ЗАСІДАННЯ СІМДЕСЯТ СЬОМЕ

 

        С е с і й н и й  з а л  В е р х о в н о ї  Р а д и

           У к р а ї н и.  6  л и п н я  2000  р о к у.

                         16 г о д и н а.

 

     Засідання веде Голова Верховної Ради України ПЛЮЩ І.С.

 

     ГОЛОВА. Прошу    підготуватися    до    реєстрації.     Прошу зареєструватися.

 

     У залі   зареєструвалися   389  народних  депутатів.  Вечірнє пленарне засідання оголошується відкритим.

 

     Шановні народні депутати!  Згідно з  нашим  дорученням  і  на вимогу  ряду  депутатів  відбулося  засідання  Комітету  з  питань Регламенту,  депутатської етики та  організації  роботи  Верховної Ради   України.   Мені  передали  рішення  щодо  дотримання  норми Регламенту Верховної Ради України при розгляді проектів Земельного кодексу  України  на пленарному засіданні Верховної Ради України 6 липня 2000 року. Протокол номер 92 від 6 липня 2000 року.

 

     "Розглянувши та обговоривши за  дорученням  Голови  Верховної Ради   Плюща  І.С.  від  6  липня  питання  щодо  дотримання  норм Регламенту Верховної Ради України при розгляді проектів Земельного кодексу України, внесених Кабінетом Міністрів України та народними депутатами України,  членами  депутатської  фракції  "Батьківщина" (реєстраційні номери 5285 і 5285-1), комітет вирішив:

 

     Перше. Враховуючи  порушення  вимог статей 3.5.  3,  3.6.4 та 6.5.3 Регламенту,  які мали місце при  проведенні  голосування  по проектах Земельного кодексу України,  рекомендувати Верховній Раді України  поставити  на  голосування  зазначені  проекти  згідно  з регламентом порядку внесення, а саме:

 

     1. Проект Постанови Верховної Ради України про неприйнятність проекту Земельного кодексу України,  внесеного Кабінетом Міністрів України (реєстраційний номер 5285-3 від 4 липня 2000 року).

 

     2. Проект  Земельного  кодексу  України,  внесений  Кабінетом Міністрів України (реєстраційний номер 5285  від  24  травня  2000 року).

 

     3. Проект  Земельного  кодексу  України,  внесений  народними депутатами України,  членами  депутатської  фракції  "Батьківщина" (реєстраційний номер 5285-1 від 16 червня цього року).

 

     Голосували: "за" - 8; "проти" - 3; утримався - 1.

 

     Окрема думка  народних  депутатів,  членів комітету Танасова, Аннєнкова,  Чернічка,  Марамзіна  з  вимогою  надання   слова   на пленарному засіданні для її висловлення додається.

 

     Голова комітету Омеліч" (Шум у залі).

 

     Запитання до  кого:  до  Плюща чи до Омеліча?  Депутат Омеліч запрошується на трибуну. До Плюща? Мішура Валерій Дмитрович (Шум у залі).  Тоді  запишіться  на запитання.  Я відповідаю на запитання щодо процедури, а Омеліч - щодо рішення.

 

     Так, з процедури депутат Гмиря. За ним - депутат Полюхович.

 

     ГМИРЯ С.П.,  голова  підкомітету  Комітету   Верховної   Ради України  з питань свободи слова та інформації (виборчий округ 105, Луганська область).  Иван Степанович,  я так понимаю,  что комитет принял решение о том,  что вы, ставя вопросы на голосование, грубо нарушили Регламент.

 

     Если это  так,  то  давайте  сначала  проголосуем   за   ваше отстранение на два дня, а если не проголосуем за ваше отстранение, то никаких нарушений Регламента не было  и  тогда  голосовать  нет смысла.

 

     ГОЛОВА. Я не був присутній на засіданні комітету. Дає довідку депутат Омеліч. Будь ласка.

 

     ОМЕЛІЧ В.С.,  голова Комітету Верховної Ради України з питань Регламенту,  депутатської  етики  та  організації роботи Верховної Ради України (багатомандатний  загальнодержавний  виборчий  округ, Всеукраїнське   об'єднання   "Громада").  Довідка  такого  змісту. Шановні колеги,  я дуже прошу вибачити,  але ми не  зафіксували  в цьому  проекті  зауважень,  які  були  висловлені і повинні бути в проекті.  Це  зауваження  до  Секретаріату  Верховної  Ради,  який нечітко готує документи до розгляду у Верховній Раді.

 

     Голові Верховної  Ради  на час розгляду не був поданий проект постанови про неприйнятність, розданий народним депутатам.

 

     Тому якраз порушення,  про які тут говорилося, були пов'язані з тим,  що у Івана Степановича не було цього проекту і він його не поставив на голосування.  Саме про це йшла мова у стенограмі, коли він сказав, що такого проекту в нього немає.

 

     Оскільки він справді є,  ми розібралися і вимагаємо,  щоб цей проект  був  першим  поставлений  відповідно  до   Регламенту   на голосування.

 

     ГОЛОВА. Депутат Полюхович. За ним - депутат Мішура.

 

     ПОЛЮХОВИЧ І.П.,  голова  підкомітету  Комітету Верховної Ради України з  питань  екологічної  політики,  природокористування  та ліквідації  наслідків  Чорнобильської  катастрофи  (виборчий округ 155,  Рівненська  область).  Дякую,  Іване  Степановичу.   Фракція Українського  народного руху.  Шановні колеги депутати!  Є рішення комітету, Голова Верховної Ради його зачитав згідно з Регламентом. Є  окрема  думка  депутатів,  які  не голосували або проголосували проти, із своїми зауваженнями.

 

     Іване Степановичу,  надайте їм по 30  секунд  або  навіть  по одній хвилині від щедрості вашої, нехай вони висловлять свою думку і не більше.  Нема предмета обговорення цього питання як такого  в принципі.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Я вам дав 30 секунд.

 

     Мішура Валерій Дмитрович. Зараз голосуємо.

 

     МІШУРА В.Д.,  член  Комітету  Верховної Ради України з питань свободи слова  та  інформації  (багатомандатний  загальнодержавний виборчий   округ,   КПУ).   Фракція   комуністів.  Шановний  Іване Степановичу! Я думаю, що ви дуже добре знаєте Регламент. В усякому разі  ви весь час говорили,  що знаєте Регламент краще,  ніж деякі керівники фракцій, - це є в стенограмі.

 

     Так ось у Регламенті (стаття 6.2.12) записано,  що  відхилені Верховною  Радою законодавча пропозиція або законопроект не можуть вноситися на тій же сесії.

 

     Ми проголосували вже це питання.  Якщо  це  було  зроблено  з порушеннями,  я вимагаю,  щоб регламентний комітет розглянув,  які порушення були і хто ці порушення зробив. Скажімо, правильно Гмиря сказав:  або відсторонити вас,  або його як голову комітету,  якщо він не хоче цими питаннями займатися.

 

     Я як депутат вимагаю,  я повинен знати,  які були  порушення. Якщо,  скажімо,  30  депутатів  не  були  присутні  в  залі  чи не зареєстровані біля столів,  а їхні карточки голосували -  це  одне порушення,  а  якщо  ви поставили не в тій послідовності - це інше порушення. Усі ці порушення треба дослідити.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Валерію Дмитровичу,  я вам надав півтори  хвилини,  а Полюховичу - 30 секунд.

 

     Шановні народні   депутати!   Щодо   першої   частини  вашого зауваження. Ми разом подивимося стенограму, де я таке казав.

 

     А щодо другої частини я відповідаю: дійсно, я  не  був  на  засіданні  комітету,  але  в  мене проекту постанови не було - є свідки, і це також бачили ви.

 

     Далі. Ми голосували два проекти і жоден не  переголосовували, але  є  окрема  думка  чотирьох депутатів,  членів комітету,  вони просять слова, щоб висловити її.

 

     Хто виступить від чотирьох? Депутат Танасов. Будь ласка.

 

     ТАНАСОВ С.І.,  голова  підкомітету  Комітету  Верховної  Ради України  з  питань  Регламенту,  депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України  (виборчий  округ  192,  Хмельницька область).  Шановні  колеги!  Насамперед  була  порушена  процедура проходження в Комітеті з питань  аграрної  політики  та  земельних відносин  обох  законопроектів  -  і  депутата  Саса,  і  Кабінету Міністрів.  Це було чітко  видно  на  засіданні  нашого  комітету. Передусім зі слів Саса,  який двічі звертався в комітет,  але його законопроект не був  розглянутий.  Невідомо,  чи  був  кворум  при обговоренні  цього  питання  в комітеті.  Катерина Тимофіївна,  за стенограмою, говорить, що був, Круценко говорить, що не було. З 22 нібито було 11. Це теж треба дослідити.

 

     Зі слів того ж Саса рішення комітету немає в природі взагалі. Тому порушена сама процедура проходження цих проектів.

 

     Голова Верховної Ради  порушив  норми  Регламенту,  які  були перелічені.  Ми на цьому зупинятися вже не будемо. Але разом з тим він порушив Регламент,  не надавши слово Круценку і сказавши, що в нього   немас  такого  законопроекту,  хоч  цей  законопроект  був зареєстрований 4 липня.

 

     Також хочу   вам   доповісти,   що   за   цей    законопроект проголосували  картки 36 народних депутатів України,  які сьогодні відсутні в залі,  а окремих з них немає  в  Києві  -  хворіють,  у відрядженнях і так далі.

 

     Я тільки  можу  назвати  прізвища  таких депутатів:  Звонарж, Кириченко,  Кондратенко,  Засуха,  Карпов, Гошовська, Богословська тощо. Я не можу зараз усіх назвати. Усього 35 чоловік, яких ми вже визначили точно, але список можна продовжити.

 

     Далі. На засіданні  регламентного  комітету  голова  комітету Омеліч постійно наполягав на тому,  щоб комітет пішов на порушення Регламенту і закрив очі на  порушення  законів  України.  Половина засідання  пішла  на  умовляння  Саса  і  Павловського,  щоб  вони відмовилися  від  своїх  переконань,  теж   пішли   на   порушення Регламенту.  І  тільки  після  того.  як  Омеліч  пообіцяв  Сасу і Павловському, що саме їх законопроект, якщо він буде поставлений о 16 годині, пройде, вони здалися.

 

     Не було    поставлено    на    голосування   пропозицію   про відсторонення  від  ведення  пленарного  засідання   Плюща   Івана Степановича для вивчення Регламенту.

 

     Пропонуємо. Перше. Створити слідчу комісію по вивченню фактів фальсифікації при проходженні даних законопроектів через  аграрний комітет і взагалі.

 

     Друге. Повернути   обидва   законопроекти   в   комітет   для повторного проходження згідно з  Законом  про  комітети  Верховної Ради України та Регламентом.

 

     І останнє.   Для  інформації:  члени  регламентного  комітету розпочинають із сьогоднішнього дня  процедуру  збору  підписів  за відставку  з  посади  голови  регламентного  комітету  Омеліча  за бездіяльність та невтручання у факти порушення Регламенту  і  його особисте постійне порушення Регламенту.

 

     І як  член  регламентного  комітету хочу попередити депутатів Зварича,  Ємця,  які розсілися сьогодні на чужі  місця,  та  інших народних   депутатів,   які   сьогодні  будуть  голосувати  чужими картками:  щодо всіх,  кого в залі немає,  а  їхні  картки  будуть голосувати, ми будемо змушені звернутися до суду.

 

     ГОЛОВА. Шановні  народні  депутати,  ми вислухали все.  Прошу уваги!

 

     Ставлю на голосування  пропозицію,  яка  випливає  з  рішення комітету:  повернутися  до  розгляду  цього  питання  і  поставити законопроекти на переголосування. Хто за це, прошу голосувати.

 

     "За" - 228.

 

     Рішення приймається.

 

     Тепер голосується перший проект - про неприйнятність  (Шум  у залі).

 

     Перший голосуємо!  Щойно  ми  голосували,  що повертаємося до питання і завершуємо (Шум у залі).

 

     Шановні народні депутати,  прийнято  рішення  про  завершення розгляду цього питання порядку денного (Шум у залі).

 

     Він представник уряду й автор законопроекту.

 

     Перший проект  ставиться  -  про  неприйнятність.  Ви  будете аргументувати? Про неприйнятність аргументація автора проекту.

 

     Депутат Круценко. Будь ласка.

 

     КРУЦЕНКО В.Я.,  заступник  голови  Комітету  Верховної   Ради України   з   питань   аграрної  політики  та  земельних  відносин (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  КПУ).  Фракція комуністів України. Шановний Іване Степановичу, колеги! Враховуючи те,  що обидва законопроекти,  які внесені до порядку денного,  ми вже  проголосували і вони не набрали необхідної кількості голосів, а також відповідно до статті 3.2.1 (пункт 5) Регламенту вважаються відхиленими,  відправляються  на доопрацювання в комітеті і можуть вноситися на розгляд тільки на наступній сесії,  ставити  сьогодні на  голосування  наш  проект  постанови  про  неприйнятність немає необхідності. Ми його знімаємо.

 

     ГОЛОВА. Дякую.  Автор  постанови  зняв  її   з   голосування. Оголошується  другий  проект Земельного кодексу України,  внесений Кабінетом Міністрів України за номером 5285,  який не голосувався. Голосується вперше. Прошу проголосувати.

 

     "За" - 229.

 

     Рішення прийнято. Висвітіть по фракціях.

 

     Слово надається депутату Ващук (Шум у залі).

 

     Викличте охорону.

 

     Яковенко, не ламайте майно.

 

     Оголошується перерва на 30 хвилин.

 

      (П і с л я п е р е р в и)

 

     ГОЛОВА. Шановні  народні  депутати!  Я прошу Шишкіна:  ви там готуйтеся, ми зараз відпустимо суддів, а потім...

 

     (Шум у залі).

 

     Я надам слово для репліки Петру Миколайовичу Симоненку. Прямо зараз. Сідайте (Шум у залі).

 

     Для заяви. Сідайте, я увімкну мікрофон.

 

     Увімкніть мікрофон  на  трибуні  для заяви народному депутату Петру Симоненку.

 

     СИМОНЕНКО П.М., член Комітету Верховної Ради України з питань правової   політики  (багатомандатний  загальнодержавний  виборчий округ,  КПУ).  Уважаемые  коллеги!  Фракция  коммунистов  заявляет решительный  протест  по  итогам голосования,  которое произошло с огромным...

 

     ГОЛОВА. Вимкніть мікрофон. Ми домовлялися, що депутати сядуть на місця.

 

     Я прошу  народних  депутатів:  сядьте  на  місця,  я  увімкну мікрофон Петру Миколайовичу.

 

     ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Они мне не мешают

 

     ГОЛОВА. А, так вони вам не заважають, а залу заважають (Шум у залі).

 

     Я вас  прошу:  сідайте  на  місця.  Петре  Миколайовичу,  я ж виконав умову - увімкнув мікрофон. Ви не виконали умови.

 

     ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Включите микрофон. Какие условия?..

 

     ГОЛОВА. Ну як же? Ми з вами тільки що домовилися, що я вмикаю вам мікрофон на трибуні, а депутати сідають на свої місця.

 

     ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Дайте мне слово

 

     ГОЛОВА. Я  надам  вам  слово.  Нехай депутати сідають на свої місця.

 

     ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Это уже их дело: сидеть или стоять

 

     ГОЛОВА. Ну нехай стоять, але тільки ж на своїх місцях.

 

     Увімкніть мікрофон на трибуні, будь ласка.

 

     СИМОНЕНКО П.М.   Фракция   коммунистов.   Уважаемые  коллеги! Фракция  коммунистов  заявляет  решительный  протест  в  связи   с незаконными  действиями  так  называемого большинства при принятии ответственного государственного решения по Земельному кодексу.

 

     Я вас информирую,  пожалуйста, кто сегодня пытается такими же методами действовать на глазах у будущих судей: в зале отсутствуют в соответствии с регистрацией и в соответствии с тем,  что в  зале их  нет:  Богословская,  карточка  голосует -"за",  Кондратевский, карточка голосует - "за",  Горбатов,  карточка - "за",  Гошовская, карточка  -  "за",  Кириченко  Николай,  карточка - "за",  Белоус, карточка - "за",  Блохин,  карточка - "за",  Онопенко,  карточка - "за",  Антоньева,  карточка - "за",  Засуха (здесь же сидит, вы же сами видите,  что нет ее в зале  и  не  было),  карточка  -  "за", Кучеренко,  карточка голосует - "за",  Подобедов - "за", Бортник - "за", Задорожний - "за" голосует, карточка Дворкиса, которого нет, голосует  "за",  Франчуки,  которых  нет  ни  одного,  ни второго, голосуют "за",  Суркиса в зале нет - "за" голосует,  Ищенко в зале нет - "за" голосует,  Карпов,  которого в зале нет, "за" голосует, Черновецкий "за" голосует,  Бандурка  "за"  голосует,  Удовенко  в больнице лежит - "за" голосует.  В больнице человек лежит,  что же вы делаете?!

 

     Дальше. Богатырева,  которую утвердили, они ушли, и Бродского тоже нет в зале, а карточки голосуют "за".

 

     Фракция заявляет  решительный  протест  в связи с незаконными действиями Плюща,  руководства Верховного Совета в целом, Комитета по  вопросам  Регламента,  депутатской  этики и в этих безобразиях принимать участие больше не будет.

 

     Вы повинны в том,  что сегодня продаете  Украину,  разрушаете основы экономической и политической независимости,  и вы являетесь сегодня виновниками геноцида против своего  народа  и  зависимости Украины от американцев и прочих (Шум у залі).

 

     ГОЛОСИ ІЗ ЗАЛУ. Пусть закрывают заседание

 

     Злодії, закривайте засідання

 

     ГОЛОВА. Ні, так ви залиште зал (Шум у залі).

 

     ГОЛОСИ ІЗ ЗАЛУ. Наведете порядок, ми тоді прийдемо

 

     ГОЛОВА. А для чого нам порядок?  Ми вас завтра не впустимо до залу.  Ну а чого ж нам?  І порядок буде. Сьогодні ви будете тут, а завтра ми вас не впустимо. Збирайтесь у іншому домі (Шум у залі).

 

     ГОЛОСИ ІЗ ЗАЛУ. Отмените результаты голосования  Скажите, что голосование недействительно  Це ж не два чоловіки, а тридцять

 

     ГОЛОВА. Так,  ну що будемо робити?  Ні,  Петре  Миколайовичу, цього не буде (Шум у залі).

 

     У разі   грубого   порушення   дисципліни   або  перешкоди  у проведенні  засідання  головуючий  на  засіданні  може   оголосити перерву  або  закрити  засідання.  Я  оголошував  перерву,  це  не допомогло. У мене є підстава закрити засідання (Шум у залі).

 

     Я звертаюся до вас із проханням... (Шум у залі).

 

     Сідайте, я поставлю доручення комітету на голосування (Шум  у залі).

 

     Я не голосував двома картками (Шум у залі).

 

     Я дам письмове доручення.

 

     Увімкніть мікрофон депутата Матвієнка.

 

     МАТВІЄНКО А.С., член Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров'я,  материнства та дитинства  (виборчий  округ  17, Вінницька  область).  Шановні  колеги!  Я  звертаюся  до тих,  хто пікетує трибуну (Шум у залі).

 

     Мені надав слово головуючий.  Звертаюся до народних депутатів з такою пропозицією. Я хотів би, щоб ми на біле не говорили чорне, а на чорне - біле.  Іван Степанович Плющ відповідно до Регламенту, надавши слово голові комітету, поставив на голосування питання про повторне внесення і голосування.  Це було  зроблено.  Після  цього було у відповідності з рішенням проголосовано.

 

     Справа в тому,  що справді є заперечення,  що хтось за когось голосував.  Але це вже справа не головуючого -  у  даному  випадку Голови Верховної Ради, це вже справа комітету.

 

     Тому, Іване  Степановичу,  потрібно доручити комітету,  нехай розбереться і внесе це питання на розгляд сесії.  А зараз на цьому завершити  інцидент  і  продовжити  роботу  по  наступних питаннях порядку денного.

 

     ГОЛОВА. Я з такою ж пропозицією і  звертаюся  до  колег,  які стоять  біля трибуни.  Давайте дамо доручення комітету,  сідайте і проголосуємо.

 

     Я як Голова особисто таке доручення даю (Шум у залі).

 

     У Регламенті є, що голосують. А ви ж не хочете.

 

     Щоб перервати засідання,  треба проголосувати  226  голосами. Закрити я як головуючий можу  (Шум у залі).

 

     Це якщо я закриваю,  коли заважають. Давай суддів відпустимо, а потім будемо... (Шум у залі).

 

     Шановні народні депутати, у статті 3.8.5 Регламенту говориться:  "У разі грубого порушення дисципліни або перешкод у проведенні засідання головуючий на  засіданні  може оголосити перерву або закрити засідання".  Я перше зробив, перерву оголосив.  Після перерви мені сила,  яка заважає, сказала: надайте слово нашому керівнику фракції Петру Миколайовичу Симоненку. Ми це зробили. Тепер вони знову заважають і зривають пленарне засідання.

 

     Тому на підставі норми 3.8.5 Регламенту я  закриваю  пленарне засідання. Сесія продовжить роботу завтра о 10 годині ранку.

 

 

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку