ЗАСІДАННЯ СОРОК ПЕРШЕ

 

С е с і й н и й  з а л  В е р х о в н о ї  Р а д и

 

У к р а ї н и. 20 б е р е з н я  1997  р о к у.

 

16 г о д и н а.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України МОРОЗ О.О.

 

     ГОЛОВА. Прошу   депутатів   підготуватися   до    реєстрації. Проводиться поіменна реєстрація.

 

     Зареєстровано 350   народних   депутатів.  Вечірне  засідання оголошується відкритим.

 

     Шановні депутати,  у перерві між засіданнями відбулася нарада керівників фракцій і голів комісій. Пропонується зробити перерву в розгляді проекту Закону про місцеве самоврядування і від 16 до  18 години розглянути доповідь Тимчасової спеціальної комісії з питань формування національного ринку енергоносіїв,  як  ми  вирішили  на минулому тижні, і прийняти постанову, а також розглянути в другому читанні проект Закону про вибори.  Про нього йшлося  на  нараді  в понеділок.  Керівники комісій і фракцій пропонують таку схему,  бо ліміт часу не дозволяє відкладати це питання надалі.

 

     Тому я прошу вашої згоди на перерву в розгляді проекту Закону про місцеве самоврядування,  беручи до уваги, що там не так багато норм,  і їх можна проголосувати й сьогодні після розгляду цих двох проектів.

 

     Ставлю на голосування. Є всі матеріали. Прошу підтримати.

 

     "За" - 230. Прийнято.

 

     Депутат Єльяшкевич.  Будь  ласка.  Яка  у  вас пропозиція?  З процедури?

 

     ЄЛЬЯШКЕВИЧ О.С., член Комісії Верховної Ради України з питань фінансів  і  банківської  діяльності (Дніпровський виборчий округ, Херсонська область). Депутатская группа "Реформы".

 

     Уважаемые коллеги!   Только    что    вам    роздан    проект постановления,  состоящий  всего  из  одного пункта.  Речь идет об изменении сроков введения  в  действие  конкретной  статьи  Закона Украины  о  страховании  в  части страхования жизни.  Принятие его займет буквально несколько секунд, но это очень важный документ.

 

     Сегодня в Украине заключено и действует 17 миллионов  договоров  страхования  жизни.  И  чтобы в ближайшее время не столкнуться с серьезными проблемами, Комиссия по вопросам финансов   и  банковской  деятельности,  рассмотрев  этот  проект, предлагает  проголосовать  его  сегодня,  так  как  завтра   будет выступать Президент,  и у нас,  к сожалению,  не будет возможности решить этот вопрос.  В сущности,  у нас сегодня последний день для принятия  решения.  Мы  предлагаем  осуществить серьезную проверку компаний,  которые были созданы на базе  Укргосстраха.  Там  много проблем,  и если не будет вмешательства Верховного Совета Украины, мы можем вообще потерять систему страхования.

 

     Спасибо.

 

     ГОЛОВА. Дайте мені цей документ. Його роздано? З інформації я зрозумів,  що  це проект Постанови про внесення зміни до Постанови Верховної Ради України про порядок введення в дію  Закону  України про страхування.  Якщо ці зміни не будуть прийняті сьогодні,  то 1 квітня буде просто пізно. Треба питання вирішити зараз.

 

     Якщо нема заперечень,  то давайте його  включимо  до  порядку денного й проголосуємо.  Тут усього один пункт:  треба замінити "1 січня 1997 року" на "1 січня 1998 року"  .  Більше  нічого  немає. Нема заперечень?

 

     Тоді ставлю  на  голосування  пропозицію  про включення цього питання до порядку денного. Будь ласка.

 

     "За" - 203.

 

     Ще раз ставлю на голосування пропозицію включити  до  порядку денного проект Постанови про внесення зміни до Постанови Верховної Ради України про порядок введення в дію Закону про страхування.  У проекті  передбачається  замість  "1  січня 1997 року" написати "1 січня 1998 року" -  і  все.  Ставлю  на  голосування  питання  про включення цього проекту до порядку денного.

 

     "За" - 273.

 

     Ставлю цей проект постанови на голосування за основу.

 

     "За" - 260. Прийнято.

 

     Пропонується доповнити   цю   постанову   таким   дорученням: "Доручити Комісії  з  питань  фінансів  і  банківської  діяльності здійснити  перевірку стану справ у страхових компаніях,  утворених на базі колишнього Укрдержстраху".  Вважаю, що цей пункт ніколи не буде зайвий. Ставлю на голосування таке доповнення.

 

     "За" - 265.

 

     Ставлю на голосування проект постанови в цілому.

 

     "За" - 262. Прийнято.

 

     На трибуну   запрошується   Безсмертний  Роман  Петрович  для доповіді від  Тимчасової  спеціальної  комісії  Верховної  Ради  з питань формування національного ринку енергоносіїв. Прошу говорити коротко.

 

     БЕЗСМЕРТНИЙ Р.П.,  голова підкомісії Комісії  Верховної  Ради України   з   питань  державного  будівництва,  діяльності  рад  і самоврядування (Макарівський виборчий  округ,  Київська  область). Шановний   Олександре   Олександровичу!   Шановні  колеги  народні депутати!  Після розгляду доповіді Тимчасової спеціальної  комісії комісією  було опрацьовано стенограму виступів депутатів,  а також матеріали,  які надійшли від народних депутатів  у  саму  комісію. Хочу  зазначити,  що  серед цих матеріалів були як цілісні проекти постанови,  підготовлені народними депутатами Омелічем,  Магдою та Марченком  і  Вітренко,  так  і  поправки та доповнення до проекту постанови,  запропонованого комісією.  Їх подали народні  депутати Квятковський  і  Ковтунець.  Хочу  звернути  вашу  увагу  й на два проекти  постанови,  які  надійшли  від  групи  "Реформи"  та  від депутатської групи "Конституційний центр".

 

     У результаті опрацювання цих пропозицій та цілісних проектів, які надійшли в комісію,  було підготовлено єдиний проект постанови на восьми сторінках із 38 статей. Після дискусій у комісії він був скорочений і  сьогодні  подається  вам  значною  мірою  у  вигляді проекту,  який  подано депутатською групою "Конституційний центр", за винятком пунктів 17 і 18. Цей проект найбільш повно охоплює всі пропозиції, які надійшли від народних депутатів.

 

     Хочу відзначити  й  те,  що в комісію для повторного розгляду були подані проекти,  підготовлені народним депутатом Омелічем,  а також народним депутатом Кужель Олександрою Володимирівною.

 

     Після обговорення  всіх  проектів,  поданих  з цього питання, комісія так і не змогла визначитися,  який з документів  вона  має подати на розгляд Верховної Ради, фактично залишившись на позиціях першого   проекту,   який   вона   пропонувала   ще   тоді,   коли заслуховувалася ця інформація.

 

     Незважаючи на те що комісія не виробила єдиного проекту, вона звертається до вас  із  проханням  розглянути  зараз  це  питання, узявши  за  основу  один  із  проектів.  Потім  шляхом голосування доповнень можна буде сформувати остаточний варіант.  Це  зумовлено нагальною  необхідністю  розв'язання  цієї проблеми,  а крім того, невдовзі  відбудеться  засідання  Ради  національної   безпеки   і оборони,  на  якому  це питання має розглядатися.  Є також іще ряд факторів,  які зумовлюють необхідність швидкого  розв'язання  цієї проблеми.

 

     Зауважу, що якісний бік постанови не означає, що всі її норми будуть дуже швидко виконані.  Навіть з  огляду  на  частину  третю статті 113 Конституції, де говориться про те, що Кабінет Міністрів у своїй діяльності керується  Конституцією,  законами  України  та актами Президента України. Тому, очевидно, комісії слід зосередити увагу  на  переліку   законопроектів,   які   є   майже   в   усіх запропонованих проектах.

 

     Дякую за увагу. Готовий відповісти на запитання.

 

     ГОЛОВА. Романе  Петровичу!  Запитання ставили минулого разу й розглядали питання в повному обсязі.  А  зараз  я  просив  би  вас зачитати проект,  який ви пропонуєте взяти за основу,  щоб він був належно сприйнятий депутатами.

 

     БЕЗСМЕРТНИЙ Р.  П.  Шановні депутати!  Ви  сьогодні  отримали проекти  від  "Конституційного центру",  від групи "Реформи" й від комісії.  Звертаю вашу увагу  на  те,  що  комісія  залишилася  на позиції того проекту, який вона пропонувала ще під час обговорення доповіді. Я його зачитаю.

 

     "Постанова Верховної Ради України  про  організаційно-правові засади національного ринку енергоносіїв.

 

     Заслухавши доповідь  Тимчасової  спеціальної комісії з питань формування національного ринку енергоносіїв, Верховна Рада України постановляє:

 

     Доповідь Тимчасової  спеціальної  комісії з питань формування національного ринку енергоносіїв взяти до відома.

 

     Запропонувати Президенту України утворити Національну комісію з  питань  регулювання  енергозабезпечення  в Україні та внести на розгляд Верховної  Ради  України  комплекс  проектів  законодавчих актів,  які визначають правовий статус Національної комісії. Склад комісії  визначити  на  основі  пропорційного  представництва  від Президента України і Верховної Ради України.

 

     Продовжити термін  роботи  тимчасової  спеціальної комісії до створення і прийняття законодавчих актів про комісію.

 

     4. Кабінету Міністрів України:

 

     4.1. Розробити   в   тримісячний    термін    проект    основ законодавства  у  сфері  енергозабезпечення  (основ  енергетичного законодавства) та проекти нормативно-правових актів,  у тому числі проекти   законів   про   особливості   приватизації   підприємств паливноенергетичного комплексу,  про нафту і  газ,  та  подати  на розгляд Верховної Ради України.

 

     4.2. Прискорити  подання  на  розгляд  Верховної Ради України проектів законів:  про недобросовісну конкуренцію;  про управління державним майном; про біржову діяльність; про внутрішній борг; про відповідальність за  порушення  правил  і  зловживання  у  системі розрахунково-платіжних   операцій;   про   комерційний  кредит  та вексельний обіг;  про  операції  з  давальницькою  сировиною;  про державний бюджетний банк.

 

     4.3. Підготувати  пропозиції  до  чинного  Закону України про підприємства  в  частині   відновлення   контролю   держави   щодо ефективності   фінансової  і  господарської  діяльності  державних підприємств та подати в травні 1997 року на розгляд Верховної Ради України.

 

     4.4. Привести  впродовж  місяця  у  відповідність  до чинного Закону  України  про  обмеження  монополізму   та   недобросовісну конкуренцію прийняті у цій сфері рішення.

 

     4.5. Кожного  кварталу  1997  року  інформувати Верховну Раду України   про   стан   поточних   розрахунків    за    імпортовані енергоресурси,   а  також  про  виконання  міждержавних  угод  про погашення заборгованості за поставки в Україну  енергоресурсів  за попередні роки.

 

     5. Вказати   Кабінету   Міністрів   України   на  невиконання Постанови Верховної Ради України  від  15  травня  1996  року  про Національну  енергетичну  програму  України до 2010 року в частині прийняття організаційних заходів щодо її реалізації".

 

     До цього  проекту  постанови  було  роздано   доповнення   за підписом народних депутатів Дудченка, Мусіяки й Татаринова. Я його зараз зачитаю.

 

     "1. Звернутися до Президента України з пропозицією  скасувати відповідно  до  пункту  15  статті  106  Конституції  України акти Кабінету Міністрів України, якими регулюється ринок енергоносіїв і які не відповідають законодавству України.

 

     2. Запропонувати   Кабінету   Міністрів   України   терміново розробити і внести на  розгляд  Верховної  Ради  України  Програму антикризових    дій    Кабінету   Міністрів   України   та   пакет законопроектів,   спрямованих   на   правове   забезпечення   цієї програми."

 

     Це той  проект  постанови,  який  був розданий вам ще під час слухання доповіді. I на цій позиції комісія залишилася.

 

     ГОЛОВА. Шановні депутати!  Я пропоную взяти  за  основу  оцей проект постанови.  А далі проголосувати,  які внести доповнення до нього чи навіть що вилучити,  якщо ви вважатимете за потрібне.  Це буде раціональна робота і найкращий вихід (Шум у залі).

 

     Прошу уваги! У вас є також інші проекти. Наприклад, від групи "Реформи".  Чудово підготовлений документ, без перебільшення кажу. Ним  справді  передбачено регулювання енергетичного ринку,  чимало нових нормативних актів, положень. Але це окреме питання, яке саме так  і  треба  розглядати:  про  посилення  державного регулювання енергетичного  ринку  України  та  ринку   позичкового   капіталу. Пропоную  розглянути  його на наступному сесійному тижні.  Питання правильно поставлене, та оскільки воно виходить за межі інформації комісії, його треба розглядати окремо.

 

     Iнформацію комісії  ми  слухали,  тому прошу проголосувати за основу проект, який від комісії вносить Роман Безсмертний.

 

     Депутати хочуть  висловитися  з  мотивів.  Запишіться,   будь ласка. Чотири чоловіки.

 

     Депутат Шейко.

 

     ШЕЙКО П.В.,  голова  Комісії  Верховної Ради України з питань Регламенту,  депутатської   етики   та   забезпечення   діяльності депутатів  (Бобровицький  виборчий  округ,  Чернігівська область). Олександре  Олександровичу,  я  повністю   згоден   із   тим,   що пропонується  тимчасовою комісією,  але хотів би нагадати авторам, що стаття  89  Конституції  проголошує  виключне  право  комітетів Верховної Ради України здійснювати законопроектну роботу. А стаття 116 Конституції вимагає від Кабінету  Міністрів  розробки  проекту лише одного закону - про Державний бюджет.  Тому доручати Кабінету Міністрів розробляти законопроекти  ми  не  маємо  конституційного права.

 

     На мій  погляд,  прийнятнішим  є варіант,  який запропонували депутати Безсмертний,  Мусіяка та проект, де йдеться про доручення тимчасовій  комісії.  А  Кабінету  Міністрів  слід  узяти участь у розробці   проекту   закону.   Це   правильніша   формула,   більш конституційна.

 

     ГОЛОВА. Це можна виправити.

 

     Будь ласка.

 

     БЕЗСМЕРТНИЙ Р.П.   Немає  заперечень,  Петре  Володимировичу. Справа  в  тому,  що  Кабінет  Міністрів  є  і   суб'єктом   права законодавчої ініціативи, як і народні депутати. А комісія здійснює лише законопроектну діяльність (Шум у залі).

 

     ГОЛОВА. Ні - ні, і для Верховної Ради це теж не обов'язок, це теж право.

 

     Депутате Камінський, прошу.

 

     КАМІНСЬКИЙ Л.О., член Комісії Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного    комплексу,    транспорту    і     зв'язку (Сніжнянський  виборчий  округ,  Донецька область).  Соціалістична фракція.  Дякую.  Шановні колеги! Я б запропонував зараз припинити оцю  перепалку,  взяти  за  основу проект постанови,  який зачитав Роман  Безсмертний,  і  проголосувати  його,  не   включаючи   цих доповнень.  А потім вирішуватимемо, що робити далі... Так ми й час збережемо і скоріше працюватимемо.

 

     ГОЛОВА. Можна й так.

 

     Будь ласка, депутате Петренко.

 

     ПЕТРЕНКО А.А.,  голова  підкомісії  Комісії  Верховної   Ради України з питань агропромислового комплексу, земельних ресурсів та соціального розвитку села (Слов'янський виборчий  округ,  Донецька область).  Уважаемые  коллеги!  Уважаемый Александр Александрович! Замечательно,  что обсуждение доклада комиссии вызвало  так  много хороших и уместных предложений.  Я считаю, что нам надо учесть то, что предлагает группа  "Реформы"  относительно  залога  имущества, налогообложения  совместных  предприятий.  Ведь  имея  отношение к газу,  эти предприятия вывозят за  границу  и  используют  большие суммы   денег.   Но  это  документ,  который  требует  кропотливой доработки.  А предлагаемая  вами  и  Романом  Петровичем  схема  - принять  за  основу  предлагаемый  проект,  а  затем внести в него дополнения,  наверное,  наиболее эффективная в этой ситуации, и по этому пути надо идти.

 

     Спасибо за внимание.

 

     ГОЛОВА. Депутат Марковська.

 

     МАРКОВСЬКА Н.С.,  голова  підкомісії  Комісії  Верховної Ради України  з  питань  охорони  здоров'я,  материнства  і   дитинства (Замостянський виборчий округ,  Вінницька область). Прошу передати слово депутатові Моцпану.

 

     ГОЛОВА. Депутат Моцпан. Будь ласка.

 

     МОЦПАН А.Ф.,  член Комісії Верховної Ради  України  з  питань боротьби  з  організованою злочинністю і корупцією (Амвросіївський виборчий округ,  Донецька область). Фракция социалистов. Уважаемый Александр Александрович! Уважаемый докладчик! Я попрежнему считаю, что мой проект постановления от 28 февраля  (N2884),  может  быть, лучше,  однако  депутаты проголосовали за него всего 134 голосами. Учитывая подход депутатов к данному вопросу,  мне кажется, что нам следует принять за основу и в целом проект постановления,  который зачитал уважаемый Роман Петрович, но без дополнения.

 

     Спасибо.

 

     ГОЛОВА. Зрозуміло. Ставлю цей проект постанови без доповнення на голосування за основу. Будь ласка.

 

     "За" - 186.

 

     Більше як  100 депутатів сумніваються.  Прошу вас,  голосуйте "проти", але голосуйте. До речі, це вимога Регламенту.

 

     Ще раз ставлю цей пункт на голосування.

 

     "За" - 169.

 

     Не вистачає голосів. Які ще є пропозиції?

 

     Будь ласка, депутате Соболєв.

 

     СОБОЛЄВ С.В.,  член Комісії Верховної Ради України  з  питань правової  політики  і  судовоправової реформи (Хортицький виборчий округ,  Запорізька область).  Шановні колеги! Шановний головуючий! Шановні   члени   уряду!   Проект  постанови,  який  запропонувала депутатська група "Реформи",  якраз і відповідає на ті  щонайменше десять принципових питань, які були поставлені в комісії.

 

     Я хотів би зазначити,  що наш проект постанови дає можливість вирішити сьогодні питання,  які стосуються прозорості  регулювання газового ринку в Україні,  надає можливість доступу до цього ринку всіх,  хто сьогодні на конкурсних засадах має забезпечувати  газом населення (побутовий сектор) і підприємства.  Він дасть можливість врегулювати порядок плати за користування  газом  із  зарахуванням цих  коштів  на окремий рахунок,  що є на сьогодні необхідним і що підтвердили всі, у тому числі й урядовці.

 

     Я хотів би навести й інші обгрунтування, але, на жаль, у мене всього  хвилина часу,  тому пропоную взяти за основу наш варіант і провести поіменне голосування.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Сергію  Владиславовичу,   шановні   депутати!   Група "Реформи"   підготувала   справді  дуже  хороший  варіант  проекту постанови. Це я кажу, не глибоко вивчивши його, а лише одержавши в ньому  відповіді  на  певні  питання в першому наближенні,  так би мовити.  Та поза всяким сумнівом,  він розкриває технологію  цього питання, і його треба було б розглянути окремо.

 

     Проте, якщо  Сергій Владиславович наполягає на тому,  щоб цей проект проголосувати поіменно за основу,  я можу поставити його на голосування. Будь ласка. За основу.

 

     "За" - 157.

 

     Він набрав  майже  таку ж кількість голосів,  як і попередній проект, і я пропонував би розробникам цього проекту такий варіант.

 

     Проект, який зачитав Роман  Безсмертний,  містить  загальніші норми.  Те,  що ви пропонуєте,  - це конкретика,  яка потребує для повної реалізації,  можливо,  навіть розробки проекту закону.  І я підтримав би цю пропозицію.  Тому пропоную взяти за основу проект, який вноситься комісією,  а це питання окремим пунктом  внести  до порядку  денного на наступний сесійний тиждень,  щоб ми розглянули його окремо й вирішили по суті.  Це було б найкраще для справи,  і ми б затрималися буквально на кілька днів.  А якщо розглядати його сьогодні, то є побоювання, що ми не приймемо ніякого рішення.

 

     Отож пропоную до проекту постанови,  про який доповідав Роман Безсмертний,  додати окремий пункт:  "Внести до порядку денного на першу декаду квітня питання про посилення  державного  регулювання енергетичного  ринку  України  та ринку позичкового капіталу".  Це самостійне питання, яке потребує окремого розгляду, а підготовлено воно справді професійно.

 

     Можна так  зробити?  Тоді ще раз ставлю на голосування проект комісії, який ми вже голосували. Будь ласка.

 

     "За" - 209.

 

     За наполяганням депутатів ще раз ставлю на голосування.

 

     "За" - 211.

 

     Депутат Сирота. Будь ласка.

 

     СИРОТА М.Д.,  заступник голови Комісії Верховної Ради України з  питань  екологічної  політики  (Придніпровський виборчий округ, Черкаська область). Щиро дякую, Олександре Олександровичу. Шановні колеги!  Група  "Конституційний  центр"  уважно проаналізувала всі виступи депутатів під час обговорення в п'ятницю доповіді комісії. Ми  врахували  майже  всі зауваження,  які висловлювалися,  і тому вважаємо,  що наш проект постанови найповніше охоплює всі питання, які тоді порушувалися..

 

     Стосовно проекту   від  групи  "Реформи".  Він  справді  дуже гарний, але містить положення, які треба врегульовувати законом, і я   вважаю,  що  Верховна  Рада  повинна  в  дещо  іншому  аспекті розглядати ці питання.

 

     А сьогодні  прошу  поставити  на   голосування   наш   проект постанови, який є найбільш повним.

 

     Дякую.

 

     БЕЗСМЕРТНИЙ Р.П. Шановні колеги! Цей проект вам роздано. Він, справді,  враховує зауваження й пропозиції,  які ви  висловлювали. Такий  проект  готувала  й  комісія (за винятком пунктів 17 і 18), наші проекти перекликаються за змістом.  Тому  я  вважаю,  що  цей проект теж можна підтримати.

 

     ГОЛОВА. Зрозуміла пропозиція?  Проект, який підготувала група "Конституційний центр",  увібрав у себе практично всі  пропозиції, які висловлювалися на нашому засіданні.

 

     Ставлю на голосування цей проект за основу. Будь ласка.

 

     "За"- 189.

 

     Ще які є пропозиції? Депутат Омеліч.

 

     ОМЕЛІЧ В.С.,  член  Комісії  Верховної  Ради України з питань бюджету  (Верхньодніпровський  виборчий  округ,   Дніпропетровська область).  Шановний  Олександре  Олександровичу!  Шановні  народні депутати!  На засіданні тимчасової комісії  ми  розглядали  багато варіантів  і  не змогли дійти єдиного висновку,  обрати правильний шлях  для  підготовки  такого  проекту,  який  зміг  би  пройти  у Верховній Раді.

 

     Ми пішли  шляхом  вироблення  пропозицій,  які  стосуються не повноважень Верховної Ради,  а конкретики,  яку має розробляти сам Кабінет Міністрів.

 

     Виходячи із  повноважень  Верховної Ради ми внесли проект,  у якому запропоновано розробити законодавчі акти,  які дадуть  змогу законодавчо врегулювати діяльність усіх суб'єктів енергоринку.  Ми вважаємо,  що наш проект (а його підтримали 11  депутатів  із  21, тобто більшість комісії) можна поставити на голосування за основу. А пропозиції,  зауваження,  які були внесені під час  обговорення, висновки, які були зроблені в доповіді тимчасової комісії, могли б бути  враховані  при  підготовці  законопроектів,   які   утворять законодавче  поле для енергетичного ринку.  Пропоную проголосувати наш проект за основу.

 

     ГОЛОВА. Романе Петровичу, будь ласка.

 

     БЕЗСМЕРТНИЙ Р.П.  Шановні колеги!  Такий проект теж може бути прийнятий. У ньому дається доручення щодо розробки законопроектів. Однак слід узяти до уваги,  що тут випущено одну  з  найважливіших функцій  Верховної  Ради  -  це  підкреслювали  депутати  у  своїх виступах - контрольну.  Мається  на  увазі  заслуховування  звітів Антимонопольного комітету,  Міністерства фінансів, Фонду держмайна в царині цих проблем.

 

     Хоча він теж може бути прийнятий.

 

     ГОЛОВА. Ви наполягаєте на голосуванні?  Ставлю на голосування за основу проект,  який підписали 11 депутатів тимчасової комісії, у тому числі депутат Моцпан із застереженнями. Будь ласка.

 

     "За" - 158.

 

     Шановні депутати! Ще є проект...

 

     Будь ласка, депутате Процев'ят.

 

     ПРОЦЕВ'ЯТ Т.І.,  член Комісії Верховної Ради України з питань боротьби  з  організованою  злочинністю  і  корупцією (Самбірський виборчий округ,  Львівська область).  Шановні  колеги!  Я  подавав пропозиції у комісію,  але вони чомусь не були враховані.  Та не в цьому річ.  Думаю,  таким чином ми не дійдемо згоди.  Зараз  треба взяти  один  із  проектів  за основу,  а потім дати принаймні один день, щоб підготувати доповнення, звести їх у порівняльну таблицю, а після того - проголосувати.  Тому що в кожному із запропонованих проектів  постанови  є  своє  раціональне   зерно.   Лише   звівши пропозиції в порівняльну таблицю,  ми зможемо прийняти постанову в цілому.  Тільки такий механізм дасть нам можливість прийняти певне рішення.

 

     І чому  ми  поспішаємо з таким важливим питанням,  як питання енергоринку? Думаю, треба йти поетапно, як я запропонував.

 

     Дякую.

 

     БЕЗСМЕРТНИЙ Р.П.  Шановні колеги! Справа в тому, що тут немає пропозицій,   які   можна   звести  в  порівняльну  таблицю,  вони доповнюють одна одну.  Невже ви не розумієте,  що в  цих  проектах немає  пропозицій,  які  б виключали одна одну?  Проблема тільки в результативному голосуванні.  Якщо ми досягаємо  такої  згоди,  то голосуємо.  Ні - жоден із цих проектів не проходить.  Тут не можна складати порівняльної таблиці,  тому що пункти  або  повторюються, або доповнюють один одного.

 

     ГОЛОВА. Щодо терміну прийняття цієї постанови. Роман Петрович з самого початку переконливо доводив, чим це викликано.

 

     Післязавтра на засіданні Ради національної безпеки і  оборони розглядатиметься   це   питання.  І  вона  повинна  знати  позицію Верховної Ради з цього приводу:  у законодавчому, організаційному, матеріальному, будь-якому плані.

 

     У мене   така  пропозиція.  211  депутатів  проголосували  за варіант,  який зачитав Роман Петрович.  Давайте візьмемо  його  за основу. А потім доголосуємо позиції, які ви вважаєте за потрібне в ньому відобразити.

 

     Ще раз ставлю  на  голосування  проект,  про  який  доповідав депутат Безсмертний.

 

     "За" - 179.

 

     Депутат Манчуленко   не   голосував,  через  те  не  вистачає голосів. Будь ласка, йому слово.

 

     МАНЧУЛЕНКО Г.М.,  член  Комісії  Верховної  Ради  України   у закордонних  справах  і  зв'язках  з  СНД (Заставнівський виборчий округ,  Чернівецька  область).  Фракція  Народного  руху  України. Шановний Олександре Олександровичу!  Шановний доповідачу! Питання, з якого ми намагаємося прийняти рішення,  дуже складне й  серйозне для України.

 

     Iз проектів,   які  нам  роздані  на  руки,  виявляється,  що проблема  на  ринку  енергоносіїв  пов'язана   лише   з   нестачаю законопроектів.  Не  вказано  конкретно,  які  є  проблеми,  які є порушення.  Якщо  є  порушення,  то  чому   немає   звернення   до Генеральної  прокуратури?  Нехай  вона  цим  займається  й  робить відповідні   висновки.   А   це   намагання   згладити   ситуацію, завуалювати...

 

     Якщо мається  на  увазі засідання Ради національної безпеки і оборони,  де  розглядатиметься  це  питання,  то  в  цих  проектах постанов  якраз  не відображено позицію Верховної Ради України.  Я вважаю,  що проекти,  у яких не вказано,  що з  приводу  виявлення порушень  треба звернутися до Генеральної прокуратури України,  ми не маємо  морального  права  голосувати.  Нас  уже  навчив  гіркий приклад акціонерного товариства "ЛIНОС", коли є два підписи однієї особи в Кабінеті Міністрів України і ніяких висновків не робиться.

 

     А тепер  знову  пропонується  прийняти   таке   рішення.   Це намагання   просто   згладити  проблему.  Я  не  знаю,  хто  якими інтересами тут керується.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Георгію Манолійовичу!  Тут усі  керуються  державними інтересами  (у  всякому  разі,  так  треба розуміти).  І ви нічого конкретнішого не запропонували.  Тому я ще раз хочу  поставити  на голосування   проект,   який  вносить  депутат  Сирота  від  групи "Конституційний центр".  Пропонується проголосувати його за основу без пунктів 16 і 17. А потім доголосуємо інші пункти.

 

     Ще раз  ставлю  на голосування проект,  який вноситься групою "Конституційний  центр",  без  пунктів  16  і  17  (Шум  у  залi). Голосуйте "за"!

 

     "За" - 171.

 

     А що  ви хочете голосувати?!  Я ставив уже всі варіанти,  які надходили (Шум у залi).

 

     Депутат Павловський.

 

     ПАВЛОВСЬКИЙ М.А.,  голова Комісії Верховної  Ради  України  з питань  ядерної  політики та ядерної безпеки (Центральний виборчий округ,  Хмельницька область).  Дякую,  Олександре  Олександровичу. Шановні  колеги!  Як  автор одного з проектів я хочу сказати,  що, справді, проект групи "Конституційний центр" охоплює майже все, що є в інших проектах. Тільки деякі нюанси не так відображені. Тому я пропоную взяти все ж таки проект групи "Конституційний  центр"  за основу. А все інше ми зможемо відобразити в доповненнях.

 

     ГОЛОВА. Зрозуміло.

 

     Депутат Терьохін. Будь ласка.

 

     ТЕРЬОХІН С.А.,  член  Комісії Верховної Ради України з питань фінансів і банківської діяльності (Комсомольський виборчий  округ, Полтавська   область).   Шановні   народні   депутати!  Ми  почали обговорення  цього  питання  для  того,  щоб  прийняти   конкретні рішення.  От,  наприклад,  проект постанови,  підготовлений групою депутатів з тимчасової комісії,  містить відсильні пункти.  Проект від групи "Реформи",  здається,  тягне на закон.  Давайте приймемо сьогодні рішення протягом тижня або двох розробити проект  закону, який  врегулював  би  ці  питання.  Внесемо  його сюди й поставимо крапку над безладдям, яке твориться на енергетичному ринку.

 

     ГОЛОВА. Спасибі.  Я підтримую пропозицію депутата Терьохіна й пропоную в проект постанови,  який внесений групою "Конституційний центр",  записати окремий пункт:  "Включити на першу декаду квітня на   розгляд  Верховної  Ради  питання  про  посилення  державного регулювання  енергетичного  ринку  України  та  ринку  позичкового капіталу" (Шум у залi).

 

     Ще раз   пояснюю:   проект,  який  вноситься  "Конституційним центром" (за винятком пунктів 16 і 17) з доповненням,  яке я щойно прочитав,  -  про  включення  на  розгляд  Верховної Ради на першу декаду  квітня  питання  про  посилення   державного   регулювання енергетичного ринку України та ринку позичкового капіталу - ставлю на голосування за основу. Будь ласка, підтримайте.

 

     "За" - 220.

 

     Ще раз  ставлю  на   голосування.   Будь   ласка.   У   Юхима Леонідовича, так би мовити, навичка втрачена (Шум у залі).

 

     "За" - 222.

 

     Не треба голосувати поіменно. Ще раз ставлю на голосування цю пропозицію на вимогу депутатів.  До речі,  я вніс  пропозицію,  що якщо десята частина депутатів вимагає, то треба голосувати ще раз. Будь ласка, голосуйте. Члени групи "Єдність", голосуйте.

 

     "За" - 218.

 

     Будемо поіменно голосувати? Як ви вважаєте?

 

     Хто за те, щоб голосувати поіменно? Голосуйте, будь ласка.

 

     "За" - 153. Прийнято.

 

     Цей проект,  який   набрав   найбільшу   кількість   голосів, голосується  в поіменному режимі...  Сядьте,  будь ласка,  з місця кричати не можна.

 

     Варіант проекту  постанови,  який  вноситься  "Конституційним центром",  без  пунктів  16  і  17 із доповненням про включення до порядку денного на  першу  декаду  квітня  питання  про  посилення державного   регулювання  енергетичного  ринку  України  та  ринку позичкового  капіталу  ставиться  на  голосування  за   основу   в поіменному режимі. Будь ласка.

 

     "За" - 200.

 

     Висвітіть результати    голосування    по    фракціях.    Усі задовольнили   свою   цікавість,   так?   Тепер   можна   спокійно проголосувати?

 

     Будь ласка,   ще   раз  ставлю  цей  проект  на  голосування. Голосуємо непоіменно. Уже всі знають, хто як хоче голосувати. Будь ласка. Той самий проект.

 

     "За" - 202.

 

     Питання знімається з розгляду.

 

     Я прошу  тимчасову  комісію  ще  попрацювати над проектом і у квітні внести це питання на  розгляд,  а  групу  "Реформи",  котра підготувала  цей  проект,  також  подбати  про  те,  щоб  він  був включений до порядку денного на квітень.  Ми  окремо  проголосуємо його.

 

     _____________________

 

     Розглядається проект  Закону  про  вибори  народних депутатів України. Доповідає Мішура Валерій Дмитрович.

 

     МІШУРА В.Д.,  секретар   Комісії   Верховної   Ради   України законодавчого   забезпечення  свободи  слова  та  засобів  масової інформації (Центральний виборчий округ,  Кіровоградська  область). Шановний  Олександре  Олександровичу!  Шановні  народні  депутати! Тимчасова  спеціальна  комісія  з  доопрацювання  проекту   Закону України  про  вибори народних депутатів України виконала постанову Верховної Ради України і вносить на ваш розгляд у другому  читанні проект  закону,  який  я  назвав.  Я  хотів  би сказати,  що після обговорення  цього  законопроекту  в   першому   читанні   комісія опрацювала всі пропозиції,  які були зафіксовані в стенограмі, ті, які вчасно надійшли до нашої комісії. Хотів би попросити вибачення в  депутатів  Лупакова,  Степенка  і  Білоуса.  Вони вчасно подали пропозиції, але з ряду технічних причин ці пропозиції не потрапили до   нашої  комісії.  Тому  я  просив  би  головуючого  Олександра Олександровича надати цим депутатам слово для внесення поправок.

 

     ГОЛОВА. Отже,  у другому читанні розглядається проект  Закону України про вибори народних депутатів України.

 

     "Розділ I.  Загальні положення.  Стаття 1. Основні принципи і засади виборів".  У першій частині цієї  статті  зазначається,  що депутати  обираються  тільки  громадянами України,  що не викликає заперечень, бо це само собою зрозуміло.

 

     Частина друга  залишилася  в  редакції,  що  проголосована  в першому читанні.

 

     Частина третя також не зазнала змін.

 

     Частиною четвертою  цієї  статті  передбачається,  що  участь громадян України у виборах є добровільною.  Власне, так, як і було прийнято в першому читанні.

 

     Стаття 2 "Види виборів" (Шум у залі).

 

     У вас  є зауваження?  Будь ласка.  До статті 1 зауваження має депутат Соболєв. Говоріть. Прошу уваги!

 

     СОБОЛЄВ С.В.  Депутатська група "Реформи". Я звертаю увагу на поправку  1 до першої частини статті 1.  Вона зумовлена тим,  що в проекті закону комісія,  на жаль,  не врахувала жодної з численних пропозицій,  які надходили від народних депутатів,  щодо зменшення до 150 кількості округів,  де депутати обираються за  пропорційною системою.  Тому  я  наполягаю на тому,  щоб була проголосована моя поправка про те,  що вибори проводяться виключно  за  мажоритарною системою.  Саме  тому прошу вилучити слова,  зазначені в поправці, тобто вибори повинні проходити за  такою  системою,  коли  виборці голосують за конкретного кандидата в народні депутати.

 

     ГОЛОВА. Голосується поправка депутата Соболєва, будь ласка.

 

     "За"- 124.

 

     Не вистачає голосів.

 

     Ще є зауваження? Депутат Капустян. Будь ласка.

 

     КАПУСТЯН В.Н.,  член  Комісії Верховної Ради України з питань ядерної політики та ядерної безпеки (Карлівський  виборчий  округ, Полтавська  область).  Моя  поправка  під  номером  7.  Я пропоную збільшити  кількість  одномандатних  округів  до  315  і  зменшити кількість округів, де депутати обираються за пропорційною системою до  135.  Тобто  30  відсотків  депутатів   мають   обиратися   за пропорційною системою, 70 - за мажоритарною.

 

     Прошу це проголосувати.

 

     ГОЛОВА. Ставлю на голосування поправку 7 депутата Капустяна.

 

     "За" - 116.

 

     Ще які поправки? Депутат Білоус.

 

     БІЛОУС В.О.,  член  Комісії  Верховної  Ради України з питань оборони і державної безпеки (Київський виборчий округ,  Полтавська область).   Спілка  офіцерів  України.  Група  "Реформи".  Шановні колеги!  Я  пропоную,  щоб  у  статті  1  було  записано:  "всього обирається  450  народних  депутатів,  із  них  300  обираються  в одномандатних виборчих округах на основі відносної більшості,  150

-  за  списками  кандидатів  у  депутати  від політичних партій та громадських   організацій,   їх    блоків    у    багатомандатному загальнодержавному   виборчому   окрузі  на  основі  пропорційного представництва".

 

     Прошу поставити цю поправку на голосування.

 

     ГОЛОВА. Ставлю на голосування.

 

     "За" - 91.

 

     Не вистачає голосів.

 

     Ще є пропозиції? Депутат Носов, будь ласка.

 

     НОСОВ В.В.,  член Комісії Верховної  Ради  України  з  питань бюджету (Октябрський виборчий округ,  Полтавська область). Шановні депутати!  У мене є поправка до частини другої статті 1  (поправка 13). Це питання конституційне. У статті 36 Конституції говориться: "Громадяни України мають право на свободу об'єднання  у  політичні партії  та  громадські  організації для здійснення і захисту своїх прав і свобод та задоволення політичних,  економічних, соціальних, культурних   та   інших  інтересів..."  Як  бачите,  і  громадські організації мають право захищати свої політичні  інтереси  (Шум  у залі).

 

     ГОЛОВА. Одну  хвилиночку.  Я звертаюся до Владислава Носова і до всіх вас...  Кожен кричить, що йому не чути, але думає, що його сусіду  чути  тоді,  коли він кричить.  Ви замовкніть усі і будете добре чути, що каже ваш колега.

 

     Увага! Розглядається важливе  питання  -  проект  Закону  про вибори.  Проголосуємо за нього так,  як пропонує комісія, значить, усі будете депутатами наступного скликання... (Репліка з залу).

 

     Правильно, ви тоді будете Головою, і все буде в порядку.

 

     Будь ласка, говоріть, депутате Носов.

 

     НОСОВ В.В.  У статті 36 Конституції зведено разом і політичні партії,  і  громадські  організації,  що мають право захисту своїх політичних інтересів.  Далі.  Згідно  з  четвертою  частиною  цієї статті  ніхто  не  може  бути  обмежений  у  праві  належати чи не належати до  політичних  партій.  Отже,  ми  не  можемо  позбавити громадські організації можливості участі у виборах.

 

     Я пропонував  дуже хитру поправку,  ви її просто недооцінили: надати право висунення кандидатів виборчим  об'єднанням  громадян. Щоб кролівники, філателісти не підпадали під дію цієї статті. Це - вихід із ситуації.  Тоді і стаття 36 Конституції буде дотримана, і в той же час кролівники не будуть висувати своїх кандидатів.

 

     Ви цю поправку недооцінили й відхилили, а це може мати великі наслідки.  Якщо такого не передбачити,  то громадські  організації можуть звернутися до Конституційного Суду, і він скасує результати всіх виборів.  Якби цим об'єднанням  було  надано  право  висувати своїх кандидатів, склад парламенту був би іншим.

 

     Тобто на   одній   оцій   підставі   можна   "завалити"  весь новообраний  парламент.  І  я  просив  би  поставитись  до   цього серйозніше.

 

     МІШУРА В.Д.  Комісія  розглядала і не підтримала цю поправку. Та я думаю, депутати можуть визначитися з цього приводу.

 

     ГОЛОВА. Ви підтримуєте цю поправку чи ні?

 

     МІШУРА В.Д. Ну, я виступаю від комісії. Комісія не підтримала цю поправку. У мене щодо неї є своя думка...

 

     ГОЛОВА. Ставлю  на  голосування  пропозицію  депутата Носова, викладену в поправці 13. Будь ласка.

 

     "За" - 105.

 

     Ще хочуть виступити автори поправок? Депутат Соболєв.

 

     СОБОЛЄВ С.В. Депутатська група "Реформи". Звертаю вашу увагу, шановні колеги,  на поправку 4. Вона стосується визначення порядку висунення кандидатів у разі, якщо буде прийнята змішана система не за  загальнонаціональним  виборчим  округом,  а  за  регіональними виборчими  округами.  У  такому  разі  висунення  кандидатів   має здійснюватися  від  партій,  але  це  право надається регіональним осередкам партії. І списки для висунення будуть іти як регіональні списки.

 

     Подальший механізм ми затвердимо у відповідній статті.  Там є пропозиція про те,  щоб ці списки затверджували на вищому форумі - з'їзді партії. Ось у цьому полягає моя поправка.

 

     ГОЛОВА. Ставлю на голосування поправку 4. Будь ласка.

 

     "За" - 132.

 

     Теж не вистачає голосів. Ще є поправки?

 

     Депутат Вітренко, будь ласка. Називайте номер поправки.

 

     ВІТРЕНКО Н.М.,  голова  підкомісії  Комісії  Верховної   Ради України  з  питань  економічної  політики  та  управління народним господарством  (Конотопський  виборчий  округ,  Сумська  область). Поправка  9.  Якщо  вам,  Олександре Олександровичу,  так хочеться залишитися  в  цьому  залі,  і  вже  прийнято  концепцію  змішаної виборчої  системи,  то  щоб  реалізувати  положення першої частини статті 1,  тобто більш-менш забезпечити загальне,  рівне  й  пряме виборче  право,  я  пропоную  обирати  400 депутатів парламенту за мажоритарною системою,  а 50 місць залишити  партбосам  (їм  цього якраз вистачить).

 

     Будь ласка, проголосуйте мою поправку 9: 400 - за мажоритарною системою, а 50 - за партійними списками.

 

     ГОЛОВА. Одну хвилиночку...  Наталія Михайлівна дуже правильно пропонує. Ставлю цю пропозицію на голосування (Шум у залі).

 

     "За" - 124.

 

     Трошки не вистачає голосів.

 

     Ще є поправки? (Шум у залі). Депутат Іоффе. Поправка 12.

 

     ІОФФЕ Ю.Я.,  член  Комісії  Верховної  Ради  України з питань паливно-енергетичного    комплексу,    транспорту    і     зв'язку (Рубіжанський виборчий округ,  Луганська область). У меня поправка 12.   Предлагается   100   из   450    депутатов    избирать    по общенациональному округу, 350 - по мажоритарной системе.

 

     ГОЛОВА. Ставлю на голосування цю пропозицію.

 

     "За" - 103.

 

     Теж не вистачає голосів.

 

     Ще які поправки? (Шум у залі). Слово депутату Носову.

 

     НОСОВ В. В. Поправка 15 до четвертої частини статті 1.

 

     Ми передбачаємо  не абсолютну,  а відносну більшість голосів, бо  тут  записано:  "Участь   громадян   України   у   виборах   є добровільною". Щоб не виникало запитання, кого вони представляють, я пропоную записати:  "Вважається, що виборці, які не взяли участь у голосуванні на виборах, підтримують результати волевиявлення тих виборців,  які взяли участь у голосуванні на  виборах".  Оце  і  є обгрунтування  відносної більшості:  або ходи,  а як не ходиш,  то мовчи!

 

     МІШУРА В.Д.  Комісія розглядала вашу поправку й відхилила її. Підтримують  чи  не підтримують - можна з'ясувати лише на виборчій дільниці,  коли кидається бюлетень "за" чи "проти". Якщо людина не прийшла,  то  важко  визначити,  підтримує  вона  чи  не підтримує позицію...

 

     ГОЛОВА. Ставлю на голосування пропозицію депутата Носова.

 

     "За" - 75.

 

     Більше немає поправок до  статті  1?  Ставлю  на  голосування статтю  1 в редакції комісії,  створеної вами з представників усіх фракцій. Вона консенсусом запропонувала цю статтю.

 

     МІШУРА В.Д. Прошу підтримати.

 

     "За" - 187.

 

     ГОЛОВА. Прошу уваги!

 

     МІШУРА В.Д.   Олександре   Олександровичу,   ми    пропонуємо голосувати   поіменно.  У  першому  читанні  голосували  поіменно, давайте й зараз... (Шум у залі).

 

     ГОЛОВА. Хвилинку уваги!  Ми витратили на цей законопроект уже більше  року:  працювали над його підготовкою,  прийняли в першому читанні, створили комісію, підготували документи. Що ще потрібно?

 

     Ще раз  ставлю  на  голосування   статтю   1.   Будь   ласка, підтримайте.

 

     "За" - 187.

 

     МІШУРА В.Д. Я хотів би сказати ось що. Шановний пане Соболєв, ту  поправку  можна  враховувати,  коли,  скажімо,  одні  депутати пропонують,  щоб було 50 депутатів від округів,  а інші - щоб 400. Одні - 30 відсотків, інші - 70, і навпаки. Ми знайшли компромісний варіант: 50 на 50. Усе інше - карикатура на змішану систему (Шум у залі).

 

     ГОЛОВА. Шановні депутати,  прошу уваги!  У першому читанні ми проголосували   принципові   позиції.   Однією  з  цих  позицій  є пропорційність,  квота 50 на 50.  Якщо вона приймається,  все інше відхиляється. Як ми можемо казати, що це не підтримані пропозиції? Подивіться наступні статті.

 

     Ще раз ставлю на голосування статтю 1.

 

     "За" - 171.

 

     Була пропозиція   голосувати   поіменно.   Ставлю    її    на голосування.

 

     "За" - 163.

 

     Стаття 1 голосується в поіменному режимі. Будь ласка.

 

     "За" - 183.

 

     Опублікуйте, будь ласка,  по фракціях.  Є пропозиція статтю 1 перенести на третє читання. Ставлю на голосування.

 

     "За" - 177.

 

     Я не буду надавати слово.  Навіщо комедію грати?  Уже не  раз було,  коли  одна  фракція  вважає,  що  вона  володіє  істиною  і намагається потім переламати  весь  парламент,  підвести  на  свою позицію.  Ми працюємо за процедурою,  яка визначена Регламентом, і згідно з  Регламентом  було  прийняте  рішення  і  про  відповідну систему, і про підготовку цього проекту.

 

     Хочу нагадати,  що  приблизно  така ж ситуація була,  коли ми голосували за вибори,  на яких  ви  всі  стали  депутатами.  І  як шкодували  потім  ті,  хто  проголосував  за  норми,  що дозволили блокувати вибори,  нав'язувати кандидатури, купувати округи й тому подібне.

 

     Не хочете  розглядати  -  то  ваша воля.  Я тільки скажу,  що найбільше програє той, хто сьогодні голосував проти. І не думайте, що на всіх вистачить того,  що дає можливість бути депутатом. Тому або думайте про себе,  про державу,  про демократію, або виконуйте вказівку.

 

     От учора створилася партія. Сьогодні вона голосує проти, а ще вчора  голосувала  за.  Це  свідчення  демократії  і  незалежності політичної організації?

 

     Які ще є пропозиції?  З мотивів голосування? Чотири чоловіки, запишіться, будь ласка.

 

     Депутат Єльяшкевич.

 

     ЄЛЬЯШКЕВИЧ О.С.  Депутатская группа "Реформы".  Наша  группа, как вы видите, разделилась при голосовании самых начальных статей. Я голосовал за,  но заранее знал, что законопроект, подготовленный комиссией ко второму чтению, не пройдет. Этот закон - прежде всего политический документ.  И он не будет  принят,  пока  Председатель Верховного Совета и руководители всех фракций не поймут,  что надо вносить  компромиссный  документ,  который  позволил  бы   набрать необходимое  количество  голосов  в  сессионном зале.  В противном случае мы будем обречены на проведение следующих выборов по старой системе.

 

     Поэтому я  предложил  бы следующую процедуру.  Сейчас принять решение   о   переносе   рассмотрения    данного    законопроекта. Руководителям  фракций,  то  есть  тех  политических сил,  которые представлены в парламенте,  Председателю  Верховного  Совета,  его заместителям собраться и на базе того, что подготовила комиссия, с чисто технической точки зрения создать компромиссный  политический документ.  Компромиссными  положениями являются и понижение порога численности для партий,  двутуровость по одномандатным округам,  и некоторые другие.

 

     Если мы  придем  к  компромиссу,  тогда,  я думаю,  решим эту проблему и этот парламент примет нормальный избирательный закон.

 

     Спасибо.

 

     ГОЛОВА. Олександре Сергійовичу,  уся справа в тому,  що  такі зустрічі  відбулися.  На  основі  домовленостей  на  цих зустрічах створено комісію.  Усе, про що ви кажете: двотуровість, пропорції, поріг тощо - враховано нормами конкретних законів.  Коли ми до цих положень дійдемо,  тоді  визначимося.  Не  зможемо  визначитися  - зберемо  ще  раз  комісію  за  участю  тих,  про кого ви говорите, домовимось і знайдемо компромісне рішення.

 

     МІШУРА В.Д.  Я  хотів  би  сказати  лише   одне,   Олександре Сергійовичу: думка часто програє в змаганні з вірою.

 

     ГОЛОВА. Депутат Донченко. Будь ласка.

 

     ДОНЧЕНКО Ю.Г.,  секретар  Комісії  Верховної  Ради  України з питань  соціальної  політики  та  праці  (Старобільський  виборчий округ,  Луганська область).  Передайте, пожалуйста, слово депутату Чижу.

 

     ГОЛОВА. Будь ласка.

 

     ЧИЖ I.С.,  заступник голови Комісії Верховної Ради України  з питань  соціальної політики та праці (Летичівський виборчий округ, Хмельницька  область).  Соціалістична  фракція.  Шановні   колеги! Шановний   Олександре  Олександровичу!  Гра  абсолютно  зрозуміла. Справа в тому, що тим самим не просто консервується стара система, а дехто вважає, що він законсервує й себе навіки депутатом, хоч це не так.  І прикро,  що саме представники нових політичних  партій, які   щойно   створились  і  зареєструвалися,  наприклад  аграрна, голосують  за  вказівкою,  яку  отримали   вчора   (це   абсолютно зрозуміло).

 

     Я хотів  би  просто нагадати,  що є Конституція України,  яка прийнята в цьому залі і яка визначає багатопартійність  як  ознаку демократії.  І доки ми не приймемо закон,  в основі якого був би й принцип пропорційності (також досить серйозний принцип),  доти  ми не  матимемо  структурованого  уряду,  не  матимемо відповідальної влади. Це ж усім зрозуміло.

 

     Я хотів би запропонувати ось який шлях.  Ті  статті,  в  яких ідеться про ці норми, пропорції, ми повинні відкласти й розглянути їх пізніше.  Ми це вже робили, такий прецедент був у цьому залі. А зараз  -  розглядати  інші  статті.  Як  тільки  стаття торкається проблеми пропорційності,  ми знову відкладаємо її, щоб повернутися до неї ще раз. I реально в нас залишиться кілька статей, які треба буде потім переголосувати.  Проект погоджений, добре виписаний. Це толковий законопроект, його треба розглядати.

 

     ГОЛОВА. Депутат Терьохін.

 

     ТЕРЬОХІН С.А.  Прошу  передати слово одному з незаангажованих депутатів,  в якого немає отих  засобів,  про  які  ви  казали,  - Коліушку.

 

     КОЛІУШКО I.Б.,  секретар  Комісії  Верховної  Ради  України з питань  правової  політики  і  судово-правової  реформи   (Буський виборчий округ,  Львівська область). Шановні депутати! Справа не в засобах,  справа в тому,  що  ми  розглядаємо  зараз  проект  дуже важливого  закону.  По-перше,  я  просив  би Голову Верховної Ради Олександра Олександровича не звинувачувати тут окремі  фракції.  У всякому разі та фракція, яку ви мали на увазі, голосує тут навпіл, так сталося.  У кожній фракції є люди,  які  думають  і  приймають рішення самостійно.

 

     ГОЛОВА. Звідки ви взяли, що я вашу фракцію звинувачую?..

 

     КОЛІУШКО I.Б. А що стосується проекту закону, як депутат і як член депутатської групи "Реформи" я  хочу  сказати,  що  прийняття Закону  про  вибори,  причому  саме  на  цій сесії,  для нас і для України в цілому є вкрай важливим.

 

     І якщо створена нами спеціальна комісія подала такий  проект, то  хоча  мені  особисто  ряд  положень у ньому не подобається,  я вважаю,  що його треба приймати.  Можливо,  у ньому слід поліпшити якісь  норми,  але  зразу  відкинути  першу  статтю  -  це означає відкинути увесь проект закону.

 

     Я просив би задуматися про наслідки, до яких веде неприйняття Закону  про  вибори  взагалі.  Здається,  слава  президента нашого північного сусіда багатьом у нашій державі не дає спокою.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Спасибі.

 

     Депутат Чорновіл.

 

     ЧОРНОВІЛ В.М.,  голова  підкомісії  Комісії  Верховної   Ради України  з  питань  культури  і  духовності  (Подільський виборчий округ, Тернопільська область). Шановні колеги! Думаю, що ми з вами вже  проголосували  концепцію,  навіть голосували колись окремі її положення.  Концепція змішаної системи проголосована,  повертатися до мажоритарної ми не можемо.  Якщо ми порушимо принцип рівності - 50 на 50,  це буде пародія на  закон.  Гадаю,  сьогодні  це  якесь непорозуміння. Ми повинні думати не про те, хто буде в цьому залі, а про те,  що буде в цьому залі через рік. А буде анархія, більша, ніж  тепер.  Ви ж бачите,  що ми нічого не можемо прийняти,  немає жодної політичної сили,  яка може взяти на себе  відповідальність, немає ні більшості, ні меншості.

 

     Якщо ми щось взагалі приймаємо,  то тільки завдяки геніальним зусиллям Олександра  Олександровича,  який  уміє  викрутити  якесь питання, ми ж це знаємо (Оплески).

 

     Ви не аплодуйте,  бо він викручує часом не в той бік. Та якби не це,  то,  ви розумієте,  у  нас  був  би  сьогодні  бездіяльний парламент. А новий буде ще більш бездіяльним. І якщо хтось каже (я маю на увазі представників деякіх фракцій),  що це буде на користь комуністам,  то я відповім:  це ще бабця надвоє казала. Подивіться на  результати  голосування!  Не  голосувала  не  тільки   аграрна фракція.  Голосували  тільки  60  чи  70 (здається,  60 із чимось) комуністів,  а їх 90. А ми проголосували всі "за". Так що не треба кидати  звинувачення,  краще подумаймо,  що нас чекає,  якщо ми не приймемо такий необхідний нам закон.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Депутат Чупахін. Остання пропозиція.

 

     ЧУПАХІН О.М.,  секретар  Комісії  Верховної  Ради  України  з питань  оборони  і  державної безпеки (Куп'янський виборчий округ, Харківська область).  Уважаемые народные депутаты!  Еще  раз  хочу напомнить, что нами действительно в результате года работы приняты основные положения,  и мы  поручили  комиссии  подготовить  единый проект закона исходя из этих положений, что комиссия и сделала.

 

     Сегодня же  получается,  что  мы  отходим  от  ранее принятых решений.  Давайте поступим так.  Мы приняли этот проект  закона  в первом  чтении.  Если  не  проходит  ни  одна поправка - оставляем редакцию, принятую в первом чтении, и идем дальше.

 

     ГОЛОВА. Будь ласка, спокійно!

 

     МІШУРА В.Д.  Олександре  Олександровичу!  До   складу   нашої комісії  входили  представники  всіх  груп і фракцій.  Усі рішення приймалися  консенсусом  або   абсолютною   більшістю.   Усе,   що відбувається  в  цьому  залі,  -  це бажання порушити отой високий рівень  погодженості  й  консенсусу,  якого  ми  досягли  в  нашій комісії.  Будь-яка пропозиція, яка розходиться з пропозицією нашої комісії,  може вважатися (в усякому разі в комісії  так  говорили) спробою завалити цей виборчий закон.

 

     Якими б аргументами це не приховувалося, це - аргументи проти закону.

 

     ГОЛОВА. Здається, усі вже знають, яку позицію зайняти. Тарасе Івановичу, тихіше його переконуйте...

 

     Я ще раз ставлю на голосування статтю 1,  а потім, якщо ви її не підтримаєте, скажу кілька слів, і будемо визначатися.

 

     Голосується стаття 1 в редакції комісії.

 

     "За" - 162.

 

     Прошу Валерія Дмитровича сісти на місце.  Це питання сьогодні розглядатися  не  буде  (Шум  у  залі).  Я потім розкажу,  чому не проходить...  Думаю,  що  наступного  разу  ті  фракції,  які   не голосують,  передумають,  їм порадять, і вони будуть голосувати за (Пожвавлення в залі). Давайте не будемо хвилюватися, усе це реалії нашого сьогоднішнього політичного життя.

 

     З однієї   фракції   -   нагадую  депутатам,  котрі  блокують голосування - парламенту не буває.  Розумієте? (Шум у залі). Та не було, бо було дві фракції: в одній я був, а в другій - ви... А, до 1990 року? Тоді й порядок був.

 

     Вікторе Лаврентійовичу, на трибуну, будь ласка.

 

     ____________________

 

     Прошу уваги! Перерва не оголошувалася. Яка сторінка?

 

     МУСІЯКА В.Л.,  заступник  Голови   Верховної   Ради   України (Фрунзенський виборчий округ,  Харківська область).  Сторінка 278, частина третя.

 

     ГОЛОВА. Частина  третя:  "Порядок  зарахування   доходів   до місцевих  бюджетів  визначається  Законом  про бюджетну систему та іншими законами".

 

     МУСІЯКА В. Л. Тут нема проблем.

 

     ГОЛОВА. Одну хвилинку.  Прошу всіх  сісти  на  місця!  Сергію Григоровичу! Юлію Яковичу! Ну навіщо ви його переконуєте?..

 

     Частина третя:   "Порядок  зарахування  доходів  до  місцевих бюджетів визначається  Законом  про  бюджетну  систему  та  іншими законами". Це - новація, її не було передбачено, але вона потрібна в цьому законі. Заперечень немає.

 

     Частина четверта:  "У  дохідній  частині  бюджету   місцевого самоврядування окремо виділяються доходи,  необхідні для виконання власних  повноважень..."  і  далі  за  текстом.  Це  -   попередня редакція.

 

     Михайле Васильовичу!   Невже   не  можна  допроситися  голову Комісії з питань культури вести себе пристойно в залі?

 

     Частину п'яту  збережено  в  редакції,  прийнятій  у  першому читанні. У вас поправка до неї?

 

     Третя й четверта частини ставляться на голосування.

 

     МУСІЯКА В.Л. Прошу підтримати.

 

     За" - 211.

 

     ГОЛОВА. Ще раз ставлю на голосування.

 

     "За" - 250.

 

     Депутат Носов. Будь ласка.

 

     НОСОВ В.В.   Шановні  депутати!  У  мене  поправка  71.  Хочу звернути увагу,  що законопроект містить кілька  дуже  небезпечних положень,  які,  відверто кажучи,  можуть розвалити всю Україну. І потім люди будуть розводити руками й казати: "Як це сталося?"

 

     Одне з цих положень - надання місцевим  радам  (а  їх  у  нас близько   11800)  права  робити  позики.  Росія  це  вже  пройшла, поплакала.  Тепер Дума прийняла закон,  який не дозволяє їм  цього робити.   Сенатори  наклали  вето,  а  Дума  подолала  його  двома третинами голосів,  бо вже зрозуміли,  що це таке.  Я  пропоную  в частині  п'ятій  слова "коштів,  залучених від розміщення місцевих позик" вилучити. Прошу проголосувати це в поіменному режимі.

 

     МУСІЯКА В.  Л.  Я тільки хочу уточнити.  Ми вже проголосували щодо  позик у загальних положеннях.  Навіщо ж ми знову це ставимо? Щоб ще раз перевірити, хто "за" чи що?

 

     ГОЛОВА. Є пропозиція поіменно проголосувати поправку депутата Носова. Ставлю на голосування цю пропозицію.

 

     "За" - 133.

 

     Поправка депутата  Носова  стосовно  того,  щоб  вилучити  із частини  п'ятої  цієї  статті  слова  "залучених  від   розміщення місцевих позик", ставиться на голосування в поіменному режимі.

 

     Будь ласка.

 

     "За" - 122.

 

     Частина п'ята голосується в редакції комісії.

 

     МУСІЯКА В.Л. Прошу підтримати.

 

     "За" - 243.

 

     ГОЛОВА. Частина  шоста  в  новій редакції.  "Відрахування від загальнодержавних податків..." Тут поправки враховано.

 

     Будь ласка.

 

     МУСІЯКА В.Л.  Олександре  Олександровичу,   шановні   колеги! Частини  шоста  і  сьома  якраз  і  викликали  суперечки  під  час розгляду.  Окрема думка була викладена  деякими  членами  комісії. Вони  вважають (і так воно і є),  що тут є суперечність із статтею 143 Конституції.

 

     Частину першу ми  вже  проголосували.  Учора  підпункт  7.5.5 голосували.  Якщо  виходити  з  цього,  то слова "відрахування від загальнодержавних податків і зборів,  інших обов'язкових платежів, визначених Верховною Радою України, та..." треба вилучити.

 

     Дайте, будь  ласка,  слово депутату Ковтунцю.  Він мав окрему думку.

 

     ГОЛОВА. Депутат Ковтунець.

 

     КОВТУНЕЦЬ В.В.,  член Комісії Верховної Ради України з питань бюджету  (Вересневий  виборчий округ,  Рівненська область).  Група "Реформи".  Шановний Олександре Олександровичу!  Шановні депутати! Справді,  те,  що записано в частинах шостій і сьомій,  суперечить Конституції України і прийнятим  нами  законам.  Можна  було  б  і погодитися,  якби  всі  частини починати зі слів "кошти державного бюджету  України".  Але  я  розумію,  що  це  також  буде  неповне формулювання,  оскільки  йдеться  про функції обласного і районних бюджетів.  Це не буде  односторонній  рух  коштів.  Адже  потрібно перераховувати  дотації з державного бюджету до бюджетів місцевого самоврядування,  а інколи й навпаки - надлишкові кошти з  бюджетів місцевого   самоврядування   забирати   і   перерозподіляти  через державний бюджет або районні й обласні бюджети.

 

     Тому за частини шосту  і  сьому  я  пропоную  не  голосувати, оскільки тут потрібні інші формулювання.  Цю статтю в цілому треба залишити на третє  читання  і  відпрацювати  так,  щоб  вона  всіх задовольнила.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Пропонується частини шосту і сьому перенести на третє читання. Ставлю на голосування.

 

     "За"- 224.

 

     Ще раз ставлю на голосування.

 

     "За"- 253. Прийнято.

 

     МУСІЯКА В.  Л.  Шановні колеги,  ми повинні мати на увазі, що перші частини тут ще треба...

 

     ГОЛОВА. На третьому читанні уточнимо, Вікторе Лаврентійовичу.

 

     Стаття 61   "Видатки   місцевих   бюджетів".   Частина  перша заперечень не викликала.

 

     Частина друга:  "Сільські,  селищні, міські, районні в містах (у  разі  створення)  ради та їх органи самостійно розпоряджаються коштами  відповідних  місцевих  бюджетів,  визначають  напрями  їх використання".  Категорично  наполягаю на тому,  щоб проголосувати це,  оскільки вже тепер маємо указ Президента і постанову Кабінету Міністрів,  яка,  власне  кажучи,  передбачає  ліквідацію рад усіх рівнів.  Вони,  мовляв,  не  потрібні,   тому   що   всі   бюджети затверджуються  зверху  і контролюються...  Ще не було,  здається, такого в жодній демократичній державі світу.

 

     Частина перша і друга ставляться на  голосування  в  редакції комісії. Будь ласка.

 

     МУСІЯКА В.Л. Прошу підтримати.

 

     "За" - 275. Прийнято.

 

     ГОЛОВА. Частина  третя:  "Районні,  обласні бюджети виконують місцеві  державні  адміністрації  в  обсягах,  що   затверджуються відповідними радами". Депутат Носов просить слова. Будь ласка.

 

     НОСОВ В.В.  У  мене  поправка  84,  у якій говориться,  що не тільки в обсягах, а й у цілях.

 

     ГОЛОВА. Правильно.

 

     НОСОВ В.В. Так це ж треба було врахувати.

 

     ГОЛОВА. Ставлю на голосування з поправкою депутата Носова: "в цілях  і в обсягах" і так далі.  Дуже правильна поправка.  Комісія підтримує.

 

     "За" - 253.

 

     Частина четверта не викликає заперечень. Частина п'ята? Немає заперечень.  Частина шоста: "Кошти бюджету розвитку самоврядування на розвиток програми..." Немає заперечень. Частина сьома? Немає.

 

     Частини з  четвертої  до   сьомої   включно   ставляться   на голосування.

 

     МУСІЯКА В.Л. Прошу підтримати.

 

     "За" - 274.

 

     ГОЛОВА. Стаття 61 у цілому ставиться на голосування.

 

     МУСІЯКА В.Л. Прошу підтримати.

 

     "За" - 269.

 

     ГОЛОВА. Нова  стаття  -  611  "Використання вільних бюджетних коштів".  Зміст зводиться до того,  що  рішення  про  використання таких коштів приймається відповідною радою.  Правда, поки що немає вільних коштів, а стаття є. Вільні - це ті, що зекономлено.

 

     Ставлю на голосування. Будь ласка.

 

     МУСІЯКА В.Л. Прошу підтримати.

 

     "За" - 266. Прийнято.

 

     ГОЛОВА. Стаття 62 "Збалансування доходів і видатків  місцевих бюджетів". Частина перша подається в редакції першого читання і не викликає заперечень. Частина друга? Є поправка.

 

     Депутат Носов. Прошу.

 

     НОСОВ В.В.  Шановні депутати,  поправка 91. Я ще раз нагадую, що публічні відносини мають специфіку,  і тому пропоную,  щоб було записано  так:  "Місцеві  бюджети  мають   бути   достатніми   для забезпечення   доцільного,   економного,   ефективного   виконання органами..." і далі за  текстом.  Якщо  будуть  розбазарювати,  то держава  не  зможе  дати  тієї гарантії,  за яку,  пам'ятаєте,  ми проголосували. Отже, ця вимога має бути.

 

     ГОЛОВА. Вікторе Лаврентійовичу!

 

     МУСІЯКА В.Л.  Ну чому ви вважаєте,  що якщо цих трьох слів не буде, то будуть розбазарювати?

 

     НОСОВ В.В.  Тоді будуть довільно витрачатися кошти, а держава береться гарантувати...

 

     ГОЛОВА. Вікторе Лаврентійовичу,  я прошу  вибачити.  Коли  ми голосували "Загальні положення",  виникла дискусія (ви вже забули, очевидно),  і було обіцяно депутату Носову,  що  коли  дійдемо  до статті 62,  то відобразимо це.  Але ж тоді не проголосували, отже, треба зараз проголосувати.  Давайте це  зробимо,  воно  не  зіпсує норму. Комісія підтримує.

 

     Ставлю на голосування частину першу статті 62 з доповненням депутата  Носова.  Підтримайте,  будь  ласка.  Це розумна пропозиція.

 

     "За" - 215.

 

     Ще раз ставлю на голосування.  Георгію Івановичу,  голосуйте, бо ви відійшли, і п'ять голосів одразу пропало.

 

     "За" - 218.

 

 

 

     МУСІЯКА В.Л. Прошу без доповнення.

 

     ГОЛОВА. Голосується без доповнення в редакції комісії.

 

     "За" - 266. Прийнято.

 

     Частина друга  з'явилася  тут  після  прийняття  статті  611. Оскільки це прийнято, повинна бути відповідність.

 

     Частина третя:    "У    разі,   коли   вичерпано   можливості збалансування доходів і видатків місцевих бюджетів..." і так далі. Тут  мова  йде  про  дотації,  субвенції,  субсидії  відповідно до закону. Заперечень немає.

 

     Ставлю на голосування частини другу і третю статті  62.  Будь ласка, голосуйте.

 

     "За" - 273.

 

     Стаття 62 голосується в цілому. Будь ласка.

 

     МУСІЯКА В.Л. Прошу підтримати.

 

     ГОЛОВА. Голосуємо.

 

     "За" - 271.

 

     Депутат Носов. Будь ласка.

 

     НОСОВ В.В. До цієї статті в мене було доповнення (це поправка 97  на  сторінці  288).  Я  пропоную  доповнити  статтю   частиною четвертою   такого   змісту:   "У   разі,   коли   необхідність  у збалансуванні місцевих бюджетів виникає у зв'язку  з  недоцільною, неекономною,  неефективною  діяльністю чи бездіяльністю органів чи посадових,  службових осіб місцевого самоврядування,  рішенню  про передачу коштів з Державного бюджету передує вирішення питання про відповідальність  цих  органів  чи  посадових  осіб".  Щоб  ми  не фінансували  прірву  або  безладдя!  А  то  гарантію на себе взяла держава, а от за використанням не стежить.

 

     ГОЛОВА. Треба підтримати.  У нас стільки  є  таких  випадків, коли,  скажімо, представницький орган купує що завгодно, не те, що потрібно,  а потім ходить з простягнутою рукою, бо, бачте, йому не вистачає коштів бюджету.

 

     МУСІЯКА В.Л. Олександре Олександровичу, доки розберуться щодо доцільності і так далі,  то на місці ці бюджети взагалі...  Це  не виключає відповідальності цих осіб.

 

     ГОЛОВА. То   хоч   знатиме,  що  відповідати  треба.  Давайте проголосуємо, це не завадить.

 

     Голосується доповнення  до  цієї  статті.  Підтримайте,  будь ласка, це не зайве! Підтримайте.

 

     "За" - 223.

 

     Ще раз   ставлю  на  голосування.  Ну,  будь  ласка.  Депутат Стешенко просить проголосувати ще раз.

 

     "За" - 224. Не приймається.

 

     Стаття 63 "Фінансування  витрат,  пов'язаних  зі  здійсненням органами  місцевого  самоврядування повноважень органів виконавчої влади та виконанням рішень органів державної влади". Частину першу збережено в редакції першого читання, без змін.

 

     До частини  другої  є доповнення:  "Витрати органів місцевого самоврядування,  що виникли  внаслідок  рішень  органів  державної влади   і   попередньо  не  забезпечені  відповідними  фінансовими ресурсами, компенсуються державою". Ця норма конституційна.

 

     Депутат Носов. Будь ласка.

 

     НОСОВ В.В.  Шановні депутати!  Справа в тому,  що  в  частині другій  зазначено:  тільки  рішення,  які призводять до додаткових видатків!  Але ж можуть бути рішення,  які  скорочують  доходи.  У Регламенті  і  в Законі про бюджетну систему записано,  що рішення органів державної влади,  які призводять  до  додаткових  видатків органів  місцевого  самоврядування  або  скорочують  доходи  їхніх бюджетів, - і так далі.

 

     МУСІЯКА В.Л. Друге речення погляньте. Тут усе це передбачено: "Витрати  органів  місцевого самоврядування,  що виникли внаслідок рішень  органів  державної  влади  і  попередньо  не   забезпечені відповідними фінансовими ресурсами, компенсуються державою". Тобто якщо  будуть  витрати,  про   які   говорить   колега,   то   вони компенсуються державою.

 

     Будь ласка, надайте слово депутатові Пустовойтовському.

 

     ГОЛОВА. Депутат Пустовойтовський. Будь ласка.

 

     ПУСТОВОЙТОВСЬКИЙ В.С.,  заступник  голови  Комісії  Верховної Ради України  з  питань  бюджету  (Первомайський  виборчий  округ, Харківська область).  Спасибо. Я о поправке 100. Здесь речь идет о том,  чтобы в части первой  статьи  63  слова  "держава  фінансує" (поскольку  прямого финансирования не может быть) заменить словами "держава забезпечує фінансування",  то есть  создает  условия  для финансирования.

 

     И во  втором предложении этой части вместо слов "в Законі про Державний бюджет України" записать:  "шляхом закріплення  за  ними окремих  загальнодержавних  податків і зборів та надання дотацій і субвенцій".  То есть государство  обеспечит  финансирование  путем закрепления определенных налогов.

 

     ГОЛОВА. Вікторе Лаврентійовичу, будь ласка.

 

     ПУСТОВОЙТОВСЬКИЙ В.С.   Я   не   понимаю,   почему  отклонили предложение нашей комиссии,  - здесь несколько  депутатов,  в  том числе  настаиваем  на  голосовании  и  этой  поправки.  Считаю  ее целесообразной и правильной.

 

     Прошу поддержать эту поправку.

 

     ГОЛОВА. Будь ласка, Вікторе Лаврентійовичу.

 

     МУСІЯКА В.Л.  У частині першій статті 63 Володимир  Семенович пропонує  слова "держава фінансує" замінити на "держава забезпечує фінансування".  А що означає  "забезпечує  фінансування"?  Ми  тут маємо  на  увазі,  що  держава  все одно повинна забезпечити якесь фінансування.  Оскільки вона це робить,  то відповідно і  фінансує через  свої органи.  Ми і виходили з цього.  Це я просто пояснення даю.

 

     А що   стосується   закріплення   відповідних   податків   чи фінансування   з  бюджету,  то  в  нас  уже  є  загальна  формула. Повторювати її не треба. Частина друга оце все розкриває.

 

     ГОЛОВА. Ставляться на голосування частини  перша  і  друга  в редакції комісії. Будь ласка.

 

     МУСІЯКА В.Л. Прошу підтримати.

 

     "За" - 239.

 

     ГОЛОВА. Ставиться   на   голосування  поправка  106  депутата Носова.

 

     "За" - 171.

 

     Прошу проголосувати статтю 63 в цілому.

 

     МУСІЯКА В.Л. Прошу підтримати.

 

     "За" - 252. Прийнято.

 

     ГОЛОВА. Статтю 64 пропонується перенести  на  третє  читання, оскільки  ми  раніше  домовилися  визначитися  щодо  позабюджетних фондів.  Ставлю на голосування пропозицію про перенесення на третє читання статті 64.

 

     "За" - 243. Прийнято.

 

     Стаття 65 "Місцеві податки і збори". Частини перша і друга не зазнали змін, лише додано слово "добровільного".

 

     Є поправка 116. Слово надається депутату Пейгалайнену.

 

     ПЕЙГАЛАЙНЕН А.В.,  член  Комісії  Верховної  Ради  України  з питань  державного  будівництва,  діяльності  рад і самоврядування (Харцизький   виборчий   округ,   Донецька    область).    Фракция коммунистов.  Уважаемые товарищи,  коллеги!  Как вы видите,  здесь несколько народных депутатов предлагают исключить часть вторую. Мы настаиваем  на  этом потому,  что сегодня эти местные поборы могут превратиться  в  систему  и  тогда  все  проблемы,  которые  будут возникать   в  том  или  ином  районе  или  городе,  просто  будут переноситься на жителей города, на избирателей.

 

     Не все будут согласны,  чтобы "самооподаткування" проводилось именно  на  этой  территории.  Население  сегодня  не  в состоянии оплачивать даже коммунальные услуги. Поэтому от проблемы никуда не уйти.

 

     Мы предлагаем исключить часть вторую из статьи 65.

 

     ГОЛОВА. Ставлю    на    голосування    пропозицію    депутата Пейгалайнена. Будь ласка.

 

     "За" - 155.

 

     Не журіться,  Андрію Володимировичу.  Рада,  яка  організовує побори, вдруге не буде радою. І все буде в порядку.

 

     Стаття 65 ставиться на голосування в редакції комісії.

 

     МУСІЯКА В.Л. Прошу підтримати.

 

     "За" - 259. Прийнято.

 

     ГОЛОВА. Стаття  66 "Участь органів місцевого самоврядування у фінансовокредитних  відносинах".  Частина   перша   залишалася   в редакції  першого читання.  У частині другій додаються слова:  "із зарахуванням  їх  до  доходної  частини   відповідного   місцевого бюджету". Заперечень не викликає.

 

     Голосується стаття 66 у редакції комісії. Будь ласка.

 

     МУСІЯКА В.Л. Прошу підтримати.

 

     "За" - 257. Прийнято.

 

     ГОЛОВА. Розділ   IV   "Гарантії   місцевого   самоврядування. Відповідальність   органів    та    посадових    осіб    місцевого самоврядування".

 

     Стаття 67 "Гарантії місцевого самоврядування, його органів та посадових осіб. Усі частини залишилися в редакції першого читання.

 

     Стаття 67 ставиться на голосування.

 

     МУСІЯКА В.Л. Прошу підтримати.

 

     ГОЛОВА. Стаття 67.

 

     "За"- 264. Прийнято.

 

     Депутат Носов. Будь ласка.

 

     НОСОВ В.В.  Поправка 1.  Пропоную доповнити статтю  67  новою частиною:  "Депутати ради мають право, а сільські, селищні, міські голови,  голови  рад  зобов'язані  подавати  позови  до  суду  про відшкодування шкоди, заподіяної відповідній територіальній громаді діяльністю юридичних чи фізичних осіб; за подання таких позовів не стягується державне мито".

 

     У чому  тут  суть?  Коли  йдеться про особисті відносини,  то людина може подавати позов, а може і не подавати. А от у публічних відносинах на комусь має бути обов'язок саме подавати позов,  а не пробачати тим,  хто не виконав зобов'язань.  Я не хочу,  щоб зараз доповідач   говорив,   що   це   само  собою  розуміється.  Це  не розуміється,  і  в  такий  спосіб  іде  розкрадання.   Укладається завідомо   той   договір,   який   не   хотіли  виконувати.  Гроші перекачуються, договір не виконується, і ніхто нічого не порушує в суді. Тому я прошу це проголосувати.

 

     МУСІЯКА В.Л.  Шановний колего! Я не буду говорити, що це само собою зрозуміло.  Ні, ні, ні. Це передбачено статусом голови. Там, де стаття про голову,  це передбачено,  він позови подає від імені ради, від імені виконавчого органу і так далі. Ну, як нема? Позови до суду.

 

     ГОЛОВА. Хвилиночку,  Вікторе Лаврентійовичу! Він говорить про те,  що зобов'язаний  подати,  не  просто  подає,  а  зобов'язаний подати.

 

     МУСІЯКА В.Л.  Олександре Олександровичу,  у нас тут не тільки передбачається  право,  це  -  обов'язок  кожного  органу,  кожної посадової особи.  Він не вибирає:  хочу роблю,  хочу не роблю,  це його обов'язок, інакше він повинен піти з посади.

 

     ГОЛОВА. Поправка   депутата   Носова   голосується.   Розумна поправка. Будь ласка.

 

     МУСІЯКА В.Л.  Ну,  слухайте,  хіба можна депутату ради давати право позов робити?

 

     ГОЛОВА. Та ні, він право має, а зобов'язаний голова...

 

     МУСІЯКА В.Л. І вони мають право...

 

     "За" - 165.

 

     ГОЛОВА. Стаття 68 "Підзвітність і  підконтрольність  місцевих державних адміністрацій районним, обласним радам". Мова йде про їх підзвітність і підконтрольність у тих питаннях,  які віднесені  чи делеговані їм представницькими органами. Нема заперечень.

 

     Стаття 68 ставиться на голосування.

 

     МУСІЯКА В.Л. Прошу підтримати.

 

     "За" - 273. Прийнято.

 

     ГОЛОВА. Стаття  69  "Обов'язковість  актів  і  законних вимог органів та посадових осіб місцевого самоврядування".

 

     Депутат Моісеєнко. Поправка 16. Будь ласка.

 

     МОІСЕЄНКО В.М.,  член Комісії Верховної Ради України з питань державного    будівництва,   діяльності   рад   і   самоврядування (МакіївськийГірницький виборчий округ,  Донецька область). Фракция коммунистов   Украины,   Всеукраинский   союз  рабочих.  Уважаемые коллеги!  Я прошу вас обратить внимание  на  поправку  16  к  этой статье.  Предлагается  дополнительная  часть  к  этой статье,  без которой,  мне кажется,  обязательность актов и законных требований органов  и  должностных  лиц  местного самоуправления будет просто маловыполнима.

 

     Значит, статья 69 дополняется следующей частью:  "Невиконання актів місцевої ради,  її голови, виконавчого комітету, прийнятих у межах їх повноважень, а також неявка посадових осіб на сесію ради, засідання її виконавчого комітету,  постійної та іншої комісії без поважних причин або неподання необхідної інформації тягне за собою адміністративну  відповідальність  посадових  осіб  і  громадян  у вигляді штрафу в розмірі  до  трьох  середньомісячних  доходів  за календарний  рік,  що  передував  календарному  року  встановлення порушення,  і накладається в судовому порядку".  Я хочу  напомнить вам, что когда-то народный контроль...

 

     ГОЛОВА. Дякую.

 

     МОІСЕЄНКО В.М.  ...Налагал три оклада, и его все очень хорошо слушались.

 

     ГОЛОВА. Вікторе Лаврентійовичу, будь ласка.

 

     МУСІЯКА В.  Л.  У частині другій статті 69 сказано про те, що всі  ці  особи зобов'язані прибути на засідання ради.  І в Кодексі про адміністративні правопорушення це передбачено.

 

     Ви хочете, щоб прямо було написано, що відповідають? Ну як не діє?  Треба просто застосовувати його.  Біда наша в тому, що цього не робиться.

 

     ГОЛОВА. Пропозиція депутата  Моісеєнка,  розумна  пропозиція, ставиться   на  голосування.  Вона  повторює  певною  мірою  інший законодавчий акт,  але від повторення він нічого не втрачає.  Будь ласка, йде голосування.

 

     "За" - 166.

 

     Стаття в цілому ставиться на голосування.

 

     МУСІЯКА В.Л. Прошу підтримати.

 

     "За" - 252. Прийнято.

 

     ГОЛОВА. Стаття 70 "Відповідальність органів та посадових осіб місцевого самоврядування".  Немає заперечень.  З  першого  читання перейшла ця норма.

 

     Ставлю на голосування.

 

     МУСІЯКА В.Л. Прошу підтримати.

 

     "За" - 256. Прийнято.

 

     ГОЛОВА. Стаття 71 "Відповідальність органів та посадових осіб місцевого самоврядування перед територіальними громадами". Частина перша перейшла без зауважень із першого читання.

 

     Тут є  зауваження такі...  Йдеться про референдум.  У частині другій записано:  "Територіальна  громада  у  будь-який  час  може достроково   припинити  повноваження  органів  та  посадових  осіб місцевого самоврядування,  якщо  вони  порушують  Конституцію  або закони   України,   обмежують   права   і   свободи  громадян,  не забезпечують здійснення наданих їм законом повноважень".

 

     МУСІЯКА В.Л. Так. Цим та іншими законами визначається порядок

- через референдум. Прошу підтримати.

 

     ГОЛОВА. Голосується стаття 71.

 

     "За" - 268. Прийнято.

 

     Стаття 72.

 

     Депутат Шейко. Прошу.

 

     ШЕЙКО П.В. Шановні колеги! Моя поправка 27. З приводу цієї статті,  а також статей 74 і 75  на  засіданнях спеціальної тимчасової комісії точилися досить гострі дискусії.  І ми,  власне,  не досягли єдиної думки стосовно того,  щоб Верховна Рада  брала  участь в арбітражних справах при вирішенні,  скажімо, конфліктів у місцевих органах самоврядування.

 

     Є у  нас,  кінець  кінцем,  Конституція,  яка   задекларувала рівність  влад  - виконавчої,  законодавчої і судової.  І,  на мій погляд,  у  частині  другій  правильно  записано,  що  ці  питання вирішуються  за  рішенням  суду.  А  ми  ще  включаємо  як арбітра Верховну Раду.  Це є абсолютно недоречним і таким,  що  суперечить Конституції.  Я просив би щодо тих трьох статей визначитися тут, у сесійному залі, тому що вони не є нормами Конституції.

 

     МУСІЯКА В.  Л. Я повинен вам сказати, що чотири члени комісії висловити окрему думку у зв'язку з цими положеннями,  і вони мають рацію.  Тут,  як говориться,  крити нічим. Чому? Тому що стаття 85 Конституції,   якою  визначено  повноваження  Верховної  Ради,  не містить норми про можливість припинення повноважень, скажімо, того ж голови або ради, прийняття рішення.

 

     Водночас дуже  важко  було  вийти зі становища,  що склалося, тому ми тут це й записали.  Адже після того як суд винесе  рішення про  порушення  радою  або  головою законів і Конституції,  якийсь орган має прийняти остаточне рішення про припинення повноважень.

 

     Ми пропонували надати це право Кабінету Міністрів. Чому? Тому що  в  Конституції  передбачено можливість надати через закон інші повноваження,  крім  тих,  які  Конституцією  передбачаються   для Кабінету  Міністрів.  Але  у нас не набралося необхідної кількості голосів,  і тому це  спірне  положення  залишилося  у  статтях  72 (частина третя), 74 (друга, третя та четверта) і 75 (друга, третя, четверта, сьома і восьма).

 

     Справді, треба  вирішити:  або  нехай  Кабінет  Міністрів  це робить,  або,  можливо,  погодитися з тим,  що досить буде рішення суду, щоб припинити повноваження.

 

     Якщо ми тут, у залі, дійдемо згоди, то приймемо рішення. Якщо ні, то тоді, можливо, на...

 

     ГОЛОВА. Поправка депутата Шейка ставиться на голосування (Шум у залі). Є пропозиція...

 

     МУСІЯКА В.Л. Ні, тут сумнів висловлено, а пропозиції немає.

 

     "За" - 157.

 

     ГОЛОВА. Стаття   72   в   редакції   комісії   ставиться   на голосування.

 

     "За" - 203.

 

     Є пропозиція  статті 72,  74 і 75 перенести на третє читання. Ставлю на голосування.

 

     МУСІЯКА В.Л.  Так,  так, нормально, давайте погодимося. Ми не повинні підставляти закон через ці положення. Прошу підтримати.

 

     ГОЛОВА. Статті 72, 74, 75 - на третє читання.

 

     МУСІЯКА В.Л. Прошу підтримати.

 

     "За" - 254.

 

     ГОЛОВА. Розглядається  стаття 73 "Відповідальність органів та посадових  осіб  місцевого  самоврядування  перед   юридичними   і фізичними особами".

 

     МУСІЯКА В.Л. Стаття 73.

 

     ГОЛОВА. Стаття   73   ставиться  на  голосування  в  редакції комісії.

 

     МУСІЯКА В.  Л. Ні, ні, тут усе нормально. Ми перенесли статті 72, 74 і 75 на третє читання. А статтю 73 ми зараз голосуємо. Вона нормальна.

 

     ГОЛОВА. Прошу голосувати.

 

     МУСІЯКА В.Л. Прошу підтримати статтю 73.

 

     "За" - 263. Прийнято.

 

     ГОЛОВА. Розглядається стаття  76  (Шум  у  залі).  Статтю  75 віднесено на третє читання.

 

     МУСІЯКА В.Л. На третє читання ми віднесли статті 74 і 75.

 

     ГОЛОВА. Стаття  76 "Дострокове припинення повноважень органів територіальної   самоорганізації   населення".   Тут   стандартні, класичні форми, гадаю, зауважень немає.

 

     МУСІЯКА В.Л. Це сторінка 320. Прошу підтримати статтю 76.

 

     ГОЛОВА. Стаття   76   в   редакції   комісії   ставиться   на голосування. Будь ласка.

 

     "За" - 269. Прийнято.

 

     Розділ Y "Прикінцеві та перехідні положення".  Частина перша: "Положення  цього закону є основою для розробки та прийняття інших законодавчих актів про місцеве самоврядування в Україні,  а  також законів  про  міста  Київ  і Севастополь".  Можливо,  останнє є не зовсім коректним тут,  бо ми згідно з Конституцією  окремий  закон приймаємо, тому тут немає потреби записувати.

 

     МУСІЯКА В.Л.  Ні,  тут  говориться:  "основою для розробки та прийняття". Так.

 

     ГОЛОВА. Частина друга...  До першої немає  зауважень?  Немає. Частина  друга:  "Сільські,  селищні,  міські,  районні  в містах, районні,  обласні  ради  після  набуття   чинності   цим   законом здійснюють повноваження, передбачені Конституцією і цим законом.

 

     Районні у  містах  ради  після  набуття  чинності цим законом здійснюють свої повноваження відповідно до закону до березня  1998 року.  Обрання  нового  складу  цих рад проводиться в порядку,  що передбачається  цим  та  іншими  законами."  Немає  зауважень?  До частини третьої?

 

     МУСІЯКА В. Л. Про вибори? Про вибори закон буде.

 

     ГОЛОВА. Ставляться  на  голосування  частини  перша та друга. Будь ласка.

 

     МУСІЯКА В.Л. Прошу підтримати.

 

     "За" - 258. Прийнято.

 

     ГОЛОВА. Будь ласка, депутате Моісеєнко.

 

     МОІСЕЄНКО В.М.  Фракция   "Коммунисты   Украины".   Уважаемые коллеги!  Я  прошу  вас  обратить  внимание на поправку 16 к части третьей.  Если мы меняем принципы организации  и  принимаем  новый закон о самоуправлении,  то,  мне кажется, должны поменяться люди, которые  обязаны  это  делать.  И   это   надо   предусмотреть   в "Прикінцевих та перехідних положеннях".

 

     Поэтому предлагается следующий текст: "Голови обласних та районних рад,  голови та  виконуючі  обов'язки голів  державних  адміністрацій  всіх  рівнів,  голови  сільських, селищних,  міських рад звільняються з посад із дня прийняття цього закону.  Обрання  та  призначення  нових  голів  відповідних рад і державних  адміністрацій  провести  відповідно  до   законодавства України в квітні-травні 1997 року", і далі за текстом.

 

     В ближайшее    время   мы   будем   принимать   и   Закон   о госадминистрациях. Эти два документа должны работать согласованно. Мне   кажется,   это  будет  правильно.  Прошу  проголосовать  мою поправку.

 

     ГОЛОВА. Вікторе Лаврентійовичу, будь ласка.

 

     МУСІЯКА В.  Л.  Ви добре знаєте,  що якщо ми  це  зробимо  до закінчення часу функціонування відповідних рад,  то ми таку можемо вакханалію створити,  що потім...  У  березні  наступного  року  - вибори, і знову почнеться те саме.

 

     Я прошу  це  положення  зберегти,  тому  що  вони  до березня наступного року повинні виконувати свої функції.

 

     ГОЛОВА. Пропозиція  Володимира  Моісеєнка  слушна,  але  вона суперечить  Конституції,  де в "Перехідних положеннях" виписано ці норми.  Ми не можемо порушувати Конституції.  А сам по собі підхід розумний. Ви наполягаєте на голосуванні?

 

     Ставлю на голосування цю пропозицію депутата Моісеєнка.

 

     "За" - 181.

 

     Частина третя ставиться на голосування в редакції комісії.

 

     МУСІЯКА В.Л. Прошу підтримати.

 

     "За" - 261.

 

     ГОЛОВА. Частина  четверта:  "До  приведення законодавства про вибори у відповідність з Конституцією України і цим законом вибори депутатів   сільських,   селищних,  міських,  районних  у  містах, районних,  обласних  рад,  а  також  вибори  сільських,  селищних, міських голів проводяться у порядку, передбаченому Законом України про  вибори  депутатів  і  голів  сільських,  селищних,  районних, міських, районних у містах, обласних рад".

 

     Я вважаю,  що  треба  записати  цю норму.  Скажімо,  потрібно обрати голову.  Є,  наприклад,  такі випадки,  як в окрузі  Миколи Васильовича  (правда,  він не слухає,  його це не цікавить,  але в Лубнах вибори проходять весь час,  і  йому  треба  б  цією  нормою користуватися). Проголосуймо, щоб він не втратив своїх прав.

 

     Голосуємо частину четверту в редакції комісії. Будь ласка.

 

     МУСІЯКА В.Л. Микола Васильович "за". Прошу підтримати.

 

     "За" - 269.

 

     ГОЛОВА. Частина  4-а  є дуже важливою для балансу влади,  і я хотів би, щоб ви її проголосували.

 

     Надається слово депутату Шейку.

 

     ШЕЙКО П.В.  Шановні колеги! Моїх виборців обурює те, що в нас діє Закон про державну службу,  який людей, що виходять на пенсію, ставить в  не  рівні  умови  -  державного  службовця  і  простого громадянина.

 

     Я, у  принципі,  не  проти,  але  Олександр Олександрович дав нашій комісії доручення внести пропозицію на  сесію  про  корекцію Закону про державну службу для того, щоб відфільтрувати державного службовця від того чиновника,  який працює,  скажімо,  на  рядовій посаді  в  органах державного управління.  Тепер ми сюди додаємо і працівників органів місцевого самоврядування.  Це  може  викликати якоюсь мірою обурення наших простих громадян.

 

     Тому я  в  цій частині залишив би,  власне,  останнє речення: "Умови  оплати  праці  посадових  осіб  місцевого   самоврядування визначаються Кабінетом Міністрів України".

 

     МУСІЯКА В.Л. По-перше, у попередньому реченні написано: "якщо інше не перебачено законодавством України".  По-друге,  якщо  буде те,  що  ви  говорите,  зроблено,  то  просто  буде  скасовано  це положення.

 

     ГОЛОВА. Тобто йдеться про те,  що сьогодні ці чиновники  такі ж,  що й чиновники органів виконачої влади.  Якщо будуть поправки, які ви підготуєте,  то вони стосуватимуться і тих, і других. Але в даному випадку вони повинні бути однаковими.

 

     Частина 4-а ставиться на голосування в редакції комісії.

 

     МУСІЯКА В.Л. Прошу підтримати.

 

     "За"- 238.

 

     ГОЛОВА. Частини 5, 51, 52 не викликають заперечень. Ставлю на голосування.

 

     МУСІЯКА В.Л. Прошу підтримати.

 

     "За"- 266. Прийнято.

 

     ГОЛОВА. Частина  шоста:  "До  завершення   визначення   права спільної власності..." і так далі. Немає заперечень?

 

     Ставлю на голосування частину шосту.

 

     МУСІЯКА В.Л. Прошу підтримати.

 

     "За"- 268.

 

     ГОЛОВА. Частина сьома. Тут роз'яснюється, що саме включається до комунальної власності.

 

     Депутат Стешенко.

 

     СТЕШЕНКО О.М., голова Комісії Верховної Ради України з питань державного    будівництва,   діяльності   рад   і   самоврядування (Сватівський  виборчий  округ,  Луганська   область).   Олександре Олександровичу!  Шановні колеги!  Враховуючи те, що під час роботи тимчасової комісії по опрацюванню  даного  законопроекту  ми  мали можливість   ознайомитися   з  матеріалами,  які  підтвердили,  що постанову  уряду  N  311  від  листопада  1991   року   саме   про перерозподіл цієї власності не виконано в повному обсязі і взагалі ця робота проводиться без участі органів місцевого  самоврядування та їх представників,  я прошу зараз зняти в повному обсязі частину сьому і віднести її на третє читання. Прошу підтримати.

 

     ГОЛОВА. Давайте    підтримаємо,    Вікторе    Лаврентійовичу. Вноситься пропозиція про віднесення цієї частини на третє читання.

 

     МУСІЯКА В. Л. Так, давайте перенесемо.

 

     ГОЛОВА. На третє читання! Ставлю на голосування.

 

     "За" - 260.

 

     МУСІЯКА В.Л. Шановні колеги! Щоб уникнути можливих спекуляцій навколо  того,  що  ми  статтею  60  увійшли  в  суперечність   із Конституцією,  давайте перенесемо її на третє читання. Доопрацюємо і проголосуємо. Прошу проголосувати.

 

     ГОЛОВА. Підтримується  пропозиція   Віктора   Лаврентійовича? Ставлю на голосування.

 

     МУСІЯКА В.Л.  Прошу, голосуйте за віднесення на третє читання статті 60.

 

     "За" - 258.

 

     ГОЛОВА. Спасибі.

 

     МУСІЯКА В.Л. Дякую.

 

     ГОЛОВА. Віктору  Лаврентійовичу  і   Тимчасовій   спеціальній комісії...

 

     МУСІЯКА В.Л. ...Ще ж попрацювати треба.

 

     ГОЛОВА. Спасибі   тим,   хто   серйозно   працював   над  цим документом.

 

     Я прошу всіх залишитися на місцях. Я зроблю оголошення (Шум у залі).  Постанова  не  приймається,  вона  після  третього читання приймається.

 

     Треба попросити Тимчасову спеціальну комісію  якомога  швидше подати   на  розгляд  Верховної  Ради  цей  документ,  тому  що... буквально  за  тиждень.  Я   прошу   дати   доручення   тимчасовій спеціальній  комісії  протягом  тижня підготувати проект закону до третього читання.

 

     Тиждень для пропозицій -  це  якраз  нормально.  Тиждень  для пропозицій,  тиждень  на  доопрацювання,  і у першій декаді квітня поставимо це питання на розгляд.

 

     Ставлю на голосування цю  пропозицію.  Щоб  у  першій  декаді квітня розглянути це питання.

 

     "За" - 246. Прийнято.

 

     Зробіть оголошення з цього приводу.

 

     МУСІЯКА В.Л.  Шановні колеги! Я прошу вас до першого вівторка квітня,  до обіду, подати ваші пропозиції, щоб ми могли опрацювати їх протягом тижня.

 

     ГОЛОВА. Зрозуміло?  Будьте уважні!  По статтях, які віднесені на третє читання!

 

     Шановні депутати! Завтра в нас специфічне пленарне засідання. Буде  розглядатися  питання  про  щорічне  послання  Президента до Верховної Ради. Ми збиралися з керівниками груп, фракцій і комісій і дійшли висновку,  що це повинно бути робоче засідання з таким, я б сказав, робочим, діловим настроєм.

 

     Пропонується така схема.  Голови комісій висловили  побажання сісти   поряд   з   іншими  депутатами,  щоб  звільнити  ложу  для представників судової влади.  Представники  Кабінету  Міністрів  і керівники  Адміністрації  разом  з Президентом займуть свої звичні місця.  У залі будуть і керівники областей - голови обласних рад і голови  обласних  адміністрацій.  Голови  обласних  рад сидітимуть разом із судовою  владою.  Місць  для  них  там  вистачає.  Голови адміністрацій  сядуть  там,  де  в  нас  сидять  всі міністри.  Не сьогоднішні,  то майбутні міністри.  Там,  де Валентин  Андрійович сидить.

 

     Оскільки послання  адресується  через  Верховну  Раду  всьому народові,  запрошуються ієрархи найбільших церковних об'єднань,  є пропозиція виділити їм 9 місць,  якраз біля Володимира Ілюшина, що збігається з його переконаннями.  Будуть запрошені мери міст, вони розмістяться на балконі. Дипломатичний корпус - також.

 

     Я просив би провести це засідання достойно.  Передусім,  коли заходить Президент,  - піднятися.  Я думаю, що ми якоїсь бутафорії робити  не  будемо,  все має бути стримано,  зважено,  солідно.  І Президент налаштований так.  Він не буде  зачіпати  Верховну  Раду (пожвавлення   в   залі),   а   ми,  ніхто  з  нас,  не  зачіпаємо Президента...

 

     Після завершення доповіді Президента  ми  робимо  перерву  на півгодини. А потім, за бажанням, можна буде попрацювати з головами адміністрацій,  головами рад,  зокрема з питань бюджету, місцевого самоврядування.  Якщо  буде потреба,  будете працювати в комісіях, продовжите зустрічі з працівниками від ваших округів чи поїдете  у свій округ.

 

     Зрозуміло, так?  Ось приблизно така пропонується схема (Шум у залі).  Вам дадуть сьогодні...  Річ у  тому,  що  Конституцією  не передбачено  направлення  доповіді до її розгляду.  Це - послання. Такою  є  загальноприйнята  практика.  Статистичні  матеріали   ви одержите завтра і зможете над ними працювати.

 

     Оголошується перерва до завтра. До побачення.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку