ЗАСІДАННЯ П'ЯТДЕСЯТ ДЕВ'ЯТЕ

Сесійна зала Верховної Ради України

6 липня 2012 року, 10 година

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради

України  А.І.МАРТИНЮК

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Доброго ранку, шановні колеги, запрошені та гості Верховної Ради! Прошу народних депутатів підготуватися до реєстрації.

Ввімкніть, будь ласка, систему "Рада". Реєструємось.

10:01:13

В сесійній залі зареєстровано 249 народних депутатів.

Ранкове засідання Верховної Ради оголошую відкритим.

Шановні колеги, сьогодні день народження в Івана Миколайовича Мирного. Давайте його привітаємо. (Оплески)

Дозвольте зробити інформацію щодо результатів роботи Верховної Ради України на пленарних засіданнях 5 липня. Ми вчора з вами розглянули 78 питань порядку денного. За результатами їх розгляду прийнято 31 закон та 74 постанови, 6 законопроектів прийнято за основу, 3 законопроекти повернуто на доопрацювання суб'єкту права законодавчої ініціативи, 2 законопроекти та 1 проект постанови відхилено. За результатами розгляду пропозицій Президента України 4 закони прийнято в цілому з урахуванням пропозицій Президента України, 1 закон направлено на доопрацювання до комітету і 3 закони відхилено.

Шановні народні депутати, відповідно до статті 25 Регламенту Верховної Ради України в п'ятницю ми маємо 30 хвилин для оголошення запитів. Дозвольте оголосити запити, що надійшли.

Сергія Павленка до Президента України стосовно неправомірних дій голови Міжгірської районної державної адміністрації Закарпатської області Василя  Щура щодо  звільнення з посади головного лікаря Міжгірської  районної лікарні Василя  Царя.

Я ставлю на голосування пропозицію щодо підтримки  запиту.

 

10:03:22

За-29

Не підтримана пропозиція.

Євгена Царькова до Голови Верховної Ради України,  голови Комітет з питань  Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України, Генерального прокурора щодо захисту честі та гідності громадян України як  найвищої соціальної цінності, а також недопущення приниження  представників гагаузького  народу та притягнення винних до відповідальності.

Євгена Царькова до Голови Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, Прем'єр-міністра України, Міністра фінансів України щодо фінансування заходів з проведення капітального ремонту та реконструкції курортно-оздоровчого комплексу "Куяльник" в Одеській області.

 Юрія Кармазіна до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Прем'єр-міністра України, Віце-прем'єр-міністра України - Міністра охорони здоров'я України, Генерального прокурора України щодо недопущення ліквідації Центральної міської лікарні міста Борислава Львівської області та скасування неправомірних рішень Львівської обласної державної адміністрації, які грубо суперечать Конституції України та направлені на незаконне скорочення мережі державних і комунальних закладів охорони здоров'я в місті Борислав, внаслідок чого грубо порушується право громадян на отримання належної медичної допомоги, та притягнення до кримінальної відповідальності посадових осіб Львівської обласної державної адміністрації відповідно до частини 2 статті 184, частини 3 статті 365 Кримінального кодексу України за прийняття вказаних рішень.

Лілії Григорович до Уповноваженого Президента України з прав дитини щодо видачі паспорта громадянина України Барі Шавершяну.

Сергія Гриневецького до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Генерального прокурора України щодо відновлення конституційних прав громадянина.

 Юрія Кармазіна до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Прем'єр-міністра України,

Генерального прокурора України щодо відновлення порушених прав гірників Донецької, Луганської та Дніпропетровської областей на соціальний захист стосовно невиконання положень Гірничого Закону України в частині забезпечення прав та соціальних гарантій працівників гірничих підприємств, вжиття заходів реагування.

Ну, тоді вже треба добавляти: "Львівської і Волинської області", - бо там також шахти є.

 Євгена Талишева та Юрія Кармазіна до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Прем'єр-міністра України, вце-прем'єр-міністра України - мністра охорони здоров'я України, Генерального прокурора України щодо відновлення порушених конституційних прав мешканців сіл Борки та Першотравневе Зміївського району Харківської області на отримання належної медичної допомоги, які знехтувані заходами стосовно оптимізації закладів охорони здоров'я, притягнення до відповідальності посадовців органів державної влади відповідно до частини 2 статті 184, частини 3 статті 365 Кримінального кодексу України за прийняття рішень, якими скорочена існуюча мережа закладів охорони здоров'я.

 Андрія Шкіля до Прем'єр-міністра України, Генерального прокурора України про вжиття заходів щодо недопущення руйнування трьох пам'яток архітектури в історичному центрі міста Києва, по вулиці      Пирогова, 2 та Богдана Хмельницького, 37-Б і заборони незаконної забудови поблизу них.

 Валерія Баранова до Прем'єр-міністра України щодо необхідності приведення у відповідність до чинного законодавства з питань місцевого самоврядування Порядку формування тарифів на послуги з вивезення побутових відходів.

 Василя Грицака до Прем'єр-міністра України, Генерального прокурора України про завдання шкоди Державному бюджету України і загрозу національній безпеці України.

 Василя Шпака до Прем'єр-міністра України щодо спрощення механізму отримання дотацій за вирощування молодняка великої рогатої худоби.

 Віктора Сінченка до Прем'єр-міністра щодо виділення коштів на проведення капітального ремонту дороги на ділянці Бучач - Язловець Бучацького району Тернопільської області.

 Вікторії Дем’янчук до Прем'єр-міністра України, Генерального прокурора України, мністра внутрішніх справ України, голови Кіровоградської обласної державної адміністрації, голови Кіровоградської обласної ради щодо негайного реагування на звернення громадянина   Вагана Хачатряна, який мешкає у селі Злинка Маловисківського району Кіровоградської області, стосовно ознак незаконних дій органів місцевої влади та можливого сприяння "рейдерським" діям окремими правоохоронцями Кіровоградської області.

Оксани Білозір до Прем'єр-міністра України, міністра оборони України, глави Адміністрації Президента України щодо відповідності заходів з переведення курсантів міжвидової спеціальності ракетно-артилерійського озброєння, а також розформування Наукового центру бойового застосування Сухопутних військ дорученню Президента України стосовно створення Військової академії в місті Одеса.

Наталії Королевської до Прем'єр-міністра України щодо недопущення закриття об'єктів соціально-культурного значення у зв'язку з реформуванням Збройних Сил України, зокрема, першого гарнізонного будинку офіцерів в місті Білгород-Дністровському Одеської області та створених на його базі молодіжного військово-патріотичного клубу "Десантник" і колективу спортивного танцю "Експеранс".

 Володимира Даниленка до Прем'єр-міністра України, Віце-прем'єр-міністра України - міністра інфраструктури України cтосовно покращення розкладу руху, повернення доступних потягів та належного задоволення наявного пасажиропотоку на станції Смородине у місті Тростянець Сумської області.

 Володимира Лещенка до Прем'єр-міністра України щодо забезпечення виплати заборгованості із заробітної плати працівникам бюджетних установ і організацій селища Понорниця Коропського району Чернігівської області.

 Володимира Даниленка до Прем'єр-міністра України cтосовно виділення додаткових субвенцій з Державного бюджету України на завершення будівництва Великописарівської центральної районної лікарні у Сумській області для належного медичного захисту громадян.

 Володимира Макієнка до Прем'єр-міністра України щодо вжиття дієвих заходів з метою запобігання та ліквідації наслідків екологічної катастрофи, що спричинена діяльністю Миколаївського глиноземного заводу Товариство з обмеженою відповідальністю "Русал".

 Олександра Кеменяша до Прем'єр-міністра України стосовно необхідності виділення коштів на здійснення комплексу протипаводкових та берегоукріплюючих заходів в присілку Гирсовець села Колочава-Горб Міжгірського району Закарпатської області та проведення об'єктивної перевірки стосовно ефективності використання бюджетних коштів, призначених для даних робіт у період з 2000 року.

 Володимира Пилипенка до Прем'єр-міністра України щодо відновлення роботи лікарні задля забезпечення мешканців сіл Клепачі, Новачиха, Шишаки Хорольського району Полтавської області належною медичною допомогою.

 Євгена Кирильчука до Прем'єр-міністра України стосовно перегляду та вирішення питання щодо внесення змін до штатного розпису відносно збереження радіологічних відділів в структурі санепідемслужби Міністерства охорони здоров'я України.

 Євгена Кирильчука до Прем'єр-міністра України про зволікання виділення коштів з Державного бюджету України в рамках загальнодержавної програми "Питна вода України" на будівництво водопроводу в селі Зміїнець Луцького району Волинської області.

 Івана Стойка до Прем'єр-міністра України щодо недопущення закриття терапевтичного відділення Гримайлівської комунальної дільничної лікарні Гусятинського району Тернопільської області.

 Ігоря Шарова до Прем'єр-міністра України щодо необхідності державної підтримки сільськогосподарських виробників країни, шляхом виплат компенсації витрат сільським господарствам, які зазнали збитків внаслідок несприятливих погодних умов.

 Ігоря Шкірі до Прем'єр-міністра України, Генерального прокурора України, Голови Державного агентства земельних ресурсів України, Голови Ради міністрів Автономної Республіки Крим щодо бездіяльності Гаспринської селищної ради в особі голови Олега Земляного.

 Марини Перестенко до Прем'єр-міністра України щодо ситуації, яка склалася навколо каналізаційних споруд, які знаходяться на балансі кримської геофізичної експедиції у Сімферопольському районі Автономної республіки Крим.

 Миколи Кравченка до Прем'єр-міністра України щодо перешкоджання експорту продукції вогнетривкої галузі Укрзалізницею.

Павла Мовчана до Прем'єр-міністра України щодо неналежного виконання Інспекцією з питань захисту прав споживачів у місті Києві покладених на неї завдань стосовно державного контролю за додержанням законодавства про захист прав споживачів.

 Сергія Гордієнка до Прем'єр-міністра України, міністра аграрної політики та продовольства України, президента Національної академії аграрних наук України про захист прав на земельну частку (пай) жителів Ялосовецької сільської ради Хорольського району Полтавської області.

Сергія Павленка до Прем'єр-міністра України щодо порушення Міністерством оборони України прав військовослужбовців на отримання житла.

Сергія Храпова до Прем'єр-міністра України, Генерального прокурора України щодо невиплати заборгованості із заробітної плати працівникам Відкритого акціонерного товариства "Південний радіозавод" (місто Жовті Води).

Степана Степана Давимуки до Прем'єр-міністра України щодо порушення законодавства України в сфері державного управління інтелектуальною власністю.

Сергія Терещука до Прем'єр-міністра України щодо виділення коштів з Державного бюджету України на реконструкцію водопровідної мережі та споруд у селі Поташ Маньківського району Черкаської області.

Юрія Крука до Прем'єр-міністра України стосовно виділення коштів з резервного фонду Державного бюджету на ліквідацію наслідків стихійного лиха в місті Рені Одеської області 19 травня 2012 року.

Групи народних депутатів (Касянюка, Горбатюка, Потапова) до Прем'єр-міністра України щодо ремонту та реконструкції каналізаційних колекторів міста Слов'янськ.

Групи народних депутатів (Комара, Зварича, Євтухова) до Прем'єр-міністра України щодо фінансування робіт із спорудження водогону в селищі міського типу Свеса Ямпільського району Сумської області в межах бюджетної програми "Питна вода України".

Сергія Терещука до Першого віце-прем'єр-міністра України щодо виділення земельних ділянок працівникам соціальної сфери села Кам'яний Брід Лисянського району Черкаської області.

Анатолія Ягоферова до Віце-прем'єр-міністра України - Міністра соціальної політики України щодо перерахунку пенсії ліквідатору наслідків аварії на ЧАЕС Олексію Бондаренку.

Миколи Шершуна до Віце-прем'єр-міністра України - Міністра соціальної політики України щодо надання роз'яснення відповідно до чинного законодавства шляхів справедливого перерахунку пенсії мешканцю міста Сарни Рівненської області Олексію Якубовичу.

В'ячеслава Кириленка до Віце-прем'єр-міністра України-Міністра охорони здоров'я України, Міністра надзвичайних ситуацій України, Генерального прокурора України про загрозу життю  та здоров'ю людей внаслідок здійснення  чисельних щоденних польотів приватних літаків над територією земель товариств садівників та огородників "Авангард", "Хімік", "Геолог" та інші в місті Біла Церква Київської області.

Тараса Стецьківа до Голови Комісії при Президентові України з питань громадянства щодо повторної вимоги надати інформацію та копії документів стосовно громадянина Дмитра Саламатіна.

Богдана Губського до Міністра фінансів України, Міністра освіти і науки, молоді та спорту України, першого заступника Міністра соціальної політики України щодо впорядкування умов оплати праці та виплати надбавок до посадових окладів працівникам дошкільних навчальних закладів.

Валерія Баранова до Міністра фінансів України щодо можливих шляхів розв'язання проблеми, яка виникла у Дмитрівській сільській раді Бердянського району Запорізької області, у зв'язку із прийняттям Податкового кодексу України.

Миколи Шершуна до Міністра аграрної політики та продовольства України стосовно передачі підприємства "Водозабір" у комунальну власність міста Сарни з метою забезпечення якісною водою жителів міста і мікрорайону Дослідної станції Рівненської області.

Володимира Герасимчука до міністра аграрної політики та продовольства України щодо роботи підприємств "Інтервес" та "Алеф" по застосуванню та зберіганню фумигантів.

Сергія Подгорного до міністра внутрішніх справ України щодо надання громадянину Антону Басовському інформації про підтвердження напрацьованих годин під час його роботи у якості ліквідатора наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

Уляни Мостіпан до міністра освіти і науки, молоді та спорту України стосовно неналежного розгляду депутатського звернення щодо організації роботи по проведенню спеціальної перевірки відомостей про освіту.

Ярослава Джоджика до Міністра економічного розвитку і торгівлі України щодо стану впорядкування процедури надання інформації про відсутність виробництва в Україні аналогів обладнання.

 Володимира Карпука до Голови Служби зовнішньої розвідки України про надання інформації щодо стану розвитку льонарської галузі на Волині та перспективи залучення іноземних інвестицій.

 Групи народних депутатів (Прутніка, Бондика та інших. Всього 6 депутатів) до Міністерства внутрішніх справ України, Державного агентства автомобільних доріг України, Виконавчого комітету Миколаївської міської ради, Київської міської державної адміністрації, Голосіївської районної в місті Києві державної адміністрації, Святошинської районної в місті Києві державної адміністрації, Подільська районна в місті Києві державна адміністрація, Солом'янської районної у місті Києві державної адміністрації, Печерської районної в місті Києві державної адміністрації, Головного управління транспорту та зв'язку Київської міської державної адміністрації стосовно необхідності всебічного розгляду звернення Асоціації безпеки дорожнього руху щодо необхідності вжиття відповідних заходів для комплексного покращення стану безпеки дорожнього руху, ремонту дорожнього полотна та створення умов для безпеки пішохідних зон.

 Групи народних депутатів (Бондика, Литвина та інших. Всього 4 депутатів) до Пенсійного фонду України стосовно необхідності всебічного розгляду питання щодо сплати у повному обсязі заборгованості перед Пенсійним фондом України та усунення порушення вимог відповідно до чинного законодавства України про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування Асоціацією "Український національний комітет Міжнародної Торгової Палати" за останні 10 років.

 Катерини Ващук та Олега Зарубінського до Генерального прокурора України, Міністра внутрішніх справ України про неналежне розслідування прокуратурою та Управлінням Міністерства внутрішніх справ України у Житомирській області кримінальної справи за фактом дорожньо-транспортної пригоди, в результаті якої отримала травми та померла громадянка Тетяна Севрук.

Юрія Крука до Генерального прокурора України, Міністра внутрішніх справ України, Голови Служби безпеки України щодо перевірки дій і заяв ряду осіб, що загрожували життю і здоров'ю громадян України.

 Володимира Лещенка до Генерального прокурора України, Міністра внутрішніх справ України щодо встановлення осіб, причетних до вбивства жителя села Грицівка Талалаївського району Чернігівської області Григорія Товстого.

 Володимира Мойсика до Генерального прокурора України, Міністра освіти і науки, молоді та спорту України, Голови Державної податкової служби України щодо невиплати заробітної плати працівникам Коломийського експериментального заводу "Прут" та іншої заборгованості цього підприємства.

 Валерія Ремеза до Генерального прокурора України щодо захисту прав громадян при ліквідації Ватутінського ремонтно-механічного заводу міста Ватутіно Черкаської області.

 Анатолія Гриценка до Генерального прокурора України щодо злочинної бездіяльності посадових осіб Антимонопольного комітету України, яка полягає у нездійсненні належного контролю за дотриманням законодавства про захист економічної конкуренції і заподіянню значної шкоди майновим інтересам держави, юридичних осіб та громадян.

 Анатолія Гриценка до Генерального прокурора України щодо неправомірних дій посадових осіб Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" стосовно відкриття кредитної лінії в "Газпромбанку", що загрожує завдати істотної матеріальної шкоди державним майновим інтересам, та неналежного реагування відповідних компетентних органів на зазначені дії.

 Андрія Шкіля до Генерального прокурора України щодо скарги відомого архітектора Ігора Подоляка на безпідставне порушення проти нього кримінальної справи та бездіяльність органів прокуратури у притягненні до відповідальності осіб, причетних до підробки його підпису.

 Анатолія Матвієнка до Генерального прокурора України щодо результатів розслідування Генеральною прокуратурою України резонансного  вбивства Володимира Котельницького та його матері 15 років тому.

Арсенія Яценюка до Генерального прокурора України щодо здійснення перевірки законності прийняття Фондом державного майна України низки наказів, що порушують норми Закону України "Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні" та права тисяч оцінювачів у здійсненні професійної оціночної діяльності.

Валентина Матвєєва до Генерального прокурора України, голови Київської міської державної адміністрації щодо грубого порушення чинного законодавства при наданні земельної ділянки Генеральній прокуратурі України та її неодноразових спробах поновлення будівництва багатоповерхового житлового будинку по провулку Виноградному, 4, Печерського району міста Києва.

Василя Петьовки до Генерального прокурора України щодо порушення конституційних прав громадян службовими особами Тячівської районної державної адміністрації Закарпатської області.

Василя Чернія до Генерального прокурора України про відсутність належного реагування на чисельні скарги та заяви жительки міста Дніпропетровська Юлії Більцан до правоохоронних органів Дніпропетровської області з приводу скоєних відносно неї злочинів групою осіб.

Валерія Бевза до Генерального прокурора України, голови Вінницької обласної державної адміністрації щодо вжиття дієвих заходів реагування у зв'язку з незаконним відведенням Вінницькою районною державною адміністрацією земельної ділянки громадянину Сергію Щетиніну площею 135 гектарів на території сіл Майдан та Слобода-Дашковецька Вінницького району Вінницької області, що призвело до протиправного заволодіння власністю територіальної громади, знищення значної частини лісових насаджень, завдання шкоди водному фонду та нанесло значних матеріальних збитків.

Василя Чуднова до Генерального прокурора України про вжиття невідкладних заходів щодо виплати заборгованості із заробітної плати працівникам філії "Спілловер. Шкіряний завод Товариство з обмеженою  відповідальністю з іноземними інвестиціями "Спілловер" міста Івано-Франківська.

 Вікторії Дем'янчук до Генерального прокурора України про вчинення неправомірних дій стосовно громадянина України Владислава Берлінського, який у 2007 році був членом територіальної виборчої комісії від Комуністичної партії України у місті Бобринець, Бобринецького району, Кіровоградської області.

Віталія Журавського до Генерального прокурора України щодо законності дій Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України зі збирання плати під час внесення даних у Єдину державну електронну базу з питань освіти, належної захищеності вказаних даних тощо.

Володимира Пилипенка до Генерального прокурора України щодо перевірки наявності складу злочину у діях громадянки Валентини Пикало, яка зловживаючи довірою, протиправно заволоділа коштами мешканців села Шишаки Хорольського району Полтавської області.

Геннадія Москаля до Генерального прокурора України щодо бездіяльності працівників прокуратури Одеської області, ознак корупційної складової в діях службових осіб Одеської міської ради, зокрема Одеського міського голови - Олексія Костусєва, та посадових осіб комунального підприємства "Ринок Привоз".

Євгена Добряка до Генерального прокурора України, Голови Житомирської обласної державної адміністрації щодо необхідності вжиття невідкладних заходів, направлених на забезпечення конституційного права на житло громадянам села Степок Андрушівського району Житомирської області.

Євгена Шаго до Генерального прокурора України стосовно неналежної відповіді на депутатське звернення щодо розгляду справ вкладників кредитних спілок.

Ігора Алексєєва до Генерального прокурора України про перевірку фактів, викладених у заяві керівника Біляївської районної громадської екологічної організації "Дельта", щодо забруднення довкілля і спричинення шкоди здоров'ю півтори тисячі громадян та вжиття негайних заходів реагування.

Наталії Королевської до Генерального прокурора України щодо вжиття  заходів для недопущення затягування та зволікання з розслідуванням кримінальної справи, порушеної за заявою Сергія Крись, мешканця села Кірове Одеської області.

Лілії Григорович до Генерального прокурора України щодо службових осіб приватного підприємства "ВІП-АВТОС" за фактом заволодіння ними шахрайським шляхом коштами покупців.

Олега Ляшка до Генерального прокурора України про порушення кримінальної справи проти посадових осіб Товариства з обмеженою відповідальністю "Спецбудресурс" за фактом шахрайства з фінансовими ресурсами інвесторів житлового будівництва по вулиці Нагірна 18/16 в місті Києві.

Олександра Дубового до Генерального прокурора України щодо неналежної відповіді на депутатський запит стосовно вчинення незаконних дій та порушення вимог законодавства України працівниками прокуратури та факту незаконного захвату і обшуку громадської приймальні народного депутата України в місті Ізмаїл, Одеської області.

Олега Ляшка до Генерального прокурора України про вжиття невідкладних заходів щодо неналежного розслідування кримінальних справ проти посадових осіб Акціонерного комерційного банку "ОЛБанк", які ошукали та не виплатили належних грошових коштів тисячам своїм вкладникам та кредиторам.

Петра Цибенка до Генерального прокурора України щодо злочинних дій посадових осіб міста Кам'янець-Подільського з розкрадання державних коштів в особливо великих розмірах, призначених для будівництва тролейбусного сполучення.

Сергія Подгорного до Генерального прокурора України щодо свідомого затягування процесу ліквідації підприємств "Краснодонвуглебуд" і "Краснодоншахтобуд" та призначення їх правонаступників, що призводить до порушень статті 43 "Гірничого Закону".

Сергія Храпова до Генерального прокурора України, голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації щодо повернення незаконно вилучених коштів вкладників та громадян, що обслуговувалися в Акціонерному товаристві "Ощадбанк" (відділення 0199 в місті Дніпропетровську).

Юлії Ковалевської до Генерального прокурора України щодо тяганини та порушень стосовно розгляду кримінальної справи, порушеної за фактом скоєння ДТП, у наслідок якої загинув громадянин Михайло Сухацький та отримані тілесні ушкодження різної тяжкості іншими учасниками пригоди.

 Олександра Кеменяша до Генерального прокурора України щодо неналежного реагування на депутатські запити та звернення, та можливих порушень з боку правоохоронних органів при розгляді скарги Василя Худинця.

 Григорія Омельченка до першого заступника Генерального прокурора України про дачу правової оцінки діям президентів України та інших посадових осіб, що мають ознаки злочинів та діянням Леоніда Кучми, які сприяли Павлу Лазаренку замовити і організувати вбивства народних депутатів Євгена Щербаня і Вадима Гетьмана і вчиненню ним інших злочинів, притягнення винних осіб до кримінальної відповідальності та припинення політичних інсинуацій навколо цих справ.

 Олександра Стешенка до Голови Державної судової адміністрації України щодо облаштування зали судових засідань Київського районного суду міста Харкова, у якому слухається справа ЄЕСУ ("Єдині енергетичні системи України") за участю Юлії Тимошенко.

 Андрія Павловського до Голови Державної пенітенціарної служби України щодо відновлення забезпечення ув'язнених у СІЗО, з числа хворих на туберкульоз, окремим дієтичним харчуванням.

Богдана Губського до голови Черкаської обласної державної адміністрації щодо виділення шкільного автобусу для потреб загальноосвітньої школи села Піщане Золотоніського району Черкаської області відповідно до програми "Шкільний автобус".

Віктора Сінченка до голови правління Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" щодо виконання Рамкової угоди між Львівською обласною державною адміністрацією та Національною акціонерною компанією "Нафтогаз України" стосовно будівництва школи в селі Летня Дрогобицького району Львівської області.

Олега Зарубінського до харківського міського голови щодо своєчасності та якості ремонтних робіт в житлових будинках, які перебувають в аварійному стані.

Олени Нетецької до начальника Кримської дирекції державного підприємства Придніпровська Залізниця щодо необхідності вжиття невідкладних заходів, направлених на відновлення зупинки електропоїздів по станції Елеваторна Красногвардійського району.

Таким чином, шановні колеги, я оголосив 143 депутатських запитів до різних органів влади.

Тут у нас є низка заяв депутатів: Кармазіна, Яворівського дві заяви, Кириленка, Семиноги, Ляшка, Шлемка – щодо невдоволення відповіддю на депутатський запит. Але ми уже 30 хвилин використали для оголошення запитів, тому, на жаль, немає часу для того, щоб розглядати ці питання.

Шановні колеги, перелік питань, що пропонується для обговорення, прийняття рішень сьогодні, у вас є. Переходимо до їх розгляду.

Розглядається питання: про заяву Голови Верховної Ради України  Володимира Литвина. Шановні колеги, нам потрібно для того, щоб розглянути цю заяву, є необхідність обговорювати її, керівники фракцій?

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ви поки що не керівник фракції, вибачте. Немає? Є? Тоді прошу записатися по три хвилини від фракції.

Так, шановні колеги, я не розумію, чи ви… Прошу провести і ще раз запис. Іде запис на виступ від фракцій, прошу записатися.

Так, будь ласка, Прасолов. Єфремов, прошу.

А ви – на мітингу.

 

10:36:22

ЄФРЕМОВ О.С.

Адам Иванович, прежде всего, интересно работает система, первый раз вы попросили зарегистрироваться, я нажал "прошу  слова", держал все время – в списках нет. Второй раз попросили зарегистрироваться, я думаю, может быть, "за", "против" компьютер работает, нажал "за", держал – тоже самое, тоже в списках нет. Поэтому я попросил бы, кто занимается системой, чтобы проверили, как у нас идет регистрации, а то интересно получается.

Уважаемые коллеги, вопрос, который сейчас выноситься на рассмотрение в зал, на самом деле очень серьезный, носит государственный характер. Мы все прекрасно понимаем, что любой человек, который соглашается занять руководящую должность, должен предполагать, что в его работе постоянно могут возникать проблемы, когда он  должен принимать важные решения и должен соизмерять принятие этих решений в своем личном отношении, либо в отношении той должности, на которую он дал согласие занимать.

Мы имеем заявление спикера парламента Владимира Михайловича Литвина по поводу его несогласия с голосованием большинства в зале по закону о языковой политике в государстве. Как точка зрения человека мы можем это принять, и мы можем с этим согласиться, что любой из нас, сегодня находящийся в зале, имеет свое мнение, и вправе это  мнение высказывать публично. Но как руководителя, я с этим согласиться не могу, потому что кроме своей точки зрения, у него еще есть обязанности руководителя, ответственность за работу всего парламента и ответственность за политическую ситуацию в нашем государстве.

Если бы я Владимира Михайловича знал всего несколько дней, я бы, возможно, и не выходил к трибуне выступать. Но история наших взаимоотношений длится длительный промежуток времени, в разных должностях, в разных ситуациях за это время мы были. Я знаю этого человека давно, и глубоко уверен, что то решение, которое он принял, это его решение. Но это решение принято в результате эмоционального подхода, оно, как мне кажется, не до конца продумано. И это решение не может быть поддержано нами в той ситуации, в которой оно принималось.

Учитывая данные факторы, учитывая то, что история наших взаимоотношений, действительно, длительная и она, в большинстве своем, положительная, и учитывая то, что нужно время любому человеку для того, чтобы соизмерить свои действия с последствиями, к которым это приведет, фракция Партии регионов считает преждевременным рассмотрение данного вопроса в повестке дня на сегодняшней сессии, и голосовать за включение в повестку дня данного вопроса не будет. Спасибо за внимание.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановний Олександр Сергійович і шановні колеги! Система "Рада" працює нормально, не грішіть на неї. Я вам пояснюю. Я пояснюю: можете натискувати одночасно і тримати всі кнопки, але від фракції запишуть лише одного. У вас постійно при двох записах хтось від фракції записувався. Тобто тут система "Рада" не при чому.

Ще раз наголошую, якби я оголосив запис від депутатів, тоді б ви мали право на претензії. Я оголосив запит від фракцій. Значить, від фракції може записатися лише один народний депутат, скільки б не натискували.

Ващук, будь ласка.

 

10:39:55

ВАЩУК К.Т.

Шановні колеги, враховуючи чималий досвід роботи в парламенті, я хочу сказати, що парламентаризм в Україні  переживав різні періоди, і критичні, і успішні, але кожен раз більшість народних депутатів демонструвала свою відданість ідеям державності, ідеям парламентаризму, ідеям розбудови української держави. Я думаю, що і в цей період ми таку державницьку позицію маємо демонструвати. Я, як і наша фракція, сьогодні абсолютно не підтримуємо зміну керівництва Верховної Ради і відставки нашого спікера.

Володимир Михайлович Литвин за час роботи у парламенті, і не лише в парламенті, не один раз демонстрував свою відданість українській державі, повагу і працю щиру на український народ, підставляючи своє плече в найвідповідальніші періоди історії для того аби толерантно, зважено вирішити, часом, складні, надскладні питання мирним шляхом, добрим шляхом, шляхом порозуміння. Правда, його не завжди розуміли, але історія, я думаю, дасть оцінку роботі не лише спікера, а і кожного з нас. І працюючи в парламенті, ми маємо пам’ятати, що не тільки кожне наше рішення, а кожне наше слово важить дуже багато, чи то воно сказано з цієї трибуни, чи воно сказано невзначай ніби з жартом журналістам, воно може викликати різну реакцію.

Тому я ще раз хочу звернутися до колег народних депутатів, ми багато чого собі  можемо дозволяти, відстоюючи ту чи іншу точку зору, але ні в якому разі не маємо права собі дозволити принижувати роль Верховної Ради, порушувати закони чи Регламент, бо ми цього вимагаємо від наших громадян, від українців. І зважаючи на все це, я розумію дії Володимира Михайловича Литвина, як і мої колеги по фракції, як бажання продемонструвати, що наша більшість не просто має бути мудрою, сильною, а має бути дуже виваженою і пам'ятати, що кожний…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, будь ласка.

 

ВАЩУК К.Т. … кожне її рішення в цій  державі зважується всім народом. Тому я думаю і наше  сьогоднішнє рішення має бути мудрим, ми маємо завершити нашу каденцію достойно з Головою Верховної Ради  Володимиром Михайловичем Литвином.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, будь ласка, Кармазін.

 

10:43:53

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, українська опозиція, Партія захисників Вітчизни. 

Я зареєстрований – для тих, хто кричить, письмово реєструюсь і виконую ці обов'язки.

Шановні народні депутати, чому в країні виникла парламентська криза? Парламентська криза – це тому виникла, що Голова Верховної Ради  подав у відставку, віце-спікер Микола Томенко подав у відставку. Чому вони подали у відставку? На мій погляд, це сталося внаслідок порушення базових, засадничих положень цього документу – Конституції України. В цій залі вона розтопталася, на превеликий жаль, під час прийняття мовного так званого законопроекту.

Вдумайтесь, коли  ми всі були запрошені    на засідання комітету, де були роздані поправки на 478 сторінках, понад 2000 поправок, раптом, з голосу, виникає питання: а давайте розглядати. Що розглядати?

Стенограма, яку ви бачили, яку я поклав потім на стіл у Голови, звернення, заяву, з якою звернувся до Голови,  яка зареєстрована в установленому законом порядку, показувала, що ви голосували за включення питання в порядок дня.

Цитую по стенограмі: "Я ставлю на голосування прийняти Закон 9073 в редакції… Прошу голосувати. Голосуємо".   За що ж ви голосували? Для чого ви збурили  всю країну, для чого ви перетовкли все?  Для чого  ви знизили авторитет України, який так важко завойовується?

За ці два дні  без Голови Верховної Ради прийнято біля 100 законодавчих актів. Що зараз зроблено? Зроблені зміни до Закону про Регламент Верховної Ради, по якому тепер немає Голови Верховної Ради, є голова більшості, бо 226 тільки може його обирати, не 300. Вам не потрібна  опозиція взагалі, щоб вона навіть приймала участь. А ми ж передбачаємо, що можливо і ви будете в опозиції. То для чого  ж ви такі речі приймаєте?

Через це, я     розумію реакцію Володимира Михайловича Литвина, бо він не має права як Голова Верховної Ради підписати жоден із тих законів, які зараз ви за   ці 2 дні прийняли, під вашим, Адаме Івановичу,  не мудрим керівництвом. Не мудрим  через те, що ви ігнорували прямий припис Конституції, частину третю статті 84 Конституції України де написано, що голосування  відбувається особисто. А вас вчора тут голосувало 70 чоловік, щонайбільше, я контролював всі голосування і всі ці речі.

Тому ці речі мають бути скасовані, Голова Верховної Ради  повернений і той  закон, який ви зміни, також скасований, про зміни  до Регламенту, бо все це…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, обговорення виступів,  вірніше від фракцій завершені.  Я вам нагадую, що відповідно до  76 статті Регламенту частина четверта, перш ніж розглядати питання, ми повинні його включити до порядку денного і призначити дату розгляду цього питання.

Тому я ставлю на голосування пропозицію про включення до порядку денного питання щодо заяви голови Верховної Ради України Литвина. Прошу визначатися. 

 

10:47:51

За-0

Таким чином, шановні колеги, рішення не прийнято.

Давайте ми всі привітаємо Володимира Михайловича, по суті з вотумом довір'я, який він зараз одержав. (Оплески)

Переходимо до розгляду заяви, питання про заяву заступника Голови Верховної Ради України Миколи Томенка.

Прошу, якщо є бажаючі, записатися на виступи від фракцій. Шановні колеги, нема, то нема. Іде запис на виступ від фракцій. Так, а казали, нема. Будь ласка, Кармазін. Підготуватися Бондику.

 

10:48:50

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, українська опозиція, Партія захисників Вітчизни.

Шановні народні депутати, шановні громадяни України, в цьому залі присутня меншість від виборців, від тих людей, які виборці сюди послали. Бо вони послали від Партії регіонів, від Партії комуністів і від Блоку Литвина аж 202 чоловіки. Ця меншість через політичну корупцію зробила себе більшістю. Без всяких виборів Партія регіонів, замість 175 чоловік, які прийшли сюди у Верховну Раду сьогодні налічує 194 в своїх рядах. Це стало можливо внаслідок найбільшої політичної корупції, підкреслюю.

Через це, чим викликана заява віце-спікера Миколи Володимировича Томенка, який завжди сумлінно виконував свої обов’язки як представник опозиції.

По-перше, він як представник опозиції був представлений в керівництві. І ви знаєте, що в кожному парламенті, чи візьмете Російську Федерацію, чи Буркіна-Фасо, кругом ви побачите представників опозиції в керівництві парламентських органів, кругом ви побачите можливість опозиції контролювати уряд.

Сьогодні мене запитують, а чого я сиджу в урядовій ложі. А тому, що ви сьогодні, шановні, взяли і скасували 299 статтю Регламенту без її скасування. Без скасування закону Президентом ви сьогодні скасували. А там були відповіді і звіт уряду, який написано, кожну п’ятницю. Хто вам дав право порушувати закон, підписаний закон України! Щодня тисячі українців ідуть в суд, їх судять за порушення правил дорожнього руху, Податкового кодексу, за все, що завгодно! А вас не судять, бо ви порушуєте закон щодня! Ви порушуєте Конституцію щодня.

І от, під час того, що коли, по стенограмі цитую: "За пропозицію Єфремова проголосувало, за рассмотрение законопроекта в зале", - (тобто за розгляд, за розгляд, це так перекладається), - "219 чоловік". Перевищуючі свої службові повноваження, Адам Мартинюк поставив за те, щоб повернутися без пропозицій без нічиїх. Проголосувало 241, щоб повернутися. А потім я ставлю прийнятий закон в редакції, не відомо, якій, не відомо, який закон і що. Тоді, коли почалася штовханина, у Томенка вихопили карточку і проголосували тією карточкою.

Через це, в знак протесту проти тієї ситуації і того, що його голос таким чином опинився на стороні тих, хто забороняє…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, будь ласка, Бондик. Ну, завершуйте.

 

КАРМАЗІН Ю.А. Я завершую. Шановні народні депутати, у кожного з вас може бути ситуація, коли вашу карточку хтось натисне, і в кожного може бути, але це ваше обличчя, ваша карточка. Через те, через те ми повиймали карточки і кожен носимо з собою, щоб цього не сталося. Я вважаю, що легітимність Верховної Ради нульова, але віце-спікер має залишатися від опозиції, якщо тут ще взагалі визнається право якесь опозиції взагалі в цій державі. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Бондик, будь ласка.

 

10:52:47

БОНДИК В.А.

Шановні колеги, я намагаюсь бути правником, а  не так емоційно, як Юрій Анатолійович з цієї пікантної теми висловитись. Знаєте, у зв'язку з тим, що є волевиявлення Миколи Володимировича Томенко, ми нібито повинні розглянути його заяву. Але, відповідно до того, що дійсно ми вирішили так, що одне із крісел віце-спікера парламенту буде належати і належить опозиції, це наше голосування, тому у мене цікава пропозиція. Цікава тим, що вона тільки існується на законі. Я пропоную відкласти розгляд цієї заяви, бо нам дійсно невідомо, які мотиви. Наприклад я не бачив цієї заяви. Може потрібно пояснення Миколи Томенка. Іще і тому, що я прошу Адама Івановича не порушувати  КЗоТ, бо оскільки я знаю, він приймає участь в голодуванні, може це викликано його станом емоційним. Тобто він зараз не з'явився. Тому я прошу відкласти це на вересень. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будемо голосувати. Я просто поясню. Треба читати, колего Бондик, закони, не посилатися просто на них. В жодному законі не написано, що опозиція щось має. Нема таких законів, на жаль. Це перше.

Друге. Якщо ви говорите про закони, ви правник, то якраз закон, яким є Регламент, і зобов'язує нас розглянути заяву на предмет включення до порядку денного і протягом 10 днів, якщо включається до порядку денного, не пізніше як протягом 10 днів, дати відповідь на ту чи іншу заяву, тому ми повинні поступати якраз по закону. А ваша справа, як голосувати, це вже інша річ.

Немає більше бажаючих виступати? (Шум у залі) Тоді я ставлю, відповідно до 76 статті частини четвертої, хоча вона стосується Голови Верховної Ради, але вона ж кореспондується і на Першого заступника Голови і заступника Голови, тобто за цією ж аналогією, про включення до порядку денного сесії заяви заступника Голови Верховної Ради України Миколи Томенка. Прошу визначатись.

 

10:55:16

За-257

Питання до порядку денного сесії включено.

Да, будь ласка, Єфремов.

 

10:55:28

ЄФРЕМОВ О.С.

Уважаемые коллеги, здесь от нашего коллеги и Кармазина, и от нашего коллеги Бондика звучали предложения по поводу того, что решить этот вопрос по-другому. Приняв это решение, мы только включили в повестку дня, мы не приняли решения. Поэтому сегодня от Николая Владимировича самого зависит, если он заберет свое заявление – значит нет и предмета рассмотрения. А если не заберет свое заявление, то мы вынуждены будем рассматривать его в зале. Поэтому, Юрий Анатольевич, посоветуйте своему коллеге, чтобы он еще раз подумал и мы поддержим его решение. Спасибо. И ваше тоже.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, шановні колеги, переходимо, нам потрібно включити до порядку денного ряд невідкладних питань в зв'язку з тим, що, я сподіваюся, ми сьогодні закриємо десяту сесію, а є питання, які нагальні, їх треба вирішити. І до нас звернувся Кабінет міністрів. Тому давайте ми зараз включимо ці питання до порядку денного. Наскільки мені відомо, комітет уже, профільний комітет уже прийняв рішення по цих законопроектах, тобто ми матимемо можливість дещо пізніше і розглянути їх по суті.

Я ставлю на голосування пропозицію про включення до порядку денного проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про деякі питання ввезення на митну територію України та реєстрації транспортних засобів" (щодо колісних транспортних засобів)  (реєстраційний номер 10708). Суб'єкт подання – Кабінет Міністрів. Прошу голосувати.

 

10:57:38

За-258

Включено до порядку денного.

Нам потрібно включити до порядку денного також законопроект, поданий Кабінетом Міністрів,  і особисто Прем`єр-міністр наполягає на тому, що він дуже нагальний, проект Закону про внесення зміни до розділу ХХ "Перехідні положення" Податкового кодексу України щодо особливостей справляння податку на прибуток підприємств, отриманого від надання готельних послуг (реєстраційний номер 10724). Прошу голосувати.

 

10:58:31

За-256

Питання включено до порядку денного.

Ще один нагальний проект. Президент України просить, щоб ми включили  до порядку денного сесії і розглянули проект Закону про схвалення рішення Президента України про направлення  миротворчого контингенту для участі України у транскордонних операціях  у рамках міжмісійного співробітництва між Місією ООН у Ліберії та Операцією ООН у Кот-д'Івуарі (реєстраційний номер 10726). Прошу визначатись.

 

10:59:24

За-262

І, шановні колеги, ми вчора розглядали законопроект за номером 10034, направили суб'єкту на доопрацювання. Він готовий – це про оборонпром, - він готовий сьогодні нам його доповісти також. Оскільки 2 місяці – це багато часу, якщо ми не вирішимо цього питання, то є прохання включити сьогодні до порядку денного законопроект за номером 10034 (щодо фінансової допомоги "Укроборонпрому"). Прошу голосувати. Він включений до порядку денного, але про те, щоб сьогодні розглянути, я маю на увазі, бо вчора ми розглядали його.

 

11:00:13

За-235

Рішення прийнято.

Шановні колеги, я прошу комітети, особливо комітет Хомутинніка, здійснити подання з приводу перших двох законопроектів, щоб ми могли розглянути. Зараз переходимо до розгляду законопроектів у другому читанні.

Розглядаємо проект Закону про систему депозитарного обліку цінних паперів (реєстраційний номер 9428) (друге читання). Доповідає голова Комітету з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики Хомутиннік Віталій Юрійович. Прасолов буде? Так, будь ласка, Прасолов.

 

11:01:16

ПРАСОЛОВ І.М.

Уважаемый Адам Иванович, уважаемые коллеги, данный законопроект является третьим из больших комплексных проектов законов, касающийся фондового рынка.

Всего ко второму чтению поступила 291 поправка, 273 учтены полностью, 5 учтены частично и редакционно, 15 отклонено. Этот проект отработан с Национальным банком Украины и Национальной комиссией по ценным бумагам и фондовому рынку и поддерживается ими.

Вместе с тем, это еще и очень сложный закон. Большой объем сложных изменений ко второму чтению, системно изменяющих и совершенствующих существующую депозитарную систему, вынуждают нас обратиться к вам с просьбой поручить комитету вместе с Главным юридическим управлением отработать текст настоящего документа и осуществить необходимые технико-юридические уточнения.

Мы искренне благодарны уважаемым юристам Главного управления за большую работу по отработке текста и просим с учетом их предложений вашего, уважаемые коллеги, разрешения на согласование положений документов с положениями других уже принятых законами 8120-д и 9615.

Также для стенограммы, нам с вами необходимо уточнить настоящий документ с учетом уже отработанных и согласованных замечаний Главного юридического управления Верховной Рады, это я говорю тоже для стенограммы.

Первое. Технически объединить абзацы второй, третий части второй статьи 6 и дополнить часть новым абзацем такого содержания: "Розпорядження, що подається депонентом та центральним дипозитарієм або Національним банком, відповідно до  компетенції у разі  вчинення правочину щодо цінних паперів позафондовими біржами та додержання при розрахунках принципу – поставка цінних паперів проти оплати".

Второе. В статье 13 согласовать нумерацию и в части первой слова "комісію" та "Національним банком" заменить, поменять местами, уточнив компетенцию этих органов.

Третье. В части третьей статьи 15 цифру "100" заменить цифрой "120".

Четвертое. В пункте один раздела VI "девятого" заменить словами "шестого". Слово "шестого" заменить на "четвертого", слово "тринадцятого" на "дванадцятого", цифри "10, 11" заменить "11-17".

Четвертое. Третий абзац статті 15 дополнить словами "розрахункового центру в установленному цим законом порядку".

Пятое. В  части семь статьи 20 исключить слова… Я прошу, Адам Иванович, времени еще немножко. В части семь статьи 20 исключить слова: "за погодженням з комісією".

Шестое. Исключить подпункт 1 пункта 4 раздела VI  с изменениями КПК и согласовать последующую нумерацию пунктов и соответствующие ссылки на них.

Седьмое. Исключить абзац девятый подпункта 9 пункта 4 раздела VI.

Восьмое. В подпункте 11 пункта 4 раздела VI  после слова "паперів" дополнить словами "клірінгові установи". Слова "операції" заменить…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте.

 

ПРАСОЛОВ І.М. … слова "операцій" заменить на "послуг".

Девятое. Последний абзац новой части  третей статьи 24 Закона "О ценных бумагах и фондовом рынке" исключить.

Десятое. В пункте 6 и в последующих пунктах изменить последующие ссылки со дня вступления в силу данным законом на день потери действия Закона Украины "О национальной депозитарной системе".

Одинадцатое. Также предлагается полностью учесть замечание Главного юридического управления…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ігор Миколайович, зупиніться, будь ласка. Ви нам зараз читаєте новий закон. Так не буде. Ми будемо голосувати те, що є в таблиці, не те, що ви читаєте з голосу. Треба вам цей закон, що є, чи не треба? Треба. Тоді без того, що ви нам тут читаєте. Тому що це – не зауваження юридичного управління.

Якби ви погоджувалися із зауваженнями юридичного управління, я ще вас міг би зрозуміти, а так ви виходите на трибуну і пропонуєте нам "кота в мішку" для того, щоб ми проголосували новий закон. Ідемо за таблицею. Все!

Ви на трибуну йдіть, будь ласка, і йдемо по…

24-а, Кармазін. Наполягаєте?

Кармазін, 38-а. Не наполягає.

Будь ласка, тільки сядьте на своє робоче місце. Це не ваше місце, поки ви ще не Прем'єр-міністр.  (Шум у залі)

50-а, Кармазін.  Тільки із свого робочого місця. Це не ваше робоче місце.

71-а, Кармазін.

81-а, Кармазін.

85-а, його ж.  (Шум у залі) Це ваше право!

92-а.

94-а.

Так, мікрофон, будь ласка, хвилину Кармазіну.

 

11:06:49

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, українська опозиція, Партія захисників Вітчизни. Шановні народні депутати, у зв'язку з  рішенням опозиції не приймати участь в пленарних засіданнях. Я не буду озвучувати ці поправки до цього закону. Скажу тільки людям, які нас слухають, що це надзвичайно важливий закон і надзвичайно важливо те, про що зараз тут почав говорити пан Прасолов. Справа в тому, що фактично він здійснив друге читання зараз і здійснює його.

Але, Адам Іванович, на жаль, ви теж праві, коли ви сказали "кота в мішку". Бо мова йде про порушення статті 92 Конституції України, де встановлюється виключно законом, правила не встановлюється комісією за погодженням з Нацбанком. Це перше.

Друге. Порушення статті 42 Конституції України. Цим проектом передбачається монополізація діяльності учасників депозитарної системи України, що не відповідає частині третій цієї статті, про яку я вам сказав, згідно з якою держава забезпечує захист конкуренції у підприємницької діяльності.

Через це, Адам Іванович, потрібне повторне друге читання, як чітко…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Тобто, Юрій Анатолійович не наполягає на своїх поправках. Добре, завершуйте.

 

11:08:08

КАРМАЗІН Ю.А.

Спасибі. Я завершую і я не буду брати слово.

У вас є вибір, у вас є вибір робити по Конституції, 42 стаття, я вам стверджую, що вона порушена, і це вам пише Головне юридичне управління. Це ж ви побачите і в моїх поправках. У вас є вибір, коли ви бачите, що повноваження, виключні повноваження, які належать Верховній Раді України, які передбачені статтею 92, ви зараз передаєте комісії і передаєте Національному банку України. Ви не маєте права цього робити, не маєте права передавати ці повноваження через те, що це не ваші повноваження, це повноваження Верховної Ради України. Ви тут сьогодні представляєте меншість, всього 202 чоловіки за результатами виборів, за результатами довіри українського народу.

Через це друге повторне читання має бути зроблено цього закону. Я не буду брати більше слово по цьому закону, я застеріг вас від порушень Конституції. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я завершую вже майже перегляд, потерпіть трошки, поправок.

Я так розумію, що   крім Юрія Анатолійовича, всі решта поправок враховані. Всі решта поправок враховані. Законопроект потребує суттєвого доопрацювання і внесення на повторне друге читання, -   робить зауваження Головне юридичне управління. Комітет пропонує прийняти його в другому читанні і в цілому.

Я ставлю на голосування  пропозицію комітету прийняти в другому читанні і в цілому Закон про систему депозитарного обліку цінних паперів (реєстраційний номер 9428). Прошу голосувати.

 

11:10:23

За-257

І шановні голови комітетів і доповідачі, прошу  і звертаю вашу увагу, у нас, на жаль, це перетворюється в практику. Таблиця – таблицею, виходить доповідач і починає півгодини читати, що він ще хоче внести. Для цього є комітет і порівняльна таблиця. Є пропозиції, можете замінити сторінки, але треба, щоб все це пройшло Юридичне управління і було в порівняльні таблиці.

Так повторний розгляд з пропозиціями Президента України  розглядаємо Закон України "Про внесення зміни до статті 31 Закону України "Про відходи" (реєстраційний номер 10555). Є пропозиція розглянути за скороченою процедурою. Прошу підтримати.

 

11:11:22

За-210

Підтримано.

Доповідає представник Президента України у Верховній Раді  Мірошниченко Юрій. Підготуватись… Будь ласка.

 

МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р. Дякую, Адаме Івановичу!

Шановні виборці! Шановні колеги! Прийнятий Верховною Радою 7 червня 2012 року Закон про внесення змін до  статті 31 Закону України "Про відходи" (реєстраційний номер 10555) не може бути підтриманий Президентом України з таких причин: законом передбачається наділити Кабінет Міністрів та відповідні центральні органи виконавчої влади повноваження щодо створення  системи збирання, знешкодження, утилізації відходів, що утворюються в процесі надання  послуг з охорони здоров'я людей,  ветеринарних  послуг та пов'язаних з цим дослідних робіт.

Слід зауважити, що питання утилізації та знищення неякісних лікарських засобів, на даний час, уже  унормовано Законом про  лікарські засоби. Запропонований спосіб врегулювання  питання поводження з відходами лікарських  засобів  не узгоджується із зазначеним законом і може призвести до виникнення колізій, при практичному застосуванні відповідних норм.  Крім того, в законі застосовуються терміни "послуги з охорони здоров'я людей" та ветеринарні  послуги, які відсутні в законодавстві. Це може створити  ризики неоднозначного тлумачення норм закону на практиці та розширення дискредитаційних   повноважень  державних органів та їх посадових осіб.

Глава держави вважає, що  даний закон потребує  вдосконалення, зокрема необхідно дати чітке  визначення терміну "система збирання, видалення, знешкодження, утилізації відходів". Доповнити його  положеннями стосовно  розмежування повноважень органів виконавчої влади, стосовно  розроблення та  впровадження заходів щодо поводження з відповідними відходами.  Дані уточнення забезпечать   реалізацію норм закону на практиці та дадуть  уникнути компетенційних спорів.

У зв'язку з цим, шановні колеги …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Завершуйте.

 

МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р.  … у зв'язку з цим,  шановні колеги, прошу  підтримати пропозиції Президента України. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Так, дякую. Від комітету –  Володимир Даниленко. Будь ласка,  Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської       катастрофи.

 

11:14:03

ДАНИЛЕНКО В.А.

Шановні народні депутати, Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи розглянув пропозиції  Президента України   до Закону про внесення зміни до статті 31 Закону України  "Про відходи"  (реєстраційний номер 10555), який було  прийнято Верховною Радою 7 червня     2012 року. Закон спрямований на створення системи збирання, видалення, знешкодження, утилізації відходів, що утворюється у процесі надання послуг з охорони здоров'я людей, ветеринарних послуг пов'язаних з цими дослідних робіт.

Президент України повернув цей закон, запропонувавши у пункті 1 Закону України про внесення зміни до статті 31 Закону України "Про відходи" слова: "надання послуг з охорони здоров'я людей, ветеринарних послуг" замінити словами:  "медичного обслуговування, ветеринарної практики". А слово: "а також неякісних та фальсифікованих лікарських засобів" виключити.

Доповнити закон положення щодо розмежування повноважень органів виконавчої влади стосовно розроблення та впровадження заходів щодо поводження з відповідними відходами. За рішенням комітету пропонується повністю врахувати пропозиції Президента України, шляхом внесення змін до назви закону пункту 1 статті 31, а також доповнення двома новими частинами щодо відповідних змін до статей 18 і 23 Закону України "Про відходи".

Просимо підтримати пропозиції Президента України до закону та прийняти запропонований закон з урахуванням висловлених пропозицій. Науково-експертне та юридичне управління вважає зауваження слушними і підтримує ці пропозиції.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Я ставлю на голосування першу пропозицію Президента. Прошу голосувати.

 

11:16:11

За-257

Прийнято.

Друга пропозиція Президента ставиться на голосування. Прошу голосувати.

 

11:16:31

За-253

Прийнято.

Третя пропозиція Президента ставиться на голосування.

 

11:16:49

За-257

Прийнято.

І четверта пропозиція Президента ставиться на голосування. Прошу голосувати.

 

11:17:07

За-257

Прийнято.

Таким чином, шановні колеги, ми врахували всі пропозиції Президента і маємо підстави прийняти Закон України "Про внесення зміни до статті 31 Закону України "Про відходи" (реєстраційний номер 10555) з врахованими пропозиціями Президента. Прошу голосувати.

 

11:17:43

За-259

Закон прийнято.

Шановні колеги! Зараз переходимо до реалізації тих проектів, які ми включили. Розглядаємо законопроект про деякі питання заборгованості підприємств оборонно-промислового комплексу - учасників Державного концерну "Укроборонпром" та забезпечення їх стабільного розвитку (реєстраційний номер 10034).

Є пропозиція розглянути за скороченою процедурою.

 

11:18:32

За-226

Підтримано.

Будь ласка, Забарський. Ми вчора його слухали, буквально оновіть в пам’яті.

 

11:18:46

ЗАБАРСЬКИЙ В.В.

Уважаемые коллеги! Для того, чтобы внести понимание все-таки, что несет этот закон. Очень коротко для тех, кто не смог глубоко вникнуть, прочитать и для тех, для кого это оказалось слишком сложно.

Во-первых, то, что касается местных бюджетов, о которых заявляли критики законопроекта. Местных бюджетов это не касается в принципе.

Что касается задолженности по зарплате. Вот как раз механизм, который запускает этот закон, и позволит ликвидировать и задолженности по зарплате.

Опасения обоснованное вызывала норма, которая касалась списания задолженности предприятий ОПК перед Пенсионным фондом.

Я хочу сказать, что я  лично обращался в Министерство социальной политики и в Пенсионный фонд, и у меня есть письмо, которое направлялось в том числе и в комитет, где представители министерства предложили свое видение, как решить эту проблему. Там выписан четкий механизм, что на ту сумму, на которую предприятиям ОПК списывается задолженность перед Пенсионным фондом, списывается задолженность самого Пенсионного фонда перед казначейством по тем займам, которые были в прежние года выданы Пенсионному фонду. И отдельной нормой прописано, что при таком списании ни в коем случае не касается это работников, а ему зачисляется страховой стаж, как за уплаченный. То есть, тут проблем никаких нет.

Что касается задолженности за тепловую энергию, за энергоносители, завода по снабжениям, все это согласовано с Министерством топлива и энергетики, и согласовано с Министерством коммунального хозяйства. Там предусмотрена система компенсаций тем предприятиям, которые списывают задолженности предприятиям ОПК. Это касается и поставщиков электроэнергии, и оптовых поставщиков и производителей электроэнергии, и отдельно "Нафтогаз Украины". Которым опять же списываются задолженности перед Государственным агентством резерва. Те задолженности, которые образовались в прошлые года…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте.

 

ЗАБАРСЬКИЙ В.В.  ... Кабинета Министров, которые были исполнены, а также в связи с судебными решениями. Поэтому я убедительно прошу вас поддержать этот важный для предприятий оборонно-промышленного комплекса закон. И поскольку все это, все нормы закона согласованы с соответствующими предприятиями и министерствами, прошу его рассмотреть в целом, принять как закон.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, крім Кінаха, хто наполягає? Будь ласка, мікрофон Кінаха.

 

11:21:32

КІНАХ А.К.

Шановні народні депутати! Для повної ясності про актуальність і цілеспрямованість цього законопроекту, я дякую за можливість проінформувати вас про те, що за  останній період проводиться система цілеспрямованих дій по відновленню управління діяльністю, розвитком оборонно-промислового комплексу, створений і затверджений персональний склад указом Президента України Комітету по реформуванню, розвитку Збройних сил України, оборонно-промислового комплексу і провів вже своє засідання.

Зараз в стадії розробки Державна комплексна програма реформування, розвитку Збройних сил України, в тому числі як її складові розробляються програми виробництва спецтехніки, зброї з метою максимального використання науково-технічного, промислового і кадрового потенціалу України. Затверджені цільові державні програми будівництва кораблів типу "Корвет", ракетної зброї "Сапсан" тощо.

Тому цей законопроект спрямований на те, щоб в першу чергу створити умови фінансового оздоровлення і спроможності виконання державних завдань, державного оборонного замовлення стратегічними підприємствами  оборонно-промислового комплексу України. Тому я просив би також підтримати законопроект як частку відновлення, розвитку нашого оборонно-промислового комплексу в контексті зміцнення обороноздатності нашої держави. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, шановні колеги. Ви ж в аграрному комітеті, чи там оборона також є? Ну, Смітюх, будь ласка, 1 хвилина.

 

11:23:27

СМІТЮХ Г.Є.

Дякую, Адам Іванович. Я дійсно в аграрному комітеті, але я громадянин України і турбуюся за безпеку в Україні. Я за те, щоб підтримати підприємства, які мають важливіше державне або національне значення, в тому числі і в оборонній промисловості України. Тому що світ, як показують останні 20 років, не такий мирний, не такий миролюбний як ми колись думали, коли ми здавали ядерну зброю.

Але я хотів би наголосити, що уряд і нове керівництво оборонного комплексу України повинно дати аналіз, зробити аналіз і дати оцінку попереднім керівникам, а як же сталося так, що такі заборгованості вони сьогодні сталися. Хто їх накопив, де вони і так дальше? Тому що, як говорить класик: "Деньги кто-то теряет и их тут же кто-то находит". И когда говорят некоторые за поддержку оборонно-промышленного комплекса,  то эти люди непосредственно за 20 лет разваливали этот оборонный комплекс…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте. Дякую.

Шановні колеги,   обговорення питання завершено. Я ставлю на голосування пропозицію прийняти  за основу у першому читанні  проект Закону  про деякі питання заборгованості підприємств оборонно-промислового комплексу, учасників  державного концерну "Укрооборонпром" та забезпечення їх стабільного  розвитку (реєстраційний номер 10034). Прошу голосувати.

 

11:25:25

За-245

Прийнято рішення.

Була пропозиція прийняти в цілому як закон. Є заперечення? Є, на жаль, є.

Розглядаємо проект Закону  про внесення зміни до розділу ХХ "Перехідні положення" Податкового кодексу України щодо особливостей справляння податку на прибуток підприємств, отриманого від надання готельних послуг (реєстраційний номер 10724). Є пропозиція розглянути за скороченою процедурою.

 

11:26:08

За-227

Підтримано.

Доповідає заступник міністра інфраструктури Демидович Дмитро Володимирович, будь ласка. Підготуватися Хомутинніку.

 

ДЕМИДОВИЧ Д.В.

Доброго дня, шановні народні депутати,  на ваш розгляд пропонується  проект Закону України про внесення  змін до розділу XX Перехідних положень Податкового кодексу України щодо особливостей справляння  податку на прибуток суб'єктів господарської діяльності, отриманих від надання готельних послуг.

Основною метою вказаного проекту закону є створення умов для зниження суб’єктами господарювання вартості основних готельних послуг та їх доступності для споживачів.

Відповідно до пункту а) пункту 14 розділу IV Податкового кодексу України тимчасово, строком на 10 років, починаючи з 1 січня 2011 року, звільняється від оподаткування прибуток суб’єкта господарської діяльності, отриманий від надання готельних послуг у готелях категорії 5, 4 та 3 зірки. Норма діє за умови, що дохід від реалізації послуг за розміщення шляхом надання номера для тимчасового проживання складає не менше 75 відсотків сукупного доходу такого суб’єкта господарської діяльності за відповідний податковий звітний період, у якому застосовуються пільга. Однак значна частина готелів не може скористатися даною нормою, тому що на даний час максимальний дохід від реалізації основних готельних послуг сягає не більше 60 відсотків. Тому з огляду на це існує потреба вдосконалити положення кодексу: зменшити з 75 до 50 відсотків сукупного доходу такого суб’єкта господарської діяльності за звітний податковий період, в якому застосовується ця пільга. Тобто ми пропонуємо знизити поріг з 75 до 50 відсотків.

Шановні депутати, я пропоную підтримати даний законопроект в першому читанні та в цілому проголосувати як за закон. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Голова Комітету з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики Віталій Хомутиннік.

 

11:28:28

ХОМУТИННІК В.Ю.

Шановний Адаме Івановичу, шановні колеги! Суть законопроекту була щойно зачитана та проголошена. Фактично мова йде про те, що ми надали пільги готельній галузі на 10 років, і однією з передумов отримання цієї пільги: щоб 75 відсотків доходу було безпосередньо від готельних послуг. Сьогодні 5-зіркові готелі в цю норму вписуються, тому що ціна на номери в цих готелях достатньо вища. Якщо мова йде про 3 чи 4 зірки, то вже 75 відсотків  це стоїть на межі, тому що ціна за номер менша, а послуги як ресторанні, так і різні побутові послуги та інші залишаються на тому ж самому рівні. Тому мова іде про те, щоб цей… це означення 75 відсотків змінити на 50 відсотків.

Комітет в цілому підтримує цю ідею і рекомендує прийняти в цілому, але є зауваження, більш так не зауваження, а ремарка не до цього законопроекту, а, в принципі, до змін до Податкового кодексу. Якщо взяти цей, наприклад, проект, то, фактично, ми змінюємо в цьому проекті цифру 75 на 50 і для цього треба робити окремі зміни в Податковий кодекс. Ми вчора прийняли більш такі системні зміни, де порядка десяти проектів урядових об'єднали в один, таких саме, до речі, дрібних проектів. Тому я просив би Уряд, все ж таки подавати більш такі системні зміни, тому що після цього ми отримуємо критику, що занадто часто змінюємо Податковий кодекс. І, до речі, в тому числі ця критика лунає з Кабінету Міністрів. Дякую. А по закону в цілому…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні колеги, хто бажає – запишіться на виступи, якщо є бажаючі. Так, будь ласка, Журавський Віталій.

 

11:30:50

ЖУРАВСЬКИЙ В.С.

Віталій Журавський, фракція Партії регіонів. Я пропоную підтримати цей законопроект, тому що він реально підтримує розвиток готельного бізнесу. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, дякую.

Шановні колеги, тоді я ставлю на голосування пропозицію: прийняти за основу і в цілому проект… Закон про внесення змін до розділу ХХ "Перехідні положення" Податкового кодексу України щодо особливостей справляння податку  на прибуток підприємств, отриманого від надання готельних послуг (реєстраційний номер 10724).

 

11:31:45

За-234

Закон прийнято.

Розглядаємо проект Закону про внесення змін до Закону України "Про деякі питання ввезення на митну територію України та реєстрації транспортних засобів" (щодо колісних транспортних засобів) (реєстраційний номер законопроекту 10708). Є пропозиція розглянути за скороченою процедурою. Прошу підтримати.

 

11:32:20

За-215

Підтримано.

Доповідає заступним міністра інфраструктури Демидович Дмитро Володимирович. Підготуватися Хомутинніку.

 

ДЕМИДОВИЧ Д.В. Шановні народні депутати, на ваш розгляд запропоновано проект Закону України про внесення змін до Закону України "Про деякі питання ввезення на митну територію України та реєстрації транспортних засобів".

Викиди шкідливих речовин від автотранспорту становлять більше третини загального обсягу викидів до повітряного басейну та більше 90 відсотків від всіх пересувних джерел.  Запропонований законопроект спрямований на суттєве поліпшення стану навколишнього природного середовища шляхом поетапної гармонізації національних екологічних вимог до колісних транспортних засобів з міжнародними європейськими вимогами, що є однією з необхідних передумов для інтеграції України до Європейського Союзу.

Законопроектом пропонується введення більш екологічних норм до колісних транспортних засобів, а саме: рівень Євро-3 з 1 січня 2013-го року, Євро-4 з 1 січня 2014 року, Євро-5 з 1 січня року 2016 та Євро-6 з 1 січня 18-го року.

Прошу підтримати даний законопроект у першому читанні та проголосувати за цей законопроект у цілому. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, дякую. Співдоповідає голова Комітет з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики Віталій Юрійович Хомутиннік.

 

11:34:00

ХОМУТИННІК В.Ю.

Дякую. Шановний Адам Іванович, шановні колеги! Комітет розглянув даний законопроект 10708, поданий Кабінетом  Міністрів, про внесення  змін до Закону України "Про деякі питання ввезення на митну територію України та реєстрації транспортних засобів". Законопроектом передбачається внесення змін щодо положень, щодо умов і строків введення в Україні міжнародних екологічних вимог до транспортних засобів. Мова йде про фактичну заборону ввезення транспортних засобів, не відповідаючих екологічним нормам Євро-3, Євро-4, Євро-5, Євро-6. Відповідно Євро-3 з наступного року, Євро-4 з 2014 року, Євро-5 з 2016 і Євро-6 з 2018 року. Це одна із міжнародних вимог і наших зобов’язань перед Світовою організацією торгівлі, в тому числі і перед міжнародними іншими організаціями, які опікуються цим питанням.

Тому комітет розглянув це питання і рекомендує прийняти в цілому даний законопроект. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Прошу записатися на виступи. Пачечюк. Будь ласка.

 

11:35:39

ПАЧЕСЮК С.Н.

Шановні депутати, цей законопроект направлений на покращення екології в нашій державі і він стосується практично грузового транспорту, який працює у Європі. Тому є пропозиція прийняти цей законопроект в цілому і надати можливість працювати нашим перевізникам, і бути конкурентоспроможними в Європі. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Каплієнко. Будь ласка.

 

11:36:12

КАПЛІЄНКО В.В.

Дякую, Адам Іванович. Шановні колеги, ви знаєте, розглянувши цей законопроект, ми прийшли до наступного висновку.

По-перше, ніякого відношення до екології цей законопроект не має. Посилання в обґрунтуванні необхідності прийняття цього акту, тут доволі красиво написано, що шкідливі речовини 90 відсотків, запропонований законопроект спрямований на поетапну гармонізацію національних екологічних норм, передбачено транспортною стратегією. Це те, що я читаю з вашої пояснювальної записки. Законопроект дає змогу виробникам автомобілів планувати випуск продукції та вдосконалення технологій  зарахування поетапності введення міжнародних екологічних норм. Так от я вам хочу сказати, якщо ви уважно прочитає цей  законопроект, то аж ніякого відношення до  цих  декларацій цей закон немає.

По-перше, це в першу чергу є зведення рахунків на конкурентному середовищі в  середині України, тому що не  вводиться реальної заборони на виробництво краска, масло  і таке інше –  все, що виробляється за ліцензіями на території України, "Богдани"** і таке інше на дотримання цих технологій, а регулюється лише підзаконними актами Мінінфраструктури. Даруйте, чи може таке бути? А в умовах, коли вітчизняна продукція дешевша, то фактично ніяких європейських виробників тут не буде. Це  чітка боротьба за внутрішній ринок на цій державі.

Наступне питання. Скажіть, будь ласка, а чому ми  прибираємо позначення рівня екологічних норм, якім відповідає транспортний засіб і який до сьогоднішнього дня внесений до свідоцтва про  реєстрацію? Чому ми так боїмося саме цього? Можливо тому, що дотримуватися цього не хочемо.

Ми вважаємо, що такий  законопроект не може бути підтриманий в  такому випадку. Мало того, він не  може бути прийнятий не тільки в цілому, як тут хочуть, він навіть не можу бути прийнятий в першому читанні, тому що виправити в подальшому ці вади не можна. Тому хочемо  запропонувати направити на доопрацювання, тому що бажання дійсно є і, якщо воно позбавлене …..… впровадження в Україні, то ми такі речі будемо підтримувати, але після виведення тих вад, які ми маємо. Дякуємо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Одна хвилина Журавський.

 

11:38:23

ЖУРАВСЬКИЙ В.С.

Віталій Журавський, фракція Партії регіонів. Те що говорив попередній депутат,   це повна абсолютна нісенітниця. Цим законопроектом встановлюється саме європейські стандарти щодо екологічних вимог до транспортних засобів, які ввозяться в Україну. Тому це законопроект треба приймати і підтримати пропозицію уряду. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, Віталій Хомутиннік, там одне уточнення.

 

ХОМУТИННІК В.Ю. Ще одне уточнення по законопроекту. Тут в тексті законопроекту сказано наступне, така прописана норма:  не нижче рівня Євро-3 з 1 січня 2013 року, але не раніше, ніж через 100 днів з дня набрання чинності цим законом. Тобто є пропозиція викреслити цю норму "не раніше, ніж  через 100 днів  з набрання чинності". Якщо ми зараз приймемо в цілому, то це буде пуста норма. 

Те ж саме і в наступному пункті, де  мова йде про запровадження  стандартів Євро-4, також з 1 січня 2014 року, але не раніше, ніж через 100 днів з дня набрання чинності цим законом. Ну це взагалі абсурдно,  тому що якщо ми приймемо в цьому році,  то 100 днів, зрозуміло, ніяк не до 1 січня 2014 року.

Тому, з врахуванням цих пропозицій,  я прошу і комітет рекомендує, проголосувати  в цілому за даний законопроект.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги, все-таки давайте  уважніше дивитися документи. Я до того, що даремно дехто із вас  заперечує проти прийняття цього законопроекту. Навпаки, ми повинні сприяти тому, щоб ми з вами і наші громадяни дихали чистішим повітрям.  Ну невже це незрозуміло, що сюди хочуть спихати весь     мотлох, те, що уже там  не дозволяється, то "нате, українці,  користуйтесь". Давайте будемо себе хоч у цьому поважати.

Я думаю, що слушно Віталій  Юрійович звернув увагу на ті описки, що не раніше, ніж 100 днів, це треба прибрати, тому що вони не випливають із тих дат, які там написані.

З врахуванням цих поправок, які сказав Віталій Хомутиннік, я ставлю пропозицію комітету… Практично  Головне науково-експертне управління  зауважень не зробило, це рідко буває, тобто зробило, але такі, які не є суттєвими, щоб у нас     були підстави не приймати закон. Тому я прошу  підтримати рішення комітету і проголосувати за Закон  про внесення змін до Закону України   "Про деякі питання ввезення на митну територію України та реєстрацію транспортних засобів" (щодо колісних транспортних засобів)   (реєстраційний номер 10708). Прошу підтримати наших громадян.

 

11:41:40

За-248

Дякую. Закон прийнято.

І в нас ще один закон. Проект Закону про схвалення рішення Президента України про направлення миротворчого контингенту для участі України у транскордонних операціях у рамках міжмісійного співробітництва між Місією ООН у Ліберії та Операцією ООН у Кот-д'Івуарі (реєстраційний номер 10726). Є пропозиція розглянути за скороченою процедурою. Прошу підтримати цю пропозицію.

 

11:42:21

За-227

Підтримано.

Доповідає заступник міністра оборони Можаровський Володимир Миколайович. Будь ласка. Підготуватися Самойленко від комітету.

 

МОЖАРОВСЬКИЙ В.М.

Шановний Адаме Івановичу, шановні народні депутати України! Міністерством оборони України опрацьовано звернення Організації Об'єднаний Націй до України щодо залучення миротворчого контингенту зі складу Місії Організації Об'єднаний Націй в Ліберії до виконання завдань у повітряному просторі Кот-д'Івуара.

Збройні сили вже мають достатній досвід виконання завдань на території Кот-д'Івуару. Участь українських вертольотів і операцій за оцінками Організації Об'єднаний Націй відіграла вирішальну роль в стабілізації ситуації у всій африканській країні.

Прийняття запропонованого законопроекту надасть можливість залучати авіаційну групу у складі трьох вертольотів МІ-24 та 60 осіб особового складу до операцій на території Кот-д'Івуару. Основні завдання підрозділу будуть полягати у здійсненні повітряної розвідки та спостереженні, перевезенні персоналу Місії та медичної евакуації, повітряної підтримки військ Організації Об'єднаний Націй та патрулюванню в захисті цивільного населення.

Питання охорони, розміщення повсякденної діяльності підрозділу узгоджені та будуть забезпечені за рахунок Організації Об'єднаних Націй. Техніка та особовий склад до виконання завдання готові.

Шановні народні депутати України, враховуючи критичну потребу Організації Об’єднаних Націй в українському авіаційному підрозділі та його вагому роль в подальшій стабілізації ситуації в цих двох африканських країнах, я прошу народних депутатів схвалити представлений проект закону. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Секретар Комітету з питань національної безпеки і оборони Самойленко Юрій Павлович.

 

11:44:31

САМОЙЛЕНКО Ю.П.

Уважаемые коллеги! Комитетом по вопросам национальной безопасности и обороны отработано обращение ООН к Украине об использовании миротворческого контингента состава Миссии ООН в Либерии к выполнению задач в воздушном пространстве Кот-д’Ивуар. Вооруженные силы Украины уже имеют достаточный опыт выполнения задач на территории Кот-д’Ивуара.

Как уже говорилось, с ноября 2010 по декабрь 2011 года авиационная группа из состава вертолётного отряда миссии ООН в Либерии выполняла задание по оказанию помощи операциям ООН в Кот-д’Ивуаре. На данное время ситуация на территории Либерии и Кот-д’Ивуара остается относительно стабильной. Вместе с тем, есть тенденция к ее обострению в приграничных районах из-за противодействия между вооруженными силами Кот-д’Ивуара и незаконными военными формированиями.

Принятие предложенного законопроекта даст возможность задействовать авиационную группу в составе 3 вертолетов МИ-24 и до 60 единиц личного состава в операциях в интересах Миссии ООН. Вопросы охраны, размещения, повседневной деятельности подразделения согласованы и будут обеспечены за счет средств Организации Объединенных Наций. Техника и личный состав к выполнению заданий готовы.

Данный вопрос был принят большинством – положительное решение. И рекомендовано поддержать данный законопроект в комитете, 9 проголосовало "за", 5 – "против". Просьба поддержать данный законопроект. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Юрію Павловичу. Будемо голосувати?

Я ставлю на голосування пропозицію комітету схвалити рішення Президента України про направлення миротворчого контингенту для участі України у транскордонних операціях у рамках міжмісійного співробітництва – між Місією ООН у Ліберії та  Операцій ООН у Кот-д'Івуарі (реєстраційний номер 10726). Прошу голосувати.

 

11:46:47

За-263

Дякую, рішення прийнято.

Шановні колеги, ми реалізували сьогоднішній порядок денний роботи. Я вас інформую, що участь у роботі з засідання сесії беруть члени Кабінету Міністрів на чолі з Прем'єр-міністром Миколою Яновичем Азаровим, давайте їх привітаємо. (Оплески)

Шановні народні депутати, шановні присутні! Відповідно до затвердженого нами календарного плану, сьогодні ми маємо оголосити про закриття десятої сесії Верховної Ради України шостого скликання. У зв'язку з цим дозвольте поділитися з вами деякими міркуваннями з приводу нашої роботи протягом цієї десятої сесії.

 Безумовно, десята сесія є особливою у роботі українського парламенту, оскільки проходила, якщо можна так сказати, під впливом виборчої кампанії, яка фактично уже стартувала. Затверджуючи порядок денний десятої сесії ми планували розглянути 833 питання, ще 203 питання було включено додатково протягом сесії. За 40 днів пленарної роботи відбулося 60 ранкових та вечірніх пленарних засідань, у тому числі одне позачергова. Водночас зазначу, що Верховна Рада могла б працювати краще, якщо б 9 пленарних засідань не було заблоковано опозиційними фракціями.

Всього за час роботи сесії прийнято рішення стосовно 736 проектів законів. У тому числі прийнято чи підтверджено 222 закони, схвалено у першому читанні 71 проект, 443 повернено на доопрацювання, відхилено та знято з розгляду, в тому силі 70 відкликано та повернено суб'єктами права законодавчої ініціативи.

Серед найбільш важливих законопроектів, розглянутих і прийнятих на поточній сесії, слід, безперечно, відмітити ухвалення Кримінально-процесуального та Митного кодексів України. Також протягом десятої сесії прийнято цілу низку законів, які врегульовують суспільні відносини у сфері господарської діяльності, дотримання прав людини та поліпшення їх захисту.

Протягом десятої сесії відбулося двоє парламентських слухань, на яких йшлося про кризові тенденції в освітянській галузі у сільській місцевості та шляхи їх подолання, а також про стан та перспективи розвитку Воєнної організації та сектору безпеки України. Проведено також 5 комітетських слухань з актуальних соціально-економічних та правових питань.

Крім того, за результатами прийнятих рішень оформлено 599 постанов з організаційних питань, законодавчої процедури, установчих та контрольних повноважень парламенту. У розрізі суб'єктів права законодавчої ініціативи розглянуто 14 законопроектів з числа поданих Президентом України, 175 – Кабінетом Міністрів України, 1 – Національним банком України і 546 – народними депутатами України.

За тематичною спрямованістю переважали питання галузевого розвитку, таких ми розглянули 227 законопроектів, економічної політики – 209 проектів та правової проблематики – 154 законопроекти. З числа прийнятих законів за сесію підписано і введено в дію 128.

Я, шановні колеги, і для вас, і особливо для виборців наголошую, що інколи нас звинувачують, що Верховна Рада приймає мало законів і їх у нас мало. На жаль, у нас більше законів ніж треба. Бачите, лише за сесію 128. Питання полягає в іншому, як ми дотримуємося їхнього виконання і як, в тому числі наші комітети, контролюють дотримання виконання рішень, прийнятих Верховною Радою.

Шановні колеги, всім нам добре відомо, що основною ланкою в процесі законотворення є парламентські комітети і тому присутнім, я думаю, буде цікаво почути деякі  цифри про їх роботу.

За період цієї сесії комітетами проведено 284 засідання, на яких було  розглянуто майже 2 тисячі 720 питань. Водночас без поважних причин не відбулося 24 засідання комітетів. Найбільше прийнятих за сесію законів підготовлено  Комітетами: з питань економічної політики – 30, з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики – 27, я думаю, із    сьогоднішніми двома – це вже 29 та з питань законодавчого забезпечення  правоохоронної діяльності – 15, переважну більшість ратифікований угод, а таких угод ми ратифікували  протягом десятої сесії 11, прийнято  за поданням Комітету у закордонних справах.

Разом з тим необхідно зазначити, що багато  комітетського та пленарного часу під час  цієї сесії, як і попередніх, витрачено на  законопроекти, що відхилені і зняті з розгляду. Кількість таких законопроектів становить 372, з них,  346 – це законопроекти, що  внесені народними депутатами України.

Шановні колеги,  на завершення цієї сесії на сьогоднішній день  у комітетах Верховної Ради України  знаходиться на опрацюванні майже тисяча законопроектів, з них, 135 з дорученням про підготовку  до другого або наступних читань. Враховуючи це, звертаю увагу голів комітетів   на необхідність забезпечення організації роботи  з опрацювання законопроектів у комітетах і  у міжсесійний період, щоб вже з першого вівторка  вересня поточного року ми мали можливість приступити до роботи.

Шановні колеги, дозвольте нагадати вам, що наступного тижня народні депутати будуть працювати у комітетах, фракціях, групах  та комісіях.  Відповідно до статті 83  Конституції України чергова одинадцята сесія Верховної Ради України шостого скликання розпочне свою роботу у вівторок, 4 вересня 2012 року.

Я щиро вдячний вам всім за плідну роботу і бажаю вам доброго політичного сезону.

Шановні народні депутати,  десяту сесію Верховної Ради України шостого скликання     оголошую закритою.

(Лунає Гімн України)

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку