ЗАСІДАННЯ ДВАНАДЦЯТЕ

 

С е с і й н и й  з а л  В е р х о в н о ї  Р а д и

 

У к р а ї н и.  17  в е р е с н я  1997  р о к у.

 

16 г о д и н а.

 

Веде засідання заступник Голови Верховної Ради України

 

МУСІЯКА В.Л.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати,  прошу підготуватися до реєстрації.  Зареєструвалися  325 народних депутатів.  Продовжуємо розгляд проекту  Закону  України  про  вибори  народних  депутатів України у другому читанні.

 

     МІШУРА В.Д.,   секретар   Комітету   Верховної  Ради  України законодавчого  забезпечення  свободи  слова  та  засобів   масової інформації  (Центральний виборчий округ,  Кіровоградська область). Стаття  24   "Порядок   реєстрації   кандидатів   у   депутати   в одномандатних виборчих округах".

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Ви скажіть, що статтю 23 ми поминаємо.

 

     МІШУРА В.Д.    Так,    поминаємо,    бо    вона    стосується багатомандатного округу.  До статті 24 теж є зауваження, але можна голосувати.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Хвилинку!   З  процедури,  будь  ласка,  депутате Яценко.

 

     ЯЦЕНКО В.М.,  голова Комітету Верховної Ради України з питань Чорнобильської    катастрофи    (Коростенський   виборчий   округ, Житомирська  область).  Дякую.  Вікторе  Лаврентійовичу!   Шановні колеги!  Я  під  час  перерви  переговорив  з  багатьма  народними депутатами,  і,  гадаю,  ми повинні сьогодні виділити час, щоб іще раз  розглянути статтю 22 "Порядок висування кандидатів у депутати в одномандатних виборчих округах" у  зв'язку  з  правом  трудового колективу  з певною чисельністю та первинних партійних організацій

- міських,  районних -  висувати  своїх  кандидатів.  Дуже  багато депутатів   підтримує   ці   пропозиції,  можливо,  вони  щось  не зрозуміли,  коли голосували,  тому  прохання  розглянути  під  час третього читання.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимире Михайловичу, гадаю, усі все зрозуміли, але не відкидається можливість розгляду під час третього читання.

 

     МІШУРА В.Д.  Ми спеціально під час  засідання  погоджувальної комісії розглянемо це питання та приймемо рішення.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Добре.

 

     Стаття 24. Депутат Носов.

 

     НОСОВ В.В.,  член  Комітету  Верховної  Ради України з питань бюджету (Октябрський виборчий округ,  Полтавська область).  У мене до  цієї статті багато поправок.  Перша поправка 259.  Ідеться про строк закінчення реєстрації кандидатів.  У статті 24 зазначається, що  реєстрація  кандидатів  у  депутати  в  одномандатних виборчих округах закінчується за 45 днів до дня виборів,  а для партій  (це стаття 23) чомусь за 100 днів. То треба це...

 

     МІШУРА В.Д. Привести у відповідність.

 

     НОСОВ В.В.  Аби не вийшло так,  що мені потім казатимуть:  ми проголосували.

 

     Далі. Поправка 270.  У пункті  2  частини  другої  статті  24 вимагається    дві    тисячі    підписів   виборців   округу   для одномандатників,  які  підтримують   висування.   А   для   партій передбачено десь близько 900 підписів - на 225 мандатів 200 тисяч. Гадаю,  має  бути  рівна  кількість.  Не   треба   робити   ніякої дискримінації,  провокувати можливість сутичок. Потрібно розробити надійний закон, до якого ніхто не матиме претензій.

 

     Далі. Поправка 275.  Я пропоную  вилучити  поняття  "грошової застави" в розмірі десяти неоподатковуваних мінімумів.  Люди тепер зарплату не отримують місяцями і тому не  зможуть  висуватися.  Це розцінюватиметься як майновий ценз,  як обмеження виборчого права. Краще ми передбачимо,  що кандидату не  виплачуватиметься  середня заробітна плата за рахунок держбюджету. Таких гарантій Конституція не дає.  Так що треба усунути норму про заставу,  але й не платити під  час  виборів середню заробітну плату.  Так буде розумніше.  І Конституційний Суд не матиме зауважень до цих положень. Я пропоную голосувати це як окремі поправки.

 

     МІШУРА В.Д.   Дякую   за   зауваження.  Гадаю,  можна  за  це голосувати,  але дозвольте дещо сказати стосовно строку закінчення реєстрації. Ми вже домовилися, що в разі перенесення законопроекту на  третє  читання,  ми  обов'язково   приведемо   всі   цифри   у відповідність. Тому за таку поправку можна голосувати.

 

     Що стосується підписів, то, гадаю, зал може визначитися. Були пропозиції - одна тисяча,  п'ять тисяч,  сто тисяч і двісті тисяч, скажімо,   для   партії.   Треба   проголосувати   і  таким  чином визначитися.

 

     Стосовно грошової застави.  Є  два  аргументи.  Перший  -  ми якимось  чином компенсуємо затрати на вибори з державного бюджету, бо ті,  які не пройшли у депутати,  у такий спосіб  поповнять  наш виборчий фонд, який фінансується з державного бюджету. Інша справа

- грошова застава. Ми в комісії не розглядали це як майновий ценз. Майновий ценз і грошова застава - зовсім різні речі,  я вже про це говорив.  Звичайно,  сьогодні, коли не виплачують зарплату тощо, є певні ускладення,  але я не думаю, що зібрати, скажімо, дві тисячі підписів та 10 неоподатковуваних мінімумів - це одне  й  те  саме. Проте можна голосувати.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю пропозиції депутата Носова на голосування. Насамперед поправку 270?

 

     МІШУРА В.Д. Так, поправка 270 - про підписи.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Так за що голосувати?

 

     МІШУРА В.Д.  Він  пропонує  таке.  Спочатку  треба  визначити кількість підписів виборців,  які підтримують висування для одного кандидата в депутати,  а  потім  помножити  все  це  на  кількість партій. Оскільки ми партії поки що не розглядаємо, то є пропозиція розглянути лише для одного кандидата.  Адже  запропоновано  і  дві тисячі, нехай вони поки що залишаться. Є пропозиція - одна тисяча. Можна проголосувати - дві чи одна тисяча.  І  є  ще  пропозиція  - п'ять тисяч.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Отже,  є пропозиція депутата Носова...  Так?  Він пропонує встановити одну тисячу  підписів  для  одного  кандидата. Ставлю на голосування таку пропозицію. Прошу.

 

     "За" - 127. Не проходить.

 

     Є ще пропозиція - дві тисячі.

 

     МІШУРА В.Д. Комісія пропонує дві тисячі.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування дану пропозицію комісії.

 

     "За" - 196. Не прийнято.

 

     МІШУРА В.Д. Була ще пропозиція 5 тисяч.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Де тут пропозиції щодо кількості, щоб голосувати?

 

     МІШУРА В.Д. Є пропозиції, але не бачу..

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Пропоную  між  тисячею  і  двома записати півтори тисячі.  Ставлю на голосування.  Півтори тисячі, будь ласка (Шум у залі).

 

     А депутат Носов потім множитиме на кількість - 225.

 

     Прошу голосувати.

 

     "За" - 209.

 

     Ще раз?  Ви  поки  що  зберіться  з  духом,  а  я надам слово депутату Чуруті, він хоче сказати про неприйнятність. Його немає в списку з цієї статті, але він хоче запропонувати неприйнятність.

 

     Можливо, ми   проголосуємо   відразу   неприйнятність  усього закону, і ви більше не пропонуватимете? Гаразд?

 

     ЧУРУТА М.І.,  голова  підкомітету  Комітету  Верховної   Ради України з питань молоді,  спорту і туризму (Стахановський виборчий округ, Луганська область). Ні, закон цей потрібен. Тому я прошу не перебільшувати.

 

     Уважаемые народные   депутаты!   Часть   третья   статьи   22 Конституции гласит: "При прийнятті нових законів або внесенні змін до  чинних  законів  не  допускається  звуження  змісту  та обсягу існуючих прав і свобод" (Шум у залі).  Сейчас мы подписным  цензом ограничиваем  право  каждого гражданина быть избранным.  Иванов не может быть избран депутатом лишь потому,  что не соберет одну  или две  тысячи  подписей.  В действующем законе указано 300 подписей. Поэтому либо мы вообще не принимаем число подписей, либо оставляем 300  подписей.  Больше мы не имеем права по Конституции принимать. Ведь мы ограничиваем права человека быть избранным.

 

     МІШУРА В.Д.  Шановний депутате Чурута!  А якщо він узагалі не буде обраний депутатом?  То це є порушенням Конституції чи ні,  що його не підтримують?

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги,  є ще пропозиція 5 тисяч.  Ставлю її на голосування. Будь ласка.

 

     "За" - 162.

 

     Тепер пропоную проголосувати все-таки півтори тисячі.

 

     МІШУРА В.Д. Пропозиція набрала найбільшу кількість голосів.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу.

 

     "За" - 231.

 

     Дякую. Це як у тому анекдоті про тісну хату...

 

     Тепер голосуємо всю статтю 24, так?

 

     МІШУРА В.Д.  Є  ще  поправка  275  депутата  Носова  стосовно грошової застави.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу вибачити,  забув про поправку 275. Читайте, будь ласка, її.

 

     МІШУРА В.Д.  Поправка  стосується  грошової застави.  Депутат пропонує, щоб грошової застави не було.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Вилучити грошову заставу? (Шум у залі).

 

     Пропозицію депутата Носова ставлю на голосування. Будь ласка.

 

     МІШУРА В.Д. Комісія не підтримує.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу голосувати.

 

     "За" - 135. Не підтримано.

 

     Я можу поставити на голосування статтю 24?

 

     МІШУРА В.Д. У цілому? Так.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування статтю 24 з уточненням, яке ми вже проголосували (Шум у залі).

 

     "За" - 222.

 

     Шановні колеги, будь ласка, реагуйте відразу, коли я запитую: "Є поправки?"

 

     Будь ласка, депутате Петренко. Його поправка 279.

 

     МІШУРА В.Д. Ми її відхилили, бо вважаємо некоректною.

 

     ПЕТРЕНКО А.А.,  голова  підкомітету  Комітету  Верховної Ради України з питань агропромислового комплексу, земельних ресурсів та соціального  розвитку села (Слов'янський виборчий округ,  Донецька область).  Я пропоную до статті 24 додати пункт:  "Медичну довідку про  стан  здоров'я від відповідних психіатричних та наркологічних закладів".  Почему это необходимо? Говорят, что это ущемление прав человека.  Но  ведь  даже  когда  мы сдаем экзамен на водительские права,  и то от нас требуют соответствующие документы.  А в данном случае человек поступает на работу в высший государственный орган, то  есть  он  обязан  полностью  отчитаться  о  состоянии   своего здоровья.  Если  водитель может нанести вред нескольким людям,  то ставший депутатом - чуть ли не всему государству.

 

     Нужно проголосовать эту поправку.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги,  ставлю на  голосування  поправку депутата Петренка.

 

     "За" - 201. Не прийнято.

 

     МІШУРА В.Д.  Одну  хвилинку,  у  мене  також  є поправка 280. Ідеться про те,  що декларації  про  доходи  кожного  кандидата  в депутати  мають  бути доступними для учасників виборчого процесу і журналістів. Це - відкритість процесу.

 

     Прошу підтримати мою поправку.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Поправка  280  депутата   Мішури   ставиться   на голосування.

 

     "За" - 218. Не прийнято.

 

     Депутате Носов, прошу.

 

     НОСОВ В.В.   Шановний   головуючий!   Ви   трохи  неправильно поставили на голосування мою поправку про  заставу.  Ви  її,  будь ласка,  поставте не від зворотного, а напряму: хто за те, щоб була грошова  застава,  яка  Конституційним  Судом  може  бути  визнана майновим цензом.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Добре.

 

     НОСОВ В.В. А депутатів прошу не підтримувати.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги,  хто за те,  щоб була застава при участі у виборчому процесі кожного кандидата? Це редакція комісії.

 

     Будь ласка, проголосуйте.

 

     "За" - 159.

 

     Залишається без застави.

 

     Ставлю на голосування статтю 24 в цілому без третього пункту.

 

     "За" - 221.

 

     Шановні колеги, прошу вас, голосуйте. Ми ж усе з'ясували.

 

     "За" - 219.

 

     Депутате Гетьман, будь ласка.

 

     ГЕТЬМАН В.П.,  заступник  голови  Комітету   Верховної   Ради України  з  питань фінансів і банківської діяльності (Тальнівський виборчий округ, Черкаська область). Вікторе Лаврентійовичу! У мене прохання,  щоб ми діяли відповідно до Регламенту. Чому? Є редакція комісії,  ви ставите її на голосування.  Вона схвалюється  або  не схвалюється. Є поправка. Чому ви тлумачите так або так? Ми повинні проголосувати або "за", або "проти" і віднести на третє читання. А так ви вилучаєте, і ми порушуємо власний Регламент.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Що ви маєте на увазі?

 

     ГЕТЬМАН В.П.   Я   стосовно  пропозиції  депутата  Носова.  Є редакція комісії,  є поправка.  Треба голосувати  або  в  редакції комісії, або поправку.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. А я як ставлю? Я поставив на голосування поправку

- не пройшла,  поставив в редакції комісії - також  не  підтримали (Шум у залі).

 

     Ставлю на  голосування в редакції комісії без пункту 3 (Шум у залі). До пункту 3 повернемося на третьому читанні. Прошу.

 

     "За" - 221.

 

     Переносимо статтю на третє читання (Шум у залі). Що?

 

     МІШУРА В.Д. Пропонується з пунктом 3.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. З пунктом 3.  Це редакція комісії. У цілому з пунктом 3. Може, це ви мали на увазі, Вадиме Петровичу? (Шум у залі).

 

     Ставлю на голосування статтю в цілому з пунктом 3.

 

     "За" - 226.

 

     Дякую. Стаття 25.

 

     МІШУРА В.Д.  Стаття  25  "Підписний  лист".  У частині першій вилучити фразу "після висунення списків  кандидатів  у  депутати". Можна голосувати першу частину без цих слів.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Фразу   "після  висунення  списків  кандидатів  у депутати"?

 

     МІШУРА В.Д. Так.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Ще раз скажіть, будь ласка, що вилучити.

 

     МІШУРА В.Д. У частині першій вилучити фразу: "після висунення списків кандидатів у депутати".

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. У   частині   першій   вилучається  фраза  "після висунення списків кандидатів у депутати".  Частина перша статті 25 ставиться на голосування без цих слів.

 

     "За" - 245.

 

     МІШУРА В.Д. Частина друга не голосується.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Так,  поки  що  не  голосується,  переноситься на третє читання.

 

     МІШУРА В.Д. Частина третя - немає зауважень, частина четверта

- враховане,  частина п'ята - вилучити фразу:  "У разі невиконання цієї умови список кандидатів  у  депутати  від  політичної  партії (виборчого блоку партій)"... Решту можна голосувати.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Ясно.

 

     МІШУРА В.Д. Частину шосту можна голосувати.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Так.

 

     МІШУРА В.Д.  Тобто  голосувати  з вилученням частини другої і речення:  "У разі  невиконання  цієї  умови  список  кандидатів  у депутати  від  політичної  партії (виборчого блоку партій)"...  із частини п'ятої. Решту можна голосувати.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутате Носов, будь ласка.

 

     НОСОВ В.В. До частини першої є доповнення: на сторінках 57-58 поправка   288.   Доповнити  статтю  після  частини  першої  такою частиною:  "Допускається також використання особами, зазначеними в частині  першій  цієї  статті,  підписних листів,  виготовлених за встановленою формою". Тобто щоб комісії давали не тисячі листів, а тільки форму,  і люди собі виготовили потрібну кількість. Це треба записати.  Головне ж - далі,  оскільки є  проблема,  коли  підписи починають  збирати  завчасно.  Щоб  завчасно  не збирали підписи - друге речення:  "До початку збору підписів виборців  на  підписних листах,  початок  яких  заповнений відповідно до частин 3,  4 цієї статті,  виборча комісія проставляє поточну дату та  свою  печатку (штамп)". Тоді не можна буде завчасно збирати підписи.

 

     МІШУРА В.Д. Можна підтримати.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю  на  голосування  статтю  25 з урахуванням пропозиції комісії та поправкою депутата Носова.

 

     "За" - 235.

 

     МІШУРА В.Д. Стаття 26. Тут теж у частинах другій та четвертій вилучити   фрази   "про   вилучення   кандидата   у   депутати  із зареєстрованого списку кандидатів у депутати від політичної партії (виборчого  блоку  партій)",  а  в  п'ятій  - фразу "про вилучення кандидата у  депутати  із  зареєстрованого  списку".  Решту  можна голосувати.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутате Носов, будь ласка.

 

     НОСОВ В.В.  Згадка про списки є і в першій частині, не лише в другій.  А третя  частина  взагалі  нікуди  не  годиться,  бо  там передбачається  скасування  рішення  про  висунення кандидата.  Це називається "політичні ігри". Тому третю частину я прошу депутатів не підтримувати. Висунули - то висунули.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Пропоную по частинах проголосувати.

 

     МIШУРА В.Д.  Давайте.  Першу  частину можна голосувати.  Крім слів "чи зареєструвала відповідний..."

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставиться на голосування частина перша.

 

     "За" - 237.

 

     Текст, в якому йдеться про списки політичних партій,  поки що не голосуємо.

 

     Депутат Соболєв.

 

     СОБОЛЄВ С.В.,  член  Комітету Верховної Ради України з питань правової політики і судово-правової реформи  (Хортицький  виборчий округ,  Запорізька область).  Депутатська група "Реформи".  Я лише зауважу,  що ми не повинні вилучати по всьому  тексту  списки  від політичних  партій,  бо списки від політичних партій будуть навіть за мажоритарної системи. Тобто список партія висуватиме.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Ви маєте на увазі список кандидатів,  яких партія підтримує?  Але йдеться про списки від партій. Ми усе з'ясуємо під час третього читання. Згодні? Так.

 

     МIШУРА В.Д.  До третьої частини є зауваження депутата  Носова про скасування суб'єктом, який висунув кандидата, свого рішення чи втрати кандидатом права балотувалися.  Тобто йдеться ось  про  що. Скажімо,  політична  партія  або  регіональне  відділення висунули кандидата,  а потім знімають його кандидатуру з балотування.  Тоді окружна  комісія  має  прийняти  рішення,  що  вона його вилучає з реєстрації.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Треба тоді,  можливо,  термін якийсь  встановити? Ні? Ви хочете взагалі вилучити цю норму? Зрозуміло.

 

     Депутат Носов.

 

     НОСОВ В.В.  Я  пропоную вилучити не всю третю частину.  "...в разі втрати ним права балотуватися" - це має залишитися.  Вилучити треба:  "у випадках скасування суб'єктом,  який висунув кандидата, свого рішення про  його  висунення".  Це  політичні  ігри.  Партія висунула  колегіально,  а лідер партії починає знімати.  I в самій партії починаються страшні сварки, бо в них партія недемократична. Так що коли висунули колегіально, так він і залишається.

 

     МIШУРА В.Д. Iдеться про те, що орган, який висував кандидата, скажімо, обласна конференція, не повинен скасовувати того рішення. Бо  виникають  труднощі:  обласна  конференція висунула кандидата, потім знову треба збирати  конференцію,  а  можуть  не  підтримати рішення партійного керівника.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Усе  всім  зрозуміло чи ні?  Ще раз,  будь ласка, депутате Носов, скажіть чітко, й я поставлю на голосування.

 

     НОСОВ В.В.  Я хочу,  аби процес був  демократичний,  тому  не треба  показувати,  що  я  проти  партії.  Далі  в тексті записано "керівника партії".  Я ж протестував проти цього і давав поправку: представницького або уповноваженого органу. Ви поправку відхилили. I в тексті далі записано - "керівник партії".

 

     МIШУРА В.Д.  Там у зовсім іншому контексті подається  поняття "керівник партії".

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Прочитайте.

 

     МIШУРА В.Д.  "Окружна  виборча  комісія скасовує своє рішення про  реєстрацію  кандидата  у  депутати  у   випадках   скасування суб'єктом,   який   висунув  кандидата,  свого  рішення  про  його висунення".

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Пропозицію депутата Носова ставлю на голосування.

 

     "За" - 126.

 

     Ставлю на голосування  цю  норму  в  редакцію  комісії.  Будь ласка.

 

     "За" - 178.

 

     Ще що? Пункт 3 залишаємо на третє читання.

 

     У цілому без пункту 3. Так?

 

     Статтю 26 без пункту 3 ставлю на голосування.

 

     "За" - 220.

 

     Шановні колеги, прошу проголосувати ще раз.

 

     "За" - 232.

 

     Стаття 27. Будь ласка.

 

     МІШУРА В.Д.  Стаття  27  "Гарантії  діяльності  кандидатів  у депутати".

 

     Зауважень немає. Можна ставити на голосування.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутате Носов, будь ласка.

 

     НОСОВ В.В.  Статтю варто  голосувати  частинами.  Бо  частина друга...   Прошу   депутатів   зосередитися,  адже  ви  самі  собі підкладаєте міну.  Читаю:  "Кандидат у депутати  має  право  брати участь у всіх передвиборних заходах,  що проводяться...".  У якому статусі?  Якщо  ви  кандидат,  то  маєте   право   виступати.   Ви організовуєте зустріч (своєю партією),  а інша партія приходить до вас на зустріч і теж виступає.  Чому вона має там виступати?  Тому моя поправка 304 пропонує замінити фразу "брати участь у" на "бути присутнім  на".  Наприкінці  речення  ставимо   кому   і   додаємо "виступати  як  кандидат  у  депутати  на  передвиборних  заходах, організованих ним або його довіреними особами,  виборчою комісією, органами  державної  влади  та місцевого самоврядування (це коли у військових частинах), а також на які його запрошено організаторами заходу для виступів у зазначеному статусі".

 

     МІШУРА В.Д. Можна підтримати.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Може, проголосуємо частини першу та другу?

 

     Депутат Жеребецький щось має. Вибачте.

 

     МІШУРА В.Д.   Проголосуймо   пропозицію  депутата  Носова,  а потім...

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Голосуємо частини першу  й  другу  з  пропозицією депутата  Носова.  Шановні  колеги,  я  надаю слово тим,  у кого є поправки. Запитання? Будь ласка, депутате Гетьман.

 

     ГЕТЬМАН В.П.  Шановний  доповідачу!  Я  читаю:  "кандидат   у депутати  після реєстрації...  за власним бажанням звільняється на період   виборної   кампанії...".   Це   так?   Він    обов'язково звільняється? Чи за власним бажанням може звільнитися, а може й не звільнятися?

 

     МІШУРА В.Д.  На  період  виборчої  кампанії?  Він   може   не звільнятися.

 

     ГЕТЬМАН В.П.  Тоді це не годиться.  Якщо міністр балотується, він повинен звільнитися і йти на вибори (Шум у залі).

 

     МІШУРА В.Д.  Немає  заперечень.  Тоді   вираз   "за   власним бажанням" поставимо на голосування...

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Голосуємо   частинами.   Ставлю   на  голосування частину першу.

 

     МІШУРА В.Д.  Перепрошую. Вікторе Лаврентійовичу, пропонується вилучити слова "за власним бажанням".

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Так    і    скажіть.    Пропоную    проголосувати "звільняється".  Не за "власним бажанням", а "звільняється" (Шум у залі).

 

     Запитання? Депутате Жеребецький, прошу.

 

     ЖЕРЕБЕЦЬКИЙ Є.П.,  член  Комітету  Верховної  Ради  України у закордонних справах і зв'язках з  СНД  (Червоноградський  виборчий округ,  Львівська  область).  Вікторе  Лаврентійовичу,  у мене теж запитання по суті. Я прошу надати мені слово.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Не можна інакше,  ніж запитання.  Ви  знаєте,  як відбувається  процедура  другого  читання.  Не  робіть мені,  будь ласка, зауважень. Виступайте, прошу.

 

     ЖЕРЕБЕЦЬКИЙ Є.П.  Отже, у мене перше запитання до розробників цього  законопроекту.  Уявіть  собі,  ми  записуємо,  що на період виборчої кампанії звільняється (тобто імперативно пишемо).  То що, тоді  450 чоловік за 3 місяці мусять звільнятися?  Парламенту ж не буде!

 

     Друге. Якщо ми запишемо в такій редакції частину першу статті 27,   як   зараз,  то  це  означає  таке.  Наприклад,  балотується губернатор. Він хоче - звільняється, хоче - ні. Але, уявляєте, які він  має  переваги над іншими,  навіть тими самими депутатами?  Що може зробити  під  час  виборчої  кампанії  начальник  міліції  чи начальник податкової адміністрації?

 

     Ця стаття  виписана  погано,  і  голосувати  за неї не треба. Службовці,  які мають серйозні повноваження,  зокрема представники силових структур чи,  наприклад, податкових адміністрацій, або ті, що мають контрольні функції, матимуть дуже серйозні переваги перед іншими кандидатами, якщо стаття буде прийнята в такому вигляді.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. То, можливо, першу частину...

 

     ЖЕРЕБЕЦЬКИЙ Є.П.  Першу частину приймати не можна. Тепер щодо другої. Уявіть собі, що ми її приймаємо в редакції, запропонованій депутатом  Носовим,  тобто  державна адміністрація організовує для кандидатів зустрічі.  Вважаю,  не варто приймати поправку депутата Носова про те, що кандидат у депутати має право бути присутнім, бо я знаю на прикладі  попередніх  виборів,  що  одним  адміністрація дозволяла   виступати,   іншим   -  ні.  Такі  норми  треба  добре виписувати, бо йдеться про виборчу кампанію та стосується всіх.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, депутате Соболєв.

 

     СОБОЛЄВ С.В.  Депутатська група "Реформи". Я своєму шановному колезі та всім іншим нагадую, що у статті 8 чітко записано, що всі державні службовці зобов'язані звільнятися.  А це стосується  всіх інших.

 

     Щодо поправки   депутата   Носова,   то  він  розділив:  бути присутнім і виступати.  Тому в  мене  є  пропозиція  проголосувати норму в редакції комісії з поправкою депутата Носова.

 

     МІШУРА В.Д. Я перепрошую. У нас там записано: "брати участь". Тобто і виступати.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Пропонують врахувати  поправку  депутата  Носова. Тоді виходить все гаразд.

 

     Вадиме Петровичу,  ви згодні? Стаття 8 фактично закріплює те, про що ви говорили.

 

     Будь ласка, депутате Оробець.

 

     ОРОБЕЦЬ Ю.М.,  член Комітету Верховної Ради України з  питань паливноенергетичного комплексу,  транспорту і зв'язку (Промисловий виборчи округ,  м.  Київ).  Шановні колеги!  Звільнення  з  роботи народних  депутатів  зачіпає конституційні положення.  Уявімо собі таку ситуацію,  що внаслідок якихось причин парламент  не  обрано. Тоді має діяти цей парламент.  Це конституційна норма.  Якщо у нас звільняються депутати, то тоді в принципі немає діючого парламенту і  ми зачіпаємо основи демократії,  закладені в Конституції.  Тому варто  розглянути  поправку  депутата  Капустяна,  який   пропонує доповнити   обговорювану   норму  такими  словами:  "окрім  діючих депутатів".  У такий спосіб гарантується неперервність  діяльності Верховної Ради.

 

     МІШУРА В.Д. Давайте проголосуємо поправку депутата Капустяна.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Окрім діючих депутатів. Так?

 

     МІШУРА В.Д.   Поправка  303  депутата  Капустяна.  Вона  була відхилена.

 

     НОСОВ В.В.  Шановний депутат  Оробець  трохи  помилився.  Там написано,  що звільняється від обов'язків з наданням неоплачуваної відпустки.  Візьмете на тиждень неоплачувану відпустку й поїдете в округ.  Тобто  це не звільнення,  як за Кодексом законів про працю звільнили, а з неоплачуваною відпусткою.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. А  на  три  місяці  можна  поїхати   на   виборчу кампанію?

 

     НОСОВ В.В. Якщо у вас передбачена така відпустка, то поїдете.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. А якщо ні?

 

     НОСОВ В.В. А якщо ні, то не поїдете.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. То треба ж, щоб це було передбачено в законі.

 

     МІШУРА В.Д.  Мені  здається,  що  комісія  дуже  коректно все виписала.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування частину першу статті  27  в редакції  комісії  (Шум  у  залі).  Одразу  з  поправкою  депутата Капустяна? Будь ласка.

 

     "За" - 230.

 

     Є запитання? Будь ласка.

 

     МІШУРА В.Д. Ми ж ще не проголосували!

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Першу частину проголосували.

 

     ШЕЙКО П.В.,  голова Комітету Верховної Ради України з  питань Регламенту,   депутатської   етики   та   забезпечення  діяльності депутатів (Бобровицький  виборчий  округ,  Чернігівська  область). Шановний  Вікторе  Лаврентійовичу!  Я не можу далі голосувати,  не з'ясувавши однієї невеличкої деталі.  До статті 24 була пропозиція (здається,  депутата  Петренка з Луганщини) про те,  що кандидат у депутати повинен надати довідку від психіатра.  Це дуже актуально, скажу  так,  і  для  нашого  залу  теж.  Тому  ця  норма  має бути проголосована  з  таким  розрахунком,  щоб   ми   нарешті   обрали нормальний парламент у 1998 році!

 

     Пропоную поставити   на   голосування   пропозицію   депутата Петренка.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги,  дозвольте запитати: ніхто з тих, хто пропонує це, не боїться, що отримає відповідну довідку?!(Шум у залі). Ні?!

 

     МІШУРА В.Д. Причому хорошу...

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування поправку 279.

 

     "За" - 193. Не проходить (Шум у залі).

 

     Поіменно?! Ставлю  пропозицію  голосувати  поіменно  (Шум   у залі). Хвилинку, Вадиме Петровичу.

 

     "За" - 177. Прийнято.

 

     З мотивів слово має депутат Гетьман. Будь ласка.

 

     МІШУРА В.Д. Прошу не ставити на голосування цю поправку.

 

     ГЕТЬМАН В.П.  Шановні народні депутати!  Я вважаю,  що голові Комітету з питань Регламенту,  депутатської етики та  забезпечення діяльності депутатів взагалі не слід було б ставити так питання. А якщо ставити,  то для всіх - і для тих,  хто йде по  одномандатних округах, і для тих, хто йде за партійними списками.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Можливо,   і   для   цілих   партій   треба   теж (Пожвавлення в залі).

 

     Будь ласка, депутате Носов.

 

     НОСОВ В.В.  Шановні депутати,  таке положення  голосувати  не можна,  бо воно суперечить Конституції.  У Конституції сказано, що не мають права брати участь ті, які визнані судом недієздатними. А тут намагаються записати від зворотного.  Так записувати не можна. Ті,  що мають право голосу,  висуваються.  Прошу  звернути  на  це увагу,  бо  ми натикаємо положень,  які суперечать Конституції,  а кожного з них  достатньо,  щоб  скасувати  весь  закон.  Не  треба гратися в залі.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Я  цю пропозицію на голосування не ставлю (Шум у залі).

 

     МІШУРА В.Д. Частина друга статті 27.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставте тоді під сумнів усе, що ми робимо.

 

     МІШУРА В.Д. Ми двічі голосували, але не набрали голосів.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Це приниження гідності  людей  -  мати  справу  з такими довідками.  Ви знаєте, які довідки принесете, скажіть, будь ласка? Вам їх дадуть.

 

     МІШУРА В.Д. З огляду на Регламент - можна.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Я  не  маю  за  Регламентом  права   ставити   на голосування неконституційні пропозиції.

 

     Частина друга статті 27, будь ласка (Шум у залі).

 

     Потішилися, а тепер, будь ласка, слухайте частину другу.

 

     МІШУРА В.Д.  "Кандидат  у  депутати  має право брати участь у всіх передвиборних заходах,  що проводяться на території виборчого округу, по якому він балотується", - це наша редакція. Вона вдала, оскільки  пропозиції,  які  вносить   депутат   Владислав   Носов, передбачають, що адміністрація буде...

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Пропозицію   депутата  Носова  можна  ставити  на голосування. Пам'ятаєте, він її вдало сформулював (Шум у залі).

 

     Щодо пропозиції? Депутате Яворівський, будь ласка.

 

     ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.,  голова підкомітету Комітету Верховної Ради України    з   питань   прав   людини,   національних   меншин   і міжнаціональних   відносин   (Світловодський    виборчий    округ, Кіровоградська  область).  Демократична  партія України.  Шановний Вікторе Лаврентійовичу, я розумію, що ви трішки занервувалися, але все-таки  хочу,  щоб  ми  внесли  ясність:  яке тут порушення прав людини?  Іде людина на посаду президента,  подає довідку про  стан здоров'я,  адже  -  керувати державою.  Від цього залежать тисячі, мільйони.  Нині для того,  щоб сісти на мотоцикл, потрібна довідка психіатра, чи ти нормальний. А щоб керувати державою, виявляється, довідки непотрібно.  Можна запропонувати нормальну форму - довідка про  стан  здоров'я.  Людина  йде до законодавчого органу керувати державою. Яке тут порушення прав людини?

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Я вас  прошу,  сформулюйте  і  на  третє  читання запропонуйте.

 

     Будь ласка,  депутате  Носов,  ще  раз щодо своєї пропозиції. Потім поставлю її на голосування.

 

     НОСОВ В.В.  Шановні депутати,  прошу звернути увагу на  таке. Міська рада може закликати кандидатів і сказати:  виступіть,  будь ласка,  перед нашими депутатами.  Орган запросив.  За моєю  схемою кожен кандидат має право там виступити, ви-сту-пи-ти.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Нормальна схема.

 

     НОСОВ В.В. Місцева адміністрація може і не заслуховувати всіх кандидатів, а за моєю схемою всіх має заслухати.

 

     МІШУРА В.Д. Я не проти, прошу підтримати.

 

     НОСОВ В.В. тому вона в цілому звучатиме...

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Усе,   Владиславе   Васильовичу,   ставлю    вашу пропозицію на голосування.

 

     "За" - 217.

 

     Шановні колеги,   забудьте  те,  що  ми  зараз  обговорювали, зосередьтеся на пропозиції Носова.  Вона дуже чітко виписана і дає великі  можливості всім кандидатам у депутати.  Разом з тим не дає можливості проникати туди,  де відбуваються якісь партійні заходи, щоб,   скажімо,  зірвати  їх  і  таке  інше.  Я  прошу  підтримати пропозицію депутата Носова.

 

     МІШУРА В.Д. Поправку Носова треба підтримати.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Ще раз ставлю на голосування.

 

     "За" - 250.

 

     Дякую.

 

     МІШУРА В.Д.  Більше немає зауважень, прошу статтю 27 у цілому проголосувати.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставиться  на  голосування  стаття  27  у цілому. Прошу зняти голосування.

 

     Депутат Носов.

 

     НОСОВ В.В.  Шановні депутати, ми підійшли до частини третьої, де  зазначено,  що  кандидату  в депутати на час виборчої кампанії держава сплачує середню  заробітну  плату.  Конституція  цього  не гарантує.  Щоб  зекономити кошти,  треба цю частину вилучити.  Я і пропонував: не робіть заставу, але й зніміть оці кошти - видатки з Державного  бюджету.  Це і буде економія коштів.  Крім того,  у що вибори можуть перетворитися?  Люди висуватимуться в окрузі  тільки для того,  щоб одержати середню заробітну плату.  Буде по 50 чи по 100 чоловік, то який бюджет це витримає?

 

     МІШУРА В.Д.  Я  підтримую  пропозицію  Носова  про  вилучення частини третьої.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Пропозицію депутата Носова ставлю на голосування.

 

     "За" - 179.

 

     Валерію Дмитровичу,  прочитайте,  будь ласка, як вона звучить (Шум у залі).  Я прошу,  шановні колеги,  зосередьтеся.  Ви один з одним розмовляєте, а потім запитуєте, що голосуємо.

 

     МІШУРА В.Д. "Кандидату у депутати за період участі у виборчій кампанії сплачується середня заробітна плата  чи  інший  прибуток, обчислений   за   останні   три   місяці   виборчою  комісією,  що зареєструвала  кандидата  у  депутати,  з  коштів,  виділених   на проведення виборів.  Виплати здійснюються щомісячно,  їх розмір не може  перевищити  заробітної  плати  народного  депутата  України. Порядок оплати кандидатам у депутати встановлює Центральна виборча комісія разом з Міністерством фінансів України".

 

     Депутат Носов  пропонує  цю  частину  вилучити.  Ось  про  що йдеться (Шум у залі).

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутат Єльяшкевич. Будь ласка.

 

     ЄЛЬЯШКЕВИЧ О.С.,  член  Комітету  Верховної  Ради  України  з питань фінансів і банківської  діяльності  (Дніпровський  виборчий округ,  Херсонська область).  Депутатская группа "Реформы", партия "Громада". Уважаемые коллеги, я прошу обратить внимание на то, что в   тексте,   который   предлагает   специальная  комиссия,  очень некорректно написано "чи інший прибуток".  Заработную плату  нужно оставить,    а    прибыль,    которую   имеют   наши   бизнесмены, предприниматели, исключить. Почему бюджет должен компенсировать их прибыль?  Причем  в  общей  сумме  для  всех  кандидатов это может вылиться в огромные размеры бюджетных средств.

 

     Поэтому я предлагаю  исключить  слова  "чи  інший  прибуток", тогда все будет логично.  Человек на период избирательной кампании идет в отпуск,  и  ему  государство  компенсирует  только  средний заработок.

 

     Спасибо.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Зрозуміло. Без компенсації інших доходів.

 

     МІШУРА В.Д.   Прошу   поставити   на   голосування   в  нашій редакції...

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставиться на голосування  редакція,  яку  зачитав Валерій Дмитрович, без слів "чи інший прибуток".

 

     "За" - 197.

 

     МІШУРА В.Д.  Шановні  колеги,  прошу уваги.  Я ще раз зачитаю частину третю:  "Кандидату у депутати за період участі у  виборній кампанії  сплачується  середня  заробітна плата чи інший прибуток, обчислений  за  останні   три   місяці   виборчою   комісією,   що зареєструвала   кандидата  у  депутати,  з  коштів,  виділених  на проведеня виборів.  Виплати здійснюються щомісячно,  їх розмір  не може  перевищувати  заробітної  плати  народного депутата України. Порядок оплати кандидатам у депутати встановлює Центральна виборча комісія разом з Міністерством фінансів України".

 

     Депутат Єльяшкевич  вніс  пропозицію вилучити слова "чи інший прибуток".

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю   на   голосування   пропозицію   депутата Єльяшкевича.

 

     "За" - 177.

 

     Ставлю на  голосування редакцію комісії.  Ми ще не голосували частину третю.

 

     МІШУРА В.Д. Прошу підтримати редакцію комісії.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу проголосувати.

 

     "За" - 150.

 

     Шановні колеги,  давайте частину третю  перенесемо  на  третє читання. Ставиться на голосування стаття 27 без частини третьої.

 

     МІШУРА В.Д. Прошу підтримати. Ми доопрацюємо частину третю.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу проголосувати.

 

     "За" - 242.

 

     Дякую.

 

     Стаття 28.

 

     МІШУРА В.Д. Стаття 28 не голосується.

 

     Стаття 29    "Довірені   особи   кандидата   в   депутати   в одномандатному  виборчому   окрузі".   Усе   враховано,   прохання поставити на голосування (Шум у залі).

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Носов Владислав Васильович.

 

     НОСОВ В.В.  Шановні  депутати,  у  мене  до  шостої частини є поправка.  Зазначено,  що помічник звільняється з  дня  вибуття  з балотування  відповідного  кандидата  у депутати.  Проте це зняття може  відбутися  і  в  другій  половині  дня.  Якщо  з  цього  дня припиняються його повноваження,  то на роботі йому можуть сказати: "А де ти півдня вештався, чого тебе на роботі не було?"

 

     Тому я пропоную таку  поправку:  після  слова  "закінчуються" додати   слова  "з  дня,  наступного  за  днем  вибуття".  І  тоді відсутність помічника на  роботі  протягом  трьох  годин  не  буде підставою для його звільнення.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Погоджуєтеся? Гаразд.

 

     МІШУРА В.Д. Ще є поправка 316 депутата Чупахіна.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка. Депутат Чупахін.

 

     ЧУПАХІН О.М.,  секретар  Комітету  Верховної  Ради  України з питань оборони і державної безпеки  (Куп'янський  виборчий  округ, Харківська    область).    Уважаемые   народные   депутаты,   этот законопроект,  принятый в первом чтении,  разрабатывался на основе смешанной   системы.   Естественно,  предусматривалось  увеличение округов в два раза. И мы на сегодняшний день не знаем, каким будет округ - 80, 100, 150 или 200 тысяч.

 

     Я предлагал  вместо  пяти  доверенных лиц записать "не більше восьми", исходя из того, что предполагается увеличение округа.

 

     Но поскольку  мы  и  сейчас  не  знаем,  каким  он  будет,  я предлагаю эту поправку перенести на третье чтение.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Щодо кількості?

 

     ЧУПАХІН О.М. Да.

 

     МІШУРА. В.Д. Немає заперечень.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Поправка 317 депутата Яценка.

 

     Будь ласка, Володимире Михайловичу.

 

     ЯЦЕНКО В.М.  Дякую.  Шановні колеги, я хотів би звернути вашу увагу на частину п'яту цієї статті.  Річ у  тім,  що  повністю  не врахована моя пропозиція і закладена така формула: "Довірені особи за  поданням  кандидата  у  депутати  можуть  бути  звільнені  від виконання  виробничих або службових обов'язків на час,  необхідний для підготовки і поведення зборів та інших передвиборних  заходів, передбачених  цим законом".  Я пропонував після слів "можуть бути" додати "на час проведення виборчої кампанії".

 

     Хто визначатиме   саме   цей    час?    Звичайно,    керівник підприємства,  організації, в якому працює ця довірена особа. Якщо він підпорядкований якомусь адміністраторові, який балотується, то відповідно  він  може звільнити на будь-який час.  А ту людину,  в якій не зацікавлені,  взагалі можуть не звільнити або звільнять за годину до проведення зборів.

 

     Тому давайте для всіх створимо однакові умови.  Саме тому я й пропоную додати "на час проведення виборчої кампанії".  Інакше,  я підкреслюю,  одні перебуватимуть у пільгових умовах,  інші взагалі не зможуть нічого зробити.

 

     Дякую.

 

     МІШУРА В.Д.  Ви правильно кажете,  але тут є два  слова,  які дають можливість цю проблему розв'язати. Зазначено, що можуть бути звільнені за поданням кандидата у депутати. Тобто ви можете подати на весь період кампанії, на день чи на тиждень. Це ваше право.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Валерію  Дмитровичу,  перша і четверта частини не викликають ні в кого сумніву, тому я ставлю на голосування першу і четверту частини статті 29.

 

     "За" - 249.

 

     Дякую.

 

     Ставлю на голосування пропозицію депутата Яценка.

 

     "За" - 214.

 

     Не приймається.

 

     МІШУРА В.Д. Отже, залишається в редакції комісії.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Була ще пропозиція депутата Носова, пам'ятаєте, у частині шостій додати слова "з дня, наступного за днем вибуття..."

 

     МІШУРА В.Д. Можна це врахувати.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Гаразд.

 

     МІШУРА В.Д. Ще є поправка депутата Носова (Шум у залі).

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. До  шостої  частини?..  Одну  хвилинку,   депутат Яценко  просить  слова з приводу своєї поправки до частини п'ятої. Будь ласка.

 

     ЯЦЕНКО В.М.  Поправка моя не пройшла,  всього кількох голосів не   вистачило,   але   я  згоден  з  пропозицією  -  за  поданням кандидата...  Щоб було  зрозуміло,  що  звільняються  за  поданням кандидата, коли потрібно.

 

     МІШУРА В.Д.  Володимире  Михайловичу,  тут  так  і  записано: "Довірені особи за  поданням  кандидата  у  депутати  можуть  бути звільнені  на час,  необхідний для підготовки і проведення..." Тут усе передбачено.

 

     ЯЦЕНКО В.М.  Не можуть бути звільнені,  а звільняються -  так має бути. А то кожен посвоєму буде тлумачити.

 

     МІШУРА В.Д.   Давайте   запишемо  "звільняються",  заперечень немає.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Валерію Дмитровичу, сформулюйте, будь ласка.

 

     МІШУРА В.Д.  "Довірені особи за поданням кандидата у депутати звільняються  від виконання виробничих або службових обов'язків на час..." - і далі за текстом.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування  статтю  29  з  урахуванням поправок депутатів Носова і Яценка, які ми обговорили.

 

     "За" - 215.

 

     Одну хвилинку,   що  ви  пропонуєте?  Додати  зі  збереженням заробітної плати за останнім місцем роботи?  Справді, раптом хтось не  працює  в  цей  період.  Гаразд,  з  цією  поправкою ставлю на голосування.

 

     "За" - 257.

 

     Дякую.

 

     Стаття 30.

 

     МІШУРА В.Д.  Стаття 30  "Офіційні  спостерігачі".  Зауваження депутата Соболєва враховано, прошу підтримати редакцію комісії.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Стаття 30 ставиться на голосування.

 

     "За" - 258.

 

     МІШУРА В.Д.  Розділ  V  "Передвиборна  агітація".  Стаття  31 "Форми і засоби передвиборної  агітації".  Що  стосується  частини першої,  то,  вилучивши слова "чи виборчі списки політичних партій (виборчих блоків партій), її можна голосувати (Шум у залі).

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. У депутата Шейка є  процедурне  зауваження.  Будь ласка.

 

 

     ШЕЙКО П.В.  Шановний  Вікторе Лаврентійовичу!  Оскільки Закон про вибори є дуже важливим і в усіх відношеннях має бути,  скажімо так, стерильним, щоб не було потреби звертатися до Конституційного Суду,  я  просив  би,   Вікторе   Лаврентійовичу,   поставити   на голосування  пропозицію  про  подальше  голосування  статей  цього закону в поіменному режимі.  Тому що до мене як до голови комітету звертаються народні депутати (письмово і усно) з приводу того,  що в залі голосують карточками тих депутатів, які зранку відсутні.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Зрозуміло, ви пропонуєте голосування в поіменному режимі.

 

     ШЕЙКО П.В.  Так, щоб наш комітет мав можливість відслідкувати оці дані.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Внесена  пропозиція  голосувати  законопроект  до кінця   в  поіменному  режимі.  Я  зобов'язаний  поставити  її  на голосування (Шум у залі).

 

     МІШУРА В.Д.  Одну хвилинку.  Справа в тому,  що цей закон  не важливіший,   ніж   Конституція,   але  згідно  з  Регламентом  не передбачається його поіменне голосування, це може вирішити зал.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутат і пропонує зараз вирішити - в  поіменному режимі чи непоіменному.

 

     МІШУРА В.Д. Комісія не підтримує.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування пропозицію,  щоб голосувати законопроект до кінця в поіменному режимі. Прошу проголосувати.

 

     "За" - 43.

 

     Рішення не прийнято, на жаль.

 

     МІШУРА В.Д. Статтю З1 з вилученням із частини першої слів "чи виборчі   списки   політичних   партій  (виборчих  блоків)"  можна голосувати.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Є зауваження до статті 31? Ставлю  на голосування статтю 31 і назву розділу "Передвиборна агітація".

 

     "За" - 246. Прийнято.

 

     МІШУРА В.Д.  Стаття  32  не  голосується,  бо   йдеться   про загальнодержавний виборчий округ.

 

     Стаття 33  "Матеріали передвиборної агітації в одномандатному виборчому окрузі".

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Немає зауважень.

 

     МІШУРА В.Д. Ні, є зауваження депутатів Носова і Ковтунця.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутат Носов.

 

     НОСОВ В.В.  Поправка 330.  Справа в тому,  що  на  попередніх виборах  були  випадки,  що  кандидатам  у  депутати  не  надавали передвиборні плакати,  невідомо куди вони дівалися.  Щоб цього  не було,  я  пропоную  в  частині  першій  після  слів  "дня виборів" поставити кому і додати слова:  "надає кандидатам  у  депутати  не менше  3/4 зазначеної кількості плакатів".  А одної четвертини від 2500 вистачить, щоб розвішувати... Такі прецеденти були.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Нормальна пропозиція.

 

     МІШУРА В.Д. Можна погодитися.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Ще які зауваження?

 

     МІШУРА В.Д.  Ідеться  про  те,  що  питання,  як  ці  плакати використовуються, вирішує кандидат...

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Ні,  тут зазначено,  що використання цих плакатів погоджується з кандидатом у депутати. Він одержує ту кількість, що йому належить, а як використовувати те, що залишилося, треба з ним погодити.

 

     МІШУРА В.Д. Давайте проголосуємо, немає заперечень.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Нормальна  пропозиція,  прошу  її  проголосувати. Нехай розклеює де хоче.

 

     "За" - 250. Прийнято.

 

     МІШУРА В.Д. У депутата Ковтунця була пропозиція стосовно...

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутат Ковтунець. Будь ласка.

 

     КОВТУНЕЦЬ В.В., член Комітету Верховної Ради України з питань бюджету (Вересневий виборчий округ,  Рівненська область).  Ідеться про  те,  щоб  окружна  виборча  комісія  забезпечувала друкування плакатів не за 20 днів до дня виборів,  а за 30 днів.  За 45  днів завершується реєстрація, два тижні при сучасних можливостях цілком достатньо, щоб вчасно виготовити плакати.

 

     МІШУРА В.Д. Заперечень немає.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю   на   голосування   пропозицію   депутата Ковтунця.

 

     "За" - 243.

 

     Ставлю статтю 33 з усіма змінами на голосування в цілому.

 

     "За" - 238. Прийнято.

 

     МІШУРА В.Д.   Стаття   34   "Використання   засобів   масової інформації".  Тут теж пропонується вилучити всі моменти, пов'язані з  багатомандатним округом,  тобто з виборчими списками політичних партій (виборчих блоків) і таке інше. Це стосується частин другої, третьої,  десятої  і дванадцятої.  Решту можна голосувати.  Якщо є зауваження, будь ласка.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Так, стаття 34.

 

     Депутат Носов. Будь ласка.

 

     НОСОВ В.В.  До частини дев'ятої є  поправка.  У  цій  частині передбачається,   що   не  можна  переривати  агітаційні  програми кандидатів у депутати рекламою товарів, робіт і послуг. У поправці 337 пропонується додати слова "іншими повідомленнями".

 

     МІШУРА В.Д. Це можна підтримати.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. З   пропозицією   депутата  Носова  ставиться  на голосування стаття 34.

 

     МІШУРА В.Д.   Прошу   підтримати,   хороша   пропозиція.   Із пропозицією депутата Носова - "за".

 

     "За" - 250.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутат Носов. Будь ласка.

 

     МІШУРА В.Д. Яка поправка?

 

     НОСОВ В.В. Поправка 341 до частини тринадцятої. У цій частині передбачається,  що коли на людину зроблено наклеп, то зобов'язані надати  таку  саму  площу  для спростування.  Зробити наклеп можна трьома словами,  а спростувати,  я пропоную,  треба не  менше  ніж двома  тисячами  знаків,  тобто  на  сторінку.  Ви  ж  не  зможете спростувати наклеп трьома словами.

 

     МІШУРА В.Д. Давайте підтримаємо.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Добре. На одну сторінку. На три слова відповідати сторінкою. Це добра перспектива.

 

     МІШУРА В.Д. Давайте підтримаємо.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. У цілому стаття голосується.

 

     "За" - 240. Прийнято.

 

     МІШУРА В.Д.  Стаття  35 "Обмеження у проведенні передвиборної агітації". У депутата Носова є зауваження.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. До якої частини? До частини першої?

 

     Будь ласка.

 

     НОСОВ В.В. Моя поправка 344. У частині першій передбачається, що  під  час  виборчої  кампанії  кандидатам  у  депутати,  які  є працівниками радіо і телебачення,  забороняється виступати  більше часу,  ніж  відведено для інших кандидатів у депутати.  А треба це заборонити всім кандидатам.  Тому що мер  міста  може  цілий  день сидіти на телебаченні,  хоч він не є працівником телебачення. Тому є така поправка: замість слова "які" вставити "у тому числі і тим, хто". І тоді будуть охоплені всі, і ці працівники в тому числі.

 

     МІШУРА В.Д. З цим можна погодитися.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Добре. Пропозицію врахували. До частини першої ще є? Частина перша ставиться на голосування.

 

     МІШУРА В.Д. Прошу підтримати з поправкою депутата Носова.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Голосуємо.

 

     "За" - 240.

 

     Частина друга. Є зауваження?

 

     Депутат Носов.

 

     НОСОВ В.В.  Частина друга. Поправка 345, але зміст той самий: замість слова "які" вставити "у тому числі і тих, хто".

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Зрозуміло.  Ставлю на голосування частину другу з поправкою депутата Носова.

 

     МІШУРА В.Д. Із цим можна погодитися.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Нормальна пропозиція. Голосуємо.

 

     "За" - 223.

 

     Добра пропозиція.  Я  вас  прошу...(Шум  у  залі).  Так,   не спрацювало.

 

     Валентино Семенівно, ще раз? Вона не встигла добігти.

 

     Будь ласка, ще раз голосуємо.

 

     МІШУРА В.Д. Прошу підтримати.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу проголосувати.

 

     "За" - 270.

 

     Дякую.

 

     До частини третьої є зауваження?

 

     МІШУРА В.Д. Немає.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. До четвертої?

 

     МІШУРА В.Д. Немає.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. До п'ятої?

 

     МІШУРА В.Д. Немає.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Частини третю і четверту ставлю на голосування.

 

     МІШУРА В.Д. Підтримайте, будь ласка.

 

     "За" - 250.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутат Носов. До п'ятої, так?

 

     НОСОВ В.В. До частини п'ятої поправка 347. Вона невеличка. У проекті говориться: "розповсюдження анонімних  агітаційних  матеріалів забороняється". Але ж крім анонімних,  можуть бути і  матеріали  під  псевдонімом, скажімо,  "Робін Гуд".  І тому потрібно уточнити:  "розповсюдження анонімних   агітаційних    матеріалів    або    під    псевдонімом забороняється".

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Зрозуміло. Згодні?

 

     МІШУРА В.Д. Давайте підтримаємо.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставиться   на   голосування   частина   п'ята  з поправкою депутата Носова про те,  що  під  псевдонімом  також  не можна розповсюджувати агітаційні матеріали.

 

     МІШУРА В.Д. Прошу, підтримайте.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Тільки ж ніхто не знатиме

- це псевдонім чи ні.

 

     "За" - 252.

 

     Частина шоста.

 

     МІШУРА В.Д. До шостої немає зауважень.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. У депутата Носова є. Будь ласка.

 

     НОСОВ В.В.  Поправка  350,  те  саме  доповнення:  "або   під псевдонімом".

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Добре.   Частину  шосту  з  доповненням  депутата Носова, щоб псевдонімів не допускати, ставлю на голосування.

 

     "За"- 238.

 

     Частина сьома.

 

     МІШУРА В.Д. Немає зауважень. Прошу проголосувати.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування частину сьому.

 

     МІШУРА В.Д. Підтримайте.

 

     "За" - 237.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутат Носов.

 

     НОСОВ В.В.  Моя поправка 353  стосується  партійних  списків. Тому, мабуть, зараз ми не...

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Потім, так?

 

     МІШУРА В.Д. У мене є поправка 352. Тут говориться про те, щоб передвиборну агітацію починати  з  часу  реєстрації  кандидатів  і закінчувати за 36 годин до початку голосування.  Щоб у суботу люди мали можливість спокійно поміркувати, за кого завтра голосувати.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Відпочити від агітації, так?

 

     МІШУРА В.Д.  Я прошу поставити на голосування.  Це,  до речі, пропозиція і молодих політиків з Івано-Франківська.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Поправка   352   депутата   Мішури  ставиться  на голосування.

 

     МІШУРА В.Д. Прошу підтримати.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу голосувати.

 

     "За" - 207. Не підтримано.

 

     До частини восьмої є поправки?

 

     МІШУРА В.Д. Є пропозиція проголосувати.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дев'ята? Десята?

 

     Частини восьма і дев'ята ставляться на голосування.

 

     МІШУРА В.Д. Прошу підтримати.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Голосуємо.

 

     "За" - 249.

 

     Депутат Носов. Поправка до частини десятої.

 

     НОСОВ В.В.  Поправка 355.  У чому справа?  Тут  забороняється державним засобам інформації підтримувати або віддавати перевагу в будь-якій формі тим чи іншим кандидатам.  Я пропоную  після  слова "забороняється"  додати:  "висвітлювати  діяльність  кандидатів  у депутати,  пов'язану  з   їхніми   трудовими   функціями,   іншими заняттями" і далі за текстом.

 

     Або що  значить  "віддавати  перевагу"?  Кандидат розповідає, наприклад,  як він дбає про пенсіонерів тощо.  Він висвітлює  свою трудову діяльність, а всі розуміють, що це заборонена передвиборна агітація. Не треба таких...

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Ми бачили це.

 

     МІШУРА В.Д. Можна підтримати.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Це нормальна поправка.  Прошу  частину  десяту  з поправкою депутата Носова проголосувати.

 

     МІШУРА В.Д. Прошу підтримати.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Нормальна пропозиція.

 

     "За" - 225.

 

     Шановні колеги,   ще   раз   прошу  проголосувати.  Валентино Петрівно, підтримайте.

 

     "За" - 236.

 

     Частина одинадцята.

 

     МІШУРА В.Д. Немає зауважень.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дванадцята.

 

     МІШУРА В.Д. До дванадцятої немає зауважень.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Тринадцята.

 

     МІШУРА В.Д. Немає зауважень.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Частини  одинадцяту  і   дванадцяту   ставлю   на голосування.

 

     МІШУРА В.Д. Прошу підтримати.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Голосуємо.

 

     "За" - 252. Прийнято.

 

     Тринадцята... Стоп! Прошу вибачити.

 

     Депутат Носов. Будь ласка.

 

     Але ж тут написано, що враховано.

 

     МІШУРА В.Д. Так, враховано.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Ви  хочете уточнити?  Увімкніть мікрофон депутата Носова.

 

     НОСОВ В.В.  Написано,  що враховано,  але ж слово "прямо"  не вилучено.  Що  ж  виходить?  Скажімо,  директорові  прямо підлеглі тільки начальники цехів,  а весь колектив  заводу  йому  прямо  не підпорядкований (Шум у залі).

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Чому  ж ви пишете "враховано",  якщо не врахували дослівно?

 

     НОСОВ В.В. Слово "прямо" треба вилучити.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. З   уточненням   депутата   Носова   ставлю    на голосування частину тринадцяту. Будь ласка.

 

     МІШУРА В.Д.  Я  вибачаюсь,  ми це врахували,  але не внесли в праву колонку таблиці. Це технічна помилка.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Добре,  він прийняв  вибачення.  Усе,  голосуємо, комісія згодна.

 

     МІШУРА В.Д. Прошу підтримати.

 

     "За" - 246.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  У  цілому статтю 35 ставлю на голосування (Шум у залі). Є доповнення?

 

     Депутат Ковтунець. Прошу.

 

     КОВТУНЕЦЬ В.В.  Шановні колеги!  Я пропоную  додати  ще  одну частину  такого  змісту:  "Забороняється  використовувати державні підприємства  поштового  зв'язку  для  розповсюдження  агітаційних матеріалів "за" чи "проти" кандидатів у народні депутати,  "за" чи "проти" програм партій  або  блоків,  за  винятком  розповсюдження таких  матеріалів  у  періодичних  виданнях згідно з передплатою". Мова йде про те, що згідно із загальною концепцією закону державні підприємства,  державні  установи  обмежено використовуються,  щоб були  рівні  можливості  для  всіх  кандидатів   у   депутати.   А безпосередньо   підприємствами   поштового  зв'язку,  як  правило, користуються посадові особи,  використовуючи свій адміністративний вплив.

 

     Тут не    забороняється    агітаторам    покласти   матеріали безпосередньо  в  поштову  скриньку,  а  йдеться  про  те,  що  ці матеріали      централізовано     часто-густо     розповсюджуються безпосередньо  через   систему   поштового   зв'язку.   Це   треба заборонити.

 

     МІШУРА В.Д.   Ми  з  вами  згодні,  але  тоді  потрібне  інше формулювання.  Що значить "забороняється використовувати  державні підприємства"?  Я  кладу все це в конверти,  клею марку і посилаю, використовуючи державні підприємства...

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Валерію Дмитровичу,  є  пропозиція  360  депутата Ковтунця, так?

 

     МІШУРА В.Д. Так.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Що ще треба, Валерію Дмитровичу? Будь ласка.

 

     КОВТУНЕЦЬ В.В.    Тут   якраз   є   виняток:   "за   винятком розповсюдження таких матеріалів  у  періодичних  виданнях",  тобто ніяких додаткових заборон це формулювання не передбачає.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю   на   голосування   пропозицію   депутата Ковтунця.

 

     МІШУРА В.Д. Комісія не підтримує.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу вибачити, не ставте на голосування.

 

     Депутат Анісімов з мотивів.

 

     АНІСІМОВ Л.О.,  голова підкомітету  Комітету  Верховної  Ради України   з   питань  базових  галузей  та  соціально-економічного розвитку регіонів (Заводський виборчий округ, Запорізька область). Я  попросил  бы  народных депутатов внимательно прочитать поправку депутата Носова,  за которую мы сейчас проголосовали. Это поправка 355 к части десятой статьи 35.  Вы вчитайтесь в ту норму,  которая записана:  запрещено средствам массовой  информации  "висвітлювати діяльність  кандидатів  у  депутати,  пов'язану з їхніми трудовими функціями,  іншими заняттями".  О чем тогда будут писать  средства массовой информации и агитации?

 

     МІШУРА В.Д. О его программе.

 

     АНІСІМОВ Л.О.  Не говорить ни о его работе,  не говорить ни о чем? О чем тогда говорить? Что у него красивые глаза?

 

     АНІСІМОВ Л.О.  Вдумайтесь, за что мы проголосовали. Запретить вообще  говорить  о  человеке,  когда мы выдвигаем его?  Надо же в первую  очередь  характеризовать  его  работу,  наверное,  или   о красивых глазах писать?

 

     МІШУРА В.Д. Йдеться про те, що він це сам повинен говорити, а не, наприклад, журналісти про нього.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Я розумію це так.  Скажімо,  якщо це міністр, він буде  їздити  в  цей  час спеціально по всій Україні,  його будуть показувати, розповідати, як він турбується про народ і так далі. А ви не міністр,  не будете їздити.  А того, хто зовсім безробітний, взагалі показувати не будуть.

 

     МІШУРА В.Д. Цілком правильно.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Я гадаю,  він це мав на увазі. Я так сприйняв це, можливо, я помилився.

 

     Депутат Носов. Будь ласка.

 

     НОСОВ В.В.  Справа  в  тому,  що він же пропонує передвиборну програму,  політичну програму,  де йдеться  про  загальносуспільні інтереси.  При чому тут його конкретна робота? Щоб не було такого, як в Росії,  коли  показували,  як  Черномирдін  пенсії  своєчасно виплачував. Не треба цих зловживань.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Або концерт Кобзона, так?

 

     НОСОВ В.В. Так.

 

     МІШУРА В.Д. Так. Але ми вже це проголосували.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Давайте залишимо це поки що.  Пропозиція депутата Ковтунця ставиться на голосування.

 

     МІШУРА В.Д. Комісія не підтримує.

 

     "За" - 145.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. У цілому ставлю статтю 35 на голосування з  усіма прийнятими поправками.

 

     МІШУРА В.Д. Прошу підтримати з усіма поправками.

 

     "За" - 230. Прийнято.

 

     Розділ VІ   "Фінансування   виборчої   кампанії".  Стаття  36 "Фінансування  роботи  виборчих  комісій".  Прошу   поставити   на голосування. Тут немає заперечень.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування статтю 36.

 

     МІШУРА В.Д. Прошу підтримати.

 

     "За" - 251.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Стаття 37.

 

     МІШУРА В.Д.  Стаття 37 "Фінансування передвиборної агітації". До частини першої немає зауважень.

 

     Частина друга. Тут пункт 1 "друкування передвиборних плакатів політичних  партій  (виборчих  блоків  партій)"  поки  що не треба голосувати.  І пункт 2 не треба голосувати.  Пункти 3  і  4  можна голосувати.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Стаття 37. До частини першої є зауваження?

 

     МІШУРА В.Д. Немає.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. До другої?

 

     МІШУРА В.Д. Можна голосувати.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. До  третьої?  Частини перша і друга ставляться на голосування.  Будь ласка.  Вилучаємо? Прошу вибачення, я не почув. Ви запропонували другу не голосувати, так?

 

     МІШУРА В.Д. Ні, ні, ні.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. А що ж ви пропонуєте вилучити?

 

     Частини першу  і  другу  ставлю на голосування.  До третьої є зауваження. Прошу голосувати.

 

     "За" - 235.

 

     Частина третя.

 

     Депутат Носов.

 

     МІШУРА В.Д. Тут є пункт щодо політичних партій...

 

     НОСОВ В.В.  Шановні депутати,  у мене  є  поправка  363.  Цим проектом  закону  не  встановлюється  ніяка  верхня межа виборчого фонду.  Я ще не чув,  щоб щось подібне було в інших  країнах,  хоч мільйон доларів,  але якась верхня межа є.  Тому я пропоную додати до пункту 3 такий  азбац:  "Розмір  власного  виборчого  фонду  не повинен  перевищувати  однієї  тисячі  неоподатковуваних  розмірів заробітної плати з розрахунку на одного кандидата у депутати". Чи, може,  двох  чи  трьох  тисяч.  Треба  встановити  якусь межу.  Що стосується партії,  то  відповідно  буде  помножено.  Я  прошу  це врахувати, бо це одне із фінансових зловживань - засипати людей по коліна листівками тощо.

 

     МІШУРА В.Д.  Справа в тому,  що таку межу на минулих  виборах було встановлено.  Але це не дало ніякого результату.  Ідеться ось про що: щоб легалізувати, скажімо, оборот цих грошей...

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Ну добре.

 

     З мотивів голосування пропозиції депутата  Носова  слово  має Михайленко. Будь ласка.

 

     МИХАЙЛЕКНО С.М.,  член  Комітету  Верховної  Ради  України  з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією (Жовтневий виборчий   округ,   Дніпропетровська  область).  Уважаемый  Виктор Лаврентиевич,   уважаемые   депутаты!   Я   поддерживаю    позицию председателя  нашей  комиссии,  она нами обсуждалась.  Речь идет о легализации средств в этом избирательном фонде. Чтобы их не гоняли в   "тени",   как   было   на  прошлых  выборах,  комиссия  решила ограничивать. Но мы считаем, что нужно ограничивать скорее размеры одного  пожертвования,  чем  размер  фонда.  А то,  что предлагает депутат Носов, ведет к тенизации выборов.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування пропозицію депутата Носова. Будь ласка.

 

     "За" - 174.

 

     Ще зауваження до частини третьої є? Немає.

 

     Частина третя ставиться на голосування в редакції комісії.

 

     МІШУРА В.Д. Але без пункту 1, що стосується...

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, без пункту 1, де йдеться про партію.

 

     МІШУРА В.Д. Прошу підтримати.

 

     "За" - 239.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Частина четверта.

 

     Депутат Носов. Прошу.

 

     НОСОВ В.В.  Шановні  депутати!  Моя  поправка  364.  Я  прошу звернути увагу ось на що.  Щоб не  було  так,  що  депутата  прямо купують на корені, в усіх країнах встановлюється межа пожертвувань від однієї юридичної або фізичної особи. Моя поправка звучить так: "Доповнити  частину четверту таким реченням:  "Розмір пожертвувань однієї  юридичної  або  фізичної  особи   не   може   перевищувати п'ятдесяти   неоподатковуваних   розмірів   заробітної   плати   з розрахунку на одного кандадата у депутати".

 

     Далі. Були випадки,  у Росії  зокрема,  коли  лідери  партій, кандадати запрошують банкірів і обіцяють їм щось в обмін на гроші. Тому заборона така має бути, і я пропоную додати: "Будь-які умови, домовленості,   зобов'язання,   угоди  тощо  між  пожертвувачем  і кандидатом у депутати,  партією,  виборчим блоком партій, виборчим об'єднанням  громадян щодо коштів,  які перераховуються у виборчий фонд,  або  щодо  діяльності  депутатів,  які  будуть  обрані,   є недійсними". Тобто заборонити...

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Зрозуміло.

 

     МІШУРА В.Д. Я хочу відповісти.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Валерію Дмитровичу.

 

     МІШУРА В.Д.  Побажання  дуже  хороші,  дуже  цікаві,  але  їх неможливо  реалізувати.  Я  скажу  чому.  Коли  ми   встановлюємо, скажімо, для однієї фізичної особи певний розмір, а якась юридична особа  хоче  внести  у  фонд...  Таких  можна  знайти  десять   чи п'ятдесят. Розумієте? Тобто це проблему не вирішує.

 

     Далі. Друга частина вашої поправки.  Що таке домовленість? Це треба довести,  що така домовленість була.  Це треба,  щоб суд цим займався, слідство. Тобто і це неможливо визначити.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування пропозицію депутата Носова.

 

     МІШУРА В.Д. Комісія відхилила цю пропозицію.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Але ж він має на це право.

 

     "За" -  161.  Не  прийнято.  Частина  четверта  ставиться  на голосування в редакції комісії.

 

     МІШУРА В.Д. Прошу підтримати.

 

     "За" - 242.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Частина п'ята. Є зауваження?

 

     МІШУРА В.Д. Можна голосувати. Нема зауважень.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шоста? Сьома?

 

     МІШУРА В.Д. Теж нема.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Восьма?

 

     МІШУРА В.Д. Немає.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Частина п'ята - сьома ставляться на голосування.

 

     МІШУРА В.Д. Прошу підтримати.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу.

 

     "За" - 252.

 

     Будь ласка, депутате Носов.

 

     МІШУРА В.Д. Восьма.

 

     НОСОВ В.В.  Шановні депутати! Я вніс поправку 366. Зміст її в тому,  що  згідно  з  цим  законом не мають права на пожертвування деякі  комерційні  підприємства.  Я  пропоную  після  слів   "такі пожертвування"  додати  слова  "або які надійшли від анонімного чи фіктивного пожертвувача,  чи  адреса  якого  невідома".  Податкова інспекція стикається з цим.  Начебто є підприємство,  однак адреси його нема,  вона є фіктивною і так далі.  Такі  пожертвування  теж мають перераховуватися у державний доход.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Зрозуміло.

 

     МІШУРА В.Д.   Я   хотів   би  відповісти.  Ми  розглядали  цю пропозицію.  Справа в тому, що про анонімного пожертвувача йдеться в  попередній  статті.  Зверніть  на  це  увагу.  А  що стосується фіктивних, то це треба довести через суд.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю пропозицію депутата Носова на голосування.

 

     "За" - 207.

 

     Ще до восьмої, так? Будь ласка.

 

     НОСОВ В.В.  До частини восьмої є ще моя поправка 367.  Я хочу звернути   увагу  депутатів  на  те,  що  ми  пропонували  комісії доопрацювати цю частину,  щоб не було фінансових зловживань.  Я ці поправки, як міг, виписав, і саме їх зал відхиляє...

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Вибачте, будь ласка.

 

     Слово надається депутату Жеребецькому.  Будь ласка. Хороший у нього аргумент, послухайте уважно.

 

     ЖЕРЕБЕЦЬКИЙ Є.П.  Дуже  дякую.  Шановні  колеги,  як  бачите, депутат Носов подав дуже багато поправок. У багатьох випадках вони є просто перестраховкою. Але ця його поправка цілком слушна.

 

     Уявіть собі таку  ситуацію:  на  ваш  рахунок  ваш  конкурент переказує  кошти.  Це,  виявляється,  чорні гроші з рахунку якоїсь досить підозрілої комерційної структури.  Потім у засобах  масової інформації розповсюджується...

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Тобто це роблять з метою дискредитувати вас.

 

     ЖЕРЕБЕЦЬКИЙ Є.П.  Так. Тому тут поправка депутата Носова дуже доречна. Такі "штуки" в житті мають місце. Наприклад, я знаю, що в Польщі таке траплялося.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Давайте проголосуємо цю поправку.

 

     МІШУРА В.Д.  Ні,  ні,  я  перепрошую.  У  частині одинадцятій говориться,  що кандидат у  депутати  має  право  відмовитися  від будьяких коштів.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Це  добре.  Але  в даному разі він,  можливо,  не встигне відмовитися - уже за руки його триматимуть.

 

     Я прошу,  давайте проголосуємо, нормальна поправка. Ставлю на голосування.

 

     "За" - 203.

 

     Шановні колеги,  не всі голосують. Ще раз,будь ласка, ще раз. Носов хоче,  щоб серед  ваших  пожертвувачів  не  було  фіктивних, анонімних.   Тому   що   вони   можуть  дискредитувати  будь-якого кандидата. Перекажуть на ваш рахунок і скажуть: "Його купили".

 

     МІШУРА В.Д. Давайте підтримаємо.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутат Шевченко.

 

     ШЕВЧЕНКО В.І.,  член Комітету Верховної Ради України з питань базових   галузей   та  соціально-економічного  розвитку  регіонів (Макіївський-Центральний  виборчий   округ,   Донецька   область). Уважаемые   депутаты!   Мне   кажется,  что  здесь  надо  вот  это предложение записать прямым текстом:  что разрешается по негласной просьбе  кандидата подкупать избирательные комиссии,  избирателей. Тогда будет все понятно. И давайте за это голосовать.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Я  ставлю  на  голосування  пропозицію   депутата Носова.

 

     МІШУРА В.Д. Ще раз, утретє, пропозицію Носова. Підтримайте.

 

     "За" - 226.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

 

     Частина дев'ята.

 

     МІШУРА В.Д. Немає зауважень.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Десята.   Одинадцята.   Дванадцята.   Тринадцята. Чотирнадцята. Ставлю в цілому на голосування.

 

     МІШУРА В.Д. Перепрошую, є до чотирнадцятої.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Тоді частини з  дев'ятої  по  тринадцяту  включно ставлю на голосування.

 

     МІШУРА В.Д. Прошу підтримати.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Голосуємо.

 

     "За" - 260.

 

     Яка там поправка до чотирнадцятої?

 

     МІШУРА В.Д.  Це моя поправка 370.  Пропоную доповнити частину реченням  такого  змісту:  "Розрахунки  за  витрати   з   виборчих фондів...   проводяться   лише  у  безготівковій  формі".  Щоб  не допустити ніяких зловживань грошима.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Пропозицію ставлю на голосування.

 

     МІШУРА В.Д. Прошу підтримати.

 

     "За" - 226. Прийнято.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. У цілому стаття 37 ставиться на голосування.

 

     МІШУРА В.Д. У цілому, з поправками, які ми проголосували.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. З поправками, які вже прийняті, так.

 

     "За" - 245.

 

     МІШУРА В.Д.  Розділ VII "Голосування". Стаття 38 "Час і місце голосування".  Тут  були  пропозиції  до частини першої щоб раніше завершувати голосування. І все.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. До  частини  першої  є  пропозиції?  До   частини другої?

 

     Ставлю на голосування статтю в цілому.

 

     МІШУРА В.Д. Прошу підтримати.

 

     "За" - 249. Прийнято.

 

     Стаття 39  "Виборчі бюлетені".  Тут потрібно вилучити те,  що стосується  бюлетенів   по   загальнодержавному   багатомандатному округу. Це в частині третій, потім у п'ятій...

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Окремі?

 

     МІШУРА В.Д. Так, ті, що стосуються багатомандатного округу.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Усе,   що   стосується  багатомандатного  округу, вилучаємо, решта залишається.

 

     Ставлю на голосування частини першу - п'яту (Шум у  залі).  У депутата  Чурути  є  зауваження?  Записано?  (Шум у залі).  Прошу, зніміть. До другої є у Чурути?

 

     ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Нема!

 

     МІШУРА В.Д.  Депутате Чурута,  я ж сказав,  що не голосується те,  що  стосується багатомандатного округу.  Це в частині другій, третій.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування частини першу - п'яту.

 

     "За" - 245.

 

     Увімкніть мікрофон депутата Носова.

 

     НОСОВ В.В.  Шановні депутати!  Звертаю вашу увагу на поправку 383.  У  чому  її  суть?  Частиною  шостою  передбачено,  що  буде бюлетень,  біля нього буде перфорований відривний талон,  на якому проставляється номер виборця.  Справа в тому,  що такий підхід дає можливість  робити  краплені  бюлетені,  хоча  далі  у  статті   й записано,  що  забороняється робити будь-які позначки.  Але таємні позначки можна робити,  і  якщо  виборці  дізнаються  про  це,  то боятимуться голосувати. У такий спосіб, скажімо, фашистські режими виявляли своїх  суперників:  дається  бюлетень  у  конвертику,  на конвертику  є  прізвище,  ви  бюлетень  вийняли і опустили,  а він краплений.  Щоб не було навіть підозри щодо краплених бюлетенів на відривному талоні, не повино бути номера виборця.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Так.

 

     МІШУРА В.Д. Можна погодитися.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутат Лавринович. Будь ласка. Тут є питання.

 

     ЛАВРИНОВИЧ О.В.,  заступник  голови  Комітету  Верховної Ради України з  питань  правової  політики  і  судово-правової  реформи (Дрогобицький виборчий округ,  Львівська область). Шановні колеги! Я розумію,  що може бути  шпигуноманія,  і  можу  зрозуміти,  коли говорять,   що   можуть   до   кожного   приставити   спеціального спостерігача,  який контролюватиме кожний крок  виборця.  Але  все повинно  мати  розумні межі.  У даному разі йдеться тільки про те, яким  чином  можна   запобігти   адміністративному   втручанню   в результати  виборів,  коли  у скриньках з'являються бюлетені,  які жоден виборець в руках не тримав.  Це якраз те ключове  положення, яке   перешкодить   людям,   які  мають  управлінські  можливості, сфальсифікувати результати виборів.  Тому просив би дуже уважно до цього  поставитись і порекомендував би Владиславу Васильовичу свою пильність тут трошки зменшити.

 

     МІШУРА В.Д.  Я хотів би до цього додати,  що  це  -  захисний механізм від різних маніпуляцій.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Пропозиції депутата Носова ставлю на голосування.

 

     МІШУРА В.Д. Комісія не підтримує.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Голосується пропозиція депутата Носова.

 

     "За" - 105. Не підтримано.

 

     МІШУРА В.Д. Частина шоста в редакції комісії.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Частина шоста ставиться на голосування в редакції комісії. Будь ласка.

 

     МІШУРА В.Д. Прошу підтримати.

 

     "За" - 251.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Сьома?

 

     МІШУРА В.Д. Сьома. Нема зауважень.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Восьма?

 

     МІШУРА В.Д. Ну нема ж вашої поправки!

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дев'ята? Нема.

 

     Частини сьома, восьма, дев'ята ставляться на голосування.

 

     МІШУРА В.Д. Прошу підтримати.

 

     "За" - 251.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. У цілому стаття 39  ставиться  на  голосування  з проголосованими поправками.

 

     МІШУРА В.Д. У цілому прошу підтримати.

 

     "За" - 247.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

 

     Стаття 40.

 

     МІШУРА В.Д.  Стаття  40  "Організація і порядок голосування". Тут прохання  не  голосувати  поки  що  частини  шосту,  десяту  і одинадцяту. Решту можна розглядати.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Ніхто  не  проти?  З  урахуванням  цих пропозицій комітету  ставлю  на  голосування  в  цілому  статтю   40.   Прошу зупинитися. Будь ласка, депутате Носов.

 

     МІШУРА В.Д. Його зауважень немає.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. У вас пропозиція?

 

     НОСОВ В.В. У мене запитання. Ми ж проголосували таємно, що не буде виборчих скриньок по хатах.

 

     МІШУРА В.Д.  Ми такого не голосували. Ми голосували, що в нас буде  голосування в день виборів.  А що стосується скриньок,  то є відповідні норми, їх треба обговорювати.

 

     НОСОВ В.В.  Але ж ми таємно проголосували, що скриньок більше не буде. І тому частину чотирнадцяту ми не голосуємо зараз.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Зараз,  секунду, я прочитаю, що ми проголосували, шановні колеги:  "Голосування здійснюється на  виборчих  дільницях лише  у  день  проведення  виборів  народних депутатів".  Було 300 голосів.

 

     Про скриньки де у нас норма? У чотирнадцятій? Ми ще не дійшли до неї.

 

     Ставлю на голосування частини першу,  другу, третю, четверту, п'яту, сьому, восьму і дев'яту.

 

     МІШУРА В.Д. Дванадцяту і тринадцяту також.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Немає зауважень?  Тоді  дванадцяту  і  тринадцяту також. Прошу голосувати.

 

     МІШУРА В.Д. Прошу підтримати.

 

     "За" - 254.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. До чотирнадцятої.  Депутат Носов,  будь ласка. Що там потрібно підправити?

 

     НОСОВ В.В.  Я просив би доповідача звернути увагу, що частини чотирнадцятьсімнадцять  стосуються  скриньок,  з  якими  ходять по хатах.

 

     МІШУРА В.Д.  Ну,  ми  їх  просто   вилучаємо,   бо   ми   вже проголосували.

 

     НОСОВ В.В. Мабуть, їх треба вилучити.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Просто   не   будемо  голосувати  ці  частини,  а проголосуємо в цілому статтю.  Ні,  в  цілому  не  будемо,  бо  ми частини шосту,  десяту й одинадцяту залишили. Тому статтю в цілому ми не можемо голосувати.

 

     Розділ VIII, стаття 41.

 

     МІШУРА В.Д. Стаття 41 "Порядок підрахунку голосів на виборчій дільниці".  До частини першої немає зауважень, до другої - теж, до третьої немає,  до четвертої - також. У п'ятій слід вилучити слова щодо  багатомандатного  загальнодержавного  округу.  Те  саме  - в шостій, десятій, одинадцятій. Це те, що стосується...

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Десята, одинадцята і ще яка?

 

     МІШУРА В.Д. І все.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. І все. Окрім десятої, одинадцятої.

 

     У депутата Носова є запитання? До десятої?

 

     МІШУРА В.Д. Десяту ми не голосуємо.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Окрім десятої і одинадцятої.  Решта ставиться  на голосування, тобто перша-дев'ята включно. Прошу голосувати.

 

     "За" - 244.

 

     МІШУРА В.Д.  Я  назвав частини,  які не голосуються.  Я прошу уваги!  Я можу ще раз повторити. Не голосуються п'ята... Тобто ті, які стосуються... Зрозуміли, так? Те саме...

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Стаття 42. Будь ласка, Валерію Дмитровичу.

 

     МІШУРА В.Д. Ця стаття не голосується.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Не голосується. На третє читання.

 

     МІШУРА В.Д.  Стаття  43  "Встановлення  результатів виборів у одномандатних виборчих округах".

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні  колеги!  Я   прошу   вибачити.   Давайте проголосуємо  за продовження засідання,  поки не закінчимо розгляд цього законопроекту. Щоб сьогодні завершити.

 

     Прошу проголосувати.

 

     МІШУРА В.Д. Прошу підтримати.

 

     "За" - 190. Рішення не прийнято.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Стаття 43.

 

     МІШУРА В.Д.  Стаття 43.  Тут частину п'яту треба сформулювати так,  як ми проголосували, що обраним у першому турі голосування в одномандатному...  Ви пам'ятаєте ці  дві  позиції?  Тобто  замість частини п'ятої те, що ми проголосували. Решту можна голосувати.

 

     Тут є зауваження депутата Носова щодо того, щоб підраховувати голоси,  подані проти кандидата. Але зважаючи на концепцію, яку ми вже проголосували, це виключається.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Валерію Дмитровичу,  давайте так.  Стаття 43.  До частини першої є зауваження?

 

     МІШУРА В.Д. Немає.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. До частини другої?

 

     МІШУРА В.Д. Немає.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. До третьої?

 

     МІШУРА В.Д. Немає.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. До четвертої?

 

     МІШУРА В.Д. Немає.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. До п'ятої?  Немає.  До шостої,  сьомої,  восьмої, дев'ятої? Також немає.

 

     Ставлю на голосування статтю 43.

 

     МІШУРА В.Д. Прошу підтримати.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Голосуйте.

 

     "За" - 250.

 

     Дякую.

 

     Стаття 44.

 

     МІШУРА В.Д.   Стаття  44  "Реєстрація  народних  депутатів  і опублікування підсумків  виборів".  Частини  першу-четверту  можна голосувати.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Немає зауважень? Ставлю на голосування статтю 44.

 

     МІШУРА В.Д. Прошу підтримати.

 

     "За" - 247.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Стаття 45.

 

     МІШУРА В.Д. Стаття 45 "Посвідчення народного депутата". Немає зауважень, прошу голосувати.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування статтю 45.

 

     "За" - 242.

 

     Дякую.

 

     МІШУРА В.Д. Розділ ІХ. Повторне голосування, повторні вибори, порядок заміни народних депутатів, позачергові вибори.

 

     Стаття 46.  Повторне  голосування.  До  частини  першої немає зауважень. До частини другої і третьої теж немає.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Назву розділу і статтю 46 ставлю на голосування.

 

     "За" - 245. Дякую.

 

     МІШУРА В.Д.  Стаття 47  "Визначення  виборів  недійсними".  У депутата Носова є зауваження.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутат Носов. Будь ласка.

 

     НОСОВ В.В.  Я  вже  згубив,  у якому місці це треба вставити. Ідеться  про   те,   що   Центральна   виборча   комісія   повинна опубліковувати  не  тільки  прізвища  та  ініціали депутатів,  а й результати голосування.

 

     МІШУРА В.Д. Це передбачено.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Це не в цій статті. Немає зауважень до статті 47? Немає.

 

     Ставлю на голосування статтю 47.

 

     МІШУРА В.Д. Прошу підтримати.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Голосуймо.

 

     "За" - 253.

 

     Стаття 48.

 

     МIШУРА В.Д.    З    цієї    статті   треба   вилучити   слова "багатомандатному загальнодержавному". Решту можна голосувати.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Є зауваження до частини першої, другої?

 

     МIШУРА В.Д. Немає.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Третьої, четвертої?

 

     МIШУРА В.Д. Немає. Прошу підтримати.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слова "багатомандатному загально- державному", як сказав депутат Мішура,  ми поки що вилучаємо.  Стаття 48 ставиться на голосування в цілому.

 

     МIШУРА В.Д. Прошу підтримати.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. У цілому голосується стаття.

 

     "За" - 249.

 

     Дякую.

 

     МIШУРА В.Д.  Стаття 50 "Проведення виборів замість депутатів, які вибули". Зауважень немає, усе враховано.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Є   зауваження?   Немає   (Шум   у   залi).  Крім мажоритарної, так.

 

     Ставлю на голосування.

 

     "За" - 245.

 

     МIШУРА В.Д.  Стаття  51  "Проведення   позачергових   виборів народних депутатів".  Жодного зауваження не було.  Прошу статтю 51 проголосувати в цілому.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Голосуємо статтю 51.

 

     "За" - 250.

 

     МIШУРА В.Д. "Розділ Х. Заключні положення".

 

     Стаття 52 "Відповідальність за порушення виборчого закону".

 

     Зауважень немає.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Назву розділу і статтю 52 ставлю на голосування.

 

     МIШУРА В.Д. Прошу підтримати.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Голосуймо.

 

     "За" - 246.

 

     Дякую.

 

     МIШУРА В.Д.  Стаття 53  "Зберігання  виборчої  документації". Зауважень також немає, усе враховано.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Стаття  53.  Є  зауваження  в  депутатів Носова і Шеховцова. Будь ласка.

 

     НОСОВ В.В. Поправка 522. Після слова "опублікування" пропоную додати слова "результатів голосування і", а далі за текстом. Треба і результати голосування друкувати.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Згодні.

 

     Депутат Шеховцов. Його поправка 524.

 

 

     ХУДОМАКА В.П.,  голова підкомітету  Комітету  Верховної  Ради України  з питань бюджету (Новомосковський міський виборчий округ, Дніпропетровська область).  Шановний Володимире Іллічу! Я згоден з багатьма позиціями,  викладеними вами в доповіді.  Справді, раніше наша держава була сильна ідеологією та військовою міццю,  чого  не можна сказати про нинішню ситуацію. На сьогодні військовослужбовці потребують підтримки.  У мене в окрузі також багато громадян такої категорії.

 

     Але ми розуміємо,  що військовослужбовці також поділяються за категоріями. Як кажуть, є "товариш полковник" і є "ей, полковник". Вони  служать  у  різних  умовах,  а  ви пропонуєте пільги на всіх поширити.

 

     І ще одне.  Скажіть,  будь ласка, чи погоджена ваша позиція з урядом,  з  урядовими  управліннями,  Міністерством  фінансів,  бо інколи  ми  приймаємо  фінансово  не  обгрунтовані  доповнення  до законопроектів.  А в Регламенті Верховної Ради зазначено:  якщо ви передбачаєте витрати,  то  передбачайте  й  джерела  покриття  цих витрат.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВКО В.І.   Дякую.   Справді,  цей  законопроект  потребує економічного погодження. Я ще рік тому подавав цей законопроект до Кабінету  Міністрів.  Він  повернув його назад,  сказавши,  що для цього немає коштів,  хоча ми знаємо,  що військовослужбовців,  які потребують  цієї  пільги,  у нас десь близько 70 тисяч.  То чому в такому разі ми надали  цю  ж  пільгу  працівникам  МВС  та  Служби безпеки? Там же набагато більше людей, а кошти знайшли.

 

     Я не  пропоную  негайно  вводити в дію цей законопроект,  але треба його прийняти,  з тим щоб запровадити з 1998 року.  Під  час розгляду  бюджету  на  1998  рік,  гадаю,  не  становитиме великих труднощів знайти ці невеликі кошти, аби розв'язати дану колізію.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Леоніде Олександровичу Анісімов, будь ласка.

 

     АНІСІМОВ Л.О.,  голова підкомітету  Комітету  Верховної  Ради України   з   питань  базових  галузей  та  соціально-економічного розвитку регіонів (Заводський виборчий округ, Запорізька область). Тут  много  говорили о финансировании,  но я считаю,  что все-таки законопроект   необходимо   поддержать,   а    при    формировании государственного бюджета на 1998 год все это будет отрегулировано. Частично    это    будет     компенсация     военнослужащим     за недофинансированную в целом оборонную отрасль государства.

 

     Виктор Лаврентиевич,  я  больше слово брать не буду,  поэтому обращаюсь к вам как  к  председательствующему.  Мы  сегодня  много говорили  о  выборах,  сейчас  принимаем  решение  о  помощи нашим военнослужащим,  но я уверен,  что 80 процентов  слушающих  нас  - пенсионеры  и их волнует другой вопрос.  Так давайте же наконец-то определимся.  Я обращаюсь ко всем народным  депутатам,  чтобы  они прибыли  в  зал  Верховного Совета и проявили такую же активность, как сегодня в вопросе о выборах.  Нам необходимо  преодолеть  вето Президента,   чтобы   раскрыть  поле  деятельности  для  Закона  о пенсионном обеспечении.  Хотя  я,  конечно,  поддерживаю  то,  что внесено народным депутатом.

 

     ГОЛОВКО В.І. Спасибо, Леонид Александрович, за поддержку. То, что  вы  предложили,  действительно  реально  и  необходимо.   Мы, народные депутаты,  должны отнестись более внимательно к проблемам наших пенсионеров.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Володимире Іллічу.

 

     На виступи записалися 13 чоловік.

 

     Проте давайте  спочатку  проголосуємо,  хто  за  те,  щоб  не проводити обговорення, а одразу голосувати. Прошу проголосувати.

 

     "За" - 190. Не прийнято.

 

     Шановні колеги,  гадаю,  потрібно  завершити  обговорення  до перерви о 13 годині 55 хвилин. Анатолій Федорович Моцпан.

 

     МОЦПАН А.Ф.,  член Комітету Верховної Ради України  з  питань боротьби  з  організованою злочинністю і корупцією (Амвросіївський виборчий округ,  Донецька  область).  Фракция  Социалистической  и Селянской партий Украины. Уважаемый Виктор Лаврентиевич! Уважаемые коллеги!  Нам предлагается  голосовать  немедленно.  Я  не  против поддержать данный законопроект Владимира Ильича Головко,  однако у меня на руках есть два законопроекта в редакции  Владимира  Ильича Головко.  Один зарегистрирован 2 июля,  а другой - 18 июля. Так за какой надо голосовать? Это первое.

 

     Второе. Коллизия  в   старом   законодательстве,   фактически лишающая льгот военнослужащих Вооруженных Сил, ставших инвалидами, проживающих в домах частного сектора (то есть,  негосударственного жилищного   фонда),   устраняется   поправкой  народного  депутата Головко.  Я  с  этим  абсолютно   согласен   и   также   предлагаю проголосовать.

 

     Но, отвечая  честно на поставленный вопрос,  давайте все-таки скажем  и  другое.  В  проекте  бюджета  1998  года   предлагается предусмотреть финансирование данной льготы.  Сегодня мы уже знаем, что бюджет на 1998 год по  доходной  части  будет  уменьшен  на  3 миллиарда  гривень,  соответственно  будет  уменьшена  и расходная часть. Вот отсюда и наше решение.

 

     Мы принимаем  льготу  (и  справедливо)  для   военнослужащих, ставших  инвалидами  при прохождении воинской службы в Вооруженных Силах,  с одной стороны,  а с другой стороны,  вследствие развития нашей экономики, извините за банальность, преступной хозяйственной политики, мы не можем обеспечить эту льготу.

 

     Вот и  давайте  думать,   как   нам   дальше   жить:   менять хозяйственную  политику  или  принимать  льготы,  не  обеспеченные финансово?

 

     Спасибо за внимание.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Будь ласка,  депутате Таран (Терен),  від Народного руху.

 

     ТАРАН (ТЕРЕН)  В.В.,  член  Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та  праці  (КременчуцькийАвтозаводський виборчий   округ,  Полтавська  область).  Фракція  Народного  руху України.  Шановні колеги, за чинним законом віськовослужбовці, які відбувають    службу    в   Україні,   батьки   та   члени   сімей військовослужбовців,  які загинули,  померли, пропали безвісти або стали  інвалідами під час відбування військової служби,  оплачують житлову  площу  та  комунальні  послуги  в  розмірі  50  відсотків встановлених   ставок.   До   пункту  6  статті  12  цього  закону пропонується додати,  що  такими  пільгами  користуються  і  члени сімей, які перебувають на їхньому утриманні.

 

     Це я умисне загострив увагу на тому,  про що ми говоримо, аби наші радіослухачі чітко зрозуміли, про що йдеться.

 

     Наша фракція  підтримує  це  тому,  що  в  багатьох  випадках військовослужбовці   відбувають  службу  у  віддалених  військових містечках,  закритих гарнізонах, і їхня служба пов'язана з частими переїздами.  А  тому  за нинішніх умов їхні дружини або інші члени сімей нерідко залишаються безробітними.

 

     Отже, поширення пільг на всіх  членів  сім'ї  є  справедливим заходом,  тим  більше  що  маємо  сумні факти невиплати військовим грошового утримання.

 

     До зазначеної статті пропонується  також  додати,  що  оплата житлово-комунальних  послуг  у  розмірі  50  відсотків надається у будинках не лише  державного  житлового  фонду,  а  й  у  житлових приміщеннях усіх форм власності, зокрема в приватних будинках.

 

     Звертаю увагу на те, що саме життя вимагає внесення цих змін. Адже Закон про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів  їх  сімей  було  прийнято  20  грудня 1991 року,  тобто до початку приватизації, і, урешті, до прийняття Конституції України, яка всі форми власності ставить у рівні умови.

 

     За ситуації,  коли  ми  встановлюємо справедливість,  надаючи пільги  в  оплаті  житла  та  комунальних  послуг   членам   сімей військовослужбовців, потрібно встановити справедливість і стосовно членів сімей ветеранів військової служби,  соціальний захист  яких на сьогодні регулюється Указом Президента України від 4 липня 1994 року про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту.

 

     Складається парадоксальна ситуація.  І ось чому.  За названим указом      ветеранам      військової      служби      встановлено п'ятдесятивідсоткову знижку плати за житлову площу. І згідно з тим самим  указом  упродовж  1994  - 1996 років пільги на членів сімей ветеранів  поширювались.  Але   Державний   комітет   України   по житловокомунальному   господарству   до  управління  Збройних  Сил України надіслав 25 грудня 1996 року за номером 9823  роз'яснення, за  яким  поширення  житлово-комунальних  пільг  на  членів  сімей ветеранів  військової  служби  зазначеним  указом  Президента   не передбачено.

 

     У листах,  що я одержав від виборців,  і ви їх, очевидно, теж отримуєте,  вони вимагають  пояснити,  чому  протягом  двох  років пільги були передбачені,  а тепер їх не надають.  І зрозуміло,  що ніхто указів Президента не  скасовував.  Просто  Президентів  указ було  відкореговано  роз'ясненням Держкомунгоспу.  І це скасування діє досі.

 

     Створилася справді парадоксальна ситуація,  що  Держкомунгосп тлумачить   укази   Президента,   а   не  Конституційний  Суд,  до повноважень якого згідно з пунктом 2 статті 150 належить  офіційне тлумачення  Конституції  та  законів  України.  А  тлумачити укази Президента Конституційний Суд  не  має  права.  Таку  ми  ухвалили Конституцію,  і  він,  Конституційний  Суд,  лише вирішує питання, згідно з підпунктом 2 пункту 1 названої статті,  про відповідність Конституції  актів  Президента.  Iншими  словами,  у державі немає крайнього...

 

     Привертаю увагу  профільного  комітету  Верховної   Ради   до потреби  подання  на  розгляд  Верховної  Ради  проекту закону про захист ветеранів військової служби і членів їх сімей. Саме закону, адже  в  указі  Президента  просто  не  можна  всього передбачити, урешті-решт, він куценький.

 

     Закон про захист ветеранів  військової  служби  і  членів  їх сімей  поставить  у  рівні  умови  ветеранів  військової служби та військовослужбовців.  Адже маємо добрий чи поганий закон із  19-ти статей про військовослужбовців, а про ветеранів військової служби, про тих людей,  які прослужили по 20-25 років,  є лише указ,  та й той неоднозначно трактується...

 

     Урешті, було   б   доцільно   об'єднати   ці   дві  категорії (військовослужбовців і ветеранів військової служби) одним  законом

-  про соціальний захист ветеранів,  військовослужбовців та членів їх сімей, поставивши всіх у рівні умови.

 

     Підсумовуючи сказане,  уповноважений  заявити,   що   фракція Народного  руху  України  підтримує поданий варіант запропонованих змін до пункту 6 статті 12 чинного закону.  Водночас наголошую  на потребі  внесення  на  розгляд  Верховної  Ради проекту закону про соціальний захист ветеранів військової служби та членів їх сімей.

 

     Прошу дану пропозицію поставити на поіменне голосування.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Якщо йдеться про акти Держкомунгоспу, які корегують  укази Президента,  не кажучи про закони,  то вони діють тільки тоді,  коли зареєстровані Мін'юстом.  Треба подивитися,  чи зареєстрований  зазначений акт Мін'юстом,  адже це стосується прав людини. Якщо не зареєстрований, то вже є законні підстави порушити питання про незаконність такого акту.

 

     Шановні колеги,  прошу вас,  якщо можна, стисліше виступайте. Депутат Худомака від Комітету з питань бюджету.

 

     ХУДОМАКА В.П.  Дякую.  Шановні колеги,  на засіданні Комітету Верховної  Ради  з  питань бюджету було докладно розглянуто проект Закону України про внесення зміни до статті 12 Закону України  про соціальний  і  правовий  захист  військовослужбовців  та членів їх сімей,  поданий  на  розгляд  Верховної  Ради  народним  депутатом України Володимиром Іллічем Головком.

 

     Комітет, уважно   розглянувши   запропонований  законопроект, відзначив,  що запровадження  зазначеного  законопроекту  потребує додаткових  витрат  з  державного  бюджету  в  сумі  29,5 мільйона гривень.  Ця пільга справді потрібна,  але за  умов,  коли  навіть діючі  пільги не забезпечені реальними джерелами фінансування,  це питання стає проблематичним.

 

     У зв'язку з  тим,  що  запропонований  законопроект  не  було погоджено  із  Комітетом  з  питань бюджету та Кабінетом Міністрів України і немає повного економічного обгрунтування  та  пропозиції щодо  реальних  джерел  покриття  додаткових  видатків  з бюджету, пропонуємо  зазначений  проект  не  розглядати,  а  повернути   на доопрацювання.   Під   час   доопрацювання   проекту  закону  слід передбачити  надання  пільг  не  всім  військовослужбовцям  (ми  ж розуміємо,  що є військовослужбовці,  а є ті, хто їх обслуговує, і живуть вони в різних умовах), а лише тим категоріям, які найбільше потребують допомоги з боку держави.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Депутат Марковська від фракції.

 

     МАРКОВСЬКА Н.С.,  голова  підкомітету Комітету Верховної Ради України  з  питань  охорони  здоров'я,  материнства  і   дитинства (Замостянський   виборчий   округ,   Вінницька  область).  Фракція Соціалістичної та Селянської партій України.  Шановний головуючий! Шановні колеги!  Я розумію, що наш колега взяв на себе дуже велику відповідальність, коли запропонував такий законопроект. Чому? Тому що наші пенсіонери не отримують пенсій, працівники бюджетної сфери не отримують зарплати,  але ж це не вина Верховної Ради і депутата Головка в тому числі.  Винна та політика,  яку здійснює наш уряд і Президент.

 

     Колись Наполеон говорив з приводу того, хто годуватиме армію: якщо не годуватимеш свою армію сам,  то це зробить хтось інший. Ми повинні  замислитися  над  цим.  Наша  армія   майже   зруйнована, військовослужбовці  -  гордість  нашої країни - живуть поза увагою держави,  офіцери, які мають оберігати нашу державу, не мають чого їсти, не мають чим годувати власних дітей, бо по кілька місяців не отримують грошового утримання,  не мають де жити.  Свого  часу  ще Леонід  Кравчук закликав офіцерів,  які служили за межами України, повернутися на свою  батьківщину.  І  нині  ці  патріоти  наймають квартири, які самі й оплачують, бо продають усе те, що заробили за радянської влади,  їхні дружини продають особисті речі.  Це ганьба нашій державі, ганьба всім!

 

     Тому я  пропоную  підтримати законопроект,  бо ці зміни вкрай потрібні.  Я розумію, що багато хто проти, але ми повинні зберегти нашу  армію,  щоб ті хлопці,  яким сьогодні по 10 років,  пішли до армії та захищали свою Батьківщину,  бо інакше ніхто до  армії  не піде.

 

     Дякую вам.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

 

     Депутат Мухін.  Будь  ласка,  від Комітету з питань оборони і державної безпеки.

 

     МУХІН В.В.,  голова Комітету Верховної Ради України з  питань оборони і державної безпеки (Київський виборчий округ,  Харківська область).  Уважаемые  народные  депутаты!  За  этот   законопроект обязательно нужно проголосовать.  Почему? Депутат Терен выступал и все  очень  ясно  изложил.  Ситуация  такова,   что   эта   льгота действовала  до  тех пор,  пока существовал Советский Союз.  Потом Кабинет Министров ее отменил. И это случилось только в Украине. Во всех  странах  СНГ такая льгота существует.  Льгота отменена после принятия Конституции, которая запрещает такие вещи делать.

 

     На меня ежедневно обрушивается масса  обращений,  и  все  они попадают   к  депутату  Головко.  И  он,  естественно,  подготовил соответствующий законопроект,  чтобы восстановить  справедливость. Речь идет об очень маленькой сумме - 29 миллионов гривень.  Нельзя допустить,  чтобы в Украине творилось  такое  безобразие.  Поэтому прошу  всех депутатов проголосовать за законопроект,  предложенный депутатом Головко.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Депутат Павловський  від  комітету.  Будь ласка.

 

     ПАВЛОВСЬКИЙ М.А.,  голова  Комітету  Верховної Ради України з питань ядерної політики та ядерної безпеки  (Центральний  виборчий округ,  Хмельницька  область).  Шановний  Вікторе  Лаврентійовичу! Шановні колеги!  Ми повинні подякувати народному депутату  Головку за  те,  що  він виступив з такою пропозицією та підтримати її.  У моєму окрузі,  в місті Хмельницьку,  12  військових  частин,  дуже багато  військовослужбовців,  і вони,  як ніхто,  відчувають отаку несправедливість.

 

     А народному депутату Худомаці стосовно того, що немає коштів, я  так  відповім:  уряд завжди так каже.  Якщо немає коштів,  то я пропоную ось що:  проголосуймо  доручення  урядові,  щоб  під  час розроблення  закону про бюджет він передбачив заходи для зростання виробництва в Україні настільки,  аби  можна  було  забезпечити  і пенсіонерів   і  військовослужбовців.  Якщо  уряд  не  може  цього зробити, нехай подає у відставку.

 

     Дякую за увагу.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Шановні  колеги,  будь  ласка,  наскільки можливо, стисло виступайте.

 

     Депутате Моісеєнко, будь ласка.

 

     МОІСЕЄНКО В.М., член Комітету Верховної Ради України з питань державного   будівництва,   діяльності   рад   і    самоврядування (Макіївський-Гірницький виборчий округ, Донецька область). Фракция "Коммунисты  Украины",  Всеукраинский  союз   рабочих.   Уважаемые коллеги!  У  меня есть несколько замечаний по тексту предложенного законопроекта и по тому,  что  предшествовало  его  внесению.  Что касается текста,  то здесь не совсем понятно,  о каких семьях идет речь.  Вот  написано:  "військовослужбовці  та  члени  сімей,  які перебувають на їх утриманні".  Я бы добавил "та члени їхніх сімей, які перебувають на їх утриманні".

 

     Другой момент,  который здесь следует обсудить.  Предложенная норма не является нормой закона прямого действия.  Ведь добавлено: "в  межах  норм,  передбачених  чинним  законодавством".   А   что предусмотрит   тот  же  Головко  в  своем  "законодавстве",  скажу немножко  позже.  Речь  идет,  например,  о   сомнениях,   которые высказаны научноэкспертным отделом, Комиссией по социальной защите военнослужащих о том,  что может возникнуть ситуация  как  раз  не предоставления, а лишения льгот, как по этой позиции.

 

     И дальше   написано:   "у   жилих   приміщеннях   усіх   форм власності.".  И вот здесь возникает  самый  главный  вопрос.  Ведь депутат  Головко  лицемерит,  внося  это  предложение.  Он  просто обманывает  офицеров.  Мне  пришлось  участвовать  во  встрече   с бездомными  офицерами,  выступать  вместе  с  Петром  Николаевичем Симоненко и с тем же Головко перед  участниками  акции  18  марта. Поверьте  мне,  до  тех  пор  пока  офицеры  не  представили  свои требования вместе с союзом рабочих,  господин главнокомандующий, - Президент  просто  над  этим  не  задумывался.  Но сегодня депутат Головко дает возможность Президенту отменить  этот  закон.  Потому что  "усі  форми  власності"  -  это  и частная собственность,  за которую  выступает  господин   Головко,   будучи   членом   группы "Реформы",    поддерживающей   капитализацию,   которую   проводит Президент на территории Украины.

 

     А что у нас  написано  в  статье  41  Конституции?  Написано: "Право   приватної   власності  є  непорушним".  Так  что  же  нам предлагает  на  самом  деле  господин   Головко?   Он   занимается популизмом   в  канун  предвыборной  кампании,  давая  возможность господину Президенту в любой момент наложить вето на  этот  закон. Вот чем он занимается. Он не предлагает механизмы возмещения льгот всем  остальным,  связанным  с  армией.  Головко  не  дает   таких предложений. Он писал несколько месяцев шесть строчек (всего шесть строчек!) в закон. Я хотел бы, чтобы наши офицеры задумались, кому они  доверяют  свою судьбу,  беседуя с ним.  Я слышал,  что он там большим авторитетом не пользуется.

 

     И вот  здесь  возникает  самый  главный  вопрос:  кому  нужны документы, которые позволяют такие провокационные выступления?

 

     Спасибо вам   за   внимание.  Я  думаю,  что  офицерам  нужно несколько другим методом требовать  от  своего  главнокомандующего реализации законных льгот, которые сегодня у них уже есть.

 

     Спасибо.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановний   Володимире   Миколайовичу!   Не  треба вдаватися до антипропаганди  та  антиагітації.  Це  ніби  почалася передвиборна кампанія.

 

     55 хвилин, про які ми домовлялися, вичерпано. Прошу вибачити. Гадав,  він швидко виступить, щоб дати змогу виступити іншим. Вони не наполягають, я до них звертався (Шум у залі).

 

     Усе, завершуємо. Депутат Головко виголосить підсумкове слово.

 

     Будь ласка.

 

     ГОЛОВКО. В.І.  Шановні колеги!  Я дуже вдячний тим депутатам, які підтримали цей законопроект і справді думають про  армію,  про сьогоднішній  стан  військовослужбовців,  які  хочуть поліпшити це становище.

 

     Військовослужбовці - розумні люди,  вони нас вислухали всіх і зрозуміли,  хто  з  нас є хто:  хто обстоює на словах,  а хто хоче справді поліпшити побут військовослужбовців.  Тому я тільки  скажу Худомаці,  що Комітет з питань бюджету не розглядав цього питання. Даний законопроект у них затримався на 4 місяці,  його  розглянули комітети   з  питань  базових  галузей  та  соціально-економічного розвитку регіонів,  а також соціальної політики та  праці  й  дали позитивну   оцінку.   Дав  позитивну  оцінку  і  юридичний  відділ Секретаріату   Верховної   Ради.   Міноборони   подало   фінансове обгрунтування поекту. А Комітет з питань бюджету не сповістив і не запросив мене на засідання, на якому він розглядався. Це порушення Регламенту.  На  мою  думку,  це  не дуже етично з боку Комітету з питань бюджету.

 

     Хочу, щоб ви під час  розв'язання  даного  питання  відкинули політичну заангажованість,  неприязнь до депутата Головка чи ще до кого,  а підтримали,  щоб насправді ми,  люди у військовій  формі, побачили, що Верховна Рада гідна народу і своїх Збройних Сил.

 

     Пропоную проголосувати  поіменно  і  результати висвітлити за фракціями, щоб виборці знали, як ми голосували цей законопроект.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю   на   голосування   пропозицію   поіменно голосувати цей законопроект. Прошу.

 

     "За" - 172. Прийнято.

 

     Ставиться на  голосування  проект Закону України про внесення зміни до статті 12 Закону України про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей.

 

     "За" - 252. Прийнято (Оплески).

 

     Дозвольте наголосити,   що   ми  справді  повинні  розглядати прийняття  цього  закону  як  початок  комплексного   підходу   до розв'язання проблем ветеранів війни.

 

     Оголошується перерва до 16-ї години.

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку