ЗАСІДАННЯ ШОСТЕ

 

        С е с і й н и й  з а л  В е р х о в н о ї  Р а д и

         У к р а ї н и.  12  л ю т о г о  2002  р о к у.

                         10  г о д и н а.

 

     Веде засідання Голова Верховної Ради України ПЛЮЩ І.С.

 

 

     ГОЛОВА. Доброго ранку,  шановні народні депутати, журналісти, гості Верховної Ради! Сьогодні вівторок, День уряду. Ви знаєте, що Верховна Рада в минулий четвер на вимогу семи депутатських груп  і фракцій  та  окремих народних депутатів прийняла постанову про те, щоб першим питанням  розглянути  інформацію  Центральної  виборчої комісії.  На  це  відповідно  до Регламенту відводиться 45 хвилин. Після цього ми будемо  розглядати  питання  Дня  уряду,  яке  було проголосоване   раніше,   -   інформація  Кабінету  Міністрів  про виконання Закону України про статус і соціальний захист  громадян, які  постраждали  внаслідок Чорнобильської катастрофи.  Це те,  що передбачено Регламентом і  проголосованими  постановами  Верховної Ради.

 

     Зараз група  народних  депутатів  стоїть  біля  головуючого і вимагає,   наполягає,   просить   дозволити   зробити   інформацію уповноваженому  від  тимчасової слідчої комісії народному депутату Олександру Жиру.

 

     ГОЛОСИ ІЗ ЗАЛУ.  Правильно!  Іване Степановичу! Надайте слово Олександру Жиру!

 

     ГОЛОВА. Я прошу вас, усе-таки проголосуйте.

 

     ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Не надо никаких голосований!

 

     ГОЛОВА. Прошу   зареєструватися.   Не   кричіть!   Олександре Сергійовичу, ідіть реєструйтеся.

 

     У залі зареєструвалися 346 народних депутатів.

 

     Я вас дуже прошу:  щоб ми  сьогодні  продуктивно  використали час,  давайте,  якщо є бажання народних депутатів,  проголосуємо і дамо можливість зробити таку інформацію. Прошу проголосувати.

 

     ГОЛОС ІЗ  ЗАЛУ.  Это  моя  жизнь!   Можете   голосовать,   не голосовать  Меня убивали, Иван Степанович, не вас!

 

     "За" - 140.

 

     ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Дайте возможность заслушать информацию!

 

     ГОЛОВА. Підніміть руки,  хто за те,  щоб надати можливість... Ну ви бачите, що більшість у залі підняли руки за це. Тому, щоб не зривати роботу Дня уряду і враховуючи наполягання,  я надаю  П'ять хвилин на виступи з процедури. Запишіться, будь ласка.

 

     Висвітіть.

 

     Сергій Головатий. За ним - Олексій Марченко.

 

     ГОЛОВАТИЙ С.П.,  член  Комітету  Верховної  Ради  України   у закордонних справах (виборчий округ 222,  м. Київ). Прошу передати слово Єльяшкевичу.

 

     ГОЛОВА. Будь ласка.

 

     ЄЛЬЯШКЕВИЧ О.С.,  заступник голови  Комітету  Верховної  Ради України з питань фінансів і банківської діяльності (виборчий округ 182,  Херсонська область).  Народный депутат  Украины  Ельяшкевич. Уважаемые коллеги!  Если мы и дальше будет делать вид,  что ничего не случилось, и будем терпеть преступников у власти, будем терпеть убийц,  то  на Верховную Раду,  на народных депутатов Украины,  на руководство Верховной Рады ляжет клеймо позора,  которое не отмоет история.  Поэтому я настаиваю на том, чтобы Александр Жир выступил с экстренной информацией о том,  какие  материалы  он  получил  от экспертов,  для  того  чтобы  проинформировать  народных депутатов Украины  о  результатах  экспертизы  пленок  Мельниченко,  которые касаются убийства Георгия Гонгадзе.

 

     Уважаемые коллеги!  Я  прошу  очень серьезно подходить к этим вопросам.  Я понимаю,  что вас сейчас будут покупать,  запугивать, будут пытаться делать все, чтобы Верховная Рада не работала, но мы должны выполнить свой профессиональный и гражданский долг.

 

     И поэтому я обращаюсь к вам, Иван Степанович. Я буду подавать документы в суд. И я не хотел бы подавать документы на руководство Верховной Рады как  на  соучастника  в  убийстве.  От  вас  сейчас зависит чрезвычайно многое.

 

     Спасибо.

 

     ГОЛОВА. Дякую. Олексій Марченко. За ним - Юрій Самойленко.

 

     МАРЧЕНКО О.А.,  голова  підкомітету  Комітету  Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин (виборчий округ 201, Черкаська область). Дякую. Черкаси, "Демсоюз". Шановний Іване Степановичу!  Шановні колеги! Питання, яке зараз вноситься в зал, аби заблокувати сьогодні роботу Верховної Ради, зрозуміле. Ми зібралися сьогодні відповідно  до  прийнятої  постанови  Верховної Ради,  аби  заслухати  не  менш  важливе  питання,  яке стосується виконання законодавства щодо ліквідації  наслідків  Чорнобильської катастрофи.  На  засідання  запрошені люди,  які разом з Верховною Радою несуть відповідальність за виконання цього законодавства.

 

     Мені здається,  що   абсолютно   всі   питання,   які   зараз пропонуються і нав'язуються,  можуть бути розглянуті відповідно до Регламенту,  але після того,  як ми розглянемо основне питання,  з приводу якого прийнята постанова Верховної Ради.

 

     Дякую. Ми  вимагаємо  приступити  до  реалізації регламентної норми.

 

     ГОЛОВА. Юрій Самойленко. За ним - Ігор Рафаїлович Юхновський.

 

     САМОЙЛЕНКО Ю.І.,  голова Комітету Верховної  Ради  України  з питань  екологічної  політики,  природокористування  та ліквідації наслідків     Чорнобильської      катастрофи      (багатомандатний загальнодержавний   виборчий   округ,   ПЗУ).   Фракція   зелених, Українська екологічна асоціація  "Зелений  світ".  Шановний  Іване Степановичу!  Шановні  народні  депутати!  Поряд  зі мною Григорій Омельченко.  Коли нам було запропоновано написати заяви про зняття з себе депутатської недоторканності,  я разом з ним це підписав. Я завжди добросовісно голосував,  коли тут на трибуні закликали,  що когось  треба захистити.  Але сьогодні ми зібралися для того,  щоб захищати   чорнобильців,   щоб   заслухати   інформацію   Кабінету Міністрів.

 

     Я із задоволенням підтримаю такі дебати,  але після того,  як ми розглянемо питання порядку денного.

 

     ГОЛОВА. Ігор Рафаїлович Юхновський. За ним - Олег Білорус.

 

     ЮХНОВСЬКИЙ І.Р.,  голова Комітету Верховної  Ради  України  з питань  науки і освіти (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  НРУ).  Вельмишановний Іване Степановичу! Шановні депутати! Ми  завжди  порушуємо  наш  Регламент.  Але  я  хотів би від імені депутатів усе-таки подякувати Михайлу  Михайловичу  Рябцю  і  всій ЦВК,  яка сьогодні з'явилася,  вибачитися перед ними і сказати, що найбільш раціонально - надати слово Жиру на три хвилини,  щоб  він виступив, сказав, що він має сказати, і ми нормально приступили до роботи. Інакше буде цілий безлад із роботою Верховної Ради.

 

     ГОЛОВА. Олег Білорус. За ним - Юрій Сахно.

 

     БІЛОРУС О.Г.,  член  Комітету  Верховної   Ради   України   у закордонних  справах  (багатомандатний  загальнодержавний виборчий округ,  Всеукраїнське об'єднання "Громада").  Прошу передати слово народному депутату Олександру Морозу.

 

     ГОЛОВА. Увімкніть мікрофон Олександра Мороза.

 

     МОРОЗ О.О.,  член  Комітету  Верховної  Ради України з питань аграрної  політики  та  земельних  відносин  (виборчий  округ  92, Київська область).  Шановні колеги депутати!  Я підтримую повністю пропозицію Олександра Єльяшкевича відносно того, що треба спочатку послухати інформацію Олександра Жира, оскільки зміст її, очевидно, матиме значення і для інформації Центральної виборчої  комісії,  і для розгляду того питання, що винесено на День уряду.

 

     І я  хотів  би  запропонувати тим депутатам від партії влади, які турбуються нібито про реалізацію плану роботи Верховної  Ради, нехай вони подумають, що вони під час зустрічей скажуть людям, які будуть задавати їм питання:  так убивали чи не вбивали журналіста, причетні  чи  не причетні вищі посадовці до цього злочину?  І якщо сьогодні відповідь на ці питання може наш колега  дати,  допомогти вам,  то  закривати  очі  на  це  і  ховати  голову в пісок просто соромно.

 

     Я дуже прошу,  Іване Степановичу,  це суто процедура: зробіть так, як потрібно.

 

     ГОЛОВА. Юрій Сахно. За ним - Валентин Григорович Матвєєв.

 

     САХНО Ю.П.,   голова   підкомітету  Комітету  Верховної  Ради України у закордонних справах  (багатомандатний  загальнодержавний виборчий   округ,   НДП).   Фракція   "Яблуко".   Шановний   Іване Степановичу!  От ви сьогодні вперше за останні, мабуть, три-чотири місяці,  коли  починається  в  нас  розминка  і обговорення різних питань,  вчинили мудро.  Тобто більшість  депутатів  проголосували руками   в  залі.  І  ви  констатували  (це,  мабуть,  записано  в стенограмі), що більшість хоче послухати ті й ті питання.

 

     Тому я думаю,  що  недоцільно  далі  говорити,  втрачати  наш дорогоцінний  час  сьогодні на якісь дискусії.  Давайте послухаємо Жира,  послухаємо Рябця і висновки,  які  зроблені  по  закінченні першого етапу виборчої кампанії,  послухаємо питання,  винесене на День уряду,  вкладемося в час  і  спокійно  розійдемося  займатися іншими важливими державними справами.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Валентин Матвєєв. Будь ласка.

 

     МАТВЄЄВ В.Г.,  член  Комітету Верховної Ради України з питань державного     будівництва     та     місцевого     самоврядування (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  КПУ).  Фракція комуністів.  Поперше,  пан Юхновський говорив про те, що ми завжди порушуємо Регламент. Так от я хотів задати вам, Іване Степановичу, запитання.  7 лютого ми прийняли Постанову про висвітлення  роботи дев'ятої сесії, де чітко записано, що Національна радіокомпанія, у вівторок зокрема,  здійснює пряму трансляцію  наших  засідань.  Чи зроблено  це?  Тому  що контроль за виконанням цієї постанови було покладено Верховною Радою на вас.

 

     І по-друге,  я підтримую виступи  попередніх  депутатів,  нам необхідно  заслухати  питання,  за  яке  ми  всі проголосували.  І прохання,  Іване Степановичу.  Перед вами лежить один депутатський запит,   це  запит  Георгія  Корнійовича  Крючкова.  Я  прошу  вас поставити його на голосування.

 

     ГОЛОВА. Шановні народні  депутати!  Почну  з  останнього.  Не один.  У  мене  лежить  кілька  депутатських  запитів,  але  в нас сьогодні День уряду,  і якщо ми  почнемо  зараз  набивати  порядок денний...  Я  сьогодні  не робив ніяких оголошень,  не поздоровляв нікого і таке інше.  Давайте будемо діяти відповідно до  прийнятої постанови.

 

     -----------

 

     На вимогу  залу надаю слово голові тимчасової слідчої комісії народному депутату Олександру Жиру.

 

 

 

     ЖИР О.О.,  голова підкомітету Комітету Верховної Ради України з   питань   боротьби  з  організованою  злочинністю  і  корупцією (виборчий округ  35,  Дніпропетровська  область).  Шановний  Іване Степановичу!  Шановні  колеги  депутати!  Як ви знаєте,  тимчасова слідча комісія прийняла рішення щодо звернення  до  відомої  фірми "Бек  Тек",  яку  очолює  відомий  не  тільки  в Сполучених Штатах Америки,   а   й   у   світі   фахівець   з   питань    проведення аудіовідеоекспертизи Брюс Кьольн, і проведення експертизи по таких епізодах.

 

     Перше. Розмови  в  кабінеті  Президента  стосовно   зникнення Георгія Гонгадзе.

 

     Друге. Стосовно    побиття    народного    депутата   України Єльяшкевича, побиття Подольського, помічника народного депутата, а також  розмови  щодо фальсифікації останніх виборів і референдуму, проведених на території України.

 

     На сьогоднішній день комісія отримала  висновки.  Я  не  буду зупинятися на тому,  хто такий є Брюс Кьольн. Хочу лише зазначити, що  експертизи   цього   фахівця   використовуються   Організацією Об'єднаних  Націй,  використовувалися у ході останнього імпічменту президента Сполучених Штатів Америки,  і жодного  разу  у  судових засіданнях,   де  доводилися  ці  питання,  суди  різних  країн  і інстанцій не поставили під сумнів висновки цього фахівця.

 

     Комісія має у  своєму  розпорядженні  оригінал  лабораторного звіту. Я не буду зачитувати весь, але ще раз хочу проголосити, які висновки робляться цією поважною структурою.

 

     Поки переклад  українською  мовою   не   затверджено,   читаю російською, мовою оригіналу.

 

     "Записи на   образце  являются  клоном  оригиналов,  являются цельными записями,  в которых нет никаких признаков изменения  или редактирования   звуковой  информации  в  пяти  указанных  файлах, находящихся в формате таком-то.

 

     Поток речи в пяти указанных файлах свидетельствует о том, что никакие отрывки фраз или предложений не состыковывались вместе при помощи отдельных звуков, слов или коротких фраз". И так далее.

 

     Шановні депутати!   На    сьогоднішній    день    проводиться експертиза,  яка  має  бути  здійснена до наступного понеділка,  я повторюю,  стосовно епізоду побиття  народного  депутата  України. Саме  тому  я  вважаю,  що  ми  повинні  будемо  робити  остаточні висновки,  лише  отримавши  експертизу  стосовно  епізоду  побиття народного  депутата  Єльяшкевича  та інших,  і приймати відповідні рішення.

 

     Іване Степановичу, я звертаюся до вас. Я переконаний, що якщо ми  отримаємо  позитивну і однозначну відповідь від експертів,  ми повинні терміново збирати Верховну Раду і  приймати  рішення  щодо цих  питань.  Вони є особливими ще й тому,  - я повторюю,  - що ми знаходимося напередодні виборів,  щодо  яких  є  велика  кількість питань  у  тимчасовій  комісії,  -  питань,  які задокументовані в зазначених записах.

 

     Дякую за увагу.

 

     -----------

 

     ГОЛОВА. Шановні народні депутати!  Я відповідно до  прийнятої нами  постанови  надаю  слово  для  інформації  голові Центральної виборчої комісії Михайлу Михайловичу Рябцю.  Михайле  Михайловичу, як  ви  запропонували  б нам розподілити ці 45 хвилин - скільки на доповідь, скільки на запитання?

 

     РЯБЕЦЬ М.М.,  голова Центральної виборчої комісії. Попередньо ми  домовлялися  про  те,  що  протягом  30  хвилин  я проінформую народних депутатів України про перебіг виборчого процесу   (Шум  у залі).

 

     ГОЛОВА. Михайле  Михайловичу,  я бачу,  що депутати хотіли б, щоб менше часу було на доповідь і більше на запитання.  Тому я вас прошу, так давайте і зорієнтуємося.

 

     РЯБЕЦЬ М.М.   Шановний  Іване  Степановичу!  Шановні  народні депутати України! Центральна виборча комісія прийшла сюди до вас з інформацією,  а  не для прес-конференції.  І дозвольте оприлюднити інформацію (Шум у залі).

 

     ГОЛОВА. Прошу уваги! Будь ласка, Михайле Михайловичу.

 

     РЯБЕЦЬ М.М.  Шановний  Іване  Степановичу!  Шановні   народні депутати України! Перш за все дозвольте мені від імені Центральної виборчої комісії висловити щиру подяку за надану можливість вперше після  тривалого  часу,  що минув з моменту прийняття нами присяги членів Центральної виборчої  комісії,  виступити  перед  Верховною Радою України з інформацією щодо перебігу виборчого процесу.

 

     Відразу повинен зазначити,  що всі члени Центральної виборчої комісії  вважають  сьогоднішню  інформацію  надзвичайно   важливою подією  в  історії  нашого  молодого  державного органу,  оскільки вперше з часу створення комісії  Верховна  Рада  України  вишукала можливість  з  перших  уст дізнатися про всі важливі перипетії,  з якими нам  доводиться  зустрічатися  у  своїй  діяльності  в  ході організації і підготовки виборів народних депутатів України.  Хоча для всіх  нас  приклад  такої  уваги  законодавців  до  діяльності комісії  в  розпал проведення виборів народних депутатів України є дещо дивним.  Адже сьогодні,  і я хотів би привернути  увагу  всіх присутніх до цього,  мені як керівнику конституційного незалежного державного органу доводиться звітувати перед  405  зареєстрованими кандидатами  у  народні депутати України,  які є діючими народними депутатами України.  Думаю,  що цей випадок можна  розцінювати  як абсолютно безпрецедентний, що яскраво засвідчує той високий рівень демократії у державі, якого нам з вами все ж таки вдалося досягти.

 

     Шановні народні депутати України!  Дозвольте мені сьогодні  у своєму  виступі  коротко  зупинитися на всіх кроках,  які довелося здійснити Центральній виборчій комісії на  виконання  передбачених законом  повноважень  щодо  організації,  підготовки та проведення виборів народних депутатів України,  які  відбудуться  31  березня цього року.

 

     Фактично процес   підготовки   до  проведення  парламентських виборів  Центральна  виборча  комісія   розпочала   одразу   після завершення виборчої кампанії у березні 1998 року.

 

     Впродовж тривалого   часу  ми  здійснювали  досить  ретельний аналіз минулої парламентської виборчої кампанії,  а також  досвіду організації  виборчого  процесу  в  багатьох зарубіжних країнах та кращих досягнень вітчизняної і зарубіжної науки і  конституційного права.

 

     Результатом цієї    роботи    стало   напрацювання   важливих пропозицій для  Верховної  Ради  щодо  вдосконалення  вітчизняного виборчого  законодавства.  Комісією підготовлено проект Закону про вибори народних депутатів України,  переважна  більшість  положень якого  увійшла  до  прийнятого парламентом нового закону,  а також низку законопроектів щодо внесення змін і доповнень до  законів  з питань виборів та референдумів та більше десяти законопроектів про внесення змін до інших законодавчих актів,  які мають безпосереднє або опосередковане відношення до виборчих процедур.

 

     Однак змушений   констатувати,  що,  на  превеликий  жаль,  в Україні досі зберігається прикра практика прийняття нових виборчих законів  для  кожної  виборчої  кампанії,  причому  приймаються ці закони, як правило, за місяць до початку виборчого процесу. Більше того,  вже  в  ході  виборчого  процесу  до виборчих законів часто вносяться  зміни,  що,  безперечно,  негативно   позначається   на організації  його  підготовки  та проведення.  Ця проблема,  як ми бачимо, не обминула і ці вибори народних депутатів України.

 

     Комісії ще задовго до початку виборчого  процесу  без  нового виборчого   закону  довелося  здійснити  цілу  низку  заходів  для належної його підготовки.  Зокрема,  нами було  напрацьовано  цілу низку   проектів   документів  щодо  організаційно-методичного  та матеріально-технічного забезпечення виборів.

 

     Центральна виборча комісія підготувала для розгляду Кабінетом Міністрів  України та Національним банком ряд проектів рішень,  що стосуються виборів народних депутатів України. Зокрема йдеться про цілу   низку   проектів  постанов,  які  були  схвалені  Кабінетом Міністрів  України,  Національним  банком  та  іншими   державними органами на реалізацію повноважень, визначених виборчим законом.

 

     У зв'язку з необхідністю забезпечення однакового застосування положень виборчого закону з боку суб'єктів -  учасників  виборчого процесу  під  час реалізації на практиці тих чи інших норм закону, комісією ще до початку виборчого процесу в  жовтнігрудні  минулого року   було   організовано  і  проведено  цілу  низку  заходів  із залученням майбутніх суб'єктів виборчого процесу  -  це  три  тури триденних   семінарів  з  представниками  усіх  політичних  партій України.

 

     11 грудня ми провели нараду-семінар з керівниками  політичних партій,  19  грудня  -  нараду  з  представниками  засобів масової інформації,  25   грудня   -   нараду-семінар   з   представниками центральних та місцевих органів влади та самоврядування.

 

     Одразу після   утворення   окружних   виборчих  комісій  нами проведені  наради  з  керівниками  та   бухгалтерськими   службами окружних виборчих комісій, під час яких детально обговорено широке коло питань,  пов'язаних з  організацією  та  проведенням  виборів народних депутатів України.

 

     Після утворення   дільничних   виборчих   комісій  Центральна виборча комісія разом із  окружними  виборчими  комісіями  проведе наради   з   членами  дільничних  виборчих  комісій.  Окрім  того, Центральною  виборчою  комісією  також  систематично   проводяться селекторні наради з керівниками окружних виборчих комісій, під час яких оперативно вирішуються проблеми,  що виникають  в  діяльності окружних  виборчих  комісій  та  місцевих  органів влади,  органів самоврядування при вирішенні ними питань, пов'язаних із виконанням повноважень, визначених виборчим законом.

 

     З метою  методичного забезпечення діяльності виборчих комісій протягом грудня минулого  року  -  січня  цього  року  Центральною виборчою   комісією   розроблено   і   схвалено   ряд   методичних рекомендацій та  роз'яснень  щодо  застосування  окремих  положень законодавства  про  вибори  народних  депутатів  України,  які  за відгуками організаторів  виборів  є  надзвичайно  корисними  в  їх діяльності.  Мова  йде про цілу низку методичних рекомендацій,  їх більше двох десятків.

 

     Текст закону,  постанови   уряду,   нормативно-правові   акти Центральної  виборчої  комісії та акти,  прийняті комісією разом з іншими  державними  органами,  опубліковані  в  чотирьох  випусках Збірника   нормативно-правових   актів   з  питань  організації  і проведення виборів народних депутатів  України  31  березня  цього року, який видано масовим тиражем.

 

     Центральною виборчою  комісією  підготовлено також методичний посібник для дільничних виборчих комісій, який надруковано тиражем 100 тисяч примірників. Після утворення дільничних виборчих комісій він буде надісланий до дільничних виборчих комісій.

 

     Найближчим часом  ми   плануємо   видати   окремою   брошурою методичні  рекомендації для офіційних спостерігачів від політичних партій,   виборчих   блоків   партій,   кандидатів   у   депутати, зареєстрованих в одномандатних виборчих округах,  тиражем 80 тисяч примірників.

 

     Важливим аспектом        діяльності         комісії         є інформаційно-аналітичне  забезпечення  виборчого процесу.  Завдяки наполегливій   праці   фахівців   комісії   в   галузі    сучасних інформаційних технологій впродовж останніх п'яти років нам вдалося практично  за  два  тижні  до  початку  цього  виборчого   процесу розгорнути    захищену   корпоративну   телекомунікаційну   мережу Центральної виборчої комісії зі стійким  двостороннім  електронним зв'язком    з    усіма    окружними    виборчими   комісіями.   Ця інформаційноаналітична  система,   зважаючи   на   швидкоплинність виборів,  дозволяє  оперативно  передавати  і  приймати нормативні документи  та  матеріали  між  Центральною  виборчою  комісією  та окружними виборчими комісіями про хід виборчого процесу.

 

     Ця ж система забезпечить оперативне приймання та оприлюднення Центральною виборчою комісією інформації про  хід  голосування  та попередні результати виборів народних депутатів.

 

     Встановлено також    захищений    електронний   зв'язок   між Центральною виборчою комісією та центральним відділенням  Ощадного банку  України  через  телекомунікаційне  середовище Національного банку з метою забезпечення належного контролю за  надходженням  та використанням коштів виборчих фондів суб'єктами виборчого процесу.

 

     Як відомо,  основною  формою  діяльності Центральної виборчої комісії є проведення засідань та прийняття  рішень.  На  сьогодні, наголошую,  комісією  прийнято  понад  300 рішень,  спрямованих на забезпечення належної організації і  проведення  виборів  народних депутатів України.

 

     У повній  відповідності  до  вимог Закону про вибори народних депутатів  Центральною  виборчою  комісією  прийнято  рішення  про оголошення початку виборчого процесу та утворено 225 одномандатних виборчих округів.

 

     Надзвичайно складною щодо реалізації  на  практиці  виявилася встановлена законом процедура утворення окружних виборчих комісій. У строки,  визначені законом,  до комісії  надійшли  подання  щодо включення представників до складу окружних виборчих комісій від 43 політичних партій і виборчих блоків партій.  17 політичних партій, що внесли подання до комісії, мали право за законом на обов'язкове включення своїх представників до складу окружних виборчих комісій. Інші   -   на   включення   їх   представників  шляхом  проведення жеребкування.

 

     Загалом подання надійшли більш як на 6  тисяч  кандидатур.  В установлені  законом  стислі  строки  комісією проведено перевірку поданих документів щодо  відповідності  запропонованих  кандидатур вимогам закону.

 

     У результаті  цієї перевірки 29 політичним партіям,  виборчим блокам було відмовлено комісією у  включенні  до  складу  окружних виборчих  комісій  171  кандидатури  у  зв'язку  з невідповідністю поданих документів встановленим вимогам закону,  а  37  політичних партій  відкликали  свої подання щодо включення до складу окружних виборчих комісій 176 осіб.

 

     Від 17 політичних партій до складу окружних виборчих  комісій включено 3 525 осіб,  а на 755 вакантних місць в окружних виборчих комісіях претендувало 2 320 осіб.  Відповідно до  закону  7  січня цього  року комісія провела жеребкування,  в результаті якого були заповнені вакантні місця в складі окружних виборчих комісій.

 

     Таким чином,  всього до складу окружних виборчих комісій було включено 4 450 осіб.  Із них,  на жаль,  як виявилося,  тільки 334 особи мають досвід роботи у виборчих комісіях під  час  проведення виборів та референдумів за останні роки.

 

     Особливо хочеться  підкреслити,  що  після утворення окружних виборчих  комісій  масового  характеру  набув  процес  подання  до Центральної  виборчої  комісії  заяв  від членів окружних виборчих комісій про звільнення їх  з  керівних  посад  у  складі  виборчих комісій  та  складення  ними  повноважень  членів цих комісій.  На сьогодні Центральною виборчою комісією звільнено з посад 4  голів, 8  заступників  голів,  22  секретарів  окружних виборчих комісій, припинено повноваження 58 членів окружних виборчих комісій.

 

     Основні причини,  на які посилаються  у  своїх  заявах  члени окружних  комісій,-  це  відсутність  їх  згоди на роботу у складі комісії від тих чи інших політичних партій, виборчих блоків партій та  неможливість  виконання  повноважень  члена комісії через стан здоров'я, сімейні та інші обставини.

 

     Повинен зазначити, що, на превеликий жаль, цей процес триває, і  кожного  дня  комісія  продовжує  отримувати  заяви  від членів окружних виборчих комісій з проханням припинити їх повноваження  у цих комісіях.

 

     Центральною виборчою   комісією   встановлено  факти  подання політичними партіями,  виборчими блоками  партій  сфальсифікованих документів  щодо  окремих  кандидатур  до складу окружних виборчих комісій.  Вищенаведене свідчить про формальний, поверхневий підхід з боку окремих політичних сил, виборчих блоків партій до виконання вимог закону у підборі  кандидатур  до  складу  окружних  виборчих комісій.  Тому  можна  собі  тільки  уявити,  які труднощі чекають окружні  виборчі  комісії  при  формуванні   дільничних   виборчих комісій.

 

     Декілька слів  про  інші  стадії  виборчого процесу,  зокрема висування та реєстрацію кандидатів у народні депутати.  Центральна виборча  комісія  відслідковувала дотримання політичними партіями, виборчими блоками партій виконання  вимог  закону  при  проведенні ними з'їздів,  міжпартійних з'їздів,  на яких вирішувалися питання утворення блоків  та  висування  кандидатів  у  народні  депутати. Центральна  виборча комісія інформує Верховну Раду України про те, що у період з 5 по 24 січня було проведено 13 міжпартійних з'їздів та 29 з'їздів політичних партій, на яких вирішувалися питання щодо висування кандидатів у народні депутати України. Практично на всіх цих з'їздах були присутні члени Центральної виборчої комісії. Слід зазначити,  що окремі політичні партії проводили свої з'їзди не  в той  час та не за тими адресами,  які зазначалися в повідомленнях, що надійшли до Центральної виборчої  комісії,  як  це  мало  місце наприклад  із проведенням міжпартійного з'їзду виборчим блоком "За Ющенка!"

 

     До Центральної  виборчої  комісії  надійшли  подання  від  36 політичних   партій   і  виборчих  блоків  партій  про  реєстрацію кандидатів у народні депутати України.  За  результатами  розгляду вперше  поданих документів від політичних партій,  виборчих блоків партій комісією зареєстровано 3 423 кандидати в народні  депутати, 1 125 особам було відмовлено в реєстрації з підстав,  передбачених законом.

 

     Повторно до Центральної виборчої  комісії  було  передано  на розгляд документи,  направлені 30 політичними партіями,  виборчими блоками партій.  У результаті розгляду повторних  подань  комісією було  зареєстровано  ще  687  кандидатів у депутати,  а 439 особам знову було відмовлено в реєстрації.

 

     Блоку політичних  партій  "За  Ющенка!"  Центральна   виборча комісія  відмовила  в  реєстрації  кандидатів у народні депутати у зв'язку  з  порушенням  процедури  утворення  виборчого  блоку  та проведення міжпартійного з'їзду партій.

 

     Учора на  своєму  засіданні  Центральна  виборча  комісія  на підставі рішення Дніпровського місцевого суду  міста  Києва,  яким було  визнано  неправомірним  та  недійсним  з  моменту  прийняття рішення VII позачергового з'їзду політичної партії "Жінки України" від  23  січня  цього  року  щодо  висування  кандидатів у народні депутати України та затвердження  виборчого  списку  кандидатів  у депутати,  скасувала  рішення про реєстрацію кандидатів у депутати від партії "Жінки України" в  багатомандатному  загальнодержавному виборчому окрузі.

 

     Таким чином,      на      сьогодні     в     багатомандатному загальнодержавному виборчому  окрузі  Центральна  виборча  комісія зареєструвала  4  038 кандидатів у народні депутати України від 21 політичної партії та 13 виборчих блоків партій.

 

     Сьогодні багато   дискусій   точиться   навколо    дотримання виборчого  закону  в  діяльності  Центральної виборчої комісії.  З огляду на це інформую вас про те,  що до Верховного  Суду  України оскаржено  9  постанов  Центральної  виборчої  комісії.  В  одному випадку Верховний Суд залишив скаргу без  розгляду.  В  результаті розгляду суд відмовив 4 позивачам у задоволенні їх скарг та визнав рішення  Центральної  виборчої  комісії  такими,  що  відповідають вимогам  закону,  інші  4  скарги  розглядаються  Верховним  Судом України ще сьогодні.

 

     А зараз декілька слів про  реєстрацію  кандидатів  у  народні депутати  в одномандатних виборчих округах.  На сьогодні окружними виборчими комісіями  зареєстровано  3  476  кандидатів  у  народні депутати  України.  З  них  - 1 688 висунуті політичними партіями, виборчими блоками партій,  а  1  788  -  самовисуванці.  Найбільше кандидатів  висунуто  Комуністичною партією України - 210,  блоком Віктора  Ющенка  "Наша  Україна"  -  184,   найменше   (по   одній кандидатурі)  -  від  Комуністичної партії трудящих,  партії "Нова політика",  Партії  захисту  пенсіонерів  України  та  Організації українських націоналістів.

 

     Окружними виборчими   комісіями   відмовлено   у   реєстрації кандидатами у народні депутати 311 особам.  За повідомленнями, які надійшли  до  Центральної  виборчої  комісії від окружних виборчих комісій,  до судів оскаржено 34 рішення окружних виборчих комісій. На  сьогодні  за  результатами  розгляду  цих  скарг у 24 випадках судами відмовлено позивачам у  задоволенні  їх  скарг  та  визнано обгрунтованими рішення окружних виборчих комісій. У 6 випадках суд визнав рішення окружних виборчих  комісій  незаконними,  2  скарги залишено без задоволення, а ще 2 перебувають на розгляді в судах.

 

     До Центральної виборчої комісії надійшло 5 скарг  на  рішення  окружних  виборчих   комісій   про   відмову реєстрації  кандидатів  у народні депутати України в одномандатних виборчих округах.  На сьогодні комісія розглянула 4 такі скарги. В одному випадку рішення окружної виборчої комісії скасовано, а двом скаржникам відмовлено в задоволенні їх вимог. Одну скаргу залишено без розгляду, одна скарга знаходиться в комісії на розгляді.

 

     Таким чином,  на сьогодні в багатомандатному та одномандатних виборчих округах зареєстровано 7 508 кандидатів у народні депутати України.   Серед   них   1   839   осіб,  або  24,49  відсотка,  є безпартійними,  5 669,  або 75 відсотків,  це члени партій;  6 102 особи,  або 82,1 відсотка від зареєстрованих кандидатів, чоловіки, 1 406, або 18 відсотків, жінки.

 

     За посадами,  заняттям  кандидати  в  депутати  розподілилися таким   чином:  підприємців  -  1  447  осіб,  або  19  відсотків, пенсіонерів -  532,  тимчасово  не  працюючих  -  508,  керівників органів  місцевої  виконавчої  влади та самоврядування - 457 осіб, або   6   відсотків,   народних   депутатів   України    -    405, помічників-консультантів   народних   депутатів   України  -  250, працівників  засобів  масової  інформації  -  170,  керівників  та працівників міністерств та відомств - 86, працівників Секретаріату Верховної Ради України - 48,  голів обласних рад  -  13,  обласних державних адміністрацій - 9,  працівників Адміністрації Президента

-  13,  служителів  культу  та  представників  різних   релігійних конфесій - 16.

 

     Вищу освіту  мають  85  відсотків  зареєстрованих кандидатів, середню спеціальну -  8,  повну  загальну  середню  освіту  -  2,4 відсотка.

 

     Як ви  знаєте,  9  лютого цього року розпочалася передвиборна агітація. З метою забезпечення рівних умов для суб'єктів виборчого процесу  при  використанні  ними  засобів масової інформації,  ЦВК прийняла цілу низку  важливих  рішень  з  питань  порядку  надання ефірного   часу   та   друкованих  площ  партіям,  блокам  партій, кандидатам,  зареєстрованим в одномандатних виборчих округах,  для ведення   передвиборної  агітації  за  рахунок  коштів  Державного бюджету.  Ми  провели  жеребкування  щодо  черговості  надання  їм ефірного часу та друкованих площ.

 

     Звертаю вашу  увагу,  шановні  народні депутати,  що сьогодні Національна рада України з  питань  телебачення  і  радіомовлення, Державний    комітет   інформаційної   політики,   телебачення   і радіомовлення України зіткнулися з надзвичайно складною  проблемою реалізації  вимог  закону  щодо надання партіям,  блокам партій та кандидатам  у  народні  депутати  України  у  визначеному  законом проміжку   часу   теле-   та  радіоефіру  для  оприлюднення  своїх передвиборних програм на регіональному рівні.  Сподіваюся,  що  до вирішення  цієї проблеми доведеться повернутися найближчим часом і Верховній Раді України.

 

     Кілька слів про фінансове та матеріальнотехнічне забезпечення виборів народних депутатів.  Інформую вас про те,  що за станом на 11 лютого 2002 року виборчий процес по виборах народних  депутатів України профінансовано в сумі 236 мільйонів 700 тисяч гривень,  що становить  81,4  відсотка  від  загального  обсягу   фінансування, передбаченого Державним бюджетом України.

 

     Користуючись нагодою,  хочу  від  імені  Центральної виборчої комісії висловити вдячність уряду,  Міністерству фінансів України, Міністерству   економіки,   Державному   казначейству,   Державній податковій   адміністрації,   Державному   комітету   зв'язку   та інформатизації України,  Національному банку України, Національній раді України з питань телебачення  і  радіомовлення,  Національній телекомпанії  та  Національній  радіокомпанії  України,  редакціям газет "Голос України" та "Урядовий кур'єр" за оперативне вирішення більшості  проблем,  що  виникали  і виникають у ході організації, підготовки та проведення виборів народних депутатів України.

 

     Що стосується  здійснення   Центральною   виборчою   комісією матеріально-технічного забезпечення виборів народних депутатів, то інформую вас,  шановні народні депутати,  що  переважна  більшість виборчих    документів,    які   використовуватимуться   під   час парламентських  виборів,   виготовляються   Центральною   виборчою комісією централізовано.  Завершується централізоване виготовлення 115 тисяч великих і 92,5 тисячі малих скриньок для голосування,  а також  67 тисяч архівних боксів для передачі виборчої документації на зберігання до державних архівних установ.

 

     Ось, шановні  народні  депутати,  далеко  не  повний  перелік питань  та  проблем,  які  вирішувала і вирішує Центральна виборча комісія в ході підготовки виборів народних  депутатів  України.  Я міг  би  надати  значно  ширшу  інформацію,  але  з огляду на ваше прохання скоротити свій виступ,  я це зробив, і готовий відповісти на ваші запитання.

 

     ГОЛОВА. Прошу, запишіться.

 

     Висвітіть.

 

     Олег Білорус. За ним - Лесь Танюк.

 

     БІЛОРУС О.Г.  Шановний голово!  Поясніть,  будь ласка,  якими принципами ви керувалися при справедливому пропорційному розподілі ліміту  місць  голів  виборчих комісій між представниками партій і яка картина на сьогодні?

 

     РЯБЕЦЬ М.М. При вирішенні будь-яких питань Центральна виборча комісія  керується  у  своїй  діяльності  принципами,  визначеними виборчим  законом  та  іншим  законодавством,  що  регулює  процес проведення   виборів   в   Україні.  І  тому  нагадую  вам  і  вже неодноразово відповідаю на одне й те саме запитання:  законодавець не  передбачив  пропорційного  представництва  партій  чи виборчих блоків у керівництві окружних виборчих комісій,  тому що право  на участь  у  формуванні  окружних виборчих комісій статтею 20 Закону України  про  вибори  народних  депутатів  України   надано   всім політичним  партіям,  які  зареєстровані  у  встановленому порядку Міністерством юстиції України не пізніш як за рік до дня  виборів, та  виборчим блокам,  які були утворені до часу утворення окружних виборчих комісій.

 

     Нагадую вам, що участь у формуванні окружних виборчих комісій узяли 42 суб'єкти,  тобто 40 політичних партій і два виборчі блоки політичних партій.  Окрім цього нагадую вам,  що якщо у когось  із представників   політичних   партій,  виборчих  блоків  партій  чи народних депутатів України наше рішення  викликало  якийсь  сумнів щодо  його законності та обгрунтованості,  відповідно до закону ви могли  оскаржити  це  рішення  Центральної  виборчої  комісії   до Верховного  Суду  України,  як  можна оскаржити до Верховного Суду України  будь-яке  рішення,  що  прийнято   Центральною   виборчою комісією.

 

     ГОЛОВА. Лесь Танюк. За ним - Анатолій Білик.

 

     ТАНЮК Л.С.,  голова  Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності (виборчий округ 166, Тернопільська область). Прошу передати слово Геннадію Йосиповичу Удовенку.

 

     ГОЛОВА. Увімкніть мікрофон Геннадія Удовенка.

 

     УДОВЕНКО Г.Й.,  голова  Комітету  Верховної  Ради  України  з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  НРУ). Шановний Михайле  Михайловичу!  Дякую  вам  за  досить  суттєву,   докладну інформацію про діяльність Центральної виборчої комісії. Зараз дуже багато   говорять   про    так    званий    адміністративний    чи адміністративнофінансовий ресурс. От ми вже відчуваємо його дію на практиці.  Викликають нашого кандидата (я не  можу  зараз  назвати прізвище  і  місце)  у районну державну адміністрацію і пропонують відмовитися від участі у виборчому процесі. Який існує порядок? Чи сам  кандидат  повинен до Центральної виборчої комісії звернутися, чи блок,  який його висунув,  чи партія, членом якої він є? Це вже адміністративний ресурс почав працювати.

 

     ГОЛОВА. Геннадію  Йосиповичу,  це  залежно від того,  на яких умовах йому це пропонують.

 

     РЯБЕЦЬ М.М.  Дякую.  Шановний Геннадію Йосиповичу!  Згідно  з частиною  другою  статті  29  Закону  України  про вибори народних депутатів України "рішення, дії чи бездіяльність органів державної влади,  органів місцевого самоврядування,  підприємств, установ та організацій,  їх посадових і службових осіб,  а також акти та  дії об'єднань громадян,  крім тих,  які відповідно до закону,  статуту (положення) належать до їх внутріорганізаційної діяльності або  до їх  виключної  компетенції,  можуть  бути оскаржені до суду".  А у частині першій статті  29  зазначено:  "Виборці,  партії  (блоки), кандидати  у  депутати  мають  право  оскаржувати рішення,  дії чи бездіяльність суб'єктів,  зазначених у частинах другій  та  третій цієї статті".

 

     Таким чином, якщо особу, про яку ви кажете, викликали до того чи іншого державного органу,  вона повинна негайно  звернутися  до суду  і  оскаржити  неправомірні  дії чиновника,  який спонукав до вчинення тих чи інших дій, що суперечить виборчому закону.

 

     ГОЛОВА. Анатолій Білик. За ним - Борис Олійник.

 

     БІЛИК А.Г.,  голова  підкомітету  Комітету   Верховної   Ради України з питань молодіжної політики,  фізичної культури, спорту і туризму (виборчий округ 38, Дніпропетровська область). Прошу слово передати Івану Миколайовичу Салію.

 

     ГОЛОВА. Увімкніть мікрофон депутата Салія.

 

     САЛІЙ І.М.,  член  Комітету  Верховної  Ради України з питань будівництва,  транспорту і зв'язку (виборчий округ 221,  м. Київ). Шановний Михайле Михайловичу!  Вам відомо,  що попри існуючу заяву про тимчасову неоплачувану відпустку та визначення посадових осіб, які   будуть  заміщати  його  під  час  відпустки,  звільнено  від обов'язків  голови  Київської  міської   державної   адміністрації Олександра  Олександровича Омельченка,  а виконання цих обов'язків покладено  на  його  заступника  Шовкуна.  Високоморальні   наміри ініціювати  відпустку  перед  виборами  трансформовано  в указ про звільнення,  хоча й тимчасове.  Хотілося б знати,  хто  звільнений сьогодні з високих посадовців, перш за все урядових?

 

     І наступне  запитання.  Яке  ваше  ставлення?  Тому  що  нашу фракцію (у своїй заяві ми  це  сформулювали)  дивує,  що  заміщати Омельченка  під  час  відпустки  призначено  Шовкуна,  який іде на вибори під 20-м номером у списку політичного  блоку  Демократичної партії України і партії "Демократичний союз".  Просимо втрутитися, тому що це безпосередньо впливає на хід виборчої кампанії.

 

     РЯБЕЦЬ М.М.  Дякую.  Шановний Іване Миколайовичу!  Центральна виборча  комісія  не  збирає  інформацію  про кандидатів у народні депутати  України,  які  на  час  ведення  передвиборної  агітації скористалися  правом взяти відпустку на цей період,  тим більше що законодавець не передбачив  обов'язкової  відпустки  кандидатів  у народні депутати України на період ведення передвиборної агітації.

 

     Що стосується  конкретних  обставин  та  факту,  про  який ви кажете,- мені  важко  коментувати,  оскільки  я  не  бачив  жодних документів,  на  які  ви  посилаєтеся.  Мені  не  відомі обставини прийняття  рішення  Президентом  України  про  надання   відпустки Київському міському голові на час виборчої кампанії. Тому я думаю, якщо  шановний  Олександр  Олександрович  вважає,  що  його  права порушені  або  стосовно  нього  допущено якісь дії,  що суперечать положенням виборчого закону,  в  установленому  порядку  він  може вичерпати цей спір. Все те, про що ви мене запитували, не належить до компетенції Центральної виборчої комісії.

 

     ГОЛОВА. Борис Олійник. За ним - Валентина Семенюк.

 

     ОЛІЙНИК Б.І.,  член  Комітету  Верховної   Ради   України   у закордонних  справах  (багатомандатний  загальнодержавний виборчий округ, КПУ). Прошу передати слово Валентину Матвєєву.

 

     ГОЛОВА. Увімкніть мікрофон депутата Матвєєва.

 

 

 

     МАТВЄЄВ В.Г.  Дякую,  Борисе Іллічу. Фракція комуністів. Перш за  все,  Михайле  Михайловичу  (та  це  питання  і до вас,  Іване Степановичу,  тому що це дуже важливо),  я просто  зачитаю  листа, який  вчора  надійшов до центрального виборчого штабу нашої партії на ім'я Мартинюка - керівника штабу.

 

     "На спільному засіданні депутатів Трускавецької міської ради, яке  відбулося 11 лютого о 15 годині,  було заслухано повідомлення щодо зустрічі  виборців  міста  з  керівником  фракції  комуністів Симоненком.  Депутати  висловили  рішучий  протест проти приїзду в місто Симоненка.  Завтра,  12 лютого (тобто сьогодні), відбудеться чергова  сесія  міської  ради,  і  першим питанням порядку денного сесії буде розглянуто доцільність проведення зустрічі  у  місті  з представником  Комуністичної  партії (тобто сьогодні о 12 годині). Враховуючи напружену ситуацію в місті, прошу відмінити заплановану Симоненком  зустріч".  Підпис:  Боброцюг  -  виконуючий  обов'язки міського голови.

 

     Як ви  прокоментуєте  такого   листа?   Це   перша   ластівка прозорості    виборів,    що   показує,   як   буде   виконуватися законодавство.

 

     І наступне.  Тільки вибіркова перевірка показала,  що в шести окружних комісіях Донецької області керівництво представлено одним виборчим блоком - "За єдУ".  У Луганській області і Криму  такі  ж факти стосовно представників виборчого блоку "Наша Україна". Як ви і це прокоментуєте?

 

     Дякую.

 

     РЯБЕЦЬ М.М.  Я вам також щиро дякую за  цікаві  запитання.  І хочу  вам  повідомити про те,  що до повноважень окружної виборчої комісії  належить  здійснення  контролю   за   дотриманням   вимог виборчого   закону   на   території,  що  охоплюється  відповідним одномандатним виборчим округом.  Тому та заява, про яку ви кажете, може  бути  передана  до  окружної  виборчої  комісії.  Але ще раз нагадую вам, що дії, про які ви сказали у своєму запитанні до мене та    до    Івана    Степановича,    оскаржуються   до   суду   за місцезнаходженням, місцем проживання чи за місцем праці порушника.

 

     Тому, шановний  народний   депутате   України,   ми   повинні привчатися  нарешті усі в рівній мірі виконувати вимоги закону,  а не перекладати на плечі інших  органів  ті  повноваження,  які  не віднесені   (Шум  у  залі).  Я  вам  розказую вимоги закону,  а ви проявляєте емоції - ось і все,  що між нами  відбувається.  Я  вам обгрунтовую  відповідь,  посилаючись  на вимоги закону,  а у вас є емоційні проблеми, так я ж не винен у цьому (Шум у залі). Я ще раз кажу: є суд і судовий порядок розгляду цих спорів.

 

     Щодо другого  запитання,  чому  мають  місце випадки,  коли у керівному складі окремих окружних виборчих комісій є  представники одного виборчого блоку.  Нагадую вам ще раз, що Центральна виборча комісія утворила окружні виборчі комісії своїм  рішенням  9  січня цього  року  на  підставі подань політичних партій (їх було 40) та двох виборчих блоків партій.  І ви  не  знайдете  жодної  окружної виборчої  комісії,  керівництво  якої було б представлене від двох виборчих блоків,  які брали участь у формуванні окружних  виборчих комісій.

 

     Якщо ж ви маєте на увазі виборчі блоки,  які утворилися після реєстрації кандидатів у народні депутати  України  (а  вони  стали суб'єктами саме в цей час),  то,  на превеликий жаль, законодавець не передбачив у такому разі  механізму  змін  у  керівному  складі окружних  виборчих  комісій  після  їх  утворення  і  після  появи суб'єктів виборчого процесу (Шум у залі).  Ну то ви оскаржіть тоді рішення комісії, зверніться до суду. Що ж ми дискусію розводимо?

 

     ГОЛОВА. Валентина Семенюк. За нею - Михайло Косів.

 

     СЕМЕНЮК В.П.,  член  Комітету Верховної Ради України з питань аграрної   політики   та   земельних   відносин   (багатомандатний загальнодержавний  виборчий  округ,  виборчий  блок СПУ та СелПУ). Фракція   соціалістів.    Прошу    передати    слово    Олександру Олександровичу Морозу.

 

     ГОЛОВА. Увімкніть мікрофон Олександра Мороза.

 

     МОРОЗ О.О. Михайле Михайловичу! Я прошу, запишіть собі чотири запитання коротких.

 

     Перше таке.  Партію жінок зняли  з  реєстрації,  бо  заважала жінкам   ДовженкоКучми.   ВПТ   фальшивий  з'їзд  провели  на  100 відсотків. Це всім відомо, до цих пір там підтасовують делегатів і таке інше. Залишено, бо там на чолі списку Мороз. Запитання: чому, як ви думаєте, така неадекватна реакція ЦВК?

 

     Друге. На телебаченні йде суцільна  реклама  "заєди",  ви  це добре   знаєте.  Іде  опосередкована  або  прихована  реклама.  Ви зобов'язані контролювати.

 

     Наступне. Є укази Президента про  проведення  активів  селян, освітян  за  ініціативою  "заєди".  Я  вже  не буду казати,  що за ініціативою "заєди" транслюються Олімпійські ігри,  то деталі. Але виникає  питання:  хто  повинен  реагувати  на такі явні порушення виборчого законодавства?  Хто  прийматиме  рішення  про  зняття  з реєстрації "заєди"?

 

     Коли нарешті буде жеребкування списків? Ясно, що за 32 дні за законом,  але не сказано,  що тільки за 32 дні.  Адже треба робити рекламу, треба випускати продукцію, треба вести агітацію. Чому про це не йдеться?

 

     І останнє.  Ви добре знаєте,  тільки що доповідав Жир,  що  є цілком   підтверджені   експертизою   записи   щодо  фальсифікації попередніх президентських виборів і фальсифікації референдуму.  Як ви думаєте,  хто відповідатиме за фальсифікацію цих виборів,  якщо таке трапиться?  І яка міра  відповідальності  голови  Центральної виборчої комісії за такі речі?

 

     РЯБЕЦЬ М.М.   Дякую,   Олександре   Олександровичу,   замість чотирьох ви задали шість запитань,  і тому я вимушений  відповісти на всі.

 

     Перше, що  стосується  вчорашнього рішення ЦВК про скасування свого рішення про реєстрацію кандидатів у народні депутати України від   партії   "Жінки  України".  Я  хочу  вам  сказати,  шановний Олександре Олександровичу,  що  це  рішення  прийнято  Центральною виборчою комісією на підставі рішення Дніпровського місцевого суду міста Києва,  в якому чітко  зазначено  те,  про  що  я  сказав  у інформації  Верховній  Раді України,  що рішення VII позачергового з'їзду партії "Жінки України",  який відбувся 23 січня цього року, визнані  незаконними і таким чином визнано незаконними і висування кандидатів  у  народні  депутати  України  від  цієї   партії   та затвердження   виборчого   списку  від  цієї  партії.  Це  питання ініціювала не Центральна виборча комісія,  вона  виконала  рішення місцевого суду міста Києва.

 

     Всеукраїнська партія   трудящих.   Чому   Центральна  виборча комісія зареєструвала список,  адже з'їзд був сфальсифікований?  Я хочу   вам   доповісти,  шановний  Олександре  Олександровичу,  що Центральна виборча комісія при вирішенні  питання  про  реєстрацію кандидатів  у  народні  депутати України від Всеукраїнської партії трудящих розглядала  документи,  подані  до  Центральної  виборчої комісії.  Подані  партією  документи  відповідають вимогам закону. Якщо ви вважаєте,  що  вони  не  відповідають  вимогам  закону,  в установленому  законом порядку ви маєте право,  як ви вже один раз ним скористалися,  звернутися до Верховного Суду  зі  скаргою  про скасування  рішення  Центральної  виборчої  комісії про реєстрацію списку кандидатів від зазначеної партії.

 

     Реклама на телебаченні.  9  лютого  розпочалася  передвиборна агітація.  Ви, шановний Олександре Олександровичу, знаєте, або ваш представник у Центральній  виборчій  комісії  з  правом  дорадчого голосу  доповідає  вам  про  те,  що  Центральна  виборча  комісія протягом останніх кількох тижнів працює не  лише  без  вихідних  і святкових днів,  а практично цілодобово.  І поки що до Центральної виборчої комісії від  вас  не  надходило  жодного  звернення  щодо порушення    положень   виборчого   закону   в   частині   ведення передвиборної агітації в електронних засобах масової інформації.

 

     Ви посилаєтеся на розпорядження Президента про  проведення  в примусовому  порядку  якихось зборів.  По-перше,  я не знайомий із таким розпорядженням Президента,  а по-друге, якщо ви вважаєте, що воно   порушує   виборчий  закон  в  якійсь  частині,  в  порядку, встановленому законом,  оскаржуйте рішення до суду (Шум  у  залі). Для  чого  цей  крик?  Шановні,  крім нас з вами,  тут дуже багато людей.

 

     Жеребкування щодо порядковості  політичних  партій,  виборчих блоків   партій   у   виборчому   бюлетені.   Шановний  Олександре Олександровичу,  у строки, передбачені законом, Центральна виборча комісія  на  своєму  засіданні  розгляне це питання.  Я думаю,  що швидше,  ніж це передбачено законом.  Але ж,  от якби  ми  провели жеребкування  два  дні  тому,  а  у  нас бачите,  уже немає одного суб'єкта виборчого процесу.

 

     Окрім того,  як я уже  сказав  в  інформації  Верховній  Раді України,  на сьогодні оскаржується ще чотири постанови Центральної виборчої комісії  про  реєстрацію  списків  кандидатів  у  народні депутати України, і не виключено, що кількість суб'єктів виборчого процесу зміниться. З огляду на це ми почекаємо завершення розгляду справ  у суді і відразу підготуємо питання про жеребкування з тим, щоб ви мали можливість зробити те, про що ви кажете.

 

     Записи, які,  на вашу думку,  мають місце на тих плівках, про фальсифікацію  виборів  Президента  України,  так  я  розумію,  та результатів  всеукраїнського  референдуму  і  хто   буде   за   це відповідати.  Я  вкотре  відповідаю  і  ще  раз  кажу  про те,  що Центральна   виборча   комісія   встановила   результати   виборів Президента    України    на    підставі    оригіналів   протоколів територіальних виборчих комісій,  яких на виборах Президента  було 225.  Усі  оригінали  протоколів  територіальних виборчих комісій, дільничних  виборчих  комісій  зібрані  в  Києві  і  передані   на довгострокове зберігання до Державного архіву України.  Якщо у вас виникає сумнів,  зверніться до цих документів,  які мають юридичну силу, і перевірте, чи у судовому порядку, чи з власної ініціативи, для того, щоб нарешті зняти ці проблеми, які не існують.

 

     Хто буде відповідати  за  фальсифікацію  результатів  виборів народних  депутатів  України,  що відбудуться 31 березня?  З усією відповідальністю  кажу:  суб'єкти  виборчого   процесу,   оскільки організаторами  виборів  народних  депутатів  України  є політичні партії,  виборчі блоки політичних партій та  кандидати  у  народні депутати  України,  які  зареєстровані  в  одномандатних  виборчих округах.  Виключно суб'єкти  виборчого  процесу  беруть  участь  у формуванні дільничних виборчих комісій,  де і може,  як ви кажете, відбутися  фальсифікація  підсумків  голосування,  а  в  кінцевому підсумку - результатів виборів.

 

     Тому поки  ще  є  час,  я звертаюся з величезним проханням до керівників політичних партій, виборчих блоків партій, кандидатів у народні   депутати  України,  які  зареєстровані  в  одномандатних виборчих округах:  серйозно поставтеся до добору своїх  кандидатів до  складу  дільничних виборчих комісій,  які не дадуть можливості сфальсифікувати  результати  голосування  на  будь-якій  дільниці. Центральна  виборча  комісія,  нагадую вам,  встановлює результати виборів  народних  депутатів  України   на   підставі   оригіналів протоколів  окружних  виборчих  комісій,  які  також складаються з представників політичних  партій  та  виборчих  блоків  політичних партій.

 

     ГОЛОВА. Михайло Косів. За ним - депутат Асадчев.

 

     КОСІВ М.В.,   голова   підкомітету  Комітету  Верховної  Ради України з  питань  культури  і  духовності  (виборчий  округ  116, Львівська  область).  Виборчий блок Віктора Ющенка "Наша Україна". Шановний  Михайле   Михайловичу!   Я   погоджуюся   з   вами,   що Центрвиборчком  працює іноді і в нічну пору,  бо спостерігаю це по телебаченню,  особливо,  коли  йдеться  про   закінчення   якихось термінів   реєстрації   і   таке  інше.  І  все  ж  таки,  Михайле Михайловичу,  я вважаю,  що мусив би бути хтось у  Центрвиборчкомі (на це не так багато потрібно і часу,  і людей), хто поспостерігав би за тим,  як електронні засоби  масової  інформації  транслюють, рекламують,  пропагують  один-єдиний  блок  -  "За єдину Україну". Отже, якщо би ви це спостерігли, то ви б побачили, що відбувається грубе   порушення   закону,   від  якого  Центрвиборчком  не  може усунутися.  Я вас закликаю,  зробіть це негайно,  бо протягом усіх трьох днів (і субота,  і неділя, і понеділок) 90 відсотків ефіру - це пропаганда цього блоку.

 

     РЯБЕЦЬ М.М.   Дякую.   Шановний   Михайле   Васильовичу!    У Центральній   виборчій   комісії  питаннями  використання  засобів масової інформації займається член  Центральної  виборчої  комісії Олександр  В'ячеславович  Нельга,  який  дуже  багато  зробив  для законодавчого забезпечення цього процесу.  Те, про що ви кажете, я думаю,   найближчим  часом  буде  предметом  серйозної  розмови  у Центральній  виборчій  комісії,   не   виключено,   з   прийняттям відповідного рішення.

 

     ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Какого?

 

     РЯБЕЦЬ М.М. Яке випливатиме з вимог виборчого закону.

 

     ГОЛОВА. Депутат Асадчев. За ним - депутат Марченко.

 

     АСАДЧЕВ В.М.,  голова  підкомітету  Комітету  Верховної  Ради України  з  питань  бюджету   (багатомандатний   загальнодержавний виборчий  округ,  НРУ).  Шановний  Михайле  Михайловичу!  Виборчий процес почався,  і  в  діях  Центральної  виборчої  комісії,  мені здається,  є  багато і позитивних речей.  Я,  наприклад,  хочу вам подякувати за те,  що ви дуже вчасно прийняли рішення щодо зразків бланків і виготовили їх,  це дуже допомогло при оформленні, так би мовити, всіх цих процесів.

 

     А до негативу в роботі  Центральної  виборчої  комісії,  мені здається,  треба віднести формування окружних виборчих комісій. Ви кажете, що в законі немає прямих норм про рівні квоти, але в ньому є стаття 10,  у якій говориться про принципи, на яких здійснюється виборчий  процес,  зокрема,  це  принцип  рівності  прав   партій, неупередженості до блоків партій і так далі.

 

     Але моє  питання стосується того,  що нас іще чекає попереду, зокрема  так  званий  електронний  підрахунок  голосів.   Відверто кажучи,  мене  він  дуже  бентежить.  Ви нічого про це не сказали, закон це ніяк не регламентує.  А я так розумію, що ЦВК передбачає, що  результати дільничних виборчих комісій ще до того,  як окружна комісія підсумує загальний результат,  будуть передаватися в  ЦВК, тобто   попередні   результати.  Я  б  хотів,  щоб  ви  детальніше зупинилися на цьому процесі, оскільки він не виписаний у законі, і ми  навіть  не знаємо,  як ЦВК планує проведення технологічно цієї акції.

 

     Дякую.

 

     РЯБЕЦЬ М.М. Спасибі. По-перше, я у своїй інформації Верховній Раді  України  сьогодні  сказав,  що система збору та оприлюднення попередніх  результатів  про  хід   голосування   та   результатів голосування  на  виборах  народних  депутатів уже працює,  тобто є телекомунікаційний зв'язок між усіма окружними виборчими комісіями та Центральною виборчою комісією.

 

     Щодо законодавчого  врегулювання цієї проблеми.  Читаю статтю 33 Закону про Центральну виборчу  комісію:  "У  разі  застосування автоматизованої   інформаційної  системи  при  проведенні  виборів Президента України,  народних депутатів  України,  всеукраїнського референдуму  комісія створює групу із числа її членів для контролю за її використанням.

 

     Члени комісії   мають   право   ознайомитися   з    будь-якою інформацією, що вводиться до автоматизованої інформаційної системи або виводиться з неї.

 

     Під час  процедури  голосування  автоматизована  інформаційна система  використовується  виключно  для  спостереження за ходом і результатами  голосування.  Дані   про   результати   голосування, отримані через автоматизовану інформаційну систему,  є попередньою інформацією,  що не  має  юридичних  наслідків"  для  встановлення результатів виборів народних депутатів України.

 

     Результати виборів   народних   депутатів   в   одномандатних виборчих округах встановлюються на підставі оригіналів  протоколів дільничних   виборчих   комісій,  а  результати  виборів  народних депутатів України в багатомандатному загальнодержавному  виборчому окрузі  встановлюються  на підставі оригіналів протоколів окружних виборчих комісій.

 

     Система, про яку ми з вами  говоримо,  використовується  лише для  оприлюднення  попередньої,  орієнтовної  інформації і не може використовуватися для встановлення юридичних  результатів  виборів народних депутатів України.

 

     ГОЛОВА. Останнє запитання. Володимир Марченко.

 

     МАРЧЕНКО В.Р.,  член Комітету Верховної Ради України з питань економічної політики, управління народним господарством, власності та інвестицій (виборчий округ

 161, Сумська    область).    Уважаемый     Михаил     Михайлович! Прокомментируйте,   пожалуйста,  деятельность  некоторых  окружных комиссий,  которые отказываются предоставлять  помещения.  Привожу пример.  Позавчера  в Нежине не предоставили помещение для встречи кандидатов в народные  депутаты  Украины,  в  частности  Витренко, Марченко,   и  кандидатам  в  депутаты  по  мажоритарному  округу. Пришлось  проводить  встречу  почти  ночью   на   улице,   условия безопасности, вы сами понимаете, какие.

 

     Еще один момент.  Прокомментируйте, пожалуйста, роль окружной комиссии. Проплатили деньги в Кременчуге для того, чтобы выступить по телевидению.  Заключили договор,  деньги переслали. Телевидение отказалось выполнить договорные обязательства и выпустить  в  эфир представителя блока Наталии Витренко.

 

     Когда проводятся    встречи,    окружные    комиссии   вообще устраняются от предоставления помещений.

 

     Или такой пример.  Вот мы собираемся  приехать  в  Херсонскую область. Плата за предоставление помещения для встречи в Херсоне - 5 тысяч гривень.  Плата за размещение рекламы в средствах массовой информации в четыре-пять раз выше, чем за коммерческую рекламу.

 

     Прокомментируйте, пожалуйста.      И     если     Центральная избирательная комиссия намерена что-то сделать для  урегулирования этих процессов, мы будем вам благодарны.

 

     РЯБЕЦЬ М.М.  Я  також  вам,  шановний  Володимире Романовичу, вдячний за цікаві запитання. Дозвольте відповісти.

 

     Перше. Окружна  виборча  комісія  згідно  з  вимогами  закону забезпечує  приміщеннями  для  проведення  заходів,  пов'язаних із передвиборною агітацією,  не окремих,  а всіх суб'єктів  виборчого процесу. І тому бажано вам звернутися до окружної виборчої комісії із запитанням,  коли і в який час окружною виборчою комісією  буде організована  зустріч  суб'єктів  виборчого  процесу з виборцями в порядку,  встановленому  законом.  Закон  не   вимагає   виділення окружними  виборчими  комісіями  приміщень  для  окремих суб'єктів виборчого процесу.

 

     Друге, щодо оплати ефірного часу та  відмови  у  наданні  цих послуг.  В  угоді,  яку  ви  уклали  з відповідним засобом масової інформації,  ви повинні були передбачити  санкції  за  невиконання сторонами  визначених  в  угоді умов.  Тому ці спори вирішуються в порядку,  визначеному угодою. Мається на увазі в судовому порядку, і виключно в судовому порядку.

 

     І третє  запитання  щодо  вартості  ефірного  часу.  Шановний Володимире  Романовичу!  У  Центральній  виборчій  комісії  є  всі повідомлення  електронних та друкованих засобів масової інформації про встановлені ними розцінки  на  використання  цих  засобів  для ведення  передвиборної агітації.  Якщо вони порушують ті розцінки, які є в Центральній виборчій комісії,  ми  будемо  належним  чином реагувати  на  такі порушення.  Нам невідомо,  про які регіональні телерадіоорганізації сьогодні іде мова.  У нас є  вся  інформація, зверніться,  будь  ласка,  у  робочому  порядку,  і  ми вам надамо практичну допомогу у вирішенні цієї проблеми.

 

     ГОЛОВА. Дякую, Михайле Михайловичу.

 

     РЯБЕЦЬ М.М. Я також щиро дякую.

 

     ГОЛОВА. Шановні народні депутати!  Ми використали  55  хвилин замість 45. Більше не можна.

 

     -----------

 

     На виконання постанови Верховної Ради від 10 січня цього року сьогодні проводиться День  уряду  України  з  питання  "Інформація Кабінету Міністрів України про виконання Закону України про статус і  соціальний   захист   громадян,   які   постраждали   внаслідок Чорнобильської катастрофи".

 

     Доповідачем визначено  державного  секретаря  Міністерства  з питань надзвичайних ситуацій та у справах  захисту  населення  від наслідків  Чорнобильської  катастрофи  Василя  Степановича Луцька. Будь ласка, Василю Степановичу.

 

     ЛУЦЬКО В.С., державний секретар Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи.  Шановний  Іване  Степановичу!  Шановні народні депутати! За дорученням уряду доповідаю про стан виконання Закону України  про  статус  і  соціальний  захист  громадян,  які постраждали   внаслідок   Чорнобильської   катастрофи,   постанови Верховної Ради України,  актів Президента України, рішень Кабінету Міністрів України з цього питання.

 

     Перш за все хотів би підкреслити, що серед широкого розмаїття і багатовекторності чорнобильської проблематики уряд  концентрував свою    увагу   насамперед   на   питаннях   соціального   захисту постраждалих,  і це дозволило певною мірою покращити  ситуацію  на цьому  напрямі.  Що  ж конкретно зроблено у 2001 році на виконання чорнобильського законодавства?

 

     Перше і,  на  наш  погляд,  головне.  Є  очевидна   позитивна тенденція   покращення   фінансування   чорнобильських  програм  і соціального   захисту   постраждалого   внаслідок   Чорнобильської катастрофи населення,  і, сподіваюсь, вона збережеться в поточному році.  Фінансування цього напряму проводилося за пріоритетами,  що дозволило  протягом  2001 року забезпечити ритмічну 100-відсоткову кожного місяця виплату компенсацій та надання пільг,  передбачених законами  України  про Державний бюджет України на 2001 рік та про статус і соціальний захист  громадян,  які  постраждали  внаслідок Чорнобильської катастрофи.

 

     Основні та   додаткові   пенсії  постраждалим  (а  їх  у  нас отримують 797 тисяч осіб) виплачуються по всіх  регіонах  України. Завдяки   вжитим   урядом  заходам,  із  загальних  надходжень  до Держбюджету в минулому році при запланованих 65 мільйонах  гривень було  виділено  123  мільйони  гривень  цільовим  призначенням  на погашення заборгованості минулих років із  соціальних  виплат,  що зменшило її загальну суму.  На 1 січня 2002 року вона складала 679 мільйонів гривень,  що на 58 мільйонів,  або 7,8 відсотка,  менше, ніж у 2000 році.

 

     Слід визнати,  що  ситуація  з  погашенням  заборгованості із соціальних виплат постраждалим залишається складною.

 

     На поточний рік, як вам відомо, у Держбюджеті передбачено 200 мільйонів    гривень    цільовим    призначенням    на   погашення заборгованості  минулих  років  із  цих  виплат.   Водночас   уряд передбачає,  виходячи  із  наповнення  доходної частини Державного бюджету,  виділити додаткові суми на погашення заборгованості,  як це було минулого року.

 

     У зв'язку   з   цим   постійно   здійснюється   контроль   за раціональним і ефективним використанням бюджетних коштів. Зокрема, встановлено  систематичний  і  неослабний контроль за найсуворішим дотриманням вимог чинних нормативно-правових актів на всіх стадіях руху  бюджетних коштів - від їх цільового спрямування до кінцевого використання.

 

     Щоквартально розробляються  та   погоджуються   з   Державним казначейством   і   Міністерством  фінансів  графіки  фінансування заходів з мінімізації наслідків Чорнобильської  катастрофи,  і  це дає позитивні результати.

 

     Не залишається   поза   увагою   уряду  і  нормативно-правове забезпечення вирішення чорнобильських проблем.  Розроблено  проект Концепції   захисту   населення   у   зв'язку   з   Чорнобильською катастрофою.  Подано на розгляд Верховної Ради  України  схвалений Кабінетом Міністрів України проект Закону про національну програму мінімізації наслідків Чорнобильської катастрофи у 2002- 2005 роках та на період до 2010 року.

 

     Підготовлено проект   Меморандуму   про  взаєморозуміння  між урядами Республіки Білорусь,  Російської Федерації  та  України  в галузі захисту населення,  яке постраждало внаслідок катастрофи на Чорнобильській атомній  електростанції,  екологічної  реабілітації радіоактивно    забруднених   територій,   що   дасть   можливість гармонізувати  законодавство  України,  Республіки   Білорусь   та Російської  Федерації  з  питань  мінімізації  наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

 

     Забезпечено реалізацію  в  повному  обсязі  заходів  до  15-ї річниці   Чорнобильської  катастрофи  та  заходів,  пов'язаних  із закриттям Чорнобильської АЕС.  Як вам відомо, у рамках цих заходів була  проведена  міжнародна  конференція  "15 років Чорнобильської катастрофи.  Досвід подолання".  Ця конференція для нашої  держави була   подією   неординарною.   Без   перебільшення   зазначу,  що конференція увійде в історію  подолання  наслідків  Чорнобильської катастрофи   як   один   із  найавторитетніших  наукових  форумів, результати  якого  дають   підстави   для   встановлення   науково обгрунтованих пріоритетів діяльності на майбутнє,  тобто створення безпечного світу з турботою про наступні покоління.

 

     Друге. Об'єктом особливої уваги уряду і  міністерства,  інших центральних і місцевих органів виконавчої влади було і залишається медичне  забезпечення,  оздоровлення   та   соціально-психологічна реабілітація    постраждалих   громадян,   насамперед   дітей   та інвалідів-дорослих.

 

     З метою  якісної  організації   медичного   забезпечення   та організації   оздоровлення   постраждалих   щорічно  розробляється програма заходів  з  організації  комплексного  медико-санітарного забезпечення  та  оздоровлення  осіб,  які  постраждали  внаслідок Чорнобильської катастрофи,  на відповідний рік.  У  минулому  році оздоровлено  332 тисячі постраждалих осіб,  у тому числі понад 300 тисяч дітей та близько 31 тисячі дорослих.  Додатково залучено  із місцевих бюджетів та інших джерел фінансування 21 мільйон гривень, за рахунок яких оздоровлено 54 тисячі постраждалих.

 

     Пріоритетом у  минулому  році  залишалася  медична   допомога постраждалим  громадянам,  передусім інвалідам - дорослим і дітям. Особлива  увага  була  приділена  санаторно-курортному   лікуванню дітей-сиріт.  На  виконання  відповідного розпорядження Президента України санаторій "Тростянець" було визначено  як  спеціалізований оздоровчо-лікувальний   заклад   для   лікування   дітей-сиріт   і напівсиріт з терміном лікування 60 діб.  У ньому в  минулому  році пройшли  лікування  500 дітей-сиріт і напівсиріт.  На Новорічні та Різдвяні   свята   120   дітей-інвалідів   та   сиріт   Київської, Житомирської,   Чернігівської  областей  оздоровлено  у  санаторії "Маяк".  І це лише перші  кроки.  Ми  й  надалі  будемо  проводити планомірну  і скоординовану роботу щодо цієї надзвичайно уразливої категорії постраждалих.

 

     Враховуючи складність  і   гостроту   проблем   лікування   і оздоровлення  постраждалих,  на  підсумковій виїзній колегії,  яка відбулася 31 січня поточного року в місті Житомирі,  розглянуто  і затверджено    програми    заходів    з    організації   комплексу медико-санітарного забезпечення та організації оздоровлення  осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи,  де визначені такі  пріоритети:   оздоровлення   дітей-інвалідів   і   сиріт   і постраждалих  дорослих  категорії  1  і  категорії  2а,  лікування важкохворих,  придбання  ліків,  витратних  матеріалів  та   інших засобів       для      конкретно      визначених      стаціонарів, соціально-психологічна  підтримка  та  реабілітація  постраждалого населення.

 

     Третє. Незважаючи    на   фінансову   обмеженість   у   сфері капітального будівництва,  процеси переселення із зони безумовного (обов'язкового)  відселення  і забезпечення житлом постраждалих не припинялися.  За 2001  рік  поліпшено  житлові  умови  791  сім'ї, постраждалій   внаслідок   Чорнобильської  катастрофи,  введено  в експлуатацію близько 12 тисяч квадратних метрів житла,  5 шкіл  на 1038  учнівських місць,  5 лікарень на 133 ліжка,  5 поліклінічних закладів на  540  відвідувань  за  зміну  та  ряд  інших  об'єктів комунального призначення.

 

     До 15-ї  річниці  Чорнобильської  катастрофи  було  поліпшено житлові умови 201 сім'ї, постраждалій від наслідків Чорнобильської катастрофи,   229   громадянам  відшкодована  вартість  втраченого нерухомого майна на  радіоактивно  забруднених  територіях.  Зараз проводиться  комплексне вивчення умов життя та потреб переселенців у місцях їх компактного проживання і найближчим  часом  спільно  з місцевими органами буде затверджено відповідні програми.

 

     Четверте. З  метою  протирадіаційного  захисту  в  2001  році вдалося здійснити контрзаходи у сільськогосподарському виробництві на  площі  11 тисяч гектарів,  спрямовані на зменшення додаткового опромінювання   населення,   зумовленого   споживанням   продуктів харчування    місцевого    виробництва;    провести   дозиметричну паспортизацію  2139  населених   пунктів   і   підтримати   мережу радіаційного  контролю  сільськогосподарської  продукції  на  всіх етапах   її   виробництва   на   територіях   зон   радіоактивного забруднення.

 

     В основному   забезпечено   виконання  завдань,  передбачених комплексною програмою обов'язкових заходів  у  зоні  відчуження  і зоні  безумовного (обов'язкового) відселення на 2001 рік,  а також реалізовано комплекс заходів  щодо  стабілізації  радіоекологічної ситуації,   підтримання  достатнього  рівня  радіаційної  безпеки, санітарного,  пожежобезпечного  стану  та  запобігання   поширенню радіонуклідів поза межами цих зон.

 

     П'яте. У  значній  мірі  цілеспрямовано  і адресно розв'язати проблеми постраждалих нам допомагає постійний зв'язок  з  ними.  У минулому році до міністерства надійшло майже 5,5 тисячі звернень з питань  чорнобильської  проблематики.  Завдяки   вжитим   заходам, комплексному  підходу  до  вирішення  питань,  які  порушувались у зверненнях,  спільним  зусиллям  міністерства,  місцевих   органів виконавчої  влади і самоврядування і громадських організацій скарг і звернень стало на 1306 менше.

 

     Проте загальна  ситуація  нас,   безумовно,   не   влаштовує, особливо в частині повторних звернень.  Тут ми проводимо конкретну роботу  із  кожним  таким   зверненням.   Поліпшенню   роботи   із зверненнями  громадян,  позитивному  розв'язанню питань,  які ними порушуються, сприяли висвітлення їх у засобах масової інформації і та робота, яку проводять громадські організації.

 

     Крім того,  до  міністерства  надійшло 357 звернень і запитів народних  депутатів   України   з   питань   подолання   наслідків Чорнобильської   катастрофи,  які  у  своїй  переважній  більшості стосувалися соціальних питань,  забезпечення житлом  та  медичного лікування   і  оздоровлення.  Майже  всі  вони  знайшли  позитивне вирішення,  а ті,  що не були вирішені,  як  правило,  стосувалися додаткового позабюджетного фінансування.

 

     Шосте. Розв'язання проблем подолання наслідків Чорнобильської катастрофи у  поточному  році  здійснюватиметься  також  в  умовах обмежених фінансових можливостей,  але обсяги фінансування більші, ніж торік.  Загальна сума збільшена на 308 мільйонів гривень, і це завдяки плідній співпраці уряду та Верховної Ради.

 

     Так, фінансування  видатків на соціальний захист постраждалих у цілому збільшиться на  5,5  відсотка.  На  виплату  компенсацій, надання пільг постраждалим буде спрямовано 893 мільйони,  що майже на 10  відсотків  більше,  ніж  у  минулому  році;  на  комплексне медико-санітарне  забезпечення  -  54 мільйони гривень,  або в 1,6 раза більше;  на забезпечення житлом - 20 мільйонів,  або майже  в 1,3  раза  більше;  на санаторнокурортне лікування та оздоровлення постраждалих - 155 мільйонів, або в 1,1 раза більше.

 

     Крім того,  цільовим призначенням на погашення заборгованості минулих  років  із соціальних виплат передбачається спрямувати 200 мільйонів гривень, що в 1,6 раза більше, ніж минулого року.

 

     На виконання статті 16 Закону України про статус і соціальний захист   громадян,   які   постраждали   внаслідок  Чорнобильської катастрофи,  та постанови Верховної  Ради  України,  прийнятої  за результатами минулорічних парламентських слухань, створюється банк даних  усіх  категорій   постраждалих   внаслідок   Чорнобильської катастрофи,   який   є   основою   системи  забезпечення  адресної соціальної допомоги.

 

     Нарешті в 2002 році  вперше  ми  наближаємось  до  адресності виплат постраждалим,  у Держбюджеті передбачено постатейні видатки із соціальних виплат постраждалим згідно  з  Законом  України  про статус  і  соціальний  захист громадян,  які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

 

     Сьоме. Хотів би просити вас,  шановні  народні  депутати,  не передавати  у  спадщину новому складу Верховної Ради України і вже на цій сесії  прийняти  Закон  України  про  Національну  програму мінімізації наслідків Чорнобильської катастрофи на 2002- 2005 роки та  до  2010  року.  Через   відсутність   цього   основоположного законодавчого  акта  значною  мірою  гальмується  подальша планова робота, спрямована на поліпшення становища постраждалих.

 

     Шановні народні депутати!  Завершуючи доповідь,  я  хотів  би відмітити,   що   через   обмеженість  часу  не  вдалося  повністю висвітлити всі питання,  але більш широка інформація надана вам  у довідковоаналітичних матеріалах, а частково я надам ще інформацію, відповідаючи на ваші запитання.

 

     Водночас хочу підкреслити, що, аналізуючи і критично оцінюючи результати  роботи  на  чорнобильському  напрямі,  як уряд,  так і міністерство бачать, що не все вдалося вирішити, але є у нас чітка програма  дій,  відповідальність і ваша допомога,  шановні народні депутати.

 

     Уряд і міністерство  постійно  відчувають  підтримку  з  боку керівництва   Верховної   Ради   і  багатьох  народних  депутатів, профільного комітету Верховної Ради.  Нам істотно допомагає плідна співпраця  з  громадськими організаціями чорнобильців.  Сукупність цих сприятливих чинників,  плідна  і  скоординована  робота  всіх, причетних   до   розв'язання   чорнобильських  проблем,  позитивно позначається на становищі постраждалих від катастрофи.

 

     Дякую за увагу.

 

     ГОЛОВА. Шановні народні депутати, ви пам'ятаєте Положення про День Уряду, на відповіді - півтори години. Прошу записатися.

 

     Може, ми трохи скоротимо, бо у нас часу немає. Від комітету - 5 хвилин. І якщо встигнемо - виступи.

 

     Висвітіть весь список, будь ласка.

 

     Іван Полюхович. За ним - депутат Костицький.

 

     ПОЛЮХОВИЧ І.П.,  голова підкомітету Комітету  Верховної  Ради України  з  питань  екологічної  політики,  природокористування та ліквідації наслідків  Чорнобильської  катастрофи  (виборчий  округ 155,  Рівненська  область).  Василю Степановичу!  Ми послухали ваш звіт-доповідь  про  зроблене  і   незроблене.   Основна   причина, звичайно,  -  це  брак  коштів.  І  їх  буде  постійно  бракувати, погодьтесь зі мною, поки ми матимемо такий закон, який на сьогодні захищає  і  людину,  і  територію,  що зрозуміти важко на здоровий глузд.  Як можна сьогодні,  через 15  років  після  Чорнобильської катастрофи, захищати територію?

 

     Ви знаєте  моє  ставлення  до  цього  питання.  Я категорично наполягаю на тому,  що будь-яка соціальна  пільга,  в  тому  числі чорнобильська, має бути адресна і тільки в грошовому виразі.

 

     Я у  своєму  виступі маю сказати про цю концепцію соціального захисту, якщо встигну.

 

     Але в мене є конкретне запитання до вас.  Я до вас звертався: необхідно   зробити  операцію  дівчинці  з  мого  округу  з  міста Кузнецовська.  Ви  мені  пообіцяли,  що  це  питання   вирішиться. Рівненське  обласне управління охорони здоров'я,  зокрема Тихончик Сергій Миколайович,  займає дуже дивну позицію  останніх  півроку. Раніше  в  нас  не  було  проблеми  проплатити за операцію.  Три з половиною тисячі  гривень  всього-навсього,  це  платна  операція. Міністерство  охорони  здоров'я  визначило,  що  ту операцію треба зробити,  є протокол.  У чому  справа,  Василю  Степановичу,  коли конкретно треба допомогти чорнобильцю 1 категорії?

 

     ГОЛОВА. Іване   Павловичу,  ви  нагадували,  що  не  вистачає коштів.  Так головна суть грошей у тому, що їх завжди не вистачає. Це за політекономією.

 

     ЛУЦЬКО В.С.  Дякую за запитання.  Я хотів би відповісти на це запитання так.

 

     По-перше, безумовно, в тих випадках, коли звертаються народні депутати,  ми безпосередньо займаємося цими питаннями. Я думаю, що це питання буде позитивно розв'язане.

 

     Водночас хотів  би  відповісти,  що  у  нас  для   проведення відповідних  операцій існують спеціалізовані медичні заклади,  які знаходяться  в  системі  Міністерства  охорони  здоров'я  і  мають відповідні  бюджети  для цього.  Звичайно,  що чорнобильські кошти виділяються під ті напрями,  які визначені у Державному бюджеті, у статтях  закону  про фонд,  а також у постанові Кабінету Міністрів про порядок формування і використання  коштів  зазначеного  фонду. Тому як виняток можуть прийматися такі рішення.

 

     ГОЛОВА. Письмове запитання, потім - усне.

 

     ЛУЦЬКО В.С.  Фракція партії "Демократичний союз". "Який обсяг коштів необхідний для виконання в повному обсязі  положень  Закону України  про статус і соціальний захист громадян,  які постраждали внаслідок  Чорнобильської  катастрофи?  Який  обсяг   коштів   був використаний на ці цілі у минулому році і передбачається направити у поточному році?"

 

     На реалізацію законів України з питань  ліквідації  наслідків Чорнобильської  катастрофи  потрібно понад 9 мільярдів гривень,  у тому числі на соціальний захист - понад 6 мільярдів гривень.

 

     У минулому році на заходи,  пов'язані з ліквідацією наслідків Чорнобильської   катастрофи   та  соціальним  захистом  населення, виділено 1 мільярд 843 мільйони гривень коштів Державного бюджету. Що стосується цього року, то на зазначені заходи передбачені кошти у обсязі 2 мільярди 144 мільйони гривень,  тобто на 300  мільйонів гривень більше.

 

     ГОЛОВА. Василь Костицький. За ним - депутат Алексєєв.

 

     КОСТИЦЬКИЙ В.В.,  секретар  Комітету Верховної Ради України у закордонних справах (виборчий округ 84, ІваноФранківська область). Дякую,  Іване Степановичу.  Шановний Василю Степановичу!  Скажіть, будь  ласка,  чи  розробляється  у  міністерстві  якась   програма використання   території   30-кілометрової   зони,   жителі   якої підлягають виселенню? І чому досі не всі люди виселені?

 

     До громадськості доводиться  інформація  про  те,  що  землі, придатні  для сільськогосподарського використання,  віддаються під сміттєзвалища,  нещодавно  була  серйозна  дискусія.  Є   проблема захоронення токсичних відходів. Мені здається, що ця земля, яка на сьогоднішній  день  не  може  бути  використана  для   нормального проживання людей, за наявності серйозної комплексної програми може бути використана для вирішення екологічних проблем цілої  України. То  от,  будь ласка,  ваш коментар з цього приводу і людей чому не відселяють.

 

     І ще  таке  запитання:  чи  завершено  роботу   з   перевірки справедливості  надання  статусу чорнобильців,  яка була розпочата міністерством?

 

     Дякую.

 

     ЛУЦЬКО В.С. Дякую за запитання, їх у вас набралося три.

 

     Перше. Чи розробляється  програма  реабілітації  радіоактивно забруднених територій?  Я відповім позитивно.  У нас заплановано в рамках наукових досліджень розробити в цьому році таку програму, і ми  сподіваємося,  що  уже  наступного  року  ми  її  внесемо  для затвердження,  безумовно,  спільно з профільним комітетом і будемо її реалізовувати.

 

     Друге. Щодо  неповного  відселення.  Неповне відселення у нас пов'язано виключно з одним мотивом - це те,  що люди,  як правило, похилого віку не хочуть виїжджати з тих населених пунктів,  у яких вони прожили все своє життя.

 

     І третє.    Перевірка    правильності    видачі    посвідчень чорнобильців,  яку  ми вже завершили,  проводилася майже три роки. Внаслідок цієї перевірки було вилучено із користування  23  тисячі посвідчень. Тобто внаслідок цієї роботи нам вдалося встановити тих людей, які прилучилися, мабуть, незаслужено до рядів чорнобильців.

 

     Якщо дозволите,  я на це питання,  коли  ми  наслідки  роботи проаналізуємо, готовий буду дати відповідь у письмовому вигляді.

 

     ГОЛОВА. Письмове запитання.

 

     ЛУЦЬКО В.С.  Письмове запитання фракції партії "Демократичний союз".  "Якими є узагальнені висновки щодо стану  здоров'я  дітей, потерпілих  від  Чорнобильської  катастрофи,  і які реабілітаційні заходи провадяться сьогодні для таких дітей?"

 

     За даними Центру  медичної  статистики  Міністерства  охорони здоров'я України,  профілактичними оглядами охоплено 98,5 відсотка дітей,  які  постраждали  внаслідок   Чорнобильської   катастрофи, хворими  визнано  76,1  відсотка.  Серед евакуйованих дітей хворих 83,7 відсотка.  Загальна захворюваність потерпілих дітей перевищує захворюваність непотерпілих на 17,4 відсотка,  а захворюваність на хвороби  системи  кровообігу,  крові  та  кровотворних  органів  - відповідно  в  2,6  та в 2,4 раза.  Серед постраждалих дітей також значно вища захворюваність на хвороби ендокринної системи, органів травлення,  кістково-м'язової системи,  нервової системи,  органів чуття, органів дихання.

 

     Медична допомога постраждалим  дітям  надається  дільничними, районними, обласними та спеціалізованими лікувальними закладами, у тому  числі  дитячими  відділеннями   НЦРМ   України,   Інститутом ендокринології та обміну речовин, Інститутом педіатрії, акушерства і  гінекології.  Реабілітація  проводиться  в   санаторнокурортних закладах,  які  підбираються  на  основі тендерів,  що проводяться обласними  державними  адміністраціями.  Пройшли  реабілітацію  та оздоровлення в минулому році всього 302 тисячі дітей.

 

     ГОЛОВА. Володимир Алексєєв. За ним - Володимир Петренко.

 

     АЛЕКСЄЄВ В.Г.,   заступник  голови  Комітету  Верховної  Ради України з питань свободи слова та інформації (виборчий округ

 172, Харківська область).  Город Харьков.  Знаете,  в свое время, когда людей  призывали  на  ликвидацию  Чернобыльской  аварии,  их заверяли,  что утрата здоровья им будет компенсирована, в часности обещали обеспечивать бесплатно лекарствами.  Но сейчас наблюдается целенаправленная политика, когда у людей постепенно "отгрызают" те права и социальные гарантии, которые им были даны в свое время.

 

     Возьмем, в   частности,   обеспечение    лекарствами.    Если чернобылец  ургентно,  то есть внезапно,  попадает на стационарное лечение,  ему лекарства бесплатно  не  предоставляются,  поскольку нечеткость  закона  позволяет  чиновникам  трактовать  его в плане таком,  что,  мол,  не положено,  и люди вынуждены за свои  деньги лечиться.

 

     Сегодня я подал законопроект в части внесения изменений,  где четко  указывается,  что  и   во   время   стационарного   лечения чернобыльцы   должны   получать   лекарства   бесплатно.  Скажите, пожалуйста,  известно ли и вам о таких фактах и поддержите  ли  вы этот законопроект?

 

     ЛУЦЬКО В.С.   Дякую   за   це  запитання.  Безумовно,  що  ми забезпечуємо чорнобильців ліками,  керуючись  постановою  Кабінету Міністрів  України,  відповідно  до тих рецептів,  які виписуються лікарями,  і  аптекам  їх  вартість  відшкодовується  за   рахунок чорнобильського фонду.

 

     Що стосується  лікувальних  закладів,  то ми направляємо,  як правило,  в спеціалізовані заклади не  тільки  спеціальне  медичне устаткування,  а  й відповідні кошти на придбання ліків,  особливо тих, які відносяться до категорії найбільш дефіцитних.

 

     Безумовно, що  ці  та  інші  спеціалізовані  заклади  повинні забезпечуватися  ліками  відповідно  до  тих  норм,  які існують в державі,  і,  безумовно,  проблеми  з  фінансуванням  не   повинні позначатися  на  забезпеченні  хворих  тими  чи  іншими  ліками  в спеціалізованих стаціонарах. За наявності коштів, безумовно, можна було  б  і  з  чорнобильського  фонду виділяти відповідні суми для підтримання в належному стані ці господарства.

 

     ГОЛОВА. Василю Степановичу,  це така стаття,  що  ви  повинні знати  адресно  і  знаходити  на це кошти,  тому що тоді ж вони не потрібні будуть.  Коли людині вже й ліків немає за що придбати, то як   же   це   можна?   То  ж  знаходьте,  діліть  якось,  вносьте пропозиції...  Он правильно  колега  каже:  "швидка  допомога"  не приїздить і не може допомогти.

 

     Увімкніть мікрофон депутата Алексєєва.

 

     АЛЕКСЄЄВ В.Г.  Речь идет о неотложной помощи.  Карета "скорой помощи"  забрала  человека,  внезапное  желудочное   кровотечение. Привезли  в  обычную больницу.  Если он не выложит деньги,  его не лечат,  понимаете?  Я спрашиваю:  как быть? Предусмотрена ли такая коллизия?   Чтобы   ее  не  было,  я  сегодня  внес  законопроект. Поддержите ли вы его?

 

     ЛУЦЬКО В.С. Зрозуміло. Я так хочу відповісти на це запитання. Яка різниця,  чи це чорнобилець,  чи звичайна людина знаходиться у такому критичному стані?  Ви ставите  це  запитання  з  огляду  на сьогоднішній стан медицини. Ми діємо в рамках того, що ви виділили нам у  Державному  бюджеті.  За  статтею  Державного  бюджету  нам виділено  на медичне обслуговування громадян 60 мільйонів гривень. Давайте ми це поділимо на кількість  чорнобильців,  які  проходять лікування.  Яка  це  сума  буде?  За  рахунок  чого можна виділяти додаткові кошти?  Давайте будемо спільно працювати  над  Державним бюджетом на 2003 рік.  Тільки таким чином можна буде вийти із цієї ситуації.  Ми не маємо права порушувати Державний бюджет,  який ви затвердили.

 

     ГОЛОВА. Письмове запитання.

 

     ЛУЦЬКО В.С.  Фракція  Соціалістичної  партії  України  "Лівий центр"  (соціалісти  і  селяни).  "Яких  заходів  вживається   або передбачається  вжити Кабінетом Міністрів України для забезпечення перерахунку  компенсацій  громадянам,  які  постраждали  внаслідок Чорнобильської катастрофи,  виплачених у період 1992-1996 років за нерухоме майно,  втрачене у зв'язку з переселенням із радіоактивно забруднених  територій,  у  розмірі  вартості  за  період введення національної грошової одиниці?"

 

     Відповідаю. Дійсно,  така  проблема   існує.   На   виконання рекомендацій    учасників    парламентських   слухань,   схвалених постановою Верховної Ради від 26 квітня 2001 року, було підтримано пропозицію   Житомирської  і  Київської  облдержадміністрацій  про внесення доповнення до пункту  1  статті  35  Закону  України  про статус  і  соціальний  захист громадян,  які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи;  7 лютого Верховною Радою було прийнято відповідний  закон  України.  Здійснити  ці виплати передбачається протягом п'яти років,  починаючи з 2003 року,  оскільки  зазначені видатки треба передбачити в Державному бюджеті.

 

     ГОЛОВА. Володимир Петренко. За ним - Георгій Філіпчук.

 

     ПЕТРЕНКО В.О.,  голова  підкомітету  Комітету  Верховної Ради України  з  питань  економічної  політики,   управління   народним господарством,    власності    та    інвестицій   (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  КПУ). Прошу передати слово Юрію Соломатіну.

 

     ГОЛОВА. Увімкніть, будь ласка мікрофон.

 

     СОЛОМАТІН Ю.П.,   член  Комітету  Верховної  Ради  України  у справах  пенсіонерів,  ветеранів  та  інвалідів   (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ, КПУ). Дякую. Василю Степановичу! Я звертаюся до вас як колишній працівник Держкомчорнобилю України, де  ми  з  вами  працювали  дуже  довгий період.  Я хочу нагадати, насамперед журналістам,  що при визначенні постраждалих  територій зона  відчуження  була  визначена  постановами  Кабінету Міністрів абсолютно вольовим шляхом.  Друга і третя зони були  визначені  за дозовим критерієм,  визнаним у всьому світі, четверта зона - майже вольовим шляхом,  на підставі тимчасового критерію  90-відсоткової щільності  забруднення  грунтів  радіоактивним  цезієм.  А зараз - запитання.  Що зроблено міністерством для  того,  щоб  переглянути межі  зони  відчуження  на  підставі світового дозового критерію і розробити план реабілітації і повернення до  народногосподарського використання   необгрунтовано,   безпідставно  залучених  до  зони відчуження земель?

 

     Дякую.

 

     ЛУЦЬКО В.С.  Дякую вам  за  запитання.  Хочу  вам  доповісти: міністерством   (я  відповідав  вже  на  запитання)  розробляється програма  реабілітації  територій  та  повернення  їх  у   народне господарство.  Хотів  би  вам  також доповісти,  що уряд уже двічі подавав на розгляд до  Верховної  Ради  проект  Концепції  захисту населення  України  у  зв'язку  з  Чорнобильською катастрофою.  На сьогодні цей проект,  утретє доопрацьований  з  урахуванням  думок народних  депутатів  і  профільного комітету,  направлено Кабінету Міністрів,  який планує найближчим часом його розглянути  і  знову внести  до  Верховної  Ради.  В  разі  вашої підтримки і прийняття зазначеної концепції була б можливість вирішити кілька  питань,  у тому  числі і те питання,  яке ви порушуєте.  Прийняття зазначеної концепції  дало  б   можливість   внести   відповідні   зміни   до чорнобильського  законодавства  і забезпечити пріоритети у захисті постраждалого населення,  передусім осіб з  реалізованим  ризиком, припинити застосування такої форми захисту населення, як примусове переселення,  зосередивши  зусилля  на  здійсненні   оптимізованих заходів    соціально-економічного    розвитку    та   реабілітації забруднених  територій,  вивести  за   межі   зон   радіоактивного забруднення ряд населених пунктів або змінити їх статус.

 

     Тепер, якщо можна, відповім на письмове запитання.

 

     Фракція Народно-демократичної  партії.  "З  метою  поліпшення умов проживання людей, яких було виселено з забруднених територій, урядом було ініційовано програму створення робочих місць у селищах компактного переселення. Зокрема відомо, що урядом було розроблено цільові  програми  створення  робочих  місць  у  Брусилівському та Народицькому районах Житомирської  області,  Пирятинському  районі Полтавської  області та Вовчанському районі на Харківщині.  У якій стадії знаходяться вищезазначені програми та яку  кількість  людей було працевлаштовано?"

 

     Відповідаю. З  метою забезпечення робочими місцями громадян у місцях компактного переселення,  зокрема у  Брусилівському  районі Житомирської   області,   у   2002   році  передбачено  завершення будівництва Брусилівської центральної районної  лікарні,  а  також швейної фабрики,  що дасть можливість забезпечити робочими місцями близько 100 переселенців.  Продовжується будівництво  Кротівського інтернату у Пирятинському районі Полтавської області, що дасть нам можливість забезпечити робочими місцями 60 переселенців,  а  також комплексу   по   переробці   сільськогосподарської   продукції   у Вовчанському районі на Харківщині, що дасть можливість забезпечити роботою близько 400 переселенців. Щодо Народицького району, то тут ми не займаємося  реалізацією  зазначених  програм  через  те,  що Народицький   район   відноситься   до   територій,   що   зазнали радіоактивного  забруднення,  і  тому  на  цій   території   місць компактного переселення немає.

 

     На сьогоднішній   день   завершується   розробка  відповідних програм  по  створенню  робочих  місць  у  Славутичі,   в   селищі Несваткове Кіровоградської області і так далі.

 

     ГОЛОВА. Георгій Філіпчук. За ним - Віталій Шевченко.

 

     ФІЛІПЧУК Г.Г.,  член Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти (виборчий округ 203,  Чернівецька область).  Гадаю, що  слід погодитися з пропозицією,  яка випливає з вашої доповіді, що нинішня або майбутня Верховна Рада повинна якнайшвидше прийняти державну  програму мінімізації наслідків Чорнобильської катастрофи до 2005 року,  бо це справді є потрібним.  Але я хотів задати  два запитання,  посилаючись  на скарги,  які надходять від виборців як мого 203-го виборчого округу, так і інших чорнобильських регіонів.

 

     Найбільше скарг  стосуються   проблеми   оздоровлення   дітей чорнобильської зони.  І дуже прикро, що в багатьох школах сьогодні (і  в  Чернівецькій  області  також)  скорочують  посади  медичних сестер.

 

     І друга проблема - забезпечення інсуліном.  Незважаючи на те, що  парламент  передбачив  132  мільйони  гривень,  з  них  -  117 мільйонів для вітчизняних виробників інсуліну, найбільше скарг від людей з чорнобильської зони стосується забезпеченості інсуліном. У нас немає вітчизняного інсуліну, ці ліки ввозяться в Україну, і ми сьогодні не можемо отримати інсуліну в  достатній  кількості,  щоб ефективно підтримувати стан хворого.

 

     Я хотів би знати позицію МНС та Міністерства охорони здоров'я щодо негайного вирішення цієї дуже складної і важливої проблеми.

 

     Дякую.

 

     ЛУЦЬКО В.С.  Дякую  за  запитання.  Дійсно,  це   надзвичайно важлива проблема,  і в цьому напрямі,  безумовно, нами проводиться відповідна робота разом з Міністерством охорони  здоров'я,  яке  у нас  у  цьому  питанні  є  головним.  Тут присутня Бобильова Ольга Олександрівна,  яка  може  дати  більш  повну  відповідь  на  дане запитання.

 

     Письмове запитання. Фракція Народнодемократичної партії. "Які практичні кроки  здійснює  уряд  щодо  виконання  положень  Закону України  про статус і соціальний захист громадян,  які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи,  зокрема  в  частині  надання передбачених  законом  пільг  учасникам ліквідації та постраждалим від Чорнобильської катастрофи?"

 

     У минулому році на виконання положень чорнобильського  закону Держбюджетом  на соціальний захист постраждалих було передбачено 1 мільярд 559 мільйонів гривень,  і всі ці кошти були спрямовані  на зазначені  цілі.  Крім того,  123 мільйони гривень було виділено з Держбюджету,  як я вже говорив, цільовим призначенням на погашення заборгованості.

 

     На 2002  рік  передбачається  фінансування проблеми подолання наслідків Чорнобильської катастрофи в обсягах  не  менших,  ніж  у минулому році,  а за основними напрямами навіть більших.  Загальна сума складає 2 мільярди 144 мільйони гривень, із них на соціальний захист - 1 мільярд 644 мільйони.

 

     Ну, мабуть,  так можна відповісти,  зважаючи на те,  що якраз цьому питанню присвячена моя доповідь.

 

     ГОЛОВА. Віталій Шевченко.

 

     ШЕВЧЕНКО В.Ф.,  секретар Комітету Верховної  Ради  України  з питань    свободи    слова    та    інформації    (багатомандатний загальнодержавний виборчий  округ,  НРУ).  Ми  з  Полюховичем  вже одержали  відповідь  на  запитання,  яке нас цікавило,  і я знімаю запитання.

 

     ГОЛОВА. Володимир Марченко.

 

     МАРЧЕНКО В.Р.  Фракция Прогрессивной социалистической  партии Украины.  Скажите,  пожалуйста,  есть  ли  в  нашей  стране вообще какой-то смысл говорить о социальной защите чернобыльцев, если они не получают питания,  сверх необходимого,  которое должны получать для восстановления своего здоровья?  Все-таки и  заработная  плата минимальная,   и   пенсия  минимальная  не  покрывают  прожиточный минимум,  и люди не могут нормально питаться. А, как мы знаем, для здоровья  людей,  которые  пострадали от Чернобыльской катастрофы, питание,  его количество,  качество,  сбалансированность  являются одним из главных факторов.

 

     Не считаете ли вы,  что необходимо ставить проблему изменения принципов оплаты труда,  пенсионного обеспечения,  и только  тогда чернобыльские надбавки дадут позитивный результат?

 

     ЛУЦЬКО В.С.  Дякую.  Ваше  запитання можна розподілити на два підпитання.

 

     Стосовно харчування  постраждалих  внаслідок   Чорнобильської катастрофи,  то  відповідно  до закону,  про виконання якого я вам звітую, - про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок   Чорнобильської   катастрофи,   хочу   вам   доповісти, чорнобильці (ви мали на увазі,  мабуть,  найбільш знедолену групу, це   інваліди,   діти),   окрім   того,   що   отримують  пенсійне забезпечення, отримують також і відповідні компенсації на продукти харчування. Можна докладно подивитися відповідно до статей закону, про виконання якого я вам звітую.

 

     Щодо внесення коректив до системи оплати праці та  пенсійного забезпечення.  Без  сумніву,  ця проблема уже давно назріла,  і ви добре  знаєте  про  це.  Стосовно  пенсійного  забезпечення   уряд неодноразово  звертався  до  Верховної  Ради  з  пропозиціями  про реформування самої системи,  але  поки  що  підтримки  парламентом зазначені  проекти  не  мали.  Окрім  цього,  безумовно,  потрібно реформувати і систему оплати  праці,  щоб  працююча  людина  могла отримувати  необхідні  кошти  для  утримання  себе і своєї сім'ї в належному фізіологічному робочому стані, будемо говорити так.

 

     ГОЛОВА. Письмове запитання.

 

     ЛУЦЬКО В.С.   Письмове   запитання    також    від    фракції Народно-демократичної  партії.  "Багато  людей  до  цього  часу не залишили  населені   пункти   зони   безумовного   (обов'язкового) відселення   та   проживають   у   них,   займаються  виробництвом сільськогосподарської продукції, зокрема, для власного споживання, причому   в  окремих  випадках  рівень  її  забруднення  перевищує гранично допустимі норми в декілька  разів.  Яких  заходів  вживає уряд  щодо  забезпечення задовільного рівня харчування потерпілого населення та радіаційного контролю  за  продуктами  харчування  на всіх етапах їх виробництва?"

 

     Контроль за   рівнями   радіаційного   забруднення  продуктів харчування  на  всіх   етапах   їх   виробництва   здійснюють   18 радіологічних постів, розташованих у населених пунктах, віднесених до зони  безумовного  (обов'язкового)  відселення,  у  Волинській, Житомирській,  Рівненській  областях,  тобто  це  населені пункти, віднесені до  другої  зони.  А  взагалі  у  нас  таких  постів  на радіоактивно забруднених територіях більше тисячі.

 

     За програмами минулих років,  мається на увазі з 1986 по 2001 рік, тобто за 15 років, проведено реабілітаційні заходи на площі 2 мільйони   150   тисяч  гектарів  найбільш  забруднених  територій сільськогосподарських угідь для виробництва  чистої  продукції,  в тому  числі  у  2001  році  здійснено  контрзаходи  на  11 тисячах гектарів.  І  сьогодні  можна  говорити,  що  рівень   забруднення сільськогосподарської  продукції  не  перевищує допустимих рівнів, правда,  існують поодинокі випадки,  коли перевищення є,  але вони для нас як надзвичайна ситуація, і ми на них оперативно реагуємо.

 

     ГОЛОВА. Вячеслав Сокерчак.

 

     СОКЕРЧАК В.М.,  член Комітету Верховної Ради України з питань фінансів і банківської діяльності  (виборчий  округ  142,  Одеська область).  Фракція  комуністів.  Шановний  Василю  Степановичу!  Я сьогодні  отримав  телеграми  від  громадських  організацій  "Союз Чорнобиль  України"  з міста Котовська,  Балтського і Савранського районів.  Вони просять, щоб я задав вам запитання і отримав на них відповідь.

 

     Перше. Заборгованість з виплат на харчування виникла у серпні минулого року.  Ви дещо сказали,  що виділяються додаткові  кошти, але як конкретно по областях буде здійснюватися виплата боргів?

 

     Друге. На  оздоровлення  передбачається компенсація у розмірі п'ять мінімальних заробітних плат на чорнобильця.  Ви знаєте, що в минулому  році мінімальна заробітна плата була 118 гривень,  тепер стала інша.  Що практично компенсуватиметься  цим  громадянам?  Чи планується індексація виплат?

 

     Третє. Невикористані путівки для оздоровлення.

 

     Дуже хвилює  чорнобильців  і  питання,  про  яке вже сьогодні говорили,  - це попередня оплата за ліки. Виходить, що людина, яка захворіла,  ходить,  просить,  чекає,  коли їй проплатять виписані ліки. Чи не можна це питання вирішити так, як просять чорнобильці?

 

     І останнє.  Сьогодні,  на жаль,  Одеська  залізниця  прийняла рішення про те, що для інвалідів І групи, ветеранів і чорнобильців

1- 2 категорій безплатним є проїзд лише на відстань 150 кілометрів від  Одеси.  А  як  добиратися до районних центрів Балта,  Кодима, Котовськ,  які віддалені від Одеси на 200-250  кілометрів?  Як  це питання  передбачається вирішувати,  тому що залізниця чітко каже: хай платить "Союз Чорнобиль України", і ми будемо везти далі.

 

     Дякую.

 

     ЛУЦЬКО В.С. Дякую за запитання. Їх дуже багато.

 

     Щодо заборгованості.  У своїй доповіді я вже говорив про  те, що  ми  зменшуємо  заборгованість.  На  початок  цього  року  вона складала  679  мільйонів  гривень,   тобто   зменшилася   відчутно порівняно з аналогічним періодом минулого року.

 

     Як провадиться   погашення   заборгованості,   для  того  щоб чорнобильці отримували своєчасно пільги і компенсації, передбачені законом?  Обласні  державні  адміністрації як розпорядники першого рівня бюджетних  коштів,  які  ми  їм  направляємо,  безпосередньо розподіляють їх по районах.

 

     Безумовно, визначено    пріоритети,    дотримання   яких   ми рекомендували обласним державним  адміністраціям.  У  першу  чергу фінансуються  інвалідичорнобильці і потерпілі діти,  тобто особи з реалізованим ризиком.

 

     Як провадиться  розподіл  областю  серед  районів,   потрібно дивитися  на  місці.  Але,  зважаючи  на те,  що коштів поки що не вистачає (мається на  увазі,  що  у  нас  така  заборгованість,  а передбачено в бюджеті на її погашення лише 200 мільйонів гривень), то певний час така ситуація  ще  зберігатиметься.  Як  я  вам  уже говорив, у минулому році планувалося 65 мільйонів, а вишукано було 123 мільйони.  У цьому році,  хоча передбачено 200 мільйонів,  при наповненні   доходної  частини,  безумовно,  будуть  збільшуватися кошти,  які  направлятимуться  на  погашення   заборгованості,   і зменшуватимуться терміни погашення цих компенсацій.

 

     Аналогічна ситуація і з оздоровленням.

 

     Щодо Одеської  залізниці  і прийняття нею такого рішення,  то дозвольте у  цьому  питанні  розібратися  (ви  сказали,  що  це  з сьогоднішнього дня) і тоді у письмовому вигляді вам відповісти.

 

     ГОЛОВА. Шановні    народні    депутати!    Шановний    Василю Степановичу.  Я  пропоную  продовжити  роботу  без   перерви.   Ви розумієте,  що  я  не  хочу  коментувати,  я  думаю,  колеги  мене розуміють.  Немає заперечень?  Немає.  Василю Степановичу,  ви  не заперечуєте?

 

     ЛУЦЬКО В.С. Я не заперечую.

 

     ГОЛОВА. Є пропозиція надати можливість зараз задати запитання депутатам,  які присутні,  а потім,  як буде  час,  ми  продовжимо відповіді на письмові запитання. Немає заперечень? Немає.

 

     У мене  протокольна  зустріч  з  міністром  закордонних справ Югославії,  тому не подумайте,  що я сам пішов на перерву. Це було передбачено на час перерви.

 

     Іван Ткаленко. За ним - Олександр Пухкал. Будь ласка.

 

     ТКАЛЕНКО І.І.,  перший  заступник  голови  Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та праці (виборчий округ

 90, Київська область).  Дякую, Іване Степановичу. Шановний Василю Степановичу!  Мені не зрозуміло,  я думаю, моїм колегам також, ось що.  До  першого  півріччя минулого року не було у нас таких явних заборгованостей   із    чорнобильських    виплат.    Виплачувалися компенсації на харчування, на оздоровлення. І чому так виникло, що з   серпня   утворилася   заборгованість,    перестали    повністю фінансуватися   чорнобильські   програми?   Це   не  просто  стара заборгованість,  це перестали з серпня фінансуватися чорнобильські програми. Тут явно треба розібратися, виконано бюджет, надходження до бюджету, до чорнобильського фонду є, а фінансування регіонів із цих питань немає. Це моє перше запитання.

 

     Друге. Ви  говорите,  що закон недосконалий.  А коли вже буде вирішена проблема щодо  посвідчення  учасника  ліквідації  аварії? Коли буде вилучено слово "потерпілий" і розділено людей на тих, що дійсно брали участь у ліквідації аварії,  і тих,  в  кого  хвороба пов'язана з наслідками Чорнобильської катастрофи?

 

     І третє запитання моє таке. Я вже декілька років звертаюся до вас,  підготовлений законопроект,  але питання не вирішено. Дітям, які  народжуються  від  батьків,  котрі  мають  статус потерпілих, проживають на забруднених  територіях,  ми  надаємо  також  статус потерпілих,  і  хоча  б  одну  проблему  розв'язували - надання їм безплатно ліків лише через три роки. Ми губимо свій генофонд. Будь ласка, дайте відповідь.

 

     Дякую.

 

     ЛУЦЬКО В.С.  Дякую.  Щодо  погашення  заборгованості.  Я  так питання не ставив би,  що не проводилося погашення.  Ви знаєте, що максимальна  сума,  яка заборгована чорнобильцям,  була на 1 січня 2000  року.  В  2000  році  проводилося  погашення,  і   ця   сума зменшувалася.  Щодо  2001  року,  то  я уже доповідав,  що ця сума зменшилася на 58 мільйонів гривень, на кінець року вона склала 679 мільйонів гривень.

 

     У минулому  році  завдяки тим зусиллям,  яких доклали народні депутати,  заклавши у Державний бюджет суму в розмірі 65 мільйонів гривень на погашення заборгованості,  а також зусиллям уряду, який вишукав за рахунок  інших  джерел  додаткові  кошти,  ми  фактично погасили заборгованість на 123 мільйони 500 тисяч гривень.

 

     Безумовно, що  в  різних  областях,  в різних районах - різні терміни погашення заборгованості.  Я вам уже доповідав про те,  що це   пов'язано   з   розподілом   на  місцях.  Якщо  і  є  випадки нерівномірного     розподілу,     то     будемо     спільно      з облдержадміністраціями   розглядати   ці   питання   і  виправляти ситуацію.  В цьому році ми передбачаємо виправити  ситуацію  таким чином,  щоб  привести  терміни погашення заборгованості по кожному району в області,  скажемо так,  до одного знаменника, щоб не було перекосів навіть помісячно у виплаті пільг і компенсацій.

 

     Щодо посвідчень  і надання безплатно ліків дітям,  то в цьому випадку  потрібно,  якщо   приймати   вашу   пропозицію,   вносити відповідні  зміни  до чинного чорнобильського законодавства.  Такі зміни ми передбачали внести,  і не тільки з  цих  питань,  а  й  з інших,  після прийняття Концепції захисту населення, яке потерпіло внаслідок  Чорнобильської  катастрофи,  де,  зважаючи  на  те,  що змінилися   концептуальні  підходи,  передбачені  шляхи  посилення соціальної допомоги особам з реалізованим ризиком.

 

     Тому є надзвичайно  велике  прохання  (я  розумію,  що  цьому складу  Верховної  Ради  вже  немає  часу  розглядати  цей  проект концепції,  але значна  частина  вас,  я  сподіваюся,  знову  буде працювати в цьому залі),  щоб цю концепцію вже втретє не повертати уряду.

 

     Веде засідання Заступник Голови Верховної Ради України

 

     ГАВРИШ С.Б.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Василю Степановичу.

 

     Народний депутат Пухкал. За ним - депутат Моісеєнко.

 

     ПУХКАЛ О.Г.,  перший заступник голови Комітету Верховної Ради України  у  закордонних справах (виборчий округ 209,  Чернігівська область). Дякую. Шановний Василю Степановичу! У мене два запитання і одна коротка довідка.  Запитання перше.  Відомо,  якою гострою є проблема  забезпечення  чорнобильців  житлом.  Чи  контролює  ваше міністерство  розподіл  житла,  будівництво  якого  частково  і ви фінансуєте?  У моєму окрузі в Ніжині  нещодавно  за  вашої  участі збудували 45-квартирний будинок.  Передбачалося, що там поселяться 30 сімей чорнобильців,  а поселилася  лише  21.  Дев'ять  квартир, призначених   для  чорнобильців,  міська  влада  просто  вкрала  і розподілила серед інших категорій.  Як ваше міністерство контролює це питання?

 

     Цього року дали квартири лише двом сім'ям, а на черзі - 35. З такими темпами чорнобильці, мабуть, будуть забезпечені житлом лише через 20 років.

 

     Друге запитання.  Чи  працюєте  ви  з Міністерством оборони в плані прискорення надання чорнобильцям довідок для  переоформлення пенсій? Вони по 8- 10 місяців очікують з архіву ці довідки.

 

     І коротка  довідка  такого змісту.  Іван Степанович зараз дав дивне визначення сутності грошей - що їх завжди не вистачає.  Я як фахівець  з  політекономії  підправляю це визначення.  Я кажу,  що гроші виконують п'ять функцій і  серед  них  немає  такої,  що  їх завжди не вистачає.

 

     ЛУЦЬКО В.С.  Дякую  за  запитання.  Я  так  розумію,  що Іван Степанович повернеться і на вашу репліку відповість.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні  колеги!  Я  закликаю  вас  не  займатися предвиборчою  агітацією в сесійному залі і зосередитися на питанні порядку денного, яке ми розглядаємо.

 

     ЛУЦЬКО В.С.  Щодо запитань,  то, безумовно, питання по Ніжину ми розглянемо, подивимося, що там з цими дев'ятьма квартирами, про які  ви  говорили.  Наше  міністерство  зобов'язане   контролювати використання  коштів  чорнобильського  фонду,  і  тут питань немає ніяких,  ми з цим розберемося  і  обов'язково  вам  доповімо.  Але стосовно  низьких  темпів забезпечення житлом чорнобильців,  то це зумовлено  насамперед  тими  сумами  коштів,   які   визначені   у Державному бюджеті.

 

     Погляньте, державні   капітальні   вкладення   на  реалізацію чорнобильської будівельної програми були  передбачені  бюджетом  у розмірі  61,7  мільйона  гривень.  Це  одна  із програм,  яка була недофінансована у минулому році,  вона була профінансована на 50,2 мільйона  гривень,  і фактично у нас заборгованість за минулий рік склала 11,6 мільйона гривень,  яку доведеться погашати за  рахунок коштів,  передбачених  вже  в  цьому  бюджеті.  А  в цьому році на будівництво для чорнобильців дещо менша сума  визначена  -  це  54 мільйони 780 тисяч.

 

     Тому, зважаючи на обмежені кошти,  без сумніву,  фінансуються будівельні проекти ті, які саме і є надзвичайно нагальними.

 

     Що стосується довідок,  які видає архів Міністерства оборони, то хочу вам доповісти про те,  що ця проблема існувала надзвичайно довгий час,  і наші постійні  звернення  до  Міністерства  оборони дозволили дещо прискорити видачу цих довідок,  а саме Міністерство оборони збільшило штат працівників архіву,  які займаються видачею зазначених довідок.

 

     Тому якщо  існують  дійсно  такі  проблеми,  коли 8-9 місяців довідка не видається (хоча таких випадків ми вже  на  сьогодні  не знаємо), то давайте ми це розглянемо, і я думаю, що ми вирішимо це питання.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Народний  депутат  Моісеєнко.  За  ним  - депутат Круценко.

 

     МОІСЕЄНКО В.М.,  голова  підкомітету  Комітету Верховної Ради України   з   питань   державного   будівництва    та    місцевого самоврядування    (виборчий    округ    53,   Донецька   область). Коммунистическая  партия  рабочих  и  селян.  Уважаемые   коллеги! Уважаемый  докладчик!  Уважаемый  председательствующий!  Я  сейчас задам вопрос,  за который,  по-моему,  должно  быть  очень  стыдно нашему правительству.

 

     Речь идет о том,  что,  вы знаете,  есть в чернобыльской зоне батальон милиции, который охраняет эту зону. Полгода я обращался в правительство,  в том числе дважды к Кинаху персонально, по поводу того,  чтобы эти товарищи получили законное  совершенно  право  на выплату им надбавок за несение вахтенным методом службы,  суточных и соответствующих других выплат.

 

     Степан Богданович,  я прошу,  время мне добавьте,  потому что вопрос очень серьезный, люди там здоровьем рискуют.

 

     Я получил ответы,  вот у меня отписок этих,  смотрите,  целая папка.  Кто дает отписки?  Дважды МВД,  один раз МЧС,  которое  вы представляете,  причем  за  подписью лично Дурдинца,  Минюст и так далее, и так далее.

 

     Я прошу,  Степан Богданович,  потому что докладчик  не  решит этого   вопроса,   речь  идет  о  межведомственном  вопросе,  дать протокольное поручение (я  думаю,  что  если  бы  Иван  Степанович сейчас председательствовал, он бы меня поддержал как чернобылец) о том, чтобы решить межведомственную проблему по выплате вахтенных и прочих   надбавок   батальону   милиции,   который   несет  охрану чернобыльской зоны.

 

     Спасибо.

 

     ЛУЦЬКО В.С.  Дякую за запитання. У вас уже є відповіді нашого міністерства,  Міністерства  внутрішніх  справ.  Хочу  ще  раз вам повідомити про те,  що не тільки наше міністерство,  а  й  взагалі центральні  органи  виконавчої  влади  діють виключно в рамках тих нормативно-правових актів, які існують на сьогоднішній день, тобто в нормативноправовому полі. І хочу вам доповісти, що відповідно до чинних нормативно-правових  актів  усі  ті  доплати,  про  які  ви говорили,   повинні   бути   передбачені  в  бюджеті  Міністерства внутрішніх справ і безумовно з цього бюджету їм виплачуватись.

 

     Я так думаю, що, зважаючи на ваше запитання, ми можемо ще раз повернутися   до  цього  питання  разом  з  профільним  комітетом, розглянути  його,  подивитись,  можливо,  потрібно  буде   вносити відповідні зміни.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Таким    чином,   ви   підтримуєте   необхідність протокольного доручення з цього питання,  яке було задане народним депутатом Моісеєнком.

 

     Народний депутат   Круценко.   За   ним  -  народний  депутат Вітренко.

 

     КРУЦЕНКО В.Я.,  заступник  голови  Комітету  Верховної   Ради України   з   питань   аграрної  політики  та  земельних  відносин (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  КПУ).  Фракція комуністів.  Василю  Степановичу,  хоч  це  питання і не до вашого відомства,  та ви ж інформуєте від уряду.  Замість  віце-прем'єра, так я розумію, Степане Богдановичу?

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, це позиція уряду.

 

     КРУЦЕНКО В.Я.  А  питання  стосується  умов роботи галузевого архіву Міністерства оборони,  працівники якого фізично і  технічно не в змозі перелопатити сотні щоденних звернень.  Тому ліквідатори не можуть ні пенсію вчасно оформити,  ні пільги  одержати.  І  там великі черги.

 

     І я  прошу,  Степане  Богдановичу,  можливо,  цю проблему нам передбачити і в нашому проекті постанови.  Тому що я  переконаний, що Василь Степанович нею не володіє.

 

     Дякую.

 

     ЛУЦЬКО В.С.  Дякую.  Зазначеною  проблемою  якраз,  хочу  вам доповісти,  я володію.  Я вже відповідав шановному пану Пухкалу із зазначеного  питання.  Разом з тим ми б не заперечували,  щоб десь було відображено,  що ми ще звернемося до цього питання, зважаючи, що для нас,  дійсно,  найбільш важливо не саме оснащення архіву, а те,  в які терміни виконуються  ті  запити,  з  якими  звертаються чорнобильці   до   зазначеного   архіву.   Тому   на  нашу  вимогу Міністерство оборони  збільшило  відповідний  штат  працівників  у зазначеному архіві.

 

     Якщо є   доцільність   поліпшити   умови   роботи  зазначених працівників,  то,  я  думаю,  що  відповідні  доручення,   рішення Кабінету Міністрів будуть з цього приводу.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Шановні колеги! Проект Постанови 9051 про інформацію Кабінету Міністрів про  виконання  Закону  України  про статус  і  соціальний  захист громадян,  які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи,  від комітету вам розданий.  Ви  можете вносити  зміни до моменту прийняття рішення з цього приводу.  І ми будемо приймати рішення шляхом голосування.

 

     Народний депутат Вітренко. За нею - депутат Чернічко.

 

     ВІТРЕНКО Н.М.,  член Комітету Верховної Ради України з питань економічної політики, управління народним господарством, власності та інвестицій (виборчий округ

 160, Сумська  область).  Фракция  Прогрессивной  социалистической партии Украины.  Уважаемый Василий Степанович! Вы как госсекретарь Министерства  по вопросам чрезвычайных ситуаций не можете не знать о ситуации по ликвидации последствий аварии на ЧАЭС в  Белоруссии. Объясните,  пожалуйста,  нам,  народным депутатам Украины, и нашим избирателям,  как же так:  Белоруссия, которая пострадала больше в расчете на душу населения,  12 процентов своего бюджета отдает для решения проблемы ликвидации последствий этой катастрофы  и  многие вопросы,  особенно  по социальной защите чернобыльцев,  вообще уже сняла с повестки дня?  Там нет напряжения в решении этой проблемы. Она  спокойно,  ритмично решается,  и все выплаты идут.  А Украина еле-еле 4 процента своего Государственного бюджета  направляет  на эти  цели.  Да и одно дело прожекты,  когда принимается бюджет,  а другое дело - реальное исполнение бюджета.  Они,  к сожалению,  не совпадают.  Вот  сравните,  пожалуйста,  ситуацию в Белоруссии и в Украине и объясните, почему такая разница.

 

     ЛУЦЬКО В.С. Шановна пані Наталіє! Дякую за запитання. Дійсно, існують  певні  розбіжності у підходах до вирішення чорнобильської проблеми у Російській  Федерації,  Білорусії  і  в  Україні.  Якщо порівнювати  підходи  у  зазначених  країнах,  то кожна країна діє відповідно до чинного  національного  законодавства.  І  ми  також виходимо  із  нашого  національного  законодавства.  Відповідно до національного законодавства сума коштів, яку необхідно виділяти на ліквідацію  наслідків  Чорнобильської катастрофи,  у тому числі на соціальний захист чорнобильців, сягає за 9 мільярдів гривень. Ми з вами  спільно  приймаємо  бюджет,  у  якому  ми  визначили  суму 2 мільярди 144 мільйони гривень. Я так думаю, що у даному випадку ми виходили  із  можливостей  нашої держави щодо реалізації заходів у цьому напрямі.

 

     Разом з  тим,  зважаючи  на  те,  що   територія   колишнього Радянського Союзу,  мається на увазі України, Російської Федерації і  Білорусії,  постраждала  від  одного  і  того  самого  реактора Чорнобильської  атомної  станції,  як  я вам уже доповідав у своїй основній доповіді,  розроблено проект меморандуму щодо  уніфікації чорнобильського  законодавства  в Україні,  Російській Федерації і Білорусії. Зазначений проект меморандуму на сьогодні знаходиться в міністерствах   закордонних   справ   усіх   трьох   країн,  і  ми сподіваємося,  що до 16-ї річниці такий меморандум буде підписано, якщо не станеться, звичайно, ніяких...

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую,  Василю Степановичу. Шановні колеги! Перед тим,  як надати слово народному депутату  Чернічку,  хочу  з  вами порадитися.   Народний   депутат   Яценко  запропонував  припинити запитання до доповідача і перейти до виступів народних депутатів з парламентської   трибуни.   Нагадую,  що  записалися  20  народних депутатів на виступ.  Немає заперечень  з  цього  приводу?  Немає. Народний депутат Чернічко, і завершуємо.

 

     ЧЕРНІЧКО О.М.,  член Комітету Верховної Ради України з питань Регламенту,  депутатської етики та  організації  роботи  Верховної Ради України (виборчий округ

 34, Дніпропетровська  область).  Прошу  передати   слово   колезі Пустовойтову. Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу.

 

     ПУСТОВОЙТОВ В.С.,  член  Комітету  Верховної  Ради  України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин (виборчий округ

 33, Дніпропетровська область).  Фракція комуністів,  місто Кривий Ріг.  Я  вже  кілька  разів  звертався  з цими питаннями до вашого відомства і хочу, щоб ви дали відповідь тут, чітку і неоднозначну, по  місту  Кривому Рогу.  Справа в тому,  що,  на мій погляд,  усі відповіді на листи - це відписки.

 

     Перше -  стосовно  житла.  Міська  влада   пропонувала,   щоб усе-таки  гроші  виділялися  на те,  щоби купувати житло,  яке є в нашому місті,  тому що будувати набагато дорожче.  Ця проблема, на жаль,  не  вирішена  до  цього часу,  хоча я направляв депутатське звернення. Прошу дати відповідь.

 

     Друге - щодо порушення трудових прав чорнобильців:  з  роботи виганяють  в  першу  чергу,  на роботу не приймають.  Я задавав це питання свого часу Василю Васильовичу Дурдинцю.  Він сказав, що ми цю  проблему  вивчимо  і дамо вам письмову відповідь.  На жаль,  я такої відповіді не отримав.

 

     У мене таке питання.  Чи є аналіз такої проблеми по Україні у вас у відомстві і що ви думаєте робити з цього приводу?

 

     І ще  одне.  Фінансування  районів  міста.  На  жаль,  у  нас склалася така  практика,  що  райони  міста  по-різному  отримують проплати.  Наприклад, в Центрально-Міському районі постійно у мене на прийомі люди питають:  "Чому не  платять?"  То,  може,  всетаки якось вирішити цю проблему.  Ви вже говорили,  але дайте відповідь конкретно по місту Кривому Рогу.

 

     Дякую.

 

     ЛУЦЬКО В.С.  Дякую.  Що стосується будівництва  чи  придбання житла, то на минулій колегії, яка проходила в місті Житомирі, було визначено відповідні пріоритети не тільки в  питаннях  соціального захисту,   медичних   послуг,   а  також  у  плані  будівництва  і забезпечення   житлом   громадян,   які   постраждали    внаслідок Чорнобильської  катастрофи.  І там було визначено як пріоритет:  у першу чергу не будівництво  нового  житла,  а  придбання  його  на вторинному ринку житла. Ми всі чудово розуміємо, що будівництво на сьогодні значно дорожче,  ніж  придбання  того  житла,  яке  є  на вторинному  ринку  житла.  Такий  пріоритет  було затверджено цією колегією і на сьогоднішній день вже доведено  до  відома  обласних державних адміністрацій.

 

     Що стосується  влаштування  на  роботу  і звільнення з роботи чорнобильців,  то  такий  аналіз  на  сьогодні   міністерство   не проводило.  Я так думаю,  що ми почнемо проводити.  Разом з тим ви розумієте,  що  на  ці  процеси  ні  Кабінет  Міністрів,  ні  саме міністерство  вплинути  не  може,  зважаючи  на  те,  що ми можемо готувати відповідні нормативноправові акти щодо регулювання чи для затвердження  самостійно,  чи  подавати на ваше затвердження.  А в даному випадку,  без сумніву, чорнобильці змушені, і я розумію, що це  єдиний  вихід,  звертатися до судів,  які ці питання вирішують відповідно до того законодавства, яке є.

 

     Що стосується  фінансування,   то   в   нас   відповідно   до нормативно-правового   поля   фінансування   проводиться  головним розпорядником - міністерством,  розпорядниками як першого,  так  і нижчих рівнів.  І якщо існують певні проблеми з фінансуванням (а в даному випадку  це  ви  вже  говорите  за  розпорядників,  мабуть, третього   рівня),  то  потрібне,  без  сумніву,  втручання  самої Дніпропетровської  облдержадміністрації.  І  при  необхідності  ми готові  розглянути  питання,  що  робиться  в самому місті Кривому Розі.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую,  Василю Степановичу,  ваш  час  вичерпано. Прошу сідати.

 

     Шановні колеги!  Переходимо  до  обговорення  питання порядку денного Дня уряду з  парламентської  трибуни.  Прошу  показати  на табло   список  народних  депутатів,  що  записалися  на  виступи. Нагадую,  що ми сьогодні працюємо до 13.30 у зв'язку з тим,  що ми не робили регламентної перерви.

 

     Слово для  виступу  надаю  голові  комітету  Самойленку  Юрію Івановичу.

 

     САМОЙЛЕНКО Ю.І.   Шановний   головуючий!   Шановні    народні депутати!   Шановні  запрошені!  Цілком  закономірно,  що  народні депутати  України,  і  перш  за  все  члени  Комітету   з   питань екологічної політики,  природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи,  вважають за необхідне після  того,  як минув  рік з дня закриття Чорнобильської АЕС,  отримати об'єктивну інформацію від Кабінету Міністрів  України  про  виконання  Закону України  про статус і соціальний захист громадян,  які постраждали внаслідок Чорнобильської  катастрофи.  Це  питання  значною  мірою пов'язане   із   необхідністю   забезпечення  соціального  захисту вивільнених працівників станції і жителів міста Славутич.

 

     Як ви  розумієте,  одних   зусиль   Міністерства   з   питань надзвичайних   ситуацій  чи  членів  комітету  для  цього  замало. Потрібні скоординовані зусилля Міністерства фінансів, Міністерства економіки,  Кабінету Міністрів у цілому та неурядових організацій, щоб ці питання вирішувалися.  Народні депутати України мають намір отримати  від  Кабінету  Міністрів  також  відомості про виконання урядом Постанови  Верховної  Ради  про  проведення  парламентських слухань  на  тему  "15  річниця Чорнобильської катастрофи.  Досвід подолання".

 

     Ми уважно заслухали інформацію Кабінету Міністрів України про виконання  Закону України про статус і соціальний захист громадян, які  постраждали  внаслідок  Чорнобильської  катастрофи.  І   слід визнати,  що  суттєві  кроки  в подоланні наслідків Чорнобильської катастрофи зроблені,  суттєві кроки в соціальному захисті громадян зроблені.  Ви пам'ятаєте, ми з вами починали роботу з фінансування в 1 мільярд 600 мільйонів,  1 мільярд 800 мільйонів, 1 мільярд 900 мільйонів  гривень.  Сьогодні це 2 мільярди 145 мільйонів.  Але чи цього досить? Звичайно, ні.

 

     На сьогоднішній  день  не  вирішені  суттєві  питання  і   не виконані     важливі     заходи,    передбачені    вищезазначеними нормативноправовими  актами  України,   а   саме:   не   враховані рекомендації   учасників   парламентських   слухань   "15  річниця Чорнобильської катастрофи.  Досвід подолання".  Зокрема  в  Законі України про Державний бюджет України на 2002 рік не передбачено:

 

     фінансування заходів,   пов'язаних  з  ліквідацією  наслідків Чорнобильської катастрофи та  соціальним  захистом  населення,  на рівні,  не нижчому,  ніж у 1997 році, з урахуванням рівня інфляції минулих років;

 

     окремою статтею джерело фінансування погашення  не  менше  50 відсотків  заборгованості із фінансування заходів щодо соціального захисту   населення   та   ліквідації   наслідків   Чорнобильської катастрофи (саме чорнобильські борги найбільші - 90 відсотків усіх боргів із виплат держави перед громадянами України);

 

     фінансування екологічного    оздоровлення    територій     та реабілітації  населених  пунктів,  які розташовані на радіоактивно забруднених територіях, в обсягах не менше, ніж у 1998 році.

 

     А також:

 

     не виділено у травні-серпні 2001 року додатково 20  мільйонів гривень    на    санітарнокурортне    лікування   дітей-інвалідів, дітей-сиріт   та    напівсиріт,    які    постраждали    внаслідок Чорнобильської катастрофи, та дітей, які проживають на забруднених територіях,  і  ми  хотіли  б  сьогодні  отримати  інформацію,  як планується  оздоровлення  таких дітей у поточному році,  і не лише оздоровлення, а й профілактичне лікування.

 

     не внесено зміни до Постанови Кабінету Міністрів України  від 20  червня  2000 року про затвердження Порядку використання коштів Фонду   для   здійснення   заходів   щодо   ліквідації   наслідків Чорнобильської  катастрофи  та  соціального  захисту  населення  в частині  виплати  компенсацій  і  допомог,  передбачених   Законом України  про статус і соціальний захист громадян,  які постраждали внаслідок  Чорнобильської  катастрофи,  працюючим  пенсіонерам  за місцем одержання пенсій,  що створює значні,  а інколи непереборні перешкоди для працевлаштування пенсіонерів.  Саме про  це  ставили сьогодні   запитання   доповідачу.   Внесемо   такі   зміни   -  і працевлаштування чорнобильців полегшиться;

 

     до цього  часу  не  завершено  переселення   людей   із   зон безумовного (обов'язкового) відселення;

 

     залишається значною  заборгованість  із  виплати компенсацій, пільг на безплатне харчування;

 

     харчування дітей  у  навчальних  закладах   здійснюється   за нормами, значно нижчими від фізіологічних та медичних;

 

     недостатньою мірою виконується програма будівництва житла для громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи;

 

     неналежним чином   виконуються    програми,    пов'язані    з ліквідацією   наслідків   Чорнобильської   катастрофи,   у  сферах соціально-психологічної реабілітації,  охорони здоров'я та захисту навколишнього природного середовища, започатковані представництвом ООН в Україні і урядом України.  Треба  перевірити,  як  ці  кошти використовуються.

 

     Бачу, що мій час завершується,  і на закінчення хочу сказати, ось що.  Шановні народні депутати!  Прошу  вас  підтримати  проект постанови Верховної Ради, який вам роздано. Це дозволить, з одного боку,  Міністерству  з  питань  надзвичайних  ситуацій  оперативно реагувати на складні ситуації, що виникають щоденно, а з другого,- підвищити  вимоги  та  відповідальність  як  міністерства,  так  і Кабінету   Міністрів   за  своєчасність  вирішення  чорнобильських проблем.

 

     Шановний головуючий!  Я  хотів  би  звернутися   до   вас   з проханням.  Минуло  вже  багато  років,  і  Чорнобильська трагедія забувається.  Однак,  на жаль,  все більше і  більше  чорнобильців щорічно  помирають.  Сьогодні  трагічний  день.  У  цей час,  коли відбувається    наше    засідання,     ховають     51-     річного ліквідатора-інваліда  Бацулу  Віктора  Георгійовича.  Я  просив би вашого дозволу,  аби ми вставанням пом'янули цього чоловіка,  який віддав своє життя за те, щоб була ліквідована ця страшна аварія.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу підтримати.

 

     Прошу сідати.

 

     САМОЙЛЕНКО Ю.І. Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово  для  виступу  надається народному депутату Пустовойтову. За ним - народний депутат Стрижко.

 

     ПУСТОВОЙТОВ В.С.  Фракція  комуністів,  місто   Кривий   Ріг. Шановні колеги!  Сьогодні з цієї високої трибуни я від імені більш як 7 тисяч чорнобильців міста Кривого Рогу висловлюю їхні  гнів  і обурення  щодо  неналежного  фінансування  виплати  компенсацій та допомог, передбачених відповідним законом України.

 

     Я вже кілька разів наголошував,  що на здоров'я  чорнобильців Кривбасу впливають не тільки їхні хвороби,  а й екологія,  тому що місту Кривий Ріг загрожує екологічна катастрофа.  А ще додайте  до цього   байдужість  і  формалізм  вищих  посадових  осіб  держави, відповідних   міністерств   щодо   неналежного    та    невчасного фінансування  проблем  чорнобильців,  криворожан зокрема,  і стане ясно, як страждає ця категорія людей.

 

     До мене на прийом щодня приходять чорнобильці і задають  одне питання:  коли держава повернеться до їхніх проблем обличчям?  Ось чому чорнобильці міста Кривого Рогу,  зокрема з ЦентральноМіського району,  уповноважили мене поставити уряду такі питання.  Окремі з них уже ставилися, але я повторю.

 

     Перше. Згідно   з   інформацією   Міністерства    з    питань надзвичайних  ситуацій,  фактичне  фінансування  Дніпропетровської області з відповідного фонду у 2001 році за станом на 1 січня 2002 року  становило 98 процентів,  а заплановано було лише 23 проценти від потреби.  Якщо пріоритетні виплати  -  це  цільові  і  адресні кошти,  то де поділися гроші пенсіонерів,  безробітних, зокрема, я повторюю,  з Центрально-Міського  району?  Хто  їх  планував,  хто контролював   використання,   якщо   з   серпня  2001  року  гроші виділялися, а люди не одержували ні копійки.

 

     Друге. Коли уряд змінить Постанову Кабінету Міністрів 836 від 26 червня 1996 року,  щоб вона відповідала чинному чорнобильському закону?  Мається на увазі допомога на оздоровлення у  розмірі  від трьох до п'яти мінімальних зарплат.

 

     Великі претензії  чорнобильців  щодо харчування у лікувальних установах  міста  Кривого  Рогу,  хоча  міська  влада  робить  все можливе,  щоб полегшити становище.  Чому повинні чорнобильці міста Кривого  Рогу  відчувати  нестачу  медикаментів  через  те,  що  у Дніпропетровську   головне   управління   близько   трьох  місяців проводить  якісь  тендери  і  конкурси,  вибираючи  постачальників медикаментів?

 

     Щодо робочих місць для чорнобильців я вже сказав.

 

     Загальна заборгованість  з  усіх  видів  компенсацій по місту становить 3,6 мільйона гривень.  І склалася напружена  ситуація  у зв'язку   з   великою   заборгованістю  з  виплат  компенсацій  на харчування постраждалим від аварії,  у тому числі за 10 місяців  - працюючим,  за  6  місяців  -  непрацюючим  чорнобильцям.  Тому  я все-таки прошу  звернути  особливу  увагу  на  місто  Кривий  Ріг, оскільки воно має свої особливості.

 

     Тут вже  говорили щодо інсулінів.  У залі присутній державний секретар Мінфіну Максюта.  Ви взагалі маєте яку-небудь, вибачайте, совість? Ми півтора місяця з Кривого Рогу б'ємо тривогу про те, що немає інсулінів,  особливо тих,  які не виробляються "Індаром".  І ось  пишуть:  за  січень-лютий  бюджетні  видатки  складають  20,9 мільйона  гривень,  розпорядник  коштів  -  Міністерство   охорони здоров'я.   Виясняю:   два   мільйони  дали,  і  то  на  погашення заборгованості. Ми знищуємо дітей, знищуємо вагітних жінок, тому я ще раз наполягаю, щоб негайно це питання було вирішено. Якщо це не буде вирішено,  я обіцяю,  що особисто привезу всіх тих людей, які страждають,  до  вас під вікна,  до Міністерства фінансів,  щоб цю проблему вирішували.  Соромно у такій ситуації так працювати. Якщо питання не буде вирішено, ми адекватно будемо реагувати на це.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую,  Володимире Сергійовичу.  Народний депутат Стрижко. За ним - депутат Раханський.

 

     СТРИЖКО Л.П.,  голова  підкомітету  Комітету  Верховної  Ради України  з  питань  свободи  слова  та інформації (багатомандатний загальнодержавний  виборчий  округ,   КПУ).   Уважаемые   коллеги! Верховная  Рада  не  один раз в течение каждой сессии обращается к чернобыльской  проблеме.  И  Кабинет   Министров   признает,   что преодоление    последствий   Чернобыльской   катастрофы   является конституционным  обязательством  государства.   В   свою   очередь Президент  Кучма  отнес  эти  проблемы  к  важнейшим  составляющим стратегии экономического и  социального  развития  и  национальной безопасности.  Правильные слова. Но только эти правильные слова от дел отделяет пропасть.

 

     Характерный пример. При всех правильных словах многие из тех, кто  сегодня  в  Кабинете  Министров  борется  "за єдину Україну", выступили против продолжения работы  в  этом  созыве  специального чернобыльского    комитета,    не    поддержали   позиции,   чтобы чернобыльский    комитет    продолжал    работать,    и     многие пропрезидентские    депутаты.    Эти   же   силы   и   их   братья социал-демократы,  принимая Государственный бюджет в 2000 и в 2001 году,  нарушая  Конституцию,  замораживали  действие  норм закона, предоставляющих льготы чернобыльцам.  Справедливости ради  отмечу, что  фракция  коммунистов,  другие  левые  всегда  были на стороне пострадавших от Чернобыля,  равно как и  на  стороне  ветеранов  и инвалидов.

 

     Сохраняющаяся острота     проблемы     очевидна     и     без президентско-кабминовской риторики.  Я еще раз  в  этом  убедился, встретившись   накануне   с   чернобыльцами  Харькова.  Существует проблема  исполнения  закона,  существует  проблема  значительного недофинансирования  приоритетов  социальной  защиты,  роли органов местного самоуправления.

 

     Весьма острой   является   проблема   пенсий,   которые   для большинства   чернобыльцев,   за  исключением  тех,  кто  получает минимальную,  не повышались и не индексировались с  1996  года.  В результате  -  реальная  пенсия  в  два  раза меньше положенной по закону. С 1996 года остается неизменной база для начисления пенсий

-  16  гривень 62 копейки.  Необходимо пересмотреть ограничения по категориям с тем, чтобы восстановить законные права основной массы чернобыльцев.  Хотелось бы спросить:  почему,  просчитывая бюджет, профильное министерство закладывает среднюю пенсию в размере около 400 гривень, а фактически она составляет всего лишь 209 гривень?

 

     Есть проблемы   территорий,  но  есть  и  проблема  категории чернобыльцев,  более  или  менее  равномерно   распределенной   по территории   Украины,   -   это   ликвидаторы.   В  Харькове  была сформирована 25-я бригада ликвидаторов.  Многие из них работали  в самые первые дни и уехали до 17 мая, до появления постановления об определении  зон  загрязнения,  естественно,  без  соответствующих справок.  Архивы  предприятий,  где  работали эти ликвидаторы,  во многих случаях не сохранились.  Работали они, часто перемещаясь. И мне  кажется,  будет справедливым,  с учетом сложнейшей ситуации в первые дни,  отнести  их  к  высшей  категории,  если  только  нет определенных указаний к обратному.  До сих пор нет статистики, кто был призван в ликвидаторы с военной службы,  а кто с  гражданской, это  не  позволяет корректно оценивать необходимое финансирование. Министерство  труда  и  социальной  политики  могло  бы   получить соответствующую информацию из личных пенсионных дел,  но это так и не сделано.

 

     За последнее время ухудшилось обеспечение путевками.  Где  ни спросишь - в Дзержинском,  в Московском районе Харькова, в области

-  только  10-  15   процентов   нуждающихся   получают   путевки. Сохраняется   многомесячная   задолженность   по   компенсационным выплатам на питание. Хотя Министерство труда и социальной политики рапортует  о финансировании на 101 процент,  в целом чернобыльские программы финансируются  на  23-30  процентов.  Кабинет  Министров говорит:  нет денег.  Это неправда,  деньги и,  что самое главное, возможности есть.  Скажите,  например,  кто  выиграл  от  закрытия Чернобыльськой АЭС? А это 5 процентов производимой электроэнергии. Простые оценки показывают,  что возобновление ее  работы  дало  бы выигрыш  500-700  миллионов  гривень  в год.  Передайте эти деньги чернобыльцам, и многие проблемы будут сняты.

 

     Напрашивается вывод:  нет  государственного   подхода,   есть латание  дыр;  нет  управления  экономикой,  есть частные интересы дельцов,   президентов   холдингов,   корпораций.   Только   смена социальноэкономического    курса   решит   накопившиеся   проблемы чернобыльцев и Чернобыля.

 

     Спасибо.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Народний депутат  Раханський.  За  ним  - народний депутат Яценко.

 

     РАХАНСЬКИЙ А.В.,  член  Комітету  Верховної  Ради  України  з питань  державного   будівництва   та   місцевого   самоврядування (виборчий  округ 4,  Автономна Республіка Крим).  Уважаемый Степан Богданович!  Уважаемые коллеги!  Чрезвычайно  важно,  что  сегодня слушается  этот вопрос - информация об исполнении Закона Украины о статусе  и  социальной  защите  граждан,  пострадавших  вследствие Чернобыльской  катастрофы.  Из  аналитических материалов мы видим: сделано  немало,  но  этого  явно  недостаточно.  Есть   серьезные проблемы по финансированию статей социальной защиты,  медицинского обеспечения,  оздоровления  детей,  предоставления  жилья   семьям инвалидов-чернобыльцов.

 

     Крымская республиканская  ассоциация  "Память  Чернобыля",  в которую входит более 10 тысяч чернобыльцев,  а  также  чернобыльцы Евпаторийского  округа  поручили мне просить правительство Украины установить  жесткий  контроль  за  ритмичным  выделением  средств, предусмотренных   для   ликвидации  последствий  аварии  на  ЧАЭС, беспрекословно выполнять Закон  Украины  о  статусе  и  социальной защите граждан, пострадавших вследствие Чернобыльской катастрофы.

 

     При всем   уважении   к   министру  МЧС  Василию  Васильевичу Дурдинцу,  государственному секретарю министерства Луцько хотелось бы  отметить,  что  сегодня  принижен  статус  ответственности  за чернобыльские вопросы в этом министерстве.  До настоящего  времени не  назначен  заместитель госсекретаря,  который отвечал бы за эти важнейшие проблемы.

 

     Не выполняются рекомендации парламентских слушаний о  выплате компенсаций  и  льгот  пенсионерам не по месту работы,  а по месту жительства. Дорогие друзья! Поймите, что эти люди вынуждены, чтобы выжить,  подрабатывать,  часто  менять  место  работы,  и зачастую теряются эти льготы.

 

     Обеспечение жильем инвалидовчернобыльцев желает быть  гораздо лучшим. Мы понимаем, что сегодня удовлетворить всех невозможно, но если вы даете гарантии,  что в  2002  году  будет  выделено  жилье инвалидам  таким-то,  персонально,  -  выполняйте  их.  Для  моего Евпаторийского округа в прошлом году были такие  гарантии,  и  что получилось?  Денег  не  выделили.  В  какое положение вы поставили инвалида и меня как  народного  депутата?  Это  нужно  обязательно учесть.

 

     Далее. Лечение детей на Кубе. Дорогие друзья! 100 тысяч стоит только перевозка детей на Кубу и обратно. Сто тысяч! За эти деньги в наших здравницах можно вылечить и оздоровить 20 тысяч детей.

 

     Следующий вопрос. МЧС проводит сегодня определенную работу по пропаганде в том плане, что состоялась такая трагедия техногенная. И  мы с Борисом Олийныком как члены Парламентской Ассамблеи Совета Европы постоянно выступаем и постоянно делаем там выставки.  Но мы убеждены,  что  пока  нас еще мало кто слышит,  нас мало понимают. Поэтому необходимо вести более  активную  пропаганду  о  том,  что состоялась  такая  техногенная  катастрофа,  и  это не только наша катастрофа, это катастрофа всей планеты.

 

     Я просил бы считать мое выступление  депутатским  запросом  к МЧС.

 

     Спасибо за внимание.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Народний депутат Яценко. За ним - депутат Дорогунцов.

 

     ЯЦЕНКО В.М.,  член Комітету Верховної Ради України  з  питань екологічної політики,  природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи (виборчий округ

 66, Житомирська  область).  Фракція  Компартії,  "Союз  Чорнобиль України". Шановні колеги, учасники Дня уряду! За дорученням "Союзу Чорнобиль   України",   моїх  колег  по  фракції  хочу  подякувати насамперед колективу Міністерства з питань  надзвичайних  ситуацій за   те,   що   в   роботі  по  захисту  населення  від  наслідків Чорнобильської  катастрофи  стало  більше  порядку,  відпрацьована чітка  система.  Думаю,  що  й  інші  колеги  погодяться  зі мною, оцінюючи   рівень   розгляду   депутатських   звернень   у   цьому міністерстві. Разом з тим чорнобильські проблеми останнім часом не зникають, а загострюються. Є кілька причин цього.

 

     Перше. Всі  останні  уряди   наполегливо   зменшують   рівень фінансування чорнобильських проблем. Тут наводили цифри абсолютні, давайте подивимося відносні.  Рівень  фінансування  чорнобильських проблем відповідно до потреби знизився за останні чотири роки з 54 до 23  відсотків,  тобто  фактично  в  два  рази.  Щоразу  Кабінет Міністрів  України  і Верховна Рада не підтримують тих пропозицій, які  ми  напрацьовуємо  щодо  захисту   чорнобильців.   Весь   час відчувається  з  боку  уряду  намагання  щось  обмежити,  урізати, зупинити і таке інше.

 

     Починаючи з   7   грудня   за    розпорядженням    Державного казначейства  фактично  блокується  фінансування  ряду програм.  Я підкреслюю,  уряд комплексно не  розглядає  ці  питання.  Зараз  я сперечався  з Петром Геннадійовичем Петрашком - головою Державного казначейства України, по-своєму тлумачить це питання голова нашого бюджетного комітету, а в уряді немає кому розглянути це питання. Я наполягаю  на   тому,   щоб   цей   запит   був   направлений   до Прем'єрміністра   України,   і   питання   жорсткого   контролю  і відновлення фінансування дуже важливих чорнобильських програм було негайно  розв'язане.  Я  наполягаю на цьому,  Степане Богдановичу. Досить гратися в ці іграшки!

 

     Друге. Уряд продовжує розглядати деякі чорнобильські  регіони як  споживачів,  хоча  це  абсолютно  не  так.  Навіть такі колись відсталі   райони   мого   виборчого   округу,   як    Лугинський, Коростенський,  сьогодні віддають державі більше,  ніж отримують у держави.  А забруднені,  підкреслюю,  місто Коростень і  Овруцький район  впевнено  посідають  перші  місця в змаганні міст і районів Житомирської області. Отже, вони віддають сьогодні державі більше, ніж  отримують від неї.  Тільки одне прохання до Прем'єр-міністра: не мордуйте цих людей, не заважайте працювати цим районам.

 

     Я звертався до Прем'єра з проханням вжити всіх  заходів,  щоб не  були  підвищені ціни на електричну енергію.  Відповідь одержав негативну.  Володимир Андрійович Лушкін знає цю проблему. Поліські регіони,  і  так ущент зруйновані безглуздими реформами,  сьогодні через те,  що "Житомиробленерго"  за  останні  два  місяці  на  20 відсотків  підняло  тарифи  на  електричну  енергію,  плачуть,  бо фактично на корені, як кажуть, добивається сільське господарство.

 

     Без перебільшення,   кращим   в   Україні   є   Коростенський фарфоровий завод.  У багатьох із вас,  в урядових і президентських офісах стоять сервізи  цього  підприємства.  Сьогодні  завод  став непрацездатним,  тому  що  не  може  витримати  конкуренції  через підвищення тарифів.

 

     Це ж  природна  монополія.  Я  звертаюся  до   вас,   Степане Богдановичу:  було  ж  доручення  Верховної  Ради  України  нашому Антимонопольному  комітету  припинити   це   свавілля,   припинити антизаконні  дії  "Житомиробленерго"  щодо  підвищення  тарифів на електричну енергію.

 

     І останнє.  Я пропоную,  щоб той проект  постанови  Верховної Ради  України,  який ви сьогодні одержали,  подивилися всі народні депутати України,  фахівці Мінчорнобилю України, які тут працюють, подали  свої  пропозиції  в  екологічний  комітет,  і обов'язково, Степане Богдановичу,  у день голосування в перший тиждень  березня ми його розглянули і прийняли в цілому.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.  Народний депутат Дорогунцов. За ним - депутат Роєнко.

 

     ДОРОГУНЦОВ С.І.,  заступник голови  Комітету  Верховної  Ради України з питань науки і освіти (багатомандатний загальнодержавний виборчий  округ,  КПУ).  Шановний   Іване   Степановичу!   Шановні представники   уряду   України!   Шановні  народні  депутати,  які залишилися в цьому залі!  Я хотів би підкреслити, що після розвалу Радянського   Союзу   весь   тягар  відповідальності  за  наслідки Чорнобильської катастрофи ліг на плечі України,  на  її  Державний бюджет.   І  цей  тягар  виявився  настільки  великим,  що  країна ледь-ледь витримувала його і з року в рік здавала позиції,  з року в   рік   зменшувалася   увага  до  долі  населення,  яке  зазнало радіоактивного опромінювання,  впливу Чорнобильської катастрофи. З року в рік зменшувалося фінансування чорнобильських програм.

 

     Оскільки в  мене  конкретних  даних  немає,  мені  б хотілося попросити  міністерство,   від   імені   якого   виступав   Василь Степанович,  зробити  аналіз,  показати,  як починаючи десь з 1990 року  зменшувалися  з  року  в  рік  реальні  обсяги  коштів,  які спрямовувалися на вирішення чорнобильських проблем. Це незаперечна істина, і цей процес продовжується до сьогодні.

 

     Ви знаєте, що починаючи з 1999, може, з 2000 року  неодноразово,  тобто  кожного року з проекту Державного бюджету (а потім це зберігалося і в Законі про  Державний  бюджет) виключалися  статті,  в  яких  передбачалися  пільги чорнобильцям, тобто людям,  які постраждали внаслідок аварії  на  Чорнобильській атомній станції.

 

     Що торкається  проекту  постанови,  то я його підтримуватиму. Але  хотів  би,  щоб  усі  цифри,   які   передбачають   додаткове фінансування чорнобильських проблем,  були,  як мінімум, подвоєні, бо вони дуже маленькі.

 

     Щодо джерел.  Не треба було  закривати  Чорнобильську  атомну електростанцію.  Не  раз  про  це  говорилося.  І оті 143 мільйони гривень,  про які знає Юрій Іванович, які планується спрямувати на побудову глибоководного шляху Дунай - Чорне море, треба спрямувати на Чорнобиль.  Той глибоководний шлях  нікому  не  потрібен,  крім Міністерства  транспорту  та,  може,  ще  якихось сил.  Отам треба шукати кошти!  І я дуже радий,  що у проекті постанови  (пункт  6) передбачається    розробка   довгострокової   державної   програми комплексного соціальноекономічного розвитку територій,  що зазнали радіоактивного забруднення.  Це справа необхідна, потрібна, і Рада по вивченню продуктивних сил  України  НАН  України  готова  взяти участь у розробці цієї загальнодержавної програми.

 

     Спасибі.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Народний депутат Роєнко. За ним - депутат Круценко.

 

     РОЄНКО В.Г.,  член Комітету Верховної Ради України  з  питань аграрної  політики  та  земельних  відносин  (виборчий  округ 199, Черкаська область).  Фракція Комуністичної партії України. Шановні народні депутати!  Держава, яка не піклується про життя і добробут знедолених  людей,  приречених  на  вимирання,  якими  є  сьогодні чорнобильці,  не може мати майбутнього.  А це означає, що існуючий сьогодні у державі правлячий режим приречений піти в небуття.

 

     Космічно збагачуючись,  Кучма і його компанія в Адміністрації Президента,  у  Кабінеті Міністрів України,  у залі Верховної Ради України,  а також у регіонах не  знаходять  коштів  у  бюджеті  на фінансування   чорнобильських   програм.   А   де   ж   їх  узяти? Чорнобильську  атомну  електростанцію  закрили,  а  можна  ж  було виробляти   електроенергію  і  направити  всі  отримані  кошти  на чорнобильські програми. Не послухали навіть Верховну Раду України, яка просила Президента і Кабінет Міністрів не робити це, послухали Захід,  якому вигідно  закрити  й  інші  атомні  електростанції  в Україні.

 

     А як  цинічно  звучать  сьогодні  виступи  у  засобах масової інформації керівників так званого блоку "За  єдину  Україну",  які тепер жаліють і чорнобильців,  і всіх бідних в Україні,  будучи на чолі цього правлячого  режиму.  Великий  реформатор  Ющенко,  який очолює  блок "Наша Україна",  є ініціатором впровадження у законах про Державний бюджет України на 2000  та  2001  роки  сумнозвісних статей  58 та 60,  які призупинили надання пільг для чорнобильців, інших категорій населення.

 

     А що  означає   лист   Президента   України,   підписаний   і Прем'єр-міністром  України  Кінахом,  який є родоначальником блоку "За ЄдУ",  щодо того проекту закону,  за  який  у  Верховній  Раді проголосував 21 народний депутат,  де пропонувалося замість статті 48 прийняти закон про надання окремих пільг,  виплат і  так  далі? Хіба це не є великим цинізмом?

 

     Сьогодні ми  розглядаємо  справді  дуже  серйозне  питання  і хочемо прийняти нормальне рішення,  щоб допомогти нашим знедоленим людям. В інформації Кабінету Міністрів говорилося, що в результаті перевірки  23  тисячі  осіб  позбавлено  статусу  чорнобильців.  Я згоден,  що  справді  було  багато  таких,  що  незаконно отримали посвідчення чорнобильців і користувалися пільгами.  Є  такі  ще  і сьогодні.  Але  разом з цим були позбавлені статусу чорнобильців і ті,  хто брав участь у ліквідації аварії  на  Чорнобильській  АЕС, переселені,  тобто  потерпілі.  Не  вистачає одного дня до 30 днів перебування в зоні відчуження,  і вже людина і її сім'я залишилися без  підтримки.  Це,  я вважаю,  ненормальне явище,  і треба,  щоб комісія, яка працює в міністерстві, ще раз і ще раз повернулася до питання  про  статус  людей,  які  дійсно отримали відповідну дозу опромінення, а сьогодні не визнаються як чорнобильці.

 

     І на завершення.  Звичайно,  в проекті постанови,  який  буде приймати Верховна Рада,  висловлено ряд критичних зауважень,  вони повинні бути враховані, і ми це зробимо. Але я вважаю, що все-таки треба   визнати  роботу  Кабінету  Міністрів  у  цьому  відношенні незадовільною.  Якщо ми кажемо,  що  є  деякий  позитив  у  роботі міністерства,   то  це  аж  ніяк  не  стосується  всього  Кабінету Міністрів, який не сприяє реалізації чорнобильських програм.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Народний  депутат  Круценко.  За  ним   - депутат Алексєєв.

 

     КРУЦЕНКО В.Я.  Фракція комуністів.  Шановні колеги, урядовці, Степане Богдановичу!  Для уряду вже  стало  звичним  ставитися  до інформації тут,  у Верховній Раді,  поверхово,  для форми, мовляв, депутатам потрібно виговоритися перед виборцями,  а уряд і без них знає,  що йому не робити.  Слухали про зайнятість, безробіття, про масові порушення трудового законодавства, особливо на селі під час його беззаконного реформування.  І що з того? Та навіть у пресі не подається,  а що ж вирішується в сесійному залі.  Для уряду добре, що  немає  прямої  трансляції,  що  ми  можемо говорити тільки між собою.  Тож і випускайте пар,  користі з цього все одно ніякої  не буде.

 

     Та ліквідатори не можуть змиритися з тим, що у Верховній Раді немає комітету  з  питань  захисту  постраждалих  та  контролю  за виконанням законодавства в цій сфері, і в нашому проекті постанови треба  врахувати,  щоб  хоча  б  майбутній  парламент  вирішив  це питання.  Люди вимагають, щоб була кримінальна відповідальність за порушення  у   фінансуванні   законних   пільг   ліквідаторів   та відповідальність  тих депутатів,  які проголосували за бюджет 2001 року,  яким  лише  на   23   проценти   забезпечено   фінансування соціального   захисту   постраждалих  від  аварії.  Кіровоградська область з необхідних 20 мільйонів гривень отримала 8 мільйонів,  а в  цьому  році,  ви  знаєте,  фінансування  здійснюється ще гірше, начебто ще пристрілюються, що платити, що не платити і як давати.

 

     Ліквідатори висловлюють недовіру "Союзу  Чорнобиль  України", який відірвався від ліквідаторів і займається своїми справами,  як політичними,  так і комерційними,  а не  їх  захистом,  пропонують скасувати пільги фірмам і організаціям,  які користуються вигідною вивіскою "Союз Чорнобиль України" і викачують собі бюджетні кошти, обдурюючи   тим   самим   і  ліквідаторів,  а  законні  пільги  на користування транспортом, санаторне лікування, харчування надавати грішми,  тому що автобуси до сіл не ходять,  і ніхто цими пільгами не може скористатися.

 

     От про що пишуть ліквідатори  селища  Павлиш  Кіровоградської області.  У зв'язку з тим, що реабілітаційні центри знаходяться на великій відстані від місця проживання багатьох чорнобильців (у нас це   в   Дніпропетровську),   а  ліквідатори,  які  пройшли  через чорнобильське пекло у 1986,  1987 роках, люди вже хворі і не мають ні  коштів,  ні  здоров'я  туди  проїхати  і  не можуть встановити зв'язок своїх захворювань із  Чорнобилем,  ліквідаторам  1986-1987 років   (в   тому   числі  друга  категорія),  які  мають  будьяке захворювання,  має  автоматично  встановлюватися  його  зв'язок  з Чорнобилем і безкоштовно оформлятися у медичних закладах за місцем проживання.  Вимога робити це через реабілітаційні центри  є  ніщо інше, як знущання над хворими людьми.

 

     Я хочу  ще  раз  звернутися  до  вас відносно реконструкції і технічного оснащення галузевого  архіву  Міністерства  оборони,  в якому  чорнобильці роками не можуть одержати свої довідки,  про що кожен депутат знає,  тому що через нас уже вони  виходять  на  цей заклад. Я прошу врахувати це також у проекті постанови.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  У  зв'язку  з виступом народного депутата Круценка даю довідку:  іде пряма трансляція засідання по УТ-2 і по першому каналу українського радіо.

 

     Слово для виступу надається народному депутату Алексєєву.  За ним буде виступати народний депутат Пухкал.

 

     АЛЕКСЄЄВ В.Г.  Город  Харьков.  Когда  в  свое  время   людей направляли в Чернобыль,  им обещали,  что утрата здоровья им будет компенсирована.  Я сегодня  не  зря  задавал  вопрос  о  том,  как чернобыльцы получают свои лекарства. Да, им выделяют их по рецепту врача.  Но вот случай: внезапное желудочное кровотечение, больного привозят  в  больницу,  а  там спрашивают:  у вас есть деньги,  за которые мы вас будем лечить?

 

     К сожалению,  от уважаемого госсекретаря  министерства  я  не услышал ответа на свой вопрос,  как быть в таких случаях. Тут речь идет о спасении человека,  жизнь которого на грани смерти.  Вы мне начинаете  рассказывать,  как  лечатся  другие.  Да  мы  сейчас  о чернобыльцах   говорим.   Другие   потеряли   здоровье   сами,   а чернобыльцев   направили,   чтобы  они  ликвидировали  последствия катастрофы.

 

     Я сегодня внес законопроект  9055.  В  нем  уточняются  нормы действующего  закона,  чтобы не допускать случаев,  когда ургентно доставленные больные попадали бы в такую дикую ситуацию. Я надеюсь (в  третий  раз  обращаюсь  к  госсекретарю),  что  вы этот проект поддержите. Это первый вопрос.

 

     Второй вопрос.  Его поставили  чернобыльцы,  но  он  касается абсолютно всех. В моем округе есть желездородожная станция Лосево. После моих неоднократных обращений к  руководству  Южной  железной дороги  там начался ремонт.  Однако поступили тревожные сообщения, что на период реконструкции станция может быть закрыта.

 

     Сегодня я  подготовил   запрос   к   генеральному   директору "Укрзалізниці"   Георгию   Кирпе,  запрос  находится  на  столе  у председательствующего,  и  я  прошу  его  направить   по   адресу. Реконструкция  станции  не должна мешать людям.  Работа станции во время реконструкции должна быть обеспечена.

 

     Спасибо.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Народний депутат Пухкал. За ним - депутат Павловський.  Його  немає  в  залі.  Наступний  - народний депутат Соломатін.

 

     ПУХКАЛ О.Г.  Шановний Степане Богдановичу!  Шановні урядовці, колеги  народні  депутати  України!  Чорнобильська катастрофа - це одна з найбільших у світі катастроф,  яка змінила  долю  мільйонів людей.  На  мій  погляд,  хіба  що  події 11 вересня минулого року можуть порівнятися з цією  катастрофою  з  точки  зору  впливу  на глобальні процеси в нашому неспокійному і складному світі.

 

     Як ми  долаємо наслідки цієї катастрофи?  Для мене це питання досить близьке,  оскільки я сам  -  учасник  ліквідації  наслідків Чорнобильської аварії і як депутатмажоритарник практично щомісячно спілкуюся з чорнобильцями,  які проживають у виборчому  окрузі.  І стає прикро і соромно,  що ми - депутати,  урядовці - не спроможні забезпечити хоча б на елементарному рівні нормальне життя для  цих людей, які втратили здоров'я і страждають сьогодні.

 

     У законі  нібито  й передбачені,  особливо в статті 22 (вона, мабуть,  недаремно збігається зі статтею 22 Конституції), пільги і компенсації для чорнобильців,  але наскільки ці норми виконуються, ви добре знаєте навіть із сьогоднішніх відповідей шановного Василя Степановича,  який  стверджував,  що  на  всі  потреби не вистачає коштів.

 

     Ви кажете:  чому ви голосували за бюджет?  Ну а  якби  ми  не проголосували  за  бюджет,  не  прийняли бюджет,  то було б краще? Мабуть, ні.

 

     Згоден, що треба було прийняти кращий бюджет.  Як чорнобилець я виступав за те,  щоб цей бюджет був кращим,  і вносив відповідні письмові пропозиції,  але, на жаль, цього разу не вдалося вийти на нормальне бюджетне забезпечення соціальних виплат чорнобильцям.  Я хочу зачепити лише два конкретні питання.

 

     Я запитував про  забезпечення  житлом  чорнобильців  у  моєму виборчому  окрузі.  У  місті  Ніжині в 2001 році було надано житло всього для двох сімей чорнобильців,  а на черзі 35! Це значить, ще 18   років   чорнобильцям  треба  чекати  житла,  а  якщо  житлове будівництво  буде   скорочуватися   тими   темпами,   якими   воно скорочується в Україні, то і всі 20 років.

 

     Далі, компенсації.   Сьогодні   депутат   Сокерчак  правильно порушив питання про те,  що по півроку,  а то і по  вісім  місяців люди не отримують навіть елементарної компенсації на харчування. Я вже   не   кажу   про    мізерні    виплати    за    невикористані санаторно-курортні  путівки.  Взагалі  я  вважаю,  що  ми  повинні повернутися  до  Державного   бюджету   в   частині   фінансування чорнобильської  програми  і внести відповідні зміни до нього,  щоб коштів  усе  ж  таки   вистачило   на   нагальні   потреби   наших чорнобильців.

 

     Дякую за увагу.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Народний  депутат  Соломатін.  За  ним  - депутат Полюхович.

 

     СОЛОМАТІН Ю.П.  Фракція комуністів. Співробітник Мінчорнобиля у   1991-   1998   роках.   Шановні   колеги!  Насамперед  я  хочу констатувати,  що чорнобильський соціальний  статус  людини,  який мають   майже   4   мільйони   наших   співвітчизників,  має  бути недоторканним,  він має залишитися в цих людей назавжди,  довічно. Але  чорнобильський  соціальний  статус  територій не повинен бути таким консервованим,  яким він є сьогодні,  його потрібно постійно змінювати відповідно до змін радіологічної ситуації.

 

     Зона відчуження.  Вона  була  визначена  вольовим  шляхом  за постановами  Кабінету  Міністрів  у  1986-1987  роках,   коли   не вистачало   науково  вивіреної  інформації.  А  зараз  за  дозовим критерієм,  визнаним у всьому світі,  вона має бути  визначена  за перевищенням  20  мілізівертів  на  рік,  і тоді в зоні відчуження залишиться лише 15 відсотків території.

 

     Далі. Друга і третя  зони.  Якщо  їх  межі  відкоригувати  за дозовим критерієм,  а дозиметрична паспортизація населених пунктів і територій відбувається щороку,  то відповідно до сучасних  даних дозиметричної  паспортизації  в  цих  зонах залишаться максимум 50 відсотків території.

 

     Четверта зона.   Вона   взагалі   знаходиться   поза   межами семиберної концепції, яка є підставою для створення чорнобильських законів. Це окрема тема.

 

     У 1991 році чорнобильськими "революційними трійками" у  п'яти областях  були  вилучені  із  сільськогосподарського  користування землі, але зараз вони всі можуть бути повернуті до використання. Я спеціально  зробив  запит  до  міністерства  і  до чорнобильського управління моєї рідної Київської області: що зроблено на виконання програми  реабілітації  земель  зони  безумовного  (обов'язкового) відселення Київської області.

 

     Ось ця програма. Вона передбачала, що в 1998-2000 роках має бути реабілітовано і повернуто у п'яти районах Київської області 3475 гектарів землі. А що в дійсності відбулося? У   Богуславському   районі   жодного   гектара  не  повернуто;  у Білоцерківському повернуто  все;  у  Васильківському  районі  десь з'явилися  додаткові 70 гектарів;  у Вишгородському районі замість 360 гектарів,  які були визначені, 744 гектари, і вони потрапили в користування    якогось    акціонерного   товариства   ПМК-43;   в Іванківському районі замість 450 гектарів реабілітовано 103,  і  в Поліському  районі  із  2100  гектарів  жодного  не реабілітовано. Всього із 3475 гектарів повернуто до використання лише 1450.

 

     Люди добрі! Що ж ми робимо? Ми до цього часу все вштовхуємо в зону відчуження нові й нові землі, замість того щоб повертати їх у народногосподарське користування,  коли для цього є підстави. Тому я цілком підтримую пункт 6 проекту постанови, в якому пропонується внести  до  Верховної  Ради  України  проект  Державної   програми комплексного соціально-економічного розвитку територій, що зазнали радіоактивного забруднення внаслідок аварії на ЧАЕС.  Але пропоную визначити  там  конкретний  термін  -  вересень 2002 року,  щоб на наступній після  літніх  канікул  сесії  можна  було  цю  програму прийняти.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую,    Юрію    Петровичу.   Народний   депутат Полюхович. За ним - депутат Павловський.

 

     ПОЛЮХОВИЧ І.П.  Рівненщина.  Фракція  Українського  народного руху.  Об'єднання  "Наша Україна".  Пане головуючий!  Представники уряду!  Шановні народні депутати,  яких у нас тут аж 30 чоловік! Я не полінувався, перерахував!

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Не 30, а 34.

 

     ПОЛЮХОВИЧ І.П.  Перепрошую,  значить, чотири зайшли. Питання, яке сьогодні вкотре розглядається у  Верховній  Раді,  має  велике соціально  актуальне  значення.  Але ми,  здається,  відходимо від основної проблеми.  Давайте ми визначимося:  або ми  говоримо  про причини Чорнобильської катастрофи і їх подолання,  або ми говоримо про ефективність соціального захисту населення,  яке й по сьогодні проживає на цих територіях.

 

     Я досі,  хоча  уже  четвертий  рік  у сесійній залі,  не можу сприйняти тої тези,  яку чую  постійно,  що  ми  можемо  захистити територію.  Вибачте,  хто мені аргументовно доведе, як практично і за які кошти цю територію можна захистити?

 

     Тому я  наголошую,  що  ми  повинні  зупинитися   на   одному найважливішому  пункті  і  його всебічно розглянути - як ефективно використати ті кошти, які виділяються з Державного бюджету. На мій погляд,  саме  для  соціального захисту і саме для тих людей,  які проживають на цих територіях,  цих коштів не вистачило б,  бо,  як сказав  сьогодні  наш  знаменитий  Іван  Плющ,  грошей  завжди  не вистачає,  але це дало б можливість принаймні мінімально соціально захистити  цих  людей  і  зняти  напруженість  у суспільстві одним шляхом,  що я пропоную на всіх зустрічах із  своїми  виборцями,  - надавати пільги у грошовому виразі.

 

     Ви подивіться,  що робиться з коштами,  які є на сьогоднішній день.  Зайдіть у шкільну їдальню і подивіться.  За накладною  ціна масла  -  17  гривень  за  кілограм,  завод  відпускає  по  8.  Ви здогадуєтеся, де ця різниця?

 

     Ви пошліть потерпілого чи інваліда,  чи того,  хто має статус ліквідатора,  в  аптеку,  нехай  він  за виписаним рецептом візьме ліки.  Про що ми говоримо?  А загляньте в рядочок  бюджету  -  100 мільйонів,  150  мільйонів,  200 мільйонів,  54 мільйони - нібито, знаєте, і грошенята немаленькі.

 

     Тому я ще раз кажу,  в постанові,  яку  ми  сьогодні  повинні прийняти,  слід передбачити положення,  про яке я ще раз, вибачте, нагадаю:  що  соціальні  пільги  і   соціальні   виплати   повинні надаватись тільки в грошовому виразі.

 

     І в тій залі,  де ви виступатимете перед виборами,  попросіть підняти руку тих,  хто використав пільгову путівку (157  мільйонів виділялося у минулому році).  Дуже ріденький буде ліс рук,  добре, якщо хоч дві  руки  знайдеться.  Або  запитайте:  як  ваших  дітей харчують на тих 150 гривень,  які виділяються на учня щомісячно? І вам в очі засміються.  Ось у чому справа! Чиновник присмоктався до цих грошей,  створено фірми і фірмочки,  і жоден казначей у районі не має права перерахувати за  першою  потребою  кошти.  Він  каже: Іване Павловичу,  подивіться,  сьогодні прийшли кошти і телеграма, на який рахунок їх перерахувати. І жоден лікар самовільно не зможе прийняти рішення щодо закупівлі тих чи інших ліків.

 

     Схаменіться, люди    добрі!   Бардак   і   розвал   страшний! Казнокрадство,  розкрадання саме чорнобильских  грошей  дійшло  до межі.   Офіційно   визнано,  що  з  кожних  10  гривень  3  гривні розкрадаються,  а ви говорите про соціальний захист (Лунає дзвінок головуючого).

 

     Ну що  це  таке,  пане  головуючий?  Я,  помоєму,  тільки три хвилини говорив.  Тут говорили і п'ять хвилин,  але не було  таких дзвінків. І таких цікавих виступів тут теж, мабуть, не було.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Іване Павловичу, завершуйте, будь ласка.

 

     ПОЛЮХОВИЧ І.П.  Я  завершую  свій  виступ  і наголошую:  Юрію Івановичу,  ви у своєму проекті постанови пропустили один пункт, і я  думаю,  що  до  четверга  до  голосування  (і  сесійний зал нас підтримає) ми обов'язково його включимо  -  за  основу  соціальних чорнобильських  пільг візьмемо саме грошові виплати.  Арифметично, шановні,  - 500 гривень на  потерпілого  з  того  бюджету,  що  ми прийняли  на  2002  рік.  Якщо  сім'я має шість чоловік (а в моєму окрузі є такі  сім'ї),  віддайте  їм  3  тисячі  гривень,  і  вони прохарчуються в цих межах і куплять ліки,  які однаково купують. І не куплять тої путівки,  якої вони жодного разу не мали за всі  15 років.

 

     Перепрошую за перебраний час. Дякую за увагу (Оплески).

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, в залі зареєстровано 226 народних депутатів.  Це для довідки у зв'язку з  виступом  Івана  Павловича Полюховича.

 

     Слово надається  народному  депутату  Павловському.  За ним - народний депутат Вітренко.

 

     ПАВЛОВСЬКИЙ М.А.,  голова підкомітету Комітету Верховної Ради України  з  питань  Регламенту,  депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України  (виборчий  округ  188,  Хмельницька область).  Я дякую.  "Батьківщина".  Хмельницький. Шановні колеги, журналісти! Я хотів би сьогодні привернути увагу до двох аспектів. Усі в державі,  у тому числі й громадські організації, товариства, які створені  у  зв'язку  з  Чорнобильською  катастрофою,  повинні боротись за людей.  А мене дуже здивувало,  коли голова товариства ветеранів і інвалідів -

 учасників ліквідації аварії Копчик виступає і каже: ми всі будемо підтримувати блок "За ЄдУ" - "За єдину  Україну".  Чому?  Тому  що уряд,   представивши  проект  бюджету,  пам'ятаєте,  в  додатку  3 запропонував чорнобильські проблеми не фінансувати.

 

     Завдячуючи активній діяльності Яценка і Турчинова ми  вписали в  проект  бюджету  додатково 392 мільйони,  потім уряд знову і це скоротив,  і там залишилася майже половина цього.  І  після  цього голова товариства виступає і каже:  ми "За ЄдУ"!  То за чию "єду"? Треба не за "єду",  а за людей,  які постраждали,  боротися!  Тому люди   повинні   дати   правильну   оцінку   отаким  представникам громадських організацій. Це перше.

 

     Друге. Я хотів би  порушити  таку  технологічну  проблему.  У Верховній  Раді  попереднього  скликання  я був головою Комітету з питань  ядерної  політики  та  ядерної  безпеки.  Я  хочу  ще  раз виступити  проти  того  безглуздя,  на  яке погодився наш уряд,  - будувати ще один саркофаг.  На це потрібні колосальні гроші! Цього не  треба  робити.  Треба задіяти ті технології,  які є сьогодні в Україні.  І ми вже розібрали б четвертий блок,  давно забули б про нього! Треба перевезти в постійні сховища оті 800 могильників, які є в зоні і які створюють весь час екологічну небезпеку,  ніхто  не знає яку.

 

     Все це, з одного боку, вирішення проблеми екологічної безпеки в цілому в Україні у зв'язку з  Чорнобильською  катастрофою,  а  з другого   боку,   створення  робочих  місць  для  тих  людей,  які постраждали навіть  не  тому,  що  була  катастрофа,  а  тому,  що працювали  на  Чорнобильській  атомній станції.  Тому уряд повинен взяти під особливий контроль це питання.

 

     Відносно знущання над тими людьми, які постраждали. От я взяв мої запити.  Три роки я воював за те, щоб Гуменюк Ларисі Василівні із Хмельницької області,  яка жила в будинку,  побудованому в 1790 році і який розвалився, дали квартиру. Три роки виділяли кошти для цього і дали врешті-решт  недобудовану  квартиру.  Пообіцяли  дати матеріали  і не дали,  і та квартира впала.  Тільки останнім часом після  декількох  запитів  Верховної  Ради  адміністрація   почала звертати на це увагу.

 

     Тому я  звертаюся  до  відповідного міністерства:  ви повинні займатися людьми,  а не підігравати уряду,  який завжди  каже,  що немає  грошей,  і  виживай  хто як хоче.  Ви повинні діяти разом з Верховною Радою, тому що уряд виступає проти власного народу.

 

     Я хочу,  щоб у рішенні до соціальних питань ми додали: ще раз звернулися до питання саркофага і четвертого блока.  Вирішити його потрібно,  виходячи з нормального  глузду,  а  не  з  рекомендацій іноземних радників-консультантів.

 

     Дякую за увагу.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.   Народний  депутат  Вітренко.  За  нею  - народний депутат Володимир Марченко.

 

     ВІТРЕНКО Н.М.  Фракция Прогрессивной социалистической  партии Украины,  социалистическая  оппозиция.  Ну  вы  слышали только что почти крики,  такой накал:  ах, такая плохая вот эта "За ЕдУ", она не   решила   чернобыльскую  проблему!  Но  только  давайте  тогда восстанавливать  всю  историческую  правду.  Мы  держим  в   руках документ - проект Постановления Верховной Рады

 9051 от 11 февраля 2002 года,  где написано: "Не внесені зміни до Постанови  Кабінету  Міністрів України від 20 червня 2000 року 987 про затвердження Порядку використання коштів Фонду для  здійснення заходів  щодо  ліквідації  наслідків  Чорнобильської катастрофи та соціального захисту  населення  в  частині  виплат  компенсацій  і допомог,  передбачених законом ".  І оці працюючі пенсіонери тяжко постраждали від постанови,  яка була,  ще раз підкреслюю, прийнята Кабінетом Міністрів 20 червня 2000 року.

 

     А хто був Прем'єр-міністром 20 червня 2000 року?  Віктор Ющенко. Тому, знаєте, вони "обое рябое" - і той такий, і той такий.

 

     Следующий вопрос:  а  деньги  где взять?  Вот только выступал госсекретарь.  Ну  чувствуется,  человек   переживает:   нужно   9 миллиардов, а нашли всего 2 миллиарда.

 

     Я еще  раз  хочу заострить вопрос с этой трибуны.  Украина от России получает газ  или  не  получает?  Получает.  30  миллиардов кубических  метров  газа  идет в казну Украины как плата России за транзит.  30 миллиардов кубов - это 16 миллиардов гривень. Где эти деньги?  16  миллиардов  гривень!  Мы  видели  отчет  о выполнении бюджета за 2000 год.  Там было  написано,  что  получено  по  этой статье   195   миллионов  гривень.  Кто  у  нас  газовым  сектором руководил?  Кто?  Я напомню - Юлия  Тимошенко.  И  15,8  миллиарда гривень,  полученных  от России за транзит газа,  исчезли.  А этих средств хвалило бы,  чтобы полностью решить проблемы чернобыльцев, и осталось бы еще на другие социальные программы.

 

     Поэтому я не случайно задала вопрос по Беларуси. Не случайно! Все дело в том,  что  Беларусь  проводит  совершенно  другой  курс реформ. Она не берет у Международного валютного фонда, не стоит на коленях и ничего не  выплачивает.  Она  не  слушает  тех  западных агитаторов,   которым   нужно   добить  Украину  и  уничтожить  ее экономику,  уничтожить наш народ,  поэтому они требуют  сокращения социальных  программ.  В  Беларуси  курс реформ другой.  И поэтому Украине,  чтобы решить и чернобыльскую проблему, нужно менять курс реформ.

 

     А все олигархи,  как бы они ни назывались,  одинаково Украине не нужны.  И я подчеркну,  что вместо клановой оппозиции,  которая сегодня  стучит себя в грудь и вдруг начинает рассказывать сказки, что она была против курса реформ,  нужна действительно смена курса реформ,  которую  предлагает наш оппозиционный блок - блок Наталии Витренко.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний  депутат  Володимир  Марченко.   Шановні колеги!  Тільки  що  до мене підійшов народний депутат Моісеєнко і сказав,  до  по  УТ-2  не  йде  пряма  трансляція.  Я  зробив   це повідомлення   на  підставі  інформації  керівника  Інформаційного управління  Куцого  Сергія  Олександровича.  Зараз  я  перевірю  і повідомлю вам.

 

     МАРЧЕНКО В.Р.  Блок Наталии Витренко.  Уважаемые депутаты!  О чем вообще идет речь?  В чем суть проблемы?  Есть закон о  решении проблем  людей,  которые  пострадали  от  аварии  на Чернобыльской станции,  которые проживают в зонах,  пострадавших  от  аварии  на Чернобыльской  станции.  Закон  есть.  Его нужно выполнять?  Нужно виполнять.  Не выполняют его  правительство  и  Президент.  Почему правительство  и  Президент?  Потому  что  правительство  является исполнительной  властью,  а  Президент  Леонид  Кучма   -   гарант Конституции.  Почему не выполняют? И вот это самый главный вопрос. Как выходят на эту трибуну,  так сопли и распускают:  нет денег. Я это слышу 12 лет:  у нынешних реформаторов денег нет. Откуда у вас деньги возьмутся,  когда в качестве  реформ  вы  предложили  схему распродажи и разворовывания страны?  Вот оно и происходит, и денег у вас не было и не будет.

 

     Посмотрим масштабные процессы.  Втягивают Украину в Европу  и кричат: вот наш выбор - западный вектор. Давайте посмотрим на этот западный вектор,  что же получила Украина - финансовую помощь или, наоборот,  разрушения?  Из-за этого мы не можем платить тем людям, которые   восстанавливали   территории    после    аварии,    были ликвидаторами  и  сейчас  нуждаются  в незамедлительной помощи как медицинской, так и обыкновенной помощи, в нормальном питании.

 

     Вспомним. Украина имела  ядерное  оружие?  Имела.  Потребовал Запад разоружения?  Потребовал.  Разоружились? Да. Куда боеголовки сдали? Сдали в Россию. Где 3 миллиарда долларов? Где они? Нет!

 

     Дальше посмотрим.   Начали   уничтожать    ракеты.    Договор заключили, провозгласили Украину безъядерным государством. За счет чего уничтожали шахты и ракеты?  За счет каких  средств?  За  счет средств бюджета Украины.  Свои обязательства европейские страны не выполнили.

 

     Дальше что захотели? Дальше захотели остановить Чернобыльскую станцию,  уже  налаженную,  она  работала,  давала прибыль,  город Славутич  получал  средства  в  бюджет,  и  страна   получала   от работающей  станции средства и все прочее.  Сколько стоит закрытие Чернобыльской станции? 5 миллиардов долларов. Весь бюджет страны - 8 миллиардов долларов.  Что,  Запад помог хоть копейкой?  Какие-то гранты дал провокаторам,  которые кричали  по  всей  Украине,  что нужно  Чернобыльскую  станцию закрывать?  5 миллиардов долларов за счет чего погашаются сегодня?  За счет нашего бюджета. В том числе за счет недовыплат чернобыльцам. Это же понятно.

 

     40 миллиардов  долларов вывезли,  как минимум,  из страны.  И сейчас,  по оценкам экспертов,  как минимум 3  миллиарда  долларов вывозится.

 

     Куда правительство смотрит? Никуда не смотрит. Куда Президент смотрит?  Никуда.  Куда Верховный Совет  смотрит?  Тоже  в  ту  же сторону.

 

     Поэтому проблемы  чернобыльцев,  как  называют  эту категорию граждан,  нет.  Есть проблема работы правительства,  Президента  и этого  Верховного Совета.  И выходить на трибуну и говорить о том, что нет денег,  что выделили  только  2  миллиарда  гривень  из  9 миллиардов,  которые  необходимы,  -  это  просто позорить страну, позорить правительство и не уважать свой народ и прежде  всего  ту его составляющую, которая пошла, невзирая ни на что, ликвидировать аварию и,  в общем-то,  спасать всю страну.  Поэтому я думаю,  что нужно  уходить  в  отставку,  нужно  менять курс реформ,  наводить порядок в стране.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Шановні колеги!  Ми завершуємо виступи  з парламентської  трибуни  в  обговоренні цього питання.  Залишилися чотири народні депутати, які не виступили. І заключне слово Василя Степановича  Луцька,  державного секретаря.  Я пропоную на виступі народного депутата Удовенка підвести риску, завершити обговорення, надати  заключне  слово  Луцьку  Василю  Степановичу  і  завершити засідання. Немає заперечень? Немає.

 

     Слово надається народному депутату Удовенку. Прошу.

 

     УДОВЕНКО Г.Й.  Шановний Степане Богдановичу!  Шановні колеги, члени    уряду,   присутні!   Як   тільки   наближається   річниця Чорнобильської трагедії 26 квітня,  у нас активізується діяльність парламенту,   уряду   навколо   цієї   проблеми.   А  проблема  не вирішується.  Більше  становиться  людей,   які   страждають   від наслідків Чорнобильської катастрофи,  особливо велике занепокоєння викликає те,  що зростає кількість дітей,  які хворіють  внаслідок Чорнобильської  аварії.  А  таких  дітей  вже зареєстровано плюс 1 мільйон 110 тисяч. Це ж страшна цифра!

 

     І продовжу тему, яку порушив попередній оратор. Грошей ніколи не було: ні за радянської влади, ні за незалежної України. Жодного разу ніхто ні в які часи не виступав і не говорив:  "От  у  нас  є гроші, треба їх використовувати". А люди гинуть. І уряд повинен за це нести відповідальність.

 

     Ну, про які гроші говоримо?  Копійки треба було,  щоб вивезти дітей  після  завершення  лікування на Кубі.  А вони там просиділи декілька  місяців,  бо  знову-таки  не  було  грошей.   І   раптом з'ясувалося, що це проблема не політична, а просто якийсь чиновник не подумав про те,  що дітей вивезли,  а їх треба звідти  забрати. Ну, про що говоримо?! Це ж просто байдужість людей!

 

     Я не хочу нічого контроверзійного говорити,  але і політичний Чорнобиль був,  коли уряд Ющенка відправили у відставку, як тільки почали пенсії виплачувати. А сьогодні, ви почитайте в тій записці, яку уряд подав, яка заборгованість з пенсій жертвам Чорнобильської катастрофи.

 

     Я як  голова Комітету з питань прав людини одержую сотні заяв та скарг на байдужість з боку влади до жертв Чорнобиля: то довідку не  дають  (свідомо  не  дають),  то ще щось не дають.  Якщо ми не відмовимося від оцієї чиновницької байдужості до свого народу,  то ми повинні зійти з цієї арени.

 

     І на завершення. І наше рильце в пушку, адже ще рік тому уряд вніс програму подолання  наслідків  Чорнобильської  катастрофи,  і Верховна  Рада до цього часу не затвердила.  Я закликаю профільний комітет зробити все, щоб ми цю програму затвердили.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую,  Геннадію Йосиповичу.  Шановні колеги! Три народні депутати наполягають на тому,  щоб надати їм слово на одну хвилину для виступу з місця.  Я не маю можливості відмовити  їм  у цьому. Народний депутат Шиллер.

 

     ШИЛЛЕР Р.І.,  член  Комітету  Верховної Ради України з питань Регламенту,  депутатської етики та  організації  роботи  Верховної Ради України (виборчий округ

 167, Тернопільська область). Шановні колеги! Шановні представники уряду!  Мабуть,  не  варто  наголошувати  на  тому,  яке суспільне значення має виконання органами влади положень Закону про статус і соціальний    захист    громадян,    які   постраждали   внаслідок Чорнобильської катастрофи.

 

     Часто виконання зобов'язань держави для людей - єдина  надія. За   допомогою   вони   йдуть,   звичайно,  до  органів  місцевого самоврядування.   Проте   що   можуть   зробити   останні,    коли чорнобильські    програми   з   центру,   м'яко   кажучи,   просто недофінансовуються?

 

     Наприклад, Чортківський район Тернопільської області,  це мій виборчий  округ.  Цей  район  теж  постраждав  від  Чорнобильської катастрофи.  Там мешкає більше сорока тисяч потерпілого населення. Відповідно  до  закону в район мають надходити кошти на соціальний захист вказаної категорії  громадян.  За  станом  на  6  лютого  в Чортківський  район  для  вирішення  питання  виплати  компенсації потерпілим  громадянам  не  надійшло  ні  копійки.  А   тимчасовий кошторис,  який спустили з Тернополя,  зовсім не співвідноситься з реальними потребами в коштах.  Так,  на харчування дітей згідно  з нормами,  що встановлені міністерством,  на пільги дітям на перший квартал поточного року необхідно 944 тисячі - заплановано  644,  і так далі.  Виходить,  що профінансовано тільки на 60 відсотків від потреби,  а 40 відсотків недофінансовано.  Я прошу і пропоную  (це було  колись  запропоновано  і  Кінахом)  включити  в  наш  проект постанови,  щоб ці соціальні витрати були адресними,  щоб не  було такого,  що  ці  кошти по кілька разів розподіляють якісь органи і потім невідомо де кошти губляться.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.   Народний   депутат   Моісеєнко.   І   на завершення - народний депутат Олійник.

 

     МОІСЕЄНКО В.М.  Коммунистическая  партия  рабочих и селян.  У меня несколько предложений.

 

     Первое предложение: правительству поручить спустить в местные органы  своих  исполнительных  органов  то,  что статья 48 бюджета отменена.  Многие  чернобыльцы  говорят,  что  при   обращении   в соответствующие социальные органы они получают ответ, что вроде бы еще  нет  никаких  указаний.  Сделайте  указания,  чтобы  вас   не привлекали к ответственности за невыполнение закона.

 

     Второе предложение  насчет  архива.  В  архиве  надо  навести порядок,  о чем много уже  говорилось,  потому  что  писем  просто невозможное  количество  идет,  и потом все равно находят ответы и подтверждают правильность обращения людей.

 

     Что касается работы организации "Союз Чернобыль  Украины"  на местах. Большая просьба к правительству вместе с органами местного самоуправления изыскать возможность  оказать  материальную  помощь этим организациям. А для того, чтобы было понятно, рекомендую всем присутствующим просто зайти и  посмотреть,  в  каких  материальных условиях  находятся эти фактически инвалидские организации начиная от мебели, ремонта, дверей и всего остального.

 

     И последнее.  Батальону  милиции,  о  чем  мы   уже   сегодня говорили,  я  порекомендовал  бы в следующий раз,  когда Президент вместе  с   каким-нибудь   своим   иностранным   гостем,   скажем, президентом  Польши,  будет  ехать  в  Чернобыль,  просто  закрыть шлагбаум и сказать о том,  что они имеют право на  соответствующие доплаты.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Народний депутат Олійник.

 

     ОЛІЙНИК Б.І.  Дякую.  У  мене  запитанняпропозиція.  Ми якось відреагуємо на той зловісний факт,  що останнім часом  не  лише  в зарубіжній,  а й у вітчизняній пресі вперто просувається ідея,  що наслідки Чорнобильської катастрофи в декілька разів завищені,  що, мовляв,  нічого  особливого  там не трапилося?  Я думаю,  що цьому треба дати рішучу відсіч,  бо ці сатанинські ідеї явно працюють на МАГАТЕ,  яке завжди намагалося принизити і занизити те, що сталося на Україні.

 

     Дякую за увагу.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую,  Борисе Іллічу.  Я думаю, що це може стати частиною   тексту  преамбули  постанови  Верховної  Ради  з  цього питання. Ми висловимо цю позицію, проголосуємо.

 

     Шановні колеги!  Надаю заключне  слово  державному  секретарю Міністерства  з  питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення   від   наслідків   Чорнобильської   катастрофи   Василю Степановичу Луцьку.

 

     ЛУЦЬКО В.С.  Дякую.  Шановний  Степане  Богдановичу!  Шановні народні депутати!  Дозвольте подякувати вам  за  те,  що  проблеми постраждалих    внаслідок   Чорнобильської   катастрофи   постійно знаходяться  в  полі  вашої  уваги.  Регулярність   заслуховування інформації  з  цих  питань  у  Верховній  Раді сприяє більш повній реалізації положень чорнобильського законодавства.

 

     Безумовно, пропозиції,  які були висловлені у ваших виступах, у  ваших запитаннях,  будуть покладені в основу нашої діяльності в цьому та  наступних  роках,  адже  тільки  спільна,  скоординована робота   уряду   і   Верховної  Ради  дозволить  підвищити  рівень соціального   захисту   постраждалих   внаслідок    Чорнобильської катастрофи.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую,  Василю  Степановичу.  Шановні колеги!  На цьому ми завершили обговорення на Дні уряду питання про інформацію Кабінету Міністрів України про виконання Закону України про статус і  соціальний   захист   громадян,   які   постраждали   внаслідок Чорнобильської катастрофи.  Усі народні депутати, що записалися на виступи з парламентської  трибуни,  виступили  та  висловили  свої пропозиції щодо ситуації, яка склалася з цією проблемою. Одночасно обговорили і проект постанови Верховної Ради з цього питання, який підготовлений комітетом Верховної Ради.

 

     Я звертаю увагу профільного комітету на те, що ті пропозиції, які були висловлені,  особливо Борисом  Іллічем  Олійником,  мають бути  включені  до  проекту  постанови,  який буде голосуватися на наступному пленарному тижні 7 березня.

 

     Шановні колеги!  На  цьому  пленарне  засідання  12   лютого, присвячене  Дню  уряду,  оголошую завершеним.  Продовжимо роботу в пленарному режимі з 5 березня.  До  цього  часу  народні  депутати працюють  у  профільних  комітетах,  депутатських  фракціях  та  у виборчих округах.

 

     До побачення, хай усім вам щастить!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку