ЗАСІДАННЯ ШІСТДЕСЯТ ЧЕТВЕРТЕ

 

        С е с і й н и й  з а л  В е р х о в н о ї  Р а д и

          У к р а ї н и.  18  с і ч н я  2001  р о к у.

                         10  г о д и н а.

 

     Веде засідання Голова Верховної Ради України ПЛЮЩ І.С.

 

     ГОЛОВА. Доброго  ранку,  шановні  народні   депутати!   Прошу підготуватися до реєстрації.

 

     Сьогодні день народження нашого колеги Володимира Нечипорука. Прошу привітати його  з  цим  святом  і  побажати  йому  здоров'я, успіхів, наснаги й активності в роботі.

 

     Прошу зареєструватися.   У  залі  зареєструвався  371народний депутат. Ранкове пленарне засідання оголошується відкритим.

 

     Сьогодні четвер,  і ми працюємо відповідно  до  Регламенту  - розглядаємо проекти і приймаємо щодо них рішення.

 

     Декілька депутатів  і секретаріат просять зробити оголошення. Відповідно до  статті  4.2.2  Регламенту  Верховної  Ради  України інформую  про  входження  народних  депутатів  України  до  складу депутатської фракції "Батьківщина" Чичкова Валерія Михайловича, до складу  депутатської  групи  "Трудова  Україна"  Лавриненка Миколи Федоровича.

 

     Прошу уваги.  Оголошується  до   прийняття   рішення   проект Постанови   про   утворення   Тимчасової  спеціальної  комісії  по підготовці і попередньому  розгляду  законопроектів  про  внесення змін   до  Конституції  України  за  результатами  всеукраїнського референдуму за народною ініціативою.

 

     З процедури? Відкриваємо з процедури. Запишіться. Відводиться 5 хвилин з процедури.

 

     Михайло Бродський. За ним - Тарас Чорновіл.

 

     БРОДСЬКИЙ М.Ю.,  голова  Комітету  Верховної  Ради  України з питань промислової політики і підприємництва (виборчий округ

 215, м.  Київ).  Фракція "Яблуко".  Шановний Іване Степановичу, я прошу,  тут у тексті, розданому в залі, від нашої фракції написано

- Король Віктор Миколайович.  Ми нічого проти нього не маємо,  але ми хотіли би, щоб від нашої фракції був Подгорний Сергій.

 

     ГОЛОВА. Від   фракції   "Яблуко"   включається    кандидатура народного депутата Подгорного Сергія. Приймається.

 

     Тарас Чорновіл. За ним - Леонід Стрижко.

 

     ЧОРНОВІЛ Т.В.,  член Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування (виборчий округ 115,  Львівська область). Народний рух України. Я не вважаю, що це принциповий момент. Але мені здається, що було б цілком нормально, щоб  ці  питання  розглядалися  і  профільним  комітетом.  Тому  я пропонував би,  якщо виникне проблема з голосуванням щодо комісії, проголосувати, щоб це доручити профільному комітету.

 

     ГОЛОВА. Дякую. Леонід Стрижко. За ним

- Олександр Єльяшкевич.

 

     СТРИЖКО Л.П.,  голова  підкомітету  Комітету  Верховної  Ради України  з  питань  свободи  слова  та інформації (багатомандатний загальнодержавний  виборчий  округ,  КПУ).  Прошу  передать  слово руководителю фракции Петру Симоненко.

 

     ГОЛОВА. Ввімкніть мікрофон Петра Симоненка. Будь ласка.

 

     СИМОНЕНКО П.М., член Комітету Верховної Ради України з питань правової  політики  (багатомандатний  загальнодержавний   виборчий округ,  КПУ).  Фракция  коммунистов.  Уважаемые  коллеги,  фракция коммунистов обращается к вам,  и надеюсь,  мы  получим  поддержку, потому   что   эти   законы   обсуждались  и  они  требуют  только голосования,  в первоочередном порядке проголосовать  3003  -  это базовый   Закон   о   страховании  в  связи  с  временной  потерей трудоспособности.  Тарифы мы утвердили,  а  Закон  об  утверждении тарифов не будет действовать,  если базовый сейчас не проголосуем. И также 6098 - о  страховых  тарифах  социального  страхования  от несчастных случаев.  Таким образом,  я думаю,  мы дадим ответ тем, кто сегодня стоит под стенами Верховного Совета,  -  регрессникам. Их  можно  было  бы оперативно,  Иван Степанович,  проголосовать и снять все проблемы. Фракция коммунистов вносит такое предложение.

 

     ГОЛОВА. Валентино Андріївно,  ми вчора  просили  ваш  комітет підготувати   пропозиції   з  цього  питання,  домовлялися,  що  в першочерговому порядку їх розглянемо.  Зараз створимо комісію, щоб працювала, і будемо до них переходити.

 

     Олександр Єльяшкевич. За ним - Іван Полюхович.

 

     ЄЛЬЯШКЕВИЧ О.С.,  заступник  голови  Комітету  Верховної Ради України з питань фінансів і банківської діяльності (виборчий округ 182, Херсонська область). Прошу передать слово Анатолию Матвиенко.

 

     ГОЛОВА. Ввімкніть мікрофон Анатолія Матвієнка.

 

     МАТВІЄНКО А.С., член Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров'я, материнства та дитинства (виборчий округ

 17, Вінницька область).  Українська народна партія "Собор", група "Соборність",  позафракційні.  Іване Степановичу,  ми обговорювали сьогодні,   і   я  пропонував  від  позафракційних  включити  одну кандидатуру. Було погоджено Ситника, але він передає свій голос, і ми підтримуємо, щоб був Єльяшкевич.

 

     ГОЛОВА. Включаємо    кандидатуру    Єльяшкевича    Олександра Сергійовича. Немає заперечень? Немає.

 

     Іване Полюхович, будь ласка.

 

     ПОЛЮХОВИЧ І.П.,  голова підкомітету Комітету  Верховної  Ради України  з  питань  екологічної  політики,  природокористування та ліквідації наслідків  Чорнобильської  катастрофи  (виборчий  округ 155,   Рівненська   область).  Фракція  Українського  руху.  Іване Степановичу, на засіданні фракції ми сьогодні обговорювали порядок денний  і  зупинилися  на тому,  що проект Постанови про утворення тимчасової спеціальної комісії  підготовлений  фахово,  і  він  не потребує якихось додаткових змін.  Тому, Іване Степановичу, у мене є таке прохання до вас.  Давайте ми з порядку  денного  не  будемо відкривати   сьогодні   тривалих   обговорень   стосовно   проекту постанови, першої, другої і третьої інформації Кабінету Міністрів, а,  створивши  цю  комісію,  швиденько включимо до порядку денного сесії  питання  щодо  проекту  про   парламентську   більшість   і приступимо до голосування з конкретних питань.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Я   цілком  поділяю  вашу  пропозицію,  але  депутати вимагають, і я не можу.

 

     Ще дві хвилини. Дмитро Чобіт. За ним - Сергій Подгорний.

 

     ЧОБІТ Д.В., секретар Комітету Верховної Ради України з питань Регламенту,  депутатської  етики  та  організації роботи Верховної Ради України (багатомандатний  загальнодержавний  виборчий  округ, НРУ).  Шановний пане Голово! Шановні панове депутати! Я вношу таку процедурну пропозицію: не голосувати з усіх питаннь сьогодні, поки не  буде  проголосоване  питання  про  внесення до порядку денного питання про визначення дати звіту Генерального прокурора  України. Фракція  "Батьківщина"  наполягає на проведенні звіту Генерального прокурора України про стан дотримання законності в державі,  як це передбачено Коснтитуцією і Законом про прокуратуру.

 

     ГОЛОВА. Петро Порошенко.

 

     ПОРОШЕНКО П.О.,  голова  підкомітету  Комітету Верховної Ради України з питань фінансів і банківської діяльності (виборчий округ 12,  Вінницька область).  Спасибі,Іване Степановичу. У нас виникла технічна помилка.  Рішенням фракції до складу  комісії  делеговано народного депутата Короля. А його чомусь записали від "Яблука".

 

     ГОЛОВА. Приймається, Петре Олексійовичу, записуємо Володимира Михайловича Короля.

 

     Останнє запитання - Ярослав Кендзьор.

 

     КЕНДЗЬОР Я.М.,  голова підкомітету  Комітету  Верховної  Ради України   з   питань   культури   і   духовності  (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  НРУ).  Народний рух України.  Я можу тільки ще раз акцентувати на тому,  що сьогодні - надзвичайно відповідальний день, програма роботи дуже велика і слід приступити до конкретної роботи.

 

     Дякую, Іване Степановичу.

 

     ГОЛОВА. Ми  обмінялися думками.  Ви чули пропозиції.  Названі кандидатури включені.  Прошу  проголосувати  проект  постанови  як постанову, з названими кандидатурами. Прошу голосувати.

 

     "За" - 217.

 

     Покажіть результати по фракціях. Ще раз?

 

     Депутат Гмиря. (Шум у залі).

 

     ГМИРЯ С.П.,   голова   підкомітету  Комітету  Верховної  Ради України з питань свободи слова та інформації (виборчий округ  105, Луганська  область).  Иван  Степанович,  этот документ,  по-моему, антиконституционен.  Вот посмотрите:  комиссия по предварительному рассмотрению  предложений.  У  нас  по  Конституции  есть субекты законодательной инициативы -  депутаты,  Президент  и  так  далее. Комиссия  субектом  законодательной  инициативы не является,  она может рассматривать те документы,  которые прошли уже определенную процедуру в Верховном Совете.  Нельзя же нарушать Конституцию! Это вообще,  Иван  Степанович,  как  говорит  наш  Президент.  Но  так красиво, как он, я говорить не могу, конечно.

 

     ГОЛОВА. Шановні народні депутати!  Ми обмінялися думками, вже пішло обговорення.  Я ще раз прошу проголосувати проект  постанови як  постанову  про  утворення  комісії  з названими прізвищами від депутатських груп і фракцій. Прошу голосувати.

 

     "За" - 236.

 

     Рішення прийнято. По фракціях покажіть.

 

     -------------

 

     Наступний проект закону - про включення  до  порядку  денного шостої  сесії...  Я  ще  раз прошу,  не зривайте засідання.  Ви не голосуєте,  ми вам взагалі не  будемо  вмикати  мікрофон.  (Шум  у залі). Та не кричіть!

 

     Про включення  до порядку денного шостої сесії проекту Закону про  парламентську  більшість  та  парламентську  опозицію.  Прошу проголосувати.

 

     "За" - 214.

 

     По фракціях покажіть.

 

     Шановні народні  депутати,  ви  знаєте,  що  четвер - це день голосування.  Я  відкрив  на  п'ять  хвилин,  ми   проговорили   з процедури.  А  далі  що  ми обговорюємо?  Питання про включення до порядку денного (Шум у залі).

 

     Запишіться, 5  хвилин  щодо  включення  до  порядку  денного. Володимир Філенко. За ним - Дмитро Чобіт.

 

     ФІЛЕНКО В.П.,  член  Комітету Верховної Ради України з питань правової  політики  (багатомандатний  загальнодержавний   виборчий округ, НДП). Коліушку, будь ласка, передайте слово.

 

     ГОЛОВА. Ввімкніть мікрофон Ігоря Коліушка.

 

     КОЛІУШКО І.Б.,  перший  заступник  голови  Комітету Верховної Ради  України  з   питань   правової   політики   (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ, НДП). Іване Степановичу, шановні колеги,  звичайно, питання, внесене Президентом, заслуговує на те, щоб бути розглянутим у Верховній Раді.

 

     І, без сумніву, цей законопроект також треба буде розглянути. Але я  не  можу  зрозуміти,  чому  чиняться  гвалт  і  насильство. Сьогодні  ми  включаємо  до порядку денного,  і сьогодні вже маємо згідно з порядком денним його ж розглянути.

 

     Вчора засідання   комітету   було   перетворене   на    якусь надзвичайшину, не було навіть дано можливості внести альтернативну пропозицію  до  того,  що  вніс  голова.  Рішення  комітету   було сфальсифіковане.

 

     Давайте не робити всього цього, а спокійно на наступній сесії розглянемо даний законопроект. Тим більше, що згідно з пропозицією Президента.  Він  набуває  чинності  тільки після внесення змін до Конституції. Навіщо ми самі над собою знущаємося?

 

     ГОЛОВА. Ігоре Борисовичу,  ви ж знаєте, що завершується шоста сесія  і  депутати  наполягають,  214  депутатів проголосували.  Є рішення комітету.  Проект подано народними депутатами  Задорожнім, Лавриновичем.  Зачитую  проект  постанови  від  комітету:  "Проект Закону про  парламентську  більшість  та  парламентську  опозицію, поданий Президентом України, визнати як невідкладний та прийняти в першому читанні за основу".

 

     КОЛІУШКО І.Б. Це ж меншість підтримала, більшість проти того, щоб на цій сесії розглядався даний проект закону.  Ви зараз хочете згвалтувати  більшість  заради  меншості.  Цього   взагалі   ніяка демократія не витримує.

 

     ГОЛОВА. Ввімкніть мікрофон Дмитра Васильовича Чобота.

 

     ЧОБІТ Д. В. Прошу передати слово Олександру Морозу.

 

     ГОЛОВА. Ввімкніть мікрофон Олександра Мороза.

 

     МОРОЗ О.О.,  член  Комітету  Верховної  Ради України з питань аграрної  політики  та  земельних  відносин  (виборчий  округ  92, Київська область).  Шановний Іване Степановичу!  Шановні депутати! Тільки що у вас на нараді домовилися представники фракцій про  те, що  після  створення  тимчасової  спеціальної  комісії вона сяде і опрацює проект,  який  потім  поставиться  на  голосування,-  щодо включення до порядку денного. Ви робите це навпрошки, не погодивши зміст проекту з тимчасовою спеціальною комісією. Це по-перше.

 

     По-друге. Я  звертаюся  до  всіх  депутатів.  Поки  ми  зараз розглядаємо  зміни  до  Конституції,  інші  нормативні  документи, Прокуратура тільки що зламала двері у дві квартири,  в тому  числі помічника  народного депутата Семенюк,  аби там знайти докази його зв'язку  із  відомим  Мельниченком.  Тут,  на  трибуні,   виступав прокурор і сказав, що ніяких записів немає, бо це все неправда. То чому тоді робляться обшуки, чому чиняться погроми?

 

     Я вважаю,  що це неймовірні речі в Україні.  І тому ми за  це теж  відповідаємо,  якщо  будемо  так  діяти щодо тих законів,  що вносяться на розгляд.

 

     І фракція не братиме участі у голосуванні,  тому  що  ніякого захисту з боку Верховної Ради немає.

 

     ГОЛОВА. Дякую.    Шановні    народні    депутати,   Олександр Олександрович правий,  що ми домовлялися  про  створення  комісії. Комісія під головуванням Степана Гавриша зараз збирається і працює над цими проектами.  Але  для  цього  треба  включити  до  порядку денного,   і  ми  йдемо  далі,  розглядаємо,  а  після  16  години повертаємося до цього питання. Прошу включити до порядку денного.

 

     Ставлю на  голосування  ще  раз  щодо  включення  до  порядку денного.  Прошу  проголосувати.  Депутате Жир,  до порядку денного включаємо.

 

     "За" - 200.

 

     Покажіть результати по фракціях.

 

     Так, комісія, Степане Богдановичу, доопрацьовуйте.

 

     -------------

 

     Проект Постанови про зміни у складі комітетів Верховної  Ради України.   Народні  депутати  Подгорний,  Семиноженко,  Чубатенко, Білоус.  Є  чотири  проекти  постанови.  Чи  будуть  у   депутатів запитання  до  проекту постанови 6331?  Нема.  Прошу проголосувати проект 6331.

 

     "За" - 237.

 

     Рішення прийнято.

 

     Щодо документа 6331-1 є запитання?  Нема. Прошу проголосувати як постанову.

 

     Депутати, Семиноженко переходить з комітету в комітет.

 

     "За" - 234.

 

     Рішення прийнято.

 

      6331-2 щодо народного депутата Чубатенка. Є запитання? Нема. Прошу проголосувати.

 

     "За" - 234.

 

      6331-3 стосовно  народного  депутата   Артура   Білоуса.   Є запитання? Нема. Прошу проголосувати.

 

     "За" - 197.

 

     Увімкніть мікрофон від профільного комітету Володимиру Зайцю. Будь ласка.

 

     ЗАЄЦЬ В.В.,  перший заступник голови Комітету Верховної  Ради України  з  питань  Регламенту,  депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України  (багатомандатний  загальнодержавний виборчий  округ,  СДПУ(о)).  Шановні  народні  депутати!  Народний депутат Артур Білоус просить підтримати його перехід із Комітету з питань  свободи  слова  та інформації до Комітету з питань науки і освіти.  Є  відповідні  погодження  між  головами  цих  комітетів. Комітет  розглянув  це  питання,  одноголосно  прийняв рішення про такий перехід. Просимо підтримати.

 

     ГОЛОВА. Чи є в депутатів запитання до комітету чи  до  Артура Білоуса? Юрій Донченко.

 

     ДОНЧЕНКО Ю.Г.,  голова  підкомітету  Комітету  Верховної Ради України з питань соціальної політики та праці (виборчий округ

 113, Луганська область).  Иван Степанович, у меня вопрос к членам Комитета по вопросам Регламента и депутатской этики.  Вы  обратили внимание,  что  большинство  из тех,  кого мы голосуем,  почему-то подались  в  Комитет  по  вопросам  науки  и   образования?   Меня интересует   эта   проблема.  Прежде  всего  -  не  нарушается  ли представительство  и  не  переполняется   ли   этот   комитет   по численности? Это во-первых.

 

     Во-вторых, почему-то  это  все  время  представители  с одной стороны.  То есть мы оголяем Комитет по вопросам свободы  слова  и информации,  не  менее  важный,  и  там  депутатов  меньше,  чем в Комитете по делам науки и образования.  Поэтому я считаю, что ни в коем случае этого делать сейчас нельзя.

 

     ГОЛОВА. Ви  маєте  право на таку думку,  але перший заступник голови комітету доповів,  що є погодження між обома комітетами.  І їхній комітет не заперечує. Увімкніть мікрофон Володимира Зайця.

 

     ЗАЄЦЬ В.В.   Шановний   Іване  Степановичу!  Шановні  народні депутати!  Це не зовсім так,  оскільки є і зворотний рух. Народний депутат  Семиноженко переходить з Комітету з питань науки і освіти у бюджетний комітет. Так що відбуваються звичайні процеси. Просимо підтримати. Ніякого підтексту в цих переходах немає.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Олександр Карпов.

 

     КАРПОВ О.М.,  член  Комітету  Верховної Ради України з питань Регламенту,  депутатської етики та  організації  роботи  Верховної Ради  України  (багатомандатний  загальнодержавний виборчий округ, НДП).  Шановні колеги,  оскільки Артур Білоус  не  бере  участі  в голосуванні,  а це означає, що він зараз у цьому контексті не бере участі в роботі Верховної Ради,  то,  може,  хай він продовжує  не брати участі в роботі і того комітету, в якому він перебуває? І то буде цілком логічно.

 

     ГОЛОВА. Увімкніть мікрофон Артура Білоуса.

 

     БІЛОУС А.О.,  член Комітету Верховної Ради України  з  питань свободи  слова  та  інформації  (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  НДП).  Шановний Олександре  Миколайовичу,  я  вам дякую  за  мою оцінку в діяльності Верховної Ради.  Я думаю,  що я обійдуся без оцінки викладача історії КПРС, який тепер вважає себе політологом.   Я   думаю,  що  не  вам  оцінювати  мою  роботу,  а відповідайте за себе і за свою фракцію.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Шановні народні депутати!  Олександре  Олександровичу Мороз,  я  звертаюся до вас і фракції.  Щойно Генеральний прокурор повідомив,  що ваша заява спростована  прокурором  міста  Києва  і прокурором  Старокиївського  району,  що такого факту немає (Шум у залі).

 

     Стосовно Артура Білоуса ще раз ставлю на  голосування.  Прошу підтримати.

 

     "За" - 190.

 

     Покажіть результати по фракціях.

 

     Депутат Мусієнко.

 

     МУСІЄНКО І.М.,   заступник  голови  Комітету  Верховної  Ради України у закордонних справах  (багатомандатний  загальнодержавний виборчий  округ,  виборчий  блок  СПУ  та СелПУ).  Спасибі,  Іване Степановичу.  Фракція  Соціалістичної  партії.   Шановні   колеги, звичайно,   кожен  по-своєму  розуміє  роботу  у  Верховній  Раді. Скажімо,  для пана Карпова робота у Верховній Раді -  це  керувати чим завгодно,  ким завгодно,  аби керувати.  Для Артура Білоуса, я знаю його не перший рік,  робота у Верховній Раді - це робота  над законопроектами,  це  аналітична,  законотворча  робота,  і він її добросовісно виконує.  І якщо він сьогодні не  голосує  з  якихось принципових міркувань,  то це зовсім не підстава для того,  щоб не голосувати за його перехід у комітет.  Я прошу всіх, я прошу колег з  комуністичної  фракції  підтримати  перехід  Артура  Білоуса  в Комітет з питань науки і освіти.

 

     Дуже дякую.

 

     ГОЛОВА. Враховуючи  ваше   прохання,   ще   раз   ставлю   на голосування проект постанови як постанову 6331-3.

 

     "За" - 193.

 

     Покажіть голосування по фракціях.

 

     -------------

 

     Оголошується до розгляду проект Постанови 6277 про інформацію Кабінету    Міністрів    України     про     становлення     нових організаційно-правових   формувань  агропромислового  комплексу  в ринкових  умовах.  Проект  узгоджений.  Чи  будуть  запитання   до Катерини Тимофіївни? Немає. Прошу проголосувати як постанову.

 

     "За" - 332.

 

     Рішення прийнято.

 

     -------------

 

     ВАЩУК К.Т.,  голова  Комітету Верховної Ради України з питань аграрної  політики  та  земельних  відносин  (виборчий  округ  20, Волинська область). Шановні колеги! Ми в той день, коли голосували постанову,  голосували  ще  три  законопроекти,  які  не   набрали належної   кількості   голосів   через  неузгодження  позицій  між фракціями,  між комітетами.  Ми всі  позиції  узгодили.  Врахували пропозицію    фракції   комуністів,   пропозиції   всіх   фракцій. Законопроекти у вас на руках. Це займе дві хвилини.

 

     Я вас дуже прошу, давайте проголосуємо як закон.

 

     ГОЛОВА. Шановні народні депутати,  проекти закону  є  у  вас, подивіться.  Я  оголошую 6151-Д Проект Закону України про внесення змін до Закону  України  про  податок  на  додану  вартість,  який стосується  оподаткування  сільськогоподарських виробників.  Прошу проголосувати в другому читанні.

 

     "За" - 303.

 

     Рішення прийнято.

 

     Давайте його проголосуємо як закон.  Немає заперечень? Немає. Прошу проголосувати як закон 6151-Д.

 

     "За" - 299.

 

     Рішення прийнято. Дякую.

 

     -------------

 

     Проект 5225-2  Закону України про врегулювання заборгованості за      бюджетними      позичками,      наданими      реформованим сільськогосподарським     підприємствам     через     обслуговуючі заготівельні   і    переробні    підприємства,    реструктуризацію заборгованості зі сплати податків і зборів,  обов'язкових платежів переробних підприємств,  поданий Кабінетом  Міністрів  України  11 січня  2001  року.  Повторне  друге  читання.  Прошу проголосувати 5225-2, прошу проголосувати.

 

     "За" - 303.

 

     Рішення прийнято.

 

     Прошу проголосувати в цілому як закон.

 

     "За" - 300.

 

     Дякую. Рішення прийнято.

 

     -------------

 

      6048 -  проект  Закону  України  про  стимулювання  розвитку сільського  господарства  на  період  2001 - 2004 років,  внесений народними    депутатами,    підтриманий    комітетом.     Прохання проголосувати   як   закон.   Ми   його  тричі  розглядали.  Прошу проголосувати.

 

     ВАЩУК К. Т. За.

 

     "За" - 275.

 

     ГОЛОВА. Рішення прийнято.

 

     -------------

 

     Ще повторний розгляд з пропозиціями Президента.  Ми йдемо  по агропромисловому  блоку  питань,  щоб сім разів не виходити на це, давайте проголосуємо.

 

     Повторний розгляд з пропозиціями Президента України - 5394  - Закон   про   внесення   змін   до  Закону  України  про  списання заборгованості зі сплати податків і зборів (обов'язкових платежів) платників податків у зв'язку з реформуванням сільськогосподарських підприємств.    Народні    депутати:     Круценко,     Юхновський, Мартиновський, Ващук та інші.

 

     Прошу проголосувати як закон.

 

     ВАЩУК К.Т. Усе погоджено.

 

     ГОЛОВА. Прошу проголосувати.

 

     ВАЩУК К.Т. Усе погоджено, вилучені платежі...

 

     ГОЛОВА. Прошу проголосувати 5394!

 

     "За" - 277.

 

     Проголосований закон   5394.   Я  його  зачитував,  він  є  у стенограмі.

 

     -------------

 

     Володимире Пилиповичу,  ні, це вже як закон ми проголосували. Це з пропозиціями Президента.  Все,  вже проголосовано. Надамо вам слово, ви запізно руку підняли.

 

     Для включення до порядку денного шостої  сесії  та  прийняття рішення  -  проект  Закону  про  встановлення  сезонного вивізного (експортного) мита на насіння соняшнику.

 

     Увімкніть мікрофон депутата Філенка.

 

     ФІЛЕНКО В.П.  Шановний  Іване  Степановичу!  Шановні  колеги! Такої вакханалії,  яку ви влаштували зараз у Верховній Раді,  я за 10 років незалежного парламенту не знаю.

 

     І коли кажуть,  що все домовлено, то якщо домовилися олігархи і  ліві  дербанити  державні  гроші  й  дербанити  бюджет,  то  це домовленість,  я розумію.  І  оце  сватівство  розумію,  кумівство розумію.

 

     Друге читання  - не даєте слова для поправок,  для виступу по суті.  Що робите?  Ви  ж  державою  керуєте  чи  чим,  чи  Кабміну допомагаєте? Чи гроші державні допомагаєте розкрадати?

 

     ГОЛОВА. Володимире Пилиповичу,  дані законопроекти, підніміть стенограму,  обговорювалися в цьому залі  не  менше  трьох  разів. Законопроекти узгоджені.  Я вам доповідаю, з ким це все узгоджено. Президент України Леонід  Кучма  звернувся  публічно,  офіційно  з листом  до  Верховної  Ради.  Цей  лист розданий.  Учора відбулося засідання   керівників   депутатських    груп    і    фракцій    з Прем'єр-міністром України Віктором Ющенком.

 

     Тому я  прошу  проголосувати про включення до порядку денного 6112.

 

     "За" - 130.

 

     -------------

 

     Будь ласка, Катерино Тимофіївно.

 

     ВАЩУК К.Т.  Спасибі.  Шановні колеги,  ще  просить  Матвієнко проголосувати   його   закон,  ми  його  узгодили  з  зауваженнями Президента,  називається про угоди щодо  земельної  частки  (паю). Йдеться  про  те,  щоб  до  прийняття  Земельного  кодексу України заборонити рух земельних паїв. З зауваженнями Президента.

 

     ГОЛОВА. Який номер, Катерино Тимофіївно?

 

     ВАЩУК К.Т. Реєстраційний номер 6055.

 

     ГОЛОВА. Прошу проголосувати з зауваженнями Президента.

 

     ВАЩУК К.Т. Зауваження всі враховані.

 

     ГОЛОВА. Прошу проголосувати.

 

     "За" - 276.

 

     Рішення прийнято.

 

     ВАЩУК К.Т. Велике спасибі.

 

     -------------

 

     ГОЛОВА. Так,  Валентина Андріївна Гошовська.  Хто, Хара? Будь ласка,  ми  домовлялися  вчора зранку.  І сьогодні на засіданнях і фракції,  і Погоджувальної ради домовлялися, що наступне питання - соціального страхування і регресів. Будь ласка.

 

     Прошу уваги, зосередьтеся. Це згідно з нашою домовленістю.

 

     ХАРА В.Г., голова підкомітету Комітету Верховної Ради України з   питань   соціальної   політики   та   праці   (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  КПУ).  Предлагается рассмотреть два подряд закона о социальном страховании 3003. Он был принят еще в ноябре месяце, но очередь до него не доходила. Каждый четверг он был в повестке  дня.  Здесь  предложения  Президента,  которые  он высказал  по  трем позициям:  наличие правления (отделения фонда в регионе);  оплаты  первых   пяти   дней   по   больничным   листам работодателем;   размер   страховых   взносов  вопреки  требованию Конституции   ниже   прожиточного   минимума.   После   совместной консультации  с  представителями Кабинета Министров,  Министерства труда и  социальной  политики,  комитетами  мы  пришли  к  полному согласию:  с  первым  предложением Президента не согласиться;  все остальные предложения Президента учесть. И они учтены. Одно из них принято в прошлый четверг,  когда мы утверждали тарифы, социальное страхование  по  данному  закону  по  пяти  дням.  Все   остальные предложения Президента учтены.

 

     Единственное, что  по  техническим  причинам  выпала норма из раздела 9 "Прикінцеві положення" в  связи  с  тем,  что  требуется определенное  время  для  передачи  дел  и  формирования структуры фонда:  "Установити,  що до 1 липня 2001 року  функції  виконавчої дирекції   Фонду   соціального   страхування   тимчасової   втрати працездатності,  його  відділів  та  робочих   органів   виконують виконавча  дирекція  Фонду  соціального страхування України,  його відділи та їх робочі органи на місцях". Просьба поддержать.

 

     ГОЛОВА. Василю  Георгійовичу,   секунду.   По   порядку,   ми домовилися вчора,  шахтарі касками стукають.  Позиція уряду. Олена Гаряча, будь ласка.

 

     ГАРЯЧА О.В.,  заступник міністра праці та соціальної політики України. Шановні народні депутати, цей законопроект стоїть уже сім тижнів.  І тому,  якщо ваша ласка,  розгляньте його зараз,  щоб ми проголосували.  З  пропозиціями  Президента  комітет  погодився  і виклав  у  тій  редакції,   яку   підтримує   уряд.   Ми   просимо проголосувати. Сім тижнів він стояв у порядку денному. Ми дуже вас просимо проголосувати.  Це  закон,  який  не  потребує  додаткових видатків.

 

     ХАРА В.Г.  Уважаемые коллеги,  я хочу сказать еще один нюанс. Дело в том,  что мы страховые тарифы в соответствии с этим законом приняли,  а  сам  базовый  закон  не  приняли,  тем  самым создали коллизию.

 

     ГОЛОВА. Все зрозуміло, Василю Георгійовичу.

 

     Я прошу зосередитися.  Проект 3003 з пропозиціями  Президента підтримується урядом і профільним комітетом. Прошу проголосувати.

 

     ХАРА В.Г. Прошу поддержать.

 

     "За" - 297.

 

     ГОЛОВА. Рішення прийнято.

 

     -------------

 

     ХАРА В.Г.    Уважаемые   коллеги,   следующий   закон,   тоже социальный,  6098.  Базовый закон мы приняли еще до летних каникул (Шум у залі).

 

     ГОЛОВА. Зараз будемо по порядку.

 

     Увімкніть мікрофон Гошовської. Я його ставив як закон.

 

     ГОШОВСЬКА В.А.,  голова  Комітету  Верховної  Ради  України з питань  соціальної  політики  та  праці   (виборчий   округ   178, Харківська  область).  Шановні  колеги!  Зараз мова йде про проект Закону про  страхові  тарифи  6098.  Сьогодні  фракція  комуністів підняла  це питання.  Ви знаєте,  скільки вчора було тут шахтарів, комітет засідав,  прийняв рішення одноголосно, яке зараз доповідає голова підкомітету.

 

     ГОЛОВА. Є запитання? Депутат Матвієнков.

 

     МАТВІЄНКОВ С.А.,  голова  підкомітету Комітету Верховної Ради України з питань промислової політики і  підприємництва  (виборчий округ   55,  Донецька  область).  Спасибо,  Иван  Степанович.  Ну, во-первых. Я бы хотел, чтобы все успокоились, поскольку этот закон связан с налогообложением - это дополнительный налог. Это первое.

 

     Второе. Комитет  сделал  первый  шаг,  потому что они ушли от налога на обем реализации.  Да,  они перенесли все  это  на  фонд оплаты труда.

 

     Но, Иван Степанович,  давайте мы трезво взвесим ситуацию.  Мы сегодня получили таблицу.  Сколько это будет к фонду оплаты труда? Сколько    мы    сегодня   положим   дополнительного   налога   на товаропроизводителя? Никто не может сказать, с утра только увидели таблицу.  30  тысяч  человек,  я еще раз подчеркиваю:  я не против самой идеи,  но 30 тысяч человек,  которые будут  руководить  этой структурой.  Давайте  посмотрим,  сколько  они будут зарабатывать, какова будет структура, каков механизм распределения этих денег, и потом будем говорить.

 

     Поэтому у меня такое предложение: давайте примем его во втором чтении и до третьего чтения  проведем заседание  двух  комитетов,  я третий раз на этом настаиваю,  двух комитетов совместно - Комитета по вопросам социальной  политики  и Комитета по вопросам промышленной политики.

 

     Спасибо.

 

     ГОЛОВА. Шановні народні депутати! Сім місяців ми розглядаємо! Люди  стукають  касками.  Ми  розказуємо  один  одному  тільки  на пленарних засіданнях. Будь ласка, Василю Георгійовичу.

 

     ХАРА В.Г.  Уважаемые  коллеги!  Я  прошу прощения,  уважаемый Сергей Анатольевич!  Я вас очень прошу:  ну не надо же в этом зале спекуляциями заниматься!  Во-первых,  нужно же знать разницу между начислением на фонд оплаты труда и налогами.

 

     Во-вторых. Почему вы считаете,  что в управлении этого  фонда будет 30 тысяч? Откуда такая цифра?

 

     В-третьих. Уважаемые  коллеги,  еще раз повторяю,  предыдущий состав   Верховной   Рады   принял   Основы   законодательства   о государственном социальном страховании.  На основании этого закона приняты уже три закона,  в том числе  и  Закон  о  страховании  от несчастного случая на производстве.

 

     В-четвертых. Я  уже  устал  повторять  эти  цифры:  350 тысяч инвалидов,  которых мы с вами угробили на производстве,  часть  из которых  стоит  под стенами парламента,  без куска хлеба!  Сегодня государство задолжало им 800 миллионов гривень. Мы что, хотим их и дальше  оставить  без  куска  хлеба?  Совесть же надо элементарную иметь!

 

     ГОЛОВА. Так,  шановні народні  депутати!  Проект  Закону  про страхові   тарифи   на   загальнообов'язкове   державне  соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві  та  професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності,

 6098 ставиться на голосування в другому читанні.

 

     ХАРА В.Г.  Прошу  поддержать.  Покажите,   какой   народ   вы поддерживаете в этом зале, господин Терехин.

 

     "За" - 226.

 

     Спасибо.

 

     ГОЛОВА. Так, рішення прийнято. Зачекайте, треба проголосувати як закон.

 

     ХАРА В.Г. Нет, так вы обявили: принимаем его как закон.

 

     ГОЛОВА. Ні!   Я   сказав:  у  другому  читанні.  Покажіть  по фракціях.  Я  прошу:  не  свистіть,  не  кричіть!  Зосередьтеся  і проголосуйте. Ми довго дискутували. Від уряду скажіть, будь ласка. Олена Василівна Гаряча.

 

     ХАРА В.Г. Есть предложение принять его как закон.

 

     ГОЛОВА. Гарячій. Увімкніть мікрофон Олені Василівні Гарячій.

 

     ГАРЯЧА О.В.   Шановний   Іване   Степановичу,    уряд    вніс законопроект,  який  не  підтримала Верховна Рада.  Сьогодні уряд, враховуючи  те,  що  не   виплачують   регресних   позовів,   люди залишаються  без  виплат,  доопрацював із профільним комітетом цей законопроект.

 

     Додаткового навантаження на фонд оплати праці не буде.  Бо ми з  вами  в  четвер  зменшили  відрахування  у  два  фонди,  але ми здійснимо соціальний захист.  Уряд  сьогодні  перебуває  в  такому самому  становищі,  як  і  Верховна  Рада.  Люди  залишаються  без соціального захисту.

 

     ГОЛОВА. Увімкніть  мікрофон  Сергію  Терьохіну.  Але   прошу, Сергію Анатолійовичу, це ви в черговий раз розповідаєте.

 

     ТЕРЬОХІН С.А.,  перший  заступник  голови  Комітету Верховної Ради України з питань фінансів і банківської діяльності  (виборчий округ 214, м.Київ). Шановний Іване Степановичу, я розповідаю вам і решті залу в черговий раз,  що  це  рішення  призведе  до  біди  в економіці.  Сьогодні пані Гаряча,  я перепрошую, говорить відверту неправду депутатам.  Тому що у зв'язку із  введенням  цих  тарифів загальне  навантаження  на фонд оплати праці кожного зростає до 44 відсотків.  Скільки  можна  платити  зарплату,  я  перепрошую,   у конвертах?

 

     Тепер подивіться,  що виходить.  Ми з вами прийняли Закон про відкладення запровадження базового закону до  1  квітня.  Є  такий закон, ми його прийняли. Тепер ми затверджуємо тарифи. На підставі чого,  якщо в першому кварталі цього року діє старий закон?  Що ви тут  усіх  заплутуєте?  І  проблема  не  в  регресниках,  а  в тій ідеології,  яку закладає Мінсоцполітики разом із  нашим  доблесним комітетом, коли знову створюється бюрократична структура, яка буде дербанити державні гроші!

 

     ГОЛОВА. Сергію Анатолійовичу, сім місяців минуло.

 

     ХАРА В.Г. Иван Степанович, я хотел ответить.

 

     ГОЛОВА. Зачекайте, Василю Георгійовичу. Депутат Стоян.

 

     СТОЯН О.М.,  голова  підкомітету  Комітету   Верховної   Ради України  з питань соціальної політики та праці (виборчий округ 18, Вінницька область).  Шановні народні депутати,  звертаю вашу увагу на те, що у зв'язку із тим, що ми відклали запровадження закону до 1 квітня за пропозицією Терьохіна,  сьогодні жоден  шахтар,  жоден працівник  не отримує регресних.  І тому на 70-80 мільйонів на рік заборгованість збільшується.

 

     Стосовно того,  що будуть чиновники. Їх не буде! Сьогодні 800 чоловік,  які обслуговують цей фонд. І тому не треба казати, що це збільшить навантаження.  Більше  того,  ми  не  збільшуємо  ні  на відсоток  нарахування  на фонд оплати праці:  37,5 залишаються.  І Гаряча  про  це  сказала.  Ми  минулого  четверга  перерозподілили тарифи,  і тому це нормально буде працювати. Я дуже прошу прийняти закон у цілому.

 

     ГОЛОВА. Усе. Прошу проголосувати в цілому як закон.

 

     ХАРА В.Г. Прошу поддержать.

 

     "За" - 211.

 

     ГОЛОВА. Депутат Кравченко.

 

     Я не розумію: уряд говорить, профільний комітет просить.

 

     ХАРА В.Г.  Иван Степанович,  я прошу прощения, вы мне не дали слова  для  реплики  после выступления Терехина.  Это же очередная спекуляция. Уважаемые народные депутаты!

 

     ГОЛОВА. Василю  Георгійовичу,  я   надав   слово   Кравченку, почекайте.

 

     ХАРА В.Г.  Вы же тогда не дали слова. Пусть народные депутаты посмотрят статью 1 - 0,2 процента, 0,4 процента...

 

     ГОЛОВА. Вимкніть мікрофон на трибуні. Депутат Кравченко.

 

     КРАВЧЕНКО М.В.,  заступник  голови  Комітету  Верховної  Ради України  з  питань промислової політики і підприємництва (виборчий округ 57, Донецька область). Фракция коммунистов. Иван Степанович! Уважаемые коллеги! Я прошу успокоиться и минуточку внимания!

 

     Я сейчас  говорю  для  той  категории людей,  которые сегодня стоят у стен Верховного Совета,  для того,  чтобы они  в  конце-то концов поняли, кто и как защищает их интересы.

 

     Сегодня Матвиенков,  как  представитель  трудового коллектива крупнейшего комбината имени Ильича,  практически валит  закон,  по которому 400 тысяч человек не получают сегодня регрессного иска. К нему...

 

     ГОЛОВА. Дякую.  Депутате  Хара,  будь  ласка.   У   вас   час завершився.

 

     ХАРА В.Г. Уважаемые коллеги! Я хотел бы еще раз повторить для сомневающихся, которых сбило с толку выступление Терехина.

 

     Уважаемые коллеги,  я еще раз  хочу  повторить,  что  никакие страшные  цифры  не грозят этому фонду.  Начисление на фонд оплаты труда - это,  во-первых, не налог. Вы посмотрите в доле продукции. Не орите,  пожалуйста,  Сергей Анатольевич,  не орите. Ведь в зале все  понимают,  что  вы  данным  законом   защищаете   собственные интересы.

 

     Вы посмотрите  в доле продукции на рубль,  сколько приходится той самой заработной платы.  И что  значит  0,2  процента  к  этой заработной плате.

 

     Уважаемые коллеги,   я   еще  раз  повторяю,  что  мы  должны соблюдать идеологию тех законов,  которые  мы  приняли.  Идеология данного   законопроекта  связана  с  Основами  законодательства  о государственном  социальном  страховании  и  с  базовым   законом, который мы с вами приняли в начале августа прошедшего года.

 

     Поэтому я  прошу все-таки тех,  кто проголосовал законопроект во втором чтении:  имейте совесть и проголосуйте  его  как  закон. Давайте дадим возможность инвалидам хоть как-то существовать.  Они больше чем все остальные  члены  нашего  общества  болеют.  Ни  на лекарства, ни на питание нет средств.

 

     ГОЛОВА. Василю Георгійовичу,  я вас прошу: давайте спокійніше і вислухаємо аргументацію.  Від того,  що ви будете  кричати  весь час...  Я дивлюся по руках і буду надавати слово новим людям,  щоб послухати аргументацію.

 

     Інна Богословська.

 

     БОГОСЛОВСЬКА І.Г., перший заступник голови Комітету Верховної Ради  України  з  питань  бюджету (виборчий округ 169,  Харківська область). Уважаемые коллеги, я хочу от имени всех депутатов задать вопрос правительству:  что делает правительство? Одна нога бежит в одну  сторону,  другая  -  в  другую.  Есть  указ   Президента   о реформировании   заработной   платы.  Мы  все  говорим,  что  наша экономика сейчас нуждается,  прежде всего,  в ослаблении пресса на рубль  выплаченной  заработной платы.  Что мы опять и где мы опять ищем источники? Популизм сплошной.

 

     Как мы будем завтра внутренний рынок развивать,  если мы  все время каждым законом,  который под социальной вывеской проводится, увеличиваем нагрузку на заработную плату?  Голосуйте,  пожалуйста, против этого закона. Нельзя его принимать.

 

     ГОЛОВА. Депутат Альошин.

 

     АЛЬОШИН В.Б., голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів     і     банківської     діяльності     (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  НРУ). Шановні народні депутати, я категорично підтримую те,  що сказала Інна Богословська.  У  нас немає підстав голосувати за цей закон сьогодні, зважаючи хоча б на те рішення,  яке ми вже проголосували. Ми свідомо пішли на те, щоб на   один  квартал  відкласти  запровадження  базового  закону,  у відповідності з яким вводяться ці тарифи.

 

     Тоді навіщо нам був потрібний цей квартал,  якщо ми  сьогодні хочемо протягнути те рішення?  Нам потрібний цей час для того, щоб ми узгодили,  надали всі необхідні обгрунтування  і  концептуальні засади, можливо, змінили.

 

     Іване Степановичу,  ми  з  вами зараз перебуваємо під впливом дуже потужного галузевого лобіювання.  Те,  що було  проголосовано Верховною Радою в законі про стимулювання, я нагадаю вам доручення узгоджувальної групи про те,  що той законопроект мав би ставитися при узгодженні двох комітетів.  Цього не було зроблено, поставлено на голосування всупереч порядку денному. Це суттєве порушення.

 

     ГОЛОВА. Дякую. Депутат Аннєнков.

 

     АННЄНКОВ Є.І.,  член Комітету Верховної Ради України з питань Регламенту,  депутатської  етики  та  організації роботи Верховної Ради України (багатомандатний  загальнодержавний  виборчий  округ, КПУ).  Фракция  коммунистов,  город Лисичанск,  шахтер.  Уважаемые народные депутаты!  Вы все здесь говорите и  народу  обещали,  что будете работать в интересах народа.  Сейчас выступала Богословская

- представитель  крупного  капитала.  И  она  говорила,  что  идет нагрузка на производство. Но извините, они хотят снизить налоговую нагрузку на производство за счет рабочего.

 

     Уважаемые трудовики,  "Возрождение",  вы  выводили  людей   в защиту Президента и говорили, что коммунисты против. Я обращаюсь к шахтерам,  которые стоят под стенами Верховной Рады.  Вы вчера мне говорили: "Почему ты - шахтер - не голосуешь за этот закон?" Я вам отвечаю:  "Я и фракция коммунистов  голосуем  за  этот  закон".  Я обращаюсь  к  вам  -  вчера  и  сегодня - и спрашиваю:  за кого вы голосовали,  за чьи интересы вы голосовали?  Вы покупались за  сто граммов водки, вот теперь и расхлебывайте их.

 

     ГОЛОВА. Вимкніть   мікрофон.  Шановні  народні  депутати,  ми обмінялися думками:  фахівці, спеціалісти, народні депутати Сергій Терьохін,  Інна Богословська та інші.  Але уявіть людей, які через нашу тяганину з урядом протягом семи місяців не отримують  грошей. Що  їм  робити?  Треба ж входити в становище.  Якщо ви не находите рішення, так це наша проблема.

 

     Депутат Бродський.

 

     БРОДСЬКИЙ М.Ю. Фракция "Яблоко". Вопервых, я попросил бы всех успокоиться,  потому  что идет нормальная законотворческая работа. Есть разные взгляды:  левые и  правые.  Это  абсолютно  нормально. Заодно  я  бы  хотел сделать замечание министру,  который позволил себе народному  депутату  Терехину  сказать:  не  орите.  Вы  хам, сударь.

 

     И во-вторых.   Сегодня,   я   думаю,  левые  и  правые  могут высказаться.  Мне кажется,  что нужно повышать  заработную  плату, пенсии  надо повышать и не на 10 процентов,  как это вчера сделало правительство,  почему вы молчите,  а на 50,  на 100. Есть сегодня такие  возможности.  А мы хотим налоги опять увеличивать.  Давайте прямые выплаты людям  увеличивать,  а  не  налоги,  которые  потом чиновники будут распределять. Поэтому я прошу не голосовать и дать возможность комитету нормально разобраться с этим законом.

 

     Спасибо.

 

     ГОЛОВА. Я для репліки надаю слово Василю  Георгійовичу  Харі, бо   він   не  міністр,  Михайле  Юрійовичу,  він  ваш  колега,  і Матвієнкову.  Депутати Хара і Матвієнков. Депутат Матвієнков. Хара відмовляється.

 

     МАТВІЄНКОВ С.А.  Спасибо.  Уважаемые коллеги,  я вообще-то не обижаюсь на такие выпады.  Я хочу сказать опять же для тех  людей, которые  сегодня  стоят  под  стенами Верховного Совета.  Так вот, чтобы обеспечить регресс,  в месяц нужно  600  миллионов.  Вот  то предложение,  которое сегодня вносится,  - 1 миллиард гривень. Вот эта разница пойдет на содержание чиновничьего аппарата. Так вы мне ответьте: вы за то, чтобы вам платили регресс, или за то, чтобы мы на эти деньги,  на ваши,  содержали чиновников, которые будут этот регресс распределять?  4 процента для шахтерской отрасли.  Скажите пожалуйста,  какая шахта заплатит  сегодня  4  процента  от  фонда оплаты  труда?  И завтра ответьте на этот вопрос тем,  кто сегодня вас так убаюкивает.

 

     Спасибо (Оплески).

 

     ГОЛОВА. Василю  Георгійовичу,  останній   ваш   коментар,   і голосуємо.

 

     ХАРА В.Г.  Уважаемые  коллеги,  я  хотел  бы еще раз сказать. Никакого более или менее ощутимого увеличения начислений  на  фонд оплаты   труда  по  подавляющему  большинству  отраслей  нет.  Это во-первых.

 

     Во-вторых. Елена Васильевна - заместитель министра - говорила о том (это действительно так),  что когда мы принимали сам Закон о социальном  страховании  по   временной   нетрудоспособности,   мы уменьшили отчисления от работодателя на 1 процент,  тем самым имея в виду,  что часть из этого  одного  процента  пойдет  на  выплаты согласно этому законопроекту.

 

     В-третьих. Мы  сегодня  очень  сильно печемся,  в том числе и Терехин продолжает шуметь в зале (ну,  ему больше всех  позволено, наверное,  так делать) и говорит:  давайте мы в апреле рассмотрим. Уважаемые коллеги,  многие из тех людей, которые стоят под стенами Верховно Совета,  уже два-три года не получают по регрессным искам пособия. Два-три года! Вы предлагаете еще до апреля оттянуть это.

 

     Поэтому, уважаемый Иван Степанович, тут, понятно, уговаривать бесполезно,   потому   что  каждая  сторона  защищает  собственные интересы.  Поэтому  прошу  поставить  на  голосование  предложение комитета,   с   ним   полностью  согласны  представители  Кабинета Министров и  нашего  Министерства  труда  и  социальной  политики, принять его как закон.

 

     ГОЛОВА. Ставлю   на   голосування  останній  раз.  Пропозиція комітету підтримана урядом. Ставлю на голоcування як закон.

 

     "За" - 201.

 

     По фракціях покажіть (Шум у залі).

 

     Так, зрозуміло.   Я   тільки   прошу,   Валентино   Андріївно Гошовська,  Валерію  Борисовичу,  хто  від  ваших  комітетів і від уряду:  вийдіть до людей і розкажіть людям,  про що ми з  вами  не могли домовитися (Шум у залі).

 

     Я сказав:  від  комітету!  Терьохін входить у комітет Валерія Борисовича.

 

     -------------

 

     Оголошується до  розгляду  проект   Постанови   про   порядок розгляду  законопроектів,  які  регулюють діяльність небанківських фінансових  установ,  реєстраційний  номер  6301.  Є  в  депутатів запитання?  Є?  Альошин  Валерій Борисович готовий дати відповідь. Голосуємо?  Давайте  проголосуємо,  якщо  немає.  6301.  Голосуємо проект постанови як постанову. Прошу проголосувати.

 

     "За" - 253.

 

     Дякую. Рішення прийнято.

 

     -------------

 

     Оголошується проект   Закону   про   атестацію   наукових   і науково-педагогічних кадрів вищої кваліфікації 6001.  Є запитання? Немає. Прошу проголосувати.

 

     "За" - 191.

 

     -------------

 

     Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради

 

     України МЕДВЕДЧУК В.В.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Рішення не прийнято.

 

     Розглядається проект   Постанови   про   відхилення  проектів законів України і проекту Постанови Верховної Ради України 6208.

 

     Чи є  запитання?  Даний   проект   постанови   ставиться   на голосування.   Прошу  народних  депутатів  визначитися.  Увімкніть систему.

 

     "За" - 295.

 

     Рішення прийнято.

 

     -------------

 

     Оголошуються до розгляду проекти  законів  про  ідентифікацію особи  та  про  дактилоскопію,  реєстраційні  номери  3363,  3365. Комітет пропонує обидва законопроекти - 3363 і 3365 - повернути на доопрацювання  із  внесенням на повторне перше читання.  Ставлю на голосування пропозицію комітету з цього  приводу.  Прошу  народних депутатів визначитися.

 

     "За" - 291.

 

     Рішення прийнято.

 

     -------------

 

     Слухається проект  Закону про внесення змін до Закону України про державну службу,  реєстраційний номер 3191 (прийняття  рішення за результатами розгляду в першому читанні).

 

     Комітет пропонує  відхилити проект закону,  внесений народним депутатом  Онопенком  як  такий,  що  не   узгоджений   з   іншими законодавчими актами.

 

     Будь ласка, увімкніть мікрофон народного депутата Степанова.

 

     СТЕПАНОВ М.В.,   заступник  голови  Комітету  Верховної  Ради України з питань соціальної  політики  та  праці  (багатомандатний загальнодержавний  виборчий  округ,  виборчий  блок СПУ та СелПУ). Уважаемые  коллеги  и  уважаемый  председательствующий!  Здесь  не проект  закона,  а  проект  "постанови про відхилення".  Не проект закона. Я докладывал этот вопрос в прошлую пятницу.

 

     И я прошу проголосовать как "постанову про відхилення".

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую,   шановний   колего   Степанов.   Але   ми визначаємося  стосовно законопроекту.  Постанову про відхилення ми голосувати не будемо,  бо якщо законопроект не набере  відповідної кількості   голосів  згідно  з  нашим  Регламентом,  то  він  буде вважатися автоматично відхиленим.

 

     Тому я ставлю на голосування даний законопроект про  внесення змін  до  Закону  України  про  Державну  службу  3191  (в першому читанні),  який стоїть у нас у порядку  денному  на  сьогодні  для прийняття  рішення  за  результатами  розгляду  в першому читанні. Прошу народних депутатів визначитися.

 

     "За" - 62.

 

     Рішення не прийнято. Таким чином, він вважається відхиленим.

 

     ------------

 

     Слухається проект Закону про визнання та виконання в  Україні рішень   іноземних  судів,  реєстраційний  номер  3239  (прийняття рішення за  результатами  розгляду  в  першому  читанні).  Комітет пропонує прийняти за основу в першому читанні.

 

     Я ставлю  на голосування про прийняття даного законопроекту в першому читанні. Прошу народних депутатів визначитися.

 

     "За" - 284.

 

     Рішення прийнято.

 

     -------------

 

     Слухається проект Закону про внесення змін до Закону  України про Конституційний Суд України, реєстраційні номери 4030-1, 4030-2 (прийняття рішення за результатами розгляду  в  першому  читанні). Комітет  пропонує  прийняти  за  основу  проект народного депутата Беспалого 4030-2 з урахуванням проекту Мазур.

 

     Увімкніть мікрофон народного депутата Беспалого.

 

     БЕСПАЛИЙ Б.Я.,  член Комітету Верховної Ради України з питань правової   політики  (багатомандатний  загальнодержавний  виборчий округ,  НДП).  Шановний Вікторе  Володимировичу,  за  результатами вчорашнього обговорення і враховуючи те,  що ці законопроекти не є альтернативними,  вони  певною  мірою   паралельні,   комітет   не заперечує,  якщо  будуть  проголосовані  в  першому читанні обидва законопроекти з тим,  аби потім,  у другому читанні,  все рівно це буде зведено в один проект.

 

     Тобто підбиваючи підсумки:  4030-2 треба прийняти обов'язково і 4030-1 також можна приймати за основу.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Колего Беспалий,  ми можемо  у  відповідності  із Регламентом прийняти тільки один законопроект у першому читанні. А стосовно другого можемо дати  доручення  комітету  врахувати  його положення  при  підготовці  даного  законопроекту,  якщо  він буде прийнятий у першому читанні, до другого читання.

 

     Увімкніть мікрофон народного депутата Мазур.

 

     МАЗУР О.А., секретар Комітету Верховної Ради України з питань промислової    політики    і    підприємництва    (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ, ПСПУ). Спасибо. Но я повторю то, что   сказал   мой  коллега  Борис  Яковлевич.  Я  тоже  предлагаю проголосовать   оба   законопроекта,   они   никоим   образом   не противоречат друг другу,  а только дополняют,  в первом чтении.  А потом, естественно, отработать.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні   колеги,   я   ставлю   на   голосування законопроект  4030-2,  внесений народним депутатом Беспалим,  який комітет  пропонує  прийняти  в  першому  читанні.  Прошу  народних депутатів визначитися.

 

     "За" - 166.

 

     Рішення не прийнято.

 

     Ставлю на   голосування   для  прийняття  в  першому  читанні законопроект  4030-1,  автор  -  народний  депутат  Мазур.   Прошу народних депутатів визначитися.

 

     "За" - 161.

 

     Рішення не прийнято.

 

     Є пропозиція   два  законопроекти  направити  в  комітет  для підготовки  до  повторного  першого  читання.  Немає   заперечень? Давайте   проголосуємо   це   рішення.  Прошу  народних  депутатів визначитися. Увімкніть систему для голосування.

 

     "За" - 319.

 

     Рішення прийнято.

 

     -------------

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слухається  прокт  Закону  про  державну  систему біобезпеки  під  час  здійснення  генетично-інженерної діяльності, реєстраційний  номер  5474  (прийняття  рішення  за   результатами розгляду  в першому читанні).  Комітет пропонує прийняти в першому читанні даний законопроект. Я ставлю на голосування.

 

     Народний депутат Шевчук. Увімкніть мікрофон, будь ласка.

 

     ШЕВЧУК С.В.,  голова  підкомітету  Комітету  Верховної   Ради України   з   питань   законодавчого  забезпечення  правоохоронної діяльності  (виборчий  округ  23,  Волинська  область).   Спасибі. Фракція  НДП.  Шановні  колеги,  я певною мірою з процедури,  хочу зупинитися  на  тому,  як  швидко  цей  законопроект  потрапив  на голосування.  Учора ми не встигли його розглянути,  а сьогодні вже маємо голосувати. Це не той законопроект, який може бути прийнятий у  результаті  такого поверхового розгляду.  Я не хочу говорити по суті, оскільки фракція зелених роздала документи, які говорять про зміст  цього  закону.  Але,  як лікар,  я просто хочу застерегти і прошу,  щоб ви повірили,  щоб ми не зробили зараз дурниці. Тому що цей  закон  містить  дуже  багато  перешкод  і  дуже  багато таких небезпек для українського суспільства.

 

     Спасибі.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую,  колего Шевчук,  але повинен  сказати,  що регламент процедури проходження законопроекту не порушений. Тому я ставлю  на   голосування   про   прийняття   в   першому   читанні законопроекту   5474,   комітет  підтримує  цю  пропозицію.  Прошу народних депутатів визначитися.

 

     "За" - 207.

 

     Рішення не прийнято.

 

     По фракціях, будь ласка, висвітіть.

 

     -------------

 

     Слухається проект Закону про попередження насильства в сім'ї, 6102. Комітет пропонує прийняти в першому читанні.

 

     Будь ласка,    увімкніть    мікрофон    народного    депутата Костицького. За ним - депутат Терен.

 

     КОСТИЦЬКИЙ В.В.,  секретар Комітету Верховної Ради України  у закордонних справах (виборчий округ 84, ІваноФранківська область). Дякую.  Шановний Вікторе Володимировичу! Шановні народні депутати. Я  хотів  би  попросити  Верховну  Раду спочатку розглянути проект постанови

 4128, яка  на наступній сторінці в порядку денному,  де Комітет з питань прав  людини  пропонує  відхилити  мій  проект  Закону  про національну   стратегію  поліпшення  становища  жінок,  а  питання попередження насильства в сім'ї якраз є одним  із  аспектів  цього проекту  закону.  Я пропоную спочатку обговорити цей загальний,  а потім уже перейти до конкретного.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Колего Костицький, уже оголошено законопроект для розгляду, тому ми повинні визначитися, прийняти рішення.

 

     Народний депутат Терен.

 

     ТАРАН (ТЕРЕН)  В.В.,  член  Комітету Верховної Ради України з питань    свободи    слова    та    інформації    (багатомандатний загальнодержавний   виборчий   округ,   НРУ).   Шановний   Вікторе Володимировичу!  Я вчора виступав,  може, хто не був із депутатів, уже  в кінці дня.  Тут є одне "але".  Це "але" полягає в тому,  що законопроект передбачає створення цілого ряду інституцій,  зокрема реабілітаційних   центрів,   запровадження  пільг,  зміну  системи оподаткування і  таке  інше.  Тобто  висновок  науково-експертного управління   є   цілком  правильний,  а  в  ньому  говориться,  що впровадження закону потребує значних бюджетних коштів.  До того  ж Комітет  з питань бюджету не розглядав це питання.  Знаєте,  якось виходить, їй Богу, галопом по Європі. Я пропонував би утриматися.

 

     Дякую, Вікторе Володимировичу.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні   колеги!   Ставиться   на    голосування пропозиція прийняти законопроект 6102 у першому читанні.  Нагадую, комітет  пропонує  прийняти  в  першому  читанні.  Прошу  народних депутатів визначитися.

 

     "За" - 278.

 

     Рішення прийнято.

 

     -------------

 

     Слухається проект  Закону про внесення змін до Закону України про  Конституційний  Суд  України  (стосовно  місця  перебування). Прийняття  рішення  за  результатами  розгляду  в першому читанні. Комітет пропонує прийняти в першому читанні...

 

     Проект Закону  про  внесення  змін  до  Закону  України   про Конституційний Суд України (стосовно місця перебування), доручення про друге читання.  Прийняття рішення за результатами  розгляду  в першому читанні. Комітет пропонує проект закону відхилити.

 

     Ставиться на голосування законопроект

 3351. Прошу визначитися.  Про місце перебування - це  мається  на увазі  перенесення  Конституційного  Суду  з  міста  Києва в місто Харків. Зніміть голосування.

 

     Народний депутат Ключковський.

 

     КЛЮЧКОВСЬКИЙ Ю.Б.,  заступник голови Комітету Верховної  Ради України    з    питань   державного   будівництва   та   місцевого самоврядування (багатомандатний загальнодержавний виборчий  округ, НРУ).  Народний  рух України.  Шановний Вікторе Володимировичу!  Я все-таки прошу чітко сформулювати предмет голосування. Голосується законопроект  чи  голосується  пропозиція  комітету  про  зняття з розгляду?

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановний колего Ключковський,  я  не  можу  чітко сформулювати,   тому   що  ті  документи,  які  є  в  наявності  у головуючого,  не дають підстав чітко поставити на  голосування.  З вашого   дозволу  я  відкладу  це  питання,  щоб  розібратися,  ми повернемося до нього пізніше.

 

     -------------

 

     Слухається наступне питання - проект Постанови про  зняття  з розгляду  проектів  законів з питань поліпшення становища жінок та забезпечення гендерної рівності,

 4128/П. Прийняття  рішення  за  результатами  розгляду  в першому читанні.  Комітет пропонує зняти ці проекти з розгляду у зв'язку з недоцільністю прийняття.

 

     Депутат Костицький. Будь ласка. За ним - депутат Ковалко.

 

     КОСТИЦЬКИЙ В.В.   Шановний  Вікторе  Володимировичу!  Шановні народні депутати!  Справа в тому,  що в даному разі об'єднані  два проекти законів,  які є різноплановими.  Проект Закону,  який вніс депутат Ковалко, стосується проблем гендерної рівності. Мій проект Закону про національну стратегію поліпшення становища жінок зовсім інший,  він включає конкретні пропозиції, які стосуються комітетів з  питань соціальної політики,  екологічної політики,  економічної політики,  охорони здоров'я.  Цей проект  закону  вже  розглядався колись  на  засіданні Комітету з питань охорони здоров'я і отримав позитивну оцінку.  Я не знаю,  чому  Комітет  з  прав  людини,  не запросивши  мене  на  своє  засідання,  зараз  пропонує  відхилити законопроект.  Я  вважаю,  що   прийняття   проекту   Закону   про національну  стратегію  поліпшення  становища  жінок  не  виключає роботи в інших напрямах,  у тому числі і можливого  прийняття  або неприйняття законопроекту депутата Ковалка.

 

     І хотів  би тоді запитати шановних народних депутатів:  як ми будемо дивитися в очі жінкам, якщо ми висловимося проти поліпшення їхнього становища? І як тоді бути з європейськими структурами, які ставлять питання про припинення торгівлі українськими жінками, про незаконну роботу сотень тисяч жінок України за кордоном?

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Ковалко.

 

     КОВАЛКО М.П.,  член  Комітету Верховної Ради України з питань паливноенергетичного  комплексу,  ядерної  політики   та   ядерної безпеки (виборчий округ 65, Житомирська область). Шановний Вікторе Володимировичу!  Вчора на вечірньому засіданні  під  час  розгляду цього питання народним депутатом Семенюк Валентиною Петрівною було сказано про те,  що депутат Ковалко взяв півтора мільйона  на  цей закон.  Це не відповідає дійсності і є некоректно по відношенню до народного депутата. Тому я просив би, щоб народний депутат Семенюк Валентина Петрівна вибачилася за цю некоректність, а якщо цього не буде,  то я залишаю за собою право згідно з частиною другою статті 80  Конституції  діяти  відповідно  до  чинного законодавства.  Це перше.

 

     Друге. Ми  доопрацювали  законопроект  про  рівні   права   і можливості, подали його в комітет, який очолює Валентина Андріївна Гошовська,  і я думаю,  що,  напевно,  з цим погодиться і народний депутат Костицький,  що їх треба доопрацювати і внести на розгляд. Тому  що  це  необхідний  закон  для  подальшого  розвитку  нашого суспільства.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Чубаров. За ним - депутат Терен.

 

     ЧУБАРОВ Р.А., перший заступник голови Комітету Верховної Ради України   з   питань   прав   людини,   національних   меншин    і міжнаціональних відносин (виборчий округ

 8, Автономна Республіка Крим). Шановні народні депутати! Я можу в принципі   погодитися   з   народним   депутатом   Костицьким  про недоцільність такого об'єднання.  Але це вирішив не комітет.  Було рішення Верховної Ради України,  постанова від 1 грудня 1999 року. Цією постановою  було  доручено  Комітету  з  питань  прав  людини об'єднати  положення  цих  двох  законопроектів  і  вийти  з одним узгодженим проектом.  А комітет вирішив,  що недоцільний подальший розгляд цих питань.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Терен.

 

     ТАРАН (ТЕРЕН)  В.В.  Дякую.  Я би хотів внести якусь ясність, принаймні   для   народних   депутатів.   Ідеться    про    зняття законопроекту, в основі якого є розроблені нормативні положення, а саме проекту депутата Ковалка.  Учора  на  вечірньому  обговоренні було  однозначно висловлено проти нього,  тобто його справді треба знімати.

 

     І ідея виступу Семенюк учора ввечері (я не хочу говорити  про долари, якісь там кошти, я цього не знаю і в це не втручаюся) була в тому,  що під цей закон уже йде створення цілого ряду  гендерних установ різних,  утримання яких потребує великих коштів.  Ми щойно необачно проголосували за законопроект про попередження насильства в сім'ї,  там теж буде цілий ряд установ, які вимагатимуть коштів, іде елементарне відмивання коштів.  Тобто я би просив депутатів не купуватися на хороші назви законів.

 

     А стосовно  того,  що  законопроекти  Ковалка  і  Костицького справді механічно  об'єднані,  то  просто  треба,  щоб  Костицький підготував проект постанови,  внести на розгляд Верховної Ради, їх роз'єднати - і все, і всі проблеми.

 

     Веде засідання Голова Верховної Ради України

 

     ПЛЮЩ І.С.

 

     ГОЛОВА. Все  з'ясували,  так?  Проект  Постанови  4128/П  про зняття  з  розгляду проектів законів з питань поліпшення становища жінок та забезпечення  гендерної  рівності.  Прошу  проголосувати. Вчора ми обговорили.

 

     "За" - 205.

 

     Депутат Задорожна.  Будь ласка.  Вона вчора так кваліфіковано виступала.

 

     ЗАДОРОЖНА Т.А., член Комітету Верховної Ради України з питань прав   людини,  національних  меншин  і  міжнаціональних  відносин (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  ПСПУ).  Дякую, Іване Степановичу.  Шановні колеги народні депутати!  Я вчора дуже докладно усе розповіла,  але був майже пустий зал.  А  сьогодні  я дуже  прошу  вас  проголосувати  за  зняття цих законопроектів про гендер,  бо  зараз   жіночими   партіями   України   розробляється законопроект  про  статус  жінки в Україні.  Ми сьогодні не готові приймати  те,  що  нам  нав'язує  Захід,  ми  повинні  виходити  з національних інтересів, з інтересів жінки України.

 

     Тому я  прошу,  проголосуйте за зняття цих законопроектів.  Я думаю, що пан Костицький погодиться, якщо ми врахуємо і те, що він пропонує  у своєму законопроекті про статус жінки в Україні,  який розробляють жіночі, громадські і партійні організації.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Депутат Костицький.

 

     КОСТИЦЬКИЙ В.В.  Дякую,  шановний Іване Степановичу.  Шановні народні  депутати!  Я  ще  раз  звертаюся  до  вас  з проханням не відхиляти проекту  Закону  про  національну  стратегію  поліпшення становища   жінок.  Законопроект  про  статус  жінки  є  предметом профільного Комітету з питань прав людини і стосується рівних прав і  можливостей жінок,  нехай його розробляють представники жіночих організацій.

 

     Хочу наголосити,  що проект Закону про національну  стратегію поліпшення  становища  жінок  теж  розроблявся  за участю багатьох жіночих організацій.  І він передбачає  необхідність  прийняття  і Закону   про  статус  жінки,  і  внесення  змін  до  кримінального законодавства,  і змін у соціальному становищі  жінки.  Це  зовсім різні проекти.

 

     Я не знаю,  чому об'єднали в одному питанні проект закону про гендерну  рівність  депутата  Ковалка  і  мій   законопроект   про поліпшення становища жінок. Це абсолютно різні речі.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Шановні   народні   депутати,  давайте  ми  завершимо розгляд цього питання таким чином.  Нехай роблять  один  проект  і вносять його на повторне...

 

     Почуємо, що депутат Ключковський ще скаже.

 

     КЛЮЧКОВСЬКИЙ Ю.Б.   Народний   рух  України.  Шановний  Іване Степановичу!  Думаю,  що значною мірою проблема викликана тим,  що об'єднані  в  одну пропозицію два законопроекти,  та ще й юридичні наслідки цієї пропозиції не дуже зрозумілі.  Що означає  зняття  з розгляду?  Чи  це  виключення з порядку денного,  чи це відхилення законопроекту? Я думаю, що тому й виникла ця проблема.

 

     Тому я зараз пропонував би не голосувати цього питання. Нехай комітет  доопрацьовує,  вносить кожен законопроект окремо,  і тоді сесійний  зал  вирішить,  чи  приймати  в  першому   читанні,   чи відхилити. А не знімати з розгляду, що невідомо що означає.

 

     ГОЛОВА. Так.  Ми вже голосували. Нехай комітет доопрацьовує і вносить пропозиції,  а потім повернемося до цього питання.  Що  ми зараз будемо голосувати? Нехай доопрацьовують.

 

     Так. Стосовно   нерозглянутого   нами  болючого  питання.  Ви знаєте,  що Віктор Андрійович Ющенко у Македонії,  я зараз  провів консультації   з   Єхануровим,  він  направив  Ігоря  Мітюкова.  Я звертаюся до Валентини Андріївни Гошовської,  Інни  Богословської, Валерія  Альошина,  Василя  Хари.  Мітюков  зараз  тут,  проведіть консультації щодо  врегулювання  цього  питання,  і  ми  до  нього повернемося пізніше.  Ми повернемося до нього після переговорів на рівні     міністра     фінансів     за     дорученням      першого віце-прем'єр-міністра,  який сьогодні на господарстві. Зберіться і дайте узгоджене рішення.

 

     -------------

 

     Так, оголошується до розгляду проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з прийняттям Закону України про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні. Є запитання? Немає. Прошу проголосувати.

 

     "За"- 265.

 

     Рішення прийнято.

 

     Депутате Мазуренко, ми можемо його як закон проголосувати? Не було ніяких зауважень, Володимире Івановичу?

 

     Увімкніть мікрофон  Мазуренка,  він  від  комітету  доповідав учора.

 

     МАЗУРЕНКО В.І.,  секретар  Комітету  Верховної Ради України з питань  законодавчого   забезпечення   правоохоронної   діяльності (виборчий округ 141, Одеська область). Ті всі зауваження, які були до цього законопроекту,  враховані при  розгляді  комітетом.  Тому його можна проголосувати як закон. Я дуже прошу проголосувати.

 

     ГОЛОВА. Прошу  проголосувати  як  закон законопроект 6166 про внесення змін до деяких законодавчих актів  України  у  зв'язку  з прийняттям  Закону  України  про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні.

 

     "За" - 284.

 

     Рішення прийнято.

 

     -------------

 

     Проект Закону про внесення зміни до статті 6  Закону  України про  статус  ветеранів  війни,  гарантії  їх  соціального захисту. Зрозуміле питання? Прошу голосувати.

 

     "За" - 266.

 

     Рішення прийнято.

 

     -------------

 

     Проект Закону про внесення змін  до  деяких  законів  України (щодо  законів  України про статус депутатів місцевих Рад народних депутатів та про Верховну  Раду  Автономної  Республіки  Крим).  Є запитання?

 

     Володимир Миколайович Моісеєнко.

 

     МОІСЕЄНКО В.М.,  голова  підкомітету  Комітету Верховної Ради України   з   питань   державного   будівництва    та    місцевого самоврядування  (виборчий округ 53,  Донецька область).  Уважаемые коллеги! Проблема заключается в том, что этот документ в Верховном Совете  не обсуждался.  Учитывая то,  что мне от комитета поручено докладывать этот документ,  я сейчас хочу в двух  словах  осветить создавшуюся проблему,  потому что даже депутаты из Крыма подходили ко мне и спрашивали, в чем, собственно говоря, там проблема?

 

     Проблема связана с тем,  чтобы  работники  правоохранительных структур,  то есть МВД,  СБУ,  не могли совмещать свою депутатскую деятельность с депутатской деятельностью в Верховном Совете Крыма. Вы знаете, что там работают на общественных началах, а в СБУ и МВД работают на профессиональной основе.

 

     Кроме того,  проблема  эта  касается  и   депутатов   местных советов.  Депутат Миримский,  на мой взгляд,  совершенно правильно увидел эту проблему и в своей  пояснительной  записке  пишет:  "Як показує  практика,  депутати  -  працівники  СБУ,  МВС України при виконанні своїх депутатських обов'язків отримують вказівки  зверху від свого безпосереднього керівництва, навіть якщо вони (вказівки) суперечать власним переконанням депутата,  а відповідно  до  свого службового  становища він не може не виконувати наказу начальства. Таким чином,  керівництво вищезазначених  органів  має  можливість впливати  на  роботу  місцевих рад народних депутатів та Верховної Ради Автономної Республіки Крим".

 

     С этим трудно не согласиться,  особенно учитывая ту ситуацию, в которой сегодня находится Украина,  обсуждая проблемы, возникшие в МВД,  в прокуратуре и в СБУ.  Поэтому сам факт,  что  в  течение полутора  месяцев  этот  вопрос  то  ставился  в повестку дня,  то снимался, то дополнительно опять ставился и опять снимался, но так ни  разу  не  был  обсужден,  вызывает  подозрение  и  недоверие к Секретариату Верховного Совета и к руководству Верховного  Совета, которое   таким   образом   попыталось  снять  проблему,  учитывая сложность взаимоотношений Верховного Совета Украины  с  названными структурами, я имею в виду МВД, СБУ, прокуратуру и так далее.

 

     В связи  с  этим я хотел бы сделать замечание по этому поводу от имени комитета Верховного Совета,  так как нам не  предоставили возможность своевременно доложить этот вопрос.

 

     В то же время,  учитывая абсолютную ясность этого вопроса,  я думаю,  что после короткого обсуждения можно было бы  его  сегодня рассмотреть и проголосовать. В чем коллизия? Колизия в том, что на сегодняшний день статья 38 Конституции...

 

     ГОЛОВА. Володимире Миколайовичу,  ми не обговорюємо.  Ви самі собі пропонуєте і роздаєте всім наряди. Виключіть трибуну.

 

     Увімкніть мікрофон Іоффе, голови комітету.

 

     ІОФФЕ Ю.Я.,  голова  Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування (виборчий округ 111,  Луганська  область).  Я  не  знаю,  чому  шановний Володимир Миколайович так доповідає, бо в комітеті це питання розглядалося і прийнято  рішення:  оскільки  законопроект суперечить Конституції, відхилити. Комітет пропонує відхилити.

 

     ГОЛОВА. Шановні  народні  депутати!   Проект   цього   закону сьогодні   внесений  у  порядок  денний  з  порушенням  процедури. Доповідач,  який повинен був би дати відповіді на запитання,  якби виникли  з  мотивів  голосування,  з  цього  почав,  але через дві хвилини він переключився на те, що можна б коротко обговорити, дає зауваження  всім,  а  сам  продовжує порушувати...  Проект не може сьогодні розглядатися і голосуватися,  тому що він не обговорений. Ми  знімаємо  його з обговорення.  Володимире Миколайовичу,  я вам дякую.

 

     Ми не будемо його голосувати,  він не обговорювався. Виносьте на наступне пленарне засідання. На завтра, на завтра вносьте його.

 

     -------------

 

     Проект Закону   про  внесення  змін  до  Закону  України  про професійні спілки,  їх  права  та  гарантії  діяльності,  5191.  Є запитання? Немає. Прошу проголосувати. Пропозиція комітету.

 

     "За" - 152.

 

     -------------

 

     Так, наступний  законопроект 5150 про внесення змін до Закону України про  охорону  навколишнього  природного  середовища  (щодо розподілу коштів від збору та забруднення навколишнього природного середовища).  Будуть запитання?  Немає. Комітет пропонує направити законопроект  народного депутата Ківалова на доопрацювання.  Прошу проголосувати.

 

     "За" - 242.

 

     Рішення прийнято.

 

     -------------

 

     Наступне питання - проекти постанов  про  звільнення  суддів, 6336  і  6336-1.  Голосувати  будемо  окремо.  Чи  є  в  депутатів запитання?  Шишкін Віктор Іванович готовий дати пояснення.  Немає? Прошу проголосувати проект 6336.

 

     "За" - 296.

 

     Рішення прийнято.

 

     Проект постанови 6336-1 прошу проголосувати.

 

     "За" - 292.

 

     Рішення прийнято.

 

     -------------

 

     Питання ратифікації.  Проект  Закону про ратифікацію Рамкової угоди  про  інституційні  засади  створення  міждержавних   систем транспортування  нафти  та газу,  0226.  Комітет підтримує.  Прошу проголосувати.

 

     "За" - 313.

 

     Рішення прийнято.

 

     Ми вранці створили комісію,  і вона зараз працює. І коли вони напрацюють,  тоді  ми  повернемося.  Далі - за графіком,  який вам роздано. Я повідомляю, що ми утворили тимчасову спеціальну комісію під  головуванням  Степана  Гавриша.  Зараз комісія працює.  Після внесення нею пропозицій ми повернемося до цих питань.

 

     Прийняття рішень з  обговорених  питань.  Проект  Закону  про жертви більшовицьких та комуністичних переслідувань (Шум у залі).

 

     Після ратифікації проекти  5300, 6329, 2182. "Прийняття рішення з обговорених питань" зараз,  а  потім  - друге читання.

 

     ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ.  Проект 2182 на друге читання є? У нас порядок на сьогодні.

 

     ГОЛОВА. Шановні  народні  депутати,  ну  не  можна  вибірково підходити до прецедентного права. Ми зранку на вимогу депутатських груп і фракцій створили комісію, проголосуємо прийняття рішення, а потім - глобально (Шум у залі).

 

     Ви зрозуміли  в  чому  суть?  Ми  сьогодні  зранку  на вимогу депутатських  груп  і  фракцій  переставляли  питання   по   черзі розгляду, не знімаючи, не відхиляючи, а по черзі розгляду. Тому ми й зараз ці питання для "прийняття рішення" зняли,  а  перейшли  до питань  "прийняття  рішення  з  обговорених  питань".  А  депутати вимагають розглядати в другому читанні (Шум у залі).

 

     Дві фракції звернулися до Голови Верховної Ради  з  проханням оголосити  перерву для консультацій,  фракція Народнодемократичної партії і група "Трудова Україна".

 

     Оголошується перерва на 30 хвилин.  Планову  перерву  з  цією об'єднаємо, о 12.30 продовжимо роботу.

 

      (П і с л я п е р е р в и)

 

     ГОЛОВА. Шановні   народні   депутати,   прошу   зосередитися, візьміть свої папки.

 

     Створена нами тимчасова комісія працює, але, на жаль, вони не готові  нам  щось  запропонувати.  Тому з цього розділу пропонують продовжити розгляд.  Проект Закону про вибори  народних  депутатів України, друге читання.

 

     Сьогодні четвер,  Валентино  Петрівно,  ми тільки по порядку. Візьміть документи. Що ви хочете?

 

     Так, я називав,  але я просто інформацію дав, яка надійшла до Верховної Ради.

 

     Депутат Семенюк.

 

     СЕМЕНЮК В.П.,  член  Комітету Верховної Ради України з питань аграрної   політики   та   земельних   відносин   (багатомандатний загальнодержавний  виборчий  округ,  виборчий  блок СПУ та СелПУ). Шановні колеги народні депутати!  Тут мене Іван Степанович називав стосовно  мого  референта,  в  якого  відбувається обшук з санкції Баганця.  Причому в 7 годин ранку  зламані  двері,  в  присутності дитини  14  років без присутності батька,  почали обшук.  Ми зараз направили народних депутатів України, думаю, складемо акт, тому що проводити  обшук  у  присутності 14-річної дитини - це,  по-перше, незаконно.

 

     Друге, про що я хотіла б сказати.  Тут пан Ковалко звинуватив мене   у   неправдивому   виступі  вчора  щодо  законопроекту  про забезпечення гендерної рівності.  Я сказала те,  що я сказала. І я хочу знати,  куди йдуть кошти,  які виділяються ООН для проведення гендерної політики, тим більше, що я жінкапарламентарій.

 

     До того ж  ось  у  мене  в  руках  газета  "Сервіс"  Народно- демократичної  партії  Житомирської  області,  де під час виборчої кампанії пан Ковалко писав про те,  що  мені  депутатський  мандат потрібен лише...

 

     ГОЛОВА. Вимкніть  мікрофон.  Я  ще  раз кажу,  це не по темі, сьогодні у нас немає розминки,  і ми всі газети,  які  виходять  в Україні, не проаналізуємо.

 

     -------------

 

     Оголошується до  розгляду  проект  Закону про вибори народних депутатів України,  друге читання.  Доповідає Пономаренко  Георгій Григорович.  Прошу  всіх,  візьміть порівняльну таблицю.  Нагадую, процедура другого читання, постатейно по поправках.

 

     Так, увімкніть мікрофон Марченка Олексія.

 

     МАРЧЕНКО О.А.,  член Комітету Верховної Ради України з питань аграрної  політики  та  земельних  відносин  (виборчий  округ 201, Черкаська область).  Дякую. "Відродження регіонів". Шановний Іване Степановичу!  Свого часу відповідно до Регламенту і процедури ціла група народних депутатів,  більш як 60 чоловік,  підписали  проект постанови про неприйнятність цього законопроекту.  Тому відповідно до Регламенту я прошу вас  поставити  на  голосування  наш  проект постанови про неприйнятність.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Шановні народні депутати! Давайте діяти відповідно до процедури і Регламенту. Я просив, візьміть оці папки всі, там є... Олексій  Андрійович  Марченко  сказав про одну,  Кармазін ось мені кричить про другу,  комітет - Іоффе - третю.  Підніміть,  ми зараз будемо все це голосувати.

 

     Увімкніть мікрофон депутата Кармазіна.

 

     КАРМАЗІН Ю.А.,  голова  Комітету  Верховної  Ради  України  з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією  (виборчий округ 134,  Одеська область). Місто-герой Одеса, Партія захисників Вітчизни.  Шановний Іване Степановичу!  Шановні народні  депутати! Ми,   народні   депутати  Іоффе,  Борзих  та  Кармазін,  згідно  з Регламентом і Конституцією внесли проект Постанови  2182-2/П1  про неприйнятність   проекту   Закону   України  про  вибори  народних депутатів  України,   внесеного   народними   депутатами   України Пономаренком  та  Пейгалайненом.  І я прошу надати мені хоча б три хвилини для того,  щоб обгрунтувати  неприйнятність,  так,  як  це бачимо,  з  посиланням  на  Конституцію,  на інші закони,  щоб вам принаймні були відомі наші погляди.

 

     ГОЛОВА. Шановні народні депутати!  Я ще раз кажу, ми відкрили розгляд  питання  в другому читанні.  Є процедура другого читання. Але відповідно до Регламенту народний депутат  чи  група  народних депутатів може внести проект постанови про неприйнятність.  Автору надається час на аргументацію,  і проект ставиться на голосування. Але для цього треба ж розібратися, вас же багато, авторів.

 

     Юлій Якович Іоффе.

 

     ІОФФЕ Ю.Я.   Шановний  Іване  Степановичу!  Існують  наступні обставини.  Дійсно подані проекти постанови про неприйнятність.  І немає ніякої різниці, яку поставити на голосування. Неприйнятність є неприйнятність.

 

     Прошу надати   слово   шановному   колезі    Кармазіну    для обгрунтування. Я думаю, інші автори аналогічних проектів постанови це  підтримають.  Якщо   не   пройде,   тоді   будемо   розглядати законопроект,  як  належить  за Регламентом.  Законопроект пройшов комітет,  опрацьований і таке інше,  але ми  пропонуємо  діяти  за процедурою, передбаченою Регламентом.

 

     ГОЛОВА. Дякую. Відкриваю 5 хвилин з процедури. Записуйтеся.

 

     Депутат Ключковський. За ним - депутат Моісеєнко.

 

     КЛЮЧКОВСЬКИЙ Ю.Б.   Народний   рух  України.  Шановний  Іване Степановичу!  Шановні колеги депутати! Я думаю, що нам зараз треба мінімально  дискусії,  а  максимально  -  вирішальне  голосування. Звичайно,  що жодних  конституційних  підстав  для  неприйнятності цього  законопроекту  немає,  і про це говорив Конституційний Суд. Але чим більше ми будемо забалакувати це питання, тим довше будемо його вирішувати.  Тобто я пропоную так: є пропозиція - голосуємо і йдемо далі.

 

     ГОЛОВА. Тільки так.  Але,  Юрію Богдановичу, автор відповідно до Регламенту має право на аргументацію проекту постанови.

 

     Депутат Моісеєнко.

 

     МОІСЕЄНКО В.М.  Первый  секретарь распущенного президиумом ЦК Компартии Украины Макеевского горкома Компартии Украины. Уважаемые коллеги!  То,  что  сказал  сейчас  Ключковский,  конечно  же,  не соответствует  действительности.  Предлагаемый   законопроект   не просто нарушает Конституцию,  а целый ряд статей Конституции. Иван Степанович!  Поэтому нам, конечно же, нужно вспомнить регламентную норму  о  том,  что  надо  предоставить слово тем,  кто предлагает рассмотреть вопрос о неприемлемости предложенного законопроекта.

 

     Этот документ  рассматривался  на   заседании   Комитета   по вопросам  государственного строительства и местного самоуправления и практически набрал столько же голосов,  сколько и тот  документ, который пытается сейчас докладывать автор.

 

     Иван Степанович!   В   связи   с  этим  я  вношу  предложение предоставить  слово  для  обоснования  вопроса  о   неприемлемости авторам проекта постановления, чтобы они внесли это предложение. Я его поддерживаю от имени своих избирателей  и  коммунистов  города Макеевки.

 

     Спасибо.

 

     ГОЛОВА. Шановні,  може,  достатньо? Вносили одну пропозицію - надати слово для обгрунтування.

 

     Депутат Кармазін. Будь ласка. Проект постанови 2182-2/П1.

 

     КАРМАЗІН Ю.А.  Місто-герой Одеса, Партія захисників Вітчизни. Дякую.  Шановні  народні  депутати!  Ми з вами побачили,  працюючи відповідно до чинного закону,  що у нас уже сьогодні є дуже великі проблеми,  коли  велика  кількість  виборців у тих депутатів,  які обрані від мажоритарних округів.

 

     Але разом з тим інтереси простих людей нікому  буде  захищати при   такому   варіанті,   який   сьогодні   пропонується.  І  той законопроект, який ми розглядаємо, - про вибори народних депутатів України - прийнятий за основу більше року тому,  передбачає вибори за чисто пропорційною системою і  у  разі  прийняття  призведе  до поглиблення  політичної  кризи  в  країні.  Він  відрізняється від чинного закону,  який передбачає  змішану  систему,  за  якою  нас обрано до парламенту.

 

     "Порядок проведення   виборів   народних   депутатів  України встановлюється законом" - це частина третя статті  77  Конституції України.  Закони  приймає  Верховна  Рада,  яка  є "єдиним органом законодавчої  влади  в  Україні"  (стаття  75  Конституції)  і  їй належить  виключне право встановлювати порядок проведення виборів, в тому числі і порядок формування парламенту,  зокрема і визначати систему, за якою проводяться вибори.

 

     Як і  будь-який  закон,  Закон  про вибори народних депутатів України  повинен  відповідати  Конституції.   Це   передбачено   в Конституції (стаття 8), яка має найвищу силу.

 

     Згідно зі  статтею  76 Конституції всі 450 народних депутатів "обираються на основні загального,  рівного  і  прямого  виборчого права шляхом таємного голосування".

 

     На відміну  від статті 71 Конституції,  яка визначає загальні засади виборів до органів державної  влади  та  органів  місцевого самоврядування,  стаття  76 встановлює конституційні принципи,  за якими повинні обиратися всі народні депутати України. Одним із цих принципів  є  пряме  виборче  право,  яке означає,  що всі народні депутати України обираються громадянами безпосередньо і особисто.

 

     Чи відповідає зазначеному конституційному принципу  положення закону  щодо порядку голосування,  підрахунку голосів і визначення результатів   виборів   у   багатомандатному    загальнодержавному виборчому окрузі?

 

     Відповідно до  частини  4  статті  36  прийнятого  в  першому читанні   законопроекту   до   бюлетеня   для    голосування    по багатомандатному  загальнодержавному  виборчому  округу  вносяться назви політичних партій,  виборчих блоків  партій  із  зазначенням прізвищ з ініціалами перших п'яти кандидатів із внесених до списку кандидатів у депутати від партії (блоку). У цьому разі голосування відбувається  не  за  кандидатів  у  депутати,  внесених до списку політичної  партії  чи  виборчого  блоку  партій,  а  фактично  за політичну партію чи виборчий блок партій, які запропонували список кандидатів у депутати,  і аж ніяк не за  конкретного  кандидата  в депутати в цьому списку.

 

     Передбачений законопроектом     порядок     голосування     в багатомандатному  загальнодержавному  виборчому  окрузі  позбавляє громадян, навіть за умови включення до бюлетенів всіх кандидатів у депутати,  що є в списку,  права формування  списку  кандидатів  у депутати  шляхом  надання  переваги  тому  чи  іншому  кандидату в депутати.  Тобто виборці  не  можуть  самі  встановити  черговість кандидатів  у  депутати  у  списку,  а  повинні  підтримати або не підтримати в  цілому  список,  який  їм  запропоновано  політичною партією чи виборчим блоком партій, що робить вибори непрямими.

 

     Відповідно до    чинного    законодавства   половина,   а   в запропонованому    законопроекті    усі    депутатські     мандати розподіляються між політичними партіями, виборчими блоками партій, які одержали 4 і  більше  відсотків  голосів  виборців,  що  взяли участь у голосуванні за відповідною виборчою квотою.  Окрім цього, партії-переможці  отримують  ще  й  голоси   тих   виборців,   які голосували за інші партії, що не набрали 4 відсотки.

 

     Внаслідок такого  розподілу окремі політичні партії,  виборчі блоки мають більшу кількість депутатських мандатів,  ніж  фактично отримали  їх  від виборців.  Зазначений порядок підрахунку голосів фактично  спотворює   результати   голосування   і   волевиявлення виборців.

 

     Мають місце й деякі інші суперечності.

 

     З урахуванням   наведеного   ми   вважаємо,   що   зазначений законопроект,  прийнятий у першому читанні,  не відповідає статтям 71,  76  Конституції  і пропонуємо поставити на голосування проект постанови від 10 лютого 2000 року (реєстраційний  номер  2182-2П1) про неприйнятність законопроекту, що розглядається.

 

     Дякую вам за увагу.

 

     ГОЛОВА. Дякую, Юрію Анатолійовичу.

 

     КАРМАЗІН Ю.А.  Це  збігається  і  з іншим проектом постанови, який  роздавали  народні  депутати  Марченко,  Матвієнко,  Гавриш, Козак, Король, Черненко, Онуфрійчук і Мокроусов.

 

     ГОЛОВА. Шановні  народні  депутати,  треба  зачитувати проект постанови? Ні, тільки що вона оголошена. Я вам назвав номер.

 

     Проект Постанови Верховної Ради  України  про  неприйнятність проекту  Закону  України  про  вибори  народних депутатів України, внесеного   народними   депутатами    України    Пономаренком    і Пейгалайненом ( 2182-2П1) ставиться на голосування як постанова.

 

     Зніміть голосування.  Номер називаю втретє:  2182-2П1. Проект внесений народними депутатами Кармазіним,  Іоффе,  Борзих. Назву я зачитував:  "Про  неприйнятність"  і  так далі.  Зрозуміли?  Прошу голосувати як постанову.

 

     "За" - 112.

 

     По фракціях.

 

     Інший проект,  він  такого  самого  змісту,   немає   потреби голосувати.

 

     Георгію Григоровичу, будь ласка.

 

     ПОНОМАРЕНКО Г.Г.,  член  Комітету  Верховної  Ради  України з питань  державного   будівництва   та   місцевого   самоврядування (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  КПУ).  Шановні колеги!  До проекту Закону про вибори народних депутатів  України, прийнятому  в  першому  читанні,  більш як 50 народних депутатів і Кабінет Міністрів внесли 1100 поправок, пропозицій, зауважень.

 

     Комітет розглядав ці зауваження.  Майже половину з  них  було враховано,  частину  враховано  частково,  інші  враховано в іншій редакції. Частину зауважень було відхилено.

 

     Ми розглядали проект 3-го,  4-го,  5-го числа  на  засіданнях комітету,  у  вівторок  розглянули зауваження Головного юридичного управління (вам роздано таблицю зауважень юридичного  управління). Майже  всі  зауваження юридичного управління ми врахували.  А щодо схеми обговорення  цього  законопроекту,  то,  Іване  Степановичу, давайте визначимося.

 

     ГОЛОВА. Шановні народні депутати!  Георгій Григорович доповів від  комітету.  Це  друге  читання,  доповіді  від   комітету   не передбачається.  Він нас просто поінформував про роботу, проведену до другого читання.  Тепер порядок такий.  Народний депутат,  який вносив поправку,  за встановленим порядком піднімає руку.  Я надаю слово.  Він називає номер поправки,  бажано й сторінку,  бо тисяча правок, і, якщо наполягає на голосуванні, я ставлю на голосування. Якщо таких нема, нема потреби розглядати кожну статтю окремо.

 

     Депутат Моісеєнко.

 

     МОІСЕЄНКО В.М. Бывшая фракция коммунистов. Иван Степанович! У нас  есть  определенный  Регламентом порядок.  Каждый из тех,  кто работал с этим  документом,  должен  еще  раз  перед  голосованием взвесить,  за что он голосует.  Поэтому не надо нарушать процедуру второго чтения, поясняя это тем, что там тысяча с лишним поправок.

 

     Каждый имеет право взвесить и  проголосовать  каждый  из  тех пунктов, который внесен.

 

     Учитывая важность  документа,  я  категорически  настаиваю на том,  чтобы у нас строго соблюдался Регламент и  мы  рассматривали сейчас  каждую поправку,  каждую статью и вы зачитывали эти статьи согласно Регламенту.

 

     Спасибо.

 

     ГОЛОВА. Мішура Валерій Дмитрович.

 

     МІШУРА В.Д.,  член Комітету Верховної Ради України  з  питань свободи  слова  та  інформації  (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  КПУ).  Я хочу перш за все  відповісти  колишньому комуністу  Моісеєнку.  Є інший варіант,  простіший,  і він дає нам можливість  швидше  пройти  цю   процедуру.   Іване   Степановичу, наскільки мені відомо, є чотири позиції, з яких комітет не прийняв рішення.  Вони дискусійні.  У мене є пропозиція  проголосувати  ці чотири   пропозиції.   Якщо   той   чи  інший  варіант  проходить, проголосувати в цілому закон.  Це буде і економія часу. Я бачу, що і Віктор Володимирович мене підтримує.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Шановний Валерію Дмитровичу,  я оголосив, як має бути за Регламентом. Депутат Моісеєнко - також відповідно до Регламенту Але право за народними депутатами, які вносили поправку. Піднімуть руки, будемо надавати слово. Немає - тоді перейдемо до того, що ви кажете.

 

     Хто з депутатів наполягає на своїй поправці? Черненко Віталій Григорович.

 

     ЧЕРНЕНКО В.Г.,  голова  Комітету  Верховної  Ради  України  з питань охорони здоров'я,  материнства та дитинства (виборчий округ 48,  Донецька  область).  Дякую,  Іване  Степановичу,  що  ви  хоч помітили за весь день.

 

     А поправка в мене п'ята. Не знаю, чим мотивував комітет, коли він  її  відхиляв,  але  я  зачитаю   норму   Конституції,   Іване Степановичу:  "Громадяни мають рівні конституційні права і свободи та є рівними перед законом.  Не може бути привілеїв чи обмежень за ознаками  раси,  кольору  шкіри,  політичних,  релігійних та інших переконань..."

 

     Я розумію,  тут перші та другі секретарі знову хочуть бути  в парламенті.  Але в мене є позиція,  і я її відстоюю.  Я наполягаю, Іване Степановичу, щоб моя поправка була проголосована.

 

     Я розумію пана Пономаренка:  треба за партійним списком  -  і все.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Прошу, Георгію Григоровичу.

 

     ПОНОМАРЕНКО Г.   Г.  Я  відповідаю.  Віталію  Григоровичу,  у першому читанні було прийнято,  що вибори на пропорційній  основі. Ви  пропонуєте  змішану  систему.  Конституційний Суд 29 листопада 2000 року визнав,  що ніякого  ущемлення  прав  громадян  у  цьому немає,  систему  -  чи змішану,  чи мажоритарну,  чи пропорційну - визначає Верховна Рада.

 

     ГОЛОВА. Сторінка  2,  друга  колонка,  поправка  5   депутата Черненка:  "У  частині 1 статті 1 слова "за пропорційною системою" замінити  на  "за  змішаною  (мажоритарнопропорційною)  системою". Прошу голосувати.

 

     "За"- 134.

 

     По фракціях покажіть.

 

     ПОНОМАРЕНКО Г.    Г.    Іване    Степановичу!    Пропонується проголосувати статтю.

 

     ГОЛОВА. Є ще поправки? Більше правок таких...

 

     Депутат Ключковський.  Будь  ласка.  Я  не   побачив   зразу, піднімайте вище руку.

 

     КЛЮЧКОВСЬКИЙ Ю.Б.  Дякую,  Іване  Степановичу.  Народний  рух України.  Шановний Іване Степановичу!  Шановні колеги депутати!  І робочою  групою,  яка  готувала  цей проект до другого читання,  і комітетом,  який   проголосував,   було   погоджено   винести   на голосування  в  залі  три  позиції,  які стосуються трьох цифрових показників:  перша - граничний обсяг виборчого фонду партії; друга

-   кількість   підписів,  яку  необхідно  збирати  для  підтримки виборчого списку; і третя - розмір грошової застави.

 

     Є домовленість про те, що ці три позиції будуть голосуватися. Я назву варіант, який є в порівняльній таблиці, і скажу, що саме я пропоную підтримати.

 

     Перше. Розмір  виборчого  фонду.   У   порівняльній   таблиці пропонується  100 тисяч неоподатковуваних мінімумів.  Це 1 мільйон 700 тисяч гривень (верхня межа).  Ми пропонуємо підвищити цю  межу до   250  тисяч  неоподатковуваних  мінімумів  (це  приблизно  4,5 мільйона гривень).

 

     Друге. Збір  підписів.  Поки  що   в   порівняльній   таблиці записано:   "не   менше  одного  мільйона  підписів  на  підтримку виборчого списку партії (блоку).  Ми пропонуємо зменшити кількість підписів  до  300  тисяч,  оскільки  1  мільйон  -  це  вже відомі механізми,  і не треба запускати такі "чорні"" механізми, які були раніше.

 

     І третє.  Розмір  грошової застави.  Зараз там записано:  "30 тисяч неоподатковуваних мінімумів". Ми пропонуємо поставити просто 300 тисяч гривень, тобто в гривнях, а не в мінімумах.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Прошу,  не піднімайте руки з процедури.  Чи наполягає хтось із депутатів на голосуванні тієї чи іншої поправки?

 

     Депутат Білоус.

 

     БІЛОУС А.О.  Фракція "Батьківщина".  Шановний  доповідачу!  Я хотів  би  почути  обгрунтування,  чому  комітет  відхилив дві мої пропозиції,  і просив  би,  щоб  їх  проголосували.  Перша  -  про регіональні  партійні  списки,  а  не  загальнонаціональні (я можу обгрунтувати) і друга - принцип формування  виборчих  комісій.  На жаль,  президентські вибори декого з колег нічому не навчили. Коли від кожного кандидата...

 

     ГОЛОВА. Артуре,  назвіть,   будь   ласка,   номер   поправки, сторінку. Ну як я поставлю на голосування?

 

     БІЛОУС А.  О. Якщо ви будете ставити на голосування, я назву. Я зараз кажу про принцип, про обгрунтування. Я пропоную формування виборчих   комісій  на  основі  пропорційного  представництва  від вищестоящої виборчої комісії,  від рад народних депутатів, а також від політичних партій і виборчих блоків.

 

     Якщо в   умовах   нерозвинутості   партійної  системи  просто делегувати  представників  партій,  які  є  слабкі,  ними   будуть маніпулювати  структури виконавчої влади на місцях.  Що,  до речі, підтвердили  і  президентські  вибори.   Тому   я   наполягаю   на голосуванні цих двох положень,  які були в моєму законопроекті про вибори.

 

     ПОНОМАРЕНКО Г.Г.  Я  відповідаю,  Артуре  Олександровичу.  Із чотирьох   проектів:   мого   з   Пейгалайненом,  вашого,  фракції "Батьківщина" і Кармазіна - за основу прийнято наш проект,  де  не передбачено регіональних списків. Це перше.

 

     І друге.  Якщо ви читали законопроект,  то звернули увагу, що територіальні  комісії  формує  Центральна  виборча   комісія   за поданням  партій,  а  дільничні  формує  відповідна  територіальна комісія. У комітеті ваші поправки розглядалися, вони не прийняті.

 

     ГОЛОВА. Увімкніть  мікрофон   депутата   Білоуса.   Називайте поправку.

 

     БІЛОУС А.О. Спочатку поправка 11.

 

     ГОЛОВА. Сторінка 3,  друга колонка,  верхній абзац:  "Частину другу статті 1 виключити,  замість неї включити частини" - і  далі за текстом. Знайшли? Прошу проголосувати.

 

     "За" - 27.

 

     По фракціях покажіть.

 

     На другій наполягаєте?

 

     Валентин Григорович Матвєєв. Будь ласка.

 

     МАТВЄЄВ В.Г.,  член  Комітету Верховної Ради України з питань державного     будівництва     та     місцевого     самоврядування (багатомандатний  загальнодержавний виборчий округ,  КПУ).  Дякую. Фракція комуністів.  Іване Степановичу!  Я двічі,  у тому числі на засіданні нашого комітету вносив до статті 22 (частина 2, пункт 1) поправку,  яка  стосується  такого.  Центральна  виборча   комісія мається  на  увазі (я прошу колег послухати уважно) надає правову, організаційно-методичну, технічну допомогу виборчим комісіям і дає консультативні  роз'яснення з питань застосування цього закону.  Я хотів би,  щоб у цьому пункті не  було,  тому  що  будуть  і  інші пропозиції,    слів:   "обов'язкових   для   виконання   виборчими комісіями".

 

     ГОЛОВА. Валентине Григоровичу,  я статтю 22 бачу, це сторінка 57.  Ви,  може, назвете номер своєї поправки?.. Як, ваша поправка? Матвєєв називає, а правка ваша? Будь ласка, який номер?

 

     Увімкніть мікрофон депутата Ключковського.

 

     КЛЮЧКОВСЬКИЙ Ю.Б.  Народний  рух  України.   Шановний   Іване Степановичу! Якщо ви подивитесь, напроти статті 22 є поправка 230, де є моє прізвище і де,  власне,  є це  формулювання.  Так  ось  в зв'язку з тим, що я змінив свою позицію, прошу зняти цю поправку з розгляду і залишити формулювання цього пункту,  яке  проголосоване при першому читанні.

 

     ГОЛОВА. Але ви там один, поправка 230 ваша.

 

     КЛЮЧКОВСЬКИЙ Ю.Б. Так.

 

     ГОЛОВА. Написано,  що вона врахована.  Ви знімає її. Знайшли? Усе. Знімається.

 

     Депутат Черненко.

 

     ЧЕРНЕНКО В.Г.  Дякую.  Іване  Степановичу,  я   схиляюся   до компромісу. У мене 76 поправок. Я хочу заявити ось що. Я знімаю ці поправки  на  користь  пропорційної  системи  і  прошу  розглянути неузгоджені  пропозиції,  які викликають сьогодні сумнів,  і потім проголосувати.

 

     ГОЛОВА. Ніхто більше не наполягає? Зняли всі поправки.

 

     Юрій Сахно. Не наполягаєте? Увімкніть мікрофон Юрія Сахна.

 

     САХНО Ю.П.,  член   Комітету   Верховної   Ради   України   у закордонних  справах  (багатомандатний  загальнодержавний виборчий округ,  НДП).  Мені лишається тільки  сказати,  що  я,  як  і  пан Віталій, теж вніс енну кількість поправок. Я всі поправки свої теж знімаю з тією ж мотивацією, і давайте голосувати.

 

     ГОЛОВА. Я вже вас енний раз прошу: тільки в кого поправка. Усі знімають, але - увімкніть мікрофон. Що ти будеш робити!

 

     Георгію Григоровичу,  давайте  ці   три   позиції,   які   не узгоджені.

 

     ПОНОМАРЕНКО Г.Г.  У  першому  читанні  ми  ухвалили кількість підписів - один мільйон без грошової застави.  Були пропозиції або збирати  підписи,  або  вносити грошову заставу;  є пропозиція - і підписи, і грошова застава.

 

     У комітеті ми визначилися, що має бути один мільйон підписів. Були  пропозиції і щодо 500 тисяч підписів,  і щодо 300 тисяч,  як сказав Ключковський. Цю позицію треба голосувати.

 

     ГОЛОВА. Георгію Григоровичу,  ви вже предметніше  формулюйте, щоб  я  ставив  на  голосування.  Депутат Ключковський називав 300 тисяч.

 

     ПОНОМАРЕНКО Г.Г.  Іване  Степановичу,  я  вам  сказав,  що  в першому читанні прийняли один мільйон підписів,  і комітет залишив один мільйон підписів. Були пропозиції і 500 тисяч, і 300 тисяч. І 200 тисяч хтось пропонував.

 

     ГОЛОВА. Починаємо голосувати 300 тисяч,  500 тисяч,  а далі - мільйон. Навпаки? Давайте з мільйона починати. Комітет підтримав.

 

     ПОНОМАРЕНКО Г.Г.  Іване Степановичу,  мільйон було в  першому читанні, комітет підтримав.

 

     ГОЛОВА. Тоді  ставиться  на  голосування пропозиція комітету: один мільйон підписів (Шум у залі).  Хто наполягає на 300 тисячах? (Шум у залі). Я вас прошу, давайте голосувати - скоріше з'ясуємо.

 

     Увімкніть мікрофон депутата Ключковського.

 

     КЛЮЧКОВСЬКИЙ Ю.Б.  Іване Степановичу і Георгію Григоровичу! Я інформую Івана Степановича і зал,  а Георгію Григоровичу  нагадую, що  на  останньому засіданні комітету ми домовилися про те,  що не будемо наполягати на одному мільйоні підписів, а будемо вирішувати голосуванням  у  залі.  Тому я просив би все-таки не наполягати на тому,  що там було в першому  читанні,  а  сказати,  що  є  кілька пропозицій, давайте всі їх проголосуємо.

 

     ПОНОМАРЕНКО Г.Г. Юрію Богдановичу, я це й сказав.

 

     ГОЛОВА. Я  вас  і просив про це.  Починаємо:  300 тисяч,  500 тисяч і один мільйон. Ставлю на голосування: 300 тисяч підписів.

 

     "За" - 182.

 

     Рішення не приймається.

 

     500 тисяч підписів.

 

     "За" - 191.

 

     Рішення не приймається.

 

     Один мільйон. Комітет із цим погодився, голосуйте.

 

     "За" - 194.

 

     ПОНОМАРЕНКО Г.Г.  Іване  Степановичу!  Є  пропозиція  ще  раз поставити на голосування 500 тисяч підписів (Шум у залі).

 

     ГОЛОВА. Слухайте голову комітету!

 

     У зв'язку  з тим,  що жодна цифра не набрала голосів,  беремо середню 500  тисяч  -  і  ще  раз  ставлю  на  голосування.  Прошу голосувати.

 

     "За" - 308.

 

     По фракціях покажіть.

 

     Наступна позиція.

 

     ПОНОМАРЕНКО Г.Г.     Грошова    застава.    Поперше,    треба проголосувати, потрібна вона чи ні, тобто або підписи, або грошова застава.  Якщо має бути грошова застава, тоді треба проголосувати, який розмір цієї грошової застави.

 

     ГОЛОВА. Так ми ж уже за підписи проголосували.

 

     ПОНОМАРЕНКО Г.Г. Ідеться про те, або підписи збирати, або...

 

     ГОЛОВА. Так  ми  за  підписи  вже   проголосували.   Шановні, заспокойтеся,  що  ви  так  кричите.  Ми  ж  проголосували  навіть кількість підписів,  то про яку грошову заставу говорити?  Ну, для чого?

 

     ПОНОМАРЕНКО Г.Г.  Тоді про розмір виборчого фонду. Пропозиція комітету  -  100  тисяч  неоподатковуваних  мінімумів,  тобто  1,7 мільйона  гривень.  Юрій  Богданович пропонував зараз 4,5 мільйона гривень.

 

     ГОЛОВА. Пропозицію комітету називайте.

 

     ПОНОМАРЕНКО Г.Г. Пропозиція комітету - 100 тисяч неоподатковуваних мінімумів (1,7 мільйона гривень).

 

     ГОЛОВА. Зрозуміли?

 

     Депутату Ключковському слово.

 

     КЛЮЧКОВСЬКИЙ Ю.Б.  Народний  рух  України.  Для того щоб було цілком зрозуміло,  що голосується,  я хочу звернути вашу увагу  на те,   що  проектом  закону  передбачено  обов'язковість  відкриття виборчого фонду  партії  (блоку),  забороняється  використання  на передвиборну  агітацію жодної копійки зпоза меж цього фонду.  Тому подумайте про те,  як зробити,  щоб  максимально  легальними  були видатки  партій  і блоків під час виборів.  Якщо поставимо занадто низьку межу,  змусимо всіх шукати  вихід  у  тіні,  у  підпільному фінансуванні.  Тому заниження рівня фонду не поліпшує ситуацію,  а тільки погіршує її.

 

     Я ще раз прошу підтримати мою пропозицію. 250 тисяч мінімумів

-  це  приблизно  4,5  мільйона  гривень.  Передбачуваного зараз 1 мільйона 700 тисяч гривень вистачає  на  півтори  години  ефірного часу в центрі і в кожному регіоні.

 

     ГОЛОВА. Я  думаю,  ні на копійці,  ні на гривні не написано з якого вони фонду.

 

     Ви наполягаєте на вашій пропозиції?  Будуть голосуватися  дві пропозиції. Від комітету яка?

 

     ПОНОМАРЕНКО Г.Г. 100 тисяч неоподатковуваних мінімумів.

 

     ГОЛОВА. Першою голосується пропозиція від комітету.

 

     ПОНОМАРЕНКО Г.Г. Прошу підтримати.

 

     "За" - 141.

 

     ГОЛОВА. Друга  пропозиція  -  до  250 тисяч неоподатковуваних мінімумів, що приблизно 4,5 мільйона гривень. Прошу голосувати.

 

     "За" - 168.

 

     По фракціях.

 

     Може, 2,5 мільйона гривень?  Середня цифра. А потім поділять, скільки там буде мінімумів - 100 чи 150 тисяч.

 

     ПОНОМАРЕНКО Г.Г. 150 тисяч неоподатковуваних мінімумів.

 

     ГОЛОВА. 2,5 мільйона гривень?  Усе,  голосуємо:  2,5 мільйона гривень.

 

     "За" - 319.

 

     Ще яка позиція не узгоджена?

 

     Сергій Довгань.

 

     ДОВГАНЬ С.В.,  член Комітету Верховної Ради України з  питань фінансів     і     банківської     діяльності     (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  виборчий блок  СПУ  та  СелПУ). Шановні колеги!  У статті 31, де йде мова про використання засобів масової  інформації   у   передвиборній   агітації,   пропонується встановити,  що  участь у цій агітації електронних засобів масової інформації забороняється.  Я був у Великобританії під час виборів, на яких обрали лейбористів,  які тепер при владі. Там ці засоби не використовували.

 

     Ви знаєте,  яку роль відіграють у  нашій  державі  електронні засоби  масової інформації (і не тільки в нашій державі,  а в усіх нерозвинених країнах).  Вони використовуються  для  "оболванивания масс", так би мовити. Я думаю, якщо виключити можливість їх участі у  передвиборній  агітації,  можна  буде  побачити,   які   партії працюють.  Бо є деякі партії, в руках яких є канал і більш нічого, і вони приходять у парламент.  А та партія, яка працює, але не має можливості вийти на екрани чи в радіоефір, програє.

 

     Я просив  би вас дуже уважно поставитися до цієї пропозиції і підтримати її. Прошу поставити на голосування.

 

     ПОНОМАРЕНКО Г.Г.  Сергію Васильовичу,  у нас окремо  виписані загальні  норми використання засобів масової інформації,  окремо - електронних  засобів,  і  окремо  -  друкованих,   рівність   усіх суб'єктів  виборчих  процесів  у  використанні цих засобів масової інформації.  Ці положення дуже чітко,  на мій погляд,  виписані  в трьох статтях проекту закону.

 

     ГОЛОВА. А    де    немає   каналу,   то   десятихатки   треба організовувати?

 

     ПОНОМАРЕНКО Г.Г.  Ні,  мова йде про використання  за  рахунок державного  бюджету  і  друкованих,  і електронних засобів масової інформації.

 

     ГОЛОВА. Сергію  Васильовичу,  якщо  у   вас   є   поправка... Увімкніть, будь ласка, мікрофон Довганя.

 

     ДОВГАНЬ С.В.  Георгію Григоровичу,  не про це йде мова.  Мова йде про те,  що електронні засоби масової  інформації  в  цей  час використовуються  як психологічна зброя проти "червоного реваншу", щоб ви  знали.  Ви  -  член  комуністичної  фракції  -  не  можете зрозуміти, про що я кажу. А ви про якісь хатки кажете мені!

 

     Виключіть можливість їх використання,  адже через телебачення і радіо буде обдурено всю публіку на просторах  всього  колишнього Радянського Союзу. Ось про що мова йде!

 

     Я прошу підтримати цю пропозицію.

 

     ГОЛОВА. Сергію Васильовичу, а як же канал, де "сльозка"?

 

     ДОВГАНЬ С.В. Усі канали усунути від цього! Є газети, є люди - партійні активісти. Нехай ходять і агітують. Тому що вийде один на трибуну  - півгодини поговорить - 150 мільйонів людей "оболванив". Нехай іде в село й розповість, який він хороший.

 

     ГОЛОВА. Георгію Григоровичу, відповідайте.

 

     ПОНОМАРЕНКО Г.Г.  Іване Степановичу,  у нас  передбачено  для кожного  суб'єкта  по  40  хвилин  на загальнонаціональних теле- і радіоканалах,  30 хвилин - у територіальному окрузі.  Давайте тоді зовсім виключимо засоби масової інформації.

 

     ГОЛОВА. Олійник Борис. За ним - депутат Філенко.

 

     ОЛІЙНИК Б.І.,   член   Комітету   Верховної  Ради  України  у закордонних справах  (багатомандатний  загальнодержавний  виборчий округ,  КПУ).  Я  хотів  звернутись до Сергія Васильовича Довганя. Якщо ми усунемо наші вітчизняні мас-медіа від пропаганди,  то ви ж не  відключите  "Голос Америки",  "Свободу",  "Інтер",  які будуть вести проти вас пряму пропаганду.  Ви знаєте,  за кого вони будуть агітувати. Дайте нам хоч трішечки захиститися.

 

     Дякую.

 

     ПОНОМАРЕНКО Г.Г. Іване Степановичу, це голосувати не будемо.

 

     ГОЛОВА. Я вже надав слово одному, то вже хоч три сектори.

 

     Депутат Філенко.

 

     ФІЛЕНКО В.П.  Шановний Іване Степановичу, шановний доповідачу і шановний пане Довгань!  Якщо,  буваючи на  Заході,  дивитися  не еротичні,  а  політичні канали,  то політичну рекламу на них можна знайти.  На політичних каналах реклама є,  і нехай вона  і  в  нас буде.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Депутат Моісеєнко.

 

     МОІСЕЄНКО В.М.    Макеевский    избирательный   округ.   Иван Степанович!  Я хочу обратить внимание на  очень  серьезный  довод, который   высказал   Сергей   Васильевич  Довгань.  Он  говорил  о психологическом оружии воздействия на избирателей.

 

     Я удивляюсь,  что Пономаренко этого не понимает.  Еще полтора года  назад  Верховный  Совет  Украины  с моей подачи рассматривал вопрос о воздействии на психику людей так называемого 25-го кадра, и  было  принято  специальное  постановление,  которым  поручалось Крючкову,  Комитету по вопросам национальной  безопасности  и  еще трем  комитетам  изучить  и  внести  этот  вопрос  на рассмотрение Верховного Совета.  Вопрос этот так и не был рассмотрен,  невзирая на подготовку к избирательной президентской кампании.

 

     И вот теперь Сергей Васильевич Довгань поднял очень серьезный вопрос,  и оставить его без внимания - это совершить  преступление перед своим народом.  Поэтому большая просьба - прислушаться к его поправке.

 

     ГОЛОВА. Георгію Григоровичу.

 

     ПОНОМАРЕНКО Г.Г. Поправки такої немає.

 

     А Моисеенко,  у него  тоже  поправок  нет,  берет  слово  для упражнения  в  красноречии.  Я  думаю,  не нужно давать ему слово, потому что его поправок нет.

 

     ГОЛОВА. Усе. Більше поправок ні в кого немає.

 

     Процентний бар'єр проходження в парламент будемо голосувати?

 

     ПОНОМАРЕНКО Г.Г.  Є пропозиції 5 відсотків і  4  відсотки.  Я прошу проголосувати за 5 відсотків.

 

     ГОЛОВА. Від   комітету   пропонується   проголосувати   норму проходження в парламент:  5 або  4  відсотки.  Першою  голосується норма 5 відсотків.

 

     Мікрофон депутата Ключковського увімкніть.

 

     КЛЮЧКОВСЬКИЙ Ю.Б.  Іване  Степановичу,  на  цей  раз  я  мушу заперечувати. Справа в тому, що питання про 5 процентів у комітеті не  стояло,  а  норма  4  проценти  пройшла  двічі  на  засіданнях комітету.

 

     Тому такої пропозиції  від  комітету  не  було.  Якщо  є  від депутатів, то тоді нехай ці депутати наполягають.

 

     ПОНОМАРЕНКО Г.Г.   Пропозиція   про   5  відсотків  є.  Іване Степановичу, я хотів би нагадати...

 

     ГОЛОВА. Спершу голосуємо норму 5 відсотків. Усе.

 

     "За" - 189.

 

     По фракціях покажіть.

 

     ПОНОМАРЕНКО Г.Г.  Іване Степановичу,  залишається  норма,  що пройшла в першому читанні: 4 відсотки.

 

     ГОЛОВА. А ще є пропозиція - 2 відсотки.  Он ваш голова.  Чого ви не бачите голову свого  комітету?  Юлію  Яковичу,  я  правильно зрозумів? Увімкніть мікрофон голови комітету Іоффе.

 

     ІОФФЕ Ю.Я.  В середній колонці є пропозиція про 2 відсотки. І деякі члени комітету  наполягали  (зокрема  Антоньєва,  її  просто сьогодні немає), щоб це проголосували в залі. І є така поправка.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Який відсоток?

 

     ПОНОМАРЕНКО Г.Г. Два відсотки, Іване Степановичу.

 

     ГОЛОВА. Ставиться  на голосування поправка народного депутата Антоньєвої та інших,  озвучена головою комітету  Іоффе.  Визначити бар'єр 2 проценти. Прошу голосувати (Шум у залі).

 

     "За" - 98.

 

     По фракціях покажіть.

 

     Так, усе проголосували?

 

     ПОНОМАРЕНКО Г.Г.   Я   хочу  сказати  для  стенограми,  Іване Степановичу,  у частинах 13-18 статті 73 ми  виключили  слова,  що відомості   протоколів   передаються   в  автоматизовану  систему, оскільки більше ніде про автоматизовану систему не говориться.

 

     ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ.  Поправка 728.  Пропоную доповнити  частину  1 статті  31  пунктом  такого  змісту:  "Електронним засобам масової інформації незалежно від  форм  їх  власності".  Я  поправку  свою приніс... (Шум у залі)

 

     ГОЛОВА. Шановні  народні  депутати!  Ну  я вас прошу!  Є така регламентна норма:  якщо народний депутат подав поправку,  він має право  наполягати на її голосуванні.  Ми більше часу витрачаємо на аргументацію.

 

     Сторінка 214, друга колонка. Поправка 728 Сергія  Васильовича Довганя.  Пропонується доповнити частину 1 статті 31 пунктом  такого  змісту:  "Електронним  засобам  масової інформації незалежно від форм їх власності".

 

     ПОНОМАРЕНКО Г.Г.  Мається на увазі, їм забороняється участь у передвиборній агітації.

 

     ГОЛОВА. Увімкніть мікрофон депутата  Черненка.  Ну  поставлю, чого ви кричите!..

 

     ЧЕРНЕНКО В.Г.   Дякую,  Іване  Степановичу.  Шановні  народні депутати!  Шановний Іване Степановичу!  Ну ніколи не буде  такого, щоб електронні засоби масової інформації це виконали.  Вони будуть показувати по телебаченню ляльок,  мультики, але агітація буде. Ну що, ми не розуміємо? Я знаю, чого хоче Довгань.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Це  ви  знаєте,  а я поки що не знаю.  Довгань діє за Регламентом,  і я ставлю його поправку на  голосування.  Увімкніть йому мікрофон для аргументації.

 

     ДОВГАНЬ С.В. Я ніколи не кажу, що я знаю, чого хоче Черненко, тому що те, що він знає, ніхто не хоче, він і сам не знає.

 

     Спасибі.

 

     ГОЛОВА. Так, я вас прошу... Все! Сторінка 214, друга   колонка,   другий  абзац.  Суть  поправки  ставлю  на голосування.

 

     "За" - 36.

 

     Для репліки я вам у кінці надам слово.  Ви один одному будете пояснювати. Так, наступна поправка.

 

     ПОНОМАРЕНКО Г.Г. Немає більше.

 

     ГОЛОВА. Усе  проголосовано?  У  кого  з  депутатів є загальні зауваження щодо проголосованого проекту закону? Немає.

 

     Проект Закону  про  вибори  народних  депутатів   України   з проголосованими  поправками  і  нормами ставиться на голосування у другому читанні.

 

     "За" - 262.

 

     По фракціях покажіть. Комітет просить проголосувати в цілому.

 

     ПОНОМАРЕНКО Г.Г. Пропоную прийняти проект у цілому як закон.

 

     ГОЛОВА. Так,  з урахуванням того, що законопроект прийнятий у другому  читанні,  комітет  просить  проголосувати його як закон у цілому.

 

     "За" - 254 (Оплески).

 

     Дякую. По фракціях покажіть.

 

     Для репліки увімкніть мікрофон депутату Черненку.

 

     ЧЕРНЕНКО В.Г.  Іване Степановичу,  я вже казав,  що я  людина толерантна,  але...  В  психіатрії  є таке поняття як "пограничное состояние".  Деякі наші колеги можуть  проявляти  ці  "пограничные состояния" в цьому залі.  Мені,  як лікарю,  це відомо.  Я не хочу казати хто це, але таке у нас є.

 

     Дякую.

 

     -------------

 

     ГОЛОВА. Оголошується до розгляду проект Закону  про  внесення зміни  до  Закону  України  про  податок  на  додану...  А ми його проголосували, це 6150.

 

     Прийняття рішення з обговорених  питань.  Проект  Закону  про жертви  більшовицьких та комуністичних переслідувань ( 5381).  Є в депутатів запитання? Немає? Депутат Пустовойтов. Будь ласка.

 

     ПУСТОВОЙТОВ В.С. Фракція комуністів.

 

     Іване Степановичу!  У  нас  залишилося   півгодини.   Давайте приймемо зміни до Закону про громадянство. Це надзвичайно важливий законопроект,  а  там  залишиться  час...  (Шум  у  залі).   Іване Степановичу,  я вас дуже прошу,  давайте оці питання залишимо,  ми проголосуємо їх,  коли  буде  час,  а  зараз  приймемо  Закон  про внесення  змін  до  Закону  про громадянство.  Десятки тисяч людей чекають його. У нас півгодини залишилося. Там все погоджено.

 

     ГОЛОВА. Ви ж мені не дозволили переставляти питання,  а тепер просите  переставити.  Я  ще  раз говорю:  переходимо до прийняття рішень з обговорених  питань.  Реєстраційний  номер  5381.  Проект Закону  про  жертви  більшовицьких та комуністичних переслідувань. Немає зауважень? Прошу голосувати.

 

     "За" - 113.

 

     Рішення не приймається. По фракціях покажіть.

 

     -------------

 

     Наступний проект 5047-2 - про вибори депутатів  місцевих  рад та   сільських,   селищних,   міських  голів.  Чи  є  в  депутатів зауваження,  запитання?  Немає?  Депутат Семенюк.  Потім - депутат Іоффе.

 

     СЕМЕНЮК В.П.   Шановні   колеги  народні  депутати!  Під  час обговорення законопроекту щодо  виборів  депутатів  місцевих  рад, сільських,  селищних голів,  я виступала, як автор, і пропонувала, щоб після прийняття нами  Закону  про  вибори  народних  депутатів України  на  пропорційній  основі  ми прийняли закон про вибори до місцевих рад також на пропорційній основі, як компроміс - до рівня району.

 

     Давайте ми  приймемо  цей проект у першому читанні,  створимо робочу комісію, і ми, автори, спільно з комітетом доопрацюємо його з урахуванням норм того закону,  який ми прийняли, - про вибори до Верховної  Ради  на  пропорційній  основі.  Це   буде   можливість реалізувати  Закон  про  політичні  партії,  і згуртувати все-таки більшість на рівні областей,  районів,  міст,  щоб  все-таки  була якась відповідальність політичних партій.  Давайте,  як компроміс, приймемо проект у першому читанні,  а після доопрацювання приймемо його  як  закон,  який  буде потім працювати на подальший розвиток політичних партій.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Увімкніть мікрофон Юлія Іоффе.

 

     ІОФФЕ Ю.Я. Шановний Іване Степановичу! Шановні колеги!

 

     Комітет більшістю  голосів  прийняв  проект   постанови   про відхилення  цього законопроекту.  Він у вас є.  За Регламентом він голосується першим.

 

     ГОЛОВА. Ми  зрозуміли.  Дайнеко   Леонід   Іванович   у   нас доповідав. Позиції з'ясували. Першою ставиться пропозиція комітету

- про відхилення законопроекту.

 

     "За" - 78.

 

     По фракціях покажіть.

 

     Увімкніть мікрофон Тетяни Задорожної.

 

     ЗАДОРОЖНА Т.А.  Дякую,  Іване Степановичу. "Трудова Україна". Іване  Степановичу,  я  дуже  прошу підтримати пропозицію депутата Пустовойтова,  тому що сьогодні в Комітеті з  питань  прав  людини десятками тисяч листів,  і в кожному листі - людські сльози. Через те,  що не врегульовані питання громадянства, люди не можуть жити, не можуть працювати, діти не можуть навчатися.

 

     Я дуже   прошу  поставити  зараз  на  голосування  пропозицію прийняти сьогодні законопроект про внесення  змін  до  Закону  про громадянство, бо це прохання десятків тисяч людей.

 

     ГОЛОВА. Немає заперечень? Комітет просить. Це проект 5210. Та ми повернемося до того проекту закону.  Зараз ми завершимо розгляд законопроекту про вибори і повернемося до цього проекту закону.

 

     Дайнеко Леонід  Іванович  запрошується  на трибуну.  Заключне слово,  і будемо голосувати.  Пропозиція про відхилення не набрала необхідної кількості голосів. Ви ж були доповідачем.

 

     ДАЙНЕКО Л.І.,  голова  підкомітету  Комітету  Верховної  Ради України   з   питань   державного   будівництва    та    місцевого самоврядування  (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ, КПУ). Это по проекту о выборах?

 

     ГОЛОВА. Так, про вибори.

 

     ДАЙНЕКО Л.І.  Уважаемые народные депутаты!  Действительно  по поручению   комитета   я   докладывал  законопроект,  предложенный народными   депутатами   Семенюк,   Николаенко   и   Винским.    В законопроекте  предлагаются существенные изменения в самой системе местных выборов.

 

     Законопроект действительно    заслуживает    внимания,     но большинством   в   один   голос  члены  комитета  приняли  решение рекомендовать залу проект отклонить.  В ходе же  обсуждения  этого вопроса  очень  многие выступившие депутаты не согласились с таким предложением.  Предлагалось  после  принятия  Закона   о   выборах народных депутатов Украины вернуться к рассмотрению этого вопроса. И я думаю, что...

 

     ГОЛОВА. Ми повернулися до нього. Ставлю проект на голосування в першому читанні. Все!

 

     "За" - 257.

 

     По фракціях покажіть.

 

     Шановні народні депутати! Один із наших колег, член комітету, хоче з'ясувати... Ми цей проект прийняли в першому читанні.

 

     Я нагадую,  що ми голосували кількість підписів:  300  тисяч, 500 тисяч,  1 мільйон. Проголосували за 500 тисяч. Депутат ставить питання так: чи застава, чи списки. Ми проголосували за списки, за 500 тисяч підписів. Будь ласка.

 

     КЛЮЧКОВСЬКИЙ Ю.Б.   Шановні   колеги,  я  думаю,  що  сталося непорозуміння.  Вам роздана редакція законопроекту,  запропонована комітетом,  де передбачається, що партія, яка висунула список, має право вибору - або  збирати  підписи,  або  вносити  заставу.  Або підписи, або застава, на вибір цієї партії.

 

     Кількість підписів  ми  проголосували.  Але  зняття норми про заставу,  яка є в пропозиціях комітету (в порівняльній таблиці - у правій  колонці),  не  голосувалося.  Тому  я  вважаю,  що пройшла редакція комітету, тобто текст, що є у правій колонці.

 

     ГОЛОВА. Давайте ми  вже  не  будемо  збурювати  зал.  Депутат правий.  Ми  голосували  кількість  підписів,  а це не голосували. Григорію Георгійовичу,  ви підтверджуєте це?  Щоб тоді в  мене  не було питань при підписанні, ви розумієте? Депутате Пейгалайнен, ви автор,  ви також це  підтверджуєте?  Увімкніть  мікрофон  депутата Пейгалайнена.

 

     ПЕЙГАЛАЙНЕН А.В.,  член  Комітету  Верховної  Ради  України з питань  державного   будівництва   та   місцевого   самоврядування (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  КПУ).  Фракция коммунистов Украины. Уважаемый Иван Степанович! Уважаемые народные депутаты!  Да,  действительно,  есть моя поправка, где я предлагаю предусматривать не только сбор подписей,  но и внесение  "грошової застави".

 

     Дело в том,  что отдельные партии,  действительно,  пойдут на выборы  без  сбора  подписей.  Им  легче  будет  внести   "грошову заставу".  Но большинство партий, я думаю, все-таки будет передано своим избирателям, и они будут собирать подписи.

 

     Поэтому у партий должно быть  право  выбрать  то  или  то.  В принципе,   у   нас   в   законе  так  и  предусмотрено.  Поэтому, проголосовав в целом,  мы проголосовали  именно  за  то,  чтобы  у партий было право и на то и на другое.

 

     ГОЛОВА. Все!  Зрозуміли.  Це  і  мені  для підписання,  і для стенограми.

 

     Ми це уточнили. Не треба переголосувати. Гаразд.

 

     Ви не автор проекту закону,  ми вам не надаємо  слова.  Отже, проект 5047-2 ми прийняли в першому читанні.

 

     -------------

 

     Наступний -   проект   6149,   проект   Закону  про  списання податкової заборгованості з редакції газети  "Сільські  вісті".  Є запитання? Немає. Прошу голосувати.

 

     "За" - 189.

 

     По фракціях покажіть.

 

     -------------

 

     Питання для  включення  до  порядку  денного  шостої сесії та прийняття рішення. Проект закону... Кириленко, Дроботов.

 

     Друге (третє) читання...  Хто  буде?..  Геннадію  Йосиповичу, наполягають,  щоб  розглянути  питання  про  громадянство України, проект 5210. Є запитання до цього проекту.

 

     Зачитую: проект Закону про внесення змін  до  Закону  України про  громадянство  України (нова редакція,  друге читання).  Прошу проголосувати в другому читанні.  В другому читанні...  Потім, вже пізно. В другому читанні.

 

     "За" - 347.

 

     Приймається.

 

     Увімкніть мікрофон   депутата   Смірнова.   В   цілому  зараз проголосуємо.

 

     Депутат Смірнов.

 

     СМІРНОВ Є.Л.,  член Комітету Верховної Ради України з  питань національної  безпеки  і  оборони  (виборчий  округ 16,  Вінницька область).  Велике спасибі,  але тепер,  мабуть,  пізно.  Все-таки, шановний доповідачу, ви мені поясніть... Не чути, мабуть...

 

     ГОЛОВА. Нічого не пізно, ми не голосували проект у цілому.

 

     СМІРНОВ Є. Л. Та, зачекайте! Поясніть мені таку річ, шановний Геннадію Йосиповичу.  Я в установленому Регламентом порядку  подав до  другого читання 13 пропозицій.  З них у порівняльній таблиці є 4,  і ті перекручені і віднесені до інших статей.  Я наполягаю  на тому,  щоб  ми повернулися назад і проголосували дві мої поправки, на що я маю право згідно з Регламентом.  Іване Степановичу, я можу їх зачитати?

 

     ГОЛОВА. Можете.   Ми   прийняли  проект  у  другому  читанні. Подивіться, у матеріалах там записано: друге (третє) читання. Тому будемо вважати, що ми перейшли до третього читання.

 

     СМІРНОВ Є. Л. Іване Степановичу, я зачитую дві свої поправки.

 

     Перша. Доповнити  статтю 7 частиною першою наступного змісту. "Особа,  батьки або  один  з  батьків  якої  є,  (були)  етнічними українцями,  незалежно  від  їх  місця  проживання  є  громадянами України".  Прийняття цього пункту  зніме  проблеми  з  оплатою  за довідки про вихід з громадянства Росії і інших республік.  Я прошу поставити це на голосування.

 

     ГОЛОВА. Будь ласка, Геннадію Йосиповичу, коротенько...

 

     УДОВЕНКО Г.Й.,  голова  Комітету  Верховної  Ради  України  з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  НРУ).  Шановні народні депутати! Ви прийняли дуже важливе рішення - законопроект, спрямований на лібералізацію процедури одержання  громадянства.  І саме ми пропонуємо ввести норми,  які передбачають, що якщо людина не може заплатити,  не має коштів, щоб заплатити за довідку, то ця довідка не потрібна. Людина повинна тільки заявити про те, що вона не є громадянином іншої держави.  А якщо вона є, то з першого дня, коли подається її заява,  приймається рішення, що вона вже одержує тимчасове посвідчення громадянина. У нас дуже ліберальний закон. Я прошу  пана  Смірнова не наполягати.  Ми його поправки розглядали, вони враховані.

 

     ГОЛОВА. Це його право.  Смірнов наполягає. Зміст поправки є в стенограмі.

 

     УДОВЕНКО Г.Й. Вона нами врахована.

 

     ГОЛОВА. Прошу проголосувати.

 

     "За" - 99.

 

     Увімкніть мікрофон депутата Смірнова. Наступна ваша поправка.

 

     СМІРНОВ Є.  Л. Ще одна поправка, це до статті 8. Пропонується частину четверту статті 8 викласти  в  редакції  комітету,  тільки наприкінці   додатив:   "або  після  подачі  у  відповідні  органи декларації про відмову від іноземного громадянства".

 

     ГОЛОВА. Ви наполягаєте?  Коментар від  комітету  -  і  будемо голосувати. Будь ласка, чому комітет не врахував поправку?

 

     УДОВЕНКО Г.   Й.   Шановні  народні  депутати!  У  нас  чітко визначена  процедура  (в  тому  числі  у  статті  8)  зверення  за отриманням громадянства України. Той, хто звертається, пише заяву: "Прошу прийняти мене  в  громадянство  України".  Він  також  пише декларацію,   що   він   не  є  громадянином  іншої  держави,  або відмовляється від громадянства іншої держави.  Ми значно спрощуємо процедуру. Простіше вже не може бути.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Увімкніть мікрофон депутата Смірнова.

 

     СМІРНОВ Є.  Л.  Більше  я  поправок  подавати  не буду.  Але, Геннадію Йосиповичу, не вводьте в оману залу. Немає цього в тексті закону!    Оскільки    ви    протягуєте   зараз   антиукраїнський, антинаціональний проект  закону,  я  заявляю,  що  участі  в  його голосуванні брати не буду і зал залишаю.

 

     ГОЛОВА. Так,   проект   проголосований   в  другому  читанні, ставиться на голосування як закон.

 

     УДОВЕНКО Г.Й. Це дуже проукраїнський законопроект.

 

     ГОЛОВА. Голосується як закон.

 

     "За" - 281.

 

     Рішення прийнято.

 

     -------------

 

     Огошується проект Закону про внесення змін до статті 5 Закону України   про   приватизацію  державного  майна  (друге  читання). Доповідає Олексій Олексійович Костусєв.  Будь ласка.  Прошу уваги! Вже до перерви тут залишилося небагато часу.

 

     КОСТУСЄВ О.О.,  голова  Комітету  Верховної  Ради  України  з питань економічної політики,  управління  народним  господарством, власності   та   інвестицій   (багатомандатний   загальнодержавний виборчий округ,  виборчий  блок  СПУ  та  СелПУ).  Уважаемый  Иван Степанович!  Уважаемые коллеги! Проект Закона о внесении изменений к статье 5 названного закона был принят за  основу  22  июня  2000 года.  В законопроекте предлагается исключить из перечня обектов, не подлежащих приватизации,  имущественные комплексы  предприятий, осуществляющих  производство  основной железнодорожной техники,  и некоторые  другие,  и  дополнить  перечень  обектов,  которые  не подлежат  приватизации,  так  как имеют общенациональное значение. Это имущество аварийно-спасательных служб, имущественные комплексы Национальной академии наук Украины,  отраслевых академий,  научные обекты, которые являются научным достоянием.

 

     В процессе доработки  проекта  закона  учтены  все  замечания главного   научноэкспертного   управления.   Главное   юридическое управление аппарата Верховной Рады завизировало  законопроект  без замечаний...  Нет,  это  не  этот  проект  закона!...  Отклоненных поправок народных депутатов нет.  Прошу проект 5041  поддержать  и принять во втором чтении и в целом.

 

     ГОЛОВА. Є  запитання?  Запитань  немає.  Тоді хто з депутатів наполягає на  голосуванні  поправки,  яка  не  врахована?  Депутат Алексєєв наполягає на голосуванні?

 

     КОСТУСЄВ О.О.  Нет  отклоненных поправок народных депутатов - ни одной!

 

     ГОЛОВА. Послухайте...

 

     АЛЕКСЄЄВ В.Г.,  заступник  голови  Комітету  Верховної   Ради України з питань свободи слова та інформації (виборчий округ

 172, Харківська  область).  Алексей  Алексеевич!   Я   хотел   бы уточнить:  мы  обращались  в  ваш  комитет по вопросу приватизации полиграфпредприятий...

 

     КОСТУСЄВ О.О.  Мы сейчас рассматриваем  другой  законопроект. Перечень обектов во втором проекте -

 5041-1. Мы перейдем к  разговору  об  этих  предприятиях.  Сейчас рассматриваются  изменения  к  статье  5.  Это не касается перечня предприятий.  И нет ни одного отклоненного  предложения  народного депутата. Ни одного!

 

     ГОЛОВА. Депутат погодився. Голосуємо. Депутат Марченко.

 

     КОСТУСЄВ О.О.  Ну  спросите,  что вас смущает?  Здесь не идет речь о перечне обектов. Это изменения к статье 5.

 

     МАРЧЕНКО О.А.  Дякую.  Мова йде про  пропозицію,  яку  тут  у сесійному  залі  висловлювала  Катерина  Тимофіївна  Ващук під час попереднього розгляду законопроекту.  Ми хотіли почути, яким чином враховані зауваження аграрного комітету, який пропонував виключити з проекту закону,  прийнятого в першому читанні,  підприємства, що виготовляють спирт, вина і лікерогорілчані вироби?

 

     Дякую.

 

     КОСТУСЄВ О.О.  Я  отвечу на этот вопрос,  когда мы перейдем к рассмотрению второго законопроекта,- через одну минуту.  То, о чем вы  спрашиваете,  не имеет отношения к этому законопроекту.  Я вам отвечу.  Мы полностью все учли,  но это не  тот  законопроект.  Вы говорите о проекте

 5041-1Д, а это 5041-Д.  Это не о перечне обектов приватизации, а о внесении изменения к статье 5.

 

     ГОЛОВА. Переконливо, Олексію Олексійовичу. Переконливо. Прошу проголосувати проект 5041-Д, я назву зачитував, це є в стенограмі. Голосуйте у другому читанні.

 

     "За" - 148.

 

     По фракціях покажіть.

 

     Важко зрозуміти:    запитань   немає,   поправок   немає,   і результатів голосування немає.  Та що ж ще раз?  Про  що  ще  раз? Олексію  Олексійовичу,  скільки я вас просив?  Треба домовлятися з фракціями.

 

     КОСТУСЄВ О.О. Иван Степанович! Я вообще не могу этого понять! Давайте перейдем ко второму законопроекту - о перечне обектов.

 

     ГОЛОВА. Проект 5041-1.

 

     КОСТУСЄВ О.О. Проект 5041-1 о перечне обектов.

 

     ГОЛОВА. Будь ласка.  Які в кого з депутатів зауваження? Також у другому читанні розглядається.

 

     Депутат Черняк. Будь ласка.

 

     ЧЕРНЯК В.К.,  перший заступник голови Комітету Верховної Ради України   з   питань  економічної  політики,  управління  народним господарством,  власності  та  інвестицій  (виборчий  округ   153, Рівненська область).  Шановний Іване Степановичу!  Шановні народні депутати!  До комітету звернувся  міністр  екології  та  природних ресурсів Заєць Іван Олександрович (правда, вже після того, як були сформовані ці списки).  Він просить залишити в списку підприємств, що не підлягають приватизації, підприємства, перелічені у списку в підрозділі  "Орган  управління  Комітету  з  питань  геології   та використання   надр".  Тут  12  підприємств.  Міністр  просить  їх залишити, і наша фракція просить залишити їх у цьому списку.

 

     КОСТУСЄВ О.О.  Уважаемые  коллеги!  Сейчас  мы  рассматриваем законопроект   о   внесении  изменений  в  перечень  обектов,  не подлежащих приватизации.  Здесь предлагается, в частности ввести в перечень обектов,  которые не подлежат приватизации 44 обекта, а также исключить ряд предприятий из этого перечня.

 

     В процессе подготовки этого законопроекта ко  второму  чтению от народных депутатов поступил ряд замечаний,  которые практически все учтены.  В частности,  мы учли и  то,  что  предложил  депутат Марченко:  чтобы не трогали предприятия госрезерва и Укрхлеб.  Это полностью учтено.

 

     Было предложение  фракции  коммунистов  оставить  в   перечне обектов, не подлежащих приватизации, ликеро-водочные предприятия. Кабинет  Министров  предлагает   разрешить   приватизировать   эти обекты. Мы их включаем в перечень, не подлежащих приватизации. Мы оставляем в этом  перечне  предприятия  коньячной  промышленности, оставляем предприятия по выпуску шампанских вин.

 

     Комитетом принято предложение ряда фракций оставить в перечне обектов,  не   подлежащих   приватизации,   предприятия   соляной промышленности.   Я   напомню,  что  Кабинет  Министров  предлагал приватизировать  эти  предприятия.  Мы  оставляем  их  в   перечне обектов, не подлежащих приватизации.

 

     Далее. Было  предложение  членов  фракции  "Батьківщина" (мне только не понятно,  почему  вы  тогда  голосуете  двумя  голосами) оставить   в   перечне   обектов,   не   подлежащих  приватизации издательства и типографии. Мы их оставляем в перечне не подлежащих приватизации. Вам соотвествующий документ роздан.

 

     Было предложение   Руха   оставить  в  перечне  обектов,  не подлежащих приватизации, все обекты, которые входят в систему НАК "Нефтегаз  Украины".  Все  они  оставлены  в перечне обектов,  не подлежащих приватизации.

 

     Сейчас ставится вопрос об обектах геологии.

 

     Я не знаю,  до какой степени еще можно  идти  на  компромисы! Все,  что  вы предлагали,  учтено почти полностью.  Но если мы все равно не голосуем,  то зачем  было  предусматривать  в  бюджете  6 миллиардов  гривень  поступлений  от приватизации.  Очевидно,  это выполнено не будет.  Очевидно,  расходная часть бюджета  не  будет покрыта доходами.  Это вызовет у нас негативные последствия, в том числе серьезные социальные.

 

     Никаких оснований не голосовать нет!  Все, что вы предлагали, учтено.  Если  какието  обекты  надо  исключить  сейчас,  давайте исключим прямо сейчас.  Но у нас  есть  обекты,  которых  уже  не существует в природе. Остались одни названия. Они у нас фигурируют как  не  подлежащие  приватизации.  Есть  обекты,   которые   уже практически сменили форму собственности.  Хоть минимум какой-то мы должны привести к чему-то!

 

     Спасибо (Шум у залі).

 

     ГОЛОВА. Я прошу!  Я прошу, заспокойтеся. Депутат Алексєєв. За ним - депутат Чукмасов.

 

     АЛЕКСЄЄВ В.Г.  Уважаемый  Алексей Алексеевич!  Я считаю,  что позиция  вашего  комитета  заслуживает  поддержки.  Лично   я   ее поддержу.   Но  я  для  стенограммы  хотел  бы  кое-что  уточнить. Во-первых, по приватизации полиграфпредприятий. Там есть отдельные предприятия,  а есть ввиде "державних акціонерних компаній". И те, и те из списка исключены?

 

     КОСТУСЄВ О.О. И те, и те. Это для стенограммы.

 

     АЛЕКСЄЄВ В.Г.  Хорошо.  Во-вторых,  к  нам   обратился   Иван Федорович Драч с просьбой оставить в государственной собственности телерадиопередающие центры.  Но я должен сказать,  что 21 января в Харькове   рассматривается   вопрос   о  банкротстве  Харьковского телерадиопередающего центра и,  очевидно,  о его приватизации. Как харьковчанин, я не могу отнестись к этому спокойно.

 

     Поэтому я   хотел   бы,   чтобы   мы  сейчас  оговорили,  что телерадиопередающие центры остаются в собственности государства. И я прошу меня извинить:  это лишь по нераспределительности аппарата нашего комитета я должен вносить эту поправку с голоса.

 

     КОСТУСЄВ О.О. Я не возражаю.

 

     ГОЛОВА. Депутат Чукмасов.

 

     ЧУКМАСОВ С.О.,  заступник  голови  Комітету  Верховної   Ради України   з   питань  економічної  політики,  управління  народним господарством,  власності  та  інвестицій  (виборчий   округ   24, Дніпропетровська  область).  Уважаемые  коллеги!  Я  тоже  возражу своему коллеге Черняку.  Я думаю, что министр экологии Заец еще не совсем разобрался с экологией, не говоря уже о геологии.

 

     Сегодня предприятия    геологической    отрасли    фактически разрушены.   Эти    предприятия    будут    на    100    процентов государственными.   Речь   идет   только  об  акционировании  этих предприятий. Если этого не сделать, они погибнут. Сегодня зарплата в  этих предприятиях - до 100 гривень и меньше.  К тому же люди не получают зарплаты многие месяцы.  Сегодня  в  бюджете  нет  денег, чтобы их финансировать.  Единственный выход для этих предприятий - перевод их в государственные акционерные компании с соответсвующим финансированием.  Я прошу меня поддержать и исключить их из списка обектов, не подлежащих приватизации.

 

     Спасибо.

 

     ГОЛОВА. Так, у нас часу немає. Я ставлю на голосування проект 5041-1д у другому читанні. У другому читанні з поправками.

 

     КОСТУСЄВ О.О. С поправками, которые вносились.

 

     ГОЛОВА. Уже немає часу.

 

     "За" - 131.

 

     Я передбачав  ці  результати.  Не треба забирати час перерви. Треба працювати.

 

     Оголошується перерва до 16 години.

 

 

 

 

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку