ЗАСІДАННЯ СЬОМЕ

 

Сесійний зал Верховної Ради України. 11 лютого 1997 року. 12 година 90 хвилин /після перерви/.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України МОРОЗ О. О.

 

ГОЛОВА. Оголосіть, будь ласка, щоб зайшли всі до залу. Слово має депутат Заєць від фракції Руху. За ним - депутат Роєнко. І репліка в Михайла Ратушного на одну хвилину.

 

ЗАЄЦЬ І. О., заступник голови Комісії Верховної Ради України у закордонних справах і зв'язках з СНД (Святошинський виборчий округ, м. Київ). Шановний Голово! Шановні депутати! Тема, яку ми сьогодні обговорюємо, є надзвичайно важливою. І я думаю, що рамки Дня уряду не дадуть нам можливості до кінця обговорити цю тему. Тому вона мусить залишатися під пильним поглядом народних депутатів і далі.

 

3

 

Обговорення вже показало, що ефективність використання позик не дуже висока. І я говорив би не тільки про неефективність використання позик, а й про використання позик за напрямами - тут також є проблеми.

 

Отже, торкнуся кількох моментів.

 

Перший момент - це умови надання кредитів. Багато хто з депутатів лаяли тут Міжнародний валютний фонд. А я Міжнародний валютний фонд не хочу лаяти, тому що в Міжнародного валютного фонду є свої інтереси, і вони відстоюють свої інтереси. Але є й інтереси в української сторони. І от саме українську сторону треба лаяти за те, що вона не завжди відстоює свої інтереси, особливо при визначенні умов надання кредитів. У мене склалося таке враження, що уряд при погодженні умов надання кредитів просто в упор не хоче їх бачити і не обговорює цю проблему досить глибоко. Прикладом такої позики може бути позика для розвитку підприємств, де нам запропонували фактично ліквідувати систему сертифікації продукції - дуже важливий метод нетарифного регулювання ринку й торгівлі. І лише через позицію Держстандарту, який включився в це пізніше, вдалося відстояти національні інтереси України.

 

Отже, захист інтересів України залежить саме від нашої сторони - від уряду, від тих, хто веде переговори.

 

Використання кредитів. Ми бачимо, що кредити використовуються в дуже широкому діапазоні, навіть на покриття бюджетного дефіциту, а не під конкретні інвестиційні проекти. Про що це говорить? Це говорить про те, що немає чіткої програми створення цілісної, повноструктурної економічної

 

4

 

системи, немає чітко, виділених пріоритетів Інвестування, сповідується політика не залучення інвестицій в Україну, а політика саме кредитів.

 

Отже, треба узгодити політику кредитування і політику інвестування, треба зрозуміти, що в нас є потреба в реальних кредитах під реальні проекти.

 

Наприклад, у нас е авіаційна промисловість. Є завод у моєму окрузі, і я дуже добре знаю цю проблему. Для того щоб запустити серійний випуск нових літаків треба кілька десятків мільйонів доларів. Одначе ходять ці люди по всіх кабінетах - грошей немає, і ми можемо пропустити цілком реальний проект. От під такі проекти треба кредити, а не під якісь інші.

 

Процедура переговорів. Якщо ви ознайомитеся із протоколами переговорів, то побачите, що це фіктивні документи. Переговори ведуться нерідко неповноважними представниками. З української сторони може бути представлений віце-прем'єр чи, наприклад, Шпек, з іншої сторони може бути якийсь десятий клерк Міжнародного банку реконструкції і розвитку або хтось інший. Так не можна вести переговори. Усі переговори, які ведуться стосовно кредитів, це не дружні бесіди, це реальні речі, і вони повинні протоколюватись досить чітко.

 

Контроль за використанням кредитів. Мені видається, що ми повинні посилити його не тільки з боку Верховної Ради. У першу чергу цей контроль повинен бути посилений з боку Кабінету Міністрів. Тут було задано запитання якраз Мінфіну: як ви контролюєте використання цих кредитів?

 

5

 

Мінфін повинен контролювати. Але треба, щоб Кабінет Міністрів ще на стадії вироблення повноважень та директив чітко у своїх межах усе обумовив. І потім, якій галузі дається кредит, те міністерство й повинно відповідати своїми посадами за використання цього кредиту.

 

Природно, що є потреба і можливість кращого контролю і з боку фінансових органів. Треба пропускати ці кредити через українські банки. І щоб українські банки давали ці кредити під реальне майно, під реальні розрахунки, а не так просто: держава віддала, ніхто їх не повертає, і все лягає на бюджет, а потім весь народ України за це розплачується. Тобто використовувати банки, фінансову систему для того, щоб були нормальні кредити, щоб були ліквідні ці кредити, а не просто їх віддавати.

 

Зроблю кілька висновків. Перший висновок. Нам справді потрібен нормативний акт, який би дуже детально регламентував стадії підготовки та переговорів і підписання кредитних угод.

 

Другий. Це рівень державних позик. Ми повинні чітко розуміти, що ці позики повинні йти під пріоритетні програми. І ці програми треба визначати спочатку, а потім щоб уся Україна знала, що от під такі програми в Україні шукаються позики. А не спочатку шукаються позики, якось розподіляються, а потім ведуть мову про ці програми.

 

І останній. Треба все-таки налагодити ширше включення фінансових механізмів.

 

Дуже вам дякую.

 

6

 

ГОЛОВА. Просив депутат Ратушний тільки одну хвилину для репліки. Він записаний теж. А потім ви виступите. Будь ласка, Можна з місця.

 

РАТУШНИЙ М. Я., член Комісії Верховної Ради України а питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією ( Збаразький  виборчий  округ. Тернопільська область). Я хотів би навести факт  і я вважаю, що ми повинні звернути на нього увагу, бо він є найбільш небезпечний у практиці отримання й ефективного використання кредитів. Перед нами виступав заступник міністра Макацарія. Я тримаю в руках один документ за його підписом. От яка складається ситуація в Кабінеті Міністрів із кредитами. Від 21 листопада 1991 року за одним

 

номером, але за різним змістом, є два документи Кабміну. В одному говориться, що уряд України гарантує погашення заводом "Лінос" (а я робив депутатське звернення) кредиту в 70 мільйонів екю шляхом поставки на експорт нафтопродуктів. У другому документі за тим самим номером за підписом Мінченка говориться, що уряд гарантує безумовне погашення цього кредиту вже коштами.

 

Така ситуація складається й щодо інших речей. І до чого призводить це недолуге чи свідоме штучне отримання таких кредитів? Призводить до того, що потім уряд свою недолугість компенсує тим, що прибуткові українські підприємства починає розпродувати західним чи східним чужим державам.

 

7

 

Я вважаю, що Верховна Рада України повинна здійснювати трохи більші контрольні функції стосовно отримання і використання іноземних кредитів. Тому що може бути просто розпродане наше національне надбання, наше майно під ті кредити, під ті гарантії, що хтось із чиновників давав, не знаючи й сам, що він підписує на одному або іншому документі. Потім може виявитися, що прибуткові підприємства, які повинні давати надходження в наш український бюджет, вже є не наші, не українські підприємства.

 

ГОЛОВА. Дякую. Слово має депутат Роєнко від фракції комуністів. Останній виступ. Будь ласка.

 

РОЄНКО В. Г., член Комісії Верховної Ради України а питань агропромислового комплексу, земельних ресурсів та соціального розвитку села (Уманський  виборчий округ, Черкаська область). Фракція "Комуністи України". Шановні народні депутати! Шановні виборці І Комуністи України виступали і виступають за послідовний розвиток вітчизняного товаровиробництва. Вказували і вказують на згубність для України 1 її національної безпеки бездумного, необгрунтованого взяття іноземних кредитів.

 

Мені навіть дивно, що сьогодні з трибуни виступають і рухівці, і демократи, і реформатори - і всі раптом забідкалися про долю цих кредитів. І навіть вносять пропозиції якраз щодо поліпшення взяття кредитів.

 

8

 

А чому ж тоді ви, шановні, не кажете про комплекс: підхід до зупинки руйнації власної економіки на догоду Світовому банку, Міжнародному валютному фонду, Європейському банку, США, Німеччині, іншим зарубіжним країнам?

 

А для чого ж? Підтримуючи іноземні кредити, можна мати й собі вигоду. А при тому наша економіка хай іде на дно, а народ хай далі убожіє. Адже береш кредит - виконуй умови.

 

Знищення власного виробника (я наведу приклади) означає насамперед колоніальну залежність України, кредитування іноземного виробництва та інтервенцію іноземної продукції, нерідко сумнівної якості, зокрема сільськогосподарської. Прикладом цього є взяття кредитів для АПК, які з загальної кількості, як говорив заступник міністра, становлять 64, 7 відсотка. Можна радіти: дивіться, скільки для сільського господарства взято кредитів І Але чи бачать їх селяни?

 

Називаю. Кредитна лінія Федеративної Республіки Німеччини - 282, 9 мільйона доларів США. Кредити надавалися для фінансування експорту нових земель". Поясніть, будь ласка, що це таке і чи дізнається, і чи зрозумів селянин, для чого ж здійснювалося фінансування? А кредити треба ж повертати.

 

Кредитна лінія під гарантію мінсільгоспу США - 268, 9 мільйона доларів для поставок сільгосппродукції із США в Україну. Я думаю, всім зрозуміло: завозячи іноземну сільськогосподарську продукцію, ми фактично знищуємо власного товаровиробника.

 

9

 

Кредитна лінія Ексімбанну США та уряду США - 163 мільйони доларів – на поставку в Україну мінеральних добрив, сільгосптоварів та техніки. З усього цього ми побачили трохи комбайнів "Джон Дір", іншої техніки, А мінеральні добрива? Черкаський завод мінеральних добрив "Азот" продає за кордон мінеральні добрива, а ми беремо кредит, закуповуємо за кордоном мінеральні добрива і повертаємо потім кредит відповідно з відсотками.

 

Кредитна лінія ЄС - 124, 9 мільйона доларів - на закупівлю зерна та медикаментів. Не закуповуємо зерно в Україні у сільгоспвиробників - купуємо в Сполучених Штатах Америки. І таким чином сприяємо розвитку сільського господарства Сполучених Штатів Америки. Водночас за 1994 рік ще не повернуто борги за зерно, соняшник, цукровий буряк. За 1995-1996 роки не повернуто борги за насіння гібридної кукурудзи й інші види насіння. А ми купуємо верно за кордоном...

 

Кредитна лінія згідно з угодою між Укрексімбанком і урядом США - 101 мільйон доларів - для фінансування експорту товарів та послуг із США. Знову фінансуємо, кредитуємо США.

 

Кредитна лінія знову ж таки США - 39, 6 мільйона доларів - для страхування товарного кредиту, що надається експортером імпортеру з відстрочкою платежів. Про цей товарний кредит ми знаємо із виступу депутата Кожушка. Комісія (хай заступник міністра фінансів чує, бо він дивину таку каже - дайте депутатський запит) запропонувала уряду звільнити з посади і притягнути до кримінальної відповідальності тих, хто займався цим кредитом. Більш як 100 доларів становить різниця в ціні за тонну дизпалива в Україні і в США.

 

10

 

Далі, Ви пам'ятаєте, нам тут підсовували, щоб ми ратифікували договір про позику Світового банку на реструктуризацію сільського господарства в сумі 300 мільйонів доларів США. Сьогодні звучало, що перший транш у сумі 150 мільйонів доларів буде направлено на погашення заборгованості по зерну за 1995-1996 роки. Та, вибачайте, не буде цього зроблено, тому що в пояснювальній записці до цього договору вказано, куди спрямовуються кошти - на створення інституту приватної власності в Україні. Тому це лише бажання так зробити. А куди ж ділися бюджетні кошти під зерно 1995-1996 років, які було закладено в бюджет? Хто за це нестиме відповідальність?

 

Цим договором передбачається повний розвал колективних господарств, знищення власного товаровиробника, інтервенція сільськогосподарської продукції в Україну. Разом із цим перекреслюється Закон про особливості приватизації в агропромисловому комплексі.

 

Тоді постає таке запитання: хто вивчав ефективність використання кредитів США? Я відповідаю представникам уряду, які сидять тут: програма "Тасіс" Європейського Союзу забезпечує нам "ефективність" використання, бо, проводячи семінари тут, вона якраз розказує, як довалити власне сільгоспвиробництво.

 

Фракція пропонує все-таки погоджувати э комісіями Верховної Ради України проекти кредитів, робити експертну оцінку, проаналізувати ефективність взятих кредитів і доручити Генеральній прокуратурі притягнути винних до кримінальної відповідальності.

 

11

 

ГОЛОВА. Я переконливо прошу всіх дотримуватися регламенту. Я не можу кожного разу перебивати депутата. Ми проголосували, коли завершити обговорення. Я мав на увазі, що виступають два депутати від фракцій. Володимир Алексеев від МДГ записаний теж. Він просить надати слово для короткого виступу. Я не маю вже права робити різницю між представниками різних фракцій. І на тому підведемо риску під обговоренням.

 

Я прошу проголосувати про підведення риски. Підтримайте, будь ласка.

 

"За" - 158.

 

Вудь ласка. Постарайтеся коротше сказати.

 

АЛЕКСЄЄВ В. Г., заступник голови Комісії Верховної Ради України законодавчого забезпечення свободи слова та засобів масової інформації (Індустріальний виборчий округ, Харківська обдасть). Спасибо, Александр Александрович. Уважаемые коллеги депутаты! Я думаю, что вопрос об эффективности использования кредитов, которые мы сейчас обсуждаем, не только созрел, но и перезрел. Ведь за все время борьбы против так называемого старшего брата мы как-то не заметили, что у нас появился другой старший, но уже не брат, а партнер. И этот партнер  уже определяет нашу политику. Как вы знаете, основные показатели бюджета контролируются и задаются нам извне. А тот, кто контролирует экономическую политику государства через бюджет, тот контролирует военную, социальную политику данного государства.

 

12

 

 

Я часто встречаюсь о нашими избирателями. Меня спрашивают: как прожить на ту пенсию и на ту зарплату, которую мы получаем? О чем вы там думаете? Я думаю, нашим радиослушателям будет небезынтересно узнать, что повышение квартплаты, платы за коммунальные услуги происходит не потому, что у нас не дееспособное правительство, неумный парламент или плохой Президент, а потому, что сокращение социальных расходов и сопутствующее ему взвинчивание цен, прежде всего на коммунальные услуги и жилье, - это непременное условие предоставления нам иностранных кредитов со стороны международных организаций.

 

И каков же результат? В 1991 году Украина не имела ни копейки внешнего долга, поскольку все долги разрушенного Союза взяла на себя Российская Федерация. Сейчас наш долг достиг 11 миллиардов долларов. По проекту бюджета, который нам роздали, в этом году Украина должна будет потратить на обслуживание внешнего долга почти вдвое больше, чем на оборону, в пять раз больше, чем на науку, а это - будущее государства!

 

Чем же сопровождается проводимая политика? Разрушением производства (падение производства в процентах гораздо больше, чем за годы фашистской оккупации: тогда было 34 процента, сейчас - 66 процентов, по моим данным); вымиранием населения (вымерло 1, 3 миллиона человек). А зарубежные доброхоты нас хвалят: правильной дорогой идете, товарищи!

 

Анализ зарубежной прессы показывает, что основная заслуга. наших реформ - это отсутствие инфляции. Но ведь это же

 

13

 

ложь! Просто инфляцию перегнали в другую форму - в форму невыплаты зарплат, пенсий, социальных пособий. Если бы их платили, то я думаю, что у нас инфляция была бы почти на таком же уровне, как в 1993 году. Тому, кто придумал таким образом сдерживать инфляцию, нужно было, если бы не людоедская сущность такого предложения, присудить Нобелевскую премию по экономике. Ведь лаже в Древнем Египте рабов кормили, давали им крылу над головой и хоть какое-то рубище. С нашими же гражданами поступают гораздо хуже. Вопрос; что, Международный валютный фонд не понимает, как его обманывают? Да я думаю, что прекрасно понимает!

 

Приведу некоторые цифры. В 1980 году страны Латинской Америки имели 257 миллиардов долларов долга. Выплачивали проценты Выплатили за 14 лет 417 миллиардов и сейчас должны 547 миллиардов.

 

Мало того, муссируется информация, что готовятся поправки к

 

международному нраву, в соответствии с которыми страна-должник  может быть объявлена страной-банкротом с последующим отчуждением собственности за долги, в том числе природных ресурсов и земли. Мы тут ломаем копья - продавать или не продавать землю... Я думаю, за нас все решат, если дело будет идти так же и дальше.

 

Возникает вопрос, а как же быть без кредитных ресурсов? Что, их не брать? Весь мир берет ведь. Да, кредитные ресурсы можно брать, но брать под конкретные проекты, которые дадут отдачу, за счет чего можно будет рассчитаться за кредит и иметь прибыль. А не на то, чтобы продлить агонию политических банкротов, которые довели Украину, одну из богатейших республик бывшего Союза, до положения зависимой страны.

 

14

 

Надо, я повторяю, брать кредиты только под конкретные проекты. Я сейчас готовлю и в ближайшее время внесу поправки к законодательству, в соответствии с которыми, чтобы ваять кредит, надо представить четкие обоснования, куда будет кредит, какая прибыль, как рассчитаются, у нас останется и, самое главное, фамилии лиц, которые будут персонально ответственны за использование взятого кредита.

 

Я думаю, мы примем сегодня решение. И тот хомут, который нам уже надели и сейчас стараются затянуть, мы должны снять. Если мы этого не сделаем, нам не Простят ни нынешнее поколение, ни те, которые придут нам на смену.

 

Спасибо.

 

ГОЛОВА. Дякую. Ми завершили обговорення цього питання. Інформація була від уряду. Деякі матеріали ви одержали завчасно на руки таблиці, статистику і так далі.

 

Що я хотів би відзначити як позитивне в сьогоднішньому обговоренні, в поставлених запитаннях і відповідях на ці запитання? Це те, що і депутати, незалежно  від яких фракцій, від яких політичних сил вони виступали, і представники Кабінету Міністрів - усі говорили із стурбованістю про стан використання кредитів в Україні, про ту ситуацію, через яку Україна все глибше занурюється в боргове багно, так можна сказати. І це турбує всіх депутатів. Це надзвичайно загрозлива ситуація.

 

І як би це парадоксально не звучало, я скажу зараз таку, можливо, дивну сентенцію: Україні дуже повезло а тим, що їй неохоче дають кредити, бо якщо б їх давали легше, то ми за такої політики по вуха влізли б у борги.

 

15

 

А тому треба скористатися зараз цим моментом. А яким, чином скористатися? Треба все це негайно поставити на законодавчу основу. У перерві ми говорили з Василем Васильовичем Дурдинцем, який давав доручення уряду тоді, коли був першим заступником Голови Верховної Ради, негайно внести на розгляд Верховної Ради проект Закону про іноземні кредити і гарантії їх забезпечення. Тоді буде зрозуміло, в якій послідовності готується кредитна угода, як відбувається тендер, на яких умовах, яке підприємство чи яка організація одержує цей кредит, як він повертається, як контролюється. І можна буде з погляду ефективності робити потім висновки про те, як працюють кредити в Україні.

 

Оскільки, на жаль, Кабінет Міністрів не зміг відповісти на основне питання - про ефективність використання кредитів, бо це була просто статистика про їх обсяги, про ситуацію загальну і так далі, то, мені здається, буде правильним, якщо ми в документі, який зараз пропонується прийняти, передбачимо, що уряд, по-перше, направить на розгляд Верховної Ради проект Закону про іноземні кредити, по-друге, дасть усе-таки інформацію про ефективність використання іноземних кредитів в Україні. І тоді в депутатів буде зрозуміла картина про те, звідки надходили кредити, ким вони використані, на яких умовах використані і що від того мають держава, бюджет і конкретний платник податків в Україні.

 

Ви одержали серед матеріалів два проекти постанов з цього приводу, які внесли депутати Вітренко і Марченко та Семенюк. У порядку надходження я хочу поставити їх на голосування і хочу сказати, що обидва ці документи можна брати за

 

16

 

основу, оскільки вони відображають думку, висловлену сьогодні депутатами, про негативну роботу Кабінету Міністрів у забезпеченні ефективності використання іноземних кредитів і містять цілий ряд норм, які треба реалізувати, для того щоб налагодити порядок у цій справі.

 

Проект постанови про ефективність використання іноземних кредитів в Україні, який підготувала і внесла Валентина Петрівна Семенюк. ставлю на голосування за основу. Прошу підтримати.

 

"За" - 190.

 

Тоді я ставлю на голосування за основу проект постанови, який, внесли депутати Вітренко і Марченко, про ефективність використання іноземних кредитів в Україні. Підтримайте, будь ласка.

 

"За" - 150.

 

Оскільки проект постанови, внесений Валентиною Петрівною, набрав більше голосів - 190, давайте візьмемо його за основу (Шум у залі).

 

Так у вас же на руках документи, невже ви не прочитали ще?..

 

Будь ласка, я ставлю на голосування ще раз. Прошу підтримати. Ми повинні прийняти рішення, якщо ми цього хочемо, бо можемо й не приймати... Будь ласка, проголосуйте.

 

"За" - 217.

 

Є пропозиція доручити авторам... (Шум у залі).

 

17

 

Ще раз? Ну, давайте ще раз, бо наполягають Голосуємо за основу. Ростиславе Степановичу, роздайте папери всім. Голосуємо "за"

 

"За" - 241. Прийнято.

 

Які є доповнення уточнення?

 

Я вносив і депутати вносили таку пропозицію: доручити Кабінету Міністрів додати інформацію про ефективність використання іноземних кредитів (це як доповнення до пункту 4 прийнятого за основу проекту постанови), а також проект Закону про іноземні кредити та гарантії їх забезпечення і протягом двох тижнів направити його на розгляд Верховної Ради.

 

Немає заперечень? Проголосуйте це доповнення, будь ласка,

 

"За" - 239.

 

Депутат Павловський. Будь ласка.

 

ПАЬЛОВСЬКИЙ М. А Дякую. Шановні народні депутати! Я прошу проект постанови доповнити таким пунктом: пріоритет видачі державних гарантій надавати вітчизняним банкам перед іноземними, якщо кредити ідуть у виробництво.

 

ГОЛОВА. Ще раз прочитайте.

 

ПАВЛОВСЬКИЙ М. А. Пріоритет видачі державних гарантій надавати вітчизняним банкам перед іноземними, якщо кредити надаються під виробництво.

 

18

 

ГОЛОВА. Ну, зрозуміло, що це треба редакційно вмонтувати І пункт 4, очевидно. Але я ставлю на голосування за змістом пропозицію депутата Павловського, маючи на увазі, що відредагують автори потім цей документ. Будь ласка.

 

"За" - 234.

 

На пропозицію Василя Васильовича, яку я підтримую, давайте в другому пункті... Ми написали не так, як у Конституції. У нас записано там щодо стосунків між Верховною Радою і Президентом. Треба записати: "Звернутися до Президента України щодо відсутності цілеспрямованої політики". Тобто редакційно виправити. Можна так? Ставлю на голосування цю пропозицію.

 

"За" - 229,

 

Депутат Кужель. Будь ласка.

 

КУЖЕЛЬ О. В. Уважаемый Александр Александрович! Уважаемые народные депутаты! Когда мы утверждали кандидатуру Премьер-министра, здесь в зале прозвучало, что Премьер-министр не возражает, чтобы в Валютно-кредитный совет, кроме членов Кабинета Министров, входили депутаты из пяти основных комиссий: по вопросам базовых отраслей, по вопросам топливно-энергетического комплекса и трех экономических. Поэтому, я думаю, нужно записать в проект постановления: включить в Валютно-кредитный совет представителей пяти комиссий Верховной Рады. Це буде дійсний контроль за використанням кредитів.

 

19

 

ГОЛОВА. Олександре Володимирівно, хороша ваша пропозиція, але це - норма закону про кредити. Давайте запишемо там, і це буде, гадаю, доречно. Тому що Валютно-кредитну раду не Верховна Рада створює, і в постанові своїй вона не може такого записати. Це - функція Кабінету Міністрів, в усякому разі Президента, або норма закону (Шум у залі).

 

Ну, добре, депутат наполягає на тому. Оскільки Прем'єр підтримав цю пропозицію, я ставлю її на голосування... (Шум у залі).

 

І комісії з АПК? Може, давайте всі комісії внесемо? Голосуйте.

 

"За" - 180.

 

ДУРДИНЕЦЬ В. В., перший віце-прем'єр України. Є ж представник бюджетної комісії, Олександре Олександровичу, у складі Валютно-кредитної ради.     

 

ГОЛОВА. Депутат Вітренко.

 

ВІТРЕНКО Н. М. Олександре Олександровичу, ми, коли готували цей проект постанови, консультувалися з Секретаріатом

 

20

 

Верховної Ради. Те, що запропонував Секретаріат, у проекті Семєнюк - один до одного. Ми не погодилися з такою пропозицією. Чому? Два перші пункти, я звертаю увагу, змісту не мають. Що таке - доповідь Кабінету Міністрів вважати неповною? Ну, а далі що? Вони завтра додадуть ще дві сторінки і другий пункт: звернути увагу Президента на відсутність цілеспрямованої політики. Політика є, цілеспрямована, і Президент про це чітко знає.

 

Тому я прошу проголосувати наші пропозиції - перший і другий пункти окремо. Перший пункт - це якраз вигнання неефективною такої політики, а другий пункт - запропонувати (і це наша функція, Верховної Ради, ми - представники народу) Президенту України, щоб він відмовився від залучення кредитів міжнародних фінансових організацій на умовах виконання їхніх вимог щодо проведення курсу економічних реформ; внести пропозиції до Верховної Ради України про денонсацію угоди з Міжнародним валютним фондом, Всесвітнім банком і Європейським банком реконструкції і розвитку.

 

Я прошу колег депутатів підтримати це, бо інакше ми своєї незалежної економічної політики не зробимо, коли наш будуть керувати з-за кордону.

 

21

 

ГОЛОВА. Пропозиція така: замінити два перших проекту, який ми взяли за основу, двома першими пунктами 8 іншого проекту Пропозиція слушна, тому що дається конкретна оцінка, визначається ставлення Верховної Ради до кредитної політики.

 

Ставлю на голосування. У вас на руках цей документ "За" - 175. Не вистачає голосів...

 

Була пропозиція депутата Кузьменка викласти перший пункт так: діяльність Кабінету Міністрів по ефективному використанню резервних кредитів визнати незадовільною. Цілком точна, конкретна оцінка. Ставлю на голосування.

 

За". - 217,

 

Депутат Степенко наполягає, щоб ще раз проголосували.
Ставлю на голосування.

 

"За" - 223. Не приймається.

 

Депутат Степенко. Будь ласка.

 

СТЕПЕНКО В. І., член Комісії Верховної Ради України з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією (Полтавський виборчий округ, Полтавська область). Дякую, Олександре Олександровичу. Я подавав два письмових запитання заздалегідь, як потрібно це робити. І я вношу таку пропозицію, Ясно, яке використання цих кредитів. Ефективність їх використання зрозуміла, можна це не аналізувати. А проаналізувати, скільки потрібно повертати процентів у грошовому вираженні, Наприклад, що ми вже набралися кредитів стільки, що треба повернути 300 чи 500 мільйонів доларів США, що це буде

 

22

 

два чи три бюджети держави... Може, хоч це змусить нас схаменутися і не брати ці кредити, зовсім непотрібні, я вважаю, сьогодні, отак, як вони беруться. І чітко підтримати тільки цільові кредити. Ви зрозуміли мене. Зробити аналіз, який може змусити нас зупинитися І сказати: хлопці, що ж ми робимо? Скільки ж можна брати? Давайте ж свого виробника підтримувати, а не будемо інвестувати й створювати робочі місця за кордоном...

 

Я хотів би таку інформацію мати, щоб вона прозвучала й знала вся держава, що ми робимо.

 

Дивіться: ми кажемо, що не можемо погасити заборгованість людям стосовно вкладів тому, що для цього потрібно десять бюджетів нашої держави. А скільки ж, цікаво, нам потрібно цих бюджетів, щоб погасити кредити, які ми взяли і не використали?!

 

Дякую.

 

ГОЛОВА. Василю Івановичу, у вас є ця інформація, будь ласка, подивіться. А потім - борг наш становить менше половини державного бюджету. Де теж відомо із статистики.

 

А ми з вами проголосували про те, щоб уряд дав інформацію про ефективність використання вже наданих кредитів. Це те, що ставилося до сьогоднішнього порядку денного.

 

Депутат Анісімов. Будь ласка.

 

АНІСІМОВ Л. О. Александр Александрович! Я думаю, предложение Кузьменко не прошло только по одной причине: потому что мы, выступая здесь с трибуны, все-таки должны называть

 

23

 

фамилию, которая звучала в этом зале. Есть Шпек, есть структура, которая занимается конкретно этими делами. Если даже в целом говорить о Кабинете Министров, все равно это переносится на первое лицо. Поэтому я бы не пошел таким путем. Давайте определим в данном случае зависимость всех этих процессов, которые проходят на территории Украины, от этой структуры. Я бы предложил все-таки оценить работу этой структуры неудовлетворительной, назвать  конкретно  фамилию - Шпек, которая звучала с этой трибуны несколько раз, и проголосовать. Было предложение такое и депутата Павловского...

 

ГОЛОВА. Тобто викласти так: "Діяльність Кабінету Міністрів... (Шум у залі).

 

Хвилинку! Ну, ми не можемо до структури Кабінету Міністрів опускатися, адже вона підпорядкована Кабінету Міністрів! (Шум у залі).

 

Отже, діяльність Кабінету Міністрів та Валютно-кредитної ради  (товариш Шпек) по ефективному використанню іноземних кредитів вигнати незадовільною.

 

Ставлю на голосування цю пропозицію.

 

"За" - 222. Не приймається.

 

Я прошу вас. Ну, чого ви весь час наполягаєте поіменно голосувати?

 

Востаннє ставлю на голосування. Не треба поіменно голосувати...

 

"За" - 237. Прийнято.

 

Я просив би не ображатись ні представникам Кабінету Міністрів, ні самому Роману Васильовичу, бо, справді, з погля-

 

24

 

ду ефективності використання кредитів у нас зовсім не налагоджена робота в цьому відношенні.

ДУРДИНЕЦЬ В. В. Шановні народні депутати! Яке б не було гостре, критичне обговорення, до зауважень і пропозицій, які ви вносили, глухими в Кабінеті Міністрів і ті, які його представляють сьогодні, не залишаться.

 

Я думаю, що була слушною і об'єктивною пропозиція, щоб Кабінет Міністрів проаналізував і поінформував народних депутатів про ефективність використання іноземних кредитів. І після цього ви б мали право вже давати оцінку. Це перше.

 

Друге. Є Регламент, є Положення про День уряду, і коли двічі, тричі ставляться на голосування, переголосування одні й ті ж пропозиції, це також некоректно.

 

Тому я просив би врахувати, що ми поважаємо вас, але, будь ласка, з повагою ставтеся і до Кабінету Міністрів. Дякую.

 

ГОЛОВА. Депутат Роєнко. Будь ласка. А потім Георгій Манолійович Манчуленко.

 

РОЄНКО В. Г. Олександре Олександровичу, Василь Васильович правду каже. Але те, що у вас не було часу проаналізувати, яке становище з кредитами, щоб сьогодні йти у Верховну Раду доповідати... Треба було це вже давно зробити і зробити відповідні висновки, дати певну оцінку тим, хто це наробив, підписуючи такі договори й беручи кредити.

 

25

 

Тому була пропозиція фракції "Комуністи України" доручити Генеральній прокуратурі провести аналіз ефективності взятих кредитів і винних (тут прізвища вже називалися) притягнути до відповідальності. Оце буде правильно. Тоді Кабінет Міністрів проаналізує протягом кількох днів це все, якщо ми проголосуємо, щоб Генеральна прокуратура взяла на контроль, це питання.

 

ГОЛОВА. Ця пропозиція вносилася, я її ставлю на голосування.

 

"За" - 202.

 

Депутат Манчуленко. Будь ласка.

 

МАНЧУЛЕНКО Г. М. Фракція Народного руху України. Олександре Олександровичу, у мене доповнення до пункту 4 проекту постанови такого змісту: "Кабінету Міністрів України при залученні іноземних кредитів забезпечити гласність щодо міжнародних кредитних угод шляхом їх опублікування в друкованих засобах масової інформації".

 

ГОЛОВА. Ставлю на голосування. Важлива норма, пропозиція розумна. Будь ласка. "За" - 222. Депутат Алексєєв. Будь ласка.

 

АЛЕКСЄЄВ В. Г. Спасибо, Александр Александрович. Я к предложению депутата Павловского хочу внести небольшое дополнение. Зазначити, що при отриманні кредиту має бути підготовлене

 

26

 

техніко-економічне обгрунтування і гарантії його повернення а также визначені особи, персонально відповідальні за його використання. А то ведь потом не с кого будет спрашивать.

 

ГОЛОВА. Ставлю на голосування. "За" - 242. Прийнято. Депутат Гетьман.

 

ГЕТЬМАН В. П. Шановні народні депутати! Я у своєму виступі казав, що сьогодні є заборгованість не тільки стосовно кредитів, про які ми знаємо. Є заборгованість і стосовно корпоративних кредитів, і деякі приклади я навів. Тому я просив би вас погодитися з такою пропозицією: зобов'язати уряд налагодити облік кредитної заборгованості іноземним країнам по всіх кредитах, наданих усім суб'єктам господарської діяльності.

 

ГОЛОВА. Пропозиція депутата Гетьмана ставиться на голосування.

 

"За" - 182. Не підтримується.

 

Є пропозиція така: проголосувати в цілому зміст внесеного проекту постанови, бо, вибачте мені, ми всі хочемо посилити, а цьому кінця не буде. А треба дати можливість підготувати, по-перше, аналіз, по-друге, проект закону, по-третє, зробити потім те, що передбачено законом.

 

Ставлю на голосування проект постанови в цілому за змістом. Будь ласка.

 

"За" - 265.

 

27

 

А тепер є пропозиція така: доручити Секретаріату на основі цього голосування підготувати на ранок текст проекту постанови і ми його проголосуємо остаточно. Щоб було зрозуміло, що ми приймаємо.

 

Будь ласка, говоріть.

 

МАРЧЕНКО В. Р., член Комісії Верховної Ради України з питань економічної політики та управління народним господарством (Роменський виборчий округ, Сумська  область). Александр Александрович! У нас было письменное предложение, и оно, к сожалению, не проголосовано. Но если уже так случилось, я думаю, что мы могли бы ход рассмотрения вопроса при неполной информации, которую дал Кабинет Министров, как-то конкретизировать. И в этой связи поддержать идею Василия Васильевича Дурдинца, которая заключается в том, что Кабинет Министров готов нам предоставить информацию об эффективности использования кредитов. Единственное, что надо сделать, это установить сроки и включить в повестку дня пленарного заседания.

 

Я думаю, что если мы такое протокольное поручение дадим Кабинету Министров, а он готов его принять, и установим, что мы в марте рассмотрим уже на пленарном заседании этот вопрос, это будет правильно и конкретно. Прошу поддержать это протокольное поручение.

 

ГОЛОВА. Все правильно. І ми це проголосували вже на мою пропозицію. Уже проголосовано те, що ви говорите. Тільки дата не була згадана. Стосовно дати я не заперечую. От тепер давайте поставимо виконання пункту 4 на березень. Ставлю на голосування.

 

"За" - 250. Прийнято.

 

***

 

28

 

Шановні депутати! У нас залишилося 40 хвилин на розгляд другого питання порядку денного Дня уряду. І я просив би, виходячи з цього, обмежитися інформацією уряду і виступом від комісії. У нас на інше часу немає. Проголосовано - після обіду працюють у комісіях. І ми не можемо порушувати ту роботу, бо за тим буде затримка при розгляді інших питань завтра і в наступні дні.

 

Слово мав Станік Сюзанна Романівна - міністр у справах
сім
'ї та молоді. Будь ласка. Будьте, прощу вас, якомога
лаконічнішими.
 

 

СТАНІК С. Р., міністр у справах сім'ї та молоді України.

 

Добре. Шановний Олександре Олександровичу! Шановні колеги! Глибокий і обгрунтований аналіз проблем молоді, молодіжного середовища, який ми здійснили останнім часом, дав підстави зробити висновок для подальшої розробки і успішної практичної реалізації державної молодіжної політики.

 

До вашої уваги подано довідковий матеріал, тому дозвольте мені виділити лише окремі риси соціального портрета сучасної молоді.

 

Молодь України сьогодні у своїй більшості підтримує процеси державотворення, курс економічних реформ, бажає вчитися, мати професію І місце праці. Молоді хочуть створити сім'ю, народити і виховати дітей.

 

Разом із тим це більш прагматичне покоління, що здебільшого покладається на самих себе, має досить низький

 

29

 

рівень соціальної активності, звужені культурні запити, а немало молодих людей втратили духовні орієнтири.

 

Проблеми молоді - це проблеми сучасного українського суспільства, які глибоко турбують вас, шановні депутати, Президента, уряд, громадськість України.

 

Починаючи з 199І року відбувається формування принципово нової державної молодіжної політики. Напрацьовано законодавчу базу цієї політики. Це - Декларація про загальні засади державної молодіжної політики в Україні, Закон про сприяння соціальному  становленню та розвитку молоді в Україні і ряд інших законодавчих актів,

 

 

Спеціальним указом Президента України 4 грудня минулого року зобов'язав органи виконавчої влади визначити пріоритетні та першочергові програми і проекти з проблем молоді, не допускати скорочення мережі дитячих та юнацьких позашкільних  закладів, клубів за місцем проживання.

 

Уряд прийняв комплекс постанов, затвердив ряд державних програм, що стосується проблем   праці, соціальної роботи з молоддю, державних пільгових кредитів для розвитку молодіжних житлових комплексів, комплексів відпочинку та оздоровлення молоді.

 

Позитивно, що проблеми сучасної молоді України спільними зусиллями намагаються вирішувати Верховна Рада? Президент, уряд, про що свідчить і сьогоднішнє обговорення. На рівні уряду державна молодіжна політика реалізується

 

30

 

Кабінетом Міністрів у комплексі з міністерствами у справах сім’ї та молоді, освіти, праці, культури і мистецтв, соціального  захисту населення, внутрішніх справ, оборони, охорони здоров'я, закордонних справ.

 

Добрий досвід є в окремих регіонах нашої держави. Зокрема, в Тернопільській області місцеві органи влади надають значної увага розвитку молодіжного самоврядування. У Дніпропетровській області успішно реалізується програма зайнятості та програма "Молодь Дніпропетровщини", У цій області працює 331 молодіжне фермерське господарство. Тобто кожне сьоме зі створених фермерських господарств - молодіжне. В Одеській області успішно виконується програма "Медична альтернатива" щодо медичного обслуговування молодих сімей. У Черкаській, Харківській і Запорізькій областях, місті Києві плідно працюють для реабілітації молодих інвалідів.

 

З огляду на необхідність комплексного відходу до вирішення молодіжних проблем, починаючи з дитячих років і завершуюча періодом соціальної зрілості, цілком об’єктивно було створено Міністерство у справах сім’ї та молоді. Міністерство розпочало свою роботу після прийняття в жовтні минулого року постанови Кабінету Міністрів про його створення і затвердження в грудні указом Президента Положення про міністерство у справах сімнї та молоді.

 

Слід зазначити, що Президент, уряд держави приділяють нам постійну увагу не жат як органу центральної виконавчої

 

31

 

влади, а в першу чергу як системі, що повинна забезпечити копіткою, щоденною працею захист прав, інтересів і реалізацію можливостей, творчого потенціалу молоді, дітей, жіноцтва.

 

Програмою дій для нашого міністерства, крім раніше названих законодавчих документів і постанов уряду, став насамперед Указ Президента про додаткові заходи щодо реалізації державної молодіжної політики.

 

Здійснюючи державну молодіжну політику, одним з основних завдань ми вважаємо визначення загальнодержавних пріоритетів її розвитку з прискіпливим урахуванням економічних, соціальних особливостей, національних та історичних традицій регіонів. Саме тому перш за все ми проаналізували діючі національні та загальнодержавні програми, які зачіпають інтереси молоді і яких на сьогодні е сім. Аналогічна робота в даний час проводиться в областях.

 

Цей аналіз ще раз переконав у необхідності прийняття національної програми "Молодь України", яка б містила в собі державні пріоритети у сфері молодіжної політики, визначила б першочергові, а далі - поетапні завдання її здійснення, мала б комплексний міжгалузевий характер, водночас відбиваючи інтереси молоді кожного регіону.

 

Здійснення національної програми на сьогодні буде можливе лише за умови кооперування коштів державного і місцевого бюджетів, залучення спонсорських коштів. Тому ми передбачаємо розробляти до програму за підтримки інших

 

32

 

міністерств, органів місцевої виконавчої влади, вас, шановні депутати, і подати проект на обговорення Конгресу молоді України навесні цього року.

 

У даний час створені при підтримці обласних, районних державних адміністрацій управління, відділи у справах сім’ї. та молоді на місцях. Роботі цих підрозділів міністерство надає великого значення, адже реалізація державної політики - це робота з молоддю в селі, селищі, місті. Тут повинні працювати люди а високим почуттям державного обов’язку і чуйним серцем.

 

Розпочинаючи свою діяльність, ми зіткнулись із тим фактом, що на рівні держави немає необхідної статистики з цих питань. Зараз працює відповідна комісія, створена Кабінетом Міністрів, і ближчим часом проекти цих документів будуть подані Кабінету Міністрів.

 

Але для успішної роботи всіх нас на місцях потрібна повна картина регіону. Тому начальникам управлінь у справах сім’ї та молоді в областях на нараді, що відбулася в міністерстві наприкінці січня цього року, було дано доручення зробити соціальний паспорт області, на підставі якого ми будемо знати, починаючи від села і закінчуючи областю в цілому, скільки в кожному населеному пункті багатодітних, неповних сімей, дітей, що залишилися без піклування батьків, закладів для дітей-сиріт, освітніх закладів, установ для дозвілля, скільки і якої молоді за віком, молодіжних осередків, скільки дітей перебуває в надзвичайно складних Умовах.

 

33

 

Ця картина буде по кожному населеному пункту, і вона допомагатиме здійснювати конкретну програму дій.

 

Користуючись цією трибуною, я хотіла с звернутися до вас, народні обранці, і до народних депутатів місцевих рад з проханням вишукати можливість у виконкомах саме сільських ї селищних рад ввести посаду працівника, який би займався в комплексі соціально-культурною проблематикою,

 

Позитивний досвід у цьому плані ми мали нагоду вивчати в Полтавській те Херсонськії областях..

 

Однією із серйозних і болючих проблем, яка потребує розгляду і розв'язання міністерством і урядом, ми вважаємо проблему дітей, молоді, які потрапляють у критичні ситуації. На сьогодні в підрозділах кримінальної міліції у справах неповнолітніх на обліку перебуває понад 50 тисяч таких підлітків, з них - 900 сиріт і кожний четвертий має тільки одного з батьків.

 

Лише в Ї996 році понад понад тисячу дітей  віком  від 14 до 17 років скоїли злочини, пов’язані з наркотичними засобами. Понад дві тисячі дітей перебувають на обліку в органах внутрішніх справ як такі, що споживають наркотики.

 

У 1996 році органами внутрішніх справ затримано понад 12 тисяч безпритульних дітей. Лише в місті Києві затримано 600 таких дітей.

 

У системі міністерства діють служби у справах неповнолітніх, Діяльність цих служб, інших підрозділів міністерства, центрального апарату і апарату на місцях ми передбачаємо

 

34

 

істотно поліпшити в напрямі реабілітації та соціальної адаптації підлітків і робити це шляхом тісної співпраці й взаємодії з іншими заінтересованими міністерствами, правоохоронними органами, насамперед з органами виконавчої влади на місцях, нашою громадськістю.

 

Міністерство працює над концепцією соціальної роботи з сучасною українською молоддю. Для цього ми мнемо добрий резерв - це центри соціальної робота з молоддю. В Україні їх створено понад 300, де працюють дві тисячі працівників. Програмою діяльності уряду передбачено в цьому році завершити створення цієї структури. Практика діяльності соціальних служб дуже поширена за кордоном і дає відчутні позитивні результати. Відповідно до доручень Президента, уряду готується програма підтримки обдарованих дітей, роботи з дітьми в гірських районах.

 

Комплекс заходів ми передбачаємо здійснити в плані опіки й піклування про дітей-сиріт.

 

Особливу увагу приділяємо співпраці з молодіжними організаціями. На сьогодні в Україні зареєстровано 41 загальнодержавну молодіжну організацію, понад 200 в регіонах області, 314 благодійних фондів. Вважаємо, що це та реальна сила в Україні, яка не просто сприяє, а відіграє провідну роль у реалізації державної молодіжної політики.

 

Ми вважаємо, що не просто підтримка, а якраз співпраця і взаємодопомога повинні бути основою спілкування органів державної влади і молодіжного руху. На зустрічі минулого

 

35

 

тижня з лідерами молодіжних організацій обговорювалася саме ці проблеми. Відповідно до указу Президента бід 6 грудня, про який я згадувала, при міністерстві створюється Державний молодіжний фонд, Фонд сприяння молодіжному житловому будівництву, Український молодіжний центр.

 

Начальникам управлінь в областях також було дано доручення разом з державними обласними і районними адміністраціями вишукати можливості для створення відповідних молодіжних центрів в областях.

 

Ми прагнемо консолідувати молодіжні, дитячі, жіночі організації. З цією метою відповідно до програми діяльності уряду за підтримки Президента планується провести конгрес молоді з ідеологічним спрямуванням "Молодь за соціальний прогрес і злагоду в суспільстві".

 

При міністерстві для чіткої взаємодії, співпраці з молодіжними організаціями створюються жіночі громадські організації, ради, експертні групи для опрацювання проектів, врахування пропозицій молоді, жіноцтва, дітей.

 

Ми бачимо можливість реалізації усіх завдань, які покладено як на державних службовців, так і на молодіжних лідерів, лише за умови тісної консолідації зусиль та коштів державних і громадських структур.

 

Одним з основних завдань, які перед собою ставлять уряд і міністерство, є детальний аналіз і внесення змін і доповнень до діючого законодавства у зв’язку з прийняттям Конституції та ратифікацією Україною відповідних міжнародних норм.

 

36

 

Ми глибоко аналізуємо чинне законодавство України, яке торкається прав і інтересів дітей, молоді, жіноцтва. Впродовж останніх трьох місяців міністерством напрацьовано і подано Кабінету Міністрів проекти законів про соціальну роботу з молоддю, про молодіжні, дитячі громадські організації, про охорону дитинства.

 

Нами напрацьовано нормативну базу для відповідних підрозділів на місцях, щоб забезпечити своєчасну й одномоментну їх роботу.

 

На сьогодні законодавство України не завжди відбивав інтереси дітей та молоді. На жаль, ми постійно стикаємося з правовою незахищеністю дітей, з порушенням їхніх майнових прав, незабезпеченістю молодих сиріт житлом, з порушенням права на придбання та вкладання майнових сертифікатів.

 

Шановні народні депутати! Ми ще досить мало інформуємо й міжнародну спільноту про молодіжні проблеми. Маю на увазі інформування не заради тиражування недоліків, невирішених питань, а саме задля реальної співпраці. Як результат, молодіжні міжнародні проекти і програми в Україні - це явище надзвичайно рідкісне і головним чином пов’язане не з держав-

 

37

 

ними структурами, їхньою діяльністю, а з громадськими, Отже, тут нам також є над чим працювати.

 

Загалом інформаційне молодіжне поле в Україні а кожним роком звужується. Загальновідомими фактами в скорочення обсягів видання книжок для дітей і молоді, хоча таланти 8 спеціалісти, що можуть робити це на рівні світових стандартів, у нас, звичайно, є.

 

Ми маємо на меті організувати і розширювати видання для молоді шляхом створення відповідних молодіжних газет, журналів, передач на місцевому і центральному телебаченні.

 

Шановні народні депутати! Нині у вирі сучасних політичних, процесів постійно слід пам’ятати, що нагальні реальні проблеми маємо вирішувати саме ми: на рівні Кабінету Міністрів, на рівні Верховної Ради, на рівні громадського загалу, І важливішої проблеми, ніж проблема дітей, молоді, сім’ї, на сьогодні ми назвати не можемо. Якщо будемо визначати ці проблеми як другорядні, то не матимемо завтра заради кого і задля чого займатися високою політикою. Будемо ж свідомі того, що робота з дітьми, молоддю - то інвестиція в наше майбутнє.

 

Дякую.

 

38

 

ГОЛОВА. Сюзанно Романівно! Шановні депутати! Я пропоную таку процедуру. Сюзанна Романівна відповідає /за процедурою, яка була, в нас завжди/ на письмові запитання, сідав на своє місце. Потім Олександр Миколайович Яковенко виступає від комісії, і ми приймаємо проект постанови. Його вам роздано.

 

Ви проголосували за те, щоб до 14 години закінчити. Прошу проголосувати пропозицію схвалити таку процедуру.

 

Будь ласка.

 

"За" - 139. Прийнято.

 

Будь ласка.

 

СТАНІК С. Р. Шановні народні депутати! З питання, яке внесене сьогодні на День уряду, надійшло 77 запитань. Із них 31 стосується проблем освіти, 15 - проблем працевлаштування, решта - іншої проблематики. Дозвольте мені зупинитися в основному на запитаннях, згрупованих за проблематикою. Стосовно зайнятості, забезпечення молоді роботою.

 

Депутат Моісеєнко: "Як у нинішній ситуації можна забезпечити створення умов для зайнятості молоді?"

 

Депутат Яблонський: "Які умови створені нині для забезпечення трудової зайнятості молоді?"

 

Депутат Таранов: "Чи є програма заохочення створення робочих місць для молоді та які заходи вживає уряд щодо працевлаштування?"

 

Депутат Ландик: "Ваше ставлення до державного коригування професійної спрямованості молоді, а саме: взаємні зобов'язання випускників та держави?"

 

39

 

Згідно зі статистикою кількість звернень молодих людей до центрів зайнятості впродовж минулого року збільшилася на 20 процентів. З числа тих, хто звертався, працевлаштовано лише 48,9 процента молодих людей. У загальній кількосте безробітних, зареєстрованих у 1996 році, молодих - 40 процентів.

 

Що планує зробити в цьому напрямі уряд? Аналіз виконання цільової державної програми 1994-1995 років свідчить, що робота проводилася досить ефективна, і найефективніше здійснювалася вона на місцевому рівні: у Дніпропетровській, Запорізькій, Черкаській, Рівненській, Тернопільській та Харківській областях. При багатьох обласних, міських управліннях, центрах соціальних служб для молоді спільно з центрами працевлаштування створені молодіжні біржі, центри молодіжної праці, які вирішують питання працевлаштування молоді. Ця робота в основному складається з надання молоді інформації щодо наявності робочих місць у державному секторі та на підприємствах з різними формами власності.

 

Частина центрів молодіжної праці займається створенням робочих місць для молоді, здійснює виробничу діяльність, прибутки від якої спрямовуються на реалізацію молодіжних програм. До цієї роботи пропонується ширше залучати молодіжну громадськість. Враховуючи, що ці центри працюють безпосередньо з молоддю, ми можемо мобільно надавати молодим людям можливості для перекваліфікації. Відповідні пілотні проекти по областях міністерством напрацьовуються.

 

40

 

Міністерство України у справах сім’ї та молоді разом із Міністерством праці працює над реалізацією Програми занятості населення на 1997-2900 роки, яку затвержено постановою Кабінету Міністрів у грудні 1996 року. Програмою передбачено забезпечення зайнятості молоді, ефективного її працевлаштування, забезпечення гарантованого надання першого робочого місця. Над цим спільно працюватимуть зацікавлені міністерства й відомства, їх галузеві структури. Зокрема, в Донецькій області спільно з Міністерством праці буде проведено експеримент з практичної реалізації цієї законодавчої норми й підготовки відповідних рекомендацій та напрацювань.

 

Відповідно до статті 7 Закону України про сприяння соціальному становленню та розвитку молоді в Україні передбачено державні гарантії щодо надання працездатній молоді першого робочого місця на строк не менше двох років, і тепер Кабінет Міністрів працює над забезпеченням цих гарантій.

 

Голова комісії Яценко: "Що планує зробити уряд для відродження молодіжних житлово-будівельних кооперативів та чи планується виділяти кредити для молоді на будівництво житла?" Я вважав, що із цієї проблематики в нас в можливість співпрацювати як а комісією Верховної Ради, так і з депутатським загалом. У проекті бюджету на цей рік, на превеликий жаль, не передбачено фінансування молодіжного житлового будівництва, хоча відповідні пропозиції ми вносили. Незабаром ви будете розглядати проект бюджету, і, думаю, корективи будуть внесені, враховуючи, що впродовж усіх п’яти років незалежності України така позиція державою підтримувалася.

 

41

 

На сьогодні, як я вже зазначала у виступі, відповідно до указу Президента створено Фонд молодіжного житлового будівництва при Міністерстві у справах сім’ї та молоді. Більше того, ми вважаємо одним з основних, першочергових завдань - напрацювати в перспективі механізму надання субсидій молодші сім’ям.

 

Голова комісії депутат Таранов: "Матеріальне вирішення проблеми молодих сімей".

 

Депутат Даниленко: "Коли і яким чином уряд почне виконувати вимоги введеного в дію на початку 1994 року Закону про пріоритетність соціального розвитку села та Закону про сприяння соціальному становленню та розвитку молоді в Україні, а також свою власну постанову про надання молодим сім'ям державних пільгових кредитів для спорудження індивідуального житла?"

 

За час існування міністерства ми ретельно напрацьовуємо конкретні пропозиції з цих питань для уряду, виходячи а інформації а областей, оскільки забезпечення фінансування повинно бути конкретним.

 

Хотіла б звернути вашу увагу на те, що в минулому році Верховною Радою призупинено дію статті 10 Закону про сприяння соціальному становленню та розвитку молоді в Україні, тобто тут мав бути і принципова позиція депутатів Верховної Ради.

 

Відповідно до указу про додаткові заходи щодо молодіжної політики передбачається виділення в системі кооперації коштів на реалізацію тих чи інших завдань. У виборі пріоритетів і завдань, мені видається, це буде надзвичайно важливим.

 

42

 

Голова комісії Спіженко: "Характеристика поширення серед молоді наркоманії, алкоголізму та тютюнопаління і заходи ходи щодо запобігання цим явищам".

 

ГОЛОВА. Одну хвилиночку... Прошу уваги. Сюзанна Романівна зараз продовжуватиме. Багато депутатів пропонують продовжити наше засідання на півгодини. Ставлю на голосування цю пропозицію, щоб ми розглянули це питання не формально.

 

"За" - 153. Прийнято.

 

СТАНІК С. Р. Ситуація з поширенням серед молоді /я про це коротко сказала в доповіді/ таких явищ, як вживання наркотичних засобів, алкогольних напоїв, тютюнопаління е справді критичною. Більше того, ми повинні відверто визнати, що я Україні надзвичайно тривожна ситуація із захворюванням на СНІД. На кінець 1996 року в країні нараховувалося понад 12 тисяч ВІЛ-інфікованих, із них лише 28 дітей, а решта - особи віком від 15 до 30 років. Понад 90 процентів інфікованих на ВІЛ - наркомани.

 

Проблема ця надзвичайно широка. Вирішення її передбачено і в національній програмі протидії зловживанням наркотичними засобами та незаконному обігу наркотичних засобів, і в програмі боротьби з організованою злочинністю. Одним із шляхів реалізації цих програм Міністерство у справах сім’ї та молоді вважав тісну взаємодію з дитячими та молодіжними установами й організаціями, створення необхідних умов для нормального спілкування з молоддю. Оскільки основна маса молоді -

 

43

 

підлітки віком від 14 до 16 років - через економічну скруту перебував в критичному стані, то повернення до методів роботи а молоддю на рівні клубів та кімнат за місцем проживання, таборів відпочинку і праці в однією з найактуальніших і найнагальніших потреб.

 

Мені видається, шановні народні депутати, що для цього нам не так потрібні великі кошти, як людське, чуйне ставлення до молоді з боку органів місцевої виконавчої влади, глав обласних адміністрацій, керівників районних держадміністрацій, голів виконкомів, місцевих Рад. Адже закриваючи позашкільні заклади, на які ми витрачаємо не завжди великі кошти, згодом ми будемо змушені витрачати надзвичайно багато на лікування або на розшук наших дітей.

 

Депутат Косів: "Як конкретно реалізується держална політика щодо задоволення культурних і духовних потреб молодого покоління? Які заходи плануються і проводяться?"

 

Міністерство з моменту свого створення, незважаючи на труднощі з фінансуванням /хоча в грудні Кабінет Міністрів успішно забезпечив фінансування міністерства, зокрема молодіжних програм і заходів, які передбачалися на 1996 рік/, за дорученням Президента започаткувало й здійснює програму виявлення й підтримки талановитих дітей. Започатковано щорічний конкурс молодих літераторів "Гранослов", всеукраїнський фестиваль дитячого, юнацького та молодіжного кіно "Кришталеві джерела", всеукраїнський конкурс дитячого малюнка "Зелений світ", творчу лабораторію молодих художників, всеукраїнський телевізійний фестиваль "Золоте курча", молодіжний студентський фестиваль "Перлина сезону" і ряд інших заходів.

 

44

 

Одним з головних своїх завдань ми вважаємо не лише підтримку, але й відродження національних традицій, збереження культурної спадщини України,

 

Депутат Ніколаєнко: "Що планує зробити уряд, щоб захистити багатодітні сім’ї? Чому роками не виплачується допомога на дітей у Херсонській області та в інших областях?"

 

Соціальний та правовий захист багатодітних сімей передбачено в ряді законодавчих актів. Соціальні виплати, зокрема багатодітним сім’ям, здійснюються за рахунок коштів місцевих бюджетів. Сьогодні дано конкретне доручення з’ясувати, чому в Херсонській області багатодітним сім’ям не надається державна допомога.

 

Ми вважаємо за доцільне напрацювати програми підтримки сім’ї взагалі і багатодітної сім’ї зокрема. Опрацьовуємо проект національної програми "Українська родина", У міністерстві відбулися зустрічі а представниками всіх регіональних осередків Спілки організацій багатодітних сімей.

 

Соціалістична фракція: "Програмою діяльності Кабінету Міністрів передбачено розробку програми "Молодь України". Хотілося б почути думку уряду щодо надання їй статусу національної з передбаченням цільового фінансування та затвердження її Верховною Радою".

 

Ми підтримуємо думку про надання цій програмі статусу національної. Та разом із цим запитанням надійшло запитання від депутата Радченка стосовно того» що ми напрацьовуємо нові програми й проекти.

 

45

 

Шановні народні депутати! Розробка нових програм не в самоціллю ні для уряду, ні для новоствореного міністерства. Наше завдання полягає в тому, щоб уже діючі програми загальнодержавного значення й проекти, які створювалися згідно з дорученнями Верховної Ради, Кабінету Міністрів, Президента, зокрема "Молодь і дозвілля", "Молодь і патріотичне виховання", були зведені в один комплекс і визначені першочергові завдання для їх реалізації. Звичайно, виходячи з економічних можливостей держави.

 

Стосовно цільового фінансування. Ми передбачаємо можливість не лише цільового фінансування, а насамперед контролю за своєчасністю фінансування цих програм, тому що на їх реалізацію в бюджеті передбачені кошти, але виділяються вони вкрай несвоєчасно.

 

Запитання Комісії з питань науки та народної освіти: "Хотілося б знати, які першочергові кроки зробить міністерство з питань духовного і фізичного розвитку молоді".

 

Одним з основних своїх завдань щодо духовного розвитку молоді ми вважаємо вивчення регіональних програм і особливостей роботи а молоддю, тісну співпраце з міністерствами освіти, культури, проведення таких заходів /і на такому рівні/, які відповідали б потребам і інтересам молоді і які б дали можливість виховувати молодь справжніми високоосвіченими інтелектуальними громадянами нашої держави.

 

Тут іще є запитання, які стосуються виплати заробітної плати вчителям і таке інше.

 

46

 

Майно комсомолу, так? Це питання розглядалося в січні на засіданні Комісії Верховної Ради з питань базових галузей, відповідний матеріал було подано до Кабінету Міністрів, Розгляд цього питання перенесено на квітень, щоб до цього часу провести інвентаризацію майна, що належало комсомолу. Так вирішила комісія Верховної Рада. Де інформація, яка подана до Кабінету Міністрів.

 

Веде засідання перший заступник Голови Верховної Ради України ТКАЧЕНКО О. М.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! У Сюзанни Романівни залишилося часу 7 хвилин. Будь ласка, хто хоче поставити запитання? Сюзанне Романівно, у вас ще є письмові запитання?

 

СГАНІК С. Р. Справа в тому, що на решту запитань, які стосуються окремих галузей, повинні відповідати інші особи, а не лише міністр. Якщо треба, я візьму решту запитань і відповідатиму на них.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сідайте, будь ласка.

 

Сядьте, я надам вам слово.

 

Депутат Бережний. Будь ласка, на трибуну. Від Комісії а витань агропромислового комплексу. За ним виступить депутат Павловський від комісії /Шум у залі/.

 

Вибачте, для співдоповіді слово надається голові комісії Яковенку Олександру Миколайовичу.

 

47

 

Я прошу, шановні колеги, не кричіть. Депутате Кузнецов, ви раз з’явитеся в залі і на весь зал кричите.

 

ЯКОВЕНКО О. М., голова Комісії Верховної Ради України з питань молоді, спорту і туризму /Єнакіївський виборчий округ, Донецька область/. Фракция коммунистов. Уважаемые коллеги! Уважаемые избиратели! Более презрительного отношения к нашей молодежи я за свои 45 лет еще не наблюдал. И после всего этого в этом зале меня пытаются убедить в том, что в бывшем Советском Союзе, в бывшей Советской Украине было пренебрежительное отношение к молодежи.

 

Тем не менее, молодые избиратели, давайте скажем большое спасибо правительству, нашему Президенту и парламенту, которые все-таки удосужились найти час времени для обсуждения молодежных проблем.

 

Я долго спрашивая себя: почему такая постановка вопроса? А ответ, оказывается, очень простое: суть в том, что отношение к молодежи и сама молодежная политика - это практически результат реформы, которая проводится в нашей стране.

 

И после этого выступающие здесь /ни в коей мере не буду касаться личностей/ пытаются убедить меня и всех присутствующих, что у нас хоть что-то делается для молодежи. Но давайте посмотрим, что же в действительности.

 

Выступление уважаемой Сюзанны Романовны Станик, материалы, которые нам роздали, и ответы на вопросы позволяют сделать ряд выводов.

 

48

 

Во-первых, существующая правовая база как основа реализации государственной молодежной политики еще не обеспечена действенными механизмами, структурами исполнительной власти. Особенно отчетливо проявляется это в сложившейся ситуации по обеспечение трудоустройства молодежи, в профилактике правонарушений и борьбе с преступностью среди несовершеннолетних и молодежи, в реализации государственных гарантий приобретения специального профессионального образования. С каждым годом государство резко сокращает материальные и финансовые возможности для реализации конституционных прав молодых граждан в сферах культуры, образования и физического развития.

 

На бумаге есть политика, на деле ее нет. Поэтому я позволю себе, Сюзанна Романовна, взять на себя смелость и заявить об этом как мужчина, поскольку вы не решились /и я вас прекрасно понимаю/ сказать правду в глаза своим начальникам.

 

Во-вторых, стало уже плохой традицией списывать все недостатки, просчеты, нередко и просто несостоятельность в осуществлении молодежной политики, как и в любой отрасли, только на экономические трудности. При этом наблюдается странная тенденция к уничтожению всех рычагов самовыживания молодежи. Как иначе можно расценить решение Кабинета Министров о ликвидации Фонда социальной адаптации молодежи?

 

Да, в деятельности фонда было достаточно серьезных нарушений, о которых комиссия Верховного Совета неоднократно предупреждала официально и Премьер-министра, и профильного

 

49

 

вице-премьера. Фонд был закрыт. Но возникает вопрос: для чего? Ведь на парламентских слушаниях депутаты поддержали решение о предоставлении молодежи возможности самостоятельно зарабатывать средства на молодежную программу. В итоге рекомендации не выполнены, имущество фонда непонятно на что и на кого работает, в значительной степени практически разворовано.  

 

Возникает, опять же повторяю, вопрос: кому было выгодно ликвидировать этот фонд, который, получая из бюджета 25 тысяч гривань/это в новом исчислении/, выполнял объем молодежной программы на 8 миллионов гривень, при этом имея практически во всех областях свои структуры, где работало более тысячи молодых людей? И самое смешное то, что сказала сегодня Сюзанна Романовна: оказывается, появилось решение о создании такого же фонда, но при Министерстве по делам семьи и молодежи.

 

Интересна практика и логика, когда сначала разрушаем до основания, а затем /это ответ коллегам с левой стороны/ будем строить с нуля.

 

Вообще-то у нас какая-то болезненная тяга к реконструкциям. Летом непонятно по каким причинам ликвидировали Министерство по делам молодежи и спорта и создали два новых. Что получили в результате? Получили расширенный отряд чиновников, и при этом на восемь месяцев практически застыла агитационно-массовая работа в молодежной сфере. И когда заработает эта сфера - одному, наверное, Богу известно.

 

50

 

Логически возникает вопрос; какие конкретные цели при этом преследуют некоторые теневые реформаторы и кто понесет ответственность за эту бездеятельность?

 

Так же можно расценивать и действия, вернее бездействие, правительства в решении проблемы собственности бывшего комсомола. Эти вопросы поднимались здесь уже давно. Комиссия неоднократно обращалась во все инстанции, но получала лишь бюрократические отписки об использовании имущества бывшего комсомола. А ведь это и молодежный комплекс издательства, и дома отдыха, гостиницы и так далее.

 

Я задаю вопрос: кто их сегодня использует, на чьи нужды они сегодня работам? Ответ вы сами прекрасно знаете: на мальчиков, которых называют "новыми украинцами". Это, так сказать, "элита". Здесь и ответ на вопрос о предстоящем конгрессе, на который потребуется 500 тысяч гривень. Кто таи будет присутствовать? Может, те 40 процентов безработных или 60 процентов молодежи, которая занята в теневой экономике? А может вот эта "элита", прихватившая имущество бывшего комсомола"?

 

При всей сложности решения общих социально-экономических проблем в государстве мы за пять лет так и не смогли разработать и утвердить национальную программу реализации государственной молодежной политики. Сегодня же эта политика напоминает лоскутное одеяло: каждое министерство или ведомство в меру своих возможностей определяет мероприятия и разрабатывает программу по молодежным вопросам, а это значит, что молодежная политика скорее всего имеет отраслевой, нежели общегосударственный характер.

 

51

 

Но даже эти программы, как правило, не обеспечиваются соответствующим финансированием и с самого начала обречены. Яркий пример тому - судьба целевой программы содействия занятости молодежи. Срок ее исполнения истек, а результат обратный: резкий рост безработицы среди молодежи.

 

Комиссия вносит конкретное предложение: объединить усилия правительства и Верховного Совета по определению общегосударственных приоритетов молодежной политики и уже на этой сессии /подчеркиваю, на этой сессии/ утвердить национальную общегосударственную программу "Молодежь Украины". Научный, интеллектуальный потенциал у нас есть, думаю, можно найти и средства под эту программу.

 

В необходимости именно такого подхода убеждает непоследовательность действий правительства в этом направлении. Принимает, например, Кабинет Министров постановление о содействии развитию молодежного жилищного строительства и почти в то же время исключает из проекта госбюджета предусмотренные для этого средства. Забыли в Кабмине /неизвестно почему/ включить в бюджет расходы на подготовку к очередным зимним Олимпийским играм, и только Президент своим указом, правда, изданным уже вдогонку, обязал правительство это сделать.

 

Или такое. В Программе деятельности Кабинета Министров планируется разработать молодежную программу. И тут же через месяц вносится проект закона с предложением об исключении Закона о содействии социальному становлению и развитию молодежи тех правовых норм, на основе которых и должна реали-

 

52

 

зовываться эта программа. При этом удивляет категоричность предложений, когда дело касается молодежи. Если речь идет о социальных благах государственных чиновников, в законопроектах употребляются такие выражения: "приостановить действие тех или иных статей". Если же речь идет о социальных гарантиях для молодежи, приговор суровый: "исключить из закона". Это тоже своеобразный показатель проводимой сегодня молодежной политики.

 

Я хочу спросить присутствующих здесь уважаемых мною Ивана Федоровича Кураса и Сюзанну Романовну Станик: вы как члены правительства как-то влияете на формирование бюджета? Это первое.

 

И второе. На проекте закона об упомянутых изменениях нет ваших виз. Что это, попытка уйти от ответственности или несогласованность действий в самом правительстве? Вдумайтесь, до чего мы дожили: внесены предложения о ликвидации льгот, касающихся предоставления кредитов молодым семьям на жилищное строительство и порядка их погашения при рождении детей, о ликвидация права учащейся молодежи, несовершенно летних на пользование объектами культуры и другие. Ведь это грубейшее нарушение действующей Конституции! Конечно, комиссия приняла решение о неприемлемости проекта Закона Украины о внесении изменений я дополнений к некоторым законодательным актам Украины.

 

Трудно также уловить связь между намерениями правительства всячески содействовать развитие детского молодежного туризма, изложенными в программе его действий, я /подчеркиваю/

 

53

 

одновременно - отменить льготы по оплате проезда школьников, студентов в междугородном транспорте. Если при этом принять во внимание реальную стоимость турпутевок со всеми, как говорится, накрутками и материальные возможности как подростков, так и их родителей, то надежды на пополнение за этот счет бюджета иллюзорны. По самым скромным подсчетам практически половина турбаз в прошлом году не работала, мы все об этом знаем.

 

В контексте сказанного я не могу не остановиться на вопросе о реальной государственной поддержке организованного детского молодежного движения на существующей правовой базе. Вызывает лишь сожаление факт, что организованная материальная помощь со стороны детских молодежных организаций проявляется значительно в большей степени, чем со стороны нашего родного государства.

 

Уместно напомнить, что шесть лет назад кое-кто использовал молодежное движение, бросив молодых граждан на гранит майдана Незалежности для решения вопроса о власти. Им были обещаны тогда золотые горы. Не выполняя этих обещаний, мы забываем об одном: не хочет государство оказать поддержку организованному  молодежному движению - обязательно найдутся другие силы и используют его в своих интересах.

 

К сожалению, по-прежнему остаются словами на бумаге благие пожелания обеспечить соответствующее число забронированных рабочих мест для молодых квалифицированных специалистов. Я зачитаю обращение, которое мне передали буквально сейчас. Пишут ребята из Хмельницкого: "Ми, молоді

 

54

 

спеціалісти різних професій, висловлюємо біль і тривогу... Біда молоді України в тому, що все більше й більше нас, молодих, залишається зі своїми дипломами на вулиці без роботи, без усякої надії на майбутнє.

 

Звертаємось до вас, шановні депутати: потурбуйтесь і про нас, молодих, про наше майбутнє, бо хто ж, як не ми, буде продовжувати рід наш, розбудовувати нашу державу?"

 

В таком трудном положении находится сегодня наша молодежь. В первом полугодии 1996 года 17, 6 процента среднесписочного состава работающих находилась в вынужденных неоплачиваемых отпусках, 6, 9 процента работали в условиях неполного рабочего дня. Отсюда и последствия, о которых я говорил: 40 процентов молодых людей сегодня безработные, 60 процентов задействованы в теневой экономике. Формируется странный компромисс: государство не хочет заниматься трудоустройством молодежи, наша молодежь не хочет работать.

 

Отсюда возникает ряд вопросов. Какова будет дальнейшая судьба реализации программы правительства в части обеспечения реальных устоев для проведения массовой физической культурно-оздоровительной работы, когда практически угроблены клубы, секции /хотя вы утверждаете обратное, что их число увеличивается/, когда доход от наркобизнеса почти равен валютному запасу Национального банка Украины?

 

Какова судьба создания оптимального количества специальных учреждений для несовершеннолетних? Ведь, посмотрите, в проекте бюджета из 100 домов-приютов практически планируется профинансировать всего лишь 23.

 

55

 

Наверное, по многим проблемам можно было бы оперативно находить решение, если бы, во-первых, мы нашли мужество - и Президент, я правительство, и Верховный Совет - признать одну простую истину, о которой здесь много раз говорили: курс, которым нас ведут, - это утопичный курс, и сегодня молодежной политики как таковой в стране практически нет; во-вторых, наконец-то заработал Национальный совет по вопросам молодежной политики, созданный при Президенте Украины именно с целью координации усилий всех заинтересованных как государственных, так и общественных организаций.

 

Неоднократно Комиссия Верховного Совета по вопросам молодежи, спорта и туризма обращалась в этот совет, вносила конструктивные предложения с тем, чтобы этот Совет, наконец, заработал. Пользуясь моментом, я хочу обратиться к нашему уважаемому Президенту. Неужели вы не понимаете, что полная бездеятельность органа, созданного под эгидой главы государства по сути, дискредитирует вас как высшее должностное лицо в глазах молодежи?

 

И следующий момент. Следовало бы правительству выполнять требования Декларации об общих началах государственной молодежной политики в Украине и готовить ежегодный доклад Верховному Совету и Президенту о положении молодежи в государстве - то, о чем мы с вами договорились на парламентских слушаниях.

 

И в заключение. Наверное, в другое время и стоило бы провести такой конгресс, но сегодня эти 500 тысяч гривень, которые мы практически выбросим, могли бы с успехом исполь-

 

56

 

зоваться для молодежной программы. Я просто не понимал, зачем при такой ситуации это политическое шоу?

 

Давайте ответим на главный, принципиальный вопрос: кому такое отношение к молодежи, к молодежной политике нужно? Я думаю, вы ответ найдете сами, он в том, о чем говорят сегодня все и справа, и слева. Во всем, о чем я коротко сказал, просматривается тенденция, направленная на уничтожение нашей молодежи, на уничтожение будущего нашей нации. Ведь если правительство думает о будущем, то оно вкладывает капитал, инвестирует молодежь. Поэтому призываю вас: инвестируйте стабильность завтрашнего общества.

 

И, заканчивая, хочу ответить репликой депутату Гетьману, который говорил, что нам придется посыпать пеплом голову: мы с вами доживем, попомните эти слова, когда нам просто сплетут лапти.

 

Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сідайте, будь ласка.

 

Депутат Бережний від аграрників. За ним - депутат Павловський.

 

БЕРЕЖНИЙ О. Т., член Комісії Верховної Ради України у закордонних справах і зв’язках з СНД /Зміївський виборчий  округ, Харківська обдасть/. Шановні депутати! Шановні члени уряду! Питання, що сьогодні розглядається у Верховній Раді, без перебільшення

 

57

 

має доленосне значення для нашої держави. П’ятого лютого 1993 року був прийнятий Закон про сприяння соціальному становленню та розвитку молоді в Україні, 24 грудня 1993 року - Закон України про фізичну культуру і спорт. Що зроблено урядом для виконання цих законів?

 

На прикладі свого округу можу стверджувати: майже нічого. Більше того, останнім часом окремі дії та рішення уряду об’єктивно спрямовані на подальше погіршення соціальних умов молоді, на порушення навіть основного закону держави. Як можна кваліфікувати таку державну молодіжну політику, що дозволяв закрити в сільських районах 50 відсотків дошкільних закладів, 50 відсотків загальноосвітніх шкіл? З І квітня зачиняють двері Будинок дитячої і юнацької творчості, районна дитяча та юнацька спортивна школа. Навіть футбольний чи волейбольний м’яч став недоступною розкішшю.

 

Правда, зрушення е: у нас в Міністерство у справах сім’ї та молоді і Комісія Верховної Ради з питань молоді. А що мені казати в окрузі, коли всі дитячі заклади закрито, коли багаті меценати, які забрали в дітей усе, дають раз на рік благодійний обід дітям-сиротам, а цілий рік діти голодні?

 

Тепер дещо про систему профтехосвіти. В колишньому Союзі через низьку продуктивність праці на виробництві та застарілі технології була велика потреба в поповненні робітничого потенціалу. Ми пам’ятаємо часи, коли економіка відчувала постійний дефіцит робочої сили. А тепер виробництво практично не діє, тому й попит на молодих робітників тимчасово спав. Як тільки налагодиться виробництво, як тільки

 

58

 

економіка України піде вгору, ми знову відчуємо гостру потребу у кваліфікованих робітниках. Це - один бік проблеми

 

Другий бік - це система профтехосвіти, яка в системою соціального захисту дітей найбідніших, найзубожіліших верств населення. Ідеться про 600 тисяч підлітків. Наших з вами дітей там немає, і немає там ні дітей Президента і працівників його Адміністрації, ні дітей членів уряду, ні дітей працівників апарату Кабінету Міністрів. Тому з такою легкістю ми вирішуємо долю цих підлітків, а саме: передати ПТУ в комунальну власність, 600 ПТУ закрити, фінансувати лише заробітну плату викладачам. І ніхто з чиновників владних структур не звертає уваги на те, що учні ПТУ голодують, що як стверджує доповідна Генерального прокурора України, діти-сироти в ПТУ харчуються лише раз у день, або взагалі не мають чого їсти.

 

Не зреагував, на жаль, ніхто на те, що контингент учнів за п’ять останніх років скоротився майже на 200 тисяч. Щорічно 80 тисяч підлітків у віці 14-16 років, не маючи ні якого життєвого досвіду, якоїсь кваліфікації, не знаходять місця ні в школі, ні в ПТУ, ні в технікумі, викидаються № вулицю, поповнюють сферу так званої нерегламентованої зайнятості. Ми добре знаємо, що це таке. У кращому разі це - спекуляція, у гіршому - наркоманія, проституція, грабежі, розбій.

 

І хто порахував, у скільки разів державі дорожче обходиться утримання цих дітей на вулиці, аніж у стінах ПТУ Уже майже п’ять років держава не фінансує витрати на профе-

 

59

 

сійне навчання, а в останні роки - і на харчування учнів. Маю зауважити, що ці підлітки по два-три дні на тиждень фізично працюють по 5-6 годин на день, бо це ж це вуз - без праці, чисто теоретично робітника не підготуєш.

 

Доречно нагадати, що безплатне  триразове харчування учнів було введене на початку 1943 року, під час війни, Це – здоров’я нашої нації.

 

Треба визнати той факт, що сьогодні держава неспроможна утримувати профтехосвіту. Але чи не парадокс, що держава, не даючи дітям того, що повинна дати, відбирав зароблене ними? Наприклад, діти ПТУ Хмельницької області влітку заробили в колгоспі овочі для заготівлі на зиму. Так податкова інспекція нарахувала 60 відсотків податку на зароблене! Податкові служби останнім часом з жорстокістю накинулись на ПГУ: нараховують штрафи за невиплачену викладачам зарплату, а потім ще й пеню за 1994, 1995, 1996 роки! Держава не платить зарплату викладачам, а державна податкова інспекція за те, що люди не одержали зарплату, накладав штраф і пеню! Що це за держава?! Тут мав взяти гору здоровий глузд. Цими крихтами, які ми відриваємо від дітей, бюджету ми не поправимо.

 

Звичайно, система профтехосвіти мусить трансформовуватись адекватно змінам суспільно-політичного ладу, економіки, організації праці. Та хіба ж не зрозуміло, що систему підготовки кваліфікованих робітників маємо зберегти! Без професійно-технічної освіти немає виробництва, сфери послуг, економіки.

 

60

 

Ми маємо забезпечити конституційне право найзнедоленішої, найбїднішої частини наших дітей та молоді на професійну освіту, на своє місце в соціальне корисній праці, на гідне майбутнє.

 

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутат Павловський. За ним - депутат Олійник.

 

ПАВЛОВСЬКИЙ М. А. Шановний Олександре Миколайовичу! Шановні члени уряду! Шановні народні депутати! Сьогодні я хотів би виступити як професор, який кожного тижня зустрічається зі студентами одного з найпрестижніших факультетів - факультету авіаційних і космічних систем найбільшого національного технічного університету нашої країни. І мене тривожить, що ці обдаровані діти не мають перспективи.

 

У мене перед очима сьогодні пригнічений погляд одного із студентів, у нього запитують: "Чому ти такий засмучений?" А він каже: "Я закінчив школу із золотою медаллю, я відмінник у Київському політехнічному університеті. Але я сьогодні проходив повз рундучки й побачив найтупішого учня з нашого класу, який продав різні імпортні товари. Так його заробіток за день більший, ніж моя підвищена стипендія за місяць, яку до того ще й не платять".

 

Так от, я звертаюся до журналістів, серед яких також е молодь. Це ми, мабуть, разом із засобами масової інформації створили ілюзію багатства, ми підмінили реальні цінності

 

61

 

суспільства отою незрозумілою рундучковою революцією. І, вже звертаючись до вас, Сюзанно Романівно, хотів би сказати, що ми повинні сьогодні мати мету виховання, ми повинні мати цінності суспільства. Тому що виховання без мети, виховання без засобів і вихователів - це, як кажуть, нульовий варіант.

 

І ще хотів би звернутися до засобів масової інформації. Оці товарні кредити, про які а таким захопленням деколи пишуть9 - це руйнування перспективи для нашої молоді, це втрата нею робочих місць, це відповідь на отой лист молодих фахівців з Хмельницької області, якого тут було зачитано.

 

можна багато говорити про труднощі, але все-таки як вийти з цього становища? Гадаю, доки в державі не буде чітко сформульована мета реформ, доки не буде чіткої промислової політики, складовою частиков якої буде програма роботи з молоддю та підготовки фахівців, доти ми не матимемо перспективи.

 

Хотів би нагадати, що сьогодні весь світ іде шляхом інтеграції: і в окремій державі, і у світі в цілому. Але інтеграція базується на об’єднанні інтересів науки, науково-технічного прогресу, виробництва, банківської системи. І асе це разом мав спиратися на освіту, на інтелект нації.

 

Щодо інтелекту нації і рівня підготовки наших фахівців хочу сказати окремо. Якось, перебуваючи в (Ж з метою вивчення досвіду на підприємствах ядерної промисловості, я отримував записки від випускників того ж Національного технічного університету. Вони писали так: "Ми дуже швидко ста-

 

62

 

ли провідними фахівцями найбільших фірм Сполучених Штатів Америки. Ми благаємо вас, не знищуйте рівня фундаментальної підготовки спеціалістів. І хоча ми отримуємо тут велику зарплату, ми хочемо повернутися до себе додому, в Україну. Захистіть наше виробництво, ми зробимо все можливе, щоб воно було конкурентоспроможним".

 

Отож я знову повертався до думки, що доки держава не думатиме про себе, доки ми не будемо поважати свою державу і не будемо думати про те, щоб зайняти чільне місце серед розвинутих держав, доки не перестанемо йти на поводі в тих, хто нас штовхав в коло слаборозвинутих держав, доти наша молодь не матиме перспективи.

 

І на завершення - стосовно видавничої справи. Молодь ми можемо виховувати на підручниках, які повинні видавати в достатній кількості. Тому я хочу висловити, стурбованість про долю наших видавництв. Якщо ми приватизуємо видавництва, які видають підручники, то втратимо всяку основу для виховання нашої молоді.

 

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олійник Борис Ілліч. За ним - депутат Симоненко.

 

63

 

ОЛІЙНИК Б. І., голова Комісії Верховної Ради України у закордонних справах і зв’язках в СНД /Запорізький виборчий округ, Запорізька область/. Шановні колеги! Я розумів, як нелегко було і Сюзанні Романівні, і особливо Олександру Яковенку будувати свої доповіді, бо про яку молодіжну державну політику ми тут розводимося, коли спочатку треба б з’ясувати, чи е в нас держава і яка вона.

 

От одержав я телеграму з Оріхова Запорізької області. Освітяни, працівники охорони здоров’я, культури, профтехучилища блокують держадміністрацію, вимагаючи свої законні гроші за роботу. І це не винятковий випадок, подібне діється по всій соборній Україні.

 

Ну, що ж, з Божою поміччю ми якось залатаємо діру: там позичимо, там випросимо, там виб"ємо, там умолимо почекати до кращих часів. І так до наступного місяця вгору по сходах, що ведуть донизу, себто в прірву. І доки ж ми будемо випробовувати терпіння нашого суспільства?

 

64

 

Знову зчиняти передвиборний спекулятивно-популістський * галас, вдаючи з себе страждальців за народ, я уже не радив би - скоро нас будуть бити. Краще сказати правду. А правда така. Частка тіньової економіки в Україні зросла з 40 відсотків валового внутрішнього продукту в 1994 до 60 відсотків у минулому високосному. Себто ми вже не держава, а фантом, тінь, фата моргана, марево, міраж, майя. Хто нами править, і немовляті зрозуміло. Кількість лише зареєстрованих злочинів за роки лібералізації перевищила 2, 5 мільйона, а кількість убивств і замахів на життя сягає 20 тисяч. Наркоманія, соціальні захворювання, сифіліс, туберкульоз, а тепер іще завдяки певним кольорам і СНІД сягли такого рівня, що вже йдеться не про відтворення робочої сили, а про катастрофічне зниження інтелектуального потенціалу нації, а отже, падіння обороноздатності держави, себто про соціальну деградацію, про геноцид.

 

Коли ж до цього прилучити, що каналами тіньового експорту Україна щороку втрачає 2, 6-3, 9 мільярда доларів, а послідовне монетарне придушення платоспроможності підприємств виштовхує кваліфікованих трударів, передовсім молодь, у тіньовий бізнес, що валовий збір зернових в Україні впав з 45 мільйонів тонн у 1990 році до 24 мільйонів тонн у 1996 році (і це на наших чорноземах!), що фізична зношеність основних фондів сягає 60 відсотків, а моральна - усіх 90 відсотків, - коли все це й інше скласти докупи, то, як визнав сам Президент України, у нас наявні всі ознаки колоніальної економіки.

 

65

 

Змушений уточнити виловлювання Президента. Не ознаки колоніальної економіки в нас, а ми тепер - колоніальний придаток, себто п'яте колесо до воза "сімки". Про яке майбутнє молоді можна говорити, окрім долі попихачів хазяїв нового світопорядку? Треба круто змінювати ситуацію в державі, якщо вона є, звичайно, вириватися з обіймів Міжнародного валютного фонду, вводити надзвичайний стан в економіці, видворити за межі держави агентуру Крібла й дорадників, персонально притягти до кримінальної відповідальності всіх, хто довів до цього стану найбагатшу в Європі країну.

 

Коли ж ми візьмемося за так хвацько проголошену боротьбу з організованою злочинністю? Коли ми, нарешті, приймемо закон про декларацію майна та доходів? Чому ми даремно мучимо Кабінет Міністрів, коли все вже вирішено далеко за межами нашої соборної України? Про яку духовність грядущого покоління ми розводимося, коли переважна більшість земель скуплена й перепродана, коли закриваються останні клуби, бібліотеки, навіть школи, зате рясніють казино, нічні клуби й борделі?

 

Нарешті, шановні колеги, треба або брати ситуацію у свої руки, або чесно сказати: прийдіть і правте, бояри. Але задля чого тоді поклали голови кращі сини й доньки України? Я - безнадійний оптиміст і знаю, що такий народ вийде з цієї ситуації. Але треба, щоб він вийшов якнайскоріше. Давайте все-таки візьмемо ситуацію у свої руки.

 

Дякую за увагу (Оплески).

 

66

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Симоненко Петро Миколайович.

 

СИМОНЕНКО П. М., член Комісії Верховної Ради України а з питань культури і духовності (Красноармійський виборчий округ, Донецька область). Уважаемые коллеги! Уважаемые наши радиослушатели! Прежде всего я хотел бы высказать от имени фракции в какой-то мере возмущение по поводу того, что ни по первой проблеме, которая обсуждалась сегодня, ни по второй практически не были даны ответы на конкретные вопросы, заданные от фракции десять дней назад в соответствии с Регламентом. Я в этом мы усматриваем умышленное замалчивание глубины проблем, которые сегодня надо вскрывать, и нежелание прикладывать усилия к тому, чтобы у нас было государство во имя народа и удовлетворения народных интересов.

 

Мне представляется, что помимо того, о чем говорили мои коллеги, следует обратить внимание еще на одну принципиальную проблему. Речь идет о комплексности рассмотрения всех процессов в молодежной среде, роли в этом государства, государственных служащих конкретных министерств и ведомств.

 

Проблемы молодежной среды, с которыми столкнулись практически все возрастные группы нашей молодежи, нельзя отрывать от процессов, которые проистекают, навязываются и поистине силовым порядком реализуются у нас в государстве.

 

Поэтому я хотел бы привлечь ваше внимание, уважаемые народные депутаты, к тому, что через пять лет независимости в Украине встал вопрос о том, что мы уничтожаем свое будущее

 

67

 

- молодежь. Куда же смотрели нынешние политики и что они хотели реализовать под лозунгом "независимое государство", если уничтожается молодежь?

 

Я только что возвратился из Изюма (это в ответ тем, кто возмущается). В Изюме т 12 школ можно профинансировать

 

только три. У нас умышленно снижается общий образовательный уровень. Вы посмотрите, на каков возраст сегодня, рассчитаны программы я какая суша знаний предусмотрена для нашей молодежи. Вы посмотрите, пожалуйста, на выпуск учебников, о которых здесь шла речь. А эти учебники необходимо еще и приобретать за свой счет при том скудном семейном бюджета, когда родители, по сути, не получают заработной платы и нет средств к существованию. Возможно ли это?

 

Обратите внимание: мы говорим о комплексности, а государство прекращает финансирование питания школьников первых-четвертых классов. Об этом коллеги здесь говорили. Кто из очень, так скажем, "свідомих" народных депутатов сомневается, пожалуйста, пойдите в любую школу, посмотрите, что там сегодня происходит.

 

Умышленно разрывается единая система, которая складывалась ранее. Куда вы подевали все те клубы школьников, которые у нас были? Куда вы подевали всю систему воспитания? Могут ли наши дети поехать теперь в спортивные лагеря или заняться спортом по месту жительства? Пожалуйста, ответьте сами себе на этот вопрос, чтобы потом честно и правдиво ответить на коренной: есть ли будущее у Украины?

 

Уничтожены детские издания и издательства. Я знаю, что такое издательство "Молодь" и сколько там выпускалось литературы для детей, в частности и периодических изданий, и литературы, которая использовалась работниками народного образования. Куда девалось издательство "Молодь"?

 

68

 

пять же, уничтожена материальная база или ограничены возможности общедоступных учреждений культуры, которыми пользовались наши дети. Это была целостная система воспитания! Что, пойдут сегодня наши дети в кинотеатр? Я уже не говорю о том, что они там будут смотреть. Или сегодня наши дети могут пойти в те же клубы? Или в детские театры, которые ранее были, так скажем, частью системы подготовки и воспитания нашей молодежи?..

 

Жилье не строится, система производства отечественного детского питания уничтожается. Уважаемые "національно свідомі", вы посмотрите, что делается! Если мы детские кухни уничтожили, то кто будет способствовать созданию нормальных условий для молодых семей? Производство молока в январе 1997 года по сравнению с январем 1996 года составило 40 процентов, а в Донецкой области - 22 процента!

 

Что это за государственная, политика, если, мы  довели до минимума рацион питания детей и это создает в итоге предпосылки для возникновения инфекционных заболеваний - туберкулеза, детского сифилиса и так далее! Разве можно сегодня не говорить об этом?

 

Зато у нас возрос выпуск водки. Извините, государственные мужи! Вы посмотрите, пожалуйста, статистику, которую вы, наверное, каждый день изучаете или хотели бы изучать: производство товаров для детей и молодежи... Мне стыдно называть эти цифры. По полботиночка на ребенка выпускаем, когда пять лет назад обеспечивали вполне нормальные условия для молодой семьи. И это поддержка молодых семей?

 

69

 

Разрушена система пионерских лагерей. Да Советская власть после гражданской войны, после разрухи, в 1924 году "Артек" создала. Где "Артек", ответьте мне, пожалуйста? Где система воспитания, которая давала возможность воспитывать й растить наших детей? Академиками выросли те, кто здесь сидят - и "національне свідомі", и другие патриоты. Академиками стали, писателями - известными всему миру людьми. Недавно в Донецке, в одном из районов изнасиловали девятилетнюю девочку. Милиция провела рейд, и в одном только районе было обнаружено 380 беспризорников! Да что это за государственные подходы к молодежи?! Разве можно сегодня спокойно слушать, когда произносят общие фразы, но нет системы, нет комплексного подхода?

 

Мы, Компартия, внесли свои предложения. Почему не хотите воспользоваться этими наработками? Вам не нравится Компартия? Да посмотрите, что мы предложили, какой комплексный подход к воспитанию нашей молодежи и разрешению проблем молодежи.

 

Мне представляется, что молодежная политика действительно отодвинута Кабинетом Министров в тень, а теневой характер она приобретает потому, что для правительства это "черная дыра", куда можно спускать и собственность (а это было огромное достояние народа), и те миллионы гривень, о которых мы постоянно говорим.

 

Еще раз хочу сказать: если это главное достижение независимой Украины, то я не хочу этого (и для моих детей в том числе). Проституция - это молодежь, наркомания - это молодежь, рэкет - это молодежь, резкое сокращение рождаемости -

 

70

 

это проблемы той же молодежи, безработица - молодежь, алкоголизм - молодежь, эпидемии - молодежь, детский туберкулез молодежь!

 

Да что же это, в конце концов, за политика в этом государстве, разрушающая генофонд нации, о которой в 1990 году очень часто говорили те, кто критиковал достижения Советской власти в Советской Украине. Вот результаты антинародного режима, антинародной политики, антинациональной политики! Мы ее осуждаем и выступаем против таких подходов (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово від Кабінету Міністрів надається віце-прем'єр-міністру Курасу Івану Федоровичу (Шум у залі).

 

Я розумію, але записані не тільки ви. Ми проголосували за те, щоб о 14.30 завершити розгляд цього питання.

 

Будь ласка.

 

КУРАС І. Ф., віце-прем'єр-міністр України. Шановний Олександре Миколайовичу! Шановні народні депутати! Оскільки ми вже вийшли за межі регламенту, усі ці матеріали (у тому числі й статистичні дані за напрямами молодіжної політики нашої держави - освіта, виховання, охорона здоров'я й так далі) немає можливості оголосити. Та оскільки наше засідання йде у відкритому режимі і нас слухають усі, я не можу не сказати про деякі моменти. Мені здається, шановні народні де путати, що тема сьогоднішнього обговорення має всіх нас об'єднати. Це питання має стати предметом... Ну, чого ви мене перебиваєте?

 

71

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Іване Федоровичу, зачекайте. Депутате Моісеєнко, будь ласка, посидьте й послухайте. Не можна ж так...

 

Будь ласка, Іване Федоровичу, продовжуйте.

 

КУРАС І. Ф. Я хочу сказати, що не можна вести обговорення при такому чітко звинувачувальному однобокому підході. Не можна політизувати цю справді загальнодержавну проблему. Я тут спостерігаю саме таке явище і не можу не сказати про свою незгоду з цим.

 

Ми повинні аналізувати ситуацію. Я готовий довести (і ми дали відповідні довідкові матеріали), що в нас має місце невиконання указів Президента, невиконання програми "Діти України", невиконання грудневого указу Президента. Ці всі матеріали відкриті, це не є якийсь секрет, шановні народні депутати. Та давайте об'єктивно зважувати позитиви й негативи в цій роботі.

 

72

 

Я не хочу нікого виправдовувати. Може, як ніхто інший, я бачу недоліки в цій роботі. Але я хотів би сказати, що уряд у конкретних фінансово-економічних умовах робить максимум можливого, якщо не більше, саме для реалізації молодіжної політики. Я не можу сьогодні назвати іншої соціальної сфери, яка буде б забезпеченішою за цих умов (Шум у залі).

 

Ну для чого вести такі розмови? Називаю вам конкретні факти. За дорученням Прем'єр-міністра України виділено понад 60 мільйонів гривень тільки для погашення боргів у системі вищої школи й професійно-технічної освіти. Ми виплатили борги за січень... (Шум у  залі).

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Пробачте, Іване Федоровичу. Шановні колеги, ви совість маєте?! Виступає віце-прем'єр-міністр. Товаришу Моісеєнко, ну, посидьте мовчки, я вам слова не надавав. Так же не можна. Вислухайте віце-прем'єр-міністра.

 

73

 

КУРАС I. Ф. Повністю виплачено зарплату й стипендії за січень, нараховано аванс за лютий, складено графіки погашення заборгованості вчителям, працівникам системи медичного обслуговування населення. Це питання розглянуто минулої суботи на засіданні уряду під головуванням Василя Васильовича Дурдинця. Спеціально слухалося. І якщо у вас немає достатньої інформації, ми можемо все це надати. Там з реальні розрахунки, реальні, так би мовити, пропозиції з цього питання.

 

Є дуже велика проблема взаємодії центру й регіонів, обласних адміністрацій. Найбільші борги, на жаль, там. От візьмімо охорону здоров’я, зокрема й молодіжну, так би мовити» ситуацію. Борг в центрального бюджету становить усього 24 мільйони гривень, решта - борги областей, давайте об’єднаємо зусилля уряду, народних депутатів, місцевих адміністрацій.

 

Ви буваєте в округах, може, частіше й більше, ні* ми. Мі! повинні тільки разом працювати. Іншого варіанта, іншого виходу я не бачу. А якщо ми будемо тут один одного звинувачувати, ніякого результату від того не буде. Запевняю вас, уряд налаштований на роботу, уряд робить усе, що від нього залежить у цих умовах. Тут присутні мої колеги - міністри, які відповідають за конкретні ділянки роботи.. Давайте їх послухаємо, вони наведуть статистику, цифри.

 

Питання, про які говорив шановний Борис Ілліч, про які говорив шановний Петро Миколайович, - це питання загально-

 

74

 

економічні, загальносоціальні. Вони не можуть не впливати  на молодіжну політику. Та давайте все-таки відділяти реальні речі від трошки, так би мовити, наносних, політизованих, Інших варіантів я не бачу. Дякую вам за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! Думаю, усі питання, які розглядаються у Верховній Раді, складні. Та за важливістю, за складністю, мабуть, ода питання, яке ми розглядаємо в режимі Дня уряду, не має аналогів. Кожний, хто тут сидить, мав дітей, онуків, мав близьких і бачить, в якому вони опинилися становищі. Порівняймо з нашою з вами молодістю, в яких умовах ми формувалися і ким стави... Не треба викрикувати,

 

Я одне тільки хочу сказати: ми не бачимо в цьому залі тих, хто використовував молодь і хто сьогодні, он ми дивимося, в Європі використовує, а потім кидав її на узбіччі.

 

Ми одержали довідковий матеріал. Він у всіх вас в. Там достатньо даних для того, щоб, проаналізувавши їх, вдумавшись, зробити висновок, що нам належить вчинити всім разом. Щоб тоді, коди будемо розглядати проект бюджету на 1997 рік, ми   додивилися, що і в якій кількості виділяємо на розвиток молодіжного руху, на підготовку молоді.

 

75

 

Я вважаю, шановні колеги, усім зрозуміло, в якому становищі перебував держава, в якому становищі економіка і наше майбутнє - молодь. Треба сьогодні прийняти рішення й чітко визначити пріоритети, щоб справді відбулися зрушення на краще в тих питаннях, які ми сьогодні обговорюємо.

 

У вас в проект постанови, який внесено групою депутатів, членами Комісії з питань молоді, спорту і туризму. Пропоную взяти його за основу.

 

Прощу проголосувати.

 

"За" - 198.

 

Будь ласка, повторимо голосування.

 

"За" - 221.

 

Увімкніть систему, будь ласка.

 

"За" - 233.

 

Депутате Сизенко, будь ласка. Доповнення.

 

Прощу уваги!

 

СИЗЕНКО Ю. П., секретар Комісії Верховної Ради України з питань молоді, спорту і туризму /Жовтневий виборчий     округ, Запорізька область/. Фракция коммунистов. Уважаемые Александр Николаевич! Уважаемые коллеги! В розданных нам документах есть информация о ходе реализации национальной программы "Діти України" и, кажется, о том, что "Верховна Рада України в І995-1996 роках призупинила дію статті 10 Закону України про сприяння соціальному становленню та розвитку молоді в

 

76

 

Україні, Якою передбачено пільгове кредитування молодих сімей. Такий підхід не відповідав потребам молодої сім’ї, вимогам Президента України і Прем’єр-міністра України".

 

Насколько я знаю, при рассмотрении этих вопросов именно Верховный Совет настоял на том, чтобы эти программы осуществлялись. И поэтому предлагаю депутатам Верховного Совета дополнить проект постановления таким положением: "Поновити дію статті 10 Закону України про сприяння соціальному становленню та розвитку молоді в Україні, передбачено пільгове кредитування молодих сімей".

Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю це доповнення на голосування. Будь ласка, підтримайте. "За" - 195. Депутате Климпуш, будь ласка.

 

КЛИМПУШ О. Д., голова підкомісії Комісії Верховної Рада України з питань паливно-енергетичного комплексу, транспорту і зв’язку /Рахівський виборчий округ, Закарпатська область/. Дякую. Шановний Олександре Миколайовичу! Шановні колеги народні депутати! Питання, яке сьогодні обговорюється, справді надзвичайно важливе. Воно визначав наше майбутнє Й наше ставлення до майбутнього.

 

77

 

Тому рішення, яке ми сьогодні приймаємо, мав бути виважений і ґрунтовним. Саме тому а пропонував би в проекті, який ми взяли за основу, звернути увагу на друге речення пункту І: "Не виконується вимога Декларації про загальні засади державної молодіжної політики в Україні Еро підготовку щорічної доповіді Верховній Раді України та Президенту щодо становища молоді". Ми тут зводимо питания до того, що не виконується вимога щодо підготовки доповіді. Доповідь у Верховній Раді практично відбулася завдяки Дни уряду. Я просив би зняти це речення - воно якось дисонує в загальному тоні першого пункту, який має бути справді виваженим і ґрунтовним.

 

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю де пропозицію на голосування. "За" - 127. Не набрала голосів. Депутат Моісеєнко,

 

МОІСЕЄНКО В. М., член Комісії Верховної Ради України • з питань державного будівництва, діяльності рад і самоврядування /Макіївський-Гірницький   виборчий    округ, Донецька      область/. Фракция "Коммунисты Украины". Всеукраинский союз рабочих. Александр Николаевич! Вначале хочу напомнить о том, что на ряд вопросов, которые были подготовлены депутатами, прежде всего коммунистами, сегодня не были даны

 

78

 

ответы. И хочу сделать замечание по процедуре. В таком режиме - за 40 минут - нельзя рассматривать важнейшие вопросы общегосударственного значения. Нельзя также подставлять жен щину вместо правительства...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сюзанна Романівна - міністр.

 

МОІСЕЄНКО В. М. Хочу обратить ваше внимание на следующее. В этом проекте постановления нет ни слова о взяточничестве в вузах /я поднимал этот вопрос и прошу, чтобы Министерство внутренних дел занялось им/ и о проблеме не только трудоустройства молодежи, но и устройства жизни беспризорных подростков.

 

Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутат Манчуленко.

 

МАНЧУЛЕНКО Г. М. - Фракція Народного руху України. Олександре Миколайовичу, моя пропозиція до пункту I проекту постанови перегукується з пропозицією депутата Климпуша, але я пропоную не вилучати друге речення з пункту І, а сформулювати його таким чином: "Не виконується вимога Декларації про загальні засада державної молодіжної політики в Україні". Тоді воно логічно   вписуватиметься в контекст.

 

І, можливо, треб* було б записати не "по реалізації", а "щодо реалізації".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування пропозицію щодо останнього речення пункту І проекту постанови.

 

Будь ласка. "За" - 134.

 

79

 

Депутат Вітренко.

 

ВІТРЕНКО Н. М. Олександре Миколайовичу! Ми переглянули умови проведення Дня уряду саме для того, щоб посилити персональну відповідальність урядовців за питання, які розглядаються. Виступ шановного віце-прем’ер-міністра Івана Кураса довів, що він  взагалі не розуміє, у чому полягають економічні, соціальні й політичні причини такого становища колоді.

 

Як тоді він, віце-прем’єр-міністр, що відповідав за це питання, може радити і Прем’єрові Лазаренку, і "Президенту, що робити в цій справі? І взагалі я дивуюсь, як людина, яка вивчала марксизм-ленінізм і навчала інших, не розібралася в таких питаннях?

 

Тому пропоную висловити недовіру Івану Федоровичу Курасу.

 

Прошу поставити це на голосування.

 

ГОЛОВУЮЧІЙ. Шановні колеги, цю пропозицію я не ставитиму на голосування, бо ми зараз обговорюємо проект постанови... Ви до проекту постанови таку пропозицію вносите? Яким пунктом? /Шум у за лі/.

 

Депутате Яковенко, будь ласка.

 

ЯКОВЕНКО В. П. Уважаемые коллеги! Поднята действительно очень больная проблема. Я не согласен с Иваном Федоровичем Курасом, но не буду полемизировать, а задам ему только один вопрос: почему не выполнены рекомендации слушания?   Это и

 

80

 

будет ответом на все наши вопросы. Единственное, в чем я с вами согласен, что нам нужна консолидация сил. Я всегда выступал за это. Более того, когда молодежь обратилась к нам, чтобы мы помогли создать Совет по делам молодежи при Президенте, вся комиссия единогласно проголосовала за это, надеясь, что данный совет сможет скоординировать действия абсолютно всех политических сил и течений, чтобы вытащить нашу молодежь из беды, в которую она сегодня попала. И я вам прямо задам простой вопрос: почему же этот национальный совет, который раньше возглавлялся Табачником, а сегодня возглавляется Толстоуховым, бездействует? Это первое.

 

Второе. Я обращаюсь к залу. Уважаемые коллеги, у меня есть предложение: давайте проголосуем за этот проект постановления. Здесь есть пункт 2, обязывающий Кабинет Министров разработать и внести на наше рассмотрение программу "Молодь України". Все ваши предложения, замечания мы сможем включить в эту программу. Тогда ее смогут оперативно /за месяц-два/ подготовить и внести на рассмотрение в этот зал, чтобы мы могли ее утвердить.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мовчан Павло Михайлович.

 

81

 

МОВЧАІН П. П., голова підкомісії Комісії Верховної Ради України у закордонних справах і зв’язках з СНД оломийський  виборчий  округ, Івано-Франківська область/. Шановні колеги! Шановний Олександре Миколайовичу! Шановні члени уряду! Мені прикро бути свідком різних спекуляцій і особливо прикро чути звинувачення від людей, які знають, хто забрав майно, яке належало ЦК комсомолу. Воно ніякою мірою не було привласнене національно-демократичними силами. Ми чудово знаємо, хто забирав і гроші, і все інше. Але йдеться не про це. Ми не можемо сьогодні розглядати цю проблему окремо від бюджетної, економічної та соціальної політики, і тому мої пропозиції зводяться до того, щоб сьогоднішнє питання розглядати тільки в контексті з бюджетом. Пане Яковенко, ми могли б теж запитати, як живуть лідери колишніх рухів, в яких умовах, які мають квартири, які мають пільги. 8 не хотів би на цьому заробляти очки...

 

Моя конкретна пропозиція зводиться до того, що ми мусимо рішення з цього питання узгодити з бюджетом. Во якщо не буде коштів, якщо ми не приймемо тих поправок до законів про податкову систему, то ніякого наповнення бюджету не буде, і все це залишиться лише сферою політичних спекуляцій, риторикою.

 

Тому я пропоную в сьогоднішній постанові неодмінно записати про те, що ми зобов’язуємо уряд знайти допоміжні кошти для розв’язання насущних питань - чи на утримання спортивних клубів, чи на інші потреби, про які сьогодні було сказано. Так само й освітніх питань.

 

Дякую.

 

82

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Нам не допоміжні кошти потрібні, а треба, щоб у бюджеті були виділені кошти.

 

Шановні колеги! Усі, хто бере слово, просто повторюють, що вже було висловлено з болем у душі. Якби тут виступили ще 10-20 депутатів, усі б ставили - такі ж питання. Проте всі чудово розуміють, що це вина всіх нас із вами /Шум у залі/.

 

Одну хвилиночку. Я погоджуюся з Іваном Федоровичем, який сказав, що час припинити зводити рахунки один з одним. Треба виробити єдину політику щодо молоді. Політику виховання людини, починаючи від дитячого садка до 23 років, коли вона став свідомою і вже йде в життя.

 

У минулі роки ми напрацювали величезний досвід виховання молоді, якому заздрив увесь світ. А тепер соромливо опускаємо очі, боїмося сказати, що це було зроблено за Радянської влади. А це так... Іще ніхто не відмовився ні від наукового ступеня, ні від диплома інженера, агронома, економіста чи юриста /Шум у залі/.

 

Шановні колеги, пропоную прийняти постанову, проект якої вносить комісія, точніше група депутатів від комісії, і будемо працювати а єдиним баченням і розумінням - на перспективу. Щоб оцих недоречностей, про які йшла мова на Дні уряду, не було або щоб їх було значно менше.

 

Будь ласка, підтримайте цей проект.

 

Депутате Заєць! Ви найбільший демократ. Голосуйте, будь ласка.

 

"За" - 214.

 

Прошу переголосувати. Голосуйте, будь ласка, за студентів

 

"За" - 227. Постанова прийнята.

 

Шановні колеги! На цьому ми завершуємо роботу. Спасибі вам за увагу, за активну роботу. І спасибі Кабінету Міністрів.

 

83

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку