ЗАСІДАННЯ  П’ЯТДЕСЯТ ВОСЬМЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

31 травня  2007 року, 10.07 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України МОРОЗ О.О.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Доброго ранку, шановні депутати, гості Верховної Ради, журналісти, представники Кабінету Міністрів, телеглядачі, радіослухачі!

Я прошу депутатів підготуватися до реєстрації.

Нагадую, що сьогодні 31 травня, останні дзвінки в школі йдуть.

Проводиться поіменна реєстрація.

10:08:46

В залі зареєстровано 412 народних депутатів. Ранкове засідання оголошую відкритим. 

Давайте привітаємо іменинників: Лева Васильовича Бірюка і Валерія Дмитровича Борисова. (О п л е с к и). Хай вони успішно трудяться на депутатській ниві і мають добре здоров'я на багато років.

Шановні депутати, за програмою роботи в четвер нам треба безпосередньо приступати до розгляду питань, винесених на порядок денний. А крім того, є ще і одна обставина, яка спонукає до такої роботи, тому що потрібно розглянути зміни до бюджету, і ми викликали на засідання першого віце-прем'єр-міністра Миколу Яновича Азарова. Тому давайте ми це питання і розглянемо, спочатку включивши його до порядку дня. Тобто я ставлю на порядок денний (зараз, хвилиночку) про включення до порядку дня, проголосуємо. А потім візьмете…              

Про включення до порядку дня питання про внесення змін до Державний бюджету на 2007 рік. Про включення до порядку дня. Будь ласка.

 

10:10:51

За-336

Включається це питання до порядку дня. З мотивів, будь ласка, запишіться. Будь ласка, пять хвилин. Бондарчук.

 

10:11:20

БОНДАРЧУК І.М.

Прошу передати Бокому.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ні, Іван Сидорович, це з мотивів виступи.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Бульба.

 

10:11:25

БОКИЙ І.С.

Шановні колеги, я передаю слово Віталію Яковичу Шибку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Віталій Якович.

 

10:11:46

ШИБКО В.Я.

Я дякую, Іван Сидорович. Шибко, соціалістична фракція.

Олександре Олександровичу, ми, дійсно, проголосували зараз за те питання, яке зараз Кабміном пропонується. Але нам все-таки треба його розділити, мабуть, на дві частини. Перша частина – вона, дійсно, актуальна, можна її сьогодні розглядати, те, що стосується змін до бюджету. А те, що стосується того, які треба сьогодні фінанси для виборів, то це можна і не спішити, тому що це буде за 60 днів до виборів. Давайте визначимося, у нас 30 вересня вибори, і давайте будемо визначатися з бюджетами за 60 днів до виборів. Я думаю, що це доцільно буде. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Кендзьор. А, Бульба, вибачте. Потім Кендзьор.

 

10:12:32

БУЛЬБА С.С.

Степан Бульба, фракція соціалістів.

Давайте все-таки логічно будемо діяти. Поки що немає підстав для проведення виборів, а ми вже будемо приймати зміни до бюджету про їх фінансування. Давайте спробуємо спочатку вирішити проблему – допомогти Ющенку зробити ці вибори легітимними, зробити ці вибори законними. Звичайно, ми йому не в допомозі, але є так звана „обєднана  опозиція”, нехай вони над цим попрацюють, хай 151 народний депутат складе повноваження, або хоч би покаже ті заяви, а потім будемо говорити про необхідність фінансування того дійства, яке хочуть назвати виборами, а насправді є злочином з метою повернення до влади невдах, політичних невдах і тих, хто її бездарно втратив  у результаті виборів 2006 року.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Кендзьор.  Кендзьор, я дав слово.

 

10:13:37

КЕНДЗЬОР Я.М.

Ярослав Кендзьор.

Прошу передати слово керівникові фракції Кириленку Вячеславу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Вячеслав Кириленко, будь ласка.

 

10:13:51

КИРИЛЕНКО В.А.

 Вячеслав Кириленко, фракція "Наша Україна".

Шановний Олександр Олександрович, шановні колеги!

Ми підтримуємо думку про необхідність розгляду питання змін до Державного бюджету сьогодні, причому, в усьому комплексі, як це запропоновано урядом.

Ми вітаємо збільшення виплат, наприклад, співробітникам міліції, особливо, простим співробітникам міліції, які запропоновані у цьому бюджеті, виходячи з того, що міліція і надалі буде діяти лише у правовий спосіб і згідно Конституції.  Але разом з тим ми підтримуємо і необхідність виділення необхідних коштів для проведення позачергових виборів, які неодмінно відбудуться.

Тому просимо зараз розглянути цей законопроект, але ми наполягаємо на скороченій процедурі, бо всім все ясно, щоб знову не затягувати розвязання політичної кризи, обговорення обмежити.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Гірник.

 

10:14:49

ГІРНИК Є.О.

Іван Гірник, фракція "Наша Україна".

Ну, звичайно, що  питання змін до бюджету розглядати потрібно, але в пакет домовленостей входили закони про вибори, ряд інших законів. І ми приступили до роботи, не маючи  порядку денного сьогоднішнього засідання.

Я просив би, Олександр Олександрович, все-таки проінформувати про цей порядок денний і про інші питання, які планується розглянути сьогодні, тому що так витрачати  на робочий час абсолютно недоцільно. Щодо розгляду питання, безумовно, по скороченій процедурі і, безумовно, не можна розділяти питання зміни до бюджету, виділяючи окремо питання фінансування виборів. Тільки політичні банкроти і політичні невдахи, і політичні шулери не хочуть виборів, Україна вже вважає, що без виборів – вихід із ситуації неможливий.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Александровська.

 

10:15:57

АЛЕКСАНДРОВСЬКА А.О.

Александровская, фракция коммунистов, город Харьков.

Уважаемые коллеги, уважаемый Александр Александрович, я обращаю внимание, что в этом зале сейчас мы пытаемся допустить грубейшее нарушение Конституции, регламента работы Верховной Рады и, кстати, договоренностей, которые достигнуты Президентом, премьер-министром и вами, как Председателем Верховной Рады. Ведь вы договорились о том, что легитимность выборов досрочных возникает после издания Ющенко очередного указа, который он издаст на основании сложений полномочий 150 народными депутатами от фракции Блок Юлии Тимошенко и «Нашей Украины». Только после этого возникают юридические основания для проведения досрочных выборов. О каких 365 миллионах сегодня мы можем говорить, на какие нужды мы сегодня можем их выделять и я, как член Бюджетного комитета, голосовала на заседании Бюджетного комитета против такого решения.

У нас сегодня не выполняются обязательства перед детьми войны, мы сегодня мало денег отдаем на возмещение вкладов, у нас сегодня не решены социальные проблемы с долгами по заработной плате на госпредприятиях, которые обанкрочены. А мы 365 гривен направляем на неизвестные.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Ми використали час на висловлення міркувань з мотивів. Кілька зауважень, ви очевидно помітили, що в проекті Закону про бюджет те, що стосується виборів, складає його десь четверту майже частину, я прошу, дайте я закінчу думку, а решта стосується надзвичайно важливих питань, які пов’язані із локалізацією негараздів, пов’язаних із засухою і вирішенням інших питань, підвищення заробітної плати і так далі.

Крім того, ми в Законі про бюджет маємо змогу записати норму, яка підтверджує використання цих статей, пов’язаних з виборами тільки за умови, коли наступить все те, про що ви говорите. Ми, я ще раз повторюю, ми віримо уряду, який підпорядкований Верховній Раді.

Будь ласка, Микола Янович.

Я даю слово для доповіді, Миколі Яновичу Азарову.

 

АЗАРОВ М.Я.

Шановний Олександре Олександровичу, шановні народні депутати, громадяни України!

Зміни до бюджету поточного року як сьогодні пропонується, які сьогодні пропонуються вашій увазі, пов’язані з необхідністю вирішення найбільш нагальних питань сьогодення. Серед основних – фінансове забезпечення, проведення дострокових виборів народних депутатів України. Як і раніше позиція уряду полягає в тому, що видатки на цю мету повинні здійснюватися в чіткій   відповідності з чинним законодавством. Тому законопроектом передбачено окремо бюджетну програму Центральної виборчої комісії в обсязі 365 мільйонів гривень  для підготовки та проведення позачергових виборів народних депутатів України. Джерелом цих видатків є кошти єдиного казначейського рахунку, які були накопичені в 2006 році за рахунок перевиконання плану доходів бюджету. Ще одним із актуальних питань на сьогодні є упередження негативних тенденцій спричинених повесняною посухою.

 З метою подолання наслідків несприятливих погодних умов в бюджеті додатково передбачено 100 мільйонів гривень для фінансування витрат пов’язаних з формуванням державного продовольчого резерву, заставних закупівель та  інтервенції на аграрному ринку.

50 мільйонів гривень для забезпечення сільгосппідприємств, що постраждали  від весняної посухи сортовим насінням  під урожай 2008 року.

120 мільйонів гривень  на видатки резервного фонду, які будуть спрямовані, у першу чергу для покриття збитків, понесених сільськогосподарськими підприємствами, які постраждали внаслідок весняної посухи цього року.

Змінами до бюджету 2007 року, прийнятими вами    шановні народні депутати, в березні поточного року, було розпочато процес підвищення рівня грошового забезпечення військо службовців та працівників силових відомств.  Мені надзвичайно приємно було чути, як це рішення  парламенту та уряду популяризувалося особисто міністром оборони. Це яскравий приклад  того, як політичні уподобання не перешкоджають об’єктивній оцінці  рішень коаліції.

В законопроекті, який розглядається сьогодні,  передбачено додаткові кошти на продовження поетапної ліквідації диспропорцій в грошовому забезпеченні  працівників силових структур.

Звертаю вашу увагу,  що на відміну  від попередніх років  в 2007 році підвищення торкається не вищих  чинів, а рядового, молодшого, начальницького та офіцерського складу.

Зокрема, на збільшення грошового забезпечення середнього, молодшого, начальницького та рядового складу органів внутрішніх справ виділяється 217,3 мільйона гривень.  Це означає, що середньомісячне грошове забезпечення одного працівника міліції зазначеної категорії зросте, порівняно з початком року, на 375 гривень і  складе, щонайменше,  1250 гривень.

Також у змінах до бюджету додатково  передбачено 2 мільйони гривень на підвищення грошового забезпечення  молодшого офіцерського складу та прапорщиків Управління державної охорони. Грошове забезпечення таких військо службовців в середньому збільшиться на 235 гривень на місяць.

З метою недопущення  зростання цін на товарну вугільну  продукцію та електроенергію, передбачається додатково спрямувати  100 мільйонів гривень вугледобувним підприємствам на часткове покриття витрат собівартості товарної продукції. Це пов’язано з збільшенням до кінця поточного року розміру мінімальної заробітної плати. Додаткові кошти на розвиток регіонів будуть спрямовані: 16 мільйонів гривень на фінансування місцевих програм соціально-економічного розвитку; 2 мільйона гривень на збільшення обсягу додаткової дотації з державного бюджету, місто Славутич; 9 мільйонів гривень на збільшення обсягу субвенції місцевим бюджетам на розвиток інфраструктури регіонів; 2 мільйони гривень субвенція на соціально-економічний розвиток, місто Біла Церква.

Крім того, на 30 мільйонів гривень збільшуються видатки для підтримки в безпечному стані судноплавних шлюзів, внутрішніх водних шляхів та будівництво дамби в рамках проекту створення судноплавного каналу ріка Дунай - Чорне море. Нагадаю, що створення цього глибоководного суднового ходу має надзвичайно важливе значення для всієї держави.

Для належного здійснення судочинства та з метою погашення кредиторської заборгованості минулих років Державна судова адміністрація збільшила видатки на 31 мільйон гривень, в тому числі на поточно …… судів на 11,9 мільйона гривень, на оплату комунальних послуг та енергоносіїв 3,8 мільйона гривень, для виплати вихідної допомоги суддям при звільненні 1,3 мільйони гривень, на організаційні забезпечення діяльності судів та установ судової системи 2 мільйони гривень, для забезпечення судів належними приміщеннями 12 мільйонів гривень.

Фінансовим ресурсом є, фінансовим ресурсом для забезпечення додаткових видатків законопроекту є:

По-перше. Додаткові надходження до бюджету за рахунок активізації зовнішньоекономічної діяльності 811,4 мільйони гривень.

По-друге. Кошти єдиного казначейського рахунку, які були накопичені в 2006 році за рахунок перевиконання плану доходів бюджету.

Наприкінці зазначу, що бюджетна політика тісно пов’язана з економікою і мене відверто дивують висловлювання деяких народних обранців стосовно економічної політики нашого уряду. Економіка зростає чи не найвищими темпами у Європі, рівень інфляції залишається найнижчим за всі роки незалежності, поетапно збільшуються зарплати і пенсії.

Більш того, видатки бюджету на підвищення добробуту наших співгромадян не призвели до гальмування економічного розвитку, оскільки  не носили популістського характеру. Прикро, що в запалі політичної боротьби наші опоненти думають не про майбутнє держави, а про власне політичне майбутнє. Політичні сили повинні об’єднуватися не заради політичних протистоянь, на це втрачено надзвичайно багато часу. Наші співгромадяни очікують  іншого, вони хочуть мати впевненість в завтрашньому дні, щоб люди, яка не може працювати за станом здоровя отримувала гідну допомогу від держави. Людина, яка досягла пенсійного віку і все життя працювала, отримувала гідну пенсію. Людина, яка може працювати, мала роботу і гідну заробітну плату. Саме над забезпеченням цих напрямків ми цілеспрямовано  працюємо і бюджет поточного року яскраве тому свідчення.

Прошу вас, шановні народні депутати,  підтримати проект Закону про внесення змін до Закону „Про Державний бюджет на 2007 рік” в першому читанні і в цілому. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Чи є запитання до Миколи Яновича?

Запишіться, будь ласка. Яворівський.

 

10:26:51

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Володимир Яворівський, „Блок Юлії Тимошенко”.

Доброго ранку!  Шановний Миколо Яновичу, звичайно, ми всі з тривогою сприймаємо поза всі  наші політичні зараз ситуації, сприймаємо те, що відбувається на полях сьогодні України ось і, звичайно, що  болить душа за те, що ви знаєте краще  від мене про те, що вигоріло вже, фактично, знищено все на півдні України. Я розумію, що уряд відреагував уже на цю ситуацію, заклавши 70 мільйонів на закупівлю сортового насіння там і таке інше.

Як ви вважаєте, цієї суми, яка є тут 8 мільярдів 235 мільйонів, які закладено для,  додатково для   сільського господарства, вистачить для того, щоб ми могли уникнути тієї можливої катастрофи, яка, справді із хлібом для України.

 

АЗАРОВ М.Я. Мы выделили все, что смогли, и по мере того, как экономика будет давать додатковые кошты, мы будем направлять их на підтримку аграрного комплекса. Буквально в ближайшие дни правительство примет комплексное решение, оно уже проработано, по оказанию немедленной помощи нашему сельскому хозяйству. Вместе с тем, мы, не дожидаясь этого решения, уже сейчас практично работаем в наших, особенно южных областях.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Єфремов.

 

10:28:31

ЄФРЕМОВ О.С.

Уважаемый Николай Янович, мы прекрасно понимаем (Ефремов, Партия регионов, Луганская область), мы прекрасно понимаем, что бюджет увеличивать до безразмерных размеров, прошу прощения за тавтологию, невозможно и понимаем прекрасно, что, увеличив последний раз более чем на пять миллиардов средства, которые направлены на решение социальных вопросов, изыскивать дополнительные источники тоже очень сложно. Но мне хотелось бы получить ответы на два вопроса.

Первый вопрос: чем руководствовался Кабинет Министров, каким документом, когда вносил строчку о финансировании проведения досрочных выборов депутатов? И второй вопрос: не считаете ли вы, что нанесет, ну  довольно существенные проблемы внесет в регионах, если мы снимем 900 с лишним миллионов по финансированию местных субвенций, которые входят в строчку...

 

АЗАРОВ М.Я. Уважаемый Александр Сергеевич, во-первых, Кабинет Министров не снимает ни одной копейки с субвенции на местные бюджеты, напротив, мы увеличили эти субвенции прошлым решением, которое вступило в силу вчера и было вчера опубликовано.

Что касается досрочных выборов, то Кабинет Министров последовательно выполняет договоренности, которые изложены в политическом заявлении трех руководителей нашего государства. Вы знаете это заявление, вы знаете эти решения. И поэтому Кабинет Министров выполняет ту часть своих обязательств, которую взял на себя Премьер-министр, подписав это заявление.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Матвієнков.

 

10:30:29

МАТВІЄНКОВ С.А.

Матвиенков, фракция Социалистической партии.

Николай Янович, у меня четыре вопроса конкретных. Первое: подписан ли бюджет, который был проголосован, или легализован вчера, а проголосован нами до этого? Первый вопрос.

Второй вопрос. Тут многие депутаты говорили в отношении того, что болит голова сегодня о том, что происходит у нас в сельском хозяйстве. У меня конкретное предложение: чтобы у них голова не болела, к 70 миллионам давайте добавим 370, которые планируется выбросить непонятно на что, так называемые выборы. И тогда, я думаю, наше сельское хозяйство вздохнет гораздо лучше.

Второй момент. Почему источник данного финансирования все-таки стоит дефицит бюджета? Каким образом мы будем перекрывать? Нет ли других источников покрытия этих вещей? Потому что обоснование все-таки этих вещей должно быть еще экономическое, помимо политических.

И последний момент. Что произошло: почему в Администрацию Президента добавили 19 миллионов? Почему Службе охраны добавили два миллиона? Это с чем связано? Вроде никаких таких действий не было вызвано. На что пошли эти конкретно деньги? Спасибо.

 

АЗАРОВ М.Я. Значит, бюджет, который мы с вами вместе приняли четвертого мая и который предусматривал введение с первого июня второго этапа единой тарифной сетки, вчера был опубликован и вступил в силу. С первого июня все наши работники сферы бюджетной получат соответственно повышение заработной платы. Вместе с тем, там целый ряд других социальных решений.

Что касается сельского хозяйства. Мы выделяем на сельское хозяйство не 70 миллионов гривен, а 270 миллионов. Дополнительно только на те области, которые пострадали сейчас от засухи. Эта сумма значительна, и она позволит в основном решить проблемы, вызванные в наших западных областях.

Что касается Управления державной охраны, я в своем выступлении говорил, что два миллиона – это повышение заработной платы младшему составу этого Управление. И оно осуществляется в соответствии с теми решениями, которые правительство приняло повышение заработной платы Министерству обороны, других силовых …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте можливість закінчити думку. Говоріть. Микола Янович. 

 

АЗАРОВ М.Я.  Министерство финансов соблюдает финансовую дисциплину независимо от того, секретариат ли это Президента, аппарат ли Кабинета Министров или другие организации. Для нас не существует политического разделения. И если Администрация Президента накопила долги за минувшие периоды и этими долгами блокируются расчеты по этой организации, то для нас очень важно погасить эти долги. Точно так же мы действуем по всем абсолютно министерствам  и ведомствам. Наказывать давайте будем… Много кого там надо наказывать, если вспоминать. Да ладно, давайте успокоимся прежде всего.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Білорус…

 

АЗАРОВ М.Я.  Что касается  финансового, что касается дефицита бюджета.  365 миллионов, вы задаете вопрос, как будто вы из Секретариата Президента. Вот Секретариат Президента когда мне заперечувал доводы наши, тоже говорил, а почему бы вам и выборы не профинансировать за счет додатковых источников доходов экономики? На что я отвечал, что мы все додатковые доходы, дополнительные доходы от экономики направляем либо на социальные вопросы, либо на решение вопросов текущих, которые возникают в экономике. А вот эту позицию мы профинансируем за счет дефицита бюджета. Ничего страшного, 365 миллионов – это одна десятая от этого дефицита.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Білорус.

 

10:34:28

БІЛОРУС О.Г.

Шановний доповідачу!  У вашій доповіді, на жаль, було надто багато політизації. Ви даєте політичні оцінки. Ні міністр фінансів, ні міністерство не мають права займатися оцінкою і політикою. Але справа не в тому.

Вчора я слухав виступ шановного віце-премєра сільського господарства. Це був виступ панікера. Він сказав, що все пропало, нічого пересівати не можна.

Хто родився і жив у селі, знають, що пересівати можна до  15-го червня, і знають, коли можна сіяють гречку і коли стригти овечку. Чому такий настрій уряду, чи мав право віце-прем’єр говорить від імені уряду про те, що пересівати нічого не вдасться? Чи це політика, чи це помилка?

 

АЗАРОВ М.Я. Уважаемые народные депутаты! Во-первых, я не только министр финансов, а первый заместитель председателя правительства и, наверное, имею право высказывать свои политические взгляды.

Второе, что касается выступлений, я бы сейчас вообще воздержался от каких-то острых и серьезных оценок того, что происходит. Достаточно того, что правительство держит эту ситуацию на контроле.

Что касается объема понесенных потерь на сегодняшний день, то они оцениваются по различным оценкам, по южных областям от 10 до 15% от посевных площадей. Это опасная серьезная цифра, но она не критичная для нашего аграрного комплекса. Поэтому, я бы не выступал ни с какими паническими оценками. Что касается сроков пересева, то этот вопрос аграрной технологии, если земля сухая, то пересевать бессмысленно, это тоже всем известно. Поэтому пересев будет осуществляться только в тех районах, которые имеют достаточный запас «вуае», а ресурсы мы в основном направим на приобретение семян, что обеспечит.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу вкладатись в час, відведений на відповіді і на запитання, маючи на увазі, що Олег Григорович мав можливість вивчити ситуацію в аграрному секторі і тепер задає такі питання.

Бондарчук, будь ласка.

 

10:36:51

БОНДАРЧУК І.М.

Народний депутат Бондарчук, фракція Соціалістичної партії України, Вінниччина.

Шановний Микола Яновичу, в суспільстві дуже позитивно сприймаються кроки парламентської коаліції та уряду щодо підвищення рівня зарплат, пенсій та інших соціальних виплат. І це зайвий раз підтверджує нашу послідовність у питанні реалізації обіцянок, які ми давали виборцям.

Але запитання таке, коли ми практично реалізуємо заяви про збільшення на 320 мільйонів гривень у поточному році видатків на повернення знецінених заощаджень громадян, це недоповернуті кошти у минулому році? І ми, в принципі, такої джентльменської угоди досягли, а тепер її практично потрібно перевести у таку площину бюджетну. Дякую.

 

АЗАРОВ М.Я. Ну, это проблема есть. Вы знаете, что мы прошлым бюджетом добавили значительную сумму на возврат населения обесцененных вкладов, мы такую  политику и  дальше будем продолжать.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, сідайте, будь ласка.

Макеєнко Володимир Володимирович - голова Комітету з питань бюджету має слово.

 

10:38:17

МАКЕЄНКО В.В.

Шановний Олександре Олександровичу!  Шановний Микола Яновичу! Шановні народні депутати! Комітет з питань бюджету оперативно враховуючи вимоги часу на своєму вчорашньому засіданні розглянув законопроект про  внесення змін до Закону про державний бюджет на 2007 рік, внесений Кабінетом Міністрів за реєстраційним номером 3590.

Основна мета законопроекту - створити необхідні фінансові умови для проведення позачергових виборів народних депутатів України. На ці цілі уряд передбачив 365 мільйонів гривень, що в повному обсязі відповідає розрахункам Центральної виборчої комісії, направлені до нашого комітету.

Другим важливим питанням, яке буде врегульоване цим законопроектом є виділення коштів сільському господарству для ліквідації наслідків весняної засухи.  В законопроекті Міністерства аграрної політики запропоновано збільшити видатки на створення і забезпечення резервного запасу сортового гібридного насіння на 50 мільйонів гривень та  на формування державного продовольчого резерву аграрним фондом здійснення  заставних закупівель, товарних та фінансових інтервенцій на організованому аграрному ринку на 100 мільйонів гривень.

Крім цього, збільшено на 120 мільйонів гривень видатки резервного фонду, які будуть спрямовані у першу чергу  для покриття фактичних збитків, понесених сільськогосподарськими підприємствами.

Загалом у законопроекті збільшено видатки та кредитування державного бюджету на  один мільярд 191 мільйон гривень за рахунок збільшення доходів 811 мільйонів гривень та залучення залишків коштів загального фонду у суму 365 мільйонів гривень.

Таким чином, запропоновані урядом бюджетні ресурси для збільшення відповідних витрат бюджету є виваженими, реалістичними і обгрунтованими. Як висновок, урядовий законопроект є збалансованим та відповідає вимогам Бюджетного кодексу України.

Головне науково-експертне Управління Верховної Ради у своєму висновку  до цього законопроекту відмічає, що законопроект може бути прийнятий за основу.

З урахуванням зазначеного, Комітет  з питань бюджету рекомендує  Верховній Раді прийняти законопроект  за реєстраційним номером 3590 за основу та в цілому, як Закон, з врахуванням таких змін:

Збільшити доходи  загального фонду Державного бюджету  за кодом 14010300 „Податок на додану вартість  із ввезених на територію України товарів” на  106 мільйонів гривень.

Збільшити видатки загального фонду  Державного бюджету загалом на 106 мільйонів гривень, у тому числі Міністерству закордонних справ на 15 мільйонів гривень, у тому числі  за кодом 1401010 „Керівництво та управління у сфері державної  політики щодо зовнішніх відносин” на 6 мільйонів 500 тисяч гривень. У тому числі, на видатки споживання у  сумі 5 мільйонів гривень.

За кодом 1401030 „Функціонування закордонних дипломатичних установ”  на видатки розвитку  в сумі 5 мільйонів 500 тисяч  гривень.

Включити в бюджетну програму за кодом 1401800 „Реконструкція комплексу будівель” у сумі 3 мільйони гривень.

Міністерству з питань надзвичайних ситуацій  та у справах  захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи на 60 мільйонів гривень.

За кодом  3201280 „Забезпечення заходів у сфері  цивільного захисту” на видатки і споживання у сумі 51 мільйон гривень, з них на оплату  праці на 38 мільйонів гривень.

За кодом 321510 „Підтримка екологічного  безпечного стану у зонах відчуження і безумовного відселення”  на видатки розвитку у сумі 9 мільйонів гривень. 

Головному  Управлінню розвідки Міністерства  оборони розвідувальній діяльності  у сфері оборони на суму 31 мільйон гривень.

Внести  відповідні зміни до  статті 1 та додатків  1 за номером 1 та 3.

У статті 38  Закону цифри „240, 70, 60” замінити цифрами „500, 10, 60”.

У частині другій статті 34 цифри „1.306.601,5   10.911,7    446.136,7    11.079  106.054,4 та замінити відповідно цифрами 1.331.098  11.694,3  464.595,7  11.339,8 та 111.048,5. Доповнити розділ 7 прикінцеві положення Закону України пунктом 4 такого змісту. Увага! Прошу.

Установити, що видатки за бюджетною програмою проведення позачергових виборів народних депутатів України здійснюються у разі призначення позачергових виборів народних депутатів України не раніше ніж на 29 вересня 2007 року.

Крім цього, шановні наші колеги, згідно з Законом „Про статус народного депутата”.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте закінчити доповідь.

 

МАКЕЄНКО В.В. Згідно з Законом „Про статус народного депутата” (щодо виплати страхових сум сім’ям загиблих, померлих народних депутатів) виділити 2,5 мільйони гривень у зв’язку зі смертю нашого колеги народного депутата Біби.

Пропонується підтримати підготовлений урядом законопроект з урахуванням зазначених пропозицій комітету, які наведені у поданні комітету. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Які запитання є до голови комітету? Запишіться, будь ласка. 10 хвилин. Сулковський.

 

10:44:11

СУЛКОВСЬКИЙ П.Г.

Володимире Володимировичу, ви слухали виступаючого популіста так званої опозицій від фракції БЮТ, які в сільському господарстві не розбирається ні бем, ні бум. І уже 15 років стоїть і оре під куполом парламенту, і сьогодні зауважує, що віце-прем’єр Слаута щось не так сказав. Да, Слаута все вірно сказав, він сказав, що є окремі площі в Україні, які, дійсно, в цьому році може і не прийдеться пересівати.

Що стосовно, нагадайте ще раз цим популістам, які не на ділі, а на словах так переживають, що Україна засуху переживає, село переживає. Вони навпаки моляться Богу, щоби все висохло в Україні і хай не брешуть, що вони переживають за село. А уряд і коаліція в парламенті зробить все для того, щоб Україна була з хлібом і до …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добре.

 

МАКЕЄНКО В.В. Шановний Павло Гнатович, дякую вам за запитання. Я ще раз нагадую, за бюджетними програмами створення і забезпечення резервного запасу сортового і гібридного  насіння збільшено на 50 мільйонів гривень для забезпечення сільського підприємства сортовим насінням під урожай 2008 року, а також за бюджетною програмою формування державного продовольчого резерву аграрним фондом здійснення заставних закупівель товарних та фінансових інтервенцій на організованому аграрному ринку, на формування продовольчого резерву на суму 100 мільйонів гривень.

Крім того, збільшено на 120 мільйонів гривень видатки резервного фонду для покриття фактичних збитків, що понесли сільгосппідприємства внаслідок  весняної засухи. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шибко.

 

10:46:16

ШИБКО В.Я.

Спасибо, Александр Александрович.

Шибко, Социалистическая фракция.

Владимир Владимирович, вы как-то так быстро  пробежали тему, которая касается суммы выделенной на выборы,  как будто бы все хорошо просчитано  и Центральная избирательная комиссия действительно очень упорно это сделала.  Я все-таки хотел   сказать, спросить у вас.

Первое. Какие критерии были взяты за основу для того, чтобы, действительно, мы потом  если будут выборы, не пришли,  что этих денег мало, как это было уже в прошлом и Центральная избирательная комиссия будет просить. Это только деньги прямого, на прямые расходы, то есть, на содержание   комиссии,  печатание бюллетеней и так далее. Учтено ли там, что нужно еще составлять реестр избирателей. Если он будет составляться,  потому что так написано в  этом заявлении трех. То, за  какие деньги это будет составляться реестр, это будет за бюджетные деньги или  опять мы где-то будем искать на стороне эти деньги. Спасибо.

 

МАКЕЄНКО В.В. Шановний Віталій Якович, дякую вам за запитання.

Що стосується суми виділеної на вибори - 365 мільйонів гривень. В чому керувався комітет, коли приймав  таке рішення. Ну, по-перше. До нас є звернення Центральної виборчої комісії. Ви знаєте, що історія  дострокових виборів вона вже має свою історію. Перший лист, який надійшов від голови Центральної виборчої комісії, в ньому значилася сума 312 мільйонів гривень. Але був термін порядку двох місяців на вибори.  Зараз ми маємо приблизно біля трьох місяців згідно політичних домовленостей, які є. Тому сума збільшилась  з 312 до 365 мільйонів гривень.

Друге. Ми керувалися при прийнятті цього рішення висновками Міністерства фінансів.

Що стосується реєстру виборців, то це окрема тема. Ми її не обговорювали.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Лапін.

 

ПЄХОТА В.Ю. Олександре Олександровичу,   Лапін мені передає.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ну, будь ласка, задавайте питання.

 

ПЄХОТА В.Ю. Олександре Олександровичу,  мені передає Лапін.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ага, Пєхоті  передав, так, так він підходив. Правильно.

 

10:48:44

ПЄХОТА В.Ю.

Шановний Володимир Володимирович, я хоча  член бюджетного комітету, але я дещо перестав вже розуміти, хоча в нас ще імперативний мандат не почав діяти. Скажіть, будь ласка, на які вибори ми виділяємо на 26 червня чи на 30 вересня? Бо я вас слухав і так не зрозумів. Якщо на 30 вересня, то ще нема підстав, які були досягнуті в результаті переговорів трьох осіб і прийнятих рішень. Нема такого рішення.

І друге. Ви сказали: прийняти рішення – зміни до бюджету в основному і в цілому, але це норма для постав, а не для законів. Ми ж…

 

МАКЕЄНКО В.В. Дякую, шановний Володимир Юлійович, вам за запитання. Ну, з вашим досвідом, якщо ви вже не розумієте, що відбувається, то нам взагалі важко.

Я ще раз нагадаю в своєму виступі те формування, яке пропонується для голосування: установити, що видатки за бюджетною програмою проведення позачергових виборів народних депутатів України здійснюється у разі призначення позачергових виборів народних депутатів України не раніше. Ніж на 29 вересня 2007 року.

І що стосується другого вашого запитання, другої частини. Далі пропонується Комітетом з питань бюджету підтримати підготовлений урядом законопроект з урахуванням зазначених пропозицій комітету, які наведені у цьому подані, які вам роздано.  Дякую за увагу.        

    

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Гірник.

 

10:50:27

ГІРНИК Є.О.

Євген Гірник, фракція "Наша Україна".

Ну я хочу нагадати шановним колегам, в тому числі і членам бюджетного комітету, що принаймні останній бюджет і всі поправки до нього приймалися за основу і в цілому практично без обговорення, хоч я не прихильник такого типу законотворчості. А питання полягає в наступному. Ви тут сказали – виділення коштів на вибори не раніше 29 вересня. Ну якщо вибори 30 вересня, як це зрозуміти? Так напевно, для забезпечення цього технологічного процесу треба трохи раніше виділяти кошти.      

Ну і ніхто не звернув увагу на: ви сказали – дуже реальні поступлення. Це питання, скоріше, до Миколи Яновича, я не встиг задати, бо не попала черга. Але податок на додану вартість імпортованої продукції. Ми закидаємо Україну імпортованою продукцією. Чому не ростуть податки, митні, акцизні і інші збори? Очевидно. У нас є резерв з цього приводу і над цим можна буде працювати?  

 

МАКЕЄНКО В.В. Дякую, шановний Євгене Івановичу, ви дуже активний член бюджетного комітету.

Що стосується другої частини вашого запитання. Надходження податку на додану вартість із ввезених на територію України товарів за чотири місяці поточного року становили 13 млрд. гривень, що на 54 відсотки перевищує надходження за відповідний період минулого року при плановому річному темпі росту 30 відсотків. Крім того, план за січень-квітень по цьому платежу виконано на 111 відсотків. Тому збільшення на 790 млн. гривень є реальним до виконання , враховуючи значне зростання імпорту порівняно з прогнозами, які були.

А що стосується дати проведення дострокових виборів, то її озвучили політичні лідери на 30 вересня, ви це прекрасно знаєте. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Полянчич.

 

10:52:43

ПОЛЯНЧИЧ М.М.

Шановний Володимир Володимирович, ми ніби кажемо, що не присутня політика з цього приводу, але я би хотів задати одне з конкретних питань. Ну, ніби ми вітаємо питання підвищення заробітної плати молодшому офіцерському складу Міністерства внутрішніх справ. Також виділено більше 50 мільйонів для Міністерства надзвичайних ситуацій. Але не образили ми також сьогодні армію, але нічого не сказано про Службу безпеки України. Я би хотів сказати, що там, дійсно, сьогодні служба „Альфа” і так далі – там хлопці отримують по тисячу гривень, і виконують досить небезпечні питання.  Дякую.

 

 МАКЕЄНКО В.В. Дякую вам за запитання.

Дійсно, в поданому законопроекті Міністерству з питань надзвичайних ситуацій виділяється 60 мільйонів гривень. Ми в попередніх змінах суттєво підняли рівень оплат працівників Міністерства внутрішніх справ. По армії ми приймали з вами раніше рішення. Сьогодні ми робимо Головному правлінню розвідки Міністерства оборони, додаємо 31 мільйон гривень.

Ваше зауваження слушне, що стосується працівників СБУ. Там, дійсно, працюють високопрофесійні офіцери, службовці. Підключайтеся до цієї роботи. Повірте: дуже важко працювати в комітеті, де кворум на грані. Підключайтеся, давайте свої пропозиції. У нас ще до 30 вересня з вами багато часу, і ми можемо в цьому залі прийняти не одні хороші зміни для наших виборців. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Бульба. Останнє запитання.

 

10:54:52

БУЛЬБА С.С.

Я все-таки… Степан Бульба, фракція соціалістів.

Все-таки я переконаний, що потрібно спочатку нам узаконити беззаконня з оцими достроковими виборами, вірніше, не нам, а опозиції, а потім уже планувати фінансування. Як ви до цього ставитеся, Володимире Володимировичу?

 

 МАКЕЄНКО В.В. Таке тонке запитання. Те, що не змогли вирішити Президент, Прем'єр, Голова Верховної Ради, ви хочете, щоб я вам дав відповідь з цієї трибуни.

Я депутат чотирьох скликань Верховної Ради. Я можу поділитися своїм досвідом. Все, що ми робили логічно, все, що ми робили згідно закону, воно живе і процвітає до сих пір, починаючи від Декларації про державний суверенітет України, Акт про державний суверенітет, Конституції і так далі. Все, що не логічно, воно не приживеться. Тому думку комітету я висловив з цієї трибуни. Я не маю права на іншу думку, тому що це рішення комітету. Свою особисту я вам сказав. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам. Сідайте, будь ласка.

Хто хотів би висловитися з приводу проекту, запишіться, будь ласка.

Це від фракцій.

Тепер індивідуально, будь ласка. 15 хвилин, будь ласка, Баранівський від фракції соціалістів. Потім Ковтуненко від Блоку Тимошенко.

 

10:56:50

БАРАНІВСЬКИЙ О.П.

Дякую, Олександр Олександрович.

Фракція соціалістів, Олександр Баранівський.

Шановний Олександр Олександрович, шановні колеги, шановні присутні!

Я хотів би все-таки повернутися до логіки наших дій. Ми завжди, коли програмуємо при складанні бюджету будь-які дії щодо розвитку якоїсь однієї з галузей чи підняття соціальних стандартів, ми тоді діємо за логікою, намічаємо певні параметри, чи вони вже намічені і виділяємо під це відповідні кошти. Разом з тим, ми сьогодні виділяємо кошти на позачергові вибори, яких ще немає, де немає законної основи для їх проведення, а ми виділяємо уже кошти. Ну це все рівно мені щось нагадує, ще немає злочинця, а вже йому приговор підписаний. А ще не знають, хто це буде.

Чому ми так діємо? Ми-по-моєму, на переговорах, і коли говорили… переговори вели трійка – Президент, Голова  Верховної  Ради, Прем'єр-міністр, то  все зсилатися на те, що вони повинні пройти на законній основі. От шановна опозиція, надайте ці законні основи і давайте будемо проводити вибори. Коаліція виборів не боїться. Но ви такої законної основи абсолютно  не даєте.

Тому, мабуть, невипадково сьогодні звучать у виступах депутатів, що хочете ви скласти мандати. Будь ласка, 151 мандат – і  немає ніяких проблем. Але, будь ласка, я хотів би, щоб ви подумали про те, перед народом України дали звіт: якщо ви відмовляєтеся бути народними депутатами, складаєте, хочете скласти повноваження, то чи взагалі є у вас моральне право слідуючий раз балотуватися на виборах у народні депутати? Є чи немає таке право?  Раз ви не хочете, значить, не хочете.

І я, шановні колеги, вношу пропозицію, нам треба з цього приводу і прийняти відповідний закон, що раз склав депутатські повноваження, він не хоче працювати, так як це на будь-якій посаді, тоді він більше не має права балотуватися, витрачати державні гроші і мучити все наше суспільство.

І ще одне. 365 мільйонів грошей витрачати  сьогодні на вибори. Ця сума достатня, щоб здешевити кредити селянам по всій України під ці програми, які вони сьогодні беруть кредити. Таке горе твориться на вулиці, що б Микола Янович не говорив, що це великі наслідки будуть чи невеликі, наслідки будуть  надзвичайно великі, тому що та посуха, і не тільки посуха так вдарить по селянах і по всіх наших споживачах, що ми все це відчуємо. А 365 мільйонів, ще раз підкреслюю, хай почують селяни, це та сума, яка достатня здешевити кредити селянам по всій Україні. От давайте і будемо думати, хто сьогодні ратує за село, за підтримку села, а хто сьогодні ратує за свої якісь політичні амбіції.  Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ковтуненко, будь ласка, Блок Юлії Тимошенко.

 

11:00:11

КОВТУНЕНКО О.В.

Шановний Голово, шановні депутати, шановний голова Бюджетного комітету, шановний Микола Янович! Ви знаєте, я хотів з маленьким виступом сказати, дуже коротеньким, зміни до додатку номер 3. На превеликий жаль, до статті 34 були не враховані деякі комунальні послуги наших пожежників. Там не велика сума - 36 мільйонів гривень 200 тисяч, я попросив би до КАВЕ на 3 мільйони 201, 280 врахувати цю суму, оскільки українські пожежники, на превеликий жаль, знаходяться без оплат, без опалення. Я попросив би це врахувати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Жебрівський від „Нашої України”, будь ласка. Це не Пономаренко.

 

11:01:09

ЖЕБРІВСЬКИЙ П.І.

Добрий день, шановні колеги, ми останнім часом чуємо реляцію уряду з приводу того, що вже третій раз змінюють бюджет в сторону збільшення. Проте, з самого початку ми говорили, що в бюджеті не до обліковано 13 мільярдів гривень, це як в спорті, ставиш планку на рівні 20 сантиметрів і високо стрибаєш, але потрібно планку достатньо високо ставити, тоді можна було б підняти заробітну плату і для міліціонерів, що обов’язково потрібно робити і для еменесників, для всіх заробітні плати потрібно піднімати і направляти кошти на ті проблеми, які є по селу.

Я думаю, що сьогодні тут мої колеги виступали і говорили, що 365 мільйонів на вибори це ті гроші, яких не хватає на село. Я думаю, що тоді не потрібно було Рудоуправління Комсомольське так задешево продавати і продавати так задешево Луганськтепловоз. Тоді б мільярди можна було б спрямувати на ту проблему, яка є в селі, можна було б мільярди спрямувати на те, щоб вирівняти, зробити тарифікацію по всім військовим службовцям, що така-то посада, незалежно в еменесі, міліції чи УДО, чи сьогодні в армії, вона має отримувати така людина на тій чи іншій посаді однакову заробітну плату. І з коефіцієнтом по особливим умовам, і це було б правильно.

Шановні колеги, 365 мільйонів, які виділяються, вони виділені, ви чули міністра фінансів, не із доходів бюджету, а з залишків переходящих з минулого року. Так я вам ще хочу сказати, на сьогоднішній день з тих залишків додатково ще знаходиться 400 мільйонів гривень. І не перейматися з приводу того, що можливо не буде там складання, обов’язково буде складання депутатських повноважень, обов’язково будуть перевибори і ми використаємо ці гроші. Але ще 400 мільйонів гривень лежать і через це, ваш посил з приводу того, що потрібно ці гроші кудись спрямувати, якщо так потрібно, давайте ті 400 мільйонів спрямуємо і все буде достатньо для того, щоб підняти заробітні плати, підняти соціальні стандарти життя. Я думаю, що уряду серйозно є і особливо фінансово-економічному блоку є серйозно над чим працювати. Оскільки на сьогоднішній день достатньо багато є неузгодженостей, достатньо багато невирішених питань і саме головне, в бюджеті цього року  є гроші і їх потрібно спрямувати на соціальний, економічний, розвиток України. І, друзі, не потрібно тирити гроші на продажі держмайна. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ткаченко Олександр Миколайович. За ним Сухий.

 

11:04:03

ТКАЧЕНКО О.М.

Шановні колеги! Я думаю, що кожний з нас розуміє, що у любого державного діяча є лише обов’язки перед державою. Права у нас одні – не допустити помилок  в  управлінні державою. Сьогодні ми всі працюємо на помилках. От дивіться, будь ласка, сьогодні „знасилували”  Кабінет Міністрів, що вніс поправки до бюджету. Миколо Яновичу, за які 365 мільйонів йде мова? Президенту літак закупили 350-360 мільйонів заплатили зараз. Що літака не вистачає?  (О п л е с к и). 70 мільйонів доларів заплатили за літак. Тепер на вибори 365, тепер ДУСІ - 55, і кажуть селу потрібно 150  мільйонів, та це на цигарки не вистачить механізаторам, я неодноразово за це кажу, якщо підуть у жнива, хоч немає чого убирати в цьому році, тому що біокліматичні умови  цього року надзвичайно складні за останні 15-20 років. Мінімальна потреба зерна держави – 40-42  мільйони. Урожай біологічний сьогодні передбачається в межах 20-22  мільйонів, де хліб узяти? Хто буде годувати  46 мільйонів населення? Азаров, Янукович чи Ющенко? Безперечно, Азаров, Янукович. А Ющенко буде гуляти і літати на тому літаку, який сьогодні купили йому. (О п л е с к и).

Я думаю, шановні друзі! Я виступаю від фракції комуністів і тут в цьому залі більшість розділяє нашу позицію, тому що так управляти державою бездарно, як сьогодні управляє Ющенко, неможливо.

Тому я думаю, шановні друзі, сьогодні потрібно шукати мінімум 15-17 мільярдів гривень для того, щоб скупити зерно, яке залишилося з урожаю 2006 року, хоча б 2 мільйони на посів під урожай 2008 року. Тому що зерно цього року не піде на посів, воно щупле, воно не має абсолютної ваги, воно не має енергії проростання. І мало-мальськи грамотний спеціаліст прекрасно розуміє, що сміття посієте, сміття зберете.

Тому я думаю, шановні друзі, нам потрібно шукати сьогодні до 20 мільярдів гривень, щоб закупити хліб за кордоном і годувати 46 мільйонів населення. Гроші потрібні не селу, село себе нагодує. Там 10 мільйонів чи 8 залишилося населення у місті живе 30-32 мільйонів населення, хто їх нагодує?

Тому я думаю, шановні друзі, Ткаченко годував і якщо прийдеться управляти державою, я нагодую. Але не так, як Ющенко і не так, як ви.

Я вважаю, шановні друзі, що сьогодні бездарність керівництва держави ми не …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Стоян, за ним Александровська

 

11:07:26

СТОЯН О.М.

Олександр Стоян, фракція Партії регіонів.

Шановні колеги, мені  доводилося багато років займатися соціальними питаннями і як Голові  федерації профспілок, і як голові підкомітету. І я хочу сказати, те,  що в цьому році уряд зробив по підвищенню стандартів соціального життя, не робив ні один уряд за 15 років.

Я маю на увазі і підвищення пенсій, і підвищення мінімальної заробітної плати, і головне – введення єдиної тарифної сітки. І оці позиції уряду можна зрозуміти.

Але я  не можу зрозуміти позицію сьогодні і уряду, і комітету, який  вийшов і сказав: головна  мета змін до бюджету – виділення 360 мільйонів на дострокові вибори. Хто їх хоче ці вибори, я не розумію?! Для кого  вони потрібні?!

І тому, у явіть ситуацію тих, хто від опозиції сьогодні вболіває за село. Якраз ви   приїдете в серпні місяці агітувати і скажете їм: „Ми приїхали за 360 мільйонів  потурбуватися про вас, щоб у вас краще було життя,  щоб краще працювало село, щоб були  дороги”.  То якщо у вас така „сверблячка”, то потерпіть трохи,  дамо ці 360  мільйонів на село, і це буде реальний вклад і люди нам  будуть вдячні.

А в лютому, або в березні  закладемо в бюджет 2008 року  і підемо на дострокові вибори - оце буде чесно і порядно. 

А тепер  в мене питання. От зараз ми чули з трибуни про 13 мільярдів, про 400 мільйонів, а днями ми чули про 120 мільйонів доларів, які  на підкуп підуть, ну ви знаєте, люди міряють по своїм позиціям.

То де вони? Вони мабуть в тій самій папці, де ваші заяви  на дострокові вибори. Давайте, витягніть ту папочку з тими заявами, покладіть на стіл і будемо говорити. Я категорично проти виступаю, щоб гроші пускати  на вітер.

Сьогодні стихія. Я недавно приїхав з Херсону за … партії Регіонів. Ви подивилися б, що там робиться. І коли людям кажуть, що ми приїхали, то вони кажуть: „Ви з глузду з’їхали? Спасайте село, спасайте людей!”.  То давайте ті мільйони і ще інші, які є в резерві, Микола Янович, дамо людям і це буде головна турбота про соціальний захист людей, а не  про себе любимих, про опозицію. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Александровська. 

 

11:09:42

АЛЕКСАНДРОВСЬКА А.О.

Уважаемые коллеги, цена вопроса,  который мы с вами  сегодня обсуждаем, указана в конце вот этой сравнительной таблицы, там, где показаны дополнительные расходы из бюджета, которые нам предлагает узаконить сегодня своим  голосованием правительство.

1 миллиард 191 миллион. На какие же нужды предлагается направить эти средства? Государственное управление  делами  на обслуживание, в том числе Секретариата Президента и Президента, сегодня в бюджете заложено на эти нужды 722 миллиона, а нам предлагается еще 55,5.

На заседании бюджетного комитета я просила представителей правительства  объяснить эти цифры, почему сегодня возникла такая нужда? Нам сегодня тоже  в зале сказали, что есть долги то есть  при выполнении тех плановых расходов, которые мы с вами  закладывали в бюджет, как я поняла из разговора на комитете, эти долги не только этого года, а в течении какого-то времени, и поэтому  сегодня вот правительство честно решило  эти долги выплатить, чтобы не ставить в неудобное положение нашего президента.

Я еще раз говорю: 700 миллионов и 55 миллионов. Только        55 миллионов цена того, что кто-то разгильдяйски  относится к государственным деньгам, у нас, видите ли  в зале кричат, что нет денег на вклады, нам в зале объясняют, что нет  денег  на выплату доплат к пенсиям  детям войны, нам здесь кричат, что фактически   нет денег для того, чтобы решить проблему выплаты долгов по заработной плате государственным предприятиям, которые обанкрочены, а это миллиарды гривен, на это денег нет, а на то, что кто-то будет кататься, кто-то будет разъезжать, кто-то будет хорошо шиковать в рабочее время и за средства народные, для этого деньги есть.

Мы, коммунисты, категорически возражаем против такого подхода, против такой двойной морали, 365 миллионов на выборы. Сначала говорилось здесь в этом зале, что 312, Центризбирком сказал: «Сегодня аппетиты растут, 365». У кого-то здесь, у депутатов, а мы с вами должны понимать за что голосуем, есть разъяснение этой цифры, мы знаем на что конкретно эти деньги пойдут.

Только что здесь по ошибки коллега сказал, что якобы увеличения связанные с тем, что срок выборной компании будет больше. Уважаемый, 60 дней как было в законе и в Конституции, так мы их и не поменяли, потому что оранжевые не хотят, действительно, делать выборы такими, чтобы они прошли спокойно, чтобы можно проконтролировать избирательный процесс, а для это нужно, как минимум, 90 дней на те выборы, они этого не хотят и я их понимаю, в мутной воде рыбку легче ловить. Но мы то с вами должны понимать, что если деньги от нас просят, то мы должны понимать на какие нужды.

Я требую еще раз справку по расходованию денег Секретариатом Президента и Президентом, 55 миллионов за что, кто, когда лишнее израсходовал и, пожалуйста, справку от Центризбиркома на ход избирательной компании, конкретно что. Голосование только после указа Президента, который будет издан после сложения полномочий 150 депутатами. Это то, о чем договорились Премьер-министр, Президент и Председатель Верховной Рады. Только после указа, мы сможем.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні коллеги, ми закінчили обговорення. І, ну ясна річ, що про гроші легко говорити, особливо, коли не дуже уважно читаєш документи і не зовсім чітко уявляєш як формується доходна і витратна частина бюджету.

Тому давайте вибачимо  тим, хто там довільно користувався цифрами і так далі, бо не всі працювали достатньо над проектом. Але перед тим як ставити на голосування питання нам потрібно провести перерву, просить її дві фракції, дві фракції просять – соціалісти і комуністи. Я оголошую перерву на півгодини.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. До 11.45.

 

 

ПІСЛЯ ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу сідати на місця.

Хто буде виступати? Будь ласка, на трибуну.

Від фракції, які брали слово на перерву, брали час на перерву.

 

12:05:01

СИМОНЕНКО П.М.

Уважаемые коллеги, уважаемые избиратели.

Симоненко, фракция коммунистов.

Я хотел бы проинформировать в связи с чем были внесены предложения и взят перерыв для консультаций.

Во-первых. Обсуждая проект изменения в бюджет на 2007 год, который внесен правительством, мы сочли необходимым рассмотреть вопрос - какие есть правовые  основания для включения сегодня и рассмотрения вопроса о финансировании выборов. Указа Президента нет, есть политическое только соглашение. Как вы сами прекрасно понимаете, это резервирование средств,  это отвлечение средств на какое-то время без правовой базы. Поэтому когда мы рассматривали вопрос в целом, мы естественно советовались, а все ли изменения, которые предлагается сегодня внести по  2007 году обоснованы. В частности, допустим, обоснованно ли  дополнительное финансирование Секретариата Президента. Я считаю, что резонный вопрос 55 миллионов на улице не валяются. А их сегодня надо на село использовать, чтобы обеспечить те вопросы, которые волнуют селян и  обеспечить решение вопроса о продовольственной  безопасности.

 Я считаю, что очень серьезно сегодня встал вопрос об оказании поддержки всем тем, в частности, и фермерам, которые брали  кредит, из прошлого года они    еще не погашены эти кредитные обязательства. Их тоже надо  решить для того, чтобы не получить осенью резкий  взрыв цен на  сельхозпродукцию, а тем более если ее еще будем ввозить из-за рубежа.

Поэтому уважаемые коллеги, мы и предлагаем сегодня, я уже в данном случае и от фракции выступаю, Александр Александрович, предлагаем рассматривать изменения в бюджет только в первом чтении, отдельно сформулировать отношения к первой статье изменений в бюджет, ибо, не имея правовой базы на принятие этих изменений, мы не имеем права сегодня рассматривать. Будет правовая база – будем рассматривать. Парламент работает, есть возможность еще эти вопросы внести через неделю, если мы четко определим с правовой базой. Поэтому, информируя вас сегодня о причинах, которые нас побудили к тому, чтобы взять перерыв, я говорю о том, что есть все серьезные основания внимательно рассмотреть и те изменения, которые предлагает внести правительство с точки зрения поддержки сегодня агропромышленного комплекса.  Благодарю.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу вас зосередитися. Я хотів би запропонувати, щоб не було сумнівів у правомірності використання бюджетних коштів, в тому числі і на організацію виборів, якщо таке трапиться, якщо трапиться така потреба, записати в прикінцевих положеннях таку норму: цей закон набирає чинності з дня його опублікування, крім положень, що стосуються фінансування проведення позачергових виборів народних депутатів України, які набирають чинності одночасно з початком виборчого процесу позачергових виборів до Верховної Ради України відповідно до рішення, прийнятого згідно з частиною другою статті 82 Конституції України за умов юридичного підтвердження неповноважності Верховної Ради України.

(Ш у м   у   з а л і)

Я прошу із цією поправкою проголосувати в першому читанні зараз проект за основу.                     

 

12:09:03

За-383

За основу прийнятий проект.

Будь ласка, візьміть слово з мотивів. Кравченко. Записатися хочете? Будь ласка. Я знімаю цю...

Запишіться з мотивів по одному від фракції спочатку. Дуже багато записалося. Чи це у мене було раніше? Ага, ось є. Я прошу уваги!

Будь ласка, Яворівський.

 

12:09:50

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Володимир Яворівський, Блок Юлії Тимошенко.

Шановні колеги – народні депутати, шановні виборці, які слухають, думаю, нас! Мені здається, якщо спокійно подивитися на ситуацію, все абсолютно зрозуміло. Тут докоряють і ставлять попереду коней воза: про те, що „от складіть мандати, а після цього ми проголосуємо”. Хто проголосує, якщо ми складемо мандати? Ви проголосуєте? Ми знаємо, як ви проголосуєте, і ми знаємо, що ви наголосуєте! Через те давайте не дуріть нікого, все ж абсолютно зрозуміло!

Виступав голова Комітету з питань бюджету – ваша ж людина, який дуже чітко пояснив про те, що записано абсолютно врегульовано це питання. Через те, якщо ви зараз за це не проголосуєте, ви свідомо затягуєте, ви валите всі абсолютно домовленості. Ну, все ж зрозуміло! Все лежить на поверхні. Через те, Олександре Олександровичу, ставте на голосування в повному обсязі прийняття цього документу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу: заспокойтеся! Тут в чому… Я прошу вас: уважно! За Регламентом, якщо є зауваження у депутатів, до другого читання я маю право ставити на голосування тоді, коли немає зауважень таких. Це одне.

А друге. Ви зверніть увагу: і опозиція, і коаліція, і дискусія під час перерви, і все те, що було до цього часу, свідчить про те, що немає взаємної довіри. Це погано, але це, очевидно, обєктивна ситуація на сьогоднішній день. І треба долати її  шляхом переговорів, і не тільки переговорів, шукати домовленостей, вибудовувати гарантії, і так дальше, і так дальше. Все це треба мати на увазі.

Тому якщо немає заперечень, то я можу ставити у другому читанні.

Будь ласка, Бондарчук.

 

12:12:06

БОНДАРЧУК І.М.

Шановні колеги!

Бондарчук, фракція Соцпартії.

Ми проголосуємо за цей документ у першому читанні, а далі потрібно його відправити у комітети, попрацювати і так далі. Тому що юридичних підстав для проведення виборів поки що немає, і ми не повинні ставити воза попереду коня.

Тому ми проголосуємо тільки тоді, коли будуть прийняті необхідні зміни, доповнення до законів виборчих, до Конституції тощо. А зараз у нас є чим займатися.

Тому давайте ми повернемося до прийняття цього закону у другому читанні після  розгляду у комітетах, як це і має бути відповідно до Регламенту.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу, заспокойтеся, ще раз.  Борщевський.

 

12:12:56

БОРЩЕВСЬКИЙ В.В.

Прошу передать слово Симоненко Петру Николаевичу.

 

12:13:01

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракция коммунистов.

Уважаемые коллеги!  Я вас информирую, что фракция коммунистов не голосовала в первом чтении только по одной простой причине, что мы предложили  пункт первый, который не имеет юридических оснований для внесения изменений в бюджет по проведению выборов исключить и рассматривать его отдельным проектом.

Все остальные предложения правительства при условии того, что у нас есть замечания, мы готовы рассматривать, выразить свою поддержку этим направлениям и дать возможность правительству профинансировать это.

Я бы хотел обратить внимание тех, кто выступает сейчас против этой позиции, что инициатива субъекта законодательной инициативы на изменение в бюджет Кабинета Министров и есть. Мы ее имеем право рассматривать. А законодательной инициативы на проведение выборов – нет, и мы не имеем права рассматривать финансирование выборов без этого решения.

Поэтому фракция коммунистов будет вносить изменения ко второму чтению и будем плодотворно работать над этими изменениями.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Смітюх.

 

12:14:06

СМІТЮХ Г.Є.

Шановний Олександр Олександрович!

Смітюх, Партія регіонів.

У мене є пропозиція така, може, вдуматися, обмінятися точками зору, відносно того, що якщо на наших опонентів на протязі останнього року йдуть дуже часті звинувачення в наш адрес, що ми щось не виконуємо, то поставити це питання в пакеті. Тобто вони складають повноваження, кладуть на стіл і реєструють в секретаріаті, і бюджети одним пакетом проголосувати. Тоді буде взаємна відповідальність і взаємна буде гарантія. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Поживанов. Поживанов є? Я прошу, Кириленко, будь ласка.

 

12:15:06

КИРИЛЕНКО В.А.

В’ячеслав Кириленко, „Наша Україна”.

Шановний Олександр Олександрович! Шановні колеги! От пункт четвертий спільної заяви говорить, що для законодавчого забезпечення чесних прозорих, демократичних позачергових виборів до Верховної Ради України, ініціювати проведення протягом двох днів, 29-ого і 30-ого травня пленарних засідань Верховної Ради України, на якому прийняти погоджені робочою групою документи, в тому числі, зміни Закону про бюджет. Серед підписів, в тому числі, підпис Голови Верховної Ради України Олександра Мороза. 29-те і 30-те вже пройшло, Президент планував дію останнього указу, сьогодні вже 31 травня. І ви, шановні колеги, пропонуєте розтягнути процедуру по бюджету ще на декілька тижнів.

Тому „Наша Україна”, опозиція в цілому, наполягає на тому, що зміни до Закону про бюджет в яких не тільки зміни про фінансування, але й про соціальні виплати, були проголосовані зараз в першому читанні і в цілому з метою розблокування політичної кризи і щоб ми рухались.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ярослав Анатолійович, ви правильно говорите, тільки одна є особливість, Президент за себе один відповідає і сам вирішує, а я підписався за те, щоб ініціювати розгляд цих питань. Вони ініційовані і я все зробив для того, щоб вони розглядалися. Давайте, я ще раз хочу сказати, я міг би вам докір кинути, якби, наприклад, ви ініціативно підтримали б роботу парламенту і після 12 ночі не покинули все, то ми б може розглянули. Я так говорити не буду, бо не був готовий ще бюджет до розгляду, взагалі.

Сьогодні ми подивилися, в першому читанні є, прийнято. Віктор, я прошу вас, ви так часто про мораль говорите, будь ласка, це ж не на засіданні парткому там, де ви були керівником. Будь ласка. Я прошу вас.

Ми прийняли документ у першому читанні. Відповідно до Регламенту я не маю права ставити на друге до тих пір поки не з’ясовані певні позиції. Давайте готуйте, зауваження були там і по першому пункту, і по іншим, на завтра будуть готові. Комітет, Володимир Володимирович, вносьте пропозиції, а ви, будь ласка, надішліть їх всі ті, що звучали тут і з вашої, і з вашої сторони буде змога завтра приймемо. Я думаю, що тут немає проблеми.

Зараз ми розглянемо коротеньке питання і потім підемо на перерву. Я прошу вас, а потім підемо… (Ш у м  у  з а л і)

Ви кричите так голосно, що ви я не чую, що ви хочете, люди добрі. Дві фракції "Наша Україна" і БЮТ просять перерву на 30 хвилин, будь ласка. Перерва на 30 хвилин. 

 

ПІСЛЯ ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Розглядається проект Постанови про внесення змін до Постанови Верховної Ради України "Про призначення членів наглядових рад Відкритого акціонерного товариства "Державний ощадний банк України" та Державного експортно-імпортного банку України "Укрексімбанк". Реєстраційний номер 3415. Я прошу включити  його до порядку дня, будь ласка, голосується про включення  до порядку дня.

 

12:48:27

За-215

Хто за те, щоб повернутися до голосування, проголосуйте.

 

12:48:49

За-244

Ставлю на голосування  питання про включення до  порядку дня, будь ласка.

 

12:49:11

За-248

Сергій Петрович Клюєв  доповідач, будь ласка,  член Комітету з питань фінансів і банківської діяльності.

 

12:49:31

КЛЮЄВ С.П.

Уважаемые депутаты! Уважаемый Александр Александрович!

В связи с тем, что от члена наблюдательного совета ощадбанка Сугоняко Николая Васильевича поступило заявление о сложении своих полномочий в связи с переходом на постоянную работу в правление коммерческого банка, комитетом рассмотрен этот вопрос по удовлетворению его заявления и предлагается проект постанови о замене Сугоняко Николая Васильевича на Кошеленко Олега Федоровича в наблюдательном совете ощадбанка.

Кошеленко Олег Федорович 1940 года рождения, кандидат экономических наук, имеет множество работ по экономической теме опубликованных и соответствует полностью, его характеристики соответствуют требованиям Закона «О банках и банковской деятельности». Комитет рассмотрел и принял положительное решение. Просьба, поддержать.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Які запитання до Сергія Петровича? Немає. Можна ставити на голосування? Ні, це, я розумію, це Постанова 3415-1 про представника, про Олега Федоровича Кошеленка. Ставлю на голосування цей проект. Сергій Вікторович!

 

12:51:20

За-250

Прийнято рішення. Тепер відносно Ігнатенка Павла Миколайовича, 3415. Можна ставити на голосування?

 

КЛЮЄВ С.П. Комитет этого вопроса не рассматривал по Игнатенко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Як, як?

 

КЛЮЄВ С.П. Комитет кандидатуру Игнатенко не рассматривал.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу вибачення. Я зрозумів. Рішення прийнято. Спасибі. Сідайте.

 

КЛЮЄВ С.П. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Хто брав перерву, готовий виступити?

Ну, почекаємо трошки.

3589 реєстраційний номер. Проект постанови про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України (щодо формування  депутатських фракцій та коаліцій). Ставлю питання про включення цього питання  до порядку дня. Прошу підтримати.

 

12:52:33

За-220

Дякую. Хто готовий доповідати? А, вибачте, я не подивився на  монітор. Я прошу вибачення.

Я прошу переголосувати. Хто за те, щоб  включити?

Зніміть голосування.

Будь ласка, Симоненко від фракції просить.

 

12:53:08

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракция коммунистов.

Уважаемые коллеги, во время работы рабочей группы и согласительного совета, который мы вчера проводили руководителей фракций, обсуждая повестку дня и каждый из проектов законов, мы условились, что вопросы,  которые имеют отношение к Регламенту, к Закону «О статусе  народного депутата», они касаются в первую очередь императивного мандата. И, естественно, принятие закона, который бы дал возможность, по сути дела,   раскрыть конституционную норму, которой, к сожалению, сегодня еще нет вопрос исключения или лишения права быть народным депутатом по решению выбора руководящих органов партии.

Поэтому фракция и не голосовала за включение, ибо тот проект, который сегодня предлагается, он не решает проблему мотивов Президента по принятию указа по запрету деятельности Верховной Рады. Я считаю, что надо принять решение  об изменении  в Конституции по императивному мандату и тогда все остальные законы будут, естественно, отвечать тому  вопросу, который…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, Петро Миколайович, я тут не коментую ваш виступ, просто це питання в принципі врегульовано вже змінами до Регламенту, ми його проголосували, якщо не помиляюся, десь 3-4 квітня, але тут є деякі уточнення, деталі, які не говорять про імперативний мандат, тут можна з вами погодитися, що це – норма Конституції, безперечно. Але мова йде про порядок формування і фракцій, і коаліції, і це не був би лишнім записом взагалі. Тому я хоті би, щоб ви подивилися, вносять Богатирьова і Бокий цей законопроект, я прошу визначитися щодо включення його до порядку дня. І прошу, хто за те, щоб включити його до порядку, не включити, а переголосувати процедуру включення, я ставлю на голосування.

 

12:55:31

За-319

Я ставлю на голосування питання тепер про включення до порядку дня цієї постанови, будь ласка, про включення до порядку дня. Про включення до порядку дня.

 

12:55:56

За-298

Питання вирішено – 299.

Хтось буде виступати від вас, ні? Не буде. Тому я запрошую до слова… Іван Сидорович, ви доповідаєте? Будь ласка, Бокий Іван Сидорович. Ні, доповідь з трибуни, будь ласка.

 

12:56:41

БОКИЙ І.С.

Ну власне кажучи, ця постанова повторює те, про що вчора ми говорили, розглядаючи зміни до Закону „Про статус народного депутата”, мова йде про те, щоб до Регламенту Верховної Ради внести такі зміни: частину другу статті 59 викласти у новій редакції: „Народний депутат входить до складу лише депутатських фракцій політичних партій чи виборчого блоку політичних партій, за виборчим списком якої його було обрано народним депутатом”. Ну, і в 10 статті у другому реченні частини першої слова „про сформування депутатських фракцій” замінити словами „про сформування депутатських фракцій політичної партії, виборчого блоку політичних партій та входження народних депутатів до депутатських фракцій політичної партії, виборчого блоку політичних партій, за виборчим списком якої, чи якого, вони були обрані народними депутатами. І частина друга статті 61-ї викладається в такій редакції: „Коаліція формується виключно депутатськими фракціями, утвореними в порядку, встановленому цим Регламентом, протягом одного місяця з дня відкриття першого засідання новообраної Верховної Ради або протягом одного місяця з дня припинення діяльності попередньої коаліції. Не допускається включення до її складу народних депутатів, які не входять до складу депутатських фракцій, що сформували цю коаліцію, а так само тих народних депутатів, яких за рішенням відповідних депутатських фракцій виключили із складу депутатських фракцій”.

Ну, і новий пункт є у статті 66, після пункту першого, такий: „Дострокове припинення повноважень Верховної Ради відповідного скликання”. Власне кажучи, це і всі ті зміни, які пропонуються до Регламенту, і які фактично відображають сьогоднішній стан речей. А вирішувати: чи приймати, чи не приймати їх – це депутатській залі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Іване Сидоровичу… Запитання до Івана Сидоровича є?

Іван Сидорович, тоді дайте відповідь на таке запитання. На останній сторінці написано: „Діяльність коаліції припиняється в разі: припинення повноважень Верховної Ради відповідного скликання”. А дальше: „Дострокове припинення повноважень Верховної Ради”. Дострокове припинення повноважень – це все одно ж припинення повноважень, так же? То першого пункту досить для того, щоб цілком було зрозуміло.

 

БОКИЙ І.С. Да, абсолютно правильно.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ви згодні з тим?

 

БОКИЙ І.С. Да, да.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тобто  викинути цю поправку, вона нічого не добавляє до змісту. Так, приймається така.

Які ще будуть запитання? Немає. Сідайте, будь ласка.

А, є у Ляшка, почекайте. А, сідайте, сідайте, будь ласка. Сідайте.

Прошу записатися для обговорення, хто хоче виступити. Візьмете слово.

Смітюх. З місця, будь ласка.

 

13:00:07

СМІТЮХ Г.Є.

Шановний Олександр Олександрович! Я хочу звернути увагу вас як Головуючого Верховної  Ради на статтю 106-ту Конституції України на пункт другий і уважно всім депутатам її прочитати.

Що я маю на увазі? Що на сьогоднішній  день криза, яка виникла завдяки діям опозиції, призвела до кризи влади президентської гілки влади, Верховної  Ради та інших.

Тому я би пропонував внести пропозицію і до того, як ми будемо голосувати по всім цим законам про дострокове припинення Верховної  Ради, запросити Президента України до Верховної  Ради, де він повинен зробити свої конституційні зобовязання виступити перед Верховною Радою і пояснити сьогоднішній стан, політичний стан України.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, я тільки хотів би  попросити, стаття 196 стосується функцій Президента. Ми звернулися із листом до Президента з приводу його щорічного послання. Він повинен його зробити. Але в даному випадку ми розглядаємо питання про порядок формування фракцій у Верховній  Раді. І оскільки  Президент не є народним депутатом, то, очевидно це його не стосується. Так?

А ваше зауваження, в принципі, правильне, тільки його можна повторити ще раз зверненням до Президента.

Будь ласка, Ляшко Олег виступає.

 

13:01:39

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Блок Юлії Тимошенко.

Ми підтримуємо цей проект  постанови. Він дозволить уникнути тих прикрих випадків переходу депутатів з однієї фракції в іншу, які призвели до затяжної парламентської і як наслідок, політичної кризи в країні. Але я хотів би, Олександр Олександрович, повернутися до питання проекту Закону про внесення змін до Закону України „Про Державний бюджет” на нинішній рік, який зокрема передбачає певну суму на фінансування виборів. Це питання ми не закінчили, тобто в цілому воно не прийнято і вам заважає кілька виступів представників комуністів.

Я хочу нагадати аналогічне засідання Верховної Ради 15 березня, коли приймалися зміни до Закону про бюджет, коли ви за, за вашою пропозицією, ці зміни були прийняті і за основну, і в першому читанні, і в цілому, незважаючи на те, що половина залу була проти. Тоді вам позиція половини залу не завадила прийняти ці зміни в цілому. Сьогодні три, там хтось двоє руку тягне, виступає і це вам заважає. Олександр Олександрович! Не потрібно крутити регламентом, як циган сонцем. Є домовленості про те, що ми приймаємо, хочете ви, щоб проводилися вибори, давайте приймати, тим більше, що ви дали уточнення щодо того, коли має діяти та норма щодо фінансування виборів.

І останнє, я хочу нагадати вам вчорашню пропозицію, на яку ви не звернули увагу, тому я вимушений нагадати. Я пропоную скасувати вчорашню Постанову Верховної Ради щодо призначення на адмінпосади голів судів щодо Постанови Верховної Ради щодо 81 статті Конституції. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі.

Олег Валерійович, щоб не відкладати далеко відповідь, я хочу сказати, що мені не заважають не тільки виступи комуністів, навіть ваш виступ мені не заважає, все в порядку.

Будь ласка. Баранівський, будь ласка.

 

13:03:48

БАРАНІВСЬКИЙ О.П.

Фракція соціалістів, Олександр Баранівський.

Шановний Олександр Олександрович! Шановні колеги, шановні присутні! Я ще раз хотів би і депутатам, колегам від опозиції і з коаліції нагадати, що, да, хтось приймає в переговорному процесі участь з депутатів, Прем’єр-міністр, Голова Верховної Ради, Президент, вони про щось домовляються. Але це не означає, що так буде, як вони домовилися і що це вже крапка і не інакше. Вони домовилися про те, що одне чи інше питання буде винесено в зал Верховної Ради. Верховна Рада його розгляне і буде прийнято відповідне рішення. Тому що наші керівники, вони досить люди коректні, і  вони не можуть обіцяти один другому те чи інше рішення, яке може прийняти Верховна Рада. Тому я просив би декого не путати домовленості і рішення Верховної Ради, що це мовляв автоматично, то для чого ми тут, взагалі, збираємося. А збираємося для того, щоб реалізувати домовленості, якщо вони підходять Верховній Раді.

Слідуюче. Я в цьому в змінах  відповідних до Регламенту я тут бачу намордник, якого хочуть одіти народному депутату, коли це не вдається через імперативний мандат, то норма вписується сюди у відповідний Регламент. І вже тоді крок вліво, крок в право, депутат ходити повинен по струнці.

Я хотів би запитати у нашої делегації парламентської, яка їздила на засідання Парламентської Асамблеї Ради Європи, я хотів би почути від вас, яку оцінку дала Парламентська Асамблея Ради Європи таким новітнім нашим новшествам, що ми вносимо у наш Регламент, чи те, що ми намагаємося внести, до відповідного, що стосується імперативного мандату. Чи це Європа підтримує, чи не підтримує, чи Європа засуджує такі дії, чи вона вважає, що це крок не до демократії, а до авторитарності? Я хотів би почути.

Я знаю, що ті, хто їздив, я теж знайомий з цими документами, вони можуть це сказати, і незалежно від того, хто і з якої був фракції, і хто які сповідує сьогодні ідеологічні і свої уподобання. І я знаю, що  і Голова Верховної Ради був в Парламентській Асамблеї Ради Європи, він теж  міг би сказати, яка їхня оцінка, яка оцінка Венеціанської комісії. І тому, якщо ми і в нашій програмі партії було записано, що збудуємо Європу в Україні, то це для мене теж визначально є. Якщо це Європа підтримує, то я буду голосувати. Якщо Європа не підтримує це, а я хочу в Європу, я не знаю як хочуть депутати від опозиції хочуть вони чи не хочуть, зараз я думаю ви це визначитися, якщо ви хочете в Європу, звичайно, вам воно не підійде. А, якщо ви йдете кудись інакше, будете голосувати. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, давайте підіб’ємо підсумки нашої дискусії. Кожен іде, куди хоче – це ясно.  Але справа вся в тому, що звичайно,  імперативний мандат   Парламентської Асамблеї  Ради Європи називає абсурдом. Але для деяких парламентів він застосовується, так визначилися депутати.

В даному випадку, тут не йдеться про імперативний мандат, а йдеться про уточнення в Регламенті, які відображають норми Конституції. У відповідних статтях, якщо я не помиляюся,  стаття 83 Конституції виписує порядок, який передбачає формування коаліції на основі фракцій і формування  фракцій на основі тих депутатів, які за списком партії, чи блоку політичних партій, стали обраними народними депутатами. Власне тут тільки повторюються ці норми.  

Тому я думаю, що  заперечень тут не може бути, щоб проголосувати цю постанову. Спочатку за основу, будь ласка.

 

13:08:16

За-161

Не вистачає голосів, вибачте.

Але я думаю, тут трагедії робити не треба, не підтримана ця пропозиція, оскільки  слово в слово це є в Регламенті, це є в існуючому Регламенті, а ті, хто говорять, що немає, вони пропустили очевидно засідання парламенту приблизно 6 квітня де це все внесено в зміни і вже проголосовано.

Будь ласка, В’ячеслав Анатолійович на трибуну, будь ласка, від ініціаторів перерви, будь ласка.

 

13:08:55

КИРИЛЕНКО В.А.

В’ячеслав Кириленко, фракція  „Наша Україна”.

Фракція „Наша Україна” і фракція Блоку Юлії Тимошенко  брали перерву з тим, аби  порадитися і запропонувати свої  пропозиції усьому депутатському залу.  Ми  сьогодні готові працювати стільки, скільки буде потрібно, але ми переконані, що необхідно ухвалити ті рішення, які є предметом спільної заяви Президента, Прем’єр-міністра і Голови Верховної Ради. Зараз ми пішли у спосіб, який виключає реалізацію домовленостей, які зафіксовані у спільній заяві.

Щойно правляча коаліція ухвалила бюджет, але лише в першому читанні. Це означає, що питання фінансування позачергових виборів відкладається у довгий ящик, це означає перший і суттєвий момент перегляду норм, які досягнуті після підписання спільної заяви.

Щойно депутати від правлячої коаліції не підтримали, навіть елементарних, які, по суті, нічого не вирішують, змін до Регламенту, але, які, принаймні, дають можливість навести хоча б мінімальний порядок у парламенті уже наступного скликання і це також всупереч домовленостям, які зафіксовані у спільній заяві. Тому ми стурбовані спробами одностороннього ревізування спільної заяви, яку підписали Президент, Прем’єр-міністр і Голова Верховної Ради.

Ми продовжуємо вірити, що це не є остаточний вихід підписантів з боку Прем’єр-міністра і Голови Верховної Ради із спільних домовленостей. Тому пропонуємо у час, що лишився сьогодні до завершення пленарного засідання ухвалити понад усе: зміни до Закони „Про вибори” з метою розблокування позачергових виборів, повернутися до голосування змін до Закону „Про статус народного депутата” з метою введення імперативного мандату, після обіду повернутися до голосування змін до Закону „Про бюджет” з метою забезпечення фінансування позачергової виборчої компанії і також після обіду вдатися до розгляду Постанови про Центральну виборчу комісію також з метою розблокування позачергової виборчої компанії і забезпечення дієздатності Центральної виборчої комісії у повному обсязі.

У зв’язку з цим ми пропонуємо усім головам фракцій за участю Голови Верховної Ради, Прем’єр-міністра України, членів робочої групи у перерві від 14 годині зібратися з метою обговорення подальших пунктів порядку денного. Якщо такої згоди не буде, ми будемо схильні розцінювати це як односторонній вихід із домовленості, які зафіксовані у спільній заяві. Переконані, що такий односторонній вихід буде слугувати лише поглибленню політичної кризи з  якої Україна спільними зусиллями лідерів коаліції, і опозиції, і Президента  України уже почала виходити. Дякую заувагу.

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ.  Спасибі.

Я прошу, заспокойтеся.  Будь ласка.  Я прошу уважно бути,  уважним бути всім. Дві фракції взяли перерву і висловили відповідно до Регламенту міркування з приводу предмету консультацій. Так само було перед цим і ніхто не влаштовував обговорення. Я прошу, давайте поважати один одного, по-перше.

По-друге, у нас в порядку денному  зараз стоїть питання про  проект Закону про внесення змін до Закону про вибори. Ось цей проект.  Я маю на увазі, обгортка до цього проекту, а його самого нема.  Чому немає? Довгий час багато тижнів робоча група, в яку входили і представники коаліції, і представники опозиції, і представники уряду, і Секретаріату  Президента працювала над  цим документом і виявилося, що є в ньому ще  чимало, ну, не чимало, а декілька принципових розбіжностей. Їх треба зняти перед тим, як вносити в сесійний зал. І тут треба погодитися із словами В’ячеслава Анатолійовича відносно того, що треба найти  в  цьому сенсі компроміс, який  влаштовував би всіх, бо йдеться  про адаптацію, звичайно, Закону про вибори  до  терміну дострокових виборів, а там менший час відноситься і, коли ми накладаємо існуючий закон про вибори на масштабі двох місяців, то не виходить, не можна справитися з ними і про це заявляла Центральна виборча комісія  і так далі. Тому, я гадаю, що його пропозиції відносно консультації  абсолютно  слушні. Тільки що з двох до чотирьох, я боюся, може невистачить того часу, тому давайте ми проведемо із 13 приблизно 45 до 16 години ці консультації, а о 16-тій зберемося тут на засіданні. Нема заперечень?

Тоді я оголошую ранкове  засідання закритим, а о 13.45 на третьому поверсі відбудуться консультації керівників фракцій.  Будь ласка.

Повернутись до публікацій

Версія для друку