ЗАСІДАННЯ ТРИДЦЯТЬ ДЕВ'ЯТЕ

 

        С е с і й н и й  з а л  В е р х о в н о ї  Р а д и

         У к р а ї н и.  13  к в і т н я  1999  р о к у.

                         10 г о д и н а.

 

     Веде засідання Перший заступник Голови Верховної

     Ради України МАРТИНЮК А.І.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Доброго ранку, шановні народні депутати, гості та запрошені  Верховної Ради!  Доброго ранку,  шановні радіослухачі і телеглядачі! Сьогодні День уряду, і має йти пряма телетрансляція.

 

     Прошу народних депутатів підготуватися до реєстрації.

 

     Зареєструвалися 313 народних  депутатів.  Пленарне  засідання Верховної Ради України оголошується відкритим.

 

     Дозвольте оголосити кілька депутатських запитів.

 

     Надійшли депутатські запити:

 

     Масенка Олександра   Миколайовича   до   Президента   України стосовно ситуації з виплатою  пенсії  в  Лубенському,  Оржицькому, Хорольському та Семенівському районах Полтавської області.

 

     Прошу визначитися щодо змісту запиту.

 

     "За" - 189.

 

     Рішення прийнято.

 

     Прошу визначитися щодо направлення запиту на ім'я Президента.

 

     "За" - 188.

 

     Рішення не прийнято.

 

     Групи депутатів (Бокий, Семенюк, Марковська, Степанов, Цушко) до Прем'єрміністра України,  Генерального прокурора стосовно тиску на   Вищий   арбітражний   суд  з  боку  керівництва  Міністерства внутрішніх справ та щодо забезпечення  законності  при  здійсненні правосуддя;

 

     Масенка Олександра  Миколайовича  до Прем'єр-міністра України стосовно вирішення питання  про  фінансування  пільгового  проїзду громадян у міському і приміському транспорті;

 

     Савенка Михайла  Михайловича  до Прем'єр-міністра України про невиконання доручення Президента  України  за  підсумками  робочої поїздки   до  Кіровоградської  області  26  грудня  1998  року  та невиконання графіка фінансування  на  виробництво  зернозбиральних комбайнів "Лан" та "Славутич" у 1999 році.

 

     Прошу визначитися із направленням цих депутатських запитів.

 

     "За" - 198.

 

     Рішення прийнято.

 

     Клочко Марії  Олександрівни до Генерального прокурора України щодо ситуації,  що склалася на  Миргородському  гренажному  заводі через затримку розрахунків за реалізовану грену і шовкосировину;

 

     Шевченка Віталія  Федоровича  до  секретаря Ради національної безпеки і оборони України в  зв'язку  з  незаконним  користуванням органами  державної  влади  та управління міжнародною комп'ютерною системою "Фітонет", що завдає шкоди інформаційній безпеці України.

 

     Прошу визначитися із цими запитами.

 

     "За" - 199.

 

     Дякую, рішення прийнято.

 

     Шановні колеги,  сьогодні у нас  проводиться  День  уряду,  у порядку  денному  -  звіт  Кабінету  Міністрів  України  про  стан виконання Закону України про статус і соціальний захист  громадян, які  постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.  У Дні уряду беруть  участь  перший   віце-прем'єрміністр   України   Володимир Олександрович   Куратченко,  ряд  міністрів  -  міністр  з  питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи,  міністр енергетики,  охорони здоров'я, охорони навколишнього природного середовища  та  ядерної  безпеки, агропромислового  комплексу,  праці,  фінансів,  юстиції,  а також голови   державних    адміністрацій,    Вінницької,    Волинської, Житомирської,  Київської,  Рівненської  Черкаської і Чернігівської областей.

 

     Шановні колеги,  я пропоную побудувати нашу роботу  по  звіту уряду  так.  Надати  до  20  хвилин доповідачу - міністру з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи.

 

     Потім згідно  з Положенням про День уряду міністр протягом 30 хвилин відповідатиме на письмові  запитання,  які  подали  народні депутати.  Після відповіді на письмові запитання до години міністр відповідатиме  на  усні  запитання.  Якщо  будуть  запитання   від депутатів,   що   стосуються   безпосередньо   компетенції   цього міністерства, то Василь Васильович також відповідатиме.

 

     Якщо будуть запитання усні, які належать до компетенції інших міністерств та відомств,  то ми відведемо частину часу на те,  щоб керівники цих відомств дали вам відповіді.

 

     Після цього ми по 10 хвилин  дамо  можливість  виступити  від профільного  комітету народним депутатам Самойленку і Яценку.  I в межах однієї години проведемо обговорення цієї проблеми  і  хвилин 10-15  відведемо  на  прийняття постанови по Дню уряду.  Ось таким чином пропонується побудувати нашу роботу з урахуванням перерви  з 12  години  до  12  години  30 хвилин,  щоб до 14 години закінчити засідання.

 

     Не буде заперечень,  шановні колеги, щодо такого регламенту і графіка  роботи сьогодні?  Це,  до речі,  випливає із відповідного Положення про День уряду.  Якщо заперечень немає, тоді приступаємо до реалізації нашого порядку денного.

 

     Слово надається   міністру   України  з  питань  надзвичайних ситуацій  та   у   справах   захисту   населення   від   наслідків Чорнобильської катастрофи Василю Васильовичу Дурдинцю. Будь ласка, Василю Васильовичу.

 

     ДУРДИНЕЦЬ В.В.,  міністр  України   з   питань   надзвичайних ситуацій   та   у   справах   захисту   населення   від  наслідків Чорнобильської катастрофи.

 

     Шановний Адаме Івановичу! Шановні народні депутати і учасники засідання!  За декілька днів настане 26 квітня - сумна і скорботна дата  для  всього  людства,  передусім  для  народів  постраждалих держав,  а  особливо  для  України,  на  теренах  якої у 1986 році відбулася найбільша в світі техногенна радіаційна аварія століття.

 

     Уже впродовж  восьми  років  Україна   самотужки   долає   її наслідки.  Задля  цього  для  приборкання  аварії  та подолання її наслідків  були  вкладені  величезні  фінансові,  матеріальні   та людські  ресурси.  Прямі  збитки  і  витрати  становлять  понад 11 мільярдів  американських  доларів.  Традиційним  став   регулярний розгляд  Верховною Радою України стану виконання Закону про статус і  соціальний   захист   громадян,   які   постраждали   внаслідок Чорнобильської катастрофи.

 

     На парламентських  слуханнях про 10-ту річницю Чорнобильської катастрофи, які відбулися 18 і 19 квітня 1996 року, тобто три роки тому,  було  всебічно  проаналізовано виконання комплексу заходів, які здійснювалися в Україні для пом'якшення  наслідків  аварії  на ЧАЕС,   захисту  потерпілого  населення,  відмічено  досягнення  і недоліки, схвалено рекомендації щодо подальшої роботи.

 

     Шановні народні  депутати,  дозвольте  в  межах   відведеного регламентом   часу   за   дорученням  Кабінету  Міністрів  України доповісти  про  стан  виконання  Закону  України  про   статус   і соціальний    захист    громадян,    які   постраждали   внаслідок Чорнобильської катастрофи за період після останніх  парламентських слухань у 1996 році.

 

     Кількість громадян,  які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи,  наведено в аналітичних та  довідкових  матеріалах  на сторінці 18. Як видно, це 3 мільйони 235 тисяч 984 особи, з них 72 тисячі 838 чоловік - інваліди та  1  мільйон  115  тисяч  -  діти. Соціальний  захист  - проблема велика і багатогранна.  Пріоритет і увага Президента України,  уряду,  центральних органів  виконавчої влади,    органів   місцевого   самоврядування   надавалися   саме соціальному захисту.

 

     У зв'язку з цим я хотів би привернути  вашу  увагу  до  таких питань.

 

     Перше -   визначення   статусу   постраждалих.  На  виконання Постанови Верховної Ради України від  19  квітня  1996  року  було проведено   перевірку   правильності  видачі  посвідчень  "Учасник ліквідації наслідків аварії на  Чорнобильській  атомній  станції". Усього перевірено 395 тисяч 880 справ.  Як показала перевірка,  12 тисяч 632 особи не мали права на отримання посвідчень.  Нині  вони позбавлені  можливості  користуватися правами учасників ліквідації наслідків аварії. Певні проблеми з перереєстрацією ще залишаються. 17  тисяч 976 осіб не змогли на цей час перереєструвати посвідчень тому,  що  документи,  які  вони  мають,   не   підтверджують   їх безпосередньої  участі в роботах у зоні відчуження.  Це стосується передусім громадян,  що працювали в складі військових підрозділів. Тому було продовжено термін дії посвідчень особам, які не отримали відповіді на свої запити до архіву Міністерства оборони України.

 

     У комісії із спірних питань  продовжується  розгляд  звернень понад  10 тисяч громадян.  Завершення цієї роботи передбачається в першому півріччі поточного року.

 

     Друге -  пільги  і  компенсації.  Для  повного   забезпечення виконання  положень  закону в 1999 році потреба в коштах становить близько 4,5 мільярда гривень.  Однак Законом України про Державний бюджет України на поточний рік передбачено 1 мільярд 300 мільйонів гривень,  що становить 29 відсотків від потреби.  Минулого року на ці цілі було профінансовано 31 відсоток від потреби.

 

     Таке становище   змушує   нас   проводити   фінансування   за пріоритетними напрямами.  Це насамперед пільги дітям, лікування та придбання ліків,  виплата пенсій,  компенсацій за втрату здоров'я, відшкодування вартості продуктів харчування особам,  віднесеним до першої та другої категорій. Видатки по інших статтях фінансуються, на  жаль,  за  залишковим  принципом,  тобто  після   фінансування пріоритетних напрямів.

 

     Третє -  медичний  захист і оздоровлення населення.  Згідно з законом для  постраждалих  осіб  організовуються  щорічне  медичне обстеження, диспансеризація, створена і діє мережа спеціалізованих центрів,  у  тому  числі  дитячих,  для  обстеження  та  лікування постраждалого населення.

 

     Робота в цьому напрямі триває.  Нині за участю Міністерства з питань надзвичайних ситуацій та у справах  захисту  населення  від наслідків Чорнобильської катастрофи, Міністерства охорони здоров'я та української екологічної асоціації "Зелений світ" за  підтримкою профільного   комітету  Верховної  Ради  вирішується  питання  про створення лікувально- реабілітаційного  ендокринологічного  центру для дітей.

 

     Практичні зусилля  уряду,  місцевих  органів  влади  в  цьому напрямі спрямовуються також  на  роботу  по  дооснащенню  медичних установ   відповідним   обладнанням,   приладами,  комплектуючими, витратними матеріалами,  інструментарієм та лікарськими  засобами, впровадженню  наукових  розробок  у  медичну  практику,  лікування тяжкохворих тощо.

 

     Незважаючи на скрутне фінансове становище, темпи оздоровлення не  зменшувалися.  Так,  у  1996  році було оздоровлено 502 тисячі осіб, серед них - 453 тисячі дітей, а в 1998 році - 524 тисячі 100 осіб, серед них - 482 тисячі 200 дітей.

 

     Ми плануємо   за  рахунок  більш  раціонального  використання коштів  якісно  удосконалити  роботу  в  цій  сфері,  втримати   в поточному році оздоровлення на рівні не нижче попередніх років.

 

     Міністерством з  питань  надзвичайних  ситуацій  та у справах захисту  населення  від   наслідків   Чорнобильської   катастрофи, Міносвіти,  Держкомітетом  у  справах сім'ї та молоді,  Асоціацією профспілкових  організацій  студентів   України   та   Українським національним  комітетом молодіжних організацій нещодавно підписано спільний наказ про затвердження програми оздоровлення студентів  у поточному   році.   Крім   пільг,  передбачених  законом,  щорічно надається одноразова допомога дітямінвалідам.

 

     Четверте - забезпечення постраждалих  житлом  і  переселення. Відповідно   до   встановлених  меж  зон  забруднення  проводилося переселення із зони безумовного відселення та  зони  гарантованого добровільного відселення.  Протягом дев'яти останніх років із зони безумовного (обов'язкового)  відселення  в  спеціально  побудовані житлові  будинки  переселено 14 тисяч 228 сімей та надано житло 12 тисячам  828  сім'ям,  які  самостійно  відселяються.  Крім  того, поліпшено  житлові  умови  4 тисяч 786 сімей інвалідів.  Проведено перевірки,   врегульовано   механізм   надання   житла    виключно ліквідаторам і постраждалим громадянам.

 

     На створення  належної  інфраструктури  в селищах компактного переселення,  поліпшення умов проживання населення на радіоактивно забруднених територіях протягом двох останніх років спрямовано 293 мільйони 600 тисяч гривень.  За рахунок цих коштів побудовано  910 житлових  приміщень  загальною  площею  66  тисяч  100  квадратних метрів,  6 дошкільних закладів,  16 шкіл, 7 медичних закладів, 689 кілометрів   газових  мереж,  51  кілометр  газопроводів-відводів, газифіковано 8804 квартири.

 

     Хотів би привернути вашу увагу  до  деяких  найбільш  гострих проблем будівництва,  що потребують невідкладного розв'язання.  На квартирному обліку на  пільгових  умовах  за  станом  на  1  січня поточного  року  перебувало  8595  сімей інвалідів-чорнобильців та 15783 сім'ї,  які самостійно переселяються із  зон  радіоактивного забруднення.  До  речі,  їх  кількість  з року в рік збільшується. Практично не надається житло особам, віднесеним до 2- ої категорії постраждалих.   Сьогодні   на   квартирному   обліку  таких  сімей налічується близько 52 тисяч.  Відповідно до вимог закону  назріла нагальна  необхідність  на  рівні  обласних рад за участю обласних державних  адміністрацій  розробити  та  починаючи  з  2000   року реалізувати відповідні програми.

 

     Окремо хочу виділити питання щодо стану газифікації населених пунктів. В останні роки через обмеженість коштів темпи газифікації знизилися.  Враховуючи,  що це один із пріоритетів поліпшення умов проживання людей,  у проекті Державного бюджету на  наступний  рік необхідно передбачити для цього відповідні кошти.

 

     Гострою соціальною  проблемою  залишається  створення робочих місць  у  селищах  компактного  переселення  та  поліпшення   умов проживання  людей на забруднених територіях,  особливо в населених пунктах зони безумовного відселення,  жителі  яких  відмовились  і відмовляються  переселятися.  Для вирішення цієї проблеми уряд уже сьогодні змінює пріоритети  у  спрямуванні  капітальних  вкладень, розробляються   цільові   програми   створення   робочих  місць  у Брусилівському  та  Народицькому  районах  Житомирської   області, Пирятинському районі Полтавської області. У стадії реалізації така програма у Вовчанському районі на Харківщині. Цими днями досягнуто домовленості   між   нашим  міністерством  та  Київською  обласною державною  адміністрацією  щодо  відселення  164  сімей  із   зони відчуження  та  розселення  протягом наступного року постраждалих, які по дві-три сім'ї проживають в одному будинку.

 

     Уряд працює над нормативнозаконодавчим урегулюванням  і  цієї проблеми.

 

     П'яте -  реабілітація  забруднених  територій  і  радіаційний захист населення.  Відповідно до  законодавства  рівень  можливого негативного  впливу  на  здоров'я  населення пов'язується з дозами додаткового   опромінення   людей   за    рахунок    радіонуклідів чорнобильського  походження.  Більшу  частину  доз до 95 відсотків населення  отримує  за  рахунок  споживання  продуктів  харчування місцевого виробництва.

 

     Тому значна    увага   приділяється   уточненню   радіаційної обстановки на забруднених територіях, визначенню рівня опромінення всіх верств населення,  радіаційному контролю продуктів харчування на  всіх  етапах  їх   виробництва,   впровадженню   контрзаходів, спрямованих   на   зменшення   вмісту  радіонуклідів  у  продукції агропромислового комплексу та лісового господарства.

 

     За звітний період за вищезазначеними  напрямами  вжито  таких заходів:   уточнено  рівні  радіоактивного  забруднення  сучасними методами на площі майже 38 тисяч квадратних кілометрів,  визначено рівні  вмісту  радіоцезію  в  організмі  280  тисяч  чоловік,  які проживають на  територіях  усіх  зон  радіоактивного  забруднення, забезпечено  функціонування мережі радіаційного контролю продуктів харчування та об'єктів довкілля  на  забруднених  територіях,  яка складається  із  понад  1  тисячі 290 постів та лабораторій різних міністерств і відомств,  виготовлено  вітчизняними  виробниками  і розподілено  на  вищезазначеній  мережі  близько  тисячі  сучасних приладів радіаційного контролю, впроваджено у тваринництві понад 7 тисяч  тонн спеціальних домішок та препаратів для зменшення вмісту радіонуклідів у продукції тваринництва,  реалізовано контрзаходи в рослинництві на площі понад 95 тисяч гектарів.

 

     Таким чином,  у  результаті здійснених заходів,  за останніми даними,  вміст цезію137 та стронцію-90 в продуктах харчування, які вирощуються в суспільному секторі і надходять до споживчої мережі, не перевищує допустимих рівнів.

 

     Водночас у  деяких  регіонах  у   певні   пори   року   рівні радіоактивного   забруднення  продуктів  харчування  із  приватних господарств,  а саме  молока  та  м'яса,  перевищують  встановлені нормативи. Тому ми віддаємо пріоритет роботі з приватним сектором.

 

     Слід зазначити,  що звіти про виконання заходів з мінімізації наслідків  Чорнобильської  катастрофи  регулярно  публікуються   в засобах масової інформації та в спеціальних виданнях,  а на основі рекомендацій щорічних наукових конференцій уточнюються заходи щодо захисту постраждалого населення.

 

     Шосте -   фінансування.   Кошти  на  фінансування  ліквідації наслідків  катастрофи   розподілялися   пропорційно   до   завдань соціального   захисту,  визначених  чинним  законодавством.  Проте незбалансованість потреб і фактичних надходжень до фонду  породила заборгованість   із   соціальних   виплат  та  напруженість  серед постраждалих.

 

     Тому саме життя підводить нас  до  того,  щоб  з  урахуванням реальної  радіаційної  обстановки  через  13 років після аварії на підставі наукових  обгрунтувань  встановити  пріоритетні  завдання соціального   захисту   населення,  яке  проживає  на  територіях, віднесених 1991 року до радіоактивно забруднених,  що дасть  змогу збалансувати  потребу в коштах з їх реальним надходженням до фонду та більш адресно  та  пріоритетно  захистити  постраждалі  верстви населення.

 

     Низка невідкладних   заходів   щодо   вирішення   цих  питань викладена у матеріалах , які подані й вручені вам.

 

     Одним із  найважливіших  напрямів   діяльності   уряду   щодо виконання  закону  є  забезпечення  надходжень  до Чорнобильського фонду.  З метою об'єднання зусиль у  цьому  напрямі  міністерством разом  з  Державною  податковою адміністрацією видано наказ,  яким визначено першочерговість  платежів  до  фонду,  створено  систему контролю   за   погашенням  заборгованості  підприємств-боржників, конкретизовано термін початку нарахування пені.

 

     Спільно з  Головним   управлінням   Державного   казначейства України  розроблено  та введено в дію порядок відрахувань до фонду надходжень  з  податку  на  додану  вартість.  Припинено  практику погашення  заборгованості до фонду шляхом проведення взаємозаліків через посередників.

 

     Проаналізувавши стан наповнення  фонду  з  початку  поточного року,  26  березня  я звернувся до Кабінету Міністрів з доповідною запискою,  яку розглянув Прем'єр-міністр України Валерій  Павлович Пустовойтенко.  За  його дорученням було проведено робочу нараду в Міністерстві фінансів за участю  міністра,  заступників  міністра. Ситуація була критично проаналізована,  визначено конкретні заходи на  виконання  Постанови  Верховної  Ради  України   про   порядок фінансування  в  поточному році заходів,  пов'язаних з ліквідацією Чорнобильської катастрофи та  соціальним  захистом  населення,  на ліквідацію  заборгованості  Державного  бюджету  перед  фондом  та складено конкретний графік її погашення.

 

     Завдяки вжитим заходам уже в березні та першій декаді  квітня поточного  року  до  фонду  надійшло 172 мільйони гривень,  у тому числі за рахунок податку на додану вартість 142 мільйони  гривень. Більш  докладно  на  окремих позиціях щодо фінансування я зупинюся при відповідях на запитання.

 

     Сьоме - міжнародне співробітництво.  Воно є одним із важливих форм  сприяння  мінімізації  наслідків  Чорнобильської катастрофи. Робота з міжнародними  організаціями  та  зарубіжними  країнами  з цього   питання   дає  змогу  краще  вивчити  наслідки  Чорнобиля, привертати увагу світової спільноти до вирішення складних проблем, викликаних аварією.

 

     Уряд активно  співпрацює  з  Організацією  Об'єднаних  Націй, ЮНЕСКО,  Європейською  комісією,  а  також  поглиблює  двостороннє співробітництво з Російською Федерацією та Республікою Білорусь.

 

     Торік, зокрема,  Єврокомісією  було  виділено  3 мільйони екю київському підприємству "Фармак"  на  виробництво  препаратів  для лікування хворих на щитовидну залозу.

 

     Потрібно зазначити,  що  діяльність  уряду  в  цій  сфері  не обмежувалася вирішенням проблем  соціального  характеру.  Відчутна підтримка  надавалася  вирішенню питань,  пов'язаних із утриманням зони  відчуження  та  з   об'єктом   "Укриття",   поводженням   із радіоактивними   відходами,   науково-технічною   та   міжнародною діяльністю.  Тільки  протягом  останніх  двох  років  прийнято  58 організаційно-правових і нормативних документів з питань подолання наслідків Чорнобильської катастрофи.

 

     Ми активно співпрацюємо щодо вирішення чорнобильських проблем із  громадськими  об'єднаннями чорнобильців,  профільним та іншими комітетами і з фракціями Верховної Ради України.

 

     Шановні народні депутати!  У  Кабінеті  Міністрів  є  глибоке розуміння того,  що стосовно виконання зазначеного закону є багато не вирішених  до  кінця  питань.  Спільними  зусиллями  нам  конче потрібно   ще  багато  зробити,  щоб  захистити  постраждалих  від найбільшої техногенної катастрофи XX століття,  щоб якомога  менше її наслідків перекласти на майбутні покоління.  Сподіваюсь на ваше розуміння,  підтримку, неупереджений і об'єктивний підхід до того, що  зроблено  і робиться.  Ми прислухаємося і вдячно сприймемо всі ваші конструктивні пропозиції.

 

     На цьому доповідь завершено.  А тепер дозвольте відповісти на письмові запитання.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка,  Василю Васильовичу. На письмові - 30 хвилин, потім - на усні.

 

     ДУРДИНЕЦЬ В.В.  Депутатська  група  "Незалежні"  та  народний депутат  Кірімов  Іван  Захарович  запитують:  "Чому  турбота  про постраждалих не є  прерогативою  в  державі?  Адже  потерпілі  від катастрофи  інваліди протягом 10 місяців не одержують передбаченої компенсації на чисті продукти.  Для чорнобильців  стало  проблемою придбання ліків та путівок на оздоровлення".

 

     Турбота про  постраждалих унаслідок Чорнобильської катастрофи завжди була і залишається прерогативою держави,  і це закріплено в Конституції  і  чинному  законодавстві.  Однак  унаслідок значного щорічного недофінансування передбачених державним бюджетом обсягів видатків  на  чорнобильські  програми  виникла і протягом останніх років зросла заборгованість із соціальних виплат.

 

     За станом  на  кінець  минулого  року  вона   становила   655 мільйонів  200  тисяч  гривень.  Це  і  призвело  до відставання у виплатах,  про  які  йдеться  в  цьому  запитанні.  У  доповіді  я зазначав,  що  в  наказі  міністерства щодо визначення пріоритетів фінансування поряд із заходами стосовно збільшення  надходжень  до чорнобильського  фонду  намічено  погашення зазначених у запитанні компенсацій.  Передусім це виплати інвалідам,  погашення витрат на безплатні  рецепти.  Днями,  як  я  вже вам доповідав,  цей графік складено,  а ще,  крім нього,  до 20 квітня буде  складено  графік погашення  заборгованості  з  фінансувань за березень 1999 року та суми  заборгованості  за  попередні  роки.  Тобто   цей   документ пов'язаний  із тим,  що не виплачено за січеньлютий,  а решту буде розглянуто до 20 квітня.  І ми  обов'язково  передамо  цей  графік народним депутатам і будемо виконувати його спільно з Мінфіном.

 

     Таке запитання:  "чому  з  року  в рік не спадає напруженість щодо  закриття  Чорнобильської  атомної   станції   та   створення альтернативних   робочих   місць  для  працівників  Чорнобильської атомної станції?"

 

     Проблема закриття Чорнобильської атомної  станції  є,  як  ви самі   розумієте,   дуже   складною,   особливо   щодо  соціальної захищеності   її   працівників.   Згідно   з   Меморандумом    про взаєморозуміння   між   урядами  країн  "великої  сімки",  Комісії Європейського  співтовариства  і  урядом  України  щодо   закриття Чорнобильської  атомної станції Україна взяла на себе зобов'язання про  закриття  атомної  станції  до  2000  року.   Це,   звичайно, принципове   рішення,   в   результаті   якого   проект  зняття  з експлуатації  Чорнобильської  атомної  станції  набув  міжнародних масштабів,  до  реалізації  якого залучено технічний та фінансовий потенціал світового співтовариства і який є  головним  чинником  у визначенні подальшої долі Чорнобильської атомної станції.

 

     Відповідно до  меморандуму одним із головних завдань має бути пом'якшення соціальних наслідків закриття станції.  У  межах  цієї домовленості закордонними партнерами профінансовано розробку плану дій щодо вирішення соціального захисту працівників  Чорнобильської атомної  станції та мешканців міста Славутич.  Законом України про загальні засади подальшої експлуатації  і  зняття  з  експлуатації Чорнобильської   атомної   станції  та  перетворення  зруйнованого четвертого енергоблоку  ЧАЕС  на  екологічно  безпечну  систему  і відповідною  постановою  Кабінету  Міністрів  визначено  напрями і джерела фінансування забезпечення  соціального  захисту  персоналу Чорнобильської атомної станції і мешканців міста Славутич.

 

     З метою  створення  нових  робочих місць для працевлаштування персоналу,  що вивільняється у зв'язку  з  достроковим  виведенням блоків  Чорнобильської  атомної  станції  із експлуатації,  Указом Президента України від 18 червня 1998 року створено на  період  до 2010 року спеціальну економічну зону "Славутич",  тобто робота над вирішенням цієї проблеми розпочата і триває.

 

     Запитання: "Чому  на  багато  місяців  затримується   виплата пенсій пенсіонерамчорнобильцям?"

 

     Ще раз   хочу   наголосити,   що   внаслідок   незадовільного надходження коштів до фонду виникла недоїмка з платежів,  що  і  є основною  причиною заборгованості з виплати пенсій,  компенсацій і надання пільг постраждалим громадянам.

 

     Державним бюджетом України на 1998 рік  було  передбачено  на соціальний   захист   1   мільярд   953  мільйони  500  тисяч,  що забезпечувало розрахункові потреби на рівні 56 відсотків.

 

     На 1999 рік державним бюджетом на соціальний захист осіб, які постраждали  від наслідків Чорнобильської катастрофи,  передбачено асигнування в  розмірі  1  мільярд  310  мільйонів  99  тисяч,  що становить близько 30 відсотків від потреби.

 

     У першому  кварталі  при плані трохи більше 52 мільйонів було профінансовано 47 мільйонів 900 тисяч,  що становить 91  відсоток. Найближчим часом, ще раз повторюю, цю різницю буде ліквідовано.

 

     Ще запитання:   "Чому   практично  заморожені  реабілітаційні роботи щодо 30- кілометрової зони ЧАЕС, 2-ї, 3-ї та 4-ї зон, тобто зон  безумовного  (обов'язкового)  та  гарантованого добровільного відселення та посилення радіологічного контролю?"

 

     У доповіді  я   вже   говорив   щодо   державної   підтримки, спрямованої на реабілітацію забруднених територій.  Це є однією із складових програм мінімізації наслідків Чорнобильської катастрофи.

 

     До сказаного хочу додати,  що,  зокрема,  в  зоні  відчуження реабілітовано  і введено в народногосподарське користування тільки минулого року 600  гектарів  ставків  Іванківського  рибокомбінату Київської  області.  Проводиться  щорічне  заліснення виведених із користування сільськогосподарських угідь.  У зонах  радіоактивного забруднення,   де   проживає   населення,   провадиться   комплекс агротехнічних та агроекономічних заходів на  сільськогосподарських угіддях   для  одержання  чистої  рослинницької  та  тваринницької продукції.

 

     Таке запитання:  "Чому   на   територіях,   які   постраждали внаслідок    аварії,    припинено    здійснення   газифікації   та водопостачання,    зокрема,    це    стосується     Іванківського, Вишгородського,  Бородянського  та Макарівського районів Київської області?"

 

     Обсяги коштів  на  фінансування  чорнобильської   будівельної програми з року в рік, на жаль, зменшуються.

 

     У 1997  році  затверджений  обсяг  фінансування  становив 328 мільйонів гривень,  фактично було виділено 167 мільйонів  гривень, або 50 відсотків річного ліміту. У 1998 році при плані 301 мільйон гривень обсяг фінансування  капітальних  вкладень  становив  126,5 мільйона,  або  42  відсотки  річного ліміту.  Внаслідок зменшення обсягів  фінансування  відповідно  зменшуються  і  фізичні  обсяги будівництва, зокрема мереж водо- та газопостачання.

 

     Згідно з  переліком  об'єктів  будівництва  на поточний рік в Іванківському  районі  передбачено  будівництво  газових  мереж  в основному   в   населених   пунктах,   віднесених   до   3-ї  зони радіоактивного забруднення, зокрема в селах Макарівка, Станишівка, Термахівка, Фаневичі, Білий Берег, Воропаївка, Рокитна Слобода.

 

     Враховуючи високу ступінь будівельної готовності, до переліку об'єктів  будівництва  у  Вишгородському  районі  за  пропозиціями Київської   обласної  державної  адміністрації  в  поточному  році включено газифікацію села Рудня-Димерська,  в Макарівському районі

-  сіл  Борівка,  Бишів,  Королівка,  Мотижин,  Новосілки,  Рожів, Яблунівка. Переважна більшість населених пунктів у Вишгородському, Бородянському   та   Макарівському   районах   Київської   області відносяться до 4-ї зони радіоактивного забруднення.

 

     Наступне запитання.  "Чому до цього часу (строк  минув  ще  в 1993  році) не відселено людей,  а це 1134 чоловіка із селища,  що поблизу міста Славутича, Лісове, житло якого стало непридатним для проживання?".

 

     Виконкомом міста    Славутича   і   управлінням   будівництва Чорнобильської атомної станції розроблено програму щодо відселення жителів селища Лісове.  Для її реалізації потрібно, як мінімум, 14 мільйонів гривень.  Таких коштів,  на жаль,  Чорнобильська  атомна станція не має, тому в уряді розглядається питання щодо поетапного вирішення проблеми.

 

     Комітет у справах пенсіонерів,  ветеранів та інвалідів. "Який нині стан бюджетного фінансування чорнобильських програм,  зокрема щодо соціального захисту інвалідівчорнобильців?"

 

     Ще раз  доповідаю,  що   в   цьому   році   на   фінансування чорнобильських  програм  передбачено,  підкреслюю,  в  цілому  (не тільки на соціальний захист) 1 мільярд 746 мільйонів  гривень,  на соціальний   захист   -  1  мільярд  310  мільйонів  гривень.  Для забезпечення  подальшого  гарантованого   фінансування   комплексу заходів  щодо  ліквідації  наслідків  Чорнобильської катастрофи та соціального захисту населення Кабінетом Міністрів 31 березня цього року  на  розгляд Верховної Ради внесено проект Закону про порядок надходження  і  використання  коштів  чорнобильського  фонду   для здійснення   заходів   щодо  ліквідації  наслідків  Чорнобильської катастрофи та соціального захисту населення. Це дуже важливо. І ми просили  б  прийняти  його  в  пріоритетному порядку,  бо це дасть можливість не брати жодної копійки з цього фонду на інші цілі.

 

     Далі. За перший квартал та першу декаду квітня поточного року чорнобильські  програми  профінансовано в обсязі 365 мільйонів 964 тисячі  гривень,  при  цьому   на   соціальний   захист   громадян перераховано  291  мільйон  929 тисяч,  або 80 відсотків загальних обсягів фактичного фінансування.  Із них на виплату компенсацій  і надання  пільг  через підприємства,  організації та установи - 174 мільйони гривень,  на компенсацію за втрачене майно громадян,  які переселилися  з  забруднених  територій,  -  3  мільйони 900 тисяч гривень, на надання пільг із пенсійного забезпечення - 63 мільйони 900 тисяч гривень та на оздоровлення - 49,5 мільйона гривень.

 

     Що ж  стосується соціального захисту інвалідів- чорнобильців, то,  враховуючи обмеженість коштів, міністерством у липні минулого року    видано   наказ,   яким   визначені   пріоритети   напрямів фінансування.

 

     На місця були направлені наші рекомендації, щоб саме найбільш соціально  незахищені  громадяни,  постраждалі,  мали можливість в першу чергу отримувати компенсаційні виплати.

 

     Комітет з питань свободи слова та інформації.  "Уряд припинив виплачувати  навіть  мізерні кошти в межах 40 гривень ліквідаторам на додаткове харчування.  Які практичні  кроки  здійснює  уряд  на виконання   своїх   обов'язків   перед  учасниками  ліквідації  та постраждалими від Чорнобильської катастрофи?"

 

     На сьогодні компенсаційні  виплати,  що  передбачені  Законом України  про статус і соціальний захист громадян,  які постраждали внаслідок Чорнобильської  катастрофи,  не  втратили  чинність,  за винятком  пільг  щодо  надання  банківських  позик та забезпечення путівками,  або виплати компенсацій громадянам, віднесених до 3 та 4 категорій постраждалих.

 

     Затримки у  виплатах  є.  Основна  причина,  про що я вам уже казав,  - це дефіцит коштів.  Міністерство постійно вживає заходів щодо жорсткого контролю за використанням бюджетних коштів.  З цією метою  встановлено  контроль  за   станом   погашення   податкової заборгованості,  надходження зборів до чорнобильського фонду та за ситуацією із фінансування чорнобильських програм.

 

     Наступне запитання.    "Законодавство    передбачає     право дострокового   виходу  на  пенсію  ліквідаторів.  Ніяких  обмежень законодавство  не  передбачає.  Органи  соціального   забезпечення вимагають  довідки  за формою 122 про заробіток у зоні,  а людина, яка працювала в зоні на  громадських  засадах,  наприклад  учасник заходів культурного обслуговування ліквідаторів, і має посвідчення ліквідатора,  правом на дострокову пенсію скористатися не може. Як це зрозуміти?"

 

     Згідно зі  статтею  55  Закону про статус і соціальний захист громадян,  які постраждали  внаслідок  Чорнобильської  катастрофи, передбачено  зменшення пенсійного віку для учасників та потерпілих внаслідок Чорнобильської катастрофи.

 

     Для оформлення пенсії в органах соціального захисту громадяни

-  учасники  ліквідації  наслідків  аварії  на  ЧАЕС  пред'являють відповідне  посвідчення  і  довідку  за  формою   122,   про   яку говориться.  Таку  довідку  видає  організація,  з якою громадянин перебував у трудових відносинах і яка направляла цього громадянина на роботу в зону.

 

     Видача такої   довідки  передбачена  в  Постанові  Державного комітету по праці і соціальних питаннях від 12  серпня  1986  року про  затвердження  форми  стандартної  довідки про роботу,  що дає право на  державну  пенсію  на  пільгових  умовах  і  в  пільгових розмірах відповідно до постанови на той час союзної Ради Міністрів і ВЦРПС від 5 червня 1986 року.

 

     Що стосується осіб,  які працювали на громадських засадах, то за  наявності  посвідчення "Учасник ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС" вони  користуються  правом  виходу  на  пенсію,  як  і  інші ліквідатори. Так що в цьому питанні не повинно бути проблеми.

 

     "Військовослужбовці, учасники  ліквідації  наслідків  аварії, які  не  запаслися  відповідної  форми  документами  (особливо  це стосується військових строкової служби,  рядових та сержантів), не можуть отримати статус ліквідаторів.  Як досягти справедливості  в цьому питанні?"

 

     Проблема справді є. Щоб не позбавити огульно статусу учасника ліквідації  саме  цих  осіб,  які   зробили   запити   до   архіву Міністерства оборони, урядом прийнято рішення продовжити їм термін дії   посвідчень   до   1   травня.    Жодну    людину,    зокрема військовослужбовців,  не  залишимо  поза  увагою,  ми  обов'язково розберемося і доведемо справу до кінця протягом першого  півріччя. За  станом на 1 січня 1998 року таких осіб було 22 тисячі,  нині - 12 тисяч.  Тобто зрушення є,  але й проблема є,  і ми  повинні  її розв'язати.

 

     Комітет з питань будівництва,  транспорту і зв'язку. "Як уряд буде проводити в цьому році погашення заборгованості із соціальних виплат учасникам ліквідації аварії на ЧАЕС?"

 

     Законом України   про   Державний   бюджет  на  поточний  рік передбачені видатки на  погашення  заборгованості,  що  виникла  у попередні роки, із заробітної плати працівникам бюджетних установ, грошового забезпечення,  стипендій та інших соціальних  виплат,  у тому числі виплат, пов'язаних із соціальним захистом громадян, які потерпіли,  у розмірі 1  мільярд  61  мільйон  гривень.  Погашення заборгованості із соціального захисту потерпілих громадян,  яка на 1 січня поточного року становила 655 мільйонів,  здійснюватиметься у порядку, про який я вам доповідав. З Мінфіном до 20 квітня цього року ця проблема також буде з'ясована.

 

     Фракція блоку Соціалістичної  партії  України  та  Селянської партії  України  (Лівий центр).  "Чому в цьому році Мінфін ігнорує Постанову Верховної Ради України про ритмічне фінансування потреб? Міністерство  з  питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від  наслідків  Чорнобильської  катастрофи  замість  145 мільйонів гривень щомісячно відраховє не більше 50 відсотків".

 

     Доповідаю. За  рахунок податку на додану вартість,  за даними головного управління Державного казначейства,  до  чорнобильського фонду  надійшло  у  січні  цього  року  всього 1 мільйон 847 тисяч гривень,  у лютому - 76 мільйонів 927 тисяч гривень,  у березні  - 110   мільйонів  385  тисяч  гривень.  Тобто  у  першому  кварталі поточного року за рахунок податку на додану вартість надійшло  189 мільйонів  158  тисяч  та за рахунок погашення недоїмки нарахувань від фонду оплати праці - 114 мільйонів 519 тисяч  гривень.  Всього до  чорнобильського фонду у першому кварталі надійшло 303 мільйони 677 тисяч  гривень,  що  відповідно  становить  111  відсотків  до обсягів,  передбачених  Мінфіном на перший квартал поточного року, та 69,8 - до  передбачених  зазначеною  постановою.  Тобто  тут  є різниця. Я займаю таку позицію (з нею я був у Кабінеті Міністрів і у  Міністерстві  фінансів),  що  ми  повинні  вийти   на   рівень, передбачений   постановою   Верховної  Ради,  але  узгодити  це  з реальними можливостями,  щоб цей графік справді був  реальний  для виконання.

 

     Фракція Селянської  партії.  "Як уряд оцінює стан фінансового забезпечення безпечної експлуатації ядерних блоків  і  недопущення додаткових  ядерних  інцидентів  і  які вживає заходи забезпечення задовільного рівня харчування потерпілого населення і  недопущення нестачі продовольства для всього населення?"

 

     Порушене питання важливе,  але воно не має прямого відношення до  сьогоднішнього  розгляду.  Ще  раз  кажу,  воно   є   слушним, правильним,  однак ним повинні займатися компетентні міністерства, маю на увазі Мінекобезпеки та інші.

 

     Депутатська фракція Комуністичної партії,  депутатська  група "Незалежні",  народний  депутат  Кірімов.  "Чому впродовж багатьох років гроші з чорнобильського фонду силовим методом  забиралися  в інші галузі?  Невже чорнобильський фонд є фондом для латання дірок в  інших  галузях  народного  господарства?  Куди  конкретно  уряд спрямував   1  мільярд  300  мільйонів  гривень,  вилучивши  їх  з фінансування проблем чорнобильців?  Де зараз  можна  розшукати  ці кошти, аби спрямувати їх на захист людей?"

 

     У минулі   роки  справді  були  випадки  відволікання  коштів чорнобильського фонду в інші галузі,  що пов'язано перш за  все  з надзвичайно скрутним фінансовоекономічним становищем у державі.  У 1997 році в рахунок погашення  заборгованості  державного  бюджету перед  фондом  були  проведені  взаємозаліки  з  податку на додану вартість  у  розмірі  49  мільйонів  гривень.  На  сьогодні  кошти чорнобильського  фонду  в  основному  повернуті,  за  винятком  20 мільйонів гривень, що були використані в кінці 1997 року на ремонт

3-го енергоблока Чорнобильської атомної станції.  Аналіз фактичних надходжень і видатків за останні роки свідчить про те,  що  урядом не  вилучалися  кошти в розмірі 1 мільярда 300 мільйонів гривень з фінансування чорнобильської програми.

 

     Проблема полягає в тому, що в останні 3- 4 роки  фактичні  видатки  були  меншими  від планових показників, передбачених у державному бюджеті на зазначені цілі. Минулого року ця  різниця  становила  1  мільярд  174 мільйони гривень замість 2 мільярдів 606 мільйонів гривень.

 

     Комітет з питань  законодавчого  забезпечення  правоохоронної діяльності  та  боротьби з організованою злочинністю та корупцією. "Закон України  про  статус  і  соціальний  захист  громадян,  які постраждали  внаслідок  Чорнобильської катастрофи (статті 30,  36, 37),   встановлює    виплати    допомог,    компенсацій    жертвам Чорнобильської  катастрофи  в  розмірах,  залежних від мінімальної заробітної плати.  Порушуючи вимоги закону,  Кабінет Міністрів  за підписом першого віце-прем'єра Дурдинця 26 липня 1996 року прийняв постанову  про  компенсаційні  виплати  особам,  які   постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи,  якою зменшив виплати допомог і компенсацій усім чорнобильцям.  Коли  уряд  припинить  порушення гарантованих  законом  України  прав більше 3 мільйонів громадян - жертв Чорнобильської катастрофи?"

 

     Відповідаю і доповідаю  вам.  Окремими  статтями  Закону  про статус  і  соціальний  захист громадян,  які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи,  передбачені  компенсаційні  виплати  у розмірах,  встановлених від мінімальної заробітної плати. Статті я вже назвав.

 

     Відповідно до Програми діяльності уряду, схваленої Постановою Верховної Ради України від 11 жовтня 1995 року,  Кабінет Міністрів прийняв постанову,  про яку я доповідаю вам,  від 26 липня, в якій конкретні  розміри компенсаційних виплат збільшені,  а не зменшені порівняно  з  тими,  які  були  встановлені  постановою   Кабінету Міністрів від 10 січня 1996 року.

 

     Постановою Верховної Ради України від 20 лютого 1996 року про порядок введення в дію статей 10,  33,  34 Закону  України  про  оплату  праці  та  встановлення мінімального розміру  пенсій  за  віком  і  Законом  України  про  встановлення величини  вартості  межі малозабезпеченості та розміру мінімальної заробітної плати на 1998 рік зі змінами та доповненнями мінімальна заробітна   плата   була   підвищена,   але   одночасно  вказаними законодавчими актами визначено,  що підвищення розміру мінімальної заробітної  плати  не  застосовується як розрахункова величина для визначення розмірів допомог,  компенсацій та  інших  виплат,  крім виплат відповідно до Закону про державну допомогу сім'ям з дітьми. Враховуючи цю аргументацію,  ухвалені Кабінетом Міністрів  рішення відповідають чинному законодавству.

 

     Комітет з   питань   прав   людини,   національних  меншин  і міжнаціональних  відносин.  "Які  правові   підстави   позбавлення статусу  учасника  ліквідації  аварії  на ЧАЕС рішенням Комісії із розгляду спірних питань визначення статусу осіб,  які брали участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, тих громадян, що перебували у зоні відчуження до прийняття  рішення  про  евакуацію  з  даного населеного    пункту?   Скількох   громадян   позбавлено   статусу ліквідаторів і з яких причин?"

 

     На виконання Закону України про статус  і  соціальний  захист громадян,  які  постраждали  внаслідок  Чорнобильської катастрофи, Кабінет Міністрів України прийняв Постанову від 20 січня 1997 року 51   про   затвердження  порядку  видачі  посвідчень  особам,  які постраждали внаслідок  Чорнобильської  катастрофи,  відповідно  до якої  створена  Комісія  із  розгляду  спірних  питань  визначення статусу осіб,  які брали участь у ліквідації наслідків аварії.  Це поперше.

 

     По-друге, у  статті  2  Закону про статус і соціальний захист громадян,  які постраждали  внаслідок  Чорнобильської  катастрофи, визначено:  "Зона  відчуження  -  це  територія,  з якої проведено евакуацію населення в 1986 році".

 

     Постає питання:  коли  законом  це  не   врегульовано?   Тому спільним  листом  комісія  Верховної  Ради  і  Мінчорнобиль від 20 жовтня  1994  року  надали  роз'яснення,  що  цією  датою  є  дата евакуації населення з території населеного пункту.

 

     У зв'язку  з  невизначеністю  статусу  осіб,  які працювали в населених  пунктах  до  прийняття  рішення  про  їх  евакуацію  (а вирішувати  це питання треба),  Міністерство з питань надзвичайних ситуацій  та   у   справах   захисту   населення   від   наслідків Чорнобильської катастрофи за погодженням з Міністерством юстиції і Комітетом  Верховної   Ради   з   питань   екологічної   політики, природокористування   та   ліквідації   наслідків   Чорнобильської катастрофи  внесло  до  Верховної  Ради   свої   пропозиції   щодо можливості надання відповідного статусу цим особам.

 

     Більше 30  тисяч  осіб,  які працювали в населених пунктах до евакуації,  отримали статус  учасника  ліквідації  2-ї  категорії, потім близько 2,5 тисячі були позбавлені цього статусу.

 

     Комітет з   питань   науки   і   освіти,   депутатська  група "Незалежні",  народний депутат Кірімов. "Педагогічним працівникам, які  працюють  в  сільській  місцевості,  у  тому  числі тим,  які потерпіли внаслідок Чорнобильської катастрофи,  не  забезпечується безплатне  користування  житлом  з опаленням і освітленням у межах встановлених норм, як це передбачено статтею 57 Закону про освіту. Як і коли уряд планує вирішити це питання?"

 

     Відповідно до закону педагогічним працівникам,  віднесеним до

1-ї та 2-ї категорій постраждалих, надається пільга щодо оплати за житло  в  розмірі 50 відсотків,  а також в розмірі 50 відсотків за користування комунальними послугами.  А особам,  які віднесені  до

3-ї  та 4-ї категорій постраждалих і які проживають на забрудненій території,  надається  пільга,  що  відшкодовується  50  відсотків вартості палива,  придбаного в межах установлених норм,  якщо вони проживають в будинках,  що не мають центрального опалення. А решта повинна відшкодовуватися з місцевих бюджетів.

 

     За станом  на  10  квітня поточного року по розділу "Пільги і компенсації" профінансовано 178 мільйонів  500  тисяч  гривень.  У міру надходження коштів ця заборгованість буде погашатися.

 

     Що стосується   другої   частини   -  відшкодування  вартості комунальних  послуг  та  квартплати,  -   то   згідно   з   чинним законодавством ці витрати компенсуються з місцевого бюджету.

 

     Далі. "До  комітету  надходять  звернення щодо незадовільного стану,  низької  якості  або  відсутності   харчування   учнів   у загальноосвітніх    навчальних   закладах   у   зонах   посиленого радіологічного контролю.  З яких нормативів виходить сьогодні уряд при виділенні коштів на харчування?"

 

     Харчування потерпілих  дітей  у  навчальних  закладах повинно проводитися за нормами,  визначеними Постановою Кабінету Міністрів від   21  травня  1992  року  про  норми  харчування  та  часткову компенсацію  вартості   продуктів   харчування   для   осіб,   які постраждали  внаслідок  Чорнобильської катастрофи.  Але,  на жаль, вказані норми харчування не витримуються через об'єктивні причини, про які я вже казав. Перш за все, через незадовільне фінансування.

 

     Згідно з  розрахунками  на  безплатне  харчування  потерпілих дітей відповідно до норм на рік необхідно  близько  600  мільйонів гривень.  Державним  бюджетом  на  поточний рік на весь соціальний захист громадян  передбачено,  як  я  вже  казав,  1  мільярд  310 мільйонів.  А це і виплата пенсій,  і оздоровлення, і забезпечення ліками  і  таке  інше.  Дітям,  які  не  харчуються  в  навчальних закладах, а також за всі дні, коли вони не відвідували ці заклади, повинна виплачуватися грошова компенсація.

 

     Комітет з питань аграрної  політики  та  земельних  відносин. "Наскільки  обгрунтованим  є підхід уряду щодо виділення бюджетних коштів  на  ліквідацію  наслідків  Чорнобильської   катастрофи   в сільському   господарстві,   яке  найбільше  постраждало  при  цій трагедії,  в розмірі не більше 1 відсотка  від  загальних  обсягів програми  за  умови,  коли населення на забруднених радіонуклідами територіях до 90-98 відсотків отримує  внутрішнє  опромінення  від споживання продуктів харчування місцевого виробництва?"

 

     Потреба на  проведення контрзаходів у сільському господарстві на радіоактивно забруднених  територіях  постійно  уточнюється  за матеріалами додаткових обстежень та дозиметричної паспортизації.

 

     До категорії  критичних  населених  пунктів,  де  за  рахунок споживання  місцевої  продукції  населення   отримує   близько   2 мілізіверт   у  рік,  відносяться  майже  100  населених  пунктів. Звичайно,  що кошти  в  першу  чергу  мають  бути  спрямовані  для проведення   контрзаходів  у  сільськогосподарському  виробництві. Заплановано на цей рік 11 мільйонів гривень.

 

     Далі. "Що робиться для відновлення вирощування в  забруднених радіонуклідами зонах льону, хмелю, нарощування обсягів виробництва тваринницької продукції?"

 

     Щодо цих  напрямів  проведено  наукові  розробки,   а   також фінансуються  з  Чорнобильського  фонду програми розвитку м'ясного скотарства, масового конярства і рибництва.

 

     Що стосується хмелярства і льонарства,  то в перші роки після аварії  вчені  вважали за недоцільне виробництво цієї продукції на забруднених територіях.

 

     Протягом останніх років наукові дослідження показують,  що на частині    забруднених   територій   це   можливо.   На   сьогодні Міністерством агропромислового комплексу відповідні  програми  для відновлення  такого виробництва,  тобто вирощування льону і хмелю, вже починають впроваджуватися.

 

     "Які програми  в  агропромисловому  комплексі  реалізують  за рахунок коштів..."

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Василю Васильовичу, прошу вибачити, скільки у вас ще є письмових запитань?

 

     ДУРДИНЕЦЬ В.В. Ще три запитання.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Три запитання.

 

     ДУРДИНЕЦЬ В.В. Взагалі їх дуже багато.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Розумію.  Будь ласка,  давайте  тоді  за  рахунок усних запитань...  (Шум у залі). Не ні-ні, а будемо працювати (Шум у залі). Вибачте, Василю Васильовичу! Ми можемо зробити по-іншому: одне - усне запитання,  одне -письмове.  Можна і так,  але давайте завершимо з письмовими запитаннями, їх три залишилося. У нас майже година буде на усні запитання,  встигнете всі задати.  Будь ласка, відповідайте.

 

     ДУРДИНЕЦЬ В.В.  Я хотів сказати,  що саме щодо цих напрямів є спеціалізовані програми, вони зараз реалізуються.

 

     Комітет з  питань охорони здоров'я,  материнства і дитинства. "Чи здійснюється радіологічний  контроль  дарів  лісу,  молока  та молочних  продуктів,  риби  з Київського моря,  що реалізуються на ринках?"

 

     На всіх   ринках    Києва    діють    державні    лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи (загальна їх кількість 52),  які контролюють стовідсотково  продукти  тваринництва,  у  тому  числі рибні,  дари  лісу,  а  також  вибірково,  крім  інших,  ще  на 20 відсотків  залежно  від  місця  походження  продуктів   рослинного походження.

 

     "Чи завершена  дозиметрична  паспортизація  населених пунктів зон радіоактивного забруднення і як використовуються її результати органами  виконавчої  влади,  зокрема,  стосовно  виділення чистих пасовищ?"

 

     Згідно зі статтею 2 Закону про правовий режим  території,  що зазнала   радіоактивного   забруднення   внаслідок  Чорнобильської катастрофи,  дозиметрична  паспортизація  проводиться  щорічно   і охоплює  2  тисячі  200 населених пунктів 12 областей України.  Ці дані   публікуються   в   спеціальних   збірниках    дозиметричної паспортизації населених пунктів України (також за минулий рік).

 

     На підставі     результатів    дозиметричної    паспортизації приймаються  рішення   щодо   перегляду   меж   зон   радіоактивно забруднених  територій  та  приймаються  рішення  щодо  проведення необхідних контрзаходів,  спрямованих на зменшення доз опромінення населення,  яке  проживає  на  забруднених  територіях.  До  таких контрзаходів відносяться і виділення чистих пасовищ, для створення яких  щорічно проводиться залуження на площі більш ніж 20 гектарів землі. Вартість проведення цих контрзаходів, наприклад, від 3 до 5 мільйонів гривень.

 

     Депутатська фракція   "Громада".   "Просимо   підтвердити  чи спростувати  те,  що  уряд  готує  зміни  до  законопроектів  щодо Чорнобильської катастрофи, які передбачають:

 

     Перше. Передати  вирішення  встановлення  меж  зон радіаційно забруднених   територій   виключно   уряду,   тобто    вилучається затвердження цього питання Верховною Радою.

 

     І друге.  Ліквідацію  3-ї  і  4-ї  зон забруднення,  тобто 90 відсотків забрудненої зони".

 

     Справді, такий   законопроект    був    підготовлений.    Він розроблений на підставі норм Конституції України,  а саме пункту 1 статті 116,  де визначено,  що здійснення внутрішньої і зовнішньої політики держави,  виконання Конституції і законів України входять до  компетенції  Кабінету  Міністрів.   Такий   законопроект   був внесений,  розглянутий  у  Верховній  Раді  і  повернутий Кабінету Міністрів на доопрацювання.

 

     Зараз цей законопроект ще раз погоджується  в  міністерствах, після того буде внесений на розгляд Верховної Ради. Це перше.

 

     Друге. Ліквідації  3-ї  і  4-ї  зон  радіоактивно забруднених територій  не  передбачається.  Перегляд  меж  зон  радіоактивного забруднення  відповідно  до чинного законодавства і ліквідація -це різні речі.  Тому ми будемо це враховувати, щоб огульно ці питання не розглядалися і не приймалися.

 

     Фракція Народного    руху    України.    "Яка   сума   коштів капіталовкладень по будівництву за програмою ліквідації  наслідків аварії на ЧАЕС по областях України?"

 

     Згідно з  державним  бюджетом  у  цьому  році на фінансування капітальних   вкладень   чорнобильської    будівельної    програми передбачено 180 мільйонів 992 тисячі, що майже в 2 рази менше, ніж у минулому році. Ці кошти розподілені по областях таким чином:

 

     Вінницька область - 2 мільйони 188 тисяч  гривень;  Волинська область  -  10,5 мільйона гривень;  Дніпропетровська область - 320 тисяч гривень;  Донецька область - 750 тисяч гривень;  Житомирська область  -  39,5  мільйона  гривень;  Закарпатська  область  - 4,5 мільйона  гривень;  Івано-Франківська  область  -   731,5   тисячі гривень;  Київська  область  -  69  мільйонів  888  тисяч гривень; Кіровоградська область - близько 9  мільйонів  гривень;  Луганська область  -  320  тисяч  гривень;  Львівська  область  -  145 тисяч гривень; Одеська область - 265 тисяч гривень; Полтавська область - 600  тисяч  гривень;  Рівненська  область - 15 мільйонів 910 тисяч гривень;  Сумська  область  -  3  мільйони   26   тисяч   гривень; Тернопільська область - 836 тисяч гривень;  Харківська область - 4 мільйони  гривень;  Хмельницька  область  -  200  тисяч   гривень; Черкаська  область  -  3  мільйони 350 тисяч гривень;  Чернівецька область - 445,5 тисячі гривень; Чернігівська область - 6 мільйонів 384 тисячі гривень; Київ - 8 мільйонів 164 тисячі гривень.

 

     "Яка кількість сімей відселена протягом 1998 року з територій,  що віднесені  до  2-ї  і  3-  ї  категорії відповідно до Закону про статус і соціальний захист громадян,  які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи?"

 

     Протягом 1998  року  із  2-ї  зони   безумовного   відселення переселено 355 сімей,  а з 3-ї зони надано житло за рахунок коштів у  минулому  році  504  сім'ям.  А  якщо  врахувати   житло,   яке профінансовано  в  1997  році,  то  фактично  забезпечено житлом у минулому році з 3-ї зони 822 сім'ї,  з 2-ї і 3-ї зони разом - 1177 сімей.  У 2-й зоні залишилося проживати 2895 сімей,  з них виявили бажання  переселитися  911   сімей,   решта   взагалі   не   бажає переселятися.   Це   жителі   13   населених   пунктів   2-ї  зони Житомирської, Рівненської та Волинської областей.

 

     За дев'ять останніх років з  другої  зони  відселено  14  228 сімей,   або  48  тисяч  чоловік,  з  третьої  зони,  що  потребує забезпечення житлом,  - 15 783  сім'ї.  Найбільше  таких  сімей  у Житомирській області - 3 046,  Рівненській - 2 250, Волинській - 1 483 сім'ї і Полтавській - 940 сімей.

 

     Запитання фракції   Соціал-демократичної    партії    України (об'єднаної).   "Чи   не  вважає  уряд  за  необхідне  переглянути концептуальний  підхід  до  проблеми,  пов'язаної  з   ліквідацією наслідків  Чорнобильської  катастрофи?  Якщо  так,  то чи буде цей підхід базуватися на результатах сучасних наукових досліджень і чи буде  орієнтований  у  першу  чергу  на  захист  життя  і здоров'я потерпілих?"

 

     Відповідаю. У  самому   запитанні   закладена   ідеологія   і принциповий  підхід.  Кабінет  Міністрів ще 26 січня минулого року подав проект концепції  на  розгляд  Верховної  Ради  України.  Ми просили розглянути б і проект закону,  і проект концепції. Це мало б дуже велике значення для комплексного розв'язання  усіх  проблем соціального   захисту   населення,  яке  потерпіло  від  наслідків Чорнобильської  катастрофи,  з  урахуванням,  звичайно,  висновків науки і реальних можливостей держави.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.   Шановні   колеги!   Перед   тим,  як  ви запишитеся на запитання,  зроблю оголошення.  Прохання  до  членів Тимчасової  слідчої  комісії  для  розслідування обставин загибелі народного депутата Чорновола зібратися сьогодні об 11.30  тут,  на третьому  поверсі,  у залі засідань.  Збір - за заступником Голови Верховної Ради Медведчуком.

 

     Будь ласка, запишіться на запитання.

 

     Записалися 107 народних депутатів. Прошу висвітити список. До 12 години будемо ставити запитання.

 

     Депутат Кочерга. За ним - депутат Лавриненко.

 

     КОЧЕРГА В.Г., перший заступник голови Комітету Верховної Ради України  з  питань   законодавчого   забезпечення   правоохоронної діяльності  та  боротьби  з  організованою злочинністю і корупцією (виборчий округ

 49, Донецька  область).  Фракция  коммунистов Украины.  Уважаемый Василий Васильевич!  Уважаемые народные депутаты!  Чернобыль - это двойная  трагедия  для  нашего  народа,  для  нашего  государства. Вопервых,  произошла авария,  во-вторых, мы практически бросили на произвол судьбы чернобыльцев.

 

     Простые примеры.  Несмотря на ваш бодрый и оптимистичный тон, я  считаю,  что  ситуация  с  обеспечением  чернобыльцев,   с   их обустройством  очень тревожная и тяжелая.  Об этом свидетельствует обращение ко мне членов совета городской организации  чернобыльцев города   Красноармейска.   Они   отмечают   (и   указывают  номера постановлений),  что за последние годы  медицинское  обслуживание, бытовое обеспечение и так далее не улучшились, а ухудшились.

 

     Это касается и других городов.  Скажите,  пожалуйста,  на что реально могут расчитывать чернобыльцы  в  этом  году,  особенно  в части  погашения  задолженности,  которая  накопилась за последние годы?

 

     ДУРДИНЕЦЬ В.В.   Відповідаю.   Щодо   тону.   Звіт   Кабінету Міністрів,  ще раз кажу,  об'єктивний і відображає існуючі реалії. Ми прийшли на засідання Верховної Ради з доповіддю,  з конкретними пропозиціями, внесли деякі проекти законів і проект концепції, про що я говорив,  плюс реальний графік погашення заборгованості і  за минулий,  і  за  поточний  роки.  Графік дає підставу заявити (і я заявляю),  що все це буде.  Люди повинні знати,  особливо найбільш незахищені верстви чорнобильців - хворі, важкохворі, діти, що все, що стосується компенсацій і пільг,  які гарантовані,  повинно бути виконано.

 

     Хочу сказати,  що міністерство,  яке мені доручено очолювати, кардинально переглядає свою роль як координуючого  міністерства  в цьому  напрямі.  Ми  будемо  розглядати проблеми окремо по кожному місту.  Тому і звернення громадян міста  Красноармійська,  і  інші звернення не залишаться нерозглянутими.

 

     Я просив   би  вас,  шановні  депутати,  враховувати  реальні можливості  держави.  Але  кошти,  передбачені  бюджетом,  і  суми компенсацій за минулий рік повинні бути виплачені людям.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Лавриненко. Будь ласка. За ним - депутат Єльчанінов.

 

     ЛАВРИНЕНКО М.Ф.,  голова підкомітету Комітету Верховної  Ради України     з    питань    правової    реформи    (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  виборчий блок  СПУ  та  СелПУ). Социалистическая  партия  Украины,  фракция  социалистов  и  селян (Левый центр).  Уважаемый Василий Васильевич! Скажите, чего больше имеет  государство,  уменьшая  каждый  год средства чернобыльского фонда,  - экономии или потерь?  Ведь  речь  идет  о  живых  людях, которые  честно,  добросовестно,  а часто добровольно шли тогда на ликвидацию  последствий  чернобыльской  аварии.  Прокомментируйте, пожалуйста.

 

     ДУРДИНЕЦЬ В.В.  Коментувати потрібно відповідально,  оскільки держава  несе   відповідальність   за   соціальний   захист   усіх потерпілих:  і тих, які брали участь у ліквідації наслідків аварії на  Чорнобильській  АЕС,  і  тих,  які  потерпіли  внаслідок  цієї катастрофи.  Тому  мова йде про те,  щоб виділення державою коштів для потерпілих і ліквідаторів було пріоритетним.  Держава  повинна виконувати   те,   що   передбачено   в   державному   бюджеті,  і чорнобильський фонд повинен наповнюватися  стовідсотково,  причому подекадно  і  щомісяця,  щоб  ми не ходили з простягнутою рукою до Міністерства фінансів  і  не  просили,  щоб  ці  кошти  виділялися своєчасно.  Думаю,  більше коментувати не треба, бо люди заслужили людського ставлення до них.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Єльчанінов.  За  ним  -  депутат Журавський.

 

     ЄЛЬЧАНІНОВ В.С.,  член  Комітету  Верховної  Ради  України  з питань  будівництва,   транспорту   і   зв'язку   (багатомандатний загальнодержавний  виборчий  округ,  ПЗУ).  Прошу  передать  слово депутату Костржевскому.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

     КОСТРЖЕВСЬКИЙ Д.Б.,  член Комітету Верховної Ради  України  з питань   будівництва,   транспорту   і   зв'язку  (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  ПЗУ). Фракція зелених. Шановний Василю Васильовичу!  У своїй доповіді ви сказали, що доцільно було б  виділити  пріоритетні   напрями   фінансування   чорнобильської програми.  У зв'язку з цим я хотів би запитати: чи не вважаєте ви, що  програма  оздоровлення  дітей  мала  б  стати  одним  з  таких пріоритетних напрямів? Це перше запитання.

 

     І друге.  Чи існує якась державна програма оздоровлення дітей нашої країни?  Якщо ні,  то чи не доцільно було б її розробити  на державному рівні?

 

     Дякую.

 

     ДУРДИНЕЦЬ В.В.  Я  повністю  вас  підтримую,  тому що в нас є більше одного мільйона дітей,  які мають право на увагу держави. Я називав   вам  цифри,  скільки  дітей  були  організованим  шляхом оздоровлені або направлені на лікування.

 

     Тому в цьому році,  зважаючи на те,  що фінансування програми лікування і оздоровлення дітей скорочено,  ми хочемо розв'язати цю проблему за рахунок  перерозподілу  коштів.  Не  будемо  витрачати великих  коштів  на  транспортні  перевезення  за межі України,  а використаємо реальні можливості нашої країни.

 

     Пропоную розробити,  сподіваюся і на  вашу  підтримку,  єдину державну програму оздоровлення і лікування дітей,  які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. До того ж вона має бути не на один рік, а на перспективу і реально фінансуватися.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутат Журавський.  Будь ласка. За ним - депутат Марченко.

 

     ЖУРАВСЬКИЙ В.С.,  перший заступник голови Комітету  Верховної Ради України з питань культури і духовності (виборчий округ

 68, Житомирська   область).    Християнськодемократична    партія України.  Шановний  Василю  Васильовичу!  Щойно  ви  говорили  про Брусилівський район (це  один  із  шести  районів,  де  я  обраний народним  депутатом)  і  сказали,  що  там  розробляється програма створення робочих місць.

 

     Це добре,  але  цього  явно  недостатньо.  Людей  виселили  з небезпечної  зони  і кинули в поле напризволяще.  У Брусилівському районі  громадянам  немає  де  працювати,  дуже  високий   процент безробіття,   будівництво  житла  зупинено,  бо  немає,  на  жаль, чорнобильського фонду.

 

     Запрошую вас,  шановний Василю Васильовичу, до Брусилівського району,  щоб  ви  на  власні  очі пересвідчилися,  в якій складній ситуації опинилися його мешканці. Треба негайно поліпшувати її!

 

     Інформую вас:  без державних  дотацій  Брусилівському  району діла не буде.

 

     Дякую.

 

     ДУРДИНЕЦЬ В.В. Поділяю вашу думку і позицію. Це стосується не тільки Брусилівського  району,  а  й  цілого  ряду  інших,  які  я називав.  Враховуючи  те,  що  сьогодні  тут  присутні  не  тільки керівники міністерств і відомств,  а й  глави  обласних  державних адміністрацій  саме цих основних областей,  хочу сказати,  що наше міністерство (до речі,  я з цього почав роботу  в  ролі  міністра) буде не взагалі займатися розв'язанням чорнобильських проблем,  їх занадто багато,  а окремо по кожному населеному пункту,  району ми разом    з    обласними,    міськими   та   районними   державними адміністраціями  і,  якщо  будуть,  спонсорами,  які  можуть   нам допомогти, протягом цього і наступного років вирішимо ці питання.

 

     Що стосується  Брусилівського  району,  то  я планую побувати найближчими днями в Житомирській області.  Розраховую  і  на  вашу допомогу при вирішенні цих питань.  Візьму цей та інші райони, які називали народні депутати,  на особливий контроль.  Дійсно, треба, щоб  там створювалися робочі місця і відповідні умови.  Ми вас про це письмово поінформуємо.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутат Марченко.  Будь ласка.  За ним -  депутат Туш.

 

     МАРЧЕНКО В.Р.,  член Комітету Верховної Ради України з питань економічної політики, управління народним господарством, власності та інвестицій (виборчий округ

 161, Сумська  область).  Фракция  Прогрессивной  социалистической партии Украины. Уважаемый Василий Васильевич! Мы с вами знаем друг друга уже на протяжении девяти лет.  Вам всегда  поручали  сложные проблемы в государстве: разгон руховцев, принятие Конституционного договора,  борьба  с  организованной  преступностью.  Сейчас   вас назначили    министром    такого    важного   органа   центральной исполнительной власти.  Когда нужно выступить в Верховном Совете и снять остроту проблем,  на трибуну посылают вас. Поэтому прошу вас не общими фразами, а конкретно ответить на мой вопрос.

 

     Я представляю Сумскую  область.  Скажите,  пожалуйста,  какую сумму  средств нужно выделить чернобыльцам и потерпевшим детям для того,  чтобы они получили все,  что предусмотрено законом? Сколько конкретно  средств  выделено  чернобыльцам,  проживающим в Сумской области,  и когда они поступят?  На Сумщине многим из пострадавших только эти средства позволяют выжить.

 

     Прошу ответить конкретно.

 

     ДУРДИНЕЦЬ В.В.   Відповідаю.   Я   не   чужа   людина   серед чорнобильців,  бо  з  першої  години   очолив   оперативний   штаб Міністерства  внутрішніх справ і три роки безпосередньо займався і займаюся цими питаннями.  Тому й цього разу,  якщо  мені  доручено Президентом  і  урядом,  буду  займатися цією проблематикою.  І ви побачите,  що   наше   міністерство   співпрацюватиме   з   іншими міністерствами і відомствами, а також із фракціями Верховної Ради.

 

     Тепер по  суті.  Що  стосується  Сумської  області,  то  я не готовий відповісти і не можу назвати суму.  Але можу вам  сказати, що протягом кількох днів ми вам письмово повідомимо,  що конкретно відповідно до чинного законодавства повинні отримати  постраждалі, чорнобильці, які нині проживають у Сумській області.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний  депутат  Туш.  Будь  ласка.  За  ним  - депутат Сокерчак.

 

     ТУШ М.Н.,  член Комітету  Верховної  Ради  України  з  питань культури  і духовності (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  КПУ).  Фракція комуністів.  Прошу передати слово  депутату Долженку.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

     ДОЛЖЕНКО Г.П.,  член Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики,  природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської   катастрофи   (багатомандатний   загальнодержавний виборчий округ,  КПУ).  Шановний Василю Васильовичу!  Чернігівська область  -  одна  з областей,  які найбільше постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.  Майже 17 відсотків її жителів офіційно визнані потерпілими, у тому числі 114 тисяч дітей.

 

     І конкретне   запитання.  Чому  щорічно  скорочуються  обсяги фінансування на оздоровлення дітей?  Ви говорили,  що в цьому році на оздоровлення дітей буде виділено не менше, ніж у 1998 році. Так от,  що стосується Чернігівської області, то на оздоровлення дітей виділено на 10,8 мільйона гривень,  або на 43 відсотки, менше, ніж у 1998 році.

 

     Скажіть, будь ласка,  яким чином можна буде оздоровити діток, яких ми оздоровлювали в 1998 році, за ці гроші?

 

     ДУРДИНЕЦЬ В.В. Відповідаю. Дійсно, коштів виділено менше. Але є 17 мільйонів гривень,  які призначені виключно  на  фінансування витрат  на  лікування і оздоровлення.  І головний підхід полягає в тому,  щоб  направляти   дітей   на   лікування   і   оздоровлення диференційовано.  Насамперед хворі діти, які за висновками лікарів потребують   лікування,   будуть    направлятися    у    профільні лікувально-оздоровчі  заклади на території України.  Що стосується дітей,  які можуть оздоровлюватися у таборах відпочинку,  то цього року  ми  хочемо  піти  таким  шляхом.  Потрібно розширювати сферу оздоровчих закладів безпосередньо на території конкретної області, якщо, ще раз підкреслюю, дозволяє радіаційна обстановка.

 

     Я вже говорив,  що ми зараз працюємо над тим, щоб цього року, незважаючи на зменшення асигнувань,  кількість оздоровлених  дітей не зменшилась.  Ми плануємо досягти цього за рахунок пріоритетного фінансування і використання можливостей нашої держави.

 

     А щодо Чернігівської області, то ми подумаємо, як вирішити це питання,   бо  це,  справді,  одна  з  областей,  які  постраждали найбільше.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Сокерчак.  Будь ласка.  За ним - депутат Заєць.

 

     СОКЕРЧАК В.М.,  перший  заступник  голови  Комітету Верховної Ради України з питань фінансів і банківської діяльності  (виборчий округ 142, Одеська область). Фракція "Комуністи України". Шановний Василю Васильовичу!  У  доповіді  ви  сказали,  що  іще  12  тисяч чорнобильців  1-ї  і  2-ї  категорій  не  пройшли  перереєстрацію, оскільки не отримали архівного підтвердження.  Наведу приклад.  До мене  не раз звертався житель Савранського району Одеської області Курганський Микола Пилипович, який має посвідчення чорнобильця 2-ї категорії.  Є  печатки,  штампи військової частини,  є фотокартки, подяки і так далі.  А яку дозу опромінення  отримав!  Тепер  архів повідомляє,  що його не було в тій зоні. І як людині вийти з цього становища? Це ж не перший випадок!

 

     Наступне запитання.  Ви називали суми грошей, які виділяються на будівництво житла. Зокрема, Одеській області виділено 245 тисяч гривень.  Громадяни звертаються  і  скаржаться,  що  ці  кошти  не надійшли.  Хто проконтролює,  підуть ці гроші за призначенням - на будівництво чи - ні?

 

     Дякую вам.

 

     ДУРДИНЕЦЬ В.В.  Щодо першого запитання.  Я б вас дуже  просив буквально в перерві передати мені ці матеріали.  Якщо,  справді, у цього військовослужбовця є такі документи,  то,  думаю,  тут якесь непорозуміння.

 

     Що стосується контролю за використанням коштів,  виділених на будівництво,  то це якраз функція нашого  міністерства.  До  речі, кожного  разу,  затверджуючи  виділення  коштів на будівництво,  я виходжу з точки зору пріоритету і можливості проконтролювати.  Тож ми  й  проконтролюємо,  куди  пішли  ці  мізерні  кошти,  виділені Одеській області, і будемо інформувати вас.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Заєць  Володимир  Володимирович. За ним - депутат Арабаджи.

 

     ЗАЄЦЬ В.В., секретар Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики,  природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської   катастрофи   (багатомандатний   загальнодержавний виборчий   округ,   СДПУ(о)).    Дякую.    Житомирщина,    фракція соціал-демократів  (об'єднаних).  Шановний  Василю Васильовичу!  У мене до вас декілька запитань.  Скажіть,  будь ласка,  яку  частку річної  дози  опромінення  і  завдяки  яким  заходам  радіаційного захисту вдається нам відвертати? Це перше.

 

     Друге. Скільки коштує Україні відвернення  колективної  дози, скажімо, в один людинозіверт, і які аналоги витрат є за кордоном?

 

     І третє.  Скажіть,  будь  ласка,  ви  справді вважаєте проект концепції, який поданий до Верховної Ради, таким, що розроблений з урахуванням нових концептуальних підходів? Якщо так, то скажіть, у чому суть новизни цих підходів?

 

     Дякую.

 

     ДУРДИНЕЦЬ В.В.  Що стосується  перших  двох  запитань,  то  я просив  би  моїх колег,  які будуть виступати,  дати кваліфіковану відповідь.

 

     Щодо проекту концепції. Цей проект, на відміну від концепції, яка була затверджена Верховною Радою вісім років тому, розроблений з урахуванням результатів наукових досліджень і реального стану  в тих чотирьох зонах радіоактивного забруднення. Це по-перше.

 

     По-друге, у   цьому   проекті   концепції   чітко   визначені пріоритети за  конкретними  напрямами.  Щоб  зараз  довго  тут  не розповідати,  я прошу вас, якщо є така можливість, підійти під час перерви, і я прокоментую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Арабаджи.  Будь ласка.  За ним - депутат Кондратенко.

 

     АРАБАДЖИ В.В.,  член Комітету Верховної Ради України з питань соціальної  політики  та  праці  (виборчий  округ  79,  Запорізька область).  Фракция  "Громада".  Уважаемый Василий Васильевич!  При перерегистрации  участников  ликвидации  последствий   аварии   на Чернобыльской АЭС многим из них не подтвержден статус ликвидатора. Народные суды,  куда обратились эти люди,  вынесли  решение  в  их пользу.  В  некоторых  случаях  имеются  решения  даже двух судов, например,  города Бердянска и города Киева. Однако Министерство по вопросам   чрезвычайных   ситуаций  не  выполняет  решения  судов. Скажите,  какое решение в нашем государстве может быть  выше,  чем решение суда? Это первый вопрос.

 

     И второй. Город Бердянск - экологически чистая зона. Там есть прекрасная курортная база, лучшие в Украине грязелечебницы. Почему чернобыльцам  не  выделяются путевки на этот курорт?  Можете ли вы лично взять под контроль этот вопрос и направить на оздоровление в Бердянск 5-7 тысяч чернобыльцев в течение этого года?

 

     ДУРДИНЕЦЬ В.В.   Відповідаю.  Дійсно,  виникла  дуже  складна ситуація.  Виконавчий орган не має  права  не  виконувати  рішення суду,  але  є  дуже  багато  фактів,  які свідчать,  що ці рішення приймалися   необгрунтовано.   Кілька   днів   тому   я   направив узагальнений  матеріал  до  Верховного Суду України і звернувся до його Голови - Віталія Федоровича Бойка - з тим,  щоб розв'язати цю проблему.  І я обов'язково вас поінформую,  як тільки у Верховному Суді України буде розглянуто це питання.

 

     Стосовно Бердянська. Наше міністерство разом із Міністерством охорони  здоров'я,  Міністерством  праці  та  соціальної політики, тобто тими,  хто займається оздоровленням,  обов'язково розглянемо вашу  пропозицію  і,  якщо  буде  хоча  б  мінімальна  можливість, спробуємо  використати  лікувально-оздоровчі   можливості   вашого чудового міста.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.  Народний депутат Кондратенко. За ним

- депутат Баулін.

 

     КОНДРАТЕНКО А.І.,  член Комітету  Верховної  Ради  України  з питань  економічної  політики,  управління народним господарством, власності   та   інвестицій   (багатомандатний   загальнодержавний виборчий округ, КПУ). Прошу передать слово депутату Круценко.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу.

 

     КРУЦЕНКО В.Я.,  перший  заступник  голови  Комітету Верховної Ради України з питань  аграрної  політики  та  земельних  відносин (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  КПУ).  Фракція комуністів України.  Василю Васильовичу,  я  звертався  до  вашого попередника  і  до  вас  письмово стосовно кредиту для будівництва житла на селі ліквідатору Силенку.  Це 6 тисяч гривень, але третій рік  не  розв'язується  проблема.  У  такому  самому  становищі  і ліквідатор першої категорії, інвалід з Новоукраїнки Мутін. Чого їм чекати, скажіть, будь ласка? Це перше.

 

     І друге.  Міжнародний  валютний фонд вимагає від нашого уряду скасувати пільги ліквідаторам.  А чому ви  не  вимагаєте  від  них виконувати  зобов'язання по подоланню наслідків катастрофи?  Хто і на скільки профінансував цю програму?

 

     Дякую.

 

     ДУРДИНЕЦЬ В.В.  По-перше,  щодо вашого звернення. Обов'язково на  ваше  звернення  буде  конкретне реагування,  не формальне.  Я особисто за цим прослідкую.

 

     По-друге, стосовно ролі Міжнародного валютного  фонду,  інших організацій. Я хотів би сказати, що, на жаль, Україні всі ці вісім років доводилося  сам  на  сам  вирішувати  цю  проблему.  Хоча  є відповідна  міжнародна підтримка,  але вона занадто мізерна.  Тому йдеться про пріоритетне державне фінансування.  Головне -  зробити так,  щоб  люди  відчули,  що  дійсно чорнобильці - постраждалі та ліквідатори - мають право на цей пріоритет. Саме цього ми і будемо домагатися.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний   депутат   Баулін.  За  ним  -  депутат Кірімов.

 

     БАУЛІН П.Б.,  член Комітету Верховної Ради України  з  питань свободи   слова  та  інформації  (виборчий  округ  76,  Запорізька область).  Фракция  коммунистов.  Василий  Васильевич,   несколько месяцев  назад  ко  мне  обратились  врачи Хортицкого и Ленинского районов города Запорожья,  которые были ликвидаторами  последствий Чернобыльской  катастрофы.  Дело  в  том,  что  у  них при прошлой перерегистрации были изяты удостоверения ликвидаторов.  Эти  люди были   прописаны  формально  в  Полесском,  в  гостинице,  но  они исколесили 30-  километровую  зону,  постоянно  оказывали  помощь, брали  анализы,  делали  замеры  и так далее.  А сейчас этих людей лишили удостоверений.  Когда я стал раскручивать эту проблему,  то оказалось,   что  в  прошлом  году  буквально  в  явочном  порядке изымались  удостоверения  ликвидаторов  последствий  Чернобыльской катастрофы.

 

     И я  хотел  бы  развить  мысль  своего  коллеги Круценко.  Не кажется ли вам,  что за всем  этим  стоит  Международный  валютный фонд,  который требует и ликвидации чернобыльского фонда, и вообще сокращения всяческих программ помощи чернобыльцам?  Нет  ли  здесь прямой  связи,  не  является  ли  это  выполнением  правительством требований Международного валютного фонда?

 

     ДУРДИНЕЦЬ В.В.  По-перше, я вам твердо обіцяю (тим більше, що це зафіксовано в стенограмі),  що днями ми розглянемо питання щодо цих конкретних лікарів.  Такого бути не може, тому що я працював у 30-  кілометровій  зоні  не  один  день  і знаю,  що одні жили під Іванковом,  другі - у Поліському,  але працювали безпосередньо  на території всієї зони, тож тут не може бути формального підходу. Ви обов'язково отримаєте від мене не формальну відповідь.

 

     Стосовно другої частини  запитання.  Скажу  таке.  Я  глибоко переконаний,   що  розв'язати  цю  нелегку,  непросту  проблему  і сьогодні,  і в майбутньому можна, тільки зібравши всі наші реальні фінансові ресурси в одному фонді.  І це повинно бути передбачено в проекті закону,  внесеному на  розгляд  Верховної  Ради  Кабінетом Міністрів.   Цей   фонд  повинен  акумулювати  ресурси,  а  за  їх використанням  повинен  слідкувати,  поперше,  уряд,  а  по-друге, повинні  бути  громадський  контроль і контроль з боку парламенту. Тоді буде толк у цьому.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний  депутат  Кірімов.  За  ним  -   депутат Вінський.

 

     КІРІМОВ І.З.,  голова  підкомітету  Комітету  Верховної  Ради України  з  питань  охорони  здоров'я,  материнства  та  дитинства (виборчий округ 95, Київська область). Дякую, Адаме Івановичу, але слово прошу передати депутату Віталію Григоровичу Черненку.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.  Депутат Черненко.  Хоча здавалося б, що Кірімов повинен про чорнобильські проблеми запитувати.

 

     ДУРДИНЕЦЬ В.В. А він подав багато письмових запитань.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Віталію Григоровичу.

 

     ЧЕРНЕНКО В.Г.,  перший  заступник  голови  Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров'я,  материнства та  дитинства (виборчий округ 48,  Донецька область).  Спасибо,  Иван Захарович. Группа "Независимые".  Уважаемый Василий Васильевич!  Вот  у  меня обращение Горловской городской организации "Союз Чернобыль". Я вам его передам,  чтобы не терять времени.  Но проблемы,  которые  они поднимают,   -   это  прежде  всего  задолженность  по  социальным выплатам, предусмотренным ныне действующим законодательством.

 

     Еще вот  какой   вопрос.   Василий   Васильевич,   к   вашему предшественнику  я  обращался в связи в тем,  что в Горловке стоит недостроенный 150-квартирный дом.  Нужна сумма порядка 100  тысяч, чтобы  его сдать,  там 85-90 процентов готовности.  Госбюджетом на финансирование чернобыльской строительной программы  предусмотрено 186 миллионов гривень,  из них Донецкой области (она,  конечно, не пострадала от Чернобыльской катастрофы,  там  своя  "чернобыльская катастрофа")  выделено 750 тысяч.  Вот я и обращаюсь к вам,  чтобы нам решить эту проблему.

 

     И вторая проблема,  Василий Васильевич,  самая главная -  это лечение   чернобыльцев.  Сегодня  через  фонды  и  бюджет  лечение чернобыльцев практически не финансируется,  а у них  вдвое,  втрое больше заболеваний, чем у других категорий населения.

 

     Спасибо.

 

     ДУРДИНЕЦЬ В.В.  Відповідаю.  Перше.  Я  прошу  передати  мені звернення від "Союзу Чорнобиль".

 

     Друге. Стосовно  завершення  будівництва  житлового  будинку. Якщо  там  готовність 90- 95 відсотків і ви назвали потрібну суму, то я  вас  публічно  запевняю,  що  це  питання  ми  розглянемо  і постараємося,   щоб  цей  будинок  був  добудований,  знаючи,  яка екологічна ситуація в самій Горлівці.

 

     Третє. Щодо принципового питання,  яке  сьогодні  вже  багато разів звучало,  то я не хотів би витрачати час, а просто скажу, що нам не треба жартувати,  коли  йдеться  про  виділення  коштів  на лікування хворих чорнобильців. Тут дискусії бути не може.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.  Народний депутат Вінський.  За ним - депутат Гінзбург.

 

     ВІНСЬКИЙ Й.В,  член Комітету Верховної Ради України з  питань економічної політики, управління народним господарством, власності та інвестицій (багатомандатний загальнодержавний  виборчий  округ, виборчий   блок   СПУ  та  СелПУ).  Прошу  передати  слово  Морозу Олександру Олександровичу.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, увімкніть мікрофон депутата Мороза.

 

     МОРОЗ О.О.,  голова Комітету Верховної Ради України з  питань аграрної  політики  та  земельних  відносин  (виборчий  округ  92, Київська область).  Шановний Василю Васильовичу!  Великі сумніви є стосовно  того,  що  потреби  чорнобильців  в  цьому  році  будуть задовольнятися через Кабінет Міністрів.  Тому дуже сподіваюся,  що ви  як  новий  міністр  візьмете  під  свій  контроль фінансування витрат, пов'язаних з чорнобильськими проблемами.

 

     18 лютого 1999 року  Верховна  Рада  прийняла  Постанову  про порядок фінансування заходів,  пов'язаних із ліквідацією наслідків Чорнобильської катастрофи та соціальним захистом  населення.  Було встановлено обсяги помісячного фінансування на рівні 145 мільйонів гривень. Водночас відповідна норма Державного бюджету на 1999 рік, затверджена наказом міністра фінансів 12 лютого,  на час перевірки не була  змінена  згідно  з  вимогами  цієї  постанови.  І  навіть наповнення  фонду  через  таке  важливе  джерело,  як 17 процентів доходу від ПДВ, і те не використовується.

 

     Як ви  прокоментуєте  позицію  Кабінету  Міністрів  і  що  як міністр  робитимете  для  того,  щоб  усе-таки  фінансування  було повним?

 

     ДУРДИНЕЦЬ В.В.  Відповідаю. Перше, що я зробив з початку моєї роботи  в  міністерстві,  це насамперед розібрався з фінансуванням чорнобильського фонду.  26 березня (на  третій  день  моєї  роботи міністром) я направив докладну доповідну записку Прем'єр-міністру, яка була розглянута і з жорсткою  резолюцією  направлена  міністру фінансів,  голові  Державної  податкової адміністрації і мені.  Ми буквально  через  день  у  кабінеті  міністра  Мітюкова   з   його заступниками розглянули весь комплекс цих проблем.  Щодо постанови Верховної Ради,  в якій передбачено,  що 145  мільйонів  щомісячно гарантовано  повинні  виділятися  на  ці  потреби,  то  я  отримав розуміння  з  боку  і  Державної   податкової   адміністрації,   і Міністерства   фінансів.   Ми   підписали   спільний  наказ,  який стосується надходжень від  ПДВ  та  інших  можливостей  податкової адміністрації.  Це буде жорстка робота і в центрі,  і на місцях. І ви відчуєте.

 

     Це щодо   наповнення,   а   щодо   контролю    за    цільовим використанням,  то  я  як  міністр  несу  відповідальність  за  ті функції, які покладені на міністерство.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.  Народний депутат Гінзбург.  За нею - депутат Анастасієв.

 

     ГІНЗБУРГ О.П.,  член Комітету Верховної Ради України з питань промислової політики (багатомандатний  загальнодержавний  виборчий округ,  КПУ).  Фракція комуністів.  Шановний Василю Васильовичу! У мене до вас прохання  і  запитання.  Прохання  таке.  Чернігівська область  найбільше постраждала від Чорнобильської катастрофи.  І в Чернігівській області є найкрасивіше  на  всій  земній  кулі  село Вишеньки,  де  розташований  будинок  відпочинку,  в  якому завжди оздоровлювалися діти-чорнобильці.  Цей  будинок  відпочинку  зараз пустий, він не працює. Таке прохання до вас. Зверніть увагу, що не потрібно везти далеко цих дітей, їх можна у нас оздоровлювати.

 

     І таке запитання до вас. Проблеми, пов'язані з Чорнобильською катастрофою,  вносяться  на  розгляд Верховної Ради для того,  щоб прийняти якесь рішення для їх оздоровлення.  А щоб  було  рішення, потрібно  проблему  бачити.  У  1989-1990  роках  такої проблеми з наповненням чорнобильського фонду не було. А зараз вона є.

 

     У моєму місті Конотопі  люди  по  півроку  не  отримують  цих грошей.  Але  ж між народом і владою є голови місцевої та обласної адміністрацій,  є ви.  І є  проблема.  Тож  вам  потрібно  зайняти позицію цих людей. Потрібно визначити, яка є проблема. І ми знаємо цю проблему.  Мені потрібна відповідь.  Чи знає цю проблему  уряд? Чому   немає   коштів   на   фінансування  витрат,  пов'язаних  із розв'язанням чорнобильських проблем?

 

     Дякую вам.

 

     ДУРДИНЕЦЬ В.В.  Село  Вишеньки,  як  ви  чули,  кілька  разів сьогодні  тут  згадувалося.  Звичайно,  нам  треба використовувати власні можливості на нашій території. Ми подивимося, якщо ситуація дозволяє  і  є  можливості,  то  ніколи  не будемо возити дітей за тридев'ять земель і платити за це. Краще тут вкласти кошти. Так що стосовно Вишеньок ми питання розглянемо й вирішимо.

 

     Щодо другого  запитання.  Ви  запитуєте  те,  що  і більшість депутатів.  Звертаю вашу увагу  на  документи,  які  вам  роздано, зокрема  висновки і пропозиції.  Дуже прошу вас підтримати Кабінет Міністрів. Те, про що ви думаєте й говорите, тут викладено. Інакше не будуть розв'язані ці питання,  і буде дуже важко стояти мені чи іншій особі тут,  а головне,  стояти перед людьми, постраждалими і ліквідаторами,  і відповідати за те,  що ми,  урядовці, совісті не маємо.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Анастасієв.  За  ним  -  депутат Іщенко.

 

     АНАСТАСІЄВ В.О.,  член  Комітету  Верховної  Ради  України  у справах  пенсіонерів,  ветеранів  та  інвалідів   (багатомандатний загальнодержавний   виборчий  округ,  КПУ).  Фракция  коммунистов. Уважаемый Василий Васильевич!  В статье  14  Закона  о  статусе  и социальной  защите граждан,  пострадавших вследствие Чернобыльской катастрофы,  приведен  перечень  категорий  граждан,  на   которых распространяется   действие   закона.   В  этом  перечне  значатся участники ядерных испытаний.  В статье 65 сказано,  что  граждане, получившие  удостоверения  чернобыльца,  имеют  право пользоваться льготами,  указанными  в   этом   законе.   Однако   в   нарушение постановления  Кабинета  Министров  106  и  указа  Президента 493, требующих обязательного согласования с Министерством юстиции любых разяснений в отношении применения закона, бывший Минчернобыль без согласования направил в областные органы  письмо  11/98,  лишившее ветеранов  ядерных испытаний льгот.  Факт нарушения подтверждают и Министерство  юстиции,  и  Генеральная  прокуратура.  Когда  будет исправлена ошибка, и что для этого требуется?

 

     ДУРДИНЕЦЬ В.В.  Якщо керівництво міністерства порушило вимоги закону,  діяло не у відповідності зі встановленим порядком,  то це розпорядження  чи  наказ  буде  сьогодні ж скасовано.  Я прошу вас передати мені ваше звернення,  воно буде розглянуто,  і завтра дам вам відповідь.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний   депутат   Іщенко.  За  ним  -  депутат Синенко.

 

     ІЩЕНКО О.М.,  член Комітету Верховної Ради України  з  питань державного будівництва, місцевого самоврядування та діяльності рад (виборчий   округ   96,   Київська   область).   Шановний   Василю Васильовичу!  Я розумію, що на посаді міністра ви людина начебто і нова, але ви довгий час є членом уряду і тому повинні знати, а тим більше зобов'язані докладати зусиль для розв'язання проблем людей, переселених з Чорнобильського,  Іванківського,  Поліського районів починаючи  з  1986 року,  які проживають у Баришівському районі та місті Березані.  Про те,  що людям не платять гроші, вже говорено, але  ж  і  будинки,  в  які їх переселили,  в багатьох випадках не газифіковані,  не  добудовані,  або  руйнуються,  оскільки  якість будівництва  дуже  низька і більшість з них стоїть у поймах річок. Люди не мають роботи, а отже, і джерел для існування.

 

     На всі мої численні звернення у  відповідні  міністерства,  у тому   числі  і  ваше,  в  Київську  обласну  держадміністрацію  я отримував формальні відписки.  Питання не  вирішується  роками,  а тільки в цьому районі проживає близько 13 тисяч переселенців.

 

     Знаючи вас, Василю Васильовичу, люди покладають на вас надію, що ви вплинете на стан справ. Нагадую, зверніть, будь ласка, увагу на Баришівку і Березань. Будь ласка, розберіться.

 

     Спасибі.

 

     ДУРДИНЕЦЬ В.В.  Я  розглядаю  це  як  депутатське звернення і обов'язково,  причому не в кабінеті,  а безпосередньо,  і якщо  ви побажаєте, то з вашою участю розберуся щодо цих населених пунктів, і ми приймемо спільно з вами на місці  рішення.  Я  прослідкую  за цим.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь  ласка.  Народний депутат Синенко.  За нею - депутат Довганчин.

 

     СИНЕНКО С.І.,  секретар Комітету  Верховної  Ради  України  з питань охорони здоров'я, материнства та дитинства (багатомандатний загальнодержавний  виборчий  округ,  КПУ).   Фракція   комуністів. Шановний  Василю  Васильовичу!  У  мене  до  вас  і  запитання,  і прохання.  Звертаються  до  мене  матері  дітей-чорнобильців,  які відвідують  дитячі  садочки  міста  Кременчука.  Прошу  вас по цим зверненням дати  доручення  перевірити  діяльність  Кременчуцького міського  відділу  освіти  щодо питання цільового використання тих коштів,    які    виділяються    фондом    соціального     захисту дітей-чорнобильців на відвідування дитячого садочка.  Тому що,  як стало відомо,  ці  кошти  не  в  повному  обсязі  використовуються дитячим садком на харчування дітей.

 

     Чи мають право батьки цих дітей вимагати відшкодування якоїсь частини цих коштів чи грошима, чи продуктовими пайками?

 

     Дякую.

 

     ДУРДИНЕЦЬ В.В.  Я розглядаю це також як  ваше  звернення.  Ми офіційно  на  місці  розберемося,  і  вас  як  народного  депутата обов'язково поінформуємо. Це перше.

 

     І друге.  Будемо  діяти  так,  як  передбачено   нормативними документами. Я маю на увазі щодо можливої компенсації.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний  депутат  Довганчин.  За  ним  - депутат Гуцол.

 

     ДОВГАНЧИН Г.В.,  секретар  Спеціальної  контрольної   комісії Верховної  Ради  України  з  питань  приватизації (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  виборчий блок  СПУ  та  СелПУ). Дякую.   Фракція   Селянської   партії  України.  Шановний  Василю Васильовичу!  Як ви розцінюєте  те,  що  нині  при  перереєстрації посвідчень   їх  забирають  у  тих  людей,  які  вірою  і  правдою відслужили   на   ліквідації   Чорнобильської   катастрофи,    які перебували,  наприклад, у Бобрі. Виявляється, що Кабінет Міністрів пізніше за часом прийняв постанову,  в якій Бобер визнається зоною відчуження.

 

     Інший приклад.  Водії,  які возили робітників прямо в зону до реактора,  відпрацювали по 24 дні у дві зміни,  але відповідно  до постанови  їм  потрібно відпрацювати 25 діб.  У результаті вони не отримали посвідчення.

 

     Далі. Нині скорочується кількість пільговиків. Як ви дивитеся на  те,  щоб  з колишніх членів уряду,  керівників адміністрацій і таких інших,  які мають сьогодні  статус  чорнобильців,  зняти  ці пільги,  оскільки катастрофа ця сталася певною мірою з вини уряду, наших науковців, керівників адміністрацій і так далі?

 

     Дякую.

 

     ДУРДИНЕЦЬ В.В. Стосовно тих людей, які працювали, жили в селі Бобер,  то треба на місці конкретно розглянути це питання, тому що відразу я не можу дати вам відповідь,  тут є проблема.  Але  й  ця проблема  може  бути  розв'язана,  якщо ми подивимося конкретно по кожному,  про кого ви говорили, хто де жив, де працював. Якщо уряд спізнився зі своїм рішенням,  то люди ж не винні в цьому.  Тобто я беру в роботу цю першу частину вашого запитання.

 

     Стосовно ж вини колишніх членів Кабінету Міністрів та  інших, то  я думаю,  що так огульно не можна казати.  Ви знаєте,  скільки часу велося розслідування по  кримінальній  справі,  з'ясовувалися причини  аварії на Чорнобильській атомній станції,  з'ясовувалося, хто винний.  Тому я не хотів би,  щоб ви огульно критикували,  тим більше  що  ви  жодного  прізвища не назвали.  Можу сказати тільки одне: кожна посадова особа відповідає за свої дії.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний  депутат  Гуцол.  За   ним   -   депутат Алексєєв.

 

     ГУЦОЛ М.В., секретар Комітету Верховної Ради України з питань прав  людини,  національних  меншин  і  міжнаціональних   відносин (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  ПЗУ).  Фракція "Батьківщина",   Партія   зелених   України.    Шановний    Василю Васильовичу!  Скажіть, будь ласка, що можна зробити, щоб покращити соціальний   захист   чорнобильців,    котрі    постраждали    від Чорнобильської  катастрофи?  Адже  в  Чернівецькій  області навіть ліків для цих людей немає,  щоб  вони  могли  лікуватися.  І  така ситуація майже по всій Україні.

 

     Василю Васильовичу,  я  вас дуже прошу,  ви як порядна людина візьміть це під свій особистий контроль. Але ми все говоримо, що і те треба, і те. Все треба, а от ліків немає. Будь ласка.

 

     Дякую.

 

     ДУРДИНЕЦЬ В.В.  Насамперед стосовно того,  що треба.  Не мені вам про це  говорити,  ви  все  добре  знаєте.  Через  ту  глибоку економічну  кризу,  яка є,  маємо і соціальну напругу.  Це перше і головне.  Треба всім нам - і Верховній Раді, і уряду, всім органам влади - працювати над тим,  щоб якомога швидше подолати економічну кризу. Тоді будуть і гроші. Легше їх, як кажуть, ділити, коли вони є. Тому головне - реальне наповнення бюджету.

 

     Стосовно вашої  прекрасної  Буковини,  то  я  також вважаю це депутатським зверненням.  Ми його розглянемо  у  себе  в  робочому порядку, і я вас поінформую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний   депутат   Чичков.  За  ним  -  депутат Охріменко.

 

     ЧИЧКОВ В.М.,  голова  підкомітету  Комітету  Верховної   Ради України   з   питань  бюджету  (багатомандатний  загальнодержавний виборчий  округ,  КПУ).  Прошу  передать  слово  Морозу   Анатолию Николаевичу.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

     МОРОЗ А.М.,  член  Комітету  Верховної  Ради України з питань промислової політики  (виборчий  округ  82,  Запорізька  область). Фракція комуністів.  Добрий день, шановний Адаме Івановичу, Василю Васильовичу, шановні виборці! У мене таке запитання. Мені довелося пройти   важкою  стезею  допомоги  чорнобильцям  у  вересні,  коли скасували всі пільги, звання чорнобильця приблизно 80 чорнобильцям із мого виборчого округу.

 

     Довелося ходити   в   комісію   до   пана  Пухляка,  довелося звертатися в суд Радянського району.  І  я  вам  скажу:  надивився такого!..  Просто  дивуєшся,  коли пан Пухляк цинічно заявляє,  що так,  є всі документи,  які підтверджують,  що людина була  в  30- кілометровій  зоні,  але не вказано,  з якої години і до якої вона там перебувала. Ну, це вже такий цинізм...

 

     До речі,  зовсім недавно  надійшла  звістка,  що  це  питання передали  на  розгляд обласній комісії,  а вони ж,  мабуть,  краще знають,  кого,  коли і куди посилали  і  де,  і  хто  працював.  У результаті  повернули  цим  людям звання чорнобильця,  але скільки нервів довелося витратити.

 

     Мало того,  за цей період - з березня до лютого -  так  і  не виплатили гроші. І сьогодні не виплачуються ні пільги, ні пенсії.

 

     Коли це буде виконуватися?

 

     Дякую.

 

     ДУРДИНЕЦЬ В.В.  По-перше,  я  розберуся з самим стилем роботи конкретного працівника міністерства Пухляка по цій  справі  і  вас поінформую. Бюрократизму, нелюдського ставлення більше не буде, це я вам гарантую. А якщо буде, то така посадова особа в міністерстві не працюватиме.

 

     По-друге, щодо  відшкодування чи виплати пенсій,  компенсацій людям з вашого округу.  Я постараюся протягом найближчих 7-8  днів розібратися,  які  кошти  направлялися,  куди  пішли  і  що  треба додатково, і також вас письмово поінформую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка. Народний депутат Охріменко.

 

     ОХРІМЕНКО К.О., член Комітету Верховної Ради України з питань фінансів     і     банківської     діяльності     (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  КПУ).  Фракция Коммунистической партии Украины.  Уважаемый Василий Васильевич!  Я процитирую абзац из проекта постановления Яценко,  Долженко и Власова - моих коллег депутатов-коммунистов: "Підписавши Меморандум економічної політики на період з 1 липня 1998 року по 30 червня 2001 року, уряд України прийняв  зобов'язання  перед Міжнародним валютним фондом скасувати більшість бюджетних компенсацій потерпілому населенню та скоротити соціальні виплати, які здійснюються з фонду для здійснення заходів щодо ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи та соціального захисту населення".  І вказана сума:  замість 2,6 мільярда гривень надійшло 1,3 мільярда.

 

     Как вы к этому относитесь?

 

     И такой вопрос:  какая сумма задолженности Украины перед  МВФ по состоянию на 1999 год и какова сумма задолженности по процентам за кредиты, взятые несколько ранее? Пожалуйста.

 

     ДУРДИНЕЦЬ В.В.  Якщо  ви  не  заперечуєте,   то   компетентну відповідь на це запитання вам можуть дати присутні тут інші високі посадові особи і члени Кабінету Міністрів.

 

     А моя  власна  думка  така.  Якщо  це  шкодить   забезпеченню нормального фінансування чорнобильців і чорнобильського фонду,  то я ніколи з цим не погоджуся.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Василю Васильовичу. Сідайте, будь ласка.

 

     ДУРДИНЕЦЬ В.В. Я дякую вам за увагу.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги!  26 народних депутатів  поставили усні  запитання.  Крім  того,  було  декілька  десятків  письмових запитань.

 

     Оголошується перерва на 30 хвилин.

 

      (П і с л я п е р е р в и).

 

     Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради

 

     України МАРТИНЮК А.I.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! Продовжуємо наше засідання.

 

     Слово надається  голові   Комітету   з   питань   екологічної політики,     природокористування    та    ліквідації    наслідків Чорнобильської  катастрофи  народному  депутату   Юрію   Івановичу Самойленку. Будь ласка.

 

     САМОЙЛЕНКО Ю.І.,  голова  Комітету  Верховної  Ради України з питань екологічної  політики,  природокористування  та  ліквідації наслідків      Чорнобильської      катастрофи     (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  ПЗУ). Шановні народні депутати! Шановний Адаме Івановичу! Шановні виборці України! Я хочу сказати, що 70 відсотків діяльності Комітету з питань екологічної політики, природокористування   та   ліквідації   наслідків   Чорнобильської катастрофи  присвячується  саме  вирішенню  питань  чорнобильської проблеми.  І  хочу зараз висловити подяку народним депутатам,  які допомагали нам у нашій роботі.  Було виїзне засідання  комітету  в зоні  відчуження.  Найближчим  часом  ми  плануємо виїхати в Суми, потім - у Рівне.  Я вже не кажу про Житомирщину.  Там дуже активні народні депутати. Депутат Журавський працює на Житомирщині так, як Кірімов  Іван  Захарович  на  Київщині.  На  Житомирщині   взагалі зібрався  сильний  депутатський  корпус,  який  допомагає в роботі комітету, вносить багато слушних пропозицій, критичних зауважень.

 

     А зараз я хочу зупинитися на аналізі ситуації,  що  склалася. Упродовж   13   років  молода  незалежна  Україна  долає  наслідки найбільшої в історії людства техногенної радіаційної  аварії,  яка сталася  у  квітні  1986  року.  Надзвичайно велику данину атомній стихії сплатило людство,  в першу чергу народи постраждалих держав

- України,  Росії, Білорусії. У приборкання аварії та подолання її наслідків  були  вкладені  величезні  фінансові,  матеріальні   та людські ресурси.

 

     З початком другого десятиріччя коло викликаних Чорнобильською катастрофою    проблем    продовжує    розширюватись,    повторюю, розширюватись,  а  не  зменшуватись.  У  їх числі - незавершеність робіт,  встановлення  доз  опромінення  всіх  груп   постраждалого населення за весь післяаварійний період, невпинне погіршення стану здоров'я опромінених та складна демографічна ситуація.

 

     Не завершено заплановане в 1990-1992 роках переселення  людей із  зон  відчуження  та  обов'язкового відселення.  Це вже не вина нинішнього комітету.  Це вина тих,  хто до цього керував урядом і, можливо, готував рішення, які приймалися.

 

     Залишається високою  соціальнопсихологічна напруженість серед населення в зонах радіоактивного забруднення.  Поточне десятиріччя може стати періодом прояву віддалених наслідків опромінення,  тому необхідне  подальше  здійснення  заходів  із  відвернення  загрози радіаційного  опромінення  та захисту постраждалого від катастрофи населення.

 

     З огляду на нинішню та  прогнозну  ситуацію,  головною  метою повинен  стати  перш  за  все захист здоров'я людей.  Перевага має надаватись заходам профілактики, соціального й медичного захисту.

 

     З 1991 року в Україні діє законодавча та  нормативна  база  з питань    подолання    наслідків    катастрофи,    радіологічного, соціально-економічного  та   медичного   захисту   громадян,   які піддалися  аварійному  опроміненню.  Створені  державні  органи  з питань радіаційної  безпеки,  радіаційного  захисту  населення  та подолання наслідків катастрофи.

 

     На різних    рівнях    державного   управління   функціонують підрозділи у справах захисту населення  від  наслідків  аварії  на ЧАЕС.   Медико-санітарна   допомога   постраждалим   надається   в розгалуженій мережі спеціалізованих медичних закладів.  Тут  можна про  медиків  говорити і говорити.  Але чому новий міністр охорони здоров'я до цього часу не прийшов до комітету  й  не  поділився  з нами своїми думками? Чому він не відповідає на наші листи відносно тих  зауважень,  які  йому  передаємо?   Ми   їх   отримуємо   від чорнобильців,  передаємо в Міністерство охорони здоров'я, а звідти

- ані звуку.  Тому це критичне  зауваження  адресуємо  керівництву Кабінету Міністрів.

 

     Здійснюється спостереження  за  станом здоров'я постраждалих, наслідки якого зосереджуються в Державному реєстрі України.  Я про цей   реєстр  детальніше  розповім  трошки  пізніше.  Радіоактивно забруднені  території   охоплені   спеціальним   моніторингом   за радіаційним станом.

 

     Нині радіаційний  стан  значно  поліпшився  і  вже не вимагає широкого застосування протирадіаційних заходів на всіх територіях, раніше віднесених до зон радіоактивного забруднення. Населення вже отримало близько 80 відсотків дози опромінення, очікуваної за ціле життя.  Проте  у  зв'язку  з  включенням  радіонуклідів у природні ланцюжки необхідна реабілітація забруднених територій,  спрямована на відновлення умов нормального проживання і ведення господарської діяльності.  Стали очевидними очікувані  наслідки  опромінення.  В опромінених більш виразно,  аніж у всього населення,  погіршується стан  здоров'я.  Усе   це   вимагає   розробки   та   впровадження скоригованої  системи  запобіжних  і  захисних протирадіаційних та інших  заходів,  спрямованих  на  компенсацію  шкоди,   заподіяної здоров'ю  людини.  Заходи ці необхідно проводити у складних умовах економічної кризи в державі.

 

     Слід визнати  завершеними  роботи  з  подоланням  першого  та другого  етапів катастрофи,  що полягали в негайному реагуванні на катастрофу,   проведенні   невідкладних   аварійно-рятувальних   і відбудовчих    робіт,    поступовому    переході   до   здійснення довгострокових заходів подолання наслідків катастрофи.

 

     Нині держава  вступає  в  третій,  відновний  етап,  який  ще вимагає   довгострокової  медичної  і  психологічної  реабілітації постраждалого  населення,  а  також   економічного,   екологічного оздоровлення   радіоактивно  забруднених  територій.  Проте  ще  є потреба в проведенні заходів запобігання внутрішньому опроміненню, в  першу  чергу  за  рахунок  споживання  постраждалим  населенням продуктів харчування, вирощених в індивідуальних господарствах.

 

     В умовах,  які склалися нині,  необхідне поглиблення заходів, спрямованих   на   забезпечення   зменшення   можливих  віддалених наслідків опромінення та інших негативних чинників,  пов'язаних  з наслідками Чорнобильської катастрофи.  Ми чомусь уперто замовчуємо проблему  америцію.  Значним   внеском   у   подолання   наслідків Чорнобильської  катастрофи  стали  роботи  по ліквідації аварії на ЧАЕС,  проведені в 1990- 1992 роках.  У 1993  році  Верховна  Рада України постановою від 2 вересня затвердила концепцію Національної програми мінімізації наслідків Чорнобильської катастрофи на період до  2000  року.  Саме  на  її підставі була розроблена національна програма на період  до  2000  року.  Проте  ця  програма  не  була реалізована,  бо  не  була затверджена і введена в дію Національна програма мінімізації наслідків Чорнобильської катастрофи на період 1996-2000 років.

 

     Відсутність державної    програми    створює    труднощі    в забезпеченні проведення необхідного  обсягу  робіт  з  мінімізації наслідків катастрофи,  призводить, з одного боку, до неефективного використання  коштів  фонду  ліквідації  наслідків  Чорнобильської катастрофи  та  соціального  захисту населення,  з другого,  - дає можливість уряду скорочувати  (часто  необгрунтовано)  видатки  до фонду.  Наприклад,  у 1988 році на соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок катастрофи,  фактично використано 1  мільярд 41  мільйон  гривень.  Це  53 відсотки до затверджених призначень. Інші ж напрями профінансовано  на  58  відсотків.  То  яка  ж  тут рівноправність?  53 і 58 відсотків! Віддайте, хоча б у середньому, те, що було!

 

     Отже, не  виконані  вимоги  статті  19  Закону  України   про Державний   бюджет.   Заборгованість  із  фінансування  витрат  на соціальний захист постраждалих  громадян  на  1  січня  1999  року становила  655  мільйонів гривень,  а на сьогодні досягла більш як 800 мільйонів гривень.  Тому питання, яке ми розглядаємо, особливо актуальне. І це вже система роботи комітету.

 

     Шановні члени  уряду,  ми  від  вас ніколи не відступимо,  ми будемо виконувати свої контрольні функції: те, що заплановано, має бути  віддано чорнобильцям.  І тому,  ви пам'ятаєте,  ми відстояли відповідну цифру  в  бюджеті,  ми  розглянули  декілька  разів  це питання  на засіданні комітету і,  дякуючи Верховній Раді,  внесли його сьогодні на День уряду.  Але не думайте,  що це буде зроблено для  чергової  галочки.  Ми  ще  обов'язково  повернемось до цього питання в жовтні. І в жовтні ви будете звітувати по кожній цифрі.

 

     Законом України про Державний бюджет на 1999 рік  передбачені видатки на покриття заборгованості, що виникла в попередні роки із заробітної  плати  працівникам  бюджетних  установ,  із  грошового забезпечення,  стипендій  та інших соціальних виплат,  у розмірі 1 мільярд 61 мільйон гривень.

 

     Постановою Верховної Ради України від 18 лютого  1999 року про порядок фінансування в 1999 році заходів, пов'язаних із ліквідацією наслідків Чорнобильської  катастрофи  та соціальним   захистом   населення,   встановлено,   що   погашення заборгованості  перед  громадянами,  які   постраждали   внаслідок Чорнобильської   катастрофи,  за  станом  на  1  січня  1999  року здійснюється за рахунок пропорційної частки видатків  на  покриття цієї заборгованості.

 

     До цього дня погашення заборгованості за зобов'язаннями фонду не  проводилося.  Міністерством  фінансів  не   визначено   обсягу асигнувань  на 1999 рік,  хоча мені вже набридло говорити про це і міністру,  і його  заступникам,  набридло  листи  направляти  щодо погашення   заборгованості  з  виплат,  пов'язаних  із  соціальним захистом  громадян,  які  постраждали   внаслідок   Чорнобильської катастрофи.  Мінфіном  також  не  була  виконана вимога зазначеної постанови Верховної Ради  щодо  погашення  в  лютому  боргу,  який утворився  в січні.  Тут можна аналізувати,  як це сталося.  Але в тому,  що чорнобильський фонд у першому  кварталі  профінансований лише  на 70 відсотків,  винен уряд,  насамперед винне Міністерство фінансів.

 

     Як можна пояснити той факт,  що при наявності в 1999 році  на рахунку  фонду коштів несвоєчасно та не повною мірою фінансувалися заходи,   пов'язані   з   ліквідацією   наслідків   Чорнобильської катастрофи,  що  привело  до  утворення  значних  залишків коштів. Наприклад,  на кінець лютого такі залишки становили  60  мільйонів гривень. Чого ці 60 мільйонів лежали в казначействі та не пішли на конкретні  соціальні  виплати?   Це   також   сприяло   збільшенню заборгованості з соціальних виплат і надання пільг населенню.

 

     Незадовільне фінансування       посилюється      відповідними організаційними  заходами:  в   більшості   областей   ліквідовані чорнобильські   управління.   Я  думаю,  що  після  сьогоднішнього засідання все-таки з'явиться посада першого заступника міністра  з надзвичайних   ситуацій,   який  би  відповідав  за  чорнобильські питання.

 

     Слід також зазначити,  що починаючи з серпня 1998 року  різко скоротилися надходження до фонду. Це пов'язано з уведенням в дію з 1 липня нової ставки збору фонду в розмірі 5  відсотків.  Чого  ми чекали?   Ми  чекали  збільшення  обсягу  надходжень,  а  отримали зменшення.  Так,  якщо за січень  -  липень  1998  року  до  фонду надходило  в середньому 98 відсотків від обсягів 1997 року,  то за серпень - грудень - усього 63 відсотки.

 

     Вимога Президента України до Кабінету Міністрів - це  вже  не лише вимога Верховної Ради (повторюю, вимога Президента України до Кабінету   Міністрів)   передбачити   додаткові   асигнування   на здійснення    заходів,   пов'язаних   із   ліквідацією   наслідків Чорнобильської катастрофи та соціальним  захистом  населення,  -не була виконана.

 

     Аналізуючи наведені  дані,  народні  депутати України,  члени комітету,  дійшли висновку щодо свідомого блокування  фінансування чорнобильських   програм   Міністерством  фінансів  України.  Тому депутати й поставили питання щодо  відповідності  займаній  посаді заступника  міністра фінансів Матвійчука Володимира Макаровича.  І це знайшло належне відображення в нашій постанові.

 

     За таких умов чорнобильські закони хронічно  не  виконуються, зриваються  (і  не можуть не зриватися) програми переселення людей із  забруднених   територій,   реабілітації   населених   пунктів, створення  надійних  захисних  засобів  щодо  недопущення розвитку вкрай небезпечних захворювань серед ліквідаторів і потерпілих.

 

     Найбільш болюча тема - це стан здоров'я постраждалих. Доросле населення фактично не оздоровлюється.  У той же час у країні є два види державної статистичної  звітності  з  проблем  Чорнобильської катастрофи. Перший - щорічна статистична звітність за формами 15 і 16,  яку надають установи охорони здоров'я за наслідками медичного диспансерного  нагляду за постраждалими.  По державі її узагальнює Міністерство охорони здоров'я.  Повторюю, що тут до міністерства є великі претензії.  Другий вид - щоквартальна та річна звітність за формою 1.7 "Чорнобиль",  яку  надають  державні  адміністрації  за наслідками  виконаних  програм із ліквідації наслідків аварії.  Її узагальнює Держкомстат.  Тому сьогодні немає  даних,  які  б  дали можливість  оцінити  рівень  здоров'я  за  зонами забруднення,  за категорією постраждалих чи потерпілих і таке інше.

 

     Комітет хотів би почути думку Кабінету  Міністрів  з  приводу такого  стану  державної статистичної звітності та пропозиції щодо її впорядкування.

 

     До Державного реєстру повинні бути включені й  постраждалі  з установленням   їм   реєстраційного  номера,  який  повідомляється постраждалому та медичній установі за місцем  його  проживання  чи роботи.  Поки не буде Державного реєстру, доти ми будемо говорити, що в нас є чорнобильці,  посвідчення в яких треба забрати. Та не в них  треба  забирати,  а  в  тих,  хто проліз туди й так документи оформив, що...

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрію Івановичу!..

 

     САМОЙЛЕНКО Ю.І.  Я вибачаюсь. Комітету було надано 20 хвилин. Мені ще п'ять хвилин треба.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Ніхто комітету 20 хвилин не надавав.  У нас немає такого правила,  щоб 20 хвилин надавати.  Прошу не вводити в оману теле- і радіослухачів.

 

     САМОЙЛЕНКО Ю.І. Я прошу ще три хвилини.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, завершуйте.

 

     САМОЙЛЕНКО Ю.І. Я прошу ще три хвилини.

 

     Поки не  буде  цього  Державного  реєстру,  доти  ми нещасних чорнобильців будемо по медпунктах, по лікарнях ганяти, і з них там будуть  хабарі  вимагати.  А буде створено Держреєстр,  що комітет пропонував від самого початку,  тоді на ці  запитання  можна  буде відповісти.

 

     Як свідчать   факти,   немає   такої  теми,  з  приводу  якої постраждалі від  Чорнобильської  катастрофи  не  зверталися  б  до нашого  комітету.  Ми  вже  звикли до того,  що будьякий лист,  де вживається похідне слово від слова "Чорнобиль", направляється нам. Та що вже говорити, люди направляють листи і звертаються до Голови Верховної Ради. Нескінчений потік скарг, у яких - крик душі людей, надходить  і  до  нашого  комітету.  Щоб  це  зупинити,  треба щоб працювала виконавча влада.  Ми свої  пропозиції  внесли,  прийняли відповідні закони.

 

     Я просто  змушений  ще  зупинитися на одній болючій проблемі, пов'язаній з питаннями соціального захисту потерпілого населення.

 

     На цій високій  трибуні  я  порушую  питання  невиконання  за останні  роки  чорнобильської  будівельної програми.  Немає ніяких сумнівів,  що  ефективність  виконання  цієї   програми   повністю залежить від фінансування фонду з держбюджету.

 

     За останні  роки  відбувається  зменшення обсягів капітальних вкладень,  і сьогодні вони становлять половину  від  обсягів  1996 року.   В   той   же   час  відбувається  зростання  кредиторської заборгованості з боку замовників на будівельні роботи.

 

     І коли    я    запрошую    заступника    голови     Київської облдержадміністрації   і   кажу:  "Давай  один  раз  побуваємо  на об'єктах,  давай другий раз побуваємо на об'єктах", він ховається, навіть  у  Білорусії,  не  приходить  на  такі  засідання.  Тому я вимушений критикувати його з цієї трибуни. У вас же заборгованість становить  близько  60  мільйонів  гривень,  велика розпорошеність коштів по об'єктах. Про яке цільове використання коштів фонду може йти мова?

 

     Для поліпшення ситуації уряд пропонує скоротити чорнобильські програми  та  переглянути  віднесення  населених  пунктів  до  зон радіоактивного  забруднення.  Ми  не  можемо  приймати кардинальне рішення щодо концепції і закону,  коли не  вирішені  такі  важливі питання,   ми  можемо  йти  на  переведення  населених  пунктів  у категорію чистих лише за умови виконання всього комплексу робіт.

 

     Треба створити необхідні умови,  створити робочі  місця,  щоб люди  могли  заробляти,  нормально  жити  і  щоб вони самі вносили пропозиції про надання їм відповідного статусу.

 

     Ми пропонуємо діяти так і просимо вашої підтримки.  У кого  є інші  пропозиції,  ми готові до співпраці.  І проведення цього Дня уряду є тому підтвердженням.  Пропоную  підтримати  запропонований комітетом проект постанови.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Юрію Івановичу, сідайте.

 

     Щоб не склалося враження,  особливо в радіослухачів, що ми не даємо можливості висловитися,  я хочу сказати,  що  відповідно  до Положення про День уряду запитання не ставляться. Це перше.

 

     Друге. Для   виступу   від   профільних  комітетів  згідно  з положенням надається до п'яти хвилин. Ми з вами домовилися про те, щоб  надати  десять  хвилин.  Юрій Іванович виступав 16 хвилин.  Я пояснюю це радіослухачам,  щоб не склалося враження, що ми свідомо не хочемо дослухати до кінця таку гарячу проблему.

 

     Доповідає член   Комітету   з   питань  екологічної  політики Володимир  Михайлович  Яценко  як  автор  альтернативного  проекту постанови. Будь ласка. Десять хвилин.

 

     ЯЦЕНКО В.М.,  член  Комітету  Верховної Ради України з питань екологічної політики,  природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи (виборчий округ

 66, Житомирська область). Дякую. Шановні колеги! Шановні виборці, особливо  чорнобильці!  Проведення  у  Верховній  Раді України Дня уряду або парламентських слухань напередодні 26 квітня -  чергової річниці Чорнобильської катастрофи - стало в нас правилом. І справа тут  у  багатьох  причинах.  І  тому  що  чорнобильська   трагедія безпосередньо  вплинула  на  долю  майже десятої частини населення нашої держави,  і тому що,  як зазначено  в  письмовій  інформації уряду,  Чорнобильська катастрофа стала своєрідною візитною карткою нашої держави на міжнародному рівні.

 

     Не є  таємницею  і  те,  що  на  чорнобильському   горі,   на чорнобильському  бруді  зріс цілий ряд політичних партій і рухів і ці трагічні чорнобильські  дні  вони  активно  використовують  для пропагандистської роботи,  бо тоді - на рубежі 80-х і 90-х років - вони обіцяли людям одне, а сьогодні пропагують зовсім інше.

 

     Але вирішальну  роль,  на  мій  погляд,  відіграє   розуміння багатьма  політиками і державними діячами того факту,  що наслідки Чорнобильської катастрофи треба  не  забувати,  а  долати.  І  чим швидше  це  буде робитися,  тим менше втрат зазнають наша держава, наш народ і наша економіка.

 

     Нагадую, що втрати від Чорнобильської катастрофи оцінюються в 130  мільярдів доларів Сполучених Штатів Америки.  Грошові витрати України на захист населення,  яке потерпіло внаслідок  катастрофи, становлять  лише  4 мільярди доларів,  тобто це порівняно невелика частка.  Але й ці величезні непрямі втрати виявляться більшими від 130 мільярдів доларів США,  вони будуть зростати швидкими темпами, якщо  ми   будемо   відкладати   надалі   вирішення   найболючіших чорнобильських проблем.

 

     На ваш  розгляд,  шановні  народні  депутати,  вносяться  три проекти постанови.  Проект постанови, який ви одержали сьогодні, я взагалі  не  буду  оцінювати,  він абсолютно порожній.  Я хотів би порівняти  проект  постанови,  який  вноситься  більшістю   членів екологічного  комітету,  і  проект постанови,  внесений депутатами Яценком, Долженком і Власовим.

 

     Щодо абсолютної більшості положень ми знайшли  спільну  мову, тим  більше що шановні автори першого проекту постанови погодилися з більшістю  висновків,  які  містяться  в  пропозиціях  депутатів Яценка, Долженка і Власова.

 

     Залишилися принципові  розбіжності в головному - в оцінці дій виконавчої влади,  що, власне, і становить суть сьогоднішнього Дня уряду.  Ми оцінюємо дії уряду як свідомо спрямовані на руйнацію, а не  на  посилення  соціального  захисту  громадян,  які  потерпіли внаслідок Чорнобильської катастрофи. Про це свідчить нинішній стан справ насамперед із захистом населення.

 

     Будь ласка, подивіться, заборгованість із виплати компенсацій становить  майже  рік.  Фактично ліквідовано безкоштовну медицину. Кабінет  Міністрів  України  прийняв  постанову,  згідно  з   якою ліквідував  безкоштовне  надання  ліків ліквідаторам,  інвалідам і потерпілому  населенню.  Особливо   гостро   стоїть   проблема   з проведенням  оперативного лікування.  Сьогодні десятки тисяч людей чекають,  коли  вони   можуть   дістати   кошти   для   проведення найнеобхідніших  операцій.  А  найдешевша операція сьогодні коштує декілька тисяч гривень.  Фактично знищена сільська медична мережа. Припиняється   дитяче   харчування  в  школах  і  дитячих  садках. Провалюються програми реабілітації забруднених населених  пунктів. Цей  стан  справ  пояснюється економічною скрутою в нашій державі. Про економічну скруту я скажу дещо пізніше.

 

     Але сьогодні головною  причиною  провалів  я  вважаю  свідоме блокування  фінансування цих проблем.  Як відомо,  влітку минулого року   за   поданням   уряду   Президент   України    видав    два антиконституційні   укази,   згідно   з   якими   було  зруйновано чорнобильський   фонд   -   єдине   джерело   фінансування    всіх чорнобильських  проблем.  У  результаті  тільки в минулому році ми втратили 1,3 мільярда гривень. Постає логічне запитання, на яке не дав відповіді Василь Васильович: "Де діли 1,3 мільярда гривень?" Я запитував про це Прем'єр-міністра.  Відповіді  я  не  одержав.  Не одержав відповіді і від Міністерства фінансів.  Сподівалися на те, що ці кошти  підуть  на  погашення  боргів.  Не  пішли.  Борги  із заробітної   плати,   пенсій,   компенсацій  і  так  далі  зросли. Сподівалися на те,  що  знизиться  собівартість  продукції,  а  за рахунок цього знизяться ціни.  Як ціни "знизилися", ви побачили на власному досвіді. Вони зросли, як мінімум, у півтора раза.

 

     Все значно простіше.  Та частка  чорнобильських  коштів,  яка спрямовувалася  раніше  на  забезпечення найневідкладніших проблем населення,  що  потерпіло  внаслідок  Чорнобильської   катастрофи, ліквідаторів  і  інвалідів,  і  яку  вони  несли  в магазини,  щоб проінвестувати   в   кінцевому   рахунку   вітчизняну   економіку, залишилась  у  супербагатих  людей.  За  рахунок  цих  грошей вони інвестували західнонімецьку автомобільну промисловість, італійську меблеву промисловість,  купували "хатинки" за кордоном і так далі. От чому  (я  відповідаю  на  найголовніше  запитання)  Міжнародний валютний  фонд  так  настирливо вимагав ліквідувати чорнобильський фонд,  аби   ці   гроші   використовувалися   для   інвестицій   у західноєвропейську промисловість.

 

     Не краще   йдуть   справи   і   в  цьому  році.  Фінансування скоротилося  на  14  відсотків,   причому   (подивіться   висновки Рахункової  палати)  це робиться свідомо,  всупереч Закону України про Державний бюджет,  всупереч постанові Верховної Ради  України, прийнятій у лютому цього року.  Така цілеспрямована політика уряду забезпечується відповідними організаційними заходами.

 

     Проаналізуйте, наприклад,  письмову  інформацію  уряду,   яка містить у собі ряд суперечностей. Абсолютно некоректним є висновок про  те,  що  дозовий  критерій  є  єдиним  для  визначення  рівня небезпеки.  А  як же розібратися зі станом захворювання населення, яке потерпіло внаслідок Чорнобильської катастрофи? Адже тут прямої залежності  від дози немає.  І на це кардинальне пряме запитання і медики,  і вчені,  і урядовці дають  одну  відповідь:  це  питання потребує  додаткового вивчення.  От вивчите,  тоді й будемо робити висновок.

 

     Не відповідає  дійсності  й  висновок  про  те,  що   питання віднесення  населених  пунктів  до  іншої  зони  в  межах  чинного законодавства не вирішується.

 

     Абсолютно вирішується! Зокрема, останніми статтями Закону про статус  і  соціальний  захист громадян,  які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи,  тільки вирішується від низу до  верху, тобто за поданням місцевих рад,  а не від верху до низу,  як цього хоче уряд.  Цього ніколи не буде.  Я наводжу приклад  Народичів  з мого  рідного  виборчого  округу,  де  селищна  рада прийняла таке рішення, але досі вже протягом року жодна наукова установа не може дати експертний висновок з цього приводу.

 

     Весь час  до порядку денного вноситься питання щодо інвалідів Чорнобиля.  По-перше,  хто  визначає  їхній  статус?  Та  сама   ж виконавча  влада  і  визначає,  давати  врештірешт  людині  статус інваліда Чорнобиля чи не давати.

 

     По-друге, інформую вас, шановні народні депутати, що я чотири рази   звертався   особисто   до  Прем'єр-міністра  з  вимогою  не призначати інвалідів Чорнобиля на відповідальні державні посади. З цього  приводу  я чотири рази отримував відписки,  і досі інваліди Чорнобиля керують у нашій державі.  Доки ми не позбавимося  цього, доти йтиме той процес, який викликає так багато галасу.

 

     Додайте до цього,  що зникли з телеекранів "Дзвони Чорнобиля" і взагалі на чорнобильську тему уряд наклав табу. Я нагадаю, що на так  званих чорнобильських слуханнях у Києво-Могилянській академії у  вересні  минулого  року   було   поставлено   чітке   завдання: переконати,  що  коштів  в Україні немає,  що Конституцію і закони України треба підганяти "під українські реалії життя".  Запитання: під  які  "реалії життя" треба підганяти українське законодавство? Під сьогоднішні?  Якщо буде збережено нинішній  економічний  курс, завтра буде ще більша скрута.

 

     Ні для  кого  не  є  таємницею  той  факт,  що обсяг валового внутрішнього продукту становить сьогодні третину  від  рівня  1990 року.  Ні для кого не є таємницею й те, що в 1990 році Україна, за даними Організації Об'єднаних Націй,  за рівнем життя  займала  14 місце у світі,  в 1994 році - 45 місце, в 1998 році - 102 місце. А якщо  зберегти  нинішню  економічну   політику   (адже   "Злагода" створювалася  Кабінетом  Міністрів  не  для  зміни  економічного і політичного курсу, а саме для консервації існуючого економічного і політичного  курсу),  то  завтра  це призведе до ще більш жахливих наслідків. Ні для кого не є таємницею те, що 1994 рік ми закінчили з  позитивним  сальдо  чорнобильського фонду,  у нас залишилися ще перехідні кошти на  1995  рік.  І  тільки  з  1995  року  почалося накопичування  боргів.  Отже,  за  тієї  політики  коштів усе-таки вистачало,  а коли вже  почали  кланятися  Міжнародному  валютному фонду,  виконувати  його  вказівки і його настанови,  тоді коштів, звичайно, почало бракувати.

 

     І сьогодні до  порядку  денного  має  бути  внесене  нагальне питання  про  зміну  економічного і політичного курсу,  формування власної економічної  політики.  Треба  не  кланятися  Міжнародному валютному  фонду,  а  вкладати кошти у власну економіку,  керувати нею, і тоді кошти з'являться.

 

     Ось чому  чорнобильські  громадські  організації  25   квітня вийдуть з демонстрацією на Хрещатик для того,  щоб заявити: досить знущатися над чорнобильцями!  Треба займатися власними  державними справами,   відновлювати   економіку   в  державі,  і  тоді  гроші з'являться.

 

     Слід зазначити,  що  в  нашій  редакції  констатуюча  частина викладена абсолютно чітко, зрозуміло, в ній розставлені всі крапки над і,  в ній є відповідь на головне запитання:  чому сталося саме так?

 

     На мій  погляд,  у  нас  також краще виписано і постановляючу частину.  Погодьтеся,  що, скажімо, питання забезпечення створення умов  для  організації  в  господарствах  контролю за виробництвом чистих продуктів харчування для дітей вже вирішені і не  треба  це повторювати, а просто треба забезпечити належне фінансування тощо.

 

     Нарешті, наш  проект  постанови  абсолютно  реальний,  усі ті положення,  які містяться в ньому,  погоджені  з  Міністерством  з питань  надзвичайних  ситуацій  України,  з Міністерством фінансів України,  з державним казначейством.  Виходячи  з  цього  пропоную проголосувати саме за цей проект постанови.

 

     Дякую (Оплески).

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Володимире Михайловичу.

 

     Шановні колеги!  Ми  з  вами  від  імені уряду заслухали звіт міністра і його відповіді на запитання,  а також  виступи  авторів запропонованих   проектів   постанов.   Зараз  нам  потрібно  буде обговорити ці проблеми.

 

     Перед тим як почати обговорення,  нам необхідно вирішити одне процедурне   питання.   Керівник   фракції   комуністів  Симоненко звернувся з офіційним листом від  імені  фракції  на  ім'я  Голови Верховної  Ради  з  пропозицією надати можливість виступити на Дні уряду  президенту  Всеукраїнської  громадської  організації  "Союз Чорнобиль України" Андрєєву.

 

     Заперечень немає.   Звичайно,   не   першому,   але  я  прошу підтримати пропозицію про те,  щоб ми надали  можливість  Андрєєву взяти   участь   у  обговоренні  нашого  питання  після  того,  як виступлять депутати. Прошу за це проголосувати, шановні колеги.

 

     "За" - 175.

 

     Шановні колеги!   Не   змушуйте   мене   проводити   поіменне голосування.  У залі набагато більше ніж 175 народних депутатів. Я думаю,  що цей союз,  ця громадська організація  має  безпосереднє відношення  до  проблеми,  яку  ми  обговорюємо,  і  не  послухати представника організації,  яка об'єднує значну  частину  тих,  хто постраждав від Чорнобиля, буде абсолютно неправильно.

 

     Прошу підтримати  пропозицію про надання можливості виступити Андрєєву. Голосуємо!

 

     "За" - 194.

 

     Хто за те,  щоб провести  голосування  в  поіменному  режимі, прошу визначитися.

 

     "За" - 184.

 

     Рішення прийнято.  Голосуємо  в поіменному режимі за те,  щоб надати  можливість  після  виступу  депутатів   взяти   участь   в обговоренні  представнику  чорнобильської  громадської організації Андрєєву.  Прошу визначитися. Голосування відбудеться в поіменному режимі.

 

     "За" - 223.

 

     Прошу висвітити по фракціях.

 

     "За": комуністи - 116,  усі - "за"; НДП - 6 із 27; НРУ - 5 із 22; "Громада" - 6 із 7; СПУ - 18 із 21; СДПУ(о) - 8 із 12 (мабуть, не  встигли);  "Батьківщина"  -  14  із  16;  зелені  -  2  з  15; "Відродження регіонів" - 14 із 18;  "Незалежні" - 3 з 7;  СелПУ  - всі  13;  Рух  (перший)  - 1 із 6;  "Реформи-центр" - 1 із 4 (дуже "потужна"  фракція.  А  пригадуєте,  як   нас   вчили   Регламенту дотримуватися?  Повчать-повчать,  а  на  засіданнях  не  бувають); Прогресивні соціалісти - 9 із 9; Позафракційні - 7 із 12.

 

     Ще раз ставлю на голосування. Прошу підтримати.

 

     "За" - 227.

 

     Рішення прийнято (Оплески).

 

     Шановні колеги!  Я прошу  запрошених  брати  трошки  не  таку активну участь, бо ви все-таки запрошені. Будь ласка, увага! У нас на виступи записався 21 народний депутат. Ми з вами домовилися, що приблизно  протягом  години проводимо обговорення,  а там - десять хвилин на прийняття рішення.

 

     Є така пропозиція:  спочатку (за Регламентом по три  хвилини) ми надамо можливість виступити представникам від усіх фракцій, які записалися (це 12 на нинішній момент),  а  після  того  підемо  за списком.

 

     Будь ласка. Слово від фракції Соціалістичної партії надається народному депутату Сіньку.  За ним буде виступати народний депутат Бондаренко (Рух).  Тільки, шановні колеги, дуже прошу виступати по три хвилини. Не змушуйте мене переривати вас.

 

     СІНЬКО В.Д.,  член Комітету Верховної Ради України  з  питань екологічної політики,  природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської   катастрофи   (багатомандатний   загальнодержавний виборчий округ, виборчий блок СПУ та СелПУ). Блок Соціалістичної і Селянської партій  (Лівий  центр),  блок,  який  очолює  Олександр Мороз.  Шановні  народні  депутати!  Сьогодні,  за 13 днів до 13-ї річниці з дня  аварії  на  Чорнобильській  атомній  станції,  уряд звітує  в  парламенті  про  роботу,  пов'язану  з  ліквідацією  її наслідків.  Я запитую:  це просто збіг числа 13 чи,  можливо,  це, дійсно,  від  диявола,  бо  і  в  залі  вранці  зареєстровано  313 депутатів?

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. І число сьогодні тринадцяте.

 

     СІНЬКО В.Д.  Я ж кажу:  13 квітня,  за  13  днів  до  річниці аварії.

 

     Вслуховуючись у цей звіт,  я пригадую ті звіти, які звучали в 1986 році,  після аварії,  і які звучать тринадцятий  рік  підряд. Тоді  в брехні,  яка поширювалася в засобах масової інформації,  з цієї трибуни звинувачувалися Радянський Союз,  колишня  КПРС,  але хоч щось робилося.

 

     А кого  ми звинувачуємо в брехні починаючи з 1991 року,  коли нічого не робиться?  Не буду голослівним.  Як каже поважний  Борис Олійник,  достеменно знаю Чорнобильську станцію від першого дня її будівництва і до сьогоднішнього дня.

 

     Були святкові дати,  і була  дата  26  квітня  -  надзвичайно чорна.  Як  святкові,  так  і чорну дату я розділив з Україною,  з українцями  і  всім  на   той   час   багатонаціональним   народом Радянського Союзу.

 

     Нам багато   обіцяли  і  обіцяють  ті,  хто  сьогодні  знищує Югославію:  профінансувати завершення будівництва двох  блоків  на Хмельницькій  і  Рівненській  АЕС,  зробити зелений лужок на місці зруйнованого  четвертого   енергоблоку,   всім   світом   лікувати ліквідаторів   наслідків   катастрофи  на  Чорнобильській  атомній станції і таке інше.  Виходить, що не тільки неправду ми говоримо, а брешуть і вони.

 

     Президент, "турбуючись"  про захист власного товаровиробника, минулого  року  своїми  указами  скасував  закони  про  формування чорнобильського  фонду  за рахунок фонду заробітної плати.  Тому в цьому році парламент прийняв постанову,  якою  зобов'язав  Кабінет Міністрів  фінансувати  цей фонд за рахунок надходжень від податку на додану вартість,  і визначив щомісячну  суму  не  менш  як  145 мільйонів гривень. При цьому інфляція не врахована.

 

     Протягом трьох  місяців  комітет  тричі розглядав питання про надходження грошей до фонду й домігся його фінансування аж  на  70 відсотків. Рахуйте: тричі по 145 - 435 і 291 (отам у вашій таблиці є) - Кабмін доповів на 9 квітня.  Чому на 9 квітня, я не зрозумів. Що це за дата така? Мабуть, підтягнули трошки.

 

     А засоби  масової  інформації  замість  того,  щоб допомагати людям виживати в цих складних умовах,  використовують цю біду  для супер-брехні,  зводячи  рахунки в політичній боротьбі.  Яка повага може бути до авторів  програми  "Досьє"  телеканалу  УТ-1,  яка  в четвер  18  березня  цього  року  подала  ці  матеріали  за участю горе-голови Баришівського району  пана  Безуглого.  А  горе-голова тому, що призначив його Президент, а якби вибирали люди, то він би набрав  не  більше  10  голосів  на  весь  район.  Він  ошельмував керівництво Соцпартії,  її голову Мороза,  сказав, що ніби Мороз в 1986-1987 роках ділив будинки для переселенців і значну частину їх розпродав, а гроші використав на створення Соцпартії.

 

     Та в цьому залі всі знають,  що Соцпартія створена наприкінці 1991 року.  І тут присутні Іван Степанович Плющ,  Валерій Іванович Череп,  інші  депутати,  доповідач  Дурдинець,  заступник міністра Германчук,  які знають,  що питання будівництва і розподілу  житла вирішували в той час відомства.

 

     І я  хотів  би  прямо  сказати:  шановні  наші засоби масової інформації і наша владо,  кінчайте  брехати,  тому  що  на  брехні далеко не заїдемо. І якщо ми обманюємо свій народ, то ми обманюємо його востаннє.

 

     Тому, Василю Васильовичу,  з усією повагою до вас я вам скажу так:  звітувати і розказувати, що ви все зробите, це означає брати на себе відповідальність (Оплески).

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні  колеги!  Я  роблю  зауваження  народному депутату  Сіньку і ще раз попереджаю:  я вимикатиму мікрофон після трьох хвилин.  Прошу не ображатися.  Думайте про тих,  хто за вами має виступати. Давайте колегіально підходити до проблеми.

 

     Слово надається народному депутату Бондаренко,  фракція Руху. Будь ласка. За нею - депутат Матвєєв.

 

     БОНДАРЕНКО О.Ф.,  член  Комітету  Верховної  Ради  України  з питань   Регламенту,  депутатської  етики  та  організації  роботи Верховної Ради України (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  НРУ).  Народний рух України. Шановні колеги! Розгляд стану виконання чорнобильського законодавства навряд чи  буде  достатньо результативним  у  рамках  лише одного парламентського слухання чи спорадичних парламентських слухань.  Це питання має перебувати під постійним   контролем   з  боку  Верховної  Ради.  В  іншому  разі чорнобильське  правове  поле  перетворюється  на  поле  суцільного безправ'я  потерпілих,  поле політичних спекуляцій,  як це вже має місце в цьому залі,  і,  ніде правди  діти,  -  у  поле  правового нігілізму,  а  то  й  правових  зловживань  там,  де  надаються  і розподіляються убогі чорнобильські пільги.

 

     Судячи з реальної  ситуації,  ми,  народні  депутати,  мусимо визнати,  що  протягом  тривалого  часу Верховна Рада,  насамперед минулих скликань,  не вельми опікувалася виконанням і  дотриманням тих чорнобильських законів, які сама ж і продукувала.

 

     З іншого  боку,  створюється  враження,  що  цими  проблемами дедалі   менше   опікуються   урядові   чинники.   Минулого   року чорнобильські програми було профінансовано лише на 55 відсотків, і цього року відповідні програми не фінансуються,  як того вимагають Закон   про  Державний  бюджет  України  на  1999  рік,  Постанова Верховної Ради  України  про  порядок  фінансування  в  1999  році заходів,   пов'язаних   із  ліквідацією  наслідків  Чорнобильської катастрофи  та  соціальним  захистом  населення.  Не   погашається заборгованість  чорнобильцям.  Надзвичайно  гостро  стоять питання забезпечення потерпілих житлом,  ліками,  оздоровлення дітей та їх повноцінного лікування.

 

     Вочевидь, є сенс говорити про серйозні вади в роботі Кабінету Міністрів,  можливо,  і про певні кадрові зміни,  але насамперед - про вирішення наболілих питань.  Зокрема, ми маємо поставити перед Кабінетом Міністрів вимогу протягом найближчих одного-двох місяців виплатити  чорнобильцям  цьогорічні  заборгованості і погасити всю заборгованість із соціальних виплат згідно з графіком,  який треба скласти найближчим часом.

 

     Украй необхідно  впорядкувати  законодавчу та нормативну базу щодо захисту населення від  наслідків  Чорнобильської  катастрофи, усунути    суперечності   в   законодавчих   актах,   привести   у відповідність  із   чинним   законодавством   постанови   Кабінету Міністрів.   Треба   якнайшвидше   прийняти   Закон   про  порядок надходження  і  використання  коштів  чорнобильського  фонду   для здійснення   заходів   щодо  ліквідації  наслідків  Чорнобильської катастрофи та соціального захисту населення,  а  також  Закон  про охорону дитинства в Україні.  Адже йдеться про збереження здоров'я людей, що постраждали від Чорнобиля, насамперед про дітей.

 

     Відомо, що  захворюваність  серед  потерпілих  від  Чорнобиля (дорослих та підлітків) лише на злоякісні новоутворення щитовидної залози протягом минулого року зросла удвоє порівняно з 1997 роком. Загальна кількість смертей, які, за висновками експертних комісій, можуть бути  пов'язані  з  наслідками  Чорнобильської  катастрофи, становить 4 тисячі 365. У тому числі в 1998 році - 789.

 

     Нарешті, надзвичайно   важливим   є   питання   психологічної реабілітації.  І не лише чорнобильців, а всього населення України. Всі  ми  травмовані  Чорнобилем,  уражені комплексом Чорнобиля,  і подолати його можна лише всім заразом.

 

     Ми пропонуємо  підтримати  і   прийняти   проект   постанови, внесений  народним  депутатом  Самойленком  та іншими депутатами і погоджений з комітетом.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Від фракції комуністів слово має народний депутат Матвєєв. За ним - депутат Давидов.

 

     МАТВЄЄВ В.Г.,  член  Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва, місцевого самоврядування та діяльності рад (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  КПУ).  Шановні колеги!  Багатостраждальні наші виборці!  У заяві нашої фракції  з приводу    меморандуму,   підписаного   Кабінетом   Міністрів   та Національним банком з Міжнародним валютним фондом,  говорилося, що це   продовження   наступу  на  соціальні  завоювання  і  гарантії трудящих,  закріплені в Конституції України.  Зокрема, у пункті 28 цього  меморандуму  зазначається,  що  Кабінет  Міністрів  України зменшить відрахування до фонду Чорнобиля,  особливо  щодо  програм інвестицій,  одночасно  зі  зниженням  ставки відрахувань до цього фонду.

 

     Як говориться,  коментарі тут зайві.  Але водночас  хотів  би нагадати   нашим   виборцям,   що   в  цьому  залі  представниками пропрезидентських  правих  фракцій  було   заблоковано   прийняття внесеної   комуністами   постанови,   якою   різко   засуджувались антинародні діяння  уряду,  Президента  і  Міжнародного  валютного фонду, який керує ними.

 

     26 квітня виповнюється тринадцята річниця трагедії століття - аварії на Чорнобильській атомній.  Більше як 3  мільйони  громадян України  постраждали  офіційно,  а  фактично ця цифра,  як відомо, значно більша.

 

     Працівники атомних електростанцій кілька місяців не отримують заробітної плати,  до мінімуму скорочено будівництво для них житла та інших  соціальних  об'єктів,  до  принизливого  рівня  доведено систему   охорони  здоров'я  атомників.  Скільки  ж  часу,  панове урядовці,   може   працювати   на   найвідповідальнішій    ділянці забезпечення  ядерної  безпеки  голодний,  холодний  і знервований життєвими  проблемами  атомник?  Безумовно,  відповідь  одна:   до страшної біди зовсім недалеко.

 

     Тому ми  вимагаємо  від  уряду негайно припинити пограбування атомників,  негайно виплатити  заборгованість  із  зарплати  і  не припускатися цього надалі.  Для довідки:  один блок-мільйонник АЕС тільки за одну добу виробляє електроенергії майже на 3,5  мільйона гривень, що становить місячну зарплату двох тисяч працівників. Про яку елементарну совість усіх тих,  що, як пиявки, присмокталися до АЕС,  усіх  тих  так званих демократів-риночників,  які,  зокрема, сидять і в цьому нашому залі і проводять безпрецедентний державний рекет у цій найважливішій галузі України, можна вести мову?

 

     За даними  міністерства,  за  роки  президентства  Кучми  для виконання чорнобильської програми  необхідно  було  16,5  мільярда гривень.   Державними   бюджетами   за  ці  роки  передбачалося  8 мільярдів,  а фактично виділено всього  5,5  мільярда  гривень.  У цьому  зв'язку  хотілося  б нагадати народним депутатам,  що за ці роки на обслуговування  урядової  піраміди  з  ОВДП  непродуктивно викинуто  з бюджету 8 мільярдів гривень,  а на обслуговування і на повернення невідомо куди витрачених  розкрадених  іноземних  позик щорічно  витрачається  і  буде  витрачатися  від  2 до 4 мільярдів гривень.

 

     Тому, у  цілому  підтримуючи  внесений  депутатами   Яценком, Долженком,  Власовим  проект постанови Верховної Ради України,  ми пропонуємо  в  пункті  1  роботу  Кабінету  Міністрів  України   з обговорюваного питання визнати незадовільною.

 

     У пункті  2,  що  стосується  відповідності займаним посадам, перед заступником міністра Матвійчуком назвати  міністра  фінансів Мітюкова.

 

     І останнє.  Включити  додатковий  пункт  із вимогою Верховної Ради  до  Президента  України   рішуче   відмовитися   від   курсу антинародних   псевдоринкових  реформ,  що  ведуть  до  подальшого знищення  вітчизняної   економіки   державними   казнокрадами   та закордонними фінансовими олігархами.

 

     Дякую (Оплески).

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово   від   фракції   "Батьківщина"   надається народному депутату Давидову. За ним - депутат Філіпчук.

 

     ДАВИДОВ В.В.,  член Комітету Верховної Ради України з  питань промислової  політики  (виборчий  округ  108,  Луганська область). Фракція "Батьківщина".  Шановний головуючий! Шановні колеги! Члени уряду!  Перш  за  все  я  хотів  би  наголосити  на роботі,  котра проводиться  урядом,  щодо  підтвердження  статусу  громадян,  які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

 

     До мене як до депутата звертається багато громадян (із тих 17 тисяч,  про які говорив Василь Васильович) з  проханням  допомогти одержати  необхідні документи з архіву Міністерства оборони,  тому що тимчасові вкладки до посвідчень діяли тільки до 1  травня  1992 року,  а необхідні документи за запитами військкоматів та громадян архів Міністерства оборони може надати впродовж двох-трьох  років. Такі офіційні відповіді.

 

     Тому, шановний Василю Васильовичу, необхідно прийняти рішення щодо продовження терміну дії посвідчень до надходження  необхідних документів з архіву Міністерства оборони.

 

     Сьогоднішнє питання  Дня  уряду  -  про стан виконання Закону України про статус і соціальний захист громадян,  які  постраждали внаслідок  Чорнобильської  катастрофи,  -  аж  ніяк  не  може бути відокремлене  від  питання,   яке   розглядатиметься   завтра   на парламентських  слуханнях,  -  про  невідкладні заходи з виконання законодавства щодо соціального захисту пенсіонерів,  ветеранів  та інвалідів, бо причина невиконання законів одна й та ж: брак грошей у державі, а точніше - дії уряду, який поки що неспроможний, м'яко кажучи, вивести економіку з кризового становища.

 

     Про це  свідчить  Постанова Кабінету Міністрів від 22 березня 1999 року номер 432  про  обмеження  видатків  Державного  бюджету України  на 1999 рік,  де сказано:  "Виходячи з реального прогнозу надходження доходів та коштів для фінансування дефіциту Державного бюджету   України  до  кінця  поточного  року  провести  обмеження видатків з  Державного  бюджету  України  на  1999  рік  згідно  з додатком".

 

     По-перше, Держбюджет - це закон,  і ніякими постановами уряду його не можна змінювати.

 

     По-друге, якщо  уряд  у   своїй   роботі   керується   тільки прогнозами,  а  не  планами  та  організацією  роботи вітчизняного виробництва,  то нехай тоді Президент запросить до себе на  роботу славнозвісного  Павла  Глобу,  а Кабмін відпустить на деякий час у безоплатну  відпустку,  як  це  робиться   в   нас   на   багатьох підприємствах.  Це  збігається і з вимогами Міжнародного валютного фонду, бо за відсутності керованості економікою в державі ми тут у стінах  парламенту не можемо вирішити,  з кого зняти ковдру і кому віддати,  бо який би палець на руці ми не врізали,  він  одинаково болить.

 

     Тому в  пункті  1  постанови  пропоную  не записувати:  "Звіт Кабінету Міністрів  взяти  до  відома",  а  визнати  роботу  уряду незадовільною.

 

     У пункті   2   постанови   доручити  Верховній  Раді  України направити Президенту звернення,  в  якому  вказати  на  недостатню роботу уряду з відродження вітчизняного виробництва і забезпечення доходів до Державного бюджету 1999 року.  Буде працювати економіка

- будуть і гроші.

 

     Дякую за увагу.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово  від  фракції  Народного  руху має народний депутат Філіпчук. За ним - депутат Кірімов.

 

     ФІЛІПЧУК Г.Г.,  член Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти (виборчий округ 203, Чернівецька область). Народний рух   України.    Шановні    депутати!    Дві    тенденції,    які переслідуватимуть  Україну ще тривалий час,  передусім пов'язані з тим,  що заходи  з  протирадіаційного  і  соціального  захисту  не виконуються,  оскільки в державі економічне,  фінансове становище, справді,  є складним.  У 1998 році в бюджеті було передбачено  2,6 мільярда  гривень  на  чорнобильську проблематику (це 57 відсотків від потреби),  але профінансували лише половину - четверту частину від потреби. Оце те, що ми реально маємо від держави.

 

     Далі. Не  погашено  заборгованість  із  соціальних виплат,  а отже,  зростає соціальна напруга.  Який же вихід із  цього?  Кошти пропонується  спрямовувати лише на соціальний захист.  Але тоді ми повинні  відповісти:  як  вирішувати  проблему   переселення,   як вирішувати   питання   спецмедогляду,   як   виконувати   програму "Укриття",  як  попереджати  винесення   радіонуклідів   із   зони відчуження.  Тому,  безперечно,  нам  треба  знаходити  оптимальні підходи,  з  одного  боку,  для  ліквідації   страшних   наслідків Чорнобиля  і,  з другого,  посилювати політику соціального захисту населення.

 

     У 1986  році  військово-медична  служба  КДБ  УРСР  проводила незалежне  від  Міністерства  охорони  здоров'я  та інших відомств дослідження і вже тоді доводила,  що не лише йод і цезій впливають на радіоактивний фон,  не лише йод і цезій впливають на населення. 80 відсотків  радіоактивного  забруднення  і  зараження  людини  є наслідком   дії   інших  компонентів.  І  нам  треба  зараз  і  на перспективу враховувати цей надзвичайно страшний фактор,  про який ми мало говоримо.

 

     Ось, наприклад,   мій   виборчий   округ  (це  Кіцманський  і Заставнівський райони  Чернівецької  області).  Мушу  сказати,  що сьогодні  в  Заставнівському  районі  у  5,8 раза зросла кількість дітей із захворюванням крові, у Кіцманському районі - у 9 разів. І інші  захворювання - від новоутворень і до захворювання щитовидної залози - усе це має зростання в кілька разів.

 

     Що ж  ми  пропонуємо?  Ми  пропонуємо  передусім   виконувати доручення, які давав Президент щодо цих зон, коли відвідував їх.

 

     До проекту  постанови  я  пропонував  би внести корективи,  а саме:  оздоровлення дітей поставити на перше  місце  і  заборонити майже  підпільні обстеження,  які проводяться на порушення чинного законодавства, для зміни статусу територій.

 

     Провести аналіз  по  кожній  області,  особливо   забруднених районів, і визначити пріоритети фінансування.

 

     Забезпечити до кінця 1999 року харчування дітей і компенсацію за харчування.

 

     Нарешті, проблема оздоровлення.  Учора я говорив  із  головою облпрофради Чернівецької області.  Дуже тривожна ситуація. Ми поки що не маємо чітких і визначених пріоритетів щодо  оздоровлення  на 1999 рік.

 

     Як реальний політик я розумію,  Адаме Івановичу,  що не можна вирішити відразу всі питання,  але  просив  би  хоча  б  інвалідам першої  групи  -  ми  зобов'язані  це навіть з етичних міркувань - своєчасно виплачувати соціальні виплати і пенсії.

 

     І насамкінець.   Треба   переглянути   концепцію.   Концепція спрямована  сьогодні  на  захист  території,  а  вона повинна бути спрямована на захист людини у правовому, екологічному, медичному і соціальному планах.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Від   "Незалежних"  слово  має  народний  депутат Кірімов. За ним - депутат Ткаленко.

 

     КІРІМОВ І.З.  Дякую, Адаме Івановичу. Шановні колеги! Шановні члени уряду! Шановні журналісти! Шановні виборці! Сьогодні справді велика подія,  тому  що  ми  обговорюємо  одну  з  найактуальніших проблем,  яка є в Україні.  Але мені і радісно від цього, і сумно, тому що, на жаль, ми проводимо це обговорення лише один раз на рік перед  чорною датою 26 квітня.  Я вважаю,  що цією проблемою треба займатися постійно, систематично і, напевно, тоді програма-мінімум ліквідації    наслідків    аварії    на   Чорнобильській   атомній електростанції була б уже виконана.  А поки що  минає  тринадцятий рік, але програма-мінімум не виконана.

 

     Я зроблю   малесенький   екскурс   у   минуле,   в   історію. Великобританія,  1957  рік:  аварія   на   ядерному   реакторі   в Уіндскейлі. Наслідки було ліквідовано фактично за рік.

 

     1979 рік:  аварія  в  Сполучених  Штатах  Америки  на атомній електростанції "Трі-Майл Айленд".  Наслідки було  зліквідовано  за рік.

 

     У нас  же  вони  ліквідовуються  ось уже 13 років.  І ви мені вибачте за таке образне порівняння,  але люди  в  моєму  виборчому окрузі кажуть,  що комусь вигідно, щоб цю катастрофу ліквідовували стільки  часу.  Якщо  вона  буде  зліквідована,  то  дехто  захоче підірвати,  вибачте,  ще  один блок для того,  щоб продовжувати її ліквідовувати.

 

     Безперечно, потрібно  дуже  багато  грошей,   щоб   здійснити газифікацію, водопостачання в усіх районах, які потерпіли від цієї катастрофи,  щоб збудувати житло для  людей,  яких  відселили  (по кілька  сімей  живуть  тепер  в  одному будинку),  щоб забезпечити харчування дітей і так далі.

 

     І справа  в  тому,  що  цих  грошей  не  буде  більше,   адже виробництво в Україні пробуксовує,  ми всі це знаємо. Однак знайти їх можна,  як уже казали колеги.  Можна знайти, якщо контролювати, куди ж ідуть кошти,  що виділяються на ліквідацію наслідків аварії на ЧАЕС. Не всі вони йдуть за призначенням, і, це теж не секрет, у 30- кілометровій зоні Чорнобильської атомної електростанції,  куди направляється дуже багато коштів, частина їх іде на відмивання. Ми знаємо,   що   в  30-кілометровій  зоні  працює  багато  приватних підприємств,  хоча роботу,  яку вони виконують, могли б виконувати люди, які тривалий час працюють у цій зоні.

 

     Це добре,  що сьогодні День уряду,  що обговорюється доповідь Василя Васильовича Дурдинця,  яка нормально написана і  прочитана. Але гадаю,  що до цієї проблеми треба повертатися не лише перед 26 квітня.  Нею треба плідно, принципово, коректно займатися щодня, і тоді її можна вирішити раз і назавжди.

 

     Але якщо  ми  будемо  пасивними  і якщо деякі інваліди будуть отримувати чорнобильську пенсію...  Вибачте,  я  цілком  підтримую інвалідів-чорнобильців,  але ж є чорнобильці, які одержують пенсію до 2,5 тисячі гривень.  Ще парламент минулого скликання подавав  в уряд  відповідні документи для того,  щоб встановити якусь стелю в нарахуванні пенсій,  хоча б до 600 гривень, але, вибачте, цього не сталося. Отже, чорнобильські гроші розтринькуються.

 

     Дякую за увагу.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Іване Захаровичу. Я думаю, досить один раз серйозно обговорити, розв'язати проблему, тоді б не поверталися.

 

     Народний депутат  Ткаленко  від  групи  "Відродження".   Будь ласка. За ним - депутат Вітренко.

 

     ТКАЛЕНКО І.І.,  голова  підкомітету  Комітету  Верховної Ради України з питань будівництва, транспорту і зв'язку (виборчий округ 90,  Київська  область).  Шановні колеги!  Сьогодні ми розглядаємо дуже  суттєве  питання.  Давайте  звернемо  увагу  на   таке.   Ми констатуємо,  що всього на 30 відсотків фінансуються чорнобильські проблеми. На 30 відсотків - від потреби. За цими сухими відсотками стоять громадяни України, які постраждали від чорнобильського лиха і які не отримують вчасно пенсій,  безкоштовної медичної допомоги, ліків.

 

     Особливу стурбованість    викликають    скорочення   програми профілактичного оздоровлення  дітей  і  незадовільне  фінансування безкоштовного харчування дітей у школі.

 

     Тож ставити   сьогодні   питання   про   скорочення  видатків чорнобильського  фонду  за   рахунок   виведення   за   межі   зон радіаційного  забруднення  978  населених пунктів з 1,5-мільйонним населенням  (386  тисяч  дітей  проживають  у  цій  зоні)   просто неприпустимо.

 

     Відповідно до   нових   даних   дозиметричної   паспортизації радіаційний  стан  у  зонах  радіаційного  забруднення,   справді, змінився  на краще.  Та,  на жаль,  на краще не змінилося здоров'я людей,  які проживають у цих зонах.  І залишати їх сам на  сам  із чорнобильськими  проблемами,  позбавивши  мінімального соціального захисту,  я вважаю неприпустимим.  Скасувавши  четверту  зону,  ми позбавляємо  400  тисяч  дітей (а це саме ті діти,  які народилися після 1986 року  і  в  перші  роки  свого  життя  отримали  до  80 відсотків опромінення) надій на майбутнє.

 

     Пропоную доповнити проект постанови таким:

 

     "1. Заборонити   Кабінету  Міністрів  своїми  розпорядженнями змінювати межі зон радіаційного забруднення.

 

     2. Забезпечити    фінансування    витрат    на    організацію профілактичного  (саме профілактичного) оздоровлення постраждалих, особливо дітей".

 

     І доповнити проект  постанови  пунктами,  які  передбачали  б збільшення надходжень до чорнобильського фонду,  тому що, на жаль, усіми пунктами проекту передбачається тільки регулювання  видатків чорнобильського фонду.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Слово  від фракції Прогресивної соцпартії має народний депутат Вітренко. Будь ласка. За нею - депутат Заєць, соціал-демократ.

 

     ВІТРЕНКО Н.М.,  член Комітету Верховної Ради України з питань економічної політики, управління народним господарством, власності та інвестицій (виборчий округ

 160, Сумська  область).  Фракция  Прогрессивной  социалистической партии Украины, социалистическая оппозиция.

 

     13 лет  исполняется  с  того  черного  дня.  Почему произошла чернобыльская трагедия?  Я не верю в случайность,  как не  верю  в случайные ДТП с Драгомарецким или с Чорновилом.  Не верю в то, что случайно взорвался реактор.  Я убеждена,  что это  была  диверсия, которая  нужна  была  мировому  капиталу.  И  преступная  политика верхушки КПСС и КПУ заключалась в том,  что  в  этой  трагедии  не спасали людей. Делали вид, что ничего не произошло. И первомайская демонстрация  по  Крещатику...   Я   шла   в   этой   первомайской демонстрации  и гуляла потом со своими детьми в Гидропарке.  Потом мои младшие дети слегли, нахватавшись именно тогда радиации.

 

     Как можно было не беречь людей, даже если произошла трагедия? Что  же  происходит через 13 лет?  Все,  что угодно,  только людей беречь некому.

 

     Отчет, который представил нам сегодня  Кабинет  Министров,  - это отчет о чем угодно, только не о людях. На людей средств нет, а выплатить проценты Международному валютному фонду - средства есть, а  провести  парад  на  Крещатике  и уложить Крещатик плиточками - средства есть, а делать баснословные затраты на выезды Президента, на  гала-концерты,  на  все,  что угодно,  зомбируя людей красивой Украиной, - средства есть.

 

     Поэтому все разговоры в парламенте (я обясняю  зеленым,  для которых  экология  якобы  важнее всего) о том,  чтобы "прийняти до відома",  -  это  преступные  разговоры.  Люди  погибли  и  гибнут сегодня.  У  Украины самое дорогое - люди.  Люди!  Если люди будут жить - будет Украина, будут и успехи у Украины.

 

     Поэтому нужно  признать  работу  сегодняшнего   правительства неудовлетворительной.  Нужно понимать корни этих причин. А корни в том,  что они "злигались" с Международным  валютным  фондом.  Куда поехал Президент Кучма,  как только стал Президентом? На встречу с "семеркой". Зачем он поехал? Давать обещание закрыть Чернобыльскую АЭС.

 

     Парашин, пока  он  еще  не  продался  "Реформам  и  порядку", принимая нас на Чернобыльской электростанции, обяснял: нет причин для такого экстренного закрытия станции.  Нет причин,  и средств в стране нет,  чтобы остановить реакторы.  Наоборот, нужно проводить нормальные плановые ремонты, и ЧАЭС будет работать.

 

     Но мировому   капиталу   нужно  скомпрометировать  саму  идею атомной энергетики. Я предполагаю, что даже Партия зеленых создана для  того,  чтобы в стране не было атомной энергетики,  потому что без атомной энергетики не может быть  прогресса.  Не  может  быть! Франция  развивает атомную энергетику,  а нас они вдруг учат,  как закрыть атомную электростанцию.

 

     Поэтому мы должны сегодня видеть причину в целом,  а она -  в порочном   курсе   экономических  и  политических  реформ.  Нужно, денонсируя  договор  с  Международным  валютным  фондом,   спасать страну.  И  тогда  мы  не будем отдавать дяде Сэму 2 миллиарда 200 миллионов, а будем эти средства оставлять в стране.

 

     Не надо обманывать чернобыльцев.  Ничего им платить не будут. У  меня  в  округе два села - Богдановка и Пироговка в Шосткинском районе - погибают,  потому что люди жили только  на  чернобыльские выплаты.  Пенсий  нет восемь-девять месяцев,  работы нет,  урожаев нет. А селянам теперь не платят и чернобыльских.

 

     Поэтому фракция Прогрессивной социалистической партии Украины признает  работу правительства неудовлетворительной и будет делать все,  чтобы спасти Украину через разрыв отношений с  Международным валютным  фондом.  Мы ждем,  когда понимание этого придет и в этот зал. Тогда Украину можно будет вывести из кризиса.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Від    фракції     Соціалдемократичної     партії (об'єднаної)  слово  має народний депутат Заєць.  За ним - депутат Кармазін.

 

     ЗАЄЦЬ В.В.  Фракція соціал-демократів (об'єднаних).  Шановний Адаме Івановичу!  Шановні колеги!  Шановні члени уряду! Дуже важко за три хвилини викласти суть чорнобильської проблеми,  тим  більше що  доводиться  вибирати,  що,  власне,  аналізувати:  чи  головну доповідь міністра Василя Васильовича,  чи аналітичний і довідковий матеріали,   в   яких  відчувається  дуже  вміла  рука  Володимира Івановича  Холоші,  чи  самі  проблеми  чорнобильців,  які,  чесно кажучи, між собою досить відрізняються. Та який би не обрати шлях, обминути гострі проблеми чорнобильців, безперечно, не вдасться.

 

     За браком часу я свідомо  полишу  питання  фінансування  (тут дуже  багато  було  про  це  сказано).  Єдине,  про  що я хотів би сказати,  - про проблеми переселенців.  Із тих майже  трьох  тисяч сімей,  які  підлягають переселенню,  левова частка - 2255 сімей - проживає на Житомирщині.  Василю  Васильовичу,  незрозуміло,  чому така диспропорція? В інших областях значно менше.

 

     І питання  не  в тому,  що люди категорично відмовляються від переселення.  Вони  навіть  повертаються  вже  з  зон,   куди   їх переселено,  скажімо із Брусилова на Житомирщині, через те, що там немає робочих місць.  І маємо таку ситуацію:  у другу зону не  йде фінансування,   бо   заборонено   законом,   і   не   розвивається інфраструктура,  а в зонах компактного переселення немає умов  для проживання.  І люди мігрують між старим і новим місцем проживання. Є така проблема.

 

     Я б хотів сказати ще про таке (ця тема тут  не  піднімалася). Мені  здається,  що  надзвичайно  важливо  вирішити долю об'єктів, передбачених чорнобильською програмою, які сьогодні не завершені і які  згідно  з  відповідними  рішеннями  приватизуються через Фонд держмайна.  Держава від цього зазнає втрат.  Оскільки часу бракує, така   конкретна   пропозиція:  прийняти  рішення  про  безоплатну передачу цих об'єктів,  особливо житлових будинків,  у  комунальну власність  тим  територіальним  громадам,  на  території яких вони знаходяться. І якщо це не забезпечить їх ефективного використання, то,  принаймні,  буде  хоча б забезпечена соціальна справедливість при їх розподілі.

 

     Мушу полишати багато проблем,  не висвітлених тут, саме задля того,  щоб  сказати  про  головну  проблему.  На мій погляд,  вона сьогодні  взагалі  не   обговорюється,   оскільки   всі   проблеми намагаються  прив'язати  виключно до політики.  А головна проблема чорнобильців - це захист їхнього здоров'я і  життя.  Вона  тут  не звучить  і не вирішується в рамках чорнобильського законодавства і його концепції.

 

     Я хотів  би  кілька  слів  сказати  щодо  того  неправильного дозового підходу.  Шановний Володимире Івановичу Холоша,  вам,  як нікому іншому,  зрозуміло,  що дозовий  підхід  -  це  підхід  для екстремальних ситуацій. У нас в Україні ситуація вже дещо інша.

 

     Чорнобильська проблема  для України сьогодні - це перш за все проблема  ландшафтів,  збереження  мікроелементів  і  біохімічного складу   грунтів,   бо   саме   через  харчування  головною  мірою порушується в організмі мінеральний баланс,  для якого і надлишок, і дефіцит мінералів є шкідливим.

 

     Я міг   би  назвати  ще  десятки  аргументів  проти  дозового підходу,  але мушу сказати на завершення єдине, оскільки регламент вичерпується:   головний  недолік  дозового  підходу  в  тому,  що величина ефективної еквівалентної дози не відбиває стану  здоров'я людини   та  не  дозволяє  прогнозувати  розвиток  захворювань  та своєчасно проводити лікувальнопрофілактичні заходи.

 

     І насамкінець.  Вирішення головної  чорнобильської  проблеми, якою  є  захист  життя  і здоров'я людей,  потребує не тільки і не стільки грошей,  а в першу чергу  впровадження  сучасних  новітніх технологій,  досягнень  науки  і  техніки,  створення відповідного законодавства   і   цілеспрямованого   використання   коштів    за пріоритетами.

 

     Дякую за увагу.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Від  фракції  "Громада" слово надається народному депутату Кармазіну. За ним - депутат Новик.

 

     КАРМАЗІН Ю.А.,  голова  Комітету  Верховної  Ради  України  з питань  законодавчого  забезпечення  правоохоронної  діяльності та боротьби з організованою злочинністю і корупцією (виборчий округ

 134, Одеська  область).  Місто-герой  Одеса,  фракція  "Громада". Шановні народні  депутати!  Може,  не  випадково,  що  це  питання розглядається за 13 днів, але головне, що воно розглядається якраз напередодні Воскресіння Христового.  І це свідчить, що ми знайдемо правильний вихід із ситуації, до якої дійшли.

 

     Я хотів  би  назвати кілька причин,  які,  на мій погляд,  не дозволяють нормально  виживати  людям,  що  постраждали  внаслідок Чорнобильської  катастрофи.  Насамперед  -  порушення  Конституції України.  Стаття  16  Конституції  гарантує   громадянам   України забезпечення   екологічної   безпеки   і  підтримання  екологічної рівноваги на території України, подолання наслідків Чорнобильської катастрофи   -   катастрофи   планетарного   масштабу,  збереження генофонду Українського народу. Це є обов'язком держави.

 

     Відповідно до статті 60  Конституції  ніхто  не  зобов'язаний виконувати  явно  злочинні  розпорядження  чи накази.  За віддання таких настає юридична відповідальність. Що я маю на увазі?

 

     Законом України про статус і соціальний захист громадян,  які потерпіли    внаслідок   Чорнобильської   катастрофи,   закріплено обов'язок  держави  відшкодовувати   шкоду,   завдану   громадянам внаслідок   Чорнобильської   катастрофи  (це  стаття  13  закону). Статтями 30,  36,  37,  39,  40 і 51 встановлено виплати  допомог, компенсацій жертвам Чорнобильської катастрофи в розмірах, залежних від мінімальної заробітної плати.

 

     На порушення статей 16,  46 і 60 Конституції України,  закону України,  який  я  назвав,  і  на  порушення  прав  більш як трьох мільйонів  громадян  -  жертв  Чорнобильської  катастрофи  Кабінет Міністрів  України прийняв Постанову 836 про компенсаційні виплати особам,  які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Цією постановою,  яка  прийнята  ще  26  липня 1996 року,  чорнобильцям зменшено суми виплат допомог та компенсацій.

 

     У 1996 році кожна дитина - жертва Чорнобильської катастрофи - щомісячно недоотримала 5 гривень 20 копійок, а з 1 січня 1998 - 19 гривень 20 копійок;  з 1 липня 1998 року - 24 гривні  50  копійок. Кожна   дитина   -  інвалід  Чорнобильської  катастрофи  внаслідок прийняття урядом цієї постанови недоотримала з 1 липня 1998 року - 48 гривень 60 копійок.

 

     Кожний потерпілий громадянин, що переселився в чисту зону, за період з 1996 по 1999 рік  відповідно  до  підвищення  мінімальної заробітної плати не отримав: за 1996 рік - 35 гривень, за 1998 рік

- 119 і з 1 липня 1998 року - 149 гривень.

 

     Таким чином,  відбувається  масове  обкрадання   людей,   які потерпіли   внаслідок   Чорнобильської  катастрофи.  Ми  поставили питання про це перед урядом. Уряд не скасував свою постанову.

 

     Тоді я вніс депутатський запит. І зла іронія долі: 26 березня 1999  року (я хочу,  щоб знали всі чорнобильці) Президент України, замість  того  щоб  скасувати  незаконну  постанову  уряду,   якою обмежено  установлені  виплати,  надсилає  цей  запит  на  розгляд Прем'єрміністру   України   Пустовойтенку.   Ось   уся   відповідь Президента мені особисто.

 

     Я вважаю,  що  не  тільки  держава в особі уряду обкрадає цих людей,  обкрадають ще й  шахраї.  І,  мабуть,  найбільшим  злом  є крадіжки.

 

     За даними,   які   має   наш   комітет,   у  різних  областях розкрадається від 10 до 20  відсотків  чорнобильських  коштів.  Ми проводимо зараз перевірки.  І,  звісно,  я підтримую пропозицію не записувати  в  постанові  "взяти  до  відома  інформацію  Кабінету Міністрів",  а  визнати  роботу  Кабінету Міністрів незадовільною. Цьому уряду далі вже працювати не можна і довіряти йому не  можна. Я закликаю вас прийняти саме таку постанову.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово  має  народний  депутат  Новик  від фракції Селянської партії. За ним - депутат Журавський.

 

     НОВИК А.М.,  голова  підкомітету  Комітету   Верховної   Ради України  з  питань  охорони  здоров'я,  материнства  та  дитинства (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  виборчий  блок СПУ  та  СелПУ).  Уважаемые  народные  депутаты!  Уважаемые  члены Кабинета  Министров!  Уважаемый  Адам  Иванович!  У  нас   сегодня обсуждается  очень  серьезный вопрос,  имеющий несколько серьезных аспектов.  Это и проблемы инвалидов-чернобыльцев,  ликвидаторов; и проблемы людей,  которых отселили из зоны отчуждения, загрязненной радиоактивными веществами; и проблемы людей, которые сегодня живут в 30- километровой зоне и которых никто оттуда не отселяет.

 

     Сегодня с   этой   трибуны   звучало   несколько  выступлений (по-моему,  четыре),  в  которых   внимание   акцентировалось   на Черниговской   области.  Я  сужу  по  конкретному  району  на  юге Черниговской области, по конкретному селу Днепровское, выходцем из которого  я  являюсь.  Там  живут мои родственники,  там живет моя мать.  Я не буду говорить о проблемах всей Украины,  попробую  вам рассказать  о  проблемах  конкретного  села,  конкретных людей,  с которыми не далее как вчера встречался.

 

     Эти люди не получают  не  только  чернобыльских  компенсаций, чернобыльских  пенсий,  но  и  тех  дотаций на экологически чистое питание,  которые по закону им обязаны выплачивать.  И кроме того, они  не  получают  и обычной пенсии уже восемь месяцев,  то есть в этой зоне у людей нет никаких средств для существования.

 

     Хочу вам сказать следующее.  Вот эта папка бумаг  -  это  моя переписка,  касающаяся  строительства  газопровода  в  этих селах, которые  расположены   возле   Днепра,   в   Черниговском   районе Черниговской   области.   Для   этих  сел  характерно  еще  особое обстоятельство. Во время Чернобыльской катастрофы над этими селами пролетали  вертолеты,  когда  транспортировали доломит и песок для закрытия четвертого реактора.  И когда  они  пролетали,  материалы рассеивались и оседали на эти села. Людей отсюда никто не отселял. Сегодня там практически нельзя питаться.  Выращивать продукты  для питания  также нельзя.  Я не говорю о детях и о том,  что люди эти вообще не имеют работы.

 

     Сегодня на этом коллективном сельскохозяйственном предприятии существуют  и работают только два трактора и одна грузовая машина. То есть люди себя практически  прокормить  не  могут,  работы  как таковой не имеют.

 

     Поэтому перехожу  к  конкретным предложениям.  Считаю,  что в постановление,  проект  которого  сегодня  готовится  в  Верховном Совете, мы должны включить пункт об обязательной выплате в течение апреля-мая месяцев  людям,  проживающим  в  30-километровой  зоне, задолженности   по   пенсиям,   ибо   это   единственное  средство существования для этих людей.

 

     Предлагаю также отменить  постановление  Кабинета  Министров, запрещающее  вести строительство за счет средств целевых фондов (в том  числе  чернобыльского),  для  того  чтобы  этим  людям  могли достроить газопровод.

 

     Спасибо за внимание.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово   від   фракції   НДП  надається  народному депутату Журавському. За ним - Юрій Борисович Андреєв.

 

     ЖУРАВСЬКИЙ В.С. Християнськодемократична партія України. Мені доручили   виступити   від  фракції  Народно-демократичної  партії України, і я висловлю позицію фракції з цього приводу.

 

     На підставі  звернень  громадян  і  громадських   організацій комітетом,  який  очолює  пан  Юрій  Самойленко,  була ініційована перевірка ефективності  використання  коштів  у  зоні  відчуження. Перевіркою  (працівниками  Рахункової палати України) виявлено ряд порушень і суттєвих недоліків,  яких припустилися  Міністерство  з надзвичайних  ситуацій  України,  адміністрація  зони відчуження і підприємства  зони  щодо  планування,  реалізації  і  контролю  за виконанням  комплексу  робіт  з  ліквідації  наслідків аварії,  що призвело до випадків неефективного  або  нецільового  використання коштів  державного  бюджету,  перевищення  витрат  на  окремі види роботи,  порушень у процесі взаємозаліків.  Так,  якщо  соціальний захист громадян був профінансований на 53,3 відсотка,  то роботи в зоні  відчуження  -  на  115  відсотків.  А  підприємствами   зони недовиконано  робіт  відповідно до обсягів фактичного фінансування на  загальну  суму  15,5  мільйона  гривень.   Плюс   безпідставно здійснено  взаємозаліків  на суму 7,3 мільйона гривень.  Ось вам і гроші.

 

     Ми сьогодні обговорюємо три проекти постанови Верховної Ради, внесені народними депутатами України. Перший - Кононовим, другий - Самойленком,   Фурдичком,   Зайцем,   Полюховичем,    Мельниковим, Дашутіним   і   Ткачуком,  третій  -  Яценком.  Фактично  суттєвих розбіжностей між першими двома проектами немає. З останнім є.

 

     Наша оцінка.  Треба  підтримати  схвалений  майже  одностайно другий  проект  постанови,  який не є заполітизований,  об'єктивно враховує побажання всіх зацікавлених інституцій, реальну фінансову ситуацію  в країні.  Він до того ж запропонований комітетом,  куди входять представники різних фракцій.

 

     Ми вважаємо,  що в цьому  проекті  постанови  треба  вилучити констатуючу  частину.  Всі  промовці одностайні в оцінці ситуації, пов'язаної з виконанням Закону  про  статус  і  соціальний  захист громадян,  які  постраждали  внаслідок  Чорнобильської катастрофи. Пропонуємо лише вилучити пункт 2  проекту  постанови.  Це  було  б справедливо,  якщо  ми  справді  хочемо комплексно розв'язувати цю проблему, не боротися з наслідками, а боротися з причинами лиха.

 

     Дякую за увагу.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Слово   має   Юрій   Борисович   Андреєв, президент  Всеукраїнської  громадської організації "Союз Чорнобиль України". За ним - депутат Мороз, Запорізька область.

 

     АНДРЕЄВ Ю.Б.,    президент     Всеукраїнської     громадської організації  "Союз  Чорнобиль  України".  Уважаемый  председатель! Уважаемые депутаты!  Уважаемые радиослушатели!  Чернобыльцы! "Союз Чорнобиль  України"  настойчивыми акциями протеста добился,  чтобы правительство  отчиталось   за   выполнение   закона   о   статусе чернобыльцев, а фактически за систематическое его невыполнение.

 

     Но правительство уклонилось от отчета,  спрятавшись за спиной Василия Васильевича Дурдинца - человека,  глубоко уважаемого всеми чернобыльцами.

 

     Отчет правительства  построен  на  золотом правиле чиновника: сделал дело - запиши, не сделал - много напиши.

 

     Фактически весь отчет и приложение можно сократить  до  одной страницы.  С  середины  и  до  конца 1998 года долги по социальным выплатам чернобыльцам возросли  до  655  миллионов  гривень,  а  в первом  квартале 1999 года долги не погашались,  а увеличились еще на 120  миллионов  гривень.  Социальные,  жизненно  важные  статьи закона   заблокированы.   Компенсация   за   ущерб   здоровью   не выплачивается 10-12 месяцев,  пенсии - 5-7 месяцев. Нет бесплатных лекарств  и  медицинской  помощи.  Из-за долгов может прекратиться оздоровление  и   питание   детей,   проживающих   на   зараженных территориях,  в  школах  и дошкольных учреждениях.  У ликвидаторов остались только льготы прямого  действия:  коммунальные  услуги  и бесплатный  проезд.  Поэтому  их так настойчиво хотят отменить те, кто уже живет в "красивой Украине".

 

     90 процентов  статей  закона  не  действуют   или   действуют формально.    Поэтому    группа   депутатов   подготовила   проект постановления о скорейшем принятии Концепции  радиационной  защиты населения  и  нового  закона о статусе чернобыльцев.  После такого "подарка"  чернобыльцев  освободят  от   бремени   государственной помощи,  но зато оставят некоторым статус. Из 3,7 миллиона человек чернобыльцев без помощи останется 3 миллиона человек.

 

     Развал социальных  чернобыльских   программ   начался   после введения   в   действие  указа  Президента  Украины  о  сокращении отчислений   в   чернобыльский   фонд   и    полном    прекращении чернобыльского  сбора.  Но  только  176 депутатов проголосовало за отмену указа, остальные не принимали участия в голосовании.

 

     Заместитель министра финансов  Украины  Матвийчук  убеждал  и вас,  и  нас,  что  из  бюджета  будут выделены для чернобыльского фонда,  из  которого  оплачиваются  и  пенсии,  и  компенсации,  и медицина (то есть вся социальная сфера), дополнительные средства и финансирование чернобыльского фонда сохранится на прежнем  уровне. Для  этого  необходимо  было  выделить  из  бюджета  400 миллионов гривень. Поступило только 10 миллионов. Правительство не выполнило пункт 2 указа Президента о порядке сбора в чернобыльский фонд,  не выполнило ни одного пункта протокола соглашения от 19 августа 1998 года   с   "Союзом   Чернобыль  Украины"  о  порядке  формирования чернобыльского фонда.

 

     Не выполнен "реальный",  в кавычках,  Закон о бюджете Украины на 1999 год по финансированию чернобыльских программ, не выполнено Постановление Верховного Совета Украины от 18 февраля 1999 года  о порядке финансирования чернобыльских программ.  Поэтому в таблицах появляются лукавые цифры  об  остатках  на  счетах  чернобыльского фонда,   но   это   опять   же   вина   Министерства   финансов  и Госказначейства.  А поступления  в  фонд  за  1997  год  умышленно сокращены на 150 миллионов гривень, так как по этому году строился чернобыльский бюджет на 1999 год.

 

     "Союз Чернобыль Украины" настаивает на немедленном возврате к независимому     от     правительства    источнику    формирования чернобыльского фонда.  Погашение,  а не реструктуризация,  то есть прощение чернобыльских долгов.  Именно поэтому 25 апреля обявлено нами днем борьбы за законные права живых чернобыльцев.  В Киеве по Крещатику  пройдет  демонстрация  чернобыльцев  из  всех  областей Украины.  Начнется она в  11  часов  30  минут  от  станции  метро "Университет".

 

     "Союз Чернобыль  Украины"  желает  вам  всем здоровья,  чтобы поступки и действия тоже были здоровыми. Ведь за этими решениями - судьбы 4-миллионного чернобыльского народа Украины.

 

     Спасибо (Оплески).

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

 

     Слово надається   народному   депутату   Морозу,   Запорізька область. За ним - депутат Мороз, Київська область.

 

     МОРОЗ А.М.  Фракція  комуністів.  Шановні  виборці!   Шановні народні   депутати!   Шановні   Валерію   Олександровичу,   Василю Васильовичу! Шановні міністри, присутні в залі!

 

     Сьогодні на порядку денному дуже важливе питання, але, на мій погляд,  його  треба розглядати ширше,  бо наше міністерство,  яке щойно звітувало,  розглядає не тільки чорнобильські проблеми,  а й проблеми підтоплення.  Скажімо, в моєму виборчому окрузі понад 300 чоловік,  які потерпіли внаслідок підтоплення,  досі  не  отримали належної допомоги.

 

     А стосовно питання, яке розглядається, ми сьогодні вже досить грунтовно  його  обговорили,  і,  як  кажуть,  були  б  заходи  по сьогоднішніх  дебатах.  Багато чорнобильців звертається й до мене. Те питання,  з яким я звертався сьогодні  до  Василя  Васильовича, дякуючи й обласним інстанціям, і міністерству, вирішено.

 

     Але й  сьогодні  мені  телефонували виборці-чорнобильці,  які досі не отримують допомоги на харчування,  не отримують  своєчасно пенсій.  Кабінет Міністрів не виконує чинне законодавство щодо тих пільг, які надано чорнобильцям.

 

     Ще така неоднозначна й гостра проблема,  яку я хочу порушити, користуючись  з  того,  що  отримав  слово,  -  це  проблема фонду соціального захисту інвалідів і робочих місць для них.  Згідно  із Законом  України  про  основи  соціальної  захищеності інвалідів в Україні  від  1991  року   на   всіх   підприємствах   (установах, організаціях)  незалежно  від  форм  власності та видів діяльності мають бронюватися робочі місця для працевлаштування інвалідів.

 

     До 1995 року підприємства штрафувалися за відмову інваліду  в працевлаштуванні  в  разі  його  звернення на підприємство з цього приводу.

 

     Законом від 14 жовтня 1994 року до названого  закону  внесено зміни,  й  згідно  з  його новою редакцією підприємства (установи, організації),  на яких  працює  інвалід,  зобов'язані  щорічно  не менше,  ніж  встановлено  нормативом,  відраховувати до відділення фонду соціального захисту інвалідів, зокрема чорнобильців, цільові кошти на створення робочих місць, призначених для працевлаштування інвалідів та на здійснення заходів щодо їх соціальної,  трудової і професійної   реабілітації.   Розміри   відрахувань   визначаються середньорічною заробітною платою на відповідному  підприємстві,  в установі.

 

     Це питання занадто складне,  бо підприємства, які перебувають на картотеці,  вимушені перераховувати кошти невідомо  за  що,  бо інваліди  не  звертаються  до  них за працевлаштуванням.  Але вони вимушені платити ці кошти до фонду.

 

     Якщо, наприклад,  за  попередніх  років   санкції   обласного відділення    фонду    застосовувалися    практично    тільки   до госпрозрахункових підприємств із порівняно поблажливим  ставленням до  порушників  із  числа  бюджетних  організацій,  то  цього року поширюється практика притягнення до примусових виплат державних та інших бюджетних установ.

 

     Шановні товариші,   треба  обов'язково  вирішити  це  питання найближчим часом,  бо потерпають насамперед ті підприємства, які й без   того  не  в  змозі  платити  до  фонду  соціального  захисту інвалідів.

 

     Дякую за увагу.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово    має    народний    депутат     Олександр Олександрович Мороз. За ним - депутат Єщенко.

 

     МОРОЗ О.О.  Фракція  "Лівий  центр".  Спочатку  наведу кілька цифр.  У  нас  в  Україні  76  сільських   районів   належать   до Чорнобильської зони.  У цій зоні щодня вимирає середнє для України село.  У зоні частота захворюваності дітей у 3,5 раза вища. У зоні кожна  друга  новонароджена  дитина  -  з  патологією.  І водночас соціальний борг перед чорнобильцями становить майже 800  мільйонів гривень.  Кошти,  виділені  на  цей рік у бюджеті,  не доходять до чорнобильців.  Можна  казати,  що  при  цьому  Кабінет   Міністрів пропонує нову концепцію,  аби позбавити ще 3 мільйони чорнобильців пільг, передбачених законами.

 

     Тому ми сьогодні - на тринадцятому році біди - можемо казати, що це не техногенна аварія, а катастрофа совісті. І мені здається, що ми  повинні  проголосувати  в  проекті  постанови  пункт,  який передбачає проведення щороку дня Чорнобиля в парламенті,  на якому обов'язково мають бути присутні  Президент,  весь  склад  Кабінету Міністрів,  усі  депутати,  бо це найбільша біда для України,  яка повинна постійно перебувати під увагою всіх тих,  хто при владі. А сьогодні   того   немає.   Країна   забуває   і  своїх  героїв,  і страждальців.

 

     Я зовсім недавно був в Антрациті Луганської області.  Потреби навіть  тих  шахтарів,  котрі  проклали  тунель  під  реактор,  не покриваються з бюджету.  У моєму окрузі до третьої  зони  належать кілька  сіл:  Кирдани,  Буда  й інші - і там немає зараз коштів на підтримку дітей, на їх харчування. А сита адміністрація відписками відбувається на клопотання вчителів і батьків.

 

     На відселення,  компенсації,  лікування,  навіть  на вступ до вузу,  якщо ця дитина з чорнобильської  зони,  -  на  все  те  вже сьогодні ніхто не зважає. Беруться до уваги зовсім інші аргументи.

 

     І все   це  свідчить  про  байдужість  держави  й  усіх,  хто причетний до влади,  до цієї чорнобильської біди. Яскравий приклад того  - секвестр Президента минулого року стосовно чорнобильського фонду,  скорочення видатків.  Сьогодні  ми  майже  вдвоє  зменшили видатки по чорнобильській біді порівняно з тим, що було раніше.

 

     Далі. Хто  і де вирішував питання про закриття Чорнобильської станції?  Байдужість і ззовні України, і всередині України до цієї колосальної біди.

 

     Куба лікує  наших  дітей.  У  нас  бракує коштів на лікування власних дітей!  Це принизливо. Мені здається, що проект постанови, внесений  депутатом Яценком,  - абсолютно конкретний проект,  його треба обов'язково підтримати.

 

     А щоб  були  гроші,  треба,  по-перше,  змінювати   політику, по-друге,  не  красти  з  бюджетних  рахунків,  та  й  не тільки з бюджетних.  І тоді все стане на свої місця. І ми переконаємося, що люди не забуті сьогодні,  бо це біда не на рік,  не на десятиріччя чи 13 років,  а назавжди.  І це має бути складовою частиною  нашої внутрішньої політики.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

 

     Слово має народний депутат Єщенко.

 

     ЄЩЕНКО В.М.,  член  Комітету  Верховної Ради України з питань промислової політики (багатомандатний  загальнодержавний  виборчий округ,  КПУ).  Шановні товариші! Шановні чорнобильці! Шановні наші виборці!  Мабуть,  сьогодні ми  повинні  були  почати  День  уряду хвилиною  мовчання,  вшановуючи пам'ять тих,  хто загинув,  хто не дожив до цього часу.  І дуже-дуже прикро,  що наш уряд уже  вкотре ігнорує нас,  депутатів. Де Пустовойтенко, де представники Кучми - нашого обраного Президента,  гаранта  Конституції,  -  де  міністр оборони Кузьмук,  де міністр фінансів Мітюков?  Отаке ставлення до чорнобильців, таке ставлення до тих людей, які потерпіли внаслідок Чорнобильської аварії.

 

     Думаю, що сьогодні кожен із нас може навести багато прикладів ось такої бездушності, ось такого чиновницького бюрократизму.

 

     От питання банно-прального загону 137 (це  військова  частина 57278).  Укотре  вже вони приходять сюди,  до стін Верховної Ради, приїжджають із Черкас,  з різних куточків нашої України.  Вони вже були у вас,  Адаме Івановичу.  Скільки ми писали листів до уряду - все залишилося,  як є. Уже багато з цих людей померло, помер уже і Сергій  Ващенко.  Це  людина,  якій  виповнилося 38 років,  і цієї молодої людини вже немає серед нас. Думаю, що треба бюрократичному колу покласти край.

 

     Учора до  мене  прийшла  на прийом Карасенко - жінка,  в якої хвора дитина,  інвалід першої групи.  Вона має право на  отримання квартири.  Уже  й  гроші  виділили - 45 тисяч гривень.  І ці гроші потрапили до міської ради - у Черкаський міськвиконком. І все. Уже півтора місяця жінка ходить, оббиває пороги. Триває інфляція, а їй кажуть:  чекай. Де ці гроші? Тому я звертаюся до мера нашого міста Олійника: будьте ж людиною, допоможіть цій жінці.

 

     Я думаю,  що  треба  підвищити  й  відповідальність  місцевих органів влади.  Адам  Іванович  сказав,  що  тут  присутні  голови адміністрацій.  Де  вони?  Чому  ми  їх  не бачимо?  Бо немає чого сказати?  Гадаю, це питання треба порушити й на рівні обласних рад і заслухати звіт голів адміністрацій,  як вони виконують закон про Чорнобиль.

 

     Треба сказати й про те,  що  сьогодні  є  наміри  ліквідувати четверту зону в ряді районів нашої області. То скільки ж можна вже таке робити?  Люди сьогодні потерпають, люди сьогодні хворіють. Це Канівський та інші райони. Скільки можна вже людей нервувати?

 

     Далі. Виділення  грошей  на  харчування дітей,  які потерпіли внаслідок Чорнобильської катастрофи.  Ну, це ж смішно, так? До нас звертаються  люди,  до  нас звертаються батьки.  І сьогодні Василь Васильович нам розповідає тут казки.

 

     Василю Васильовичу,  я думаю, що за два тижні ви ще не знаєте свого апарату,  який сидить у вас у міністерстві.  Ви розберіться, бо ті відповіді,  які вони надають,  - це відповіді не для нас, не для депутатів, а для школярів.

 

     I останнє.  Думаю,  що  нам сьогодні треба прийняти за основу проект постанови Верховної Ради, який підготували наші комуністи - депутати Яценко,  Долженко і Власов. Пропоную, підтримуючи виступи наших товаришів,  зокрема  й  Андреєва,  ввести  такий  пункт,  що Верховна  Рада підтримує акцію протесту "Союзу Чорнобиль України", яка відбудеться 25 квітня 1999 року, і пропонує народним депутатам України взяти в ній активну участь.

 

     Дякую (Оплески).

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні  колеги,  ми  вичерпали  час,  навіть три хвилини перебрали,  тобто 63 хвилини обговорювали питання.  Будемо визначатися й приймати рішення.

 

     Дозвольте й  мені  сказати  декілька  слів.  Усі,  хто  стояв сьогодні на  цій  трибуні,  -  і  доповідач  -  міністр  з  питань надзвичайних  ситуацій,  і  промовці  від профільного комітету,  і автори проектів постанови,  і близько двадцяти народних депутатів, які взяли участь в обговоренні,  відзначали надзвичайну важливість і величезну значущість проблеми,  яку ми сьогодні розглядаємо, для усього без винятку населення України.

 

     Нагадаю й   відсвіжу   у   вашій   пам'яті   декілька   цифр. Радіонуклідами забруднено 18 областей нашої України,  18 областей! Практично  в  кожному  великому  населеному  пункті  нашої України проживають люди, які мають безпосередній стосунок до Чорнобиля, до ліквідації  наслідків  цієї  трагедії.  І  з кожним роком,  як ви, напевно,  звернули увагу на  довідкові  документи,  кількість  цих людей постійно збільшується.  На сьогодні це 3,4 мільйона осіб. За прогнозами,  на 2000 рік їх кількість збільшиться ще на 100  тисяч осіб.  Тобто  велика  кількість  людей  безпосередньо залежить від розв'язання чорнобильської проблеми.

 

     За рахунками,  ті суми,  які ми з вами закладаємо в  державні бюджети  щороку,  приблизно  в  три,  а  то  й у чотири рази менші порівняно з тими,  які  визначені  відповідним  законодавством.  І сьогодні  з  цієї  трибуни  Верховної  Ради  постійно говорилося й лунала тривога про те,  що навіть і ті кошти, яких виділяється, ще раз наголошую, у три-чотири рази менше, ніж потрібно за чинними на сьогодні законами, щорічно ще й недофінансовуються.

 

     Напевно, ми з вами ті народні  депутати,  які  не  підтримали рішення  про  неприпустимість  ліквідації  чорнобильського  фонду, взяли гріх на душу.  Декому  здавалося,  що  в  нас  чорнобильців, мовляв,  немає.  Це стосується тільки частини областей,  то, отже, нехай буде меншим податок на наших товаровиробників.  Але,  ще раз наголошую, проблема Чорнобиля має відношення не тільки до тих, хто найбільше потерпів,  тобто  до  жителів  Житомирської,  Київської, Рівненської,  Волинської,  Чернігівської, а й до решти областей. Я ще раз наголошую,  що буквально в кожному вашому виборчому  окрузі проживають люди,  які мають безпосереднє відношення до цього.  Але внаслідок  ліквідації   чорнобильського   фонду   не   виконуються заплановані    програми.    Тепер    ми    намагаємося   відновити чорнобильський фонд.  І  відповідний  проект  закону  чекає  свого розгляду  в  парламентському  залі.  Будемо  сподіватися,  що  цей законопроект ми з вами найближчим часом розглянемо. Але підходи до формування  чорнобильського  фонду  (того,  який був,  і того,  що пропонується)   досить   істотно   відрізняються.   І,   звичайно, поповнення  такого  вже,  як  було,  не буде.  І тут абсолютно всі промовці справедливо відзначали,  що оця частина населення (ще раз повторюю,   що  це  понад  3  мільйони  осіб,  які  потерпіли  від чорнобильської аварії) за рахунок саме чорнобильського  фонду,  за рахунок того,  що виконувався і діяв,  хоча й не в повному обсязі, але,  у всякому разі, набагато краще, ніж нині, Закон про статус і соціальний    захист    громадян,    які   постраждали   внаслідок Чорнобильської катастрофи,  певною мірою підтримувала своє  життя. Бо за цих складних злиденних умов,  в яких опинилося все населення нашої країни,  та частина,  що потерпіла,  мала певний  соціальний захист.  На  превеликий  жаль,  особливо поточного,  1999 року (ви назвали конкретні цифри,  не буду їх повторювати),  цей соціальний захист  набагато  зменшився.  І хоча ми з вами прийняли відповідну постанову про те,  аби щомісячно  мінімум  145  мільйонів  гривень виділялося на фінансування соціальних проблем, на превеликий жаль, надходжень немає, отже і - фінансування.

 

     Незважаючи на  те,  що  Василь  Васильович  діяв  на   посаді міністра  буквально  три  тижні,  але  він  тут  і  нам,  народним депутатам,  і на всю Україну дав чимало  твердих  обіцянок.  Отож, сподіваємось,  що ті проблеми,  ті безпосередні конкретні питання, які сьогодні порушувалися стосовно  того  або  іншого  регіону  чи округу,  він  особисто  розгляне  і вживе конкретних заходів.  Бо, врешті,  треба  хоча  б  якийсь  елементарний  порядок  навести  у використанні тих коштів.  Тут голова профільного комітету Кармазін доповідав,  що, за їхніми даними, ті кошти використовуються зовсім не за призначенням.

 

     Так уже випадає, що ми кожного квітня протягом останніх років заслуховуємо звіт уряду про розв'язання чорнобильських проблем.  З одного боку,  це добре. А з другого - хотілося б, щоб один раз, як то кажуть,  і назавжди заслухати та й  розв'язати  ці  проблеми  й більше до них не повертатися.

 

     Проблема надто складна, проблема надто болюча, а найголовніше (і треба тут про це на всю Україну,  на весь світ  заявити)  -  ми залишилися  наодинці  з  чорнобильською  проблемою.  Ті  багаті  й солодкі обіцянки, які нам надавали дядя Сем і іже з ним, що в разі ліквідації  нашої  ядерної зброї вони нам допоможуть у розв'язанні чорнобильської проблеми,  всі ті  обіцянки,  на  превеликий  жаль, залишилися тільки обіцянками.

 

     І тепер,  ви знаете,  ці обіцянки не виконуються,  і, мабуть, ніхто з нас уже не сподівається,  що вони будуть виконані стосовно ліквідації наслідків чорнобильської трагедії.

 

     І незважаючи  на  це,  постійно,  під  час будь-якої зустрічі представники зарубіжних кіл,  передусім Сполучених Штатів Америки, наполягають    на   тому,   щоб   закрити   Чорнобильську   атомну електростанцію,  водночас не даючи ні цента на  те,  щоб  виконати свої  зобов'язання,  взяті  перед  усім  світом.  Про  це ми також повинні відверто говорити, і про це повинні знати і чорнобильці, і всі громадяни нашої республіки.

 

     Шановні колеги,   нам   потрібно   визначитися  з  прийняттям рішення.  На ваш розсуд подано три проекти постанови.  У  виступах тих,  хто  представляв  ці проекти,  у виступах народних депутатів йшлося про те,  що значною мірою і констатуюча і постановляюча (за винятком  першого  пункту)  частини  представлених  проектів майже цілком тотожні.

 

     Я ще раз  наголошую:  суть  проблеми  в  першому  пункті,  де дається оцінка діяльності Кабінету Міністрів щодо виконання Закону України про статус і соціальний  захист  громадян,  які  потерпіли внаслідок Чорнобильської катастрофи.

 

     Тому в  порядку надходження,  у тій послідовності,  як вони у нас зареєстровані, ми з вами будемо визначатися щодо представлених проектів постанови.

 

     Ставлю на  голосування  пропозицію  прийняти за основу проект постанови  Верховної  Ради  України,  який  вноситься   профільним комітетом. Прошу визначитися.

 

     "За" - 97. Усього 97 голосів. Рішення не приймається.

 

     Ставиться на  голосування  проект  постанови,  який вноситься народними  депутатами  Яценком,  Долженком   і   Власовим.   Прошу визначитися. Голосуємо за те, щоб прийняти за основу.

 

     "За" - 207.

 

     Ставлю на  голосування  пропозицію  прийняти за основу проект постанови,  підготовлений  народним  депутатом  Кононовим.   Прошу визначитися.

 

     "За" - 77.

 

     Шановні колеги,  таким  чином,  ми  з вами провели рейтингове голосування.  Ви мені не  махайте  пальцем,  ви  мені  не  махайте пальцем!  Ви  голосуйте,  а  потім  будете махати пальцем.  І мені дивно,  що  фракція  зелених  так  ставиться  до  проблеми,   яка, здавалося  б,  має безпосереднє відношення до її діяльності (Шум у залі).

 

     Шановні колеги, прошу не зчиняти шуму!

 

     Таким чином,  ми  з  вами,  по   суті,   провели   рейтингове голосування. Проект профільного комітету набрав 97 голосів, проект постанови народних депутатів Яценка,  Долженка  і  Власова  -  207 голосів  і  проект постанови народного депутата Кононова набрав 77 голосів.

 

     Ще раз нагадую,  що проект постанови,  який набрав  найбільшу кількість голосів,  повністю, крім першого пункту, збігається, або на 99 відсотків  збігається,  із  проектом  постанови  профільного комітету.   Йдеться  тільки  про  перший  пункт.  Тому  ставлю  на голосування проект  постанови,  який  набрав  найбільшу  кількість голосів. Прошу підтримати й прийняти за основу. Прошу визначитися.

 

     "За" - 206.

 

     Шановні колеги,  я  ще  раз  наголошую:  ми  з  вами  повинні прийняти постанову.  Напевно, для того і проводяться парламентські слухання,  щоб приймати рішення,  які, так би мовити, націлювали б Кабінет Міністрів на розв'язання тих або  інших  проблем.  Iдеться лише про відмінність у першому пункті.

 

     Суть першого пункту (я нагадую радіослухачам, аби вони знали) зводиться  до  того,  що  в  проекті,  підготовленому   профільним комітетом,  говориться  про  те,  щоб  звіт Кабінету Міністрів про діяльність щодо виконання Закону про статус  і  соціальний  захист громадян,  які потерпіли внаслідок Чорнобильської катастрофи взяти до  відома,  а  в  проекті  постанови,  підготовленому   народними депутатами  Яценком та іншими,  говориться про те,  щоб визнати цю діяльність фактично незадовільною. Ось і вся різниця.

 

     На вимогу  народних  депутатів...  Народний  депутате  Ємець, думаю,  що  ви також повинні були б за постанову і за чорнобильців голосувати.  Обов'язково.  Тоді голосуйте.  Ми  зараз  подивимося. Зараз ми з вами подивимося.

 

     Хто за  те,  щоб  провести  голосування  в поіменному режимі, прошу визначитися.

 

     "За" - 182.

 

     Голосування відбуватиметься в поіменному режимі.

 

     Репліка з  мотивів  голосування.  Депутат  Самойленко.   Будь ласка,  Юрію  Івановичу.  Увімкніть  мікрофон.  Виступ  з  мотивів голосування.

 

     САМОЙЛЕНКО Ю.І.    Шановні    народні    депутати!    Шановні радіослухачі!   Шановні   чорнобильці!   Справді,   між   проектом Самойленка,  який вноситься від імені комітету, і проектом Яценка, який вноситься від групи депутатів - членів цього самого комітету, практично різниці немає.

 

     Я хотів би вилучити лише в постановляючій  частині  такі  два моменти. Перше. Не політизувати, не згадувати Міжнародний валютний фонд. Я вас прошу: для мене це принципово. Це раз.

 

     Друге. Оцінку роботи Кабінету Міністрів проголосувати тут,  у залі.  Я  про це говорив,  коли ми готували проект постанови.  Для мене були важливі не  політичні  мотиви.  Для  мене  був  важливим реальний захист чорнобильців.

 

     Як ви бачите, і один, і другий проекти постанови віддруковані в одному й тому самому комітеті,  на  одному  принтері,  з  одного комп'ютера.  І там різниці немає.  А оце ми маємо в залі вирішити: вносити ці політичні моменти чи не вносити.

 

     Я вас  закликаю  і  прошу,  щоб  таке   вкрай   важливе   для чорнобильців  рішення  сьогодні  було  прийнято.  Якщо  приймемо з політичними аспектами - хай проходить.  А якщо ні,  то давайте без політики, а приймемо конкретне нормальне рішення.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, депутате Ємець.

 

     ЄМЕЦЬ О.І.,  член  Комітету  Верховної  Ради України з питань будівництва,     транспорту     і     зв'язку     (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ, НДП). Адаме Івановичу, передусім у мене до вас як  до  головуючого  велике  прохання  дотримуватися Регламенту.  Кидати репліки в зал, які не мають стосунку до змісту постанови, трохи неетично.

 

     На відміну від вас,  коли ви сиділи в  теплому  обкомівському кріслі,  я  був  під  час  вибуху  в  Чорнобилі,  три дні займався евакуацією людей і маю державну нагороду за Чорнобиль.

 

     І тому прохання мене цим не шпигати  за  те,  що  свого  часу Комітет  з  питань  Чорнобильської катастрофи,  який займався цим, замість  того,   щоб   побудувати   зрозумілу   формулу   допомоги чорнобильцям і людям,  які потерпіли від цієї катастрофи, натворив купу  документів,  які  ніколи  ніхто  не  зможе  в  цій   державі реалізувати.  Це  проблема  цього  комітету,  і  тому  проект його постанови я підтримувати не буду.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Тільки,  Олександре   Івановичу,   я   хотів   би нагадати, що ви маєте нагороду не тільки за Чорнобиль, а й за інші справи, які вас не завжди красили. Це перше.

 

     І друге.  Я  хотів  би,  аби  ми  теплими  місцями   з   вами помінялися, коли ви віцепрем'єром були, а я сторожував.

 

     Будь ласка, депутате Марковська.

 

     МАРКОВСЬКА Н.С.,  голова  підкомітету Комітету Верховної Ради України  з  питань  охорони  здоров'я,  материнства  та  дитинства (багатомандатний  загальнодержавний виборчий округ,  виборчий блок СПУ та СелПУ).  Шановні колеги! Ми сьогодні приймаємо дуже важливу постанову,  яка має велике суспільне значення. За нею стоять люди, які чекають сьогодні конкретного  рішення.  Кабінет  Міністрів  не виконує жодної постанови,  жодного закону,  які прийняті Верховною Радою 12 і 13 скликань.  Це свідчить  про  те,  що  він  нездатний керувати  країною.  І  давати позитивну оцінку його роботі в цьому питанні ніяк неможливо.  То є  ганьба  для  держави,  що  не  може захистити   людей,  які  віддавали  життя,  рятуючи  інших.  Прошу поставити на поіменне голосування.

 

     Дякую за увагу.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Ми вже вирішили з приводу поіменного голосування. Будь ласка, пропонується зробити таким чином: зараз депутат Яценко виступить,  і будемо визначатися. Після голосування одержить слово депутат Ємець.

 

     Депутате Яценко, будь ласка.

 

     ЯЦЕНКО В.М.   Шановний   Адаме   Івановичу!  Шановні  народні депутати!  Я також не хотів би надмірно політизувати  це  питання. Одначе  нагадаю  пункт сьомий вищезазначеного меморандуму.  У його контексті  ми  (це  уряд  України  бере   зобов'язання)   скасуємо більшість бюджетних привілеїв,  переглянемо соціальні виплати, які здійснюються  з  фонду  для  здійснення  заходів  щодо  ліквідації наслідків    Чорнобильської    катастрофи.    Далі    викладаються зобов'язання про знищення фонду,  що  й  було  зроблено.  Уникнути цього  моменту,  пробачте,  не  можна.  І  при  чому  тут політика взагалі?  Якщо уряд обіцяв,  то він це виконав.  Це перше  (Шум  у залі).

 

     Друге. Щодо  проекту  профільного  комітету,  як  ви  кажете. Такого немає.  Є проект від семи народних депутатів.  Прізвища  їх зазначено.  Якщо  ви  пам'ятаєте,  згідно  з  Регламентом  комітет законопроектів  не  вносить.  Він  не  є  суб'єктом   законодавчої ініціативи. Є сім народних депутатів - це 50 відсотків (не більше) нашого комітету.  Вони внесли свій проект.  Є  інший  проект.  Від групи народних депутатів,  яка виступає проти групи інших народних депутатів, але не проти профільного комітету.

 

     І, нарешті,  шановні народні депутати, якщо ми справді хочемо від  душі реалізувати,  змінити щось у тому,  що відбувається,  то підтримаймо це.  Наголошую,  що в основному немає розбіжностей. Ми лише констатуємо,  ми робимо висновок, що так далі діяти не можна. Якщо ми візьмемо до відома,  то це означатиме: "хлопці, робіть так і  далі".  Але  якщо  ми  депутати,  то повинні бути чесними перед народом.  Давайте скажемо уряду:  "Так далі робити не можна". Ми ж не  відправляємо  його  у  відставку.  Ми  просто кажемо,  що така політика хибна.  І треба її змінити зовсім в  інший  бік  стосовно чорнобильців. Дякую (Оплески).

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні   колеги,   будьте  уважні.  Ми  зараз  у поіменному  режимі  будемо  визначатися  щодо  проекту  постанови, внесеного  депутатами Яценком,  Долженком і Власовим.  Голосуємо в поіменному режимі.  Прошу визначитися щодо прийняття цього проекту за основу.

 

     "За" - 198. Прошу по фракціях.

 

     Комуністи -   усі  115;  НДП  -  4  з  23;  НРУ  -  3  з  20; соціал-демократи - 7 із 9;  "Батьківщина" - 5 із  8;  "Відродження регіонів" - 4 з 15;  соціалісти - 23 з 24; зелені - 0 із 12 (Шум у залі);  "Незалежні" - 4 з 8;  "Громада" - 5 із 7;  Рух - 0  із  7; селяни - 12 із 13; "Реформи-центр" - 3 з 7; прогресивні соціалісти

- 9 із 10; позафракційні - 4 з 9.

 

     Будь ласка, депутате Полюхович.

 

     ПОЛЮХОВИЧ І.П.,  голова підкомітету Комітету  Верховної  Ради України  з  питань  екологічної  політики,  природокористування та ліквідації наслідків  Чорнобильської  катастрофи  (виборчий  округ 155,  Рівненська область). Фракція Народного руху України. Шановні колеги народні депутати,  представники уряду!  Я якраз представляю суто  чорнобильський  округ  у Рівненській області і хочу пояснити позицію нашої фракції стосовно голосування цих проектів постанови.

 

     Будь-яке заполітизоване  питання   у   Верховній   Раді,   як засвідчили  і  сьогоднішнє  голосування,  і попереднє,  уже рік не проходить. А якщо проходить, то користі не приносить.

 

     Шановні радіослухачі,  мої виборці!  Я до вас приїду і поясню ситуацію.  Але одне маленьке "але" (Шум у залі).  Будь-який крик - це брак аргументу!  Аргумент один:  кошти використовуються  не  за призначенням.

 

     Я записався  на  виступ і мав назвати вам,  шановні депутати, цифри,  що стосуються використання чорнобильських коштів  у  межах України.  І сама форма постанови була дещо змінена нами.  Але цієї змоги я не отримав, оскільки Адам Іванович коментував 10 хвилин, а мені 3 хвилини не надав.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Вимкніть   мікрофон!   Мені   дивно,   я  ще  раз прокоментую,  бо знаю,  що ви  з  області,  яка  чи  не  найбільше потерпіла.  Я  не  знаю,  що ви будете людям розповідати,  чому не проголосували за проект цієї постанови.  Депутата Матвієнка  прошу не   махати  руками,  ви  вже  домахалися.  Будь  ласка,  депутате Черненко.

 

     ЧЕРНЕНКО В.Г.  Группа  "Независимые".   Уважаемые   товарищи! Передо мной выступал депутат и пытался подвести точку зрения,  что слишком  заполитизирован  вопрос.  Но   Верховная   Рада   -   это политический  орган,  а  не  хозяйственный актив,  и здесь решения принимаются голосованием.  Если некоторые депутаты берут  на  себя ответственность и утверждают, что у нас в государстве все хорошо с чернобыльской проблемой, то я думаю, что им сложно будет обяснить свою  позицию  избирателям.  Мы  сегодня  должны  принять решение, которое было поддержано  чернобыльцами,  кого  постигло  горе  при здравии всех остальных,  в том числе и находящихся в этом зале. Мы должны принять постановление, а Василий Васильевич Дурдинец должен его выполнить,  в частности, проверить и проанализировать ситуацию с расхищением фонда,  то есть то,  что делалось до него. Предлагаю проголосовать.

 

     Спасибо за внимание.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутат Кармазін. Будь ласка.

 

     КАРМАЗІН Ю.А.  Дякую.  Місто-герой Одеса,  "Громада". Шановні народні депутати!  Шановний головуючий!  Шановний народе  України! Чому не приймається дана постанова? З двох моментів. Частина залу, народні  депутати,  які  причетні  до  кредитів,  до  "Меморандуму економічної політики..." (а він підписувався з 1995 року),  за те, щоб вилучити з тексту взагалі будь-яку згадку про той документ. На мій погляд, від цього треба відмовитись.

 

     Інша частина залу вимагає включити перший пункт,  яким роботу Кабінету Міністрів визнати незадовільною (підкреслюю), і поставити крапку. Те, що записано в проекті"...визнати як свідомо спрямовану не на посилення,  а на  знищення  соціального  захисту  потерпілих громадян",  дещо  не відповідає змісту сьогоднішнього обговорення. Має бути написано: "Роботу уряду визнати незадовільною".

 

     Потрібно вилучити пункт другий,  у якому  пропонується  зняти заступника міністра, оскільки не заступник міністра це визначає, а Кабінет Міністрів і Президент.

 

     Наполягаю на   тому,   щоб   поставити   в    редакції    (як пропонувалось)   "визнати  незадовільною",  і  тоді  нехай  несуть політичну відповідальність за  задовільність  ті,  хто  проголосує проти.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрію Анатолійовичу, так і ставилось.

 

     Будь ласка, депутате Лавриненко.

 

     ЛАВРИНЕНКО М.Ф.   Фракция   социалистов  и  селян.  Уважаемые народные депутаты!  Прошу поддержать этот проект и  предложение  с уточнением,   которое   внес  депутат  Кармазин.  Ведь  и  Василий Васильевич  Дурдинец  четко   сказал,   что   само   правительство согласилось  с  тем,  что  эта  работа  проводилась  не на должном уровне.  Он подтвердил,  что  Премьер-министр  говорил  о  жестких мерах. Так почему мы будем давать задний ход в данном вопросе?

 

     И второе.  Почти  у каждого здесь сидящего народного депутата кто-то  из  близких  или  из  членов  семьи  задет   чернобыльской проблемой.  Давайте же не поворачиваться спиной к этим близким нам людям и поможем им!

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, депутате Стрижко.

 

     СТРИЖКО Л.П.,  голова  підкомітету  Комітету  Верховної  Ради України  з  питань  свободи  слова  та інформації (багатомандатний загальнодержавний  виборчий  округ,  КПУ).  Фракция   коммунистов. Думаю,  уже  достаточно  сказано,  почему  зеленые голосуют против этого постановления:  потому,  что хозяин не велит.  Очевидно, и у Руха тот же самый хозяин, который не велит.

 

     Но многие,   в   ком   еще   не   умерла  совесть,  могли  бы проголосовать все-таки с формулировкой,  которую предложил депутат Кармазин: "Визнати роботу Кабінету Міністрів незадовільною".

 

     Эта формулировка  ставит  все  на  свои места и в то же время позволяет надеяться на некоторый прогресс в данном направлении. Но хозяина, конечно, нужно менять.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, депутате Новик.

 

     НОВИК А.М.  Спасибо,  Адам Иванович. Фракция Селянской партии Украины.  Адам Иванович,  есть предложение вернуться к  вопросу  о Комитете по вопросам экологической политики,  природопользования и ликвидации  последствий  Чернобыльской  катастрофы,   потому   что сегодня  мы  увидели,  как  люди,  которые им руководят,  защищают интересы чернобыльцев.

 

     А уважаемым народным депутатам,  которые не голосуют,  я хочу сказать,  что там люди уже не плачут,  а просто воют от того,  как наше правительство защищает интересы и выполняет закон  о  статусе чернобыльцев.

 

     Спасибо.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутат  Вітренко.  Будь ласка.  За нею - депутат Ємець.

 

     ВІТРЕНКО Н.М. Соціалістична опозиція. Я хочу пояснити колегам Полюховичу  і  Самойленку,  що  якраз політизації немає в цих двох проектах постанов.  Якщо б проект постанови готувала Вітренко,  то там  була  б  справді дуже різка політизація:  когось віддавати до суду, з кимось денонсувати договір. Але те, що запропонував Яценко та його колеги, - це поміркований документ.

 

     Якщо за  основу  буде  прийнято  пропозицію Самойленка (тобто просто взяти до відома),  тоді нам загалом нічого їхати в  округи. Ми  побалакали  півдня,  взяли до відома,  ніяких висновків уряд і парламент не робитимуть.

 

     Якщо взяти за основу проект постанови, запропонований Яценком і  рядом  депутатів,  то  там  дуже  помірковано,  але  все ж таки визначено,  що політика уряду  була  спрямована  не  на  посилення соціального захисту,  а на знищення соціального захисту потерпілих громадян.  Тоді ми даємо  змогу  Василю  Васильовичу  Дурдинцю  як молодому  міністру  виправити всі помилки і зробити саме так,  щоб була посилена ця політика.  Якщо ми  приймаємо  за  основу  проект Яценка,  то  загалом  є  предмет  для роботи.  Інакше просто немає жодного предмета для роботи.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутат Ємець. Будь ласка.

 

     ЄМЕЦЬ О.І.  Фракція  Народнодемократичної  партії.   Спочатку знову  ж  таки  процедурне  зауваження.  Адаме Івановичу,  останню нагороду я отримав у 1986 році,  на  відміну  від  ваших  колег  з лівого блоку,  яких недавно обвішали орденами,  і вони спокійно це прийняли в період,  коли в країні розвинута до  найглибшого  рівня соціально-економічна  криза.  Я відмовився від усіх нагород за цей період.

 

     Стосовно постанови.  Людям потрібна не ще  одна  постанова  з криками  і  вересками,  а  конкретні  заходи  щодо вирішення їхніх проблем.  Тією  постановою,  проект  якої  пропонує   Яценко,   ми пересваримося  навіть  із  тими міжнародними структурами,  які хоч якось,  хай  не  дуже  добре,  хоч  поганенько,  але   допомагають розв'язувати  нам  проблеми  ліквідації  наслідків  Чорнобильської катастрофи (Шум у залі).  Тому ми готові  голосувати  за  фактичні моменти,  які є у всіх цих проектах.  Але за те,  що призводить до надмірного конфлікту,  і не тільки не вирішує проблеми  людей,  а, навпаки, заганяє їх у глухий кут, ми голосувати не будемо.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутат Пухкал від "Батьківщини".  Будь ласка.  І будемо визначатися.

 

     ПУХКАЛ О.Г., заступник голови Комітету Верховної Ради України у закордонних справах і зв'язках з СНД (виборчий округ

 209, Чернігівська область). Дякую. Фракція "Батьківщина". Шановні колеги,  я пропоную компромісну пропозицію.  Фракція "Батьківщина" підтримує в цілому проект, запропонований комуністами, за винятком першого   і  другого  пунктів.  Ми  пропонуємо  в  першому  пункті записати: "Роботу Кабінету Міністрів визнати недостатньою, що веде до  знищення  системи соціального захисту потерпілих громадян".  І вилучити  другий  пункт,  оскільки  для  того,  щоб  вважати  ніби Матвійчук   свідомо   не  виконує  рішення,  це  треба  встановити відповідним розслідуванням, а вже потім записувати в постанову. Це перша пропозиція.

 

     І друга.  Потрібно  доповнити проект постанови пунктом,  яким доручити  Рахунковій  палаті  Верховної   Ради   України   вивчити ефективність  і  доцільність  використання  бюджетних коштів,  які витрачаються на чорнобильські програми.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, будемо визначатися. Прошу уваги!

 

     За пропозицією авторів проекту постанови,  зокрема Володимира Михайловича  Яценка,  з  огляду  на  те  що  нам потрібно прийняти постанову, з огляду на те що вона стосується понад трьох мільйонів наших  громадян,  вони  погоджуються  зняти  перше речення другого абзацу, де йдеться про Міжнародний валютний фонд. Це перше.

 

     Друге. Можна погодитися з приводу того,  щоб у першому пункті записати: "Роботу Кабінету Міністрів України щодо виконання Закону про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, визнати незадовільною".

 

     Тому, шановні  колеги,  будьте уважні.  Ставлю на голосування пропозицію прийняти з такими  поправками,  щоб  зняти  згадку  про Міжнародний   валютний  фонд,  а,  по-друге,  відредагувати  пункт перший,  зняти оцінки,  тільки визнати дану роботу  незадовільною. Прошу проголосувати (Шум у залі).  Шановні колеги, є різниця. Будь ласка, я пояснюю. Є різниця між проектом, запропонованим комітетом Юрія Івановича, і цим. Там пропонується взяти звіт до відома. А ми записуємо: "визнати роботу Кабінету Міністрів незадовільною". От у чому різниця між цими двома законопроектами.

 

     Ставлю на голосування пропозицію прийняти в такій редакції за основу.  В поіменному  режимі  голосуємо  пропозицію  прийняти  за основу. А потім визначимось із конкретними пунктами.

 

     "За" - 225 (Шум у залi).

 

     Не вистачило одного голосу.

 

     Шановні колеги,   автори  проекту,  аби  прийняти  постанову, погодилися зняти два принципових моменти,  котрі нас  роз'єднують: по-перше, вилучити те, що стосується Міжнародного валютного фонду, хоча вам тут абсолютно правильно цитувалося;  по-друге,  в першому пункті замість оцінки "як свідомо спрямовану не на посилення, а на знищення" записати "визнати незадовільною" (Шум у залi).

 

     І була третя пропозиція,  якої  також  можна  дослухатися,  з приводу заступника міністра фінансів.  Приймімо за основу, а потім визначимося з цим пунктом (Шум у залi).

 

     Ставлю на голосування таку  пропозицію...  Не  кричіть,  будь ласка!

 

     Отже, пропонується:  без оцінки Міжнародного валютного фонду, зміна першого пункту про  те,  щоб  визнати  незадовільною  роботу Кабінету Міністрів, і вилучити другий пункт.

 

     Прошу визначитися в поіменному режимі (Шум у залi).

 

     Не заступники  міністра  визначають справу,  ви це дуже добре знаєте. Нам треба прийняти рішення, шановні колеги.

 

     "За" - 254.

 

     Постанова прийнята  за  основу  без  другого   пункту   і   з поправками, які ми з вами проголосували.

 

     Прошу проголосувати постанову в цілому.

 

     Голосуємо. Депутате Донченко,  голосуйте. У поіменному режимі голосування.

 

     "За" - 253.

 

     Рішення прийнято.

 

     По фракціях? Будь ласка.

 

     За: комуністи - 108 із 115;  НДП - 16 із 26;  НРУ - 7 із  20; "Громада"  -  7  із  7;  СПУ  -  23  із  24;  СДПУ(о)  -  9  із 9; "Батьківщина" -  12  із  14;  зелені  -  13  із  13;  "Відродження регіонів" - 15 із 15; "Незалежні" - 5 із 7; СелПУ - 13 із 13; ПСПУ

- 10 із 10; Рух - 3 із 7; "Реформицентр" - 5 із 7; позафракційні - 7 із 9.

 

     Шановні колеги, оголошення. Нагадую, що завтра о 10 годині ми розпочнемо  в  цьому  залі  парламентські   слухання   з   проблем ветеранів, пенсіонерів та інвалідів.

 

     На цьому День уряду закінчено. До побачення.

 

 

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку