ПОЗАЧЕРГОВЕ ЗАСІДАННЯ

Сесійний зал Верховної Ради України

9 квітня 2007 року, 12.00 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України  МОРОЗ О.О.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Доброго дня, шановні народні депутат, гості України, журналісти,  радіослухачі, телеглядачі! Христос Воскрес!

 

ІЗ ЗАЛУ. Воістину Воскрес!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сьогодні 9 число, квітень. Я прошу депутатів підготуватися до реєстрації. Проводиться поіменна реєстрація.

12:04:42

Зареєструвалися 258 депутатів. Ранкове  засідання  оголошую відкритим. Керівники фракцій запропонували  зранку о 12 годині провести засідання парламенту для того, щоби  розглянути кілька документів від Верховної Ради  і ще  раз обмінятися думками про  розвиток  політичної ситуації. 

З огляду на події, які відбуваються сьогодні в Україні  потреба у цьому є, тому і було прийнято рішення скликати вас сьогодні відповідно до постанови, яку ми прийняли минулого тижня, і у такій послідовності побудувати роботу.

Спочатку відвести  півгодини для обговорення  ситуації, послухати   міркування наших представників від фракцій і депутатів окремо, а потім розглянути проекти постанови. Да, затвердимо порядок денний  відносно…Та, власне кажучи, давайте відразу … Тираж ще не роздали, да? А, у вас є ж на руках. Є на руках. Тоді,   на руках у вас є порядок денний: проект Постанови 3454 „Про заяву до Верховної Ради України з приводу тиску Президента на Конституційний Суд”, проект Постанови „Про звернення Верховної Ради України до українського народу” (3455), 3456 – проект Постанови „Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з питань встановлення посадових осіб Служби безпеки України, винних у видачі незаконних наказів щодо організації та здійснення прослуховування телефонних розмов та стеження за народними депутатами, суддями Конституційного Суду, судів загальної юрисдикції та членами Центральної виборчої комісії”. Доповідає народний депутат Чечетов. І проект Постанови „Про звернення Верховної Ради України до глав держав, урядів, парламентів країн Європи – країн – гарантів безпеки України, міждержавних та міжпарламентських інститутів”, і тут теж доповідач визначений – Адам Іванович Мартинюк. Тому я ставлю на голосування пропозицію про включення до порядку дня і розгляду цих питань. Будь ласка.

 

12:07:28

За-253

А перед тим, як ми вже з самого початку домовилися, спочатку – обмін думками півгодини за практикою, котра нами застосовується в рядовому робочому порядку. Отже, будь ласка, від фракцій хто запишеться, будь ласка. А тепер просто хто хоче висловитися з депутатів. Бажаючих багато, але 30 хвилин ми відводимо. Від фракції соціалістів, Волга, ви будете? Ні? Іван Сидорович, прошу. Бокий Іван Сидорович замість Волги.     

 

12:08:39

БОКИЙ І.С.

Дорогі співвітчизники, шановні народні депутати і гості!               

У день зіслання Святого Духа всесвітній сатана напоумив герострата українського дому Віктора Ющенка яко фарисея від Лукавого і найлукавішого з фарисеїв, що кладуть хрест на свій лик і водночас віддають душу дияволові, здійснити замах на свою державу і на людей. Під каблуком відомої дами, яка бігає з запаленим віхтем бісівського вогню під українською стріхою, під какофонію нацьковування своїх схильних до криміналу і корупції огрів з кола оточенців, яка безсоромно експлуатує чудернацькі месіанські бонапартистські зазіхання свого отамана, чоловік з титулом Президента України замахнувся на найвищий орган законодавства і народного представництва українського народу – Верховну Раду. Та як замахнувся?

Мабуть усі пам`ятають знамениті слова Кондратія Рилєєва, автора знаменитого Войнаровського, декабриста, якого сатрапи… ворога будь-якого парламентаризму Миколи Палкіна вішали двічі. Після першого обриву вірьовки Рилєєв сказав: „И повесить-то у нас порядочно не умеют!”.

Так ось, політичний нащадок Миколи I Віктор Ющенко, котрий довго прикидався демократом, навіть повісити Верховну Раду по-людськи не зумів. Судіть самі. Він готувався до страти парламенту довго, від поразки "Нашої України"  на виборах. Хіба що дурень повірить сьогодні в  те, що він розказує про якісь зради і узурпацію влади коаліцією.  Але як ……. він на так званих консультаціях 2 квітня, які він у запрошеннях назвав просто „політичними консультаціями”, а на відкритті уже „консультаціями з приводу припинення повноважень Верховної Ради”. Але навіть консультації, бодай        у вигляді водевілю,  не зумів провести за усталеною у світі традицією. Він слухав усіх, але чув тільки самого себе. Не зробив навіть спроби узгодити  свою позицію з  керівництвом Верховної Ради і головами фракцій.  А вже про підписання протоколу і фіксації в ньому згоди всіх сторін  на припинення повноважень Верховної Ради  і зовсім  забув.

Дико? Тут дико все. Адже відставка парламенту в усьому світі традиційно  ініціює правляча коаліція і уряд.

У нас все навпаки. Це як рвуть зуб через пряму кишку. Через пряму кишку організовують і вибори, носяться, як  дурень із ступою з надзвичайним станом і прямим чи кривим президентським правлінням. І вже, мабуть, наслідуючи папуасів, Україну всупереч Конституції, світовій традиції залишають без однієї гілки влади – законодавчої. Посадовці, які узурпують владу, не вміють читати власної Конституції, а вже вивчити, як воно у людей, і поготів не хочуть. І тоді якісь…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте закінчити думку! 5 хвилин від фракції, будь ласка.

 

БОКИЙ І.С.  І тоді якийсь президентський телефоніст каже депутатам, що вони не депутати, не читаючи навіть указу свого патрону. А вже його патрон і права його рука, що з торговців тюлькою, в один голос кажуть про живу і діючу Верховну Раду, що її нема. Кажуть, що знають букви, глаголють про якийсь дух, а заглянути в Святці лінуються. Калічучи рідну мову щось речуть про демократію, ставши її могильниками.

Ну, і ви вже знаєте, що Міноборони і Служба безпеки України Президентом активно включені у розвязання політичної ситуації, хоч це заборонено і Конституцією і спеціальними законами. Горе-помазаник готовий напустити як вовків на депутатів бойовиків із кілками, про що він обіцяв на так званих консультаціях.

Я думаю, що сьогодні ми вправі розглянути питання про керівництво Міністерства оборони і служби безпеки України для того, щоб нагадати їм, хто вони є в цій державі і який вони обовязок і яку вони присягу давали народові, а не президентові.

Я пропоную звернутися до українського народу із заявою, якою ми мусимо відкрити людям всю правду про нинішній антидержавний заколот, про те, що рухає його організаторами. І хай народ розсудить, до чого йде той, хто клявся на Біблії і на Конституції розвивати демократію, а тепер кладе її в могилу, хай усі бачать його аморальність і брак того, що робить людину людиною – совісті і сумління. Придивіться, його не навчили навіть червоніти, коли бреше.

Я думаю, що сьогодні ми будемо усі одностайні у тому, що наступне рішення Конституційного Суду повинно вивести Україну із політичної кризи. Але покладатися на нього тільки не можна.

Тому треба, щоб кожен громадянин нашої держави пройнявся відповідальністю за долю цієї держави. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Перед тим, як надати слово наступному виступаючому, я прошу до всіх виступаючих, звертаючись, звернути увагу на таке.

На сьогодні є конституційно обраний парламент. Він працює. У нас є конституційно обраний Президент. Він працює. І є конституційно створений уряд, який теж працює. Тому взаємини при всій гостроті політичної оцінки того, що відбувається у державі, повинно бути абсолютно коректними, виваженими, бо ми тим самим стверджуємо авторитет держави. Я хотів би, щоби тим керувалися ті, хто буде виступати у нас.

Слово має замість Борщевського Симоненко. За ним виступатиме Гнатенко від „Нашої України”.

 

12:14:45

СИМОНЕНКО П.М.

Уважаемые избиратели. Выступая, от имени фракции коммунистов, хотел бы заявить следующее и предупредить вас, что по всем оценкам, которые мы сегодня даем, с точки зрения напряжения в обществе, страна находится на гране гражданского противостояния.

Неконституционные, а значит и преступные указы Президента о разгоне Верховной Рады привели к тому, что сегодня в Секретариате Президента постоянно обсуждаются вопросы о введении чрезвычайного положения в стране. Изменили с этой целью состав Совета национальной безопасности и ввели те, кто является слепыми выконавцами американских указаний и политики Президента.

По Секретариату Президента шастают американские советники сегодня. СБУ в областях подписывают обязательства верности Президенту, и неслучайно сегодня Верховный Совет, понимая угрозу гражданского противостояния, ставит вопрос о создании Специальной следственной комиссии расследовать деятельность сотрудников СБУ, которые нарушают все и вся, и их заставляют сегодня подписывать подобные решения.

Министерство обороны, которое возглавляет человек, получивший образование в специальных учебных заведениях Соединенных Штатов Америки, заявляет о том, что он будет выполнять только приказа Президента, а Президент является сегодня источником напряженности в обществе и подталкивает страну к гражданскому противостоянию. Внутренние войска выведены из подчинения министра внутренних дел и напрямую подчиняется Президенту. На территории Главного разведывательного управления, как вчера стало известно, находятся сотрудники ГРУ, которые на повышенной боевой готовности и готовы выполнять соответствующие указания. Все это говорит о том, что мы должны очень внимательно подойти к рассмотрению этой ситуации и принятию экстренных и решительных действий со стороны парламента вместе с правительством.

О чем бы я еще хотел сказать, обратив внимание наших избирателей. Уважаемые избиратели, кто сомневается еще в подобных действиях Президента, задумайтесь над следующим. Президент говорит о необходимости досрочных выборов, при этом все социологи в том числе и Президент, заявляет, что досрочные выборы приведут к тому же составу парламента с усиление позиций нашей коалиции, кто входит сегодня в состав Коалиции национального единства. Таким образом, задача - не за досрочные выборы, а задача – разогнать парламент и решить те проблемные вопросы, которые были поставлены перед Ющенко еще до выборов. А они были следующего характера. Эти обязательства были взяты в обмен на то, что его американцы будут поддерживать на выборах. Это Украина - подконтрольная американская территория, Украина – член НАТО и Украина – фор-пост в борьбе против России.

Выводы.  Выводы сегодня заключаются в том, что подобная политика Ющенко через чрезвычайку и все те меры, которые он сегодня наметил по расколу страны, - это действительно раскол страны с целью того, чтобы через раскол часть Украины под протекторат и контроль НАТО отдать. Иными путями решить вопрос, кроме силового гражданского противостояния, то, что он обещал американцам, для него невозможно.

Вывод. Команда Ющенко и Тимошенко – это команда путчистов сегодня и об этом надо прямо говорить. Их задача – это обеспечить НАТО, ПРО, влияние через  Украину на старую Европу, через захват контроля над газотранспортной системой и, естественно, контроль над «Южмашем» для того, чтобы поставить под угрозу обороноспособность России и таким образом,  втянуть и Россию в новую гонку вооружений, это становится очевидным.

Во внутренней политике – это уничтожение парламентаризма,  это через усиление социальной напряженности разрыв контракта с Россией на поставки газа. Тимошенко уничтожает, по сути дела, село через мясной кризис и сахарный. Останавливаются инвестиции и об этом уже правительство с тревогой говорит. Раскручивается инфляционная спираль и таким образом теряет надежду наш народ Украины на то, что возможно что-то еще сделать. И естественно, тенизация экономики.

Что надо сделать, на мой взгляд, и мы, члены фракции коммунистов предлагаем вместе с Кабинетом Министров. Это сегодня поставить под усиленную охрану объекты жизнеобеспечения страны, атомные, тепловые электростанции, шахты, металлургические и химические заводы, министерство энергетики, Национальный банк, то есть, все те предприятия, которые действительно составляют основу и экономики, и управления страной, а тем более жизнеобеспечения. Я считаю, что мы должны сегодня принять решение о создании Специальной следственной комиссии по расследованию того, что творится в СБУ, и обязательно обратиться к нашему правительству о внесении предложений Верховной Раде отстранения от обязанностей министра обороны Гриценко. Я считаю, что такие решительные меры и должны практически способствовать

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Лев Миколайович Гнатенко, будь ласка.

 

12:20:11

ГНАТЕНКО Л.М.

Народный депутат Лев Гнатэнко, Партия промышленников, предпринимателей, голова підкомітету  питань законодавчого забезпечення Збройних сил України. Седьмого числа группа депутатов Комитета по обороне и безопасности получила информацию о том, что некоторые части специальных войск приводятся к повышенной степени боевой готовности.

Группа депутатов в составе: Гнатенко, Бульба, Антипов и Калашников выехала в подразделение Главного разведуправления с целью убедиться в том, что это действительно так или не так. Предварительно мы обратились к министру обороны с официальным письмом с просьбой допустить народных депутатов на территорию Главного разведуправления, в чем мы получили отказ, и получили заверения министра обороны относительно того, что все воинские части работают в штатном режиме и никаких изменений в уровне боевой готовности нет.  В течении часа  начальник главного разведуправления не допускал    депутатов Комитета по  обороне и безопасности на территорию своей воинской части. И только после часового перерыва, встречей с  журналистами и телекамерами телеканалов он принял решение нас допустить на свой объект. Дежурный по главному управлению доложил, что все в порядке, никаких изменений  нет.

В тоже время мы при проверке подразделения специального назначения увидели, что в субботу в праздничный день 38  бойцов специального назначения, все  это офицеры, очень сильно подготовленные к   главной задаче – это действия в тылу противника,  находились в полубоевом   снаряжении  с выдачей боеприпасов боевых штатных  в повышенном количестве и со своим вооружением. На вопросы: кто дал команду? Получили команду: устное распоряжение. Кто дал команду здесь? Устное распоряжение. Почему привели людей в боевую готовность и почему они дежурят с боевым оружием? Ответ был такой: мы готовимся охранять  архив. Какой архив, - задали народные депутаты, - архива  не было.

То есть вот  этот момент свидетельствует  о том, что министр обороны, начальник Главного управления разведки вводят  в заблуждение народных депутатов и  нашу общественность.

Поэтому мы приняли решение, что представители, депутаты Верховного Совета от Комитета по обороне и безопасности вынуждены будут проехать с части специального назначения, находящейся на территории города Киева и на территории других городов, с целью убедиться, что и там (в кавычках) в такой же постоянной готовности находятся  и другие части.

Страшно наблюдать - это люди, еще раз повторяю - части специального назначения, они могут взрывать, убивать, это люди подготовленные, один стоит примерно 20-30  человек простых людей, которые здесь есть, и вооружены снайперскими винтовками, пулеметами, автоматами, пистолетами Стечкина и так далее. То есть эта группа может в Киеве  совершить большое-большое и тяжелое преступление.

Мы разоружили эту группу, мы поговорили с людьми, отправили их домой и получили  заверение, что такого  больше не повторится. Завтра наша группа  выезжает в Министерство обороны с целью повторной проверки, что находится в таких частях.

Я хочу еще раз обратиться к министру обороны и ко  всем офицерам и генералам Министерства обороны. Я генерал-лейтенант Гнатенко  Лев Николаевич, участник боевых действий в Афганистане заявляю вам всем: «Друзья, будьте бдительны, Конституция для всех одна, и мы должны делать только то,  на что мы давали присягу – на  верность Украине, защищать его от внешнего врага».

И второй вопрос. На телеэфире, на Первом ……канале мне задали  вопрос, что только перед вами были представители  БЮТ, которые заявили, что представители  других политических фракций, которые стали независимыми депутатами, что вот их кинули.  Я официально заявляю,  что именно мы, депутаты, которые сегодня  являются внефракционными, не входили ни в какую другую  фракцию  и заявляем, что  это мы  были инициаторами того, чтобы пойти на встречу  Президенту, и чтобы коалиция сохранила свои  238 человек, а мы занимали свою позицию в соответствии с теми   программами, с которыми мы шли на выборы. Это наша инициатива, и я официально  всей прессе об этом заявляю.

Хочу  пожелать все мира, спокойствия и счастья на нашей земле.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Спасибі.  Слово від фракції регіонів має Хара Василь Григорович, будь ласка, замість Ландика.

 

12:25:08

ХАРА В.Г.

Уважаемые коллеги! Уважаемые избиратели! В субботних номерах «Урядового курєра» и «Голоса України”  опубликованы материалы  Специальной комиссии Верховной Рады, в которых дается правовая оценка указов и распоряжений  Президента. Любому человеку, даже далекому от юридической практики, видно, что Президент Ющенко является  системным, если хотите, злостным   нарушителем Конституции. Делает  он лично сам это или подставляют его молодые ястребы  из его окружения, не столь важно. Ющенко лично несет ответственность за противостояние в стране, которое сегодня    происходит, за подталкивание население к гражданской войне, за намечающийся окончательный раскол Украины.

Со  времен Древней Греции – родины   демократии  лишь парламент и ни кто другой является оплотом демократии, и  антиконституционный разгон парламента  означает конец демократии, установление  диктатуры в Украине. Конституция  Украины в статье 90-ой, может быть в тысячный раз мы повторяем с этой трибуны, дает четкие формулировки оснований, при которых Президент получает право на досрочное прекращение полномочий Верховной Рады. Их всего три. Есть первое - если в течение одного месяца после выборов не сформирована коалиция. Это мы прошли.

Второе – если на протяжение 60 дней не сформирован Кабмин. Мы его сформировали за два дня.

Третье – если в течение 30 дней одной сессии пленарной заседания не начнутся. Это мы тоже прошли. Ни одна из этих причин не фиксируется в антиконституционном указе Президента.

А статья 106-я Конституции, пункт восемь, однозначно провозглашает, что Президент Украины досрочно прекращает полномочия Верховной Рады лишь в случаях, предусмотренных этой Конституцией. Это хорошо понимает и Ющенко, и его окружение. Но они сознательно ведут линию на установление диктатуры: подогревают армию, выдают оружие, в том числе и с оптическим прицелом спецподразделениям и так далее.

Не пощадил Президент и светлый праздник Христового Воскресения – нарушил православные каноны. Ну, я 60 лет живу на этом свете и не помню такого случая, нагнетая истерию со святого места. Кощунственно звучали его слова в Храме Святой Софии: «Мой указ конституционный, назад пути нет, силовые структуры выполняют команды Президента».

Ющенко прекрасно понимает, что грубо попирает Конституцию, ему нечего ожидать от решения Конституционного Суда, выводы которого будут однозначные – признать Указ Президента неконституционным. Он уже решил, что для него назад пути нет. А что будет с Украиной, с его гражданами, его не волнует. Кстати, на встрече с Премьером, с первым вице-премьером удосужился Президент высказать такое, что если мы с вами и находим язык общий, если вы не сдаетесь, то пусть решит стихия и улица. То есть по сути Президент благословил кровопролитие в Украине и к этому готовится.

Партия регионов Украины, коалиция настаивает на том, что нужно дождаться решения Конституционного Суда, не давить на него, как это делает Президент и окружение, не препятствовать его деятельности, и его решение должно быть обязательным для всех сторон – участников конфликта. Если же под давлением, угрозами, шантажом президентская команда добьется от Конституционного Суда решения, выгодных Ющенко, то тогда, как призывал  Президент в Софийском соборе, нужно очиститься, и очиститься всем. И прежде всего, самому Ющенко, который  стал, практически «президентом гражданской войны» и его военизированного окружения. Мы будем настаивать на, первое, внеочередных выборах Президента Украины, второе,  на внеочередных выборах Верховной Рады, третье -  на референдуме по НАТО, как это записано в Универсале национального единства.

И мы хотим напомнить Ющенко и его команде о том, что статья 60 Конституции предупреждает, что за издание и реализацию преступного указа наступает юридическая ответственность. Пусть это сегодня охладит горячую голову Президента и его окружения. Еще не поздно спасти страну от катастрофы.

И в очередной раз  я обращаюсь у Кабинету Министров, который является высшим органом исполнительной  власти: исполняйте закон, исполняйте Конституцию, защитите Украину и народ от катастрофы.

Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Корж, прошу. Це хтось натиснув не ту кнопку, видно.

Ярослав Петрович Мендусь, будь ласка.

З виступів від депутатів… Ну, записалося…

 

 

12:30:08

МЕНДУСЬ Я.П.

Шановний Олександр Олександрович, шановні колеги!

Після виданням Віктором Ющенком антиконституційного  указу про розпуск вищого законодавчого органу Президент вийшов за рамки конституційного поля, вчинив посадовий злочин, порушив присягу Президента. Та затятість, з якою він наполягає на власній неправовій і безглуздій ідеї щодо узурпування влади, свідчить про наявність специфічного плану, який, швидше за все, розроблявся за межами України і в якому про національні інтереси України  не йдеться.

Соціологія останніх днів переконливо свідчить, що близько 60 відсотків наших співгромадян не сприймають ідею дострокових виборів, оскільки прекрасно усвідомлюють, що це – шлях в нікуди. Це шлях до поглиблення громадянського протистояння,  це шлях до згортання всіх соціальних програм, для остаточного руйнування інвестиційної привабливості України.

Як холодний душ на голови узурпаторів з Банкової, пролунала позиція демократичної Європи. Я дозволю собі процитувати те, як прокоментувала українську ситуацію представник Моніторингового комітету, доповідач Моніторингового комітету Парламентської асамблеї ради Європи Рената Вольвент. Характеризуючи ситуацію у нас в Україні, вона   сказала: „Головною причиною рішення Президент про розпуск парламенту була його спроба припинити перехід парламентарів з однієї фракції в іншу. Боюся, що юридично це недостатні підстави  для розпуску парламенту”. І далі: „Якщо ж Указ буде визнаний  неконституційним, то Президентові Ющенку потрібно буде подати у відставку”.

Аналогічним чином формулює свою позицію  і співголова  Комітету з парламентського співробітництва між Україною та Європейським Союзом Адріян Северін. У своїх антиконституційних діях Ющенко може спиратися  лише на підтримку тих  посадових осіб, які готові разом із них ігнорувати Конституцію, а значить готові на будь-які протиправні дії. Характерна в цьому відношенні позиція міністра оборони Гриценка, який і на засіданні уряду, і на засіданні Ради національної безпеки і оборони відверто заявляв про те, що він буде „керуватися в своїх діях не Конституцією, а дорученнями Президента України і готовий використати армію для стабілізації ситуації”. Це цитата.

Я дозволю собі нагадати статтю 17-ту Конституції України.

„Збройні сили України та інші військові формування ніким не можуть бути використані для обмеження прав і свобод громадян або з метою повалення Конституційного ладу…”

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте закінчити.

 

МЕНДУСЬ Я.П. „…усунення органів влади чи перешкоджання їх діяльності”.

За таких умов я  пропоную звернутися до Кабінету Міністрів з проханням розглянути питання про відповідність займаній посаді міністра оборони Анатолієм Гриценком, оскільки ця людина може стати інструментом підштовхування суспільства до непоправного, до крові.

А всім людям зі зброєю я хочу ще раз процитувати Конституцію. Стаття 19. „Правовий порядок  в Україні грунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що непередбачено законодавством”.

Дякую за увагу. (О п л е с к и). 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Голова фракція Партії регіонів говорить, що... І Корж є, бачу у залі, його не увімкнений мікрофон. Замість нього він пропонує Мірошниченку Вадиму висловитися. Так я розумію?

Будь ласка, Мірошніченко.

Так ви пишіть тоді так. Колесніченко. Вибачте, будь ласка. Вадим.

 

12:34:49

КОЛЕСНІЧЕНКО В.В.

Уважаемые коллеги, уважаемые избиратели.

Я хочу обратить ваше внимание на то, что Президент Ющенко и не собирается проводить внеочередные выборы. Потому что для всех очевидно, что не юридически, не технически в указанные сроки этого сделать невозможно. И об этом было известно заранее.

Так какую же цель преследует господин Ющенко? А какую цель он преследовал, когда в течение полугода он третирует русскоязычное население, объявляя русских пятой колонной и руками своих опричников, предателями и пятой колонной, рукой Москвы.    А с какой целью он плюет в лицо трем четвертям Украины, объявляя о необходимости строительства Музей советской оккупации.

Это все задача одна – спровоцировать гражданский конфликт, гражданские волнения. Потому что у него, как у марионетки заокеанской, потому что он получил задачу в четвертом году, которую не выполнил. Есть одна цель и задача – развалить государство Украина, ввести сюда голубые каски по югославскому варианту, для того, чтобы здесь разместить войска ПРО, войска НАТО и после этого решать с позиции силы взаимоотношения с Россией.

Я могу сказать одно: Президент Ющенко уже умышленно нарушил Конституцию.

19 декабря Центризбирком передал 4 с половиной миллиона подписей людей, которые требуют проведения референдума по НАТО. Из них 119 тысяч – забраковали. Однако, он обязан был уже принимать решение по НАТО, но он этого не делает. У него «горит земля под ногами», он должен выполнить свой заказ. Поэтому он не остановится ни перед чем ради развязывания гражданской войны в Украине.

Было уже сказано, статья 19 Конституции говорит о следующем: никто не может понуждать лиц государственных органов управления и местных органов самоуправления выполнять действия или приказы, не соответствующие Конституции. Это должны понимать и представители Министерства обороны, и представители СБУ, потому что я полагаю, все же СБУ это не гестапо, каковым его хочет сделать Президент Ющенко и его воинствующая клика, это все же наши люди, граждане Украины, и они должны понимать, что после бури придет очищение, и мы будем разбираться - народ Украины будет разбираться - с теми, кто пытался создать гражданскую войну, ввести сюда голубые каски и поставить на грань распада Украину.

Поэтому я требую, чтобы Президент Ющенко незамедлительно сделать то, что он обязан сделать по Конституции – внес предложение о проведении референдума по вопросу о вступлении в НАТО и только после этого, можем говорить о досрочных выборах Президента и выборах парламента. Благодарю за внимание.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Нетецька передає слово Чечетову, будь ласка.

 

12:37:39

ЧЕЧЕТОВ М.В.

Уважаемый Александр Александрович, уважаемые коллеги, уважаемые избиратели! За время своей деятельности господин Ющенко издал десятки указов, но возникает вопрос: почему такой социальный резонанс вызвал последний указ, почему он поляризовал общество, противопоставил восток западу и, практически, поставил страну на грань катастрофы. Ответ только один, поскольку этот указ издан вне правового конституционного поля. Я глубоко убежден, я об этом говорил и еще раз повторяю, что никогда не будет Украина иметь нормальной демократической перспективы своего развития, если Президент будет читать Конституцию не так как написано, а как ему хочется или хочется его опричникам.

Я глубоко убежден, что никогда мы  не построим свободную демократическую Украину, процветающую Украину,  если решение будет Президентом приниматься не в конституционном поле, а исключительно из принципов революционной или политической целесообразности. Как говорится, «да имеющий глаза – пусть  увидит, а имеющий уши – пусть услышит!» Напрямую 19-я статья Конституции, уже об этом говорилось, четко твердит, что «органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи, в том числе и Президент, зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України». Точка! И четко в девяностой статье записано, а если вдруг захочется Президенту распустить парламент или принять указ о досрочных полномочиях парламента, о сложении полномочий парламента, четко три пункта выписаны, три причины. Ни одна из них не лежит в основе указа.

Вы вдумайтесь, что бы было в Соединенных Штатах Америки, - в государстве с президентской формой правления, - если  вдруг бы господин Буш сказал, да вы знаете, там десять демократов перешло к республиканцам, десять республиканцев перешло к демократам, это неправильно, я распущу Конгресс. Та в лучшем случае это вызвало бы просто смех! Какое отношение имеет Президент к формированию фракций?! У него что, других государственных дел нету?! Нечем больше в этой стране заниматься?

Я хочу обратиться к Президенту страны. Виктор Андреевич, вы сегодня… сегодня в ваших руках ключ от единства страны и консолидации общества, от мира и согласия, приостановите действие своего злополучного указа. Давайте дождемся решения Конституционного Суда. Пусть сядут за стол переговоров три руководителя государства – Президент, Голова Верховной Рады, Премъер-министр, –  руководители политических партий и за круглым столом пусть будет найдено решение, не в интересах отдельных политических сил, а в интересах украинского государства и украинского народа. Если же Конституционный Суд подтвердит правильность указа, тогда можно согласиться с Президентом и провести полное очищение всей власти, а для этого надо объявить одновременные выборы Президента, парламента и одновременно провести референдум по НАТО. Ведь четыре с половиной подписей было собрано, ЦВК часть забраковал, но более четырех миллионов – у Президента. И Президент должен выполнить волю народа, который является источником…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте закінчити. Але ви трохи тихіше говоріть, бо воно, мабуть так і  автоматика спрацьовує.

 

ЧЕЧЕТОВ М.В. Вы вдумайтесь, что бы было с Президентом США, если  бы  Президент грубо проигнорировал мнение американского народа, если бы были в соответсвии с  законодательством собраны  подписи для проведения референдума. Да завтра уже не было бы этого Президента, был бы новый демократический Президент Соединенных Штатов Америки. Возникает вопрос: а при чем тут НАТО, для чего нам референдум по НАТО проводить? Отвечу. Ну, первое, что нужно выполнить волю народа, а с другой стороны в случае проведения одновременных президентских и парламентских выборов, когда придет новая власть, чтобы она не начала из  разборок  свою деятельность, разбираться, какой внешне-политический курс, вступать  в НАТО, не вступать, она должна начать с того, что четко выполнила волю народа в отношении НАТО, что было высказано на референдуме, и занялась решением главных  задач: обеспечение экономического роста,  повышение социальных стандартов в жизни людей.

И в заключении я хочу обратиться к министру  обороны, исполняющим обязанности Служби  безпеки  України. Господа, запомните, вы служите не  Президенту, не парламенту, не правительству, вы служите государству и украинскому народу. Упаси вас Бог, выступить против своего народа и втянуть свои подведомственные структуры в выполнение грязных  политических  заказов. Вас проклянут и на том свете! Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ще раз прошу, я буду дальше  ще надавати слова,  у нас  є ще 10 хвилин… 

Я оголосив Єфремова. Замість Єфремова буде Чечетов, вибачте,  Болдирєв виступати, записано. Будь ласка, це останній виступ у розминці.

 

12:42:50

БОЛДИРЄВ Ю.О.

Уважаемый Александр Александрович,  уважаемые коллеги.

4 апреля текущего года я был свидетелем  следующей сцены. Я стоял, разговаривал с иностранными  журналистами и в это время одному из них на мобильный телефон поступил звонок. Человек, который говорил с ним, говорил только на двух языках по-английски и по-польски.  Этот человек организовывал пресс-конференцию нашего  Президента Виктора Ющенка с  иностранными  журналистами. Этот человек представился как  официальный сотрудник Пресс-службы секретариата Президента. 

То есть, на мой взгляд, это означает, что слухи о том, что  Администрация Президента  наполненая иностранными советниками, которые  представляют некоторые  спецслужбы, имеют под собой  вполне реальные основания.  Мы слышали с вами из выступлений предыдущих ораторов о том, что наши собственные спецслужбы, спецслужбы СБУ и  Главное управление разведки, проводят  тренировки, готовят своих людей к силовым акциям. И, как  мы знаем, еще 6  числа Президент Ющенко на совещании с представителями  коалиции уже сформулировал свою программу, он сказал, что улица нас рассудит.

То, что сказал коллега Колесниченко относительно того, что   Президент до сих пор не назначил референдум по   нашему вхождению в НАТО, это также свидетельствует о том, что фактически реализуется сценарий по привлечению на нашу территорию  иностранных войск.

К сожалению, не могу не коснуться  такой, я бы сказал, медицинской темы.  В последние дни мы знаем,  весна, весеннее обострение, в последние дни здесь, под Верховной Радой,  ходит человек, который представляется ни много,  ни мало Иисусом Христом. Он просил  меня, чтобы я отвел его в Лавру,  представил его Митрополиту Владимиру Блаженнейшему. И он уверял меня, что,   если я приведу его в Лавру, то   Блаженнейший его признает, он так дословно и говорил: «Он   меня признает».

Вот боюсь, что историю, которую мы наблюдаем с Президентом Ющенко, имеет примерно такое же наполнение. Весна – обострилась его старая болезнь. Вы помните, как он вел себя во время  оранжевой революции, вы помните, как он   производил впечатление не вполне здорового человека. Я думаю, что это не случайно. Я думаю, что тот ущерб здоровью, который он потерпел во время отравления – было  оно или нет – мы  не знаем, к сожалению, этот вопрос так и не расследован, привел к тому, что его психическое здоровье, по всей видимости, стало ненормальным. И окружение его, пользуясь этим, и зная, что ему придется отвечать за  экономические преступления, а мы слышали уже с вами, что   более 2 миллиардов украдено или, скажем, незаконно приобретено...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Закінчите. Тільки 20 секунд, не більше, бо ви ж не лікар, ви все-таки політик. 

 

БОЛДИРЄВ Ю.О. Хорошо, да.

Значит, с такой структурой, как «Петрогаз» 752 миллиона незаконно использовано в МВД, в Министерстве обороны более 100 млн. использовано незаконно. Все эти люди толкают Президента к силовому развитию ситуации для того, чтобы покрыть свои грехи. Я считаю, что нам пора вернуться, во-первых, к вопросу создания следственной комиссии по его отравлению и, во-вторых, пора вспомнить о 110 статье Конституции, которая говорит, в каких случаях могут прекращаться текущие полномочия Президента, я имею в виду состояние его здоровья. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні депутати, ви мали змогу обмінятися думками з приводу ситуації. Я розумію, що загострена увага до джерела збурення цієї ситуації природна, одначе я хотів би, щоб ми утримувалися від своїх висловлюваннях у межах коректності і політичної культури, бо навіть якщо аналізувати абсолютно логічно не зрозумілі речі, заяви, обгрунтування тощо, то це може бути пояснено багатьма обставинами, але зовсім не тими, на які посилаються інколи тут виступаючі на трибуні депутати. Я просив би, ми повинні показувати приклад стриманості, коректності для всього суспільства.

От наприклад, багато разів виступає колишній суддя Конституційного Суду, який тепер працює радником у Президента Володимир Шаповал, з приводу того. що все те, що робиться відповідно до Указу Президента, це все законно, нормально, так і має бути і навіть конституційно. Я дивлюся, він видав не так давно хорошу книжку – „Сучасний конституціолізм”. Я хочу процитувати тут одну фразу, яка, очевидно, буде корисна самому автору, бо він, очевидно, забувся про те, що він писав. Тут написано” Характерно, що конституційне визнання Президента України як гаранта інколи намагаються трактувати, як свідчень його в місця в державному механізмі   поза або навіть над розподіленими владами.

На думку автора цієї книги, у відповідних положеннях Конституції України зафіксовано частину функцій Президента України, які  по суті узагальнюють  його конституційно ж визначені повноваження. Наприклад,  функція  Президента України  гарантувати додержання Конституції України відображає його повноваження звертатися до Конституційного Суду України щодо вирішення питань про конституційність визначення правових актів повертати закони до  Верховної Ради України для повторного розгляду та деякі інші.  Важливим є і те, що з аналізу Конституції України не виникає підстав стверджувати про наявність арбітражної, узгоджувальної чи урівноважувальної функції Президента України, адже жодне з його повноважень таку функцію не засвідчує. Характерно, що про арбітраж  Президента у непрямій формі йшлося  в офіційному проекті Конституції 24 лютого  96 року (в лапках): „Президент України сприяє узгодженості  в діяльності органів державної влади і  взаємодії з органами  місцевого самоврядування”. Це документи, які у нас є. Але при доопрацюванні проекту в Верховній Раді України цитоване положення було вилучене. Я думаю, що така аргументація досить переконлива, вони спирається на документи, які проходили через сесійне засідання, через текст Конституції, і тільки таким можуть застосовуватися, а не так, як комусь заманеться під даний політичний момент під якусь кон`юнктуру.

Я хотів би, що ми тим керувалися також і  діяли  відповідним чином.

Відносно того, що от поступають зараз заяви від громадян. Ну погляньте, майже половина парламенту не працює і так дальше, чи він правочинний чи ні, чи легітимний парламент. Парламент цілком легітимний. А до тих, хто не присутній на засіданнях його, я хотів би звернутися  так. це ваша справа, ви  не хочете працювати – як хочете. Ви складіть  свої повноваження і дайте можливість людям працювати. І не треба крутити світом, розповідати про  якісь там свої особливі причини, вам ніхто не заважав  виконувати свої депутатські обов`язки. Я думаю, що цим ми будемо керуватися, а зараз я просив би розглянути по суті питання, які ми включили до порядку дня і з приводу якого ми  маємо висловитися.

Першим – проект Постанови про заяву Верховної Ради України з приводу тиску Президента Ющенка на Конституційний Суд. Іван Сидорович, прошу. Автор  проекту постанови – Бокий Іван Сидорович.

 

12:51:16

БОКИЙ І.С.

Шановні колеги, перш, ніж зачитати текст заяви, я хотів би сказати, що нас чують, бачать, слухають тільки глядачі „Ради”. На жаль, Національна радіокомпанія трансляції не веде. Я думаю, що це вже повторюється кучмівський варіант, коли припинено було трансляцію Верховної  Ради.

А тепер текст проекту заяви Верховної  Ради України з приводу тиску президента Ющенка на Конституційний Суд:

„Конституційний Суд взяв до провадження подання Верховної Ради України щодо неконституційності Указу Президента України від 2 квітня 2007 року „Про припинення повноважень Верховної Ради України пятого скликання”.

Порушуючи Конституцію України і Закон України „Про Конституційний Суд України”, Президент України Віктор Ющенко здійснює безпрецедентний тиск на суддів Конституційного Суду. Протягом  тижня він зустрічався з ними, стурбований тим, що Конституційний Суд взявся оперативно  розглянути подання парламенту щодо його указу від 2 квітня.

Замість того, щоб дати можливість високому судові неупереджено, на основі Конституції здійснити розгляд по справі про припинення повноважень  Верховної  Ради, Президент на очах у всього суспільства безсоромно тисне на нього. І це  в той час, коли друга сторона політичного процесу – Верховна Рада – суворо дотримується законності і невтручання  в судовий процес. Тиск Президента на Конституційний Суд ми розглядаємо як один із чинників будь-якими засобами легімитизувати антидержавний заколот, який здійснюють реакційні сили.

У зв'язку з  таким розгортанням подій Верховна Рада України залишає за собою право вдатися до послуг міжнародних посередників звернутися до міжнародних організацій, держав-гарантів державного суверенітету України за сприянням врегулювання політичної ситуації в нашій державі”.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Чи є запитання? Хвилиночку…

Запишіться, хто запитання хоче задати. Постарайтеся лаконічно використати цей час.

Тим час Баранівський, поки запис іде, Баранівський запитання задає. Він перший підняв руку.

 

12:53:34

БАРАНІВСЬКИЙ О.П.

Дякую, Олександре Олександровичу. Фракція соціалістів, Олександр Баранівський.

Шановний Іване Сидоровичу, скажіть, будь ласка, із тексту заяви Верховної Ради, Верховна Рада залишає за собою право удатися до послуг міжнародних посередників, звернутися до міжнародних організацій, чи ми все-таки запишемо, що Верховна Рада звертається уже, не право за собою залишає, а що ми звертаємося. Я хотів би уточнити те, що, можливо, я неправильно розумію цей текст. Дякую.

 

БОКИЙ І.С. Олександре Петровичу, питання про звернення до міжнародних організацій держав-гарантів розглядатиметься окремо. І це предмет іншого звернення, яке буде, я думаю, прийнято у цьому залі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Тобто право залишається за Верховною Радою таке.

Садовий запитання задає.

 

12:54:22

САДОВИЙ М.І.

Микола Садовий, фракція Соціалістичної партії України.

Я думаю, що ми правильно поступимо, коли приймемо таке звернення. Люди повинні знати, що діється у нас у парламенті. Люди повинні знати, яким чином оцінюють народні депутати проблеми, які виникли у нашій державі і які дії здійснює не лише Президент, а і його найближче оточення. Сьогодні ми чули від колег про те, що, як Служба безпеки, як Міністерство оборони у даному випадку діє і діє у напрямку до того, щоб ситуація не спростилася, навпаки була більш складніша.

Тому фракція соціалістів підтримує і буде голосувати за, і давайте будемо голосувати уже з цього приводу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Самойлик.

 

БОКИЙ І.С. Микола Ілліч, відповідати мені нічого, бо ви, власне кажучи, сказали те, що мав і я вам сказати.

 

12:55:34

САМОЙЛИК К.С.

Дякую. Шановний Іване Сидоровичу, фракція Комуністичної партії України буде безумовно  підтримувати заяву, тому що неприпустимо. І ми в Конституції заявили про, дійсно, що наша країна є     демократичною країною і це зовсім не демократичні методи, які використовує Президент Ющенко.

А що стосується те, що він занепокоєний, мабуть, Президент і Шаповал не знають Закону України „Про Конституційний Суд”, який якраз і передбачає у виключних випадках скорочення терміну розгляду позовів. Мабуть, треба їм нагадати про це, а ми зараз дійсно, всі згодні з тим, що це особливі випадки.

Скажіть, Іван Сидорович, а можна ми перед останньою тезою напишемо „щодо антидержавного заколоту, який здійснюють реакційні сили, прагнучи до реваншу”, чи вам здається, що досить закінчити цю думку словами...

 

БОКИЙ І.С. Шановна Катерина Семенівна, я думаю, що сказаного теж достатньо. Хоча я категорично не буду заперечувати, якщо ми і це дамо, просто це буде нагромадження, мені здається.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Бондарчук. 

 

12:56:58

БОНДАРЧУК І.М.

Бондарчук, фракція соціалістів.

Власне кажучи, Олександр Петрович Баранівський озвучив мою пропозицію щодо змін до проголошеного тексту заяви. Я хотів би, щоб ми зараз приступили до голосування, бо ми вже переконалися, що право у нас як дівка, бо і Давидович, і Шаповал, і інші можуть трактувати як їм заманеться, а, взагалі, наш Президент говорить головним чином не про букву закону, а про дух, а я ніяк не можу внюхати, що це за дух такий закону і Конституції, тому давайте проголосуємо за цей текст заяви і будемо далі працювати.

 

БОКИЙ І.С. Іване Миколайовичу, я хочу відповісти на це так. Не право у нас дівка, а дівки ті, хто трактує це право. І ви знаєте, що це за дівка. Це та дівка, яка пішла по руках на високих каблуках.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу, давайте тут про жінок ні слова. Ні слова поганого про жінок, я прошу.

 

БОКИЙ І.С. Ми не про жінок.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, Хвилинку.

Останнє запитання – Мірошниченко.

 

12:58:16

МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р.

Шановний Іване Сидоровичу!

Юрій Мірошниченко, фракція Партії регіонів.

Скажіть будь ласка, от зараз Президент закликає до позачергових виборів, говорить про те, що таким чином начебто буде краще відбиватися думка виборців. А от в контексті нашої заяви і звернення до українського народу, чи не будуть ці вибори спонуканням до тих протиріч, які були природніми під час виборів 2004-го і шостого років? Оскільки кожна політична партія буде використовувати, вимушено буде використовувати ті індентифікуючі ознаки. Той самий процес вступу в НАТО, ті самі мовні питання, питання, пов’язані з розподілом повноважень. І чи не є це свідоме з боку Президента спонукання до розколу України? Чи не варто це відобразити якраз і в нашому зверненні? Дякую.

 

БОКИЙ І.С. Шановний Юрій Романович, я думаю, що ви у багатьох моментах маєте рацію. Тільки я думаю, що в цей документ ми просто, мабуть, не повинні вкладати цю тезу. Вона, мабуть, більше підходить до звернення до українського народу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, сідайте будь ласка. Шановні колеги, депутати! Юристи-депутати зробили юридичну редакцію того, що запропонував Євген Сидорович. Але, оскільки формулювання тут в зв’язку з тим обороти і так дальше, звороти і так дальше, змінюються, я прочитаю її, а потім приймемо рішення спільне.

Отже, Заява Верховної Ради України з приводу тиску Президента України Ющенко на Конституційний Суд України. Конституційний Суд України взяв до провадження подання п’ятидесяти трьох народних депутатів України щодо перевірки конституційності Указу Президента від 2 квітня сьомого року про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України п’ятого скликання. Ігноруючи вимоги Конституції України, Закону України про Конституційний Суд України Президент України Віктор Ющенко здійснює безпрецедентний тиск на суддів Конституційного Суду України. Після порушення Конституційним Судом України провадження у цій справі Президент України всупереч частині другій статті 126-ї Конституції України, яка забороняє вплив на суддів в будь-який спосіб, нехтуючи конституційним статусом гаранта додержання Конституції України, публічно проводить зустрічі з суддями цього суду, безсоромно нав’язуючи їм своє бачення стосовно конституційності дій Президента України при виданні Указу про дострокове припинення повноважень Верховної Ради. Все це відбувається у той час, коли друга сторона політичного процесу – Верховна  Рада України – у своїй діяльності  сурово дотримується законності, поважаючи  незалежність і безсторонність суддів, які гарантовані Конституцією і законами України.  Тиск з боку Президента  України на Конституційний  Суд     України  Верховна Рада України  розглядає як один  з чинників легітимізації неконституційних дій  Президента України  та тих політичних сил, які штовхнули його  на такі дії.

З огляду на такий  розвиток подій, Верховна Рада України  залишає за собою право звернутися за допомогою до міжнародних посередників, міжнародних організацій, країн-гарантів державного суверенітету України в урегулюванні політичної ситуації у нашій державі на основі  загальновизнаних у світі принципів побудови   демократичного суспільства”.

Отже, тут враховані всі зауваження і пропозиції і депутатів, і збережено зміст тексту, з яким витупив  автор цієї  заяви. Якщо  у вас немає заперечень, я  голосую за прийняття за основу цього документу. За основу.

 

13:02:00

За-256

За основу прийнято.

Тут були зауваження... Ви не той текст дивитися там, де було два ЮЮ. може за змістом це й правильно, але по формі не так. Тому давайте ми  будемо так, як  я прочитав це зараз,  уже виправлений текст.

В цілому можна голосувати? Ставлю  на  голосування в цілому і постанову  3454.

 

13:02:37

За-256

Тобто Постанова 3454 приймається 256-ма голосами про заяву Верховної Ради України  з приводу тиску Президента  на Конституційний Суд. Так, дякую.

Проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до українського народу.

Іван Сидорович, будь ласка. Будьте уважні.

 

13:03:08

БОКИЙ І.С.

В ході роботи над текстом цього звернення було, як кажуть тут, проведено відповідну роботу і з Головою Верховної Ради, і з  юристами, і ось є остаточний текст, який, я думаю, що вже розданий  вам.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Він розданий депутатам.

 

БОКИЙ І.С. Розданий.

Українському народові, звернення  Верховної Ради України.

„Дорогі співвітчизники! У ці святкові Великодні дні звертаємося до кожного з вас з великою  тривогою: над Україною нависла небезпека  громадянського розбрату і втрати державності. Причина того – спроба здійснити    державний переворот під виглядом дострокового припинення повноважень парламенту. Прекрасно усвідомлюючи, що для видання відомого указу Президента України немає ніяких підстав, Віктор  Ющенко намагається шантажувати Конституційний та інші суди, зупинити роботу парламенту, зобовязати   уряд вдаватися до незаконних  кроків.

До антиконституційних, протиправних  дій примушують Службу безпеки і армію, йде стеження за депутатами, членами уряду, ЦВК, суддями Конституційного Суду. Провокативні акції громадянської непокори безпосередньо спрямовуються штабом на чолі із керівником Секретаріату Президента України. Відбувається відверта  боротьба за владу. Це спроба реваншу політичних сил,  що не мають достатньої підтримки  серед виборців, що за час  свого абсолютного верховенства у Кабінеті Міністрів  та всіх ланках виконавчої влади  довели свою неспроможність. Вони здатні були розтринькати величезні кошти від приватизації, довести до банкрутства  транзитно-газову систему, влізти в астрономічні борги перед зарубіжжям, підняти ціни на мясо, цукор, бензин та  інші товари, спровокувати своїми авантюрами зростання тарифів і цін  та цін на комунальні послуги.  Йде цілеспрямована протидія зусиллям парламенту і уряду щодо зміцнення економіки і фінансової системи.

Авантюристи розуміють, що послідовне поліпшення добробуту людей, яке є головним завданням і практичними результатами для парламентської коаліції та уряду, не залишає  їм шансів на перспективу. Саме тому вони спекулюють на   темах мови, Церкви, соборності, встановивши фальшиву монополію на патріотизм, хоч розуміють, що її не існує, що  справі  України їхні опоненти віддані не менше. Різниця лише у тому, що одні  про любов до України галасують, інші  - її підтверджують щоденною буденною роботою.

Звертаємося до тих, хто  залучається   реваншистами до вуличних антиконституційних акцій: Ви не за Україну і не за правду боретесь, вашими руками кілька авантюристів хочуть повернути собі можливості узурпувати владу, щоб знову на хлібні місця садити родичів, кумів і сватів, ще міцніше осідлати газову трубу, продовжувати шкідливі для держави та вигідні особисто експерименти в міліції та Збройних Силах, опанувати систему кришування при збиранні податків.

Це тривожить не лише нас, турбує і демократичні кола парламенту та уряду європейських та інших країн світу. Ми не проти дострокових виборів, ми проти незаконно призначених виборів, проти створення прецеденту, що приведе Україну до стану недавньої Югославії. Схоже, це і є метою оточення Президента України та його зарубіжних наставників. Ми проти громадянських конфліктів. Попереджаємо про відповідальність Президента України Віктора Ющенка та всіх причетних до організації конфліктів за їх наслідки.

Ми - за одночасні дострокові вибори Президента, парламенту та  проведення з волі народу референдуму щодо вступу до НАТО. Досить спекулювати на зрозумілих речах, досить привласнювати право на абсолютну істину! Звертаємося до посадовців усіх рівнів з вимогою керуватися статтею 19 Конституції України, яка попереджає: „Ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством”.

Закликаємо усіх вас, хто хоче жити в заможній демократичній країні мати гарантії для роботи, зарплати, пенсії, стипендії, мати гарантії для лікування і спокійне життя, підтримати дії парламенту і уряду, створених на основі вашого вибору. Захистимо Конституцію і права людей! За конституційний лад і єдність України!”.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Чи є запитання до Івана Сидоровича? Запитання? Запишіться, будь ласка. Сім чоловік. 10 хвилин на запитання, відповіді. Будь ласка, Мірошниченко.

 

13:08:10

МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р.

Іване Сидоровичу! Мірошниченко Юрій, фракція Партії регіонів.

От я хотів би звернути,    повністю поділяючі зміст звернення  до українського народу, я хотів би звернути лише увагу на два абзаци. В одному ми говоримо, що ми не проти дострокових виборів, і ми за одночасні вибори Президента, парламенту і проведення референдуму. Можливо ми би сказали так, що ми бачимо дострокові вибори лише разом – Президента, парламенту і референдуму. Тому що дострокові вибори з правової точки зору не є легітимними. Це не… Тим більше ми стаємо на позицію, коли ми  начебто  підтримуємо дострокові вибори. Ми не можемо їх підтримувати, бо це буде приєднання до порушників Конституції. І тут, мені здається, що можливі дострокові вибори, але разом з виборами парламенту ще і Президента, і референдум по НАТО. Щоб ми теж не ставали в ту….

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Юрій Романович, ви зверніть увагу, бо я тримаю під руками цей текст. Там кілька рядків вище написано, ми не проти дострокових виборів, мова йде про те, що це у нас новий закон... законом робиться. Дальше  пишеться: ми проти незаконних, просто, дострокових виборів.

Будь ласка, Іване Сидоровичу.

 

БОКИЙ І.С. Шановний  Юрій Романович, я думаю, що у ваших словах є рація, і я думаю, що абзац наступний – ми за одночасні дострокові вибори Президента і парламенту – очевидно треба відредагувати так, щоб тут не було двозначності. Я думаю, що це нормальна, розумна пропозиція.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Богачук.

 

13:10:02

БОГАЧУК В.С.

Василь Богачук, Соціалістична партія, Тернопіль.

Іване Сидоровичу, я підтримую в цілому текст звернення до співвітчизників, до українського народу, але я хотів би, щоб ми речі своїми іменами  словами називали. Ну ми пишемо тут „продовжувати експерименти міліції та Збройних сил”. Які експерименти? Коли попереднім міністром було створено 750 комерційних структур і  за висновками  це міністерство було розграбовано до нитки. Те саме – експерименти в Збройних силах. Це відкритий  грабунок, коли грабувалися матеріальні бази військових частин, коли за безцінь відчужувалися земельні ділянки, де знаходилися земельні частини. Куди не глянь, в якій області це не подивися – де це майно? Де ця земля? Що має з цього армія?

То давайте будемо називати… правду говорити.  Дякую.

 

БОКИЙ І.С. Тобто, я так зрозумів, Василю Степановичу, ви пропонуєте, щоб було тут вказано: продовжування розтринькування бюджетних коштів, непродуктивне використання їх і так далі, в такому плані, да?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ясно. Баранівський.

 

13:11:24

БАРАНІВСЬКИЙ О.П.

Дякую, Олександр Олександрович. Фракція соціалістів, Олександр Баранівський.

Ми у зверненні до українського народу, яке зараз обговорюємо, я б хотів, щоб ми наголосили більше у цьому зверненні, що стосується молоді і нашого студентства. Мені на протязі цих двох днів вдалося багато зустрічатися із студентами різних вузів міста Києва і Житомира. Я хотів би подякувати сьогодні в цій залі студентам за їхню позицію, якою, при зустрічах вони її висловлювали відверто, що вони абсолютно не підтримують даних дій Президента по розпуску парламенту і що їхні симпатії сьогодні на боці коаліції, на боці працюючої Верховної  Ради. Я хотів би їм за це сьогодні подякувати.

І чи не вважаєте ви, що це треба окреме звернення зробити до студентів і молоді України? Чи, скажімо, підсилити в даній заяві?

І друге, Російська Держдума прийняла досить, я б сказав би, жорстке рішення щодо подій, які відбуваються – антиконституційних дій в Україні. Чи не означає це, що якщо ми не увійдемо у конституційне поле, вірніше, Президент, що нам ціни на енергоносії будуть європейські – по 240…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Іван Сидорович.

 

БОКИЙ І.С. Шановний Олександре Петровичу, я думаю, що не буде складно, ніякої складності у тому, щоб при остаточному редагуванні цього тексту можливо звернутися і справді, до певних категорій нашого населення, оскільки народ – це і ветерани, народ – це і люди, які працюють, і студенти, і молодь. Тут, я думаю, проблем не буде, тим паче, що тут… від цього текст не розростеться, а буде такий же компактний і лапідарним.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Турманов.

 

13:13:08

ТУРМАНОВ В.І.

Прошу слово передать моему коллеге Бронникову Владимиру Константиновичу. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, Володимире Костянтиновичу.

 

13:13:13

БРОННІКОВ В.К.

Иван Сидорович, прекрасное звернення. Но вот по поводу третьего абзаца.

Борьба за владу – это природно для партий. А мы наблюдаем попытку узурпации власти, не опирающейся ни на Конституцию, ни на закон, и об этом надо правильно сказать.

Далее вы говорите, что идет попытка узурпации влады, а здесь ведется борьба за владу. Они нам: а вы цепляетесь за владу. Поэтому нужно сказать уникальность: власть, узурпация влады, где Конституция и закон не писаны. Спасибо.

 

БОКИЙ І.С. Дякую за хороше доповнення.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Савосін.

 

13:14:03

САВОСІН Г.А.

Шановний Іване Сидоровичу. Я вважаю, що нам напевно необхідно все ж таки повернутися до пропозицій Мірошниченка і стосовно дострокових виборів, оцінки дострокових виборів.

І, по-друге. Оскільки у нас представники засобів масової інформації і представники четвертої влади, вони представники народу, напевно, я так думаю, то треба, напевно, і тут звернутися і до них. Бо дуже часто, коли бачиш з екранів телебачення, як вони ізголяються над Верховною Радою, що там зібралася купка і приймають, ще приймають якісь там рішення. Я вважаю, що напевно до них треба звернутися, до їх совісті, до гражданської мужності.

 

БОКИЙ І.С. Дякую, Геннадію Анатолійовичу.

Але, я думаю, тут у частині, яка власне, звернув у тій частині, де ми звертаємося до всіх представників народу. Я думаю, тут ми маємо конкретно і представників другої древньої професії.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Самойлик.

 

13:15:21

САМОЙЛИК К.С.

Дякую. Ви знаєте, ми тут уже ось на першій сторінці, останній абзац уже говоримо про, правда, дуже м’яко так говоримо, що кілька авантюристів, і це дуже правильно, політичних авантюристів хочу повернути собі можливість узурпувати владу.

По-перше, не можливість, а  більш чіткіше треба про це сказати і тоді треба, щоб воно кореспондувалося з третім абзацем як уже внесена пропозиція. Але те, що стосується узурпації, ми просто повинні людям сказати, що мова йде про узурпацію влади. Це повинно принизити весь цей документ.

І я хочу підтримати колегу Баранівського ось в якому питанні. Нам мабуть треба не тільки звернутися до студентської молоді нашої, а треба звернутися і до жінок, чиї сини служать в армії, строкову службу відбувають, нам треба дійсно зробити таке звернення і навколо Верховної Ради, і навколо коаліції, весь народ зібрати у боротьбі все-таки за законність...

 

БОКИЙ І.С. Катерино Семенівно, як кажуть, вашими устами глаголить істина і, я думаю, що ми вже говорили про те, що це звернення не розростеться, якщо ми врахуємо звернення  до різних категорій.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, Александровська.

 

13:16:50

АЛЕКСАНДРОВСЬКА А.О.

Иван Сидорович, у меня два предложения.

Абзац, который начинается словами «звертаємося до тих, хто залучається реваншистом до вуличних акцій». Там є фраза: «щоб знову на хлібні місця садити родичів, кумів, сватів». Для нас с вами, парламентариев, это высокие посадові посади и на эти посады, действительно, пытаются посадить родичів. Поэтому я предлагаю здесь написать: «щоб знову на високі державні посади призначати некомпетентних і відповідальних перед народом осіб, а садити родичів і так далі”. То есть, чтобы было видно четкое противоречие, несоответствие потуг этих людей тем должностям, на которые их сажают.

И еще раз поддерживаю предложение Мирошниченко из абзаца, там дальше, убрать слова «ми не проти дострокових виборів». Это предложение убрать, а в следующем конкретизировать, ми проти незаконно призначених дострокових виборів. Это будет четко и понятно, чтобы из контекста не вырывали  предложение. Спасибо.

 

БОКИЙ І.С. Спасибі і вам. Я думаю, це нормальна пропозиція.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Парубок.

 

13:18:00

ПАРУБОК О.Н.

Товариші депутати, товариші  наші слухачі, конєчно, нас ніхто не слухає, бо, кажуть, трансляції немає.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олександр…..

 

ПАРУБОК О.Н. Мене дуже сьогодні беспокоїть цей указ, тому що на дворі весна. Весна, як бачите, дуже тяжола, затяжна, холодна. Треба всі сили сосредоточить на те, щоб воврємя посіяти, получити дружні сходи, получити хороший урожай, бо це – безпека нашого народу. Але, на жаль, сьогодні про це ніхто не хоче говорити. Всі зайнялися майданами, мітінгами і зборищами. Прошу Президента стабілізувати обстановку в державі.

 

БОКИЙ І.С. Шановний Омеляне Никоновичу, я поділяю вашу тривогу, тим паче, що я маю теж інформації з місць, що ситуація на хлібному полі дуже важка і непрогнозована. Але ви добре знаєте, що до нашого Президента з цими речами можна не звертатися, його вони ніколи не цікавили, його ніколи не хвилювали. І ми звертаємося до людей, а не до одного Ющенка.

Я думаю, що тут нам треба більше, може, десь наголосити на тому, що кожна людина, де б вона не жила, в місті чи на селі, сьогодні відповідає за ситуацію в державі на рівні із нами, з депутатами, і як джерело влади - народ повинен сказати своє слово.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

 

БОКИЙ І.С. Але в принципі, тут, я думаю,  все це нормально

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сідайте будь ласка. Власне, відбулося і обговорення. В своїх пропозиціях депутати висловлювали уточнення до документу. Я думаю, з ними треба погодитися. Я би хотів спочатку за основу проголосувати, а потім деякі уточнення зробимо і проголосуємо в цілому.

Хто за те, щоб за основу проголосувати цей документ, ставлю його на голосування. Будь ласка, визначіться.

 

13:20:19

За-258

Рішення прийнято.

Тепер відносно редакційних зауважень. Депутат Александровська висловилася, щоб на протиріччі висловити міркування у останньому абзаці на першій сторінці. Тобто щоб знову на високі державні посади призначати не професіоналів, а дальше садити родичів і далі  за текстом, так? Добре. Немає заперечень. Почекайте хвилинку.

Відносно фрази „ми не проти дострокових виборів, ми проти  незаконно призначених виборів”. Я хочу звернути увагу: дострокові вибори  в Конституції передбачені  у 90 статті. Ми не проти таких виборів, але ми проти  незаконно призначених  виборів. І це якраз те протиріччя, яке  треба, щоб було тут згадане. Бо багато хто хоче коментувати,   що депутати Верховної Ради  з коаліції бояться виборів. Ніхто нічого не боїться, просто треба не  створювати прецедент, який викладений у попередньому абзаці відносно натяків на досвід колишньої Югославії.

І нарешті те, на що Юрій Мірошниченко звертав увагу. Як ви дивитеся, якщо  записати цей абзац такими словами, я на його міркування посилаюся: „якщо  для врегулювання  створеного штучно конфлікту немає інших засобів, тоді ми наполягатимемо на   одночасних виборах  Президента, парламенту і проведення…” і так далі. Можна так говорити?  Так, немає заперечень.

Іван Миколайович, ви ще щось хотіли сказати? Я вже думав, що не можна  глибше. Бондарчуку дайте слово. Ні, ні, так я даю вам слово, будь ласка. Тільки сядьте, бо він не включається через те, що ви стоїте.

 

13:22:09

БОНДАРЧУК І.М.

Шановний Олександре Олександровичу,  я все-таки вважаю, що в цьому документі, оскільки він адресований до українського народу, повинен знайти момент, про який я вже почав говорити, про дух  оцей самий, бо Президент в останніх своїх виступах тільки напирає на дух. То ми повинні десь сказати, що  дух – це не правова категорія, дух – це індивідуальне якесь сприйняття, бо для нього, можливо, указ  - це аромат, а для мене міазми.  Тому десь ми повинні сказати, що  дух – це не те,  чим можна керуватися.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Іван Миколайович, ви ще як  про міазми напишете, тоді треба пояснювати, що це таке.

Тому я просив би, мені здається, ви свою думку висловили, її почули громадяни України. А я Омеляну Никоновичу відповідаю, що трансляція іде, На початку українське радіо не могло скоригувати свій графік і в запису подасть все те,  про що йдеться зараз, ведеться розмова. Крім того,  зараз іде пряма трансляція. Тому  досить того, що ви сказали, бо ще у минулому скликанні парламенту, коли велася дискусія з цього приводу,  я сидів у залі і сказав,   Конституція не для того, щоб її нюхати,  Конституцію треба виконувати, дотримуватися її, тоді  буде порядок у державі.

У звязку з цим я просив би проголосувати  з цими зауваженнями, які ми погодили, текст заяви. Але, щоб не  виникало тут відхилення від процедури нашої, то мова йде  про  голосування  Постанови Верховної Ради про звернення  Верховної Ради  українському народу. Із цим текстом, який ми погодили, ставлю  на голосування.

 

13:24:15

За-258

Рішення прийнято.

Тепер проект Постанови  про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань встановлення  посадових осіб Служби безпеки України, винних у видачі незаконних наказів  щодо організації та здійснення прослуховування  телефонних розмов та стеження   за  народними депутатами України, суддями Конституційного Суду України, судів загальної юрисдикції та членами Центральної виборчої комісії. 

Михайло Чечетов, будь ласка.

А?! Юрій Мірошниченко, вибачте.

 

13:25:04

МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р.

Шановні виборці, шановні колеги! Юрій Мірошниченко,  фракція Партії регіонів.

Під час нашого сьогоднішнього ранкового обговорення ви вже чули  про те. що чиняться брутальні дії повязані  з переслідуванням і суддів Конституційного Суду, встановлення прослуховування телефонів, встановлення стеження за лідерами фракцій, за суддями судів загальної юрисдикції. Ми памятаємо ті   події, які розгорталися  у Печерському суді міста Києва, і відповідно має Верховна Рада інформацію, що це чиниться в тому числі і за участю високопосадовців із Служби безпеки України.

Відповідно нашим колегою паном Чечетовим внесено проект постанови про те, щоб створити тимчасову слідчу комісію, яка би максимально оперативно дослідила ці факти і доповіла Верховній Раді. Я зачитую текст цієї постанови: „Постанова Верховної Ради України „Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань встановлення посадових осіб Служби безпеки України, винних у видачі незаконних наказів щодо організації та здійснення прослуховування телефонних розмов та стеження за народними депутатами України, суддями Конституційного Суду України, суддів загальної юрисдикції та членами Центральної виборчої комісії.

З метою з'ясування підстав організації, підготовки та проведення незаконних оперативних заходів, а саме: прослуховування телефонних розмов, стеження тощо щодо народних депутатів України та суддів Конституційного Суду, суддів загальної юрисдикції, а також членами Центральної виборчої комісії відповідно до статті 89 Конституції України та статті 82 Регламенту Верховної Ради України Верховна Рада України постановляє:

Перше. Утворити Тимчасову слідчу комісію Верховної Ради України з питань встановлення посадових осіб Служби безпеки України, винних у видачі незаконних наказів (далі – Тимчасова слідча комісія);

Друге. Доручити Тимчасовій слідчій комісії в межах парламентського контролю дослідити звернення народних депутатів України, суддів Конституційного Суду України, а також суддів загальної юрисдикції та членів Центральної виборчої комісії з приводу здійснення щодо них незаконних оперативних заходів: прослуховування телефонних розмов, стеження тощо.

Звернутися до Генеральної прокуратури України з приводу проведення незаконних оперативних заходів щодо народних депутатів України, інших посадових та службових осіб. Звернутися до правозахисних міжнародних та громадських організацій, з приводу незаконної діяльності посадових осіб Служби безпеки України.

Третє. Головою Тимчасової слідчої комісії призначити народного депутата України Самойленка Юрія Павловича.

Четверте. Обрати  заступником Голови  Тимчасової слідчої комісії народного депутата України Ткаченка Олександра Миколайовича.

П’яте. Визначити, що кількісний склад Тимчасової слідчої комісії становить 15 народних депутатів України, виходячи із  забезпечення такого представництва в її складі: один представник - від 30 народних депутатів України, але не  менше як по одному народному депутату України від кожної депутатської фракції.

Шосте. Обрати до складу Тимчасової слідчої комісії таких народних депутатів України: Самофалова Геннадія Григоровича (фракція Партії  регіонів), Грицака Василя Миколайовича (фракція Партії  регіонів), Калашнікова Олега Івановича (фракція Партії  регіонів), Демчишена Василя Васильовича (фракція Партії  регіонів), Скубашевського Станіслава Валерійовича (фракція Партії  регіонів), Цибенка Петра Степановича (фракція Комуністичної партії України), Зубка Юрія Григоровича (фракція Соціалістичної партії України), Толстенка Володимира Леонідовича (позафракційного). Також зарезервовано три місця для представників Блоку Юлії Тимошенко і два місця для представників Блоку "Нашої України".

Сьоме. Матеріально-технічне, кадрове, інформаційне та організаційне забезпечення роботи Тимчасової слідчої комісії покласти на апарат Верховної Ради України.

Восьме. Визначити термін діяльності Тимчасової слідчої комісії - 6 місяців з дня прийняття цієї постанови.

Дев’яте. Звіт Тимчасової слідчої комісії про виконану роботу заслухати не пізніше 10 днів з дня прийняття цієї  постанови.

Десяте. Ця постанови набирає  чинності з дня її прийняття.

Шановні колеги, ця постанова буде адекватною реакцією Верховної Ради в межах її повноважень, визначених Конституцією, законами і таким чином ми не будемо втручатися і в діяльність Служби безпеки України, але разом з тим ми  забезпечимо нашу  функцію парламентського контролю за порушенням Конституції і законів України.

Я прошу всіх вас підтримати цю постанову. Дякую за увагу. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Є запитання у вас? Будь ласка, запишіться на запитання. Будь ласка, шість хвилин.  Садовий.

 

13:30:57

САДОВИЙ М.І.

Я підтримую дану пропозицію і вважаю, що  таке рішення ми сьогодні повинні прийняти.

Я можу нагадати таке, що у Кіровоградській області також відбувалося таке прослуховування обласного комітету Соціалістичної партії України, і на превеликий жаль, Служба безпеки Кіровоградської області проводила відповідне розслідування  цього факту, але  склалося таким чином, що винесли в кінці кінців таке рішення: у зв'язку з  незначимістю справи закрити дану кримінальну справу.

Тому у мене є таке і прохання, і побажання, і одночасно запитання, щоб дана комісія довела справу до кінця і працювала узгоджено, то як ви вважаєте, не буде такої загрози і при діяльності нашої комісії, яка подасть відповідні документи чи в прокуратуру чи  ще кудись?

Прошу.

 

МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р. Дякую за запитання.

Я переконаний, що ми будемо відповідним чином реагувати після того, як ця комісія буде доповідати на нашому засіданні. Ви бачили, що не пізніше, як за 10 днів вона повинна надати нам інформацію.

Звичайно, такі сигнали є, ці сигнали нам видаються переконливими, але ми виконуємо чітко закон і Конституцію: має пройти  процедура. Факти встановлюються і будемо вимагати вже, не просити, а вимагати, в тому числі, і від Генеральної прокуратури, негайно реагувати на порушення закону, особливо в тих умовах, в яких зараз перебуває парламент України, коли його, фактично, позбавляють  його конституційних повноважень.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Александровська.

 

13:32:48

АЛЕКСАНДРОВСЬКА А.О.

Прошу передать слово Матвееву Валентину Григорьевичу.

 

13:32:51

МАТВЄЄВ В.Г.

Дякую.  Шановні колеги, немає сумніву, що  таку постанову приймати сьогодні необхідно, і фракція комуністів буде підтримувати її. Але, думаю,  що необхідно внести все-таки одне уточнення до цієї постанови, Юрію Романовичу.

Я маю на увазі, що у відповідності з Законом про комітети Верховної Ради і Регламенту Верховної Ради голови комітетів Верховної Ради не можуть входити до складу тимчасової слідчої комісії. Тому у нас є пропозиція у фракції. Замість Петра Степановича Цибенка, який є головою Комітету з питань ветеранів, пенсіонерів і інвалідів ввести до складу комісії Оплачка Володимира Миколайовича, нашого колегу.  Дякую.

 

МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р. Дякую, Валентине Григоровичу. Абсолютно підтримую вашу оцінку.

І, я думаю, Верховна Рада визначиться з цього приводу. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Та ви просто замініть відразу, щоб часом Верховна Рада не помилилася, так.

Самойлик, прошу.

 

МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р. Вносимо уточнення.

 

13:34:06

САМОЙЛИК К.С.

Дякую. Уже було сказано про те, що фракція Комуністичної партії України буде підтримувати цю постанову, яка підготовлена, відповідає регламентним нормам і абсолютно правильно. Я думаю навіть, що ми трішечки запізнилися з прийняттям цієї постанови. І сама собі думаю, якщо у нас на високопосадовців, які, за словами Юлії Тимошенко, мають там, знаєте, такі уже права, аж надто великі і таке інше, і чиниться тиск, і іде прослуховування, і гоніння на інакомислячих, навіть якщо той Голова Верховної Ради, заступник Голови, лідер фракції у парламенті, але все одно вирішила одна людина, і вона це робить.

І тому, дійсно, це просто необхідно нам, і ми навіть із запізненням трішки діємо. Нам треба призупинити оцю ползучу узурпацію влади, нам треба зробити все, щоб помаранчева команда зупинилася...

 

МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р. Дякую, Катерино Семенівно, за ваш коментар. Абсолютно його поділяю. Мало того, моє ставлення до тих подій є однозначним, політичне ставлення. Йде, дійсно, узурпація влади. Ми чули і заяви, в тому числі високопосадовців, які входять в силові структури.

Ми маємо інформацію про те, що даються незаконні вказівки керівництву Збройних сил. Маємо інформацію про те, що даються вказівки і керівництву внутрішніх військ, готуються відповідні силові заходи, сценарії і так далі.

Але разом з тим, я би хотів підтримати Голову Верховної Ради Олександра Олександровича Мороза, коли він говорить про те, що якраз ми як інша сторона, повинні демонструвати, всіляко демонструвати відповідність в наших діях в першу чергу, Конституції і закону. Тому що, щоб нас не звинувачували так само в порушенні Конституції, ми повинні проходити всі процедури. Ми створюємо комісію, відповідно заслуховуємо цю комісію і робимо певну реакцію. Тому я закликаю...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Пономаренко, потім Сільченко.

 

13:36:32

ПОНОМАРЕНКО Г.Г.

Юрій Романович, ну, по складу комісії видно, що кваліфіковані всі спеціалісти, я думаю, що може десять, для першої інформації десять днів це багато, вони за цей час можуть пов’язати когось. Я думаю, що може на цій неділі, в п’ятницю вже першу інформацію заслухати комісії з цього питання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тобто, через шість днів.

 

МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р.  Дякую. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Через п’ять днів.

 

МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р. Дякую.

Ви знаєте, я би запропонував таку редакцію: „через десять днів, але в разі потреби і раніше”.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Може і так.

 

МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р. Негайно. Так як ми прийняли постанову щодо зборів засідання пленарного Верховної Ради. Я думаю, так буде коректно.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сільченко.

 

МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р. Не пізніше десяти днів.

 

13:37:22

СІЛЬЧЕНКО В.А.

Прошу передати слово Михайлу Мельничуку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Михайло Мельничук.

 

13:37:29

МЕЛЬНИЧУК М.В.

Мельничук, фракція Соціалістичної партії України.

Я би хотів, щоб в плані роботи комісії було передбачено ще один момент. Скажімо, на сьогоднішній день всі, хто провалив роботу скажімо, начальників УМВС, начальники райвідділів, сьогодні влаштовуються на роботу в Службу безпеки України. Прикладом цього може бути Буковина, де пан Васілов, генерал, який провалив роботу правоохоронних органів в Чернівецькій області сьогодні призначений першим заступником начальника служби безпеки по Чернівецькій області.

І ще одно. На мій погляд, в дев’ятому пункті постанови треба передбачити слово „попередній звіт комісії”, попередній, не звіт. Тому що, якщо звітує комісія, певно, її повноваження припиняються. Дякую.

 

МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р. Дякую. Дякую за зауваження. Підтримую абсолютно. Знову ж таки, цей дев’ятий пункт „не пізніше як за десять днів”, „попередній звіт”.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

 

МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р. Але, разом з тим, я би хотів сказати, що якраз можна би було додати до цієї постанови і звернення до всіх керівників підрозділів Служби безпеки України з тим, щоб вони, нагадати їм про персональну відповідальність, відповідно до статті 60-ї Конституції за антиконституційні, антизаконні дії.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Сідайте будь ласка.

 

МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. За основу можна проголосувати проект постанови. За основу, ставлю на голосування.

 

13:39:24

За-256

За основу проект прийнятий.

Підходили депутати з пропозиціями доповнення до цього проекту. Я не буду сам читати. Пачесюк, будь ласка, щоб я не повторював ваших слів. Пачесюк.

 

13:39:52

ПАЧЕСЮК С.Н.

Шановні депутати! Ми знаємо, що було у суді Печерському. Так от, у першому пункті нашої постанови я пропоную добавити після слів „у видачі незаконних наказів та виконанні незаконних дій” або „вчиненні незаконних дій”. Це суттєво, тому що і Галатей, і Москаль, вони вчиняли вже дію, не даючи нікому накази. Люди повинні відповідати за свої дії. Я пропоную добавити це в постанову.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Редакційно  всі зрозуміли, про що йдеться, так же? Це відрегулюємо, буде зроблено.

Будь ласка, Самойленко. Він як голова, рекомендується на посаду голови.

 

13:40:50

САМОЙЛЕНКО Ю.П.

Спасибо Александр Александрович.

Состав комиссии – это все квалифицированные специалисты и так далее. Но у меня  есть предложение дополнить членами комиссии депутатов нашего Комитета   по вопросам национальной безопасности и обороны – это Митрошкин, бывший сотрудник Службы безопасности,  Гнатенко, Бульба, Антипов, Антипов  как раз  из бывшей фракции  Блока Тимошенко, поэтому… и плюс Илляшов.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Дякую.

Почекайте, Ми порушуємо пропорційний принцип формування комісії, цього не можна робити. Тому  ви можете як   комісія долучати до своєї роботи кого вважаєте необхідним, в тому числі весь склад комітету, який за функціональними  обов’язками повинен  контролювати діяльність служби безпеки.

Будь ласка, Степан  Степанович.

 

13:41:51

БУЛЬБА С.С.

Дякую. Степан Бульба, фракція соціалістів.

Я вважаю  за необхідне ось тут   підстави для створення комісії цієї, тут ми визначили, посилання зробили  на  89  статтю Конституції і 82 Регламенту. Я  б вважав би за можливе і необхідне доповнити ще статтею   другою Закону про демократичний і цивільний контроль над військовими  організаціями і правоохоронними органами.

От послухайте, що говориться у цій статті. 

Контроль повинен забезпечувати дотримання політичної стабільності у суспільстві, створення умов, які унеможливлюють використання Збройних сил України  та інших військових формувань, правоохоронних органів для обмеження прав і свобод громадян або з метою повалення конституційного ладу, усунення органів  влади чи перешкоджання їх діяльності, а також в інтересах окремих осіб, політичних партій і громадських організацій.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Степан Степанович, це все правильно. Але   Конституція охоплює і цю  потребу. Тому, будь ласка,  я просив би з врахуванням  обговорення, яке ми провели, прийняти  цей документ остаточно.

Немає заперечень?  Ставлю на голосування, будь ласка.

 

13:43:22

За-255

Рішення прийнято.

Розглядається питання, реєстраційний номер  3457, проект Постанови про звернення   Верховної Ради України до глав  держав урядів і парламентів країн Європи, крім країн-гарантів безпеки України, міждержавних та міжпарламентських інститутів. Доповідає Адам Іванович Мартинюк, прошу.

 

13:43:55

МАРТИНЮК А.І.

Шановні колеги народні депутати! Вас  розданий текст постанови, проект Постанови за номером  3457 і сам  текст звернення, воно  коротке. Для тих, хто нас слухає, я  озвучу.

„Главам держав, урядів і парламентів країн Європи, країн-гарантів безпеки України, міжнародних та міжпарламентських організацій.

Високодостойні пані і панове! Верховна Рада України вимушена турбувати вас у звязку з безпрецедентною спробою  Президента Ющенка розпустити конституційно створений на основі визнаних світом найдемократичніших  виборів у парламент.

2 квітня цього року  Ющенко підписав Указ „Про дострокове припинення повноважень Верховної Ради  України” і  про фактичну  негайну заборону  функціонування парламенту, не маючи на те жодних юридичних підстав, порушуючи засадничі норми конституційності, права і демократії,  провокуючи таким чином  громадянський конфлікт.

Через своє оточення і політичні кола,  на які опирається, Президент України втручається в дії законодавців, чинить тиск на суддів Конституційного Суду та  інших суддів, оскільки у правовій площині у нього немає ніяких шансів відстояти   свій антиконституційний указ.

Намагання видати штучно спровокований конфлікт як різновид політичної боротьби  чи застосування європейської  практики дострокових виборів, спростовується безліччю прикладів ігнорування Конституції і законів, нехтуванням правами і свободами людей.

Президент України свідомо і відверто вийшов за межі  Конституції України.

Зважаючи на небезпеку такого розвитку  подій для українського суспільства, що загрожує збереженню суверенітету і цілісності країни, а відтак регіональній стабільності, просимо вас вжити заходів, що відповідають загальновизнаним демократичним цінностям та принципам і нормам міжнародного права. Зокрема, просимо направити в Україну офіційних представників своїх країн як посередників і спостерігачів за розвитком подій. Верховна Рада України запевняє вас у своїй повазі та відданості Конституції України і нашим міжнародним зобов'язанням.”

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. 

Можна проект постанови 3457 і текст цієї заяви чи звернення за основу проголосувати? Тоді я ставлю на голосування за основу.

 

13:46:33

За-256

За основу прийнято. 258, я помилився, 258.

Будь ласка, якісь доповнення, уточнення? Вечерко.

 

13:46:49

ВЕЧЕРКО В.М.

Шановні колеги, постанову треба приймати, бо вона актуальна для всього українського народу. Але я маю доповнення, бо мова йде про інтеграційні процеси. Тому пропоную добавити словами в останньому абзаці: „Верховна Рада України запевняє вас у своїй повазі та відданості Конституції України і іншим міжнародним зобов'язанням та незмінності євроінтеграційного вибору”.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Справа в тому, що там це підтверджено в попередньому тексті, подивіться, будь ласка. Там все це є. Самофалов, прошу.

 

13:47:39

САМОФАЛОВ Г.Г.

Адам Иванович, Адам Иванович, там в начале прозвучала фамилия просто Ющенко. Надо везде, правильно будет, видимо, добавлять Президент Ющенко, уточнение. Спасибо.

 

МАРТИНЮК А.І. Ну, тут в першому реченні є – „безпрецедентною спробою      Президента Ющенка”. „2 квітня Ющенко підписав Указ”, тобто я думаю, що тут одразу ж за 5 слів… через 5 слів  стоїть знову це. Можем сказати ще раз Президенту, це не має вже…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Геннадій, там все є. Там усе є. Так що, можна ставити на голосування в цілому.

Ставлю на голосування в цілому цей документ. Прошу.

 

13:48:40

За-257

Рішення прийнято.

Шановні колеги, депутати! Питання, винесені на сьогоднішнє засідання, розглянуто.

Я роблю оголошення. Завтра о 9-ій годині відбудеться засідання Погоджувальної ради. А далі ми будемо керуватися Постановою, яку прийняли минулого тижня, про засідання пленарні тоді, коли виникає в цьому потреба. Погоджувальна рада визначиться з приводу розгляду низки законопроектів, котрі підготовані до розгляду, і щодо втручання в ту чи іншу ситуацію. Вас же прошу зараз активно працювати в комітетах і фракціях, відповідно до тих планів, які у вас є.

На цьому ранкове засідання…  На цьому ранкове засідання оголошую закритим.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку