ЗАСІДАННЯ ШІСТДЕСЯТ ШОСТЕ

 

        С е с і й н и й  з а л  В е р х о в н о ї  Р а д и

          У к р а ї н и.  18  с і ч н я  2002  р о к у.

                         10 г о д и н а.

 

     Веде засідання Голова Верховної Ради України ПЛЮЩ І.С.

 

     ГОЛОВА. Доброго ранку,  шановні народні депутати, журналісти, гості Верховної Ради!

 

     Прохання готуватися до реєстрації.

 

     Сьогодні день  народження  Володимира  Павловича  Нечипорука. Прошу привітати його з днем народження,  побажати йому здоров'я  і натхнення у праці (Оплески).

 

     Прошу реєструватися.

 

     У залі   зареєструвалося   377  народних  депутатів.  Ранкове пленарне засідання оголошується відкритим.

 

     --------------

 

     Я з вашого дозволу зроблю одне оголошення.  Згідно зі статтею 13 Закону України про статус народного депутата України та статтею 4.2.2 Регламенту Верховної Ради  України  інформую  про  входження народного  депутата  України  Олега  Михайловича Литвака до складу депутатської фракції "Єдність".

 

     Більше оголошень немає.  Сьогодні п'ятниця,  ми переходимо до розгляду питань порядку денного.

 

     --------------

 

     Урядовий проект  Закону про внесення зміни до статті 9 Закону України про ліцензування певних  видів  господарської  діяльності, 8286.

 

     З процедури? Запишіться, будь ласка.

 

     Висвітіть.

 

     Олег Білорус. За ним - депутат Алексєєв.

 

     БІЛОРУС О.Г.,   член   Комітету   Верховної  Ради  України  у закордонних справах  (багатомандатний  загальнодержавний  виборчий округ,   Всеукраїнське   об'єднання   "Громада").  Шановний  Іване Степановичу!  Вчора  був  такий  цейтнот  і  такий   хаос,   добре спланований,  зорганізований, здиригований, і ви грали таку сольну скрипку і так вигравали,  що найважливіші закони не були прийняті. Сьогодні  люди  зійшлися.  Є  пропозиція,  оскільки  говорилося  і обіцялося,  розглянути закон про теледебати,  який вчора так і  не був розглянутий.

 

     І ще   одне,  Іване  Степановичу.  Я  вчора  протягом  години піднімав руку.  Я розумію,  що у вас зір  секторальний,  але  якщо депутат  протягом  години піднімає руку,  представляючи фракцію як заступник керівника фракції,  і ви його не  помічаєте,  то,  може, треба купити окуляри не темні, а бінокль туди вставити.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Олегу Григоровичу,  я вибачаюся,  що я не бачив вашої руки, але я вас ще без окулярів бачу.

 

     Слово надається народному депутату Володимиру  Алексєєву.  За ним - депутат Семенюк.

 

     АЛЕКСЄЄВ В.Г.,   заступник  голови  Комітету  Верховної  Ради України з питань свободи слова та інформації (виборчий округ

 172, Харківська область).  Уважаемый Иван Степанович!  В развитие того,   что   сказал   депутат   Олег   Билорус,   я   хочу    вас проинформировать. Я просмотрел повестку дня и закона о теледебатах не  нашел.  Наш  комитет  рассмотрел  этот  вопрос,  он  готов   к рассмотрению,   мало   того,   учтены   абсолютно   все  замечания Президента.  Думаю,  это один из немногих  случаев,  когда  высший законодательный  орган  может  продемонстрировать  свое согласие и единение с Президентом,  поскольку  все  его  поправки  учтены,  и проголосовать.

 

     ГОЛОВА. Валентина  Семенюк.  За  нею - депутат Левченко.  Я в кінці прокоментую.

 

     СЕМЕНЮК В.П.,  член Комітету Верховної Ради України з  питань аграрної   політики   та   земельних   відносин   (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  виборчий блок  СПУ  та  СелПУ). Фракція    соціалістів.    Прошу    передати    слово   Олександру Олександровичу Морозу.

 

     ГОЛОВА. Увімкніть мікрофон Олександра Мороза.

 

     МОРОЗ О.О.,  член Комітету Верховної Ради  України  з  питань аграрної  політики  та  земельних  відносин  (виборчий  округ  92, Київська область).  Шановний Іване Степановичу!  Шановні колеги! Я уважно   слідкував   за   закінченням  вчорашніх  засідань.  Іване Степановичу,  ви не закрили засідання,  ви  сказали:  оголошується перерва на півгодини до початку пленарного засідання. Таким чином, засідання не припинено.  І пригадайте,  на нараді у  понеділок  ви пропонували,  і  інші пропонували провести у п'ятницю засідання із результативним голосуванням. Тому, оскільки ми не закінчили навіть те питання,  наявність якого викликала перерву, треба завершити це питання і розглянути в тому числі закон про теледебати тощо. Це не потребує багато часу, але потрібно проголосувати, тим паче що це у повній відповідності з вимогами Регламенту. Прошу вас врахувати це і не починати розгляд інших питань.

 

     ГОЛОВА. Анатолій Левченко.

 

     ЛЕВЧЕНКО А.І.,  голова  підкомітету  Комітету  Верховної Ради України з питань соціальної  політики  та  праці  (багатомандатний загальнодержавний  виборчий  округ,  КПУ).  Прошу  передать  слово депутату Симоненко.

 

     ГОЛОВА. Увімкніть мікрофон Петра Симоненка.

 

     СИМОНЕНКО П.М., член Комітету Верховної Ради України з питань правової   політики  (багатомандатний  загальнодержавний  виборчий округ,  КПУ).  Фракция коммунистов.  Я  поддерживаю  мнение  Олега Григорьевича, высказанное в отношении вашей роли, Иван Степанович. Вчера  вы  показали,  что  есть  Председатель  Плющ,  которого  не интересует,   что   происходит  в  зале,  какая  позиция  народных депутатов по тем или иным вопросам и какие решения надо  принимать в соответствии с ранее принятыми постановлениями Верховной Рады.

 

     Иван Степанович, вы на этой неделе продемонстрировали, что вы не являетесь  Председателем  Верховной  Рады,  потому  что  вы  не контролируете  выполнение  тех поручений,  которые Верховный Совет возложил на вас как на Председателя.  Поэтому я также  поддерживаю мнение  о необходимости завершить голосование по вопросу о ротации членов "Національної ради з питань телебачення  і  радіомовлення", по  закону  о теледебатах.  Я бы еще раз хотел вам напомнить,  что благодаря  вашим   "титаническим"   усилиям   было   заблокировано голосование  законопроекта  о  языках.  Вы  все  сделали для того, чтобы, нарушая Регламент, еще раз просто растоптать волю Верховной Рады.

 

     ГОЛОВА. Іван Полюхович. Останнє запитання.

 

     ПОЛЮХОВИЧ І.П.,  голова  підкомітету  Комітету Верховної Ради України з  питань  екологічної  політики,  природокористування  та ліквідації  наслідків  Чорнобильської  катастрофи  (виборчий округ 155,  Рівненська область).  Дійсно,  Іване Степановичу,  багато  з того,  що  сказано в цьому залі нашими колегами,  стосується нашої роботи, і така думка має право на існування.

 

     Я вважаю,  що ми сьогодні можемо поставити на  голосування  і прийняти рішення Верховною Радою про день голосування, і воно буде абсолютно  законним,  незалежно  від  того,  чи  розданий   проект постанови, чи ні.

 

     Що стосується   вчорашнього   дня.  Верховна  Рада  поставила Національну раду з  питань  телебачення  і  радіомовлення  в  дуже незручне становище - вона зараз діє в неправовому полі.  І це наша вина.  Вчора можна було це зробити, пройшло б воно чи не пройшло - це  вже  інше  питання,  але ми зобов'язані були це зробити.  Тому давайте,  Іване  Степановичу,  спробуємо  сьогодні  виправити   цю помилку,  тому що Верховна Рада завжди буде винувата. Ви прекрасно знаєте,  як прокоментують нашу роботу на  восьмій  сесії:  про  те хороше,  і навіть дуже хороше,  що ми зробили,  не згадають жодним словом, а те, що ми не встигли зробити, стає коренем зла, і вину в першу  чергу  (я  вважаю,  що  воно  так і буде) покладуть саме на Верховну Раду.

 

     Тому я  прошу,  Іване  Степановичу,  всіх  колег   підтримати пропозицію,  яка  вже звучала неодноразово,  і давайте ми сьогодні спробуємо в режимі голосування попрацювати.

 

     ГОЛОВА. Шановні народні  депутати!  Дійсно,  в  понеділок  на засіданні  Погоджувальної ради ряд депутатів запропонували (у тому числі і я перший вніс таку пропозицію)  змінити  графік  роботи  у четвер, тобто вчора.

 

     Я пропонував   такий  варіант:  ще  один  день  додатково  до четверга (чи це буде п'ятниця,  чи це буде середа)  попрацювати  в режимі  голосування.  Інша  пропозиція надійшла від депутатів - ні п'ятницю,  ні середу не можна  додавати,  краще  ущільнити  графік четверга.

 

     Цю пропозицію  підтримали  всі  керівники депутатських груп і фракцій, які були, крім Петра Миколайовича.

 

     Учора зранку першим я поставив  на  голосування  питання  про ущільнення графіка роботи. Ви бачили: 125 голосів. Це перше.

 

     Друге. Я  оголосив учора за 5 хвилин до закінчення пленарного часу (ви знаєте,  що головуючий має право продовжити засідання  на 15 хвилин,  у разі згоди Верховної Ради можлива зміна часу роботи, але  це  питання  ставиться  на  голосування   зранку   згідно   з Регламентом,  що і було зроблено) на вимогу двох депутатських груп і фракцій перерву. О 17.55 я оголосив цю перерву.

 

     ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Вона закінчилася.

 

     ГОЛОВА. Вона закінчилася.

 

     ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Продовжуємо працювати

 

     ГОЛОВА. Сьогодні п'ятниця.  Ви  сьогодні  згадали,  що  треба розглядати і приймати з питань рішення. Учора ви про це не думали, бо не проголосували. Ми б могли вчора...

 

     ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Зараз проголосуємо!

 

     ГОЛОВА. А зараз   Це  п'ятниця,  зараз  ми  не  голосуємо  за Регламентом.

 

     ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Вы вчера сессию не закрыли!

 

     ГОЛОВА. Ми закриваємо сесію сьогодні. А пленарне засідання

 

     ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Не закрили!

 

     ГОЛОВА. Не  шукайте  ви  лазівок!  Чого  ви  не проголосували вчора, щоб продовжити роботу?

 

     ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Пожалуйста, сегодня работаем в режиме КЗОТа.

 

     ГОЛОВА. Я учора вранці ставив питання, щоб продовжити роботу, поки не розглянемо усі питання.

 

     ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Заради чого перерва бралася?

 

     ГОЛОВА. На вимогу двох депутатських груп і фракцій ми зробили перерву для міжфракційних консультацій.

 

     ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. З якого питання?

 

     ГОЛОВА. Запитайте їх.

 

     ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. З питання ротації, ви ж зачитали.

 

     ГОЛОВА. Я не зачитав. Зубченко, дайте мені вчорашню заяву.

 

     ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Я хотів учора запропонувати, щоб ви продовжили засідання  на  півгодини.  Вони  б  скористалися  перервою,  ми  б проголосували....  Але  ви  ж  не  надали  слова.  Давайте   зараз проголосуємо

 

     ГОЛОВА. Давайте   мені   звернення   від   фракції,  немає  ж звернення.

 

     ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ.  Пропозицію щодо п'ятниці ви ж не  ставили  на голосування.

 

     ГОЛОВА. Ви  не  підтримували на засіданні Погоджувальної ради ні пропозиції щодо  п'ятниці,  ні  пропозиції  щодо  четверга.  Ви сказали: ми не будемо за це голосувати.

 

     ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Они передумали, Иван Степанович, это их право.

 

     ГОЛОВА. Пишіть звернення.

 

     ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ.  Мы хотим работать,  Иван Степанович, мы хотим эффективной работы сессии.

 

     ГОЛОВА. І я хочу.

 

     ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Іване Степановичу, не блокуйте роботу.

 

     ГОЛОВА. Я не блокую, Олегу Григоровичу.

 

     ГОЛОС ІЗ  ЗАЛУ.  Іване  Степановичу,  скажіть,   що   у   нас ненормований робочий день. У нас немає часових рамок робочого дня, передбачених Кодексом законів про працю.

 

     ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ.  Ми вчора  погоджувалися  до  12  години  ночі працювати, і маємо на це право.

 

     ГОЛОВА. Чого ж не проголосували?

 

     ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Тому що ви закрили сесію.

 

     ГОЛОВА. Як  я  закрив  сесію?  Я  зранку пропонував:  давайте проголосуємо

 

     ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Надо было позже еще поставить.

 

     ГОЛОВА. Ну так ніхто ж не вимагав.

 

     ГОЛОСИ ІЗ ЗАЛУ.  Є проект постанови про те, що сьогодні треба проголосувати. Всім роздано. Иван Степанович, давайте проголосуем

 

     ГОЛОВА. Про що? Ну, сьогодні ж п'ятниця.

 

     ГОЛОС ІЗ  ЗАЛУ.  Ну  и  что!  Ведь  в  Европу  же идем,  Иван Степанович! Ну, как же без теледебатов?

 

     ГОЛОВА. Де тут те питання, з якого

 

     ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Це документ недійсний.

 

     ГОЛОВА. Ну як недійсний? Це вчорашній документ

 

     ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ.  Іван Степанович!  Я,  президент  Генерального комітету ОБСЄ, до вас звертаюсь. Їде 250 чоловік інспекторів. Вони будуть знати,  як ви вирішували питання про теледебати.  Не беріть гріха  на  душу,  є ж край якийсь!  Я ж не з тих,  хто провокує чи стрибає. Але тут уже терпець урвався.

 

     ГОЛОВА. Ти розумієш, що ти говориш? Я в понеділок перший вніс пропозицію,   щоб   учора   розглянути   всі   питання.   Чого  не проголосували?

 

     Зубченко! Дай  мені  результати  поіменного  голосування   за продовження роботи.

 

     Шановні народні  депутати!  Вчора за продовження роботи,  щоб розглянути питання, проголосували 124 народних депутати. Я називаю по фракціях.

 

     Комуністи -  1,  "Трудова  Україна"  - 0,  "Батьківщина" - 9, "Регіони  України"  -  11,  Український   народний   рух   -   18, "Солідарність" - 11, "Єдність" - 4, Соціалістична партія - 3. Чого ви не голосували вчора?

 

     ГОЛОС ІЗ  ЗАЛУ.  Депутати  проголосували,   що   це   питання вноситься після розгляду кандидатур

 

     ГОЛОВА. Не голосували депутати за це.

 

     ГОЛОС ІЗ   ЗАЛУ.  Давайте  проголосуємо  і  сьогодні  красиво завершимо сесію.

 

     ГОЛОВА. Михайле Антоновичу,  було б учора проголосувати, і ми б розглянули всі питання.

 

     Запишіться на виступи з процедури.

 

     Висвітіть.

 

     Григорій Омельченко. За ним - депутат Гошовська.

 

     ОМЕЛЬЧЕНКО Г.О.,  голова  підкомітету Комітету Верховної Ради України з питань боротьби з організованою злочинністю і  корупцією (виборчий   округ  146,  Полтавська  область).  Депутатська  група "Соборність". Іване Степановичу, передайте слово колезі Олександру Єльяшкевичу.

 

     ГОЛОВА. Увімкніть мікрофон Олександра Єльяшкевича.

 

     ЄЛЬЯШКЕВИЧ О.С.,  заступник  голови  Комітету  Верховної Ради України з питань фінансів і банківської діяльності (виборчий округ 182,  Херсонська область). Уважаемый Иван Степанович! Вы абсолютно правильно говорите о  том,  что  надо  Верховной  Раде  эффективно работать.   Появилось  желание  у  той  части  народных  депутатов Украины,  которые вчера ошибочно не проголосовали  за  продолжение эффективной   работы,  сегодня  это  сделать  -  это  надо  только приветствовать. Поэтому, Иван Степанович, поставьте на голосование те предложения, которые лежат у вас на столе, проект постановления есть, чтобы проголосовать важнейшие вопросы, в частности о ротации членов  Нацсовета по вопросам телевидения и радиовещания и закон о теледебатах.

 

     Я как вчера  избранный  председатель  временной  следственной комисии   обращаю   особое  внимание,  Иван  Степанович,  на  вашу персональную ответственность за то,  чтобы Верховная Рада  сделала нормальным   законодательное  поле  для  проведения  избирательной кампании,  в нормах цивилизации,  скажем так.  Иван Степанович,  я прошу,   чтобы   сегодня   не  создавалась  конфликтная  ситуация, поставить данные вопросы на голосование,  и сессионный зал  решит, нужно или не нужно поддерживать данные законопроекты.

 

     Спасибо.

 

     ГОЛОВА. Валентина Гошовська. За нею - депутат Лісогорський.

 

     ГОШОВСЬКА В.А.,  голова  Комітету  Верховної  Ради  України з питань  соціальної  політики  та  праці   (виборчий   округ   178, Харківська область). Прошу Ващук передати слово.

 

     ГОЛОВА. Увімкніть мікрофон Катерини Ващук.

 

     ВАЩУК К.Т.,  голова  Комітету Верховної Ради України з питань аграрної  політики  та  земельних  відносин  (виборчий  округ  20, Волинська область).  Шановні колеги!  Я думаю, що ми збираємося не найкращим чином завершити сьогодні роботу  нашої  сесії,  особливо якщо зважати,  що це напередодні свята Йордану, напередодні свята, яке буде святкувати вся Україна 22 січня,  - Дня  соборності,  дня єдності  нашої  української нації.  Я хочу привітати всіх народних депутатів,  усіх,  хто слухає нас,  із  тим  святом,  яке  поклало початок   об'єднання   української   державності,  нації  в  єдину Українську державу.  І я  думаю,  що  сьогодні  нашу  сесію  треба завершити як належить.

 

     Шановні колеги!  Я  розумію  ваші  пристрасті і бажання,  але можна було б подумати і порахувати вчора.  Був великий  зал,  була можливість голосувати весь день аж до 19 години.  Чому не захотіли цього зробити вчора?  І тому за бажанням окремих  людей  не  можна змінювати  сьогодні  весь порядок і розпорядок роботи нашої сесії. Іване Степановичу,  будь ласка,  ведіть засідання так, як належить за нашим розпорядком і домовленостями.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Олексій Лісогорський. За ним - депутат Алексєєв.

 

     ЛІСОГОРСЬКИЙ О.І., голова підкомітету Комітету Верховної Ради України  з  питань   законодавчого   забезпечення   правоохоронної діяльності   (виборчий   округ  177,  Харківська  область).  Прошу передать слово Симоненко Петру Николаевичу.

 

     ГОЛОВА. Увімкніть мікрофон Петра Миколайовича.

 

     СИМОНЕНКО П.М.  Фракція комуністів.  Іване Степановичу!  Я ще раз  хотів  би  привернути  вашу  увагу до того,  що вчора під час голосування окремих проектів  законів  та  постанов  ви,  постійно порушуючи Регламент,  ставили декілька разів на голосування, таким чином задовольняючи інтереси певних кіл, які якраз і проштовхували ці  питання  в останній робочий день голосування пленарного тижня, намагаючись не  державні  проблеми  вирішувати,  а  значною  мірою власні  потреби  задовольнити.  Це  було  зрозуміло,  як і те,  що вчорашній день і нинішнє завершення сесії засвідчує,  що так звана більшість,  до  якої  ви  увійшли  і  завдяки  якій  стали Головою Верховної Ради,  не здатна взагалі  забезпечити  нормальну  роботу Верховної Ради.

 

     Я ще раз прошу,  поставте на голосування ту пропозицію, яка є у вас,  ви  як  головуючий  повинні  виконати  волю  тих  народних депутатів,  які  присутні  в  залі.  А як Голова ви не здатні були забезпечити взагалі участь тієї більшості,  яку  ви  представляєте сьогодні як Голова Верховної Ради. Прошу поставити на голосування.

 

     ГОЛОВА. Депутат Алексєєв.

 

     АЛЕКСЄЄВ В.Г.  Иван Степанович!  Мы,  помоему, больше времени потратим на то выяснение,  надо ли эти вопросы решать, чем на само их обсуждение. Я думаю, об этом вам скажет Александр Александрович Мороз, которому я прошу передать слово.

 

     ГОЛОВА. Увімкніть мікрофон Олександра Мороза.

 

     МОРОЗ О.О.   Шановні   народні   депутати!   Шановний   Іване Степановичу!   По-перше,   оскільки  шановна  Катерина  Тимофіївна релігійну тему і святкову зачепила,  то дві цитати. Не згадуй всує Бога  свого.  Особливо  там,  коли  йдеться про нечестиві речі.  І друга:  "А ще  кто  речет,  люблю  Бога  своего,  а  брата  своего ненавидит,  ложь есмь".  Не треба сюди сунути те, що немає ніякого стосунку до нашого засідання.

 

     По-друге, Іване Степановичу,  у вас  є  проект  постанови,  є вимога   народних   депутатів,  треба  проголосувати  і  зняти  цю проблему,  на яку ми вже витратили півгодини часу.  Я  вважаю,  що такий досвідчений парламентарій,  як ви,  знає, як це робити. І ви прекрасно розумієте,  що якщо навіть  фракції  брали  перерву  для домовленостей міжфракційних з приводу конкретного питання, то вони повинні були б з трибуни хоч доповісти,  про що ж вони домовилися. А то виходить, що Верховна Рада просто безпідставно припинила свою роботу за сприяння Голови.

 

     ГОЛОВА. Шановні народні депутати! Ви знаєте, що Верховна Рада внесла зміни до статті 3.2.1 Регламенту.  Сьогодні п'ятниця, ми не голосуємо ніяких питань.

 

     Якщо ви вважаєте,  що це необхідно,  то регламентний  комітет має  внести  проект  постанови  про  внесення змін до статті 3.2.1 Регламенту,  і ми проголосуємо за зміни до цієї статті, якими буде передбачатися, що можна голосувати в п'ятницю.

 

     Я вчора зранку ставив це питання на голосування - 124 голоси. Які у вас до мене претензії?

 

     ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Там "як правило" написано, вы читайте, и у нас уже был прецедент, когда мы голосовали в пятницу.

 

     ГОЛОВА. Я цим "як правило" і керувавсь,  коли ставив учора на голосування пропозицію. Було б думати, як голосувати.

 

     ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Это вчера было. Сегодня ставьте...

 

     ГОЛОВА. Сьогодні не можу я поставити.

 

     ГОЛОС ІЗ  ЗАЛУ.  Можете,  це  питання  процедури.  Продовжіть вчорашнє засідання, ви вчора засідання не закрили.

 

     ГОЛОВА. Готуйте, вносьте рішення від регламентного комітету.

 

     ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Не вносить комітет, лише народні депутати.

 

     ГОЛОВА. Вносьте.

 

     ГОЛОС ІЗ  ЗАЛУ.  Иван  Степанович!  Я  как член регламентного комитета вам говорю,  что заседание вчерашнее не  закрыто.  Будьте любезны,  продолжайте  и поставьте на голосование то,  что требуют депутаты.

 

     ГОЛОВА. Давайте проект постанови.

 

     ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ.  Іване Степановичу, ви керуєтеся зараз логікою Регламенту, так я розумію?

 

     ГОЛОВА. Так.

 

     ГОЛОС ІЗ  ЗАЛУ.  Чому  ж  ви  тоді  не наполягли на тому,  що порушений був Регламент під час прийняття Земельного  кодексу?  Ви підписали цей документ.

 

     ГОЛОВА. Я не був під час прийняття.

 

     МОРОЗ О.О. Немає значення. Ви знаєте, що це було порушення.

 

     Ви знаєте,  що  не  було голосування в залі.  І ви підписали. Чому ви на це пішли?

 

     ГОЛОВА. Давайте мені проект постанови про  внесення  змін  до Регламенту.

 

     ГОЛОСИ ІЗ ЗАЛУ. Це процедурне питання.

 

     ГОЛОВА. Це не процедура, це Регламент (Шум у залі).

 

     Шановні народні  депутати,  до  президії надійшла заява:  три фракції    -    "Трудова    Україна",    "Регіони    України"    і Народнодемократичної   партії   -   просять  зробити  перерву  для консультацій. Оголошується перерва на 30 хвилин.

 

      (Після перерви)

 

     ГОЛОВА. Хто від трьох фракцій  буде  доповідати,  про  що  ви домовилися?

 

     Хто від  фракцій  буде доповідати?  Я в черговий раз запитую: хто  від  трьох  фракцій,  які  просили  оголосити  перерву,  буде інформувати народних депутатів про домовленість?

 

     ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Які фракції брали перерву?

 

     ГОЛОВА. Я   оголошував,   Петре   Миколайовичу,   -  "Трудова Україна", Народнодемократичної партії і "Регіони України".

 

     ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Хто підписав?

 

     ГОЛОВА. Увімкніть мікрофон Олега Зарубінського.

 

     ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О.,  заступник голови Комітету Верховної  Ради України  у  закордонних справах (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  НДП). Шановний Іване Степановичу! Шановні народні депутати!  Консультації, які відбулися і ще відбуваються з приводу ситуації,  яка склалася, "в сухому залишку", як то кажуть, звелися до того,  що ті фракції, які подали заяву для перерви, наполягають на своїй позиції з приводу того,  що на сьогодні є порядок денний, у  порядку  денному  є  серйозні  питання,  які  потребують  свого розгляду,  і немає ніяких підстав для зміни цього порядку денного. Якщо порядок денний буде змінений,  то ці фракції, а також інші не братимуть участі у засіданні.

 

     Дякую (Шум у залі).

 

     ГОЛОВА. Валентине Григоровичу, я зараз надам вам слово.

 

     "Голові Верховної  Ради.  Заява.  У  випадку  відхилення  від запропонованого  порядку денного вимагаємо оголосити перерву на 30 хвилин для проведення консультацій.  Фракція  Соціал-демократичної партії  (об'єднаної)  і фракція партії "Демократичний союз" (Шум у залі).

 

     Запишіться, будь  ласка.  Я  обіцяв  надати  слово   Матвєєву Валентину Григоровичу. Будь ласка.

 

     МАТВЄЄВ В.Г.,  член  Комітету Верховної Ради України з питань державного     будівництва     та     місцевого     самоврядування (багатомандатний  загальнодержавний виборчий округ,  КПУ).  Дякую. Фракція комуністів.  Шановні колеги!  Організація роботи Верховної Ради  (і,  мабуть,  ми  всі  це  бачимо  сьогодні) вже доведена до абсурду.  Мабуть,  цим був викликаний  і  лист  заступника  Голови Верховної Ради Гавриша, направлений учора керівникам фракцій, щодо забезпечення участі народних депутатів у закритті  роботи  восьмої сесії  Верховної Ради.  Як виконали керівники фракцій більшості цю пропозицію пана Гавриша,  ми бачимо:  он вони  всі  там  сидять  у куточку, приблизно півтора десятка осіб.

 

     Я питаю:  до  чого ж доведена робота Верховної Ради?  Де ж та більшість,  яку створили ви,  Іване Степановичу, разом із гарантом Конституції?  Та  вона  звикла  працювати більше на себе,  на свою кишеню,  на вирішення своїх кланових інтересів.  Оце,  як каже наш український народ,  ми вже й докозакувалися. Тому давайте сьогодні не смішити виборців,  не смішити наш народ, а поставимо на порядок денний,  як  вимагає  більшість  присутніх  народних депутатів,  і вирішимо ті питання, які конче необхідно сьогодні вирішувати.

 

     ГОЛОВА. Депутат Асадчев. За ним - депутат Мороз.

 

     АСАДЧЕВ В.М.,  голова  підкомітету  Комітету  Верховної  Ради України   з   питань  бюджету  (багатомандатний  загальнодержавний виборчий округ,  НРУ). Дякую. Шановний Іване Степановичу! Хочу вам нагадати,  що перерву мають право ініціювати дві фракції, але коли вона оголошується,  вона  оголошується  для  всіх,  і  після  цієї перерви вже ніхто більше перерв брати не може.

 

     Я розумію,  що соціал-демократи об'єднані цього не знають, бо в них уже відсутній,  так би мовити,  їхній головний  консультант. Він зараз пише листи електорату,  його немає Але ви про це повинні знати. Це перше.

 

     І друге, що я хочу сказати. Я вам дивуюся, Іване Степановичу. Ви  ніколи  взагалі не займалися питаннями Регламенту,  ви його не читали,  він вам був не потрібний (Оплески). Раптом ви сьогодні, в останній день сесії,  почали вичитувати цю книжку,  яка,  відверто вам скажу,  просто шкідлива для  вас.  Ви  завжди  керувались,  що більшість вирішує все.

 

     Вчора, коли ви протягували законопроекти,  по п'ять, по шість разів ставили  на  голосування,  ви  казали:  "Ну,  більшість  так визначилася".   Чому  ви  сьогодні  не  хочете  спитати,  як  хоче більшість? Поставте на голосування, і хай вона скаже. Дуже просто, і  не  треба  читати  цей  складний  Регламент,  в  якому  вже всі позаплутувалися.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Дякую.  Але вчора був четвер,  тому  я  й  ставив  на голосування, а сьогодні п'ятниця.

 

     Олександр Мороз. За ним - депутат Павловський.

 

     МОРОЗ О.О.   Шановний   Іване  Степановичу!  Шановні  народні депутати!  Іване Степановичу,  чи четвер,  чи неділя,  чи зима, чи літо,  а Регламент один.  Тому він не може мінятися від того, який настрій чи яка там була орієнтація  зроблена  із  певних  структур влади.

 

     Дві фракції  звернулися  тільки  що  з  приводу  того  самого питання,  для консультацій з якого  вже  була  оголошена  перерва. Головуючий   бере  на  себе  відповідальність  про  оголошення  чи неоголошення перерви.

 

     У зв'язку з тим я підтримую в даному разі  Валерія  Асадчева. Він  абсолютно  відповідно  до Регламенту переконує в тому,  що не можна оголошувати перерву.  Оголошення  перерви  вами  зараз  буде тільки ще одним підтвердженням того,  що ви дієте не як самостійна людина, не як Голова Верховної Ради, а як виконавець чужої волі. А вам це не личить,  просто не пасує.  Ви подивіться на себе,  ну що ви, Іване Степановичу

 

     ГОЛОВА. Депутат Павловський. За ним - депутат Шевченко.

 

     ПАВЛОВСЬКИЙ М.А.,  голова підкомітету Комітету Верховної Ради України  з  питань  Регламенту,  депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України  (виборчий  округ  188,  Хмельницька область).  Дякую.  Іване  Степановичу,  в народі кажуть:  "Не бери дурного в голову".  Регламент недосконалий, ви його не враховуйте. Але  ж  депутати сидять перед вами.  Подивіться,  фракція СДПУ(о), немає керівництва фракції.

 

     ГОЛОВА. Як немає? Зінченко - керівник фракції.

 

     ПАВЛОВСЬКИЙ М.А.  Рішення фракції приймається  тоді,  коли  є більше половини фракції,  а їх більше половини немає. В Регламенті не написано,  що керівник  приймає  рішення,  фракція  приймає.  А фракції  немає.  Фракції  НДП взагалі ніхто і не бачив.  Немає цих фракцій.  Тому це фіктивна заява,  яка не має юридичної  сили,  ви викиньте або відкладіть її убік,  хай тліє ця заява,  і враховуйте позицію більшості.

 

     А ми  вас  просимо,  Іване  Степановичу,  якщо  хочете,   щоб нормально працювала Верховна Рада, підтримайте нашу пропозицію, ми проголосуємо  і  будемо  боротися  за   створення   демократичного суспільства в Україні, бо диктатура сьогодні поки що перемагає.

 

     ГОЛОВА. Депутат Шевченко. За ним - депутат Зінченко.

 

     ШЕВЧЕНКО В.Ф.,  секретар  Комітету  Верховної  Ради України з питань    свободи    слова    та    інформації    (багатомандатний загальнодержавний    виборчий    округ,   НРУ).   Шановний   Іване Степановичу!  Я лише  про  один  аспект  скажу.  Чогось  ніхто  не говорить  про  те,  що  до  цього часу не те що чиїсь забаганки не виконані, а не виконана постанова Верховної Ради, згідно з якою ми ще до 1 травня мали провести ротацію двох членів Національної ради з питань телебачення і радіомовлення. Цю сесію, яку сьогодні треба урочисто  закрити,  ми  починали  з  того,  що  ще  одну постанову прийняли про порядок висвітлення (перший  наш  документ),  і  туди також  записали,  що  парламент бере на себе урочисто зобов'язання виконати те попереднє рішення.  Ми чомусь не говоримо про  те,  що останній  тиждень  ми почали із засідання Погоджувальної ради,  на якому одностайно погодились,  що необхідно все це зробити.  Ми  не говоримо   чомусь  про  те,  що  вчора  ми  пожертвували  кількома важливими голосуваннями заради  того,  щоб  задовольнити  прохання двох  фракцій  і  порадитися  у зв'язку саме з цим питанням.  І не говоримо про те,  що сьогодні ці фракції другу перерву взяли, а ми всі чекаємо. Треба говорити, очевидно, сьогодні і про те, що у нас ніколи ще на завершенні сесії у п'ятницю не було стільки людей.  І люди,  до речі,  підтягуються,  бо вони знають,  що це питання має бути розглянуто. Давайте поставимо його і вирішимо справді так, як цього  хоче  більшість,  і  так,  як  про  це говорила наша колега депутат Ващук. Зробіть так, як хоче більшість у цьому залі.

 

     ГОЛОВА. Так,  як   Ващук   говорила,   правильно.   Олександр Зінченко. За ним - Володимир Матвєєв.

 

     ЗІНЧЕНКО О.О.,  голова  Комітету  Верховної  Ради  України  з питань    свободи    слова    та    інформації    (багатомандатний загальнодержавний   виборчий   округ,  СДПУ(о)).  Шановні  народні депутати! Для того щоб поставити крапки над "і", хотів би заявити. Напевно,  найкращий спосіб вести дискусії,  які нам пропонують, це образити свого опонента.  Образити і  тоді  змінити  абсолютно  ту формулу, яку ми з вами обирали і в понеділок, і в четвер.

 

     У понеділок, порадившись, домовилися, що всі рішення ми маємо прийняти зранку  в  четвер.  Зранку,  коли  було  оголошено  новий порядок денний, за нього проголосувало аж 124 народних депутати. Я ще раз звертаю увагу:  не 225 чи 224, а 124. Але ж була принципова домовленість працювати так, як ми визначили наперед.

 

     Тепер у  нас є відкладені питання,  які подані Президентом як невідкладні,  і ви знаєте, що як мінімум є 15 питань, які ми маємо в   першочерговому   порядку   розглянути.  Наприклад,  ми  будемо наполягати,  щоб першим поставити до розгляду мовне питання. Шість проектів  законів,  ми  їх  обговорили,  давайте  в першочерговому порядку розглянемо.

 

     Тому ми вимагаємо сьогодні відійти від такого спалаху  емоцій і працювати так,  як домовилися зранку в четвер.  Сьогодні у нас є порядок денний, і згідно з ним працюємо.

 

     ГОЛОВА. Володимир Матвєєв.

 

     МАТВЄЄВ В.Й.,  голова  підкомітету  Комітету  Верховної  Ради України   з   питань  економічної  політики,  управління  народним господарством,   власності    та    інвестицій    (багатомандатний загальнодержавний   виборчий  округ,  КПУ).  Фракция  коммунистов. Сейчас по радио передали сообщение о том,  что  пытаются  продлить голосование  коммунисты и социалисты.  Я не знаю,  кто готовит эти сообщения для средств массовой информации,  но пытаются  перевести это дело в политическую плоскость.

 

     Вчера два  раза  звучало  в зале заседания,  что образовалось политическое противостояние.  Я должен обратить  внимание  средств массовой   информации,   что   это   политическое   противостояние образовалось  из-за  того,  что  большинство   у   нас   оказалось реакционно правое.

 

     А как  видно сегодня из всех выступлений,  не на политической почве базируется это  противостояние,  а  на  совершенно  правовой почве,  потому  что  вы,  как цыган солнцем,  крутите Регламентом. Вчера вы в нарушение  Регламента  протолкнули  несколько  законов. Сегодня  вы,  опираясь  на  тот же самый Регламент,  не ставите на голосование то,  что требуют от вас народные депутаты.  Вообще наш парламент  превратился  после  известных  событий  во  что-то типа цыганского табора.  Сначала депутатов украли,  надули,  заткнули и продали,  как поступает цыган с лошадью, потом сделали то же самое с Регламентом, и вы сегодня пытаетесь депутатов, которые находятся в зале, украсть, надуть, заткнуть и продать. Это не пройдет.

 

     ГОЛОВА. Іван Кірімов. За ним - Олександр Єльяшкевич.

 

     КІРІМОВ І.З.,  голова  підкомітету  Комітету  Верховної  Ради України  з  питань  охорони  здоров'я,  материнства  та  дитинства (виборчий округ 95,  Київська область).  Дякую, Іване Степановичу. Фракція  "Батьківщина".  Насамперед  я  хотів  би  заперечити  тим промовцям,   які  сказали,  що  хтось  прагне  образити  опонента. Практично ніхто і ні  в  якому  разі  не  буде  ображати  сьогодні опонентів.   Справа  зовсім  в  іншому.  Ми  вже  не  раз  тут,  у парламенті, чули, що політика - це шлях компромісів, і я не згоден з  тими  депутатами,  які  кажуть,  що це не політична акція,  яка сталася вчора і сьогодні.  Безперечно, шановний Іване Степановичу, ви  причетні  до  цієї  негативної акції,  тому що ви разом з тими людьми,  які вчора взяли перерву,  ви їх підтримуєте, і я хочу вам лише  сказати,  що  як  би  ми  сьогодні не старалися,  що б ми не робили,  ми успіху не доб'ємося в цій залі сьогодні, тому що ви не допустите,   щоб  було  це  голосування,  щоб  голосування  ми  це продовжували, тому що ті фракції, які вчора наполягали на перерві, сьогодні практично на засідання не прийшли.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Олександр Єльяшкевич. За ним

- депутат Гуцол.

 

     ЄЛЬЯШКЕВИЧ О.С.  Херсон.  Иван Степанович,  пора заканчивать. Дело в том,  что "пищеблок" ест ведь не только оппозицию, я боюсь, что он съедает и  Председателя  Верховной  Рады  Украины.  Сегодня провокация  лично  против вас осуществляется вот этими перерывами, вот этим нарушением прав народных  депутатов  Украины,  чтобы  все политические  силы  занялись  внимательным  наблюдением  за  вашим мажоритарным округом,  как будут проходить выборы,  чтобы занялись вопросом  о  том,  какое  у  нас  руководство Верховной Рады и так далее.

 

     Дело в том,  что Президенту  Украины  не  нужен  дееспособный парламент,  это естественно.  И поэтому,  Иван Степанович, я прошу сейчас перейти к голосованию, прекратить всякое обсуждение, всякие перерывы,  которые  вы  начали  еще  вчера,  для того,  чтобы и вы понимали,  что надо действовать в интересах закона, Конституции, в интересах    украинского    народа.   Вспомните   судьбу   Первого вицеспикера,  я ему лично  тоже  говорил,  чем  может  закончиться игнорирование  требований  народных  депутатов,  которые абсолютно правомерны и соответствуют Регламенту.

 

     Спасибо.

 

     ГОЛОВА. Михайло  Гуцол.  За  ним  -   депутат   Кендзьор.   І завершуємо.

 

     ГУЦОЛ М.В., секретар Комітету Верховної Ради України з питань прав  людини,  національних  меншин  і  міжнаціональних   відносин (багатомандатний    загальнодержавний    виборчий   округ,   ПЗУ). Передвиборний блок "Райдуга",  "Зелені екологи".  Шановні  колеги! Дуже погано,  що ми не розуміємо того, що треба приймати нормальні цивілізовані закони, за якими працює вся Європа і весь світ. У нас від  блоку  є  презент,  є  такий  подарунок для тих,  хто заважає українському парламенту працювати. Оцей гарбуз - для опозиції, для тих,  хто  заважає  і заважав розбудові Української держави,  тих, котрі завжди були проти волі,  незалежності і  суверенітету  нашої країни.  Будь  ласка,  візьміть  цей  гарбуз і не заважайте більше працювати Івану Степановичу.

 

     ГОЛОВА. Депутат Кендзьор. За ним - депутат Масенко.

 

     КЕНДЗЬОР Я.М.,  голова підкомітету  Комітету  Верховної  Ради України   з   питань   культури   і   духовності  (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  НРУ).  Фракція  Народного  руху України.   Шановний  Іване  Степановичу!  Шановні  колеги  народні депутати! Розуміючи, відчуваючи настрій залу і те, що вже більш як півтори  години  ми змарнували часу  (Шум у залі).  Шановний Іване Степановичу!  Я кажу,  що,  зорієнтувавшись вже в настрої сесійної зали  і  розуміючи,  що  сьогодні ми завершуємо уже роботу восьмої сесії Верховної Ради України,  справді, щоб ми гучним скандалом не розійшлися,  я  пропоную  зараз  згідно  з  Регламентом  заспівати Державний Гімн "Ще не вмерла Україна" і  йти  готувати  Святвечір, адже завтра Водохреще Святе.

 

     ГОЛОВА. Дякую за цікаву пропозицію. Олександр Масенко.

 

     МАСЕНКО О.М.,  голова  підкомітету  Комітету  Верховної  Ради України   з   питань   державного   будівництва    та    місцевого самоврядування  (виборчий  округ 147,  Полтавська область).  Іване Степановичу,  я дякую за те,  що ви мені надали можливість сказати слово.  Щиро кажу,  оскільки ми вже давно так більш-менш знайомі і дружимо з вами,  і в комітеті разом працювали,  я вам сьогодні  не заздрю  тільки з однієї простої причини,  що у вас такі захисники, як Гуцул.  Розумієте,  це біда не тільки для вас,  а й  для  всієї України, для всього парламенту. Він навіть не зрозумів, куди треба віднести того гарбуза,  якого він приніс,  у нього ж не  вистачило розуму віднести його за призначенням туди, куди він казав, у нього слова,  як правило,  розходяться з ділом.  Я знаю,  що про  такого чоловіка скоро вже напишуть думу,  як про козака Голоту колись,  а це про Гуцула напишуть таку думу,  бо треба  вже  писати.  Якщо  і надалі  такий  буде  парламент,  то  ви  ж  розумієте,  що  ми  не просунемося і на крок уперед.

 

     І закінчуючи,  я хотів сказати: зробіть хоч добрий такий жест на  закінчення роботи восьмої сесії,  прислухайтесь до депутатів і поставте на голосування  оту  вимогу,  про  яку  йде  мова.  І  ми роз'їдемося  в  округи,  розстанемося  сьогодні із добрим почуттям один до одного.

 

     ГОЛОВА. Ну  що,  достатньо,  бо  мені   роблять   зауваження? Репліка? Слово для репліки надається депутату Гуцолу.

 

     ГУЦОЛ М.В.  Передвиборний  блок "Райдуга",  "Зелені екологи". Шановні панове комуністи!  Ви за чотири роки не голосували  ні  за один  бюджет  країни.  Будь  ласка,  прийміть цей гарбуз і йдіть з Богом!  Не заважайте працювати і розбудовувати Українську державу. Не  ганьбіть  Конституцію  України!  А  пану  Моісеєнку  як сусіду нагадую,  моє прізвище Гу-цол.  І ви  згадайте,  як  ви  розвалили радянський   колгосп.   Ви   все   валите,  все  нищите.  Ідіть  і відпочивайте, хлопці, вам немає що робити в цьому залі.

 

     Дякую за увагу.

 

     ГОЛОВА. Михайле Васильовичу,  вибачтесь перед Моісеєнком,  бо його немає, а ви називаєте (Сміх у залі).

 

     Шановні народні  депутати!  Я  дуже вас прошу дати можливість завершити восьму сесію.  Я дуже вас прошу, і це буде на користь не тільки Верховній Раді. І не головне, що Верховній Раді чи народним депутатам,  тому що,  не дай Бог,  що з Верховною Радою,  то важко сподіватися на якусь стабільність.

 

     ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Нас уже лякали - перелякали.

 

     ГОЛОВА. Та я вас не лякаю нічим.

 

     ГОЛОС ІЗ  ЗАЛУ.  Ви  поставте  на  голосування,  а ми зберемо підписи

 

     ГОЛОВА. Василю  Михайловичу,  збирайте  підписи,  тільки   не кричіть.

 

     Я ще раз кажу:  я не можу проігнорувати рішення двох фракцій. Я вам зачитав заяву:  "У випадку  відхилення  від  запропонованого порядку  денного  вимагаємо оголосити перерву на 30 хвилин".  Я не можу  ігнорувати.  Ця  пропозиція  на  голосування  відповідно  до Регламенту не ставиться. Це рішення приймається...

 

     ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ.  Когда написано это заявление?! А где фракции? Іване Степановичу!  У вас,  крім Кучми,  є ще Верховна Рада! Ви це розумієте?  Иван  Степанович!  У  вас  этот  документ  был  к тому моменту

 

     ГОЛОВА. Ні, не було цього документа. Оце в мене було.

 

     Оголошується перерва на 30 хвилин.

 

     (Після перерви)

 

     ГОЛОВА. Хто від фракцій,  які брали перерву, буде інформувати Верховну Раду? Увімкніть мікрофон Олександра Олексійовича.

 

     ЗІНЧЕНКО О.О.  Шановні панове депутати! Ми після консультації дійшли до такого висновку.  Наша позиція залишається послідовною і не змінюється. А послідовність її полягає ось у чому.

 

     У понеділок,  коли  розглядалося  на засіданні Погоджувальної ради питання організації роботи сесії, декілька фракцій, я звертаю увагу,  і соціал-демократи об'єднані,  і представники різних сил - лівих,  центристських і правих, виступали за продовження роботи: з 10-ї до 14-ї, коротка перерва і до 19-ї продовження роботи.

 

     Ми дійшли  до висновку,  що ця пропозиція буде голосуватися в четвер. У четвер більшість присутніх у залі не проголосували за цю пропозицію, серед них і комуністи, і серед правих сил були ті, які не голосували.  Тобто 124 депутати  проголосували  за  продовження роботи.

 

     Після цього  тільки  о  17-й чи о 17.10 в четвер було бажання продовжити роботу.  Воно в  четвер  не  набуло  регламентного,  як кажуть, звучання.

 

     Тому ми наполягаємо на тому, до речі, щоб у силі залишити всі питання,  які були внесені.  Є питання  першочергові.  Є  питання, внесені на дев'яту сесію від кожної фракції.  До речі,  і сьогодні за порядком денним мали бути розглянуті досить  серйозні  питання, але намагання змінити все і вся, як кажуть, воно не є послідовним, воно не є прозорим і воно не є політично чесним.

 

     Тому ми пропонуємо працювати у режимі такому,  як домовилися. Сьогодні  допрацювати  за регламентною нормою,  за старим порядком денним,  розглянути два-три законопроекти,  які залишилися, і о 13 чи о 13.30,  залежно від того,  як ми погодимося,  завершити сесію доповіддю Голови Верховної  Ради.  А  5  лютого  визначимося,  які питання погодити для розгляду в першочерговому порядку.

 

     До речі,  ще  раз від імені комітету міг би сказати:  комітет питання підготував,  на  ім'я  Голови  Верховної  Ради  воно  було внесене.  Тому  йдеться  не про розгляд питання щодо ротації чи не ротації членів Національної ради,  а про правильність регламентних норм, про правильність ведення засідання. На цьому ми наполягаємо.

 

     ГОЛОВА. Запишіться.

 

     Висвітіть, будь ласка.

 

     Борис Беспалий. За ним - депутат Кармазін.

 

     БЕСПАЛИЙ Б.Я.,  член Комітету Верховної Ради України з питань правової  політики  (багатомандатний  загальнодержавний   виборчий округ, НДП). Прошу передати слово Віталію Шевченку.

 

     ГОЛОВА. Увімкніть мікрофон Віталія Шевченка.

 

     ШЕВЧЕНКО В.Ф.  Шановний Іване Степановичу! Сьогодні чогось не йде мова про те,  що у цьому залі чомусь не поширено звернення 155 депутатів  Верховної  Ради,  за  якими стоять дев'ять депутатських груп і фракцій,  які категорично наполягають на тому,  щоб питання ротації   частини   окладу  Національної  ради  України  з  питань телебачення і радіомовлення було розглянуте.  Не треба  посилатися ні  на  якісь  документи,  ні  на  якісь  сумнівні норми сумнівних якихось положень,  ми маємо  найвищий  документ  -  ми  маємо  дві постанови  парламенту,  які зобов'язували нас здійснити цей акт ще до 1 травня.

 

     Ми маємо кілька звернень профільного Комітету Верховної  Ради з  питань  свободи  слова  та інформації,  зокрема за червень,  до народних депутатів,  де говорилося,  що все готове для  того,  щоб лише проголосувати. І не зрозуміло, хто гальмує і чому гальмуються ці питання.

 

     За сьогоднішніми наполяганнями  стоять  дев'ять  депутатських груп і фракцій і дві постанови парламенту.  Ми повинні це зробити. У нас немає  іншого  такого  питання  за  всю  каденцію  нинішньої Верховної Ради,  яке проглядалося б протягом трьох сесій Верховної Ради  впродовж  тринадцяти  пленарних  засідань  і  так  свавільно гальмувалося. Ми наполягаємо

 

     ГОЛОВА. Вимкніть   мікрофон.   Про  які  дев'ять  фракцій  ви говорите,  коли ось п'ять фракцій сьогодні вам заявляють про  свою позицію? Про які ви дев'ять фракцій говорите?

 

     Народний депутат Кармазін. За ним - депутат Таран.

 

     КАРМАЗІН Ю.А.,  голова  Комітету  Верховної  Ради  України  з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією  (виборчий округ  134,  Одеська  область).  "Наша  Україна".  Шановні народні депутати!  Шановний Іване Степановичу!  Давайте порахуємо, скільки коштує  сьогоднішня  наша  неробота  і  вчорашня  неробота.  Іване Степановичу,  це на вашій совісті. Ви вчора провалили за допомогою олігархічних фракцій Закон про запобігання та протидію легалізації (відмиванню)  доходів,  отриманих   злочинним   шляхом.   І   далі намагаються красти у цієї держави.

 

     Іване Степановичу!  В  Раді  Європи  буде  розглядатися зараз питання стосовно радіо  "Континент",  яке  об'єктивно  транслювало багато  радіостанцій і висвітлювало інформацію.  Зараз на частотах 109-FM працює "Онікс".  І народний депутат Головатий,  і  народний депутат  Попеску  можуть  підтвердити,  чим  це  загрожує сьогодні Україні.  Ніхто не  хоче  втрутитися!  Ось  чому  питання  ротації частини  складу  Нацради  так стоїть.  Треба було його тут слухати терміново.  Ви  зараз  стаєте  причетним  до  питання   погіршення міжнародних відносин, уже висловилися і Англія, і інші країни...

 

     ГОЛОВА. Вимкніть мікрофон.  Народний депутат (Таран) (Терен). За ним - депутат Червоній.

 

     ТАРАН (ТЕРЕН) В.В.,  член Комітету Верховної Ради  України  з питань    свободи    слова    та    інформації    (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  НРУ).  Передайте слово депутату Мусієнку, будь ласка.

 

     ГОЛОВА. Увімкніть мікрофон Івана Мусієнка.

 

     МУСІЄНКО І.М.,   заступник  голови  Комітету  Верховної  Ради України у закордонних справах  (багатомандатний  загальнодержавний виборчий   округ,   виборчий   блок   СПУ   та   СелПУ).   Фракція Соціалістичної  партії.  Шановний  Іване  Степановичу!  Наш  народ створив  багато  мудрих  істин,  викладених  у  різній формі - і в делікатній,  і у в'їдливій. Ось одна з таких делікатних мудростей: неправдою світ пройдеш, та назад не повернешся.

 

     Ви знаєте,  перше  ваше  пришестя  от  у  те  крісло,  де  ви знаходитеся,  народ  згадував,  принаймні,  у  зв'язку  з   певною фольклорністю.

 

     Друге пришестя,    пов'язане   з   Українським   домом,   він згадуватиме як започаткування  і  завершення  знищення  будь-якого натяку на парламентаризм, на організацію справді ефективної роботи Верховної Ради, яка представляє народ.

 

     Про що ми говоримо сьогодні?  Чию ви волю сьогодні виконуєте, торпедуючи розгляд двох актуальних і необхідних питань?

 

     Пересічний громадянин  сьогодні  наші  українські  телеканали дивитися не може!  Але за обов'язком служби той,  хто їх дивиться, вчора від Першого телеканалу нашого нещасного...

 

     ГОЛОВА. Вимкніть мікрофон.  Народний депутат Червоній. За ним

- депутат Мішура.

 

     ЧЕРВОНІЙ В.М.,  член Комітету Верховної Ради України з питань боротьби  з організованою злочинністю і корупцією (багатомандатний загальнодержавний  виборчий  округ,  НРУ).  Прошу  слово  передати Черняку.  Іване Степановичу, ніколи більше за вас я не проголосую. Те саме прошу...

 

     ГОЛОВА. Увімкніть мікрофон депутата Черняка.

 

     ЧЕРНЯК В.К.,  перший заступник голови Комітету Верховної Ради України   з   питань  економічної  політики,  управління  народним господарством,  власності  та  інвестицій  (виборчий  округ   153, Рівненська область).  Шановний Іване Степановичу!  Шановні народні депутати!  Сьогодні ми розглядаємо питання, яке є справді знаковим для  подальшого  розвитку  демократії  в  Україні.  Це питання про ротацію було погоджене на засіданні Погоджувальної ради. Я був там присутній.  І  я  хочу  заперечити  депутатові  Зінченку  відносно правдивості й чесності.  Ми домовилися,  що це питання  ми  будемо розглядати і що ми будемо голосувати це питання. Ми так домовилися на засіданні Погоджувальної ради.

 

     Тепер стосовно того,  Іване Степановичу,  хто підтримує,  які фракції.  Я  вам  називаю  ті фракції і групи,  які наполягають на постановці цього  питання  на  голосування:  УНР,  НРУ,  "Яблуко", "Реформи-Конгрес",   "Солідарність",   "Батьківщина",   "Єдність", соціалісти, комуністи, прогресивні соціалісти і "Соборність". Вони наполягають   на   тому,   щоб   це  питання  було  поставлено  на голосування.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Валерій Мішура. Останнє запитання.

 

     МІШУРА В.Д.,  член Комітету Верховної Ради України  з  питань свободи  слова  та  інформації  (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ, КПУ). Прошу передати слово Симоненку.

 

     ГОЛОВА. Увімкніть мікрофон Петра Миколайовича Симоненка.

 

     СИМОНЕНКО П.М.   Фракція    комуністів.    Шановні    колеги! Завершується  термін  роботи  цього скликання Верховної Ради,  але історія повторюється.  Верховна  Рада  дванадцятого  скликання  за участю  певних керівників була "розплющена" і достроково припинила свої повноваження.  Історія  повторюється  в  тому  розумінні,  що сьогодні  Іван  Степанович  сприяє  реалізації  ініціативи кількох фракцій, які входять до складу блоку "ЗаЄдУ", які вже почали вести обробку  громадської  думки  щодо  того,  щоб достроково припинити повноваження і Верховної Ради чотирнадцятого скликання.

 

     Ви, Іване Степановичу,  сприяєте тому,  що  сьогодні  взагалі знищується  парламентаризм  в  Україні,  і  ці фракції намагаються повністю  знищити  контроль   громадськості   в   особі   народних депутатів,   які   стоять   сьогодні   на   захисті  демократії  і парламентаризму,   щоб   безконтрольно   адміністративний   ресурс сьогодні  займався виборчою кампанією.  Ви сьогодні сприяєте тому, щоб знищити демократію у нас в Україні.  Я  поділяю  стурбованість народних депутатів,  які кажуть про авторитет України як держави у європейській спільноті.

 

     ГОЛОВА. Дякую.  Слово для репліки  надається  Івану  Попеску, прізвище якого називалося.

 

     ПОПЕСКУ І.В.,  голова  підкомітету  Комітету  Верховної  Ради України   з   питань   прав   людини,   національних   меншин    і міжнаціональних відносин (виборчий округ

 204, Чернівецька область).  "Солідарність". Вельмишановні колеги! Тут  колега  Кармазін посилався на мене.  Я хочу вам дати офіційну інформацію.

 

     15 січня на засіданні Моніторингового  комітету  порушувалося також питання щодо того,  що з дозволу Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення одночасно з  радіо  "Континент" почало  мовлення  радіо  "Онікс".  Крім  того,  є заява Державного комітету  інформаційної  політики,  телебачення  і   радіомовлення України  про  порушення  законного рішення суду Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення. Я не ставлю питання, як вирішувати.  Але представники Національної ради повинні бути на трибуні і давати відповіді,  тому що нам поставили таку умову:  до 27-го  числа,  коли  до  України  приїдуть  у зв'язку з майбутніми виборами доповідачі Ради Європи,  ми повинні  дати  відповідь,  як вирішено питання про радіо "Континент".

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Дякую.  Розминку  завершено,  переходимо  до розгляду питань порядку денного. Проект Закону про внесення зміни до статті 9  Закону  України  про  ліцензування  певних  видів господарської діяльності.

 

     ГОЛОСИ ІЗ ЗАЛУ. Ви сказали: давайте проект постанови. На біса я  писав  цей  проект  постанови!  155 підписів - це ж регламентна норма

 

     ГОЛОВА. Сьогодні - п'ятниця.  Нічого я  сьогодні  ставити  на голосування не буду (Шум у залі). Значить, буду один закривати.

 

     ГОЛОС ІЗ   ЗАЛУ.   А   вопрос  об  отстранении  поставите  на голосование?

 

     ГОЛОВА. Сьогодні? Ні.

 

     ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ.  На каком основании?  В любой момент, когда вы нарушаете Регламент, вас могут отстранить.

 

     ГОЛОВА. Я сьогодні нічого не поставлю на голосування.

 

     ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ.  Иван Степанович!  Вы сейчас грубейшим образом нарушили Регламент. Не было заявления от двух фракций.

 

     ГОЛОВА. Як не було заяви?

 

     ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ.  А там написано:  в случае, если будет изменен порядок.  Порядок  не был изменен.  Мы ни одного нового вопроса не рассматривали. На каком основании вы перерыв объявили?

 

     ГОЛОВА. На вимогу фракцій.

 

     Віталію, заберіть підписи.  Я сьогодні нічого не буду ставити на голосування, тому що не внесені зміни до Регламенту.

 

     ГОЛОСИ ІЗ   ЗАЛУ.   Наполягають  дев'ять  фракцій   Ну  пусть публично скажет доктор юридических наук, что это не положено.

 

     ГОЛОВА. Скажіть публічно, Степане Богдановичу.

 

     ГАВРИШ С.Б.,  заступник   Голови   Верховної   Ради   України (виборчий округ

 176, Харківська область).  Шановні колеги!  Відповідно до частини другої  статті  3.2.1 Регламенту Верховна Рада голосує тільки один день на тиждень - у четвер,  як правило.  Відповідно до Регламенту вчора   була   запропонована   процедура  прийняття  рішення:  про продовження голосування в четвер на час роботи  Верховної  Ради  в перерві  і  після  завершення  вечірнього засідання.  Вона не була підтримана належною кількістю голосів,  і тому сьогодні це питання ставитися до вирішення в сесійній залі не може (Шум у залі).

 

     ГОЛОВА. Шановні  народні депутати!  Я пропоную на ваш розгляд компромісне рішення.  Ми можемо сьогодні включити його до  порядку денного і розглянути.  Якщо у вас є воля, давайте ми його сьогодні розглянемо, а проголосуємо наступного разу.

 

     Увімкніть мікрофон Петра Симоненка.

 

     СИМОНЕНКО П.М.  Фракція комуністів. Іване Степановичу! Ви вже робите,   ну,   зовсім   не   зрозуміло.  Це  питання  розглянуте, обговорене,  є постанова Верховної Ради,  де визначений термін: до травня  ще  минулого  року  проголосувати питання про ротацію.  За Регламентом ви повинні були внести конкретні пропозиції щодо того, кого  рекомендувати.  Про  це  на  засіданні  Погоджувальної  ради доповідав Шевченко та інші депутати.  Не  можна  ж  так  нехтувати Регламентом  і постійно зволікати з розглядом цього питання,  коли наполягає більшість депутатів, присутніх у залі.

 

     ГОЛОВА. Шановний Петре  Миколайовичу!  Саме  Шевченко  приніс мені 155 підписів і наполягає на розгляді

 

     ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. На голосуванні!

 

     ГОЛОВА. Ні, на розгляді, не на голосуванні. Голосувати будемо у четвер. Або у четвер проголосуємо інше рішення. У п'ятницю ми не голосуємо.

 

     Народний депутат Єльяшкевич. Увімкніть мікрофон на трибуні.

 

     ЄЛЬЯШКЕВИЧ О.С. Херсон. Уважаемые коллеги! Сейчас надо ad hoc проголосовать вопрос,  связанный  с  сегодняшним  голосованием  по нескольким  вопросам:  по  ротации,  по  закону о теледебатах и по изменению  Закона  о  выборах  народных  депутатов  Украины.   Это ставится без обсуждения на голосование,  Иван Степанович.  Если вы этого не делаете, то у меня есть два предложения.

 

     Первое предложение  -  проголосовать  о  продолжении   работы сессии на следующую неделю.

 

     И второе  предложение  -  проголосовать  об отстранении Ивана Степановича Плюща за нарушение Регламента  на  два  дня  пленарной работы от председательствования.

 

     Спасибо. Я надеюсь, что Иван Степанович все эти вопросы сразу поставит на голосование.

 

     ГОЛОВА. Ставлю   на   голосування   першу   пропозицію    про продовження роботи сесії на наступному тижні. Прошу голосувати.

 

     "За" - 199.

 

     Рішення не прийнято.

 

     Покажіть по фракціях.

 

     У зв'язку з цим друга пропозиція не голосується (Шум у залі). Я вам ще раз кажу: не чому, а тому.

 

     --------------

 

     Оголошую до  розгляду  питання.  Слово  надається  заступнику голови   Державної   податкової   адміністрації  України  Оперенку Григорію Миколайовичу. Будь ласка.

 

     ОПЕРЕНКО Г.М.,   заступник   голови   Державної    податкової адміністрації України. Шановний Іване Степановичу! Шановні народні депутати!  Запропонованим  вашій  увазі  проектом  закону  України передбачається  внесення доповнення до статті 9 Закону України про ліцензування певних видів господарської  діяльності,  а  саме:  до переліку    видів    господарської   діяльності,   що   підлягають ліцензуванню,    включено    виготовлення    парфумернокосметичної продукції з використанням спирту етилового. Прийняття цього закону викликано  необхідністю  захисту  здоров'я  населення,   зменшення тіньового   обігу  спирту  як  одного  із  джерел  надходження  на споживчий  ринок  неякісної,  фальсифікованої   та   необлікованої алкогольної продукції, запобігання ухиленню від сплати податків.

 

     На даний  час  в  Україні  нараховується 59 підприємств,  які офіційно використовують спирт етиловий, але лише 10 відсотків його іде на їхні потреби.  Ви тоді розумієте, куди дівається цей спирт, який мав би бути використаний на парфумерну продукцію.

 

     На ряді   підприємств   немає   будь-якого   обладнання   для виготовлення   такої   продукції.   Деякі   комерційні   структури перепродавали  спирт,  отриманий  для  виробництва   парфумів   за пільговою  ставкою  (а ставка на спирт для виготовлення парфумів у 13 разів менша, ніж на спирт для виготовлення алкогольних напоїв). За  даними Міністерства охорони здоров'я України,  в 2000 році від отруєння неякісною алкогольною продукцією померло  понад  9  тисяч осіб.

 

     Стурбованість викликає наявність у торговельній мережі "нових видів косметичної продукції":  лосьйонів, дезінфікуючої рідини для догляду  за  шкірою,  які  є  по  суті водно-спиртовими розчинами, придатними для споживання не за призначенням,  і в таких  випадках вони є дуже шкідливими для здоров'я.

 

     Запровадження ліцензування                       виготовлення парфумерно-косметичної продукції з використанням спирту  етилового сприятиме   захисту   здоров'я   і  дасть  змогу  навести  хоча  б елементарний  контроль  за  використанням  спирту,  який  іде   на виготовлення  парфумерно-косметичної  продукції.  Я думаю,  і дуже вірю в це,  що буде і збільшення надходжень до бюджету  від  цього виду діяльності.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Чи є в депутатів запитання до доповідача? Будь ласка. Леонід Стрижко. За ним - депутат Полюхович.

 

     СТРИЖКО Л.П.,  голова  підкомітету  Комітету  Верховної  Ради України  з  питань  свободи  слова  та інформації (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ, КПУ). Маленьке запитання до вас. Скажіть, будь ласка, а які ж будуть надходження до бюджету?

 

     ОПЕРЕНКО Г.М. Я вам у коротенькій доповіді сказав, що лише 10 відсотків   спирту   етилового,   який   іде    на    виготовлення парфумерно-косметичних  виробів,  отримують  п'ять наших офіційних виготовлювачів.  Решта іде на  виготовлення  парфумернокосметичних виробів комерційними структурами,  які, за даними наших перевірок, знаходяться чи в прикордонних селищах,  чи в районних центрах і не мають  ніяких  умов для цього.  Скільки спирту іде на виготовлення парфумерної продукції і скільки йде в тінь,  офіційно зараз  важко сказати.

 

     ГОЛОВА. Іван Полюхович.

 

     ПОЛЮХОВИЧ І.П.   Виборчий  округ  155,  Рівненщина.  Григорію Миколайовичу!  Пора навести не якийсь,  як ви сказали, а справжній контроль  за випуском і реалізацією спирту,  особливо реалізацією, на території України.  Ви  знаєте,  що  це  дуже  й  дуже  важлива проблема.   Вона   настільки   криміналізована,   вона   настільки беззаконна,  що й ми знаємо,  і  ті,  хто  нас  слухає,  прекрасно розуміють,  що якщо вже люди отруюються горілкою,  яку купили,  то про що вже казати? Ми обов'язково підтримаємо цей законопроект. Це перше.

 

     І друге,   що   стосується  саме  цієї  лазівки  -  спирт  на парфумерну продукцію  реалізовувати  на  виготовлення  алкогольних напоїв.  От як це враховано у вашому законопроекті?  Я знаю, що ви час зекономили,  коротко доповіли, ви правильно зробили. Але як ви зможете  за допомогою цього закону закрити оті щілинки,  які дають можливість це робити?

 

     Дякую.

 

     ОПЕРЕНКО Г.М. Дякую. По-перше, цей закон - крок до того, що і органами  податкової служби,  і Міністерством охорони здоров'я,  й іншими  органами,  які  відповідають  за  здоров'я  людей,  будуть виявлені   і   перевірені   виготовлювачі   парфумерно-косметичної продукції на наявність  у  них  виробничих  потужностей.  Ліцензія видається  тільки  в  тому  випадку,  коли  ти  можеш цю продукцію виготовляти.

 

     По-друге, якщо  щось  не  відповідає   вимогам   ліцензійного процесу, то тоді, будь ласка, і не підходь з цим питанням.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Є ще запитання? Немає. Дякую, Григорію Миколайовичу.

 

     Слово для  співдоповіді надається голові підкомітету Комітету з питань економічної політики,  управління народним господарством, власності та інвестицій Сергію Олександровичу Москвіну.

 

     МОСКВІН С.О.,  голова  підкомітету  Комітету  Верховної  Ради України  з  питань  економічної  політики,   управління   народним господарством,    власності    та    інвестицій   (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  ПЗУ). Дякую, Іване Степановичу. Шановні  народні  депутати!  Я  теж  хочу  вам  подякувати,  що ви залишилися в цьому залі.  Певне, вас цікавить питання ліцензування більше, ніж передвиборні перегони.

 

     Комітет з  питань  економічної політики,  управління народним господарством,  власності  та  інвестицій  розглянув   на   своєму засіданні  16 січня 2002 року внесений Кабінетом Міністрів України проект Закону України  про  внесення  зміни  до  статті  9  Закону України  про  ліцензування певних видів господарської діяльності і пропонує прийняти його  за  основу,  а  у  випадку,  передбаченому статтею  6.5.5  Регламенту  Верховної  Ради  України,  прийняти  в другому читанні та в цілому.

 

     Законопроектом передбачається посилити державний контроль  за використанням      спирту      етилового      при     виготовленні парфумерно-косметичної продукції.

 

     Головне науково-експертне управління Апарату  Верховної  Ради України  у  своєму  висновку  від  15  січня  2002  року підтримує прийняття зазначеного проекту в першому  читанні,  а  питання  про прийняття   його  в  цілому  пропонує  вирішити  після  повторного розгляду Закону про внесення змін до деяких законів  України  щодо державного  регулювання  виробництва  і  обігу  спирту  етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів, з яким пов'язаний цей законопроект.

 

     Саме на згаданий закон було накладено вето Президента,  вчора він стояв у порядку денному,  але ми його не  встигли  розглянути. Тобто  це  питання  переноситься  на  наступну сесію,  і коли буде голосування в черговий четвер,  цей законопроект і цей закон мають бути проголосовані в один день.

 

     Дякую за увагу.

 

     ГОЛОВА. Є запитання до Сергія Москвіна? Немає.

 

     Дякую.

 

     Депутатів, які  бажають  взяти  участь  в  обговоренні  цього питання, немає.

 

     --------------

 

     Порядком денним передбачено, що о 12.45 ми   закриваємо  сесію.  Ви  даєте  таку  можливість?  Я  не заперечую.

 

     ПЛЮЩ І.С.,  Голова Верховної  Ради  України  (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  НДП). Шановні народні депутати, журналісти,  гості Верховної Ради!  Сьогодні  завершується  робота восьмої сесії Верховної Ради України. Для кожного із нас вона була напруженою,  складною,  але  результати  дають   мені   можливість сказати, що вона була в цілому продуктивною.

 

     За період  роботи восьмої сесії розглянуто більше 450 питань. Прийнято  170   законів.   Ратифіковано   55   багатосторонніх   і двосторонніх міжнародних договорів і угод.

 

     Особливо важливим для розвитку правової системи України стало прийняття Цивільного,  Господарського,  Сімейного,  Земельного  та Митного  кодексів.  Прийнято Державний бюджет України на 2002 рік. Він став черговим кроком  у  вдосконаленні  бюджетного  процесу  і подальшому розвитку міжбюджетних відносин у нашій державі.

 

     Оцінюючи основні  напрями  законотворчої  роботи  парламенту, зазначу,  що в них майже повністю  враховано  Послання  Президента України про внутрішнє і зовнішнє становище України у 2000 році,  в якому наголошувалося, що саме від законодавчої влади значною мірою залежить  розв'язання  найгостріших проблем соціально-економічного та суспільно-політичного розвитку країни.

 

     Тому серед питань,  що розглядалися на пленарних  засіданнях, головне   місце   відводилося  вирішенню  проблем  економічної  та соціальної  політики  (близько  50  відсотків  розглянутих  питань становила   ця   тематика),   законодавчому   врегулюванню  питань державного будівництва і правової політики (близько 20  відсотків) та галузевого розвитку (понад 20 відсотків).

 

     Особлива увага    приділялася    підготовці    та    розгляду законопроектів,  які  були  визначені   Президентом   України   як невідкладні.  Із  64  таких  законопроектів  на сесії розглянуто і прийнято рішення щодо 48.  Серед них,  зокрема,  прийнятий  Митний кодекс,  який  увібрав  набутий  досвід  діяльності митних органів України.  Він відповідає міжнародним стандартам, що дає можливість значно  розширити  перспективи  виходу  нашої  держави на світовий ринок,  створює додаткові  умови  для  зміцнення  торговельних  та економічних  зв'язків із зарубіжними країнами.  Це ще один крок на шляху до вступу України до Світової організації торгівлі.

 

     На цій сесії виконана  значна  робота  з  метою  створення  і удосконалення законодавчої бази для здійснення радикальних заходів щодо стабілізації агропромислового комплексу, поглиблення аграрної реформи.  Реалізація  прийнятих  законів дає можливість більше ніж удвічі зменшити податкове  навантаження  на  сільськогосподарських товаровиробників,   покращити   фінансове  становище  господарств, вирішити  проблеми  пільгового  кредитування  галузі,   прискорити реформування майнових та земельних відносин.

 

     Серед законодавчих  актів,  які  регулюють  відносини  в  цій галузі,  головним, безперечно, є прийнятий новий Земельний кодекс. Він  привернув  чи  не  найбільшу  увагу в суспільстві.  Це цілком закономірно.  Згадаймо лише Шевченкові слова:  "Уже не панський, а на  волі  і на своїм веселім полі".  Вільна праця на своїй землі - споконвічне прагнення українського селянина - здійснюється.

 

     Верховна Рада   постійно   працювала    над    удосконаленням законодавства  у  соціальній сфері.  При цьому депутати керувалися конституційним принципом,  який не  допускає  звуження  змісту  та обсягу  вже  існуючих  прав  і свобод людини.  Слід зазначити,  що набрав чинності Закон про затвердження  прожиткового  мінімуму  на 2002  рік,  яким встановлений його розмір на рівні 342 гривні (311 гривень у 2001 році). Хочу нагадати, що мінімальна заробітна плата на  2002  рік встановлена на рівні 140 гривень на перше півріччя і 165  гривень  -  на  друге.  На  жаль,  ще  параметри  мінімальної заробітної   плати,   пенсій  та  інших  соціальних  виплат  нижчі прийнятого прожиткового мінімуму,  проте  ми  з  вами  виходили  з реальних можливостей нашої економіки.

 

     Позитивним у  діяльності  парламенту  протягом цієї сесії є й те,  що зрештою вдалося  здійснити  реальні  кроки  у  розв'язанні пенсійної проблеми.  Прийняті в першому читанні законопроекти щодо загальнообов'язкового   державного   пенсійного   страхування   та недержавного   пенсійного   забезпечення   відкривають   шлях   до прискорення пенсійної реформи в державі.

 

     Продовжується вдосконалення  законодавчої   бази   в   галузі освіти.  З  прийняттям  Закону  про  вищу  освіту створено правові засади для діяльності як державних,  так і недержавних  навчальних закладів,   в  яких  здобуватиме  знання  молоде  покоління  наших громадян.

 

     З метою захисту інтересів  населення  впорядковано  плату  за навчання та інші послуги закладів освіти.  Законодавчо закріплено, що плата за навчання визначається на весь його термін  і  не  може змінюватися протягом цього терміну.

 

     Верховна Рада сприяла збільшенню фінансування освіти, що дало змогу    підвищити     посадові     оклади     педагогічним     та науково-педагогічним працівникам.

 

     Триває вдосконалення   законодавства  у  сфері  захисту  прав інтелектуальної власності.

 

     Зроблено певну роботу щодо подальшого розвитку  національного законодавства у сфері охорони здоров'я, материнства і дитинства.

 

     Позитивним також є прийняття в другому читанні проекту Закону про загальнообов'язкове державне  соціальне  медичне  страхування, чим започатковано суттєві зміни у сфері охорони здоров'я.

 

     Слід також відзначити напружену законотворчу роботу Верховної Ради в галузі державного будівництва та місцевого  самоврядування. Проведено велику роботу з підготовки нової редакції Закону України про вибори народних  депутатів  України.  Хоча  декілька  разів  і накладалося вето,  але всетаки, за визнанням як вітчизняних, так і зарубіжних експертів,  цей  закон  значно  демократичніший,  і  ми впевнені, що він дасть можливість провести прозорі і чесні вибори. І тільки шляхом узгодження позицій різних політичних сил та  гілок влади можна знайти цей компроміс, щоб вибори дійсно такими були.

 

     Певні здобутки  є  в  законодавчому забезпеченні прав людини. Зокрема,  прийнято Закон  про  попередження  насильства  в  сім'ї, розпочато формування законодавства з гендерної проблематики.

 

     Шановні колеги! Вам роздані аналітичні матеріали, які містять докладну інформацію про роботу восьмої сесії.  У  цьому  контексті варто  сказати про деякі наші проблеми.  Ви знаєте,  що найбільшим боргом нинішньої Верховної Ради,  зокрема восьмої сесії,  є те, що ми  не  прийняли  проект  Податкового  кодексу  і законопроект про судоустрій.  Але цих проблем було б  значно  більше,  якби  ми  не запровадили систему тісної співпраці парламенту і уряду.

 

     Засідання Консультативної   ради   з  питань  співробітництва Кабінету  Міністрів  і   Верховної   Ради,   безперечно,   сприяли підвищенню ефективності законотворчої роботи.

 

     Конструктивна співпраця   парламенту   і  Кабінету  Міністрів проявилася також у проведенні цілого ряду Днів уряду  у  Верховній Раді  з  відомими  вам  порядками денними.  Розглянуто надзвичайно важливі питання:  про стан безробіття на ринку праці України;  про готовність  паливноенергетичного  комплексу та житловокомунального господарства до роботи  в  осінньо-зимовий  період;  про  державні гарантії   відновлення   заощаджень  громадян  України;  про  стан дотримання Кодексу законів  про  працю  України  на  підприємствах різних  форм  власності.  З  усіх  цих  питань прийнято відповідні рішення.

 

     Багато пленарного  часу  сесії   було   відведено   вирішенню кадрових питань. Так, тільки суддями спеціалізованих судів і судів загальної юрисдикції нами обрано більше 300 осіб.

 

     Шановні народні депутати! Чергова дев'ята сесія відкривається відповідно  до  Конституції  5  лютого.  Вона буде остання в цьому скликанні. Хочу привернути увагу депутатів, урядовців, працівників засобів  масової  інформації,  громадян України,  що це повноцінна сесія. На ній мають бути розглянуті найбільш важливі і невідкладні питання,  які залишилися з попередніх сесій,  а також ті, які буде ставити перед нами наше динамічне життя.

 

     Просив би народних депутатів, комітети і уряд особливо уважно підійти до формування порядку денного дев'ятої сесії і використати роботу у виборчих округах та комітетах з тим,  щоб  ми  сформували такий  порядок  денний,  який  був  би  і  реальний,  і посильний, враховуючи,  що,  звичайно,  всі ми або переважна більшість із нас братиме участь у передвиборній і виборчій кампаніях.

 

     Зрозуміло, що  парламентських  канікул  як таких не буде.  Це зумовлено не тільки передвиборною кампанією, про яку я сказав, а й рядом інших факторів, насамперед високим почуттям нашого обов'язку перед народом і нашими виборцями зокрема.

 

     Користуючись нагодою,  я  всім  вам  бажаю  плідної  праці  в округах,  щоб  ми за час дев'ятої сесії не тільки переконали своїх виборців,  а й допомогли у вирішенні нагальних проблем,  створюючи належне правове поле.

 

     Я дякую всім колегам,  пресі і гостям за те, що ви працювали, а ви висвітлювали нашу роботу, а ви допомагали нам своїми листами, зверненнями і зворотним зв'язком.

 

     З Водохрещем  вас,  підказує  мені  Михайло  Ратушний,  самих добрих здоров'я і настрою вам! (Оплески).

 

     Відповідно до  Конституції  України  на  цьому  восьма  сесія оголошується закритою (Лунає Державний Гімн України).

 

     До зустрічі 5 лютого!

 

 

 

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку