ЗАСIДАННЯ СОРОК ПЕРШЕ

 

С е с і й н и й  з а л  В е р х о в н о ї  Р а д и

 

У к р а ї н и.  4  л и с т о п а д а  1997 р о к у.

 

10 г о д и н а.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради

 

України ТКАЧЕНКО О.М.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Доброго ранку,  народні депутати!  Доброго ранку, гості й запрошені!  Доброго ранку, громадяни України! Розпочинаємо чергове пленарне засідання Верховної  Ради  України.  Прохання  до депутатів зареєструватися.

 

     Зареєструвалися 306  народних  депутатів.  Ранкове  засідання оголошується відкритим.

 

     Дозвольте оголосити запити народних депутатів.

 

     Костянтин Олександрович Охріменко звертається  до  Президента України  стосовно відміни Постанови Кабінету Міністрів про перелік платних послуг у державних установах охорони здоров'я як такої, що суперечить статті 49 Конституції України.

 

     Прошу поіменно  проголосувати пропозицію про підтримку змісту цього запиту. Голосуємо.

 

     "За" - 217. Прийнято.

 

     Голосуємо пропозицію про направлення запиту адресатові.

 

     "За" - 229. Прийнято.

 

     Борис Iлліч  Олійник  звертається  до   Президента   України, міністра закордонних справ,  міністра соціальної політики та праці стосовно доцільності міжурядових переговорів з німецькою  стороною про  компенсації  в'язням нацистських концтаборів та остарбайтерам на основі міжнародних правових норм.

 

     Прошу поіменно визначитися.

 

     "За" - 225. Прийнято.

 

     Будь ласка, голосуємо пропозицію про направлення.

 

     "За" - 244. Прийнято.

 

     Тарас Iванович  Процев'ят  звертається  до   Прем'єр-міністра України  про вжиття заходів стосовно виконання Постанови Верховної Ради  від  5  травня   1997   року   про   розроблення   механізму оподаткування  предметів,  що  переміщуються  через  митний кордон громадянами,  які виїздять у  службові  відрядження,  а  також  до виконуючого   обов'язки   Генерального   прокурора   України  щодо розслідування кримінальної  справи  про  розбазарювання  бюджетних коштів під час будівництва Самбірського льонокомбінату.

 

     В'ячеслав Олександрович       Білоус      звертається      до Прем'єр-міністра України у зв'язку з невиплатою  заробітної  плати інженерно-педагогічним працівникам профтехучилища міста Полтави.

 

     Володимир Федорович  Черепков звертається до Прем'єр-міністра України стосовно нагородження учасників Великої Вітчизняної  війни спільною   для  країнучасниць  СНД  ювілейною  медаллю  "50  років Перемоги у Великій вітчизняній війні 1941- 1945 років".

 

     Василь Васильович   Костицький   звертається   до    Кабінету Міністрів  України  стосовно  незадовільного фінансування закладів охорони здоров'я та  про  встановлення  пільг  на  сплату  податку ветеранам праці - власникам транспортних засобів.

 

     Прошу підтримати зміст запитів.

 

     "За" - 206. Прийнято.

 

     Депутат Хмара    звертається    до    виконуючого   обов'язки Генерального прокурора Олега Михайловича Литвака у зв'язку з  тим, що  до  найближчого  оточення  Президента входить Вадим Рабинович, який має великий вплив на формування кадрової політики.

 

     Ставлю на голосування цей запит.

 

     "За" - 216. Прийнято.

 

     ------------

 

     Тепер оголошення. Відповідно до статті 4.2.2 Регламенту  Верховної  Ради України повідомляю про входження до складу депутатської групи "Єдність" народного депутата  України від  Петровського  виборчого  округу  81 Дніпропетровської області Сергія Олександровича Чукмасова. З чим його і вітаємо.

 

     Шановні колеги!   Пропоную   спочатку   розглянути   питання, пов'язане   з  подоланням  вето,  а  потім  зробимо  розминку.  Не заперечуєте? Приймається.

 

     ____________________

 

     Слухається Закон України про  внесення  змін  до  Закону  про місцеві  державні адміністрації з пропозиціями Президента України. Доповідає Валерій Миколайович Терець. Будь ласка.

 

     Прошу уваги.

 

     ТЕРЕЦЬ В.М.,  член Комітету Верховної Ради України  з  питань соціальної   політики   та   праці   (Токмацький  виборчий  округ, Запорізька  область).   Шановні   виборці!   Шановний   Олександре Миколайовичу!  Шановні  колеги!  Ми  увосьме  розглядаємо питання, пов'язане з прийняттям Закону про місцеві державні  адміністрації. Воно не раз дебатувалося у цьому залі,  тому ви всі добре знаєтеся на тому, про що йдеться.

 

     30 жовтня вкотре  Президент  нашої  країни  Леонід  Данилович Кучма  звернувся  до  Верховної  Ради відповідно до частини другої статті 94 Конституції України з листом,  в якому пропонує повторно розглянути  Закон про внесення змін до Закону про місцеві державні адміністрації.

 

     Шановні колеги!  Ви пам'ятаєте,  що 15 жовтня  Верховна  Рада розглядала  зміни  до  Закону  про  державні  адміністрації  і  не визначилася стосовно двох статей.  Це стаття  5,  де  йдеться  про формування   головами  державних  адміністрацій  складу  державних адміністрацій. Ми з вами залишили такий кількісний склад державних адміністрацій:  перший  заступник,  не  більше  трьох заступників, керівники управлінь, відділів та інших структурних підрозділів. Iз цією пропозицією Президент не погоджується,  посилаючись на статтю 118  Конституції   України,   з   якої   випливає,   що   державні адміністрації діють на засадах єдиноначальності.

 

     Iдеться також  про статтю 10,  яка містить порядок погодження призначення  перших  заступників  і  заступників  голів   місцевих державних адміністрацій.

 

     Шановні колеги!   Усвідомлюючи   важливість  прийняття  цього надзвичайно потрібного для нашої держави закону, який регулюватиме функціонування  виконавчої  влади,  звертаюся  до  вас  із великим проханням розглянути подані пропозиції, визначитися, щоб закон був нарешті підписаний Президентом.

 

     Дякую за увагу.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Є запитання?  Є. Запишіться, будь ласка. Надамо 5 хвилин.

 

     Депутате Білоус, прошу. За ним - депутат Радько.

 

     БІЛОУС В.О.,  член Комітету Верховної Ради України  з  питань оборони і державної безпеки (Київський виборчий округ,  Полтавська область).  Спілка  офіцерів  України.  Шановний   доповідачу!   Ми сьогодні    вкотре   розглянемо   Закон   про   місцеві   державні адміністрації, оскільки не працює Закон про місцеве самоврядування (ви це чудово розумієте).  Я прошу,  щоб Роман Безсмертний сказав: вони думають накладати вето чи ні? Дуже дякую за відповідь.

 

     ТЕРЕЦЬ В.М. Це запитання до Романа Петровича Безсмертного.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Відповідайте, будь ласка, Романе Петровичу.

 

     БЕЗСМЕРТНИЙ Р.П.,  постійний представник Президента України у Верховній  Раді  України  (Макарівський  виборчий округ,  Київська область). Шановний Олександре Миколайовичу, шановні колеги народні депутати!  Якщо вчитатися в подані цього разу пропозиції до Закону України про внесення змін до Закону України про  місцеві  державні адміністрації,  то  кожен  з вас побачить,  що запропоновані норми статей 5 і 10 не суперечать нормам  Конституції.  Тому  прошу  вас підтримати   ці  дві  пропозиції,  оскільки  набрати  226  голосів набагато легше,  ніж 300. І ми можемо бути впевнені в тому, що цей закон  набере  чинності і буде підписаний Президентом.  Залишилося лише дві норми. Я нагадую керівникам фракцій, які в повному складі на  зустрічі  з  Президентом домовлялися про таку редакцію.  Отже, прошу ще раз підтримати згадані дві позиції,  і ми знімемо питання з порядку денного.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутате  Радько,  будь  ласка.  За ним - депутат Анісімов.

 

     РАДЬКО В.І.,  секретар  Комітету  Верховної  Ради  України  з питань  державного  будівництва,  діяльності  рад і самоврядування (Кролевецький   виборчий   округ,   Сумська   область).    Фракція комуністів.  Шановний доповідачу, я з глибокою повагою ставлюся до вас і дуже вдячний вашій робочій групі за копітку роботу, виконану з  цього  закону.  Але  є  Конституція України,  хоч я за неї й не голосував. І там говориться про місцеві держадміністрації. Отож як ставиться Президент до Конституції України,  якщо він вкотре грубо порушує  закони  і  не  підписує  Закон   про   місцеві   державні адміністрації?  Місцеві  адміністрації це,  звісно,  надумана річ, ніякого поділу виконавчої влади не повинно бути.  Мусить бути одна виконавча влада.

 

     Не знаю,  що  ви мені відповісте,  але цей закон,  мабуть,  в Україні не потрібен передусім Президентові.

 

     ТЕРЕЦЬ В.М.  Шановний  Василю  Івановичу!   Я   з   вами   не погоджуюся,  адже  всі  добре усвідомлюють важливість прийняття та потребу цього закону, оскільки в нашій державі не прийнято жодного закону стосовно вертикалі виконавчої влади. Я про це говорив.

 

     Щодо вашого   запитання   нагадую,  що  пропозиції  погоджені тимчасовою спеціальною комісією на зустрічі з Президентом.  Про це я  доповідав  на минулому нашому розгляді даного питання.  І вчора воно  порушувалося  на  засіданні  голів  комітетів  і  керівників фракцій  в  Олександра  Олександровича.  Питання  щодо  статті 5 - конституційне,  оскільки частиною третьою статті  118  Конституції визначається,  що "склад місцевих державних адміністрацій формують голови   місцевих   державних   адміністрацій".   Тобто   ми    цю конституційну норму заклали до закону як норму прямої дії.

 

     І останньою  частиною статті 120 визначено,  що "організація, повноваження  і  порядок  діяльності  Кабінету  Міністрів,   інших центральних  та  місцевих  органів  виконавчої  влади визначаються Конституцією і законами України".  Тобто цим законом ми визначаємо державні адміністрації як органи виконавчої влади на місцях.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутате Анісімов, прошу.

 

     АНІСІМОВ Л.О.,  голова  підкомітету  Комітету  Верховної Ради України  з  питань  базових  галузей   та   соціально-економічного розвитку регіонів (Заводський виборчий округ, Запорізька область). Валерий Николаевич,  я согласен с вашими высказываниями и тем, что высказали  народные депутаты:  нам надо принимать решение.  Дальше затягивать  нельзя.  Ведь  одна  из  причин  кризисного  состояния экономики - потеря управляемости. И это нужно учитывать.

 

     Поэтому разрешите  задать  вам  такой вопрос:  если мы примем предложения,  то будут ли они стыковаться с Конституцией?  И какое отношение президентских структур к поправкам,  которые предлагаете вы?

 

     ТЕРЕЦЬ В.М.  Дякую за запитання,  Леоніде Олександровичу.  Ще раз  вам  доповідаю,  шановні  колеги,  що  порушення  Конституції (оскільки в статті 5  закладається  жорстка  конституційна  норма) немає. Частини другу, третю, четверту статті 10 ми з вами виписали (питання  кадрової  політики  в  нашій  державі,  процедура   якої визначається цим законом).  І погодження з Президентом кандидатури першого заступника не порушує Конституції.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі.

 

     Шановні колеги! Ми чітко уточнили статті 5 та 10.  Якщо вони не суперечать конституційним нормам,  то варто підтримати поправки,  подані Президентом.  Ставлю  на  голосування пропозицію про підтримку запропонованих Президентом змін до них.

 

     "За" - 188.

 

     Ставлю на  голосування  окремо  поправку  до  статті 5,  будь ласка.

 

     ТЕРЕЦЬ В.М.  Шановні колеги!  Стаття 5 зазначає,  що  місцеві державні адміністрації...

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Вона  виписана згідно з нормою Конституції.  Будь ласка, голосуємо статтю 5.

 

     "За" - 189.

 

     Шановні колеги,  108  депутатів  не   голосує.   Визначайтеся нарешті,  так  же  не можна.  Щодо процедури депутат Яценко.  Будь ласка.

 

     ЯЦЕНКО В.М.,  голова Комітету Верховної Ради України з питань Чорнобильської    катастрофи    (Коростенський   виборчий   округ, Житомирська область).  Дякую.  Шановний  Олександре  Миколайовичу! Шановні колеги!  Немає ніякої колізії в тому,  що народні депутати не   голосують.   Ми   вже   розглядали   пропозиції   Президента, проголосували  -  подолали вето.  Про що взагалі йдеться?  Рішення прийнято,  відповідно до Конституції  України  Президент  має  цей закон   підписати.   Не   згоден,   будь  ласка,  нехай  подає  до Конституційного   Суду   і   суд    розглядатиме    питання    про невідповідність  статей  цього закону Конституції України.  І все, питання вичерпано.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Якщо  закон  не  підписано,  то   як   ми звертатимемося до Конституційного Суду? Депутате Чернявський, будь ласка. І на цьому завершуємо.

 

     ЧЕРНЯВСЬКИЙ О.П.,  член Комітету  Верховної  Ради  України  з питань фінансів і банківської діяльності (Сумський виборчий округ, Сумська область).  Дякую.  В Україні є мудре  прислів'я:  "Згоріла хата  - гори й сарай".  У положеннях,  які пропонує нам Президент, немає суттєвих розбіжностей з тим,  що є в законі, і я з депутатом Яценком  не  погоджуюся.  Із  принципових  позицій  Верховна  Рада визначилася,  а все інше несуттєве.  Вирішуємо,  хто  призначатиме першого  заступника  глави  адміністрації  -  Президент  чи голова обласної адміністрації? Хіба це так важливо? Тому треба підтримати думку комітету і проголосувати "за".

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі.  Учора з цього питання також відбувалася дискусія,  чи потрібно  погоджувати  питання  призначення  першого заступника   або   заступників.   Що  ж  тут  незрозумілого?  Хіба коли-небудь секретаря райкому партії призначав перший секретар, не погодивши  його  кандидатуру  у  відділах  і в секретаріаті?  А ми робимо якийсь виняток. Треба ж на землю опуститися!

 

     Романе Петровичу, будь ласка.

 

     БЕЗСМЕРТНИЙ Р.П.  Шановний Олександре Миколайовичу! Звертаюся до  Володимира  Михайловича  та його колег.  Ідеться про Закон про внесення змін до Закону про місцеві державні адміністрації.

 

     Шановні колеги!  Ми вже  заплутали  це  питання  так,  що  не знаємо,  як  його  розв'язати.  Повторюю,  ідеться  про  Закон про внесення змін до Закону про місцеві державні  адміністрації,  тому формально,  юридично  це  зовсім інша ситуація стосовно тієї,  яка була ще кілька тижнів тому. Прошу вас підтримати.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Закликаю не створювати на порожньому місці якоїсь проблеми. Кожен у душі знає, що так воно й повинно бути. Ніколи не призначалася відповідальна особа без погодження у  вищому  органі. Будь ласка, підтримайте. Голосуємо.

 

     "За" - 193.

 

     Депутат Шевченко не встиг проголосувати. Депутате Єльяшкевич, голосуйте. Прошу всіх голосувати.

 

     "За" - 199.

 

     Депутат Єльяшкевич.

 

     ЄЛЬЯШКЕВИЧ О.С.,  член  Комітету  Верховної  Ради  України  з питань  фінансів  і  банківської діяльності (Дніпровський виборчий округ,  Херсонська область).  Депутатская группа "Реформы", партия "Громада".  Прежде  всего  позвольте  обратиться  к  представителю Президента и напомнить,  что это два связанных вопроса -  Закон  о местных  государственных  администрациях  и  Закон об изменениях к нему.

 

     Дело в  том,   что   Президент   грубо   нарушил   требования Конституции,  не подписав закон,  по которому мы дважды преодолели президентское вето.

 

     Мы пошли на некоторые уступки  Президенту.  Сейчас  Президент хочет  еще  уступок.  Для чего это делается?  Для того чтобы главы администраций фактически не несли  никакой  ответственности  перед населением,   перед   теми   избирателями,   которые   завтра   на парламентских выборах будут решать кого поддерживать. Я совершенно не  понимаю:  если  глава  администрации  не  в состоянии сам себе назначить заместителей, то что он вообще тогда может делать?

 

     Леонид Данилович заявил,  что пришел к власти надолго, только вытерпит ли страна его тезисы.  Он хочет назначать всех и вся. Так пусть  и  отвечает  за  это.  А  отвечать  он  не  хочет.  Поэтому категорически нельзя соглашаться с такими поправками.

 

     Спасибо.

 

     ТЕРЕЦЬ В.М. Шановні колеги, те, що сказав депутат Єльяшкевич,

- то його позиція.  Але дозвольте нагадати, що у нас і досі не діє Закон  про місцеве самоврядування,  а він дуже тісно пов'язаний із Законом  про  місцеві  державні  адміністрації.  Ви   всі   чудово розумієте,  і  про  це  говорив  депутат  Анісімов,  інші  народні депутати,  що  це  ж  управління  державою.  Ми   всі   це   добре усвідомлюємо.  А стоїмо на позиціях, що повинно бути тільки так, а не  інакше.  Немає  ніяких  суперечностей  із   Конституцією.   Це конституційна норма.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Вікторе Лаврентійовичу, будь ласка.

 

     МУСІЯКА В.Л.,   заступник   Голови   Верховної  Ради  України (Фрунзенський виборчий округ, Харківська область). Шановні колеги! Ми  виходимо  на  вибори  без Закону про місцеві адміністрації.  В обмеженому  правовому  полі  діятимуть   адміністрації,   оскільки зможуть посилатися тільки на Конституцію. Робитимуть що захочуть і як захочуть - закону ж не буде.  Якщо це нас влаштовує,  то можемо впертися й вимагати,  щоб підписав Президент.  Доки ми дочекаємося рішення Конституційного Суду,  то все закінчиться.  І невідомо, що буде  в  цьому  залі  і  поза  ним.  У статті 5 сказано:  "Місцеві державні адміністрації формуються їх головами". Їх головами, ніким іншим!   А   якщо  формує  голова,  то  хіба  він  ні  в  кого  не запитуватиме, ні з ким не погоджуватиме? Ми можемо собі уявити, що він  цього  не  робитиме?  Та ніколи він не призначить когось,  не погодивши,  якщо навіть  ми  не  запишемо  цього.  То  я  не  бачу принципового  моменту,  який би нам не дав змоги запровадити даний закон. Я прошу вас це зробити, і підемо на вибори із законом.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі. Голосуємо дві поправки до статей 5 і 10.

 

     "За" - 212.

 

     Що тут незрозуміло?  Кожен же думає  одне,  а  руками  робить інше. Будь ласка, голосуємо ще раз.

 

     "За" - 195.

 

     Депутате Лавринович, будь ласка.

 

     ЛАВРИНОВИЧ О.В.,  заступник  голови  Комітету  Верховної Ради України з  питань  правової  політики  і  судово-правової  реформи (Дрогобицький  виборчий  округ,  Львівська область).  Народний рух України.  Шановні колеги! На превеликий жаль, не можу погодитися з Віктором Лаврентійовичем, оскільки в даному випадку не йдеться про те, що намагаються будь-що прийняти рішення, аби Закон про місцеві державні   адміністрації   набув   чинності.  Я  в  цьому  глибоко сумніваюся,  знаючи весь процес підготовки закону, його ухвалення, розгляд  зауважень  Президента.  І  всі  ми  знаємо,  що Президент України грубо порушив конституційні вимоги,  не  підписавши  закон після подолання нами вето.

 

     Після цього  наш парламент вдався до неконституційного заходу на прохання Президента,  розглянувши проект  закону  про  внесення змін  до закону,  який не набув чинності.  Коли це було враховано, знову надходять зауваження Президента...

 

     Ми можемо говорити по суті.  А суть  полягає  в  тому,  що  в даному випадку є конституційна норма про формування адміністрацій, є вимога закону стосовно обмеження чисельності місцевих  державних адміністрацій,  яка сьогодні перевищує весь колишній бюрократичний апарат УРСР. Ми говоримо про несплату заробітної плати і пенсій, а заробітна   плата   бюрократичному   апарату   виплачується.  Тому відповідно  до  Конституції  України  ми  мусимо  діяти  як  вищий законодавчий  орган,  шануючи  правові  норми.  Ми можемо говорити тільки про те,  що ухвалені  парламентом  закони  України  повинні виконуватися всіма,  і Президент держави Україна мусить виконувати Конституцію,  гарантом якої він зобов'язаний бути.  І не  потрібно зараз виступати в ролі адвокатів порушників Конституції України.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування востаннє.

 

     "За" - 145.

 

     Сідайте, будь ласка.

 

     ТЕРЕЦЬ В.М. Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Залишається   чинним   те  голосування,  яким  ми подолали вето.

 

     ------------

 

     Розглядається Закон        про        зупинення         спаду сільськогосподарського  виробництва  та  продовольче  забезпечення країни в 1997- 1998 роках з вето Президента України від 25  червня 1997 року. Анатолій Степанович Даниленко запрошується на трибуну.

 

     І запросіть, будь ласка, до залу депутатів.

 

     ДАНИЛЕНКО А.С.,  голова  Комітету  Верховної  Ради  України з питань   агропромислового   комплексу,   земельних   ресурсів   та соціального  розвитку села (Миронівський виборчий округ,  Київська область). Шановний Олександре Миколайовичу, шановні колеги, друзі! Ви  знаєте,  що  21  жовтня  у цьому залі розглядалося питання про призупинення спаду сільськогосподарської продукції  та  формування продовольчих ресурсів для нашої держави.  Відбулося голосування, в залі були присутні 308 народних  депутатів.  На  підтримку  закону проголосувало  270.  З  огляду  на  це буквально наступного дня до нашого комітету надійшло багато звернень народних депутатів,  і ми зініціювали  звернення до Верховної Ради.  Адже 21 жовтня відбувся з'їзд профспілок,  в роботі якого  брало  участь  чимало  народних депутатів,  і  вони  не  мали  можливості  проголосувати  за даний законопроект.

 

     Тому 175 народних депутатів звернулися до  Верховної  Ради  з проханням розглянути сьогодні це питання повторно,  тобто провести голосування на підтримку даного закону.

 

     Коли говорити,   які   зміни   сталися   в   агропромисловому комплексі,  у формуванні продовольчих ресурсів за період з моменту розгляду закону,  то інформацію ви маєте (буквально сьогодні  вона роздана вам).  Це проблеми збирання кукурудзи і цукрового буряку і підготовка бази під  формування  продовольчих  ресурсів  1998-1999 років. Тут результати, як свідчить аналіз, надзвичайно погані.

 

     Ми сьогодні  мусимо підтримати даний закон,  іншого виходу ми не маємо.  Ситуація в агропромисловому комплексі складна не  тому, що селяни погано працюють, розучилися працювати, а тому, що така в нас податкова політика. Одначе маємо визнати, що й ми припустилися багатьох   помилок   у   питанні   реформування   агропромислового комплексу.  Тому без державної  підтримки,  без  усвідомлення,  що агропромисловий   сектор   є   базовою  галуззю  нашого  народного господарства,  ми не зможемо поліпшити  стан  економіки  так,  щоб запрацювало не лише сільське господарство, а й промисловість.

 

     Я не  називатиму цифри,  ви їх знаєте,  але скажу,  що більша половина кукурудзи сьогодні на полі,  як  і  цукрового  буряку.  А найголовніше,  що  ми  набагато менше посіяли продовольчої пшениці під урожай 1998 року,  і страшно, що на сьогодні лише 30 відсотків грунту  підготовлено  під посів цукрового буряку врожаю 1998 року. Кого ми  підтримуємо,  кого  стимулюємо?  Виходить  так  ,  що  не вітчизняного товаровиробника.

 

     Народні депутати,  члени нашого комітету просять вас, шановні колеги, дорогі мої друзі, земляки - усі ми родом з України, усі ми родом  із  села,  -  підтримати  і проголосувати,  бо зауваження і пропозиції шановного пана  Президента  до  статті  1,  проти  якої виступав шановний Вадим Петрович, враховані.

 

     Лише одне,  на що дозвольте звернути вашу увагу, це у другому і третьому абзацах статті 1, де йдеться про здійснення пролонгацій і   списання  суми  пені  та  штрафів  за  прострочення  погашення податкових  зобов'язань,  строк  "на  1  квітня"  замінити  "на  1 листопада  1997  року".  У п'ятому абзаці щодо погашення державної заборгованості  перед  сільгоспвиробниками  за  зерно,  продане  в рахунок  держзамовлення,  змінити  строк  "до  15 червня" на "до 1 грудня 1997 року".  І в статті 2,  останній  абзац  додати  слова: "шляхом   створення  спільних  підприємств,  що  дасть  можливість підтримати вітчизняного товаровиробника".

 

     Шановні колеги,  друзі!   Прийняття   даного   закону   дасть можливість розблокувати рахунки господарств,  які заблоковані не з їхньої вини,  дасть змогу  сформувати  надійну  базу  продовольчих ресурсів,  потрібних  нашій  державі.  Сьогодні  як  ніколи гостро стоїть проблема харчування  військовослужбовців,  харчування  тих, хто потребує державної підтримки.

 

     Без активної  позиції  Верховної  Ради ми не зможемо вирішити дане питання.  А тому, шановний Олександре Миколайовичу, прошу вас і  народних  депутатів  підтримати звернення народних депутатів та поставити на голосування  закон,  щоб  подолати  вето  Президента. Маємо набрати не менше 300 голосів.

 

     Дякую за увагу.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.    Шановні   колеги,   питання   настільки зрозуміле...     Це     сьогодні     душевний     біль      усього п'ятдесятимільйонного  народу.  Ви  погляньте,  що  робиться,  які погодні умови,  який урожай цього року  зібрали,  які  продовольчі фонди  заклали на 1997-1998 роки і що готується на 1998-1999 роки! Ми усвідомлюємо,  що робимо?!  Якщо не усвідомлює виконавча влада, то ми мусимо прийняти рішення.  І запитання,  які ви задаватимете, особливого значення не матимуть,  головне - подолати  вето.  Прошу підтримати пропозицію, внесену від комітету Анатолієм Степановичем Даниленком.

 

     Ставлю на голосування пропозицію  про  подолання  вето.  Будь ласка.

 

     ДАНИЛЕНКО А.С.   Колеги,  я  вас  молю,  прошу,  будь  ласка, підтримайте!

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Усе!  Анатолію  Степановичу,  голосуємо!  (Шум  у залі).

 

     "За" - 267.

 

     Пропонується поіменне   голосування.  Прошу  підтримати  таку пропозицію (Шум у залі).  Запросіть людей  до  залу!  Де  депутати Дніпропетровської  області?  Немає,  лише 5 чоловік сидять у залі. Прошу визначитися щодо голосування в поіменному рішенні.

 

     "За" - 199. Прийнято.

 

     Голосуємо поіменно.

 

     Де депутати Донецької області,  Дніпропетровської  області... (Шум у залі).

 

     ДАНИЛЕНКО А.С.  Колеги,  я вас прошу підтримати!  Повірте,  з прийняттям  цього  рішення  ми  підтримаємо  не  тільки  село,   а підтримаємо   кожну   людину  в  нашій  державі  -  і  шахтаря,  і будівельника, і вчителя, і лікаря. Я вас дуже прошу!

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Голосуємо.

 

     "За" - 273.

 

     Депутат Чиж. За ним - депутат Шкрабак. І будемо голосувати.

 

     ЧИЖ І.С.,  заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань  соціальної політики та праці (Летичівський виборчий округ, Хмельницька   область).   Об'єднана   фракція   Соціалістичної   і Селянської партій України. Дякую. Олександре Миколайовичу, знаєте, чому не голосують?  Тому що добре розуміють: знову третина грошей, які  виділяються на соціально-культурний розвиток села,  потрапить до кишені чи то Боровика,  чи то Даниленка,  чи ще когось. Але цей закон  потрібен для села.  Тому сьогодні на трибуні не просто собі Даниленко  стоїть,  який  представляє  партію,  котра   обслуговує Президента,   а   він  ще  й  голова  комітету.  Отож  село  треба підтримати.  Колеги,  проголосуйте не "за" Даниленка чи "проти", а за село!

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутате Шкрабак, будь ласка.

 

     ШКРАБАК П.А.,  голова  підкомітету  Комітету  Верховної  Ради України  з   питань   бюджету   (Снігурівський   виборчий   округ, Миколаївська  область).  Фракция  коммунистов  Украины.  Уважаемые коллеги!  Уважаемые  избиратели.   Вопрос   о   преодолении   вето Президента  -  всего  лишь  слабая  попытка  оказать сопротивление реформам, проводимым на селе, точнее не реформам, а окончательному уничтожению  села.  Все решения,  которые принимались за последние

4-5 лет, служили одному - ликвидировать общественное производство, раздробить   хозяйства,  распаевать  землю  и  перейти  к  личному подсобному хозяйству.

 

     Я обращаюсь к вам с  просьбой:  зная,  что  преодоление  вето практически  не  внесет кардинальных изменений в ситуацию на селе, проголосуйте,  чтобы  хоть  этим,  скорее   моральным   поступком, поддержать село.

 

     Спасибо.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово    має   депутат   Парубок,   двічі   Герой Соціалістичної Праці. Варто до нього прислухатися.

 

     ПАРУБОК О.Н.,  член Комітету Верховної Ради України з  питань агропромислового  комплексу,  земельних  ресурсів  та  соціального розвитку  села  (Монастирищенський   виборчий   округ,   Черкаська область).   Товариші  депутати!  У  нас  за  списком  52  відсотки сільських округів.  Кожен із вас обіцяв селянам райське життя. А я протягом трьох з половиною років так собі аналізую:  яке б питання щодо села не ставилося, його обов'язково заблокують.

 

     Прошу вас не тільки заради села,  а заради всього народу.  Я, перебуваючи  в  окрузі,  проїхав  частину Вінницької,  Київської і Черкаської областей.  Бачив страшну картину:  поле в 200  гектарів буряку ще не почате, не копане, тисячі гектарів кукурудзи ніхто не збирає і не збиратиме.

 

     Сьогодні 4 листопада,  на ніч обіцяють 10 градусів морозу. Що буде  далі?  А  в  Україну з Польщі завезено 400 тисяч тонн цукру, коли наші буряки гинуть.  А  люди  ж  вклали  туди  працю,  розум, нафтопродукти, мінеральні добрива. І все сьогодні гине.

 

     Я вас прошу одностайно проголосувати.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі.

 

     Голосуємо поіменно. А на моніторі бачимо, хто як голосує.

 

     "За"-279.

 

     Висвітліть, будь ласка, списки за фракціями та групами.

 

     У залі 330 народних депутатів.

 

     Будь ласка, Володимире Романовичу.

 

     МАРЧЕНКО В.Р.,  член Комітету Верховної Ради України з питань економічної  політики   та   управління   народним   господарством (Роменський   виборчий   округ,  Сумська  область).  Прогрессивная социалистическая партия Украины.  Уважаемый Александр  Николаевич! Мы  поддерживаем  и  голосовали  за  преодоление  вето Президента, понимая,  что делается с селом (и  не  только  с  селом),  к  чему приведет нынешний курс экономических реформ. И не только Президент виновен в  происходящем,  а  и  его  представители  на  местах.  В частности,  в Сумской области делается все, чтобы колхозы закупали энергетику   только   в   структурах,    которые    контролируются администрацией.  Поскольку мы вносим решение о преодолении вето по

2-3 раза в  неделю,  то  я  предлагаю  вернуться  к  предложениям, которые  внесла  Прогрессивная  социалистическая  партия  Украины, оформленным   законопроектом,   и   поставить   на    голосование: ликвидировать  институт президентства и его наместников на местах. Тогда снимем все вопросы и определим курс  реформ,  который  нужен государству.  И  не надо будет регулярно сталкиваться с проблемами преодоления вето.  Надо внести этот вопрос, и 300 голосов, которые мы  будем набирать на преодоление регулярных вето,  как раз пойдут на изменение Конституции, и мы ликвидируем эту чуму Украины.

 

     Спасибо.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутате Степенко,  прошу запросіть до залу, будь ласка, народних депутатів.

 

     СТЕПЕНКО В.І.,  член Комітету Верховної Ради України з питань боротьби з  організованою  злочинністю  і  корупцією  (Полтавський виборчий округ,  Полтавська область). Дякую. Я прошу підтримати не депутатів Даниленка,  Ткаченка, Степенка, а наш український народ, власного товаровиробника!

 

     Я подавав письмову пропозицію,  Олександре Миколайовичу,  щоб розглянути  в  комплексі   питання   діяльності   агропромислового комплексу.  Це  ненормальне  явище,  коли  люди до дев'ятої години вечора довбуть отой мерзлий буряк.  Це ж додумались! Та треба мати особливий  глузд  тим,  хто  сьогодні  при  владі,  щоб  27 жовтня звернутися до людей:  "Ідіть копати буряк!" Що,  вони у серпні  не знали,  що  таке буде?  Це ж знущання з людей!  Світло вимикають о шостій вечора, діти уроків не вчать. А ми починаємо різні партійні вихиляси. Та партії всіх валять. Не треба у Верховній Раді казати: як завтра прийдемо,  то буде  краще.  Ми  сьогодні  тут.  Пропоную проголосувати й опублікувати,  хто як голосував.  Я думаю, питання ясніше, ніж ясний день.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу підтримати  поданий  комітетом  проект  про подолання вето.

 

     Голосуємо в звичайному режимі, непоіменно (Шум у залі).

 

     Одну хвилиночку!

 

     То Василь Іванович настільки переконливо сказав, що апаратура відмовила.

 

     Прошу голосувати.  Ще такого не  було,  щоб  на  листопад  15 мільйонів тонн буряку викопали.

 

     "За"-271.

 

     Депутате Яблонський, будь ласка.

 

     ЯБЛОНСЬКИЙ В.А.,  голова  підкомітету Комітету Верховної Ради України з питань науки та  народної  освіти  (Кам'янецьПодільський виборчий  округ,  Хмельницька  область).  Фракція  Народного  руху України.  Шановний  Олександре  Миколайовичу!  Шановні  колеги!  Я впевнений,  що  кожен  із  присутніх  у  залі  розуміє стратегічно важливе  значення  розвитку  сільського  господарства.   І   кожен уболіває  за  стан сільського господарства.  Я не вірю,  що в душі тих, які голосують проти, вже проник якийсь вірус проти сільського господарства. І як би ми не посилалися - чи то на партію влади, чи на Президента,  тут, у залі, немає ні партії влади, ні Президента, а є ті,  які голосують проти. Не Президент голосує сьогодні проти, а наші колеги.

 

     Які б ми не були,  до якої б партії  не  належали  -  усі  ми користуємося    благами   сільського   господарства.   Україна   - сільськогосподарська країна,  і підтримка народного господарства - перший  шлях  для  виходу з кризи.  Підтримаймо,  бо така склалася ситуація. Гадаю, аграрний комітет зробить так, щоб був ринок збуту для   наших   товаровиробників,   аби   не   імпортними   товарами харчувалися, а вітчизняними.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутате Бережний,  сядьте на місце і  голосуйте. Чи ми село знаємо тільки через шлунок?  Голосуємо поіменно. Сядьте і голосуйте,  будь ласка.  А ви умовляєте,  ходите по залу.  Ви не умовите тих, хто не хоче.

 

     "За" - 278.

 

     Катерино Тимофіївно, будь ласка.

 

     ВАЩУК К.Т.,   член   Комітету   Верховної   Ради   України  у закордонних справах і зв'язках з СНД (Горохівський виборчий округ, Волинська область). Шановні колеги! Я не відповідатиму на постійні випади  Івана  Сергійовича  Чижа  і  не  наголошуватиму,  що   вже четвертий  рік  дана  фракція  керує  Верховною Радою.  А хто кого обслуговує - життя покаже. Воно, знаєте, довге.

 

     Я все життя пропрацювала в селі і обслуговую до сьогодні саме його.  Так  само  це  роблять  мої  колеги.  Так ось дозвольте від фракції зробити таку заяву,  звертаючись до тих,  хто за політикою не бачить болючих і складних реалій,  які є насправді в селі. Якщо ми сьогодні  не  проголосуємо  це  питання,  то  наша  фракція  не реєструватиметься,  і закликаємо всі фракції,  які не на словах, а на ділі підтримують село,  зробити так само.  Інакше ми заблокуємо прийняття  рішень  стосовно  Центрвиборчкому  та багато інших,  бо багатьох тут,  у цьому  залі,  село  стало  турбувати  лише  перед виборами.  А вони ж лопати в житті в руках не тримали. Крім олівця

- нічого! А сьогодні ображають своїх же колег.

 

     Прошу підтримати! Будь ласка!

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Голосуємо.

 

     ДАНИЛЕНКО А.С.  Колеги,  друзі,  я вас прошу, іншого виходу в нас просто немає, якщо ми хочемо мати хліб у кожній сім'ї.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Голосуємо.

 

     "За" - 284.

 

     Депутат Моісеєнко.

 

     МОІСЕЄНКО В.М., член Комітету Верховної Ради України з питань державного   будівництва,   діяльності   рад   і    самоврядування (Макіївський-Гірницький виборчий округ, Донецька область). Фракция коммунистов  Украины,  Всеукраинский   союз   рабочих.   Александр Николаевич,  я, во-первых, хочу уточнить, что депутаты из Донецкой области от своего имени и  от  имени  шахтеров  голосуют  за  этот документ,  хотя  вы  так  вскользь сказали,  что вроде бы Донецкая область не голосует.

 

     Нельзя не  согласиться  с  мнением  такого   авторитетнейшего работника  сельского  хозяйства,  дважды  Героя  Соцтруда Емельяна Никоновича   Парубка   -   коммуниста,   человека,    сохранившего принципиальность и все остальное,  опытнейшего работника.  Сегодня уже говорили здесь о личной заинтересованности Даниленко,  Ващук и других народных депутатов.  Но учитывая,  что речь идет все-таки о сельском хозяйстве в  целом,  мы  от  фракции  вносим  предложение голосовать за этот документ, несмотря на эти личные интересы. Хотя Ващук даже взносы партийные собирает через  колхозные  кассы,  как мне говорят товарищи в зале (Шум у залі).

 

     Я прошу поддержать.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутат Чапюк.

 

     Я надаю  слово  насамперед  аграрникам.  Я  не  думаю,  що ви більший аграрник, ніж Чапюк.

 

     ЧАПЮК Р.С.,  голова  підкомітету  Комітету   Верховної   Ради України  з  питань  економічної  політики  та  управління народним господарством (Ківерцівський виборчий округ,  Волинська  область). Фракція  Соціалістичної  та  Селянської  партій  України.  Шановні народні депутати!  Сьогодні ми не просто голосуємо,  ми  вирішуємо питання   стосовно   найважливішої   галузі,   яка   потерпає  від бездарності,  неспроможності владних структур  налагодити  справу. Прошу всіх дружно проголосувати за це питання.

 

     А вас, Олександре Миколайовичу, я прошу дати доручення, щоб у "Голосі України" було надруковано,  хто був  зареєстрований  і  як голосував.  Я  бачу,  що  десятки  людей  витягли  картки,  аби не виказати своє ставлення: чи вони за село, чи вони хочуть на догоду Президентові тут вічно грати.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Голосуємо в поіменному режимі.

 

     "За" - 294.

 

     Голосуємо ще раз.  Я прошу проголосувати.  Запросіть людей до залу, чого вони ходять по коридорах. Депутате Вітренко, чому ви не голосуєте, а ходите по залу?

 

     "За" - 285.

 

     Депутат Соболєв.

 

     СОБОЛЄВ С.В.,  член  Комітету Верховної Ради України з питань правової політики і судово-правової реформи  (Хортицький  виборчий округ,  Запорізька область).  Депутатська група "Реформи". Шановні колеги!  Це питання не буде підтримане доти,  доки всі не побачать конкретно  ті  прізвища  і ті господарства,  які взяли ці кредити. Годі нам розповідати,  що село гине.  Покажіть, хто конкретно взяв кредити,  під  які  відсотки,  що ми свідомо списуємо?  Тоді кожен проголосує  за  це.  А  так  наосліп  голосувати,  не  знаючи,  що списується і хто взяв (мені байдуже,  чи це Даниленко, чи Бортник, чи Ващук, чи хто інший)... Я хочу знати: під що було взято кредити і що ми конкретно списуємо. Тільки тоді буде голосування!

 

     Дякую.

 

     ДАНИЛЕНКО А.С.  Дякую.  Шановний пане депутате! Тут зовсім не йдеться про кредити,  абсолютно! Ви читайте, будь ласка, Закон про зупинення  спаду сільськогосподарського виробництва та продовольче забезпечення країни,  прийнятий Верховною Радою. Там жодного слова про це немає!  І на господарства, які брали кредити, дія закону не поширюється. Вам просто треба було уважно й докладно його вивчити.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

 

     Депутате Чернявський, будь ласка.

 

     ЧЕРНЯВСЬКИЙ О.П.  Дякую,  Олександре  Миколайовичу!   Шановні колеги!  Минулого  року на Сумщині залишилися невикористані тисячі тонн картоплі,  зате Україна,  зокрема й Донеччина, яка традиційно була  споживачем  сумської  картоплі,  їла  польську недоброякісну картоплю (Пожвавлення в залі).  Я з усією відповідальністю про  це заявляю!

 

     Водночас керівники  держави  отримали нагороди Польщі (за рік не одну).  Сьогодні в Україні втрачено вже не тільки птахівництво, вівчарство  тощо.  Знищується  провідна  наша  культура - цукровий буряк,  від  переробки  якого   державний   бюджет   мав   основні надходження.

 

     Я не вважаю, що прийняття даного закону розв'яже всі проблеми у державі й на селі,  але неприйняття знищує село!  Я не зважаю на те,  що тут заявляли,  буцімто Аграрна партія підтримує Президента чи не підтримує.  Думаю,  що вона має відмежуватися від цього,  як мої колеги. Але переконаний, що ми повинні подолати вето.

 

     Прошу всіх:  не  для села,  а для України,  для держави нашої проголосувати "за".

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Голосуємо  в  поіменному   режимі.   Ми   останнє голосування опублікуємо,  як і домовилися,  в "Голосі України". До того ж надрукуємо за фракціями й поіменно.

 

     "За" - 288.

 

     Прошу, депутате Душейко. За ним - депутат Мовчан.

 

     ДУШЕЙКО П.Г.,  член Комітету Верховної Ради України з  питань агропромислового  комплексу,  земельних  ресурсів  та  соціального розвитку села (Чорнобаївський виборчий округ,  Черкаська область). Шановні колеги-депутати!  Прошу всіх заспокоїтись,  будь ласка.  Я дам відповідь на запитання,  хто нині боржники і кому цим  законом списуватиметься   борг,  точніше  заборгованість  із  платежів  до бюджету.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Пролонгація.

 

     ДУШЕЙКО П.Г.  Шановний пане Соболєв, шановні колеги депутати! Ви в усій Україні не знайдете практично жодного господарства,  яке б не заборгувало бюджету,  у виплаті заробітної плати. Якщо борг у заробітній платі бюджетних організацій становить 2,  3,  4 місяці, то в  селах  люди  2-3  роки  не  отримують  заробітної  плати,  а господарства  не  мають можливості через таку заборгованість,  яка все одно  ніколи  не  буде  сплачена,  придбати  запасні  частини, техніку,  пальне, щоб завершити комплекс осінньопольових робіт, бо заблоковані рахунки в банках.  Я  щиро  прошу  вас  прийняти  дане рішення  і  цим ви дасте продухвину сільському господарству хоча б на нетривалий час.

 

     Дякую за увагу.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутате Мовчан, будь ласка.

 

     МОВЧАН П.М.,  голова  підкомітету  Комітету  Верховної   Ради України  у  закордонних  справах  і  зв'язках  з СНД (Коломийський виборчий округ, Івано-Франківська область). Фракція Народного руху України. Шановні колеги, шановний Олександре Миколайовичу! Під час обговорення цього закону було  висловлено  чимало  пропозицій,  як здійснити належний контроль,  як розблокувати рахунки. Можливо, ми знайдемо інший  варіант,  оскільки  нам  справді  треба  встигнути порятувати  те,  що  в  полі.  На цьому тижні вже настануть великі морози.  Я не знаю,  чи  ми  спроможемося  своїм  рішенням  чимось допомогти,  але те що можна порятувати,  мусимо рятувати.  І це не тільки передвиборна агітація  й  популістські  рішення  -  це  всі розуміють.   Але,  можливо,  Олександре  Миколайовичу,  нам  треба зробити якісь зміни в законі,  запропоновані під час  обговорення. Можливо,   там  варто  передбачити  жорсткий  контроль,  механізми фінансування. Про це мовилося в цій залі. Якщо Анатолій Степанович каже,   що  поправки  вже  внесено,  то  я  не  розумію,  чого  ми застопорились.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги!  Мені, як і більшості присутніх у цьому  залі,  і  тим,  які нас слухають,  незрозуміло,  чому з 330 народних депутатів (я кажу для всієї України) голосує 288  (бракує 12 голосів).

 

     Хіба може потерпати вся держава через 12 амбітних депутатів?  Хіба ми можемо  зводити  рахунки  один  із одним в даній ситуації?  Хіба можемо вибивати сльозу один в одного тим,  до чого,  мовляв,  довели державу, і вигадувати, як ще дужче завдати  прикрощів  народу?  Одні  пропонують приватизувати тюрми, інші ще щось хочуть приватизувати.

 

     Треба сьогодні   розв'язати   дане   питання,   дати    якусь продухвину, бо це для села ще не радикальне розв'язання.

 

     Тому прошу  вас підтримати себе і своїх виборців,  підтримати весь український народ. Будь ласка, голосуємо.

 

     ДАНИЛЕНКО А.С.  Олександре Миколайовичу,  треба запросити  до залу депутатів (Шум у залі).

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу голосувати.

 

     "За" - 297.

 

     Голосуємо ще раз, будь ласка.

 

     "За" - 293.

 

     Депутат Кендзьор.

 

     КЕНДЗЬОР Я.-П.М.,  голова підкомітету Комітету Верховної Ради України з  питань  культури  і  духовності  (Сокальський  виборчий округ,  Львівська  область).  Шановні  Олександре  Миколайовичу  і Анатолію Степановичу!  Я голосував кожного разу,  коли це  питання ставилося. Але зараз я хотів би сказати про таке. Я буваю у своєму виборчому окрузі щонеділі і зустрічаюся з аграрниками.  Вони  мене запитують:  Ярославе Михайловичу, ви періодично кидаєте колосальні гроші в агропромисловий комплекс,  а що від цього має  Сокальщина, яку  копійку?  Що  я  можу  сказати  своїм аграрникам?  Я сьогодні голосую і не знаю,  що матиме моя Сокальщина від цього.  Коли я  і кожний депутат про це знатимуть, такі питання проходитимуть.

 

     Олександре Миколайовичу, стосовно того, хто більший аграрник. Ви ж знаєте,  що наша трагедія в тому,  що маємо таких аграрників, як  Ткаченко.  І  якщо  вже  приватизувати тюрми (мається на увазі Рух),  то для таких аграріїв,  як ви,  шановний.  Аграрникам треба повернути 78 мільйонів доларів.

 

     Дякую.

 

     ДАНИЛЕНКО А.С. Дякую. Шановний народний депутате...

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Не  треба  відповідати.  На дурне не відповідайте (Сміх. Оплески).

 

     ДАНИЛЕНКО А.С.  Друзі,  я вас прошу,  молю - заспокойтеся, не зачіпайте один одного,  не опускайтеся до того, не потрібно цього. Давайте вирішимо дане питання, молю вас!

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутат Пилипчук.

 

     ПИЛИПЧУК В.М.,  член Комітету Верховної Ради України з питань агропромислового  комплексу,  земельних  ресурсів  та  соціального розвитку  села  (Центральний  виборчий  округ,   Івано-Франківська область).  Шановні  колеги,  ви  знаєте,  що  я  противник усякого списання,  бо то є адміністративний  захід,  а  не  ринковий.  Але питання в іншому.  Чому виникла заборгованість?  Та тому, що в нас податків удвоє більше від тієї критичної межі, за якою починаються розвал економіки і наростання заборгованості.

 

     24 вересня  я вносив план виходу з кризи,  одним із елементів якого було зменшення наполовину податків  для  всіх  господарюючих суб'єктів.   І   якби   це   було   прийнято,  то  не  виникало  б заборгованості з платежів до бюджету.

 

     Водночас вважаю,  що  якщо  не  вдалося  для  всіх   створити нормальне  життя  щодо  податків  і  кредитів,  проте є можливість зробити полегшення хоча б для якоїсь галузі  (це  паліатив,  а  не вирішення проблеми), то ми повинні все-таки проголосувати за це.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Олійник Борис Ілліч.

 

     ОЛІЙНИК Б.І.,   голова  Комітету  Верховної  Ради  України  у закордонних справах і зв'язках з СНД (Запорізький виборчий  округ, Запорізька   область).   Шановні   колеги!   Шановний   Олександре Миколайовичу!  Я хотів висловитися щодо техніки голосування.  Поза всіляким сумнівом, ми наберемо 300 голосів. Але якби ви після того як даєте команду "приготуватися",  зробили люфт-паузу.  І я певен, що ми наберемо.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. 20 секунд пауза - і голосуємо (Шум у залі. Сміх). Прислухаймося   до   поради   Бориса   Ілліча,   розумна   порада. Розібралися?

 

     Будь ласка, голосуємо.

 

     "За" - 291.

 

     Депутат Іванов.

 

     ІВАНОВ В.Г.,  член  Комітету  Верховної Ради України з питань оборони і державної безпеки (Волноваський виборчий округ, Донецька область).  Фракция коммунистов.  Уважаемые народные депутаты!  И в нашем Волновахском районе  около  5  тысяч  гектаров  кукурузы  не убрано. И свеклы - на тысяче гектаров.

 

     Но я  хотел  бы обратить ваше внимание на высказывание нашего Президента,  когда он  был  еще  кандидатом  на  этот  пост.  Этот документ мне передали селяне.  Если мы сейчас проголосуем,  то еще раз обратим внимание нашего Президента на  то,  что  село  и  ныне является важным фактором.

 

     Вот что  он  писал:  "Контролируемые  правительством пресса и телевидение полностью замалчивают,  что аграрный вопрос - один  из главнейших  в моей программе.  Я понимаю его важность потому,  что сам родился и вырос в черниговском селе,  а мои родители всю жизнь проработали  в  колхозе.  Я  категорически  против курса на развал коллективных  хозяйств.  Ныне  они  -  основной  производитель   и кормилец,  и  в  случае  их  распада  мы будем вынуждены принимать заграничные жертвенные мешки с мукой". И так далее, и так далее.

 

     То есть говорил он все правильно,  а сделал наоборот. Давайте сделаем   все   правильно  хотя  бы  один  раз,  под  финиш  нашей деятельности.

 

     Спасибо.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутат Садько. Будь ласка.

 

     САДЬКО В.Г.,  член Комітету Верховної Ради України  з  питань агропромислового  комплексу,  земельних  ресурсів  та  соціального розвитку   села   (Новомосковський   сільський   виборчий   округ, Дніпропетровська область).  Шановні народні депутати!  Я звертаюся до тих,  хто йшов по сільських виборчих округах і  клявся,  обіцяв своїм   виборцям,   що   своїми  діями  тут,  у  парламенті,  буде підтримувати  село.  І,  на  жаль,  мені  було  боляче  слухати  і Кендзьора,  і Соболєва,  тому що ви виступаєте нібито за село,  за свою Сокальщину,  але не  думаєте  про  Україну.  Не  думаєте  про Україну!

 

     Шановні мої  колеги!  Ситуація,  що  склалася  на  сьогодні в агропромисловому   комплексі,    не    є    випадковою.    Дійсно, непаритетність  цін  призвела  до  того,  що  сьогодні ми не маємо коштів,  щоб зібрати цукрові буряки чи закупити пальне.  Якщо ціна кукурудзи  зернової  становить  лише  160 гривень за тонну,  то як можна вирішувати ці питання?!

 

     Шановні колеги,  згідно  з  останньою   постановою   Кабінету Міністрів  2  відсотки на безробіття береться із села.  Ну як село може це витримати?

 

     Шановні колеги, я прошу вас, підтримайте.

 

     Олександре Миколайовичу!  Дехто з колег боїться голосування в поіменному режимі.  Давайте у звичайному режимі проголосуємо,  і я думаю, що це питання буде знято.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі. Голосуємо у звичайному режимі.

 

     "За" - 281.

 

     У поіменному режимі голосуємо.

 

     "За" - 287.

 

     Я, шановні  колеги,  думаю,   що   ми   просто   час   гаємо. Незрозуміло,  хто  Президенту готує такі доповідні,  щоб накладати вето,  наскільки ці люди, як кажуть, ставляться з повагою до своєї держави.  Якщо вже сьогодні селянина ставлять у таке становище, то це означає,  що в таке становище  ставиться  весь  народ.  Те,  що сьогодні  твориться  в аграрному секторі...  Після війни такого не було.  Замість того щоб займатися організаторською  роботою,  самі лише семінари проводять.

 

     Будь ласка, депутате Шаланський.

 

     ШАЛАНСЬКИЙ А.М.,  член  Комітету  Верховної  Ради  України  з питань фінансів і банківської  діяльності  (Знам'янський  виборчий округ, Кіровоградська область). Шановні колеги, прошу вашої уваги. Давайте приймемо таке неординарне  рішення.  Усі  двері  зачинимо, крім отих двох. Хто "за" - увійде в ліву половину, хто "проти" - в праву. І ми побачимо конкретно, хто голосує "проти". Іншого виходу немає.  Сьогодні  половина  карток  не  працює,  ви  мене,  думаю, розумієте.  А в такому разі не буде куди діватися,  треба буде або виходити, або залишатися в залі. І ми дізнаємося, хто є хто.

 

     Дякую за увагу.

 

     ДАНИЛЕНКО А.С.  Шановні народні депутати,  колеги,  друзі!  Я хочу ще раз попросити вас підтримати.  Якщо  ми  не  приймемо  цей закон,  то те,  що ми сьогодні розглядаємо, просто не матиме сенсу далі.  Які б ми закони не приймали,  але якщо  не  запрацює  село, агропромисловий комплекс,  результатів не буде. Запрацює, шановний Іване Олександровичу,  повірте.  Я знаю село.  Що і хто б не казав (не  хочу  називати  прізвище),  я  знаю село і знаю,  як там люди працюють. І не вони сьогодні винні, що в таку ситуацію потрапили.

 

     Ми сьогодні стоїмо  перед  вибором:  або  підтримуємо,  даємо свіже повітря і в цьому напрямі починаємо працювати, або визнаємо, що ми причетні до того,  що діється на селі.  Ми сьогодні говоримо про те,  щоб у кожної людини на столі був хліб,  я не кажу вже про щось інше.  Тому прошу вас і молю,  підтримайте це, тому що іншого шляху зараз просто немає.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі. Голосуємо в поіменному режимі.

 

     "За" - 292.

 

     ДАНИЛЕНКО А.С.   Я   прошу,   давайте  ще  раз  поставимо  на голосування.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Я  ставлю  на  голосування.  Що  ви  ще  новішого скажете?  Просто витиснути сльозу один в одного?  Голосуємо,  будь ласка, в поіменному режимі (Шум у залі). Уже все висловили.

 

     "За" - 296.

 

     Депутат Поровський.

 

     ПОРОВСЬКИЙ М.І.,  член  Комітету  Верховної  Ради  України  з питань  оборони  і  державної безпеки (Рівненський виборчий округ, Рівненська область).  Республіканська християнська партія. Шановні колеги депутати,  шановні друзі! Я насамперед звертаюся до лідерів політичних фракцій,  які  мали  б  зараз  закликати  членів  своїх фракцій  проголосувати  за  підтвердження  закону  про продовольче забезпечення країни.  Адже виборці  і  лівих,  і  правих  однаково заінтересовані в тому,  щоб купити дешевший хліб,  дешевший цукор, купити дешевшу сільськогосподарську продукцію.

 

     Я наголошую на тому,  що сільське господарство -  це  галузь, найперспективніша  і найтрадиційніша для України.  Це галузь,  яка дасть найшвидшу віддачу від вкладених у неї коштів.

 

     Я прошу всіх підтримати цей закон,  тому що тільки за рахунок ефективної  роботи  сільського господарства ми можемо почати вихід із кризи, почати те, щоб наші люди, наші виборці, особливо в такий складний  час,  мали  можливість  підготувати  врожай наступного і позанаступного року.  Ми повинні проголосувати "за".  І нехай  усі лідери  фракцій  забезпечать  голосування  членів  фракцій  (Шум у залі).

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі.

 

     Депутат Гмиря.

 

     ГМИРЯ С.П.,   член   Комітету    Верховної    Ради    України законодавчого   забезпечення  свободи  слова  та  засобів  масової інформації  (Алчевський  виборчий   округ,   Луганська   область). Спасибо.  Уважаемые коллеги!  Ясно,  что идет игра и что некоторые сознательно блокируют преодоление этого вето.  При этом совершенно не  важно - не голосовал ли человек,  временно ли отсутствовал или голосовал против.

 

     Поэтому я предлагаю сейчас опять проголосовать  поименно,  но договориться,  что  мы опубликуем в газете "Голос Украины" не весь список голосовавших,  а только тех,  кто зарегистрировался,  но по тем  или  иным  причинам  голосовал  против,  воздержался  или  не голосовал вообще. Сплошной список!

 

     Спасибо.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Голосуємо в  поіменному  режимі.  4  депутати  не підтримують. 296 голосують "за"! Ну хіба так можна?!

 

     "За" - 296.

 

     Заєць Іван Олександрович. Потім - депутат Вітренко.

 

     ЗАЄЦЬ І.О.,  заступник голови Комітету Верховної Ради України у закордонних справах і зв'язках  з  СНД  (Святошинський  виборчий округ,  м.  Київ).  Шановні народні депутати! Я чудово розумію ваш настрій,  бо ви знаєте, що ми такі питання вирішуємо в нашому залі щороку.  Щороку  ми говоримо про кредити,  щороку говоримо,  що не збираємо зерно. Але ж ми з вами чудово розуміємо, що вини селянина в цьому немає.  Створюють такі умови погані місцеві адміністрації, які продали російському капіталові всі заводи, зокрема цукрові...

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. А при чому тут заводи?

 

     ЗАЄЦЬ I.О.  Почекайте,  почекайте! А потім нав'язують головам колгоспів  різні  фірми  з  тим,  щоб  вони продавали їм урожай за безцінь.  Тому ми мусимо прийняти сьогодні це рішення,  але завтра контролювати  видачу  всіляких  кредитів  і  контролювати  місцеву владу, центральну владу у їх діяльності щодо села. Тобто ми мусимо визнати,  що  не  створили механізму контролю за владою.  Водночас мусимо сьогодні допомогти селу.  Треба  всім  усвідомити,  що,  не голосуючи  за  зниження податків,  ми своїми руками створюємо таку ситуацію.

 

     Отже, якщо  ми  хочемо  сьогодні  допомогти  селянинові,   то повинні  сказати,  що засуджуємо владу,  яка розпродала село,  яка розпродала врожай усяким фірмам та іноземному капіталу.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Вимкніть мікрофон.

 

     Депутат Шевченко від робітничого класу.

 

     ШЕВЧЕНКО В.І.,  член Комітету Верховної Ради України з питань базових   галузей   та  соціально-економічного  розвитку  регіонів (Макіївський  Центральний  виборчий  округ,   Донецька   область). Уважаемые народные депутаты,  я хотел бы обратить ваше внимание на то,  что мы,  как уже сказал Александр Николаевич, напрасно тратим время. Сегодня мы не примем никакого решения по одной лишь причине (и не примем ни завтра, ни послезавтра) - если не внесем изменений в Регламент.

 

     Какие? Надо устранить вот это ненормальное положение, когда в 18 часов регистрируются народные депутаты.  Я  вношу  предложение: регистрировать в 10 часов утра, в 12, в 12.30 и в 16 часов лидеров фракций,  которые систематически,  с  момента  принятия  Закона  о выборах, не выполняют своих депутатских полномочий и не являются в зал заседаний Верховного Совета.  Если этого не будет сделано,  мы не  примем никаких решений до конца работы Верховного Совета этого созыва.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутат Вітренко.

 

     ВІТРЕНКО Н.М.,  голова підкомітету  Комітету  Верховної  Ради України  з  питань  економічної  політики  та  управління народним господарством  (Конотопський  виборчий  округ,  Сумська  область). Прогресивна соціалістична партія України. На жаль, саме такий стан і в сільському господарстві, і в енергетиці, як і в інших галузях, є закономірним наслідком тих реформ,  які проводяться в Україні за рецептами Міжнародного валютного фонду.

 

     I сьогодні частина депутатів не голосує свідомо.  Я  розумію, що  одні не голосують,  бо таку команду віддав Президент,  інші не голосують,  бо мають алергію на Даниленка.  Але ж руйнується  наша продуктова  база.  Тому я передусім пропоную надрукувати в "Голосі України" прізвища всіх депутатів,  які  вчора  отримали  заробітну плату  (раз!),  сьогодні  зареєструвалися  на засіданні (два!),  а потім повитягували картки і взагалі не голосують.  Нам не вистачає п'яти голосів.

 

     I, по-друге, Олександре Миколайовичу, треба вводити в державі надзвичайний економічний стан,  досить уже гратися з президентами, прем'єрами,  урядами,  треба  голосувати  за  Закон  про  введення надзвичайного економічного стану.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Голосуємо  поки  що  в  поіменному   режимі   про подолання вето.

 

     Голосуємо! Депутати   Коваленко,   Єльяшкевич!   Поворушіться трохи.

 

     "За" - 301.

 

     Спасибі (Оплески).

 

     ДАНИЛЕНКО А.С.  Шановні народні депутати! Я всім вам дякую за розуміння і підтримку.

 

     __________________

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слухається  питання  про  Закон  про  Національну телекомпанію  України  і  Національну  радіокомпанію   України   з пропозиціями Президента від 19 серпня 1997 року.

 

     Доповідає депутат Аксененко. Будь ласка.

 

     Шановні колеги,  нам  треба  вирішити  питання  з  приводу ще одного вето. Я прошу не розходитися. Це займе буквально 5 хвилин.

 

     АКСЕНЕНКО С.І.,  голова підкомітету Комітету  Верховної  Ради України   законодавчого  забезпечення  свободи  слова  та  засобів масової  інформації  (Лутугинський   виборчий   округ,   Луганська область). Шановні колеги, це вето стосується телебачення.

 

     Шановний Олександре  Миколайовичу!  Шановні народні депутати! Наприкінці сьомої  сесії  Верховна  Рада  України  прийняла  Закон України   про  Національну  телекомпанію  України  та  Національну радіокомпанію України.  Цей закон  визначає  правові  та  статутні засади  діяльності  національних телета радіокомпаній України,  їх статус,  компетенцію,  функції та  порядок  їх  здійснення.  Закон регламентує  норми утворення національних теле- і радіокомпаній та порядок призначення їх керівництва.  Так,  президент  Національної телекомпанії   України  та  президент  Національної  радіокомпанії України призначаються на посаду і звільняються з посади  Верховною Радою  України  за поданням Президента України.  У такий же спосіб призначаються   та   звільняються    віце-президенти,    керівники інформаційно-аналітичних служб.

 

     Контроль за    діяльністю    національної   телекомпанії   та Національної  радіокомпанії  здійснює  Наглядова  рада  державного мовлення, склад якої в рівній кількості затверджується Президентом та  Верховною  Радою  України  за  поданням  депутатських  груп  і фракцій.  Все  це  повинно  зробити  наше  державне  телебачення і радіомовлення більш демократичним, більш незалежним від виконавчої влади, доступним для всіх легальних політичних сил.

 

     Президент України не підписав прийнятий Верховною Радою закон як такий, що начебто суперечить Конституції України. У пропозиціях Президента  наголошується  на тому,  що визначений законом порядок призначення  президентів  національних  телета   радіокомпаній   є неправильним,  бо  вирішення  всіх  цих  питань фактично становить зміст управління відповідним майном, а єдиним органом, що здійснює управління  об'єктами  державної  власності,  є  Кабінет Міністрів України і тому саме він має вирішувати порушені в законі питання.

 

     Далі йде посилання на пункт 5 статті 116 Конституції  України і  пропонується  Верховній  Раді  України  повернутися до розгляду Закону  України  про  Національну   телекомпанію   і   Національну радіокомпанію і скасувати його.

 

     Оце і  всі пропозиції Президента.  Наш комітет розглянув їх і не погодився з аргументацією Президента України.

 

     По-перше, закон, на нашу думку, не суперечить пункту 5 статті 116 Конституції України, як зазначено в пропозиціях Президента. На те, що закон не суперечить Конституції, вказує у своїх висновках і науково-експертний  відділ  (ці  висновки  у  вас  на  руках).  Бо аргументація Президента,  на наш погляд,  грунтується на  вільному тлумаченні Конституції.

 

     Так, Президент  стверджує,  що  оскільки  Кабінет  Міністрів, начебто згідно з пунктом  5  статті  116  Конституції,  є  "єдиним органом,  що  здійснює  управління об'єктами державної власності", саме він і мав би вирішувати  порушені  у  законі  питання.  Однак насправді в цьому пункті записано:  "здійснює управління об'єктами державної  власності  відповідно  до  закону".  Як  бачите,  слова "єдиний" тут немає. У зазначеному пункті статті 116 просто йдеться про одне з повноважень Кабміну.

 

     Навпаки, у статті 92,  пункт 7, Конституції України записано, що   виключно   законами   України   визначається  правовий  режим власності.  Отже, ці повноваження належать виключно до компетенції Верховної Ради як єдиного органу законодавчої влади.

 

     До того  ж,  національні  теле-  і радіокомпанії України є не стільки  об'єктами   державної   власності,   скільки   державними організаціями,  які відповідно до Закону України про телебачення і радіомовлення виконують відповідні державні завдання.

 

     За логікою Президента,  можна і Верховну Раду України назвати виключно  об'єктом  державної  власності.  З  цим  наш  комітет не погодився.

 

     Якщо не буде Закону про національну  телекомпанію  України  і Національну  радіокомпанію України,  діяльність цих організацій не відповідатиме  статті  13  Закону  України   про   телебачення   і радіомовлення,   де   зазначено,  що  рішення  про  утворення  цих організацій   приймається   Верховною   Радою   та    Президентом. Необхідність прийняття Закону України про Національну телекомпанію України та Національну радіокомпанію України випливає з пункту  11 статті  92  Конституції,  де,  зокрема,  говориться,  що  виключно законами  України  визначаються  засади  утворення  і   діяльності засобів масової інформації. І саме про це йдеться у розглядуваному законі.

 

     До того ж,  немає сенсу скасовувати  непідписаний  закон,  як цього   вимагає   Президент.  Тому  наш  комітет  прийняв  рішення звернутися до Верховної Ради України з пропозицією відхилити  вето Президента  на  Закон України про Національну телекомпанію України та Національну радіокомпанію України.

 

     Ми закликаємо народних  депутатів  підтримати  нашу  позицію. Тільки  прийнявши  цей  закон,  ми  можемо  зробити  наше державне телебачення і радіомовлення демократичним і неупередженим і ввести діяльність  національних теле- та радіокомпаній у законодавче поле України.

 

     Спасибі за увагу.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Запитання будуть до депутата Аксененка?

 

     АКСЕНЕНКО С.І. Треба запросити депутатів до залу.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Запросіть людей до залу, будь ласка.

 

     АКСЕНЕНКО С.І.  А то після  попереднього  вето  всі  покурити вийшли.  Цей закон прямо стосується того,  що нині відбувається на телебаченні та радіомовленні.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу  підготуватися.  Будемо   голосувати.   Нам потрібно набрати 300 голосів. Будь ласка, 20 секунд на підготовку.

 

     Голосуймо! Будь ласка, активніше.

 

     "За" - 241.

 

     Іван Сергійович Чиж не встиг. Прошу.

 

     АКСЕНЕНКО С.І. Шановні народні депутати! Якщо ми приймемо цей закон,  то  будемо  затверджувати  на  засіданні  Верховної   Ради президентів  національних  теле- і радіокомпаній.  Треба запросити депутатів до залу.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Запросіть людей до залу.  Я ж сиджу на  місці,  а чому депутати не можуть сидіти на місці? Я повинен висиджувати тут цілі дні, а депутат не може?

 

     Депутат Марченко. Будь ласка.

 

     МАРЧЕНКО В.Р.  Уважаемый  Александр   Николаевич,   уважаемые депутаты! Нам каждый раз придется сталкиваться с проблемой: принят закон - вето Президента,  если он его не устраивает. На протяжении трех  лет  борьбы  в Конституционной комиссии и в этом зале я всех просил  и  предупреждал,  что  такая  структура  власти  неизбежно приведет  к  коррупции  в государстве,  к построению тоталитарного государства,  и ни  о  каком  правовом  государстве  мы  не  будем говорить,  пока будут существовать Президент с такими полномочиями и его наместники в округах с такими же полномочиями.

 

     Поэтому еще раз прошу депутатов  проголосовать  и  преодолеть вето Президента на этот закон.

 

     И еще.  Александр  Николаевич,  нет  возможности  повлиять на повестку дня.  Мы подали законопроект об изменениях к Конституции. Имеется в виду внести коррективы в систему управления государством с тем,  чтобы не было такой, знаете, зависимости всего государства от амбиций или решений одного человека.

 

     Прошу включить  этот  вопрос в повестку дня.  Надо,  наконец, изменить  Конституцию  и  снять  оковы  с  развития   государства, ликвидировать институт президентства и его представителей.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Голосуємо про подолання вето на даний закон. Будь ласка.

 

     "За" - 246.

 

     Є пропозиція   поіменно   проголосувати.   Ставлю    її    на голосування.

 

     "За" - 205. Прийнято.

 

     Голосуємо в поіменному режимі. Будь ласка.

 

     "За" - 241.

 

     Шановні колеги,  я  вношу пропозицію перенести голосування на завтра на ранкове засідання першим питанням.  Прошу  проголосувати цю пропозицію.

 

     "За" - 230. Прийнято.

 

     Сідайте, будь ласка.

 

     _____________

 

     Слухається питання про проект Закону України про встановлення в Україні Дня пам'яті і примирення.

 

     А потім у нас буде "Різне". У нас буде час на "Різне".

 

     Доповідає Донченко  Юрій  Григорович,  секретар  Комітету   з питань соціальної політики та праці. Будь ласка.

 

     ДОНЧЕНКО Ю.Г.,  секретар  Комітету  Верховної  Ради України з питань  соціальної  політики  та  праці  (Старобільський  виборчий округ,   Луганська   область).   Уважаемый  Александр  Николаевич, уважаемые народные депутаты!  На прошлой неделе Президент  Украины внес   на   рассмотрение   Верховного   Совета  проект  Закона  об установлении в Украине Дня памяти и примирения.  Президент  просит рассмотреть   этот   законопроект   во  внеочередном  порядке  как неотложный, что мы сейчас и делаем.

 

     В соответствии с поручением  Председателя  Верховного  Совета Комитет  по  вопросам  социальной  политики и труда вчера обсуждал этот вопрос.  Должен вам прямо  сказать,  уважаемые  коллеги,  что члены комитета в какой-то степени были озадачены:  как здесь быть, как поступать?

 

     С одной стороны,  к парламенту обращается глава государства с конкретным  предложением,  и  мы согласно Конституции и Регламенту обязаны  его  рассматривать.  Тем  более   что   цель   внесенного законопроекта согласно сопроводительному письму Леонида Даниловича весьма  и  весьма   благородна   и   направлена   на   преодоление политического   и   идеологического   противостояния  в  обществе, утверждение  национального  консенсуса  в  интересах   украинского народа.

 

     С другой стороны, члены комитета не могли обойти вниманием то обстоятельство,  что гарант Конституции внесенным  законопроектом, желает он того или нет,  сужает существующие права граждан, что не допускается статьей 22 этой же Конституции.

 

     Что же получается? Предлагается в статье 73 Кодекса законов о труде из перечня праздничных дней исключить 7 и 8 ноября и дополнить статью новой частью следующего  содержания: "Робота  також  не  провадиться  7  листопада  в  День  пам'яті  і примирення".  То есть  забираем  два  праздничных  дня,  а  взамен предлагаем всего один.

 

     Не говоря   о  сути,  о  полнейшей  подмене  понятий,  налицо ущемление права людей на отдых. С таким подходом мы согласиться не можем.

 

     Поэтому комитет   вносит  следующее  предложение:  "Відхилити внесений   Президентом   України   проект   Закону   України   про встановлення  в  Україні Дня пам'яті і примирення як такий,  що не відповідає статті 22  Конституції  України".  Просим  нас  в  этом поддержать.  Голосование по этому вопросу, Александр Николаевич, я просил бы провести поименно.

 

     Аналогичное решение   принял   и    Комитет    по    вопросам государственного    строительства,    деятельности    советов    и самоуправления.  Если уж и рассматривать предложение об исключении праздничных дней 7 и 8 ноября, то делать это нужно не нарушая норм Конституции.

 

     И последнее.  С  чисто  житейской  точки  зрения.  Мы  твердо убеждены,  что  принятие подобного законодательного акта ни в коем случае не послужит задуманному,  а совсем наоборот  -  взбудоражит людей,   даст   новый   толчек  противостоянию  и  соответствующей полемике.  Знаю  это  на  примере  моего  избирательного   округа. Подтверждением  тому  служат  также  письма,  которые  поступили в Верховный Совет от наших  граждан.  Я  хочу  просто  процитировать несколько фрагментов из этих писем.

 

     Письмо из   города   Ахтырки  Сумской  области:  "Ми  просимо Президента  і  Верховну   Раду,   народних   депутатів   захистити завоювання   Великого   Жовтня  і  не  допустити  знищення  нашого традиційного свята, яке ми відзначаємо 7 листопада, його заміни на День  злагоди.  Злагоди необхідно домагатися в повсякденному житті через  забезпечення  належного  добробуту   народу,   на   дружніх стосунках   між   людьми   шляхом   підвищення   життєвого   рівня українського народу".

 

     Следующее письмо     поступило     из     города     Чугуева: "...Воспринимаем  как  надругательство  над  святой  памятью наших отцов и дедов,  борцов за лучшее будущее трудового  народа.  Всему миру   известно,  что  7  ноября  -  это  день  свершения  Великой Октябрьской революции".

 

     Письмо из города Черновцов (чтобы не говорили,  что только на востоке   Украины   преобладают   такие  настроения):  "Злагода  і порозуміння потрібні,  але не декретом чи побажанням керівних осіб держави.   Не   треба  будоражити  людей,  вони  і  так  знесилені економічними   скрутами,   беззахисністю,    залякані    нечуваною злочинністю.  Не  додавайте  ще  й  душевних  ран,  не переписуйте історію на свій лад.  Ми категорично виступаємо проти змін  статті 73 КЗпП.  Треба рятувати економіку,  науку, освіту і культуру, які за час незалежності України  доведено  до  критичного  стану.  Ось найперше завдання і прописна істина".

 

     Подобных высказываний   немало.   К  этому  хочется  добавить следующее.  На с езде профсоюзов Президент заявил,  что  в  случае непринятия  Верховным  Советом  предложенного  проекта будет издан соответствующий указ.  На заседании комитета мы и  это  обсуждали. Считаем,   что   подобный   ход   со  стороны  Президента  был  бы некорректным, ибо это будет прямым нарушением части третьей статьи 45 Конституции,  где говорится, что максимальная продолжительность рабочего   времени,   минимальная   продолжительность   отдыха   и оплачиваемого  ежегодного отпуска,  выходные и праздничные дни,  а также  другие  условия  осуществления  этого  права   определяются законом (я подчеркиваю - законом,  а не указом),  а также пункта 4 "Переходных положений" Конституции,  где записано,  что  Президент вправе  издавать  указы по тем экономическим вопросам,  которые не урегулированы законами.

 

     И последнее. Кем же является наш Президент, из какой семьи он выходец,  если  решился внести данный законопроект на рассмотрение Верховного  Совета,  -  из  дворян,  помещиков  или  других  людей знатного  рода?  Нет,  он  крестьянский  мальчик  из  села Чайкино Черниговской области.  После гибели отца мать-вдова с тремя детьми осталась в колхозе. Их приютила в своем доме председатель колхоза. Ему  государство  предоставило  все  условия  для  учебы.  Кстати, школьная  библиотека  тогда  насчитывала  4,5  тысячи  книг,  чего сегодня уже, наверное, нет.

 

     "Леня не  верил  в   Бога,   а   наоборот   -   в   торжество коммунистических идеалов", - пишет двоюродный брат в своей книге.

 

     Леонид Данилович    окончил   Днепропетровский   университет, работал на "Южмаше", возглавлял комсомол, был секретарем парткома. Главный конструктор,  директор,  лауреат Ленинской премии, лауреат Государственной премии Украины.  Мог ли он в любой другой  стране, как говорится,  выйти в люди,  а затем стать и Президентом? Думаю, вряд  ли.  Именно  Советская  власть,  завоеванная  трудящимися  7 ноября,  позволила  рабочим  и  крестьянам  получить образование и подняться на государственные вершины, вплоть до наивысших.

 

     Вы, Леонид Данилович, в докладе в честь 50-летия Победы  сказали:  "Історію  не треба переписувати на свій лад,  історію треба пам'ятати,  бо безпам'ятство - це  позбавлення історичної перспективи будьякого народу, будь-якої держави".

 

     Как же  вы  могли  внести  данный законопроект?!  Думаю,  что политрук Данила Кучма и другие кухаркины дети отдали свою жизнь за то, чтобы никогда их потомки не принимали подобных законов.

 

     Спасибо за внимание.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Запитання    будуть    до    депутата   Донченка? Запишіться, будь ласка. 5 хвилин на запитання.

 

     І давайте по темі говорити,  не треба  наводити  біографічних даних.  У  кожного  з  нас своя біографія,  і давайте кожен за неї відповідати.

 

     Депутат Вітренко. За нею - депутат Левченко.

 

     5 хвилин, будь ласка, виставте.

 

     ВІТРЕНКО Н.М.  Шановний  доповідачу!  Безумовно,   не   можна підтримати  навіть  ідею  перетворення  світлого  дня  80-річчя  і взагалі кожної річниці 7 листопада на день просто злагоди невідомо кого  і  з  ким.  Це,  знову  ж таки,  загравання Леоніда Кучми із Західною Україною та силами, які прокладають шлях реформам МВФ. Це для  більшості  депутатів  із  Західної  України,  а не для нашого народу, радянська влада ненависна.

 

     У мене  таке  запитання.  Моя  молодша  дочка  навчається   в київській   школі-гімназії   N1.  Їм  призначили  на  8  листопада навчальний день.  Директор школи-гімназії  сказав:  "Такого  свята нема, це робочий день". Так ось, у мене запитання: доки Кучма буде вигадувати що заманеться,  доки не виконуватимуть законів  України ті, які повинні працювати в законодавчому полі України?

 

     Будь ласка.

 

     ДОНЧЕНКО Ю.Г.  Спасибо,  Наталья  Михайловна.  Я  не могу вам сказать,  до какого времени это будет продолжаться. Действительно, мы  с  вами сталкиваемся в этих вопросах с недопустимой ситуацией, когда не выполняются законы.

 

     Сейчас мы рассматриваем вопрос  об  изменениях  к  статье  73 кодекса.  Но есть еще статья 64, которая гласит, что если выходной день  совпадает  с  праздничным  днем,  то  следующий  понедельник является выходным.  Кстати, сегодня Кабинет Министров об явил, что 10 число является выходным.  Поэтому  никто  сегодня  не  может  - никакой директор,  никакой администратор - нарушать законы. Никому это  не  позволено.  Я  говорю  об  этом  ответственно  с  трибуны Верховного Совета,  чтобы те, кто нас сегодня слушает, приняли это как требование неукоснительно соблюдать законодательные акты.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутат Левченко. За ним

- депутат Іванов.

 

     ЛЕВЧЕНКО А.І.,  член Комітету Верховної Ради України з питань боротьби з організованою злочинністю і  корупцією  (Краснодонський виборчий  округ,  Луганська область).  Уважаемый Юрий Григорьевич! Сегодняшние газеты напечатали такую вещь: "День 7 ноября во Львове об явлен   официально  днем  траура",  таково  решение  Львовского городского совета. И еще. Львовский городской совет принял решение проводить мероприятия в этот день только под национальными флагами с черными лентами,  запрещается проведение всяких  развлекательных мероприятий и акций.

 

     Скажите, пожалуйста,  как  это  соотносится  с Конституцией и законом?

 

     ДОНЧЕНКО Ю.Г.  То,  что львовские  власти  сегодня  принимают такие   решения,  -  это  неудивительно.  Такие  решения,  однако, абсолютно не соответствуют законодательству и Конституции Украины. Это первое.

 

     Второе. Я  хотел  бы,  чтобы  наряду  со злодеяниями (как это сегодня  подается  в  средствах  массовой   информации),   которые совершил (как говорят сегодня) коммунистический режим, параллельно рассказывали  по  нашему  телевидению,  тоже  по  пять  минут,   о злодеяниях   Романа   Шухевича   -  гауптмана  абвера,  одного  из руководителей батальона "Нахтигаль", который устроил кровавую баню именно  во  Львове.  Именно по этому поводу надо было бы надеть на жовто-блакитный прапор черную  ленточку.  Но  об  этих  вещах  там почему-то забывают.

 

     Я считаю,   что   о   кровавых  злодеяниях  ОУН-УПА,  которые совершались на територии Украины,  тоже нужно  рассказывать  нашим гражданам. Это тоже наша история.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутат Іванов. За ним - депутат Яблонський.

 

     ІВАНОВ В.Г. Прошу слово передать депутату Моисеенко.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

     МОІСЕЄНКО В.М.  Фракция  "Коммунисты Украины".  Всеукраинский союз рабочих.  Уважаемый Юрий Григорьевич!  Недавно, 1 и 2 ноября, состоялись  два  важнейших  политических события в жизни Украины - второй этап с езда Коммунистической партии Украины и третий  с езд Всеукраинского  союза  рабочих,  собравший представителей рабочего класса со всей Украины.

 

     В резолюции с езда партии говорится: "Да зравствует  Великая  Октябрьская  социалистическая  революция! Возродим  Украину  советскую,  Украину  социалистическую,  Украину равную среди равных в Союзе республик-сестер!"

 

     Я почему  напомнил  об  этом?  Потому  что  на  с ездах  были представители и западных областей,  их лучшие люди, и восточных, и центральной  Украины.  Подходили  ко  мне  товарищи со Львовщины и спрашивали:  "Владимир Николаевич,  когда же...  Вы же  только  не подумайте,  что  вот та сволочь,  которая хочет вернуть нас под те оуновские  знамена,  составляет  большинство  людей,   живущих   в Западной   Украине.  Западная  Украина  против  этого.  Она  -  за социализм".

 

     В связи  с  этим  я  хотел  бы  спросить:  чем  же   все-таки руководствовался,  на ваш взгляд,  Президент,  придумывая вот этот документ?

 

     ДОНЧЕНКО Ю.Г. Уважаемый Владимир Николаевич, я не зря зачитал биографию Леонида Даниловича.  Я точно так же,  как и вы,  не имею ответа на этот  вопрос.  Когда  человек  прошел  путь,  будем  так говорить,  от колхоза, где он никогда бы, кроме того что убирал бы за скотиной,  ничего другого не делал, до Президента... Сегодня он

- Президент государства. Он - Президент государства только потому, что  ему  предоставила  такую  возможность  Советская  власть.  Та власть, которая была завоевана 7 ноября.

 

     И другой вопрос,  который вы сегодня подняли, не менее важен,

- это вопрос,  касающийся граждан,  живущих  в  западных  регионах Украины.  У  меня  тоже  есть  там родственники.  Они мне искренне сказали:  "Юрію Григоровичу,  коли вже прийдуть ці москалі  та  ми заживемо?" Это говорят нормальные люди в Западной Украине.

 

     Спасибо.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутат Яблонський.

 

     ЯБЛОНСЬКИЙ В.А.    Дякую.    Шановні   колеги!   Ми   повинні обговорювати проект закону, але, на жаль, відійшли від цього.

 

     Перше, що я хотів би сказати.  Для всіх людей,  якої  б  вони віри,  нації чи партії не були, пам'ять є риса високої гуманності, високої людськості.  I пам'яттю треба  дорожити.  Але  хотілося  б почути,  про  яку пам'ять ідеться в цьому проекті закону,  що саме тут закладено, що мається на увазі.

 

     Друге. На жаль,  ми є і свідками,  й учасниками того, що досі наше суспільство страшенно розколоте.  Але рано чи пізно нам треба буде нарешті примиритися.  Наша історія склалася так, що наш народ був розшматований, був під різними країнами - і під Польщею, і під Угорщиною,  і під Німеччиною.  Усе було,  і ми всі є нащадками тих подій,  які були.  I,  отже,  нам потрібно піднятися над усім тим. Сьогодні ми всі  є  єдиний  український  народ,  і  треба  з  тими страхіттями покінчити, нарешті примиритися, бо інакше ми ніколи не збудуємо держави.

 

     ДОНЧЕНКО Ю.Г.  Спасибо, уважаемый коллега Яблонский. Я с вами абсолютно согласен,  что примирение в государстве должно быть.  Но не должно быть подмены одного праздника другим. В данном случае мы недопустимо подменяем одно другим. Давайте подумаем над тем, чтобы Днем примирения,  к примеру,  стало 17 сентября, когда в 1939 году западные области Украины воссоединились с Советской Украиной.  Это день,  считаю,  может быть признан Днем примирения, ведь тогда нас всех  об единили,  мы вошли в границы нынешнего государства.  Этот день, действительно, может быть Днем "злагоди" в нашем обществе.

 

     Спасибо.

 

     А что касается, как вы говорите, "злагоди", то я ведь в своем выступлении сказал, что данный законопроект противоречит статье 22 Конституции.  А то,  что меня втянули  в  политику,  то  это  уже, извините,  пожалуйста,  не  от  меня  зависело.  И  это  же  будет продолжаться,  если  законопроект  будет  принят.   Вы   прекрасно понимаете,  что  подмена никогда не приведет к изменению традиций, того,  что вошло в обычай людей.  Этого ни в коем случае допустить нельзя.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі, Юрію Григоровичу, сідайте.

 

     ДОНЧЕНКО Ю.Г. Спасибо.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні  колеги,  є необхідність обговорювати цей законопроект?  Будемо обговорювати.  Я  хочу  порадитися  з  вами. Висвітліть, хто записався на обговорення даного законопроекту.

 

     З процедури слово має депутат Степенко. Будь ласка.

 

     СТЕПЕНКО В.I.  Шановні колеги,  шановний головуючий,  шановні друзі! Я вношу пропозицію проголосувати питання про неприйнятність даного законопроекту.

 

     Я не  знаю,  хто  підкинув Верховній Раді цю ідею.  По-перше, проект суперечить статті 22 Конституції України. По-друге, про яке свято  можна  сьогодні  говорити?  Хіба  у нас немає інших питань? Давайте  одумаємося  хоч  трошечки.  Я   ще   раз   кажу:   подачу електроенергії припинили,  хірург чекає,  коли з'явиться світло, а людина помирає.  Селяни до 10 години вечора довбають той буряк.  А ми півдня чи цілий день будемо говорити про якесь примирення,  про якісь свята! Та, люди добрі, що ми робимо?

 

     Я прошу вас, Олександре Миколайовичу, поставити це питання на поіменне голосування.  Це справа кожного:  хочеш святкуй, хочеш не святкуй. Про яке свято може йти мова? Я прошу поставити це питання на голосування.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі.  Депутат  Степенко  вніс цю пропозицію в письмовому вигляді.

 

     Ставлю на голосування пропозицію про  неприйнятність  проекту Закону   України   про   встановлення  в  Україні  Дня  пам'яті  і примирення.

 

     "За" - 189. Рішення прийнято.

 

     _______________________

 

     Шановні колеги,  одну хвилиночку!  Ми з вами о 12  годині  30 хвилин  будемо розглядати питання про призначення на посаду членів Центральної виборчої комісії. Прохання до голови Лічильної комісії Сироти Михайла Дмитровича підготувати бюлетені, і ми в перерві між 14 і 16 годинами проведемо голосування. Зрозуміло? (Шум у залi).

 

     Михайло Дмитрович хоче взяти слово? Будь ласка.

 

     СИРОТА М.Д.,  голова Лічильної комісії Верховної Ради України (Придніпровський   виборчий  округ,  Черкаська  область).  Шановні колеги,  оскільки Регламент передбачає,  що ми можемо  визначитися шляхом  голосування  картками  чи бюлетенями,  я хотів би звернути вашу  увагу  на  те,  що  голосування  вважатиметься   таким,   що відбулося,  якщо  в  ньому візьмуть участь 280 народних депутатів. Причому депутат може брати в руки тільки один бюлетень.  За іншого бюлетенем  не проголосуєш,  і я як голова Лічильної комісії не маю права дозволити цього.

 

     Зважаючи на те,  що у формуванні Центральної виборчої комісії немає  якихось  політичних  розбіжностей  і протистоянь,  то чи не варто нам проголосувати все-таки картками в сесійному  залі  і  не вдаватися до бюлетенів?

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі, Михайле Дмитровичу.

 

     Я ставлю  на  голосування пропозицію голови Лічильної комісії про те, щоб не бюлетенями голосувати, а картками. Прошу підтримати цю пропозицію.  Це буде й оперативніше,  і дасть можливість членам Центральної виборчої комісії уже сьогодні скласти присягу.

 

     "За" - 146.

 

     Олександр Володимирович    Лавринович,    заступник    голови комітету. Будь ласка.

 

     ЛАВРИНОВИЧ О.В.  Шановні колеги,  в Регламенті Верховної Ради України є окремий розділ,  де визначено,  як  саме  Верховна  Рада України   призначає  на  посади.  У  даному  випадку  йдеться  про повноваження Верховної Ради щодо  призначення  членів  Центральної виборчої  комісії  за  поданням  Президента  України.  Розглядаючи подібні питання,  ми ad hoc (для одного випадку) приймали  рішення про  зміну  Регламенту.  Зокрема це стосувалося розгляду зауважень Президента до законів.

 

     Я пропоную,  зважаючи на  ту  інформацію,  яку  зараз  зробив голова   Лічильної  комісії  Михайло  Дмитрович  Сирота,  прийняти рішення  спеціально  лише  для  цього  випадку  про  зміну   норми Регламенту,  з  тим  щоб  проголосувати  в  сесійному  залі шляхом використання  електронних  карток.  І  просив  би  підтримати   цю пропозицію.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Не заперечуєте? Регламентний комітет підтримує цю пропозицію. Будь ласка, підтримайте. Голосуємо.

 

     "За" - 151.

 

     Шановні колеги!  Ми прийняли Закон про  вибори,  вже  пройшли партійні  з'їзди.  Тому  в  нас  просто  немає часу.  Нам потрібно утворити  Центральну  виборчу  комісію,  привести  її  членів   до присяги,  розподілити  між  ними  обов'язки  і  так  далі.  Що тут незрозумілого?

 

     Ставлю на голосування ще раз, будь ласка.

 

     "За" - 153.

 

     Шейко Петро Володимирович, голова комітету.

 

     ШЕЙКО П.В.,  голова Комітету Верховної Ради України з  питань Регламенту,   депутатської   етики   та   забезпечення  діяльності депутатів (Бобровицький  виборчий  округ,  Чернігівська  область). Шановні   колеги,  є  конституційна  норма  -  затверджувати  всіх посадових осіб через парламент таємним голосуванням.  Але ми маємо практику затвердження нами двох прем'єрів у залі Верховної Ради. І біди великої не було.

 

     Я пропоную, Олександре Миколайовичу... Коли ми приймали Закон про вибори,  то певні політичні сили в парламенті всякими методами хотіли цей закон затвердити. Слава Богу, він з'явився.

 

     Пропоную зараз  проголосувати  поіменно  можливість   обрання Центральної  виборчої  комісії без бюлетенів,  у цьому залі.  Тоді побачимо, хто хоче виборів, а хто їх не хоче.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Я  ставлю  на  голосування  пропозицію   поіменно проголосувати.

 

     "За" - 133.

 

     Голосуємо поіменно.

 

     "За" - 163.

 

     Михайле Дмитровичу, будь ласка, на трибуну.

 

     СИРОТА М.Д.  Шановні  колеги,  ви ж дивіться,  до чого ми вже сьогодні доходимо.  Я як голова Лічильної  комісії  відповідно  до Регламенту  повинен  зібрати  комісію,  але  вона  зможе  приймати рішення, якщо в ній буде хоча б 14 чоловік, тобто більше половини. Зараз   у   залі   знаходяться   6  членів  Лічильної  комісії.  Я зобов'язуюся, як завжди, дотриматися Регламенту. І якщо не буде 14 членів Лічильної комісії,  я не буду проводити вибори.  А якщо дві третини  депутатів  візьмуть  участь  у  голосуванні,  то   вибори відбудуться.

 

     Я розумію,  що той,  хто наполягає на голосуванні бюлетенями, свідомо хоче завалити вибори Центральної виборчої комісії. Якщо ми нічого не приймаємо, то я прошу членів Лічильної комісії зібратися в перерві в кінозалі.  Якщо їх буде менше 14,  то  комісія  прийме рішення, що вибори сьогодні не проводяться.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні   колеги,   оголошується  перерва  на  30 хвилин.

 

     (П і с л я п е р е р в и)

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Продовжуємо  роботу.  Слово   надається   Михайлу Дмитровичу Сироті.

 

     СИРОТА М.Д.  Шановні  народні  депутати!  У перерві Лічильній комісії вдалося зібрати 14 членів із  27.  Таким  чином,  ми  були правомочні  приймати  рішення.  Ми  затвердили форму бюлетеня.  Це перше.

 

     Друге. Лічильна комісія  рекомендує  Верховній  Раді  України прийняти  рішення  про те,  щоб вибори членів Центральної виборчої комісії провести завтра зранку з 9 години 40  хвилин,  оскільки  в цей час найбільше народних депутатів присутні.

 

     Прошу підтримати  це  рішення  Лічильної  комісії  і провести вибори завтра зранку о 9 годині 40 хвилин.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Не заперечуєте?

 

     Запросіть депутатів до залу.  З Донецької  області  депутатів немає,  із Запорізької,  IваноФранківської області...  Усього троє депутатів із Запорізької області,  то це що?  Iз 42 депутатів  від Донецької області в залі лише п'ять-шість. Ну, порахуйте. Самим же соромно.

 

     Ставлю на голосування пропозицію,  внесену головою  Лічильної комісії: сьогодні провести обговорення, а завтра зранку о 9 годині 40 хвилин провести голосування. Будь ласка.

 

     "За" - 189. Прийнято.

 

     Розглядається питання  про  призначення  на   посаду   членів Центральної виборчої комісії.  Слово надається Безсмертному Роману Петровичу, представнику Президента України.

 

     БЕЗСМЕРТНИЙ Р.П.  Шановний Олександре  Миколайовичу!  Шановні колеги  народні  депутати!  Вашій  увазі пропонується склад членів Центральної виборчої комісії.  У  зв'язку  із  внесенням  змін  до виборчого  законодавства,  зокрема щодо статусу членів Центральної виборчої комісії,  а також  у  зв'язку  з  призначенням  Корнієнка Миколи  Iвановича  суддею Конституційного Суду України,  Президент України звертається до Верховної Ради з проханням зняти з розгляду кандидатури  на  посаду  членів Центральної виборчої комісії,  які подавалися попередньо,  а саме:  Гориня Миколи Миколайовича, Граба Віктора  Андрійовича,  Корнієнка  Миколи  Iвановича,  Мазур  Лідії Юріївни та Новицького Євгена Антоновича.

 

     З урахуванням цього та відповідно  до  пункту  21  статті  85 Конституції   України   замість  зазначених  кандидатур  Президент України вносить пропозиції  щодо  кандидатур  для  призначення  на посаду  членів  Центральної  виборчої  комісії:  Давидова Ренольда Костянтиновича,  Демяненка  Миколи  Iвановича,  Нельги  Олександра В'ячеславовича,   Старовойтової  Галини  Максимівни,  Татарнікової Людмили Архипівни.

 

     Таким чином,  до  проекту  Постанови   Верховної   Ради   про призначення на посаду членів Центральної виборчої комісії включено 15 осіб,  а саме:  Алсуф'єва  Віктора  Володимировича,  Гашицького Олександра    Васильовича,   Давидова   Ренольда   Костянтиновича, Давидовича Ярослава Васильовича, Данилюка Валентина Анатолійовича, Демяненка  Миколу Iвановича,  Кравченка Василя Iвановича,  Літошко Тетяну Андріївну,  Нельгу  Олександра  В'ячеславовича,  Пендальчук Валентину  Федорівну,  Рябця  Михайла Михайловича,  Співака Василя Iвановича,  Старовойтову Галину  Максимівну,  Татарнікову  Людмилу Архипівну і Хандуріна Миколу Iвановича.

 

     Передбачаючи запитання   щодо   можливості   чи  неможливості виконання  обов'язків  нинішнім   складом   Центральної   виборчої комісії,   відразу  хочу  відповісти  на  нього.  Шановні  народні депутати!  Відповідно до  частини  другої  статті  19  Конституції України  органи  державної  влади,  їх  посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі,  у  межах  повноважень  та  в  спосіб,  що передбачені Конституцією та законами України.

 

     Слід також врахувати вимоги пунктів 1 і 2 Перехідних положень Конституції України,  згідно з якими Верховна Рада  України  після прийняття  Конституції України здійснює повноваження,  передбачені цією Конституцією,  а закони та інші нормативні акти,  прийняті до набуття чинності цією Конституцією,  є чинними лише в частині,  що не суперечить Конституції України.

 

     Оскільки відповідно  до  пункту  21  статті  85   Конституції України   Верховна  Рада  призначає  членів  Центральної  виборчої комісії і припиняє їх повноваження за поданням Президента України, а прийнятий Закон України про вибори народних депутатів (статті 9, 11 та 14-16) визначає статус,  порядок утворення,  повноваження та організацію роботи Центрвиборчкому,  то всі питання, що стосуються формування  й  діяльності  цієї  комісії,   повинні   вирішуватися відповідно  до  вимог  нової  Конституції  України  та зазначеного закону.

 

     Не важко передбачити,  що в разі невиконання норм Конституції та законів України можуть виникнути проблеми щодо конституційності проведення виборів та діяльності нині чинного  складу  Центральної виборчої комісії.

 

     Тому прошу  вас  розглянути  новий склад Центральної виборчої комісії,  запропонований  Президентом.  Усі  необхідні  документи, довідки  про  життєвий  і трудовий шлях кандидатів та інші роздані вам разом із проектом постанови.

 

     Дякую за увагу.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі. Є запитання до Романа Петровича? Є.

 

     Запишіться, будь ласка.  Відведемо п'ять хвилин (Шум у залi). У нас немає часу.  15 кандидатів,  якщо відведемо по п'ять хвилин, то якраз до 14 години встигнемо розглянути кожну кандидатуру.

 

     Депутат Єськов. За ним - депутат Пейгалайнен.

 

     ЄСЬКОВ В.А.,  член Комітету Верховної Ради України  з  питань державного    будівництва,   діяльності   рад   і   самоврядування (Антрацитівський  виборчий  округ,   Луганська   область).   Прошу передать слово депутату Донченко.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка. Депутат Донченко.

 

     ДОНЧЕНКО Ю.Г. Спасибо. Фракция коммунистов.

 

     Уважаемый Роман  Петрович!  Я  хотел бы уточнить:  сколько из этих 15 кандидатов принадлежит  к  какой-то  политической  партии? Вчера  в  Законе  о  Центральной избирательной комиссии мы приняли пункт,  согласно которому в состав этой  комиссии  должны  входить представители   разных   политических  партий,  хотя  бы,  скажем, наиболее крупных или об единений партий.  Может,  я ошибаюсь, но у меня есть сведения, что из этих 15 человек четверо - представители НДП. Так это или нет?

 

     Будьте добры, ответьте.

 

     БЕЗСМЕРТНИЙ Р.П. Дякую за запитання.

 

     Хочу сказати,  що ми приймаємо сьогодні рішення щодо  обрання членами  Центральної виборчої комісії зазначених кандидатур згідно з Законом про вибори,  а його відповідні  положення  перенесені  в Закон про Центральну виборчу комісію,  який ми прийняли вчора.  За цим законом  члени  Центрвиборчкому  мають  припинити  членство  в партії, діяти на позапартійному принципі (Шум у залi).

 

     Щодо партійності   кандидатур,   які   внесені   до   проекту постанови,  я нічого не можу сказати,  у мене немає інформації про те, що четверо з них є членами Народнодемократичної партії.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутат Пейгалайнен. Наступний - депутат Чапюк.

 

     ПЕЙГАЛАЙНЕН А.В.,  член  Комітету  Верховної  Ради  України з питань державного будівництва,  діяльності  рад  і  самоврядування (Харцизький    виборчий    округ,   Донецька   область).   Фракция коммунистов.  Уважаемый Роман Петрович!  По поводу претендентов на должность   членов   Центральной  избирательной  комиссии  у  меня возникли некоторые вопросы.  Ну,  в частности,  было бы  интересно узнать,  а состояли ли эти товарищи раньше в партии?  В справках у всех написано:  "беспартийный".  Это на сегодня.  Но что, никто из них  не  состоял  ни  в какой партии?  По нашим данным,  отдельные представленные в списке кадидаты все-таки  состоят  в  партиях.  В частности,  представленная  в списке Пендальчук,  по нашим данным, является членом НДП, хотя в справке указано, что она беспартийная. Так ли это или нет?

 

     И второй  вопрос,  который  я  хотел  бы  вам задать.  Вчера, рассматривая проект Закона о Центральной  избирательной  комиссии, мы проголосовали за поправку 17.  Ее предлагал депутат Лавринович. Суть ее в том,  чтобы,  прежде чем вносить канидадатуры в  список, посоветоваться с партиями или фракциями,  которые есть в Верховном Совете.  Была ли проведена такая консультативная работа  до  того, как эти кандидатуры были предложены на наше рассмотрение?

 

     Спасибо.

 

     БЕЗСМЕРТНИЙ Р.П.  Дякую.  Шановний  Анатолію  Володимировичу! Справа в тому,  що,  як зазначав учора Голова Верховної  Ради,  ми можемо  сформувати  цю  комісію на підставі Конституції та законів про вибори. Що стосується нових вимог, які поставлені в Законі про Центрвиборчком,  то  я просто хочу вам нагадати,  що закон набирає чинності лише з моменту його опублікування,  хоча його норми,  про які ви говорите, і проголосовані.

 

     Ще одне.   Шановні  колеги!  Ми  маємо  керуватися  законами, юридично визначеною  процедурою.  У  нас  на  руках  документ,  де записано,  що  названий  вами  кандидат є позапартійним.  Хочу вас запитати:  ми маємо довіряти чуткам і анекдотам чи документам, які вносяться  на  розгляд  Верховної  Ради?  Інформації  про  те,  що кандидат, названий вами, є членом якоїсь партії, я не маю.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутат Чапюк.

 

     ЧАПЮК Р.С.  Фракція  Соціалістичної  і   Селянської   партій. Шановний   Романе   Петровичу,   ви   назвали   причину,   з  якої відкликається кандидатура Корнієнка,  але не назвали її щодо інших кандидатів, і це викликає здивування.

 

     Якщо говорити  в  цілому  про  цей склад Центрвиборчкому,  то спостерігається засилля представників Адміністрації  Президента  - чотири особи.

 

     З огляду на те,  що,  скажемо відверто, зараз не відчувається належної поваги Президента до Конституції і до  парламенту  (а  це відбивається  й на позиції юристів,  що є в Адміністрації),  чи не буде це негативно впливати на роботу Центрвиборчкому?

 

     БЕЗСМЕРТНИЙ Р.П. Дякую вам.

 

     Що стосується зняття з розгляду решти кандидатур,  то ще  під час попереднього розгляду кілька осіб (це було видно з їх особових справ) досягли віку,  після якого вони  вже  не  мають  можливості виконувати службові обов'язки,  а Головдержслужба не продовжила їм термін державної служби.  І два претенденти самі  відмовилися  від призначення їх на посаду члена Центрвиборчкому. Я не хочу називати їх прізвища, щоб потім не виникало різних тлумачень цієї проблеми.

 

     Що стосується вашого другого запитання,  то я просив  би  вас (до речі,  я звертався до вас не один раз) бути коректнішим,  коли ви оцінюєте ставлення Президента до Конституції України.  Ми маємо поважати кожного політичного діяча в державі,  тим більше людину з таким високим офіційним статусом, який має Президент.

 

     Стосовно дотримання Конституції: повірте, тут дотримано всіх її норм.

 

     А щодо засилля членів Адміністрації, як ви сказали... Шановні колеги,   сформувати   зараз   Центральну   виборчу   комісію    з висококваліфікованих   спеціалістів,  які  добре  знають,  у  який цейтнот ми  потрапили  з  виборчим  законодавством  і  проведенням виборів,  не  так  просто.  Цим людям треба буде з коліс формувати виборчі округи,  займатися формуванням виборчих комісій,  готувати всю  документацію.  Тому знайти таких героїв,  як виявилося,  дуже важко.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Сідайте, будь ласка. Дякую, Романе Петровичу.

 

     А тепер  заслухаємо  персонально  кожного  з  кандидатів.  До трибуни запрошується Віктор Володимирович Алсуф'єв. Будь ласка.

 

     Шановні колеги, у кожного з вас, гадаю, є біографічні довідки й  дані  про  трудову  діяльність  кожного  кандидата  до   складу Центральної  виборчої  комісії.  Тому почнемо з запитань.  Згодні? Будь ласка, запишіться.

 

     Алсуф'єв Віктор Володимирович,  адвокат,  голова  Центральної виборчої  комісії  по  виборах депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим.

 

     По три хвилини на кожного  кандидата  вистачить?  Хто  за  цю пропозицію? Прошу проголосувати. Три хвилини на запитання.

 

     "За" - 134. Прийнято. Спасибі.

 

     Слово має депутат Кризський. За ним - депутат Марковська.

 

     КРИЗСЬКИЙ Ю.О.,  голова  підкомітету  Комітету Верховної Ради України  з  питань  оборони  і  державної  безпеки  (Первомайський виборчий    округ,    Луганська    область).   Дякую,   Олександре Миколайовичу.

 

     Шановний Вікторе  Володимировичу,  в   мене   до   вас   таке запитання.  Ви  були  суддею,  адвокатом.  Яким чином оці перепади відбувалися? Вас звільнили з посади чи як це сталося?

 

     АЛСУФ'ЄВ В.В.,  адвокат,  голова Центральної виборчої комісії по  виборах  депутатів  Верховної Ради Автономної Республіки Крим. Мабуть,  треба вам нагадати,  що суддя,  який має  стаж  20  років судової  діяльності,  має  право піти у відставку.  Цим правом я й скористався.

 

     Чому став адвокатом?  Це дуже цікава професія.  На мою думку, для  правової  держави,  яку  треба будувати,  вона теж має велике значення.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутат Марковська.

 

     МАРКОВСЬКА Н.С.,  голова підкомітету Комітету Верховної  Ради України   з  питань  охорони  здоров'я,  материнства  і  дитинства (Замостянський виборчий округ,  Вінницька область). Дякую. Фракція Соціалістичної    і    Селянської    партій.    Шановний   Вікторе Володимировичу,  ви  правильно  сказали,  що   повинні   працювати фахівці, а саме в цій комісії повинні працювати юристи. Я цю думку підтримую і голосуватиму за вас.

 

     У мене таке запитання. Є Закон про вибори народних депутатів, який  ви маєте чітко виконувати.  Скажіть,  будь ласка,  які норми цього закону ви як адвокат вважаєте неконституційними?

 

     АЛСУФ'ЄВ В.В.  Це запитання не дуже коректне, тому я на нього не відповідатиму.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутат Кірімов.

 

     КІРІМОВ І.З.,  голова  підкомітету  Комітету  Верховної  Ради України з питань Чорнобильської катастрофи (Іванківський  виборчий округ, Київська область). Дякую, Олександре Миколайовичу. Шановний Вікторе  Володимировичу!  Ви,  напевно,  уже  глибоко  і  всебічно вивчили Закон про вибори,  який ми недавно прийняли,  і знаєте всі нюанси. Скажіть, будь ласка, як юрист, чи не станеться так, що цей закон почне діяти, а Конституційний Суд його відхилить?

 

     Дякую.

 

     АЛСУФ'ЄВ В.В.  На  це запитання я теж не відповідатиму.  Можу тільки сказати, що закон дуже тяжкий для роботи і буде дуже багато запитань, мабуть, і до Конституційного Суду.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Сідайте, будь ласка. Спасибі.

 

     Гашицький Олександр            Васильович,           головний консультант-інспектор управління організаційної роботи та кадрової політики Адміністрації Президента України.

 

     Запишіться на запитання, будь ласка.

 

     Депутат Лавриненко. За ним - депутат Іванов.

 

     ЛАВРИНЕНКО М.Ф.,  член  Комітету  Верховної  Ради  України  з питань правової політики і  судово-правової  реформи  (Глухівський виборчий округ,  Сумська область). Уважаемый Александр Васильевич! Скажите,  пожалуйста,  какой участок работы вы видите для  себя  в Центральной избирательной комиссии? Каково ваше отношение к разным политическим партиям,  которые могут ставить вопросы по существу в ходе избирательной кампании?

 

     ГАШИЦЬКИЙ О.В.,   головний   консультантінспектор  управління організаційної   роботи   та   кадрової   політики   Адміністрації Президента України. Дякую. Якщо я буду призначений на посаду члена Центральної виборчої  комісії,  то  виконуватиму  ту  роботу,  яку доручить Центральна виборча комісія.

 

     Щодо мого  ставлення до різних партій.  Я безпартійний з 1991 року,  коли було заборонено Комуністичну партію, а раніше з партії не  виходив,  і  займаю,  як мені здається,  центристські позиції. Проте лояльний до кожної з партій.

 

     Мені довелося співпрацювати з депутатами  Верховної  Ради  не лише  цього,  а  й  попереднього  скликання,  і  в  мене  не  було конфліктів із жодним з них, які б позиції вони не займали.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутат Іванов.

 

     ІВАНОВ В.Г.   Фракція   комуністів.   Александр   Васильевич, скажите,  пожалуйста,  как  вы  в  случае  вашего  избрания будете реагировать  на  действия  Президента,  который  наверняка   будет вмешиваться  в  деятельность  вашей  комиссии?  Я исхожу из своего опыта:  Президент вмешивался, когда меня утверждали здесь народным депутатом, хотя законом это не предусмотрено.

 

     ГАШИЦЬКИЙ О.В.  Мені  важко  відповісти  на  таке  запитання, оскільки  я  не  бачу   можливостей   для   будь-кого   втручатися безпосередньо   в   роботу   Центральної   виборчої  комісії.  Там ухвалюються рішення колегіально й відкрито. Я працював і в команді Президента, і в команді апарату Верховної Ради, і проблем таких не було.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутат Лук'яненко.

 

     ЛУК'ЯНЕНКО Л.Г.,  член  Комітету   Верховної   Ради   України законодавчого   забезпечення  свободи  слова  та  засобів  масової інформації (Нововолинський  виборчий  округ,  Волинська  область). Українська    республіканська    партія.    Шановний    Олександре Васильовичу!  Як ви думаєте,  можливий чи ні такий варіант,  що ми почнемо  виборчу  кампанію,  а  потім до Конституційного Суду буде внесено пропозицію про те,  що цей закон неконституційний,  і  все зупиниться?

 

     ГАШИЦЬКИЙ О.В.  Шановний Левку Григоровичу!  Можливі будь-які варіанти,  не тільки цей. Я не виключаю жодного, проте сподіваюсь, як і ви,  коли ви приймали цей закон,  що це робиться не для того, щоб заблокувати якісь процеси.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Сідайте, будь ласка. Спасибі.

 

     Давидов Ренольд   Костянтинович,   заступник   голови   Фонду сприяння   місцевому   самоврядуванню   України  при  Президентові України, кандидат юридичних наук. Будь ласка.

 

     Запишіться на запитання.

 

     Депутат Шевченко. За ним - депутат Марковська.

 

     ШЕВЧЕНКО В.І. Ответьте, пожалуйста, на такой вопрос. В статье 5  Закона о выборах народных депутатов Украины предусмотрено право выдвижения кандидатов в депутаты партиями,  собраниями  граждан  и трудовыми  коллективами.  В последующих статьях этого закона четко регламентируется,  как идет  выдвижение  кандидатов  политическими партиями  и  как  регистрируются  такие  кандидаты.  Но ни в одной статье  нет  механизма  выдвижения  и  регистрации  кандидатов  от трудовых коллективов.

 

     Скажите, как  вы  в Центральной избирательной комиссии будете выходить  из  этого  положения,  когда  в  законе  нет   механизма выдвижения и регистрации кандидатов от трудовых коллективов.

 

     ДАВИДОВ Р.К.,   заступник  голови  Фонду  сприяння  місцевому самоврядуванню України при Президентові України.  Дякую. Я вважаю, що  треба  все робити на підставі закону.  Якщо є проблема,  то її треба вирішувати шляхом створення правового механізму вже під  час виборчої  кампанії.  Я вважаю,  що ця стаття (ви слушно зауважили) досить суперечлива.  І взагалі цей закон непростий, тут уже казали про це. Треба буде по ходу кампанії, буквально з коліс, як тут уже звучало, входити в цю процедуру і в ці нюанси й вирішувати питання на   підставі  Конституції.  Мабуть,  має  бути  складений  певний регламент.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутат Марковська.

 

     МАРКОВСЬКА Н.С. Фракція Соціалістичної і Селянської партій.

 

     Шановний Ренольде Костянтиновичу,  скажіть,  будь ласка (ви ж будете  працювати в Центральній виборчій комісії),  ви член якоїсь партії чи ні?

 

     ДАВИДОВ Р.К.  З 1991 року я безпартійний,  як і багато хто  з вас.  Зараз мені більше до душі нейтральність. Це забезпечить мені як члену  Центральної  виборчої  комісії  об'єктивність  прийняття рішень.  Звичайно,  певні  уподобання  можуть бути,  і вони в мене будуть,  але я дотримуватимуся, мабуть, центристського, виваженого підходу.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутат Лук'яненко.

 

     ЛУК'ЯНЕНКО Л.Г.  Українська республіканська партія.  Шановний Ренольде Костянтиновичу!  У Верховній Раді є група депутатів,  які вважають,  що виборчий закон має ряд положень,  що трохи порушують Конституцію.  Ці депутати хочуть внести  до  Конституційного  Суду пропозиції про перегляд цього закону.

 

     Працюючи над  цим  законом,  ми скасували обмеження,  і тепер поправки до закону можна вносити не тільки не менш як  за  рік  до виборів,  але  й  пізніше.  І от закон починає працювати,  а група депутатів тим часом вносить в Конституційний  Суд  пропозицію  про перегляд  цього закону.  Як ви вважаєте,  це може зірвати виборчий процес чи ні?

 

     ДАВИДОВ Р.К.  Дякую.  Гадаю,  зірвати цим виборчий процес  не можна,  його  можна  хіба  що  загальмувати.  Для  цього  є  певні підстави,  але багато в чому це залежатиме й  від  Конституційного Суду,  від  того,  наскільки  об'єктивною та принциповою буде його позиція.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Сідайте, будь ласка, спасибі.

 

     Давидович Ярослав Васильович,  старший консультант відділу по зв'язках   з   органами   місцевого   самоврядування  Секретаріату Верховної Ради  України,  член  Тернопільської  обласної  виборчої комісії.

 

     Будь ласка, запишіться на запитання.

 

     Депутат Худомака. За ним - депутат Пилипенко.

 

     ХУДОМАКА В.П.,  голова  підкомітету  Комітету  Верховної Ради України з питань бюджету (Новомосковський міський виборчий  округ, Дніпропетровська область).  Шановний Ярославе Васильовичу! Ви вже, гадаю,  уважно  ознайомилися  з  Законом   про   вибори   народних депутатів,  і у вас є матриця можливих порушень цього закону. Які, ви вважаєте,  можуть бути допущені порушення і  як  з  ними  можна боротися?

 

     Дякую.

 

     ДАВИДОВИЧ Я.В.,  старший  консультант  відділу  по зв'язках з органами  місцевого  самоврядування  Секретаріату  Верховної  Ради України,  член Тернопільської обласної виборчої комісії.  Говорити сьогодні про можливі порушення як член комісії я не можу.  Я  можу говорити як приватна особа. Членам комісії, безперечно, треба буде (я хотів  би  на  цьому  наголосити)  довести  до  кожної  області кількість  виборчих  округів,  дати  тлумачення  стосовно  цих  10 процентів.    У    прийнятому    вами    законі    записано,    що адміністративнотериторіальні  одиниці  на  рівні  області не можна зачіпати,  а на рівні району треба дати  можливість  відкоригувати виборчі округи відповідно до системи, передбаченої в законі, щоб у кожного було 170 тисяч виборців.

 

     Комісії слід  звернути  увагу   і   на   питання   реєстрації кандидатів  за  партійними  списками.  Прохання  до  вас,  шановні депутати,  вишукати можливість і у виборчих бюлетенях  передбачити систему  захисту,  як  це,  на  мою  думку,  дуже  правильно  було зроблено, коли проводився референдум. Бюлетені були надруковані на так   званому   канадському   папері.   Це   виключить  можливість фальсифікувати виборчі бюлетені.

 

     І ще одне.  Виборчі бюлетені за  партійними  списками  бажано надрукувати в Києві,  бо вони будуть дуже великі за розміром, а на місцях немає відповідної друкарської бази. Це теж дасть можливість скоригувати всі питання . Ну, це мої особисті думки.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Думки правильні.

 

     Депутат Пилипенко.

 

     ПИЛИПЕНКО М.В.,  голова  підкомітету  Комітету Верховної Ради України з питань Чорнобильської катастрофи (Джанкойський  виборчий округ,  Автономна Республіка Крим).  Ярослав Васильевич,  у меня к вам два вопроса.  Как будет вести себя  Центральная  избирательная комиссия    в    сложившейся    ситуации,    когда    руководители райгосадминистраций   одновременно   являются   и   руководителями советов? Это наверняка приведет к коллизии и в вашей работе.

 

     И второй вопрос: как вы считаете, не противоречит ли принятый вчера Закон о Центральной избирательной комиссии Закону о  выборах народных  депутатов  в  части участия политических партий в работе Центральной избирательной комиссии?

 

     ДАВИДОВИЧ Я.В.  Щодо першого запитання.  Я буваю в регіонах і знаю,  що в більшості випадків на місцях уже створено апарати, які обслуговують ради. Це перше.

 

     З практичного досвіду (протягом 18 років я займався виборами) можу сказати, що центр роботи треба перенести в окружні, дільничні комісії.  Можна  навіть  частину  людей  залучати  консультантами, працівниками цих комісій. Я противник того, щоб працівники апарату виконували  роботу,  яку  мають  виконувати   виборні   працівники дільничних та окружних комісій.

 

     Щодо другого запитання, то я його не вловив.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Ще раз слово депутату Пилипенку.  Не можна ж так. Ми всього три хвилини відводимо на запитання кандидату,  а ви один півтори хвилини ставите запитання.

 

     ПИЛИПЕНКО М.В.   Уважаемый  Ярослав  Васильевич,  я  повторяю вопрос:  есть ли  противоречие  между  принятым  вчера  Законом  о Центральной  избирательной  комиссии  и Законом о выборах народных депутатов в части участия политических партий в работе Центральной избирательной комиссии?

 

     ДАВИДОВИЧ Я.В.   Я  вважаю,  що  члени  Центральної  виборчої комісії на час роботи в ній повинні,  як кажуть, застібнути мундир на   всі   гудзики   і   в   партійні  справи  не  втручатися.  Це найправильніше.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі, Ярославе Васильовичу. Сідайте.

 

     Данилюк Валентин Анатолійович, головний консультант-інспектор управління    організаційної    роботи    та   кадрової   політики Адміністрації Президента України.

 

     Запишіться на запитання.  Депутат Безуглий,  за ним - депутат Уланов.

 

     БЕЗУГЛИЙ А.Г.,  член Комітету Верховної Ради України з питань прав  людини,  національних  меншин  і  міжнаціональних   відносин (Новокаховський   виборчий   округ,   Херсонська  область).  Прошу передати слово депутату Марченку.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутат Марченко. Будь ласка.

 

     МАРЧЕНКО В.Р. Спасибо, Анатолий Григорьевич.

 

     У меня  к  уважаемому  претенденту  два   вопроса.   Валентин Анатольевич,  мы  вчера  приняли Закон о Центральной избирательной комиссии,  где заложили,  на мой взгляд,  правильную норму - чтобы кандидатуры    в    члены   Центральной   избирательной   комиссии согласовывались   с   политическими    партиями,    как    минимум представленными в Верховном Совете.

 

     Не считаете  ли  вы,  что  кандидатуры,  которые  мы  сегодня рассматриваем,  внесены в принципе не в  соответствии  с  принятым вчера законом? Это первый вопрос.

 

     И второй.  Уже 26-й день идет избирательная кампания согласно Закону  о   выборах   народных   депутатов.   Наша   Прогрессивная социалистическая  партия  провела  с езд,  передала  в Центральную избирательную комиссию списки 225 кандидатов.  Однако  Центральная избирательная  комиссия  не  дает  нам  подписные  листы для сбора подписей.  Не считаете ли вы, что надо дать (чтобы этот процесс не срывать   и   поставить   в  законное  русло)  поручение  нынешней Центральной избирательной комиссии выдать подписные листы партиям, а  мы  будем  выбирать  членов Центральной избирательной комиссии, принимать закон и этим выполним норму Закона  о  выборах  народных депутатов Украины?

 

     ДАНИЛЮК В.А.  Щодо першого запитання.  Я вважаю,  що це право Президента.  Він  подав  відповідно  до  Конституції  списки   для затвердження Верховною Радою членів Центральної виборчої комісії.

 

     Щодо другого.   Центральна  виборча  комісія,  яка  зараз  є, повинна виконувати обов'язки до обрання нового складу  Центральної виборчої комісії.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутат Уланов.

 

     УЛАНОВ В.М.,  секретар  Комітету  Верховної  Ради  України  з питань законності  і  правопорядку  (Станично-Луганський  виборчий округ, Луганська область). Уважаемый Валентин Анатольевич! Как вам известно,  Президент создал в Украине целую  сеть  так  называемых заместителей,   помощников  по  политико-правовым  вопросам.  Всем понятно,  что эта структура занимается организацией и  проведением выборов.  Судя  по  вашей  биографической  справке,  вы  постоянно работали  в  органах  местного  самоуправления,  как  они   сейчас называются,  и должны быть в курсе дела.  Скажите, пожалуйста, кто должен   заниматься   организацией    и    проведением    выборов: исполнительная власть в виде президентской структуры или советы?

 

     Спасибо.

 

     ДАНИЛЮК В.А.   Відповідно  до  чинного  законодавства  вибори організовують і проводять органи представницької влади на місцях.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Сідайте, будь ласка. Спасибі.

 

     Демяненко Микола Іванович,  заступник Генерального  прокурора України. Будь ласка.

 

     Запишіться на запитання.

 

     Депутат Безуглий. За ним - депутат Донченко.

 

     БЕЗУГЛИЙ А.Г. Передаю слово депутату Вітренко.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

     ВІТРЕНКО Н.М.  Дякую члену Прогресивної соціалістичної партії Анатолію Безуглому, який передав мені слово.

 

     У мене  два  запитання.  Перше.  Ваш  попередник  на  трибуні сказав,  що  указ  Президента  про  створення Центральної виборчої комісії вищий,  ніж норми закону України,  які  стосуються  складу Центральної  виборчої комісії.  Скажіть,  будь ласка,  чи маємо ми право  як  представники  політичних  партій  контролювати   роботу Центральної  виборчої комісії,  чи ми всі повинні тільки слухатися Президента й не мати власної думки?

 

     І друге запитання.  Виборча кампанія ще тільки починається, а вже  почалася публікація фальшивок.  Так,  у газеті "Комуніст" і в газеті "Товариш" були надруковані фальшивки проти нашої партії про те, що... Ну, це окреме питання, ми звертатимемося з цього приводу до суду.

 

     Мене цікавить ваша  думка:  що  робитиме  Центральна  виборча комісія,  коли  друкуватимуться такі фальшивки й ми звертатимемося до вас з приводу захисту наших прав?

 

     ДЕМЯНЕНКО М.І.,  заступник  Генерального  прокурора  України. Відповідаю на перше запитання:  маєте право контролювати,  і так і повинно бути.

 

     І на друге запитання:  реагувати треба і діяти відповідно  до закону.  Якщо там є склад злочину, слід звернутися до прокуратури, до міліції, щоб було прийнято рішення відповідно до закону.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Ми вчора приймали закон,  згідно  з  яким  кожній політичній   партії   надається   право  делегувати  одного  свого представника для роботи у виборчій  комісії  з  дорадчим  голосом. Будь  ласка,  нехай  представники  кожної політичної партії беруть участь у роботі комісій.

 

     Депутат Донченко. Будь ласка.

 

     ДОНЧЕНКО Ю.Г.   Фракция   коммунистов.   Уважаемый    Николай Иванович, у меня к вам два вопроса, один из которых касается вашей нынешней работы.  Начну с  него.  Чем  все-таки  закончилось  дело Сычева?  Потому что вы нам рассказывали об этом деле,  но мы так и не поняли, чем все закончилось.

 

     И второй вопрос. Я хотел бы вам привести конкретный пример из практики  тех выборов,  на которых избирались мы.  Президент Кучма подписал одну из листовок  в  поддержку  одного  из  кандидатов  в депутаты.  И  этот кандидат был избран народным депутатом.  Как вы вообще оцениваете вмешательство высших должностных лиц государства в  поддержку  кого-либо из кандидатов в народные депутаты?  Как вы считаете,  вы   будете   противодействовать   этому,   работая   в Центризбиркоме?

 

     Спасибо.

 

     ДЕМЯНЕНКО М.І.  На  перше запитання.  Ще в березні цього року колишній Генеральний прокурор Григорій Трохимович Ворсінов прийняв рішення  передати  цю  справу в Головне слідче управління.  Там її вивчили,  і вони зараз можуть  відповісти  детально.  Можу  тільки сказати,  що постанову про закриття справи змінено. Справа закрита на підставі закону.  Визнано,  що в діях Сичова  був  інший  склад злочину.

 

     А що стосується другого запитання,  то я негативно ставився і ставлюся до того,  що хтось втручається чи  в  роботу  Генеральної прокуратури,  чи  Центральної  виборчої комісії.  Ми повинні діяти тільки відповідно до  закону.  Якщо  будеш  дотримуватися  закону, ніколи не буде ніяких проблем.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Миколо Івановичу, спасибі, сідайте.

 

     Кравченко Василь      Іванович,      заступник      директора Науково-дослідного фінансового інституту при Міністерстві фінансів України,  кандидат  економічних  наук,  член  Центральної виборчої комісії по виборах народних депутатів України.

 

     Запишіться на запитання, будь ласка.

 

     Депутат Білоус. За ним депутат Ратушний.

 

     БІЛОУС В.О.  Спілка офіцерів України. Скажіть, будь ласка, як ви ставитеся до того,  щоб члени Центральної виборчої комісії були членами партії? Це перше запитання.

 

     І друге.  Чи доводилося вам у вашому  житті  (при  роботі  на будь-якій  посаді чи в Центральній виборчій комісії) голосувати не так, як більшість, чи не так, як підказує вам влада?

 

     Дякую.

 

     КРАВЧЕНКО В.І.,   заступник   директора    Науково-дослідного фінансового  інституту  при  Міністерстві  фінансів України,  член Центральної  виборчої  комісії  по  виборах   народних   депутатів України.  Досвід  роботи в Центральній виборчій комісії нинішнього складу переконав  мене,  що  члени  Центральної  виборчої  комісії повинні бути людьми безпартійними і діяти лише на підставі закону. Особливо це важливо в ситуації,  коли виборча система є змішаною і політичні   партії   братимуть   участь   у  виборах.  Якщо  члени Центральної виборчої комісії належатимуть до партій, це впливатиме на їх роботу в Центральній виборчій комісії.

 

     Друге запитання,  яке ви поставили, - як я особисто голосував при роботі в нинішній Центральній виборчій комісії.  Я - член цієї комісії  з  1993 року і голосував завжди так,  як вимагав від мене закон і Конституція України.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутат Ратушний.

 

     РАТУШНИЙ М.Я.,  член Комітету Верховної Ради України з питань боротьби  з  організованою  злочинністю  і  корупцією  (Збаразький виборчий округ, Тернопільська область). Василю Івановичу! З огляду на ваш фах, ви скоріше за все відповідатимете в Центрвиборчкомі за фінансове забезпечення виборчої кампанії.

 

     Навіть якщо завтра Верховна  Рада  проголосує  за  цей  склад комісії,  технологія  виборчого  процесу  фактично вже дискримінує політичні партії та виборчі блоки,  тому що терміни зміщені й  про повноцінне здійснення виборчого закону говорити не доводиться.  Це перше.

 

     Друге (з цим  можна  було  б  звернутись  і  до  попереднього кандидата).  Ви з 1993 року в Центрвиборчкомі. Люди вже на євбазі, на Бессарабці розказують,  які фінансові  зловживання  відбувалися під час виборів. Наведіть, будь ласка, хоч один факт (якщо йдеться не про голову  сільради,  який  витратив  гроші  на  лампи  чи  на світильники),  коли  за  фінансові  порушення під час виборів люди притягувалися до кримінальної відповідальності.

 

     КРАВЧЕНКО В.І.  Що стосується термінів,  то таке наше життя і ми  нічого вдіяти не можемо.  Справді,  терміни вже порушені,  нам доведеться надолужувати,  організуючи виборчий процес. І не вина в тому кандидатів у члени Центральної виборчої комісії, вам це самим зрозуміло.

 

     Що стосується притягнення  до  відповідальності,  то  випадки притягнення  до  відповідальності  за  порушення законодавства при витрачанні коштів, виділених на виборчу кампанію, були. Конкретних фактів по пам'яті я вам зараз не можу навести,  щоб не переплутати чогось.  Але такі  випадки  були,  і  люди,  які  брали  участь  в організації виборів і незаконно витрачали кошти,  притягувалися до кримінальної відповідальності.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі. Сідайте, будь ласка.

 

     На трибуну запрошується Літошко Тетяна  Андріївна,  заступник завідувача   організаційно-інструкторського   відділу   управління організаційної   роботи   та   кадрової   політики   Адміністрації Президента України, обиралася головою окружної виборчої комісії по виборах народних депутатів України.

 

     Запишіться, будь ласка, на запитання.

 

     Депутат Пономаренко. За ним - депутат Вітренко.

 

     ПОНОМАРЕНКО Б.Й.,  член Комітету  Верховної  Ради  України  з питань базових галузей та соціально-економічного розвитку регіонів (Смілянський виборчий округ, Черкаська область). Дякую, Олександре Миколайовичу.   Шановна   Тетяно   Андріївно!   Враховуючи  слабку поінформованість   сільського   населення,   очевидно,   найбільше зловживань  буде  саме в сільських округах.  Яких,  на вашу думку, допоміжних заходів  треба  вжити,  щоб  там  виключити  можливість фальсифікації виборів?

 

     Дякую за увагу.

 

     ЛIТОШКО Т.А.,               заступник              завідувача організаційно-інспекторського  відділу  управління  організаційної роботи  та кадрової політики Адміністрації Президента України.  На мою думку,  органам місцевого самоврядування  на  місцях  потрібно дуже  принципово  й  скрупульозно підійти до формування окружних і дільничних  виборчих  комісій,  на  які  ляже  основний  тягар   у передвиборній боротьбі. Це перше і найголовніше.

 

     I друге. Кандидати в депутати повинні формувати свої команди, які б працювали на їх захист і  в  їх  інтересах  могли  дійти  до кожного виборця.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутат Вітренко.

 

     ВIТРЕНКО Н.М.  Шановна Тетяно Андріївно, скажіть, будь ласка, чим можна пояснити,  що вже кілька кандидатів у члени  Центральної виборчої       комісії      є      представниками      того      ж організаційноінспекторського  відділу  управління   організаційної роботи та кадрової політики Адміністрації Президента України?

 

     I друге.  Скажіть,  будь  ласка,  мені як лідеру Прогресивної соціалістичної партії,  що саме ми повинні  зробити,  щоб  нарешті отримати  підписні листи й почати збір підписів на підтримку нашої партії, як передбачено законом?

 

     ЛIТОШКО Т.А.  Щодо першого  запитання.  Добір  кандидатур  до складу  Центральної  виборчої комісії відбувався,  коли ще не було Закону про Центральну виборчу комісію і не було  визначено  статус майбутніх членів Центральної виборчої комісії.  Тому,  гадаю, було досить важко підійти до добору кандидатур.

 

     I ще  одне.  Я  знаю  людей,  кандидатури  яких  пропонуються сьогодні  до  складу Центральної виборчої комісії,  і це не гірший кадровий  добір.  В   управлінні,   де   і   я   працюю,   фахівці кваліфіковані,  неупереджені,  позапартійні, які мали безпосереднє відношення до попередніх виборчих кампаній. Це практики, тому вони й потрапили до цього списку.

 

     Відповідь на друге запитання буде дуже коротка: чим швидше ви затвердите склад Центральної виборчої комісії, тим швидше одержите можливість вступити в активну виборчу боротьбу.

 

     Веде засідання заступник Голови Верховної Ради України

 

     МУСIЯКА В.Л.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутат Безуглий. Будь ласка.

 

     БЕЗУГЛИЙ А.Г. Прошу передати слово Олександру Бобриньову.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутат Бобриньов.

 

     БОБРИНЬОВ О.В., член Комітету Верховної Ради України з питань оборони і державної  безпеки  (Балаклавський  виборчий  округ,  м. Севастополь).  Уважаемая Татьяна Андреевна,  скажите,  пожалуйста, может  ли  не  собравшая  подписи  и   не   зарегистрированная   в Центризбиркоме  партия  вести  сейчас  свою предвыборную агитацию? Коротко: да или нет?

 

     Если нет,  то тогда второй вопрос. Создается впечатление, что НДП уже купила весь Киев. Везде плакаты: "Голосуйте за НДП!"

 

     Вы, наверное,   должны,   так   как   мы   вас   изберем,  не регистрировать эту партию или  наложить  какой-то  штраф.  Как  вы считаете?

 

     ЛIТОШКО Т.А.  Питання  реєстрації  чи  легалізації політичної партії чи  громадського  формування  належить  до  компетенції  не Центральної  виборчої  комісії,  а  Міністерства  юстиції  та його органів на місцях.  Ці органи є легалізуючими, і саме вони повинні визначати,  має  право  ця  партія на законне існування,  тобто на легалізацію чи реєстрацію, чи ні (Шум у залi).

 

     Iдеться про списки?  Ви ж самі чудово  розумієте,  що  робота всіх  політичних  партій  і  об'єднань  упродовж усього періоду їх існування спрямовувалася на агітацію.

 

     Я позапартійна і цілком відверто вам кажу, що сьогодні я б не увійшла до жодної політичної партії, оскільки основні їх наміри...

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Тетяно Андріївно.

 

     ЛIТОШКО Т.А.  Щоб  відповісти  однозначно,  так чи ні,  треба чітко знати,  що таке агітація.  Агітація  -  це  робота  впродовж усього періоду існування партії.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Тетяно Андріївно, дякую. Сідайте на місце.

 

     Будь ласка, з місць не ставте запитань, а ви не відповідайте. У нас такого  порядку  немає  (Шум  у  залi).  Оберемо  Центральну виборчу   комісію,  вона  розглядатиме  всі  ці  питання,  які  ви порушуєте. Навіщо ви ставите це запитання людині, яку ще не обрано членом комісії?

 

     Нельга Олександр     В'ячеславович,     провідний    науковий співробітник  Iнституту  соціології  Національної  академії   наук України,  доктор  соціологічних наук,  професор,  обирався головою окружної виборчої комісії. Будь ласка, Олександре В'ячеславовичу.

 

     Запишіться, хто хоче поставити запитання.

 

     Депутат Пронюк. Будь ласка.

 

     ПРОНЮК Є.В.,  голова  підкомітету  Комітету  Верховної   Ради України    з   питань   прав   людини,   національних   меншин   і міжнаціональних    відносин    (Тисменицький    виборчий    округ, Івано-Франківська  область).  Українська  республіканська  партія, Всеукраїнське товариство політичних в'язнів і репресованих. У мене до пана претендента таке запитання:  після того як у 1991 році КПУ як складову частину КПРС було заборонено,  ви вступали ще  в  інші партії чи не вступали? Оце єдине моє запитання.

 

     НЕЛЬГА О.В.,   провідний   науковий   співробітник  Інституту соціології НАН України.  Дякую  за  запитання.  Я  кілька  місяців працював  науковим консультантом у ХДПУ,  у Журавського.  І потім, коли  потреба  в  консультаціях   відпала,   то   наша   співпраця припинилася. Це було наприкінці 1995 року.

 

     Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради

 

     України ТКАЧЕНКО О.М.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутат Марковська.

 

     МАРКОВСЬКА Н.С.  Фракція  Соціалістичної і Селянської партій. Шановний Олександре В'ячеславовичу,  я  звертаюся  до  вас  як  до фахівця, як до соціолога. Будь-який соціолог повинен працювати для іміджу якоїсь партії.  А ваше завдання як члена Центрвиборчкому  - не  втручатись  у  діяльність  жодної  з  партій.  То  як  це буде співвідноситися з вашою професією?

 

     Дякую за відповідь.

 

     НЕЛЬГА О.В.  Я думаю,  тут ніякої суперечності  немає.  Наука тільки  тоді є наукою,  коли вона об'єктивна.  І мій позапартійний статус якраз відповідає цій вимозі.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутат Пономаренко.

 

     ПОНОМАРЕНКО Б.Й.  Шановний Олександре В'ячеславовичу!  У мене напівселянський виборчий округ,  і тому мені болить таке питаня (я ставив його і попередньому претенденту). Ви знаєте, що сьогодні на селі   надзвичайно  низька  поінформованість.  Люди  не  отримують заробітної  плати  й  не  можуть  купити  газету.  Радіоточки   не працюють,  немає електроенергії, щоб можна було подивитися хоч той старенький телевізор. Селяни зовсім не мають інформації.

 

     Як ви вважаєте,  чи  не  слід  би  нам  було  виділити  певні державні кошти для того, щоб спеціально залучити відповідні органи до вирішення проблеми інформування саме сільського населення? Ви ж розумієте,  що  найбільшою бідою під час виборів буде якраз низька поінформованість людей.

 

     Дякую за увагу.

 

     НЕЛЬГА О.В.  Розумію вашу стурбованість  і  обіцяю,  що  коли стану членом Центральної виборчої комісії,  то докладу всіх зусиль для вирішення цієї проблеми. Вона справді серйозна.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутат Терещук.

 

     ТЕРЕЩУК В.В.,  член Комітету Верховної Ради України з  питань культури  і духовності (Маріупольський-Приморський виборчий округ, Донецька  область).  Всеукраїнський  союз  робітників.  Олександре В'ячеславовичу,  як ви вважаєте,  чи є порушенням початок виборчої кампанії до того, як її оголосила Центральна виборча комісія? І чи входить це до компетенції Центральної виборчої комісії?

 

     НЕЛЬГА О.В.  Думаю,  треба  ще  встановити факт початку такої кампанії.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі. Сідайте, будь ласка.

 

     Якщо вже ми бачимо сьогодні і  по  телебаченню,  і  по  місту передвиборчі  гасла...  Думаю,  краще було б ці гроші направити на виплату пенсій...

 

     Пендальчук Валентина Федорівна, начальник Державної інспекції з  контролю  за  цінами у Вінницькій області,  секретар Вінницької обласної виборчої комісії.

 

     Будь ласка, Валентино Федорівно.

 

     Запишіться на запитання.

 

     Депутат Донченко. За ним - депутат Степенко.

 

     ДОНЧЕНКО Ю.Г.  Спасибо,  Александр Николаевич. Прошу передать слово Григорию Недвиге.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутат Недвига.

 

     НЕДВИГА Г.М.   голова  підкомітету  Комітету  Верховної  Ради України  з  питань  соціальної  політики  та  праці  (Козятинський виборчий округ,  Вінницька область).Шановна Валентино Федорівно! У 1996  році  (і  ви  були  учасницею  цих  подій)   були   виявлені зловживання  при приватизації державного майна,  розподілі коштів, путівок для  дітейсиріт  головою  держадміністрації  Козятинського району Лебединським,  який є член Народно-демократичної партії. Із цими матеріалами я звернувся до голови Народнодемократичної партії (він  же  й голова обласної держадміністрації) Матвієнка,  щоб він якось вплинув на члена своєї партії.  На жаль, Анатолій Сергійович не знайшов часу,  щоб повідомити мені, яких же він ужив заходів, і я змушений був виступити із зверненням через  газету  "Вінничина". Це змусило Матвієнка призначити комісію, яку очолили ви.

 

     На жаль,  ви  робили  все,  щоб  факти,  про  які я повідомив Матвієнка,  не  були  оприлюднені.  Усе  робилося  для  того,  щоб направити  удар  проти  тих,  хто  повідомив  про ці факти мене як народного  депутата.  З'явилося  звернення  39   керівників,   які вимагали від мене не звертатися ні в Генеральну прокуратуру,  ні в інші інстанції.  Це змусило громадськість міста поставити  питання про  проведення  референдуму щодо довір'я до голови районної ради. Було зібрано більш як 7 тисяч підписів.  Тому Анатолій  Сергійович призначив нову комісію, і вона виявила факти порушень. Хіба вам як фахівцю не було видно,  що витрати в сумі 100 тисяч були незаконно здійснені з державного бюджету, коли 23 тисячі гривень...

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутате Недвига, час!..

 

     НЕДВИГА Г.М.  ...одержаних  від приватизації було використано на ремонт держприміщення, коли...

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі. Вимкніть мікрофон.

 

     Відповідайте, будь ласка.

 

     ПЕНДАЛЬЧУК В.Ф.,  начальник Державної інспекції з контролю за цінами у Вінницькій області, секретар Вінницької обласної виборчої комісії. У серпні-вересні минулого року комісія справді працювала, і  я  як  заступник керівника секретаріату її очолювала.  Висновки комісії  були  зроблені   на   підставі   результатів   перевірки, здійсненої  фахівцями,  які  брали участь у роботі комісії.  Майже такими ж були й висновки комісії,  яка провела перевірку в жовтні. Висновки  ці зроблені тільки на підставі даних фахівців,  що брали участь у перевірці.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутат Степенко.

 

     СТЕПЕНКО В.І.  Валентино Федорівно,  у мене до вас  конкретне запитання, прошу конкретно відповісти. Я - прихильник мажоритарної виборчої системи, я голосував і весь час був проти оцієї партійної системи,  програв  я  чи ні - ще невідомо.  Як ви вважаєте,  де ми будемо більш порядно вести себе:  чи  там,  де  голосуватимуть  за партійними  списками,  коли записуються туди трохи не сім'ями,  чи там,  де голосуватимуть за  мажоритарним  принципом,  коли  людина дивиться прямо у вічі своїм виборцям,  коли вона їм підпорядкована і будь-коли може  бути  відкликана?  Як  ви  вважаєте,  яка  більш справедлива   система   виборів  -  мажоритарна  чи  оця  змішана, партійна?

 

     ПЕНДАЛЬЧУК В.Ф.  Я думаю,  що все залежить від того,  на яких позиціях стоїть партія і на яких позиціях стоять виборці.  Виборці повинні бачити,  за кого вони голосують.  Вони  бачать,  що  являє собою та чи інша партія.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі.   Сідайте.   Я   хотів  би  спростувати. Голосувати тільки ходять сім'ями.  А в списки сім'ями ніхто... Це, мабуть, у Полтаві так.

 

     Рябець Михайло  Михайлович  - народний депутат України,  член Комітету Верховної Ради  України  з  питань  правової  політики  і судово-правової    реформи,   заслужений   юрист   України,   член Закарпатської обласної виборчої комісії.

 

     Запитання є до Михайла Михайловича? Запишіться на запитання.

 

     Будь ласка,  висвітіть список.  Депутат Бєльський.  За ним  - депутат Ярошинський.

 

     БЄЛЬСЬКИЙ В.І., член Комітету Верховної Ради України з питань агропромислового  комплексу,  земельних  ресурсів  та  соціального розвитку села (Василівський виборчий округ, Запорізька область).

 

     Дякую, Олександре Миколайовичу. Шановний Михайле Михайловичу, ви працюєте депутатом і бачите,  які виникають колізії  у  нас  із президентською   адміністрацією.  Я  маю  на  увазі,  що  постійно накладається вето.  Ви  знаєте,  які  навколо  Закону  про  вибори точаться  розмови.  Як  ви  вважаєте,  чи  будуть потім виконавчою владою  зроблені  якісь  кроки  для  того,  щоб   вважати   вибори недійсними?

 

     РЯБЕЦЬ М.М.,  член  Комітету  Верховної Ради України з питань правової політики і судово-правової реформи (Свалявський  виборчий округ, Закарпатська область). Дякую за запитання, шановний колего. Я хотів би звернути вашу увагу на те,  що Президент не представляє виконавчу  владу.  А  оскільки Президент підписав Закон про вибори народних депутатів України,  то я глибоко переконаний у  тому,  що він  не буде звертатися до Конституційного Суду про визнання цього закону неконституційним.  І таких заяв,  наскільки мені відомо, до сьогоднішнього дня Президент не робив.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутат Ярошинський. За ним - депутат Олексєєнко.

 

     ЯРОШИНСЬКИЙ Б.Х.,  член  Комітету  Верховної  Ради  України у закордонних справах і зв'язках з СНД (Гощанський  виборчий  округ, Рівненська  область).  Я  хочу  не  запитати  вас,  а побажати вам плідної праці та скористатися досвідом одного  вашого  знаменитого попередника   представника   Комуністичної  партії  в  Центральній виборчій комісії в 1990 році  пана  Бойка,  який,  блокуючи  мене, Ярошинського,  сказав:  "Богдане,  ти звертаєшся до суду, а суд-то чий?".  То я  бажаю  вам,  коли  ви  будете  відстоювати  інтереси існуючої влади в Центральній виборчій комісії, діяти відповідно до своїх можливостей і бути принаймні відвертим  із  тими  пошукачами правди, які будуть звертатися до вас у Центральну виборчу комісію, щоб вони  у  вашій  особі  хоч  би  бачили  людину,  яка  чесно  й однозначно признається в суті того, що шукає людина.

 

     Дякую.

 

     РЯБЕЦЬ М.М.  Шановний  колего,  я  думаю,  що  моя діяльність упродовж більше трьох років  у  цьому  залі  не  викликала  у  вас сумніву  в  моїй неупередженості та об'єктивності під час розгляду законопроектів чи як суб'єкта права законодавчої ініціативи,  коли я вносив ті чи інші законопроекти. Сподіваюся, що і моя діяльність у разі призначення  мене  на  посаду  члена  Центральної  виборчої комісії не викличе у вас будь-якого сумніву.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутат Олексєєнко.

 

     ОЛЕКСЄЄНКО В.К.,  заступник  голови  Комітету  Верховної Ради України з питань агропромислового комплексу, земельних ресурсів та соціального  розвитку  села (Мар'їнський виборчий округ,  Донецька область).  Шановний Михайле Михайловичу!  Я знаю  вас  як  порядну людину.  І  я хочу вам побажати,  щоб ви таким і залишились у разі призначення вас у Центральну виборчу комісію  і  щоб  підтримували майбутніх колег депутатів.

 

     Запрошую всіх колег депутатів підтримати вашу кандидатуру.

 

     Дякую.

 

     РЯБЕЦЬ М.М. Я вам щиро дякую. Сподіваюся на вашу підтримку.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Сідайте, будь ласка.

 

     Співак Василь   Іванович   -  завідуючий  юридичним  відділом Сумської  обласної  державної   адміністрації,   голова   Сумської обласної виборчої комісії.

 

     Запишіться на запитання.

 

     Депутат Чупахін. За ним - депутат Лук'яненко.

 

     ЧУПАХІН О.М.,  секретар  Комітету  Верховної  Ради  України з питань оборони і державної безпеки  (Куп'янський  виборчий  округ, Харківська область).  Фракция Социалистической и Селянской партий. Нередко  издаются   указы   Президента,   постановления   Кабинета Министров,  противоречащие  принятым  законам  Украины.  По  вашей работе приходилось ли вам встречаться с аналогичными ситуациями  и как вы из них выходили? Я это говорю потому, что не исключено, что в вашей будущей деятельности такие ситуации возникнут  не  раз.  И как вы будете выходить из них?

 

     Спасибо.

 

     СПІВАК В.І.,  завідуючий юридичним відділом Сумської обласної державної  адміністрації,  голова   Сумської   обласної   виборчої комісії.  Шановні депутати!  Те,  що укази Президента чи постанови Кабінету  Міністрів  не  відповідають   закону,   не   входить   у компетенцію   завідуючого   юридичним  відділом.  Якщо  доведеться зустрітися з аналогічними ситуаціями як члену Центральної виборчої комісії, то я буду виходити з них тільки відповідно до закону.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутат Лук'яненко.

 

     ЛУК'ЯНЕНКО Л.Г.  Українська республіканська партія.  Шановний Василю  Івановичу!  Минулі  вибори  до  Верховної   Ради   України відбувалися  в кілька етапів.  На перших виборах,  які відбулися в березні 1994 року,  було обрано всього  97  депутатів:  47  -  від національно-демократичного  крила  й 50 - від іншого крила.  Такий результат налякав виконавчу владу,  і вона дала вказівку сільським та   районним   радам   взяти   контроль   над  виборчим  процесом безпосередньо у свої руки.  І вибори 4 і 10 квітня дали вже зовсім інший результат - той склад Верховної Ради,  який ми маємо. А якби не було цього безпосереднього втручання,  ми мали  б  інший  склад Верховної Ради.

 

     Якщо ви  будете  членом  Центральної  виборчої комісії і буде факт втручання виконавчої  влади  у  виборчий  процес,  то  що  ви зробите?

 

     СПІВАК В.І.     Шановний     Левку     Григоровичу,    чинним законодавством,  яке ви прийняли,  передбачено,  що ніхто  не  має права втручатися в роботу Центральної виборчої комісії.  Якщо таке втручання буде,  то комісія буде  чинити  згідно  із  Законом  про Центральну виборчу комісію.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутат Попов.

 

     ПОПОВ Д.А.,   голова   підкомітету  Комітету  Верховної  Ради України  з  питань  базових  галузей   та   соціально-економічного розвитку  регіонів (Біляївський виборчий округ,  Одеська область). Шановний Василю Івановичу! Я не буду говорити про партійність, бо, можливо, не так важлива партійність, як те, що ви думаєте.

 

     Ще немає  Центральної виборчої комісії і немає,  звісно,  меж виборчих   округів,   а   голови   районних   адміністрацій    уже представляють майбутніх кандидатів у народні депутати.  Це законно чи ні?  Чи головне гроші та обіцянки  майбутніх  нардепів?  Голови районних  адміністрацій  уже  впливають  на  думки й дії виборців. Наскільки це законно?

 

     Дякую.

 

     СПІВАК В.І.  Я не знаю фактів,  щоб у  нашій  області  голови районних   державних   адміністрацій   представляли  кандидатів  у депутати. А якщо чинять так, то вони чинять усупереч закону.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі. Сідайте.

 

     Старовойтова Галина Максимівна.  Є необхідність  їй  задавати запитаня?

 

     Галино Максимівно, сідайте, будь ласка, ми вас усі знаємо, не будемо гаяти час.

 

     Татарнікова Людмила Архипівна - головний  спеціаліст  відділу взаємодії  з  комітетами Верховної Ради України Кабінету Міністрів України.

 

     Будь ласка, запишіться на запитання.

 

     Депутат Оробець. За ним - депутат Безуглий.

 

     ОРОБЕЦЬ Ю.М.,  член Комітету Верховної Ради України з  питань паливноенергетичного комплексу,  транспорту і зв'язку (Промисловий виборчий округ,  м.  Київ).  Ви  займаєтесь  надзвичайно  важливою діяльністю  -  зв'язками  Кабінету  Міністрів  з  Верховною Радою. Скажіть, будь ласка, чому ви особисто йдете працювати в Центральну виборчу   комісію,  невже  на  теперішньому  вашому  місці  роботи вирішені всі проблеми?

 

     ТАТАРНІКОВА Л.А.,  головний спеціаліст  відділу  взаємодії  з комітетами Верховної Ради України Кабінету Міністрів України. Я на своїй нинішній посаді не вирішувала ніяких проблем.  Але я вважаю, що  цю ділянку роботи вже освоїла і хочу займатися більш серйозною діяльністю, якщо ви мені її довірите.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутат Безуглий.

 

     БЕЗУГЛИЙ А.Г.  Прогресивна  соціалістична   партія.   Шановна Людмило   Архипівно!  Перше  запитання:  чи  прораховував  Кабмін, скільки коштуватимуть ці вибори?

 

     Друге запитання:  як ви думаєте, чи не суперечить Конституції Закон про вибори,  коли в ній написано,  що всі кандидати рівні, а де ж вони рівні?  Партійний список - 4 відсотки, а я повинен, якщо буду балотуватись, набрати дуже багато цих відсотків.

 

     І третє  запитання:  чи  у  вас буде претензія до Центральної виборчої комісії,  яка є, якщо вона зараз видасть підписні листи і ПСП почне збирати підписи?

 

     ТАТАРНІКОВА Л.А.  Я не володію інформацією про те, чи Кабінет Міністрів робив якісь розрахунки.  У бюджеті,  так, окремим рядком це включено.

 

     Якщо в  процесі  застосування нового Закону про вибори будуть виявлені якісь суперечності з Конституцією,  то Центральна виборча комісія  має  право звернутися до Верховної Ради з пропозицією про внесення змін і доповнень до Закону про вибори народних депутатів.

 

     Я думаю,  що  Центральна  виборча  комісія  не  може   видати підписних листів до затвердження її нового складу.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутат Чернявський.

 

     ЧЕРНЯВСЬКИЙ О.П.  Дякую.  Шановна  Людмило  Архипівно,  як ви дивитеся  на  реалізацію  трудовими  колективами  свого  права  на висунення кандидатів у народні депутати?  І чи не вважаєте ви,  що на села не подають електроенергію та газ  для  того,  щоб  зірвати наступні вибори?

 

     ТАТАРНІКОВА Л.А. Щодо вашого першого запитання...

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Сідайте, будь ласка.

 

     Хандурін Микола   Іванович   -   заступник  міністра  юстиції України,  кандидат юридичних наук.  Він не  раз  виступав  тут  на трибуні. Запишіться на запитання, будь ласка.

 

     Депутат Кочерга. За ним - депутат Чурута.

 

     КОЧЕРГА В.П.,  голова  підкомітету  Комітету  Верховної  Ради України з питань  екологічної  політики  (Довгинцівський  виборчий округ,  Дніпропетровська область). Скажіть, будь ласка, чи не є це ущемленням  громадянських  прав,  що  якщо  вас   оберуть   членом Центральної  виборчої  комісії,  то  вам  доведеться залишити пост заступника міністра юстиції?

 

     ХАНДУРІН М.І.,  заступник міністра юстиції України.  Шановний народний  депутате,  ви  добре  знаєте вимоги закону.  Я дав згоду балотуватися кандидатом у члени Центральної  виборчої  комісії.  І згідно із законом я залишу посаду заступника міністра юстиції.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутат Чурута.

 

     ЧУРУТА М.І.,   голова  підкомітету  Комітету  Верховної  Ради України з питань молоді,  спорту і туризму (Стахановський виборчий округ,  Луганська область).  Уважаемый Николай Иванович! 16 января этого года Брянковский городской суд вынес решение именем Украины, чтобы  мэр  города  Стаханова  за  оскорбление чести и достоинства заплатил мне деньги,  выступил по телевидению  и  так  далее.  Уже ноябрь,  но ни один пункт этого решения не выполнен. Я обращался к вам как к заместителю министра юстиции с  депутатским  обращением. Однако  вы  мне дали отписку,  что на сегодняшний день это решение суда не выполнено. Подскажите, как мне теперь за вас голосовать?

 

     ХАНДУРІН М.І. Ви знаєте, що з виконанням рішень щодо народних депутатів є певні складнощі,  оскільки для них передбачено законом імунітет   у   разі    притягнення    їх    до    адміністративної відповідальності.  Без  згоди  ради  не можна притягти депутата до адміністративної чи іншої відповідальності.  Це примусові  заходи, тому  виникають  певні складнощі у виконанні рішень стосовно таких осіб. Але такий закон.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутат Оробець.

 

     ОРОБЕЦЬ Ю.М. Шановний пане заступнику міністра! Скажіть, будь ласка,  що, власне, діється в Міністерстві юстиції? Наскільки мені відомо,  були  звільнені  з  порушенням  трудового   законодавства заступники міністра Полудьонний, Головач, навіть не видана трудова книжка колишньому міністру Головатому.

 

     Скажіть, будь ласка, якщо порушуються трудове законодавство і права  людини  в  Міністерстві  юстиції,  то  де вони в Україні не порушуються?

 

     ХАНДУРІН М.І. Дякую за запитання. Шановний народний депутате! На  жаль,  я  не  курирую управління кадрів Міністерства юстиції і безпосередньо не займався цими питаннями. І, не знаючи обставин, я не можу відповісти на ваше запитання.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Сідайте, будь ласка.

 

     Шановні народні  депутати!  Нам  необхідно  проголосувати про включення до списків для таємного голосування всіх 15  кандидатів, запропонованих  Президентом  для  обрання  до Центральної виборчої комісії.

 

     Голосуємо про включення до списків для таємного  голосування. Запросіть людей до залу. Ставлю на голосування. Будь ласка.

 

     "За" - 228. Прийнято.

 

     Дякую.

 

     ----------

 

     Слово надається   Безсмертному   Роману   Петровичу.  Є  одна позиція, яку нам треба проголосувати.

 

     БЕЗСМЕРТНИЙ Р.П.  Шановний Олександре  Миколайовичу!  Шановні колеги!  Учора  Верховна  Рада  України  прийняла  в  цілому Закон України про Центральну виборчу комісію.  Але після того,  коли цей закон був ретельно опрацьований юристами, у статті 7 виявився один момент,  який суперечить нормам Конституції.  Це  -  проголосована пропозиція   Олександра   Володимировича   Лавриновича:   "У  разі реєстрації члена  комісії  кандидатом  у  Президенти  України  або кандидатом  у  народні  депутати  України,  їх  довіреною  особою, уповноваженою особою політичної партії, виборчого блоку партій або їх представником,  що беруть участь у виборах, членом ініціативної групи всеукраїнського референдуму, він втрачає свої повноваження в комісії   з   моменту   реєстрації,   що   фіксується  відповідним розпорядженням Голови Верховної Ради України". Ще раз повторюю: що фіксується   відповідним   розпорядженням  Голови  Верховної  Ради України.

 

     Відповідно до статті 88 Конституції,  де дано повний  перелік повноважень   Голови   Верховної  Ради,  йому  не  належить  право фіксувати,   як   ми   передбачили,   відповідним   розпорядженням призупинення членства в Центральній виборчій комісії.  Тому юристи відпрацювали  таку  норму:  "У  разі  реєстрації   члена   комісії кандидатом  у Президенти України або кандидатом у народні депутати України,  їх довіреною  особою,  уповноваженою  особою  політичної партії,  виборчого  блоку  партій або їх представником,  що беруть участь  у  виборах,  членом  ініціативної  групи   всеукраїнського референдуму,  він  втрачає  свої  повноваження в комісії з моменту його реєстрації". Тобто такі повноваження втрачаються автоматично.

 

     Хочу наголосити,  що норма,  яку ми проголосували, вступила в колізію і з іншою нормою цього ж закону,  якою передбачено обрання на посаду  і  увільнення  з  посади  за  рішенням  Верховної  Ради України,  окрім цього спеціального випадку,  вказаного у статті 7. Для того щоб зняти колізії,  я прошу вас підтримати  запропоновану редакцію.  Вона відпрацьовувалася юридичним відділом і погоджена з Олександром Володимировичем Лавриновичем.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Я  прошу   підтримати,   щоб   не   було   ніяких непорозумінь. Ставлю на голосування. Голосуємо. Будь ласка.

 

     "За" - 233. Прийнято.

 

     Шановні колеги, я хочу з вами порадитися. Нам треба економити час,  то,  можливо, ви погодитеся все-таки проголосувати картками, але  не загальний список,  а кожну кандидатуру окремо.  Якщо ви не заперечуєте, проголосуємо таку процедуру як виняток.

 

     Ставлю цю пропозицію на голосування. Комітет підтримує. Прошу підтримати, це б прискорило розгляд даного питання. Голосуємо.

 

     "За" - 137.

 

     Шановні колеги!  Ми  обговорили  всі  15 кандидатур,  поданих Президентом,  проголосували за внесення їх до списку.  Завтра о  9 годині 40 хвилин відбудеться таємне голосування так, як належить.

 

     Оголошується перерва до 16 години.


Повернутись до публікацій

Версія для друку