ЗАСІДАННЯ П'ЯТЕ

 

        С е с і й н и й  з а л  В е р х о в н о ї  Р а д и

        У к р а ї н и.  13  в е р е с н я  2001  р о к у.

                         10 г о д и н а.

 

     Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради

     України МЕДВЕДЧУК В.В.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Доброго   ранку,   шановні   народні    депутати, запрошені,  гості Верховної Ради України! Прошу народних депутатів підготуватися до реєстрації.  Поки ви  готуєтеся,  я  хотів  би  з приємністю  оголосити,  що  сьогодні  у нас,  у Верховній Раді два наших  колеги  відзначають  50-річний  ювілей.  Це   Заплатинський Володимир  Михайлович  і  Волок  Анатолій  Михайлович.  Давайте їх поздоровимо  і  побажаємо  щастя,  здоров'я  та  всіляких  успіхів (Оплески).

 

     Шановні колеги!  Я  хочу  від  вашого імені поздоровити також нашого колегу народного депутата,  у якого поки що  немає  ювілею, Круценка Василя Яковича.  Побажати йому щастя,  здоров'я і успіхів (Оплески).

 

     Шановні народні  депутати!  Прошу  зареєструватися.  У   залі Верховної  Ради  зареєструвалися  409  народних депутати.  Ранкове засідання Верховної Ради України оголошується відкритим.

 

     Шановні колеги!  Сьогодні четвер,  і згідно з  Регламентом  у четвер  у  нас відбувається процес прийняття рішень.  Перед тим як перейти до прийняття рішень з питань, внесених до порядку денного, хочу повідомити,  що в президію надійшла заява від трьох фракцій - Партії зелених України,  "Трудової України" і НДП  -  з  проханням надати   слово   для   виступу,  три  хвилини,  представникам  цих депутатських фракцій.  Я,  безумовно,  поставлю цю  пропозицію  на голосування, тому що сьогодні Регламентом заяви не передбачені.

 

     Отже, ставлю  на  голосування  пропозицію  трьох  фракцій про надання  слова  їм  представникам  протягом  трьох  хвилин.  Прошу народних депутатів визначитися.

 

     "За" - 137.

 

     Рішення не прийнято.

 

     Шановні колеги!   Переходимо   до  розгляду  першого  питання порядку денного - про проект Постанови  8040  про  порядок  денний восьмої  сесії Верховної Ради України третього скликання.  Я хотів би спочатку поінформувати,  що, як ви знаєте, згідно з Регламентом усі  пропозиції  щодо включення питань до порядку денного чергової сесії повинні бути подані суб'єктами права законодавчої ініціативи за  місяць  до  початку  сесії.  Пропозиції,  які  були  в Апараті Верховної  Ради,  подані  комітетами   Верховної   Ради   України, народними   депутатами,   іншими   суб'єктами  права  законодавчої ініціативи - Президентом, Кабінетом Міністрів, Національним банком за станом на 4 серпня, були акумульовані, і на підставі списку цих законопроектів Голова Верховної Ради України Іван Степанович  Плющ запропонував проект постанови за номером 8040. Після цього знову ж таки  згідно  з  Регламентом  від  суб'єктів  права   законодавчої ініціативи  надходили  додаткові  пропозиції  до  порядку  денного восьмої сесії. Тому сьогодні вам роздано документ за реєстраційним номером  8040,  де  більше  400  законопроектів,  які пропонується включити  до  порядку  денного  восьмої  сесії,  а  також  перелік додаткових   законопроектів,   запропонованих   суб'єктами   права законодавчої ініціативи, депутатськими фракціями та комітетами від імені  суб'єктів  права  законодавчої  ініціативи для включення до переліку питань порядку денного восьмої сесії.

 

     Згідно з Регламентом пропонується такий порядок  затвердження порядку  денного  восьмої  сесії.  Проголосувати  за основу проект постанови  8040.  Після  цього  послухати  пропозиції   щодо   тих законопроектів, які можуть бути з тих чи інших причин не сприйняті окремими народними депутатами,  і вилучити їх із загального списку тих,   що   прийняті   за   основу,   і  з  додаткового  переліку. Проголосувати окремо законопроекти,  які вилучаються, і затвердити в цілому порядок денний восьмої сесії.

 

     Якщо є інші думки, то давайте відведемо 5 хвилин  для  виступів  з  мотивів  голосування.  Прошу  народних депутатів  записатися.  Будь  ласка.  Висвітіть  список.  Народний депутат Черненко. Наступний - депутат Асадчев.

 

     ЧЕРНЕНКО В.Г.,  голова  Комітету  Верховної  Ради  України  з питань охорони здоров'я,  материнства та дитинства (виборчий округ 48,  Донецька область). Спасибо, Виктор Владимирович. Я считаю это дискриминацией.  Один  список  мы сейчас рассматриваем,  голосуем, какие-то проекты исключаем.  Ну навіщо,  скажіть,  будь ласка,  ми будемо вилучать? Чого ми дискримінуємо депутатів?

 

     Вікторе Володимировичу!  Є  список,  який запропонував Голова Верховної Ради.  Сьогодні  нам  роздали  перелік  документів,  які додатково   внесли   депутати.  Це  було  погоджено  на  засіданні Погоджувальної ради.

 

     Я пропоную проголосувати ці два списки разом.  Якщо в  когось із  депутатів  є зауваження щодо якогось із законопроектів,  нехай він їх висловить.  А потім,  якщо ми проголосуємо  їх  за  основу, будемо розглядати і голосувати в цілому.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Народний  депутат  Асадчев.  Наступний  - депутат Кармазін.

 

     АСАДЧЕВ В.М.,  голова  підкомітету  Комітету  Верховної  Ради України   з   питань  бюджету  (багатомандатний  загальнодержавний виборчий округ,  НРУ).  Дякую. Вікторе Володимировичу! Я, відверто кажучи,  не  зовсім зрозумів,  який варіант ви запропонували.  Але мені  здається,  що  нам  завжди  треба  йти  за  Регламентом.   У Регламенті сказано, що можна голосувати і треба проекти постанов у першому читанні,  в другому читанні.  Я  не  знаю,  навіщо  ми  це порушуємо.

 

     Я так розумію, що порядок денний на вересень затверджений, ми можемо працювати. Треба проголосувати проект постанови про порядок денний  восьмої  сесії  в  першому  читанні.  Дати  можливість  до наступного  четверга  внести   свої   пропозиції   і   зауваження. Проголосувати  в  наступний  четвер у другому читанні і затвердити порядок денний. Це чітко відповідає Регламенту.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Кармазін.  Наступний  -  депутат Сизенко.

 

     КАРМАЗІН Ю.А.,  голова  Комітету  Верховної  Ради  України  з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією  (виборчий округ 134,  Одеська область). Місто-герой Одеса, Партія захисників Вітчизни,  депутатська  група  "Солідарність".   Шановні   народні депутати! Шановний головуючий! Сьогодні треба розглядати питання і по формі,  і по суті.  Хіба ми розглядали на сесії питання, хто на чому  наполягає?  Хіба  ми знали,  що в Америці буде терористичний акт?  Не знали.  А у зв'язку з цим постає питання про  ратифікацію міждержавної Угоди про міждержавний антитерористичний центр.  Тому треба буде його обговорювати.  І я зараз  наполягатиму  на  цьому. Тому  так,  як  ми  зараз  хочемо,  не  можна голосувати за проект постанови

 8040.

 

     Крім того,  я  наполягаю  на  включенні проекту,  який подали Олексій  Марченко  і  Олександр  Рябченко,  -  щодо  включення  до переліку   об'єктів,   що   не   підлягають  приватизації,  заводу "Більшовик". Як тільки якесь підприємство починає працювати, у нас його зразу хтось хоче "прихватизувати". Це вже по суті, якщо потім у мене не вистачить  часу  висловитись.  А  взагалі  я  думаю,  що порядок  денний  треба  обговорювати  з  трибуни,  як  передбачено Регламентом.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат  Сизенко.  Наступний  -  депутат Марченко.

 

     СИЗЕНКО Ю.П.,  голова  підкомітету  Комітету  Верховної  Ради України з питань молодіжної політики,  фізичної культури, спорту і туризму  (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  КПУ). Прошу передать слово депутату Цибенко.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

     ЦИБЕНКО П.С.,  член Комітету Верховної Ради України у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів (виборчий округ 110, Луганська область).  Спасибі.   Вікторе   Володимировичу!   Фракція   готова проголосувати  за  основу  даний  документ за умови,  якщо з нього будуть виключені такі законопроекти (я їх  називаю):  6273,  4041, 7255, 5071,

 7314, 5381 і 5062.  Тільки за умови виключення з проекту  порядку денного цих документів фракція проголосує його за основу.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Марченко Олексій.

 

     МАРЧЕНКО О.А.,  член Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики  та  земельних  відносин  (виборчий  округ  201, Черкаська область).  Дякую.  "Демсоюз".  Шановні колеги!  Шановний Вікторе Володимировичу! Я думаю, що можна було б сьогодні прийняти проект  порядку  денного  за основу і дати можливість депутатам до наступного четверга  ще  попрацювати,  оскільки  є  проблеми,  які навряд чи будуть тут вирішені.

 

     Я вже  декілька разів порушував питання про те,  що в порядку денному  немає  законопроекту   7492,   який   внесений   фракцією "Демсоюз".  Однак  усі  слухають...  Навіть Іван Степанович казав: "Наступного разу,  Олексію".  Я вже десять разів про  це  кажу,  а цього   законопроекту  немає  і  сьогодні,  навіть  у  додатковому переліку. І я не впевнений у тому, що він з'явиться.

 

     Ще одна пропозиція. Законопроект

 6353 свого часу розглядався Верховною Радою,  прийнятий у першому читанні  і  майже  готовий  до  другого  читання.  Навіть  Кабінет Міністрів   додає,   незрозуміло   за   якою   процедурою,   новий законопроект (а Верховна Рада  реєструє)  до  законопроекту  6353, який стосується проблеми оподаткування прибутку підприємств. Але у переліку питань немає ні нашого законопроекту,  який  прийнятий  у першому читанні, ні того, який запропонований Кабінетом Міністрів.

 

     Я вважаю, що треба дати можливість народним депутатам разом з апаратом доопрацювати проект постанови, який ми розглядаємо і який має бути прийнятий.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.   Шановні  колеги!  Щодо  пропозицій,  які прозвучали у виступах з мотивів голосування.

 

     По-перше, я хочу сказати,  що ніякої дискримінації пропозицій суб'єктів права законодавчої ініціативи немає. Є лише порядок. Цей порядок  я  оголосив  з  самого  початку:  згідно  з   Регламентом пропозиції  до  порядку  денного  подаються  за  місяць до початку сесії.  Саме  тому  Голова  Верховної  Ради  запропонував   проект постанови з цими пропозиціями. Всі інші пропозиції також враховані і подані в додатковому переліку,  включаючи (я додаю те,  що  було запропоновано   Олексієм  Марченком)  законопроект  7492.  Це  для протоколу.

 

     Тепер щодо  того,  щоб  дати  ще   тиждень   для   підготовки пропозицій.  Ми говорили про це і 3 вересня,  і дали тиждень,  і в понеділок на  засіданні  Погоджувальної  ради.  Я  думаю,  що  всі суб'єкти  права  законодавчої  ініціативи,  які хотіли подати свої пропозиції до порядку денного восьмої сесії,  змогли в повній мірі скористатися своїм правом.

 

     Тому сьогодні   бажано  все-таки  затвердити  порядок  денний восьмої сесії і почати працювати в нормальному режимі.

 

     Я зараз поставлю на голосування за  основу  проект  постанови 8040.  До речі,  за основу можна ставити не тільки цей проект, а й додатковий перелік,  вилучивши ті законопроекти, які назвали. Якщо є  пропозиції  про  вилучення  ще  інших,  а  ми  їх  будемо потім голосувати окремо, будь ласка, я готовий надати слово.

 

     Увімкніть мікрофон депутата Симоненка.

 

     СИМОНЕНКО П.М., член Комітету Верховної Ради України з питань правової   політики  (багатомандатний  загальнодержавний  виборчий округ, КПУ). Фракція комуністів. Вікторе Володимировичу! Перед тим як будете ставити на голосування, чітко скажіть, що ви врахували з тих зауважень, які висловили народні депутати.

 

     Чому я знову попросив слово від  фракції?  Бо  ми  не  можемо включати  до  порядку денного проекти,  внесення яких є порушенням Конституції України з  боку  народного  депутата.  Ну,  наприклад, знову  ставлять питання про заборону діяльності Компартії рішенням Верховної Ради. У Конституції чітко записано, що суд визнає це. Як може народний депутат вносити такий проект?  А ми, проголосувавши, освятимо його незаконні дії.  Тому  те,  що  запропонував  депутат Цибенко...  Серед  тих  документів  дійсно є такі,  які внесені на порушення Конституції. Прошу врахувати це. Ми не будемо голосувати за  ті  законопроекти,  які внесені на порушення Конституції і які депутати не мають права вносити.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Чи  є  ще  пропозиції   щодо   вилучення? Народний   депутат  Алексєєв.  Будь  ласка.  Наступний  -  депутат Єльяшкевич.

 

     АЛЕКСЄЄВ В.Г.,  заступник  голови  Комітету  Верховної   Ради України з питань свободи слова та інформації (виборчий округ

 172, Харківська область).  Благодарю вас,  Виктор Владимирович. У меня   замечание,   касающееся  соблюдения  норм  Регламента.  Что касается проекта  Закона  "Про  географічні  назви".  Мы  его  раз отклонили.

 

     Мы имеем  право  внести его второй раз.  Но мы не имеем права вносить его на второе  чтение.  Поэтому  я  прошу  до  голосования исключить  слова "друге читання",  поскольку законопроект вносится по новой в соответствии с Регламентом.  То есть вносится на первое чтение, а не на второе.

 

     Спасибо.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний  депутат  Єльяшкевич.  За  ним - депутат Бродський.

 

     ЄЛЬЯШКЕВИЧ О.С.,  заступник голови  Комітету  Верховної  Ради України з питань фінансів і банківської діяльності (виборчий округ 182,  Херсонська область).  Уважаемые  коллеги!  Уважаемый  Виктор Владимирович!  Мне абсолютно непонятно, что сейчас происходит. Но, наверное, это связано с отсутствием Ивана Степановича Плюща.

 

     В мире сейчас проблема номер один - это реакция на те ужасные события,   которые  произошли  в  Соединенных  Штатах  Америки.  Я надеялся,  что  Верховная  Рада  Украины   первым   делом   примет соответствующее     заявление,     чтобы     показать    отношение законодательного органа Украины к тем событиям, которые произошли, чтобы Верховная Рада осудила терроризм.

 

     К сожалению,  Виктор Владимирович, этого не происходит. Более того,  данный вопрос вообще в повестку дня не включен.  Объясните, пожалуйста, почему это произошло?

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Колего Єльяшкевич,  я зразу пояснюю. Підготовлена заява  за  дорученням  Голови  Верховної   Ради   України.   Зараз уточнюється  текст.  Я  не  знаю,  роздали  чи повинні роздати.  У порядок денний це  питання  включати  не  треба.  Як  тільки  буде готовий документ, ми його проголосуємо, не хвилюйтеся.

 

     Будь ласка, депутате Бродський. За ним - депутат Удовенко.

 

     БРОДСЬКИЙ М.Ю.,  голова  Комітету  Верховної  Ради  України з питань промислової політики і підприємництва (виборчий округ

 215, м. Київ). Фракція "Яблуко". Шановний Вікторе Володимировичу! Я не розумію,  чому в  перелік  законопроектів,  які  включені  до проекту  порядку  денного  на  цю  сесію,  не  внесено  мій проект постанови 7465 стосовно пана Мітюкова, - про його відповідальність за все те, що сьогодні діється в банку "Україна".

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Удовенко.

 

     УДОВЕНКО Г.Й.,  голова  Комітету  Верховної  Ради  України  з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  НРУ). Шановний Вікторе  Володимировичу!  Я  хочу   кілька   слів   сказати   щодо пропозиції,  яку внесла фракція комуністів. З голосу дуже важко... Навіть перелік законопроектів,  які назвав колега  Цибенко,  я  не встиг  записати.  Тут  уже  хтось вносив таку пропозицію.  Давайте вчинимо так.  У нас є план роботи на вересень.  У понеділок ми  на засіданні   Координаційної   чи  Погоджувальної  ради  погодимо  і приймемо рішення наступного четверга.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Щодо   останньої   пропозиції.   Геннадію Йосиповичу,  якщо  ми  сьогодні  не  приймемо  рішення,  то  так і вчинимо.  Але справа в тому,  що ми вже  два  тижні  готуємося  до прийняття цього рішення.

 

     Щодо пропозиції,  яка  прозвучала від фракції комуністів,  то Іван Степанович Плющ 3 вересня на  засіданні  Погоджувальної  ради сказав:  "Шановні колеги, порядок затвердження буде таким". Більше того,  ця практика уже склалася і на  минулій,  і  на  позаминулій сесії,  коли  ми вносили пропозиції,  вилучали і окремо голосували кожний  проект,  який,  як  вважає  хтось   із   суб'єктів   права законодавчої   ініціативи,   не   може   бути  запропонований  для голосування в загальному списку.

 

     Щодо пропозиції  Михайла  Юрійовича   Бродського.   Якщо   ви наполягаєте   на   включенні  цього  законопроекту,  то  він  буде голосуватися в цьому списку. Але він не включений. Мабуть, не було відповідного подання, і апарат його не включив.

 

     Будь ласка, увімкніть мікрофон народного депутата Матвєєва.

 

     МАТВЄЄВ В.Й.,  голова  підкомітету  Комітету  Верховної  Ради України  з  питань  економічної  політики,   управління   народним господарством,    власності    та    інвестицій   (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  КПУ).  По непонятным  для  меня причинам  в  дополнительный  перечень  законопроектов  не  включен законопроект

 8068 о  внесении  изменений  к статье 18 Закона Украины о порядке погашения  обязательств  налогоплательщиков  перед  бюджетными   и государственными  целевыми  фондами.  Он  своевременно был подан в сектор регистрации законопроектов,  но  почему-то  в  перечень  не включен. Я просил бы его включить.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Я записав.  Народний депутат Крючков.  За ним - депутат Тищенко.

 

     КРЮЧКОВ Г.К.,  член Комітету Верховної Ради України з  питань національної  безпеки і оборони (багатомандатний загальнодержавний виборчий  округ,  КПУ).  Шановний  Вікторе   Володимировичу!   Два комітети  підтримали  мою  пропозицію  про  розгляд  на  засіданні Верховної Ради питання про незадоволення  відповідями  Генеральної прокуратури. Проекту 6167 немає. Прошу включити.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний   депутат  Тищенко.  За  ним  -  депутат Філенко.

 

     ТИЩЕНКО П.В.,  член Комітету Верховної Ради України з  питань промислової    політики    і    підприємництва    (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  КПУ). Спасибо. Просьба включить в   повестку  дня  проект  постановления  8083  о  проведении  Дня правительства,  где  предложено  рассмотреть  вопрос   "Про   стан дотримання  Кодексу  законів  про  працю  України на підприємствах різних форм власності". Этот вопрос важен на сегодняшний день.

 

     Спасибо.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат  Філенко.  Наступний  -  депутат Шевченко.

 

     ФІЛЕНКО В.П.,  член  Комітету Верховної Ради України з питань правової  політики  (багатомандатний  загальнодержавний   виборчий округ,  НДП).  Шановний  Вікторе  Володимировичу!  Шановні народні депутати!  Ми вчасно подали пропозиції до комітету щодо  включення семи  законопроектів.  Але  я  хочу  для  стенограми,  щоб вони не загубилися,  назвати їх номери: 8030, 7319, 7033, 7013, 6257, 7273 і   7077.   Пропозиції   вчасно  подані,  на  минулому  тижні.  Ми сподіваємося, що все буде в порядку.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Вибачте,  колего  Філенко,  у  нас  немає   таких пропозицій. Подайте їх, будь ласка, письмово.

 

     Народний депутат Шевченко. За ним - депутат Кравченко.

 

     ШЕВЧЕНКО В.Ф.,  секретар  Комітету  Верховної  Ради України з питань    свободи    слова    та    інформації    (багатомандатний загальнодержавний   виборчий  округ,  НРУ).  Шановний  головуючий! Шановні колеги! Свого часу ми розглянули за повною процедурою, але не прийняли рішення, питання щодо ротації двох членів Національної ради з питань телебачення і  радіомовлення  з  тієї  частини,  яка призначалася парламентом.  Отже,  питання розглянуто, пропонується включити його до відповідного розділу  для  ухвалення  рішення.  З цього приводу внесено законопроект

 4403 і ряд наступних, які ідуть через дріб.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутат Кравченко.

 

     КРАВЧЕНКО М.В.,  заступник  голови  Комітету  Верховної  Ради України  з  питань промислової політики і підприємництва (виборчий округ  57,  Донецька   область).   Фракция   коммунистов.   Виктор Владимирович!  Я  прошу  для протокола записать законопроект 8086. Это очень серьезный законопроект,  который касается дополнительных финансовых сборов с населения.

 

     Спасибо.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутат Коновалюк.

 

     КОНОВАЛЮК В.І., член Комітету Верховної Ради України з питань бюджету (виборчий округ 62,  Донецька область). Спасибо. Уважаемый Виктор Владимирович! Мы всегда рассматривали формирование повестки дня  сессии  как  внесения  на  рассмотрение  ключевых   социально значимых вопросов.

 

     От нашей группы "Регионы Украины" был внесен проект Трудового кодекса  Украины,  регистрационный  8046.  На  наш   взгляд,   это документ,  который  даст возможность во многом изменить ситуацию в трудовых отношениях, реализовать трудовой потенциал и так далее. И мы настаиваем на том, чтобы на этой сессии (а она как продуктивная последняя в работе Верховного Совета этого созыва) был  внесен  на рассмотрение  данный  вопрос,  как  и  многие  другие,  которые мы вносили от нашей группы и считаем, что они альтернативные и должны рассматриваться в ближайшее время.

 

     Спасибо.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Колего  Коновалюк,  ще раз номер повторіть,  будь ласка.

 

     Увімкніть мікрофон депутата Коновалюка.

 

     КОНОВАЛЮК В.І. Регистрационный номер 8046.

 

     Спасибо.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні  колеги!  Отже,  ми  заслухали пропозиції народних депутатів.  Я буду формулювати пропозиції  і  прошу  всіх уважно слухати.

 

     Депутат Донченко.

 

     ДОНЧЕНКО Ю.Г.,  голова  підкомітету  Комітету  Верховної Ради України з питань соціальної політики та праці (виборчий округ

 113, Луганська область). Спасибо, Виктор Владимирович. Я хотел бы обратить ваше внимание на то, что в очередной раз правительство не вносит  на  ратификацию  социальную  хартию.  У меня в руках ответ заместителя  главы  Администрации  Президента,  где  говорится   о необходимости  принятия  этого  решения.  Поэтому я думаю,  что мы должны включить в  повестку  дня  этот  вопрос  и  потребовать  от правительства,  чтобы оно в конце концов подало данный документ на ратификацию на этой сессии.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. У нас немає реєстраційного номера.  Більше  того, питання  щодо  ратифікації  не включаються до порядку денного.  Як тільки  відповідний  документ  надходить,  ми  відразу   приймаємо рішення щодо нього в четвер. Тому тут немає проблеми.

 

     А що  стосується  протокольного  доручення уряду,  то ми його дамо, для того щоб уряд своєчасно підготував документ.

 

     Шановні колеги!  Я  прошу  уважно  слухати  пропозиції,   які надійшли, які будуть ставитися на голосування.

 

     У нас є проект постанови за номером 8040. У нас є додатковий перелік законопроектів,  які надійшли від суб'єктів права законодавчої ініціативи, вам його роздано.

 

     До проекту  постанови  8040  і додаткового переліку додаються такі законопроекти:  законопроект 7465, законопроект 7492 депутата Марченка,  законопроекти,  які називав народний депутат Філенко, - 8030, 7319, 7033, 7013,

 6257, 7273,   7077,   законопроекти,  які  подавали  представники фракції комуністів, -

 8083, 8086   і   8068,   законопроект,  запропонований  депутатом Коновалюком,  законопроекти,  запропоновані   народним   депутатом Шевченком, - 4403, 4403/1,

 4402/2.

 

     При цьому із списку  вилучаються  законопроекти  за  номерами 6273, 4041, 7255, 5071, 7314, 5381, 5062.

 

     Ставлю на   голосування   цю   пропозицію  за  основу.  Прошу визначитись.

 

     "За" - 318.

 

     Рішення прийнято.

 

     Ці пропозиції,  які  проголосовані  за  основу,   ставлю   на голосування   в  цілому.  Прошу  народних  депутатів  визначитися. Зніміть голосування.

 

     Вилучені. Якщо будуть пропозиції суб'єктів права законодавчої ініціативи - будемо голосувати окремо.

 

     Депутат Цибенко. За ним - депутат Місюра.

 

     ЦИБЕНКО П.С.   Вікторе   Володимировичу!   Сталося   невелике непорозуміння.  Оскільки спочатку ми говорили про  документи,  які будемо  виключати,  то  я чекав,  що буде наступний етап,  коли ми вноситимемо пропозиції і про включення.  Я  пропоную  включити  до порядку  денного  проект  Закону  про внесення змін і доповнень до статті 58 Закону України про Державний бюджет України на 2001 рік, 7308, автор - депутат Кочерга.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, депутате Місюра.

 

     МІСЮРА В.Я.,   голова  підкомітету  Комітету  Верховної  Ради України з питань молодіжної політики,  фізичної культури, спорту і туризму   (багатомандатний   загальнодержавний   виборчий   округ, виборчий блок СПУ та СелПУ).  Вікторе Володимировичу,  я  піднімав руку,  але  ви  не  побачили.  З  незрозумілих  для мене причин не включений законопроект

 8053, який  я  вчасно  подав  -  про  внесення змін до Закону про військовий обов'язок та військову службу.  Я вас прошу включити це питання. Законопроект уже розданий депутатам.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутат Павловський.

 

     ПАВЛОВСЬКИЙ М.А.,  голова підкомітету Комітету Верховної Ради України з питань Регламенту,  депутатської  етики  та  організації роботи  Верховної  Ради  України (виборчий округ 188,  Хмельницька область).  Дякую,  Вікторе  Володимировичу.  Шановні   колеги!   У додатковому  списку є законопроект за номером 8038,  що стосується переліку об'єктів права  державної  власності,  що  не  підлягають приватизації.

 

     Щодо підприємства,  про  яке я веду мову,  то це питання було проголосовано.  У стенограмі є,  Костусєв підтвердив це.  Але  при оформленні  цього  законопроекту воно випадково випало з переліку. Для того щоб виправити цю помилку,  я пропоную включити у  порядок денний і проголосувати це конкретне питання.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Вибачте,  колего  Павловський.  Це питання є,  ми проголосували за основу.

 

     ПАВЛОВСЬКИЙ М.А. Так я ж хочу доповнити ще до цього.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Чим доповнити? Яким законопроектом?

 

     ПАВЛОВСЬКИЙ М.А. Номер 8038 у додатковому переліку.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Так він же проголосований за основу.

 

     ПАВЛОВСЬКИЙ М.А. Він проголосований?

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Так. Я ж перерахував.

 

     ПАВЛОВСЬКИЙ М.А. Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги!  Я ставлю на голосування в цілому проект  Постанови  про порядок денний восьмої сесії Верховної Ради України  третього  скликання,  який  був  прийнятий   за   основу, включаючи   законопроект   7308   (пропозиція  народного  депутата Цибенка),  законопроект  8053   (пропозиція   народного   депутата Місюри). І ви пам'ятаєте, що при голосуванні за основу ми вилучили законопроекти за номерами 6273,  4041,  7255,  5071,  7314,  5381, 5062,  тобто  без  них  все  інше ставимо на голосування в цілому. Прошу народних депутатів визначитися.

 

     Зніміть голосування. Депутат Цибенко.

 

     ЦИБЕНКО П.С.  Вікторе  Володимировичу!  Ви,  очевидно,   коли записували, не почули однієї цифри. Я називав проект Закону

 7311 (автор - депутат Зварич) про заборону пропаганди комунізму в Україні. Пропонував виключити його.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Для протоколу 7311, а не 7314. Вибачте.

 

     Я ставлю на голосування в цілому проект Постанови про порядок денний  восьмої  сесії  з   вилученням   законопроектів,   які   я перерахував. Прошу народних депутатів визначитися.

 

     "За" - 345.

 

     Рішення прийнято.

 

     Чи будуть автори законопроектів,  які ми вилучили, наполягати на тому,  щоб поставити їх на голосування для включення до порядку денного?

 

     --------------

 

     Слухається наступне  питання  порядку  денного.  Мова йде про проекти постанов

 7458-Д і   7458-2   про   утворення  тимчасової  слідчої  комісії Верховної Ради України  для  з'ясування  причин  замаху  на  життя журналіста, генерального директора інформаційної телерадіокомпанії ІРТК "ТОВ" міста Слов'янська Донецької області Александрова  Ігоря Олександровича.

 

     Шановні колеги!  Я  зразу  дам  пояснення  для  того,  щоб ми орієнтувалися і оперативно рухалися вперед. У чому полягає різниця між  цими  проектами постанов?  Колега Хмельовий пропонує створити тимчасову слідчу комісію.  А в проекті постанови,  запропонованому головою   комітету  народним  депутатом  Кармазіним,  йдеться  про надання статусу тимчасової слідчої комісії комітету,  який  очолює Кармазін,    для    розслідування   причин   загибелі   журналіста Александрова.

 

     Будь ласка, увімкніть мікрофон народного депутата Хмельового.

 

     ХМЕЛЬОВИЙ А.П.,  голова підкомітету Комітету  Верховної  Ради України    з    питань    будівництва,    транспорту   і   зв'язку (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  КПУ).  Фракция коммунистов.  Я  все-таки  настаивал  бы на проекте постановления, который внесли я и депутат Бродский,  поскольку в состав  комиссии включены представители всех фракций. Это первое.

 

     Второе. Я   хотел   бы   сказать,  что  не  доверяю  депутату Кармазину,  своему коллеге,  потому что он поспешил с заявлениями, подтверждающими версию, которую выдвинули органы внутренних дел. Я полагаю,  что та версия,  которую поддержал  мой  коллега  депутат Кармазин   просто   уводит   общественность   от  поиска  основных виновников убийства Александрова.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

 

     Шановні колеги,  ставлю  на  голосування  законопроект   7458 народного депутата...  З мотивів голосування?  Будь ласка. Депутат Павловський. За ним - депутат Пилипчук.

 

     ПАВЛОВСЬКИЙ М.А.  Дякую,  Вікторе  Володимировичу.   Я   хочу звернути  увагу  на таке.  Ви сказали,  що там є представники всіх фракцій.  Але не вписано представника  фракції  "Батьківщина".  Ми пропонуємо від фракції "Батьківщина" народного депутата Пилипчука.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.   Увімкніть  мікрофон  народного  депутата Пилипчука.

 

     ПИЛИПЧУК І.М.,  заступник  голови  Комітету  Верховної   Ради України  з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією (виборчий округ 124, Львівська область). Вікторе Володимировичу, я знімаю питання.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Таран.

 

     ТАРАН (ТЕРЕН)  В.В.,  член  Комітету Верховної Ради України з питань    свободи    слова    та    інформації    (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ, НРУ). Справа в тому, що вчора на засіданні комітету ми ввели  туди  від  нашої  фракції  Правденка. Очевидно,  депутат Павловський просто не поінформований про це.  В принципі нам абсолютно однаково,  буде від нашої фракції Правденко чи  буде Ігор Мар'янович.  Але я дуже просив би,  щоб хтось із них був.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Асадчев.

 

     АСАДЧЕВ В.М.   Дякую.   Шановний   Вікторе    Володимировичу! Наскільки я розумію, згідно з Регламентом і навіть Конституцією ми можемо не створювати тимчасової спеціальної комісії,  а її функції передати   відповідному  комітету.  А  що  стосується  спеціальної слідчої комісії,  то  тут  комітет  не  має  права  виконувати  ці функції,  і  це  навіть у Конституції розведено,  є окреме поняття "комітет" і окреме поняття "слідчі комісії".  Тому, мені здається, той  проект  постанови,  який вніс Кармазін,  не відповідає навіть Конституції,  а не  тільки  Регламенту.  Треба  створювати  слідчу комісію.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Визначимось  шляхом голосування.  Шановні колеги, таким чином... Хто? Народного депутата Шепи увімкніть мікрофон.

 

     ШЕПА В.В., голова підкомітету Комітету Верховної Ради України з  питань аграрної політики та земельних відносин (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ, НРУ). Від Народного руху України немає нікого. Я пропоную ввести Кульчинського Миколу.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Колего  Шепа,  є  Григорович Лілія Степанівна від Народного руху України.

 

     Увімкніть мікрофон депутата Зінченка.

 

     ЗІНЧЕНКО О.О.,  голова  Комітету  Верховної  Ради  України  з питань    свободи    слова    та    інформації    (багатомандатний загальнодержавний  виборчий  округ,  СДПУ(о)).  Шановний   Вікторе Володимировичу!  Є пропозиція від фракції внести поправку: замість прізвища Андреічева записати  у  список  цієї  комісії  Песоцького Миколу Федоровича.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Увімкніть мікрофон депутата Кочерги.

 

     КОЧЕРГА В.Г.,  секретар  Комітету  Верховної  Ради  України з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією  (виборчий округ   49,   Донецька   область).   Компартия.  Уважаемые  Виктор Владимирович и народные депутаты! Я хочу предложить такой порядок. Давайте  мы  за  основу  возьмем  какой-то вариант,  а потом будем вносить изменения.  А если мы сразу одно и  другое  делаем,  то  я предлагаю  председателем  этой комиссии избрать Хмелевого Анатолия Петровича,  потому что он из этого округа,  знает ситуацию,  знает материалы уже, сам родом из Славянска.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! Думаю, всі ознайомилися з текстом запропонованого проекту постанови про створення тимчасової слідчої комісії.  Перед тим як поставити на голосування за основу, нагадаю пропозиції народних депутатів.

 

     Від фракції СДПУ(о) - Песоцький,  від фракції "Батьківщина" - Правденко.  З  цими  поправками  ставлю  на  голосування за основу законопроект 7458. Прошу народних депутатів визначитися.

 

     "За" - 289.

 

     Рішення прийнято.

 

     Надійшла пропозиція при прийнятті  в  цілому  даного  проекту постанови  головою  слідчої  комісії  обрати  Хмельового  Анатолія Петровича.  В  тексті  внесеного  проекту  постанови  пропонується обрати   головою  комісії  Шеховцова,  а  Хмельового  заступником. Надійшла пропозиція головою комісії обрати Хмельового.

 

     Увімкніть мікрофон депутата Коновалюка.

 

     КОНОВАЛЮК В.І. Спасибо, Виктор Владимирович. У нас в принципе по  этому проекту постановления замечаний нет,  но хотелось бы еще раз обратиться к Регламенту.

 

     Давайте мы   не   будем   все-таки   нагнетать   и    излишне политизировать  эти  вопросы,  потому  что они должны носить чисто профессиональный,  объективный характер. Избран состав комиссии, и члены   комиссии   определятся   с   председателем  комиссии,  его заместителями и так далее.

 

     Поэтому давайте все-таки  примем  решение  в  соответствии  с Регламентом работы Верховной Рады.

 

     Спасибо.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

 

     Інших пропозицій   немає?  Шановні  колеги!  Я  звертаюся  до авторів,  зокрема до Хмельового.  Якщо є  пропозиція  про  обрання головою комісії Хмельового,  то що стосовно Шеховцова? Ви змінюєте свою позицію по постанові чи ні?

 

     Будь ласка, увімкніть мікрофон народного депутата Хмельового. Це від автора залежить, тільки автор може змінити.

 

     ХМЕЛЬОВИЙ А.П.  Мне сразу предлагали быть председателем, но я посчитал нескромным самого себя предлагать,  поэтому,  думаю, если мы поменяем местами, я возражать не буду.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Шановні  колеги!  Ставлю на голосування в цілому проект постанови 7458 з додатком (після прийняття  його  за основу):  Хмельовий  Анатолій Петрович - голова тимчасової слідчої комісії,  Шеховцов Олексій Дмитрович - заступник. Решта за текстом з тими додатками, які ми прийняли при голосуванні за основу.

 

     Прошу народних депутатів визначитися.

 

     "За" - 277.

 

     Рішення прийнято.

 

     По фракціях (Шум у залі).

 

     Спокійніше, колеги, спокійніше.

 

     --------------

 

     Переходимо до наступного питання порядку денного.  Слухається питання  (реєстраційний  номер  7186)  про  проект  Постанови  про проведення  парламентських слухань на тему:  "Конституційні вимоги до права власності на землю  та  особливості  розробки  Земельного кодексу України".

 

     Увімкніть мікрофон   Круценка   Василя   Яковича.  З  мотивів голосування. Одна хвилина. Будь ласка, Василю Яковичу.

 

     КРУЦЕНКО В.Я.,  заступник  голови  Комітету  Верховної   Ради України   з   питань   аграрної  політики  та  земельних  відносин (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  КПУ).  Фракція комуністів.   Дякую,   Вікторе   Володимировичу.  Шановні  народні депутати!  Я дякую вам за поздоровлення.  І щодо  проекту.  Проект постанови  про  слухання  вноситься  не  вперше.  І я не вважаю за необхідне його широко коментувати.  Тим більше що в  обгрунтуванні розданого  проекту  постанови на зворотному боці викладена позиція авторів.

 

     Я хочу звернути увагу тих,  хто не голосував раніше за  даний проект  і  не  підтримує  його,  мотивуючи  це  тим,  що прийняття постанови і самі слухання суперечить прийняттю Земельного кодексу. Навпаки,  це спроба,  і головне - можливість,  розглянути проблему неузгодженості   з   Конституцією   України   питання    власності українського народу на землю та інші природні ресурси.

 

     Необхідність і  доцільність  таких  слухань підтримує Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради  України.  Тож прошу підтримати проект,  але змінити дату слухань з 19 вересня на 3 жовтня, оскільки залишилося мало часу для їх підготовки.

 

     Прошу підтримати проект постанови.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. З   мотивів   голосування   увімкніть    мікрофон народного депутата Коновалюка.

 

     КОНОВАЛЮК В.І.  Спасибо,  Виктор  Владимирович.  Мы  не будем поддерживать голосованием этот вопрос, потому что Земельный кодекс мы приняли в первом чтении. Если бы фракция коммунистов объективно подходила и конструктивно работала над тем, чтобы все противоречия этого  документа  снять,  мы бы уже имели реальную правовую основу проведения и утверждения земельной реформы.

 

     Поэтому еще раз говорю,  мы не будем поддерживать и призываем вас  все-таки  провести  конструктивную  работу по доработке этого документа.

 

     Спасибо.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Шановні  колеги!  Ставлю  на  голосування проект Постанови

 7186 про проведення парламентських слухань на тему "Конституційні вимоги  до  права  власності  на  землю  та  особливості  розробки Земельного кодексу України" з  редакційною  поправкою  від  автора постанови:   провести  ці  слухання  в  середу,  3  жовтня,  після закінчення пленарних засідань о 15 годині.

 

     Прошу народних депутатів визначитися.

 

     "За" - 169.

 

     Рішення не прийнято.

 

     По фракціях покажіть, будь ласка.

 

     --------------

 

     Слухається наступне питання порядку денного. Проект Постанови про  порядок  висвітлення  роботи  восьмої  сесії  Верховної  Ради України третього скликання. Реєстраційний номер 7463-Д.

 

     Гмиря Сергій Петрович. Будь ласка.

 

 

 

     ГМИРЯ С.П.,  голова  підкомітету  Комітету   Верховної   Ради України  з питань свободи слова та інформації (виборчий округ 105, Луганська область). Уважаемые коллеги! Предложенный вам документ - это образец согласия между различными политическими силами. Взятый за основу и предложенный коммунистами проект  дополнен  серьезными замечаниями  представителя  Руха  Виталия  Федоровича Шевченка,  а также предложениями, которые поступили от беспартийных.

 

     Я думаю,  что если мы примем этот  документ,  то  как-то  еще поддержим  разваливающееся  здание  свободы  слова в Украине.  Все политические  силы,  которые   хотят   демократии,   должны   быть заинтересованы в его принятии.

 

     Спасибо.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги!  Ви пам'ятаєте,  що минулого року ми  прийняли  проект  за  основу  і  було  дано   доручення   його доопрацювати.    Зараз    Сергій    Петрович    Гмиря   представив доопрацьований варіант.  І я ставлю на голосування проект 7463-Д в цілому.

 

     Прошу народних депутатів визначитися.

 

     "За" - 225 (Шум у залі).

 

     Спокійніше, шановні колеги. По фракціях покажіть.

 

     Шановні колеги!    Запишіться,   п'ять   хвилин   з   мотивів голосування,  щоб можна було перейти до наступного питання порядку денного згідно з Регламентом. Висвітіть.

 

     Народний депутат Беспалий. Наступний - депутат Кулик.

 

     БЕСПАЛИЙ Б.Я.,  член Комітету Верховної Ради України з питань правової  політики  (багатомандатний  загальнодержавний   виборчий округ,  НДП). "Реформи-Конгрес". Це передостання сесія. Важливість цього документа зрозуміла.  І я прошу ще  раз  поставити  його  на голосування  хоча  б  з  тієї  причини,  що,  це  можна побачити у роздруковці персональній,  моя  картка  чомусь  не  проголосувала, хоча,  поза сумнівом,  я голосував за,  і це можна рахувати навіть 226 голосом.  Це моя офіційна заява - долучити мій голос і вважати цю  постанову прийнятою.  Якщо ні,  то для надійності можна ще раз просто переголосувати і  переконатися,  що  цей  проект  постанови знаходить підтримку в залі.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний   депутат  Кулик.  Наступний  -  депутат Філіпчук.

 

     КУЛИК О.В.,  член Комітету Верховної Ради  України  з  питань свободи  слова  та  інформації  (виборчий  округ  145,  Полтавська область).  Український народний рух. Думаю, що доречно буде ще раз переголосувати.  У  Комітеті  з питань свободи слова та інформації вчора розглядалося це питання,  і ми одноголосно прийняли  рішення прийняти цей проект. Зійшлися на одній думці і ліві, і праві. Тому прошу колег підтримати цей проект, він нам добре прислужиться.

 

     Але ж ви подивіться, хто не голосує. Не голосують ті, хто має контроль над засобами масової інформації.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний  депутат  Філіпчук.  Наступний - депутат Станков.

 

     ФІЛІПЧУК Г.Г.,  член Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти (виборчий округ 203,  Чернівецька область).  Я хочу висловити свою  власну  точку  зору,  не  фракційну  і  навіть  не партійну.  У  багатьох  областях  України  у  зв'язку з наступними виборами створилася критична ситуація,  коли застосовується не  що інше,  як  державний рекет стосовно інформаційного простору,  коли навіть народні депутати України не мають змоги зустрітися  (я  вже не кажу про прямий ефір) із виборцями для того,  щоб відповісти на нагальні,  болючі,  соціальні,  економічні питання.  Я вважаю,  що зараз треба проголосувати ще раз,  і свій голос обов'язково віддам за те,  щоб було висвітлення,  якщо ми  хочемо  все-таки  будувати нормальний демократичний простір нормальної демократичної держави.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний  депутат  Станков.  Наступний  - депутат Чобіт.

 

     СТАНКОВ А.К.,  голова  підкомітету  Комітету  Верховної  Ради України    з    питань    фінансів    і   банківської   діяльності (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  виборчий  блок СПУ та СелПУ). Прошу передать слово Станиславу Николаенко.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу.

 

     НІКОЛАЄНКО С.М.,  секретар  Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти (виборчий округ  185,  Херсонська  область). Спасибі,  Анатолію Кириловичу.  Фракція соціалістів і селян (Лівий центр).  Справа в тому,  що  питання  надзвичайно  актуальне.  Хто дивився буквально два дні тому виступ Президента на саміті у Ялті, то бачив,  як він там стверджував перед представниками Європи,  що держава ніколи не заважала, а навпаки сприяла розвитку гласності в Україні, підтримувала засоби масової інформації і таке інше.

 

     Тому і я,  і наша фракція,  керуючись настановами Президента, категорично просимо,  щоб депутати проголосували за запропонований проект про висвітлення роботи сесії Верховної Ради,  оскільки  він об'єктивний і надає рівні можливості всім депутатам для того,  щоб вони могли розповісти людям про свою роботу.

 

     І, Вікторе Володимировичу,  суто технічно у  мене  картка  не спрацювала.  Я  маю  малий досвід,  всього восьмий рік у Верховній Раді, щось не спрацювало.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний  депутат  Чобіт.  Наступний  -   депутат Марченко.

 

     ЧОБІТ Д.В., секретар Комітету Верховної Ради України з питань Регламенту,  депутатської етики та  організації  роботи  Верховної Ради  України  (багатомандатний  загальнодержавний виборчий округ, НРУ). Прошу передати слово депутату Черненку.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

     ЧЕРНЕНКО В.Г.  Дякую.  Я  хочу  звернутися  до  наших   колег депутатів   з  такого  приводу.  Коли  йде  голосування  з  такого важливого питання,  я прошу бути уважними. Я розумію, що зараз все проголосують.  Вікторе Володимировичу,  прошу,  поставте ще раз на голосування.  Деякі фракції не голосували,  але вони  і  так  ефір отримують постійно.

 

     Прошу поставити ще раз на голосування проект постанови.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Володимир Марченко.

 

     МАРЧЕНКО В.Р.,  член Комітету Верховної Ради України з питань економічної політики, управління народним господарством, власності та інвестицій (виборчий округ

 161, Сумська  область).  Фракция  Прогрессивной  социалистической партии Украины. Я думаю, конструктивное выступление депутата Гмыри настолько поразило депутатов, сидящих рядом с нами, что они начали его живо обсуждать,  поддерживая, и не успели проголосовать. Я это подтверждаю.  Депутаты   от   внефракционных   считают,   что   те предложения, которые они вносили, учтены.

 

     Поэтому мы  предлагаем  депутатам  поддержать и при повторном голосовании  реализовать  право  депутатов,  которые   не   успели проголосовать, отдать свой голос за этот проект постановления.

 

     Спасибо.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Ще час є.

 

     Народний депутат Кочерга.

 

     КОЧЕРГА В.Г.   Я   тоже   хочу  призвать  народных  депутатов проголосовать за тот проект,  который предложил  Гмыря.  Я,  может быть,   повторяюсь,   но   это   действительно  настоящий  образец компромисса. Я думаю, что он по своему содержанию устраивает всех. И  чего  греха таить,  нам нужно,  чтобы это постановление сегодня заработало.

 

     Спасибо.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, шановні колеги.

 

     Таким чином, народні депутати скористалися правом виступити з мотивів   голосування.   Всі  депутати  пропонували  поставити  на голосування проект 7463-д у цілому.

 

     Ставлю на голосування. Прошу народних депутатів визначитися.

 

     "За" - 250.

 

     По фракціях (Шум у залі).

 

     Шановні колеги, спокійніше! (Шум у залі).

 

     Шановні колеги,  прошу до уваги і сконцентруватися  на  нашій подальшій роботі.

 

     Перед тим  як  перейти до наступного питання порядку денного, як і пропонували народні депутати,  було виконано доручення Голови Верховної  Ради  України,  а  також  звернення  багатьох  народних депутатів,  представників  фракцій   про   підготовку   профільним комітетом  заяви  Верховної  Ради  України з приводу актів терору, вчинених 11 вересня 2001 року в Сполучених Штатах Америки.

 

     Комітет підготував таку заяву, вона всім роздана.

 

     Увімкніть мікрофон  народного  депутата   Пухкала.   Депутата Осташа   немає?   Перший  заступник  голови  комітету.  Олександре Григоровичу, поясніть, ви приймали рішення у комітеті? Тому що тут стверджують,  що  це ваша особиста ініціатива.  А доручення Голови Верховної Ради України було комітету.

 

     ПУХКАЛ О.Г.,  перший заступник голови Комітету Верховної Ради України  у  закордонних справах (виборчий округ 209,  Чернігівська область).  Депутатське  об'єднання   "Нова   політика".   Шановний головуючий! Шановні колеги! Комітет у закордонних справах вчора на засіданні розглянув протокольне доручення проекту заяви з  приводу актів  терору,  вчинених 11 вересня цього року в Сполучених Штатах Америки.

 

     Комітет узгодив короткий текст цієї заяви,  але у  зв'язку  з відсутністю  кворуму  на  засіданні комітету ми не змогли прийняти рішення.  Переважна більшість присутніх на засіданні запропонувала повідомити  керівництво  Верховної  Ради  України,  що  вважає  за недоцільне приймати таку заяву.  Але  я  виходжу  із  законодавчою ініціативою   і   вважаю,  що  ми  повинні  таку  заяву  прийняти. Парламенти багатьох країн світу такі заяви вже  прийняли,  в  тому числі  і  Державна  Дума Російської Федерації.  Заява,  точніше її проект,  повторюю,  розглядався  і   узгоджувався   на   засіданні комітету.  Але  оскільки  не  було  прийнято  рішення комітету,  я ініціюю внесення цієї заяви.

 

     Дякую за увагу.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Увімкніть  мікрофон  заступника  голови  комітету Мовчана.

 

     МОВЧАН П.М.,  перший заступник голови Комітету Верховної Ради України у закордонних  справах  (виборчий  округ  152,  Рівненська область).  Шановний пане головуючий! Шановні колеги! Дійсно, вчора комітет розглядав цю заяву, але не було прийнято рішення у зв'язку з тим,  що була запропонована зовсім інша редакція.  Ми не повинні давати тут оцінок до висновків, чиїми руками це зроблено і кого ми повинні  засуджувати.  Можливо,  як припускають багато експертів і політологів,  внутрішні сили спричинили до цієї  катастрофи.  Саме тому ми не повинні сьогодні вживати таких термінів, як міжнародний тероризм, замах на цивілізоване людство.

 

     Безперечно, треба  було   б   прийняти   ту   редакцію,   яку запропонував  Олександр  Григорович,  без  другого абзацу,  тільки констатуючу частину  про  те,  що  ми  засуджуємо,  але  ми  вчора приймали  таку  заяву,  зачитану  Головою  Верховної  Ради  Іваном Степановичем.  І   друга   частина:   "Верховна   Рада   висловлює переконання,   що   подолання  тероризму..."  не  має  значення  - внутрішнього чи зовнішнього, до висновків ми не повинні тут давати якісь оцінки.

 

     Саме тому моя пропозиція полягає в тому, що ми могли б проект двох речень (перший і другий абзаци) прийняти.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги!  На  правах  головуючого.  Ми  не обговорюємо  це  питання.  Це  не  питання  порядку денного.  Було доручення і побажання народних депутатів.  Як щойно ви почули  від двох  представників комітету,  питання у комітеті не узгоджено.  Є пропозиція,  для того щоб не обговорювати це питання,  дати ще раз доручення комітету узгодити всі ці питання,  заслухати доповнення, повернутися до нього о 16 годині. Більше того, узгодити це питання з  Міністерством  закордонних  справ.  Якщо буде спільний варіант, який усіх влаштовує,  ми поставимо його на голосування.  А ні,  то давайте  не  перетворювати  сьогоднішнє засідання Верховної Ради і сам  факт,  який  є  предметом  цього  обговорення,  на   дискусії політичного  характеру,  які  не  заслуговують на це.  О 16 годині повертаємося до цього питання.  Не треба,  Олександре Григоровичу, піднімати руку.  Вашу особисту думку я знаю. Свою особисту думку я висловив учора.  А тут  ідеться  не  про  особисту  думку  окремих депутатів, а про думку парламенту. Тому виконуйте доручення Голови Верховної Ради і узгоджуйте.  А без узгодження документ не вносьте в зал.

 

     --------------

 

     Переходимо до   наступного  питання  порядку  денного.  Закон України про  вибори  народних  депутатів  України  з  пропозиціями Президента   України  (  2182-2).  Будь  ласка.  Перший  заступник міністра юстиції Стичинський. Коротко.

 

 

 

     СТИЧИНСЬКИЙ Б.С.,  перший заступник міністра юстиції. Шановні народні  депутати!  Верховна  Рада  України  12  липня  цього року прийняла Закон України  про  вибори  народних  депутатів  України, концептуальні  засади та норми якого,  як і в попередніх випадках, не  відповідають  Конституції  та  базовим  у  відповідних  сферах законам  України,  суттєво обмежують конституційні права громадян. Тому Президент України знову пропонує відхилити закон України  про вибори народних депутатів України.

 

     Основні зауваження такі.

 

     Конституцією України  встановлено,  що  носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в  Україні  є  народ,  який  здійснює  владу безпосередньо  і  через органи державної влади та органи місцевого самоврядування. Ці конституційні норми...

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Я вибачаюся.  Броніславе Станіславовичу,  коротко по пропозиціях Президента без дискусій.

 

     СТИЧИНСЬКИЙ Б.С.   При  цьому  вибори  до  органів  державної влади...

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги,  я поясню для всіх інших.  У  нас така  посада  є  до  тих  пір,  поки  людина,  яка  її займає,  не звільняється з цієї посади.  У тих міністерствах,  де це зроблено, такої   посади  вже  немає.  А  Стичинський  продовжує  виконувати функціональні обов'язки першого  заступника  міністра  юстиції.  У Міністерстві  юстиції  це  не  приведено  у відповідність з указом Президента.

 

     Продовжуйте, будь ласка.

 

     СТИЧИНСЬКИЙ Б.С. Основні зауваження зводяться до такого.

 

     Перше. Цим законом встановлюється система виборів, відповідно до   якої  кількість  народних  депутатів,  які  обиратимуться  за виборчими списками від  політичних  партій,  їх  виборчих  блоків, майже втричі перевищуватиме кількість депутатів, які обиратимуться за системою відносної більшості.

 

     Крім того,  політичні  партії,  блоки  партій   мають   право висувати  кандидатів  у  депутати  не  тільки  в  багатомандатному окрузі,  а й  в  одномандатних  округах,  що  ще  більше  розширює можливості   для   партійних   представників  порівняно  з  іншими кандидатами.  Зменшення кількості народних  депутатів,  які  мають обиратися в мажоритарних округах, до 115 осіб призведе до значного укрупнення виборчих  округів  і  відповідно  послабить  зв'язки  з виборцями.

 

     Крім того,  Президент України наголошує, що згідно із законом вибори народних депутатів до єдиного органу законодавчої  влади  в Україні   всупереч  Конституції  України  фактично  перетворюються переважно на партійний захід,  формальне голосування за сформовані партіями списки кандидатів у народні депутати, оскільки, по-перше, саме партіям надається право формувати списки кандидатів у народні депутати у багатомандатному виборчому окрузі.  Подруге,  визначати черговість кандидатів у таких списках.  По-третє, всупереч статтям 21  та  22  Конституції України,  відповідно до яких при прийнятті нових законів  не  допускається  звуження  їх  змісту  та  обсягу, органам  партії та її місцевим осередкам надається право формувати виборчі списки кандидатів у народні депутати  та  визначати  осіб, які  входитимуть до складу виборчих комісій.  Почетверте,  виборчі комісії партійного,  а не народного представництва. І за наявністю у  державі  понад  100 партій та за відсутності у більшості партій осередків на місцях,  тим  не  менше  законом  встановлено  вимогу включати  представника  від  кожної  партії  та  блоку  партії  до виборчих комісій, у тому числі дільничних.

 

     Таким чином,  вирішувати,  з числа яких осіб буде  сформовано переважну  частину  єдиного  органу  законодавчої влади в Україні, буде не народ,  а по суті, досить невелика група людей, об'єднаних політичними  поглядами.  Такі  широкі  права  пропонується  надати партіям у той час, коли...

 

     Не можна погодитись із тим,  що тривалість виборчого  процесу сягає 180 днів. Такий строк є надзвичайно обтяжливим для держави і призведе до невиправданих витрат значних обсягів бюджетних коштів. Виходячи  з  практики  міжнародного досвіду,  тривалість виборчого процесу має бути не більшою, ніж 3 місяці.

 

     Президент України  наголошує  на  тому,  що  лише  за   умови збереження існуючої виборчої системи,  якою передбачається обрання за виборчими партійними списками та на основі відносної  більшості однакової   кількості   народних   депутатів  України,  може  бути забезпечене  виконання  конституційної  вимоги   щодо   проведення виборів  до  Верховної Ради України на основі загального рівного і прямого виборчого права,  додержання конституційних прав  громадян та  умов  для  реалізації політичними партіями наданих їм Основним Законом України можливостей щодо участі у виборах.

 

     Дякую за увагу.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Сідайте, Броніславе Станіславовичу.

 

     Слово для   співдоповіді   надається   Пономаренку    Георгію Григоровичу. Будь ласка.

 

     ПОНОМАРЕНКО Г.Г.,  член  Комітету  Верховної  Ради  України з питань  державного   будівництва   та   місцевого   самоврядування (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  КПУ).  Шановні депутати!  Ми вже вчетверте розглядаємо пропозиції  Президента  до цього закону.

 

     Я неодноразово запрошував на засідання робочої групи тих, хто готує ці пропозиції,  щоб не так,  з трибуни в залі,  а віч-на-віч поговорити. Не вдалось.

 

     Комітет розглянув   зауваження   і  пропозиції  Президента  і пропонує Верховній Раді врахувати повністю частину цих пропозицій, частину врахувати частково і частину відхилити.

 

     Що мається  на  увазі?  Пропозиція 10 Президента до статті 29 щодо оскарження рішень,  у тому числі і рішень партії в судах.  Ми врахували  цю  пропозицію  Президента,  сформулювали  її  так,  як сформульовано в рішенні Конституційного Суду від 23  травня  цього року.

 

     До статті  37  Президент зауважив,  що ми за його пропозицією частину зауважень зняли, але не вичистили закон. Ми це врахували.

 

     Ми врахували також пропозицію Президента  до  статті  36,  де йдеться  про  максимальний  розмір внеску однієї фізичної особи до фонду партії кандидатів.  Це три  пропозиції  Президента,  які  ми врахували.

 

     Що відхилили?  Те, що партії повинні інформувати виборців про свою роботу.  Ключковський при обговоренні на  минулому  засіданні Верховної  Ради  цього  питання  відповів,  що  є  рішення пленуму Конституційного Суду.

 

     Ми відхилили  пропозицію,   що   виборчі   дільниці   повинні формувати не органи самоврядування,  а органи державної влади.  Це вибори у  нас  сумісні  з  місцевими  виборами,  а  це  самоврядні повноваження рад. Тому пропонуємо відхилити.

 

     Відхилена також   пропозиція   Президента   щодо   формування виборчих комісій.  Ми знаємо,  що згідно  з  Конституцією  України суб'єктом  висунення  та  участі  у виборах є політичні партії.  А більш ніж десь десятки тисяч громадських організацій в Конституції не  відзначені,  тобто принцип формування залишається таким,  яким він був у проекті.

 

     Передостаннє. Ми пропонуємо відхилити пропозицію  Президента, в  якій  він не погоджується з тим,  що є представник від партії в Центральній  виборчій  комісії  і  уповноважені  особи  в  кожному окрузі.  Такі  представники  передбачалися  в  Законі  про  вибори народних депутатів1998 року представники були і  під  час  виборів Президента України в 1999 році. Тому ми відхилили цю пропозицію.

 

     І відхилили  останню пропозицію - він пропонує вважати вибори такими,  що відбулися,  якщо прийшли 50 плюс 1  процент  виборців. Така  норма  колись у нас у законі була.  Останній раз вона була в законі 1994 року. І з тих пір не з'являлась. І в Законі про вибори Президента від 1998 року її не було.

 

     Крім того,  комітет  пропонує  частково  врахувати пропозицію Президента до статті 15 щодо строків  початку  виборчого  процесу. Комітет пропонує скоротити його на 10 днів і встановити 170 днів.

 

     З цими   частково   врахованими  і  відхиленими  пропозиціями комітет пропонує подолати вето,  тобто прийняти закон у цілому  не менш  ніж  300  голосами,  як  зазначено в рішенні Конституційного Суду, який тлумачить статтю 94 Конституції України.

 

     Вікторе Володимировичу, це наша пропозиція.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Вибачте, Георгію Григоровичу. Одну хвилину.

 

     Шановні колеги!  Щойно повідомлено комендантом Верховної Ради України, що по телефону 02 о 10.40 повідомили, що в місті Києві, у Верховній Раді України буде здійснено  терористичний  акт.  Служба безпеки   України   пропонує  провести  перевірку  всіх  приміщень Верховної  Ради  України  протягом  години.  Я  не  беру  на  себе відповідальність приймати те чи інше рішення, хочу, щоб це рішення було прийнято Верховною Радою.  Оголошуємо перерву  на  годину  чи продовжуємо роботу?

 

     Хто за  те,  щоб  продовжувати роботу Верховної Ради України, прошу проголосувати.

 

     "За" - 371.

 

     Рішення прийнято.

 

     По фракціях, будь ласка.

 

     Георгію Григоровичу, продовжуйте.

 

     ПОНОМАРЕНКО Г.Г. Я від імені комітету пропоную Верховній Раді подолати  вето,  тобто  прийняти  закон у цілому з урахуванням тих пропозицій, які я назвав.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Георгію  Григоровичу,  сформулюйте,  будь  ласка, пропозицію комітету.

 

     ПОНОМАРЕНКО Г.Г.   Конституційний  Суд  тлумачить  статтю  94 Конституції таким чином, що Верховна Рада може прийняти, відхилити або частково прийняти пропозиції Президента і тоді подоланням вето є прийняття в цілому 300 голосами.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Залишайтеся на трибуні.

 

     Будь ласка,  з мотивів голосування п'ять хвилин.  Запишіться, багато рук. Висвітіть, будь ласка.

 

     Народний депутат Цушко. Наступний - Олексій Марченко.

 

     ЦУШКО В.П., секретар Комітету Верховної Ради України з питань фінансів і банківської діяльності  (виборчий  округ  140,  Одеська область). Передайте, пожалуйста, слово Александру Морозу.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

 

 

     МОРОЗ О.О.,  член  Комітету  Верховної  Ради України з питань аграрної  політики  та  земельних  відносин  (виборчий  округ  92, Київська  область).  Шановні  колеги  депутати!  Шановний  Вікторе Володимировичу!  Ми  зараз  приступаємо  до  розгляду   одного   з найважливіших питань,  яке визначить перспективу України:  буде це демократична  держава  чи  це  буде  тоталітарна  держава  з  тими наслідками,  які ми вже маємо в Україні.  І не- зважаючи на те, що частина депутатів сьогодні покладається на  адмінресурс,  думаючи, що  з  високої волі Адміністрації Президента їм дістанеться шматок цього ресурсу,  нехай не спокушаються.  Уже багато хто помилявся і поплатився за те.

 

     Я переконливо  прошу.  Є  проект постанови про подолання вето Президента   на   основі   непоіменного    голосування.    Давайте проголосуємо  цю  постанову  за  процедурою  ad  hoc  і дамо змогу депутатам  вільно  визначитися.  А  у  своїй  позиції  вони  нехай виходять  із того,  що з чужої волі,  хай навіть сьогодні високої, толку для держави і для нього особисто не буде.  Треба долати вето Президента.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний  депутат  Олексій Марченко.  Наступний - депутат Терьохін.

 

     МАРЧЕНКО О.А.  Дякую.   "Демсоюз".   Шановні   колеги!   Мені здається,  що  ми  всетаки  повинні  йти шляхом пошуку компромісу. Таким компромісом може бути внесена пропозиція,  підтримана в тому числі  і комітетом як другий варіант,  тобто голосування за закон, який передбачає пропорційно-мажоритарну систему - 50  на  50  (225 народних депутатів на 225).  Усі інші варіанти, які розглядалися в залі,  не прохідні,  і вето (навіть  якщо  хтось  розраховує  його подолати сьогодні) подолане не буде.

 

     Тому, мені здається, одним із найбільш цивілізованих шляхів є голосування  компромісної   пропозиції.   Сьогодні   ми   повинні, врешті-решт,  прийняти рішення і завершити цю тривалу дискусію. Ми повинні розглядати інші закони, в яких назріла необхідність.

 

     Ми не  будемо  голосувати  за  подолання  вето,   ми   будемо голосувати  за  варіант,  який  передбачає пропорційно-мажоритарну систему 225 на 225.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний  депутат  Терьохін.  Наступний  -депутат Попеску.

 

     ТЕРЬОХІН С.А.,  перший  заступник  голови  Комітету Верховної Ради України з питань фінансів і банківської діяльності  (виборчий округ  214,  м.Київ).  Прошу передати слово члену правління партії "Реформи і порядок" і досвідченому юристу Борису Беспалому.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

     БЕСПАЛИЙ Б.Я.  "Реформи-Конгрес".  Шановні колеги! З виступів зрозуміло,   що   чітко   вимальовується  компроміс  і  можливість подолання вето.  Для цього потрібно,  поперше, чітко дотримуватися встановленої Конституційним Судом процедури подолання вето.  Тобто спочатку голосуються конкретні пропозиції комітету,  і лише  потім відбувається   голосування  в  цілому.  По-друге,  ми  підтримуємо висловлену депутатом Морозом пропозицію про голосування  в  режимі таємного голосування.

 

     Нарешті. У  порядку  повного  вже компромісу ми підтримуємо і пропозицію Олексія Марченка про визначення пропорцій 50 на 50, що, мабуть,   забезпечить   прийняття   цього   закону  конституційною більшістю.

 

     Просимо це підтримати.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Попеску.

 

     ПОПЕСКУ І.В.,  голова  підкомітету  Комітету  Верховної  Ради України    з   питань   прав   людини,   національних   меншин   і міжнаціональних відносин (виборчий округ

 204, Чернівецька область).  Дякую.  "Солідарність". Вельмишановні колеги!  Багато наших колег мали  рацію,  коли  висловлювали  свої думки.  Але я не вважаю компромісом проект з цифрою 50 на 50. Тому що коли ми  приймаємо  закон,  то  завжди  повинні  базуватися  на Конституції. Стаття 22 Конституції не дозволяє при прийнятті нових законів,  а також внесенні  змін  до  існуючих,  звуження  прав  і свобод.

 

     У статті  Закону про національні меншини чітко зазначено,  що національні  меншини  мають  право  висувати  своїх  кандидатів  у депутати,  в  тому  числі  до  Верховної  Ради,  через національні товариства.  У попередньому законі в місцях компактного проживання їм  забезпечувалися  округи  з  урахуванням цього.  У цьому законі такої норми  немає.  З  цієї  причини  я  не  зможу  голосувати  і утримаюсь.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний   депутат   Таран(Терен).   Наступний  - депутат Безсмертний.

 

     ТАРАН(ТЕРЕН) В.В.  Вікторе  Володимировичу,  прошу   передати слово   керівникові   найдемократичнішої   фракції   "Батьківщина" депутату Турчинову.

 

     Веде засідання заступник Голови Верховної України

 

     ГАВРИШ С.Б.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Увімкніть  мікрофон  депутата   Турчинова.   Будь ласка.

 

     ТУРЧИНОВ О.В.,  голова  Комітету  Верховної  Ради  України  з питань бюджету (багатомандатний загальнодержавний виборчий  округ, Всеукраїнське  об'єднання  "Громада").  Шановні  народні депутати! Шановні  присутні!  Ми  зараз  чули   представника   Адміністрації Президента  і  виконавчої влади,  який не навів жодного юридичного аргументу,  чому не можна приймати такий  закон.  Єдиний  аргумент Адміністрації   Президента   -   це   небажання   бачити   Україну демократичною країною. Але ж я думаю, що цей аргумент не переконає Верховну Раду.

 

     Тому, шановні  колеги,  фракція  "Батьківщина"  пропонує всім подолати безпідставне вето  Президента  на  цей  закон.  І  ми  не заперечуємо  проти  пропозиції  пана Мороза щодо ad hoc і таємного голосування з цього питання.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Безсмертний.  За ним  -  депутат Самойлик.

 

     БЕЗСМЕРТНИЙ Р.П.,  член  Комітету  Верховної  Ради  України з питань  державного   будівництва   та   місцевого   самоврядування (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  НДП).  Фракція Народнодемократичної партії. Шановний Степане Богдановичу! Шановні колеги! Безумовно, в ситуації, яка зараз склалася, найліпше робити все згідно з Регламентом і рішенням Конституційного Суду.

 

     Тому, безперечно,  першими  мають  ставити   на   голосування пропозиції Президента і серед них ті, які комітет врахував.

 

     Шановний Георгію  Григоровичу!  Я хочу нагадати,  що комітет, голосуючи пропозицію Президента щодо пропорцій,  запропонував  дві моделі  -  50  на  50  і  70  на  30.  І  тому в цій частині,  яка підтримувалась комітетом,  вона також має голосуватись.  Так само, як  має  голосуватися  не  тільки пропозиція щодо 170 днів,  як ви говорили,  а й інші,  тому що вони теж набирали в комітеті  велику кількість голосів.

 

     Степане Богдановичу,  тепер стосовно подолання вето.  Зараз у залі знаходиться 260 чоловік (це до відома тих,  хто  так  завзято відстоює  подолання  вето).  Шановний  Олександре  Олександровичу, напевне,  ви розумієте,  що найкраще політик  показує  себе,  свою достойність,   коли   відкрито   займає   позицію.   Тому   ніякої необхідності переходити на закрите голосування немає.

 

     Дякую за увагу (Шум у залі).

 

     ПОНОМАРЕНКО Г.Г. Романе Петровичу, ви подивіться, на останній сторінці  таблиці  є рішення комітету.  Перший пункт - пропонувати Верховній Раді подолати вето.

 

     Другий пункт - у разі,  якщо вето не буде подолано...  І далі зазначено 225 на 225 та інше.

 

     Ми разом  з  вами приймали це рішення,  і я доповів Верховній Раді рішення комітету.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний  депутат  Самойлик.  За  нею  -  депутат Єрохін.

 

     САМОЙЛИК К.С.,   заступник  голови  Комітету  Верховної  Ради України з питань молодіжної політики,  фізичної культури, спорту і туризму  (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  КПУ). Прошу передати слово Матвєєву Валентину Григоровичу.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

     МАТВЄЄВ В.Г.,  член Комітету Верховної Ради України з  питань державного     будівництва     та     місцевого     самоврядування (багатомандатний загальнодержавний виборчий  округ,  КПУ).  Дякую, Катерино Семенівно.  Я хочу ще раз уточнити,  що рішення,  про яке говорить Георгій Григорович, комітету дійсно було.

 

     І, підкреслюю,   за   нашої,   депутатівкомуністів,    членів комітету, участі, а не так, як брехливо було заявлено в останньому номері газети "Грані Плюс".

 

     Було прийнято рішення насамперед пропонувати  Верховній  Раді подолати  вето.  Я підкреслюю:  перше - пропонувати Верховній Раді подолати вето.  У випадку,  коли не буде підтримана ця  пропозиція 300 голосами, приймати закон у новій редакції.

 

     У такій послідовності ми і повинні розглядати цю проблему.

 

     Дякую.

 

     Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради

 

     України МЕДВЕДЧУК В.В.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Єрохін.

 

     ЄРОХІН О.В.,  член  Комітету  Верховної Ради України з питань Регламенту,  депутатської етики та  організації  роботи  Верховної Ради  України  (багатомандатний  загальнодержавний виборчий округ, ПСПУ).  Прогрессивная  социалистическая  партия   Украины.   Прошу передать слово Владимиру Марченко.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

     МАРЧЕНКО В.Р.  Прогрессивная социалистическая партия Украины. Уважаемые   депутаты!    Уважаемый    председательствующий!    Мне представляется    необходимым    выполнить    и   реализовать,   и проголосовать,  и мы будем поддерживать  предложение  комитета  по преодолению   вето.   Это   Регламентом   предусмотренная   норма, Конституцией она  также  предусмотрена.  Поэтому  это  предложение нужно ставить первым и голосовать.

 

     Безусловно, стыдно    слушать   представителей   Министерства юстиции,  которые,  не имея на то полномочий,  от имени Президента говорят   о   каких-то   нарушениях   в   тексте   этого   закона. Конституционный Суд уполномочен от имени страны давать комментарии по  тексту,  по соответствию каким-либо конституционным нормам тех или иных законодательных проблем.

 

     Конституционный Суд четко определился,  что пропорциональная, смешанная  система  - это решение политическое,  которое принимает Верховный Совет. Какое оно будет, так тому и быть.

 

     Поэтому ссылки  на  то,  что  изменение  пропорций   является нарушением     прав    человека,    не    соответствует    решению Конституционного  Суда.  И  это  прежде  всего  должны   знать   в Министерстве юстиции. И не надо обманывать депутатов.

 

     Поэтому я  предлагаю в последовательности,  которую предложил комитет, провести голосование и преодолеть вето. И дальше выходить из   ситуации   и   принимать   закон.   А  если  Президент  хочет действительно тоталитарное государство установить, ну что ж...

 

     И последнее.  Здесь  многие   политики   незаконно   пытаются представить положение в Белоруссии как тоталитарное.  В Белоруссии мажоритарная  избирательная  система.  И  те   политики,   которые говорят,  что в Белоруссии нет демократии, сегодня здесь в Украине вдруг защищают мажоритарную систему. Просто смешно.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую,  Володимире  Романовичу.  Шановні  колеги, переходимо до прийняття рішень.

 

     Увімкніть мікрофон народного депутата Мороза для репліки.

 

     МОРОЗ О.О.   Шановні   депутати!   Роман   Безсмертний   дуже переконливо сказав про можливість кожному депутату  гідно  тримати позицію.  Він правий.  Тільки для того треба створити умови.  Якщо близьких і рідних депутатів переслідують,  якщо дільничні  комісії наперед   уже  розподілені,  якщо  блокується  у  засобах  масової інформації право депутата  чи  політичної  партії  висловити  свою позицію, то про яку гідність можна говорити.

 

     Тому треба створити умови, щоб людина себе почувала достойно, була вільною. І Конституція це передбачає. І ми не будемо звертати уваги  зараз  на недолугі аргументи,  котрі тут прочитав заступник міністра юстиції, - вони не витримують ніякої критики.

 

     У мене просто  виникає  інколи  запитання...  Я  розумію,  що Президент  не  міг цього писати.  Але отаке паскудство хтось писав йому,  хтось йому готував такі документи!  Ну, як можна посилатися на міжнародні норми тоді,  коли вони в нас грубо порушуються. А ми якраз у проекті закону відстоюємо ці норми.

 

     Я прошу підтримати  пропозицію  про  подолання  вето  на  тих умовах, які я пропонував раніше.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Увімкніть мікрофон народного депутата Моісеєнка.

 

     МОІСЕЄНКО В.М.,  голова  підкомітету  Комітету Верховної Ради України   з   питань   державного   будівництва    та    місцевого самоврядування    (виборчий    округ    53,   Донецька   область). Коммунистическая партия рабочих и селян. Уважаемые коллеги! Я могу заверить то, что сейчас сказали мои товарищи и коллеги из Комитета по   вопросам   государственного    строительства    и    местного самоуправления:   первым   должно   голосоваться   предложение   о преодолении вето.  Но на заседании комитета  я,  как  председатель подкомитета,  как народный депутат,  внес предложение о том, чтобы отказаться от этой схемы и вернуться к чисто  мажоритарной  схеме. Мое  предложение  поддержало девять депутатов из присутствующих на заседании.

 

     Я сейчас взял  слово  для  того,  чтобы  Георгий  Григорьевич просто подтвердил это, мое особое мнение по этому вопросу, так как оно было зафиксировано.

 

     Но, учитывая то,  что он этого не сделал (я думаю,  когда  он будет  делать сообщение от комитета,  это подтвердит),  но я хотел бы,  чтобы мы это предложение проголосовали  и  в  зале  и  не  по системе  ad  hoc,  а  в поименном режиме,  так как наши избиратели должны знать, кто действительно хочет работать от имени конкретных людей, а не вообще от имени абстрактных списков.

 

     Спасибо.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні  колеги!  Ми  відвели  на  обговорення  5 хвилин,  обговорювали 12. Сьогодні згідно з Регламентом у нас день прийняття рішень.  З мотивів голосування виступили.  Мені здається всім абсолютно все зрозуміло.

 

     Тому перед  тим  як  поставити  на   голосування   пропозицію комітету про подолання вето...  (Шум у залі). Хвилиночку. Народним депутатом Морозом був запропонований проект постанови  про  спосіб вирішення  цього  питання,  а  саме:  згідно  з проектом постанови (реєстраційний  номер  2182-П2)  встановити,  що  голосування  при подоланні  вето  Президента  Україні  на  Закон України про вибори народних депутатів України проводиться за правилом ad hoc в режимі таємного голосування.

 

     Спочатку я ставлю на голосування цей проект постанови,  потім перейдемо до подолання вето.

 

     Ставиться на  голосування  проект  постанови  2182-П2.  Прошу народних   депутатів   визначитися  щодо  способу  голосування  по подоланню вето.

 

     "За" - 235.

 

     По фракціях, будь ласка.

 

     Шановні колеги!  Я ставлю на голосування пропозицію  комітету про подолання вето на Закон про вибори народних депутатів України. Прошу народних депутатів визначитися (Шум у залі). В якому режимі, ми визначилися: в таємному, безумовно.

 

     "За" - 242.

 

     Дякую. Рішення не прийнято.

 

     Георгію Григоровичу,  будь  ласка,  пропозиції  Президента  і редакцію комітету  (Шум  у  залі).  По  фракціях  неможливо  -  ми голосували в таємному режимі.

 

     ПОНОМАРЕНКО Г.Г.  У  разі неподолання вето,  а ми не подолали вето,  комітет  пропонує  проголосувати  ряд   позицій.   Поперше, пропорційність змішаної системи

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Уважно слухайте, шановні колеги.

 

     ПОНОМАРЕНКО Г.Г.    Першою   буде   голосуватись   пропозиція Президента - 225 на 225,  другою - 300 на 150.  Якщо ці пропозиції не  наберуть  достатньої кількості голосів,  буде залишатися стара норма.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Так,  хвилиночку,  шановні  колеги.  Ми  уже   не обговорюємо,  голосуємо.  Ще раз,  будь ласка,  сформулюйте. Є три пропозиції, я вірно зрозумів?

 

     ПОНОМАРЕНКО Г.Г  Буде  голосуватися  три  пропозиції  (Шум  у залі).  Пропорційність:  перша  пропозиція  - 225 на 225,  друга - (рішення комітету) - 300 на 150.  Якщо ці пропозиції не  набирають відповідної  кількості голосів,  буде залишатися 330 на 115 (Шум у залі).

 

 

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Так,  шановні колеги!  Я  ставлю  на  голосування пропозицію...

 

     ПОНОМАРЕНКО Г.Г. 225 на 225.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ.  пропозицію  Президента  України  до  Закону  про вибори народних депутатів:  225 народних депутатів  обираються  за мажоритарною  системою,  225  -  за партійними списками,  тобто за пропорційною системою.  Прошу народних депутатів визначитися  щодо пропозицій Президента. Голосування поіменне.

 

     "За" - 244.

 

     Рішення прийнято (Оплески).

 

     По фракціях, будь ласка.

 

     Шановні колеги!  Я  пояснюю.  Прозвучала  репліка з залу:  "В якому режимі ми голосуємо?"  Пропозиція,  яка  була  запропонована Олександром  Олександровичем  Морозом  і була прийнята,  торкалася способу голосування тільки відносно подолання вето  на  Закон  про вибори   народних   депутатів.   Я   про  це  оголосив.  Усе  інше відбувається згідно з Регламентом у поіменному режимі голосування.

 

     Наступна пропозиція, Георгію Григоровичу.

 

     ПОНОМАРЕНКО Г.Г. Наступна пропозиція

- формування      округів      не      тільки      з      цілісних адміністративно-територіальних одиниць,  й  з  їх  частин.  Ми  не зможемо сформувати з цілісних частин,  тому що, наприклад, у нас у Києві буде 10 районів,  але 12 виборчих округів.  Тобто  вноситься пропозиція  (це вже буде нова редакція закону) дописати "а також з їх частин".

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Це   пропозиція   Президента,   яка    підтримана комітетом?

 

     ПОНОМАРЕНКО Г.Г.  Це  пропозиція  народних депутатів до нової редакції, і вона прийнята комітетом.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Увімкніть     мікрофон     народного     депутата Ключковського.

 

     КЛЮЧКОВСЬКИЙ Ю.Б.,  заступник  голови Комітету Верховної Ради України   з   питань   державного   будівництва    та    місцевого самоврядування  (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ, НРУ).  Народний  рух  України.  Шановний  Вікторе  Володимировичу! Шановні  народні депутати!  Ця пропозиція є прямим наслідком того, що ми тільки що проголосували:  нарізати 225 округів з дотриманням максимального відхилення в 10 відсотків можливо тільки, коли можна різати райони.  Тому це не самостійна пропозиція,  а  це  наслідок системи 225 на 225.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Георгію Григоровичу.

 

     ПОНОМАРЕНКО Г.Г. Я пояснюю. Було б 225, 300,  315,  ми не могли б нарізати округи,  якщо не було б  з частин  районів.  І  це  була  пропозиція Матвєєва,  Пономаренка і Чичканова,  комітет її підтримав. Прошу Верховну Раду погодитися з нею.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Увімкніть  мікрофон  народного  депутата Марченка Володимира Романовича.

 

     МАРЧЕНКО В.Р.  Фракция Прогрессивной социалистической  партии Украины.  Уважаемый  Виктор Владимирович!  Я вношу предложение:  в настоящий момент перенести голосование по законопроекту,  фракциям предлагаю  взять  перерыв  для  того,  чтобы  определиться по сути голосования.  Почему? Потому что вижу, что уже есть сговор и после того,  как  поддержали  пропорцию  225  на 225,  все президентские предложения будут проведены.  А это значит, что срок избирательной кампании  будет  сокращен в два раза,  что не позволит ее провести нормально,   в   демократических    условиях,    будет    работать административный  ресурс  "за":  будет оставлено предложение о 500 тысячах голосов,  которые нужно будет собрать за  две  недели  или даже в течение меньшего срока (ни в одной стране такого чуда нет); будет сохранен барьер и так далее.

 

     То есть   в    этом    законопроекте    действительно    есть положительные, созидательные, правильные принципы, но если пройдут предложения Президента,  то выборов демократических в  Украине  не будет.

 

     Поэтому я  предлагаю  взять  перерыв и определиться по сути с тем,  чтобы депутаты  могли  внести  дополнительно  предложения  к законопроекту и,  таким образом,  сделать избирательную кампанию в Украине хотя бы более-менее демократической и свободной.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.    Георгію    Григоровичу,     сформулюйте пропозицію, я поставлю на голосування.

 

     ПОНОМАРЕНКО Г.Г Формулюю пропозицію:  на сторінці 10 в статті 16,  пункт 4 дописати слова "або їх частин",  тобто  одномандатний округ формується не тільки з цілісних територіальних одиниць,  а з цілісних або їх частин.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Cтавлю на голосування пропозицію,  яка щойно була озвучена   представником   комітету.   Прошу   народних  депутатів визначитися.

 

     "За" - 353.

 

     Дякую. Наступна.

 

     ПОНОМАРЕНКО Г.Г. Наступна пропозиція

- висувати  кандидатів в одномандатні округи не тільки на з'їздах, а й на зборах,  конференціях обласних організацій,  так,  як у нас було і раніше, у нині діючому законі.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Увімкніть     мікрофон     народного     депутата Ключковського.

 

     КЛЮЧКОВСЬКИЙ Ю.Б.  Народний  рух  України.   Шановні   колеги депутати!  Я  прошу  звернути  увагу,  що  ми  йдемо аж ніяк не за пропозиціями Президента, які відображені в порівняльній таблиці, а чомусь  доповідач вибирає довільний порядок голосування.  Зокрема, ця пропозиція не випливає із зауважень  Президента,  це  абсолютно нова   ініціативна  пропозиція,  її  доцільність  викликає  багато сумнівів.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Георгій Григорович Пономаренко. Будь ласка.

 

     ПОНОМАРЕНКО Г.Г.  Юрію Богдановичу,  ми не подолали  вето,  і якщо 225 на 225 - уже йде нова редакція закону.

 

     Я розумію,  я вам це говорив,  вам невигідна ця поправка, але комітет пропонує. Читайте наше з вами прийняте рішення.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Увімкніть мікрофон народного депутата Мороза.

 

     МОРОЗ О.О.  Георгію  Григоровичу,  шановний!  Я  прошу   вас, чіткіше   називайте   номер   поправки:  сторінка  така-то,  пункт такий-то,  тому  що  не  можна  вгадати,  що  розглядається  і  що голосується. Будь ласка, чіткіше.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Георгію  Григоровичу,  формулюйте  пропозицію,  я поставлю її на голосування з тими зауваженнями.

 

     ПОНОМАРЕНКО Г.Г.  У нас у старій редакції було так: висувають кандидатів у депутати на з'їздах... (Шум у залі).

 

 

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка,  назвіть сторінку,  номер поправки, а потім давайте пояснення.

 

     ПОНОМАРЕНКО Г.Г. Поправка 14, сторінка 47, стаття 40: "Висування кандидатів у депутати партією (блоком) в одномандатних  округах  може  здійснюватися  за  рішенням   з'їзду (зборів, конференцій)" - і далі за текстом.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Увімкніть мікрофон народного депутата Ващук.

 

     ВАЩУК К.Т.,  голова  Комітету Верховної Ради України з питань аграрної  політики  та  земельних  відносин  (виборчий  округ  20, Волинська область). Шановний доповідачу! Ми готові підтримати вашу пропозицію,  але ви перейшли  багато  інших  поправок,  зокрема  у статті 20.

 

     Якщо ми зараз цю, що ви оголосили, проголосуємо, то до статті 20  повернемося?  Вона  стосується  формування  окружних  виборчих комісій. Тільки ті партії, які подолали чотиривідсотковий бар'єр у минулі вибори,  матимуть право посилати  туди  своїх  членів.  Але решта   партій,   учасники   виборчого   процесу,   проти  такого. Представники  цих  партій  сидять  у  залі.  Чому   ми   порушуємо Конституцію і рівність виборчого права?

 

     ПОНОМАРЕНКО Г.Г.  Пояснюю. Було рішення Конституційного Суду, що в чинному законі діє нерівність прав.  Тобто ми формували  тоді окружні комісії вже після того,  як партії зареєструвалися,  тобто зареєструвати тих,  що висуваються  в  одномандатних  округах,  ми могли тільки за 70 днів.

 

     Щоб виконати  це  рішення  суду,  тепер  ми  формуємо окружні комісії на 70 днів раніше,  вони потрібні в  принципі  тільки  для того,  щоб  зафіксувати  висунення в одномандатному окрузі.  А для того,  щоб сформувати комісії, ми не знайшли ніякого іншого шляху, як надати право спочатку сформувати тим восьми партіям, що пройшли у  Верховну  Раду,  а  потім,   коли   інші   партії   або   блоки зареєструються, вони будуть представлені в окружних комісіях.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутат Матвєєв.

 

     МАТВЄЄВ В.Г.  Шановні  колеги!  У цей пункт статті 40 проекту закону,  мабуть,  або  вкралася  технічна  помилка,  або   рішення комітету  в  цілому  фальсифіковане.  Зверніть увагу на пропозицію народних депутатів Матвєєва,  Пономаренка і Чичканова і на те,  що було прийнято, як тут записано, комітетом. Такого рішення не було. Тут написано:  "Висування кандидатів у депутати партією (блоком) в одномандатних  округах  може здійснюватися за рішенням з'їзду",  я підкреслюю, "за рішенням з'їзду" і далі"  на зборах (конференціях) республіканського  в  Автономній Республіці Крим,  обласного..." і таке інше, партійних комітетів, партійних організацій. У нас такої пропозиції не було. Це хтось його навмисно дописав.

 

     Тому я прошу виключити слова "за рішенням з'їзду".

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Мороз.

 

     МОРОЗ О.О.  Шановні колеги! Георгію Григоровичу, шановний. Ми проголосуємо зараз  цю  поправку,  але  я  ще  раз  вас  закликаю: спочатку  відповідно до пропозиції треба йти.  Якщо ми не подолали вето Президента,  то зміни,  які ним пропонуються,  все одно треба голосувати окремо,  бо він суб'єкт законодавчої ініціативи. Те, що ми зараз робимо,  нелогічно для розгляду закону.  Ви ж пропустили, наприклад,  свою поправку 9 (про штампи) і ті,  що пізніше.  Треба послідовно йти по поправках, тоді буде якийсь толк у роботі.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Ключковський.

 

     КЛЮЧКОВСЬКИЙ Ю.Б.  Народний  рух  України.  Я  хочу  ще   раз звернути увагу, що пропозиція, яку ми зараз обговорюємо, ставить в нерівні умови  суб'єктів  висування  кандидатів  партії  і  блоків партій.   Немає   поняття   "обласна   організація"   чи  "обласна конференція"  блоку   партій.   Блок   партій   існує   тільки   в загальнонаціональному масштабі.

 

     Якщо ж прийняти ще і пропозицію колеги Матвєєва і зняти слова "за рішенням з'їзду", то наші окружні виборчі комісії зіткнуться з ситуацією,  коли в один і той самий округ, від однієї і тієї самої партії  буде  висунуто  кандидат  від  з'їзду   і   від   обласної конференції.  І  що  тоді  має  робити  окружна  виборча комісія - невідомо. Закон про це мовчить (Шум у залі).

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні  колеги,  заспокойтеся.  Після  того   як подолання  вето  не  мало  позитивного  результату,  ми  йдемо  по пропозиціях  Президента.  Зауваження   Олександра   Олександровича Мороза було слушним.  Пропозиція Президента, якою б вона не була і як би вона не  сприймалася  комітетом,  ставиться  на  голосування першою,  а  потім пропозиції і рішення комітету,  що і буде в разі прийняття новою редакцією закону,  який буде направлений на підпис Президенту України.

 

     Давайте будемо  використовувати  такий шлях,  який визначений рішенням Конституційного Суду і Регламентом у прийнятті  рішень  з приводу цього закону.

 

     Будь ласка, Георгію Григоровичу.

 

     ПОНОМАРЕНКО Г.Г.  У  своєму  виступі  я  сказав,  що  комітет відхилив пропозицію З Президента на сторінці 6,  де говориться про те,  щоб  партії  інформували  засоби  масової  інформації  з усіх питань.  Я сказав,  що ми керувалися тим,  що  є  рішення  пленуму Конституційного Суду, і комітет відхилив цю пропозицію.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Пропозиція, сторінка, номер.

 

     ПОНОМАРЕНКО Г.Г. Сторінка 6, пропозиція 3.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Комітетом  відхилена?  З  цього приводу?  Шановні колеги! Це ж серйозний документ.

 

     Увімкніть мікрофон народного депутата Мороза.

 

     МОРОЗ О.О.  Відповідно до процедури Президент,  вносячи  свої пропозиції,   повинен   їх   чітко   сформулювати.  Цю  пропозицію голосувати не можна,  бо вона  не  визначена  для  голосування,  і оскільки  комітет  її  відхилив,  то ми не можемо голосувати того, невідомо що є за змістом.

 

     Тому треба просто процедурно, формально пройти, відхиливши ці пропозиції і підтримавши пропозицію комітету,  і так діяти в інших випадках,  коли нечітко сформульована пропозиція, яка не може бути нормою закону. Іншого варіанта просто не існує.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

 

     ПОНОМАРЕНКО Г.Г.  Олександре Олександровичу, жодна пропозиція Президента чітко до цього закону не сформульована. Я сказав про це ще тоді, коли долали вето.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю  на голосування пропозицію 3 Президента на сторінці 6. Прошу народних депутатів визначитися.

 

     "За"- 140.

 

     Не прийнято.

 

     По фракціях, будь ласка.

 

     Наступна.

 

     ПОНОМАРЕНКО Г.Г. Пропозиція 4, сторінка 8. Я сказав, що ми її врахували   частково.  Президент  пропонує  встановити  тривалість виборчої  кампанії  три  місяці.  Комітет  пропонує  170  днів.  У пропозиції  записано,  що агітацію партії і кандидати можуть вести лише три місяці.

 

     Я вам скажу,  чому три місяці. Тому, що, коли виборчий процес буде починатися за 170 чи за 180 днів,  ця вакханалія, яка вже йде сьогодні в засобах масової інформації,  припинеться  з  1  жовтня. Якщо буде 90 днів, вона буде продовжуватися до 1 січня цього року. І тому скорочують терміни.  Я хочу нагадати:  500  тисяч  підписів необхідно  буде  зібрати  на підтримку.  І збирати будуть усі,  не тільки комуністи.  І тому коли будете голосувати за цю пропозицію, врахуйте і це.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, сформулюйте спочатку пропозицію Президента.

 

     ПОНОМАРЕНКО Г.Г.  Пропозиція Президента:  тривалість виборчої кампанії повинна бути 90 днів, тобто кампанія буде починатися не з 1 жовтня, а з 1 січня 2002 року. Пропоную це проголосувати.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Ставлю  на  голосування...(Шум  у  залі). Почекайте.

 

     ПОНОМАРЕНКО Г.Г. Комітет врахував її частково.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Увімкніть мікрофон  народного  депутата  Марченка Володимира Романовича.

 

     МАРЧЕНКО В.Р.  Фракция Прогрессивной социалистической партии. Уважаемый докладчик,  я просил бы,  чтобы вы не  присваивали  себе лично   и   комитету,  от  имени  которого  вы  выступаете,  право законодательной инициативы.  Все депутаты сейчас могут  убедиться, что   Президент  вносит  такую  поправку:"...тривалість  виборчого процесу має бути не більшою,  ніж три місяці",  тобто Президент не вніс пропозицію - три місяці, яку ви пропонуєте проголосувати. Він поставив питання - не більш,  ніж три місяці.  Тому це може бути й два  місяці  й  таке  інше,  тобто  ця пропозиція не чітка,  її на голосування ставити не можна з огляду на її  зміст,  формулювання. Тому я пропоную, якщо Президент не визначився, він виступив просто за скорочення якихось термінів,  вони  недоцільні,  тому  потрібно проголосувати те, що визначив комітет - 170 днів, і ми підтримаємо це.

 

     ПОНОМАРЕНКО Г.Г.   Володимире   Романовичу,   я    Олександру Олександровичу  вже  казав,  що  ще  ні  одна  пропозиція чітко не сформульована.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Георгію Григоровичу,  шановні колеги,  давайте не будемо   проводити   дискусії   щодо   суб'єктивного   сприйняття, конкретності й загальності.

 

     Є пропозиція Президента, вона ставиться на голосування.

 

     ПОНОМАРЕНКО Г.Г. Я сказав думку комітету - 170 днів.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, Георгію Григоровичу, пропозиція Президента - номер, сторінка, - і я ставлю її на голосування.

 

     ПОНОМАРЕНКО Г.Г. Сторінка 8, четверта пропозиція - тривалість кампанії не більш, ніж три місяці.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу народних депутатів визначитися. Я ставлю на голосування четверту пропозицію Президента на сторінці 8.

 

     "За" - 181.

 

     Рішення не прийнято. По фракціях, будь ласка.

 

     Будь ласка, Георгію Григоровичу.

 

     ПОНОМАРЕНКО Г.Г.   Є  пропозиція:  згідно  з  Регламентом  ми голосуємо  пропозицію  комітету,  а  потім  -  депутатів.   Є   ще пропозиції.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

     ПОНОМАРЕНКО Г.Г. Пропозиція комітету: початок виборчого процесу чергових  виборів  депутатів  Центральна виборча  комісія  оголошує за 170 днів.  Тобто на 10 днів зменшили термін. І я прошу проголосувати цей термін.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Я ставлю на голосування пропозицію комітету,  яка щойно була сформована.

 

     "За" - 235.

 

     По фракціях. Далі, будь ласка.

 

     ПОНОМАРЕНКО Г.Г.  Сторінка  10,  пропозиція  щодо  формування виборчих дільниць. Я вже у виступі про це говорив.

 

     Президент пропонує  (стаття   17),   щоб   виборчі   дільниці формували  органи  державної влади,  оскільки вибори до парламенту мають загальнодержавне значення. Але я сказав, що ми обираємо і до місцевих  рад,  і  до Верховної Ради Автономної Республіки Крим на цих виборах, і це функція самоврядування.

 

     Комітет відхилив цю пропозицію.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Це пропозиція сьома на сторінці 10.

 

     Увімкніть мікрофон народного депутата Володимира Марченка.

 

     МАРЧЕНКО В.Р.  Фракция Прогрессивной социалистической  партии Украины.  Уважаемые депутаты,  я хочу поддержать мнение комитета и не голосовать за поправку  Президента.  Каковы  мотивы?  Депутация Верховного   Совета   недавно   приехала  из  Белоруссии,  где  мы контролировали выборы Президента Белоруссии  по  линии  ОБСЕ.  Как известно,   одним   из   главных   факторов   нарушения  принципов демократического государства есть то,  что избирательные  комиссии формируются  исполнительной  властью,  по вертикали.  Это является одним из четырех постулатов,  которые не поддерживало и никогда не будет поддерживать европейское сообщество.

 

     В Белоруссии,  кстати, этого не было. Я не знаю, кто подсунул нашему Президенту и  куда  смотрело  Министерство  юстиции,  здесь присутствующее,  на то, чтобы нашу страну в очередной раз позорить формулировкой такого  предложения,  внеся  его  на  голосование  в Верховный Совет.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Георгію  Григоровичу,  я  ставлю  на  голосування сьому  пропозицію  Президента  на  сторінці  10.  Прошу   народних депутатів визначитися.

 

     "За" - 96.

 

     Рішення не прийнято. Будь ласка, Георгію Григоровичу.

 

     ПОНОМАРЕНКО Г.Г.  Сторінка  14,  пропозиція  восьма.  Комітет відхилив  пропозицію  Президента  щодо  формування  комісій.   Він пропонує   -   з  органів  місцевого  самоврядування,  громадських організацій,  зборів виборців.  І останнє.  За Конституцією  єдині громадські організації,  які беруть участь у виборах, - це партії. Більше  ні  про  яку  громадську  організацію  в  Конституції   не говориться.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Увімкніть мікрофон народного депутата Мороза.

 

     МОРОЗ О.О.  Шановні  депутати,  оскільки ми чистимо всі норми цього  закону,  то  до  статті  20  внесені  зміни  у  зв'язку   з урахуванням  зауважень  Президента.  Ця стаття має бути розглянута окремо і в такому разі голосуватися.  Тут є одна річ, яка, я хотів би,  щоб  ви не подумали,  що це стосується суб'єктивного інтересу партії чи блоку  партій.  За  цією  нормою,  що  тут  передбачена, формувати  дільничні  комісії  зможуть тільки Комуністична партія, Рух,  НДП,  СДПУ(о), зелені і ПСП. Не буде брати участі "Громада", бо  вона  не бере участі в цій кампанії.  А вона теж нібито мала б право на це.

 

     Тобто ми  своїми   нормами   повертаємося   назад.   А   буде створюватися багато блоків.  Цей закон, його норми працюватимуть і в майбутньому.

 

     Тому треба відійти від норми,  що формувати дільничні комісії повинні блоки.  Мають брати участь у цьому партії, а не блоки, і в тому числі ті, що представлені в нинішньому парламенті.

 

     Тому в рядку,  де говориться "керівних органів партій", перед словами "блоків" слід записати:  "в тому числі тих,  що входять до блоків". І знімемо всі проблеми.

 

     ПОНОМАРЕНКО Г.Г.  Олександре Олександровичу,  брати участь  у формуванні дільничних виборчих комісій будуть всі партії,  тому що вони реєструються за  40  днів,  коли  вже  списки  зареєстровані. Йдеться  про окружні комісії.  Вісім партій,  перші вісім осіб,  у тому числі і "Громада", даватимуть своїх представників до окружних виборчих комісій.

 

     Щодо блоків.  Хто  ініціював розпад блоку?  Селянська партія? Соціалісти будуть представлені.  "Селяни" самі вийшли з  блоку,  і тому не будуть представлені.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги,  давайте не переходити на партії, бо тут дискусія затягнеться.

 

     ПОНОМАРЕНКО Г.Г.  Олександре Олександровичу, а щодо того, тут буде  не  одна  позиція,  коли  ми,  проголосувавши  225  на 225 і скоротивши на  170  днів,  змушені  будемо  вносити  в  хронологію виборів...

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Георгію  Григоровичу,  скажіть,  будь  ласка,  на засіданні комітету розглядались аналогічні або подібні  пропозиції до  статті  20?  Ви  ж  можете  зараз  говорити тільки про рішення комітету. Це ж пропозиції Президента!

 

     ПОНОМАРЕНКО Г.Г.  Вікторе Володимировичу,  я ж вам кажу,  тут написано:  зміни  внесено  до  статті  20  у зв'язку з урахуванням пропозицій Президента України.  Тобто ми скоротили  строк  на  170 днів, висування і вся процедура буде скорочуватись. І от цифри всі ці зв'язані зі скороченням строку виборчої кампанії.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Ключковський.

 

     КЛЮЧКОВСЬКИЙ Ю.Б.  Народний  рух  України.   Шановні   колеги депутати,  проблема статті 20 має дві складові.  По суті, зроблено крок для того,  щоб окружні виборчі комісії в  першому  наближенні сформувати   ще   до  реєстрації  кандидатів,  яких  вони  повинні зареєструвати.

 

     Я прошу вас уважно прочитати цю статтю.  До  складу  окружних комісій  потім  обов'язково  включаються представники всіх партій, списки яких зареєстровані.

 

     Але тут є  ще  і  формальний  бік  справи.  Я  хочу  нагадати шановному  Олександру Олександровичу Морозу.  Коли він був Головою Верховної Ради,  він дуже чітко відповідно до Регламенту  відмітав усі  пропозиції,  які  не були внесені письмово.  Ця пропозиція не фігурувала  при  розгляді  зауважень  Президента,  не  була  ніким внесена письмово. І тому не може сьогодні розглядатися.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Юрію Богдановичу, за допомогу. Будь ласка, увімкніть мікрофон депутата Турчинова.

 

     ТУРЧИНОВ О.В.  Шановні колеги,  ця пропозиція стосується всіх присутніх  у  цьому  залі.  Тому,  шановний  доповідачу,  шановний головуючий,    пропозиція    така:    партії,     які     подолали чотиривідсотковий  бар'єр,  а  також  які  мають  фракції в чинній Верховній Раді.  Я думаю,  що це влаштує всіх,  і всі  підтримають таку пропозицію.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні    колеги,    поперше,   ми   не   будемо обговорювати  того  положення,  яке  не  було  предметом  розгляду комітету. Це пропозиції Президента. І зараз будь-які зауваження не є предметом нашого розгляду  і  голосування.  Я  повертаю  Георгія Григоровича,  як  доповідача,  до восьмої пропозиції Президента на сторінці 14.  І давайте йти далі за текстом.  Комітет відхилив  цю пропозицію.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставиться   на   голосування   пропозиція  восьма Президента України на сторінці 14.  Комітет відхилив.  Я правильно зрозумів?

 

     Прошу народних депутатів визначитися.

 

     "За" - 162.

 

     Рішення не прийнято.

 

     Шановні колеги,  я бачу,  що вже час перерви,  але,  я думаю, треба закінчити цей законопроект.

 

     Увімкніть мікрофон народного депутата Асадчева.

 

     АСАДЧЕВ В.М.  Шановний  Вікторе  Володимировичу  і   шановний доповідачу!  Подивіться  на сторінці 13 статтю 20.  У порівняльній таблиці  теж  написано,  що  з  частковим  урахуванням  пропозиції Президента. Це хто врахував? Комітет. Але ще не- відомо - Верховна Рада врахує чи не врахує.  І тому  те,  що  кажуть  Мороз  і  інші слушно,  і ми теж вимагаємо поставити це на голосування.  Можливо, Верховна Рада не проголосує  цю  пропозицію  Президента  навіть  у частковому варіанті.

 

     Я прошу вас не порушувати Регламент.  Давайте і цю пропозицію голосувати.

 

     Дякую.

 

     ПОНОМАРЕНКО Г.Г.  Я відповідаю  депутату  Асадчеву.  Часткова зміна - 150 і 160.  Там ці цифри виділені півжирним.  От які зміни внесені у зв'язку з урахуванням пропозиції Президента.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Георгію  Григоровичу,   продовжуйте.   Пропозиція Президента така.

 

     ПОНОМАРЕНКО Г.Г.  Наступна  пропозиція  десята на сторінці 29 врахована. Мою пропускаємо поки що.

 

     Пропозиція одинадцята на сторінці 36 врахована.  На  сторінці 37  внесено  зміни  у  зв'язку  з  внесенням  змін  до  Закону про судоустрій,  тобто про право оскарження безпосередньо у  місцевому суді за місцем знаходження виборчої дільниці.

 

     Врахована дванадцята   поправка  Президента  на  сторінці  42 порівняльної таблиці... (Шум у залі).

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Георгію Григоровичу.

 

     ПОНОМАРЕНКО Г.Г. Внесені зміни...

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Колего Черненко, та ви чуєте? Комітет врахував, а ми  будемо  голосувати.  І  ви  визначите  своє  ставлення під час голосування.

 

     ПОНОМАРЕНКО Г.Г.  Комітет  відхилив  п'ятнадцяту   пропозицію Президента, що на сторінці 83 таблиці, до статті 60.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Скажіть  стисло,  в  чому  полягає  ця пропозиція Президента?

 

     ПОНОМАРЕНКО Г.Г.  У нас  записано,  що  в  Центрвиборчкомі  є представник  кожної  зареєстрованої  партії  і  в кожному окрузі - уповноважена особа. Це було на виборах Президента, на виборах 1998 року.  Президент вважає,  що це забагато. Пропозиція сформульована не чітко, але йдеться про те, що вони не повинні там бути. Комітет відхилив цю пропозицію.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Я ставлю пропозицію п'ятнадцять на сторінці 83 на голосування.  Це пропозиція Президента.  Прошу народних  депутатів визначитися.

 

     "За" - 130.

 

     Рішення не прийнято,  зачекайте. Будь ласка, народний депутат Манчуленко. Потім - депутат Мороз.

 

     МАНЧУЛЕНКО Г.М.,  член  Комітету  Верховної  Ради  України  з питань    національної    безпеки   і   оборони   (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  НРУ). Український народний рух. Шановний   Вікторе   Володимировичу!   Шановний   доповідачу!   Ми пропустили певну кількість  зауважень  Президента,  які  враховані комітетом,  але  рішення повинна прийняти ще Верховна Рада України своїм голосуванням.  Ми не можемо погодитися автоматично з тим, що комітет зауваження Президента врахував.  Це має врахувати Верховна Рада  України.  Тому   навіть   враховані   комітетом   зауваження однозначно  ми  повинні  проголосувати.  Я  вже  не  кажу  про  ті пропозиції,  які внесені окремими  депутатами  при  доробці  цього законопроекту.   Ми   теж   їх  повинні  розглянути  і  відповідно проголосувати.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги,  я нагадую вимоги Регламенту.  Ми голосуємо  пропозиції  Президента  в  тій  частині,  якщо  вони не підтримані комітетом.  Потім ми ставимо  на  голосування  в  новій редакції комітету з пропозиціями,  які були проголосовані, а потім у цілому.  Тому ми ті пропозиції, які враховані комітетом, ставимо в кінці окремо.  Якщо ви наполягаєте, щоб кожну пропозицію ставили на голосування, ми можемо піти цим шляхом, але це буде довше.

 

     Шановні колеги,  зараз остання пропозиція Президента, а потім ми  повернемося  до  пропозицій,  до яких будуть зауваження,  щодо голосування по них окремо.

 

     ПОНОМАРЕНКО Г.Г. Сторінка 127, поправка сімнадцята Президента України  до  статті  77.  Йдеться  про  те,  що  вибори визнаються дійсними,  якщо участь у голосуванні взяли 50 плюс  один  відсоток виборців,  тобто це норма, яка була в нас у законі в 1994 році. На виборах Президента і на  парламентських  виборах  1998  року  цієї норми не було. Комітет відхилив цю пропозицію.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Зрозуміла  пропозиція  Президента?  Я  ставлю  на голосування сімнадцяту  пропозицію  Президента  на  сторінці  127. Комітет її відхилив. Прошу народних депутатів визначитися.

 

     "За" - 95.

 

     Рішення не прийнято.

 

     Георгію Григоровичу,  тепер  поверніться  до пропозицій,  які підтримані.

 

     ПОНОМАРЕНКО Г.Г.  Тепер повертаюсь до  пропозицій,  які  були підтримані комітетом.

 

     На сторінці  18,  поправка  9:  додати  новий  пункт  5  - до повноважень Центральної  виборчої  комісії  віднести:  "встановлює зразки штампів для окружних і дільничних виборчих комісій, порядок їх виготовлення та використання".

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь  ласка,   народний   депутат   Ключковський. Наступна - депутат Семенюк.

 

     КЛЮЧКОВСЬКИЙ Ю.Б.  Народний  рух  України.  Шановний  Вікторе Володимировичу!  Шановні колеги  народні  депутати!  По-перше,  це пропозиція не Президента, а депутатів.

 

     По-друге, я хочу звернути вашу увагу на суть цієї пропозиції, вона проходить у багатьох статтях, вона викликала багато змін.

 

     Вона полягає в тому,  що під час  голосування  в  кабіні,  де виборець  заповнює  бюлетень  і  де,  крім  нього,  нікого  немає, позначка в бюлетені ставиться не ручкою, а спеціальним штампом.

 

     Виникає цілий ряд запитань, на які немає відповіді у внесеній пропозиції. Чи ці штампи є предметами особливого обліку? І чи вони контролюються?  Скільки  їх  перебуває  в  обігу   поза   виборчою дільницею в кишені випадкових людей?  І найголовніше запитання: що робити у випадку,  якщо на виборчій дільниці  всі  такі  штампи  з виборчих кабін вкрадені?

 

     А я хочу нагадати,  що на практиці під час голосувань ручки з кабін зникають.  І,  таким чином,  якщо виявиться,  що на дільниці немає жодного штампу,  то виборець, який на ній присутній, не може реалізувати своє конституційне право на голосування.

 

     Я пропоную це відхилити,  по-перше, тому, що це не пропозиція Президента,  а по-друге, тому, що, по суті, це вносить таку кашу у виборчий процес,  що це може  спричинити  ситуацію,  в  якій  буде суттєво порушено виборчі права громадян.

 

     ПОНОМАРЕНКО Г.Г.   Я   пояснюю   колезі   Ключковському:   ця пропозиція виникла у зв'язку з тим, що пропозиція про застосування штампів  у нас з'явилась у статті 40,  а тут записані повноваження Центральної виборчої комісії і визначається порядок виготовлення і використання цих штампів.

 

     Вікторе Володимировичу, я прошу проголосувати цю норму.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Георгію Григоровичу,  ви,  будь ласка,  уточніть: пропозиція номер 9, ким внесена?

 

     ПОНОМАРЕНКО Г.Г.  Поправка номер 9 на  сторінці  18,  внесена народним  депутатом  Пономаренком,  такого змісту:  "5) встановлює зразки штампів для окружних і дільничних виборчих комісій, порядок їх виготовлення та використання".  Це щодо повноважень Центральної виборчої комісії.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Увімкніть  мікрофон  народного   депутата Семенюк.

 

     СЕМЕНЮК В.П.,  член  Комітету Верховної Ради України з питань аграрної   політики   та   земельних   відносин   (багатомандатний загальнодержавний  виборчий  округ,  виборчий  блок СПУ та СелПУ). Вікторе Володимировичу,  я вас  все-таки  попрошу,  надайте  слово Олександру Олександровичу, він вже тримав руку. Добре, що хоч мене ви помітили як жінку.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.  Я всіх помічаю.  Увімкніть  мікрофон депутата Мороза.

 

     МОРОЗ О.О.  Шановний  Георгію  Григоровичу,  я  ще  раз  буду просити вас,  щоб ми не тільки пропозиції Президента  чи  поправки комітету розглядали, а й зміни, які внесені у зв'язку зі змінами в інших законах, котрі раніше приймалися, бо це ж закон, в якому має голосуватися кожна норма. Наприклад, по тій же статті 20, оскільки цифри в ній змінюються,  це треба проголосувати  Верховною  Радою. Обов'язково це треба зробити.

 

     І, Вікторе  Володимировичу,  я  вас  прошу,  в статті 20 слід вилучити після слова "партій"  слово  "блоків"  -  в  кінці,  коли будемо голосувати в цілому. Це зніме всі проблеми, бо виходить, що окружні комісії по вісім  осіб  будуть  формуватися  лише  п'ятьма партіями,  із них опозиційних - лише дві.  Таким чином, влада буде формувати ці окружні комісії,  ви знаєте,  які в них права.  Треба допустити всіх суб'єктів виборчого процесу до формування комісій.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Увімкніть мікрофон депутата Єльяшкевича.

 

     ЄЛЬЯШКЕВИЧ О.С. Прежде всего по процедуре: каждое предложение нужно ставить на голосование.  Виктор Владимирович, более того, по статье   20  внесены  изменения  якобы  в  связи  с  предложениями Президента - это 155 и 160 дней,  а Президент вообще предлагал  не более 90 дней.  Я,  вы знаете как отношусь к Президенту, но нельзя же фальсифицировать того,  что даже  преступник  хочет  высказать. Поэтому, Виктор Владимирович, давайте четко идти по процедуре.

 

     Относительно вроде бы мелкого вопроса

- по штампам,  но он тоже некорректно поставлен.  Что, Центральная избирательная  комиссия  будет  устанавливать  образцы  штампов 30 тысячам участковых комиссий? У нее что, работы больше нет?

 

     Вы вдумайтесь! Ну, вообще я удивляюсь тем изменениям, которые сегодня нам пытаюся, так сказать, внести инициаторы. Я не понимаю, с чьей подачи это происходило?  Ни Президент  это  не  просил,  ни политические партии, которые представлены в Верховной Раде.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Олександре  Сергійовичу,  ми  все робимо власними руками під час голосування.

 

     ПОНОМАРЕНКО Г.Г.  Вікторе  Володимировичу,  я  повертаюсь  до статті 20. Єльяшкевич, читай: "зміни внесено у зв'язку з частковим урахуванням пропозиції Президента...".  Тобто ми  змінили  180  на 170, і 150 і 160 уже з цього випливає. Це одне.

 

     Друге, щодо  штампів.  Це  і  належало до функцій Центральної виборчої комісії. Ми тут записали, чому ми запропонували штампи. У нас  під  час  останніх  двох  виборів  до  20 відсотків бюлетенів виявились недійсними.  Тобто я проголосував за  одну  кандидатуру, комісія   олівцем,  коли  підраховує  голоси,  поставила  ще  одну "галочку" - і бюлетень недійсний.

 

     Молдавани ввели в себе  штампи  і  застосували  цю  норму.  І нормально було.

 

     Вікторе Володимировичу,   я  пропоную  повернутися  до  нашої поправки.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Черняк.

 

     ЧЕРНЯК В.К.,  перший заступник голови Комітету Верховної Ради України   з   питань  економічної  політики,  управління  народним господарством,  власності  та  інвестицій  (виборчий  округ   153, Рівненська область).  Шановні народні депутати,  вважаю, що те, що зараз пропонується, - це міна, яка може зірвати весь демократичний виборчий процес.

 

     Щодо штампів.  Ця пропозиція є безглуздою і небезпечною, тому що вона сприятиме фальсифікації  результатів  голосування  і  може унеможливити волевиявлення виборців.

 

     Що стосується  статті  20  загалом,  то  та  норма,  яка  там закладена,  стосовно того,  що тільки ті партії,  які  на  минулих виборах   отримали   чотири   відсотки,   є   дискримінаційною   і недемократичною.  Тому за неї голосувати ні в якому разі не можна. Повинні  формувати виборчі комісії - і дільничні,  і окружні,  всі учасники виборчого процесу. В цьому суть нашої пропозиції.

 

     ПОНОМАРЕНКО Г.Г.   Я   хотів,   щоб   ви   роз'яснили:   чому застосування  штампу  замість  олівця  і  ручки дає можливість для фальсифікацій?

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, ми можемо обговорювати до вечора. Шановні колеги, ми обговорюємо чи приймаємо рішення?

 

     Сторінка 18,  поправка  9,  запропонована  народним депутатом Пономаренком і підтримана комітетом. Прошу визначитися.

 

     "За" - 161.

 

     Рішення не прийнято.

 

     З мотивів голосування ввімкніть мікрофон депутата  Симоненка. За ним - депутат Червоній.

 

     СИМОНЕНКО П.М. Фракція комуністів. Для тих, хто сумнівається, прикладів щодо використання тих чи інших механізмів голосування  і поставити позначку,  за що проголосував виборець,  дуже багато,  в тому числі у Сполучених Штатах Америки, Черняку нагадую: там точно така ж сама схема застосовується.

 

     Зараз перед   нами   реально  постала  проблема,  яка  хвилює багатьох: як запобігти фальсифікації виборів?

 

     І якщо в кабіні  це  може  бути  помилка  виборця,  коли  він поставив спочатку за одного,  а потім за другого, то, маніпулюючи, члени виборчих комісій,  тримаючи,  так скажемо,  короткі олівці і таке  інше,  ставили  інші  позначки,  що спричиняло фальсифікацію бюлетенів.

 

     Тому ми й запропонували використати штампи для того,  щоб  не мали  можливості  члени  комісії  брати участі у фальсифікації цих виборів.

 

     Щодо можливості зникнення штампів.  Так у нас і ручки  можуть всі  покрасти.  У  нас десятки тисяч цих олівців не купуються ж на кожну дільницю.

 

     Тому ми пропонуємо,  шановні  колеги,  давайте  розуміти,  що треба   сьогодні  стати  на  перешкоді  цій  владі,  яка  примушує фальсифікувати вибори.  Якщо ця норма дасть це зробити, давайте ще раз проголосуємо.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Червоній.

 

     ЧЕРВОНІЙ В.М.,  член Комітету Верховної Ради України з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією  (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  НРУ). Український народний рух. Шановні колеги!  Якщо в законі буде обумовлено,  що штампи  будуть знаходитися  на  виході  із  виборчих кабін,  перед урнами,  то ця процедура  має  сенс,  і  її  можна  розглянути.  Тоді   практично неможливо  буде  вкрасти ці самі штампи,  якими будуть позначатися бюлетені для таємного голосування.

 

     Що ж стосується статті 20,  то подумайте, шановні колеги, цей механізм,  який  прийнятий  минулого  разу  на засіданні,  коли ми голосували в першому чи другому читанні,  передбачає дискримінацію в  тому  плані,  що  партії,  які  не брали участі або не подолали чотири відсотки на минулих виборах,  не можуть своїх представників поставити на керівника, заступника або секретаря окружної комісії. Оголошувати результати виборів будуть не члени окружних комісій, а голова або його заступник,  або секретар.  І тому, я вас прошу, не позбавляйте  себе  конституційного  права  здійснювати   справжній контроль за результатами виборів.

 

     Прекрасна була  пропозиція  Турчинова,  щоб долучити до цього формулювання  ще  ті  партії,  які  мають   у   парламенті   своїх представників,  тобто  свої  фракції.  І  от тим самим ми уникнемо цього конфлікту.

 

     І останнє.  Шановний Вікторе  Володимировичу,  невже  ці  дві дискусійні  пропозиції  ми не можемо під час перерви обговорити на засіданні комісії і дійти згоди,  винести їх на голосування  після перерви.  Ми знімемо цей конфлікт,  повірте мені, і зацікавимо всі партії брати участь у формуванні комісії спочатку,  а не в  кінці, коли вони будуть прихвостнями голови або його секретаря.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Увімкніть мікрофон народного депутата Асадчева.

 

     АСАДЧЕВ В.М.  Шановний доповідачу!  Шановні комуністи! В мене до вас прохання.  Ви зніміть це питання із штампами.  Ви розумієте ж,  наскільки  ускладниться  процедура.  Проставляючи штамп,  його треба кудись вмочати.  Ви розумієте,  що ми розвеземо  в  кабінах? Потім  штампи  можна  забрати.  Інша  людина  зайшла,  а попередня забрала. Ви знаєте, що більшість людей взагалі користуються своїми ручками.  Ми створюємо проблему.  Штампи треба виготовити.  В якій кількості? І так далі. Це перше.

 

     І друге.  Георгію Григоровичу,  поясніть усім, що на сторінці 18  обов'язково  треба  проголосувати питання,  бо там йдеться про інші штампи - про круглі печатки,  якими проштамповують  бюлетені. Це зовсім інші речі. Тому я пропоную, давайте знімемо це питання - штампи,  плюси,  мінуси в бюлетені,  а воно  у  нас  розписано  на сторінці 102.  Давайте знімемо, їй Богу. Ми не готові до цього, ми тільки ускладнимо ситуацію.  І проголосуємо за штампи на  сторінці 18, де маються на увазі круглі печатки.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні  колеги!  Я  зараз  оголошу перерву до 12 години 55 хвилин.

 

     Перед перервою я оголошую норму  Регламенту  і  звертаюся  до всіх  народних  депутатів,  які  порушували це питання,  зокрема і статті  20.  Ми  слухаємо  відповідно  до  Регламенту   в   режимі пропозицій  Президента  України  після того,  як не подолано вето. Ніякі пропозиції з голосу до цього закону ставитися на голосування мною, як головуючим на засіданні, не будуть. Є рішення комітету, є думка комітету.  Сьогодні ми зараз голосували  пропозицію  9,  яка була   запропонована   і  обговорювалася  на  засіданні  комітету. Прозвучала думка народного депутата Червонія.  Якщо комітет  бажає внести  якісь  доповнення  і зміни,  будь ласка.  Після перерви ми продовжимо  голосування  по  цьому  закону,  але  будемо   ставити пропозиції Президента,  думку комітету і в цілому цей законопроект у новій редакції.

 

     Оголошується перерва до 12 години 55 хвилин.

 

      (П і с л я п е р е р в и)

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні  депутати!  Ми  продовжуємо  нашу роботу.

 

     До Верховної   Ради  надійшов  Указ  Президента  України  про оголошення в Україні дня скорботи і солідарності  з  американським народом.

 

     "Виходячи з  принципів  гуманізму,  з  усвідомлення того,  що підлими і  цинічними  актами  тероризму  проти  Сполучених  Штатів Америки,  що  скоєні  11  вересня  2001  року,  завдано  удари  по демократії,  цінностях свободи,  створено  загрозу  всій  світовій цивілізації  та  повністю  поділяючи позицію Європейського Союзу з цього приводу, постановляю:

 

     1. Оголосити в Україні 13 вересня 2001 року з 13 години  днем скорботи і солідарності з американським народом.

 

     2. Підтримуючи  рішення  Європейського  Союзу,  оголосити  13 вересня 2001 року о  13  годині  3  хвилини  мовчання,  припинивши будь-яку діяльність.

 

     3. У  день  скорботи  на  всій  території України приспустити державний прапор, обмежити проведення розважальних заходів, внести необхідні зміни до програм радіо і телебачення".

 

     Оголошується згідно  з  указом  Президента  України 3 хвилини мовчання (3 хвилини мовчання).

 

     Прошу сідати.

 

     Продовжуємо наше засідання.  Будь ласка, Георгію Григоровичу, на трибуну.

 

     ПОНОМАРЕНКО Г.Г.  Я повертаюсь до поправки 10 на сторінці 18: "встановлює зразки штампів  для  окружних  і  дільничних  виборчих комісій,  порядок їх виготовлення та використання".  Це - віднести до повноважень Центральної виборчої комісії.

 

     Прошу проголосувати.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Поправка на сторінці 18.  Ставлю  на  голосування пропозицію від комітету. Прошу народних депутатів визначитися.

 

     "За" - 146.

 

     Рішення не прийнято. Далі.

 

     ПОНОМАРЕНКО Г.Г.  Сторінки  30,  31,  37  - редакційні зміни, внесені у зв'язку з прийняттям Закону України про внесення змін до Закону про судоустрій України.

 

     Я думаю, що це голосувати не потрібно.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Ні,  давайте проголосуємо.  Була пропозиція. Ми ж все голосуємо. Увімкніть мікрофон народного депутата Чижа.

 

     ЧИЖ І.С.,  член Комітету  Верховної  Ради  України  з  питань свободи  слова  та  інформації  (виборчий  округ 190,  Хмельницька область). Всеукраїнське об'єднання лівих "Справедливість". Шановні колеги! Шановний Георгію Григоровичу! Я привертаю увагу до кількох принципових питань стосовно всього законопроекту.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Вибачте,  Іване  Сергійовичу,  загальні  дискусії зараз не проводяться.

 

     ЧИЖ І.С.  Я розумію.  Тому є пропозиції по суті. Передусім ми повинні  враховувати  пропозиції  Президента   -   відхиляти   або проводити,  це  вже  техніка  прийняття законопроекту.  А тоді вже додавати пропозиції,  якщо  є,  скажімо,  народних  депутатів.  От дивіться, ми вже проголосували норму 225 на 225. А передбачили 500 тисяч на збір підписів на підтримку, що передбачалося в цілому для пропорційної системи.  Можливо, треба переглядати потім. Ми зовсім не торкаємося зараз питання можливості  висунення  кандидата  і  у списку,  і в окрузі.  Конституційний Суд забороняв тому,  що різні були терміни початку виборчої кампанії:  для списочників - раніше, для тих,  хто в округах,  - пізніше.  Сьогодні треба це врахувати, мабуть,  раз уже внормовуються ці питання.  Тим більше в Росії і в інших країнах це є.

 

     Щодо норми  статті 20 стосовно того,  що взагалі тільки якась частина партій має право на своїх представників у комісіях. Ну, це ж ненормально.  Треба знайти формулу, скажімо, або тих партій, які представлені у Верховній Раді, або якусь іншу формулу.

 

     І стосовно техніки проведення.  Безумовно,  я  пропонував  би врахувати все, що напрацювала Центральна виборча комісія, бо краще не зробиш, вони набили шишок на цьому дуже багато.

 

     Мені здається,   що   цей   законопроект,    пройшовши    всі голосування,  треба  віднести  на голосування на наступний четвер, щоб його узгодити,  щоб мали представники фракцій і комісій  ще  і обговорити,   і   прийняти   остаточне   рішення.   Інакше   знову наштовхнемося на вето або на якісь зауваження.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую,  Іване Сергійовичу. Оголошую всім народним депутатам:  даний  законопроект  слухався  в  першому  читанні,  в другому читанні,  в режимі подолання вето і пропозицій  Президента один  раз,  зараз  слухається  четвертий  раз.  Дехто спізнився зі своїми   пропозиціями.   Стежте    за    законодавчим    процесом, супроводження  законопроекту  і  голосуйте,  шановні колеги.  Будь ласка, Георгію Григоровичу.

 

     ПОНОМАРЕНКО Г.Г.  Я на сторінках 30, 31 і 37 сказав: редакція у  зв'язку  з внесенням змін до Закону про судоустрій України.  Ви сказали, що будемо голосувати.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Я ставлю на голосування цю пропозицію,  погоджену з комітетами, яка відповідає чинному законодавству. Будь ласка.

 

     "За" - 299.

 

     Рішення прийнято. Далі, будь ласка.

 

     ПОНОМАРЕНКО Г.Г. На сторінці 43 до частини дев'ятої статті 36 внесені зміни у зв'язку  з  врахуванням  пропозиції  Президента  в частині  щодо  суми,  яку може внести одна фізична особа (сторінка 43) до фонду партії або блоку, або кандидата в депутати.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставиться на голосування  пропозиція  Президента, підтримана комітетом. Прошу народних депутатів визначитися.

 

     ПОНОМАРЕНКО Г.Г. Без пропозиції, редакційна поправка.

 

     "За" - 329.

 

     Рішення прийнято. Далі, будь ласка.

 

     ПОНОМАРЕНКО Г.Г. Сторінка 45, поправка 13, пропозиція народного депутата Іоффе.  Йдеться про те, що у нас записано,   що   партії,   блоки  мають  право  висувати  ті,  які зареєстровані не раніше, ніж за рік.

 

     Народний депутат Іоффе вносить пропозицію "за шість місяців". Комітет відхилив цю пропозицію.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Що ставимо на голосування, Георгію Григоровичу?

 

     ПОНОМАРЕНКО Г.Г. Пропозицію Іоффе.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. А він наполягає на цьому? Ні. Далі, будь ласка.

 

     ПОНОМАРЕНКО Г.Г. Він погодився.

 

     Сторінка 47,  поправка  14  депутатів Пономаренка,  Матвєєва, Чичканова.  У ній пропонується те,  про що я говорив: що висування кандидатів  у  депутати в одномандатних округах може здійснюватися не   тільки   на   з'їзді,   а   й   на   зборах    (конференціях) республіканського   в   Автономній   Республіці  Крим,  обласного, міського в  місті  Києві  чи  Севастополі  осередку  (організації) партії.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Яка думка комітету з приводу цієї поправки?

 

     ПОНОМАРЕНКО Г.Г. Комітет погодився.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Увімкніть мікрофон народного депутата Матвєєва.

 

     МАТВЄЄВ В.Г. Шановні колеги, я вже говорив і ще раз повторюю, якщо  ви  уважно  прочитаєте,  то  побачите,  що  наша  пропозиція грунтується на тому, що "висування кандидатів у депутати партією в одномандатних округах може здійснюватися і..."  і  далі  написано. Тут  же  у  тексті,  який  запропонований  в  остаточній редакції, вкралася  помилка:  висування  кандидатів  у  депутати  партією  в одномандатних округах може здійснюватися за рішенням з'їзду.

 

     У наших  пропозиціях  і при прийнятті відповідного рішення на засіданні комітету таких слів не було.  Тому пропоную зняти  слова "за рішенням з'їзду".

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Георгію Григоровичу, ви підтримуєте?

 

     ПОНОМАРЕНКО Г.Г.  Це сторінка 47 частина сьома.  "За рішенням з'їзду" можна зняти.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний  депутат  Марченко.  За  ним  -  депутат Асадчев.

 

     МАРЧЕНКО В.Р.  Фракция Прогрессивной социалистической партии. Виктор Владимирович,  я все-таки обращаюсь к вам и надеюсь на ваше принципиальное  отношение  к  нормам  Регламента.  Я хочу обратить внимание депутатов и ваше лично на выступление Ивана Чижа.

 

     В соответствии с процедурой,  Президент внес предложения. Эти предложения   мы  должны  были  рассмотреть.  На  каком  основании появляются  предложения  народных   депутатов   Украины,   и   они голосуются и рассматриваются?

 

     Более того,  если  уже  депутатам  дали  право  рассматривать предложения,  которые  концептуально  меняют  систему  закона,   и Президент концептуально поменял систему закона, то депутатам нужно дать право внести предложения.

 

     Я подожду,  пока Виктору Владимировичу  не  будут  мешать,  и продолжу.

 

     Виктор Владимирович,  процессуально народные депутаты Украины пришли сюда для того,  чтобы высказать свое мнение  по  конкретным предложениям   Президента.  Логика  и  процедура,  предусмотренная Регламентом, были сегодня разрешены только в этом русле. Надо было голосовать   предложения   Президента,  и  тогда  либо  голосовать законопроект в целом как закон,  либо отклонять вето и так  далее. На   основании   каких   норм  Регламента  появляются  предложения депутатов?

 

     Поэтому, Виктор Владимирович, я предлагаю: давайте рассмотрим предложения Президента.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Ми їх розглянули.

 

     МАРЧЕНКО В.Р. Если все предложения Президента рассмотрели, то давайте посмотрим,  что осталось от  закона,  концепцией  которого была   пропорциональная  система.  Изначальная  суть  закона  была пропорциональная система. Потом мы ее перевели в смешанную, теперь ее  переполовинили.  В этой связи депутаты могут и мы,  по крайней мере, желаем внести поправки, чтобы этот законопроект изменить под смешанную систему.

 

     И еще такой момент. Предложение 225 на 225 проголосовано,  а Президент не ставил  вопрос  таким  образом. Прочитайте  его  предложения.  На  каком  основании  поставили  на голосование?

 

     Виктор Владимирович,  если  проголосованы   все   предложения Президента,   то   я   прошу   отложить  этот  законопроект,  дать возможность депутатам подготовиться и внести предложения, обсудить их,  чтобы мы в следующий четверг приняли решение в соответствии с процедурами, установленными Регламентом и Конституцией.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Відносно  Конституції  і  Регламенту,  Володимире Романовичу,  зразу  пояснюю.  Я  дію  процедурно  якраз  згідно  з Регламентом і ставлю на голосування  всі  пропозиції  комітету,  в тому числі і стосовно пропозицій народних депутатів, які виникли в ході обговорення і прийняття  рішення  у  зв'язку  з  пропозиціями Президента.

 

     А те що ви пропонуєте: відкласти, доопрацювати, запропонувати і таке інше - якраз ніяким Регламентом не передбачається. Я ще раз нагадую: ми дуже довго працюємо над цим законопроектом. А сьогодні ми приймаємо рішення.  Якщо ви це  не  підтримуєте,  то  ви,  будь ласка,   повинні   визначитися   під  час  голосування.  Усе  інше передбачено в нас Регламентом.

 

     Депутате Асадчев, будь ласка.

 

     АСАДЧЕВ В.М.  Я хочу  звернутися  до  доповідача  і  до  пана Матвєєва. Сторінка 47, поправка 14. Подивіться, вона запропонована до частини сьомої  статті  40.  У  першому  реченні  написано,  що висуває з'їзд,  і ви його не поміняли, ви додали, що, крім з'їзду, ще й конференція.  Подивіться,  у вашій  поправці  зараз  виписано абсолютно  правильно,  тобто ви у своїй поправці "з'їзд" не зняли. Ви просто додали, що, окрім з'їзду, відповідне рішення приймається на  конференції.  Воно  так  і звучить зараз.  Абсолютно нормально звучить.  Я не думаю,  що тут треба  щось  знімати.  Треба  просто проголосувати.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Георгію  Григоровичу,  яка думка комітету з цього приводу? І я ставлю на голосування.

 

     ПОНОМАРЕНКО Г.Г.  Матвєєв говорить  про  те,  щоб  зняти  "за рішенням  з'їзду"  в  частині  сьомій,  оскільки  цього  не було в пропозиціях депутатів.  Я  думаю,  з  цим  можна  погодитися,  але залишається  норма,  що  висуваються  на  з'їзді  або на обласній, міській чи республіканській конференціях.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутате Ніколаєнко, будь ласка.

 

     НІКОЛАЄНКО С.М.  Шановний Георгію Григоровичу, я звертаюся до вас.  У першому варіанті,  перед тим як долати вето Президента,  у сьомій  частині  статті  38  було  положення  про  те,  що   блоки створюються  і  можуть створюватися в тому випадку,  якщо хоч одна партія зареєстрована не пізніш як за рік до дня виборів. Потім без переголосування  з'являється  норма,  що  всі  партії повинні бути зареєстровані не пізніш як за рік. Я не розумію, звідки це?

 

     ПОНОМАРЕНКО Г.Г.  Це проголосував зал.  Ми вже вчетверте вето долаємо. Це було проголосовано, по-моєму, в другому читанні.

 

     НІКОЛАЄНКО С.М.  Ця  норма не голосувалася,  це ви змінили її автоматично.

 

     ПОНОМАРЕНКО Г.Г.  Ну,  знайдіть мені в стенограмі.  Це не мої пропозиції, це пропозиції комітету.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Зрозуміло.

 

     Я ставлю  на  голосування  поправку 14 на сторінці 47.  Прошу народних депутатів визначитися. Так, як викладено.

 

     ПОНОМАРЕНКО Г.Г. З вилученням слів "за рішенням з'їзду".

 

 

 

     "За" - 258.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Рішення прийнято.

 

     Далі, будь ласка.

 

     ПОНОМАРЕНКО Г.Г. На сторінках 48 і 49 внесено зміни у зв'язку з урахуванням цієї пропозиції 14. Внесено зміни також на сторінках 51 і 53.

 

     Відкрийте сторінку 102,  поправка 16. Коротко суть її полягає в тому,  щоб виборець представляв штамп з позначкою "+". Це те, що ми голосували  вже  раніше.  Тобто  в  цій  поправці  йдеться  про застосування  штампа,  а в тій поправці йшла мова про повноваження Центральної виборчої комісії по їх виготовленню, так.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Георгію   Григоровичу,   сформулюйте,   про    що конкретно йдеться.

 

     ПОНОМАРЕНКО Г.Г.  Мова  йде  про  те,  щоб у частинах 12 і 13 статті 69 слова "виборець робить позначку  "плюс"  (+)  або  іншу" замінити словами "проставляє штамп з позначкою "+". Тобто мова йде про застосування штампів.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Комітет погодився?

 

     ПОНОМАРЕНКО Г.Г. Комітет погодився.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутат Ключковський.

 

     КЛЮЧКОВСЬКИЙ Ю.Б.  Народний  рух   України.   Шановний   пане головуючий! Шановний доповідачу! Адже цю поправку, по суті, ми вже обговорили і,  по суті,  відхилили.  Я не розумію, чому те, що вже вирішено,  ще раз ставиться на переголосування. Адже за змістом ця пропозиція пов'язана з тими штампами,  які ми вже обговорювали  до перерви.

 

     Тому я  вимагаю,  щоб  ця поправка вважалася вже відхиленою і більше не голосувалася.

 

     ПОНОМАРЕНКО Г.Г. Я роз'яснюю пану Ключковському: тут іде мова про  застосування  штампа.  А  там ішлося про те,  щоб записати до повноважень Центрвиборчкому,  що він затверджує штампи.  Ця  норма може проходити, ми будемо голосувати штампами. І не пересмикуйте.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні   колеги,   все   визначається   в   залі голосуванням.

 

     Я ставлю  на  голосування  цю  пропозицію,   яка   підтримана комітетом. А народні депутати нехай визначаться. Будь ласка.

 

     "За" - 211.

 

     По фракціях, будь ласка.

 

 

 

     СИМОНЕНКО П.М.  Фракція  комуністів.  Шановні колеги,  ще раз хотів би привернути вашу увагу до того,  що для кожного з нас дуже важливо  сьогодні  виключити  можливість  фальсифікувати  вибори і ставити якісь інші позначки на  тих  бюлетенях,  які,  за  думкою, припустімо, членів комісії, треба вилучити з процесу голосування.

 

     Тут зараз якраз вирішується принципове питання,  що голосують ось цими штампиками,  а хто їх потім буде виготовляти, то вже інше питання.

 

     Коли обговорювали цю проблему на засіданні комітету,  то яких тільки прикладів не було наведено для того,  щоб переконати членів комітету проголосувати. І значна кількість членів комітету якраз і проголосувала на підтримку цієї пропозиції.

 

     Тут якраз    211     депутатів     проголосували.     Вікторе Володимировичу,  може,  хтось  не зрозумів,  що зараз мова йде про зміну  механізму  голосування,  а   тоді   ми   про   повноваження Центрвиборчкому   голосували.   Я   ще   раз   прошу:  давайте  ми проголосуємо,  бо  це  дійсно  дасть  можливість  значно  посилити контроль за справедливим і демократичним голосуванням. Я вас прошу переголосувати.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутат Ключковський.

 

     КЛЮЧКОВСЬКИЙ Ю.Б.  Народний рух України. Шановні колеги, тим, хто вже мав можливість забути,  про що йшла мова перед перервою, я хочу ще раз нагадати. Не є другорядним питання про те, хто, як і в якому порядку виготовляє і передає штемпелі.  Якщо ви говорите про усунення можливості фальсифікації,  то я запитую скільки тисяч  чи мільйонів штемпелів буде виготовлено, у чиїх руках вони будуть, як забезпечити,  щоб вони не покинули територію виборчої дільниці, де відбувається голосування,  адже обшукувати виборця,  чи він поклав штемпель у кишеню, чи ні, ніхто не має права?

 

     І останнє найважливіше питання:  що зробити, якщо на виборчій дільниці  не  залишилося  жодного  штемпеля?  Як тоді виборець має проголосувати, як він здійснить своє конституційне право? Я ще раз прошу:  не  закаламутнюймо  воду.  Є речі,  які насправді не можна сьогодні запроваджувати.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутат Мішура.

 

     МІШУРА В.Д.,  член Комітету Верховної Ради України  з  питань свободи  слова  та  інформації  (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  КПУ).  Фракція комуністів.  Я звертаюся  до  пана Ключковського.  Ми маємо випадки,  коли жінки, маючи довгі нігті з манікюром,  туди клали невеличкий штампик і ставили  на  бюлетенях іще  один значок.  І цей бюлетень вважався недійсним.  Але ж можна цей штампик зробити з великою ручкою,  щоб його було важко сховати кудись,  можна  його прикути ланцюжком,  як це робилося в Кабміні, можна,  врешті-решт,  видавати разом з бюлетенем,  а потім просити повернути  його.  Тобто  при розумних підходах механізмів тут може бути скільки завгодно.  Тому я вважаю,  що це якраз є механізм для того,  щоб  запобігти  діям нечесних членів виборчих комісій,  які можуть фальсифікувати вибори, та й усе.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутат Єльяшкевич.

 

     ЄЛЬЯШКЕВИЧ О.С.  Уважаемые коллеги!  Давайте теперь  проведем дискуссию по сути поставленной проблемы: кому нужны эти штампики и зачем?  Зачем они нужны Центральной  избирательной  комиссии,  мне абсолютно  ясно.  Потому  что  на  30  тысяч  участков  минимум по двадцать штампиков.  Это надо делать заказ соответствующей  фирме, которая   монопольно  будет  их  производить,  и  так  далее.  Это отдельная проблема.

 

     А теперь будем говорить о том,  что помешает  избирателю  или желающему  испортить  бюллетень,  если  поставить на бюллетене два штампика,  четыре штампика?  Это  абсолютно  не  решает  проблему, уважаемые коллеги.

 

     Я знаю молдовский опыт.  Но там решались проблемы обеспечения демократичности проведения выборов совсем иным путем. Это не самое главное.  И  я  прошу  не  ломать  копья  над  этим вопросом.  Это удорожание выборов минимум на 3 миллиона гривень.  Посчитайте  эти суммы,  количество  штампиков.  И стоит ли ломать копья,  стоит ли переучивать наших людей делать отметки в бюллетенях?

 

     Спасибо.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Георгію Григоровичу, будь ласка.

 

     ПОНОМАРЕНКО Г.Г. Зміни на сторінках 103 і 106 у зв'язку з неприйняттям цієї поправки знімаються, тобто формулюється так, як було прийнято в першому читанні.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Георгію Григоровичу, я до вас, як до представника комітету.  Ви почули вислови з мотивів голосування. Ваша позиція з цього питання?

 

     ПОНОМАРЕНКО Г.Г.  Я  висловив   позицію   комітету.   Комітет підтримав цю пропозицію і прошу проголосувати.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Яка пропозиція?

 

     ПОНОМАРЕНКО Г.Г. Пропозиція 16 на сторінці 102.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Я ще раз ставлю на голосування.

 

     "За" - 206.

 

     По фракціях.

 

     Далі, будь ласка, Георгію Григоровичу.

 

     ПОНОМАРЕНКО Г.Г.  Я повторюю:  зміни на сторінках 103 і 106 у зв'язку з неприйняттям цієї пропозиції знімаються.

 

     І остання - сторінка 144, про строки. Ми вимушені були міняти строки,  тому  що  дуже  довго  приймаємо цей закон.  Ми скоротили строки:  пропонуємо замість "до 1 вересня" списки представляти "до 15  січня  2002  року".  І  Кабміну  надається не шість місяців на внесення пропозицій,  змін,  усунення суперечностей  у  зв'язку  з прийняттям цього закону,  а тримісячний строк. І оці поправки - 19 і 20 - я прошу проголосувати. Комітет підтримав їх.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Я ставлю на голосування: сторінка 144,  поправки  18,  19,  20.  Комітет  підтримує.  Прошу визначитися народних депутатів.

 

     "За" - 327.

 

     Рішення прийнято.

 

     Далі, будь ласка.

 

     ПОНОМАРЕНКО Г.Г.  Я  завершив.  Пропонується  прийняти   нову редакцію...

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Хвилинку.  Увімкніть  мікрофон народного депутата Турчинова.

 

     ТУРЧИНОВ О.В.  Шановні колеги!  Я дуже прошу і доповідача,  і всіх нас повернутися до статті 20,  яка,  я наголошую,  стосується кожного з тут присутніх.  Ми  на  прохання  головуючого  подали  у письмовому  вигляді  нашу  пропозицію,  яку підписали представники семи фракцій за погодженням  із  своїми  фракціями.  Я,  з  вашого дозволу, прочитаю нашу пропозицію до першої частини статті 20.

 

     Викласти в   такій   редакції:   "Окружна   виборча   комісія утворюється Центральною виборчою комісією  в  кількості  не  менше восьми  осіб  не  пізніш  як  за  155 днів до дня виборів у складі голови,  заступника голови,  секретаря та інших членів комісії  за поданням (не більше як на одну особу) центральних керівних органів партій,  представники  яких  входять  до  складу  Верховної   Ради України, сформованої на попередніх виборах. Подання від цих партій вносяться не пізніше ніж  за  160  днів  до  дня  виборів".  Тобто принципова  річ  тут  полягає в тому,  що пропозиції вносяться від усіх партій,  представники яких є в нашій Верховній Раді. Я думаю, що  така  пропозиція  враховує  інтереси всіх тут присутніх і всіх наших виборців. Прошу підтримати (Шум у залі).

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутати Симоненко,  Мороз,  Червоній і Альохін - усе. І голосуємо.

 

     СИМОНЕНКО П.М.  Фракция коммунистов.  Уважаемые коллеги!  Мне представляется,  что предложение должно рассматриваться еще и  под другим  углом зрения.  Во-первых,  партия не получила поддержки на выборах,  а избран один только представитель партии,  и  по  этому критерию  сейчас предоставляется право по всей Украине формировать избирательные комиссии, партии.

 

     Во-вторых, у нас здесь десятки руководителей партий,  которые бегали  из одной партии в другую.  Избрали членом одной партии,  а сейчас он является членом другой партии.

 

     И еще раз хочу подчеркнуть, что самый главный критерий - было ли оказано доверие конкретной партии на выборах избирателями.

 

     Благодарю.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний   депутат  Мороз.  Наступний  -  депутат Червоній.

 

     МОРОЗ О.О.  Шановні колеги,  можна погодитися з логікою Петра Симоненка,  якщо  виписати  докладніше  про  чотири проценти,  про фракції  і  таке  інше.  Але  не  можна  в  одній   нормі   закону організовувати  конкуренцію  між нормами.  І подивіться,  у третій частині цієї статті передбачено право ЦВК на пропозицію вже  нових суб'єктів  виборчого  процесу  вирішувати  питання  про членство в окружних  комісіях  -  включати  або  не  включати.  Таким  чином, виходить, що, крім конкуренції, ми об'єктивне право, яке визначене законом,  перекриваємо  суб'єктивним   правом   чиновника.   Цього допускати не можна,  тому повинно бути одне й те саме трактування, саме тому й виписана така норма.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Червоній.  Наступний  -  депутат Альохін.

 

     ЧЕРВОНІЙ В.М.   Шановні  колеги,  подумайте,  чому  політичні партії або їхні блоки,  які брали участь у виборах  у  1998  році, повинні  перекреслювати  право тим політичним партіям,  які беруть участь у  виборах  2002  року  в  частині  формування  керівництва комісії? Чому ми обмежуємо доступ політичних партій до формування, власне, керівництва цих комісій?

 

     Я міг би погодитися з шановним Петром Миколайовичем,  якби не було  тих  партій,  які влада знищила або розколола.  Є "Громада", вона подолала 4 відсотки, але ж влада фактично цю партію політично знищила,   розколола   Народний  рух  України,  призвела  до  тієї ситуації,  яка  існувала  в  блоках  Соціалістичної  і  Селянської партій.  Чому  ми  повинні  прив'язувати  себе  до минулого,  а не дивитися в майбутнє?

 

     І тому я прошу:  якщо постала проблема,  то ще раз розгляньте мою пропозицію щодо засідання комітету,  і після перерви ми можемо в цілому затвердити це положення.  Повірте, воно дуже важливе. І я вважаю,  що Турчинов абсолютно правильно каже.  Сім фракцій внесли абсолютно нормальну пропозицію, і її потрібно врахувати.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Альохін.

 

     АЛЬОХІН В.І.,  голова  підкомітету  Комітету  Верховної  Ради України  з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією (виборчий округ 39,  Дніпропетровська область).  Шановний  Вікторе Володимировичу!  Шановні колеги! Ми зараз повертаємося до розгляду деяких статей законопроекту. Можна цілком погодитися з тим, що всі суб'єкти  можуть  брати  участь  у  формуванні комісій.  Тому хочу повернутися до питання подання  документів  до  окружної  виборчої комісії  і  реєстрації  кандидатів  у  депутати  в  одномандатному окрузі,  на що планується 110 днів.  Але це з урахуванням тих  180 днів,  які було попередньо заплановано. Тому є пропозиція зменшити цей строк до 90 днів.

 

     ПОНОМАРЕНКО Г.Г. Ми вже це голосували.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Ліс рук.  Шановні колеги!  Є письмова  пропозиція від   семи   фракцій.   Я,  безумовно,  повинен  її  поставити  на голосування.

 

     Продовжуємо обговорення далі? (Шум у залі).

 

     Георгію Григоровичу, по-перше, ваша думка з приводу письмової пропозиції.  Подруге,  зверніть увагу на пропозицію щодо термінів: 155 і 160 днів.  Чи відповідає це іншим нормам законопроекту, який ми  зараз  обговорюємо.  Висловіть  свою  позицію,  і  я ставлю на голосування.

 

     ПОНОМАРЕНКО Г.Г.  У нас в Україні  не  така  практика,  як  у цивілізованих  країнах,  -  ми  не  партію  створюємо,  а  потім у Верховній Раді фракцію, а ми створюємо фракцію у Верховній Раді, а потім починаємо створювати партію. Це перше.

 

     І друге.  Я відповідаю Олександру Олександровичу. Не чиновник буде визначати,  а закон:  частина третя статті  20  визначає,  що після... (Шум у залі).

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Процитуйте.

 

     ПОНОМАРЕНКО Г.Г.  Партії  (блоки),  кандидатів у депутати від яких зареєстровано в багатомандатному окрузі,  мають право  подати до  Центральної  виборчої комісії список осіб від партії (блоку) - членів цієї партії (партій,  що входять до блоку) або безпартійних

-  для включення їх до складу конкретних окружних виборчих комісій за підписом керівника партії.  Тобто в кількості до восьми осіб... (Шум у залі). До цього списку додаються заяви і таке інше.

 

     Відносно пропозиції  до  частини  першої статті 20 я висловив свою думку,  і комітет щодо цього висловився. Ми сказали: формують ті партії, які отримали 4 відсотки голосів виборців.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Увімкніть   мікрофон   для  компромісу  народному депутату Морозу.

 

     МОРОЗ О.О.  Шановні депутати,  є компроміс!  (Шум у залі).  Я прошу  уваги!  Якщо  не  можна  погодитися  з тим варіантом,  який пропонує Турчинов,  то тоді в першій частині треба написати тільки "не менше восьми",  і ці колізії будуть зняті. Тобто нові суб'єкти виборчого процесу зможуть реалізувати своє право  брати  участь  у контролі  за  виборами.  Інакше  те,  що  пропонується  в нинішній редакції,  повністю створює можливість для того,  щоб три партії і Адміністрація контролювали всі вибори. Цього не можна допускати.

 

     ПОНОМАРЕНКО Г.Г.  Ну,  ми  по-різному  читаємо одну й ту саму статтю.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні  колеги,  ми   не   можемо   обговорювати безконечно. Все одно голосуваннями вирішується питання.

 

     Увімкніть мікрофон  депутата Ключковського.  За ним - депутат Філенко.  Шановні колеги,  ми повинні прийняти рішення по  закону. Якщо цей закон буде прийнятий,  виборча кампанія починається через 29 днів. Будь ласка, депутате Ключковський.

 

     КЛЮЧКОВСЬКИЙ Ю.Б.  Народний рух України.  Мені дуже шкода, що позиція  щодо  статті  20  сформувалася  не  на  підставі власного аналізу кожної партії цієї статті,  а  на  підставі  публікації  в газеті, де абсолютно некоректно розставлені акценти.

 

     Я хочу  ще  раз  підкреслити:  в третій частині написано,  що Центральна виборча комісія приймає рішення не  щодо  включення,  а про включення, і не може прийняти рішення про невключення цих осіб до складу комісії.

 

     Але я також хочу підкреслити,  що ми  насправді  не  над  тим ламаємо   списи.  Вся  логіка  цього  закону  побудована  так,  що центральним   місцем   забезпечення   справедливості   виборів   є дільничні,  а  не окружні комісії.  І контроль саме за дільничними комісіями гарантує,  що окружні комісії будуть вимушені  працювати виключно  з  протоколами  дільничних комісій.  І вийти за межі цих протоколів вони не зможуть.

 

     Тому насправді повірте,  прочитайте  весь  закон,  прочитайте процедуру підрахунку голосів.  Власне,  раніше таких механізмів не було. Сьогодні ці механізми гарантовані.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутат Філенко.

 

     ФІЛЕНКО В.П.  Шановний   Вікторе   Володимировичу!   Шановний доповідачу! Шановні колеги! Спочатку два зауваження.

 

     Не можна записувати норму: "представники партій яких є у Верховній  Раді".  Бо  будуть  зараз купувати по одному депутату,  влаштуємо нові торги. Можна записати тільки: "партії, які мають фракції у Верховній Раді".

 

     А тепер суть моєї пропозиції,  яку я вважаю компромісною.  На першому   етапі   до   окружних   виборчих   комісій   включаються представники  політичних  партій,  що  подолали  чотиривідсотковий бар'єр, - вісім осіб. Це перше.

 

     Друге. Представники партій,  які мають на сьогоднішній момент фракції у Верховній Раді.

 

     І третє. Після реєстрації учасників виборчого процесу партії, які зареєструвалися, але, можливо, не були на попередніх виборах - не подолали бар'єр або не мають фракцій,  так само можуть включати представників до окружних виборчих комісій. Фактично для того, щоб почати процес формування  виборчих  окружних  комісій,  нам  треба включити до них на першому етапі представників партій, що подолали відсотковий бар'єр і мають фракції, на другому етапі - тих партій, які зареєструвалися як учасники виборчого процесу.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! Дискусія буде продовжуватися весь час. Правильно, кажуть, треба визначитися голосуванням. Є письмова пропозиція семи фракцій,  яку не можна ігнорувати,  я її ставлю на голосування.  Ви знаєте думку комітету. Я прошу народних депутатів визначитися.

 

     "За" - 190.

 

     Рішення не  прийнято.  По фракціях,  будь ласка.  Будь ласка, Георгію Григоровичу, наступна пропозиція до закону.

 

     ПОНОМАРЕНКО Г.Г. Ми рекомендуємо Верховній Раді з урахуванням окремих   зауважень  Президента  України  та  пропозицій  народних депутатів прийняти Закон про вибори народних депутатів  України  в цілому.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Я ставлю на голосування Закон про вибори народних депутатів  у  цілому  з  пропозиціями  Президента  і  пропозиціями комітету,   проголосованими   в  залі.  Прошу  народних  депутатів визначитися.

 

     "За" - 230.

 

     Рішення прийнято.

 

     Дякую.

 

     Увімкніть мікрофон депутата Беспалого з мотивів  голосування. Спочатку по фракціях.

 

     БЕСПАЛИЙ Б.Я.  В даному разі я виступав не від "Реформи", а з мотивів голосування від кількох фракцій.  Справа в тому, що я хочу обгрунтувати  процедуру повернення до вето.  Згідно з роз'ясненням Конституційного Суду (будьте дуже уважні) спочатку розглядаються і голосуються  пропозиції  Президента.  І  на  цій стадії досить 226 голосів.  Тільки після цього голосується  закон  у  цілому.  І  це водночас  є  подоланням  вето.  Тут  потрібно  300  голосів.  Ми ж проголосували за подолання вето передчасно. Тобто те голосування в режимі подолання вето, як таке, що порушує рішення Конституційного Суду і процедуру,  не можна вважати дійсним.  І це  не  процедурна дрібниця.  Сутність у тому,  що коли ми голосували,  то не було ще тих компромісів,  які ми досягли зараз (тобто принцип 50 на  50  і так  далі).  Зараз є база для компромісів,  і юридично коректним є наступний спосіб.  Ми розглянули пропозиції  Президента,  і  зараз буде  абсолютно  правильно  повернутися  до  голосування  в режимі подолання вето цього погодженого варіанта. Краще це було б зробити за  правилами  ad  hoc в режимі таємного голосування,  але це - як визначиться Верховна Рада.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. З мотивів голосування народний депутат Мороз.  За ним - народний депутат Матвєєв.

 

     МОРОЗ О.О.  Шановні  депутати!  Я хочу висловитися щодо таких моментів.  У статті 38 у варіанті закону,  підписаному Президентом (він не вносив змін до цього закону), передбачається: кандидатів у депутати може висувати партія,  яка зареєстрована в  установленому законом порядку не пізніше як за рік до дня виборів,  або виборчий блок партій за умови,  якщо до його складу входять партії,  з яких хоча  б  одна  зареєстрована  не  пізніше як за рік до виборів.  У сьогоднішньому варіанті ми бачимо інший текст. Але це - деталь. Ми потім  розберемося як все це трапилося.  Можна сперечатися про це, але я хотів би сказати,  що загальний принцип 225 на 225  означає, що  адмінресурс  працюватиме повністю,  200 депутатів уже сьогодні призначені в Адміністрації Президента і відповідні  доручення  "до двору"  доведені,  ви  про  це знаєте.  За рахунок адмінресурсу до відповідних партій буде ще дообрано людей і наступним кроком  буде зміна  Конституції,  довершення президенства і так далі.  Ті,  хто сьогодні голосував  за  це,  хто  відстоював  нібито  демократичні засади   розвитку  держави,  хай  потім  пояснять  найперше  собі, суспільству, що вони тут проголосували.

 

     Я переконаний,  що  сьогодні  голосами  парламенту,   значною кількістю фракцій маніпулювали з боку Адміністрації Президента для того,  щоб утвердити диктатуру в Україні.  Якщо ми вважаємо, що це може бути, тоді це ваша справа.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Народний  депутат  Матвєєв.  Наступний  - депутат Черняк з мотивів голосування.

 

     МАТВЄЄВ В.Г.  Фракція комуністів.  Шановні колеги. На початку обговорення цього дуже непростого,  складного законопроекту колега Безсмертний звернув нашу з вами увагу на те,  що в  залі  присутні всього  280  народних  депутатів.  А  я йому вірю.  У нього,  як у представника Президента України,  є можливість перерахувати нас  і навіть   кілька   разів.  Як  же  бути  з  кінцевими  результатами голосування?  Проголосувало "за" -  230  депутатів,  при  тому,  я звертаю вашу увагу,  що 110 комуністів не голосували.  Так що плюс 110 голосів - буде 340. Звідки ж взялися ці голоси?

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Народний  депутат  Черняк.  Наступний   - депутат Єльяшкевич.

 

     ЧЕРНЯК В.К.  Шановні народні депутати!  Я не голосував за цей закон у цілому,  хоча вважаю,  що це не має принципового значення, як ми голосували,  бо вибори як такі в сучасній Україні неможливі. Тому незалежно від  того,  як  ми  приймаємо  закон,  вони  будуть приблизно  однаковими.  Але  разом  з  тим  я хочу сказати,  що ми прийняли  дискримінаційний  закон,  ми  прийняли  закон,  який  не забезпечує    контролю    над   виборами,   який   не   забезпечує демократичності виборів. І це в березні наступного року відчуємо і ми, відчує і наш народ, і я, думаю, комуністи також відчують.

 

     Зараз окружні  комісії будуть формувати практично три партії. Це спроба монополізувати  контроль  над  виборами.  Я  не  розумію комуністів.   Петре   Миколайовичу,  ви  добре  знаєте,  що  всяка монополія веде до  загнивання  (про  це  казав  Ленін),  і  спроба монополізувати вами право контролю, як кажуть, вилізе боком.

 

     Я хотів   би   сказати   моєму   колезі   Ключковському:  він помиляється,  коли думає,  що тільки дільничні  комісії  вирішують долю виборів.  Так,  і дільничні комісії, але саме окружні комісії оголошують результати виборів,  і саме в  окружних  комісіях  буде відбуватись фальсифікація.

 

     Тому якщо   не  буде  контролю  в  дільничних  і  в  окружних комісіях, то на вибори можна і не йти.

 

     Дякую (Шум у залі).

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Я  надам,  Петре  Миколайовичу,  слово  я  надам, заспокойтеся.  Депутат  Єльяшкевич...  Шановні  колеги!  З мотивів голосування. Для репліки я теж надам слово.

 

     ЄЛЬЯШКЕВИЧ О.С.  Уважаемые  коллеги!  Сегодня  13   сентября, видно,   не   самый  удачный  день  для  парламентаризма.  Я  хочу подчеркнуть,  что многое из того,  что сегодня было проголосовано, будет отражено в ходе проведения избирательной кампании и скажется на судьбах конкретных людей,  сидящих  в  этом  зале.  Вы  глубоко ошибаетесь. Я обращаюсь к тем депутатам, которые надеются, что они просто перейдут в следующий парламент благодаря  административному ресурсу.  Все  будет  далеко не так.  К сожалению,  можно забыть о демократичности парламентских выборов 2002 года. Сейчас речь будет идти  о  том  насколько  недемократичными  будут  эти выборы.  И я обращаюсь  к  своим  коллегам:  помните,  что  именно  вы   несете ответственность за то, что уступаете требованиям человека, который должен отвечать по уголовному законодательству.

 

     К сожалению, наш Президент является преступником. А вы ему во всем  потакаете.  И  вы  такие  же  как и он виновники всего,  что происходит в нашей стране.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги!  Зверніть увагу на ліс  рук.  Для репліки я надам слово Петру Миколайовичу і Юрію Федоровичу!  П'ять хвилин  з  мотивів  голосування.  Запишіться  і  продовжуємо  далі роботу.  Запишіться, будь ласка, з мотивів голосування щодо Закону про  вибори.  П'ять  хвилин.  Записуйтеся,   будь   ласка,   Іване Сергійовичу,  щоб мене не звинуватили в суб'єктивізмі.  Висвітіть. Народний депутат Григорович. Наступний - депутат Кушнір.

 

     ГРИГОРОВИЧ Л.С.,  заступник голови  Комітету  Верховної  Ради України  з  питань  охорони  здоров'я,  материнства  та  дитинства (багатомандатний загальнодержавний  виборчий  округ,  НРУ).  Прошу передати слово Юрію Ключковському.

 

     КЛЮЧКОВСЬКИЙ Ю.Б.  Народний рух України. Я не буду опускатися до особистої репліки щодо тих речей,  про які мені тут закинули. Я тільки  хочу  всім пояснити:  результат сьогоднішнього голосування насправді полягає в  тому,  що  з  найбільшою  ймовірністю  вибори будуть  проведені відповідно до закону 1997 року - латанням дірок, з роз'ясненнями Центральної виборчої комісії.  Лише тоді всі,  хто сьогодні   кричить   про   недемократичність  нового  закону,  про дискримінаційний характер, побачать до чого насправді призвела ось ця  правова  і  політична  сваволя на сьогоднішньому засіданні.  Я просто бажаю нам усім цього уникнути, але не вірю в це.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний  депутат  Кушнір.  Наступний  -  депутат Костицький.

 

     КУШНІР О.Д.,  член  Комітету  Верховної Ради України з питань державного     будівництва     та     місцевого     самоврядування (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  КПУ).  Фракция Компартии Украины.  Уважаемые  товарищи!  Я  считаю,  что  фракция Компартии Украины и члены комитета - коммунисты,  которые работали над законом,  сделали все возможное для  того,  чтобы  был  принят закон,  который  бы  позволил  провести  по  настоящему свободные, демократические выборы. Но с тем давлением, которое осуществлялось со стороны президентской команды, Администрации Президента сделать это в нынешних условиях невозможно,  потому что  Президент  боится ввести    пропорциональную    систему,    которая   позволила   бы волевыявление   людей   действительно   превратить    в    сильную парламентскую власть и принять те законы, которые необходимы нашим людям.

 

     Мы в итоге за закон не  голосовали,  поэтому  все  обвинения, которые раздаются в наш адрес,  - это надуманные обвинения,  и все те проблемы,  которые пытаются на нас повесить,  не  соответствуют действительности.  Мы  боролись  и  будем бороться за то,  чтобы и законы,  которые  принимаются,  были  реальными  и  выполнялись  в интересах народа.  Это всегда было главным для нашей фракции,  для нашей партии.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Костицький.  Наступний - депутат Попеску.

 

     КОСТИЦЬКИЙ В.В.,  секретар  Комітету Верховної Ради України у закордоннних  справах   (виборчий   округ   84,   ІваноФранківська область).  Дякую, шановний Вікторе Володимировичу. Шановні колеги! Я,  як депутат, який тричі обирався у мажоритарному окрузі в місті ІваноФранківську,   хотів   би   вітати   прийняття  закону,  який передбачає  обрання  50  відсотків   депутатів   за   мажоритарним принципом  і  50  -  за  пропорційним.  Мені  здається,  що навіть найкращий закон не  гарантує  того,  що  все  буде  ідеально.  Все залежить  від людей.  Треба сподіватися на те,  що ми будемо чесно працювати на виборах.

 

     Для того щоб засоби  масової  інформації,  дільничні  виборчі комісії  і  взагалі  всі  структури  на виборах працювали за таким принципом,  у мене є пропозиція до керівників усіх партій: давайте укладемо договір про чесну політичну боротьбу, незалежно від того, до якої партії ми належимо.  Тоді наш загальний контроль  допоможе забезпечити чесні вибори.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний  депутат  Попеску.  Наступний  - депутат Манчуленко.

 

     ПОПЕСКУ І.В.  Дякую.  Група   "Солідарність".   Вельмишановні колеги!  На початку обговорення я обгрунтовував свою позицію. Тому я утримався від голосування за цей закон.  Я хочу звернути  увагу, що  на  попередніх  виборах при формуванні округів до уваги брався принцип компактного проживання  національних  меншин.  Це  одна  з вимог  Ради  Європи  у  відповідності  до  рамкової Конвенції прав національних меншин і рекомендацій 1201.

 

     У разі,  якщо Центральна виборча комісія при  формуванні  цих округів  нехтуватиме  цим  правом,  то  це  буде прямим порушенням пункту 3 статті 22 Конституції щодо недопущення звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод.

 

     Тому ми сподіваємося,  що Центральна виборча комісія все-таки врахує те,  що ми не написали в цьому  законі.  Але  теоретично  є підстави  для  звернення  в  Конституційний  Суд  з  поданням щодо визнання цього закону неконституційним. Тому я утримався.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Манчуленко.  Наступний - депутат Мухін.

 

     МАНЧУЛЕНКО Г.М.    Український    народний    рух.   Шановний головуючий!  Шановні колеги! Після бою кулаками не махають. Норма, яка  увійшла  в  остаточну  редакцію закону,  була проголосована і направлена на підпис  Президенту.  Цей  закон  не  був  підписаний Президентом,  але зауважень ні від Президента, ні від депутатів на сьогодні не надходило.

 

     Тому перш за  все  треба  звинувачувати  тих,  які  цю  норму пропустили,  і  тих  депутатів,  які  до  попереднього  читання її внесли, не розуміючи, яку загрозу це може нести.

 

     Прикро, що пропозицію семи  фракцій  не  було  проголосовано, дуже прикро.  Але в той же час є вимоги Регламенту.  І ця норма, і пропозиції семи фракцій взагалі могли не ставитися на голосування. Але  ми  прийняли  те,  що  прийняли,  і самі будемо розсьорбувати наслідки голосування.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат  Семенюк.  Наступний  -  депутат Косаківський.

 

     СЕМЕНЮК В.П. Прошу передати слово депутату Морозу.

 

     МОРОЗ О.О.  Фракція  соціалістів  (Лівий  центр).  Я  ще  раз звертаюся до  всіх  депутатів.  Зрозуміло,  що  закон  продавлений Адміністрацією  Президента під Адміністрацію Президента,  під тих, хто розраховує скористатися адмінресурсом.  Але більшість  із  них дуже  серйозно  помиляється,  і  в  тому  вони  переконаються  вже найближчим часом.

 

     Я тільки хочу  підкреслити,  що  коли  ми  думаємо  про  наше демократичне   суспільство,  то  демократію  треба  розпочинати  з головного - з виборчого права людей.  А  тут  воно  буде  обмежене настільки,  що  як  буде  нормальна  держава,  то  вона  буде  - і Президент буде у відставці,  і все ще буде,  все прийде.  Тоді  ми скористаємося  Кримінальним кодексом,  який ми тут прийняли,  де є норми, які визначають відповідальність за порушення законодавства.

 

     Я коротко скажу ось  про  що.  У  нас  тут  присутній  голова Центральної   виборчої   комісії.   Якщо   у   нас  забезпечується демократія,  нехай він пояснить,  що він  відповів  Президенту  на другий  день  після  виборів,  коли  його  Леонід  Данилович Кучма запитав:  Михайле Михайловичу,  то який був справжній процент тих, хто  проголосував  за  Мороза?  А  він  тоді відповів:  "Я знаю цю цифру".  Але чому ця тема виникала в кабінеті Президента,  це  вже питання для норм закону і для законодавців.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний  депутат Косаківський.  За ним - депутат Вітренко.

 

     КОСАКІВСЬКИЙ Л.Г.,  член Комітету Верховної  Ради  України  з питань бюджету (виборчий округ 223,  м.Київ). Шановний головуючий! Шановні колеги!  Вікторе Володимировичу,  судячи з виступів, ми не уникнемо  звернення  великої  кількості  депутатів  до  Комітету з питань Регламенту, а, може, навіть і до Конституційного Суду. Тому я,  щоб просто не потрапити в халепу в цій Верховній Раді,  просив би  вас  дати  доручення  регламентному  комітету:  розглянути  за стенограмою  всі  ті  зауваження,  які  лунали тут,  всі претензії депутатів до тексту закону (що враховано, що сфальсифіковано) і ще раз повернутися до цього питання через тиждень.  Не слід поспішати відправляти документ на підпис Президенту.

 

     А взагалі,  якщо говорити відверто,  то ми  мали  б  прийняти такий закон,  у якому був би тільки один пункт про те, що депутати на виборах 31 березня 2002 року призначаються указом Президента.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Вітренко.  Наступний  -  депутат Марченко.

 

     ВІТРЕНКО Н.М.,  член Комітету Верховної Ради України з питань економічної політики, управління народним господарством, власності та інвестицій (виборчий округ

 160, Сумська  область).  Фракция  Прогрессивной  социалистической партии Украины.  Уважаемые коллеги!  Вот сейчас этот "недоношенный ребенок" должен получить статус закона.  Я прошу  всех  вспомнить, что,   когда   разрабатывался  закон,  он  был  основан  на  чисто пропорциональной  системе.  Предусматривалось,  что  партии  будут предлагать   наблюдателей,   направлять   своих  представителей  в избирательные комиссии и так далее.

 

     За время деятельности этой "молотилки" весь закон перекроили, сделали  его  незаконным  (225 на 225),  а теперь посмотрите,  что вышло.  Партиям  наполовину  уменьшили   возможность   формировать парламент, но зато общественные организации, граждане как и раньше не  имеют  права  предлагать  своих  наблюдателей,  своих   членов комиссии.

 

     И тогда  вопрос:  "А  чем  же  эта половина будет заполнена?" Половину депутатов дают партии,  а вторая  половина?  Оказывается, вторая  половина  -  это  те продажные чиновники,  которые сегодня представляют админресурс,  которые сегодня вечером устроят  пьянку за  свою  победу и будут думать,  что они уже пришли к власти.  Мы высказываем  категорическое  непринятие   этого   закона   и   всю ответственность   за   то,   что  Украина  входит  в  русло  чисто тоталитарного,  бандитского государства, мы полностью возлагаем на тех  230  человек,  которые  проголосовали  за такой избирательный закон.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Марченко.  Наступний  -  депутат Чиж, і завершуємо.

 

     МАРЧЕНКО О.А.  Дякую.  Прошу  передати  слово  Ващук Катерині Тимофіївні.

 

     ВАЩУК К.Т. Шановні колеги! Я хочу звернутися до всіх тих, хто не  підтримав  пропозиції  і  прохання  семи  партій та поділитися досвідом минулих виборів.  За Аграрну партію  України,  за  даними Центрвиборчкому,  проголосував  майже  один  мільйон виборців.  За нашими, їх було значно більше, але їх голоси "загубилися" на етапі підрахунку в окружних комісіях.

 

     Але я хочу сказати,  що це ви,  депутати,  які сидять у цьому залі позбавили нас прав працювати в парламенті, бо голоси, віддані за  нас,  пропорційно  розподілилися між вами.  І якби ви сьогодні були  коректними  (бо  в  такій  ситуації,  на  цих  виборах  може опинитися будь-яка із сьогоднішніх партійпереможців),  то все-таки б  підтримали  прохання  тих  партій,  які  вам  допомогли  своїми голосами отримати стільки мандатів.  Порахуйте: 980 тисяч! Скільки тут сидить депутатів за голосами Аграрної партії?

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Чиж.

 

     ЧИЖ І.С.   Дякую,   Вікторе   Володимировичу.   Всеукраїнське об'єднання лівих "Справедливість".  Шановні колеги! На відміну від колег,  які тут виступали з резюме щодо закону, я не вважаю, що ми закрили сторінку,  пов'язану з прийняттям закону.  По-перше,  тому що,  як  точно  висловився  депутат  Беспалий,   мав   місце   ряд процедурних  порушень  під  час  розгляду  пропозицій Президента і голосування про подолання вето.  І мені  здається,  що  цей  закон повернеться у Верховну Раду, повинен повернутися.

 

     По-друге, тому  що  закон  скомпонований  із різнопорядкових, різноформатних за  своєю  сутністю  норм.  Ці  норми  працювали  в основному   на   пропорційну  систему,  а  вийшов  закон,  який  є компіляцією різних норм,  і його буде  дуже  важко  виконувати,  і взагалі  навіть  підписати  Президенту.  Мені  здається,  це  буде складно зробити.

 

     І головне  -  не  формат  виборів,  а  справді   забезпечення вільних,  чесних, справедливих виборів. Оце, мабуть, найголовніше. Якби це в нас було,  у нас би не було проблеми  щодо  пропорцій  і всього іншого.

 

     Тому я пропоную повернутися до пропозиції, яку я вносив. Мені здається,  що треба продовжувати  працювати  над  документом,  він повернеться в сесійний зал. Інакше я просто не бачу логіки.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Слово  для  репліки  надається  народному депутату Симоненку.

 

     СИМОНЕНКО П.М.  Фракция коммунистов.  Я  попросил  слово  для реплики  в  связи  с  тем,  что доктор наук,  профессор,  народный депутат позволил  нас  покритиковать,  используя  и  упоминая  имя великого Ленина.

 

     Я вам,  господин  Черняк,  коль вы уважаете Владимира Ильича, хотел бы напомнить и другое его выражение, которое очень актуально на сегодня: "Раб, осознающий свое положение и не ведущий борьбы за него, есть плебей и хам".

 

     Вы своим  выступлением  показали,  что  вы  плебей  в   руках диктатора,  который сегодня, управляя страной, издевается над всем народом.  Так же как являются плебеями в руках олигархов  те,  кто сегодня  диктует  условия  для  принятия  того  или иного решения. Действительно, вы подтвердили, что диктатор возможен только тогда, когда у него есть рабы.

 

     И к вам,  Виктор Владимирович,  обращаюсь.  Если Президент не уважает  себя,  поручая  Стычинскому,  чтобы   он   выполнял   его полномочия и представил,  так скажем,  замечания по проекту,  то я хотел бы попросить,  чтобы вы,  Виктор Владимирович,  уважали весь состав Верховной Рады.

 

     В печати  уже неоднократно публиковалось,  что в Министерстве юстиции  Украины,  в  Укрспецюсте,  создана   преступная   группа, которая, по сути дела, воровала деньги у государства, а это подрыв международного авторитета Украины. К этому, как писали в средствах массовой информации, причастен и Стычинский.

 

     Я думаю, что нам надо быть внимательными, когда предоставляем трибуну  Верховного  Совета  тем  людям,  о  которых  уже   печать вынуждена говорить, как о людях, совершающих преступления.

 

     Благодарю.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Увімкніть  мікрофон для репліки народного депутата Черняка.

 

     ЧЕРНЯК В.К.  Петре Миколайовичу! Я сприймаю будь-які критичні зауваження, крім образ. Якщо ви вдаєтеся до образу, то це свідчить про те, що у вас немає аргументів. Мене можна звинувачувати в чому завгодно, і я це сприйму, але не в рабстві. Я був обраний народним депутатом СРСР від Києва в 1989 році.

 

     Я був обраний  народом,  коли  мені  опонувала  Компартія.  Я працював  у  Москві,  в Кремлі.  Я був серед тих,  хто бунтував на площах і в Москві,  і в Києві,  і в інших містах України. Я ніколи не плазував перед владою!  І ніколи не буду плазувати!  Сьогодні я сказав у своєму виступі, що вибори як такі в Україні неможливі. Це що,  було рабство з мого боку?  Я заперечив владі,  сказав що вона нездатна провести вибори,  і ви  мене  звинувачуєте  в  рабстві  і холуйстві?!

 

     Ви мене  особисто  образили.  Я  вас ображати не буду.  Я вам вибачаю образи. Але я вам хочу сказати, що ви не праві.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Оголошується перерва до 16 години.

 

 

 

 

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку