ЗАСІДАННЯ ОДИНАДЦЯТЕ

 

С е с і й н и й  з а л  В е р х о в н о ї  Р а д и

 

У к р а ї н и.  17  в е р е с н я  1997  р о к у .

 

10 г о д и н а .

 

Веде засідання заступник Голови Верховної Ради України

 

МУСІЯКА В.Л.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Доброго ранку,  шановні народні депутати! Доброго ранку всі присутні й усі, хто нас слухає!

 

     Прошу підготуватися до реєстрації.

 

     Будь ласка, увімкніть систему.

 

     У залі   зареєструвалися   340  народних  депутатів.  Ранкове засідання оголошую відкритим.

 

     Депутатські запити.

 

     Група народних депутатів (Соболєв,  Шишкін та інші  -  всього 16)  звертається  до  Президента  України  у зв'язку з відсутністю реагування  на  звернення  депутатів  стосовно  зловживань  голови Полтавської міськради.

 

     Ставлю на голосування пропозицію про підтримку змісту запиту. Будь ласка.

 

     "За" - 213. Рішення прийнято.

 

     Тепер голосується пропозиція  про  направлення  цього  запиту Президенту.

 

     "За" - 208. Рішення не прийнято.

 

     Запит групи депутатів (Пасечна, Красняков, Пшенична, Цибенко) до Президента України стосовно вжиття  заходів  щодо  забезпечення Кабінетом Міністрів введення в дію частини першої статті 57 Закону України про освіту. Прошу підтримати голосуванням.

 

     "За" - 198. Рішення прийнято.

 

     Тепер щодо направлення цього запиту. Будь ласка, голосуйте.

 

     "За" - 194. Рішення не прийнято.

 

     Запит групи депутатів (Хомич,  Ярошинський та інші - всього 7 чоловік)   до   Президента  України  щодо  прийняття  рішення  про звільнення з  державної  служби  заввідділом  освіти  Дубровицької райадміністрації   Рівненської   області   за  скоєння  службового злочину.

 

     Будь ласка, голосується пропозиція підтримати зміст запиту.

 

     "За" - 158.

 

     Рішення прийнято.

 

     Тепер - щодо його направлення. Будь ласка, голосуйте.

 

     "За" - 156. Рішення не прийнято.

 

     Самойлик Катерина Семенівна звертається до Президента України стосовно    фінансування    будівництва    Асканійської   вітрової електростанції.

 

     Про підтримку змісту запиту. Прошу проголосувати.

 

     "За" - 167.

 

     Рішення прийнято.

 

     Тепер -  щодо  направлення  запиту  на   адресу   Президента. Голосуємо.

 

     "За" - 193. Рішення не прийнято.

 

     Вона ж,   Самойлик   Катерина   Семенівна,   звертається   до Прем'єр-міністра  України  стосовно  надання  фінансової  допомоги дослідному     господарству     "Асканія-Нова"    для    погашення заборгованості за газ.

 

     Ставлю на голосування.

 

     "За" - 192. Рішення прийнято.

 

     Запит Понеділка Віктора Івановича до Президента  України.  Це повторний запит у зв'язку з відсутністю реагування на звернення та запит  стосовно  порушень   конституційних   прав   громадян,   що виявляються  в  забороні розповсюдження видань опозиційної преси в ряді міст Львівської області.

 

     Голосується пропозиція про підтримку змісту запиту.

 

     "За" - 176. Рішення прийнято.

 

     Прошу голосувати пропозицію про направлення  його  на  адресу Президента.

 

     "За" - 167. Рішення не прийнято.

 

     Запит Масенка  Олександра  Миколайовича  до  Прем'єр-міністра України стосовно реалізації положень статті 57 Закону  про  освіту щодо виплати надбавок працівникам освіти за вислугу років.

 

     Ставлю на голосування.

 

     "За" - 198. Рішення прийнято.

 

     Запит Степенка  Василя  Івановича до Прем'єр-міністра України щодо  несвоєчасної  виплати  пенсії   пенсіонерам   Котелевського, Диканського та Полтавського районів.

 

     Ставлю на голосування.

 

     "За" - 162. Рішення прийнято.

 

     Тепер - декілька оголошень.

 

     Фракція "Рух  за  народ,  за Україну!" повідомляє про обрання народного депутата Федорина Ярослава Володимировича  уповноваженим співкоординатором фракції.

 

     До мене  звернулася  Семенюк Валентина Петрівна з тим,  щоб я зробив таке повідомлення:  "2 вересня  під  час  голосування  щодо включення до порядку денного питання про подолання вето Президента на  Закон  України  про  внесення  змін  до  Закону  про  пенсійне забезпечення  (статей  19  і  64)  ми  проголосували "за",  про що свідчать  результати  поіменного  голосування..."   Мабуть,   вона передусім  себе  має  на  увазі,  але  тут  наведено прізвища ряду депутатів:  Яценко,  Семенюк,  Коструба, Рудченко і Мосійчук. "При голосуванні про подолання вето,  яке відбулося буквально через три хвилини після цього,  ми знову проголосували  "за",  що  є  цілком логічним.  Але система висвітлила:  "не голосував" питання N5. Про те,  що не  спрацювали  картки,  свідчить  і  стенограма,  в  якій сказано,  що  картки  не спрацювали,  тобто підтверджується.  Тому наполягаємо  на  оголошенні  нашої  позиції  за   подолання   вето Президента  з  цього  питання  і  публікації її в газеті "Сільські вісті" замість опублікованого 11 вересня цього року".

 

     Думаю, "Сільські  вісті"  нас  чують  і   відповідним   чином відреагують.

 

     Далі. Учора у виступах депутатів було порушено кілька питань. Одне з них - щодо введення в  дію  Закону  України  про  Державний бюджет України на 1997 рік.  Пам'ятаєте?  Петре Григоровичу,  так? Все. Щоб ви вже знали, все в порядку.

 

     Тепер, будь ласка, запишіться, хто хоче висловитися.

 

     Кожин Борис Борисович. Будь ласка.

 

     КОЖИН Б.Б.,  член Комітету Верховної Ради  України  з  питань оборони   і   державної  безпеки  (Рожнятівський  виборчий  округ, Івано-Франківська  область).  Прошу  передати   слово   В'ячеславу Максимовичу Чорноволу.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутат Чорновіл. Будь ласка.

 

     ЧОРНОВІЛ В.М.,  голова  підкомітету  Комітету  Верховної Ради України з  питань  культури  і  духовності  (Подільський  виборчий округ,   Тернопільська  область).  Шановні  колеги!  Шановні  наші слухачі!  Сьогодні Верховна Рада України знову  займеться,  вже  у хтозна-  який  раз,  законом  про  вибори.  Нас із вами не може не хвилювати  ситуація,  яка  склалася.  У  мене  таке  враження,  що відбувається  змова,  в  яку втягнено частину народних депутатів з метою провалити взагалі будь-який закон про вибори і вийти на  те, що  в  нас  не розпочнеться виборчий процес і,  таким чином,  буде пролонговано парламент ще на один рік.

 

     До мене    щойно    підходив    член    депутатської    групи "Конституційний центр" (я не можу,  звичайно,  з етичних міркувань називати його прізвище) і  сказав,  що  буквально  півгодини  тому група   дістала   вказівку   (очевидно  від  керівника  групи)  не голосувати в другому читанні законопроект,  навіть  назву  закону, тобто провалювати проект закону, який пройшов перше читання і який дає нам певну можливість вийти із ситуації, в яку ми потрапили.

 

     Я дуже прошу і  депутатів  від  "Конституційного  центру",  і депутатів  від групи "Реформи",  і депутатів від групи "Незалежні" не робити цього.  Нам цього історія не подарує. Ми ж домовлялися з вами   зовсім   недавно   на   передостанньому   засіданні   голів депутатських груп і фракцій,  що пройдемо в законі те,  що пройде. Пройде  мажоритарна  частина  - хай проходить мажоритарна,  будемо шукати вихід із становища.  Але йти отак, грубо, на зрив виборчого процесу в державі - це просто ганебно.

 

     І я просив би також ще раз Президента держави і урядовців теж поставитися серйозно до цієї  справи.  Президент  держави  не  раз заявляв про те,  що він є великим прихильником змішаної системи, а недавно навіть сказав:  "Якщо  ви  не  приймете  закон,  то  новій Верховній Раді я запропоную навіть пропорційну систему".

 

     Я дивуюсь: Президент говорить одне, а його урядовців сьогодні немає в залі або ж вони голосують проти змішаної системи. Щось тут не в'яжеться. А може, взагалі, Леоніде Даниловичу, не буде ніякого виборчого закону і не буде вам потреби щось пропонувати?  Може, ви на  це розраховуєте?  Не буде у вас потреби ніяких пропорційних чи якихось інших систем пропонувати?

 

     Я прошу всіх з величезною серйозністю поставитися до  питання і  голосувати  весь  виборчий  законопроект від початку до кінця в поіменному режимі,  і нести відповідальність за те, що ми сьогодні робитимемо в цьому залі.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Моцпан Анатолій Федорович. Будь ласка.

 

     МОЦПАН А.Ф.,  член  Комітету  Верховної Ради України з питань боротьби з організованою злочинністю і  корупцією  (Амвросіївський виборчий  округ,  Донецька  область).  Фракция  Социалистической и Селянской партий Украины. Уважаемый Виктор Лаврентиевич, уважаемые народные депутаты,  уважаемые избиратели!  Я отношусь к той группе депутатов парламента,  которая,  в  принципе,  невысоко  оценивает результативность работы высшей власти в государстве. Я имею в виду Президента и его команду,  и нас, парламентариев, Верховный Совет. Реальная жизнь,  массовая нищета людей тому свидетельство.  И, тем не менее,  в последнее время у меня появились основания  полагать, что высшая власть в государстве приняла ряд законодательных актов, которые, в принципе, могут изменить ситуацию в конкретных отраслях экономики.

 

     Обратите внимание:  на  следующей  неделе  мы  с  вами должны рассмотреть информацию Кабинета Министров о  ситуации  в  сельском хозяйстве.  Такие информации мы рассматривали несколько раз за три года работы в парламенте,  несколько постановлений было принято по этому вопросу. Однако положение не менялось к лучшему и измениться не могло.  Я в этом глубоко убежден. Почему? Потому что в аграрном секторе   действительно  должны  быть  сделаны  реальные  шаги  по реформированию     колхозно-совхозной     мафиозно-бюрократической системы,   о   чем   я   не   раз  говорил,  и  созданы  настоящие сельхозкооперативы.  И должен сказать,  что такой закон  Верховный Совет принял, а Президент подписал.

 

     Уважаемые избиратели   сельских  округов!  Я  просил  бы  вас обратить внимание на данный закон,  который опубликован  в  газете "Голос Украины" за 13 августа сего года.  Со всей ответственностью заявляю,  что сегодня высшая власть в  лице  Верховного  Совета  и Президента   дала   труженикам  села  правовой  механизм  создания эффективной  системы  хозяйствования.  Я  имею  в  виду  Закон   о сельскохозяйственной кооперации, который представляет собой не что иное как добровольное обкединение пайщиков земли  и  имущества  на началах кооперации и ответственности.

 

     Избрание председателя  кооператива  проводится  исключительно тайным голосованием,  этим самым вы вручаете свою  судьбу  в  руки того   человека,   которому  доверяете.  Я  глубоко  убежден,  что применение  данного  закона,  повторяю  еще   раз   -   Закона   о сельскохозяйственной   кооперации,   сможет  в  принципе  изменить ситуацию на селе. Это первое.

 

     Второе. К этому же  нужно  обязательно  добавить  принятие  в государственном масштабе новой концепции налогов на селе, а именно концепции  перехода  к  единому  сельскохозяйственному  налогу   в денежном  выражении  в  зависимости  от плодородия почвы на гектар пахоты.

 

     И третье.  Действительно  нужна   государственная   поддержка аграрного  сектора,  в  частности  дотации  на тонну произведенной продукции.

 

     В случае решения этих ключевых задач мы сможем сказать  нашим избирателям, что и другие проблемы на селе будут решаться успешно.

 

     Очередное же рассмотрение проектов постановлений о ситуации в аграрном секторе вряд ли поможет делу.

 

     Спасибо за внимание.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

 

     Юрковський Анатолій Вільгельмович. Будь ласка.

 

     ЮРКОВСЬКИЙ А.В.,  член  Комітету  Верховної  Ради  України  з питань  правової  політики  і  судово-правової реформи (Ленінський виборчий округ,  м.Севастополь). Фракция коммунистов. Прежде всего я  хотел  бы  высказать претензию к средствам массовой информации. Вчера наш комитет проводил пресс-конференцию по своему решению  об импичменте  Президенту.  И вот я смотрю:  в вечерних телевизионных новостях  передаются  наши  выступления  в  изложении.  Разве  это свобода слова?!  Я категорически протестую против подобной системы так называемых интервью  и  требую,  чтобы  в  средствах  массовой информации  наши  высказывания  публиковались  дословно,  а  не  в изложении,  поскольку мы лучше любого корреспондента можем сказать о том, о чем хотим сказать.

 

     Проблема импичмента     Президенту    поставлена,    и    это соответствует  обкективным  условиям  нынешнего  состояния  нашего общества.  Раз  многопартийный,  многофракционный  комитет  принял такое решение,  это значит,  что в  обществе  существует  глубокое неуважение к Президенту,  глубокое недовольство политикой, которую он проводит.  И свидетельством  этого  является  письмо  Лубенской городской    организации   ветеранов,   адресованное   Президенту, Председателю Верховного Совета и Премьер-министру.

 

     Ветераны пишут,  что  они  не  могут  приобрести   лекарства, поскольку мизерной пенсии не хватает даже на коммунальные услуги и хлеб.  О мясе,  молоке и других продуктах ветераны давно забыли. В письме    говорится:   "Внаслідок   цього   смертність   ветеранів збільшилась   утричі.   Більшість   ветеранів   за   шість   років незалежності України не купили ні одягу,  ні взуття. Уже 3 роки ви і ваші міністри обіцяєте вирішити питання про безплатний  (раз  на рік  чи  на два роки) проїзд ветеранів до країн СНД,  а віз і нині там.

 

     Щоб ветерани  не  користувалися  пільгами   при   проїзді   в приміських  поїздах  і  автобусах,  багато  з  них повідміняли або подовжили маршрути автобусів на 3-5 кілометрів  понад  встановлені 50  кілометрів.  Невже  ви  про  це нічого не знаєте?  Невже ви не знаєте, що за своє жебрацьке життя ветерани проклинають вас щодня? Якщо ви в Бога не віруєте, то хоча б подумали, що людські сльози і прокльони не можуть безслідно пройти ні  для  вас,  ні  для  ваших рідних,   і   задумалися  над  тим,  що  якщо  ветерани  один  раз помилились,  вибравши  Президента   або   депутата,   другий   раз помилились,  то в треитій раз цього не буде. А ветеранів в Україні більше 14 мільйонів,  і всі вони є виборцями,  навіть  ті,  що  не можуть іти голосувати.

 

     Ви багато разів заявляли у своїх виступах,  що ведете Україну в цивілізований світ.  Тож ветерани  просять  вас  прийняти  такий закон,  щоб  за  письмовою заявою ветерана йому безплатно видавали смертельну пілюлю  і  ховали  за  рахунок  держави.  Для  багатьох ветеранів,  ніж так жити, а потім завдати рідним величезних витрат на  похорони,  було  б  краще  без  мук   померти.   Це   було   б цивілізовано".

 

     Вот такие    обращения   сегодня   поступают   депутатам   от ветеранской общественности.  Они говорят о том,  что в обществе  - кризис  отношения  к  людям,  кризис,  который  связан с политикой геноцида по отношению к собственому народу.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шевченко Володимир Іванович. Будь ласка.

 

     ШЕВЧЕНКО В.І.,  член Комітету Верховної Ради України з питань оборони   і  державної  безпеки  (Костопільський  виборчий  округ, Рівненська область).  Я прошу передати слово  Ярославу  Кендзьору. Він  висловить  і  мою  точку  зору стосовно навчаня наших дітей у севастопольських школах.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутат Кендзьор. Будь ласка.

 

     КЕНДЗЬОР Я.-П.М.,  голова підкомітету Комітету Верховної Ради України  з  питань  культури  і  духовності  (Сокальський виборчий округ,  Львівська  область).  Шановний   Вікторе   Лаврентійовичу! Шановні  колеги народні депутати!  Iде все сьомий рік незалежності нашої  Української  держави,  а  ситуація  в  освіті,  зокрема   з відкриттям українських шкіл у тих регіонах,  де їх зовсім не було, на сьогодні залишається такою ж гострою,  а можливо,  стає  гіршою ніж за часів, так би мовити, Радянського Союзу.

 

     До мене,  як  і  до  багатьох інших депутатів Верховної Ради, звертається громадськість з приводу можливості  навчання  дітей  в українських школах у Севастополі і в Криму.  Зокрема,  ідеться про відкриття першої української школи в Севастополі.  Ми знаємо, що у лютому  відбулося  засідання ради регіонів у Севастополі,  де було прийнято рішення про відкриття в місті першої  української  школи. Начальником  міського  управління  освіти  в  Севастополі  є такий добродій Капустін, який працює на цій посаді з 1988 року. Він ще у 1993 році заявив,  що поки він на цій посаді, вивчення української мови, українських шкіл у Севастополі не буде.

 

     Але все-таки всупереч бажанню  товариша  Капустіна  зусиллями українських  людей  -  севастопольської  "Посвіти",  батьків,  які хочуть  навчати  своїх  дітей  українською  мовою,  у  Севастополі врешті-решт  відкрито  українську  школу.  Хоча  під школу віддали приміщення дитячої установи на околиці міста,  тоді як у центрі  є дві  школи-інтернати,  завантажені  на  третину.  Приміщеня одного інтернату можна було б безболісно віддати під потреби цієї школи.

 

     Ще одне.  За сприяння того ж Капустіна  та  інших  чиновників середні  школи  Севастополя заздалегідь укладають прямі договори з російськими військовими училищами,  і, ще не завершивши навчання в школі,  севастопольські  юнаки  уже  зараховуються  до  військових училищ Російської Федерації.  Це пряма диверсія проти України,  що чиниться деякими севастопольськими чиновниками, зокрема "товарищем Капустиным".

 

     Я звертаюсь до міністра освіти,  до Президента  України,  щоб справі    налагодження   вивченя   української   мови,   відкриття українських шкіл не тільки в Севастополі,  в Криму,  а й у Донбасі та інших регіонах України було приділено максимальну увагу.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутат Головко. Будь ласка.

 

     ГОЛОВКО В.І.,  голова  підкомітету  Комітету  Верховної  Ради України з питань оборони і державної безпеки (Ленінський  виборчий округ,  Полтавська область). Дякую, Вікторе Лаврентійовичу. Я хочу висловитися щодо порядку денного на сьогодні.  Справа в  тому,  що мій  законопроект  уже  півроку  кочує по Верховній Раді й ніяк не може потрапити до порядку денного.  Кажу  про  проект  Закону  про соціальний  і  правовий  захист  військовослужбовців  та членів їх сімей.  У  мене   вже   червоним   став   телефон   від   дзвінків військовослужбовців,  які  чекають  на цей закон,  на хоча б якісь пільги на житловокомунальні послуги. Вони отримують від держави на квартплату  6  гривень  на  себе  і  на  члена сім'ї 3 гривні.  Їм місяцями не виплачується заробітна плата.

 

     Я вважаю,  що цей закон потрібен,  щоб зняти колізії,  які ми посіяли  між  силовими  структурами.  Я  хотів  би,  щоб його було включено до порядку денного  і  щоб  цей  законопроект  підтримала Верховна Рада. Це перше.

 

     Друге. Мої  виборці  наполягають  на тому (і я підтримую їх), щоб ми подолали вето стосовно пенсійного закону (статті 19 і 64) і тим  самим  ліквідували зрівнялівку у розмірах пенсій.  Вони також наполягають,  щоб  ми  подолали  вето  на  закон  про  мінімальний споживчий   кошик  -  70,9  гривні  та  на  закон  про  повернення заощаджень громадян.

 

     Мені дуже прикро,  що у нас в Україні  переслідується  вільна преса.  І  це  стосується  не  тільки  "Киевских ведомостей",  а й регіональної преси,  тому що  чиновництво  живе  за  принципом:  я начальник,  а  ви  всі  підлеглі,  тобто  за таким собі феодальним принципом.  Переслідуючи вільну пресу,  вони хочуть добитися,  щоб вона  не  викривала  зловживання,  які  ці  можновладці творять на місцях.

 

     Тому я просив би Президента  посприяти,  щоб  було  припинено гоніння на вільну пресу. Зокрема, переслідуєтся "Полтавська думка" в місті Полтаві мером міста за те,  що вона  надрукувала  офіційні документи, які подали працівники СБУ і МВС.

 

     Я хотів би, щоб це свавілля в Україні було припинено.

 

     Дякую за увагу.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

 

     Кириченко Микола Олексійович. Будь ласка.

 

     КИРИЧЕНКО М.О.,   член  Комітету  Верховної  Ради  України  у закордонних справах і зв'язках з СНД (Лохвицький  виборчий  округ, Полтавська  область).  Дякую,  Вікторе Лаврентійовичу.  Я хотів би спинитися на ряді питань, які порушують виборці.

 

     Перше. Шановний Вікторе Лаврентійовичу!  Я звертаю вашу увагу на те,  що прийнята у цьому залі постанова про висвітлення восьмої сесії Верховної Ради до цього часу не виконується.  Це  стосується як першої програми телебачення, так і другої. Зокрема, не відкрито депутатський  канал.  А  в  тій   інформації,   яка   дається   по телебаченню, не розставляються правильно акценти.

 

     Друге питання.  Учора  його  вже  порушували.  Я  ще раз хочу наголосити на  тому,  що  система  субсидій  не  виправдала  себе. Пропоную дати доручення Кабінету Міністрів зробити глибокий аналіз цього питання і доповісти на початку  жовтня  на  сесії  Верховної Ради. Треба з цим щось робити.

 

     Наступне питання особливо болюче, його всі порушують. Ідеться про виплату пенсій  і  зарплат,  про  оплату  комунальних  послуг. Шановні колеги,  я вважаю,  що коли розглядатиметься звіт Кабінету Міністрів в нашому залі,  треба буде рішуче поставити питання  про те,  щоб  не  відключали газ і електроенергію (наближаються осінь, зима), якщо людина платить. Людина не повинна бути заложником тієї політики, яка ведеться в державі.

 

     Далі. У   нас  назбиралося  більше  як  30  законів,  на  які накладено вето Президента.  Це, я вважаю, ненормальна ситуація. По декілька  разів  переборюємо  це вето,  але закони не ввводяться в дію, вони знову лежать у шухлядах.

 

     Я думаю,  що доцільно було б запропонувати Президенту  прийти на  закрите  засідання  Верховної  Ради,  щоб  ми  могли  відверто поговорити з Президентом на цю тему.  Бо нинішні наші відносини не на   користь   законотворенню,   утвердженню  нормальної  правової держави.

 

     Наступне питання.  Ми сьогодні будемо обговорювати в черговий раз (іти постатейно) проект Закону про вибори.  Шановні колеги,  я звертаюся до всіх вас.  Ми вже підійшли до своєрідного рубікону  і повинні  або  перейти  його,  або залишитися жити в тому стані,  в якому  нині  перебуває  наше  суспільство.  Я  закликаю  всіх  вас прийняти  сьогодні змішану систему,  інакше наступні вибори будуть важкими і той парламент,  який ми отримаємо, буде далеко не таким, який потрібен нашому народові і нашій державі.  До речі,  сьогодні на прилавках книжкових  магазинів  з'явився  словник  мафії,  і  я боюся,  що  якщо  ми сьогодні не приймемо цю систему,  то ця книга стане настільною книгою майбутніх депутатів.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Ми  завершили  розминку.  Було   зроблено багато заяв. До декількох позицій я хочу привернути вашу увагу.

 

     Моцпан Анатолій  Федорович говорив про те,  що прийнятий нами 13  серпня  Закон  про  сільгоспкооперацію  не  виконується.   Він наголошує, щоб місцеві органи придивилися до цього закону і почали застосовувати його.  Я думаю,  що і сільгоспвиробникам, тим, хто в кооперативах,   варто   дуже  уважно  вивчити  свої  права.  Ну  і відповідні органи, які мають забезпечувати ці права, також повинні керуватися цим законом.

 

     А що стосується інших законів,  які ви згадали,  то треба над ними ще попрацювати і зробити все, щоб вони були введені в дію.

 

     Тепер щодо висвітлення нашої  роботи.  Я  вважаю,  що  нашому комітету, очолюваному депутатом Понеділком, треба вивчити ситуацію і внести пропозицію,  як нам відреагувати,  щоб виконувалася  наша постанова.    Ви    пам'ятаєте,   це   пов'язано   з   претензіями Держтелерадіо. Ми на це також реагуємо, готові внести зміни навіть до чинного Закону про Державний бюджет на 1997 рік. Але ініціатива повинна йти від Кабінету Міністрів. Ми ведемо переговори з урядом, йому наші пропозиції направлено.

 

     Щодо вето.   У   суботу,  зустрічаючись  із  Президентом,  ми говорили про Закон про місцеві державні адміністрації, погоджували цілий ряд спірних позицій, у зв'язку з наявністю яких Президент не підписав цей закон,  а також у загальному контексті  говорили  про інші закони, на які накладено вето. Зокрема, про те, що треба, щоб окремі  з  цих  законів  спокійно  подивилися   представники   від Верховної  Ради  і  від  Президента.  Можливо,  в чомусь Президент повинен піти на поступки,  можливо,  у чомусь ми повинні  піти  на поступки.  От учора ми долали вето. Якби були конкретні пропозиції Президента,  ми  б  їх  обговорювали  і  голосували,  скажімо,  по статтях.  А коли в цілому закон відкидається, то реакція була, так би мовити, загальною.

 

     Далі. Я доведу до відома Президента  пропозицію  про  те,  що йому слід було б зустрітися з парламентом на закритому засіданні й обмінятися думками щодо концептуальних засад,  на яких  ми  хочемо будувати   взаємовідносини.   Це   є  проявом  бажання  налагодити нормальні відносини. Я повинен вам сказати, що під час спілкування з Президентом відчув,  що він готовий на це йти.  Але нам потрібно буде конкретно говорити про конкретні закони,  щоб не  було  такої реакції,  яка  в  нас  деколи буває,  коли ми одразу хочемо долати вето. Адже є й слушні пропозиції, які можна приймати. Тому це дуже цікава пропозиція, і я думаю, що про неї треба сказати Президенту. Це потрібно для забезпечення нормальної роботи всіх  гілок  влади, їх співпраці, адже нам треба спільно працювати на державу.

 

     Тепер щодо Закону про вибори. Зараз ми приступимо до розгляду його проекту.  Депутат Чорновіл сказав,  що тут, у залі, мабуть, є якась змова. Я хотів би, щоб у нас тут була, в якому хочете сенсі, змова щодо того,  щоб цей закон  прийняти.  Хочу  підкреслити,  що прийняття  цього  закону  чекають  від  нас усі.  Дехто взагалі не розуміє,  чому Верховна Рада так затялася, щоб взагалі не приймати ніякого варіанта Закону про вибори.

 

     --------------

 

     Приступаємо до розгляду питання про проект Закону України про вибори народних депутатів України.

 

     Шановні колеги!  На нараді керівників фракцій і груп, а також керівників   комітетів  у  понеділок  і  перед  цим  на  засіданні Погоджувальної ради фракцій і груп  ми  дійшли  висновку,  що  нам необхідно   продовжити  роботу  над  проектом  Закону  про  вибори народних депутатів,  а саме над  варіантом,  прийнятим  у  першому читанні.  Була  пропозиція  зараз  почати його розгляд,  з тим щоб пройти  весь  проект  і  прийняти  ті  статті,  які  необхідні  за будь-якої системи - змішаної чи мажоритарної. А ті статті, до яких будуть пропозиції і які не влаштовують  більшість  залу,  виділимо окремо,  проведемо щодо них додатково роботу,  а потім визначимося остаточно,  що з ними робити, щоб закон цей, врешті-решт, прийняти в цілому.

 

     Сьогодні вранці   ми  знову  провели  нараду,  бо  ще  раніше домовилися зустрітися після того,  як  керівники  фракцій  і  груп побачаться  з  вами  після  повернення  з  округів.  Ми обмінялися думками,  і вони дещо змінилися.  Значна  частина  висловилася  за порядок   розгляду,  про  який  я  вам  сказав.  Частина  народних депутатів від імені своїх фракцій і груп  (це  в  основному  групи народних  депутатів,  не ті,  що на партійній основі,  не фракції) заявили,  що,  можливо,  нам треба піти шляхом  внесення  змін  до чинного мажоритарного закону.

 

     Шановні колеги! У нас є три шляхи: прийняти закон,  проект якого схвалено  нами  у  першому  читанні; внести зміни до чинного закону; залишити чинний закон без змін.

 

     Так от, третій варіант неприйнятний на 100 відсотків,  тому що цей закон може діяти тільки в тій частині, в  якій  він  не суперечить Конституції.  Прийнято Конституцію,  а закон не приведено у відповідність до неї.  Якщо ми  до  нього  не внесемо змін, то кожен на власний розсуд тлумачитиме його норми. А Конституційний Суд дасть остаточне  тлумачення,  наскільки  ті  чи інші  положення  цього  закону  відповідають  Конституції.  І може статися  так,  що  після  виборів,  проведених  за  старим  чинним законом,  Конституційний Суд винесе рішення про неконституційність Верховної Ради. Ми не можемо допустити цього (Шум у залі).

 

     Тому я доводжу до вашого відома домовленість, якої ми досягли на   засіданні   ради   фракцій   і  груп.  Зараз  я  надам  слово представникам депутатських фракцій і груп: двом, які виступають за мажоритарну  систему,  двом,  які  виступають  за змішану систему. Після цього ми приступимо  до  розгляду  цього  законопроекту.  Це рішення ради фракцій, і його треба виконати.

 

     Слово надається депутату Соболєву. Прошу на трибуну.

 

     СОБОЛЄВ С.В.,  член  Комітету Верховної Ради України з питань правової політики і судово-правової реформи  (Хортицький  виборчий округ,   Запорізька   область).  Депутатська  група  "Реформи".  Я представляю ту депутатську групу, в якій усі попередні голосування показували, що як за мажоритарну систему, так і за змішану систему виступає  приблизно  однакова  кількість  членів  групи.  Але   на останньому засіданні депутатської групи і ті, хто остаточно стоїть на позиціях мажоритарної системи,  і ті,  хто остаточно стоїть  на позиціях  пропорційної  або  змішаної системи,  прийняли практично одноголосно  рішення  -  іти   по   тексту,   який   запропоновано спеціальною погоджувальною комісією, але норми, що стосуються типу виборчої системи - мажоритарної або змішаної, зараз не голосувати, а  проголосувати  ті  норми,  які  однакові для будь-якої системи, тобто порядку  формування  виборчих  комісій,  порядку  підрахунку голосів,   форми   бюлетеня  та  решти  принципових  моментів,  що забезпечать справді вільне волевиявлення громадян.

 

     Ми пропонуємо,  незважаючи на те що від нашої  групи  внесено чотири проекти закону, пройти по тексту, залишивши найпринциповіше питання - мажоритарна чи змішана система - на останнє голосування. Тому   що   ми  фактично  залишаємось  зараз  заложниками  старого виборчого закону (вам усім  його  роздали  невипадково).  Якщо  ви звернете увагу на те,  як формуються виборчі комісії, як проходить голосування,  то помітите,  що практично ми залишаємось у системі, коли  вибори фактично або не відбудуться,  або будуть організовані партією влади.

 

     Я прошу вас залишити зараз дискусію щодо виборчої  системи  - змішаної  чи  мажоритарної  - до того часу,  поки не буде знайдено компроміс. Давайте йти по тексту законопроекту.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

 

     Гетьман Вадим Петрович. Будь ласка.

 

     ГЕТЬМАН В.П.,  заступник  голови  Комітету   Верховної   Ради України  з  питань фінансів і банківської діяльності (Тальнівський виборчий округ,  Черкаська область). Депутатська група "Незалежні" і  МДГ,  від  імені  яких  мені доручено виступити,  вважають,  що таємним голосуванням  щодо  ключових  позицій  закону  про  вибори Верховна  Рада  остаточно  відхилила  змішану  виборчу  систему  і повернулася на стартову позицію -  щодо  необхідності  модифікації діючої системи. Цим самим ще й ще раз доведено, що силові методи в політиці не мають перспективи  і  необхідно  шукати  компроміс,  а найголовніше - уміти слухати один одного.

 

     На наш погляд,  можливий лише такий розвиток подій:  прийняти рішення про припинення роботи комісії  депутата  Мішури;  доручити профільному комітету, очолюваному депутатом Стешенком, який подав, на наш погляд,  зважений проект,  розглянути його;  врахувати  всі вимоги,  що випливають з Конституції, при внесенні змін до чинного закону; врахувати наше таємне голосування, яке відбулося. Ось такі чотири позиції,  на основі яких ми могли б внести суттєві поправки до чинного Закону про вибори.  Головна з них - це зниження до 25 - 35 відсотків виборчого порогу.

 

     Одночасно ми  могли  б  запропонувати таку версію,  щоб можна було прийняти якраз закон про змішану систему  в  повному  обсязі, але  із  введенням  його  в  дію  через  п'ять років,  тобто через наступні вибори. За цей час, ми вважаємо, карликові партії могли б зійти зі сцени. Скажімо, замість п'яти соціалістичних партій могла б виникнути одна потужна партія.  Замість  чотирьох  християнських партій  (можливо,  ми  припинили  б дурити народ) з'явилася б одна християнська партія. Зник би оцей лякаючий образ слона, утворилася б партія з людським обличчям.  I,  таким чином,  ці партії могли б піти на вибори.

 

     Ми пропонуємо ще раз розглянути проект  депутата  Стешенка  і припинити тут, як то кажуть, ганяти хвилі.

 

     Дякую за увагу.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.     Кравчук     Леонід    Макарович    від "Конституційного центру". Будь ласка.

 

     КРАВЧУК Л.М.,  член Комітету Верховної Ради України з  питань культури    і    духовності   (Теребовлянський   виборчий   округ, Тернопільська область).  Шановні народні депутати! Уже всі бачать, що  ми  зайшли  із Законом про вибори народних депутатів України в глухий кут.  Наша група "Конституційний центр" шукає вихід з цього глухого кута.

 

     Звичайно, сьогодні можна ще раз, в одинадцятий раз, поставити питання про ту чи іншу систему - чи пропорційну,  чи  змішану,  чи мажоритарну.  Але  всім  зрозуміло,  що  депутати в цьому залі вже визначилися. Частина депутатів визначилися щодо своїх мажоритарних округів  і  ні  за  яку  іншу  систему  голосувати  не  будуть.  I переконати,  навіть  закликами,  навіть  погрозами  про  історичну відповідальність, уже ніхто нікого не зможе.

 

     Ми бачимо   такий   вихід.   Ми  зараз  не  ставимо  питання: мажоритарна чи змішана.  Ми ставимо  питання  по-іншому:  Верховна Рада має бути обрана.  Для цього потрібно зробити такі кроки,  щоб вона була обрана,  причому обрана в два  тури,  щоб  не  допустити перманентного  голосування,  яке  крім  політизації  суспільства і витрат коштів нікому нічого не дає. Як до цього можна прийти?

 

     Перше. Ми  насамперед  шукаємо  компроміс,  який  полягає   у внесенні певних змін до закону. Скажімо, висування від партій - це принципово,  з нашої точки  зору,  тому  що  тут  уже  зменшується випадковість. Партія висуває і відповідає за своїх висуванців.

 

     Друге. Підвищити  межу  для збору підписів тим,  хто сам себе висуває.  У  законі  немає,  на  жаль,  положення  про  обстеження кандидата  в  депутати,  і  тому  до Верховної Ради може потрапити людина,  яка, крім гасел, нічого не проголошує і нічого не знає. I такою межею може бути 5 тисяч підписів.

 

     Таким чином,  ми  робимо  той крок,  щоб кандидати в депутати висувалися від партій - це вже крок  до  структурування,  крок  до політичного  компромісу.  А  межа  для тих,  хто сам себе висуває, зменшує імовірність того,  що до Верховної Ради  потраплять  люди, які  не  мають  ні підготовки,  ні позиції,  а йдуть на хвилях або антипрезидентської, або антиурядової, або ще якоїсь кампанії.

 

     Я бачу,  що будь-яке голосування,  навіть таємне,  якщо  його мету  точно  не  визначено,  нічого  нікому не дає.  Ось ми таємно проголосували,  але  це  не  має   правових   наслідків,   бо   ми проголосували те, що стосується проекту закону, а не закону. Отже, можна врахувати тільки ті  положення,  які  вже  проголосовані,  і внести їх до закону. А до проекту закону ми їх не внесемо.

 

     Далі. Усі поділяють думку,  що Верховна Рада має бути обрана. I  виступали  тут  з  цього  приводу  і  від  комуністів,  і   від соціалістів,  і від інших партій.  Але всі чомусь вважають, що має бути обрана або тільки за пропорційною,  або тільки  за  змішаною, або тільки за мажоритарною системою.  Ми стоїмо на тому,  що треба знайти компроміс.  I отут депутат Стешенко,  на  мою  думку,  таку спробу  вже зробив.  Він запропонував внести зміни до закону,  щоб привести його у відповідність до Конституції.  Ми маємо додати  до того  ще  ті  норми,  які  дадуть  можливість обрати Верховну Раду обов'язково і викинути з лексикону або перестати  жонглювати  тим, що, мовляв, комусь вигідно, щоб Верховної Ради не було.

 

     Верховна Рада потрібна,  яка б вона не була.  I ці емоції, ці звинувачення,  образи Верховної Ради є просто  свідченням  низької політичної культури.

 

     Я вважаю, що відсутність Верховної Ради

- це політична криза,  відсутність  Верховної  Ради  -  це  ознака недемократичності  суспільства,  політична  криза найвищого рангу. Тому ми повинні обрати Верховну Раду будь-що.  I я  закликаю  всіх народних  депутатів прийняти виважене рішення.  Ви пам'ятаєте,  як голосувала за Закон про вибори та Верховна Рада... Вона його так і не  змінила,  мажоритарна  система  залишилася.  Але  не може бути обрана нова Верховна Рада за старим законом,  ми маємо  внести  до нього зміни.

 

     Я особисто  завжди  голосував  за змішану систему.  Я кажу це щиро.  Але я сьогодні закликаю всіх бути реалістами. Політика - це не бажання,  а можливі реальності.  I давайте виходити з того,  що нам потрібно прийняти закон,  щоб обрати Верховну  Раду  -  ознаку демократичності нашого суспільства,  яка зможе продовжити реформи, яка зможе продовжити курс, який обрав народ.

 

     Я прошу поставити  це  на  голосування.  Пропозиція  депутата Стешенка є. Узяти за основу це і пройти цю дорогу. Якщо є сумніви, Вікторе Лаврентійовичу,  поставте ще раз,  в одинадцятий  раз,  на голосування.  Безперечно, пропозиція депутата Соболєва цікава. Але якщо ми пройдемо 90 відсотків проекту закону і не проголосуємо  за якусь  систему,  то  вся  наша робота піде нанівець,  знову-таки в глухий кут. Я закликаю бути реалістами.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Леоніде Макаровичу.

 

     Марчук Євген Кирилович. Будь ласка.

 

     МАРЧУК Є.К.,  член Комітету Верховної Ради України  з  питань оборони   і   державної  безпеки  (Миргородський  виборчий  округ, Полтавська  область).  Шановний  Вікторе  Лаврентійовичу,  шановні народні  депутати!  Виборчий  закон  -  це дійсно самооцінка,  яку виставить наша Верховна Рада на завершальному етапі своєї  роботи. I  ми  повинні  збагнути,  що  від  нашого  сьогоднішнього рішення значною мірою залежить, як далі розвиватимуться наше суспільство і наша держава:  чи ми законсервуємо своїми руками політичну систему і призупинимо розвиток багатьох політичних процесів  і  залишимось чи  не  єдиною  державою  на  пострадянському  просторі  із старою виборчою   системою,   чи   відкриємо   двері   для    політичного провітрювання   тієї   цивілізаційної,  якщо  можна  так  сказати, затхлості, яка залишилася від минулого.

 

     Тактичні інтереси (і це по-людськи цілком  зрозуміло)  деяких народних депутатів пов'язані з побоюванням - оберуть чи не оберуть його в мажоритарному окрузі.  На жаль,  сьогодні  в  полоні  таких ілюзій ще багато хто з нас перебуває,  не розуміючи,  що там давно вже все розписано без нас і задіяні механізми куди могутніші,  ніж кожен із нас собі уявляє.

 

     Так от,   саме   ці   тактичні   інтереси,  що  якоюсь  мірою затьмарюють  погляд  у  політичне  майбутнє  нашої  держави,  дуже швидко,  свідками чого ми будемо всі,  дадуть про себе знати.  І я сказав би,  що ми сьогодні по суті вирішуємо тільки в  політичному смислі питання податкової системи. Ми сьогодні приймемо (чи будемо приймати)  рішення  про  своєрідний  політичний  податок,  але  це податок,   який   працюватиме  на  майбутнє.  Податок,  який  може затиснути не тільки власного політичного  реформатора.  Ясна  річ, він  затисне  й  економічні  реформи.  Адже  є  аксіомою,  що  без радикальної політичної реформи  радикальна  економічна  реформа  є значною  мірою  ілюзією,  тому  що  без  суттєвої зміни політичної системи ми не  зможемо  в  цьому  залі  дійти  якоїсь  згоди  щодо суттєвих  радикальних  економічних  перетворень.  Що ми,  на жаль, якраз і демонструємо.

 

     Дійсно, треба  бути  реалістами.   Дійсно,   нинішній   склад Верховної  Ради  якраз і є свідченням законсервованості політичної системи.  Дійсно,  треба,  щоб наступна Верховна Рада була обрана, інакше вона може бути призначена, як у деяких наших сусідів. Тому, дійсно, треба йти до компромісу. І я думаю, що пропозиція, внесена Сергієм  Соболєвим,  незважаючи  на  її складність,  значною мірою найреальніша.  Адже,  пройшовши  по  тих   суттєвих   компромісних статтях, ми будемо мати за плечима, крім уже завершених формул, ще й  якийсь  моральний  капітал,  мовляв,   ми   досягли   максимуму компромісу. А потім сама ситуація буде тиснути на нас усіх (маю на увазі  і  власну  політичну  совість,  і  відповідальність   перед виборцями),  щоб  прийти  до  компромісу  - мажоритарна чи змішана система.  І кожен тоді, коли дійде до голосування - мажоритарна чи змішана,  зрозуміє, що треба шукати той компроміс, про який ми всі говоримо.  А якщо ми зараз почнемо все спочатку, з нових варіантів проекту  закону,  то  вже на старті можемо зіткнутися з цією самою проблемою.  І процедурно це складніше,  і немає нічого в багажі на сьогодні,  на  даний  момент,  тому що кожен з цих варіантів треба розглядати з самого початку. Ми просто згаємо час.

 

     Я пропоную підтримати пропозицію депутата Соболєва  -  пройти по  тексту  і  дійти  згоди  по максимуму.  Залишиться десь 5 чи 6 позицій,  і  тоді  ми  змушені  будемо  знайти,  і  ми   знайдемо, компроміс.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Євгене Кириловичу.

 

     Так... (Шум   у   залі).   Шановні   колеги,  це  точка  зору представників фракцій і груп (Шум у залі)... Точка зору якраз щодо двох основних позицій.

 

     А зараз,   щоб  ви  не  подумали,  що  я  збираюсь  "обрізати можливість",  як говорив наш відомий колега,  я  надам  слово  від позафракційних.  Хоча,  думаю,  краще  було  б зараз записатися на виступи за схемою: два - "за", два - "проти"... (Шум у залі). Дуже багато...  (Шум у залі).  Я ж зобов'язаний з мотивів надати слово. Будь ласка, запишіться. Я вам надам слово з місця.

 

     Депутат Степенко. Будь ласка (Шум у залі).

 

     Він якраз позафракційний.

 

     СТЕПЕНКО В.І.,  член Комітету Верховної Ради України з питань боротьби  з  організованою  злочинністю  і  корупцією (Полтавський виборчий  округ,   Полтавська   область).   Дякую   вам,   Вікторе Лаврентійовичу,  за  об'єктивність і демократичне ведення сесії... (Шум у залі,  пожвавлення).  Я дійсно позафракційний  депутат.  Це неправда,  що  у  нас позафракційні хочуть,  щоб ми завалили,  щоб наступна Верховна Рада не була обрана. Позафракційні також хочуть, щоб Верховна Рада була обрана і плідно працювала.

 

     На мою  думку,  виступи  від  груп і фракцій засвідчують,  що відбувається інтелектуальне змагання,  хто краще й сильніше скаже. Це вже ясно, як божий день.

 

     Я вношу такі конкретні пропозиції.

 

     Перше. У першому читанні проект було прийнято, але потім його було відхилено, і тому він не може сьогодні розглядатися в другому читанні за таблицею.

 

     Друге. Відбулося   таємне   голосування,  всі  голосували  по совісті,  так,  як вони це розуміють і як вважають виборці.  Жодна позиція   не  набрала  більшості,  отже,  залишається  мажоритарна система.

 

     Третє. Це ж анонс те, що пропонують всі закони...

 

     ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Нонсенс!

 

     СТЕПЕНКО В.І.  Не  заважай  мені.  Я  вибачаюсь.  Це  утопія, значить...

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Продовжуйте, продовжуйте, Василю Івановичу.

 

     СТЕПЕНКО В.І.  Я вибачаюсь,  нонсенс. Ну є ж такі слова, що й не вимовиш, тому й помилка може бути.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Краще вживайте українські слова.

 

     СТЕПЕНКО В.І.  І ще одне.  Прийнято Конституцію,  а ми тут ще ведемо   дискусію,   чи   приводити   закон   у  відповідність  із Конституцією.  Шановні товариші, звичайно ж, усе потрібно привести у  відповідність,  усе повинно відповідати Основному Закону.  Тому відповідні зміни до Закону про вибори мають бути внесені.

 

     І останнє.  Шановні друзі,  я вважаю,  що зараз нам  потрібно проголосувати  те,  що  подав  депутат  Стешенко.  Група депутатів поставила підписи,  щоб розглянути зміни  до  чинного  Закону  про вибори,  привести  його  у відповідність з Конституцією і на цьому поставити крапку.

 

     Дякую за увагу.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутат Єгудін. Будь ласка.

 

     ЄГУДІН В.І., виконуючий обов'язки голови підкомітету Комітету Верховної   Ради  України  з  питань  агропромислового  комплексу, земельних ресурсів і соціального розвитку села (Красногвардійський виборчий округ, Автономна Республіка Крим). Уважаемые товарищи! Мы уже в тринадцатый раз возвращаемся к Закону о выборах  и  пытаемся разрешить   неразрешимую  проблему.  И  я  совершенно  согласен  с депутатом  Степенко  в  том,  что  мы   сегодня   должны   сделать единственное   -   привести  Закон  о  выборах  в  соответствие  с Конституцией Украины, которую мы здесь приняли.

 

     По-моему, всем  ясно,  что  смешанная  система   не   находит поддержки, как не находит поддержки и чисто мажоритарная система.

 

     Я хочу  привести небольшой пример.  Вы знаете,  что парламент Крыма,  какой он ни есть, избирался именно по той системе, которую мы  сегодня  пытаемся навязать залу.  Результаты работы парламента Крыма мы с вами сегодня видим.  Парламент пытается навести у  себя порядок,  но никакого структурирования, к большому сожалению, пока не произошло.  Не созрело сегодня еще  общество  для  того,  чтобы структурироваться.

 

     Я согласен  с  тем,  что  мы  должны сегодня вернуться к тому проекту решения,  который предложил товарищ Стешенко: работать над тем законом, который у нас с вами есть.

 

     Спасибо за внимание.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутат Кіяшко. Будь ласка.

 

     КІЯШКО С.М., заступник голови Комітету Верховної Ради України з  питань  прав  людини,  національних  меншин  і  міжнаціональних відносин   (Ворошиловський   виборчий  округ,  Донецька  область). Фракция Социалистической и Селянской партий.  Уважаемые коллеги! Я думаю,  надо  прекращать  разговоры о том,  какую систему выбрать. Депутаты  должны  выразить  свое  мнение   голосованием.   Поэтому предлагаю взять тот проект закона, который подготовлен и с которым будет выступать  депутат  Мишура,  пройти  его,  проголосовать  по статьям,  а те из них,  которые не будут приняты, внести на третье чтение. Я думаю, что большинство депутатов согласны с тем, что для Украины более перспективна пропорциональная избирательная система. Но если они пойдут на компромисс и примут  смешанную  систему,  то это  будет  большим  завоеванием  для  Украины.  Если мы пройдем и примем большую часть проекта закона,  то и относительно оставшейся части, я думаю, мы найдем общий язык.

 

     Спасибо.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

 

     Депутат Яценко.

 

     ЯЦЕНКО В.М.,  голова Комітету Верховної Ради України з питань Чорнобильської   катастрофи   (Коростенський    виборчий    округ, Житомирська  область).  Дякую.  Шановний  Вікторе  Лаврентійовичу, шановні колеги!  Я хотів би нагадати про те,  що  в  понеділок  на засіданні  керівників  фракцій і на засіданні керівників комітетів було прийнято саме таке  рішення:  йти  по  документу,  який  було роздано  народним  депутатам  в кінці серпня для другого читання і голосувати все те,  що можна сьогодні проголосувати.  Ті  моменти, щодо  яких  ми  не  дійдемо згоди,  робоча група доопрацює і внесе погоджений варіант. Іншого варіанта сьогодні у нас немає.

 

     Крім того,  я  хотів  би  прихильникам  мажоритарної  системи повідомити,  що  я  особисто,  будучи членом Комуністичної партії, написав заяву про те,  що відмовляюсь балотуватися  за  будь-якими списками.   Мій   рідний  мажоритарний  округ  залишається.  Тобто особистих інтересів у цьому плані в мене немає ніяких.  Але так чи інакше ми повинні йти до того, про що мріє майже кожний політик, - щоб усі в суспільстві знали,  хто за що виступає, щоб у парламенті нарешті  сформувалася  політична  більшість,  яка  взяла б на себе відповідальність за вирішення питань.

 

     Сьогодні, до речі,  в парламенті  майже  немає  неопозиційних сил.   Але  ось  такий  нонсенс:  в  органах  виконавчої  влади  є представники  певних  політичних  сил,  але  в   парламенті   вони перебувають  в опозиції до виконавчої влади.  Такого в нормальній, цивілізованій державі не може бути.  Щоб такого  непорозуміння  не було,  щоб  виборцям  України  все було цілком зрозумілим,  треба, безумовно, голосувати за змішану систему.

 

     Я за це вас агітую і пропоную йти  за  тією  процедурою,  яка визначена на засіданні керівників груп і фракцій.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

 

     З місць виступили по два депутати - прихильники тієї чи іншої виборчої системи.  Я не можу всім надати слово,  ви це  розумієте, по-іншому ми не можемо зробити.

 

     Шановні колеги,  є пропозиція розглядати цей законопроект,  а саме іти по тексту,  обминаючи все те,  що має пряме відношення до змішаної або до мажоритарної системи. Це перше.

 

     Другу пропозицію   було   викладено   депутатом  Стешенком  і підтримано   частиною   виступаючих   -   припинити   повноваження тимчасової  спеціальної комісії і доручити Комітету Верховної Ради України  з  питань  державного  будівництва,  діяльності   рад   і самоврядування  підготувати  проект  Закону  про  внесення змін до чинного виборчого закону з урахуванням вимог Конституції України.

 

     Я тільки звертаю вашу увагу на те,  що Олександр  Миколайович пропонує  доручити  підготувати  проект,  я так розумію,  бо цього проекту поки що немає. Так?

 

     Олександре Миколайовичу, будь ласка.

 

     СТЕШЕНКО О.М.,  голова  Комітету  Верховної  Ради  України  з питань  державного  будівництва,  діяльності  рад і самоврядування (Сватівський виборчий округ,  Луганська область).  Дякую,  шановні колеги.  По-перше,  я просив би, щоб мені відповідно до Регламенту надали п'ять хвилин на обгрунтування моєї позиції, чому саме такий проект постанови я пропоную. Я з трибуни це можу виголосити.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Шановні  колеги!  У вас на руках є чотири проекти постанови про проект Закону України  про  вибори  народних депутатів  України  -  депутатів  Стешенка,  Лавриновича,  Свята і Шейка. Я поставлю зараз на голосування ці проекти постанови (Шум у залі).  Я  не  бачу.  Давайте,  де воно?  Тільки,  будь ласка,  не кричіть. Підійдіть і покажіть, де цей проект.

 

     Кожного з названих депутатів,  які подали проекти  постанови, прошу підготуватися до обгрунтування.

 

     Депутат Стешенко. Будь ласка.

 

     Його проект  постанови  буде  зараз голосуватися,  і він хоче обгрунтування зробити.

 

     СТЕШЕНКО О.М.  Шановні  колеги!  Є  дві  проблеми,  і  досить принципові,  які ми повинні зараз вирішити.  І є два підходи. Яким би шляхом ми сьогодні не пішли,  ми  повинні  чітко  уявляти,  які будуть наслідки цих дій.

 

     Підхід перший:  надати  слово  голові  тимчасової спеціальної комісії, іти за порівняльною таблицею, голосувати вибірково те, що стосується мажоритарної системи, і те, що стосується змішаної.

 

     Скажіть, будь ласка, хто в цьому залі може зараз розібратися, що  чого  стосується?  Якщо  серйозно  підходити   до   будь-якого законопроекту,   то  спочатку  треба  зробити  цілісний  документ, узгодити його позиції,  а потім ставити на голосування.  Я взагалі не  уявляю,  як можна спочатку приймати рішення,  а потім готувати документ. Звідси й відповідні наслідки.

 

     Є другий підхід. Ідеться про легітимність виборчого процесу у випадку,   якщо   діятиме  чинний  закон  із  внесеними  до  нього відповідними змінами. Тим, хто виступає проти цього, я заявляю, що в  Перехідних положеннях Конституції сказано,  що всі закони нашої держави чинні в частині,  що не  суперечить  Конституції  України. Тобто  мій  проект  постанови  конструктивний і відповідає вимогам юридичної техніки.

 

     Далі. Щодо заяв про те,  що в нас немає часу,  ми  вийшли  за алгоритм  проведення  заходів,  пов'язаних  із  початком  виборчої кампанії.  Посилаючись на статті 10 та 14 Закону про вибори (я все підрахував), можу доповісти, що термін реалізації статті 10 - з 11 грудня 1997 року по 11 січня 1998 року. Тобто тут ми нічого нового не вносимо і нічого нового не можемо реалізувати.

 

     Щодо наслідків  таємного  голосування.  Я  попереджав у цьому сесійному залі про наслідки,  які  матимемо,  якщо  не  розмежуємо чітко концептуальні положення,  що стосуються принципів обрання за мажоритарною і за змішаною системами.  І тепер постає питання:  як бути з тими проголосованими елементами?

 

     Леонід Макарович,  який  виступав  переді мною,  досить чітко окреслив проблему.  Я можу  відверто  сказати,  що  ці  пропозиції можуть  бути  включені  як  зміни тільки до чинного закону,  а щоб включити їх  до  будьякого  нового  закону,  за  них  треба  знову голосувати. I тут ми виходимо за межі здорового глузду.

 

     Для подальшої  конструктивної  роботи  над законом про вибори прошу  підтримати  мій  проект  постанови,  яким   відповідно   до Конституції   передбачено   внесення  змін  до  чинного  закону  і забезпечення повної легітимності майбутнього виборчого  процесу  з усіма  вимогами,  які  забезпечать  обрання  (максимум - у другому турі) законодавчого органу нашої держави. Це демократичний шлях.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Ставлю на голосування  проект  постанови, запропонований депутатом Стешенком. Будь ласка.

 

     "За" - 130. Не проходить.

 

     Проект, внесений  народним  депутатом  Свято.  Будь ласка,  3 хвилини для обгрунтування.

 

     Шановні колеги! Прошу вас, будьте уважні і з повагою ставтеся до колег.  Вони вносять пропозиції і мають право на обгрунтування. Будемо голосувати їх пропозиції.

 

     СВЯТО В.П., заступник голови Комісії Верховної Ради України з питань ядерної політики та ядерної безпеки (Чемеровецький виборчий округ,  Хмельницька  область).  Дякую,   Вікторе   Лаврентійовичу. Шановні  колеги  депутати!  Тут  багато  говорилося  про варіанти: мажоритарну систему,  змішану.  Найгірший варіант - старий  закон, тобто варіант,  який веде до білоруського варіанта, до позбавлення парламенту  права  законодавчої  ініціативи  та   до   відсутності парламенту.

 

     Але є  ще  один  варіант,  який  я  як  суб'єкт  законодавчої ініціативи запропонував у проекті постанови.  Але спочатку  -  про критерій досконалості будь-якого закону. Досконалим є такий закон, який захищає інтереси всіх і кожного зокрема. І до цього нам треба прагнути.

 

     Чи мажоритарна, чи змішана, чи пропорційна система? Полярними є мажоритарна і пропорційна системи,  змішана  -  посередині,  але середина  не  фіксована.  Змішана  з  нулем  компоненти  може бути пропорційною і навпаки. Може бути одне і друге.

 

     Яка система краща? При змішаній кількість округів зменшується у  два  рази,  а це означає,  що у два рази збільшується територія округу. Шановні, ймовірність обрання до парламенту яких кандидатів зростає:  тих,  хто від народу, чи тих, хто з товстим гаманцем, чи тих,  хто має протекцію?.. Якщо й пройде "біла ворона" від народу, то,  виходячи з фізичних можливостей,  робота в окрузі з більшою у два рази територією стане кращою чи гіршою? Відповідь однозначна.

 

     Пропорційна система.  Голосують за партії, а не за конкретних кандидатів.  Заповнюють  квоти  партії.  Як тут не згадати слова з пісні:  "Мой адрес - не дом и не  улица,  мой  адрес  -  Советский Союз"? Або: багато няньок, а дитя не доглянуте.

 

     Виходячи з цього при змішаній системі на мажоритарщиків падає баласт - 225 депутатів.

 

     У народі кажуть:  "Гарантії дає страховий поліс,  і то тільки на великі суми". А де гарантія того, що прийде та сила, яка виведе Україну з біди,  а не та,  яка доб'є Україну до кінця?  А  втім  у даній  ситуації  я  пропоную  змішану  систему,  якою гарантується безперебійне функціонування  Верховної  Ради  завдяки  поступовому оновленню   її   на   одну  чверть  щорічно.  Прошу  поставити  на голосування мій проект постанови.

 

     Дякую за увагу.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

 

     Ставлю на голосуваня пропозицію Василя Петровича.

 

     Це цікава пропозиція,  але в статті 76 Конституції  записано, що   конституційний   склад  Верховної  Ради  -  450  депутатів  - обирається строком на чотири роки.  І там  не  йдеться  про  якусь ротацію.  Тож якщо йти цим шляхом,  то треба змінювати Конституцію (Шум у залі).

 

     Ставлю на голосування  проект  постанови,  внесений  народним депутатом Свято.

 

     "За" - 89. Не проходить.

 

     Пропозиція народного   депутата   Лавриновича.   Будь  ласка, Олександре Володимировичу.

 

     ЛАВРИНОВИЧ О.В.,  заступник голови  Комітету  Верховної  Ради України  з  питань  правової  політики  і  судово-правової реформи (Дрогобицький виборчий округ, Львівська область). Шановні колеги й високоповажне  товариство!  Ми  впродовж трьох років ніяк не могли розв'язати проблему,  яка сьогодні стоїть у порядку денному,  весь час   вважали,  що  в  нас  є  важливіші  закони,  треба  рятувати економіку...  Я думаю,  сьогодні переважна більшість зрозуміла, що рятування  економіки  при  збереженні існуючого способу формування органів державної влади - це шлях  у  безодню.  Потрібно,  щоб  ми усвідомили вагу рішення, яке маємо прийняти.

 

     У внесеному мною проекті пропонується зробити сьогодні хоча б півкроку,  тому  що  зробити  повний  крок,  як  засвідчили   наші обговорення  і  таємне  голосування,  нам  поки  що  не  під силу. Сьогодні ми повинні зробити вибір:  або підемо шляхом  Казахстану, коли  після  виборів  парламент припинить своє існування,  тому що збережений закон не  відповідає  Конституції;  або  підемо  шляхом Білорусії,  якщо  будуть  внесені зміни,  що знімуть конституційні суперечності,  але парламент не буде обраний у  повному  складі  і тоді з'явиться інший представницький орган,  сформований за іншими принципами;  або  підемо  своїм  українським  шляхом  -  збережемо стагнацію  на  чолі  з  партією влади і підконтрольність виборчого процесу тим, хто сьогодні приймає управлінські рішення.

 

     Якщо ми не хочемо цього, то повинні зробити бодай півкроку до того,  щоб в Україні було створено підконтрольну владу.  Те, що ми маємо сьогодні в державі, коли просто демонстративно лютують карні органи,  а  управлінці упевнені у своїй безкарності,  позаяк немає політичного контролю за органами влади, може дуже дорого коштувати кожному громадянинові України.

 

     Тому є  пропозиція пристати зараз на те,  щоб зробити ще одну спробу визначитися щодо законопроекту,  підготовленого  тимчасовою спеціальною  комісією,  після чого прийняти рішення.  Якщо вона не вдасться і  ми  опинимося  в  безвихідній  ситуації,  то  прийняти рішення щодо тієї частини цього законопроекту,  де регламентується обрання по  одномандатних  виборчих  округах,  але  передбачаються принаймні  зменшення  адміністративного впливу та гарантії обрання парламенту в Україні.

 

     Я хотів   би,   щоб   ми   підійшли   до   цього   з    усією відповідальністю,  бо після Конституції жоден інший закон не можна ставити на один щабель з цим,  бо саме  він  впливатиме  потім  на створення   всіх   органів  влади:  і  виконавчих,  і  судових,  і самоврядних,  і  всіх  інших.  Усі  держави  світу  починали  своє становлення  з  Конституції і виборчого закону.  Таким шляхом,  до речі,  на початку століття спробувала піти й Україна, але невдало. Я не хотів би,  щоб ми також робили невдалі кроки,  які потім дуже боляче вдарять по кожному громадянинові України.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую,  Олександре Володимировичу. Запропонований проект  постанови є у вас на руках.  Але зараз депутат дещо змінив свій підхід і пропонує спочатку звернутися  до  проекту  закону  і лише в тому разі,  якщо така спроба виявиться невдалою, ставити на голосування його проект постанови.

 

     Депутат Шейко  також  вніс  проект  постанови.  Прошу,  Петре Володимировичу.

 

     ШЕЙКО П.В.,  голова  Комітету Верховної Ради України з питань Регламенту,  депутатської   етики   та   забезпечення   діяльності депутатів  (Бобровицький  виборчий  округ,  Чернігівська область). Шановний  Вікторе  Лаврентійовичу!   Шановні   народні   депутати! Сьогодні,  та й не тільки сьогодні,  лунали звинувачення на адресу групи "Конституційний центр",  що  вона  блокує  прийняття  нового виборчого  закону.  Я хотів би спростувати цю думку,  тому що наша група,  в якій налічується більше 50  народних  депутатів,  завжди шукала компроміс, завжди шукала вихід з тієї тупикової ситуації, в якій опинився парламент при розробці проекту цього  визначального, доленосного  закону.  Сьогодні  про  це  говорив  Леонід Макарович Кравчук. Члени групи категорично не відстоюють ні мажоритарної, ні змішаної  системи,  а виходять з реальної ситуації,  що склалася в залі.

 

     Я перед собою ставлю запитання: можемо ми  сьогодні  чи  завтра  прийняти  новий  виборчий  закон, змінивши виборчу систему?  Результати  неодноразового  голосування засвідчили,  що ні. Жодна із систем - ні мажоритарна, ні змішана - більшості не набирає.  Тому я  ще  до  канікул,  беручи  участь  в обговоренні  законопроекту,  обіцяв вам з цієї трибуни внести іншу пропозицію.  І я вніс проект,  у якому задекларовано нову  виборчу систему - виключно на пропорційній основі.

 

     Якщо йдеться  про  політичне структурування суспільства,  про те,  що треба один раз порізати по живому, то давайте це зробимо й задекларуємо пропорційну систему з таким розрахунком, що політична партія,  яку підтримає більшість населення України, зможе взяти на себе  відповідальність  за  ситуацію  в державі,  зможе сформувати уряд,  а може,  і спрогнозувати вибори Президента  -  так,  як  це робиться в багатьох країнах і Європи, і світу.

 

     Проте я  думаю,  що  коли  ви  поставите  на  голосування мою пропозицію,  вона знову ж таки не  набере  більшості.  А  жаль.  Я просив  би  все-таки  підтримати  її,  тому що вона компромісна і, власне,   визначальна.   Інші   варіанти,   скажімо,   коли   буде запропоновано  100  депутатів  обирати  за партійними списками,  а решту - у мажоритарних округах,  результатів не  дадуть,  оскільки треба   буде  визначати  нову  структуру  округів,  що  спричинить невдоволення  тієї  чи  іншої  частини  депутатського  корпусу   і кандидатів у депутати. Це знову-таки безвихідь.

 

     Тому я  просив  би,  шановні колеги депутати,  підтримати мій проект, яким пропонується система виборів виключно на пропорційній основі.

 

     Дякую за увагу.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую,    Петре   Володимировичу.   Це   найбільш компромісна пропозиція.  Той законопроект,  який  ми  зараз  маємо розглядати,  не відкидається, але пропонується виходити з того, що виборча система буде пропорційною.

 

     Ставлю на голосування цей проект постанови. Будь ласка (Шум у залі).

 

     "За" - 208.

 

     Шановні колеги,  є  пропозиція  проголосувати поіменно (Шум у залі).  Не хочете поіменно?  Гаразд.  Але дивіться:  208 депутатів проголосували за пропорційну систему. Це для тих, хто нас слухає.

 

     Слово надається депутату Чуруті, а ви поки що думайте.

 

     ЧУРУТА М.І.,   голова  підкомітету  Комітету  Верховної  Ради України з питань молоді,  спорту і туризму (Стахановський виборчий округ, Луганська область). Уважаемые народные депутаты! 8 сентябре я внес на ваше  рассмотрение  проект  Закона  Украины  о  внесении изменений  и  дополнений  к  Закону  Украины  о  выборах  народных депутатов,  а  15  сентября  -  новый  проект  закона   с   учетом результатов тайного голосования, которое состоялось 11 сентября. И я не понимаю,  почему сегодня в повестку дня опять включен  проект Закона о выборах народных депутатов во втором чтении. Мы сняли его с рассмотрения,  и остался действующий Закон о выборах  на  основе мажоритарной   системы.   Жизнь  требует  привести  этот  закон  в соответствие с действующей Конституцией.

 

     В предложенном мною проекте закона учтены все требования ныне действующей Конституции.  А в пояснительной записке указано, что в проекте "враховані результати таємного голосування,  яке відбулося 11  вересня  цього  року  щодо окремих положень Закону України про вибори народних депутатів".

 

     Предлагаю рассмотреть проект Закона о  внесении  изменений  и дополнений  в ныне действующий Закон о выборах народных депутатов, поскольку  результаты  тайного  голосования  свидетельствуют,  что пропорциональная    и   смешанная   системы   не   поддерживаются. Следовательно, остается старый закон.

 

     12 сентября  Роман  Петрович  Бессмертный  докладывал  проект закона  о  выборах  депутатов местных советов.  Ему задавали много вопросов по поводу того,  какая система выборов будет  на  местном уровне.  Предполагалось делегировать право выбора системы советам. Тогда я задал Роману Петровичу  вопрос:  как  быть,  если  местный совет не определится с системой выборов? Он дал четкий ответ (и вы с этим также согласились),  что в таком случае  будет  действовать старая система.

 

     Аналогичный случай  у  нас,  в  Верховном Совете.  Результаты тайного   голосования   показали,   что   смешанная   система   не поддерживается,   за   нее   проголосовал   только   171  депутат. Следовательно,  остается старый закон,  основанный на мажоритарной системе.  В  него необходимо внести изменения и дополнения,  чтобы привести в соответствие с действующей Конституцией.

 

     А сторонникам избирательной системы по партийным спискам  или смешанной хочу сказать: не надо прятаться в партийный мешок, идите в округа,  встречайтесь со своими избирателями, доказывайте, какие вы  хорошие,  и  люди сами сделают выбор.  Нечего бояться встреч с избирателями.

 

     Спасибо (Оплески).

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування проект постанови про проект Закону України про внесення змін і доповнень до Закону України про вибори народних депутатів, внесений депутатом Чурутою.

 

     "За" - 113. Не підтримується.

 

     Мішура Валерій Дмитрович. Прошу на трибуну.

 

     Шановні колеги!  Розглядаємо проект по статтях, і я ставитиму на голосування (Шум у залі). Пропозиція Шейка? Ми її проголосуємо, коли розглядатимемо першу статтю.

 

     МІШУРА В.Д.,  голова  Тимчасової   спеціальної   комісії   по доопрацюванню проекту Закону про вибори народних депутатів України (Центральний  виборчий  округ,  Кіровоградська  область).  Шановні колеги,   я   прошу   заспокоїтися.   Сьогодні  вранці  у  Віктора Лаврентійовича Мусіяки відбулася  нарада  керівників  депутатських груп і фракцій (це для того,  щоб усім було зрозуміло), на якій ще раз  проаналізували  хронологію  розгляду  закону,  прийнятого   в першому читанні.

 

     Хочу зауважити тим, хто каже, що законопроект було відхилено: Верховна  Рада  жодного  разу  не  приймала   рішення   про   його відхилення. Весь час приймалося рішення про перенесення розгляду в другому читанні.

 

     Далі. Не пропонуватиму вам спірні статті,  я буду пропонувати статті,  які стосуються і мажоритарної, і пропорційної, і змішаної систем.

 

     Наприклад, частина друга статті 1: "Усього обирається 450 депутатів". Прошу поставити на голосування.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Секунду.   Отже,   розглядаємо  проект  закону  в другому читанні. Ідемо за текстом...

 

     Ну, будь  ласка.  Депутати   Чиж,   Ампілогов,   Марченко   і Симоненко. Четверо - і все.

 

     ЧИЖ І.С.,  заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та праці (Летичівський виборчий  округ, Хмельницька область).  Фракція Соціалістичної і Селянської партій. Дякую,  Вікторе Лаврентійовичу,  за те,  що ви  надали  слово,  бо незрозуміло чому фракції,  які підтримують змішану систему,  слова не отримали.

 

     У мене  конкретна  пропозиція.  Щойно  ми  проголосували  ряд проектів  постанови.  Внесення їх свідчить про те,  що всі народні депутати розуміють,  що виборчу систему треба змінити,  Закон  про вибори треба приводити у відповідність до Конституції. У зв'язку з пропозицією народного депутата  Шейка  щодо  пропорційної  системи виникла   нова   ситуація.  Наше  голосування  проектів  постанови фактично є рейтинговим голосуванням за конкретні системи  виборів, і найбільший рейтинг мала пропорційна система, що змінює ситуацію.

 

     Я пропоную   провести   рейтингове  голосування  за  змішану, мажоритарну  і  пропорційну  систему.  Тоді  нам   простіше   буде розглядати в другому читанні проект закону, який доповідає Валерій Дмитрович Мішура.

 

     На завершення скажу, що сьогоднішнє голосування буде фактично моментом істини.  Гадаю, депутати виявлять глибоке розуміння своєї місії в процесі державотворення і формування відповідальної влади.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутат Марченко.

 

     МАРЧЕНКО В.Р.,  член Комітету Верховної Ради України з питань економічної   політики   та   управління   народним  господарством (Роменський виборчий округ,  Сумська область). Уважаемые депутаты! Уважаемый Виктор Лаврентиевич!  Мне представляется,  что депутаты, которые говорят,  что Верховный Совет и общество в целом сегодня в цейтноте  или что Верховный Совет не будет избран,  потому что нет Закона о выборах,  откровенно лгут и нашим  избирателям,  и  самим себе.  Отстаивают  эту  ложь  те,  кто  хотят  пройти по партийным спискам.

 

     Фактом является  то,  что   избирательный   закон   есть,   в соответствии  с  ним был избран нынешний состав Верховного Совета, который проявил  свое  единство.  Вспомните,  как  вы  радовались, приняв Конституцию, проголосовав за радикальные реформы. Тогда все говорили,  что  выражают  интересы  граждан.   Поэтому   не   надо обманывать   себя   и  других.  Закон  есть,  он  не  противоречит Конституции, но если требует коррекции, то это можно сделать.

 

     И последний момент. Мне понятно желание новых партий - партий капитала  -  строить буржуазное общество.  И совершенно непонятно, когда   Социалистическая    партия,    Коммунистическая    партия, провозглашающие  принципы народовластия и полновластия трудящихся, голосуют  не  за  советскую  власть,  используют  трибуну  не  для пропаганды советской власти, не для защиты трудовых коллективов, а для отстаивания свох партийных списков. Именно эти партии работают и   строят   вместе   с   антисоветчиком   Черновилом   буржуазное государство.

 

     Спасибо (Шум у залі. Оплески).

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутат Ампілогов. Будь ласка.

 

     АМПІЛОГОВ В.Ф., член Комітету Верховної Ради України з питань базових   галузей   та  соціально-економічного  розвитку  регіонів (Пролетарський виборчий округ, Донецька область). Уважаемый Виктор Лаврентиевич!  Уважаемые  депутаты!  Эта ситуация близка к той,  о которой в народе говорят:  "не мытьем,  так катаньем!" Дело в том, что  мы  имеем  право  голосовать  этот проект закона только после того, как проголосуем, что он будет введен в действие с 2002 года, потому что уже приняли решение, что нового закона пока не будет.

 

     Мы не  имеем  права нарушать нормы Регламента и поэтому можем только  внести  изменения   в   действующий   закон,   рассмотреть предложения  о  смешанной  системе  и  принять  решение о введении нового закона в действие с  2002  года,  для  избрания  парламента следующего созыва.

 

     Поэтому не  надо  нас сегодня в очередной раз окручивать.  Мы рассматриваем  этот  законопроект  уже  не  в  одиннадцатый,  а  в двадцать пятый раз.  Мы его "валили" уже несколько раз - весной, в августе,  сентябре.  Почему   стремятся   пробить   то,   что   не принимается?!

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Зрозуміло.  Але Регламент ми не порушуємо,  бо не приймали рішення, щоб цей законопроект відкласти.

 

     Депутат Симоненко. Будь ласка.

 

     СИМОНЕНКО П.М., член Комітету Верховної Ради України з питань культури  і духовності (Красноармійський виборчий округ,  Донецька область).  Спасибо.  Уважаемые коллеги,  я хотел бы привлечь  ваше внимание к таким вопросам,  которые,  естественно,  решаются как в тактическом плане, так и в стратегическом.

 

     Сейчас очевидно,  что  блокируется  принятие  любого  закона, любого  -  еще  раз  подчеркиваю!  -  на основе и мажоритарной,  и смешанной, и пропорциональной системы выборов. Решается совершенно другая   проблема   -  о  так  называемой  пролонгации  полномочий нынешнего состава Верховного Совета до 1999 года с  тем,  чтобы  в 1999   году  одновременно  проводить  выборы  и  Президента,  и  в Верховный Совет, ибо тогда, при долларовых инкекциях из-за рубежа, для власть имущих будет гораздо проще решать проблему соединения и законодательной, и исполнительной власти. Это первое.

 

     Второе. Я не собираюсь говорить как о количественном, так и о качественном  составе  других партий.  Хочу еще раз напомнить тем, кто до этого очень активно говорил о значимости Коммунистической и Социалистической  партий.  У  коммунистов социальная база осталась прежней: это рабочие, крестьяне, служащие, интеллигенция - все те, кто   по-настоящему   испытывает  нынешние  трудности.  Именно  их интересы мы и будем защищать,  независимо от системы выборов -  то ли по партийным спискам, то ли по мажоритарной системе.

 

     И я  хочу привлечь ваше внимание к одной нашей принципиальной просьбе.  Товарищи,  надо проголосовать за то,  что  действительно будет отражать интересы большинства,  его политическую волю, чтобы представители этого большинства здесь,  в  парламенте,  отстаивали интересы  нашего народа.  Поэтому мы предлагаем голосовать и за то предложение,  которое внес Шейко, и за последовательное обсуждение того   проекта,   который   сегодня   будет  представлять  Валерий Дмитриевич Мишура.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні  колеги,  ми  обмінялися  думками   перед початком розгляду законопроекту.  Було внесено пропозицію спочатку проголосувати   принципове    положення,    шляхом    рейтингового голосування визначитися,  яка виборча система, яке місце посяде. А після того вже підемо прямо за текстом.

 

     Хто за те,  щоб спочатку проголосувати, яка з виборчих систем

- пропорційна,  мажоритарна чи змішана - набере більшість голосів, а вже потім іти за текстом? Ставлю це на голосування.

 

     "За" - 213. Прийнято.

 

     Ставлю на голосування пропозицію покласти  в  основу  проекту закону пропорційну систему (Шум у залі).

 

     "За" - 212.

 

     Хто за змішану систему? Прошу голосувати.

 

     Поки не говоримо, які пропорції, а просто за змішану систему.

 

     "За" - 203.

 

     Хто за мажоритарну систему? Прошу голосувати (Шум у залі).

 

     "За" - 134.

 

     Пропоную голосувати   кожну   статтю   окремо.   Позиції,  що визначають систему,  поки що залишаємо, а потім приймемо остаточне рішення,  коли домовимося.  А те, що стосується будь-якої системи, зараз проголосуємо.

 

     Будь ласка.

 

     МІШУРА В.Д.  Назва:  "Закон  України  про   вибори   народних депутатів України".

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування назву закону.

 

     МІШУРА В.Д. Прошу підтримати.

 

     "За" - 227.

 

     МІШУРА В.Д.   Розділ   І  "Загальні  положення".  Я  пропоную починати розгляд статті 1 "Основні принципи і  засади  виборів"  з другої  частини  і проголосувати одне речення:  "Всього обирається 450 депутатів".  Це стосується будь-якої системи.  Прошу поставити на голосування і підтримати.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Згодні?  "Всього  обирається  450 депутатів".  Це конституційна норма.

 

     "За" - 256.

 

     МІШУРА В.Д. Частина третя статті 1: "Виборчий процес  здійснюється на засадах вільного і рівноправного висування  кандидатів  у  депутати,  гласності   та   відкритості, рівності  можливостей  для  всіх  кандидатів у проведенні виборчої кампанії,  неупередженості до кандидатів з боку державних органів, установ  і  організацій,  органів  місцевого  самоврядування та їх посадових осіб, свободи агітації".

 

     Це теж  стосується  будь-якої  системи.  Прошу  поставити  на голосування.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу голосувати.

 

     "За" - 257. Прийнято.

 

     МІШУРА В.Д.  Частина  четверта:  "Участь  громадян  України у виборах є добровільною.  Вважається,  що  виборці,  які  не  взяли участь   у   голосуванні   на   виборах,   підтримують  результати волевиявлення тих виборців,  які взяли  участь  у  голосуванні  на виборах". Тут враховано поправку депутата Носова.

 

     Прошу поставити на голосування.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування. Будь ласка.

 

     "За" - 238.

 

     МІШУРА В.Д. "Стаття 2. Види виборів.

 

     Вибори депутатів   можуть   бути   черговими,  позачерговими, повторними, а також замість депутатів, які вибули".

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування.

 

     "За" - 245.

 

     Стаття прийнята.

 

     МІШУРА В.Д. Стаття 3. "Право громадян України обирати та бути обраними".  Частина  перша:  "Здійснення громадянами України права обирати і бути обраними не залежить від їх походження, соціального і  майнового  стану,  расової  і  національної належності,  статі, освіти,  мови спілкування,  ставлення до  релігії,  політичних  та інших переконань, роду і характеру занять, інших ознак".

 

     Тут враховано поправку депутата Шевченка. Прошу частину першу поставити на голосування.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Із тих, хто вносив поправки, хтось просить слова? Ні.

 

     Ставлю на голосування.

 

     "За" - 249. Прийнято.

 

     МІШУРА В.Д.  Частина друга:  "Обмеження виборчих прав,  що не передбачені цим законом, забороняються".

 

     До цієї частини була поправка депутата Носова. Її відхилено.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутате Носов, будь ласка.

 

     НОСОВ В.В.,  член Комітету Верховної Ради  України  з  питань бюджету (Октябрський виборчий округ, Полтавська область). У статті 64 Конституції сказано:  "Конституційні права і свободи  людини  і громадянина не можуть бути обмежені,  крім випадків,  передбачених Конституцією".  А передбачають обмеження  законом.  Це  суперечить Конституції.  Тому  я наполягаю,  щоб було проголосовано обмеження Конституцією.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Це правильно,  тому що  такі  права  можуть  бути обмежені тільки Конституцією.

 

     МІШУРА В.Д. Немає заперечень.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Давайте врахуємо. Частина третя.

 

     МІШУРА В.Д. То давайте другу проголосуємо.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Читайте третю частину.

 

     МІШУРА В.Д.  З  частини  третьої  пропонується  проголосувати перше речення:  "Право голосу на виборах мають громадяни  України, яким на день проведення виборів виповнилось 18 років".

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Ну,  якщо  по  реченнях,  то давайте проголосуємо другу  частину.  Я  думав,  що  в  цілому  третю  частину   будемо голосувати.

 

     МІШУРА В.Д. Давайте другу частину.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування другу частину з пропозицією депутата Носова.

 

     МIШУРА В.Д. Прошу підтримати.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Голосуймо.

 

     "За" - 258.

 

     МІШУРА В.Д.  Частина третя.  Є пропозиція проголосувати перше речення: "Право голосу на виборах мають громадяни України, яким на день проведення виборів виповнилось 18 років".

 

     Це конституційна норма. Прошу поставити на голосування.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу проголосувати.

 

     "За" - 246. Прийнято.

 

     МІШУРА В.Д.  Частина четверта: "Не мають права голосу і права бути обраними громадяни, визнані судом недієздатними".

 

     Пропозицію депутата Шевченка враховано. Прошу підтримати.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування.

 

     "За" - 258. Прийнято.

 

     МІШУРА В.Д.  Частина  п'ята:  "Депутатом  може  бути  обраний громадянин України,  який має право голосу,  на день виборів досяг 21  року,  володіє  державною  мовою і проживає в Україні протягом останніх п'яти років".

 

     Тут є ряд зауважень щодо державної мови,  у тому числі й моє. Пропоную спочатку висловитися, а вже потім голосувати.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка. Депутат Носов.

 

     НОСОВ В.В.  Як це не прикро,  але для депутатів у Конституції не передбачається обмежень, пов'язаних із знанням мови. Для суддів

- є, для Президента - є, для депутатів - не передбачено. Беручи до уваги  частину  першу  статті  64  Конституції,  ці  слова   треба вилучати.

 

     МІШУРА В.Д.  Я хотів би також висловити свою думку,  оскільки тут є і моя поправка.  Частину другу статті 76 Конституції України сформульовано   так:   "Народним   депутатом   України  може  бути громадянин України,  який на день виборів досяг 21 року, має право голосу і проживає в Україні протягом останніх п'яти років".

 

     Тобто я  пропоную  привести  цю  частину  у  відповідність із Конституцією.  А що стосується державної мови,  то я за те,  щоб в українському  парламенті  лунала  українська  мова,  але,  мабуть, треба, щоб це було нормою іншого закону.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Ми передбачимо в Регламенті,  щоб  Верховна  Рада проводила свою роботу державною мовою.

 

     МІШУРА В.Д.   Тому   просимо   проголосувати   поправки  мою, депутатів Носова, Алексєєва, Симоненка та інших.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Так,   з   урахуванням   поправок.   Ставлю    на голосування щойно внесену поправку.

 

     МІШУРА В.Д. Прошу підтримати.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

     "За" - 201.

 

     МІШУРА В.Д. Є пропозиція перенести на третє читання.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Це частина п'ята?

 

     МІШУРА В.Д.  Тобто  вона  залишається  в  тій  редакції,  яка запропонована комісією.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Проголосована  в  першому  читанні...  Ні,  треба проголосувати  перенесення  на  третє читання.  Хто за це?  (Шум у залі). А, справді, ми ж поправку голосували.

 

     Частину п'яту ставлю на голосування в редакції,  що викладена в правій колонці.

 

     МІШУРА В.Д. У редакції комісії. Прошу проголосувати.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, комісії. Прошу.

 

     "За" - 161.

 

     Не набирає голосів.

 

     МІШУРА В.Д. На третє читання пропонується перенести.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Хто за перенесення цієї частини на третє читання? Ну, взагалі-то треба переносити на третє читання.

 

     Так, пішли далі.

 

     МІШУРА В.Д.  Частина шоста:  "Не може бути обраний  депутатом громадянин,  який має судимість за вчинення умисного злочину, якщо ця судимість не  погашена  і  не  знята  в  установленому  законом порядку".  Була  пропозиція  депутата  Івана  Симоненка цю частину вилучити. Його немає.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Незрозуміло,  чому вилучити,  що депутат  мав  на увазі?

 

     Шоста частина ставиться на голосування.

 

     МІШУРА В.Д. Прошу підтримати.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. "За" - 234. Прийнято.

 

     МІШУРА В.Д.   Частина   сьома:   "Не   можуть  бути  обраними депутатами також громадяни України,  які на день виборів проходять строкову військову або альтернативну (невійськову) службу".

 

     До цієї  частини теж є зауваження,  комісія їх відхилила.  Це поправка 36 депутата Носова.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Можна ставити на голосування?..

 

     Депутате Носов, будь ласка.

 

     НОСОВ В.В.    Ця    частина    містить     обмеження     щодо військовослужбовців,     що     не    передбачено    Конституцією. Конституційний Суд муситиме це скасувати. Не треба цього робити. І частина  восьма  містить  обмеження  щодо офіцерів:  там вводиться поняття тимчасового припинення  службових  повноважень  на  період виборчої   кампанії.  У  трудовому  законодавстві  не  передбачено тимчасового припинення. Це треба вилучати.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутат Носов пропонує вилучити частину сьому.

 

     МІШУРА В.Д.  Я прошу  підтримати  редакцію  комісії.  Давайте проголосуємо.  Аргументація така: пасивне виборче право завжди має обмеження в будь-якому законодавстві.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Вибачте,   ставлю   на   голосування   пропозицію депутата Носова вилучити частину сьому.

 

     МІШУРА В.Д. Комісія не підтримує.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Голосуймо.

 

     "За" - 116. Не підтримується.

 

     Ставлю на голосування частину сьому в редакції комісії.

 

     "За" - 208.

 

     МІШУРА В.Д. Тоді переноситься на третє читання.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Частина восьма.

 

     МІШУРА В.Д.  До  цієї  частини  теж  були пропозиції депутата Носова. Комісія їх відхилила.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутат Носов пропонує вилучити  частину  восьму, тому  що  вона  обмежує  права  офіцерів,  прапорщиків - тих,  хто проходить військову службу.

 

     МІШУРА В.Д. Комісія не підтримує.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу проголосувати пропозицію депутата Носова.

 

     "За" - 116. Не підтримана.

 

     Ставлю на голосування частину восьму в редакції комісії.

 

     МІШУРА В.Д. Прошу підтримати редакцію комісії.

 

     "За" - 214.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування частини сьому  і  восьму  в редакції комісії.

 

     "За" - 227.

 

     МІШУРА В.Д. Частина дев'ята: "Усі обрані депутатами подають у відставку і звільняються із займаних посад".

 

     До цієї частини теж були зауваження. Прошу підтримати текст у редакції комісії.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, ставлю на голосування.

 

     "За" - 262. Прийнято.

 

     МІШУРА В.Д. Стаття 4... (Шум у залі).

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Хвилинку.   Я   надаю   слово   тільки  тим,  чиї зауваження тут є.

 

     Будь ласка.

 

     МІШУРА В.Д. Частина перша: "Проведення виборів  депутатів організовують виборчі комісії,  які утворюються і діють у порядку,  визначеному цим та іншими законами України".

 

     Поправки враховано (Шум у залі). Я поясню...

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування. Будь ласка.

 

     "За" - 259.

 

     МІШУРА В.Д.  З  вашого  дозволу я поясню,  що означає "іншими законами".  Це може бути  закон  про  виборчі  округи,  закон  про Центральну виборчу комісію і так далі.

 

     Друга частина: "Вибори депутатів є рівними. Громадяни України беруть участь у виборах на рівних засадах".

 

     Прошу підтримати.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування.

 

     "За" - 261.

 

     Далі, будь ласка.

 

     МIШУРА В.Д.  Частина  третя:  "Вибори  депутатів  є  прямими. Депутати   обираються   безпосередньо  виборцями.  Голосування  на виборах є таємним: контроль за волевиявленням виборців у будь-якій формі не допускається".

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування.

 

     МІШУРА В.Д. Прошу підтримати.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, голосується частина третя.

 

     "За" - 257.

 

     МIШУРА В.Д. "Стаття 5. Право висування кандидатів у депутати.

 

     Право висування  кандидатів  у  депутати  належить громадянам України,  які мають право голосу.  Це право реалізується  ними  як шляхом самовисування,  так і через політичні партії (виборчі блоки партій)",  - і ми таємним голосуванням визначили,  що треба додати сюди ще виборчі коаліції, - "у порядку, визначеному цим законом".

 

     Прошу підтримати.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю  на  голосування статтю 5.  А потім одразу надам слово з мотивів депутату Марченку. Я скажу чому.

 

     "За" - 227.

 

     Депутат Марченко хоче заявити  про  неприйнятність.  Він  має право зробити це в будь-який момент. Нехай висловиться.

 

     Шановні колеги, треба слухати.

 

     Будь ласка.

 

     МАРЧЕНКО В.Р.  Уважаемый Виктор Лаврентиевич,  спасибо за то, что дали  возможность  выступить.  Я  хочу  образумить  депутатов, которые  сегодня  в  экстазе  голосуют  за законопроект,  коренным образом нарушающий ратифицированные Украиной соглашения  о  правах человека.  В  частности,  проголосована статья,  лишающая офицеров права быть избранными депутатами  Верховного  Совета.  Это  первое нарушение.

 

     Второе. Виктор Лаврентиевич, у нас есть поправки к проекту, в частности,  к  этой  уже  проголосованной   статье.   В   поправке говорится:   "Право   висування  кандидатів  у  депутати  належить трудовим колективам. Голосування за кандидатів здійснюється шляхом таємного  голосування".  Эта  поправка  находится  на странице 39. Когда комиссия во второй раз перелопачивала  этот  проект,  то  ее перенесли туда.

 

     Когда мы поднимаем руку, то хотим отстоять нашу поправку. И я прошу норму, касающуюся права трудовых коллективов, включить в эту статью.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Зрозуміло,  Володимире Романовичу. Але коли у вас є поправка,  то ви так і кажіть,  а не просто руку тримайте,  ніби хочете висловитися з мотивів.

 

     Дякую, шановні   колеги.   Перерва,  після  якої  всіх  прошу повернутися й продовжити роботу.

 

     (П і с л я п е р е р в и)

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги,  прошу зайняти місця. Продовжуємо роботу.

 

     Перед перервою  ми  голосували статтю 5.  Саме до цієї статті була пропозиція депутатів Вітренко й  Марченка,  але  вона  чомусь опинилася  на сторінці 39:  "Право висування кандидатів у депутати належить   трудовим   колективам.   Голосування   за    кандидатів здійснюється шляхом таємного голосування".

 

     Давайте ми це проголосуємо.

 

     Депутат Вітренко хоче сказати кілька слів. Так? Будь ласка.

 

     ВІТРЕНКО Н.М.,  голова  підкомітету  Комітету  Верховної Ради України з  питань  економічної  політики  та  управління  народним господарством  (Конотопський виборчий округ,  Сумська область).  Я хочу пояснити.  Зверніть, будь ласка, увагу на те, що в Законі про вибори  дублюються статті:  у статті 5 ідеться про право висування кандидатів,  а  в  статті  20  -  про  загальні  засади  висування кандидатів у депутати.

 

     І ми  вносили  поправку  в  цілому  до висування кандидатів у депутати.  Ми переконані,  що робити це треба тільки через трудові колективи.  І  в  який  би  спосіб  не  йшли  люди в депутати:  за партійними списками чи поза партіями - вони мають пройти оце сито. Ті,  хто  створюють  національний  продукт,  забезпечують усім нам добробут,  повинні дати оцінку, чи можна рекомендувати таку людину до влади, чи вона взагалі розуміється на проблемах. І тому трудові колективи повинні мати право висування кандидата в депутати.

 

     Але щоб не було  ігрищ  директорату  (бо  ми  знаємо,  як  це робиться:  директор  сказав,  а  всі голосують),  то висування має відбуватися  тільки  шляхом  таємного  голосування.  Ось  чому  ми пропонуємо  цю поправку проголосувати навіть не як поправку,  а як іншу редакцію статті 5.

 

     Будь ласка,  поставте на поіменне голосування  іншу  редакцію статті 5 проекту Закону про вибори.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні   колеги,   хто   за   те,  щоб  поіменно проголосувати пропозицію депутатів Марченка й Вітренко? Прошу.

 

     "За" - 64. Прийнято.

 

     Поіменно голосується  пропозиція  Вітренко  й   Марченка   на сторінці  39  за  номером  177  такого  змісту:  "Право  висування кандидатів у депутати належить трудовим колективам. Голосування за кандидатів  здійснюється шляхом таємного голосування".  Такою буде редакція статті 5,  якщо  пропозиція  набере  необхідну  кількість голосів.

 

     З мотивів голосування? Будь ласка. Депутат Шейко.

 

     ШЕЙКО П.В.  Шановні колеги!  Я хотів би уточнити,  чи те,  що пропонує Наталія Михайлівна, є виключною нормою, чи доповненням до статті   5,   яку  ми  проголосували?  Оце  "тільки  від  трудових колективів" - виключна норма?

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Так.

 

     ШЕЙКО П.В. Зрозуміло.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю   на   поіменне   голосування   пропозицію Вітренко-Марченка N 177 на сторінці 39.

 

     "За" - 78. Не прийнято.

 

     Будь ласка. Далі.

 

     МІШУРА В.Д. Розділ II "Організація виборів" (Шум у залi).

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Яка  поправка?  До  якої  статті?  То ми ж її вже проголосували! То що, знову все переголосовувати?

 

     Це все  одно  переноситься   на   третє   читання,   тоді   й запропонуєте. Ну, я вас прошу, Владиславе Васильовичу. Усе.

 

     МIШУРА В.Д.  Владиславе  Васильовичу,  мова  йде  про виборчі об'єднання громадян.  У нас вони називаються виборчими коаліціями. Ми  вже  за  це проголосували,  було таємне голосування.  "Виборчі коаліції".

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Добре,  ми потім зробимо уточнення, об"єднання чи коаліція.  Мені  "коаліція"  також  не подобається,  знайдемо наші слова... Так, так. Але це, як я гадаю, суті не змінює.

 

     МІШУРА В.Д. До третього читання ми можемо це уточнити.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Розділ II. Прошу.

 

     МІШУРА В.Д. Розділ II "Організація виборів".

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Назву розділу ставлю на голосування...

 

     У депутата Чурути запитання. Будь ласка.

 

     ЧУРУТА М.І.  Уважаемые народные депутаты! Я хочу озвучить то, что  не  сказала  Наталия Михайловна Витренко:  прошу поставить ее предложение  на  голосование  как  дополнение  к  тому,   что   мы проголосовали. Это первое.

 

     Второе. Почему   я   взял  слово?  Хочу  поставить  вопрос  о неприемлемости статьи 6 в целом. Обкясню почему.

 

     В статье сказано:  "Оголошення про початок виборчої  кампанії здійснює  Центральна  виборча комісія у відповідності із строками, визначеними цим законом".  У цьому  законі,  по-перше,  строки  не вказані.

 

     Во-вторых, в предложенном мною проекте закона,  который мы не рассмотрели,  я предлагаю отменить повторные выборы, потому что на них  уходит  много  денег,  а результат мизерный.  Даже если будет принята смешанная система,  то повторные выборы  все  равно  нужно отменять.

 

     Поэтому я хочу поставить вопрос о неприемлемости этой статьи.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. На    основі   чого?   Неприйнятність   треба   ж обгрунтувати: не відповідає Конституції, закону чи ще чомусь, тому неприйнятне.

 

     Ваша відповідь, Валерію Дмитровичу. Будь ласка.

 

     МІШУРА В.Д.   Що   стосується   повторних   виборів.  Таємним голосуванням ми визначилися,  що вони повинні бути. Я можу навести цифри...

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Ну, добре.

 

     МІШУРА В.Д. Ні, я скажу.

 

     "Обраним у   першому   турі   голосування  по  одномандатному виборчому  округу  вважається  кандидат,  за  якого  проголосувало більше 50 відсотків виборців, які взяли участь у голосуванні". При таємному голосуванні це  положення  підтримали  253  депутати.  Ви пам'ятаєте постанову про деякі положення проекту закону, внесеного тимчасовою спеціальною комісією, прийнятого в першому читанні. Нам було доручено ці положення вмонтувати сюди, що ми й зробили.

 

     І далі: "Обраним у другому турі голосування по одномандатному виборчому  округу  вважається  кандидат,  за  якого  проголосувала більшість  виборців,  які  взяли  участь  у голосуванні,  відносно іншого кандидата". "За" - 296 голосів, "проти" - 37.

 

     Ми дійдемо до  цього,  коли  будемо  вирішувати,  які  вибори визнавати такими, що відбулися або не відбулися.

 

     Стаття 6   "Порядок   призначення  виборів".  Частина  перша: "Оголошення про  початок  виборчої  кампанії  здійснює  Центральна виборча комісія..." (Шум у залі).

 

     Усі ці  норми  про  строки  в законі є.  Ми дійдемо до цього. Правда, строки треба буде дещо змінити (Шум у залі).

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Я  ставлю  на  голосування  пропозицію   депутата Чурути про неприйнятність статті 6.

 

     МІШУРА В.Д. Далі ж буде стаття, присвячена повторним виборам!

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутат  ставить  питання  про неприйнятність.  Я зобов'язаний  поставити  на  голосування.  Прошу,  голосуємо   про неприйнятність статті 6.

 

     "За" - 40. Не прийнято.

 

     Розділ ІІ "Організація виборів".

 

     Назва розділу  ІІ "Організація виборів" і стаття 6 ставляться на голосування. Прошу.

 

     МІШУРА В.Д. Прошу підтримати.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Голосуємо.

 

     "За" - 217.

 

     Шановні колеги, я прошу, сядьте на свої робочі місця.

 

     МІШУРА В.Д.  Вікторе  Лаврентійовичу,  може,   є   в   когось пропозиція назвати цей розділ по-іншому. Давайте розглянемо.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю    на   голосування   назву   розділу   ІІ "Організація виборів".

 

     МІШУРА В.Д.  Назва "Організація виборів" якраз зміст  розділу розкриває.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь  ласка,  давайте  окремо  проголосуємо назву розділу ІІ.

 

     "За" - 242.

 

     Дякую.

 

     Стаття 6.

 

     МІШУРА В.Д.  Стаття 6. "Порядок призначення виборів". Частина перша:   "Оголошення   про   початок  виборчої  кампанії  здійснює Центральна  виборча   комісія   у   відповідності   із   строками, визначеними цим законом". Прошу проголосувати (Шум у залі).

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Скажіть,  де  ці  строки  названі  в тексті,  щоб депутат Чурута був задоволений.

 

     МІШУРА В.Д.   Хвилиночку.   От,   скажімо,   про    утворення одномандатних  виборчих округів повідомляється за стільки-то днів, далі реєстрація і таке інше. Там є всі строки.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування (Шум у залі).

 

     Додасте ті строки,  якщо ми розглянемо законопроект і  їх  не буде!

 

     Частину першу статті 6 ставлю на голосування.

 

     МІШУРА В.Д. Прошу підтримати.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Голосується частина перша статті 6.

 

     "За" - 236. Прийнято.

 

     Дякую.

 

     МІШУРА В.Д.  Частина  друга:  "Чергові  вибори відбуваються в останню неділю березня четвертого року повноважень Верховної  Ради України".

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Конституційна норма.

 

     МІШУРА В.Д. Це конституційна норма. Прошу підтримати.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування.

 

     "За" - 241. Прийнято.

 

     Дякую.

 

     МІШУРА В.Д.  Частина третя:  "Позачергові вибори до Верховної Ради  України  призначаються  відповідно  до  Конституції  України Президентом   України  і  проводяться  в  період  60  днів  з  дня опублікування  рішення  про  дострокове   припинення   повноважень Верховної Ради України".

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Також   конституційна   норма.  Частину  четверту читайте.

 

     МІШУРА В.Д.  Частина  четверта:   "Рішення   про   проведення повторних виборів,  а також виборів замість депутатів, які вибули, приймає  Центральна  виборча  комісія  у  випадках  і  в  порядку, передбаченому цим законом".

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю  на  голосування  третю й четверту частини статті 6.

 

     МІШУРА В.Д. Прошу підтримати.

 

     "За" - 242.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Статтю 6 у цілому ставлю на голосування.

 

     МІШУРА В.Д. Прошу підтримати.

 

     "За" - 229. Прийнято.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

 

     МІШУРА В.Д. Стаття 7. "Утворення виборчих округів".

 

     Виборчі округи  утворюються  Центральною  виборчою  комісією. Одномандатні   виборчі   округи  утворюються  з  приблизно  рівною кількістю виборців у кожному виборчому окрузі  на  всій  території України   за   пропозиціями   Голови   Верховної  Ради  Автономної Республіки Крим,  голів  обласних,  Київської  і  Севастопольської міських  рад  з урахуванням адміністративно-територіального устрою України та компактності  проживання  національних  меншин".  Прошу голосувати (Шум у залi).

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу вибачити.  Є ваша пропозиція? Немає. Ставлю на голосування частину першу статті 7.

 

     "За" - 218.

 

     МІШУРА В.Д. Ідеться про виборчі округи.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Лише про  виборчі  округи.  Депутат  Шейко.  Будь ласка.

 

 

     ШЕЙКО П.В.  Шановні колеги,  ви уважно вчитайтеся в цю норму. Ми передаємо  виключне  право  формувати  виборчі  округи  головам обласних  рад.  Адміністрація  взагалі не бере участі у формуванні виборчих округів.  Не  на  сесії,  а  голова  обласної  ради  буде визначати територію виборчого округу. Це взагалі небезпечна норма. Я прошу цю норму демократизувати.  Давайте ми все-таки  перенесемо її на третє читання і нормально розглянемо.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. А яку демократизацію ви пропонуєте?

 

     МІШУРА В.Д.  Петре Володимировичу, я хотів би сказати ось що: ідеться про те,  що округи створює не голова, а Центральна виборча комісія, а пропозиції подає голова. Це зовсім різні речі.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю  на  голосування  частину  першу статті 7. Прошу.

 

     МІШУРА В.Д. Прошу підтримати.

 

     "За" - 197.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь  ласка,  з   мотивів   голосування   депутат Лавринович. Потім - депутат Жеребецький.

 

     ЛАВРИНОВИЧ О.В.  Народний  рух  України.  Шановні колеги,  це норма,  яка практично в такому ж вигляді є  у  чинному  законі.  У даному   випадку   йдеться   про  те,  хто  подаватиме  пропозиції Центральній виборчій комісії. Центральна виборча комісія єдина має право приймати рішення щодо округів,  який вони матимуть вигляд на карті України.

 

     Звичайно, можна записати - за  рішенням  ради,  прийнятим  на сесії, це буде демократичніше, хоча ви розумієте, що в оперативній підготовці до  виборів  в  окремих  місцевостях  можуть  з'явитися ускладнення щодо термінів прийняття рішення.

 

     Гадаю, якщо є проблема, ми можемо проголосувати: за рішенням, прийнятим на сесії.  Проте я  прошу  усвідомити,  що  йдеться  про технологічний момент. Є представницький орган - Центральна виборча комісія, яку призначатиме Верховна Рада України. Вона й прийматиме рішення  і  зможе  підкоригувати його,  якщо воно не відповідатиме вимогам закону.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Олександре Володимировичу.

 

     Депутат Жеребецький. Прошу.

 

     ЖЕРЕБЕЦЬКИЙ Є.П.,  член Комітету  Верховної  Ради  України  у закордонних  справах  і  зв'язках з СНД (Червоноградський виборчий округ,  Львівська область).  Шановні колеги,  я,  чесно кажучи, не зовсім  згоден,  що  це суто технологічний момент.  Річ у тім,  що виборчі округи депутатів нинішнього скликання,  і це не секрет,  у деяких   випадках  істотно  відрізнялися  залежно  від  того,  хто балотувався в округах.  Люди дуже достойні мали 60 тисяч виборців, а такі собі прості мали понад 80 тисяч.  Я цілком згоден із Петром Володимировичем  Шейком,  за  винятком  того,  щоб  допускати   до створення виборчих округів адміністрації. Я думаю, що це не зовсім коректно.

 

     Тому найбільш доцільно,  напевно,  внести поправку,  згідно з якою попереднє подання Центральній виборчій комісії приймається на сесії обласної ради. Це найбільш демократичний прийом.

 

     МІШУРА В.Д.  Я перепрошую,  є дуже багато випадків,  коли  на сесії  рада  не  може прийняти рішення,  Київрада,  скажімо.  І ми будемо чекати, бо не буде виборчих округів.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Ясно. Теж проблема.

 

     Депутат Яворівський.

 

     ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.,  голова підкомітету Комітету Верховної Ради України    з   питань   прав   людини,   національних   меншин   і міжнаціональних   відносин   (Світловодський    виборчий    округ, Кіровоградська  область).  Демократична  партія  України.  Шановні колеги,  ми стоїмо  на  роздоріжжі.  Сьогодні  ніхто  ще  не  може сказати,  яка система пройде.  Якщо пройде змішана, то доведеться, так би мовити, нарізати округи по-новому.

 

     Той варіант,  який пропонується,  справді несе в  собі  певну небезпеку.  Може  бути  волюнтаризм  і таке інше,  про що депутати говорили.  Я пропоную розглянути під час  третього  читання  такий варіант, щоб потім не було зволікань із термінами, не було якихось непорозумінь.  У нас є орган, уповноважений організувати вибори, - Центральна виборча комісія,  вона пропонує розподіл округів чи для змішаної  системи,  чи  для  суто  пропорційної,   чи   для   суто мажоритарної.  Як на мене,  було б розумно, щоб Центральна виборча комісія пропонувала розподіл округів,  а затверджувала їх Верховна Рада.   За  півдня  затвердили  і  приступаємо  до  виборів.  Мені здається, це було б нормально й демократично.

 

     МІШУРА В.Д.  Є більш прогресивна пропозиція, яка на засіданні нашого  комітету  обговорювалася:  підготувати  закон  про виборчі округи, але ми просто не зможемо його прийняти.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги,  давайте я  ще  раз  поставлю  на голосування  "за  пропозиціями  Голови  Верховної  Ради Автономної Республіки Крим,  голів  обласних,  Київської  і  Севастопольської міських рад" з уточнення:  "на основі рішення відповідних рад",  а далі - за текстом. Давайте проголосуємо це і підемо далі.

 

     МІШУРА В.Д. Можна підтримати.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу.

 

     "За" - 227.

 

     Дякую.

 

     МІШУРА В.Д.  Друга частина:  "У місцях компактного проживання національних   меншин,  за  умови  нерозривності  цього  компакту, включення всього  компакту  в  один  округ  є  обов'язковим,  а  у випадках,  коли  представники  національної меншини цього компакту налічують більшу кількість виборців,  ніж необхідно для формування одного округу,  округи формуються таким чином, щоб хоч би в одному з них представники національної меншини  становили  більшість  від кількості  виборців  округу".  Тут  є логіка,  але є і зауваження. Прошу підтримати.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Друга частина статті 7 ставиться на голосування.

 

     "За" - 193.

 

     Які є питання? Прошу. Депутат Ратушний.

 

     РАТУШНИЙ М.Я.,  член Комітету Верховної Ради України з питань боротьби  з  організованою  злочинністю  і  корупцією  (Збаразький виборчий округ,  Тернопільська область). Шановні депутати! Якщо ми говоримо,  і  в Конституції записано про рівне право всіх громадян обирати  і   бути   обраними,   незважаючи   ні   на   національну приналежність,  ні  на  релігійну  приналежність,  то  фактично ця модель  виборчого   законодавства   і   та   організація   системи законодавчої  влади  в  Україні  в  Конституції,  коли ми не пішли шляхом створення  двопалатного  парламенту,  я  вважаю,  не  дають можливості  відстоювати  інтереси етнічних меншин.  Я думаю,  що є цілком природна можливість,  і теперішній склад Верховної Ради  це доказує,  усіх розцінювати як громадян України.  У нашій Верховній Раді є представники всіх етнічних меншин:  і росіян,  і євреїв,  і румун. Це свідчення того, що Україна і українці обирають людину. Я думаю,  що ми на догоду якимсь зовнішнім  чи  внутрішнім  потребам ніяк не можемо вмонтувати того,  щоб обиралися по округах етнічних чи національних меншин.  Надати  широку  культурну  автономію  цим меншинам ми повинні.  Бо так ми дійдемо до того, що скоро українці в Україні перетворяться на етнічну чи національну меншину.

 

     Дякую за увагу.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування останній раз.

 

     "За" - 114.

 

     Не проходить друга частина. Третя частина, будь ласка.

 

     МІШУРА В.Д.  Частина третя:  "Орієнтовну кількість виборців у виборчому   окрузі,  межі  та  центри  виборчих  округів  визначає Центральна  виборча  комісія".  Тут  зауважень  не   було.   Прошу підтримати.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу поставити на голосування. Тут немає питань.

 

     "За" - 242. Прийнято.

 

     Частина четверта.

 

     МІШУРА В.Д. Частина четверта: "Відхилення кількості виборців  від  середньої  по  Україні  норми виборців у виборчому окрузі не може перевищувати 15 відсотків.  Не допускається  утворення  виборчих  округів  з  територій,  які  не межують між собою". Тут є дуже багато зауважень.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутат Марченко. Він руку тримає (Шум у залі).

 

     Є його зауваження в тексті. Дивіться, поправка 63.

 

     МАРЧЕНКО В.Р.  Уважаемые  Виктор  Лаврентиевич и те депутаты, которым не нравится!  Рассказываю, что наше письменное предложение подано под номером 63, и суть этого предложения заключается в том, что  15  процентов  -  это  очень  большая  разница  в  количестве избирателей в округе.  Если вдруг будет принята смешанная система, то тогда мажоритарный округ  увеличится  в  два  раза,  и  эти  15 процентов   "лягут"  как  минимум  на  200  тысяч.  И  разница  по количеству избирателей в округах будет составлять как  минимум  30 тысяч.

 

     Поэтому мы предлагаем,  чтобы в округах разница по количеству избирателей не превышала 5 процентов.

 

     У меня  есть  еще  несколько  секунд.  Виктор   Лаврентиевич, согласно   Регламенту   депутаты   имеют   право   высказаться  по принимаемым решениям. Вы дали только что право выступить Ратушному по части второй.  У него предложений не было,  но Ратушный пытался завалить один из главных принципов демократического государства  - защиту прав национальных меньшин...

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую,  Володимире  Романовичу,  я не буду більше надавати слово ні йому, ні комусь іншому, якщо немає в тексті його пропозицій.

 

     МІШУРА В.Д. Є аналогічні поправки Соболєва, Ратушного.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Є  поправка  депутата Ратушного,  бачите?  Так що знімається ваше зауваження.

 

     Є пропозиція депутатів Вітренко і Марченка,  її номер 63,  до частини четвертої.  Текст той,  що був зачитаний,  але не 15,  а 5 відсотків. Ставлю на голосування.

 

     "За" - 200.

 

     Вибачте, я  зараз  ставлю  на  голосування  текст,   внесений комітетом,   -   15  відсотків,  а  потім,  якщо  цей  не  пройде, проголосуємо ще один варіант.

 

     Ставлю на голосування.

 

     "За" - 179.

 

     Шановні колеги,  давайте 10  відсотків  візьмемо,  була  така пропозиція.

 

     МІШУРА В.Д. Я хочу сказати кілька слів.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

     МІШУРА В.Д.  За  підрахунками  Центральної  виборчої комісії, зробленими на наше прохання,  виходить,  що на  майбутніх  виборах середня  кількість  виборців  у  окрузі  становитиме  160  тисяч з хвостиком, відхилення 15 відсотків- це 16-20 тисяч.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Депутат Ратушний є?  Я тільки-но побачив. Будь ласка, увімкніть його мікрофон.

 

     РАТУШНИЙ М.Я.  Шановні депутати,  я виступав з цього питання, коли ми розглядали концепцію  виборчого  законодавства  в  першому читанні,   і,   за   результатами   рейтингового  голосування,  ця пропозиція отримала велику підтримку в залі.

 

     Звертаюся до вас ще раз,  щоб ми проголосували питання перше: більшістю  держав світу прийнята норма,  що виборчі округи,  немає значення,  чи обласна адміністрація,  чи  обласна  рада  пропонує, затверджуються парламентом.  Бо ситуація буде така,  що в Західній Україні виборчі округи затверджуватимуть рухівці,  а в  Східній  - ліберали і комуністи.  Тому треба саме в цьому залі визначити межі цих округів.

 

     Питання друге.  Я погоджуюся з позицією  тих  депутатів,  які стверджують,  що  кількісна  різниця  між  округами  повинна  бути зменшена до технічно можливої.  Різниця 15 відсотків дуже  велика, давайте її зменшимо хоча б до 10 відсотків.

 

     Дякую за увагу.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування 10 відсотків.

 

     МІШУРА В.Д. Десять, а потім п'ять відсотків.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. П'ять відсотків я вже ставив. Тепер 10 відсотків. Ця пропозиція є в таблиці .

 

     "За" - 201.

 

     Ще раз ставлю 5 відсотків.  Я бачу, ви всі мені показуєте: ще раз   поставити   на   голосування  5  відсотків.  Зосередьтеся  і проголосуйте. Голосуємо.

 

     "За" - 237. Прийнято.

 

     МІШУРА В.Д. Частина п'ята: "Повідомлення про  утворення  одномандатних  виборчих  округів  із зазначенням їх номера,  центру,  територіальних меж  та  кількості виборців   у  кожному  окрузі  публікується  Центральною  виборчою комісією у державних засобах масової інформації не  пізніш  як  за 180  днів  до  дня виборів".  Мабуть,  цю цифру треба зменшувати - скажімо, 150 можна поставити.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Пропонуєте 150 днів?

 

     МІШУРА В.Д. Можна 120 або 150 днів.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Чотири місяці -  це  120  днів,  так?  Ставлю  на голосування  текст  п'ятої  частини,  де буде 120 днів замість 180 днів.

 

     МІШУРА В.Д. Прошу підтримати термін 120 днів.

 

     "За" - 243. Прийнято.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

 

     МІШУРА В.Д.   Частина   шоста   стосується  пропорційної  або змішаною  системи.  Я  не   знаю,   як   тут   бути.   Рейтинговим голосуванням?

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Ні,   не  треба  поки  що.  Перенесемо  на  третє читання.

 

     МІШУРА В.Д.  Стаття 8. "Утворення виборчих дільниць". Частина перша: "Для проведення голосування і підрахунку..."

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Хвилинку, будь ласка. Шановні колеги! До статті 8 є якісь пропозиції? (Шум у залі).

 

     Уже розглянули статтю 7.  Так,  не все проголосовано. Під час третього читання будемо голосувати.

 

     До статті 8 є зауваження?

 

     Ставлю на голосування статтю 8.

 

     МІШУРА В.Д.  Я перепрошую. У восьмій частині статті 8 ідеться про загальнодержавний виборчий округ.  А всі пропозиції  враховано повністю або частково.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Частину   восьму   вилучаємо  поки  що,  під  час третього читання, після вирішення питання однозначно...

 

     Прошу, у вас є зауваження? Воно в таблиці є? Будь ласка.

 

     БОБРИНЬОВ О.В., член Комітету Верховної Ради України з питань оборони  і  державної  безпеки  (Балаклавський виборчий округ,  м. Севастополь).  Виктор  Лаврентиевич,  вот  смотрите  вторую  часть статьи 8:  и администрация,  и совет.  Что это такое? Кто же будет создавать участковые комиссии?!  Надо отдать это все советам,  как всю жизнь было. Потому что администрации всех своих проведут, кого хотят. Почитайте эту статью.

 

     МIШУРА В.Д. Я читаю частину другу: "Виборчі дільниці  утворюються  окружними  виборчими  комісіями за поданням Київської,  Севастопольської міських,  районних державних адміністрацій,   виконавчих  комітетів  міських  (міст  обласного, республіканського Автономної Республіки Крим значення) рад у межах території одномандатних виборчих округів". Тобто ми виходили з тих реалій, які є, із прийнятого Закону про місцеве самоврядування.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Ви пропонуєте  написати  не  "районних  державних адміністрацій", а "рад", так?

 

     МIШУРА В.Д. Я не заперечую, нехай буде "рад".

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Приймається,   щоб   у   другій  частині  замість "районних державних адміністрацій" було "ради",  так? Стаття 8 без частини восьмої та заміною слів "районних державних адміністрацій" на "рад" ставиться на голосування.

 

     МIШУРА В.Д. Прошу підтримати.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, голосуємо.

 

     "За" - 231. Прийнято.

 

     МIШУРА В.Д.  Наступна  стаття  9.  Частина   перша:   "Вибори організовують  і  проводять:  Центральна виборча комісія,  окружні виборчі комісії".

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Я вас прошу, не треба зачитувати все.

 

     Стаття 9.  Є якісь пропозиції?  Депутат Шевченко. Будь ласка. Його зауваження є в таблиці.

 

     ШЕВЧЕНКО В.Ф.,   член   Комітету   Верховної   Ради   України законодавчого  забезпечення  свободи  слова  та  засобів   масової інформації (Фастівський виборчий округ, Київська область). Шановні колеги!  Ми приймаємо нормальні пропозиції,  але часом  чогось  не враховуємо.  Зокрема попередня поправка. Добре, нехай будуть ради. Але треба передбачити ще одне:  якщо половина рад не  спроможуться приймати рішення,  що тоді робити, адже законом це не передбачено? Отже,  в таких випадках можна хоч би додати:  а в разі неприйняття їхніх   рішень,   рішення   приймаються,   скажімо,   головами  чи адміністраціями,  тобто вийти на попередній  варіант.  Тоді  норма повністю  перестрахована  й  не  буде  випадків,  коли  нічого  не прийнято й  ніхто  не  має  права  цього  робити.  Очевидно,  такі страхуючі  моменти в цих випадках треба передбачати,  бо інакше не буде механізму там, де не вироблене рішення.

 

     МIШУРА В.Д. Можна підтримати.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Це стосується статті 8.  Тоді ми повертаємося.  Я так розумію,  що ви пропонуєте додати: якщо не прийнято відповідне рішення  ради,  рішення  приймає  голова   ради   або   міста   чи адміністрації.  Мікрофон  депутата Шевченка ще раз увімкніть.  Він формулювання пропонував. Хай ще раз скаже, послухайте його.

 

     ШЕВЧЕНКО В.Ф.  Байдуже хто,  тому що  демократичний  механізм надано,  а  якщо  ним  не  скористалися,  то нехай рішення приймає навіть голова адміністрації.  То вже не принципово хто - чи  рада, чи адміністрація.

 

     МIШУРА В.Д. Можна проголосувати - і все.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутат Федорин. Будь ласка.

 

     ФЕДОРИН Я.В.,  член  Комітету Верховної Ради України з питань паливноенергетичного    комплексу,    транспорту     і     зв'язку (Голосіївський виборчий округ,  м.  Київ).  Фракція Народного руху України.  Шановні колеги!  Стосовно міста Києва ситуація така,  що поки що законодавчо не врегульовано, чи є в нас міський голова, чи немає,  тому що його зняла сесія Київради. Коли будуть формуватися ці комісії, може виникнути прецедент. I я не думаю, що це тільки в місті Києві так.  Тому треба було б передбачити  таку  можливість: якщо не прийнято рішення відповідної ради,  його приймає її голова або голова відповідної державної адміністрації.  Такий варіант міг би пройти.

 

     Дякую.

 

     МIШУРА В.Д.   Шановні!   Виборчі   дільниці   може  формувати адміністрація. У неї більше можливостей це робити.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутат Михайленко. Будь ласка.

 

     МИХАЙЛЕНКО С.М.,  член  Комітету  Верховної  Ради  України  з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією (Жовтневий виборчий  округ,  Дніпропетровська  область).   Уважаемый   Виктор Лаврентиевич!    Уважаемые    депутаты!   В   Законе   о   местном самоуправлении мы четко  отнесли  вопросы  выборов  к  компетенции местного  самоуправления.  Поэтому  решение  может  принимать либо совет, либо председатель совета в соответствии с Законом о местном самоуправлении.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Тоді додаємо:  або відповідний голова.  Ставлю цю пропозицію на голосування.

 

     МIШУРА В.Д. Прошу підтримати: відповідна рада або голова ради.

 

     "За" - 222.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Ще  раз  ставлю  на голосування:  або відповідний голова.  Будь ласка.  Я маю на увазі, що є голова міста і є голова ради.  Якщо ви пишете - голова ради,  тоді зразу виключаєте голову міста. Прошу.

 

     МIШУРА В.Д. Прошу підтримати.

 

     "За" - 249.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Стаття 9. Будь ласка.

 

     МIШУРА В.Д.  Стаття  9  "Виборчі  комісії".  Усі   зауваження враховані, крім зауваження Ямкового. Я не думаю, що він наполягає. Прошу поставити статтю 9 на голосування.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. До  статті   9   немає   зауважень.   Ставлю   на голосування.

 

     "За" - 256. Прийнято.

 

     МІШУРА В.Д.  Стаття  10.  "Утворення  виборчих  комісій".  Цю статтю можна проголосувати,  крім частини  п'ятої,  де  є  формула "список кандидатів у депутати якої", і частини сьомої, де записано "у  багатомандатному  загальнодержавному  виборчому   окрузі".   А частину дванадцяту треба розглянути окремо.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь  ласка,  до статті 10 є зауваження?  Депутат Чурута. Будь ласка.

 

     ЧУРУТА М.І.  Уважаемые народные депутаты!  Давайте  не  будем спешить  и  принимать  сразу все 12 частей.  Я предлагаю принимать каждую часть отдельно.

 

     Вот у меня к  третьей  части  есть  замечание.  В  статье  85 Конституции  записано,  что  к  полномочиям Верховной Рады Украины относится "призначення на посаду та припинення повноважень  членів Центральної виборчої комісії за поданням Президента України".

 

     МІШУРА В.Д. Який номер вашої поправки?

 

     ЧУРУТА М.І. Я вам кажу, що це записано в Конституції.

 

     ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Поправки немає.

 

     ЧУРУТА М.І.  Ви пропонуєте тільки призначати, а звільняти хто буде?  А в Конституції записано,  я  повторюю,  що  Верховна  Рада України  призначає  на  посаду  та  припиняє  повноваження  членів Центральної виборчої комісії за поданням Президента.

 

     МІШУРА В.Д. Можна погодитися.

 

     ЧУРУТА М.І.  Тому я й кажу,  треба розглядати  кожну  частину окремо: перша, друга, третя... А не так, як ви кажете, усі разом.

 

     МІШУРА В.Д. Давайте розглядати окремо кожну частину.

 

     Частина перша...

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Вибачте, будь ласка. Давайте приймемо рішення: ми розглядаємо кожну частину окремо чи постатейно. У депутата Чурути, між іншим,  не було зауважень.  Є зауваження депутата Носова. Будь ласка.

 

     НОСОВ В.В.  У мене декілька поправок, зокрема, поправка 88. У частині   п'ятій   треба   додати:  "кожне  зареєстроване  виборче об'єднання громадян".  Ми про це вже говорили, назву треба зробити як  у  Конституції:  не асоціація,  а виборче об'єднання громадян. Кролівники, колекціонери марок, монет сюди не входять.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Поставлено питання,  треба проголосувати,  чи  ми розглядаємо   кожну   частину   статті,   чи  можна  й  постатейно розглядати.  Ставлю на голосування пропозицію,  щоб частини статей голосувати.

 

     МІШУРА В.Д. Треба підтримати, є зауваження дуже серйозні.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, голосуємо.

 

     МІШУРА В.Д. Прошу підтримати.

 

     "За" 238.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Голосуємо  частини.  Будь  ласка,  частина  перша статті 10.

 

     МІШУРА В.Д. Зауваження враховані.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставиться на голосування.

 

     МІШУРА В.Д. Прошу підтримати.

 

     "За" - 249.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Частина друга.

 

     МІШУРА В.Д. Частина друга. Зауважень не було.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставиться на голосування друга частина. Прошу.

 

     "За" - 249.

 

     МІШУРА В.Д.  До частини  третьої  були  зауваження  депутатів Вітренко, Марченко, Чурути.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь  ласка.  Депутат  Вітренко.  Потім - депутат Чурута.

 

     ВІТРЕНКО Н.М.  У частині третій статті 10 записано,  що члени Центральної  виборчої комісії призначаються за поданням Президента України.  Ми всі бачимо, що відбувається в державі, коли Президент призначає не тільки членів Центральної виборчої комісії (там такий жахливий склад,  що гіршого просто не можна придумати),  а він уже призначає  нових депутатів,  уже розподілив округи і розмістив там своїх людей.  Він уже створив координаційну раду і відправив її  в Англію,  щоб  їх  там  навчили,  як перемогти трудящих і прийти до влади.  Це все робить Президент.  Тому ми наполягаємо вилучити  із цієї  частини  статті  10  слова "за поданням Президента України". Тільки  Верховна  Рада  повинна  призначати   членів   Центральної виборчої  комісії.  Це - представницький орган,  ми - законодавчий орган, ми повинні зробити цю роботу.

 

     МІШУРА В.Д.  Я хотів би відповісти.  Це конституційна  норма. Вона так записана.

 

     ВІТРЕНКО Н.М. Змінимо Конституцію.

 

     МІШУРА В.Д. Потрібно 300 голосів.

 

     ВІТРЕНКО Н.М. Змінимо!

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Спочатку  вносяться зміни в Конституцію,  а потім приймається закон.  Я,  звичайно,  не  ставлю  на  голосування  цю пропозицію, тому що вона неконституційна.

 

     Депутат Чурута. Будь ласка.

 

     ЧУРУТА М.І.  Уважаемые  народные  депутаты!  Я хочу повторить свое   предложение,   которое   полностью   соответствует   тексту Конституции.  Оно звучит так:  "Верховна Рада України призначає на посаду  та  припиняє  повноваження  членів  Центральної   виборчої комісії  за  поданням  Президента  України".  Це треба перенести з Конституції в цей закон у такій редакції, як я щойно прочитав.

 

     МІШУРА В.Д.  Я  підтримую  пропозицію  депутата  Чурути.  Ось Конституція України,  стаття 85, пункт 21, я його процитую, щоб не було ніяких сумнівів ні у депутатів  Вітренко  і  Марченка,  ні  у депутата Чурути:  "призначення на посаду та припинення повноважень членів  Центральної  виборчої  комісії  за   поданням   Президента України". Пропозицію Чурути треба підтримати.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування пропозицію депутата Чурути. Це приведення у відповідність з Конституцією.

 

     МІШУРА В.Д. Прошу підтримати.

 

     "За" - 205.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, все одно діятиме норма, викладена в   Конституції.   Це  ми  робимо  для  того,  щоб  був  цілісний, гармонійний текст самого закону.

 

     Прошу, зосередьтеся, 65 чоловік не голосує, незрозуміло, чому вони не голосують...

 

     Будь ласка.

 

     МІШУРА В.Д.  Немає  ніяких  проблем  стосовно частини третьої статті 10.

 

     "За" - 234.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Частина четверта.

 

     МІШУРА В.Д.  Частина четверта: "Після сформування Центральної виборчої  комісії  у  відповідності  з цим законом її персональний склад протягом року не можна змінювати більш як на одну  третину". Теж нормальне положення.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Немає  зауважень?  Ставлю  на голосування частину четверту статті 10.

 

     МІШУРА В.Д. Прошу підтримати.

 

     "За" - 269. Прийнято.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Частина п'ята.

 

     МІШУРА В.Д.  Частину п'яту можна проголосувати без таких слів у  другому рядку:  "список кадидатів у депутати якої зареєстровано для участі у виборах".  Я читаю,  який текст можна  проголосувати: "Кожна політична партія (виборчий блок партій,  виборче об'єднання громадян,  як  пропонує  Носов),  має  право   делегувати   одного представника  до  Центральної  виборчої комісії з правом дорадчого голосу.  Представником політичної партії (виборчого блоку  партій, виборчого  об'єднання  громадян) може бути громадянин України,  що має право обирати і не є кадидатом у депутати". Прошу підтримати.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

     "За" - 235. Прийнято.

 

     У тексті  скрізь  треба  написати,  як   пропонував   депутат Носов...

 

     МІШУРА В.Д. Виборче об'єднання громадян.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Об'єднання громадян. Будь ласка. Депутат Носов.

 

     НОСОВ В.В.  Частина шоста передбачає,  що пропозиції стосовно кандидатур  пропонують  голови  рад.  Я  хочу   сказати,   що   ми передбачали  демократичну  засаду  і  щодо кандидатур суддів,  і в інших випадках:  може пропонувати й одна третина депутатів. Тому в кінці  частини  шостої треба додати:  та на пропозиції,  підписані щодо кожної кандидатури не менш як  одною  третиною  депутатського складу  відповідної  ради  (при  цьому  депутат  має право ставити підпис лише щодо однієї кандидатури).  Таким чином, і одна третина депутатів  зможе  включити  до складу Центральної виборчої комісії трьох кандидатів, а більше не зможе.

 

     МІШУРА В.Д.  Можна  підтримати,  це  демократичніше,  хоча  й ускладнює процедуру формування.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю   пропозицію   N  93  депутата  Носова  на голосування. Це сторінка 19.

 

     "За" - 200.

 

     Не пройшла.

 

     МІШУРА В.Д. Частину шосту статті 10 прошу проголосувати.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні депутати!  Я прошу,  ви  не  ображайтеся, коли я не надаватиму слова тим, чиїх поправок немає в таблиці.

 

     Частину шосту в редакції комісії ставлю на голосування.

 

     МІШУРА В.Д. Прошу підтримати.

 

     "За" - 232.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Прийнято.

 

     МІШУРА В.Д.  Сьому  частину  поки  що  не голосуємо.  Частина восьма: "Загальна чисельність членів окружних комісій визначається кількістю поданих відповідно до цих вимог кандидатур,  але не може бути меншою восьми".

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Частина сьома переноситься на третє читання?

 

     МІШУРА В.Д. Так.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. До частини восьмої є пропозиції? Немає. Ставлю на голосування. Будь ласка.

 

     МІШУРА В.Д. Прошу підтримати.

 

     "За" - 264.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Прийнято.

 

     МІШУРА В.Д.  До  частини  дев'ятої поправка Носова врахована, інших зауважень не було.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Частина дев'ята ставиться на голосування.

 

     "За" - 260.

 

     МІШУРА В.Д. Частина десята дуже важлива, прошу підтримати.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставиться на голосування частина десята.

 

     "За" - 242.

 

     МІШУРА В.Д.  До одинадцятої частини  немає  зауважень.  Прошу проголосувати.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставиться на голосування одинадцята частина. Будь ласка.

 

     МІШУРА В.Д. Прошу підтримати.

 

     "За" - 248.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

     МІШУРА В.Д.  З частини дванадцятої  треба  вилучити  поки  що слова   "списки   яких   зареєстровано  для  участі  у  виборах  у багатомандатному загальнонаціональному виборчому  окрузі".  Решту, що не стосується дільничних виборчих комісій, можна голосувати.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. У депутата Носова є пропозиція. Будь ласка.

 

     НОСОВ В.В.  Моя  поправка  105  така  сама  за змістом,  як і попередня,  щоб не тільки голова села,  селища,  міста  пропонував кандидатури, а й одна третина депутатів відповідної ради.

 

     МІШУРА В.Д. Є пропозиція підтримати.

 

     НОСОВ В.В.  Після слів "села, селища, міста" треба додати цей текст.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Поправка  105  депутата   Носова   ставиться   на голосування.

 

     "За" - 247.

 

     Ставиться на голосування частина дванадцята.

 

     МІШУРА В.Д.  З  поправкою  Носова  і без тих слів,  про які я говорив.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

     "За" - 261.

 

     МІШУРА В.Д. До частини тринадцятої зауважень не було.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. До тринадцятої частини... (Шум у залі).

 

     МІШУРА В.Д.  Зауваження,  Владиславе  Васильовичу,  щоб  було написано виборче об'єднання, ми врахуємо.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Треба зробити цю поправку по всьому тексту.

 

     МІШУРА В.Д. Так.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Частина тринадцята ставиться на голосування.

 

     МІШУРА В.Д. І чотирнадцята також.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Тринадцяту   і  чотирнадцяту  частини  ставлю  на голосування. Будь ласка.

 

     "За" - 248.

 

     МІШУРА В.Д.  Стаття  11.  "Компетенція  Центральної  виборчої комісії". Є пропозиція проголосувати поки що до восьмого пункту.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. З першого по восьмий пункт?

 

     МІШУРА В.Д. З першого по сьомий пункт.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Стаття  11  про повноваження Центральної виборчої комісії. Ставлю на голосування перші сім повноважень. Будь ласка.

 

     "За" - 253. Прийнято.

 

     МІШУРА В.Д.  Дев'ятий пункт можна поставити  на  голосування: "реєструє  уповноважених  осіб  політичних партій...",  тому що за будь-якої системи уповноважені повинні бути.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Восьмий чи дев'ятий?

 

     МІШУРА В.Д. Дев'ятий.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Ми проголосували 1-7 пункти.  Восьмий поки що  не голосуємо.

 

     МІШУРА В.Д. Дев'ятий голосуємо.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дев'ятий пункт. Будь ласка.

 

     "За" - 253.

 

     МІШУРА В.Д.  Пункт  10  поки що не голосуємо,  в одинадцятому пункті  голосуємо  лише  початок:   "Встановлює   форми   виборчих бюлетенів".

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Решту поки ми відкладаємо.

 

     МІШУРА В.Д. Так, поки що відкладаємо.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Пункт 11, перше речення: "Встановлює форми виборчих бюлетенів". Голосуємо.

 

     "За" - 274.

 

     МІШУРА В.Д.  До пунктів 12 і 13 не було  зауважень.  Прохання підтримати.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Пункти 12 і 1З ставляться на голосування.

 

     "За" - 267. Прийнято.

 

     МІШУРА В.Д. Пункти 14, 15 поки що відкладаємо. Пункти 16, 17, 18, 19, 2О, 21, 22 можна голосувати.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. З шістнадцятого по двадцять другий включно?

 

     МІШУРА В.Д. Так.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, ставляться на голосування пункти 16 - 22.

 

     "За" - 260. Прийнято.

 

     Дякую.

 

     МІШУРА В.Д. Пункт 23. Перше речення...

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Я  прочитаю:  "встановлює форму підписних листів, забезпечує їх зразками окружні виборчі комісії".

 

     МІШУРА В.Д. Можна і друге речення прочитати.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. "Має право  контролювати  достовірність  підписів виборців,  зібраних на підтримку списків кандидатів у депутати від політичних партій (виборчих блоків партій)".

 

     МІШУРА В.Д. Ні, не треба, тільки перше речення.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Перше речення ставлю на голосування.

 

     МІШУРА В.Д. Я ще раз читаю: "Встановлює форму підписних листів, забезпечує їх зразками окружні виборчі комісії".  Прошу підтримати в  пункті  23  перше  речення. Повторюю: у пункті 23 перше речення.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутат Чурута. Будь ласка. Ваша поправка є?

 

     ЧУРУТА М.І. Я хочу поставити питання про неприйнятність цього пункту у зв'язку з невідповідністю його чинній Конституції. Згідно з  чинною  Конституцією  кожен  громадянин  України має право бути обраним народним депутатом.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Ви не зрозуміли,  про що йдеться.  Ідеться тільки про перше речення пункту 23 - встановлює форму підписних листів... Причому тут права громадянина?

 

     ЧУРУТА М.В. Про перше речення пункту 23, там  де  мова  йде про встановлення форми підписних листів.  Я вношу   пропозицію   про   неприйнятність   цього   пункту   через невідповідність Конституції. Хочу пояснити чому.

 

     Каждый гражданин  Украины  согласно  Конституции  имеет право избирать и быть избранным.  Это пложение - норма прямого действия. А мы хотим ввести ограничение.  Сначала должен собрать 300, тысячу или  две  тысячи  подписей,  и  только  после   этого   он   будет зарегистрирован.  Такая  норма ограничит права граждан.  Предлагаю этот пункт изкять (Шум у залі).

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Зрозуміло.  Давайте забезпечимо по 500 чоловік на кожний виборчий округ. Дякую. Ставлю на голосування пропозицію про неприйнятність цього пункту.

 

     МІШУРА В.Д.  Комісія не підтримує цю пропозицію.  До  того  ж вона не подавалася в письмовому вигляді.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутат  ставить питання про неприйнятність цього положення  як  неконституційного,  як  такого,  що  обмежує  права громадян.

 

     МІШУРА В.Д. Комісія не підтримує цю пропозицію.

 

     "За" - 54.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Пропозицію не прийнято.

 

     Ставлю на голосування перше речення пункту 23.

 

     МІШУРА В.Д. Прошу підтримати.

 

     "За" - 246.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, далі.

 

     МІШУРА В.Д.  До пунктів 24, 25, 26, 27 зауважень немає, а ті, що були, враховані. Прошу проголосувати "за".

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Пункти 24 - 27 ставлю на голосування.

 

     "За" - 257.

 

     МІШУРА В.Д. Стаття 12. Крім пунктів 9 та 14 її можна голосувати всю.  Статтю 12, крім пунктів 9 і 14, можна голосувати. Прошу підтримати цю пропозицію.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Стаття 12, крім пунктів 9 і 14 (вона  цілісна,  без  частин),  ставиться на голосування.  Будь ласка.

 

     "За" - 258. Прийнято.

 

     МІШУРА В.Д.  Стаття  13   "Компетенція   дільничої   виборчої комісії".   Її   теж   можна  голосувати,  крім  пункту  4.  Прошу підтримати.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Стаття  13,   крім   пункту   4,   ставиться   на голосування.

 

     "За" - 257.

 

     МІШУРА В.Д.  Було  запитання,  чому  без пункту 4?  Тому що в ньому йдеться про політичні партії, блоки і таке інше, що ми ще не голосували.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Так. Стаття 14.

 

     МІШУРА В.Д.  Статтю  14  можна  голосувати  в  цілому  або по пунктах. Голосуймо по пунктах.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. До яких пунктів статті 14 є зауваження?

 

     МІШУРА В.Д. Усі зауваження враховані.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Пробачте, я дивлюся...

 

     МІШУРА В.Д. Давайте голосувати по пунктах.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Зараз, зараз. Поправку 144 депутата Марченка відхилено. Будь ласка.

 

     МІШУРА В.Д.  Давайте так: є зауваження до пункту 1? До пункту 2?

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Гаразд,  голосуємо по  пунктах.  Пункт  1.  Немає зауважень? Пункт 2? Немає. Пункт 3?

 

     МІШУРА В.Д. Враховано.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Пункт 4?  Немає.  Пункт 5? Немає. Пункт 6? Немає. Пункт 7?  Немає.  Пункти 8,  9,  10,  11, 12? Немає. Пункти 1 - 12 ставлю на голосування.

 

     МІШУРА В.Д.  Прошу  підтримати редакцію пунктів 1 - 12 статті 14.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ.

 

     "За" - 255.

 

     Дякую. Депутате Марченко, будь ласка.

 

     МАРЧЕНКО В.Р. Хочу обратить внимание депутатов и ваше, Виктор Лаврентиевич, на ту систему принятия решений, которая предлагается в пункте 13 этой статьи: "У період між засіданнями комісії рішення від  її  імені  може  приймати  голова  комісії,  а  в  разі  його відсутності - заступник  голови  комісії.  Усі  рішення,  прийняті головою комісії або його заступником,  мають бути підтверджені або скасовані на найближчому засіданні комісії" и  дальше  по  тексту. Предлагается  передать  полномочия  принятия  решений председателю комиссии либо его заместителю.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Що ви пропонуєте?

 

     МАРЧЕНКО В.Р.  Я предлагаю принять поправку 144.  Считаю, что эти  решения  должны  быть  подтверждены,  а  не "скасовані",  как записано  в  проекте,  потому  что   для   подтверждения   решения председателя  комиссии  либо  его  заместителя должно быть набрано больше половины голосов членов комиссии.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Ви хочете сказати, що слова "або скасовані" треба вилучити?  Тоді виходить:  якщо рішення не підтверджено,  значить, воно скасовується.

 

     МАРЧЕНКО В.Р.Совершенно правильно.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Зрозуміло. З цим можна погодитись.

 

     МІШУРА В.Д. Так, можна погодитись.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Пропозицію   депутата    Марченка    ставлю    на голосування.

 

     МІШУРА В.Д. Її сформульовано в поправці 144.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Рішення "мають  бути  підтверджені".  Слова  "або скасовані" вилучаються.

 

     "За" - 208.

 

     Шановні колеги,   це   ж  нормальна  пропозиція,  давайте  її проголосуємо, я прошу. Голосуємо пункт 13 статті 14.

 

     "За" - 217.

 

     Так... Прочитайте  текст.  Депутати  не  пам'ятають   тексту. Прочитайте, будь ласка, текст, який пропонується поміняти.

 

     МІШУРА В.Д.  "У період між засіданнями комісії рішення від її імені може приймати голова комісії,  а в разі його  відсутності  - заступник голови комісії. Ці рішення, прийняті головою комісії або його  заступником,  мають  бути  підтверджені  або  скасовані   на найближчому  засіданні  комісії,  що  проводиться  в  строки,  які дозволяють забезпечити своєчасний розгляд заяв і  скарг  суб'єктів виборчого процесу".

 

     Депутат Марченко пропонує встановити,  що ці рішення "повинні бути затверджені",  а  слова  "або  скасовані"  вилучити.  Те,  що пропонує  Володимир  Романович,  можна  підтримати.  Прошу  за  це проголосувати.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування цю пропозицію. Будь ласка.

 

     МІШУРА В.Д.  Прошу  підтримати.  Справді,  якщо  рішення   не підтверджені, то вони скасовані.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Комітет вважає, що можна підтримати.

 

     "За" - 210.

 

     Так. Ставлю на голосування текст частини 13 статті 14 в редакції комітету.

 

     "За" - 194.

 

     З мотивів голосування слово  має  депутат  Жеребецький.  Будь ласка.

 

     ЖЕРЕБЕЦЬКИЙ Є.П.  Шановні  колеги,  поправку,  яку  ми  щойно голосували,  не прийнято не тому,  що вона неприйнятна, а тому, що багато депутатів просто голосують проти Марченка.

 

     А річ   ось   у  чому.  Можливі  такі  варіанти  (  я  з  цим зустрічався),  що засідання комісії не скликається  свідомо.  Тоді одноособово   рішення   приймає   голова.   Це  рішення  має  бути підтверджене потім на найближчому засіданні комісії. Але в тексті, який запропоновано,  є слова "або скасовані".  Це що означає?  Для того щоб скасувати рішення,  треба  набрати  половину  голосів,  а такого може і не бути.

 

     Тобто пропозиція  колеги  Марченка  цілком коректна.  Прийняв голова рішення - воно повинно бути підтверджене більшістю голосів. Якщо це рішення не підтверджується, воно автоматично скасовується. Я все ж пропоную проголосувати за це.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

 

     МІШУРА В.Д.  Я перепрошую,  можна ще додати:  "з  оперативних питань".

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Не   треба   поки-що   нічого  додавати.  Депутат Бобриньов.

 

     БОБРИНЬОВ О.В.  Уважаемые товарищи!  Давайте подумаем.  Члены участковой  или  окружной  избирательной комиссии освобождаются от основной работы,  они работают в комиссии  на  постоянной  основе. Какая   необходимость  срочно  принимать  какое-то  решение?  Ведь председатель комиссии может принять решение,  которое потом  и  не будет  подтверждено,  но  оно свою роль сыграет.  Поэтому основные решения должны приниматься только на заседании комиссии.

 

     А хозяйственные  вопросы,  оперативные  вопросы  расходования средств   они   могли  бы  решать,  а  потом  отчитаться.  Давайте подумаем...

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Зрозуміло.  Депутат  Шевченко  (у  нього  є   тут пропозиція). Будь ласка.

 

     ШЕВЧЕНКО В.Ф.  Очевидно,  частина  депутатів не підтримала цю пропозицію через те,  що виходить двозначність. Може, написати, що ці  рішення  "чинні у разі їх підтвердження"?  А то з попереднього формулювання   випливало,    ніби    комісія    має    обов'язково підтверджувати   це   рішення,  а  вчинити  по-іншому  не  може... Записати:  "чинні у разі підтвердження їх на найближчому засіданні комісії".  І  тоді все стає на свої місця.  Буде цілком нормально. Давайте голосувати!

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Ви  пропонуєте  формулювання:   "чинні   у   разі підтвердження".  Виходить,  що доки підтвердження нема, ці рішення ніби нечинні...  Рішення має бути  чинним,  тільки  чинність  його підтверджується голосуванням...

 

     ШЕВЧЕНКО В.Ф.  Тоді  треба приймати пропозицію комітету.  Там також нормально викладено.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Правильно.   Давайте   голосувати...   Пропозиція комітету ставиться на голосування (Шум у залі).  Так уже ж читали! Уважніше слухайте! Так, будь ласка.

 

     МІШУРА В.Д. Прошу підтримати.

 

     "За" - 205.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Далі.

 

     МІШУРА В.Д.  Пункт 14 можна голосувати, до нього зауважень не було.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, пункт 14. Зауважень немає. Прошу голосувати.

 

     "За" - 238. Прийнято.

 

     МІШУРА В.Д.  Стаття 15. "Оскарження рішень виборчих комісій". Тут враховано все, що пропонувалося. Статтю можна голосувати.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування статтю 15.

 

     МІШУРА В.Д. Прошу підтримати.

 

     "За" - 256.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Валерію Дмитровичу,  вас просять чіткіше говорити "Прошу підтримати"...

 

     МІШУРА В.Д. Добре!

 

     Стаття 16.  "Статус  осіб,  які  входять  до  складу виборчих комісій".  Тут  теж  враховано  всі   зауваження,   статтю   можна голосувати в цілому.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Так,  стаття  16...  Вибачте,  слово  має депутат Носов. У нього є поправка 159.

 

 

     НОСОВ В.В. Третя частина цієї статті передбачає випадки, коли припиняються повноваження члена комісії (у разі смерті або вибуття за межі України...). Я пропоную додати ще такі підстави, як втрата громадянства  або  виявлення  факту подвійного громадянства.  Адже відповідно до нашої Конституції громадянин може мати  тільки  одне громадянство.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Текст   статті  з  пропозиціями  депутата  Носова ставиться на голосування.

 

     МІШУРА В.Д.  З цим можна погодитись, але я хочу зазначити, що в   нашій   редакції   записано   "законодавства  України",  а  це узагальнююче визначення.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Треба,  щоб це було сказано, бо все інше підпадає під законодавство України.

 

     МІШУРА В.Д. Так, так.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Статтю 16 з пропозицією депутата Носова ставлю на голосування.

 

     МІШУРА В.Д. Заперечень немає, прошу підтримати.

 

     "За" - 268.

 

     Стаття 161.  "Оплата праці членів виборчих комісій".  Тут усі зауваження враховано, нових не надійшло.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Статтю 161 ставлю на голосування.

 

     МІШУРА В.Д. Прошу підтримати.

 

     "За" - 254.

 

     Розділ III.  "Списки виборців".  Стаття 17. "Державний реєстр виборців  України".  Частини  перша  -  четверта.  Усі  зауваження враховано.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Отже, голосується назва розділу і стаття 17?

 

     МІШУРА В.Д. Так.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Статтю 17 ставлю на голосування в цілому.

 

     МІШУРА В.Д. Прошу підтримати.

 

     "За" - 246.

 

     Стаття 18. Ми врахували всі зауваження, її можна голосувати.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Голосується стаття 18. Будь ласка.

 

     МІШУРА В.Д. Прошу підтримати.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Проводиться голосування.

 

     "За" - 246.

 

     МІШУРА В.Д.  Стаття 19. "Випадки особливого порядку складання списків виборців".  Зауважень немає.  Прошу  поставити  статтю  на голосування, а депутатів підтримати її.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Статтю 19 ставлю на голосування.

 

     "За" - 248.

 

     МІШУРА В.Д.  Розділ IV.  "Висування і реєстрація кандидатів у депутати".  Стаття 20.  "Загальний порядок висування кандидатів  у депутати".  Першу частину ми вже голосували.  Є поправки депутатів Марченка і Вітренко.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Ми це вже проголосували, так?

 

     МІШУРА В.Д. Але...

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Так,  "Загальний  порядок  висування..."  Ми  вже голосували  частину  першу статті 20.  Щодо поправки 177 слово має депутат Марченко.  Будь ласка.  Ми  вже  голосували  в  поіменному режимі.

 

     МАРЧЕНКО В.Р.   Уважаемый   Виктор   Лаврентиевич,  уважаемые депутаты!  Поскольку  право  выдвижения  кандидатов   в   депутаты предусматривается  в  двух  разделах  этого законопроекта,  то эта поправка  должна  голосоваться  в  двух   статьях.   Первое   наше предложение,  которое,  к сожалению, не принято, сводилось к тому, чтобы  исключительное  право  выдвигать  своих   кандидатов   было предоставлено трудовым коллективам. К сожалению, оно отклонено при голосовании.

 

     Я просто хочу обратиться к депутатам с просьбой учесть, что в трудовых   коллективах   с  развитым  производством,  где  есть  и компьютерная техника,  и программирование (наш военно-промышленный комплекс  выпускает  изделия на мировом уровне,  там очень высокий уровень производства;  простите,  я  не  хочу  обидеть  никого  из депутатов,  которые  являются  учителями  украинского  языка  или, скажем,  журналистами),  образовательный уровень работающих  очень высокий.  Поэтому,  я считаю,  коллективам надо предоставить право выдвигать своих кандидатов.  Тогда в Верховный Совет придут  люди, знающие производство и реально, а не лозунгово, ставящие задачи по изменению процессов,  происходящих в производстве,  чтобы  оно  не погибло, а развивалось.

 

     Спасибо.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.   Ставлю   на  голосування  цю  пропозицію депутатів Марченка і Вітренко.

 

     "За" - 108. Не прийнято.

 

     МІШУРА В.Д.  Частину  другу  і  третю  прохання  поки  що  не голосувати.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Частину першу можна ставити на голосування?

 

     МІШУРА В.Д. Можна, з тими поправками...

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Вибачте,  але  є  ще  зауваження депутата Яценка. Будь ласка, депутате Яценко. Так, поправка 178.

 

     ЯЦЕНКО В.М.  Дякую, Вікторе Лаврентійовичу. Я вносив поправку 178  саме  до  цієї  статті.  Хотів  би  в  цьому плані підтримати Володимира Романовича,  але підтримати не зовсім. Справа в тім, що у  нас є абсолютно різні трудові колективи.  У деяких працює три - п'ять чоловік.  Чи треба  і  їм  надавати  право  висунення  своїх кандидатів   у   депутати?  Але  що  стосується  великих  трудових колективів,  де працює 500 і більше чоловік,  то вони  мають  бути наділені правом висунення кандидатів у народні депутати.

 

     І тому я прошу проголосувати мою пропозицію про надання права висунення кандидатів  у  депутати  трудовим  колективам  з  числом працюючих 500 і більше.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Поправку    178   депутата   Яценка   ставлю   на голосування.

 

     "За" - 147. Не прийнято.

 

     Депутат Попеску. Будь ласка. Його поправка 176.

 

     ПОПЕСКУ І.В.,  голова  підкомітету  Комітету  Верховної  Ради України    з   питань   прав   людини,   національних   меншин   і міжнаціональних відносин (Глибоцький виборчий  округ,  Чернівецька область).  Вельмишановні  колеги!  Справа в тому,  що в Законі про національні  меншини  (стаття  14)  передбачається,  що   офіційно зареєстровані національні товариства не мають права висувати своїх кандидатів у депутати,  в тому числі й народних депутатів України. А  стаття  22  Конституції  не  допускає  звуження існуючих прав і свобод.  Якщо ми не  надамо  право  висувати  своїх  кандидатів  у депутати або вступати у блоки громадським об'єднанням національних меншин,  це може стати підставою для того,  щоб Конституційний Суд повернув нам цей закон на доопрацювання.

 

     Тому я пропоную до статті 20 після першого абзацу додати:  "а також   громадським    об'єднанням    національних    меншин    із всеукраїнським  статусом  у відповідності до статей 21 та 22 цього закону"  і  далі  за  текстом.  Я  запропонував  як  це   зробити: національні   меншини   не  самі  висувають  своїх  кандидатів,  а користуються правом вступати в блоки,  основою  яких  є  політичні партії.

 

     Дякую.

 

     МІШУРА В.Д.  Я  хотів  би відповісти.  Ми голосували таємно і проголосували, що до суб'єктів виборчого процесу включаються також виборчі  коаліції  (тепер  ми  називатимемо їх "виборчі об'єднання громадян"),   які   формуються   шляхом   об'єднання   громадських організацій  з  однією  або  кількома політичними партіями.  Таким чином громадські  організації  національних  меншин  можуть  брати участь у висуванні кандидатів у депутати.

 

     ПОПЕСКУ І.В. Я наполягаю на своїй редакції.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Так. Нормально?

 

     ПОПЕСКУ І.В. Я все одно наполягаю на тому, що записано у моїй поправці.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Поправку депутата Попеску ставлю на  голосування. Депутат  Попеску  наполягає  на  своїй  поправці.  Я  ставлю її на голосування.

 

     "За" - 114. Не прийнято.

 

     Депутат Мовчан. Поправка 175.

 

     МОВЧАН П.М.,  голова  підкомітету  Комітету  Верховної   Ради України  у  закордонних  справах  і  зв'язках  з СНД (Коломийський виборчий округ,  ІваноФранківська область).  Шановний  доповідачу! Шановний  пане  Валерію!  Шановні  колеги!  Чому  я  наполягаю  на голосуванні моєї поправки 175?  Якщо вибори у нас  проводитимуться за змішаною чи за пропорційною системою, то ми можемо завдяки моїй поправці уникнути диктату якоїсь партії.  Об'єднання громадських і політичних  структур,  створення  блоків - це якраз і є можливість виходу із ситуації, яка склалася. Якщо ці мої слова непереконливі, то  тут  наводилися  приблизно  такі  аргументи  Євгена Кириловича Марчука. Я вважаю, що мою пропозицію доцільно прийняти. Ми зможемо уникнути  тої  старої  схеми,  якщо  право  висування кандидатів у депутати належатиме політичним і громадським об'єднанням.  Ви мене зрозуміли.

 

     МІШУРА В.Д.  Павле  Михайловичу,  ви,  мабуть,  недочули.  Ми прийняли поправку депутата  Носова  саме  про  виборчі  об'єднання громадян. А як вони висуватимуть кандидатів, це вже ми визначимо в комісії,  коли готуватимемо проект на третє читання.  Гадаю, що ми це обов'язково врахуємо.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Це  якраз  включає  й  те,  що ви говорите.  Так, ставиться на  голосування  частина  перша  статті  20  в  редакції комітету.

 

     МІШУРА В.Д. Прошу підтримати.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Проводиться голосування.

 

     "За" - 193.

 

     Ми це вже фактично проголосували.  Це стаття 5,  так? Валерію Дмитровичу, ви ж про це говоріть.

 

     МІШУРА В.Д.  Ще раз повторюю. Ми просто переносимо цю статтю, оскільки  в  цій статті 20 ідеться про загальні принципи висування кандидатів,  а  там  -  про  право  висування.  Отже,  є  прохання підтвердити те формулювання, яке ми вже прийняли в статті 5.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь  ласка,  ставлю  цю  пропозицію  ще  раз  на голосування.

 

     МІШУРА В.Д. З урахуванням пропозицій депутата Носова... Прошу підтримати.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю це на голосування.

 

     "За" - 230.

 

     Дякую, шановні колеги!

 

     МІШУРА В.Д.  Частини другу й третю ми не голосуємо.  І статтю 21 не голосуємо, бо вона стосується...

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Стаття 21, так? Шановні колеги!..

 

     МІШУРА В.Д. Ні, стаття 22.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Стаття 22?

 

     МІШУРА В.Д. Так.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Статтю 21 поки що не голосуємо.

 

     МІШУРА В.Д. Статтю 21 не голосуємо. Голосуємо статтю 22.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Зрозуміло. Зараз подивимося.

 

     МІШУРА В.Д.  Йдеться про висунення кандидатів у одномандатних виборчих округах. Прошу підтримати пропозицію комісії.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. До статті 22 немає зауважень? Стаття 22 ставиться на голосування. Прошу.

 

     "За" - 238.

 

     З мотивів голосування слово надається депутату Носову,  після цього приймемо рішення.

 

     НОСОВ В.В.  У мене була поправка 219.  Справа в тому,  що тут пропонується встановити,  що висунення кандидатів в  одномандатних округах  починається за 90,  а закінчується за 60 днів до виборів. Висунення ж  партійних  кандидатів  починається  за  170  днів,  а закінчується за 120. Виходить, одні з них кращі від інших.

 

     МIШУРА В.Д.   Я   перепрошую,   Владиславе   Васильовичу.  Ми голосуємо  зараз  норму  лише  щодо  одномандатних   округів.   Цю пропозицію,  я  вважаю,  пізніше треба буде прийняти.  Якщо вибори проводитимуться за змішаною системою,  то треба буде все узгодити, щоб,  скажімо, і агітація, і реєстрація, і все інше проводилося за однаковою схемою як для партійних,  скажімо,  списків,  так і  для одномандатних округів. І потім оці терміни ми зможемо зменшити...

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутат Попеску.

 

     ПОПЕСКУ І.В.  Дякую.  Вельмишановні  колеги!  Прошу  звернути увагу на поправку 222.  Я пропоную статтю  22  доповнити  частиною такого  змісту:  "В  місцях  компактного  проживання  національних меншин громадські об'єднання національних меншин із всеукраїнським статусом   мають   право   висувати   кандидатів   у   депутати  в одномандатних виборчих округах у порядку,  визначеному цим законом для політичних партій..." - і далі за текстом.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Так,  шановні  колеги,  є поправка,  і депутат її пропонує...

 

     МІШУРА В.Д. Комітет не підтримує її. Є багато аргументів...

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Комітет  вважає,  що  це  вже  вирішено  в  інших статтях.

 

     "За" - 73. Не підтримано.

 

     Слово має депутат Яценко.

 

     ЯЦЕНКО В.М.  Я  хотів  би  звернути увагу на мою поправку 214 (сторінка  45,  стаття  22)  відносно  висування  кандидатів   від політичних партій в одномандатних округах.  Я пропоную надати таке право міським і районним партійним організаціям,  що налічують  не менше  50  членів.  Власне  кажучи,  чому  ми обходимо цю партійну ланку?  Саме там люди найбільше усвідомлюють,  кого слід висунути. Давайте ми їх підтримаємо.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимире  Михайловичу,  я ставлю на голосування вашу поправку 214.  Будь ласка,  ставлю на голосування  пропозицію депутата Яценка.

 

     "За" - 155. Пропозиція не підтримана.

 

     Шановні колеги!  Прошу вас зібратися тут після перерви,  о 16 годині, щоб ми завершили роботу, яку почали. Дуже вас прошу.

 

     Оголошується перерва.

 

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку