ЗАСІДАННЯ ДРУГЕ  (продовження)

Сесійна зала Верховної Ради України

13 грудня 2012 року, 10 година

Веде засідання  О.С.ЄФРЕМОВ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добрий день, шановні народні депутати, запрошені та гості Верховної Ради! Сьогодні свято Святого Андрія Первозванного, який приніс ідею православ'я на київські кручі. Тому вітаю всіх Андріїв і хай мудрість святого передається всім нам. (Оплески)

Вчора відбулося перше засідання обраної нами Лічильної комісії. Про результати першого засідання нам доповість Голова Лічильної комісії Володимир Миколайович Олійник. Будь ласка.

 

10:01:56

ОЛІЙНИК В.М.

Шановні депутати, відповідно до вимог статті 17 Регламенту України відбулося засідання Лічильної комісії.

Протокол засідання Лічильної комісії Верховної Ради України 12 грудня 2012 року. Присутні члени комісії: Гелевей, Гінка, Гордієнко, Демидко, Зарубінський, Зубко, Зубчевський, Калюжний, Канівець, Кужель, Купрейчик, Наконечний, Олійник, Павловський, Пінчук, Скубашевський, Стоян, Сухий, Чечетов, Чугунніков, Швайка.

Слухали про обрання Голови, заступника голови та секретаря Лічильної комісії. Ухвалили обрати Головою Олійника, заступником голови Лічильної комісії – Канівець, секретарем Лічильної комісії – Гордієнко. Голосували "за" – 12. 12 підписів членів комісії. Дякую за інформацію.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Володимире Миколайовичу. Можете сідати.

З окремою думкою бажає виступити член Лічильної комісії народний депутат Канівець. Будь ласка.

 

10:02:57

КАНІВЕЦЬ О.Л.

Дякую, шановний головуючий. Шановні колеги депутати, Олег Канівець, фракція "Батьківщина", партія "Громадянська позиція", 126 виборчий округ.

Вчора на засіданні Лічильної комісії  три опозиційні фракції запропонували Партії регіонів і представникам від Комуністичної партії, щоби головою Лічильної комісії був обраний представник від опозиційних сил. Це би означало, що є компроміс, є розуміння, що голова Лічильної комісії  повинен знаходитися в руках опозиції. На жаль, наша пропозиція була відхилена. Я прошу уваги!

 Коли було поставлено на голосування кандидатуру Володимира Олійника, ми – три опозиційні фракції попросили перерву, щоб порадитися, як ми маємо голосувати. Порадившись, ми прийняли рішення і запропонували: якщо ви хочете голову Лічильної комісії, то є доцільно віддати опозиційним фракціям посаду заступника і секретаря Лічильної комісії. На що колеги взяли теж паузу. Повернувшись, вони казали…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, дайте ще часу.

 

КАНІВЕЦЬ О.Л.  ми вносимо третій пакет, оцей, що щойно оголосив Володимир Олійник, де секретаря вони не хотіли дати "Свободі", а залишили комуністам. Володимир Олійник сказав наступну фразу: він не голосував за пакет, коли була пропозиція заступник і секретар опозиційним силам. А я боюся, що секретар від "Свободи" пізніше не підпише протокол. Я кажу: "Володимир Михайлович, як ви можете таке говорити? Звідки ви знаєте, підпише чи не підпише? Якщо буде все в рамках закону".

Тому, завершую, наша пропозиція: протокол Лічильної комісії не затверджувати, оскільки там немає підписів дев'яти членів комісії лічильної, Ми вважаємо, що Лічильна комісія повинна зібратися ще раз і провести  переобрання керівників органів. Дякую. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, ми згідно з Регламентом, протокол Лічильної комісії не затверджуємо, тому працюйте в Лічильній комісії, домовляйтесь.

Згідно попередньої домовленості пропоную прийняти рішення про продовження сьогоднішньої пленарної роботи Верховної Ради України до розгляду питання про комітети, яке передбачено пунктом 9 частиною першою статті 116 Регламенту Верховної Ради України. Шановні колеги, чи будуть заперечення, ми з вами вчора домовились?

Будь ласка, по одній хвилині від кожної фракції. Будь ласка, зліва фракція "УДАР", справа. Геращенко.

 

10:05:56

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Шановні колеги, я хочу нагадати, що вчора наш день такий бурхливий почався з того, що ще пан Литвин дав доручення Секретаріату Верховної Ради розібратися, яким чином і де відбулася, начебто прийняття Присяги, начебто двома народними депутатами, які, ми всі знаємо, що вони не приступили до своїх обов’язків. І перед тим як ми приступимо з вами сьогодні до своєї роботи, ми маємо заслухати Секретаріат Верховної Ради, щоб нам доповіли, хто зробив фальсифікацію документів, що вчора нам повідомили, що начебто 444 депутати прийняли Присягу. Це відбулося в присутності, я ще раз говорю, в присутності всієї зали, ми не можемо йти на такі фальсифікації, в присутності наших шановних колег журналістів, так само ми не можемо іти на це. і тому я пропоную, що перед тим як перейти до будь-якого голосування, ми маємо виконати рішення зали, сиділа вже Президія тимчасова послухати секретаріат фракції, вилучити цих двох людей, які не є народними депутатами, що прийняли Присягу і потім далі іти до роботи.

Далі, я хочу нагадати, що так само в нас ще є питання відносно того…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Завершуйте, будь ласка.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. У нас є питання відносно п’ятої начебто фракції, створеної у Верховній Раді, якої не існує. Якщо Партія регіонів хоче сприяти своїм друзям комуністам, нехай допоможе їм створити групу і делегує їм 6 своїх депутатів, щоб вони могли створити групу з 37 народних депутатів. Тут ми не будемо заперечувати. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, Яценюк Арсеній Петрович, фракція "Батьківщина".

 

10:07:31

ЯЦЕНЮК А.П.

Шановна Президія, шановний головуючий! набув статусу закону Закон України "Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України". Ми звертаємось до всіх фракцій парламенту виконувати Закон і Конституцію. Вчора, під час процедури голосування, засоби  масової інформації зафіксували шість випадків порушення Конституції України, а саме: принципу особистого голосування народних депутатів України.

Ми звертаємося в першу чергу до Партії регіонів, яка вчора порушила Конституцію. Закон не передбачає блокування парламенту, але    закон не  передбачає порушення Конституції. Не порушуйте  Конституцію,  голосуйте особисто, виконуйте вимоги чинного закону і тоді цей  парламент зможе працювати.

Ми окремо  звертаємося по двох депутатах, які відповідно до 79 статті Конституції не прийняли присягу, що зафіксовано всіма засобами відеоспостереження та журналістами. Таких депутатів у парламенті немає до того моменту, доки вони не приймуть при…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте.

 

10:08:44

ЯЦЕНЮК А.П. … доки вони не приймуть  присягу в порядку, визначеному Конституцією і законом України.

Тому ми звертаємося до вас: голосуйте особисто – раз, не порушуйте закон – два і виконуйте українську Конституцію – три,  тоді парламент буде працювати.    

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуюємо. Слово надається Мірошниченко,  фракція Всеукраїнське об'єднання "Свобода".

 

10:09:07

МІРОШНИЧЕНКО І.М.

Прошу передати слово Олегу Тягнибоку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Тягнибоку.

 

10:09:15

ТЯГНИБОК О.Я.

Дякую. Олег Тягнибок, фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода". Кілька моментів. Від пана Олійника ми не почули основного питання, як працює система "Рада"? Чи буде працювати сенсорна кнопка? Ми все-таки дали доручення Лічильній комісії, щоб вона це питання визначила на своєму засіданні.

Друге. Ми від голови  Лічильної комісії не почули ситуацію навколо отих так званих  зрадників  депутатів-тушок Табалових, карточки яких вчора голосували, і які, як було повідомлено, нібито були присутні під час прийняття присяги тут в цьому залі. Лічильна комісія мала би взяти відеозапис і вияснити це питання.

І третє, дуже важливе. Вчора ганебне порушення закону. Частина народних депутатів виступає не державною, не українською мовою. Ми вимагаємо, щоб в цьому залі виступи були виключно українською мовою, в противному випадку, ви порушуєте…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. Слово надається Гордієнко, фракція Компартії України.

 

10:10:21

ГОРДІЄНКО С.В.

Сергій Гордієнко, фракція Компартії України. Виключно державною мовою я хотів би повідомити своїх колег, що коли вони йшли до парламенту України, то вони обіцяли займатися законотворчою діяльністю. За підсумками вчорашнього дня я зрозумів, що у цих товаришів головними інструментами парламентаря є болгарка, цепи, ломи і інші речі. Вони цього не обіцяли людям, тому я запрошую  всіх до конструктивної роботи у Верховній Раді України формування органів Верховної Ради  і керівництва. Я наголошую, що робота у Верховній Раді носить виключно колегіальний характер, питання обговорюються і голосуються. Тому без формування нам керівництва Верховної Ради, комітетів ми не можемо далі розглядати жодної пропозиції, яка надходить. Переходимо до конструктиву.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Слово надається Сухому Ярославу Михайловичу, фракція Партії регіонів.

 

10:11:31

СУХИЙ Я.М.

Шановні колеги, власне кажучи, не відбувається нічого трагічного чи надзвичайно, йде нормальний процес початку роботи будь-якого скликання Верховної Ради  України. Я би не хотів, аби хтось тут драматизував те, що відбувається.

На превеликий жаль, вчорашній день не був продуктивним, він не був ефективним, але був дуже ефектним, особливо для засобів масової інформації. Так воно було колись, так ми, напевно, і перегоримо*** у цьому залі.

Але колегам, особливо молодим, я хочу сказати: ви знаєте, демонстрація вашої крайньої агресивності, демонстрація цинізму, коли буцімто відстоюються інтереси Конституції і тут же  зривається робота Верховної Ради, не додає авторитету Верховній Раді. Ви зрозумійте, ми тут – представники політичної еліти України, на нас люди дивляться, нам люди покладали якісь наші надії і сподівання. А всім горлопанам я рекомендую, якщо в вас так…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дайте завершити.

 

СУХИЙ Я.М. Колеги, якщо в вас так бурлить енергія, якщо ви такі завзяті – візьміть лопати в руки, ідіть повідкидайте сніг, нехай вийде з вас дурь. (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, шановні колеги, за обговорення. Пропоную перейти до голосування.

Хто за те, щоб розглядати... пропонується прийняти рішення про подовження сьогоднішньої пленарної роботи Верховної Ради до розгляду питання про комітети, згідно  з чисельністю. Прошу голосувати народних депутатів.

 

10:13:31

За-240

Рішення прийнято. 240.

Будь ласка, по фракціям: Партія регіонів – 200, "Батьківщина" – нуль, "УДАР" Віталія Кличка – нуль, "Свобода" – нуль, Компартія – 32, позафракційні – 8. Дякую.

Переходимо до розгляду питання про обрання Голови Верховної Ради України. Від питання до статті.... (Шум у залі)

Колеги, ми з вами, ми з вами вчора домовлялися, що ми переходимо до розгляду питання. Я прошу виконувати наші домовленості. Відповідно до статті 74 Регламенту Верховної Ради України прошу депутатські фракції, народних депутатів вносити кандидатури на посаду Голови Верховної Ради України, будь ласка. (Шум у залі)

Так, будь ласка, фракція "Свобода", Тягнибок.

 

10:14:32

ТЯГНИБОК О.Я.

Дякую. Олег Тягнибок, фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода".

Фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода" категорично відмовляється зараз вносити будь-які кандидатури у зв'язку з тим, що щойно відбулося голосування і ми з вами вчора домовлялися, що ми сьогодні роз починаємо роботу виключно згідно українського Регламенту. Було зафіксовано мінімум п'ять випадків з правої частини цього залу, коли представники Партії регіонів натискали на кнопки за своїх сусідів. Ви порушуєте і домовленості, і  ви порушуєте вже зараз основні принципи парламентаризму. І ви хочете, щоби парламент нормально працював протягом усіх років, коли ви в перші дні демонструєте зневагу до українського законодавства? Ми вимагаємо переголосувати минуле питання, тому що воно було проголосоване з порушенням закону. Ми вимагаємо вилучити всі карточки відсутніх зараз депутатів і продовжувати голосування, виключно виходячи з українського законодавства, персонально. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Колеги, ми почали розгляд питання. Я всіх перепрошую, ми учора домовилися. У нас є постанова: на Голову Верховної Ради Партія регіонів пропонує кандидатуру Рибака Володимира Васильовича.

Будуть інші пропозиції від фракцій або народних депутатів? Будь ласка, фракція "УДАР"? Карпунцов, народний депутат.

 

10:16:19

КАРПУНЦОВ В.В.

Шановний Олександр Сергійович, шановні колеги! Не треба звинувачувати нас в тому, що ми не йдемо по домовленостях. Ми домовилися з вами, і ви прийняли зміни в Регламент про голосування особисто. Ви їх не дотримуєтеся абсолютно. Учора були зафіксовані факти, сьогодні зафіксовані факти.

Фракція партії "УДАР" учора зареєструвала Постанову про голосування сенсорною кнопкою. Якщо у вас не хватає волі контролювати своїх депутатів, у них руки тягнуться до чужих карток, давайте ми введемо сенсорну кнопку – і будемо голосувати особисто.

Фракція Партії "УДАР" всі домовленості, якщо вони будуть відбуватися чесно, виконає. Але ви їх не виконуєте: ви не голосуєте особисто. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я голосую особисто. Теж дякую.

Шановні колеги, від фракції "Свобода" є пропозиції щодо кандидатури? Будь ласка. Тягнибок. Дайте слово.

 

10:17:20

ТЯГНИБОК О.Я.

Шановне товариство! Олег Тягнибок, фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода". Я щойно зафіксував і оголосив: ми категорично відмовляємося висовувати кандидатуру. Ми протестуємо, тому що працювати в такому режимі – порушень законодавства – є неможливо. Ми прийшли всі в новий парламент. Тут деякі колеги розказували нам про депутатські обіцянки, передвиборчі обіцянки. Так, напевне, всі перед виборами розказували, що будуть персонально голосувати. Напевне, ні за кого з вас ніхто би не голосував, якби розказували, що ви такі "піаністи" тут. Позор і ганьбу на весь світ організовуєте, голосуючи чужими картками! Та з нас всі сміються! На засіданнях, зустрічах з дипломатичним корпусом люди з інших країн навіть в голову не можуть собі уявити, що є така практика в українському парламенті, коли голосують за сусідів. Та схаменіться вже! Та ви маєте більшість. Що вам ще потрібно? Голосуйте згідно закону! Дотримуйтеся Конституції і тоді буде порядок, і тоді буде конструктивна парламентська робота!  (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Від фракції "Батьківщина" хто буде виступати? Є бажаючі? Будь ласка,  Яценюк Арсеній Петрович.

 

10:18:35

ЯЦЕНЮК А.П.

Шановний  пане головуючий!  На вас особисто зараз лежить відповідальність  за виконання Конституції і закону. Ви представляєте Партію регіонів, яка отримала вчора  210 мандатів. В результаті ви  порушуєте знов  закон і Конституцію. Якщо ви зараз не зупините голосування вашими   депутатами за інших депутатів, ми будемо змушені заблокувати парламент.  (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги! Я до всіх звертаюся. Прошу виконувати  норму Конституції і голосувати персонально. Будь ласка.

Шановні… від фракції  Партії регіонів пропозиція є?

Від фракції… Комуністичної партії є пропозиція? Немає.

Від народних депутатів-самовисуванців? Будь ласка,  Ляшко.

 

10:19:37

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія.

Шановні громадяни України! Насправді те, що зараз відбувається в залі, це є профанація. Всупереч волевиявленню громадян, адже більшість людей на виборах  проголосували за опозиційні партії, сьогодні Партія регіонів разом із своїми сателітами-комуністами і тушками, які, правда, не з неба упали, а є конкретні люди, які відповідальні за цих тушок. (Шум у залі)

Сьогодні Партія регіонів  намагається у антиконституційний спосіб захопити владу у парламенті так, як вони це робили  у парламенті минулого скликання. Було б зміст висувати когось на кандидатів на Голову, на віце-спікерів, якби    у парламенті була змагальність. Цієї змагальності сьогодні немає.

І тому  я звертаюся  до українських  громадян. Є відоме українське прислів?я: "Бачили очі, що купували, їжте, не подавіться". Я звертаюся до громадян  Сходу, до жителів Сходу, які голосували за регіоналів:  ви хотіли оцих регіоналів, які   вам будуть покращувати життя, от вам їхнє покращання, вони роблять  все те, що робили до цього три роки. 

Тому, люди добрі,  учіться і робіть висновки, і моя вам порада: ніколи  не голосуйте  за вовків в овечих шкурах. А ці вовки – це регіонали, це   комуністи  і це тушки. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Нам необхідно прийняти  рішення про перехід до  обговорення кандидатур або перерву для попереднього обговорення  запропонованих кандидатур у депутатських фракціях.

Ставлю на  голосування пропозицію про обговорення  кандидатур в залі. Прошу голосувати.

(Шум у залі)

 

10:21:32

За-242

Я прошу всіх заспокоїтись. Переходимо для обговорення кандидатур на посаду Голови Верховної Ради. Колеги, нам потрібно домовитись згідно Регламенту   нашої праці. Пропонується такий порядок обговорення, який передбачений статтею 75 Регламенту: для  виступу кандидатів доповіді щодо програми своєї діяльності  надати до 20 хвилин, для запитань – до 20 хвилин, для обговорення кандидатури – до 20 хвилин, всього  час. Чи будуть заперечення? Переходимо до обговорення.

Слово надається кандидату на Голову Верховної Ради Рибаку Володимиру Васильовичу. Будь ласка. (Шум у залі)

Будь ласка, Рибаку включіть мікрофон.

 

10:22:57

РИБАК В.В.

Шановні депутати! Давайте заспокоїмося.

 

(Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, надайте слово Рибаку.

 

(Шум у залі)

 

РИБАК В.В. Шановні депутати! Почалась нова сесія. Це новий етап в історії України, нашої батьківщини, землі, на якій ми народилися і змужніли…. стали політиками.

 

(Шум у залі)

 

ГОЛОСИ ІЗ ЗАЛУ.  Оголошуй перерву! Зупиняйте, зупиняйте. Оголошуйте перерву! Оголошуйте перерву, поки не пізно.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Оголошується перерва на 30 хвилин.

 

ПІСЛЯ ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. І ще раз, ще раз прошу усіх виконувати норму Конституції і голосувати персонально. Я… У мене велике прохання до колег народних депутатів – коли йде голосування, не ходити по залу, а бути на своєму робочому місці і виконувати свою пряму функцію. Домовилися? Дякую всім.

Колеги, ми переходимо до обговорення кандидатур на Голову Верховної Ради України. Ми з вами затвердили порядок обговорення кандидатур, давайте ще раз до нього повернемося. 20 хвилин згідно Регламенту надається для доповіді. Доповідач сам може використати цей час як він розуміє його. Тоді ми надаємо, ну, мабуть, якщо у нас одна година, 20 хвилин для запитань і відповіді на запитання, і 20 хвилин для обговорення кандидатури. І в одну годину ми згідно Регламенту таким чином вкладаємося. Не буде, не буде других пропозицій? Будь ласка, по 1 хвилині від фракцій. Прошу записатися. По 1 хвилині від фракцій.

Так, у мене записалися 3 народних депутати. Бондаренко, будь ласка.

 

11:21:22

БОНДАРЕНКО В.Д.

Прошу передати слово Сергію Сасу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Саса включіть  мікрофон.

 

11:21:26

САС С.В.

Дякую. Шановний головуючий, шановні колеги, перед розглядом питання хочу  звернути вашу увагу на вимоги одного закону – це Закон про засади запобігання і протидії корупції. Відповідно до статті 11 передбачена спеціальна перевірка щодо осіб, які претендують на заняття посад, пов'язаних з виконанням функцій державної влади або місцевого самоврядування.

Стосовно осіб, які претендують на заняття посад зазначені в пункті 1 частини першої статті 4 закону передбачена, проводиться перевірка, в тому числі щодо відомостей поданих особисто. До таких осіб належать кандидати на посаду Голови Верховної Ради, заступника і першого заступника Голови  Верховної Ради, а також, Олександр Сергійович, кандидата на посаду Прем'єр-міністра України. Прошу виконувати закон. Ми про це домовились.

І щодо особистого голосування. Те, що ви оголосили…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сергій Володимирович,  я дякую вам за те, що ви нагадали норми нам законодавства. Але я вам теж нагадаю, що ті люди, які находяться на державній службі, вони пройшли відповідну перевірку і їх згідно з законом перевірку проходити не треба. Дякую.

Будь ласка, хто записався ще на виступ? Мохник, будь ласка, об'єднання "Свобода".

 

11:22:57

МОХНИК А.В.

Пане Голово, Всеукраїнське об'єднання "Свобода" наполягає на тому, щоби ви постійно наголошували на тому, щоб було персональне голосування. Ви самі,  я думаю, зацікавлені в тому, щоб так відбувалося. Тому що Голову Верховної Ради не можна обирати в легітимний спосіб. Щоби було дійсно персональне голосування, і тоді можна продовжувати в належному режимі відповідно до Конституції  і Регламенту роботу парламенту. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам, колего. Ви мені нагадали, що я сам картку не вставив, тому дякую.

Будь  ласка, Лук'янов від Партії регіонів.

 

11:23:35

ЛУК’ЯНОВ В.В.

Уважаемый Александр Сергеевич, уважаемые коллеги народные депутаты!  Мы с вами много… (Шум у залі)

 Мы с вами много говорим о том, что мы берем на себя обязательства выполнять требования Конституции и не мешать работать друг другу. Мы принимаем на себя обязательства голосовать персонально. При этом мы забываем о том, что мы не должны мешать голосовать друг другу и когда мы вмешиваемся в работу других народных депутатов и мешаем работать, мы также нарушаем те правила и обязательства, которые берем на себя так же  когда голосуем друг за друга.(Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, від комуністів бажають виступити? Від "УДАРу" бажають виступити? Будь ласка, Карпунцову слово.

 

11:24:47

КАРПУНЦОВ В.В.

Шановний Олександр Сергійович, шановні колеги! Так як ми домовилися, що ми виконуємо Конституцію, Закон "Про Регламент", голосуємо особисто, так як в нас питання з Тобаловими не вирішено, в нас не було доповіді, велика частина парламенту вважає, що вони не є народними депутатами. Прошу показати на табло, де знаходяться гнізда цих карток і показати, що вони не голосують.  А також показати гнізда тих наших колег, які сьогодні відсутні на пленарному засіданні для того, щоб всі були на своїх місцях, не блокували, але чітко було видно, де відсутні народні депутати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, всі обговорили.

Я надаю слово для доповіді кандидату на Голову Верховної Ради України – народному депутату, нашому колезі, Рибаку Володимиру Васильовичу. Будь ласка, Володимир Васильович.

 

11:25:44

РИБАК В.В.

Шановні депутати! Шановні колеги! (Шум у залі) Я щиро…

 

(Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Уважаемые коллеги из секретариата, я прошу подтвердить… Да, я прошу подтвердить в зале наличие народных депутатов, которых просят,  Табаловых. Прошу подтвердить наличие их в зале. Вот, пожалуйста.

 

(Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, колеги, заспокойтесь. Ви висловили свою політичну позицію. Дякую.

Володимир Васильович, будь ласка, доповідь надайте.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. У нас немає такого права ні у вас, ні  в мене. Будь ласка.

 

11:27:14

РИБАК В.В.

Шановні депутати! Я прошу сідати. Він голосувати…

 

(Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні керівники фракцій! Шановні керівники фракцій…  (Шум у залі)

 

11:31:23

РИБАК В.В.

Шановні депутати! Вибори до Верховної Ради – це подія не тільки наших вами політичних біографій, це новий етап в історії України, нашої Батьківщини. Ми народилися і змужніли і в цій державі, ми стали політиками. Ми пройшли не просту, а деколи надзвичайно складну дорогу виборчого процесу. Безумовно, це був загальний іспит і для політиків, і для всіх наших громадян. Для Голови Верховної Ради України, якого ми оберемо, головне – широке порозуміння у сіх політичних сил в ім'я процвітання української держави, а це є вище за партійні інтереси. Більшість в цьому залі колег думає, не прагне до політичних війн, протистоянь.

Моє політичне кредо, і думаю, його поділяє переважна більшість депутатів України – потрібна політична стабільність і соціально-економічний розвиток. Цю позицію підтримує наш народ, наш виборець – консолідація зусиль на об'єднання всіх політичних сил, політичних партій щодо виконання програмних цілей та завдань, які брали ми з вами – народні депутати, в цьому я бачу основну задачу новообраного нашого парламенту.

Будемо відверті, не зважаючи на те, що в країні за останній час чимало зроблено, попереду великий і складний шлях у соціальній сфері та у реальному секторі економіки залишаються серйозні проблеми. Багато хто з нас це добре відчули під час виборчої кампанії.

Верховна Рада має всі можливості знайти дієві форми через законотворчість, включитися у вирішення наявних проблем в соціально-економічному розвитку країни, робити все можливе, щоб країна могла рухатися вперед.

Я завжди буду готовий підтримувати тих народних депутатів, які захищають права виборців, які вміють відстоювати свою думку і йти на компроміси з іншими. Нам в цьому залі необхідно вирішувати ключові проблеми нашого суспільства. Ресурс популізм – це не допомога нашим людям, це шлях в нікуди.

Переконаний, ті, хто робить ставку на політичний радикалізм, на розбрат і шантаж не мають майбутнього. Така моя позиція. Обов'язок парламенту – служити народу, чітко дотримуватися букви і духу закону.

Ті, хто мене знає: я людина демократична, завжди в стінах парламенту намагався знайти порозуміння не тільки серед своїх колег по партії, але і в середовищі опонентів. Тому багато обіцяти не можу, але специфіка цієї посади вимагає знайти розуміння серед колег, консолідувати наші позиції, хоча б по ключових питаннях, які є національними пріоритетами.

Зі свого досвіду в парламенті скажу, що у нас уже пішло в минуле вести дискусії про такі ключові національні пріоритети, як суверенітет, територіальна цілісність, недоторканність кордонів. Уже немає цих питань.

Чесно кажучи, мені важко по-своєму висловити перед вами, досвідченими по життю і професійними політиками, загальновідомі істини, розуміючи, що  всі захоплюються  одним і тим же, і всі люблять… не люблять одне і те ж.  (Шум у залі)

 Мій принцип – не ухилятися від справи, від відповідальності, але й не метушитися через міру. Великі обіцянки зменшують довіру. Цю мудрість ми повинні не тільки пам'ятати, а й слідувати її в нашій практичній роботі.

Шановні депутати, я  закінчую. Я буду робити від мене залежне, щоб  забезпечити парламенту дух здорової політичної змагальності, дух боротьби за те, щоб закони, які будуть прийматися в цій залі, служили не нам з вами, а народу України.

Зараз у цю хвилину я присягаю вам, що буду послідовний у цих своїх прагненнях.

Я хочу також сказати вам,  що гордий за те, що народ України обрав  нас з вами на шлях до великої мети, яку України обов'язково здобуде – стати державою, в якій не буде місця бідності і несправедливості. Такою прагне бачити Україну і глава нашої держави  Віктор Федорович Янукович.  Тільки такою є суть започаткованих ним реформ.  І нехай Господь благословить нас у цій  спільній святій справі.

Дякую за увагу вам.  (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Володимир Михайлович... Володимир Васильович.

Прошу записатись від фракцій і  народних депутатів на запитання. Будь ласка, включіть систему. Будь ласка,  слово надається  народному депутату Панкевичу.

 

11:39:16

ПАНЬКЕВИЧ О.І.

Прошу передати слово Олегу Тягнибоку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, включіть мікрофон Тягнибоку.

 

11:39:26

ТЯГНИБОК О.Я.

Олег Тягнибок, фракція Всеукраїнське об'єднання "Свобода".

Ви знаєте, наша фракція підготувала багато важливих, цікавих питань до кандидата на посаду Голови Верховної Ради України. Але даруйте, будь ласка, пане Рибак, зараз язик  не повертається вам задавати запитання після того, як таке свинство   вчинилося в українському парламенті.

Ми вимагаємо, щоб ця "тушка", цей зрадник, цей негідник, ця людина давала одні зобов?язання перед виборами, а тепер себе поводить по-хамськи, поводить непатріотично,  підтримує ці негативні наслідки зрадництва в українському парламенті, хай би зараз добровільно  покинув зал, і тоді робота парламенту конструктивно  зможе  продовжуватися.

"Тушку" геть з залу! Зрадника геть з залу!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, я прошу вивести на екран, хто  наступний задає запитання. Стоян, будь ласка, Партія регіонів.

 

11:40:43

СТОЯН О.М.

Шановні колеги, політична сила Партії регіонів, наша фракція одноголосно рекомендувала Володимира Васильовича на посаду Голови Верховної Ради. Ми знаємо його як організатора, як людину, яка працювала у місті Донецьку мером, людина, яка є заступником у нашій політичній силі, професіонал, толерантний, поважний.

Володимире Васильовичу, у мене до вас запитання. Сьогодні у кризі весь світ, особливо Європа, не омине криза і Україну. Я, чесно кажучи, подивився бюджет як голова  підкомітету  по соціальній політиці, бачу, що є зниження параметрів по соціальному захисту. Чи будете ви ініціювати такі питання, як перегляд мінімальної заробітної плати, як перегляд пенсій? Як перегляд виплат матерям з дітьми і багато іншого? Тобто чи будете ви ініціювати ті питання, які спрямовані на соціальний захист? Наша політична сила – Партія регіонів – одноголосно підтримує вас на посаду Голови Верховної Ради і закликає всіх колег підтримати. Це сама толерантна, сама комунікабельна кандидатура. Дякую.

 

РИБАК В.В. Спасибі! Шановні друзі! Я хочу наголосити, що вибори вже закінчились. Давайте всі політичні сили, повернемося на вибори і там виборці нам казали, дайте нам робочі місця, дайте достойну заробітну плату, дайте ще багато. Давайте будемо якраз на цих питаннях зосереджувати наші думки, наші пропозиції. Давайте рухатись.

Ми не можемо в такій ситуації, коли ми не чуємо один одного. Давайте поважати. Виберете мене, я вас чути буду.(Шум у залі)  Ви повинні чути мене. І ми будемо вирішувати всі питання. Ніяких проблем я не бачу. Але за основу – накази, які нам дали виборці. Люди не можуть жити так, з такою пенсією, з такою заробітною платою. То давайте підтримаємо Президента і давайте закони приймати, які потрібні людям. Давайте працювати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу, включіть мікрофон Донія, позафракційний.

 

11:43:16

ДОНІЙ О.С.

Добрий день. Пан Рибак щойно попросив підтримати Президента. Те, що пан Рибак, це представник старий донецький, це внутрішнє питання інтриг, кого вони виставляють на керівника Верховної Ради.

Але зараз іде не опускання Табалова, а Партія регіонів хоче опустити свого Президента, лідера фракції. Адже Віктор Янукович підписав Закон про Регламент, де чітко написано про персональне голосування. І кожен регіонал, депутат, який голосує за свого хлопця, поруч який сидить, тим самим опускає Президента Януковича – лідера фракції Партії регіонів і Партії регіонів.

І тому згідно статті  29 пункту першого, в якій написано, що в разі порушення головуючим на пленарному засіданні вимог цього Регламенту, народний депутат має право невідкладно звернутися до головуючого з зауваженням про допущені ним норми порушень для негайного їх усунення.

От я звертаюся про негайне усунення…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги!

 

РИБАК В.В. Я відповім на це питання. Давайте заспокоїмося. У нас будуть комітети. Верховна Рада за своїми законами проводить контроль…

(Шум у залі)

 …за постановами контроль і ми будемо працювати і контролювати ті закони, які ми приймаємо. Це у компетенція цього залу. А я буду підтримувати кожного депутата. Нема проблем ніяких.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, слово надається Гордієнку, фракція Компартії України.

 

11:45:13

ГОРДІЄНКО С.В.

Сергій Гордієнко, фракція Компартії України.

Шановні колеги, я звертаюся до тих, хто тут 20 років у стінах парламенту і поза парламентом кричить: "Геть", а справи в державі погіршуються і погіршуються. (Шум у залі) Це ваші внутрішні проблеми і ви сюди привели цю проблему самі до стін Верховної Ради.

Але, Володимире Васильовичу, в мене є до вас запитання. Запитання перше. Ми часто спостерігали в минулому парламенті, коли від імені уряду і тих, хто мав доповідати важливі законопроекти, часто приходили другорядні особи і ми цим саме принижували роль парламенту. Чи будемо ми це підтримувати чи ні і в наступній каденції?

І наступне в мене до вас запитання, яке дуже важливе. Сьогодні економіка України і український народ бажає і конче від нас вимагає прийняття ряду важливих соціально-економічних саме питань. Ми ж часто займаємося зовсім другорядними речами, а…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Володимир Васильович.

 

РИБАК В.В. Я точно знаю, що міністри і уряд будуть поважать Верховну Раду. І ми будемо працювати разом, уряд буде чути нас, депутатів, а ми будемо слухати уряд. Все це ми найдемо, порозуміння з усіма. У мене проблем на цей счет немає.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. … вопросам я не имею права.

Будь ласка, слово надається Шлемко, фракція "Батьківщина".

 

11:47:01

ШЛЕМКО Д.В.

Прошу передати слово народному депутату Олександру Турчинову.

 

11:47:10

ТУРЧИНОВ О.В.

Шановний пане Рибак, ви бачите, яке обурення в залі викликає прізвище Табалова. І не тільки, тому що це зрадник і негідник, а тому що він незаконно перебуває в залі Верховної Ради. І для вас, мені здається, дуже важливо, щоб голосування буле легітимне. Не може людина, яка не приймала присягу голосувати в залі, користуючись карткою народного депутата. Тому принципова вимога від залу, від всіх, хто поважає Конституцію, прибрати цю людину, відібрати вкрадену картку і тільки після цього можна говорити про легітимне ваше обрання.

І ще одне питання до вас, що стосується Закону про голосування кожним депутатам, окремо за себе. Це вимога Конституції, скажіть,  будь ласка, я к ви забезпечите вимогу Конституції та закону. Дякую.

 

РИБАК В.В. Я дякую за запитання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Наступне.

 

РИБАК В.В. Я дуже дякую вам, що це, що тут проходить, що це не за мене і претензії не до мене. Я щиро дякую вам за це.

Друге. Що стосується персонального голосування, я думаю, що ми повинні виконувати цю постанову, є у нас п’ять фракцій, ми домовимося по системі контролю і кожен депутат буде  голосувати за себе. Прийшов у парламент – працюй. Нема часу – треба йти на другу роботу і все буде нормально. Ми найдемо разом з вами, як проводити контроль. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово для запитання надається народному депутату Шевченку, фракція "Батьківщина".

 

11:49:09

ШЕВЧЕНКО А.В.

Володимире Васильовичу… Володимир Васильович, я тут. Мені сподобалась ваша остання позиція. Запитання до вас одне.

Яким чином ви можете гарантувати персональне голосування, при обранні вас як Голови Верховної Ради  і далі  в подальшій роботі?

 Я поясню, чому ми це питання піднімаємо. Тому що не покараний злочин, він провокує повторення цих злочинів. Те, що зараз відбувається із паном Табаловим, зараз кидає тінь не лише на Партію регіонів, яка ховає його за своїми спинами. Це кидає тінь, кидає пляму на всю Верховну Раду. Це саме ті речі, через які українці ненавидять парламент і українську політику. Це цинізм, зрада і беззаконня. Так далі бути не повинно.

Друге, вчора журналісти зафіксували на фотокартки перші випадки кнопкодавства в цьому парламенті. Я спеціально назву прізвища цих депутатів. Це наші колеги Воропаєв і Малишев. В них є право на репліку, хай пояснять, чому вони голосували за своїх колег, так не повинно бути.

(Шум у залі) Стаття Регламенту 51 дозволяє головуючому негайно усувати порушення закону, користуйтеся цією статтею. Український парламент повинен починати з себе і повинен виконувати…

 

РИБАК В.В. Спасибі, спасибі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимире Васильовичу, будь ласка, одну хвилину мені, щоб я зміг сказати.

 

РИБАК В.В. Прошу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я прошу дослухатись.  Я думаю,  ви зі мною погодитесь, що свобода одної людини закінчується там, де  починається свобода іншої людини. І це основний принцип свободи. Я дякую народному депутату Табалову, який добровільно передав головуючому свою картку, щоб не було ніяких підозр. Я цю картку передаю до Секретаріату. І ще раз кажу нашому колезі Табалову подяку за те, що він це зробив. (Шум у залі)

Він повноваження не склав, він картку передав.

Будь ласка, Володимире Васильовичу.

 

РИБАК В.В. Шановні друзі, давайте оцей свист, що є в парламенті, ну не було всі 20 років, ніхто тут не свистів. Давайте чути один одного. Будуть комітети, давайте  сьогодні кількість комітетів приймемо. Буде комітет ми розглянемо разом, комітет внесе пропозицію, що робити, щоб контроль був, щоб ходили всі на се сію, щоб ми чули один одного. Давайте  зупинимося, крики нам не допоможуть. Я готовий до співпраці навіть тоді, коли ви, я знаю, за мене   не проголосуєте. Для мене це неважливо, неважливо. Це ваша думка політичної сили, це нормально. Давайте слухати і чути один одного, все получиться, не тут, підемо в кабінет, підемо в зал. Але дискусія… це місце для дискусій, але дискусії здорові і виборців головне давайте не будемо забувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Володимире Васильовичу.

Будь ласка, слово надається народному депутату Мірошниченко, фракція "Свобода".

 

11:52:35

МІРОШНИЧЕНКО І.М.

Прошу передати слово народному депутату Андрію Мохнику.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, передайте слово.

 

11:52:44

МОХНИК А.В.

Андрій Мохник, Всеукраїнське  об'єднання "Свобода". Пане Рибак, от скажіть, будь ласка, ми хотіли задати вам багато питань по тому, як має працювати "Рада". Але після того, дійсно, свинства, яке сьогодні відбувається у Верховній Раді України, яке ставить під сумнів легітимність вашу в першу чергу.  Як ви надалі, можете керувати парламентом? Якщо навіть взяти Регламент 78 стаття частина перша пункт 1 "що Голова веде засідання Верховної Ради з дотриманням Регламенту". Сьогодні Регламент брутально порушується.   І поки це не припиниться, ніякої роботи  не буде. Ви ж це маєте  розуміти чи ні? Поки не припиниться це свинство, не буде ніякої роботи.

 

РИБАК В.В. Спасибі. Дуже добре, дуже таке  філософське питання. Але  свинство не виборці сюди прийшли нам зробити, а ми самі це свинство. В цьому залі! Я не називаю прізвища, я не називаю політичних сил. Так давайте не будемо робити цього!

І я ще раз кажу, що давайте почуємо друг друга, і будемо працювати. Нам ніхто не заважає. Ну, виборець на перший план, і все нормально буде.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Слово для запитання надається народному депутату від фракції "Свобода" Міщенко.

 

11:54:14

МІЩЕНКО А.М.

Слово передається народному депутату Ірині Фаріон.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, передайте Фаріон.

 

11:54:24

ФАРІОН І.Д.

Пані та панове! Шановні пані та панове, я хочу загострити нашу увагу, власне, на тому, що викликає найбільший антагонізм у залі. Найбільший антагонізм в залі викликає не персональне голосування, перше. Друге, намагання легітимізувати зразу. І, нарешті, третє: виголошення промов недержавною мовою.

Тому, пане Рибак, як ви будете вирішувати ці питання, чи забезпечите ви депутатів своєї фракції елементарною підручною літературою, з якої вони би опанували елементарні норми державної мови?  (Оплески)

 

РИБАК В.В. Дякую за запитання. У нас є Конституція, там все записано, що в нас державною мовою є українська мова. Тому надо всім дотримуватися Конституції. Але якщо чоловік виступати буде на російській мові, біди великої я не бачу. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, Володимире Васильовичу.

Слово для запитання надається Брагинець, фракція "Батьківщина".

 

11:55:48

БРИГИНЕЦЬ О.М.

Прошу передати слово  народному депутату Олександру Турчинову.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, передайте слово Турчинову.

 

11:55:57

ТУРЧИНОВ О.В.

Шановні колеги, є більш важлива справа, ніж задати ще одне питання. Справа у тому, що в нашій країні за ініціативоюПрезидента Януковича Партії регіонів продовжуються політичні репресії. І завтра наш побратим – Юрій Луценко буде зустрічати свій день народження у в'язниці завдяки зрадникам, завдяки провокаторам, завдяки тим, хто грабує і ґвалтує країну. І я хотів би за дорученням нашої фракції передати квіти для Юрія Луценка його дружині Ірині Луценко, щоб вона завтра вручила їх йому.  (Оплески)

 

(Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Володимир Васильович.

 

РИБАК В.В. Я відповів на питання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, слово надається Чумаку, фракція "УДАР Віталія Кличка".

 

11:57:03

ЧУМАК В.В.

Прошу передати слово Ірині Геращенко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Ірина Геращенко.

 

11:57:14

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Фракція "УДАР". Шановні виборці, шановні колеги, я хочу загострити  увагу на ще одному жахливому  антагонізмі, з якого починає свою роботу нова Верховна Рада. Партія регіонів розділила країну на два сорти, тому що в нас одні округи фінансуються, одні регіони фінансуються, інші – по залишковому принципу. От зараз тут пани від Партії регіонів, які сидять в президії і стоять на трибуні намагаються депутатів поділити на два сорти. Тому що три фракції тричі сьогодні задавали одне питання щодо Табалова, щодо комуністів і це, знаєте, як поміж вуха пролітало. Я вважаю, що цього не може бути, ми рівні всі депутати і спікер – це перший серед рівних. І я хочу запитати чи взагалі ви будете чути опозицію, чи ми тут будемо тільки для того, щоб пулі пуляти  в нікуди? Такого не буде. Перше запитання.

І друге. Пан Рибак, всі вашої партії неодноразово висловлювали своє ганебне ставлення до жінок у політиці, що жінкам місце на кухні і таке інше. Я хочу сказати, що в цьому залі знаходиться 44 жінки – народні депутати. Жодна з них сьогодні усунута, по суті, від прийняття політичн....

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Володимир Васильович, відповідайте.

(Шум у залі) 

Ми ж не виступаємо – ми запитання задаємо. Я прошу додержуватися Регламенту.

Будь ласка, дайте завершити Геращенко. І Володимир Васильович буде відповідати.

 

11:58:42

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Дякую. Я би хотіла, щоб насправді прозвучало дві відповіді на два запитання. Перше: чи буде тут опозиція мати права, а не просто задавати питання в нікуди? І друге: чи шануватимете ви жінок в політиці, бо поки що жодна фракція не представила в керівництві навіть своєї фракції жодної жінки-депутата? Дякую за увагу.

 

РИБАК В.В. Спасибі, пані Ірина.

Що стосується бюджету. Ви вибираєте зараз собі Голову Верховної Ради України, а не голову більшості чи меншості. Тому для мене є держава. І ми будемо разом з вами вирішувати питання держави.

Що стосується жінок, я не знаю тут чоловіків, які можуть чи обідити, чи якось плохо віднестись до жінок. Я думаю, що чоловіки всі мене підтримають, і ми будемо жінок підтримувати. Домовилися? (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо.

Час на цю частину нашого регламенту ми закінчили. Я прошу записатися від фракцій і від народних депутатів для обговорення кандидатури. Володимир Васильович, спасибі вам.

 

РИБАК В.В. Спасибі. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу записатись. Від фракцій і від депутатів, я підкреслюю це.

Від фракцій, будь ласка. Слово надається народному депутату Мохнику. Можна з трибуни. Це обговорення. Кому слово передати?

 

12:00:51

МОХНИК А.В.

Прошу передати слово Тягнибоку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, передайте слово Тягнибоку. Надається слово з трибуни.  Я ще раз прошу висвітлити, хто записався.

 

12:01:28

ТЯГНИБОК О.Я.

Олег Тягнибок, фракція Всеукраїнського об'єднання  "Свобода".

Шановні народні депутати! Шановні гості українського парламенту! Шановні брати і сестри українці, які  нас слухають! Сьогодні для надзвичайно важливий день, адже розпочала роботу сесія Верховної Ради України і від нашої спільної роботи буде багато залежати доля Української держави. Адже ні в кого немає сумнівів, що ми хочемо, щоб Україна  була сильною, могутньою країною, щоб ми могли пишатися своєю державою, економічними здобутками, щоб ми могли пишатися своєю владою. Хоча прекрасно всі розуміють, що владу люди не люблять, люди критикують владу, бо вона, власне, на це заслуговує. Особливо теперішня влада в Україні. І нам би страшенно хотілося, щоб керівником українського парламенту була людина, яка би могла уособлювати всі ці найкращі риси і чесноти українського політикуму. Але перші години роботи Верховної Ради України  чітко задемонстрували, що правляча  Партія регіонів не здатна запропонувати жодної кандидатури, яка би могла об'єднувати українське суспільство, яка би могла дати надію українцям на завтрашній день.

Ми розуміємо, що Регламент порушується, порушується Основний закон нашої держави – Конституції України, але запевняємо усіх, що опозиція буде робити все для того, щоби ця вакханалія була припинена. Ми не уявляємо собі, що представник від  партії влади, від Партії регіонів, зможе врегулювати цей процес. Ми  глибоко обурені тим, що пан Рибак говорить, мовляв, та нічого страшного, що в українському парламенті можуть говорити не українською мовою. І далі буде продовжуватися ця практика порушення Конституції України, порушення українського мовного законодавства. Саме через те, одностайне рішення фракції Всеукраїнського об'єднання  "Свобода" – ми не будемо голосувати і не дамо жодного голосу за представника Партії регіонів. І сподіваємося, що прийде той час в Україні, коли український парламент буде очолювати людина, яка зможе бути такою, якою пишатиметься українці. Слава Україні! (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Слово для виступу надається Куніцину, фракція "УДАР Віталя Кличка".

 

12:03:45

КУНІЦИН С.В.

Прошу передати слово Віталію Кличку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Віталій Кличко.

 

12:03:59

КЛИЧКО В.В.

Дорогі колеги, дорогі друзі, дорогі гості парламенту! Ми як депутати всі розуміємо, ми зібралися тут і особисто  я як представник Партії "УДАР", як  лідер Партії "УДАР", представник опозиції, ми розуміємо,  що ми повинні повернути повагу до  парламентаризму в Україні, цієї поваги, на жаль, на сьогоднішній день не існує. Люди  дуже негативно відносяться  до парламентаріїв, до депутатів.

Що стосується спікера. Незалежним парламентом може керувати  виключно незалежний спікер. І він повинен керувати незалежно, у першу чергу, від Адміністрації  Президента. Сьогодні ми бачимо, на жаль, як партія влади намагається,  використовуючи адміністративний ресурс,  перекупаючи людей, створити тиск  на депутатів для того, щоб зробити більшість, зігнати до більшості депутатів – це  неприпустимо. І тому таке обурення, і тому на сьогоднішній день на цьому місці ми бачимо  багато конфліктів.

Я хотів звернутися до кожного з вас. Партія влади сьогодні  призначає не спікера парламенту і також не спікера Партії регіонів, це  спікер повинен бути, який влаштовує всы фракції парламенту, всі. Я хочу  ще раз звернутися, що на сьогоднішній день – це кишеньковий спікер, як партії влади, так і партії Президента, Банкової, зручний для Президента та Адміністрації. (Оплески)

Володимире Васильовичу, ми поки що не маємо особистих претензій до вас. Ми проти керованого спікера. Дякую вам!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово для виступу надається Колесніченко, фракція Партії регіонів.

 

12:06:25

КОЛЕСНІЧЕНКО В.В.

Уважаемые граждане Украины! Избиратели!

(Шум у залі)

Мы сегодня видим людей, которые не умеют читать на украинском языке. Мы видим сегодня выступления людей, которые не читают Регламент Украины. Хочу обратить внимание безграмотных депутатов о том, что в соответствии со статьей номер 2 Регламента часть третья, язык ведения заседаний Верховного Совета Украины определяется статьей номер 9 Закона Украины об основах языковой государственной политики. А  Закон об основах языковой государственной политики говорит о том, что на заседании Верховного Совета депутат имеет право выступать на государственном языке либо на другом.

Таких у нас 18. Фракция Партии регионов отличается от тех, кто не умеет читать даже на украинском языке, в том, что мы слышим всех. Мы даем возможность выступать всем. Однако мы уважаем народ Украины. Мы призываем сегодня народ Украины оценить их качество, этих депутатов. Вы доверили парламент тем людям, которые не читают даже, собственные законы Украины не уважают и Регламент.

Мы, конечно же, поддерживаем кандидатуру нашего кандидата – Владимира Васильевича Рыбака, как наиболее грамотного, толерантного депутата, который здесь присутствует. И я полагаю, он все сделает для того, чтобы парламент работал в интересах Украины, а не в интересах фашиствующих организаций.

Спасибо народу Украины за поддержку фракции Партии регионов! Мы поддерживаем кандидата на пост спикера – Рыбака Владимира Васильевича. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам. Слово для виступу надається народному депутату від фракції "Батьківщина" - Канівцю. Будь ласка, колеги, прошу заспокоїтися. Слово надається Канівцю.

 

12:08:38

КАНІВЕЦЬ О.Л.

Я прошу… Я прошу передати слово Арсенію Петровичу Яценюку – голові фракції.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Керівники фракцій, прошу заспокоїти депутатів.

 

КАНІВЕЦЬ О.Л. Прошу передати слово Арсенію Яценюку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається народному депутату Яценюку. (Шум у залі) Будь ласка, Арсеній Петрович. Будь ласка.  (Шум у залі)

Арсеній Петрович, будь ласка, може, з місця виступати будете?

(Шум у залі)

Щось сьогодні Андрій Первозванний нам, на жаль, не допомагає.  (Шум у залі)

 Будь ласка, слово надається для виступу народному депутату Арсенію Яценюку. Секретаріату – перевірте, працює система "Рада" чи ні. Будь ласка, Арсеній Петрович. Систему "Рада" включіть, перевірте. Будь ласка, Арсеній Петрович.

 

12:12:47

ЯЦЕНЮК А.П.

Ну, включайте! Дорога громадо! Прошу хвилинку уваги!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, прошу заспокоїтись. Будемо скоро голосувати.

 

ЯЦЕНЮК А.П. Перше, з чим я хочу звернутися до наших політичних опонентів. Любіть і поважайте Україну! Любіть і поважайте народ України! Навчіться розмовляти українською! Знайте українську історію!

Знайте українську мову і любіть свою країну! На це вас вибирали в парламент і це ми вас заставимо робити в новому парламенті! І ви це побачили. (Шум у залі)

 Друге. Шановна громадо, Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина" категорично не підтримує спікера Партії регіонів, як і не підтримує Президента Партії регіонів і Прем'єр-міністра Партії регіонів. (Оплески)

 Третє. На вибори кожна політична сила ішла зі своєю програмою. Ми вважаємо, що народ України очікує реальних змін для країни. Люди очікують скасування пенсійної реформи, яку прийняла Партія регіонів. І ця реформа буде скасована. Люди очікують скасування Податкового кодексу і прийняття нового кодексу. Тому що той кодекс, який прийняли ви, знищив 300 тисяч підприємств, а ми хочемо створити мільйони робочих місць для українців. І це буде зроблено.

 Ми очікуємо на те, що кожен з пунктів нашої програми буде виконаний. Ми будемо добиватись змін в житті українців, змін на краще високих пенсій, високих зарплат, низьких витрат на уряд. Ми будемо добиватись імпічмента Президента Януковича. І це одне з наших завдань. (Оплески)

Ми будемо боротись за кожен голос українців і за майбутнє України! Україна буде демократичною, європейською і правовою державою! (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Від Компартії слово надається Петру Симоненку, фракція Компартії.

 

12:15:36

СИМОНЕНКО П.М.

Шановні колеги, звертаючись сьогодні до всіх вас, я хотів би ще і ще раз привернути увагу, що події у Верховній Раді підтверджують, що у нас є дві України. Україна та, яку сьогодні нам  малюють, але вона не для народу України, а  Україна для того, щоб збагачувати власні кишені. Це саме ті говорять, хто перед цим приводив Ющенка до влади. Хто тоді говорив, так скажемо, що команда повністю працювала. І працювала "помаранчева команда" 5 років, починаючи з Прем’єра, починаючи з Президента, починаючи з  Голови Верховної Ради, який був недієздатний і не міг  керувати  Верховною Радою, а  сьогодні видає рекомендації і поради.

Друга проблема, з якою ми стикаємося сьогодні. На жаль, але внутрішні ті ситуації, які будуть пов’язані з формуванням партійного списку деяких, так скажімо, ділків політичних і те, що вони робили, сьогодні перекладають свою власну відповідальність  на  відповідальність Верховної Ради. Це, справді, якраз показує політичну недієздатність таких лідерів, і так скажімо повне, як то кажуть, уже  сьогодні ставлення наше формувати, то це і не повага повинна бути до  тих лідерів, які нездатні у себе навести порядок, а перекладають відповідальність за формування "тушок". Яким чином з'явилися вони? Ну можна припускати, так скажімо, хто і як формував список і за яким чином, так скажімо, вони попали туди. Це ми розуміємо. І  не треба спекулювати на цьому, шановні. Ви самі відповідаєте за те, як ви формували список і кого ви привели до  Верховної Ради. (Оплески)

Зараз телефонують мені телеглядачі і кажуть відверто: перетворили в обізянник Верховну Раду. Ви не робіть те, що не давав вам на це  право народ України. І тому фракція Компартія сьогодні заявляє: ми будемо, як і раніше, займати принципову і послідовну позицію у державницьких питаннях,  захисту соціальних інтересів. І те, що ви крали у нас завжди наші гасла, крали наші програми, це якраз свідчить про те, що ми на правильному шляху комуністи. І так ми й будемо діяти!

Далі. Я хочу, щоб ми сьогодні зрозуміли, що така ситуація, і народ України визначив ті політичні сили, які прийшли до  Верховної Ради. І для того, щоб Верховна Рада  працювала, ми якраз і пропонуємо сьогодні, справді, за діловими признаками і, так скажімо, можливостями організувати Верховну Раду, роботу Верховної Ради і  пропонуємо визначити свою позицію.

Тому ми і запропонували у склад керівництва Верховної Ради  свою кандидатуру – Калєтніка Ігоря Григоровича на першого віце-спікера, і цим будемо говорити про те, як ми готові сьогодні підсилити організаційно... організацію роботу на новому якісному стані, так скажемо, уже роботи Верховної Ради.

Фракція Компартії проголосує за кандидатуру Володимира Васильовича Рибака. І таким чином, ми пропонуємо сьогодні розпочати реальну роботу… 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. Згідно з часом, який  ми маємо, слово надається від самовисуванців народному депутату Ляшку, і будемо підводити риску.

 

12:19:06

ЛЯШКО О.В.

Шановний Олександре Сергійовичу, не від самовисуванців, а від Радикальної партії. Олег Ляшко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Перепрошую, від Радикальної партії.

 

ЛЯШКО О.В. Те, що я зараз скажу, не сподобається ні владі, ні так званій "об'єднаній опозиції". Але це буде правда, і це мільйони людей отак думають, про що я скажу.

Перше, оті всі вожді, які пройшли в депутати по партійних списках, вони, на жаль, не зустрічалися з людьми. Люди, те, що бачать у Верховній Раді, вони плюються. На кожній зустрічі мені народ казав, як ви можете бігати голосувати один за десятьох, як ви можете битися там, який приклад ви показуєте країні!

Я питаю тих, я знаю прізвище того депутата, я пізніше скажу, той, що вчора побив охоронця на п'ятому під'їзді, розбив йому зуби, і, до речі, він переймається питаннями культури: легше всього бити беззахисного молодого хлопця прапорщика. (Шум у залі) Якщо такий сміливий, піди, вибий зуби Азарову, піди вибий зуби Януковичу, піди вибий зуби, врешті, Єфремову чи навіть мені. Для чого ви б'єте отих нещасних хлопців? Ми не для того прийшли до Верховної Ради. Це – перше.

Друге, щодо питання "тушок".  Ви знаєте мою позицію: я проти "тушок". Але найбільше за "тушок" кричить той, хто зробив ці "тушки". І треба... І треба сьогодні, я звертаюсь до журналістів, провадити в життя новий термін не просто "тушки", а "тушки кролика". (Шум у залі) (Оплески) Бо...

Я звертаюсь, я звертаюсь до громадян України. Люди добрі, шановні громадяни! Ви побачите тут ще не одну"тушку". І ті, хто найбільше кричить, що вони від опозиції, вони як раз владі служать.

Ще про що я хотів сказати. Щойно переді мною виступав лідер комуністів. Ви дурили людям перед виборами голови, що ви не будете в  коаліції з "Регіонами". Сьогоднішнє ваше голосування за Рибака – це свідчення того, що ви всі двадцять років як були з владою, "кровосісі", так ви ними і залишаєтесь.

Володимире Васильовичу, я з великою повагою до вас ставлюся, ви дуже досвідчена, авторитетна людина. Але Президент Янукович, який вніс вашу кандидатуру і кандидатуру Азарова, він робить великі помилки, бо і ваш час, і час Азарова пройшов. Вам треба було бути спікером років 20 тому, а не в 67 років, як вам є сьогодні. Так само Азаров, якому 65...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Десять секунд.

 

ЛЯШКО О.В. Мільйони молодих хлопців, дівчат не можуть заробити собі на кусок хліба. Мільйонам молоді немає де жити і тому вони виїжджають за кордон, щоб горшки за європейцями виносити. А в нас усе керівництво – це герантократи і плюс їхні родичі. От до чого ви довели  країну і влада, і, так звана, об'єднана опозиція, яка нічим не краща, не гірша від влади. І поки народ спостерігає за цим цирком, людям немає чим платити комуналку, людям нема за що купити таблетки, людям нема....

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, я  прошу усіх, прошу усіх присісти на свої робочі місця. Прошу зайняти робочі місця. Переходимо до голосування. На голосування вноситься кандидатура народного депутата України Рибака Володимира Васильовича на Голову Верховної Ради України. Прошу народних депутатів голосувати.

 

12:23:49

За-250

250 голосів. Рішення прийнято.

Давайте ми поздоровимо Володимира Васильовича з обранням. (Оплески)

 Я своїм колегам дякую за підтримку як в залі, так і в Президії. І прошу по фракціях показати.

Шановні колеги, я свою місію виконав. Я запрошую Володимира Васильовича до Президії. Дякую всім.  (Оплески)

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.В.РИБАК

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Спасибо.   Спасибо.

Курс уже немолодого бойца я прошел, потому что придется работать вместе. (Шум у залі)

 Я вибачаюся… (Шум у залі) Я вибачаюся, я колись, коли почав  працювати віце-Прем’єр-міністром, приїжджав на Івано-франківщину, і мене там навчили розмовляти українською мовою, тому я буду виключно розмовляти державною мовою. Це я вам обіцяю.

Шановні друзі! Щиро дякую вам всім. В першу чергу, народним  депутатам фракції Партії регіонів і фракції комуністів, як і позафракційним, які мене підтримали.

Дякую виступаючим, тим колегам, хто висловив критичні зауваження, хто не голосував за мене. Ми всі тут однакові. В президії сьогодні сидить чоловік, якому ви довірили організувати роботу усіх депутатів. Я буду це робити. І хочу завірити вас, що  зі свого боку буду робити все залежне, аби разом  з вами організувати роботу Верховної Ради у законодавчому процесі в інтересах наших людей, наших виборців у розвитку нашої держави.

Я, повірте,  вірю в те, що ми з вами  зуміємо опанувати свої емоції, от вірю я в це, і діяти так, як  належить членам парламенту цивілізованої  європейської держави. Кожен повинен за себе голосувати, не свистіти, чути один одного, і порозуміння буде.

Ще і ще раз наголошу, народ  України очікує  від нас не протистояння, а  конструктивної  роботи. Дякую.

А тепер продовжимо нашу роботу. Ми  представники п?яти фракцій, керівники п?яти  фракцій прийняли рішення про розгляд  про надання згоди на призначення Прем?єр-міністра України  до розгляду питання про  комітети.     У зв?язку з цим  вноситься пропозиція про включення  до порядку денного  пленарного засідання сьогодні після  розгляду питання про обрання першого заступника і заступника Голови Верховної Ради України   питання  згоди на призначення Президентом України  Прем?єр-міністра України.

Тому  я зараз поставлю це питання на голосування. Це вирішили  п?ять керівників фракцій. Я повинен поставити на голосування. Я не можу  сьогодні не виконати пропозиції керівників п?яти фракцій.

Прошу за цю пропозицію проголосувати. І я надам слово всім. Прошу проголосувати.

 

12:31:00

За-247

Рішення прийнято. За-247.

Я прошу по мотивам голосування. Прошу, фракція "УДАР". Включіть мікрофон, бо я ще ж прізвищ… Карпунцова включіть.

 

12:31:24

КАРПУНЦОВ В.В.

Шановний Володимире Васильовичу! Звичайно, ми вже включити до порядку денного питання стосовно Прем'єр-міністра. Але хочу вам сказати, що вчора фракція партії "УДАР" зареєструвала постанову стосовно звіту уряду в порядку парламентського контролю, в порядку з 85-ї і 113 статті Конституції України.

Звичайно, логічно було, коли у нас іде зміна урядів, а уряд, прем'єр-міністр у нас фактично не змінюється, то логічно було б, щоб він прозвітував перед парламентом. Щоб ми здійснили функцію парламентського контролю, а далі розглядали це питання. Щоб воно не набуло механічного вигляду. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі. Давайте підійдемо до цього питання. Ми слово надамо Прем'єр-міністру, він виконує сьогодні обов'язки. І задамо ті питання, які у вас є.

А зараз, шановні колеги, переходимо до питання про обрання Першого заступника Голови Верховної Ради України. Відповідно до частини першої статті 79 Регламенту Верховної Ради України, прошу депутатські фракції, народних депутатів вносити кандидатури чи кандидатуру на посаду Першого заступника Голови Верховної Ради. Прошу.

Прошу, Симоненко, мікрофон.

 

12:32:58

СИМОНЕНКО П.М.

Володимире Васильовичу! Я хотів би запропонувати і відреагувати на те, що фракція Компартії, відповідно до Регламенту в зв'язку з тим, що порядок денний нам був відомий, внесла пропозиції, документи відповідні підготували, є відповідна постанова. Тому в зв'язку із Регламентом я і пропоную розглянути конкретний проект постанови, який від імені фракції Компартії внесений і говорить про те, що ми рекомендуємо розглянути кандидатуру і обрати Першим заступником Голови Верховної Ради Калєтніка Ігоря Григоровича.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі. Є кандидатура, внесена фракцію комуністів, Калєтніка Ігоря Григоровича. Другі пропозиції є в кого? Прошу. Яворівського мікрофон.

 

12:33:48

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Ми вносимо кандидатуру Сергія Саса.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сергія Саса кандидатура.

 

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О. Хай виступить, виступить і зніме…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Других пропозицій немає? У вас пропозиція по кандидатурі? Ляшко народний депутат.

 

12:34:08

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Я пропоную на посаду Першого заступника Голови Верховної Ради досвідченого парламентарія, досвідченого юриста, людину з багатим життєвим і професійним досвідом – Міщенка Сергія Григоровича.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Є кандидатура Міщенка. Прошу  включіть, підказуйте, включити мікрофон. Куренной, Куренной, народний депутат Куренной. Включіть мікрофон.

 

12:34:45

КУРЕННОЙ В.К.

Шановні колеги! Володимир Куренной, партія "УДАР". Ми пропонуємо розглянути кандидатуру Валентина Наливайченка на посаду першого віце-спікера нашого парламенту. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Підводимо риску. Підводимо риску. Нам, шановні депутати, давайте не перекричимо один одного. Нам необхідно прийняти рішення про перехід до обговорення кандидатур, які внесені депутатами.

Внесена кандидатури: Калєтніка, народного депутат Саса, народного депутата Міщенка і народного депутата Наливайченко. То я ставлю на голосування…

Прошу, депутат Сас.

 

12:35:58

САС С.В.

Дякую. Народний депутат Сас, "БЮТ" - "Батьківщина". Шановний Володимире Васильовичу, шановні колеги! Я хочу згадати 2007 рік, коли при відкритті першої сесії з трибуни Верховної Ради  виступав представник фракції "БЮТ" - "Батьківщина" Олександр Турчинов, за ним Зварич і при розподілі посад керівних віддали посаду першого заступника Голови Верховної Ради в опозиції. Я думаю, треба, щоби у Верховній Раді подібні традиції були продовжені.

Був прийнятий закон по першому читанні про опозиції в Регламенті Верховної Ради від вересня 2008 року це було зафіксовано. Але я хотів би, щоб ви на це звернули увагу, Володимир Васильович, в своїй роботі.

Але, користуючись своїм правом і положеннями Регламенту, я є членом фракції "Батьківщина" і підкоряюся  і підкоряюся фракційній дисципліні…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте закінчити.

 

12:37:09

САС С.В. Дякую.

І тому в зв'язку з цим, що фракція "Батьківщина" не визначалася відповідно до кандидатури на посаду першого заступника Голови Верховної Ради, я знімаю свою кандидатуру. Ми будемо підтримувати на цю посаду представника фракції "УДАР". Дякую. А, вибачте, представника фракції "Свобода". Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі. Шановні депутати, ну, не повинно так бути.

Ну, прошу, ще раз включіть мікрофон. Карпунцова включіть.

 

12:38:17

КАРПУНЦОВ В.В.

Шановний Володимир Васильович, у зв’язку з тим, що ви набули повноважень Голови Верховної Ради, а як ви пам'ятаєте, вчора була домовленість. Чому головував сьогодні Олександр Сергійович Єфремов, а не головував Кожем'якін? Ми оголосили перерву. Але, ну, не зовсім так по Регламенту, по Регламенту повинна зранку пройти реєстрація, вам повинні доповісти, хто зареєструвався, хто ні, які депутати відсутні. Відповідно до Регламенту картки цих депутатів, якщо їх немає фізично в залі, вони мусять не голосувати.  Я прошу, щоб вам як Голові Верховної Ради доповіли є такі наші колеги на сьогодні чи немає і щоб картки цих осіб, якщо їх немає, не голосували. Запитання за Комуністичну партію я не буду задавати, зрозуміло ціна чого була, вся  партія голосувала за вашу кандидатуру. По фракції питань немає. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Доручення Секретаріату:  надасте мені інформацію, я проінформую.

Ставлю на голосування… Давайте я поставлю на голосування включити три  кандидатури для попереднього обговорення цих кандидатур. Прошу голосувати.

 

12:39:40

За-242

Рішення прийнято. 242 депутати.

Далі. Давайте визначимося по Регламенту. Пропонується такий порядок обговорення, який передбачений статтею 75 Регламенту: на запитання до кандидатів відвести до 10 хвилин кожному, на обговорення кандидата відвести час по 3 хвилин від кожної фракції.

Можна ставити на голосування? Ставлю на голосування. Хто за таку пропозицію, прошу проголосувати.

 

12:40:41

За-239

Рішення прийнято. 239 народних депутатів.

Прошу на трибуну народного депутата Калєтніка Ігоря Григоровича.  Прошу питання. 

Прошу записатися на питання. Прошу народних депутатів записатися. Давайте ми всім представникам по дві хвилини дамо до слова і питання. Прошу дві хвилини.

 

12:41:56

КАЛЄТНІК І.Г.

Я прекрасно усвідомлюю, що чим більша довіра, тим більша відповідальність.   Ця відповідальність насамперед перед українським народом, перед українським суспільством. Водночас  саме такий  підвищений ступень відповідальності є надпотужним стимулом до ефективної роботи. Оскільки на Верховну Раду, а відтак на її Президію, зокрема Першого заступника голови покладена важлива місія – побудова заможної і справедливої української держави, держави, яка посяде гідне місце серед провідних країн світу.

Верховна Рада України – це не лише місце, де приймають закони, це орган, який визначатиме напрям руху і розвитку держави і суспільства щонайменше  на наступні п’ять років.

У сесійній залі сьогодні представлені п’ять фракцій, у кожної фракції своє бачення розвитку і свої амбіції. І тому завдання, в тому числі і Першого заступника Голови Верховної Ради: налаштувати  парламент на продуктивну роботу задля єдиної мети – суттєвого підвищення рівня життя    українського народу. В першу чергу, необхідно підвищити ефективність законотворчої діяльності, зокрема, у напрямку економічної політики. В умовах світової економічної кризи мільйони громадян очікуватимуть від нас продуманих і професійних рішень.

Також потребує подальшого вдосконалення фіскальне законодавство, протидія корупції, питання, зв'язані із сільським господарством, нашими  міжнародними відносинами, освітою і наукою. Народ України має побачити, що діяльність Верховної Ради  має конкретний результат: закони, які працюють для добробуту українських людей. Лише таким чином ми зможемо повернути довіру  людей до українського парламенту. Для цього ми разом із вами повинні забезпечити відкритість і прозорість рішень, які ми ухвалюємо, широко залучати громадськість до обговорення, об'єктивно висвітлювати діяльність Верховної Ради. Тому що надзвичайно важливо, щоб були…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні депутати, перший у нас… Запитання. А де список? Де список?

Лук'янов, прошу запитання.

 

12:44:18

ЛУК’ЯНОВ В.В.

Прошу передати слово пані Герман.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Герман…

 

12:44:27

ГЕРМАН Г.М.

Шановний пане Калєтнік, я дуже шаную ваш професіоналізм, ваше почуття обов'язку і вашу громадянську позицію. Але на одному з                                                                                                                                                        прямих ефірів один із членів Комуністичної партії, який не обраний до парламенту, висловився так, що НКВС мало стріляло українців. Чи ви відмежовуєтеся від цієї фрази, чи ви виступаєте за демократію, права людини і проти екстремізму?

 

КАЛЄТНІК І.Г. Дякую, Ганно Миколаївно.

Ну, по-перше, що там сказано було по-іншому це питання. А що стосовно… (Шум у залі) Шановні колеги, хвилинку уваги! А що стосовно вашого запитання, для нас, для кожного народного депутата надзвичайно важливо дотримання прав і свобод  кожної людини. Саме наше завдання спільне парламентарів – забезпечити в Україні, щоб кожний українець мав свободу слова, щоб він міг жити і вирощувати своїх дітей, їх навчати, гарантоване право на працевлаштування і таке інше, а те, що було колись, всі відповідні сторінки історії, я вважаю, сьогодні не потрібно переписувати і давати оцінку їм. Тому що Компартія  України послідовно сьогодні здійснює свою роботу в напрямку об'єднання наших спільних зусиль для процвітання нашої держави. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу народний депутат Мохник, "Свобода" об'єднання.

 

12:46:17

МОХНИК А.В.

Андрій Мохник, "Свобода".  Прошу передати слово Ігорю Мірошниченку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу Мірошниченко.

 

12:46:27

МІРОШНИЧЕНКО І.М.

Ігор Мірошниченко, фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода".

По-перше, пане Калєтнік, я хочу сказати, що саме так були сказані слова вашого колишнього соратника Царькова. Вони були сказані по відношенню до всіх українців. Тому ви або відмежуйтесь від них, або візьміть відповідальність і відповідайте перед мільйонами українців, які були знищені Комуністичною партією.

Але тепер щодо суті питання, напередодні були роздані довідки по вашій діяльності і вашому трудовому стажеві і в них є досить багато невідповідностей та суперечливих питань, зокрема, ви почали працювати з 1987 по 1989 рік, займаючи посаду різноробочого колгоспу імені Ілліча, у п'ятнадцять років. Запитання: чи ви виконували роботу, не ходячи до середньої школи, чи просто трудова книжка лежала? Це перше невідповідність.

Друга невідповідність... (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу Шевченка, об'єднання "Свобода".

 

??? КАЛЄТНІК І.Г. Завершуйте питання своє, виходьте. Я...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Включить Мірошниченка мікрофон.

 

12:47:50

МІРОШНИЧЕНКО І.М.

Дякую. Отже, друга невідповідність полягає в тому, що  у вас є свідчення про те, що ви закінчили три навчальних заклади. Натомість ми маємо копії лише двох дипломів про вищу освіту.

І третя невідповідність. У роботі в минулому та вашому сімейному стані написано: "Дві доньки" Натомість у декларації про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру ви особисто – я сподіваюся, ви власною рукою писали, - написали, що у вас є три доньки. То хочеться все ж таки, аби ліквідували неточності, щоб у Президії Верховної Ради, якщо ваші соратники за вас проголосують, не було шахраїв. Дуже дякую.

 

КАЛЄТНІК І.Г.

Я дякую за такі питання.

По-перше, дійсно, там є неточності, тому що не встигли зробити деякі ще зміни. У мене три доньки і син, який народився місяць тому. (Оплески)

Я вам дякую. Я обов'язково внесу ці зміни, добре, що ви підказали.

Що стосується дипломів, ви їх можете подивитись, вони всі є, вони всі дійсні, в моїх особових справах. Два дипломи з Вінницького сільськогосподарського інституту, "облік і аудит" і "агроном", і один диплом – це Університет Шевченка, "правознавство".

Що стосується там, де ви побачили, добре, що ви нагадали мені, де в 15 років я працював. Це, дійсно, праця в літній період, коли мій батько був головою колгоспу (слухайте уважно, я ж вас слухав), коли мій батько був головою колгоспу, я літом, коли мої однокласники були на річці, загорали, я пас корів, працював в колгоспі, проходив працю цю.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі. Спасибі. Є питання – і є відповідь.

Прошу, Цибенко. Компартія України.

 

12:49:57

ЦИБЕНКО П.С.

Дякую. Фракція Компартії України, Петро Цибенко.

Шановний Ігорю Григоровичу, напередодні виборів і під час виборів багато хто з політичних сил закликав до омолодження нашого політикуму. Компартія України в цьому плані зробила реальний крок, рекомендуючи вас на посаду Першого віце-спікера Верховної Ради України.

Вам дано надзвичайно багато, а  задля того, щоб ви стали справжнім спікером, справді людиною, яка буде очолювати парламент  України. Я хочу сказати про те, що у вас є дві вищі освіти, ви – кандидат юридичних наук. Доля… ваша робоча доля кидала вас по різних регіонах України – ви знаєте специфіку регіонів. А як народний депутат і  як голова найбільшої ветеранської організації – організації ветеранів України, я хочу вас запитати про те, наскільки актуальне для вас буде питання посилення соціального захисту різних категорій населення  нашої  України, бо, справді, вони сьогодні дуже серйозно потерпають  від  цього.

Дякую за відповідь.

 

КАЛЄТНІК І.Г. Я дякую за запитання. Я думаю, що це вкрай важливе питання для кожного народного депутата, для кожної політичної сили, яка сьогодні знаходиться в нашому парламенті. Тому що саме ми з вами брали обов'язки перед нашими виборцями, перед українським народом забезпечити своєю діяльністю їх можливість проживання в квітучій Україні.

Дійсно, сьогодні є проблема. Ми сьогодні будемо з вами слухати Прем’єр-міністра України. Ми ставимо надзвичайно гостро питання забезпечення соціальних гарантій і пільг для різних категорій населення. Ми будемо їх відстоювати і також це були програмні принципі Комуністичної партії, тому я думаю, що в цьому питанні нам необхідно об'єднання всіх присутніх в залі народних депутатів задля вирішення цих надзвичайно актуальних питань.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі. Шевченко, об'єднання "Свобода".

 

12:52:06

ШЕВЧЕНКО О.О.

Об'єднання "Свобода". Прошу передати слово депутату Ірині Сех.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу передати.

 

12:52:15

СЕХ І.І.

Ірина Сех, Всеукраїнського об'єднання  "Свобода".

Пане Калєтнік, депутати Львівської обласної ради в 2011 році майже фізично перехопили фуру з контрабандним вантажем, який перетинав кордон України.

Львівська обласна рада зверталася  до вас і до Генерального прокурора  України про те, що здійснюються серйозні порушення законодавства. Проте ви, як виглядає, не просто прикривали ці махінації, ви їх  просто кришували.

Тому, скажіть, будь ласка, який стан розслідування цієї резонансної справи? Ви як  комуніст, який декларує,  власне, засади певні справедливості, скажіть, який стан розслідування, де приймали   участь депутати місцевих рад, фізичноперепинили фуру?  У документах,  в яких було написано одне…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершила. Прошу.

 

КАЛЄТНІК І.Г Я хочу, щоб і парламентарі, які знаходяться у цьому залі, і народ України  знав, що протягом   20 років між Україною і Польщею баланс невідповідності товарів, які надходили у державу Україну   складав щорічно понад 1 мільярд доларів. Це свідчило про широкомасштабну контрабанду, яка не давала розвиватися бізнесу  в Україні, яка заважала надходженню коштів до Державного бюджету.  У   минулому році, у  2010 і 2012 ця різниця вже склала біля 2 мільйонів в межах  статистичної похибки.

Те, що  ви зараз говорите, і ще раз підкреслює, що за 2010-2012 роки саме на  Львівщині було звільнено біля 500 митників – це найбільше  по всій території України. Чому? Через те, що на Західній Україні була побудована широмасштабна  корупційна система, яку сьогодні поламано.

Я думаю, що по конкретній справі, яку ви запитали,  сьогодні…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Час закінчувати. Включіть мікрофон на трибуні. Закінчуйте.

 

КАЛЄТНІК І.Г.  Ви правильно ставите питання, і ми  разом з вами маємо провести  парламентський контроль для того, щоб ця справа дійшла до логічного завершення. І ми тут  з вами однодумці.  (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Сідайте, ваш час закінчився.

Я прошу до трибуни Міщенка Сергія Григоровича. Прошу, 2 хвилини, Сергію Григоровичу,   вам, а потім відповідь на питання.

 

12:55:18

МІЩЕНКО С.Г.

Дякую. Шановні громадяни України! Шановні колеги! Ну, для мене це несподівано. Але тільки в такий спосіб я можу виступити з цієї трибуни в сьомому скликанні. Тому що на остаток шостого скликання депутати від більшості проголосували зміни до Регламенту, де позбавили мажоритарщиків права виступати.

Ви бачите, сьогодні я три рази намагався виступити. Мені не дали слово. Вчора – те ж саме. Не включили ні одного представника мажоритарщика до лічильної комісії. Ми не маємо по новому Регламенту на керівництво в парламентських комітетах. Та бог з ним, з цим керівництвом! Не в цьому питання. Питання в тому, що ми не маємо права виступати з місця по скороченій процедурі по законопроектам! Що ви робите!? Ті, хто тут залишився і перейшов із шостого в сьоме скликання.

І тому я вас прошу. Я готовий зняти свою кандидатуру, тільки поверніть назад ту норму Регламенту, щоб оця частина зала могла просто виступати. Нам не треба голів комітетів чи ваших там заступників і там перших віце-спікерів. Не треба. Дайте мені право виступити по любому законопроекту!

А якщо ви мені таке право не даєте, то я прошу до цього залу, щоб дали 45 мені підписів. Я сьогодні підготував конституційне подання про те, щоб ті норми Регламенту визнали неконституційними. Тому я вас прошу, опозиція, дайте мені 45 цих голосів. Щоб ми цю норму визнали неконституційною.

І ще наостанок. Я ні разу не бачив, як обирався Голова Верховної Ради в такому свавіллі. Ви принизили Рибака. Знаєте чому? Тому що, якщо отією людини, тушки, не було в залі, оця частина залу сюди б не, і тут спокійно би Рибака обрали. Ви думайте в наступному, і спікер, і віце-спікер перший, який буде, бо є домовленості про те, щоб оця частина залу не вскакувала, а оця частина залу не захищала своїх. Бо вони своє захищають.

І тому треба, щоб тут була робота. Але провокують оці тушки. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сергій Григорович, ви знімаєте свою кандидатуру? А, ні! Прошу записатися, прошу записатися… Питання.  Ми втрясемо всі питання, які будуть.

Я прошу Павловський, "Батьківщина" фракція.

 

12:58:07

ПАВЛОВСЬКИЙ А.М.

Я прошу передати слово депутату партії "Батьківщина" Сергію Соболєву.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сергій Соболєв, прошу.

 

12:58:16

СОБОЛЄВ С.В.

Соболєв, фракція "Батьківщина". Пане Сергію, ви стільки років очолювали правовий комітет парламенту. Ви знаєте ситуацію дуже добре із справою політичних в'язнів в Україні з засудженням Тимошенко, Луценко. Ви самі були співавтором законопроектів, які фактично унеможливлювали взагалі будь-які політичні репресії в Україні. Як ви вважаєте, чи можливо в цьому скликанні парламенту зробити так, щоб політичних репресій в країні не було і щоб політичні в'язні: Тимошенко, Луценко і інші, були звільнені.

І друге питання. Ви знаєте, що за пана Рибака знову було проголосовано декількома картками відсутніх людей. Це зафіксували журналісти. Скажіть, будь ласка, чи будете ви добиватися негайного введення системи сенсорного голосування? Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу.

 

МІЩЕНКО С.Г. Дякую, Сергій, за запитання. З другого. Це перше, що я буду намагатися робити – це сенсорна кнопка. Тому що мені образливо, коли я п'яте і шосте скликання проходив на роботу і виступав, і вносив законопроекти, а 30 чоловік всього натискали, піаніно тут грали на цьому, мені образливо як депутату, що я ходжу, виступаю і більшість, частина моїх колег по фракції "Батьківщина" в минулому скликанні це робила, а інша частина заробляла гроші десь у себе на фірмах, отримувала зарплатню, а інші 30 чоловік працювали. Тому це перше, що я зроблю.

Друге. Це величезна помилка влади, що посадили Юлію Володимирівну Тимошенко. Тому що у Кучми був розум, він проігнорував Вітренко, він її проігнорував, він її не посадив в тюрму. І… да. А от те, що зробили з Тимошенко, це, знаєте, це ганьба на весь світ. І тому ми повинні, сьоме скликання, зробити все можливе,  щоб політичні в'язні, в першу чергу – Тимошенко і Луценко були звільнені.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі. Я прошу пані Геращенко, "УДАР Віталія Кличка".

 

13:00:26

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Дякую. Шановний пане Сергію, ви були депутатом минулого скликання і бачили, як тут відбувалися голосування за Закон про Регламент. В повному складі його підтримали фракція комуністів, яка була в тому парламенті на відміну від цієї Ради, в повному складі підтримала Партія регіонів. І от сьогодні вони порушують Регламент, починаючи від того, що дозволили створити фракцію комуністів, яку з голосу тоді вніс їх перший віце-спікер, вони не мають право сьогодні на свою фракцію. Так само продовжують голосувати чужими картками.

В мене до вас запитання: ми внесли, наша фракція, по-перше, Постанову про сенсорну кнопку і як вам здається, як все-таки змусити зал виконувати рішення парламенту підписане, тим більше Президентом Партії регіонів Януковичем.

І друге питання: як змусити уже новообраного спікера дотримуватися Регламенту? Можливо, це будете ви вже робити як віце-спікер, щоби перед голосуванням за віце-спікера було вилучено картки всіх тих людей, які сьогодні не присутні у парламенті. А це є пряма норма Регламенту, за який ми, вони голосували. Дякую.

 

МІЩЕНКО С.Г. Дякую, пані Ірина. Знаєте, на це треба політична воля, більшості треба політична воля для того, щоб раз і назавжди це ганебне явище зникло з парламенту. Повинні депутати ходити на роботу.

Я вам приведу приклад. От на моєму окрузі в Переяслав-Хмельницькому районі живе такий депутат Глоба Василь Андріанович. Він три рази був депутатом 15 років. Чи скільки там? 12 років. Так от він не кого не залякував, не підкупував, гречку не засівав. А чому? А тому що не було депутатської недоторканності в тій Конституції. І тільки з'явилася депутатська недоторканність в нашій Конституції, перший, хто на мій округ поліз – це був Бакай. Тому що бізнес завжди буде лізти, поки депутатська недоторканність.

Я закликаю, це перший закон, який ми повинні проголосувати – це зняття депутатської недоторканності. Цей законопроект мій і Миколи Томенка, де було 398 голосів. Ми повинні зараз проголосувати і побачити, восьме скликання ні один бізнесмен не полізе в цей парламент,  тут будуть законотворці сидіти.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі. Народний депутат Доній, позафракційний.

 

13:02:50

ДОНІЙ О.С.

Олександр Доній, Коломийщина і Городенківщина.

Ви абсолютно праві, пане Сергію, коли кажете, що Партія регіонів протягнула зміни до Регламенту, якими позбавила депутатів самовисуванців позафракційних фактично права голосу. І очевидно, що як людина демократичних поглядів, ви так само розумієте, що перший віце-спікер повинен був бути відданий опозиції, а не так, як хоче влада протягнути свої сателітів з представників партії комуністів.

А запитання таке. Як ви тоді ставитесь до ідеї, що всі  чотири складових опозиційних, які є у Верховній Раді, повинні об'єднатися  в щось на кшталт над фракційного органу, на кшталт народної ради? Тобто фракції партії "Батьківщина", фракції партії "УДАР", фракції партії "Свобода" і такі як ви само висуванці патріотичні опозиційні. Щоб ми об'єдналися і могли протистояти цій владі, я думаю, що спільними зусиллями нам би це вдалося. Дякую.

 

МІЩЕНКО С.Г. Дякую. Дуже слушне запитання. От знаєте, чому не вступаю ні в яку фракцію? А тому що я чекаю, скільки ж буде "тушок". Коли вона оця кристалізація закінчиться, коли реальні бійці залишаться в опозиції, от з тими я і буду. Щоб зразу до мене ніхто не підходив, що "йди до нас" , "іди до нас". Я зразу заявляю – нікуди я не піду. Он моє місце. Я позафракційний. В мене 98 округ. А от я подивлюся, скільки "тушок" буде. Хто їх привів ці "тушки", яким чином вони будуть працювати. Хто бійці, хто хоче Юлію Володимирівну Тимошенко звільнити, реально хоче звільнити. Оце саме головне для мене. А от потім, Олесь, я думаю, що ми разом і об'єднаємо… Я готовий вступити в любу тоді фракцію, де будуть захищати реально Юлію Володимирівну Тимошенко. От туди я вступлю а поки я бачу, що "тушки" туди бігають – ні в яку фракцію я не піду. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі.

 

МІЩЕНКО С.Г.  Да, іще. Можна я закінчу?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Закінчуйте, прошу.

 

МІЩЕНКО С.Г. Це ж питань немає, тепер я можу…, да?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, прошу.

 

МІЩЕНКО С.Г. Я вже використовую весь час, бо я розумію, я зараз сяду, мені знову не дадуть слова.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Все дамо.

 

МІЩЕНКО С.Г. Ярослав точно сказав. Я хочу вам сказати, що для мене це було несподівано, я вдячний тобі Олеже за таку пропозицію. Але, я не хочу зараз тут цирк влаштовувати, знаючи результат,  тому що  є домовленість в одній стороні, в одній політичній силі з іншою політичною силою для того, щоб обрати прем’єр-міністра. Це зрозуміло. Тут же всі знають, для чого це робиться. І я не хочу робити розкіл між опозиційними силами. У них є кандидат, за якого вони хочуть голосувати. Хоча б я проголосував за свого друга Саса, навіщо він знявся, бо Регламент краще Саса ніхто не знає в цьому парламенті. Ніхто. Він як комп’ютер, йому любе питання задай по Регламенту і він це знає. Я б за нього проголосував би. Але людину, на жаль,  я не знаю, може він і гарна людина, але я його не знаю, він нічим себе не відмітив. Я правий...

І тому я вам вдячний, але  я знімаю свою кандидатуру. Використав увесь свій час.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, спасибі. Зняли кандидатуру.

Я прошу на трибуну Наливайченка Валентина Олександровича.  Прошу Валентин Олександрович, дві хвилини вам і потім відповіді на питання.

 

13:06:19

НАЛИВАЙЧЕНКО В.О.

Фракція "УДАР Віталій Кличка", Валентин Наливайченко.  Слава Ісусу Христу. Я вітаю всіх, шановні народні депутати і всіх, хто нас чує. І хотів би сказати найголовніше, перед тим, як кожний буде всідатися в крісла в новому парламенті, який обирався людьми, ми маємо встановити і почати з себе люстрацію влади. Тому команда Віталія Кличка в цьому парламенті зразу відверто всім в очі говорить: до всіх  претендентів на все життя в  Україні мають бути встановлені нами законом критерії до обрання на будь-яку посаду і також для керівників виконавчих органів влади.

Перший критерій від команди Віталія Кличка – непричетність до корупції.

Другий в законі      непричетність до придушення прав та свобод людини, журналіста, будь-якого депутата, який працює в залі.

Третій критерій – це повернення парламентаризму в нашу державу, повага  до роботи парламентської опозиції, повага до роботи кожного народного депутата, надання слова, реєстрація законопроекту і дотримання всіма незалежно від кількості Регламенту і процедур, які встановлені  законом.  А відтак наш висновок і наша пропозиція від фракції "УДАР Кличка": встановити такі критерії, проголосувати за них і тільки після цього переходити до персональних кандидатур, до пропозицій на будь-яку посаду. Дякую за увагу. Слава Україні! 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Спасибі. Я прошу записатися, питання до виступаючого. Прошу Партія регіонів, Герман Ганна Миколаївна.

 

13:08:21

ГЕРМАН Г.М.

Прошу передати слово Лук'янову.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу, Лук'янов.

 

13:08:29

ЛУК’ЯНОВ В.В.

Пане Наливайченко, ви зараз задекларували високі стандарти демократії, але чи самі ви особисто дотримуєтесь цих стандартів, чи не заважаєте ви працювати іншим народним депутатам, чи завжди ви будете присутні в залі Верховної Ради, чи завжди ви будете самі натискати на кнопку чи ваша картка буде гуляти по Верховній… залі? І даєте ви слово, що не вийдете ніколи до трибуни і не будете її блокувати?

 

НАЛИВАЙЧЕНКО В.О. Моя пряма відповідь: так, що стосується персональної відповідальності і персональної роботи, і моя вимога, так, до кожного нашого колеги, хто зараз зайшов  у парламент сьомого скликання.

Крім того, підтвердження таких дій і слів я ініціюю, і, власне, команда "УДАРу" це вже зробила: кожен персонально пише письмову заяву, згоду на перевірку закордонної та української власності на рахунок непричетності до корупції, включаючи членів сім'ї, включаючи перевірку можливих офшорних рахунків через ФАТФ – організацію, яка бореться з                                                                                                                                                        відмиванням грошей по всьому світу. Тому персональна відповідальність і відповідь "так".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Спасибі. Я прошу Миколу Томенко, "Батьківщина", фракція.

 

13:09:45

ТОМЕНКО М.В.

Шановний пане Валентин, чи вважаєте, що поки ще ми працюємо у Верховній Раді України, ще до парламенту нам далеко, але щоб перетворити Верховну Раду України у парламент, нам необхідно повернути живого народного депутата у Верховну Раду. Отже, чи наполягатимете ви на тому, щоб невідкладна була включена система "Рада-3" і персональне голосування  почало працювати.

І друге. Я абсолютно переконаний, поки не буде контрольних функцій Верховної Ради, нема що тут робити в частині контролю за Урядом і за діяльністю Президента. Чи будете ви підтримувати вимогу Об'єднаної опозиції "Батьківщина": проголосувати за законопроект про спеціальні слідчі комісії та законопроект про імпічмент Президенту? Це два принципові законопроекти, які даватимуть можливість з повагою ставитися до парламенту, даватимуть можливість нам перевірити будь-якого чиновника. Тому що ви знаєте, за останній період в парламенті реально не звітував жоден чиновник – ні Президент, ні Прем'єр, ні жоден міністр, це ганебна практика. Чи будете  ви діяти разом з нами, щоб зупинити цю ганебну практику?

 

НАЛИВАЙЧЕНКО В.О. Пряма відповідь: так. Пряме зобов'язання як від всієї фракції "УДАР Віталія Кличка" проголосувати особисто, саме так, як ви кажете, яке ми вимагаємо. Більше того, я маю право і приємність анонсувати, у другій годині наш лідер Віталій Кличко озвучить законопроекти і представить всьому загалу, кожному українському громадянину, які ми з сьогоднішнього дня вносимо в парламент, починаючи діяти.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Ляшко, позафракційні. Прошу.

 

13:11:20

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія.

Колега Єремеєв просить слово. Я передаю йому.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, прошу Єремеєва включити.

 

13:11:31

ЄРЕМЕЄВ І.М.

Пане Валентин, я абсолютно погоджуюсь, що першим віце-спікером Верховної Ради повинен бути представник опозиційних сил або позафракційних народних депутатів. Скажіть, будь ласка, в разі вашого обрання, ви гарантує, що ви введете сенсорну кнопку і ви гарантуєте, що всі законопроекти, які будуть подаватися у Верховну Раду будуть проходити повну процедуру, а не так, як відбувається сьогодні?

 

НАЛИВАЙЧЕНКО В.О. Шановний колего, я хотів би ще раз підтвердити і, перепрошую, це питання вже лунало, таке, я вважаю і вся наша команда вважає, що має бути введено персональне голосування, в тому числі сенсорна кнопка, в тому числі маємо виконувати Закон, починаючи з себе, про персональне голосування і персональну відповідальність. Тому пряма відповідь: так.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі.

Я прошу Яворівського народного депутата, "Батьківщина".

 

13:12:24

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Володимир Яворівський, "Батьківщина", Троєщина, місто Київ.

Мудрий чоловік сказав: "Коли все стане на  свої місця, декому не вистачить місць". Виходячи з цього, я вас хочу запитати. Мені подобається, що  "УДАР" поставив своїм чоловим, так би мовити, питанням боротьбу з корупцією. Справді, сьогодні корупція роз'їдає Українську державу, мораль, економіку, державність українську, як терміти, роз'їдають Українську державу.

Ви працювали головою Служби безпеки, претендуєте зараз на дуже високу посаду в Українській державі, відповідальну. Скажіть, будь ласка, чи ви готові до того, щоб розпочати боротьбу з корупцією із найвищих ешелонів влади, скажімо, із сина Януковича, який за рік заробив колосальні гроші? Це стоматолог. Уявіть, скільки зубів треба було вирвати українцям, скільки пломб поставити, для того щоб заробити такі гроші! Як ви будете діяти в цьому випадку?

 

НАЛИВАЙЧЕНКО В.О. Перше. Шановний колего, я говорю з вами і маю честь говорити з цієї трибуни не як людина, яка претендує на крісло, а як представник команди Віталія Кличка. І ми говоримо про критерії, і пропонуємо кожному колезі в цій залі визнати не персональні амбіції і хто де всядеться, а правила гри і один закон, і всі перед законом рівні. Але закон, і я дякую, що ви так само такої думки, який починає боротися з корупцією, політичною корупцією, в цій залі в тому числі, або починаючи навіть з цієї зали.

Тому люстрація влади, тому єдині критерії, починаючи з себе, і в тому числі до кожного можновладця згідно з законом. Така моя відповідь.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Гордієнко, Компартія України.

 

13:14:15

ГОРДІЄНКО С.В.

Сергій Гордієнко, фракція Компартії України. Валентин Олександрович, ви коли починали свою промову і нас закликали до моральності, чесності, порядності, коли це слухали ми і громадяни України, то пів-України ридало. Звичайно, хто ж такого не буде підтримувати? Але в мене є до вас два коротких запитання.

Запитання перше. Ви і очолювали партію "Наша Україна",  і входили до неї. Чи є моральним, що ви зраджуєте партію за партією, шукаючи нових господарів і новий політичний одяг, і нас виховувати?

І друге в мене запитання до вас. Тут ви постійно нас агітуєте, щоб ми  голосували  персонально. До фракції Компартії це не відноситься, бо ми буваємо на робочих місцях.

У мене є претензії до лідерів опозиції, які в минулому  парламенті прийдуть, промову зроблять і йдуть із залу і не голосують, і не працюють в парламенті. Як ви до цього ставитеся?

 

НАЛИВАЙЧЕНКО В.О. Дякую.

У мене для вас є неприємна новина. Вона полягає в такому, що ми не просто говоримо про персональну відповідальність і персональне голосування, але й вимагатимемо і наполягатимемо, що жодна картка, вкрадена або незаконним чином отримана, щоб голосувала в раді не персонально.

Друга неприємна новина для вас. Так само я вважаю і вимагаю згідно з законом, як і вся опозиційна команда в  цій залі, що  саме стосовно вашої партії мають бути дотримані, як і стосовно кожної з тих партій, які є в парламенті і самовисуванці, вимоги закону про реєстрацію фракції. Закон був порушений, тому порушники закону не мають права говорити про моральність.

Що стосується партії. Ви говорите з людьми, які персонально відповідають за свої принципи і свої вчинки. Принципам ми  ніколи не зраджували і не будемо зраджувати, а от вожді, які заблукали, це питання до них. Дякую вам.  

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Я прошу народного депутата Парубія, фракція "Батьківщина".

 

13:16:24

ПАРУБІЙ А.В.

Парубій Андрій, фракція "Батьківщина".

Пане Валентин, наша фракція вас підтримує, і я впевнений, що підтримає і багато самовисуванців, тому що ви багато років віддали своєї діяльності, власне, на боротьбу із корупцією, і також на донесення правди про те, які злочини проти України вчинила і Комуністична партія, і її ідеологія. Сьогодні за дивним збігом обставин головним конкурентом проти вас є Ігор Калєтнік, який є одночасно представником злочинної комуністичної системи і, одночасно, людина, яка стала символом корупції в України. От таких два поєднання!

Чи вважаєте ви за ймовірне, щоб в Українській державі, сучасні державі, яка пережила голодомор, і яка сьогодні визначає євроінтеграцію як  свій стратегічний напрямок, така людина могла, мала моральне право бути віце-спікером, а ми вас максимально підтримуємо, і я   вірю, що у вас є всі шанси зайняти цю посаду, тому що більшість самовисуванців не зможуть натиснути кнопку  за представника від комуністів …

 

НАЛИВАЙЧЕНКО В.О. Шановний колего, друже, я дивлюся в ваші очі і бачу очі тих людей, які пройшли, дійсно,  народні вибори і вибрані від народу, і є захисниками людей. Я  переконаний і дивлюсь зараз насамперед на наших побратимів від "Свободи", із об?єднаної "Батьківщини" і моїх побратимів від "УДАРу",  я переконаний, що ми особисто   проголосуємо і в цьому парламенті і за повернення справді поваги і до української державності,  до всіх  державних утворень України і до  всіх українських героїв.

Друге. Я переконаний, що, об?єднавшись,  ми виставимо критерії, повірте і почуйте мене, до всіх посад. І зараз я не є головним претендентом  і претендентом на посаду, як таку,  я маю честь звернутися і просити підтримку в залу так, як вимагають люди, встановити критерії і за ним обирати  посадовців, можновладців і людей у виборних органах влади, саме так. Дякую вам.  (Оплески)

  

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Сідайте, час закінчився.

Шановні  депутати, у нас є два  кандидата на посаду  першого заступника. Обговорення. Прошу записатися від фракцій  народних депутатів. Я прошу Партія  регіонів, Герман. Передаєте, да? Ви записані перша. З трибуни можна.

 

13:19:32

ГЕРМАН Г.М.

Дякую, пане Голово.

Шановні колеги народні депутати, це надзвичайно тішить  усіх нас, що ми вибираємо кандидатів  на пост першого віце-спікера по демократичній процедурі, коли є не один кандидат, а  багато кандидатів, які мають можливість висловитися, відповідати на запитання. І я вважаю, що це дуже добра ознака для  першого дня стиль  управління новообраного Голови Верховної Ради, з чим я прошу його привітати. Я сподіваюся, я сподіваюся, що наш парламент буде завжди діяти так професійно, так демократично. Вислуховувати всі сторони, толерувати і не заважати говорити.

Я сподіваюся, що всі навчаться один одного слухати і чути, і не будуть смітити. Пробачте за це. Але чисто як жінка, мені було страшно неприємно, коли вчора голова фракції "Батьківщина" зірвав тут папір, прямо кинув на підлогу. Сьогодні опозиція продовжує смітити в залі. Не можна смітити в рідній хаті, панове! Не можна!

Я підтримую кандидатуру Ігоря Калєтніка, як людину професійну і з почуттям обов'язку на посаду першого спікера. І прошу вас теж підтримати цю кандидатуру. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі. Я прошу, об'єднання "Свобода", Леонов.

 

13:21:06

ЛЕОНОВ Е.В.

Прошу передати слово Юрію Михальчишину.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Передати слово.

 

13:21:25

МИХАЛЬЧИШИН Ю.А.

Шановний пане Голово! Шановні колеги! Сьогодні, справді, в обговорення необхідно закцентувати той важливий факт, який всі чомусь ігнорують. Що ми в Україні відмовляємось чомусь підтримувати традиції європейського парламентаризму. Адже традиційно в усіх парламентських системах Європи, чи це вестмінстерська модель демократії, чи континентальна, прийнято, за історично вже сформованою традицією, посаду віце-спікера парламенту, вищого законодавчого органу, віддавати представникам парламентської опозиції. Для здійснення, передусім, функції парламентського контролю.

У що вироджується парламентський контроль в Україні, думаю, не мені вам розповідати. Адже, на жаль, частина присутніх у цій залі є його архітекторами. Це в Україні "година запитань до Уряду" перетворюється фактично в низку формальних монологів і не менш формальних запитань суб'єктивно-критичного характеру. В той самий час, коли в нормальних європейських країнах, в тій самій Італії, щодня парламентського засідання перші 40 хвилин присвячені саме виконанню контрольної функції парламенту над роботою виконавчих органів влади.

У мене є щирі сумніви і у нашої фракції загалом у тому, що пан Калєтнік, який представляє партію, котра була архітектором ГУЛАГу і голодомору, здатний представляти адекватний парламентський контроль над діями виконавчої влади. В нас є сумніви в тому, що він здатний стати на заваді спробам перетворити український парламентаризм у формальну бутафорну ширму над встановленням в Україні авторитарної олігархічної кримінально-капіталістичної диктатури. У нас є сумніви в тому, що представник партії, який став фактично символом корупції на українській митниці, має право представляти українських трудящих. Можливо, він представляв би трудящих Швейцарії, Ліхтенштейну, Кіпру, Віргінських островів, де в офшорних зонах ховає свої капітали частина присутніх у цьому залі депутатів. Але не українських вчителів, не медиків, ні офіцерів, ні інженерів. Ця партія, яка створена, до речі, була в квітні 1918 року в Таганрозі на території теперішньої Росії, не має жодного права представляти.

Тому ми вважаємо, що підтримка кандидатури від партії, яка юридично і фізично винна у мільйонах українських смертей, в стінах українського парламенту є просто блюзнірством і наругою. Відтак фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода" категорично заявляє, що до проведення в Україні відкритого судового процесу над комуністами, їхніми злочинами, ми не маємо права змиритися з існуванням антидержавної, антиукраїнської і антинародної сили в нашому парламенті.

Відтак позиція фракції "Свобода" чітка і категорична. За жодних умов не підтримувати кандидатуру Калєтніка. Натомість ми висловлюємо свою підтримку кандидатові від партії "УДАР" – Валентину Наливайченку. Дякую за увагу.(Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі. Фракція "УДАР Віталія Кличка" – Матіос. Прошу.

 

13:24:10

МАТІОС М.В.

Прошу передати слово Геращенко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. А хто, хто народний депутат Матіос, хто? Підніміть руку. Ні, ні, ні. Підніміть руку, народний депутат Матіос. Понял. Передать Геращенко.

 

13:24:37

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Шановні колеги, знаєте, коли до цього залу приходять люди, коли до цієї зали приходять не політики, а люди з іншого світлого життя, такі як письменники видатні, такі як Марія Матіос, в них пропадає голос від того, що тут відбувається.

Дуже важливо, щоб ми взагалі залишали розум тут, коли ми є в цьому залі. Мені легко виступати після колеги з партії "Свобода", тому що він абсолютно чітко підкреслив, що  в демократичних країнах світу, якою ще два з половиною роки тому була Україна, опозиції належить контрольні функції в парламенті і саме опозиції  належить посада першого віце-спікера. Тому що, як сказав колись де Голль, я не знаю, чи всі в залі знають, хто це такий, але це такий був великий французький Президент, опозиція – це теж Франція, а також опозиція - це теж Україна. Дуже гарно у нас це ті знавці, де воля, вони зараз свистять своїй колезі біля парламентської трибуни. Хороші манери демонструєте, хлопці, нормально. От.

Але я хочу сказати інше, сьогодні опозиція – це 80 відсотків українських виборців. І от саме 80 відсотків українських виборців щодня, щосекунди намагаються зневажати в цьому залі, коли опозицією нехтують тут, їй намагаються відвести роль таких виступаючих, які мають діяти за принципом, визначеним цією владою, цим Президентом і таке інше, "Говорите, говорите, вы нам не мешаете".

Ми будемо вам заважати, тому що ми представляємо український народ. І ми щасливі від того, що щодня до опозиції доєднується все більше і більше українців, до якої би національності вони не належали. І тому абсолютно очевидно, що пан Калєтнік, який сьогодні є насправді представником політичного хабаря тієї партії, яка користувалася його спонсорською допомогою під час своєї акції "повернемо країну народу!" повертає країну народу, під народом вона має на увазі конкретних хлопців з Партії регіонів. І це політичний хабар, який означає наступне: ви нам спікера і прем'єра, ми вам фракцію, на яку ви не маєте жодного права – і ми вма посаду першого віце-спікера.

Я хочу також сказати, що ця фракція, яка, ну, не фракція, а партія обіцяла країну народу, останнє, що вибила з бюджету свого прем'єра Азарова, в якого вони були на підтанцьовках. Ви вдумайтесь в цю цифру, мільярд 300 мільйонів на митницю. Це ті гроші, які могли піти на добавку зарплат вчителям і лікарям, по 100 гривень би їм дійшло. І я хочу сказати, що ця фракція буде продовжувати щодня, щосекунди з паном Калєтніком віддавати країну народу від Партії регіонів, вірніше, від керівництва Партії регіонів. Тому ми за пана Наливайченка і ми проти пана Калєтніка.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу Парубій, фракція "Батьківщина", прошу.

 

13:27:33

ПАРУБІЙ А.В.

Шановна громадо, українці! Парубій Андрій, фракція "Батьківщина". Я нагадаю, в 2007 році, коли в тому залі опозиція мала більшість, нами було передано посаду віце-прем'єра для меншості, для опозиції, як це робиться у всіх цивілізованих країнах, як це робиться будь-якій європейській державі. Віце-спікера, першого, першого віце-спікера. До речі, як і бюджетний комітет, як і регламентний комітет, як багато інших комітетів.

А сьогодні бачимо, що Україна, яка зробила великий крок до європейської перспективи, знову скочується в радянське минуле. Знову більшість, яка прийшла, вона хоче бачити опозицію тільки такою, яка буде сидіти в залі і виступати проти. Тому що для вас цивілізовані правила. Які прийнятні для Європи, ви їх не розумієте. Вони не про вас і не для вас. Ви вийшли з радянського минулого і ви там залишились психологічно. Фракція "Батьківщина" не претендує на посади, ми хочемо тут відстоювати простих людей. І тому ми підтримаємо Валентина Наливайченка на цю посаду. Але той факт, що сьогодні комуністи висувають свого кандидата і Партія регіонів голосує, він показує всю ницість цього політичного союзу. Комуністи обіцяли на виборах, що вони ніколи не підуть в союз з регіоналами. Сьогодні м бачимо відповідь на просте питання: скільки коштує Комуністична партія? Вона коштує посаду віце-спікера в парламенті, оце їхня ціна.

Ці люди, які обіцялись… (Оплески) Ці люди, які обіцялись боротись з буржуазією, з олігархами, з великим капіталом, сьогодні в черговий раз стають бойовим загоном олігархів і великого капіталу. Вони обдурили своїх виборців. І вони в тому є вся їхня суть. Ця злочинна політична сила, яка взагалі не повинна існувати серед політичних партій в Україні, сьогодні вона продемонструвала, що вона не має жодного відношення  ні до трудящих, ні до простих людей, ні до захисту інтересів  людей, яких вони нібито захищають. Це просто обслуга примітивна і банальна обслуга великого капіталу, який сьогодні зібраний у Партії регіонів.

Я хочу наголосити, цей союз ганебний між Партією регіонів і комуністами він був і в попередній каденції, він очевидно буде і в цій каденції. Але хочу вам нагадати, дуже швидко і цьому союзу і вам прийде кінець. Багато хто пішов до вас… (Оплески) Ваша влада падає. До президентських виборів  менше двох років, ви будете бачити, як будуть від вас втікати, як чуми боятися вас, коли вся Україна побачить, що у вас немає жодних шансів на те, щоб продовжити цю владу в Україні, цей час прийде дуже швидко.  

Ми підтримуємо Валентина Наливайченка і віримо, що люди, які обіцяли заборонити Комуністичну партію, а були такі заяви від Партії регіонів, обіцяли…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте закінчити.

 

ПАРУБІЙ А.В. Я закінчую.

Люди є, які обіцяли, прийшов у парламент, внести законопроект про заборону Комуністичної партії. Я закликаю тих людей сьогодні не голосувати за їхнього представника, а підтримати Валентина Наливайченка. Дякую і слава Україні!(Оплески) 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Останній виступаючий Симоненко, Компартія України.

 

13:31:19

СИМОНЕНКО П.М.

Шановні колеги! Хотів би привернути вашу увагу, що фракція, рекомендуючи Ігоря Григоровича на цю посаду, виходила з наступного. За останні роки, очолюючи республіканську митницю, він виявив високий професійний рівень, це однозначно, організаторські здібності. І, до речі, він прийшов на цю посаду, коли пройшов шлях від  простої людини у цій структурі до керівника. Він змінив на посаді  "помарчевого" Макаренка. І коли він змінив, то за роки, коли він працював, він за останній рік додатково до державного бюджету  30 мільярдів додав.  То я й кажу, то   30 мільярдів ви, зрозуміло, що покрали тоді, коли ви їх віддали до державного бюджету.

Я хотів би привернути вашу увагу, що  його державна відповідальність сьогодні призвела до того, що він завдяки тому, що ви руйнівну політику проводили економічних  реформ, він сьогодні забезпечив 36 процентів надходження до державного бюджету. Ви байдики били, а він працював, щоб людям платили пенсію, заробітну плату і таке інше.

Коли тут деякі "покусані бджолами" за помаранчевий режим розказують про мільярд, вони ж забувають, що там люди працюють, у тому числі, на західних регіонах, це заробітна плата людей, мільярд, а не ваша базіканина, яку ви, сьогодні, так скажемо, реалізуєте із цієї трибуни.

До речі, говорячи про те, що "покусали бджоли", я хотів би тут із повагою поставитися… Ви ж самі розберіться, ви по п'ять партквитків маєте у кишенях, ви по п'ять партій замінили, ви по п'ять фракцій позаміняли. Ви хоч самі розберіться, що ви хочете. Постійно брешете народу України відносно того, чим ви хочете займатися. (Шум у залі)

Відносно приємної новини для деяких, так скажемо, політичних ділків. Я кажу про неприємні, а про приємні. Фракція Компартії підтримує Закон "Про люстрацію". Вас тут половини не буде, бо одні по тричі, так скажемо,  агентами є, переписані, інші, так скажемо, на співпраці сиділи, стукачами були. Це ви якраз! (Оплески) Я підтримую Закон "Про люстрацію"! Підтримую обов'язково.

Відносно піаніно, а хто ж тут бігав, коли, так скажемо, фракція Компартії постійно працює, а ви ж тільки й бігали, на піаніно самі грали, 20 років. Ви вже  відіграли Україну. І якраз і свідчить про те, що сьогодні треба принципово ставитися до того, які політичні сили з                                                                                                                                                       якими гаслами поприходили. Ви ніколи правди народу України не казали, і протринькали Україну за 20 років. Народ жебракує, у вас у                                                                                                                                                        Західній Україні, ви три, так скажемо, обласних ради очолюєте. А там всі люди їдуть за кордон завдяки вашій політиці працювати, і не в Україні рідній кусок хліба, а там горшки нічні таскають. Оце ваша політика!

(Шум у залі)

А відносно того, що за Калєтніка сказали, оце говорять свободівці, які жили за рахунок контрабанди: він перекрив їм контрабанду, вони зразу і заверещали на всю Україну. Оце називається "патріоти"!

Тому фракція Компартії закликає, сьогодні голосувати треба за принципових людей, які можуть забезпечити і організаційно вирішити ці проблеми…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Закінчуйте.

 

СИМОНЕНКО П.М.  … так скажемо, свистіли, ви просвистіли  вже Україну.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Спасибі. Шановні колеги, як ми і домовилися, час для обговорення кандидатур вичерпано.  То дозвольте мені в алфавітному порядку поставити на голосование. І я  це роблю.

Ставлю на голосование… Підготуватися для голосування для обрання на посаду Першого заступника Голови Верховної Ради України кандидатуру Калєтніка Ігоря Григоровича. Поршу голосувати.

 

13:35:29

За-241

Рішення прийнято. (Оплески)

За-241. Проти-100. Утрималось  нуль. Не голосувало - 87. (Оплески)

По фракціям: Партія регіонів – 203, "Батьківщина" – нуль, "УДАР Віталія Кличка" – нуль, "Свобода" – нуль. Компартія – 32, позафракційних – 6.

Давайте поздоровимо Ігоря Григоровича з цією посадою. Я запрошую його сюди за стіл президиума. Прошу. Сейчас іще одного виберемо, все буде нормально.

Шановні колеги, будемо так працювати, вирішимо з вами всі питання, в мене сумніву немає. 

Далі переходимо до обрання заступника Голови Верховної Ради України. Відповідно до частини першої статті 79 Регламенту Верховної Ради України прошу внести кандидатуру на посаду заступника Голови Верховної Ради.  Прошу ваші пропозиції. Що, пропозицій немає?

Прошу, Арсеній Петрович.

 

13:37:36

ЯЦЕНЮК А.П.

Шановні члени парламенту, ми не боролися за посади і не будемо боротися за посади. Ми будемо боротися за реалізацію тих програмних цілей і завдань, з якими ми йшли на виборчу кампанію.

І тому присутність в Президії Верховної Ради України представника опозиції є ні що інше, як форма парламентського контролю над діяльністю вірогідної більшості. Ми як три опозиційні фракції прийняли спільне рішення - і внесли проект Постанови Верховної Ради України за підписом трьох керівників трьох опозиційних фракцій щодо обрання Заступника Голови Верховної Ради України Кошулинського Руслана Володимировича. Ми вважаємо, що це та людина, яка розкаже Партії регіонів, як треба правильно виконувати закон і Регламент. Просимо підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі. Прошу, Ляшко, народний депутат.

 

13:38:42

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Ярослав, не треба вам кричати! У вас найгірший результат на виборах серед усіх депутатів в цьому залі, а в мене один з найвищих. Тому не кричіть!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. У вас 1 хвилина.

 

ЛЯШКО О.В. Да, дякую.  Шановні колеги-депутати, я перепитав свого колегу Волкова, який тут був усі 20 років в парламенті, чи була коли-небудь в Президії українського парламенту жінка. Він сказав, що ні, не було.

Ірина Геращенко сьогодні піднімала питання… (Шум у залі) Ірина Геращенко сьогодні піднімала питання щодо обмеження прав жінок. Я абсолютно з нею згоден… (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте можливість висказаться. Прошу.

 

ЛЯШКО О.В. Знаєте, отут… Володимир Васильович, отой час, що  вони кричали, зарахуйте в їхній час, а не мій.

Я хочу звернутися до нових колеги-депутатів, які  думають, що на горло мене візьмуть. Слабі! Мовчіть!  Так от… бо люди  все бачать: хто розумний, а хто…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Закінчіть!

 

ЛЯШКО О. В. Володимир Васильович, я думаю, що буде абсолютно справедливо, коли в президії буде українська жінка. На превеликий жаль, українські жінки, починаючи від Тимошенко, сидять  у тюрмах, українські жінки ліплять хліб, українські жінки вас годують, а багато тут із держиморд сидять і кричать. І знущаються над українськими жінками.

Тому я вношу пропозицію висунути на посаду віце-спікера  українського парламенту українську жінку Анжелу Лабунську – позафракційного народного депутата. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ще є пропозиції які?  Нема других пропозицій.

 (Шум у залі) Я прошу заспокоїтися. Я ставлю на голосування.

Прошу, від вас пропозиція. Геращенко. Геращенко включіть мікрофон.

 

13:41:36

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Шановні колеги, у мене не пропозиція, а репліка, тому що моє прізвище згадувалося в  контексті  виступу пана Ляшка.

По-перше, я хочу закликати залу сесійну, всіх  представників всіх фракцій, до такого поняття як  політкоректність, тому що це так само відповідає нашим європейським намірам, європейській інтеграції.

По-друге. Я хочу нагадати, що в принципі Україна брала на себе серйозні зобов'язання по виконанню такого рішення, як гендерна рівність. Зараз три опозиційні фракції винесли колективне рішення відносно того, що Руслан Кошулинський – це та людина, яку ми хочемо бачити в президії Верховної Ради як   віце-спікера від опозиції, але звернутися  до представників фракцій всіх, до вашого керівництва, коли будуть розподіли комітетів, все ж таки  згадати про те, що жінки сьогодні складають    10 відсотків серед українського парламенту, і вони мають бути  представлені у керівництві  українського парламенту – це  буде відповідати і європейським намірам України до євроінтеграції, і зобов?язанням України перед Радою Європи, і  Організацією Об?єднаних Націй. Дякую за увагу. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні депутати, ставлю на   голосування  пропозицію про обговорення кандидатур в залі: Кошулинський Руслан Володимирович  і Лабунська Анжела Вікторівна. Теж по 10 хвилин: 2 хвилини на доповідь, відповідь на питання  і виступи. будемо  проводити виступи від фракцій?  Не будемо. А питання задавати будемо? Не будемо.

Я  ставлю на голосування тоді питання, щоб розглянути  ці дві кандидатури без обговорення. Прошу голосувати.

 

13:43:41

За-364

По фракціям. От результати, от так ми повинні і голосувати по всім питанням.

Тоді  я ставлю кандидатуру, приготуйтесь голосувати всі, Кошулинського Руслана Володимировича, щоб вибрати його заступником Голови Верховної Ради України. По мотивам голосування після голосування буде ж. Прошу голосувати.

 

13:44:38

За-305

(Оплески)

Запрошуємо.  По фракціям покажіть.

Шановні депутати! У нас осталось до перерви 15 хвилин. То є пропозиція заслухати керівника Підготовчої групи. Володимир Михайлович готовий. Скільки хвилин треба, Володимире Михайловичу? Прошу, давайте заслухаємо. А потім ще побачимо по часу.

 

13:46:42

ЛИТВИН В.М.

Шановний Голово! Шановні народні депутати! Я вам повинен сказати, що в цьому смітнику, тут, де розкидані пляшки, не зовсім зручно виступати і зовсім етично. Це не парламент наш український. Я прошу, заспокойтесь, заспокойтесь.

Шановні колеги! Відповідно до статті 16 Регламенту Верховної Ради як голова Підготовчої депутатської групи від її імені доповідаю народним депутатам про проведену роботу.

Відповідно до статті 13 Регламенту Верховної Ради України Підготовча депутатська група була сформована за участю Голови Верховної Ради України шостого скликання на основ принципу: один представник від 15 народних депутатів, обраних у загальнодержавному або одномандатному окрузі, а також по одному представнику від 15 народних депутатів, обраних в одномандатних округах, які реєструвалися кандидатами в народні депутати шляхом самовисування. Партію регіонів в Підготовчій депутатській групі представляли 12 народних депутатів. Політичну партію Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина" – 7. Політичну партію "УДАР (Український демократичний Альянс за Реформи) Віталія Кличка" – 3. Політичну партію Всеукраїнське об'єднання "Свобода" – 2. І Комуністичну партію України також 2 народних депутати. Ще 2 народних депутати представляли самовисуванців. Тобто всього працювало у Підготовчій депутатській групі 28 народних депутатів.

Підготовча депутатська група розпочала роботу 22 листопада 2012 року і відповідно до Регламенту Верховної Ради України припинить свою діяльність зі створенням комітетів Верховної Ради України сьомого скликання.

Відбулося, шановні колеги, ряд засідань, на яких ми обговорили питання щодо підготовки до проведення урочистого засідання Верховної Ради України, а також щодо організації роботи Верховної Ради України до моменту сформування президії, тобто обрання Голови і Першого заступника і заступника Голови Верховної Ради України.

Окрім того на засіданні було затверджено форму присяги народного депутата України, а також порядок складання присяги. Ми також визначились щодо складу Лічильної комісії і дійшли висновку, що кожна політична фракція має право представляти одну людину для роботи в Лічильній комісії від 20 депутатів. І також ми прийняли рішення, яке Верховна Рада, на превеликий жаль, не виконала, що від депутатів- самовисуванців повинен бути один представник, точніше кажучи, не менше одного представника. А якщо буде більше 35 людей, тоді два представники, як того вимагає Регламент.

Я повинен сказати, що Тимчасова президія абсолютно проігнорувала це рішення. Я вважаю, що потрібно повернутися до голосування складу Лічильної комісії. Повинен сказати, шановні колеги,  що всього було проведено шість засідань Підготовчої депутатської групи. На останньому, шостому засіданні було розглянуто питання про перелік і предмети відання парламентських комітетів. Всього було затверджено 27 комітетів, плюс Контрольна комісія з питань приватизації.

Я дякую всім членам Підготовчої депутатської групи за те, що ми складно в протистоянні знаходили компроміс і приймали необхідні рішення. Напрацьований Підготовчою депутатською групою пакет документів  вам роздано.  Я складаю подяку Апарату Верховної Ради України за те, що вони надавали всіляке сприяння в роботі Підготовчої депутатської групи. 

Дякую за увагу. Якщо є питання,  я готовий надати на них відповідь у межах компетенції Голови Підготовчої депутатської групи.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі, Володимире Михайловичу. З даного питання Верховна Рада рішення не приймає. І є пропозиція взяти інформацію до відома. Спасибі, Володимире Михайловичу.

Шановні депутати, ми домовились, всі фракції, йдемо дальше по порядку денному. Відповідно до пункту 9 частини першої статті 106, частини другої статті 114 Конституції України Президент України 10 грудня 2012 року вніс подання до Верховної Ради України, щоб ми дали згоду на призначення Миколи Яновича Азарова Прем'єр-міністром України. Відповідно до статті 205 Регламенту Верховної Ради України пропонується така процедура розгляду питання. Для виступу з доповіддю Миколі Яновичу надати до 20 хвилин, на запитання до кандидата відвести 20 хвилин, на обговорення кандидатури відвести 20 хвилин.

Є пропозиція… (Шум у залі)

 І депутатів, да. Є пропозиція затвердити такий порядок розгляду цього питання, прошу проголосувати. Я дам. Я дам з процедури.

 

13:53:10

За-227

Я прошу, депутат Сас.

 

13:53:19

САС С.В.

Дякую. Депутат Сас, "БЮТ – "Батьківщина". Шановний Володимире Васильовичу, ви обіцяли дотримуватись вимог законів і Регламенту при розгляді питань Верховною Радою України. Я нагадаю, що відповідно до частини п’ятої статті 8, при розгляді питання про надання згоди на призначення Прем'єр-міністра на засіданні Верховної Ради повинен бути присутній Президент України. І відповідно до частини четвертої статті 205, яку ви цитували, теж під час розгляду питання про надання згоди на призначення на посаду Прем'єр-міністра на пленарному засіданні бере участь Президент України. Я прошу виконати цю вимогу закону.

І  наступне, Володимир Васильович. У нас по 16 статті порядок розгляду питань затверджено. Там є, відповідно до Регламенту, після обрання заступника Голови Верховної Ради, заслуховується позачергове Послання Президента.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Включіть депутата Саса.

 

САС С.В. Те, що приймала там підготовча група, носить рекомендаційний характер. Тому я прошу поставити на голосування про  відхилення одноразове ad hoc щодо переліку і послідовності розгляду питань, якщо ми вже розглянули доповідь голови Підготовчої групи. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! Я дотримуюсь тих домовленостей, які були з керівниками усіх депутатських фракцій. І порядок  я цей чітко витримую. Тому давайте не будемо гаяти час, розглянемо питання, потім зробимо перерву і будемо вже працювати над комітетами і таке інше.

Тому я прошу…

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Присядьте, я дам вам слово. Я дам вам зараз слово. Тому я чітко дотримуюсь ще раз кажу домовленостей, які були з керівниками фракцій. Тому я одну хвилину дам зараз Ляшку і надам слово Прем’єр-міністру Миколі Яновичу. Прошу депутат Ляшко.

 

13:55:44

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Шановний пане Голово, новообраний Голово Верховної Ради! Знаєте, очевидно, наші проблеми всієї країни через те, що ми живемо по домовленостях, а не  по закону.

Я розумію, що можливо в донецьких, висуванцем яких ви є, головне – це домовленості, які правда дуже часто не тримають. Але у своїй діяльності Верховна Рада керується Законом про Регламент Верховної Ради. Закон передбачає присутність Президента. Будь ласка, забезпечте присутність Президента.

Крім того, очевидно, ви як новообраний Голова Верховної Ради ще не встигли ознайомитися з усім складом Верховної Ради. Крім представників фракцій у Верховній Раді є позафракційні депутати. І я просив би вас не обмежувати права позафракційних депутатів на виступ 20 хвилин, які ви відвели на обговорення кандидатури Прем’єра, їх не вистачить, бо 5 фракцій по три хвилини, це 15, і на всіх інших по 5 хвилин.

Тому я пропоную відвести півгодини на обговорення, щоб була можливість, питань до пана Азарова   дуже багато. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі.

Я прошу депутат Єфремов Олександр Сергійович.

 

13:56:59

ЄФРЕМОВ О.С.

Шановний Володимире Васильовичу, шановні колеги! Ми з домовилися, що будемо виконувати Закон. Це – норма Регламенту, який цю норму там передбачає: 20 хвилин на виступ і обговорення. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Слово для доповіді надається кандидату на посаду Прем'єр-міністра… Ви задасте питання. Від фракції… прошу, "УДАР". Хто? Прошу, Віталій Кличко. Прошу.

 

13:57:34

КЛИЧКО В.В.

Перед тим, як приступити до обговорення, а потім до голосування, наша пропозиція щодо пана Азарова як до Прем’єра зробити звіт за попередню діяльність. Дякую. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Звіт… Давайте послухаємо. Я надаю слово  Прем'єр-міністру України Миколі Яновичу Азарову. Прошу.

 

АЗАРОВ М.Я. Шановний Головуючий, шановні народні депутати, шановні громадяни! Хочу привітати вас із початком роботи першої сесії Верховної Ради України сьомого скликання. Цьому… (Оплески) Цьому  складу парламенту доведеться приймати чимало масштабних рішень у дуже непростих, невизначених умовах.

У чому особлива відповідальність поточного моменту? Кризові явища у світовій економіці продовжують поглиблюватися. Всупереч сподіванням на поступове відновлення економічного зростання, в країнах-лідерах цього не сталося. Загальмувалося зростання і в країнах, які розвиваються. Це означає, що  принаймні у найближчі роки можливості для експорту української продукції будуть звужені, а доступні фінансові ресурси на зовнішніх ринках – обмежені. Якщо ми не хочемо жити під диктовку кризи, новому Уряду разом з новим парламентом належить вирішувати нагальні питання розвитку, покладаючись, перш за все, на власні сили, на внутрішній потенціал. І Україна має вийти з цієї кризи з більш сильною і стійкою до зовнішніх потрясінь економікою. Саме така ідеологія покладена в основу програмних завдань, розроблених Президентом України для нового Уряду.  Україна має небагато часу для завершення системних перетворень і здійснення докорінної модернізації економіки, промисловості, ключових суспільних інститутів. За два з половиною роки здійснено рішучі кроки. Водночас необхідно визнати, для того, щоб досягти безумовного і відчутного для громадянина підвищення якості життя, темпи перетворень мають бути прискорені.

Чого чекають від нас люди? Простих речей: стабільних цін, прогнозованого валютного курсу, збереження  робочих місць, своєчасних виплат та підвищення заробітної плати, пенсій, стипендій. Але ці прості речі не з'являються автоматично. Вони вимагають важкої та професійної роботи законодавчої і виконавчої влади і прийняття іноді складних рішень. Ми уважно аналізуємо антикризові заходи, які застосовують країни Європейського Союзу. Переважно вони полягають у значному скороченні соціальних видатків бюджету та збільшенні оподаткування. Окремі держави йдуть не безпрецедентні кроки. Уряд Італії, наприклад, прийняв рішення збільшити ПДВ до 23 відсотків, запровадити податок на комунальні послуги, збільшити пенсійний вік до 66 років. Уряд Іспанії на 6 відсотків збільшив ставку оподаткування доходів підприємств.

Я відповідально заявляю: Україна не піде таким шляхом. Наші громадяни ще не мають таких доходів, як громадяни Європейського Союзу, а тому ми не збираємося перекладати тягар кризи на плечі простих громадян, так само, як ми не перекладали його в умовах різкого збільшення ціни на газ.

Також вважаю абсолютно неприйнятним збільшення податкового навантаження на національного виробника. У важких економічних умовах забезпечити зростання економіки можливо лише при взаєморозумінні між владою, суспільством і бізнесом.

Шановні колеги, новий уряд буде продовжувати реалізацію Програми економічних реформ та нової соціальної політики Президента України. Заходи державної політики будуть мати єдину мету – істотно підвищити рівень життя громадян України та соціальні гарантії держави для громадян. Цього можливо досягти лише на міцному економічному фундаменті. У найближчі роки ми повинні максимально мобілізувати весь внутрішній потенціал і забезпечити зростання національної економіки.

У період, що минув після кризи 2008-2009 років, зроблено чимало для зниження чутливості нашої економіки до зовнішніх шоків. Але маємо визнати: за умов, які складаються, цього недостатньо. Економіка України зберігає виражену експортноорієнтовану і сировинну спеціалізацію, а тому залишається вразливою до зовнішньої кон'юнктури.

Отже потрібно застосовувати нові стимули для  внутрішнього  реінвестування в галузі з високою доданою вартості, для активного впровадження політики імпортозаміщення; диверсифікації та зниження  енергоємкості виробництва.

Треба здійснити зміни в структурі експорту на користь продукції  з глибокою переробкою та застосуванням нових технологічних рішень. Наші зусилля будуть  сконцентровані на стимулюванні розвитку внутрішнього ринку, на зменшенні залежності України від зовнішньоекономічної кон'юнктури, на посилення конкурентних переваг та підтримці вітчизняного експорту на зовнішніх ринках. Саме тому пріоритетами діяльності нового уряду стануть: розширення і зміцнення економічних свобод, а отже максимальна дерегуляція бізнесу до зменшення втручання контролюючих та правоохоронних органів в роботу підприємств, а також підвищення  відповідальності за немотивоване втручання; прискорення роботи зі створення умов для чесної і вільної конкуренції;  захисту прав власності; зміцненню справедливої судової системи; запровадження антикорупційних механізмів на всіх рівнях системи державного управління. В першу чергу, будуть здійснюватися заходи, спрямовані на стимулювання внутрішнього попиту на продукцію вітчизняного виробництва, збільшення зайнятості, а саме: розвиток внутрішнього  виробництва із застосуванням широкого спектру економічних інструментів, прямої бюджетної підтримки, податкових стимулів, здешевлення кредитування державних гарантій. Реалізація інфраструктурних проектів  як  база для розвитку виробничого і транзитного потенціалу та покращення соціальної інфраструктури, яка безпосередньо впливає на якість життя людей.

Сприяння створення передової інфраструктури агропромислового комплексу і соціальної інфраструктури сільської місцевості. Посилення  енергетичної незалежності України, збільшення власного видобутку  енергоносіїв, диверсифікація постачання енергоносіїв, впровадження енергоефективних технологій, стимулювання інвестицій у модернізацію газотранспортної системи, нафтопереробних   потужностей, житлово-комунального господарства і таке інше.   Буде зроблено акцент на посилення  захисту національного товаровиробника від недобросовісної конкуренції чи зростаючого імпорту.

Крім того,  ми запровадили механізм державної фінансової підтримки  експорту, страхування, кредитування, гарантування, у тому числі шляхом створення відповідної державної  фінансової установи. Бюджетні ресурси розвитку будуть концентруватися на підтримці пріоритетних інноваційних  проектів, спрямованих на розвиток внутрішнього виробництва і  нарощування експорту інноваційних товарів і послуг.

Кілька конкретних прикладів.  Частка імпортної сировини  та комплектуючих, які   використовуються  у вітчизняному виробництві,  перевищують 60 відсотків загального обсягу імпорту.  Тому головне завдання – ефективно використати вже створену систему стимулів  для технологічної перебудови нашого виробництва з метою заміни  або зменшення частки імпортної складової, наприклад, необхідно відродити вітчизняне сільгоспмашинобудування. На законодавчому рівні вже  затверджено систему стимулів для технологічного оновлення  підприємств виробництва сільськогосподарської техніки.  Також для таких підприємств буде розширено  державну допомогу.

Крім того, ми плануємо створити виробництво  сучасної складної сільськогосподарської техніки за участі провідних іноземних фірм та запровадити стимули для придбання такої техніки.

Поставлено за мету за п?ять років  налагодити виробництво сільгосптехніки та обладнання для АПК, у тому числі таких, які зараз не виробляються  в Україні, з тим, щоб збільшити частку  вітчизняного сегменту до 60 відсотків.    Не менш важливо оновити вітчизняну техніку, парк залізниць. Вантажний та пасажирський – більш ніж на 13 тисяч одиниць. А також пасажирських автобусів – майже на 7 тисяч.

Критичною проблемою є перенасичення українського споживчого ринку імпортом побутової техніки та товарами легкої промисловості. За перше півріччя 2012 року в торговій мережі було реалізовано імпортних товарів тривалого користування та легкої промисловості у 8,5 та 5 більше, ніж таких же товарів вітчизняного виробництва.

Безперечно, що таке співвідношення не може нас влаштувати і повинно бути кардинально змінено в найкоротший термін. Ми можемо скоротити в півтора рази частку імпортної продукції машинобудування у структурі кінцевого споживання населення. Це важливо не тільки з точки зору покращення торгівельного балансу, а і для збільшення кількості високооплачуваних робочих місць у вітчизняних високотехнологічних галузях.

Завдяки вже прийнятим законодавчим стимулам і заходам, у нас є всі підстави для того, щоб до 2015 року вдвічі збільшити експорт продукції індустрії програмного забезпечення. Нам потрібна нова енергетична стратегія, реалізація якої дозволить вдвічі скоротити енерговитратність економіки до 2020 року. Водночас це забезпечить повну енергетичну незалежність України.

Можна назвати ще чимало напрямків активізації внутрішнього потенціалу економіки України. Але насамперед нам потрібно ефективно скористатися тими умовами та можливостями, які вже створені. Зрозуміло що така складна за обсягом та змістом робота потребує потужної законодавчої підтримки.

Серед першочергових законопроектів є зміни до Закону України про здійснення державних закупівель, які дозволять більше залучати вітчизняного виробника до процедури державних закупівель. Наприклад, одним із кваліфікаційних критеріїв стане наявність власних виробничих потужностей або центрів обслуговування на території України.

Проект Закону України про Державний банк розвитку, який, нарешті, має створити належні умови для реалізації довгострокових інвестиційних та інноваційних проектів у пріоритетних сферах економіки.

Удосконалений Закон України про вищу освіту має забезпечити модернізацію вищої освіти і адаптацію, її адаптацію до європейських стандартів, приведення нормативної бази вищої освіти у відповідність до завдань інноваційного розвитку економіки.

Нова редакція Закону про інноваційну діяльність є надзвичайно важливим елементом реформування системи фінансування та управління наукової і науково-технічної діяльності.

Не менш важливим є прийняття закону про внутрішню торгівлю. З одного боку від потрібен, щоб навести порядок у торговельній діяльності, а з іншого – щоб забезпечити захист вітчизняного виробника і споживача.

Шановний головуючий, шановні народні депутати, шановні громадяни, я глубоко переконаний, що для всіх, хто зібрався в цій залі, інтереси народу України понад усе. У нас разом один порядок денний – розвиток країни. Альтернативи цьому немає.

Кожен з нас обіцяв це народу України під час виборів. Виборчі змагання завершені. Всі політичні сили сказали виборцям все, що бажали, і отримали той результат, який є. Тепер час усвідомити, на нас лежить відповідальність за ефективність роботи влади.

Країні потрібні дієздатний парламент і дієздатний уряд. Продовжувати протистояння в сьогоднішній ситуації – шлях в нікуди. В світі кожен бореться за власне виживання. Україна має бути сильною в цій конкуренції. Отже нам потрібно докласти максимум зусиль та напружити всі сили, щоб разом  протистояти зовнішнім викликам. Ми можемо і повинні скільки завгодно гостро дискутувати в середині країни, але із зовнішнім світом повинні спілкуватися однією мовою - мовою захисту національних інтересів.

Як і інші держави свій шанс на розвиток ми не можемо подарувати і не маємо права змарнувати його через чвари і деструктивну політичну позицію: чим гірше, тим краще.

Тому я офіційно пропоную опозиції зібратися за столом переговорів і неупереджено, конструктивно, виходячи виключно з національних інтересів, проаналізувати всі питання, які є критичними для соціально-економічного розвитку держави.

 Ми повинні обговорити нашу  позицію щодо покращення умов приєднання до Світової організації торгівлі і щодо взаємодії з Митним союзом. Нам потрібно знайти компроміси у співробітництві з Міжнародним валютним фондом.

Маємо завершити реформування судової системи, виборчого законодавства за рекомендаціями Європейського Союзу. А також забезпечити виконання погодженого з Європейським Союзом порядку денного асоціації для підписання угоди, включаючи всеохоплюючу зону вільної торгівлі з Європейським Союзом.

 Нам потрібно визначитись щодо законодавчого забезпечення і концентрації ресурсів на інфраструктурних проектах та розвитку внутрішнього ринку. Тому сьогодні нам потрібні абсолютно всі прагматичні державники. Всі ефективні професіонали, під якими політичними прапорами вони не стояли.

Треба усвідомити, що ми в цьому залі не вороги, ми опоненти, але всі ми хочемо найкращого  Україні. Я глибоко переконаний, що Україну чекає добре майбутнє. Кожна політична сила повинна все для цього зробити і діяти так, щоб об'єднати народ України навколо масштабних завдань національного розвитку.  Дякую за увагу.  (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі, Микола Янович.

Шановні депутати, ніж привести… Я все зараз скажу, послухайте хвилинку. Я хочу з вами порадитись. 

У нас на сьогоднішній день ще є, ми повинні закінчити розгляд цього питання і прийняти рішення Верховної Ради. У нас є звернення Президента, 5 хвилин. І у нас є пропозиція: розглянути сьогодні про перелік, кількісний склад комітетів, без предметів відання. І закінчити сьогодні без перерви роботу у Верховній Раді, зробити потім перерву до середи слідуючої неділі. А у нас буде можливість працювати по комітетам, підбирати керівників, розміщати і так далі, і таке інше. Можна таку пропозицію поставити на голосування?

Ставлю на голосування: хто за те, щоби розглянути сьогодні три цих питання… Я прошу депутатів зайти до зали. Шановні депутати, в середу там буде депутати мажоритарщики в регіонах, то просять у вівторок зібратися. Ну, нормально. Можу ставити на голосування?

Ставлю на голосування щоб ми розглянули зараз без перерви три цих питання і визначимось, коли ми зберемося. Я думаю, у вівторок. А до вівторка попрацюємо з прізвищами, з комітетами, з розподілом і таке інше. Ставлю на голосування. Хто за цю пропозицію, прошу проголосувати.

 

14:19:25

За-243

Рішення прийнято.

По фракціях: Партія регіонів – 195, "Батьківщина" – 0, "УДАР Віталія Кличка" – 9, "Свобода" – 0, Компартія – 30, позафракційні – 9.

Продовжуємо роботу. Я прошу  записатися на запитання до кандидата на посаду Прем’єр-міністра України. Прошу записатися. Є.

Народний  депутат Кириленко, фракція "Батьківщина".

 

14:20:09

КИРИЛЕНКО В.А.

В'ячеслав Кириленко, об’єднана опозиція.

Пане Прем’єр-міністр, ви своєю промовою оптимістичною можете заколисати кого завгодно, всю Україну навіть. Але що я зрозумів, що треба для бачення вашої майбутньої діяльності і минулої знати  два слова, вами придумані: перше слово – це "папірєдніки", а друге слово це…  ви ж самі повинні знати - "пакращення". І от "папірєдніки" уже сидять – значить все нормально, першу частину   своєї програми ви виконали, а "пакращення" ми всі зараз споживаємо, весь український народ.

От у мене запитання. Де покращення для пенсіонерів, для чорнобильців, для ветеранів, для всіх соціальних верств, коли в них і пільги забрали і виплати? Воно  і далі буде продовжуватись?

І про "папірєдніков". Ви тут до круглого столу закликали з опозиціє. А що ви скажете, коли будуть звільнені політв’язні: Юлія Тимошенко і Юрій Луценко? І як ви…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити питання.

 

14:21:24

КИРИЛЕНКО В.А. І як ви, пане прем’єр-міністр, особисто ставитесь до того, що ваша влада використовує спосіб зведення політичних порахунків через ув’язнення як головний спосіб утвердження при владі?

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу.

 

АЗАРОВ М.Я. Шановний народний депутате, перш за все, я хочу сказати, що це 2,5 роки були і для країни, і для наших громадян важкими, але ми забезпечили зростання валового внутрішнього продукту більш, ніж на 10 відсотків. Це гарний показник. Хотілось би краще, але якщо ви слідкуєте за тим, що відбувається у світі, в Європі, то ви маєте знайти гарні слова для оцінки цих економічних показників.

Зараз головна мета – це забезпечити прискорений розвиток країни. На цьому базується тільки збільшення соціальних показників…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Спасибі. Я прошу Михальчишин, об'єднання "Свобода".

 

14:23:06

МИХАЛЬЧИШИН Ю.А.

Я прошу передати слово народному  депутату Ірині Фаріон.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Фаріон, народний депутат.

 

14:23:12

ФАРІОН І.Д.

Пане… товаришу Азаров, я зробила над собою надзусилля, аби вислухати вашу доповідь, яка за змістом з абсолютно нереального світу, а за формою з якогось карколомного.

Маю запитання до вас таке. Ваш Кабмін ініціював скасування обов'язкості дублювання фільмів українською мовою. Скажіть, будь ласка, чи комфортно вам проживати у світі серед українців, яких ви не сприймаєте і не шануєте? Це перше.

Друге, казав Сократ, що говори, і я тебе побачу. Уся країна вправляється у коміксах з вашого мовлення. Як допомогти вам у цьому, у цій проблемі, опонувати бодай би на елементарному рівні  проблему у двох контекстах...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Закінчуйте, закінчуйте.

 

14:24:20

ФАРІОН І.Д.

Мову не знають ті, які або  політично упереджені, або розумово відсталі. Отже, в якій системі координат перебуваєте, власне, ви? (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу.

 

АЗАРОВ М.Я.

Я згоден з вами, покращивайте українську мову.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу народний депутат Сенченко, фракція "Батьківщина".

 

14:24:50

СЕНЧЕНКО А.В.

Прошу передати слово Сергію Соболєву. Спасибі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Соболеву включіть мікрофон.

 

14:24:58

СОБОЛЄВ С.В.

Пане претендент, у мене до вас одне питання. Ваш Уряд ввійшов безпрецедентним фактом проведення державних закупівель без проведення конкурсів, як цього вимагає українське законодавство. Останній факт, коли ви найняли американську юридичну компанію, яка, до речі, за ваші гроші підтвердила невинуватість Тимошенко і про політичну упередженість щодо судового процесу над нею. Але є питання, скажіть, будь ласка, як ви умудрилися за сто тисяч гривень замовити десять американських юристів, які тут працювали декілька місяців? Навчіть, як це робити. Яким чином відмиваються кошти з державного бюджету, коли мільярди і мільярди гривень ідуть поза конкурсом і поза будь-якими тендерними процедурами? Але перше питання я прошу дати на нього відповідь.

 

АЗАРОВ М.Я. Всі дії Уряду відповідають чинному законодавству України і ми не приймали жодного рішення, яке б порушувало діюче законодавство України. Будь ласка, вивчіть це законодавство і подайте конкретные, надайте конкретные запитання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний... народний депутат Агафонова, "УДАР Віталія Кличка".

 

14:26:29

АГАФОНОВА Н.В.

Шановний пан виконуючий обов'язки Прем'єр-міністра, у мене до вас багато питань, але хочу я задати лише одне, і воно стосується того життя в борг, в яке загнав і продовжує заганяти країну ваш уряд.

За тим проектом бюджету на 2013 рік, який прийнято Радою минулого скликання, передбачено 35 мільярдів на обслуговування відсотків по державному боргу. Також передбачено 135 мільярдів нового державного боргу. Це і є те життя, той курс, яким збирається йти країна? Адже, якщо порахувати на кожну людину, то державний борг на кожну людину тільки за час вашого уряду, за час владарювання вашого уряду зріс вдвічі: до 13 тисяч гривень на одну людину. Дякую.

 

АЗАРОВ М.Я. Дякую за запитання.

Я готовий з вами особисто, з повагою до вас, обговорити це питання. Але в 2010 році ми повинні були виплатити близько 90 мільярдів боргів, у 2010 році 90 мільярдів боргів. Україна має відносно низький рівень співвідношення державного боргу до валового внутрішнього продукту. Ви це розумієте? Тому ніякої катастрофи для нашої економіки і країни наші борги не мають. Так чи не так?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Об'єднання "Свобода", Леонов.

 

АЗАРОВ М.Я. От голосувати не будуть за мене, а питання задають.

 

14:28:42

ЛЕОНОВ Е.В.

Прошу передати слово Юрію Михальчишину.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Передайте слово.

 

14:28:55

МИХАЛЬЧИШИН Ю.А.

Всеукраїнське об'єднання "Свобода". Дорогий, у всіх сенсах цього слова, Микола Янович!

Як відомо, стаття 95 Конституції України стверджує, що бюджетна система у нас функціонує на засадах справедливого та неупередженого розподілу суспільного багатства між громадянами та територіальними громадами.

У цій залі чимало людей, які мають досвід роботи в місцевому самоврядуванні. Так от, за минулий рік чомусь у нас така ситуація склалася, що Кабінет Міністрів під вашим проводом виділив Донецькій області 829 мільйонів бюджетних гривень субвенцій і в той самий час для 8 областей Західної України всього-на-всього 411 мільйонів державних коштів. Таким чином, виявилося, що Донецька область у перерахунку отримає в десятеро більше, аніж кожен мешканець Чернівецької, Хмельницької або ж Львівської областей.

Поясніть, будь ласка,  такі засади бюджетного…

 

АЗАРОВ М.Я. А ви яку область представляєте? Яку? Львів? І Львів ще жалкується?! Львів!

Шановні народні депутати! Львів за 2,5 роки отримав субвенцій приблизно в 10 разів більше, ніж Запоріжжя. (Шум у залі)

Якщо говорити серйозно, якщо говорити, так, то субвенції надаються пропорційно діючому законодавству.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні депутати! Є питання –  є відповідь. І є ваші виступи. Прийдете сюди –  все, що вважаєте, скажете.

Стоян, прошу. Партія регіонів.

 

14:31:05

СТОЯН О.М.

Шановні учасники зустрічі! Шановний Микола Янович і наші слухачі! Хочу нагадати, що коли прийшов уряд Азарова, то уряд Тимошенко залишив на два роки заморожену  заробітну плату вчителям, лікарям; заморозив мінімальну пенсію на рівні 498 гривень. І вдалося уряду Азарова кожний рік п'ять разів переглядати мінімальну заробітну плату і наблизити  100-відсотково до прожиткового мінімуму, переглядати п?ять разів пенсію. В цьому році, нагадаю,   виділив уряд 23 мільярди на компенсацію пенсій людям, осучаснення пенсій      людям, які вийшли    на  пенсію 2008 року, допомога сім?ям з дітьми і таке інше.

Але, Миколо Яновичу,  у мене питання як голови соціального підкомітету. Миколо Яновичу, чому у цьому році запропоновано тільки двічі переглядати мінімальну пенсію і двічі мінімальну заробітну плату? 

І останнє. Миколо Яновичу, почали дуже добру справу робити, 6 мільйонам повернути  заощадження знецінені, ще 6 мільйонів залишилось. Чи будуть вони також повертатися  в цьому році, у наступному році і в якій сумі? Дякую.

 

АЗАРОВ М.Я. Дякую за запитання. Ця стаття видатків збережена у бюджеті і, безумовно, ці виплати будуть продовжені. 

Що стосується двократного  підвищення  соціальних стандартів. Я розповідав і у доповіді, і у відповіді, як змінюється ситуація у світі, в Європі, у наших основних торговельних партнерів. Якщо ситуація зміниться на краще, ми передбачили можливість  перегляду по підсумкам  першого кварталу Державного  бюджету України.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу Розенко, фракція "УДАР Віталя Кличко".

 

14:33:15

РОЗЕНКО П.В.

Павло Розенко, "УДАР Віталя Кличка".

Миколо Яновичу, найбільш точним  висловом вашої доповіді  було те, що завдяки діяльності нинішнього уряду економічна криза в Україні різко  почала поглиблюватися і посилюватися – це найбільш, напевно, адекватна відповідь щодо вашої діяльності.

Але от давайте конкретно по тим покращанням, які  всі відчули, наші громадяни, протягом  останніх трьох років. Протягом останніх  трьох років на підприємствах державної форми власності заборгованість  по заробітній платі в Україні зросла на 30 відсотків. Що вже говорити  про інші підприємства, коли ви  в тих підприємствах, які належать у відання уряду, міністерством, центральним органом виконавчої влади, людям не платите заробітної плати вчасно. Я вже не кажу про те, що сьогодні, напередодні Нового року, всі працівники бюджетної сфери, більша частина учителів, лікарів, вимушені писати заяви за власний рахунок і йти в безоплатні відпустки.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте закінчити.

 

14:34:35

РОЗЕНКО П.В.

Тому питання, Микола Янович. Чи не здається вам, що уряд повністю втратив контроль за ситуацією із заробітною платою в Україні? Перше питання. І друге: чому за три роки жодного міністра чи керівника органу виконавчої влади не було звільнено за заборгованість по заробітній платі працівникам?

 

АЗАРОВ М.Я. Це, по-перше, не відповідає дійсності. А коли ви працювали заступником міністра соціального забезпечення (першим, да?), борг по заробітній платі був приблизно 2 мільярда.   

 

РОЗЕНКО П.В. Неправда! (Шум у залі)

 

АЗАРОВ М.Я. Це абсолютна правда, зафіксована Держстатистики.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я надам слово для репліки.

 

АЗАРОВ М.Я. Зараз вона, заборгованість, знижена приблизно до 786 мільйонів. Це заборгованість збанкрутілих підприємств. І, на превеликий жаль, ця заборгованість вирішується, проблем а цієї заборгованості вирішується вкрай незадовільно. Я це визнаю. Але уряд повністю контролює ситуацію з виплатою заробітної плати. І тому давайте не будемо спекулювати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу, фракція "УДАР Віталія Кличка", Бєлькова.

 

14:36:21

БЄЛЬКОВА О.В.

Прошу передати слово Оксані Продан.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, Оксана Продан.

 

14:36:26

ПРОДАН О.П.

Миколо Яновичу, завдяки тому, що зроблені покращання, які ніхто не відчув, сьогодні немає ніякого захисту в судах у людей. Через це в органах виконавчої влади значно  глибше стала та корупція, яка не дає працювати нікому.

Держкомпідприємництво, яке було ліквідовано і відновлено службою сьогодні, тільки робить вигляд, що воно захищає якихось підприємців. Податкова служба нівелює навіть той Податковий кодекс, який був прийнятий, своїми рішеннями, підзаконними актами, які звужують права підприємців. Для того, щоб сплатити екологічний податок в 50 гривень, треба сплатити 5 тисяч і більше, щоб отримати плату на сплату екологічного податку.

Але у мене до вас питання по КВЕДам. Зараз останні місяці… Так званий класифікатор видів діяльності був раніше 2005 року, зараз замінений наказом Держстатистики на 2012 року КВЕДи…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу дати завершити.

 

14:37:43

ПРОДАН О.П. Я дуже дякую.

Скажіть, будь ласка, останні місяці через відсутність фінансування держреєстратори в усіх регіонах працювати не можуть. Відповідно підприємці не можуть змінити ті КВЕДи, які змінені згідно з одним наказом держслужби. Я вас прошу, скажіть, ви зможете змінити ситуацію для того, щоб підприємців не штрафували за те, що вони не можуть виконати безглузді накази. Дякую.

 

АЗАРОВ М.Я. Безумовно, якщо проблема є, то зможемо вирішити її. Я запрошую вас, Оксана Продан, для спільної роботи. Але декілька слів. Податок на прибуток. Два з половиною роки тому був 25 відсотків, з 1 січня наступного року буде скільки, Оксана? Ну, скільки? Для всіх. 19 відсотків. 6 відсотків прибутку має використовуватися для розвитку підприємств. Це не покращення? Тому я завжди пропоную конкретну розмови про ці болючі для бізнесу питання. Я готовий їх розглядати і приймати рішення.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Павловський, фракція "Батьківщина".

 

14:39:10

ПАВЛОВСЬКИЙ А.М.

Андрій Павловський, депутат фракції політично ув'язненої Юлії Тимошенко "Батьківщина". І я маю честь передати слово жінці політв'язня Ірині Луценко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу передати.

 

14:39:28

ЛУЦЕНКО І.С.

Депутат Луценко, фракція "Батьківщина".

Пане Азаров, ви хотіли конкретних запитань? Прошу дати… Я вам дам конкретне запитання, прошу дати дуже конкретну відповідь.

20 листопада 2012 року велика палата Європейського суду підтвердила політично мотивований і незаконний арешт і утримання екс-міністра внутрішніх справ Луценка Юрія Віталійовича за ґратами. Відповідно до статті 10 Закону України "Про виконання рішень Європейського суду та застосування практики рішень Європейського суду" є момент, де треба застосовувати заходи індивідуального та загального характеру про відновлення юридичного статусу Луценка до моменту, коли він був заарештований. У мене до вас конкретне запитання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні друзі, це сьогодні більше хвилини слова… (Шум у залі)   Я дам. Ну, давайте всі вкладатися в хвилину, домовились? Прошу продовжити.

 

14:40:33

ЛУЦЕНКО І.С.

Як би це було питання одного дня тюрми, я б вклалася. Два роки втраченого життя і здоров'я. Прошу відноситися до того з повагою. Конкретне запитання до вас, пане Азаров. Відповідно до пункту 2 статті 116 Конституції вашою основною функцією є, Кабінету Міністрів  - Кабінет Міністрів  вживає заходи щодо забезпечення прав і свобод людини і громадянина. Запитання: чи буде порушено вами як Прем'єр-міністром України заява до прокуратури, Генеральної прокуратури України про кримінальний злочин відповідних працівників прокуратури, зокрема: Войченка (слідчого), заступника Генерального прокурора Кузьміна, відповідних судів, починаючи від Пілаєвої, закінчуючи трійкою одіозних судів Вовка, Царевич та Медушевської по вчиненню ними кримінальних злочинів за статтями коректно: 364….

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі. Закінчили, ви перебрали уже…, хватить. Прошу, відповідь.

 

АЗАРОВ М.Я. Шановні народні депутати,  якщо  є рішення Європейського суду з прав людини, компетентні органи України будуть розглядати це рішення і приймати відповідне рішення.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі. Час для запитань вичерпано. Прошу народних депутатів на виступи,  як ми і домовляємося, від фракцій. (Оплески)

Прошу. Я дам, я дам зараз. І вам дам теж як від позафракційних. Я прошу… півхвилини, прошу. Розенко, включіть, півхвилини. Прошу.

 

14:42:47

РОЗЕНКО П.В.

Микола Янович, коли я справді був першим заступником міністра праці та соціальної політики, та от, коли я був першим заступником, в Міністерстві праці та соціальної політики не було жодної заборгованості по заробітних платах для працівників наших підприємств. (Шум у залі) Так що давайте будемо коректними. А ви за 3 роки збільшили цю заборгованість на 30 відсотків.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі, спасибі. Слово надається Шевченко, фракція "Батьківщина". А за ним буде Кличко. Шевченко є?

 

14:43:32

ШЕВЧЕНКО А.В.

Прошу передати голові фракції Арсенію Яценюку слово.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Є Шевченко. Прошу, Арсеній Петрович.

 

14:43:48

ЯЦЕНЮК А.П.

Шановні члени парламенту, на жаль, ми не почули від Прем'єр-міністра звіту за те, що він зробив разом з Президентом Януковичем за 2,5 останніх роки. Тому опозиція виконає вашу функцію, Микола Янович, і нагадає вам про покращення, які відчув український народ.

Спочатку ви покращили пенсійну реформу. Ви обіцяли українцям підвищення пенсій, в результаті ви підвищили пенсійний вік і у 2013 році ви будете мати рекордний дефіцит Пенсійного фонду – 83 мільярди гривень.

Потім ви взялись за покращення податкової системи. ви прийняли Податковий кодекс, який знищив 300 тисяч підприємств і перевів український бізнес і українську економіку в повну і тотальну тінь.

Потім ви взялися за покращення добробуту українців, і за результатами Закону про Державний бюджет за останніх 2,5 роки ви рекордно збільшили витрати на себе, на Президента на уряд, на міліцію і прокуратуру у розмірі 6,2 мільярди гривень.

 А потім ви взялись за виконання своїх програмних обов’язків і розповіли про те, що народ України буде дуже добре жити хоча би у 2013 році. І ви підвищили: мінімальні прожиткові стандарти і мінімальну заробітну платню аж на 12 і аж на 13 гривень.

Тому, перше, з чого я хотів би розпочати, щоб у стінах парламенту був прийнятий спеціальний закон, який передбачає наступне, щоб Прем'єр-міністр, який відставлений, повинен піти на ту пенсію, яку він поставив для 45 мільйонів українців. Микола Янович, тисячу гривень пенсія.  (Оплески)

Друге. Шановні колеги, цей уряд працював 2,5 роки без програми дій. Президент Янукович оголосив про якісь химерні  реформи. Ми не знаємо, про які реформи йдеться, окрім того, що Україна сягнула перші   місця в корупції, злочинності, економічному свавіллі і безнадії. Це заслуги вашого уряду. Ми взагалі не розуміємо, а навіщо Янукович прийняв указ про те, щоб спочатку вас відставити,  а потім вас  призначити? Ми вважаємо, що за все несе персонально Янукович. Він несе відповідальність за кожну дію, яка відбувається в країні. І, хто буде Прем’єром, мало кого цікавить. З поваги до нашої країни і до народу України опозиція ніколи не підтримає уряд Партії регіонів, який номінований Президентом Партії регіонів. Ми не будемо голосувати за цей уряд. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі.  Я прошу до слова Кличка Віталія Володимировича, фракція "УДАР". За ним – Шуфрич. Передає Кінаху. Слово буде Кінаху. Прошу.

 

14:46:41

КЛИЧКО В.В.

Шановні колеги! Я хочу також продовжити досягнення  уряду,  про які  говорив Арсеній Яценюк. Я хочу  сказати, що стосується голосування за уряд, за новий  уряд, за пана Азарова, чітко висловити  свою позицію. І це рішення було прийнято нашою всією фракцію дуже легко. Чому? Тому що ми протягом останніх трьох років чуємо за постійне покращення життя українців. А на диво це стосується тільки лише купки людей, які знаходять при владі. Ми можемо подивитися на той бюджет, який був тут прийнятий  Верховною Радою минулого скликання за 10 хвилин. І в цьому бюджеті прийняли такі норми, як: заробітна платня підвищуються на 13 гривень, пенсія –  на 10 (це  мінімальна заробітна платня і мінімальна пенсія). Ми знаємо, що наступне підвищення заплановано на грудень, і знаємо, як піднімаються зараз ціни на продукти харчування, на комунальні послуги, але заробітна платня, пенсії та стипендії залишаються на тому ж самому рівні.

На освіту виплати зменшилися у цьому бюджеті, який був тут прийнятий, на півтора мільярди гривень. Я хочу сказати, що на 30 відсотків виконано тільки лиш… забезпечено людей, які хворі. А таких півтора мільйони українців, які хворі такими небезпечними хворобами, як туберкульоз та гепатит.

Я також хотів би звернути увагу, що на утримання Кабміну та Верховної Раді і Президента буде витрачено майже 2,5 мільярди гривень. На сьогоднішній день влада не забула профінансувати органи, які забезпечують нормальне життя подалі від народу. Тому 29 відсотків підвищено було Генеральній прокуратурі і на 25 відсотків фінансування підвищено СБУ. Але ми знаємо, що Україна, на жаль, в останні роки є країною, яка є лідером по корупції, і з року в рік ця ситуація погіршується.

Дивно, коли уряд починає заігрувати  і розказувати про різні напрямки розвитку України. Ми не дамо змінити європейський вектор розвитку України, тому що це підтримує третина українців… дві третини українців. (Шум у залі) Дві третини українців підтримують європейський  напрямок розвитку України.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дайте закінчити.

 

КЛИЧКО В.В. За минулі роки уряд показав, що це уряд не країни, це уряд кланів. Для них пишеться бюджет, проводяться тендери. В цей час, коли у всьому світі фінансова криза, люди в Україні… життя стає набагато гірше. Тільки в Україні стала вдвічі більше, офіційні цифри, ви їх знаєте, вдвічі більше мільярдерів. І цьому ми також... подякувати цьому Уряду. І тому за кандидатуру пана Азарова наша фракція сьогодні голосувати не буде. Дякую. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі. Запрошую до слова депутата Кінаха, фракція Партії регіонів. За ним – Мохник, об'єднання "Свобода".

 

14:50:48

КІНАХ А.К.

Шановні народні депутати, шановні громадяни України!

Верховна Рада України, яка, я впевнений, не поступається ні рівнем інтелекту патріотизму іншим парламентам, розглядає принципово важливе питання – надання згоди на призначення Прем'єр-міністра України. Я впевнений, що нас всіх об'єднує воля будувати сучасну конкурентоздатну демократичну державу. І як підтверджує світовий досвід, в жорсткій конкуренції, яка сьогодні у ХХІ столітті вже охоплює жорстку конкуренцію за життєвий простір, за землю, за чисте повітря, перемагають тільки сконсолідовані держави. У нас, на жаль, є вже гіркий досвід 2008-2009 років, коли українці не розучилися працювати, але, на жаль, в зв'язку з протистоянням внутри політичної системи влади за 2008-2009 роки Україна втратила 27 відсотків промислового виробництва, як в червні 1941 року. Ми що будемо повторювати цей гіркий досвід?

Тому, шановні народні депутати, Верховна Рада як вищій законодавчій орган держави, Кабінет Міністрів як вищій виконавчий орган держави, всі політичні сили, які присутні в парламенті, повинні відчувати волю і відповідальність, об'єднувати зусилля там, не всупереч політичній конкуренції, де мова йде про стратегічно важливі питання нашої країни, її розвитку, гідному місті в світі. Енергетична безпека – найважливіше питання, однозначно, політика повинна бути спрямована на те, що Україна   енергосамодостатня держава, і нам треба жорстко знижувати зовнішньоекономічну і політичну залежність, по всьому периметру країни формувати умови захисту сучасними методами національних економічних і політичних інтересів, незважаючи на напрямок: Захід чи Схід.

Я впевнений, і звертаюся до шановного Віталія Кличка, нагадую, що в цьому залі прийнятий Закон "Про основні засади внутрішньої і зовнішньої політики України". Він сьогодні діє, і там чітко записано, що стратегія України – це інтеграція в європейський економічний і політичний простір. І я впевнений, що всі: "Свобода", "УДАР", фракція Партії регіонів, об'єднана опозиція, мажоритарники – будуть робити все, щоб був підписаний дуже важливий документ: Угода про асоційоване членство України, умови вільної торгівлі і формування сучасних європейських стандартів на українській землі.

Пропонуємо підтримати кандидатуру Миколи Яновича Азарова на Прем'єр-міністра України. Ситуація вимагає прагматичних, технократичних дій. У нас немає права гаяти час. Фракція регіонів…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Запрошую до слова Мохника, депутата Мохника, "Свобода".

 

14:54:04

МОХНИК А.В.

Прошу передати слово Сичу від "Свободи".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Кому?

 

МОХНИК А.В. Олександрові Сичеві.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу передати. За ним Симоненко буде запрошений до слова. Прошу.

 

14:54:22

СИЧ О.М.

Олександр Сич, Всеукраїнське об'єднання "Свобода", місто Івано-Франківськ. Шановні пані і панове, колеги, шановні запрошені, брати і сестри – українці! Всеукраїнське об'єднання "Свобода" здійснює свою діяльність на ідеологічній основі: ідеології українського націоналізму. Її суттю, а нашим завданням, парламентської фракції, є захист інтересів української нації. При цьому ми заявляємо, що з повагою ставимося до всіх національних і етнічних меншин в Україні. І те, що це завдання є актуальним в нібито національній Українській державі, свідчить той високий рівень довіри, який нам виявили українці. І ми готові це завдання здійснювати як і шляхом жорсткої наступальної політики, так і шляхом конструктиву. Те, що ми готові до конструктиву, ми продемонстрували в органах місцевого самоврядування,  де перебували на керівних посадах.

Микола Янович представляє політичну силу, яка є полярною до нас за світоглядом. Партія регіонів є яскраво вираженою антиукраїнською і проросійською силою. Все,  що б вони не робили, виходить одне – збудувати ще одну російську державу на українській землі. Ми цьому не дивуємося, бо так само, як і їхні сателіти-комуністи вони виховані в лоні російської культури і їхньої духовної батьківщиною є імперська Росія.

Політика Партії регіонів є антиукраїнською і це свідчить прийняття і впровадження нового мовного законодавства. Це свідчить: вихолощення  української історії з українських шкільних підручників. Про це свідчить тотальна російськомовна окупація українського інформаційного простору.

Я можу називати багато прикладів, але суть одна – звести в Українській державі всеукраїнський на маргінес.

Політика цієї політичної сили є антисоціальною. Я не буду повторювати аргументи, наведені моїм колегою Арсенієм Яценюком, але до цього ще додам. Ви деколи показуєте пальцями на місцеве самоврядування в Західній Україні. Держава делегувала їм повноваження і повинна забезпечити ресурсами. Чому сьогодні тотально не виплачується заробітна плата? Скільки можна показувати на "папередніків"? тільки в місті Івано-Франківську сьогодні борг бюджетникам становить 40 мільйонів гривень. Сьогодні заблоковані рахунки казначейств і не здійснюється жодна проплата (тільки в Івано-Франківську 14 мільйонів). Одним словом, політика Партії регіонів, яку представляє Микола Янович Азаров, є антиукраїнською, антисоціальною, антидемократичною.

Ми не збираємося допускати дальшого прогресування цієї політики  в Україні. Ми прийшли до того, щоб наблизити час, коли Прем'єром  України стане справжній за духом і за кров'ю українець. Слава Україні!

 

Засідання веде КАЛЄТНІК І.Г.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. До слова запрошується народний депутат України Симоненко Петро Миколайович.

 

14:57:31

СИМОНЕНКО П.М.

Шановні колеги! Я хочу нагадати вам, що саме фракція Компартії у попередньому скликанні Верховної Ради запропонувала антикризову програму і антикризовий проектів законів, які, на нашу думку, і повинні сьогодні складати за змістом  всю роботу Верховної Ради.

Я хотів би привернути вашу увагу, що ми принципово ставимося до того, яка модель  економічного і соціального розвитку   запропонована українському народу. І 20 років підтверджується ця  економічна модель, вона  ніякої користі народу України не принесла. І те, що нав?язали нам 20 років, воно знищило економічний потенціал України. 

Я хотів би привернути вашу увагу, що якраз питання, яке ми розглядаємо, – це    питання виникло в результаті проведення виборчої кампанії. А виборча кампанія – це змагання  тих же самих програм і конкретні пропозиції щодо шляхів виходу України з кризи.

Я хотів би нагадати, хто, про що говорив під час ви борів. Шановний Миколо Яновичу,  ви обіцяли під час виборів, що середня заробітна плата у високо стратегічних галузях буде  8 тисяч  гривень на місяць. Ви обіцяли, що капітальні вкладення в регіональну інфраструктуру    тільки у наступному році  буде складати 100 мільярдів гривень. Я не буду розшифровувати, що це таке капітальні вкладення. Далі. Ви обіцяли, що  буде    створено космічно-ракетний комплекс Циклон-4, космодром в Алкатаврі  (Бразилія), АН-70 будемо будувати і розвивати в Україні, багатофункціональний ракетний комплекс "Сапсан", будівництво  кораблів "Корвет". Ви обіцяли   побудувати  дороги навколо Дніпропетровська і Севастополя.

Далі. Загальна сума будівництва доріг 227   мільярдів гривень. Ви пообіцяли, що  розробка вугільних наших накладівдасть можливість  добувати до 5 мільярдів кубічних метрів газу. До речі, вам нагадую, що   сьогодні на складах лежить 1,8 мільйонів тонн  вугілля – це  праця шахтарів, яка потребує сьогодні  оплати.

Далі. Ви обіцяли, що  будуть нести відповідальність за невиплату заробітної плати, ви будете  звільняти з посади людей.   Я хочу нагадати, що ви заявили, що у нас у державі якраз зростає внутрішній товарообіг, що є свідком про постійне  підвищення купівельної спроможності громадян. Я не знаю звідки це взяли, але ви  про це пообіцяли.

Ви  пообіцяли, що збережете стабільність цін, тарифів,  курсу національної валюти. Ви створите  додаткові всіх необхідних  ресурсів.

Ви пообіцяли, що за кожний рік будете будувати 100 тисяч житла – квартир для наших громадян. Середній рівень заробітної плати буде 4 тисячі гривень. Ви введете новий якісний рівень, і кожний громадянин отримає квартиру. А також ви пообіцяли, що обов'язково будете регулювати і контролювати, і відсутність буде підвищення цін і тарифів на газ. Ви обіцяли побороти, до речі, ті проблеми, які пов'язані зі Всесвітньою торговельною організацією. А всім я нагадую: тут якраз сидять ті, крім…

 

Засідання веде РИБАК В.В.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Закінчуйте. Дайте можливість.

 

СИМОНЕНКО П.М. … всі голосували за вступ України до ВТО. Всі якраз голосували. Ви пообіцяли, Микола Янович, що обов'язково уряд ваш розгляне питання щодо приєднання України до Митного союзу.

І на завершення. Я хотів би, щоб ви не забули, шановні, ті, хто, так скажемо, приймаючи участь у виборах, обіцяли нашим громадянам, що все це буде зроблено якраз вами, Партією регіонів, і вами особисто як керівником уряду. Але я, завершуючи свій виступ, хочу заявити для виборців: ситуація в Україні сьогодні залежить не від керівника уряду, а залежить сьогодні від зміни політичної системи. Тому фракція комуністів обов'язково проголосує за те, щоб ви виконали свої зобов'язання. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі, спасибі.

Шановні депутати, шановні депутати! Одну хвилину даю Ляшку і будемо приймати рішення.     

 

15:02:04

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. А ви, товариш Симоненко, обіцяли громадянам України не підтримувати олігархів. І мільйони людей, які за вас

 проголосували, ви їх сьогодні дурите, бо ви знову голосуєте за уряд олігархів, який буде обкрадати людей. Ви будете отримувати свої дивіденди у вигляді посад, у вигляді откатів, і далі будете паразитувати на почуттях людей похилого  віку. Комуняку – на гілляку! Комуняки – брехуни!

І щодо Азарова. У мене 3 питання до Азарова.

Перше. Микола Янович, як вам отримувати пенсію в 20 тисяч гривень у місяць, коли мільйони українських громадян отримують 800 гривень пенсії?

Друге питання. Як вам жити на державній дачі за державний рахунок, коли мільйони українських сімей не мають можливості навіть винайняти житло?

І третє питання. Як вам у 66 років працювати, коли мільйони молодих хлопців і дівчат не можуть собі знайти роботу, навіть маючи вищу освіту і не одну?

Дайте відповіді на ці питання хоча б українському суспільству, якщо ви не хочете давати відповіді опозиційним…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я скажу, шановні депутати…

Олег, коли тобі буде стільки років, сам даси собі відповідь!

Прошу для репліки, Симоненко.

 

15:03:28

СИМОНЕНКО П.М.

Уважаемые коллеги, Симоненко, фракция коммунистов.

Я не удивляюсь этим высказываниям только потому, и всем это понятно, что когда работал с правительством Тимошенко этот народный депутат, то мы-то знаем, что там происходило и что вы там делали. Поэтому все эти 20 лет, в том числе и вы лично, все время голосовали за то, чтобы отменялись законы по социальной поддержке, отменялись те законы, которые решали возможность защиты экономического потенциала страны.

Поэтому еще раз заявляю, что фракция Компартии будет действовать как самостоятельная политическая сила со своей программой и, естественно, жестко контролировать выполнение всех тех обещаний, которые давались другими политическими силами. Благодарю.

(Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі. Спасибі. Шановні колеги, шановні депутати!  Час, визначений на обговорення кандидатури, закінчився. Тому переходимо до прийняття рішення. Нагадую, що рішення про надання згоди на призначення Прем'єр-міністра України приймається Верховною Радою України відкритим поіменним голосуванням.

Я ставлю на голосування, хто за те, щоб надати згоду на призначення Президентом України Прем'єр-міністром України Азарова Миколу Яновича, прошу голосувати.

 

15:05:18

За-252

Рішення прийнято.

Микола Янович, ми поздоровляємо вас і бажаємо вам успіхів.

По фракціям. Партія регіонів – 208, "Батьківщина" – 0, "УДАР Віталія Кличка" – 0, "Свобода" – 0, Компартія – 32, позафракційні – 12. Я підписав, Микола Янович.

Прошу сідати. Продовжимо зараз роботу. Продовжуємо ще… продовжуємо. Згідно зі статтею 106 Конституції України Президент України Віктор Федорович Янукович звертається  до Верховної Ради України з Позачерговим посланням про внутрішнє… У нас іще одне питання дуже серйозне. … про внутрішнє і зовнішнє становище України. Прошу включити.

 

ГОЛОСИ ІЗ ЗАЛУ. Україні - волю! Юлі - волю!

 

ВІДЕОЗАПИС Звернення Президента України до Верховної Ради.

 "Дорогі співвітчизники! Шановні народні депутати! Вітаю з початком роботи Верховної Ради  сьомого скликання. Кожний новий склад парламенту -  це важлива віха в історії України,  розвитку демократії та державності.

Як Президент я  завжди був націлений на діалог та пошук компромісів, які б приносили користь нашій державі та народу України. І сьогодні я дуже розраховую на те, що новий парламент теж налаштований на плідну та консолідовану законодавчу роботу.

Україна прожила напружений та насичений подіями 2012 рік. Нині реалізуються реформи в економіці та нові соціальні ініціативи. Забезпечено масштабні інвестиції в розвиток вітчизняної інфраструктури і гідно проведений Євро-2012.

Завершено переговори щодо Угоди про асоціацію та створення зони вільної торгівлі з Європейським Союзом. Вступила в дію нова Угода про зону вільної торгівлі із країнами СНД. Розпочала роботу Конституційна асамблея, яка стала зосередженням науковців та громадськості до конституційного оновлення держави.

Але попри досягнуті результати, ситуація в країні залишається складною. Сьогодні ми працюємо в умовах обмежених внутрішніх ресурсів і жорсткого тиску глобальної кризи, яка боляче б'є по вітчизняній економіці. Розгорнутий аналіз соціально-економічного та політичного стану в Україні викладено у друкованій версії "Звернення Президента  до Верховної Ради", запропонованої народним депутатам України.

Шановні колеги, я розраховую на те, щоб ми спільно  продовжили курс на модернізацію країни. Нам необхідно максимально використати весь потенціал вітчизняної промисловості та сільського господарства. Ми маємо прискорити технологічну модернізацію. Необхідні глибокі зміни у секторі безпеки та новий поштовх задля розвитку вітчизняного оборонно-промислового комплексу. Ми повинні зміцнити внутрішній ринок, подолати енергетичну залежність, забезпечити розвиток регіонів.

Не менш важливим завданням є побудова прагматичної україноцентричної зовнішньої політики. Ми використаємо всі можливості міжнародної співпраці, які надає нам сьогодення. Під час головування України в ОБСЄ ми маємо запропонувати своє бачення розвитку системи європейської безпеки. Україна  - єднальна ланка євразійського і європейського просторів. У цьому полягає її історична місія на континенті.

Вірю в те, що 2013 рік стане роком усіх позитивних рішень усіх питань із Європейським Союзом. Водночас, ми будемо поступово приєднуватись до правил митного союзу, адже там зосереджений величезний ринок для українських товарі. Зробимо все, щоб із країнами Митного союзу Україна мала гармонійні стосунки не лише в економічній, а й в гуманітарній, науковій та соціальній сферах.

Головний акцент у внутрішній політиці ми зробимо на забезпеченні системної політики соціальної справедливості. На цій основі будуть продовжені реформи системи соціального забезпечення: пенсійної системи, сфери трудових відносин, освіти та охорони здоров'я. Усе це ми будемо здійснювати разом із громадськістю, профспілками, на основі ефективного соціального партнерства. Люди мають відчути реальний і позитивний результат від нашої спільної роботи. Такою буде наша відповідь на очікування українського суспільства. Я упевнений, що 2013 рік та наступні роки стануть часом нових досягнень та звершень.

Шановні громадяни України! Шановні народні депутати! 

Я пропоную міцно потиснути один одному руки та взятися  до роботи на благо України! Вибори позаду, попереду серйозні іспити. Тому пропоную зробити крок на зустріч. Закликаю вас забезпечити ефективну роботу парламенту. Запрошую всі парламентські сили до участі у роботі  Комітету реформ та Конституційної Асамблеї, запрошую до участі в роботі виконавчої влади. Від нашої спільної готовності зробити ці кроки залежить те, як житиме країна завтра. (Оплески)  

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні  депутати, є пропозиція прийняти до відома. Прошу сідати. У нас є останнє питання, як ми і домовлялися, прийняти Постанову про комітети Верховної Ради. Є пропозиція: сьогодні прийняти тільки перелік і кількісний склад комітетів у Верховній Раді. А предмети відання і уже прізвища, коли ми попрацюємо завтра, післязавтра, в понеділок уже всі фракції.

Тому вносяться на ваш розгляд Постанова Верховної Ради про перелік,  кількісний склад і предмети відання. Ні. Про перелік і  кількісний склад комітетів Верховної Ради України сьомого скликання. Можу поставити на голосування?

Ставлю на голосування прийняти Постанову Верховної Ради по даному питанню. Прошу голосувати.

 

15:14:20

За-238

По фракціях: Партія регіонів – 201, "Батьківщина" – 0, Віталія Кличка "УДАР" – 0, "Свобода" – 0,  Компартія – 31, позафракційні – 6.

Шановні депутати, нагадую вам, що сьогодні ми з вами прийняли рішення, що чергове пленарне засідання відбудеться 18 грудня о 10-й годині. Я щиро дякую вам всім за роботу і за підтримку. Спасибі!

Пленарне засідання Верховної Ради  оголошую закритим.

Повернутись до публікацій

Версія для друку