наголосити на дивовижній ситуації,  яка є,  яка, можливо, єдина і унікальна в  нашій  історії,  історії  українського  народу  і  у світовій історії:  коли у Сполучених Штатах Америки, а про це вже я з цієї трибуни говорив чотири роки тому,  створена  комісія  по голоду 1933 року, коли зараз міжнародний суд займається проблемою голоду 1933 року і всі ми  добре  знаємо  -  шахтарі  і  міністри, міліціонери  і  поети  про те,  що був великий,  страшний геноцид проти українського народу. Чи 6, чи 9 мільйонів, це підраховувати вже історикам,  але ми знаємо, що все те, що ми маємо зараз, - це голод 1933 року.

 

     Коли цим  займаються  всі  парламенти  світу,  чому  цим  не займається парламент українського народу?  Я попросив би всіх вас підтримати ситуацію обговорення голоду 1933 року.

 

     Головуючий. Товариші,  займіть місця, будь ласка. Перед тим  як оголосити перерву, я хочу вам зачитати одну записку. У  зв'язку з тим  що  ми  дуже  нераціонально  використали  час  до  обіду, пропонуємо  перерву скоротити до одної години і працювати до 19-ї години.  Чи приймається така пропозиція?  Ні.  Тому  оголошується перерва до 16-ї години.

 

     (Перерва).

     59

Повернутись до публікацій

Версія для друку