ЗАСІДАННЯ СОРОК ЧЕТВЕРТЕ

 

        С е с і й н и й  з а л  В е р х о в н о ї  Р а д и

           У к р а ї н и.  12  г р у д н я  2000  року.

                            10 година.

 

     Веде засідання Голова Верховної Ради України ПЛЮЩ І.С.

 

     ГОЛОВА. Доброго  ранку,  шановні  народні   депутати,   гості Верховної Ради, представники засобів інформації!

 

     Прошу готуватися до реєстрації. Прошу реєструватися.

 

     У залі   зареєструвалися   393  народних  депутати.  Пленарне засідання оголошується відкритим.

 

     Шановні колеги, у нас у дипломатичній ложі присутня делегація Державної  Думи Федеральних Зборів Російської Федерації - команда, яка проводила гру в шахи. Очолює делегацію Олександр Жуков, голова Комітету  з питань бюджету і податків (Оплески),  члени делегації: заступник керівника фракції  "Яблуко"  Сергій  Іваненко,  депутати Селіванов, Нікітін і Барлєбаєва.

 

     Результати гри знаєте? Програли з невеликим рахунком 25:24. У нас тренер Суслов.

 

     Я прошу привітати нашого колегу Василя Антоновича  Калінчука. У нього сьогодні день народження.  Бажаємо йому здоров'я і успіхів (Оплески).

 

     Сьогодні День уряду,  ви знаєте.  У День уряду в нас немає ні заяв, ні розминки. Але вчора під час засідання Погоджувальної ради група народних депутатів і голів деяких комітетів,  у тому числі і профільного,  наполягали  на  інформації  Генерального прокурора з приводу того, що сталося в Бориспільському аеропорту в п'ятницю.

 

     Тому я прошу:  ви повинні проголосувати за зміну  регламенту, що ми надамо (скільки часу, Михайле Олексійовичу?) п'ять хвилин, а потім перейдемо...

 

     Вноситься пропозиція  відступити  від  запланованого  порядку денного   і   відвести   зараз  час  для  інформації  Генерального прокурора.

 

     Прошу проголосувати.

 

     "За" - 311.

 

     Так, рішення приймається. Михайле Олексійовичу, прошу.

 

     ПОТЕБЕНЬКО М.О.,  Генеральний   прокурор   України.   Шановні народні  депутати!  Шановний  Голово  Верховної Ради!  Сьогоднішнє обговорення даного питання на засіданні сесії законодавчого органу ще  раз  говорить  про те,  що,  як би кожен із нас не ставився до статусу  народного  депутата,  його  недоторканності,  ми  повинні керуватися  споконвічною істиною:  закон є закон.  І поки він діє, кожен повинен його суворо дотримуватися.  Ця істина спонукає  мене заявити в цій залі,  що, поки я є Генеральний прокурор, я завжди у своїй діяльності буду дотримувати і вимагати від інших  дотримання постулату утвердження законності в державі.

 

     На жаль,  те, що відбулося з народними депутатами Олександром Жиром,  Сергієм Головатим,  Віктором Шишкіним, говорить про те, що до  дотримання  законодавства,  в даному випадку Закону про статус народного депутата України,  ще не всі  ставляться  відповідально. Про  те,  що  відбулося,  про  що народні депутати інформовані,  я дізнався від Першого  заступника  Голови  Верховної  Ради  Віктора Володимировича Медведчука,  котрий про це повідомив по телефону, а потім  надійшло  офіційне  звернення.  Мною  відразу   в   суботу, незважаючи  на  вихідний день,  була організована перевірка даного факту,  яку доручено  очолити  заступнику  Генерального  прокурора Винокурову.  Учора  мені  доповіли,  що  у прокуратуру звернувся і народний депутат Олександр Жир.

 

     Із поспішними  попередніми  висновками,  що   були   зроблені перевіряючими,  що не допущено порушень, я не погодився і відмінив їх.  За будь-яких обставин, які б вони не були, зрозуміло, що були порушені   права  народних  депутатів  України  Жира,  Головатого, Шишкіна щодо їх  недоторканності.  Зрозуміло,  що  закон  гарантує недоторканність  народних  депутатів  (не допускаються затримання, обшук,  огляд і тому подібне),  тобто їх імунітет. І те що винні в цьому особи повинні нести відповідальність, це безспірно.

 

     Для того  щоб  з'ясувати і поставити безпомилково питання,  у якій площині,  хто конкретно повинен її нести, як уже я сказав, за моїм розпорядженням перевірку продовжено, слід дати пояснення всім свідкам і депутатам. Як планується, повна перевірка буде закінчена сьогодні-завтра,   мною  буде  прийнято  рішення,  яке  відповідає закону,  і у відповідності з ним у визначеній мірі реагування, про що негайно буде поставлено до відома Верховну Раду.

 

     Ще раз повторюю,  що стосується самого факту порушення Закону про статус народного депутата України,  то це очевидно.  Вважаю за необхідне   інформувати   вас,   що  до  мене  надійшло  звернення Президента України з  вимогою  дати  відповідну  оцінку  допущених порушень законодавства відносно названих народних депутатів,  що й буде зроблено. Для мене це також важливо, і ви самі переконуєтеся, що  деякі  політики  хапаються  за слово,  керуючись інколи якоюсь доцільністю,  при цьому нехтуючи  не  лише  вимогою  закону,  а  й переживанням і стражданням тих, хто справді постраждав і чиє серце не перестає боліти.  І все це  інколи  робиться  в  ім'я  кар'єри, політичних амбіцій.

 

     Тому ще   раз  заявляю,  що  не  буде  дозволено  працівникам прокуратури втягуватися в політику.

 

     Тому, користаючись цією трибуною,  я хотів, шановні депутати, звернутися  до  вас із двох питань.  Давайте не упереджувати події щодо розслідування кримінальних справ,  у тому числі пов'язаних із зникненням журналіста Гонгадзе.

 

     Повірте, що   по   ній   усе  робиться  для  того,  щоб  вона розслідувалася об'єктивно,  всебічно і  оперативно.  І  вирішення, слідчі  дії  чи  питання  повинні  бути первинні,  а котрі повинні виконуватися за ними,  не з простих, і не справа це журналістів чи депутатів, у тому числі і щодо проведення експертиз.

 

     Як, наприклад,   можна   провести  біологічну  експертизу  на предмет генетичного  збігу  і  збирати  зразки  крові  від  рідних Георгія,  коли  з  виявленого трупа лише кілька днів тому екпертам вдалося виділити ДНК?  Або що перше  необхідно  зробити:  провести експертизу  на  вияснення  родинної  приналежності трупа чи робити упізнання по трупу, не будучи впевненим у приналежності трупа, чим можна передчасно травмувати близьких.

 

     І друге.  Дайте  сказати,  а  потім  висловлюйтеся.  У мене є прохання   до   Олександра   Олександровича   Мороза.   Олександре Олександровичу,  повірте,  у  вас немає ніяких підстав не довіряти слідчому чи взагалі прокуратурі (Шум у залі).

 

     Тому не  затягуйте  допит  для  об'єктивного  вияснення   тих питань,  що  слід  через вас вияснити.  Дайте вичерпні,  конкретні відповіді,   що    інтересують    слідчого,    для    об'єктивного розслідування.  Як подобає кожному громадянину України,  прошу вас з'явитися, будь ласка, в прокуратуру і дати конкретні відповіді.

 

     Якщо говорити про зволікання в розслідуванні названої справи, то якщо це й є, то не з вини прокуратури.

 

     Прискорення проведення експертиз,  то я особисто звернувся до керівників  експертних  установ   із   проханням   прискорити   їх проведення.

 

     Тієї касети,   про   яку   сьогодні  йде  мова,  тобто  котру намагалися вилучити на митниці в народних депутатів,  то вона  має пряме відношення до розслідування справи Генеральною прокуратурою. І тому я просив би передати її до прокуратури. Я особисто гарантую її збереження, як і інших матеріалів, що надходять до прокуратури. Також гарантую,  що мною будуть вжиті всі заходи щодо забезпечення охорони   людини,   від   якої  походять  касети,  що  надійшли  в розпорядження слідчого. У цьому прошу сприяти народних депутатів.

 

     Дякую за увагу.

 

     ---------------

 

     ГОЛОВА. Дякую,  Михайле Олексійовичу,  сідайте. Інформація... (Шум у залі).

 

     Для репліки слово надається депутату Морозу.

 

     МОРОЗ О.О.,  член  Комітету  Верховної  Ради України з питань аграрної  політики  та  земельних  відносин  (виборчий  округ  92, Київська область).  Шановні депутати!  Іване Степановичу,  я прошу уваги. Сергію Петровичу, я прошу уваги.

 

     ГОЛОВА. Прокурор   назвав    прізвище    Мороза    Олександра Олександровича, звернувся до нього. Йому для репліки надано слово.

 

     МОРОЗ О.О.  Я  прошу  уваги.  Поперше,  надали  слово,  я так зрозумів,  Михайлу  Олексійовичу  Потебеньку  для  того,  щоб  він з'ясував  обставини затримання депутатів у Борисполі.  Причому тут ставлення Мороза до прокуратури?  Михайле  Олексійовичу,  ви  самі собі не вірите, а ви хочете, щоб я вам вірив.

 

     По-друге. Я  наполягаю  на  тому,  щоб  розглядати питання по суті.  А по суті,  перш за все,  потрібно послухати тих людей, над ким збиткувалися на Бориспільській митниці .

 

     І останнє в цьому відношенні.  Я одержав сьогодні відповідь з Генеральної прокуратури по своїй заяві і плівці, яка передана туди для  з'ясування  обставин зникнення Гонгадзе.  А одержав відповідь від  вашого  заступника  Баганця,  що  ця   справа   долучена   до кримінальної справи по факту наклепу. На біса мені ця справа?! Те, що вона незаконно порушена,  це одна річ. А друге, дайте відповідь на  питання  про  зникнення,  долучайте  її  туди і робіть те,  що потрібно, а не займайтеся окозамилюванням тут, у сесійному залі.

 

     ГОЛОВА. Дякую.  Шановні   народні   депутати!   Ми   вчора... Хвилинку! Ми вчора на засіданні Погоджувальної ради... Не кричіть! (Шум у залі).

 

     Ну треба ж включити до порядку денного! (Шум у залі).

 

     Ви послухайте!  Учора  на   засіданні   Погоджувальної   ради прийнято  рішення  про  те,  що  ми пропонуємо в середу розглядати питання. Я ставлю на голосування. Хто за те, щоб надати можливість виступити по три хвилини кожному депутату?

 

     ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. По п'ять.

 

     ГОЛОВА. Може,  по десять? Та сидіть тут цілий день і кричіть! Тобі й сорок не вистачає. Так. Тільки депутатам, які були причетні до цього випадку. Тільки депутатам! Прошу проголосувати.

 

     "За" - 307.

 

     Депутати Головатий, Шишкін і Жир. Будь ласка.

 

     ГОЛОВАТИЙ С.П.,   член  Комітету  Верховної  Ради  України  у закордонних справах (виборчий округ 222,  м.Київ). Шановні народні депутати!  Я  вважаю  своїм обов'язком поінформувати саме народних депутатів про те,  що вперше за всі десять років моєї депутатської діяльності,    разом   із   міністерською,   в   Україні   вчинено безпрецедентний випадок порушення статусу народного депутата.  Те, що зробила Бориспільська митниця,  говорить про те,  що в депутата імунітету немає. Немає чого нам скасовувати!

 

     Я пройшов кордон,  я показав паспорт дипломата.  Після  цього людина,  яка  мене перевіряла,  сказала:  "Почекайте".  Я пішов на "зелений коридор"  у  загальному  залі,  не  через  офіційний  зал делегацій.  Людина,  яка  мене перевіряла,  сказала:  "Почекайте". Пішла,  щось спитала,  потім приходить і каже:  "Віддайте мені ваш паспорт".

 

     Я кажу:  "Вибачте,  паспорт  я  вам  не  віддам".  Я  витягую посвідчення  народного  депутата  і  кажу:  "Я  народний   депутат України, моє прізвище таке-то. На якій підставі ви мене примушуєте показувати свої речі?" Це до того,  що говорив учора  Соловков  чи Соловйов  (не  знаю,  як  його  прізвище),  що  нас  не впізнали в обличчя.

 

     Далі. Я запитав,  на якій підставі. Що я перевожу: наркотики, контрабанду,   валюту,   порнографію?   На   якій   підставі  мене обшуковуєте? Скажіть, який злочин я чиню? Хто дав наказ?

 

     - Дав наказ якийсь  начальник.  Я  говорю:  "Принесіть  мені, депутату,  копію  наказу.  Давайте  цього  начальника,  що  віддав наказ".  Приходить  ця  людина,  представився  -  Козін  Володимир Іванович   (може,   я  плутаю  прізвище),  -  каже:  "Я  заступник начальника Бориспільської митниці".

 

     Я кажу: "Будь ласка, покажіть своє посвідчення".

 

     - Вам нічого я показувати не буду.

 

     Кажу: "Я  вам  показую  своє  депутатське  посвідчення.  Я  - народний депутат. Я вимагаю від вас показати своє посвідчення".

 

     Він мені каже: "У мене є форма і погони, мені цього досить".

 

     Я кажу: "Представтеся, будь ласка".

 

     Короче кажучи, це тривало півгодини.

 

     Після цього,  коли  двері  зачинено  і  видно,  що  поставили десяток працівників не тільки митниці,  а й  десяток  охоронців  у цивільному,  я  питаю:  "Хто  це  такі  в  цивільному?".  Мені він відповідає: "Це ті, хто на роботі".

 

     Я був вимушений показати всі свої речі.  Я розкрив  сумку,  я показав... Я вже журналістам казав, що я йому показував.

 

     - Дивіться:  це мої труси,  це моя майка, це моя зубна щітка, це мої приналежності для гоління,  це моя парасолька.  Що  ще  вам треба,  роздягнутися?  - Це відбулося з народним депутатом.  Після цього я запитав: "Я пройшов митний огляд?"

 

     Він каже: "Пройшли". - "Я можу вийти?" Він каже: "Так".

 

     Шишкін після цього теж пройшов паралельно. Він теж пройшов.

 

     Я спрямував до дверей,  тих,  що  розчиняються  в  загальному залі. Я почув у цей час, що депутат Жир каже: "Оце касета, на якій записано про те,  що Президент віддає злочинні накази виконувати і так  далі,  і  таке інше".  Коли я почув цю фразу,  я повернувся і побачив, що касета стоїть на стойці, де проходять митний огляд.

 

     Я взяв цю касету і пішов на вихід.  Двері  зачинилися.  Кажу: "Чому ви мене не випускаєте?" - "Віддайте касету".  Кажу:  "Але це моя касета.  Я дав Жиру,  щоб він її провіз".  Він каже: "Віддайте касету,  ми вас не випустимо".  Після цього я повернувся і справді бачу:  немає виходу. Тому що оригінали всі віз я, а то була копія. Я  віддав  цю касету і,  звичайно,  що тоді я підійшов до дверей і кажу: "Відкрийте двері". Він не відкриває. Прийшли люди вже, бо то один  вихід,  з  возиками:  "Та  що ви тут робите,  випустіть нас, простих людей,  бо ми не  можемо  вийти".  Відчинилися  двері  ось настільки,  я проник через цю щілину,  вибіг, але не побачив знову обличчя тих людей,  які  нас  супроводжували  із  Відня  в  літаку безкоштовно  -  за державний кошт,  з якої служби,  я не знаю.  Це треба з'ясовувати,  бо ті обличчя нам були відомі з Відня,  і вони зустрічали нас на кордоні, і я почув фразу: "Цього не випускати".

 

     Я не знав,  що зі мною будуть робити після того, як пройшов я цей кордон.  Але мені вдалося вскочити у  свою  машину  і  негайно виїхати  до  будинку  Верховної  Ради,  де  я  міг почувати себе в безпеці.

 

     Що було із Шишкіним і Жиром,  вони вам розкажуть.  Але,  люди добрі,  народні депутати, громадськість, скільки ми будемо слухати оцю "лапшу" про діаманти,  про якісь групи,  які  мають  підірвати дамбу?  Скільки ми це будемо слухати від спецслужб України? Це про Африку.  Нас справді мають за африканців,  коли кажуть  про  якісь діаманти. Кажуть, що нас не впізнали. Що це є?

 

     Я хочу,  щоб  ви всі сьогодні подивилися відеозапис,  який ми привезли, в сесійному залі разом із журналістами. Ви повинні перші отримати інформацію! Ви і більше ніхто! Тому що... (Оплески).

 

     ГОЛОВА. Дякую. Вимкніть мікрофон.

 

     ГОЛОВАТИЙ С.П.  Тому що вже канали - ICTV,  "1+1" - передають протоколи.  Де взявся протокол на цих каналах? Ми нікому ще нічого не давали!  Що це є? Я хочу, щоб ви перші побачили і почули, що ми привезли з однієї з європейських країн.

 

     ГОЛОВА. Вікторе Івановичу, будь ласка.

 

     ШИШКІН В.І., заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань правової політики (виборчий округ 133,  Одеська область). Я время тянуть не буду,  но думаю,  что пять минут  не  хватит.  Я только по фактажу.

 

     Выполняя задание  нашей  комиссии  по  встрече  с  тем лицом, которое передало Александру Александровичу Морозу  соответствующую информацию,  мы  выехали  за  границу  и  везли оттуда и копии,  и некоторые   оригиналы   документов,   оригинальный   протокол    и оригинальную   аудиокассету   (она   вот  у  меня  здесь,  в  этом магнитофоне), копии видеокассет и копии протоколов.

 

     Мы понимали вполне,  что в VIPе нас может ждать засада, а VIP является  ограниченной  территорией,  где никто никогда не увидит, что с нами произошло.

 

     В связи с этим  мы  пошли  через  общий  зал  вместе  со  150 (примерно)  пассажирами,  которые  прибыли  двумя  рейсами  в этот период: один - из Вены, второй - из Парижа. Мы предявили, как все граждане,  паспорта,  и пограничники нам поставили соответствующие печати.

 

     Я хочу  обратить  внимание:  после   предявления   паспортов пограничникам,  что  соответствует закону,  другие органы не имеют право  пересматривать   наши   паспорта,   поскольку   мы   прошли пограничный   контроль   и  оказались  на  территории  государства Украина.

 

     После этого наступила таможенная полоса.  Впервые  я  увидел, что  таможенник говорит:  "Вернитесь и поставьте на телевизор ваши вещи".  Я  по  этому  поводу  пошутил,  что  обычно  в  нормальных цивилизованных странах вещи ставят тогда, когда входят в самолет - с целью безопасности полета, а не с целью проверки.

 

     Однако я предявил свои вещи на профильтрацию,  после этого я последним подошел к таможенникам,  которые осматривают вещи. В это время увидел,  что они требовали у  депутата  Жира  и  у  депутата Головатого  предявить  вещи  для  непосредственного осмотра.  Они предявили свои удостоверения. Я сам видел, как они показывали эти удостоверения,  что  они  народные  депутаты.  Я думаю,  что и без удостоверений наши лица знают,  потому что Козин,  как заместитель начальника  Бориспольской  таможни,  подошел  ко  мне  и  говорит: "Виктор Иванович, вы бывший Генеральный прокурор, но вот нам нужно это   все   посмотреть".  Так  что  безо  всяких,  как  говорится, документов знали,  что мы народные депутаты. Головатый в это время начал  эмоционально показывать свои вещи,  а я предявил свои вещи на осмотр.  У того таможенника,  который это делал,  на лице  было написано,  что  он  выполняет  грязную  работу  и  это  ему  очень неприятно.  Он сделал вид,  что просмотрел мои вещи,  и вернул.  У Жира  кассета  была изята.  В это время все это снималось скрытой камерой, которую определил Жир, как полковник Службы безопасности. Мы  подошли  к  этому молодому человеку с этой камерой и попросили предявить свои документы.  Он начал от нас бежать  и  удалился  в соответствующую линию.

 

     Когда закончилась  вся  эта  канитель,  я  это так называю (а первым ушел Головатый, и мы правильно сделали, что он ушел, потому что   у   него  были  оригинальный  протокол,  копии  оригинальных протоколов),  мы остались  и  продолжали  уже  теперь  предявлять претензии таможне, составляя акт о их незаконных действиях.

 

     В 4  часа  05  минут  мы вышли с территории,  а самолет сел в половине второго.  Я позвонил в Высшую раду юстиции, вызвал машину как  член  Высшей  рады юстиции.  Но зная,  что за нами могут быть блокада и хвост, мы пошли в VIP. Уже пройдя все проверки, в VIPе в течение пяти минут при пустом зале, где никого не было, сотрудники к нам подбегали раза три-четыре  и  переспрашивали  наши  фамилии, откуда мы прибыли.

 

     Потом через  пять  минут  один из сидящих здесь депутатов (он может сам себя назвать),  улетающий  в  другой  город,  прибыл  на машине, дал нам свою машину, чтобы мы уехали в Киев. Таким образом мы имели возможность уехать раньше,  чем пришла наша машина.  А та сотрудница,  которая  находилась  в  это  время  в VIPе,  пыталась препятствовать нашему уходу.  Мы  говорим:  "На  каком  основании? Таможню  мы  прошли,  пограничный контроль мы прошли,  какие к нам претензии?"  Говорит:  "Я  не  знаю,  позвоните  тому  начальнику, который дал такое распоряжение".

 

     Это я  еще  буду  звонить какому-то начальнику,  который дает незаконное распоряжение?  Мы в  VIPе  находились  не  сразу  после прибытия,  а  просто  вошли  как в комнату отдыха.  Мы после этого уехали  в  Киев  на  машине,  предоставленной  нашим  коллегой   - депутатом, находящимся в зале. Вот весь фактаж.

 

     ГОЛОВА. Дякую. Олександр Олександрович Жир.

 

     Та ви ж не були там, чого ви весь час руку дерете.

 

     ЖИР О.О.,  голова підкомітету Комітету Верховної Ради України з  питань  боротьби  з  організованою  злочинністю   і   корупцією (виборчий округ 35,  Дніпропетровська область).  Шановні колеги! Я не буду повторювати те, що було розказано моїми колегами, оскільки це вже сьогодні до вас було доведено.  Я хотів би засвідчити,  що, відлітаючи  з  Відня,  ми   добре   розуміли,   що   так   званими спецкур'єрами  (їх  було  четверо),  ми взяті під нагляд.  Коли ми прибули  до  Києва,  до  Бориспільської  митниці,  і  підійшли  до прикордонної лінії,  то я побачив, що за її межами стоїть декілька десятків людей,  серед яких були і ті,  кого  я  не  раз  бачив  у приміщеннях   Служби   безпеки.  Ми  зрозуміли,  що  зараз  будуть відбуватися дії,  далекі від тих,  які мають назву законні.  І  ми були до них готові.

 

     Нам, справді,    надали    коридор,    в    якому   поставили рентгенівський апарат.  Я,  справді,  відмовився, розуміючи, що це треба  робити,  від  того,  щоб ставити свої речі.  Ми підійшли до митного кордону,  подали наші дипломатичні паспорти,  але  митники заявили, що цього недостатньо, що сьогодні специфічний день. День, коли відмінено всі інші нормативні  документи  і  мають  проходити контроль усі. Ми подали посвідчення народних депутатів і запитали: можливо,  за  ці  дні,  поки  нас  не  було,  прийняті  зміни   до законодавства? Відповіді ми не отримали.

 

     Нам було заявлено: шановні, якщо у вас є якісь зауваження, ви маєте право звернутись із депутатським зверненням і ми  вам  через десять  днів  дамо  відповідь.  Це  заявляв  заступник  начальника Бориспільської митниці.

 

     Після цього я  не  заперечував.  Ми  розуміли,  що  в  даному випадку   будьякою   ціною   буде  проведено  огляд  речей.  Я  не заперечував із самого початку,  я поклав свій багаж і сказав, що я не заперечую,  але просив би скласти протокол. І це підтверджували всі митники.  Я запропонував робити це власними  руками  митникам. Вони  відмовлялися.  Прийшов  знову (він приходив і уходив) перший заступник начальника митниці, який каже (дослівно): "Я наказую вам проводити огляд".

 

     Після цього,  це  була  жінка  (є  прізвища  ці)  і працівник митниці,  вони почали огляд речей.  Було вилучено спочатку  (сумка довга) аудіокасету,  потім відеокасету. Після цього далі вже огляд не проводився.  Хочу сказати,  що далі було ще  три  касети.  Якщо шукали   діаманти,   то  чому  їх  не  шукали  в  тих  касетах?  Я запропонував:  я не проти того,  що ви вилучаєте,  я хотів би, щоб було проглянуто цю касету разом зі мною і складено протокол.  Мені було відмовлено.

 

     Швидким кроком підходить молода людина, забирає ці дві касети і  покидає  зал,  де  ми  проходили огляд.  Вона повернулася за 20 хвилин.  Я відразу роблю заяву,  що касета пошкоджена. Я пропоную: давайте  переглянемо  її  разом  і  складемо  протокол -мені також відмовили.  Я запросив:  нехай прийде ця  людина,  яка  проглядала касету і знешкодила.  Її привели хвилин за 10. Він подав документ, що він є працівник митниці.  Прізвище, все це є. І він пояснив, що він   цю  касету  проглядав  у  приміщенні  поруч  на  відеокамері незнайомої  йому  людини.  Проглянувши  цю  відеокасету  (це  його слова),  він  не  знайшов  будь-яких  речей,  які є заборонені для ввезення в Україну,  і він прийшов її повернути.  Я  його  запитав просто  по-людськи:  "Навіщо  ти  знешкодив?".  Він червонів,  але відповіді не давав.

 

     Коли ми зрозуміли,  що Сергій Головатий уже перебуває в Києві і  головні  докази,  які  ми  везли  із собою,  вже в безпеці,  ми покинули митницю.  Нас відпустили.  Ми перейшли до залу  офіційної делегації, де нас також намагалася зупинити жінка, але ми покинули територію на автомобілі народного депутата. У мене все.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Дякую, Олександре Олександровичу.

 

     Шановні народні депутати! (Шум у залі).

 

     Я так зрозумів,  що хочуть,  щоб виступив Соловков  -  голова Державної митної служби.  Так?  Не будемо голосувати.  Віримо,  не будемо голосувати. Юрію Петровичу. Що? (Шум у залі).

 

     Прошу уваги!

 

     СОЛОВКОВ Ю.П.,  голова  Державної  митної   служби   України. Шановні народні депутати! Мені, як голові Державної митної служби, про події,  які відбулися 8...  Я без підказок обійдуся...  (Шум у залі).

 

     ГОЛОВА. Я вас прошу, ви ж будьте вже

 

     СОЛОВКОВ Ю.П. Якщо ви просили, давайте я вам розкажу. Якщо не треба, я можу не розказувати. (Шум у залі).

 

     ГОЛОВА. Шановні  народні  депутати,  ви  подивіться,  скільки людей на... Ну, так ви поводьтеся в рамках! Чого ви кричите? Ви не даєте йому слова сказати.

 

     СОЛОВКОВ Ю.П.  Про події, які відбулися 8 грудня при прибутті рейсу

 615 з Відня,  мені  стало  відомо  в  п'ятницю  ввечері.  Коли  я проводжав   літерний   рейс,  мені  доповів  виконуючий  обов'язки начальника митниці. Це було ввечері, після 8-ї години.

 

     Після того я зібрав керівний склад Державної митної служби  і зранку  9  грудня  (це  було  в суботу вже зранку) видав наказ про проведення службового  розслідування  по  цьому  факту.  9  грудня зранку я видав наказ!

 

     Ця група,   яка   проводить   службове  розслідування,  вчора практично завершила опитування всіх  причетних,  хто  працював  на митниці  в  той  час.  І  сьогодні я буду затверджувати результати цього службового розслідування.

 

     Попередню інформацію я вже  маю.  Я  вам  хочу  сказати,  що, справді,  вчора  я  робив  заяви.  Заяви  про те,  що преса в мене запитала, я робив на підставі тих письмових пояснень, які в мене є на  руках,  які  написали  працівники митниці.  Діамантів не було. Діамантів не було! Ніхто не... (Шум у залі).

 

     ГОЛОВА. Я звертаюся до депутатів: поводьтеся в рамках регламенту.

 

     СОЛОВКОВ Ю.П. Я хочу сказати, що вчора до 16 години 30 хвилин до Державної митної служби ніхто ні з якими заявами про оскарження дій і таке інше не звертався. Перший, хто звернувся, - це народний депутат Жир Олександр Олександрович, який учора прибув з офіційним зверненням  і  з  проханням надати відповіді на всі поставлені ним питання.

 

     Ми буквально сьогодні надамо на всі питання,  які він  задав, відповіді.

 

     Що я  хочу  сказати  по  суті  справи.  Я  вам хочу абсолютно відверто сказати:  керівники Державної митної служби, я особисто і мої заступники, ніяких доручень стосовно цього рейсу спеціально не отримували, і ніяких доручень нікому на митницю не направляли.

 

     Ще шостого    числа,    після    виявлення    діамантів     в Дніпропетровську, було єдине орієнтування - без зазначення рейсів, без зазначення напрямків,  прізвищ і так далі - загальне,  яке  ми отримуємо   кожного   тижня   по   декілька.   Ніяких  спеціальних орієнтувань не було. Абсолютно.

 

     Що стосується дій наших посадових осіб.  Я вам хочу  сказати, що   після   того,   як   я   вчора  поспілкувався  з  Олександром Олександровичем,  ми  вбачаємо  в  діях  посадових  осіб   митниці порушення чинного законодавства. Дати їм повну оцінку можна тільки після відповідного проведення опитування й оцінки цих показань.

 

     Але хочу  сказати,  що  Козін,  Марцинюк  та  Глущенко,   які безпосередньо   брали  участь  у  цих  заходах,  відсторонені  від виконання  своїх...  (Шум  у  залі).  Я  не  казав,  що  вони   не відсторонені. Я сказав, що з їхніх пояснень випливає, що вони наче не  порушували.  Але  після  того,  як  було  отримано   додаткову інформацію,  ми відсторонили їх від виконання службових обов'язків і тепер завершуємо службове розслідування.

 

     Відсторонили у зв'язку з надходженням від народного  депутата інформації про порушення.

 

     Згідно з  письмовим  поясненням того ж Козіна він ні від кого ніяких команд не отримував (Шум у залі). Шановні народні депутати! Давайте ми дочекаємося закінчення розслідування. Прокуратура зараз серйозно займається.  Я думаю,  що вони опитають  кожного  (Шум  у залі).

 

     Я ще  раз  заявляю:  ніяких  доручень з боку Державної митної служби до Бориспільської митниці не надходило ні в  усному,  ні  в письмовому вигляді (Шум у залі). Я знаю, що мені робити, знаю.

 

     ГОЛОВА. Юрію Петровичу, ви завершили інформацію? Дякую.

 

     Шановні народні депутати!  Ми використали час, ви бачите, вже 40 хвилин...  Я вас прошу: ми діємо не в рамках Регламенту! (Шум у залі).

 

     Так, надаю  слово з процедури.  Депутати Асадчев,  Симоненко, Таран (Терен), Омельченко.

 

     АСАДЧЕВ В.М.,  голова  підкомітету  Комітету  Верховної  Ради України   з   питань  бюджету  (багатомандатний  загальнодержавний виборчий округ,  НРУ). Шановний Іване Степановичу! Шановні народні депутати!  Я хочу вам сказати,  що вищим представницьким органом в Україні є не Погоджувальна рада, а Верховна Рада України, і тому я дуже  прошу вас,  Іване Степановичу,  поперше,  поставити зараз на голосування  пропозицію  відкрити  процедуру  запитань  до  голови митної  служби  і до Генерального прокурора;  по-друге,  попросити наших  колег  народних  депутатів,  які  привезли  ці   матеріали, продемонструвати їх,  коли вони будуть готові нам,  і поставити це на голосування - розпочати процедуру демонстрації тоді,  коли  все буде готово.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Симоненко Петро Миколайович.

 

     СИМОНЕНКО П.М., член Комітету Верховної Ради України з питань правової  політики  (багатомандатний  загальнодержавний   виборчий округ,   КПУ).  Фракция  коммунистов.  Как  мы  видим,  "бархатная революция" успешно завершается.  Получили те  результаты,  которые хотели.  Как  говорят  в  народе,  птицу  судят  по полету либо по помету.

 

     Поэтому я предлагаю следующее.  В обязательном порядке сейчас

- это чрезвычайная ситуация как в парламенте,  так и в государстве

- немедленно  продолжить  обсуждение,  немедленно  посмотреть  эту кассету,  немедленно  доложить,  кто  давал команды,  и немедленно принимать меры, пока против нас не приняли немедленно мер.

 

     И я  обращаюсь  еще  раз  к  так  называемому  парламентскому большинству:  "бархатная  революция"  завершится  иными  путями  и методами.

 

     Поэтому я вношу от фракции предложение продолжить обсуждение, выслушать   все   точки  зрения,  немедленно  посмотреть  кассету, немедленно вызвать сюда  соответствующих  должностных  лиц,  чтобы получить ответ на вопрос,  кто давал команду,  чтобы они доложили, какие меры предприняты в  государстве  по  пресечению  бандитизма, воровства,  влияния олигархов и,  по сути дела, диктатуры, которая установлена  в  криминально-полицейском  государстве.  И   принять решение.

 

     ГОЛОВА. Депутат Таран (Терен).

 

     ТАРАН (ТЕРЕН)  В.В.,  член  Комітету Верховної Ради України з питань    свободи    слова    та    інформації    (багатомандатний загальнодержавний    виборчий    округ,   НРУ).   Шановний   Іване Степановичу!  Я теж наполягаю на тому,  щоб касета була  показана, але прошу передати слово Олександру Олександровичу Морозу.

 

     ГОЛОВА. Увімкніть мікрофон депутата Мороза.

 

     МОРОЗ О.О.  Шановні  депутати!  Я  прошу уваги.  Тут є кілька моментів,  на  які  треба  зважити.  Я  хотів  би   певним   чином дезавуювати  сказане Петром Миколайовичем з приводу там більшості, меншості, "оксамитової революції" тощо. Це зараз не потрібно. Мова йде про долю депутатів, тим більше що спаплюжили честь депутатів з більшості. Це перше.

 

     Друге. Ми  бачимо,  що  і  Генеральний  прокурор,  і   голова Державної  митної  служби  кажуть  неправду,  адже  засоби масової інформації використовуються ними  в  іншому  сенсі.  Соловков  уже говорив на телебаченні, що йому від Служби безпеки була команда, а тут виявляється, він взагалі нічого не знав. Ну хіба можна брехати з трибуни Верховної Ради!

 

     А потім подивіться: привезли документи, які підтверджують, що записи були насправді.  То чому ж тоді прокуратура до цих  пір  не відмовляється  від  своєї  дурної затії про порушення кримінальної справи за фактом наклепу? Про що мова йде?

 

     Я думаю, це дуже серйозне питання, щоб його не обговорювати.

 

     ГОЛОВА. Питання серйозне,  ми використали 43 хвилини  (Шум  у залі).

 

     Депутати Омельченко  і  Юхновський.  Ще  два сектори.  Ще дві хвилини в нас є.

 

     ОМЕЛЬЧЕНКО Г.О.,  голова підкомітету Комітету Верховної  Ради України  з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією (виборчий  округ  146,  Полтавська  область).  Українська  народна партія "Собор", організація "Антимафія". Шановні народні депутати! Шановні співвітчизники! Ситуація, яка сьогодні склалася в Україні, дає  українському  народу,  кожному патріоту України конституційне право  діяти  в  стані  крайньої  необхідності  по  відношенню  до Президента  Кучми,  міністра  внутрішніх  справ Кравченка,  голови Служби безпеки України Деркача.

 

     Шановний пане  Генеральний  прокурор!  Якщо  ви  не   вживете відповідних  заходів,  ми  будемо  діяти і стосовно до вас у стані крайньої необхідності.  Що це  таке,  ви  знаєте  з  Кримінального кодексу України.

 

     Пане Соловков!  Протягом  24  годин  подайте у відставку і не ганьбіть погони і своїх підлеглих!

 

     І ми вимагаємо показати всі ці відеокасети, які привезли наші колеги,  щоб  побачив  увесь  світ.  У  мене  в  руках  ось дві ці оригінальні касети.  Одну з них я продам Президенту,  подарую,  за одну  копійку,  Литвину - за 33 копійки,  а для керівників силових структур буде інша такса.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Ігор Рафаїлович Юхновський. Будь ласка.

 

     ЮХНОВСЬКИЙ І.Р.,  голова Комітету Верховної  Ради  України  з питань  науки і освіти (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ, НРУ). Український народний рух. Шановний Іване Степановичу! Шановні  депутати!  Я  хочу  закликати  вас  всіх до спокою (Шум у залі).

 

     Я хочу закликати вас всіх берегти Верховну  Раду  України.  Я хочу закликати вас берегти державу.  Ми повинні все вислухати так, як тут пропонувалося,  але при тому ми повинні зберегти  спокій  і розміреність.  Я  хочу  звернутися до більшості,  яка теж має бути збережена:  при  всіх   цих   обставинах   ми   маємо   вести   це розслідування.

 

     І тому  я  вас  прошу,  Іване Степановичу,  наберіться сили й твердості і розумно ведіть Верховну Раду (Шум у залі).

 

     ГОЛОВА. Дякую,  усі висловилися. Я набираюся сили і звертаюся до  вас  з  таким  проханням.  Ми  використали 45 хвилин.  Якщо ми включаємо це питання до порядку денного (я ще раз кажу:  45 хвилин ми  використали,  подивіться) і продовжуємо час,  і якщо готові ці доповідачі, про що йшла мова у пропозиції Валерія Асадчева... Щодо касет, то я не знаю, де ви їх будете показувати.

 

     ГОЛОСИ ІЗ ЗАЛУ. Здесь!

 

     ГОЛОВА. Для цього ж треба підготувати зал. А де показувати?.. (Шум у залі). Так це ж треба принести його.

 

     Навіть апаратуру,  щоб показувати, треба ж знайти й принести. Тому я вношу пропозицію:  або ми зараз продовжуємо розгляд питання порядку денного  щодо  уряду...  (Шум  у  залі).  Або  тоді  треба оголосити перерву для того, щоб зорганізуватись разом із тими, хто хоче показати, і підготувати апаратуру, яку потрібно.

 

     Перша пропозиція,  що  її  вніс  депутат  Асадчев:   включити питання до порядку денного,  поставити запитання посадовим особам, які надали інформацію, і надати можливість народним депутатам, які про це заявили,  технічну можливість показати ці касети в залі.  Я ще раз кажу:  технічна можливість.  Хто за  цю  пропозицію,  прошу голосувати.

 

     "За" - 281.

 

     По фракціях покажіть (Шум у залі).

 

     Тепер щодо часу. Скільки часу ви пропонуєте на це? 45 хвилин? За регламентом - 45 хвилин.  Ми  вже  використали  45  хвилин,  це подвійний буде.

 

     Депутат Семенюк.

 

     СЕМЕНЮК В.П.,  член  Комітету Верховної Ради України з питань аграрної   політики   та   земельних   відносин   (багатомандатний загальнодержавний  виборчий  округ,  виборчий  блок СПУ та СелПУ). Фракція Соціалістичної і Селянської партій (Лівий центр).  Шановні колеги  народні депутати!  Ми з цього залу можемо вийти лише тоді, коли побачимо відеокасету,  послухаємо всіх представників  силових структур,   задамо  їм  запитання,  почуємо  відповіді.  Сьогодні, повірте мені, нас об'єднує купол.

 

     Я хочу звернутися до більшості:  над вами сокира!  Вийдемо за межі  цієї  зали  -  сокира піде по вас.  Шановні колеги!  Давайте поважати один одного.

 

     І, шановний Іване Степановичу,  давайте не робити перерву. До 12.30, поки виступатимуть представники силових структур, апаратуру можна піднести.  Касета в цьому залі.  Ми її  побачимо,  поставимо питання   представникам   силових  структур,  приймемо  відповідне рішення, потім будемо продовжувати роботу.

 

     Ми вже звикли в цьому залі,  що  треба  працювати  ввечері  - будемо працювати ввечері, треба працювати вночі - будемо працювати вночі! Але себе паплюжити, шановні колеги, ми не повинні!

 

     Тому давайте приймемо сьогодні розумне рішення: працювати без перерви.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Валентино  Петрівно,  добре,  що  ви сказали,  що над більшістю сокира.  А тих, що в опозиції, ніхто ж не чіпає, так же? Це над більшістю сокира сьогодні.

 

     Депутат Ратушний.

 

     РАТУШНИЙ М.Я.,  голова  підкомітету  Комітету  Верховної Ради України  з  питань   законодавчого   забезпечення   правоохоронної діяльності (виборчий округ 164,  Тернопільська область).  Шановний Іване Степановичу!  Шановні колеги! Звинувачення й інформація, які тут   прозвучали,   аж   надто  серйозні,  щоб  до  них  ставитися легковажно. І в цих питаннях потрібна ясність.

 

     Тому я пропоную побудувати нашу роботу надалі в такий спосіб. Деякі  фракції  просять  зробити  технічну перерву.  Вони згідно з Регламентом мають на це право.

 

     Проглянути касету,  як просили депутати, які її привезли з-за кордону. Після того буде більший обсяг інформації.

 

     Я думаю,  Генеральний прокурор,  представник митниці можуть в той час залишатись тут,  дати відповіді  на  запитання,  які  є  в народних   депутатів.   І   відповідно  депутати  можуть  під  час обговорення  зробити  правову  оцінку  згідно   з   повноваженнями Верховної Ради.

 

     Тому я   пропоную   зробити   перерву,  забезпечити  технічні можливості для  перегляду  цієї  касети,  а  після  того  провести обговорення даного питання.

 

     ГОЛОВА. Ви зрозуміли пропозицію депутата Ратушного?

 

     Депутат Симоненко.

 

     СИМОНЕНКО П.М.  Фракція комуністів.  Ми принципово підтримємо пропозиції,  які були висловлені в цьому залі  різними  сторонами: обов'язково  треба переглянути касету в залі,  не роблячи перерви; невідкладно  після  цього  заслухати  відповіді  на  запитання   і Соловкова, і Генерального прокурора і обмінятися думками.

 

     І, справді,  Іване  Степановичу,  не потрібно великої перерви робити:  двохтрьох хвилин  достатньо,  щоб  принести  телевізор  і відеомагнітофон  з  якого завгодно кабінету,  що поруч,  переноску невелику зробити,  підключити,  і  зараз  переглянемо.  А  перерву пропоную  не  робити.  Але  обов'язково залишитися в залі,  у залі переглянути цю касету.

 

     ГОЛОВА. Депутат Філенко.

 

     ФІЛЕНКО В.П.,  член Комітету Верховної Ради України з  питань правової   політики  (багатомандатний  загальнодержавний  виборчий округ, НДП). Шановний Іване Степановичу! Шановні народні депутати! Щодо    висловлених    пропозицій    (спробую   їх   більш   чітко заргументувати).

 

     Перше. Перерву не робити. Якщо ми включили питання до порядку денного,  надати  слово  для  відповідей  на  запитання  депутатів Генеральному прокурору та іншим представникам силових структур.

 

     Друге. Проглянути касету.

 

     Третє. У разі потреби провести обговорення.

 

     Четверте. Дати доручення профільному  комітету  Кармазіна  за час дискусії підготувати проект нашого рішення.

 

     І останнє.  Я звертаюся до працівників техслужб.  У нас є два великих екрани.  Я  практично  впевнений,  що  технічно  абсолютно нескладно  зробити  демонстрацію на екранах,  які є в нашому залі. Дворові музичні команди  такі  телевізори  використовують  завжди, коли  роблять  концерти.  Очевидно,  така  електронна програма є в розпорядженні системи "Рада".

 

     ГОЛОВА. Володимире  Пилиповичу,  у  нас  поки,  слава   Богу, концертів не роблять.

 

     Депутат Бойко.

 

     БОЙКО Б.Ф.,  член  Комітету  Верховної  Ради України з питань прав  людини,  національних  меншин  і  міжнаціональних   відносин (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  НРУ).  Шановні народні депутати!  Я  прошу  уваги,  прошу  заспокоїтися,  шановні народні депутати!

 

     Шановний Іване  Степановичу!  Я  прошу  вас керуватися тільки Регламентом і лише Регламентом.

 

     Шановні народні депутати, представники так званої більшості і правих фракцій!  Те,  що зараз робиться у Верховній Раді,  нагадує стару приказку:  якщо твій ворог тебе хвалить,  значить,  ти робиш щось не так.

 

     От зараз, коли ми бачимо таке єднання, дивне єднання, окремих представників правої фракції і лівих,  то це наводить на  роздуми. Це наводить на роздуми! (Шум у залі).

 

     Я переконаний  у тому,  що в Україні здійснюється такий самий сценарій, який здійснений був у Молдові.

 

     Тому, Іване Степановичу,  ви,  як один із людей,  які повинні зберігати  законність  в  Україні,  повинні  зробити все,  щоб усе робилося  згідно  з  Регламентом.  За  Регламентом  перегляд  усіх матеріалів  у Верховній Раді можливий.  Для цього в нас є кінозал, повинні зробити перерву.  Усі,  хто хоче, спускайтеся в кінозал і, будь ласка,  переглядайте. Хто хоче, повинен працювати у Верховній Раді.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Володимир Марченко.

 

     МАРЧЕНКО В.Р.,  член Комітету Верховної Ради України з питань економічної політики, управління народним господарством, власності та інвестицій  (виборчий  округ  161,  Сумська  область).  Фракция Прогрессивной социалистической партии Украины. Уважаемые депутаты! Мы поддержали  предложение  Асадчева  и  считаем,  что  необходимо продолжить  и  обсудить  этот  вопрос,  разделив его на две части: нарушение прав депутатов,  что является недопустимым,  и  просмотр кассеты как вопрос о Гонгадзе.

 

     Иван Степанович!  Я  прошу,  после  того как будет рассмотрен этот вопрос, дать мне возможность выступить в течение пяти минут с заявлением   от   фракции  Прогрессивной  социалистической  партии Украины о событиях в Кривом Роге.

 

     Когда депутатов незаконно осмотрели,  то сегодня эта проблема поднимается  здесь,  в Верховном Совете.  А в Кривом Роге во время теракта пострадали три народных депутата и еще 51  человек,  но  в результате  Верховный  Совет  до  сих  пор  не  заслушал  народных депутатов Витренко,  Лимар,  меня в том числе, по этим событиям. А сегодня общественное мнение сознательно уводят от этой проблемы.

 

     Я прошу дать мне 5 минут для того, чтобы сделать заявление по этому вопросу.

 

     ГОЛОВА. Я особисто нічого не  можу  надавати,  це  ми  будемо голосувати.

 

     Уже обмінялися  думками,  ідуть  повтори.  Усі  процедури вже обговорили. 15 хвилин, час уже вийшов. Зараз принесуть сюди... Хто може  поінформувати?  Від  "Ради" скажіть,  будь ласка,  які у вас можливості.  Хто від "Ради"? Які можливості, щоб зараз переглянути касету?

 

     Та, телевізор зараз принесуть, тільки ж, я думаю, треба якось ефективніше зробити.

 

     Шановні народні депутати!  Кажуть,  що за півгодини  вони  це зроблять:  телевізор принесуть і так далі.  Може,  ми на півгодини зробимо перерву?

 

     ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ.  Иван Степанович,  дайте слово по процедуре  - ему и мне.

 

     ГОЛОВА. Увімкніть мікрофон депутата Єльяшкевича.

 

     ЄЛЬЯШКЕВИЧ С.А.,  заступник  голови  Комітету  Верховної Ради України з питань фінансів і банківської діяльності (виборчий округ 182,   Херсонська   область).  Уважаемые  коллеги!  Я  прошу  всех успокоиться.   Обратите   внимание   на   отсутствие    трансляции сегодняшнего заседания. Я возлагаю персональную ответственность на спикера Верховной Рады  Ивана  Степановича  Плюща  за  обеспечение сегодня трансляции Верховной Рады для того, чтобы граждане Украины знали о том, что у нас происходит.

 

     Уважаемый Иван Степанович Плющ!  Я  обращаюсь  к  вам  как  к человеку,  который обещал, что Кучма - 2 будет отличаться от Кучмы

- 1. Мне очень неприятно, что Плющ - 2 также отличается от Плюща - 1, но не в лучшую сторону.

 

     Уважаемый Иван  Степанович!  Давайте  продолжать  работу  без перерыва,  и обеспечьте персонально  трансляцию  сессии  Верховной Рады  Украины.  В противном случае те люди,  о которых идет речь и которые подозреваются в тяжелейших преступлениях,  смогут отдавать преступные приказы по отношению и к народным депутатам Украины,  и в целом к Верховной Раде.

 

     И прошу,  Иван Степанович,  пригласить сюда председателя  СБУ Деркача  и  Президента  Украины  Леонида  Даниловича Кучму.  Кроме этого, прошу пригласить министра внутренних дел.

 

     ГОЛОВА. Анатолій Єрмак.

 

     ЄРМАК А.В.,  член Комітету Верховної Ради  України  з  питань боротьби  з  організованою злочинністю і корупцією (виборчий округ 83,  Запорізька область).  Шановні колеги! Я пропоную зараз почати слухання,  задати  запитання  Генеральному прокурору.  А тим часом викликати сюди міністра внутрішніх справ,  голову  Служби  безпеки України, запросити Президента. Проголосувати про негайне включення прямої трансляції по  радіо  на  Україну,  щоб  український  народ побачив,  хто  ж  править державою і як забезпечує свободу слова і права людини.  Тільки пряма трансляція!  Я  прошу,  колеги,  Іване Степановичу,   прошу   підтримати   пропозицію  і  включити  пряму трансляцію.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Шановні народні депутати,  я ще раз звертаюся до вас. Я не можу до 12 години оголосити перерву, але для технічних потреб було б краще.  Зараз установили  б  апаратуру  і  через  півгодини почали б перегляд (Шум у залі). Тоді будемо чекати.

 

     Шановні народні  депутати!  На  вимогу  п'яти фракцій і груп: Народнодемократичної  партії,  "Відродження  регіонів",   "Трудова Україна",  Народного  руху і Партії зелених - оголошується перерва на 30 хвилин.

 

      (Після перерви)

 

     ГОЛОВА. Готово до показу? Готово? Тоді прошу уваги!

 

     Депутату Шишкіну  надається  слово  для  мотивації.   Вікторе Івановичу, до одної хвилини.

 

     ШИШКІН В.І.  Шановні колеги!  Я прошу уваги.  Іван Степанович надав мені можливість виступити з такого приводу.

 

     Я прошу с пониманием отнестись к этой пленке в  плане  задач, которые  ставила  перед  собою  комиссия,  и тех конкретных задач, которые были у группы депутатов, выехавших по заданию комиссии. Мы не хотели представить дополнительно какой-то материал, связанный с новыми открытиями, сенсациями. Задача была (исходя из той критики, которая   звучала   в   адрес  Александра  Александровича  Мороза) установить:  есть ли  такое  лицо  вообще:  имело  ли  такое  лицо техническую  возможность  записи;  производило ли оно эту запись и каковы мотивы,  поведенческие мотивы,  этого  лица,  что  касается передачи материала. Все.

 

     Мы действовали только в этих пределах.  Прошу на это обратить внимание.

 

     (Демонструється відеозапис)

 

     ГОЛОВА. Шановні народні депутати!  Час іде. Ми проголосували, що  після  того,  як продивимося касету,  надамо можливість задати запитаня трьом особам:  Генеральному прокурору,  Соловкову, голові Служби безпеки.  Так? (Шум у залі). Кравченко? Так ви ж бачите, що він приїхав.  Юрій Федорович же є. Не говорили ж про нього! Ми про трьох говорили! Депутате Червоній, не кричіть.

 

     Регламент - 45 хвилин (Шум у залі). Ні, ми вже три регламенти використали.... По 15 хвилин на кожного. І Кравченко також. Годину беремо.

 

     Михайле Олексійовичу, будь ласка.

 

     Прошу депутатів   записатися.   Висвітіть.   Уже   записалося достатньо.

 

     Валентина Семенюк.  За  нею  -  Михайло  Косів...   Висвітіть список.  Сизенко... Незрозуміло. Семенюк, Косів - це другий список тоді (Шум у залі).

 

     Я прошу,  висвітіть основний список.  До кінця.  Так. А тепер спочатку.

 

     Депутат Сизенко. За ним - депутат Мельник.

 

     СИЗЕНКО Ю.П.,  голова  підкомітету  Комітету  Верховної  Ради України з питань молодіжної політики,  фізичної культури, спорту і туризму  (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  КПУ). Фракция  Коммунистической   партии   Украины.   Уважаемый   Михаил Алексеевич!  Скажите  пожалуйста,  какие меры по закону необходимо принимать  вам,  как  Генеральному  прокурору,  для   того   чтобы пресекать подобные случаи коррупции в высших эшелонах власти?

 

     ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Преступности.

 

     СИЗЕНКО Ю.П. Да, преступности.

 

     ПОТЕБЕНЬКО М.О. Я прошу, дайте можливість говорити, а то шум. Якщо ви задали питання, вислухайте, будь ласка.

 

     Я вам хочу сказати,  що в  даному  чи  не  в  даному  випадку прокурору   надано  право  притягувати  осіб,  які  скоїли  злочин незалежно від становища.  Що стосується такої категорії  осіб,  як депутати,   то   тут  є  певна  процедура.  Думаю,  не  треба  вам пояснювати, ви краще знаєте закон, ніж я (Шум у залі).

 

     ГОЛОВА. Депутат Мельников. За ним - депутат Синько.

 

     МЕЛЬНИКОВ О.Б.,  голова підкомітету Комітету  Верховної  Ради України  з  питань  екологічної  політики,  природокористування та ліквідації наслідків  Чорнобильської  катастрофи  (багатомандатний загальнодержавний  виборчий  округ,  ПЗУ).  Прошу  передати  слово народному депутату Григорію Омельченку.

 

     ГОЛОВА. Увімкніть мікрофон депутата Омельченка.

 

     ОМЕЛЬЧЕНКО Г.О.  Народна  партія  "Собор".  Пане  Генеральний прокуроре!  Згідно зі статтею 94 Кримінальнопроцесуального кодексу інформація в засобах масової інформації,  на відеокасеті є мотивом для порушення кримінальної справи.

 

     Є всі  підстави  негайно,  тут або в Генеральній прокуратурі, порушити кримінальну справу, як мінімум, проти двох осіб, на руках яких,  можливо,  кров  Георгія  Гонгадзе  -  пана Кравченка і пана Деркача. Яке вами буде прийняте рішення щодо цих високих посадових осіб?

 

     І ще про одне хочу поінформувати. Коли відеоплівку показували в залі,  відключили трансляцію навіть у  маштабах  Верховної  Ради України, у робочих кабінетах!

 

     І на   завершення.   Пане   Кравченко!   Пане   Деркач!   Вам залишається...

 

     ГОЛОВА. Відключіть мікрофон (Шум у залі).

 

     В одну хвилину вкладайтесь!

 

     Будь ласка, відповідайте.

 

     ПОТЕБЕНЬКО М.О.  Ви маєте на увазі як підставу ту касету,  що подивилися?  Якщо  ви  маєте  на увазі цю касету,  то я думаю,  ви непоганий юрист і знаєте,  що одна ця касета підстав не дає,  поки не  буде  допрошена  людина,  за  яких  обставин  вона  давала  ці показання.  А що стосується інших касет - поки не  буде  проведена експертиза.

 

     ГОЛОВА. Дякую.  Василь  Данилович  Сінько.  За  ним  -депутат Ратушний.

 

     СІНЬКО В.Д.,  член Комітету Верховної Ради України  з  питань екологічної політики,  природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської   катастрофи   (багатомандатний   загальнодержавний виборчий  округ,  виборчий  блок  СПУ та СелПУ).  Шановний Михайле Олексійовичу!  Поважний  Михайле  Олексійовичу,  слухайте!  Я  вас питаю:  вам  досить цих матеріалів чи вам потрібно,  щоб хтось іще уточнював їх?

 

     ПОТЕБЕНЬКО М.О. Я вже відповів на це запитання.

 

     ГОЛОВА. Михайло Ратушний. За ним

- депутат Дорогунцов.

 

     РАТУШНИЙ М.Я. Український Народний Рух. Михайле Олексійовичу! У мене головне питання,  власне,  не до вас,  а до іншої людини  - фігуранта,  який  іще  буде  виступати,  чи  в  нього є пістолет і мужність?

 

     Але питання конкретно до вас. Стаття 121, яка покладає на вас обов'язки,  говорить  про  нагляд за додержанням законів органами, які проводять оперативно-розшукову діяльність,  дізнання, досудове слідство.  Чи  не  достатньо  ще  тих  матеріалів,  які є у вашому розпорядженні,  для того щоб ви, як Генеральний прокурор, виконали нарешті покладені на вас обов'язки?

 

     Дякую.

 

     ПОТЕБЕНЬКО М.О.  Дякую за питання. Я хочу сказати, що не лише Кримінально-процесуальним  кодексом,  а   Конституцією   (Основним законом) це покладено.

 

     Але ж я ще раз заявляю: поки мені не представлять людину, яку я повинен допросити і впевнитися в достовірності і переперевірити  (Шум  у  залі).  Хвилиночку!  Поки  не  буде проведена експертиза, ставити питання про притягнення Іванова,  Петрова, а завтра можемо опинитися і ми з вами, я думаю, незаконно.

 

     Я здійснюю  нагляд  за  законністю  і  повинен діяти в рамках закону.

 

     ГОЛОВА. Сергій Іванович Дорогунцов. За ним - депутат Дайнеко.

 

     ДОРОГУНЦОВ С.І.,  заступник голови  Комітету  Верховної  Ради України з питань науки і освіти (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  КПУ). Спасибі, Іване Степановичу. Я хочу передати слово Кравченку Миколі Васильовичу.

 

     ГОЛОВА. Увімкніть мікрофон депутата Кравченка.

 

     КРАВЧЕНКО М.В.,  заступник  голови  Комітету  Верховної  Ради України з питань промислової політики і  підприємництва  (виборчий округ  57,  Донецька  область).  Фракция  коммунистов,  Кравченко. Уважаемый Михаил Алексеевич!  Если честно сказать,  то мне  тяжело говорить  сегодня,  потому  что я искренне вам сочувствую.  Вы уже запутались в своей информации на телевидении, в средствах массовой информации.  На вас столько сейчас навесили,  что у меня следующий вопрос:  скажите, а не легче ли вам просто уйти на пенсию, написав сегодня заявление? (Оплески).

 

     ПОТЕБЕНЬКО М.О.  Я  відповідаю  на  це запитання,  спасибі за нього. Вдале запитання. Я відповім так само.

 

     По-перше, я не заплутався і не  заплутаюся;  по-друге,  я  не проти, якщо ви підете - з такою зрілістю, як ви сьогодні вирішуєте деякі питання.

 

     ГОЛОВА. Дайнеко Леонід Іванович. За ним - депутат Арабаджи.

 

     ДАЙНЕКО Л.І.,  голова  підкомітету  Комітету  Верховної  Ради України    з    питань   державного   будівництва   та   місцевого самоврядування (багатомандатний загальнодержавний виборчий  округ, КПУ).   Уважаемый   Михаил   Алексеевич!   Я   давно  вас  знаю  и действительно относился к вам с уважением.  И  надо  сказать,  что прокуратура  - это зеркало законности в государстве.  Но последнее время,  слушая ваши интервью,  ваши  заявления,  в  том  числе  по референдуму и так далее, просто диву даешься. Когда же прокуратура начнет исполнять свою конституционную  обязанность  и  следить  за законностью  в государстве и не покрывать преступников?  Ответьте, пожалуйста, на этот вопрос.

 

     ПОТЕБЕНЬКО М.О.  Я хотів би,  крім цих  питань,  тому  що,  я думаю,  вони вже з'ясовані, спитати: назвіть, де прокуратура діяла не в рамках закону?  Конкретно,  де я давав  не  в  рамках  закону відповіді? Тоді я буду давати конкретні відповіді на запитання.

 

     ГОЛОВА. Володимир Арабаджи. За ним - депутат Онуфрійчук.

 

     АРАБАДЖИ В.В.,  член Комітету Верховної Ради України з питань соціальної  політики  та  праці  (виборчий  округ  79,  Запорізька область).  Спасибо,  Иван  Степанович.  Прошу  передать слово Юрию Кармазину.

 

     ГОЛОВА. Увімкніть мікрофон депутата Кармазіна.

 

     КАРМАЗІН Ю.А.,  голова  Комітету  Верховної  Ради  України  з питань  боротьби з організованою злочинністю і корупцією (виборчий округ 134,  Одеська область).  Місто-герой Одеса. Пане Генеральний прокурор!  Усі ми зараз побачили, що живемо в "кучменістані", а не в державі  Україна.  Мені  відомо,  що  стосовно  експертизи,  яка призначена,   вами  дано  команду  зробити  "правильні"  висновки. Правильні - у смислі сфабрикувати.

 

     У мене тоді до  вас  запитання:  чи  давались  вам  незаконні вказівки  про  порушення  справ щодо політичних опонентів Леонідом Кучмою? Це перше.

 

     Друге. Чи  маєте  ви  тепер  достатній  привід,  передбачений статтями   4,   94,  97  Кримінально-процесуального  кодексу,  для порушення негайно,  прямо зараз у цьому залі  кримінальної  справи щодо осіб,  про яких ми зараз чули?  Чи є достатні підстави чи ні? Питання до юриста.

 

     І, будь ласка,  відповідайте на  друге  питання  також  -  чи давались  вам  вказівки?  Бо  ми  маємо  докази,  що такі вказівки давались.

 

     ПОТЕБЕНЬКО М.О.  Значить,  я відповім  вам,  як  юристу,  тим більше,   я  знаю  вас.  Ви  виходець  із  прокуратури,  працювали прокурором району,  так що, я думаю, добре з цим знайомі. І тому я відповідаю вам так, як належить юристу.

 

     Перше. Я з усією відповідальністю тут заявляю, і ще раз прошу на це увагу звернути,  зафіксувати:  ніяких протиправних  вказівок мені Президентом не давалося.  Ніяких, як би кому не бажалося, щоб була інша відповідь.

 

     Інше. Я думаю,  що якби друге питання мені задав не юрист, то я б іще намагався на нього відповісти.  Ви знаєте,  які є підстави для того,  щоб я порушив справу по тому, що ви сьогодні називаєте. Немає підстав!..

 

     ГОЛОВА. Онуфрійчук Михайло Якович. За ним - Михайло Бродський (Шум у залі).

 

     Немає Онуфрійчука?  Бродський  Михайло  Юрійович.  За  ним  - депутат Сахно.

 

     БРОДСЬКИЙ М.Ю.,  голова  Комітету  Верховної  Ради  України з питань промислової політики і підприємництва (виборчий округ  215, м.Київ).  Партия "Яблоко". Михаил Алексеевич, у меня такой вопрос. В третьем эпизоде в кассете,  в которой,  как все  говорят,  якобы голоса Кравченко и Кучмы,  господин Кравченко якобы говорит, что я скотина и что со мной разберутся после  Гонгадзе.  У  меня  к  вам такой вопрос...  Я только что беседовал с Кравченко, я ему сказал, что если он со мной разберется,  то у меня есть семья,  и  мы  еще тоже вернемся к этому вопросу,  даже если со мной случится то, что произошло с Гонгадзе.  Он за мной давно  охотится.  У  меня  такой вопрос:  если это правда, есть криминал в этих словах Кравченко? Я смогу  когда-нибудь,  где-нибудь,  в  какомнибудь  месте  мира,  в каком-нибудь суде предявить иск этому человеку? Смогу или нет?

 

     ПОТЕБЕНЬКО М.О.   Якщо   в   процесі  розслідування  це  буде підтверджено,  то не  тільки  ви,  а  й  прокуратура  притягне  до відповідальності (Сміх у залі).

 

     ГОЛОВА. Юрій Сахно. За ним - Зоряна Ромовська.

 

     САХНО Ю.П.,   член   Комітету   Верховної   Ради   України  у закордонних справах  (багатомандатний  загальнодержавний  виборчий округ,  НДП).  Група  "Яблуко".  Прошу  передати  слово Олександру Олександровичу Морозу, будь ласка.

 

     ГОЛОВА. Увімкніть мікрофон Олександра Мороза.

 

     МОРОЗ О.О.  Шановний Михайле Олексійовичу!  Кілька  запитань. Чому  досі  не  порушена  кримінальна  справа  про  замах на життя громадянина Подольського? Вам передано на плівці запис, уже минуло майже півроку.

 

     Чому прокуратура  не  реагує на грубі порушення прав людини у кримінальній справі Ковальчука,  якому підкинули  зброю  і,  таким чином, тримають у тюрмі?

 

     Чому ви  не  допитали за фактом наклепу на Президента України Кучму,  самого Президента,  так, як в останньому випадку за заявою Єльяшкевича?

 

     І ще  таке запитання.  Чому не використана інформація,  яку я вам передав,  для розслідування справи Гонгадзе? Я вам передав для розслідування справи, а не для з'ясування, це наклеп, чи ні?

 

     І нарешті.  Якщо Голова Верховної Ради порушує Регламент,  то його   відсторонюють   від   ведення   засідання.   Якщо   міністр підозрюється  в злочині,  то що ви повинні робити в цьому випадку, як Генеральний прокурор?

 

     ПОТЕБЕНЬКО М.О.  Якщо буде доведено, що міністр скоїв злочин, його  притягнуть  до  відповідальності.  Якщо буде доведено (Шум у залі).

 

     Олександре Олександровичу,  я прошу уточнити. Якщо ви мали на увазі запис на плівку...

 

     ГОЛОВА. Увімкніть мікрофон Мороза.

 

     МОРОЗ О.О. У вас на плівці є факти.

 

     ПОТЕБЕНЬКО М.О. На цій плівці?

 

     МОРОЗ О.О.  Ні,  на  тій,  що я вам передав у заяві,  а ви її долучили  до  справи  про  факт  наклепу.  А  там   написано,   що Подольський  був вивезений за межі області на 140 кілометрів і так далі.  Є  заява  з  цього  приводу.  Досі   помічник   Головатого, звертаючись до правоохоронних органів, не добився навіть відкриття кримінальної справи.  Як ви можете це прокоментувати? А також чому ви  не  використовуєте  всю  цю  плівку  для  з'ясування  обставин зникнення Георгія Гонгадзе?

 

     ПОТЕБЕНЬКО М.О.  Я скажу,  що я з задоволенням це зробив  би, якщо  б  Олександр  Олександрович  дав  свідчення щодо плівки.  Ви абсолютно не даєте нам свідчень.  Я ще раз говорю: у мене тут є... (Шум у залі).

 

     Товариші, ви   хочете  мене  просто  в  кут  загнати?  Це  не вдасться.  Якщо ви хочете внести ясність,  почути відповіді,  будь ласка, слухайте. Навіщо ви тут так поводитеся? (Шум у залі).

 

     Я ще раз пояснюю:  якщо ви вважаєте це достовірним,  то, будь ласка,  ми  вас  запрошували.  Давайте  зустрінемося  з  вами,  із слідчим,  ми  вас  допитаємо,  ви  дайте  відповіді.  Ви  ж  цього уникаєте.  Як я можу розслідувати, якщо ви, хто подав заяву, подав плівку, уникаєте відповіді на запитання, скажіть, будь ласка? (Шум у залі).

 

     ГОЛОВА. Зоряна Ромовська. За нею

- депутат Місюра.

 

     РОМОВСЬКА З.В., член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики (виборчий округ

 122, Львівська область).  Михайле Олексійовичу,  ви є випускником юридичного факультету Львівського  університету,  і  я  думаю,  ця обставина  буде  сумною  сторінкою  в  історії  нашого  факультету (Оплески).

 

     А тепер до вас таке запитання.  Скажіть,  будь ласка, хто вам давав  конкретно  "фас" на арешт Тимошенка?  Скажіть,  будь ласка, чому  на  підставі  заяви  іноземного  громадянина   ви   порушили кримінальну справу?  Скажіть, будь ласка, чому досі не вирішується справа стосовно Сивульського?  Хто вам давав вказівки,  які ви так ретельно виконували?

 

     ПОТЕБЕНЬКО М.О.  А  хто вам сказав,  що не вирішується справа відносно  Сивульського?  Хто  вам  сказав,   що   не   проводиться розслідування  стосовно  Тимошенка?  І  я повинен вам сказати,  що приїжджають слідчі з Росії,  тепер проведемо  разом  очні  ставки, сюди привезуть людину (і не одну),  і будемо проводити слідчі дії, вирішувати.  Але лише тоді,  коли я поставлю конкретно питання, що ми заарештуємо чи притягнемо до відповідальності,  я вам скажу, що такого-то притягнули за злочин до  кримінальної  відповідальності. Сьогодні  розслідується  справа і в рамках тієї інформації,  яку я вам давав. Більше нічого вам доповнити не можу.

 

     ГОЛОВА. Вадим  Місюра.  За  ним  -  Сергій  Довгань,  останнє запитання.

 

     МІСЮРА В.Я.,   голова  підкомітету  Комітету  Верховної  Ради України з питань молодіжної політики,  фізичної культури, спорту і туризму   (багатомандатний   загальнодержавний   виборчий   округ, виборчий блок СПУ та СелПУ).  У мене запитання,  і я передаю слово Єльяшкевичу. Але спочатку запитання. Чи досить цього сюжету, що ми з вами  побачили,  Михайле  Олексійовичу,  для  того  щоб  закрити сфабриковану  справу  проти Олександра Мороза про наклеп?  А друге запитання прошу задати Єльяшкевича.

 

     ГОЛОВА. Увімкніть мікрофон Єльяшкевича.

 

     ПОТЕБЕНЬКО М.О.  Відповідаю на це запитання.  Якщо  Олександр Олександрович  надасть  нам  можливість,  щоб ця людина...  (Шум у залі).  Я вас іще раз запевняю,  я повністю забезпечу його  охрану особисто... (Сміх у залі).

 

     Я вношу  постанову...  Тільки не треба сміятися,  не вдавайте дітей із себе.  Ми забезпечимо. Ми ж повинні допитати людину! А як ви,  товаришу Головатий?  Як ви вважаєте...  А я не знаю, може, ви змусили це робити? (Шум у залі).

 

     Головатий, я ще раз кажу,  я не знаю, може, це ви зробили. Це ще питання (Шум у залі).

 

     ГОЛОВА. Депутат Єльяшкевич.

 

     ЄЛЬЯШКЕВИЧ О.С.   Ельяшкевич,   Херсон.   Михаил  Алексеевич, несколько вопросов.  Я не говорю уважаемый, потому что для мене вы не уважаемый.

 

     Первое. Почему  вы  не  сказали  о том,  что ваш сын работает заместителем у Соловкова?

 

     Второе. Я 9 февраля,  когда на меня было совершено нападение, в  результате  которого получил закрытую черепно- мозговую травму, сразу дал показания (а потом заверил их своей подписью, находясь в больнице)  о том,  что считаю заказчиком нападения на меня Леонида Даниловича Кучму.  Почему до сих пор ни представители  Генеральной прокуратуры,  ни  прокуратуры  любого  другого уровня не подходили вообще ко мне, хотя я настаивал в своих показаниях на том, чтобы у меня  состоялись  встречи  с  представителями прокуратуры,  и я им рассказал все, что знаю. Это первое.

 

     Далее. На каком основании...  (Лунає дзвінок головуючого).  Я закончу, Иван Степанович... На каком основании, Михаил Алексеевич, вы  проводили  допрос,  как  вы  назвали,  Президента  Украины   в помещении охраны?  Почему не в помещении уборщицы?  Я понимаю, что разговоры в кабинете Президента Украины  пишутся  и  указания  вам тоже пишутся. Поэтому...

 

     ГОЛОВА. Вимкніть мікрофон. Півтори хвилини. Ми ж не можемо... Михайле Олексійовичу...

 

     ПОТЕБЕНЬКО М.О.  Я вам відповідаю.  Якщо ви  вважаєте,  що  у вашому віці можна тут сидіти і оце все творити,  що ви творите, то чому мій син,  який закінчив із золотою  медаллю  школу,  закінчив університет,  захистив кандидатську, ще коли я був "не у дел" (він тоді прийшов на цю службу),  який не менше від вас  грамотний,  не може бути заступником?  Так!  Я вас також називав колись шановним, коли ви були в комсомолі.  Але сьогодні ви ж не той, яким ви були. Не треба мені зачіпати дітей.  Може,  вам ще треба повчитися,  щоб досягти того рівня. Це вам відповідь на одне ваше запитання.

 

     А тепер - на друге.  Чому я там допитував? Щоб ви не говорили завтра, що Кучма на мене у своєму кабінеті здійснював якийсь тиск. Я запропонував: давайте вийдемо і допитаємо вас в іншому кабінеті. Яке  ви  в тому бачите порушення?  В чому воно,  ви скажіть,  будь ласка?(Шум у залі).

 

     Ви... товариші,  я прошу пояснити: ви мене сюди викликали для того,  щоб я відповіді давав чи ви просто хочете так...  те, що ви хочете.

 

     ГОЛОВА. Так. Михайле Олексійовичу, ваш час завершився. Дякую.

 

     Юрій Петрович Соловков. Будь ласка.

 

     Вибачте. Запишіться,  будь   ласка.   Запишіться.   Висвітіть список, будь ласка (Шум у залі).

 

     Може, вже годі?  Після Сергія Петровича закінчимо.  Володимир Бондаренко, за ним - депутат Черненко.

 

     БОНДАРЕНКО В.Д.,  член  Комітету  Верховної  Ради  України  з питань  промислової політики і підприємництва (виборчий округ 212, м.Київ).  Шановний  керівник  митної   служби   України!   Фракція "Реформи-Конгрес".  Я  хотів  би вас запитати про одне:  вам стало відомо про грубе порушення і статуту служби,  і насамперед  закону України,  Конституції  України  стосовно  недоторканності народних депутатів.  Ця проблема  сьогодні  на  вустах  у  суспільства,  її підкидають  у  такому  вигляді,  що  тут сидять нібито одні тільки злочинці.

 

     У даному випадку стосовно депутатів службою було вжито  таких заходів,   які  заслуговують  принаймні  негайної  вашої  реакції. Розбиратися слід не протягом чотирьох чи п'яти днів,  а негайно, і звільнити порушників з роботи.

 

     І якби  ви  сьогодні  прийшли  до  нас  і заявили про те,  що звільнений заступник керівника митниці,  звільнені ще ті,  хто мав до цього відношення,  ми б вас якось зрозуміли.  Вони б залишилися потім поза вашою увагою.  А може, це вони ваше завдання виконували чи ще чиєсь? То чому такої реакції немає до цього часу?

 

     СОЛОВКОВ Ю.П. До тієї інформації, яку я вже дав, хочу додати. Я  в  перерві  ознайомився  із   стенограмою   виступів   народних депутатів,  коли  вони розповіли повністю до подробиць про те,  що відбувалося,  і переговорив  з  керівником  групи,  яка  проводить службове розслідування по цій справі.  Якщо перед цим я вам казав, що ці  люди,  працівники  міліції,  які  були  там  задіяні,  були відсторонені від роботи,  то зараз вони, вважайте, вже звільнені з роботи (Оплески).

 

     ГОЛОВА. Віталій Черненко. За ним - депутат Нечипорук.

 

     ЧЕРНЕНКО В.Г.,  голова  Комітету  Верховної  Ради  України  з питань охорони здоров'я,  материнства та дитинства (виборчий округ 48,  Донецька область).  Прошу передати слово  Сергію  Головатому. Будь ласка.

 

     ГОЛОВА. Увімкніть  мікрофон  Головатого.  Він  відмовляється, так?

 

     ГОЛОВАТИЙ С.П.  Шановний пане  Голово!  Вчора  я  бачив  ваше інтерв'ю  по  телебаченню.  Ви  говорили,  що  підпорядковані  вам посадові особи  діяли  на  підставі  орієнтировки  Служби  безпеки України про діаманти, які везуть з Африки. Сьогодні ви сказали, що ніяких орієнтировок чи вказівок,  чи доручень  ви  не  отримували. Коли  ви  говорили  правду:  вчора  на  телебаченні  чи сьогодні у сесійному залі?

 

     СОЛОВКОВ Ю.П.  Дякую.  Сергію Петровичу,  вчора я говорив, що конкретно стосовно конкретного рейсу ніяких вказівок не надходило. Що  стосується  орієнтування,  воно  було  загальне.  Ми  отримали повідомлення  Служби  безпеки,  в  якому нам подякували за спільну роботу у  Дніпропетровську,  коли  ми  вилучили  263  діаманти,  і зорієнтували  на  те,  що можливі ще такі ж спроби через аеропорти України,  навіть не  згадувалося  через  які.  Цю  інформацію  про можливі  спроби  перевезення  діамантів  авіаційним транспортом ми довели до всіх митниць, які розташовані в авіаційних портах.

 

     ГОЛОВА. Володимир Нечипорук. За ним - Михайло Степанов.

 

     НЕЧИПОРУК В.П.,  перший заступник голови  Комітету  Верховної Ради  України  з  питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності   (виборчий   округ    194,    Хмельницька    область). Вельмишановний Юрію Петровичу,  я задам вам коротеньке запитання з цього приводу.  Ви дайте, будь ласка, відповідь для всіх депутатів і, я думаю, для всієї країни.

 

     У ваших  працівників  на  митниці є інструкції про те,  якими законодавчими актами вони  повинні  користуватися  і  як  вони  їх повинні виконувати,  і якщо Служба безпеки України або інші служби у своїх оперативних цілях звертаються до них,  чи повинні вони  до вас звертатися за дозволом, чи вони діють безпосередньо на митниці чи пропускних пунктах?

 

     Дякую за відповідь.

 

     СОЛОВКОВ Ю.П.  Дякую.  Що стосується питань нашої взаємодії з іншими   правоохоронними   органами  під  час  проведення  митного контролю і інших заходів.  Є відповідний  наказ,  який  підписаний усіма   керівниками   правоохоронних   міністерств  і  відомств  і погоджений з Генеральною прокуратурою,  де повністю  визначені  їх обов'язки  під  час  проведення  спільних заходів.  Спільні заходи можуть проводитися на  різних  рівнях,  у  тому  числі  можливі  й спільні   заходи,  які  проводяться  на  рівні  митниць,  обласних управлінь  (мається  на   увазі   Служби   безпеки,   Міністерства внутрішніх   справ,  Податкової  адміністрації).  І  обов'язкового порядку погоджувати це з центральним апаратом митної служби або  з іншими центральними апаратами інструкціями не передбачено.

 

     Що стосується  народних депутатів.  Я кажу,  дійсно,  порядок стосовно недоторканності народних депутатів є,  діє. Він доведений відповідним  нормативним  документом  після  прийняття поправок до Закону України про статус народних депутатів,  зокрема статті  27. Він повністю доведений до всіх митних органів.

 

     ГОЛОВА. Михайло Степанов. За ним

- депутат Зварич.

 

     СТЕПАНОВ М.В.,  заступник  голови  Комітету  Верховної   Ради України  з  питань  соціальної  політики та праці (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  виборчий блок  СПУ  та  СелПУ). Уважаемый Юрий Петрович,  оказывается,  нарушает закон не один,  а целая группа ваших подчиненных и не где-то там на дальней таможне, а  в  центре,  в Киеве.  Мало того,  они официально заявляют,  что законы сегодня вообще не действуют.  Я не знаю,  наши коллеги  уже могли  бы  подумать,  что  произошел государственный переворот или что-то еще.

 

     Но если такое происходит, если они не ваши приказы выполняют, то  чьи они выполняют приказы?  СБУ?  Может быть,  приказы ЦРУ они выполняют?  Но если такое вот есть в вашей  системе,  вы  же  себе оценку  должны дать.  Значит,  никакой воспитательной работы среди подчиненных там абсолютно нет.  Дайте же себе оценку! Кому они там у вас подчиняются?

 

     Может быть...   (вот  мы  тут  слышали,  разоблачили  заговор Козлобаева)...  может  быть,  это  Козлобаев  им  давал   указание депутатов задерживать. Дайте себе оценку.

 

     СОЛОВКОВ Ю.П. Я хочу сказати, що оцінку мені вже тут, у цьому будинку, дали. Тому, я думаю, мені це не потрібно робити.

 

     Щодо оцінки дій моїх підлеглих,  то  я  її  дам.  Я  вам  вже сказав,  що сьогодні будуть затверджені результати розслідування і на позачерговій колегії, яку сьогодні буде проведено (може це буде остання моя колегія, не знаю), цю оцінку буде дано.

 

     ГОЛОВА. Роман Зварич. За ним - депутат Анненков.

 

     ЗВАРИЧ Р.М.,   член   Комітету   Верховної   Ради  України  у закордонних справах  (багатомандатний  загальнодержавний  виборчий округ, НРУ). Шановний Юрію Петровичу! Ви тут щойно заявили про те, що оскільки в Бориспільському аеропорту стосовно окремих  народних депутатів був скоєний злочин,  люди, які скоїли цей злочин, будуть звільнені з їхніх посад.

 

     Чи не вважаєте  ви,  що  це  далеко  неадекватна  реакція  на встановлений  вами  факт?  Цих  людей  мало  звільнити  з  роботи. Потрібна ваша заява  (вами  особисто  підписана)  до  Генерального прокурора про притягнення до відповідальності цих осіб (мається на увазі,  не лише тих, які давали накази, а й тих, які виконували ці накази).  Бо  відповідно  до  Конституції вони не звільняються від відповідальності, якщо вони виконують злочинний наказ.

 

     Тобто чи не вважаєте ви,  що вони повинні бути притягнені  до юридичної  відповідальності відповідно до статті 166 Кримінального кодексу? Це перше.

 

     І друге. Якщо ви вважаєте, що це не потрібно робити, то чи не готові  ви  нести  особисту  відповідальність  за ті дії і,  таким чином,  самі  подати  у  відставку,  оскільки  вами   щойно   було підтверджено,  що  ви  не  отримували жодного наказу ні від Служби безпеки...

 

     ГОЛОВА. Вимкніть мікрофон. Будь ласка, відповідайте.

 

     СОЛОВКОВ Ю.П.  Дякую. Передусім щодо моєї відставки. Я думаю, що мені спершу треба зробити оцінку дій моїх підлеглих. Розумієте, на емоціях зараз сказати,  хто конкретно там винен...  Можна за це звільнити півмитниці,  всю зміну,  яка тоді працювала. Є конкретні посадові особи.

 

     Що стосується     притягнення     їх     до      кримінальної відповідальності,  то  таку  оцінку я не маю права робити.  Є в їх діях ознаки злочину чи немає ознак злочину - це не  в  компетенції працівників  митних  органів,  вам  це відомо.  Зараз цією справою займається Генеральна прокуратура, вона буде робити свої висновки. Якщо службове розслідування зробить висновок, що є ознаки злочину, ми  передамо  всі  матеріали  з  нашими  висновками  в  Генеральну прокуратуру.

 

     ГОЛОВА. Єгор Аннєнков. За ним - Ігор Пилипчук.

 

     АННЄНКОВ Є.І.,  член Комітету Верховної Ради України з питань Регламенту,  депутатської етики та  організації  роботи  Верховної Ради  України  (багатомандатний  загальнодержавний виборчий округ, КПУ). Прошу передать слово Симоненко Петру Николаевичу.

 

     ГОЛОВА. Увімкніть мікрофон Петра Миколайовича.

 

     СИМОНЕНКО П.М.  Фракция коммунистов.  Юрий  Петрович  и  Иван Степанович! Я хочу вас проинформировать, что до 11 часов только по "Радио-рокс"  была  трансляция  нашей  работы.  Сейчас  -  мертвая тишина,  все  отключено,  и  никто  не  знает,  что  происходит  в Верховном Совете и  какие  пояснения  дают  сегодня  представители силовых служб. Это первое.

 

     Второе. Стало очевидным, что это была скооридинированная (при чем очень  жестко  скоординированная)  акция  силовых  структур  с участием  и  таможни,  и Службы безопаности по данному конкретному факту.  Потому что все предыдущие преступления,  как режима, так и конкретных  организованых  групп  преступности,  они ведь у нас не раскрыты.

 

     Но меня интересует все-таки,  Юрий Петрович, такой вопрос. Вы заявили о том, что была ориентировка. Кто конкретно из руководства Службы безопасности подписал эту ориентировку?

 

     Благодарю.

 

     СОЛОВКОВ Ю.П.  Я  знаю,  що  підписана  вона  була  одним  із заступників. Чий це саме підпис можу уточнити, зараз у мене просто під рукою немає (Шум у залі).

 

     ГОЛОВА. Ігор Пилипчук. За ним - Юрій Сахно.

 

     ПИЛИПЧУК І.М.,  заступник  голови  Комітету  Верховної   Ради України  з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією (виборчий округ 124,  Львівська область). Юрію Петровичу, щойно ви разом  з  усіма депутатами подивилися відеоматеріал.  Як державний службовець, як керівник силового відомства прокоментуйте ситуацію, яку ви побачили у відеозапису.  Ваше бачення цієї ситуації, і що б ви запропонували сьогодні Генеральному прокурору,  коментар  якого ми чули?

 

     Дякую.

 

     СОЛОВКОВ Ю.П.  Я  думаю,  що мені нема чого відповідати на це запитання.  Якщо б ви запитали мене,  як  громадянина,  я  міг  би відповідати.  Ви запитали мене, як державного службовця, я не можу відповідати на таке запитання.

 

     ГОЛОВА. Юрій Сахно. За ним - Євген Жовтяк.

 

     САХНО Ю.П.  Фракція "Яблуко".  Шановний  Юрію  Петровичу,  ви кажете,  що була орієнтировка на пошук діамантів.  Ви кажете, що у вас  були  успішні  дії.  Скажіть,  скільки  людей   ви   детально перевірили  на всіх митницях (ви сказали,  що ця орієнтировка йшла скрізь по Україні),  скільки з  них  було  людей,  яких  не  можна перевіряти, тобто VIPiв, дипломатів або тих, що йшли через зелений коридор?  Які підсумки цієї перевірки?  Чи була ця перевірка зразу згорнута  після  подій  у  Борисполі?  І  взагалі,  скільки  таких орієнтировок на місяць ви  отримуєте  і  скільки  таких  перевірок робили до цього?

 

     СОЛОВКОВ Ю.П.  Дякую.  Що стосується конкретної орієнтировки, то ця орієнтировка не  знята,  вона  і  зараз  використовується  в оперативній   роботі.  Поки  що,  можу  відверто  сказати,  ніяких діамантів у жодному з рейсів, які перевіряються, знайдено не було. У  Дніпропетровську  - це було раніше.  Це ж було за чотири дні до того.

 

     Що стосується кількості отриманих орієнтировок.  Практично ми отримуємо   по   дві-три   різні  орієнтировки  на  тиждень:  щодо культурних цінностей, щодо наркотиків, щодо зброї і так далі.

 

     ГОЛОВА. Євген Жовтяк. За ним - Людмила Безугла.

 

     ЖОВТЯК Є.Д., заступник голови Комітету Верховної Ради України з  питань  бюджету  (виборчий округ 94,  Київська область).  Прошу передати слово Валерію Асадчеву.

 

     ГОЛОВА. Увімкніть мікрофон депутата Асадчева.

 

     АСАДЧЕВ В.М.  Дякую.  Шановний  Юрію  Петровичу!  Я  особисто слухав вас учора по телебаченню,  де ви заявили, що ніякого складу злочину в  діях  митників  у  Борисполі  немає.  Більше  того,  ви заявили,  що  ви  звернулися  до  Генеральної  прокуратури  і  вже отримали відповідь від Генеральної прокуратури,  яка  підтвердила, що  складу  злочину в діях митників немає,  що вони діяли повністю відповідно до чинного законодавства.  Сьогодні  ви  кажете  зовсім протилежне.

 

     Два запитання.   Чи   є  у  вас  офіційний  лист  Генеральної прокуратури,  що в діях митників немає складу злочину (якщо є, то, будь ласка,  його зачитайте)? І чи поміняли ви сьогодні свою точку зору і на підставі чого?

 

     Дякую.

 

     СОЛОВКОВ Ю.П.  Дякую.  Передусім  хочу  вам  відповісти,   що офіційного  документа  з Генеральної прокуратури ми не отримували. Але хочу пояснити,  чому я вчора це казав.  На  пресконференції  я сказав,  що  даю  пояснення  на  підставі  вивчених  документів  - особистих пояснень усіх працівників  митниці.  Вони  їх  написали, вони всі у мене є.  З того,  що вони написали, виходить що в їхніх діях злочину не вбачається.  Бо хочу вам відверто сказати, що якщо хронологічно  читати  їхні  пояснення,  то виходить...  (я ні якою мірою не ставлю під сумнів слова народних  депутатів)...  з  їхніх слів виходить,  як вони написали,  що те, що вони здійснюють якісь процесуальні дії відносно  народних  депутатів,  їм  стало  відомо тільки після того, як усе вже відбулося (Сміх у залі).

 

     Шановні! Я  розумію,  що ви обурені цим,  але я вам кажу,  що написано в їхніх особистих поясненнях.  І все,  що вчора я сказав, було  сказано якраз саме на підставі цих пояснень.  Я казав,  що я спираюся тільки на пояснення працівників митниці.

 

     А з  прокуратурою...  Працівники  митниці  давали  такі  самі пояснення  і  в  прокуратуру,  і  ми  спілкувались  з  Генеральною прокуратурою. Я не казав, що є лист, ніякого листа... Ні, я казав, що  прокуратура зробила висновки на підставі вивчення цих же самих документів.

 

     ГОЛОВА. Людмила Яківна Безугла. За нею - депутат Сирота.

 

     БЕЗУГЛА Л.Я.,  член Комітету Верховної Ради України з  питань прав   людини,  національних  меншин  і  міжнаціональних  відносин (багатомандатний загальнодержавний виборчий  округ,  ПСПУ).  Прошу передать слово Владимиру Марченко.

 

     ГОЛОВА. Будь ласка.

 

     МАРЧЕНКО В.Р.  Фракция  Прогрессивной социалистической партии Украины.  Юрий  Петрович!  Ну  были  подвержены  обыску   народные депутаты Украины. Как они заявили, они представились, что являются народными депутатами Украины,  предявили свои депутатские мандаты и  дипломатические  паспорта.  В этой связи (поскольку их все-таки обыскали) у меня  к  вам  два  вопроса.  Была  ли  вам  или  вашим подчиненным  установка  (либо  какая-либо ориентировка) обыскивать народных депутатов Украины? Это первый вопрос.

 

     И второй вопрос. По утверждению депутатов, в частности Сергея Головатого,  в  обыске  участвовали  и  другие  люди,  вроде бы не работники таможни. По результатам рабочего расследования можете ли вы  сказать,  действительно ли это так и какие работники принимали участие в обыске народных депутатов Украины вместе  с  работниками таможенной службы? Пожалуйста.

 

     СОЛОВКОВ Ю.П.  Я  вже  про це казав і ще хочу наголосити,  що ніяких доручень  з  цього  приводу  керівництво  Державної  митної служби  не  отримувало,  а  також  не  спускало  на митниці ніяких доручень про проведення якихось спеціальних особливих дій стосовно конкретного  рейсу  чи  конкретних  громадянах.  Нічого  такого не надходило.

 

     Що стосується осіб,  які знаходилися в зоні митного контролю, у пункті пропуску.  Я хочу сказати (ви, напевно, це знаєте), що за режим у пункті пропуску відповідають не митники,  а служба охорони порту  і  прикордонники.  Вони  відповідають  за режим.  Всі люди, які...  Навіть митник, щоб попасти на своє робоче місце, проходить такий  самий  контроль,  як  і всі працівники,  що працюють у зоні контролю.

 

     ГОЛОВА. Михайло Сирота. Останнє запитання.

 

     СИРОТА М.Д.,  член Комітету Верховної Ради України  з  питань боротьби  з  організованою злочинністю і корупцією (виборчий округ 200,  Черкаська область).  Дякую, пане Голово. Народно-патріотичне об'єднання "За Україну".  Шановний доповідачу! Дійсно у нашій залі є  декілька  олігархічних  фракцій,  в  яких  є   напівкримінальні авторитети,  яких,  без  сумніву,  хотілося б обшукати на митниці, коли  вони  виїжджають,  але  Конституція  забороняє  обшуковувати навіть  їх.  У  той  же час ми повинні взяти до уваги не тільки на грубе порушення Конституції і  закону,  а  й  грубе  перешкоджання слідству  у  отриманні  матеріалів,  які  можуть пролити світло на злочин,  який може кваліфікуватися як державний злочин,  адже удар по іміджу України - надзвичайно потужний. То чи не вважаєте ви, що це  не  тільки  порушення  Конституції  і  закону,  а  й   свідоме перешкоджання  розкриттю  найбільш  резонансного в історії України злочину?

 

     Дякую.

 

     СОЛОВКОВ Ю.П.  На підставі тих матеріалів,  які я маю,  які я вивчав, я ніяких висновків зробити не можу, просто не маю права. У мене немає достатніх підстав,  щоб робити висновки  такого  рівня, розумієте? Це треба мати більше відомостей.

 

     ГОЛОВА. Дякую,  дякую,  Юрію  Петровичу,  ваш час завершився. Дякую.

 

     Слово для відповідей надається Деркачу Леоніду Васильовичу  - голові  Служби  безпеки  України  (Шум у залі).  Запишіться,  будь ласка.  Висвітіть,  будь ласка,  список.  Вадим Місюра.  За ним  - депутат Філенко.

 

     МІСЮРА В.Я.  Спасибі.  Фракція  Соціалістичної партії.  Прошу передати слово Григорію Омельченку.

 

     ГОЛОВА. Увімкніть мікрофон Григорія Омельченка.

 

     ОМЕЛЬЧЕНКО Г.О.  Дякую,  шановний колего.  Українська народна партія "Собор". Пане голово! Ви для нас, депутатів-офіцерів Служби безпеки України,  після всього  цього  перестали  бути  керівником спецслужби і генералом, який має честь.

 

     Ми маємо  конституційне  право  у зв'язку з побаченим (і це я сказав Генеральному прокурору) діяти щодо вас  і  вам  подібних  у стані крайньої необхідності.

 

     А тепер запитання: чи не краще не відповідати на запитання, а подати рапорт про відставку і піти з цієї  трибуни,  бо  на  ваших руках, з побаченого, є кров!

 

     ДЕРКАЧ Л.В.,   голова   Служби   безпеки   України.  Григорію Омельченко,  я вам хочу сказати:  на моїх руках крові немає  і  не буде!  І  тому  все  те,  що ви кажете,  - це наклепи.  Більше вам відповідати нічого не буду.

 

     ГОЛОВА. Борис Беспалий. За ним - Сергій Головатий.

 

     БЕСПАЛИЙ Б.Я.,  член Комітету Верховної Ради України з питань правової   політики  (багатомандатний  загальнодержавний  виборчий округ,  НДП).  Фракція  "Реформи-Конгрес".  Голова  Митної  служби сказав,  що  від  вашої служби до них надійшла серйозна інформація стосовно партії діамантів.  У таких випадках (ну  я  це  собі,  як непрофесіонал,  уявляю), насамперед з'ясовується список пасажирів, тому що, з одного боку, там могли бути відомі контрабандисти, інші злочинці,  а з іншого боку з'ясовується, чи є на борту охоронювані особи,  тому що якщо є злочинці,  то треба  дивитися,  чи  є  такі особи, які перебувають під охороною.

 

     Якщо в даному випадку ці елементарні дії не були виконані, то тут  уже  виходить,  що  відповідні  служби  діяли  як  професійні немовлята,  і  вони  просто  повинні  б  строєм вийти у відставку, строєм - під слідство за некомпетентність  і  так  далі.  Це  одна версія.

 

     Друга версія не краща. Якщо вони діяли цілком свідомо, то це, безперечно, обшук народних депутатів, який сором'язливо іменується чомусь у даному випадку оглядом.

 

     Яка з цих версій мала місце?

 

     ДЕРКАЧ Л.В.   3   грудня  ми  почали  операцію  по  вилученню діамантів.  І  перша  їх  партія  (42  карати)  була  вилучена   у Дніпропетровську.  Такі  орієнтировки пішли в усі аеропорти,  бо у нас є сьогодні підстави вважати,  що завозять діаманти для обробки в Україні і вивозять їх уже як товар. Тому така орієнтировка була, вона 6 грудня була дана в усі митниці, а митниці дали орієнтировку в усі аеропорти.

 

     Щодо того,  хто на борту є чи немає,  то, якщо літаки йдуть з різних країн...  Якщо вони відлітають,  - то одна справа,  а  якщо вони прилітають, - ми не можемо знати всіх, хто прилітає сюди.

 

     І народні депутати,  якщо вони йдуть, і митники не знають їх, повинні показувати свої посвідчення. І все (Шум у залі).

 

     ГОЛОВА. Сергію,  спокійніше!  Я вас прошу,  спокійно!  Сергій Головатий. За ним - Юрій Кармазін.

 

     ГОЛОВАТИЙ С.П.  Депутатська група "Соборність". Шановний пане голово Служби безпеки!  Скажіть,  будь ласка,  вчора  на  багатьох каналах  голова  митного  комітету заявив,  що він отримав від СБУ орієнтировку на рейс з Відня 615, хоча зараз він сказав, що такого не говорив. Він вчора говорив це! Я тримаю корінець свого квитка:

 615 з Відня.

 

     Хто з підпорядкованих вам людей давав  орієнтировку  на  рейс 615 з Відня? Це перше.

 

     Друге. Хто ці чотири особи,  які супроводжували нас, народних депутатів,  з Відня до Києва,  які пройшли  державний  кордон,  не пред'являючи  жодних  документів,  пройшли повз нас і потім чекали нас за державним кордоном?  Як нам стало  відомо  потім,  це  були нібито якісь дипломатичні кур'єри.

 

     Що це за люди?  За чиї кошти вони їздили, яка була їхня мета, що вони летіли цим рейсом і пройшли  через  державний  кордон  без пред'явлення жодних документів?

 

     ДЕРКАЧ Л.В. Орієнтировка була на всі рейси, у тому числі і на Відень.  Підписав цю орієнтировку мій заступник Шатковський.  І це нормально. Таких орієнтировок ми пишемо на тиждень, може, і п'ять, і шість,  а може,  і десять.  І затримуємо і культурні цінності, і наркотики,  і  контрабанду.  Так  що  нічого тут такого особливого немає (Шум у залі).

 

     А стосовно тих людей,  які  просто  так  пройшли,  то  я  вам відповідально кажу,  що не знаю,  хто з вами летів.  І ми не маємо можливості супроводжувати когось там  в  літаку.  Я  відповідально заявляю,  і  може перевірити це і прокурор,  і хто завгодно.  І не треба наклепи робити.

 

     ГОЛОВА. Юрій Кармазін. За ним - Євген Кирильчук.

 

     КАРМАЗІН Ю.А.  Місто-герой Одеса, Партія захисників Вітчизни. Скажіть, будь ласка, пане голово Служби безпеки, чи відомо вам, що сьома служба МВС здійснювала і здійснює зовнішнє спостереження  за депутатами,   за   кандидатами   в  Президенти  та  за  офіційними політиками?

 

     Чи бачите ви привід  для  порушення  кримінальної  справи  за ознакою  державної  зради,  перевищення службових повноважень щодо осіб, показаних сьогодні на плівці?

 

     І чи  відомо  вам,  що  9  травня  міністр  внутрішніх  справ Кравченко  висловив погрозу на адресу Уповноваженої Верховної Ради України з прав людини Ніни Карпачової у присутності дипломатичного корпусу, про що ви не могли не знати? Яких вжито вами заходів?

 

     І скажіть, будь ласка, які нові служби з різними там буквами, у тому числі на митниці, створені, але вашими співробітниками?

 

     Дякую.

 

     ДЕРКАЧ Л.В.  По-перше, я хотів би сказати, що у митній службі я нічого не створював, ніяких особливих... (Шум у залі).

 

     По-друге, стосовно сьомого підрозділу МВС.  Я цим підрозділом не керую і не знаю, що вони роблять.

 

     ГОЛОВА. Євген Кирильчук. За ним - депутат Лавринович.

 

     Вибачте, Леоніде Васильовичу, ще стосовно Карпачової.

 

     ДЕРКАЧ Л.В. Стосовно Карпачової я не маю такої інформації.

 

     ГОЛОВА. Євген Кирильчук.

 

     КИРИЛЬЧУК Є.І., член Комітету Верховної Ради України з питань бюджету   (багатомандатний   загальнодержавний   виборчий   округ, виборчий блок  СПУ  та  СелПУ).  Прошу  передати  слово  народному депутату Олександру Морозу.

 

     ГОЛОВА. Увімкніть мікрофон депутата Мороза.

 

     МОРОЗ О.О.  Леоніде Васильовичу,  я вам поставлю запитання по суті,  але  ви  можете  на  нього  не  відповідати,  щоб  мене  не звинуватили, що я кажу з іншого приводу.

 

     А запитання таке. На якій підставі Служба безпеки прослуховує кабінети Прем'єр-міністра,  віце-прем'єра,  Голови Верховної Ради, коли  я  був  ним,  а нині заступників Голови Верховної Ради і так далі?  Можете не відповідати на це запитання, бо я хочу звернутися з процедури.

 

     Я не хотів би,  щоб ми сьогодні з опалу розправлялися з тими, хто був на трибуні,  зокрема з Генпрокурором  та  іншими.  Але  ви помітили,  що  завжди упирається справа в право,  в закон.  Тому я просив би всіх вас  відразу  проголосувати  Закон  про  спеціальні слідчі комісії,  на який накладено вето, і проголосувати процедуру про розгляд питання про зникнення Георгія Гонгадзе без  поіменного голосування, щоб ці достойники, які сьогодні стоять на трибуні, не контролювали дії депутатів.

 

     ГОЛОВА. Леоніде Васильовичу, будете відповідати?

 

     ДЕРКАЧ Л.В.  Олександре Олександровичу,  я буду відповідати і можу   відповісти   відверто:   "Ніколи  ні  вас  не  слухали,  ні Прем'єр-міністра (Сміх у залі).  Не слухали!  Відповідально я  вам заявляю! І хай перевірить це прокурор чи хтось інший".

 

     ГОЛОВА. Я в цьому випадку завжди кажу:  "Нехай слухають,  щоб їм позакладало" (Оплески).

 

     Олександр Лавринович.

 

     ДЕРКАЧ Л.В.  Служба безпеки не  порушує  законів,  я  ще  раз відповідально вам кажу.

 

     ГОЛОВА. Олександр Лавринович.

 

     ЛАВРИНОВИЧ О.В.,  секретар  Комітету Верховної Ради України з питань правової політики (виборчий округ 121,  Львівська область). Шановний  Леоніде  Васильовичу!  На  кілька  запитань  ви вже дали відповідь.  Я хотів би ще одне запитання поставити стосовно власне інциденту  в  Борисполі.  Чи  хтось  із  ваших підлеглих виконував функцію вилучення відеокасети та її перегляду  і  вчинення  з  нею технічних дій?  Чи ви давали,  чи хтось із вашої служби відповідні розпорядження  щодо  цього?  І  чи  відома  вам  особа,   яка   це здійснювала?

 

     Дякую.

 

     ДЕРКАЧ Л.В.  Ніхто команд таких не давав,  і особи такої я не знаю.

 

     ГОЛОВА. Ігор Пилипчук. За ним - Юрій Донченко.

 

     ПИЛИПЧУК І.М.  Шановний Леоніде  Васильойовичу!  Мене,  як  у минулому  працівника правоохоронних органів,  обурює ситуація,  що ніколи не було реакції Служби безпеки  на  замахи  на  працівників міліції,  а  тим  більше  на  ту заяву,  яку ми сьогодні отримали, стосовно Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

 

     Справа в тому,  що на Ніну Іванівну Карпачову вже  не  вперше ідуть  конкретні  замовлення  (вона  довго  мовчала),  зокрема при розслідуванні справи щодо незаконного усиновлення дітей.

 

     Сьогодні у присутності своїх колег депутатів я можу спокійно, з упевненістю сказати,  що замах на мене було вчинено працівниками правоохоронних органів.  По цій справі  наш  комітет  виїжджав  до Львова,  щоб  ознайомитися,  але  матеріалів  по ній представникам комітету не представили.  Скажіть,  будь ласка,  чи повинна Служба безпеки сьогодні реагувати на таку ситуацію, чи ні? Це непоодинокі випадки.

 

     Я думаю,  що сьогодні тільки початок  цієї  справи.  Повірте, після цих матеріалів, які ми сьогодні побачили, буде дійсно багато заяв працівників правоохоронних органів, тому що надто багато було терпіння. І ті публікації, яких не було...

 

     ГОЛОВА. Вимкніть мікрофон (Шум у залі). Півтори хвилини, що ж ми... Є список, ще 111 чоловік.

 

     ДЕРКАЧ Л.В.  Ви по замаху на вас  подавали  заяву  до  Служби безпеки чи ні?

 

     ГОЛОВА. Увімкніть мікрофон депутату Пилипчуку.

 

     ПИЛИПЧУК І.М. По-перше, це не мій обов'язок подавати.

 

     А по-друге,  особисто начальник Управління Служби безпеки був у мене в лікарні через 24 години після  поранення  і  отримав  всю інформацію,  після  чого  ті  особи були затримані.  Але,  дякуючи вказівці,  наскільки я  знаю,  власне,  вашої  служби,  вони  були звільнені з-під варти.

 

     ДЕРКАЧ Л.В. Ви відповіли на моє запитання (Шум у залі). ...На ваше запитання.

 

     ГОЛОВА. Юрій Донченко. За ним - Михайло Бродський.

 

     ДОНЧЕНКО Ю.Г.,  голова підкомітету  Комітету  Верховної  Ради України з питань соціальної політики та праці (виборчий округ 113, Луганська  область).  Прошу  передать  слово   Петру   Николаевичу Симоненко.

 

     ГОЛОВА. Увімкніть мікрофон депутата Симоненка.

 

     СИМОНЕНКО П.М.  Фракция коммунистов.  Вы только что заявили о том, что Служба безопасности не нарушает закон. Если согласиться с вашим  тезисом,  то  ответьте  на  вопрос.  Как расценивать письмо заместителя  начальника  следственного  управления,  подполковника юстиции  Службы  безопасности Черниговской области,  который пишет народному депутату Долженко - первому секретарю  обкома  партии  - такое  письмо:  "Прошу  срочно  представить  данные,  являются  ли членами партии такие-то люди"?  Названы 15 человек (год рождения и все остальное).  "Если вышли из партии,  то по какой причине? Если критиковали партию, то за что?" На этот вопрос вы ответите потом.

 

     А вообще у меня вопрос  по  существу.  Вы,  как  председатель Службы  безопасности,  не могли не знать в лицо многих тех из тех, кто выполнял государственную службу по охране высшего должностного лица в государстве. Вы подтверждаете, что знаете этого человека, с которым нам сегодня представили интервью? Это первое.

 

     И второе.  Как понимать заявление ваших сотрудников,  которые делали заявление, что нет такого офицера в Службе безопасности?

 

     ДЕРКАЧ Л.В.  Я  еще  раз  говорю.  Такого  офицера  в  Службе безопасности  не  было,  он  с  1992  года  служит  или  служил  в управлении  охраны.  А когда уходят на пенсию из пограничных войск или из управления охраны, то пенсионное обеспечение они получают у нас. Поэтому я не могу его знать.

 

     ГОЛОВА. Михайло Бродський. За ним - депутат Жовтяк.

 

     БРОДСЬКИЙ М.Ю. Фракция "Яблоко". Леонид Васильевич, я не буду вам задавать процессуальные вопросы,  потому что,  я думаю, в зале сидит   400  человек  депутатов  плюс  сидят  журналисты,  которые понимают, что вы над нами над всеми издеваетесь, как это делали до вас Соловков, Потебенько и сейчас будет делать Кравченко, и как вы это делаете все эти годы. Я думаю, что это уже давно не смешно.

 

     У меня к вам вопрос. Скажите, вы знаете, что суд будет? Будет суд,  и судить вас будет Бог!  Вы это все знаете или нет?!  Крест, сказал Кравченко,  на нем есть.  Нет на нем креста! А на вас крест есть?

 

     ДЕРКАЧ Л.В. Есть.

 

     БРОДСЬКИЙ М.Ю.  Вы будете отвечать, к сожалению, перед своими потомками, не перед нами.

 

     ДЕРКАЧ Л.В.  Михаил Бродский,  я к вам очень хорошо  отношусь (Шум у залі). И я прошу вас быть сдержанным.

 

     ГОЛОВА. Так, Євген Жовтяк. Останнє запитання.

 

     ЖОВТЯК Є.Д. Прошу передати слово В'ячеславу Кириленку.

 

     ГОЛОВА. Увімкніть мікрофон депутата Кириленка.

 

     КИРИЛЕНКО В.А.,  секретар  Комітету  Верховної Ради України з питань   соціальної    політики    та    праці    (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  НРУ). Український народний рух. Шановний пане голово СБУ!  Три запитання  у  мене.  Перше.  Чи  ви сьогодні,  враховуючи  те,  що  балкони  повні,  представлена  вся українська преса, до вечора через відповідні підрозділи СБУ будете давати  рекомендацію якимось чином провести цензуру,  не пускати в ефір, не друкувати і таке інше?

 

     Друге запитання.  Якщо найближчим часом міжнародні інституції (такі,  як:  Рада Європи,  ОБСЄ,  зрештою,  Сполучені Штати,  інші цивілізовані  країни)  звернуться  з  проханням   про   міжнародну експертизу  плівки,  яка передана співробітником СБУ чи Управління охорони (це вже не суто важливо), яка буде офіційна позиція Служби безпеки України та її голови?

 

     І останнє. Скажіть, будь ласка, коли раніше давались такі, як ви кажете, орієнтировки (за час вашого перебування на посаді їх же було багато),  чи обшукувались народні депутати,  чи це поодинокий випадок, який трапився три дні тому?

 

     Дякую.

 

     ДЕРКАЧ Л.В.  По-перше,  цензуру ми ніколи не застосовували, і не будемо сьогодні застосовувати.

 

     По-друге, якщо буде експертиза,  а хто її буде робити, це вже вирішить Генпрокуратура,  то за її результатами нехай  приймаються всі необхідні заходи.

 

     Стосовно орієнтировок.  У  нас до того не було ніяких проблем ні з народними депутатами, ні з дипломатами.

 

     ГОЛОВА. Дякую, Леоніде Васильовичу. Ваш час завершився.

 

     Юрій Федорович Кравченко,  міністр внутрішніх справ  України. Будь ласка, запишіться на запитання. Висвітіть, будь ласка.

 

     Валерій Штепа. За ним - депутат Вітренко.

 

     ШТЕПА В.Д.,  член  Комітету  Верховної  Ради України з питань національної   безпеки   і    оборони    (виборчий    округ    31, Дніпропетровська область). Прошу передать слово депутату Черненко.

 

     ГОЛОВА. Увімкніть мікрофон депутата Черненка.

 

     ЧЕРНЕНКО В.Г. Іване Степановичу, я буду запитання ставити без емоцій.  Перше запитання  до  вас.  Скажіть,  будь  ласка,  чи  не доцільно  внести  до  порядку  денного  на  четвер і проголосувати поправки до Конституції.

 

     Друге запитання.  Іване Степановичу, чи потрібно далі вносити ті  два  законопроекти,  які  вже Верховна Рада проголосувала і не підтримала, але наполегливо ви їх сюди протягуєте?

 

     І третє  запитання,  воно  такого  узагальнюючого  характеру. Скажіть,  будь ласка, шановні, якщо такі звинувачення висунуті, чи не піти не у відставку,  а у відпустку,  щоб не заважати  провести слідчі дії в повному обсязі,  так,  як це має бути у цивілізованій державі?

 

     Дякую за відповідь, Іване Степановичу.

 

     ГОЛОВА. У  мене  відповідь  коротка.  Це  ми  разом  з   вами протягуємо.  А  яке  рішення приймемо - це також буде залежати від нас.

 

     Юрію Федоровичу, відповідайте.

 

     КРАВЧЕНКО Ю.Ф.,  міністр   внутрішніх   справ   України.   Що відповідати?

 

     ГОЛОВА. Він же казав,  щоб на місяць у відпустку.  А, до нас? Віталію Григоровичу, це не передбачено Регламентом.

 

     Наталія Вітренко. За нею - Михайло Сирота.

 

     ВІТРЕНКО Н.М.,  член Комітету Верховної Ради України з питань економічної політики, управління народним господарством, власності та  інвестицій  (виборчий  округ  160,  Сумська  область).   Прошу передать слово Владимиру Марченко.

 

     ГОЛОВА. Увімкніть мікрофон депутата Марченка.

 

     МАРЧЕНКО В.Р.  Фракция  Прогрессивной социалистической партии Украины.  Юрий Федорович,  осмелитесь ли вы с  трибуны  Верховного Совета повторить то, что сейчас скажу я.

 

     Вы делаете  заявление,  что  никогда  с  Президентом  Украины Кучмой вы не обсуждали вопрос о каких-либо действиях по  отношению к журналисту Гонгадзе, что все эти пленки, которые сегодня имеются у депутатов,  - это фальшивка,  что никаких действий,  связанных с исчезновением   или   какимлибо  другим  методам  по  отношению  к Гонгадзе, ни вы лично, ни по вашему распоряжению ваши подчиненные, не предпринимали.

 

     Я прошу вас сделать такое заявление, если вы действительно не замешаны в этом деле.

 

     КРАВЧЕНКО Ю.Ф.   Повторять   ваши   слова    мне,    конечно, некорректно, потому что Марченко неповторимый.

 

     А ответить на ваш вопрос я могу.

 

     Два дня  назад  в  аэропорту ко мне подошел господин Марчук и сказал,  что во время предвыборной кампании у него в штабе, где он проводил очередное совещание, была оставлена касета с видеозаписью и, я цитирую слова господина Марчука, короткая записка: "Уважаемый Евгений  Кириллович,  это  вам  может  пригодиться  в предвыборной кампании".

 

     Он просмотрел эту касетту,  на  ней  был  зафиксирован  некий полковник  МВД,  который сказал о том,  что проведены определенные действия  МВД  по  уничтожению  народного  депутата  Чорновола   и проведены  определенные действия по уничтожению народного депутата Витренко.

 

     Поскольку эксцесс или преступление  против  госпожи  Витренко было раскрыто, я думаю, эту пленку не пустили в ход.

 

     Я официально   заявляю  о  том,  что  по  роду  своей  службы действительно  неоднократно   докладывал   о   ситуации,   которая складывается  на  территории  страны,  Президенту страны.  Никаких поручений  от  него,  руководства  к  действию,  направленных   на исчезновение Гонгадзе, я не получал.

 

     ГОЛОВА. Михайло Сирота. За ним - депутат Марамзін.

 

     СИРОТА М.Д.   Народно-патріотичне  об'єднання  "За  Україну". Шановний Юрію Федоровичу!  В одному з останніх  своїх  виступів  у Верховній  Раді  ви  сказали,  що  у  вас  є  матеріали на кількох народних депутатів,  які порушили закон.  І тут я з  вами  згоден, тому  що  в  тих  олігархічних  фракціях,  які сьогодні не задають жодних запитань, дійсно є ті, на кого вже потрібно зробити подання до Верховної Ради на притягнення до кримінальної відповідальності.

 

     Запитання перше.  Коли  ви  врештірешт  разом  з  Генеральним прокурором подасте нам ці матеріали?

 

     І запитання  друге.  Чи  не   вважаєте   ви,   що   абсолютна бездіяльність   Міністерства  внутрішніх  справ  по  розслідуванню справи Гонгадзе і призвела до цієї страшенної і жахливої за своїми майбутніми наслідками політичної кризи в Україні?

 

     Дякую.

 

     КРАВЧЕНКО Ю.Ф.  Стосовно депутатів, які порушили закон, то ви отримували подання і щодо них вже вирішували питання,  по них  йде розслідування.  Більше ніяких заяв я не робив стосовно депутатів і не називав прізвищ. Це перше.

 

     Друге. Міністерство    внутрішніх     справ     спільно     з Генпрокуратурою,  Службою  безпеки  проводить  активні  заходи  по розшуку зниклого журналіста.  І сьогодні є інформація,  яку  я  не можу  виголошувати,  і  декілька  груп  перевіряються,  які  мають відповідну інформацію.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Федір Марамзін. За ним - депутат Мусієнко.

 

     МАРАМЗІН Ф.А.,  виконуючий   обов'язки   голови   підкомітету Комітету Верховної Ради України з питань Регламенту,  депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України (виборчий округ 104,  Луганська  область).  Фракция  коммунистов.  Юрий Федорович, пользуясь случаем, что на балконе у нас находится верхняя палата - журналисты, - я задаю вам такой вопрос.

 

     Вы можете  подтвердить  или  не подтвердить информацию о том, что Президент Украины давал вам задание по Гонгадзе?  Чтобы  потом ваша  информация,  которая  пойдет в средства массовой информации, была фактом, что вы говорили правду или неправду.

 

     КРАВЧЕНКО Ю.Ф. Я уже отвечал на этот вопрос.

 

     ГОЛОВА. Іван Мусієнко. За ним - Борис Беспалий.

 

     МУСІЄНКО І.М.,  заступник  голови  Комітету  Верховної   Ради України  у  закордонних справах (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  виборчий блок СПУ та СелПУ). Прошу передати слово депутату Сергію Головатому.

 

     ГОЛОВА. Увімкніть мікрофон депутата Головатого.

 

     ГОЛОВАТИЙ С.П.  Шановний  пане  міністре!  Я  думаю,  що  вам пам'ять не зраджує.  Десь півтора року тому ви сиділи  в  урядовій ложі,  я  на  той  час  був  головою тимчасової слідчої комісії по справі з фальсифікації виборів в окрузі

 221 Юрія Оробця.  Хтось дав вказівку зняти охорону від мішків, де були сфальсифіковані бюлетені.  Я підійшов до вас,  вимагаючи, щоб ви відновили охорону.  А ви мені сказали:  "Я тебе відвезу в ліс і по-мєнтовськи відпи...", - я далі не буду говорити.

 

     Чи це ви пам'ятаєте?

 

     КРАВЧЕНКО Ю.Ф.  Шановний пане Головатий,  я хочу сказати,  що ваша лексика мені не знайома (Шум у залі).

 

     ГОЛОВА. Борис Беспалий. За ним - Ігор Пилипчук.

 

     БЕСПАЛИЙ Б.Я. Юрію Федоровичу, ви без експертизи знаєте, тому скажіть чітко: плівка, надана Морозом правда?

 

     А тепер я прошу передати слово депутату Філенку.

 

     ГОЛОВА. Увімкніть мікрофон депутата Філенка.

 

     ФІЛЕНКО В.П.  Шановний Юрію Федоровичу!  У мене три  коротких запитання.

 

     Хто притягнутий  до  кримінальної  відповідальності по справі Подольського (це той самий,  у кого потім дача згоріла)?  Це перше запитання.

 

     Чи стверджуєте  ви  перед  Верховною  Радою,  присутніми  тут громадянами, що на касеті не ваш голос?

 

     І третє.  Оскільки ви звинувачений,  публічно звинувачений  в скоєнні кримінального злочину, чи не краще вам на період доведення вашої  правоти  чи  неправоти   відсторонитися   добровільно   від виконання службових обов'язків?

 

     Дякую.

 

     КРАВЧЕНКО Ю.Ф.  Дякую. По фактах скоєних злочинів порушуються кримінальні справи і проводяться розслідування.

 

     По факту передачі касети повинна бути проведена експертиза  і зроблені висновки: чий голос на цій касеті (Шум у залі).

 

     І третє. Звинуватити може тільки народний суд.

 

     ГОЛОВА. Ігор Пилипчук. За ним - Тарас Чорновіл.

 

     ПИЛИПЧУК І.М.  Шановний Юрію Федоровичу! Скажіть, будь ласка, після перегляду цього фільму чи будете ви звертатися до суду  щодо захисту своїх честі та гідності?

 

     І, шановний Юрію Федоровичу,  поясніть, будь ласка, ситуацію, яка склалася у ваших взаємовідносинах  з  Уповноваженою  Верховної Ради з прав людини Ніною Карпачовою (це щодо факту,  який сьогодні був оприлюднений)?

 

     Дякую.

 

     КРАВЧЕНКО Ю.Ф.  Стосунків з Ніною Карпачовою  у  мене  ніяких немає.  Якби в неї були якісь проблеми, я думаю, вона б звернулася з відповідною заявою. Це перше.

 

     Друге. 28 числа  я  звернувся  в  Генеральну  прокуратуру  із заявою про захист честі та гідності.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Тарас Чорновіл. За ним - Павло Мовчан.

 

     ЧОРНОВІЛ Т.В.,  член Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування (виборчий округ 115,  Львівська  область).  Юрію Федоровичу,  я хочу повернути вас трохи у ретроспективу.  Минулий рік. Вбивство Вячеслава Чорновола. Не  було  проведено  ще  жодних  експертиз  у той момент,  коли ви дозволили собі в ефірі сказати, що це було просто ДТП і ніяка інша версія навіть не буде розглядатися.

 

     Після таких  заяв,  чи після того,  як сьогодні висунуто дуже серйозні звинувачення щодо вас,  чи не вважаєте ви за достойне для себе, як для офіцера, піти у відставку?

 

     І друге. Якщо ви тоді могли зробити такий поспішний висновок, чи не можете ви сьогодні, глянувши на ті касети, які представлені, зробити висновки щодо факту цих злочинів і по Гонгадзе, і по інших справах?

 

     КРАВЧЕНКО Ю.Ф. Після дорожньотранспортної пригоди, після того як розслідували слідчі Міністерства внутрішніх справ, пан Удовенко звернувся до Служби безпеки,  яка провела альтернативне  незалежне розслідування,   Генеральною   прокуратурою   в  особі  заступника Генерального прокурора пана Винокурова було  затверджено  висновок про те, що це був нещасний випадок.

 

     ГОЛОВА. Павло Мовчан. За ним - депутат Павловський.

 

     МОВЧАН П.М.,  перший заступник голови Комітету Верховної Ради України у закордонних справах (виборчий округ

 152, Рівненська   область).   Я  прошу  передати  слово  депутату Червонію.

 

     ГОЛОВА. Увімкніть мікрофон депутата Червонія.

 

     ЧЕРВОНІЙ В.М.,  член Комітету Верховної Ради України з питань боротьби  з організованою злочинністю і корупцією (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  НРУ). Український народний рух. Пане   поки  що  міністр!  Пролиття  за  вашим  наказом  крові  на Софійському  майдані  під  час   похоронної   процесії   патріарха Володимира  Романюка,  побиття  шахтарів у Луганську та підвищення вами  по  службі  виконавців  цих  ваших  кривавих  наказів  -  це беззаперечні докази вашого кримінальнофашистського портрету.

 

     Але у  мене  запитання  по  суті цієї справи.  Скажіть,  будь ласка, чи напишете ви заяву про тимчасове відсторонення вас на час слідства від виконання обов'язків міністра?

 

     Чи вам  належить голос на касеті,  яку у нашу комісію передав Олександр Мороз?

 

     І третє.  Якщо ви не напишете заяву,  то чи є у вас тоді,  як сказав депутат Ратушний, пістолет і мужність офіцера?

 

     Дякую.

 

     КРАВЧЕНКО Ю.Ф.   Стосовно  мого  портрету.  Я  думаю,  що  на Рівненщині ваш портрет виглядає дещо інакше, ніж у Верховній Раді.

 

     Друге. Щодо,  як  ви  висловилися,  побиття  на   Софійському майдані,   побиття  шахтарів  Генеральною  прокуратурою  проведене слідство.  За його результатами дійшли висновку:  справу припинити (6 пункт 2). Ви знаєте, що люди були відсторонені.

 

     І третє.  Я  буду  діяти відповідно до чинного законодавства, яке діє в Україні.

 

     ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Голос вам належить чи ні?

 

     КРАВЧЕНКО Ю.Ф.  Щодо голосу я вже відповідав. Експертиза (Шум у залі).

 

     ГОЛОВА. Михайло Павловський. За ним - Олена Мазур.

 

     ПАВЛОВСЬКИЙ М.А.,  голова підкомітету Комітету Верховної Ради України з питань Регламенту,  депутатської  етики  та  організації роботи  Верховної  Ради  України (виборчий округ 188,  Хмельницька область). Дякую, Іване Степановичу. Прошу передати слово народному депутату Григорію Омельченку.

 

     ГОЛОВА. Увімкніть мікрофон Григорія Омельченка.

 

     ОМЕЛЬЧЕНКО Г.О.  Українська  народна партія "Собор".  Шановні народні депутати!  Пане  Кравченко!  Я  хочу  уточнити  щодо  тієї відеокасети, про яку вам два дні тому сказав пан Марчук. І це дуже важливо.  Тому,  Іване Степановичу,  якщо переберу 30 секунд,  ви, будь ласка, не переривайте.

 

     Те, що вам сказав пан Марчук, не зовсім відповідає дійсності. На початку жовтня 1999  року  за  своєю  ініціативою  пан  Марчук, будучи кандидатом у Президенти,  запросив мене і Анатолія Єрмака у свій виборчий штаб,  де в  одній  із  кімнат  на  відеомагнітофоні показав за своєю ініціативою (підкреслюю це) відеокасету,  на якій людина у масці,  представлячись полковником міліції, розповіла, що у   Міністерстві   внутрішніх  справ  України  за  вказівкою  пана Кравченка створений спеціальний підрозділ,  який виконує "брудну", "чорну"  роботу.  Цим підрозділом за вказівкою пана Кравченка була розроблена  операція  по  знищенню  народного   депутата   України Вячеслава Чорновола.

 

     Коли ми це побачили на відеокасеті,  я,  як колишній слідчий, запитав у пана Марчука:  "Євгене Кириловичу,  наскільки достовірна ця  інформація  і  як  ви  її  отримали?"  Пан Марчук заявив нам з Анатолієм Єрмаком,  що спочатку він зустрівся з цим офіцером,  він йому про це розповів,  погодився записатися на відеокасету,  але в масці,  і заявив,  що він  готовий  дати  свідчення  за  умов,  що забезпечать  його  безпеку  і  буде  знятий  з займаної посади пан Кравченко

 

     Іване Степановичу, я прошу вас: не перебивайте. Це важливо. Я не  хочу  звинувачувати Кравченка,  але я хочу,  щоб була точність щодо того, що сказав Марчук.

 

     Ми декілька разів  зустрічалися  з  паном  Марчуком  на  його прохання,  повертались  до цієї відеокасети і наполягали,  щоб пан Марчук  організував  зустріч  із  членами   депутатської   слідчої комісії,  яка  розслідує  справу  Вячеслава Чорновола.  Пан Марчук обіцяв це зробити, але він цього не зробив.

 

     Коли ми   прослухали   аудіокасету,   яку   надав   Олександр Олександрович  Мороз  (там є голос пана Кравченка і пана Кучми,  і спеціалісти підтвердили автентичність цієї аудіокасети), то на ній голос  пана  Кравченка  говорить  про  те,  що  в  нього  є  такий спецпідрозділ,  у якого  немає  моралі,  взагалі  нічого,  мовляв, тільки  що  -  вони  починають  "глушить".  У  зв'язку  з  цим  ми звернулись до пана Марчука з проханням направити цю відеокасету до тимчасової слідчої комісії для її перевірки.  Це я кажу,  щоб було точно,  щоб ви,  пане Кравченко,  знали, коли, що і як говорив пан Марчук.

 

     І на завершення. Пане Кравченко, згадайте нашу розмову влітку 1996 року у вашому кабінеті.  Через те,  що зараз стало  відомо  і показано, я вас прошу: подайте у відставку.

 

     КРАВЧЕНКО Ю.Ф.  Я  думаю,  що у вас сьогодні є всі можливості перевірити всю ту інформацію, про яку ви говорили.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Згадувалось прізвище Вітренко.  Увімкніть для репліки мікрофон. Одна хвилина.

 

     ВІТРЕНКО Н.М.  Юрий  Федорович,  я  прошу,  чтобы  вы  сейчас уточнили.  Мне непонятно,  почему Григорий Омельченко, цитируя то, что  было  в  начале  октября   Я  не  понимаю,  что такое "начало октября",  потому что покушение на меня было совершено 2  октября. То есть меня интересует конкретная дата и конкретные факты: был ли разговор только о Черноволе или был на кассете разговор и  о  том, что будет покушение на Витренко?  Как вы понимаете,  пострадала не только я, ранено не только еще два народных депутата, еще ранен 51 человек!  Люди  потеряли  здоровье!  Как  раз сейчас идут судебные процессы.  18-го будет продолжаться суд в Кривом Роге.  Это вопрос исключительной  важности.  И  я  считаю,  что  дело о покушении на государственных деятелей в Кривом Роге более резонансное, чем дело Гонгадзе. Я не понимаю, почему умалчивает об этом Верховный Совет. Я не понимаю,  почему Омельченко и другие,  которые имеют об  этом информацию,  молчат.  И я на суде буду требовать,  чтобы возбудили уголовное дело против Мороза,  который имеет данные о том, что это организовали спецслужбы,  и молчит. Почему он не сделал заявление? Почему его показаний нет в суде?  Почему он  не  дает  возможность расследовать это дело и установить, что это сделали спецслужбы?

 

     Поэтому я прошу точно уточнить конкретно по кассете.

 

     КРАВЧЕНКО Ю.Ф.  Уважаемая  Наталия Михайловна!  Я почти точно воспроизвел то,  что мне стало известно  два  дня  тому  назад  от господина Марчука. Большего я не знаю.

 

     ГОЛОВА. У  зв'язку  з тим,  що називалося прізвище Олександра Мороза,  увімкніть його мікрофон для репліки...  Потім  -  депутат Удовенко. Прізвище Мазур не називалося.

 

     МОРОЗ О.О.  Шановні  депутати  і Наталіє Михайлівно!  Якщо ви будете порушувати кримінальну справу,  ще й ініціативу виявляти, я із задоволенням хотів би, щоб це відбулося. І мені здається, що не в ваших інтересах порушувати таку справу, але то деталі.

 

     Я просив би ще  раз  усіх  депутатів,  щоб  ми  в  запалі  не наробили  помилок.  Зараз  нам роздали проект постанови.  Зверніть увагу,  у  ньому  передбачається  звільнення  десятих   осіб   або клопотання  про  звільнення.  Цього  не можна робити!  Це навмисна ініціатива тих,  хто  зовсім  недавно  підписав  відповідну  заяву протилежного змісту.  Ми повинні проголосувати зараз про подолання вето  Президента  на  Закон  про  спеціальні  слідчі   комісії   і проголосувати  постанову про можливість в режимі ad hoc голосувати питання, пов'язане із зникненням Георгія Гонгадзе.

 

     Спасибі.

 

     ГОЛОВА. Називалось прізвище  Удовенка.  Геннадію  Йосиповичу, будь ласка.

 

     УДОВЕНКО Г.Й.,  голова  Комітету  Верховної  Ради  України  з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  НРУ). Шановний Юрію Федоровичу!  У зв'язку з тим,  що було названо сьогодні  ім'я Вячеслава  Максимовича  Чорновола,  у зв'язку з тим,  що з'явилися нові обставини,  пов'язані з його загибеллю,  з його вбивством,  у мене  запитання,  чи  не збираєтесь ви порушити або знову відкрити кримінальну справу, пов'язану із загибеллю Чорновола?

 

     Дякую.

 

     КРАВЧЕНКО Ю.Ф.  Справа  в  тому,  що  вона   декілька   разів розслідувалася.   Якщо   така   необхідність   сьогодні  є,  можна звернутись до Генерального прокурора як до незацікавленої сторони, і ще раз розслідувати цю справу.

 

     ГОЛОВА. Дякую, Юрію Федоровичу. Час завершився (Шум у залі).

 

     Шановні народні депутати! Вам роздано два проекти. Які будуть пропозиції щодо завершення обговорення?  Депутат Кравченко. За ним

- депутат Моісеєнко (Шум у залі). Потім Шевченко і Терьохін.

 

     КРАВЧЕНКО М.В.    Фракция    коммунистов.    Уважаемый   Иван Степанович! Я попросил слово по процедуре вот в связи с чем. Я для стенограммы делаю официально вам,  как ведущему, замечание в части следующего:  перед нами только что  выступали  четыре  человека  - высших должностных лиц государства,  - которые цинично, нагло, без стыда и совести,  без чести вытерли  ноги  об  Верховный  Совет  и победно ушли в ложу правительства.

 

     Я просил бы вас, Иван Степанович, немножко заставлять их быть более корректными по отношению к высшему законодательному органу.

 

     ГОЛОВА. Я приймаю зауваження.

 

     Депутати Моісеєнко, Шевченко, Терьохін, Сафронов.

 

     МОІСЕЄНКО В.М.,  голова підкомітету Комітету  Верховної  Ради України    з    питань   державного   будівництва   та   місцевого самоврядування (виборчий округ 53,  Донецька область).  Макеевский городской   комитет  Коммунистической  партии  Украины.  Уважаемые коллеги!  Иван Степанович!  На мой взгляд, Александр Александрович Мороз внес очень хорошее предложение о том,  чтобы преодолеть вето на Закон о специальных следственных комиссиях.

 

     Кроме этого,  на мой взгляд,  очень  правильно  было  внесено предложение   о   проведении  непоименного  голосования.  Так  как действительно над депутатами, которые представляют другую половину зала,  весит  домоклов  меч.  И  мы  уже  поняли,  что это за меч, выслушав представителей силовых структур.

 

     И последнее. Уважаемый Иван Степанович! Уважаемые коллеги! Мы все  понимаем,  что  это  исполнители.  Заказчик  сидит  в доме на Банковой, его фамилия - Кучма!

 

     Поэтому я прошу сейчас депутатов проголосовать за  то,  чтобы пригласить  сюда Леонида Даниловича Кучму и чтобы он ответил на те же вопросы,  на которые не ответил Кравченко: его голос или не его на этих записях?

 

     Спасибо.

 

     ГОЛОВА. Дякую.  Депутат Шевченко.  За ним - депутат Терьохін, Сафронов.

 

     ШЕВЧЕНКО В.Ф.,  секретар Комітету Верховної  Ради  України  з питань    свободи    слова    та    інформації    (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  НРУ). Український народний рух. Шановний  Голово!  Шановні колеги!  Світова практика демократичних держав свідчить,  що в таких випадках особи,  які розглядаються  в такому ракурсі,  звичайно, мали б, якщо не подати у відставку, так принаймні  попроситися  бути  усуненими   на   час   розслідування обставин. Але то питання, як-то кажуть, моральні.

 

     Щодо правової чи регламентної постановки питання.  Ви знаєте, ми вже багато сьогодні говорили і навряд чи щось додамо.  Тому  ми пропонуємо  взяти  проект  постанови,  поширений  з  приводу цього питання (до речі,  проект досить виважений),  проголосувати його і перейти до роботи згідно з порядком денним.

 

     ГОЛОВА. Депутат Терьохін.

 

     ШЕВЧЕНКО В.Ф.  Секундочку.  Можливо,  виникне питання ще щодо якихось осіб,  які не згадані в цьому проекті постанови.  То  наше прохання  мати  на  увазі,  що  завтра  у  нас  розгляд  ще деяких специфічних питань,  які мають до цього відношення. Тобто все інше ми   можемо   розглянути   в   рамках   Регламенту   завтра,  коли слухатимуться інші питання.

 

     Ми просимо проголосувати...

 

     ГОЛОВА. Тільки не можна весь тиждень відвести на це  питання. Депутат Терьохін.

 

     ТЕРЬОХІН С.А.,  перший  заступник  голови  Комітету Верховної Ради України з питань фінансів і банківської діяльності  (виборчий округ 214,  м.Київ).  Дякую, Іване Степановичу. У мене є конкретні пропозиції, як нам далі діяти.

 

     Перше. Прийняти ad hoc рішення про голосування сьогодні.

 

     Друге. Проголосувати проект постанови, внесений Єльяшкевичем, Матвієнком,  Червонієм,  Єрмаком.  Додати  до  нього  рекомендацію Президенту Кучми відсторонити від виконання  своїх  обов'язків  на час  проведення розслідування міністра внутрішніх справ Кравченка, а  також  додати  пункт  про  висловлення  недовіри   Генеральному прокурору України.

 

     Після того  проголосувати знову-таки у закритому режимі Закон України про спеціальні слідчі комісії і поставити на цьому питанні кому  до висновків експертизи тієї плівки і наступних плівок,  які будуть надані згодом.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Кому з крапкою чи без крапки, Сергію Анатолійовичу?

 

     Депутат Сафронов. Будь ласка.

 

     САФРОНОВ С.О.,  член Комітету Верховної Ради України з питань економічної політики, управління народним господарством, власності та  інвестицій  (виборчий  округ  30,  Дніпропетровська  область). Шановні   колеги!   Я   прошу,   по-перше,  підтримати  пропозицію Олександра Олександровича Мороза.  Тому що  дійсно  сьогодні  може бути  поспішне голосування.  Потрібно провести те,  про що говорив нам голова Державної  митної  служби  Соловков.  Потрібно  зробити перевірки,  закінчити  слідство,  зробити  висновки,  хто давав ці команди. Тому що за цією постановою лежить доля людей.

 

     Я знаю Соловкова як порядну і дуже виважену людину,  чудового фахівця. Тому давайте поставимося до цього дуже уважно.

 

     По-друге, прошу  проголосувати за Закон про спеціальні слідчі комісії,  котрий  дасть  можливість  сьогодні  зробити   конкретні висновки, і тоді можна приймати рішення.

 

     ГОЛОВА. Шановні  народні  депутати!  Вам  роздані два проекти постанов.  Те,  про що говорив Сергій Терьохін, можна по протоколу включити  до  них.  Він називав один з них і пропонував додати два пункти. Але якби він був прийнятий за основу, тоді б ми голосували ці доповнення, якщо є згода, з голосу.

 

     Друге. Ви  знаєте,  що сьогодні вівторок,  і Верховна Рада не голосує (Шум у залі).

 

     Третє. Стосовно того,  що вносилась пропозиція  голосувати  у закритому режимі.  Для цього треба час,  щоб перелаштувати систему "Рада". Ми зараз не можемо так працювати (Шум у залі).

 

     Підійдіть хтось від "Ради" до трибуни і поясніть,  щоб  я  за вас не пояснював.

 

     МАЦКЕВИЧ Я.С.,       заступник      керівника      управління комп'ютеризованих систем Апарату Верховної Ради України. Нам треба півдня,    щоб   перелаштувати,   бо   ми   переробили   програмне забезпечення.

 

     ГОЛОВА. Дякую. Я вношу таку пропозицію. Зараз вам роздані два проекти. Почекайте... Депутат Мороз вносив пропозицію... Та ну так не робиться!  Ви що,  безапеляційно так!.. Я з повагою ставлюся до найчисельнішої фракції. Ви в цьому не можете мене... (Шум у залі).

 

     Вам роздані два проекти.  Були пропозиції,  внесені народними депутатами Олександром Морозом,  Сергієм Терьохіним та іншими. Але це  були  загальні  пропозиції.  Може,  народиться  третій варіант проекту постанови.  Можна це  прийняти  за  основу,  а  потім  вже додавати.

 

     Тому я пропоную так. Четвер післязавтра, то ви до післязавтра подумайте над цими проектами, і в четвер ми проголосуємо.

 

     Депутат Пустовойтов.

 

     ПУСТОВОЙТОВ В.С.,  член Комітету  Верховної  Ради  України  з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин (виборчий округ 33, Дніпропетровська область). Фракція комуністів. Те, що треба голосувати сьогодні, - це однозначно.

 

     Але я вношу пропозицію. У зв'язку з відсутністю прямої радіо- та телетрансляції 12 грудня 2000 року з 10 до 14  години  під  час розгляду  питання  щодо  порушення  прав  народних депутатів,  які розслідують  справу  із   зникненням   Гонгадзе,   Верховна   Рада постановляє: доручити національним радіо- та телекомпаніям негайно довести  до  відома  виборців  аудіо-  і  відеостенограму   даного засідання.

 

     ГОЛОВА. Ну  таких проектів постанов буде безліч.  З голосу ми не голосуємо.  Якщо ви хочете проголосувати два  розданих  проекти постанов,  я ставлю на... (Шум у залі). Я ще раз вам нагадую, якщо ви хочете проголосувати зараз, ми повинні прийняти рішення.

 

     Хто за те,  щоб голосувати зараз  роздані  проекти  постанов, прошу голосувати.

 

     "За" - 303.

 

     Рішення приймається.

 

     Який перший  проект постанови?..  По фракціях?  (Шум у залі). Ну, так я ж їх з голоса не буду голосувати. Будь ласка, Олександре Олександровичу.

 

     МОРОЗ О.О. Шановні депутати! Я взяв слово з процедури. Справа в тому,  що Регламент визначає ad hoc як  процедурну  норму.  Вона може   вноситися   у   будь-який  час  і  не  потребує  підготовки спеціального проекту постанови.  Тобто  процедура  ця  голосується відразу.  Я  пропоную  в режимі ad hoc проголосувати зараз питання про включення внесеного на нинішню  сесію  Закону  про  спеціальні слідчі комісії і проголосувати його зараз, а також в режимі ad hoc проголосувати про те, що завтра, коли будуть підготовлені технічні засоби,  ми  проголосуємо  всі  питання по комісії,  яка розглядає справу  про  зникнення  Георгія  Гонгадзе,  також  у  непоіменному режимі. От і все.

 

     ГОЛОВА. Я не можу управляти системою. У такому режимі система зараз голосувати не може. Оголошується перерва до 16 години.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку