ЗАСІДАННЯ ЧОТИРНАДЦЯТЕ

Сесійна зала Верховної Ради України

04 грудня 2012 року, 10 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.М.ЛИТВИН

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Доброго ранку, шановні народні депутати, запрошені та гості Верховної Ради  України! Прошу, шановні колеги, підготуватися до реєстрації. Увімкніть систему "Рада".

10:01:24

Зареєструвалися у сесійній залі 340 народних депутатів. Ранкове засідання Верховної Ради  оголошую відкритим.

Шановні колеги, сьогодні день народження народних депутатів України, наших колег Бондаренко Володимира Дмитровича, якому виповнилося 60 років, прошу привітати його персонально; Ковальової Юлії Вікторівни, прошу її також привітати; Святослава Олійника прошу привітати з днем народження.

І, шановні колеги, вчора також був день народження у нашого колеги, давайте, хто не привітав, ще привітаємо, Олега Ляшка, якому виповнилося всього-на-всього 40 років і побажаємо здоров'я і успіхів. (Оплески)

Шановні народні депутати, дозвольте надати вам інформацію про результати роботи Верховної Ради України на пленарних засіданнях 20 листопада. Розглянуто 38 питань порядку денного, за результатами їх розгляду прийнято 13 законів та дві постанови, 13 законопроектів прийнято за основу, один  законопроект повернуто до комітету на доопрацювання з наступним поданням на повторне друге читання, 5 законопроектів та один  проект постанови відхилено. За результатами розгляду пропозицій Президента України два закони прийнято у цілому з урахуванням пропозицій Президента України.

Шановні народні депутати, відповідно до статті 25 Регламенту Верховної Ради  України у вівторок у нас відбуваються виступи уповноважених представників депутатських фракцій і груп із заявам и, повідомленнями тощо.

Прошу, шановні колеги, записатися на виступ. Будь ласка, прізвища народних депутатів виведіть на інформаційне табло.

Олег Зарубінський, фракція Народної партії. Наступним буде виступати Арсеній Яценюк.

 

10:03:58

ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги, всі ми знаходимося напередодні завершення шостого скликання Верховної Ради України. За тиждень новообраний склад парламенту має розпочати свою роботу. П'ять пройдешніх років були насичені гострими дискусіями і політичними протистояннями, мріями і розчаруваннями, перемогами і поразками. Дещо вдалося зробити, багато чого – ні. Власне, все  як і у звичайному житті. Проте можна беззаперечно констатувати лише одне: для багатьох, а, можливо, більшості з нас ці роки стали важливою частиною біографії, а ще й непростим випробуванням долі.

Протягом п'яти років ми всі були колегами. Хтось ставився до іншого як до друга, хтось як до товариша, хтось як до несамовитого опонента. Історія – єдиний неупереджений арбітр і саме історія розставить з часом все по полицях і всім визначить своє місце. Водночас хочу висловити думку своїх друзів і соратників, що якими б суперечливими і складними не були ці п'ять років, все ж хорошого було більше, ніж поганого. І хто б чого в запалі політичної полеміки не казав, але якісно новий Кримінально-процесуальний кодекс, Закон про адвокатуру, Закон про протидію торгівлі людьми, Закон про доступ до публічної інформації, Закон про громадські об'єднання, Закон щодо розвитку відновлювальних джерел енергії, повний комплект законодавчого регулювання для запровадження безвізового режиму для українських громадян, ціла низка інших законодавчих актів – це все-таки здобутки, а не прогалини. І усвідомлення їхньої користі, а головне – їхні практичні позитиви, безперечно, дадуть себе взнаки.

Ми хочемо подякувати всім колегам за роки спільної роботи. Особлива подяка Апарату Верховної Ради України, всім його співробітникам за допомогу і доброзичливість. А ще ми назавжди збережемо у своїй пам'яті Івана Олександровича Герасимова, Михайла Дмитровича Сироту, Валерія Олександровича Букаєва, Івана Васильовича Сподаренка, Миколу Павловича Лісіна, Володимира Івановича Полохало, Ігоря Борисовича Головченка, Володимира Аврумовича Поляченка, Олександра Володимировича Савчука – наших колег народних депутатів шостого скликання, які пішли з життя.

Шановні колеги, під час своїх більш як тисяча виступів в цій залі протягом попередніх п'яти років, здається, жодного разу не вдавався до поетичних рядків. Дозвольте сьогодні зробити виняток і словами сучасного класика Бориса Ілліча Олійника звернутися до шукачів ворогів та винних.

"Як хочеться вину, що душу ссе,

Звалить на когось. Та даремні мислі,

Бо тої ж миті, як на світ родився,

Я вже відповідаю в нім за все".

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Арсеній Яценюк, фракція "Наша Україна - Народна самооборона". Наступним буде виступати Петро Симоненко.

 

10:07:56

ЯЦЕНЮК А.П.

Шановний український народ, на превеликий жаль, на цій трибуні ми так і не бачили колишнього Прем'єр-міністра Азарова. Я розумію, що якщо його знову побачать Прем'єр-міністром, йому буде дуже складно розповідати про попередників, тому що сам про себе навряд чи розповість. Але я спробую від імені опозиції розказати вам про економічні здобутки цього уряду, який вчора був відправлений у відставку Президентом Януковичем.

Ну є добра новина, вона полягає у тому, що Янукович почав виконувати програму опозиції і відправив свій уряд у відставку. Погана новина, що він не написав заяву про власну відставку, і це був би правильний і мужній крок. Що стосується успіхів цього  уряду, то я хотів би керуватися виключно цифрами.

В першу чергу про безробіття. 1,8 мільйони українців сьогодні безробітні.

Друге. Кожен п'ятий молодий українець також без роботи.

Третє. За оцінкою Організації Об'єднаних Націй 36 мільйонів українських громадян живуть за межею бідності.

Четверте.  Цей уряд збільшив зовнішній прямий державний гарантований борг до майже  500 мільярдів гривень. Ця цифра вдвічі більша, ніж на той момент,  коли Азаров і Янукович прийшли до влади.

Третє. Збільшення витрат на утримання цієї влади за останніх 2,5 роки сягає 25 мільярдів гривень.

Четверте. Кожен день утримання Президента Януковича коштує 4 мільйона  гривень для платників податків.

П'яте. За останніх два роки цей уряд і цей Президент закрили 300 лікарень і 700 шкіл.

І шосте. Україна стала накінець-то першою в рейтингах. В рейтингах корупції, в рейтингах безробіття і в рейтингах безнадії.

І на цьому фоні цей уряд вчора впопихах  вносить проект закону України про Державний бюджет України. Зрозуміло, що регіонали не читають закони. Вони не утруднюють себе такими складними речами, як  читати українську Конституцію і Закон України "Про Регламент Верховної Ради України". Відповідно до частини третьої статті 155 цього закону відставлений уряд не має права вносити до Верховної Ради України  закон про Державний бюджет. Це повинна бути відповідальність нового уряду і нового парламенту. Але ми розуміємо навіщо це робиться. 

Сьогодні в парламенті, який є ні що інше, як місце купівлі і продажу  карток, набагато легше зібрати  226 голосів, ніж у майбутньому парламенті, в  особливості у тому випадку,  коли ми доб?ємся особистого голосування  кожного  народного депутата.

Я  хотів би окремо пройтися по декільком  цифрам, які  щойно я побачив в отриманому проекті Закону України про Державний бюджет.

Перше. Ми, звичайно, вимагаємо звіту Кабінету Міністрів   України про виконання Державного бюджету   у 2012 році. Ми вимагаємо, щоб Азаров чітко сказав, чому Україна втратила 12  мільярдів  доларів золотовалютних резервів, чому Україна найбільше потерпає  від фінансово-економічної кризи, чому соціальні стандарти  в Україні не відповідають  тим програмним обіцянкам, які обіцяв Президент Янукович?

Друге. Азаров повинен розповісти,  яким чином цей уряд  працює  протягом останніх двох років,  не маючи програми  дій уряду.

Третє.  Ми ніколи  не цитували регіоналів, але тут  я хотів би  зацитувати одного з акціонерів Партії регіонів, є такий відомий акціонер Партії регіонів і бізнесмен  Дмитро Фірташ, який…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, завершуйте свій виступ.

 

ЯЦЕНЮК А.П. Андрій, ти передаєш мені слово?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, 30 секунд, завершуйте.

 

ЯЦЕНЮК А.П. Так от Дмитро Фірташ заявив про те,  що не відшкодували 40 мільярдів  ПДВ і 15 мільярдів переплатили  податку на прибуток – це регіонали заявляють.

Я подивився сам у проект Закону  про Держбюджет. Всі соціальні  статті у цьому законі  зупиняються. А мінімальний  прожитковий  рівень і зарплата знаєте на   скільки  виростає? Сьогодні вона складає, тобто у цьому Закону про Державний бюджет  вона зростає всього-на-всього на 13 гривень.

Ми проти прийняття  цього бюджету і  ми вимагаємо розгляду  цього питання по повній процедурі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Симоненко Петро Миколайович, фракція Комуністичної партії України. Наступний буде виступати Михайло Чечетов.

 

10:13:09

СИМОНЕНКО П.М.

Уважаемые граждане Украины! Уважаемые коллеги! Политические махинации вокруг инвестиционного проекта по строительству в Украине "LNG-Терминал", то есть терминала для приема сжиженного природного газа, еще раз подтвердили, что дело Остапа Бендера живет и процветает. То, что произошло 24 ноября, когда в присутствии Премьер-министра руководитель государственного, я подчеркиваю, Государственного агентства по инвестициям подписывает с каким-то шарлатаном контракт на миллиард долларов США. А потом, когда афера вылазит наружу, несет детский лепет о якобы технических нестыковках, о руке Москвы.

Подобные действия политических щипачей помаранчевого майдана в очередной раз нанесли урон международному авторитету страны. Компартия требует детального отчета правительства по данному факту. Мы также требуем, чтобы по факту преступных и продуманных действий руководства нацагентства и тех, кто отвечает за проверку полномочий иностранных партнеров, было возбуждено уголовное дело. А соответствующие компетентные органы, включая прокуратуру и СБУ, провели комплексную проверку работы всего агентства, всех подписанных договоров, а не только последней аферы.

Уважаемые избиратели! Если афера вокруг "LNG-Терминала", в очередной раз высветила коррупционный характер олигархической власти, то проект государственного бюджета на следующий год полностью подтвердил наш тезис о том, что аттракцион предвыборной щедрости, которую демонстрировало правительство и кандидаты от буржуазных партий, закрылся вместе с закрытием избирательных участков.

Отказавшись от предложенной Компартией антикризисной программы, власть в то же время оказалась не способной решить накопившиеся в стране социально-экономические проблемы. Производство продолжает падать. Гривна обесценивается. Золотовалютные резервы тают на глазах. Капиталы выводятся за рубеж. Пенсии и зарплаты задерживаются, а то и вовсе не выплачиваются. Цены и тарифы растут, а казна пуста. Вместо молочных рек с кисельными берегами теперь народу Украины предлагают затянуть пояса по рецептам МВФ. Выборы-то уже закончились! И уже можно не обещать то, что было сказано перед выборами.

Компартия заявляет, что наша фракция голосовать за бюджет, которым фактически ликвидируются все социальные льготы для малоимущих, то есть голосовать за бюджет социального дефолта, не будет.

Мы убеждены, что перед рассмотрением проекта бюджета на следующий год необходимо принять программу социально-экономического развития на 2013 год, которая бы опиралась на наши внутренние ресурсы, а не вгоняла страну и людей в долговую кабалу к международным финансовым спекулянтам.

А учитывая глубину кризиса, эта программа должна носить радикальный характер. Во-первых, надо вернуть в государственную собственность все стратегические предприятия – основу экономики Украины. Во-вторых, обеспечить отечественную экономику необходимыми энергоресурсами и товарными рынками.

Фракция настаивает на рассмотрении вопроса о немедленном вступлении Украины в Таможенный союз и Евразийский союз. Далее. Необходимо ужесточить контроль над использованием полезных ископаемых и убрать всех олигархов с газовых и нефтяных скважин шахт и рудников, независимо от того, под какими знаменами, помаранчевыми или бело-голубыми, пришли в парламент Украины. Надо ввести госмонополию на водку и табак, обеспечить государственный контроль над ценами и тарифами. Законодательно запретить торговлю землями сельхозназначения.

Коммунисты, как и обещали  избирателям, уже разработали и внесут в парламент все необходимые законопроекты, заложив тем самым конструктивный фундамент для работы новой Верховной Рады в интересах большинства людей и различных социальных групп.

Я призываю коллег депутатов откинуть политиканство и присоединиться к нашей антикризисной программе, программе, ориентированной  на будущее и на возрождение экономически развитой и социально мощной Украины. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Анатолій Кирилович Кінах, фракція Партії регіонів. Наступним буде виступати Володимир Бондаренко чи хто від фракції.

 

10:17:25

КІНАХ А.К.

Шановні народні депутати, шановні громадяни! Україна як незалежна держава, суспільство, влада в складних та відповідальних соціально-економічних, суспільно-політичних умовах проходять черговий іспит на спроможність спільних дій по захисту національних інтересів, протидії системними зовнішнім та внутрішнім ризикам. Але життя продовжується. І на підтвердження наших великих можливостей дозвольте щиро привітати з великими перемогами наших  чарівних дівчат: Анну Ушеніну (місто Харків), яка стала чемпіонкою світу по шахам, чарівну Настю Петрик (село Нерубайськое Одеська область), яка перемогла в "Євробаченні". І це наочне підтвердження талановитості і працездатності українських людей і нам надо брати з них приклад.

Але залишаються дуже серйозні ризики. Це в першу чергу низький рівень конкурентоздатності і високої залежності української економіки від зовнішньої кон'юнктури. В тому числі дуже важливо зрозуміти, що в умовах зниження темпів розвитку світової європейської економіки, погіршення попиту, цін на український експорт, дії руйнівних контрактів на постачання природного газу, проблем розвитку внутрішнього виробництва і загрози політичної нестабільності в суспільстві для нас всіх не може бути іншого найважливішого завдання як в стислі терміни на основі позитивної спадкоємності забезпечувати вирішення завдань розвитку та життєдіяльності нашого суспільства, формувати умови ефективної роботи вищого законодавчого органу влади в України.

Виходячи з цього, принципово важливе прийняття державного бюджету 2013 року як основи для прогнозованих умов інвестування та розвитку, концентрації ресурсів на пріоритетних напрямках, можливості своєчасного підвищення соціальних стандартів з 1 січня 2013 року. Незважаючи на скрутні умови, завдяки праці всього українського народу Україна завершує 2012 рік з позитивними показниками зростання валового внутрішнього продукту.

Але в нас всіх разом, шановні народні депутати, спільна відповідальність, щоб кожний відсоток економічного зростання впливав на зростання якості життя українських громадян, впевненості людей в майбутньому. І в цьому є суть і основа  соціальних ініціатив Президента України. Нам необхідно зміцнювати енергетичну самодостатність і безпеку нашої держави, розвиток конкурентоспроможного виробництва, реалізацію програм імпортного заміщення, локалізацію виробництва, підсилення інноваційного розвитку. Нас об'єднує, в тому числі ми впевнені спільні завдання незворотної інтеграції України в європейський економічний і політичний простір.

Шановні народні депутати, час вимагає відповідальності і сконцентрованості. Лише за умови відсунення в сторону пустого протистояння можна досягти успіху, конкурентоспроможного розвитку, високої якості життя громадян, зміцнення демократичних стандартів. До чого ми вас і закликаємо. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Андрій Кожем'якін. Фракція "БЮТ" - "Батьківщина".

 

10:21:41

КОЖЕМ’ЯКІН А.А.

Доброго дня! Підводячи підсумки роботи Верховної Ради шостого скликання, слід зазначити, вона розпочинала свою роботу як демократичний і по-справжньому представницький орган законодавчої влади в нашій державі.

Після обрання парламенту 2007 році було створено демократичну коаліцію, яка працювала виключно в інтересах держави і громадян. соціально-економічного підйому, розвитку і зміцнення України. Рішення тоді приймалися  не легко, але вони були виваженими і ефективними. Бо кожен закон обговорювався відкрито, часто з гострими дискусіями, але з урахуванням думок всього депутатського корпусу. Завдяки цьому, Україна  вистояла під час світової кризи в 2008-2009 року. Для тодішньої опозиції  були створені всі умови і забезпечені реальні можливості для від стояння своїх поглядів.

Сьогодні ж Верховна Рада закінчує свою діяльність безславно. Одна згадка про українських парламент  у звичайних громадян викликає лише роздратування. З моменту приходу до влади Віктора Януковича парламентаризм в Україні фактично знищено. Але до цього, на жаль, доклав зусиль його попередник – Президент Ющенко. Застосовуючи політичну корупцію,  шантаж, залякування, влада сформувала у Верховній Раді зрадницьку більшість, яка бездумно, за помахом руки, приймала антиконституційні та антинародні рішення. На жаль, ця Верховна Рада увійде в історію рішеннями про зраду національних інтересів (Харківські угоди), конституційним переворотом, сконцентрувавши всю владу в руках Президента, та прийняла Закон "Про мови", який розколов українське суспільство.

Найяскравішим свідченням цього, що ця Верховна Рада перетворилась виключно на обслуговуючий інструмент влади стало те, що парламент самоусунувся від протидії масштабним політичним та економічним репресіям в Україні. Законодавчий орган жодним чином не відреагував на незаконне ув’язнення лідера опозиції Юлії Тимошенко, а також других опозиціонерів, Юрія Луценка та інших, які були кинуті за грати завдяки сфабрикованим кримінальним справам. Хоча весь демократичний світ визнав, ув’язнення опозиційних лідерів було політично вмотивованим.

Останні події – вибори. Більшість сховало голову в пісок тоді, коли були викинуті в смітник сотні тисяч голосів виборців, коли "Беркут" штурмував дільниці, коли замість явних переможців від опозиції влада протягувала своїх одіозних кандидатів. Але український народ зробив свій вибір, не дивлячись на масові фальсифікації, адмінресурс та тотальні підкупи, українці більшістю голосів підтримали опозиційні сили. Тому у нас попереду дуже важка і напружена парламентська робота. Ми ні на крок не відступимо від наших виборчих програм, з якими йшли до людей.

 І насамкінець. Я хочу виконати приємний обов’язок і щиро подякувати усім своїм колегам по фракції, яку я мав честь очолювати. Дякую вам! Ми вистояли! Ми є і будемо єдиною командою, бо в єдності наша сила. Тільки разом ми збудуємо демократичну, заможну і справедливу Україну! Слава Україні! (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сорочинська-Кириленко, депутатська група "Реформи заради майбутнього", будь ласка, ваш виступ.

 

10:25:29

СОРОЧИНСЬКА-КИРИЛЕНКО Р.М.

Шановні колеги! Шановні виборці!  Депутатська фракція "Реформи заради майбутнього" вважає за необхідне знову наголосити на неприпустимості запровадження 15-відсоткового збору на  обов’язкове державне пенсійне страхування при продажу іноземної валюти за готівкову гривну.

Здавалося б, після перенесення розгляду законопроекту про внесення змін до деяких законів України щодо операцій з іноземною валютою, гору взяв тверезий раціональний підхід до цього питання. Були сподівання, що цей законопроект покладено у довгу шухляду і про нього забудуть назавжди, як про страшний сон чи невдалий жарт. Адже запропонована в цьому законопроекті новела щодо запровадження 15-відсоткового пенсійного збору з продажу валюти не витримує ніякої критики, ні з погляду економіки, ні з погляду права та моралі. Проте автори цієї ідеї пропонують її новий варіант, що передбачає 10-відсоткову ставку пенсійного збору. Мабуть, перейнялись маркетинговими ідеями передноворічних знижок.

Необхідність прийняття  цього закону мотивується нібито  необхідністю боротьби з валютними спекулянтами. При цьому особливо занепокоєння в Національному банку України викликає готівкова валюта, що знаходиться на руках у населення, а це щонайменше 50 мільярдів доларів готівкою. Представники Нацбанку вважають, що ця валюта живить тіньову економіку, а отже несе загрозу для економічної безпеки держави.  Згідно з такою логікою для того, щоб усунути цю загрозу, необхідно змусити власників валюти продати  її, обклавши їх при цьому  10-відсотковим податком.

Водночас, пересічних громадян намагаються заспокоїти тим, що їх цей податок начебто не торкнеться. Але  чи відповідає це дійсності, якщо взяти до уваги той факт, що люди, зневірившись в національній банківській    системі, воліють робити свої заощадження у твердій валюті та зберігати їх в дома.

Крім того, постає запитання: чому за непрофесійність банківського менеджменту, правовий нігілізм та низьку якість державного управління повинні розплачуватися своїми заощадженнями люди, а не ті, хто руйнує довіру  до банківської системи, системи права, інститутів державної влади та держави як такої. 

Депутатська  фракція "Реформи заради майбутнього" наголошує, що представники Нацбанку мали б, насамперед, припинити витік капіталу в офшори, а не лізти в кишені до громадян. Але за різними оцінками за останні два роки банки України перерахувати в офшорні зони 53 мільярди доларів, а це сума, що, фактично, дорівнює бюджету України на 2012 рік. Це колосальні кошти, що інвестуються в економіку інших держав, а не України. То, може, саме тут треба вбачати загрозу економічній безпеці нашої держави.

Ми виступаємо категорично проти будь-якого поспіху при прийнятті цього законопроекту. В кінцевому рахунку, це призведе до послаблення нашої економіки на світових ринках та збільшенню негативного сальдо  держави.

Депутатська фракція "Реформи заради майбутнього" пропонує внести цей законопроект на розгляд тільки після громадського обговорення та проведення відповідних консультацій.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги, виступи від фракцій завершено. Нам потрібно прийняти рішення про усунення неузгодженостей у тексті прийнятого Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань регулювання містобудівної діяльності. Ці пропозиції опрацьовані, їх вам роздано. І комітет, і Головне юридичне управління пропонують Верховній Раді України підтримати пропозиції щодо усуненню неузгодженостей у тексті закону відповідно до статті 131 Регламенту Верховної Ради  України. Ставлю на голосування цю пропозицію. Прошу голосувати.

 

10:30:37

За-216

Рішення не прийнято.

Відповідно до статті 131 Регламенту в цей день буде підписано закон із всіма неузгодженостями і неточностями направлено на підпис Президенту України.

Оголошується до розгляду питання: представлення проекту Закону про Державний бюджет України на 2013 рік. Пропонується такий регламент: доповідь від Міністерства фінансів – до 20 хвилин. Доповідач – перший заступник міністра фінансів Мярковський Анатолій Іванович. Відповіді на запитання до доповідача – до 10 хвилин. Співдоповідь голови Комітету з питань бюджету, він просить до трьох хвилин. Виступи представників депутатських фракцій, комітетів, народних депутатів – 60 хвилин. І прийняття процедурного рішення – дві хвилини.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. А Рахункова палата?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Немає такого. В представленні бюджету такого немає. Подивіться, будь ласка.

Анатолій Іванович Мярковський, будь ласка. (Шум у залі) Що? Зараз, одну хвилинку. Сас, мікрофон, будь ласка, ввімкніть.

 

10:32:08

САС С.В.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги, учора Президент України відправив у відставку Прем'єр-міністра Азарова. Відповідно до частини третьої статті 15, прийняття відставки Президентом Прем'єр-міністра наслідком є відставка уряду. Володимир Михайлович, а тепер я хотів звернути вашу увагу на вимоги частини третьої статті 155 Регламенту. У разі відставки Кабінету Міністрів до подання до Верховної Ради проекту Закону про Державний бюджет на наступний рік або після відхилення  Верховною Радою поданого проекту Закону про Державний бюджет України на наступний рік відлік строків розгляду Верховною Радою проекту Закону про Державний бюджет України на наступний рік припиняється і відновлюється після подання до Верховної Ради проекту Закону про Державний бюджет України на наступний рік новосформованим Кабінетом Міністрі". Володимир Михайлович, припиніть оце блюзнірство!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні колеги, я з цього приводу мав тут консультації, розмовляв із урядом, зачитував цю статтю. Я дякую, що ви нагадали. Я її прекрасно розумію. Але позиція Кабінету Міністрів полягає в тому, що вони подали проект Державного бюджету до відставки уряду. Я прошу вас! Я прошу вас! Я прошу вас!

Я з цього приводу мав розмову з юристами. Тому однозначного трактування з цього приводу немає. Тому, будь ласка, доповідайте.

Будь ласка.

 

МЯРКОВСЬКИЙ А.І.

Шановний пане Голово, шановні народні депутати! Формування бюджету 2013 року відбувалося в умовах, коли розвиток світової економіки у поточному році є нестійкий і прогнози розвитку світової економіки на наступний рік погіршуються. Це забезпечується за рахунок факторів уповільнення темпів зростання цін на сталь. На світовому ринку у жовтні ціни зменшилися на 14,6 відсотка в порівнянні з жовтнем 2011 року. Через боргові проблеми окремих країн ЄС світові фінансові ринки також не відновилися.

У жовтні Міжнародний валютний фонд переглянув у бік зменшення прогнози розвитку світової економіки: у 2012 році – з 3,5 відсотка до 3,3; а на 2013 рік – із 3,9 відсотка до 3,6; а розвитку економіки Єврозони взагалі з мінус 0,3 у 2012 році до мінус 0,4, і зростання на 2013 рік зменшено з 0,7 відсотка до 0,2.

У таких умовах розвинутими країнами Європи вживаються жорсткі заходи, спрямовані на  зменшення до економічно безпечного рівня бюджетних дефіцитів. Так, наприклад, в окремих країнах підвищуються ставки  податків або вводяться нові податки. У Фінляндії збільшується податок на додану вартість із 23 до 24 відсотків, в Іспанії – з 18 до 21 відсотка. Підвищуються ставки на доходи громадян у Франції до  75 відсотків з тих, які є понад одного мільйона євро на рік. В Іспанії підвищуються до 10 відсотків ставки податку на нерухомість та вводиться новий податок на виграші з лотерей. Також збільшується податкове навантаження в Португалії і Фінляндії.

В окремих країнах уряди зменшують фіскальний дефіцит за рахунок зменшення видатків бюджету і у тому числі соціального спрямування. Наприклад, у Греції скорочується заробітна плата від 3 до 25  відсотків, в Іспанії третій рік поспіль заморожені заробітні плати держслужбовців, на Кіпрі скорочується заробітна плата у державному секторі, відмінена індексація заробітних плат, скасовуються тринадцяті зарплати і тринадцяті пенсії. У Латвії зниження заробітної плати в бюджетній сфері складає до 40 відсотків. Також прийнято рішення в Італії щодо відмови щорічної індексації пенсії на рівень інфляції. Також скорочується розмір соціальних допомог та виплат в Іспанії, Греції, Великобританії, Чехії. Знижуються взагалі видатки на охорону здоров'я в Італії, Греції, Португалії. Скорочуються видатки на освіту в Іспанії та Португалії.

Для чого я це приводжу?  Я хочу показати, що на тлі загальної світової кризи в Україні ми при формуванні бюджету 2013 року витримали і видержали можливість забезпечити не зменшення всіх соціальних видів і видатків на соціально-культурну сферу і навіть дали невеликий приріст.

Хотів би привести факти щодо роботи уряду в 2012 році щодо проведення послідовної політики економічних реформ. Так, Україна у рейтингу ведення бізнесу  2012 рік покращила свої позиції на 15 пунктів  і увійшла до списку  із 20 країн світу найбільших реформаторів умов ведення бізнесу. Україна потрапила у двадцятку країн, що добилися найбільшого прогресу, починаючи із 2005 року у спрощенні умов ведення  бізнесу.

Проведення урядом політики дерегуляції,  зокрема: спрощення процедур, започаткування підприємництва, забезпечила значне покращання  позиції в Україні за субіндексом  започаткування бізнесу на 62 позиції.

 Впорядкування процесу реєстрації прав власності, у тому числі на землю, сприянням покращило позиції України за субіндексом реєстрації власності – на 17 позицій.

Завдяки проведенню податкової реформи поступово скорочується рівень податкового навантаження, кількість та тривалість  платежів із сплати податків. За субіндексом "сплата податків"  Україна покращила  позиції на 16 місць і потрапила до  десятки країн найбільших  реформаторів у даній сфері у діяльності у порівнянні з 2004 років.

За субіндексом отримання  кредиту Україна заходиться у рейтингу  23 місце, на одній із сходинці із Німеччиною  та випереджає Росію та Білорусь на 81 позицію, що свідчить  про розвиненість її фінансово-кредитної системи з точки зору прав  та інтересів інвесторів.

З врахуванням  загальних світових тенденцій і  останніх  оцінок прогнозу розвитку економіки  на 2013 рік урядом було 28.11 розглянуто макропоказники  розвитку економіки України  на 2013 рік і їх схвалено. Ці макропоказники були уточнені у порівнянні з тим сценарієм, який передбачалося  при підготовці бюджету  15 вересня 2012 року.

Розроблено і затверджено  урядом два сценарії розвитку економіки.

Перший сценарій розроблено на основі    припущень МВФ щодо розвитку світової економіки, світових товарних ринків та фінансових ринків. Цей сценарій передбачає номінальний ВВП – 1,576   мільярдів гривень, реальний ріст – 3,4 відсотки. 

Зростання споживчих цін, грудень до грудня – 4,8 відсотків. Визначення фонду оплати праці найманих працівників і грошового забезпечення військовослужбовців у сумі 482,3 мільярди гривень.

Другий сценарій враховує припущення щодо подальшого розгортання кризових явищ у світовій економіці. І зрозуміло, що уряд взяв за основу перший сценарій, який передбачає проведення відповідних реформ в економіці і забезпечення більшого темпу зростання економіки. Ці припущення уряду базуються на наступних програмних документах.

Перше. Це комплекс заходів, економічних реформ відповідно до Національного плану дій на 2013 рік.

Друге. Це Програма дій на 2013 рік, що розроблена спільно Міністерством фінансів, урядом і Національним банком.

Третє. Це Державна програма розвитку внутрішнього виробництва, плану заходів із подолання негативного сальдо зовнішньої торгівлі, заходів щодо активізації процесу модернізації національного виробництва та стимулювання внутрішнього інвестиційного попиту. Заходи відповідно до Концепції розвитку системи управління державних фінансів.

Виходячи з цих умов, прогноз доходів Державного бюджету, зведеного бюджету, вірніше, на 2013 рік, з урахуванням затверджених макропоказників становить 463,1 мільярд гривень або 29,4 відсотки до валового внутрішнього продукту. В тому числі в доходи державного бюджету складають 359,9 мільярдів гривень.

При формуванні доходної частини враховано розширення джерел доходів за рахунок введення в дію з 1 січня податку на нерухоме майно, відмінне*** від земельної ділянки. Віднесення плати за ліцензії, сертифікати та державну реєстрацію до джерел доходів місцевих бюджетів, що не враховуються при визначенні обсягів міжбюджетних трансфертів. Зниження ставок податку на прибуток з 21 відсотка до 19 відсотків. Надання державою податкової соціальної пільги, а також врахування при визначенні оподаткування доходів фізичних осіб податкового кредиту.

У зв'язку із зменшенням дохідної частини у порівнянні  з тим прогнозом бюджету, який був 15 вересня 2012 року, визначено дефіцит бюджету на рівні 3,2 відсотка ВВП або 50,4 мільярда гривень. Запропонований рівень дефіциту, на наш погляд, є оптимальним. При цьому державний борг на кінець 2013 року прогнозується у сумі 483 мільярди гривень.

Для порівняння хотів би привести приклади, що дефіцити Японії у 2012-2013 роках складають 10 та 9 відсотків ВВП, у США – 9 і 7 відсотків ВВП, в Іспанії – 7 і 6, у Франції – 5 та 3,5. Тобто в Україні ми при всіх складностях розвитку світової економіки і не реформованої української економіки ми визначаємо дуже поміркований розмір дефіциту. Обсяг державних запозичень у 2013 році планується в сумі 129,4 мільярда гривень, зовнішній – 36,5, внутрішній – 92,9.  З метою забезпечення розвитку внутрішнього ринку частка цінних паперів внутрішніх запозичень складає 71,8 відсотка. Разом з цим в 2013 році заплановано здійснити  капіталізацію Аграрного фонду на 5 мільярдів гривень, Ощадбанку – на 1,4 мільярда гривень, ПАТ "Українське Дунайське пароплавство" – на 0,3 мільярда гривень за рахунок випуску ОВДП.

Щодо видаткової частини бюджету, то слід підкреслити, що левову частину видатків займають захищені статті бюджету. Так у зведеному бюджеті захищені статті складають майже 400 мільярдів гривень або 87,3 відсотків. У державному бюджеті – 324,9 мільярда гривень або 89,3 відсотка. Тобто решта видатків державного бюджету з урахуванням видатків на підтримку вугільної галузі – 9,9 мільярда гривень, реалізацію програм економічного стимулювання є незначна. На нашу думку, для фінансування реального сектору економіки мають бути залучені кредитні ресурси, а держава має надавати допомогу шляхом здешевлення відсоткових ставок.

На 2013 рік в загальній масі захищених статей видатків передбачено пріоритетні спрямування коштів на забезпечення стабільного зростання пенсійних виплат. Так, у бюджеті 2013 року дотація Пенсійному фонду складає 83,2 мільярдів гривень, приріст обсягів трансфертів Пенсійному фонду складає 18,7 мільярдів гривень або 29 процентів проти 2012 року.

Продовжується виконання соціальних ініціатив Президента України в сфері пенсійного забезпечення, що були запроваджені в 2012 році, і забезпечені фінансовими ресурсами на 2013 рік. Це стосується перерахунку пенсій громадянам, які вийшли на пенсію до 2008 року – 22,2 мільярди гривень, підвищення доплат до пенсій для членів сімей померлих інвалідів війни – 0,3 мільярди гривень і підвищення доплат до пенсій для учасників війни – 0,7 мільярдів гривень.

Другим важливим складовим видатків державного бюджету є безпосередньо соціальні видатки для малозабезпечених або окремих категорій громадян. Такі видатки складають 61,5 мільярдів гривень, з них допомога сім'ям з дітьми складає 40,1 мільярдів гривень. Приріст проти 2012 року – 9,3 мільярди гривень. Надання пільг - буде спрямовано 2 мільярди гривень, на житлові субсидії – 8,2 мільярди гривень, на соціальний захист чорнобильців – 2,6 мільярдів гривень, на виплату стипендій – 5,6 мільярдів гривень.

У проекті Державного бюджету на 2013 рік встановлений прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць у розмірі з 1 січня 1108 гривень і до кінця року 1176 гривень.

У порівнянні грудень до грудня зростання складає 7,4 відсотків. Притому, що я уже нагадував, середньорічна інфляція 4,8, а інфляція грудень до грудня – 6,4. Тобто ми забезпечуємо фінансовими ресурсами реальне зростання соціальних виплат.

Ці розміри збільшуються і також по окремим основним соціальним і демографічним групам населення. Так для дітей віком до 6 років збільшується з 972 гривень до 1032 гривень, для дітей віком від 6 до 18 років з 1210 гривень до 1286 гривень і так дальше. В цілому розміри допомог при народжені дитини у 2014 році планується збільшити на 6,8 відсотків. На першу дитину – 29,3 проти 27,4, на другу дитину – 58,6 тисяч гривень проти 54,9 тисячі гривень і на третю дитину  і наступну – 117 тисяч 240 гривень проти минулого року 109,840 тисяч гривень. В цілому кількість отримувачів в 2013 році цієї допомоги буде майже 600 тисяч, а частина щомісячних виплат допомог при народжені та усиновлені буде складати більше мільйон 100 тисяч.

Також, виходячи із розмірів прожиткового мінімуму і зростання заробітної плати іде зростання усіх соціальних видатків державного та зведеного бюджету. Тобто вони синхронно збільшуються.

Рівень забезпечення прожиткового мінімуму у відсотковому відношенні до прожиткового мінімуму для основних соціальних демографічних груп населення становитиме для працездатних осіб 21 відсоток, для дітей – 75 і для тих, хто втратили працездатність та інвалідів – 100 відсотків прожиткового мінімуму.

Також ростуть розміри соціальної допомоги малозабезпеченим сім'ям на 180 гривень проти минулого року – це для дітей до 13 років і для дітей до 18 років на 360 гривень проти 2012 року.

Аналогічно відбувається зростання соціальних допомог інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам. І вони в середньому зростуть, я для прикладу навожу, для інвалідів з дитинства підгрупи "А" І групи разом з надбавкою за догляд зросте з 1474 гривень у 2012 році до 1573 гривні у 2013 році. Аналогічно по кожній із цих підгруп відбувається зростання.

У 2013 році  є принципово новим, пропонується принципово новий підхід у використанні коштів на інвестиційні видатки. Так у Державному бюджеті частину централізованих капітальних видатків пропонується направити на погашення та обслуговування гарантій, які в Державному бюджеті визначені в обсязі 50 мільярдів гривень. Сума таких виплат складе за нашими розрахунками 2,6 мільярди гривень. А інша частина централізованих капітальних видатків 1,4 мільярди гривень буде направлена по традиційному сценарію, тобто на безпосереднє бюджетне фінансування. Аналогічно будуть розподілені видатки Фонду регіонального розвитку, який складає в цілому 3 мільярди гривень. І половина з них, ми пропонуємо половину спрямувати через механізм кредитування і в подальшому відшкодування основної суми кредиту і відсоткові ставки. Це дасть нам можливість залучити значні ресурси для і завершення будівництва основних об’єктів інвестицій.

Також в бюджеті передбачається спрямування коштів на інші пріоритетні видатки. Зокрема: підтримку вугільної галузі – 9,9 мільярдів гривень, розвиток автодоріг – 19,1 мільярди гривень. А також ми передбачаємо застосування всіх діючих на сьогодні пільгових режимів у сільському господарстві. За нашими оцінками загальна сукупна підтримка з урахуванням гарантій державних, а також пільгового режиму оподаткування  і прямого фінансування для АПК складає близько 40 мільярдів гривень.

Щодо місцевих бюджетів. Ресурс місцевих бюджетів на 2014 рік по загальному спеціальному фонду планується в сумі 218,8 мільярдів гривень або на  26,9 мільярдів гривень та 14 відсотків більший ніж в поточному році. Позитивними тенденціями формування взаємовідносин центру і регіонів є те, що на наступний рік пропонується довести абсолютно реальні обсяги доходів, які узгоджені з місцевими органами влади.

Враховується подальше зростання… враховується в розрахунках подальше зростання соціальних стандартів та реалізацію структурних реформ, тобто збільшення відбувається цього ресурсу. Збільшуються на 0,7 мільярдів гривень додатковий фінансовий ресурс, що залишаються в розпорядженні місцевих рад бюджету, які збалансовані з передачею коштів до державного бюджету. Здійснення державної підтримки шляхом концентрації в державному бюджеті коштів у фонді регіонального розвитку. Я вже називав цю цифру – 3 мільярди гривень.

На нашу думку, запровадження таких…

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України А.І.МАРТИНЮК

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, будь ласка.

 

МЯРКОВСЬКИЙ А.І. … запровадження таких механізмів відповідно до Бюджетного кодексу сприяє прозорості у бюджетному процесі і визначення збалансованих і реальних показників бюджету.

Уряд просить підтримати проект поданого державного бюджету  з урахуванням того, що в "Прикінцевих положеннях" запропоновано статтю, що за результатами розвитку економіки і виконання бюджету за I квартал уряд повернеться до переоцінки показників державного бюджету. І як ви уже знаєте, як відбувалося в цьому році, будуть внесені відповідні корекції по тим питанням проблемним, які не знайшли відображення в цьому проекті закону.  Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, записуємося на запитання. 10 хвилин на запитання. Самойленко, будь ласка.

 

10:55:35

САМОЙЛЕНКО Ю.П.

Уважаемый замминистра! Вот я посмотрел бюджет, ваш доклад убедительный. Действительный, бюджет реальный и необходимый на данном этапе строительства нашей государственности. Но я бы хотел услышать от вас ответ. Вот есть раздел бюджета "Ремонт дорог". Вот у меня пять сельских районов, и я смотрю, в моих районах по 700-500 тысяч, 800- 600 тысяч. Ну, почему-то вот Раховский  район – 2 миллиона 167 тысяч, Николаевский район Львовской области – 2 миллиона с лишним тысяч. Вот вы ответьте, как формируются вот эти цифры. Или объезжает кто-то из Кабмина эти дороги, или, я не знаю, по какой формуле это делается.

 

МЯРКОВСЬКИЙ А.І.   Дякую. Розрахунок цифр по регіонам здійснюється відповідно до формули і базується вона на протяжності доріг, в залежності від кілометражу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Володимир Яворівський.

 

10:56:43

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Володимир Яворівський, Блок Юлії Тимошенко "Батьківщина", Троєщина.

Шановний доповідачу, я, по-перше, хочу вам від імені ще діючого останні дні Комітету з питань  культури і духовності подякувати вам за ваш величезний вклад, і Міністерства фінансів, у розвиток української культури. Жалюгіднішого бюджету на розвиток культури і на підтримку культури ще не було. Я вас з цим вітаю.

Але друге і найголовніше запитання. Я звертався і до вас, я звертався до Комітету з питань бюджету, я звертався до Азарова, до Попова про те, що врешті-решт потрібно вирішити проблему будівництва метро на Троєщину. Велетенський масив, понад 300 тисяч людей живуть,  досі добираються "на перекладних", хто як  може, на роботу. Я переконаний, що ми тут можемо найти спільну мову із мажоритарниками і Партією регіонів, і інших. Але, будь ласка, включить нарешті, не ганьбіться, хоча б першу чергу наземного метро на Троєщину. Зробіть це.

 

МЯРКОВСЬКИЙ А.І. Дякую.  Я хотів би сказати, що на культуру в наступному році ми в цілому по зведеному бюджету передбачаємо спрямувати 10 мільярдів гривень. Приріст проти 2012 року складає близько 7 відсотків. Тому що там в основному заробітна плата. Так що культуру ми не забуваємо.

І щодо будівництва метрополітену, то в нас, я уже казав, передбачено у 2012... 2013 році 50 мільярдів гарантій, які будуть відповідно до поданих проектів, затверджених в установленому порядку, направлені на фінансування об'єктів інфраструктури, в тому числі на будівництво метрополітену. Тому хай відповідні спеціалісти готуються, технічну документацію для того, щоб  розпочати фінансування уже з 1 січня.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Степаненко.

 

10:58:54

СТЕПАНЕНКО А.А.

Прошу передать слово Кузьмуку Александру Ивановичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, мікрофон Кузьмука.

 

10:59:00

КУЗЬМУК О.І.

Шановний Анатолій Іванович, по-перше, хочу висловити від Комітету з питань оборони вам вдячність за роботу на протязі каденції. Але щодо асигнувань на національну оборону в мене є до вас дуже важливе запитання.

В  пояснюючій записці ви чітко фіксуєте збільшення по деяким статтям в порівнянні з 2012 роком. Але це стосується медицини, медичного забезпечення – це дуже добре. Це стосується воєнної освіти – це дуже добре. Але в перше за історію України ні жодної копійки нема на будівництво і придбання житла для військовослужбовців, це все удар, соціальний удар по Збройним Силам при наявності приблизно п'ятдесят тисяч. Пожежовибухо

 

МЯРКОВСЬКИЙ А.І. Дякую. В своїй доповіді я звертався увагу на те, що у 2013 році основні акценти при підготовці бюджету урядом спрямовувалися на забезпечення зростання соціальних стандартів. І я можу сказати, по військовослужбовцям, по грошовому забезпеченню, загальна сума фонду заробітної плати складає в 2013 році 25,2 мільярди гривень проти 23,8 мільярдів у 2012 році, тобто приріст 5,7 відсотка. Тобто ми в першу чергу забезпечили при формуванні бюджету видатки соціально захищених статей.

Далі. Фінансування усіх капітальних видатків, в тому числі будівництво і придбання квартир, пропонується здійснювати на умовах кредитування і в подальшому відшкодування за рахунок бюджету основної суми кредиту і відповідних процентів. Так що в нас, навпаки, збільшені обсяги у 2013 році фінансового ресурсу. Ми визначили такі гарантії на…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ващук Катерина.

 

11:01:19

ВАЩУК К.Т.

Шановний Анатолій Іванович, знаю вас як дуже фахового спеціаліста і заступника міністра. Тому вірю, що ви конкретно дасте відповідь на моє запитання.

Звичайно, боляче, що сьогодні знову не додається селу, не додається соціальному розвитку села. На виробничу сферу – можна сперечатися, якісь кошти закладаються, а на соціальну – дуже мало. І у мене такого роду запитання. У цьому році недофінансовані всі соціальні програми, конкретні, які розпочаті, казначейством заблоковані рахунки, кошти не йдуть за ремонти шкіл, доріг, закладів культури, охорони здоров'я, зокрема по моїй Волинській області. У нас більше 15 мільйонів не додано.

 

МЯРКОВСЬКИЙ А.І. Дякую. Но я хотів би вас запевнити, що   всі соціальні  програми  фінансуються на 100 відсотків, а там, де є проблеми із недофінансуванням, ми сьогодні внесли законопроект про зміни до  Державного бюджету і доповнимо 1,4 мільярди гривень (1,4 мільярди гривень!) для збільшення фінансування усіх соціальних програм. Так що все у вас буде в порядку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Найдьонов передає слово Самойлик. Будь ласка.

 

11:03:00

САМОЙЛИК К.С.

Дякую. Анатолій Іванович, 24 жовтня перед виборами уряд прийняв рішення щодо  виділення 516 мільйонів гривень для пільгового  кредитування  молодіжного житла. Скажіть, будь ласка,  де ж хоч копійка передбачена тут.

Друге питання. Чому ми не  забезпечуємо запит по заробітній платні та стипендії вчителям, науковцям, студентів майже  два мільярда гривень. Поясніть, будь ласка,  як харчувати дітей, коли не вистачає майже 100 мільйонів гривень на харчування   учнів, студентів, курсантів з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Чим годувати цих дітей? Можливо, повітрям, якщо воно ще не приватизоване? Поясніть мені, будь ласка.

Комунальні послуги та енергоносії – це також питання. Знову оптимальний запит не виконується Кабміном. Поясніть…

 

МЯРКОВСЬКИЙ А.І. Дякую.  Шановні народні депутати, я в своєму виступі пояснював, що, в першу чергу, при підготовці бюджету кошти були спрямовані на збільшення соціальних видатків. Ми одному Пенсійному фонду додатково проти  2012 року  19 мільярдів плюсом спрямовуємо коштів, на виплати допомоги сім'ям з дітьми – 9,3  мільярди гривень, тобто ми забезпечили збільшення  фінансування соціально захищених статей. 

На покращання фінансового забезпечення розрахунку за енергоносії урядом на 2013 рік збільшено  на 1,2 мільярди гривень видатки для бюджетних установ.

Що стосується капітальних видатків, то у бюджеті  передбачено  близько 7 мільярдів гривень капітальних видатків, які будуть розподілена за двома механізмами.

Перший механізм. Це  традиційно ми будемо  здійснювати фінансування  50 відсотків, із цієї суми будемо традиційно здійснювати безпосередньо, пряме бюджетне…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ярощук. Немає? Я не бачу Ярощука. Симоненко, будь ласка.

 

11:05:44

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракция коммунистов.  Я хотел бы уточнить некоторые вопросы.

Первое. В 2012 году мы должны будем потратить  95  миллиардов гривен на погашение  внешних долгов. В следующем, 2013 году, вы предусматриваете  35 миллиардов. При этом удивительное у вас сочетание: 35 миллиардов  идет на погашение внешнего долга и на  возврат сбережений.

Я бы хотел, первое, уточнить у вас вопрос, сколько же все-таки  идет  из 35 миллиардов  на возврат сбережений, украденных у украинского народа?

И второе. Сколько идет на погашение    внешнего  долга? Если эта цифра  в три раза  меньше, нежели в этом году, объясните,  пожалуйста, что изменилось во внешней задолженности, мы, что,   ее уже выплатили или другие какие-то факторы появились? Ведь все прекрасно знаем, что мы должны  в следующем более 100 миллиардов  заплатить за это.

И последнее. Ответьте мне на вопрос, как вы в этом году будете выплачивать  заработную плату бюджетникам? У вас  нет уже средств в бюджете  на выплаты заработной платы  учителям, врачам и всем тем, кого вы  через коленку гнули, чтобы голосовали за вас.

 

МЯРКОВСЬКИЙ А.І. Дякую. Пріоритетним для уряду є  фінансове забезпечення соціальних виплат. І на перше листопада ні в одному у нас регіоні у нас немає заборгованості із заробітної плати.  Там, де є проблемні  питання фінансового забезпечення  у цьому році відповідних місцевих бюджетів ресурсом, пропонується сьогодні розглянути на засіданні  Верховної Ради проект Закону про внесення змін до бюджету і доповнити   1,4 мільярди гривень доповнити фінансовим ресурсом для виплати заробітної плати. Тому ми провели повну інвентаризацію заборгованості на 1 грудня. І там, де є проблеми, з цього 1,4 мільярди гривень ми фінансово забезпечимо цими коштами заробітну плату. Тобто на 1, до 1 січня ми виплатимо всю заробітну плату.

І що стосується погашення знецінених заощаджень, то так, дійсно, ми запропонували ці кошти в одну об'єднати програму. Вона називається, виплата…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте.

 

МЯРКОВСЬКИЙ А.І. Так, вона об'єднана в одну програму. І називається програма: "Обслуговування державного боргу та виплата знецінених заощаджень", загальна сума 35 мільярдів гривень. Розподіл цієї суми буде відбуватися після уточнення списків.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Не чути)

 

МЯРКОВСЬКИЙ А.І. Это не внешнее, это облуживание долга. Это процентные выплаты. Это процентные выплаты. Мы конкретно будем знать эту цифру в январе, после того, как оценим, оценим, оценим исполнение бюджета 2012 года. И вы знаете, что в этом году мы сэкономили 3 миллиарда гривен по процентным выплатам и направили их на заработную плату. Точно также мы в январе оценим реальную ситуацию с графиком выплат и определимся, сколько из 35 миллиардов направим на обслуживание долга, а сколько на выплату знецінених заощаджень.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Сідайте, будь ласка.

Від комітету – Голова Комітету з питань бюджету Баранов Валерій Олексійович. 3 хвилини у вас.

 

11:09:26

БАРАНОВ В.О.

Шановний Адаме Івановичу! Шановні народні депутати! У Комітету з питань бюджету не було можливості проаналізувати текст проекту бюджету і його показники та надати належну оцінку стану врахування положень і основних напрямків бюджетної політики, та відповідності Бюджетному кодексу.

Я нагадую, що в разі неприйняття законопроекту про державний бюджет до початку нового року будуть діяти обмеження, визначені статтею 41 Бюджетного кодексу. Зокрема, по-перше, проведення лише поточних видатків переважно захищених статей щомісячно не більше однієї дванадцятої обсягу призначень 2012 року. По-друге, буде заборонено здійснювати капітальні видатки та надавати кредити з бюджету, а також не будуть підвищуватися соціальні стандарти та гарантії. По-третє, державні запозичення можуть здійснюватися лише на погашення державного боргу, а державні гарантії не надаються.

Ще одне з важливих питань. Буде зупинено процес затвердження місцевих бюджетів, оскільки це на пряму  залежить від визначення міжбюджетних трансфертів у Законі про Державний бюджет.

Учора на засіданні Погоджувальної ради було запропоновано розглянути проект Закону про Державний бюджет на 2013 рік на цьому останньому пленарному тижні. Враховуючи це, мною та народним депутатом Лук'яновим підготовлено проект постанови про особливості процедури розгляду і прийняття проекту Закону про Державний бюджет на 2013 рік і його зареєстровано під номером 11000-П. Зокрема, враховуючи обмеженість часу, пропонується така процедура. Народні депутати розглядають законопроект та подають свої пропозиції до Комітету з питань бюджету не пізніше 12 години 5 грудня. Комітет з питань бюджету за участі уповноважених представників уряду готує пропозиції до законопроекту та подає їх на розгляд Верховної Ради 6 грудня. Верховна Рада  у четвер розглядає та приймає законопроект.

Отже, за наслідками представлення законопроекту та його обговорення пропоную підтримати проект постанови за номером 11000-П і плідно попрацювати з проектом Державного бюджету. Дякую за увагу.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.М.ЛИТВИН

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, сідайте.

Шановні колеги, прошу записатися на виступи від фракцій спочатку. Триває запис на виступи від фракцій. Прізвища висвітліть, будь ласка.

Михайло Чечетов, Петро Симоненко, Юрій Кармазін.

Прошу, шановні колеги, записатися тепер на виступи народних депутатів. На все в нас відводиться одна година.

Так, проводиться запис.

Будь ласка, прізвище. Так, Михайло Чечетов, фракція Партії регіонів, будь ласка. Владислав Лук'янов. Наступним буде виступати Петро Симоненко.

 

11:12:44

ЛУК’ЯНОВ В.В.

Шановні колеги народні депутати, шановні громадяни України, ми зараз з вами розглядаємо проект Закону про Державний бюджет України на 2013 рік. Це ось цей дуже складний, але дуже важливий для нашої держави документ. Це фактично фінансова конституція української держави на 2013 рік.

Що можна сказати про цей документ? Безумовно, законопроект, який ми отримали після опрацювання в уряді, він має набагато більш реалістичний характер.

Ну, по-перше, ми бачимо, що зведений бюджет було скориговано на 36 мільярдів гривень. Тобто ми бачимо, що ми утискаємося у визначення основних макроекономічних показників. Ми враховуємо ту складну фінансово-економічну ситуацію, яка зараз складається в світовій економіці. Ми розуміємо, що, якщо наші основні зовнішньоторговельні партнери, а в ситуації, коли економіка України має спрямованість на експорт і дуже залежить від світових ринків, ми не можемо не врахувати зміни стану на цих ринках. Тому, враховуючи ці зміни, а ці зміни, на жаль, не є позитивними, ми робимо більш утиснутий, більш реалістичний, але прагматичний бюджет, який можна виконати і який точно буде виконаний. Це перше.

 По-друге, ми зменшуємо і видаткову частину бюджету. Якщо ми порівняємо цифри бюджету, який був наданий 15 вересня, ми бачимо, що бюджет зменшився до 464 мільярдів гривень. Ми бачимо, що валовий внутрішній продукт було зменшено більше ніж на 110 мільярдів гривень  і ця цифра складає 1 мільярд 570 1 трильйон 576 мільярдів гривень. Тобто цей бюджет має реалістичний характер через зведений бюджет української держави перерозподіляється 29,4 відсотка валового внутрішнього продукту.

Як можна охарактеризувати цей бюджет? Це консервативний  реалістичний бюджет. І якщо досить багато людей мріє про журавля в небі, то цей бюджет є синицею в руці. Він буде виконаний. Він принесе стабільність і збереже розвиток української економіки. Дякую за увагу і прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Петро Симоненко, фракція Комуністичної партії України. Наступним буде виступати Юрій Кармазін від "Наша Україна - Народна самооборона".

 

11:15:55

СИМОНЕНКО П.М.

Уважаемые коллеги, хочу сразу вас проинформировать, что фракция Компартии голосовать за этот бюджет не будет. Почему? Давайте мы вместе с вами постараемся ответить на вопрос: это бюджет страны или народа, или это бюджет олигархических кланов?

Я,  отвечая от имени фракции, что это бюджет для дополнительного дохода олигархических кланов. И это ведь очевидно. Все годы так называемой независимости Украины бюджет использовался не для развития страны, а для обогащения. И в условиях, когда сегодня идет колоссальное падение в производстве, бюджет используется как источник стабильного богатства олигархических кланов.

Второе. Разве мы с вами сегодня не знаем о том, что в стране реально существует система, основанная на бюджете для отката и для взяток? И любой проект, какую бы строчку бюджета здесь не упоминали, 40 процентов -  окаты в наличности в чемоданах таскают чиновникам. И это правда.

Мы должны сегодня с вами и ответить на вопрос: а хоть одного чиновника за неправильное использование бюджета и воровство посадили? Нет, не посадили. Ворон ворону глаз не выклюет.

Источники наполнения бюджета они то сегодня и находятся в руках тех же крупных собственников, которые используют этот бюджет для личного обогащения. Давайте мы с вами вместе посмотрим,  я для вас говорю, коллеги, а больше для наших радиослушателей. 80 процентов наполнения бюджета 2013 года – это наполняют простые труженики, которых оставляют без работы, которым зарплату не выплачивают, с которых три шкуры дерут высокими ценами и тарифами. И только 20 процентов наполнения бюджета – это те, кто владеет крупнейшими заводами (фабриками), то есть те, кто сегодня 90 процентов собственности захватили и не выплачивают ту же самую заработную плату. При этом они откачивают весь свой капитал в офшорные компании и за это не несут никакой ответственности. Я думаю, что проблем еще больше можно здесь говорить, характеризуя весь подготовительный процесс и, естественно, содержание бюджета. 

Почему фракция не будет голосовать. И здесь я обращаюсь к вам, уважаемые избиратели. Вы подарили снова власть тем, которые в прошлом году, 2012, заставляли вас, чернобыльцев и афганцев, выходить и штурмовать Верховную Раду. Сегодня готовьтесь снова к штурму, потому что в бюджете 2013 года ни одна социальная программа по поддержке инвалидов Великой Отечественной войны и героев Великой Отечественной войны, детей войны, медицинских работников, чернобыльцев, афганцев она не финансируется. И правительство цинично записало, что не собирается финансировать эти социальные программы..

Я уже не говорю о развитии наших регионов и отраслей промышленности. Этот бюджет – бюджет социального дефолта и это очевидно. Поэтому фракция Компартии за подобные предложения голосовать не будет и вам рекомендуем, кто обещал народу благоденствие в период избирательной кампании, не голосовать в поддержку этого бюджета.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрій Кармазін, фракція   "Наша Україна – Народна самооборона". Наступний буде виступати Томенко від фракції "БЮТ – "Батьківщина".

 

11:19:12

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни,   "Наша Україна – Народна самооборона".

Шановні народні депутати! Давайте подивимося що нам внесено і ким нам внесено. І так, вчора в 9-й годині ранку був підписаний Указ Президента про те, що весь уряд "попєрєдніков Азарова" відправлений на смітник історії у відставку. Цей же уряд вчора увечері, датовано нам цей документ 3 числом, але тільки вчора увечері подає сюди бюджет.

Виникає закономірне питання до вас, Володимире Михайловичу, від кого ви прийняли бюджет? Коли тут написано Прем’єр-міністр Азаров, а такого  прем’єр-міністра вже в Україні вчора станом на 9.00, коли було оприлюднено Указ Президента України,  не існувало. Ви прийняли бюджет від уряду самозванця. Ось від кого ви прийняли бюджет. Ви не мали права юридично це робити. Виходячи з цього, ми з вами юридичного права розглядати цей бюджет не маємо, про що сьогодні справедливо вам відмічали народні депутати.

Тепер щодо змісту документу. По формі зрозуміло, що  це шахрайським способом внесений такий же самий шахрайський бюджет. Щодо змісту документу. Щодо змісту документу, то хочу вам сказати, що в ньому зберігаються ті ж самі тенденції: це нічого не забрати в олігархів, це нічого не забрати від фінансування Президента, це нічого не забрати від фінансування уряду, від підкупу так званої владоохоронних органів, які колись називалися правоохоронних органів, судів.

Один маленький приклад. Конституційному Суду передбачено бюджет в сумі 63 мільйона гривень, причому на зарплату  тільки 42. Нагадаю, що там трудиться аж  18 суддів і 300 чоловік апарату, який ніяк не скорочувався. А що ви робите з регіональними бюджетами? Що ви робите з  регіонами в цьому бюджеті? У Києва забирається, якщо в минулому році забиралося 8 мільярдів, то  зараз ви забираєте 8,5 мільярдів. Це 50 відсотків всього, що заробляють із доходів громадян кияни. За що ж така ненависть до Києва? За те, що так проголосував проти вас? За що? Поверніть все киянам. Цих 8,5 мільярдів за цей рік і за попередні 8 мільярдів  вистачить  для того, щоб фінансувати і метро на Троєщину, і інші соціальні ініціативи, фінансувати без "попєрєдников" і без всяких подачок. Через це звертаю також увагу на те, що ви зупинили норми Закону про статус та соціальний захист громадян, які постраждали по Чорнобилю. 13 статей…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Завершуйте, будь ласка.

 

КАРМАЗІН Ю.А.  У "Прикінцевих положеннях" пункті четвертому зупинені всі норми соціальні і записано,  що вони фінансуються, виходячи з наявних фінансових ресурсів Державного бюджету, а їх немає, бо є публічне визнання дефолту уряду України і його політики. Ми проти цього бюджету. Дякую!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. Микола Томенко, фракція "БЮТ-"Батьківщина". Наступна буде виступати Катерина Ващук.

 

11:22:53

ТОМЕНКО М.В.

Шановні колеги, оскільки я по Україні поїздив і побачив, що скрізь висять біг-борди, де Партія регіонів дякує за довіру, було б ще симпатичніше, якби тут у нас ми подивилися виборчі рекламні ролики про те, як подолана руїна і покращилось життя народу, і на фоні цього почитали би бюджет.

До речі, ви знаєте, що ми встановили абсолютний рекорд, точніше, відставлений уряд. Значить, депутати мали можливість, ті, що найраніше встають, аж 40 хвилин на ознайомлення з бюджетом. Ясна річ, комітет не прочитав якби мене запитали, що у цьому році складає найбільший політичний прикол року, я би сказав, що те, що відставлений уряд без новообраного парламенту визначає стратегію економічного життя України на 2013 рік. Ну, було вже  таке, но такого ще не було. Ну, не може парламент, у якому ми знаходимося, визначати, як жити у 2013 році, ніхто нас на це не уповноважував, так само, як відставлений уряд не може це робити.

Відставлений уряд що мусив би зробити? Прийти сюди і прозвітувати про ситуацію в країні. Причому, прийти не заступник міністра, а Прем'єр-міністр разом із всім складом уряду. Голова Рахункової палати повинен був прийти і прозвітувати. Бо сьогодні, коли дивишся "Вісник тендерних закупівель", то це як вісник корупції і розкрадання країни.

Прем'єр-міністр колишній, коли мери міст йому писали, що вони такого уряду не знали ніколи, бо він не дає можливість навіть зарплати заплатити, а він скаже, а що ви хочете? Треба просити, щоб отримати меру міста визначені Конституцією зарплати і пенсії, треба впасти на коліна і попросити. Та у нас кримінальна відповідальність у країні за невиконання Конституції по виплаті заробітних плат і бюджету.

Тому наша позиція абсолютно очевидна – ну, це фарс. Тому що треба було би в складі цього парламенту слухатиуряд, аналізувати, нести відповідальність. А новий парламент послухав би новий уряд, визначив стратегію розвитку і після цієї стратегії голосував би.

Другий  момент, для мене надзвичайно важливий. Ну, друзі, я розумію, що криза, всі з цим погоджуються, но щоби таке збільшення видатків на утримання прокуратури і міліції, ну, то вже поліцейську державу точно збудували. Генеральна прокуратура – збільшується видатки на, майже, 21 відсоток, Державна судова адміністрація – на 4,2, Міністерство внутрішніх справ – на 3,3, Служба безпеки – на 4,8. Тобто ми говоримо, що грошей немає, а виявляється, що на те, щоб тримати в покорі український народ і для того, щоб ганяти опозицію і простих людей гроші для цього є.

Я вже не говорю про те, як фінансується освіта, загалом гуманітарна сфера, яка цьому уряду не потрібна. Тому ми коли говоримо, що в бюджеті найбільший дефіцит закладений за історію незалежності, це правда. Але більша правда, що бюджет говорить про дефіцит поваги до українського народу і про дефіцит поваги до української держави.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Катерина Ващук, фракція Народної партії. Наступним буде виступати Алла Александровська.

 

11:26:22

ВАЩУК К.Т.

Шановні колеги! Всі ми прекрасно розуміємо, що Державний бюджет – це є фінансовий документ, який показує можливості економічні, фінансові держави на нинішній день. Сьогодні ми маємо те, що маємо, такі можливості, які відображені в бюджеті і можна лише тут обговорювати, говорити. Як можна в межах тих цифр, які нам подані, перерозподіливши їх, використати якомога ефективніше?

Я б хотіла звернути увагу уряду на слідуючих моментах.

По-перше, у цьому році як ніколи було непросто селянам зібрати врожай, але він все-таки зібраний достойний. Про що це говорить? Що в умовах фінансової кризи і тієї продовольчої кризи, яка уже стукає у двері планети, можливості аграрного сектору слід використовувати на повну потужність. І цим постаратись заповнити нішу поступлення в Україну валютних ресурсів і забезпечити продовольчу безпеку держави.

Звідси пропозиції: якомога більш уважно передивитися такі пропозиції, ми подамо конкретні, на підтримку такої галузі, як тваринництво. Включені моменти підтримки розвитку тваринництва у присадибних, фермерських господарствах, але цього дуже недостатньо. На сьогодні любою ціною треба підтримати розведення молочного стада в Україні, подивившись які статті у цьому напрямку можна урізати й перекинути. Підтримати лізинговий фонд, який може допомогти сьогодні мінітехнікою для фермерських і особистих селянських господарств. І обов'язково прошу уряд і даю конкретні пропозиції по розвитку соціальної сфери села. Якщо ми не приймемо закон про 1-відсотковий збір із орендарів землі на соціальний розвиток села, ми і далі будемо поглиблювати розрив життя сільського і міського населення. Тому це на часі. І в бюджеті не можна забути ні сільську дорогу, ні сільську школу, ні…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Алла Александровська.

Право на виступ передали колеги Волинець і Бевз, тому 4… 6 хвилин у вас. Будь ласка,  Алла Олександрівна.

 

11:29:48

АЛЕКСАНДРОВСЬКА А.О.

Спасибо.  Уважаемые коллеги! Я думаю, что вообще-то  сегодня у нас нет предмета для обсуждения. Здесь уже говорилось о нормах Регламента, о нормах Конституции, исходя из которых мы не имеем право принимать и рассматривать  вопрос о Государственном бюджете, потому что нет автора, нет того, кто этот бюджет вносит, нет того, кто берет на себя обязательства по его исполнению, то есть нет предмета, потому что нет  субъекта – нет правительства.

Но фактически у нас нет и закона о Госбюджете, потому что, если нарушена процедура его формирования, внесения в парламент, процедура обсуждения, то с юридической точки зрения нет, действительно, документа, который бы мы сегодня  могли  рассматривать и обсуждать, то есть нет закона  о Госбюджете. 

Но все-таки какой-то документ нам сегодня дали. И возникает вопрос – что это за документ, является ли он бюджетом? Конечно, нет. Потому что, если посмотреть этот документ, то становится понятно,  что нет денег на самые необходимые нужды государства, нет денег на выплаты социальных пособий. Да собственно говоря, нет денег на выплаты любых социальных гарантий, потому что в этом документе есть коронная фраза, которая эксплуатируется уже ни первый раз, о том, что все эти социальные гарантии  будут исполняться кем-то по мере возможности. Будет ли такая возможность – не известно. По крайней мере, при рассмотрении бюджета на следующий год мы  должны были услышать  отчет правительства о том, как исполнен бюджет этого года. Мы должны были обсудить программы социально-экономического развития на следующий год, и тогда уже можно было говорить, насколько реалистичны те цифры, которые прописаны в том документе, который нам сегодня раздали.

Правильно сказал, выступая только что, лидер нашей фракции Петр Николаевич Симоненко о том, что этот бюджет… нам предложен бюджет олигархов. И, действительно, это так, потому что в этом документе нет главного – нет справедливости. Этот документ не напоминает  собой даже тришкин кафтан. Как известно, у тришкина кафтана не было только рукавов, а в этом документе нет ничего: нет ничего, что бы могло прикрыть срам 
нашего правительства и нашего государства.

Только что один из коллег говорил, что  вот хорошо, что бюджет мы начинаем рассматривать только сегодня, мол, он более реалистичный, потому что, когда его вносили якобы в сентябре, были одни  цифры, а теперь более реалистичны, и доходы этого бюджета   уменьшены,  по-моему, на 110 миллиардов гривен.

Я думаю, что по логике моего коллеги,  надо этот бюджет  отложить до конца года и подождать, когда будет новое правительство, и когда будет новый парламент, тогда, я думаю,  этот документ  действительно будет отвечать реалиям сегодняшней жизни в Украине.

Почему в этом законе нет справедливости?  Потому что здесь, в этом зале, уже называлась цифра: доходная часть бюджета  сформирована за счет перераспределения 29 процентов валового внутреннего продукта. Я обращаю ваше внимание, не один раз с этой трибуны представители фракции коммунистов  говорили о том, что  олигархи должны платить больше, тогда только  появятся деньги для того, чтобы мы могли выполнить свои обязательства перед народом Украины.      Однако, в течение   нескольких лет, начиная с  правительства Юлии Тимошенко, все сокращается и сокращается часть внутреннего продукта, который перераспределяется через  бюджет и дает возможность расходовать  на нужды всего народа Украины. 

К сожалению, это документ является  несправедливым еще и потому, что фактически не решается проблемы тех долгов государства, которые накопились за последние годы, долги перед пенсионерами. Пенсионный фонд должен только по решениям судов выплатить 4,5 миллиарда гривен. Ни копейки  на эти цели в законе не предусмотрено.

В судах находятся почти  2 миллиона дел детей войны. В судах  находятся около 400 тысяч дел  чернобыльцев. Ни копейки в бюджете не предусмотрено денег на выплаты по решениям судов. Без этого эти люди при  получении  даже позитивных решений ни копейки по этим решениям не получат.

Я уже не хочу говорить о вкладах. Ну, вот как  член бюджетного комитета  я получила некоторые документы, которые позволяют мне сделать негативный прогноз  развития событий в Украине. Я получила отчет, например, от налоговой службы, какие долги существуют по налогам и какое количество налогов заплачено вперед. То есть, это значит, в этом году мы их уже не получим.

Так вот, налоговый долг в бюджет Украины от прибыли предприятий составляет 440 миллионов. Налоговый долг от прибыли предприятий коммунальной собственности – еще 30 миллионов. Вперед взято налогов только по машиностроительному комплексу 901 миллион. Это вперед уже взяли. То есть это те налоги, которые заложены в доходы бюджета, но понятно, что мы их не получим.

Если посмотреть, как используются фонды социального страхования, на 57 процентов только материальное обеспечение того, что этот фонд должен обеспечить нашим людям. Я считаю, что этот закон является мифическим. Его в принципе не существует. И я считаю, что правительство действует, как наперсточник, - пугая народ, запутывая народ и делая вид, что оно работает.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олександр Бондар, фракція "Наша Україна - народна самооборона". Наступною буде виступати Марина Перестенко.

 

11:35:58

БОНДАР О.М.

Олександр Бондар, Всеукраїнське об'єднання "Свобода", фракція "Наша Україна - народна самооборона".

Я хочу пояснити, чому уряд подає цей бюджет в нині діючу Верховну Раду і за 2 дні до її закінчення.

Перший політичний аспект. Це один з фінансових ресурсів залучення самовисуванців у фракцію регіонів. Безумовно, це робити треба зараз через бюджет, а не тоді, коли парламент почне працювати.

І друга причина. Залишається 2 дні роботи цього парламенту. І оскільки він складений абсолютно некваліфіковано і немає жодного економічного там підґрунтя, за 2 дні не буде можливості у депутатів навіть розібратись в ньому, не те, що дати якісь зауваження. Тому такий короткий термін дано нам, щоб Верховна Рада в четвер його затвердила остаточно.

Тепер по суті. Доповідач жодного слова не сказав, як виконується цей бюджет. А він провалений по всім показникам. По різним даним, до 35 мільярдів не зібрано податків. На 60 відсотків тільки виконані доходи від приватизації. Провалений показник ВВП, який падає в третьому-четвертому кварталі. І ніяких шансів на те, що він буде збільшуватися в наступному році, немає. Провалені всі запозичення зовнішні. Ви знаєте, що жодна міжнародна організація не дає вже давно Україні кредитів. І вони закладають знову великий дефіцит на наступний рік, і невідомо з чого вони його будуть покривати.

Хочу сказати, що Державною програмою приватизації закладено за наступний і  2013 рік залучення 65 мільярдів гривень в бюджет від приватизації. А на наступний рік закладають 10. Вони що, збираються в 2013 році 45 зібрати?

Тому говорити про те, що цей бюджет можна буде виконати навіть по тим заниженим показникам, це повний економічний абсурд. Тому що податки за період передвиборчої кампанії цим Кабміном зібрані наперед на півроку. ПДВ не повертається. Всі показники валяться сьогоднішньої економіки і бюджету. І на наступний рік іде зростання і ВВП, і надходжень по податкам, і багато інших показників, на яких вираховуються потім соціальні якісь гарантії населення.

Тому я думаю, що ті депутати, які проголосують за цей бюджет, вони підпишуться під своєю політичною кар'єрою на багато років вперед. Такий бюджет нормальні люди приймати не можуть. Його треба вивчати, вносити зміни і направляти на доопрацювання. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Марина Перестенко передає право на виступ Катерині Самойлик, фракція Комуністичної партії. Наступним буде виступати Григорію Смітюх.

 

11:39:00

САМОЙЛИК К.С.

Щиро дякую. Я б все-таки хотіла, щоб бюджетний комітет при розгляді головного економічного закону звернув увагу на те, що наука і освіта, молодь та спорт недофінансуються більш ніж на 6 мільярдів гривень. І в основному це видатки, які повинні йти на заробітну платню вчителям, вченим та стипендіям. Я не розумію соціальний напрямок такого бюджету, який практично закладає про те, що не будуть профінансовані захищені статті цього законопроекту.

Наступне питання, про яке я хотіла би сказати, це оплата комунальних та носіїв, на які не вистачає більше мільярда гривень. Ну, ось вдумайтесь, шановні колеги, забезпеченість видатками на комунальні послуги та енергоносії за розділом освіта на наступний рік закладено аж 4,2 відсотки від потреби, а під вищі навчальні заклади взагалі немає жодної копійки. Та вибачте, будь ласка, як же далі існувати освіті, як вищій і нашій базовій освіті існувати?

Капітальні вкладення. 390 мільйонів треба виділити. Недобудовані котельні в школах, профтехосвіті, покрівлі. Колеги, вам це зараз по-барабану, ви ж їздили, ви дивилися дахи в школах, ви бачили холод всюди! Як же можна пропускати такий законопроект, який практично залишає, заморожує цю проблему! Це знову шлях тільки по такому напрямку йде – закриваємо школи і проблеми немає.

Державна програма придбання шкільних автобусів. Тут все правильно виступали, щоправда неправильно з точки зору, що всі уряди постійно закривали школи, ФАПи, амбулаторії, дільничні лікарні. Ну, подивіться, будь ласка, не вистачає майже півмільярда для того, щоб виконати на 2013 рік програму "Шкільний автобус". Ну, школи ж закриваються. В тому числі нам необхідно 25 спеціальних автобусів для того, щоб перевозити дітей-інвалідів. І це теж називається соціальний закон. Відсутній пільговий проїзд студентів, вірніше, недофінансовано навчальних закладів, вищих навчальних закладів, професійно-технічної освіти. Люди добрі, це повний гаплик! Ви ставите хрест на майбутньому держави, і показуючи як ви, в тому числі фінансуєте молодіжне Доступне житло для молоді.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Григорій Смітюх, фракції Партії регіонів. Наступним буде виступати Дем'янчук.

 

11:42:18

СМІТЮХ Г.Є.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати,  я хочу скористатися своєю можливістю і декілька слів сказати відносно приймаючого документу, важливого документу для нашої держави. Я впевнений, що якби не критикували ми сьогодні державний бюджет, який поданий до Верховної Ради, в любому випадку Верховна Рада, я впевнений, що повинна прийняти саме цим скликанням. А по результатам першого кварталу вже потім внести ті чи інші зміни.

Що стосується безпосередньо комітету, в якому я працюю – це аграрний комітет нашої держави. Безперечно, що продивившись, вивчивши розділ підтримки аграрного сектору України, я не знайшов значну частину державних програм, які підтримувалися в поточному і по минулих роках. І це в мене виникає таке занепокоєння, тому що ми повинні бути послідовні, і якщо якась програма діє в нашій країні, тим більше якщо програма, яка забезпечує якийсь спеціальний напрямок роботи, вона повинні діяти в межах діючого закону.

Ну,  вданому випадку є цілий ряд програм, які направлені на підтримку тваринництва, молока, м'яса, багатолітніх насаджень, рибного комплексу і так дальше,що дуже важливо для нашої країни як забезпечення внутрішнього ринку, так і збільшення потенціалу аграрного сектору на зовнішні ринки, які сприятливі є сьогодні для України. І відсутність такої підтримки державної,  в тому числі для кооперативної, створення кооперативів і так дальше не дає можливість Україні зайняти достойні місця.

І ще одне дуже важливе питання. Я би погодився з Міністерством фінансів,  і звертаю увагу саме на це у своєму виступі в тому плані, що якщо скорочення пройшло деяких програм, можливо, це і логічно.

 Але ви пам'ятаєте, ми в цьому році створили Державний земельний банк. І говорили людям, що згідно з концепцією Державного земельного банку, Державний земельний банк повинен забезпечити фінансування аграрного сектору під пільговий режим. І ви пам'ятаєте, що там є норма, яка говорить про слідуюче: що Державний земельний банк повинен фінансувати сектор під 5 процентів. Відповідно, якщо ми не передбачаємо коштів для збільшення статутного капіталу або для поточного хоча би оперування для Державного земельного банку, то я тоді не знаходжу відповіді, а як же ж Державний земельний банк буде підтримувати або кредитувати реальний сектор.

Тому, Анатолій Іванович, звертаюся до вас, до міністра фінансів і до Прем'єр-міністра України, під час розгляду до другого читання зверніть увагу, і я настоюю, що Державний банк повинен отримати з Державного бюджету конкретні кошти, які були б направлені на фінансування тих програм, які не відображені в діючому поданому законі. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Петро Цибенко. Право на виступ передають йому колеги Дем'янчук і Найдьонов, фракція Комуністичної партії України. Наступним буде виступати іван Заєць.

 

11:45:21

ЦИБЕНКО П.С.

Дякую. Фракція Комуністичної партії України, Голова Ради організації ветеранів – Петро Цибенко.

Шановні колеги! Шановні громадяни України! Звертаючись сьогодні до своїх колег, я хочу сказати, що ми маємо прийняти на цьому тижні надзвичайно відповідальне рішення і прийняти Державний бюджет України. І від того, у якому вигляді ми його приймемо, буде залежати стане цей документ справді фінансовою Конституцією України чи стане цей документ "общаком" Партії регіонів.

Я хотів би спочатку сказати про те, що технологію маніпулювання і продавлювання проекту Державного бюджету через зал засідань Верховної Ради України. Що я маю на увазі. А ось що. Спочатку Кабінет Міністрів  України зробив вигляд, що він своєчасно подав проект Державного бюджету України на 2013 рік на розгляд парламенту. Наголошую, зробив вигляд, що подав своєчасно, бо ніхто з депутатів цього документу в середині вересня не бачив! Більше того, він не отримав навіть реєстраційного номеру. А тепер цей документ подається на останній тиждень роботи Верховної Ради України саме для того, щоб цей документ приймався не відкриваючи навіть обкладку цього документу, бо голосувати за цей документ можна тільки не знаючи його реального змісту.

А тепер по деяких практичних складових цього документу. Виступаючи сьогодні у так званій розминці, лідер нашої політичної сили – Петро Миколайович Симоненко назвав цей документ "соціальним дефолтом". І це абсолютно точне визначення зазначеного документу, де, з дозволу сказати, збільшення соціальних стандартів, яке передбачено цим проектом  документу і про який нам дуже гарно розказував перший заступник міністра фінансів, де-факто, насправді, не покриває навіть інфляційної складової, яка працює в Україні.

По-друге, хочу сказати, що цим проектом закону не передбачено поквартальне збільшення соціальних стандартів. Уявіть собі, передбачається збільшення соціальних стандартів з 1 січня і з 1 грудня. Для тих, хто забув, нагадаю, в цьому році хай копійчане, але збільшення соціальних стандартів відбувалося 5 разів на протязі року.

Наступне положення. Хочу сказати про те, що в цьому проекті Державного  бюджету різниця у прожитковому мінімуму для  працюючих і для тих громадян, які втратили працездатність, становить понад 300 гривень. Одну третину різниці пенсії… різниці прожиткового мінімуму в залежності від того, як цей документ виглядає.

Ще один момент, на  який хотів би звернути увагу. Цього року Кабінет Міністрів  України збагатив таку категорію ветеранів як дітей-війни тим, що на 1 відсоток збільшив доплату до базової пенсії за статус дитини-війни. Якщо в цьому році це було 7 відсотків, тепер – 8. А законом нагадаю, хто забув: передбачено, що ця цифра має сягати 30 відсотків мінімальної пенсії в Україні. Хочу сказати найголовніше, що пунктом четвертим Перехідних положень цього документу передбачається зупинення норм 15-ти… півтора десятки чинних законів України. Навіщо було приймати ці закони, якщо у ручному режимі питання вирішується саме у такому форматі?

І, мабуть, хочу все це, про що я сказав, і багато чого, про що я не сказав, дає мені право  і як першому заступнику голови Комітету у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів, і як голові Ради  організації ветеранів  України зробити узагальнюючий висновок. А він полягає у тому, що зазначений проект Державного бюджету України не гарантує абсолютно нічого, окрім передчасного вимирання старшого покоління.

Хочу особливо звернути увагу на те, що все це відбувається на тому фоні, що 19 жовтня було підписано Указ Президента про заходи по підготовці і відзначенню 70-ї річниці звільнення України і  70-річчя Великої Перемоги над фашизмом. Цей документ має цілий ряд надзвичайно важливих  положень, але всі ці положення, вони, фактично, не підкріплюються грошима.

І наостанок  хочу звернути увагу, що ветеранство, яке об'єднано у півсотні ветеранських організацій на території України, не має можливості отримати відповідні підтримку з Державного бюджету на фінансування статутної діяльності. Як і в минулому році, передбачено десь близько 12 мільйонів гривень. Це абсолютно недостатньо для того, щоб забезпечити нормальну статутну…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Завершуйте.

 

ЦИБЕНКО П.С.  Я ще раз хочу наголосити на тому, що проект Державного бюджету України у такому вигляді приймати не можна. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Іван Заєць, фракція "Наша Україна – Народна самооборона". Наступним буде виступати Володимир Філенко.

 

11:51:50

ЗАЄЦЬ І.О.

Іван  Заєць, Українська Народна Партія.

Шановні народні депутати, почну здалека, з необхідності забезпечити персональне голосування народними депутатами України. Чому потрібно забезпечити персональне голосування депутатів? Причин багато, але існує нагальна потреба – повернути діяльність Верховної Ради у конституційне поле. Не секрет, що парламентська більшість вже приймає закони за номерами законопроектів, а не за підготовленими, відповідно до Регламенту, текстами. Так був мовний закон прийнятий, так був – Закон про Всеукраїнський референдум і так сьогодні хочуть прийняти, по суті, державний бюджет. Це означає, що далеко ми зайдемо, якщо не будемо персонально голосувати. Немає в цьому державному бюджеті жодної державної політики. А немає державної політки через те, що немає економічної політики. Ви не знайдете в цьому бюджеті статей, які б стимулювали свободу підприємництва. Ви не знайдете у цьому бюджеті статей, які б підтримували сьогодні фермерів, які б підтримували одноосібників. Ви не знайдете у цьому бюджеті статей, які б вирішували проблему енергозабезпечення України. Ми бачимо лише одні дірки, чи це стосується питання діяльності Пенсійного фонду, чи це стосується питання діяльності НАК "Нафтогазу". Щоб ми не взяли – одні дірки, це говорить про те, що ця влада допрацювалася до повного банкрутства і цей бюджет є, фактично, не фінансовою конституцією на наступний рік, а є ознакою того, що ця влада не знає, що робити ні з економікою, ні з соціальною сферою.

Ми знаємо, скільки було багато обіцянок і з боку Уряду  про те, щоб вирішити соціальні проблеми. Але ми бачимо, що всі соціальні видатки збільшуються на рівень інфляції, це лише 4,8 відсотки. З моєї точки зору, рівень інфляції в наступному році буде значно більше. Але коли ми бачимо фінансування діяльності органів центральної влади, тоді ми бачимо вже 4,8 відсотки, а ми бачимо і 10, і 15 відсотків, і на багато більше. Про що це говорить? Це говорить про те, що цей державний бюджет вирішує лише одну проблему: як дальше перерозподілити гроші між олігархічними структурами, як дальше сьогодні забезпечити собі фінансове владарювання над українським народом цій олігархії, Президенту і цьому уряду. От, про що мова йде у цьому законопроекті.

Тому я думаю, що нормальні люди не можуть голосувати за цей законопроект. Цей законопроект показує, що уряд і Президент збанкрутували. Цей законопроект показує, що перед Українською державою виникли дуже великі небезпеки, і ми їх маємо відвернути. Тому голосувати за цей законопроект не можна.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимир Філенко передає право на виступ, да? Будь ласка, Андрій Павловський, фракція "БЮТ-"Батьківщина".

 

11:55:13

ПАВЛОВСЬКИЙ А.М.

Андрій Павловський, фракція політично ув'язненої Юлії Тимошенко "Батьківщина". Шановні співвітчизники, якщо подивитися на цей бюджет, то можна дати йому девіз: "Стабільність подолано – руїни досягнуто".

Я хочу проаналізувати соціальну частину цього бюджету. Подивіться, вперше за 20 років соціальні стандарти протягом року будуть фактично незмінними: як їх призначать з 1 січня, так до 1 грудня вони не будуть змінюватися. Хоча хочу нагадати, що за уряду Юлії Тимошенко вони збільшувалися, соціальні стандарти, п'ять разів на рік. У той же час, те, що пропонується, - це ж копійки. Збільшиться мінімальна зарплата на 71 гривню, а мінімальна пенсія – на 55. А це при тому, яка буде справжня інфляція при цьому. А який курс буде реальний долара до гривні? Тут закладається 8 з половиною, але багато фахівців міжнародних, та й представники влади пошепки в кулуарах кажуть, що реальний курс долара до гривні на кінець наступного року буде 1 до 12. Отак і рахуйте, по справжніх показниках, а не замилюйте очі людям!

Разом з тим, зверніть увагу, що  тут нема грошей на  так звані передвиборчі соціальні ініціативи Януковича. Де гроші на молодіжну іпотеку? Де гроші на виплату  втрачених заощаджень?  Їх фактично нема в цьому бюджеті. Тобто виходить, що соціальні ініціативи в проекті бюджету на наступний рік "накрилися медним тазом". Вони були потрібні тільки як пропаганда  перед виборами Партії регіонів.

Разом з тим, хотів би звернути увагу соціально знедолених незахищених верств населення. Знову уряд в четвертому пункті "Перехідних положень" призупиняє  фактично дію 13-ти законів про соціальний захист чорнобильців, афганців, дітей війни, лікарів, вчителів,  шахтарів. Жертв нацистських переслідувань призупиняє дія законів. От така  подяка Партії регіонів в тих регіонах, де проголосували за них.  Тобто ми можемо сказати, що в цьому бюджеті наступив повний "стабілізець". Для влади, я сподіваюся, но не для країни.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати! Пропонується зараз зробити перерву. О 12 годині 30 хвилин ми продовжимо обговорення  питання щодо проекту Державного бюджету на 2013 рік.

Оголошується перерва до 12 години 30 хвилин. 

 

ПІСЛЯ ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, запросіть народних депутатів до сесійної зали для того, щоб можна було продовжити роботу.

Я запрошую до виступу народного депутата Кілінкарова, фракція Комуністичної партії України. Наступним буде виступати Олег Ляшко. І Даниленко передає, значить 6 хвилин, будь ласка.

 

12:30:53

КІЛІНКАРОВ С.П.

Уважаемые народные депутаты! Я с сожалением могу констатировать факт того, что  на сегодняшний день фактически народные депутаты не имеют возможности сегодня формировать  бюджет страны, и  по крайней мере те высказывания в период выборной кампании и те требования избирателей, к  большому сожалению, не получат отображения в бюджете этого года.

За последние два года Верховная Рада по инициативе правительства принимала не один,  так   называемый, реформаторский  закон, целью которого было сбалансировать бюджет страны, сбалансировать расходы Пенсионного фонда. Я напомню лишь несколько из них – это, так называемая,  скандальная пенсионная реформа, банально сведенная к повышению пенсионного возраста. И с этой   трибуны господин Тигипко  убеждал народных депутатов в том, что необходимо  принять  этот закон для того,  чтобы сбалансировать расходы Пенсионного фонда.   Верховная Рада  это закон приняла, но почему-то  не сбалансировался наш Пенсионный фонд, и сегодня правительство выступает с очередными инициативами: введение, так называемого,  15-процентного налога  с обмена валюты.

Второй скандальный законопроект, который   принимала Верховная Рада, так называемый, 9127, хотя потом мы его пересмотрели и те социальные статьи убрали с тела этого закона,    но эти статьи, ограничивающие социальные выплаты, перекочевали в бюджет прошлого года,  и  бюджет успешно был принят Верховной Радой, и люди остались: чернобыльцы, афганцы, ветераны, все остались фактически без социальной защиты, их ограничили в их возможностях  и в законном праве в полном объеме получать то финансирование, которое    они должны сегодня получить.

В бюджете этого года происходит такая же ситуация: все фактически социальные статьи приостанавливаются, и выплаты,   осуществляемые для этих категорий людей, будут исключительно в тех размерах, которые установит Кабинет Министров.

С учетом той экономической ситуации, которая сегодня сложилась в стране, можно только предположить, какие размеры этих социальных выплат у нас будут.

Сегодня, судя по бюджету этого года, у нас, у нас сложилась такая ситуация. Мы каждый раз обсуждаем вопросы, пытаемся найти приоритеты. А куда же необходимо вложить максимально финансовые ресурсы страны, для того, чтобы получить максимальный экономический эффект? К большому сожалению, бюджет этого года не дает ответ на эти вопросы. То есть куда, в какую сферу экономики необходимо вложить государственные финансы для того, чтобы получить максимальный экономический эффект? Будет ли это машиностроение, будет ли это село, будет ли это угольная отрасль, ответа на эти вопросы, к сожалению, нет.

Трудно понять правительство, которое заявляет о том, что нужно развивать внутренний рынок, а сами ограничивают социальные выплаты. То есть не повышают благосостояние людей и замораживают заработные платы. Сегодня в себестоимости продукции порядка 8 процентов – это заработная плата. Сегодня подавляющее большинство людей живут на нищенские заработные платы и получают нищенские пенсии.

А теперь возникает вопрос, а за счет чего же мы будем стимулировать внутреннее потребление? Кто должен покупать товары и услуги в нашей стране, если финансовые возможности пенсионера, студента, человека, который сегодня работает честно, получает заработную плату, за счет чего мы будем стимулировать этот внутренний рынок?

Поэтому я думаю, что проблема сегодня состоит в том, что у страны есть еще второй бюджет, - так называемый теневой бюджет. И я не увидел в этом бюджете, и не увидел инициативу правительства в отношении того, как же сегодня вывести из тени все то, что сегодня работает в Украине? Как сделать легальными заработные платы, как простимулировать для того, чтобы эти заработные платы были увеличены? Я считаю, что это порочная практика правительства, она приведет в части того, что мы сегодня пытаемся экономический кризис, Верховная Рада и правительство, решить за счет затягивания поясов простых людей, она приведет к еще большей стагнации  внутреннего рынка.

Что касается самого бюджета. Знаете, когда я слышу с этой трибуны о том, что правительство намерено повышать социальные стандарты, открываю бюджет и вижу: один раз эти социальные стандарты повышаются в январе месяце, а второй раз они повышаются только в декабре месяце. Еще надо было бы там поставить 25 число декабря месяца для того, чтобы это последний день финансового года, для того, чтобы не выплачивать. А потом перед Верховной Радой в 2013 году отчитаться, что все-таки правительство дважды повысило заработные платы, прожиточный минимум и так далее. То есть фактически повышение произойдет незначительное всего лишь в январе месяце. Следующее будет только лишь в конце этого года. Я считаю это просто элементарной манипуляцией со стороны правительства, и это не имеет ничего общего к реальному повышению стандартов жизни людей.

Второй вопрос. То, что касается возврата вкладов. К большому сожалению, предвыборная кампания закончилась, флажки все поснимали, шарики поздували, палатки поубирали, и сегодня о вкладчиках забыли. Я вам напомню. Партия регионов в предвыборной кампании обещала выделить в этом году финансирование порядка 8 миллиардов гривен на выполнение этой статьи – погашение задолженности по Сбербанку СССР. К сожалению, я этого не увидел.

Фракция коммунистов за этот бюджет голосовать не будет и призываем всех народных депутатов не поддерживать этот проект закона. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Олег Ляшко, позафракційний. Наступним буде виступати Юрій Ганущак.

 

12:37:06

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Шановні громадяни України, шановні колеги! Законопроект про державний бюджет на 2013 рік, який вніс уряд Азарова, вже колишній уряд, на щастя, Азарова, демонструє для всієї країну одну очевидну істину. Усі розмови про покращення життя уже сьогодні, про економічне зростання виявилися міфом і блефом. Немає ніякого економічного зростання, крім обмеженого кола осіб, які присмокталися до влади, як поросяти біля корита, і немає ніякого покращення життя для мільйонів українських громадян.

Нам доповідач по бюджету розказував приклади з інших країн, що, бачите, там теж підвищують податки і наводив приклад Франції.

Але треба було наголосити, що в інших країнах підвищують податки для багатих, а в нас підвищують податки для бідних, адже запровадження 15-відсоткового податку на обмін валюти – це податок на бідних людей, бо заробітчани за кордоном, люди останню копійку собі на життя збирали на чорний день, той долар, і сьогодні ви хочете 15 процентів із зібраних цих людьми копійок забрати?

Далі. Ви говорите, наводите приклад європейських країн, що там скорочують видатки на зарплати і на пенсії. Але знову ж таки ви забули уточнити одну дуже важливу обставину, давайте порівняємо їхні зарплати, пенсії і наші. Їхня зарплата і пенсія дає можливість їм як людям жити, а наша зарплата і пенсія не дає можливості не те що жити, а вижити не дає можливості. Я рекомендую будь-якому із депутатів, хто голосуватиме за цей бюджет, Прем'єр-міністру, Президенту, доповідачу, який доповідав цей бюджет, проживіть, будь ласка, на 1032 гривні мінімального прожиткового мінімуму. І нехай вам у 2013 році добавлять до зарплати 50 гривень, коли комуналка піднімається кожен місяць на 100, на 200 гривень, ціни на ліки і все інше.

Тобто оцей бюджет, абсолютно правильно казали попередні доповідачі, цей бюджет, він веде до одного – олігархи стають багатшими, бідні стають біднішими. Цей бюджет не є бюджетом стимулювання економічного розвитку. Ми не бачимо тут ніякого зростання видатків на зміцнення енергонезалежності України, на створення робочих місць, у першу чергу для молоді, на кредитування житла для молодих сімей.

Зате ми бачимо збережені і навіть збільшені видатки на органи влади, на прокуратуру, очевидно, подяка за політичні рішення по політичних справах, на міліцію, щоб вона більш ретельніше дубасила громадян, які виходять захищати свої права. Немає жодної копійки на виконання судових рішень по чорнобильцям, по дітям війни, по іншим категоріям громадян. Цей бюджет – це бюджет ганьби, так само як і нинішня влада, яка ганьбить Україну.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрій Ганущак, фракція "БЮТ - "Батьківщина".

Будь ласка, ваш виступ. Наступним буде виступати Станіслав Аржевітін. Будь ласка.

 

12:40:23

ГАНУЩАК Ю.І.

… "Батьківщина".

Пані та панове! Спосіб подання та розгляду Державного бюджету – ознака того, що в нас парламентаризм фактично уже знищений. Ну, добре, що хоч подали, а то вже люди, що тільки в Україні уряд підготовився до кінця світу і тому вирішив, що вже на наступний рік уже можна і не давати бюджету.

Що ми маємо в цьому бюджеті? Проект не відповідає навіть тій самій бюджетній декларації, яку подавав ще той самий уряд. Наприклад, розмір дефіциту 3,5 проти того, що декларувався 1 відсоток. Зростання дефіциту у нас порівняно з 2012 року з 30  до 50 мільярдів. Я повторюю ще раз, цей шлях нікуди, як не один раз казав. Нас чекає ситуація значно гірша, ніж у Греції. Тому що наші борги надзвичайно дорогі. Обслуговування в три рази більше, ніж у цивілізованих країнах. Нам ніхто не дає в борг по хороших відсотках.

Далі. Розрахунок нормативів  бюджетної забезпеченості для місцевих бюджетів на базі соц.стандартів – немає цього. Прив'язка дефіциту бюджетів до обсягів приватизації  - немає, 50 проти 10. Фінансування дефіциту для фінансування інвестиційних проектів – немає. Проект не відповідає і прийнятим нашим законам.

Ми прийняли в кінці минулого року Закон про Фонд регіонального розвитку. Але одного року достатньо було. В нас немає ні додатку по затвердженим проектам, по Фонду регіонального розвитку. І розмір цього фонду не відповідає закону. Тобто 1,5 мільярди дають замість 3,6, які мають бути, тому що 1 відсоток від доходів повинно бути.

Далі. Чи є інноваційним цей проект? Ні. Під загрозою навіть ті галузі, які ще залишаються живими в Україні – роботи в авіакосмічній галузі, розробка та впровадження в установах охоронах здоров'я новітніх технологій. Місцеві бюджети ще гірші, ніж в  2012 році. Дефіцит близько 20 мільярдів. Повторюється та сама проблема, як і в цьому році. Тобто ми судомно постійно вносимо зміни для того, щоби подавати… Зараз 1,6 мільярди, 1,3 мільярди, 7,8  мільярдів на енергоносії. Я вам кажу,*** дуже погане планування у нас. І здебільшого, звичайно, латають дірки, даючи гроші у ті регіони, які лояльні до влади. Тому висновок один: бюджет антисоціальний, бюджет антиконституційний, бюджет антиінноваційний. І саме головне – він є…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Станіслав Аржевітін, фракція   "Наша Україна – Народна самооборона". Останній виступ.

 

12:43:40

АРЖЕВІТІН С.М.

Шановні народні депутати! Бюджет країни, який будується на нереальних макроекономічних показниках, це не бюджет розвитку, це не бюджет інновацій – це бюджет експлуатації людей. Тому що ніхто в нашій країні не повірить, що в нас рівень інфляції на місці стоїть. І українці ходять купляють товари за рівнем інфляції від 20 до 30 відсотків, а не 4 пункти, як нам пропонують. Тому, мені здається, це і є дискримінаційний фрагмент, з якого починається формування всього бюджету.

 Я думаю, в бюджеті закладена знову ж таки пагубна практика, коли держава не робить спробу залучити ресурси через механізми компенсації процентних ставок, а із бюджету видають міліарні суми кредитів. Для цього в держави є свої державні банки і є обрахунок, що на кожну одиницю компенсаційної суми в економіку залучається 20 пунктів додаткового ресурсу. Ось цей інструмент потрібно закладати в бюджет.

 Я думаю, залишаться пагубна практика, коли Міністерство фінансів з Національного банку робить акціонерну компанію, яка повинна заробляти кошти для бюджету. Зверніть увагу, в бюджеті всі державні і акціонерні компанії за дивідендом платять 3,5 мільярди, Національний банк повинен сплатити 15 мільярдів. Завдання Національного банку робити дешевими кредитні ресурси в країні і понижувати облікову ставку, ставку рефінансування, насичувати ринок дешевими ресурсами, а не заробляти 15 мільярдів щорічно прибутку до державного бюджету. 

Я думаю, залишилась пагубна практика, коли державні фінанси поповнюються в межах більше 100 мільярдів щорічно за рахунок внутрішніх запозичень. З ринку вилучаються кошти, які могли йти в реальну економіку. Потім ми дивуємося чому депозитна ставка 25-30 відсотків? Які будуть кредити, якщо  українці не хочуть давати на вклад менше ніж за 20 відсотків? А Кабінет Міністрів 100 мільярдів планує залучити за цим бюджетом прямих запозичень і через  гарантії Кабінету Міністрів – майже 50 мільярдів.

Я думаю, що є пагубною практикою, коли в  бюджеті закладається нереальні кошти, тобто не грошові одиниці для поповнення статутних капіталів Земельного банку, як сьогодні пропонують, Ощадного банку. А робиться це через земельні паї, через земельні участки. Тепер в Ощадбанк пропонується залучити через ОВДП, я думаю, що це пагубна практика.

Залишилась в цьому бюджеті пагубна практика, коли проблеми "Нафтогазу України", її збиткова діяльність вирішується через випуск акцій, потім – обмінюється на цінні папери уряду, які йдуть через комерційні банки, які рефінансуються Центральним банком – це  прихована емісія Центрального банку і захаращення балансів проблемами "Нафтогазу". Тому я думаю для того, щоб бюджет був, дійсно, спрямований на людей потрібно ці речі вилучити, про які я говорив.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, шановні колеги, завершено у нас обговорення цього питання.

Анатолій Іванович, будь ласка, заключне слово ваше.

 

МЯРКОВСЬКИЙ А.І. Дякую.

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні  народні депутати! Я …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мікрофон, будь ласка.

 

МЯРКОВСЬКИЙ А.І. Я дуже вдячний за те, що конструктивно….

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Увімкніть мікрофон у ложі уряду.

 

МЯРКОВСЬКИЙ А.І. Шановний Володимире Михайловичу! Шановні народні депутати! Я дуже вдячний, що ми сьогодні конструктивно обговорили презентацію поданого проекту бюджету на 2013 рік. Дуже багато висловлено слушних пропозицій і зауважень до цього законопроекту. І уряд націлений на те,  щоб  протягом двох днів, які ми будемо працювати у бюджетному комітеті, детально розглянути розглянуті пропозиції, і в межах  загального балансу ресурсу без порушення дефіциту бюджету, по можливості, врахувати зазначені пропозиції.

В іншому ми пропонуємо по результатам роботи економіки в першому кварталі, уточнити показники бюджету  2013 року, як і в цьому році, внести зміни, і таким чином, забезпечити ті пріоритети, які будуть визначені урядом і парламентом. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. Шановні колеги, розгляд питання завершено. Комітет вніс проект  Постанови за реєстраційним номером 11000-П – про особливості процедури розгляду і прийняття проекту Закону України про Державний бюджет України на 2013 рік.

Я ставлю на голосування пропозицію комітету про прийняття постанови Верховної Ради  України (реєстраційний номер 11000-П). Прошу голосувати.

 

12:49:12

За-239

Рішення прийнято.

По фракціях, будь ласка. По фракціях: Партія регіонів – 184, "БЮТ – "Батьківщина" – 0, "Наша Україна – Народна самооборона" – 5, комуністів – 0, Народна Партія – 20, "Реформи заради майбутнього" – 19, позафракційні – 11.

Шановні колеги, у нас тут ще є ряд питань. Зараз треба нам порадитися. Але, перше, ми обговорили на засіданні Погоджувальної ради, що в разі, якщо Кабінет Міністрів надасть проект Державного бюджету, і у вівторок відбудеться представлення, в середу у нас має бути робота безпосередньо над цим документом, з тим, щоб, як і прийняли ми рішення у постанові, у четвер винести його на розгляд. У цьому зв'язку пропонується внести зміни  до календарного плану роботи Верховної Ради  України: сьогодні вечірнє засідання не проводити, працювати над цим документом, завтра також продовжити цю плідну  роботу. В четвер винести на розгляд питання про Державний бюджет України і після завершення розгляду цього питання прийняти з вами узгоджене рішення про завершення роботи цієї сесії і Верховної Ради України нинішнього скликання.

Я ставлю на голосування цю пропозицію. Прошу голосувати.

 

12:50:50

За-237

Рішення прийнято.

І ще, шановні колеги, Кабінет Міністрів України вніс проект Закону про внесення змін  до Закону України "Про Державний бюджет України на 2012 рік" (реєстраційний номер 11476) з проханням, щоб Верховна Рада України внесла зміни до Державного бюджету для того, щоб забезпечити виплати заробітної плати бюджетникам. Це перший проектзакону.

І другий проект Закону   про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо зарахування плати за надання адміністративних послуг. Це другий законопроект, він стосується в частині поєднаній із проектом держаного бюджету, який ми обговорювали. Тому, якщо ви не заперечуєте, я просив би, щоб ми розглянули за скороченою процедурою проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2012 рік" (реєстраційний номер 11476). Прошу голосувати. Хто доповідач буде?

 

12:52:03

За-237

Рішення прийнято.

Доповідач – перший заступник міністра фінансів Анатолій Мярковський. Підготуватися Баранову.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Коли сформуємо новий уряд.

 

МЯРКОВСЬКИЙ А.І. Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати! Вашій увазі пропонується законопроект про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет на 2012 рік".

Необхідність його прийняття обумовлена тим, що на сьогодні існує потреба в додатковому виділенні коштів місцевим бюджетам для забезпечення виплати заробітної плати працівникам бюджетної сфери, які фінансуються за рахунок коштів місцевих бюджетів, та на здійснення розрахунків за енергоносії, що споживаються бюджетними установами.

Поданий на розгляд Верховної Ради України законопроект схвалений на засіданні уряду 3 грудня цього року. Проект закону передбачає збільшення обсягу додаткової дотації з державного бюджету на вирівнювання фінансової забезпеченості місцевих бюджетів на суму 1 мільярд 370 мільйонів гривень. Цей законопроект збалансований і одночасно він передбачає зменшення видатків у зв'язку з економією на конкретні 8 програм на суму 1.370 мільйонів гривень. Зокрема, зменшуються видатки за програмою реалізації Державної цільової економічної програми енергоефективності на 130 мільйонів гривень, за програмою "Статистичні спостереження та переписи" – 120 мільйонів гривень, за програмою "Заходи по створенню єдиних регіональних оперативних диспетчерських служб з використанням сучасних GPS-технологій – 40 мільйонів гривень; здешевлення вартості іпотечних кредитів для забезпечення доступним житлом громадян, які потребують поліпшення, - 350 мільйонів гривень; фінансова підтримка заходів в агропромисловому комплексі – 180 мільйонів гривень, а також створення та впровадження систем екстреної допомоги населенню за єдиним телефоном "112" – 360 мільйонів гривень. Крім того, зекономлені кошти на оплаті радника та проведення заходів, пов'язаних з продажем пактів акцій банків, що належать державі, в статутному капіталі банків, у капіталізації яких взяла участь держава; та на проведення виборів народних депутатів України  - 170 мільйонів.

Зазначений законопроект…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, будь ласка.

 

МЯРКОВСЬКИЙ А.І. Зазначений законопроект підвищить рівень забезпеченості місцевих бюджетів видатками на виплату заробітної плати працівникам бюджетної сфери та на розрахунки за електроенергію, що споживається бюджетними установами, а також сприяє недопущенню виникнення заборгованості за такими видами виплат у грудні. І, таким чином, ми повністю розрахуємося у бюджетній сфері по заробітній платі за 2012 рік.

Прохання прийняти.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Сідайте, будь ласка.

Валерій Олексійович, голова бюджетного комітету.

 

 

12:55:15

БАРАНОВ В.О.

Шановний Володимир Михайлович, депутати!  Наш комітет розглянув цей проект і прийняв таке рішення: рекомендувати Верховній Раді проект закону 11476 прийняти за основу та в цілому з урахуванням пропозицій комітету, які ми виклали у листі-поданні щодо уточнення тексту законопроекту та необхідності забезпечення збалансованості показників бюджету у разі прийняття до розгляду цього закону аналогічних законопроектів.

Відповідно Комітет  з питань бюджетну разом  з  Головним юридичним управлінням Апарату Верховної Ради при оформленні на підпис Голові Верховної Ради законопроекту у разі його прийняття мають внести редакційні техніко-юридичні уточнення до тексту та  додатків цього законопроекту, пов'язані з ухваленим комітетом рішення щодо цього законопроекту.

Прошу вас підтримати рішення нашого комітету. Дякую за увагу. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Хто наполягає на виступі, запишіться, будь ласка. Прізвища народних депутатів прошу показати.

Станіслав Аржевітін, фракція "Наша Україна - Народна самооборона".

 

12:56:24

АРЖЕВІТІН С.М.

Прошу передати слово  В'ячеславу Кириленку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. В'ячеслав Кириленко, будь ласка. Наступним буде виступати Федун.

 

12:56:38

КИРИЛЕНКО В.А.

В'ячеслав Кириленко, Об'єднана опозиція.

Шановні колеги! Шановні виборці! От кажуть, що ми занадто багато уваги приділяємо особистому голосуванню. Щойно 239 кнопок було натиснуто за Державний  бюджет на 2013 рік. Наголошую, кнопок, а не подано  239  депутатських голосів!

Є суб'єкти, які встигли натиснути зараз, сьогодні по п'ять кнопок. І таке нам пропонується перенести і в парламент наступного скликання. Так у мене виникає питання: оце зараз, в першому читанні Держбюджет прийнятий чи навпаки, він не дістав  підтримки депутатського корпусу. У нас відповідь однозначна: бюджет на 2013 рік згідно Конституції (стаття 84, яка говорить про особисте голосування) не дістав підтримки депутатського корпусу. Зараз точно така ситуація буде із цим законом, який  загалом потрібний, бо Азаров, який  у відставці вже, але це нічого не означає в нашій країні, на жаль, догосподарювався до того, що 10  мільярдів бюджетникам до кінця року на зарплати не вистачає, тільки вчителям понад 4 мільярди, там ще один  догосподарювався.  І таким чином ми повинні швиденько за скороченою процедурою ось ці дірки за Азаровим латати.  Ну, а  при цьому ж більшість повинна не забути кожен   натиснути 5 кнопок. Наше завдання, всіх чесних людей, зокрема, опозиції,  щоби отаке неподобство  не повторювалось у наступному скликанні, щоб не було такого господарювання, коли 10 мільярдів гривень на зарплати не вистачає, і щоб не було  такого кнопкодавства, тому що ощасливлювати себе  урядовцям – це одне, а людей – це інше. 

Поживіться, зараз проголосували за  дефіцит бюджету Пенсійного фонду – за  80 мільярдів гривень, і ні у кого рука не здригнулася, і кожен натиснув  по 5 кнопок за себе і за того товариша. То куди ж країна такими темпами і таким способом буде рухатись? А рухатись у такому випадку вона буде у прірву. І наше завдання, чесних людей,  від цієї прірви їх зупинити. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Федун, будь ласка. Відмовляється.

Юрій Ганущак, будь ласка, фракція  "БЮТ - "Батьківщина". Потім буде виступати Сергій Гордієнко.

 

12:58:55

ГАНУЩАК Ю.І.

Юрій Ганущак,  "БЮТ - "Батьківщина".

Пані та панове! Звичайно, що місцевим бюджетам треба дати  гроші. Але ще рік назад я попереджав вас,

що  зарплати по розрахунках, які  зробив мінфін, які пождав Кабмін, вистачить тільки до вересня місяця. На наступний   рік буде та сама  проблема. Чому? Тому що береться бюджет цього року, механістично множиться на коефіцієнт збільшення зарплат, бо  ніякої добавки по енергоносіях, якось виживуть.

Тобто що ми  маємо? Ми маємо прихований дефіцит, який, починаючи з вересня місяця, судомно Кабінет Міністрів прочинає  погашати. Тобто не платиться або платиться тільки  конкретним регіонам та заборгованість, яка виникла, кредиторка. Тобто будується  в борг, але окремим у залежності від лояльності погашається, як тільки що погасили Донецьку. Іншим  не погашається – це не правильно проголосували.  

У нас фактично місцеві бюджети, не дивлячись на те, що формально вони є самостійні, вони підвищуються Мінфіном тим, що їх тримають за горло, - удавка.

Тепер з формальної точки зору. Бюджетний кодекс передбачає розподіл дотації вирівнювання по 700 бюджетам. Тобто, навіть, якщо мало, то всі ставляться в однакове становище. Що ми робимо з дотацією однією цифрою. А далі ми вже ділимо, в залежності від того, хто, як дійсно хитро спрацював. Тобто той, хто затримав зарплату, а зумів провести інші видатки, тому зараз погашають. Тому що це стає вже політичним питанням, виплати по зарплаті. А хто не зумів, хто працював над бюджетом, хто в першу чергу вирішував соціальні питання і гробив фактично комунальне господарство, ну, то вибачте. Хто не встиг – той запізнився. Тобто йде повна демотивація.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Сергій Гордієнко, фракція Комуністичної партії України.

 

13:01:17

ГОРДІЄНКО С.В.

Сергій Гордієнко, фракція Компартії України, Полтавщина.

Шановні колеги! Шановні радіослухачі! Я хотів би привернути увагу до наступного і запитати в уряду. Ось Анатолій Іванович при всіх урядах тут доблесно доповідає про бюджети нам. І це в основному бюджети дійсно соціальних саме дефолтів.

Питання перше. Що, у нас сталася якась надзвичайна подія і ми не знали, що у нас не буде вистачати на листопад і грудень місяць? Давайте піднімемо стенограми Верховної Ради України, коли фракція Компартії України виступала і акцентувала на цьому увагу. Але ви тоді говорили, що все там передбачено і всі ці проблеми будуть закриватися. Як ми вирішуємо ці проблеми? Забираючи в одного бідняка, ми хочемо вирішити проблеми заробітної плати.

Ми забираємо з кредитування, пільгового кредитування, де селянин чи молода сім'я не може сьогодні придбати собі житла і віддаємо. Що це ми робимо? Я хотів би привернути увагу, що ми вже два десятиліття не ведемо мову про те, що дійсно за рахунок цього необхідно наповнювати бюджет.

Ми не говоримо про те, що говорить Компартія, що необхідно повернути до державної власності і що, дійсно, саме дасть саме ці кошти. Ми не говоримо про надра, про природні монополії.

Я привертаю вашу увагу до наступного законопроекту. Вдумайтеся, ми не говоримо про природні монополії, надра і важку промисловість. Зате до загального фонду Державного бюджету в наступному законопроекті ми будемо включати доходи від адміністративних послуг. Що це за послуги? Людина вже раз заплатила податок, коли з неї утримала. Тепер вона піде в органи саме влади і з неї ще будуть 10 разів драти. Люди добрі, до чого ми дійшли?! Давайте одумаємося. Фракція Компартія України в цьому приймати участь не буде. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Хвилиночку. Олег Ляшко, одну хвилину, потім – Михайло Чечетов, одну хвилину.

 

13:03:39

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, заступник голови Комітету Верховної Ради з питань бюджету. І як заступник відповідаю якраз за оці питання, щодо якого зараз розглядається законопроект.

Я не голосував за цей законопроект. Хоча я, звичайно, бюджетники мають отримувати зарплату, але не за рахунок кредитування житла для молоді, не за рахунок державної підтримки програм у сільському господарстві. Для того, щоб працівники бюджетних установ отримували зарплату вчасно, бо ці люди крім зарплати нічого більше можливостей не мають ніде заробити. Повинна бути відповідна економічна політика уряду, повинно бути не латання дірок за два тижні до нового року, а повинна бути економічна політика, яка сприяла би економічному зростанню.

І це, знаєте, першокурсники економічного факультету знають, що економіка працює тоді, коли низькі податки, коли дешеві кредитні ресурси і коли є захист внутрішнього ринку з метою захисту національного виробника. От, що має робити уряд. А не забирати в селян, щоб віддавати комусь. Завтра в інших бюджетників заберуть, щоб ще комусь віддати…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Михайло Чечетов, фракція Партії регіонів.

 

13:04:56

ЧЕЧЕТОВ М.В.

Уважаемый Владимир Михайлович, уважаемые коллеги!

Конечно, нельзя закрывать глаза на то, что негативные тенденции мировой экономики, негативные тенденции в экономике европейских государств, они, конечно, сказались на ситуации в Украине. И нужно отдать должное правительству Николая Яновича Азарова, которое по максимуму снивелировало эти негативные процессы для ситуации в Украине. Но тем не менее в конце года возникает необходимость в коррекции бюджета. Это нормальный естественный процесс, когда корректируется бюджет по итогам квартала или полугодия, или в конце года для того, чтобы на мажорной ноте закончили этот год полностью, за счет коррекции бюджета до нового года полностью на 100 процентов полностью осуществить все социальные выплаты.

Поэтому я обращаюсь ко всем, и к правой, и левой части зала, не берите грех на душу, проголосуйте. Речь идет о социальном подарке Верховной Рады народу Украины к новому году. Прошу поддержать этот закон. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, обговорення питання завершено.

Ставиться на голосування пропозиція комітету про прийняття Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2012 рік" з урахуванням пропозицій комітету (реєстраційний номер 11476). Прошу голосувати.

 

13:06:34

За-238

Закон прийнято.

Шановні народні депутати, ранкове засідання Верховної Ради України оголошую закритим. З 16 години робота в комітетах. В середу робота в комітетах. В четвер о 10 годині ранку робота в пленарному режимі, тобто в сесійній залі. Дякую.

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку