ЗАСІДАННЯ ДЕВ'ЯТЕ

 

 

Сесійний зал Верховної Ради України, 19 травня 1994 року. 10 година.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України МОРОЗ О.О.

 

     ГОЛОВА. Шановні   депутати,   доброго  ранку!  Прошу  членів робочої Президії зайняти свої місця.

 

     Будь ласка,  підготуйтеся до реєстрації.  Увімкніть  систему "Рада", прошу реєструватися.

 

     У залі зареєстровано 290 депутатів.

 

     Оскільки у  Тимчасовому  регламенті,  яким  ми керуємося,  а також  у  Конституції,  передбачено,  що  робоча  Президія   веде засідання до обрання Голови і його заступників, то я взяв на себе функції головуючого.  А до  того  часу,  поки  не  будуть  обрані заступники, робоча Президія має вести засідання.

 

     Відносно сьогоднішнього  дня  роботи  є така пропозиція.  Ми збиралися із керівниками фракцій і вирішили,  що вранці проведемо засідання у фракціях, спробуємо вирішити такі питання. Ви повинні розглянути кандидатури Першого  заступника  і  заступника  Голови Верховної  Ради,  визначитися  щодо  кількості  і назв комітетів, комісій.  Спробуйте також  зробити  розподіл  делегування  членів фракцій

 

     3

 

     у відповідні   комісії  залежно  від  підготовки  і  бажання депутатів та від кількості членів фракції.

 

     Мова йде про те, щоб ми зробили стійкими і робочі комісії, і всю Верховну Раду.  Робочі органи її мають відтворювати структуру нашої Верховної Ради.

 

     При цьому я хотів би  сказати,  що  в  Секретаріат  надійшли документи про реєстрацію депутатської групи "Реформи" у складі 26 народних  депутатів.   Керівник   її   депутат   Лановий.   Групу уповноважені  представляти народні депутати Пинзеник,  Головатий, Омельченко, Стецьків і Соболєв. Соболєв - як координатор.

 

     Є тут зауваження про те, що депутат Мозер /виборчий округ й 154/ не зареєстрований, оскільки входить до іншої  групи.  Це  не  так  важливо,  це  уже  питання Секретаріату  і  самої  групи,  а  я  даю  вам таку інформацію до відома.  Бачу, в Ігоря Рафаїловича запитання якісь є? Будь ласка, Ігоре Рафаїловичу.

 

     Другий мікрофон.

 

     ЮХНОВСЬКИЙ І.Р.,  член  президії  Національної академії наук України  /Личаківський  виборчий   округ,   Львівська   область/. Шановний  Олександре  Олександровичу,  шановна Президіє,  шановні депутати!  Вітаючи вас із обранням  на  посаду  Голови  Верховної Ради,  я  хочу зауважити,  що там,  перед будинком Верховної Ради стоять мої колеги - академіки і професори, доктори наук зі своїми плакатами,   вимагаючи,   щоб   виконувалося   законодавство  про інтелектуальну власність, про освіту.

 

     Нині в Україні заробітна плата вчених настільки  низька,  що відтік  учених  за цей рік становить майже 25 процентів.  Якщо ми так далі підемо,  то країна залишиться без інтелектуальної думки, без технологій.

 

     4

 

     Тому на   руки   академіка  Сторішко  було  дане  спеціалъне послання до Голови  Верховної  Ради.  Я  прошу  вас  прийняти  це послання   і  звернути  увагу  на  термінову  необхідність  зміни становища вчених.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Ігоре  Рафаїловичу,  дякую  за  інформацію.   Я   це послання  вже  прийняв  і  домовився,  що  із  представниками тих науковців,  які прийшли до Верховної Ради,  ми зустрінемося зразу після того,  як почнуть працювати фракції. А з ними, я просив би, щоб зустрілися зараз,  скажімо, ви, депутати Павловсъкий і Муxін, і   ще  хтось  із  представників  наукового  світу,  хто  розуміє специфіку цієї роботи. Будь ласка, вийдіть і зустріньтеся з тими, хто  стоїть з плакатами.  Усе-таки поважати треба тих людей,  які йдуть до нас.  Це означає,  що вони на нас іще  надіються.  А  із представниками  цієї групи ми зустрінемося буквально хвилин через п'ятнадцять, ми вже домовилися про це.

 

     Ще є якісь зауваження?

 

     Третій мікрофон, будь ласка.

 

     ДЕПУТАТ /не представився/.  Уважаемый Председатель!  В адрес депутатов  из  Донецкой  области  поступают  телефонные  звонки и телеграммы о перебоях с поставками  хлеба.  На  сегодняшний  день ситуация,  когда  в  больших  промышленных  городах  -  Макеевке, Мариуполе,  да и  в  Донецке  большие  очереди  из-за  того,  что несвоевременно выпекается хлеб.

 

     Из 35  тысяч тонн плановых поставок хлеба на май в настоящее время в область поступило только около четырех тысяч тонн хлеба.

 

     Все это закладывает большую  политическую  мину  под  работу парламента и под будущие выборы.  Просьба поручить исполнительным структурам

 

     принять незамедлительные     меры     по      восстановлению платежеспособности   хлебоприемных   предприятий,   а   также  по ускорению поставок хлеба.

 

     5

 

     ГОЛОВА. Дякую. Думаю, ми зробимо таким чином: доручимо Кабінету Міністрів, щоб він зараз вник у це питання, і я сподіваюся,  що заходів буде вжито.  Хоч розумію,  що скоріше  ці негаразди  зв'язані  не  з тим,  що немає з чого пекти хліб,  а з іншими причинами.

 

     Другий мікрофон.

 

     ПАВЛОВСЬКИЙ М.А.,  декан факультету авіаційних та  космічних систем  Київського політехнічного інституту /Центральний виборчий округ,  Хмельницька область/. Хочу зробити доповнення до того, що сказав   Ігор   Рафаїлович.У   Хмельницькому   7  тисяч  учителів страйкують,  їх вимоги в основному економічні,  але в одна вимога суто організаційна. Коефіцієнт індексації 0,47, який був уведений з початку року,  не діє, тому що Кабінет Міністрів не надіслав на місця   відповідну   інструкцію   про   механізм   введення  цієї індексації.  Тому пропоную зробити протокольне доручення Кабінету Міністрів про введення механізму цієї індексації.

 

     ГОЛОВА. Михайле Антоновичу,  давайте домовимося так... Прошу уваги,  шановні депутати!  Оскільки ви передаєте цю інформацію, я вас   прошу,   підготуйте  не  просто  протокольне  доручення,  а депутатський  запит  до  Кабінету  Міністрів.  Я  його  теж  можу підтримати, щоб ця інформація пройшла.

 

     І зробимо тоді так:  якщо ви хочете від мікрофона розповісти про свої болі, то давайте ми встановимо якийсь регламент. Тому що нам  треба  працювати  в  режимі,  інакше можемо це не закінчити. Давайте відведемо 15 хвилин,  бо багато роботи сьогодні.  Так? Не треба? Зразу підемо до фракцій? /Шум у залі/.

 

     6

 

     Була пропозиція 15 хвилин. Прошу її проголосувати.

 

     "За" - 115. Не прийнято.

 

     Не будемо  влаштовувати  кола,  а  домовимось  надалі  таким чином.  Сьогодні,  мабуть,  немає в  нашому  суспільстві  жодного прошарку,  жодної сфери,  де було б усе гаразд.  Якщо ми весь час працюватимемо в режимі  такої  пожежної  команди,  то  нічого  не зробимо.  Думаю,  що  ми заслухаємо тут Кабінет Міністрів,  і він дасть відповідь на всі ті  питання,  які  сьогодні  стоять  перед нашим суспільством і перед Верховною Радою.

 

     А щодо  даного  випадку,  все-таки зважаючи на специфіку тих людей, що прийшли, ми відреагували такий чином.

 

     Отже, зараз оголошується перерва. О 12 годині ми зберемося з керівниками фракцій у залі Президії для обговорення того питання, про яке домовилися. А пленарне засідання продовжимо о 16 годині.

 

     Оголошується перерва.

 

     /Після перерви/.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу увімкнути систему.

 

     У залі  зареєстровано  176   депутатів.   У   принципі,   за Регламентом,  нами  прийнятим,  ми можемо працювати.  Але я прошу тих, хто забув вставити картки: вставте картки...

 

     Ще раз звертаюся до депутатів з проханням  підготуватися  до реєстрації.   Маючи   на  увазі,  що  реєстрація  за  Регламентом здійснюється в нас поіменно, думаю, що правом, наданим мені вами, я  можу  розпоряджатися відносно того,  щоб публікувати у засобах масової інформації дані про те,  хто хоче працювати як депутат, а хто  просто  не хоче.  Тому я дуже прошу тих,  хто забув вставити картки:  вставте  картки  і  будемо...  /Шум  у  залі/.  А  потім відкриємо засідання і почнемо обговорювати порядок денний. Ще раз повторюю: до тих пір, поки не буде відкрите засідання, я

 

     7

 

     нікому не  надаватиму  слова  від  мікрофона.  Це  якраз  за Регламентом.

 

     Я ще раз прошу зареєструватися. А потім з порядку ведення ми і приймемо рішення,  і  дамо  змогу  висловитися  тим,  хто  хоче висловитися.

 

     Ще раз запрошую до реєстрації. Повторюю: реєстрація поіменна. Присутні в залі натисніть кнопку "за". Прошу реєструватись. Ввімкніть систему.

 

     Зареєстровано 198   депутатів.   Для   того,   щоб  ми  були правомочні приймати рішення,  потрібно, щоб зареєструвалися ще 28 депутатів. Таким чином, ми обирати не можемо. Тому я вам пропоную от що.  Ви одержали перелік комітетів  і  комісій  з  урахуванням робочих груп, тобто з урахуванням роботи підготовчої групи. Ідіть у фракції,  продовжуйте працювати над цим документом.  Мається на увазі,  що  завтра вранці ми повинні вирішити всі ті питання,  що пов'язані і з формуванням  комісій  і  комітетів,  і  з  обранням заступників  Голови Верховної Ради.  Список депутатів ми передамо засобам масової інформації, і його буде опубліковано.

 

     Усього найкращого. Засідання відбудеться завтра о 10 годині.

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку