ЗАСІДАННЯ  ДРУГЕ

с е с і й н и й  з а л  В е р х о в н о ї  Р а д и

У к р а ї н и  5   в е р е с н я  1995  р о к у

16.00 година

 

Веде  засідання  Голова  Верховної  Ради України

МОРОЗ О.О.

 

      ГОЛОВА. Я прошу депутатів підготуватися до реєстрації.  Тим часом я  оголошу ще запити,  які повинні були пройти першим днем, але в зв'язку з тим, що я їх підписав до обіду і  секретаріат...

     Додатково надійшли  депутатські запити і зважаючи на те,  що наступні пленарні  засідання  відбудуться  через  тиждень  ,   то дозвольте їх  оголосити.  Шишкіна  Віктора  Івановича і Кармазіна Юрія Анатолійовича до Пркм'єр-міністра України стосовно  порушень при будівництві....

 

     ......до перерви  було зареєстровано 347 депутатів,  вечірнє засідання оголошується відкритим.

     Перед тим  як розглянути ті питання,  що винесені до порядку дня, я хочу вас ознайомити із коротким листом,  який надійшов  за підписом Бориса Ілліча Олійника із Парижа такого змісту.

     Повідомляємо, що 5 вересня  1995  року  відбулося  засідання Президії Парламентської    Асамблеї   Ради   Європи,   на   якому консенсусом прийнято рішення про  включення  до  порядку  денного вересневої сесії  Парламентської Асамблеї Ради Європи питання про рекомендацію України до вступу в цю інституцію.

     Згідно проекту  порядку  денного  сесії розгляд українського питання відбудеться 26 вересня 1995 року о 10-й годині.

     З доброю вістю, дорогі колеги!

     (оплески)

 

     Отже, ми на ранковому засіданні домовилися з вами про те, що ті питання  ,  які потребують голосування,  вирішення в сесійному режимі, ми розглянемо після 16-ї години.  Серед  цих  питань  так послідовно, як  вони  у нас є теж роздані,  давайте приступимо до вирішення цих питань.

     По-перше. Про організацію роботи та порядок денний 4-ї сесії Верховної Ради. У вас на руках є проект постанови такого змісту.

     Потім я дам слово для тих, хто бажає доповнити його, а такий є у нас проект. Пропозиції Верховна Рада України постановляє.

     Пропозиції, щодо  організації  роботи  та порядок денний 4-ї сесії Верховної Ради України схвалити. Додаються.

     Друге. Перелік  питань для розгляду Верховної Ради України у вересні цього року затвердити.

     Які в кого є зміни, доповнення до цієї постанови?

     Може, за  основу  спочатку,  чи  ні?  Чи   є   альтернативна постанова? Немає.  Тоді  ми  давайте  за  основу,  а потім будемо доповнення робити.

     В вас  інша постанова?  Будь ласка,  Чорновіл просить слово. Будь ласка.

 

     ЧОРНОВІЛ В.М.

 

     Депутат Чорновил, фракция "Народного руху Україны". Мені здається,  ми  трішечки  спішимо.  Ми не прорахували,  що ми можемо, а що  не  можемо  з  того  орієнтовного  плану  встигнути зробити на цю сесію.  Нам справді, роздали його ще перед відходом на відпочинок,  але роздавали:  кожна комісія намагалася від себе як побільше  всьго  написати.  Отже,  я  думаю,  що  нам треба не спішити, добре вивчити,  прорахувати все і вернутися  до  питання затвердження орієнтовного плану на всю сесію у наступний вівторок чи середу. В усякому разі, не спішити. Тому, що ми знову заберемо велику суму питань, а потім будемо губитися в дрібницях.

     Що ж торкається плану  тижня,  то  його  можна  прийняти  за вийнятком двох питань:  питання "Про Конституційний суд", яке нас заведе знову у безплідні дискусії ,  бо до прийняття  Конституції абсурдно ставити питання про Конституційний суд.  І друге питання "Про Генеральну прокуратуру",  яке вже  сьогодні  стає  одіозним. Прийняти план  тижня  без цих двох питань і відкласти до вивчення ретельно протягом кількох днів у комісіях і фракціях питання  про план орієнтовний на цілу сесію.

 

     ГОЛОВА. Шановні  депутати.  Власне  кажучи,  я під час свого виступу говорив про те,  що протягом тижня в групах і фракціях ви визначитеся щодо  переліку питань,  які будуть розглянуті під час

4-ї сесії,  в тому числі ієрархію цих питань,  угрупування  їх  і тому подібне.  І  кількість.  Тому  тут  слушна цілком пропозиція Вячеслава Максимовича,  я думаю, що ми її будемо голосувати перед цим. Але другий пункт мається на увазі , що можна брати за основу і голосувати постанову хз одного пункту. Так?

     Іван Сергійович, прошу. Чиж.

 

     ЧИЖ І.С.

 

     Шановний Олеквандре  Олександровичу,  шановні  колеги.  Наша фракція щойно завершила свою роботу.  Якраз ми розглядали питання порядку денного. Наше рішення абсолютно кореспондується з тим, що пропонується в частині питань 4-ї сесії.  Ми вважаємо це  питання одночасно треба  розглянути  у  фракціях,  ще  раз передивитися і жовтень, листопад,  грудень  формувати  вже  узгоджений,  так  би мовити реальний   план   законопроектної  роботи.  Що  стосується вересня. В цілому фракція  підтримує  ці  позиції,  які  висунули комісії, пропонуїчи   до   порядку   денного   свої   проблеми  і законопроекти, але в нас є принципових зауваження два, або навіть три.

    Перше: виключити з розгляду ті питання, законопроекти яких не внесені ,  хоч вони і важливі безпосередньо,  але ми знаємо, вони будуть переходвтв. Це не продуктивна робота. Раз вони не внесені, вони не розглядались в комісіях.  Тому,  там , де стоять зірочки, то його просто розглядати не можна.

   Друге. Ми вважаємо, що потрібно виключити, оскільки в фракціях ми дискутували  на  предмет,  скажімо,  змін   і   доповнень   до Земельного Кодексу  не  знаючи,  що це таке,  не бачучи серйозної довідки з аргументаціями. Просто не можемо так ставити. Земельний Кодекс існує,   він  працює.  Якби  це  новий  законопроект  був, зрозуміло. Ми можемо додатково або в жовтні,  скажімо,  якщо буде така потреба, розглянути.

     Пропонуємо виключити,  доповнити  порядок   денний   вересня місяця зокрема  законопроектом  про декларування доходів і майна. Не зрозуміло,  чого він ....,  а ми розглядали і за основу взятий був проект   Кабінету   Міністрів,   розглядали   проект  Степана Ільковича Хмари  і  Миколи   Федоровича   Лавриненка,   концепцію податкової політики   обов'язково   і  у  вересні  все  податкове законодавство треба розглянути і прийняти.  Оце наші головні, так би мовити, основні пропозиції.

 

     ГОЛОВА. Я  просив  би,  давайте  ми тоді визначимося.  Таким чином я прошу уваги,  оскільки те,  що пропонує Іван  Сергійович, стосується ,  власне,  переліку  питань,  які  відносяться на 4-у сесію. А ми так,  я відчув,  що ми сходимося на тому,  що  будемо голосувати поки що тільки вересень місяць, а весь перелік потім у вівторок розглянемо.  Тоді ці пропозиції будемо ми  розглядати  у вівторок, а  поки,  якщо  немає  заперечень,  я попросив би вашої згоди проголосувати за основу такий проект. Послухайте, за основу поки що.

     Перше. Пропозиції  щодо   організації   роботи   4-ї   сесії Верховної Ради України схвалити.Тобто, організації тільки роботи, коли засідання відбувається і тому подібне.

     Друге. Перелік  питань  для  розгляду Верховної Ради України цього року затвердити.  Це за  основу,  а  потім  будемо  вносити пропозиції, в  тому  числі  ті,  що  вносив  Вячеслав Максимович. Зрозуміло. У вересні тільки. Можна ставити на голосування?

 

     ІЗ ЗАЛУ. Да

 

     ГОЛОВА. А потім порядком виключення змінимо те, що потрібно. Давайте за  основу  проголосуємо,  а  потім  будемо...  Ставлю на голосування, за основу.

     Ви матимете змогу всі висловитися.

 

     ЗА

 

     Рішення прийнято.

     Які доповнення, зміни, будь ласка. Запишіться , будь ласка.

     А ви запишіться і одержите зараз.

     Можливо, давайте так,  все-таки  від  фракцій.  Оскільки  ви радилися. Одну  хвилиночку,  іде  питання  про формування порядку дня, а за Регламентом  пердбачається,  що  цим  займаються  якраз представники від фракцій.  Дорадча рада займається, ви радились у фракціях і  групах,  то,  природно,  щоб  зараз  від  фракцій   і висловилися з  цього  приводу.  Так як це зробили Чорновіл і Чиж. Так. Нема заперечень?

     Тоді, будь  ласка,  Бутейко,  чи хто буде від "Державності"? Середа, прошу. До цього проекту постанови від "Центру".

     (шум в залі)

     Є, використаємо їх.

 

     СИРОТА М.Д.

 

     Шановні народні депутати. Депутатська група "Центр", Михайло Сирота.

     Ми, обговоривши питання про організацію  роботи  та  порядок денний 4-ї  сесії  Верховної  Ради прийшли до висновку,  що треба розбити ці  питання  на  дві  групи.  Перша  -  це   забезпечення виконання майбутньої  програми Уряду і державного бюджету на 1996 рік і тих законопроектів,  які Уряд під їхню  реалізацію  повинен дати. Ми не можемо без Уряду зараз обговорювати ці законопроекти. Як можна формувати соціальний захист чи чи податкову політику, не знаючи який  Уряд  плануї  давати  нам бюджет і Державну програму розвитку нашої економіки.

     По-друге, Ми вважаємо,  що зараз пврламент повинен зайнятися перш за все положеннями по якнайскорішому прийнятті  Конституції. Тому депутатська група "Центр" вносить такий проект постанови.

     Перше. Сформувати  остаточний  порядок  роботи   4-ї   сесії Верховної Ради України після подання Кабінетом Міністрів урядової програми та державного  бюджету  на  1996  рік  разом  з  пакетом законопроектів, необхідних для їх реалізації.

     Друге. Сформувати з числа представниів дупутатських  груп  і фракцій спільно  з  представниами Кабінету Міністрів робочу групу по визначенню    найбільш    пріорітетних    законопроектіи    та встановлення строків  їх  прийняття  для  забезпечення  виконання урядової програми та державного бюджету.

      До остаточного прийняття порядка роботи 4-ї сесії проводити розгляд питань,  що стосуються розробки та прийняття  Конституції України, а   також  продовжити  розгляд  законопроектів,  що  вже прийняті у першому читанні. Дякую.

 

     ГОЛОВА. Шановні депутати.  Я просив би  пропозиції  все-таки ті, що стосуються цього проекту,  що я зачитав.  Тобто,  переліку питань на вересень місяць. Тим паче, я Сироті прошу відповісти.

     Уряд як  раз  просить розглянути,  вчора вчора лист надійшов від уряду,  просить розглянути закони  про  оподаткування  у  тій редакції, які  є  на  руках  у Верховній Раді.  Будь ласка.  Одну хвилинку, почекайте. Кияк від "Державності", потім...

 

     КИЯК Т.Р.

     Шановний пане    Голово.   Шановні   колеги-депутати.   Смію торкнутися двох  пунктів  порядку  денного,   котрі   заздалегідь однозначно викличуть  протистояння  в  сесійному  залі і заберуть левову пайку   нашого   денного   робочого   часу.   Як   відомо, Крнституційний суд   формується   паритетно   Верховною  Радою  і Президентом у відповідності зі статтями 17 пункт 17-й,  24  пункт 11-й чинної  на сьогодняшній день Конституції України.  Однак,  у законі "Про Конституційний суд" відсутнє положення про те, що він керується нині   і   Конституційним   договором.   Стаття  ж  112 Конституції України    передбачає,    що    Конституційний    суд підпорядковується Конституції  та  керується  нею.  Таким  чином, вступаємо в  протирічча,   котре   знову   буде   використане   і дезвуайоване виконавчою    владою.    Отже,   поки   закон   "Про Конституційний суд"  не  буде  зкорельований   з   Конституційним договором, а  ми  нині  вже чули ,  що дехто з депутатів хотів би скасувати свій підпис під нам,  але то вже справа майбутнього,  і не узгоджено з Конституцією в частині, що не суперечить договору, Конституційний суд фрпмувати не можна.

     Замість цього   депутатська   група  "Державність"  пропонує перенести на вересень розгляд питань і законодавчих актів  ,  які стосуються пенсійного  забезпечення  і  поставлені  чомусь  аж на кінець листопада місяця. і, безсумнівно, напевне, будуть і надалі перенесені.

     Я переконаний,  що наші  пенсіонери  не  заслуговують  такої наруги над  собою.  Так  само  включити питання "Про генерального прокурора" в порядок денний сесії без ініціативи Президента  нині не можна.

     В відповідності  зі  статтею  44  Конституційного   договору Генеральний прокурор  призеачається  і обирається Верховною Радою за поданням  Президента.  Отже,  доки  нема  подання  Президента, наскільки я  знаю,  і всі ми теж,  такого подання на сьогодняшній день щн нема,  то це буде порушення вказаної  статті  підписаного Конституційного договору,  котрий  на  сьогодняшній день все-таки діє, як би того дехто  не  хотів.  Отже,  ми  займаємо  страусові позиції, думаймо,  нарешті,політичне прогнозування,  не здіймаймо чергової бурі  у  сесійному  залі,  якщо  хочемо   підняти   нашу репутацію і  якщо  не  бажаємо,  щоб  наші кроки були використані проти нас. Дякую.

 

     ГОЛОВА. Михайленко від "Єдності".

 

     МИХАЙЛЕНКО

 

     Уважаемый председатель, уважаемые коллеги-депутаты!

     Наша фракция  вцелом поддержывает предложение о том,  что мы должны утвердиться в повестке  дня,  и  только  повестку  дня  на сентябрь месяц  утверждать,  затем  все  остальные  вопросы уже в следующем месяце.  Ту  повестку  дня,  которая  предлагается   на сентябрь мы  считаем,  что вцелом можно поддержать.  Единственно, что есть такое замечание.  Мы на той неделе работаем в  комиссиях до конца  недели.  В  следующей неделе предлагается опять в среду работать в комиссиях.  У нас есть  такое  предложение,  чтоб  так много времени не тратить. В принципе, за эту неделю можно вопросы в комиссиях обсудить,  в четверг у  нас  стоит  вопрос  "Закон  о выборах". Новый закон "О выборах народных депутатов". Кроме того, в четверг...  предлагается  вчера  на  президиуме  рассматривался вопрос... о  внесении  изменений в действующее законодательство о выборах. ....связанных между  собой  два  вопроса,  оба  касаются выборов.

     Поэтому, есть такое предложение.  Рассмотреть в среду только один вопрос,  точнее два вопроса,  касающихся закона "О выборах", действующего и нового,  который предлагается в первом чтении, тем более, что  вчера было решено на Президиуме,  что процедура будет там чуть чуть другая. Там будет иная процедура рассмотрения этого вопроса. Предлагается  сначала  принимать за основу,  а некоторые принципиальные положения потом уже голосовать  в  первом  чтении, тем более,  что понятно,  что фракции, комиссии все равно раньше, чем во  второй  половине  не  будут  собираться.   Поэтому   наше предложение в  среду  рассмотреть закон "О выборах",  а потом уже работать в комиссиях. Спасибо.

 

     ГОЛОВА. Дякую. Від МГД прошу Геннадій Герасимович Самофалов.

 

     САМОФАЛОВ. Уважаемый  Александр   Александрович,   уважаемые коллеги. Межрегиональная     депутатская    группа    рассмотрела предложенный порядок  работы   сессии   и   считает   необходымым предложить следующее.

     Первое. Снять с рассмотрения сессии все политические вопросы на этот месяц, как вопрос о Генеральном прокуроре, в связи с тем, что , Александр Александрович ...информации вчера....   ..... Президент вносит  новую кандидатуру на рассмотрение сессии,  этот вопрос будет исчерпан.

     Второе. Мы  предлагаем  начать  сессию  12  числа,  работу с расссмотрения программы  нового  правительства.  Тогда,   видимо, многие вопросы больные снимутся, потому что мы будем знать мнение профессионалов в этой связи.  И хотелось бы,  чтобы правительство предложило нам  пакет  законов,  которые  нужны правительству для работы и которые помогут  нам  снять  те  серкезнейшие  проблемы, которые стоят на сегодняшний день.

     Мы считаем, что сегодня надо поставить вопрос в этом месяце, расссмотреть вопрос  о пенсионном законодательстве,  о выполнении его. Почему?  Потому что сегодня  оно  выплняется  только  на  52 поцента и  сегодня  нашим пенсионерам в этих условиях жить просто невозможно физически. Это очень важный вопрос.

     Вчера на   Президиуме   вносилипредложение   о   том,  чтобы поставить на  рассмотрение   вопрос   о   социально-экономическом положении в угольной промышленности. В повестке дня работы сессии этого вопроса нет.  Мы предлагаем внести  его  не  позднее  14-15 числа и  рассмотреть  как  отчет  правительства о состоянии дел в угольной промышленности.

     И последнее.  Наша группа депутатская предлагает,  Александр Александрович, все-таки у  нас  избрана  сегодня  Конституционная комиссия более  40  человек,  никакой информации о том,  как идет работа над  этм  главным   документом   государства   нет.   Наше предложение такое.  На уровне Председателя Верховного Совета или заместителя информировать депутатов о том, как ведется работа над Конституцией . Спасибо.

 

     ГОЛОВА. Смірнов.

 

     СМІРНОВ Є.Л.

     Шановний Олександре  Олександровичу.  Шановні  колеги.  Дуже коротко я пропоную.

     Перше. Розгляд  питання  про  проект  закону  України   "Про пенсійне забезпечення"  перенести  з  листопада  на вересень6 так само як і питання  про  індексацію  вкладів  громадян.  Це  можна зробити за  рахунок  перенесення  на пізніший термін питань блоку "Власність та  приватизація".  З  жовтня  на  вересень   пропоную перенести також   питання   про  проект  Національно-енергетичної програми України  на  період  до  2010  року,   про   залізничний транспорт, про   електроенергетику.   Пропоную  в  вересні  також розглянути питання, яке чомусь випало, про декларування доходів і майна громадян.  Пропоную розглянути питання, якого взагалі немає в вересні,  про доцільність подальшого  перебування  українського батальйону в  складі військ ООН на території колишньої Югославії. Пропоную також  парламентські  слухання,  які  нам   пропонуються взагалі відмінити  як  марну  трату  часу  або  винести їх за час пленарних засідань.

     І, нарешті,  на  12  вересня,  на  наступний  тиждень другим питанням порядку денного я пропоную  поставити  розгляд  останніх рішень Уряду  щодо  підвищення тарифів на електроенергію,  газ та побутові послуги і прийняти відповідну постанову з цього приводу. Проект постанови завтра я роздам Секретаріату. Дякую за увагу.

 

     ГОЛОВА. Прошу.

 

     __________(Не чути)

 

     ГОЛОВА. Прошу, прошу. Він правильно говорить.

 

     КОВТУНЕЦЬ В.В.

     Володимир Ковтунець, фракція "Народного руху України".

     Шановні колеги.  Наша  фракція  підтримує  лише перший пункт запропонованої постанови.   На   превеликий    жаль,    Олександр Олександрович, не    правильно   ...........   виступ   Вячеслава Чорновола.

     Ми сьогодні погоджуємось лише з тим, щоби порядок денний був затверджений лише  за  тиждень.  Адже  виступ   від   соціалістів засвідчує, що  в принципових питаннях порядку денного на вересень місяць ми маємо сильні позиції.

     Є серйозні  зауваження і той порядок,  який зараз є,  він не дозволить розглянути  такі  кардинальні  питання  як   формування податкової політики,  почцинаючи з наступного року. Тому в такому вигляді цей  порядок  денний   на   вересеньні   в   якому   разі затверджувати не  можна.  В  другому пункті мова повинна йти лише про порядок денний на тиждень.

     Тепер щодо порядку денного на цей тиждень.

     Ми не  погоджуємось  з  двома  питаннями.   Про   формування Конституційного суду,  оскільки порівняно із попереднім розглядом цього питання не з'явилося жодних інших  обставин,  які  б  могли змінити ставлення  депутатів  до цього питання.  Навіщо ми будемо знову піднімати це питання,  рішення по якому можна вже  сьогодні зпрогнозувати. Негативне рішення.

     Про Генерального  прокурора.  Я  приєднуюся  до  позиції,  і фракція приєднується  до  позиції МДГ - це питання питання носить політичний підтекст.  В сьогоднішніх ранкових заявах було  чимало розумних пропозицій  як  обійти  це питання,  не виходячи за межі Конституційного договору.  І давайте  ми  дамо  можливість  нашим владним структурам  вирішити це питання відповідно до...  і нам в тому числі відповідно до Конституційного договору.

     Нарешті, нас  дивує,  що  в  порядку  денному  на  наступний тиждень всупереч  рішенню  Президії,  прийнятому  вчора,   стоїть питання про тлумачення статей закону "Про вибори".  Адже Президія постановила внести в порядок денний питання про характер виборів. Які це   будуть  вибори,  повторні  чи  додаткові.  І  цим  самим вирішується питання про тлумачення тих чи інших статей,  стосовно цих виборів.   Стоїть  питання  зовсім  інше.  Президія  вирішила доручити внесення  цього  питання  Комісії  з   питань   правової політики та судово-правової реформи. Але тут видповідальна стоїть Комісія з питань  державного  будівництва.Вибачте,  до  яких  пір якісь темні особи будуть фальсифікувати рішення Президії?

     Фракція пропонує також відповідно з  тим,  як  погоджено  на засіданні Президії,  на цей же день у вівторок перенести інші два питання з четверга ,  що стосується закону "Про  вибори  народних депутатів". І  стосовно нашого обговорення подалі порядку денного на четверту сесію,  очевидно, ми будемо розглядати це у наступний вівторок.

     Я хочу звернути вашу увагу на  те,  що  нашою...  депутатами нашої фракції   розроблено   і  подано  у  встановленому  порядку проектзакону "Про компенсацію заощаджень громадян".  Це  зроблено приблизно тижнів  3  тому.  Не дивує,  що всупереч Регламенту цей законопроект досі не розповсюджений між  народними  депутатами  і навіть немає  його  у  фракціях  і  комісіях.  Там  є  відповідні економічні обгрунтування, які показують можливість в наших умовах для певних  категорій населення вирішити ті питання.  Я наполягаю автору цього законопроекту,  щоб відповідно до Регламенту він був найближчим часом розповсюджений серед депутатів.

     Також ми пропонуємо,  що для вирішення змін  в  законі  "Про пенсійне забезпечення"  для  внесення  змін,  які  б  могли діяти ефектвно з  1-го  січня  наступного  року,  цей  закон  необхідно розглядати не у листопаді чи грудні, як пропонує Комісія з питань соціального зазисту і праці,  його можна розглянути у вересні,  в крайньому разі  в  жовтні,  інакше  оце відкладання знову зробить проблематичним вирішення внесення цих змін ефективно з 1-го січня 1996 року. Дякую за увагу.

 

     ГОЛОВА. Я,  щоб  так  у давність не зайшло,  Президія вчора, приймаючи рішення"Про вибори",  про тлумачення статей закону "Про вибори" доручила   якраз   комісії   Стешенка  разом  з  комісією Стретовича внести пропозиції з цього приводу. А профільна комісія

- з цього питання.  Якраз комісія Стешенка. Так що ви даремне там говорите. І Президія рішення таке приймала.  Так що таємниці  там не було. Будь ласка, Чиж.

 

     ЧИЖ І.С.

     Шановні колеги,  шановний Олександр Олександрович.  Я ставив питання з місця і тому вважати, що це виступ, очевидно, не можна. А стосовно теперішнього виступу на  трибуні.  Дійсно,  є  позиція фракції з  приводу  саме  розгляду  питання у вересні.  Олександр Олександрович, коли задавав  питання,  говорив  взвгалі  за  4-ту сесію. Ні,  саме  про  вересень  місяць,  Тому що решту питано ми повинні обговорити і дійсно визначитися, щоб була продуктивність. Тож вересень. Ми пропонуєм таке.

     Перше. Виключити з порядку денного  вересня  місяця  питання про проект Державної програми економічного і соціального розвитку на 95 рік.Я не знаю,  може ми вже перестанемо  приймати  програми заднім числом,  і  бюджет  заднім  числом  і  все інше.  Що це за програма? Один  з  радикальних  наших  депутатів  сказав,  що  це "Фількіна грамота".  Я  підтримую,  оскільки  процент  планується падіння намічається паливного виробництва на 13.6  відсотків.  Що це за  програма,  не  зрозуміло.  Тратити  час  на  такі  речі не доцільно. Це перше.  Далі. Я вже казав про законопроект про зміни до Кодексу , Земельного кодексу. Кодекс є, діє, можна тоді включати,  коли ми будемо бачити  для  чого  ці  зміни вносяться. Нам   не  зрозуміло,  скажімо,  чому  комісія  Михайла Олексійовича Косіва має вносити  зміни  до  Кодексу  Законів  про працю. Коли  стаття  73,  коли  це  в  принципі  проблеми комісії соціальної політики і праці,  ми пропонуємо  включит  до  порядку денного ще  один  момент.  Я  вже  говорив не включати до порядку денного питання,  які не підготовлені, в встановленому порядку не подані до Верховної Ради.

     Ми пропонуємо обов'язково найти змоги і  розглянути  питання про субсидії, про систему субсидій наших громадян. Ну, скажу таку річ, скажімо те, що зараз існує це просто наругу над людьми. Тому що скажемо  на  Хмельниччині  норма,  після якої,  так би мовити, наступає субсидія - один балон газу на рік.  Ви можете уявити, що це за  норма,  скільки  людина,  і  безперечно  людина не отримує ніяких субсидій.  Я  думаю,  що  Уряд  повинен  подати  чітку   і розгорнути, так  би  мовити,  картниу  цього  питання.  Зовсім не враховується, скажімо,  електроенергія в сільській місцевості. Це надзвичайно серйозне зараз питання,  не розповсюджується,  так би мовити, ці норми.  Це одне далі.

     Ми пропонуємо  обов'язково  включити  до порядку денного два надзвичайно важливих законопроекти про  державне  підприємство  і про трудові  колективи.  Власне  це  буде  розподіл  публічного і приватного справа.  Крім того,  ми ніколи  не  зможемо  вийти  із прориву, не  зможемо говорити про стабілізацію виробництва,  якщо ми не подивимося  на  державний  сектор  економіки,  на  державні підприємства.

     Пенсійне законодавство абсолютно підтримує - це головна біль нашої комісії,  соціальної політики і праці. І треба нарешті, щоб Уряд подав свої пропозиції,  бо блокує нормальне вирішення  цього питання Уряд  - виконавча влада,  хо на всіх рівнях говорить,  що начебто Верховна Рада не бачить,  що треба зміни вносити.  Ні, ми бачимо, ми не можемо пробитит ніяк цієї проблеми.

     Необхідно поставити питання у вересні  місяці  на  Верховній Раді, якою ввести в дію статтю 9, 33, 34 закону про оплату праці. Інакше закон  не  діє.  Ми  знову  натикаємось  на  те,  що  ціни лібералізація для  них  повна ,  що стосується заробітної плати і доходів трудової людини, повне обмеження. Де ж тут логіка?

     Нарешті наша пропозиція є про те,  щоб включити, скажімо, на наступному тиждні питання про вихід України з режиму  економічних санкцій проти  Югославії.  Тому що Україна щорічно втрачає на цій справі 4 мільярди доларів. І ми не можемо, ми не такі багаті, щоб не бачити цієї проблеми. Комусь вигідно, щоб ці пенсії були. Ми ж повинні думати  про  вигоду  своєї  держави  і  свого  народу.  Є пропозиція депутатів нашої фракції про те,  щоб, я це вже сказав, податкове законодавствопісля концепції податкової розглянути  тут також у  вересні  місяці,  тим  більше,  що  ми  зобов'язанні  це зробити. Бо закон про бюджет ми повинні в принципі розглядати  до 15 вересня.

     І, нарешті,  останнє,  це до організації самої роботи.  Наші депутати пропонують різне,  все-таки залишити в середу, як і було раніше, а не переносити на п'ятницю.

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Я прошу уваги. Одну хвилиночку. Я прошу всіх. Уже ми кілька депутатів   використало   п'ять   хвилин   для    внесення пропозицій. Я прошу.  У нас є Регламентом визначена процедура. Це не виступи,  а пропозиції так обмежені в часі не 5 хвилин. Тому я прошу, будьте коректні.

     І ще одне. Василь Іванович, почекайте. Може я закінчу думку. Будь ласка. Значить, от під час виступу Іван Сергійовича стався у залі прикрий інцидент.  Карнаух Микола Васильйович,  будь  ласка, увага. Один   з   депутатів,   конкретно   Олег   Вітович  зробив некоректний жест стосовно іншого депутата. Я просив би вас, Олег, якщо ви  і  ваша  організація  за  свої  буде купувати те,  що ви принесли і інша річ,  тоді будете носиіи його по залу.  А якщо це не так,  то,  будь  ласка,  не  робіть  цього  взагалі.  Цей жест некоректний. Будь ласка, уникайте жестів. Це абсолютно не красить Верховну Раду і депутатів.

     Шеховцов, прошу, він позафракційний.

 

     ШЕХОВЦОВ О.Д.

 

     Уважемые коллеги,  я думаю для населения Украины нет  сейчас более важного вопроса,  чем коммунальные платежи и плата за жилье и, честно  говоря,  на  последних  приемах,  когда  на  меня  уже замахивались старики палками,  я говорил одна надежда,  з'їдуться депутати в сентябре, что нибуть изменят.

     И вот я вижу, что не только в повестке дня на сентябрь, но и на всю сессию,  даже косвенно не значаться вопросы,  связанные  с оплатой жилья и коммунальных услуг.

     Всем, я  думаю,  очевидно,  что  политика,   которую   ведет правительство, абсурдна.   Александр   Александрович   в  докладе сегодня сказал,     что     половина     населения,      половина квартироскемщиков неоплачивают  коммунальных  услуг.  То  есть та цель, которую ставит правительство заствит всех платить  реальную цену и   расчитаться   с   долгами,   она  в  конечном  счете  не достигается. Денег то этих не получают,  цена растет,  количество платящих уменьшается.

     Я напомню,  что 14  июля  вам  был  роздан  проет  закона  о субсидиях на   оплату   жилищно-коммунальных   услуг   населению, разработаный мной и,  к сожалению,  не поддержанный комиссией  по социальным вопросам.   Я   считаю,   что   изменить   общий  курс правительства на повышение цен, ну, им так видятся реформы, мы не сможем. Возникает   конфликт   с  правительством,  мы  ничего  не добкемся. Ну,  вот  принять  свой  вариант  закона  о  субсидиях, который бы  сделал этот механизм действительно помощью населению, ведь сейчас смешная  ситуация.  Создали  огромный  аппарат.  Этот аппарат перемалывает людей на приеме,  перемалывает кучу бумаг, а на выходе,  ну,  извиняюсь,  стрельба по воробьям.  Из  огромного аппарата при огромном потоке желающих и наждающихся в этой помощи на выходе получается какой-то жалкий процент  реально  получающих субсидий и  эта  субсидия  такая  мизерная,  что люди и смеются и плачут одновременно.

     Я настиваю  на  том,  чтоб такой проект закона был включен в сентябре на рассмотрение Верховного Совета, тем более, что служба эта уже  работает,  постановление  прниято.  Я его взял за основу закона и нам только остается усовершенствовать  его  так  ,  чтоб концы сходились  с  концами.  Чтоб все-таки пенсия не была меньше этой квартальной платы и оплаты коммунальных услуг.

     И второй вопрос.  От меня депутата Носова такое предложение, просьба, совет к вам.  В прошлом созыве Парламент работал в таком режиме. Две недели в пленарном заседание, неделя полностью работа в комиссиях, неделя в округах. Я вас уверяю, поверьте, тогда было лучше работать. Комиссии имели возможность детально прорабатывать вопросы. Вопрос сложный,  можно было его переносить на  несколько дней и  довести  до  конца.  Сейчас  одна среда вот,  один день в неделю, а в итоге  три  дня  всего  лишь  в  месяц  разорваны  по неделям. Это очевидно,  я думаю,  уже вам после года работы очень мало для  того,  чтобы  комиссии  выносили  на  Верховный   Совет подготовленные вопросы.  А  подготовленные  вопросы отличаются от неподготовленных тем,  что он принимается быстро,  без спров, без даже второго  чтения,  без  долгих  препирательств  по  отдельным статьям.

     Такое предложение  я прошу.  Я понимаю его сложнее поставить на голосование.  Президиум  уже  полготовил  другой  вариант   Но задумайтесь над этим предложением.

     А по вопросу закона о субсидиях у нас  нет  другого  выхода. Или отмолчаться  и  смотреть,  что делает Правительство.  Кстати, позация комиссии такая и была социальным вопросом.  Правительство придумало, пусть   само   и   расхлебывает.   Очень   жаль,  ведь расхлебывает то не Правительство,  а население расхлебывает.  А в конечном счете,    может   быть,   нам   всем   прийдется   потом расхлебывать.

     Спасибо за внимание.

 

     ГОЛОВА. Гетьман.

 

     ГЕТЬМАН В.П.

 

     Шановні колеги!

      Депутатська група  "Незалежність" (на відміну від декого) внесла

5-6 конкретних пропозицій,  які просила проголосувати і в цьому бачила сенс,   крім  більш  чіткої  організації  роботи.  Сьогодні  ми  знову обговорюємо те, що, так сказать, говорилось на ранковому засіданні. Ми пропонуємо,  і  ближче до цього підійшла група,  на мій погляд,  група "Центр",  яка внесла пропозиції,  які випливають з того,  що гоорилось раніше.

     Перше. Ми  пропонуємо,  дійсно,  після  того,  як  буде  прийнята Програма уряду,  разом  з  представниками уряду проінвентаризувати все те, що нароблено в комісіях.  Без уряду ми  не  обійдемося.  Не  можна вносити сьогодні непідготовлені проекти рішень,  які не випливають або які не вписуються у логіку або послідовність реформ. Якщо ми признаємо ці реформи... Одні кажуть: приватизацію треба перенести і з цього, так сказать, контексту викреслити.  Інші говорять,  що треба  пільги  сюди приблизити. Дійсно, треба. Але все це випливає з Програми уряду. Тому, Олександре Олександровичу,  я прошу  (і  ви  вроді  погодилися)  взяти пропозиції, які були внесені (вони офіційно були внесені і розмножені) і проголосувати.

     Друге. Депутатська   група  "Центр",  виходячи  з  цього,  внесла конкретні пропозиції.  Ми підтримуєм те,  що сказали ви відносно 1 і 2 пункту, а дальше треба продовжити тим,  що сказав "Центр", - це більше всього випливає із здорового лузду. Дякую за увагу.

 

     ГОЛОВА. Дякую.  Степенко,  одну хвилиночку!  Ще  від  фракції  не виступили. Почекайте, будь ласка.

 

     ЧАПЮК О.С., 71 виборчий округ.

     Шановні народні депутати!

     Група "Аграрників  за  реформи" не має заперечень проти порядку і питань, котрі зароппонувала  Президія  на  розгляд  засідань  протягом вересня, але  має  одне зауваження.  Вже ряд вносилося пропозицій.  Ми просимо поставити на голосування і підтримати це  питання,  що  проект Закону України "Про внесення змін і доповнення до Закону "Про пенсійне забезпечення" обов'язково перенсти  для  розгляду  у  вересні  місяці, виключно злободенне  питання.  Ми зустрічаємося з людьми.  Маса,  маса обгрунтованих претензій. І великих претензій людей, обділених увагою у нашій державі.

     І друге.  Питання  колеги  висловлювали  по  прокурору   питання. Політичне воно,  дійсно,  політичне тільки в силу того,  що теперішній Генеральний прокурор сам встряв в політичні інтриги лише.  Це  питання виключно правового поля нашої держави і того правового безправ'я,  яке в силу ситуації,  в занчній мірі,  і сталося.  І що підтвердили  події дуже яскраво  18  лфпня  -  масове  побиття на Софіївській площі.  І я думаю, що по мірі готовності  Президента  внесення  цього  питання  на розгляд сесії,  його треба невідкладно,  безперечно,  розглянути. І це безправ'я, в якійсь мірі, в Україні призупинити. Дякую.

 

     ГОЛОВА. Соболєв.

 

     СОБОЛЄВ С.В.

     Ми такж,  як  і  фракція  "Незалежні",  від  депутатаської  групи "Реформи" вносили ряд конкретних пропозицій.  Я просто хотів, щоб вони були зафіксовані і проголосовані.

     Перш за все,  це пропозиція.  У нас якось  дивно  скаладається... Депутат Кириченко   підготував   проект  Закону  "Про  захисника  прав громадян УкраЇни". Попросив, щоб його розмножили. Кажуть: ні, спочатку проголосуйте, внесіть в порядок денний,  тоді ми роздамо депутатам.  А коли в порядку денному,  ми кажемо:  цей проект Закону ще не розданий, тому ми не можемо його включити в порядок денний, поки не роздадуть... Тому я ще раз повторюю: підготовлений досить важливий проект Закону, і ми хотіли, щоб це було поставлено. Він є вже, відданий в Секретаріат і готовий для розмноження.

     Друге питання,  яке вчора було піднято на Президії Верховної Ради, на жаль,  не відображено в матеріалах ні першого тиждня, ні взагалі матеріалалх  вересневих.  Це  матеріал,  який  стосується створення  спільног підприємства газтранзит.

     Я хочу нагадати,  більше 90 депутатів в свій час підготували запит. Ситуація  за  цей  час  ще  більше  погіршилась.  На жаль, документи всі,  від яких ми  застерігали,  вже  підписані.  Таким чином, іде активно створення фактично стурктури, якій передається у власність наше  найбільше  газосховище  у  Львівській  області, унікальні за своїми об'ємами і по обслуговуванню.  І таким чином, ще пройде місяць і таким  чином  буде  порушено  не  те  що  наше законодавство про   заборону   на   приватизацію  газопроводів  і газосховищ. Ми  просто  виявимось  в  залежності  від  конкретних приватних фірм, велючаючи досить відомму фірму "Олгаз".

     Тому вчора на Президії це  питання  виникло.  Пообіцяли,  що воно буде поставлено,  я не знаю в якому вигляді.  Якщо слухання, але слухання тут вже проходили,  це нічого  не  дає.  Можливо  як окреме питання  під  час  дня  Уряду,  щоб  була надана конкретна інформація. Більше того,  що проекти і постанови,  і проект цього документу, у  нас  на руках є.  Наскільки нам відомо - це рішення вже підписано.  Таким чином,  тут розглядати окремо  нічого.  Або треба приймати  рішення  про  відміну цього рішення Уряду і таким чином повертати нашу власність у власність України.  І тут більше розбиратися  нічого.  Але  це  питання  треба поставити в порядок денний.

     І третє питання.  Це питання,  яке стосується змін, внесення змінодоповнень до статті 4 закону про підприємства.  Воно пройшло дві комісії,   пройшло   Президію.   Я  хочу  нагадати,  це  бере ліцензування діяльності, оборонної діяльності в Україні. На жаль, на минулій   сесії   не  встигли  це  поставити.  Це  питання  не врегульоване законодавчо.   Матеріали   роздані,   на   руках   у депутатів, хотілося щоб це було проголосовано.

     І останнє,  це питання,  яке стосується,  я ще раз повторюю, те, що  було  в  виступі,  не треба починати робочі дні в сесію з питання про Конституційний суд, про прокурора.

     Но це  тільки  підірве роботу цією сесії,  вносте його добре друге питання порядку денного,  але ні в якому разі  з  нього  не починати. Тому  пропозиція  нашої  фракції  починати з конкретних питань, які стоять в переліку.  Є  фінансово-промислові  групи  у вівторок, давайте починати з цього питання.

     Є конкретне питання по  середі  про  призначення  увільнення судді Верховного  суду,  інакше  це  все воно дезорганізує роботу сесії.

     Дякую...

 

     ГОЛОВА. Ще є пропозиції?  Степенко, будь ласка.

 

     СТЕПЕНКО В.І.

 

     Шановні колегі,   я  хочу  вас,  Олександре  Олександровичу, попросити. Я хочу виступити по Регламенту.

     Підтримує мене багато депутатів.  Якщо ми дальше підемо,  що будуть виступати тільки керівники фракцій,  я особисто  на  сесію ходити не  буду.  Тому що розумієте у нас...  от давайте сьогодні прослідимо день.

     Ну, по-перше, я не такий самий, бо я вніс конкретні письмові пропозиції через Секретаріат,  так як пропонував Голова Верховної Ради. Давайте слухати хоч одного чоловіка у цьому залі.

     А приходить сюди і казати, що я ще кращий, так давайте іще у шахмати зіграєм.  Тому  я  хочу  вам  отаке  вносити,  Олександре Олександровичу, ну,  дивіться, теж саме повторюється, виступили з утра, все було нормально, внесли конкретні пропозиції. Я пропоную ставить прямо конкретно на голосування те,  що  говорив  Гетьман. Наприклад, приходять  і  кажуть:  надо  18  вересня чи там серпня вносити сюди,  що там сталося. Ми проголосуємо, що вносити тільки ті питання,  які впливають на економіку України. І скажемо, що це питання буде правоохоронних органів,  звернення якихось депутатів замішано, дамо  згоду.  А  ми розглядаємо тільки ті питання,  які впливають на економіку.

     І якщо поставити на голосування так чи ні. І не окончательне це обговорення.  Усі жаліють пенсіонерів,  усі жаліють студентів. Ну, ви  послухайте,  що ми тут говоримо.  Це крім такої,  знаєте, нервозності нічого в суспільстві не викликає. Давайте чесно на це дивитись правді у вічі.

     Я вніс пропозицію.  Наприклад,  право позачергового  виступу внесення пропозицій  надавати тільки від постійних комісій,  а не від фракцій і груп.  Нада це питання проголосувати, внести зміни. Ну, я  в  первому  був,  коли,  поки  не  було тих фракцій - було нормально, стали фракції - це взагалі щось незрозуміле для  мене. Розумієте? Якщо  на  фракції  обсудили якесь питання,  я дякую за підтримку, хай вносять це питання,  Олександре Олександровичу,  в комісію відповідну.  Комісія  розглянула  і каже:  отака фракція, допустим, соціалістів п'ятірку заробили.  Такий проект дала в  цю комісію. Давайте цей проект приймемо. І все буде правильно. А тут же крім політичних заяв ми ж нічого не чуємо.

     Тому я вношу пропозицію це все-таки проголосувати.

     І ще одне.  Якщо мфи вносимо  конкретні  питання,  допустим, заслухати питання  "Про  дотримання Закону "Про бюджет України на 1995 рік"".  Внесли  пропозицію,  доручили  відповідній  комісії, внесли в  порядок  дня,  проголосували і на цьому закінчили.  Ну, давайте. Олександре Олександровичу, знаєте, люди надіються, що ми будемо краще  працювати,  і  от коли в нас щось получається якось приємно за це.  Коли ми втягуємося в ті політичні всі  інтриги  і це, я думаю, ну я розумію, що ви хочете всім якось догодить. Нада занять тут чітку позицію згідно  регламенту.  Поставлене  питання давайте проголосуємо  так чи ні і припинемо всі ці непотрібні нам обговорення.

     Дякую за увагу.

 

     ГОЛОВА. Василь  Іванович,  дуже правильно сказано.  Спасибі. Тільки і вам треба керуватись тими рекомендаціями  особисто.  Іще хто від фракції?  Семененко.  Є пропозиція закінчити обговорювати це питання. Я поставлю на голосування.

 

     СИМОНЕНКО П.М.  Фракція "Комуністи України".

 

     Рассматривая предложенный вариант повестки дня на  сентябрь, фракция "Коммунисты"  в  основе своей поддержала его,  и обсуждая некоторые детали,  предлагает и  народным  депутатам  рассмотреть такие принципиальные вопросы.

     Я думаю,  что  они  имеют  огромное  значение  в  целом  для Украины. Назрел  этот  вопрос. Я вчера его поднимал на Президиуме Верховного Совета.  Необходимо просто срочно в  конце  то  концов принять концепцию о налогообложении.  И таким образом упорядочить сегодня в  целом  систему  налогообложения  и  дать   возможность каждому производителю  или  гражданину  чувствовать  определенную увереность и определенную иметь перспективу в  плане  организации своей  деятельности.

     Мы поддерживаем вопрос о необходимости так же  включения  на сентябрь и  принять  все-таки решение по закону "О декларировании доходов". Это действительно так необходимо потому, что в принципе сегодня надо опять все те проблемы,  которые возникают критически именно в самой сути среди населения.  Думается,  что  в  связи  с заявлением Президента  о  необходимости введения гривны в октябре месяце надо не уходить  и  в  конце  концов...  так  скажем,  вот руководство.... рассмотреть  информацию  об изготовлении гривны и всяких там товарных облигаций  и  к  чему  это  привело  и  какие последствия будут  иметь  для  Украины.  Кстати  говоря,  уже  по Украине ходят номизматические  ценности,  металлические  знаки  в качестве гривны,  уже свободно ими торгуют.  Я думаю, это для тех народных депутатов,  кто очень боролся за  эту  идею  и  пытается сегодня тоже  самое  протащить,  все то,  что будет очень большим бременем ложиться на наших избирателей.

     Я хотел  бы обратить внимание,  Александр Александрович,  на то, что  на  Президиуме  Верховного  Совета  былодано   поручение комиссии по  законности  до  12  сентября  рассмотреть  по УНСО и деятельности приступной ее у нас на  Украине  и  доложить  сессии Верховного Совета в сентябре это так бы этот вопрос,  так же, как мы сегодня внесли,  это действительно перед  введением    гривны, заслуживает изучения  и дачи оценки долларовая вся эта спекуляция и махинации   финансовые   наший    высшых    должностных    лиц, возглаввляющих и Национальный банк в августе месяце.

     Мне предлагается,   чтобы   все   снять    проблемы,    надо использование Украинского  телеканала  УТ-1 провести,  это,  надо подумать сегодня и все-таки рассмотреть вопрос, имеющий отношение к повышению  цен  на газ,  выплаты субсидий и увеличение тарифов. Это полномочие  по  Конституции  Верховного  Совета  заслуживает, чтобы мы    особо   рассматривали   подготовку   и   ситуацию   в топливно-энергетическом комплексе    и    подготовку    народного хозяйства к зиме и отдельно проблема агропромышленного комплекса. Это уже притчий... в конце-концов надо серьезно заглянуть в глубь этих проблем.

     Мне представляется,  что надо как политикам и высказать свое отношение к  бомбардировке Сербии и к попыткам Президента втянуть Украину во вступление в НАТО и дать эту оценку. Но особо хотелось бы обратить  внимание  народных  депутатов,  что наша Генеральная прокуратура на протяжении уже практически года не  информирует  и не доводит   до   конца   крупнейшие   дела   по  государственным преступлениям связанным с  "Бласко",  с  изготовлением  гривны  и предлагаю, если  сегодня  комиссия  по  борьбе  с  организованной приступньстью во главе с "борцом" Омельченко,  который со страниц газет не   сходит   не   в   состоянии.   Значит,   надо  создать парламентскую комиссию,  которая  изучит  проблемы,  с   которыми сталкивается Генеральная   прокуратура   при  расследовании  этих государственных преступлений.

     И последнее. Включая сегодня в повестку дня вопросы, которые мы предлагаем,  хотелось  бы  особенно  обратить,  что  в  первую очередь надо и о пенсионном обеспечении,  о социальной защите и о субсидиях. Я не буду зачитывать,  я  передам  в  Президиум,  вам, Александр Александрович,    заявления    тех   граждан,   которые обездоленные пришли  к  Верховному  Совету  сегодня  с   утра   и высказывали все  эти  замечания,  но в них самое главное - боль и трагедия. А упрек нам,  что они нас  накормили,  выучили,  обули, одели, дали  высшее  образование,  а  мы  их  сегодня оставили на задворках государственного устройства и они нищие  пришли  пришли сегодня требовать  от  нас  таблеток для того,  чтобы в последний путь более спокойно отправиться, а не кончать жизнь самоубийством через варварские  все эти ситуации,  с которыми они сталкиваются, И, безусловно,  для того,  чтобы в  ноябре  рассматривать  проект Конституции, о котором было сказано. Надо все-таки в конце-концов послушать народ  ина  референдуме  услышать  какое  устройство  в государстве они  хотели  бы  иметь  и  послушать  о необходимости принятия закона о местных Советах  в  связи  с  тем,  что  у  нас сегодня Президент   опубликовал  Положение  об  Администрации,  а функции Советов,  которые остались на  местах,  у  нас  четко  не обозначены.

     Благодарю за внимание.

 

     ОПЛЕСКИ.

 

     ГОЛОВА. Я пропоную підвести риску під внесенням  пропозицій. (Шум в  залі).  Від  групи.  Я  прошу,  від "Державності",  Павло Михайлович. Від "Державності" виступав Кияк. (Шум в залі).

     Я ставлю  на голосування пропозицію про підведення риски для внесення пропозицій  до  порядку  дня.  Будь  ласка,  ставлю   на голосування.

 

     "за" -190.

 

     Рішення процедурне прийнято. (Не прийнято).

     Таким чином,  пропозицій багато.  Я свідомо  пропускаю,  які стосуються в  цілому  4  сесії.  Ми розглядаємо проект Постанови, який прийнятий  за  основу  і  розповсюджується  його  вплив   на вересень місяць тільки.  Тобто наступний тиждень і перелік питань на вересень місяць.

     Тому я  не  буду  голосувати пропозицію Середи.  Він не буде ображатись, оскільки це питання відповів,  що  Кабінет  Міністрів сам листом  просить  прискорити  розгляд  податкових законів,  ті редакції, які сьогодні знаходяться в роботі  серед  депутатів,  в комісіях.

     Пропозиція депутата Кияша відносно  перенесення  закону  про пенсії на вересень місяць із грудня, як він в переліку записаний.

     Де Юрій Олексійович, голова комісії з питань... Буздуган? Де Буздуган? Заступник   може  говорити?  Готові  розглянути  ви  це питання в вересні місяці.  Я хочу підкреслити  таку  думку,  вона побутує сьогодні  серед  населення,  що  ніби-то Верховна Рада не розглядає  такий закон.

     Верховна Рада  розглядає  ті  законопроекти  з  економічної, соціальної сфери перш за все,  котрі внесені Кабінетом Міністрів. Ви подивіться  в  переліку  питань  цей  законопроект  стоїть  із зірочкою. Це означає,  що він не внесений до сьогоднішнього дня в установленому порядку.

     Будь ласка, я прошу з місяця не вигукувати.

     Чиж, заступник   голови   комісії   з   соціальних   питань. Соціальної політики,  прошу.  Іван Сергійович,  ідіть на  трибуну скоріше.

 

     ЧИЖ І.С.

 

     Шановні колегі,  дійсно питання надзвичайно серйозне. Справа в тому,  що в нас законодавство пенсійне дуже хороше.  Воно  десь такого європейського  рівня.  А  все інше в нас погане.  Зокрема, урядова позиція  щодо людей наших.

     Комісія з   соціальної   політики   та  праці  кілька  разів зверталась до Кабінету Міністрів.  І коли ми тут доповідали закон про межу малозабезпеченості,  ми ще раз про це говорили.  Про те, що необхідно,  по-перше,  повноціно,  щоб діяв закон про пенсійне забезпечення. Тому що зараз вийшло так, що мотивуючи Уряд мотивує тим, що немає коштів.  Практично знівелював трудовий вклад людини стаж відповідний, рівень роботи так далі.

     Ми з комісією  провели  детальне  вивчення,  скажімо,  рівня пенсії по всіх галузях,  включаючи військових,  там прокурорські, судові органи і так далі.  Бачимо,  що дійсно парадокс є. Людина, яка працювала і працює,  яка утримує власне ці сфери ,  отримує в кілька разів меньшу пенсію,  а ніж скажімо...  І це не нормально. Закон є.  Треба повноцінно включити його в дію.  Я вважаю так.

     Якщо Уряд не подасть, скажімо, зараз до своїх пропозицій, ми ж два мільйони сто ми з вами затвердили,  це ж нічого не значить. Нам треба в комплексі розглянути закон про межу,  і ввести його в дію, і  встановити  вартісну величину межі малозабезпеченості.  І закон про пенсію включити повною мірою.  І  ншого  просто  немає. Люди вже  не  розуміють  нас.  Я  хочу  сказати,  що ми можемо це зробити і зараз  Верховною  Радою.  Але  ж  за  Конституцією,  за Регламентом, за   нормами,   якими  ми  користуємося,  економічні закони, які  тягнуть  за  собою   додаткові   витрати,   скажімо, бюджетні, вони  мусять бути обгрунтовані Урядом.  Я не знаю треба тоді прийняти рішення може не включати,  скажімо, зараз у вересні місяці, але  дати завдання Уряду,  щоб доповіли через комісії і у Верховній Раді.

     Ми готові з вами, скажімо, розглянути цей закон. Але уярдова сторона прийде і скаже ,  що  грошей  немає.  Скажіть,  де  взяти гроші?

 

     ГОЛОВА.  Ваша пропозиція, комісії, що скаже.

 

     ЧИЖ І.С.  Пропозиція така:  включити в порядок денний,  якщо нам не вдасться розглянути і у вересні місяці , можемо розглянути на початку  жовтня.  Але  це  буде стимулом для того,  щоб Уряд в цьому питанні...

 

     ГОЛОВА.  Носов, що з процедури скаже? Прошу.

 

     НОСОВ В.В.

 

     Шановні депутати! Ми ж Регламент прийняли. Там записано так: що якщо  документ не поширений,  то його і включати не можна,  бо ніхто ж не знає,  що включати.  Хай  подадуть  документ.  Головна комісія робить  попередній  висновок.  Попередній  висновок  - це комісія виносить  пропозицію:  доцільно  його  приймати   чи   не доцільно. І  порядок розгляду.  Може спеціальну комісію створити. Після цього тільки ми включаємо в порядок денний.  Щоб включити в порядок денний,  ми маємо бачити документ. А документ поширюється без Президії,  без нічого.  Так що Соболєв правильно домагається, щоб Закон   "Про   народного  захисника"  чи  проект  закону  був що процедуру треба дотримувати.  Я хотів би ще скористатися, коли будемо формувати  порядок  денний,  регламентом  передбачається з двох розділів.   Перший   розділ,   документи,    які    повністю підготовлені, от     виносять    і    слухай    документи,    які доопрацьовуються. Секретаріат  без  кінця  цього   не   дотримує. Хочеться показати кількість 300 штук, а не треба нам кількість, а треба якість.

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Є пропозиція, щоб вийти з цієї колії, яка створилась стосовно пенсійного  закону,  прийняти  постанову  про  доручення  комісії з   питань   соціальної   політики   вивчити  ситуацію  з підготовкою нової  редакції  пенсійного  закону  і  доповісти   в вересні місяці  Верховній  Раді.  Немає  заперечень?  Це  і  буде пропозиція, яка  врахована  і  в  інших  комісіях.  Я  ставлю  на голосування цю пропозицію. Юрій Олексійович, голосуйте.

 

     "за" -220.

 

     Рішення прийнято.

     Пропозицію депутата  виключити  питання  про  Конституційний суд ставлю на голосування. За основу прийняли.

 

      За 212

      Рішення не прийнято.

      Про   виключення.   Пропозиція   про  виключення

 питання про Генеральну прокуратуру, ставлю на голосування.

     

      За 98

     Рішення не прийнято.

      Пропозиція    депутата   Михацленко   в   середу

 наступного тижня не витрачати на засідання комісії, а

 провести засідання так, як передбачається. Так що все

 в порядку.

      Самофалов,  питання  про  стан справ у вугільній

 промисловості  на 14-15. Вчора Президія розглядала це

 пвтання,  є  доручення  комісії  Кожушка  і  Президія

 пропонувала,  що  в міру готовності цього питання і у

 формі   в  тій,  якій  комісія  запропонує  разом  із

 Кабінетом міністрів, ми послухаємо це питання, або це

 буде слухання в комісіях, або це буде в сесійному залі

 з участю  всіх  депутатів  і  Урядом,  або  це  буде  окреме питання, якщо  там  будуть  ті  норми,  які  стосуються   функції Верховної Ради.  Тоді  ми  окремо постанову розглянемо.  Може там буде стосовно бюджетних витрат тощо.

     Олександр Михайлович,  коли ми можемо оце питання, ми можемо на вересень місяць це питання включити.

     Ми домовились   на   Президії  це  питання  послухати  після розгляду програми Уряду.  Якщо ми її розглянемо у вересні,  то ми можемо окремо  прийняти  рішення про включення цього питання.  Не наполягає Самохвалов на те, щоб голосувати?

     Будь ласка,  я ставлю пропозицію Самохвалова на голосування. Я повторю, щоб у вересні місяці включити питання про стан справ у вугільній промисловості.

 

     "за" -169.

 

     Не прийнято.

     Голосування показує,  що депутати розуміють важливість цього питання, а з іншого боку вони теж прекрасно розуміють,  що просто ставити питання ,  щоб воно стояло в порядку дня не можна,  треба підготувати його  всебічно,  щоб  там  були  результати  від того розгляду, а не просто перетворити  у  розмову  про  складність  у вугільній промисловості.

     Ще раз  підтверджую,  прошу  уваги,   ще   раз   підтверджую доручення Президії,  комісії,  яке вчора було зроблено,  всебічно підготувати це  питання  і  якщо  є  питання  ,  які   стосуються безпосередньо Верховної  Ради  потребують вирішення,  включити це питання, в будь-який день його включемо і розглянемо це питання.

     З цього приводу Азаров, прошу.

 

     АЗАРОВ М.Я. (115).

 

      Уважаемый Александр   Александрович,   уважаемые   народные депутаты, предложение нашей  фракции  звучало  не  так,  как  его сформулировал Александр  Александрович.  Оно  звучало так,  до 15 сентября обсудить и принять  Постановление  Верховного  Совета  о работе Правительства   по  стабилизации  топливно-энергетического комплекса, подготовке  к  осенне-зимнему  периоду  по  исполнению законов и  постановлений  Верховной  Рады,  Указов  Президента по этому вуопросу.  Там  нечего  готовить.  Есть  вполне  конкретные документы, которые  мы готовы в течение двух дней подготовить,  и дать информацию,  и принять развернутое постановление  Верховного Совета по исполнению законов,  постановлений и указов.  Вот о чем идет речь.

 

     ГОЛОВА. Ясно.  Я прошу так,  як  прочитав  Азаров...  Будьте уважні. Враховуючи,  що  ми  голосуємо  і даємо доручення комісії Кожушко і Азарова підготувати цей документ, ставлю на голосування пропозицію на вересень місяць. Зрозуміло? Прошу.

 

     "за" -206.

 

     Рішення  прийнято.

     Раз в  місяць  інформацію  про  випросили...  "Про  розробку Конституції" береться  до  відома і голосувать з цього приводу не треба.

     "Про індексацію    вкладів   на   вересень   місяць".   Юрій Алексійович, готова  комісія  ваша  внести  законопроект  на  цей місяць? Індексація заощаджень.  Будь ласка,  Буздуган.  Буздугану дається слово.

 

     БУЗДУГАН Ю.О. (438).

 

     Олександр Олександрович,  шановні  колеги!  Президією   була прийнята специальна   постанова.   Провідною  комісією  по  цьому питанню є комісія Суслова.

     Ми друга чи третя комісія.

 

     ГОЛОВА. Де  Суслов?  Що  скаже Віктор Іванович?  Питання про законопроект, про  індексацію  заощаджень  населення  воно  є   у порядку дня,  але  не  в  вересені місяці.  Чи готова на вересень місяць комісія або Уряд розглядати це питання?

 

     БУЗДУГАН Ю.О.

 

     Можем вынести такой законопроект, но все-таки до конца хотим довести дело.  В  связи  с  денежной реформой индексация наиболее рациональна и  пройдет  самым   легким   путем.   Государственная комиссия по  денежной  реформе,  которая  занимается  подготовкой программы реформ, мы этот вопрос обсуждаем.

     Так, что  если  удастся согласовать и принять такое решение, это будет лучший выход в этой ситуации. Спасибо.

 

     ГОЛОВА.  То ставити його на вересень місяць?

 

     БУЗДУГАН Ю.О.  Я просил бы поставить вопрос  об  информации, чтобы можно  было  вам  доложить  будет  это  в  связи с денежной реформой о проведении индексации не  будет  принята,  значит,  мы будем вынуждены вынести отдельный проект закона или постановления об индексации уже не в связи  с денежной реформой.

 

     ГОЛОВА. Микола Янович, оскільки це стосується вашої комісії, ваша думка?

 

     АЗАРОВ М.Я.

 

     Уважаемые народные депутаты,  я напоминаю вам,  что в законе про денежный  бюджет  на  1995  год  передбачено  9,8  триллионов компенсации. Значит,    потеря   населения   от,   так   сказать, инфляции... эти деньги в проекте в законе  есть.  Правительсво  в нашем постановление   обязано  было  до  1  сентября  разработать положение, в  котором  бы  предусматривался   порядок   поэтапной компенсации сбережений  населения.  Как  и  многие другие пункты, этот пункт не выполнен.  Александр Александрович,  поэтому  я  не знаю о каком законе идет речь. На мой взгялд, надо ставить вопрос об исполнении  закона  о   государственном   бюджете,   в   части компенсации и  исполнением  правительсовм постановления Верховной Рады о разработке  соответсвующего положения.

 

     ГОЛОВА. Ясно.  Тобто,  і комісія Азарова не  заперечує,  або голова комісії  не  заперечує  в принципі про те,  щоб це питання розглядати в вересні місяці тільки в іншій редакції. Мова йде про ту інформацію,   про   виконання  закону  про  бюджет  в  частині компенсацій зощаджень населення.

     Одну хвилинку.  Голова  комісії так сказав,  так я повторив, думка ваша.  Ще раз повторіть.  Одну хвилинку.  Ну, він же голова комісії,  ви в неї входите. Зараз, Іван Іванович, почекайте.

 

     АЗАРОВ М.Я. Я не знаю о чем разногласия. В бюджете говорится о 9,8 триллионах направленных на индексацию вкладов  населения  в установах ощадбанка. Что не ясно?

 

     ГОЛОВА. Зрозуміло?  Іван Іванович Магда,  будь ласка.  98 то вже всі знають.

 

     МАГДА І.І.

 

     Здесь прав и  Азаров,  и  прав  Суслов.  Азаров  говорит  об индексации тех   вкладов,  которые  это  ценные  бумаги,  это  те облигации, которые включено,  а Суслову было из  нашей  комиссии, было дано  задание  об  облигациях до...  о вкладах до 1992 года. Поэтому он одно говорит - прав, и тот прав. Поэтому я считаю, что тут надо слушать Суслова.

 

     ГОЛОВА. І  те  і те є вклади населення.  Тому і одна і друга частина повинна розгялдатися під час включення  цього  питання  в порядо к дня.

     Я просив би  на  вересень  місяць  проголосувати  пропозицію депутатів, які...  Самофалова,  Чижа  з цього приводу,  Бутейка і підтриманий головами комісій Сусловим і Азаровим.  Прошу включити в порядок дня на вересень місяць.

 

     "за" - 233.

 

     Поки що  як інформацію.

     Рішення прийнято.

     "Про енергетичну  програму".  Розгляд її на вересень місяць. Вчора на Президії голова комісії попросив перенести  на  жовтень. Так? Ви  наполягаєте на тому,  щоб голосувати її Самохвалов?  Ні. Знімається.

     "Про декларування    доходів".    Кілька   пропозицій   було Самоненка, Самохвалов  і  інших  депутатів.  Ставлю  питання   на голосування. Про  включенння  на  вересень  місяць розгляду цього питання.

 

     "за" -209.

 

     Рішення прийнято.

     Про доцільність   перебування  батальйону  Миротворчих  Сил. Чекайте, це  Смірнова  пропозиція  була.   Самохвалова,   да,   в Югославію. Я просив би того,  хто вніс пропозицію, щоб він ї зняв з голосування.  Це не зовсім наше питання.  Є Міжнародний  угоди, України їх  підтримала,  ратифікувала,  згідно з цими угодами цей батальйон сформований на добровільній основі і так далі.  Давайте ми не   будемо  на  Верховній  Раді  розглядади  це  питання.  Не наполягаєте?  Не наполягають, знімайте це питання.

     Птиння про  тарифи  на газ.  Хто буде?  Віктор Іванович,  ви можете прокоментувати це питання?  Юрій Олексійович,  готовий  це питання для розгляду, Олександр Михайлович? Що? Дайте Кожушко слово.

 

     КОЖУШКО О.М.   Вчера   на   ПРезидиуме  договорилися  на  сегодня .............группой депутатов запрос правительству  с  тем,  что  при отчете  правительства специально выделены этот и вопрос,  и доложено и депутатм, и народу, что делается правительством по этому поводу.

 

     ГОЛОВА. Є потреба голосувати це питання? Немає? Немає. Ковтунець. Відносно Конституційного Суду? Я вже... ми голосували.

     На інші питання відповідь дав зразу після його витупу, пропозицію Чижа включити... виключити програму на 1995 рік.

     Є пропозиція Кабінету Міністрів,  вона  внесена,  як  невідкладне питання виключити його без думки,  або без згоди Кабінету Міністрів ми не можемо.  Я просив би вас не ставити,  не наполягати на  голосуванні цього питання. Підійдемо до розгляду цього питання, і тоді визначимося вже  в  ході  його  розгляду.  Немає  заперечень?  Зняти  питання  про Земельний кодекс.

      Володимир Іванович, прошу, про зміни до Земельного кодексу.

 

 

     КРАВЧУК В.І.

     Шановні депутати!

     Я займу хвилину, одну лише хвилину вашого часу. Але у мене вруках нині діючий Земельний кодекс.

     Стаття 6. "Громадяни України мають право на одержання у власність земельних діялнок".

     Стаття 18.   "Придбання   земельних  ділянок,  що  перебувають  у колективній або  приватній   власності,   проводиться   за   договором куплі-продажу, який посвідчується в нотаріальному порядку".

     І, накінець, стаття 36, здається, де проводиться, де визначається порядок оплати цієї землі.

     Якщо ви пам'ятаєте, у січні місяці я від Комісії виступав про те, що негайно треба призупинити дію статті 6 і дію статті 18, оскільки за цими актами,  завіреними в нотаріальній  конторі  сьогодні  іде  повна розпродажа землі. Я можу дати ці дані по кожній області.

     Таким чином,  з іншої сторони,  продовжуючи дію цього  Земельного кодексу, ми маємо (ви знаєте те),  що сьогодні видаються укази,  які у комплексі не  вирішують  земельного  питання.  Земельний   кодекс   на сьогоднішній день  протирічить прийнятим іншим восьми законам і більше дванадцяти розпоряджень, які сьогодні існують. Таким чином, зволікання питання про  внесення  змін до Земельного кодексу не йде ні на користь держави, ні на корсть ні одним одним ні з яким політиком. Я вважаю, що треба розглянути дане питання обов'язково.  І чим скоріше,  тим краще. Розглянути в першому читанні. В принципі, матеріали роздані, запланово на 12  число,  що  є  час,  щоб  його ще раз вивчити цей проект Закону вивчити і попрацювати у першому читанні.  Суперечливість  визначається сьогодні лише п'ятою статтею. Із-за однією статті не можна в цілому не розглядати даний проект.  Через те треба ставити,  розглядати.  Тоді є конкретні пропозиції, які будуть вноситися у другому читанні. Якщо ні, то тут  же,  у  цей  же  день  повернутися   до   питання,   Олександр олександрович, яке  я  вносив  ще  раз (повторюю) у січні місяці:  про зупинення дії двох статей. Я прошу прийняти це до уваги і не зволікати з розглядом цього питання.

 

     ГОЛОВА. Іван Сергійович,  наполягаєте на голосуванні?

     Будь ласка,Чиж. З мотивів. Давайте, давайте. Бігом на трибуну!..

 

     Голосувати чи не голосувати.

     Коротше, він не наполягає.  Іван Тернтійович, висловитеся з цього приводу тоді, коли обговориться питання. Домовилися.

 

     ______________ Лючин знімає пропозицію про голосування.

 

     ______________ Олександр Олександрович,  вже виключився мікрофон, я вибачаюся.

     Я, щоб не зрозуміли,  Володимир Іванович, і Комісія, і колеги, ми ж не проти змін до Земельного кодексу.

     І абсолютно пояснює його, ставить, так би мовити, крапки над "і". Треба включати, якщо це питання, просто включати не знаючи що.

     Тому ми і висловилися про це, що віднести на на пізніше.

 

     ГОЛОВА. Ясно. Закон "Про трудові колективи". Який стан підготовки цього законопроекту? На вересень місяць.

     Ставлю пропозицію про включення цього питання в порядок дня.

 

     Йде голосування:

 

     "За" - 178

 

     Не прийнято?

     Рішення прийнято.

     Є пропозиція  актора  ініціаторам  доопрацювати   цей   документ, пропустити його через Комісію,  ПРезидію. І тоді ми розглянемо питання про включення. ОДну хвилинку. Процедура, будь ласка, Марченко.

 

     МАРЧЕНКО В.Р.

     Александр Александрович, уважаемые депутаты!

     Мне представляется, в Регламенте написано, что пока не принят, не утвержден порядок  денный,  то  предложение  принимать  и включается в порядок денный одной третиной голосов.  178 - это больше одной  трети, поэтому я считаю,  что вопрос включен. А ведь только изменение порядка дня - тогда решается уже двумя третями. Спасибо.

 

     ГОЛОВА. Володимир Романович, ви правильно говорите: Регламент так передбачає. Але  він же передбачає розгляд питань підготовлених!  Тому давайте ми робимо доручення  з  цього  приводу  Комісії  з  соціальної політики і  праці,  щоб  вона  підготувала цей законопроект і якщо він буде готовий у вересні,  розглянемо його  у  вересні.  Якщо  ні,  тоді будемо ще   раз   голосувати   по  жовтню  місяцю.  Немає  заперечень. Приймається.

     "Про державне  підприємство".  Це,  я так зрозумів,  збігаєтьяс з пропозицією депутата Соболєва. Так?

     Оскільки цей  законопроект  є  в  роботі,  ми  його  розглядали в першому питанні, ставлю на голосування цей законопроект. Про включення на вересень місяць.

 

     Йде голосування:

 

     "За" - 216.

 

     ПРийнято рішення.

     "Про пенсійне  закнодавство".  Ми  вже  це  питання   розглянули. Пропозиція Яковенка  - перенсти,  і вона співпадає з пропозиціями ряду депутатів: перенести слухання питання "Про стан справ",  "Про ситуацію з молодіжними проблемами",  або проблеми молоді на листопад з вересня. З вересня на листопад! Ставлю на голосування.

 

     Йде голосування:

 

     "За" - 112

 

     Не прийнято рішення.

     Пропозиція Шеховцова:  оплата  житла  і комунальних послуг.  Будь ласка, сформулюйте це питання.

 

     ШЕХОВЦОВ

     14 липня   депутатам   роздано   мій   законопроект.  Він  так  і називається "Закон України про субсидії  населенню  про  відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг".  Згідно Регламенту,  він повинен бути включений до порядку денного.  Тільки  Президія  вирішує: коли? Я  вважаю,  що не можна відкладати у вересні.  Висновок Комісії, яка розглядала,  була визначена головною - Комісія з питань соціальної політики - мається.

     Ну, який він - позитивний, негативний - інша справа.

      Залишається включати і розглядати на сесії в першому читанні.

 

     ГОЛОВА. Ясно.  Пропозиція  Шеховцова  ставиться  на  голосування. Прошу.

 

     Йде голосування:

 

     Я ще раз повторюю. Пропозиція депутата Шеховцова - проект Закону, ним підготовлений  і розданий депутатам у липні місяці.  Проект Закону стосується порядку розрахунків за житло і комунальні послуги.  Ні, ні! З урахуванням субсидій, само собою! Но то вже конкретно статті Закону.

     Ще раз назвіть точно Закон.  Я поставлю ще раз на глосування,  бо не всі почули. Будь ласка.

 

     Йде голосування:

 

     "За" - 173

 

     Рішення прийнято.

     Олексій Дмитрович,  прошу.  Будьте   уважні,   Шеховцов   вносить пропозицію, Вадим Петрович.

 

     ___________ Проект  Закону  України  про  субсидії  населенню для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних  послуг.  Саме  так називається ця кампанія, і органи, і Постанова Кабміну.

 

     ГОЛОВА. Зрозуміло.

 

     ШЕХОВЦОВ

     Я нічого...

 

     ГОЛОВА. Ще  раз  ставлю,  вже  всі  почули,   ставлю   пропозицію Шеховцова на голосування.

 

     Йде голосування:

 

     "За" - 178

 

     Будь ласка. Я прошу: не сперечайтеся там на місці. Ви ж не чуєте, що ваші колеги рекомендують...

     Де музика    ділася?   Рішення   прийнято   -   третина   голосів проголосувала.

     Відносно порядку  -  змінити  порядок  -  це  окреме питання.  Ми його... тобто мова...  пропозиція Шеховцова працювати  в  режимі  так: сесійне засідання,  тиждень - комісії;  сесійне засідання і округи,  а Президія пропонувала інакше ( у вас на руках).  Ми за основу  прийняли пропозицію Президії, пропозиція Шеховцова ставиться на голосування.

 

     Йде голосування:

 

     "За" -

 

     Рішення... хвилиночку!..  але  ми  за  основу  приймали більшістю голосів, тому я ставлю поки що на голосування.  Почекайте, Вячеслав... проект, запропонований  Президією,  про той порядок,  який розглядався вчора на Президії, вам запропонований.

     Ставлю на голосування.

     Ні, ні!  Про  режим  роботи,  оскільки  це  співпадає,  в  даному випадку, з пропозицією Шеховцова.

 

     Йде голосування:

 

     "За" - 180.

 

     Рішення прийнято. Третинка потрібна...

     Але це не порядок денний.  Одну хвилиночку!  Ми окремо це питання ще раз  проголосуємо.  Потім  я  вам  дам  з  процедури,  пройдемо всі пропозиції. Пропозиції Гетьмана  і  його  комісії,  його  групи.  Будь ласка, у  нього  6  пропозицій,  які треба проголосувати (якщо він не відмовиться від деяких).

     Перше. Пропонується    разом    з    урядом    проінвентаризувати підготовлені в постійних комісіях Верховної Ради проекти  законодавчих актів. І  в  першочерговому порядку внести на розгляд сесії ті проекти законів, від   прийняття   яких   будуть   залежати   темпи    реформ, послідовність і  логіка в їх проведенні.  Це якраз ми вже прийняли без голосування ці рішення.  Це передбачено. Так що голосувати його окремо не треба.  Це  якраз  тиждень  роботи буде присвячений цьому питанню в комісіях.

     Я прошу  вас,  це  питання вчора на Президії розглядалося теж,  і Президія свою місію не повинна перекладати на когось. Це якраз функція Президії, голів Комісії і фракції.  Розглядайте, вносьте пропозиції, а тоді Президія у понеділок розгляне і внесе свій варіант.

     Друга.

     Тоді скажіть, як його ставить на голосування, що саме.

 

     __________ Це абсолютно нереально - їх розглянути.

 

     ГОЛОВА. Я ж про це ж саме і сказав у виступі,  і на  Президії  ми так вирішили.  І  в комісії,  які вносили,  які набрали ці 312 питань, повинні проінвентаризувати,  так як ви  пропонуєте,  разом  з  урядом. Тільки так,  а  як  же  інакше?  І  в  понеділок  Президія розгляне ці пропозиції. Ми ж не будемо затверджувати до того...  Через  те  ми  на Четверту сесію  не  затверджуємо  порядок  дня.  Щось  неясно  з цього пункту? олодимир Мефодійович?

 

     ПИЛИПЧУК В.М.

     Шановні колеги,  щоб не було у нас спекуляції про те, що Верховна Рада не тоді прийняла,  невчасно,  не в тій послідовності,  давайте ми запропонуємо сьогодні  протокольне  доручення,  щоб  Кабінет Міністрів просто по номерам дав послідовність,  в якій  приймать  законопроекти, які зараз потребує народне господарство для того,  щоб розв'язати руки уряду, виконавчій владі справиться з економікою. Тобто, щоб Уряд дав і написав: в  першу  чергу  -  такий-то,  першим  -  такий-то,  другим - такий-то...

 

     ГОЛОВА. ДОмовилися.   Тобюто,   щоб   Уряд   дав   своє   бачення календарного плану законотворчих робіт. Так? Пропозиція Пилипчука,  яка кореспондується з пропозицією Гетьмана про протокольне  доручення  Кабінету Міністрів щодо представлення на розгляд  Верховної   Ради   графіку   розгляду   найважливіших законопроектів.

     Ставлю на голосування.

     За 215

     Рішення прийнято.

     Ну, будь лска, з процедури, одну хвилиночку, Марченко, потім Осташ.

 

     МАРЧЕНКО В.Р.

     Уважвемый Александр Александрович.  Марченко,  348 Роменский район, Сумская область.

     Вы отдали вот поручение, чтобы нам представили информацию по механизму индексации вкладов населению.  Мне представляется, есть более конструктивное  предложение,  чтобы  эта информация не была просто заслушана,  чтобы мы  очередной  раз  не  увидели  или  не услышали от  правительства,  что  нет  денег  или  нет  механизма провести индексацию.

     У меня  вот  просьба  и протокольное поручение.  Комиссия по экономической политике   и   управлению    народным    хозяйством подготовила проект   решения  по  принципам  денежной  реформы  и проведения механизма  индексации  вкладов   вместе   с   денежной реформой. Эти   предложени   мы   направили  в  другие  комиссии, родственные. В комиссию Суслова,  например.  Я прошу,  если будет информация, чтобы было протокольное поручение правительству и они дали нам аргументированный ответ:  либо  они  согласны  с  нашими доводами, с нашами механизмами индексации вкладв населения,  либо нет. И тогда это слушание примет какое-то конструктивное решение. Поэтому я прошу протокольное поручение и конкретный ответ на наши предложения по индексации вкладов. Спасибо.

 

     ГОЛОВА. Володимир Романович,  ви  не  наполягали  б,  чи  не заперечували б проти того, щоб розглядаючи це питання, а воно вже включено в порядок дня,  ми з'ясували і цю обставину.  А поки  що комісія, яка  готує це питання на розгляд,  скористається і вашою порадою. Тобто,  зробить  уряд   висновки   щодо   раціональності використання цього варіанту законопроекту чи цього механізму.

     Ставлю на голосування  про  протокольне  доручення  Кабінету Міністрів з приводу цього. Будь ласка.

 

     За 187

 

     ОСТАШ І.І.

     269 виборчий округ, Стрийчина.

     Шановні колеги  Депутатська  група  "Реформи"  сьогодні  вже піднімала питання  про  слухання  дуже   серйозної   і   важливої проблеми, а   саме   "Про   створення   акціонерного   товариства "Газтранзит", де  йде  мова  фактично  про  колосальні  багатства держави, які   не  підлягяють  приватизації.  Я  прошу  до  цього повернутися, Олександре Олександровичу.

     І ще  одне.  Я  зараз  хочу вистипити як секретар Комісії із закордонних справ.  Це справа в тому,  що в орієнтовному переліку питань на  вересень,  а  саме  на  19-22  вересня є питання,  яке включене сюди з грубим порушенням Регламенту.  Я б навіть сказав, з своєрідною  дезінформацією.  На  орієнтовному  переліку  є гриф "Вноситься за  пропозиціями  постійних  комісій  Верховної   Ради України". Але питання, яке звучить так: "Про приєднання Верховної Ради України   до    угоди    про    Міжпарламентську    Асамблею держав-учасниць співдружності   незалежних   держав"  є  лише  на розгляді в комісії в закордонних  справах.  Комісія  не  приймала жодного рішення  ізбирається  восени  повернутися  до питання про доцільність входження України.

     Далі. Друге  питання.  Відповідальним  тут  стоїть заступник голови Мармазов   Євген   Васильович.   Чомусь   нема   тут    як відповідального Бориса  Ілліча Олійника.  Я вважаю,  що це швидше всього особиста ініціатива Євгена Васильовича.  Я вважаю це також недопустимим.

     Далі, третє питання.  Я вважаю,  що  формулювання  в  такому вигляді також  є  юридично  не  коректним.  Тому що Верховна Рада України не може сама приєднатися до  Угоди  про  Міжпарламентську Асамблею держав  учасниць СНД.  І тому вважаю це питання не можна включати до порядку денного,  тому  що  це  є  грубим  порушенням Регламенту. І прохання це питання виключити з цього переліку.

 

     ГОЛОВА. Я  прошу  всіх  депутатів,  ми  голосуємо пропозиції комісії. З ними кореспондувалися уточнення Пилипчука,  Марчеенка, ми їх  проголосували,  а  це  окремі  питання,  тому  ми  до  них підійдемо. Тим  більше  пропозиція  Соболєва  є  тут,  вона  буде голосуватися. Я   прошу   вас.  Будемо  голосувати,  тоді  будете висловлювати свої позиції.

     Друге. Розглянути доцільність подальшого існування чисельних постійних комісій  Верховної  Ради   з   тим,   щоб   ліквідувати дублювання і   паралелизм  в  їх  роботі,  скоротити  витрати  на утримання. Встановити,  що постійні  комісії  Парламенту  повинні засновуватися не  за  галузевим,  а  за функціональним принципом. Провести радикальну  ротацію  голів  комісій,  створити  нарешті, контрольну палату Верховної Ради України. Тут кілька питань. Тому їх треба окремо голосувати,  це я так розумію.  Ну, по-перше щодо доручення про  розгляд  доцільності  зміни  складу,  структури  і кількості комісій.

     Доручити протягом  тижня  комісіям  і фракціям розглянути це питання. Ставлю на голосування цю пропозицію. Рішення приймається при більшості голосів.

     За    179

     Я говорив це в своїй доповіді, виступі теж.

     Значить, рішення не  прийнято,  але  доручення  залишається. Тому що   треба  з  цього  приводу  зробити  висновки  своїми,  у понеділок на Президії потім  обміняємось  думками  ще  на  основі роботи протягом тижня.

     Тепер, одну хвилиночку.  Я в зв'язку із тим  ставлю  питання про ротацію голів комісій, ставлю на голосування це питання.

     Ставиться на  голосування  пропозиція  про   ротацію   голів комісій протягом 4-ї сесії.

 

     за

 

     Рішення прийнято.

     Про розгляд цього питання.

     Мається на увазі, що Комісія Шейка підготує положення про ротацію Комісії у зв'зку зі звітами Комісії і так далі.

     Створити контрольну палату Верховної Ради України. Я гадаю, що це питання  не  для  вересня місяця,  але є пропозиція доручити Комісії з питань бюджету  і  Комісії  з  питань  банківської  діяльності  внести пропозицію   щодо  підготовки  Постанови  Верховної  Ради  за  рахунок існуючого бюджету.

     Безперечно, а інакше як?!  Ставлю на голосування цю пропозицію як доручення двом комісіям про підготовку положення  про  створення  цієї палати. Одну хвилинку, ставлю на голосування.

 

     Йде голосування:

 

     "За" - 204

 

     Рішення прийнято.

     З цього приводу?.. Ну, вже проголосовано.

     Мовчан, прошу.

 

     МОВЧАН П.М.

     Шановні колеги! Шановний Голово!

     Я звертаюся  до  вас  з приводу того,  що зазначено у Законі "Про статус депутата".

     Кожен із   нас   має  право  контрольних  функцій,  і  ми  нібито делегуємо, в цьому випадку всі свої повноваження  окремій  контрольній палаті. Якщо  буде  розроблене  конкретне  положення про цю контрольну палату, з  чим  вона  виходить,  які  її  дійсні  повноваження  і   що залишається за  нами,  щоб не було повторення...  Вибачте мені,  з тих угод, які ми уже вкладали.

 

     ГОЛОВА. Дякую. Так і передбачається.

     Є ще пропозиції? Вітренко.

 

     ВІТРЕНКО Н.М., 346 виборчий округ.

     Шановний Олександре Олександровичу,  таке рішення  про  створення контрольної палати уже ця Верховна Рада приймала у лютому 1995 року. І були рішення доручити двом комісіям -  Комісії  з  питань  економічної політики і  бюджету  -  підготувати всі ці документи.  Ця робота у нас проведена вже,  тому я прошу,  щоб не тільки ці дві  комісіЇ,  що  вже проголосовані, а ще й додати Комісію з економічної політики. І винести це на вересень,  бо, дійсно, Верховна Рада втрачає всі свої контрольні функції і не виконує свого призначення.

 

     ГОЛОВА. На  вересень  і  проголосували.  Є  пропозиція  додатково включити і Комісії по економічній  політиці.  Ставлю  на  голосування: включити як  розробників  цього  положення,  передбачити  доручення  і Комісії відповідній.

 

     Йде голосування:

 

     "За" - 193

 

     Рішення прийнято.

     Оскільки воно  прийнято в лютому місяці з цього приводу,  так що, будь ласка, не суперечте.

     Відповідно до    Конституційного    Договору,   збільшити   число заступників Голови  Верховної  Ради,  що  дозволить  мати   у   складі керівництва представників  різних  політичних  угрупувань та сприятиме процесу їх  консолідації  для  конструктивної   законотворчої   роботи парламенту. Виходячи  з цього,  пропонуємо провести голосування вотуму довіри до нинішнього складу заступників Голови Верховної Ради.

     Шановні депутати,  прошу!..  Одну хвилиночку!  Ми недавно слухали звіт Президії,  прийняли рішення відповідне.  Там  ця  пропозиція  теж зхвчала. Я не заперечую проти того. Тим більше, я цю пропозицію вносив ще у 1990 році,  в кінці 1990  року.  Але  не  підтримана  вона   була Верховною Радою.  Одначе  є  пропозиція,  ставлю  її  на  голосування. Проголосуємо, тоді ж дам по мотивам. І так, і так є.

 

     Йде голосування:

 

     "За" - 106

 

     Рішення не прийнято.

     З мотивів Кириченко, він перший руку підняв.

 

     КИРИЧЕНКО С.О.

     Шановні колеги і шановний головуючий!

     Вже багато   разів   сьогодні  задалося  це  питання,  котре  має непересічне значення для кожного громадянина,  хто знаходиться в нашій державі.  А також для нас, для Верховної Ради. Особливо після вступу в дію Конституційного Договору,  коли в нашій  владі  повноваження  були зменшені  на  користь  (я  вважаю,  вже час показав,  що це хибне було рішення) на користь виконавчої влади.

     Тому особливо зараз,  коли після того,  коли для Швеції цей Закон було створено 187 років тому назад, у 1809 році. Для більшості країн - це більше сотні.  Цей Закон був актуальний на початку сторіччя і після Другої Світової війни. Тому я вважаю, що захист прав і свобод громадян

- це є найсвятіше, що тільки може в своїй діяльності створити Верховна Рада, а тому я пропоную все ж таки зараз проголосувати,  поставити  на голосування і  підтримати  розгляд того законопроекту,  котрий Україна чекала дуже багато десятиліть.

     І разом з тим,  і те,  друге питання,  про котре говорив керівник депутатаської групи  "Реформи".  Воно  вже   було   підтримане   двома комісіями. Це зміни та доповнення до статті 4 Закону про підприємства. Це теж необхідна для стимулювання виробничих відносин і для боротьби з корупцією. Саме  серед  владних  і  правоохоронних  структур.  Я прошу підтримати ці два питання. Дякую за увагу.

 

     ГОЛОВА. Сергій Олександрович,  ну, по-перше, ми не встигли у 1989 році прийняти   цей   законопроект,   але  ця  пропозиція  Соболєва  з посиланням на вас. Вона є. По-перше.

     По-друге, про підприємства ми вже проголосували позитивно.

     А по-третє, я давав слово не вам, а Кириченку іншому, який раніше підняв руку... Тому, будь ласка, Кириченко Микола Олексійович.

 

     КИРИЧЕНКО М.О., 309 Лохвицький виборчий округ.

     Дякую.

     Ну, щодо кількості заступників,  шановні колеги,  я хотів би, щоб ви задумалися.  Попередньому уряду,  який ви у  відставку  відправили, було  більше десяти віце-прем'єрів,  долю уряду ви знаєте.  Нинішньому уряду вже теж  більше  десяти  віце-прем'єрів,  його  доля  теж  буде, відповідальність   велика.  Ви,  мабуть,  розумієте...  Тому,  щоб  не дискутувати більше за кількість заступників,  я  вважаю,  що  сьогодні оптимальний  склад.  І  нам  потрібно  краще і якісніше працювати.  Це перше.

     Друге. Я б хотів проінформувати народних депутатів поскільки мій колега Осташ ,  що в комісії закордонних справах секретар  не обраний, немає його. Це друге.

     І третє питання.  Якщо говорити за Міжпарламентську Асамблею співдружності    незалежних   держав,   то   сьогодні   дехто   з панів-реформаторів говорить,  що це не  питання  Верховної  Ради. Якщо  б сьогодні поставили питання про входження України до НАТО, то ті б кричали,  що це все питання Верховної Ради і самі перші ж штурмували трибуну.

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Я прошу  всіх  вас,  ми  повинні  проголосувати  всі пропозиції,  які  вже  прозвучали.  Тому,  будь ласка,  не будемо розводити дискусії.  Питання вирішене. Ми його не розглядаємо. Нк навіщо  навздогін  іще говорити те ж саме.  Микола Васильович,  я прошу вас підтримати цю пропозицію.  Може не  будете  наполягать. Михайло Михайлович Костицькийй і то...

 

     КОСТИЦЬКИЙ М.В.

      Шановний Голово, шановні колеги народні депутати!

     Була пропозиція,  пов'язана із тими рішеннями, які ми тільки що прийняли.  "Про ротацію керівництва комісій і членів Президії" і  "Про  контрольну палату".  Мені здається,  що при оцінці нашої роботи ми можемо сказати,  що контрольна функція  наша  ще  бажає бути кращою.  У нас є три правові комісії.  Однак на сьогоднішній день в зв'язку з Конституційним договором Прокуратура як орган  , який мав  повноваження  від  Верховної  Ради,  тепер змінила свій статув, і в нас практично  немає  радикального  органу  контролю. Кожен із  нас приїхав із округів.  Люди звертаються з проблемами, які стосуються суду,  прокуратури,  міліції і  не  находять  ніде захисту і  підтримки.  На жаль.  Ми є в дорозі до судово-правової реформи, але це не буде завтра,  і нам потрібнийй орган, до якого могли б звернутися наші виборці за захистом і ми могли б створити на базі трьох правових комісійй реформувати  їх  у  дві  комісії, одна з  яких  би  все  таки  взяла  основнийй тягар основотворчої діяльності, а друга - яункцію контролю  парламентського  контролю за прокуратурою,  судом,  за органами дізнання. Мені здається, це питання актуальне і я би просив вас,  Олександре  Олександровичу, дати доручення  чи  поставити  питання,  щоб  Верховна  Рада  дала доручення трьом правовим комісіям подумати над  цим  і  розробити положення про  ту  контрольну одну із правових комісій,  яка буде все здійснювати.

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Я  прошу  вашої  уваги.  Ми  дали таке доручення.  Я прошу. Ми повинні проголосувати ті питання,  які  вже  внесені  в порядок дня, тоді ваше питання частково там перекликається з тим, що вже проголосовано, Михайло Васильович, а частково, якщо будуту наполягати в  кінці ще,  як протокольне доручення дамо пропозицію таку комісіям, Михайло  Михайлович оголошенийй тут.

     Ну, я прошу.

 

     ТОВТ М.М.

     Шановний Олександре Олександровичу,  шановні  колеги,  я  би хотів застерігти Верховну Раду нашу від тої помилки,  на яку,  на мою думку,  впадає  виконавча  влада,  тобто  утворення  держаних інвтитуційй, непередбачених   законодавством  і  не  передбачених Конституцією*

     Я би  хотів  би  дуже  уважно  підійти уже до проголосованої контрольної палати.  Це не повинна бути  просто  орган  Верховної Ради і  внутрішнійй  орган якась комісія,  це державний інститут, якщо вона діййсно діє.  Вона у нас не  передбачена,  розглядувати зайва.

     Це пропозиція  колеги  Кириченка  відносно  захисника   прав людини або уповноваження в правах людини.  Це також, це не особа, і не посада,  це інституція.  Знову ж таки не передбачена  нашими основоположними документами,    це   ж   відноситься   до   таких законопроектів, як Закон  "Про  вибори",  які  тепер  тимчасовийй документ у  нас  угода,  вона  повинна  бути  регламентованою і в основі закладені  Конституції,  тобто  ці   всі   моменти,   якщо розглядуємо, я  би  пропонував розглядувати у формі постанов,  як пропозиції до  проекту  Конституції,  а  не  треба  нам   приклад виконавчої влади,  як Адміністрація Президента , як казначейство, як національне бюро розслідувань.  Інші.............. інстанції і заййво тіряти час на заййві політичні дискувії. Дякую за увагу.

     Я би просив конкретно.

 

     ГОЛОВА.

     Я прошу.

 

      _________Закон "Про вибори" зняти,  а перенести його у формі постанови, як пропозиця до Конституції, Михайло....

 

     ГОЛОВА.

     Михайло Михайлович,   всі   депутати,  ми  проголосували  як доручення комісіям про підготовку  цього  документу,  розглядаючи його, ми зробимо висновки, чи ми йойго тепер будемо приймати, чи після приййняття Конституції, якій формі і так далі.

     Тобто ми  не  повинні суть зараз обговорювати,  я прошу цейй пункт, який ми ставили на пропозицію  депутата  Гетьмана  і  його групи підвести  риску  під  цими  пропозиціями,  ну не можна ,  я прошу, ну,  я розумію,  що є  ,  а  це  коли  будемо  голосувати, погляньте,  це пропозиції під груп, а ви окремо.

     Та ні,  ми не  встигаємо,  а  потім  претендують,  претензії пред'являють...

     Будь ласка, Пилипчук.

 

     ПИЛИПЧУК В.М.

     Шановні колеги,  Дійсно,  наш  парламент має і законодавчу і контрольну функцію і розвивається  те,  що  сказав  сьогодні  пан Костицький, я  хотів би запропонувати комісії,  яка буде готовити відповідні законопроекти чи матеріали,  своє бачення  проблем,  я думаю, що  в  кожній  із комісій може бути створена підкомісія по контролю за тими  законопроектами,  яка  ця  комісія  виносить  і приймає.

     Тобто таких чином ,  ми могли  б  реалізувати  свою  функцію зробивши спеціалізовані   підкомісії  в  кожній  комісії,  які  б контролювали виконання тих законів,  які прийняті Верховною Радию за подачею цієї комісії.

 

     ГОЛОВА.

     Володимир Мефодіййович,  це  норма  Закону   "Про   постійні комісії" і  регламентна  норма.  Я  прошу вас,  давайте не будемо вертатися до тих питань, які вже розглянуті.

     Хто хоче   ще   внести   пропозицію,  запишіться  з  мотивів голосування.

     Будемо давати з цього пункту пропозицію з мотивів.

     Ми голосувати повинні дальші, розглядати другі пропозиції.

     Опублікуйте список.

     22 бажаючих  висловитися   до   третьої   пропозиції   групи "Незалежних". Є  пропозиця припинити внесення пропозицій виступів з мотивів і так дальше. Ставлю на голосування.

     (Йде голосування)

     "За" 206.

     Прийнято рішення.

     Пропозиція четверта.  Першочерговим завданням Верховної Ради України є   завершення   формування   Конституційного   Суду   та активізації роботи над проектом нової Конституції з тим ,  щоб не пізніше квітня    наступного   року   винести   цей   проект   на Всеукраїнськийй референдум.  Це питання розглянуто і не  потребує голосування.

     З метою усунення зайвого непорозуміння між Президентом і так дальше і  Верхоною  Радою  з  питання  звільнення  і  призначення Генерального прокурора для  проведення  цієї  готрої  ситуації  в правове поле  конституціййного  договору  пропонуємо Президенту і Верховній Раді одночасно  скасувати  прийняте  раніше  рішення  з  цього питання   і   за   поданням  Президента  затвердити  нового Генерального прокурора України.

     Це питання   в   робочому   порядку   повинне  вирішуватися, голосувати тут немає потреби,  а про виключення самого питання ми вже  голосували.

     Воно не проййшло.

     Зважаючи на  загострення соціально-політичної ,  економічної ситуації рекомендуємо до прийняття нової Конституції не  виносити на розгляд  сесії  Верховної  Ради політичні ,  релігійні та інші питання, обговорення  яких  може  наелектризувати  обстановку   в державі, зашкодити злагоді в суспільстві.

     Треба  голосувати?

     Це питання вирішується розглядом питань про порядок дня, так що не треба голосувати його,  тим більше,  що кожне у нас питання політичне.

     Далі.

     Чапюк, про пенсії на вересень, ми вже приййняли рішення.

     Соболєв, то окреме питання.

     Почекай.

     Про захист прав людини,  тобто проект ,  якийй  вніс  Сергій Кириченко у липні місяці.

     Про захистника прав людини, як англійською мовою.

     Ну, я  щоб  не  зрозуміли,  як  нецензурне слово,  я не буду говорити.

     Значить, зрозуміло,  про що в проекті Кириченка ставиться на голосування про включення цього питання в порядок дня на вересень місяць.

     Ставлю на голосування.

 

     (Йде голосування)

 

     ГОЛОВА.

     Рішення не прийнято.

     "Про спільне підприємство "Газ-транзит",  в  якій  формі  це буде: як інформація чи постанова? Соболєв Сергій, прошу.

 

     СОБОЛЄВ С.В.

     Для того, щоб приймати Постанову Верховної Ради, перш за все треба заслухати іняормацію Уряду. Більше того, ми з'ясували зараз з головою комісії поливно-енергетичного комплексу, що на п'ятницю передбачається слухання  в  їх  комісії.  Якраз  це  питання було підготовлено на  наступний   тиждень.   Після   цього   заслухати інформацію Уряду  і  прийняти  відповідну постанову.  Оскільки за нашою інформацією там  порушено  цілийй  ряд  законодавчих  актів стосовно тих  об'єктів,  які  не  підлягають  приватизації,  були проголосовані в цьому сесійному залі.

 

     ГОЛОВА.

     Зрозуміла пропозиція. Ставлю на голосування.

     Інформацію "Про створення спільного підприємства"  в  даному випадку спільного    підприємства    "Газ-транзит".   Ставлю   на голосування.

 

     (Йде голосування)

     "За" 183. Рішення прийнято.

     Питання включається.  Я би просив до розробників підготувати документ таким,  щоб кін виходив точно із функції Верховної Ради. Зміни до Закону "Про підприємство".  Ми  проголосували.  Включено це. Не  починати  з  питань,  які  викличуть  протистояння.  Це в робочому порядку кожного дня ми маємо право представляти питання. Це функція головуючого.  Так що ми домовимося про це.

     Пропозиція Семененка  "Концепція  оподаткування.  Вона  є  в порядку дня.  Суслов  Віктор  Іванович,  коли  можемо на вересень місяць розглянути концепцію?

 

     СУСЛОВ В.І.

     Можна поставити це питання.

 

     ГОЛОВА.

     Можна. Ставлю  на  голосування  про  включення  питання  про концепцію оподаткування.

     (Йде голосування)

 

     ГОЛОВА.

     "за" 215. Прийнято.

     Про декларування доходів.  Уже проголосована.  Інформаці про виготовлення гривни. Це те питання, що переййшло з минулої сесії, воно є в порядку тільки не на вересень.

     До реформи треба йойго розглянути, так я його зрозумів.

     Ставлю на голосування.

 

     (Йде голосування)

     "ЗА" 211. Прийнято.

     Побачимо тоді. Може закрите проведемо.

     Мається на   увазі,   що  це  питання  будемо  розглядати  в закритому режимі.

     Про заборону   воєнізонаних   формувань,   так  я  зрозумів, провозиція у вересні місяці розглянути,  вчора на  Президії  дали доручення комісії  відповідне,  підготувати  проект  документу  з цього приводу і по мірі готовності ми  розглянемо  це  питання  і проголосуємо, не   наполягаййте  на  голосуванні.  Доручення  вже зроблено вчора. Я прошу, я звертаюся до автора пропозиції. Прошу.

     Це Симоненка увімкніть.

 

     СИМОНЕНКО П.М.

     Я проінформував,  то  що  на  Президії  це  питання   дійсно піднімалося, доручення   будо   таке,   що  розглянути  доповісти Верховній Раді в якому стані і прийняти рішення,  тому у вересні, бо там  два  тижні було строку,  я думаю,  що вересень треба його включати по мірі готовності.

 

     ГОЛОВА.

     Я прошу  вас  на  наступному  засіданні  Президії  буде  вся інформація зроблена,  і якщо це питання буде готове,  ми включимо його в порядое дня.

     Чи ви наполягаєте зараз включити в порядок  дня,  ставлю  на голосування пропозицію  Симоненка,  про  включення  цього питання щодо діяльності напіввійськових неконституційних формувань.

     Ставлю на голосування.

 

     (Йде голосування)

 

     "ЗА" 212, рішення прийнято.

     Про телебачення,  канали  телебачення   є   таке   доручення готуються матеріали ,  інформація буде зроблена ,  ж домовленість про те,  щоб під час дня Уряду керівник цієї служби  одержить  15 звилин часу, проінформує, ми приймемо відповідне рішення, Комісія готує це питання і депутатськийй запит також направлений Кабінету Міністрів про тарифі на газ , ми вже проголосували.

     Бомбардування Сербії  -  це  у  вигляді  заяви,   або   щось готуйте, тоді  будемо  рогзлядати.  Включати  це питання у такому вигляді воно не готове.

     Давайте будемо вносити пропозицію по мірі готовності.  І про НАТО це  питання  не  визначене,  я  б  просив не ставити його на голосування. Про НАТО,  я просив би,  це  Комісія  в  закордонних справах, нехай вона  готує його і будемо  розглядати.

     Пропозиція, внесена  письмово  Лавриновича,  на  12  вересня включити до   порядку  денного  питання  щодо  застосування  норм виборчого законодавства під час виборів 10 грудня 1995 року поруч із питанням тлумачення статті 46,  48 виборчого закону.  Я думаю, дуже точна  постановка  питання.  Треба  підтримати,  бо   строки виборів вимагають цього. Ставлю на голосування.

 

     "За" - 205

 

     Рішення прийнято.

     Група НДГ не зовсім чітко, я так зрозумів, не зовсім добре я зрозумів, що  пропонував  Самохвалов,  а Азаров уточнює,  що були такі пропозиції на голосування,  обговорити і прийняти Постанову, яка зобов'язує  Уряд  своєчасно,  тобто  до  15.09 представити на розгляд Верховної Ради Закон про  бюджет  на  1996  рік  і  Закон України про  корегування  Закону  України про Державний бюджет на 1995 рік станом за перше півріччя і  9  місяців.  Зрозуміло  так. Тобто дати  доручення Кабінету Міністрів з цього приводу.  Ставлю на голосування  цю пропозицію.

 

     "За" - 216

 

 

     Наступного разу  давайте  ми  не  будемо голосувати з такого приводу. Є  Закон,  який  зобов'язаний   виконувати   і   Кабінет Міністрів, а   в   законі   передбачено  в  який  час  давати  цю інформацію, цей матеріал.  Це просто  нагадування.  Є  пропозиція закінчити це питання, а потім  зробити перерву.

     Я ще не закінчив.  Почекайте.  Винести на розгляд  Верховної Ради Закон  про  відповідальність вищих посадових осіб держави за виконання законів України.  Є цей документ. Готовий цей документ. Є пропозиція, давайте не  наполягайте  не будемо голосувати.

     Давайте доручення зробимо Комісії з  питань  прав  людини  і законодавстві законності.   Нехай   вони  підготують,  розглянуть питання  про  доцільність  розгляду  цього закону.

     Оскільки кожен  закон  передбачає  міру  відповідальністі за його невиконання всіма громадянами.

     Усно  даємо  доручення, без голосування.

     Винести на розгляд Верховної Ради  Закон  "Про  коректування закону про пенсійне...", вже  проголосовано.

     Постанови Верховної Ради про роботу  Уряду  над  завершенням збиральних робіт. Це в  дні Уряду. Навіщо голосувати.

     В дні Уряду, це передбчено.

     Зобов'язати відповідні  комісії  представити  на  розгляд до Верховної Ради до 10 числа основні  податкові закони.

     Це в  робочому  порядку.  Заступники Голови і голови комісій відповідають за  це  діло.  І  є  календарний   план,   який   ми затверджуємо.

     До розгляду  комплексу  соціально-економічних  питань,  інше питання  в порядок  дня  не вносити. Ми це питання  проголосуавли.

     Які пропущені пропозиції?

 

     Шановні депутати!  Я прошу,  повторно 140 депутатів  просять проголосувати включення до порядку дня парламентського слухання з проблем паливно-енергетичного комплексу України у  вересні  цього року. Ну, я ще  раз  ставлю  на голосування.

 

     "За" - 223

 

     Щоб зняти? Зараз  проголосуєм.

     Прийнято рішення.

     Була пропозиція,  я забув в кого,  Осташа.  Про виключення з порядку дня  питання  про   входження   Парламенту   України   до Міжпарламентської асамблеї   СНД.   Ставлю   на   голосування  цю пропозицію.

     Ставлю на голосування.

 

     "За" - 86

 

     Рішення не прийнято.

     Одну  хвилинку, потім. Я пояснюю.

     Шановні депутати! Відповідно до Регламенту питання вноситься комісієї, розглядається,  якщо  комісія  ,  але  може  в   іншому питанні, суб'єкт  законодавчої ініціативи...  Іще у червні місяці група депутатів з участю Дьоміна Олега  Олексійовича  і  ще  двох депутатів внесли цей проект документу.  Під час розгляду його, як і передбачено Регламентом,  ми можемо висловити  всі  міркування, ставлення до нього: можемо прийняти, можемо не прийняти.

     Ні, воно вже розглянуте.  Я прошу вас. Це питання розглянуте в Комісії з питань  в іноземних справах і прийнято.

     Ну не  кричіть  з  місця.  Я  поясню.  І  це  питання  двічі розглядалося і  обидва  рази було негативне рішення.  Але сама по собі проблема існує і  вона  повинна  бути  розглянута  Верховною Радою. Якщо  Верховна  Рада  відкине його,  значить все - питання знімається.

     Які питання пропущені? Пропущені якісь питання.

     Бутейко, яке пропущене Ваше питання?

 

     БУТЕЙКО А.Д.

     Дякую. Шановний   Олександр   Олександрович!   Було  питання включено про те, щоб розглядати питання про дострокове звільнення повноважень, припинення  повноважень  депутатів,  які  працюють в виконавчих структурах. Вчора ми розглядали це питання. Його можна розглядати лише   при   припиненні  достроково  повноважень  всіх народних депутатів, які порушують закон, а не окремої групи. Тому вчора було це проголосовано було.  Але такий підхід неправильний. Я вважаю,  це питання треба включити в такому формулюванні  і  що стосується питання про приєднання до СНД,  то за Регламентом, для того, щоб ми розглядали це питання треба бути висновок комісії  і документи  мають  бути  подані  відповідно  Регламенту.

     Вчора на Президії не було подано  ні  пояснювальної  записки для членів Президії, яким я є, не було подано висновків комісії і не було подано інших документів. Тому я вважаю, що включення його до порядку денного суперечить Регламенту. Ми повинні виключити, а подати в відповідності  до Регламенту. Дякую.

 

     ГОЛОВА. Шановний Антон  Денисович,  а  де  ви  таке  питання знайшли у вересні?

 

     БУТЕЙКО А.Д. З 19 по 29 передбачено передостанній пункт на 4 акруші. Орієнтовний перелік  на 19-22 вересня. Дякую.

 

     ГОЛОВА. Де це питання?  Цього питання нема  в  порядку  дня, Петро Володимирович...

 

     ____________ .  Є, Олександр Олександрович. Подивіться, будь ласка, 4  аркуш  документу  -  Орієнтовний  перелік  питань   для розгляду на   пленарних   засіданнях  Верховної  Ради.  4  аркуш, передостання пропозиція про приєднання Верховної Ради України  до Угоди міжпарламентської  асамблеї держав - учасниць співдружності незалежних держав.

 

     ГОЛОВА. Ясно. Зрозуміло.

     Анісімов. Яке пропущено питання? Будь ласка.

 

     АНІСІМОВ Л.О.

     Уважаемые народные  депататы!  Значит,  пропущено  один   из вопросов, который   поднимал   Чыж.   Это   об  введении  статей, пропущенных ,  о заработной плате.  В Законе о заработной  плате. Это одно, Александр Александрович.

     И второе,  что я хотел сказать,  я вже об этом говорил и  мы снова натолкнемся  при рассмотрении вопросов,  которые внесены на рассмотрение сесии на сентябрь в один  из  пунктов.  Это  о  меже малозабезпеченности, где  не даст  нам право рассматривать вопрос:

     первое - о заработной плате, о пенсионном обеспечении. И так как мы  не  выполняем  закон сам по себе,  корректировку бюджета, который будет докладывать нам Азаров и  министр  финансов.  Перед этим мы  с  вами  должны  получить юридически заверенный документ премьер-министром: какая сегодня межа малозабезпеченности и какую она составляет  сумму.  Вы  помните,  когда  мы  рассматривали на Верховном Совете этот вопрос, мы не пришли к согласию, потому что Пинзенык, сказав со слов :  документа мы никакого не получили. Не получив этого  документа,  мы  не  обыграем,  не  отработаем  ряд законодавств, которые внесены.

 

     ГОЛОВА. Вносьте, будь ласка, пропозицію.

 

     _______________. Дать поручение Правительству,  министерству финансов и Премьер-министру дать  народным  депутатам  Верховного Совета сегодня  просчитанную  норму  с  20  видов  продуктов межи малозабезпеченности, чтоб мы знали и наши избиратели.

 

     ДЬОМІН О.О.

     Якщо дозволите,   я  хотів  би  сказати,  нагадати  народним депутатам, що ми з вами,  коли минулого разу голосували  з  цього приводу, ми  проголосували  не  про межу малозабезпеченності.  ми довго дискутували і прийшли  до  рішення,  прийняли  рішення  про мінімальний споживчий рівень, який дає змогу на державну допомогу.

     Тоді, якщо ставиться так питання,  ми тоді повинні відміняти свій підхід до цього,  тобто,  мабуть,  знову ставити питання при затвердженні програми  Уряду  про  концептуальний підхід Уряду до цього питання  і  виходячи  з  цього  уже  приймати  рішення,  чи повертаємося ми  знову  до  межі  малозабезпеченості,  ми  навіть внесли зміни до Закону "Про межу малозабезпеченості".  Це  окреме питання, треба окремо розглянути перед тим,  як виносити сьогодні в порядок денний.

 

     ГОЛОВА. Будемо голосувати.

     Я прошу,  комісія  є,  яка  відповідає  за  підготовку цього питання, хай вона  розгляне  його  окремо,  даємо  доручення  цій комісії, а потім внесе пропозицію.

     Прошу не кричати з місця.

     Ставити на голосування.

     Я прошу вас, говоріть в мікрофон.

     Будь ласка,  ставиться пропозиція Анісімова і Чижа, яку вніс він раніге на голосування про доручення  відповідним  комісіям  і Кабінету Міністрів    щодо    підготовки    питання    про   межу малозабезпеченості.

     Ставлю на голосування.

 

     "за" - 207

     Прийнято рішення.

     Кіяшко, яка пропозиція, пропущена явка.

 

     КІЯШКО С.М.

 

     Мы от  нашей  фракции,  это  Иван  Сергеевич чисто огласил с трибуны предлагали увеличить наш  бюджет  государственный.  Каким образом? Внести  вопрос по выходе Украины из режима экономической санкции против Федеративной Республики  Югославия,  что  позволит нам, во-первых,  проявить  сочувствие и поддержку этого народа и, во-вторых, сохранить и получить нам в  бюджет  ежегодно  примерно четыре миллиарда  долларов.  Этот вопрос необходимо рассмотреть и принять постановление по этому вопросу,  так как примерно сделала Дума Российская  по этому.

 

     ГОЛОВА. Питання  надзвичайно  важливе,  але  воно не в такій послідовності повинно  розглянуте  бути.  Відповідна  комісія   з закордонних справ   нехай   вносить   цю   пропозицію   разом  із відповідними відомствами Кабінету Мінітсрів і ми тоді  розглянемо це питання.  Але  просто так  включити,  щоб  було включене, і не розглянути не можна.

     Я вносив  цю пропозицію на міжпарламентській Асамблея БСЄ та якпринцип про те,  що ми відкидаємо сам принцип блокади і санкції проти держав не агресорів.

     І в даному випадку, безперечно, це б'є по третіх країнах і в тому числі по Україні.

     Чи дасть це ефект?  Це все треба все більше розглянути,  ну, включити просто готове це питання, тоді хто може сказати.

     Доручення Комісії з питань закордонних справ підготовити  це питання.

     Ставлю  на голосування.

 

     "за" - 220

     Рішення прийнято.

     Як доручення комісії. Є ще пропущені питання?

 

     МОВЧАН П.М.

 

     Шановні колеги!  Шановний Голово! Мені здається, що сьогодні проголошено було те, за що ми мусимо уникати політизації, вона на превеликий жаль не буде реалізована, тому що протягли кілька дуже загострених політизованих проблем.

     Я хотів би,  щоб ми відкинулися від цього, і які ще потрібні нам потрясіння  для  України,  щоб  ми  могли  не  помітити  того інфляційного процесу і не включити в порядок денний чи інформації Національного банку України,  чи це не інформацію,  чи звіт, я не знаю. Але неодмінно потрібно в  зв'язку  з  цим,  що  сталося,  в св'язку з срімким пониженням курсу карбованця.  І я хотів би, щоб це питання було негайно включено.

 

     ГОЛОВА. Сформулюйте це питання.

 

 

     ___________. І   це   звіт  Національного  банку  України  в зв'язку із інфляційними процесами. Так.

 

     ГОЛОВА. Я прошу,  Павло Михайлович,  сформулюйте, я поставлю на голосування.

 

     ___________. Добре.

 

     ГОЛОВА. Симоненко.

 

     СИМОНЕНКО П.М.

 

     Спасибо, Александр Александрович.

     Уважаемые народные депутаты!  Я хотел бы  и  вас  попросить, Александр Александрович, поставить вопрос на голосование.

     Первый, который   вы,   может   буть,   там    не    удалось зафиксировать, но  связан  с  тем,  что  издан  указ Президента о полномочиях администрации,  сегодня  уже  назначены  и   начавший функционировать в областях.  Возникает такая проблема,  которая и при Президенте Кравчуке была не четко.............. разграничение функций между   советами  и  администрацией,  повлекла  за  собой противоречиваость в начале их действий,  а потом  противостояния. Проект Закона "О местных Советах" он готов,  он у нас значительно позже поставлен  в  повестке  дня.  Его  надо  ранее  рассмотреть потому, что    уже   начинает   функционировать   "Положение   об администрациях". И,  естественно,  если по-старому  закону  будет действовать Советы,   то  противоречие,  безусловно,  будут.  Это первое.

     Второе. Я  просил  рассмотреть  вопрос народныи депутатами о создании комиссии в связи  с  тем,  что  политические  спекуляции вокруг всех  этих  дел,  которые передавала комиссия Омельченко в Генеральную Прокуратуру  и  мы  знаем   к   чему   это   приводит спекуляция. Это  обман  общественного  мнения.  Поэтому просил бы создать комиссию,  которая  бы  изучила  проблемы,   с   которыми столкнулась Генеральная   прокуратура   не   вмешивается   в  ход расследования, но изучить почему все это происходит и если  надо, то может быть даже и оказать содествие.

     Третье. ЖЭто вопрос о  Референдуме  по  Конституции.  Он  не новый, я   понимаю,  что  сейчас  многие  могут  из  политических соображений проголосовать против и не поддержать. Но речь то идет о том,   что   мы  вновь  ввергнем  Верховный  Совет  в  усиление противостояния с Президентской структурой, которая имеет огромное влияние на конституционную комиссию,  но эту проблему ,  в  конце концов, надо  рассмотреть   и   каким-то   образом   решить.   По основополагающим моментам Конституции.

     И последнее.  Я бы хотел здесь,  потому что я об этом  также говорил, но все-таки поддержать,  попросить народных депутатов, я тоже вчера был на  Президиуме,  и  понимаю:  коль  подписали  или приняли, кто   голосовал   за   Конституционное  соглашение,  она сегодня, пользуясь правом законодательной инициативы...

     ...кто голосовал  за  конституционное  соглашение  он значит сегодня пользуется правом законодательной  инициативой,  наши  же коллеги, народные   депутаты,  при  распределении  исполнительной законодательной власти  вносят  как  министры,  как  председатели комитетов и   непосредственно   здесь  республиканская  структура исполнительной власти.  Вот почему в комиссии возник первый  этап предложений, второй  этап это было поручение вчера побеседовать с директорами, с председателями,  чтобы дали определиться  по  этой проблеме. Но эту же проблему по 35 человекам надо решать. Вот эти 4 вопроса прошу, Александр Александрович.

 

     ГОЛОВА. Петро  Миколайович,   давайте   послідовно,   тільки формулюйте, що  я повинен ставити на голосування.  Перше питання. Давайте.

 

     СИМОНЕНКО П.М.

 

     Розглянути в  серпні  питання  закон   про...   в   вересні, вибачаюсь, Закон "Про місцеві Ради народних депутатів", він у нас пізніше за загальним цим переліком питань стоїть. Це перше.

     Друге. Це створення комісії чи...

 

     ГОЛОВА. Чекайте,  перше  питання.  Про  Закон  "Про  місцеві Ради". Нова  редакція.  Перед  перервою,  перед   відпусткою   на Президії я поставив питання перед Степенком, перед Стешенком. Він сказав на засіданні Президії,  що оскільки концепція змінюється у зв'язку з прийняттям Конституційної угоди,  то треба переробляти. Він не готовий вносити цей законопроект.  Хто  від  комісії  може доповнити? Будь ласка, Володимир Миколайович.

     Готові в вересні місяці внести цей законопроект.

 

     МОЇСЕЄНКО В.М.

 

     Спасибо, Александр Александрович.  Значит речь идет  о  двух совершенно разных   документах.  Дело  в  том,  что  речь,  Петра Николаеыич поставил вопрос о Законе "О местных  Советах  народных депутатов" принятом  в  первом  чтении сессии еще с июне прошлого года, который у нас стоит в повестке дня и который  почему-то  по непонятным причинам выпал из повесткы дня, хотя он подготовлен.

     Что касается  того  закона,  о  котором  говорил   Александр Николаевич Стешенко,   "Про   самоврядування",   который   сейчас навязывается комиссии,  нашей  комиссии,  для  рассмотрения,   он включен в  этот  перечень,  о  чем вы вчера собрались говорить на Президиуме. Но просто вы помните,  что вопрос этот был  перенесен на рассмотрение в следующий понедельник,  и завтра мы на комиссии еще раз будем его обсуждать.

     Так вот  мнение  комиссии  по  этому  поводу,  которое  было сформулировано еще в июле этого года в конце третьей сессии, было связано с тем, что мы не будем готовить этот документ и пусть его готовят авторы Конституционной угоды,  которые подписали, так как большинство членов комиссии не подписало эту угоду.

 

     ГОЛОВА. Иншими словами ...

 

     _______________. Поэтому   мы  сами... Минуточку   Александр Александрович. Поэтому наша комиссия просто делать  не  будет,  а вот документ, который подготовлен к рассмотрению во втором чтении "О місцевих  Радах",  который  соответствует  Конституции,  а  не антиконституционной угоды,  мы  еще  говорим  не понятно по каким причинам, выпало из повестки дня.

     Спасибо за внимание.

 

     ГОЛОВА. Я   прошу   вас,   Комісію   з   питань   державного будівництва, правова  ситуація  після  підписання  Конституційної угоди змінилася,  але в цій реальній правовій сітуаці, а просто в реальному житті,  знаходяться місцеві Ради.  Вони виконують  свої функції, повинні регулювати співвідношеннями між представницькими і виконавчими структурами,  права і обов'язки  членів  виконавчих структур і  так далі.  Це все відрегульовано Законом "Про місцеві Ради". Змінити  потрібно  редакцію   у   зв'язку   з   прийняттям Конституційної угоди,  але  люди  повинні  працювати  на законній основі. Так ставилося питання на Президії, сказав Стешенко, що не готове питання.  Наполягає Петро Миколайович,  щоб розглядати.  Я маю на увазі цей законопроект.  А те,  що ви  говорите,  то  інша справа, але, я думаю, що це кореспондується із першою пропозицією із тим,  що ми говорили тільки що.  І не право комісії,  не право комісії вибирати  чи  не  вибирати  законопроекти.  Це  визначено функціями комісії,   і   значить   ви   мусите   розглядати   цей законопроект, готувати   його,   виходячи   з  реальної  правової ситуації.

     Я прошу дискусію з цього приводу ми розглядати не будемо.

     Одне тільки на вересень місяць  готове  питання  чи  ні?  Ви кажете не   готове,   Петро   Миколайович   наполягає.  Я  ставлю пропозиуцію Петра Миколайовича на голосування з врахуванням  всіх цих обставин.

 

     "за"  - 151

     Рішення прийнято.

     Інформація Національного банку України про причини стрімкого знецінення курсу  купонокарбованця  по  відношенню  до  іноземної валюти у  зв'язку з оголошенням,  ні,  у зв'язку - це не причини. Інформацію у вересні місяці зробити.

     Про включення питання цього до порядку дня.  Ясно. Ставлю на голосування це питання.

 

     "за"  - 239

     Рішення прийнято.

 

     МАРЧЕНКО В.Р.

 

     Уважаемый Александр Александрович! У меня два предложения

     ...Первое. Вот я держу газету "Голос Украины" сегодняшнюю,  в ко- торой написано или положение об  областной  Киевской,  Севастопольской городской государственной администрации. И этим положением даются нео- бычайные права председателям или руководителям  областных  администра- ций. Это  не закон.  Совета наши сегодняшние работают в рамках закона. Люди были выбраны, и этим Положением, которое не является законом, на- рушаются законные права тех людей,  которые работают сегодня в Советах и выполняют то, что им было делегировано.

     Поэтому мне представляется,  как Симоненко ставит абсолютно точно вопрос. Закон,  который был принят в первом чтении, необходимо принять во втором чтении,  потому что именно тот закон соответствует европейс- кой хартии о местном самоуправлении,  соответствует  ныне  действующей Конституции.

     И поэтому я просил бы вас перед постановкой вопроса на  голосова- ние давать вопросы по мотивам.

     И последний. Мы приняли решение о ротации Президиума. Я представ- ляю, мне считается,  это правильное решение.  Потому что тот Верховный Совет начал свое разложение из-за того,  что не была вовремя проведена ротация. Но мне представляется, должна быть проголосована и Концепция. Как же мы будем выбирать председателей комиссий?

     И в этой связи у меня предложение.  Может,  не на сентябрь,  а на октябрь, но подготовить вопрос, закон об оппозиции. Потому что Гетьман предложил формировать большинство вокруг ,  или "Центр" .И вокруг чего угодно, пожалуйста, пусть формирует.

     Две политические силы заявили об оппозиции: это социалисты и ком- мунисты.

     Нам нужно  законное  право защитить нас как оппозиционное полити- ческие движения,  дать возможность формировать теневое  правительство, занять соответствующие нормам цивилизации места там,  среди комиссий и т.д.

     И не  нести  ответственность ту,  которую на Верховный Совет и на социалистов и коммунистов пытаются переложить ответственность, в част- ности Черновил там выступает, Рух там и т.д.

     Только из-за того, что Рух председательствует в партии, Председа- тель Верховного Совета.  Поэтому мое предложение: Комиссии подготовить законопроекты, поручить в октябре или в ноябре Закон "Об оппозиции"  и Закон "О теневом Кабинете Министров".

     Спасибо.

 

     ГОЛОВА. Будь ласка,  відносно Закону "Про місцеві Ради". Я ще раз наполягаю на тому,  треба працювати.  І я говорив на Президії про те ж саме.

     Як тільки  буде готовий,  будемо розглядати його в вересні.  Зна- чить, в вересні,  якщо не буде,  значить перенесемо, розглянемо його в жовтні місяці.

     Це питання не стосується вересня місяця, Володимир Романович.

     Будь ласка, Шевченко і Пехота. І на тому будемо закінчувати.

 

     ШЕВЧЕНКО В.Ф.  Шановні колеги,  я ще про одну упущену пропозицію. Про це говорив з трибуни від фракції своєї депутат Безсмертний, а я не хотів тоді повторюватися.  Йшлося про необхідність перевірки комплекс- ноїдіяльності державної авіакомпанії "Авіалінії  України"  і  багатьох інших авіакомпаній,  утворених навколо неї,  які діють на всьому укра- їнському просторі авіаціних перевезень.  Про це вже  багато  писалося, але набагато більше є матеріалів, які ще абсолютно не висвітлювалися в пресі. Є абсолютна необхідність перевірити за те,  як пропонував депу- тат Безсмертний, так ми перевіряли діяльність, починали перевіряти ді- яльність компанії "Бласко".І для цього  чогось  особливого  робити  не треба, оскільки  зроблено  вже з десяток запитів і подань в різні інс- танції. Кілька комісій цим займалося. Є відповідні матеріали в Комісії по боротьбі з організованою злочинністю, ідеться: гігантські суми гро- шей. І саме це той період, коли треба негайного втручання, тому що йде там..., потрібні державні гарантії,  щоб все це питання вирішити.  При достатній підготовці і тративши на це жодної копійки,  ми могли б  оце питання  вирішити протягом 15 хвилин.

     Я пропоную проголосувати пропозицію цього колеги  -  за  сприяння кількох комісій  ми  могли б це питання зняти і вирішити з користю для держави.

 

     ГОЛОВА. Одну хвилинку. Одну хвилинку. Що ви пропонуєте включити на вересень місяць? Про створення Комісії, да.

 

     ШЕВЧЕНКО В.Ф. Створення тимчасової комісії...

 

     ГОЛОВА. Є в нас,  до речі, постійна комісія, яка зобов'язана цими питаннями займатися. Ну чи не краще, хай постійна комісія в межах сво- єї функції займеться цим питанням.  Та нащо доручать, вона так повинна це робити!

     Доручити Комісії Омельченка.  Ну, то це ж не питання порядку дня. Я прошу!  все.  Значить, це питання ми розглянемо окремо, як доручення Комісії, ми можемо зробити на Президії.  Президія дасть доручення.  Це елементарне питання. Ну, це не порядок дня.

     Ставлю на голосування пропозицію Шевченка, будь ласка.

 

     "за" - 128.

 

     Не прийнято рішення.

     Пєхота, прошу, остання пропозиція.

 

     ПЄХОТА В.Ю.

 

     Олександр Олександрович,  ми зрозуміли так, що сьогодні ми просто ... рядова розминка,  а в нас були пропозиці від фракцій,  від груп. І було те, що пов'язано з порядком денним.

     Тому ми вносимо останню пропозицію: розділити те, що було прийня- то по порядку денному, оформити в вигляді протокольних доручень, а те, що було  по  фракціям прийнято і проголосовано,  оформити протокольним рішенням, і так,  щоб роздати в четвер депутатам.  І було б видно, яка реакція, навести, в фракціях і групах. І все ж таки не рядовий день, а початок роботи сесії.  І дуже багато було сказано щодо зміни в роботі, стилі і т.п.  І там,  де було проголосовано оформити за вашим підписом протокольним рішенням, щоб воно не загубилось.

 

     ГОЛОВА. Дякую.  Одна хвилинка. Ми можемо це питання розглянути? Є пропозиція письмово,  та ж, з якою виступав Степаненко, я не можу про- читати. Заслухати питання в порядку контролю дотримання Закону України "Про бюджет на 1995 рік". Це вже проголосоване питання.

     Одну хвилинку, я прочитаю. А решта всі стосуються процедури розг- ляду питань. Тут не потребують голосування.

     Є пропозиція припинити внесення пропозицій. Ставлю на голосування.

 

     "за" - 165.

 

     Це процедура. Рішення прийнято.

     Тепер я прошу всіх,  будь ласка,  готове питання? Де? Наполягаєте на голосуванні.

     Питання про  включення в порядок дня на вересень місяць,  розгляд питання про референдум з конституційних питань.

     Ставлю на голосування.

 

     "за" - 153.

 

     Рішення прийнято. Готуйте питання, ініціатори.

     Є пропозиція порядок дня із внесеними змінами і  доповненнями  на вересень місяць і на наступний тиждень затвердити.

     Ставлю на голосування.

 

     "за"  - 190.

 

     Рішення не прийнято.  Щось не зрозуміло комусь?  На місяць  і  на тиждень, так, як і передбачено.

 

     ШУМ.

 

     У нас  тиждень і місяць - це два тижні.  Перший і другий тиждень, всі пропозиція, що вносилися, проголосовані включно. З урахуванням цих пропозицій треба затвердити порядок дня цей,  щоб можна було формувати порядок денний.

     Тому є  пропозиція затвердити порядок денний на тиждень спочатку, а потім перелік питань на другий тиждень.

     Ставлю на затвердження порядок дня на наступний тиждень.

     Сідайте і голосуйте.

 

     "за" - 213.

 

     Є пропозиція затвердити перелік питань на наступний, на тиждень і після із 19 по 22.  Ставлю на голосування з урахуванням доповнень про- голосованих тут.

 

     "за" - 201.

 

     Я прошу уваги. Є пропозиція така: доручити Президії Верховної Ра- ди внести проект порядку денного на тиждень після,  з 19 по 22 число з урахуванням внесених тут проголосованих пропозицій щодо включення  тих чи інших  питань  і в міру підготовки,  і враховуючи рівень підготовки цих питань.

     Зрозуміло. Ставлю на голосування.

 

     "за" - 224.

 

     Рішення прийнято.  Дякую.  Все.  Потім в кінці по порядку ведення розглянемо.

     В порядку ведення питання розглядається після закінчення розгляду питання. Ми йдемо в середині питання.

     Прошу уваги. Потім задасте.

     Про порядок висвітлення роботи четвертої сесії Верховної Ради.  Є два проекти.  Один внесений Президією, другий внесений фракцією соціа- лістів. Він у вас на руках теж.

     Зрозуміло. Вс. Я бачу все. Сідайте, будь ласка.

     Ще одну хвилиночку.  Ми ще не проголосували один документ  -  про організацію роботи четвертої сесії Верховної Ради. Проект у вас на ру- ках. Пропозиції були. Ставиться на голосування проект, внесений Прези- дією.

     Будь ласка, голосуйте.

 

     "за" - 226.

 

     Прийнято рішення.

     Пропозицію Шеховцова  будемо  голосувать?  Немає потреби,  раз це виключається, так же в Регламенті записано?  Якщо це питання в рішенні охоплює попередні пропозиції.

     Тепер відносно порядку висвітлення.  Я ще раз кажу: є два варіан- ти. Приймає  за  основу  один  із них,  а потім проведемо голосування. Суть, в зв'язку з тим,  що радіослухачі не знають,  про що йдеться.  Я поясню.

     Проект Президії передбачає розгляд,  тобто трансляцію на радіо  в традиційному режимі повністю і репортажі двогодинні щодня про засідан- ня.

     Фракція соціалістів пропонує в першій частині те ж саме, тільки в вечірньому репортажі дати змогу 10 хвилин говорити  представникам  від фракцій тобто. Одну хвилиночку.

     Зрозуміли? Два варіанти, так?

      І третій  варіант,  який внесли "незалежні",  група "Незалежних" депутатів. Я прошу,  ми не обговорюємо проект.  Ми голосуванням визна- чимося.

     Третій проект. Депутатська група "Незалежні" пропонує відмовитись від прямої трансляції по радіо і телебаченню з залу завідань Верховної Ради за винятком окремих питань, що мають резонанс... суспільне значення. В кожному конкретному випадку повинна визначатись спеціальним рішенням сесії  Верховної  Ради.  Оскільки  це  пропозиція (якщо буде  прийнята,  вона  знімає дві пропозиції),  я за Регламентом мушу ставити  це  питання  на  голосування.  Ви  визначаєтесь   шляхом голосування. Я  прошу  заспокоїтись!  Ставлю на голосування пропозицію групи "Незалежні".

     (Шум в залі, окремі вигуки)

 

     Йде голосування:

 

     "За" - 111

 

     ГОЛОВА. Рішення не підтирмане.  Пропозиція не підтримана. Тепер є дві пропозиції ще раз.  Одна - фракції,  друга - Президії.  Ставлю  на голосування пропозицію Президії.  З мотивів голосування є потреби. Хто хоче з мотивів?  Запишіться.  5 хвилин  для  мотивів  голосування,  по хвлиині для...

     Будь ласка, Шаланський, прошу.

 

     ШАЛАНСЬКИЙ А.М., 226 виборчий округ.

     Дякую. Я  як член фракції Соціалістичної партії хочу підтримати і пояснити пропозицію,  чому дійсно дві години  часу  ефірного  потрібно передати по  10  хвилин  фракції.  Справа  в тому,  що досить однобоко висвітлюються у цих щоденниках інформація про роботу сесії,  позиція і ситуація у залі.

     Одні і ті самі люди постійно на телебаченні.  Час,  по 10  хвилин кожного дня   для  фракції  -  це  буде  досить  солідна  трибуна  для висвітлення позиції тої чи іншої політичної групи у сесійному залі. Це дасть змогу населенню,  виборцям оцінити, хто є хто і яку позицію чому займає.

     І тому   я   підтримую   і  прошу  депутатів  підтримати  позицію соціалістичної фракції, проект фракції і проголосувати за нього. Дякую за увагу.

 

     ГОЛОВА. Лавриненко.

 

     ЛАВРИНЕНКО М.Ф.

     Александр Александрович  я прошу передать слово Витренко.

 

     ГОЛОВА. Вітренко.

 

     ВІТРЕНКО Н.М.

     Шановний Олександре  Олександровичу,  багаточисленні звернення до нас виборців (і не тільки з Сумщини, а з різних регіонів України) весь час наголошують   на  те,  що  коли  йде  звіт  про  роботу  сесії  по телебаченню все перекручують, і телебачення на себе бере право цензури і вирізає  те,  що  їм до вподоби,  а потім ми не можемо пояснити нашу позицію, я хочу наголосити вже на тому,  що зараз,  якщо ми подивимось газету, вже   переносило,  без  нашого  відому  відеозвіт  про  роботу Четвертої сесії Верховної Ради з 22 години на 23 годину,  що треба  ще одну годину перенести, щоб зовсім ніхто не дивився.

     Тому наша фракція  і  я  дуже  вдячні  всім  депутатам,  що  вони розуміють важливість  повної  радіотрансляції,  але  наша  фракція  ще пропонує піти далі,  і щоб по телебаченню дійсно в  дні  роботи  сесії кожна фракція  мала  10  хвилин  і фракція сама вирішувала хто буде її представляти, і щоб цей, хто представляє фракцію, мав змогу донести до виборців своїх як по цих чи інших питаннях вела себе фракція.  Це буде тим, як ми працюємо у Верховній Раді.

 

     ГОЛОВА. Зрозуміло. Болдирєв.

 

     БОЛДИРЄВ Ю.О.

     Уважаемый Председатель! Уважаемые коллеги!

     Я обращаюсь к тем, кто не разделяет социалистические идеи. На мой взгляд, это тот самый случай,  когда в лоне "Социалистической фракции" родилась более чем здравая идея,  и я думаю,  что она будет на  пользу всем фракциям - не только фракциям левого толка, но и фракциям правого толка. И даже самым-самым крайним национал-демократам.

     Я предлагаю  всем нам поддержать эту идею,  дабы 110 минут и плюс 10 минут запаса было в распоряжении фракций. Спасибо.

 

     ГОЛОВА. 5 хвилин використано. Я прошу...

     Ставиться за  основу  в  порядку  надходження  спочатку Постанова Президії, а потім Постанова, проект Постанови від фракції.

     Від Президії ставиться за основу. Будь ласка.

 

     Йде голосування:

 

     "За" - 148

 

     Проект фракції  ставиться  на голосування за основу.  Про порядок висвітлення сесії.

 

     Йде голосусування:

 

     "За" - 200

 

     В порядку  виключення  ще  раз  поставити  на  голосування7  Одну хвилинку. Хто  за те,  щоб переголосувати?  Я не хочу на себе брати... Хто за те, щоб переголосувати?

 

     Йде голосування:

 

     "За" - 197

 

     Процедурне питання приймається.  Юрій Олексійович підказує і  від позафракційних 10 хвилин,  якраз нормальний витрат на дві години буде. Ставиться на голосування за основу ще раз ця пропозиція.

 

     Йде голосування:

 

     "За" - 216

 

     Прийнято рішення. Дякую.

     Які уточнення  й  доповнення  будуть  до  постанови?  Будь ласка, Жеребецький.

 

     ЖЕРЕБЬЕЦЬКИЙ Є.П.

     Шановні колеги,  я  теж  голосував  за  пропозицію соціалістичної фракції, тому що,  мабуть,  тут той щасливий випадок,  коли думки всіх сходяться. Там є один момент. Річ в тому, що по наших селах о 9 годині відключають електроенергію.  Ті люди не купують газет.  День  працюють (зараз посівна  йде),  вони  не  чують радіо.  Давайте ми це зробимо з сьомої годоини,  в шостій кінчається сесія, в сьомій годині - 2 години для депутатів.  Тому що о дев'ятій виключають електроенергію по селах, ніхто нічого не чує.  Невеличка поправка:  і виграють  від  того  наші того... наші виборці.

 

     ГОЛОВА. Пропозиція Жеребецького ставиться на голосування.

 

     Йде голосування:

 

     "За" - 161

 

     Рішення не прийнято.

     Зараз, хвилинку...   Є   пропозиція   письмова   Шевченка.    Він представляє Комісію  з  питань  гласності,  який  через  кому пропонує доповнити словами "...за винятком трансляції розгляду законопроектів у другому і третьому читанні".

     Це стосується...   прошщу   уваги!   ...Це   стосується    тільки радіотрансляції, бо на телебаченні вже ясно, як буде іти. Так

     Але одне уточнення.  Це треба в робочому порядку погоджувать,  бо порядок розгляду  тих  чи інших питань може змінюватись протягом дня і наперед це, практично, неможливо зробити.

     Тому відповідна  Комісія повинна давати інформацію.  Но це робить неможливою роботу тоді радіотрансляційної мережі.

     Шевченко, будь ласка, з мотивів голосування.

 

     ШЕВЧЕНКО В.Ф.

     Шановні колеги.  можливо і навітіь треба! Це дисциплінує нас - ми навчимося вранці розглядати в першому читанні,  коли голови свіжіші, а ввечері розглядати другі читання.  А ще краще,  коли ми навіть  можемо групувати цілі  дні  других  читань,  і  від нас просто відпочинуть ті люди, яких ми дратуємо.  Це,  по-моєму,  дуже буде розумно.  Це нас би дисциплінувало, крім усього іншого...

 

     ГОЛОВА. Віталій Федорович, не в усіх голови вранці свіжіші!.. Так що я прошу...  Давайте ми це питання залишимо на  розгляд  в  робочому порядку з  радіокомітетом.  Разом.  Комісія,  давайте  дамо  доручення Комісії з питань гласності разом з  радікомітетом  вивчити  можливість регулювання трансляції - спосіб, який пропонує ця Комісія. Ми погодим, а потім - зняття трансляції в другому читанні. Так? Так.

     Добре. Давайте   доручення.   Проголосуємо   Комісію.  Ставлю  на голосування. Протокольне доручення Коміії. Можна не голосувать навіть, але давайте протокольне доручення, щоб зафіксувати його.

 

     Йде голосування:

 

     "За" - 181

 

     Це протокольне  доручення прийнято.  Ще поправки які?  Уточнення? Магда що просив? Остання пропозиція.

 

     МАГДА І.І.

     Те, що  я хотів поправити...  Те,  що сказав депутат Жеребецький. Справа в тому,  що відключення йде якраз з семи годин до дев'яти,  а з десяти уже включать.  Максимум!  Тим більше, зимою буде якраз з 7 до 9 годин вечора...

 

     ГОЛОВА. Ясно. Це поправка. Довідка, тобто.

     Мовчан, остання пропозиція.

 

    МОВЧАН П.М.

     Шановний пане Голово! Шановні колеги!

     Ми випустили чьогодні одну проблему,  яка була порушена депутатом Чапюком. Це - події 18 липня на майдані Софіївському.  Не один раз про це говорили.  Я  пропонував  би  дати  протокольне  доручення створити комісію по фактах розслідування цього злочину.

 

     ГОЛОВА. Я прошу:  давайте...  це дещо інше питання.  Ми до  нього можемо повернутися в інший час. Я прошу уваги!

     (Шум в залі, окремі вигуки)

     Прошу припинить  дискусію.  Є  пропозиція  в цілому проголосувати порядок висвітлення засідань Верховної Ради на Четвертій сесії. Ставлю на голосування.

 

     Йде голосування:

 

     "За" - 196

 

     Не прийнято.

     Ми повинні прийняти рішення сьогодні,  тому я  змушений  виконати прохання депутатів.  Хто за те, щоб поставити на поіменне голосування, проголосуйте.

 

     Йде поіменне голосування:

 

     "За" - 185

 

     Проект Постанови голосується поіменно.  Прошу вас: в цілому, який ми проголошували   за   основу  і  з  доповненнями.  Про  правопорядок висвітлення.

 

     Йде голосування:

 

     "За" - 223

 

     Рішення прийнято.  Прошу  уваги!  Шановні   депутати,   доручення Президії ми зробили відносно переліку питань. Я про це говорив, бо щоб не вийшло так,  що  ми  можемо  скласти  на  наступний  тиждень  такий перелік, який ми розглянемо за всю сесію.  Будь ласка,  тому довіряйте Президії і Раді фракцій для того,  щоб  ми  якісно  попрацювали  і  не тільки наступного тижня, а й з 19 по 22 число.

     З мотивів  голосування  Бутейко   має   слово.   Не   з   мотивів голосування, а...

 

     БУТЕЙКО А.Д., керівник депутатської групи "Центр".

     Дякую.

     Шановний Олександре Олександровичу! Шановні колеги!

     Ви дуже добре,  мабуть,  знаєте,  помітили,  що наша  депутатська група "Центр"  (як  і  більшість  депутатів  в цьому залі) завжди дуже виважено і,  я б сказав би,  компетентно, тому що в нашій депутатській групі є  багато  людей,  які  мають  великий досвід роботи в державних органах влади.  Ми завжди спокійно  реагуємо  на  будь-які  питання  і конструктивно працюємо  у  Верховній Раді.  Всі ми обрані дуже великим числом виборців.  Хочу  сказати,  що  в  нашій  депутатській  групі  є депутати, які  обирались окремо найбільшою кількістю голосів,  які є в цьому залі.

 

     ...які обиралися окремо найбільшою кількістю голосів.  які є в цьому залі.  Завжди ми пропонуємо багато речей  і  в  письмовій формі відповідно  до Регламенту.  Однак,  я помітив,  що до нас є дискримінація, упереджене ставлення з біку керівництва  Верховної Ради.

     Сьогодні наша депутатська група  запропонувала  в  письмовій формі конкретні пропозиції,  які б могли бути виходом із ситуації і можливо рішення було б прийнято.

     А як  ви знаєте після дискусії ми не прийняли рішення по тих питаннях, які ми обговорювали.  Я звертався,  шавноний Олександре Олександровичу, до  вас  особисто  з тим,  щоб було поставлено на голсування наш проект Постанови,  який ми запропонували. Ви цього не зробили.  Ви  поставилися  зневажливо не лише не лише до нашої депутатаської групи,  але і до наших виборців.  Я заявляю рішучий протест, і прошу, щоб у майбутньому...

 

     ГОЛОВА. Дякую.   Протест   приймається.  Ваші  пропозиції  у робочому порядку  повинні  бути  вирішені,  бо  вони   стосуються процедури розгляду   питання   ,   а   не   тих  питань,  які  ми обговорювали.

     Дякую. Завтра засідання в комісіях.  В комісіях, післязавтра у фракціях. І засідання Кабінету Міністрів, пам'ятаєте, в четверг о 15  годині.  У  п'ятницю робота в комісіях.  Засідання Президії Верховної Ради відбудеться у понеділок.  Час оголосимо додатково, це очивидно буде 14 година.

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку