ЗАСІДАННЯ  П’ЯТДЕСЯТ ЧЕТВЕРТЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

24 травня  2007 року, 16.10 година

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

МАРТИНЮК А.І.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, прошу заходити до сесійної зали. Я думаю, ми правильно зрозуміли один одного, що все-таки дещо трошки затрималися із початком відкриття вечірнього засідання, бо йшла пряма трансляція зустрічі Голови Верховної Ради і Прем`єр-міністра України із представниками  дипломатичного корпусу,  десь понад  80 послів було. І, думаю, ми правильно  поступили,  що не переривали трансляції цієї прямої  зустрічі, а також і ви мали можливість подивитися на цю трансляцію.

Тому ще раз прошу вибачення за запізнення і прошу підготуватися до реєстрації. Будь ласка, увімкніть систему „Рада”, реєструємося.

16:13:03

В сесійній залі зареєстровано 256 народних депутатів. Вечірнє засідання Верховної Ради оголошую  відкритим.

Шановні колеги, давайте порадимося. На мій погляд, останні події, події  останніх годин, останніх хвилин, які відбуваються  у суспільстві, мабуть,  дають нам підстави і на вечірньому засіданні висловитися  від імені фракцій, депутатів окремих з приводу тої ситуації, яка відбувається.  Не буде заперечень, щоб ми почули  своє вечірнє засідання із, так званої, розминки. Немає?

Тоді,  будь ласка,  запишіться від фракцій, хто  хотів би висловитися.

Так, і від народних депутатів, хоча я так зрозумів, що запис ніби в мене є. Запишіться від депутатів, будь ласка, індивідуально. Просіть, просіть, Катерина Семенівна. Так, є? Будь ласка, 30 хвилин.

Катерина Самойлик, фракція комуністів. Алла Александровська, прошу. Івану Бокому підготуватися.   

 

16:15:02

АЛЕКСАНДРОВСЬКА А.О.

Уважаемые коллеги, я вышла на эту трибуну и надеюсь, что слушает нас вся Украина и смотрит трансляцию из зала Верховной Рады, для того, чтобы обратиться к нашим гражданам с одной очень простой просьбой: уважаемые граждане Украины, возьмите вот этот документ, который называется Конституция Украины, возьмите и почитайте, потому что я сейчас в своем выступлении хочу ссылаться  на конкретные статьи этого документа – Конституции Украины.

Все, что происходит в Украине в последнее время, все, что инициируется Президентом и его окружением, является грубейшим нарушением отдельных статей, отдельных позиций  этого документа и в конце концов последние события вчерашние и сегодняшние говорят о том, что эти нарушения приобретают системный характер.

Я хочу вам прочитать одну фразу. О чем говорил Президент Ющенко в момент вступления в должность вот на этой трибуне, принося Присягу Президента? В том числе он говорил: «Зобов'язуюсь усіма своїми справами боронити суверенітет і незалежність України, дбати про блага Вітчизни і добробут українського народу, відстоювати права і свободи громадян, додержуватися Конституції України і законів України, виконувати свої обов'язки в інтересах усіх співвітчизників, підносити авторитет України у світі”.   

Все его действия за последние дни перечеркивают эти слова. Разве он соблюдает Конституцию, когда вот сегодня поступила информация, что он издал указ, переподчинив себе внутренние войска? Где это в Конституции, где это в Законе о милиции, где он такое вычитал? Нет этого. Разве он исполняет свои обязанности в интересах всех соотечественников? Сколько мы с вами, уважаемые коллеги, получаем сегодня писем, звонков, на встречах вопросов от люде: «Когда же наконец-то будет покой? Мы хотим работать»?

Сегодня с этой трибуны я говорила о том, что у нас в экономике наблюдаются негативные моменты: у нас падает фактически экспорт и импорт, потому что, кто хочет заниматься сегодня бизнесом, кто хочет что-то в Украину ввозить или вывозить, не зная, чем закончатся его эти операции, его эта деятельность? Разве это в интересах народа? Люди устали, люди боятся. Люди боятся уехать в отпуск, оставить свой дом, они боятся, что они в этот дом не смогут вернуться! Они боятся отправить детей отдыхать, потому что не знают, что произойдет! Разве эти действия придают авторитета Украине? Конечно, нет.

Мы с вами были свидетелями сегодня встречи руководства нашего парламента, Премьер-министра Украины с представителями дипломатического корпуса. Разве их не тревожит то, что происходит в Украине? И разве не является абсурдом, что гарант Конституции несет собой вот этот дискомфорт? Я мягко говорю, я мягко говорю. Нам с вами давно уже пора начать процедуру импичмента. Мы понимаем: у нас нет двух третей, у нас нет трех четвертей, чтобы окончательно проголосовать необходимое по Конституции решение,  но у нас есть 226 голоса, чтобы сформулировать свои замечания и претензии к Президенту. И мы должны это сделать.

В 106 статье, я посмотрела, более половины тех его функций, которые прописаны, он сегодня нарушает, или не должным образом выполняет, или вообще их не выполняет. Поэтому я призываю всех: нам нужно занять четкую позицию, от нас с вами зависит будущее Украины. Мы с вами – парламент Украины. И мы с вами тоже являемся гарантом того, что Украина будет демократическим государством и гарантом того, что в ней будет закон. Только исходя из этого, мы с вами обязаны посвятить свое заседание вопросу об импичменте Президента, обсудить этот вопрос и выйти на какое-то решение. От этого нас ждут граждане Украины, они требуют от нас наведения порядка, они требуют от нас, чтобы все, что происходит в Украине, было в рамках Конституции, в рамках закона.

Это позиция коммунистов неоднократно  здесь звучала в различных заявлениях, в том числе и сегодня такие заявления были сделаны. Я думаю, что, в конце концов, осознавая свою ответственность, мы просто обязаны дать именно правовую оценку действиям Президента и его окружения. Нам говорят, что у нас нет большинства. А я хочу сказать, вот эти пустые ряды, которые  сегодня не заполнены теми, кто сегодня все-таки нагло, обманув перед этим избирателей, утверждает, что: «Нет, мы все еще депутаты». Хотя перед этим, они размахивали бумажками, говорили: «Это наши заявления. Нас уже в парламенте нет и поэтому парламент нелегитимный, в нем меньше 301 человека, 301 депутата».

Сегодня они говорят, что  депутаты, где они? Так вот этот вопрос, вопрос об обсуждении, об импичменте президента, это будет моментом истины, истины политической, когда все  представители всех политических сил должны будут здесь высказать свои аргументы «за» или «против» этой позиции, позиции о начале процесса импичмента Президенту.

Я считаю, что мы обязаны с вами это сделать, мы должны остановить  разрушительные действия, которые сегодня из Банковской идут, действия, разрушающие Конституцию, право в Украине и нарушающие права  всех людей, живущих здесь в нашем государстве.

Спасибо за внимание.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Алла Олександрівна. Будь ласка, Іван Сидорович Бокий, фракція соціалістів. Підготуватися Чечетову.

 

16:20:34

БОКИЙ І.С.

Шановні колеги, шановні виборці, коли я позавчора слухав нашого Президента, коли він з надзвичайною люттю накинувся на Конституційний Суд, я думам, що маємо справу із людиною із певними  маніакальними якимись, знаєте, схильностями.

Чому я так подумав? Ну, тут була дуже проста  причина, цей же чоловік, який називається Президентом України, тобто той же Віктор Ющенко, у Брюсселі, місяць тому клявся, божився, він дуже набожний же чоловік, ви ж знаєте, клявся і божився, що  він підкориться будь-якому  рішення Конституційного Суду. І цей же чоловік у тій же фізичній оболонці, але уже очевидно із іншою якоюсь психологічною складовою, раптом напускається на Конституційний Суд.

Все банально зрозуміло. Як боягуз за натурою, Віктор Ющенко просто елементарно злякався вердикту Конституційного Суду, який безумовно, тут сумнівів не повинно бути, бо кожний нормальний юрист це прекрасно розуміє, та й кожна нормально мисляча людина розуміє, що укази його про припинення повноважень Верховної Ради будуть оголошені тільки неконституційними, бо у них немає конституційного ні краплини. Більше того, у них немає здорового глузду ні краплини. Це просто елементарна боротьба за владу, це просто справді маніакальна гризня за владу, і це потурання ще одній також ж складу авантюристці, і ви знаєте, про кого я говорю, я говорю про Юлію Тимошенко, яка напоумила і наштовхнула його ось на цю ідею – будь-що зробити державний переворот.

І от сьогодні ми уже підходимо фактично до пікової фази цього державного перевороту. Сьогодні, як ви знаєте, Президент додумався вже всупереч Конституції, всупереч Закону про Ради національної безпеки і оборони включити до складу РНБО губернаторів. Яке вони мають відношення до Ради безпеки і оборони? Хоча перед цим він там повключав сюди директора Національного інституту стратегічних досліджень, і командувача внутрішніх військ, і кого він тільки не повключав. Я скоро, думаю, він туди включить усю свою сім’ю, брата, зятя і кого хочеш.

Але щонайменше нам треба із цього, як кажуть, кпинити і щонайменше із цього, скажемо, якісь гумористичні речі творити. Маємо справу зі страшною людиною. З людиною, яку народ свого часу обрав Президентом, але ніхто не міг і подумати про те, що ця людина може бути настільки жадібна до влади, настільки разом з тим безвідповідальна, що навіть в  такий тяжкий для  України час, у час, який наближає нас до нового голоду, ця людина думає не про народ, не про долю, не про хліб для людей, а думає про одне, як би утвердити своє егоїстичне дрібненьке і підле я.

Це страшно! Це страшно! Ну, ходять вже чутки, про те, що вже він домовився на РНБО, що буде запроваджений надзвичайний стан, але подумайте самі, що це означає? Якщо він запроваджує надзвичайний  стан, ми мусимо через два дні, або затвердити цей його указ, або відмінити його, і оскільки тоді настають вже, ви самі розумієте, визначені законом санкції, то тоді, що? Маємо справу із людиною, яка здатна на будь-яку авантюру, що йому підкажуть, чи що йому підкаже не здорова уява, він може  піти на це.

І тому, коли Катерина Семенівна Самойлик тут пропонувала почати процедуру імпічменту, я думаю це абсолютно здорова думка. Абсолютно здорова думка, не залежно від того чи сьогодні у нас є така кількість людей, яка могла б вивершити цю процедуру, але цю процедуру потрібно починати, треба рятувати державу від авантюриста Ющенка і тієї групи, яка довкола нього згрупувалася.

Я думаю, що тут не треба деталі ще говорити про те, що вже …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, Іван Сидорович.

 

БОКИЙ І.С. Вже Гелетею збирається підпорядковувати там і внутрішні війська. І те, що Президент таємним указом підпорядкував собі „Альфу”. Ви ж розумієте, що це все речі, які наближають нас до національної катастрофи, тому треба думати, що Україну треба рятувати від цієї людини і рятувати від тих людей, які йому сьогодні підтакують і які ведуть Україну до згуби.  Треба гуртуватися і потрібно, я думаю, нам національний порятунок зробити сьогодні головним завдання Верховної Ради.  Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Михайло Чечетов, будь ласка. Плюс 5 хвилин від фракції плюс 3 хвилини йому Євтухова передає право на виступ – 8 хвилин.

 

16:26:52

ЧЕЧЕТОВ М.В.

Шановний Адаме Івановичу, шановні колеги! Сьогодні Президент підписав Указ про приведення системи управління внутрішніми військами у відповідність із Конституцією України. Цим Указом передбачається вивести внутрішні війська з підпорядкування міністра внутрішніх справ України і визначити, що внутрішні війська є підпорядковані Президенту України.

Звертаю увагу на той факт, що немає відомостей щодо опублікування даного указу. Посилання Президента України на статті Конституції при виведенні внутрішніх військ з підпорядкування міністра внутрішніх справ України та визначення, що внутрішні війська є підпорядкованими Президентові України, є безпідставними, оскільки за пунктом 17 частини першої статті 106 Основного закону Президент України  лише призначає на посади та звільняє з посад вище командування Збройних Сил України інших військових формувань.

Визначення терміну „військове формування” знаходиться в Законі України „Про оборону України”, за яким військове формуванням – це створена відповідно до законодавства України сукупність військових об’єднань, з’єднань і частин та органів управління ними, які комплектуються військовослужбовцями і призначені для оборони України, захисту її суверенітету, державної незалежності і національних інтересів, територіальної цілісності і недоторканності у разі збройної агресії, збройного конфлікту чи загрози нападу шляхом безпосереднього введення воєнних бойових дій.

Таким чином військові формування – це з’єднані військові частини, установи, підприємства та організації Міністерства оборони України і ніяким чином сюди не включаються внутрішні війська. Цей висновок також підтверджується і  аналізом спеціального Закону України  „Про внутрішні війська і Міністерства внутрішніх справа України”, яким регламентується діяльність, підпорядкованість та компетенція   внутрішніх військ.

За статтею першою цього Закону внутрішні війська Міністерства внутрішніх  справ України входять до системи Міністерства внутрішніх справ України і призначені для охорони та оборони важливих державних об’єктів, перелік яких встановлюється Кабінетом Міністрів України, охорони установ виконання покарань і лікувально-трудових установ, а також для участі в охороні громадського порядку та боротьбі із злочинністю. Таким чином, навіть компетенція у даних військ є різною. Військові формування займаються захистом України у разі збройної агресії, зовнішньої, а внутрішні війська – охороною громадського порядку, охороною лікувально-трудових установ, тощо. Крім того, статтею 6 цього закону встановлено, що внутрішні війська підпорядковуються міністру внутрішніх справ України, а частина 2 цієї статті вказує, що безпосередньо управління внутрішніми військами здійснює командуючий цими військами. У нашому випадку  - Кіхтенко. Таким чином,  Президент України Віктор Ющенко приймаючи даний указ знову грубо вийшов за межі повноважень, вказаних у Конституції України.

Посилання Президента України на пункт 1 розділу 15 Конституції взагалі не містить сенсу, оскільки за логікою цього положення або Конституційний Суд має надати офіційне тлумачення того, саме в якій частині діє той чи інший закон, після набуття чинності Конституцією або  Верховна Рада України як єдиний законодавчий орган може прийняти нову редакцію законів. Президент сьогодні підписав ще один указ про внесення змін до указу Президента про зміни у складі РНБО. Даним указом Президент увів до складу РНБО голів обласних державних адміністрацій, а також голів Києва та Севастополя. Звертаю увагу, що відповідно до частини 5 статті 107 Конституції України, частини 2 статті 6 Закону України про Раду національної безпеки та оборони України до складу Ради національної безпеки і оборони України за посадою входять: Прем’єр-міністр України, міністр оборони України, голова Служби безпеки України, міністр внутрішніх справ України, міністр закордонних справ України. Крапка. Відповідно до частини третьої статті  6 Закону України „Про Раду національної безпеки і оборони України” членами Ради національної безпеки і оборони можуть бути керівники інших центральних органів, ключове слово центральних органів виконавчої влади і все. Отже, голови обласних державних адміністрацій не можуть входити до складу РНБО.

Крім того, відповідно до частити 3 статті 6, я повторюю, відповідно до частини 3 статті 6 Закону України „Про національну безпеку і оборону України” членами Ради національної безпеки і оборони можуть бути керівники інших центральних органів, я ще раз підкреслюю ключове слово, центральних органів виконавчої влади і все. Отже, голови обласних державних адміністрацій не можуть входити до складу РНБО.

Крім того, відповідно до статті 12 Закону України „Про місцеві державні адміністрації” голови місцевих державних адміністрацій, їх заступники, керівники управлінь, відділів, інших структурних підрозділів, місцевих державних адміністрацій не можуть бути народними депутатами України або суміщати свою службову діяльність з іншою, в тому числі на громадських засадах. Я ще раз підкреслюю, ключове слово „на громадських засадах” крім викладацької, наукової та творчої діяльності у поза робочий час входити до складу керівного органу чи наглядової ради підприємства, чи іншої організації, що має на меті одержання прибутку.

У свою чергу за пунктом 6 частини 9 цього закону повноваження голів місцевих державних адміністрацій припиняються Президентом у разі порушення вимог несумісності. Таким чином, якби у Президента би не було політики хвойних стандартів, то сьогодні, як тільки він ввів у Раду національної безпеки голів обласних державних адміністрацій, він примушений був зразу звільнити їх з посад голів районних адміністрацій обласних, обласних адміністрацій зразу так як він видав Указ на звільнення Генерального прокурора. Але йде політика хвойних стандартів, там він звільняє, а тут грубо порушує, топче Конституцію і не звільняє. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. Микола Садовий передає Барановському. Будь ласка. Підготуватись Матвєєву.

 

БАРАНІВСЬКИЙ О.П.

Дякую. Фракція соціалістів. Олександр Баранівський.

Шановні колеги, шановні присутні, шановні виборці! В глухому Поліссі на Житомирщині є невеличке село з мальовничою назвою Гайки, де я народився. В цьому селі проживає близько п’ятидесяти відсотків католиків – етнічних поляків, і стільки ж православних. За великою історією цього села ще не було випадку, щоб хтось щось в когось вкрав. Самий надійний і грізний, самий неприступний замок в селі, яким замикають люди хати і по сей день, це метрова палочка чи віник, якими підпирають вхідні двері. І ніколи в голову нікому не приходила думка порушити цей замок. Люди їздять, ходять в гості, на ринок, на поля вирощувати хліб, а правило охоронне діє надійно.

В нашій же українській хаті завелися злодії, які почали просто красти собі, причому на очах у суспільства, повноваження у всіх гілок влади. Чому для нашого Президента, Секретаріата Президента сьогодні всі не такі, якими б вони хотіли бачить? Не такий парламент, спаплюжений Конституційний Суд, непрацююча ЦВК, суди загальної юриспруденції сьогодні тоже вони кажуть, не працюють, не такий уряд. Верховний суд – це шоу, називають. Сьогодні уже не та прокуратура і не ті вже війська, і не в тих руках. І всіх, і вся хочеться призначати і знімати, від судів Конституційного Суду до керівництва міліціонерами.

Чому, кожен раз я задаю запитання, приймаються ці відповідні укази в переддень релігійних свят? Притому, коли йдуть до церкви і показують свою відданість релігії, а, видно, одною рукою хрестяться, а другою – роблять темні справи. Чому це робиться по-злодійськи, коли в українській хаті в той момент, як правило, відсутній Прем’єр і Голова Верховної Ради? Я хотів би задати запитання і нашому Прем’єр-міністру Віктору Януковичу і Голові Верховної Ради Олександру Олександровичу Морозу: чому ви разом покидаєте українську хату, коли в хаті злодії? І один їде до Братіслави, а другий – до Криму? Чи не можна це розділити і їздити якось по одному?

Ситуація загострюється, загострюємо не ми, і не можна постійно стелитися під чиїсь забаганки. Чи то комусь виборів захотілось, призначити чи зняти  прокурора, суддю чи покерувати військами.

Я хотів би сказати, шановні друзі, що ми з вами замикали українську хату по звичаю українському палочкою, але коли в хаті злодії, то потрібно  Верховною Радою виробити такий замок, щоб нікому в Україні не було повадно   щось в когось вкрасти з повноважень.

Влада – це лезо. І якщо їм неправильно користуватися, то можна когось поранити. Але можна часом і собі від необережності перерізати горло.

Зараз стало відомо, що вже на області дана команда у вівторок провести в середу засідання обласних рад і дати одобрямьск останньому …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Матвєєв передає слово Самойлик Катерині, будь ласка, за нею Матюха.

 

САМОЙЛИК К.С.

Шановні багатостраждальні громадяни України, єдине мирило, єдиний безперечні носії демократії законослухняні люблячі свою землю і свою Вітчизну. Ви щоденно є свідками того, як  плюндрується Основний закон України – Конституція.

Ось і сьогодні своїм указом ввівши до Ради національної безпеки і оборони голів обласних державних адміністрацій Президент України і ще раз довів, що він плює на Конституцію України, він створив таку, знаєте, собі  верхню палату лордів для того, щоб вони підтримували його  за те, щоб  вони говорили, що все робиться  в нашій державі правильно.

Розтрощений Конституційний Суд, зганьбили районні суди,  розтоптана Генеральна прокуратура і справа не в Медведьку, справа не в Піскуні, справа в тому, що гарант Конституції   щоденно топчеться і  знищує  Конституцію України, що він знищує ті паростки демократії, якими так пишались всі ми і весь народ України. Справа в  установлені авторитарного фашистського режиму і  сьогодні цьому є підтвердження, бо виданий указ   щодо підпорядкування внутрішніх військ.

 Скажіть, чого не вистачає Президентові України, Служба безпеки України його. Невже мало  Міністерства оборони?  Проти кого він збирає  всі сили? Скажіть, будь ласка, дайте відповідь: проти кого буде боротися? Не з народними депутатами України, він буде боротися  з народом України. Чиї інтереси лобіює Президент? Однозначно, що Ющенко – гарант  інтересів  Сполучених  Штатів Америки на території нашої держави. Він лобіює політичні, економічні і військові інтереси цієї країни.

І тому я  хочу звернутися до всіх, хто нас слухає, до народу України. Президент зазіхає на нашу з вами землю, на нашу Батьківщину. Це ви з діда, прадіда живете на цій землі, ростите хліб, народжуєте дітей, виховуєте онуків. І хіба  ми з вами допустимо на поталу нашу землю, хіба  ми допустимо силові методи?

Я вважаю, шановні керівники нашої України,  давайте ми  повернемося до нашого законопроекту щодо початку процедури  імпічменту Президенту. Нам не вибачать наші люди, наш народ, якщо ми допустимо і далі, щоб Президент України  ганьбив  нашу державу, топтався по Конституції і по долі наших людей. Я думаю, що ми…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую Катерина Семенівна.

Валерія Матюха. Кому? Могли б і самі виступити, ну нехай Калашніков. Кузьменко підготуватися.

 

КАЛАШНІКОВ О.І.

Уважаемый Александр Александрович,  уважаемые  коллеги, уважаемые сограждане!

Олег Калашников, Партия регионов,  коалиция  национального единства.

Я обращаюсь к каждому депутату  Верховного Совета. Видимо сегодня пришел час, когда мы должны положить свои  жизни, свою честь и свою совесть на алтарь  служения Отечеству.  К сожалению, последние дни  и непосредственное участие в событиях, о которых мы  с вами говорили, вынуждает меня  заявить о том, что  действительно в стране происходит  ползучий государственный переворот. И, к сожалению,  сегодня я уже не  хочу говорить о тех подразделениях частей специального назначения, которые мы разоружали с коллегами. Я не хочу сегодня говорить о тех подразделениях Государственной охраны, которые полностью игнорируют понятие Конституции Украины и понятие статуса народного депутата Украины. Я хочу сказать о том, что сегодня происходит реальное предательство национальных интересов нашей державы.

К сожалению, люди, которые сегодня в своем лице пытаются представить себя единственными вершителями судеб украинского народа, совершают государственный переворот. Они не только нарушают Конституцию, они фактически сегодня совершают действия, которые извратят судьбу будущих миллионов украинцев! Поэтому каждому из нас сегодня крайне необходимо остановить себя в одной мысли – в мысли того, что мы с вами единственные носители той чести и славы, которую дали нам наши отцы и наши деды!     

Мне стыдно сегодня говорить, что утром я вынужден был обращаться к офицерам Государственной службы охраны и объяснять им то, что они нарушают Конституцию Украины, подвергают себя криминальному преследованию, противодействуя народным депутатам Украины, которые выполняют свои функциональные обязанности! Мне стыдно говорить о том, что сегодня министр обороны запугивает нашу страну тем, что военнослужащие будут выполнять преступные приказы. Я в это не верю.

С трибуны Верховного Совета я обращаюсь к каждому офицеру, каждому солдату, каждому прапорщику: вы – честь, гордость и слава державы! Мы защитим вас, вы должны служить Отечеству, от вас зависит, какой будет Украина завтра. Не берите позор, предательство в свои сердца и не позорьте своим поведением будущее нашей страны! Я убедительно прошу каждого представителя силовых структур четко руководствоваться Конституцией Украины.

У нас есть законно избранная Верховная Рада, у нас есть правительство во главе с Виктором Федоровичем Януковичем. Мы легитимны, мы работаем на Украину и для Украины, мы готовы служить, но не прислуживаться, и мы будем защищать нашу Родину!  Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.   Будь ласка, Сергій Кузьменко.

 

КУЗЬМЕНКО С.Л.

Шановні колеги, шановні громадяни України, шановна Президія! Згадую Біблію, згадую Еклезіаста: „Ніщо не нове під цим сонцем, ніщо не нове під луною”. І, дійсно, так. Давайте подивимося сучасну історію світу – і ми побачимо, що все це вже було. Це було в численних африканських військових переворотах, це було в південноамериканських переворотах, це було в Чилі, врешті-решт. Що заважає сьогодні Президенту і його оточенню, тим силам, які стоять за ним, отримати абсолютну владу? Їм заважала Верховна Рада – вони роблять все, щоб Верховна Рада зупинила своє існування. Їм заважав ефективно працюючий Кабінет Міністрів – вони роблять все, щоб зупинити роботу Кабінету Міністрів. Їм заважала Генеральна прокуратура, яка стоїть на сторожі закону, - вони зараз роблять все, щоб Генеральна прокуратура стала в позу „чего изволите”. Їм заважала судова гілка влади – вони роблять все, щоб захопити тотальну владу над цією гілкою влади. Таким чином, у нас створюється зараз підгрунтя для створення абсолютної монархії, закамуфльованої під президентську республіку.

Що можемо цьому протиставити? Перш за все, нашу чітку позицію. Це позиція Верховної Ради, яка неодноразово висловлювалася, яка отримала по основних питаннях підтримку Парламентської асамблеї Ради Європи. Друге: не піддаватися на будь-які сумнівні дії, на які нас час від часу намагаються підштовхнути Президент, і його оточення, і так звана опозиція. І наступне, найголовніше: наше завдання – чітка керованість правоохоронними органами. Саме чітка керованість, тому що вчорашній день особливо показав, що якщо така керованість є, коаліція, Кабінет  Міністрів в змозі забезпечити конституційний лад в Україні. Якщо ця керованість буде втрачена, тоді буде біда.

Наостанок хотів би звернутися не до військовослужбовців. Я  хотів би звернутися до їхніх батьків, до їхніх сестер, до їхніх жінок. Будь ласка, зверніться до своїх військових родичів. Скажіть їм, що у них  є обов’язок перед родиною, перед державою, але не перед Президентом. Я дуже прошу вас...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Бачите, як ви почали звертатися до жінок, так відразу мікрофон виключився, ви зверніть на це увагу.

Ми закінчили час, використали час. Василь Степанович, ви візьмете слово в обговоренні проекту і там можете сказати.

Шановні колеги,  депутати. Я розумію пристрасність розмови, яка сьогодні обумовлюється зовсім не правовими діями з боку Секретаріату Президента, інституту Президента і самого Президента. Ми уже не один раз торкалися цієї теми, говорячи про те, що здійснюється боротьба за владу. Але вона може здійснюватися або в правовий спосіб, або в неправовий спосіб. У правовий спосіб – це нормальна ситуація для будь-якої держави, для будь-якого періоду. І ми не відмовляємося від такого способу.

Але те, що робиться сьогодні, - це спосіб неправовий, антиконституційний. Я хотів би, щоб ми, Володимире Михайловичу, я і до вас звертаюся у даному випадку, щоб ми розуміли, на нас лежить відповідальність за те, щоб це все розвивалося  справді у межах Конституції, на правовій основі,  бо тільки таким чином є перспектива для держави.

Давайте розглянемо загальну фабулу нинішньої колізії. Другого квітня Президент України видає Указ про дострокові вибори Президента. Цей Указ за нашим переконанням не конституційний, Президент шукає пояснення тому кроку апелюючи до Конституції, сумнівно, але тим не менше, що це конституційний крок, повіримо, що він так вважає.

Хто може розсудити нас в цій ситуації, в цій дискусії, ясна річ тільки Конституційний Суд. Верховна Рада звертається до Конституційного Суду з позовною заявою, Конституційний Суд підходить до вирішення цього питання і як тільки Президент забувши про те, що він в Брюсселі і Страсбурзі клявся про те, що обов’язково буде виконувати будь-яке рішення Конституційного Суду намагається припинити судовий процес, він видає новий Указ скасувавши попередній.

Знову Конституційний Суд починає роботу, як тільки він наближається до фінішу у  своїй роботі і розуміючи, що він може прийняти рішення не вигідне для тих ініціаторів незаконних Указів Президента, як починається тиск на суд, при чому у  непристойній формі, звільнення суддів і так далі. Тим не менше суд продовжує працювати і виникає, очевидно, на повній підставі думка про те, що суд все-таки пройме рішення, як не збігається з намірами Президента. Тоді вдаються до силових кроків, йде шантаж суду, підбираються провокаційні матеріали, публікуються, долучається до цієї справи Служба безпеки і так далі. В решті долучається прокуратура, яка повинна  виконувати вказівки щодо порушення кримінальних справ до суддів Конституційного Суду. Підключаються  суди загальної юрисдикції в тому числі, що цей тиск на суд не треба нікому пояснювати, всі це розуміють, але коли і це не спрацьовує тоді розпочинається  силовий тиск на прокуратуру, аби її поміняти, аби призначити прокурора, який буде тиснути на Суд Конституційний, власне кажучи, йдеться про те, щоб не дати змоги вирішити питання в правовому порядку.

І все це подається під гаслами захисту Конституції, прав людей, демократії, вибору народу і так далі. Ми всі розуміємо, що це, власне кажучи,  фарисейство.

І ось тепер, коли вчорашні події підтвердили, що такий метод не пройде, колізія антиконституційна поглиблюється, Президент видає указ, з приводу якого ми повинні висловити свої міркування, свою думку, заявити свою позицію, давши орієнтир для відповідних структур.

 Підпорядковуючи собі внутрішні війська, чого він не має права робити, бо це не військовий стан в Україні, це не надзвичайні повноваження чи не надзвичайний період який, до речі, повинен супроводжуватися постійною роботою парламенту, і багато чого, що з тим пов’язано.

Ми тільки що із Прем’єр-міністром зустрілися з дипломатами всіх країн, що акредитовані в нашій державі. Я змушений там був назвати те, що відбувається сьогодні, одним словом - „путч”, іншого визначення тут просто не існує. Якщо врахувати ще, що всупереч Закону „Про Службу безпеки” сьогодні і підрозділи Служби безпеки, а ви знаєте, які це підрозділи, повинні долучитися до внутрішніх військ, а внутрішні війська підпорядковуються людині, яка третім, нарешті за кілька днів стала на чолі Державної служби охорони, яка вчора продемонструвала, як порушується Закон „Про державну службу охорони”, вчинила злочин, давайте будемо говорити відверто, який відображений у Кримінальному кодексі відповідним чином, і тепер і ця служба підпорядковується їй.

Я думаю, що і сьогодні, і завтра події розгортатимуться відповідним чином, і все залежатиме від нас, від того, наскільки ми, в правовій площині діючи, будемо дотримуючись Конституції, давати відсіч таким спробам державного перевороту, узурпації влади, знищення конституційного ладу в Україні – це наш обов’язок. Я хотів би звернутися до вас з проханням, щоб ви були свідомі необхідності діяти таким саме чином.

Є інформація попередня про те, я це не для преси кажу, а до вас    звертаючись, оскільки все одно мікрофон ввімкнутий і потрібно буде визначатися з цього приводу, про те, що буде здійснена спроба сьогодні відповідними підрозділами захвату Верховної Ради.

Я хотів би, хто нас чує, попередити: ви, будь ласка, вікон не бийте і дверей, бо це – державне майно і у нас немає тут запорів, гратів, і чогось іншого. Ми цивільна установа, правова і ми демонструємо відкритість свою, в тому числі, навіть тими скляними дверямі, які є у Верховній Раді. Ми вам відкриємо, якщо треба, я до вас вийду. Що ви хочете? Якщо ви хочете таким чином охороняти Верховну Раду, охороняйте, але на певній відстані, бо ми підписали договір з відповідними структурами міліції, котра це забезпечує разом з Державною службою охорони в межах Закону про державну службу охорони.

Сьогодні будуть, очевидно, вдаватися і до спроб встановити специфічний порядок в Генеральній прокуратурі. І я хотів би, щоб наші депутати скрізь були, все спостерігали не для того, щоб демонструвати фізичну міць абощо, в тому немає ніякої потреби та, власне, депутат обирався не через те, що у нього мускули великі, а через те, що у нього голова нормальна. Тому я думаю, що це треба використати обов’язково, і ми повинні, відслідковуючи всі процеси, бо прийде час, я сподіваюсь, що швидко, і ми наближати будемо його, коли за всі неконституційні дії доведеться відповідати за формулою Кримінального кодексу України. Всім, хто сьогодні вважає, що він може діяти безкарно. Аргументів на цей рахунок у мене вистачає на багато-багато справ. Я думаю, що ви це добре розумієте, а таких є у кожного із вас. Але мова йде про те, що ми повинні найти варіанти зняття силового продовження розв’язання цього конфлікту. Можливість така є, якщо є бажання.

Ми запропонували схему, вона відображена у протоколі робочої групи. Там є позиції, які не знайшли поки що узгодження в самій робочій групі, але можуть знайти погодження тут у сесійному залі. Бо правовий шлях розв’язку цієї колізії передбачає перше, - право парламенту саморозпуститися або неможливість працювати через зокрема, складання повноважень груп і депутатів, абощо, що потребує потім правового врегулювання. Ми готові       розглядати це питання відповідно до Регламенту і до своїх повноважень, інших шляхів не існує.

          Сьогодні Прем’єр-міністр звертався до Президента з пропозицією, давайте в трьох зустрінемося разом з Головою Верховної Ради, тому що у Верховній Раді доведеться вирішувати ці питання так чи інакше. І звідти прозвучало, принаймні, на нинішнє небажання проводити таку зустріч. Чому – я коментую дуже просто. Тому, що на кожен крок не конституційний Президент не хоче вести дискусію, оскільки від очевидно здогадується, що я і Конституцію знаю непогано, і законодавство, в силу своїх функціональних обов’язків і тієї роботи, яка над цими законами проводилася тут у сесійному залі забагато років. А, з іншого боку, очевидно, він хоче тим самим демонструвати, що нібито парламенту не існує, а як же він буде з ним зустрічатись. Ну я не буду коментувати цю другу, ну, справді, от в юридичній термінології є слово „нікчемну” аргументацію, це у нас воно інакше в побуті використовується це слово, але з юридичної точки зору, справді, ця підстава не має ніякого значення.

          Я двічі мав розмову сьогодні з секретарем Ради безпеки, маючи на увазі і те, що ми працювали з ним довгий час – більше 30 років спільно, і те, що я вважаю його, справді, тверезим чоловіком там, у тій команді. Тому він висловив своє щире бажання, щоб така зустріч таки відбулася, ми найшли шляхи розв’язання цього конфлікту. В будь-якому разі ви будете інформовані про всі розмови з цього приводу про всі домовленості. Але хочу сказати на перед, ці всі розмови будуть не виходити за межі Конституції, тільки в межах Конституції і законів України. Все інше, це все неконституційно, незаконно, а, значить, злочинно. Я так це розумію. Ось такий підсумок і, скоріше, преамбула до розгляду того питання, яке треба сьогодні розглянути. Мова йде про Постанову про Указ  Президента України від 25 травня 2007 року про приведення системи управління внутрішніми військами у відповідність із Конституцією України і розпорядження Президента України від 25 травня 2007 року питання забезпечення державної охорони та про заходи щодо забезпечення нормального функціонування Генеральної прокуратури України. Реєстраційний номер цього законопроекту 3577. Я прошу проголосувати питання про включення його до порядку дня.

 

За – 254.

Рішення прийнято.

Автор законопроекту просить, поскільки у мене мікрофон ближче, щоб я його і прочитав. Він у вас є на руках, і всі читали, так? Я прочитаю, оскільки журналісти ще не мають цього документу і я прошу. Я прошу уваги.

Я прошу вас, ви знаєте, коли не можна чути один одного, коли всі хочуть, щоб можна було чути один одного і один одному робить зауваження. Потерпіть трошки.

Отже, постанова такого змісту:

„У зв’язку з тим, - я прошу уваги, - що Указ Президента України від 25 травня сьомого року номер 474, - дальше назва цього Указу, - і Розпорядження Президента України від 25 травня цього ж року, - і теж дається назва, - та про заходи щодо забезпечення нормального функціонування Генеральної прокуратури України, - теж сьогоднішнього дня, видано,  - ці документи видано з порушенням вимог відповідно статей 17 та 106 Конституції України, статті 6 Закону України про Внутрішні війська Міністерства Внутрішніх справ України, статей 2, 24, 25 Закону про Службу безпеки України, Верховна Рада України постановляє:

Перше. Вважати Указ Президента України від 25 травня 2007 року номер 474 про приведення системи управління Внутрішніми військами у відповідність із Конституцією України, Розпорядження Президента України від 25 травня 2007 року (номер 113) питання забезпечення державної охорони та від 25 травня 2007 року (номер 114)  „Про заходи щодо забезпечення нормального  функціонування Генеральної прокуратури України” такими, що не тягнуть юридичних наслідків і не підлягають виконанню.

Друге. Кабінету Міністрів України  забезпечити неухильне виконання Міністерством внутрішніх справ України Закону України „Про внутрішнє війська Міністерства внутрішніх справ України” та інших законів України.

Третє. Рекомендувати командувачу внутрішніх військ... Міністерства внутрішніх справ України Кіхтенку, керівництву Управління державної охорони України та  Служби безпеки України  утриматися від виконання та віддання явно злочинних  розпоряджень чи наказів.

(Ви, очевидно, відчуваєте, що я цитую 60 статтю Конституції України.)

Четверте. У зв’язку із закінченням передбаченого Законом України про тимчасове виконання обов’язків посадових осіб, яких призначає на посаду   за згодою Верховної Ради України Президент України або Верховна Рада України за поданням Президента України строку тимчасового виконання обов’язків голови Служби безпеки України Наливайченком, запропонувати Президенту України  відповідно до Конституції України внести до Верховної Ради України подання щодо кандидатури на посаду голови Служби безпеки України.

П’яте. Звернути увагу Президента України на вимоги Конституції України щодо виключного регулювання законами питання організації порядку діяльності, утворених відповідно до законів України  військових формувань та правоохоронних органів, а також на невідворотність настання  юридичної  відповідальності  за віддання явно злочинних розпоряджень чи наказів.”

Ця постанова набирає чинності з моменту її прийняття.

Хочу відразу запропонувати вам доповнення до другого пункту, в якому після слів  „Кабінету Міністрів України забезпечити”,  поставити дві крапки, далі те, що я прочитав доповнити ще двома підпунктами.

Тобто, забезпечити організацію проведення міністром внутрішніх справ України розяснювальну роботу серед військовослужбовців, осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ щодо неприпустимості порушення Конституції та законів України, попередити їх під розписку  про кримінальну відповідальність за   виконання явно злочинних наказів та вчинення  інших діянь, передбачених кримінальним кодексом України.

І наступний пункт. „Забезпечити посилений режим охорони відповідними підрозділами МВС, будинків Верховної Ради України, адміністративні будинки  Генеральної прокуратури України,  Національного    банку, центральних органів виконавчої влади, інших державних  органів у місті Києві та Київської міської державної адміністрації, погодивши у разі потреби здійснення заходів  охорони з відповідними органами та  посадовими особами”.

От доповнення до другого пункту і те, що я прочитав в цілому,  я просив   би проголосувати за основу,  а потім  розглянути питання про уточнення  редакції, якщо виникне у цьому потреба.  Я прошу підтримати цю пропозицію.

 

За – 256.

Тепер, будь ласка, хто хоче взяти участь в аргументації своїх пропозицій, рекомендацій, міркувань і так далі, запишіться, будь ласка.  Записуйтесь. І в індивідуальному порядку, будь ласка. Записались  традиційно від фракцій, тепер  індивідуально. Запишіться, одержите слово.

Симоненко. За ним – Бугаєць.  Від СПУ буде хто, від соціалістів7 Ви від фракції? Будь ласка,  Лапін має слово. Одну хвилиночку, почекайте.

 

СИМОНЕНКО П.М. Ну, пускай, пускай он.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Давайте, спочатку від  „Регіонів”, він виступає, потім… Говоріть, будь ласка.

 

ЗВАРИЧ І.Т.

У нас там був перший Лапін записаний, мені слово передав. Так, будь ласка, якщо Симоненко йде, то хай йде, я не проти.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Говоріть.

 

ЗВАРИЧ І.Т. Шановні колеги,  я хотів би внести  у конкретні ще пропозиції в той проект, який нам надали, тому що, дійсно, Олександр Олександрович  доповнив пункт другий.

Я би взагалі вважав, що необхідно виписати  конкретний, окремий пункт, який стосується міністра внутрішніх справ, де би зробити таким чином, моя пропозиція, перше, „Міністру внутрішніх справ Цушку: забезпечити підтримання громадського порядку в місті Києві із залученням відповідних органів та підрозділів Міністерства; оперативно узгоджувати їх з віце-прем’єр-міністром України, згідно з розподілом функціональних повноважень заходи, що здійснюються Міністерством про планування та результати виконання яких інформувати Кабінет міністрів України”.

 Тому що ми Кабінету Міністрів України даємо доручення, очевидно, випускати міністра внутрішніх справ, тільки говорити про Кабінет Міністрів і про командуючого внутрішніми військами, напевно, це було б  нелогічно.

Друге, „відповідно до повноважень, передбачених статтею 47 Закону України про Кабінет Міністрів України, статтями 16 и 14 Закону України про внутрішні війська Міністерства внутрішніх справ України, забезпечити дотримання посадовими і службовими особами внутрішніх військ Міністерства внутрішніх справ  (далі – внутрішні війська) вимог Конституції та законів України, актів Кабінету Міністрів України, наказів міністра внутрішніх справ; вжити негайних заходів реагування згідно із законодавством у разі виявлення порушень під час виконання покладених на них службових обовязків”.

Третє, що пропоную: „доручити міністру внутрішніх справ виключити випадки передислокації органів та підрозділів  в порушення вимог Закону України про внутрішні війська Міністерства внутрішніх справ України”.

Вважав би також, що необхідно доповнити, як абзац, перший до пункт третього, а, можливо, абзац другий до пункту другого, такі застереження, вивчивши закон про внутрішні війська  Міністерства внутрішніх справ України.

Взяти до уваги, що використання органів та підрозділів внутрішніх військ для виконання будь-яких завдань здійснюється лише за наказом чи погодженням з міністром внутрішніх справ. Я би хотів, що це було теж чітко зазначено, ця норма, яка є у цьому законі.

Попередити командувача внутрішніми військами про персональну відповідальність за невиконання внутрішніми військами Конституції та законів України, наказів міністра внутрішніх справ та вимог цієї постанови.

І ще одне. Вочевидь необхідно було би зазначити, поскільки сьогодні для забезпечення громадського порядку у місті Києві Міністерству внутрішніх справ доводиться залучати підрозділи з територій, тому Міністерству фінансів забезпечити фінансування Міністерства внутрішніх справ, спрямовуючи кошти для розв’язання пріоритетних завдань його діяльності відповідно до рішень міністра внутрішніх справ.

У мене все. Я передам...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі. Сідайте, будь ласка. Спасибі. Добре, я розумію. Я записав.

Будь ласка, Петро Миколайович Симоненко.

 

СИМОНЕНКО П.М.

Уважаемые коллеги, уважаемые избиратели. Фракция коммунистов единогласно поддержит предложение по принятию данного проекта постановления, определяющего отношение нашего парламента к ключевым вопросам сегодня формирования властных структур и организации власти в Украине.

Я хотел бы привлечь внимание только к тому, что необходимость этого решения вызвана и тем, что мы вынуждены сегодня бороться против наглого и циничного подхода, с которым Секретариат Президента осуществляет вот эти попытки по узурпации власти, дискредитации органов управления страной как независимых ветвей власти и, грубо нарушая конституционные и законные требования.

И, рассуждая о аргументах, с которыми мы сегодня определили свое отношение к данном проекту постановления, мы также исходили из того, что внутренние войска в соответствие со статьей второй по вопросам, вернее, по Закону о милиции, они относятся к структуре Министерства внутренних дел и подчинены  министру внутренних дел.

Я бы хотел обратить внимание, уважаемые  коллеги, уважаемые наши избиратели и на то, что  это маниакальное стремление сегодня подчинить себе все органы власти  определено прежде всего тем, что  несостоятельны  оказались  с точки зрения права, законности, целесообразности принятия  того или иного закона указы  Президента, ибо эти указы не имеют механизма для выполнения, они не  служат  народу Украины, они  определяют удовлетворение интересов только   незначительной группы людей. А маниакальное стремление подчинить себе правоохранительную систему и органов управления, на мой взгляд, определено,  прежде всего,  страхом перед ответственностью, так скажем,  те нарушения, которые совершаются Секретариатом и лично Президентом перед народом Украины. Они, эти нарушения, носят не какой-то  случайный характер, это системные,  преступные действия, за которые придется отвечать.

Я бы хотел обратить внимание  еще на одну особенность, которая не нашла отражение в этом проекте постановления. Как вы знаете,  Президент издал сегодня Указ о назначении  членами РНБО глав, то есть, губернаторов, глав  администраций областей, а также, естественно, города Киева  и Севастополя. Это свидетельствует только об одном – практически этап узурпации  власти завершается тем, что   Президент  сформировал нелегитимную, незаконную  верхнюю палату в стране  Украина и таким образом пытается полностью узурпировать власть.

Я считаю, что подобным преступным действиям   Президента надо положить  конец, и фракция коммунистов призывает своих коллег из Партии регионов и социалистов активизировать нашу работу по сбору подписей о недоверии  Президенту Украины Ющенко. Благодарю.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка,  Богачук Василь  Степанович замість Бугайця.

 

БОГАЧУК В.С.

Дякую. Василь Богачук, Соціалістична партія, Тернопіль.

Шановний Голово, шановні депутати! Сьогодні і жителям  степової, і жителям гірської частини України, і мешканцям Лісостепу і Полісся  добре видно, що збанкрутіла маріонеткова діяльність глави держави, його ляльководство    із партіями, які поступово блокували роботу Верховної Ради, створили патову ситуацію в державі, пішовши на поводу у тих, хто, аби заблокувати роботу парламенту, покривав свої робочі місця в нашому залі простирадлами, розфарбованими під національний стяг України, хто брав в облогу електрощитові, Президент Ющенко фактично сам опинився під тією мітлою, яку опозиція заготовила для вимітання парламенту.

На яву так званий гельсінський синдром, коли терорист і жертва стають неначе одним цілим, фактично діють заодно. Як на мене, ситуацію має врятувати свідомий тверезий голос. Він попереднього тижня уже прозвучав на засіданні консультативно-дорадчої ради при Голові Верховної Ради України за участю керівників рад різних рівнів, керівників міст і місцевого самоврядування, де десятки людей в унісон переконливо говорили одне, що Голова держави, ставши на бік опозиції, які свідомо і цілеспрямовано руйнує систему влади в Україні, підриває національні, територіальні, міжконфесійні устої, він фактично із гаранта дотримання Конституції перетворився на його злісного порушника. Він із доброго господаря на пасіці перетворився на розлюченого ведмедя, який нічого не щадить заради оманливого меду.

Особливо чітко це прослідковується на прикладі нищівної розправи над суддями Конституційного Суду, над керівництвом Генеральної прокуратури. Ззовні все виглядає начебто пристойно, мовляв, кого вважаю за потрібне, того і міняю відповідно до квоти, і люди, на жаль, вірять цьому словоблудству.

За усіма цими незаконними указами, яких сьогодні чергова серія вийшла, прослідковується те, що гарант Конституції веде нищівну боротьбу з Конституцією України, з конституційними інститутами держави. Фактично гарант вийшов за правове поле Конституції, тим самим, вважаю, він порушив дану Присягу, і ми не маємо морального права дальше спостерігати це беззаконня.

Вважаю, уже сьогодні необхідно почати процедуру імпічменту Президента і почати відсторонення  від виконання ним обовязків Президента України. Тим самим ми захистимо український народ від непередбачених наслідків. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я просив би виступаючих більше торкатися тексту документу, який ми повинні прийняти. Так, так, я думаю так. І, можливо, обережніше про мед, тому що в цьому році такий рік, що може з цього рою меду не бути, ви знаєте. Тому обережно треба діяти зараз. Але в даному випадку ясно, що мова йде про надзвичайно серйозні речі. Я просив би, щоб ми концентрували свою увагу саме на тому, як логічно вибудувати документ, який би дав відповідні орієнтації для виконавчих структур, в даному випадку в основу тут є доручення Кабінету Міністрів.

Садовий, будь ласка, ваша думка. З місця, будь ласка, з місця. За ним Кравченко.

 

САДОВИЙ М.І.

Микола Садовий, фракція Соціалістичної партії України.

Перед тим, як внести пропозиції, я деяку аргументацію зроблю. Учора, безумовно, з відома Ющенка Гелетей – зять, між іншим, шанованого мною Василя Дурдинця, - вдень силоміць захопив приміщення Генеральної прокуратури. Там був і Наливайченко, виконує обовязки голови Служби безпеки. От, що він там робив, голова Служби безпеки? Там був і виконував доручення Ющенка безпосередньо і голова РНБО Плющ. Запитується: навіщо силовими методами було захоплено Конституційний Суд? Навіщо силовими методами було захоплено вдень і приміщення, по суті, приміщення і змінено владу у Генеральній прокуратурі? Можу свідчити, що минулої ночі в порушення Конституції і законів цей же Гелетей робив на території Генеральної прокуратури. Ці дії свідчать, що Президент здійснює основні такі порушення: силою блокує роботу Конституційного Суду, бо боїться того, що вже накоїв. Є у нього бажання силою підкорити собі Генеральну прокуратуру, є наступ на Міністерство внутрішніх справ, і сьогодні свій указ видав відповідний. І є величезний наступ на міністра Цушка. Не дамо його в обіду. Що стосується „Альфи”, тут уже мої колеги говорили.

Тому, виходячи із того, що я сказав, вношу такі пропозиції. Внести у нашу постанову такий пункт. „Рекомендувати Генеральному прокурору у порядку нагляду перевірити дотримання внутрішніми військами Закону України "Про  внутрішні війська Міністерства внутрішніх справ України”. Це нагальна така проблема. І я прошу порахуватися із нею.

І друге. У цій постанові у четвертому, у п’ятому, я вибачаюся, у п’ятому пункті написано так: „Звернути увагу Президента України на вимогу Конституції України”. Доцільно підправити і записати таке: „Звернути увагу Президента України на порушення ним...” „На порушенням ним” – оці два слова добавити, - „порушення ним вимог Конституції України” і далі за текстом.  Спасибі за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, Кравченко Микола.

 

КРАВЧЕНКО М.В.

Кравченко, фракция коммунистов.

Я согласен с предложенным народным депутатом Мартынюком проектом постановы. Мы должны как-то отреагировать на тот правовой нигилизм, который исходит сегодня от Президента.

Но я хочу вас, уважаемые коллеги, уважаемые телеслушатели, избиратели, обратиться к тому, не слишком ли мы много принимаем постанов. И одной постановой мы ничего не решим. Да, это документ для того, чтобы потом, когда мы будем их судить, чтобы на основе этого документа их можно было привлечь к уголовной ответственности. Но,  уважаемые коллеги! И тем не менее мы принимаем постановления, и тем не  менее сегодня ночью «Альфа» готовилась захватить Генпрокуратуру, и сегодня ночью, вернее вчера ночью, и сегодня ночью, есть информация о том, что будут захватывать Генпрокуратуру. Сегодня  пытались арестовать Станик, приглашали в СБУ Пшеничного, Президент планирует сегодня вечером выступить якобы с  обращением к средств массовой информации  о введении чрезвычайного положения и так далее.

Сколько мы можем уже принимать постанов, я предлагаю более радикальный способ выхода с этой ситуации. Почему и навеяло это на меня сегодняшняя ночь, я выходил с Генпрокуратуры где-то в районе трех часов ночи где-то, ожидая штурма «Альфы» мы  работали с людьми которые там охраняли нас. Так люди сказали, что ну наконец приедет шахтеры, да наведут здесь порядок. Речь  идет о чем? Давайте обратимся к народу, давайте объявим политическую стачку, давайте конце-концов обратимся к крупному бизнесу и  скажем, что в первую очередь их коснется смена государственного строя, который сегодня готовит Президент  и его команда. Что пойдет передел собственности и они не отсидятся просто так, как они думают, что сегодня это Мороза, Кравченко или Сидорова, Иванова. Это очень серьезные вещи.

Поэтому, если мы сегодня нам не нужен Киев, я приклоняюсь перед жителями раво-русской, которые неделю тому назад решили свою проблему там, экологическая проблема у них была, вышли перекрыли дорогу и решили проблему с властью.

Да, что мы в конце-концов, имея финансовый ресурс, имея власть, имея законодательную власть, мы  что сегодня не можем обратиться к народу, объявить бессрочный политический страйк и потом после него садиться за стол переговоров с Президентом.

А таким образом, что мы будем, примите пожалуйста Мороза, примите пожалуйста Януковича или Симоненко, или так далее, мы так не решим проблему, они разговаривают с нами с позиции силы. Если мы покажем свою силу...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Останній виступ Катерини Семенівни і я прошу давайте пропозиції до постанови, не агітуйте один одного.

 

САМОЙЛИК К.С.

Александр Александрович! Я наоборот хочу поддержать и хочу сказать, что постановление действительно актуальное и своевременное, уважаемые мои коллеги, Николай Васильевич, мы просто вынуждены принимать и заявления, и постановления,  потому что мы видим, что указами Президент Украины нарушает конституционное поле. Мы вынуждены предостеречь всех кто, как бы должен выполнять эти указы от того, чтобы они не выполняли преступные указы.

Я поддерживаю, особенно предложение, которое касается поручению лично министру внутренних дел Украины о работе с личным составом. Действительно, не только личным составом непосредственно Министерства внутренних дел, но и по всей вертикали, потому что у нас, между прочим, есть и в этом плане очень большие проблемы.

Более того, Александр Александрович, критикуйте- не критикуйте. Я, как женщина,  и как  мать, хочу обратится к офицерам:

«Уважаемые офицеры! Многие из вас прошли горнило Афганистана и Чернобыля, вы тысячу раз смотрели смерти в лицо, вы тысячу раз встречались с бандитской пулей, вы встречались неоднократно с глазу на глаз со смертью. И я думаю, что сегодня парламентское большинство, правительственное большинство, мы верим во всяком случае в то, что слова: честь, отвага, любовь к Родине, что ответственность перед народом, и верность  у клятве народу Украины – это не простые слова, это не простой звук для вас. Сегодня для каждого из нас наступило время «Ч», и   каждый из нас должен порыться у своей душе и осознать, есть ли у тебя тот стержень, который определяет твою преданность и любовь к Родине, преданность к клятве, или он отсутствует, или ты просто рыхлое мясо, или ты просто медуза.

Уважаемые офицеры, я думаю, что я от всех женщин Верховной Рады Украины и большинства обращаюсь к вам и прошу вас сделать все, чтобы защитить конституционный порядок в нашем государстве. Я думаю, что будет абсолютно правильно, чтобы мы сейчас приняли это постановление, чтобы завтра, Александр Александрович, оно было опубликовано, может быть пункт можно записать, а в общем-то это у нас в Регламенте, опубликовано в нашем «Голосе Украины», в наших средствах массовой информации, еще раз подчеркиваю, это вынужденная реакция парламента на те антиконституционные действия, которые сегодня осуществляет Президент Украины и его окружение.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершили ми обговорення. Я прошу вас, якщо пропозиції... Давайте, пропозиція з місця конкретна, конкретна пропозиція. Прошу. Я прошу, давайте до тексту, які пропозиції, будь ласка, говоріть. Попеску. Ідіть на трибуну, будь ласка, це буде скоріше.

 

ПОПЕСКУ І.В.

Попеску, фракція Партії регіонів.

Вельмишановний Олександре Олександровичу, вельмишановні колеги! У третьому пункті постанови після слів „рекомендувати командуючому внутрішніх військ Міністерства внутрішніх справ України Кіхтенку керівництво Управління державну охорону України та Служби безпеки України” додати „генералам, офіцерам, прапорщикам, сержантам та рядовому складу і далі за текстом”. Чому це треба додати, тому що у мене була розмова з різними нашими колегами, які приймають участь в охороні Верховної Ради, вони кажуть, що ми не будемо виконувати такі розпорядження, які явно злочинні, тобто стріляти і так далі. А щодо решти, вони не знають, яке розпорядження прийде, тому нехай вони, кожен з них по всій вертикалі відчувають всю відповідальність, тому що ніхто не зобов’язаний виконувати ці розпорядження, але ще один нюанс, не знання законів, не звільняє від юридичної відповідальності, це 68 стаття Конституції. Нехай кожен знає і обирає сьогодні, він за демократичну Конституцію чи він за узурпацію влади і нехай кожен зробить вибір для себе. Тому  я наполягаю у пункті третьому, я вам дам, як там  додати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так. Ще, які. Доповнення у вас? Александровська, будь ласка.

 

АЛЕКСАНДРОВСЬКА А.О.

Я с места. Александровская, фракция коммунистов, город Харьков.

Я поддерживаю предложение Попеско, потому что действительно есть норма Конституции, которая говорит о том, что должностные лица обязаны действовать только в рамках законов и Конституции. Так вот 3 статью, Александр Александрович, мне кажется, мы сформулировали не совсем корректно рекомендувати і так далі, утриматися від виконання та віддання явно злочинних розпоряджень чи наказів.

Я считаю, что нужно сказать более конкретно, звернути увагу, вот этот перечень должностных лиц, на необхідність виконання вимог статті 60 Конституц України, это непосредственно к ним имеет отношение нужно сказать, очень четко и конкретно. Если они безграмотне и не умент, я уже говорила, пусть читают Конституцію, изучают, но статья 60 имеет к ним непосредственное отношение и надо здесь на нею сделать обязательно ссылку. Спасибо за внимание.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Хвилиночку. Володимир Михайлович, без вас я не буду ставити на голосування. Почекайте. Олег Іванович. Калашніков.

 

КАЛАШНІКОВ О.І.

Шановний Олександре Олександровичу, шановні колеги! Олег Калашніков, Партія Регіонів.

Я би підкреслив, Олександр Олександрович, що ви дуже влучне зауваження і доповнення внесли до пункту другого. Але я хотів би до вас звернутися з проханням і доповнити цей пункт таким елементом, Кабінету Міністрів України забезпечити можливість проведення народними депутатами України роз’яснювальної роботи серед особового складу внутрішніх військ МВС України, Управління державної охорони, Служби безпеки України та здійснення парламентського контролю в підпорядкованих ним частинах та підрозділах. З чим це пов’язано.

Шановний Олександр Олександрович, ми столкнулися в Міністерстві охорони України відповідно при спілкування з міністром оборони, він боїться, що народні депутати здійснюють парламентський контроль і безпосередньо спілкуються з особовим складом. Я вважаю, що саме в цей час слово.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу вас, Олег Іванович, тут така особливість є.

Ми не повинні грішне з праведним сплутувати. Ми робимо Постанову, яка орієнтує відповідні посадові особи на конкретні дії, але ми не закриваємо можливість і не згортаємо контрольні функції парламенту, в тому числі виконання своїх обовязків конкретно депутатами. Хай йдуть, хай проводять відповідну  розяснювальну роботу, от про що йдеться.

Тому записуватися сьогодні у пункт, який стосується міністерства внутрішніх справ, те, що мають робити депутати абсолютно не потрібно. Я прошу звернути на це увагу. От остання пропозиція Володимира Михайловича і ми почнемо голосувати.

 

ЗАПЛАТИНСЬКИЙ В.М.

Дуже дякую, Олександр Олександрович. Володимир Заплатинський, голова  комітету з питань економічної політики.

Пункт третій, я  з повагою відношусь до пропозиції: „рекомендувати звернути увагу”, але вношу пропозицію записати цей пункт так: „попередити командувача внутрішніх військ Міністерства…” і так далі, і по тексту, „…про кримінальну відповідальність за виконання та віддання явно злочинних розпоряджень чи наказів”. Я думаю, що так буде слушно і більш відповідально. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будемо голосувати зараз. Я кажу про ті пункти, які вносилися і стосовно яких треба приймати рішення. Хотів би уважно, щоб ви поставилися, автори пропозицій.

Ну, по-перше…. Лапін, чи як прізвище? Ні, перший виступав? В першій пропозиції звучало, включити багато пунктів із документу, який в вас розданий, який готувався в Кабінеті Міністрів, але для іншої потреби. Це була пропозиція для самого Кабінету Міністрів  і відповідно його відомства. Тому, перший пункт, який зобовязує міністра доповідати Кабінету Міністрів, заступникам і так дальше, це абсолютно не потрібно писати, бо це не функцією парламенту.

Я прошу на це звернути  увагу, я прошу уваги. Далі,  другий, друга його пропозиція відносно внутрішніх військ і виконання статей закону відповідного, дотримання постанови службовими особами своїх функціональних обов’язків передбачено в пункті три. Ми його відреагуємо, відредагуємо зараз і тим самим знімемо, або врахуємо цю пропозицію.

Відносно передислокації органів та підрозділів з порушенням вимог закону України, ми вже говоримо про необхідність дотримання законів, як і передбачає і цей пункт. Тому записувати окремо в цій постанові немає потреби. Ми, ще раз повторюю, не Кабінет Міністрів і не Міністерство внутрішніх справ. Ми – парламент держави.

А ось пункт, який говорить, в якому говориться – взяти до уваги, що використання органів та підрозділів внутрішніх військ для виконання будь-яких завдань здійснюється лише за наказом чи погодженням з міністром внутрішніх справ, - я вважаю, що це треба записати як другий абзац до третього пункту, який стосується внутрішніх військ. Це справді важливий пункт, який відповідним чином формує позицію посадовців.

Нарешті, у пункті 5 - треба звертати увагу Президента на порушення ним вимоги Конституції щодо – і далі за текстом. Слово „порушення ним”, бо це справді вже здійснено при виданні відповідних указів.

Тепер третій, четвертий пункт залишається, а третій пункт, вибачте, ті два доповнення до другого пункту, який я зачитав, підтримується, я так зрозумів. А ось у третьому пункті записати його в такій редакції, будьте уважні: „Попередити Командувача Внутрішніх військ Міністерства Внутрішніх справ України Кіхтенка, керівництво Управління державної охорони України та Служби безпеки України, генералів, офіцерів, весь військовий персонал про відповідальність за виконання та видання явно злочинних розпоряджень чи наказів”.

Я прошу, ми відредагуємо так, як ви сказали. З урахуванням оцих зауважень і пропозицій я просив би, щоб ми прийняли цей документ. Прошу підтримати цю пропозицію.

 

За-259.

Рішення прийнято.

Тепер кілька відповідей на питання перед тим, як Адам Іванович підготується теж.

З приводу  тих пропозицій, які тут  звучали і які запитували депутати, підходячи до мене.

По-перше, з-араз Кабінет Міністрів розглядає і це питання теж. Проводить екстрене засідання. Там була вже доповідь міністра юстиції, який у ній згадав про те, що Президент видав більше 60 незаконних, неконституційних указів, аргументуючи це повідомлення.

Дальше. Було запитання відносно думки дипломатичного корпусу, з яким ми зустрічалися тільки но. Думка така. Ситуацію в Україні треба розв’язати у  правовий спосіб, поважаючи рішення суду і, використовуючи при цьому шлях політичних консультацій і переговорів. 

Наступне. У мене відбулася вночі сьогодні розмова із виконуючим обов’язки керівника Служби безпеки Валентином Наливайченком і  керівником підрозділу „Альфа” цієї служби Сергієм Чалим, приблизно десь о другій-третій ночі, де вони підтвердили, що їхні служби будуть діяти винятково в межах закону і Конституції, і не  будуть вдаватися ні до яких  порушень цих основоположних документів для України.

Я навмисне це повідомляю, бо це  справді було, причому в присутності депутатів, щоби ні в кого не виникало потім спокуси говорити про те, що ці  посадовці не знали про те, що така  рекомендація їм дана.

І, нарешті, щодо одного  з виступів Миколи Васильовича.

Парламент не може закликати до страйку, це можуть зробити самі колективи, це можуть зробити профспілкові організації. Ми поважаємо це право. Воно, до речі, виписано в Конституції. Але це справді не справа   парламенту. І хочу  сказати ще одне нашим опонентам. Економіка зайва - так складається враження. Якщо сьогодні  частина  гілки влади, а вірніше, інститут влади найвищий два місяці займається тим, чим не має права взагалі займатися, організацією виборів та ще  не в конституційний спосіб, то їм економіка, соціальні питання не потрібні,  їм потрібна влада. Влада бореться за владу – це аксіома вже, яка підтвердилася багато разів за роки   незалежності.  Це на завершення розгляду цього питання.

Тепер Адам Іванович прошу.

 

МАРТИНЮК А.І. Шановні колеги,  відповідно до засобів масової інформації завтра в державі буде здійснено ще чергові  антиконституційні заходи. Завтра  мають відбутися два  з’їзди БЮТу і  "Нашої України", на яких вони будуть  розглядати питання про складення повноважень народних депутатів.  Я хотів би проінформувати і народних  депутатів, і наших слухачів, що це буде вчинено незаконно.

По-перше, дійсно, стаття  81 Конституції України  передбачає. „У разі невходження народного  депутата  України, обраного від політичної партії (виборчого блоку політичних партій) до складу депутатської фракції цієї політичної партії (виборчого блоку політичних партій) або виходу народного  депутата  України  із складу  такої фракції, його повноваження припиняються достроково на підставі закону  за рішенням вищого  керівного органу відповідної політичної партії”.

Ще раз нагадую всім і тим, хто завтра буде проводити з’їзд, відповідного закону, якого вимагає 81 стаття  Конституції,  не існує. Тобто вони не мають право позбавляти депутатів, які  напишуть їм заяви, про вихід  із фракцій. Це одне.

Друге. На жаль, наші прогульники настільки вже відлучилися від Верховної Ради, що забули, як вони повинні діяти ті депутати, які хочуть вийти  із фракцій.  То для  них я нагадую статтю 60 Регламенту, яка говорить (частина  третя)  про вступ, вихід зі складу зареєстрованої депутатської фракції народний депутат повідомляє письмово головуючого на пленарному засіданні. Письмове  повідомлення народного депутата про входження до тієї чи іншої   депутатської фракції погоджується  з головою цієї фракції, повідомлення  про виключення зі складу депутатської  фракції робить головуючий на пленарному засіданні  за поданням  голови депутатської фракції”.

Тобто, перш, ніж розглядати на зїзді, треба  прийти на засідання Верховної Ради, оголосити  про те, що вони подають  заяву, точніше головуючий на засіданні повинен  оголосити про те, що  Іванов, Сидоров, Петров виходить із фракції, потім дочекатися закону, якого вимагає Конституція, проводити зїзд и на зїзді позбавляти  депутатських повноважень. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні депутати, ще одне. Запитання, вірніше, три запитання, які ставлять депутати у записці. Чому початку процедури імпічменту ми не даємо відповідний сигнал  у суспільстві, світовій спільноті,  що саме  Президент України є  головним порушником Конституції?

Друге питання. Чому не створюється Тимчасова спеціальна комісія  по, так званому, отруєнню Президента. Він цього  чи боїться, чи у Генеральній прокуратурі є матеріали, чи немає їх, нам треба дати відповідний сигнал для суспільства?

І чи не пора вже говорити про те, чия воля виконується сьогодні  владою в Україні, я маю на увазі  інститутом  Президента? Тому я хочу сказати, всі ці  речі мають підстави під собою. Будь ласка, готуйте пропозиції відповідні, і у відповідній процедурі ми будемо їх приймати тут обовязково. Я прошу... Я ж кажу...

Після закінчення цього засідання я прошу  повноважних представників  фракцій… Зараз, почекайте. Я не назвав вашого прізвища, до речі.

 

 ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ.  Назвали.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ні. Не називав. Я зараз стенограму попрошу. Я прошу ще раз.

Керівники, повноважні представники  фракцій  зберуться на третьому поверсі  для того, щоб ми порадилися відносно діяльності парламенту в ближчі дні.  А ще дві репліки, будь ласка, Петро Миколайович і Микола Васильович.

 

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракция коммунистов.

Уважаемые коллеги, я хотел бы вас проинформировать по той проблеме, о которой сказал Адам Иванович. Мы как члены рабочей группы по согласованию и подготовке изменений в Закон о выборах на так называемые досрочные выборы столкнулись с этой проблемой, понимая, что надо разрешить ее.

Так вот, я провел консультации с судьями Конституционного Суда предыдущего созыва судей Конституционного Суда в отношении решения, принятого ими, если я не ошибаюсь, в 2002 году и касающегося 300 народных депутатов, это – норма Конституции. Я вас информирую, уважаемые коллеги, что эта норма принималась в условиях смешанной системы выборов, то есть, мажоритарной и пропорциональной. И судьи Конституционного Суда эту норму приняли, то есть наличие 300 депутатов только для того, вернее, только потому, что мажоритарная система могла поставить под угрозу организацию работы парламента. В условиях пропорциональной системы мы неизбежно избираем 450 депутатов...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте закінчити.

 

СИМОНЕНКО П.М. И если возникнет то предложение или та ситуация, о которой сказал Адам Иванович, в связи со сложением полномочий какой-то политической партией, обнулением списков, то я вас информирую, что эти проценты делятся между теми, кто остался в парламенте, и таким образом восстанавливается 450 народных депутатов. Это вы должны знать, что реально будет (О п л е с к и) после того, как они проведут эти съезды.              

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ну так може, така пропозиція і потрібна, ну про що мова. Будь ласка, Микола Васильович Кравченко.

 

КРАВЧЕНКО М.В.

Александр Александрович, может, вы меня неправильно поняли. Речь идет о чем? Это конституционная норма – политическая стачка, это – разновидность стачки экономической, политической и так далее. Поэтому я трибуну Верховного Совета использую для того, чтобы обратиться к политическим партиям, которые сегодня стоят здесь.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я зрозумів.

 

КРАВЧЕНКО М.В. Я имел в виду, что партии обратятся к народу, к    профсоюзам, с тем чтобы решить вопрос, именно политический вопрос, не экономический, а политический вопрос. Я так просил понимать.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тепер зрозуміло. Спасибі.

Я прошу уповноважених представників фракцій піднятися на третій поверх, а всіх депутатів весь час триматися в контакті із секретаріатами фракцій і з керівниками фракцій.

Будь ласка. Вечірнє засідання оголошую закритим.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку