ЗАСІДАННЯ ДВАДЦЯТЬ ШОСТЕ

 

        С е с і й н и й  з а л  В е р х о в н о ї  Р а д и

         У к р а ї н и.  18  ж о в т н я  2001  р о к у.

                         16 г о д и н а.

 

     Веде засідання Голова Верховної Ради України ПЛЮЩ І.С.

 

     ГОЛОВА. Прошу реєструватися.

 

     У залі  зареєструвалося  413  народних   депутатів.   Вечірнє засідання оголошується відкритим.

 

     ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. По процедуре

 

     ГОЛОВА. Що  з  процедури?  Я  ж  ще не оголосив нічого (Шум у залі).  Відносно засідання?  Записуйтеся на виступи  з  процедури, почуємо, що ви ще придумали за тиждень (Шум у залі).

 

     Може, ви не натискаєте кнопки,  хто ж знає це? Ви відвикайте, що ви правляча, відвикайте, тому що вже цього не буде.

 

     Слово надається  депутату  Іванову.  Будь  ласка.  За  ним  - депутат Гурвіц.

 

     ІВАНОВ В.Г.,  член  Комітету  Верховної Ради України з питань аграрної   політики   та   земельних   відносин   (багатомандатний загальнодержавний  виборчий  округ,  КПУ).  Прошу  слово  передать Круценко.

 

     ГОЛОВА. Будь ласка, увімкніть мікрофон Василя Круценка.

 

     КРУЦЕНКО В.Я.,  заступник  голови  Комітету  Верховної   Ради України   з   питань   аграрної  політики  та  земельних  відносин (багатомандатний загальнодержавний виборчий  округ,  КПУ).  Дякую, Іване  Степановичу.  У залі у нас зареєстровано 413 карток,  Іване Степановичу, тому можемо голосувати.

 

     Учора, оголошуючи  заяву  від  фракції,  я  вніс   пропозицію поставити   на   голосування   про  зняття  з  розгляду  внесеного законопроекту (реєстраційний номер 5285),  оскільки голосування  в другому  читанні  24  травня  щодо жодного із проектів постанов не було результативним і відповідно до Регламенту,  стаття  6.6.9  та 3.2.1,  проект  Земельного  кодексу  вважається  відхиленим і може по-новому вноситися на чергову сесію в першому читанні,  це стаття 6.2.12 Регламенту.  Але вчора ви не поставили на голосування, тому я прошу і настоюю зробити це зараз.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Шановний  Василю  Яковичу,  я  вам   дякую,   що   ви виступаєте  з  процедури  не оголошеного до розгляду питання,  але будемо вважати,  що вже оголошене.  Я ж тільки зареєструвався і не встиг оголосити,  тому я вам дякую. Будемо вважати, що питання про проект Земельного кодексу оголошено до розгляду.

 

     Депутат Гурвіц. За ним - депутат Ющик.

 

     ГУРВІЦ Е.Й.,  член Комітету Верховної Ради України  з  питань культури  і  духовності (виборчий округ 136,  Одеська область).  Я отказываюсь от реплики.

 

     ГОЛОВА. Дякую. Олексій Ющик. За ним - депутат Пилипчук.

 

     Ігор Пилипчук. За ним - депутат Асадчев.

 

     ПИЛИПЧУК І.М.,  заступник  голови  Комітету  Верховної   Ради України  з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією (виборчий округ 124,  Львівська область).  Фракція  "Батьківщина". Шановний   Іване   Степановичу!  Ми  сьогодні  до  обіду  втратили надзвичайно багато часу на два важливих нормативних акти.  Тому  є пропозиція  припинити всі питання і перейти до обговорення проекту Земельного кодексу.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Дякую. Валерій Асадчев. За ним

- депутат Матвієнков.

 

     АСАДЧЕВ В.М.,  голова  підкомітету  Комітету  Верховної  Ради України  з  питань  бюджету   (багатомандатний   загальнодержавний виборчий округ,  НРУ). Дякую. Іване Степановичу! Мені здається, що ми з кожним днем стаємо дедалі  більшими  жертвами  відсутності  у Верховній  Раді  нормального  Регламенту  і  нормальної  процедури розгляду питань.  Саме через те, що немає нормального Регламенту і нормальної процедури,  сьогодні не був прийнятий проект бюджету, я вважаю.  І  саме  через  те,  що  немає  такого   Регламенту,   ми проголосували  в  Законі  про вибори одну антиконституційну норму, пов'язану з мажоритарними округами.  Не  може  для  мажоритарників бути виключно застава. Ми дійсно вводимо майновий ценз. Для партії може бути,  для мажоритарників -  або  застава,  або  підписи,  це абсолютно однозначно.  І я думаю,  що якщо Президент у цьому плані накладе вето або суд прийме рішення про неконституційність, то він буде абсолютно правий.  І це відбулося тільки тому, що у нас немає нормальної процедури розгляду законопроектів.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Сергій Матвієнков. За ним - депутат Семенюк.

 

     МАТВІЄНКОВ С.А.,  голова підкомітету Комітету Верховної  Ради України  з  питань промислової політики і підприємництва (виборчий округ 55,  Донецька область).  Спасибо.  "Регионы  Украины".  Иван Степанович! Мне кажется, для этих разговоров нет абсолютно никаких оснований.  Нужно начинать работу.  Есть Регламент,  есть порядок, есть механизм, давайте приступать к рассмотрению вопроса.

 

     Спасибо.

 

     ГОЛОВА. Дякую. Валентина Семенюк. За нею - Олексій Марченко.

 

     СЕМЕНЮК В.П.,  член  Комітету Верховної Ради України з питань аграрної   політики   та   земельних   відносин   (багатомандатний загальнодержавний  виборчий  округ,  виборчий  блок СПУ та СелПУ). Фракція  cоціалістів  і  селян  "Лівий  центр".   Шановний   Іване Степановичу!  Представник комп'ютерного центру казав, що дасть нам роздруківку.  На жаль,  ми її не отримали.  Я  хотіла  б  усе-таки знати,  чому так відбувається запис - одна фракція записується або не записується взагалі. Я хотіла б почути відповідь. Це перше.

 

     Друге. Я ще раз хочу  повернутися  до  тієї  пропозиції,  яку вносив Асадчев,  - щодо розгляду Закону про вибори. Давайте, може, все-таки,  Іване  Степановичу,  подивимось  уважно  стенограму.  І замість  того,  що  ми  маємо  ще  раз  бігати до Президента,  від Президента,  отримувати ще одне вето,  бігати  до  Конституційного Суду,  від Конституційного Суду,  все-таки,  можливо, по-розумному зробити,  як у нас було і в тому скликанні:  якщо бачили  помилки, зразу в сесійному залі виправляли.

 

     Я розумію,  що у представників партій,  які мають великі суми грошей, є чим заплатити. А чим буде платити студент, який хоче йти на вибори,  представники молоді?  Тому я хочу повернутися все-таки до Закону України про вибори.

 

     Дякую, Іване Степановичу.

 

     ГОЛОВА. Дякую.  Олексій Марченко.  Останнє  запитання.  Немає його. Час вийшов.

 

     Шановні народні   депутати!   Більшість   депутатів   вносили пропозиції,  які не стосуються конкретно цього питання,  але  вони мають пряме відношення до нашої роботи.  Була предметна пропозиція народного  депутата  Василя  Круценка,  яка   стосується   проекту Земельного кодексу, щоб проголосувати і зняти його з розгляду.

 

     Увімкніть мікрофон депутата Круценка.

 

     КРУЦЕНКО В.Я.  Дякую, Іване Степановичу. Ви дещо не зрозуміли мене.  Справа в тому,  що  в  пункті  5  статті  3.2.1  Регламенту записано (я зачитую): "Пропозиція або проект акта, які не отримали необхідної   більшості   голосів    на    підтримку,    вважаються відхиленими".  Тому  проект  Земельного  кодексу в другому читанні вважається відхиленим,  він не  був  прийнятий.  "Таке  відхилення проекту  акта  заноситься  до  протоколу  пленарного  засідання як рішення  Верховної  Ради  і  у  разі   необхідності   оформляється відповідною постановою".  Зараз мова йде про те, щоб його включити до розгляду в першому читанні.

 

     ГОЛОВА. Він уключений у нас до порядку денного. Читайте його.

 

     Оголошується до розгляду проект  Земельного  кодексу  України (друге  читання).  Доповідач  -  голова Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Ващук Катерина Тимофіївна.

 

     ГОЛОСИ ІЗ  ЗАЛУ.  На  каком  основании?!  Посмотрите  статью, которую зачитал Круценко! Есть решение регламентного комитета!

 

     ГОЛОВА. Де порядок денний? Ви бачите: постанова Верховної Ради?  Постанова Верховної  Ради  про  порядок денний восьмої сесії Верховної Ради. Проект Земельного кодексу...

 

     ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Это постановление противоречит Регламенту. Это фальсификация!

 

     ГОЛОВА. Яка фальсифікація?

 

     ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Повинно бути перше читання.

 

     ГОЛОВА. Це так ви думаєте. А тут написано, в якому читанні.

 

     ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ.  Иван Степанович,  сравните:  вот эта статья и эта статья. Мои 25 поправок не учтены

 

     ГОЛОВА. Колего  Черенков,  це  інші  проблеми.  Це ви вже про деталь кажете,  а я поки  веду  мову  про  оголошення  питання  до розгляду. А ви вже говорите по суті (Шум у залі).

 

     Шановні колеги,  прошу  уваги!  Слово  для оголошення рішення регламентного комітету надається народному депутату Марамзіну.

 

     МАРАМЗІН Ф.А.,  голова підкомітету  Комітету  Верховної  Ради України  з  питань  Регламенту,  депутатської етики та організації роботи Верховної  Ради  України  (виборчий  округ  104,  Луганська область).    Уважаемые    коллеги!   Проект   Земельного   кодекса рассматривался  24  мая  текущего  года.   Как   вы   знаете,   те предложения,  которые  вносились  на голосование,  не набрали - ни одно - нужного количества  голосов.  Тем  самым,  согласно  нашему Регламенту,  этот проект Земельного кодекса был отклонен. Согласно статье 6.2.12 Регламента нужно  его  вносить  на  рассмотрение  по следующей процедуре.  Мы должны внести его в повестку дня, потом в первом   чтении   рассматривать   так,    как    предусматривается Регламентом.

 

     Но сегодня  комитет  "вирішив:  включення  проекту Земельного кодексу України до порядку денного восьмої сесії  для  розгляду  у повторному  другому  читанні  є  порушенням  вимог зазначених вище статей 3.2.1 та 6.2.12 Регламенту Верховної Ради України".

 

     Тем самым  сегодня  руководство  Верховного  Совета   и   так называемая   "більшість"   пытаются  протянуть  этот  кодекс.  Это антинародный акт.  Вы посмотрите,  что делается в  округах.  Люди, работающие   на   земле,   категорически   против  принятия  этого Земельного кодекса.

 

     ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ.  Кендз р избивает ветеранов-пенсионеров! Кендз р дерется опять!

 

     МАРАМЗІН Ф.А.   Поэтому,   товарищи,   будьте  внимательны  и бдительны.  То,  что  сегодня  пытаются  сделать  руками  народных депутатов,  - это будет преступление перед народом Украины. Нельзя принимать такой кодекс. Это будут новые помещики.

 

     Я особенно обращаюсь к  депутатаммажоритарщикам  из  западных округов.  Господа коллеги!  Вы работаете в округах, вы знаете, что еще не прошло 50 лет с тех пор как по спинам ваших отцов,  матерей ходили  нагайки панов.  И сегодня это назревает.  Скупят землю,  а ваши избиратели, ваши голодные люди будут рабами на этой земле. Не делайте это преступление!

 

     ГОЛОВА. Я  дякую.  Я  думаю,  що  нічого  нового  в  залі  не відбувається.  Найбільш  чисельна  фракція  Компартії  України  (в лапках  - загін КПРС) продовжує зривати засідання,  яке стосується прийняття Земельного кодексу.

 

     ГОЛОС ІЗ  ЗАЛУ.  Це  ви  зриваєте,  тому  що   ви   порушуєте Регламент.  Ви  провокуєте  Верховну Раду на конфлікт!  Ви вносите питання з порушенням Регламенту. Фактично ви протягуєте це рішення злодійським шляхом.

 

     ГОЛОВА. У зв'язку з тим,  що саботувати це питання є кому  Не займай! Не ламай державного майна!

 

     ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ.  Ви дієте злодійським  шляхом.  Ви  протягуєте рішення,  яке  не  може  бути  розглянуте  зараз  без  голосування включення до порядку денного.  Ви злодійським шляхом протягнули це повторне друге читання, ось висновок комітету.

 

     ГОЛОВА. Нащо мені ваш комітет?

 

     ГОЛОС ІЗ  ЗАЛУ.  Іване  Степановичу,  вам  хочеться продавати землю. Продавати!

 

     ГОЛОВА. Позавчора  Вітренко   доповідала   законопроект   про внесення змін у пенсійне законодавство.  Пам'ятаєте?  Подивіться в ті  документи,  там  написано:  проект  постанови  такий-то,   від такого-то, повторне друге читання. Це проголосовано  (Шум у залі).

 

     Я вимушений  звернутися  до коменданта Верховної Ради про те, що фракція Компартії не дає проводити засідання.  Зафіксуйте, будь ласка,  цей факт. Ми поставимо охорону, щоб позаду не було отаких, і будемо продовжувати.

 

     ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Не топчіться

 

     ГОЛОВА. Георгію Корнійовичу, вже того не буде, як ви правили. Я топчусь? А ви скільки топталися по мені? А ви скільки топталися? Це ви підіть сядьте з Леонідом Макаровичем і домовтеся, скільки ви топталися  по  людях.  А  тепер  хочете,  щоб  я  топтався?  Ви як відтопталися  Ніхто в житті стільки не топтався по людях.

 

     ГОЛОС ІЗ  ЗАЛУ.  Иван  Степанович,  4  миллиона   людей   уже затоптали и не заметили.

 

     ГОЛОВА. Увімкніть мікрофон депутата Журавського.

 

     ЖУРАВСЬКИЙ В.С.,  перший  заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності (виборчий округ

 68, Житомирська    область).    Християнськодемократична   партія України. Шановні колеги! У нас є Регламент Верховної Ради України, у нас є Конституція і чинне законодавство.  Ми повинні відмовитися від силових методів роботи і повернутися до парламентських методів роботи. Є проект Земельного кодексу України в другому читанні, і я прошу Голову Верховної Ради,  Першого заступника Голови  Верховної Ради  і  заступника  Голови  Верховної  Ради  надати  слово голові Комітету з питань аграрної політики та  земельних  відносин  Ващук Катерині.  А  все  інше треба вирішувати шляхом голосування,  а не силового тиску.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Шановні народні депутати!  У зв'язку з  тим  що  я  о 16.30  за графіком роботи приймаю голову Європейського суду з прав людини

 

     ГОЛОСИ ІЗ ЗАЛУ.  О!  Давайте его сюда! Давайте покличемо його сюди!

 

     ГОЛОВА.   а перекинути це на Віктора Володимировича,  начебто я втік,  я  цього  не  хочу,  я  оголошую  перерву,  а  керівників депутатських   груп   і   фракцій   прошу   зібратися,   і  Віктор Володимирович і Степан Богданович

 

     ГОЛОС ІЗ  ЗАЛУ.  Іване   Степановичу,   зробіть   перерву   і оголошуйте засідання Погоджувальної ради, ви зрозуміли?

 

     ГОЛОВА. Я   ж   оголосив.  Ще  раз  звертаюся  до  керівників депутатських груп і фракцій:  зберіться і розгляньте це конфліктне питання.  Моя  позиція зводиться до того,  що Постановою Верховної Ради України про порядок денний восьмої сесії включено це  питання і  там  сформульовано  зміст.  Ми  оголосили  це  питання.  Я  дав можливість висловитися  Федору  Марамзіну,  який  зачитав  рішення профільного   комітету.  Народний  депутат  Василь  Круценко  вніс пропозиції,  і  ми  повинні  по  черзі   шляхом   голосування   їх вирішувати.   Запропонували   не   по   черзі   вирішувати  шляхом голосування, а якимись іншими формами і методами.

 

     Верховна Рада повинна знаходити завжди вихід із становища.  Я попрошу  заступників  провести  такі  консультації  з  керівниками депутатських груп і фракцій,  а потім залежно від того,  яку  вони внесуть   пропозицію,  будемо  пропонувати  якесь  одне  з  рішень Верховній Раді.

 

     Оголошується перерва до 17 години.

 

      (П і с л я п е р е р в и)

 

     ГОЛОВА. Петре Степановичу,  я виконав ваше доручення і сказав голові   Європейського  суду  про  те,  що  я  повідомив  народних депутатів,  що у нас передбачена зустріч,  і вони пропонували, щоб ви зайшли туди,  як ви до цого ставитесь?  Він сказав: "Ну, в мене не передбачалася зустріч з парламентом, у мене протокольна зустріч з вами, але передайте від мене вітання". Я вам передаю (Оплески).

 

     Я вам ще скажу інформацію,  це вже так,  як ви дозволяєте.  Я поставив  йому  одне  запитання:  "Скажіть,  будь  ласка,  як   ми виглядаємо  у вашій достатньо серйозній інституції як держава,  як народ, як суспільство, як країна? Він сказав так: "Раніше першою у нас за кількістю скарг була Австрія. Потім - Болгарія". Я кажу: "А де Україна?" - "Україна десь посередині".

 

     Я не коментую,  це слова не мої.  Я вам  просто  кажу,  що  я поставив це запитання,  тому що ви знаєте, що кількість звернень з України зростає в геометричній прогресії. І тому мене цікавило, чи це притаманно іншим державам, чи тільки Україні. Я вам сказав, яка була відповідь. Ну, це так, поки ви підійшли.

 

     Після цього я зайшов до зали, де погоджували позицію відносно проекту Земельного кодексу.  Керівники депутатських груп і фракцій внесли чотири пропозиції.  Жодна з них не була такою, щоб щодо неї досягався   консенсус.   Були   компромісні  пропозиції.  До  чого зводилися компроміси?  Компроміси зводилися ось до  чого.  Один  з варіантів,  за  винятком  статей,  щодо яких сьогодні не досягнуто домовленості, прийняти у другому читанні, а ці статті перенести на третє  читання.  Друга  пропозиція була - зняти проект з розгляду. Третя пропозиція - розглядати у  першому  читанні.  Верховна  Рада буде поступати за прецедентним правом.

 

     Якщо Володимире Романовичу,  немає,  то скажіть мені, Наталія Михайлівна вчора була на трибуні,  я її підтримав, і ми розглядали повторно   в   другому   читанні   знятий   з  розгляду  два  рази законопроект?

 

     ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Ну мы ж вас за это похвалили.

 

     ГОЛОВА. А  Так чого  ж  ви  кажете,  що  немає  прецедентного права?

 

     ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ.  Прецедентне право - це вам юристи скажуть.  У нас тут конституційне право.

 

     ГОЛОВА. Тому я вам ще раз кажу: Верховна Рада   буде  поступати  так,  якою  є  воля  більшості  у Верховній Раді.  Якщо сьогодні 226 депутатів хочуть, щоб Земельний кодекс був прийнятий в Україні, він буде прийнятий. У якій формі і якими методами - це підкаже нам ситуація (Шум у залі).

 

     У зв'язку з тим, що зараз 17.48 і що сьогодні протягом всього дня  найбільш  чисельна  депутатська  фракція шукала активні шляхи зриву  засідання,  вважайте,  що  це   відбулося.   Ми   засідання закриваємо  раніше  на  12 хвилин.  Продовжимо роботу в пленарному режимі завтра о 10 годині ранку.

 

 

 

 

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку