ЗАСІДАННЯ ТРИДЦЯТЬ ВОСЬМЕ

 

        С е с і й н и й  з а л  В е р х о в н о ї  Р а д и

         У к р а ї н и.  26  к в і т н я  2001  р о к у.

                         10  г о д и н а.

 

     Веде засідання Голова Верховної Ради України ПЛЮЩ І.С.

 

     ГОЛОВА. Доброго ранку,  шановні народні депутати, журналісти, представники дипломатичної служби і гості Верховної Ради!

 

     Прошу народних депутатів підготуватися до реєстрації.

 

     А в  цей  час  прошу  привітати  з  днем  народження  Валерія Михайловича Чичкова,  побажати йому здоров'я  і  всіляких  успіхів (Оплески).

 

     Прошу народних депутатів зареєструватись.

 

     У залі   зареєструвались   410  народних  депутатів.  Ранкове пленарне засідання оголошується відкритим.

 

     Шановні народні депутати і  гості  Верховної  Ради!  Сьогодні виповнюється 15 років від дня найбільшої,  найсуворішої, до того ж рукотворної,  трагедії людства - аварії на Чорнобильській  атомній електростанції.  Я  прошу  народних  депутатів  і  всіх  присутніх вшанувати пам'ять тих,  хто загинув при ліквідації наслідків  цієї аварії хвилиною мовчання.

 

     (Хвилина мовчання).

 

     Прошу сідати.

 

     Сьогодні четвер,  і,  як  правило,  ми  не робимо оголошень і запитів,  але  депутати  вимагають  зробити  оголошення   стосовно кількох депутатів. Яка буде думка Верховної Ради? Оголосити?

 

     Давайте проголосуємо,   чи   ви   даєте   дозвіл  головуючому оголосити. Прошу проголосувати.

 

     "За" - 155.

 

     Так, рішення не прийнято.  По фракціях  покажіть  результати. Більшість дотримується Регламенту.

 

     Сьогодні відповідно  до  Регламенту  ми  приймаємо відповідні рішення з раніше  розглянутих  питань,  розглядаємо  в  другому  і третьому читаннях і розглядаємо питання,  які стосуються включення до порядку денного або повернення до раніше розглядуваних питань.

 

     Я оголошую до розгляду питання за

 7235, 7235-1,  7235-2  про  відповідальність  Кабінету  Міністрів України. Якщо є з процедури, запишіться. Висвітіть.

 

     Депутати вносять    пропозицію    щодо    трансляції.    Мені повідомляють,  що трансляція і на вулиці,  і по українському радіо здійснюється.

 

     Слово надається Лілії Григорович. За нею

- Павло Тищенко.

 

     ГРИГОРОВИЧ Л.С.,  заступник  голови  Комітету  Верховної Ради України  з  питань  охорони  здоров'я,  материнства  та  дитинства (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  НРУ). Народний рух України. Прошу передати слово Геннадію Йосиповичу Удовенку.

 

     ГОЛОВА. Будь ласка, увімкніть мікрофон Геннадія Удовенка.

 

     УДОВЕНКО Г.Й.,  голова  Комітету  Верховної  Ради  України  з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  НРУ). Шановний Іване Степановичу, я насамперед хотів привітати ваше повернення до залу Верховної Ради,  побажати вам доброго  здоров'я  і  висловити надію,  що  під  вашим  керівництвом  ми не допустимо розправи над урядом,  який очолює Віктор Ющенко,  що ми діятимемо  в  інтересах українського  народу,  який,  до  речі,  сьогодні представлений на майдані біля Верховної Ради і досить толерантно поводиться.

 

     Щодо процедури.  Ми  знаємо,  що  багато  народних  депутатів сьогодні відсутні - перебувають у зарубіжних відрядженнях,  у тому числі в Раді Європи.  Слава Богу,  що їм вдалося перенести питання про  імпічмент  Україні  на  пізніший термін.  І я просив би своїх колег не реєструвати цих депутатів, які перебувають у Страсбурзі і не присутні у нашому залі.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Павло Тищенко. За ним - Таран(Терен).

 

     ТИЩЕНКО П.В.,  член  Комітету Верховної Ради України з питань промислової    політики    і    підприємництва    (багатомандатний загальнодержавний   виборчий  округ,  КПУ).  Фракция  коммунистов. Уважаемые коллеги,  я хотел бы  сказать  только  что  выступившему Удовенко, что народ - это не только те, кто стоит на площади возле Верховной Рады,  но и те,  которые трудятся на полях,  заводах,  а многие и на базарах, и которые сегодня лишены возможности получать иным образом свою заработную плату и жить,  -  тоже  народ,  и  мы знаем их точку зрения, и мы здесь, в парламенте, ее выражаем.

 

     Что касается  процедуры рассмотрения вопроса,  я очень просил бы и своих коллег,  и вас,  Иван Степанович, все-таки не допускать того,   что   было   во   вторник.   Процедура   определена,  есть постановление,   давайте   согласно   Регламента   действовать   и голосовать.

 

     Спасибо.

 

     ГОЛОВА. Віктор Таран (Терен). За ним - Полюхович.

 

     ТАРАН (ТЕРЕН)  В.В.,  член  Комітету Верховної Ради України з питань    свободи    слова    та    інформації    (багатомандатний загальнодержавний  виборчий  округ,  НРУ).  Фракція "Батьківщина". Шановний Іване Степановичу!  Відповідно до статті  89  Конституції України  (я  цитую):  "Комітети  Верховної Ради України здійснюють законопроектну роботу,  готують і попередньо розглядають  питання, віднесені  до  повноважень  Верховної  Ради  України "  Тобто дане питання спочатку мало б розглядатися в комітетах. Це перше.

 

     Друге. Сьогодні під Верховною Радою зібралися тисячі людей, і вони просять надати слово їм,  щоб їх тут,  у залі,  почули, бо це думка  народу,  думка  України.  Є  пропозиція  надати  слово  від пікетуючих Володимиру Чемерису.

 

     І третє.  Ось  підписи  ряду депутатів і ряду фракцій про те, щоб питання про імпічмент Президенту перенести  в  першу  частину, тобто на першу половину дня, на ранкове засідання, а не на кінець.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Іван Полюхович. За ним - Стоян.

 

     ПОЛЮХОВИЧ І.П.,  голова  підкомітету  Комітету Верховної Ради України з  питань  екологічної  політики,  природокористування  та ліквідації  наслідків  Чорнобильської  катастрофи  (виборчий округ 155,  Рівненська  область).  Фракція  Українського  руху.  Шановні колеги! Згідно з Регламентом всі проекти постанов мають розглянути профільні комітети і дати свої висновки.

 

     Далі. За процедурою ми повинні пройти перше,  друге  і  третє читання щодо резолюції про відповідальність уряду.

 

     І стосовно того, чому і що захищають наші люди, які стоять на площі. Я захищаю передусім не особистість Ющенка, він самодостатня і  досить  свідома  людина,  щоб  захистити себе сам,  і там такий кулак,  що захистить будь-кого.  Я,  як депутат,  захищаю інтереси своїх  виборців,  які  при цьому уряді почали отримувати заробітну плату і пенсію.  Ось що я захищаю у Верховній  Раді,  і  ось  чому прийшли люди сьогодні на площу.

 

     Іване Степановичу,  прошу  чітко  дотримуватися  процедури  і Регламенту.

 

     ГОЛОВА. Остання пропозиція - Олександр Стоян.

 

     СТОЯН О.М.,  голова  підкомітету  Комітету   Верховної   Ради України  з питань соціальної політики та праці (виборчий округ 18, Вінницька область).  Голова Федерації профспілок України. Шановний Іване Степановичу!  Я уповноважений від імені Федерації профспілок України, яка об'єднує понад 10 мільйонів трудящих, сказати про те, що  ми  прийняли спеціальну заяву на підтримку уряду Ющенка (я про це казав у вівторок).

 

     Сьогодні я   мав   консультації   з   іншими   профспілковими об'єднаннями,  які  не  входять  до складу федерації,  і вони мене просили сказати про те, що також підтримують цей уряд.

 

     Учора я  мав  зустріч  з  виборцями,  і  від  імені  виборців Вінницької  області  я  також прошу сьогодні не розглядати питання про недовіру уряду.

 

     І з  процедури.  Ми  розглядали  звіт  уряду,  але  не   дали можливості  уряду  сказати,  за  що  йому  не  довіряють,  не дали можливості відповісти на ті звинувачення,  які висловлені на  його адресу.  Тому,  я  вважаю,  треба  надати слово Віктору Ющенку для виступу і спростування звинувачень на його адресу, потім, можливо, потрібно обговорити,  бо це актуальне питання.  І лише після цього вже голосувати щодо резолюції.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Дякую.  Шановні  народні  депутати!  Завершився   час обговорення. Я, не коментуючи, раджуся з вами, що потрібно ставити на голосування, а що ні.

 

     Геннадій Удовенко   говорив   щодо   списку.   Це   обов'язок секретаріату, хай він займається цією справою.

 

     Павло Тіщенко  -  стосовно людей,  які знаходяться на майдані біля Верховної Ради,  котрі зміцнюють нашу економіку.  Я думаю, що краще, якби було більше тих, хто своїми руками зміцнює економіку.

 

     Тепер щодо  регламенту  -  я  намагатимусь  з вашою допомогою цього дотримуватись.

 

     Таран (Терен).  Таке надання  слова  здійснюється  за  згодою Верховної  Ради.  Якщо  люди,  які зібралися біля стін парламенту, внесли пропозиції стосовно прізвища,  яке ви назвали,  то це  одна справа. Якщо це ваша думка, то це дещо інше.

 

     Якщо буде   така   вимога   від  цих  людей,  я  поставлю  на голосування. Але вже кого посилати, вони визначають самі.

 

     Тепер щодо того,  що  сказав  Іван  Полюхович.  Я  дотримуюсь Регламенту.

 

     І стосовно    Олександра   Стояна.   Процедурою,   погодженою Верховною  Радою,  передбачено  виступ  Прем'єр-міністра   Віктора Ющенка і 15 хвилин для відповідей і запитань.  Ви бачите,  що уряд присутній і Віктор Андрійович такою можливістю скористається.

 

     Увімкніть мікрофон Тарана (Терена).

 

     ТАРАН (ТЕРЕН) В.В.  Шановний Іване Степановичу,  я  цілком  з вами   згоден   стосовно  того,  що  хто  тут  виступатиме,  мають визначитися саме ті люди,  які стоять біля Верховної Ради.  Але  я дуже просив би вас поставити на голосування питання про надання їм слова, і я дуже просив би шановних моїх колег на це погодитися, бо там справді тисячі людей.

 

     Дякую вам.

 

     ГОЛОВА. Дякую.   Шановні   народні   депутати,  я  ставлю  на голосування питання про надання  згоди  Верховної  Ради  виступити представнику  -  кому  визначать  люди,  які стоять біля Верховної Ради, - до 5 хвилин. Прошу голосувати.

 

     "За" - 113.

 

     Рішення не прийнято.

 

     По фракціях висвітіть результати голосування.

 

     --------------

 

     Шановні народні депутати,  ми завершили розгляд і обговорення цього  питання.  Сьогодні  відповідно до постанови Верховної Ради, процедури розгляду і відповідно  до  рішення  Верховної  Ради  про перенесення і завершення розгляду в четвер,  26 квітня, ми повинні заслухати те,  що хоче сказати Прем'єр-міністр  Віктор  Андрійович Ющенко, і 15 хвилин - запитання і відповіді. А потім - голосувати.

 

     Я дію відповідно до постанови, прийнятої Верховної Радою.

 

     Слово надається  Прем'єр-міністру України Віктору Андрійовичу Ющенку (Оплески).

 

     ЮЩЕНКО В.А.,  Прем'єр-міністр України.  Глибокошановний Іване Степановичу!  Шановні народні депутати!  Події навколо звіту уряду та розгляд питання про відповідальність уряду засвідчують,  що  ми стоїмо  перед  великим  випробуванням - випробуванням на здатність здорових  політичних  сил  суспільства   знаходити   компроміс   у найскладніших   ситуаціях,   на   вміння  та  бажання  поступатись особистими і груповими інтересами задля збереження  політичної  та економічної стабільності в державі.

 

     Ми всі постали сьогодні перед моментом істини.  До вівторка я був  впевнений,  що  Верховна  Рада  буде  оцінювати  спроможність Кабінету  Міністрів  наводити  лад  у  національній  економіці  та здійснювати  управління  господарством  країни,  досягаючи  цілей, поставлених Президентом України.

 

     Я ще  раз  хочу  підкреслити:  уряд  діяв  в інтересах усього суспільства,  не  використовуючи  при  цьому  ні  фінансового,  ні адміністративного ресурсу країни в корисливих цілях.

 

     У своїй політиці уряд підтримував постійний активний діалог з політичними колами і громадськістю.  Ми створювали  рівні  правила гри для всіх суб'єктів економічних відносин.

 

     Завдяки таким принципам вдалось змінити ситуацію в державі на краще, позбутися багатьох кризових явищ в економіці.

 

     Сьогодні в Україні одні з найвищих у Східній Європі та  серед країн  -  операторів Європейського банку реконструкції та розвитку темпи економічного зростання, найвищі темпи зростання промислового виробництва,   зміни   в  економіці,  я  впевнений,  мають  сталий системний характер.

 

     Ми заклали передумови для відчутного підвищення  рівня  життя громадян у наступному періоді виконання національної програми.

 

     Визнаю, що  багато  чого  не  вдалося  уряду  зробити,  але я відкидаю будь-які звинувачення в  тому,  що  український  уряд  не переламав ситуації в економіці та соціальній політиці на краще.  Я співчуваю українцям,  що втратили за останні роки  навіть  віру  в кращу  долю.  І  якщо  уряду  України  не  вдалося  частині  з них повернути хоча б надію на краще життя,  я прошу  вибачення  у  цих людей від імені українського уряду.

 

     Сьогодні уряд     готовий    зосередитися    на    врахуванні конструктивних зауважень,  змістовної критики та  пропозицій,  які прозвучали  в  цих  стінах  під  час  обговорення звіту уряду.  Ми шануємо опонентів,  але ми хочемо отримати змістовну та об'єктивну оцінку нашої діяльності з їхнього боку.

 

     Сьогодні політична   еліта   України   повинна  зробити  свій історичний вибір,  повинна визнати легальну економіку та  публічну політику  єдиним  можливим  способом самореалізації та суспільного розвитку. Переконаний, що здорові політичні сили парламенту готові відмовитися  від  політики  торгу  і  шантажу  та  сісти  за  стіл переговорів.  Це важкий вибір,  але його потрібно зробити  в  ім'я держави, в ім'я народу і в ім'я майбутнього.

 

     Я глибоко переконаний,  що на сьогодні питання куди і як далі рухатися Українській  державі  є  найважливішим.  Єдиний  шлях  до розв'язання політичного конфлікту - це досягнення компромісу, перш за  все  у  політичній  площині,  це  відтворення   парламентської більшості, яка підтримує курс Президента та урядову програму.

 

     Враховуючи політичну ситуацію, уряд України пропонує.

 

     Перше. Усім  політичним силам,  які знаходяться в цьому залі, накласти мораторій на проведення в найближчі два  місяці  будьяких політичних    акцій,   які   розхитують   політичну   ситуацію   і стабільність, збурюють людські почуття і емоції (Шум у залі).

 

     Друге. У найближчі десять днів повернутися до змісту  проекту політичної угоди між Верховною Радою і урядом України,  підписання якої  б  забезпечило,  на  нашу  думку,  єдиний  можливий   спосіб врегулювання  процедур  і  правил  політичних  відносин  у площині Верховна Рада - уряд, безумовно, за участю Президента України.

 

     Третє. У найближчі два тижні ми пропонуємо створити  в  уряді України  за  погодженням і з парламентською більшістю,  і з іншими зацікавленими сторонами потужну команду однодумців, команду, склад якої міг би бути запропонований Президенту України для розгляду.

 

     Четверте. Ми  готові створити умови для більш активної участі представників парламентської більшості в опрацюванні  і  прийнятті рішень   і   пропонуємо  визнати  і  подати  кандидатури  народних депутатів  -  членів  парламентської  більшості,  які  мають  бути включені до складу колегій центральних органів виконавчої влади.

 

     П'яте. Надати пропозиції щодо голів комітетів і представників депутатських фракцій, груп Верховної Ради, які будуть брати участь у роботі відповідних урядових комітетів.

 

     Шосте. Уже  давно  на  засіданні  Кабінету  Міністрів України зарезервоване місце для координатора парламентської більшості. Але до  цього  часу  координатор  такою  можливістю  жодного  разу  не скористався.

 

     З метою  оперативного  реагування  уряду  на   питання,   які виникають  у парламенті і будуть стосуватися діяльності виконавчої влади,  ми вважаємо за доцільне призначити  представника  Кабінету Міністрів України у Верховній Раді із складу народних депутатів. З огляду на це очікуємо, що наступний крок - згуртування більшості і формування   єдиних   пропозицій   -   мають   зробити   керівники депутатських фракцій і груп.

 

     Шановні народні  депутати!  Ми  переконані,   що   підписання політичної    угоди    та   встановлення   солідарної   політичної відповідальності Кабінету Міністрів і Верховної Ради за реалізацію курсу  Президента України здатні відродити парламентську більшість та спокій у суспільстві, відродити віру людей у справедливу владу.

 

     Ми підтверджуємо, що уряд і надалі готовий до діалогу, пошуку шляхів    вирішення    проблем   та   досягнення   компромісів   з парламентською більшістю.  Разом з тим ці  компроміси  не  повинні компрометувати саму мету обраного народом курсу перетворень.

 

     Ми будемо  діяти  всіма  доступними методами,  які дозволяють демократія і принципи публічної політики. Така діяльність виключає використання адміністративного ресурсу та зовнішнього тиску.  Вона передбачає   консенсус   та   консолідацію   конструктивних    сил суспільства.  Переконаний,  що завдання збереження темпу реформ та розвитку позитивних тенденцій в економіці здатні об'єднати ці сили та  уникнути  згубних політичних протистоянь.  Уряд готовий пройти свій шлях.

 

     Шановні народні депутати!  Є святі для нас речі,  які повинні підняти  нас  над  ситуацією  і  над обставинами:  це Україна,  її майбутнє, майбутнє кожної української сім'ї і кожного громадянина.

 

     Дякую вам за увагу і підтримку (Оплески).

 

     ГОЛОВА. Дякую, Вікторе Андрійовичу.

 

     Запишіться на запитання, будь ласка.

 

     Висвітіть, будь ласка.

 

     Юрій Донченко. За ним - депутат Журавський.

 

     ДОНЧЕНКО Ю.Г.,  голова підкомітету  Комітету  Верховної  Ради України з питань соціальної політики та праці (виборчий округ

 113, Луганська область).  Фракция коммунистов.  Уважаемый  Виктор Андреевич,   у  меня  к  вам  два  вопроса.  Первый  политического характера, второй - экономического.

 

     Я до сих пор не могу понять  ваши  экономические  достижения. Доходная часть бюджета составляет 34 миллиарда.  Из них вы около 6 миллиардов хотите получить за счет приватизации.  Если мы  отнимем от  34  миллиардов  6  миллиардов,  то  это практически показатели прошлого  года.  То  есть   за   счет   экономии   не   получается экономического  роста,  который  вы  так  пропагандировали в своей деятельности.

 

     А вопрос политический следующего характера.  В книге "Судьба" Проскурина главный герой Брюханов говорит, что он будет воевать за баб и за детей. Мне неизвестно, какой национальности и какой нации ваши дети.  Поэтому,  пожалуйста,  скажите Украине и мне, кто ваши дети по национальности.

 

     ЮЩЕНКО В.А. Дякую за дуже цікаві запитання. Шановні колеги, я відповім  коротко  на друге запитання.  Мої діти були,  є і будуть українцями. Тому що Україна - найкраща країна (Оплески).

 

     Друге запитання.  Шановні  народні  депутати,  що  стосується компонента  надходжень  від приватизації,  то перш за все уряд діє відповідно до програми приватизації, яка затверджена на три роки в цих стінах. Відповідно до цієї програми є щорічні надходження, які закладені згідно із законом України в бюджет.  Якщо  говорити  про податковий чи неподатковий тиск і надходження,  то я можу сказати, що заслуга цього уряду і  заслуга  парламенту  цього  скликання  в тому,  що  податковий  тиск  на  українського  виробника  в рамках бюджету 2000 року було зменшено із 18,9 відсотка до 17  відсотків. А приватизаційні надходження,  шановні колеги,  це та норма Закону про бюджет, яку уряд виконує, і не більше.

 

     ГОЛОВА. Віталій Журавський. За ним - депутат Старинець.

 

     ЖУРАВСЬКИЙ В.С.,  перший заступник голови Комітету  Верховної Ради України з питань культури і духовності (виборчий округ

 68, Житомирська область).  Депутатська група  "Регіони  України", Християнськодемократична партія України.  Спочатку ми хотіли б від нашої групи низько вклонитися всім,  хто загинув внаслідок  аварії на ЧАЕС. Царство їм небесне і земля пухом.

 

     Шановний Вікторе Андрійовичу!  Я особисто не маю сумніву,  що ви в разі відставки, а це можливо сьогодні, залишитеся в політиці. Кого ви підсилите: неліву опозицію - Форум національного порятунку

-  чи  ще  когось?  Прошу,  якщо  ви  можете  дати  недипломатичну відповідь на це запитання, а просту і зрозумілу, як ви кажете, для маленького українця.

 

     Дякую.

 

     ЮЩЕНКО В.А. Я для маленького українця хочу дати відповідь, що я  за  своєю  природою  демократ  і я буду підтримувати українську демократію (Оплески).

 

     ГОЛОВА. Старинець. За ним - депутат Савенко.

 

     СТАРИНЕЦЬ О.Г., член Комітету Верховної Ради України з питань молодіжної   політики,   фізичної   культури,   спорту  і  туризму (багатомандатний   загальнодержавний   виборчий    округ,    КПУ). Український комсомол. Прошу передати слово Олександру Морозу.

 

     ГОЛОВА. Увімкніть мікрофон Олександра Мороза.

 

     МОРОЗ О.О.,  член  Комітету  Верховної  Ради України з питань аграрної  політики  та  земельних  відносин  (виборчий  округ  92, Київська область).  Шановний Вікторе Андрійовичу!  Скажу відверто, мені  не  зовсім  подобається  ваша  христова  покора  тоді,  коли розглядається  таке  питання,  і  ви  знаєте,  що  вчора  було  на розмовах, і ви так орієнтуєтеся в результатах.

 

     Я розумію, що ця порада ні до чого, одначе вам би краще, якби ви виступили і сказали тим,  до кого ви звертаєтеся зараз,  іншими словами.  Ви сподіваєтесь, що, послухавши Президента і клани, коли вони  одержать доступ до бюджетних потоків і інших джерел достатку або збагачення, то поділяться з вами або що це все пропустить мимо уваги український народ, - цього ніколи не станеться і так далі. І ви б одержали підтримку,  в тому числі,  можливо, й інших фракцій. Наша фракція утримається від голосування, бо ми бачимо, яким чином це все організовано.

 

     Але запитання до вас:  ви розумієте,  що це  все  організував Президент чи не розумієте?

 

     ЮЩЕНКО В.А.   Олександре  Олександровичу,  дозвольте,  я  дам відповідь, що я зараз відповідаю за себе. На мене поклали хрест, я його проніс. Я зробив те, що я міг зробити. І я дякую присутнім за те,  що дуже часто це робилося завдяки вашому  розумінню  і  вашій підтримці. Крапка (Оплески).

 

     ГОЛОВА. Михайло Савенко. За ним - депутат Бондаренко.

 

     САВЕНКО М.М.,  член  Комітету Верховної Ради України з питань охорони  здоров'я,  материнства  та   дитинства   (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ, ПСПУ). Спасибо, Иван Степанович. Прошу передать слово Новику.

 

     ГОЛОВА. Увімкніть мікрофон народного депутата Новика.

 

     НОВИК А.М.,  перший заступник голови Комітету Верховної  Ради України  з  питань  охорони  здоров'я,  материнства  та  дитинства (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  виборчий  блок СПУ та СелПУ).  Спасибо. Виктор Андреевич, перед тем как я сегодня приму важное решение,  как голосовать по первому вопросу  повестки дня,  я бы хотел,  чтобы вы прокомментировали результаты заседания Кабинета  Министров  23  апреля  2001,  а  именно  ваши  слова  на пресс-конференции:  "Хто  проголосував проти,  треба цю інформацію розвісити по всіх стовпах" и второе:  "Не  будьте  перелякані.  Ви побачите,    де    ці    подонки   будуть   через   деякий   час". Прокомментируйте, пожалуйста. Это первый вопрос.

 

     И второй.  Насколько я понимаю,  ваша фамилия  Ющенко,  а  не Иосиф Виссарионович Сталин. Потому что такие слова...

 

     ГОЛОВА. Вимкніть мікрофон. Відповідайте.

 

     ЮЩЕНКО В.А.  Шановні  колеги!  Я  можу  коментувати  офіційні документи уряду, не ті документи, на які ви посилаєтеся. Хвилинку, шановні колеги.  Я вже,  знаєте, можу дещо говорити, у рамках яких шантажів і інформаційного кілерства прожив мій уряд півтора  року, і тому я в цих коментарях буду абсолютно зважений, шановні колеги. Я  переконаний  сьогодні,  що  те,  що  робилося  півтора  року  з українським   урядом,   -   це   проблема   політичної   структури українського суспільства і  парламенту  України.  Шановні  колеги, півтора року ми служили тим інтересам, власне кажучи, які написані були у  ваших  виборчих  програмах.  Але  не  завжди,  не  завжди. Відчуття  стабільної  політичної  більшості допомагало у вирішенні багатьох питань,  у тому числі й тих,  які  вирішувалися  в  цьому залі.

 

     Але що  я  хочу сказати,  шановні колеги?  Нам треба вийти на одну  класичну  і  зрозумілу  для  всіх  формулу.  Уряд  -  це  не інопланетяни,  це ваші представники,  які обстоюють ваші політичні ідеали, які реалізовують вашу економічну програму, завдяки якій ви перемогли на виборах.

 

     Така логіка  дій  і  була,  і  є  в  українському  уряді.  Ми виконуємо ваші програми, а не свої власні.

 

     І шановні колеги, народний депутат, який голосує за програму, потім   голосує   проти  цієї  програми,  для  мене  особисто  має незрозумілу політичну логіку.

 

     ГОЛОВА. Володимир Бондаренко. За ним

- Олександр Кулик.

 

     БОНДАРЕНКО В.Д.,  член  Комітету  Верховної  Ради  України  з питань промислової політики і підприємництва (виборчий округ

 212, м.Київ).   Фракція   "Реформи-Конгрес".   Шановний   Вікторе Андрійовичу! Ви сказали, що цей уряд здійснює програму Президента. І  всі  переконані,  що  здійснює  її,  я би сказав,  у цих умовах найкращим чином.  У людей з'явилася надія,  з'явилися  невиплачені попередніми урядами пенсії,  не відключається світло, виплачуються борги за кордон  і  таке  інше.  То  виникає  питання,  чому  тоді найближчі  соратники  нашого  Президента,  такі  пани,  як Суркіс, Бродський,  Пінчук,   Волков,   Тігіпко,   Медведчук,   Симоненко, Вітренко,  є найбільшими вашими критиками? Які мотиви ними керують або чиї вказівки вони виконують у даному випадку?(Оплески).

 

     ЮЩЕНКО В.А.  Я  пропоную:   хай   це   запитання   залишиться запитанням.

 

     ГОЛОВА. Олександр Кулик. За ним - Юрій Сахно.

 

     КУЛИК О.В.,  член  Комітету  Верховної  Ради України з питань свободи  слова  та  інформації  (виборчий  округ  145,  Полтавська область).  Український народний рух. Шановний Вікторе Андрійовичу, ви у своєму слові сказали, що ні фінансового, ні адміністративного ресурсів  уряд  не  використовував  у  корисливих цілях,  тобто це перший уряд, який не крав, не обманював свій народ. І це зрозуміли мої   рядові   виборці   -  селяни  Полтавського,  Решетилівсього, Диканського  районів  на  Полтавщині,  це   розуміє   інтелігенція Полтави.

 

     Я задаюся питанням:  чому деякі тугодумидепутати в цій залі з комуністичного,  з олігархічного крила,  серед  них,  на  жаль,  і українці,  досі цього не зрозуміли?  Я хочу нагадати їм слова мого земляка - поета з Кременчуга Віктора Баранова:

 

     "Можна жити хохлом, і не згіркне від того хлібина,

 

     Тільки хто колись небо прихилить до ваших могил,

 

     Як не зраджена вами, зневажена вами Вкраїна!"

 

     Вікторе Андрійовичу,  я прошу:  дайте  їм  ще  одну  ствердну відповідь,  чи  правда,  що  це  той уряд,  який повернув борги по пенсіях, які нагромадили всі попередні уряди? Чи правда, що це той уряд, який навів порядок на криміналізованому ринку? Чи правда, що це той уряд,  який не взяв жодного цента з Міжнародного  валютного фонду?

 

     ГОЛОВА. Вимкніть мікрофон.  У нас часу немає, вже завершився. Будь ласка.

 

     ЮЩЕНКО В.А.  Я вдячний за ці слова і хочу  відповісти  однією фразою,  нехай вона політично не буде високопарною. Я переконаний, що в кожного в житті буває момент, коли служіння країні є ключовим орієнтиром його діяльності.

 

     І я  щасливий,  що такий орієнтир маю я і та урядова команда, яка сидить перед вами. І вдячний за таку оцінку (Оплески).

 

     ГОЛОВА. Юрій Сахно. За ним - депутат Нечипорук.

 

     САХНО Ю.П.,  член   Комітету   Верховної   Ради   України   у закордонних  справах  (багатомандатний  загальнодержавний виборчий округ,  НДП).  Шановний  пане   Ющенку,   продовжуючи   запитання, відповідь на яке ви все-таки не дали колезі Новику:  чи справді ви вважаєте,  що найкращий спосіб дискусії з  опонентами  -  назвати, навіть   у   серцях,  їх  подонками  і  розвісити  інформацію  про голосування цих подонків щодо  недовіри  вам  по  всіх  стовпах  в Україні? Це перше питання.

 

     І друге питання.  Чи зробили ви правильні висновки з дискусії щодо коаліційного уряду?  Чи дійшло,  вибачте,  до вас те, що лише реальна широка коаліція,  що спирається на більшість у парламенті,

- реальний вихід для України в цій ситуації,  і альтернативи цьому немає?

 

     Дякую.

 

     ЮЩЕНКО В.А. Я ще раз підкреслюю: я можу коментувати офіційний документ, а не з Бессарабського ринку щось передане. Перше.

 

     Друге. Шановні народні депутати!  Якщо ми  говоримо  сьогодні про   результати   голосування,  то  в  мене  запитання:  чому  ці результати голосування не можуть бути відомі будь-якій українській людині,  у  тому  числі надруковані в "Урядовому кур'єрі",  у тому числі в друкованому органі  Верховної  Ради?  Ми  ж  говоримо  про публічну  політику,  шановні  народні депутати.  Я є ваш виборець, вибачте.  Я можу знати це чи не можу? Чому робиться таємниця? (Шум у залі).

 

     Шановні колеги!   Те,   що  стосується  коаліційності  уряду. Дозвольте ще одну репліку для того, щоб було повне розуміння.

 

     Коаліційний уряд  -  це  уряд,  який  формує  політичні  сили парламенту,  що складають політичну більшість.  Якщо ми говоримо в контексті  такого  коаліційного  уряду,  то  так,   я   за   такий коаліційний уряд.

 

     Але для   цього  нам  треба  створити  політичну  коаліцію  в парламенті. Політичну коаліцію! Це ще довга дорога.

 

     Тому ми сьогодні говоримо: уряд до цього демонстрував і зараз демонструє   готовність  симетрично  підійти  до  тієї  політичної структури,  яка  буде  створена  в  рамках   більшості   в   цьому парламенті,   щоб   вона  була  адекватно  представлена  у  складі українського уряду.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Володимир Нечипорук. За ним - депутат Калінчук.

 

     НЕЧИПОРУК В.П.,  перший заступник голови  Комітету  Верховної Ради  України  з  питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності (виборчий округ

 194, Хмельницька    область).   Шановний   Вікторе   Андрійовичу, дозвольте вас запитати.  Чи знаєте ви,  чи знає Президент України, чи знає народ України,  і що ви зробили,  щоб народ України про це знав,  що сьогодні проти уряду,  проти держави, проти свого народу буде голосувати не парламент України,  не парламентська більшість, якої немає,  а  комуно-олігархічна  п'ятірка:  Волков,  Медведчук, Суркіс,  Пінчук і фракція комуністів? Їм не вдалося захопити владу в Києві,  тому вони вирішили  взяти  реванш  і  захопити  владу  в державі і в цілому енергетику забрати!

 

     Дякую за увагу (Оплески).

 

     ЮЩЕНКО В.А.  Шановні  народні  депутати!  Я  переконаний,  що більшість  із  вас   турбує   тема   прозорості,   публічності   і справедливості.  Я переконаний,  що ви,  як політична еліта, маєте один ключ, завдяки якому ви можете раз і назавжди поставити крапку в  процесах,  які  несправедливі  чи нелогічні,  - це демократія і законність. І я переконаний, що чим більше публічної політики нами буде   проводитися   в   цих   напрямах,  тим  ми  швидше  зможемо відмежуватися від тих проблем, які вас турбують.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Депутат  Калінчук  -  останнє  запитання.   Він   був оголошений.

 

     КАЛІНЧУК В.А.,  член Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики  та  земельних  відносин  (виборчий  округ  143, Одеська область).  Дякую,  Іване Степановичу. Прошу передати слово Гурову Вадиму Миколайовичу.

 

     ГОЛОВА. Будь ласка, увімкніть мікрофон депутата Гурова.

 

     ГУРОВ В.М.,  перший заступник голови Комітету Верховної  Ради України  з  питань промислової політики і підприємництва (виборчий округ 32, Дніпропетровська область). Уважаемый Виктор Андреевич! Я хочу задать более конкретный и совершенно не политический вопрос.

 

     В бюджете  выделено  15  миллионов  гривень  на реконструкцию подземного Кривбасса.  За четыре месяца получено всего 500  тысяч. Как  это  понимать  при такой скрупулезности выполнения бюджета (и это самый главный  конек),  почему  такое  отношение  к  трудовому Кривбассу? Это первый вопрос.

 

     И второй.  Так  и  не  решены  вопросы  погибающего на глазах Кривбасса. Не знаю, кто вас информирует, что это цветущий край. Но знак   равенства   между  Кривбассом  и  Донбассом  можна  ставить запросто.  Полтора года вы во  главе  правительства  и  так  и  не посетили  этот  край.  Я  думаю,  или  консультанты  у  вас  не то говорили,  или просто у вас такое отношение к Кривбассу. Поясните, пожалуйста.

 

     ЮЩЕНКО В.А.   Я   обов'язково   врахую  ваше  побажання  щодо відвідування.  Але стосовно фінансування я хотів  би  дати  окреме пояснення.

 

     Шановні народні  депутати,  коли  уряд говорить,  що сьогодні податкова частина бюджету виконується  повністю,  то  це  так.  Ми маємо навіть в останні дні динаміку, яка скоріше за все нас виведе на стовідсоткове виконання бюджету перших чотирьох місяців.

 

     Але якщо ми будемо говорити про виконання бюджету  України  з урахуванням надходжень від приватизації,  то ми його недовиконуємо на 1 мільярд гривень.

 

     Тому перед урядом  стояла  і  стоїть  дилема:  якщо  у  сфері приватизації,  посилаючись  також на політичну і на інші ситуації, ми  не  змінимо  ситуації  на  краще,  нам   доведеться   серйозно мінімізувати обсяги фінансувань по певних програмах.

 

     Результати двох  останніх  тендерів  по приватизації ще трьох обленерго надають оптимізму:  ми отримали 800 мільйонів гривень. І це  практично закриває тему чотирьох місяців.  Але ці кошти можуть надійти в найближчі три-чотири тижні.

 

     Я обіцяю,  що як тільки ці кошти надійдуть на рахунок  уряду, питання, яке ви підняли, буде профінансовано одним із перших.

 

     Спасибі (Оплески).

 

     ГОЛОВА. Дякую, Вікторе Андрійовичу. Час завершився.

 

     Шановні народні  депутати,  до  порядку денного було включено три проекти постанови.  Я їх  оголосив:  7235,  7235-1...  Репліка надається,  коли  завершимо  розгляд.  З  процедури я не відкривав запис. Я оголосив: 7235, 7235-1, 7235-2.

 

     Надійшов ще  один  проект  -  7246-3.  Сьогодні,  26  квітня, надійшов.  Він  вам  розданий  - 7246-3?  Не треба зачитувати?  Не треба. Ви бачите, до чого він зводиться (Шум у залі). Зачитаю.

 

     Проект вноситься народними депутатами  Костенком,  Асадчевим. "Проект  Постанови  Верховної Ради України про завершення розгляду Верховною Радою  України  питання  про  відповідальність  Кабінету Міністрів України.

 

     Розпочавши 24   квітня   2001   року   розгляд   питання  про відповідальність Кабінету Міністрів України, Верховна Рада України постановляє:

 

     1. Кабінету    Міністрів   України   у   двотижневий   термін підготувати і подати  у  Верховну  Раду  України  інформацію  щодо питань, порушених у доповіді і виступах народних депутатів України та  врахувати  у  своїй  діяльності   пропозиції   і   зауваження, висловлені під час розгляду цього питання.

 

     2. Завершити  розгляд  питання  про відповідальність Кабінету Міністрів України протягом восьмої сесії Верховної Ради України".

 

     Нагадую народним  депутатам,  що   вже   прийнята   постанова Верховної  Ради  24  квітня,  яка  містить такий пункт:  "Прийняти рішення з питання про відповідальність Кабінету Міністрів  України шляхом  голосування  26  квітня  2000  року".  Тобто постанова вже прийнята Верховною Радою (Шум у залі).

 

     Я не можу не ставити...  Та зачекайте до перерви. Я ж зачитав постанову, потім зачитаю вашу заяву.

 

     Тому я  ще раз нагадую депутатам,  що про прийняття рішення з питання про відповідальність Кабінету Міністрів прийнята постанова 24 квітня. Уже постанова Верховної Ради прийнята, нагадую.

 

     А цей  проект  надійшов  сьогодні.  Три  проекти  були подані раніше.  Якщо  є  ваша  згода,  тому  що  цей  проект   передбачає перенесення  розгляду...  Якщо він буде підтриманий -переноситься, не підтриманий - не переноситься (Шум у залі).

 

     Ви думайте.  Ви шляхом голосування визначте,  що можна, що не можна.   Головуючий   ставить   усі   проекти,  які  надійшли,  на голосування. Зачитую вам заяву.

 

     "Голові Верховної Ради. Відповідно до статті 3.4.11 частини 4 Регламенту  Верховної  Ради  України  просимо  оголосити перерву в засіданні  на   30   хвилин   для   консультацій   та   проведення Погоджувальної ради.

 

     Голова фракції  Удовенко,  голова  фракції  Пинзеник,  голова фракції Костенко" (Шум у залі).

 

     Перед голосуванням (я ще раз кажу),  можна надавати  перерву. Це передбачено Регламентом (Шум у залі).

 

     Я не можу... Що? Я не ставлю на голосування.

 

     Хто у нас найбільший знавець Регламенту?

 

     Оголошується перерва  на  вимогу  трьох фракцій на 30 хвилин. Через 30 хвилин ми продовжимо голосування проектів постанов.

 

     Засідання Погоджувальної ради не буде.  Це тільки три фракції попросили перерву для погодження.

 

      (П і с л я п е р е р в и)

 

     ГОЛОВА. Прохання  зайняти  робочі місця.  Будемо продовжувати розгляд питання про відповідальність Кабінету Міністрів України.

 

     Шановні народні депутати  і  гості!  Ми  провели  обговорення цього   питання,  надали  можливість  Прем'єр-міністру  виступити, задати йому запитання. Від депутатських фракцій, які брали перерву з  мотивів  голосування,  будете  аргументувати  свою  позицію?  Я пропоную таку процедуру:  зараз - від фракцій,  які брали перерву, потім ми запишемо з мотивів голосування,  і потім голосуємо. П'ять хвилин (Шум у залі).  Не треба,  не  треба!  Так,  від  фракції  я зобов'язаний надати, а потім ви... Не треба, ви ж не диктуйте всій Верховній Раді.  Та зачекайте!  З процедури буде - я вмикну. Ну що ви?.. Та ну, не з процедури. Дайте можливість.

 

     Хто буде виступати від фракцій?  Чи від кожної фракції? Один? Юрій Костенко - від трьох фракцій.

 

     КОСТЕНКО Ю.І.,  заступник  голови  Комітету  Верховної   Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної  безпеки  (багатомандатний  загальнодержавний  виборчий округ, НРУ). Шановний Іване Степановичу! Шановні колеги! На своєму спільному засіданні три  фракції  вирішили  доручити  виступити  з промовою  старійшині  парламенту,  старійшині  Народної ради Ігорю Рафаїловичу  Юхновському.  Але  ми  просимо   це   зробити   після голосування.

 

     ГОЛОВА. Після  голосування також надають з мотивів.  Ви зараз не наполягаєте?

 

     Перед тим як я буду ставити на голосування проекти  постанов, є бажаючі висловитися з мотивів голосування?  Якщо є,  запишіться, будь ласка.

 

     Висвітіть. Там п'ять хвилин.

 

     Депутат Філіпчук. За ним - депутат Єльяшкевич.

 

     ФІЛІПЧУК Г.Г.,  член Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти (виборчий округ 203,  Чернівецька область).  Дякую, Іване Степановичу.  Я  хотів  би  висловити  свою  точку  зору  як представник,  який має свій виборчий округ. Сьогодні перед тим, як ми будемо голосувати позитивно чи негативно, є одна річ, на яку ми повинні  звернути  увагу:  проблема  власності  і  проблема  влади сьогодні визначає суспільнополітичну атмосферу і кризу.

 

     І для того,  щоб ми, власне, були і в парламенті, а не лише в уряді,  відповідальними, ми повинні проголосувати таким чином, щоб ми не заклали пролонгацію політичної кризи в Україні,  виходячи  з загальнонаціональних   інтересів,   а   не   з  вузькопартійних  і політичних.

 

     Тому я хотів би перед голосуванням підтримати ту позицію, яка сьогодні  сформована  на  рівні  трьох фракцій для того,  щоб дати можливість уряду зважити на всі ті критичні зауваження,  які  були висловлені під час обговорення.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Олександр Єльяшкевич. За ним

- депутат Балашов.

 

     ЄЛЬЯШКЕВИЧ О.С.,  заступник голови  Комітету  Верховної  Ради України з питань фінансів і банківської діяльності (виборчий округ 182, Херсонська область). Уважаемые коллеги! Не случайно сегодня в зале  нет  главного  режиссера и сценариста всех событий,  которые происходят в Украине,  - Леонида  Даниловича  Кучмы.  Команды  уже давно отданы, поэтому сегодня произойдет то, что должно произойти. Я хочу обратить внимание всех на то, что Леонид Данилович Кучма не уведет  нас от главного вопроса - вопроса об импичменте Президента страны за допущенные им грубейшие нарушения законодательства.

 

     Поэтому я настаиваю на том,  чтобы после рассмотрения вопроса об  ответственности правительства было проголосовано предложение о внесении в повестку дня вопроса об импичменте Президента Украины.

 

     Спасибо.

 

     ГОЛОВА. Геннадій Балашов. За ним - депутат Развадовський.

 

     БАЛАШОВ Г.В.,  член Комітету Верховної Ради України з  питань фінансів    і   банківської   діяльністі   (виборчий   округ   27, Дніпропетровська область). Группа "Трудовая Украина" определилась, как  голосовать  и призывает руководство парламента к тому,  чтобы уже прекратить инсинуации, затягивание процесса и поставить вопрос на голосование. Это будет действительно красиво.

 

     Чтобы в Украине сохранялся мир и порядок,  правительство ни в коем случае не должно опираться на одну  политическую  силу  и  на одну  доминирующую  идею.  Здесь в парламенте сидят люди с разными политическими взглядами,  которые поразному видят будущее Украины. Поэтому прошу вас считаться с этим.  И когда 283 народных депутата просят  поставить  на   голосование   вопрос,   бессмысленно   его затягивать. Что вы и делаете сегодня.

 

     ГОЛОВА. Я  звертаюся  до  Геннадія  Балашова  з  проханням не тлумачити  своє  право  довільно.  Слово   надається   з   мотивів голосування, а ви його використовуєте не так.

 

     Депутат Развадовський. За ним - депутат Терьохін.

 

     РАЗВАДОВСЬКИЙ В.Й.,  заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань боротьби з організованою злочинністю і  корупцією (виборчий   округ   69,   Житомирська   область).   Дякую,   Іване Степановичу.  У мене є до вас  таке  прохання.  Ми  проголосували, може,  вам  секретаріат  не  доповів,  що  ми вже проголосували до цього,  поки ви хворіли.  Тому ми від фракції  вимагаємо  від  вас припинити   всі   дискусії,  поставити  на  голосування  проект  і працювати за Регламентом.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Я працюю за Регламентом.  Ви пропонуєте нерегламентну норму.  Сергій  Терьохін.  За  ним - депутат Правденко.  Увімкніть мікрофон Терьохіна.  А перед Правденком Бродський,  по-моєму? Тоді Михайло Бродський.  За ним - депутат Правденко. Картка неправильно вставлена.

 

     Увімкніть мікрофон Сергія Терьохіна.

 

     ГОЛОСИ ІЗ ЗАЛУ. Осташу дайте слово!

 

     ГОЛОВА. Будь ласка.

 

     ОСТАШ І.І.,  голова  Комітету  Верховної   Ради   України   у закордонних  справах  (виборчий  округ  126,  Львівська  область). Шановні народні депутати!  Сьогодні ми з вами розглядаємо  питання не  про  рибальство,  не  про мисливство,  і не про курортні зони. Сьогодні ми з вами розглядаємо питання, яке, можливо, є доленосним для України,  бо від нього залежить,  як розвиватиметься Україна у найближчі роки.

 

     Тому я хотів би звернути увагу всіх вас,  народних депутатів, нашої  преси  до дуже цікавого питання,  - порушення Конституції у цьому залі.

 

     Зараз на   трибуні   ми   бачимо   представників    делегації Парламентської  Асамблеї  ОБСЄ  (до речі,  я теж є віцепрезидентом цієї Парламентської Асамблеї), бачимо представників дипломатичного корпусу.  Але  що  у нас діється в залі?  Лише попереднє,  побіжне зіставлення даних про тих,  хто сьогодні відсутній, хто сьогодні в лікарнях, хто сьогодні за кордоном, і тих, хто в залі, показує, що зараз близько 20 відсутніх депутатів,  але вони "присутні" в залі. Тобто  ми будемо мати факт голосування за так званих "мертвих душ" в українському парламенті.

 

     Я називаю прізвища.

 

     ГОЛОВА. Подайте цей список до секретаріату. Час вичерпано.

 

     Депутат Бродський.  Остання пропозиція.  Депутате Стоян, я не можу порушувати Регламент, як би ви не просили!

 

     БРОДСЬКИЙ М.Ю.,  голова  Комітету  Верховної  Ради  України з питань промислової політики і підприємництва (виборчий округ

 215, м.  Київ). Фракція "Яблуко". Уважаемые коллеги! Уже месяц мы постоянно  слышим  оскорбления   со   стороны   фракций,   которые поддерживают правительство.

 

     Я хочу пошутить, никого не оскорбляя: если сегодня образовалось коммуноолигархическое большинство,  то я уверен,  что  у  нас  уже  образовалось и националсоциалистическое меньшинство.

 

     Спасибо.

 

     ГОЛОВА. Шановні народні депутати, ми це завершили. Я не можу! Правденко був оголошений. Правденко. Останній - Правденко.

 

     ПРАВДЕНКО С.М., член Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова  та  інформації  (багатомандатний  загальнодержавний виборчий   округ,  Всеукраїнське  об'єднання  "Громада").  Шановні колеги!  Оскільки,  як  казав  депутат   Балашов,   у   парламенті представлені  різні  політичні  сили,  я  хочу  сказати,  що зараз готується   антиукраїнське   ,   антинаціональне   і   антинародне голосування.  Я  також  прошу  Голову  Верховної  Ради зобов'язати секретаріат вилучити 20 карток депутатів,  яких немає в  залі.  Це необхідно зробити до голосування (Шум у залі).

 

     ГОЛОВА. Я   вас   прошу,   не   кричіть.  Подайте  список  до секретаріату.  Я від секретаріату отримаю список і оголошу. Зараз, слухаючи це від вас,  я не знаю,  чи це правда,  чи неправда. Я не можу зачитувати список без даних секретаріату.  Подайте список  до секретаріату.

 

     Я ще  раз  звертаюся  до  вас:  ваше  право  подати список до секретаріату. Секретаріат перевірить і подасть до президії, тоді я оголошу.  Зараз я оголошувати не буду,  я не знаю,  чий це список. Дайте слово депутату Омелічу.  Ідіть на трибуну.  Слово  надається голові  регламентного комітету Омелічу.  Мікрофон увімкнено.  Будь ласка.  Голова регламентного  комітету.  Я  прошу  уваги.  Вікторе Омеліч,  будь  ласка,  я надав слово вам,  як голові регламентного комітету (Шум у залі).

 

     ОМЕЛІЧ В.С.,  голова Комітету Верховної Ради України з питань Регламенту,  депутатської  етики  та  організації роботи Верховної Ради України (багатомандатний  загальнодержавний  виборчий  округ, Всеукраїнське  об'єднання "Громада").  Шановний Іване Степановичу! Оскільки це почерк Осташа,  я доручаю йому,  нехай він зачитає цей список. Я дуже прошу, будь ласка, надайте йому слово.

 

     ГОЛОВА. Будь ласка.

 

     ОСТАШ І.І.  Шановні народні депутати! Сьогодні наша делегація працює у Раді Європи,  але у залі зареєстровані такі  члени  нашої делегації:  Габер,  Раханський, Друзюк. Вони зараз у Стразбурзі, а зареєстровані у цьому залі.  Далі.  Біловол (фракція  "Відродження регіонів"),  Гурвіц, Довгань, Волок, Дворкіс, Василенко, Вінський, Пхиденко.

 

     Далі. У цьому залі нібито є комуніст Строгов,  якого сьогодні немає,  а  його картка зареєстрована.  Прошу подивитися:  комуніст Строгов.

 

     Пхиденко сьогодні в лікарні (у  нього  запалення),  але  його карточка також зареєстрована.  Так що,  шановні колеги, близько 15 чоловік.  Це тільки попередня перевірка.  Зараз я вимагаю провести перереєстрацію  і звірити всю електронну реєстрацію із підписами у списках реєстрації,  а для цього я вимагаю зробити перерву (Шум  у залі).

 

     ГОЛОВА. Шановні народні депутати!  Прошу, займіть свої місця. До Президії надійшла така довідка про народних депутатів  України, які за станом на 26 квітня перебувають у відрядженнях.  Я зачитую. У відрядженні знаходиться Білас Іван Григорович.  Він є в залі? Є.

-  Так  ви  ж  дивіться.  Тому  я  вас  просив,  подайте списки до секретаріату.  Друзюк є в залі?  Мичко є в залі?  Немає?  Костенко Юрій  є в залі?  Симоненко Петро Миколайович є в залі?  Карпов є в залі?  Шіллер є в залі?  Я ж не можу по одному  називати.  Подайте списки  до  секретаріату,  нехай перевірять,  і все.  Я ще раз вас прошу. Це важливе питання. Сядьте на місця і голосуйте.

 

     Я оголошував перерву для того,  щоб з мотивів голосування  ви порадилися.  А  зараз  ми будемо голосувати.  Прошу,  займіть свої місця.  Займіть свої місця.  Це відповідає Регламенту. Не тлумачте Регламент кожен по своєму. У нас один Регламент.

 

     Оголошується до  розгляду  проект  резолюції 7235.  Чи є щодо цього проекту... (Шум у залі).

 

     Я прошу вас.  Перерва тільки що була.  Я вас  прошу,  займіть місця. Я ставлю проект на голосування.

 

     Я ще  раз вас прошу,  проект 7235 ставиться на голосування за основу (Шум у залі).

 

     Зніміть голосування я зачитаю текст. Я вас прошу, не зривайте засідання.

 

     Проект резолюції   7235   від   квітня  2001  року  вноситься народними  депутатами  України  Симоненком,  Гуренком,   Матвєєвим (доопрацьований, на заміну раніше поданого).

 

     "Резолюція Верховної  Ради  України  про  недовіру Кабінетові Міністрів  України.  Розглянувши  питання   про   відповідальність Кабінету  Міністрів України,  Верховна Рада України відзначає,  що здійснення урядової програми "Реформи заради добробуту" не  тільки не  призвело до реальної стабілізації вітчизняній економіці,  а ще більше   загострило   соціально-економічні   проблеми   в   нашому суспільстві.

 

     Діяльність уряду не призвела до відчутних якісних перетворень та створення  умов  для  широкомасштабної  структурної  перебудови економіки.   Поглиблюється   криза   платежів,   про  що  свідчить збільшення  в  2000  році  рівня  дебіторської  та   кредиторської заборгованостей.  Несприятливим  залишається інвестиційний клімат. Високі  темпи  інфляції  (25,8  процента)  не  сприяли  збільшенню платоспроможного  попиту  населення,  в  результаті  чого  суттєво знизилося  внутрішнє  споживання,  погіршилася   його   якість   і структура.  Зменшилася  частка  заробітної  плати  як  в структурі грошових  доходів  населення,  так  і  в  структурі   собівартості виробництва   продукції.   Поглиблюється   диференціація   доходів населення,  зростає рівень бідності.  Відсутній дієвий контроль за виконанням трудового законодавства.

 

     Україна продовжує втрачати свої позиції як транзитна держава, у  зв'язку  з  чим  бюджет  не  доотримує  необхідних  коштів   на здійснення соціальних заходів.

 

     Адміністративна реформа   фактично   звелася   до  формальної перебудови структури центральних органів виконавчої влади. Система державного  управління  не  зазнала  глибинних  змін і залишається неефективною.  Фактично відсутня регіональна  політика,  наслідком чого стало посилення регіональних диспропорцій.

 

     Триває руйнування   індустріального,   наукового,   кадрового потенціалу,   внутрішнього   ринку,   більше   половини   основних виробничих  фондів  вже вичерпали свій ресурс.  Валовий внутрішній продукт на дві третини формується за рахунок експорту  енергоємної продукції   сировинно-добувних   галузей,   чорної   і  кольорової металургії,  хімічної промисловості.  В  минулому  році  майже  40 процентів  підприємств скоротили обсяги виробництва,  55 процентів працювали збитково,  а кожне шосте в грудні 2000 року  взагалі  не працювало.

 

     Зруйновано соціальну  сферу  на  селі,  триває  катастрофічне зменшення  виробництва  продукції  рослинництва  і   тваринництва, зниження   врожайності   та  продуктивності  тварин,  що  загрожує продовольчій безпеці держави.  Заборгованість із заробітної  плати на селі перевищила 1,8 мільярда гривень;  чисельність працівників, яким не виплачено зарплати на 10 березня 2001 року,  становить  87 процентів.

 

     Кабінет Міністрів  України  не вживає ефективних заходів щодо забезпечення умов  для  здійснення  громадянами  права  на  працю. Зростає   безробіття.  Не  вирішується  проблема  працевлаштування молоді.

 

     Бідність стала  однією  з  найгостріших  соціальних  проблем. Щонайменше   половина   громадян   не  в  змозі  забезпечити  себе мінімально необхідними  продуктами  харчування,  взуттям,  одягом, ліками тощо. Збільшилася заборгованість держави з виплати грошової допомоги багатодітним сім'ям,  житлових  субсидій.  У  занедбаному стані   перебувають   системи   охорони   здоров'я  і  соціального забезпечення.  Тільки за минулий рік населення України скоротилося на 400 тисяч чоловік.

 

     Враховуючи вищенаведене і керуючись статтями 85, 87, 106, 114 і 115 Конституції України, Верховна Рада України постановляє:

 

     1. Висловити недовіру Кабінетові Міністрів України.

 

     2. Запропонувати Президенту України внести  у  Верховну  Раду України кандидатуру Прем'єр-міністра України для вирішення питання про надання Верховною Радою України згоди на її призначення на  цю посаду".

 

     На вимогу   народних   депутатів  я  оголосив  текст  проекту резолюції 7235.

 

     Враховуючи, що питання обговорено, і з цього питання відбувся широкий обмін думками серед депутатів, на вимогу більшості фракцій я ставлю цей проект резолюції на  голосування  за  основу  (Шум  у залі).

 

     "За" - 262.

 

     Проти - 86, утримались - 26, не голосували - 29.

 

     По фракціях висвітіть.

 

     Фракція комуністів України - 105;

 

     "Трудова Україна" - 41;

 

     Фракція Соціал-демократичної  партії  України  (об'єднаної) - 30;

 

     "Демократичний союз" - 20;

 

     "Батьківщина" - 2;

 

     Український рух - 0;

 

     "Солідарність" - 1;

 

     "Регіони України" - 14;

 

     Зелені - 8;

 

     Народно-демократична партія - 7;

 

     Рух - 0;

 

     Соціалістична партія України - 1;

 

     Фракція "Яблуко" - 13;

 

     "Реформи-Конгрес" - 0;

 

     Позафракційні - 20.

 

     Чи наполягають автори інших проектів на їх голосуванні?

 

     Я надаю слово авторам інших проектів постанов. Ви наполягаєте на голосуванні, депутате Вітренко? Будь ласка.

 

     ВІТРЕНКО Н.М.,  член Комітету Верховної Ради України з питань економічної політики, управління народним господарством, власності та інвестицій (виборчий округ

 160, Сумська область). Фракція Прогресивної соціалістичної партії України,  соціалістична опозиція. Усе вже зрозуміло, і я хочу, щоб Україна отримала шанс вийти з кризи, мати нормальний уряд, який би захищав  інтереси  саме  народу  України - не тільки українців,  а всіх,  хто живе на нашій землі.  Бо земля повинна бути матір'ю для всіх.

 

     Тому ми   знімаємо   наші   проекти  постанови  і  закликаємо депутатів проголосувати в цілому за проект постанови 7235.

 

     ГОЛОВА. Депутати  Костенко,  Асадчев,   ви   наполягаєте   на голосуванні  проекту?  Вам  був розданий проект ( автори Костенко, Асадчев) за номером 7246-3.  Я його зачитував. Я зачитував проект? Вимагають   зачитати.   Зачекайте,   зачитаю,   потім...  Я  перед голосуванням надам вам слово, йдіть на місце.

 

     Я зачитаю,  а потім вам надам слово.  Я з мотивів голосування вам  надам.  До  цього,  до  цього!  Ні,  так  я  вам  надам перед голосуванням (Шум у залі).

 

     Я вам скажу,  надам перед голосуванням з мотивів. Я зачитаю і надам вам слово.

 

     Займіть свої  місця,  я увімкну вам мікрофон,  тільки займіть свої місця. Зачитую.

 

     "Постанова Верховної Ради  України  про  завершення  розгляду Верховною  Радою  України  питання  про  відповідальність Кабінету Міністрів України 7246-3.

 

     Розпочавши 24  квітня   2001   року   розгляд   питання   про відповідальність Кабінету Міністрів України, Верховна Рада України п о с т а н о в л я є:

 

     1. Кабінету   Міністрів   України   в   двотижневий    термін підготувати  і  подати  у  Верховну  Раду  України інформацію щодо питань, порушених у доповіді й виступах народних депутатів України та   врахувати   у   своїй  діяльності  пропозиції  і  зауваження, висловлені під час розгляду цього питання.

 

     2. Завершити розгляд питання  про  відповідальність  Кабінету Міністрів України протягом восьмої сесії Верховної Ради України".

 

     Я ще раз звертаюся до авторів: наполягаєте? З процедури увімкніть мікрофон Олександру Турчинову.

 

     ТУРЧИНОВ О.В.,  голова  Комітету  Верховної  Ради  України  з питань  бюджету (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ, Всеукраїнське об'єднання  "Громада").  Шановні  народні  депутати! Відбувається фальсифікація голосування!  Я стояв біля трибуни,  не голосував,  ніхто не тиснув на кнопку,  а на табло висвітилося, що від нашої фракції подано два голоси за,  у тому числі спрацювала і моя   картка.   Тому   прошу,   Іване    Степановичу,    припинити фальсифікувати    голосування,    яке    зараз   відбувається,   і переголосувати це питання!

 

     ГОЛОВА. Я  звертаюся  до  всіх  народних   депутатів   -   не допускайте  ні  фальсифікацій,  ні  якихось  інших  нерегламентних прийомів. Я забезпечити контроль не можу.

 

     Ще з мотивів є  щодо  цієї  постанови?  Депутати  Коліушко  і Кулик.

 

     КОЛІУШКО І.Б.,  перший  заступник  голови  Комітету Верховної Ради  України  з   питань   правової   політики   (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ, НДП). Фракція "Реформи-Конгрес". Іване Степановичу,  дійте спокійно,  відповідно до  процедури.  Ми проголосували  проект  за  основу.  Тепер  треба  надати слово для внесення поправок. Чи можу я зараз вносити пропозицію?

 

     ГОЛОВА. Я  вам  надам  слово,  ми   повернемося   до   цього. Наполягають  на  голосуванні  цього  проекту  постанови.  Кулик  - останній.  Я ставлю на голосування.  Та прийнято за основу.  Кулик останній. Я ставлю на голосування.

 

     КУЛИК О.В.  Іване Степановичу,  я передаю слово Асадчеву, щоб він нагадав регламентну норму.

 

     ГОЛОВА. Будь ласка, увімкніть мікрофон Асадчева.

 

     АСАДЧЕВ В.М.,  голова  підкомітету  Комітету  Верховної  Ради України   з   питань  бюджету  (багатомандатний  загальнодержавний виборчий округ,  НРУ). Дякую. Український народний рух. Я вам хочу сказати,  Іване Степановичу,  що ви сьогодні є першим порушником і Регламенту,  і  Конституції.   Ніяких   регламентних   норм   щодо голосування за основу немає. Ви тоді назвіть статтю Регламенту, за якою ви голосуєте.  Є тільки  одна  стаття  розділу  7,  де  чітко вказано, що такі резолюції розглядаються у трьох читаннях. І інших норм немає.  Прецедентів теж немає,  бо ми вперше голосуємо проект резолюції недовіри.  І взагалі такий акт, як резолюція недовіри, у Верховній Раді голосується вперше.  Тому  є  тільки  єдина  стаття розділу 7 Регламенту. Інших немає.

 

     І тим,  що ви зараз проголосували, ви порушили і Конституцію, і  Регламент.  Це  ви  самі  вигадали  цю  процедуру  і  самі   її реалізуєте. Тому ми вимагаємо перерви.

 

     ГОЛОВА. Дякую. Перерву тільки що на вашу вимогу ми робили.

 

     Ставиться на  голосування  за  основу  оголошений мною проект 7246-3. Прошу голосувати.

 

     "За" - 111.

 

     Так, по фракціях висвітіть.

 

     Фракція комуністів - 1;

 

     Фракція "Трудова Україна" - 2;

 

     Соціал-демократи (об'єднані) - 0;

 

     "Демсоюз" - 3;

 

     "Батьківщина" - 21;

 

     Український рух - 22;

 

     "Солідарність" - 15;

 

     "Регіони України" - 4;

 

     Зелені - 2;

 

     Народно-демократична партія - 1;

 

     Рух -14;

 

     Соціалістична партія України - 0;

 

     Фракція "Яблуко" - 0;

 

     "Реформи-Конгрес" -13;

 

     Позафракційні - 13.

 

     Всього, здається,  111 за.  Проти,  покажіть, щоб уже... За - 111,  проти - 131,  утримались -19,  не голосували -146.  Усього - 407.

 

     Так, зрозуміло.  Прийнято  за  основу  проект  резолюції   за номером 7235, який набрав 262 голоси.

 

     Тепер, чи  будуть  у депутатів якісь зауваження до прийнятого за основу проекту? Запишіться, бо ліс рук, запишіться.

 

     Висвітіть. Олена Бондаренко. За нею - Валерій Асадчев.

 

     БОНДАРЕНКО О.Ф.,  член  Комітету  Верховної  Ради  України  з питань   Регламенту,  депутатської  етики  та  організації  роботи Верховної Ради України (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  НРУ).  Народний рух України. Прошу передати слово Геннадію Удовенку.

 

     ГОЛОВА. Увімкніть, будь ласка, мікрофон депутата Удовенка.

 

     УДОВЕНКО Г.Й.  Фракція Народного руху України. Шановний Іване Степановичу!  Шановні народні депутати!  Так, прикро, але сьогодні знову  відбулося  те,  що  відбувається  у  нашій  Верховній  Раді протягом останнього часу. Ініціатори (а це насамперед комуністична фракція) усунення  Ющенка  із  займаної  посади,  відставки  уряду Ющенка  порушили  це питання і в преамбулі свого проекту резолюції (дуже добре,  що його зачитали  сьогодні,  хай  український  народ знає,  як несправедливо критикують уряд Ющенка)... у цій преамбулі вони знову нападають на ті позитивні досягнення, яких добився уряд Ющенка за досить короткий час.

 

     Тому моя  пропозиція:  повернутися  до  розгляду того проекту резолюції, який був раніше, і вилучити всю преамбулу.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Валерій Асадчев. За ним - Ігор Бакай.

 

     АСАДЧЕВ В.М. Прошу передати слово депутату Костенку.

 

     ГОЛОВА. Увімкніть мікрофон Юрія Костенка.

 

     КОСТЕНКО Ю.І.  Український народний рух.  Шановні колеги!  Ми пропонуємо вилучити декілька абзаців із преамбули, зокрема, абзац, який стосується  виробництва  сільськогосподарської  продукції.  Я хочу  нагадати,  що 1 квітня 1991 року на засіданні пленуму ЦК КПУ пан  Гуренко  сказав,  що  у  нас  швидкими   темпами   руйнується сільськогосподарське  виробництво,  зменшується  виробництво яєць, м'яса,  молока, що село вимагає довготривалої плідної політики, що за  один  рік  нічого  не  зробиш.  А сьогодні ті ж самі комуністи вимагають від уряду Ющенка,  щоб він за один рік зробив  те,  чого вони не зробили за 75 років.

 

     І другу   частину   преамбули,   яка   стосується  зовнішньої заборгованості.  Уряд Ющенка першим зменшив  заборгованість  перед Міжнародним валютним фондом на 2,3 мільярда, а всі попередні уряди лише нарощували цю заборгованість і довели до 12,5 відсотка.  Тому ми пропонуємо зняти ці два абзаци.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Я надам вам слово... Ігор Бакай.

 

     БАКАЙ І.М.,  народний  депутат  України  (виборчий  округ 64, Житомирська область).  Партія "Демократичний союз". Прошу передати слово Олександру Задорожньому.

 

     ГОЛОВА. Увімкніть мікрофон депутата Задорожнього.

 

     ЗАДОРОЖНІЙ О.В.,  голова  Комітету  Верховної  Ради України з питань правової політики (виборчий округ  217,  м.  Київ).  Дякую. Шановний Іване Степановичу!  Я хотів би звернути вашу увагу на те, що автори проекту постанови  не  вносять  ніяких  пропозицій  щодо змін,  як і ті,  хто голосував за основу.  Просив би вас поставити проект постанови на голосування в цілому до перерви  і  не  робити перерви до того, як ми проголосуємо.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Я  дивуюся.  Пропозиції  до  проекту  постанови мають право вносити всі народні депутати,  і ви це добре знаєте.  А  для чого ви це говорите, я не розумію.

 

     Депутат Федоренко. За ним - депутат Кушніров.

 

     ФЕДОРЕНКО Л.П., член Комітету Верховної Ради України з питань паливноенергетичного  комплексу,  ядерної  політики   та   ядерної безпеки  (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  КПУ). Фракция  коммунистов.  Прошу  слово   передать   Симоненко   Петру Николаевичу.

 

     ГОЛОВА. Будь ласка, увімкніть мікрофон.

 

     СИМОНЕНКО П.М., член Комітету Верховної Ради України з питань правової  політики  (багатомандатний  загальнодержавний   виборчий округ,   КПУ).   Фракція   комуністів.  Шановні  колеги!  Я  вношу пропозицію проголосувати в цілому проект  резолюції  недовіри,  бо спираюся на положення Конституції (статті 87),  де чітко записано, що ми можемо "прийняти резолюцію недовіри". Це по-перше.

 

     По-друге. Ті,  хто посилав нас до розділу  7  Регламенту,  не хочуть читати якраз положення статті 7.0.1,  де чітко записано, що проекти   з   питань   державного,   господарського,    соціально- культурного життя, екологічної безпеки і таке інше розглядаються в трьох читаннях.  А зараз мова йде про те,  що  в  проекті  дається оцінка  діяльності  уряду  і  на підставі статті 87 Конституції (я звертаюся до всіх) його треба  поставити,  Іване  Степановичу,  на голосування в цілому.

 

     ГОЛОВА. Депутат Кушніров. За ним - депутат Семенюк.

 

     КУШНІРОВ М.О.,  голова  підкомітету  Комітету  Верховної Ради України  з  питань   законодавчого   забезпечення   правоохоронної діяльності   (багатомандатний  загальнодержавний  виборчий  округ, виборчий  блок  СПУ  та  СелПУ).  Прошу  передати   слово   Стояну Олександру Миколайовичу.

 

     ГОЛОВА. Увімкніть мікрофон Олександра Стояна.

 

     СТОЯН О.М.  Іване Степановичу!  Я вношу пропозицію записати в проекті  постанови  пункт,  що  ініціатори   відставки   уряду   - Комуністична  партія  України,  фракція Соціалдемократичної партії (об'єднаної)     -     запропонують     Президенту     кандидатуру Прем'єр-міністра  України  і  візьмуть на себе відповідальність за той уряд, за того прем'єра, яких вони запропонують.

 

     У грудні цей уряд прозвітує,  і в  разі,  якщо  цей  уряд  не виконає  зобов'язань,  він  піде  у  відставку,  і  ті дві фракції відмовляться  від  участі  у  виборах  до  Верховної  Ради  нового скликання.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Депутат Семенюк.  За нею - депутат Безсмертний, і все (Шум у залі).

 

     СЕМЕНЮК В.П.,  член Комітету Верховної Ради України з  питань аграрної   політики   та   земельних   відносин   (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  виборчий блок  СПУ  та  СелПУ). Прошу  передати  слово  голові  партії  Олександру  Олександровичу Морозу.

 

     ГОЛОВА. Увімкніть мікрофон Олександра Мороза.

 

     МОРОЗ О.О.  Шановний Іване Степановичу! Ми з вами маємо певне відношення  до  села.  Ви пам'ятаєте,  коли череда тирлується,  що відбувається, якщо туди попаде якийсь бичок. І тому вісім років ми займаємося такими інтригами, які ми бачимо сьогодні.

 

     Пропозиція від нашої партії,  від нашої фракції (а це фракція соціалістична - нормальна)... (Шум у залі).

 

     Пропозиція така:  проект постанови доповнити пунктом 3,  який проголосувати окремо:

 

     "Розпочати процедуру імпічменту Президента" (Оплески).

 

     ГОЛОВА. Роман Безсмертний. Остання пропозиція.

 

     БЕЗСМЕРТНИЙ Р.П.,  член  Комітету  Верховної  Ради  України з питань  державного   будівництва   та   місцевого   самоврядування (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  НДП).  Фракція Народнодемократичної партії.  Шановний Іване Степановичу!  Шановні колеги!   Відповідно  до  статті  115  Конституції  за  наслідками резолюції недовіри Верховної Ради уряд подає заяву Президенту  про відставку.  Справа  Президента  -  приймати  цю  відставку  чи  не приймати. Тому пункт 2 проекту резолюції необхідно вилучити. Ми не маємо   права  рекомендувати  чи  пропонувати  Президенту  вносити кандидатуру.  Це справа Президента,  я ще раз наголошую на  цьому. Стаття 115 не містить імперативу,  вона паліативна: Президент може відставку або приймати, або не приймати. Тому прошу вилучити пункт 2 із проекту резолюції.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Шановні  народні  депутати,  я двічі називав прізвище Коліушко. Він наполягає. Гаразд, депутат Коліушко - останній.

 

     КОЛІУШКО І.Б.  Фракція  "РеформиКонгрес".   Шановні   народні депутати!  В  мене також є конкретна пропозиція:  доповнити проект резолюції пунктом 3,  співзвучним із тим, що вже пропонувався тут, але   його  треба  по-іншому  сформулювати.  Справа  в  тому,  що, прослухавши преамбулу  даної  постанови,  я  зрозумів,  що  автори відчували, що щось там не так, але неправильно встановили причину. Тому треба доповнити проект пунктом  3:  "Верховній  Раді  України розпочати процедуру імпічменту Президента України на основі статті 111 Конституції України" (Оплески).

 

     ГОЛОВА. Всі висловилися?  Всі  висловилися!  Я  прошу  уваги! Перше - відносно падіння виробництва. Я прошу... Я оголошував нову редакцію.  Тому,  Юрію Івановичу (я до  Костенка  звертаюся),  про збільшення  заборгованості в цьому варіанті я не зачитував.  Петре Миколайовичу, ви слідкуйте, будь ласка. Цього немає.

 

     Тепер відносно становища села.  Тут дещо інша  редакція,  але проблема   називається:   "Катастрофічне   зменшення   виробництва продукції рослинництва і  тваринництва".  Справа  в  тому,  що  це сталося не за один рік, але такий факт є. Це вже ви дивіться як.

 

     Депутат Коліушко пропонує додати до проекту пункт 3. Я прошу, сформулюйте, я поставлю його на голосування (Шум у залі).

 

     КОЛІУШКО І.Б.  Пропоную доповнити даний проект пунктом 3  (ще раз   зачитую):   "Верховній   Раді  України  розпочати  процедуру імпічменту Президента України на  основі  статті  111  Конституції України".

 

     ГОЛОВА. Так,   я  звертаюсь  до  авторів  проекту  резолюції. Пропонується доповнення.  Мова йшла про той текст,  який був, а це доповнення (Шум у залі).

 

     Увімкніть мікрофон Петра Миколайовича.

 

     СИМОНЕНКО П.М.   Фракция   коммунистов.   В   соответствии  с повесткой дня и ранее принятым нами решением мы обсуждаем вопрос о резолюции "недовіри Кабміну" (Шум у залі).

 

     И те,  кто сегодня вносит именно в проект такое дополнение, в данном случае просто занимаются провокациями.  Это очевидно (Шум у залі).

 

     Мы отдельно  этот  вопрос  рассмотрим.  Он  в  повестке  дня, фракция коммунистов выскажет свое отношение по данной проблеме,  и вы будете иметь возможность давать нам тогда те или иные оценки. А сейчас я прошу проголосовать в целом проект резолюции,  который мы внесли (Шум у залі).

 

     ГОЛОВА. Шановні  народні  депутати!  Ставиться на голосування пропозиція  про  вилучення  з  проекту  резолюції,  прийнятого  за основу,   слів   "катастрофічне  зменшення  виробництва  продукції рослинництва   і    тваринництва,    зниження    урожайності    та продуктивності тварин". Прошу голосувати.

 

     "За" - 61.

 

     Рішення не приймається.

 

     Увімкніть мікрофон депутата Мороза.

 

     МОРОЗ О.О.  Шановні  депутати!  Шановний  Іване  Степановичу! Відповідно до процедури  до  проекту  постанови  можуть  вноситися зміни  -  окремі  слова,  навіть пункти цілі,  і в тому випадку не треба готувати спеціально письмовий документ.

 

     Але у вас на руках і у всіх  депутатів  є  проект  постанови, підготовлений  Григорієм  Омельченком,  де  це все написано.  Тому пункт 3 треба голосувати.  Спочатку пункт 3,  а потім постанову  в цілому.

 

     ГОЛОВА. Шановний  Олександре Олександровичу!  У розданому вам порядку денному,  у розділі "Для включення до порядку  денного"  є проект 6052.  Тому давайте не вдаватися до фарсу. Я ще раз кажу, у вас була пропозиція зняти констатуючу частину.  Ви наполягаєте? Не наполягаєте? Не наполягають (Шум у залі).

 

     Геннадію Йосиповичу,  будь  ласка,  ви  пропонували  вилучити констатуючу частину.

 

     УДОВЕНКО Г.Й.  Шановний Іване  Степановичу!  Я  бачу  -  така реакція,  то я не наполягаю на своїй пропозиції. Але я тоді забув, коли виступав,  сказав:  "Люди добрі, 25 тисяч зібралися!" Щоб там міліція не говорила, скільки зібралося, схаменіться, подумайте про тих людей, які сюди прийшли! Такого ще Україна не бачила!

 

     ГОЛОВА. Не наполягаєте!  Все, всі пропозиції, які відносилися до  проекту  резолюції.  Проект  7235  ставиться на голосування як резолюція... Не ламайте... (Шум у залі).

 

     Ми не можемо, то окреме питання (Шум у залі).

 

     Він не може бути включений до проекту.  Ні,  ні,  ні!  (Шум у залі).

 

     ГОЛОВА. Я прошу, ставте на голосування (Шум у залі).

 

     "За" - 263.

 

     Рішення прийнято.

 

     По фракціях покажіть, я зачитаю:

 

     Фракція комуністів, "за" - 105;

 

     "Трудова Україна", "за" - 41;

 

     Соціал-демократична партія України (об'єднана) - 31;

 

     "Демократичний союз" - 20;

 

     "Батьківщина" - 0;

 

     Український рух - 0;

 

     "Солідарність" - 1;

 

     "Регіони України" - 14;

 

     Партія зелених - 9;

 

     Народно-демократична партія - 8;

 

     Рух - 0;

 

     Соціалістична партія України - 2;

 

     Партія "Яблуко" - 13;

 

     "Реформи-Конгрес" - 0;

 

     позафракційні - 19.

 

     Я зачитав кількість голосів за.  Проти - 69, утримались - 24, не голосували - 53 (Шум у залі).

 

     Тепер переходимо до реплік і заяв (Шум  у  залі).  Зачекайте. Фракції,  які  брали  перерву,  просили  надати можливість зробити заяви.  Ми домовилися - після голосування.  Слово надається  Ігорю Рафаїловичу Юхновському. Будь ласка.

 

     ЮХНОВСЬКИЙ І.Р.,  голова  Комітету  Верховної  Ради України з питань науки і освіти (багатомандатний загальнодержавний  виборчий округ,   НРУ).   Шановний  Іване  Степановичу!  Шановні  депутати! Сталося.  Серед усіх постанов і  законів  Верховна  Рада  прийняла найбільш  абсурдну  постанову.  Ми  відправили  у відставку перший національний чесний уряд України,  який за  рік  своєї  діяльності досягнув   таких  позитивних  результатів,  чого  не  зробили  усі попередні уряди. Нам усім ганьба!

 

     Змова олігархів і комуністів звергла український уряд.  Ми  в Україні,   пане   Бродський,   усі   націоналісти,  і  це  так  за Конституцією України.  Ми  своєю  толерантністю  і  м'якістю  дали можливість  зрости  комуністам  і  олігархам,  ми  дали можливість комуністам зводити на уряд неправду і розголошувати це  по  всьому світу.  Але  я категорично відповідаю,  що все,  що було сказано в проекті резолюції, є неправда.

 

     Фракції Українського народного руху,  Народного руху України, "Реформи-Конгрес",  "Батьківщина",  "Собор" заявляють,  що вони не будуть брати участі в наступному розподілі владних  портфелів.  Ми жалкуємо,  що маємо справу зі змовою, в якій бере участь Президент України Леонід Данилович Кучма.

 

     Пане Президенте, сьогодні перед хрестом чорнобильців я просив вас бути чесним і послідовним Президентом. Ви подякували і поїхали в Чорнобиль.  Але другий Чорнобиль ви створили  тут,  у  Верховній Раді,  - чорнобиль політичний.  Ви покидали Україну в найважчі для неї хвилини, покинули її і зараз.

 

     Там, за стінами Верховної Ради,  зібрався український  народ. Чи  це  не  ваш  народ,  пане Президенте?  Але це наш народ,  наша політична Україна.

 

     Комуністи і олігархи,  у вас немає народу України - у  вас  є гроші  (Шум  у  залі.  Оплески).  Я  маю  честь від імені партій і фракцій Народного руху України,  "Реформи-Конгрес", "Батьківщина", Українського  народного  руху  оголосити про перехід в опозицію до комуноолігархічної влади,  яка повертається в Україну, на жаль, на чолі з Президентом Леонідом Даниловичем Кучмою (Оплески).

 

     Сьогодні ми  втратили Прем'єра,  найкращого Прем'єра,  але ми одержали лідера нації! Дорога Україно, боротьба за державу трудна, але нація переможе!

 

     Дякую (Оплески).

 

     ГОЛОВА. Слово   надається   Прем'єрміністру  України  Віктору Ющенку. Я прошу, дайте можливість сказати.

 

     ГОЛОСИ ІЗ ЗАЛУ. Імпічмент! Імпічмент! Імпічмент!..

 

     ГОЛОВА. Я прошу, дайте можливість Прем'єру виступити...

 

     ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ.  Імпічмент!  Імпічмент!  Імпічмент!  Кучму - в тюрму!  Плющ  вступив  у  змову  з  комуністами!  Це антидержавний переворот! Усі на імпічмент!

 

     ГОЛОВА. Я прошу,  дайте можливість Прем'єру сказати  декілька слів.  Він  же  має  право  виступити.  Прошу вас.  Заключне слово (Оплески).

 

     ГОЛОСИ ІЗ ЗАЛУ. Ющенко! Ющенко! Ющенко!..

 

     ГОЛОВА. Я прошу,  зупиніться,  бо оголошу перерву!..  Вікторе Андрійовичу, будь ласка.

 

     ЮЩЕНКО В.А.  Шановні друзі,  я прошу спокою...  Ви знаєте,  у кожного Прем'єра є момент,  коли він повинен сказати своє заключне слово.  І я не буду томити вас сьогодні. Прошу трошки уваги до тих слів, які я хочу сказати.

 

     Шановні народні  депутати!  Шановні  друзі!  Насамперед  я  у присутності  усіх  вас  і гостей хочу подякувати своєму урядові за те, що ми півтора роки були на іспиті, були разом. Я хотів би, щоб кожен міністр знав, що я високо ціную їхню роботу (Оплески).

 

     Тепер, дозвольте,  я  висловлюсь,  як  ваш виборець,  шановні народні депутати!  Шановні народні депутати!  Прошу  уваги!..  Даю слово,  що я скажу не більше п'яти-шести фраз. Прошу уваги! (Шум у залі).

 

     ГОЛОВА. Дайте висловити думки...

 

     ЮЩЕНКО В.А.  Шановні  народні  депутати!  Я,  як  громадянин, переконаний  у  тому,  що  демократія  в  Україні зазнала сьогодні серйозної поразки.  Ми виявилися  неспроможними,  шановні  народні депутати,   зробити  свій  вибір.  Політична  еліта,  представлена більшістю тих, хто проголосував сьогодні проти українського уряду, виявилася  не  готовою  визнати  легальну  економіку  та  публічну політику єдино можливим способом суспільного розвитку. Це перше.

 

     Друге. Я  дякую  всім  -  і  це  головне.  Дякую  всім,   хто підтримував уряд і мене протягом цих півтора року.  Я переконаний, що наші з вами зусилля не були даремними.

 

     Я буду продовжувати  ту  політику,  яку  запропонував,  усіма доступними  інструментами та методами,  які дозволяє демократія та принципи публічної політики.

 

     Я не іду з політики. Я йду, щоб повернутися (Оплески).

 

     Ще раз дякую вам за увагу та підтримку.

 

     Спасибі (Оплески).

 

     ГОЛОСИ ІЗ ЗАЛУ. Ющенко! Ющенко! Ющенко!..

 

     ГОЛОВА. Шановні народні депутати!  Оголошується перерва на 30 хвилин (Шум у залі).

 

      (П і с л я п е р е р в и)

 

     ГОЛОВА. Оголосіть   народним  депутатам,  що  ми  продовжуємо пленарне засідання.

 

     Продовжуємо засідання.  Що в нас наступне?  Проект  Постанови про День уряду України в травні... (Шум у залі).

 

     Я зачитую  по порядку.  З процедури запишіться.  З процедури. Якби ми домовилися надавати від фракцій, я надавав би від фракцій. Ви не вимагайте.  Є Регламент.  Запис іде.  Висвітіть, будь ласка. Дійде,  Петре Миколайовичу, дійде. Я ж не можу міняти кожного разу принцип. Сергій Чукмасов. За ним - Василь Червоній.

 

     ЧУКМАСОВ С.О.,   заступник  голови  Комітету  Верховної  Ради України  з  питань  економічної  політики,   управління   народним господарством,   власності   та  інвестицій  (виборчий  округ  24, Дніпропетровська область).  Спасибо,  Иван  Степанович.  Уважаемые коллеги! Вы знаете, я очень беспокоюсь, что те деревья, которые вы посадили совсем недавно,  уже сгнили  сегодня.  Поэтому  все  это, извините,  говно, которое было сегодня сказано, свезите туда, хоть земля будет удобрена.

 

     Спасибо.

 

     ГОЛОВА. Дякую.  Дерева хай  ростуть,  не  заважайте  їм.  Хай ростуть. Усе-таки це така справа...

 

     Василь Червоній. За ним - Володимир Моісеєнко.

 

     ЧЕРВОНІЙ В.М.,  член Комітету Верховної Ради України з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією  (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  НРУ). Український народний рух. Шановний  Іване  Степановичу!  Шановні  депутати!  У   зв'язку   з відставкою,   проголосованою   недовірою   уряду  Віктора  Ющенка, склалася надзвичайна ситуація. Ви бачите, що у сесійній залі зараз немає  більш  як 100 народних депутатів.  Хоча картки їхні стоять, але голосувати  немає  кому.  Зважаючи  на  цю  ситуацію,  фракція Українського  народного  руху  просила  б  оголосити перерву до 16 години.  Тим більше що  перед  цим  подавали  вам  письмові  заяви керівники  двох  фракцій  і  просили оголосити перерву,  яку ви не оголосили.

 

     Зараз з огляду на те, що жодне рішення не може бути прийняте, оскільки багато народних депутатів України фізично відсутні,  я ще раз повторюю це прохання і просив би вас оголосити перерву  до  16 години.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Шановні народні депутати! Володимир Моісеєнко. За ним

- Валентина Семенюк.

 

     МОІСЕЄНКО В.М.,  голова підкомітету Комітету  Верховної  Ради України    з    питань   державного   будівництва   та   місцевого самоврядування   (виборчий   округ    53,    Донецька    область). Коммунистическая   партия  рабочих  и  селян.  Уважаемые  коллеги! Позиция  Коммунистической  партии  рабочих  и  селян  в  отношении повышения  тарифов  на  жилищно-коммунальные  услуги известна.  Мы категорически  против  этого  и  понимаем  всю  важность  вопроса, который  вынесен  на  День  правительства.  Я  считаю,  что уход в отставку  нынешнего  правительства  не  является  основанием   для переноса  этого разговора.  Я глубоко убежден в том,  что в случае конструктивного рассмотрения этого  вопроса  в  стенах  Верховного Совета,   если   цены   будут  остановлены,  народ  Украины  будет благодарен Верховному Совету.

 

     И еще я хочу сказать,  что вновь сформированное правительство должно  будет  получить  от нас (от имени населения Украины) наказ приостановить повышение цен.  Иначе,  я хочу сразу сказать,  акции протеста, связанные с этим, неизбежны.

 

     Спасибо.

 

     ГОЛОВА. Валентина Семенюк. За нею - депутат Таран.

 

     СЕМЕНЮК В.П.  Фракція  Соціалістичної  партії  (Лівий центр). Прошу передати слово Олександру  Олександровичу  Морозу  -  голові Соціалістичної партії.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Увімкніть мікрофон Олександра Мороза.

 

     МОРОЗ О.О.  Іване Степановичу,  шановний,  очевидно, нам усім треба прислухатися до тих людей, які прийшли до Верховної Ради. Ви самі помітили,  що ми з вами раніше не збирали їх стільки, скільки сьогодні зібралося.  Тому треба було б зважити на їхні  вимоги.  А вони  наполягають  на  тому,  щоб  сьогодні  все-таки  питання про початок процедури імпічменту.  Цей проект постанови  є  в  порядку денному.  Ми  його можемо проголосувати.  Я просив би десь у числі перших,  але  тоді,  коли  буде  засідання  продуктивним,  коли  в сесійному залі буде необхідна кількість депутатів.

 

     По суті, це вимога і фракції, і пікетуючих. Власне кажучи, ви бачили,  що ви,  можливо,  зробили помилку,  що не поставили це на голосування  під  час  розгляду  проекту  постанови  про відставку Кабінету Міністрів.  Тоді б це питання теж могло бути вирішене.  А оскільки воно не вирішене, треба на нього виділити час. Тим більше що воно вже в роботі.

 

     ГОЛОВА. Віктор Таран. За ним - депутат Симоненко.

 

     ТАРАН (ТЕРЕН) В.В.  Іване Степановичу,  говорити сьогодні про День  уряду  просто  цинічно.  Але я прошу передати слово депутату Омельченку. Він дуже просить.

 

     ГОЛОВА. Будь ласка, увімкніть мікрофон депутата Омельченка.

 

     ОМЕЛЬЧЕНКО Г.О.,  голова підкомітету Комітету Верховної  Ради України  з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією (виборчий  округ  146,  Полтавська   область).   Дякую,   Вікторе. Українська  народна  партія  "Собор".  Шановні  присутні!  Шановні співвітчизники! Сьогодні глухі почули, сліпі побачили, хто є хто в Україні, і хто дійсно є найбільшим злодієм, про що зробив висновок у результаті магнітних записів майор  Мельниченко.  Щоб  урятувати Україну, щоб покласти край її подальшому зубожінню і пограбуванню, ми  повинні  відправити  конституційним,  демократичним  шляхом  у відставку  пана  Президента  Кучму.  Бо  сьогодні  повинно  стояти питання  про  відповідальність  Кучми  і   притягнення   його   до кримінальної відповідальності.

 

     Тому я прошу після перерви,  о 16 годині,  коли в залі будуть всі народні депутати України,  першим  питанням  поставити  мій  і Анатолія  Єрмака проект постанови про початок процедури імпічменту Президента і створення Спеціальної тимчасової слідчої комісії.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Увімкніть мікрофон Петра Симоненка.

 

     СИМОНЕНКО П.М.  Я хотів би звернутися до всіх наших  колег  з пропозицією, і фракція комуністів готова це підтримати. Прошу вас, Іване Степановичу,  поставити на  голосування,  хоча  це  й  інший розділ, пропозицію про включення до порядку денного проекту 6052 - про ініціювання імпічменту.  Фракція  комуністів  на  місці,  вона готова   працювати   й   далі.   У   зв'язку  з  тим  що  ситуація загострюється,  а вже починається сезон відпочинку - люди  купують путівки,  надається  допомога,  -  ми  також  просимо  поставити і розглянути проект 7166.

 

     А у  зв'язку  з  тим,  що  сьогодні  річниця   Чорнобильської трагедії, також просили б, щоб як першочергові були розглянуті всі чорнобильські питання,  щоб ми і в цю річницю показали,  наскільки дієздатна  Верховна Рада.  І ми готові сьогодні конструктивно далі працювати.

 

     Тому прошу,  поставте зараз  на  голосування  пропозицію  про включення  до  порядку  денного  проекту 6052 і запросіть людей до залу.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Час завершився. Шановні народні депутати! Було багато виступів щодо Дня уряду. Я вам просто зачитаю положення статті 115 Конституції,  щоб ви не вважали, що уряду вже немає. Це стосується питання про День уряду. Послухайте, це норма статті 115:

 

     "Прийняття Верховною   Радою   України   резолюції   недовіри Кабінетові Міністрів  України  має  наслідком  відставку  Кабінету Міністрів України.

 

     Кабінет Міністрів    України,    відставку   якого   прийнято Президентом України,  за його дорученням продовжує виконувати свої повноваження до початку роботи новосформованого Кабінету Міністрів України, але не довше ніж шістдесят днів.

 

     Прем'єр-міністр України  зобов'язаний  (послухайте!)   подати Президентові   України  заяву  про  відставку  Кабінету  Міністрів України за рішенням Президента України чи у зв'язку  з  прийняттям Верховною Радою України резолюції недовіри".

 

     Тобто ми можемо розглядати. Але є вимога, вірніше, пропозиція депутатів про те, щоб змінити порядок, черговість розгляду питань, запропонованих секретаріатом. Це вирішує Верховна Рада.

 

     У нас було дві пропозиції:  одна - розглянути це о 16 годині, друга пропозиція - прямо зараз.  Тому я пропонував би вам рухатися по порядку. А ви - як визначитеся. Я вже оголосив проект постанови про День уряду,  і Володимир Миколайович Моісеєнко вже виступив  з цього питання. Інші - трошки на іншу тему говорили.

 

     Тому давайте   ми   розглянемо  оголошене  питання.  Проблема серйозна. А потім після нього вже будемо визначатися. А перерву... Якщо питання оголошене і почало розглядатися,  фракції мають право на перерву. Але ті фракції, які подавали заяву, зараз наполягають? Я  не знаю.  Ну так не ви ж заяву подавали!  Керівники фракцій,  я прошу:  або підтвердіть, або... Та вони знають. Ну вони порадяться

- і ми завершимо це питання. Розгляд питання не переривається.

 

     Так, будь  ласка,  щодо  Дня уряду.  З мотивів голосування є? Запишіться. Висвітіть. Юрій Сахно. За ним - Володимир Бондаренко.

 

     САХНО Ю.П.  Фракція  "Яблуко".  Шановний  Іване  Степановичу! Шановні  депутати!  Я  вже  раз  коментував якось порядок розгляду питань про День уряду,  коли ми говорили  про  проблеми  невиплати зарплати. Я говорив, що ефективність цих заходів, на жаль (не тому що був той уряд, що пішов у відставку, чи інший), дуже-дуже мала.

 

     Запропоноване питання важливе,  болісне для  наших  громадян, але  я  запропонував  би  розглянути  його так і провести цей День уряду так,  щоб у  результаті  цього  розгляду  ми  відповідно  до Регламенту  прийняли  рішення,  які дійсно покращать стан справ із формуванням цін і тарифів у  житловокомунальній  сфері.  А  то  ми витратимо цілий день відповідно до Регламенту,  поговоримо про це, а результат буде таким, яким він є зараз.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Володимир Бондаренко. За ним

- Ніна Марковська.

 

     БОНДАРЕНКО В.Д.  "Реформи-Конгрес". Шановні присутні! Я хотів би звернути вашу увагу на те,  що не зовсім етично ставити питання про звіт уряду в обстановці невизначеності становища самого уряду. Ну,  Іван Степанович зачитав нам положення стосовно того,  хто  як буде діяти,  але ми не знаємо,  як буде діяти Президент. Може, він сьогодні прийме відставку уряду, і тоді буде повна неясність. Може він   не   доручить   нікому  формувати  уряд,  а  може,  доручить представникам фракцій,  які сьогодні  добилися  свого,  виконувати певні  обов'язки  -  він  буде  персонально доручати якісь напрями (газ,  нафта,  підакцизні товари, зброя і таке інше), на яких вони сьогодні працюють.  Він їм роздасть ці сектори... Може, буде такий уряд.  Ми ж не знаємо.  Може,  зовсім не  буде  сектора,  що  буде займатися  тими проблемами,  які порушує сьогодні Моісеєнко.  Тому це,  мабуть,  некоректно сьогодні робити.  Давайте розглядати інші питання в межах нашої компетенції.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Ніна Марковська. За нею - депутат Федорин.

 

     МАРКОВСЬКА Н.С.,  голова  підкомітету Комітету Верховної Ради України  з  питань  охорони  здоров'я,  материнства  та  дитинства (багатомандатний  загальнодержавний виборчий округ,  виборчий блок СПУ та СелПУ). Прошу передати слово колезі Ніколаєнку.

 

     ГОЛОВА. Увімкніть мікрофон Станіслава Ніколаєнка.

 

     НІКОЛАЄНКО С.М.,  секретар Комітету Верховної Ради України  з питань  науки  і освіти (виборчий округ 185,  Херсонська область). Соціалістична фракція.  Дійсно,  сьогодні є певна некоректність  у розгляді цього питання,  оскільки щойно проголосовано за відставку уряду.  Але дивіться,  Іване  Степановичу,  сьогодні  під  стінами Верховної   Ради  десятки  тисяч  (майже  50  тисяч)  людей.  Вони виступають не тільки проти відставки уряду,  а перш за  все  проти відставки Президента України, і я настоюю на цьому.

 

     Але що  стосується  Дня  уряду щодо стану формування цін,  то наша  фракція  була  ініціатором  розгляду  цього  питання,  і  ми наполягаємо,  щоб  було  проголосовано  про те,  щоб провести День уряду з питання формування цін на комунальні послуги (а це  хвилює всіх  киян  і всіх людей в Україні),  але не обов'язково в травні. Давайте доручимо профільному комітету погодити цю дату з урядом  і все-таки   проведемо  День  уряду,  на  якому  обговоримо  питання формування цін на комунальні послуги.

 

     ГОЛОВА. Ярослав Федорин. За ним - Михайло Савенко.

 

     ФЕДОРИН Я.В.,  член Комітету Верховної Ради України з  питань науки  і освіти (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ, НРУ).  Фракція  Українського  народного  руху,  Партія   підтримки вітчизняного виробника.  Шановний Іване Степановичу!  Я думаю,  що це,  мабуть,  буде некоректно - ставити сьогодні питання про  День уряду  України у травні.  Наскільки я знаю,  може,  й вам навіть у тому місяці не доведеться на своєму місці сидіти,  бо  вже  нібито продали  ваше  місце  комуністам за ту послугу,  яку вони сьогодні зробили.  Тому давайте ми сьогодні це питання  знімемо  з  порядку денного,  а  зараз згідно з вимогами двох фракцій,  які подали вам відповідну заяву, я настоюю на перерві.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Депутат Савенко. За ним - депутат Романчук.

 

     САВЕНКО М.М.   Спасибо,   Иван   Степанович.   Я    полностью поддерживаю тех,  кто считает, что этот вопрос надо слушать в мае, Иван Степанович.  Но я предлагаю добавить к вопросу о  тарифах  на жилищнокомунальные   услуги   и   вопрос  о  формировании  цен  на медикаменты в  нашем  государстве.  Это  тот  вопрос,  который  мы перенесли с апреля на май.

 

     Спасибо.

 

     ГОЛОВА. Останнє  запитання.  Я  думаю,  що  Наталія  Вітренко виступить за Романчука, щоб час зекономити.

 

     ВІТРЕНКО Н.М.  Фракція  Прогресивної  соціалістичної   партії України. Шановні колеги! Я не хочу штучної драматизації ситуації в Україні.  Україна  продовжує  жити,  і  кожен  громадянин  України повинен  щодня  вирішувати  питання:  чи  заплатити за світло,  за житло, чи купити буханку хліба.

 

     Ми розглядали  питання  про  тарифи   на   житлово-комунальні послуги на засіданні комітету. Ми з'ясували, що виконавча влада не проводить  абсолютно  ніякої   роботи   щодо   зниження   тарифів, упорядкування  тарифів,  щоб  вони  відповідали  платоспроможності населення.  Дивіться,  в проекті постанови, запропонованому вам, є пункт 4:  "Запросити для участі у засіданні Верховної Ради України із зазначеного питання голів міських рад (міст  обласних  центрів) та голів обласних державних адміністрацій".

 

     Тарифи сьогодні формуються на місцях, і якщо Верховна Рада не з'ясує,  які законодавчі  акти  потрібно  негайно  змінювати,  щоб упорядкувати  тарифи,  якщо Верховна Рада не вирішить,  як повинні працювати держадміністрації,  то це питання в Україні  взагалі  не буде  вирішене.  Я  дуже прошу всіх колег депутатів підтримати цей проект постанови і провести 15 травня День  уряду  з  питання  про тарифи на житлово-комунальні послуги.

 

     ГОЛОВА. Дякую.   Завершуйте.  Шановні  народні  депутати!  Ми завершили.  Юрій Сахно вносив пропозицію проводити День уряду так, щоб  був  ефект.  Ми День уряду проводимо відповідно до положення. Тоді положення давайте поміняємо. А так він проводиться відповідно до положення.

 

     Володимир Бондаренко говорив,  що некоректно слухати звіт. Це не звіт. Це День уряду. Це інформація, а не звіт.

 

     Відносно пропозиції народного депутата Ніколаєнка.  Я  думаю, що всі ж бачать...  Депутате Федорин,  ви знаєте,  я не знаю,  хто торгується,  але якщо станеться те,  що ви кажете,  то буде  інший головуючий  і  День  уряду  буде  проходити.  Я  не  думаю,  що це проблема.

 

     Депутат Савенко пропонував,  щоб добавити,  доповнити порядок денний,  що  пропонується  на  День  уряду,  питанням  про ціни на медикаменти.  Це  питання  профільного  комітету.  Відповідно   до положення він готує питання на розгляд.

 

     Слово має    депутат    Гуренко.   Будь   ласка,   Станіславе Івановичу(Шум у залі).  Тому що він від комітету. Перший заступник голови  комітету  попросив  слова.  А Костусєв запізнився.  Я ж не знаю, хто керує комітетом...

 

     ГУРЕНКО С.І.,  член Комітету Верховної Ради України з  питань економічної політики, управління народним господарством, власності та інвестицій (багатомандатний загальнодержавний  виборчий  округ, КПУ).  Фракція  комуністів.  Керує  комітетом  голова.  Він трошки занедужав,   може   й   запізнився.   Іване   Степановичу,   Іване Степановичу!   Я   хочу  сказати  про  те,  що  Комітет  з  питань економічної  політики  вже  протягом  кількох   місяців   детально розбирається  з цим питанням.  Не дивлячись на різність політичних підходів,  поглядів,  усі  члени  комітету  одностайно  просили  б підтримати   постановку  цього  питання,  бо  беззаконня  страшне. Порушуються і закони,  і принципи світової практики, згідно з якою тарифи  підвищуються тільки в разі зростання доходів населення.  У нас цього немає. Я просив би підтримати постановку цього питання і розглянути його 15 травня.

 

     ГОЛОВА. Так,  ми  повністю  обговорили  питання.  Я ставлю на голосування проект Постанови про День уряду України у травні  2001 року  (щодо  стану  формування цін і тарифів у житлово-комунальній сфері). Проект 7220-1. Позицію профільного комітету ви чули. Прошу голосувати.

 

     "За" - 274.

 

     Рішення приймається.

 

     По фракціях покажіть. Оголошувати? Не треба? Оголошую.

 

     Фракція комуністів - 105;

 

     "Трудова Україна" - 42;

 

     Соціал-демократична партія (об'єднана) - 22;

 

     "Демократичний союз" - 10;

 

     "Батьківщина" - 21;

 

     Український Рух - 0;

 

     "Солідарність" - 5;

 

     "Регіони України" - 9;

 

     Зелені - 6;

 

     Народно-демократична партія - 3;

 

     Рух - 0;

 

     Соціалістична партія України - 16;

 

     Партія "Яблуко" - 12;

 

     "Реформи-Конгрес" - 0;

 

     Позафракційні - 23.

 

     Олег Білорус. Будь ласка.

 

     БІЛОРУС О.Г.,  член  Комітету  Верховної   Ради   України   у закордонних  справах  (багатомандатний  загальнодержавний виборчий округ, Всеукраїнське об'єднання "Громада"). Від імені двох фракцій я  наполягаю  на  реалізації нашого права на перерву на 30 хвилин. Відповідно до заяви.

 

     ГОЛОВА. Олегу Григоровичу,  я інформую народних депутатів що, дійсно,  така  заява  надійшла,  вона  була  в нас,  і я сказав що оголошу питання, а потім ми зробимо перерву.

 

     Відповідно до Регламенту на вимогу цих  фракцій  оголошується перерва на 30 хвилин. Ми продовжимо роботу... (Шум у залі).

 

     Ні, ви внесете до 16 години? Я надаю за Регламентом.

 

     Ми продовжимо роботу о 16 годині, на вечірньому засіданні.

 61

 

 

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку