ЗАСІДАННЯ ДВАДЦЯТЬ ПЕРШЕ

 

Сесійний зал Верховної Ради України.  2 червня 1994 року. 16 година.

 

 

Веде засідання   перший   заступник  Голови  Верховної  Ради України ТКАЧЕНКО О.М.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні депутати,  прошу сідати,  готуватися  до реєстрації.

 

     Прошу Увімкнути систему "Рада" і реєструватися.

 

     У залі  -  249  депутатів.  Вечірнє  засідання  оголошується відкритим. Продовжуємо розгляд питань порядку денного.

 

     У нас під час роботи до перерви  залишилося  недорозглянутим трете  питання  -  про послання Президента України Верховній Раді України /щодо перенесення чергових виборів/.  Ми з вами  прийняли проект  постанови  за  основу і прийняли доповнення і пропозиції, внесені  письмово  та  усно.  Вони  враховані  в  доопрацьованому проекті  постанови,  у  вас  ці матеріали в.  Я прошу за одну-дві хвилини ознайомитись, а потім приступимо до розгляду.

 

     Прошу уваги. Ознайомилися? Переходимо до розгляду.

 

     3

 

     Від комісії  слово  надається  депутату  Стретовичу,  голові комісії. Будь ласка.

 

     СТРЕТОВИЧ В.М., голова Комісії Верховної Ради Україні питань правової політики і судовоправової реформи /Немирівський виборчий округ,   Вінницька   область   /.   Доброго  дня,  шановний  пане головуючий,  шановні колеги! Під час обідньої перерви з 12 години 30  хвилині  до 15 години ЗО хвилин напружено працювала Комісія з питань правової політики і судово-правової реформи,  а пізніше до неї приєдналася Комісія з питань державного будівництва.

 

     Ми вносимо   на   ваш   розсуд  остаточний  варіант  проекту постанови в редакції комісії,  який вам пропонується  затвердити. Текст - перед вами.

 

     У другому пункті ми усунули застереження щодо...

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Одну хвилину.  Шановні депутати,  давайте йти за пунктами.  Щодо першого пункту  постанови,  яку  ми  прийняли  за основу  до  перерви,  с  зауваження?  у  вас щодо першого пункту? Другий мікрофон, будь ласка.

 

     БУТЕЙКО А.Д.,   керівник   служби   Президента   України   з міжнародних  питань /Камінь-Каширський виборчий округ,  Волинська область/. Я хотів би звернуті вашу увагу, шановний головуючий, на те,  що  до  цього  пункту  вносилася  поправка.  Тепер у проекті постанови її немає.  Я мав на увазі поправку,  яку  вносили  я  і депутат Шейко.  Думаю,  ми мали б керуватися тими нормами,  які в нас є

 

     4

 

     в Тимчасовому регламенті,  і використовувати практику роботи Верховної Ради попереднього скликання.

 

     Що я маю на увазі? Коли вноситься проект постанови Верховної Ради і є  пропозиції  депутатів,  то  вони  мають  бути  також  в остаточному тексті, який пропонується, якщо ці депутати не давали згоді на їх скасування.  Я  хотів  бути  присутнім  на  засіданні комісії, яка розглядала проект постанови, але, на жаль, не міг її знайти. Хоч і намагався, звертався до Секретаріату.

 

     Тому я пропоную, щоб усе-таки було поставлено на голосування і поправку, яку пропонували два депутаті до першого пункту.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Перед  тим  як надати слово депутату Стретовичу, хочу нагадати про інформацію,  яка  тут  прозвучала,  що  комісія працюватиме в десятій кімнаті,  і ми з вами особисто тут вели про це розмову.  Чому ви десяту кімнату не знайшли,  це  вже  питання ваше.

 

     СТРЕТОВИЧ В.М.  Ні,  знайшли,  питання в іншому.  До того як було прийнято рішення,  комісія вирішила ще о 10  годині,  цю  ми збираємося  о 12 годині в кінозалі.  Тому комісія знала,  що вона збереться  саме  там.  про  це  оголошувалося  на  табло,  можете перевірити.  'Комісія  з  питань  правової  політики збирається в кінозалі. Про рішення щодо кімнати 10 я особисто нічого не знав.

 

     5

 

     Тепер дозвольте відповісти на  запитання  депутата  Бутейка. Доповнення   лунало  в  такій  формі  /будь  ласка,  вислухайте/: "Враховуючи відсутність належної правової основи  для  нормальної діяльності  Президента  та місцевих Рад після виборів 26 червня у випадку їх проведення перенести вибори Президента та депутатів  і голів Рад до прийняття нової Конституції".

 

     Але я  вас  повертав до того,  що ми за основу проголосували проект постанови,  який лежить перед вами.  А  там  написано,  що перенесення  виборів  на інший строк вважати недоцільним.  Саме з цього виходила комісія при відхиленні цієї поправки.

 

     Що стосується поправки депутата Шейка до другого пункту,  то саме  другий  пункт  проекту  цієї постанови,  запропонованої для прийняття,  і свідчить про те,  що до І2  червня  Верховній  Раді будуть подані на розгляд усі зміни і доповнення до законодавства, які регламентуватимуть процес діяльності держави після виборів 26 червня.  І  тоді  вже залежатиме від нас,  шановні колеги,  чи ми прижмемо ці поправки, чи відхилимо. Ось так перевірятиметься наше державне мислення, як ми ставимося до проблем держави.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Є  ще  пропозиції  щодо  першого пункту? Перший мікрофон, будь ласка.

 

     ЧОРНОВІЛ В.М., народний депутат України /Подільський виборчий округ, Тернопільська область/. Народний рух України.  Я  пропонував  у  кінці  першого абзаца першого пункту поставити: "вибори

 

     6

 

     Президента проводити  на  основі  передбачених  Конституцією повноважень на весь період президентства, визначений Конституцією України".  Хоч  це само собою зрозуміло,  але,  думаю,  зовсім не зайве ще раз нагадати, що ми робимо.

 

     Ще одне,  шановний головуючий!  У  всіх  випадках,  коли  не погоджується той, хто давав пропозицію,- чи Бутейко, чи Чорновіл, чи хтонебудь,  - він мав право  наполягати  на  голосуванні  цієї поправки.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Зрозуміло.   Думаю,  що  ваше  питання,  яке  ви порушуєте,  закладено  в  Конституції,  і  ми  його   не   будемо повторювати.

 

     Третій мікрофон.

 

     ПРОНЮК Є.В.,  завідуючий  сектором  Київської  міської  Ради народних     депутатів     /Тисменицький     виборчий      округ, Івано-Франківська область/.  Шановні колеги!  Перш ніж голосувати цей пункт,  хочу  знову  сказати  про  те,  що  нагадав  один  із депутатів:  необхідно  прийняти  поправку  до  Конституції.  Тому закликаю не голосувати за антиконституційне рішення.  Конституція передбачав  повноваження  Президента  на  певний термін /на п'ять років/.  Нам потрібно внести зміни до  Конституції.  А  голосуючи так,  ми просто прийматимемо антиконституційне рішення. Не робимо цього!

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Будь ласка.

 

     7

 

     СТРЕТОВИЧ В.М.  Шановний колего!  Я вам  дам  пояснення,  що рішення  про  призначення  цих  виборів і указ про введення цього закону про дострокові вибори були  підписані  самим  Президентом. Він,  так  би  мовити,  свого  часу  погодився на ці вибори.  І у сьогоднішньому виступі на нашому ранковому засіданні  сказав,  що зараз він в одночасно і Президентом, і кандидатом у Президенти.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Другий мікрофон.

 

     БУТЕЙКО А.Д. Шановній головуючий! Хочу запропонувати, щоб ми дотримувалися тієї процедури,  яка у нас була вже  встановлена  і якою  вчора  користувалися,  щоб  поправка до пункту голосувалася першою.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Наступний мікрофон.

 

     М'ЯСКОВСЬКИЙ М.М.,           консультант           спільного українсько-кіпрського  підприємства  "ТІРА"  /Великомихайлівський виборчій округ,  Одеська область/.  Ми одержали проект постанови, до якого,  на погляд комісії,  справедливо ввійшли ті пропозиції, які тут висловлювалися.

 

     Тому в мене в  пропозиція:  проект  постанови  про  послання Президента  України Верховній Раді поставити на голосування.  Але перед цим можна проголосувати пропозиції тих депутатів,

 

     8

 

     які наполягають,  щоб їх пропозиції  ввійшли.  А  вже  потім можна поставити на голосування проект у цілому.

 

     А що стосується проекту про внесення змін у закон,  який нам теж роздали,  то після того,  як ми приймемо  постанову,  давайте будемо його окремо обговорювати.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, Володимире Миколайовичу.

 

     СТРЕТОВИЧ В.М. Шановні колеги! Вибачте, мене зупинили, через те я не зовсім закінчив виклад позиції  комісії  і  не  довів  до вашого  відома  те,  що обговорювала комісія і до чого ми дійшли. Дозвольте, я закінчу, в тоді відповім на ці запитання.

 

     Таким чином,  вам запропоновано варіант постанови, поправки, які надходили.  Давайте повернемося до ранкового засідання, де ми проголосували  на  слух,  порушивши  регламент,   поправку   щодо рекомендації Державній телерадіомовній компанії,  редакції газети "Голос  України"  забезпечити  широке  висвітлення  передвиборної кампанії з метою підвищення політичної активності й громадянської свідомості виборців.  Ви цю поправку бачите перед собою,  вона  у вас  на столах.  Але комісія не включила її до проекту постанови, хоча вона була і проголосована,  бо ми вважаємо, що нам з першого дня  треба  дотримуватися  духу  і  букви  закону,  якщо порушено Регламент.  Прошу вас,  ми не заперечуємо таку поправку, хоча ми, так  би мовити,  звертаємо вашу увагу на те,  що вона до предмета цієї постанови не має відношення. Тому якщо знову ви проголосуєте за  внесення  цієї  поправки до проекту постанови,  то вона займе своє чільне місце за номером 3.  Це щодо внесення поправки  -  за текстом, який буде продовжуватися.

 

     9

 

     Щодо першої  поправки  депутата  Бутейка  я вам сказав.  Про другу тех сказав.

 

     Пропозиція групи  "Державність":  вибори  до  місцевих   Рад проводити   обов'язково.   З   цією  пропозицією  ми  погодилися. "Відмінити прямі вибори...  обласного та районних рівнів".  Тут я зупинюся детальніше,  щоб прояснити вам ситуацію. Звідки на ваших столах з'явився проект постанови про внесення змін у  Законі  про формування  місцевих  органів  влади  і самоврядування?  Справа в тому, що в ході обговорення ми при одностайності думок щодо зміни порядку  вибору  голів  обласної  Ради  розійшлися в поглядах про доцільність внесення цього питання  сьогодні  на  розгляд  сесії. Половина  комісії  з десяти присутніх наполягала на тому,  щоб це зробити у середу,  підготувавши цілий пакет змін і  обгрунтувавши їх відповідним чином.  Друга половина комісії наполягала на тому, щоб це зробити сьогодні.

 

     Голова залишився в першій половині.  Тому  з  цього  питання окремо  про  внесення  змін до закону і про зміну порядку виборів голів обласних Рад /саме обласних Рад/ виступатиме  член  комісії Соболєв.  Так вирішила комісія, оскільки ця позиція не вбігається з моєю позицією.

 

     10

 

     Тепер щодо перенесення на осінь виборів Президента  України. Це  суперечить  пункту  і проекту постанови,  який ми прийняли за основу.  Тому не могли ми з цим погодитися. Щодо зменшення строку повноважень   Президента   пропонується   врахувати   поправки  і повернутися до статті 1143 Конституції,  де  йдеться  про  вибори Президента на п'ять або чотири роки. Комісія погодилася з тик, що ми внесемо на ваш розгляд цю поправку про зменшення строку.  Якщо отримаємо,- конституційну більшість, значить, вона буде прийнята, не отримаємо - то вже як вийде.

 

     Я відповідаю на запитання В'ячеслава Максимовича, щоб вибори проводити на основі передбачених Конституцією повноважень на весь період,  визначений Конституцією.  Я вже  сказав  вище,  що  такі поправки будуть запропоновані депутатському корпусу.

 

     Щодо пункту  2.  У  випадку неприйняття таких законів вибери місцевих Рад не проводити до прийняття цих законів. Знову ж таки, це суперечить пункту І, що прийнятий за основу.

 

     Пункт 3.   Вважати  недоцільним  проведення  прямих  виборів обласних Рад.  Я про це вже вам сказав.  Окремо з  цього  питання позицію  комісії  та  міркування  депутатів доповість вам депутат Соболев.

 

     Одночасно я повинен вам зауважити і хочу,  щоб про це почули виборці,  що  комісія  виявила  невідповідність Закону про вибори місцевих Рад і Закону України  про  формування  місцевих  органів влади і самоврядування. Зокрема, у Законі про формування місцевих органів влади і самоврядування не зазначено, щоб проводити вибори до  районних у містах Рад народних депутатів.  Немає посилання на це. Але сьогодні такак робота на місцях ведеться. Саме в районних у містах Радах народних депутатів. Тому комісія одностайно дійшла згоди,  щоб внести це питання для прийняття  остаточного  рішення наступного тижня. Орієнтовно це буде зроблено

 

     11

 

     в середу на ранковому засіданні, коли вам буде запропоновано весь пакет підготовчонормативного матеріалу.

 

     Ось із таких позицій  і  міркувань  виходила  комісія,  коли запропонувала вам отакий текст проекту постанови.

 

     Що стосується  тих фраз,  які,  так би мовити,  зобов'язують комісії   підготувати,   забезпечити    діяльність    центральної виконавчої    влади,    коло    повноважень    місцевим   органам самоврядування,  регламентацію підпорядкованості місцевих органів і  так далі,  то цими фразами охоплюється вся та діяльність,  яку повинна  здійсню-вати  виконавча,  представницька   влада   після виборів  26  червня.  Для підготовки цих проектів потрібен певний час.  Сьогодні  в  проекті  постанови  ми  зобов'язуємо   комісії виконати цю роботу протягом тих десяти днів, які нам відводяться.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Перший мікрофон.

 

     ЧОРНОВІЛ В.М.  Ви знаєте, я не зовсім згодний з доповідачем. Справа в тому,  що ми прийняли проект постанови тільки за основу. Якщо  там  написано "вважати за недоцільне перенесення виборів на інший строк",  а ми зробимо поправочку,  що вважати за недоцільне перенесення    виборів    до   прийняття   Закону   про   місцеве самоврядування,  то це нес тільки стимулюватиме  швидке  прийняти цей закон.  У будь-якому випадку я наполягаю,  і це моє право, на голосуванні і обох моїх поправок.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні депутати!  Ми до перерви прийняли проект постанови   за   основу.  І  давайте,  мабуть,  но  будемо  знову повертатися до того,  що проголосовано.  А в  тому  проекті  було дотримано цього

 

     12

 

     формулювання. Тому перейдемо до голосування.

 

     Якщо є поправки, пропонується розглянути їх і проголосувати, а потім уже  поставити  на  голосування  пункт  і  з  урахуванням поправок. Немає заперечень?

 

     Поправка, яку  вніс  депутат  Бутейко,  у вас є.  Вносила-ся пропозиція,  щоб урахувати цю поправку.  Одну хвилинку...  /Шум у залі/.

 

     Тоді я   ставлю   на  голосування  першу  поправку  депутата Бутейка. Прошу увімкнути систему.

 

     "За" - 59. Не приймається.

 

     Наступна поправка,  внесена депутатом Шейком.  Ставлю її  на голосування. Прошу увімкнути систему.

 

     "За" - 60. Поправка не приймається. /Шум у залі/,

 

     Одну хвилинку... Шановні депутати, заспокойтеся, будь ласка, Володимире Миколайовичу, до першого пункту ще є поправки? У вас є поправка? Ось я її зачитаю, шановні депутати. Поправка до проекту постанови від фракції  Народного  руху  України,  її  записано  в самому   кінці.   Ставлю   цю   поправку  на  голосування.  Прошу голосувати.

 

     "За" - 82. Поправка не приймається.

 

     Шановні депутати,  ставлю  на  голосування  пункт  1.   Усім роздано поправки? Думаю читати їх немає потреби.

 

     Володимире Миколайовичу, переходимо до голосування пункту І. Ставлю на голосування пункт і проекту постанови,  яку прийнято за основу. Пункт у цілому. Прошу голосувати.

 

     "За" - 208. Рішення прийнято. Дякую.

 

     Переходимо до пункту 2, Володимире Миколайовичу, будь ласка.

 

     13

 

     СТРЕТОВИЧ В.М. Я пояснював, шановні колеги, чому знята перша редакція,  і ми,  так би мовити,  розширили ті питання,  які слід внести  Комісії  з  питань правової політики на ваш розгляд до 12 червня.

 

     Мова йде,  зокрема, про зміни й доповнення до Закону України про  формування  місцевих  органів  влади  і самоврядування від 3 лютого 1994 року та Закону України про вибори народних депутатів, голів сільських,  селищних, районних, міських, районних у містах, обласних Рад від 24 лютого 1994  року,  а  також  до  Конституції України.  Ці  зміни  й  доповнення будуть стосуватися різних форм діяльності, зокрема уряду й місцевих влад.

 

     Не виключено,  що до того часу депутатам буде  запропоновано прийняти  у  першому  читанні  Закон  про місцеве самоврядування, проект  якого  вам  уже  розданий  і  з  яким,   думаю   ви   уже ознайомилися.

 

     Отож, щоб  не  розширювати цю постанову,  ми обмежилися лише фразою,  яка,  гадаємо,  є вичерпною.  Ключовим моментом у ній є: зробити   все  можливе,  щоб  зберегти  територіальну  цілісність України.  Себто створити таку законодавчу базу,  яка б не сприяла відцентровим силам.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні  депутати!  Володимире  Миколайовичу,  я перепрошую вас...  Шановні депутати,  в залі стоїть великий  шум. Виступає ваш колега,  девайте ж послухаємо, адже він виступає від комісії,  яка працювала над тими поправками та доповненнями,  які ви  вносили.  Закликаю  вас  з  повагою ставитися до нього.  Будь ласка, Володимире Миколайовичу. Що комісія пропонує?

 

     СТРЕТОВИЧ В.М.  Препозиція  комісії  лежить   перед   кожним депутатом. Пункт 2 пропонуємо викласти в такій редакції, як там

 

     14

 

     записано. Мотивації  до нього я вам щойно привів.  Прошу нас підтримати.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. До пункту 2 в  зауваження?  Будь  ласка,  першій мікрофон.

 

     НОСОВ В.В., народний депутат України /Октябрський виборчий округ, Полтавська область/. Шановні депутати,  шановний доповідачу!  Я ж пропонував вам навантажити більше Кабінет Міністрів,  а ви щось на себе дуже багато  берете.  Де  речі,  у  пункті 2 записано:  внести аміни й доповнення  до  діючого  законодавства.  А  закон   про   Кабінет Міністрів  у  нас  ще  не  прийнятий.  Треба  ж туди додати /я це подавав письмово/:  "Кабінету Міністрів України в той  же  термін внести  на  розгляд  Верховної  Ради  проект  Закону  про Кабінет Міністрів,  який  передбачав  би  в  тому  числі  й  повноваження Кабінету  Міністрів  щодо  місцевих  Рад  та їх органів,  а також порядок взаємодії з ними".  Це ж чудова норма. Хай працюють, а то у нас цього найголовнішого документа й не буде.

 

     СТРЕТОВИЧ В.М.  Шановний колего! Я з вами погоджуюсь цілком, але за дивним збігом обставин серед тих  пропозицій,  що  були  в комісії,  вашої не виявилося.  Я чув вас у залі з нею,  знаю,  що вона звучала тут, але не знайшов її у письмовому викладі. Та якщо ви наполягаєте і депутати це підтримують,  то я не проти внесення її в наш документ. Тим паче, то він уже готовий до розгляду.

 

     Дякую. /Шум у залі/.

 

     15

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Ми вже прийняли.  Другий мікрофон,  будь  ласка! Шейко  П.Б.,  голова  Комісії  Верховної  Ради  України  з питань Регламенту,  депутатської  етики   та   забезпечення   діяльності депутатів  /Вобровицький  виборчий округ,  Чернігівська область/. Шановний доповідачу!  Ми прийняли таку редакцію  першого  пункту, яка виключає взагалі другий,  третій і всі наступні пункти,  бо в ньому записано,  що недоцільно проводити вибори.  Все. Ми зробили вердикт  оцій всій постанові.  Тому все те,  що будемо змінювати, недоцільне.  Притому перша моя  поправка  була  проголосована  до пункту 1,  а вона і якраз пропонувалася до пункту 2.  Подивіться, яка  тут  редакція:  ми  зобов'язуємося  до  12   червня   внести пропозиції щодо законопроектів.

 

     Спрогнозуємо ситуацію:  ви внесли пропозиції,  Верховна Рада їх не проголосувала -  і  все  залишилося  так,  як  було,  Немає правового поля для виборів.

 

     Моя поправка   полягала   в  тому,  щоб  ми  взяли  на  себе зобов'язання все-таки внести і прийняти до 20  червня  пропозиції по  законопроектах,  а  не  просто  їх  вносити,  Ну внесемо,  не приймемо - і все залишиться на тому ж рівні, що й сьогодні. Тобто вибори Президента проводити не можемо,  у місцеві Ради не знаємо, що вибирати.

 

     Люди добрі,   давайте   все-таки   дотримуватися   хоча    б елементарної   процедури,  яка  є  у  нас  в  парламенті.  Проект прийнятий за основу, давайте зробимо порівняльну таблицю, внесемо всі поправки,  проголосуємо їх. Набере більшість одна із поправок

- вона проходить. І все. Дякую.

 

     16

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимире Миколайовичу, будь ласка.

 

     СТРЕТОВИЧ В.М.  Дозвольте я відповім.  Поперше,  в пункті  і мова  йде  не  про  те,  щоб  вибори  проводити,  а  про  те,  що недоцільно, переносити вибори на інший строк.

 

     Шановні колеги  депутати!  Я  прошу  вас   до   точності   у формулюванні,  тому  що тільки-но виступаючий сказав,  ніби ми не знаємо "що вибирати".  Я взагалі вважаю,  що  потрібно  говорити: "кого   вибирати".  Це  має  суттєве  значення  для  мене.  А  то стосується всього іншого,  то я вам скажу:  оце скільки зараз нас проголосує за цю постанову, то рівно стільки ж буде голосувати за внесення змін і доповнень до закону.  Ці люди зацікавлені в тому, щоб вибери відбулися і реформи в Україні пішли.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Третій мікрофон.

 

     ОСАДЧУК П.І., народний депутат України /Тлумацький виборчий округ, Івано-франківська область/. Шановний   доповідачу,   шановні   колеги  депутати!  У законодавстві,  яке ми приймали і будемо приймати,  у  постановах Верховної  Ради  мають взаємодіяти між собою певні правові норми. Так от  ми  у  пункті  1  прийняли  таке  формулювання,  зокрема: "зареєстровані  кандидати  в  президенти  України  та кандидати в депутати і на посади голів місцевих Рад...". І вже ми це

 

     17

 

     пройшли й переходимо до пункту 2.  Якщо ми прийняли в пункті 1 те,   що  я  цитував,  то,  очевидно,  думаючи  про  долю  нині зареєстрованих кандидатів на посади голів Рад,  що мали обиратися прямим  голосуванням,  ми  мусимо  сюди  ввести  другу частину до пункту  2.  А  потім  записати  так,  що  ці  люди   реєструються автоматично,  як кандидати в депутати відповідної Ради, бо інакше ми відрубуємо шлях цим людям до виборів. А це найкращі, очевидно, люди,  і  Вони  повинні  стяти  депутатами.  Інакше та поправка в наступному документі буде абсолютно недоречною.

 

     СТРЕТОВИЧ В.М.  Шановний Петре Іллічу, я розумію, ви стали в чергу  до  мікрофона,  щоб сказати щось стосовно другого питання. Але до вас черга підійшла тільки зараз і ви задаєте запитання  із запізненням.  Адже це питання до цієї постанови не відноситься. Я вам пояснив ситуацію,  яка склалась  у  нас  при  розгляді  цього питання  на  засіданні  комісії.  Після мене з цього питання /про включення до порядку денного сесії питання про внесення  у  закон саме  тих  змін,  про  які ви зараз говорите/ виступатиме депутат Соболєв.  Він  готовий  доповідати  з  цього  питання,  готувався спеціально.

 

     18

 

     Я вам   відповідаю,   що   ми   зараз,  по-перше,  відповіли Президенту, що Верховна Рада вважає недоцільним переносити строки виборів,  а  подруге,  взяли  на  себе  зобов'язання  підготувати нормативно-законодавчу базу,  для того щоб після виборів державні владні структури могли працювати нормально.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ, Дякую.  Будемо  продовжувати?  Перший  мікрофон, будь ласка.

 

     ЧОРНОВІЛ В.М.  Це ж інша поправка, я її мотивую. Я абсолютно погоджуюся  з  депутатом  Шейком.  І  в мене аналогічно було - не "внести до 12 червня",  а "прийняти" до  20  чи  25  червня.  Ну, внесли,  а  ми  взяли  та й не прийняли.  І йдемо на вибори з тим абсурдним  законом.  Не  можна  такі  речі  робити.  Треба  взяти самозобов'язання - внести і прийняти.

 

     І в   цьому   плані  я  все-таки  наполягаю  на  голосуванні доповнення до пункту 2:  "У випадку неприйняття таких законів  чи змін до законів вибори місцевих Рад не проводити до прийняття цих законів" - отже,  ще відкласти на тиждень, місяць і так далі. Так що  я  прошу,  щоб  проголосували  цю  поправку  і  цю зміну - не "внести", а "прийняти".

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

 

     СТРЕТОВИЧ В.М.  Вельмишановний  В'ячеславе  Максимовичу!  Ми розглядали  цю поправку і відхилили з тим,  щоб не вести агітації щодо того;  приймати чи не приймати закони,  проекти яких  будуть запропоновані на розгляд Верховній Раді.

 

     19

 

     Але я  кочу  наголосити,  що  комісія зійшлася одностайно на тому,  що  це  голосування   буде   по   іменним   з   наступними опублікуваннями    результатів    цього    голосування.    Будуть запропоновані   варіанти   і,   будь   ласка,   проявляйте   свою державницьку волю.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Ще  другий  і  третій  мікрофони - і закінчуємо. Будь ласка, другий мікрофон.

 

     БОЛДИРЄВ Ю.О.,   заступник   голови   виконавчого   комітету Донецької міської Ради народних депутатів /Кіровський-Шахтарський виборчий округ, донецька область/. Уважаемый докладчик, уважаемый председательствующий,  уважаемые депутаты!  Думаю, мы в очередной раз из самых благих побуждений наносим вред  нашему  государству. Наносим  вред ситуации временного мира,  временно установившегося мира в нашем обществе.  Уважаемые коллеги!  Нельзя во время того, как игра уже началась,  менять ее правила. Прошу пас - мы приняли уже первый пункт,  в котором сказано,  что  выборы  состоятся.  Я прошу вас все остальное голосовать против как по этому,  так и по следующему проекту Закона о внесении  изменений  и  дополнений  в Закон о местном самоуправлении и проекту постановления о введении его в действие, Потому что в противном случае мы внесем изменения в правовую ситуацию, когда процесс уже начался. Я из самых благих намерений развалим ситуацию,  внесем дополнительное напряжение  в общество.  Я  предлагаю  по всем остальным проектам проголосовать против.

 

     Спасибо.

 

     20

 

     СТРЕТОВИЧ В.М.  Кожен народний депутат голосує особисто, але до думки свого колеги можна прислухатися або не прислухатися.  Це право кожного.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Третій мікрофон - і на цьому закінчимо.

 

     АЗАРОВ М.Н.,      директор      Українського      державного науково-дослідного і проектноконструкторського інституту гірничої геології,  геомеханіки і  маркшейдерської  справи  /  Петровський виборчий округ,  Донецька область/. Хотел бы вот что сказать. Два постановления,  которые мы с нами собираемся принимать,  -  то  и следующее,  которое  будем рассматривать,  - тесно взаимоувязаны. Давайте об этом подумаем,  Если мы принимаем первое постановление с  пунктом  2,  в  котором  мы  до  12 июня обязуемся упорядочить взаимоотношения местных,  областных,  городских  Советов,  в  том числе   и   их   председателей,  тогда  следующее  постановление, состоящее из трех пунктов,  абсолютно теряет всякий смысл. Что мы так  испугались  председателя  областного  Совета,  который будет избран непосредственно всем населением области,  если  мы  до  12 июня  упорядочим  его  функции,  упорядочим взаимоотношения между центральной исполнительной властью и  исполнительной  властью  на местах?

 

     И если  мы  проголосуем  пункт  2  положительно,  то  проект следующего постановления рассматривать нет никакого смысла.

 

     Спасибо.

 

     СТРЕТОВИЧ В.М.  Я вам  доповідав,  шановні  колеги,  притому двічі, що комісія не дійшла одностайності, коли вносити це

 

     21

 

     питання на голосування.  Одна частина комісії сказала, що це треба зробити сьогодні,  а інша заперечила,  що треба  відкласти, виважити все - результати, наслідки, економічне обгрунтування, що зроблено, що треба зробити, - і наполягала, щоб внести питання на голосування 12 червня, коли буде вноситися весь пакет.

 

     Але оскільки  ми  поділилися  у  комісії п'ять на п'ять,  то вирішили,  що з цим питанням виступатиме також мій колега -  член комісії  з  питань  правової  політики.  Так  що  при  подальшому обговоренні можете ставити йому це запитання,  яке  ви  адресуєте мені.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні   депутати!   Внесена   пропозиція   про припинення обговорення пункту 2,  перехід до розгляду поправок  і прийняття  його з відповідними поправками.  Ставлю на голосування припинення обговорення.

 

     "За" - 225. Рішення прийнято. Дякую.

 

     Внесена пропозиція депутатом Носовим.  Потрібно  другий  раз формулювати? Будь ласка, перший мікрофон.

 

     НОСОВ В.В.   Пункт   2  доповнити  реченням  такого  змісту: "Кабінету Міністрів України в той же термін /тобто в попередньому реченні  зазначити  12  червня/  внести на розгляд Верховної Ради проект Закону про Кабінет Міністрів України, який передбачав би в тому   числі  і  повноваження  Кабінету  Міністрів  України  щодо місцевих гад та їх органів,  а також порядок взаємодії  з  ними". Тоді у нас буде повний пакет документів з цих питань.

 

     22

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Ставлю на голосування пропозицію депутата Носова. Прошу голосувати цю поправку. Прошу увімкнути "Раду".

 

     "За" - 232. Поправка приймається. Дякую.

 

     Вносилася поправка депутатом Шейком.  Ми голосували пункт І, вона не пройшла.

 

     Депутат Чорновіл  вносив  пропозицію  прийняти  до такого-то числа, тобто йшлося про термін.

 

     Є інші думки?  Ставлю  на  голосування  пропозицію  депутата Чорновола розробити до 12 числа і прийняти до 20 числа.

 

     "За" - 140. Не приймається.

 

     Шановні депутати Тоді ставлю на голосування в цілому пункт 2 із доповненнями депутата Носова. Прошу голосувати,

 

     "За" - 235. Приймається. Спасибі.

 

     Внесено пропозицію щодо пункту 3.  Володимире  Миколайовичу, будь ласка.

 

     СТРЕТОВИЧ В.М.  Цей  пункт  перед обідом проголосовано,  але проголосовано з порушенням Регламенту.  Бажаючих  покласти  це  в практику  прошу:  якщо ви погодитеся зараз,  уже приймаючи його в установленому порядку,  то комісія не заперечує  проти  включення його   до   даної   постанови.  Хоча  за  змістом,  за  предметом регулювання це не відповідає суті,  тому що  йдеться  зовсім  про інше.  Тому,  голосуючи  це  доповнення,  будь ласка,  виходьте з цього. Прошу проголосувати.

 

     У пропозиціях на ваших листках це, пункт 3, я  вам  зачитаю  /просто  з метою економії часу не хотів цього робити/:  "Державній телерадіокомпанії,  редакції  газети  "Голос України"

 

     23

 

     забезпечити широке  висвітлення  виборчої  кампанії  з метою підвищення  політичної   активності,   громадянської   свідомості виборців,   їх  відповідальності  за  обрання  глави  держави  та місцевих органів влади". Пропозиція депутата Моцпана.

 

     СТРЕТОВИЧ В.М. Перша на аркуші пропозицій.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю   на   голосування,   шановні   депутати, пропозицію; пункт 3 внести до проекту цієї постанови.

 

     "За" - 133. Не прийнято.

 

     Таким чином, є пропозиція прийняти нашу постанову в цілому.

 

     Ставлю на  голосування  пропозицію  прийняти постанову в тій редакції, яку ми розглянули по пунктах.

 

     "За" -  230.  Постанова  приймається.  Спасибі,   Володимире Миколайовичу,

 

     СТРЕТОВИЧ В.М. Дякую за підтримку.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Переходимо до наступного питання порядку денного

- про склад постійних комісій Верховної Ради України...  Вибачте, шановні депутати!  Є проект,  він вам розданий. Депутате Соболєв, будь ласка.

 

     СОБОЛЄВ С.В., народний депутат України /Хортицький виборчий округ, Запорізька область/. Шановні  колеги!  Хотів  би,  щоб  ми   не   порушували Регламент.  Оскільки  це  питання не включено до порядку денного, але воно тісно пов'язано з попереднім

 

     24

 

     питанням, ми маємо  проголосувати  за  внесення  його.  Якщо проголосуємо,   далі   його   розглядатимемо.   Я  не  хотів  би, повторюю,щоб ми порушували Регламент.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі. Шановні депутати! Дійсно, це питання до порядку  денного не включено.  Якщо це так,  то чи розглядатимемо можливість його включення?

 

     Ставлю на голосування пропозицію, щоб це питання включити до порядку денного сесії.

 

     "За" - 202. Приймається.

 

     СОБОЛЄВ С.В. Дякую. На засіданні нашої комісії було прийнято принципове рішення про необхідність розвитку пункту 2 попередньої постанови,  яку ми вже проголосували, стосовно визначення питання щодо кількох принципових  моментів,  які  стосуються  Закону  про формування місцевих органів влади і самоврядування.

 

     На засіданні  комісії,  під  час  попередньої роботи робочої групи було визначено кілька принципових моментів.  Перший з них - це  перенести вибори голів Рад виключно на рівень міст,  селищних Рад та інший рівень, виключивши рівень обласних та районних Рад.

 

     А також друге питання,  яке  стосувалося  виборів  депутатів районних Рад у містах. Після досить тривалого обговорення комісія одностайно зійшлася на тому формулюванні,  яке вам запропоноване. Тобто,   оскільки  були  досить  серйозні  заперечення  стосовно, відміни прямих виборів голів районних Рад /сільських/ і  не  було заперечень стосовно виборів голів обласних Рад Радами,  а не всім населенням,  саме тому і було внесено цей компромісний варіант, в якому,  якщо ви звернете увагу,  залишився пункт стосовно виборів виключно голів обласних Рад.

 

     25

 

     Саме тому я хотів би звернути вашу  увагу  і  прокоментувати той проект,  який вноситься. Після попереднього обговорення, коли виступили представники всіх фракцій, і я хотів би про це сказати, практично  всі  вони підтримали рішення про зміну порядку обрання голів обласних Рад.  Саме по цьому шляху і  пішла  наша  комісія, виключивши  пункт  про  вибори  голів  районних Рад.  Саме тому 0 пропонується вам таке.

 

     Головним законом,  який  регулює  сьогодні  порядок  обрання голів  Рад  усіх рівнів,  с Закон про формування місцевих органів влади і самоврядування.  У  цьому  законі  є  стаття  3,  в  якій визначається  цей  порядок.  Саме  для  того,  щоб  не  змінювати докорінно інші законодавчі акти,  щоб  не  втручатися  у  правове поле, запропоновано змінити лише одну норму, а саме: в Законі про формування місцевих  органів  влади  і  самоврядування  виключити поняття  "обрання  голів  обласних  Рад" із статті 3,  відповідно додавши до частини першої цієї ж статті слова  про  те,  що  вони обираються відповідними Радами з числа депутатів цих Рад.

 

     Виникає питання,   яке   не  узгоджено  і  яке  мусить  бути узгоджено тільки  постановою  про  введення  в  дію  цих  змін  і доповнень. Це питання, яке стосується долі тих людей, які зібрали необхідну кількість  підписів  і  на  сьогодні  зареєстровані  як кандидати   на  голів  обласних  Рад.  Саме  тому  після  довгого обговорення запропоновано таку  формулу  /це  стосується  проекту постанови  про  введення в дію,  на наступній сторінці/,  а саме: дається змога зареєструватися  всім  бажаючим,  хто  на  сьогодні зареєстрований як кандидат на голову обласної Ради, на їх вибір у будь-якому окрузі відповідної області.  Причому визначено  досить жорсткий термін /5 днів/, щоб

 

     26

 

     вони визначили  округ,  по якому хотіли б зареєструватися як кандидати в депутати обласної Ради.

 

     Ось той варіант, на якому ми зійшлися. Були також пропозиції надати  їм  змогу  першочергового  висунення  на голів Рад,  коли будуть вибори. Але цей варіант був відкинутий, і залишився тільки цей варіант.  Ось так можна було б дуже коротко сказати про зміст цього проекту ;змін до закону і проекту  постанови  про  введення закону в дію.

 

     Спасибі.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні   депутати,  давайте  порадимося  ось  у такому  питанні.  Скільки  нам  потрібно  часу  для   того,   щоб обговорити це питання? Тридцять хвилин? Три кола? Одне коло? Одну хвилинку.  Надійшла пропозиція пройти по одному колу. Немає інших пропозицій?  Ставлю  її на голосування.  Прошу включити систему і голосувати.

 

     "За" - 193. Рішення прийняте.

 

     Будь ласка, перший мікрофон.

 

     ДЕПУТАТ /не  представився/.  Я  хорошо  понял  первое   наше постановление о послании Президента. Оно было всем нам понятно, И в связи с  тем,  что  уже  выдвинуты  кандидаты,  что  проводится соответствующая   работа  над  этим  делом  /об  этом  все  четко написано/, мы проголосовали за то, чтобы проводить выборы.

 

     Сейчас же наша "кочка  сидения"  определяет,  что  вдруг  не будет  областной  вертикальной структуры управления.  Я областной руководитель,  и сразу же получу неуправляемые  районы.  Районный руководитель  не  получит  права  управления сельсоветом.  Или мы проводим выборы,  или мы их не проводим. Если мы проголосовали за то, чтобы проводить выборы, то давайте будем их проводить.

 

     27

 

     В отношении того, будут ли выборы прямыми или непрямыми. Моя точка зрения - выборы  должны  быть  прямыми,  это  было  в  моей программе.  И  здесь  не надо проводить этих игр.  Разве он будет больше подчинен кому-нибудь,  если его изберут в депутаты на этом уровне?  Это  у  нас  уже  было,  это  мы уже проходили,  и здесь отступать нельзя.

 

     И теперь по процедурному вопросу.  Я очень уважаю  комиссию, которая работает,  юристов. Но мы же в принципе нарушаем порядок, предусмотренный  Регламентом.  Где  обсуждение  в  комиссиях?   Я пришел, мне дали проект закона: "виключити обласну..." Я не знаю, что было перед этим написано. Может, там ничего нет?

 

     Поэтому я сторонник того, Александр Николаевич, чтобы проект закона бил обсужден в комиссиях.  Давайте обсудим. У нас написано в пункте 2:  продумать меры,  разработать их. Это может быть одна из  мер,  которую  мы  потом примем.  Но давайте обсудим и примем взвешенное решение.

 

     СОБОЛЄВ С.В.  Дякую за запитання. Я хотів би одразу сказати, що я повністю згоден практично з усіма тезами, які ви висловили.

 

     Перше. Вибори ніхто не відміняє,  ви звернули на це увагу. І цей закон ні в якому разі не зупиняй ніяких виборів  як  процесу. Те,  що  стосується  порядку  обрання,  дійсно,  повинна в даному випадку визначити  на  сесії  Рада.  Те,  що  стосується  порядку подання  і  обговорення,  я  ще  раз  підкреслюю  /прошу  підняти стенограму/,    практично    всі,     включаючи     представників соціалістичної  фракції і фракції комуністів,  висловилися за це. Саме тому і вноситься цей конкретний проект.

 

     28

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Другий мікрофон.

 

     БУТЕЙКО А.Д.  Шановний головуючий!  Я намагався взяти  олово вже  давно,  і  думаю,  що наша дискусія пішла б трошки по іншому шляху,  якби ви надали мені слово раніше.  Справа в тому,  що  ми зараз обговорюємо абсолютно сирий проект.  Якщо взяти по суті, то давайте подивимося, що вийде, коли виключимо слово "обласних". Це значить  узяти  й  обмежити  якоюсь  мірою  вибори  лише обласним рівнем.

 

     Як на мою думку,  це як слід не продумано в комісії, бо вона не  мала  часу.  Скажімо,  голови  Рад  Києва і Севастополя також відносяться до цієї категорії голів.  Чому  вони  не  тут?  Отже, треба думати.

 

     Друге. Ми  зараз  вирішуємо  елементарну  річ,  забувши  про загальне.  Взагалі цей проект, як і минулий, непотрібний, тому що основна проблема полягає в іншому.  А проблема полягає в тому, що Закон про місцеві органи влади у  своїх  кардинальних  положеннях суперечить Конституції України.  Щоб не бути голослівним,  скажу. Коли приймався закон,  то тут я говорив про  це  депутатам  /Іван Степанович був також/,  але на те вони не звертали уваги. Я тепер звертаю вашу увагу, що згідно з Законом про місцеві органи влади, який прийнято.  Ради обираються на чотири роки. За Конституцією ж /стаття 79/ строк повноважень Рад  народних  депутатів  становить п'ять років. Та на скільки ми будемо обирати зараз цих депутатів? Конституція має верховенство, отже, слід діяти за нею?

 

     Наступне положення.  Про обрання голів Рад чи  обласних,  чи районних,  чи  сільських,  чи селищних,  чи міських безпосередньо населенням говорити не можна,  тому що це  положення  Закону  про місцеві  органи  влади  суперечить  Конституції  в частині другій статті

 

     29

 

     80, де говориться,  що Верховна Рада України,  Верховна Рада Кримської  АРСР  і  місцеві Ради народних депутатів обирають самі голів Рад, а не безпосередньо населення.

 

     Тому для того,  щоб вирішувати ці всі проблеми, нам потрібно поміняти Конституцію. Якщо ж не міняти, то діяти так, як говорить Конституція.  А оскільки подібних суперечностей дуже багато  і  в тому законі,  який суперечить Конституції,  то ми робимо правовий розгардіяш,  який  може  стати   підставою   для   звернення   до Конституційного Суду,  котрий ми оберемо, і поставити питання про недійсність цих виборів.  Що ми  робимо?  Я  міг  би  розказувати багато й інших причин, які були підставою для того, щоб ми трошки відтягнули час, перенесли вибори.

 

     Дякую.

 

     СОБОЛЄВ С.В.  Дякую.  Я зрозумів ваше  запитання.  Хотів  би чітко сформулювати і виділити головний його зміст.  Я розумію, що ви  протестуєте  проти  прийняття   попередньої   постанови,   бо посилаєтеся  на  відповідні  статті  Конституції,  які  входять у суперечність з чинним законодавством.  Але тоді виникає  проблема легітимності  цієї  Верховної  Ради,  оскільки  її  повноваження, вибачте мене як депутата попередньої Верховної Ради, теж 5 років. То  на  якій  підставі були припинені всі повноваження попередніх депутатів?  Саме тому можна продовжувати  цей  перелік  протиріч, саме  для  того нам і треба внести ясність у ці питання.  Ось яку мету й переслідує цей закон. Більше того, якщо дотримуватися тієї ж  логіки,  то взагалі незрозуміло,  як проводити вибори районних депутатів у містах,  адже вони взагалі  не  призначалися.  І  тут можна ще дуже багато чого знайти.

 

     30

 

     Скажу таке  у  відповідь  на запитання про голів Київської і Севастопольської міських Рад.  Дійсно,  у нашій робочій групі і в комісії обговорювалося це питання.  Прошу вибачення за те, що при друкуванні воно було випущено.  Але принципово,  я підкреслюю це, обговорювалися  такі  концепції:  чи є Київська і Севастопольська міські Ради такими ж Радами,  як і будь-які міські Ради;  і чи  є сьогодні  вони  дійсно Радами,  прирівняними до обласних за всіма нормативними актами.

 

     Наша комісія погодилася на тому, щоб це не змінювати. І тому я просив би звернути увагу на те, що в комісії був проголосований варіант /з технічних причин,  на жаль, він сюди не потрапив/, щоб додати до обласних Київську й Севастопольську міські Ради.  Хоча, наприклад,  я з цим як народний депутат не згоден. Але таким було рішення комісії.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі. Третій мікрофон.

 

     ХМАРА С.І., народний депутат України /Залізничний виборчий округ, Львівська область/. Ось  бачите,  виникає  дуже  багато  питань і сумнівів, отож, не можна ці серйозні питання отак швидко і враз вирішувати. Тим  більше  що  ми  не знаємо,  як буде і що буде підготовлено з відповідних законопроектів.  А нас до  того  зобов'язує  пункт  2 прийнятої постанови.

 

     Можливо, ми  зійдемося  всі на такому рішенні...  Хоч я й не знаю на якому,  адже є різні варіанти.  Ну,  скажімо,  може  дати право  /якщо  справді  зніметься  питання  про прямі вибори голів обласних Рад/ обирати прямими виборами голів Рад  нижчого  рівня, тобто міських, районних. А чому б такої пропозиції не внести? Але це

 

     31

 

     все треба обговорити в комісіях, принаймні відкласти питання на день - два хоч до завтра.

 

     СОБОЛЄВ С.В. Я зрозумів, саме тому...

 

     ХМАРА С.І. Я прошу проголосувати.

 

     СОБОЛЄВ С.В.  Так - так,  я вас зрозумів.  Саме через те я й зосереджую вашу увагу на тому,  що  коли  принципово  приймається рішення про те,  що голови обласних Рад не обираються всенародно, то тоді,  ви прекрасно розумієте,  в яке становище ми ставимо тих людей,  які  вже  сьогодні  зареєстровані.  Саме тому нам і треба принципово вирішити це питання.

 

     Далі. Порядок взаємодії між виконавчими структурами влади  в центрі й на місцях. Це те питання, яке ще можна змінити, а уявіть собі ситуацію,  якщо чи таке рішення приймемо за  два  тижні.  Що далі?  Люди  вже  провели  передвиборну кампанію,  визначилися по конкретних територіях.  Зараз ми ще даємо змогу включитися  в  цю кампанію,  хоч  і  з запізненням на два-три дні.  А через тиждень процес, як на мою думку, буде незворотним. Саме тому, як можливий варіант,  потрібно  прийняти наш документ у першому читанні.  Щоб хоч би була зрозуміла стратегія Верховної Ради,  Чи вона  розуміє цю необхідність зміни, чи ні? І тоді це питання знімається.

 

     Ось із  чого  виходили  ті члени комісії,  які наполягали на цьому.  Зрозуміло,  найкращий  варіант  виходу  із  становища   - відкласти рішення до середи.  І до цього часу все це підготувати. Але зважайте на те,  що залишається три тижні. Потім - два тижні. Що ж далі?

 

     32

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні   депутати,   прошу  зайняти  місця.  Ми домовились і проголосували за те, щоб заслухати по одному виступу від  мікрофонів.  Від  усіх  трьох мікрофонів надійшли пропозиції визнати,  що питання практично  не  підготовлене.  Його  потрібно серйозно доопрацювати.  Для цього потрібен час.  Давайте, мабуть, так і підійдемо  до  цього.  Ми  розуміємо,  що  часу  залишилося небагато.  Але  вважаємо,  що це питання треба поки що відкласти. Комісія попрацює,  і ми  12  червня,  зустрівшись  на  пленарному засіданні, повернемося до цього питання і розглянемо проект уже в підготовленому вигляді.

 

     Одну хвилиночку. Депутате Соболєв, будь ласка.

 

     СОБОЛЄВ С.В.  ще  раз  підкреслюю:  я  розумію,  що  всі  ці документи  приймалися  в  дуже  обмеженому  часі.  Саме  тому я і запропонував би таку компромісну пропозицію:  прийняти ці зміни і доповнення у першому читанні,  хоча практика завжди була приймати такі документи в першому читанні. Ми, звичайно, приймали відразу. Але  оскільки  ми потрапили в такий цейтнот,  то є такий варіант: прийняти в першому читанні,  обговорити у фракціях,  комісіях  /а вони  будуть  сформовані  до  того  часу/  і далі вже визначитися остаточно через 5 днів. Якщо готові завтра, то завтра.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні депутати! Надійшли дві пропозиції. Першу висловили  депутати  під першого,  другого і третього мікрофонів, друга пропозиція - депутата Соболєва /прийняти в першому читанні, доопрацювати і потім до проекту повернутися через 5 днів/.

 

     Я поставлю на голосування спочатку першу пропозицію, а

 

     33

 

     потім - другу. /Шум у залі/,

 

     Шановні депутати!  Я  прошу  всіх  сісти  на місця.  Давайте знайдемо компромісне  рішення.  Запропонувати  комісіям  сьогодні доопрацювати,  а  завтра  приймемо документ у першому читанні,  а потім будемо ще доопрацьовувати. Як, депутате Соболєв?

 

     СОБОЛЄВ С.В.  Я  вважаю,  що  таке  доручення   можна   дати комісіям.  Ось  я  чую  тут:  "Завтра!" Я хотів би все-таки знати точку зору голови комісії,  вважаю,  що це можна  було  б  завтра розглянути.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Як   ви,   Володимире  Миколайовичу,  як  голова комісії  -  погоджуєтеся?  Шановні   депутати,   голова   комісії погоджується.

 

     Тоді я   ставлю   ни   голосування.   Пропонується  сьогодні доопрацювати,  завтра повернутися до цього питання  на  ранковому засіданні,  розглянути,  а  потім  будемо працювати далі.  Завтра прийняти за основу в першому читанні.

 

     Ставлю на голосування цю пропозицію. Прошу голосувати.

 

     "За" - 191. Рішення приймається. Спасибі.

 

     Пропонується доручити комісіям з питань правової політики  і судово-правової   реформи,   з   питань  державного  будівництва, діяльності  Рад  і  самоврядування  і  з  питань   законності   і правопорядку  доопрацювати цей проект закону,  а завтра о десятій годині ми його розглянемо.

 

     Переходимо до наступного питання - про склад постійних

 

     34

 

     комісій Верховної Ради України.

 

     Шановні депутати,  у  нас  обрано  23  голови   комісій.   У Верховній  Раді  всього  335  депутатів,  маємо  23 комісії.  Нам потрібно укомплектувати їх персональним складом Учора це  питання розглядалося на засіданні Президії за участю керівників фракцій.

 

     Прошу уваги!  Шановні депутати,  була така домовленість, щоб комісії з питань АПК, з питань науки, з питань закордонних справ, з  питань  боротьби  з  корупцією  і організованою злочинністю та оборони  і  державної  безпеки  укомплектувати  так,   щоб   вони налічували  по  20- 22 депутати,  враховуючи обсяг роботи.  Решту комісій укомплектувати кількістю депутатів від 13 до 16 осіб.

 

     Ми сьогодні оголосили перерву,  під  час  якої  була  надана можливість депутатам попрацювати у фракціях,  групах,  комісіях і чітко визначитися з цих питань.

 

     Тому вноситься  на  ваш  розгляд  питання  про  затвердження персонального   складу  комісій.  Хотів  би,  щоб  цю  роботу  ми розпочали по порядку - так,  як ми обирали голів  комісій.  Слово буде  надаватися  голові  комісії.  Голова комісії представлятиме персональний склад,  а ми затверджуватимемо його  списком.  Немає інших міркувань?

 

     Ставлю на   голосування   пропозицію,   щоб  таким  порядком затверджувати склад комісій. Прошу голосувати.

 

     "За" - 249. Приймається. Спасибі.

 

     Слово надається голові комісії Бородічу Леоніду  Васильовичу /законність і правопорядок/.

 

     Немає його?  Тоді  слово  надається  голові Комісії з питань правової політики і судовоправової реформи Стретовичу Володимиру

 

     35

 

     Миколайовичу. Будь ласка.

 

     СТРЕТОВИЧ В.М.  Шановні колеги!  Кожен з нас,  торуючи  собі дорогу  до  парламенту,  усвідомлював,  що  це  буде  законодавча робота.  Кожен із нас був переконаний, що сюди прийдуть переважно фахівці - юристи,  люди, знайомі з правом, економісти, соціологи, політологи,  філологи. І кожен з нас, прийшовши сюди, вважає себе фахівцем такої справи. Так воно насправді й є. Але, на жаль, коли справа  дійшла  до  формування  комісій,  то  бажання   займатися безпосередньо  законодавчою  роботою,  саме  з  цією  рутиною,  з буквоїдством, з вивірянням кожної букви, виявилося не в багатьох.

 

     На сьогоднішній день Комісія з питань  правової  політики  і судово-правової  реформи  налічує 13 депутатів /до сьогоднішнього ранку  нас  було  всього  9/хочу  вам  зразу  зауважити,  що  ми, приймаючи  поспіхом  назви  комісій,  від  питань правої політики відділили державне будівництво. Якщо широко тлумачити це питання, то державне будівництво -це і є правова політика...

 

     Вибачте, будь ласка,  ми зараз затвердимо склад комісії, але я не згоден з назвою комісії.  То можу я  свою  думку  висловити? /Шум у залі/, Шановні колеги! Давайте по суті, я ціную ваш час, а ви цінуйте мій.

 

     Отже, сьогодні  Комісія  з  питань   правової   політики   і судово-правової  реформи  налічує 13 депутатів,  а саме:  Биченко Микола Іванович,  виборчий округ 382, Харківська область, фракція "Комуністи  України";  Кармазін  Юрій Анатолійович,  в.  о.  299, Одеська область, "Реформи"; Коліушко Ігор Борисович, в. о. 272,

 

     36

 

     Львівська область, "Реформи"; Костицький Михайло Васильович, в.   о.   201,   ІваноФранківська   область,   депутатська  група "Державність";  Лавриненко Микола Федорович,  в.о.  345,  Сумська область, фракція соціалістів; Лавринович Олександр Володимирович, в.  о.  274,  Львівська область,  Народний рух  України;  Соболев Сергій Владиславович,  в.  о. 183, Запорізька область, "Реформи"; Стецьків  Тарас  Степанович,  в,  о.  273,   Львівська   область, "Реформи";  Стретович Володимир Миколайович,  в. о. 58, Вінницька область, "Аграрники України"; Ткаченко Володимир Анатолійович, в. о.  347,  Сумська  область,  Народний  рух України;  Чумак Микола Васильович, в. о. 443, Чернігівська область, "Комуністи України"; Шеренін Юрій Леонідович,  в.  о,  44,  м. Севастополь, "Єдність"; Шишкін Віктор Іванович, в. о. 296, Одеська область, "Реформи".

 

     Як ви бачите,  5 депутатів представляють блок  "Реформи",  у той  час  як  група  "Центр"  у  нашій  комісії  не  має  жодного представника,   а   група   "Єдність",    "Аграрники    України", "Державність", соціалістична фракція мають по одному. Ми з самого початку заклали нерівний принцип формування комісій.

 

     Але хочу зауважити.  Розраховуючи на те,  що до нас після 24 липня   увіллється   цілий   рад  нових  депутатів,  ми  вирішили обмежитися числом 15,  це максимум, а решту -7-8 місць - залишити для  тих депутатів,  хто прийде після виборів.  Комісію в повному складі зараз вирішено не формувати.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі.  Шановні депутати!  Не будемо  задавати запитання?  Ні.  Усі згодні? Будемо затверджувати? Тоді ставлю на голосування пропозицію, щоб затвердити...

 

     37

 

     Третій мікрофон.

 

     ВИЧЕНКО М.І.,  голова  колективного   сільськогосподарського підприємства  імені  Леніна  Близнюківського  району / Лозівський виборчий округ,  Харківська область/. Я не знаю, хто це туди мене направляв і що це за самодіяльність. Якщо це зробила наша аграрна група,  в яку мене делегували,  а не комуністична фракція... Я не знаю, що це за самоуправство. Хто дає право мене туди направляти? Якщо це голова нашої комісії, то нехай він тут відповість.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні  депутати!  Ми   говорили   про   квоту. Розуміємо,  що порушувати права депутатів ніхто не має права. Але давайте  подивимося:  в  аграрну  комісію  сьогодні  набрали   31 депутата.  Не можна ж так!  Думаю,  що депутати-аграрники повинні бути у всіх комісіях.

 

     Будь ласка, Володимире Миколайовичу!

 

     38

 

     СТРЕТОВИЧ В.М. Ви знаєте, що до сьогоднішнього ранку фракція "Комуністи  України" не була представлена в нашій комісії,  в той час як у кожній з інших комісій було по чотири їх представники. Я перед  тим  був  на  засіданні  Комісії  з  питань  законності  і правопорядку.  Там було чотири  представники  фракції  "Комуністи України"  і представники інших фракцій і груп.  Тому я наполіг на тому, щоб інтереси фракції були захищені і в нашій комісії, щоб і в   нашу   комісію  вони  направили  своїх  представників.  І  за погодженням з керівником фракції ви з'явилися у цьому списку.  Це не  примхи  чи якісь мої бажання,  як бачите.  Я буду працювати з тими людьми, які прийдуть.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі,  Володимире  Миколайовичу.  Ставлю   на голосування запропонований склад комісії. Прошу голосувати.

 

     "За" - 240. Рішення прийнято. Спасибі.

 

     Надасться слово   голові   Комісії   з   питань   державного будівництва,  діяльності Рад і самоврядування Стешенку Олександру Миколайовичу.

 

     СТЕШЕНКО О.М.,  голова  Комісії  Верховної  Ради  України  з питань державного будівництва,  діяльності Рад  і  самоврядування /Сватівськкй  виборчий  округ,  Луганська  область  /.  Уважаемый Президиум,  уважаемые народные депутаты! У меня меньше оптимизма, чем у моего предшествующего коллеги. И связано это прежде всего с тем,  что количественный состав нашей комиссии практически каждый день меняется. Меняется он и сегодня. Переговоры с руководителями фракций, с отдельными депутатами тоже особых результатов не дали, хотя мы сегодня уже во время обсуждения вопроса о

 

     39

 

     посланий Президента почувствовали, что такое государственное строительство и местные органы самоуправления.

 

     Сегодня в  нашей  комиссии   насчитывается   шесть   членов. Представлены   только  две  фракции  -  коммунисты  и  аграрники. Персонально:  Моисеенко Владимир Николаевич - избирательный округ 131;  Радько  Василий  Иванович  - и.о.  351;  Бобринев Александр Васильевич - и.о.  43;  Еськов Валентин  Андреевич  -  и.о.  241; Масенко  Александр  Николаевич - и.о.  330;  Пейгалайнен Анатолий Владимирович - и.о. 143.

 

     Я просил  бы  с  пониманием  отнестись  к  нашей   комиссии. Ожидать, покуда состоятся довыборы, - это очень сложно, тем более что вы,  уважаемые депутаты, сегодня уже дали поручение комиссии, которую  я  представляю,  и  установили  очень  жесткий временной отрезок для внесения соответствующих  предложений  по  приведению законодательной   базы   для  органов  самоуправления  и  органов исполнительной власти в соответствие с требованиями времени.

 

     Спасибо.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Олександре   Миколайовичу,   шановні   депутати! Думаю"  ця  комісія"  як  і інші,  має відповідні обов'язки перед Верховною Радою.  І цій комісії визначено відповідальні завдання. Гадаю,    комісію   у   такому   складі,   безперечно,   сьогодні затверджувати не можна,

 

     Є пропозиція звернутися до керівників  решти  фракцій,  крім фракцій комуністів і аграрників,  подумати, кого можна делегувати до  цієї  комісії,  щоб  ми   завтра   на   ранковому   засіданні укомплектували  цю  комісію,  затвердили  її  склад.  Немає інших думок? Ставлю цю пропозицію на голосування. Прошу голосувати.

 

     "За" - 203. Рішення приймається. Спасибі.

 

     40

 

     Слово надається голові Комісії з питань соціальної  політики та праці Буздугану Юрію Олексійовичу.

 

     БУЗДУГАН Ю.О.,  голова  Комісії  Верховної  Ради  України  з питань  соціальної  політики  та  праці  /Новоселицький  виборчий округ,  Чернівецька  область/.  Шановні  колеги,  я можу говорити голосніше, але треба, щоб у залі було тихіше. Дякую.

 

     У складі  нашої  комісії  є  такі  депутати.  Я   читаю   за алфавітним  списком.  Буздуган  Юрій Олексійович - виборчий округ 438,Чернівецька  область,  незалежний  депутат;   Донченко   Юрій Григорович  -в.о.  259,  Луганська  область,  Компартія  України; Недвига  Григорій  Миколайович  -  в.о.  57,  Вінницька  область, фракція   "Реформи";   Піменова   Наталія  Петрівна  -  в.о.  42, Республіка Крим,  Компартія; Степанов Михайло Володимирович -в.о. 257,  Луганська  область,  Соціалістична  партія України;Степанов Петро  Степанович  -  в.о.  236,  Луганська  область,   Компартія України;   Стоян  Олександр  Миколайович  -  в.о.  62,  Вінницька область,  група  "Центр";  Таран   Микола   Васильович   -   в.о. 180,Запорізька  область,  Компартія України;  Чиж Іван Сергійович

-в.о.  414,  Хмельницька область,  Соціалістична партія  України. Якщо  ви  подивитесь,  то  побачите,  що в складі нашої комісії є всього   9   депутатів,   які   представляють   чотири   фракції. Непредставлені   "Єдність",   Міжрегіональна  депутатська  група, "Аграрники України", "Державність" і Рух. Приймати рішення вам.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні депутати!  Давайте ми  запитаємо  голову комісії, яка його думка.

 

     Юрію Олексійовичу,  як ви вважаєте,  у такому складі комісія може працювати повноцінно?

 

     41

 

     БУЗДУГАНІ Ю.О.  Я прошу,  якщо можна,  включіть, будь ласка, перший мікрофон, це секретар нашої комісії.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Перший мікрофон, будь ласка.

 

     ДОНЧЕНКО Ю.Г.,    заступник    голови   Луганського   обкому профспілки робітників  автотранспорту  і  шляхового  господарства /Старобільський  виборчий  округ,  Луганська область/.  Уважаемые депутаты!  Обратите внимание,  что у нас происходит. Если сегодня каждый  из нас поднимет свои предвыборные программы,  то найдется ли хоть один смелый,  кто скажет,  что,  мол, я ничего не писал о социальных проблемах,  о социальных вопросах,  что мы их не будем рассматривать?

 

     В эту  комиссию  пришли  коммунисты,  социалисты   и   Стоян Александр  Николаевич  как  профсоюзный  лидер.  Все.  Из фракции "Державність" был один Евгений Пронюк, и тот ушел.

 

     Все хотят  руководить  обороной,   все   хотят   ездить   по заграницам.  А кто же будет заниматься насущными делами,  которые волнуют всех сегодня?

 

     Поэтому я предлагаю,  чтобы из каждой  фракции,  которая  не внесла в наш список ни одного человека, то есть не дала ни одного человека в эту комиссию,  обязательно сегодня решением Верховного Совета  внести  новые  фамилии,  и  чтобы  были  эти  люди завтра утверждены.  Так нельзя делать.  Чтобы там были и борцы за  права человека - члены Народного Руха Украины.

 

     Спасибо.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Одну    хвилиночку.    Ваша    пропозиція:    не затверджувати список  комісії  сьогодні,  а  доопрацювати  і  вже завтра?

 

     Другий мікрофон.

 

     42

 

     СИМОНЕНКО П.М., народний депутат України /Красно-армійський виборчий округ, Донецька область/. Шановні  депутати!  Олександре Михайловичу,  я хотів би запропонувати,  якщо  в  нас  зараз  тут  така  складна  ситуація складається" а ми це вже бачимо по перших трьох доповідях,  може, спочатку вислухати кожного з наших голів  комісій,  а  потім  уже вирішувати  решту  проблем.  Бо ми скільки не наполягали на тому, щоб пропорційно було представлено кожну з фракцій, але, як бачимо зараз, що,затверджуючи комісію, ми додаємо таким чином можливість іншим групам і Фракціям чинити тільки так, як вони хотіли б.

 

     Давайте заслухаємо  інформацію  кожного  з  голів,  а  потім вирішуватимемо.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Тоді  я  ставлю  на голосування пропозицію Петра Миколайовича про те,  щоб заслухати голів фракцій про делегування голів комісій.

 

     Будь ласка, увімкніть другий мікрофон.

 

     СУДНИЦИН Ф.С.,  інженер-технолог  Запорізького  підприємства "Мотор-Січ" /Шевченківський виборчий округ,  Запорізька область/. Если  уж говорить о пропорциональности комиссии,  то,  к примеру, группа "Реформы" получила одну комиссию.  Тогда надо дать  группе "Реформы"  право  направлять своих представителей туда,  куда они хотят. Когда обсуждался вопрос о пропорциональности председателей комиссий,  то  почему-то  забыли о группе "Реформы",  а сейчас мы будем рассуждать о пропорциональности.

 

     43

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні депутати!  Думаю, ми питання вирішили. Я говорив,  що  вчора  на засіданні Президії за участю голів груп і фракцій ми ці питання розглядали.  І Голова Верховної  Ради  вніс пропозицію  по  п'ятьох  комісіях,  про  що  я  сказав на початку засідання і по решті комісій, який у них кількісний склад повинен бути.  Давайте, мабуть, з цього і виходити. Третій мікрофон, будь ласка.

 

     ПОРОВСЬКИЙ М.І., народний депутат України / Рівненський виборчий округ, Рівненська область/. Шановний  головуючий!  Шановні  колеги  депутати!  Я  є координатором  фракції  "Державність",  і  хочу сказати,  що,  як показала  практика,  будь-які  міжфракційні   домовленості,   які робляться на засіданні Президії,  у погоджувальній комісії, грубо і брутально порушуються.

 

     Зокрема, ми домовлялися про те,  що згідно  з  квотою  групі "Державність"  буде  віддано  два  місця  у  Президії,  тобто дві комісії.  А була надана можливість делегувати тільки одного свого представника.  Сьогодні  нас  знову намагаються повернути до того самого і знову практично,  як кажуть,  хочуть потоптати всі  наші конституційні   права,   які   гарантуються  Законом  про  статус народного депутата. Як же можна так домовлятися?

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Вас  з  усіх  питань  ображають.   Будь   ласка, ввімкніть трибуну.

 

     БУЗДУГАН Ю.О.  Шановні колеги!  Я перепрошую, пане Заєць, не перебивайте. Ви знаєте, я вперше отою на цій трибуні, і мені дещо складно. Але я хочу сказати, що все-таки як нам не важко

 

     44

 

     всім, проте  ми  готові працювати,  навіть незважаючи на той стан,  у якому перебував наша комісія.  Я  прошу  затвердити  цей склад і попросити все-таки голів фракцій і груп "Єдність", "Рух", "Державність" і Міжрегіональна депутатська група дати нам хоча  б по одному представнику, щоб комісія почала вже працювати.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ, Одну   хвилиночку.   Думаю,   варто  зважити  на пропозицію  голови  комісії  і  проголосувати.  Прошу   ввімкнути систему "Рада" і голосувати.

 

     "За" - 213. Рішення прийнято. Спасибі.

 

     Прошу голосувати  пропозицію,  яку  вніс  депутат Симоненко. Прошу ввімкнути систему "Рада".

 

     "За" - 163...

 

     Прошу, давайте проголосуємо...  А взагалі  це  ж  процедура. Абсолютно правильно. Рішення прийнято.

 

     Не шуміть,  заспокойтеся.  Шановні  товариші,  особливо  хто сидить спереду і ви весь час не даєте працювати. Серйозні питання потрібно  по  - серйозному і вирішувати.  Давайте ми посерйозному будемо підходити. А дехто по-іншому це розуміє.

 

     45

 

     Отже, нагадую:  я ставив на голосування пропозицію  депутата Симоненка, рішення прийнято.

 

     Давайте заслухаємо  голів  комісій.  А потім будемо приймати рішення.

 

     Одну хвилинку.  Комісія з питань охорони  здоров'я,  депутат Спіженко.  Немає  Комісія  з  питань  молоді  і спорту,  Яковенко Олександр Миколайович є? Будь ласка.

 

     ЯКОВЕНКО О.М.,  голова  Комісії  Верховної  Ради  України  я питань  молоді,  спорту  і  туризму /Снакіївський виборчий округ, Донецька область/.  Уважаемые товарищи,  уважаемые коллеги!  Я не буду   говорить   о   значении   молодежи  для  будуещегот  нашей многострадальной няньки Украины.  Я думаю, когда вы услышите, кто вошел в список, каждый может дать оценку ваших высказываний здесь на протяжении многих недель.

 

     Боженко Олег   Витальевич,    избирательный    округ    285, Николаевская  область,  "Коммунисты  Украины";  Безсмертный Роман Петрович,  и.о.  220,  "Державність"  /ровно   5   минут,   назад отказался/;    Михайленко    Сергей    Михайлович,    и.о.    76, Днепропетровская   область,   "Єдність";    Писаренко    Анатолий Аркадиевич,  и.о.  111,Донецкая  область,  "Коммунисты  Украины"; Сизенко Юрий Павлович, и.о. 177, Запорожская область, "Коммунисты Украины";  Чурута Михаил Иванович,  и.о.  251, Луганская область, "Коммунисты Украины";  Черепков  Владимир  Федорович,  и.о.  117, Донецкая область,  "Социалистическая фракция"; Яковенко Александр Николаевич, и.о. 124, Донецкая область, "Коммунисты Украины".

 

     Делайте выводы сами:  нет аграриев,  нет Руха /категорически отказались/, нет "Центра" /обещают/, отказались группа "Реформы".

 

     46

 

     Всего 7 человек, из них 5 из фракции "Коммунисты Украины".

 

     Вопросы, пожалуйста.

 

     Если будущее Украины вас не беспокоит, коммунисты возьмут на себя этот вопрос. И я думаю, мы это будущее обеспечим. Вот за это большое спасибо депутату Головатому. Молодец!

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні  депутати!  Якщо  вирішується  питання і серйозне,  то не треба реплік. До голови комісії є запитання? Він відповість.  Немає  запитань?  Тоді  вважаємо,  що  комісію  слід доукомплектувати і завтра на засіданні  будемо  її  розглядати  і затверджувати.

 

     До мене запитання?  Сідайте, Олександре Миколайовичу. Перший мікрофон, будь ласка.

 

     ЧОРНОВІЛ В.М.  З порядку  ведення.  Шановний  головуючий  Ви все-таки,  перш  ніж  ставити  на  голосування  пропозицію голови фракції "Комуністи України", повинні були вислухати думки. Стояли біля   мікрофонів   люди   і   тягнули   руки,   а  ви  поспішили проголосувати. Можливо, це вплинуло на результати голосування.

 

     Ви прекрасно  знаете,  що  пропорційність  не   пройде,   це неможливо. Вона не пройшла уже при формуванні Президії. Згадайте, скільки місць  аграрники  дістали,  згадайте,  скільки  ще  дехто дістав.   Там   -   головне,   от   там   треба   було  дотримати пропорційності.

 

     Далі. Не забувайте,  що ми прийняли всетаки /вистачило у нас глузду/  поправку  до тієї пропорційності - враховуємо фаховість. От дійдемо до аграрної комісії - там в основному аграрники. Що ми їх порозкидаємо по всіх комісіях? Та не можна такі речі робити!

 

     47

 

     І, враховуючи  цю поправку,  треба голосувати.  Де є неповна комісія,  там справді ще можна  подумати.  Де  комісія  в  межах, визначених нами,  - треба голосувати. Все одно нікого насильно не заженете. Ми маємо імперативний мандат, я ще рал повторюю. Тому я прошу  все-таки  проголосовувати  далі всі комісії так,  як ми це почали.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі.  Шановні депутати! Пане Чорновіл! Учора на  засіданні  Президії  ви  не  проявили  такої  активності,  як проявляете сьогодні. Треба було вчора проявити цю активність і на засіданні Президії вирішити.  А сьогодні так, по ходу, починаємо, розумієте, її проявляти...

 

     Комісія з  питань  науки  і  народної  освіти   -   Сторіжко Володимир Юхимович, будь ласка.

 

     СТОРІЖКО В.Ю.,  голова  Комісії  Верховної  Ради  України  з питань науки та народної  освіти  /Шосткинський  виборчий  округ, Сумська область/. Шановний головуючий, шановні депутати! Протягом учорашнього і сьогоднішнього днів нам вдалося зменшити  кількість депутатів  у  комісії.  Зараз у списку 22 депутати - представники п'яти фракцій і груп нашого парламенту.

 

     Безсмертний Роман Петрович, виборчий округ 220, Київська область,  "Держпвність"; Глухівський Лев Йосипович, в.о.  277,  Львівська область,  "Державність";  Горбатюк Мирослав Пилипович, в.о, 16, м.Київ, Народний рух України; Дем'ян Григорій Васильович, в.о. 281, Львівська область, незалежний депутат;

 

     48

 

     Капустян Володимир Нілович,  в.о.  327,  Полтавська область, "Державність";  Красняков Євген Васильович,  в.о.  118,  Донецька область,  "Комуністи України";  Ніколаєнко Станіслав Миколайович, в.о.  402,  Херсонська  область,  Соціалістична фракція;  Пасічна Людмила Яківна,  в.о. 126, Донецька область, "Комуністи України"; Пшенична    Ольга   Миколаївна,   в.о.   40,   Республіка   Крим, Міжрегіональна депутатська група;  Симоненко Іван Петрович,  в.о. 440,  Чернігівська  область,  Міжрегіональна  депутатська  група; Сирота Михайло Дмитрович,  в.о.  418, Черкаська область, "Центр"; Степанов  Олександр  Петрович,  в.о.  439,  Чернігівська область, Міжрегіональна депутатська група;  Сторіжко  Володимир  Юхимович, в.о.  349,  Сумська  область,  Міжрегіональна  депутатська група; Терен /Таран/ Віктор Васильович,  в.о.  321,  Полтавська область, "Державність";  Тодоров  Євген Семенович,  в.о.  185,  Запорізька область,  "Комуністи України";  Цибенко  Петро  Степанович,  в.о. Луганська  область,  "Комуністи  України";  Шибко Віталій Якович, в.о.  82,  Дніпропетровська   область,   Соціалістична   фракція; Юхновський   Ігор   Рафаїлович,   в.о.  263,  Львівська  область, "Державність";  Яблонський   Валентин   Андрійович,   в.о.   407, Хмельницька  область,  Народний  рух  України;  Карпов  Олександр Миколайович,  в.о.  373,   Харківська   область,   Міжрегіональна депутатська  група;  Гошовська  Валентина  Андріївна,  в.о.  386, Харківська  область,  "Комуністи  України";  Ковтунець  Володимир Віталійович, в.о. 333, Рівненська область, Народний рух України.

 

     49

 

     Таким чином,  ми маємо у складі комісії від "Державності" -5 депутатів,  комуністичної партії  України  -  5,  Міжрегіональної депутатської групи - 5, Руху - 3, соціалістів - 2, незалежних - 1 депутат. І немає представництва від аграрників, груп "Єдність" та "Реформи".

 

     Дякую па увагу.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановний голово! Вас влаштовує такий склад вашої комісії,  який учора пропонувався під час розгляду цього  питання на засіданні Президії?

 

     СТОРІЖКО В.Ю.   Вважаю,   що   наша  комісія  складається  з високопрофесійних депутатів,  вона  здатна  до  роботи.  Є  деяка непропорційність,  але  ми  вважаємо,  що  це  не  завадить нашій роботі.

 

     Ми три дні робили  великі  спроби,  щоб  погодити  склад.  І кількість  представників  "Державності" у нас зменшилася з восьми чоловік до п'яти.  Тому просив би  погодити  і  затвердити  склад комісії.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі. Сідайте, будь ласка.

 

     Ми домовилися, що потім будемо голосувати. /Шум у залі/.

 

     Одну хвилиночку!  Ну,  не  шуміть!   Обговоримо,   а   потім проголосуємо   за   всіх   разом.   Ну,   яка  різниця?  Ми  тоді проголосуємо.

 

     Комісія з питань  культури  і  духовності,  голова  -  Косів Михайло Васильович. Будь ласка.

 

     50

 

     КОСІВ М.В.,  голова  Комісії Верховної Ради України з питань культури і духовності /Пустомитівський виборчий округ,  Львівська область/. Шановний головуючий! Шановні колеги народні депутати! У нашій комісії записані  13  народних  депутатів,  бо  в  останній момент  депутат  Чобіт Дмитро Васильович відмовився і сказав,  що він працюватиме в  іншій  комісії.  Отже,  голова  Косів  Михайло Васильович,  виборчий округ 279,  Львівська область, Рух; Горбаль Микола   Андрійович,   в.   о.   359,   Тернопільська    область, "Державність";  Гурвіц  Едуард  Йосипопич,  в.  о.  294,  Одеська область,  незалежний; Донцик Микола Іванович, в. о. 149, Донецька область,   Комуністична   партія   України;   Жулинський   Микола Григорович,  в.  о.  54,  Волинська  область,  "Центр";  Кендзьор Ярослав - Петро Михайлович,  в.  о.  280, Львівська область, Рух; Кулініч Володимир Вікторович,  в.  о. 222, Київська область, Рух; Осадчук  Петро  Ілліч,  в.  о.  20З,  Івано-Франківська  область, "Державність";  Симоненко Петро Миколайович,  в. о. 150, Донецька область, Комуністична партія України; Танюк Леонід-Степанович, в. о.  267, Львівська область, Рух; Терещук Василь Васильович, в. о. 138,  Донецька  область,  Комуністична  партія України;  Чорновіл В'ячеслав Максимович,  в.  о.  357, Тернопільська область, Рух, і Юрковський Віталій Станіславович,  в.  о.,  346, Сумська область, Комуністична партія України.

 

     Я не знаю,  чому таке збудження в залі.  Очевидно,  тому, що найбільш  відомі  лідери політичних груп записані у нашу комісію. Так що,  думаю,  комісія зберігатиме політичний паритет.  І  тому вважаю, що вона готова до роботи. Просив би вас її затвердити.

 

     51

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ, Спасибі.  Сідайте,  будь ласка. Комісія з питань економічної політики та управління народним господарством  голова Таранов Олег Вадимович.

 

     ТАРАНОВ О.В., голова Комісії Верховної Ради України з питань економічної  політики  та   управління   народним   господарством /Комсомольський виборчий округ,  Харківська область/. У Комісію а питань економічної політики та управління народним  господарством записалися 15 чоловік.

 

     Они представляют 6 групп /фракций/.  Поименно:  Таранов Слег Вадимович,   избирательный   округ   372;   Вишневецкий   Георгий Васильевич,  и.  о. 120; Драгомарецкий Сергей Дмитриевич /я потом назову  фракции  -  все  сразу/,  и.  о.  295;  Илюшин   Владимир Алексеевич,  и.  о.  237;  Кальник Виктор Мартынович,  и. о. 164; Кужель  Александра  Владимировна,и.   о.   181;   Мозер   Георгий Эдуардович,  и.  о.  154; Мусияка Виктор Лаврентьевич, и, о, 376; Поживанов Михаил Александрович, и.о. 135; Пудрик Валерий Юрьевич, и.о.   134;   Сао  Сергей  Владимирович,  и.о.  231;  Шпек  Роман Васильевич,  и.о. 200; Чечетов Михаил Васильевич, и.о. 125; Дидык Петр Андреевич, и.о. 380; Угаров Геннадий Юрьевич, и.о. 186.

 

     Теперь пропорционально: Компартия Украины

- 5 человек,  независимые депутаты - 3 человека,  "Єдність"  -  3 человека,   Соц-партия   -  1  человек,  "Центр"  -  2  человека, "Аграрники Украины" - 1 человек.

 

     Группа сформирована  из  людей  с  хорошей  профессиональной подготовкой.  Считаю, ее можно утверждать, она в состоянии решать те вопросы, которые перед ней стоят.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі.

 

     Комісія з  питань  бюджету,  голова  -   Щербань   Володимир Петрович. Будь ласка.

 

     52

 

     ІЦЕРБАНЬ В.П.,  голова  Комісії  Верховної  Ради  України  з питань   бюджету   /Будьоннівський   виборчий   округ,   Донецька область/.Уважаемые депутаты!  Вашему вниманию предлагается список депутатов,  входящих в Комиссию по вопросам бюджета, в составе 14 депутатов,  Щербань  Владимир  Петрович  -  избирательний   округ 107,Донецкая  область,  МДГ;  Азаров  Николай  Яковлевич  -  и.о. 115,Донецкая  область,  "Коммунисты  Украины";  Крандакова  Елена Васильевна   -и.о.   38,  Республика  Крым,  МДГ;  Волдырев  Юрий Александрович -и.о.  112,  Донецкая область,  "Единство"; Гаманюк Леонид Ефимович - и.о.  84, Днепропетровская область, "Единство", Носов Владислав Васильевич - и.о. 319, Полтавская область; Смелич Виктор   Семенович   -   и.о.   100,   Днепропетровская  область, "Единство";  Пустовойтовский  Владимир   Семенович   -и.о.   З84, Харьковская   область,   "Коммунисты   Украины";  Улинец  Василий Георгиевич - и.о.168,  Закарпатская область,  "Центр";  Чумаченко Николай  Иванович -и.о.  441,  Черниговская область,  "Коммунисты Украины'';  ШамаринАлександр  Николаевич  -  и.о.  144,  Донецкая область,  "КоммунистыУкраины"; Шеховцов Алексей Дмитриевич - и.о. 128,  Донецкая область, "Реформы"; Шкрабак Павел Ананьевич - и.о. 293,  Николаевская область, фракция не уточнена. Видимо, из числа независимых депутатов.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимире Петровичу, ваша думка?

 

     ЩЕРБАНЬ В.П.  Я думаю, що нам потрібно ще десь чоловік п'ять

-той  мінімум,  який необхідний для вирішення питань.  Я пропоную затвердити список названих кандидатів.

 

     53

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі.  Сідайте,  будь ласка. Комісія з питань фінансів  і банківської діяльності,  голова комісії Суслов Віктор Іванович. Будь ласка, вам слово.

 

     СУСЛОВ В.І.,  голова Комісії Верховної Ради України з питань фінансів  і  банківської діяльності /Люботинський виборчий округ, Харківська область/.  Уважаемые депутаты!  При формировании нашей комиссии  мы  столкнулись с проблемой избытка желающих работать в этой  комиссии.  На  сегодня  наш  список  включает  27  народных депутатов.   Распределение   по  фракциям  следующее:  "Аграрники Украины" - 8,  "Реформы" - 6,  коммунисты - 3,  Народный рух - 3, "Единство"  -  3,  "Центр"  -  2,  Социалистическая  партия  - 2, Межрегиональная группа - І и независимые депутаты - 1.

 

     Нам не удалось в процессе продолжительного обсуждения решить вопрос  о  сокращении  численности  комиссии.  Депутаты  пришли к выводу,  что я обязан  сегодня  подать  на  ваше  рассмотрение  и утверждение  список  всех,  кто пожелал работать в этой комиссии. Мое мнение такое, что вопрос о пропорциональном представительстве должны  были  решить  наши  политические  лидеры в Согласительном совете и определиться с конкретным представительством  от  каждой фракции. Сама комиссия сегодня не в состоянии это сделать.

 

     Персональный состав   комиссии:  Суслов  Виктор  Иванович  - избирательный  округ   383,   Харьковская   область,   "Аграрники Украины";  Коломойцев  Валерий Эдуардович - и.о.  239,  Луганская область  "Центр";  Зарудный  Андрей   Антонович   -   и.о.   З62, Тернопольская область, Народный рух; Сокерчак Вячеслав Михайлович

- и.о.  314,  Одесская область,  "Коммунисты Украины";  Шаланский Анатолий   Николаевич   -   и.о.   226,  Кировоградская  область, Социалистическая

 

     54

 

     партия; Алешин Валерий Борисович - и.о. 224, Кировоградская  область,  Народный рух Украины;  Немировский Владимир  Лукич  -  и.о.  309,  Одесская   область,   "Коммунисты Украины";  Косолапов Анатолий Григорьевич - и.о. 389, Харьковская область,  Социалистическая партия; Михайленко Сергей Михайлович,- был у нас,  но его фамилия прозвучала сегодня также в Комиссии по вопросам  молодежи  и  спорта,  здесь  нужно  уточнение;  Титенко Валерий  Григорьевич  -и.о.  313,  Одесская  область,  "Аграрники Украины";  Черенков Александр  Павлович  -  и.о.  25З,  Луганская область, "Коммунисты Украины"; Бутейко Антон Денисович - и.о. 70, Волынская область. "Центр"; Ельяшкевич Александр Сергеевич - и.о. 394;  Херсонская область,  "Реформы"; Жовтяк Евгений Дмитриевич - и.о.  219,  Киевская область,  Народный рух Украины;  Квятковский Игорь   Васильевич  -  и.о.  49,  Винницкая  область,  "Реформы"; Судницин  Федор  Семенович  -  и.о.  184,  Запорожская   область, "Реформы";  Цушко Василий Петрович - и.о.  315, Одесская область, "Единство";  Паламарчук  Валерий  Александрович   -   и.о.   291, Николаевская   область,   Межрегиональная   депутатская   группа; Горбатов  Валерий  Миронович  -   и.о.   37,   Республика   Крым, независимый  депутат;  Довгань  Сергей  Васильевич  -  и.с.  400, Херсонская  область,  "Аграрники"  Украины";  Рябченко  Александр Владимирович  - и.о.  75,  Днепропетровская область,  "Единство"; Боровик Александр Григорьевич - и.о.  447,  Черниговская область, "Аграрники  Украины";  Чернявский Алексей Филиппович - и.о.  З5З, Сумская   область,   "Аграрники   Украины";   Ягоферов   Анатолий Николаевич - и.о.  235,  Луганская область,  "Реформы";  Пинзеник Виктор Михайлович  -  и.о.  264,  Львовская  область,  "Реформы"; Бурячинский Александр Николаевич - и.о.  342, Ривненская область, "Реформы";  Карасик  Юрий  Михайлович  -  и.о.  427,   Черкасская область, "Аграрники Украины".

 

     55

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні депутати,  ми домовилися,  що така як ця комісія  повинна  мати  не  більше  20-22   депутатів.   Є   така пропозиція: ми поставимо на голосування разом усі комісії. Але ця комісія повинна мати у своєму складі не більше 22 депутатів. Тому треба надати право голові комісії ще раз подивитися на додержання принципу пропорційності фракцій і визначитися.

 

     СУСЛОВ В.І.  Мое  предложение  состоит  в  том,  чтобы   это определили  фракции,  лидеры  фракций  и  навели порядок со своим представительством в комиссии.  Потому что от  группы  "Реформы", например,  в комиссию вошли шесть человек, от Аграрников Украины"

- шесть,  но у аграрников состав больше,  чем в группе "Реформы". Значит,  в результате этих переговоров фракции должны представить свои  предложения,  то  есть  те,  кто  должен  заниматься  этими проблемами.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Сідайте,  будь  ласка.  Перенесемо розгляд цього питання на завтра.

 

     Комісія з питань базових галузей  та  соціально-економічного розвитку   регіонів.  Слово  має  голова  комісії  Череп  Валерій Іванович. Будь ласка.

 

     ЧЕРЕП В.І.,  голова комісії Верховної Ради України з  питань базових галузей та соціальноекономічного розвитку регіонів

 

     /Білопільський виборчий округ, Сумська область/. Шановні колеги!  Комісія а питань  базових  галузей  та соціально-економічного  розвитку  регіонів  у  своєму  складі  на сьогодні нараховує 17  депутатів.  Персонально:  Анісімов  Леонід Олександрович, Запорізька область, "Комуністи України"; Ампілогов Володимир Федорович, Донецька область," Єдність";

 

     56

 

     Бойко Богдан   Федорович,   Тернопільська   область,    Рух; Голубченко Анатолій Костянтинович,  Запорізька область,  "Центр"; Гуров Вадим Миколайович, Дніпропетровська область, Міжрегіональна депутатська  група;  Довганчин  Григорій Васильович,  Чернівецька область,  "Аграрники   України";   Дронь   Анатолій   Андрійович, Чернігівська  область,  "Центр";  Ємельянов Володимир Михайлович, миколаївська  область,  "Реформи";  Запорожець  Юрій  Михайлович, Миколаївська область, Міжрегіональна депутатська група; Короленко Антон Антонович,  дніпропетровська область,  "Комуністи України"; Мірошниченко Людвіг Миколайович, Донецька область, Міжрегіональна депутатська група;  Схріменко Костянтин  Олександрович,  Донецька область,   "Комуністи   України";   Петренко   Дмитро  Дмитрович, Луганська область,  "Комуністи України";  Попов Дмитро Антонович, Одеська   область,   "Аграрники   України";   Симоненко  Валентин Костянтинович,  Одеська  область,  "Аграрники   України";   Череп Валерій  Іванович,  Сумська  область,  "Центр",  Чукмасов  Сергій Олександрович, Дніпропетровська область, "Реформи".

 

     Тобто "Комуністи України" представляють у нашій комісії - 4, депутати  "Центр"  - 3,  "Аграрники України" - 3;  Міжрегіональна депутатська група "Єдність" - 1,  Рух -  1,  "Реформи"  -  2,  Ми вважаємо,  що  це  нормально,  можна  працювати.  І  я  просив би затвердити склад нашої комісії.

 

     Дякую за увагу.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі, сідайте.

 

     Комісія з питань паливно-енергетичного комплексу, транспорту і зв'язку, голова Кожушко Олександр Михайлович. Будь ласка.

 

     57

 

     КОЖУШКО О.М., голова Комісії Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного   комплексу,    транспорту    і    зв'язку. /Ясинуватський   виборчий  округ,  Донецька  область/.  Уважаемые коллеги!  Комиссия по вопросам топливноэнергетического комплекса, транспорта и связи имеет в своем составе 13 человек, в том числе: Бряузов Владимир Павлович -  избирательный  округ  52,  Винницкая область,  "Центр"; Каминский Леонид Алексеевич, и.о. 141 Донецкая область,  Социалистическая фракция;  Кившик Петр Андреевич,  и.о. 326,  Полтавская  область,  "Аграрники  Украины";  Климпуш  Орест Дмитриевич,  и.о.  172,  Закарпатская область,  "Центр";  Ковалко Михаил Петрович,  и.о.  325, Полтавская область, "Центр"; Нечутко Александр Михайлович,  и.о.  145,  Донецкая область,  "Коммунисты Украины";  Костюченко Леонид Михайлович и.о. 77, Днепропетровская область,  Межрегиональная  депутатская  группа;   Найда   Георгий Иванович,  и.о.  396,  Херсонская область,  "Коммунисты Украины"; Панасовский  Олег  Григорьевич,  и.о.   147   Донецкая   область, "Коммунисты Украины";  Пискуновский Костянтин Владимирович,  и.о. 63,  Винницкая область,  "Центр"; Сургай Николай Сафронович, и.о. 142,  Донецкая  область,  "Центр";  Татаринов Анатолий Арефьевич, и.о.  132,  Донецкая область, Межрегиональная депутатская группа; хмелевый   Анатолий   Петрович,   и.о.   146,  Донецкая  область, "Коммунисты Украины".  Таким  образом,  в  комиссии  13  человек, укомплектована   профессионалами,   готовыми   к   работе.  Прошу депутатов утвердить.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ Спасибі. Сідайте.

 

     Аграрна комісія,  голова Даниленко Анатолій Степанович. Будь ласка. /Шум у залі/.

 

     58

 

     ДАНИЛЕНКО А.С.,  голова  Комісії  Верховної  Ради  України з питань  агропромислового   комплексу,   земельних   ресурсів   та соціального розвитку села /Миронівський виборчий округ,  Київська область/. Шановний Олександре Миколайовичу! Шановні колеги! У нас також  ситуація  по формуванню комісії сьогодні неоднозначна.  Та коли проаналізувати,  то вибори пройшли у нас  в  Україні  у  249 сільських  виборчих  округах,  і якщо врахувати пропорцію,  то це пропорційність нормальна,

 

     Ми гостро дискутували,  намагалися один одному щось довести, але  з  цього  трагедії  не  треба робити,  тому що у депутатів в бажання, своє бачення, в якій би комісії вони хотіли працювати. А тому  наша  комісія  на  сьогодні  виступав  в такому кількісному складі - ЗІ депутат.  Ці  депутати  представляють  такі  фракції: "Комуністи України" - 9 чоловік, "Єдність" - 2 чоловіка.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні депутати!  Давайте займемо місця.  Ну що ми біля мікрофонів стоїмо? Давайте послухаємо!

 

     ДАНИЛЕНКО А.С. "Аграрники України" - 18. На жаль, із фракції "Руху"   "Державність",  "Центр",  "Реформи",  "Незалежність"  не надійшло препозицій,  ніхто до нас не прийшов у комісію.  Я  знаю про  те,  що від сільських виборчих округів багато чоловік обрані депутатами.  І то  люди  з  великим  досвідом.  Є  доктори  наук, академіки.  Будь  ласка,  ми  запрошуємо  вас до плідної роботи в нашій комісії.

 

     А тепер-персонально:   Даниленко   Анатолій   Степанович   - виборчий   округ  221,  Київська  область;  Олексєєнко  Володимир Кирилович - в.о.  151,  Донецька область;  Мельник Петро Якович - в.с. 306, Одеська область; Семенюк Валентина Петрівна - в.о. 159, Житомирська область; Лінчак Михайло Степанович - в.о. 217,

 

     59

 

     Сластьон Юрій Федорович  -  в.о.  401,  Херсонська  область; Вінський  Йосип  Вікентійович  - в.о.  411,  Хмельницька область; Головко Анатолій  Федорович  -  в.о.  410,  Хмельницька  область; Карасик Юрій Михайлович - в.о.  427,  Черкаська область;  Кравчук Володимир  Іванович  -  и.о.  215,  Київська  область;  Гарькавий Віталій Іванович - в.о.  215,  Дніпропетровська область;  Карасик Владлен Михайлович  -  в.о.  387,  Харківська  область;  Мосійчук Сергій  Олександрович - в.о.  166,  Житомирська область;  Чулаков Євген Родіонович - в.о.  99,  Дніпропетровська область; Верхогляд Василь Карпович - в.о.  409,  Хмельницька область;  Гончар Василь Антонович -в.о.  304, Одеська область; Душейко Петро Григорович - в.о. 429, Черкаська область; Роєнко Віктор Григорович - в.о. 423, Черкаська  область;  Харламов  Віктор  Георгійович  -  в.о.   103 Дніпропетровська  область;  Парасунько  Михайло Васильович - в.о. 51,  Вінницька область;  Бублик  Юрій  Тимофійович  -  в.о.  354, Сумська  область;  Васюра  Іван  Іванович - в.о.  428,  Черкаська область;  Кудревич Олександр Андрійович -  в.о.  392,  Харківська область;  Парубок Омелян Никонович - в.о. 424, Черкаська область; Яровенко Володимир Сергійович,  -  в.о.  53,  Вінницька  область; Петренко  Анатолій  Андрійович  -  в.о.  153,  Донецька  область; Вєльський Вячеслав Іванович - в.о.  189, Запорізька область; Глух Іван  Васильович - в.о.  290,  Миколаївська область;  Платовський Євген Володимирович - в.о.  288,  Миколаївська  область;  Тихонов Юрій Тимофійович - в.о.  101, Дніпропетровська область; Чумаченко Микола Іванович - в.о. 441, Чернігівська область. Дякую за увагу.

 

     60

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Сідайте, будь ласка.

 

     Шановні депутати,   давайте   порадимося.   Час   вечірнього пленарного   засідання  вичерпаний,  ми  розглянули  десь  більше половини комісій. Давайте порадилося... Усі, до кінця, щоб завтра вийти вже з конкретними пропозиціями? І тоді проголосуємо, дякую. Не треба голосувати? Не потрібно.

 

     Прошу вибачення,  згідно з Регламентом я хочу  поставити  на голосування пропозицію продовжити роботу.  Прошу голосувати.  Нам залишилося розглянути це 6-7 комісій.

 

     "За" - 216. Приймається.

 

     Дякую.

 

     Час ми не встановлювали...  Я  думаю,  що  ми  зараз  швидше розглядатимемо...

 

     Шановні депутати!   З   комісією  у  закордонних  справах  і зв'язках з СНД, оскільки Борис Ілліч у відрядженні, було доручено зустрітися мені і розглянути це питання.  Я думаю,  що ми знайшли справедливе рішення, ця комісія укомплектована представниками від групи   "Єдність",   Соціалістичної   фракції,  групи  "Аграрники України",  фракції  Руху,  фракції  "Комуністи   України",   груп "Реформи",  "Центр",  "Державність". Ми зійшлися на кількості 22. депутати.  Таку пропозицію щодо кількісного складу комісії вносив і  голова  комісії  депутат  Олійник,  він  погоджувався  на таку кількість.

 

     У зв'язку з тим,  що голови комісії немає,  я вважаю,  що ми завтра поставимо це на голосування.

 

     Дякую.

 

     Комісія з  питань  екологічної політики.  Будь ласка,  прошу вибачення, депутат Філіпчук.

 

     61

 

     ФІЛІПЧУК Г.Г.,  голова  Комісії  Верховної  Ради  України  з питань   екологічної   політики   /Кіцманський   виборчий  округ, Чернівецька область/.  Шановні  депутати!  Я  знаю,  що  в  цьому парламентському  залі  є сьогодні дуже багато людей,  які могли б очолювати цю відповідальну ділянку роботи  із  сфери  екологічної політики.  Але  сталося  так,  що  сьогодні  саме  мені  доручено сформувати склад комісії.  І звісно,  що за  останні  дві  -  три години ми не зуміли це зробити в повному обсязі.

 

     Я знаю,  що будь-який парламентарій, який входить у комісію, представляє певні політичні інтереси.  І кожен з нас це,  власне, підкреслив.  Сподіваюся,  що  ми всі будемо відстоювати політичну лінію тих політичних організацій,  які направили нас до  тієї  чи іншої комісії.

 

     Але я хотів би сказати, що екологія - це особливий вид нашої діяльності у парламенті. Сьогодні діти, незалежно від того, чи їх батьки   є  правими,  чи  їх  батьки  є  лівими,  однаково  п'ють забруднену воду, однаково їдять забруднені продукти. І я хотів би звернутися якраз у зв'язку із цим до вас,  шановні,  тому що крім представника Руху,  правих,  у цій комісії ми маємо представників Соціалістичної  і  Комуністичної  партій  міжрегіональної групи і групи аграрників.  Комісія із десяти  чоловік,  звісно,  не  може серйозно  починати  роботу.  І  у  зв'язку  з  цим я звертаюся до депутатів,  які ще не визначилися,  які найближчим  часом  будуть здійснювати  певні  міграційні  процеси,  переходити в ту чи іншу комісію, - тут є широке поле для наукової, практичної і юридичної діяльності.

 

     А зараз я просив би головуючого і просив би вас затвердити

 

     62

 

     ядро цієї  комісії.  Вона  складається сьогодні практично із десяти депутатів,  і можна було б  далі  продовжувати  найближчим часом роботу по створенню повної функціональної комісії.

 

     Дозвольте оголосити  склад  комісії.  Брит Віктор Петрович - виборчий округ 194,  Запорізька область,  Соціалістична  фракція; Писаренко  Анатолій Аркадійович - в.  о.  111,  донецька область, фракція "Комуністи України"; Кочерга Віктор Пилипович - в. о. бо, (дніпропетровська   область,  міжрегіональна  депутатська  група; Степанюк Дмитро Петрович - в.  о.  87,  дніпропетровська область, група "Єдність";  Тодоров Євген Семенович -в.  о. 185, Запорізька область,  фракція "Комуністи України"; Чулаков Євген Родіонович - в.  о.  99,  Дніпропетровська область, група "Аграрники України"; Садько  Володимир  Григорович  -  в.  о.  102,   дніпропетровська область,  група "Аграрники України".  Ну,  і я - Філіпчук Георгій Георгійович, виборчий округ 437, фракція Народного Руху України.

 

     Мені прикро,  що в іншу комісій  перейшов  відомий  фахівець Костицький   Василь   Васильович   із   виборчого   округу   195, Івано-франківська область, група "Реформи". Але це - його бажання відповідно до імперативного, як ми тут сказали, мандата.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Жартувати   будемо,   коли  закінчимо.  Сідайте. дякую.

 

     Володимире Михайловичу, будь ласка.

 

     63

 

     ЯЦЕНКО В.М.,  голова Комісії Верховної Ради України а питань Чорнобильської    катастрофи   /Коростенський   виборчий   округ, Житомирська  область/.  Склад  Комісії  з  питань  Чорнобильської катастрофи. Сьогодні комісія налічує 7 народних депутатів.

 

     Горбатюк Микола Дмитрович - виборчий округ 158, Житомирська область,  група  "Аграрники  України";  Рудченко Микола Миколайович - в.о. 163, Житомирська область, Соціалістична фракція;  Кірімов Іван Захарович - в.о.  218,  Київська  обдасть, група  "Державність";  Долженко  Геннадій  Петрович  - в.о.  450, Чернігівська  область,  фракція  "Комуністи  України";  Пилипенко Микола Васильович - в.о.  29, Республіка Крим, фракція "Комуністи України";  Коропенко Антон Антонович -в.о.  85,  Дніпропетровська область, фракція "Комуністи України"; Яценко Володимир Михайлович

- в.о. 157, Житомирська обдасть, фракція "Комуністи України".

 

     Хотів би повідомити,  що я  переговорив  особисто  з  кожним керівником фракції. Не назвали своїх представників Міжрегіональна депутатська група,  групи "Центр",  "Єдність", "Реформи", фракція Народного   руху   України.   Проводилися   також   переговори  з керівниками комісій аграрної,  з питань  оборони,  у  закордонних справах. Результат - на сьогодні нульовий.

 

     Розумію, що сьогодні,  зважаючи на трагічний стан економіки, бажаючих займатися цим  майже  тупиковим  питанням  майже  немає. Розумію,  що  період  огульних  звинувачень і проклять імперії та здобуття на цьому політичного авторитету та власного збагачення

 

     64

 

     завершився. Розуміючи це, я щиро дякую тим мужнім людям, які виявили  бажання  працювати в чорнобильській комісії.  Думаю,  що Україна,  а  точніше  її  найвищий  державний  орган,   не   може відмовитись  від  чорнобильської комісії.  Це було б і політичною помилкою  і  зрадою  тих  п'яти  мільйонів  людей  України,   які постраждали.   Тому  запрошую  депутатів  у  лави  чорнобильської комісії.  Запрошую мужніх і відважних людей,  сподіваюся, що такі не  перевелись  іще  у фракції Народного руху,  групах "Єдність", міжрегіоналів,  "Реформи" і  аграрників.  Комісія  працюватиме  в будь-якому  складі.  Я  гарантую  всім  бажаючим  працювати у нас робочі місця а телефоном. Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Від Комісії з питань ядерної політики та ядерної безпеки Павловський Михайло Антонович.

 

     ПАВЛОВСЬКИЙ М.А.,  голова  Комісії  Верховної Ради України а питань ядерної політики та ядерної безпеки /Центральний  виборчий округ,  Хмельницька область/.  Шановні народні депутати,  шановна президіє!  На сьогоднішній день у комісію записалося  9  народних депутатів.  Персонально:  Горохівський Леон Теодорович - виборчий округ 358,  Тернопільська область,  група "Державність"; Капустян Володимир   Нілович   -   в.о.  327,  Полтавська  область,  група "Державність";  Костенко Юрій Іванович -  в.о.  23,  місто  Київ, фракція  Народного  руху  України  ;  Луньов Григорій Олексійович

-в.о. 191, Запорізька область, група "Аграрники України";

 

     65

 

     Лященко Костянтин  Дмитрович  -  в.о.  94,  Дніпропетровська область,  група "Єдність";  Омельчук Роман Юстинович - в.о.  334, Рівненська область,  фракція Народного руху України;  Павловський Михайло   Антонович   -  в.о.  406,  Хмельницька  область,  група "Державність";  Свято Василь Петрович  -  в.о.  416,  Хмельницька область ,  група "Центр";  Швидкий Петро Євдокимович - в.о.  276, Львівська область, група "Державність".

 

     Таким чином,  не  представлені  в  нашій   комісії   фракції "Комуністи  України" і Соціалістична,  Міжрегіональна депутатська група і група "Реформи".  Якщо від кожної з цих фракцій або  груп додати по одному депутату, то буде оптимальний склад. Сьогодні ця комісія вже може приступити до роботи.

 

     Дякую за увагу.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Від Комісії з питань законності  і  правопорядку депутат Бородіч Леонід Васильович.

 

     БОРОДІЧ Л.В., голова Комісії Верховної Ради України з питань законності   і   правопорядку   /Тернівський   виборчий    округ, Дніпропетровська  область/.  Шановна  президіє!  Шановні депутати Комісія з питань законності і правопорядку на сьогодні налічує ІЗ чоловік.

 

     Бородіч Леонід Васильович - виборчий округ 91, Дніпропетровська область,  група "Єдність"; Євдокімов Валерій Олександрович - в.о. 301, Одеська область, група "Центр";

 

     66

 

     Кочерга Віктор  Герасимович  - в.о.  122,  Донецька область, фракція "Комуністи України";  Уланов Валентин  Миколайович  -в.о. 258,  Луганська  область,  фракція "Комуністи України";  Бандурка Олександр Маркович - в.о. 390, Харківська область, група "Центр"; Говорун  Володимир Пилипович - в.о.  311,  Одеська область,  поза фракціями;  Кочерга  Володимир  Семенович  -в.о.  247,  Луганська область, фракція "Комуністи України"; Матковський Олег Богданович

- в.о.  339,  Рівненська область, фракція Народного руху України; Мельник Володимир Сергійович -в.о.  89, Дніпропетровська область, група  "Єдність";  Меркушов  Віктор  Тимофійович   -   в.о.   78, Дніпропетровська область,  група "Єдність"; Райковський Броніслав Станіславович - в.о.  385, Харківська область, фракція "Комуністи України";    Садько    Володимир    Григорович    -   в.о.   102, Дніпропетровська  область,  група  "Єдність";  Костицький  Василь Васильович   -   в.о.   195,   Івано-Франківська  область,  група "Реформи";

 

     Комісія сьогодні здатна працювати.  Представлені в ній групи "Єдність" - 4 чоловіка,  "Центр" - 2, фракція Народного руху - 1, позафракційні  -  І,  фракція  "Комуністи  України"  -  4,  група "Реформи" -1.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.   Від   Комісії   з   питань  боротьби  з організованою злочинністю і корупцією народним депутат Омельченко Григорій Омелянович.

 

     67

 

     ОМЕЛЬЧЕНКО Г.О.,  голова  Комісії  Верховної  Ради України з питань  боротьби  з   організованою   злочинністю   і   корупцією КременчуцькийКрюківський  виборчий  округ,  Полтавська  область/. Шановні співвітчизники,  шановні колеги депутати!  Формуючи  нашу комісію,  ми  врахували  передбачені  нинішнім  законодавством  і Регламентом  такі  принципи,  як  пропорційність   представництва фракцій і депутатських груп,  фаховість, професіоналізм і бажання народного депутата,

 

     У зв'язку з великим обсягом  роботи  і  згідно  з  прийнятим рішенням  Президії  кількісний  склад нашої комісії мав становити 20-22 чоловіка.  Виявили  бажання  працювати  в  цій  комісії  22 народних депутати.  Від фракції "Комуністи України" - 4 депутати, груп "Реформи" -  3,  "Аграрники  України"  -  4,  Соціалістичної фракції - 2, Фракції Народного руху - 2, групи "Державність" - 2, Міжрегіональної депутатської  групи  -  2,  групи  "Центр"  -  І, незалежний депутат - І.  Представлені депутати з 17 областей.  За фахом:  8 юристів,  з них 5 працівників правоохоронних органів  - СБУ,   прокуратури   і   Міністерства  внутрішніх  справ  та  три викладачі, один економіст, агрономи та інші.

 

     Тепер прізвища депутатів:  Кириченко Сергій Олександрович  - виборчий округ 395, Херсонська область; Єрмак Анатолій Васильович

- в.о. 193, Запорізька область; Білас Іван Григорович - в.о. 278, Львівська область; Корнелюк Василь Миронович - в.о. 72, Волинська область;  Горбатюк  Микола  Дмитрович  -  в.о.  158,  Житомирська область; Степенко Василь Іванович - в.о. 331, Полтавська область; Малєвський Олександр Тихонович - в.о.  404,  Херсонська  область; Лантух Василь Іванович - в.о. 56, Вінницька область;

 

     68

 

     Чивюк Микола  Васильович - в.о.  292,  Миколаївська область; Моцпан Анатолій Федорович - в.о.  146, Донецька область; Сінченко Сергій  Григорович - в.о.  242,  Луганська область;  Хомич Микола Васильович  -  в.о.  338,  Рівненська   область;   Чобіт   Дмитро Васильович   -   в.о.   271,  Львівська  область;  Смірнов  Євген Леонідович - в.о. 61, Вінницька область; Круцик Роман Миколайович

-   в.о.  202,  Івано-Франківська  область;  Старовойтова  Галина Максимівна  -в.о.  32,   Республіка   Крим;   Новіков   Олександр Васильович   -  в.о.  209,  Київська  область;  Дурдинець  Василь Васильович - в.о.  229,  Кіровоградська область; Ратушний Михайло Ярославович - в.о.  361, Тернопільська область; Левченко Анатолія Іванович - в.о. 243,

 

     Луганська область;  Засуха Анатолій Андрійович -  в.о.  210, Київська область.

 

     Усього 22 чоловіка. Прошу затвердити список Комісії а питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією.

 

     Дякую за увагу.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

 

     Від Комісії з  питань  оборони  і  державної  безпеки  Мухін Володимир Васильович.

 

     МУХІН В.В.,  голова  Комісії Верховної Ради України з питань оборони і державної безпеки /Київський виборчий округ, Харківська область/.  На  вчерашний  день  в  состав  Комиссии  по обороне и национальной безопасности  записалось  33  человека.  В  процессе работы  нам  удалось  этот  список  сократить  до 26 человек.  За исключением  группы  "Державність",   которая   предложила   трех депутатов, и независимых депутатов, из

 

     69

 

     которых также трое хотят быть я составе комиссии, в принципе мы согласны с этим списком.  Мы его сего дня обсуждали  и  просим Верховный  Совет  утвердить  Комиссию  по  обороне и национальной безопасности в составе 26 человек.

 

     Персонально: Белоус Вячеслав Александрович

- избирательный округ 317,  Полтавская область, группа "Реформы"; Гармаш Леонид Иванович - и.о.  375,  Харьковская область, фракция "Коммунисты   Украины";   Головко  Владимир  Ильич  -  и.о.  318, Полтавская   область,   группа   "Реформы";   Заварзин    Николай Владимирович - и.о.  129,  Донецкая область,  фракция "Коммунисты Украины";  Иванов Василий  Алексеевич  -  и.о.  393,  Харьковская область,   фракция   "Коммунисты   Украины"   Ильясевич   Ярослав Михайлович - и.о.  282,  Львовская область, независимый; Кашляков Николай  Дмитриевич  -  и.о.  368,  Харьковская область,  Фракция "Коммунисты Украины";  Кожевников Борис Михайлович  -  и.о.  113, Донецкая  область,  фракция  "Коммунисты  Украины";  Конин  Борис Борисович  -  и.о.  203,   Ивано-франковская   область,   фракция Народного  Руха  Украины;  Кризский  Юрий Алексеевич - и.о.  246, Луганская область, фракция "Коммунисты Украины"; Кузьменко Сергей Леонидович - и.о.  179,  Запорожская область, фракция "Коммунисты Украины";   Мулява    Владимир    Савельевич    -    и.о.    197, Ивано-франковская область,  группа "Державність";  Мухин Владимир Васильевич -  и.о.  370,  Харьковская  область,  Социалистическая фракция;  Поровский  Николай  Иванович  -  и.о.  341,  Ривненская область,  группа "Державність";  Самофалов Геннадий Григорьевич - и.о.  121,  Донецкая область, Межрегиональная депутатская группа; Сидоренко Григорий Васильевич  -и.о.  162,  Житомирская  область, группа  "Центр";  Скипалъский Александр Александрович - и.о.  ОС, Волынская область, группа

 

     70

 

     "Державність"; Степанюк .Дмитрий Петрович

- и.о.  87,  Днепропетровская  область,  группа "Єдність";  Хмара Степан Ильич - и.о.  261,  Львовская область, независимый; Чейнеш Сергей Иванович -и.о.  170, Закарпатская область, группа "Центр"; Червоний Василий  Михайлович  -  и.о.  335,  Ривненокая  область, фракция Народного руха Украины; Чикал Адам Васильевич - и.о. 156, Житомирская область, независимый; Чорноусенко Олег Иванович -и.о. 379,  Харьковская область,  группа "Єдність";  Чупахин "Александр Михайлович -  и.о.  381,  Харьковская  область,  Социалистическая фракция;  Шестаков Виктор Петрович - и.о.  137, Донецкая область, фракция "Коммунисты Украины";  Яковенко Валентин Петрович -  и.о. 412, Хмельницкая область, группа "Аграрники Украины".

 

     У нас получилось так. От аграрников всего лишь один человек, от "Державності" -  три  человека,  то  есть  с  избытком,  и  от независимых один тоже лишний.

 

     Мы подготовили   проект   постановления   Верховного  Совета Украины об избрании наше? комиссии, просим принять его.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі, сідайте.

 

     Комісія з   питань   Регламенту,   депутатської   етики   та забезпечення  діяльності  депутатів,  Шейко  Петро Володимирович, будь ласка.

 

     ШЕЙКО П.В.  Шановна президіє!  Шановні колеги депутати! Я як голова  комісії  хотів  би  нагадати  вам,  що в нашому залі став практикою  порушення  Регламенту  щодо   початку   і   закінчення засідання.  Я  хотів  би  все-таки,  щоб  ми  свято дотримувалися положень Регламенту,  тому що це наш внутрішні?  закон. Ми півдня говоримо на

 

     71

 

     загальні теми,  а коли настає шоста година вечора, починаємо займатися серйозними справами. Це перше.

 

     Друге. Наша комісія на сьогодні  не  укомплектована.  На  цю хвилину в її складі перебувають такі народні депутати:

 

     Анненков Єгор Іванович - виборчий округ 245, Луганська область, Фракція "Комуністи України"; Дорошевський Михайло   Володимирович  -  в.о.  34,  Республіка  Крим,  фракція "Комуністи - України";  Снігач  Андрій  Прокопович  -  в.о.  399, Херсонська  область,  фракція  "Комуністи  України";  Целих  Юрій Георгійович -в.о, 233, Кіровоградська область, фракція "Комуністи України";

 

     Шейко Петро Володимирович - в.о,  444, Чернігівська область, групи "Центр".

 

     Я хотів би вам нагадати, шановні колеги депутати, що Комісія з питань Регламенту, депутатської етики і забезпечення діяльності роботи народних депутатів  є  новою  комісією,  Із  старої  назви залишилися   тільки   питання   етики.   І  робота  цієї  комісії стосуватиметься  безпосередньо  кожного  депутата.   Представники кожної   із   дев'яти  груп  і  фракцій,  я  вважаю,  мають  бути обов'язково у її  складі,  тому  що  це  якоюсь  мірою  внутрішня комісія,  оскільки  йдеться  про  етику  і  про Регламент.  Ви не забувайте,  Що прийшли на постійну роботу в парламент.  І  робота наша у самій

 

     Верховній Раді   і  в  округах  будуватиметься  на  правовій основі.

 

     72

 

     Я хотів би,  щоб було дотримано повністю фракційний  принцип формування   цієї  комісії,  тому  що  її  діяльність  зачіпатиме обов'язково інтереси кожної фракції,  кожної групи. Тому закликаю голів  фракцій  і  груп  допомогти  нам,  щоб  ця  комісія  могла нормально працювати.

 

     Я вношу пропозицію затверджувати сьогодні персональний склад комісій.  Ми не повинні забувати і про той факт,  що нас сьогодні тільки 339, що через місяць прийдуть ще 112 народних депутатів. І якщо  виходити із кількості 447 народних депутатів /я не враховую тут Голову і його заступників/,  то у  кожній  комісії  має  бути приблизно 19 народних депутатів.

 

     Якщо ми  сьогодні  затвердимо  максимальний  склад  комісій, наприклад,  у кількості 21-22  чоловіки,  то  коли  прийдуть  112 депутатів,  вони  почнуть обов'язково натякати на порушення їхніх прав і Регламенту. І ми потім знову матимемо прецедент.

 

     Я вважаю,  що можна було б погодитися тільки  з  попередньою участю народних депутатів у своїх комісіях.  І ті комісії, в яких сьогодні немає хоча б  12-13  осіб,  ми  просто  не  маємо  праві затверджувати.

 

     І останнє.  Шановні  народні  депутати!  Я  говорю як голова Комісії з питань Регламенту,  депутатської етики,  що в пресі, по радіо  і  серед  наших  народних  депутатів  не  зовсім адекватно сприймається  той  випадок,  який  стався  з  народним  депутатом бортником.   Усі,   мабуть,   читали  інтерв'ю  міністра  охорони здоров'я.  Я хотів би,  щоб про цей факт ми так просто не забули. Тому що мова йде про життя і здоров'я народного депутата. Я хотів би, щоб ми створили групу з народних депутатів і вивчили

 

     73

 

     всі факти,  пов'язані з цим  трагічним  випадком,  дали  тим фактам оцінку.  Давайте не забувати про цей трагічний випадок, бо мова йде про нашого колегу. Дякую за увагу.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Від Комісії законодавчого  забезпечення  свободи слова  та  засобів  масової інформації Понеділко Віктор Іванович. Будь ласка.

 

     ПОНЕДІЛКО В.І.,  голова  Комісії  Верховної   Ради   України законодавчого  забезпечення  свободи  слова  та  засобів  масової інформації   /Орджонікідзевський   виборчий   округ,   Запорізька область/.  Шановна  Верховна  Радо!  Я пропоную вашій увазі такий склад Комісії законодавчого забезпечення свободи слова та засобів масової інформації:

 

     Аксененко Сергій  Іванович  - виборчий округ 254,  Луганська область,  фракція   "Комуністи   України";   Алексєєв   Володимир Геннадійович - в.о.  369,  Харківська,  область, група "Єдність"; Гмиря Сергій Петрович -  в.о,  240,  Луганська  область,  фракція "Комуністи   України";  Іванов  ВасильОлексійович  -  в.о.,  393, Харківська область,  Фракція "Комуністи України";  мішура Валерій Дмитрович - в.о.  225, Кіровоградська область, фракція "Комуністи України";  Понеділко  Віктор  Іванович  -  в.о.  182,  Запорізька область, фракція "Комуністи України"; Ричагов Григорій Васильович

- в.о.  316,Одеська область,  міжрегіональна  депутатська  група; Ткаченко  Степан Кузьмич - в.о.  192,  Запорізька область,  група "Центр"; Шевченко Віталій Федорович - в.о. 213, Київська область,

 

     74

 

     фракція Народного Руху України.

 

     Таким чином,  як  бачите,  комісія  на  18  годину 27 хвилин налічує в своєму складі 9 чоловік,  які представляють 5  фракцій. Немає   в   нашій  комісії  представників  від  групи  "Реформи", Соціалістичної фракції, груп "Державність" і "Аграрники України". Група   "Центр"  може  делегувати  до  нашої  комісії  це  одного депутата.

 

     Дякую за увагу.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.   Комісія   з   питань    прав    людини, національних  меншин і міжнаціональних відносин.  Слово надається народному депутату Кіяшку Сергію Миколайовичу, будь ласка.

 

     КІЯШКО С.М.,   народний   депутат   України  /Ворошиловський виборчий  округ,  Донецька  область/.  Уважаемые  депутаты!  Наша комиссия  - по вопросам прав человека,  национальных меньшинств и межнациональных отношений,  - наверное,  одна  из  тех  комиссий, которые     практически     укомплектованы,     где     выдержана пропорциональность представительства.

 

     На сегодняшний  день  у   нас   насчитывается   15   человек

-представители 6   фракций,   11  областей,  если  посмотреть  на партийную принадлежность,  то у нас есть социалисты,  коммунисты, члены УРП, Демпартии, УНСС и так далее.

 

     Предлагаю вам  персональный состав нашей комиссии:  Безуглый Анатолий  Григорьевич  -  избирательный  округ  398,   Херсонская область, Социалистическая фракция; Бобринев Александр

 

     75

 

     Васильевич - и.о. 43, город Севастополь, фракция "Коммунисты Украины";  Буткевич Владимир Григорьевич  -  и.о.  59,  Винницкая область,  группа  "Центр";  Витович  Олег Васильевич - и.о.  275, Львовская область, независимый; Карпачева Нина Ивановна -и.о. 28, Республика  Крым,  независимая;  Кияшко  Сергей Николаевич - и.о. 168,  Донецкая  область,  Социалистическая  фракция;  Коген  Юрий Борисович - и.о. 36, Республика Крым, межрегиональная депутатская группа;  Пименова Наталья Петровна  -и.о.  42,  Республика  Крым, фракция "Коммунисты Украины"; Попеску Иван Васильевич - и.о. 434, Черновицкая область,  независимый;  Пронюк Евгений  Васильевич  - и.о.  205, Ивано-франковская область, группа "Государственность"; Самойлик Екатерина Семеновна  -  и.с.  403,  Херсонская  область, фракция  "Коммунисты  Украины";  Сикалов  Валерий Иванович - и.о. 119,  Донецкая область, Фракция "Коммунисты Украины"; Товт Михаил Михайлович - .и.о. 169, Закарпатская область, группа "Центр"; Тымач   Юрий   Казимирович  -  и.о.  365,  Тернопольская область,  независимый; Яворинський Владимир ,Александрович - и.о. 228, Кировоградская область, группа "Центр".

 

     Я думаю,  что  комиссия более или менее уже сформирована,  и прошу Верховный Совет утвердить ее состав.

 

     76

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Шановні депутати! Таким чином, ми з вами заслухали   інформації  голів  комісій  і  можемо  підбити  такий підсумок:  12 комісій укомплектовані згідно в тим  порядком,  про який  ми домовилися,  включаючи Комісію у закордонних справах;  8 комісій потрібно доукомплектувати,  у них не вистачає від З до  5 депутатів;  у  3 комісіях,  як то кажуть,  перебір - це комісії з питань оборони і державної  безпеки,  з  питань  агропромислового комплексу, з питань фінансів і банківської діяльності

 

     Тому надійшли   пропозиції  проголосувати  ті  комісії,  які сьогодні укомплектовані,  їх усього 12. Але я вважаю, що, мабуть, цього не слід робити. Чому? За сьогоднішній вечір і завтра зранку до початку засідання можна ще визначити у групах і фракціях та  й окремим  депутатам  щодо  укомплектування тих комісій,  в яких не вистачає або,  навпаки,  с надлишок  депутатів.  А  на  ранковому засіданні ще раз розглянемо це питання і проголосуємо весь список так, як ми обирали голів комісій. Є інші думки? Є.

 

     Перший мікрофон. Будь ласка.

 

     М'ЯСКОВСЬКИЙ М.М. Александр Николаевич! Вы не добавили к тем комиссиям,  состав  которых  не  согласован,  на мой взгляд,  еще Комиссию по иностранным делам.  Я думаю, что большинство комиссий не    укомплектованы   потому,   что   не   соблюдается   принцип пропорциональности.  Я  вижу,   что   фракция   Руха   и   группа "Державність"  сегодня  ринулись  в  основном в две комиссии - по обороне и госбезопасности и  по  иностранным  делам.  Один  знает несколько иностранных языков, другой живет на границе с Молдавией и считает, что он должен быть в этой комиссии.

 

     77

 

     Я призываю депутатов не голосовать за этот список,  пока  мы не  выдержим  принцип  пропорциональности.  Потому  что мы должны думать и о  тех  112  депутатах,  которые,  как  здесь  правильно говорилось,  придут  сюда,  -  мы  должны  им  оставить  в каждой комиссии не менее 20 процентов мест.  Я думаю, что такое давление Руха   и  "Державності"  не  должно  пройти,  и  призываю  коллег утверждать состав комиссий  пакетом,  о  чем  говорил  и  депутат Носов.

 

     Спасибо за внимание.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

 

     Шановні депутати!    Можна   погоджуватися,   можна   й   не погоджуватися.  Я міг би сьогодні оголосити вам склад  Комісії  у закордонних справах і зв'язках з СНД,  ось він переді мною.  Якщо тут є деякі питання, то ми маємо до них повернутися завтра. Але я хотів  би  сказати  вам,  що  коли  я  побував  на засіданні цієї комісії,  то ми домовилися...  Ну,  навіщо повертатися до  цього, якщо  люди  дійшли згоди.  Тому я вважаю,  що завтра на ранковому засіданні ми повинні повернутися до питання про комісії. І думаю, що завтра ми приймемо правильне рішення,  затвердимо персональний склад комісій і вже в другій  половині  дня  будемо  працювати  в комісіях.  І  наступного  тижня  теж  працюватимемо  в  комісіях, напрацьовуватимемо ті документи,  вирішуватимемо ті питання,  які нам необхідні.

 

     Вечірнє засідання оголошується закритим.

 

     Завтра ми  розпочнемо  роботу  о  10 годині.  У нас буде два питання:  про формування місцевих органів влада і самоврядування, про затвердження складу комісій. Усього найкращого.

 

     78

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку