ЗАСІДАННЯ СОРОК ЧЕТВЕРТЕ

 

        С е с і й н и й  з а л  В е р х о в н о ї  Р а д и

         У к р а ї н и.  23  к в і т н я  1999  р о к у.

                         10 г о д и н а.

 

     Веде засідання Голова Верховної Ради України ТКАЧЕНКО О.М.

 

     ГОЛОВА. Доброго  ранку,  шановні  народні  депутати!  Доброго ранку,  гості  й  запрошені!  Доброго  ранку,  громадяни  України! Розпочинаємо  засідання  Верховної  Ради.  Прохання  до  депутатів підготуватися до реєстрації.

 

     Реєструємося.

 

     Зареєструвалися 312  народних  депутатів.  Ранкове  засідання оголошується відкритим.

 

     Шановні колеги! Дозвольте оголосити запити.

 

     Група народних депутатів (Горбачов, Матвєєв, Оплачко, Сопрун, Гаркуша)   звертається   до   Прем'єр-міністра   України  стосовно виконання стабілізаційних заходів щодо розвитку  суднобудування  в Миколаївській    області   та   стосовно   своєчасного   погашення заборгованості  із  заробітної  плати  та  стипендій   у   системі профтехосвіти в Миколаївській області.

 

     Баранчик Іван   Іванович   звертається   до  Прем'єр-міністра України  стосовно  повернення  громадянам  України   їх   валютних заощаджень, заблокованих у банках Російської Федерації.

 

     Пилипчук Ігор   Мар'янович  звертається  до  Прем'єр-міністра України  стосовно  виконання  Постанови  Кабінету  Міністрів   про виділення  коштів  для  проведення аварійновідновлювальних робіт з метою запобігання  екологічній  катастрофі  і  забезпечення  водою належної  якості  населення міста Червонограда,  міста Соснівки та селища Гірник Львівської області.

 

     Лісогорський Олексій Іванович звертається до Прем'єр-міністра щодо    фінансування   завершення   будівництва   реабілітаційного медцентру  в  місті  Куп'янську  і  райлікарні   в   місті   Ізюмі Харківської області.

 

     Онуфрійчук Михайло  Якович  звертається до Прем'єр-міністра у зв'язку з невжиттям урядом заходів щодо ліквідації  заборгованості з     виплати    пенсій    у    Жашківському,    Звенигородському, Катеринопільському,   Маньківському   і   Тальнівському    районах Черкаської області.

 

     Народний депутат  Семенюк  Валентина  Петрівна звертається до Прем'єр-міністра України у зв'язку з порушенням Закону України про місцеве самоврядування в Україні при уточненні бюджету на 1998 рік у Ружинському районі Житомирської області.

 

     Я прошу підтримати ці запити. Голосуємо.

 

     "За" - 199.

 

     Рішення прийнято.

 

     Шевченко Віталій  Федорович   звертається   до   Генерального прокурора  України  щодо  завершення  перевірки  дотримання  вимог законодавства при формуванні Національної ради  України  з  питань телебачення і радіомовлення.

 

     Ще не вистачало, щоб перевіряли Верховну Раду.

 

     Косаківський Леонід  Григорович  звертається  до Генерального прокурора України у зв'язку з  відсутністю  реагування  на  вимоги мешканців  будинку  20  по  вулиці  Володимирській у місті Києві з приводу  порушення  чинного   законодавства   посадовими   особами Київської  міської  державної  адміністрації при прийнятті рішення про проведення реконструкції їх будинку.

 

     Марченко Олексій  Андрійович  звертається   до   Генерального прокурора  України  стосовно  вжиття заходів для усунення порушень законодавства,  допущених у наказі Фонду держмайна від  26  лютого 1999  року про збільшення статутного фонду відкритого акціонерного товариства "Черкаська нафтобаза".

 

     Ставлю на   голосування,   крім   запиту   Шевченка   Віталія Федоровича.

 

     "За" - 205.

 

     Рішення прийнято.

 

     Група депутатів (Шевченко,  Білас,  Мазур та інші,  всього 33 чоловіка)  звертається  до  Генерального  прокурора  щодо  судових рішень   у   справі  неповнолітнього  Яценка  та  щодо  проведення розслідування за фактами незаконного  функціонування  в  державних установах України міжнародної комп'ютерної мережі "Фідонет".

 

     Голосуємо.

 

     "За" - 189.

 

     Рішення прийнято.

 

     Група депутатів   (Єхануров,  Порошенко  та  інші,  всього  6 чоловік) звертається до Кабінету Міністрів і Державної  податкової адміністрації   стосовно   скасування   вимог   органів  державної податкової служби до комерційних банків  щодо  надання  інформації про  розрахункові операції клієнтів,  дебетові й кредитові обороти по їх рахунках як такі, що не відповідають чинному законодавству.

 

     Голосуємо.

 

     "За" - 180.

 

     Рішення прийнято.

 

     Степанов Михайло  Володимирович   звертається   до   міністра фінансів України у зв'язку з невдоволенням відповіддю на звернення щодо впорядкування проходження коштів, виділених для виплат пенсій військовим пенсіонерам у Житомирській області. Голосуємо.

 

     "За" - 207.

 

     Рішення прийнято.

 

     Вітренко Наталія  Михайлівна  звертається  до  голови  Служби безпеки України стосовно проведення розслідування фактів порушення законодавства  в  діяльності  Мінфіну та "Української національної лотереї".

 

     Голосуємо.

 

     "За" - 165.

 

     Рішення прийнято.

 

     Оголошення. Відповідно до статті 4.2.2  Регламенту  Верховної Ради України інформую про входження до складу депутатської фракції "Батьківщина"  народного  депутата  України  Алексєєва  Володимира Геннадійовича, з чим ми його і поздоровляємо.

 

     Шановні колеги, у нас ще є 21 хвилина.

 

     Слово надається  депутату Кириленку від фракції "Батьківщина" (Шум у залі).  Не від фракцій?  Справді,  вчора ми  не  проводили, вибачайте. Будь ласка, запишіться.

 

     Але депутата Кириленка я вже оголосив. Будь ласка.

 

     КИРИЛЕНКО І.Г.,  голова  Комітету  Верховної  Ради  України з питань молодіжної політики,  фізичної культури і спорту  (виборчий округ   36,   Дніпропетровська  область).  Фракція  "Батьківщина". Шановний  Олександре  Миколайовичу!  Шановні   народні   депутати! Шановні  виборці!  Уже  стільки  у  Верховній  Раді і попереднього скликання,  і  нинішнього  говорилося  про  недосконалу  податкову політику в нашій державі.  Розмови вже набили оскому, а віз і нині там.  Проте усім  абсолютно  зрозуміло,  що  податкова  ідеологія, підходи, система, база, запропоновані і затверджені законами п'ять років тому,  вже давно збанкрутіли і є непосильним  тягарем,  який додушує економіку. Як бачимо, не допомагають і сотні поправок, які ми регулярно приймаємо в  цьому  залі  (про  це  вчора  говорив  і Олександр Миколайович).

 

     Про питому  вагу підприємств,  суб'єктів господарювання,  які працюють у тіні, вже непристойно говорити. Показники нарахувань на заробітну   плату,  прибуток,  додану  вартість,  відрахування  до фондів,  ще багато іншого - як у період воєнного стану.  І  це  не метафора  і  не  гіпербола,  бо  щодня  велетенська за розмірами і масштабна за каральними  заходами  армія  перевіряючих,  ревізорів буквально розтерзує підприємства малого і середнього бізнесу,  які ще животіють. Багато з них просто не витримують ні таких податків, ні таких методів позаекономічного спонукання.  І при цьому і ми, і уряд,  як кажуть,  із завзятістю,  достойною кращого застосування, вже  котрий  рік  пишемо  і  по півроку в битвах і муках приймаємо бюджет на тій самій недолугій податковій базі.

 

     На порозі  вже  травень.  Через  місяцьпівтора  уряду   треба починати роботу над проектом бюджету на 2000 рік. Яким буде бюджет на порозі нового  тисячоліття,  на  якій  податковій  базі?  Невже історія  повториться знову,  і ми втратимо ще рік для реформ,  для економічного зростання,  для  народу,  як  втратили,  до  речі,  і попередній,  і  по  суті,  нинішній  рік?  Не будемо звинувачувати нікого,  бо, як свідчить практика, це не дає ніякого конструктиву. Лише  запропонуємо головне:  давайте в травні віддамо пріоритет не надто заполітизованим  питанням,  а  присвятимо  місяць  переважно економічним проблемам.

 

     Було б  доцільно  вже  сьогодні  дати  доручення уряду з того великого пакета проектів, що надходять до Верховної Ради буквально щодня,  вибрати  найактуальніші,  звичайно,  податкові  і бюджетні (скільки їх буде - 3,  5,  7 чи більше),  і вже на першій у травні нараді  у Голови Верховної Ради детально обговорити їх,  внести до сесійної зали, розглянути і прийняти. Головна умова - ці документи повинні  суттєво  змінити  податковий  клімат у державі.  Потрібно запропонувати нові  підходи,  принципово  нову  податкову  базу  й ідеологію і вже на цій основі готувати проект бюджету 2000 року.

 

     І, звичайно,  ці проекти повинні кореспондуватися з Бюджетним кодексом,  проект  якого  вже  опрацьований  у  нашій  фракції   і вноситься до сесійного залу,  а також із Податковим кодексом, який за  великим  рахунком  повинен  встановити  в  економіці   держави стабільні  правила  гри  -  цього  вже  давно і настійливо вимагає реальне життя, і ми повинні це підтримати. Дякую.

 

     ГОЛОВА. Депутат Аніщук. За ним - депутат Подгорний.

 

     АНІЩУК В.В.,  член Комітету Верховної Ради України  з  питань правової   реформи   (багатомандатний  загальнодержавний  виборчий округ, КПУ). Прошу передать слово Анатолию Ивановичу Доманскому из фракции Компартии Украины.

 

     ГОЛОВА. Будь ласка.

 

     ДОМАНСЬКИЙ А.І.,  голова  підкомітету Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і  оборони  (багатомандатний загальнодержавний   виборчий   округ,  КПУ).  Уважаемый  Александр Николаевич!  Уважаемые народные депутаты, соотечественники! Прошло 54  года,  как  в  эти апрельские дни отгремели в Европе последние залпы Второй  мировой  войны.  Человечество  дорого  заплатило  за бездарность тех западных политиков, которые поощряли агрессора, не приняли  решительных  мер  по  пресечению  агрессии  и  направляли агрессию на Восток.  Парламенты большинства стран Европы оказались неспособными выработать совместную политику  и  пресечь  агрессию, своей   болтовней  завели  народы  своих  стран  в  заблуждение  и поставили мир на грань катастрофы. И как результат -человечество и сегодня  не  может точно посчитать потерь,  которые понесли народы Европы во время Второй мировой войны, ибо эти потери неисчислимы.

 

     В эти апрельские дни последнего года  второго  тысячелетия  в Европе   снова  рвутся  снаряды  и  бомбы.  Все  больше  и  больше раздувается очаг новой войны,  грозящей  перерасти  в  мировую.  И снова  политики  чего-то  выжидают,  каждый  хочет погреть на этом пожаре свои руки.  А парламенты,  как будто бы в них  заседают  не люди,  поощряют  свои  правительства  за  участие в этой агрессии. Каждый  честный  человек  -  ученый  или  писатель,  студент   или академик,  генерал  или рядовой,  Президент или депутат - не может спокойно наблюдать за происходящим.  Мы должны строго предупредить агрессора  -  США  и  НАТО  -  и  всеми  возможными политическими, экономическими и  военными  средствами  заставить  его  прекратить агрессию против суверенного государства Югославии.

 

     В эти  дни,  когда  льется  кровь ни в чем не повинных людей, ястребы собираются на свой шабаш  по  случаю  50-летия  НАТО.  Да, наверное,  пришло время посчитать, сколько горя и несчастья за эти 50 лет НАТО и США  принесли  народам  мира.  Но  каким  надо  быть политиком Президенту Украины, чтобы заявить о своем участии в этом шабаше?  Леонид Данилович,  у них,  представителей НАТО,  руки  по локти  в  крови  югославского  народа!  Вы  -  Президент  Украины, откажитесь от участия в этом шабаше,  ибо народ Украины не простит вам этого!

 

     Сегодня мы  должны  сказать  народу Украины,  что в Верховном Совете есть силы,  поддерживающие и поощряющие  агрессию  НАТО  во главе с США в Югославии.  Это Рух,  НДП, зеленые, социал-демократы обединенные. Это им хочется, чтобы большим было горе югославского народа, больше его крови пролилось.

 

     Фракция коммунистов   заявляет   решительный  протест  против агрессии  НАТО  в  Югославии  и  требует   немедленно   остановить агрессора.  Мы предлагаем Президенту Кучме отказаться от участия в мероприятиях по случаю 50-летия НАТО в Вашингтоне.

 

     Мы обращаемся   к   фракциям    Руха,    НДП,    зеленых    и социал-демократов  обединенных и призываем их осудить агрессора - НАТО и потребовать немедленного прекращения агрессии в  Югославии! (Оплески).

 

     ГОЛОВА. Депутат Подгорний.

 

     ПОДГОРНИЙ С.П., член Комітету Верховної Ради України з питань Регламенту,  депутатської етики та  організації  роботи  Верховної Ради  України  (багатомандатний  загальнодержавний виборчий округ, НДП).  Народно-демократическая  партия.   Прошу   передать   слово вице-президенту  Ассоциации  налогоплательщиков  Украины Кононенко Юрию Саввовичу.

 

     ГОЛОВА. Будь ласка.

 

     КОНОНЕНКО Ю.С., член Комітету Верховної Ради України з питань економічної політики, управління народним господарством, власності та інвестицій (виборчий округ 181,  Харківська  область).  Фракция НДП.  Я  хочу  еще  раз  напомнить вам,  что 1999 год Организацией Обединенных Наций обявлен годом человека  преклонного  возраста. Проблемы  сегодняшнего  дня  - это маленькие пенсии,  безработица, ощущение безысходности.  Но уверяю вас,  что ни раньше, ни сегодня не  было  и нет такого кабинета,  где бы кто-то решал задачу,  как ухудшить жизнь людей. Причина кроется в другом.

 

     Вдумайтесь: в 1998 году налогоплательщиками Украины в  бюджет было  перечислено  16  миллиардов  гривень.  В перерасчете на душу населения Украины это 320 гривень в год на  одного  человека,  или всего 80 копеек в день на одного человека. Невозможно на 87 копеек в день содержать армию,  милицию,  таможенную и другие службы,  да еще  проводить  в  жизнь  социальные программы.  Поэтому нам нужна программа  резкого  увеличения  бюджетных  поступлений,  и   такая программа есть,  ее название:  "Реализовать себя". Одна из главных задач этой программы - сломать,  разрушить,  изменить стереотип  в наших  представлениях  о  заводах-гигантах,  которые  якобы должны поднять нашу экономику.  Сегодня  надо  дать  зеленый  свет  новым трудовым взаимоотношениям,  новому виду труда, название которому - свободное предпринимательство.  И тогда,  если хотите,  как  грибы после дождя, в огромных количествах будут расти предприятия нового типа,   которые    дадут    рабочие    места,    наладят    выпуск высококачественной  продукции,  увеличат  бюджетные  поступления в десятки раз,  а это значит, и Пенсионный фонд увеличится в десятки раз.  Я  думаю,  что  в этом зале никто не будет возражать,  чтобы пенсии наших пенсионеров увеличились в 10 раз.

 

     Но это  не  все.  В  программе   "Реализовать   себя"   также предусмотрен   механизм   оказания  адресной  материальной  помощи пожилым людям,  пенсионерам,  ветеранам, инвалидам, шефской помощи пожилому человеку. Это та программа, которая позволит в 1999 году, в 2000 году за  счет  шефской  помощи  налогоплательщиков  реально улучшить материальное положение более 1 миллиона пенсионеров.  А в течение  трех  лет,   выполняя   программу   "Реализовать   себя", параллельно  можно  будет  поднять  жизненный уровень пенсионеров, ветеранов, инвалидов до уровня развитых зарубежных стран.

 

     Я обращаюсь к вам,  политики,  бизнесмены,  люди доброй воли: поддержим  программу,  возьмем  под  свой  патронаж шефскую помощь пожилому человеку!

 

     ГОЛОВА. Депутат Тропін. За ним - депутат Пейгалайнен.

 

     ТРОПІН В.І.,  член  Комітету   Верховної   Ради   України   у закордонних справах і зв'язках з СНД (виборчий округ 157,  Сумська область).  Фракция коммунистов. Вчера в этом сессионном зале глава французской  делегации  грубым  образом вмешался в наши внутренние дела,  давая урок истории нашего общества с точки  зрения  Запада. Эту  историю  своей  кровью писали наши деды и прадеды,  и мы сами способны разобраться в ней,  без иностранного  вмешательства.  Тем более  что  есть неписаные законы дипломатии,  когда в аудитории с неоднозначной точкой зрения выступают с нейтральных  позиций.  Это было  самым  грубым образом попрано,  и была высказана только одна точка зрения - Запада. Поэтому ни слова не было сказано о том, что Франция  участвует  в бомбовых ударах,  которые наносятся по земле Югославии.

 

     Сьогодні, коли на багатостраждальній землі Югославії  ллються кров  і  сльози,  під  шаманські заклинання про мир та партнерство НАТО бенкетує з нагоди свого ювілею.

 

     Під керівництвом світового жандарму світ за останній  час  не змінився  на  краще,  скоріше навпаки.  На Земній кулі розквітають махровим цвітом жебракування,  хвороби та голод.  У той же час  20 відсотків  населення  Землі  з  20-25  найбільш  розвинутих  країн процвітає,  причому майже всі ці країни є членами НАТО. Отже, НАТО і  захищає  інтереси  та  ідеали  саме цих представників "золотого мільярду",  а всі інші слугують тільки  знаряддям  для  досягнення цієї мети. І не дай Боже, щоб хтось пискнув проти цього. Того, хто піде на це,  очікує  участь  сербів,  на  землі  яких  уже  місяць наглядно демонструється НАТО натовська та американська демократія.

 

     Ці дії  однозначно свідчать,  що одна країна сама надала собі право вершити суд над світовим співтовариством та ще й втягує в цю брудну  справу інші держави.  І все це подається світу під гаслом: ворог злодійськи обстрілює наші літаки,  які мирно скидають  бомби на його голови.

 

     Тому вважаємо  за обов'язок привернути увагу всього світового співтовариства до того, що відбувається на планеті останнім часом, і не давати дозволу будь-кому,  навіть дяді Сему,  вирішувати нашу долю без нас.

 

     ГОЛОВА. Депутат Пейгалайнен. За ним - депутат Кіяшко.

 

     КІЯШКО С.М.,  член Комітету Верховної Ради України  з  питань прав   людини,  національних  меншин  і  міжнаціональних  відносин (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  виборчий  блок СПУ  та  СелПУ).  Спасибо,  Александр  Николаевич.  Прошу передать слово...

 

     ГОЛОВА. Одну хвилинку. Я оголосив Пейгалайнена.

 

     ПЕЙГАЛАЙНЕН А.В.,  член Комітету  Верховної  Ради  України  з питань   державного   будівництва,   місцевого  самоврядування  та діяльності рад (багатомандатний загальнодержавний виборчий  округ, КПУ).  Фракция  Коммунистической  партии  Украины.  Прошу передать слово Кочерге Виктору Герасимовичу, товарищу по фракции.

 

     ГОЛОВА. Будь ласка.

 

     КОЧЕРГА В.Г., перший заступник голови Комітету Верховної Ради України   з   питань   законодавчого  забезпечення  правоохоронної діяльності та боротьби з  організованою  злочинністю  і  корупцією (виборчий округ

 49, Донецька область).  Я по поручению депутатов-коммунистов хочу заявить следующее.  По инициативе нашей коммунистической фракции 4 марта этого  года  было  принято  Постановление  "про  невідкладні заходи  щодо  фінансового  забезпечення  вугільної промисловості в 1999 році".  Этим постановлением правительству было дано поручение изыскать для развития и поддержания угольной отрасли 1,5 миллиарда гривень.  Как известно,  до настоящего времени  дополнительно  для этой важнейшей отрасли не выделено ни копейки.

 

     Между тем    ситуация   в   шахтерских   коллективах   крайне напряженная. Люди напряженно ожидают, что же будет и каким образом будет выполнено данное постановление.

 

     Растут долги  по  заработной  плате.  Ни  один прием народных депутатов в округе,  где есть шахты,  не обходится без того, чтобы 10-  15  человек  не  обращались  по вопросу выплаты предприятиями регрессных платежей.

 

     Шахты не могут наращивать темпы угледобычи  из-за  отсутствия средств для этих целей. Поэтому новые подготовленные лавы не могут быть оборудованы.

 

     Мы требуем,  чтобы этот  вопрос  обязательно  был  рассмотрен сегодня  (потому  что  вчера  он  был  в  повестке  дня  заседания Верховного Совета),  но с участием Премьерминистра, который должен лично  отчитаться,  почему  не выполняется важнейшее постановление Верховного Совета.

 

     И еще один вопрос.  В нашей Донецкой области большой вклад  в развал  угольной  отрасли внес бывший глава администрации Щербань. Теперь его на укрепление отправили  в  Сумскую  область.  Народным депутатом   Ивановым   подготовлен   законопроект  о  лишении  его депутатских  полномочий.  Просим  включить  в   повестку   дня   и рассмотреть сегодня и этот вопрос.

 

     ГОЛОВА. Мороз  Олександр  Олександрович.  За  ним  -  депутат Сінченко.

 

     МОРОЗ О.О.,  голова Комітету Верховної Ради України з  питань аграрної  політики  та  земельних  відносин  (виборчий  округ  92, Київська  область).  Фракція  блоку  соціалістів  і  селян  (Лівий центр).  На  запрошення  аграрників  Запоріжжя мені вчора довелося зустрітися з представниками  практично  всіх  районів  Запорізької області.  Людей надзвичайно турбує те,  що відбувається сьогодні в Югославії.  І вони  просили  висловити  своє  побажання,  аби  наш Президент,    наші    виконавчі   структури   серйозно   зайнялися відстоюванням інтересів і України,  і мирних  громадян  Югославії. Зараз не треба йти у хвості політичних подій. Сьогодні є замішання і в стані тих,  хто розв'язав цю кризу,  тому  треба  скористатися цим,  щоб  можна  було  крок за кроком її локалізувати.  Для цього треба тиснути на парламенти,  на уряди інших  держав,  намагаючись перевести цю проблему під патронат Організації Об'єднаних Націй.

 

     Недавня розмова  з  керівником парламенту Франції,  розмови з політиками,  з якими доводилося спілкуватися напередодні, говорять про  можливість  активної позиції України в цьому відношенні.  І я хотів би, щоб Борис Ілліч висловив свої міркування з цього приводу і  щоб  можна  було звернутися до Президента з приводу активізації зовнішньополітичної діяльності Української держави для  того,  щоб захистити  людей,  щоб зміцнити авторитет нашої держави і для миру та безпеки в цілому.

 

     Громадяни на  зустрічах  висловлюють  стурбованість  тим,  що парламенту  не  вдалося  подолати  вето  на  закон про мінімальний розмір пенсії.  Я вважаю, Олександре Миколайовичу, що можна було б повернутися  ще  раз  до голосування з цього приводу.  Обов'язково треба відстояти  хоч  такий,  хай  паліативний  крок  для  захисту інтересів наших людей.

 

     І нарешті таке.  Спеціалісти, керівники сільських господарств надзвичайно стурбовані тим,  що не приділяється ніякої уваги селу, що    навіть    пально-мастильні    матеріали,   які   виділяються господарствам за відповідною постановою Верховної Ради і  Кабінету Міністрів, набагато дорожчі, ніж ті, які можна придбати за кошти в комерсантів тощо.  Сьогодні не встановлюються ціни на ту продукцію і  співвідношення  в  товарному обміні,  які треба встановити саме сьогодні,  щоб не вийшло так,  що держава  ще  раз  обдере  селян, позбиткується над ними після збирання врожаю.

 

     Люди стурбовані  тим,  що  не  передбачено  ніяких коштів для компенсації витрат на соціально-культурні потреби,  що  на  випуск комбайнів фактично не виділено ні копійки, хоча в бюджеті кошти на це передбачені.

 

     І тому я ще раз наголошую  на  ініціативі,  з  якою  виступав кілька днів тому: треба розібратися, куди йдуть бюджетні кошти. Як можна створювати фонди соціального захисту,  для  яких  відривають кошти в підприємств і бюджетні кошти, зокрема на утримання апарату цих фондів?  Я думаю,  що відповідь на це питання  ми  обов'язково повинні дати під час аналізу виконання бюджету за перший квартал.

 

     Спасибі (Оплески).

 

     ГОЛОВА. Депутат Сінченко.

 

     СІНЧЕНКО С.Г.,  голова  підкомітету  Комітету  Верховної Ради України з питань національної безпеки і  оборони  (багатомандатний загальнодержавний  виборчий  округ,  КПУ).  Прошу  передать  слово Донченко Юрию Григорьевичу.

 

     ГОЛОВА. Будь ласка.

 

     ДОНЧЕНКО Ю.Г.,  перший заступник  голови  Комітету  Верховної Ради України з питань соціальної політики та праці (виборчий округ 113,  Луганська область).  Фракция коммунистов. Уважаемые народные депутаты!  Как  вам известно,  1999 год обявлен ООН годом граждан пожилого  возраста.  В  Украине  по  этому  вопросу  уже   принято множество  популистских  решений,  в  том  числе  и президентских. Проведены и продолжают проводиться  круглые  столы,  разного  рода конференции,  другие  форумы.  А  в  это  же  время  люди старшего поколения - наши деды, отцы и матери вымирают от недоедания, из-за отсутствия лекарств на лечение.

 

     В Кременском районе Луганской области

- почти 21 тысяча пенсионеров. Чтобы не занимать и не утомлять вас цифровыми  данными,  подтверждающими,  что  в  нашей  стране,  и в частности в Кременском районе,  утвердилась политика  геноцида  по отношению  к старшему поколению,  обращаем ваше внимание только на один вопиющий факт:  в районе не выплачивают пенсию  уже  более  8 месяцев!  И  никто  не  может  нам  ответить,  когда  же мы начнем регулярно получать заработанные трудом и  завоеванные  в  боях  за Родину пенсии,  хотя бы тот мизер, который назначил нынешний режим для выживания. На все запросы получаем ответ: в казне нет денег.

 

     В городе Кременная,  в селах района пенсионеры  обединяются, пишут коллективные письма к народным депутатам, Президенту о своих бедах, высказывают свои требования. А главное их требование, такое унизительное  для  человека,  отдавшего свои силы,  разум и лучшие годы для блага людей, - своевременно, то есть ежемесячно, в полном обеме, а не по частям выплачивать пенсии.

 

     Часть этих   просьб   и  требований  мы  прилагаем  к  нашему обращению:  "Учитывая безысходность голодных пенсионеров,  которые доведены  до  отчаяния  (в  районе  увеличилось количество случаев самоубийств), просим и требуем от вас: обратитесь к опыту принятия Конституции,  бюджета  1999  года  и не уходите из зала заседаний, пока не примете решения и не добьетесь  от  исполнительной  власти конкретного  ответа  на  вопрос,  когда  же  нам  погасят долги по пенсиям, по регрессным выплатам и начнут регулярно их выплачивать?

 

     Если вы,  народные депутаты,  не сможете ответить нам на этот вопрос,   то   помогите   обратиться  в  Конституционный  Суд  для привлечения к ответственности виновных в геноциде по  отношению  к героическому,  почитаемому до сих пор в народе старшему поколению. Терпение на пределе,  оно лопнуло.  Поймите,  нам так  не  хочется умирать, очень хочется еще пожить!

 

     По поручению:   председатель   Кременского  районного  совета ветеранов  Донцова,  председатель  городского   совета   ветеранов депутат Трусов".

 

     И еще один момент. Александр Николаевич! Сегодня я связался с городом Кременная.  Там фактически запрещают проводить  митинги  в честь  1  Мая.  Думаю,  такие  случаи  будут  неединичны в городах Украины. Это государственный праздник, и мы сегодня должны принять соответствующее   решение  и  потребовать  от  властей  немедленно прекратить геноцид и препятствование  проведению  государственного праздника.  Это государственное дело, и те, кто думает отсидеться, не допустить, чтобы люди высказали свое мнение, должны получить по заслугам.

 

     И последнее.     Уважаемые    товарищи!    Сейчас    выступал многоуважаемый депутат  Кононенко,  который  рассказывал,  как  он собирается   поддерживать   пенсионеров.  У  меня  на  руках  есть распечатка  результатов  голосования  по  вопросу,  связанному   с преодолением вето Президента,  наложенного на пенсионный закон. Он не принимал участия в голосовании,  как и  в  целом  его  фракция. Поэтому  это  всего-навсего фарисейство перед народом Украины и не больше.  Если вы хотите,  господин, поддержать это, то я просил бы сегодня поставить на переголосование тот вопрос, который не прошел вчера,  и предлагаю Народно-демократической  партии  и  вам  лично проголосовать за преодоление вето Президента.

 

     Спасибо (Оплески).

 

     ГОЛОВА. Депутат Асадчев. Хвилина для репліки. Будь ласка.

 

     АСАДЧЕВ В.М.,  голова  підкомітету  Комітету  Верховної  Ради України  з  питань  бюджету   (багатомандатний   загальнодержавний виборчий  округ,  НРУ).  Шановний Олександре Миколайовичу!  Я дуже вдячний вам за те,  що  ви  надали  мені  слово.  Шановні  народні депутати!  29 березня Міністерством юстиції були незаконно внесені зміни  до  статуту  Народного  руху  України.  У  зв'язку  з   цим керівництво  партії звернулося до Київського обласного суду,  який припинив ці незаконні дії.  Я б не виходив  на  цю  трибуну  і  не сповіщав би вам про це, оскільки це справді внутрішня справа нашої партії,  якщо б не ті факти,  які ми виявили в роботі Мінюсту щодо реєстрації  всіх абсолютно партій.  І я вважаю за потрібне довести цю інформацію до вашого відома.

 

     Справа в тому, що реєстрація, легалізація політичних партій у Міністерстві   юстиції   повинна   здійснюватися  за  відповідними розпорядчими документами (чи то  рішення,  чи  то  наказ),  які  б відповідали   положенню  про  Мінюст.  Але  по  жодній  партії  (я наголошую:  по жодній),  таких розпорядчих документів ні  щодо  їх реєстрації,  ні  щодо  внесення  змін до статуту немає.  І повірте мені,  що це той дамоклів меч,  який сьогодні висить над абсолютно усіма політичними партіями.

 

     Тому Народний   рух  України  буде  ініціювати  звернення  до Генеральної прокуратури щодо перевірки дій Мінюсту по  легалізації всіх  політичних  партій.  Я думаю,  що в цьому будуть зацікавлені абсолютно всі.  Відповідну інформацію ми вам ще надамо  додатково. Але  я  думаю,  що  це  повинні  підтримати всі,  оскільки те,  що сьогодні стосується  лише  Народного  руху  України,  завтра  може торкнутися будь-якої партії.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Депутат  Мангул.  Хвилина.  За ним - депутат Дашутін. Хвилина для репліки.

 

     МАНГУЛ А.І.,  член Комітету Верховної Ради України  з  питань промислової  політики  (виборчий  округ  81,  Запорізька область). Шановні колеги!  Шановні виборці!  Протягом дев'яти років юридичні особи  України  не  можуть  вирішити  питання  повернення валютних коштів,  заблокованих  на  рахунках  Зовнішекономбанку  колишнього Радянського   Союзу,   у   тому   числі   і   за   продаж  державі сільськогосподарської продукції.

 

     Я не раз звертався із  депутатськими  запитами,  працював  зі спеціалістами  з уряду та Міністерства фінансів,  вивчав документи спільної  українсько-російської  комісії  і  дійшов  висновку,  що серйозно  цією  проблемою  на  рівні  держави  ніхто не займався і нічого не зроблено.

 

     Заборгованість тільки         перед          мелітопольськими сільгоспвирбниками  сягає  1,5  мільйона доларів США.  А якщо ще й урахувати ту економічну кризу,  яка є на сьогодні  в  державі,  то вирішення  цього  питання для сільгоспвиробників є надто важливим. Заборгованість  перед  юридичними  особами  України,   які   мають заблоковані   рахунки  в  установах  цього  банку,  становить  725 мільйонів доларів США.

 

     Верховна Рада,  на мій погляд, зробила все, що було потрібно, для   законодавчого   забезпечення   розв'язання   цієї  проблеми. Відбулося п'ять засідань спільної комісії,  але жодного разу цього питання не було у порядку денному і воно не вирішено до сьогодні.

 

     Мене принаймні дивує та відповідь, яку надіслало Міністерство фінансів на мій  запит  щодо  розв'язання  цієї  проблеми.  У  ній зазначається,  що  постановою  Президії  Верховної Ради Російської Федерації від 13 січня 1992 року передбачено виплати з цього банку здійснювати  тільки юридичним особам Росії,  а також що Україна не брала  на  себе  зобов'язань   щодо   компенсації   заборгованості Зовнішекономбанку перед українськими юридичними особами.

 

     Олександре Миколайовичу,  я  думаю,  буде  справедливо,  якщо сьогодні буде дано доручення уряду підготувати  звіт  про  те,  як виконуються  нормативні  документи,  прийняті  Верховною Радою.  І просив би,  щоб ця  тема  була  темою  розмови  під  час  зустрічі парламентаріїв України і Росії.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Слово для репліки надається депутату Дашутіну. За ним

- депутат Кондратенко.

 

     ДАШУТІН Г.П.,  голова  підкомітету  Комітету  Верховної  Ради України  з  питань  екологічної  політики,  природокористування та ліквідації наслідків  Чорнобильської  катастрофи  (виборчий  округ 162,  Сумська  область).  Фракція  зелених.  Останнім  часом деякі фракції лівого  спрямування  намагаються  скомпрометувати  позицію фракції  зелених,  яка  з  перших  днів  роботи  у  Верховній Раді виважено підходить до будь-якого питання чи то соціального,  чи то економічного характеру, яке розглядається на засіданні.

 

     Стосовно ж   суто   соціальних   питань,  то  фракція  завжди намагається  знайти  можливості  для  їх   реального   фінансового забезпечення   шляхом   вишукання  реальних  джерел  фінансування, уникаючи при цьому ситуацій,  коли пропонується  прийняти  рішення без будь-якого економічного обгрунтування.

 

     На попередньому  засіданні,  голосуючи  з питання соціального захисту  ветеранів  війни,  фракція  зелених  у   повному   складі підтримала цю пропозицію. Але після того, як виявилося, що набрана кількість  голосів  не  забезпечує  подолання   вето   Президента, керівник фракції, щоб показати, що тільки його фракція вболіває за інтереси народу,  заявив,  що фракція зелених не підтримала проект постанови Верховної Ради.

 

     Вважаємо такі  дії,  коли одна фракція намагається саме таким чином завоювати титул борця за  добробут  народу,  некоректними  і популістськими. А найнеприємніше те, що іншим фракціям навішуються ярлики байдужості до інтересів людей.

 

     Позиція зелених  щодо   відносин   з   НАТО   також   зазнала перекручування  з  боку  представників  фракцій,  які  тільки себе вважають вболівальниками за долю слов'ян.

 

     Фракція зелених чекає від фракції вибачення  за  такі  дії  і вимагає припинити дезінформувати виборців.

 

     ГОЛОВА. Депутат Кондратенко.

 

     КОНДРАТЕНКО А.І.,  член  Комітету  Верховної  Ради  України з питань економічної політики,  управління  народним  господарством, власності   та   інвестицій   (багатомандатний   загальнодержавний виборчий округ,  КПУ).  Дякую,  Олександре  Миколайовичу.  Фракція комуністів.  Шановний  Олександре  Миколайовичу!  Шановні  народні депутати! Немає потреби доводити, що принципова позиція комуністів у питанні захисту прав ветеранів Великої Вітчизняної війни - це не популізм,  а веління серця,  совісті,  синівський обов'язок  перед тими,  хто  ціною  свого життя і здоров'я створив умови для нашого нормального життя, а сьогодні став старцем.

 

     Я бачу очі своїх земляків-кіровоградців -  учасників  Великої Вітчизняної  війни,  які  чекають  від  Верховної Ради хоч якихось позитивних  заходів  у  справі  захисту  їх  людських   прав,   їх безрадісної старості.

 

     Серед них  Кузнєцов  -  учасник  фінської  кампанії,  учасник бойових дій 1941-1945 років,  у якого вже давно копійчини  в  хаті немає.

 

     Що я  скажу  Михайлу  Івановичу  Куропятнику,  який усю війну провоював на бойових кораблях Балтійського флоту,  закінчив  війну на  Далекому  Сході  і залишився сьогодні нікому не потрібним?  Що сказати тисячам їм подібних?  Що ви скажете, шановні колеги, таким же своїм землякам?

 

     Я прошу вас,  шановний Олександре Миколайовичу, всіх народних депутатів ще раз  сьогодні  поставити  на  голосування  Закон  про статус   ветеранів  війни,  тому  що  повернення  до  нього  після травневих свят не дасть змоги ветеранам  по-людськи  відзначити  9 травня - День Перемоги цього року - року людей похилого віку. А чи всі вони доживуть до наступного Дня Перемоги (нехай  вибачать,  це болюче питання, ми прекрасно розуміємо)?

 

     Тож давайте   подолаємо  вето  Президента,  зробимо  скромний подарунок нашим ветеранам.  І нехай переможців не буде у Верховній Раді,  нехай  переможе  здоровий  глузд  і наші кроки до наведення порядку в  Україні,  до  відбудови  зруйнованої  та  сплюндрованої держави.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Спасибі.

 

     Шановні колеги!   Прошу   уваги.  Внесено  пропозицію  внести сьогодні до порядку денного два питання - про  закони  про  статус ветеранів війни і про пенсійне забезпечення, нам потрібно подолати вето.

 

     Пропоную внести до порядку денного. Ставлю на голосування.

 

     "За" - 204.

 

     Голосуємо.

 

     "За" - 226.

 

     Рішення прийнято.

 

     Народний депутат Удовенко вносить пропозицію про включення до порядку денного проекту Закону про ратифікацію Європейської хартії регіональних мов або мов меншин.

 

     Прошу підтримати.

 

     "За" - 225.

 

     Прошу, підтримайте,  будь ласка. Голосуємо. Людмило Павлівно, голосуйте.  Гарна Україна - хороша справа,  але ви голосуйте, будь ласка,  а не прогулюйтеся по залу. А то приходять до залу, наче на прогулянку. Ви сідайте, будь ласка, на робоче місце.

 

     "За" - 249.

 

     Рішення прийнято.

 

     Шановні колеги!   По  всіх  тих  запитах  і  пропозиціях,  де потрібно дати доручення, ми це зробимо.

 

     Народним депутатом  Кочергою  внесено   пропозицію   стосовно депутата  Щербаня.  У  нього  є  ще  час  подати заяву так,  як це потрібно згідно  із  Регламентом  і  Конституцією.  Якщо  народний депутат  Щербань не подасть заяву,  тоді ми вчинимо так,  як слід, звернувшись до суду. Тут питань немає.

 

     Стосовно шахтарів.  Учора і сьогодні вранці у мене  відбулася розмова  з  Прем'єрміністром.  Валерій  Павлович повідомив,  що 40 процентів (я про це  говорив  на  засіданні  Погоджувальної  ради) щоденних   надходжень   до   бюджету  спрямовується  на  погашення заборгованості перед шахтарями.  Якщо виникають якісь питання,  то Валерій Павлович згоден зустрітися з депутатами, сісти, як кажуть, і розібратися, запросивши також міністра вугільної промисловості і міністра фінансів.  Коли ви скажете,  будь ласка,  ми таку зустріч проведемо.

 

     Я прошу,  не коментуйте. Мені не потрібні помічники. Ви маєте сидіти і працювати, а не викрикувати щось із залу.

 

     Шановні колеги!   Депутати  Мороз  і  Донченко  запропонували переголосувати сьогодні пропозицію про подолання  вето  Президента на Закон про пенсійне забезпечення.

 

     Ставлю цю пропозицію на голосування. Будь ласка.

 

     "За" - 221.

 

     Голосуємо.

 

     "За" - 224.

 

     Депутат Єльяшкевич   не   встиг  проголосувати.  Будь  ласка, голосуємо.

 

     "За" - 225.

 

     Проголосуйте, будь ласка. Не розмовляйте, голосуйте.

 

     "За" - 235.

 

     Рішення прийнято.

 

     Шановні колеги!  Нам потрібно проголосувати проект Закону про металобрухт у другому читанні,  затвердити його в цілому.  Я прошу підтримати.  Ставлю на голосування проект Закону про мателобрухт у цілому.

 

     "За" - 133.

 

     Є запитання?  Повернемося до його розгляду? Будь ласка (Шум у залі).

 

 

 

 Шановні колеги!  У  нас  є  затверджений порядок денний.  Спочатку проголосуємо перехідні проекти,  а потім я поставлю на голосування закони про пенсійне забезпечення, про статус ветеранів і так далі.

 

     Будь ласка, доповідайте.

 

     МАТВІЄНКОВ С.А.,  голова  підкомітету Комітету Верховної Ради України з питань промислової політики (виборчий округ 55, Донецька область). Для того чтобы вы вникли в суть вопроса о металлоломе, я хочу несколько слов  сказать  и  обяснить  вам,  что  же  сегодня происходит, сделать, так сказать, небольшой экскурс.

 

     В 1995  году  у  нас  в государстве были введены определенные правила игры в этом бизнесе.  Как сегодня работают предприятия? На основании   Закона   о  предпринимательстве  предприятие  получает лицензию,  регистрирует свою деятельность в  Министерстве  внешних экономических  связей  и  осуществляет  свою  деятельность  как на внутреннем, так и на внешнем рынке металлолома.

 

     В прошлом году действовали 1 тысяча 940 лицензий,  разрешающих работать с черным ломом, и 1 тысяча 350 лицензий - с цветным ломом. Можете себе представить, что это такое и каким образом можно регулировать и контролировать этот рынок.

 

     Это довольно  выгодный бизнес.  На сегодняшний день те точки, которые расположились вокруг заводов,  принимают  лом  по  цене  7 копеек  за  килограмм.  То  есть  1  тонна  лома стоит 70 гривень, реализуется же она по цене 60-70 долларов.  Вопрос только  в  том, где брать лом. Металлофонд страны уменьшается из года в год. Я уже говорил в прошлом докладе,  что внутреннего рынка  металла  нет  - машиностроение   стоит,   станкостроение   стоит,  практически  90 процентов продукции металлургии вывозится за рубеж.  Путь  один  - разобрать  имеющееся  оборудование либо увести у металлургов часть оборотного лома.  По этому пути в общем-то  сегодня  и  идут,  что привело  к  кризису,  который возник в государстве и ощущается,  я думаю, каждым депутатом во время пребывания в округе.

 

     У энергетиков    разбираются    линии    электропередач,    у железнодорожников  -  концевые  пути.  Тянут  буквально все.  Если предприятие вывело по каким-то причинам из  эксплуатации  основные фонды, то запустить эти фонды потом практически невозможно, потому что  они  тут  же  разбираются.   В   результате   такого   метода хозяйствования  мы  пришли  к таким цифрам.  Если в 1995 году наша страна экспортировала 300 тысяч тонн лома,  то уже в прошлом  году на экспорт отправлено 3 миллиона 300 тысяч тонн лома.  Вдумайтесь, это больше, чем в 10 раз. Аналогичная ситуация и по цветному лому. Если  в  1995  году  мы экспортировали всего 13,5 тысячи тонн,  то сегодня экспортируем более 200 тысяч тонн.

 

     Приведу вам такие  цифры.  Общий  обем  переработки  лома  в стране составляет около 5 миллионов тонн. Из них 3,3 миллиона тонн было отправлено за рубеж.  Потребность нашей металлургии - порядка 4 миллионов тонн. Отсюда и вывод: мартены гудят, конвертеры гудят, идет перерасход газа, электроэнергии, кокса и прочего сырья.

 

     Приведу еще один пример.  На 20 миллионах тонн стали, которые мы выплавляем, перерасход чугуна составляет около 1 миллиона тонн, кокса - 1,1 миллиона тонн,  железорудного концентрата  -  около  3 миллионов  тонн и так далее.  Куда это девается?  Это один вопрос. Второй вопрос:  куда же мы везем лом,  куда сбываем?  На восток, в частности в Турцию. В те страны, которые являются основными нашими конкурентами на рынке металлов.  То есть мы  сами  рубим  сук,  на котором сидим.  Мы создаем им благоприятную почву,  для того чтобы они могли вытеснять нас с внешних рынков металлов.

 

     Если вчера наших металлургов  обвиняли  в  том,  что  они  не платят  за  лом,  и  экспортеры  вынуждены  были,  для  того чтобы существовали  их  фирмы,  искать  сбыт  за  рубежом,  то  сегодня, извините,  металлурги  делают предоплату и бегают,  чтобы получить лом.

 

     Действительно, вопрос с металлофондом страны очень серьезный. Завтра  мы  столкнемся  с  проблемой,  когда  вынуждены  будем  по баснословным  ценам   завозить   этот   лом   из-за   рубежа   как стратегическое сырье,  для того чтобы "накормить" одну из основных наших  индустриальных   баз   -   металлургию.   Но   это   только экономическая сторона проблемы.

 

     Есть в  этом  деле  еще  и  социальная  сторона.  По  обемам наносимого вреда лом эквивалентен локальному конфликту.  Я  других слов не нахожу, поскольку в этом деле гибнут люди. Людей снимают с троллей,  вынимают  из   работающего   оборудования.   Разрушаются основные  фонды,  вырубаются  кабели.  Наносится  моральный ущерб. Понимаете,  в это дело привлекают  детей!  Я  когда  занимался  на комбинате этим вопросом,  то видел довольно жуткие картины,  когда 10-12-летних ребят снимали с  троллей,  вытаскивали  из  колодцев, градирен. Ради того чтобы заработать гривню, две, три, они, рискуя жизнью, разбирают оборудование.

 

     В сложившейся   ситуации    просто    необходимо    поставить экономический заслон,  чтобы покончить с тем беспределом,  который творится.

 

     Что предлагает комитет?  Прежде всего мы  вводим  определение лома как стратегического сырья. Вводим понятие "специализированных предприятий  и  их  филиалов",  оговаривая  условия  их  работы  и требования   к  ним,  чтобы  избежать  возникновения  предприятий, которые,  получив лицензию, принимают на работу 5- 10 человек, эти люди работают в разных регионах, живут вокруг крупных промышленных предприятий,  занимаясь  приемом,  скупкой  и  реализацией   лома. Законопроект устанавливает существовавшее ранее деление на бытовой и промышленный лом,  вводит запрет на прием промышленного лома  от физических   лиц,  упорядочивает  работу  с  ломом  в  возникающих воинских частях.  Предусмотрено, что его утилизация осуществляется только на отечественных предприятиях.

 

     Как я   уже   говорил,   вводится   система  государственного регулирования работы с ломом. Это запрет экспорта цветного лома, а также  в зависимости от конюкнктуры рынка квотирование или полный запрет на экспорт черного лома.

 

     Предусмотрено ряд  мер  по  ограничению   вывоза   подвижного состава,  плавсредств,  военной  техники,  потому что зачастую под видом экспорта лома вывозится нормальное оборудование.

 

     Законопроектом определяются меры  по  защите  государства  от ввоза  экологичеки  грязного  лома,  определяются  мероприятия  по защите окружающей среды.

 

     Кроме того, мы прекрасно понимаем, что здесь нужны не только, так  сказать,  запретительные  меры,  но  и  экономические рычаги. Комитет  подготовил  предложение,  которое  мы  внесем   на   ваше рассмотрение,  чтобы  отменить  возврат НДС с операций по экспорту лома.

 

     Я думаю,  будет также правильно,  если мы введем обязательное отчисление в Пенсионный фонд в размере около 1 процента прибыли от реализованного на экспорт металлолома. Эти предложения в ближайшее время будут внесены нашим комитетом в зал.

 

     Уважаемые депутаты!  Мы  рассматриваем  сегодня очень важный, жизненно необходимый законопроект.  Ситуация усугубляется с каждым днем.   Если   ее   не   изменить,  местные  советы,  руководители предприятий уже  не  в  силах  будут  сдержать  натиск  несунов  и расхитителей.   Под   топор   и  резак  пойдет  еще  сохранившееся оборудование,  а наша металлургия окажется без основного  сырья  и вынуждена  будет завозить его из-за рубежа по баснословным для нас ценам.

 

     Учитывая это,  Комитет  по  вопросам  промышленной   политики убедительно просит вас принять данный законопроект.

 

     ГОЛОВА. Шановні колеги! Давайте розглянемо поправки.

 

     Поправка 2. Депутате Бондаренко, є зауваження?

 

     МАТВІЄНКОВ С.А.   Это  юридический  термин,  нет  смысла  его менять.

 

     ГОЛОВА. Немає.

 

     Поправка 20. Ковалко Михайло Петрович не наполягає.

 

     Поправка 23. Депутат Гінзбург не наполягає.

 

     МАТВІЄНКОВ С.А. Мы обсуждали это в комитете.

 

     ГОЛОВА. Поправка 28. Депутат Бондаренко не наполягає.

 

     Поправка 32 також депутата Бондаренка.

 

     МАТВІЄНКОВ С.А.  Тут порядок определен законом. Мы в комитете рассматривали этот вопрос, он согласился.

 

     ГОЛОВА. Поправка 44 депутата Бондаренка.

 

     МАТВІЄНКОВ С.А.  Здесь  он  тоже  согласен.  Тот,  кто выдает лицензию, имеет достаточно специалистов, чтобы определять уровень.

 

     ГОЛОВА. Поправка 48. Депутат Бондаренко погоджується.

 

     Поправка 49. Юрій Борисович Крук погоджується.

 

     Поправка 50. Юрій Борисович теж погоджується.

 

     Поправка 57 депутата Бондаренка.

 

     МАТВІЄНКОВ С.А. Мы согласовали с ним этот вопрос.

 

     ГОЛОВА. Поправка 63 врахована частково.

 

     Депутат Баулін. Будь ласка.

 

     БАУЛІН П.Б.,  член Комітету Верховної Ради України  з  питань свободи   слова  та  інформації  (виборчий  округ  76,  Запорізька область).  В своей поправке 63 я предлагал запретить экспорт  лома цветных  металлов.  Как  учел это комитет:  "Забороняється експорт металобрухту кольорових металів та їх сплавів і зливків..."

 

     То есть получается,  что цветная металлургия Украины не будет иметь   возможности   экспортировать   цветные  металлы,  например Запорожский алюминиевый комбинат или титаномагниевый комбинат.

 

     Поэтому я предлагаю либо оставить в той редакции,  которую  я предложил:  "заборонити  експорт металобрухту кольорових металів", либо после слов "та їх сплавів  і  зливків"  добавить:  "за  умови відсутності  сертифіката  якості,  наданого  лабораторією,  що має державну  атестацію".  Усі   металургійні   комбінати   кольорової металургії такі лабораторії мають.

 

     МАТВІЄНКОВ С.А.   С   этим   можно   согласиться,   Александр Николаевич.  Мы  исходили  из  того,  что  на  сегодня  существует множество   кустарных  тигельных  печей,  в  которых  переплавляют металл. Я думаю, что с таким вариантом можно соглашаться.

 

     ГОЛОВА. Шановні колеги!  Я прошу підтримати  поправку  63.  І комітет погоджується з цією поправкою. Будь ласка, голосуємо.

 

     "За" - 113.

 

     Що, не підтримуєте поправки?

 

     МАТВІЄНКОВ С.А.  Комитет  просит  поддержать,  потому что тут достаточно рычагов,  чтобы прикрыть экспорт лома,  а речь  идет  о готовой   продукции,  о  переработанных  слитках,  соответствующих стандартам и гостам.  Тем более что есть  такие  предприятия,  как "Интерсплав", Запорожский алюминиевый комбинат. Поэтому есть смысл поддержать.

 

     ГОЛОВА. Підтримайте,  будь  ласка.   Голосуємо.   Голосується поправка 63 депутата Бауліна.

 

     "За" - 131.

 

     Поправка 70 депутата Гінзбург.

 

     МАТВІЄНКОВ С.А. Мы по смыслу учли здесь все.

 

     ГОЛОВА. Депутат Гінзбург. Будь ласка.

 

     ГІНЗБУРГ О.П.,  член Комітету Верховної Ради України з питань промислової політики (багатомандатний  загальнодержавний  виборчий округ,  КПУ).  Фракция коммунистов.  Я хотела бы сказать по поводу моей   поправки   70.   Когда   рассматривался   проект    закона, предлагалось, чтобы сбором государственного металлолома занимались коммерческие структуры.  По этому поводу мнения разошлись.  К тому же,   по  какой  цене  они  должны  были  сдавать  государственный металлолом?

 

     У меня было такое дополнение:  пусть  они  занимаются  сдачей бытового   металлолома.   При   рассмотрении   этого  вопроса  мое предложение было учтено в другом пункте,  где говорится  о  выдаче лицензий.

 

     МАТВІЄНКОВ С.А. Так, доповнення це враховане.

 

     ГОЛОВА. Спасибі.

 

     Поправка 80 депутата Кушніра відхилена. Він погоджується.

 

     Поправка 83 також депутата Кушніра, у ній ідеться про те, щоб вилучити другий абзац статті 10, відхилена. Депутат погодився.

 

     Поправка 89 депутата Безсмертного. Він погодився.

 

     Поправка 96 депутата Кулика. Депутат погодився.

 

     Поправка 97 депутата Безсмертного. Погодився.

 

     Поправка 99 депутата Бондаренка.

 

     МАТВІЄНКОВ С.А.  На  заседании  комитета  мы  обсудили   этот вопрос. Депутат согласился.

 

     ГОЛОВА. Поправка 100 депутата Гінзбург. Будь ласка.

 

     ГІНЗБУРГ О.П.  Фракция  коммунистов.  Почему возник вопрос по статье 13? Когда рассматривался проект Государственного бюджета на 1999  год,  в  доходной  части  не  учитывались  доходы от продажи металлолома за границу. Вообще не было такой строки.

 

     Поэтому и тогда, и сейчас при подготовке этого проекта закона я предлагала статью 13 дополнить словами:  "організовує і здійснює контроль за операціями з металобрухтом та надходженням коштів  від реалізації металобрухту".

 

     Я хочу  дополнить еще.  Сегодня утром по киевскому радио была информация о том,  что школьники сдают в утилизацию макулатуру, от чего бюджет получает 36 миллионов гривень.  И я удивляюсь,  почему не может быть доходов от продажи металлолома за  границу  в  таком большом количестве,  как мы сегодня имеем?  Поэтому я настаиваю на своей поправке и считаю, что министерство, которое дает разрешения на реализацию металлолома, должно также контролировать поступления в бюджет от его реализации.

 

     МАТВІЄНКОВ С.А.  Мы внимательно рассмотрели все замечания,  в том числе это. При этом мы исходили из таких позиций. Прежде всего действует система поступления средств от любых видов деятельности, есть форма налогов. Это первое.

 

     Второе. Действительно, должны быть какие-то рычаги влияния на этот бизнес.  Мы предложили отменить возврат НДС.  Кроме того, мы, как уже говорилось,  выходим с предложением:  установить 1 процент отчислений от  реализации  любого  экспортируемого  металлолома  в Пенсионный фонд. И, я думаю, в таком варианте можно согласиться. А предложение делать обязательные платежи -  это  не  норма  данного закона.

 

     ГОЛОВА. Ви наполягаєте на своїй поправці?

 

     Ставлю на голосування поправку 100 депутата Гінзбург.

 

     "За" - 93.

 

     Поправка 101   депутата   Вітренко.   Будь   ласка,   Наталіє Михайлівно.

 

     ВІТРЕНКО Н.М.,  член Комітету Верховної Ради України з питань економічної політики, управління народним господарством, власності та інвестицій (виборчий округ

 160, Сумська область). Фракція Прогресивної соціалістичної партії України.  Ви фактично відхилили всі три мої поправки - 101,  103 і 104.  Зміст  поправок  полягає в тому,  що потрібно чітко виписати склад уповноваженого органу.  Цей проект закону непоганий, але він дає великі повноваження Кабінетові Міністрів.

 

     У статті   4   Кабінет   Міністрів   навіть  складає  перелік побутового металобрухту.

 

     У статті 12 Кабінет Міністрів вирішує всі питання  квотування і експорту.

 

     Хто ж  це  буде вирішувати?  Тут записано дуже розпливчасто - Міністерство промислової політики. Це неприпустимо!

 

     Я наведу приклад,  зрозумілий усім.  Що являє собою  сьогодні Державтоінспекція?  Такий орган має бути,  і він потрібен.  Але не виписаний закон,  не передбачено покарання за  перевищення  в  цій сфері  службових  повноважень,  не  розписані  штрафи.  І  в  що ж перетворилася,  Державтоінспекція?  У  державний  бандитизм.  Вона сьогодні знущається з абсолютно всіх водіїв!

 

     У моїй  поправці  104  виписано,  як  формувати уповноважений орган.  Я пропоную створити його з семи осіб:  міністр промислової політики  України;  заступник  начальника управління маркетингу та вторинних  металів;  два   представники   директорського   корпусу державних  підприємств;  два представники посередницьких структур; представник  Державної  податкової  адміністрації.  Вони  були   б відповідальні    за   вирішення   всіх   проблем,   пов'язаних   з металобрухтом.

 

     Ви ж це все скасували і  перетворили  цей  проект  закону  на придаток  до  сьогоднішнього  Кабміну,  щоб  він сам вирішував усі питання щодо металобрухту.  Це сьогодні золоте дно в Україні! Тому законопроект у такому вигляді, як ви пропонуєте, не буде прийнятий залом,  бо депутати розуміють, що не можна нинішньому уряду давати такі  неконтрольовані  надвеликі повноваження.  Ось що ви зробили, відхиливши всі три мої пропозиції.

 

     МАТВІЄНКОВ С.А. Понятно. Наталия Михайловна, я в глубине души где-то с вами согласен.

 

     Но, во-первых, можно ли сегодня оставить все то, что творится с металлоломом?  Поэтому нужно сделать первый шаг  к  тому,  чтобы положить этому конец.  А во-вторых, мы уже ходили вокруг да около, создавая какието дополнительные структуры. Суть вот в чем: дело не в  том,  какой  орган будет контролировать,  а в том,  какая будет ответственность у лиц, выполняющих эти обязанности.

 

     Далее. Каковы предусмотрены контроль  и  ответственность?  Мы перерабатываем  5  миллионов  тонн металла,  из которых 4 миллиона потребляет отечественная металлургия.  Так извините,  если Кабинет Министров  дает  квоты  на 3,  5 миллиона тонн,  то мы,  наверное, вправе спросить у главы этого  подразделения:  а  как  жить  нашей металлургии?  Или  если  у  нас 5 миллионов тонн собирается,  то 4 оставлять здесь, а 1 миллион отдавать туда (Шум у залі).

 

     Мы просто    распределили    ответственность,    исходя    из существующей     законодательной    базы.    Создавать    какие-то дополнительные  структуры...  А  где  гарантия   того,   что   эти дополнительные  структуры  не станут кормушками?  Что предлагаемый вами орган не станет такой же кормушкой, как и Кабинет Министров?

 

     Я еще раз повторяю: нужно создать такую систему спроса, чтобы неповадно  было  запускать  руку  в  государственный  карман.  Это главное.  Поверьте, мы очень внимательно изучили ваши предложения, но считаем, что эта дополнительная структура ничего не даст.

 

     ГОЛОВА. Наталіє   Михайлівно,  ви  наполягаєте  на  поправці? Ставлю поправку 101 на голосування. Прошу голосувати.

 

     "За" - 68.

 

     Поправка 104 депутата Вітренко.

 

     Поправка 106 депутата Бондаренка. Депутат погодився.

 

     Поправка 118 депутата Ковалка. Депутат погодився.

 

     Поправка 121 депутата Гінзбург.  Будь ласка,  слово надається депутатові Гінзбург.

 

     ГІНЗБУРГ О.П.   Фракция   коммунистов.   Уважаемый  Александр Николаевич!  Уважаемые   депутаты!   Это   очень   важный   закон. Правительство  и  Президент  могли  бы  навести порядок и положить конец этому беспределу,  но понимая,  что этого не будет  сделано, необходимо   принять   этот  проект  закона.  Фракция  коммунистов понимает его важность и будет за него голосовать.

 

     Однако ситуация,  которая сложилась сегодня  в  зале,  скорее всего  вызвана  тем,  что  не  проголосованы  законы  о пенсионном обеспечении и о помощи ветеранам.  Поэтому дальнейшее  обсуждение, по-видимому, не имеет смысла.

 

     Сегодня утром было передано постановление Кабинета Министров, принятое по поручению Президента,  всем ветеранам выделить  по  20 гривень ко Дню Победы.  Получается, что "ви тут голосуєте, а я вже дав таке доручення".  На это есть деньги,  а на то, что мы сегодня просим, - нет.

 

     И еще  у  меня  есть  одно  замечание.  Мне кажется,  что мой коллега депутат из Сумской области уважаемый мною Дашутин Григорий Петрович об этом знал еще вчера,  поэтому фракция зеленых вчера за проект и не голосовала.

 

     Я прошу вопрос с обсуждения снять,  потому что  такой  важный проект закона не может быть проголосован, а он очень нужен.

 

     Спасибо большое.

 

     МАТВІЄНКОВ С.А.  Что  я  могу сказать?  Этот закон раскрывает источник пополнения конкретных бюджетных средств,  он - конкретный заслон тому беспределу,  который сегодня творится.  Это конкретная попытка навести порядок,  создать нормальные  условия  для  работы одной   из  основных  отраслей  промышленности,  которая  дает  45 процентов  валютных  поступлений,  покрывает  26  процентов   всех валовых  затрат.  А  мы  сегодня  гудим  мартенами и конверторами, перерасходуя кокс,  газ,  электроэнергию,  гатим деньги в  воздух! Наши  металлургические  комбинаты  всегда были основным источником пополнения бюджета и должны им  быть.  И  если  этот  законопроект сегодня будет принят, то это будет вкладом в пополнение бюджета.

 

     А что касается конкретно этой поправки, Александр Николаевич, то мы  записали  более  лаконично:  "перевіряти  додержання  вимог законодавства   України,   що   регулює   здійснення   операцій  з металобрухтом; одержувати від суб'єктів підприємницької діяльності з    металобрухтом    необхідні    дані   про   дотримання   вимог нормативно-правових   актів   під   час    збирання,    заготівлі, транспортування,  переробки..."  Поэтому то,  что предлагала Ольга Петровна, мы вобщем-то по смыслу учли.

 

     ГОЛОВА. Ольго   Петрівно,   ви   наполягаєте   на   поправці? Погоджуєтеся, гаразд.

 

     Шановні колеги,  я прошу підтримати в цілому цей законопроект і проголосувати його з урахуванням поправок, по яких ми пройшлися. Ні, одну секунду.

 

     Будь ласка, слово надається депутату Тищенку.

 

     ТИЩЕНКО П.В.,  член  Комітету Верховної Ради України з питань промислової політики (багатомандатний  загальнодержавний  виборчий округ,  КПУ).  Спасибо.  Александр Николаевич, возле моей поправки 127 написано:  "враховано в новій  редакції".  Однако  здесь  есть различие между тем, что предлагал я и что написано в окончательном варианте.

 

     Я предлагаю абзац пятый статьи 15 изложить в такой  редакции: "Місцеві    органи    виконавчої   влади   та   органи   місцевого самоврядування  у  разі  виявлення  порушень   правил   здійснення операцій   з  металобрухтом  мають  право  призупинити  діяльність суб'єктів   підприємництва..."   А   в   окончательном    варианте предусмотрено  только  извещать  об этом Министерство промышленной политики. Я же предлагаю написать: "і призупинити діяльність".

 

     Дело в  том,  что  имеются  случаи,  в  частности,   ко   мне обратились  из Песочина,  когда эти вот деятели буквально поощряли молодых парней воровать бытовой лом  у  людей,  а  местные  органы власти  не  в состоянии ничего сделать.  Мне пришлось обращаться в милицию с запросом, чтобы навести порядок.

 

     Поэтому если  оставить  так,  как  в  окончательном  варианте комитет предлагает, то пока будет решаться вопрос о принятии мер в Министерстве промышленной политики, беспредел будет продолжаться.

 

     Я настаиваю,  чтобы  все-таки  местные  органы  власти  имели возможность приостановить деятельность таких вот предпринимателей. А затем уже - решение Министерства промышленной политики.  Поэтому я предложил бы проголосовать за этот вариант.

 

     МАТВІЄНКОВ С.А. На заседании комитета мы внимательно обсудили это предложение,  оно вызвало много  споров.  Мы  ставили  его  на голосование.

 

     Аргументы "за"  вы слышали.  Аргументы "против" были примерно такие.  Во-первых,  на сегодня  в  этом  проекте  закона  заложено достаточно рычагов для того, чтобы автоматически ликвидировать все вот  эти  "хатинки",  о  которых  я  говорил.   Вводится   понятие специализированного предприятия.

 

     Во-вторых, здесь  предусмотрено  достаточно рычагов для того, чтобы      приостановить       деятельность       недобросовестных предпринимателей. Но самый главный аргумент - что совет может быть использован как средство недобросовестной конкуренции или шантажа. Кстати,  это  тоже не стоит исключать.  К тому же это противоречит Закону о предпринимательстве.

 

     Поэтому большинством голосов комитет принял решение  все-таки записать  в  такой  редакции:  "Місцеві органи виконавчої влади та органи  місцевого  самоврядування  у   разі   виявлення   порушень ліцензійних  умов здійснення операцій з металобрухтом повідомляють про це Міністерство промислової політики України  для  вжиття  ним відповідних заходів". Министерство промышленной политики обязано в соответствии с существующим законодательством в определенный  срок принять решение и дать ответ.

 

     ГОЛОВА. Ви погоджуєтеся? Депутат Тищенко погодився.

 

     МАТВІЄНКОВ С.А. Можно я перед голосованием скажу?

 

     ГОЛОВА. Будь ласка.

 

     МАТВІЄНКОВ С.А.   Перед  голосованием  я  хотел  бы  еще  раз обратиться ко всем в зале  -  к  левым,  правым,  центристам.  Над внесенным  законопроектом  мы  работали очень много и плодотворно. Работали все - и коммунисты, и социалисты, и НДП, и Рух.

 

     Это проект закона,  не буду утверждать,  что он доскональный, но он действительно отвечает всем требованиям.  Может быть,  у нас не хватило опыта,  не хватило  каких-то  знаний,  но  мы  пытались предусмотреть  все,  чтобы навести порядок в этой отрасли.  Дальше оттягивать его принятие нельзя.

 

     Я уже говорил о том,  что мы находимся  на  грани  конфликта, идет, что называется, локальная война в нашем государстве. Поэтому я обращаюсь к вам с просьбой положить конец этой локальной войне и создать нормальные условия для работы нашей промышленности,  чтобы в конце концов пополнить бюджет.

 

     Мы очень хорошо  за  последнее  время  научились  отнимать  и делить.  Пора  нам  уже  учиться  прибавлять  и умножать.  Давайте сделаем первый шаг по этому пути.

 

     ГОЛОВА. Спасибі. Шановні колеги, я просив би підтримати даний проект    закону   з   урахуванням   проголосованих   поправок   і проголосувати закон у цілому.  Будь ласка,  я ставлю цю пропозицію на голосування.

 

     "За" - 122.

 

     Я хочу запитати депутатів:  у чому річ?  Ми працюватимемо чи, може,  розійдемося по домівках на канікули,  хоча б  на  30  днів? Якраз цього часу - 30 днів - за Конституцією,  вистачить для того, щоб повернутися працювати на попереднє  місце  роботи.  Навіщо  ми голову морочимо собі й людям?

 

     Я ставлю  на  голосування  пропозицію  про  те,  щоб поіменно проголосувати цей проект.

 

     "За" - 118.

 

     Ставлю на голосування в поіменному режимі проект  Закону  про металобрухт у цілому.

 

     "За" - 140 (Шум у залі).

 

     Шановні колеги, я ще раз вас прошу: давайте працювати.

 

     ----------

 

     Я ставлю  на  голосування  проект  Постанови  про  пропозиції Президента  України  до Закону України про внесення змін до Закону України  про  статус  ветеранів  війни,  гарантії  їх  соціального захисту  (подолання  вето).  Проект  постанови  внесено  народними депутатами - членами Комітету у справах пенсіонерів,  ветеранів та інвалідів.

 

     Голосуємо в поіменному режимі.

 

     "За" - 236.

 

     ----------

 

     Ставлю на  голосування  проект  Постанови,  внесений  членами Комітету  у  справах  пенсіонерів,  ветеранів  та  інвалідів,  про пропозиції  Президента України до Закону України про внесення змін до Закону України  про  пенсійне  забезпечення  (подолання  вето). Голосуємо в поіменному режимі.

 

     "За" - 254.

 

     Висвітіть результати по фракціях.

 

     За: комуністи - 120 із 120; НДП - 9 із 24; Народний рух - 2 з 12;  соціал-демократи - 7 із 14;  "Відродження регіонів" - 3 з 19; "Батьківщина" - 20 із 20; соціалісти - 23 з 24; зелені - 14 із 18; "Громада" - 14 із 15; "Незалежні" - 8 із 8; Рух - 0 із 7; "Трудова Україна" - 4 з 11;  селяни - 11 із 12; прогресивні соціалісти - 12 із 12; "Реформицентр" - 1 із 7; позафракційні - 6 із 7.

 

     Будь ласка, слово надається депутату Донченку.

 

     ДОНЧЕНКО Ю.Г.  Фракция  коммунистов.  Уважаемые  коллеги   из Народного   руха  Украины!  Я  повторяю  это  для  вас.  Я  сейчас разговаривал на эту  тему  с  Игорем  Рафаиловичем  Юхновским,  он согласился.  Сегодня  утром  я  позвонил в Министерство социальной защиты и попросил подтвердить слова,  о которых я  говорил  вчера. Согласно статье 6 Закона о статусе ветеранов войны,  если участник боевых действий - вояк ОУНУПА реабилитирован судом согласно Закону о жертвах политических репрессий в Украине,  то он получает статус участника боевых действий.  Сегодня,  не голосуя за этот закон, вы лишаете  тех  людей,  которые добились в западных областях Украины такого статуса, возможности получить помощь. Я не могу понять, чем вызвано  ваше  упрямство.  Все остальное,  что вы предлагаете,  не регулируется законодательством.  Получается,  что вот так  просто, скажем, завтра придет человек и скажет: "Я воевал" - не важно где, и ему должны дать помощь. За что?

 

     Поэтому я еще раз напоминаю,  что есть  нормы  закона,  и  мы должны их выполнять. Поддержите своих же избирателей.

 

     ГОЛОВА. Депутат Кочерга.

 

     КОЧЕРГА В.Г.   Фракция   коммунистов.   Уважаемый   Александр Николаевич!  Уважаемые народные депутаты!  Я хочу зачитать одно из писем, которые я получил. Думаю, что по этим вопросам обращаются и к вам.

 

     Вот письмо:  "Уважаемые товарищи депутаты, наши избранники! К вам обращаемся мы,  люди старшего поколения, ветераны войны города Димитрова Донецкой области.  До каких пор будут ухудшаться условия жизни?  Нам на старости лет приходится испытывать такие трудности, какие мы не испытывали на протяжении всей нашей жизни.  Было очень трудно  во  время  войны  и после ее окончания было тяжело.  Но мы терпели и верили в то,  что жизнь будет улучшаться. И мы дождались этого.  Вырастили  своих  детей,  дали  им  образование.  На  свою старость отложили,  да и на смерть тоже.  Сейчас же  нас  ограбило наше   родное   правительство:  заморозило  все  наши  сбережения, медицинское  обслуживание  сделало  платным,  пенсии  дало   самые минимальные.  Этих  пенсий  даже на хлеб не хватает у некоторых из нас.

 

     Таким образом,  идет  планомерное   истребление   народа,   в особенности  старшего  поколения.  Хоронить  покойников не на что. Уважаемые  товарищи  депутаты,  помогите  нам.  На  вас  последняя надежда".

 

     Уважаемые товарищи!  Присоединяясь  к  голосу  этих уважаемых людей,  я призываю вас все-таки проголосовать этот закон, отбросив политические амбиции. Давайте проголосуем.

 

     Спасибо.

 

     ГОЛОВА. Депутат Полюхович.

 

     ПОЛЮХОВИЧ І.П.,  голова  підкомітету  Комітету Верховної Ради України з  питань  екологічної  політики,  природокористування  та ліквідації  наслідків  Чорнобильської  катастрофи  (виборчий округ 155,  Рівненська область).  Фракція Народного руху України. Я вам, Олександре Миколайовичу,  скажу відверто,  що не заздрю в тому,  в яку ситуацію ви як Голова  Верховної  Ради  потрапили.  Колеги,  я прошу  зрозуміти  одну  просту річ:  Народний рух не проти цього в принципі,  Народний рух як фракція, як партія проти спекуляції. Це по-перше.

 

     І по-друге,  проти позиції, яку зайняла фракція Комуністичної партії України:  якщо не їхнє рішення,  то взагалі можна  Верховну Раду завтра розпускати.  Майже так вони ставлять питання.  І вони, бачте, не голосуватимуть з принципових економічних питань.

 

     Щойно з трибуни наш колега депутат доповів про стан  справ  у металургійній промисловості України,  що робиться з металобрухтом. Чому  за  цей  проект  закону  не  проголосували,  щоб  потім,  як пропонував учора Олександр Миколайович, погодити позиції фракцій і проголосувати щодо цієї одноразової виплати ветеранам війни?

 

     Ще стосовно ветеранів війни я хотів би пану Донченку  коротко відповісти. Не можна людей віком 70-80 років посилати до суду, щоб вони там доводили те,  що відбувалося за часів  їхньої  молодості. Якщо  людина  була  злочинцем,  то відбула покарання ще в ті часи. Більшість вояків УПА не брали ніякої участі в тих акціях,  про які говорять комуністи.  Вони,  як казав мій знайомий грузин,  були на своїй  землі,  боронили  свій  народ,  вони  були  героями,  а  не злочинцями. І тепер доводити, що ти є герой, нікому не потрібно.

 

     Дякую за увагу.

 

     ГОЛОВА. Шановні  колеги,  хочу  вам  сказати одну просту річ. Працюючи в західних регіонах, мені довелося зустрічатися з людьми, про яких сьогодні йдеться.  З десяти там дев'ять - невинні.  Окрім того 15- 18-річних юнаків примушували брати зброю.  А  ми  з  вами також  добре  пам'ятаємо свій рівень у такому віці.  І знаємо,  що можна  ставати  на  чийсь  бік  і  з  глибоким  розумінням   і   з нерозумінням. А кому належало, то той вже давно відбув покарання.

 

     Ми напередодні  такої  дати  -  54-ої  річниці  Перемоги,  що потрібно було б нам - і старшим,  і молодшим - замислитися.  Але я працював  там  і  тому  кажу вам:  переважна більшість юнаків ішли воювати не зі своєї волі.  Час такий був.  І сьогодні,  відтоді як минуло 54 роки, давати об'єктивну оцінку тих подій, мабуть, не всі можуть.  Тоді  доводилося  виключати  з  партії,  а  потім   назад приймати,   коли  неправильно  з  людиною  вчинили.  І  коли  люди поверталися  з  місць  відбуття  покарання  згідно  з   тогочасним законодавством,  радянська  влада  дала  їм  право  повернутись  і поселитись у тих місцях,  звідки вони були вислані.  Не  хотів  би далі наводити приклади і коментувати.

 

     Сьогодні нам потрібно зрозуміти один одного в цьому питанні і не протистояти.  Тих людей залишилося  мало,  чи  три  тисячі,  чи п'ять, і їм, як кажуть, Батьківщина простила і реабілітувала їх.

 

     Я просив би: давайте на цьому завершимо розмову.

 

     Депутат Чиж. Будь ласка.

 

     ЧИЖ І.С.,  голова  Комітету  Верховної  Ради України з питань свободи слова  та  інформації  (виборчий  округ  190,  Хмельницька область).  Фракція  соціалістів  і селян (Лівий центр).  Передусім хотів би наголосити, що наша фракція і я особисто завжди стоїмо на позиції,   що   спроба  провести  свою  лінію  в  цій  залі  через протистояння непродуктивна.  Має бути розуміння того,  що ветерани вимирають, і становище їх дуже тяжке.

 

     Сесійний зал повинен об'єднатись і проголосувати за подолання вето - це однозначно, і для мене тут питання не існує.

 

     Не буду наводити аргументів про бідування цих людей, бо кожен з   нас   знає,  адже  має  чи  мав  батьків,  у  мене,  на  жаль, батька-фронтовика вже немає,  але є позиція. З тим, що ви сказали, Олександре Миколайовичу, можна трохи і посперечатися, та я не хочу вдаватись у подробиці.

 

     Головне те,  що ці питання регулюються  законом.  І  в  цьому депутат  Донченко правий стовідсотково.  Ніхто не заперечує.  Було створено комісію Верховної Ради, гадаю, вона розбереться, потрібно вносити пропозиції. Це можна врегулювати тільки законом.

 

     Однак сьогодні  треба  проголосувати,  йдеться  про більшість ветеранів.  І  тому  я  просив  би  представників  правих  фракцій підтримати все-таки ліву частину парламенту.  Буде ситуація,  коли доведеться підтримати вас.

 

     Я вас прошу: підтримайте, подолаймо вето!

 

     ГОЛОВА. Шановні колеги,  давайте порозуміємося, проголосуємо, подолаємо вето. Усім же питання зрозуміле.

 

     Я просив  би  проголосувати за подолання вето щодо Закону про внесення змін до Закону про  пенсійне  забезпечення.  Будь  ласка, голосується в поіменному режимі.

 

     "За" - 247.

 

     Чому ми гаємо час,  скажіть,  будь ласка? Підніміть руку, хто працював у західних регіонах, я надам слово (Шум у залі).

 

     Я скажу при чому, Петре Миколайовичу. Треба зустрітися з тими людьми і вислухати їх. По 700 чоловік у день приїжджало. Йому тоді було 15 років...

 

     Депутат Іванов. Будь ласка.

 

     ІВАНОВ С.А.,  член Комітету Верховної Ради України  з  питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності та боротьби з організованою злочинністю і корупцією (виборчий округ 3, Автономна Республіка   Крим).   Фракция   коммунистов.   Уважаемые  народные депутаты,   я   представлюсь.   Я   являлся    командиром    18-го краснознаменного  полка  НКВД  (Шум  у залі).  Да,  да!  Тот полк, который получил орден Красного Знамени под Сталинградом,  а  орден Суворова   -   под  Кенигсбергом,  вынуждены  были  перебросить  в Волынскую область,  где он в течение двух лет, с 1945 по 1947 год, защищал мирных людей,  выставлял заслоны и засады для того,  чтобы не пропустить ваших боевиков вырезать ваше же мирное  население  - крестьян, женщин и детей.

 

     Если вы  будете продолжать настаивать,  то существуют архивы, где расписано такое,  что вам и  в  кошмарном  сне  не  приснится. Поэтому я бы хотел еще раз для примирения сказать,  что вам сейчас нельзя ставить так остро вопрос. Мы предлагаем этот вопрос снимать именно  вам,  потому  что происходит естественный исход тех людей, которые воевали и на  той  стороне,  и  на  другой.  Пройдет  этот естественный  исход,  тогда  можно  будет  уже  с  позиции истории судить,  кто,  сколько и чего. А сейчас нужно решать вопрос только относительно  тех,  кто  четко  зафиксирован  как  участник боевых действий против фашистов. И никаких фантазий.

 

     Я вас призываю еще раз проголосовать.

 

     ГОЛОВА. Слово надається Петру  Миколайовичу  Симоненку.  Будь ласка.

 

     СИМОНЕНКО П.М., член Комітету Верховної Ради України з питань правової  реформи  (багатомандатний   загальнодержавний   виборчий округ,  КПУ).  Фракция коммунистов.  Во-первых,  я хотел бы внести ясность.  Речь не идет о том,  что  здесь  устроили  судилище  над какой-то    категорией    наших   граждан.   Фракция   коммунистов принципиально  занимает  позицию,  что   должны   быть   проведены соответствующие  научные  и другие экспертизы.  И,  как вы знаете, именно  фракция  коммунистов  инициировала  в   Верховном   Совете прошлого   созыва  создание  комиссии.  Однако  благодаря  усилиям определенных политических сил и управленцев Украины  эта  комиссия уже  более  пяти лет не вносит на рассмотрение свои результаты для утверждения соответствующего статуса.

 

     Во-вторых, Александр  Николаевич,  мы  не   говорим   о   тех 17-летних,  пусть  это  суд  определяет,  мы говорим об участниках войны, боевых действий, которые по закону признаны теми, кто имеет право  получать  льготы.  И  именно об этой категории мы сегодня и говорим: давайте по закону к великому празднику - Дню Победы дадим возможность  хоть  частично компенсировать им все тяготы,  которые они испытывают, ущемление интересов со стороны государства.

 

     Далее. Закон о пенсионном обеспечении.  Я хотел  бы  спросить тех, кто очень часто говорит здесь, что, видите ли, надо проводить расчеты: а что, Кабинет Министров проводил расчеты, когда принимал решение с 1 апреля на 20 процентов увеличить квартплату,  тарифы и так далее?  Откуда люди будут брать деньги? Или он просто выполнил указание   Международного   валютного   фонда?   Так   и  говорите откровенно, что у нас в Украине нет самостоятельного правительства и   самостоятельного   Президента.   Как   лакеи   выполняют  волю Международного валютного  фонда!  Человек  за  30  гривень  должен заплатить  квартплату,  оплатить  телефон,  купить  лекарства,  на которые повысились  цены,  те  же  продукты  питания,  а  ему  еще отказывают в повышении пенсии. Да сколько это будет продолжаться?

 

     Мы, фракция коммунистов, изучив сегодня мнения практически по всем областям,  знаем, что ветераны нас поддерживают, поддерживают их дети,  ибо они тоже не получают зарплату и не имеют возможности помочь родителям  лекарства  купить  или  в  больницу  определить, скажем так,  провести операцию. Вот в чем состоит позиция фракции, и я хотел бы, чтобы ее не перекручивали.

 

     ГОЛОВА. Спасибі. Тим, кому тоді було 15- 17 років,  сьогодні  вже 75...  Петре Миколайовичу,  ви зі мною не сперечайтеся, будь ласка.

 

     Депутат Сафронов.

 

     САФРОНОВ С.О.,  член Комітету Верховної Ради України з питань економічної політики, управління народним господарством, власності та  інвестицій  (виборчий  округ  30,  Дніпропетровська  область). Фракція "Батьківщина".  Шановний Олександре Миколайовичу!  Шановні колеги народні депутати! Давайте облишимо це протистояння. Скільки можна  боротися:  ліві  -  з  правими,  праві - з центристами.  Ми вирішуємо сьогодні соціальне питання,  котре потрібне  для  нашого народу - батьків, дідів. Що ми робимо? Схаменіться, шановні! У нас у кожного в родині хтось був на війні,  хтось постраждав.  Давайте сьогодні  подолаємо  вето,  надамо  допомогу,  на яку чекають наші пограбовані, нещасні люди - учасники війни.

 

     Давайте підтримаємо Закон про внесення  змін  до  Закону  про пенсійне забезпечення.  Фракція "Батьківщина" підтримує пропозицію про подолання вето на цей закон.  Прошу всіх теж  підтримати,  щоб розв'язати цю проблему.

 

     ГОЛОВА. Депутат Кухарчук.

 

     КУХАРЧУК М.А.,   заступник  голови  Комітету  Верховної  Ради України   з   питань    будівництва,    транспорту    і    зв'язку (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  КПУ).  Фракція комуністів.  Олександре Миколайовичу!  Я сам родом з Рівненщини і, повірте,  знаю  цю проблему.  Я хотів би звернутися перш за все до депутатів із  східних  і  південних  районів  України,  які  мають зрозуміти,  що  сьогодні справді болюче питання розглядається,  бо трагічна доля багатьох людей пов'язана саме із армією ОУН-УПА. Але намагання  перш  за  все  фракції  Руху під приводом захисту людей провести фактично реабілітацію фашизму ні в якому  разі  не  можна допустити.

 

     Справді, багато  безвинних  хлопців  були насильно втягнені в армію УПА, але згадайте: тих, хто виступав проти німців (а сутички були) або були лояльними до радянської влади,  було ліквідовано за спеціальним наказом Бандери. Це перше.

 

     Друге. Не треба відкидати і того, що багато людей в 1944 році ухилилися  від  мобілізації до Червоної Армії,  заховалися в лісі. Вони залишилися живими,  а  ті,  хто  пішов  на  фронт,  загинули, залишилися їхні вдови. Ми не можемо цього питання не враховувати.

 

     Третє. Після  війни у нас ніхто нікому не ставив у вину,  хто був  у  лісі,  в  нас  було  повне  примирення.  Діти  бандерівців закінчили  вищі навчальні заклади,  кращі хати в селах у тих,  хто був у лісі,  бо вони залишилися живими.  А хатинки і мазанки  -  у вдів.  І  на один рівень цього не можна сьогодні ставити,  це буде злочинно  проти  тих,  хто  загинув  на  фронті,  захищаючи   нашу Батьківщину.

 

     Так, можливо, трагічна доля у них, але вони не брали участі у великій  Перемозі,  вони  зберегли  своє  життя.  І  ті,  хто  був засуджений   на   15  років,  повернулися.  І  навіть  ви  знаєте, Олександре Миколайовичу,  що в західних областях України  вони  за радянської  влади  отримували  пенсію 120-130 карбованців,  а наші поліщуки - 37 карбованців.  Які рівні умови? Що поганого радянська влада зробила? Напевно, сьогодні, навпаки, вноситься розкол.

 

     Дякую за увагу (Оплески).

 

     ГОЛОВА. Спасибі. Депутат Філіпчук. Будь ласка.

 

     ФІЛІПЧУК Г.Г.,  член Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти (виборчий округ 203, Чернівецька область). Народний рух України.  Я попросив би колег,  наших опонентів, поводити себе коректніше  і  не  звинувачувати  депутатів  Верховної  Ради   від Народного  руху та інших партій в реанімації фашизму,  оскільки це не лише некоректно, а й аполітично і антизаконно. Це перше.

 

     Друге, що я хотів сказати.  Я один із тих, батьки і діди яких воювали на фронтах під Кенігсбергом,  на Одері, батьки і діди яких загинули,  як і частина великої  родини.  Але  я  як  виходець  із західних  областей  України хотів би сказати,  що земляки з одного села під різними прапорами  воювали  за  одну  землю.  Проте  (тут багато  юристів  є)  злочин,  незалежно  від  того,  хто під якими прапорами воював, повинен називатися злочином відповідно до закону України.

 

     Якщо ж  ми  хочемо  сьогодні  заідеологізувати  наше  право в Україні,  то  практично  і  робимо  те  протистояння,  яке  формує неконсолідуючі фактори для України.  Виходячи з цього я просив би, зважаючи на те,  що розклад сил сьогодні такий,  що вето  не  буде подолано,  пропозицію  депутата  Юхновського розглянути в окремому порядку,  вона  повинна  бути  позитивно  вирішена  заради  нашого громадянського  миру.  І  після  цього,  маючи  абсолютно  прозору позицію Кабінету Міністрів,  що це буде не популістськи  прийнятий закон,  а він буде підтверджений реальними грошима,  проголосувати за те,  щоб наші ветерани жили краще.  Оце буде реальна і разом  з тим розумна і конструктивна позиція, а не створювати тут політичні бійки на сміх людям,  тому що парламент перетворюється сьогодні на орган,  який,  на  превеликий  жаль,  не  здатний прийняти жодного рішення.

 

     ГОЛОВА. Депутат Кириченко. Будь ласка.

 

     КИРИЧЕНКО С.О.,  голова підкомітету Комітету  Верховної  Ради України    з   питань   прав   людини,   національних   меншин   і міжнаціональних відносин (виборчий округ

 183, Херсонська    область).    Християнськодемократична   партія України.  Шановний Олександре Миколайовичу!  Шановні колеги! Свята ідея християнської підтримки людини, соціального захисту в нас уже стала предметом політичних спекуляцій.  Десятки,  вже сотні  разів офіційно       звертався       народний       депутат,       лідер Християнсько-демократичної партії України  Віталій  Журавський,  я виступав   щодо   прийняття  Соціального  кодексу.  Саме  в  цьому законодавчому акті комплексно,  врівноважено,  узгоджено  з  усіма політичними установками всіх партій, які діють в Україні, згідно з законодавством  України  збалансовано  всі  ці  питання.  І   тому виривати  окремо  питання  -  недолуго,  тим  більше  якщо  ми всі прагнемо пришвидшити фінансову підтримку наших громадян. І якщо ми проголосуємо  за цей закон,  про це вже багато колег говорили,  то він  не  спрацює,  тому   що   не   прийнятий   законопроект   про збалансування доходної і видаткової частин бюджету.

 

     І тому  я  прошу в черговий раз,  шановні колеги,  це питання розглянути.  23 березня в Комітеті з питань соціальної політики та праці  просто  брутально  поставилися  до нашого законопроекту про Соціальний кодекс.

 

     Я прошу,  шановний Олександре Миколайовичу, це питання внести на розгляд Верховної Ради України.

 

     ГОЛОВА. Депутат Косаківський.  За ним - депутат Лавринович. І будемо завершувати.

 

     КОСАКІВСЬКИЙ Л.Г.,  член Комітету Верховної  Ради  України  з питань бюджету (виборчий округ 223,  м.  Київ). Фракція "Громада". Олександре Миколайовичу,  я  б  пристав  до  думки,  яку  висловив депутат  Філіпчук,  що  нам  треба  розділити  ці два питання.  Ми втяглися в обговорення  питання  про  статус  вояків  ОУН-УПА.  Це зовсім інше питання,  інша проблема.  Ми зараз розглядаємо питання про надання допомоги ветеранам війни до 54 річниці Перемоги і  про подолання  вето  щодо  Закону  про  внесення  змін  до  Закону про пенсійне забезпечення.

 

     Давайте розглядати їх по суті.  Ціна питання дуже велика.  За інформацією  міністра Івана Яковича Саханя (я вчора його запитав), за нашим рішенням стоять 5,3 мільйона громадян України,  для  яких ця  допомога  -  єдина  можливість  купити шматок хліба,  молока і протриматися ще якийсь час,  тому що їм давно не платять пенсій  і зарплат.  І  давайте  ж будемо гуманними стосовно цих людей!  Тому давайте (і Ігор Рафаїлович про це казав) проголосуємо за подолання вето, розв'яжемо проблему тих людей, які згідно з законом мають на це право,  дамо їм допомогу перед Днем Перемоги,  а  потім  окремо будемо розглядати питання, яке порушили.

 

     ГОЛОВА. Спасибі. Депутат Лавринович.

 

     ЛАВРИНОВИЧ О.В.,  секретар  Комітету Верховної Ради України з питань правової реформи (виборчий округ 121,  Львівська  область). Народний  рух  України.  Шановні  колеги!  Я  просив  би,  коли ми розглядаємо подібні питання,  намагатися уникати не тільки  зайвої політизації,  але  й  неточностей,  які  ми  у своїх виступах собі дозволяємо.  Згадуючи таких наших  історичних  героїв,  як  Степан Бандера, і говорячи, що він віддавав накази, треба пам'ятати, що в той час він перебував у фашистському  концтаборі.  Тому  не  треба зайве збурювати ситуацію.

 

     Розглядаючи питання  про  пенсійне  забезпечення,  ми повинні усвідомлювати,  що сьогодні нам вкрай потрібно  вирішити  питання, щоб люди на свою пенсію могли виживати.

 

     Я пропоную,  щоб  ми  сьогодні  взагалі  прийняли протокольне рішення про якнайшвидший  розгляд  загальної  концепції  пенсійної реформи  -  розробити законопроект,  у якому передбачити її зміни, тому що без  загальних  змін  ми  не  зможемо  докорінно  вирішити питання і усунути несправедливість, яка на сьогодні є у пенсійному забезпеченні.

 

     Ми повинні підтримати шматочок цього питання - про підвищення на  11 гривень мінімуму (очевидно,  що сьогодні є такі можливості, якщо кошти йдуть на якісь  незрозумілі  структури,  скажімо,  фонд соціального  захисту  чи  інші),  щоб  пенсіонери  мали мінімальне збільшення пенсії. І я просив би, щоб ми таке рішення прийняли.

 

     ГОЛОВА. Депутат Марченко. Будь ласка.

 

     МАРЧЕНКО В.Р.,  член Комітету Верховної Ради України з питань економічної політики, управління народним господарством, власності та інвестицій (виборчий округ

 161, Сумська  область).  Фракция  Прогрессивной  социалистической партии Украины.  Александр Николаевич,  просьба к вам:  если  идет обсуждение вопроса, давайте введем его в регламентное русло...

 

     ГОЛОВА. Ви говоріть по суті, інакше я вимкну мікрофон.

 

     МАРЧЕНКО В.Р.  Ну,  отключите  - так отключите,  я же не буду доказывать...

 

     ГОЛОВА. Ми повторюємо одне й те саме, не чуємо один одного.

 

     МАРЧЕНКО В.Р.  Фракция имеет право выступить.  Я хочу  внести предложения, Александр Николаевич.

 

     Первое. Я  прошу всех депутатов,  которые говорят о том,  что нет финансового покрытия увеличения минимальных уровней  пенсии  и заработной  платы,  снять  эти  аргументы  до тех пор,  пока вы не опровергнете аргументы Наталии Михайловны, которые она приводила в своих   выступлениях   по  вопросам  пенсионного  обеспечения,  по бюджетной резолюции,  по основам внутренней и внешней  политике  и доказывала, что деньги в государстве есть.

 

     Второе. Мы  показываем,  еще  раз хочу сказать,  что деньги в государстве есть,  поэтому нужно голосовать  за  преодоление  вето Президента.

 

     Далее. Александр  Николаевич,  если  вето Президента не будет преодолено,  я  напомню  действующую  норму  Закона  о  пенсионном обеспечении, подписанного и Президентом, что минимальная пенсия не должна    быть    ниже     черты     малообеспеченности.     Черта малообеспеченности на сегодня установлена в размере 90,7 гривни.

 

     ГОЛОВА. Вимкніть  мікрофон.  Шановні  колеги,  я  надам слово депутатам Юхновському і Луценку, і будемо голосувати. Я прошу: або вирішимо з цим питанням, або будемо розглядати інші питання (Шум у залі).  Завтра на ранковому  засіданні  повернемося  до  одного  і другого питань.

 

     Будь ласка, депутате Юхновський. За ним

- Віталій Іванович Луценко.

 

     ЮХНОВСЬКИЙ І.Р.,  голова підкомітету Комітету Верховної  Ради України    з    питань   промислової   політики   (багатомандатний загальнодержавний виборчий  округ,  НРУ).  Народний  рух  України. Вельмишановний Олександре Миколайовичу!  Шановні депутати! До мене справді звернувся депутат Донченко і послався на пункт 16 статті 6 Закону   про  статус  ветеранів  війни,  гарантії  їх  соціального захисту.  У статті  6  цього  закону  говориться,  хто  може  бути визнаний   учасником   бойових  дій:  ті,  які  були  на  фронтах, військовослужбовці Служби безпеки,  особи рядового, начальницького складу, які були направлені для виконання миротворчих місій, особи вільнонайманого  складу,  а  також  колишні  бійці   винищувальних батальйонів,  що  брали безпосередню участь у бойових операціях по ліквідації диверсійнотерористичних груп фашистської  Німеччини  та інших незаконних формувань і таке інше.  Тобто на півтори сторінки визначено,  хто є учасником бойових дій.  І мушу вам  сказати,  що справжніх учасників бойових дій тут - 10 процентів.

 

     До учасників  бойових  дій  зараховані  й  ті,  які проходили службу і працювали чи перебували у відрядженні в  державах,  де  в цей період велися бойові дії і таке інше.

 

     А от  пункт 16,  на який посилався депутат Донченко,  звучить таким чином:  "Вояки Української  повстанської  армії,  які  брали участь  у  бойових  діях  проти німецькофашистських загарбників на тимчасово окупованій території України в 1941-1944 роках,  які  не вчинили  злочинів проти миру і людства та реабілітовані відповідно до Закону про реабілітацію жертв політичних репресій в Україні". Я подивився цей закон. Мені волосся стало дибом, скількох людей було засуджено.  Дія пункту  16  поширюється  лише  на  тих,  які  були арештовані,  вивезені,  а серед тих,  хто залишились, були і потім реабілітовані.

 

     Шановні друзі!  Зараз на території України є  три  громадські організації, які фіксують учасників УПА. Це Братство булави УПА, і я запевняю,  що  в  цьому  братстві  немає  жодного  злочинця.  Це Меморіал   імені  Стуса,  друга  офіційна  організація,  і  в  цій організації немає жодного вбивці  чи  злочинця.  Це  Всеукраїнське товариство   репресованих,  і  в  цій  організації  немає  жодного злочинця.

 

     Тому я наполягаю,  коли ми говоримо про цей третій пункт, щоб ми  вели  мову  і  про  ветеранів  організації,  яка зафіксована в Україні українським законом і називається Братство булави  УПА.  У цій  організації  немає  жодного  злочинця.  І  оцей  третій пункт стосується саме цих людей,  вони чесно брали участь у  боях  проти фашистських загарбників. Ці люди не вчинили жодного злочину, деякі з них були репресовані,  вивезені,  а потім реабілітовані, а деякі не були вивезені, не всіх же вивозили...

 

     ГОЛОВА. Спасибі. Депутат Луценко.

 

     ЛУЦЕНКО В.І.,   голова  Комітету  Верховної  Ради  України  у справах  пенсіонерів,  ветеранів  та  інвалідів   (багатомандатний загальнодержавний   виборчий   округ,   КПУ).   Дякую,  Олександре Миколайовичу.  Шановні колеги, за рішенням нашої фракції - фракції комуністів - учора виїхали до різних областей 8 членів фракції,  у тому числі 6 членів Комітету у справах пенсіонерів,  ветеранів  та інвалідів,  щоб звірити свої позиції.  Можливо, ми пропонуємо щось не те, і нам щось підкажуть люди.

 

     Я щойно,  о  6  годині  ранку,  повернувся  з   Полтави,   де зустрічався з ветеранами війни та праці.  Зрозумійте, колеги, люди обурені як поведінкою Президента, який наклав вето на ветеранський та  пенсійний  закони,  так і діями Верховної Ради,  яка виявилася неспроможною подолати вето щодо цих важливих законів.

 

     Гірко і соромно, що єдиний демократичний інститут влади, який зберігся  в нашій державі,  а саме Верховна Рада,  через поведінку незначної  частини  депутатів  втрачає   авторитет   у   мільйонів виборців.  Я  прошу  всіх  депутатів  врахувати  цю  думку під час голосування. Це перше.

 

     Друге. До комітету за  останні  три  дні  надійшло  додатково кілька   тисяч   листів,   які  цілодобово  опрацьовуються  нашими товаришами.  Люди називають додаткові джерела,  підтримуючи й  ті, про  які  я  вже кілька разів говорив у цьому залі.  Із додаткових джерел  назву  лише  ті,  які  розглянуті   членами   комітету   і підтримуються.

 

     Дивіться: митниця,   міліція,   податкова   адміністрація  30 відсотків коштів від виявлених  порушень  використовують  на  свою користь. Це мільярдні кошти, вони пропонують ці кошти повернути до Пенсійного фонду.

 

     Далі. Ввести 5-процентні збори на користь Пенсійного фонду  з продажу  всіх товарів,  ціна яких перевищує 500 гривень за одиницю виміру.

 

     Третє. Негайно ввести 5-процентний збір до Пенсійного фонду з продажу   лікерогорілчаних,   тютюнових  виробів,  усіх  предметів розкоші й таке інше. Не можу всього перераховувати.

 

     І на закінчення я хочу сказати таке,  Ігоре Рафаїловичу,  я з вами змагатися в цьому питанні не буду. Це питання великої історії і великої справедливості.  Є державна комісія,  нехай  ця  комісія остаточно  внесе  пропозицію в цей зал,  і ми будемо вести розумну дискусію  з  цього  питання.  Якщо  щось  не  так  сказано   Юрієм Донченком,  тут  присутня  перший  заступник  міністра,  вона може додатково доповісти депутатам.

 

     І відповідь   депутату   Лавриновичу.   Загальна    концепція пенсійної реформи є.  Але ж,  шановні товариші,  поки ми будемо цю концепцію розглядати і приймати,  люди повмирають.  Отже,  давайте виконаємо сьогодні програму-мінімум - виживання,  а тоді перейдемо до додаткових  законів  перспективного  характеру  щодо  пенсійної реформи.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Віталію  Івановичу,  ви  за  те,  щоб  подолати  вето стосовно двох законів?  Можливо,  сьогодні давайте  вирішимо  щодо одного,  а до другого повернемося завтра.  Я маю на увазі,  щоб на завтра  перенести  питання  про  пенсійне  забезпечення,   а   про ветеранів вирішити сьогодні.

 

     Будь ласка, Віталію Івановичу.

 

     ЛУЦЕНКО В.І.  Шановні  народні депутати!  Шановний Олександре Миколайовичу!  До речі,  Олександре Миколайовичу, десятки виборців просили  особисто  вас  прокоментувати,  чому  депутати  в залі не голосують і не долають  вето.  Вони  не  розуміють  заяв  депутата Юхновського,  не  розуміють  заяв  інших депутатів,  у тому числі, скажімо,  деяких  із  лівої  частини.  Вони  просили  вас   просто прокоментувати, якщо можливо, ці питання.

 

     А щодо вашого конкретного запитання,  то, виходячи з того, що до Дня Перемоги залишилося кілька днів, я прошу народних депутатів сьогодні   розглянути  і  підтримати  найгуманніший  закон  -  про невеличку допомогу учасникам війни. Це найперше завдання.

 

     А питання про пенсійне забезпечення можна розглянути в перший же день після тижневої перерви.

 

     ГОЛОВА. Тобто  стосовно  ветеранів розглянути сьогодні (Шум у залі).

 

     Депутати Марчук і Гавриш. Будь ласка. І завершуємо.

 

     МАРЧУК Є.К.,  голова Комітету Верховної Ради України з питань соціальної  політики  та  праці (багатомандатний загальнодержавний виборчий  округ,  СДПУ(о)).  Шановний   Олександре   Миколайовичу! Шановні колеги!  Передусім я закликаю всіх відкинути всі політичні протистояння і проголосувати за  подолання  вето.  Сьогодні  через політичне   протистояння   парламент  одержує  виключно  негативну оцінку. Це перше.

 

     Друге. Сьогодні документальна архівна база дозволяє абсолютно точно  встановити,  хто брав участь у бойових діях,  а хто не брав участі.

 

     Третє. Не зачіпайте архіви, я їх дуже добре знаю. В архівах є все,  навіть  і те,  чого,  можливо,  не варто поки що витягати на загальне обговорення. Я дуже добре знаю ті архіви. Шановні колеги, повірте мені: то була важка ситуація, по суті, громадянська війна. Там було все.  Давайте піднімемося над цим протистоянням і  заради наших пенсіонерів, ветеранів, інвалідів подолаємо вето.

 

     Будьмо великодушними!   Невже   ми   не  можемо  відійти  від політичної,  зовсім   невмотивованої   сьогодні   війни   тут,   у парламенті? І чому саме ми беремо на себе відповідальність за всіх ветеранів і інвалідів,  значна частина яких,  можливо, не згодна з тим,  щоб заради одного пункту ми,  по суті, позбавили їх рішення, на яке сьогодні так чекають ветерани та інваліди.

 

     ГОЛОВА. Спасибі. Депутат Гавриш. Будь ласка.

 

     ГАВРИШ С.Б.,  член Комітету Верховної Ради України  з  питань паливноенергетичного   комплексу,   ядерної  політики  та  ядерної безпеки (виборчий  округ  176,  Харківська  область).  Депутатська група  "Відродження  регіонів".  Шановний Олександре Миколайовичу! Шановні народні депутати! Депутатська група "Відродження регіонів" сьогодні,  як і вчора,  буде голосувати за Закон про внесення змін до  Закону  України  про  статус  ветеранів  війни,  гарантії   їх соціального захисту. Але ми виступаємо проти надмірної політизації нашого сесійного залу,  проти проведення ідеологічної і політичної чистки   українського  народу.  Ми  впевнені,  що  історичний  час дозволяє  нам  сьогодні  рухатися  до  примирення.  І   ми   проти інквізиційного походу на права і свободи українських громадян.  Ми не маємо права сьогодні виступати суддями і влаштовувати  судилище над нашими людьми!

 

     Хочу вам сказати, що депутатська група "Відродження регіонів" виступає за конструктивний  діалог  у  цьому  залі.  Тільки-но  ми відкинули  законопроект,  який серйозно і реально міг би наповнити бюджет і дав би можливість сьогодні ветеранам отримувати  надбавки до пенсій, а пенсіонерам збільшувати пенсії.

 

     Хочу також  зачитати  вам  телеграму  від  нашої ветеранської організації Чугуєвського району:  "Предложение  вашей  депутатской группы  о предварительном обсуждении заинтересованными сторонами и последующим принятием эффективного механизма оказания материальной помощи  инвалидам,  участникам боевых действий,  вдовам погибших и умерших  участников  Великой  Отечественной  войны   поддерживаем. Чугуевский районный совет ветеранов".

 

     Люди розуміють,  що  одними  деклараціями  ми  сьогодні їх не нагодуємо.  Давайте не доводити до соціального  банкрутства  наших людей.  Ми будемо голосувати за цей законопроект в тому разі, якщо всі ми припинимо політизувати роботу Верховної Ради.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Спасибі.  Шановні колеги,  я  ставлю  на  голосування проект  Постанови Верховної Ради України про пропозиції Президента України до Закону України про внесення змін до Закону України  про статус  ветеранів  війни,  гарантії  їх соціального захисту.  Будь ласка, голосуємо. Голосуємо про внесення змін до Закону про статус ветеранів  війни,  гарантії їх соціального захисту.  Про подолання вето, так!

 

     "За" - 270.

 

     Одну хвилинку.  Депутат  Степанов  не  встиг   проголосувати. Давайте  ще  раз  проголосуємо,  я  вас  прошу.  Ну  скільки можна повторювати? Ви не розмовляйте, я вже п'ять разів зачитав.

 

     Голосуємо.

 

     "За" - 285 (Шум у залі).

 

     Шановні колеги!  Адже 285 голосів! Я прошу, підтримайте, будь ласка. Борис Ілліч теж буде голосувати. Голосуємо.

 

     "За" - 280.

 

     Слово Світлані Анатоліївні.

 

     ВЕГЕРА С.А.,  перший  заступник  міністра праці та соціальної політики України. Шановні народні депутати! Я в порядку інформації хочу  вам  сказати,  що  вчора урядом підписано рішення про разові виплати до 9 Травня ветеранам,  інвалідам війни, учасникам бойових дій і особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною.

 

     Крім того, прийнято також рішення про виділення відповідно до Закону про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту учасникам  війни та особам,  які мають статус учасника війни,  500 машин.  І зараз наші органи роблять усе для  того,  щоб  і  разову допомогу, і машини ветерани отримали до 9 Травня (Шум у залі).

 

     ГОЛОВА. Шановні   колеги!  Хочу  до  вас  звернутися...  Одну хвилинку (Шум у залі).

 

     То це повинна  вирішувати  Верховна  Рада,  чи  з  "барського плеча" це має робитися?  То давайте ж,  мабуть, приймемо рішення і приймемо закон.  Тоді всім буде все зрозуміло,  бо інакше -  то  ж тільки початок оцих подачок. Давайте ми узаконимо те, що потрібно, щоб воно мало законодавчу базу. Про що мова йде?! (Шум у залі).

 

     Я прошу, проголосуйте, будь ласка, Закон про внесення змін до Закону   про  статус  ветеранів  війни,  гарантії  їх  соціального захисту.

 

     "За" - 272.

 

     Будь ласка,  надаю слово депутату Кириленку. За ним - депутат Єльяшкевич. Я Борису Іллічу надам слово...

 

     КИРИЛЕНКО І.Г.  Шановні  народні  депутати!  Шановні виборці! Олександре Миколайовичу!  Я до вас уже  підходив  і  ще  раз  хочу повторити свою пропозицію. Треба шукати в залі компроміс.

 

     Дійсно, вчора  один  компроміс ви запропонували:  питання про пенсійне забезпечення розглянути дещо  пізніше.  Сьогодні  йдеться про  9  Травня.  Навіщо  ми  долаємо  вето?  Давайте  226 голосами приймемо постанову,  де передбачимо  разову  матеріальну  допомогу ветеранам  війни,  а потім повернемося й до подолання вето.  Треба щоб це було законом на наступні роки.  А сьогодні  треба  прийняти постанову й розблокувати те,  що відбувається в залі. Я прошу всіх підтримати цю пропозицію.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Ви ж бачите,  що Кабмін уже  зробив  таку  ласку,  то навіщо ж нам постанова?

 

     Слово депутату Єльяшкевичу,  а тоді - депутату Олійнику. Будь ласка.

 

     ЄЛЬЯШКЕВИЧ О.С.,  заступник голови  Комітету  Верховної  Ради України з питань фінансів і банківської діяльності (виборчий округ 182,  Херсонська область).  "Громада".  Уважаемые коллеги!  Я хочу обратить  ваше  внимание  на нарушение Кабинетом Министров Украины Закона о Государственном бюджете.  Если мы  сейчас  не  преодолеем вето,  то тогда я,  конечно же,  так сказать, буду рад, что деньги пойдут ветеранам,  но надо обращаться к Генеральному прокурору для того, чтобы он возбуждал уголовные дела.

 

     Вы смотрите,  какой  цинизм  со  стороны Президента!  С одной стороны,  он блокирует  подписание  закона,  накладывает  вето,  с другой  стороны,  ведя  свою предвыборную кампанию,  дает указание Кабинету Министров  выдать  деньги  ветеранам,  тем  самым  толкая Кабинет  Министров  на  нарушение  закона.  До каких пор Президент будет толкать всех своих подчиненных на нарушение законов?

 

     Вчера показали  квартиру  Лазаренко.   Когда   мы   посмотрим квартиру  Кучмы?  Или  он к своему соседу не заходил?  Я вас очень прошу,  уважаемые коллеги,  давайте проголосуем и преодолеем  вето для  того,  чтобы  исполнительная власть работала в рамках закона, чтобы мы помогали людям в соответствии с законом.

 

     Спасибо.

 

     ГОЛОВА. Олійник Борис Ілліч.

 

     ОЛІЙНИК Б.І.,  голова  Комітету  Верховної  Ради  України   у закордонних    справах   і   зв'язках   з   СНД   (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  КПУ).  Дякую. Шановні колеги! Я звертаюся  з  глибокою  шанобою передусім до правого крила.  Як ви переконалися,  у нас іспанський варіант не пройде.  Я  добре  знаю ситуацію на Піренеях,  тому, можливо, ми пішли б на такий варіант, розгорнувши пропозицію Леоніда Григоровича  Косаківського.  Зараз, перед  тим  як долати вето,  проголосувати за те,  щоб до середини цього року державна комісія,  яка  працює  над  цим  питанням  уже трясця його знає скільки, нарешті точно подала нам свої висновки і в спрощеному варіанті,  аби не тягати дідів з однієї бюрократичної інстанції в іншу. Якщо б ми проголосували таке доручення, то після цього взялися б за подолання вето.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Не заперечуєте,  щоб  дати  таке  доручення:  десь  у перших числах липня заслухати висновки комісії?

 

     Я ставлю на голосування пропозицію дати доручення відповідній комісії,  яка працює над  цим  питанням,  у  першій  декаді  липня доповісти Верховній Раді про завершення роботи і про висновки, які нею зроблені.

 

     Будь ласка. Голосуємо.

 

     "За" - 272.

 

     Рішення прийнято.

 

     А зараз проголосуємо Закон про внесення змін  до  Закону  про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту. Віталію

 

 Івановичу! Голосуємо пропозицію про подолання вето. Будь ласка.

 

     "За" - 276.

 

     Висвітіть по фракціях, будь ласка.

 

     За: комуністи - 119 із 121;  НДП - 17 із 23;  Рух - 0 із  11; соціал-демократи  -  11 із 12;  "Відродження регіонів" - 16 із 19; "Батьківщина" - 18 із 20;  соціалісти - 24 з 24; зелені - 9 із 14; "Громада" - 16 із 16; "Незалежні" - 9 із 9; Рух - 0 із 6; "Трудова Україна" - 4 з 9;  селяни - 12 із 12;  прогресивні соціалісти - 12 із  13;  "Реформицентр"  -  2  з 8;  позафракційні - 7 із 9 (Шум у залі).

 

     Шановні колеги,  давайте  ми  завтра  повернемся   до   цього питання.  Я прошу вас,  Віталію Івановичу Луценко, запросіть Ігоря Рафаїловича Юхновського,  Марчука Євгена Кириловича,  ще  кого  ви вважаєте за необхідне, і попрацюйте.

 

     Завтра на ранковому засіданні ми поставимо це питання першим.

 

     Оголошується перерва на 30 хвилин.

 

      (П і с л я п е р е р в и)

 

     Веде засідання заступник Голови Верховної Ради України

 

     МЕДВЕДЧУК В.В.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні    колеги!   Продовжуємо   нашу   роботу. Слухається питання  порядку  денного  про  проект  Постанови  щодо відносин   України  і  Організації  Північноатлантичного  договору (НАТО),  доопрацьований.  Доповідає  голова  Комітету   з   питань національної безпеки і оборони Крючков Георгій Корнійович.

 

     Запросіть, будь ласка, до залу народних депутатів.

 

     Георгію Корнійовичу, будь ласка, починайте.

 

     КРЮЧКОВ Г.К., голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони (багатомандатний  загальнодержавний виборчий  округ,  КПУ).  Шановний Вікторе Володимировичу!  Шановні колеги!  Після минулого розгляду питання щодо відносин  України  і Організації   Північноатлантичного  договору  (НАТО)  Борис  Ілліч Олійник і я за дорученням Верховної Ради ще раз розглянули  проект з урахуванням тих думок, які були висловлені народними депутатами.

 

     Ми визнали  за  можливе  внести  ряд,  на наш погляд,  досить істотних змін у раніше розданий проект.

 

     Вчора перед вечірнім засіданням новий варіант  цього  проекту постанови було вручено всім народним депутатам.

 

     Передусім у  пункті  1  постановляючої  частини  проекту,  де йдеться про необхідність послідовно й твердо  обстоювати  державні інтереси України, пропонується додати: "інтереси її народу".

 

     У пункті  4 попереднього варіанту частину,  де говорилося про необхідність призупинити реалізацію затвердженої Указом Президента України Державної програми співробітництва з НАТО,  ми вважаємо за можливе  подати  в  такій  редакції:  "Внести  затверджену  указом Президента   Державну   програму  співробітництва  з  Організацією Північноатлантичного договору (НАТО) на розгляд Верховної Ради".

 

     У цьому ж пункті 4 вилучити положення про подання на  розгляд Верховної  Ради України пропозицій щодо перегляду міжнародних угод України в галузі озброєнь.

 

     Пункт 5 проекту постанови пропонується в такій  редакції:  "З огляду  на  агресивний  характер  нової  доктрини і практичних дій Північноатлантичного альянсу вважати за необхідне  повернутись  до питання про характер усього комплексу взаємин України з НАТО.

 

     Комітетам Верховної   Ради   України  з  питань  національної безпеки і оборони та у закордонних справах і зв'язках з СНД  разом з  відповідними  центральними органами в двомісячний термін внести пропозиції з цього питання".  Все інше,  що було в  цьому  пункті, вилучити.

 

     Пункт 6, де говорилося про кадрові питання, вилучити.

 

     Пункт 7,  де  йшлося  про  заборону  проведення  на території України  будь-яких  військових  навчань  за   участю   підрозділів збройних  сил  НАТО,  подати  у  такій  редакції:  "Звернути увагу Міністерства  оборони   України   на   неприпустимість   порушення Конституції  України  при  проведенні військових навчань за участю підрозділів збройних  сил  інших  держав  і  зажадати  неухильного додержання  вимог  пункту  23  статті  85  Основного  Закону  щодо обов'язкового схвалення Верховною Радою України рішень про  допуск підрозділів збройних сил інших держав на територію України".

 

     Тобто пропонується   внести  поправки  в  тих  моментах,  які викликали найбільші заперечення  чи  сумніви  у  частини  народних депутатів.

 

     З урахуванням  вищевикладеного  ми  просили  б  прийняти  цей документ за основу і висловити щодо  нього  конкретні  пропозиції, які є у народних депутатів.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Чи   є   запитання  до  доповідача?  Будь  ласка, запишіться. Відведемо п'ять хвилин.

 

     Висвітіть, будь ласка, список.

 

     Народний депутат Роєнко. Наступний - депутат Сирота.

 

     РОЄНКО В.Г.,  член Комітету Верховної Ради України  з  питань аграрної  політики  та  земельних  відносин  (виборчий  округ 199, Черкаська область).  Фракція Комуністичної партії України.  У мене до  вас таке запитання.  Депутати вашого комітету якоюсь мірою вже пішли на певні поступки у питанні жорсткості позиції щодо подій чи ставлення  до  НАТО.  І  це  якраз  пов'язано з тими подіями,  які сьогодні відбуваються в Югославії.

 

     Чому ж все-таки (  а  я  знаю  думку  багатьох  депутатів  із правого  крила)  вони  й  тепер  не голосуватимуть за даний проект постанови?  Чим це викликано? Чи це пряма підтримка агресивних дій НАТО,  чи нерозуміння того, що сьогодні затівається у світі? Невже ми не будемо тими людьми,  які стримають  єдиний  в  усьому  світі воєнний блок, що диктує сьогодні свою волю?

 

     Дякую.

 

     КРЮЧКОВ Г.К.  По-перше, ми аніскільки не відходимо від раніше заявленої позиції Верховної Ради  щодо  подій  у  Югославії,  щодо злочинної  агресії  блоку  НАТО проти суверенної держави - Союзної Республіки Югославії. Ніскільки не відходимо.

 

     Ми визнали за можливе вилучити  деякі  пункти,  що  викликали заперечення,  оскільки  частина  народних  депутатів  не вважає за можливе сьогодні їх підтримати.

 

     Щодо їхньої позиції.  Я так зрозумів,  що ви звинувачуєте  не авторів проекту постанови і комітет у тому,  що вони потурають цій агресії,  а хочете знати мою  думку,  чому  та  частина  депутатів займає саме таку позицію.  Думаю, що вони, мабуть, про це скажуть. Я не можу за них відповідати. Це їхня справа.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний  депутат   Сирота.   Наступна   -депутат Вітренко.

 

     СИРОТА М.Д.,  народний  депутат  України (виборчий округ 200, Черкаська   область).   "Трудова   Україна".   Шановний    Георгію Корнійовичу! Наша група, без сумніву, не може підтримувати агресію збройних сил НАТО проти  Югославії,  як  не  може  підтримувати  й етнічні  чистки,  які проводить Мілошевич.  Ми вважаємо,  що кожен день війни посилює небезпеку в Європі, і тому всі наші дії повинні бути максимально продумані.

 

     Справді, я вважаю, що комітет іде на серйозні компроміси, для того щоб виробити документ, який міг би влаштувати сесійний зал.

 

     Я хотів би почути відповіді на такі запитання.  Як  прийняття поданого вами сьогодні проекту постанови може вплинути (я розумію, що не сильно) на перебіг військового  конфлікту  на  Балканах:  чи позитивно,  чи  негативно,  чи  ніяк?  І як це могло б вплинути на примирення двох сторін в Україні,  одна з яких підтримує  НАТО,  а друга - проти НАТО? Чи є це консолідуючим документом?

 

     Дякую.

 

     КРЮЧКОВ Г.К.   На   наше   переконання,  це  є  консолідуючий документ.  Він зважений.  До речі,  на необхідності  зваженості  й обережного підходу,  як ви знаєте, наголошував у своєму виступі на минулому засіданні народний депутат Марчук Євген Кирилович.

 

     Цей документ  спрямований  на  те,  щоб  і  дати  оцінку,   і позбавити  нашу  зовнішню  політику  однобічної  орієнтованості на НАТО.  А це, на нашу думку, сприятиме розвитку подій у позитивному напрямі.

 

     Коли Президент  України  заявляє,  що він прагне зробити свій внесок у вирішення цієї проблеми і добитися  припинення  вогню  та інших дій,  що суперечать нормам міжнародного права і моралі,  то, на наш погляд, через цю постанову він би одержав підтримку у своїх діях.  Звичайно,  якщо  Президент всерйоз налаштований на те,  щоб заявити волю українського  народу  до  мирного  врегулювання  цієї непростої ситуації.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний  депутат  Вітренко.  Наступний - депутат Донченко.

 

     ВІТРЕНКО Н.М.  Фракція  Прогресивної  соціалістичної   партії України.   Шановний  Георгію  Корнійовичу!  Безумовно,  ми  будемо підтримувати проект постанови,  запропонований вами.  Ми працювали разом над ним,  тому наші позиції узгоджені. Але в мене до вас два запитання.

 

     Перше запитання.   НАТО   вже   готується   до   застосування сухопутних військ у Югославії.  Це,  на мою думку,  вже є початком запровадження тактики "випаленої землі". Вони будуть знищувати все живе,  що  є  на  території  Югославії.  Чи  зможе  наша постанова поставити хоч якийсь заслін ескалації дій НАТО?

 

     І друге запитання.  Коли ми  кілька  днів  тому  обговорювали проект постанови,  Євген Марчук,  виступаючи з трибуни парламенту, досить емоційно розповідав нам про жахи в Югославії.  Але  він  не запропонував  нічого,  щоб  зупинити війну,  і сам не голосував за підтримку проекту постанови парламенту.  Чи узгодили ви з  Євгеном Кириловичем свої позиції,  чи усунули суперечності, і чи зараз він і його фракція будуть підтримувати проект постанови,  який повинен хоч якимось чином захистити народ Югославії від повного знищення?

 

     КРЮЧКОВ Г.К.  Шановна Наталіє Михайлівно!  Я не можу сказати, яку  позицію  займуть  Євген  Кирилович   і   фракція   об'єднаних соціал-демократів.  Он Євген Кирилович показує, що він виступить і скаже про це сам. Як бачите, його думку ми врахували.

 

     Що стосується можливого впливу нашої постанови,  то до  того, що ви сказали, додам ще таке. Я ще на минулому засіданні казав, що НАТО приступає до третього етапу  агресії  -  до  етапу  випалення всього живого і неживого в Югославії.  Це справді так.  Ми бачимо, що сьогодні НАТО вдалося не  тільки  до  тотального  бандитизму  і суцільного знищення,  а вже вдається до індивідуального тероризму. Будинок,  в  якому  проживає  президент  Мілошевич,  був  підданий варварському  бомбардуванню  і зруйнований.  Зруйнували телецентр, тобто народ Югославії позбавили  будь-якої  можливості  отримувати інформацію. Це бандитизм, і його треба зупинити.

 

     Відверто вам скажу,  що це не такий проект постанови,  який я хотів би бачити,  але в ньому все-таки  заявлена  позиція  держави Україна,  її  парламенту,  яка  полягає  в  тому,  що  Україна  не підтримує такий спосіб дій і  прагне  відновити  роль  Організації Об'єднаних Націй, забезпечити дотримання норм міжнародного права і моралі.

 

     А з другого боку, цей проект спрямований на те (і я хотів би, щоб ця обставина завжди бралася до уваги),  щоб Україна готувалася до захисту своїх інтересів,  своєї недоторканності і суверенності, якщо,  не  дай Боже,  події розгортатимуться таким чином,  як вони зараз розгортаються проти Союзної Республіки Югославії.

 

     У цьому сенс цього проекту постанови.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Донченко.

 

     ДОНЧЕНКО Ю.Г.   Фракция   коммунистов.   Уважаемый    Георгий Корнеевич!   Действительно,   тот   документ,  который  вы  сейчас представляете,  учитывает  интересы  всего  политического  спектра парламента нынешнего созыва.

 

     У меня  вопрос не только персонально к вам,  так как одним из авторов этого документа является и Борис  Ильич  Олийнык.  Чем  вы можете  обяснить  то,  что  в  последнее  время к нам в парламент приезжали  лорд  Англии,  председатель  сената  Франции,  то  есть представители  государств,  являющихся членами НАТО?  Это плановые поездки или внеплановые либо что это такое?

 

     И второй вопрос к Виктору Владимировичу. Виктор Владимирович! Председатель  Верховного  Совета  издал распоряжение о том,  чтобы народные депутаты не выезжали в страны - члены НАТО.  Я  хотел  бы сейчас  от  вас  услышать,  предпринимались ли такие попытки после выхода этого распоряжения?  И скажите мне персонально, где сегодня находится депутат Заец?

 

     Спасибо.

 

     КРЮЧКОВ Г.К.  Юрий  Григорьевич!  Мы  обратились с просьбой о предоставлении слова Борису Ильичу,  и я думаю,  что он ответит на первый вопрос.

 

     По второму вопросу Виктор Владимирович, наверное, скажет.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. У робочому порядку.

 

     Дякую, Георгію Корнійовичу. Сідайте, будь ласка.

 

     Слово для  співдоповіді надається народному депутату Олійнику Борису Іллічу, голові комітету.

 

     ОЛІЙНИК Б.І.  Шановні  колеги!  Надійшла  трагічна   звістка: розтрощено    останній    міст,    який   зв'язував   Нові-Сад   з довколосвіттям,  при  цьому  зруйновано   водогін.   Отже,   місто залишилося без питної води.

 

     Нові-Сад -   це,  по  суті,  духовна  столиця  Югославії.  За насиченістю історичними пам'ятками та пам'ятками  архітектури,  за мистецькими,  літературними  і  науковими  кадрами це місто зрідні Кракову чи Лейпцигу.  Очевидно,  з любові до мистецтва, літератури та історії натовці бомбардують його з особливим натхненням.

 

     Саме в  Нові-Саді та його околицях живе (чи жила?  - я вже не знаю) найчисленніша громада  наших  земляків.  Ще  11  квітня,  на Великдень,  мені  таки вдалося пробитися в Нові-Сад,  зустрітися з громадою,  по можливості хоч заспокоїти: мовляв, Україна не забула їх.

 

     Віддаю належне  нашому  посольству,  яке одне з небагатьох не втекло з Бєлграду. Невеликий колектив його в умовах, наближених до польових,  робить усе можливе і неможливе, аби хоч якось допомогти землякам.

 

     Але від сьогодні я вже не відаю про долю українців і русинів. Вранці   прорвався   звідти   дзвінок:   просили   перев'язувальні матеріали. Отже, що там діється, ви здогадалися.

 

     Я знаю,   Червоний   Хрест   готує    гуманітарну    допомогу страждальцям.  Але  урядові верхи просто зобов'язані діяти рішуче, хоча б у захисті рідної діаспори,  хоча б прийняти  дітей  Сербії, Косово  і  Метохії,  незважаючи  на  національність.  То паче,  що здравниці Криму майже порожні.

 

     Огиду викликають деякі  наші  вітчизняні  мас-медіа  і  певні телешоу,   котрі   цинічно,  з  блюзнірським  сарказмом  буквально блазнюють  на  крові  безвинних,  з  кривим  осміхом  глузують  зі слов'янства,  знущально  регочуть  із  святого  поняття  "Косово - колиска сербів".  Потяг до рідного гнізда,  почуття вітчизни -  це нормальне  почуття  нормальної  людини,  у  якої  під лівим крилом б'ється серце,  а не свинцеве кліше "ubi bene, ibi patria" - себто "де  добре,  там  і  вітчизна"  -  улюблене гасло особин без роду- племені.

 

     А що  їм  горе  людське,  коли  вони  відробляють  срібляники іноземного походження!  Певно,  вони так само сміятимуться, ведучи репортажі  з-поза  меж  України,  коли,  не  дай  Бог,  над   нами розколеться небо.

 

     Виповнюється місяць  від  початку  "миротворчої" місії НАТО в Югославії та Косово і Метохії, що зловісно збігається з 50- літнім ювілеєм альянсу, котрий зустрічає його винятково "високими

 

 показниками". Вражає скромність,  з якою  "мироносці"  примовчують свої "видатні передювілейні досягнення".

 

     Я абсолютно  згоден  з  Наталією  Михайлівною  Вітренко,  там справді реалізується тактика випаленої землі.  Уже  на  19  квітня "витязі"  НАТО  7  тисяч  разів  розпинали  бомбами  і томагавками Югославію і,  "захищаючи" албанців та  сербів  від  тоталітаризму, демократично скинули їм на голови 6 тисяч тонн вибухівки, пославши на той світ близько тисячі "вдячних"  громадян,  а  кілька  тисяч, конаючи від ран, збираються туди ж.

 

     Заодне "миротворці"  зруйнували 11 і пошкодили 13 мостів,  12 залізничних магістралей і вокзалів,  6 автошляхів,  7  аеродромів, десятки  тисяч  господарських і житлових об'єктів,  сотні фабрик і заводів, полишивши без шматка хліба понад 2 мільйони робітників та їхніх  родин.  Знищили 13 лікарень,  близько 200 шкіл,  зруйнували майже всю  телекомунікацію.  Як  правовірні  християни  "освятили" бомбами  і  ракетами  16  древніх  монастирів  та інших релігійних осередків.  І  вже  як  духовно  щедрі  демократи   зруйнували   8 всесвітньо знаних культурноісторичних пам'яток.

 

     А щоб  сербам,  чорногорцям,  албанцям  і  всій  Європі легше дихалося,  врізали бомбами із домішками урану по нафтопереробних і хімічних заводах та складах,  внаслідок чого всі ці високотоксичні речовини,  разом з домішками послабленого урану, отруїли не тільки повітря  Югославії,  а  вже  зареєстровані  і  в атмосфері Греції, Албанії,  Італії, Болгарії, Македонії, Угорщини, Австрії. Себто до гуманітарної  додали ще й екологічну катастрофу.  Це вже особливий "дарунок" супердержави своїм європейським сателітам.

 

     Ковбоям не вперше святкувати свої темні  ювілеї,  похрускуючи черепами  скальпованих  ними  ж  народів  і  племен.  Для  їхнього вишуканого вуха вибухи  бомб  і  ракет  в  Югославії  -  найкращий музичний супровід.

 

     Але як  себе  почувають на цьому бенкеті Сатани європейці,  у котрих уже горить оселя,  як почуваються наші достойники,  об  тім вони розкажуть нам після повернення.

 

     За вселюдську історію відбулося понад 14 тисяч війн. Тільки в цьому  столітті  -  дві  світові.  Завжди  після  таких  катастроф збиралися  глави  урядів  і  парламентів,  аби  виробити повоєнний статус,  тобто розподілити свої ролі:  після Першої - Ліга  Націй, після  Другої  -  Організація  Об'єднаних Націй.  Трагічна помилка світового співтовариства в тому, що такого зібрання глав держав не відбулося  після  третьої  світової  - "холодної війни",  оскільки з'явилася нова конфігурація,  з'явилися нові суверени,  треба було виробити нову модель колективної безпеки в Європі.  І, можливо, не сталося б  такого  нещастя,  яке  трапилося  нині.  Ця  ініціатива звучала  з  боку  України,  в  її  розробці  брав участь Олександр Олександрович Мороз.  Вона  пройшла  всі  інстанції  Ради  Європи, затверджена бюро. Але, на жаль, виконавчі структури, пославшись на те, що в нас відбуваються вибори, заблокували цю ініціативу.

 

     Так що,  шановні колеги,  нам треба робити все  можливе,  щоб зупинити цю бойню і, нарешті, все-таки провести ініціативу України у всесвітньому масштабі.  Бо ми як держава,  котра перша  у  світі позбулася  ядерної  зброї  на радість нашим друзям здалеку,  маємо моральне право саме на вироблення такої моделі. І, звичайно, у цій моделі місця Північноантлантичному альянсу не може бути,  оскільки ця злочинна організація,  порушивши всі  міжнародно-правові,  суто людські,  морально-етичні  норми,  не може бути членом колективної безпеки.

 

     Дякую за увагу.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Борисе Іллічу. Чи є запитання? Запишіться, будь ласка. П'ять хвилин відведемо. Висвітіть список.

 

     Народний депутат Бондарчук. Наступний - депутат Чародєєв.

 

     БОНДАРЧУК О.В., член Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та  праці  (багатомандатний  загальнодержавний виборчий   округ,   КПУ).   Всеукраинский  союз  рабочих.  Фракция Коммунитической  партии  Украины.  Уважаемый  Борис   Иллич!   Пан Удовенко из Руха,  аргументируя свою позицию, сказал здесь как-то, что для того чтобы навести порядок в Югославии и более  эффективно использовать  наше  участие  там,  надо стремиться к максимальному нейтралитету.  Может быть,  сегодня для того  чтобы  иметь  больше возможностей  для  ведения переговоров,  нам действительно следует выйти из совместной с НАТО программы "Партнерство во имя мира",  и тогда  мы  будем  занимать  абсолютно  нейтральную позицию.  Мы не входим в союз России,  Белоруссии,  Югославии, мы не входим в НАТО и, так сказать, полностью свободны, чтобы вести такие переговоры.

 

     ОЛІЙНИК Б.І.   Нашою  Конституцією  чітко  визначений  статус України як позаблокової держави.  І  допоки  цей  статус  не  буде змінено, ми маємо дотримуватись його.

 

     Щодо особливого  партнерства  з НАТО,  то ми в своєму проекті фіксуємо,  що теж за Конституцією це партнерство має  пройти  візу Верховної Ради України.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний  депутат  Чародєєв.  Наступна  - Наталія Михайлівна Вітренко.

 

     ЧАРОДЄЄВ О.В.,  член  Комітету  Верховної  Ради   України   у закордонних    справах   і   зв'язках   з   СНД   (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  ПСПУ).  Уважаемый Борис  Ильич! Прежде  всего  я  хотел  подтвердить  ваши  слова об использовании радиоактивных отходов.  Несколько  дней  назад  я  видел  огромный митинг в центре Афин. Радиация на границе Греции, которая отделена от Косово гористой страной Македонией,  повысилась в  18  раз.  На востоке,   на  равнинной  территории,  радиация  проникла  гораздо дальше.  Я думаю,  увеличение числа случаев  заболеваний  горла  и дыхательных путей в Украине тоже связано с этим.

 

     В отношении  вашего  удивления насчет "блюзнірства" газет.  Я хотел бы спросить:  у вас была по этому поводу  личная  встреча  с Президентом?  Потому  что два дня назад он выдал такое:  а что нам Югославия? Что нам югославы? Соседи, что ли?

 

     Что это,  как  не  крайняя  форма  "блюзнірства"?  Если   это политик,  так  он  должен  знать  (это  еще две тысячи лет назад в великой науке - политике было написано),  что дружить  надо  не  с соседом, а с соседом своего соседа. Так что ни как политик, ни как человек Президент, видно, полностью не понимает ситуации.

 

     ОЛІЙНИК Б.І.  Олександре Васильовичу, на жаль, я не мав змоги зустрітися з нашим Президентом.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний  депутат  Вітренко.  Наступний - депутат Левченко.

 

     ВІТРЕНКО Н.М.  Фракція  Прогресивної  соціалістичної   партії України.  Шановний  Борисе Іллічу!  Ви так спокійно назвали нам ці факти,  але, думаю, вони не залишать всіх депутатів спокійними, бо треба  все  ж  таки  відчувати,  що відбувається поряд з нами і що загрожує Україні.

 

     Я хочу закликати всіх депутатів сьогодні о 14 годині 30 хвилин взяти участь у пікетуванні прес-центру НАТО на вулиці Мельникова,  36 у Києві,  яке проводить  наша  партія,  щоб висловити наше ставлення до 50-річчя агресорів. Але в мене питання такого плану.  Ось ви  і  Крючков  зробили  доповідь.  Зараз  буде поставлено на голосування проект постанови.  Серед нас є депутати, які все ще  не  зрозуміли,  що  відбувається  поряд  з  нами  -  в Югославії.  Яку  вони повинні нести за це відповідальність?  Як ви вважаєте,  чи не слід було  б  результати  поіменного  голосування проекту  постанови  не тільки надрукувати в "Голосі України",  а й зробити десь 10 мільйонів листівок і на свята (1 Травня, 9 Травня) розповсюдити по всій Україні з грифом Верховної Ради України,  щоб люди знали,  чи є у нас парламент,  чи він захищає  мир  в  усьому світі, і що він узагалі робить у цьому залі?

 

     Будь ласка, яка ваша думка?

 

     ОЛІЙНИК Б.І.   Дякую,  Наталіє  Михайлівно.  З  приводу  мого спокою. Це мій темпоритм, бо якщо я підніму тон на регістр, то вже говоритиму не своїм голосом.  Справа в тому, я думаю, що й ті, хто голосує проти,  усвідомлюють,  на що вони йдуть. Адже те, що зараз діється  в  Югославії,  не  піддається формальній логіці професора Асмуса.  Це шабаш Сатани.  Тому я  думаю,  вони  усвідомлюють,  що будуть відповідати за те, кого вони в цей тяжкий час підтримували.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Левченко.

 

     ЛЕВЧЕНКО А.І.,  голова  підкомітету  Комітету  Верховної Ради України з питань соціальної  політики  та  праці  (багатомандатний загальнодержавний  виборчий  округ,  КПУ).  Прошу  передать  слово депутату Гмыре.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

     ГМИРЯ С.П.,  голова  підкомітету  Комітету   Верховної   Ради України  з питань свободи слова та інформації (виборчий округ 105, Луганська область).  Борис Ильич!  Как  вы  относитесь  к  тезису, который   сейчас   усиленно   муссируется   в  средствах  массовой информации некоторыми  представителями  исполнительной  власти,  о том,  что  решительное  осуждение  Верховным Советом НАТО повредит имиджу Украины в Европейском сообществе. Я считаю, что Европейское сообщество  -  это  не  президент Франции,  это не премьер-министр Англии, это не канцлер Германии, а простые люди Франции, Германии, Англии  и  других  стран  НАТО.  Я  не могу себе представить,  что призывы прекратить бойню могут повредить имиджу Украины  в  глазах простых людей. Как вы относитесь к этому тезису? Пожалуйста.

 

     ОЛІЙНИК Б.І.  Я  вже  говорив,  що  на  час  своїх акцій НАТО "накриває ковпаком" усю інформацію і дозує її відповідно до  своїх інтересів.  До  нас  не доходить інформація про те,  що вся Європа вийшла на майдани й вимагає від  своїх  урядів  зробити  все,  аби зупинити цю бойню.  І заява парламенту України прозвучала особливо вчасно,  рішуче,  знайшла  найпозитивніший  відгук   не   лише   в Югославії,  а й у світовому співтоваристві.  Оце вже і є відповідь на ваше запитання.  Держава,  якщо вона суверенна,  має  проявляти свій характер, бо інакше з нею ніхто не буде мати справи.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Борисе Іллічу. Сідайте, будь ласка.

 

     Шановні колеги!  Зважаючи на те, що ми не вперше повертаємося до цього питання,  проект постанови не раз доопрацьовувався, зараз на  ваш розгляд подано новий варіант постанови.  Чи є необхідність обговорювати це питання,  чи на пропозицію одного з авторів  цього проекту   постанови  перейдемо  безпосередньо  до  голосування  за основу,  а далі внесемо зміни і доповнення,  якщо такі  будуть,  і приймемо рішення в цілому без обговорення? (Шум у залі).

 

     Шановні колеги!  Або ми обговорюємо,  або ми не обговорюємо і переходимо до прийняття рішення.  Просять слова  народні  депутати Марчук, Білорус, Журавський... Це вже обговорення (Шум у залі).

 

     Шановні колеги!  Переходимо до прийняття рішення. Я ставлю на голосування пропозицію авторів проекту постанови, який вам роздано (з доповідями щойно виступили народні депутати Крючков і Олійник), прийняти проект за основу. Хто за це, прошу визначитися.

 

     "За" - 224 (Шум у залі).

 

     Шановні народні депутати!  Я ще  раз  ставлю  на  голосування проект постанови за основу.

 

     "За" - 233.

 

     Дякую. Рішення прийнято.

 

     Георгію Корнійовичу! Будь ласка, йдіть на трибуну.

 

     Які є пропозиції відносно проекту постанови?

 

     Народний депутат Білорус. Будь ласка.

 

     БІЛОРУС О.Г.,   член   Комітету   Верховної  Ради  України  у закордонних   справах   і   зв'язках   з   СНД    (багатомандатний загальнодержавний   виборчий   округ,   Всеукраїнське   об'єднання "Громада").  Фракція "Батьківщина".  Наша фракція із  задоволенням відзначає, що сьогодні запропоновано доопрацьований проект, але не враховано наші поправки та доповнення,  які були озвучені в  цьому залі. Я повторюю ці поправки.

 

     "Рекомендувати Президенту України:

 

     1. Посилити  посередницькі  миротворчі  зусилля  України  для зупинення бомбардування й інших силових дій НАТО в Югославії.

 

     2. Ініціювати безвідкладне проведення міжнародної конференції під егідою ООН щодо мирного врегулювання конфлікту в Югославії.

 

     3. Запропонувати  місто  Київ  місцем  проведення міжнародної конференції щодо Югославії.

 

     4. Ініціювати проведення всесвітньої  конференції  з  проблем колективної безпеки.

 

     5. Категорично  виступити  проти  всіляких  спроб  НАТО  щодо ведення  сухопутних  операцій  і  військової  окупації   території Югославії".

 

     Що стосується пункту 8 цього проекту постанови, то його треба зняти як такий, що не має відношення до предмета постанови.

 

     Першу частину пункту 4,  де  йдеться  про  державну  програму співробітництва з НАТО,  слід вилучити.  Це виконавчий документ, і він має розроблятися органами виконавчої влади.  Наступну частину, само собою, також треба вилучити.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

 

     Будь ласка, Георгію Корнійовичу.

 

     КРЮЧКОВ Г.К.  Шановний Олегу Григоровичу!  Я вважаю,  що ваші перші чотири пропозиції цілком слушні і їх можна підтримати.

 

     Що стосується пункту 8... Я нагадую: "Кабінету Міністрів  України  виявити  ініціативу  щодо  скликання засідання Дунайської  комісії..."  Це  була  пропозиція  народного депутата Крука, вона, на нашу думку, заслуговує на увагу.

 

     Далі: "розглянути питання про тимчасове

- з  1  квітня  1999  року  до  відновлення   в   повному   обсязі судноплавства  по  Дунаю  -  звільнення  підприємств  морського  і річкового транспорту Дунайського басейну від податків і зборів..." Це  положення  було внесено за наполяганням комітету,  який очолює депутат Крук, хоча цю пропозицію я не підтримував би.

 

     Щодо пункту 4  стосовно  затвердженої  Президентом  Державної програми  співробітництва  з  НАТО.  Я  б теж не підтримав би вашу пропозицію.  І ось чому.  Це рішення  має  приймати  не  виконавча влада,  бо  Президент  за  Конституцією  України  не віднесений до виконавчої гілки влади - Президент фактично поставлений над  усіма гілками влади.  Президент затвердив програму, яка стосується засад зовнішньої політики України.  А це настільки важливі  питання,  що Верховна  Рада не може не розглядати їх.  Тут не ставиться питання про скасування програми чи про інше якесь рішення. Ідеться про те, щоб  Президент України все-таки вніс цей дуже важливий документ на розгляд Верховної Ради,  а Верховна Рада  висловила  ставлення  до нього.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую,   Георгію   Корнійовичу.   Я   ставлю   на голосування  пропозицію,  яка  надійшла  від  народного   депутата Білоруса.  Прошу народних депутатів визначитися. Шановні колеги, я ставлю  спочатку  в  цілому,  а  потім  поставлю  в  тій   частині пропозиції депутата Білоруса, в якій вони були підтримані Георгієм Корнійовичем Крючковим як одним з авторів проекту постанови.

 

     Голосуємо в цілому  всі  пропозиції,  запропоновані  народним депутатом Білорусом. Прошу народних депутатів визначитися.

 

     "За" - 106.

 

     Рішення не прийнято.

 

     Я ставлю   на   голосування   чотири   пропозиції,  які  були підтримані співавтором цього проекту постанови.

 

     "За" - 237.

 

     Рішення прийнято.

 

     Народний депутат Курикін. Увімкніть, будь ласка, мікрофон.

 

     КУРИКІН С.І.,  член  Комітету  Верховної   Ради   України   у закордонних    справах   і   зв'язках   з   СНД   (багатомандатний загальнодержавний  виборчий  округ,  ПЗУ).  Фракція   зелених.   Я належним  чином  оцінюю  ту  здатність до компромісу,  яку виявили автори проекту,  хоча хочу зауважити, що альтернативні проекти теж слід було б усетаки розглядати.  Я сподіваюся, що в майбутньому ми будемо  все-таки  дотримуватись   Регламенту   і   не   порушувати конституційне право депутатів на законодавчу ініціативу.

 

     Тепер що стосується тексту постанови,  який пропонується. Я б уніс пропозицію вилучити третій абзац пункту 6, де сказано: "вжити невідкладних   заходів   до   припинення   знищення   стратегічних авіаційних комплексів та шахтно-пускових установок".

 

     Я дуже коротко обгрунтую таку  позицію.  Справа  в  тому,  що зберігаючи   стратегічні  авіаційні  комплекси  та  шахтно-пускові установки,  ми несамохіть підштовхуємо Україну до  конфронтації  з іншими   державами,   тобто   ми   підвищуємо   рівень  військової напруженості і фактично втягуємо Україну в гонку озброєнь.

 

     З другого  боку,  треба  зважати  на  те,  що  шахтно-пускові комплекси  знищуються в рамках міжнародних домовленостей.  І зараз скасувати своєю постановою ці домовленості ми все одно не можемо.

 

     Дякую.

 

     КРЮЧКОВ Г.К. Можна сказати?

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

     КРЮЧКОВ Г.К.  Питання про  припинення  знищення  стратегічних авіаційних комплексів та шахтно-пускових установок порушувалось не раз  народними  депутатами  різних   політичних   спрямувань.   На засіданні  нашого  комітету представники правої частини також дуже активно порушували це питання.  Ми вважаємо,  що це  питання  слід означити   у   постанові  і  дати  відповідні  доручення  Кабінету Міністрів.

 

     Переконаний: ми  зробили   величезну   помилку,   коли   себе обеззброїли.  Можливо,  вона  навіть  відноситься  до  розряду тих помилок,  про які колись сказав Талейран:  "Это не преступление  - это   ошибка".   І  призупинити  ці  акції  потрібно  з  тим,  щоб визначитись.  Зараз наш комітет разом з Міністерством  оборони  за дорученням   керівництва  Верховної  Ради  розглядає  питання  про стратегічні авіаційні  комплекси,  які  знищуються  під  контролем наглядачів  із  Сполучених  Штатів Америки.  Те,  що робиться,  не піддається здоровому  глузду  і  абсолютно  не  кореспондується  з інтересами безпеки України. Тому ми проти вашої пропозиції.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Георгію Корнійовичу.

 

     Надійшла пропозиція  народного  депутата Курикіна вилучити із пункту 6, запропонованого і прийнятого за основу проекту постанови абзац  третій:  "вжити невідкладних заходів до припинення знищення стратегічних авіаційних комплексів та шахтно-пускових установок".

 

     Я прошу народних  депутатів  визначитися  стосовно  вилучення цього абзацу.

 

     "За" - 56.

 

     Рішення не прийнято.

 

     Увімкніть мікрофон народного депутата Чубарова.

 

     ЧУБАРОВ Р.А.,  голова  підкомітету  Комітету  Верховної  Ради України   з   питань   прав   людини,   національних   меншин    і міжнаціональних відносин (виборчий округ

 8, Автономна  Республіка  Крим).  Шановний  Георгію  Корнійовичу! Шановні  колеги!  Я  хотів  би,  щоб  наша  постанова була справді збалансована щодо всіх подій,  що відбуваються в  Югославії,  тому пропоную  останнє  речення  пункту  2 проекту постанови записати в такій редакції:  "Водночас Верховна Рада України засуджує будь-які етнічні чистки і виступає проти них,  де б вони не відбувалися". Я думаю, що це була б справді позиція Верховної Ради.

 

     Дякую.

 

     КРЮЧКОВ Г.К. Я погодився б з такою пропозицією.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю  на   голосування   пропозицію   народного депутата  Чубарова,  з  якою  погоджуються  автори запропонованого проекту  постанови.  Прошу  народних  депутатів  визначитися.   Це останнє речення пункту 2 проекту постанови.

 

     "За" - 240.

 

     Рішення прийнято.

 

     Увімкніть мікрофон Чижа Івана Сергійовича.

 

     ЧИЖ І.С.  Дякую.  Фракція соціалістів та селян (Лівий центр). Шановні колеги! Я хотів би запропонувати прийняти проект постанови в цілому.  Але перед тим хочу сказати,  що у постанові ми повинні, мабуть,  висловити своє ставлення  до  того,  що  Президент  нашої держави поїхав святкувати 50-річчя НАТО.

 

     Я вже не кажу про матеріальні витрати,  Бог з ними. Хоча коли пенсії не виплачуються,  можна було б і не їхати,  зекономивши  на цій поїздці.  Але те,  що саме в цей час, коли посилюється агресія НАТО проти Югославії,  Президент поїхав на святкування, варто було б відобразити в постанові так:

 

     "Звернути увагу  Президента  України  на конституційну вимогу щодо  того,  що   засади   внутрішньої   і   зовнішньої   політики визначаються  Верховною  Радою  України.  Виходячи з цього просити Президента перед прийняттям зовнішньополітичних рішень,  які мають загальносвітове  значення,  консультуватися  з  Верховною  Радою". Можна і серйозніше поставити питання - про відповідальність уряду, але  навіть  у достатньо м'якій формі треба показати некоректність такої лінії поведінки глави держави в цій  ситуації.  Це,  на  мій погляд, треба було б зробити.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Георгію Корнійовичу.

 

     КРЮЧКОВ Г.К. Я особисто цю пропозицію підтримую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Я  ставлю  пропозицію  народного депутата Чижа на голосування.

 

     "За" - 199.

 

     Рішення не прийнято.

 

     Увімкніть мікрофон народного депутата Манчуленка.

 

     Шановні колеги!  Ну як же в цілому,  коли депутати пропонують зміни і доповнення?

 

     МАНЧУЛЕНКО Г.М.,  член  Комітету  Верховної  Ради  України  з питань   національної   безпеки   і    оборони    (багатомандатний загальнодержавний   виборчий  округ,  НРУ).  Чернівецька  область. Фракція Народного руху України.  Шановний Вікторе  Володимировичу! Шановний   доповідачу!   Питання,  яке  ми  зараз  розглядаємо,  є надзвичайно серйозним і в майбутньому може мати наслідки для всієї зовнішньої політики України.

 

     У проекті  постанови  йдеться  про те,  що дії НАТО і позиція України негативно сприймаються  членами  Співдружності  Незалежних Держав,  хоча  не  всі  члени СНД однозначно висловилися проти дій НАТО.  Є країни,  які підтримують дії НАТО.  СНД  не  є  суб'єктом міжнародного права. Тому в такій редакції записувати не можна.

 

     Подивіться на останній абзац на другій сторінці.  Ідеться про те,  що такі дії НАТО "є неприйнятними для України, як і для всієї світової  спільноти".  Ми  не можемо висловлюватися за всю світову спільноту. Цей пункт треба було б так само вилучити.

 

     І я вважаю,  що ті пропозиції,  які зараз у залі вносяться  з голосу,  щоб  деякі додаткові пункти включити,  а деякі вилучити з проекту   постанови,   прийнятого   за   основу,    є    абсолютно неприйнятними.  Ми  прийняли  проект за основу.  Треба доручити чи авторам цього проекту  постанови,  чи  відповідним  комітетам,  чи спеціально  створеній  робочій групі опрацювати пропозиції,  і вже тоді можна було б повернутися до розгляду цього проекту  постанови в  цілому.  Зараз  з  голосу ми можемо наголосувати такі речі!  Ми навіть самі не усвідомлюємо, які це може мати наслідки.

 

     Я просив би,  щоб ми створили відповідну  групу  чи  доручили відповідним  комітетам доопрацювати проект постанови для прийняття в остаточному варіанті.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Георгію Корнійовичу.

 

     КРЮЧКОВ Г.К. По-перше, які внесені і які прийняті пропозиції? Пропозиція народного депутата Чубарова цілком прозора, зрозуміла і розумна. Ну яку тут потрібно комісію створювати?

 

     Олег Григорович Білорус вніс  цілком  конкретні  і  зрозумілі пропозиції,  ми  їх  прийняли.  Якщо  ми  хочемо  ще  зволікати  з прийняттям рішення, давайте це зробимо.

 

     А що стосується того, що дії НАТО є неприйнятними для України і  для всієї спільноти,  то записувати це чи ні - справа сесійного залу. Як народні депутати вирішать, так і буде. Це треба поставити на голосування.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Я ставлю пропозицію народного депутата Манчуленка на голосування. Прошу народних депутатів визначитися.

 

     "За" - 63.

 

     Рішення не прийнято.

 

     Народний депутат Симоненко.

 

     СИМОНЕНКО П.М.   Фракция   коммунистов.   Уважаемые   Георгий Корнеевич  и Виктор Владимирович!  Я попросил слово в связи с тем, что мои поправки,  высказанные в выступлении при обсуждении  этого вопроса, были учтены в предыдущем проекте, который вносился. Смысл моих поправок сводился к следующему.

 

     Мы уже  видим,  что   необходимо   повышать   ответственность конкретных  должностных  лиц  за  все  то,  что происходит у нас в государстве. Я в своем выступлении высказал прежде всего серьезные замечания  по поводу антиконституционной деятельности,  проводимой Тарасюком, Кузьмуком и секретарем Совета национальной безопасности и обороны Горбулиным. И в моем предложении было конкретно записано требование:  освободить их от  занимаемых  должностей  как  людей, которые  проводят  антинациональную,  антигосударственную политику под диктовку НАТО и Международного  валютного  фонда.  Это  первое наше требование.

 

     Второе требование  принципиальное.  Оно  заключалось  в  том, чтобы мы с учетом событий на Балканах,  с учетом  той  агрессии  и жесточайшей  войны,  направленной на уничтожение народа Югославии, "негайно   відкликали   постійного   представника   України    при штаб-квартирі НАТО та його персонал".

 

     І ще одне принципове питання. Треба зажадати від Міністерства закордонних справ України вжити заходів щодо припинення діяльності Центру інформації і документації НАТО та інших підрозділів альянсу в Україні.

 

     Це дуже  серйозні  питання,  і  я  прошу,  щоб  їх   усе-таки проголосували  в  цьому  залі,  і щоб народні депутати персонально визначилися з цих трьох принципових питань.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Георгію Корнійовичу.

 

     КРЮЧКОВ Г.К.  Ви знаєте, шановні колеги, що відповідні пункти були внесені в попередній проект постанови. Щодо першої пропозиції Петра Миколайовича,  то вона тоді,  я нагадаю, була подана в такій редакції:  "Вважати  неможливим  подальше перебування на державних посадах ідеологів і провідників  пронатовського  курсу  зовнішньої політики  України,  несумісного  з  її  національними інтересами і позаблоковим статусом.  Запропонувати Президенту України  прийняти відповідні рішення".

 

     Були враховані й інші пропозиції Петра Миколайовича,  про які він зараз говорив.

 

     Я разом з Борисом Іллічем вносив ці пункти у проект постанови і  переконаний  у  тому,  що  вони  правильні,  їх  потрібно  було прийняти.  Але це  -  справа  депутатського  корпусу.  Особисто  я підтримую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Георгію Корнійовичу.

 

     Я ставлю  на  голосування  три  пропозиції народного депутата Симоненка. Шановні колеги, прошу визначитись.

 

     "За" - 178.

 

     Рішення не прийнято.

 

     Народний депутат Юхновський.

 

     ЮХНОВСЬКИЙ І.Р.  Народний рух України.  Я хотів  би  просити, Георгію Корнійовичу,  змінити редакцію пункту 5. Він складається з двох абзаців. Абзац перший: "З огляду на агресивний характер нової доктрини  і практичних дій Північноатлантичного альянсу вважати за необхідне повернутись до питання  про  характер  усього  комплексу взаємин України з НАТО".

 

     І в  абзаці  другому  дано доручення комітетам Верховної Ради вивчити питання про нову доктрину НАТО і наші дії щодо цього.

 

     Я пропоную таку редакцію пункту 5.  Абзац перший вилучити  як нечіткий,  бо  невідомо,  що таке "нова доктрина".  А абзац другий записати в такому вигляді:  "Комітетам Верховної  Ради  України  з питань  національної  безпеки і оборони та у закордонних справах і зв'язках з  СНД  разом  з  відповідними  центральними  органами  у двомісячний  термін вивчити нову доктрину НАТО і внести відповідні пропозиції з цього питання на розгляд Верховної Ради України".

 

     КРЮЧКОВ Г.К.  Справа Верховної Ради - прийняти цю поправку чи не прийняти. Я особисто категорично проти. Чому?

 

     Ще до   свого   прийняття   нова   доктрина  НАТО  вже  зараз випробовується,  і досить "ефективно",  на прикладі  Югославії.  А полягає ця доктрина,  по-перше,  в тому, щоб НАТО привласнило собі право діяти  за  межами  території  держав  -  членів  альянсу,  і по-друге,   щоб   застосовувати   силу   без  мандата  Організації Об'єднаних Націй. У цьому суть цієї доктрини. Що тут вивчати, я не знаю.  Що це агресивна доктрина - це факт. Ми бачимо це, повторюю, на прикладі Югославії.  Але  яке  рішення  прийме  Верховна  Рада, прийняти  цю  поправку  чи  не  прийняти,  -  це  справа  народних депутатів.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

 

     Ставиться на  голосування   пропозиція   народного   депутата Юхновського  про  вилучення  абзацу  першого пункту 5 і викладення абзацу другого в редакції,  яку вам запропоновано.  Прошу народних депутатів визначитися.

 

     "За" - 56.

 

     Рішення не прийнято.

 

     Народний депутат Вітренко.

 

     ВІТРЕНКО Н.М.   Фракція  Прогресивної  соціалістичної  партії України.  Шановний Вікторе Володимировичу!  У меня  три  конкретні пропозиції,  і я прошу їх послідовно поставити на голосування, щоб знати, як відреагує зал.

 

     Перша пропозиція  -  доповнити  проект  постанови.  Згідно  з Декларацією  про  державний  суверенітет  України  і  Конституцією України висловлювати волю народу України може тільки Верховна Рада України.  У  зв'язку  з  тим,  що  міністр закордонних справ Борис Тарасюк своїми виступами та діями викривлює волю  Верховної  Ради, тобто  волю  народу  України,  вношу пропозицію висловити недовіру міністру  закордонних  справ  України   Борису   Тарасюку.   Прошу поставити це на голосування.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Ви   оголосіть   усі   три   пропозиції,  Наталіє Михайлівно. Я поставлю окремо на голосування всі три пропозиції.

 

     ВІТРЕНКО Н.М. Друга пропозиція. Сьогодні країни НАТО фактично ведуть  війну.  Цими  діями  вони  виключили  дипломатичні  канали врегулювання  міжнародних  відносин.  Виходячи   з   цього   вношу пропозицію:  відкликати  дипломатів  України  з країн,  які беруть участь у бойових діях проти суверенної Югославії.

 

     І третя пропозиція.  Нами підготовлена і розповсюджена в залі заява  фракції  Прогресивної  соціалістичної  партії  України  про участь української делегації на чолі з Президентом України  Кучмою в саміті НАТО в Вашингтоні.  Ми переконані, що це ганьба для всієї України.  І   ми   закликаємо   підтримати   нашу   заяву,   тобто проголосувати  цю заяву як заяву Верховної Ради України.  Ось такі три пропозиції.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Наталіє Михайлівно.

 

     Георгію Корнійовичу, будь ласка.

 

     КРЮЧКОВ Г.К.  Першу пропозицію ми  підтримуємо  і  просили  б поставити на голосування.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Я  ставлю на голосування першу пропозицію Наталії Михайлівни Вітренко. Прошу депутатів визначитися.

 

     "За" - 186.

 

     Рішення не прийнято.

 

     Друга пропозиція, Георгію Корнійовичу.

 

     КРЮЧКОВ Г.К. Щодо другої пропозиції, то її треба поставити на голосування.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні  колеги!  Я  ставлю  на голосування другу пропозицію народного депутата Вітренко. Прошу визначитися.

 

     "За" - 163.

 

     Рішення не прийнято.

 

     КРЮЧКОВ Г.К.  Відносно третьої пропозиції.  Я і  Борис  Ілліч підтримуємо  прийняття заяви з цього питання,  бо об'єктивно візит до НАТО у такий час - це фактична підтримка дій  агресорів.  Що  б хто не казав. Є інші форми доведення до світової спільноти позиції України,  ніж участь у ювілейних заходах НАТО,  яке чинить агресію проти суверенної держави.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати!  Я не можу поставити на голосування третю пропозицію  народного  депутата  Вітренко.  Якщо народний  депутат  Вітренко  наполягатиме,  я  можу  поставити  на голосування  лише  пропозицію  про  внесення  до  порядку  денного розгляду цієї заяви.  Це окреме питання,  яке може бути розглянуте Верховною Радою окремо.

 

     Наполягаєте? Я ставлю на голосування пропозицію про  внесення до  порядку  денного  заяви  фракції  Прогресивної  соціалістичної партії України. Прошу визначитися.

 

     "За" - 124.

 

     Рішення не прийнято.

 

     Народний депутат Журавський.

 

     ЖУРАВСЬКИЙ В.С.,  перший заступник голови Комітету  Верховної Ради України з питань культури і духовності (виборчий округ

 68, Житомирська   область).    Християнськодемократична    партія України.  Я  пропоную  закінчити  проект постанови такими словами: "Шлях України - це шлях активного  впливу  на  події,  це  активна позиція  використання  власного  досвіду  в етнічних проблемах,  в миротворчості, в уладнанні регіональних конфліктів для переконання всіх  сторін,  що  бойові дії ведуть у безодню.  Вирішити проблему можна лише шляхом переговорів. Посилити посередницьку роль України у вирішенні конфлікту".

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Георгію Корнійовичу, ваша думка.

 

     КРЮЧКОВ Г.   К.   У  принципі,  пропозиція,  на  мій  погляд, заслуговує на  увагу.  Єдине,  я  б  не  наполягав,  що  у  нас  є прекрасний досвід вирішення міжнаціональних проблем.  Не треба нам дуже цим хизуватися. А в цілому, якщо цю пропозицію відредагувати, то її можна прийняти.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Я  ставлю  на  голосування  пропозицію  народного депутата Журавського. Прошу народних депутатів визначитися.

 

     "За" - 99.

 

     Рішення не прийнято.

 

     Народний депутат Моісеєнко.

 

     МОІСЕЄНКО В.М.,  голова підкомітету Комітету  Верховної  Ради України з питань державного будівництва,  місцевого самоврядування та діяльності рад (виборчий округ 53,  Донецька область).  Фракция Коммунистической партии Украины. Председатель Всеукраинского союза за возрождение СССР.  Уважаемый Георгий Корнеевич! Вчера мы с вами были  на  Полтавщине,  где  в  городе  Гребинке  и  в одном из сел встречались с избирателями. Люди высказывали возмущение действиями руководства  нашего государства в лице Президента и правительства, направленными  на  поддержку  натовских  бомбардировок,  и   всеми иносказаниями  вокруг  этих  событий.  Я знаю,  что точно такую же позицию занимают избиратели всех округов.  Поэтому у меня есть два предложения.

 

     Первое. Поручить   Секретариату   Верховного  Совета  Украины проанализировать итоги поименного голосования по этому  вопросу  и обратиться  через  средства  массовой информации непосредственно к тем  избирателям,  чьи  депутаты  голосуют   против   предложения, высказанного  вашими  комитетами,  с  предложением  об отзыве этих депутатов.  Я знаю на примере  таких  депутатов,  как  Ткаленко  и Табачник,  что  это  действует  достаточно  хорошо  с точки зрения психологического воздействия на этих господ.

 

     И второе.  Мне кажется,  что  нужно  внести  на  рассмотрение отдельным пунктом этого постановления вопрос,  связанный с началом процедуры импичмента Президента. Вступая во взаимодействие с НАТО, он  не  вправе  сегодня  считать,  что  выражает  интересы  народа Украины.  Я  думаю,  что  эти  два  предложения  были   бы   очень конструктивным дополнением к нашему постановлению.

 

     КРЮЧКОВ Г.   К.  Шановний  Володимире  Миколайовичу!  Я  хочу зробити  одне  уточнення  щодо  вашого   повідомлення.   Я   таких категоричних   заяв,   що  народ  засуджує  дії  керівництва,  яке підтримує злочинні дії верховодів НАТО,  не чув - такого не  було. Було   інше.  Багатьма  висловлювалося  здивування,  чому  з  боку Президента,  уряду України однозначно,  чітко  не  прозвучало  про засудження цих дій.  Це різні речі. Тому давайте ми будемо точними і чіткими, коли йдеться про такі дуже відповідальні речі.

 

     Справді, значна  частина  населення  (і  ми  вчора  в   цьому переконалися)  не  розуміє,  чому,  як  міг Президент сказати,  як повідомлялося в пресі, що, мовляв, те, що відбулося в Югославії, - це  погано,  але,  можливо,  в  цій ситуації у НАТО не було іншого вибору.  Це просто уточнення до вашої  заяви.  А  все  інше  -  це питання,  які  до  даної  постанови  безпосереднього відношення не мають. Як поступити, це справа керівництва Верховної Ради.

 

     Щодо імпічменту,  то на моє глибоке переконання,  фактів  для того,  щоб  порушувати питання про імпічмент,  уже забагато,  і не тільки у зв'язку з цим. На жаль, Конституція України складена так, що  на  сьогодні  імпічмент - поки що безперспективна справа.  Але підстав для порушення цього питання більш як досить.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги!  Я не ставлю пропозицію народного депутата  Моісеєнка  на  голосування,  тому  що підтримую позицію, висловлену народним депутатом Крючковим - це не має відношення  до даного проекту постанови.  Більше того,  це окремі питання, і вони формулюються у відповідності з Регламентом  і  Конституцією:  вони мають бути сформульовані і включені спочатку до порядку денного, а потім розглянуті на пленарному засіданні Верховної Ради.

 

     Підіймають руки ще кілька народних депутатів (Шум у залі).

 

     Є пропозиція проголосувати проект постанови в  цілому.  Перед тим  як  я  поставлю  проект постанови на голосування в цілому,  я надам слово першому заступнику міністра закордонних  справ  Чалому Олександру  Олександровичу.  Будь  ласка  (Шум у залі).  Спокійно, колеги.  Ми  надаємо  три  хвилини  Олександру  Олександровичу   і переходимо до прийняття рішення про затвердження проекту постанови в цілому.

 

     Будь ласка, Олександре Олександровичу.

 

     ЧАЛИЙ О.О.,  перший  заступник  міністра  закордонних   справ України.  Ну,  я думаю,  що буде повага і ви будете слухати (Шум у залі). Шановні народні депутати! Кожен акт Верховної Ради з увагою сприймається  в Україні і за кордоном,  адже йдеться про документи вищого законодавчого органу 50- мільйонної  держави.  Це  особливо стосується  документів,  які  є  доленосними  для нашої зовнішньої політики та устрою Європи.

 

     Проект постанови, який ми сьогодні розглядаємо, належить саме до таких.  Хочемо ми з вами того чи не хочемо, але НАТО сьогодні - це більше,  ніж будь-яка окрема  країна  Європи,  це  більше,  ніж Сполучені  Штати  Америки.  НАТО  -  це  сукупність  наймогутніших економічних, політичних та військових держав світу (Шум у залі).

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги!  Я  пропоную  вислухати  протягом трьох  хвилин  першого  заступника  міністра  закордонних  справ і перейти   до   прийняття    рішення.    Продовжуйте,    Олександре Олександровичу.

 

     ЧАЛИЙ О.О.  Тому  постанова,  яка  визнає відносини України з НАТО, має бути виваженою і досконалою. У ній насамперед мають бути враховані  національні  інтереси  України,  а  вже потім - емоції, політичні уподобання і особисті думки.

 

     Давайте подивимося   на   текст   проекту   постанови,   який пропонується прийняти в цілому.  Більша його частина не стосується відносин України з НАТО.  Вона стосується іншого питання,  а  саме засудження  дій  НАТО  в  Югославії.  Щодо  цього питання вже була прийнята  постанова  Верховної  Ради  України,  і   цю   постанову Президент  України  виконує.  Почитайте  свою постанову,  пункт 2: "Запропонувати Президенту  виступити  з  ініціативою  про  надання посередницьких послуг". Президент сформулював цю ініціативу.

 

     Пункт 3:    "Запропонувати   Президенту   врахувати   позицію Верховної Ради і негайно зробити  відповідну  заяву  і  відповідні кроки". Ці кроки робляться, в тому числі й сьогодні.

 

     Шановні народні депутати! (Шум у залі). У мене теж є голос! Я прошу вас заспокоїтися.

 

     Будь ласка,  почитайте  запропонований  проект  постанови,  в якому  йдеться,  наприклад,  про  шахтно-пускові установки.  Це не тільки НАТО, це наші відносини з Росією, це великий комплекс наших міжнародних   зобов'язань,  за  які  проголосувала  Верховна  Рада кількох попередніх скликань.

 

     Шановні народні депутати!  Я тільки прошу без емоцій прийняти за   основу  текст  запропонованого  проекту  постанови.  Потрібно створити комісію,  до якої б увійшли представники всіх фракцій,  і виважено  працювати.  Давайте  працювати сьогодні вночі (виконавча влада до  цього  готова),  з  тим  щоб  прийняти  виважений  текст постанови  по суті того питання,  яке стоїть у порядку денному,  а саме про відносини України з НАТО.

 

     Дякую за увагу.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Шановні колеги!  Переходимо до  прийняття рішення. Була пропозиція прийняти...

 

     Будь ласка, Георгію Корнійовичу.

 

     КРЮЧКОВ Г.К.  Я може і не брав би слова,  воно,  мабуть, і не потрібно,  але  весь  час  мені  щось  муляє.  Виступає   шановний представник  зовнішньополітичного відомства і дозволяє собі робити заяву,  що більша частина нашого проекту постанови  не  стосується того  питання,  яке  обговорюється,  де йдеться про засудження дій НАТО в Югославії.

 

     По-перше, як не засуджувати злочинні дії?

 

     По-друге, як обговорювати комплекс проблем відносин з НАТО  і не говорити про ті події, які викривають сутність НАТО?

 

     А по-третє,  фактичний  бік  справи.  Зачитаю  вам один абзац проекту  постанови:  "Трагічні  події  останніх  днів  -  масовані бомбардування   військами   НАТО   Союзної   Республіки  Югославії однозначно   засвідчили,   що   Організація   Північноатлантичного договору   є   агресивним  військовим  блоком,  керівництво  якого привласнило право чинити суд і розправу над  будь-якою  суверенною державою,  не  рахуючись  ні  зі  Статутом  Організації Об'єднаних Націй,  ні з нормами міжнародного права і людської моралі". І далі сказано те, що запропонувала фракція зелених.

 

     Як можна   обговорювати   проблему   відносин  з  НАТО  і  не враховувати останні події?

 

     Далі. Що стосується постановляючої частини, то тут є пункт 2, який визначає: "Верховна Рада вважає вкрай небезпечними для справи міжнародного  миру  і  безпеки  людства  наміри  керівництва  НАТО розширити  сферу  можливих  силових  дій альянсу за межі території країн - його членів та здійснення будь-яких силових акцій НАТО без мандата  Ради  Безпеки ООН,  засуджує насильницькі дії блоку проти суверенної  Союзної  Республіки  Югославії   як   невиправдані   і антигуманні".  До  речі,  це  теж  доповнення  фракції зелених.  І остання частина,  що стосується етнічних чисток,  в редакції,  яку запропонував народний депутат Чубаров. І все!

 

     Олександре Олександровичу!  Ви спеціалізуєтеся саме на цьому, ви молода людина і так починаєте свій великий  життєвий  шлях.  Не можна так робити!

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

 

     Шановні колеги!  Я  ставлю  на голосування проект постанови в цілому з тими змінами і доповненнями,  які були проголосовані  під час обговорення і прийняття рішення.

 

     Прошу народних депутатів визначитись.

 

     "За" - 226 (Оплески).

 

     Рішення прийнято.

 

     Увімкніть мікрофон  народного  депутата  Чародєєва  з мотивів голосування.

 

     ЧАРОДЄЄВ О.В. Уважаемые коллеги депутаты! Чтобы ни Президент, ни  кто-то иной не обвинил нас в популизме и в том,  что мы что-то хотим решить за чей-то счет,  давайте  постановлением  или  другим отдельным  актом  перечислим четверть своей зарплаты на нужды,  на медикаменты потерпевшим от бомбежек в Югославии.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Народний депутате Чародєєв,  якщо є  така пропозиція,  підготуйте  проект  постанови.  Ми  включимо  його до порядку денного, розглянемо і приймемо рішення.

 

     Шановні колеги! Ви пам'ятаєте, що ми сьогодні працюємо повний пленарний день. Оголошується перерва до 16 години.

 

 

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку