ЗАСІДАННЯ ПЕРШЕ 

Сесійна зала Верховної Ради України

4 вересня  2012 року, 10.00 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.М.ЛИТВИН

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Доброго ранку, шановні народні депутати, запрошені та гості Верховної Ради України!

Шановні колеги, в церемонії відкриття одинадцятої сесії Верховної Ради України беруть участь: Прем’єр-міністр України Микола Янович Азаров та члени Кабінету Міністрів України, Голова та судді Конституційного Суду України, Голова Верховного Суду України, голова Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, голова Вищого адміністративного суду України, голова Національного банку України, Уповноважений Верховної Ради України  з прав людини, Генеральний прокурор України, Голова Служби безпеки України, голова Фонду державного майна України, голова Вищої ради юстиції, глави дипломатичних представництв іноземних держав, інші офіційні особи.

Шановні народні депутати та гості Верховної Ради України, відповідно до статті 83 Конституції  України одинадцяту сесію Верховної Ради України шостого скликання оголошую відкритою.

 

(Лунає Державний Гімн України)

 

Шановні народні депутати та гості Верховної Ради України, я запрошую до вітального слова Прем'єр-міністра України Миколу Яновича Азарова. Прошу уваги, шановні колеги.

 

АЗАРОВ М.Я.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати, члени Кабінету Міністрів, представники засобів масової інформації, запрошені! Щиро дякую за надану можливість звернутися до громадян України і народних депутатів з високої парламентської трибуни.

В порядку денному одинадцятої завершальної в каденції сесії багато питань, які визначать розвиток України на ближню і дальню перспективу. Тому, не дивлячись на розпал виборчої кампанії, не дивлячись на розбіжність політичних поглядів, на Верховній Раді і на уряді лежить велика відповідальність.

Зараз економічна ситуація в Україні стабільна завдяки тому, що ми вчасно і злагоджено приймали рішення, необхідні, щоб мінімізувати ризики і стимулювати економічне зростання.

Водночас ми всі свідки, як несприятливо розвивається ситуація в світовій економіці. На фінансових ринках невизначеність і обережне вичікування. Економіки країн-лідерів демонструють уповільнення та рецесію. В Єврозоні накопичуються невирішені проблеми, які раз-у-раз вибухають соціальними протестами і конфліктами між владою і суспільством. Фактично рецесія охоплює основні ринки збуту української продукції.

В цій ситуації ми зобов'язані вкрай відповідально і виважено, а головне, вчасно приймати рішення, яке забезпечить сталий розвиток нашої економіки.

Які це рішення? Уряд концентрує зусилля на поглиблення інвестиційного клімату, звільнення бізнесу від регуляторного тиску і зменшення фіскального навантаження на розширення внутрішнього попиту, реалізації програми імпорту заміщення, енергетичної незалежності та енергоефективності.

Не менш важливим є підвищення рівня життя людей, а отже, і їх платоспроможності, що безпосередньо залежить від неухильного продовження Програми соціальних ініціатив Президента України.

Вони включають вирішення питань, які дійсно турбують людей. Підвищення пенсій, вдосконалення адресності та рівня соціального захисту, виплата компенсацій знецінених заощаджень колишнього Ощадбанку СРСР, допомогу у вирішенні житлової проблеми, забезпечення справедливим  цін на ліки і багато іншого.

На цих напрямках вже багато зроблено, але ще більше  потрібно зробити. Саме тут  необхідно максимально консолідувати зусилля з боку всіх гілок влади, в першу чергу необхідно прийняти збалансований, абсолютно реалістичний бюджет на 2013 рік. Відповідний законопроект, який визначений Президентом України як бюджет розвитку буде спрямований в першу чергу на забезпечення виконання соціальних ініціатив Президента України. Уряд внесе проект бюджету до Верховної Ради у повній відповідності з діючим законодавством, ми розраховуємо, що парламент прийме цей визначальний документ ще діючим складом.

Також на розгляді у Верховній Раді знаходиться 151 урядовий законопроект, що очікує вашого рішення, з них 46 прийняті за основу. Уряд визначив перелік законопроектів спрямованих на виконання національного плану дій на 2012 рік щодо впровадження програми економічних реформ на 2010-2014 роки, які потребують невідкладного розгляду на 11 сесії. Серед них, зокрема,  законопроекти спрямовані на сприяння залученню інвестицій у пріоритетних галузях економіки для збереження існуючих та створення нових робочих місць.

Подальше покращення умов ведення бізнесу, в першу чергу йдеться про зменшення втручання держави в діяльність бізнесу. Спрощення та вдосконалення існуючих дозвільних процедур та ліцензування, вдосконалення законодавства щодо безпечності та якості продуктів харчування, посилення енергетичної незалежності держави, запровадження оподаткування багатства та предметів розкоші, стимулювання розвитку аграрного комплексу в тому числі через податкові механізми спрощення і удосконалення процедур ведення господарської діяльності державної  реєстрації речових прав на земельну ділянку нових об'єктів оцінки майна нотаріальних дій тощо.

Невід'ємною частиною законодавчих ініціатив уряду безумовно є ряд законів, спрямованих на підвищення рівня життя людей від збільшення доходів громадян та наведення порядку на ринку лікарських засобів.

Ми  розраховуємо, що саме  в цей відповідальний період депутатський корпус продемонструє громадянам України, що він не на словах, а на ділі прагне поліпшити якість життя людей, підвищити конкурентоспроможність України в світі.

У свою чергу хочу вас запевнити, що уряд налаштований  на плідну, узгоджену та конструктивну співпрацю з  Верховною Радою України.

Хочу побажати всім у нашій спільній роботі мудрості та відповідальності перед українським народом, який буде всіх нас  оцінювати не за політичними гаслами, а за нашою конкретною роботою. Дякую за увагу. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо, Миколо Яновичу вам.

Шановні народні депутати! Шановні гості! Так склалося і очевидно закономірно, що у нас що не сесія – то важлива подія. Ця сесія розпочинається в  період, який багато  в чому визначить майбутнє країни, як мінімум до  2020 року  в  політичній, економічній сферах. І визначить очевидно місце України в цьому мінливому світі.

Завдання Верховної Ради, шановні колеги, - зберегти  парламент у стані робочого діалогу. Таким чином забезпечити діалог в суспільстві і прийняти необхідні рішення, про які говорив зокрема і Прем'єр-міністр України. Для нас вкрай важливо не допустити конфліктів, на які ми з вами майстри, і не скотитися до  голого популізму, що позначиться негативно на країні. Нам вкрай важливо приймати серйозні рішення, а головне – зайнятися разом з Урядом, відповідним комітетом, всім комітетам підготовкою проекту бюджету разом з Кабінетом Міністрів України.

До вашого відома, шановні колеги, навожу такі дані: за період нашої роботи  Верховною Радою України в цьому скликанні прийнято тисячу 369 законів. Ми також розглянули і прийняли три тисячі 751 постанову. Здавалось би, в законодавчому плані зроблено дуже багато, проблема в тому, як працюють ці закони. На цю сесію, після того, коли почистили наш, так би мовити, законодавчий портфель, зараз ще залишається 752 питання, із них 151 – підготовлено до розгляду в першому і другому читанні, 581 питання потрібно опрацювати в комітетах і винести на розгляд в сесійну залу, навантаження на комітети далеко неоднакове.  Наведу таку статистику: п’ять комітетів мають розглянути до десяти питань, якщо бути точними, до шести питань, дев’ять комітетів – до 20 питань, шість комітетів – до 30 питань кожен, п’ять комітетів – 40 і більше питань кожен. За навантаженням на першому місці Комітет з питань  фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики – 172 питання. На другому місці Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності – 83 питання. І нарешті, Комітет з питань економічної політики – 68 питань. Це свідчить про те, які сьогодні є пріоритети  в українському суспільстві, нам на це потрібно звернути серйозну увагу.

І на завершення, шановні колеги, перед початком нашої роботи, дозвольте побажати всім вам і кожному чесної перемоги на скільки це  можливо в українських умовах, але такої чесної перемоги, яка б обернулася перемогою для України, українського народу. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, дозвольте подякувати Прем’єр-міністру України, усім присутнім, хто брав участь у відкритті нашої сесії.

Тепер, шановні колеги, прошу підготуватися до  реєстрації.

Прошу зареєструватися.

 

10:15:10

Зареєструвалися в сесійній залі 370 народних депутатів.

Шановні колеги!  Одне оголошення. Згідно з поданою заявою та відповідно  до частини 3 статті 60 Регламенту Верховної Ради України повідомляю про вихід народного депутата України Шиянова Бориса Анатолійовича зі складу депутатської фракції «БЮТ – «Батьківщина».

Шановні народні депутати! Нам потрібно було б зараз затвердити порядок денний сесії. Разом з тим, у процесі опрацювання цього питання у нас виявилося багато проблемних моментів. Зокрема, уже зараз ми маємо фактично проект порядку денного із чотирьох розділів. Перший розділ  - питання, які підготовлені до розгляду; питання, які належить підготувати комітетам до розгляду; питання, які комітети не… пропонують не включати до порядку денного з огляду на те, що вони вже значною мірою враховані в раніше прийнятих законодавчих актах або втратили свою актуальність.

Разом з тим, фракції, очевидно, в першу чергу, з політичних міркувань, з міркувань стану економіки країни і реальних можливостей держави, запропонували не включати до порядку денного низку законопроектів, які носять або конфронтаційний характер, або мають виключно популістський характер. І треба сказати, хоча я з розумінням особисто ставлюся до позиції суб’єктів права законодавчої ініціативи депутатів, вносяться вже  законопроекти про вирішення проблем в окремо взятому населеному пункті, як то: провести водогін або прибрати сміття.   Для виборчої кампанії, очевидно, це  має сенс, але не для загального вжиття держави.

Отже, у нас є ще потреба, шановні народні депутати, перше: провести невідкладно засідання комітетів. Чітко визначитися щодо того, наскільки актуальні,  злободенні і перспективні  законопроекти, які потрібні для країни. Це перше.

Друге. Я  просив би комітети і фракції  дуже відповідально підійти до своїх пропозицій щодо формування порядку денного, оскільки відповідно до Регламенту  ця прерогатива належить саме комітетам і  фракціям, і відповідним чином подивитися на запропонований проект.  З огляду на це, шановні колеги,  і за пропозицією чотирьох фракцій я вношу на голосування проект  Постанови  про внесення змін до календарного плану проведення одинадцятої сесії Верховної Ради України шостого скликання  з таким змістом.

Перше.   Внести зміни  до календарного плану проведення одинадцятої сесії Верховної Ради України  шостого скликання, затвердженого постановою Верховної Ради України  від 5 липня 2012 року стосовно роботи парламенту  у вересні 2012 року, передбачивши 4-5 вересня  роботу у комітетах, комісіях і фракціях; 6 вересня – пленарні  засідання.  Прошу голосувати за цю постанову.

 

10:18:35

За-256

Рішення прийнято.

Ранкове  засідання Верховної Ради України оголошую закритим. У четвер 6 вересня – пленарні засідання будуть. 

 

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку