ЗАСІДАННЯ СОРОКОВЕ

 

        С е с і й н и й  з а л  В е р х о в н о ї  Р а д и

         У к р а ї н и.  20  к в і т н я  1999  р о к у.

                         10 г о д и н а.

 

     Веде засідання Голова Верховної Ради України ТКАЧЕНКО О.М.

 

     ГОЛОВА. Доброго  ранку,  шановні  народні  депутати!  Доброго ранку,  гості  і  запрошені!  Доброго  ранку,  громадяни  України! Розпочинаємо чергове засідання Верховної Ради.

 

     Прохання до депутатів підготуватися до реєстрації.

 

     Реєструємося.

 

     Встиг зареєструватися 301 народний депутат. Ранкове засідання оголошується відкритим.

 

     Шановні колеги, дозвольте оголосити запити.

 

     Семенюк Валентина  Петрівна звертається до Президента України щодо захисту економічних інтересів вітчизняних товаровиробників  і розвитку національної системи технічного регулювання.

 

     Будь ласка, визначіться.

 

     "За" - 186.

 

     Про направлення голосуємо.

 

     "За" - 194.

 

     Гуцол Михайло  Васильович  звертається  до Президента України стосовно припинення неконтрольованої вирубки лісу  в  Карпатах  та вивозу  за кордон деревини і щодо необхідності внесення на розгляд парламенту чіткої соціально-економічної програми виходу України  з кризи. Два питання в одному запиті.

 

     Будь ласка, визначіться.

 

     "За" - 179.

 

     Про направлення голосуємо.

 

     "За" - 179.

 

     Не прийнято.

 

     Круценко Василь  Якович  звертається  до Президента України у зв'язку  з  незадовільним  виконанням  Закону  про   списання   та реструктуризацію  податкової  заборгованості  платників податків - цукрових заводів (комбінатів) за станом на 1 січня  1998  року  та сільськогосподарських підприємств за станом на 1 січня 1999 року.

 

     Будь ласка, визначіться.

 

     "За" - 184.

 

     Про направлення.

 

     "За" - 196.

 

     Народні депутати  Чародєєв  і  Яковенко Олександр Миколайович звертаються до Президента  і  до  Генерального  прокурора  України Потебенька   Михайла   Олексійовича  щодо  зупинення  приватизації Миколаївського  глиноземного  заводу  та  повернення  у   державну власність незаконно привласнених державних коштів та майна.

 

     Прошу визначитися.

 

     "За" - 187.

 

     Шановні колеги,   я  прошу  голосувати  про  направлення.  Ми четвертий запит голосуємо і не набираємо голосів.

 

     "За" - 204.

 

     Я ставлю на голосування питання  про  направлення  Президенту всіх чотирьох запитів. Вони підтримані залом.

 

     "За" - 230.

 

     Прийнято. Спасибі.

 

     Шевченко Віталій  Федорович  звертається  до Прем'єр-міністра України з приводу грубого порушення Міністерством юстиції  порядку реєстрації документів громадських об'єднань.

 

     Раханський Анатолій     Варфоломійович     звертається     до Прем'єр-міністра України  стосовно  фінансування  та  нормалізації роботи Сакського санаторію для інвалідів імені Бурденка.

 

     Онопенко Василь   Васильович   і  Левцун  Володимир  Іванович звертаються  до  Прем'єр-міністра  у  зв'язку   з   багатомісячною затримкою  виплат  грошової  допомоги багатодітним матерям у місті Сарни та Сарненському районі Рівненської області.

 

     Круценко Василь  Якович   звертається   до   Прем'єр-міністра України стосовно незадовільного виконання Постанови Верховної Ради України від 16 березня 1999 року про інформацію Кабінету Міністрів України про стан підготовки до проведення весняно-польових робіт у 1999 році.

 

     Косаківський Леонід      Григорович      звертається       до Прем'єр-міністра України, Генерального прокурора України у зв'язку з відсутністю реагування на звернення депутата  щодо  протиправної забудови  земельної  ділянки по вулиці Іванова та відновлення руху трамвая 27 у місті Києві.

 

     Депутат Гудима звертається до  Прем'єрміністра  України  щодо невиконання  урядом  Національної енергетичної програми України до 2010 року в частині забезпечення  фінансування  програм  створення ядернопаливного циклу.

 

     Депутат Развадовський звертається до Прем'єр-міністра України щодо   погашення   заборгованості   із   грошового    забезпечення військовослужбовцям та із заробітної плати робітникам і службовцям військових частин,  установ,  організацій і баз, які розташовані в Житомирській області.

 

     Прошу підтримати.

 

     "За" - 207.

 

     Прийнято.

 

     Косаківський Леонід  Григорович  звертається  до Генерального прокурора України у зв'язку з відсутністю реагування на  звернення громадської  екологічної  інспекції  асоціації "Зелений світ" щодо захисту прав громадян на безпечне для життя і здоров'я  навколишнє природне   середовище   в   місті   Києві   та   щодо   припинення антиконституційних дій Київської міської державної адміністрації.

 

     Голосуємо.

 

     "За" - 183.

 

     Прийнято.

 

     Кулик Олександр Васильович  звертається  до  Прем'єр-міністра стосовно  реальних  можливостей  підняття  молочного  виробництва, зайнятості  сільського   населення,   виплати   живих   грошей   у Полтавській області шляхом реалізації проекту місцевого підприємця Миколи Маслова.

 

     Микола Маслов  молоком  напоїть   Україну.   Молочні   ферми, тваринництво розвалили в Україні, а зараз до Миколи звертаються.

 

     Будь ласка, голосуємо.

 

     "За" - 120.

 

     Прийнято.

 

     Аннєнков Єгор  Іванович звертається до Генерального прокурора України стосовно  законності  діяльності  Міністерства  транспорту України  щодо  закупки  літаків  і  передачі  літака Лисичанському нафтопереробному заводу в рахунок боргу.

 

     Голосуємо.

 

     "За" - 145.

 

     Прийнято.

 

     Омельченко Григорій Омелянович і  Єрмак  Анатолій  Васильович звертаються  до  Генерального  прокурора  України стосовно надання інформації щодо обставин і причин  вбивства  Олександра  Лазебного (свідка  по справі засудженого Кудюкіна),  який допоміг Олександру Кравчуку - сину Президента України Кравчука відкрити  у  Швейцарії валютний   рахунок   "457-Марія"  і  перерахував  йому  790  тисяч німецьких марок.

 

     Депутати Омельченко  і  Єрмак  звертаються  також  до  голови Комітету Верховної Ради України з питань Регламенту,  депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України щодо  негайного розгляду  подання Генерального прокурора України про дачу згоди на притягнення до кримінальної відповідальності  та  арешт  народного депутата  України  Агафонова  і включення цього питання до порядку денного сесії Верховної Ради України у квітні цього року.

 

     Я ставлю на голосування.

 

     "За" - 191.

 

     Прийнято.

 

     Жовтяк Євген  Дмитрович  звертається  до   міністра   юстиції України  стосовно незаконного втручання відповідальних працівників Міністерства юстиції в діяльність політичної партії  Народний  рух України.

 

     Голосуємо.

 

     "За" - 128.

 

     Прийнято.

 

     Мартиненко Микола Володимирович звертається до міністра праці та  соціальної  політики  України  щодо  невідповідності   чинному законодавству  окремих положень Типового положення про комісії для розгляду питань,  пов'язаних  із  встановленням  статусу  учасника війни.

 

     Голосуємо.

 

     "За" - 166.

 

     Рішення прийнято.

 

     Оголошення. Відповідно  до  статті 4.2.2 Регламенту Верховної Ради України інформую  про  реєстрацію  нової  депутатської  групи "Трудова  Україна".  У  її  складі  поки  що 15 народних депутатів України.  Представляти  групу  уповноважено   народного   депутата України Сироту Михайла Дмитровича. Ми їх поздоровляємо.

 

     Шановні колеги!  Учора  на  організаційній  нараді керівників депутатських фракцій і груп та голів комітетів, зважаючи на те, що наступна субота згідно з постановою уряду є робочим днем,  а потім тиждень  депутати  працюватимуть  в   округах,   була   висловлена пропозиція  (і  вона  вноситься  на  ваш розгляд),  щоб у п'ятницю працювати до 18 години, а в суботу, оскільки це робочий день, - до 14 години.

 

     Я прошу підтримати цю пропозицію Погоджувальної ради.

 

     "За" - 177.

 

     Я ще раз прошу, голосуємо.

 

     "За" - 200.

 

     Була пропозиція   голосувати   в   поіменному  режимі.  Прошу визначитися.

 

     "За" - 189.

 

     Голосуємо в поіменному режимі.

 

     "За" - 246.

 

     Рішення прийнято. Спасибі.

 

     Шановні колеги!  У нас є ще 13 хвилин. Від групи "Відродження регіонів" слово надається депутату Гавришу.  Будь ласка.  За ним - депутат Тимошенко.

 

     ГАВРИШ С.Б.,  член Комітету Верховної Ради України  з  питань паливноенергетичного   комплексу,   ядерної  політики  та  ядерної безпеки  (виборчий  округ  176,  Харківська   область).   Шановний Олександре  Миколайовичу!  Шановні  колеги!  Продовжується воєнний конфлікт на Балканах,  і це тривожить наші регіони, представниками яких  ми є в парламенті.  Натовські бомби та ракети підірвали дещо більше,  ніж мир на Балканах та в Європі,  вони підірвали  віру  в реальну  силу  міжнародного права,  дискредитували ООН та розвіяли світову ілюзію "у ХХІ століття - без воєн та насилля".

 

     Знищені цінності,  до яких людство так  важко  йшло  з  часів Другої світової війни.  У кінці ХХ століття США і НАТО намагаються повернути світ до середньовікового права сильного.  НАТО утверджує воєнно-силові методи розв'язання міжнародних та внутрішніх проблем суверенних  держав,   проводить   мілітаристську   політику   щодо Югославії,   намагається  швидко  досягти  політичних  результатів бомбовими  ударами  і   пролиттям   крові   безневинного   мирного населення.  Томагавки карають не стільки Мілошевича, скільки мирне населення.

 

     У той час,  коли Європа невпинно старіє,  у самому її  центрі гинуть діти та жінки, знищується майбутнє не тільки Югославії, але і Європейського континенту.  Без сумніву,  ініціатори та виконавці політики    геноциду   проти   народів   Югославії   мають   нести відповідальність,  передбачену нормами міжнародного права, за свої злочини  перед  людством.  Але сьогодні США остаточно втратили всі моральні підстави для розмахування лозунгами  про  захист  прав  і свобод людини та врегулювання гуманітарної катастрофи.

 

     Неприпустимо збройним  шляхом  підтримувати  інтереси  однієї нації,  винищуючи іншу.  Жоден  етнічний  конфлікт  не  може  бути вирішений будь-яким новим хрестовим походом.

 

     Сьогодні НАТО  нарощує свою військову присутність на Балканах і повномасштабно готується до проведення сухопутної операції.  Але Європа  -  це не Іракська пустеля,  а густонаселений континент,  і проведення сухопутної  операції  -  це  війна  з  десятками  тисяч загиблих   з   обох   сторін.  Слободан  Мілошевич  не  є  зразком демократичного політика,  який уболіває за добробут і мир у  своїй країні,  та  навіть  з  ним  можна  було б вирішити питання мирним шляхом, за столом переговорів.

 

     На сьогодні сісти за стіл переговорів буде значно  складніше, ніж до військового втручання у внутрішні справи,  Югославії, проте Україна має докласти максимум зусиль  для  того,  щоб  Балканський конфлікт було влагоджено мирним шляхом.

 

     Перефразовуючи Черчілля:  Україна  не повинна мати постійного союзника,  вона повинна мати свої постійні національні інтереси. А основний  інтерес  нашої країни - у припиненні воєнного конфлікту, адже для бомб немає кордонів.

 

     Неприпустимим є також втягування України у воєнний  конфлікт, як це пропонують деякі політичні сили. Неприпустиме і використання зацікавленими країнами сухопутних та водних  просторів  України  в якості ядерної скриньки.

 

     Будь-яка війна  боляче  б'є  в першу чергу по регіонах.  Вона фактично знищує регіональну  економіку,  руйнує  прямі  економічні зв'язки   між   підприємствами   різних  країн,  зводить  нанівець інвестиційну політику.

 

     Депутатська група "Відродження регіонів" підтримує миротворчу позицію  Президента  України,  який  наголошує на виключно мирному врегулюванні конфлікту.  У зв'язку з цим  наша  депутатська  група пропонує:

 

     звернутися від  імені  Верховної  Ради до парламентаріїв усіх європейських країн та ініціювати обговорення ситуації в  Югославії для вироблення заходів щодо термінового припинення військових дій;

 

     звернутися до країн, що не входять до НАТО, з ініціативою про розміщення миротворчих військ в Югославії;  звернутися до країн  - сусідів  Югославії  з  пропозицією  не надавати свою територію для розміщення військових сил НАТО; запропонувати ООН прийняти рішення про  створення  гуманітарних  коридорів,  через  які  можна вільно надавати допомогу потерпілим у Балканському конфлікті;

 

     виступити з ініціативою про створення фонду допомоги  жертвам гуманітарної  катастрофи  та  надання гуманітарної допомоги,  що є святим обов'язком миротворців і нашої Верховної Ради.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Спасибі.  Депутат Тимошенко від "Батьківщини". За нею

- депутат Мороз.

 

     ТИМОШЕНКО Ю.В.,  голова  Комітету  Верховної  Ради  України з питань бюджету (виборчий округ 99, Кіровоградська область).Фракция "Батьківщина". Уважаемые коллеги! Я хотела бы проинформировать вас и всех, кто сегодня слушает заседание Верховной Рады, о том, что с начала  года  и  до  истечения  первого квартала правительством не выплачено ни копейки на компенсацию сбережений граждан.  Мы с вами запланировали  в  бюджете  на  компенсацию  сбережений сумму в 200 миллионов гривень.  За первый квартал правительство не погасило ни копейки.

 

     Ежемесячно на    сотни    миллионов   гривень   увеличивается задолженность по выплате пенсий.  Резко увеличилась  задолженность по заработной плате в рамках Государственного бюджета.

 

     В повестке    дня,    обсуждаемой    вчера    на    заседании Согласительного  совета,  был  вопрос,  касающийся  утверждения  в законодательном   порядке  механизма  погашения  задолженности  по пенсиям и заработной плате, а также компенсации сбережений.

 

     Законопроекты, касающиеся  этого  вопроса,  с  начала  работы сессии  поданы в парламент,  но до сегодняшнего дня в повестку дня не попали.  В повестке дня,  обсуждаемой вчера,  этот вопрос  был. Сегодня,  открыв повестку дня,  мы увидели, что он опять отнесен к разряду  второстепенных.  Мы  опять  не  собираемся  рассматривать насущные  вопросы,  интересующие  людей,  которые  избрали  нас  в парламент.

 

     Поэтому фракция "Батьківщина"  настаивает  на  том,  чтобы  в поименном режиме сейчас проголосовать за включение первым вопросом в повестку дня  на  завтра  всей  группы  законопроектов,  которые касаются  компенсации сбережений граждан и погашения задолженности по пенсиям и заработной плате.  Фракция "Батьківщина" считает, что важнее вопроса сегодня не существует. Это первое.

 

     Второе. Бюджетный комитет извещает Верховную Раду о том,  что с  20  апреля  мы  готовы  к  проведению  слушаний  в   парламенте относительно  выполнения  бюджета  за  первый  квартал  1999 года. Бюджетный комитет полностью по всем показателям готов отчитаться и рассказать  о том,  какая катастрофическая ситуация складывается с выполнением  доходной  части  бюджета  и  насколько  неравномерно, абсолютно без какой-либо социальной направленности,  расходовались бюджетные средства в первом квартале 1999 года.

 

     Спасибо за внимание. И прошу проголосовать в поименном режиме за  внесение  первым вопросом в повестку дня на завтра всей группы проектов  законов,  касающихся  компенсации  сбережений   граждан, погашения задолженности по пенсиям и заработной плате.

 

     ГОЛОВА. Я  надаю  слово Олександру Олександровичу.  Але хотів би,  Юліє  Володимирівно,  сказати  таке.   Учора   на   засіданні Погоджувальної  ради  був  присутній  Жовтяк  Євген  Дмитрович від комітету.  Це питання порушувалося,  і комітет, який очолює Марчук Євген  Кирилович,  вніс  пропозицію  перенести  розгляд цієї групи законопроектів на тиждень.  Це було підтримано. Чому ваш заступник вас  не  поінформував  і  сьогодні  ви порушуєте це питання,  мені незрозуміло.

 

     Будь ласка, Олександре Олександровичу.

 

     МОРОЗ О.О.,  голова Комітету Верховної Ради України з  питань аграрної  політики  та  земельних  відносин  (виборчий  округ  92, Київська область). Заява фракції блоку Соціалістичної і Селянської партій (Лівий центр).

 

     12 січня  1999  року фракція виборчого блоку Соціалістичної і Селянської партій (Лівий центр) уже виступала із заявою з  приводу політичного терору в Україні,  в якій заявляла про широкомасштабне переслідування  Соціалістичної  партії  України  та   її   активу, розв'язане правлячим режимом.

 

     Нагадаємо, що  23  грудня  1998  року  у  своєму  будинку був побитий і помер  Василь  Черевко,  помічник-консультант  народного депутата  України,  секретаря політвиконкому Соцпартії Ніколаєнка. На початку січня 1999  року  в  результаті  автомобільного  наїзду загинула Людмила Яринчина,  помічникконсультант народного депутата України,  першого секретаря Київського міськкому партії  Валентини Семенюк.   Переслідуються   керівники  підприємств,  де  проходять зустрічі з соціалістами,  піддаються погрозам і шантажу  керівники засобів масової інформації, які висвітлюють позицію нашої партії.

 

     Новий випадок дикунського терору стався 15 квітня 1999 року в центрі Львова,  де по дорозі на  роботу  був по-звірячому  побитий перший секретар Львівського міськкому партії Євген Таліпов.  Обставини  бандитського  нападу  вказують,  що  це пов'язано  з  активною  громадсько-політичною діяльністю Таліпова. Саме  в  цей  день  він  мав  виступати  на  обласній  конференції народно-патріотичного об'єднання "Правда проти сили".

 

     Може здатися,   що  ці  випадки  -  якийсь  виняток  з  хвилі злочинності,  що накрила нашу державу.  Може,  якби не одне "але": усі  вони  трапляються  з  членами однієї партії - Соціалістичної. Прибічникам влади, її політичним лакузам, усім, хто топче гідність і  честь,  працює  проти нас,  - багатогодинний теле- і радіоефір, сторінки газет;  щодо нас - вбивства, жорстокі побиття, звільнення з роботи.

 

     Погрожують фізичною    розправою    Івану   Чижу,   секретарю політвиконкому нашої партії,  за його  виступ  на  захист  свободи слова.  Це  цілеспрямований  при  потуранні влади політичний терор стосовно опозиції.

 

     Черговим прикладом цього  стало  звільнення  члена  політради Соціалістичної  партії  України  Юрія  Луценка  з посади в апараті Кабінету Міністрів у відповідь на  позицію  його  однодумців  щодо стану  пенсійного  забезпечення  та  соціального  захисту найбільш знедолених категорій нашого населення - ветеранів війни,  праці та інвалідів.  Президенту,  бачте, не сподобалося, що його закликають взяти під  свій  патронат  виплату  зарплат,  пенсій  і  стипендій замість  патронування  дозвілля багатіїв.  А за рахунок чого можна виявити   турботу   про    ветеранів,    коли    бюджетні    кошти розтринькуються,  у  тому  числі  на  діяльність так званих фондів соціального захисту,  для  яких  влада  насильно,  шляхом  шантажу здирає  кошти  з підприємств і організацій?  А використовуються ці кошти переважно на виборчу кампанію Президента Кучми.

 

     Ми знову нагадуємо  всім  громадянам,  політичним  партіям  і рухам,   що  політичний  терор,  який  сьогодні  розв'язано  проти Соціалістичної партії  України,  -  це  лише  початок  політичного терору влади проти власного народу.

 

     Ми вимагаємо   доручити   Рахунковій   палаті  проаналізувати практику  створення  та  використання  коштів  так  званого  фонду соціального захисту, формування і утримання його штату. Це перше.

 

     І друге.  Генеральній  прокуратурі  забезпечити  контроль  за розслідуванням факту бандитизму щодо Євгена Таліпова.

 

     Правда переможе  силу!  Терор  не  пройде!  Якщо   влада   не забезпечує законність, її змінюють. Жовтень неминучий! (Оплески).

 

     ГОЛОВА. Депутат  Попеску.  За  ним  -  депутат  Пилипчук.  По півтори хвилини, будь ласка.

 

     ПОПЕСКУ І.В.,  голова  підкомітету  Комітету  Верховної  Ради України    з   питань   прав   людини,   національних   меншин   і міжнаціональних  відносин   (виборчий   округ   204,   Чернівецька область).  Шановний  Голово!  Шановні колеги!  Уже всім відомо про нещастя,  яке  сталося  у  Сторожинецькому   районі   Чернівецької області,  де  в  результаті зсуву було пошкоджено багато приватних будинків та будівель.  Міністерство з питань надзвичайних ситуацій та  місцева влада вже відреагували на цю біду:  виділяються кошти, почалися роботи з ліквідації наслідків, відселяють людей.

 

     Разом з  тим  наша  фракція  звертає  увагу,   що   зсуви   у Чернівецькій області в цілому, і в Сторожинецькому районі зокрема,

- проблема відома. Особливо це стосується району русла ріки Сірет. Уже  є  перші  сигнали про можливість повторення цього лиха в селі Стара Красношора біля основної дороги при в'їзді до села,  в  селі Нижні  Петрівці,  в  селищах  біля  обриву  на правому березі ріки Сірет. Подібна ситуація в селі Купка Глибоцького району тощо.

 

     Виходячи з наведеного,  звертаємо увагу Міністерства з питань надзвичайних ситуацій та обласної влади на необхідність реагування на всіх небезпечних ділянках.  Брак коштів не може бути аргументом у   даному  разі,  оскільки  зекономивши  кошти  сьогодні,  завтра понесемо  стократні   витрати,   у   чому   ми   мали   можливість пересвідчитися вже не раз.

 

     Фракція СДПУ(о)   звертається   до   Президента  та  уряду  з проханням надати цій зоні такий же статус,  як і постраждалій  від повені  зоні Закарпаття,  та направити з резервного фонду Кабінету Міністрів додаткові кошти на ліквідацію наслідків стихійного лиха.

 

     Дякую за увагу.

 

     ГОЛОВА. Депутат Пилипчук.

 

     ПИЛИПЧУК І.М.,  голова підкомітету  Комітету  Верховної  Ради України   з   питань   законодавчого  забезпечення  правоохоронної діяльності та боротьби з  організованою  злочинністю  і  корупцією (виборчий округ

 124, Львівська  область).  Шановні  народні  депутати!   Протягом тривалого  часу  -  з  1992  по 1998 роки - Центральна транспортна клінічна  лікарня  існувала  з  подвійним  статусом:  як  державна медична  установа  і  як  орендне підприємство.  За даними Єдиного державного реєстру підприємств і організацій  України,  Центральна транспортна лікарня є закладом із державною формою власності.

 

     Однак незважаючи  на  ці  факти,  народним депутатам фракцією комуністів роздана заява щодо зловживань керівництвом  Центральної транспортної  клінічної  лікарні.  Цією  заявою  народні  депутати введені  в  оману,  оскільки  головний  лікар  Гофман  у   засобах інформації, у зверненнях від імені трудового колективу до найвищих посадових осіб України дезінформує про стан  справ  на  Львівській залізниці,  зводить наклепи на керівництво залізниці, говорить про факти спонсорування Управління Прикордонних військ Прикарпатського військового округу.

 

     Саме в  цій  лікарні  незаконно  витрачені  кошти  в сумі 524 тисячі гривень.  З Державного бюджету за останні три  з  половиною роки  Центральна  транспортна  клінічна лікарня незаконно отримала 14,6  мільйона  гривень.  Фінансування  Центральної   транспортної клінічної  лікарні  з  Державного  бюджету  здійснювалося згідно з кошторисами, затвердженими Головною медичною службою Укрзалізниці.

 

     У ході перевірки фахівцями  Контрольноревізійного  управління виявлені факти незаконного і неефективного використання державного майна,  неправомірного  його  відчуження  комерційним  структурам, благодійним фондам та фізичним особам.  У Центральній транспортній клінічній лікарні виявлено 500 "мертвих душ",  для яких із бюджету виділялися кошти на заробітну плату,  мали місце приписки 1 тисячі хворих пацієнтів у незаконних лікувальнопрофілактичних  комплексах локомотивного депо.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Спасибі.   Депутат   Коломойцев.  За  ним  -  депутат Симоненко (Шум у  залі).  Ми  час  використали.  Одну  хвилиночку, Валерію Едуардовичу.

 

     Шановні колеги,  давайте порадимося. Зараз записано на виступ від фракцій і груп 11 депутатів.  Хто за те,  щоб усім дати  по  2 хвилини на виступ, прошу проголосувати.

 

     "За" - 149.

 

     Рішення прийнято.

 

     Депутат Коломойцев. Будь ласка. За ним

- депутат Симоненко.

 

     КОЛОМОЙЦЕВ В.Е.,  заступник голови  Комітету  Верховної  Ради України з питань бюджету (виборчий округ 106,  Луганська область). Фракция Селянской партии Украины!  Уважаемый Александр Николаевич! Уважаемые   коллеги!   Кризисная   ситуация   с  реализацией  угля государственными  холдинговыми  компаниями  требует   немедленного принятия   решительных   мер  по  государственному  регулированию, планированию и контролю.

 

     Конкретный пример.  В настоящее время по договору с  Донецкой железной   дорогой  ГХК  "Краснодонуголь"  за  неимением  денежных средств  оплачивает  железнодорожные  перевозки   отгрузкой   угля железной  дороге.  По состоянию на 16 апреля предоплата со стороны "Краснодонугля"  Донецкой  железной  дороге  составила  240  тысяч гривень.  Однако несмотря на это,  по указанию начальника Донецкой железной дороги Крючкова в очередной раз был прекращен прием груза ГХК "Краснодонуголь" для отправки.  Требование:  для возобновления отправки  вагонов  с  углем  отгрузить  Донецкой  железной  дороге дополнительно 3 тысячи тонн угля.

 

     И это требование было выдвинуто несмотря на то,  что с начала апреля уже было отгружено 4 тысячи 300  тонн  угля  на  сумму  534 тысячи  гривень,  что  составило  переплату  в  120 тысяч гривень. Подобная позиция государственной Донецкой железной дороги  срывает отгрузку  угля  под  денежные средства на выплату заработной платы шахтерам,    парализует    работу    "Краснодонугля",     является дополнительным   фактором  дестабилизации  общественнополитической обстановки в регионе. И этот беспорядок происходит несмотря на то, что за последние четыре месяца "Краснодонуглем" уже погашены долги прошлых лет на сумму 4,5 миллиона гривень.  Например,  на  станции "Семейкино"  города Краснодона скопилось более 50 вагонов с углем. И только благодаря решительному,  волевому  вмешательству  первого вицепремьер-министра Куратченко, поддержавшего обращение депутата, удалось в субботу, 17 апреля, начать отгрузку.

 

     В других холдинговых компаниях ситуация также тяжелейшая.

 

     Поэтому народные депутаты фракции  Селянской  партии  Украины адресуют    депутатское   обращение   начальнику   "Укрзалізниці", руководству Минэнерго с требованием принять  комплексные  меры  по недопущению  срыва  отправок  выданного  нагора угля,  что ведет к росту долгов по заработной плате перед шахтерами.

 

     ГОЛОВА. Симоненко Петро Миколайович від Компартії.  За ним  - депутат Карпов.

 

     СИМОНЕНКО П.М., член Комітету Верховної Ради України з питань правової  реформи  (багатомандатний   загальнодержавний   виборчий округ,   КПУ).   Фракція   комуністів.   Шановні  колеги!  Шановні радіослухачі!  Повністю ігноруючи закони  та  постанови  Верховної Ради України,  Кабінет Міністрів і Національний банк продовжують і далі проводити антинародний курс псевдоринкових реформ за  рахунок подальшого  зубожіння  народу  на  користь  міжнародних фінансових олігархій.

 

     Незважаючи на вимогу парламенту  негайно  привести  відносини уряду  з  МВФ  у  відповідність  з  чинним законодавством України, Прем'єр-міністр Пустовойтенко приступив до оперативного  виконання заходів,   передбачених   Меморандумом  про  економічну  політику, насамперед стосовно  підвищення  тарифів  на  житло  і  комунальні послуги.  Ці  заходи є новим наступом правлячого режиму Президента на  конституційні   права   громадян,   бесцеремонним   втручанням міжнародних фінансових організацій у внутрішні справи держави,  що загрожує її політичній та економічній  безпеці,  самостійності  та суверенності.

 

     Перекреслюючи внесені   Верховною   Радою   України  зміни  і доповнення  до  Закону  України  про  ціни  і  ціноутворення,  які зводяться до заборони підвищення цін і тарифів,  уряд дає вказівку підвищити квартплату на 68 відсотків,  тарифи на водопостачання  - на  67  і  плату  за  проїзд  у  громадському  транспорті  - на 35 відсотків.

 

     Тимчасовий уряд Валерія Пустовойтенка  продовжує  здійснювати свою політику на догоду Міжнародному валютному фонду, демонструючи лицемірство і зраду  інтересів  держави  та  українського  народу. Сьогодні  ми  ще  раз  з  усією  рішучістю засуджуємо антинародну, окупаційну політику  правлячого  кримінального  режиму  Президента України, здійснювану в інтересах іноземного капіталу.

 

     Фракція комуністів пропонує таке.

 

     Перше. Терміново  (в  четвер)  заслухати інформацію уряду про хід виконання постанови Верховної Ради України від 4 березня  1999 року   про  додаткове  виділення  вугільній  галузі  1,5  мільярда гривень.

 

     Друге. Обов'язково  разом  із  подоланням  вето,  накладеного Президентом  на  Закон  про  внесення  змін  до Закону України про статус ветеранів війни,  гарантії їх соціального захисту, сьогодні ж  розглянути  питання  подолання  вето  Президента  на  Закон про пенсійне забезпечення.

 

     Третє. Щотижня,  у   вівторок   і   п'ятницю,   заслуховувати інформацію Міністерства оборони, Міністерства закордонних справ та уряду  про  розвиток  подій  на  Балканах  та  заходи  уряду  щодо припинення звірячої агресії проти Союзної Республіки Югославії.

 

     Четверте. Треба  терміново  розглянути,  кому і з яких фондів сьогодні уряд виділяє так звану гуманітарну допомогу,  яка  йде  в першу  чергу  тим,  хто  розв'язав  і є причетним до агресії проти югославського народу.

 

     П'яте. Я звертаю увагу  і  думаю,  що  всетаки  наші  виборці зрозуміють,   що  сьогодні  на  крові  югославського  народу  НАТО відмічає 50-річчя,  а Президент України бере у цих заходах участь, і  ще при цьому,  скажемо так,  підтверджує те,  що залучаються до цієї широкомасштабної акції ще й країни, які не є членами НАТО.

 

     І останнє.  Ми,  фракція комуністів,  вкотре  наполягаємо  на негайній відставці Пустовойтенка з посади Прем'єр-міністра, Ющенка з  посади  голови  правління  Національного  банку,  оскільки   їх діяльність суперечить державним інтересам України.

 

     Закликаємо народних  депутатів  віддати  свій голос на захист конституційних і соціальних прав народу України.

 

     Дякую (Оплески).

 

     ГОЛОВА. Депутат Карпов від  Народнодемократичної  партії.  За ним - депутат Вітренко.

 

     КАРПОВ О.М.,  член  Комітету  Верховної Ради України з питань Регламенту,  депутатської етики та  організації  роботи  Верховної Ради  України  (багатомандатний  загальнодержавний виборчий округ, НДП).  Шановні колеги,  я розраховую на такий же  час,  як  і  мій попередник.

 

     Уважаемые коллеги!   В  литературном  творчестве  есть  жанр, использование которого в политической жизни имеет давнюю традицию. Коллеги помнят,  что в этом зале уже звучали и песня о соколах,  и другие песни.  Сегодня пришел черед "песни мэрской",  и речь в ней будет  идти  о  мэрских  делах  одного из наших коллег - народного депутата,  который  грубо  попирает   требования   Конституции   о несовместимости депутатского мандата и до сих пор незаконно мэрско оккупирует один из славных городов Украины.

 

     Сначала о  юридико-нормативной  стороне  дела.  Хотелось  бы, чтобы  с  этой трибуны было публично оглашено,  какая такая тень в ясный день нашла на господина Дворкиса  и  Винницкий  горсовет  по поводу  статьи 78 Конституции,  где черным по белому все написано. Что вам там неясно , господа хорошие?!

 

     А вот нам кое-что в этом деле неясно.  Неясно нам,  например, какие  новые  разяснения  принципиального  характера предполагает дать  Конституционный  Суд   после   принятого   им   решения   по аналогичному  обращению  Бутейко.  Разве что предложить Верховному Совету  внести  в  статью  78  специальную  именную   поправку   о совместимости депутатского мандата лично Дворкиса з занятием лично им должностей городского головы,  губернатора,  министра, Премьера и, чем черт не шутит, когда Бог спит, Президента Украины.

 

     Нам также неясно,  как можно приостанавливать слушание дела в Киевском  горсуде  (судья  Барановская),  ссылаясь  на   пункт   2 постановления 9 пленума Верховного суда,  принятого в 1996 году, в котором,   если   читать   пункт   до   конца,   говорится   прямо противоположное  тому,  на  что ссылается судья.  Ведь не может не понимать  этого  опытный  юрист  с  многолетним  стажем!  А   если понимает,  то  почему  удивляет  юридическую  общественность таким своим решением?

 

     Теперь несколько слов о моральноэтической стороне дела.  Свою юридическую  наготу,  циничное  попрание  Основного Закона Дворкис прикрывает скромными намеками на большую дружбу  с  сильными  мира сего.  С  одними  он демонстративно лобызается в стенах Верховного Совета и за его пределами (а те,  видимо,  забывают,  что  бывает, если дядя с дядей нежен),  еще об одном всуе говорит, что тот чуть ли не каждый день  с  ним  советуется,  как  проводить  реформы  и руководить страной.

 

     Мне лично это напоминает известный анекдот о том,  как маршал Жуков советовался с полковником  Брежневым  по  поводу  проведения берлинской   операции.   Так   вот   я   прошу,   пусть   господин БрежневДворкис на всю страну громко скажет то,  что он нашептывает своему  окружению:  сколько же раз с момента его избрания нардепом по списку "Громады" под 3 его принял Президент страны?

 

     То что он,  Дворкис,  этими,  извините за выражение,  враками дискредитирует  главу  государства  -  то  ему,  Дворкису,  это не впервой.  Но поскольку многие  этому  верят,  то  спешу  сообщить: брехня все это!  Точно так же, как и сказка о внезапно вспыхнувшей большой и  верной  дружбе  с  Президентом  сразу  после  успешного завершения  не менее большой и не менее верной дружбы с Лазаренко. А потому в деле Дворкиса всем советую  руководствоваться  не  этой брехней, а Конституцией и законами Украины. Так оно вернее.

 

     И в заключение. Все знают, что под Винницей находилась ставка Гитлера.  Но не все знают,  что в случае  победы  немцев  в  войне Винницу планировали переименовать в "Гитлерштадт".  Все знают, что в Виннице находится ставка Дворкиса. Но не все отдают себе отчет в том,  что  в  случае победы Дворкиса над Конституцией Винница безо всякого     официального      решения      станет      именоваться ньюконституционными  "Задворками".  Убежден,  что кое-кто этого не дождется. Ибо на вопрос: "Кто более матери-истории ценен?"...

 

     ГОЛОВА. Вимкніть мікрофон.  Олександре Миколайовичу, не треба Брежнєва  чіпати.  До  Брежнєва не доріс ні Дворкіс,  ні той,  хто виступав з трибуни.  Брежнєв був Генеральним  секретарем  у  такій державі,  як Союз Радянських Соціалістичних Республік.  І я прошу: не чіпайте його, нехай спочиває (Оплески).

 

     Депутат Вітренко. Будь ласка.

 

     ВІТРЕНКО Н.М.,  член Комітету Верховної Ради України з питань економічної політики, управління народним господарством, власності та інвестицій  (виборчий  округ  160,  Сумська  область).  Фракция Прогрессивной  социалистической  партии Украины,  социалистическая оппозиция.  15  апреля  1999   года   в   этом   зале   состоялись парламентские  слушания по проблемам инвалидов и пенсионеров.  Это было   просто   позорное   действо,   когда   бюджетные   средства использовались  для того,  чтобы на костях пенсионеров и инвалидов определенные политические силы начали свои предвыборные шоу.

 

     Я была записана на выступление,  но  Адам  Мартынюк  даже  не понял,  что просто неприлично лидеру партии (а всего восемь партий прошло в парламент) на протяжении всего заседании сидеть  и  ждать права получения слова. Я единственный лидер партии, которому слово так и не было предоставлено.  И это просто неприлично,  неприлично потому, что я хотела улучшить рекомендации парламентских слушаний.

 

     Что было принято в этом зале? Ровным счетом ничего. Что можно было принять и можно было зафиксировать в нашем решении?

 

     Первое. Если мы хотим помочь пенсионерам и  инвалидам,  нужно менять  Конституцию,  потому  что их права не защищены в статье 46 Конституции.  В Конституции Украинской Советской  Социалистической Республики 1978 года (статья 41) было четко записано,  какие права имеют инвалиды.  В Конституции 1996 года ни  в  статье  46,  ни  в статье 43 ни слова о правах инвалидов нет.

 

     Второе. Нужно  менять  курс экономических реформ,  а значит - денонсировать договоры с Международным валютным фондом,  если мы в самом деле хотим помочь пенсионерам и инвалидам, потому что именно согласно   этим   договорам   правительству   не   разрешают    (а правительство  послушно  выполняет  указания из-за рубежа) платить нормальные пенсии, предоставлять льготы и так далее.

 

     Третье. Надо  было  принимать  решение  о  начале  бюджетного процесса  2000 года уже сейчас,  меняя налоговый кодекс,  принимая законы о возврате капитала из-за  границы,  о  механизме  возврата трудовых сбережений. Это нужно начинать делать уже сейчас!

 

     Вы посмотрите  повестку  дня,  которую  нам предложили на эту неделю.  Александр  Николаевич,  я  присутствовала  на   заседании Согласительного совета фракций в прошлый понедельник,  когда четко было решено:  в среду,  20 апреля,  состоится слушание вопроса  по Национальному  банку.  Оказывается,  пан  Ющенко поехал поздравить НАТО с 50-летием.  Так,  может,  он вместе с Лазаренко там розовую робу на себя оденет и будет сидеть за рубежом?  Хотя Лазаренко уже в полосатой робе,  но не в этом суть.  Он будет сидеть  где-то  за границей,  банк  будет  продолжать разваливать финансовую систему, Украина парализована,  денежнокредитные функции банком  просто  не выполняются. И мы будем продолжать наблюдать за всем этим? Было же решение парламента в среду слушать этот вопрос.

 

     Поэтому если мы хотим помочь обездоленным,  то  нужно  менять налоговый  кодекс,  нужно  выходить  на  бюджетный процесс в русле защиты отечественного производителя, отказа от западных кредитов и отказа от навязанного курса экономических реформ.

 

     ГОЛОВА. Депутат  Кононов від фракції зелених.  За ним - Заєць Іван Олександрович.

 

     КОНОНОВ В.М.,  член Комітету Верховної Ради України з  питань молодіжної  політики,  фізичної культури і спорту (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  ПЗУ).  Шановні колеги! Останнім часом  ми  є  свідками  переходу  деяких  членів  фракцій зі своїх фракцій  в   інші.   Таким   чином   дискредитується   сама   ідея багатопартійності нашого суспільства, зраджуються інтереси народу, електорату, який довірився тій або тій партії.

 

     Виходячи з цього,  17 квітня цього року рішенням  центральної координаційної  ради  Партії  зелених  народних  депутатів Михайла Гуцола,  Ореста Мельникова,  Володимира  Єльчанінова  виключено  з партії  як таких,  що порушили статут Партії зелених,  вийшовши зі складу фракції Партії  зелених  у  Верховній  Раді.  Таким  чином, зазначені народні депутати не можуть виступати від імені партії чи її структур.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Заєць Іван Олександрович від Народного руху. За ним - депутат Білас.

 

     ЗАЄЦЬ І.О.,  перший  заступник голови Комітету Верховної Ради України у закордонних справах і зв'язках  з  СНД  (багатомандатний загальнодержавний  виборчий округ,  НРУ).  Заява фракції Народного руху України.

 

     "23-24 квітня   в   місті   Чернігові   планується   провести міжпарламентську конференцію "Білорусь,  Росія, Україна: досвід та проблеми  інтеграції".  Фракція  Народного  руху   України   вкрай здивована  як самим фактом проведення подібної конференції,  так і переліком питань,  що буде розглянуто  на  ній,  а  також  складом учасників конференції.

 

     Нашій фракції  невідомо,  хто  є ініціатором та організатором проведення  цього  заходу,  адже  ні  Верховна  Рада  України,  ні постійні  комітети  Верховної Ради не пропонували проведення такої конференції.   Чинним   українським   законодавством    однозначно визначено  курс  нашої  держави  на  інтеграцію до європейських та євроатлантичних організацій.

 

     Проведення такої  конференції  фракція  розглядає  як  спробу незаконним   шляхом  змінити  європейський  вибір  нашого  народу, підготувати   грунт   для   ревізії   чинного   законодавства    і зовнішньополітичного    курсу    України.    На    таку    ревізію зовнішньополітичного курсу нашої держави не мають права ні  Голова Верховної Ради, ні окремі народні депутати України.

 

     У конференції   візьмуть   участь   представники   парламенту Республіки Білорусь і скупщини Югославії.  Але всім відомо,  що ні широка    громадськість   України,   ні   європейські   міжнародні інституції,  зокрема Рада Європи та ОБСЄ, не визнають легітимність білоруського  парламенту,  а  участь  у  конференції  югославської делегації в умовах  збройного  конфлікту  в  Косово  та  у  світлі останнього  рішення  скупщини  щодо  приєднання Югославії до союзу Росії   та   Білорусі   буде    негативно    сприйнята    світовим співтовариством  і  сусідніми  державами  Центральної  та  Східної Європи.

 

     Ця конференція розглядається нами  як  механізм  самоізоляції України, опосередкованого втягнення України у югославський воєнний конфлікт,  засвідчує курс  керівництва  Верховної  Ради  на  марне витрачання народних коштів. За попередніми оцінками, така дводенна конференція обійдеться державному  бюджету  України  в  суму,  яка перевищує  101  тисячу  гривень,  що  засвідчує  факт  нецільового використання бюджетних коштів керівництвом Верховної Ради України. За  ці  гроші  можна  було б виплатити місячну пенсію більш як 2,5 тисячі селян.

 

     Фракція Народного руху України водночас звертає увагу на  те, що керівництво Верховної Ради заблокувало всі зв'язки з країнами - членами НАТО. Народним депутатам заборонено відвідувати ці держави та  міжпарламентські організації.  Цими заходами Головою Верховної Ради  Олександром  Ткаченком  і   червоними   у   Верховній   Раді вибудовується  "залізна  завіса" між Україною і Заходом.  Політика самоізоляції  продукується   керівництвом   Верховної   Ради,   не зачекавши неминучості жовтня.

 

     Тому фракція  Народного  руху  України  заявляє  свій рішучий протест проти проведення незапланованої  Верховною  Радою  України конференції  у  Чернігові,  нецільового  використання керівництвом Верховної Ради коштів і пропонує утворити слідчу комісію з питання розслідування нецільового використання коштів".

 

     Дякую (Оплески).

 

     ГОЛОВА. Бурхливі оплески.

 

     Депутат Білас. За ним - депутат Косів.

 

     БІЛАС І.Г.,  заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної  діяльності  та боротьби з організованою злочинністю і корупцією (виборчий округ

 120, Львівська  область).  Депутатська  фракція  "Реформи-центр", Спілка офіцерів України,  Українське козацтво. Шановний Олександре Миколайовичу!  Шановні  народні  депутати  України!  Заява  Спілки офіцерів   України   та   фракції  "Реформи-центр"  щодо  подій  у Югославії.

 

     "Понад три  тижні  триває  військова  операція   НАТО   проти президента Югославії Мілошевича.  Гинуть цивільні та військові. Не раз ми звертали увагу на те,  що ця військова операція проходить у місцях,  які  ставали  епіцентром  розгортання  світових  війн.  І сьогодні ми з болем спостерігаємо  за  подіями  на  Балканах,  які можуть мати сумні наслідки для людства. Операція НАТО, яка мала на меті приборкання президента Мілошевича, національна політика якого будувалася  на  етнічних  чистках  і  придушенні  права  нації  на самовизначення,  на жаль,  тільки  згуртувала  навколо  нього  всю Сербію  та  роздмухала  антинатовську  кампанію  в  інших країнах, зокрема країнах СНД.

 

     Україна як  позаблокова   держава   обстоює   лінію   мирного розв'язання  конфлікту.  Про це свідчать мирні ініціативи та місія міністра  закордонних  справ  України  Бориса  Тарасюка.  Водночас Україна   дедалі   більше   стає   заручником   антинатовської  та проросійської   політики    лівих    сил.    Після    вступу    до Міжпарламентської   асамблеї  держав  -  учасниць  СНД  посилилися тенденції щодо приєднання до політичного союзу Росії,  Білорусі та Югославії, на що спрямовані зустрічі парламентаріїв чотирьох країн в Чернігові, про що щойно говорив мій колега.

 

     У заявах  лідерів  лівих   партій   та   парламенту   звучать нераціональні  з  позиції практики міжнародних відносин заклики до підтримки братів-православних чи  братівслов'ян  з  однією  метою: використати  горе народів Югославії у власних політичних інтересах напередодні виборів Президента України.

 

     Ми як військові та депутати фракції "Реформи-центр" заявляємо про  недопустимість  будь-якої  іншої  допомоги  народу Югославії, окрім гуманітарної, закликаємо депутатів - представників лівих сил у парламенті припинити непотрібні сьогодні політичні спекуляції та наміри використати ситуацію  для  відновлення  імперського  союзу, закликаємо   всіх  політиків  і  суспільство  підтримати  політику мирного врегулювання югославського конфлікту,  що буде не  лише  в інтересах людства та Європи, а насамперед в інтересах національної безпеки України. Ми підтримуємо миротворчі ініціативи нашого уряду та подальшу програму партнерства виключно заради миру".

 

     Дякую (Шум у залі).

 

     ГОЛОВА. Ви розумієте,  шановні колеги, я не хочу коментувати, але от два депутати висловилися щодо конференції. Ви хоч би вникли в саму суть питання, у те, що робиться на Балканах... За принципом "а Васька слушает да ест" ви закликаєте до мирних переговорів. Там народ страждає! А ви - українські офіцери...(Шум у залі).

 

     Депутат Косів. Будь ласка. За ним - депутат Трофименко.

 

     КОСІВ М.В.,   голова   підкомітету  Комітету  Верховної  Ради України з  питань  культури  і  духовності  (виборчий  округ  116, Львівська  область).  Залізничний  виборчий  округ  міста  Львова. Народний рух України.  Я наголосив на назві свого виборчого округу тому,  що  сьогодні  вже  говорилося про події,  які розгортаються навколо Центральної транспортної клінічної лікарні у Львові.

 

     Хочу звернутися до колег з фракції комуністів.  На жаль, вас, шановні   колеги,   ввели   в   оману,  оскільки  щодо  львівської Центральної транспортної клінічної лікарні,  то можна говорити про дві  форми  власності  -  державну власність та відомчу власність. Старі  та  нові  будівлі  побудовані  на  кошти   залізниці,   все обладнання також є державною власністю.

 

     Так от,  цю  державну  власність  приватизував  дуже спритний чоловік - головний лікар Гофман.  І тоді як за останні три роки  з Державного   бюджету  на  утримання  цієї  лікарні  виділено  14,5 мільйона гривень,  лікарське обслуговування пенсіонерів, ветеранів війни,  навіть  ветеранів  залізничного транспорту здійснюється за гроші. То ви мені скажіть: що це робиться?

 

     Я порушив це питання перед Львівською міською радою,  і  воно буде  розглядатися  на  сесії  Львівської міської ради.  Але тут є предмет для того, щоб цим питанням зайнялися правоохоронні органи, насамперед  прокуратура.  Тому що тільки за останній рік з бюджету на утримання лікарні  виділено  524  тисячі  гривень,  а  вони  за користування  державним  майном не платять ні копійки,  здійснюючи при цьому, ще раз повторюю, медичне обслуговування за плату.

 

     Я і мої помічники щопонеділка проводимо прийом виборців.  Так уявіть собі:  майже половина з тих,  хто приходить на депутатський прийом,  - це старі люди,  залишені без будь-якої медичної опіки в цьому районі.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Депутат  Трофименко  від групи "Незалежні".  За нею - депутат Смірнов.

 

     ТРОФИМЕНКО Л.С.,  член  Комітету  Верховної  Ради  України  з питань   Регламенту,  депутатської  етики  та  організації  роботи Верховної Ради України (виборчий округ

 37, Дніпропетровська область).  Шановний Олександре Миколайовичу! Шановні колеги,  виборці!  Я обрана не за партійним списком,  тому хочу повернути вас до земних проблем.

 

     Довгий час  я  перебувала  на  лікуванні  і  як  ніколи  мала можливість спілкуватися зі  своїми  виборцями,  чути  оцінку,  яку дають прості люди нашій з вами роботі,  тій атмосфері, яка панує в залі. На жаль, вона не завжди позитивна.

 

     Здавалося б,  парламент   приймає   закони,   спрямовані   на поліпшення ситуації, проте вони не завжди відповідають реальності, а ще гірше - не виконуються на місцях.  Безліч питань  законодавчо не  врегульовані.  Так,  зокрема,  хочу  акцентувати вашу увагу на питанні  пільгового  проїзду  в  громадському  транспорті,  бо  це найбільше  стосується  людей  похилого  віку  та  малозабезпечених сімей.

 

     Не отримуючи заробітної плати, пенсій, ці люди живуть лише за рахунок  підсобних господарств,  особливо на селі,  а тому змушені постійно мандрувати з села  до  міста,  щоб  реалізувати  вирощену продукцію. Це вже стало для них життєвою необхідністю. І при цьому вони змушені терпіти ще й моральне  приниження,  бо  досить  часто водії  їх просто виштовхують з автобусів,  бо й самі транспортники не в кращому становищі.

 

     Фінансово-економічне становище  автопідприємств  все   більше погіршується  через  безплатне  перевезення 22 пільгових категорій громадян, а це - 70 відсотків загальної кількості населення. Ніхто ці витрати не компенсує і ніяким бюджетом вони не передбачені.  Це призвело автобусні та трамвайно-тролейбусні парки до  банкрутства. Вони мають великі борги перед бюджетом, Пенсійним фондом, затримка з виплатою зарплати становить 12 місяців.  За  все  це  керівників притягають  до кримінальної відповідальності,  а вони не знаходять нічого кращого,  як  скасовувати  маршрути,  особливо  приміського сполучення,  позбавляючи  селян зв'язку з містом.  Що робити нашим виборцям,  які  живуть  здебільшого  за  рахунок  останньої  надії нагодувати себе і свою сім'ю - підсобних господарств?

 

     27 березня  1999  року  автотранспортники  міста Кривого Рогу виступили в газеті "Голос України" з ініціативою запровадити новий механізм    безплатного    проїзду   в   державному   громадському автотранспорті.  Вони напрацювали солідний пакет документів,  який готові представити профільному комітетові.

 

     Тому я звертаюся до вас,  шановний Олександре Миколайовичу, з проханням  дати  доручення  профільному   комітету   та   Кабінету Міністрів  вивчити  цей  новий  механізм.  Можливо,  можна  було б випробувати  його  у  Кривому  Розі,  а  якщо  приживеться  -   то застосувати в масштабах держави.

 

     Дякую за увагу.

 

     ГОЛОВА. Депутат Смірнов від "Громади".

 

     СМІРНОВ Є.Л.,  член  Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки  і  оборони  (виборчий  округ  16,  Вінницька область).   Шановний   Олександре  Миколайовичу!  Шановні  народні депутати! Два питання.

 

     Перше. Як відомо  кожному,  хто  хоче  бачити  дійсне,  а  не вдаване,  приватизація  в  нашій країні ведеться не скільки навіть задля можливості пограбунку держави певними особами, стільки задля перетворення України з усім,  що в ній є,  на резервацію, на філію міжнародних чи інших держав  мафіозних  кланів.  Приватизують  усе гамузом, у тому числі об'єкти, які є надважливими для національної безпеки України.

 

     Конкретний приклад. За деякими даними, найближчим часом знову постане питання про приватизацію державного підприємства "Ензим" в місті  Ладижині  Вінницької   області.   Цей   ферментний   завод, підпорядкований   Держкоммедбіопрому,  вкрай  необхідний  саме  як державне підприємство,  оскільки там можна виробляти ферменти, які зараз   ледь   не  повністю  закуповуються  за  кордоном.  Його  ж приватизацією,  після якої понад  50  відсотків  акцій  належатиме іноземним  власникам,  намагаються  досягти  ще й ряд інших цілей. По-перше,  це розробка для закордонних власників нових технологій, що,  до речі, нещодавно й відбувалося, ще до порушення питання про приватизацію,  а саме ймовірна незаконна продаж цих технологій  за сприяння    російських   спецслужб   в   місто   Уфу   аналогічним підприємствам і науковим установам.

 

     По-друге, безконтрольне виробництво  бактеріологічної  зброї. Чи не для того майже півторатисячний колектив заводу вже цілий рік не одержує зарплати, щоб потім не протестував проти приватизації?

 

     Це волаючі факти.  І я дуже прошу,  щоб  цю  частину  виступу вважали  депутатським  запитом,  зверненим  до Держкоммедбіопрому, СБУ, Ради національної безпеки та Фонду державного майна.

 

     І друге  питання.  Там,  де  часткова  приватизація   справді необхідна  і  повинна  бути підтримана державою,  все відбувається якраз навпаки.  Складається враження,  що  найбільшим  злочином  в Україні  режим  чи  його хазяї вважають національне підприємництво всіх форм і рівнів.

 

     Ось заява фермерів Вінничини,  де  мовиться  про  невиконання місцевими    органами    влади   розпорядження   Президента   щодо забезпечення проведення веснянопольових робіт і нереагування на це самого  Президента.  Я  не  маю  просто  часу  процитувати її всю, зачитаю  хоча  б  одну  фразу:  "Чому  влада  нищить  свій  народ, прирікаючи його на голодну смерть, а на багатих чорноземах замість колосся виростають надгробні хрести?"

 

     Прошу дати протокольне доручення Комітету з  питань  аграрної політики відреагувати на цю заяву асоціації вінницьких фермерів.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Спасибі.

 

     Репліки з місця депутатів Мазур та Гуцола.  По хвилині,  будь ласка.

 

     МАЗУР О.А., секретар Комітету Верховної Ради України з питань промислової  політики (багатомандатний загально-державний виборчий округ,  ПСПУ). Луганская область. Фракция ПСПУ. Спасибо, Александр Николаевич. У меня не реплика, ибо я хочу все-таки выступить.

 

     Хамство, глупость    и   подлость,   увы,   стали   основными достоинствами героев нашего времени.  Один из таких героев, бывший работник  сизо,  еще вначале моей депутатской деятельности заявил, что  будет  всячески  мешать  мне  исполнять  депутатский  долг  и забросал своими кляузами Верховный Совет, фракцию и меня лично. Не в моих правилах оправдываться,  но избиратели требуют  обяснений. Их желание для депутата - закон.

 

     Все клеветнические измышления в мой адрес,  в адрес Луганской областной организации ПСПУ категорически  отметаю  как  лживые.  В день,  когда  рассматривался  вопрос  о  Лазаренко,  я  вообще  не участвовала в голосовании (это легко подтвердит  система  "Рада"), ибо участвовать в спектаклях по расколу партий, фракций Верховного Совета - это  значит  сохранять  преступный  режим,  приближать  к победе    на    президентских    выборах   нынешнего   Президента, способствовавшего разрушению  до  основания  экономики  Украины  и вымиранию миллионов граждан страны.

 

     Напомню, что есть у славян такие святые понятие,  как честь и достоинство, дружба и товарищество. Если твоего друга или товарища оскорбляют,  то  ему  надо  помочь  и  оградить  от клеветы,  а не добивать.  К сожалению, некоторые мои товарищи вместо помощи стали со  злорадством и какой-то садистской радостью тиражировать на всю Украину  оскорбительные  выпады  в  мой  адрес.  Замечу:   каждый, посягнувший  на  честь  и  достоинство  моих  близких  и настоящих товарищей,  будет отвечать за свои  проступки  персонально.  А  от депутата   Безуглой,   оклеветавшей   меня  в  средствах  массовой информации,  требую в течение одного часа  публично  принести  мне извинение и представить мне выписки из протоколов,  подтверждающих гнусную клевету в мой адрес.  В противном случае оставляю за собой право защищать...

 

     ГОЛОВА. Спасибі, вимкніть мікрофон.

 

     Депутат Гуцол.

 

     ГУЦОЛ М.В., секретар Комітету Верховної Ради України з питань прав  людини,  національних  меншин  і  міжнаціональних   відносин (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  ПЗУ).  Шановні колеги!  Хочу відповісти на заяву Кононова.  Відбувся розкол  ПЗУ. Після   поділу   є  зелені  за  довкілля  і  зелені  з  "зеленими" (доларами). Я вийшов із фракції тільки тому, що фракція не працює: не  готуються  законопроекти,  фракція  прогулює  і  не  працює  в сесійному залі,  депутатські запити стосовно  екології  і  захисту довкілля  фракцією блокуються.  Фракція служить Президенту та його Прем'єру (Оплески). У даний час Кононов та пан Шевчук систематично грубо порушують статут, програму партії.

 

     Ми, зелені України,  котрі відійшли від тих зелених,  котрі з "зеленими",  подаємо  в  суд  на  керівництво  ПЗУ  за   грубі   і систематичні порушення статуту партії.  Зелені прийшли в парламент України працювати, проводити свою ідеологію, захищати довкілля. Ми це  робили  і  будемо  робити,  якщо  навіть товстосуми будуть нам заважати.

 

     Дякую (Оплески).

 

     ГОЛОВА. Шановні колеги!  Вчора ми розглянули  ряд  питань,  в тому числі і те питання,  яке порушила народний депутат Тимошенко. І я дав  відповідь,  що  розгляд  групи  законопроектів  з  питань пенсій,  заробітної  плати,  заощаджень  і  таке  інше  на  вимогу профільного комітету перенесено на наступний пленарний тиждень.

 

     Народний депутат Мороз порушив  два  питання  і  запропонував дати   відповідні   доручення:  Рахунковій  палаті  проаналізувати практику створення і використання коштів  так  званими  фондами  і Генеральній прокуратурі. Це ми зробимо.

 

     Відповідне доручення   буде  дано  і  щодо  виступу  депутата Коломойцева.

 

     Симоненко Петро   Миколайович    порушив    кілька    питань. Пропонується  в  четвер  заслухати  звіт  уряду  про хід виконання Постанови Верховної Ради від 4 березня 1999 року про  фінансування вугільної  промисловості,  сьогодні  розглянути питання про статус ветеранів   і   одночасно   розглянути   питання   про    пенсійне забезпечення,  що планується на четвер (ідеться про подолання вето на два закони).

 

     Я ці останні два питання ставлю на голосування. Будь ласка.

 

     "За" - 187.

 

     Шановні колеги, я прошу підтримати. Ставлю на голосування.

 

     "За" - 216.

 

     Прошу уваги!  Проголосуйте,  будь  ласка,  ці  два   питання. Голосуємо. Депутате Мармазов, голосуйте.

 

     "За" - 236.

 

     Рішення прийнято.

 

     Вноситься така  пропозиція:  щотижня  у вівторок і в п'ятницю заслуховувати інформацію Міністерства закордонних  справ  і  уряду про розвиток подій на Балканах.  Я думаю, це будемо робити в кінці робочого дня, після 18 години. Прошу підтримати цю пропозицію.

 

     "За" - 222.

 

     Інформація про допомогу,  яка надається  народу  Югославії  з резервного  фонду.  Ми дамо доручення резервному фонду підготувати таку інформацію і поінформуємо народних депутатів,  у чиї руки  ця гуманітарна допомога потрапляє.

 

     Я прошу підтримати попередню пропозицію про те, щоб МЗС двічі на тиждень інформувало в кінці робочого дня про події на Балканах. Будь ласка. Голосуємо.

 

     "За" - 245.

 

     Рішення прийнято.

 

     Карпов Олександр   Миколайович   порушив   питання   стосовно депутата Дворкіса.  Питання, безперечно, правильне і заслуговує на те,  щоб на нього звернули найсерйознішу увагу.  Я дійсно підписав подання  в  суд.  Суд  його  розглянув  і  призупинив  розгляд  до вирішення питання в Конституційному Суді. Ви самі розумієте, що це несерйозне  рішення,  як  несерйозно  й  те,  що  депутат  Дворкіс звернувся до Конституційного Суду.  Ми йшли на вибори в 1998 році, вже маючи Конституцію 1996 року,  де чітко визначені  нормативи  й порядок  обрання  народного  депутата,  його права і обов'язки.  Я думаю,  що ми доручимо,  мабуть,  Верховному суду  повернутися  до цього питання і поінформуємо вас про це обов'язково.

 

     Вітренко Наталія  Михайлівна  порушила питання про інформацію стосовно  Національного  банку.  Так,  Ющенко  зараз   справді   у відрядженні.  Учора  в  мене  була  розмова  з Віктором Івановичем Сусловим, який очолює спеціальну комісію з розгляду цих питань. І, мабуть,  без  присутності  голови  правління  Національного  банку вносити на розгляд Верховної Ради звіт слідчої комісії  недоречно. Ми сьогодні з Віктором Івановичем іще зустрінемось і обговоримо ці питання.

 

     До речі,  і Суслов,  і Ющенко тиждень  тому  зустрічалися  зі мною.  Ми  розглянули  ряд питань,  і я попросив Віктора Івановича доопрацювати ці документи,  зустрітися в разі  потреби  з  членами правління  Національного  банку  і після того внести це питання на розгляд у сесійний зал.  Щоб не вийшло так,  що комісія  має  свої погляди  на  те  чи  інше  питання,  а  Національний  банк буде їх спростовувати.  Я  не  хотів  би,  щоб  ми  перетворювали  розгляд серйозного питання на дискусію. Тому, я думаю, ми до цього питання повернемося на наступному пленарному тижні.

 

     Народний депутат Іван Заєць  вболіває  за  хід  підготовки  і проведення     міждержавної     міжпарламентської     конференції. Конференцію,  яку справді заплановано на 23- 24 квітня,  через ряд причин   ми   переносимо  на  другу  половину  травня.  Про  це  є домовленість із керівництвом парламентів  Росії  та  Білорусії.  Я думаю,  шановні  колеги,  що  це  та  конференція,  яка  нам конче потрібна.  Ми -  молода  парламентська  держава,  яка  вступила  в Міжпарламентську асамблею.  Нам з цілого ряду питань треба звірити свої позиції,  свої погляди щодо синхронізації законодавчого поля, враховуючи,  безперечно,  пріоритети  наших  держав  у відродженні економік.  І коли тут порушується питання про фінансування,  то  я запевняю  і  депутатів,  і  громадян  України,  що жодна копійка з бюджету Верховної Ради на цю конференцію  не  піде.  А  якщо  буде потреба, то ми й це зробимо, і будемо приймати дорогих гостей так, як годиться господарям.  А для нас і  білоруси,  і  росіяни  -  це дорогі гості (Оплески).

 

     Депутат Косів   запропонував   дати   доручення   Генеральній прокуратурі перевірити факти щодо  приватизації  лікарні.  Це  ми, безперечно, зробимо.

 

     Вимагає дати  доручення  профільному  комітету також народний депутат Трофименко. Таке доручення Юрію Борисовичу ми, безперечно, дамо.

 

     Депутат Смірнов   також   говорив   про   необхідність   дати доручення. Ми це зробимо.

 

     А зараз переходимо до розгляду питань порядку денного.

 

     Я тільки звертаюся до голови профільного комітету Чижа  Івана Сергійовича.  Будь  ласка,  Іване Сергійовичу,  розберіться.  Мені здається,  що було б доречно внести на розгляд парламенту  питання про  ті  неприпустимі  речі,  які  робить  державне  телебачення в підсумкових  передачах  "7  днів",  коли  виступи  депутатів,  рух депутатів по сесійному залу показують у вигляді мультиплікатів.  Я вважаю,  що те,  що дозволяють собі робити люди на чолі з Зіновієм Куликом,  - це вже занадто.  Адже це не дозволено ні законами,  ні Конституцією,  ні просто людською етикою.  Я думаю,  що настав час цього так званого керівника закликати до порядку. Йому не місце на тій посаді, яку він сьогодні займає (Оплески).

 

     ----------

 

     Розглядається Закон  України  про  внесення  змін  до  Закону України  про  статус  ветеранів  війни,  гарантії  їх  соціального захисту з  пропозиціями  Президента  від  23  березня  1999  року. Доповідає  заступник міністра фінансів України Матвійчук Володимир Макарович. Будь ласка.

 

     МАТВІЙЧУК В.М., заступник міністра фінансів України. Шановний Олександре   Миколайовичу!  Шановні  народні  депутати!  Зазначене питання вже один раз розглядалося  в  цьому  залі.  Тому  з  метою економії часу я хотів би нагадати таке.

 

     У Законі  України  про  внесення  змін  до Закону України про статус  ветеранів  війни,   гарантії   їх   соціального   захисту, прийнятому Верховною Радою України 25 грудня 1998 року, визначено, що розмір разових  грошових  допомог  визначатиметься  виходячи  з розміру    мінімальної    пенсії    за   віком,   а   виплати   їх здійснюватимуться за рахунок державного бюджету України.

 

     На реалізацію зазначеного  закону,  на  виплату  цих  разових допомог  додаткові  витрати  у  1999  році  повинні  становити 334 мільйони гривень.  Однак у затвердженому Верховною  Радою  України Державному  бюджеті України на 1999 рік ці видатки не передбачено. І,  мабуть, дуже правильно, що сьогодні голова бюджетного комітету Тимошенко  Юлія  Володимирівна  звертала  увагу на неприпустимість здійснення  видатків,  які  не  передбачені   Державним   бюджетом України.

 

     Враховуючи труднощі,  що  склалися  з  виконанням  Державного бюджету  України  та  Пенсійного  фонду  України,  які  не   дають можливості забезпечити в повному обсязі фінансування вже прийнятих рішень щодо соціального захисту населення,  виконати в 1999 році в повному обсязі прийнятий закон неможливо.

 

     У той же час, зважаючи на соціальну значимість введення в дію цього закону,  Президентом України  запропоновано  здійснити  його введення поетапно.

 

     Зокрема, в поточному році пропонується здійснити з державного бюджету України разові виплати грошових допомог учасникам  бойових дій,  інвалідам війни та особам,  які мають особливі заслуги перед Батьківщиною.  Іншим категоріям ветеранів,  зазначеним  у  проекті закону, пропонується здійснювати такі виплати з 2000 року.

 

     У цьому   разі   витрати   на   здійснення   разових   виплат становитимуть  у  1999  році  80  мільйонів  гривень.  При   цьому Президентом  України  зазначено,  що  таке поетапне введення в дію закону можна здійснити лише за умови  прийняття  законів  України, спрямованих  на  поповнення  доходної  частини  Державного бюджету України в поточному році.

 

     У цьому плані хочу нагадати,  що,  на жаль,  прийнятий у 1997 році  в  другому  читанні  проект  Закону  про  податок  на доходи фізичних осіб досі ще остаточно не прийнято.  А цим законопроектом передбачається  розширення  податкової бази шляхом розширення кола суб'єктів   оподаткування   за   рахунок   збільшення    діапазону оподаткування  за базовою ставкою 10 відсотків та скасування пільг на певні види доходів,  а також скасування пільг щодо прибуткового податку  з  фізичних осіб,  які протягом тривалого часу надавалися певним  категоріям  працівників  за   професійною   та   галузевою ознаками.  У  цілому  зазначений  проект  закону  робить  можливим перехід до легальної  діяльності  з  одночасним  розширенням  бази оподаткування  за рахунок включення до неї доходів,  які раніше не оподатковувалися.

 

     Незважаючи на те що  питання  врегулювання  ставок  акцизного збору  потребує  негайного  вирішення,  проект Закону про акцизний збір до цього часу  не  прийнято.  А  тим  часом  діє  недосконале законодавство,   яке   має  багато  прогалин  і  визначає  порядок справляння акцизного збору,  що не  дає  можливості  одержувати  в повному обсязі належні доходи.

 

     Користуючись нагодою,  ми  просили б також прискорити розгляд проектів законів про податок на нерухомість, про місцеві податки і збори.

 

     Лише прийняття   законів,  які  я  назвав,  дасть  можливість залучити до бюджетів усіх рівнів додаткові доходи в сумі понад 1,5 мільярда гривень.

 

     Закінчуючи, я  хотів  би  попросити  Верховну  Раду  все-таки прийняти пропозиції Президента України  щодо  надання  одноразових допомог у 1999 році і прискорити розгляд цих проектів законів, які забезпечать необхідні для цього доходи.

 

     Дякую за увагу.

 

     ГОЛОВА. Будь  ласка,  виставте  п'ять  хвилин  на  запитання. Шановні  колеги!  Мова йде про статті 3 і 4.  Я просив би щодо цих двох  статей  і  ставити  запитання.  Не  взагалі,  а   конкретно. Запишіться,  будь ласка,  а потім проведемо голосування. Висвітіть список, будь ласка.

 

     Депутат Безугла. За нею - депутат Марамзін.

 

     БЕЗУГЛА Л.Я.,  член Комітету Верховної Ради України з  питань прав   людини,  національних  меншин  і  міжнаціональних  відносин (багатомандатний загальнодержавний виборчий  округ,  ПСПУ).  Прошу передать слово Владимиру Марченко.

 

     ГОЛОВА. Будь ласка.

 

     МАРЧЕНКО В.Р.,  член Комітету Верховної Ради України з питань економічної політики, управління народним господарством, власності та інвестицій (виборчий округ

 161, Сумська  область).  Фракция  Прогрессивной  социалистической партии   Украины,   социалистическая  оппозиция.  Вот  предложение Президента: ввести в действие статьи 14 и 15 с 1 января 2000 года. Мы  с  вами  хорошо  и  давно  знаем  друг  друга.  Во  всех ваших выступлениях с трибуны Верховного Совета вы  всегда  докладываете, что  в  Украине  нет денег для решения социальных вопросов,  в том числе и для оказания помощи ветеранам.  Это ваш тезис,  который вы пытаетесь аргументировать.

 

     Я хочу  вам  задать вопрос и надеюсь,  что вы ответите точно. Скажите,  пожалуйста,  если по предложению Президента  эти  статьи будут  вводиться  в  действие  с  1  января,  то  что тогда кушать ветерану,  пенсионеру,  какое количество  мяса,  какое  количество хлеба   вы  им  предлагаете?  Не  является  ли  политика,  которая проводится, в том числе и этим решением...

 

     ГОЛОВА. Вимкніть мікрофон.

 

     МАТВІЙЧУК В.М.   Я   хотів   би   початок   цього   запитання прокоментувати  таким  чином.  Ми  ніколи  не говорили про те,  що грошей немає.  Ми говорили про те, що гроші є, але їх недостатньо. Тому   Президент   України,   враховуючи,   що   треба  підтримати найзнедоленіших учасників війни - учасників бойових дій, інвалідів війни, осіб, які мають особливі заслуги перед державою, пропонує в цьому році,  незважаючи на складнощі,  всетаки виплатити їм разові допомоги.

 

     ГОЛОВА. Депутат Марамзін. За ним - депутат Габер.

 

     МАРАМЗІН Ф.А.,  член Комітету Верховної Ради України з питань Регламенту,  депутатської етики та  організації  роботи  Верховної Ради України (виборчий округ

 104, Луганська область). Фракция коммунистов. Владимир Макарович, вот  я  приехал  из своего округа - из Луганска,  где встречался с ветеранами.  Все  уже  поняли,  что  этот   закон   -   кощунство, издевательство над ветеранами.  Не выплачиваются сбережения - раз. Не выдаются льготные лекарства для этой категории граждан  -  два. Президент  предлагает  делать это поэтапно.  Так что же,  в спячку людям лечь?  Вы честно скажите от имени  Президента,  что  ничего, дорогие господа ветераны,  вы не получите,  потому что я,  то есть Президент,  четко выполняю задание Международного валютного фонда: чем больше вас умрет пораньше,  тем будет лучше. Это будет честнее по отношению к ним.

 

     МАТВІЙЧУК В.М.  Я  хотів  би  зазначити  в  контексті  вашого запитання таке.  На жаль,  у нас склалася ситуація,  коли згідно з чинним  законодавством  на   всі   пільги   і   компенсації,   які передбачено,  нам  потрібно  18  мільярдів гривень,  при тому,  що бюджет держави,  розглянутий у цьому залі,  становить 35 мільярдів гривень.

 

     Тому, безумовно,  коштів  для забезпечення всіх пільг у цьому році немає.  Але ми з вами повинні вибрати  пріоритети.  Президент України якраз і пропонує зробити такий вибір.

 

     От дивіться.  У нас на сьогодні є понад 5 мільйонів учасників війни.  Це більше,  ніж у Росії  та  Білорусії  разом  узятих.  Це зумовлено  недоліками  нашого законодавства,  яке ми прийняли щодо віднесення громадян  до  цієї  категорії.  Але  Президент  України говорить:  давайте  спочатку  забезпечимо пільги учасникам бойових дій,  інвалідам війни,  тим,  які мають особливі заслуги - герої і так далі.  Давайте ми в цьому році так зробимо. А решті громадян - 5 мільйонам - давайте будемо  виплачувати  поетапно,  починаючи  з наступного  року.  Треба  визначити  пріоритет.  Такий пріоритет і пропонується визначити на цей рік.

 

     ГОЛОВА. Депутат Габер.

 

     ГАБЕР М.О.,  член Комітету Верховної Ради  України  з  питань паливноенергетичного   комплексу,   ядерної  політики  та  ядерної безпеки (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  ПСПУ). Патріотична   партія   України.   Прошу  передати  слово  депутату Давидову.

 

     ГОЛОВА. Будь ласка, депутате Давидов.

 

     ДАВИДОВ В.В.,  член Комітету Верховної Ради України з  питань промислової  політики  (виборчий  округ  108,  Луганська область). Спасибо.  Фракция  "Батьківщина".  Уважаемый  Владимир  Макарович! Безусловно,  для  решения социальных вопросов нужны средства,  и в первую очередь,  конечно, не заемные, а те, которые зарабатываются отечественным производителем.

 

     Дело в   том,   что   все   средства  массовой  информации  и правительство сегодня  говорят  о  том,  что  Верховный  Совет  не принимает   законов,   которые   помогали  бы  двигать  экономику, заставляли предприятия работать.  Назовите хотя бы  пять  законов, которые  надо  принять  в  Верховном  Совете,  чтобы  хоть  как-то заработала наша экономика и деньги пошли в бюджет.

 

     Спасибо.

 

     МАТВІЙЧУК В.М. Я можу сьогодні назвати цілий ряд законів (про деякі я вже говорив), прийняття яких сприятиме наповненню доходної частини бюджету.  Що стосується законів,  пов'язаних з  наведенням порядку в економіці,  я зразу можу назвати ті,  що стосуються моєї діяльності.  Це проекти законів про бюджетний устрій та  бюджетний процес,  про  внесення  змін до Закону про банкрутство,  про цінні папери і фондову  біржу  тощо.  У  мене  немає  під  рукою  всього переліку   проектів   законів,  які  Кабінет  Міністрів  подав  із проханням прискорити їх розгляд.

 

     Ми ніколи не говорили про те,  що це чиясь вина. Ми вважаємо, що це - спільна робота і Кабінету Міністрів,  і Верховної Ради,  і просимо,  щоб  ми  разом  доопрацювали  ті  проекти  законів,  які стосуються  економіки,  вишукали  гроші  і виплатили їх тим людям, яким сьогодні треба виплатити, - інвалідам, учасникам бойових дій, тобто людям, які мають особливі заслуги перед державою.

 

     ГОЛОВА. Сідайте, будь ласка.

 

     Георгій Володимирович Буйко.

 

     БУЙКО Г.В.,   голова   підкомітету  Комітету  Верховної  Ради України   у   справах   пенсіонерів,   ветеранів   та    інвалідів (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ, КПУ). Компартія України. Донецька область. Шановний Голово! Шановні колеги! Дорогі наші ветерани України! Вкотре Верховна Рада змушена повернутися до розгляду Закону про внесення змін до  Закону  України  про  статус ветеранів війни,  гарантії їх соціального захисту, прийнятого нами 25 грудня минулого року і підтвердженого  народними  депутатами  4 березня цього року. Президент України вдруге застосував право вето щодо цього закону (в перекладі українською  мовою  "вето"  означає "заборона") і пропонує до Дня Перемоги в цьому році не виплачувати разову грошову допомогу членам сімей загиблих та учасникам  війни, які,   до  речі,  становлять  дві  третини  загальної  чисельності ветеранів.  Мотивація,  як ви чули з виступу  заступника  міністра фінансів,  одна  й  та  ж:  немає грошей,  а де їх узяти - вони не знають. Не знають і все! Хоч трава не рости, як кажуть у народі.

 

     З таким підходом до даної  конкретної  справи  ми  не  можемо погодитись,  не  маємо  на  це  морального  права  з  тієї простої причини,  що  людям,  яким  передбачається  оця  маленька  грошова допомога, наступного року вона може бути й не потрібна. Не той уже в них вік, та й ми прекрасно знаємо, які в них умови життя.

 

     Вважаємо зайвим   знову   вдаватися   до   переліку    джерел надходження  коштів.  Своїми  думками  з  цього  приводу нещодавно поділився у відкритому листі на адресу Президента та  глави  уряду голова  нашого  комітету  Віталій Іванович Луценко.  Цю пропозицію підтримують   профспілки,   нас   підтримали   на   парламентських слуханнях,  нарешті,  до нас надійшли десятки тисяч листів з цього приводу. При бажанні гроші на таку благородну мету можна вишукати.

 

     При цьому,  звісно, ми повинні розглянути ті проекти законів, які спрямовані на забезпечення додаткових надходжень до Державного бюджету.  Питання  абсолютно  ясне  і  зрозуміле  для  кожного   з депутатів,  будь-яка  агітація  тут зайва.  Ми маємо реальний шанс виконати свій депутатський обов'язок і подолати вето, підтвердивши редакцію закону, прийняту Верховною Радою, 300 голосами.

 

     Дякую за  увагу  і  від імені не тільки нашого комітету,  а й мільйонів ветеранів прошу депутатів з Руху,  НДП,  фракції зелених повернутися до залу і підтримати цю пропозицію.

 

     ГОЛОВА. Є запитання? Будь ласка, запишіться.

 

     Висвітіть список.

 

     Депутат Тищенко. За ним - депутат Давидов.

 

     ТИЩЕНКО П.В.,  член  Комітету Верховної Ради України з питань промислової політики (багатомандатний  загальнодержавний  виборчий округ,  КПУ). Большое спасибо. Фракция коммунистов. Город Харьков. Мы действительно сегодня  в  очередной  раз  вынуждены  вернуться, казалось  бы,  к  совершенно понятному вопросу.  Те люди,  которые завоевали, построили и отстояли для нас все, что мы сегодня имеем, не могут получить минимального.  Мне непонятно,  есть ли совесть у людей из окружения Президента,  которые посоветовали ему  наложить вето,  и  с каким чувством Президент сделал это.  Потому что всем, что создано, мы обязаны этим людям, а получается, что даже минимум мы  не  можем  сегодня  отдать  им.  В  то же время нам предлагают ратифицировать договоры,  которыми предусмотрено брать кредиты  за границей,  чтобы покупать там товары. Мне кажется, в этой ситуации надо не просто преодолевать вето,  а,  наверное, ставить вопрос об импичменте    Президенту,   потому   что   он   сегодня   проводит антигосударственную, антинародную политику. Каково ваше мнение?

 

     БУЙКО Г.В.  В данном случае  я  абсолютно  с  вами  согласен: политика,  которая  проводится высшим руководством страны,  прежде всего  Президентом  и  его   правительством,   антинациональна   и катастрофична  для  всего  народа Украины,  и в первую очередь для ветеранов Великой Отечественной войны.  И  в  этом  отношении  мы, конечно,  должны сказать свое слово и донести правду об этом всему народу Украины.

 

     Наши отдельные   политики   любят   говорить:   "Давайте   не заниматься политиканством, давайте решать конкретные вопросы". Вот наш комитет и вносит сугубо  конкретное  предложение  относительно сугубо  конкретной категории людей.  Вы все читали мемуары маршала Жукова  и  помните,  как  он  там  написал:  "Советскому   солдату посвящается". Не маршалу, не генералу, не офицеру, не старшине, не звездоносцу, не орденоносцу, не медалисту, а труженикам войны и их семьям.

 

     Поэтому, дорогие коллеги,  депутаты всех фракций,  коммунисты призывают вас на этом конкретном примере в преддверии всенародного праздника  Дня  Победы проявить гражданское мужество,  депутатскую зрелость.  Давайте  преодолеем  вето  и   заставим   правительство выплатить эти деньги ветеранам.

 

     ГОЛОВА. Депутат Давидов.

 

     ДАВИДОВ В.В.    Прошу    передати   слово   Кириленку   Івану Григоровичу.

 

     ГОЛОВА. Будь ласка.

 

     КИРИЛЕНКО І.Г.,  голова Комітету  Верховної  Ради  України  з питань  молодіжної політики,  фізичної культури і спорту (виборчий округ 36, Дніпропетровська область). Дякую. Фракція "Батьківщина". Шановний доповідачу!  Мені хотілося поставити запитання не вам,  а попередньому доповідачу,  шановному Володимиру Макаровичу,  але  я трансформую його і поставлю вам.

 

     Розглядаючи ті  чи  інші  резонансні  соціальні  питання,  ми настільки їх заобговорюємо,  стільки слів говоримо,  що людям, які нас слухають, потім незрозуміло, що ж ми вирішили.

 

     Дайте чітку   відповідь:   які   гарантії  захисту  отримають ветерани війни в результаті прийняття  цього  закону?  І  що  вони отримають,  якщо цей закон не прийметься, а пройдуть пропозиції, з якими виступав Володимир Макарович?  Що в  результаті  цього  вони отримають?  Дайте  чітку  відповідь за одну хвилину,  щоб люди нас повністю зрозуміли.

 

     Спасибі.

 

     БУЙКО Г.В.  Конкретно речь  идет  о  том,  чтобы  государство гарантировало, что один раз в году ко Дню Победы руководители всех предприятий независимо от  форм  собственности  обеспечат  выплату ветеранам разового единовременного денежного пособия в честь этого великого праздника.  То есть надо хоть  как-то  откликнуться  -  и реально, конкретно помочь этим людям. В целом вот такая концепция.

 

     ГОЛОВА. Депутат Чиж.

 

     ЧИЖ І.С.,  голова  Комітету  Верховної  Ради України з питань свободи слова  та  інформації  (виборчий  округ  190,  Хмельницька область).  Дякую.  Фракція  соціалістів  і  селян  (Лівий  центр). Шановний колего!  Я підтримую позицію комітету,  зрозуміло, і наша фракція її підтримує. Мене не дивує позиція чиновництва, яке тут з пафосом представляв пан заступник міністра фінансів. Не дивує мене і позиція Президента,  який декларує свою підтримку народу,  а діє прямо навпаки.

 

     Я взагалі дивуюся витримці й терпінню  наших  людей  і  часом беззубості народних депутатів. Багатомісячними невиплатами пенсій, зарплат Президент і його  команда,  уряд,  грубо  порушують  норми чинної Конституції України. За це вони вже мусять нести покарання. Може,  колись Верховна Рада виконає свої контрольні функції, як ви думаєте?   А  сьогодні  я  абсолютно  за  те,  щоб  подолати  вето Президента, проголосувавши 300 голосами.

 

     Хіба ж ідеться про великі гроші? Про копійки! Нехай Президент поділиться  тим  фондом соціального захисту,  який він створив під свої вибори, - і все стане на свої місця.

 

     Дякую.

 

     БУЙКО Г.В. Я с вами абсолютно согласен и считаю, что в данном конкретном   случае   проявляется   весь  цинизм  правительства  и Президента по отношению к  ветеранам.  Я  думаю,  что  депутатский корпус  вправе и обязан поставить вопрос о недоверии правительству в связи со сложившимися обстоятельствами.

 

     ГОЛОВА. Депутат Корнійчук.

 

     КОРНІЙЧУК І.В.,  голова підкомітету Комітету  Верховної  Ради України    у   справах   пенсіонерів,   ветеранів   та   інвалідів (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  КПУ).  Фракція комуністів. Місто Хмельницький. Шановний Георгію Володимировичу! У мене до вас два запитання.

 

     Перше. Коли  ми  розглядаємо  законопроекти,  спрямовані   на поліпшення   соціального   захисту  нашого  населення,  і  зокрема громадян похилого віку,  то з боку урядовців завжди чуємо,  що  це нереальний закон, це нереальне рішення, його неможливо виконати.

 

     Скажіть, будь ласка, чи приєднуєтеся ви до моєї думки про те, що коли вже починати з  реалій,  то  треба  починати  з  того,  як сьогодні  можна  прожити  на  пенсію  16  гривень  62 копійки?  Як сьогодні реально можна працювати в Пенсійному фонді й  забезпечити виплату  до 37 гривень,  якщо постійно державний бюджет залазить у кишеню Пенсійного фонду?

 

     І друге запитання.  Коли ми хочемо вжити якихось заходів щодо соціального  захисту населення,  ми чуємо від Міністерства праці і соціальної політики в особі заступників Вегери і Гарячої  про  те, що в нас некомпетентні закони,  що це неможливо виконати.  А як ви ставитеся  до  їхньої  компетенції  як  державних   службовців   і урядовців?

 

     Дякую.

 

     БУЙКО Г.В.  Я  должен вам сказать,  что представители данного министерства и в целом правительства прекрасно  знают,  где  можно взять  деньги.  Но преступный характер нынешнего правительства как раз в том,  что оно не хочет этого делать,  заявляя публично,  что комитет  не  тот,  депутаты  не такие (квалификация у них не та) и вообще народ в Украине им подобрали совсем не  такой,  который  им нужен.

 

     Поэтому я  убежден  в одном,  о чем я уже сказал:  если мы не сменим нынешнее правительство,  то ничего реально не изменится,  и люди,  о  которых  мы  сегодня  говорим,  прежде всего пенсионеры, которые живут на сверхнищенскую пенсию,  не  имея  никаких  других дополнительных доходов, будут погибать.

 

     А что  касается  нашего  комитета,  то  мы  давно  предложили соответствующему  министерству  и  Кабинету  Министров   в   целом реальные  источники,  которые  могут  решить  не очень большую для государства  в  целом  проблему.  Здесь  вопрос  даже  не  столько финансовый,  сколько моральнополитический.  Речь идет об отношении государства к собственным ветеранам, к собственным труженикам.

 

     ГОЛОВА. Спасибі.  Шановні  колеги,  у  вас  на  руках  є  три документи,  що  стосуються цього закону.  Вони подані Президентом, депутатами профільного комітету і народним депутатом Юхновським.

 

     Я ставлю на голосування пропозицію прийняти законопроект  про внесення  змін  до  Закону  України  про  статус  ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту, внесений Президентом. Голосуємо.

 

     "За" - 85.

 

     Ставлю на голосування проект  постанови,  внесений  народними депутатами  - членами профільного комітету.  Ідеться про статті 14 та 15 і про  розділ  ІІІ.  Я  ставлю  на  голосування.  Є  потреба зачитувати?   У  вас  на  руках  є  всі  документи.  Я  ставлю  на голосування.

 

     "За" - 246.

 

     Шановні колеги!  До чого тут поіменне голосування? Я розумію, що   треба   подолати  вето...  Одну  хвилиночку.  Наполягаєте  на поіменному голосуванні?  (Шум у залі).  То ми ж проголосували  246 голосами.

 

     Слово Луценку Віталію Івановичу, голові комітету. Будь ласка.

 

     ЛУЦЕНКО В.І.,   голова  Комітету  Верховної  Ради  України  у справах  пенсіонерів,  ветеранів  та  інвалідів   (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  КПУ).  Дуже вдячний, Олександре Миколайовичу.  Шановні  депутати!   Шановні   слухачі!   Ставилося запитання: "Де взяти гроші - оці 340 мільйонів гривень?" Ми не раз вже називали ці джерела і ще кілька назвемо сьогодні.

 

     Перше моє запитання до Міністерства фінансів.  Скажіть,  будь ласка:   куди  діваються  депозити  від  іноземних  кредитів,  які надходять в Україну, і скільки було цих коштів?

 

     Друге. Куди  діваються  депозити  від  бюджетних  коштів,   і скільки їх було?

 

     Третє. Чи правильно, що Президенту на фарбування його літака, на отримання  спецлікувальної  апаратури  розпорядженням  Кабінету Міністрів  виділено  20 мільйонів,  а 30 мільйонів для солдатських вдів знайти не можуть?

 

     Четверте. Скажіть, будь ласка, фонд соціального захисту, який створив Президент (до речі,  він не має права його створювати),  - це підкуп чи відкрите приховування грошей від бюджету?

 

     П'яте. Позабюджетний фонд,  створений структурою з управління державною  власністю (а вона велика,  ця державна власність),  яку очолює Таранов. Частину цього позабюджетного фонду можна взяти для наших ветеранів і пенсіонерів?

 

     Зрештою, майже  300  мільйонів  гривень  щорічно ми втрачаємо внаслідок отих пільг для спільних підприємств.

 

     І останнє.  Бюджет  з  Пенсійного  фонду  краде  щорічно  1,8 мільярда гривень і заборгував ще 1 мільярд.  Разом - 2,8 мільярда. Візьміть цих 2,8 мільярда гривень,  які  ви  вкрали  з  бюджетного фонду, і передайте їх нашим ветеранам Великої Вітчизняної війни.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Шановні колеги!  Я розумію, що для того, щоб подолати вето,  депутати наполягають на поіменному голосуванні. Хто за дану пропозицію, прошу проголосувати. Будь ласка. Я - за поіменне.

 

     "За" - 216.

 

     Голосуємо в  поіменному  режимі пропозицію про подолання вето Президента щодо статті 14...

 

     "За" - 260.

 

     Висвітіть по фракціях, будь ласка.

 

     "За": комуністи - 122 з 122;  НДП - 5 із 24;  НРУ - 5 із  17; "Громада"  -  13  із  13;  СПУ  -  24  з  24;  СДПУ(о)  -  3  з 8; "Батьківщина" -  18  із  19;  зелені  -  13  із  13;  "Відродження регіонів" - 9 із 18; "Незалежні" - 9 із 10; СелПУ - 13 із 13; ПСПУ

- 11 із 11;  Рух (перший) - 0 із 5;  "Реформи-центр" -  7  із  11; позафракційні - 10 із 15.

 

     Голосуємо статтю  15  в  редакції  депутатів  від профільного комітету в поіменному режимі.

 

     "За" - 255.

 

     Висвітіть по фракціях, будь ласка. Та сама картина.

 

     Голосуємо розділ ІІІ в редакції комітету: "Цей закон набирає чинності з 1 січня 1999 року".

 

     "За" - 244.

 

     Голосуємо в цілому в редакції комітету. Голосування поіменне.

 

     "За" - 255.

 

     Висвітіть по фракціях, будь ласка. Картина та сама. Спасибі.

 

     Одну хвилинку!  Ігор Рафаїлович вніс проект постанови, я його зачитаю:  "Про пропозиції Президента України до Закону України про внесення  змін  до  Закону  України  про  статус  ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту.

 

     Верховна Рада України постановляє:

 

     1. Прийняти пропозиції Президента України від 14  січня  1999 року.

 

     2. Здійснити  до  5  травня  1999  року  виплату  одноразової допомоги  у  розмірі  5  мінімальних  пенсій  за  віком   дружинам (чоловікам)  загиблих  учасників бойових дій та померлих інвалідів Великої Вітчизняної війни, які не одружилися вдруге.

 

     3. Визнати  ветеранів  Української   повстанської   армії   і ветеранів   Закарпатської  січі  учасниками  бойових  дій  Великої Вітчизняної війни і здійснити їм до 5  травня  1999  року  виплату одноразової допомоги у розмірі 5 мінімальних пенсій за віком".

 

     Я ставлю проект на голосування.

 

     "За" - 82.

 

     Рішення не прийнято.

 

     Таким чином,  постанову і закон, які ми проголосували (проект постанови  профільного  комітету),  ми   направляємо   на   підпис Президенту.

 

     ----------

 

     Розглядається питання  про  пропозиції  Президента України до Закону України про внесення змін до Закону  України  про  пенсійне забезпечення.

 

     Доповідає Луценко Віталій Іванович. Будь ласка.

 

     ЛУЦЕНКО В.І.  Перш за все я хочу відповісти на записку. Хтось злий написав мені:  "Що,  Луценко, по попередньому закону злякався виступати?  Підставив Буйка, бо твого сина зняли з роботи?" Я хочу сказати:  хоча б підписуйтеся. Народні депутати! Луценко ніколи не боявся,  що  б не трапилося чи то з сім'єю,  чи зі мною.  Я завжди буду відстоювати інтереси трудової людини.

 

     Тепер, шановні товариші, по суті. Суть закону вам відома: три роки підряд мінімальна пенсія становить 16 гривень 62 копійки. Два роки  тому  Верховна  Рада  прийняли  рішення  доручити   Кабінету Міністрів    підняти    мінімальну    пенсію    до    рівня   межі малозабезпеченості. За два роки Кабінет Міністрів не зробив нічого для того, щоб підвищити мінімальну пенсію. Це одне.

 

     Друге. Порівняймо  пенсіонерів,  які вийшли на пенсію до 1992 року,  з пенсіонерами,  які вийшли на пенсію після  1  січня  1992 року,  працювали на однакових посадах,  в однакових умовах,  мають однаковий стаж роботи. Так от, ті пенсіонери, які вийшли на пенсію до  1992 року,  мають пенсії майже в два рази менші,  ніж ті,  які вийшли на  пенсію  після  1  січня  1992  року.  Тобто  йде  пряма дискредитація цих людей.

 

     Що робить наш комітет?  Що пропонує? Відповідно до Закону про пенсійне забезпечення сьогодні мінімальна пенсія повинна  бути  не менш як 90 гривень,  тобто приблизно дорівнювати величині вартості межі  малозабезпеченості,  яку,  до  речі,  вже   сьогодні   треба переглядати  у  зв'язку  з відомими вам соціальними і економічними обставинами.

 

     Проте наш комітет,  виходячи з того,  що гинуть  люди,  і  що отака   наша   бездарна   виконавча  влада  (Кабінет  Міністрів  і Президент)  не  може  нічого  зробити,   запропонував   встановити мінімальну  пенсію  хоча б на рівні 60 відсотків величини вартості межі малозабезпеченості, тобто 55 гривень, тоді максимальна пенсія буде не 59 гривень 86 копійок, а 165 гривень.

 

     Однак не  встиг  ще  Олександр Миколайович Ткаченко підписати закон, який ми прийняли 268 голосами, як уже виступає віце-прем'єр Тігіпко, на другий день на збіговиську "Злагоди" виступає Прем'єр, і вони вмовляють Президента не підписувати цей закон.

 

     Я звернувся до  Президента  з  відкритим  листом.  Звернулися тисячі  людей.  Цей  закон підтримали всі ветеранські організації, практично  всі  профспілкові   організації,   страйккоми,   тисячі громадян,   і   нарешті,  на  парламентських  слуханнях,  на  яких виступили  36  чоловік  -  представники  численних  громадських  і державних  організацій,  було  підтримано  концепцію  саме  такого спасіння людей старшого віку.

 

     Що говорить  Президент?  По-перше,  як  завжди,  робить  дуже нервовий висновок. А по-друге, каже, що немає грошей.

 

     Гроші нам потрібно зараз на півроку. І потрібно їх 4 мільярди на це півріччя і 8 мільярдів - на друге.  Знову-таки назву  кілька запропонованих джерел надходжень.

 

     Державний бюджет  украв  з  Пенсійного  фонду  1  мільярд 860 мільйонів гривень, тож нехай поверне.

 

     Державний бюджет  заборгував  Пенсійному  фонду   1   мільярд гривень,   бо   Пенсійний   фонд   зі   своїх   грошей  виплачував чорнобильські пенсії і  пенсії  військовослужбовцям,  чекаючи,  що бюджет поверне ці гроші. Отже, вже є майже 3 мільярди гривень.

 

     Далі. Ми  вносимо  пропозицію запровадити збори з імпорту (це ще 1,2 мільярда гривень),  прийняти  рішення  щодо  нерухомості  і перерахувати  хоча  б  половину  від податку на нерухомість з оцих палаців, які побудовані довкола (а це майже 2 мільярди гривень).

 

     Ігровий бізнес.  Вчора рекламували казино "Червоний лев",  де сьогоднішні нові українці програють мільйони у рулетку.

 

     Ми рекомендуємо   також  запровадити  збори  з  різних  видів реклами і таке інше.

 

     Для того  щоб  усе  це  зробити,  дехто  пропонує:   "Віталію Івановичу,  давайте  оці  закони  щодо  додаткових зборів приймемо пакетом разом із твоїм проектом закону".  Але, шановні друзі, ви ж самі  розумієте,  що  для того щоб розробити такі проекти законів, треба мати багато статистичних та  інших  матеріалів.  Виходячи  з цього  наш комітет місяць тому звернувся до Прем'єра з пропозицією про  створення  творчої  групи  з  представників  різних   галузей народного   господарства   для  термінового  (протягом  двох-трьох тижнів) розроблення необхідних проектів законів.

 

     Отже, виходить,  як у тій приказці:  "Чого бідний? Бо дурний. Чого  дурний?  Бо бідний".  Ми не можемо самі розробити ці проекти законів, а уряд говорить, що немає грошей. Ми пропонуємо, де взяти гроші, закликаємо розробляти проекти законів - після цього мовчок.

 

     Шановні товариші!  Основне.  Ми  працюємо рік.  А тепер прошу хвилиночку уваги.  Назвіть,  будь ласка,  які ми  з  вами  за  рік прийняли закони, що справді допомогли конкретним категоріям людей, я маю  на  увазі  трудящих,  пенсіонерів,  ветеранів,  робітників, безробітних,  багатодітних  і  так далі.  Ми практично не прийняли таких законів,  але весь тягар оцієї кризи,  яка настала в Україні внаслідок недолугої політики уряду і Президента, лягає на людей.

 

     Приклад. Петро Миколайович Симоненко в сьогоднішньому виступі говорив про плату за житлово-комунальні послуги, за електроенергію і  газ.  Економлячи  час,  він  не  сказав,  що  це буде коштувати трудящим 4,2 мільярда гривень.  Кабінет Міністрів це підрахував  і вже швиденько розкидує ці гроші.

 

     Що ми  ще  зробили?  Спробували навести порядок з індексацією пенсій,  зарплат тощо.  І знову  Кабінет  Міністрів  на  порушення чинного закону про індексацію не провів її.

 

     Далі. Ми прийняли Державний бюджет на 1999 рік,  передбачивши 200  мільйонів  гривень  на  захист  наших інвалідів.  Тільки на 17 відсотків виконано план першого кварталу. Що це робиться в державі?

 

     Юлія Володимирівна у своєму виступі говорила  про  те,  я  це підтверджую, що з 200 мільйонів гривень, передбачених на погашення заборгованості із заощаджень, жодної копійки уряд не видав. А це ж мільйони гривень! Зараз мова йде про невеликі ветеранські гроші.

 

     Соціальні пільги  для наших незахищених людей фінансуються на 10-20 процентів.  Регресні виплати шахтарям як  не  виплачувалися, так і не виплачуються, заборгованість із виплати заробітної плати, пенсій і стипендій не ліквідовується,  в  економіці  продовжується спад.  Ні  об'єктивних,  ні  суб'єктивних  передумов  для розвитку економіки  немає,  а  отже,  немає  і  умов  для  того,  щоб  люди отримували  заробітну  плату,  і  відповідно щоб з цієї заробітної плати надходили відрахування у Пенсійний фонд.

 

     Ми, народні депутати,  навіть не добилися того,  щоб  Кабінет Міністрів  подав  нам  програму  своєї діяльності,  ми не добилися того,  щоб було  розглянуто  пропозиції  саме  Кабінету  Міністрів стосовно   податкової   політики.   Ми   бачимо,  як  відбувається розкрадання:  області й  райони  і  країна  в  цілому  розбиті  на сектори,   і  кожен  має  свій  сектор,  в  якому  збирає  данину. Відбувається паразитичне споживання.  Ви подивіться, що робиться в кабінетах обласних та інших державних адміністрацій, подивіться на ті машини і таке інше!

 

     Кадрова політика - це політика кланового підходу.  Потрапив у цей  клан,  тихенько  мовчиш  -  тоді тебе тут будуть тримати.  Як тільки,  не дай Боже,  ти сказав не те слово або поліз не  у  свій сектор розкрадання - знімуть голову.

 

     Шановні товариші!   Ми   повинні  сьогодні  прийняти  сміливе політичне  рішення,  підтримане,  я   повторюю   ще   раз,   усіма ветеранськими організаціями,  більшістю профспілкових організацій, тисячами людей і учасниками парламентських  слухань.  Якщо  ми  не подолаємо  вето,  ми  візьмемо  на  себе  великий  гріх.  Люди  не витримають.  Зараз наш комітет (я  це  доводжу  до  відома  уряду, Президента  і  наших  шановних  ветеранів)  на  вимогу ветеранів і пенсіонерів  розробляє  програму  більш   рішучих   дій   старшого покоління.  Ми  розуміємо,  що  пенсіонери  не  зроблять в Україні революції,  але вони в змозі створити умови,  які б змусили піти у відставку  і  уряд,  і  такого Президента.  Наш комітет найближчим часом оголосить  програму  конкретних  дій  людей  старшого  віку, боротьби за свої права.

 

     І на завершення.  Шановні друзі!  Прошу вас усіх, хто б ви не були,  до яких би ви фракцій не входили (Ігор Рафаїлович уже втік, представників  Руху  майже  немає),  натиснути кнопки і підтримати своїх батьків і матерів.  Це буде справді перший соціальний  закон за рік нашої депутатської роботи.

 

     Дякую за увагу.

 

     ГОЛОВА. Віталію  Івановичу,  зачитайте проект постанови,  він коротенький.

 

     ЛУЦЕНКО В.І. Проект нашої постанови звучить так:

 

     "1. Відхилити пропозиції Президента України до Закону України про внесення змін до Закону України про пенсійне забезпечення щодо його скасування.

 

     2. Прийняти зазначений закон повторно в  редакції,  ухваленій Верховною Радою України 18 березня 1999 року".

 

     Тоді за   проголосували   268  депутатів.  Я  прошу,  давайте подолаємо вето і приймемо перший за  рік  нашої  роботи  серйозний соціальний закон, тобто закон, який працює на людей, а не на якісь абстрактні речі.

 

     ГОЛОВА. Я  ставлю  на  голосування  проект  постанови,   який вноситься  членами  Комітету  у справах пенсіонерів,  ветеранів та інвалідів. Прошу підтримати.

 

     ЛУЦЕНКО В.  І.  Прошу підтримати,  шановні товариші і друзі з усіх  фракцій.  Прошу,  підтримайте.  Якщо  хочете,  скажу й таке: благаю...

 

     ГОЛОВА. Голосуємо.

 

     "За" - 258.

 

     Одну хвилинку!  Ми  зараз  отримаємо  підтримку  ще  з   боку міністерства. Будь ласка. Тоді наберемо більше голосів.

 

     СОРОКІН А.П.,  заступник  голови  правління  Пенсійного фонду України.  Шановні народні  депутати!  Ви  всі  вже  ознайомлені  з пропозиціями,  внесеними Президентом. Ми знову наголошуємо, що під час прийняття цього закону було порушено статтю  6.2.7  Регламенту Верховної  Ради,  згідно  з  якою  в  разі  внесення  законодавчої пропозиції,  законопроекту або поправки,  реалізація яких потребує матеріальних    та    інших    витрат,    мають    додаватися   їх фінансово-економічне обгрунтування та називатися джерела  покриття витрат.

 

     У версії комітету було сказано,  що ці джерела є. Але якщо ми приймаємо такий закон,  то спочатку треба прийняти закони,  які  б давали  вихід для цих джерел,  і тільки після того приймати закон, який передбачає збільшення витрат Пенсійного фонду.  Дійсність  же говорить зовсім про інше.

 

     Останнім часом   прийнято   такі   закони,  які  передбачають зменшення надходжень до Пенсійного фонду,  зокрема,  як ви знаєте, про   реструктуризацію  боргів  сільськогосподарських  виробників, реструктуризацію боргів у вугільній промисловості,  списання  пені підприємствам  цих  галузей,  від  чого  ми  втратили 2,5 мільярда гривень.  Запровадження   фіксованого   сільгоспподатку   зменшило надходження ще на 400 мільйонів гривень.  Або, скажімо, 23 березня прийнято Закон про внесення змін до деяких законодавчих актів.  Це теж   завдало   втрат  тільки  через  те,  що  ми  не  передбачили нарахування на матеріальну допомогу.

 

     Втрати Пенсійного фонду (тому що так проголосовано  Верховною Радою)   становлять   400  мільйонів  гривень.  Так  що  ми  знову наполягаємо на тому,  що спочатку треба  знайти  джерела  покриття витрат,  а  тільки  після того вже приймати закони.  Уряд не проти того,  щоб підвищувати пенсії,  але  треба  мати  реальні  джерела надходжень для вирішення цього питання.

 

     Дякую за увагу.

 

     ГОЛОВА. Одну хвилинку!

 

     Я просив би відвести п'ять хвилин на запитання,  проголосуємо і  все.  Будь  ласка,  слово  має  заступник  міністра  праці   та соціальної політики Гаряча.

 

     ГАРЯЧА О.В., заступник міністра праці та соціальної політики. Шановний Олександре  Миколайовичу!  Шановні  народні  депутати!  Я прошу  у  вас  вибачення  за  запізнення,  мені  пізно повідомили. Президент доручив мені,  щоб я доповіла про його  пропозиції  щодо цього питання, і я прошу вас надати мені слово.

 

     ГОЛОВА. Будь ласка.

 

     ГАРЯЧА О.  В. Дякую. Шановні народні депутати! Прийнятий вами 18 березня закон наше міністерство і уряд  всіляко  підтримуємо  в тому плані, що зміни в пенсійному забезпеченні громадян ми повинні здійснити.  Ми проти того, щоб пенсія виплачувалася із запізненням і в таких малих розмірах. Але повірте: якщо ви приймаєте закон, на фінансування якого не передбачено жодної копійки,  то цей закон не буде  виконаний  і це призведе до ще більшого посилення соціальної напруженості  серед  пенсіонерів.  Ви  буваєте  у  своїх  округах, працівники   органів   соціального   захисту  населення  приймають пенсіонерів щодня.  Якщо ми приймемо закон без визначення реальних джерел  покриття  додаткових  видатків  (а вони значні - більше 10 мільярдів гривень, у той час як бюджет Пенсійного фонду на цей рік становить  13 мільярдів гривень),  то треба буде додатково мати ще один бюджет Пенсійного фонду.

 

     Ті рішення,  які прийняла Верховна Рада в  цьому  році,  дали можливість мобілізувати в Пенсійний фонд додаткові кошти. Анатолій Полікарпович доповів вам,  що завдяки закону, який ви прийняли, ми очікуємо в цьому році близько 500 мільйонів гривень надходжень від податків на операції з продажу золота,  валюти і  розраховуємо  на вашу  підтримку  щодо  прийняття  ще  одного  закону про додаткові збори.  З урахуванням зауважень і пропозицій,  які ви подали уряду під  час  обговорення  законопроекту про збори до Пенсійного фонду від надання послуг мобільного зв'язку та операцій з купівліпродажу нерухомості,   ми   доопрацювали   законопроект,  вносимо  ще  ряд додаткових пропозицій стосовно надходжень до  Пенсійного  фонду  і просимо вас це підтримати.

 

     Експеримент у Львові стосовно того закону, який ви прийняли в цьому році, вже дає позитивні результати в першому кварталі: на 10 відсотків збільшилися надходження до Пенсійного фонду у Львівській області,  тобто там,  де ми запровадили персоніфікований облік. Ми будемо  звертатися до Верховної Ради з пропозицією про те,  щоб не протягом одного року  проводити  цей  експеримент,  а  запровадити постійний  персоніфікований  облік  уже  протягом  цього року.  Ми попросимо вас,  щоб ви прискорили розгляд законопроектів, і я дуже вас   прошу  підтримати  пропозицію  щодо  впорядкування  розмірів пенсій.  Сьогодні ми виплачуємо з Пенсійного фонду пенсії розміром у  500-600  гривень.  Законопроекти з цього питання знаходяться на розгляді у Верховній Раді, вони прийняті в першому читанні.

 

     Ваші виборці звертаються до вас із проханням на цей  кризовий період  не  допускати  таких розривів у розмірах пенсій,  адже всі вони фінансуються з Пенсійного фонду.  У бюджеті на  1999  рік  ви передбачили  лише  135  мільйонів  гривень для розмежування джерел фінансування.  Цих коштів недостатньо, але, враховуючи можливості, ви прийняли зважене рішення.

 

     50 мільйонів  гривень  ми  могли  б  одержати  тільки завдяки впорядкуванню  розмірів  пенсій,  тобто   не   шляхом   скасування диференційованих  пенсій,  а  шляхом  встановлення  об'єктивних  з економічної і фінансової точок зору розмірів пенсій.  Хай це  буде пенсія в розмірі 200 гривень, але ж не в 10 разів більша!

 

     Ще одне питання. Ми звертаємося до Верховної Ради з проханням запровадити  мораторій  на   прийняття   законів,   що   зменшують надходження  до Пенсійного фонду.  Реструктуризація заборгованості підприємств зменшила надходження до Пенсійного фонду цього року  в сумі   понад  1  мільярд  гривень.  Ми  залишили  без  достатнього фінансування  сільських  пенсіонерів,  а  це  майже  6   мільйонів чоловік.

 

     Шановні народні депутати!  Ми проаналізували виконання Закону про  єдиний  (фіксований)  сільськогосподарський  податок.  Жодної копійки  з  тих  сільськогосподарських підприємств,  які раніше не виконували закон, не надійшло і після зменшення податкового тиску. Сьогодні  в  нас  криза  платежів у сільській місцевості,  і ви це добре знаєте.

 

     Я звертаюся до вас від імені уряду і на прохання  Президента: нам  треба  прискорити  пенсійну  реформу.  Ми  зробили  разом  із Верховною Радою крок у цьому напрямі,  адже в тій Конституції, яку ви прийняли,  передбачені різні форми власності.  І ми звертаємося до вас із проханням:  запровадьте податки на доходи фізичних осіб, запровадьте  податки  на  нерухомість.  Це  ті  кошти,  які можуть сьогодні бути використані на виплату пенсій. Наші пенсіонери брали участь   у   створенні   національного   багатства,  яке  сьогодні приватизується, але жодної копійки від приватизації Пенсійний фонд не одержує.

 

     Шановні народні   депутати!   Ми   -   за  підвищення  пенсій пенсіонерам.  Наше міністерство працює разом зі  своїми  місцевими органами  день  і  ніч  за  ту  мізерну  заробітну  плату,  яку ми одержуємо,  і ми готові далі працювати.  Але приймати  закон,  під який  немає  жодної  копійки,  -  це просто негуманно стосовно тих людей, які чекають реальної допомоги.

 

     Ми готові надати вам будь-яку допомогу у прискоренні розгляду і Соціального кодексу. розроблення проекту якого народний депутат, голова Комітету з питань бюджету Юлія  Тимошенко  проініціювала  й очолила.   Ми  готові  з  вами  працювати  день  і  ніч,  проблеми пенсійного забезпечення нам треба розв'язати,  і  розв'язання  цих проблем  не  лежить  на поверхні.  Популістськими рішеннями ми тут нічому не зарадимо,  лише зробимо ваш авторитет ще нижчим.  Ми  за те,  щоб  працювати  з  Верховною  Радою  й розв'язувати соціальні проблеми.

 

     ГОЛОВА. Шановні колеги,  п'ять хвилин відведемо на  запитання до заступника міністра. Висвітіть, будь ласка, список.

 

     Депутат Александровська. За нею - депутат Бабурін.

 

     АЛЕКСАНДРОВСЬКА А.О.,  член Комітету Верховної Ради України з питань паливноенергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки  (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  КПУ). Фракция коммунистов,  город Харьков.  Хочется задать вопрос, но, я думаю,  будет лучше, если задаст вопрос от фракции Петр Николаевич Симоненко. Прошу передать ему слово.

 

     ГОЛОВА. Будь ласка.

 

     СИМОНЕНКО П.М.  Спасибо. Вы знаете, в который раз уже, слушая подобные  представления  поправок  к  законам от имени Президента, думаешь:  либо эти люди совсем  уже  совесть  потеряли,  либо  они забыли, в каких условиях их матери и отцы живут.

 

     Но я  не  хочу,  чтобы  на  меня  обиделись сейчас конкретные представители.  Говоря о всех этих сложностях, они забывают о том, за   счет   чего   финансируются   отделы  внутренней  политики  в обладминистрациях,  созданные специально для силового  давления  и фальсификации  выборов.  За  счет  чего  вы  во всех министерствах евроремонты сделали?  Вы зайдите  в  кабинеты  ваших  министров  и посмотрите,  что там творится вообще.  У них,  так скажем,  только птичьего молока в кабинетах нет сегодня.

 

     Что на таможне сегодня творится?  Что вы рассказываете здесь! Воровская  мафия  сидит  на таможне.  Через границу прут все,  что угодно. Взятки какие берут там! Что, мы не знаем разве об этом? Вы рассказываете,  а  мы  должны сегодня,  так скажем,  ущемляя своих отцов и матерей, в могилу их загонять?!

 

     Я хотел бы  сегодня  еще  спросить  о  том,  что  тоже  имеет отношение  к  этому  вопросу.  Какие  вы  презентации устраиваете! Откуда вы деньги берете,  скажите мне,  пожалуйста? Посмотрите, на телевидении вы только презентациями занимаетесь.

 

     Смысл моего вопроса:  почему вы закон не выполняете,  который четко гласит,  что минимальная пенсия  соответствует  минимальному прожиточному  минимуму?  Чего  вы  к  этому закону цепляетесь?  Вы выполняете ранее принятые законы?  Они же  подписаны  Президентом. Чего сейчас,  даже в условиях,  когда вы не выполняете...  Комитет сделал доброе дело:  сейчас пошел на это. Вы и 60 процентов пенсий нашим отцам и матерям не отдаете!

 

     ГАРЯЧА О.В.   Петре   Миколайовичу,  я  вам  дуже  вдячна  за запитання.  Я прошу вибачення,  але відвертим було  запитання,  то відвертою буде й відповідь.

 

     Я хочу сказати,  що мене виховала Комуністична партія, я була в лавах Комуністичної партії.  І тому  ви  сьогодні  від  мене  не можете одержати відповіді,  яка була б негуманною і протизаконною. Сьогодні Міністерство праці і Пенсійний  фонд  жодної  копійки  не витрачають на ті заходи, про які ви сказали.

 

     Я як  фахівець повинна працювати на Верховну Раду,  на уряд і на народ України.  І я вам доповіла про становище,  яке ми маємо в пенсійному забезпеченні.

 

     Щодо тих заходів, про які ви говорите, то воля Верховної Ради як законодавчого органу  (тим  паче,  що  комуністична  фракція  в парламенті має більшість) - приймати будьякі закони й контролювати їх виконання.  Але жодної копійки на підвищення  пенсій  Верховною Радою не спрямовано, зокрема й щодо цього законопроекту. Ми готові працювати разом,  як і працюємо сьогодні  з  комітетом.  Але  наші пропозиції Верховна Рада не підтримала.

 

     У нас  із  Віталієм  Івановичем напрацьована ціла низка таких пропозицій. Підтримайте їх, будь ласка.

 

     ГОЛОВА. Депутат Бабурін.

 

     БАБУРІН О.В.,  член  Комітету  Верховної   Ради   України   у закордонних   справах   і  зв'язках  з  СНД  (виборчий  округ  75, Запорізька   область).   Фракция    коммунистов.    На    недавних парламентских  слушаниях Виталию Ивановичу Луценко задали вопрос о компетентности   и   профессионализме   министерства.   Так   вот, выступление госпожи Гарячей, замминистра, вызывает у меня глубокие сомнения и в профессионализме, и в компетентности.

 

     У меня два вопроса к вам,  госпожа Гарячая, ответьте: прожили бы вы лично на 37 гривень пенсии?

 

     И второе.  Вы только что,  запыхавшись,  прибежали от гаранта Конституции.  Я вам зачитываю третью часть статьи  46  Конституции Украины:  "Пенсії,  інші види соціальних виплат та допомоги,  що є основним джерелом існування,  мають забезпечувати рівень життя, не нижчий від прожиткового мінімуму, встановленого законом".

 

     Так вот вопрос:  как вы относитесь к Конституции? И обясните тогда, пожалуйста, свою позицию?

 

     ГАРЯЧА О.В.  Як і будь-який громадянин  України,  я  за  нашу Конституцію,  за  нашу незалежність і за суверенну багату Україну. Але я як фахівець не перебільшую значення цього поняття. Я повинна вам  об'єктивно доповісти,  скільки коштує такий закон,  які кошти мають бути спрямовані на його  фінансування.  Ми  повинні  зробити розрахунки,  допомогти викласти цей закон, щоб він був прямої дії. Якщо ви розумієте це поняття ширше,  то я вам скажу,  що політичні рішення  приймаються  Верховною  Радою.  Наповнення  бюджету  - це прерогатива тільки Верховної Ради.  І тому ми  можемо  тут  тільки поєднувати наші зусилля.  Але я не хотіла б,  щоб ви на мою адресу сьогодні казали про те,  що ми чогось не побачили й об'єктивно  чи навмисне загострюємо ситуацію.

 

     ГОЛОВА. Дякую.

 

     Віталію Івановичу, будь ласка.

 

     ЛУЦЕНКО В.І.  Шановні  народні депутати!  Шановні виборці!  Я повинен зробити кілька зауважень з огляду на виступи представників уряду.

 

     Перше. Пані  Гаряча,  а також представники Пенсійного фонду й уряд  у  цілому:  два  роки  вам  надавалося  законом,  підписаним Президентом   і   прийнятим   Верховною   Радою,  на  підтягування мінімальної пенсії до величини вартості  межі  малозабезпеченості. Ні   на  одну  копієчку  мінімальна  пенсія  за  ці  два  роки  не збільшилася.  Якщо ви можете спостерігати за тим,  як страждають і помирають наші люди, то ми, депутати, не можемо цього терпіти. Ось через що комітет і вніс відповідний проект постанови. Це перше.

 

     Друге. Я протягом року звертаюсь і до вас  як  до  заступника міністра,  і  до  Пенсійного  фонду.  І  навіть було чітке рішення комітету  дати  пропозиції   щодо   цивілізованого   перерозподілу багатства  в  державі,  тобто  щодо  нетрадиційних форм наповнення Пенсійного фонду не менш,  як на 6 мільярдів.  Практично нічого не зроблено.

 

     Третє. Люди добрі, вслухайтеся, як живемо ми і як живуть наші найближчі сусіди.  У Білорусії середня пенсія за станом на 1 січня минулого року становила 39,9 долара,  у Казахстані - 44,8, у Росії

-  61,5,  в  Україні  -  27  доларів,  а  тепер  16.  Люди  добрі, вдумайтеся, я назвав чотири колишні республіки Союзу.

 

 

 

 Далі. Щоб  заплутати  людей,  зокрема  виборців,  перед   виборами Президента,  цифрою,  яка  потрібна  для  виконання  цього закону, маніпулюють,  як  еквілібристи.   Спочатку   називалася   сума   8 мільярдів,  потім - 9 мільярдів,  потім виступає Гайдуцький і каже 11,  тепер  ви  сьогодні  називаєте   13.   Розрахунки   здійснено міністерством,    ми    зверталися   до   незалежних   міжнародних організацій:  на рік потрібно близько 7,5 мільярда. Це немало, але ці   гроші   є.  Я  ще  раз  їх  називаю.  Якби  уряд  на  чолі  з Прем'єрміністром  сів,  то  за  два  тижні   було   б   розроблено законопроекти,  які прийняла б Верховна Рада. Але ворон ворону ока не виклює.

 

     І останнє.  Знову прозвучало слово "популізм" і в  зауваженні Президента,  і  деяких ораторів від уряду.  То ви хоча б відкрийте енциклопедичний словник і подивіться, що таке "популізм". Популізм

-  французька  літературна  школа  наприкінці  20-  х  років цього сторіччя,  яка реалістично зображувала сільську й міську  бідноту. Такий  популізм  мені  підходить.  Популісти  -  члени фермерської партії у Сполучених Штатах Америки, які вимагали земельних наділів для поселенців за рахунок великих корпорацій.  Мені такий популізм теж підходить, і такий ярлик я згоден повісити на себе.

 

     Може, ви переплутали слово "популізм" зі словом "пополиз", то я попу нікому не лизав і не лизатиму (Оплески).

 

     ГОЛОВА. Шановні колеги, давайте не будемо вправлятися в тому, хто краще скаже.  Це непристойно.  Удома можете це казати, то ваша справа,  але тут сесійний зал. І хто більше чи менше любить народ, видно й так.  Наше завдання - приймати закони: реальні, виважені й життєві.

 

     Ставлю на голосування проект постанови комітету про подолання вето Президента України та про повторне прийняття закону України в редакції, ухваленій Верховною Радою 18 березня 1999 року.

 

     "За" - 226.

 

     Поіменно? Хто за те, щоб голосувати в поіменному режимі?

 

     "За" - 197.

 

     Голосуємо в   поіменному  режимі.  Проект  постанови  з  двох пунктів ви маєте, його зачитував Віталій Іванович.

 

     "За" - 239.

 

     Будь ласка, висвітіть по фракціях.

 

     За: комуністи - 122 з 122;  НДП - 6 із 26;  НРУ  -  2  з  20; "Громада"  -  10  із  13;  СПУ  -  24  з  24;  СДПУ(о)  -  4 з 13; "Батьківщина" -  13  із  15;  зелені  -  13  із  14;  "Відродження регіонів" - 7 із 17;  "Незалежні" - 5 із 7; СелПУ - 13 із 13; ПСПУ

- 11 із 11;  Рух (перший) - 0 із 11;  "Реформи-центр" - 1  із  10; позафракційні - 8 із 16.

 

     Шановні колеги, на цьому ми завершили розгляд даного питання. Прохання  до  комісії  з   підготовки   проектів   Цивільного   та Господарського    кодексів    зібратися   на   третьому   поверсі. Оголошується перерва до 13 години.

 

      (Після перерви)

 

     ГОЛОВА. Прохання зайняти робочі місця. Продовжуємо роботу.

 

     Розглядається доопрацьований проект Постанови Верховної  Ради України  щодо  відносин України і Організації Північноатлантичного договору (НАТО). Георгій Корнійович Крючков запрошується до слова.

 

     КРЮЧКОВ Г.К., голова Комітету Верховної Ради України з питань національної  безпеки і оборони (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  КПУ).  Шановний Олександре Миколайовичу!  Шановні колеги!  Час,  що  минув  відтоді,  коли ми востаннє зверталися до проблеми відносин з НАТО,  ще більше засвідчив потребу  того,  щоб Верховна Рада визначила свою позицію та чітко заявила про неї.

 

     Події на  Балканах,  як тепер уже всім очевидно,  відобразили радикальні зміни геополітичної обстановки,  що,  на  жаль,  можуть стати незворотними.

 

     По-перше, фактично  зламано  систему  світової  безпеки,  яка склалася  після  завершення  Другої  світової  війни.   По   суті, торпедовано діяльність Організації Об'єднаних Націй як унікального інструмента збереження миру та міжнародної безпеки, що діяв кілька десятиліть, хоча й не завжди ефективно.

 

     По-друге, легалізовано    дуже   небезпечну   доктрину,   яку формально ще не прийнято, але вже випробувано досить переконливо й однозначно. Усі тепер бачать, що означає взяття НАТО на себе місії діяти за межами території країн-учасників цього військового  блоку і  вдаватися  до  силових  дій  без мандата Організації Об'єднаних Націй.

 

     По-третє, продемонстровано зневажання,  і як наслідок, прикро про це говорити, але це так - безсилля світової громадської думки, що постійно була потужним фактором впливу на  розв'язання  гострих міжнародних проблем і осуду агресії.

 

     Сьогодні можемо  говорити  вже не про контури,  а про реальну практику однополюсного світу, хоча - я в цьому глибоко переконаний

- це ще тільки квіточки.

 

     І ще  один  момент хотілося б відзначити,  який,  вважаю,  не можна  ігнорувати.   В   Югославії   відпрацьовується   технологія застосування  силових  дій,  яка  може бути задіяна й на території України.

 

     Сьогодні події в Югославії дійшли такої  стадії,  коли  перші етапи  агресії показали свою безперспективність,  і верховоди НАТО вдаються до тактики випаленої землі. Можна не сумніватися, що мине небагато часу, і все, що є на території Югославії, буде знищене, а потім ця авантюра, як кажуть, сама собою вичерпається.

 

     Звичайно, можна й далі займати,  я б сказав, позицію страуса, який занурив голову в пісок і не хоче зважати на те,  що діється в світі.  Можна й далі вдавати, ніби нічого особливого не сталося, а те,  що діється на Балканах,  є нормальною практикою. Можна й далі миритися з тим,  що Верховна Рада є відстороненою  від  визначення засад  зовнішньої  і  внутрішньої  політики,  а  рішення,  які  за Конституцією можуть прийматися тільки Верховною Радою або  повинні схвалюватися нею, приймаються ким завгодно, тільки не парламентом.

 

     На жаль,  розвиток  подій  останнього  часу показує,  що НАТО завжди  може  знайти  привід  для  втручання  у  справи  будь-якої суверенної  країни.  Особисто мене дуже непокоять деякі заяви,  що були  зроблені  останнім  часом   у   Криму,   а   також   деякими представниками русинів у Закарпатті,  які, за повідомленням преси, навіть звернулися до НАТО з проханням допомогти їм розв'язати їхні етнічні  проблеми,  посилаючись  на  "досвід"  НАТО  у розв'язанні проблем косоварів. Не можна виключати і набагато гіршої ситуації.

 

     Все це  переконує  нас  у  тому,   що   Верховна   Рада   має визначитися.  І  тому  ми просимо прийняти за основу внесений нами проект постанови з тим,  щоб його збагатити пропозиціями  народних депутатів чи,  можливо,  дещо змінити після прийняття за основу та подати світовій громадськості як позицію парламенту.

 

     Хотів би до цього додати лише  одне.  Те,  що  Верховна  Рада України  зразу  ж після початку натовської агресії проти Югославії прийняла заяву,  всіма чесними людьми на Землі було сприйнято дуже схвально,  бо  парламент  України  визначив тоді і оприлюднив свою чітку позицію. Давайте ми сьогодні реалізуємо її в постанові.

 

     Дякую за увагу.

 

     ГОЛОВА. Сідайте, будь ласка. Дякую.

 

     Слово надається Борису Іллічу Олійнику, голові комітету.

 

     ОЛІЙНИК Б.І.,  голова  Комітету  Верховної  Ради  України   у закордонних    справах   і   зв'язках   з   СНД   (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  КПУ).  Дякую.  Шановні  колеги! Думається,  тепер уже всім і все ясно та зрозуміло.  Але, оскільки пропагандистські  підрозділи  альянсу  разом  із  підзвітними   їм мас-медіа   майже  цілком  монополізували  інформаційний  простір, спрямувавши вістря інсинуацій як і в Боснії та Герцеговині,  так і нині  в Косово,  тільки супроти чорногорців і сербів,  осмілюсь на кілька слів щодо історії питання.

 

     Як ви знаєте,  перед тим,  як бомбардувати сербські позиції в Боснії  і  Герцеговині,  машиною було запущено такі фальшивки,  що серби   масово   гвалтують,   створюють   концентраційні   табори, займаються ледве чи не людоїдством, торгують людськими органами.

 

     Після того,  як  було зомбовано міжнародне товариство,  після ударів по сербських позиціях, після укладення Дейтонських угод все це було відметено як фальшивки, але бомбардування відбулися.

 

     Така сама  модель діє й нині.  Ніхто й нікому не може прощати жорстокості,  включаючи й сербів.  Валки албанців,  біженців,  які йдуть у безвість, волають про справедливість.

 

     Здавалось би,  це  людське  горе  і  в  цьому  не  може  бути вибірковості.  Але чи бачите  ви  по  СNN  такі  ж  валки  сербів, чорногорців,  циган,  турків, які теж втікають від ракетнобомбових ударів?  Не бачите,  бо  це  та  сама  модель:  сатанізувати  одну сторону, щоб потім виправдати свої дії.

 

     Я не буду закорінюватись в історію,  скажу лише,  що тільки в 1929 році у Косово мешкало сербів  і  чорногорців  -  61  процент. Тепер, як ви знаєте, - десь близько 12-15 процентів.

 

     У роки фашистської окупації із Косово було депортовано чверть мільйона сербів і чорногорців, яким Тіто не дозволив повернутися у свої  гнізда.  Якщо ви думаєте,  що це давня історія,  то тільки з 1981 по 1989 роки з Косово і Метохії ще було депортовано принаймні 100 тисяч чоловік. Отже, хто кого витісняв, треба уточнювати.

 

     На цьому  я  завершую інтродукцію і просто хочу звернутися до вас. А вся правда коріниться ось у чому. Після розв'язання війни у Боснії  і Герцеговині Вашингтон досяг омріяного:  отаборився (і то надовго) в цьому регіоні.  Але остаточно вгніздитися  на  Балканах йому заважала Югославія,  передусім Сербія,  оскільки найвигідніша позиція випадала  саме  в  Косово  і  Метохії.  Сподіваюсь,  Євген Кирилович більш компетентний у цій ситуації і скаже своє слово.

 

     З цього  огляду,  прикрившись  Північноатлантичним  альянсом, використали  давню  мрію  сепаратистів,  виколисану  ще  за  часів фашистської  окупації  ідею  так званої Великої Албанії.  Оскільки терористи діяли дещо мляво й розрізнено,  було вирішено  об'єднати їх  у  так  звану  визвольну армію Косово.  Розпочався прискорений вишкіл бойовиків,  які разом зі зброєю  усіх  видів  закидалися  в край.  Водночас  із  кожним  днем  посилювалася сатанізація сербів (досвід  Боснії  та  Герцеговини),  себто   відбувалося   тотальне зомбування   громадськості.   І  коли  маса  зброї,  бойовиків  та фальсифікацій досягла критичної межі, доводити справу до логічного завершення  послали  томагавки.  Оце і є та сіромашна правда,  яка маскується  гуманізмом  і  правами  людини.  Решта   -   продукція пропагандистських систем НАТО.

 

     Невже й досі європейська та світова громада не зрозуміла,  що натовцям плювати і на албанців,  і на сербів,  і на чорногорців, і на всі разом узяті народи й народності Югославії та Косово?  Невже навіть після того як американці  оголосили,  що  в  разі  введення наземних військ першими підуть албанці, потім - солдати сателітів, а  їхні  збройні  сили,   себто   Америки,   виконуватимуть   роль ар'єргарду,  себто  своєрідного смерша,  не відають,  що європейці мають вмирати за ідею світового панування супердержави?  Певен, що відають   і   усвідомлюють,  але  слухняність  змушує  їх  покірно виконувати накази справжнього хазяїна.

 

     І невже наші вітчизняні апологети альянсу  й  досі  вірять  у мироносну  місію  цього блоку,  для якого не існують ні міжнародні правові норми,  ні елементарні моральні приписи, невже думають, що коли Вашингтон визначить сферою своїх особливих життєвих інтересів і наш край, то вони зупиняться, аби не виконати наказу?

 

     До речі,  з деяких регіонів нашої держави,  як зауважувалося, вже  чуються натяки запросити мироносців для врегулювання етнічних проблем.  Що на нас чекає в такому разі,  можу засвідчити з  місця реальних подій, побувавши в Югославії з 8 по 13 квітня цього року.

 

     Стратеги альянсу твердять,  що вони вражають тільки військові об'єкти. Це суцільна брехня. Особисто побував на деяких так званих військових   об'єктах   разом   із   телеоператорами.   Отже,  маю неспростовні  відеосвідчення.  Знищено   ТЕЦ   у   Бєлграді,   яка обігрівала  понад  мільйон  мешканців,  зламано  хребти  мостів  у Нові-Саді та в інших  містах,  виведено  з  ладу  п'ять  цивільних аеродромів у Бєлграді, Приштині, Ниші, завод сільськогосподарської авіації в Панчево,  там же - нафтопереробний завод,  зруйновано чи пошкоджено  близько  200 шкіл і дитсадків,  після ракетно-бомбової атаки на Варадинський міст через Дунай без води  залишилися  понад 600 тисяч мешканців.

 

     Наймоторошніше видовище  відкрилося в містечку Чупрія.  На це мирне поселення (22 тисячі  мешканців)  в  самий  центр  житлового масиву серед ночі впали бомби, полишивши тисячі людей без даху над головою. Половина жителів міста вже відійшла.

 

     Одне слово,  мені легше назвати поки що  не  опалені  війною, аніж   зруйновані  мирні  об'єкти.  Навіть  гітлерівці  намагалися обминати православні святині.  Їхні ж духовні спадкоємці на порозі третього   тисячоліття  від  Різдва  Христового  поранили  десятки осередків праотчої віри,  серед них всесвітньо  відомі  монастирі: Грачаниця - ХІV століття, Святої Богородиці - ХІІ століття й інші.

 

     Причому особливо  жорстоко  бомбардували  на Великодні свята. Ну,  коли таке діється на православну Пасху,  то це ще можна хоч і не  простити,  але пояснити:  майже два тисячоліття ведеться війна супроти  православних.  Але  ж  ці  мироносці  не  менш   жорстоко всаджували  бомби  та  ракети  й на католицьку Пасху,  плюнувши на заклики свого папи зупинити розбій.  Посвятенницькому проголосивши 4   квітня   "Христос   воскрес!",  вони  знову  розпинали  Христа томагавками й цілувалися.  То яких іще треба доказів того, що світ має справу з монстрами, котрих не зупинить навіть сам Господь?!

 

     Я назвав  лише  кілька  розтрощених  об'єктів,  які  не мають жодного відношення до військових.  І генерали про це  відали,  але нищили.  Втрати югославської сторони в рахунку пішли на тисячі,  і співвідношення - 1 солдат на  10  мирних  громадян  -свідчить,  що воюють  не  з  військом  чи  Мілошевичем,  як  об  тім вони лукаво волають,  а з народом, і не тільки з сербами. Днями витязі альянсу вразили  міжнародний потяг,  внаслідок чого згоріли живцем десятки громадян   різних   країн.   Через   день   ці    "правозахисники" розбомбардували  колону  біженців,  поклавши  понад  70 албанців - немічних,  старих,  жінок, дітей. Може, хоч нині косовари втямили, що вони для них - лише гарматне м'ясо.

 

     До уваги.  Підтвердженням того,  наскільки цинічно нині, як і під час  війни  в  Боснії  та  Герцеговині,  натовці  вдаються  до фальсифікації,  може  слугувати  той  факт,  що навіть привселюдно розбомбардовані ними потяг і валку албанських біженців  соланівці, за  своєю  звичкою,  намагалися списати на Сербію.  Але ці злочини було  вчинено  за  такої  кількості  безпосередніх   свідків,   що генералам таки довелося покаятися в скоєному.

 

     Днями надійшла   звістка,   що   високопоставлений  шведський достойник терміново відбув до  Албанії,  аби  перевірити  (щоб  ви думали?)  факти  масових  згвалтувань  албанських жінок сербськими солдатами. Отже, ви уявляєте, на що здатні ці фальсифікатори.

 

     700 наймодерніших літаків, з-поміж яких 500 американських,  скидають на голови мирних, ні в чому не винних людей тисячі бомб  і  ракет.  Нині  командування  альянсу  вимагає долучити  ще  300.  Отже,  тисяча  бомбовозів  і тисячі томагавків нестимуть смерть цьому нечисленному народові. Ще раз запитую: коли це не геноцид, то що це?

 

     Лють натовців  переходить  у хворобливопатологічну,  оскільки морально вони вже зазнали поразки.  Адже сподівалися, що, завдавши масованих   ударів,  уже  в  перші  дні  роз'єднають  суспільство, спровокують громадян на  непослух  владі,  зломлять  опір  народу, зміцнять  опозицію,  навербують  колаборантів.  Але  не  врахували характеру сербів,  які ніколи й нікому не корилися.  Та  й  де  їм знати  об  цім,  коли  Клінтон ще донині не відав,  де знаходиться Косово, і досі плутає назви та географію.

 

     Пілоти НАТО  навіть  не  бачать  об'єкти,  на  які   скидають смертоносний   вантаж.   Вони   просто   натискають  гудзик  -  ці роботизовані трударі смерті.  І те особливо жахає.  Вони навіть не вбивці,  вони  просто пускові механізми смерті,  найманці,  які за добру зарплатню механічно скидають бомби й ракети  туди,  куди  їм вкажуть.   Найточніше   визначення   цьому   феномену  знайдено  - "технологічний фашизм",  у стократ страшніший за  той,  котрий  ми розгромили   в  Другій  світовій,  оскільки  електронномеханічний, оскільки для зомбі це всього лише комп'ютерна гра.

 

     Але найжовтішу лють у хазяїв нової світобудови  викликає  те, що серби стали живим прикладом для народів усього світу,  довівши, що навіть невелика країна  може  гідно  протистояти  озброєній  до зубів  Європі на чолі з супердержавою.  Оце їх найбільш озлоблює й лякає.  І тому ті сатанинські сили бомбардуватимуть  нещадно,  аби довести, хто сьогодні править світом. Нині вони вже використовують заборонені всіма міжнародними конвенціями касетні бомби й  снаряди з урановими вкрапленнями,  завтра візьмуться за ту зброю, яку вони випробували в Хіросімі та Нагасакі.

 

     На цьому тлі заяви деяких наших відомств об тім,  що  вони  з розумінням ставляться до цілей НАТО, читаються як поплічництво цим монстрам.

 

     Серби, з якими я зустрічався,  - від  велелюддя  до  найвищих урядових  осіб - з братерською вдячністю сприйняли заяву Верховної Ради України,  котра  рішуче  засудила  агресію  проти  суверенної держави.  Але  в  них викликає подив якась невиразна позиція наших верхів.  Так,  вони боронитимуть свою  вітчизну,  свою  колиску  - Косово - до останнього серба. Але чи гідно статусу великої держави байдуже спостерігати,  доки впаде той непереможний,  але останній? Непростимий  гріх  -  прислужувати  монстрам.  Тричі  непростимий, оскільки тільки американцям  дозволено  знати,  після  Сербії  хто наступний.

 

     Зрозуміло, що  ця  бійня  закінчиться,  і після неї ми будемо творити модель нової колективної безпеки в Європі.  Але не  думаю, щоб чинником до неї входило НАТО,  яке вже сьогодні поставило себе поза законом.

 

     Дякую за увагу (Оплески).

 

     ТКАЧЕНКО О.М. Дякую.

 

     Слово має Євген Кирилович Марчук, голова комітету.

 

     МАРЧУК Є.К.,  голова Комітету Верховної Ради України з питань соціальної  політики  та  праці (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ ,  СДПУ(о)).  Шановні колеги!  В  Югославії  триває звичайна війна, якщо слово "звичайний" можна застосувати до війни. Триває війна з усіма кривавими наслідками.  НАТО сьогодні вже не з Мілошевичем  воює,  воно  вже  воює  з  народом.  Я  недавно був у Югославії (і не тільки в Бєлграді) і можу це підтвердити не тільки прикладами, а й аналітичними викладками.

 

     Чого ж  домоглося  НАТО,  виходячи  з  того,  що  воно нібито ставило за мету на початку?  Можливо,  біженців стало  менше?  Ні, біженців  стало  набагато більше і,  до того ж,  біженці вже стали жертвами,  про які відомо всьому світові.  Маємо вчорашні офіційні дані  про  75  загиблих  албанців-біженців,  на  колону  яких було скинуто 9 бомб. Це не всі жертви. Жертв набагато більше.

 

     Декілька днів тому розбомбили хімкомбінат у  Панчево  (я  був там,  це величезний,  гігантський комбінат), 20 тисяч тонн рідкого амонію вилилося,  декілька  тонн  канцерогенних  речовин  пішло  в Дунай.  Санітарні служби Сербії вже заборонили вживати рибу і все, що з цим пов'язано.

 

     Дунай -  це  також  стосується  України.  Про  те,  що   наше Дунайське  річне  пароплавство  перестає  існувати  й щоденно несе велетенські збитки, ми вже знаємо.

 

     Отруйна хмара від цього Панчевського хімкомбінату тепер  суне на  Румунію,  Болгарію,  на  Чорне  море.  Це  дані екологів,  які спостерігають за цим явищем.

 

     "Нью-Йорк таймс" вчора повідомила: міжнародні атомні    інспектори    висловлюють    дуже    серйозне занепокоєння, що внаслідок ударів по Бєлграду буде знищено сховище ядерних матеріалів. Це дуже близько від нас.

 

     Знищено фармакологічну фабрику.  Я якраз був тоді.  Внаслідок цього знищення в атмосферу пішло дуже  багато  отруйних,  хімічних випарів,  через  що  потерпіло  багато  людей.  Якраз мені відомий випадок,  коли одна жінка вмерла від астматичного нападу, оскільки мала таку хворобу,  і ніхто не зміг своєчасно допомогти.  Це також дуже близько від нас.

 

     Знищено всі  нафтопереробні  заводи,  знищено   автомобільний завод.  Все  це  не  має  прямого  зв'язку  з  воєнною економікою. Знищено,  я  вже  говорив,  фармфабрику,   фабрику   пилососів   і багато-багато   інших   об'єктів.   Сьогодні  економіка  Югославії добивається до ручки.  І видно з усього,  коли  світ  не  зупинить бомбардування,  то  ця  країна  поступово  порине в середньовічний морок.

 

     І навіть той "план Маршалла",  який пропонується серед  інших пропозицій  Заходу  і  який  нібито  має  бути  застосований  щодо Югославії  після  завершення  операції,  нічого  там  істотно   не змінить.

 

     Македонія, яка  прийняла 140 тисяч біженців,  уже заявила про свою економічну катастрофу, про збитки у 220 мільйонів.

 

     Газета "Обсервер" вчора  повідомила,  що  НАТО  готується  до наземної  операції,  хоча  офіційні посадові особи це заперечують, зокрема Тоні  Блер  вчора  заявив,  що  ніби  така  підготовка  не провадиться.  Газета  посилається  на  одного анонімного автора із штаб-квартири НАТО і розкриває, що операція буде складатися з двох етапів:  спочатку Косово, потім саму Сербію під виглядом прикриття кордонів Угорщини,  Боснії,  Румунії займуть війська для того, щоб нібито забезпечити безпеку цих країн. Називається цифра - 80 тисяч солдат і дата - приблизно через 6-8 тижнів.

 

     Натовські керівники заявляють,  що їм  для  завершення  всієї операції в Югославії потрібно три місяці.  Вони навіть посилаються на те, що союзникам треба було бомбити 4 чи 5 років Нормандію, аби потім зробити висадку,  отож,  мовляв, не критикуйте нас, що ми не можемо так швидко завершити всю цю операцію.

 

     Уряд Болгарії декілька днів  тому  дав  дозвіл  на  повітряні коридори для нанесення ударів по Югославії. Румунія заявила, що не дозволить російським  гуманітарним  ешелонам  проходити  через  її територію.  Повідомлення  є,  що  російського добровольця захопили бойовики армії визволення  Косово.  Уже  до  Албанії  прибуло  215 албанців  з  Європи (з Німеччини і Швейцарії),  на одну з баз,  де вони пройдуть відповідну бойову підготовку і потім  засилатимуться в  Косово  для  участі  в  бойових діях.  Великомасштабне навчання Чорноморського флоту починається, ми знаємо це також.

 

     Я називаю ці приклади для  того,  щоб  підтвердити:  ситуація навколо югославської драми,  катастрофи не така простенька,  як її хочуть подати.  І найголовніше: дехто, насамперед натовські засоби масової інформації,  про які говорив Борис Ілліч,  та,  на жаль, і цілковита  більшість  наших  засобів  масової  інформації   просто дублюють  CNN  та  інших.  Та  найголовніше  і  найсерйозніше,  що югославська драма має безпосереднє відношення до України.

 

     Я добре пам'ятаю переговори 1995 року  у  Відні,  коли  я  ще ставив  питання  про  те,  щоб  Україні відшкодували збитки (трохи більше 4 мільярдів доларів),  завдані їй внаслідок  першого  етапу санкцій щодо Югославії, це збитки нашого Дунайського пароплавства. Ніхто й слухати не хотів.  Не будуть слухати й тепер  ніхто,  яких збитків  зазнає  Україна  в  результаті того,  що буде заблоковано Дунай.  А якщо наземна операція почнеться,  тобто окупація Косово, то я можу передбачити (дай Боже,  аби мій прогноз не збувся, але в цьому сам  сумніваюсь),  що  в  Югославії  почнеться  партизанська війна.  Будуть партизанські загони і,  можливо, ще дещо страшніше. Чому?  Тому що для Сербії  Косово  -  це  духовна  колиска.  Понад півтори  тисячі  всіх  духовних історичних пам'ятників знаходяться безпосередньо в Косово.  Для  них  це,  як  Київська  Русь  -  для слов'ян.

 

     Югослави знають,  що  таке  партизанська  війна.  Конфлікт не вдасться завершити таким  простим,  примітивно-цинічним,  кривавим способом.  Але  це  означає,  що  Дунай  буде закрито назавжди,  в усякому разі - на дуже тривалий час. І можна, як кажуть, поставити хрест  на  нашому Дунайському річному пароплавстві та ще на цілому ряді наших суб'єктів господарювання,  які використовують Дунай  як транспортну артерію.

 

     Тому я  дуже  прошу обов'язково розглянути й прийняти рішення щодо двох документів,  які є у нас в порядку денному на  сьогодні, що стосуються цієї проблеми, хоча вони й пов'язані з економікою.

 

     Може, НАТО вдалося зламати опір Югославії? Ні.

 

     Може, вони нейтралізували самого Мілошевича?  Ні. На сьогодні Мілошевич - найпопулярніша особистість в Югославії,  я в цьому сам недавно  переконався,  він  перебуває  на вершині своєї політичної популярності.

 

     Може, бомбардування нейтралізувало опозицію,  яка ще рік тому активно виступала проти Мілошевича? Ні. Сьогодні опозиція заявила, що припиняє опозиційну діяльність і співпрацює з урядом.

 

     Може, в  Європі  стало  спокійніше?   В   Європі   не   стало спокійніше.  Біженці  сьогодні  не  тільки  спричинили  економічну катастрофу в Македонії,  а  майже  скрізь  створили  проблеми  для європейських країн.

 

     І вже  сьогодні  повідомлено,  що міністри фінансів Євросоюзу збираються  днями,   щоб   обговорити   питання   про   збільшення фінансування бойових операцій проти Югославії.  Як відомо, Клінтон заявив,  що уряд попросить у конгресу 6 мільярдів доларів  на  так звану повітряну операцію проти Югославії. Глави генеральних штабів країн НАТО у Вашингтоні днями зустрічаються з представниками  семи країн,  які межують з Югославією.  З усього зрозуміло, що конфлікт дедалі загострюватиметься.

 

     В Європі стало набагато тривожніше.  Навіть не всі країни, що належать   до  НАТО,  підтримали  бомбардування.  Росія  прямо  чи опосередковано включається  до  цього  конфлікту.  Ми  розташовані посередині  і  нам  Україні,  не вдасться пройти поміж краплинами. Доведеться визначатися обов'язково.  Те,  що сьогодні країни НАТО, які  межують  з Україною,  прямо чи опосередковано будуть участь у воєнному конфлікті,  має для України зовсім інший зміст  і  матиме інші  наслідки,  ніж під час війни в Боснії.  Отже,  насамперед ми маємо розглядати ситуацію в  Югославії  як  реальну  загрозу  -  і господарську, й іншу для України.

 

     При цьому  не  треба  забувати,  що  в  Косово пролились ріки крові,  і там справді були  етнічні  чистки.  Я  б  не  брався  за виправдання тих політиків,  які призвели до цього, але Борис Ілліч наголосив,  що історія цього питання не така проста й  примітивна, як  подається тепер.  Я зустрічався з сербами,  яких у такий самий спосіб 8 років тому виживали з Косово.  Але справді, і політики, і ті,  хто сьогодні при владі в Югославії,  доклали рук до того, щоб кров пролилася.  Я переконаний,  що ми маємо розглядати  ситуацію, яка сьогодні склалася навколо Югославії,  насамперед як небезпечну для самої України і  в  господарському,  і  в  екологічному,  і  в політичному  сенсі  також.  Не  можна на дикість етнічних чисток у Косово відповідати дикістю воєнно-технічною.

 

     Сьогодні війна ведеться не проти Мілошевича,  війна  ведеться проти  народу.  Підстав і аргументів для цього дуже й дуже багато. Але водночас я хотів би, щоб і ми, вирішуючи це питання, не пороли гарячку,  а  приймали рішення зважені,  вивірені,  не емоційні,  а такі,  які,  по-перше, захищали б інтереси України, і по-друге, на європейському  рівні  не зіпсували б образ України як держави,  бо хочемо  ми  чи  не  хочемо,  а  все-таки  європейська   спільнота, європейський  світ  -  це не тільки НАТО.  І наша позиція має бути дуже й дуже виваженою - це найперше і найголовніше!

 

     Я переконаний,  що і парламент,  і Президент мають вжити всіх без  винятку  заходів  для  того,  щоб  припинити  бомбардування й посадити всіх за стіл переговорів.  Сьогодні,  наскільки  я  знаю, югослави майже готові сісти за стіл переговорів на тих умовах, які були висунуті.  Я недавно мав бесіди  з  начальником  генерального штабу  Югославської  народної армії генерал-полковником Драголюбом Айденичем,  з президентом Сербії Міланом Мілютиновичем,  з  іншими діячами,  зі  студентами,  зокрема  й  на тому мосту,  який своїми тілами студенти прикривають протягом кількох ночей.

 

     Сьогодні в Югославії ситуація не така однозначна й  не  така, якою вона була на початку. Треба зробити все можливе для того, щоб припинити бійню,  почати переговори і надати  можливість  біженцям повернутися  до  Косово.  Ми  маємо  підійти  до цього дуже й дуже зважено.

 

     Дякую за увагу (Оплески).

 

     ГОЛОВА. Дякую.

 

     Шановні колеги,  ставлю на голосування пропозицію прийняти за основу проект постанови,  внесений народними депутатами Крючковим, Олійником, Матвєєвим і Володимиром Романовичем Марченком.

 

     "За" - 198 (Шум у залi).

 

     Шановні колеги,  вам відомо, що дехто з депутатів має бажання добровільно,  бо  ми  нікого  не  посилаємо,  нікому  документи не підписуємо, їхати на святкування. I щоб їм там легше було, давайте приймемо цей проект постанови. Щоб їх там з почестями приймали.

 

     Я прошу прийняти за основу.

 

     "За" - 207.

 

     Одну хвилинку!

 

     Валентина Андріївна Гошовська. З місця, будь ласка.

 

     ГОШОВСЬКА В.А.,  секретар  Комітету  Верховної Ради України у закордонних справах і зв'язках з СНД (виборчий округ

 178, Харківська   область).   Шановний  Олександре  Миколайовичу! Шановні  колеги!  Дозвольте  ознайомити  вас  із  заявою  жінок  - народних депутатів України...

 

     СТЕЦЬКО Я.Й.,   член   Комітету   Верховної  Ради  України  у закордонних  справах  і  зв'язках  з  СНД  (виборчий   округ   89, IваноФранківська область). Але не всіх, не всіх!

 

     ГОШОВСЬКА В.А. Не всіх, пані Славо, не всіх...

 

     "Заява жінок  -  народних депутатів України щодо агресії НАТО проти Союзної Республіки Югославії.

 

     Знехтувавши статутом   ООН   та   принципами    Гельсінського заключного   акту,   на   яких   базувалась  уся  сучасна  система європейської та загальносвітової колективної безпеки, НАТО на чолі із  США  здійснило  злочинний акт воєнної агресії проти суверенної держави, члена ООН - Союзної Республіки Югославії.

 

     Під цинічним гаслом  запобігання  гуманітарної  катастрофи  в Косово  НАТО  вже  понад  три тижні завдає масованих авіаударів по всій території Югославії.  Під бомбами й крилатими ракетами гинуть ні  в  чому не винні жінки,  діти,  люди похилого віку.  Сучасними варварами на очах у світової громадськості руйнується  економічний потенціал   і   соціальна   структура   країни,  що  десятиріччями створювалася мирним трудом народу Югославії. Вперше з часів Другої світової   війни   в   Європі  фактично  розпочато  повномасштабну міждержавну війну.

 

     Усвідомлюючи всю глибину небезпеки такої війни для майбутньої Європи  й  усього  світу,  ми,  жінки  -  депутати  Верховної Ради України, рішуче засуджуємо агресію НАТО проти суверенної Югославії й  вимагаємо  від керівництва Північноатлантичного альянсу негайно припинити  ввоєнне  втручання,  що   вже   обернулося   справжньою гуманітарною катастрофою для населення регіону.

 

     Ми звертаємося до парламентаріїв і урядів Європи та світу, до всього світового жіноцтва із закликом докласти максимум зусиль для припинення   агресії   НАТО  проти  Югославії,  запобігти  спробам поширення воєнного конфлікту на інші країни Балканського  регіону, домогтися  розв'язання  косівської проблеми мирним,  дипломатичним шляхом.

 

     Повідомляємо посольства країн, що представлені в Україні, про створення   групи   жінок   -   парламентаріїв  України,  жінок  - громадських діячів для вивчення безпосередньо в Югославії ситуації та про своє активне втручання з метою припинення злочинної агресії НАТО проти Югославії.

 

     Народні депутати  Гошовська,  Трофименко,  Мазур,   Гінзбург, Заклунна,  Ромовська,  Синенко,  Клочко,  Александровська,  Жежук, Юхимець, Лимар, Вітренко, Безугла".

 

     Всім бажаючим  жінкам   -   народним   депутатам   пропонуємо продовжити цей список.

 

     Дякую (Оплески).

 

     ГОЛОВА. Дякую.

 

     Шановні колеги,  я прошу прийняти проект постанови за основу, а потім врахуємо всі зауваження, надамо право внести пропозиції.

 

     Вноситься пропозиція зачитати постановляючу частину. Я думаю, проект є на руках, час просто гаємо. Проект виважений, правильний. Повірте мені,  що готували цей документ дуже серйозно, враховували всі за і проти. Я прошу прийняти за основу. Ставлю на голосування. І  Іван  Олександрович  Заєць  теж  просить  прийняти  за  основу. Голосуємо.

 

     "За" - 208.

 

     Що, зачитати потрібно? Тоді я зачитаю постановляючу частину.

 

     "Верховна Рада України постановляє:

 

     1. Комітетам   Верховної  Ради  України,  Кабінету  Міністрів України,  всім державним органам при здійсненні заходів  у  рамках співробітництва  з  міжнародними,  в  тому  числі  європейськими і євроатлантичними,  структурами  послідовно  і  твердо   обстоювати державні інтереси України,  керуючись вимогами Конституції України та виходячи з проголошеного у Декларації про державний суверенітет України  і  закріпленого  у  затверджених  Верховною Радою України Основних  напрямах  зовнішньої  політики   України   позаблокового статусу  України,  що  не  виключає  співробітництва з існуючими і створюваними системами універсальної і регіональної  безпеки,  які діють  у  відповідності  з  вимогами Статуту ООН,  але не допускає входження у воєнно-політичні альянси.

 

     2. Верховна Рада України вважає вкрай небезпечними для справи міжнародного  миру  і  безпеки  людства  наміри  керівництва  НАТО розширити сферу можливих силових дій  альянсу  за  межі  території країн - його членів та здійснення будь-яких силових акцій НАТО без мандата Ради Безпеки ООН,  засуджує насильницькі дії  блоку  проти суверенної   Союзної   Республіки   Югославії  як  невиправдані  і антигуманні.  Водночас  Верховна  Рада  України   виступає   проти будьяких етнічних чисток, де б вони не відбувалися.

 

     3. Враховуючи   зміни,   що   сталися   за   останні  роки  у геополітичній обстановці,  внутрішньому і  міжнародному  становищі України,   вважати   за   необхідне   прискорити   затвердження  у відповідності з пунктом 5  статті  85  Конституції  України  засад внутрішньої  і зовнішньої політики,  внести відповідні корективи у Концепцію  (основи  державної  політики),   національної   безпеки України та Воєнну доктрину України,  чітко визначивши умови участі України в міжнародній миротворчій діяльності та співробітництва  з міжнародними   системами   колективної   безпеки  при  неухильному дотриманні позаблокового статусу України.

 

     Комітету з питань національної  безпеки  і  оборони  разом  з іншими   комітетами   Верховної   Ради   України  та  відповідними міністерствами і центральними органами  виконавчої  влади  України внести  у тримісячний термін пропозиції з цього питання на розгляд Верховної Ради України з урахуванням того,  що основи національної безпеки,  організації Збройних Сил України визначаються,  згідно з Конституцією України, виключно законами України.

 

     4. Запропонувати Президенту  України  як  гаранту  дотримання Конституції України:

 

     вжити заходів  до  забезпечення  неухильного дотримання вимог Основного Закону держави у  питаннях,  пов'язаних  із  здійсненням зовнішньополітичної   діяльності,  захистом  національної  безпеки України,  підтриманням на  належному  рівні  її  обороноздатності. Призупинити  реалізацію  затвердженої  указом  Президента  України Державної     програми     співробітництва     з      Організацією Північноантлантичного  договору  (НАТО)  на період до 2001 року до розгляду її Верховною Радою України;

 

     забезпечити подання  на  розгляд   Верховної   Ради   України укладених  від  імені  України  міжнародно-правових  актів,  якими встановлюються  договірно-правові  засади  її  співробітництва   з міжнародними  організаціями  і  які підлягають схваленню Верховною Радою України;

 

     подати на розгляд  Верховної  Ради  України  пропозиції  щодо можливого перегляду угод, які накладають на Україну невиправдані в нинішніх геополітичних умовах обмеження в галузі озброєнь;

 

     зажадати від Кабінету Міністрів України  прискорити  розробку для  внесення на розгляд Верховної Ради України законопроектів про засади національної безпеки України, про структуру, чисельність та функції  утворюваних  відповідно  до  законів  України  військових формувань та інших силових структур,  щодо  яких  Верховною  Радою України  ще  не  прийняті  закони,  про  порядок  допуску та умови перебування підрозділів збройних сил  інших  держав  на  території України, інших законопроектів, передбачених Конституцією України.

 

     5. З   огляду   на   агресивний  характер  нової  доктрини  і практичних дій  Північноатлантичного  альянсу  вважати  неможливим подальшу  участь  України  у  програмах  партнерства  з  НАТО.  Не ратифіковані в установленому порядку угоди та інші документи,  які створюють  договірноправову  базу співробітництва з НАТО,  вважати нечинними.

 

     Негайно відкликати  постійного   представника   України   при штаб-квартирі НАТО та його персонал.

 

     Зажадати від  Міністерства  закордонних  справ  України вжити заходів до припинення діяльності Центру інформації і  документації НАТО та інших підрозділів алььянсу в Україні.

 

     6. Вважати   неможливим  подальше  перебування  на  державних посадах ідеологів і провідників  пронатовського  курсу  зовнішньої політики  України,  несумісного  з  її  національними інтересами і позаблоковим статусом.  Запропонувати Президенту України  прийняти відповідні рішення.

 

     7. Заборонити   проведення  на  території  України  будь-яких військових навчань за участю підрозділів  збройних  сил  держав  - членів НАТО.

 

     8. Кабінету Міністрів України:

 

     забезпечити широку  гласність зовнішньополітичної діяльності, зокрема  регулярне  й  повне  інформування   народних   депутатів, громадськості  України щодо стану співробітництва з європейськими, євроатлантичними та іншими міжнародними структурами;

 

     ініціювати проведення  в  Києві  конференції  глав  держав  - учасниць  Організації з безпеки і співробітництва в Європі з метою сформування  моделі  колективної  безпеки,   адекватної   сучасним геополітичним умовам,  і укладення відповідного договору за участю всіх країн континенту;

 

     вжити невідкладних    заходів    до    припинення    знищення стратегічних авіаційних комплексів та шахтно-пускових установок.

 

     9. Кабінету Міністрів України:

 

     виявити ініціативу щодо скликання в квітні 1999 року засідання Дунайської комісії для розгляду питань безпеки судноплавства  по Дунаю і відшкодування збитків,  завданих Україні та  іншим  учасникам  транспортного  процесу   внаслідок   ембарго стосовно  Югославії  та  воєнних дій НАТО проти Союзної Республіки Югославії.

 

     Міністерству фінансів   України,    Міністерству    економіки України,  Міністерству  транспорту України та Державній податковій адміністрації України терміново визначити суму  збитків,  завданих Україні  як  учасниці  транспортного процесу по річці Дунай за час дії  ембарго  та  внаслідок  дій  НАТО  проти  Союзної  Республіки Югославії;

 

     розглянути питання  про  тимчасове  - з 1 квітня 1999 року до відновлення в повному обсязі судноплавства по Дунаю  -  звільнення підприємств  морського  і річкового транспорту Дунайського басейну від податків і зборів (обов'язкових платежів) до  бюджетів  та  до державних цільових фондів.  Пропозиції з цього питання внести до 1 травня 1999 року на розгляд Верховної Ради України.

 

     10. Верховна  Рада  України  висловлює  занепокоєння   станом фінансового  й  матеріально-технічного  забезпечення Збройних Сил, Прикордонних  військ,   інших   збройних   формувань,   покликаних гарантувати безпеку України, яке зараз не задовольняє навіть їхніх мінімально необхідних потреб,  що загрожує національній безпеці  і обороноздатності  нашої  країни,  і  пропонує Кабінету Міністрів в процесі виконання Закону України про Державний бюджет  України  на 1999  рік  та  при складанні проекту Державного бюджету України на 2000 рік вишукати можливості  додаткового  фінансування  нагальних потреб Збройних Сил і Прикордонних військ.

 

     Кабінету Міністрів  України  розробити  і  не  пізніше серпня цього року внести на затвердження Верховною Радою  України  проект Державної  програми  формування  і  розвитку оборонно-промислового комплексу України,  який надійно  забезпечував  би  її  безпеку  і обороноздатність.

 

     11. Вважати   за   необхідне  провести  у  червні  1999  року парламентські слухання з порядком денним:  "Реформування  Збройних Сил  України:  політико-правові  і  соціальноекономічні  аспекти". Комітету з питань національної безпеки і оборони  разом  з  іншими комітетами   Верховної   Ради   України   забезпечити   підготовку необхідних  матеріалів   та   вирішення   організаційних   питань, пов'язаних з проведенням парламентських слухань".

 

     Я думаю,  що проект постанови справді продуманий і виважений. Пропоную прийняти його за основу. Прошу підтримати.

 

     "За" - 206.

 

     Шановні колеги,  у нас присутній  перший  заступник  міністра закордонних  справ.  Олександре  Олександровичу,  будь ласка,  вам слово.

 

     ЧАЛИЙ О.О.,  перший  заступник  міністра  закордонних   справ України. Шановні народні депутати! Дозвольте привернути вашу увагу до трьох моментів.

 

     Перше. Я згоден із тими народними  депутатами,  які  у  своїх виступах наголошували, що постанова Верховної Ради з цього питання має бути виважена і в жодному  разі  не  повинна  зачіпати  іміджу Української держави в зовнішній політиці.

 

     Друге. Якщо  ми  повернемося до доручення,  яке Верховна Рада дала 26 березня 1999 року і яке підписав Перший  заступник  Голови Верховної Ради пан Мартинюк,  то там записано,  зверніть увагу, що на розгляд Верховної Ради повинен бути  внесений  один  погоджений проект   постанови.  Наскільки  мені  відомо,  навіть  сьогодні  є декілька проектів,  які подали різні фракції парламенту,  але нам, виконавчій  владі,  незрозуміло,  чому  розглядається  тільки один проект постанови.

 

     І третє,  останнє.  Шановні  народні  депутати!   У   проекті постанови,  який ми тільки-но чули,  багато разів наголошується на позаблоковому  статусі  України.  Проте  самі  формулювання   цієї постанови фактично виводять нас із цього позаблокового статусу, на якому  ми  самі  наголошуємо  в  постанові.  Я  вам  наведу   один історичний приклад.

 

     У 1967  році  після  відомих  подій  Радянський Союз розірвав дипломатичні відносини з Ізраїлем.  Але вам відомо, що минули роки і   все   повернулося   до   того,  що  Радянський  Союз  відновив дипломатичні відносини з Ізраїлем,  і  саме  тому,  що  він  хотів більше впливати на ту ситуацію, яка складалася на Близькому Сході.

 

     Шановний пане   Голово!  Нам  видається,  що  доручення,  яке Верховна Рада дала 26 березня  1999  року,  має  бути  виконано  в повному  обсязі,  а  саме:  потрібно  розробити  узгоджений проект постанови.

 

     ГОЛОВА. Депутат Павловський.  Будь ласка.  За ним  -  депутат Вітренко, і ще я надам слово депутату Крючкову як голові комітету, а потім будемо голосувати.

 

     ПАВЛОВСЬКИЙ М.А.,  голова підкомітету Комітету Верховної Ради України  з  питань  Регламенту,  депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України  (виборчий  округ  188,  Хмельницька область).   Дякую.  Шановні  колеги!  Шановні  наші  радіослухачі! Дозвольте привернути увагу до того,  що зараз ідеться про  те,  чи розвиватиме й надалі Україна імідж такої держави,  що не має своєї думки  й  не  може  обстоювати  свої  інтереси,   чи   ми   будемо стверджуватися  як незалежна держава,  яка в змозі обстоювати свої національні інтереси.  Тому  я  думаю,  що  запропонований  проект постанови можна прийняти за основу, а під час голосування в цілому ми матимемо змогу пройтися за пунктами,  і кожен пункт  розглянути окремо.

 

     А загалом ми повинні справді звернути увагу на те,  що, йдучи на поводі  міжнародних  фінансових  організацій,  ми  нищимо  свої Збройні Сили і науково-технічний потенціал України, що призведе до того,  що ми не зможемо захищати  свою  державу.  А  загроза  така існує.

 

     Тому я пропоную прийняти проект постанови за основу,  а потім

- по пунктах.

 

     ГОЛОВА. Депутат Вітренко.

 

     ВІТРЕНКО Н.М., Социалистическая оппозиция. Уважаемые коллеги! Я прошу всех сосредоточиться на том,  что в это время рядом с нами в  Европе  гибнут  дети,  мирные  жители,  идет  война.   Мы   же, парламентарии, обязаны остановить войну.

 

     Тем более,  что  есть  проблемы  и  в  Украине,  и  не  нужно закрывать глаза:  есть проблема русинов, есть проблема татар. Есть проблемы.  Если не остановить агрессора, чем мы гарантированы, что точно так не будет раздут костер в Украине? Наша партия предлагает немедленную  экономическую,  гуманитарную  и  техническую  помощь, помощь военной техникой.

 

     Как раз  этот  проект  постановления  очень   толерантный   и спокойный.  Я  призываю  принять его за основу.  Прошу,  Александр Николаевич,  проводить голосование в поименном режиме:  нам  нужно будет  обяснить  народу  Украины,  кто  какую позицию в Верховном Совете  защищает.  Потому  что  выступать  научились  красиво,   а кнопочки    нажать   почему-то   не   хватает   ни   совести,   ни ответственности.  За все нужно отвечать и перед своим  народом,  и перед другими народами планеты.

 

     ГОЛОВА. Спасибі. Депутат Крючков.

 

     КРЮЧКОВ Г.К.  Шановні  колеги,  я  попросив слово у зв'язку з деякими  заявами  представника  Міністерства  закордонних   справ. Ревному  стражу  Регламенту Верховної Ради хотів би сказати,  що у запропонованому парламенту проекті постанови  враховані  практично всі думки,  висловлені в альтернативних законопроектах,  до того ж дослівно. Це перше.

 

     Друге. Виступ представника Міністерства закордонних справ  ще раз переконав мене, що для нашого міністерства позаблоковий статус України означає одне - втягування її у НАТО  або  підкладання  під НАТО  (це  ймовірніше,  бо  ми  НАТО  не потрібні).  І якщо будемо дотримуватися  позиції,  котру  займає  керівництво   Міністерства закордонних справ,  то справді матимемо перспективу, про яку щойно казала Наталія Вітренко.

 

     ГОЛОВА. Депутат Удовенко. За ним - депутат Білорус.

 

     УДОВЕНКО Г.Й.,  голова  Комітету  Верховної  Ради  України  з питань прав людини, національних менших і міжнаціональних відносин (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  НРУ). Шановний Олександре Миколайовичу! Шановні колеги! Проект постанови виводить Україну із активного поля боротьби за загальноєвропейську  безпеку (Шум у залі),  за припинення воєнного втручання в Югославію.  Якщо ми ухвалимо таку постанову, це не дасть нам змоги активно впливати на події, ми самоізолюємося.

 

     Ми вислухали   виступи   Бориса   Ілліча  Олійника  і  Євгена Кириловича Марчука.  Вони там  побували,  спробували  впливати  на події.

 

     Далі. Ми  дуже  турбуємося про долю сербів,  а жодного разу в нашому  парламенті  не  прозвучало  слово  "українець".  Адже  там протягом  сотні років живуть багато українців,  які страждають від цієї агресії. Ось такий ми парламент.

 

     Закликаю не приймати даний проект постанови.

 

     ГОЛОВА. Спасибі за пораду, цінна порада.

 

     Будь ласка, депутате Кармазін.

 

     КАРМАЗІН Ю.А.,  голова  Комітету  Верховної  Ради  України  з питань  законодавчого  забезпечення  правоохоронної  діяльності та боротьби з організованою злочинністю і корупцією (виборчий округ

 134, Одеська область).  Дякую. Фракція "Громада". Шановні народні депутати! Звертаюся до вас через те, що наші виборці в Одесі п'ють сьогодні  і  дністровську,  і дунайську воду,  зокрема у Вилковому вживають її з єриків.  У нас тепер чекають,  коли буде риба.  А ця риба  отруєна.  Зелені  мовчать  і  не  голосують,  а фактично наш одеський регіон буде підданий екологічній катастрофі.

 

     Тому від імені депутатів-одеситів (ось поруч  депутат  Шишкін мене підтримує та й інші) закликаю вас зробити дві речі:  поперше, прийняти проект простанови за основу,  хоча  в  ній  є  положення, неприйнятні  для  деяких фракцій,  зокрема і для мене;  і подруге, доручити комітетам і фракціям доопрацювати його, щоб завтра вранці прийняти в цілому.

 

     Закликаю вас   подумати   про   майбутнє   дітей:  уже  маємо Чорнобиль, а тепер будемо мати і Югославію.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Спасибі.  Слово надається депутату Черненку. За ним - депутат Курикін. Зачекайте, всі ж не можуть відразу.

 

     ЧЕРНЕНКО В.Г.,  перший  заступник  голови  Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров'я,  материнства та  дитинства (виборчий  округ  48,  Донецька  область).  Группа  "Независимые". Уважаемые товарищи депутаты!  Уважаемые господа депутаты!  У  меня такое  чувство,  что  у  вас короткая память.  Так вот,  я хочу ее немножко  освежить:  вспомните  1938   год,   мюнхенский   сговор; вспомните 1945 год, Потсдамскую конференцию и суд в Нюрнберге.

 

     То, что  сегодня  происходит  на  земле  Югославии,  -  самая настоящая агрессия.  Я обращаюсь  и  к  нынешним  министрам,  и  к бывшим:  если нет решения Совета Безопасности ООН, кто имеет право сбрасывать бомбы на суверенную территорию? Никто. Идет неприкрытая аргессия.

 

     Я согласен  с Удовенко,  что там есть и украинцы,  и их очень много,  в том числе в Нови-Саде, который бомбят. И если мы сегодня займем  позицию  страуса,  завтра  будем пожинать плоды близорукой политики.

 

     Предлагаю проголосовать. Спасибо.

 

     ГОЛОВА. Депутат  Курикін.  За  ним  -  депутат  Білорус   від "Батьківщини".

 

     КУРИКІН С.І.,   член   Комітету   Верховної  Ради  України  у закордонних   справах   і   зв'язках   з   СНД    (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  ПЗУ).  Фракція зелених.  Я хочу звернути увагу на те,  що позиція фракції зелених щодо питання про стосунки  з  НАТО  і  про становище в Югославії була і залишається незмінною.  Ми вважали і вважаємо,  що НАТО здійснює агресивні дії проти Югославії, фактично каральну акцію.

 

     Проте водночас   ми   не  можемо  підтримати  поданий  проект постанови,  оскільки він містить  пункти,  які  фактично  втягують Україну  в гонку озброєнь,  навішують на плечі українського народу ярмо   обслуговування    військово-промислового    комплексу    і, відповідно, об'єктивно ведуть до краху економіки.

 

     Хочу підкреслити,  що  нашою фракцією,  особисто мною внесено альтернативний проект постанови, який навіть не розглядався, не те що   не   ставився  на  голосування,  а  навіть  не  виносився  на обговорення.

 

     Тому виходячи з ситуації,  яка  складається,  я  вимагаю  мій проект  постанови  також  внести  на  обговорення  і  поставити на голосування (це проект 3127-3).

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Депутат Білорус від фракції "Батьківщина".  За ним  - депутат Юхновський.

 

     БІЛОРУС О.Г.,   член   Комітету   Верховної  Ради  України  у закордонних   справах   і   зв'язках   з   СНД    (багатомандатний загальнодержавний   виборчий   округ,   Всеукраїнське   об'єднання "Громада").  Шановні народні  депутати!  26  березня  ми  прийняли постанову,   в   якій   засудили  агресію  НАТО  проти  суверенної Югославії.  І тому, як і раніше, фракція "Батьківщина" виступає за негайне припинення агресивної війни в Югославії.

 

     Після кількох  тижнів  цієї війни ми переконалися в тому,  що події в Югославії  вже  набули  неконтрольованого  і  незворотного характеру. Ідеться не лише про те, що це початок кінця і крах НАТО

- це крах євроатлантизму,  крах глобалізму,  про який  так  багато говорилося з позиції колективної безпеки.

 

     Ми наполягаємо  на  тому;  щоб  як  в односторонньому порядку агресивні бомбордування НАТО були розпочаті,  щоб так вони були  і припинені, зважаючи на погану погоду.

 

     З другого  боку,  ми  вважаємо,  що в цьому проекті постанови недостатньо виражені можливості  України.  Ми  вимагаємо  посилити активну   миротворчу  діяльність  України,  ініціювати  проведення міжнародної конференції щодо Югославії...

 

     ГОЛОВА. Спасибі.

 

     Депутат Юхновський. За ним - депутат Симоненко.

 

     ЮХНОВСЬКИЙ І.Р.,  голова підкомітету Комітету Верховної  Ради України    з    питань   промислової   політики   (багатомандатний загальнодержавний  виборчий  округ,  НРУ).   Шановний   Олександре Миколайовичу!  Шановні  народні  депутати!  Я  мушу ствердити,  що Георгій Корнійович Крючков зробив велику роботу,  і в тому, що нам зачитали,   є   багато   доброго.   Але   водночас   це  настільки відповідальна постанова,  що ми навіть не можемо  прийняти  її  за основу без дуже докладного аналізу кожного пункту.

 

     Тому закликаю  вас  усіх  до  відповідальності,  бо  ми всі - народні депутати, які відповідають за державу. Я згоден із тим, що наша  єдина  мета - інтереси держави Україна.  У проекті постанови поряд із позитивним є такі  пункти,  де  нас  закликають  фактично повністю  припинити  контакти  з  Європейським співтовариством.  Я вважаю, що це недобре.

 

     У проекті є  також  пункти,  які  вимагають  покарання  наших державних службовців, міністрів тощо. Це теж неприйнятно, цього не повинно  бути  в  такому  документі.   Це   постанова   стосується Югославії,  а  не  взаємодії  України  з Європою.  Прийнявши такий проект, ми вчинимо безвідповідально.

 

     Я згоден з вами,  Олександре Миколайовичу,  що  даний  проект постанови  йде  в  річищі програми зовнішньої політики України.  І тому вважаю, що потрібна її досконала редакція.

 

     ГОЛОВА. Спасибі.

 

     Симоненко Петро Миколайович. За ним - депутат Кіяшко.

 

     СИМОНЕНКО П.М.  Спасибо.   Фракция   коммунистов.   Уважаемые радиослушатели,   наши  дорогие  избиратели!  Фракция  коммунистов неоднократно с трибуны  Верховного  Совета  предупреждала,  что  в однополюсном   мире  при  такой  бездарной  внутренней  и  внешней политике  нынешнего   правящего   антинародного   режима   Украину превратят    из    субекта    внешней    политики    в    обект. Пятидесятимиллионное государство стало сателлитом у агрессоров.  И сегодня,   склоня   голову,   ползут   в   это  ярмо  и  принимают непосредственное участие:  с  молчаливого  согласия  именно  наших правителей там бомбят мирное население.

 

     Еще и  еще раз хочу обратить ваше внимание на то,  что в этот конфликт уже втягиваются государства,  которые не являются членами НАТО.   Мы  должны  учитывать,  что  в  конце  нынешнего  столения разразившийся  мировой  кризис  приобретает  характер  не   просто локального конфликта, а глобальной войны. Мы должны учитывать, что американцы решают стратегические задачи в  Европе  по  уничтожению обединительноинтеграционного    процесса   в   Европе.   Обратите внимание, что курс евро уже упал с 1,16 до 1,06.

 

     США с Германией и другими представителями "семерки"  и  блока НАТО решают совершенно иные стратегические интересы.  Они пытаются уничтожить и оплот тех, скажем так, непокорных народов, которые не склоняют  головы  перед  агрессией.  И  ОБСЕ  не выполняет сегодня функцию международного, европейского гаранта безопасности.

 

     Фракция коммунистов будет голосовать за и призывает  всех.  А тем, кто не собирается этого делать, напоминаем: не забывайте, что нюрнбергский   процесс   (только   народный)   за    предательство национальных  интересов  в Украине все равно состоится.  И если Вы сегодня обслуживаете нынешнего  Президента  -  завтра  все  будете отвечать перед народом.

 

     ГОЛОВА. Депутат Кіяшко.

 

     КІЯШКО С.М.,  член  Комітету  Верховної Ради України з питань прав  людини,  національних  меншин  і  міжнаціональних   відносин (багатомандатний  загальнодержавний виборчий округ,  виборчий блок СПУ та СелПУ).  Спасибо, Александр Николаевич. Фракция социалистов и селян (Левый центр).  Уважаемые коллеги!  давайте вспомним осень прошлого года.  В октябре 1998  года  я  был  в  Косово,  как  раз накануне  событий,  которые практически начались уже тогда.  И вот тогда  Верховный  Совет  поступил   очень   правильно,   мудро   и оперативно,  приняв  заявление  по  поводу  событий  в Косово.  Вы помните,  что президент Югославии Милошевич  благодарно  воспринял наше заявление.

 

     Сегодня ситуация  совершенно другая.  Там идет война,  гибнут люди.  И правильно сказал товарищ Удовенко, что гибнут и украинцы, наша   украинская   диаспора.  Кому  как  не  нам  защитить  наших соотечественников за рубежом,  защитить братьев-славян,  сербов  и албанцев - всех, кто гибнет под бомбами?

 

     Поэтому я  предложил бы следующий порядок нашего голосования. Во-первых,  еще   раз   поставить   предложение   принять   проект постановления за основу.  Во-вторых,  если оно не будет принято за основу  в  непоименном  режиме,   поставить   его   на   поименное голосование.  Если  не  будет принято и при поименном голосовании, поставить следующий вопрос:  кто в нашем  зале  выступает  за  то, чтобы  быть  подстилкой  НАТО,  служить  НАТО и делать так,  чтобы Украина была буферной зоной,  о которую все натовские  силы  будут вытирать ноги?

 

     Спасибо.

 

     ГОЛОВА. Від НДП депутат Зарубінський.

 

     ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О., голова підкомітету Комітету Верховної Ради України у закордонних справах і зв'язках  з  СНД  (багатомандатний загальнодержавний   виборчий   округ,   НДП).  Народнодемократична партія.  Я хотів би дуже стисло сказати,  до чого  може  призвести прийняття цього проекту постанови.

 

     Перше. Втягнення  Української  держави у пряме протистояння з НАТО.  Зважаючи на те,  що  членами  альянсу  є  держави  -  члени Європейського  Союзу,  цей  факт  матиме  безпосередній негативний вплив  на  політику  Європейського  Союзу  стосовно   України   та прийняття рішення ЄС щодо допомоги Україні.

 

     Друге. Відкине   Україну   до  блокового  протистояння  нової холодної війни,  що,  як вважають аналітики,  вже починається  між Росією та НАТО.

 

     Третє. Це  сприятиме  сповзанню України у "сіру зону безпеки" між розширеним НАТО та російсько-білоруським військовим союзом.

 

     І четверте.  Значно  обмежить  можливості  України   стосовно участі у міжнародних миротворчих операціях.

 

     А тепер  слід  подумати:  чи  нам потрібна ізоляція від усієї Європи,  від Європейськоатлантичного співтовариства?  Чи нам треба стати  такими,  як  серби  - ізольованими від усього світу?  Треба думати.

 

     ГОЛОВА. Ставлю  на  голосування  пропозицію  прийняти  проект постанови  за  основу.  Думаю,  що  депутати Кармазін і Юхновський внесли  мудру  пропозицію:  прийняти  за  основу,  доопрацювати  з урахуванням    внесених   зауважень,   зокрема   і   Міністерством закордонних справ України, а завтра вранці проголосувати в цілому.

 

     Отже, ставлю  на  голосування  пропозицію   прийняти   проект постанови за основу. Будь ласка.

 

     "За" - 213.

 

     Шановні колеги, я зрозумів би, якби було 150-170 голосів...  Прошу проголосувати за основу (Шум у залі). Не треба поіменно.  Валерію Івановичу,  голосуйте. Іван Олександрович уже голосує і просить  вас.  Доопрацюємо,  а  завтра  вже  з  цими поправками приймемо в цілому.

 

     "За" - 212.

 

     Поіменно? Наполягаєте?

 

     Хто за те, щоб провести поіменне голосування. Будь ласка (Шум у залі).  Ідеться про те, щоб прийняти проект постанови за основу, доопрацювати його. Що тут незрозуміло?

 

     "За" - 191.

 

     Прийнято.

 

     Голосуємо в  поіменному режимі пропозицію прийняти за основу. Юрію Івановичу, голосуйте.

 

     "За" - 208.

 

     Будь ласка, висвітіть по фракціях.

 

     За: комуністи - 121 із 122;  народні демократи -  5  (ну,  не голосують); Рух - 0; соціал-демократи... (що, всього два в залі?); "Відродження  регіонів"  -  0  із  15;  соціалісти  -  24  з   24; "Батьківщина"  - 10 із 13;  зелені...  (ви далеко підете.  Ви ж за екологію, а що з екологією роблять у Європі!); "Громада" - 8 із 8; "Незалежні" - 6 із 6; селяни - 13 з 13; "Трудова Україна" - 2 з 4; прогресивні  соціалісти  -  10  із  10;   "Реформи-центр"   -   0; позафракційні - 7 із 12.

 

     Шановні колеги,  у нас сьогодні робота в пленарному режимі до 14 години.  На цьому засідання  оголошується  закритим.  Після  16 години працюємо в комітетах і фракціях.

 

 

 

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку