ЗАСІДАННЯ П'ЯТДЕСЯТ ТРЕТЄ

 

        С е с і й н и й  з а л  В е р х о в н о ї  Р а д и

         У к р а ї н и.  12  т р а в н я  1999  р о к у.

                         10 г о д и н а.

 

     Веде засідання Голова Верховної Ради України ТКАЧЕНКО О.М.

 

     ГОЛОВА. Доброго  ранку,  шановні  народні  депутати!  Доброго ранку,   гості   і  запрошені!  У  нас  сьогодні  поважних  гостей побільшало,  ми  вітаємо  їх  у  Верховній  Раді!  Доброго  ранку, громадяни України!

 

     Розпочинаємо засідання  Верховної Ради.  Прохання до народних депутатів підготуватися до реєстрації. Реєструємося.

 

     Зареєструвалося 328  народних  депутатів.  Ранкове  засідання оголошується відкритим.

 

     Дозвольте оголосити депутатські запити.

 

     Тіщенко Олександр   Васильович   звертається   до  Президента України у зв'язку з загрозою закриття факультету космічних  систем Харківського військового університету. Прошу визначитися.

 

     "За" - 209.

 

     Рішення прийнято.

 

     За направлення, будь ласка, проголосуйте.

 

     "За" - 208.

 

     Білорус Олег    Григорович,   Пухкал   Олександр   Григорович звертаються  до  Президента  стосовно  забезпечення   національної безпеки у зв'язку з епідемією туберкульозу.

 

     Будь ласка, визначіться.

 

     "За" - 212.

 

     Про направлення. Голосуємо.

 

     "За" - 209.

 

     Ставлю на   голосування   обидва   запити.  Про  направлення. Голосуємо разом.

 

     "За" - 238.

 

     Рішення прийнято.

 

     Група депутатів - Гмиря,  Бережний,  Давидов - звертаються до Прем'єр-міністра    України   стосовно   визнання   Стаханівського вугледобувного регіону зоною підвищеної екологічної небезпеки;

 

     Ситник Костянтин Меркурійович звертається до Прем'єр-міністра України  у зв'язку з наміром створення вільної економічної зони на теренах біосферного заповідника "Асканія- Нова";

 

     Кирильчук Євген  Іванович  -  до  Прем'єрміністра  України  у зв'язку  з  невдоволенням  відповіддю  на звернення щодо погашення заборгованості  за  виконані  роботи  по  будівництву   гуртожитку профтехучилища в селищі Локачі Волинської області;

 

     Ковач Микола   Миколайович   -   до  Прем'єрміністра  України стосовно вирішення питання реконструкції мосту через річку Тиса  в районі  Солотвини Закарпатської області та щодо виплати заробітної плати і пенсій в Закарпатській області;

 

     до Прем'єр-міністра України  звертається  депутат  Безугла  у зв'язку  з  критичним  становищем  жителів  Лиманського  гарнізону Одеської області;

 

     депутат Онуфрійчук звертається  до  Прем'єр-міністра  України Пустовойтенка  із  запитом  щодо  правомірності  друкування газети "Киевские ведомости" в державному видавництві "Преса України".

 

     Прошу підтримати ці запити на ім'я Прем'єр-міністра України.

 

     "За" - 219.

 

     Рішення прийнято.

 

     Бортник Володимир  Федорович  звертається   до   Генерального прокурора  України  у зв'язку з фактами самовільного розпорядження та    привласнення    нафтопродуктів,     закуплених     концерном "Украгротехсервіс" за бюджетні кошти.

 

     Голосуємо.

 

     "За" - 177.

 

     Рішення прийнято.

 

     ----------

 

     Шановні колеги!  Дозвольте  нагадати,  що для нас,  депутатів Верховної Ради України чотирнадцятого скликання, 12 травня - дата, безперечно,  пам'ятна. У цей день торік ми розпочали свою роботу з підтвердження повноважень та прийняття присяги в  цьому  залі.  Це день  визнання  нашої  легітимності як єдиного органу законодавчої влади в Україні.

 

     Але, звертаючи  увагу  на  цю  дату,   нам   потрібно   чітко усвідомлювати,  що  для  нас у цьому контексті мова повинна йти не стільки про першу річницю,  скільки про важливий  рубіж  у  роботі Верховної   Ради.   Адже  пройдено  вже  чверть  від  того  строку повноважень,  який  відведено  цьому  депутатському  корпусу   для виконання своїх депутатських обов'язків перед виборцями. Саме вони надали нам мандат довіри і саме про відповідальність перед ними ми повинні завжди пам'ятати.

 

     Депутатську роботу   оцінювати,  безперечно,  складно.  Закон закону не рівний за глибиною змісту  та  складністю  підготовки  й прийняттям  у  пленарному  режимі.  Але порівняння ці якоюсь мірою допустимі.  Так от у цьому залі за один рік роботи  відбулося  220 пленарних засідань,  розглянуто понад 650 питань,  схвалено більше 190 нових законів України.

 

     Досить високою,  а можливо,  й занадто високою залишається  і законодавча  активність усіх без винятку народних депутатів.  Лише за кількістю зареєстрованих проектів законів (а їх майже 1200)  ми більш   як   утричі  перевищили  відповідний  показник  парламенту минулого скликання,  де за цей час було подано  356  проектів.  Із числа  поданих  проектів законів розглянуто вже 555,  ще майже 200 підготовлені й очікують розгляду з поданням  комітетів.  Тобто  за кількісними  показниками  робота  Верховної  Ради  цього скликання виглядає достойно.  Набувають досвіду комітети,  фракції. Навіть у найскладніших ситуаціях вчимося знаходити порозуміння між окремими депутатами і цілими фракціями.

 

     Але зрозуміло,  що головне для нас не  кількість,  а  реальні наслідки прийнятих законодавчих рішень.  Закони повинні прийматися не взагалі,  а цілеспрямовано.  Йдучи до Верховної Ради, ми з вами обіцяли  виборцям  зміни  на  краще  і  перш  за  все - піднесення економіки і,  безперечно,  підвищення рівня добробуту наших людей. Про це ми маємо пам'ятати завжди,  незважаючи ні на політичні,  ні на інші розбіжності в наших поглядах і в наших уподобаннях.

 

     Часу до завершення третьої сесії в нас залишається  ще  рівно стільки,  скільки  минулого року ми мали на всю першу сесію,  коли затягнули процес виборів Голови.

 

     Тому хотів би,  щоб цей час був максимально  використаний  не просто  для  чергових  дебатів  з далеко не першочергових питань і проблем,  а максимально  заповнений  прийняттям  конструктивних  і необхідних законодавчих актів.

 

     Лише перелік  найважливіших  питань,  який  вручено  народним депутатам минулого тижня,  нараховує більше  50  позицій.  Усі  їх необхідно   не  просто  підготувати,  розглянути,  а  й  ввести  в законодавче поле нашої держави.  Думаю, що за належної організації роботи навіть у складний передвиборний період нам це під силу.

 

     Насамперед мова  йде  про  прийняття  до  кінця  сесії пакета законів  про  юриспруденцію,  про  фінансово-банківську   систему, Податкового  кодексу,  а також Бюджетної резолюції.  Нам неодмінно вже на цій сесії потрібно  повністю  підготуватися  до  бюджетного процесу  з  тим,  щоб  бюджет  на  2000  рік був прийнятий десь на початку грудня.

 

     У мене,  як і в кожного з вас,  є всі підстави привітати всіх нас  із  першою  річницею  доброї  роботи,  побажати депутатському корпусу максимально реалізувати наявні можливості і набутий досвід законодавчої  діяльності.  На  честь  річниці  пропоную  працювати сьогодні і протягом усього цього тижня так,  щоб повністю виконати завдання, які ми з вами поставили.

 

     Спасибі вам (Оплески).

 

     Здається, тільки  вчора ми зайшли до цього залу,  а минув уже рік. Безперечно, шановні колеги, можна по-різному оцінювати роботу кожного  з  нас,  та коли ми оглянемося на цей рік,  що минув,  то побачимо,  що  зроблено  немало.  Але  ще  багато  нам  доведеться зробити. І я думаю, що ми повинні так побудувати свою роботу на ці три роки,  які в нас  попереду,  щоб  не  тільки  приймати  окремі закони,  а  з  основних  напрямів  законодавчого поля опрацювати і прийняти кодекс законів,  що дало б можливість стабільно розвивати наше демократичне суспільство й працювати на відродження економіки України.

 

 

 

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку