ЗАСІДАННЯ  П’ЯТДЕСЯТ ДЕВ’ЯТЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

31 травня  2007 року, 16.00 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України МОРОЗ О.О.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу зайняти свої місця депутатів. Сідайте, сідайте. Підготуйтесь до реєстрації. Проводиться поіменна реєстрація.

16:04:02

Виявили бажання працювати 326 поки що народних депутатів. Вечірнє засідання оголошується відкритим.

Із 14 години ми провели кілька таких напружених консультацій по змісту, щодо змісту Закону про вибори. Я підкреслюю, що вони справді непрості, і тому зараз напрацьовується таблиця розходжень, яка повинна бути роздана до тексту закону. Ясно, що без неї не можна просто голосувати. І в зв'язку з тим є пропозиція поки що розглянути закони про вступ України до СОТ – той перелік, який передбачений у відповідному спільному документі. Я просив би, щоб ми визначилися з цього приводу - включили їх до порядку дня, розглянули по суті, і зараз повинен під'їхати перший віце-прем'єр, який буде доповідати, він їде уже. Іван Іванович! Через кілька хвилин він буде. Ви поки вирішите процедурні питання, і я думаю, що це буде якраз до речі. Будь ласка.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України МАРТИНЮК А.І.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, шановні колеги, нам треба включити до… Нам потрібно включити до порядку денного і розглянути законопроекти за номером 0922 – проект  Закону про державну систему біобезпеки при створенні, випробуванні та практичному му використанні генетично модифікованих організмів і законопроект за номером 3595. Вони взаємопов'язані, тому що проектом 0922 ми… Коротше, давайте ми включимо, потім я поясню. 0922 і 3595. Прошу проголосувати про включення.    

 

16:06:31

За-187

Я звертаюсь до тих, хто сьогодні знаходиться в пошуках компромісу. Ми розглядаємо зараз законопроекти, пов'язані зі вступом України до СОТ. І тому потрібно їх оставити до порядку денного і розглянути. Законопроект 0922 ми прийняли колись в 2002 році в першому читанні. Зараз Кабінет Міністрів вносить такий же законопроект, але свіжіший, за номером 3595.

Тому є пропозиція 0922 скасувати голосуванням по першому читанні, а розглянути 3595 у першому і другому читанні. Ось у чому питання. Запишіться, хто хоче висловитись. По одній хвилині від фракцій, будь ласка. 

Будь ласка, Матвієнков.

 

16:07:45

МАТВІЄНКОВ С.А.

Матвиенков, фракция Социалистической партии.

Уважаемый Адам Иванович, уважаемые коллеги, наша фракция не голосовала за эти заключення данного законопроекта в порядок денний не потому, что у нас есть конкретные претензии к этому законопроекту. Мы категорически подобного подхода. Мы не можем сегодня устраивать гонку  галопом по Европе, грубо говоря, голосовать «кота в мешке, непонятно какие законы, которые не прошли ни комитеты, не имеют под собою экономического обгрунтування, не имеют под собой экономического обоснования. Мы принимаем перспективные законы, которые будут регулировать экономическую деятельность  нашу после вхождения в СОТ.

Зная, что это такое, зная, какой это сложный процесс, зная, как наша экономика может болезненно отреагировать на те или иные вещи, мы не можем сегодня рисковать подобными, так сказать, ситуациями.

Поэтому мы готовы были бы включить в порядок денний, но для того, чтобы сделать выводы по этим законопроектам, я считаю, что нужно было бы дать возможность комитетам поработать  над ними с тем, чтобы мы заслушали мнение уряду, посмотрели экономические расчеты, и только после этого принимали бы по ним решения.  Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Матвєєв.  Симоненку мікрофон.

 

16:08:58

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракция коммунистов.

Уважаемые коллеги, уважаемые избиратели! Фракция коммунистов не будет голосовать за этот пакет по принципиальным соображениям, определенным, прежде всего, на той базе, что мы стоим на защите национального отечественного товаропроизводителя. И в данном случае, когда речь идет об использовании генетически модифицированных организмов, то я в который раз хотел бы обратиться ко всем нам: мы открываем ящик Пандоры, мы даем возможность все то, что за рубежом изготовляется или выращивается в условиях неиспользования на своей собственной территории, а продажи недоразвитым государствам или бедным и так далее, это приведет к массовым болезням и прочим, и прочим последствиям для наших граждан.

Мы категорически выступаем против подобных подходов, и я поддерживаю Сергея Анатолиевича в той части, что эти законопроекты глубоко не изучены, они не отработанны профильными комитетами, отсутствуют выводы научно-экспертного управления.

В данном случае речь касается и некоторых преференциях, которые даются заграничным …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Чубаров, будь ласка.

 

16:10:07

ЧУБАРОВ Р.А.

Дякую. Шановні колеги! У нас згідно указу Президента останній день, можна сказати, останні години для того, щоб проголосувати закони, направлені на проведення і забезпечення прозорих виборів.

На великий жаль,  замість того, щоб всі сили кинути на домовлення по тих протиріччях, які є в тих законопроектах, по яких ми або не змогли проголосувати, або ще не  дійшли, ми зараз втрачаємо час на зовсім інші питання.

Крім того, мені хотілось би сказати, що десь нелогічними є  дії окремих фракцій, які входять в коаліцію, оскільки там, де йде мова про виборні питання, вони наполягають і склоняють коаліцію, скажемо, щоб прислуховувалися до їх інтересів. А тут уряд подав законопроект, але дві фракції не голосують.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Чечетов, будь ласка.

 

16:11:12

ЧЕЧЕТОВ М.В.

Уважаемый Адам Иванович,  уважаемые народные депутаты. Я не могу понять политиков из оппозиционных фракций БЮТ и «Нашей Украины», когда они постоянно декларируют на намерении как можно быстрее евроинтегрироваться. Но, когда доходит до конвертации декларации в реальные шаги на этом направлении, делается совершенно противоположное и обрантное.

Партия регионов, которая является демократической партией по форме и партией европейского типа, мы говорим о том, что мы поддержим законы о вступлении в СОТ и призываем наших коллег из БЮТ, из «Нашей Украины» все-таки не размениваться и подкрепить свои декларации конкретным голосованием по пакету документов по вхождению в СОТ.

Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Так, обмінялися представники фракцій.

Шановні колеги, ще раз нагадую, я вже пояснював, чому нам треба включити до порядку денного два взаємопов’язаних законопроекти – за номером 0922 і 3595, де йдеться про державну систему біобезпеки. Бо 0922 ми приймаємо постанову, якою скасовуємо результати голосування 2002 року по законопроекту відповідному, який ми тоді прийняли у першому читанні. І таким чином відкриваємо дорогу ля розгляду законопроекту за номером 3595.

За те, щоб включити до порядку денного законопроекти 0922, 3595 щодо державної системи біобезпеки, прошу визначатися.

 

16:12:57

За-240

Питання включено.

По фракціях прошу. Партія Регіонів – 175, Блок Тимошенко – 12, „Наша Україна” – 45, соціалісти – 2, комуністів – 0, позафракційні – 6.

По законопроекту номер 0922. Проект Постанови народного депутата Заболоцького. Є Заболоцький? Немає. Тоді я, з вашого дозволу, прочитаю, що просить або що пропонує колега Заболоцький.

Відповідно до частини другої статті 90 Регламенту Верховної Ради України, Верховна Рада України постановляє: скасувати рішення Верховної Ради України від 28 листопада 2002 року про прийняття за основу проекту Закону України про Державну систему біобезпеки при створенні, випробуванні, транспортуванні та практичному використанні генетично модифікованих організмів. Реєстраційний номер 0922 та зняти законопроект з розгляду.

Ставлю на голосування проект цієї постанови 0922. Прошу визначати.

 

16:14:24

За-326

Постанова прийнята.

І це відкриває нам дорогу до розгляду питання за номером 3595. Розглядається проект закону про Державну систему біобезпеки при створенні, випробуванні, транспортуванні та використанні генетично модифікованих організмів. Доповідає заступник міністра економіки П’ятницькій Валерій Тезійович, будь ласка. Підготуватися від комітету з питань науки і освіти, хто готовий буде.

 

ПЯТНИЦЬКИЙ В.Т.

Шановні народні депутати, перш за все, я хотів би сказати, що той пакет законів або законопроектів, які вносяться, в переважній своїй більшості носить суто технічний характер і він фактично не змінює ніякі норми, і принципи регулювання в сфері зовнішньої економічної діяльності, він тільки уточнює деякі параметри. На відміну від більшості законів, закон, який пропонується до вашого розгляду зараз, про Державну систему біобезпеки при створенні, випробуванні, транспортуванні та використанні генетично модифікованих організмів він розроблений вперше і розроблявся колективом фахівців декількох міністерств: Міністерства охорони здоров’я, сільського господарства, Міністерства освіти і науки, Міністерства економіки, юстиції, фінансів. І на сьогоднішній день для нас надзвичайно важливо, що це та сфера, яка практично неврегульована в Україні.

Сьогодні сфера застосування генетично модифікованих організмів зростає з року в рік і потребує створення національних і міжнародних систем безпеки з метою запобігання їх неконтрольованому розповсюдженню та використанню. Це регулювання на сьогоднішній день існує в більшості країн, розвинутих країн світу і в багатьох країнах, що розвиваються.

Створення законодавчої бази поводження з генетично модифікованим організмами є також одним із важливих напрямків міжнародної системи поводження з цими продукціями. І прийняття даного законопроекту направлено на те, щоб врегулювати наступні сфери – це генетично інженерну діяльність, що здійснюється в цій сфері, державні випробування генетично модифікованих організмів, державну реєстрацію генетично модифікованих організмів та їх продукції, господарські використання генетично модифікованих організмів, експорт, імпорт та транзит генетично модифікованих організмів. Все це на сьогоднішній день існує і воно на сьогоднішній день не врегульовано. 

Тому цей законопроект передбачає, що тут визначаються правові та організаційні засади регулювання відносин в цій галузі. І основними завданнями закону є охорона здоров’я людини і навколишнього природного середовища, визначення засад правового регулювання та заходів біобезпеки, яких необхідно дотримуватися при здійсненні генетично-інженерної діяльності, створення умов для  безпечного практичного використання генетично модифікованих організмів в господарських цілях, визначення прав і обов’язків учасників генетично-інженерної діяльності. 

Проект закону регламентує основні засади поводження з цими організмами в Україні, визначає сфери відповідальності Кабінету Міністрів України, центральних органів виконавчої влади та суб’єктів господарювання. І в основу проекту покладено принцип упередження виникнення ризиків для довкілля та здоров’я людині при поводженні з генетично модифікованими організмами.

Цей проект не розповсюджується до людини, не застосовується   до людини, тканин та окремих клітин у складі людського організму.

Прошу підтримати даний законопроект. Дякую  за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. Чи є запитання? Немає запитань. Сідайте, будь  ласка. Так, від комітету хтось готовий? Нікого не уповноважували? Зрозуміло. 

Хто бажає взяти участь в обговоренні? Запишіться від фракцій.

Так, будь ласка, індивідуально в кого є бажання?  

Так, чотири фракції, дванадцять. Давайте тоді 15 хвилин. Будь ласка,  Матвєєв, за ним … Симоненка мікрофон, будь ласка, підготуватися Сухому.

 

16:19:25

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракция коммунистов.

Уважаемые коллеги, уважаемые наши избиратели. Я хочу заявить, что фракция коммунистов категорически будет голосовать против принятия этого Закона, исходя из следующих принципиальны позиций, которые волнуют нас сегодня.

Первое. В стране сегодня  разрушается агропромышленный комплекс и мы  утрачиваем огромный потенциал, который выращивал экологически чистую продукцию и обеспечивал от младенца до старика  по настоящим украинским национальным продуктам страну и народ защищал от возможных различных последствий, связанных с использованием  в пищу тех, или иных  продуктов, которые сегодня не исследованы, а тем более, не защищены.

Во вторых. В стране, как мы понимаем с вами, сегодня эпидемии и  эпидемии такие, как туберкулез. Это социальная болезнь, это ослабленный организм и  последствия  могут коснуться миллионов наших граждан при употреблении в пищу этого модифицированного уже генетически продукта.

Далее. Проблема эта волнует сегодня весь мир, весь мир  в тревоге, потому что развитые  государства  практически на своей территории стараются  не использовать, ведь   это продукт для обогащения отдельной группы людей и поставки  в недоразвитые государства для того, чтобы якобы бороться против бедности и для того, чтобы кормить людей. Этот закон, этот закон, на мой взгляд, будет ширмой для легализации различных практически схем, по которым будем ввозиться эта продукция и для получения сверхприбыли.

Но меня очень серьезно сегодня волнует и проблема, которая связана с тем, что практически этими проектами законов о вступлении Украины в СОТ сегодня Украина превращается в территорию для проведения эксперимента, особенно по таким видам продукции, то что связано с генетически модифицированными продуктами. Я посмотрел этот проект закона и еще, и еще раз убедился, что Украина сегодня не располагает достаточной базой для того, чтобы поставить заслон на границе. Далее, обеспечить, естественно,  на научном уровне и техническом уровне жесточайший контроль, а тем более, общество не готово к тому, чтобы разобраться, какие продукты питания будет употреблять и какие последствия.

Еще раз хочу подчеркнуть, страну ввергают в колоссальные последствия из-за того, что люди будут употреблять те продукты, которые изначально, изначально, выращивались с одной только целью – получить сверхприбыль, а не кормить народ экологически чистой продукцией.

Фракция коммунистов заявляет решительный протест против подобных экспериментов над народом Украины и будет голосовать против.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Ярослав Сухий, за ним Яворівський.

 

16:22:19

СУХИЙ Я.М.

Шановні колеги, я хочу вам нагадати, що мова в цьому законопроекті йде не тільки та й не стільки власне кажучи, провезення генетично модифікованих організмів, як про налагодження державного контролю. Тобто ввезення чи не ввезення залежить не від цього законопроекту. Самі ринкові відносини і ті глобалізаційні процеси, де Україна не може стояти осторонь чи десь на узбіччі, диктують нам наявність в Україні таких генетично модифікованих організмів. Хочу вам нагадати, що в 70-ті, 80-ті ще роки Сполучені Штати Америки і Європа такі законодавчі акти, які би забезпечували стан здоров’я приймали. Тому я не думаю і не бачу, чому би нам   не забезпечити створення законодавчої бази, поводження з генетично модифікованими організмами, тим більше, що це є одним із зобов’язань України щодо її вступу до Всесвітньої торгівельної організації.

І хочу звернути вашу увагу ще на таке. Цей законопроект не потребує ніяких додаткових фінансувань з державного бюджету України. І потім, ми вже з вами, давайте не будемо забувати, з 90-х років перебуваємо в цьому процесі, я маю на увазі, приєднання України до Картахенського протоколу, за що ми голосували ще в 2002 році, а перед тим в 1998 році, коли Кабінет Міністрів України затверджував Постанову про тимчасовий порядок ввезення і саме головне, державне випробування, реєстрації та контроль за використанням трансгенних сортів рослин в Україні.

Я згоден з Петром Миколайовичем Симоненко, що наша українська сільськогосподарська тваринна продукція є однією найчастішою і найякіснішою у світі і про це я переконався в Сполучених Штатах Америки, де надзвичайно дорого коштують наші натуральні соки сортів: „Галка”, „джерело” і інші. Чому? Та, тому що вони є чисті, вони не є генетично забруднені, ніхто не ганяється за збільшенням ваги чи поліпшення штучного неприродного якості. Але ми взяли на себе зобов’язання по вступу України до Світової організації торгівлі і цим законопроектом ми навпаки посилимо державний контроль за якістю і за забезпеченням стану здоров’я нашого українського споживача. Тому, я думаю, що фракція Партії регіонів України цей законопроект підтримає. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні колеги, тільки ми трошки інший законопроект обговорюємо. Яворівський, будь ласка.

 

16:25:10

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

          Володимир Яворівський, Блок Юлії Тимошенко, Південна Вінниччина.

Перше. Шановні колеги, кожен закон сотівський, який ми приймаємо, а це є саме сотівський закон, зав’язує Україну у світові стандарти, ми стаємо від цього відкритіше, ми стаємо від цього зрозуміліше для всього світу і не тільки для Європи, а і для Америки, і для інших континентів.

Через те, прийняття законів, які  наближають Україну,  буквально якісь останні кроки, які нам потрібно зробити  до СОТу, зрозуміло, що тут має спрацювати наш національний інтерес і ці законопроекти потрібно приймати.

Друге. Ми могли б тут провести цілу дискусію щодо того чисті у нас продукти екологічно, нечисті продукти. Чесно кажучи, я б не ідеалізував навіть у приступі, так би мовити, патріотизму, не ідеалізував би наші продукти. Не забуваймо про тисячу тонн дусту  висипаного бездарно на колгоспні поля, не забуваймо про Чорнобиль, не забуваймо про сьогоднішнє над вживання тими ж самими хімікатами і тому подібне. Через те  звичайно ми ще дуже далекі від світових стандартів. 

Я хотів би нагадати ось про що. В світі існує дивовижний українець Апекс Подолинський який мешкає в Австралії і який є автором дивовижного винаходу біодинамічних, вирощування біодинамічних продуктів, який нарощує буквально за два-три роки десь до 10 відсотків гумусу у грунті. Він кілька разів приїздив в Україну і  хотів нам допомогти цю технологію якось ув’язати її тут і в Україні.

Але, на превеликий жаль, не знайшлося ентузіастів, не знайшлося справді людей, які б   дивилися не тільки на сьогоднішній день,що можна з цієї землі урвати, а дивились би десь , скажімо, там  на оптичний  такий історичний приціл на десятиліття вперед. Так ця справа і не прижилася. Але світ, я хотів би нагадати і нашим виборцям про те, що і в Києві вже сьогодні існують магазини, вони набагато дорожчі, де продаються  екологічно чисті продукти. Через те, цей законопроект я, мені важко зрозуміти чому, скажімо, наші ліві не хочуть за нього голосувати, висуваючи якісь для мене, ну для мене, принаймні, не зрозумілі аргументи.

Я переконаний, що нам потрібно обовязково за цей час  законопроект проголосувати. Тільки  я хочу підкреслити , що в 16 статті де говориться про те, що можна ввозити генетично модифіковані продукти  із дозволу. Я переконаний, що потрібно  категорично  заборонити їх увезення. Здоровя нашої нації підірвано і тут я можу зголоситися з усіма і нам, принаймні, що ще вживати ці генетично модифіковані продукти, я думаю,  це просто  злочинно.

 Через те я  переконаний за цей закон треба голосувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. Бондарчук Іван , будь ласка.

Матвієнкову передає. Прошу мікрофон    Матвиєнкова.

 

16:28:14

МАТВІЄНКОВ С.А.

Матвиенков, фракция Социалистической партии.

Уважаемый Адам Иванович, уважаемые коллеги! Генно модифицированные организмы – это проблема всего мира и на сегодняшний день, наверное, нет ни одного государства, которые бы не столкнулись с этой проблемой.

Генетические мутанты сегодня встречаются даже в детском питании, и об этом сегодня буквально кричат все государства мира, защищая собственных детей, защищая собственное население. Влияние на репродуктивную систему на генном уровне очень серьезно сказывается на последующем развитии многих поколений. Поэтому целые институты работают в этом направлении, создана целая система защиты, но это то, что действует в мире, и против этого мы не можем не выступать, мы за это, чтобы мы кормили наш народ чистыми продуктами, но в то же время мы прекрасно понимаем одну вещь – наша пищевая перерабатывающая промышленность, наше сельское хозяйство ценится на сегодняшний день в мире только лишь потому, что оно является одним из самых чистых в мире.

И действительно, если мы будем сегодня  вспоминать те вещи, кода мы пользовались пластмассовыми сосисками, недоброкачественными консервами, которые завозились сюда тоннами, десятками тонн... Вступая в рынки сегодня, вступая в СОТ, мы понимаем, что мы открываем границы, и здесь что нас настораживает? А не наоборот ли, будет ли использован этот механизм или механизмы этого закона как система борьбы в нашей перерабатывающей промышленностью? Как это скажется на наших товаропроизводителях? Каким образом это защитит наше товаропроизводство и будет ли достаточно этой системы для того, чтобы быть системой контроля и механизма борьбы именно с этой недоброкачественной продукцией? Потому что во многих случаях возникают такие моменты, когда создается структура для борьбы с теми или иными, так сказать, проявлениями, а потом она является крышей для проведения этих же структур в действие. Это первый момент.  

Второй момент. Мы говорим в отношении тех проблем, которые сегодня у нас есть в энергетике. Украина начинает делать только первые шаги по биоэтанолу. Нами, нашей фракцией подготовлен законопроект, который в этом плане дает, будем говорить так, развитие. Но мы понимаем, что использование биоэтанола невозможно без использования генетически модифицированной кукурузы. И создание энергетической независимости нашего государства во многом подпадает под серьезный удар, если мы сегодня поставим систему контроля для развития именно вот в этом направлении. И здесь следует очень серьезно задуматься.

Поэтому мы за то, чтобы такие законопроекты были серьезно рассмотрены на заседании комитета, с анализом, взвешены: что это даст нашей экономике позитивного, что это даст нашей экономике негативного. И только после этого мы можем с чистой совестью голосовать, когда мы будем знать, что, действительно, мы закроем границы от генетически модифицированного продукта, но мы защитим нашего товаропроизводителя.

Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Андрій Шкіль.

 

16:31:16

ШКІЛЬ А.В.

Шкіль Андрій, фракція Блоку Юлії Тимошенко.

Ну, по-перше, я хотів би наголосити на тому, що ми розглядаємо, який законопроект. Тому що тут давайте політику трошки вбік, і політичну риторику і тріскотню не будемо використовувати.

Ми говоримо про контроль. Що таке генетично модифіковані продукти? Це ті продукти, вплив котрих на організм до кінця, звичайно, не досліджено. Все, що до кінця не досліджено, має бути контрольоване державою. Цей законопроект чітко змушує державу контролювати обіг генетично модифікованих продуктів, ввезення їх на територію України. Але не забуваймо, що вже на території України вирощується і генетично модифікована кукурудза, і генетично модифіковані лікарські засоби, і генетично модифікована картопля, і овочі. Вони вирощуються, продукти, які виготовляються з них, продаються у крамницях як екологічно чисті, тобто там немає попередження про те, що цей продукт генетично модифікований, тобто вироблений з генетично модифікованих продуктів.

Цей законопроект  якраз регламентує, регулює і забороняє продавати без попередження відповідні продукти. Тобто має вибирати все покупець. Він приходить - дешевше коштує генетично модифікований продукт, екологічно чистий коштує дорожче. Вибираємо. Але споживач чітко знає про те, що це – те, що дешевше, - є дещо ризикованіше.

Наступне. Коли ми говоримо про технічні культури, тут взагалі немає питань. Ні біоетанол, ні косметичні засоби, які не використовуються внутрішньо, не можуть бути на нормальному рівні випродукувані в Україні і в будь-якій державі без генетично модифікованих продуктів.

Тому, в принципі, коли ми говоримо про шкоду, ми мусимо зрозуміти, що цей законопроект ні до кого і ні до чого не провокує, він обмежує і забороняє.

Тому я не бачу підстав подібних тверджень. Це все одно, що говорити, що Кримінальний кодекс провокує  до вчинення кримінальних злочинів. Цей закон чітко забороняє нерегламентоване використання в Україні генетично модифікованих обєктів. Зараз вони використовуються.

Не забуваймо, що, наприклад, коли засівається генетично модифікована кукурудза, то відбувається процес самозапилення, виростають навколо цієї кукурудзи генетично модифіковані буряни. А є спеціальні умови засівання і експлуатації відповідних обєктів.

Тому я ще скажу: цей процес чітко відрегульований в світі і Україна має в той чи інший спосіб долучатися до кращих пропозицій зі світової технології і світового досвіду. Тому я не бачу підстав.

Враховуючи, що і міністр охорони здоровя, не наш, а ваш, підтримує цей законопроект, тому я не бачу підстав за нього не проголосувати.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Білорус, одна хвилина, будь ласка.

 

16:34:33

БІЛОРУС О.Г.

Мікрофон. Прошу передати слово народному депутату Терьохіну.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мікрофон …

А, з трибуни? Будь ласка.

 

16:34:59

ТЕРЬОХІН С.А.

Дякую. Шановні колеги! Дуже тезово.

Закон, дійсно, впроваджує правила контролю над генетично модифікованими продукцією. І все було б гаразд з цим законом, якби не була стаття 16 пункт 4, в якій написано, що імпортна генетично модифікована продукція, яка була генетично модифікованою не за правилами, які встановлені в Україні, може ввозитися сюди за умови віртуальної реєстрації.

Тому моя пропозиція така, я думаю, що ми всі її підтримаємо. Ми маємо прийняти цей закон. На всякий випадок вам можу сказати, що моя пропозиція: використана в Європейському Союзі, який 20 років має дискусію із Сполученими Штатами Америки з цього питання і стоїть мертво.

Так от пропозиція наступна. Четвертий абзац статті 16, який звучить: „Ввезення”, ще раз, „ввезення, тобто імпорт, харчових продуктів, косметичних засобів, лікарських засобів, кормових добавок та ветеринарних препаратів, які містять ГМО або отримані із їх використанням для”, увага, „безпосередньо...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, ви пропозицію, бо в кожного текст є. Прошу.

 

ТЕРЬОХІН С.А. Я дякую дуже.

Оцю фразу після слів „або отримані з їх використанням” написати: забороняється. Ми можемо створювати тут в Україні під нашим контролем генетично модифіковану продукцію з нашими стандартами, але пускати це із Бразілії, Штатів або я не знаю з якої країни без стандартів, які відповідають нашим стандартам ми не маємо. З цим доповненням ми будемо голосувати за цей закон.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. Обговорення питання завершено. Давайте ми спочатку поставимо цю поправку колеги Терьохіна на голосування, а потім закон у цілому.

Хто за те, щоб підтримати Терьохіна, а я пропоную підтримати його, прошу проголосувати. Це дуже серйозна поправка, вона заслуговує на увагу.

 

16:37:19

За-177

Не вистачило. Сергій Анатолійович, мабуть, слабо агітував.

Ставлю на голосування про прийняття у цілому як закону Закон про державну систему біобезпеки при створенні, випробуванні, транспортуванні та використанні генетично модифікованих організмів. Реєстраційний номер 3595.

 

16:37:55

За-312

Закон прийнято.

Чечетов, будь ласка, мікрофон.

 

16:38:56

ЧЕЧЕТОВ М.В.Дякую, Адаме Івановичу.

Шановний Адаме Івановичу, шановні народні депутати, у зв’язку з тим, що сотівські закони, вони носять в більшій мірі рамочний характер, я пропоную проголосувати і розглянути їх за скороченою процедурою. Прошу поставити на голосування. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Воля депутатів – закон для Головуючого.

Хто за те, щоб розглядати законопроекти, пов’язані із СОТ за скороченою процедурою, прошу визначатись?

 

16:38:56

За-349

Рішення прийнято.

Таким чином, колеги, ми наступні законопроекти будемо розглядати за скороченою процедурою.

Потрібно включити до порядку денного законопроект за номером 3596. Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про вивізне (експортне) мито на відходи та брухт чорних металів. Прошу голосувати. Спочатку включимо, а потім з мотивів.

 

16:39:50

За-346

Перед голосуванням я дам з мотивів. Будь ласка, доповідає за скороченою процедурою, я нагадую, по 2 хвилини П’ятницькій Валерій Тезійович, підготуватися від комітету, хто буде.

 

ПЯТНИЦЬКИЙ В.Т. Шановні народні депутати, цей закон носить суто технічний характер, не змінюється жодна ставка, не змінюється жодне положення даного закону, крім в шапці таблиці, в якій визначено якраз терміни набуття чинності і зміни експортних мит, вводиться заміна замість слів „рік, що настає після вступу України до СОТ” замінюється словами „рік членства України в СОТ” і все. Це чисто технічне уточнення для того, щоб чітко розуміти, з якого часу набуває чинності даний закон.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Так, від комітету має… Так, будь ласка, тоді запишіться два - „за”, два - „проти”. Так, будь ласка, Лановий. Мікрофон з місця.

 

16:41:32

ЛАНОВИЙ В.Т.

Це закон щодо вивозу брухту чорних металів проголосований в кінці минулого року. Зараз змінюється норма його введення. Тому ми не змінюємо регулювання, а змінюємо тільки строки. Немає резону не приймати такий закон. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Сулковського не чула Україна сьогодні, прошу.

 

16:42:00

СУЛКОВСЬКИЙ П.Г.

Сулковський. Фракція Партії регіонів. Рівненщина.

Ви знаєте, що коли слухаєш окремих народних депутатів, які практично, не в образу, але далекі до даних цих сотівських проектів закону, і не вникаючи у важливість майбутнього життя України,  і ось так легко дехто намагається перечеркнути  ці закони.

Над цими законами працювали і в попередньому скликанні багато народних депутатів, поважних фахівців, економістів і так далі. І ось коли приходить сьогодні завершити ту всю працю, яку раніше працювало і четверте скликання парламенту, і сьогодні за одне слово, яке практично відшліфувати технічно приходиться, і настільки появляється політики, настілки  появляється емоцій, щоби не приймати такі важливі закони, які вкрай потрібні на сьогоднішній день Україні.

І тому хочу запевнити в тому ще, що сьогодні фахівці  в черговий раз, в Кабінеті Міністрів, дійсно сьогодні народ України визнав, що  професійний уряд за всі роки незалежності і цей уряд дійсно дбає задля кращої долі України.

І тому сьогодні не підтримувати  ці проекти закону, що стосуються в СОТ, ну це просто мені здається, що просто чи щоб навмисно відтягти і відкласти ці важливі такі життєві закони?  Ну просто незрозуміло.

Тому я просто ще  раз  і ще раз приєднуюся  до попередніх тих депутатів, які  закликають проголосувати, я  в черговий раз запрошую  і прошу всіх депутатів,  давайте  не будемо  своїми емоціями проявляти будь хто з нас …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, Павло Гнатович. Ще якби про Закон щось сказали, було б дуже добре. Будь ласка, Бульба Матвієнкову передає.

 

16:44:21

МАТВІЄНКОВ С.А.

Спасибо, Матвиенков,  фракция Социалистической партии Украины.

Я бы тоже всех призывал, особенно к этому законопроекту подходить без эмоций и без лишних лозунгов, а только чисто   с точки зрения прозаических отношений  к нашей экономике.

Вопрос экспорта металлолома – одна из наибольнейших тем, которые нас будоражили на протяжении последних десяти лет. Вы помните те времена, когда наша страна  вывозила от пяти до семи миллионов тонн лома. Вы помните те времена, когда мы  практически   стали    сырьевым  придатком  для промышленных предприятий и имея крупнейшую металлургическую базу, которая дает 25 процентов ВВП, дает почти 50 процентов валютных поступлений    в страну, оказывалась на голодном пайке из-за того, что мы практически вывозили весь баланс.

Мы нарушили сегодня в стране баланс лома потому, что на протяжении многих лет весь лом, который был, будем говорить так на поверхности, он ушел, технологический лом. Сегодня остался только оборотный лом, который мы имеем в металлургии и тот лом, который требует колоссальных вложений  - это шахты, это  коммуникации и прочее, прочее.

Что дает данный законопроект, о чем мы говорим сегодня? У нас сегодня  существует норма 30 евро, которая сбалансировала экспорт и внутреннее потребление. Эти 30 евро если умножить на 2-3 миллиона тонн, которые вывозятся за пределы Украины, это колоссальное поступление для бюджета и мы так легко поступаем. Мы говорим о том, что этот закон введется в действие не со следующего года, после вступления в СОТ, на что мы пошли как компромисс, а с момента года вступления в СОТ. То есть мы на один год вычеркиваем из бюджета колоссальную сумму средств, - это первый момент.

Второе, разбалансируем систему, которая не будет регулировать механизм потребления на внутреннем рынке и механизм экспорта для наших конкурентов. Подчеркиваю, наших основных конкурентов в металлургической отрасли, которые сегодня начинают интенсивно развиваться. Энергетический удар, который мы получаем по стоимости цены на газ. Энергоемкие технологии, которые мы сегодня имеем, все это в комплексе ставит нашу металлургию в очень серьезное положение. Это закон требует очень…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Боднар, будь ласка.

 

16:46:34

БОДНАР О.Б.

Ольга Боднар, Блок Юлії Тимошенко.

Прошу передати слово моєму колезі Терьохіну Сергію.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сергій Терьохін, мікрофон.

 

16:46:47

ТЕРЬОХІН С.А.

Дякую. Шановні колеги, давайте без емоцій уважно. Що нам пропонується. Поміняти перший рік після року входження України до СОТ до року входження України в СОТ. Уявіть собі, що уряд Януковича виконує свої зобов’язання і десь в листопаді цього року ми входимо до СОТ. Такий запис говорить,  що з 1 січня 2007 року треба буде перерахувати назад все експортне мито і віддати я не знаю якось з бюджету або щось таке зробити. Тому у мене є пропозиція. Для того, щоб такого не було, записати: перший повний рік членства України в СОТ і тоді все стає на свої місця. Вступимо в листопаді, з першого січня наступного року начнеться.  Вступимо в наступному році, через один рік буде і тоді все буде з бюджетом гаразд і з цими проблемами. Перший повний рік вступу, членство України в СОТ.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, Симоненко, будь ласка, і будемо голосувати.

 

16:47:57

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракция коммунистов.

Уважаемые коллеги, этот закон не предусматривает права Украины поставлять по определенной квоте, поставлять на внешние рынки наши станки, оборудование, а предусматривает, прежде всего, вывоз металлолома с территории Украины. Как уже говорилось здесь, это 2-3 миллиона тонн ежегодно. И парадоксально мне представляется позиция моих коллег в той части, что мы беспокоимся не снижение цены на металлолом  произведенной в Украине за счет поставок лома для наших отечественных металлургов, а беспокоимся как обеспечить своих же конкурентов за рубежом нашим дешевым ломом и при этом, формируем различные мафиозные, клановые, коррумпированные схемы по вывозу метала с территории Украины.

Меня также волнует и то, что сегодня мы не думаем над последствиями для бюджета. Уже говорилось о цене или, так скажем, мытном тарифе в 30 евро, но ведь это предусматривает вступление в СОТ и снижение этого тарифа. То есть, заранее мы уже закладываем меньшее поступление в наш же государственный бюджет.

И последнее. Я еще, еще раз обращаюсь к вам, уважаемые коллеги, давайте мы прекратим эксперименты над Украиной. Предыдущий закон, это эксперимент был над живыми людьми по ввозу сюда генетически модифицированной продукции и продуктов питания, это естественно колоссальное последствие для народа Украины и обогащение для определенной группы людей, кто за ширму этого закона будет прятать все то, что ввозится на территорию Украины. Разве мы с вами не боролись против ножек Буша, а ведь разрешили представителей политических сил ющенковской ориентации ввоз ножек Буша на территорию Украины. Американцам они не нужны, американцы их выбрасывают как непотреб, но представители ющенковской команды помаранчевой разрешили их ввоз и употребление на территории Украины. Поэтому, я считаю, что нельзя голосовать за подобные законы.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Обговорення питання завершено. Я ставлю на голосування про прийняття в цілому як закону про внесення змін до Закону України „Про вивізне експертне мито на відходи та брухт чорних металів”, реєстраційний номер 3596. Голосуємо.

 

16:50:40

За-325

По фракціях. 171 – Регіони, 80 –„Блок Тимошенко”,  66 – „Наша Україна”, соціалісти, комуністи – жодного, позафракційні – 8.

Я не міг поставити першою пропозицію правильну, до речі, пропозицію колеги Терьохіна, тому що суть закону  зводиться до того про, що говорив Терьохін - про дату. Поскільки Кабінет Міністрів першим вніс пропозицію, то вона голосувалася першою. Якби ми не підтримали цієї пропозиції, проголосували пропозицію Терьохіна в порядку надходження. Так, що навіть Терьохін зі мною погодився.

 Розглядається законопроект за номером  3594 - проект Закону про внесення змін до Закону України "Про безпечність та якість харчових продуктів"

Прошу проголосувати про включення до порядку денного.

 

16:51:52

За-353

Питання включено.

Будь ласка, Валерій Тезійович, підготуватись від комітету, якщо є бажання.

 

ПЯТНИЦЬКИЙ В.Т. Зміна, знову ж таки, шановні народні депутати, надзвичайно невелика зміна і вона стосується якраз Закону, який забезпечує безпечні, контроль за безпечністю та  якістю харчової продукції і внесення змін до статті 26, яка стосується вимог до потужності об’єктів, що виробляють харчові продукти  для імпорту в Україну.  Стосується якраз системи контролю за ввезенням цієї продукції і системи контролю за потужностями на яких виробляється ця продукція.

 На сьогоднішній день Україна здійснює все більше і більше перевірок тих потужностей, які  виробляють продукцію харчової промисловості за кордоном. Зокрема, на сьогоднішній день видаються консультації зі Сполученими Штатами Америки для контролю, якраз за тими потужностями, які виробляють  мясну продукцію для проведення відповідного аудиту інспекції.

Відповідно до міжнародних норм повідомлення про ці інспекції або про цей аудит і узгодження відповідних правил цього проведення аудиту здійснюється не менше ніж за 60 днів. Діючим законодавством передбачається 48 годин, що фактично унеможливлює узгодження всіх необхідних процедур. Тому пропонується в даному законопроекті змінити: кількість 48 годин замінити на 60 днів, що буде приведено у відповідність до міжнародних норм до відповідного „Кодексу елементаріус” і так далі - тих угод, які регулюють цю сферу.  Дякую за увагу.   

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Сідайте, будь ласка. 

Від комітету немає бажаючих? Два „за”, два „проти”, якщо є бажаючі. Кирильчук. Сухому підготуватись.

 

16:53:59

КИРИЛЬЧУК Є.І.

Дякую.  Кирильчук, фракція „Блоку Юлії Тимошенко”.

Цей законопроект один із самих простих з тих, які там є. Єдина зміна – це у пункті другому одна цифра, яка підлаштовується під загальноєвропейські норми перевірки контролю. Через те я вважаю, що не треба тратити час на це, а проголосувати за нього без обговорення. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Правильно, Євген Іванович, я виступив, а інші хай мовчать, тому без обговорення. Сухий Ярослав.

 

16:54:37

СУХИЙ Я.М.

Шановні колеги, це один із СОТівських законопроектів, який не несе соціальної загрози для вітчизняного товаровиробника, бо він просто-на-просто встановлює більш жорсткі вимоги з боку санітарної служби та ветеринарної служби, відповідно до компетенції яких можуть і повинні встановлюватися вимоги до тих об'єктів, які отримують харчові продукти. А про те, що ми змінили 48 годин на 60 днів, то ви можете запитати у наших промисловців, підприємців – людей, котрі займаються поставками сюди продукції про те, що це, безумовно, і полегшить і їхню роботу, і дасть змогу відповідним санітарним і ветеринарним службам більш детально і більш якісно здійснювати такий контроль.

Тому я повністю погоджуюсь з Євгеном Івановичем, це дійсно             законопроект більш-менш технічний, який можна буде проголосувати без ніяких різких обговорень, чи протидій, чи навіть якихось протистоянь.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Бульба, будь ласка.

 

16:55:41

БУЛЬБА С.С.

Дякую. Степан Бульба, фракція Соціалістичної партії України.

Я проти взагалі розгляду в такому порядку законопроектів, які, незважаючи на їх, ну, на перший погляд, простоту, є надзвичайно важливими, бо, врешті-решт, вступ України до Світової організації торгівлі – це явище, це той процес, який повинен бути проаналізованим, проаналізованими всі наслідки вирішення цих питань, і в тому числі і даного, і інших законопроектів. Я кажу, що ми якось зібралися сьогодні для того, щоб начебто прийняти надзвичайно багато законів. Я розумію опозицію: вона скучила за голосуваннями. Вони готові голосувати, не бачачи в очі ті закони. Але ми так діяти не можемо.

І тому, я повторюю, соціалісти не будуть підтримувати і цей закон, що стосується СОТ.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Обговорення питання завершено.

Відгукуючись на слова Степана Степановича, я два слова скажу. Шановні колеги, треба, на жаль, приймати, на жаль, приймати закони, розглядати їх. Тому що ми з вами вже нібито всі умови перед СОТ виконали в минулому році. Нам обіцяли, що вже з початку року ми там будемо. Зараз 11 підкинули. Я переконаний, що через пару місяців – ще 20. І ми, мабуть, все життя будемо вступати до СОТ, приймаючи закони, які вдовольняють , а вони нам назустріч йти не будуть. Ну, але така вже наша доля…

Законопроект за номером 3594 ставиться на голосування про прийняття в цілому як Закону про внесення змін до Закону України „Про безпечність та якість харчових продуктів”.

 

16:57:54

За-338

Прийнято.

Треба включити до порядку денного законопроект, 3597- про ставки вивізного (експортного) мита на брухт легованих чорних металів, брухт кольорових металів і так далі.  Прошу голосувати.

 

16:58:24

За-344

Включено. Будь ласка, Валерій Тезійович.

 

ПЯТНИЦЬКИЙ В.Т. Шановні народні депутати! Це законопроект, він подібний до попереднього законопроекту, і передбачає, знову ж таки, дві технічні зміни. Ну, перше, це, знову ж таки, замість слів „рік, що настає після вступу України до СОТ” заміна на словами „рік членства України у СОТ”.

І друге, це перенесення тієї формули, яка є у попередньому законі, як він набуває чинності.

І я хочу тут знову ж таки звернути увагу депутата Терьохіна до того, що цей  закон, якщо він вступить в дію, умовно кажучи, в грудні, це не означає, що треба буде сплатити  все, що було попередньо, тому що і в попередньому законі те ж саме, тому що переноситься норма, що в році, в якому Україна вступила до Світової організації торгівлі, ставки вивізного мита вступають в силу з дня вступу  і діють до 31 грудня.

І ставки вивізного мита в інших роках вступають в силу з 1 січня по 31 грудня відповідного року після вступу України до світової організації торгівлі.

Тобто, чітко визначена формула, яка перенесена з попереднього законопроекту.  Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Від комітету є бажаючі? Будь ласка.

Петро Олексійович Порошенко давно не був на трибуні.

 

ПОРОШЕНКО П.О.

Дякую.  Шановні колеги! Комітет на своєму засіданні у вівторок розглянув зазначений законопроект. В нас були додаткові запитання до уряду, які були зняті урядом. Комітет одноголосно рекомендує Верховній  Раді підтримати зазначені абсолютно технічні зміни і вважає, що Верховна Рада може голосувати за нього в першому читанні і в цілому.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ні, немає запитань, на  жаль.

Будь ласка, два – „за”, два – „проти”. Скорочена процедура. Ви у виступі запитаєте.  Сухий, будь ласка. Симоненко підготуватися.

 

17:00:49

СУХИЙ Я.М.

Шановні колеги,  я вважаю, ми поступили дуже правильно, коли запровадили розгляд цих законопроектів за скороченою процедурою.

Хочу вам нагадати, що у кінці 2006 року ми всі ці законопроекти розглядали і приймали надзвичайно жорстко, довго і предметно, професійно дискутуючи.

Від себе як від представника індустріального, металургійного регіону Запоріжжя додам одне. Знаєте, коли я сьогодні чую про те, що у нас металобрухт вивозять за кордон, то виникає питання: у чому причина? А причина у двох речах: податок на додану вартість, який давно, по-моєму, став криміналізований і потрібно відмінити, і ціна на металобрухт в Україні і та ціна на металобрухт, яку платять за кордоном. То, я думаю, що прийде такий час, що на Україні, коли ми будемо ввозити сюди металобрухт з якої-небудь відсталої Іспанії, недорозвинутої Італії, Греції чи Турції. І тоді цей законопроект буде працювати нам на користь.

Тому, я думаю, і пропоную, за цей законопроект проголосувати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Симоненко Петро.

 

17:01:58

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракция коммунистов.

Фракция коммунистов не будет голосовать за этот законопроект, исходя из того, что наша принципиальная позиция – это защита нашего отечественного товаропроизводителя.

Я прежде всего веду разговор о предприятиях электротехнической промышленности, которые очень нуждаются в том же, в тех же полуфабрикатах и сырье для того, чтобы производить эту продукцию здесь, на месте, иметь меньше затраты, получать цены, которые конкурентоспособные будут как на внутреннем рынке, так и на внешнем рынке, обеспечивать для развития других, смежных уже производств, теми или иными сырьем, оборудованием. То есть я еще раз хочу подчеркнуть, что фракция коммунистов принципиально выступает за защиту национального товаропроизводителя и национальных интересов.

Данные проекты законов – это кабала, которую набрасывают на Украину зарубежные наши конкуренты, кто в составе транснациональной  корпорации, по сути дела, целая территория, в данном случае речь идет об Украине, превращает в зону эксперимента и вывозят отсюда все подряд. Квалифицированные кадры украинские вывезены уже, они работают на экономику зарубежных государств, уничтожается наш промышленный потенциал, сегодня и сырье для стратегических отраслей, как энерготехнических, вывозятся с территории Украины.

Но я еще раз хочу подчеркнуть, проблема будет заключатся не только в вывозе этого сырья, а и в этом, что наносится удар по бюджету нашей страны. Бюджет страны – это не только прямые потери, это и потери от того, что у нас сокращается количество рабочих мест, выезжают люди на заработки за рубеж, это местный бюджет страдает, ибо нет поступлений от подоходного налога в местный бюджет.

 Я, уважаемые коллеги, еще и еще раз хочу подчеркнуть, поддержав мысль Адама Ивановича, было 16 законов, как вы помните, визгу, воплей было предостаточно, 16 законов примем, Украину примут в СОТ. Сегодня дополнительно еще десяток навесили, завтра будет еще десяток, веревка и мыло у нас в руках, уничтожая собственную экономику. Фракция коммунистов на это никогда не пойдет. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Степан Бульба.

 

17:04:06

БУЛЬБА С.С.

Дякую. Степан Бульба, фракція Соціалістів.

Я підтримую Петра Миколайовича в тому, що, ну можна ще зрозуміти, коли ми вивозимо брухт чорних металів, залізної руди, слава богу, нам вистачає, можна експортувати. Але коли йдеться про брухт кольорових металів, які ми, по суті, не виробляємо або виробляємо із сировини, яка завозиться, то про що може бути мова. Це йдеться до того, що ріжуться лінії електропередач, на цвинтарях все, що стосується кольорових металів, виривається і все це лише тому, що ми не забороняємо їх вивезення, хтось на цьому заробляє. Я думаю, що нам варто було б взагалі відмовитися від експорту брухту кольорових металів, це було б в інтересах нашої економіки, в тому числі, економіки, яка використовує поки що сировину для виробництва цих металів або самі метали. Прийде час, коли змушені ми будемо завозити справді сюди брухт кольорових металів, але вже за ціною значною вищою ніж зараз вивозимо і продаємо за безцінь.

Соціалісти, фракція Соціалістичної партії не буде голосувати за цей законопроект, закликає всіх не голосувати за нього.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Обговорення  питання завершено. Я ставлю на голосування про прийняття в цілому як закону Закону про ставки вивізного експертного мита на брухт легованих чорних металів, брухт кольорових металів та напівфабрикати з їх використанням. Реєстраційний номер 3597.

 

17:06:21

За-325

Закон прийнятий.

 По фракціях: 161 – регіони, 97 – „Тимошенко”, "Наша Україна" – 59, соціалісти і комуністи – нулі, позафракційні – 8.

Включаємо до порядку денного законопроект за номером 3598 Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про стандарти, технічні регламенти та процедури оцінки відповідності". Прошу голосувати.

 

17:07:00

За-331

Включено. Переходимо до розгляду.

П’ятницькій Валерій Тезійович, будь ласка. Матвієнкову підготуватись.

 

ПЯТНИЦЬКИЙ В.Т.

Шановні народні депутати! Проект закону України про внесення змін до Закону України  „Про стандарти і технічні регламенти і процедури оцінки відповідності” розроблено з метою сприяння розвитку національної економіки шляхом вдосконалення системи технічного регулювання, підвищення конкурентоспроможності вітчизняної продукції, захисту внутрішнього ринку від находження небезпечної продукції. Саме стандарти і технічні норми регламенту та процедури підтвердження відповідності, які не відповідають міжнародним аналогам та невиправдано мають більш обмежену дію і створюють так звані технічні бар’єри в торгівлі, стримуючи її розвиток, провокуючи додаткові втрати з боку виробників на міжнародних ринках. Щоб не створювати зайвих бар’єрів в торгівлі та полегшити вихід вітчизняної продукції на світові ринки, технічні регламенти,  обов’язкові стандарти та  процедура оцінки відповідності, перш за все, повинні базуватися на міжнародних  нормах і правилах, що встановлюються в міжнародних стандартах.

Законопроектом пропонується встановити правові та  організаційні засади  розроблення та застосування  національних  стандартів, технічних регламентів та процедур  оцінки відповідності, виходячи з пріоритетності  міжнародних стандартів, інструкцій та рекомендацій. Прошу підтримати даний законопроект. Дякую  за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.    Дякую, сідайте, будь ласка, Матвієнков, Голова Комітету  з питань  промислової і регуляторної політики та підприємництва.

 

17:08:34

МАТВІЄНКОВ С.А.

Матвиенков, фракция Социалистической партии.

Уважаемые коллеги, вашему рассмотрению предлагается законопроект 3598, законопроект предлагает установить правовые и организационные основы разработки и применения национальных    стандартов, технических регламентов и процедур оценки соответствия, исходя из  приоритетности международных стандартов, инструкций и рекомендаций.

В связи с тем, что я уже говорил, что данный законопроект был слишком поздно нам предложен и мы не смогли его рассмотреть на заседании комитета, но у нас уже сегодня у членов комитета есть определенные опасения.

Опасения заключаются  в чем?  В том, что мы практически нивелируем работу региональных стандартов. Это тот механизм, который сегодня защищал нашего отечественного  товаропроизводителя. 

С применением этого Закона мы применение региональных  стандартов, тех систем, которые позволяли защищать нашего   товаропроизводителя, ставим как бы под сомнение и это вызывает определенные вещи, которые  не могут нас не беспокоить.

И по большому счету, если комментировать ту ситуацию, которая складывается   на сегодняшний день, я бы сказал так, чтобы не получилось таким  образом  с навалом этих законом, которые мы сегодня так поспешно принимаем, которые мы сегодня так стремимся вынести, так сказать, и поставить галочку о том, что мы выполнили чьи-то  определенные требования.

Чтобы мы «не спели гимн» евро интеграции Украины, который мог бы звучать так, знаете, как в старой песне: «Приезжали меня сватать на рябой кобыле, барахло  мое забрали, а меня забыли». Чтобы не получилось точно так же и с нами. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Дякую. Є бажаючі  обговорювати? Два – „за”, два – „проти”. Будь ласка, Сулковський.  

  

17:10:23

СУЛКОВСЬКИЙ П.Г.

Дякую. Ви знаєте, у нас продовжується від наших колег солідних, все, прекрасні автори по багатьох законах, я завжди підтримував цих авторів, цих народних депутатів, колег, але сьогодні не зрозуміло, ну, по одному десь там, по двох проявили, по трьох проектах закону. Тут всі підряд, скільки законів сьогодні подав Кабінет Міністрів, всі проти. І тут диву даєшся, чому так підходити однобоко, мені здається. Це просто принципово напрошується сказати одне слово, що ви вже всі налаштувалися на вибори чи що? Навіщо це робити? Тут треба робити і створювати умови життя для України. Треба кінчати і думати про вибори. Треба працювати. Уряд налаштований працювати до 2011 року і кому б що не хотілось, а не вдасться замінити уряд Віктора Януковича. Тому що вже були попитки в 2004 році, замінили і що? Поставили Прем’єр-міністром Юлію Тимошенко, через п’ять місяців добре, що прогнали з цієї посади, бо якби не прогнали, то б і сьогодні не треба було голосувати ні за які закони, бо вже Україна опинилася хто знає як на тому місці, ще позаду Африки. Тому сьогодні навіть зрозуміли від фракції БЮТ, що треба дійсно щось підтримувати професійний уряд Віктора Януковича і за це ми дякуємо. Але не зрозуміло других депутатів, всі закони  погані. Я думаю, що сьогодні уряд у присутності Першого віце-прем’єра Миколи Яновича Азарова, дякуючи його за присутність, він хоч своєю присутністю підтверджує, що вже треба голосувати. І тому...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Симоненко.

 

17:12:36

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракция коммунистов.

Уважаемые радиослушатели, телезрители, я еще раз хочу подчеркнуть, фракция коммунистов за этот закон в том числе, голосовать не будет. Мы должны с вами понимать, что сотовские законы – это условия капитуляции слаборазвитых стран перед высокоразвитыми государствами. И именно высокоразвитые государства обеспечивают таким образом безропотное выполнение всех требований по продвижению своей продукции, прежде всего, на эти рынки, обеспечение высококвалифицированной рабочей силы из этих государств на свои предприятия. Безусловно, это связанно с получением огромных всех прибылей и много кое чего другого.

Я хотел бы еще раз, уважаемые, здесь же много специалистов сидит, разве вы не понимаете, что наши стандарты – это защита была наших технологических цыпочек, это защита, прежде, всего, потребителя, это условие труда, правила техники безопасности, это многое другое, то, что связанно с техногенными последствиями, с экологическими катастрофами. И вы предлагаете сегодня в условиях, когда провал идет колоссальный по техногенным последствиям, сегодня в Украине состояние материальной базы производства, особенно химического производства, и вы предлагаете сегодня все это, снизив стандарты, бросить на произвол судьбы украинского народа?

Я считаю, что эти последствия будут иметь, или вернее, внедрение этого закона будет иметь огромное последствие. Поэтому, прежде всего, исходим из того, что нам надо сегодня внимательно просчитать технологическую степень подготовки предприятий, регионов к введению этих стандартов, а они в основном облегченные, не столь жесткие как у нас в стране были и в советское время, и сегодня. Вот поэтому и пытаются сегодня снять эти ограничения для того, чтобы продвигать и свои технологии, и свои станки, оборудование, а, тем более, так скажем, те или иные грязные технологии. Я еще раз заявляю, фракция коммунистов категорически против будет голосовать подобного закона.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Обговорення питання завершено. Я ставлю на голосування про прийняття в цілому Закону про внесення змін до Закону України „Про стандарти, технічні регламенти та процедури оцінки відповідності”, реєстраційний номер 3598.

 

17:15:11

За-341

По фракціях: 167 – Партія регіонів,   102 - „Блок Тимошенко”, „Наша Україна” – 63, соціалісти, комуністи – не голосували,  позафракційні – 9.

 Ставлю на голосування пропозицію про включення до порядку денного проекту  Закону про внесення змін до Закону України "Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті". Реєстраційний номер 3599.

 

17:15:52

За-342

Будь ласка, Валерій Тезійович Пятницький.

 

ПЯТНИЦЬКИЙ В.Т.

Шановні народні депутати, даний законопроект направлений на підтримку українських експортерів. Тобто, якщо говорити про те, що він включений в сотівський  пакет, то це знову ж таки, з точки  зору питань, які...   або питань, які піднімаються як забезпечити підвищення конкурентноздатності українських експортерів на  зовнішні ринки. 

Зокрема, враховуючи пропозиції  експортерів, враховуючи міжнародні стандарти в цій сфері запропоновано збільшити термін розрахунків за зовнішніми економічними  операціями з 90 до 180 днів, а також спростити механізми отримання резидентами дозволів, резидентами, я повторюю, дозволів на продовження  термінів розрахунків за експортно-імпортними операціями.

Слід відмітити, що на відміну від діючого порядку отримання резидентами дозволів на перевищення законодавчо встановлених термінів-розрахунків за експортно-імпортними операціями, який передбачає багатоступеневу процедуру звернень до кількох органів виконавчої влади:   Мінекономіки, Державної податкової адміністрації та Національного банку України в запропонованому варіанті передбачає суттєве спрощення та скорочення цієї процедури.

Законопроектом вводиться норма щодо надання висновку Мінекономіки резиденту з подальшим інформуванням державної податкової адміністрації та Національного банку.

Якщо для порівняння можна сказати, що на сьогоднішній день трьохступенева процедура отримання ліцензії Національного банку  займає 40- 60 днів. У разі схвалення законопроекту ця процедура скоротиться до 10 робочих днів.

Пропонується також ввести норму, коли загальний розмір   нарахованих штрафних санкцій не може перевищити суми недоодержаної валютної виручки або вартості недопоставленого товару.  На сьогоднішній день цієї верхньої межі не існує.

Дякую за увагу. Прошу підтримати даний закон.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Сідайте, будь ласка.

Порошенко від комітету.

 

17:18:04

ПОРОШЕНКО П.О.

Шановний Олександре Олександровичу, шановні народні депутати! Комітет на своєму засіданні у вівторок розглянув зазначений законопроект, і хоч коротко нагадати вам, що виходячи з вимог робочої групи з розгляду заявки України по вступу України до СОТ про те, що порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті, який використовується Україною, не в повній мірі відповідає нормам і принципам угод Світової організації торгівлі. Є необхідність врегулювати це питання відповідно до вимог в межах Світової організації торгівлі.

Я не виключаю, що за цей законопроект зараз сьогодні може голосувати і фракція комуністів, тому що цей законопроект спрямований в першу чергу на підтримку вітчизняного виробника. Підприємства машинобудування, особливо важкого машинобудування, суднобудування з довгим циклом виробництва, які замовляють за кордоном комплектуючі, які виробляються набагато більше, ніж один рік, мали довгу тяганину бюрократичну для того, щоб отримати довідку в податковій, в УБОЗі, Національному банку, будь-де інше на отримання індивідуальної ліцензії, яка так само важко продлівалася.

Разом з тим, ми абсолютно переконані, що ця норма, вона вже була підтримана фактично в редакції, яка була прийнята Законом України про нову редакцію Закону України „Про валютне регулювання”, сьогодні знімає цей бюрократичний тягар з українського виробника.

Я повністю підтримую те, що казав колега Пятницький про позитивні риси зазначеного законопроекту. Єдине що: в тексті зазначеного законопроекту, я це кажу для стенограми, Микола Янович, Микола Янович, я просив би це підтримати, що ми відповідно до тексту вносимо зміни, що цей законопроект вступає в дію з першого січня 2008 року, - те, що ми домовились, те, що не сказав колега П'ятницький. Тому що нам потрібно…                     

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Закінчуйте.

 

ПОРОШЕНКО П.О. Дякую. Спільно уряду, Національному банку і Верховній Раді розробити порядок здійснення розрахунків в національній валюти, особливо що стосується валютного контролю, для того щоб зберегти основні функції валютного контролю за Національним банком. Для цього потрібно певний час. Тому на голосування прохання поставити узгоджений комітетом і урядом варіант про вступ в дію закону з першого січня 2008 року.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Є бажаючі обговорювати? Немає? Є. Запишіться: два – за, два – проти. Аржевітін, будь ласка. І Яворівський.

 

17:21:11

АРЖЕВІТІН С.М.

Станіслав Аржевітін, „Наша Україна”.

Ну, найперше, я хотів би сказати, що ті пропозиції, які тут закладені, вони не зовсім відносяться до СОТ. Я думаю, організаціям СОТ не цікаво, хто в нас видає ліцензії: чи Національний банк, чи тепер Кабінет Міністрів. Я думаю, їм не цікаво, які штрафні санкції у нас сплачуються за неодержання валютної виручки, але, по великому рахунку, пропозиції, які тут є, є дуже слушними, особливо дуже вдалою є пропозиція щодо збільшення термінів розрахунків з 90 днів до 180 днів. Це суттєва лібералізація валютного ринку. Аналогічно можна сказати щодо зменшення нарахованої пені, тому що сьогоднішній механізм доходив до абсурду.

Найскладнішим є питання – це щодо побудови нового механізму регулювання зовнішньої діяльності саме в частині розрахунків в іноземній валюті. Чотирнадцять років наша країна жила по одній методології, тепер ми повинні це все змінити.

Тому з метою того, щоб у нас не відбулось колапсу у міжнародних розрахунках, а також щоб наша країна не стала кредитором інших країн, адже тепер наша валюта буде обертатись за межами нашої держави не 90 днів, а 180 і навіть більше, а також враховуючи, що поки що ніхто не бачив, який пропонується нам спрощений механізм міжнародних розрахунків в іноземній валюті, а також враховуючи, що у нас літній період  буде, є пропозиція, щоб цей закон набрав чинності, дійсно, з 1 січня  2008 року.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Яворівський.

 

17:22:55

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Сергій Терьохін просить слова, і я не можу йому відмовити.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Сергій Терьохін мікрофон.

 

17:23:01

ТЕРЬОХІН С.А.

Дякую, пане Яворівський.

Дійсно, я слово попросив тому, що у 1993 році написав цей декрет у лютому місяці, і написав його тільки на один рік. 14 років він діє. Він не потрібен взагалі нікому.

Це не є вирішення питання – з 90 днів підняти до 180-ти. Сьогодні, припустимо, військова продукція історично поставляється з розстрочкою платежу до пяти років. Важке машинобудування, припустимо, наша знаменита СІЧ, поставляють турбіни мінімум з розстроченням три роки платежів. Тому я вітаю, власне, цей перший маленький крок, але, Микола Янович, необхідно взагалі скасувати цей закон, який абсолютно тепер не потрібний. Він діяв лише в пору гіперінфляції. Тепер не треба. Сьогодні ми податки перевели з каси на першу подію або метод нарахувань, тому цей закон жодним чином не впливає на бюджетні показники.  Прохання все-таки із згодом його скасувати взагалі.   Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Зараз буде неймовірне. Сулковський просить виступити проти уряду. Дайте йому слово. Але по темі.

 

17:24:32

СУЛКОВСЬКИЙ П.Г.

Дякую, Адаме Івановичу.

Дійсно, порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті, якщо спостерігати, то, дійсно, і по ліцензіях, і по штрафних санкціях там багато недоречностей, які треба зачистити, врегулювати і так далі.

І чому, наприклад, ми сьогодні… я спочатку був проти, але потім, коли я розібрав, що навіть Петро Олексійович  Порошенко сьогодні підтвердив на трибуні, що, дійсно, раніше урядом, таким, як очолювала Юлія Тимошенко, багато наробили шкоди в цих проектах, і тому коли прийшов професійний уряд Віктора Януковича,  він добре вник у цю справу, розібравшись, ліквідував усі недоліки там, як положено, і сьогодні сам Петро Олексійович закликав проголосувати навіть наших колег по коаліції – комуністів. 

І у мене немає сумніву, що сьогодні, дійсно, ми всі проголосуємо за цей проект, бо він, дійсно, сьогодні не буде завдати шкоди Україні. І я закликаю його проголосувати сьогодні.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  А брали ви  слово з інших мотивів.

Обговорення питання завершено. Я ставлю на голосування про прийняття у цілому Закону про внесення змін до Закону України "Про  порядок здійснення розрахунків у іноземній валюті”.

Зніміть голосування. Так, як дивиться уряд на поправку? Позитивно. Значить з поправкою, що вводиться, він діє з першого січня 2008 року. А взагалі це правило Бюджетного кодексу, тут ми і уряд можемо не питати. З наступного фінансового року. З першого січня вводиться. Голосуємо.

 

17:26:42

За-376

Прийнято.

Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Митний тариф України", реєстраційний номер 3600. Включити до порядку денного треба. Прошу голосувати.

 

17:27:10

За-338

Включено.

Будь ласка, Пятницький.

 

ПЯТНИЦЬКИЙ В.Т. 

Шановні народні депутати, даний законопроект, як і більшість попередніх, є суто технічним, оскільки не змінює ставки ввізного мита, а лише переводить Митний тариф, який діє в Україні, на базу УКТЗ версії 2002 року.

На сьогоднішній день, слід зазначити, що діючий Митний тариф базується на гармонізованій системі опису та кодування товарів версії ще в 1996 році, яка на сьогоднішній день в світі практично не використовується.

І проектом закону передбачається, що приводиться товарна номенклатура у відповідність з вимогами гармонізованої системи 2002 року, яка розроблена в рамках Міжнародної конвенції про гармонізовану систему опису та кодування товарів, до якої приєдналась Україна. Відбувається адаптація статистичної системи України до міжнародних методів, стандартів та класифікацій, усуваються розбіжності в версіях систем класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності України та країн основних торговельних партнерів. Прискорюється та спрощується процедура мит, це буде сприяти прискоренню та спрощенню процедури митного оформлення товарів при проведенні зовнішньоекономічної діяльності. В результаті зазначеного вище, сприятиме розвитку та пожвавленню зовнішньої торгівлі і, як наслідок, збільшення надходжень до державного бюджету.

Шановні народні депутати, пропоную прийняти даний законопроект. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Петро Порошенко від комітету.

 

17:29:02

ПОРОШЕНКО П.О.

Шановний головуючий, шановні колеги! Даний законопроект був розроблений Кабінетом Міністрів на виконання зобов’язань України в рамках вступу України до Світової Організації Торгівлі, закріплений двосторонніми протоколами з доступу до ринку товарів та послуг. Я хотів би ще раз чітко наголосити, що зазначеним законопроектом не передбачається жодної зміни ставок ввізного та вивізного мита. Мова йде виключно про приведення у відповідність нині діючого митного тарифу, який, як було заявлено, був побудований на основі гармонізованої системи опису та кодування товарів версії 1996 року, яка на сьогодні в світі вже, практично, не використовується, ми живемо як би за залізною завісою. І необхідно привести це у відповідність до системи загально визнаних норм міжнародного права, шляхом запровадження митного тарифу України, в основу якого покладено нову версію української класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності, яка побудована на основі гармонізованої системи опису та кодування товарів 2002 року. Так звана ГС-2002. І, ще я  підкреслюю, комбінованою номенклатурою Європейського Союзу. Це є технічний законопроект, який приводить у відповідність українське законодавство європейським вимогам і вимогам Світової організації торгівлі. І комітет рекомендує Верховній Раді України прийняти зазначений законопроект в цілому. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Чи є бажаючі обговорювати? Запишіться. Два - „за”, два - „проти”.

Королевська, будь ласка.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Немає. Відмовляється від слова. Симоненко.

 

17:31:10

СИМОНЕНКО П.М.

Уважаемые коллеги! Симоненко фракция Коммунистов.

Я хотел бы обратить ваше внимание и всех специалистов кто занимается рынком внутренним, кто обеспечивает поставку на зарубежные рынки, что вы сейчас проголосуете не держа в руках. Вот он этот закон. Вы посмотрите сколько страниц. Коды как меняются. Это различные группы товаров, это естественно либо урон, либо позитив для нашей экономики, для внутреннего и внешнего рынка. Неужели, вы и сейчас пойдете на то, что не читая эти 400 страниц  проголосуете все то, что будет касаться каждого гражданина страны, цен, ценообразующих факторов и многое другое. Пожалуйста голосуйте, но я еще раз хочу привлечь ваше внимание, что таким образом вы выполняете роль тех людей, которые не думают  о последствиях. И фракция коммунистов призывает отложить этот проект не голосовать сегодня, хотя бы прочитайте, он ведь 30 только зарегистрирован 30 мая 400 страниц вы что прочитали его?

Поэтому фракция коммунистов призывает всех сегодня не голосовать категорически осуждает подобную практику подгонки под интересы сотовских) государств.

Сегодня по сути дела национальные интересы Украины, а вернее это национальная измена и сдача интересов отечественного товаропроизводителя. Поэтому все то, что имеет отношение к прогрессивному развитию, то есть классификация, с точки зрения позитива для развития внутреннего рынка - это  то принимается, но прежде, чем принимать, надо внимательно прочитать, что здесь предлагается.

Фракция коммунистов считает подобные действия негосударственным    подходом и это только в угоду того, чтобы сегодня удовлетворить амбиции Ющенко, которые он поставил, как условия, для того, чтобы решать вопросы досрочных выборов. Я считаю, что это тем более антигосударственная  политика. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Обговорення питання завершено, я ставлю на голосування пропозицію про те, щоб прийняти в цілому, як  Закон про внесення змін до Закону України «Про Митний тариф України».  Реєстраційний номер 3600.

 

17:33:39

За-342

По фракціях. 170 – Партія регіонів, 95 – „Блок Тимошенко”,  «Наша Україна» - 66,  соціалісти, комуністи – не голосували, позафракційні – 11.

Ставлю на голосування пропозицію про включення до порядку  денного проект Закону про внесення змін до Закону України "Про страхування". Реєстраційний номер 3601.

 

17:34:19

За-336

Включено.

Будь ласка, доповідає  Пятницький.

 

ПЯТНИЦЬКИЙ В.Т.

Шановні народні  депутати, законопроект про внесення змін  до Закону України про внесення змін до Закону України «Пр страхування передбачає два наступні принципові моменти.

В діючій редакції Закону України  про внесення змін до Закону   України  «Про страхування» вносяться зміни  щодо скасування обмежень  страхової суми в 75 відсотків вартості кожного об’єкта   страхування за договорами страхування  ризиків, пов’язаних з  морськими перевезеннями, комерційною авіацією,  запуском космічних ракет і фрахтом, включаючи супутники. Це так звані страхування великих ризиків.

І друге – це вносяться зміни щодо надання  права страховикам нерезидентам здійснювати послуги по договорам перестрахування при постачанні таких послуг через кордон, транскордонне постачання.

Розробка законопроекту була обумовлена наступним. По-перше, необхідністю приведення законодавства України у відповідність до тих домовленостей, які досягнуті в рамках вступу до Світової організації торгівлі.

По-друге, необхідністю виконання положень щодо доступу до ринку послуг і домовленостей, взятих в процесі двохсторонніх переговорів з країнами-членами робочої групи, зокрема, необхідно провести законодавство у відповідність до статті, до норм статті 16 параграфу 2 ... , якою передбачено скасування обмежень загальної кількості операцій з послугами або загального обсягу продукції послуг, вираженого у показниках, що встановлюються цифрові одиниці.

Ми сподіваємося, що прийняття даного законопроекту і прийняття зазначених змін забезпечить приведення норм Закону України про страхування у відповідність до прийнятих домовленостей і сприятимуть активному розвитку страхової системи України через широке залучення іноземного капіталу, розширення спектру, кількості  та якості наданих послуги для споживачів при страхуванні великих ризиків. Прошу підтримати даний законопроект. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Від комітету Терьохін, будь ласка.

 

17:36:38

ТЕРЬОХІН С.А.

Шановні колеги, комітет розглянув це питання. В цілому підтримує цей законопроект, що стосується зняття 75-відсоткового обмеження по переданню  перестрахувальних платежів по великих ризиках. Але, шановні колеги, я хотів би наголосити, що в цьому законопроекті міститься дуже небезпечна стаття про так зване, транскордонне посередництво і перестрахування. Про що йде мова. На завтра, якщо буде прийнятий в цьому виді законопроект, а між іншим, виходячи з мого досвіду переговорів в Женеві не вимагалося цього, вимагалося лише зняття 75-відсоткового бар’єру, то тоді завтра до наших громадян, до  хат будуть приходити агенти десь нігерійського образцу, без будь-яких ліцензій, без будь-яких сертифікатів і збирати гроші. Тому є прохання таке -  підтримати пропозицію Кабінету Міністрів щодо 75 відсотків, але в жодному разі не чіпати питання перестрахування і страхового посередництва. Ми втратимо цю галузь, буде так, як сьогодні є в Польщі, Угорщині або Чехії, де національного страхового ринку не існує просто як класу, вони пішли на такі поступки.

Тому прохання підтримати цей закон лише в частині зняття 75 відсотків обмежень. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Хто за, хто проти? Зелені – за, червоні – проти. Прошу натискувати кнопки. Яворівський і Сулковський.

 

17:38:41

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Хороший тандем, хороший тандем.

Я, шановні колеги, кажуть, що якщо слон дуже хоче йти, а його тримають за ноги, то найрозумніше, відпустити його. Я абсолютно переконаний, що ті, хто сьогодні говорять про те, що ці законопроекти це наше таке, так би мовити, лягання або падання під якісь там європейські норми і демонстрація наша і менша вартості, абсолютно не мають рації в тому. Мені здається, навпаки, навіть якби не сотівські проблеми сьогодні були, майже всі закони, про які ми сьогодні говоримо, їх і так треба було приймати, бо вони піднімають, вирівнюють Україну фактично до європейський стандартів і цей законопроект так само. Через те, ми будемо за нього голосувати.

І друге, щоб я хотів сказати. Шановні колеги і шановні наші виборці! Зараз відбувається історичний момент, ми знімаємо останній бар’єр до проведення виборів. Зараз представники „Нашої України” і Блоку Юлії Тимошенко здають до Секретаріату оригінали наших заяв про складення своїх повноважень. Більших причин у вас уже не буде!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Нарешті країна дочекалася. Сулковський, будь ласка.

 

17:39:57

СУЛКОВСЬКИЙ П.Г.

Дякую. Шановні народні депутати!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я маю на увазі, виступу Сулковського.

 

СУЛКОВСЬКИЙ П.Г. Шановні народні депутати!

Хотілось б черговий раз звернутись до народу України. Попередній виступаючий в черговий раз викинув голі слова, де несуть заяви та не зрозуміло куди ще. Ще занесіть до Юлії Володимирівни додому ті заяви. Може краще їх якось уже ліквідуєте чи ще щось. Щоб ви не говорили, заяв, мабуть, в парламент не побачить.

 А тепер по суті. Проект закону цей, дійсно, закон треба  приймати, голосувати і він тільки принесе користь Україні. Не треба голосувати, я закликаю окремих народних депутатів за такі проекту закону, які не буде підтримувати    уряд. От за ті закони голосувати я також буду  закликати не голосувати. Тому що ті закони, які не  підтримуватиме уряд , не розбереться професійно, а раз уряд розібрав, значить ці закони  на користь України. Не на користь України  2005 році постановою Кабінету Міністрів Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко видала таку постанову про контрабанду. От така постанова, от  такі підходить, дійсно, нанесли тоді величезний удар по Україні, по українцям. Де ціни пішли по 5, за 5 гривень літра 95, хай пам’ятає    український народ. На ринку м'ясо у двічі дорожче уже тоді було за сьогоднішні ціни і так далі. От такі контрабанди, от такі підходи, от такі недолугі документи, які приймав уряд Юлії Тимошенко ото, дійсно,  наносили шкоду.

 Тому, дійсно, Віктор Андрійович Ющенко  негайно звільнив її з роботи. Що й правильно зробив.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так обговорення питання завершено. Уряд хоче поправитись. Будь ласка.

Увімкніть мікрофон трибуни. Будь ласка.

 

ПЯТНИЦЬКИЙ В.Т. 

Шановні народні депутати, я хотів би звернути вашу увагу, що в порівняльній таблиці наведена редакція також діючого закону.   І якщо подивитися на передостанню сторінку, там написано: у статті 15 частину восьму викласти в такій редакції: „Посередницька діяльність на території України з укладання договорів страхування з іноземними страховиками не допускається, крім…” І останній рядок в цьому абзаці: „… договорів перестрахування з додержання вимог цього Закону”. Тобто ми жодної нової норми не вводимо, що стосується договорів перестрахування.

І я хотів би ще звернути вашу увагу, ми надсилали протоколи на запит Верховної Ради, ми надсилали протоколи, які ми підписували, і протокол можете взяти з Японією, який Сергій Анатолійович підписував. І там є ці норми. Будь ласка.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги…

 

ПЯТНИЦЬКИЙ В.Т. І ще один момент, ще один момент, якщо дозволите. У нас законом діючим передбачається, що тільки через п'ять років філії іноземних страхових компаній зможуть працювати на українському ринку – після вступу до Світової організації торгівлі. Дякую. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я розумію, що ви працювали в міністерстві і підписували ці закон і угоди. Потім виясните. Це – скорчена процедура. Я не буду арбітром у ваших суперечках.

Ставимо на голосування закон… Що? Не треба. От як не пройде закон, тоді ви роз'ясните. Я ставлю на голосування пропозицію про голосування в цілому Закону про внесення змін до Закону України „Про страхування”, реєстраційний номер 3601.

 

17:44:26

За-274

У Терьохіна нема можливості сказати, але…

Ставиться на голосування пропозиція про включення до порядку денного проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо правової охорони інтелектуальної власності, реєстраційний номер 3602.

 

17:45:00

За-318

Включено.

Будь ласка, Пятницький.

 

ПЯТНИЦЬКИЙ В.Т. Шановні народні депутати, завданням проекту закону є приведення законодавства України у сфері захисту прав інтелектуальної власності у відповідність до вимог статті 46 Угоди „Про торговельні аспекти права інтелектуальної власності” з метою недопущення повторного введення в цивільний оборот контрафактної  продукції, а також знарядь і матеріалів, які спеціально використовувалися для її виготовлення.

Тому законопроектом передбачено внесення змін до Цивільного кодексу України, а також до Кримінального кодексу України в частині, що стосується вилучення, знищення та конфіскації контрафактної продукції, а також знарядь і матеріалів, які спеціально використовувалися для її виготовлення.

Прийняття законопроекту забезпечить приведення українського законодавства у відповідність до норм Світової організації торгівлі. Тому прошу підтримати даний законопроект. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, від комітету Курило.

 

17:46:09

КУРИЛО В.С.

Шановні депутати, комітет розглянув проект цього закону: щодо внесення змін, - і підтримав усі запропоновані урядом зміни, які посилюють відповідальність за контрафактну продукцію.

Тому просимо підтримати цей законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Чи є бажаючі висловитися? Запишіться.

Тепер Сулковський, Яворівський. Будь ласка.

 

17:46:49

СУЛКОВСЬКИЙ П.Г.

Дякую. Сулковський, фракція Партії регіонів, Рівненщина.

Я виступаю сьогодні від народних депутатів Західної України, які, дійсно, вболівають за сьогоднішній стан справ. Родючість земель дещо Центральної України, на Рівненщині, в Західній Україні гірша. І тому для сільського господарства там тяжчі в деякій мірі умови. І, ви знаєте, що цей закон, є представник Кабінету Міністрів, я дивлюся, Микола Яновича немає, хотілося б до нього задати запитання. Коли ми приймемо цей закон, чи на майбутнє не прийдеться нам звертати увагу  на більшу дотацію для села, тому що, мабуть, виникне питання щодо нульової ставки оподаткування СОТ.  Тому я думаю, що уряд серйозно  продумав це питання, і цей закон не потрібен нанести шкоди…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Виключіть мікрофон.

Павло Гнатович, ви захопилися і вже перескочили на наступний закон.

Будь ласка, Яворівський.

 

17:48:00

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Шановні колеги, щоб знову не виступати у парі з Сулковським, я передаю слово Полохало.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Полохало, мікрофон.

 

17:48:11

ПОЛОХАЛО В.І.

Шановні колеги, звісно, що цей закону у зв'язку з  тим, що ми вступаємо до СОТ, треба скоріше всього підтримати.

Але я звертаю увагу всіх присутніх тут депутатів, що це абсолютно формально виписаний закон. Тобто є вимоги СОТ – нате вам, добавляємо  слово „знищення”, тому що в цьому законі не передбачено, яким чином відбувається, буде відбуватися знищення. Утилізація за рахунок чого? МВС, який цим займається?

Другий  момент, він торкається того, що насправді, мабуть, не всі знають, Україна сьогодні займає девяте місце в світі по контрафактній продукції. Ми лідери, входимо в десятку лідерів. А Міністерство внутрішніх справ, яке займається конфіскацією, а потім його продає, всього 10 відсотків конфіскує від всього обсягу контрафактної продукції.

Інакше кажучи, без забезпечення цього закону конкретними механізмами, без необхідної уваги з боку уряду, з боку влади, це закон – пуста  формальність для того, щоб ми начебто вступили в СОТ.

І третє, що я хочу сказати, у нас взагалі не існує такого поняття сьогодні, як боротьба з контрафактною продукцією. Я мабуть… якщо хтось із вас був на Петрівці, він знає, що там влаштовується, МВС спеціально влаштовує начебто облави на контрафактну продукцію. Вилучається 2-3 особи, потім ця  повертається контрафактна продукція або вона потрапляє  до Міністерства внутрішніх справ.

Звертаю вашу увагу, що наприкінці березня, коли опозиція  брала участь у засіданнях, відбулися парламентські слухання з інтелектуальної власності. Ні Прем'єр-міністр, ні міністр економіки, ні міністр внутрішніх справ...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Симоненко, будь ласка.

 

17:50:17

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракция коммунистов.

Уважаемые коллеги, я хотел бы вас вернуть к тому периоду, когда мы принимали этот закон под давлением посольства Соединенных Штатов Америки и неоднократных требований к парламенту Украины капитулировать и сдать своего отечественного товаропроизводителя. Мы все с вами были свидетелями, сколь была жестокая борьба против Украины, и фракция коммунистов категорически выступала против тогда.

Этот же закон имеет развитие уже и эти предложения, имеет развитие, на мой взгляд, несколько в другом уже плане. Речь же идет не только о борьбе с контрафактной продукцией. Мне представляется, что этот закон будет рейдерским законом для Украины прежде всего с точки зрения уничтожения творів, матеріальних носіїв, ком’ютерних програм, баз даних, виконань, фонограм, відеограм, програм мовлення та знаряддя і таке інше. То есть значительно шире перечень того, против чего ведется сегодня борьба.

И, если в том законе, против которого мы выступали под давлением Соединенных Штатов Америки, Верховный Совет тогда принимал, ведь тогда была проблема лицензирования и оборудования, на котором изготавливается эта продукция, и жесткий контроль был за этим оборудованием. Сегодня же расширяется еще и жесткий контроль вплоть до уничтожения. А в условиях борьбы конкурентов это может быть использовано и против своего же производителя своими же рейдерскими структурами.

Фракция коммунистов не будет голосовать за эти изменения. Благодарю.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Обговорення питання завершено.

Ставиться на голосування пропозиція про прийняття Закону у цілому про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо правової охорони інтелектуальної власності, реєстраційний номер 3602.

 

17:52:16

За-359

Закон прийнято.

Треба включити до порядку денного законопроект за номером 3603 – про внесення змін до Закону України „Про податок   на додану вартість” (щодо оподаткування сільськогосподарських товаровиробників). Те, про що Сулковський говорив.

 

17:52:53

За-294

Прийнято.

Будь ласка, Валерій Тезійович.

 

ПЯТНИЦЬКИЙ В.Т. Шановні народні депутати, даним законопроектом, який розроблено з метою приведення національного режиму оподаткування сільськогосподарських підприємств у відповідність до норм та принципів Світової організації торгівлі, передбачається наступне.

По-перше, пропонується вилучити статтю 8.1, яка передбачає спеціальний режим оподаткування діяльності сфери сільського та лісового господарств, а також рибальства. І яка з самого початку прийняття цього закону, жодного разу не застосовувала, разом з тим, вона містить в собі дискримінаційні положення.

З іншого боку, передбачається змінити редакцію підпункту 6.2.6, статті 6 таким чином, щоб оподаткування операцій з поставок переробним підприємством вітчизняного молока та м’яса живою вагою та імпортованої аналогічної продукції, здійснювалось на однакових умовах. Термін дії цього підпункту встановлюється до 1 січня 2008 року з моменту вступу України до Світової організації торгівлі. І на сьогоднішній день цей підпункт так і діє, до 1 січня 2008 року, після цього буде застосуватися загальний режим. Прийняття проекту закону із забезпеченням виконання зобов’язань, які прийняті в рамках переговорного процесу і забезпечить приведення нормативно-правових актів у відповідність до норм СОТ. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Сідайте, будь ласка. Від комітету Порошенко.

 

17:54:53

ПОРОШЕНКО П.О.

Шановний Головуючий, шановні колеги, цей законопроект викликав, можливо, найбільш таку важку дискусію при обговоренні його на комітеті. І цілий ряд членів комітету виступали проти прийняття зазначеного законопроекту без присутності представників уряду. В даний час законодавство України  з питань оподаткування податку на додану вартість передбачає оподаткування податком за нульовою ставкою операції з поставки переробним підприємствам молока і м’яса живою вагою сільськогосподарським виробникам.

Крім того, передбачено встановлення спеціального режиму оподаткування  діяльності в сфері сільського господарства, а також рибальства на термін до 1 січня 2008 року.

Дійсно, цим зазначеним законопроектом скасовується дія статті 8 прим. або 8.1 (вісім зі значком один), яким передбачалися пільгові режими для сільгоспвиробників. Відверто кажучи, дія цієї статті ніколи не використовувалася, вона ніколи не була введена в дію, тому що Верховна Рада постійно приймала рішення про нульову ставку оподаткування сільгоспвиробника податком на додану вартість. І ця сума, яка нараховувалась податку на додану вартість, перераховувалась на власні цілі, на розвиток сільгоспвиробника.

На сьогоднішній день в умовах відповідного проведення переговорів представниками уряду був розроблений і Кабінетом Міністрів України внесений зазначений законопроект, який передбачає скасування, з точки зору робочої групи, дискримінаційної статті 8.1(зі значком один) Закону України „Про податок на додану вартість”...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте.

 

ПОРОШЕНКО П. О. Ця норма буде діяти з датою вступу України до СОТ по 1 січня 2008 року.

Я маю наголосити для стенограми, що комітет з цього приводу рішення не прийняв.  Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Запишіться два - „за”, два - „проти”.   

Будемо вважати, що Сулковський вже виступив.

Так, зараз, але, шановні колеги, перед тим  нам треба організаційні питання визначити.  Ми так злагоджено і  дружно працюємо, що всі хочуть продовжити засідання. Є пропозиція продовжити засідання до 20-тої години, прошу визначатися.

 

17:58:16

За-320

Рішення прийнято. Будь ласка, Лановий.

 

17:58:23

ЛАНОВИЙ В.Т.

Шановні народні депутати, оподаткування податком на додану вартість  сільського господарства  в нашій країні здійснюється за пільговим режимом для власних виробників. Цей режим продовжується і на 2007 рік.  Але нормами СОТ передбачається, що немає дискримінації на території  будь-якої країни члена СОТ щодо внутрішнього виробника і зовнішнього постачальника.

І тому  таку ж пільгову норму пропонується ввести  для імпортних постачальників сільськогосподарської сировини. Отже це загальне правило, одне з чотирьох фундаментальних правил СОТ. Тобто ми не дискримінуємо  нашого сільськогосподарського виробника, не позбавляємо його пільг, а створюємо йому такі ж умови і для переробника імпортної сировини. Отже ми, можна так сказати, що для   внутрішнього    переробника і споживача  знімаємо частину ціни, пов’язаної з ПДВ і забезпечуємо більш  низькі    ціни на сільськогосподарську сировину, як внутрішнього, так і зовнішнього походження.

Тому варто підтримати це, як загальне правило і умови входження до   Світової організації торгівлі. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Не знаю, давати Пулковському, чи ні, бо він вже про цей законопроект нам розповідав. Дамо? Будь ласка.

 

18:00:03

СУЛКОВСЬКИЙ П.Г.

Дякую, Адаме Івановичу. Я вибачаюсь, що я працюю в аграрному комітеті, все життя пропрацював у сільському господарстві і найбільше переживаю за село...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. І душа болить.

 

СУЛКОВСЬКИЙ П.Г. ...і за виробництво сільськогосподарських виробників. Тому дійсно, цей закон, він якби не уряд працював на сьогоднішній день професійний Віктора Януковича, то я би за нього не голосував за цей закон. Чому? Тому що дійсно, нульова ставка податку на додану вартість на 2007 рік, вона становить більше чотирьох мільярдів гривень пільги для селян. Тому, якщо ми приймаємо цей закон, ці пільги на 2008 рік практично будуть скасовані. Але я переконаний, що на 2007 рік уряд Януковича у п’ятнадцять разів більше, хоч село це ще не відчуває в повній мірі підтримки з боку держави, але все-таки такі зміни в державному бюджеті відбулися на 2007 рік проти уряду 2005 року. Ну, а хто там працював Прем’єр-міністром, вже ви знаєте, нагадувати не буду, жінка.

Тому на 2008 рік, хоч ми сьогодні приймаємо цей закон...

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Як звуть?

 

 СУЛКОВСЬКИЙ П.Г. Як звуть? Юлія Тимошенко, чого ви не знаєте хто Прем’єр-міністром був у 2005 році? Тому на 2008 рік, я переконаний, що уряд Януковича замість того,  що вже п’ять мільярдів практично не буде податку пільгового для селян, але у мене є сьогодні, вже є інформація, що уряд відпрацьовує на наступний рік бюджетний рік, що буде село підтримано вдвічі більше з державного бюджету до 2007 року. Значить, селяни отримають більше 20 мільярдів гривень дотацію для села і я в цьому переконаний.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Матвєєв.

Симоненка Мікрофон.

 

18:02:19

СИМОНЕНКО П.М.

Уважаемые коллеги, я в который раз обращаюсь к вам, кто вам дороже, наш украинский гражданин и житель села, и производитель, либо зарубежный. Вот ответьте сами себе на этот вопрос, чтобы было понятно, что в данной ситуации норма, которой мы сегодня руководствовались, она ведь защищала нашего селянина от того, что навала шла продукция из-за рубежа, выпускаемая и выращимая в гораздо, так скажем, выгодных условиях.

Таким образом, мы оставляли и в оборотный капитал, мы давали хоть как-то возможность в этих условиях поддержать их. Вы, что не видите, что село у нас сегодня уничтожено, 90 процентов машинотракторного парка изношена, 100 процентов техники в животноводческом комплексе уничтожена. И, таким образом, сегодня вы собираетесь поставить в равные условия, и вы нулевую ставку обеспечиваете для зарубежного производителя, а кто останется у нас на селе? Сегодня и так у нас остались только люди пожилого возраста, это практически уничтожит производство на селе, это практически уничтожит социальную инфраструктуру, это естественно вызовет огромный рост безработицы, которая будет поглощаться городской частью.

Таким образом, это, прежде всего, касается и перерабатывающих отраслей, потому что село не будет давать сырье для перерабатывающей промышленности, уменьшится оборотный капитал, заставляет брать кредит. Таким образом, уважаемые жители Украины, это будет колоссальным ударом по ценообразующему фактору и снова будет у нас рост цен на продукты питание и другой, так скажем, потребной продукции производимой на селе.

Фракция коммунистов категорически возражает против и, считает, что это будет нанесен колоссальный удар не только по селу, а и по продовольственной безопасности нашей страны. Благодарю.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сергій Терьохін.

 

18:04:10

ТЕРЬОХІН С.А.

Дякую. Шановні народні депутати, декілька тез.

Теза перша для пана Пулковського на всякий випадок. В 2007 році асигнування на село бюджетні були скорочені порівняння з відповідними асигнуваннями 2006 року майже на 400 мільйонів гривень. Для розуміння.

Теза друга. Що пропонує уряд цим законопроектом. Я дуже щасливий з політичної точки зору, що уряд пропонує на 13 мільярдів приблизно в цінах цього року підняти оподаткування села.

На сьогодні в нас нуль по молоку і мясу. Пропонується з 2008 року поставити 20 процентів ПДВ. Зараз нуль. Ще раз повторюю. Буде 20 процентів.

Уряд пропонує скасувати статтю 8 прим., яка встановлює спеціальний режим оподаткування села відповідно до глави другої Директиви ради ЄС від 28 листопада 2006 року, за яким 12 процентів нараховується податку, який   залишається в  розпорядженні селянина і не сплачується до бюджету.

Уряд пропонує це скасувати. Тому, я дуже радий з політичної точки зору, що завтра кожний селянин  почує піклоту цього уряду, коли буде платити настільки більше процентів податку.

Я дуже  буду радий, що кожен споживач, який буде   купувати аграрну продукцію заплатять витратах 16,67 плюс, хто розуміє бухгалтерію.

Тому наша пропозиція нашої фракції така. В повному вигляді голосувати за цей закон  не можна.  Можна прийняти тільки перший пункт, який, як пан Лановий сказав, приводить до балансу між постачальниками зовнішніми і постачальниками внутрішніми і відповідає правилам СОТ. Решта  - другий пункт скасування 8-прим - суперечать директиві ЄС і нашій угоді укладеній з Європейським Союзом...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Так ваше прізвище сьогодні тільки й лунає.

Будь ласка, Сулковський репліка одна хвилина.

 

18:06:44

СУЛКОВСЬКИЙ П.Г.

Дякую. Я хотів би сказати і  заперечити пану Терьохіну.

Пан Терьохін, скажіть, будь ласка, вас з міністра економіки Юлія Володимирівна Тимошенко взяла, а Юрій Іванович Єхануров, дійсно, професійний прем’єр вас вигнав. Бо з вас такий міністр економіки, як з мене космонавт, по-перше.

 По-друге, оце, що ви неправдиві даєте цифри, я прошу Миколу Яновича Азарова. Миколо Яновичу, доручіть міністру, Міністерству економіки ,щоби разом, я прийду,  зробили  аналіз стосовно підтримки села в 2005 році і сьогодні, що уряд зробив на цей рік. І я з цією інформацією вийду на трибуну в парламенті і спростую пану Терьохіну – екс-міністру економіки. Не дай Бог, щоби були такі міністри економіки, бо зруйнували б вщент економіку України!  Дякую. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, ви обмінялись репліками. Терьохін назвав прізвище Сулковського, Сулковський відповів. Азарову, будь ласка, мікрофон.

 

АЗАРОВ М.Я.

Уважаемые народные депутаты, так много говорится вещей, которые в общем-то не отвечают действительности. Ну если село уничтожено при такой системе налогообложения, значит, систему налогообложения надо менять. Если село на сегодня уничтожено при такой системе дотаций, значит, такую систему дотаций надо менять.

Однако, у нас село не уничтожено. И правительство в этом году выделяет значительные средства на прямые дотации села. Этот закон мы приводим в соответствие с мировыми правилами, этим законом, точнее, налогообложения сельскохозяйственной продукции. И разумеется, правительство при составлении бюджета на 2008 год заложит прямые дотации села, полностью компенсирующие восстановление ставки налогообложения. 

И последнее, напомню, что такие попытки изменить систему налогообложения села, последовательно делались несколько раз и сохранялась все-таки нулевая ставка НДС с оставлением накопленных средств на счетах перерабатывающих предприятий. Эта система, на мой взгляд, всегда была неэффективной. Необходимо было давным-давно от нее отказаться и перейти на прямые дотации – на гектар, на тонну выработанной продукции и на другие критерии. Но то, что правительство однозначно увеличит на следующий год прямые дотации села, я могу вам гарантировать. Такое решение правительство приняло при рассмотрении этого закона.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.   Шановні колеги, по реакції Сулковського я зрозумів, що він готовий повернутися до праці в село. Будь ласка, Ткаченко.                   

 

18:10:07

ТКАЧЕНКО О.М.

Шановні колеги, я хотів лише два приклади привести. Один працівник села дає 12 робочих місць для горожан, один, який виробляє продукцію: чи то мясо, молоко, чи хліб. Дванадцять до продавця працює в місті. Що ми робимо? За що Азаров веде мову? Микола Янович! За що ви мову ведете? Ви не розумієте, що ви кажете!

Додаткова вартість, яка створюється селянином, розділяється просто: 20 процентів залишається на селі, 30 процентів – на переробку і 50 процентів – на торгівлю. Через що село бідне? Тому що додаткова вартість розподіляється абсолютно антидержавно. Якщо ми в цих питаннях хоч що-небудь розуміємо, то давайте ж думати, що ми робимо. Сьогодні 82 проценти сільських виробників збиткових, 82 проценти. Сьогодні село стоїть, як кажуть, на колінах! Сьогодні жде голод Україна! Треба шукати мінімум 15-20 мільярдів, для того щоб завезти…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте.

 

ТКАЧЕНКО О.М. Півхвилини.

Шановні друзі! То якщо ми в угоду робимо це СОТу, то, я думаю, такого уряду нам не потрібно.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Обговорення питання завершено.

Ставиться на голосування пропозиція про прийняття Закону про внесення змін до статті другої, вибачте, „Про податок на додану вартість”, реєстраційний номер 3603.

 

18:12:03

За-221

По фракціях.

Партія регіонів – 156, „Блок Тимошенко” – 7, "Наша Україна" – 48, соціалісти і  комуністи – не голосували, позафракційні – 10.

Була пропозиція Терьохіна проголосувати тільки за перший пункт. Прошу визначатися.

 

18:12:48

За-154

(Ш у м  у  з а л і)

Хто за те, щоб повернутися?

 

18:13:13

За-283

Ставиться на голосування про прийняття закону про внесення змін до закону України …

Симоненко.

 

18:13:28

СИМОНЕНКО П.М.

Уважаемые коллеги! Я думаю, что здесь, в данном случае, та информация, которую высказывал Николай Янович, она не до конца объективна, ибо СОТ не допускает дотации сельского хозяйства. И ваше заявления, которые делаете, они противоречат тому, что СОТ требует. И это было предметом обсуждения на прошлой… в прошлый раз, когда мы принимали. Но это, так скажем, ваше уже  дело, Николай Янович, что вы делаете для села.

А  я сейчас еще раз  хочу обратиться к своим коллегам: уважаемые, ну, неужели мы с вами не понимаем, что завтра убьем свою же родную маленькую родину? Куда вы, в какое свое село приедете после того, когда  это будет введено? Где вы найдете свои, как говорится, пепелища украинской земли-то? Неужели непонятно, что это приведет к уничтожению производственных, производительных сил? У нас же молодежь не остается  на селе, она уедет оттуда. Социальная инфраструктура вся будет уничтожена. Это варварская позиция тех, кто голосует за подобное решение.

Фракция коммунистов осуждает и считает, что это приведет  только к колоссальным последствиям уничтожения экономики.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я розумію, трохи втомилися.

Ставиться на голосування прийняття закону про внесення змін до Закону України "Про податок на додану вартість”, реєстраційний номер 3603.

 

18:15:00

За-232

Прийнято.

По фракціях. Партія Регіонів – 164, „Блок Тимошенко” – 15, „Наша Україна” – 48, соціалісти, комуністи – не голосували, позафракційні – 5.

Ставлю на голосування про включення до порядку денного проекту Закону про внесення змін до статті другої Закону України "Про  ставки ввізного (екпортного) мита на насіння деяких видів олійних культур". Реєстраційний номер 3604. Будь ласка, Пятницький.

 

18:15:44

За-334

Прошу.

 

ПЯТНИЦЬКИЙ В.Т.

Шановні народні депутати. Інститут індикативних цін був введений указом Президента України ще у 1996 році. І згаданим указом Президента визначені основні можливі критерії для запровадження індикативних цін при експорті товарів з України та затверджено положення про індикативні ціни у сфері зовнішньоекономічної діяльності.

Відповідно до згаданого указу Міністерство економіки може встановлювати індикативні ціни на ті товари, які таким або іншим чином передбачаються як ті, що ліцензуються, на ті, які встановлюються експортні мита і так далі. І на сьогоднішній день щомісяця видається відповідний наказ Міністерства економіки.

Даний закон України – це єдиний закон, який містить норму про індикативні ціни. І це фактично є пряме втручання знову ж таки в ціноутворення. Тобто без всіляких умов, без всілякого вивчення він встановлює можливість індикативних цін.

Тому це протирічить 11 статті ГАТТ. І ми пропонуємо скасувати цю статтю. І я хотів би навести цифри, що за час існування взагалі експортного мита на насіння соняшнику ситуація значно покращилася. І на сьогоднішній день Україна десь займає 50 відсотків світового ринку експорту соняшникової олії. При цьому, якщо навести цифри, порівнюючи 2004 рік і 2006 рік, то експорт всіх видів насіння – це і насіння льону, і насіння соняшнику, і так далі, складало в 2004 році, наприклад, 370 тисяч тонн, в 2006 році цей обсяг експорту склав 260 тисяч тонн, тобто майже в півтора рази, тобто створені замкнуті цикли. На сьогоднішній день фактично інститут експортних мит, він зіграв свою важливу роль і на сьогоднішній день вже немає проблеми із заниженням експортних цін на насіння соняшнику, на насіння інших культур, тому що цей ринок вже склався. Тому ми пропонуємо вилучити цю норму, як таку, що протирічать нормам СОТ. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сідайте. Порошенко від комітету.

 

18:18:06

ПОРОШЕНКО П.О.

Шановний пане Головуючий, шановний пане перший віце-прем’єр-міністр, шановні колеги, я знову хотів би з цієї високої трибуни вас привітати із завершенням розгляду законопроектів, що стосуються вступу України до Світової організації торгівлі. Ми пройшли надзвичайно важливий в історії України етап, коли вже всі зауваження Робочої групи були оформлені в пропозиції Президента і Кабінету Міністрів, внесені в пленарне засідання Верховної Ради і всі підтримані сьогодні. Відкривається зелене світло по вступу України до Світової організації торгівлі.

Цей законопроект, який пропонується вашій увазі, є останнім. Я переконаний в тому, що Верховна Рада його має підтримати. Мова йдеться не тільки про те, що треба припинити ганебну практику встановлення індикативних цін, індикативного рівня на експортне мито, а взагалі скасувати це експортне мито, тому що селянин, який вирощує насіння соняшнику, позбавлений права продати це насіння по справедливій ціні. Його заганяють в мережу олієпереробних комбінатів, що виробляють олію, які належать на сьогоднішній день заможнім підприємцям. І перерозподіляється доход від цього підприємця, левову частину доходу забирає собі, залишає сільгоспвиробника, який вирощує насіння зносом. Так я переконаний, що зараз для СОТу цей законопроект треба підтримати, а далі піти далі і експертне мито на насіння соняшника скасувати, що вам і рекомендує комітет, який я маю честь очолювати. Дякую вам за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Хто хоче висловитись?

Так на цей раз буде без Сулковського, Сухий.

 

18:20:26

СУХИЙ Я.М.

Шановні колеги! Я вийшов на трибуну і взяв дві хвилини тому, що за цей законопроект, вірніше, проти цього законопроекту з 2000 року я в цьому сесійному залі виступав разом з колегами третього і  четвертого 4 скликання. Пригадуєте, про що ми тоді говорили? Ми різко і категорично виступали проти нульової ставки на вивезення соняшника. Чому? Бо нам потрібно було підняти нашу маслопереробну галузь.

 Сьогодні Україна вже другий рік займає друге місце в світі після Аргентини по виробництву олії, не по виробництву соняшника. Що ми з вами зробили? Пригадайте, ми з 21 відсотка здійснили 17. 17 ми зберігаємо – це задовольняє сільськогосподарського виробника і це задовольняє переробну галузь.

Що це нам дало, з другого боку? Ми не дали можливість знищити землю, бо при нульовій ставці на вивезення соняшника ми би отримали те, що ми мали один рік в Запорізькій області, коли дуже мудрий фермер взяв декілька тисяч гектарів і за 3 роки перетворив землю в порох, коли постійно з року в рік сіяв, дійшов до врожайності 8 центнерів з гектара от така .....… була замість соняшника.

Тому, я вважаю, що ми пішли правильним і мудрим шляхом. Окрім того, ми забезпечили стабільну ціну на олію – це є соціальний вихід, ви знаєте, що це єдиний жир для наших пенсіонерів притому, що вони не всі мають можливість масло сливочне чи молочне взяти. І ще одне. Вершкове, перепрошую. Це робочі місця.

І ще одне. Шановні колеги! Ми індикативні ціни не знімаємо вони діють згідно указу Президента України   щомісячно Міністерство економіки ці індекативні ціни буде встановлювати, аби не допустити знищення нашого сільськогосподарського виробництва і переробки нашої олії. Тому цей законопроект потрібно …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Пономаренко, Симоненко мікрофон.

 

СИМОНЕНКО П.М. 

Уважаемые наши избиратели, особенно  к вам, дорогие селяне, хочу обратиться. Потому что сейчас  в стенах парламента по сути дела  украинские парламентарии определенной фракции вас в упор «расстреливают».  И я не ради красного словца сейчас говорю.

Вопрос, который сейчас мы обсуждаем, он  был предметом обсуждения неоднократно в стенах парламента и под различным предлогом те, кто последние соки высасывает из нашей земли, последнюю копейку  у вас забирали, вывозя  за пределы Украины, сегодня снова в интересах СОТ пытаются оправдать то, что третью и последнюю  свытыну стягивать с вас  будут.

Ведь если мы говорим о том, что думаем  не отечественным производством в масложир комбинатах чтобы они работали, а думаем, как снять эту ставку для того, чтобы открыть двери и повывозить отсюда, в том числе эти олийные культуры и будем из-за рубежа майонезы,   масло завозить и прочее, как это сейчас уже и делается.

Во-вторых,   разве мы с вами не понимаем, что это приведет к резкому изменению севооборота у нас  в стране. В угоду и в интересах быстрой прибыли, которая получается  от реализации за рубежом  этих   именно культур, у нас изменится   севооборот в стране.

Разве кто-то не понимает, что  после подсолнечника через 5-7 лет надо  сеять эту же культуру.  И у нас практически  выснаживается земля, уничтожается село, бурьянами зарастают другие поля и в угоду отдельных дельцов  по сути дела  уничтожается  один из основных товаропроизводителей.

Разве кто-то сомневается, допустим, не знает? У нас половина Львовской области в бурьянах   заросла не распаханная земля, у нас село уничтожается.

И я еще раз заявляю, фракция коммунистов осуждает подобную практику.  Я обращаюсь и к своим коллегам по коалиции: остановитесь, пожалуйста ибо мы, коммунисты, будем принимать самые решительные меры, если и далее будете уничтожать село. Благодарю.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Матвієнков, Барановському мікрофон увімкніть.

 

18:24:49

БАРАНІВСЬКИЙ О.П.

Дякую. Фракція соціалістів, Олександр Баранівський.

Шановні колеги і шановні виробники олії та іншої продукції, яка виробляється з олійних культур. Ми в Україні виробляли і можемо виробити більше п’яти мільйонів тонн соняшника. І до того часу, поки не було прийняте відповідне законодавство, ми  не мали таких результатів у виробництві цієї культури. Ми купували олію і її вже імпортували із-за кордону і це теж є така правда. І ті виробничі потужності, які у нас сьогодні є в Україні, вони можуть уже переробити більше восьми мільйонів тонн соняшника. Ми більше мільйона тонн експортуємо олії. Це все робочі місця, це все надходження до бюджету.

Давайте не будемо забувати про таку культуру ріпак, яка почала набирати поширення в Україні, а це біодизель. Сьогодні весь світ скуповує цю сировину, тому що є енергетична залежність і від скажімо, від тієї ж нафти. І весь світ захищає свої ринки. Мені прийшлося бути у Женеві і захищати інтереси України якраз в плані вступу до СОТ і, зокрема, що стосується цих олійних культур. Так я хочу сказати, що країни-члени СОТ, скажімо, та ж Бразилія, вона має експортне вивізне мито на соняшник у межах 27 відсотків, а є країни, які мають до сорока. І це країни, які є членами СОТ. На моє запитання, чому ви нас ставите на коліна і вимагаєте нульову ставку на вивіз цієї, олійних культур, цієї продукції, була така зухвала відповідь: „Ми вже є членами СОТ, а ви ще сюди намагаєтесь тільки прийти і будете нам диктувати якісь умови”. Тобто не рівні умови, ми здаємо в даному випадку цю позицію. І це аукнеться... 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Обговорення питання завершено. Я ставлю на голосування пропозицію про прийняття в цілому Закону про внесення змін до статті 2 Закону України про ставки вивізного експортного мита на насіння деяких видів олійних культур. Прошу визначатися.

 

18:27:28

За-307

По фракціях: 156 – Партія регіонів, 74 – „Блок Тимошенко”, 64 „Наша Україна”, соціалісти – 1, комуністів – жодного, позафракційні – 12.

Ставиться пропозиція про включення до порядку денного Проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про приватизацію державного майна", реєстраційний номер 3605.

 

18:28:07

За-192

Рішення не підтримано.

Шановні колеги, фракції подають заявки про оголошення перерви на 30 хвилин. І я просив би, так, будь ласка, Мендусь, мікрофон, одну хвилину. Скажу зараз, зараз почуєте. 

 

18:28:31

МЕНДУСЬ Я.П.

Дякую, Адаме Івановичу. Шановні колеги, очевидно, що по цілій низці проблем немає спільної позиції коаліції. Тому я прошу наших колег із фракції Партії регіонів не наполягати зараз на продовженні роботи, а головуючого прошу відреагувати на заявку двох фракцій про оголошення перерви. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так. Перерва була вранці, а ми проводимо вечірнє засідання. Оголошується перерва на 30 хвилин, до 19-тої години.

 

ПІСЛЯ ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. ...на декілька хвилин перерву.

Я просив би керівників фракцій „Нашої України” і БЮТу піднятися на третій поверх для узгодження варіанту законопроекту.

 

ПІСЛЯ ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, прошу зайняти свої робочі місця. Будемо продовжувати засідання. Я вкотре приношу вибачення за недотримання часу перерви, тобто довше, ніж просили, довше, ніж просили.

Шановні народні депутати, 31 травня 2007 року Центральна виборча комісія зареєструвала народного депутата України, обраного 26 березня 2006 року в багатомандатному загальнодержавному виборчому окрузі Костинюка Богдана Івановича, включеного до виборчого списку блоку „Наша Україна”. Відповідно до статті 79 Конституції України, перед вступом на посаду народі депутати України складають присягу перед Верховною Радо України. 

До складення присяги на трибуну запрошується народний депутат України Костинюк Адам Іванович.

 

КОСТИНЮК Б.І.

Я, Костинюк Богдан Іванович, присягаю на вірність Україні. Зобов’язуюся усіма своїми діями боронити суверенітет і незалежність України, дбати про благо Вітчизни і добробут українського народу. Присягаю додержувати Конституції України та законів України, виконувати свої обов’язки в інтересах усіх співвітчизників. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

 

КОСТИНЮК Б.І. Одночасно повідомляю про своє входження до фракції Блоку „Нашої України”.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ну, це треба написати заяву. Да. Є заява про те, що колега Костинюк повідомляє про входження до фракції Блоку „Народа”, вибачте, „Наша Україна”. Шановні колеги, заспокойтесь.

В звязку з прийняттям присяги цим рішенням Центральної виборчої комісії хочу вам сказати, що Центральна виборча комісія визнає про те, що ніякого, так званого, обнулення списків „Нашої України” не існує, бо колега Костинюк став народним депутатом ніби по тому списку, який обнулили, так що все нормально.

Наступне. Ми зараз з вами мали б розглянути закон про внесення змін до вибори... про вибори. Ми встигнемо,  ………Встигнемо до восьмої все, що ви захочете.

Але оскільки, в результаті трьохтижневих і  останніх  трьохденних домовленостей, розмов, засідань, перемовини ми таки не дійшли до  єдиного узгодженого законопроекту і  у зв’язку з тим, що нещодавно   представники двох фракцій зареєстрували від цих фракцій законопроект, який ще не дійшов до сесійної  зали, знаходиться тільки в тиражуванні. В зв’язку з тим, що відповідно, оскільки немає узгодженого законопроекту, представники   трьох інших фракцій також вносять свій проект Закону про внесення змін до Закону „Про вибори” народних депутатів, те, що пов’язано з проведенням позачергових дострокових виборів народних депутатів, зараз ми з вами не можемо, вибачте, працювати в сліпу, бо перед нами немає ні жодного і  другого проекту. А це надто серйозний документ.

 Тому у ході консультацій ми не дійшли згоди, але були різні пропозиції і, в тому числі та пропозицію, яку я поставлю на голосування.

 З процедури? Добре, тоді з процедури я даю Радзієвському, Кириленку і все.  По одній хвилині, будь ласка.

Мікрофон Радзієвського.

 

19:57:33

РАДЗІЄВСЬКИЙ О.В.

Шановний Адаме Івановичу, шановні колеги народні депутати.  Ми всі стали свідками надзвичайно гострого  політичного протистояння в нашому суспільстві за останніх два місяці. Укази слідували за указами, відміняли попередні укази, ігнорування роботи Верховної Ради зі сторони опозиції, і все це задля досягнення однієї мети, амбітної  мети – проведення дострокових виборів. У складі опозиції є, нам відомо, достатньо тверезо мислячих народних депутатів, які піддаються дуже сильному тиску сьогодні для написання заяв про вихід із складу народних депутатів. Це прикро! Безумовно, це прикро. Але, знаючи про те, що зараз у секретаріаті Верховної Ради іде реєстрація відповідних заяв, я хочу побажати їм всім щасливої дороги за межі Верховної Ради! А тим, хто прийде замість них, чому ми стали свідками…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити. Говоріть.

 

19:58:48

РАДЗІЄВСЬКИЙ О.В. …ми обов'язково знайдемо спільну мову і забезпечимо вирішення тих нагальних проблем, які потрібні для українського народу і для української держави.  Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Кириленко. 

 

19:59:03

КИРИЛЕНКО В.А.

В'ячеслав Кириленко, фракція "Наша Україна".

Шановні колеги, шановні виборці, ми хочемо повідомити, що як і обіцяли дві фракції опозиції – "Наша Україна" і „Блок Юлії Тимошенко” – в Верховній Раді України зареєстровані заяви про вихід народних депутатів із своїх фракцій, що після рішень з'їздів буде мати  наслідком дострокове припинення повноважень цих народних депутатів України. 62 заяви зареєстровано від депутатів фракції "Наша Україна", 106 заяв зареєстровано від депутатів фракції БЮТ. Таким чином, 168 заяв. (О п л е с к и) Це – безпрецедентний крок у новітній українській політиці, який показує, що опозиція виконує взяті на себе зобов'язання по спільній заяві Президента, Прем`єр-міністра, Голови Верховної Ради.

Зараз ми пропонуємо не закривати засідання, до  24 години ухвалити Закон про вибори, в цілому Закон про бюджет і подання про зміни Центральної виборчої комісії. Час для цього є. Якщо у вас немає до цього політичної волі, значить, правляча коаліція бере на себе повну політичну відповідальність за можливі негативні наслідки. (О п л е с к и)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Я ставлю на голосування пропозицію: хто за те, щоб проекти законів про внесення змін до Закону „Про вибори народних депутатів України” розглядати першими завтра на ранковому засіданні, прошу проголосувати.

Зніміть голосування, зніміть, бо дехто від напруги може не витримати. Я розумію, ви два місяці не були, вам хочеться покричати за всі два місяці.

Була пропозиція Кириленка про продовження засідання, Хто за цю пропозицію, прошу визначатися.

 

20:01:23

За-164

По фракціях. Партія регіонів не голосувала, „Блок Тимошенко” – 98, „Наша Україна” – 65 і  позафракційні – 1.

Хто за те, щоб завтра на ранковому засіданні розглянути законопроекти, про які я говорив, прошу проголосувати.

 

20:02:01

За-252

Вибачте, що я на дві хвилини перезатримав вас.

На цьому вечірнє засідання Верховної Ради оголошую закритим. Завтра о 10-тій годині ранку – робота.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку