ЗАСІДАННЯ ТРИДЦЯТЬ ТРЕТЄ

 

        С е с і й н и й  з а л  В е р х о в н о ї  Р а д и

      У к р а ї н и.  16  л и с т о п а д а  2000  р о к у.

                         10  г о д и н а.

 

     Веде засідання Голова Верховної Ради України ПЛЮЩ І.С.

 

     ГОЛОВА. Доброго ранку, шановні народні депутати, представники засобів   масової   інформації,  гості  Верховної  Ради!  Поки  ми готуємося до реєстрації,  я прошу вас привітати з днем  народження Наталію Петрівну Штепу (Оплески).

 

     У нас  є  ще  ряд  іменинників.  Я  думаю,  що  відразу треба привітати ювіляра Анатолія Івановича  Кондратенка  з  першим  його шестидесятиліттям,  побажати  йому  здоров'я  та подальших успіхів (Оплески).  А також Сергія Анатолійовича Матвієнкова.  Я бачу,  що квіти йому вручили (Оплески).  І,  по-моєму, наймолодшого депутата Євгена  Анатолійовича  Лешана.   Будь   ласка,   привітайте   його (Оплески).

 

     Я дякую    за   привітання.   Прошу   увімкнути   систему   і реєструватися.

 

     У залі  зареєструвалися  403   народних   депутати.   Ранкове пленарне засідання оголошується відкритим.

 

     Ви знаєте,  що  сьогодні  четвер,  і  ми  працюємо  в  режимі четверга.  Тому прошу зосередитись, узяти проекти документів, і ми розпочнемо роботу.

 

     Ми ще  не  розпочали  роботу  - ви вже з процедури!  Я прошу: візьміть порядок денний,  документи, а потім щодо цих документів я буду надавати слово.  Тільки щодо цих документів з процедури!  Я ж не оголосив ще питання,  а ви вже з процедури!  Від трьох секторів по порядку: Матвієнко, Коновалюк, Ратушний.

 

     Будь ласка, увімкніть мікрофон депутата Матвієнка.

 

     МАТВІЄНКО А.С., член Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров'я, материнства та дитинства (виборчий округ

 17, Вінницька область).  Українська народна партія "Собор", група "Соборність".  Іване  Степановичу!   На   превеликий   жаль,   про неприємне.  Учора  засоби  масової інформації передали про те,  що знайдене тіло Георгія Гонгадзе, у що не дуже віриться. Але кажуть, що  видано  свідоцтво  про  смерть.  Тіло було завезено в морг і з невідомих причин звідти зникло.

 

     Я думаю,  що  цей  факт  не  може  сьогодні  нікого  залишити осторонь і не викликати у Верховній Раді відповідну реакцію. У нас створена комісія.  І я просив би,  Іване Степановичу,  знайти час, щоб  ми  сьогодні  послухали  об'єктивну  інформацію,  і,  якщо  є потреба,  запросили  б  сюди  керівників  правоохоронних  органів, оскільки  те,  що  відбувається,  викликає  сьогодні дуже серйозне збурення в суспільстві, і нам потрібно реагувати.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Шановні колеги!  Позавчора ввечері з головою  комісії Олександром  Лавриновичем  ми  говорили не про цей факт,  а про цю проблему.  Голова комісії позавчора запевнив,  що  вони  завершили етап цієї роботи і в нього є що доповісти Верховній Раді.  І ми на завтра включаємо це питання до порядку денного (Шум у залі).

 

     Я ще раз вам кажу:  це частина цієї проблеми.  Що  стосується цього  факту,  я  прошу  зараз дати протокольне доручення міністру Юрію Федоровичу Кравченку, щоб він дав проміжну інформацію.

 

     Депутат Коновалюк.

 

     КОНОВАЛЮК В.І., член Комітету Верховної Ради України з питань бюджету (виборчий округ 62,  Донецька область). Спасибо. "Трудовая Украина".  Иван Степанович!  На ваше  предложение  Координационный совет  депутатских  груп  и  фракций  снял  с голосования вопрос о проекте  постановления  по  Дню  правительства  с  повесткой  дня: подготовка      к      осенне-зимнему      периоду     предприятий топливно-энергетического комплекса.

 

     Наша вчерашняя встреча в Министерстве  топлива  и  энергетики лишний  раз  подтвердила,  что  есть  еще  очень  много нерешенных проблем,  которые мы должны совместно решать.  И мне кажется,  что сегодня  все-таки  необходимо  не  политизировать  эти вопросы,  а принимать  решение,  дополнять  и  конкретно  решать  существующие проблемы в топливноэнергетическом комплексе.

 

     Этого решения ждут и шахтеры,  и энергетики. Вчера я выступал с трибуны и говорил,  что  нам  сегодня  необходимо  не  постоянно поддерживать  какую-то степень политических разборок,  а конкретно решать эти проблемы. Потому что от этого зависит стабильная работа экономики государства в целом.

 

     Поэтому обясните,   пожалуйста,   по   каким  мотивам  и  на основании каких аргументов снят с голосования вопрос по этому  Дню правительства?

 

     Спасибо.

 

     ГОЛОВА. Я ще раз кажу вам, що ви вірно робите, коли вирішуєте цілий  ряд  проблем,  які  утворилися  в  паливно-   енергетичному комплексі.  І ваша вчорашня зустріч - це одне із свідчень того, що народні депутати  зацікавлені  в  їх  вирішенні.  Чому  була  така пропозиція?  Тому  що  в  нас  є цілий ряд нагальних проблем,  які пов'язані і які сьогодні не з'ясовані представниками  цілого  ряду депутатських  груп  і фракцій щодо і тих інформативних матеріалів, які в нас були,  є й інші проблеми.  І депутати зверталися з  тим, щоб  дати  можливість з'ясувати.  З'ясовуйте,  і ми на вашу вимогу будемо готові включити це питання до порядку денного.

 

     Депутат Ратушний. Будь ласка.

 

     РАТУШНИЙ М.Я.,  голова підкомітету  Комітету  Верховної  Ради України   з   питань   законодавчого  забезпечення  правоохоронної діяльності (виборчий округ 164,  Тернопільська область).  Шановний Іване  Степановичу!  Шановні  колеги!  Нам  роздано  як додаток до раніше розданого  проекту  пропозиції  щодо  створення  тимчасової слідчої   комісії   стосовно  ситуації  у  Василькові.  Ініціатори внесення цього питання Євген Жовтяк і Віталій  Шевченко  врахували всі  зауваження,  які  були  висловлені  під  час  обговорення  14 листопада в цьому залі.  Слово "спеціальна" знімається, відповідно ми  створюємо лише тимчасову слідчу комісію.  Для її створення,  я нагадаю, потрібно лише 150 голосів.

 

     Також я хочу сказати, що сьогодні переважна більшість фракцій визначили, кого будуть пропонувати до складу цієї комісії.

 

     Я звертаюся до вас, Іване Степановичу. Хоча керівник однієї з фракцій заявив на засіданні Координаційної  ради,  що  питання  не готове,  воно  абсолютно готове,  і воно стояло сьогодні в порядку денному до обіду.  Зараз воно знову затягується,  поставлене після 16  години.  Наша  фракція наполягає поставити його,  як було,  до обіду.

 

     ГОЛОВА. Дякую.  Давайте починати  розглядати  питання,  і  ми розглянемо їх усі до обіду.

 

     -----------

 

     Оголошуються до   розгляду  проект  постанови  6164  народних депутатів Семенюк і Марковської та проект постанови

 6164-Д депутатів Карпова, Пухкала та інших про День уряду України у грудні 2000  року.  Я  прошу  взяти  ці  проекти,  і  ми  будемо працювати, бо виступи з процедури не закінчаться.

 

     Щодо проекту  6164,  внесеного народними депутатами Семенюк і Марковською,  є у депутатів зауваження? Є. Я буду надавати слово з цього проекту, вже з інших не буду.

 

     Слово надається депутату Семенюк - автору проекту постанови.

 

     СЕМЕНЮК В.П.,  член  Комітету Верховної Ради України з питань аграрної   політики   та   земельних   відносин   (багатомандатний загальнодержавний  виборчий  округ,  виборчий  блок СПУ та СелПУ). Шановний  Іване  Степановичу!  Шановні  колеги  народні  депутати! Питання  про включення до порядку денного інформації про виконання Закону про місцеве самоврядування - це  вкрай  необхідне  питання, яке нам потрібно розглянути в сесійному залі.  Ми з вами приймаємо закони  про  комунальну  власність,   про   управління   об'єктами державної  власності.  Це  функції  ради,  які  повинні бути чітко визначені.  Тому я прошу підтримати зазначений проект постанови  і все-таки  заслухати інформацію Кабінету Міністрів з цього питання. Це перше.

 

     І друге.  Іване Степановичу!  Учора на засіданні  Комітету  з питань  економічної політики розглядалося питання про включення до порядку денного цього Дня уряду ще й питання про інформацію  уряду про  стан  і  формування  тарифів і цін в комунальній сфері.  Якщо можна,  то  цим  другим  питанням  треба  доповнити   наш   проект постанови.   Це   якраз  було  б  у  контексті  органів  місцевого самоврядування.

 

     Шановні колеги!  Прошу підтримати нашу пропозицію. Проекти ці роздані, прошу підтримати.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Депутат Турчинов. Будь ласка.

 

     ТУРЧИНОВ О.В.,  голова  Комітету  Верховної  Ради  України  з питань бюджету (багатомандатний загальнодержавний виборчий  округ, Всеукраїнське об'єднання "Громада"). Шановний Іване Степановичу! Я не розумію,  чому з процедури ви вибірково  даєте  говорити  одним депутатам і не даєте іншим?  Мені незрозуміло, чому не виконується рішення,  яке  прийняла  Погоджувальна   рада:   першим   питанням розглядати  проект постанови щодо підсумків проведення Дня уряду з питань  паливноенергетичного  комплексу?  Ви  знаєте,  два   таких проекти  постанов  внесені.  Нормальні проекти постанов,  їх можна нормально голосувати.  Був час розібратися в усіх  питаннях.  Кому треба, той уже розібрався.

 

     І друге  питання.  Ми  підтримуємо  пропозицію,  щоб одним із перших розглядати питання щодо створення  спеціальної  комісії  по Василькову.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Олександре   Валентиновичу,  я  вам  даю  довідку.  Є порядок денний,  який формується Погоджувальною  радою  на  основі всіх   пропозицій   усіх   фракцій  і  комітетів.  Я  керуюсь  цим порядком...  Якщо я щось  не  так  роблю,  ви  подивіться  на  цей порядок.

 

     Володимир Моісеєнко.

 

     МОІСЕЄНКО В.М.,  голова  підкомітету  Комітету Верховної Ради України   з   питань   державного   будівництва    та    місцевого самоврядування  (виборчий  округ  53,  Донецька область).  Фракция Коммунистической партии Украины.  Иван  Степанович!  Вчера  у  нас состоялось   заседание   Комитета   по  вопросам  государственного строительства.  Я не знаю,  почему Иоффе сейчас не информирует  об этом.  На  заседании  мы рассмотрели вопрос,  связанный с проектом Постановления о Дне правительства в декабре 2000  года,  внесенным депутатами Семенюк и Марковской.  И возник вопрос о том, что он не может  быть  признан   "прийнятним",   то   есть   соответствующим Конституции,  в той формулировке,  которая там приведена.  Комитет предлагает  авторам  несколько   изменить   формулировку   проекта постановления,  так  как  там  стоит требование об отчете Кабинета Министров о руководстве органами местного самоуправления.  Это,  к сожалению, противоречит Конституции. Нужно несколько изменить саму формулировку,  и тогда поддержать этот проект постановления, как и было   единогласно  поддержано  вчера  на  заседании  Комитета  по вопросам госстроительства.

 

     Спасибо.

 

     ГОЛОВА. Дякую. Василь Круценко. Будь ласка.

 

     КРУЦЕНКО В.Я.,  заступник  голови  Комітету  Верховної   Ради України   з   питань   аграрної  політики  та  земельних  відносин (багатомандатний загальнодержавний виборчий  округ,  КПУ).  Дякую, Іване  Степановичу.  Я  звертаюся  до колег з проханням підтримати питання щодо аграрного комплексу,  тому що  зараз  виникло  безліч питань,  які  на місцях не вирішуються ні державними,  ні судовими органами.  Кожен розводить  руками,  не  знає,  як  бути.  А  люди косяками  їдуть  до  Києва  в комітет і запитують,  що робити,  як захиститися від беззаконня,  яке панує на  місцях.  Тому  я  прошу підтримати  внесення питання про День уряду з інформацією Кабінету Міністрів про стан в агропромисловому комплексі на місцях.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Все зрозуміло?  Ми вислухали з приводу  і  з  мотивів голосування аргументацію народних депутатів Володимира Моісеєнка і Василя Круценка, але рішення прийме зал.

 

     Першим ставиться на голосування  проект  Постанови  6164  про День уряду України в грудні 2000 року. Прошу голосувати.

 

     "За" - 121.

 

     Рішення не приймається.

 

     Тоді прошу проголосувати проект Постанови 6164 про День уряду України у грудні 2000 року,  який  аргументував  народний  депутат Василь Круценко. Прошу проголосувати.

 

     "За" - 255.

 

     Рішення приймається.

 

     -----------

 

     Оголошується до   розгляду  наступний  проект  Постанови  про проведення  парламентських  слухань  "Про  енергетичну   стратегію України  до  2030  року".  Проект  вноситься  народними депутатами Степаном  Гавришем  і  Олександром  Гудимою.  Чи  є  у   депутатів запитання? Депутат Моісеєнко. Будь ласка.

 

     МОІСЕЄНКО В.М.  Фракция  Коммунистической  партии Украины.  В принципе я поддерживаю идею проведения парламентских  слушаний  об энергетической  стратегии  Украины  до 2030 года.  Но хочу сказать несколько о другом. Я записался выступать по этому вопросу, мы его не обсуждали.  Иван Степанович,  будет ли сегодня обсуждение этого проекта постановления?

 

     ГОЛОВА. Володимире Миколайовичу,  ми  спочатку  включаємо  до порядку...

 

     ГОЛОСИ ІЗ   ЗАЛУ.   Це   проект   постанови   про  проведення парламентських слухань.

 

     ГОЛОВА. Увімкніть мікрофон на трибуні, будь ласка. Олександре Миколайовичу, дайте пояснення.

 

     ГУДИМА О.М.,  голова Комітету Верховної Ради України з питань паливноенергетичного  комплексу,  ядерної  політики   та   ядерної безпеки (виборчий округ 123,  Львівська область).  Шановні колеги! Питання прийняття постанов про проведення  парламентських  слухань не потребують обговорення, тому що предмета обговорення немає.

 

     Я хотів  би відповісти пану Моісеєнку,  що згідно з Програмою діяльності Кабінету Міністрів,  яку ми з вами прийняли, в третьому кварталі  уряд  повинен був представити нам концепцію енергетичної стратегії.  Але уряд цієї концепції ще немає.  Через те парламент, використовуючи   свої  конституційні  права,  призначає  на  лютий слухання,  у результаті чого ми вже зобов'яжемо  уряд  представити нам концепцію енергетичної стратегії.

 

     ГОЛОВА. Тобто   до   парламентських   слухань  уряд  надає  і довідкові матеріали, і проект постанови.

 

     ГУДИМА О.М. Абсолютно правильно.

 

     ГОЛОВА. Увімкніть мікрофон депутата Моісеєнка.

 

     МОІСЕЄНКО В.М.  Фракция  Коммунистической   партии   Украины. Почему я задал этот вопрос?  Потому что я записывался выступать, я в  списке  первый.  А  почему  я  записался?  Потому  что  ко  мне обратилось обединение "Макеевуголь" в лице независимого профсоюза с  информацией  о  положении  дел  в   угольной   отрасли.   Здесь колоссальнейшие проблемы!  Я хотел бы, чтобы они нашли отражение в этом  постановлении,  так  как  если  они  не  будут  учтены   при рассмотрении проекта бюджета и дальнейшем исследовании, то шахтеры готовятся к обявлению всеобщей политической стачки с прекращением отгрузки угля. Это очень серьезный вопрос, Иван Степанович!

 

     ГОЛОВА. Зрозуміло.  Володимире Миколайовичу, коли ми включимо до порядку денного,  ми  вам  надамо  слово  в  обговоренні  цього питання.

 

     Депутат Єльяшкевич.

 

     ЄЛЬЯШКЕВИЧ О.С.,  заступник  голови  Комітету  Верховної Ради України з питань фінансів і банківської діяльності (виборчий округ 182,   Херсонська  область).  Уважаемые  коллеги!  Уважаемый  Иван Степанович!  Мои  коллеги  уже  обращают  внимание  на   нарушение процедуры.  Я тоже хочу обратить внимание, тем более что нарушение процедуры  идет,  начиная  с  первого  вопроса,  потому   что   не обсуждался вопрос о Дне правительства.  Я держал руку поднятой, но Иван Степанович по понятным причинам не видит.

 

     В связи  с  тем  что  проблема  актуальная,   ее   необходимо поддержать.   Но  я  бы  этот  вопрос  не  только  расширял  -  об энергетической  стратегии  Украины,  а  взял  бы   узкий   вопрос, например,    об    использовании    транспортных    энергетических магистралей.

 

     Дело в том,  что этот  вопрос  сегодня  имеет  первоочередное значение для страны.  И если мы не проведем подобные парламентские слушания,  то любое решение по этому вопросу может иметь фатальный характер,  если  оно  будет  принято  или некомпетентным путем или путем,  когда учитываются интересы только  одной  стороны,  причем явно коммерческого характера.

 

     ГУДИМА О.М.   Я   відповідаю   шановному  народному  депутату Єльяшкевичу.  Одне не заперечує  іншого.  Саме  на  парламентських слуханнях  "Про  енергетичну стратегію України до 2030 року" мають бути включені і обговорені в парламенті всі основні напрями. Після парламентських  слухань  уряд  прийме  постанову  про  енергетичну стратегію України.  Кожен з народних депутатів  на  парламентських слуханнях  має право внести пропозиції.  І буде прийнята постанова за  результатами  парламентських  слухань,  якою  ми   зобов'яжемо уряд...

 

     ГОЛОВА. Олександре Миколайовичу, він просить, щоб ви виділили цей сектор зокрема і надали йому належного звучання.

 

     Депутат Черненко.

 

     ЧЕРНЕНКО В.Г.,  голова  Комітету  Верховної  Ради  України  з питань охорони здоров'я,  материнства та дитинства (виборчий округ 48,  Донецька область).  Дякую,  Іване Степановичу.  Шановний пане Гудима!  Я очень рад,  что мы будем рассматривать такой вопрос.  Я буду голосовать за.

 

     Но у меня возникает одно "но".  Скажите,  пожалуйста, мы что, будем  только рассматривать,  не принимая никаких решений?  Вот мы рассматривали  ситуацию  в  ТЭК,  говорили,  комиссия  даже   была создана, а ясности не наступило.

 

     Фракция "Батьківщина"  предлагает  внести  эту ясность.  Дать оппонентам по десять минут выступить здесь или на телевидении. Или мы  опять  проведем парламентские слушания,  а потім усе покладемо десь там у комору?

 

     Дякую за відповідь.

 

     ГУДИМА О.М.  Пане  Черненко!  Ви  знаєте,  що   парламентські слухання   передбачається   провести  у  лютому,  щоб  уряд  встиг підготувати концепцію і видати нам матеріали.  Звичайно, це не має відношення до того питання, про яке ви говорите.

 

     ГОЛОВА. Депутат Федорин. Будь ласка.

 

     ФЕДОРИН Я.В.,  член  Комітету Верховної Ради України з питань паливноенергетичного  комплексу,  ядерної  політики   та   ядерної безпеки  (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  НРУ). Партія  підтримки  вітчизняного  виробника,  фракція  Українського народного   руху.   Повністю   підтримую   ідею  проведення  таких парламентських слухань.  Тому що те,  що творилося у нас  протягом десяти  років  незалежності України в енергетичному комплексі,  не витримує ні найменшої критики.

 

     Але у мене є  два  таких  зауваження.  Поперше,  я  хотів  би попросити  все-таки  вилучити цю фразу - "до 2030 року",  бо я вже був учасником розробки різноманітних програм,  де ставилися  якісь конкретні  терміни.  Проходило  декілька  років  -  і  ті  терміни змінювалися.

 

     І друге  зауваження.  Я  все-таки  хотів  би,   щоб   на   ці парламентські   слухання   запросили  в  повному  складі  фахівців Національної академії наук і академій наук,  які  працюють  у  цій галузі.  Нам  треба  нарешті  прислухатися  до науковців,  тому що багато того,  що вони говорять,  потім ми,  вибачте за таку фразу, вихаркуємо кров'ю.

 

     Дякую.

 

     ГУДИМА О.М.  Шановний  пане  Федорин!  Ми  не можемо вилучити фразу "до 2030 року",  бо ми з вами проголосували  за  цю  дату  в Програмі діяльності Кабінету Міністрів. І в тій програмі записано, що має бути розроблена стратегія саме до 2030 року.

 

     А щодо другого  питання  -  погоджуюся:  до  дискусії  будуть залучені найкращі кадри, в тому числі і наукові.

 

     ГОЛОВА. Ми  з'ясували  всі  питання.  Прошу  проголосувати проект 6173.

 

     "За" - 250.

 

     Рішення приймається.

 

     -----------

 

     Оголошується до розгляду проект  за  номером  6128  -  проект Закону  про  внесення  змін  до деяких законодавчих актів з питань інтелектуальної  власності   з   метою   підвищення   ефективності функціонування    державної    системи   охорони   інтелектуальної власності.

 

     Комітет вносить  такі  пропозиції.  Проект   групи   народних депутатів    (Юхновський,    Глухівський,   Дорогунцов,   Альошин) обговорено  3  листопада.  Комітет  і  депутати,  які   виступали, висловлювали пропозицію прийняти в першому читанні за основу.

 

     Чи будуть  у  депутатів якісь зауваження?  Немає.  Тоді прошу підтримати пропозицію комітету прийняти в першому  читанні.  Прошу проголосувати.

 

     "За" - 289.

 

     Рішення приймається.

 

     -----------

 

     Оголошується до  розгляду  проект Закону про внесення змін до деяких   законодавчих   актів   України    (стосовно    приведення законодавства   у   відповідність   із   Законом  про  відновлення платоспроможності   боржника   або   визнання   його   банкрутом). Реєстраційний номер 5304.

 

     Проект Кабінету  Міністрів  обговорено,  і комітет рекомендує прийняти його в першому читанні за основу.  Чи будуть у  депутатів зауваження  з  мотивів голосування?  Немає.  Прошу проголосувати в першому читанні.

 

     "За" - 315.

 

     Рішення приймається.

 

     -----------

 

     Оголошується до розгляду проект Закону про внесення  змін  до Кодексу  України  про  адміністративні  правопорушення  (в частині визнання такими,  що втратили чинність,  статей 197 та  199  цього кодексу). Прийняття рішення.

 

     Проект народного   депутата   Романа   Зварича  розглянуто  в комітеті.  І комітет,  на жаль,  вносить пропозицію відхилити.  Чи буде  в  Романа  Зварича  якась  аргументація?  Увімкніть мікрофон Романа Зварича.

 

     ЗВАРИЧ Р.М.,  член  Комітету   Верховної   Ради   України   у закордонних  справах  (багатомандатний  загальнодержавний виборчий округ,  НРУ).  Шановний Іване Степановичу! Шановні колеги! Ідеться про   те,   щоб   привести   нашу  нормативно-законодавчу  базу  у відповідність   з   Конституцією.   Проектом,    внесеним    мною, пропонується  відмінити  штраф  за відсутність прописки і доручити Кабінету Міністрів відповідним чином внести протягом трьох місяців законопроект про єдиний державний реєстр громадян України.  Проект також передбачає набрання чинності закону з 1 листопада 2001 року. Таким чином, ми зможемо нарешті врегулювати цю сферу нашого життя.

 

     Пропоную підтримати.

 

     ГОЛОВА. Шановні народні депутати! З'ясували позицію. Народний депутат,  ініціатор,  пропонує підтримати.  До  речі,  структурний підрозділ  -  науково-експертне  управління - також дає позитивний висновок.  Але  комітет  просить  відхилити.  Тому  я  ставлю   на голосування  пропозицію  автора  прийняти  в  першому  читанні.  А відхилення ми голосувати не будемо.  Прошу проголосувати в першому читанні.

 

     "За" - 135.

 

     Потрібної кількості голосів немає.  Відхиляється. По фракціях покажіть.

 

     -----------

 

     Оголошується до  розгляду  проект  Постанови  про  інформацію Кабінету  Міністрів України "Про стан фінансування системи охорони здоров'я України та невідкладні заходи щодо його поліпшення".  Два проекти  постанов:  реєстраційний  номер 6200 - народних депутатів Черненка,  Новика,  Марковської,  Синенко  і  6200-1  -  народного депутата Моісеєнка.

 

     Тому голосуємо спочатку за основу, а потім уже будемо вносити зауваження  і  пропозиції.  Для  обгрунтування  проекту  постанови увімкніть мікрофон депутата Моісеєнка.

 

     МОІСЕЄНКО В.М.   Фракция   Коммунистической  партии  Украины. Уважаемые коллеги!  Я подготовил  проект  постановления  по  этому вопросу,  в  котором,  на  мой взгляд,  освещены основные моменты, связанные с  источниками  финансирования,  которые  могут  реально пополнить   эту  важнейшую  для  Украины  сферу  -  восстановление здоровья наших граждан, даны оценки.

 

     Поэтому я  хотел  бы,  чтобы  мы  сейчас  взяли  за   основу, возможно,  предложение  комитета  и  дополнили  его теми пунктами, которые могли бы быть взяты из моего проекта  постановления.  И  я вношу  предложение  (так как нам,  к сожалению,  не удалось решить этот вопрос в момент обсуждения) о том, чтобы эти два проекта была возможность  обединить,  доработать  и внести совместный проект с точки зрения его реального воплощения в жизнь.

 

     Спасибо.

 

     ГОЛОВА. Першим  буде  ставитися  на  голосування  проект  від комітету. Увімкніть мікрофон депутата Черненка для обгрунтування.

 

     ЧЕРНЕНКО В.Г.  Шановні  народні депутати!  Я думаю,  що можна погодитися (у Володимира Михайловича є деякі серйозні  пропозиції) з тим, щоб наш проект голосувати за основу першим, а потім...

 

     ГОЛОВА. Дякую. Прошу проголосувати за основу проект постанови комітету за номером 6200.

 

     "За" - 248.

 

     Рішення приймається.

 

     Віталію Григоровичу  Черненко!   Ми   даємо   вам   час   для доопрацювання чи як?  Депутат Моісеєнко вносив пропозицію,  щоб ви врахували і доопрацювали. Увімкніть мікрофон депутата Моісеєнка.

 

     МОІСЕЄНКО В.М.  Фракция Коммунистической партии Украины. Иван Степанович! Я прошу, чтобы мы дали сейчас протокольное поручение к тому варианту,  который проголосован за основу, так как было и мое предложение,  и  согласие  депутата  Черненко,  включить  основные позиции из тех,  которые есть  в  моем  проекте  постановления,  и доработать для окончательного варианта.

 

     ГОЛОВА. Депутат Черненко.

 

     ЧЕРНЕНКО В.Г.  Шановні  народні депутати!  Є проект постанови Володимира Миколайовича Моісеєнка,  ми можемо зараз і  голосувати. Іване Степановичу, якщо буде воля депутатів...

 

     ГОЛОВА. Віталію  Григоровичу!  Чи  все  ви  включаєте з цього проекту? Ми прийняли ваш за основу. Тепер ви повинні з урахуванням двох  проектів  доопрацювати  проект  постанови і внести.  Ми його проголосуємо. Немає заперечень.

 

     ЧЕРНЕНКО В.Г. Іване Степановичу, тут є такі пропозиції, що...

 

     ГОЛОВА. Ви   їх   доопрацюйте.    Не    зараз    же    будемо доопрацьовувати.   Попрацюйте   і   внесете   для  голосування  як постанову. Ми за основу прийняли. Немає заперечень?

 

     ЧЕРНЕНКО В.Г. Хорошо.

 

     -----------

 

     Оголошується до  розгляду  проект  Постанови  про  інформацію Кабінету    Міністрів   України   "Про   стан   дотримання   вимог законодавства щодо працевлаштування неповнолітніх  та  випускників навчальних закладів 2000 року",  реєстраційний номер 6193.  Проект народних  депутатів  Борзова,  Юхновського.  Комітет  розглянув  і просить  прийняти за основу,  якщо в депутатів не буде доповнень - як постанову. Прошу проголосувати за основу.

 

     "За" - 250.

 

     Рішення приймається.

 

     Є в  депутатів  зауваження?  Немає.  Прошу  проголосувати  як постанову.

 

     "За" - 235.

 

     Рішення приймається.

 

     -----------

 

     Оголошується до  розгляду  проект Закону про внесення змін до деяких    законодавчих    актів    України    (щодо     діяльності Антимонопольного  комітету  України),  реєстраційний  номер  5085. Комітет  просить  прийняти  в  першому  читанні  за  основу.  Є  в депутатів   з   мотивів   голосування   зауваження?  Немає.  Прошу проголосувати в першому читанні.

 

     "За" - 246.

 

     Рішення приймається.

 

     -----------

 

     Оголошується до розгляду проект Закону про внесення  змін  до деяких  законів  України  з питань оподаткування щодо фінансування дорожнього господарства.  Два проекти:  реєстраційний номер 5414 і 5414-1. Комітет пропонує проект 5414 відхилити, а проект

 5414-1 прийняти  в  першому  читанні.   Я   прошу   проголосувати пропозицію від комітету (Шум у залі). Прошу, зніміть голосування.

 

     Увімкніть мікрофон депутата Крука.

 

     КРУК Ю.Б.,  голова  Комітету  Верховної Ради України з питань будівництва,  транспорту і зв'язку (виборчий  округ  139,  Одеська область).   Уважаемый   Иван   Степанович!  Уважаемые  коллеги!  К сожалению,  только вчера поступил к нам на обсуждение законопроект Тер  хина  номер  5414-1,  который  мы обсудили вчера на заседании комитета и приняли решение:  в принципе,  это не тот законопроект, который  необходим  для  решения проблемы финансирования дорожного хозяйства.  Он ничего не добавляет, он только дублирует тот закон, который   уже  существует.  И  проблема  финансирования  дорожного хозяйства с принятием законопроекта

 5414-1 не    разрешится.    Поэтому    наш   комитет   настаивает проголосовать отдельно законопроект 5414,  поданный  Кухарчуком  и членами  нашего  комитета,  и отдельно проголосовать законопроект, если будет настаивать Терехин,  от их комитета.  Первым по очереди стоит законопроект 5414, прошу за него проголосовать.

 

     ГОЛОВА. Увімкніть мікрофон депутата Терьохіна. Ви послухайте, бо нам же треба буде голосувати.

 

     ТЕРЬОХІН С.А.,  перший заступник  голови  Комітету  Верховної Ради  України з питань фінансів і банківської діяльності (виборчий округ 214,  м. Київ). Шановні народні депутати! Я хотів би, щоб ми осмислено голосували ці законопроекти. Законопроект

 5414 Крука-Кухарчука пропонує нам ввести новий податок з  обороту в  розмірі  піввідсотка від обсягів реалізації,  що неприпустимо в умовах,  які є сьогодні в Україні.  Тим паче що це  не  відповідає прийнятій  нами  постанові  про  податкове реформування в Україні. Тому наш комітет категорично заперечує проти  голосування  проекту 5414 Крука.

 

     Стосовно проекту  5414-1  Терьохіна,  Альошина,  Сокерчака  і Цушка.  Він  дає  можливість  збільшити   доходи   бюджету   фонду дорожнього   господарства   до   1,4   мільярда  гривень  на  рік, прикріплюючи  нові  джерела  до  цього  фонду.  Це   песимістичний прогноз. Оптимістичний - 1,7 мільярда гривень на рік.

 

     Тому те,  що  зараз  сказав  народний депутат Крук,  що нашим проектом не  вирішується  питання  додаткового  фінансування,  це, м'яко кажучи, є неправдою.

 

     Тому я ще раз повторюю позицію комітету: голосувати проти, не підтримувати законопроект,  який  вводить  податок  з  обороту,  і підтримати  законопроект,  який  вводить  додаткові  джерела,  які сьогодні вже існують, але прикріплюються до дорожнього фонду.

 

     Дякую (Шум у залі).

 

     ГОЛОВА. Юрію Борисовичу,  я вам надавав слово. Є два проекти. Народні  депутати вислухали аргументацію.  У нас є такий порядок - першим голосується проект від комітету.

 

     Тому я ставлю на голосування  за  основу  в  першому  читанні проект від комітету,  а потім поставлю за основу в першому читанні інший проект. Прошу голосувати проект від комітету.

 

     "За" - 149.

 

     Тепер будемо голосувати 5414 (Шум у залі).  Я надаю слово для аргументації.  Буде  голосуватися проект 5414.  Увімкніть мікрофон депутата Ключковського. Потім я надам слово одному зліва.

 

     КЛЮЧКОВСЬКИЙ Ю.Б.,  заступник голови Комітету Верховної  Ради України    з    питань   державного   будівництва   та   місцевого самоврядування (багатомандатний загальнодержавний виборчий  округ, НРУ).  Фракція Руху.  Шановний Іване Степановичу! Я прошу звернути увагу,  що  механізм  голосування  був  включений,  коли   ви   ще продовжували говорити, що ви ставите на голосування. І тому просто не встигли проголосувати.

 

     Я думаю,  що сьогодні щось погане з системою  робиться,  вона збоїть. Давайте все-таки переголосуємо в нормальних умовах.

 

     ГОЛОВА. Я зауваження приймаю. Дійсно, я побачив, що вже бігли стрічки.

 

     Я ще раз звертаюсь до депутатів: проект

 5414-1, аргументований  народним  депутатом  Сергієм  Терьохіним, підтриманий комітетом, прошу голосувати в першому читанні.

 

     "За" - 129.

 

     Тепер прошу проголосувати  проект  5414,  внесений  народними депутатами,  підкреслюю, Кухарчуком, Костржевським й іншими. Прошу проголосувати у першому читанні.

 

     "За" - 194.

 

     Увімкніть мікрофон депутата Чижа.  Я вибачаюся перед  ним.  Я обіцяв надати слово справа, зліва, а не надав йому.

 

     ЧИЖ І.С.,  член  Комітету  Верховної  Ради  України  з питань свободи слова  та  інформації  (виборчий  округ  190,  Хмельницька область).  Дякую,  Іване Степановичу.  Я скажу більше,  можливо, з процедури і технології голосування.  Я хочу нагадати,  що проблема фінансування  дорожнього  руху  Верховною Радою розглядається вже, мабуть,  три роки підряд. Ми втрутилися в цю програму і бачимо, як вона вирішується насправді.

 

     Я хотів би, щоб перед голосуванням ми чітко усвідомлювали, за що ми голосуємо. Чи хоч один із проектів розв'язує проблему хоча б на рівні нинішнього року,  що недостатньо для дорожнього руху,  чи заганяє ще більше в глухий кут?  Бо і перший,  і  другий  проекти, мені здається, не до кінця розв'язують цю проблему.

 

     Тому мені треба, щоб автори проектів перед голосуванням чітко доповіли суто щодо фінансування і порівняли з  тим,  що  є  зараз. Безумовно,  не  можна вводити додаткових податків,  але й не можна доводити  до  ручки  дорожнє  господарство,  як  воно  у  нас  уже доведене.

 

     Мені здається,  що  в цьому разі Верховна Рада голосує просто так,  не  розуміючи  суті  проблеми.  Давайте  усвідомо  її,  тоді проголосуємо.

 

     На жаль,  я  не  бачу  розвитку  проблеми  дорожнього  руху і взагалі шляхового господарства ні в першому, ні в другому проекті.

 

     ГОЛОВА. Депутат Свирида.

 

     СВИРИДА О.М.,  голова  підкомітету  Комітету  Верховної  Ради України  з питань бюджету (виборчий округ 22,  Волинська область). Група  "Трудова  Україна".  Шановний  Іване  Степановичу!   Власне кажучи,  голосування вже відбулося.  Економіка України виходить із тіні,  і це зумовлено тим,  що ми,  по-перше, зменшуємо податковий тиск,  і подруге, - ми ліквідовуємо податковий конфлікт між ПДВ та податком з прибутку і податком з обороту.  Вводячи новий податок з обороту,  ми заганяємо економіку далі в тінь і на всіх економічних досягненнях останнього року поставимо хрест.

 

     Я прошу вас таких законопроектів на голосування  не  ставити, тим  більше  що  вони суперечать Закону про систему оподаткування. Тут і профільні комітети є,  якраз Комітет  з  питань  фінансів  і банківської  діяльності,  який  кваліфіковано каже,  як мають такі податки функціонувати і стягуватися.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Валерій Борисович  Альошин.  І  будемо  вже  приймати рішення.

 

     АЛЬОШИН В.Б., голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів     і     банківської     діяльності     (багатомандатний загальнодержавний   виборчий   округ,   НРУ).  Шановні  колеги!  Я переконаний,  що проблеми з  дорожнім  будівництвом  викликані  не стільки  недосконалістю  законодавства.  Я переконаний в тому,  що закон,  який почав діяти з 1  січня  2000  року,  дозволяє  і  дає дорожньому господарству достатні джерела для фінансування.  Уперше ми ввели  в  дію  закон,  який  прив'язує  користувачів  дорог  до фінансування дорожнього будівництва.

 

     Однак є  певна  проблема  в стосунках,  пов'язана з тим,  що, по-перше, ми приймали рішення про зменшення ставок акцизного збору на  бензин.  Це  було  змушене  рішення,  яке  призвело до певного зменшення надходжень  до  дорожнього  фонду.  По-друге,  є  певні, скажемо  так,  дискримінаційні  кроки з боку Міністерства фінансів щодо фінансування цього фонду.

 

     Я думаю,  що присутній тут  міністр  фінансів  переконаний  в тому,  що  ми  не  повинні  вводити  нових  податків з обороту для фінансування дорожнього господарства,  і він усвідомлює,  що  якщо Верховна  Рада  піде  таким  шляхом,  то  не  буде  ні перспективи прийняття Податкового кодексу, ні перспективи нормальної бюджетної дисципліни.  Тому  я  ще  раз  просив би підтримати рішення нашого комітету.

 

     ГОЛОВА. Валерію Борисовичу, ви ж бачите, що кількість голосів за рішення комітету,  ну така нереальна.  Тому я вношу пропозицію, оскільки  проблема  залишається,  відправити  обидва  проекти   на повторне  перше  читання.  Кухарчук  і ви підтримайте цю позицію і доопрацюєте.  Прошу проголосувати.  Будуть  готувати  на  повторне перше читання (Шум у залі).

 

     "За" - 197.

 

     Петре Миколайовичу,   я   ще  раз  кажу:  є  проблема,  треба доопрацювати  для  того,  щоб  внесли  один  проект,  і  ми   тоді проголосуємо.  На  доопрацювання.  Я  ще  раз  прошу вас:  жодна з пропозицій  не  набрала  потрібної  кількості   голосів.   Давайте приймемо рішення, тільки проголосуємо. Якщо не набрали голосів, то проект і так іде на доопрацювання.

 

     Увімкніть мікрофон депутата Кухарчука як одного з авторів.

 

     КУХАРЧУК М.А.,  заступник  голови  Комітету  Верховної   Ради України    з    питань    будівництва,    транспорту   і   зв'язку (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  КПУ).  Фракція комуністів.  Шановні народні депутати!  Я хочу ще раз нагадати, що наш законопроект вирішує комплексно два питання: перше і основне - стабільне   фінансування   дорожньої  галузі,  і  друге  -  знімає непосильний податковий тягар з власників вантажних автомобілів,  а також   виключає   з   бази   оподаткування   ті  автомобілі,  які використовуються сезонно і знаходяться на консервації. До вас усіх зверталися  люди,  які  мають  по  одному  вантажному автомобілю і використовують його тільки сезонно.  Для них цей податковий  тягар сьогодні   непосильний.  Тому  в  цьому  законопроекті  комплексно вирішується ще одна проблему - врятовуємо  наш  вантажний  парк  і вирішуємо питання фінансування дорожнього господарства.

 

     Я прошу ще раз поставити на переголосування цей законопроект.

 

     ГОЛОВА. Ми  проголосували  всі  позиції (Шум у залі).  Сергію Анатолійовичу,  я  ж  надавав  слово  і  від  комітету,  і  голові комітету.

 

     Вважаємо, що  ми  відправили  на  доопрацювання,  тому  за це голосувати не потрібно.

 

     -----------

 

     Проект Закону  про  загальнообов'язкове   державне   пенсійне страхування (реєстраційний 1128). Іван Якович Сахань.

 

     САХАНЬ І.Я.,  міністр  праці  та соціальної політики України. Дякую, Іване Степановичу, щиро за цю можливість, бо я вчора не мав можливості зробити підсумок обговорення.

 

     Шановні народні  депутати!  Дуже  коротко,  буквально  кілька аргументів. Вчора висловлювалися протилежні позиції. Одні говорили

-  треба  солідарну систему,  інші говорили - треба накопичувальну систему.  Я розумію,  що ми не можемо сьогодні зробити ні  те,  ні друге, бо сьогодні в умовах нашої економіки це неможливо.

 

     До чого  я  хочу привернути увагу?  Що дає сьогодні прийняття цього закону?

 

     Солідарна система,  яка  сьогодні  діє,  реформується.   Вона залишається,  але  оздоровлюється  завдяки  тому,  що  ми повністю розмежовуємо  джерела  фінансування,  вводимо  персоніфікацію.  Ми маємо  можливість  збільшити  фінансові ресурси для виплати пенсій нинішнім пенсіонерам за рахунок її оздоровлення.  Якщо сьогодні ми це  не  зробимо,  ми  не  матимемо можливості підвищувати пенсії в подальшому або тільки за рахунок  збільшення  нарахувань  на  фонд заробітної плати, що теж неможливо.

 

     Я ще  раз  хочу  підкреслити,  що  для  нинішніх  пенсіонерів прийняття цього закону дає дуже багато.

 

     Тепер про накопичувальну систему.  Вона розрахована для  тих, кому  сьогодні  25-30,  максимум  40  років.  Вона  розрахована на майбутнє. І зрозуміло, що сьогодні це треба робити, щоб не ставити гальма  на  шляху  пенсійного  забезпечення  людей,  які  сьогодні вступають у трудове життя.

 

     Я переконливо прошу вас  зрозуміти,  що  поєднання  цих  двох систем дасть можливість збільшити пенсійні відрахування можливо до 80 відсотків до фонду заробітної плати.  Якщо цього ми не зробимо, то  поставимо  великий  жирний  хрест на майбутньому цих людей.  Я переконливо вас прошу прислухатися до цього.

 

     Тепер ще одне.  Гостре питання - це вік 55 і 60  років.  Уряд підтвердив,  що  сьогодні він готовий зняти норму,  яка стосується віку.  Ми зберігаємо і разом з вами залишаємо вік 55 і 60 років із стимулюванням  більш  пізнього  виходу  на пенсію з стовідсотковою виплатою пенсії.  Я вас переконливо прошу:  для того,  щоб  у  цій справі не було ризику,  є проект постанови, підготовлений народним депутатом Сушкевичем,  де сказано:  "прийняти в першому читанні  з урахуванням  норм,  викладених  у листі Прем'єр-міністра".  Це дає можливість тоді чітко визначити,  який документ ви приймаєте і  за який  документ  ви  голосуєте.  Я переконливо прошу вас прийняти в першому читанні.  Це дасть можливість взяти у ваші  руки,  у  руки Верховної Ради, цей документ і працювати з ним далі.

 

     Дякую.

 

     Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради

 

     України МЕДВЕДЧУК В.В.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Вибачте, Іване Яковичу, уточніть, будь ласка, для народних депутатів:  уряд готовий зняти і  внести  зміни  стосовно пенсійного віку,  чи він зняв і змінив пенсійний вік для виходу на пенсію жінок і чоловіків?

 

     САХАНЬ І.Я.  Вікторе Володимировичу,  я ще раз підкреслюю, що уряд робить цей крок і вносить пропозицію про зміну статті 20,  де йдеться про ту форму стимулювання пенсійного віку.  Ми  пропонуємо зберегти норму пенсійного віку,  яка діє сьогодні.  І немає ніяких підстав сумніватися в тому,  бо таку пропозицію ми вносимо листом, який надійшов у Верховну Раду від Прем'єрміністра України.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дійсно,  шановні колеги,  Прем'єр-міністр України Віктор Ющенко направив листа,  де змінив пенсійний  вік  офіційно, тому  ми,  коли  будемо  визначатися  стосовно прийняття в першому читанні, будемо мати на увазі, що такі зміни до статті 20 внесені.

 

     Шановні колеги!  Цей лист (ось він),  направлений у  Верховну Раду, учора роздано всім (Шум у залі). Спокійніше! Спокійніше!

 

     Увімкніть мікрофон депутата Цибенка, будь ласка.

 

     ЦИБЕНКО П.С.,  член Комітету Верховної Ради України у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів (виборчий округ 110, Луганська область).  Спасибі. Фракція комуністів. Шановні колеги! Я хотів би звернути вашу увагу на таке. Учора, виступаючи, я підкреслював, що голосувати  ми  будемо  не  за  гарні  слова міністра,  не за лист Прем'єрміністра,  голосувати ми будемо за проект закону,  у  якому нічого не змінено. Це перше.

 

     Друге, про  що  я  хотів сказати.  Група депутатів,  зокрема, депутати Борщевський,  Молчанов і я внесли проект постанови,  яким пропонується   цей  законопроект  відхилити,  але,  розуміючи,  що проблема є і просуватися в цьому напрямі треба,  ми  запропонували дати  доручення Кабінету Міністрів про розробку законопроектів про мінімальний розмір пенсії за віком,  про коригування (осучаснення) заробітної плати для обчислення розміру пенсії,  про внесення змін до деяких законів України стосовно фінансування соціальних  виплат та пенсій, призначених за окремими законами.

 

     І третє. Ми вважаємо, що проблему треба винести на всенародне обговорення,  оскільки кожен депутат, кожна людина повинні свідомо приймати  те  чи інше рішення.  Тому я просив би підтримати проект постанови,  який  внесений   народними   депутатами   Борщевським, Цибенком  і  Молчановим,  оскільки  в ньому пропонується не просто відхилити,  а надається можливість  компромісного  виходу  з  цієї ситуації.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.   Увімкніть  мікрофон  народного  депутата Вітренко. З мотивів голосування.

 

     ВІТРЕНКО Н.М.,  член Комітету Верховної Ради України з питань економічної політики, управління народним господарством, власності та інвестицій (виборчий округ

 160, Сумська   область).  Фракция  Прогресивной  социалистической партии Украины, социалистическая оппозиция. Виктор Владимирович! Я понимаю, что этот антинародный закон не пройдет. Не могут депутаты проголосовать  за  то,  чтобы  ухудшить  и  без  того  бедственное положение  пенсионеров.  Концепция,  которая  голосуется  в первом чтении,  порочна   в   своей   основе.   Правительство   оказалось неспособным решить проблемы пенсионеров.  Но чтобы эта проблема не повисла в воздухе и потом не обвиняли парламент,  что мы не  хотим помочь пенсионерам, Виктор Владимирович, я думаю, нам нужно сейчас принимать протокольное решение,  создавать рабочую группу на  базе Комитета  по  делам  пенсионеров.  Я,  автор закона по пенсионному обеспечению,  другие депутаты  внесли  свои  поправки.  Нам  нужно немедленно разработать концепцию пенсионного законодательства и до окончания шестой сессии ее принять в первом чтении.

 

     А сейчас,  безусловно,  я призываю всех депутатов  голосовать против, потому что родители наши - пенсионеры Украины - не простят никогда  такого  голосования  за  порочную  концепцию  пенсионного законодательства, вносимую правительством Ющенко.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Народний депутат Чиж. Наступний - депутат Кириленко.

 

     ЧИЖ І.С. Дякую, Вікторе Володимировичу. Шановні колеги! Я, як і   більшість   із  вас  тут,  добре  знаю  ситуацію  з  пенсійним законодавством і з пенсіями взагалі. І я стверджую, що проблема не в   поганому   пенсійному   законі,   бо  насправді  діючий  закон нормальний.  Є стаття 19,  яка розв'язує проблему. Питання якраз у тому,    що   закон   не   виконується   Міністерством   фінансів, Міністерством праці та соціальної політики, узагалі урядом, як, до речі, не виконується і Конституція.

 

     Усі придумування  на  предмет  того,  що  ми  щось  змінимо в законодавстві  і  це  наповнить  бюджет  Пенсійного  фонду  -  від лукавого. Я вам ставив проблему тут, коли виступав з цього проекту закону:  а звідки в нас буде гарантія,  що коли ми введемо систему накопичувальних фондів, їх не спіткає доля відомих трастів? Звідки гарантії? Я розумію, що хтось уже замовляє

 

     Крім того,  зміна пенсійного віку -  це  вимога  Міжнародного валютного фонду.  І так чи інакше зараз якось завуалюють, а завтра ця проблема виникне, і пенсійний вік фактично будуть змінювати.

 

     Тому я пропоную включити контрольні функції  Верховної  Ради. Треба забезпечити реформування в рамках діючого закону, щоб повною мірою працювала стаття 19,  а  вона  розводить  пенсії  за  віком, стажем,  вкладом.  Це все вже є.  Треба включити норми мінімальних розмірів і паралельно працювати на зміну  законодавства.  Сьогодні ця  проблема  не  вирішується  жодним надрадикальним законом,  тим більше такою дією.

 

     Я в цьому глибоко переконаний як людина,  яка минулих  чотири роки займалася цією проблематикою.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Кириленко.  Наступний - Марченко Олексій.

 

     КИРИЛЕНКО В.А.,  секретар Комітету Верховної Ради  України  з питань    соціальної    політики    та    праці   (багатомандатний загальнодержавний виборчий  округ,  НРУ).  Народний  рух.  Шановні колеги!  Мені  здається,  що Верховна Рада повинна працювати понад усе конструктивно.  Ми  з  вами  повинні  чітко  знати,  голосуючи сьогодні з цього законопроекту,  що незабаром взагалі не буде кому сплачувати внески до Пенсійного фонду.

 

     Кількість пенсіонерів нестримно зростає, кількість працюючих, тим   більше   тих,  хто  сплачує  до  Пенсійного  фонду,  стрімко зменшується.  Ті  пенсії,  які   є   зараз,   абсолютно   мізерні, неприйнятні можуть впасти ще більше. Це перший момент.

 

     Другий. Уряд  щойно  в  особі  міністра  Івана  Саханя  чітко заявив,  і є відповідний лист Прем'єр-міністра Ющенка,  що питання про  пенсійний  вік знімається.  І ми,  якщо хочемо піти назустріч уряду і покращити пенсійне забезпечення,  повинні про це пам'ятати і  проголосувати  на підтримку з тим,  щоб потім ці статті змінити так,  щоб  пенсійний  вік  категорично  не  підвищувати.   Це   ми підтримуємо.

 

     А не  голосувати  тільки  через  те,  що  це  ваш  "пенсійний Сталінград", це абсолютно неконструктивно. І це буде така Верховна Рада,   яка   в   цьому  питанні  не  працює  на  перспективу,  що неприпустимо.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Марченко Олексій. Будь ласка.

 

     МАРЧЕНКО О.А.,  член Комітету Верховної Ради України з питань аграрної  політики  та  земельних  відносин  (виборчий  округ 201, Черкаська  область).  Шановний  Вікторе  Володимировичу!   Шановні колеги!  Депутатська  група  "Відродження  регіонів" вважає,  що в суспільстві найбільш болючою  проблемою  на  сьогодні  є  проблема пенсійного  забезпечення.  І  для  того  щоб розблокувати подальшу роботу над формуванням системи пенсійного забезпечення,  ми мусимо сьогодні  прийняти  рішення  -  підтримати  законопроект у першому читанні.

 

     Ви згадайте, свого часу ми прийняли проект Земельного кодексу в першому читанні.  Протягом двох місяців,  навіть більше,  працює робоча група,  до якої залучаються всі,  хто має бажання працювати над проектом Земельного кодексу.  Ми матимемо можливість працювати і над законопроектом про пенсійне забезпечення.  Усі,  хто  матиме бажання,  матиме можливість висловитися в режимі другого читання і відпрацювати таку систему,  такий механізм,  які  б  забезпечували сьогодні   вирішення   всіх   абсолютно  проблем  щодо  пенсійного забезпечення.

 

     Люди добрі,  давайте зробимо це заради наших  виборців.  Вони чекають змін у пенсійному законодавстві.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати,  я прошу уваги! Зараз у залі піднято дев'ять рук.  Учора ми витратили майже три регламенти на   розгляд  цього  питання.  Висловлювалися  різні  позиції.  От піднімає руку народний депутат Борщевський.  З проекту  постанови, запропонованого Цибенком, Борщевським і іншими, вже виступали.

 

     Шановні колеги! Ми ж не будемо обговорювати в четвер, коли ми приймаємо рішення.  Надійшло  кілька  пропозицій,  давайте  будемо голосувати і визначатися. Ми ж не будемо продовжувати обговорення.

 

     Увімкніть мікрофон  депутата Єльяшкевича.  З процедури.  Будь ласка.

 

     ЄЛЬЯШКЕВИЧ О.С.  Херсон.  Уважаемые коллеги! Уважаемый Виктор Владимирович!  В повестке дня у нас стоит только правительственный законопроект.  Поэтому  не  все  знают  о  проекте   постановления Сушкевича, о котором говорил Сахань.

 

     Вы его  внимательно  прочитайте.  Дело  в  том,  что в нем не решается  никаких  проблем,  о  которых  говорилось.  Там   просто написано   -  принять  за  основу  проект  с  учетом  предложений, внесенных Премьерминистром Украины Ющенко по таким-то вопросам.  И не   конкретизируется,   какие   позиции,   когда   вносились  эти предложения Премьер-министром.

 

     Поэтому в   таком   виде   голосовать   за   данный    проект постановления просто нельзя.  Виктор Владимирович,  я прошу, чтобы процедурно проект, который мы будем голосовать, был предварительно внесен и обсужден.

 

     Вчера было обсуждение вопроса, связанного с правительственным законопроектом.  В  таком  виде  его   голосовать,   учитывая   те замечания,  которые  вносились  в  сессионном  зале,  к сожалению, нельзя.  Поэтому надо подготовить проект постановления,  где четко урегулировать  спорные  вопросы  и конкретизировать,  в том числе, безусловно, и вопрос, касающийся возраста выхода на пенсию.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! З процедури я надаю слово ще двом

- Симоненку і Черняку. І будемо голосувати.

 

     Увімкніть мікрофон депутата Симоненка.

 

     СИМОНЕНКО П.М., член Комітету Верховної Ради України з питань правової  політики  (багатомандатний  загальнодержавний   виборчий округ,   КПУ).   Фракция   коммунистов.   Уважаемые  коллеги!  Да, действительно, народ Украины ждет перемен, изменений. Но только он ждет   изменений   с  точки  зрения  государственной  политики:  в обеспечении  работой,  чтобы  была  конкретная   производственная, хозяйственная деятельность, чтобы наполнялись пенсионные фонды. Он сегодня ждет конкретной государственной политики  с  точки  зрения защиты  социальных  програм,  которые  бы  повышали  его жизненный уровень  и  давали  возможность  далее  рассматривать  перспективу изменения  пенсионного законодательства.  Он сегодня ожидает,  что многие вопросы,  имеющие отношение к  обеспечению  его  нормальных условий, будут решаться в масштабах государства.

 

     Поэтому я  убежден  и  призываю  еще и еще раз задуматься над тем,  как будут жить те,  кто выезжает сегодня и  обеспечивает  40 процентов  заработной  платы в Германии рабочему Германии и многим другим.  А  как  будут  жить  те,  кто  сегодня  вообще  не  имеет возможности трудоустроиться? Только 22 процента выпускников высших учебных заведений в этом году трудоустроились по  специальности  - остальные безработные.

 

     Поэтому мы,  коммунисты,  считаем,  что надо изменить вначале политику экономических реформ,  тогда можно будет говорить о  том, что сформировался стабильный базис для совершения или,  по крайней мере, прогнозирования пенсионной реформы.

 

     Фракция коммунистов  категорически  будет  голосовать  против данного законопроекта.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Народний депутат Черняк.

 

     ЧЕРНЯК В.К.,  перший заступник голови Комітету Верховної Ради України  з  питань  економічної  політики,   управління   народним господарством,   власності  та  інвестицій  (виборчий  округ  153, Рівненська область).  Дякую. Шановні народні депутати! Голосування за  цей  законопроект  чи  проти  нього  буде знаковим.  Я глибоко переконаний у тому,  що цей законопроект є кроком уперед по  шляху пенсійної реформи.  У мене таке враження, що деякі депутати або не розуміють,  про що йдеться,  або навмисно вводять  в  оману  інших депутатів.  І не цей законопроект є антинародним, а є позиція тих, хто голосуватиме проти цього закону,  антинародною,  тому що  вони цим  самим  зроблять все для того,  щоб наші виборці не отримували більш високі пенсії і щоб навіть ці мізерні  пенсії  у  найближчій перспективі не отримували.  Деякі депутати кажуть, що у них є свої законопроекти.  Хіба це аргумент?  Річ не  в  тому,  що  у  вас  є законопроекти.  Є  цей  законопроект,  який є кроком уперед і його потрібно підтримати.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.   Шановні   колеги,   ми   переходимо   до голосування.  Надійшло  кілька  пропозицій.  У порядку надходження пропозицій і у відповідності  з  Регламентом  ми  будемо  приймати рішення.

 

     Я ще   раз   нагадую,   що  ми  слухаємо  проект  Закону  про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування 1128. Це проект, внесений  Кабінетом  Міністрів,  нами  обговорювався,  і  сьогодні приймається рішення повторно у першому читанні.  Хто  за  те,  щоб прийняти даний законопроект у першому читанні, прошу голосувати.

 

     "За" - 179.

 

     По фракціях, будь ласка.

 

     Шановні колеги,  надходили  пропозиції,  і  я  думаю,  що всі розуміють,  і всі пропозиції зводились  до  того,  що  в  питаннях реформування пенсійної системи необхідно рухатися вперед.  Але без законодавчого забезпечення визначення реформ у  пенсійній  системі руху вперед не буде.

 

     ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Я прошу надати слово з процедури!

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Анатолію  Сергійовичу,  я чую про вашу процедуру. Але я про процедуру вже послухав  як  головуючий.  Заспокойтеся  і опустіть руку.

 

     У проекті   постанови,   який  був  запропонований  народними депутатами членами Комітету  у  справах  пенсіонерів  Борщевським, Цибенком і Молчановим, є пункт другий: "Кабінету Міністрів України в  місячний  термін  подати  на  розгляд  Верховної  Ради  України законопроекти   про   мінімальний  розмір  пенсії  за  віком,  про коригування (осучаснення) заробітної плати для обчислення  розміру пенсії,   про   персоніфікований   облік   відомостей   у  системі обов'язкового державного пенсійного страхування, про внесення змін до  деяких законів України стосовно фінансування соціальних виплат та пенсій, призначених за окремими законами".

 

     Від народного депутата Вітренко надійшла пропозиція  створити робочу   групу   за  участю  як  парламентаріїв,  так  і  Кабінету Міністрів.

 

     Є така  пропозиція.  Поставити  ще  раз  на  голосування  про прийняття   даного  законопроекту  з  урахуванням  пункту  другого проекту  постанови,  який  пропонують  представники  комітету,   з вимогою  до  Кабінету  Міністрів виконати цей пункт другий проекту постанови,  який  пропонується,  робочій  групі  узагальнити   всі пропозиції і підготувати проект до другого читання.  Цю пропозицію я ставлю на голосування.

 

     "За" - 177.

 

     Будь ласка, по фракціях.

 

     Ввімкніть мікрофон народного депутата Олексія Марченка.

 

     МАРЧЕНКО О.А.  Дякую.  Черкащина,   "Відродження   регіонів". Шановні   колеги!   Шановний   Вікторе  Володимировичу!  Вносилася пропозиція проголосувати внесений законопроект без статті 20  щодо пенсійного  віку,  яка  викликає  найбільше заперечень у сесійного залу.  Я,  як  і  Єльяшкевич,  наполягаю  на  голосуванні  і  цієї пропозиції - прийняти в першому читанні без статті 20.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Абсолютно  зрозуміло  позиції  в  залі пленарного засідання.  Є ще одна пропозиція - даний законопроект направити на повторне перше читання.

 

     Я ставлю  на голосування пропозицію направити законопроект на повторне перше читання.

 

     "За" - 193.

 

     Дякую.

 

     -----------

 

     Слухається проект Закону  про  право  комунальної  власності. Шановні  колеги!  Я  нагадую,  що надійшли і є предметом прийняття рішення кілька законопроектів:

 1263, 1263-1,  1263-2  та  1263-3.  Комітет  пропонує  прийняти в першому читанні проект

 1263-2, запропонований народним депутатом Матвєєвим.

 

     З процедури? Ввімкніть мікрофон народного депутата Матвієнка.

 

     МАТВІЄНКО А.С.   Українська  народна  партія  "Собор",  група "Соборність". Вікторе Володимировичу, найперше я звертаюся до вас. Ви не маєте права порушувати Регламент. Якщо депутат просить слово з процедури, ви повинні надати слово.

 

     Ми розуміємо важливість усіх законопроектів, у тому числі про пенсійну  реформу.  Але якщо не буде поваги в цьому залі,  Вікторе Володимировичу,   головуючого   до    народних    депутатів,    то конструктивної  роботи  не  буде.  Сьогодні на майдані лежать наші колеги,  вони оголосили голодівку. Ми зверталися до вас дати чітку і  зрозумілу  відповідь,  чи буде поставлено на голосування проект постанови щодо Василькова.  Поки не  буде  чіткої  відповіді,  ми, група  "Соборність",  участі  в  голосуванні  не  будемо  брати  і закликаємо інших не голосувати!  І так само це стосується  питання стосовно   Гонгадзе.  Ми  також  не  маємо  чіткої  відповіді.  Ми отримаємо сьогодні інформацію щодо цього  чи  не  отримаємо?  Якщо такої  відповіді  не  буде,  то  група "Соборність" закликає інших народних депутатів у  голосуванні  участі  не  брати.  І  гарантії відповідні з вашого боку.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановний колего Матвієнко, я хочу вам відповісти. Голова Верховної Ради Іван Степанович Плющ дав доручення  стосовно того,   щоб  до  Верховної  Ради  була  надіслана  інформація  від Міністерства внутрішніх справ і Генерального  прокурора.  Ми  таку інформацію очікуємо.  Стосовно того, що група "Соборність" не буде брати участі в голосуванні. Я поважаю принципову позицію будь-якої групи,  фракції,  будь-якого  народного  депутата.  Але думаю,  що припиняти роботу Верховної Ради через те,  що інформація про це ще не надійшла, немає підстав.

 

     Щодо комісії  стосовно  Василькова  і Васильківського району. Вчора  була  домовленість  про  те,  що  це   питання   має   бути врегульовано,  внесені  зміни  й  доповнення  і  поставлено о 16-й годині.  В розкладі наших засідань воно стоїть о 16-й  годині.  Ми обов'язково  будемо голосувати і приймати рішення з цього питання. І не треба проявляти принципи, які заважають конструктивній роботі Верховної Ради.

 

     Я поважаю  право  всіх  народних депутатів на висловлювання з мотивів  голосування  і  з  процедури  голосування.  Але   давайте рухатися   вперед.  Ми  зараз  розглядаємо  законопроект,  який  я оголосив.

 

     Депутат Семенюк.  Будь  ласка.  З  мотивів  голосування  щодо проекту Закону про право комунальної власності.

 

     СЕМЕНЮК В.П.   Шановні  колеги!  Я  одна  з  авторів  проекту законодавчого акта про комунальну власність.  Вчора я свою позицію висловлювала.  Для нас, соціалістів, важливий результат, щоб краще було жити нашому народу.  Враховуючи і поважаючи депутатів  різних рівнів,  вважаючи,  що  цей  законопроект повинен бути обов'язково прийнятий,  ми  згодні  ввійти  в  групу,  працювати   спільно   з комітетом,  і  тому  прошу  вас підтримати пропозицію комітету про підтримку  законопроекту  Матвєєва.  І  прошу  підтримати  його  з урахуванням   того,   що  всі  обласні  ради,  а  також  Автономна Республіка Крим,  надіслали  пропозиції  і  просили  прийняти  цей закон,  який  життєво  необхідний  для  депутатського  корпусу рад різних рівнів. Прошу підтримати.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутат Ратушний. За ним

- депутат Турчинов.

 

     РАТУШНИЙ М.Я.  Шановні колеги! Фракція Українського народного руху ще раз наполягає не чекати  до  16-ї  години,  тому  що  наші колеги  голодують  вже  третій  день.  Всі  формальні  ознаки щодо тимчасової комісії по  Василькову  витримані.  О  16-й  годині  ми приступимо до питання про суддів.  Відомо,  як надовго затягуються питання про затвердження суддів.  Хтось хоче добитись того, щоб ця комісія  не  була  створена  і  щоб  наші колеги голодували ще два тижні.  Фракція Українського народного руху  у  разі  непостановки цього питання зараз також участі в голосуванні брати не буде.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Я відповідаю колезі Ратушному.  Шановні колеги, я ще раз не буду повторювати  інформацію  щодо  16-ї  години.  Скажу лише, що ось мені подали список. Це пропозиції стосовно кандидатів до слідчої комісії.  Я ще раз привертаю вашу увагу до розмови, яка відбулася  вчора  з  керівником  вашої  фракції  Юрієм  Івановичем Костенком.  Ми домовились,  що всі відповідні зміни  й  доповнення будуть  внесені,  в тому числі щодо складу,  від усіх депутатських груп і фракцій.

 

     ГОЛОСИ ІЗ ЗАЛУ. А якщо відмовляються

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Якщо відмовляються - немає  питань.  Але  давайте цей  список  розмножимо,  роздамо  депутатам  і  підготуємо проект постанови до голосування.

 

     Ми постійно говоримо про одне і те ж: відповідно до  Регламенту,  норми  і  вимоги,  які  ставляться  до подібних постанов,  не виконані.  Зробіть це до 16 години, тому що цей список є тільки в головуючого, а в депутатів немає, і з голосу голосувати прізвища відповідно до Регламенту не можна.

 

     Я звертаюся   до   фракції   Українського   народного   руху: продовжити роботу, підготувати, подати заявки Степану Богдановичу, і як буде документ готовий,  ми його проголосуємо о  16-й  годині. Якщо треба, то зробимо це перед питанням про затвердження суддів.

 

     Депутат Турчинов. Будь ласка.

 

     ТУРЧИНОВ О.В.  Шановна  президіє!  Шановні  народні депутати! Фракція "Батьківщина" вважає, що все готово, щоби зараз голосувати проект  постанови стосовно Василькова.  І ми не бачимо підстав для затягування цього питання.  Наші колеги голодують  третю  добу  на холоді на Майдані Незалежності.

 

     Я прошу поставити зараз на голосування цей проект постанови.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Колего Турчинов, я уже відповів вам.

 

     Будь ласка, депутат Ніколаєнко.

 

     НІКОЛАЄНКО С.М.,  секретар  Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти (виборчий округ  185,  Херсонська  область). Соціалістична фракція. Шановний Вікторе Володимировичу, я розумію, що в принципі ви суто формально праві,  коли  кажете  про  те,  що треба дотримуватись Регламенту. Але треба зважити на ті події, які сталися навколо вбивства Гонгадзе (не дай Бог,  як кажуть,  але  є така  інформація),  і  на  те,  що велика група народних депутатів безсила,  що зневажені їхні права,  закон,  Конституція у  тому  ж Василькові, де були вибори і де людей попросту вважають за сміття. Тому я все-таки просив би вас зважити на ці обставини.  І  фракція соціалістів підтримає Український народний рух, і "Батьківщину", і "Собор" у тому,  що потрібно негайно поставити на  голосування  це питання. Інакше ми також не будемо брати участі в голосуванні.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги,  я оголосив питання до слухання і надав слово з  мотивів  голосування.  Ви  виступаєте  з  процедури голосування,  пов'язаного  з зовсім іншим питанням,  яке є у нас в порядку денному і буде сьогодні розглядатися.

 

     І я ще раз звертаюся до ініціаторів питання  щодо  тимчасової слідчої  комісії.  Подайте  відповідний документ для розмноження і зміни до проекту постанови для того,  щоб  ми  поставили  його  на голосування.

 

     Те, що  ви  поклали  на  стіл,  не відповідає ніяким вимогам. Підійдіть,  будь ласка, до Степана Богдановича, і він вам розкаже, як це зробити.

 

     Шановні колеги,  я  ставлю на голосування пропозицію комітету про  прийняття  в  першому  читанні  проекту  Закону   про   право комунальної    власності    1263-2.   Прошу   народних   депутатів визначитися.

 

     "За" - 225.

 

     Шановні колеги,  є  чотири  законопроекти.  Я  ставитиму   на голосування   у   першому   читанні  решту  законопроектів,  як  і пропонувалося.

 

     Ставиться на голосування у першому читанні законопроект 1263, підготовлений   народними   депутатами  Пашковським,  Безсмертним, Акопяном і Жовтісом. Прошу народних депутатів визначитися.

 

     "За" - 99.

 

     Рішення не прийнято.

 

     Законопроект 1263-1  народного  депутата   Кучеренка.   Прошу народних депутатів визначитися.

 

     "За" - 21.

 

     Рішення не прийнято.

 

     Законопроект 1263-3,     внесений     народними    депутатами Олександром Морозом і Валентиною Семенюк. Прошу народних депутатів визначитися.

 

     ГОЛОСИ ІЗ ЗАЛУ. Вони зняли

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні  колеги,  про те,  що вони зняли,  у мене відомостей немає.  А  є  проект  постанови  і  законопроект,  який розглядався і не відкликаний згідно з Регламентом.

 

     "За" - 12.

 

     Рішення не прийнято.

 

     Таким чином,  шановні  колеги,  з  чотирьох законопроектів на пропозицію комітету  я  ставлю  на  голосування  про  прийняття  в першому читанні законопроекту,  який набрав 225 голосів. Це проект 1263-2.  Він внесений народним депутатом Матвєєвим. Прошу народних депутатів визначитися.

 

     "За" - 237.

 

     Дякую. Рішення прийнято.

 

     -----------

 

     Слухається питання  -  проект Закону про ратифікацію Угоди (у формі обміну нотами) між Кабінетом  Міністрів  України  та  Урядом Японії   щодо  виконання  Проекту  вдосконалення  рівня  медичного обладнання в українській спеціалізованій лікарні "ОХМАТДИТ" 0222.

 

     Комітет рекомендує ратифікувати дану  угоду.  Прошу  народних депутатів визначитися.

 

     "За" - 292.

 

     Дякую. Рішення прийнято.

 

     Ввімкніть мікрофон  народного  депутата  Марченка  Володимира Романовича.

 

     МАРЧЕНКО В.Р.,  член Комітету Верховної Ради України з питань економічної політики, управління народним господарством, власності та інвестицій (виборчий округ

 161, Сумська  область).  Фракция  Прогрессивной  социалистической партии Украины.  Виктор Владимирович,  как написано в  Регламенте, при  каждом  рассмотрении вопроса депутат имеет право выступить по мотивам и  по  процедуре.  Вы  лишили  права,  в  частности  меня, высказаться  по  процедуре  принятия  решения  по  вопросу о праве коммунальной собственности и по другим.

 

     Я обращаюсь к депутатам:  не принимать участия в голосовании, пока  не  будет рассмотрен вопрос о создании следственной комиссии по Василькову.

 

     Я был в Василькове. Там милиция самым грубым образом нарушала законодательство,   занималась  рукоприкладством  по  отношению  к народным  депутатам   Украины.   Виктор   Владимирович   выдвигает аргументы,  что  вроде  бы в эту комиссию представители фракции не вошли.  Но это все  можно  решить  сразу  при  рассмотрении  этого вопроса.  Такова  практика  работы  Верховного  Совета.  Это можно решить сейчас.  Поэтому я предлагаю сейчас  рассмотреть  вопрос  о создании следственной комиссии по Василькову, включить необходимых представителей  от  фракции  и   тогда   продолжать   рассмотрение остальных вопросов.  Я призываю коммунистов не принимать участия в голосовании,  потому что то,  что было в Василькове, это, по сути, фашизм, и оно может распространиться на всю Украину.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую,   Володимире   Романовичу  за  нагадування дотримуватися Регламенту.  Я роблю все для того, щоб Регламент був дотриманий.  Зараз дано розпорядження розмножити список кандидатів до слідчої комісії і роздати його у залі Верховної Ради. Як тільки це  буде зроблено,  ми будемо переходити до прийняття рішення щодо цього питання.

 

     -----------

 

     Слухається проект Закону про ратифікацію Договору про дружбу, співробітництво  і  партнерство  між  Україною  і Азербайджанською Республікою.  Реєстраційний 0220.  Комітет рекомендує ратифікувати дану угоду. Прошу народних депутатів визначитися.

 

     "За" - 179.

 

     Висвітіть по фракціях, будь ласка.

 

     Ввімкніть мікрофон    народного   депутата   Єльяшкевича.   З процедури.

 

     ЄЛЬЯШКЕВИЧ О.С.  Уважаемый  Виктор  Владимирович!   Уважаемые коллеги!  Я  думаю,  что  мы очень быстро выйдем из этой коллизии, если  проголосуем  проект  постановления  относительно   ситуации, которая сложилась в Василькове,  за основу,  а потом проголосуем в целом, уже когда будет список. Если мы сейчас отмахиваемся от этой проблемы,  Виктор  Владимирович,  то  проблемы  возникают  с  теми людьми,  о  которых  шла  речь  в   соответствующих   публикациях, распространенных в зале Верховной Рады.  Я думаю, что дело чести и совести каждого человека,  о ком идет  речь  в  этих  публикациях, голосовать  за  создание,  и как можно скорее,  такой следственной комиссии.  В противном случае тень подозрения ложится  персонально на них.

 

     Поэтому, Виктор   Владимирович,   учитывая   важность   этого вопроса,  я прошу сейчас, чтобы не создавать конфликт в сессионном зале, проголосовать проект постановления, который внесен депутатом Жовтяком,  за основу,  а после  того,  как  будет  доработан  этот документ, быстро проголосовать его в целом.

 

     Спасибо.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги!  Шановний Олександре Сергійовичу! Я ще раз повторюю:  документ розмножують,  через десять хвилин він буде   розданий   у   залі,  і  ми  голосуватимемо  відповідно  до Регламенту. Нащо нам приймати за основу, а потім у цілому, якщо ви знаєте,  що  голосування  повинно  бути  одне  у  відповідності  з Конституцією  навіть,  а  не  Регламентом.  І   таке   голосування відбудеться, коли роздадуть останнє доповнення стосовно кандидатур до  складу  тимчасової  слідчої  комісії.  Не  треба  загострювати ситуацію там, де це не потрібно.

 

     -----------

 

     Слухається питання  -  проект Закону про ратифікацію Договору про всеосяжну заборону ядерних  випробувань.  Реєстраційний  0084. Комітет   рекомендує   ратифікувати  дану  угоду.  Прошу  народних депутатів визначитися.

 

     Чукмасов просить   слова   з   цього   питання?   Зніміть   з голосування. Ввімкніть мікрофон народного депутата Чукмасова.

 

     ЧУКМАСОВ С.О.,   заступник  голови  Комітету  Верховної  Ради України  з  питань  економічної  політики,   управління   народним господарством,   власності   та  інвестицій  (виборчий  округ  24, Дніпропетровська область). Виктор Владимирович, предыдущий договор не  был  ратифицирован.  Я  думаю,  что и последующие сейчас может постигнуть такая же участь.  Поэтому просьба все-таки, если они не будут  сейчас  ратифицированы,  перенести  вопрос  ратификации  на позже, после удовлетворения требований части депутатов.

 

     Спасибо.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги!  Я ставлю на  голосування  проект Закону  про  ратифікацію  Договору  про всеосяжну заборону ядерних випробувань 0084. Прошу народних депутатів визначитися.

 

     "За" - 282.

 

     Дякую.Рішення прийнято.

 

     Висвітіть результати по фракціях.

 

     -----------

 

     Слухається проект Закону про ратифікацію Угоди між  Кабінетом Міністрів України та Підготовчою комісією Організації Договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань про проведення  заходів,  у тому  числі  післясертифікаційної діяльності,  стосовно об'єктів з міжнародного  моніторингу  за  Договором  про  всеосяжну  заборону ядерних випробувань.

 

     Комітет рекомендує  ратифікувати  дану угоду.  Прошу народних депутатів  визначитися  з  цього  приводу.  Я  ставлю  проект   на голосування.

 

     "За" - 283.

 

     Дякую.Рішення прийнято.

 

     Ввімкніть мікрофон народного депутата Чукмасова.

 

     ЧУКМАСОВ С.О.  Уважаемые коллеги! Вопрос ратификации договора с Азербайджаном не вызвал никаких замечаний в комитете.  Я прошу и членов   фракции  коммунистов,  которые  поддержали  на  заседании комитета этот договор,  проголосовать за его ратификацию.  Я прошу поставить еще раз на голосование этот законопроект.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Ввімкніть мікрофон народного депутата Гуренка.

 

     ГУРЕНКО С.І.,  член  Комітету Верховної Ради України з питань економічної політики, управління народним господарством, власності та  інвестицій  (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ, КПУ).  Фракція  комуністів  України.  Заступник  голови   комітету Чукмасов   помиляється,   комуністи  не  підтримували  ратифікації договору з Азербайджаном з  абсолютно  чітких  позицій,  які  були висловлені:  ми  проти  розвитку ГУАМу,  який нічого,  окрім втрат економічних і політичних, для України не дає.

 

     Спасибі.

 

     -----------

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Шановні  колеги!   До   порядку   денного сьогоднішнього  засідання  не  потрапило  питання  про ратифікацію кредитної угоди, яке не було готове вчора у першій половині дня. В другій  половині дня останній комітет із тих,  які мали розглядати це  питання  (комітет  Альошина),  розглянув  його  і   рекомендує ратифікувати  дану  угоду.  Згідно  з  практикою  розгляду  питань ратифікації  вони  обговорюються  лише  в  комітетах.   Ця   угода обговорювалася в трьох комітетах: Гудими, Альошина і Осташа. Вчора цей проект не був поставлений тільки тому,  що  на  той  час  один комітет  його  не розглянув.  Чи будуть заперечення стосовно того, щоб поставити і проголосувати дану угоду?

 

     Ввімкніть мікрофон народного депутата Зарубінського.

 

     ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О.,  заступник голови Комітету Верховної  Ради України  у  закордонних справах (багатомандатний загальнодержавний виборчий  округ,  НДП).  Дякую,  Вікторе  Володимировичу.  Шановні колеги!  Шановні  депутати!  На  засіданні  Комітету у закордонних справах це питання розглядалося і було проголосоване одностайно. В тому  числі проголосували і представники комуністичної фракції.  У них ніяких заперечень щодо цього  договору  і,  тим  більше,  щодо цього неформального об'єднання держав - ГУАМ не було.  Цей договір необхідний  не  так  Азербайджану,   як   Україні,   зважаючи   на необхідність   транспортних   коридорів   тощо.  Неголосування  за ратифікацію Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Азербайджанською Республікою, тобто рамкового договору, може істотно погіршити стосунки України з  іншою  країною  СНД.  Я прошу вас проголосувати.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні  колеги,  ми  перейшли до розгляду зовсім іншого питання.  Я поставив питання про можливість  постановки  на голосування проекту Закону про ратифікацію Кредитної угоди (Кредит на закупівлю палива  на  зимовий  період  2000/2001).  І  з  цього приводу  хотів  би  почути  вашу  думку,  чи можна поставити це на голосування.

 

     Народний депутат  Семенюк.  Будь  ласка.  За  нею  -  депутат Мармазов.

 

     СЕМЕНЮК В.П.  Фракція Соціалістичної партії. Шановний Вікторе Володимировичу,  ми розуміємо,  що угоди потрібно ратифіковувати і що  ці питання потрібно якомога швидше вирішувати.  Але відповідно до Регламенту наша фракція,  представники  фракції  "Батьківщина", фракції  Руху  подали  заявку  на перерву.  Ми просимо виконати цю норму,  яка передбачена Регламентом.  І тим самим  ми  не  зірвемо ратифікацію  договорів  і будемо голосувати в повному обсязі після перерви.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Шановні колеги!  Відповідно до Регламенту три фракції

 

     ГОЛОСИ ІЗ ЗАЛУ. Закінчити

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, ми це питання не закінчуємо, тому що  ми  його  не  починали  розглядати.  Я  поставив  питання  про можливість того,  щоб ми поставили на голосування. Але три фракції

- Українського  народного  руху,  "Батьківщина"  і  Соціалістичної партії  -  звернулися  до  головуючого  відповідно до Регламенту з проханням оголосити перерву на 30 хвилин.  Я  її  оголошую  до  12 години. І оголошується перерва до 12 години 30 хвилин, зважаючи на те, що з 12-ї починається перерва відповідно до нашого Регламенту.

 

     Оголошується перерва до 12 години 30 хвилин.

 

      (Після перерви)

 

     Веде засідання Голова Верховної Ради України

 

     ПЛЮЩ І.С.

 

     ГОЛОВА. Шановні  народні   депутати,   на   вимогу   звернень депутатів  в  кінці ранкового засідання,  до перерви,  буде перший заступник міністра  внутрішніх  справ  Джига  і  надасть  проміжну інформацію щодо тих питань, про які ми говорили.

 

     А якщо  у  нас  буде  така  потреба,  і завтра Лавринович від комисії готовий буде  прозвітувати  про  її  роботу,  то  це  буде питання завтрашнього дня.

 

     Завершилася нарада  на  вимогу  депутатських груп і фракцій з приводу наближення  розгляду  питання  щодо  утворення  Тимчасової слідчої   комісії   Верховної   Ради  України  з  питань  вивчення соціально-політичної ситуації,  що  склалася  у  місті  Василькові Київської  області  у  зв'язку  з  проведенням  у травні 2000 року позачергових   виборів   міського    голови,    та    забезпечення конституційних прав громадян місцевими органами державної влади.

 

     Вікторе Володимировичу, до чого домовилися?

 

     МЕДВЕДЧУК В.В.,   Перший   заступник  Голови  Верховної  Ради України  (виборчий  округ   73,   Закарпатська   область).   Іване Степановичу,  ми  домовлялися  про  те,  що після того,  як будуть виконані всі норми Регламенту щодо підготовки проекту  відповідної постанови, він буде поставлений на голосування.

 

     Зараз розданий   новий   варіант   -   6881  -  з  включенням персонального складу тимчасової слідчої комісії.  Документ готовий для прийняття рішення.

 

     ГОЛОВА. Будь ласка. Депутат Гмиря. По одному від сектора.

 

     Ви, Доманський, у другому секторі.

 

     ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Что за деление такое

 

     ГОЛОВА. Ну від секторів ми надаємо

 

     ГМИРЯ С.П.,   голова   підкомітету  Комітету  Верховної  Ради України з питань свободи слова та інформації (виборчий округ  105, Луганська область).  Иван Степанович,  всякий документ должен быть законным.  Вот меня удивляет первая страница  (обратите,  коллеги, внимание).  "В  соответствии  с поручением Координационного совета парламентского большинства вносим..." и так далее.

 

     Конечно, парламентское большинство имеет  право  выделить  из своего  состава  группу.  Соберется эта группа,  где-то выпьет - и примет трезвое решение. Но зачем это записывать в документы?

 

     Если так  дальше  пойдет,  то   мы   будем   записывать:   "В соответствии  с решением хунты,  в соответствии с решением главаря бандитской шайки..." и так далее.

 

     Давайте готовить документы квалифицированно и в  соответствии с  законом.  Фракция  коммунистов  настаивает  на  том,  чтобы это положение было исключено из текста.

 

     ГОЛОВА. Депутат Доманський. Будь ласка.

 

     ДОМАНСЬКИЙ А.І.,  голова підкомітету Комітету Верховної  Ради України  з  питань національної безпеки і оборони (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ, КПУ). Уважаемый Иван Степанович, я   позавчера   подал   в  комитет,  который  вносит  этот  проект постановления,  предложение  в  связи   с   обстановкой,   которая сложилась   в   Коростышеве  по  выборам  городского  головы.  Там вчера-позавчера    перекрывали    трассу    Житомир-Киев.     Идет противостояние  между избирательной комиссией,  городским советом, администрацией,  избирателями.  Человек набрал на  полторы  тысячи больше голосов и победил. Все это ставится под сомнение.

 

     Я просил  бы  включить  в  этот проект наряду с Васильковом и Коростышев,  где сложилась такая же обстановка.  В комитет я  внес предложение. Товарищ Иоффе не возражал против этого.

 

     ГОЛОВА. Правий сектор.  Михайло Ратушний.  Ну,  будь ласка, з трибуни.  Я вам надаю слово для пропозицій по  секторах.  Я  ж  не оголошував розгляд цього питання.

 

     ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Я хотів відповісти

 

     ГОЛОВА. Відповісти   -  то  не  з  трибуни.  Ви  сядьте,  вам увімкнуть мікрофон,  і  ви  використаєте  хвилину  для  того,  щоб сказати, що вважаєте за потрібне.

 

     Я сказав: три сектори. От третій сектор. Будь ласка.

 

     РАТУШНИЙ М.Я.  Шановний  Іване  Степановичу!  Шановні колеги! Стосовно першого речення,  я цілком  згоден.  Вчора  на  засіданні Координаційної ради говорилося,  що не витримана процедура, і тому ми вписали це речення. Ми готові його зняти. Це по-перше.

 

     По-друге, я якраз вважаю,  що ситуація у Василькові є великою мірою типова.  І я,  і ініціатори внесення цього проекту постанови готові,  щоб комісія розглянула ситуацію і в Коростишеві, тобто ми підтримуємо цю точку зору однозначно.

 

     ГОЛОВА. Юлію Яковичу,  чи відомо профільному комітету про те, що подібні явища відбувалися і в Коростишеві,  про що  сказав  наш колега народний депутат Доманський?

 

     ІОФФЕ Ю.Я.,  голова  Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування (виборчий округ 111,  Луганська  область).  Матеріал  лише  вчора  був  поданий до комітету,  і він  розглядається.  Комітет  ще  не  розглянув,  але матеріал вчора був поданий.

 

     ГОЛОВА. Шановні  народні  депутати,  від  трьох секторів було надане слово з процедури.  Ви почули аргументацію: від того, що не можна  зараз  ставити,  до  того,  що  об'єднати,  і третій сектор наполягає - зараз. Для того щоб у нас було рішення Верховної Ради, а не президії чи наради,  я ставлю це питання на голосування.  Хто за  те,  щоб  зараз  поставити  це  питання  до   розгляду   прошу голосувати.

 

     "За" - 201.

 

     Рішення не приймається.

 

     По фракціях покажіть.

 

     Я надавав  слово з процедури.  Воля Верховної Ради вище всіх. Тому ми продовжуємо.  Я прошу профільний  комітет:  Юлію  Яковичу, попрацюйте  стосовно  пропозиції  щодо об'єднання  щодо комісії по розгляду ситуації не тільки у Василькові,  а й у місті Коростишеві (Шум у залі).

 

     Ще раз надаю слово.  По одному  Достатньо? Все, досить. Я вам надавав слово.  Я вам ще раз хочу нагадати, що четвер не для того, щоб  робити  політичні  заяви  і  з'ясовувати питання щодо слідчих комісій. Четвер для того, щоб голосувати.

 

     Я ставив  на  голосування,  Верховна   Рада   не   підтримала пропозицію Погоджувальної ради (Шум у залі).

 

     Ще раз? Прошу ще раз проголосувати.

 

     ГОЛОСИ ІЗ  ЗАЛУ.  Воно є в порядку денному.  Проект поставте  Комуністи запропонували інший варіант

 

     ГОЛОВА. Я  ставив,  щоб  зараз  приступити  до  розгляду.  Ви голосуйте.   Я   сказав:  зараз  поставити  на  обговорення.  Воно включене, але ж у порядку

 

     "За" - 212.

 

     Висвітіть по фракціях.

 

     ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Воно є в порядку денному

 

     ГОЛОВА. У вас що,  немає порядку  денного?  Я  поставив,  щоб зараз  Два рази голосував! Що ви хочете?!

 

     ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Іване Степановичу, люди не голосували, тому що думають,  що не внесені  зміни.  Якби  ви  дали  мені  зараз  одну хвилину

 

     ГОЛОВА. Сідайте, будь ласка.

 

     ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Де Конституція? 150 голосів

 

     ГОЛОВА. Юрію Анатолійовичу,  відкрийте статтю 89 і прочитайте те, що ви мені кажете. Я вас прошу, займіть своє місце.

 

     Шановні народні депутати!  Я два рази ставив  на  голосування питання,  щоб  зараз  перейти  до  розгляду  проекту постанови,  і зачитав його. Ну про що йде мова?

 

     ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Іване Степановичу, дайте одну хвилину!

 

     ГОЛОВА. Сідайте.  З трибуни не оголошують...  Сідайте,  я вам надам слово з процедури (Шум у залі).

 

     Юрію Анатолійовичу,  я  не  про голосування.  Я зачитав назву проекту постанови і сказав:  "Хто за те, щоб перейти зразу до його розгляду?" І два рази ставив...  Не в порядок денний, а перейти до розгляду цього проекту.

 

     ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Я зрозумів, що голосувався проект

 

     ГОЛОВА. Ви не зрозуміли. Ідіть, будь ласка, щоб ви зрозуміли, бо ви ж і наступного разу не зрозумієте.

 

     Я надаю  слово  ініціатору проекту постанови Ратушному.  Будь ласка.

 

     РАТУШНИЙ М.Я.  Шановний Голово Верховної Ради! Давайте будемо акуратні, тому що я розумію, що питання...

 

     Перше. Шановні колеги!  Усі зауваження, які висловлювалися 14 листопада,   у   проекті   постанови   враховано:   знято    слово "спеціальна", знято питання про вивчення ситуації у всій Київській області,  вказаний чіткий термін і вказані  ті  фракції,  що  дали прізвища людей.

 

     Друге. Іване   Степановичу,   згідно   із  законом  створення тимчасової слідчої комісії регулюється 150 голосами.  Ми тільки що ставили   питання   одне:   про  те,  щоб  це  питання  вкотре  не розглядалося після 16 години після розгляду питання про обрання та звільнення суддів,  а щоб зараз розглядалося.  Справа, в принципі, вже  вирішена.  За  створення  такої  комісії  проголосувало   212 чоловік. Відповідно вона створена.

 

     Іване Степановичу,  дивляться ваші колеги,  журналісти,  люди просто слухають. Ну давайте не будемо так упереджено думати, що це колгосп, а не Верховна Рада.

 

     ГОЛОВА. Я  вас  прошу   (Шум  у  залі).  Єльяшкевич,  дайте ж можливість головуючому сказати! Я вас прошу!

 

     На вимогу трьох  депутатських  фракцій  відбулася  нарада.  Я надав  слово  Першому  заступнику,  який  проводив цю нараду.  Він поінформував вас. Вимога депутатів: розглянути не після 16 години, як  записано  в  нашому порядку денному,  а приступити до розгляду зараз.  Я запитав:  чи є на це згода Верховної Ради? Верховна Рада своїм  голосуванням такої згоди не виявила.  На вимогу депутатів я поставив на повторне голосування. Повторно також згоди не було. Що ви хочете ще від мене?!

 

     Я ставлю  в третій раз про те,  щоб зараз перейти до розгляду цього питання. Прошу голосувати.

 

     "За" - 206.

 

     Що ви від мене ще хочете? По фракціях покажіть.

 

     Дякую. Я  тричі  відкривав  обговорення!  Я   зараз   оголошу питання, а потім будете з процедури

 

     ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Іване Степановичу! Згідно з Регламентом Голова відповідно  до  затвердженого  порядку  денного  може   самостійно переставляти   питання   по   черговості   розгляду.  І  не  треба голосувати.

 

     ГОЛОВА. Шановний народний  депутат  Георгій  Манчуленко  мені нагадує,  що це може зробити сам Голова.  Якби не було наради, я б це зробив.  А ви ж провели нараду і зобов'язали, тому я вже не міг сам цього робити.

 

     Я прошу уваги!  Ми будемо розглядати це питання сьогодні,  як заплановано за порядком  денним.  Давайте  швидше  розглянемо  всі питання і до нього дійдемо.

 

     -----------

 

     Оголошується до   розгляду   проект  Закону  про  ратифікацію Кредитної угоди (Кредит на  закупівлю  палива  на  зимовий  період 2000/2001)  між  Україною  та  Європейським банком реконструкції і розвитку.  Альошин,  голова комітету,  може надати відповіді   Вам доручено?.. Увімкніть, будь ласка, мікрофон депутата Мармазова.

 

     МАРМАЗОВ Є.В.,  член Комітету Верховної Ради України з питань паливноенергетичного  комплексу,  ядерної  політики   та   ядерної безпеки  (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  КПУ). Спасибо.  Иван Степанович,  что касается Кредитного соглашения. Мы этот  законопроект действительно рассматривали в нашем Комитете по вопросам топливноэнергетического комплекса.  И нужно сказать,  что нам дали Кредитное соглашение предварительного содержания, которое подписали 29 сентября,  а окончательно его подписали 6 октября.  И там  сказано,  что  "можливе  внесення  в  текст  угоди додаткових статей,  змін".  Никаких изменений не имеем,  и нам на этот вопрос никто не дал ответа.

 

     Следующий вопрос - условия,  которые ставит банк.  Во-первых, чтобы  банку  предоставили  график  приватизации  не  только  семи облэнерго,  но и генерирующих компаний,  по которым, насколько мне известно,  мы  категорически  занимаем  позицию  -  не   допустить приватизацию.   Здесь  уже  записано:  банку  предоставить  график приватизации, притом на условиях, которые устраивают банк. Значит, график  этот уже есть,  об этом говорится на страницах 7,  8,  13. Кроме  того   сказано,   что   банк   обеспечит   инвестиции   под приватизацию, то есть банк будет контролировать приватизацию у нас в ТЭКе.

 

     И последнее, по тендеру. Там сказано: провести тендер.  По  тендеру нам нужно закупить 1,6 миллиона тонн угля.  Почему-то по тендеру  только  30  процентов  выиграли  наши угольщики, а 70 процентов выиграли англичане и поляки. То же самое и по мазуту.

 

     Мы этот вопрос рассматривали в комитете и  однозначно  решили не  выносить  его сейчас на рассмотрение,  потому что нам никто не дал ответа.

 

     Потом сделали  какую-то  подтасовку,  вроде   бы   состоялось заседание  комитета,  с  которым  мы  не согласны.  Почему туда не пригласили представителей нашей фракции?  Без  нас  провели  якобы такое заседание.

 

     Мы ответов  на поднятые вопросы не имеем.  Я считаю:  вначале давайте разберемся с этими вопросами, а потом будем голосовать.

 

     ГОЛОВА. Альошин Валерій Борисович -  ініціатор.  Я  підтримую пропозицію.  У  нас  є правило:  якщо комітети не знайшли спільної мови з питання ратифікації, воно не вноситься на розгляд Верховної Ради. От і все. Тому треба знайти спільну мову.

 

     Увімкніть мікрофон  депутата  Альошина.  Валерію  Борисовичу, будь ласка.

 

     АЛЬОШИН В.Б.  Шановний Іване Степановичу! Шановні колеги! Наш комітет  у  відповідності із дорученням керівництва Верховної Ради розглядав тричі на своєму засіданні відповідний проект Закону  про ратифікацію  Кредитної  угоди  між  Україною і Європейським банком реконструкції та розвитку.

 

     На вівторок ми отримали інформацію з двох комітетів -Комітету у закордонних справа і Комітету з питань ПЕК про те, що відповідні комітети  підтримують  внесення  на  розгляд   законопроекту   про ратифікацію зазначеної угоди.

 

     У нашому комітеті відбулися дуже грунтовні дискусії за участю представників усіх фракцій, які є членами нашого комітету. Рішення було  достатньо  непросте.  Я інформував також членів комітету про те,  що існує подання Президента України,  існує лист з  проханням розглянути це питання в позачерговому порядку.

 

     Рішення нашого   комітету   є   позитивним.   Ми   пропонуємо ратифікувати відповідну Кредитну угоду.

 

     ГОЛОВА. Я надаю слово по одному від сектора для  обговорення. Олександре  Сергійовичу,  справа в тому,  що в нас є процедура.  І якщо комітети дають згоду,  ми  ставимо  на  голосування.  Якщо  в комітетах виникли заперечення, я не можу ставити на голосування.

 

     Олексій Марченко.

 

     МАРЧЕНКО О.А. Дякую. Шановні колеги, мова йде про те, що якою б не була нині дискусія на  політичному  рівні  щодо  становища  в паливно-енергетичному   комплексі,  сьогодні  такий  кредит,  який стабілізує обстановку, необхідний Україні.

 

     Депутатська група  "Відродження  регіонів",  сьогодні  зранку розглядаючи  це  питання,  прийняла  однозначне рішення:  цю угоду треба ратифікувати.  Я закликаю своїх колег:  оскільки мова йде не про  Верховну  Раду і не про Кабінет Міністрів,  а про людей,  які будуть жити і працювати протягом зимового періоду,  тобто  йдеться про  їх  інтереси,  про забезпечення умов для їх нормальної роботи протягом зимового періоду.

 

     Я закликаю всіх підтримати і проголосувати дану угоду.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Увімкніть мікрофон депутата Єльяшкевича.

 

     Я надаю слово по черзі. Від вашого сектора вже виступали.

 

     ЄЛЬЯШКЕВИЧ О.С.  Уважаемый Иван Степанович,  видимо,  влияние руководителей  Федерации  футбола Украины и киевского "Динамо" так велико,  что вы уже поделили сессионный зал на сектора. Я понимаю. Но все-таки у нас есть Регламент. И поэтому, Иван Степанович, хоть вы сидите в верхнем ярусе,  в президиуме, необходимо соблюдать наш основополагающий документ. Поэтому должна соблюдаться процедура.

 

     Я хочу  сказать  не  по  данному  вопросу,  потому что у меня мнение - не голосовать за этот проект.  Я высказываю в целом  свою позицию  и  позицию многих депутатов из различных фракций.  До тех пор,  пока мы не проголосуем  создание  следственной  комиссии  по Василькову, участвовать в голосовании сегодня депутаты не будут.

 

     И если,  Иван Степанович, вы сознательно идете на срыв работы законодательного органа только потому,  что у вас есть те или иные мотивы,  чтобы не создавать следственную комиссию, то это уже ваша проблема.  А мне  не  хочется,  чтобы  ваши  проблемы  становились проблемами всей страны.

 

     Спасибо.

 

     ГОЛОВА. Дякую, Олександре Сергійовичу.

 

     Симоненко Петро Миколайович. Будь ласка. Третій сектор.

 

     СИМОНЕНКО П.М.  Фракция  коммунистов.  Уважаемые  коллеги,  я приглашаю всех вас не голосовать по  одной  простой  причине.  Это составляющая,  которая  является разрушительной,  при голосовании, для экономики Украины и национальной безопасности.  Вы посмотрите, что происходит.  По тендеру,  который якобы провели, Украине всего заплатили или заплатят 9,1 миллиона долларов.  Англичанам  -  27,5 миллиона долларов отдают.  Полякам - 30,5 миллиона долларов. Итого получается,  что мы, производители, те, кто должен добывать тот же энергетический  уголь,  получаем  от  этого  кредита  только  13,5 процента. Это во-первых.

 

     Во-вторых. В  том  же документе записано,  что цена на тендере от 20,5 до  36 долларов.  Если посчитать,  сколько будет стоить тонна угля по тем тендерам, которые уже были проведены, то, оказывается, 47 долларов платят.  Так у нас, получается, требуют семь облэнерго просто отдать, так скажем, по указанию тех, кто дает нам кредит, - Европейского  банка  реконструкции и развития.  Пять облэнерго уже через оффшорные зоны  спустили.  И  это,  кстати  говоря,  наносит колоссальный  вред  национальной  безопасности.  Нигде  за рубежом облэнерго не отдаются на приватизацию.  По генерирующим  мощностям рассматривается   вопрос  о  приватизации.  А  здесь  колоссальным образом бьют как раз по самому главному.

 

     Я назвал  только  некоторые  причины,   по   которым   нельзя голосовать  за  этот  проект  о  ратификации  -  в  данном  случае выделение кредита 100 миллионов.  Я прошу  поддержать  и  защищать национальные  интересы  и  наших  производителей  и прежде всего - угольную промышленность.

 

     ГОЛОВА. Беспалий Борис Якович.

 

     БЕСПАЛИЙ Б.Я.,  член Комітету Верховної Ради України з питань правової   політики  (багатомандатний  загальнодержавний  виборчий округ,  НДП). Дякую, Іване Степановичу. Я попросив слово передусім з  процедури.  Ну,  щодо  конкретної  угоди,  я  думаю,  Симоненко достатньо аргументував.  Її ратифікацію  треба  якраз  підтримати, тому що його аргументи несерйозні. Але з процедури.

 

     Давайте не  ділити  на  сектори.  Процедура є такою.  У нас є питання,  з яких надається слово представнику комітету.  І тут усе зрозуміло.  Але  є  загальна  дискусія,  як  сьогодні,  коли слово надається з мотивів тощо.  Тому я пропоную відводити три чи чотири хвилини   і   надавати   слово  тільки  за  записом.  Інакше  і  в журналістів,  і в депутатів  складається  враження  про  серйозний суб'єктивізм   президії,   коли  ми  піднімаємо  руку,  але  одним надається слово,  іншим не надається.  У нас є такий  режим,  коли слово   надається   від  різних  фракцій,  але  за  записом  через комп'ютер. Це зніме всі сумніви щодо об'єктивності Голови.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Дякую,  Борисе Яковичу, за пропозицію. Я готовий, але це  треба,  щоб  була  воля  залу.  Я  буду  так робити,  якщо зал погодиться:  відводити три-чотири хвилини, запис, і я надаю слово. Мені  це  легше  буде  робити  і вам це буде...  Я дякую вам за цю пропозицію.

 

     Але в нас уже, я вам сказав, існує традиція: якщо в комітетів є заперечення стосовно питання ратифікації,  ми,  як правило, його не  вносили  на  голосування.  Я  звертаюся  до  обох   комітетів: доопрацюйте цей проект і внесете його на голосування. Якщо у вас є заперечення,  я...  (Шум у залі).  Ні,  два комітети. Мармазов від паливноенергетичного   комітету  виступав,  я  так  розумію.  Так, знімаємо це питання.

 

     -----------

 

     Переходимо до  розділу  "Для  включення  до  порядку  денного шостої сесії". Реєстраційний номер 3145 - проект Закону про оплату праці.  Проект народного депутата  Наталії  Вітренко.  Вручено  24 березня  1999  року.  Подання  комітету про відхилення - 20 травня 1999 року. Відповідальний - депутат Ткаленко.

 

     Чи є в депутатів зауваження з  мотивів  голосування?  Наталія Вітренко. Будь ласка.

 

     ВІТРЕНКО Н.М.  Фракция  Прогрессивной социалистической партии Украины.  Вопервых,  Иван Степанович,  я хочу еще раз подчеркнуть: народные  депутаты  Украины - члены Прогрессивной социалистической партии не будут голосовать,  пока не будет решен вопрос о создании следственной комиссии по Василькову. Мы знаем, что такое голодовка (мы на себе знаем),  мы понимаем,  что у нас  нет  другого  метода остановить этот беспредел в стране,  поэтому я еще раз обращаюсь к коммунистам.  Сейчас не предмет  -  обсуждение  законопроектов,  а предмет - решение глобальных государственных вопросов. И Васильков

- это глобальный вопрос.

 

     Что касается моего законопроекта.  Сейчас решается  вопрос  о включении  его  в  повестку  дня,  а  комитет  решил иначе.  Я как экономист хочу обяснить  еще  раз.  Без  принципиального  решения вопроса  по  реформированию  системы  оплаты  труда  нельзя решить вопрос  пенсионеров.  Нельзя!  Поэтому  нужно  ставить  вопрос  на рассмотрение. Это требуют все профсоюзы Украины. И поэтому я прошу включить его в повестку дня, но голосование перенести: после того, когда будет создана следственная комиссия по Василькову.

 

     ГОЛОВА. Депутат Ткаленко. Будь ласка. Від комітету.

 

     ТКАЛЕНКО І.І.,  перший  заступник  голови  Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та праці (виборчий округ

 90, Київська  область).  Дякую,  Іване  Степановичу.  Це  питання розглядалося 18 травня 1999 року на засіданні комітету.  І комітет рекомендує відхилити розгляд цього питання.

 

     ГОЛОВА. Ставлю  на  голосування  пропозицію  про включення до порядку денного  Репліка? Увімкніть мікрофон Петра Симоненка.

 

     СИМОНЕНКО П.М.  Фракция коммунистов. В связи с тем что только что  прозвучало обращение к фракции,  хочу проинформировать о том, что позиция фракции  однозначна:  надо  расследовать  каждый  факт злоупотребления   сегодня   ресурсом   власти,  которая  вовлекает правоохранительные  органы  -  милицию,  прокуратуру,  суды  -   в разрешение  клановых  разборок  и  овладение  властью криминальным капиталом.  Это  стало  сегодня  поводом  для  обсуждения  как  по Василькову, так и по Коростышеву.

 

     И мы  принципиально голосовали и будем голосовать за то,  что это  немедленно  надо  рассмотреть.  Но  вы   сами   видите,   что определенная  часть  так  называемого  большинства  блокирует этот вопрос,  потому что есть народные депутаты в зале,  которые  лично организовывали  васильковскую проблему,  кто сегодня преднамеренно втягивает других народных депутатов,  чтобы они не  голосовали  за организацию законности и правопорядка в государстве,  хотят, чтобы бандиты сегодня правили в государстве, в отдельных регионах. И они сидят  как  раз в большинстве,  эти народные депутаты,  и мы знаем прекрасно пофамильно, кто организовал это дело.

 

     ГОЛОВА. Я вислухав усе. Я ще раз кажу: реєстраційний номер   3145  -  проект  Закону  про  оплату  праці, внесений народним депутатом Наталією Вітренко. Прошу проголосувати про включення до порядку денного.

 

     "За" - 176.

 

     Рішення не приймається.

 

     По фракціях.

 

     Наступний проект. Реєстраційний номер 1115 - проект  Закону  про  основи  соціального  захисту  громадян України.  Проект народного депутата Віталія Журавського. Вручено 3 липня.  Подання комітету про відхилення  -  31  жовтня.  Увімкніть мікрофон депутата Журавського.

 

     ЖУРАВСЬКИЙ В.С.,  перший  заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності (виборчий округ

 68, Житомирська    область).    Християнськодемократична   партія України.  Шановні колеги,  цей законопроект було подано ще в  1998 році.  Ми  маємо  позитивний відгук науково-експертного управління Секретаріату Верховної  Ради.  Ми  його  давали  на  експертизу  в юридичне управління, і також маємо позитивний відгук.

 

     Коли комітет Гошовської розглядав це питання, кворуму в цьому комітеті не було і вони прийняли неправочинне рішення. Я звертаюся і  до  комуністів,  і  до правих із пропозицією підтримати розгляд цього  законопроекту,  який  має   на   меті   соціальний   захист аутсайдерів  нашого  суспільства,  і  розглянути  його в сесійному залі, бо кожен депутат, незалежно від належності його до фракції і до  комітету,  повинен  мати свій голос і свою позицію.  І це є ще зручний момент висловитися з цього питання у відкритому  режимі  в сесійній залі.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Олександр Олександрович Мороз.

 

     МОРОЗ О.О.,  член  Комітету  Верховної  Ради України з питань аграрної  політики  та  земельних  відносин  (виборчий  округ  92, Київська  область).  Іване  Степановичу,  я просив слово з мотивів голосування чи з цього,  чи з іншого приводу. Ви бачите прекрасно, що  голосування не йде,  або робота йде непродуктивно,  тому що не вирішено абсолютно зрозуміле питання.  Процедура  ніколи  не  може бути вищою від Конституції. І то на совісті когось із юристів, хто готував цю поправку до Регламенту.  І хто за неї голосував,  я  не знаю.  Такого бути не може в природі,  щоб процедурне питання було вище від норми Конституції.

 

     Треба зараз  негайно   створити   комісію   і   далі   швидко проголосувати всі питання, які ви пропонуєте (по Василькову, я маю на увазі), із будь-якими доповненнями.

 

     Учора звучала тут думка про те,  що,  бачите,  немає  закону, буде  незаконна  ця  комісія  тощо.  Зрозуміло,  чому закону цього немає.  Але,  пригадайте,  як  у  лютому  було  створено   комісію Кендзьора,  як  вона  працювала,  і скільки ефіру одержала,  і які рішення приймала.  Навіщо потрібно зараз збурювати ситуацію? Треба проголосувати створення комісії і вирішити всі питання.

 

     ГОЛОВА. Павло Тищенко.

 

     ТИЩЕНКО П.В.  член  Комітету  Верховної Ради України з питань промислової    політики    і    підприємництва    (багатомандатний загальнодержавний   виборчий   округ,   КПУ).   Спасибо.   Фракция коммунистов,  город Харьков.  Уважаемые  коллеги!  Мы  обязательно поддержим   создание   этой   комиссии.  Однозначно.  Я  хотел  бы напомнить,  что этот вопрос стоит у нас в повестке дня. Непонятно, почему  так  сильно хочется сегодня представителям даже из состава левых, чтобы он был рассмотрен именно сейчас.

 

     Я хотел бы сказать тому же Руху и "більшості",  что  то,  что происходит   сегодня   в   Василькове,   их  заслуга.  Это  они  в январефеврале  показали,  что  эту  Конституцию   можно   топтать, нарушать,  как  угодно.  Я  напоминаю  тем,  кто  плачет сегодня о коллегах,  которые голодают:  тогда тоже голодали коллеги,  а наши коллеги  из  Руха  смеялись над ними.  Так вот теперь вы пожинаете плоды своего труда.

 

     Поэтому давайте не будем сейчас создавать такую ситуацию, как сегодня   пытаются  сделать.  Мы  проголосуем  в  нужное  время  в соответствии  с  Регламентом  и  повесткой  дня.  А  вот  то,  что произошло, - это тот порожденный вами дракончик сегодня откусывает вам головы. Запомните на будущее об этом.

 

     ГОЛОВА. Я прошу народних депутатів висловлюватися  відповідно до проекту

 1115 про основи соціального захисту  громадян  України.  Автор  - Віталій  Журавський.  Прошу проголосувати про включення до порядку денного.

 

     "За" - 111.

 

     Наступний проект. Реєстраційний номер 4250 -  проект  Закону  про державну підтримку багатодітних сімей. Проект народного депутата Андрія Деркача.  Вручений 11 січня цього року. Подання комітету про відхилення - 4 липня цього року.

 

     Чи є в депутатів зауваження з мотивів голосування?  Володимир Марченко. Будь ласка.

 

     МАРЧЕНКО В.Р.  Фракция Прогрессивной социалистической  партии Украины. Иван Степанович, мы понимаем, что мы вас не переделаем, и что ту линию,  которую вы выбрали,  вы будете пытаться  продавить. Но

 

     Несколько депутатских  групп,  фракций,  отдельных  депутатов сделали  заявления,  что  они  не  будут   принимать   участия   в голосовании.  Мы считаем, что законопроект, который внесла Наталия Витренко,  законопроект Журавского,  законопроект,  который только что был обявлен, важны. И мы проголосовали бы за их включение.

 

     Поскольку сделаны  заявления народных депутатов Украины,  что они не будут принимать участия в голосовании,  я прошу, после того как вы будете ставить на голосование, и каждый раз законопроект не будет набирать нужное количество голосов (это может продлиться  до 16   часов),   потом   это  все  переголосовать.  "Підставою"  для переголосования,  я  считаю,  будут  как  раз  заявления  народных депутатов  Украины,  неучастие  их в голосовании по принципиальным вопросам.

 

     Поэтому я  считаю,  что  эту  проблему  нужно  снять.  Дальше голосований никаких не проводить,  комиссию по Василькову создать. И потом в нормальном русле депутатам принять участие в голосовании и включить в повестку дня все вопросы, которые предложены.

 

     Спасибо.

 

     ГОЛОВА. Я  дякую.  Але  я  ще раз кажу:  я три рази ставив на голосування. Ну, що я зроблю? Я три рази ставив на голосування про те,  щоб  перейти  зразу  до  розгляду  питання щодо цього проекту постанови. Зал не підтримує. Ну що я буду робити?!

 

     Наступний проект  я  вже  оголошував  -  проект  Закону   про державну  підтримку  багатодітних сімей,  4250,  внесений народним депутатом Андрієм Деркачем. Прошу голосувати про включення його до порядку денного.

 

     "За" - 213.

 

     По фракціях покажіть.

 

     З мотивів  голосування  Немає (Шум у залі).  Я не можу.  Я ще раз кажу: для мене воля Верховної Ради - це голосування.

 

      4275 - проект Закону про внесення змін до Закону України про відновлення   платоспроможності   боржника   або   визнання   його банкрутом.  Проект народного депутата Олександра Стояна. Вручено 1 лютого  цього  року.  Подання  комітету про відхилення - 17 лютого цього року.

 

     Чи є в депутатів зауваження  з  мотивів  голосування?  Немає. Прошу  проголосувати  про включення до порядку денного оголошеного проекту.

 

     "За" - 124.

 

     Рішення не приймається.

 

     Проект Закону за номером 6178 про  внесення  змін  до  Закону України  про  розповсюдження примірників аудіовізуальних творів та фонограм.  Проект народного депутата Олега Зарубінського.  Вручено 14 листопада цього року. Комітет підтримує.

 

     Прошу проголосувати про включення до порядку денного. Зніміть голосування. Павло Мовчан. Будь ласка.

 

     МОВЧАН П.М.,  перший заступник голови Комітету Верховної Ради України  у  закордонних  справах  (виборчий округ 152,  Рівненська область).  Шановний Іване Степановичу, ви бачите, що сьогодні наші заходи будуть холості, якщо ми не повернемося до вихідної позиції, яка,  власне,  і  є  ключовим  моментом  у  роботі  сьогоднішнього засідання.  Я вважаю, що нам треба негайно створити, не чекаючи 16 години (в порядку денному це  є),  слідчу  комісію.  Це  абсолютно процедурна справа. І тут нічим вона не загрожує, зокрема й особам, які згадані в тексті звернення депутатів Шевченка  і  Жовтяка.  Це слідча  комісія.  Чому  ми  упереджено  ставимося вже саме до цієї процедури створення її?  Я вас дуже попрошу, поставте, будь ласка, це на голосування для того,  щоб ми справді рухалися.  Бо зараз, я вже передбачаю,  можливі  варіанти  блокування  трибуни  і  всього іншого. Навіщо ми будемо це робити? Іване Степановичу, повернімося до вихідного моменту.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Шановний Павле Михайловичу, для головуючого головне - не створювати прецеденту, який би не відповідав нормам Регламенту. Я ще раз кажу:  якби було 226 голосів,  ми б давно  розглядали  це питання.  Я  особисто  не  можу взяти на себе це,  президія також. Беріть ви,  і я поставлю відразу на голосування. Я три рази ставив на голосування.

 

     Проект закону   про  внесення  змін  до  Закону  України  про розповсюдження примірників  аудіовізуальних  творів  та  фонограм, внесений  Олегом  Зарубінським.  Прошу голосувати про включення до порядку денного.

 

     "За" - 246.

 

     Включається.

 

     Наступний проект 6201 - проект Закону про внесення доповнення до   Закону   України  про  концесії.  Проект  народного  депутата Олександра Гудими. Зареєстрований 13 листопада. Комітет підтримує. Прошу проголосувати про включення до порядку денного.

 

     "За" - 236.

 

     Рішення приймається. Дякую.

 

     Покажіть по фракціях.

 

     Реєстраційний номер  6151  - проект Закону про внесення зміни до Закону України про податок на додану вартість (щодо перенесення термінів  дії  підпункту 11.29 статті 11).  Проект Катерини Ващук. Вручено 31 жовтня цього року.

 

     Є з мотивів голосування? Немає. Прошу голосувати.

 

     "За" - 247.

 

     Рішення приймається.

 

     Наступний проект 6151-1 - проект Закону про внесення зміни до статті  11  Закону  України  про  податок на додану вартість (щодо перенесення термінів дії). Це проект народного депутата Костусєва. Вручено 31 жовтня. Прошу голосувати.

 

     "За" - 156.

 

     Рішення не приймається.

 

     Проект Закону (реєстраційний номер 6140) про внесення змін до деяких  законодавчих  актів  України  з питань оподаткування.  Проект народного депутата Сергія Терьохіна. Вручено 17 жовтня цього року.  Подання  комітету  також  є.  Прошу проголосувати про включення до порядку денного. Комітет підтримує.

 

     "За" - 141.

 

     Рішення не приймається.

 

     Увімкніть мікрофон депутата Терьохіна.

 

     ТЕРЬОХІН С.А.  Дякую. Іване Степановичу, хоча б декілька слів треба говорити про те, що в законопроекті передбачено.

 

     У проекті 6151-1,  який Костусєв вносив, про що йде мова? Там ідеться  про  продовження терміну дії пільги - нульової ставки ПДВ на транзит вантажів через територію України.  Ми в цьому  році  не відмінили  ренту на транзит,  розумієте?  І тому якщо буде введено ПДВ  з  наступного  року  на  транзит,  у   нас   вийде   подвійне оподаткування. Між іншим, уряд не підтримує теж. Тому пропонується просто підтримати  включення  до  порядку  денного  цього  проекту народного депутата Костусєва.

 

     ГОЛОВА. Михайло Петрович Ковалко. Будь ласка.

 

     КОВАЛКО М.П.,  член  Комітету Верховної Ради України з питань паливноенергетичного  комплексу,  ядерної  політики   та   ядерної безпеки (виборчий округ 65,  Житомирська область). Шановні колеги! Ідеться про продовження дії нульової ставки ПДВ,  в тому числі  на природний газ. Інакше це пряме зростання цін для населення! Тому я вас дуже прошу повернутися і проголосувати за внесення до  порядку денного.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Депутат Костусєв. Будь ласка.

 

     КОСТУСЄВ О.О.,  голова  Комітету  Верховної  Ради  України  з питань економічної політики,  управління  народним  господарством, власності   та   інвестицій   (багатомандатний   загальнодержавний виборчий округ,  виборчий  блок  СПУ  та  СелПУ).  Уважаемый  Иван Степанович!  Уважаемые коллеги!  Я прошу вернуться еще раз к этому вопросу.  Речь идет только о включении в повестку дня.  Я  глубоко убежден,  что  если  мы  не  рассмотрим  этот вопрос,  с 2001 года положение с транзитом ухудшится кардинальным образом. И так страна уже потеряла ряд важнейших транзитных грузопотоков,  мы потеряем и остальные.  Украина перестанет быть транзитной  державой.  Давайте хотя  бы  послушаем  этот  вопрос.  Я  прошу  коллег:  поддержите, пожалуйста! Речь же идет только о включении в повестку дня.

 

     Спасибо.

 

     ГОЛОВА. Зрозуміло. Прошу проголосувати за внесення до порядку денного.   Петре   Миколайовичу,  ну,  просять  ще  раз   Не  було аргументації. Проголосуйте, будь ласка.

 

     "За" - 170.

 

     Працюйте.

 

     По фракціях покажіть.

 

     Проект Закону (реєстраційний номер 6124) про  внесення  змін  до Закону України про податок на додану вартість (стосовно зниження ставки податку на додану вартість з 20 до 18 процентів). Проект народного депутата Віктора Суслова.

 

     Є зауваження  з  мотивів  голосування?  Комітет не розглядав. Мова йде лише про включення до порядку денного.

 

     Увімкніть мікрофон Петра Симоненка. Будь ласка.

 

     СИМОНЕНКО П.М.  Фракция   коммунистов.   Принципиально   наша позиция   заключается   в  следующем.  Да,  надо  сегодня  создать нормальные  условия  для  национального   товаропроизводителя.   И вопросы  налоговой  политики  -  это те стимуляторы,  которые дают возможность нормально организовать производство.  И,  в  принципе, идеология снижения налогового давления приемлема и понятна. Но!

 

     Я обращаюсь ко всем коллегам,  которые будут голосовать.  Нам не дали ответ на вопрос: откуда будут дополнительные поступления в доходную  часть  бюджета  на  следующий  год  при снижении данного налога? Кстати, там есть изменения и по налогу на прибыль.

 

     Таким образом Верховный Совет будет принужден к  тому,  чтобы сделать  следующие  принципиальные шаги.  Все будут кричать,  мол, давайте снижать налоги,  но никто не ответил на  вопрос:  за  счет чего  будут  компенсированы  средства в расходной части бюджета на выполнение социальных программ? И сразу будут требовать, чтобы эти вопросы  были  учтены при голосовании статьи 54 проекта бюджета об отмене всех льгот и тех,  так скажем,  законом  определенных  норм поддержки  со стороны государства.  Поэтому я прошу,  чтобы прежде всего дали  ответ:  откуда  будут  поступления  в  Государственный бюджет?

 

     ГОЛОВА. Мова  йде  про включення до порядку денного.  А потім можна буде  з'ясувати  всі  ці  питання,  про  які  говорив  Петро Миколайович.

 

     Михайло Бродський. Будь ласка.

 

     БРОДСЬКИЙ М.Ю.,  голова  Комітету  Верховної  Ради  України з питань промислової політики і підприємництва (виборчий округ

 215, м.  Київ).  Уважаемые коллеги! Товарищ Симоненко, я попробую вам ответить.  Прежде всего,  хочу обратить  внимание,  что  стоит вопрос о внесении законопроекта в повестку дня, и не больше.

 

     Теперь насчет    налогов   и   социальных   выплат.   Сегодня правительство рапортует,  что у нас увеличился уровень  заработных плат.  Да,  начисленных заработных плат, но не выплаченных, потому что высокие налоги не дают  возможность  предприятиям  выплачивать эти  заработные  платы.  Сегодня  увеличилась недоимка в бюджет по НДС,  ставка которого составляет 20 процентов,  и  предприятия  не выдерживают такого высокого налога.

 

     Поэтому если  вы  ратуете  за  социальные  льготы населения - пожалуйста,  голосуйте  за   снижение   налогов,   а   не   только декларируйте это, как вы это делаете постоянно уже много лет.

 

     ГОЛОВА. Ярослав Федорин.

 

     ФЕДОРИН Я.В. Партія підтримки вітчизняного виробника, Фракція Українського народного руху.  Шановні народні  депутати!  Якщо  ми займемо таку позицію,  яку щойно висловив пан Симоненко, то ніколи не піднімемо нашу економіку.  Ми весь час будемо  казати,  що  нам бракує   надходжень   до  бюджету,  щоб  закрити  певні  соціальні проблеми.  Ми весь час будемо казати,  що  нам  бракує  коштів  на капіталовкладення.

 

     Лише запровадивши політику стимуляції вітчизняного виробника, через декілька років ми зможемо отримати з лихвою  надходження  до Державного бюджету.

 

     Тому я  виступаю  повністю  за  включення  цього  питання  до порядку денного.  Але ще раз нашому шановному Голові  нагадаю,  що фракція  Українського  народного руху не голосуватиме,  тому що ми підтримуємо зараз розгляд питання про ситуацію у Василькові.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Депутат Єльяшкевич.

 

     ЄЛЬЯШКЕВИЧ О.С.  Херсон.  Я  безусловный  сторонник   резкого снижения  налогового  бремени.  И  я поддерживаю хотя бы небольшое снижение ставки налога на добавленную  стоимость  -  с  20  до  18 процентов.   Однако  позиция  инициаторов  этого  законопроекта  - фракции "Яблоко" - по вопросу,  связанному с поддержкой внесения в повестку дня сессии вопроса по Василькову, не дает возможности мне участвовать в голосовании.

 

     Я обращаюсь лично к Михаилу  Юриевичу  Бродскому,  известному борцу, народному депутату. Михаил Юриевич вчера в прямом телеэфире сделал довольно оригинальное предложение,  чтобы  выборы  народных депутатов  Украины  проводить  каждые два года.  Думаю,  что он не хочет,  чтобы   такие   выборы   проходили   по   схеме,   которая использовалась на выборах Васильковского городского головы.

 

     Поэтому если  мы  хотим  строить  нормальное  демократическое общество,  о чем так всегда  ратует  Михаил  Юриевич  Бродский,  я убежден,  что его фракция поддержит создание следственной комиссии по ситуации, которая сложилась в Василькове.

 

     ГОЛОВА. Ставлю на голосування, всі вже висловилися. Ставиться на  голосування  законопроект  6124  про  внесення  змін до Закону України про податок на додану  вартість.  Прошу  проголосувати  за внесення його до порядку денного.

 

     "За" - 148.

 

     По фракціях.

 

     Наступний проект  Закону  про  внесення  змін та доповнень до Декрету Кабінету  Міністрів  України  про  прибутковий  податок  з громадян  та  Закону  України про встановлення розміру мінімальної заробітної плати на 2000 рік.  Проект народного  депутата  Михайла Бродського 6155 одержано на заміну проекту,  розданого раніше - 15 листопада 2000 року. Прошу голосувати.

 

     "За" - 238.

 

     Рішення приймається.

 

     Проект Закону (реєстраційний номер 6198) про  внесення змін до Закону України про податок на прибуток підприємств (щодо зниження ставки податку з 30 до  25  відсотків). Проект народного депутата Суслова.  Одержано на заміну проекту від 15 листопада 2000 року.

 

     Чи є в депутатів зауваження з мотивів голосування?

 

     Депутат Єльяшкевич.

 

     ЄЛЬЯШКЕВИЧ О.С.  Херсон.  Я,  безусловно,  поддерживаю данный законопроект,  потому  что он в русле снижения налогового бремени. Но я еще раз обращаюсь и  ко  всем  коллегам,  и  прежде  всего  к верхнему сектору,  к президиуму, о том, что именно Иван Степанович Плющ сегодня виновен в блокировании работы Верховной Рады Украины.

 

     ГОЛОВА. Вимкніть  мікрофон.  Це  вже  як  заклинання  звучить якесь.

 

     Анатолій Новик. Будь ласка. З мотивів

 

     НОВИК А.М.,  перший  заступник голови Комітету Верховної Ради України  з  питань  охорони  здоров'я,  материнства  та  дитинства (багатомандатний  загальнодержавний виборчий округ,  виборчий блок СПУ та  СелПУ).  Уважаемый  Иван  Степанович!  Уважаемые  народные депутаты!  Я  обращаюсь  и к коммунистам тоже.  Петр Николаевич не обратил внимание на один законопроект,  который не  проголосовали. Это  проект  под номером 6140.  Если мы действительно хотим помочь нашему товаропроизводителю сохранить рабочие места, в повестку дня этот  вопрос  нужно включать.  Надо внимательно разобраться с этим вопросом.  Я прошу вас вернуться к этому вопросу и  проголосовать. Такой закон необходим,  чтобы предприятия нормально могли работать в 2001 году.

 

     Спасибо.

 

     ГОЛОВА. Я вам надав слово щодо законопроекту 6198.  Щодо  проекту 6140 Петро  Миколайович виступав і аргументував позицію - щоб дали довідку,  яке буде  інше  джерело  надходжень  до  бюджету.  Я  не коментую, але ви можете з'ясувати позиції.

 

     Депутат Терьохін.  Будь  ласка.  З мотивів голосування по проекту 6198.

 

     ТЕРЬОХІН С.А.  Дякую.  Шановні народні депутати! У Комітету з питань фінансів і банківської діяльності інший підхід до вирішення питання  щодо  зниження  податку  на  прибуток   підприємств.   Ми вважаємо,  що  зараз  не треба бути популістами,  знижуючи ставку, вигоди від  чого  отримає  лише  сфера  перерозподілу.  Нам  треба радикально  підняти  амортизаційні відрахування,  щоб запільгувати підприємства фондомісткі,  тобто ті,  які  створюють  національний доход.  Це питання концептуальне.  Тому я просто не радив би зараз зосереджуватися саме на цьому питанні -  щодо  ставки  податку  на прибуток  підприємств,  ми  розглянемо  його в контексті прийняття проекту Податкового кодексу в цілому.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Депутат Асадчев.

 

     АСАДЧЕВ В.М.,  голова  підкомітету  Комітету  Верховної  Ради України   з   питань  бюджету  (багатомандатний  загальнодержавний виборчий округ, НРУ). Дякую, Іване Степановичу. У мене, як завжди, зауваження з процедури і, як завжди, питання до вас.

 

     Питання перше. Скажіть мені, будь ласка: навіщо Верховна Рада взагалі затверджує порядок денний сесії?  Ну, я розумію, що можна на пленарних засіданнях два закони затвердити, три,  але ми на кожному пленарному засіданні дозатверджуємо  такий перелік,  який  дорівнює  переліку  затвердженого  порядку денного сесії.  Тоді навіщо ми взагалі затверджуємо порядок денний  сесії? Це перше питання до вас.

 

     І друге,  теж  з  процедури.  Оцей розклад,  за яким сьогодні ведеться засідання,  теж не  затверджується  народними  депутатами саме в такому вигляді,  як він написаний. Як ви нам запропонували, так ми з ним і погодилися.  Тому проблема перенесення  питання  на інший,  так би мовити, час - це виключно ваша прерогатива. Адже ми ніколи не голосуємо за те,  що засідання  повинно  саме  за  таким розкладом відбуватися.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Я даю відповідь,  прошу народних депутатів послухати. Почну з другого,  Валерію Михайловичу.  Це справді так,  але я  чи інший   головуючий   завжди   це  погоджуємо  з  залом,  чи  немає заперечень.  А з цього питання була нарада, було перерву зроблено, і я вніс пропозицію в зал, тому що треба, щоб зал підтримав. Я три рази ставив на голосування, але зал не підтримав.

 

     Щодо першого питання,  Валерію Михайловичу,  ми  затверджуємо порядок  денний сесії на початку роботи сесії.  Але потім народний депутат як суб'єкт права  законодавчої  ініціативи  відповідно  до Регламенту,  до  Закону  про статус народного депутата України має право вносити той чи інший проект закону на  розгляд,  і  він  має право  наполягати  на  включенні  його до порядку денного.  Я це й роблю, а ви визначайтеся.

 

     Законопроект 6198 про внесення змін  до  Закону  України  про податок на прибуток підприємств. Прошу проголосувати про включення до порядку денного.

 

     "За" - 209.

 

     По фракціях покажіть.

 

     Наступний проект  Закону  (реєстраційний  номер   6131)   про платіжні системи та переказ грошей в Україні від 6 жовтня.  Чи є у депутатів  зауваження  з   мотивів   голосування?   Немає.   Прошу проголосувати і підтримати.

 

     "За" - 259.

 

     Рішення приймається.

 

     Наступний законопроект за реєстраційним номером 6086 - проект Закону  про  фінансові  заходи   щодо   стабілізації   роботи   та виправлення   екологічної   ситуації  на  державних  підприємствах ядерно-паливного циклу,  створених на базі виробничого  об'єднання "Придніпровський   хімічний   завод".   Автор  проекту  -  депутат Сафронов.

 

     Увімкніть мікрофон депутата Сафронова.

 

     САФРОНОВ С.О.,  член Комітету Верховної Ради України з питань економічної політики, управління народним господарством, власності та  інвестицій  (виборчий  округ  30,  Дніпропетровська  область). Шановний Іване Степановичу!  Шановні колеги! Я прошу привернути до цього  законопроекту  особливу  увагу,  тому  що  це  не   чергове підприємство,  котре сьогодні стоїть на колінах.  Це підприємство, котре за радянських часів займалося переробкою уранових руд, тобто виробництвом ядерного палива. Як наслідок, на цьому виробництві на сьогодні накопичилося 37 мільйонів (підкреслюю,  мільйонів!)  тонн ядерних  відходів,  котрі  потрібно  якось  переробляти.  Я  з цим питанням звертався  вже  до  Кабінету  Міністрів,  до  Президента, отримав невеличку фінансову підтримку.

 

     Тому я  прошу  це  питання  зараз  внести до порядку денного, інакше  може  виникнути  дуже   серйозна   міжнародна   екологічна катастрофа.  Тим  паче,  що  є  можливість  на  сьогодні виробляти напівфабрикат  ядерного  палива,  на  закупівлю  якого  ми  щороку витрачаємо 300 мільйонів, всі про це знають. Прошу вас підтримати.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Прошу  проголосувати  за  внесення до порядку денного проекту закону

 6086. Аргументацію депутата Сафронова ви чули. Прошу голосувати.

 

     "За" - 221.

 

     По фракціях покажіть.

 

     Сергій Головатий. Будь ласка.

 

     ГОЛОВАТИЙ С.П.,   член  Комітету  Верховної  Ради  України  у закордонних справах (виборчий округ 222,  м.  Київ). Шановний пане Голово!  Шановні народні депутати!  Зараз на годиннику 13 годин 40 хвилин. До перерви залишається 20 хвилин. У мене з порядку ведення нашого   засідання   є   пропозиція  припинити  зараз  голосування законопроектів.  В урядовій ложі вже є перший  заступник  міністра внутрішніх  справ пан Джига.  Давайте надамо йому зараз можливість виступити з інформацією (приблизно 5 хвилин) і відведемо хвилин 15 на запитання і відповіді.  А голосування законопроектів продовжимо вже після обідньої перерви.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Депутат Сафронов.

 

     САФРОНОВ С.О. Дякую. Іване Степановичу, я вас прошу: поставте це  питання  ще  раз на голосування.  Необхідно дійсно вирішити цю проблему.  Якщо ми не внесемо цей законопроект до порядку денного, то я впевнений,  що найближчим часом будуть і мітинги, і буде дуже багато проблем на державному рівні.  Тому  я  прошу  його  ще  раз поставити на голосування.

 

     ГОЛОВА. Позиція  профільного  комітету.  Депутат  Самойленко. Будь ласка.

 

     САМОЙЛЕНКО Ю.І.  Шановні народні депутати!  Дійсно,  проблема дуже важлива, і я прошу підтримати таку позицію.

 

     ГОЛОВА. Прошу  ще  раз проголосувати про включення до порядку денного законопроекту 6086.

 

     "За" - 250.

 

     По фракціях покажіть.

 

     -----------

 

     Тепер пропозиція народного депутата Сергія Головатого.  Я вам на  початку засідання говорив,  що ми запросили першого заступника міністра внутрішніх справ України з тим, що він надав інформацію з питань,   які   сьогодні   хвилюють   не  тільки  депутатів,  а  й громадськість,  журналістські  кола.  Народний  депутат  Головатий запропонував таку процедуру розгляду:  надати до 10 хвилин першому заступнику міністра і 10 хвилин на  запитання.  Немає  заперечень? Прошу проголосувати.

 

     "За" - 315.

 

     Рішення приймається.

 

     Слово надається  першому заступнику міністра внутрішніх справ України Миколі Джизі. Будь ласка.

 

     ДЖИГА М.В.,  перший  заступник  міністра   внутрішніх   справ України.   Дякую.  Шановний  Іване  Степановичу!  Шановні  народні депутати!  Шановні присутні! 3 листопада поточного року в лісовому масиві на території Таращанського району, неподалік від автодороги (500 метрів),  в  лісі  на  глибині  50  сантиметрів  людьми,  які знаходилися в лісі, знайдено труп невідомої людини без голови.

 

     З цього  приводу  прокуратурою  Таращанського району порушена кримінальна  справа,  тому  що  є  ознаки  злочину.  Це,   мабуть, вбивство, тому що голова відділена від тіла. Але це не означає, що це тіло Гонгадзе. На превеликий жаль, цей труп не ідентифікований.

 

     Ми не знаємо,  кому належать останки цієї людини. Категорично визначить   тільки   судово-медична   експертиза  після  вивчення, дослідження по всіх напрямках, які існують в судовій медицині,- це і біологія,  і хімія,  і гістологія,  і,  мабуть, ДНК. На сьогодні стверджувати, що це тіло Гонгадзе, немає ніяких підстав.

 

     Це вся інформація.

 

     ГОЛОВА. Тоді запишіться на запитання,  будь ласка.  Висвітіть список.

 

     Слово надається   Віктору   Бережному.   За   ним  -  депутат Бондаренко.

 

     БЕРЕЖНИЙ В.Г.,  член Комітету Верховної Ради України з питань паливноенергетичного   комплексу,   ядерної  політики  та  ядерної безпеки (виборчий округ 114,  Луганська область).  Прошу  передать слово депутату Лисогорскому.

 

     ГОЛОВА. Увімкніть   мікрофон   депутата  Лісогорського,  будь ласка.

 

     ЛІСОГОРСЬКИЙ О.І.,  член Комітету Верховної  Ради  України  з питань   законодавчого   забезпечення   правоохоронної  діяльності (виборчий округ 177,  Харківська область).  Фракция коммунистов. У меня  к  вам такой вопрос.  Если средства массовой информации дают информацию о том,  что найден труп,  и указывают фамилию человека, не   есть   ли  это  преступлением  со  стороны  средств  массовой информации?  Они хоть  и  великую  заботу  проявляют  о  человеке, который пропал,  их коллеге, но сами распространяют заранее ложные факты.

 

     Есть ли возможность в этом случае подать на  них  в  суд  или как-то воздействовать,  чтобы люди,  выполняющие свои обязанности, средства массовой информации занимались своими делами,  а не лезли туда,  куда им не нужно,  не будоражили наше общество? И так у нас много проблем в этом обществе.

 

     Спасибо.

 

     ДЖИГА М.В.  Спасибо за такой вопрос.  Я не знаю,  есть  ли  в действиях средств массовой информации состав преступления,  но то, что они действительно мешают нам по этому  делу  работать,  -  это однозначно.

 

     ГОЛОВА. Володимир Бондаренко. За ним

- Олексій Іщенко.

 

     БОНДАРЕНКО В.Д.,  член  Комітету  Верховної  Ради  України  з питань промислової політики і підприємництва (виборчий округ

 212, м. Київ). Прошу передати слово Володимиру Філенку.

 

     ГОЛОВА. Увімкніть мікрофон депутата Філенка.

 

     ФІЛЕНКО В.П.,  член Комітету Верховної Ради України з  питань правової   політики  (багатомандатний  загальнодержавний  виборчий округ, НДП). Шановний доповідачу! З різних джерел відомо, що разом з трупом знайдено якісь прикраси,  в трупі - осколки.  Відомо,  що Георгій Гонгадзе був поранений.

 

     З огляду на це запитання.  Чи залучалися до опізнавання трупа рідні  й  близькі  Георгія  Гонгадзе?  Якщо  не залучалися,  чому? Можливо, вони могли б уже на цьому етапі підтвердити, чи осколки і поранення збігаються з тими, які мав Георгій Гонгадзе, і власне ще простіше щодо тих прикрас,  які знайдені.  Прошу дати відповідь на ці питання.

 

     ДЖИГА М.В.  Дякую.  Я  відповідаю.  Труп  знаходиться  в бюро судово-медичної експертизи Київської області  на  дослідженні.  Це щоб не було ніяких питань щодо цього.

 

     Так, дійсно,  у  тому  місці,  де  був  знайдений труп,  були знайдені браслет,  обручка і якийсь медальйон.  Але це є  речовими доказами по кримінальній справі,  яка порушена.  Вони приєднані до кримінальної      справи      і      впізнання      у       рамках кримінально-процесуального законодавства проводиться слідчим, який веде цю справу. Це не справа міліції.

 

     ГОЛОВА. Ще  депутат  запитував,  чи  була  надана  можливість родичам і близьким...

 

     ДЖИГА М.В.  Поки  не  встановлена особа,  які родичі?  (Шум у залі).

 

     Я доповідаю ще раз,  щоб  знали  депутати  і  знали  люди.  Я сьогодні спілкувався з працівниками судово-медичної експертизи,  з відомими людьми,  які мають світове ім'я у судовій експертизі, які мені  дозволили  оприлюднити  сьогодні  в  залі  такі  дані про ті останки, які знаходяться на дослідженні.

 

     Є методика,  науково обгрунтована,  як встановлюється  особа, яка обезголовлена.  Звичайно це по голові,  за іншими ознаками.  А тут  немає  голови.  І  зараз  встановлюється  особа  за  довжиною кінцівок,  тобто  це  науково.  І  цей труп,  який знайдений,  він відповідає за цим показником такому зросту: 1 метр 74 сантиметри - 1 метр 77 сантиметрів. Ви знаєте, що зріст Гонгадзе був не такий.

 

     Далі. Цей труп,  який знайдено,  він перезимував, однозначно. Тобто давність його смерті значно більша,  ніж з  тої  пори,  коли зник Гонгадзе.

 

     Два таких   основних  параметри,  два  таких  показники,  які засвідчують, що ми не маємо права казати, що це Гонгадзе.

 

     ГОЛОВА. Зрозуміло. Олексій Іщенко.

 

     ІЩЕНКО О.М., заступник голови Комітету Верховної Ради України з   питань  державного  будівництва  та  місцевого  самоврядування (виборчий  округ  96,  Київська  область).  Прошу  передати  слово народному депутату Ігорю Пилипчуку.

 

     ГОЛОВА. Ігор Пилипчук.

 

     ПИЛИПЧУК І.М.,   заступник  голови  Комітету  Верховної  Ради України з питань боротьби з організованою злочинністю і  корупцією (виборчий   округ   124,   Львівська   область).  Шановний  Миколо Васильовичу!  Скажіть,  будь ласка,  чому до цього  часу  не  було впізнання трупу родичами Гонгадзе, якщо це той труп?

 

     І друге питання. На вашу думку, чи Олена Притула не вводить в оману громадян України такими своїми заявами?

 

     Дякую.

 

     ДЖИГА М.В.  Ну,  впізнання не було, тому що це процедура, яку робить  слідчий,  це  не  справа  міліції.  А  прокуратура веде цю справу. І розумієте самі, що це достатньо важка процедура, поки ми не впевнені, що це труп Гонгадзе, ми не можемо травмувати рідних і близьких,  це неетично.  І я думаю,  що  пані  Притула  не  зовсім об'єктивно висвітлює ситуацію, яка склалася навколо Гонгадзе.

 

     ГОЛОВА. Ігор Насалик.

 

     НАСАЛИК І.С.,  голова  підкомітету  Комітету  Верховної  Ради України з питань паливноенергетичного комплексу,  ядерної політики та ядерної безпеки (виборчий округ 85, Івано-Франківська область). У нашій країні, Миколо Васильовичу, знаходять сотні трупів, які не можуть впізнати.  Скажіть, будь ласка, чому саме цей труп віднесли до історії саме Гонгадзе?

 

     ДЖИГА М.В. Ну, я вважаю, що відома людина, журналіст усе-таки він  відомий.  І  свобода  слова  - це поняття політичне у нас.  Я думаю,  пов'язано з цим (Шум у залі). А, цього трупа? Ну, я думаю, це більше тому, що були на ньому браслет і ці прикраси.

 

     ГОЛОВА. Олександр Кулик. За ним - Сергій Подгорний.

 

     КУЛИК О.В.,  член  Комітету  Верховної  Ради України з питань свободи  слова  та  інформації  (виборчий  округ  145,  Полтавська область). Прошу передати слово Олександру Морозу.

 

     ГОЛОВА. Увімкніть мікрофон Олександра Олександровича Мороза.

 

     МОРОЗ О.О. Шановний доповідачу, у мене кілька запитань до вас коротких.

 

     Інформацію про цю подію я знаю уже кілька  днів.  Справа  про зникнення   Гонгадзе   контролюється  самим  Президентом.  Міністр доповідав, і, з журналістами зустрічаючись, говорив, і тут теж, що він контролює це питання.  Скажіть, будь ласка, як могло трапитися так, що через два тижні тільки після того, як знайшли тіло (ну про що ви говорите?  Яка зимівля?  За 50 сантиметрів від поверхні!  Це взагалі не вкладається ні в які  рамки!),  приїздив  туди  генерал міліції декілька днів тому, потім нічого, ніякого розпорядження не було зроблено,  він повернувся назад,  пройшло кілька  днів  і  аж тоді,  коли  вже  стурбувалися  люди,  що  ніхто ніяких заходів не вживає,  коли знайшли підтвердження,  що там і  руки  поламані,  і осколок  є,  і все інше,  і тоді,  коли на місці дали доручення чи дозвіл на те,  щоб вивезли тіло до Києва, як журналісти від'їхали, організували машину тощо - приїхали, вже, виявляється, тіла немає, і ніхто не знає, хто забрав це тіло?

 

     І потім.  Ви  ж  абсолютно  нещирі,  коли  говорите,  що  для впізнання  не  треба  запрошувати  родичів  до  тих  пір,  поки не пізнають.  Адже ми виховувалися всі на одній літературі.  Спочатку родичів запрошують,  щоб переконатися, це та особа чи не та особа. Тут дуже багато є двозначностей. Як ви їх можете пояснити?

 

     ДЖИГА М.В.    Дуже    дякую    за    запитання,    Олександре Олександровичу.  Ні  в якому законі не написано,  що ми повинні по кримінальній справі інформувати всіх.  І чому це невідомо? Тому що є таємниця слідства.  Якщо ми не впевнені...  Ми десятки знаходимо їх,  сотні знаходимо,  ми всі приміряємо,  ми всі  пропускаємо  їх через себе.

 

     Невідомо мені. Я не знаю про те, що на трупі, який знайшли, є поранення від осколків.  Таких даних немає ніхто.  І зараз він  на дослідженні.  Тому не я придумав,  що він зимував,  а сказали мені вчені,  люди, які підписуються про кримінальну відповідальність за свої висновки,  Олександре Олександровичу.  Не я це придумав.  А я перед вами сьогодні щирий і доповідаю вам те, що є.

 

     ГОЛОВА. Сергій Подгорний. За ним - Лілія Григорович.

 

     ПОДГОРНИЙ С.П., член Комітету Верховної Ради України з питань Регламенту,  депутатської  етики  та  організації роботи Верховної Ради України (багатомандатний  загальнодержавний  виборчий  округ, НДП).  Уважаемый  докладчик!  Все-таки  какие-то нестыковки есть в вашей  информации.  С  одной  стороны,   вы   говорите,   что   он перезимовал,  глубина 50 сантиметров,  расстояние 500 метров. Я не думаю,  что труп может почти год пролежать вот на такой глубине  и ничего фактически. С другой стороны, вы сейчас говорите о том, что нельзя допускать  родственников  и  так  далее.  Опять  непонятно, почему.

 

     С третьей  стороны,  вы говорите,  что у вас сто трупов там в день или сколько вы их  находите,  и  непонятно,  почему  все-таки именно этот труп связан с этим делом?

 

     ДЖИГА В.М.  Я  вам обяснял.  Видимо потому,  что на нем были соответствующие металлические вещи. Поэтому.

 

     Опознание входит в  компетенцию  следователя,  который  ведет уголовное дело. Это не дело милиции. Мы не имеем права вмешиваться в процесс уголовный. Это все прекрасно знают.

 

     ГОЛОВА. Лілія  Григорович.  Будь  ласка.  За  нею  -  Наталія Вітренко.

 

     ГРИГОРОВИЧ Л.С.,  заступник  голови  Комітету  Верховної Ради України  з  питань  охорони  здоров'я,  материнства  та  дитинства (багатомандатний  загальнодержавний  виборчий округ,  НРУ).  Прошу передати слово Ярославу Кендзьору.

 

     ГОЛОВА. Депутат Кендзьор.

 

     КЕНДЗЬОР Я.М.,  голова підкомітету  Комітету  Верховної  Ради України   з   питань   культури   і   духовності  (багатомандатний загальнодержавний виборчий  округ,  НРУ).  Народний  рух  України. Шановний доповідачу! У інформації, що звучала сьогодні зранку і на радіо, і на телебаченні, говорилося про те, що труп знайдений, про який ви говорите,  десь зник, невідомо куди. Але щойно ви сказали, що він на судово-медичній експертизі.  Чому саме про цей знайдений труп і його таку вже нібито достеменну прив'язку до особи Гонгадзе інформація пішла з уст журналістки Олени Притули?  Чи була розмова у  правоохоронців з Оленою Притулою,  яка дала цю інформацію і так майже достовірно сказала, що цей труп належить особі Гонгадзе?

 

     ДЖИГА В.М.   З   Оленою   Притулою   постійно   правоохоронці підтримують контакти, її інформують. І коли був знайдений труп, то прикраси,  які називались тут, вона їх у деякій частині по пам'яті намалювала на аркушику.  Вони схожі, але стверджувати, що це вони, я  теж  не   маю   права,   тому   що   я   кажу,   що   є   рамки кримінально-процесуального  законодавства.  Прикраси  приєднані як речові докази до кримінальної справи.

 

     ГОЛОВА. Наталіє  Михайлівно,  ви  передаєте  депутату  Терену слово, я так зрозумів? Будь ласка.

 

     ТАРАН (ТЕРЕН)  В.В.,  член  Комітету Верховної Ради України з питань    свободи    слова    та    інформації    (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  НРУ).  Спасибі велике. Шановний перший заступнику міністра!  Напевно,  ми  в  першу  чергу  маємо, мабуть,  вас привітати з тим,  що коли ви почали займатися справою Гонгадзе,  то вас призначили першим заступником  міністра  замість загиблого Бородича.  Очевидно, ви дуже гарно ведете цю справу, тим більше,  що ви нас сьогодні порадували  таким  афоризмом,  що  це, мабуть, вбивство, бо людина без голови.

 

     Але перейдемо   до   суті   справи.  У  тій  інформації,  яка розповсюджена  в  Інтернеті  і  за  яку,  певно  ж,  люди   несуть відповідальність, було сказано чітко, що труп цієї загиблої людини було оброблено спеціальним розчином,  який прискорив  розкладання. Там було чітко сказано про те, що ці прикраси, як ви їх називаєте, належали Гонгадзе.  І як взагалі з  нормальною  логікою  нормальна людина  може  казати:  "Прикраси  в деякій частині по пам'яті"  За кого ви нас маєте?! Що, не можна ці прикраси, цей медальйон просто показати людям,  які знали Гонгадзе?  Що значить "по пам'яті" і що значить "в деякій частині вони були"?

 

     Я абсолютно переконаний,  що ви після цього мали б  подати  у відставку, якби ви мали почуття гідності і честі.

 

     ДЖИГА М.В.  Дякую.  Я,  до речі,  хочу доповісти,  що я на цю посаду не просився і вона  не  пов'язана  з  тим,  що  я  займався розшуком  Гонгадзе.  Я  був  першим заступником міністра до цього, просто в мене змінилися функції. Це перше.

 

     Щодо прикрас,  предметів,  які знайдені на місці події,  і їх пред'явлення.  Існує  процедура  пред'явлення  на  впізнання,  яка регламентована  відповідною   статтею   Кримінально-процесуального кодексу. Не маю я права ходити показувати. Є закон для цього. Все.

 

     ГОЛОВА. Миколо  Васильовичу,  час завершився.  Я вам дякую за інформацію і відповіді.

 

     Оголошується перерва до 16 години.

 

 

 

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку