ЗАСІДАННЯ ВІСІМДЕСЯТЕ

 

        С е с і й н и й  з а л  В е р х о в н о ї  Р а д и

         У к р а ї н и.  30  г р у д н я  1998  р о к у.

                         18 г о д и н а.

 

     Веде засідання Голова Верховної Ради України ТКАЧЕНКО О.М.

 

     ГОЛОВА. Шановні  колеги!   Підготуйтеся,   будь   ласка,   до реєстрації. Запросіть людей до залу.

 

     Реєструймося. Зареєструвалися 332 народних депутати.  Вечірнє засідання оголошується відкритим.

 

     Шановні колеги,  продовжуємо роботу. Олександре Миколайовичу, сідайте,  будь ласка.  Полтавській області теж потрібен бюджет,  і вас чекають там із бюджетом,  як і мене на Черкащині. Тільки треба визначитися, ми хочемо працювати, чи просто побалакати.

 

     Шановні колеги!  Я  прошу  покласти  біля  себе  документи  - порівняльні таблиці до проекту  Кабінету  Міністрів  і  бюджетного комітету.

 

     На трибуну запрошується міністр фінансів Мітюков.

 

     Ігоре Олександровичу, будь ласка, доповідайте. Прошу уваги.

 

     МІТЮКОВ І.О.,   міністр  фінансів  України.  Шановні  народні депутати!  Ви  знаєте,  що  після  тієї  зустрічі,  яка  відбулася буквально годину тому,  і на якій ви відверто висловили свої думки щодо тих пропозицій,  які вніс уряд,  а ми доповіли про ті заходи, яких  вживатимемо,  щоб  урегулювати  порушені  вами  питання,  ми провели додаткові переговори і опрацювали додаткові  заходи  разом із керівництвом бюджетного комітету.

 

     На нашу    думку,   вимальовується   можливість   урегулювати практично всі питання,  які порушувалися під час  нашої  зустрічі. Головне,  на  що погодився уряд,  - це додатково збільшити дотації місцевим бюджетам на 300 мільйонів  гривень  і  внести  відповідні зміни  у  план регулювання.  Таким чином,  ми говоримо про те,  що зведений бюджет у нас збільшиться на  ці  300  мільйонів  гривень. Додаткові джерела доходів знайдено. Центральний бюджет залишається в даному разі практично без змін, але всередині структури видатків ми  пропонуємо  внести  відповідні  зміни,  які  визначені під час зустрічі з народними депутатами.

 

     Перше. Ми не бачимо іншої можливості збалансувати бюджет,  як скоротити   ще   на  80  мільйонів  гривень  видатки  на  державне управління. Крім того, цей крок дасть нам можливість урахувати ряд позицій,   щодо   яких   відбулося   обговорення.   Це  стосується молодіжного  житлового  будівництва  -  20  мільйонів  гривень  на підтримку МЖК за рахунок коштів від централізованих амортизаційних відрахувань.  Це збільшення на  32  мільйони  видатків  на  судову владу,   про  що  говорили  під  час  зустрічі  (крім  того,  слід врахувати,  що нами вже  було  включено  37  мільйонів  додаткових видатків   на   створення   інституту   судових   виконавців).  По агропромисловому комплексу  ми  пропонуємо  в  статті  50  вказати конкретну  суму  в  розмірі  520 мільйонів гривень.  Це кошти,  за рахунок яких ми повинні на  початку  року  профінансувати  сезонні роботи,  а  в  кінці року,  після реалізації сільськогосподарської продукції,  повернути їх.  Тому вони  не  впливають  на  доходи  і видатки.  Але  суму  цю  ми  конкретно  окреслюємо - 520 мільйонів гривень - і розписуємо у статті 50, на що вони будуть витрачені.

 

     ГОЛОВА. Ігоре Олександровичу,  вибачте.  Шановні колеги! Ми ж згідно   із   вашим  дорученням  дві  години  розбиралися  і  ваші пропозиції враховували. Послухайте, будь ласка, міністра. Депутате Філенко,   сядьте,   будь   ласка.   Депутате   Марченко,  сядьте, послухайте,  будь ласка.  Це не сумський Марченко,  а  черкаський. Будь ласка.

 

     МІТЮКОВ І.О. 520 мільйонів гривень

- це,  фактично,  державне замовлення і це буде визначено у статті 50   тексту  бюджету.  Крім  того,  слід  врахувати,  що  половину централізованих   амортизаційних   надходжень    (приблизно    500 мільйонів)  буде  спрямовано  (відповідний  лист  Прем'єр-міністра підписаний  і  переданий   до   Верховної   Ради)   на   закупівлю сільськогосподарської  техніки  та  постачання  її  селу.  Також у тексті видаткової частини бюджету є  приблизно  640  мільйонів  із зведеного   державного   і   місцевих   бюджетів  на  фінансування різноманітних  програм  підтримки  сільського  господарства.  Крім того,  ми залишаємо на 1999 рік практику дотування тваринництва за рахунок ПДВ,  яке залишається в цій же галузі. Це ще приблизно 300 мільйонів гривень.  Таким чином,  можна говорити про те, що по АПК виходимо на рівень державної підтримки в розмірі приблизно 1,8-1,9 мільярда гривень у 1999 році.

 

     Якщо такий пакет буде вами підтримано,  то можемо далі йти за текстом проекту,  запропонованого урядом,  тому що  там  враховані відповідне  збільшення  місцевих  бюджетів,  а  також ті кількісні показники, про які я вам щойно доповів.

 

     ГОЛОВА. Шановні колеги! Я прошу, давайте будемо голосувати.

 

     Стаття 1 проекту бюджету,  запропонована Кабінетом Міністрів, з урахуванням тих поправок,  про які сказав Мітюков,  ставиться на голосування.

 

     Голосуємо в поіменному режимі. Будь ласка.

 

     МІТЮКОВ І.О. Прошу підтримати.

 

     ГОЛОВА. Голосуємо. Будь ласка.

 

     "За" - 172.

 

     Будь ласка,  висвітіть по фракціях. Я прошу переголосувати. Я не хочу називати. Голосуємо.

 

     МІТЮКОВ І.О. Шановні народні депутати! Це реальний компроміс, який може дати нам можливість повністю вирішити всі  питання,  які ми сьогодні обговорювали.

 

     ГОЛОВА. Комітет підтримує, Юліє Володимирівно, цей компроміс? Підтримує. Ставлю на голосування статтю 1 у звичай-ному режимі.

 

     "За" - 192.

 

     Будь ласка. З місця Чиж Іван Сергійович, голова комітету.

 

     ЧИЖ І.С.,  голова Комітету Верховної Ради  України  з  питань свободи  слова  та  інформації  (виборчий  округ 190,  Хмельницька область).  Дякую,  Олександре Миколайовичу.  Фракція соціалістів і селян "Лівий центр".  Я не зловживав словом,  коли тут була нарада (щойно вона закінчилася),  але  зараз  хочу  сказати,  що  коли  є компромісне рішення і домовленість між комітетом і урядом,  то про це має сказати і голова комітету.  Тому  я  просив  би,  щоб  Юлія Володимирівна   уточнювала   позицію  комітету,  де  вони  знайшли компроміс.  Тоді,  я думаю,  ми будемо голосувати узгодженіше.  Що внаслідок  таких  домовленостей  вийшло,  які  цифри,  які основні макроекономічні показники? А далі буде простіше.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Депутат Осташ.

 

     ОСТАШ І.І.,  голова  підкомітету  Комітету   Верховної   Ради України  у  закордонних  справах  і зв'язках з СНД (виборчий округ 126,  Львівська область).  Я хотів би  привернути  вашу  увагу  до фінансування   міжнародної   діяльності.   На   жаль,   ми   щойно переговорили з представниками...

 

     ГОЛОВА. Шановні колеги!  Ми дійдемо до цього.  Зараз  ідеться про статтю 1. Будь ласка.

 

     Рябченко Олександр    Володимирович,    голова    Спеціальної контрольної комісії з питань приватизації.

 

     РЯБЧЕНКО О.В.,   голова   Спеціальної   контрольної   комісії Верховної  Ради  України з питань приватизації (виборчий округ 25, Дніпропетровська область).  Шановні колеги! Я от дивлюся структуру доходної частини бюджету. Тут є доходи від власності, рентна плата за нафту і газ.  А де ж доходи від управління державним майном?  У нас є Національне агентство з управління державними корпоративними правами.  Хто скаже, що воно не дасть 500 мільйонів гривень на рік до доходної частини?  Має давати,  якщо створене,  тим паче, що це від Фонду держмайна вже перейшло.  Я  пропоную  додати  в  доходну частину  бюджету  такий  рядок:  "Доходи  від управління державною власністю - 500 мільйонів гривень".

 

     МІТЮКОВ І.О.  Шановні народні депутати! Ми цю пропозицію дуже уважно  розглядали.  Справа  в  тому,  що  за  цей рік ми маємо 35 мільйонів гривень такого роду доходів.  Агентство  розвернулося... (Шум у залі). Це не приватизація, це дивіденди від частки, яку має уряд.  Ми очікуємо (і ця  реальна  цифра  передбачена  в  бюджеті) надходження  в  розмірі  40  мільйонів  гривень.  Якщо  тренд буде більшим, тоді ми збільшимо її і внесемо відповідні зміни в першому кварталі,  коли я прозвітую перед вами про виконання бюджету.  Але зараз малювати ті цифри,  які невідомо,  чи будуть вони, чи ні, та щось обіцяти по видатках - це дуже небезпечно.

 

     ГОЛОВА. Одну хвилинку. Юліє Володимирівно! Депутате Кармазін, не заважайте.  Будь ласка, сядьте. Депутату Тимошенко дайте слово. Ідеться   про   статтю  доходів  у  500  мільйонів,  яку  пропонує передбачити депутат Рябченко. Будь ласка, яка ваша думка як голови комітету.

 

     ТИМОШЕНКО Ю.В.,  голова  Комітету  Верховної  Ради  України з питань бюджету (виборчий округ 99, Кіровоградська область). Я хочу сказать,  что  бюджетный  комитет  и я как руководитель бюджетного комитета стояли и будем стоять на позициях региональной  политики. Те уступки, которые сделало правительство, вы сейчас услышали. Зал может  высказать  свое  мнение  и  принять  или  не  принять   эти предложения.  Однозначно то,  что сближение позиций происходит,  и мне кажется,  что в  итоге  Верховная  Рада  в  состоянии  принять нормальный бюджет, который может работать на пользу регионов.

 

     ГОЛОВА. Юліє  Володимирівно,  я  хотів почути вашу думку щодо статті 1.

 

     ТИМОШЕНКО Ю.В.  По статье 1 мы считаем,  что  дотации  должны быть не менее 800 миллиардов гривень.

 

     ГОЛОВА. Я  вас  прошу,  Юліє Володимирівно,  пересядьте сюди. Нехай Турчинов там залишиться,  а ви сядьте, будь ласка, сюди. Вам заважають.

 

     Депутат Симоненко. Будь ласка.

 

     СИМОНЕНКО П.М., член Комітету Верховної Ради України з питань правової  реформи  (багатомандатний   загальнодержавний   виборчий округ,  КПУ). Спасибо. Фракция коммунистов. Игорь Александрович, я хотел бы у вас уточнить такой вопрос.  Мы сейчас голосуем статью 1

-  доходы Государственного бюджета.  Вы сказали,  что они согласно договоренности увеличатся на 300  миллионов.  А  в  расшифровочке, которую   дали  для  того,  чтобы,  видимо,  в  некоторой  степени успокоить народ и депутатов,  вы поназывали и 520 миллионов, и 500 миллионов,  и  20  миллионов  на МЖК уже выдали,  и 32 миллиона на суды, на судисполнителей - 37 миллионов, на 80 миллионов сократить финансирование госуправления, и уже почти 2 миллиарда даете АПК.

 

     Так на   какую   же   сумму   увеличивается   доходная  часть Государственного бюджета?

 

     МІТЮКОВ І.О.  Кінцеву цифру ми  зможемо  назвати  тоді,  коли пройдемося по всіх позиціях (Шум у залі). Дозвольте мені завершити думку.  Зараз ми можемо лише чітко сказати,  що на  300  мільйонів збільшуються  видатки зведеного бюджету,  які ми віддаємо місцевим бюджетам (Шум у залі).  Послухайте мене. Доходи Державного бюджету складаються  з багатьох податкових надходжень.  Одні збільшуються, другі зменшуються.  Коли ми зараз пройдемо по всіх позиціях,  тоді точно вийдемо на цю цифру. Зараз ми говоримо, що базовий варіант - це 24 мільярди 998 мільйонів гривень.  І  для  того,  щоб  набрати необхідну  суму  доходів і видатків,  ми будемо вносити відповідні зміни.  А коли отримаємо протокол  голосування  по  статтях,  тоді чітко визначимося,  якою буде ця сума (плюс-мінус 10-15 мільйонів) (Шум у залі). Дефіцит бюджету залишається таким, як ми й говорили,

-  1  відсоток  валового внутрішнього продукту (Шум у залі).  Так, дотації регіонам - 1 мільярд 900 мільйонів плюс 300 мільйонів.

 

     ГОЛОВА. Шановні колеги!  Юлія Володимирівна підтвердила  свою думку  щодо  тих  статей,  з  яких  вони  дійшли  згоди,  але вона правильно  сказала,  що  комітет  стоїть  на  позиціях  поліпшення фінансування  регіонів.  Внесено пропозицію до доходної частини за рахунок доходів від управління державною часткою майна додати  500 мільйонів гривень. Це пропозиція депутата Рябченка.

 

     МІТЮКОВ І.О. Ні, це не треба. У нас враховано...

 

     ГОЛОВА. Одну хвилинку. Тоді 460 мільйонів.

 

     Ставте на   голосування  статтю  1  із  збільшенням  доходної частини  на  460  мільйонів  за  рахунок  доходів  від  управління державним  майном  (Шум  у  залi).  Ну  що  ви хочете?  Ви самі не знаєте...  Я не знаю,  що вам потрібно.  Ми говорили дві години до цього. Ви самі не голосуєте і людей у блуд заводите.

 

     Якби мені,  як  і  кожному з вас,  сказали,  що через два-три тижні доходна частина збільшиться від наших розмов, я погодився б. Але  я  знаю,  що коли ми через два-три тижні повернемося до цього проекту бюджету,  він  уже  нікому  не  буде  потрібен  -  держава вступить  у  1999 рік.  Ми повинні хоча б якийсь руль дати в руки, визначивши параметри доходної і видаткової частин. Контроль якийсь повинен  бути з нашого боку?  Чи балакати про все взагалі і ні про що конкретно?

 

     МIТЮКОВ I.О.  Олександре  Миколайовичу!   У   мене   є   така пропозиція.   Записувати   зараз   у  бюджет  500  мільйонів  дуже небезпечно,  тому що немає впевненості,  що ці гроші будуть. Краще підемо  таким  шляхом:  збільшимо доходи Державного бюджету на 300 мільйонів гривень,  які віддамо місцевим бюджетам. Фактично про це ми  говорили,  коли  погоджували  позиції.  Тоді  доходна  частина бюджету становитиме 24 мільярди 998  мільйонів  гривень  плюс  300 мільйонів  гривень.  Але  ці  300  мільйонів  з  доходної  частини державного бюджету ми віддаємо місцевим бюджетам. Тоді виходимо на дотацію  2  мільярди  200  мільйонів  гривень,  дефіцит  бюджету 1 відсоток, тобто 1 мільярд 240 мільйонів, і збалансовану позицію по видатках  (Шум  у  залi).  5  мільярдів  200  мільйонів гривень ми фіксуємо в окремій статті бюджету.

 

     ГОЛОВА. Згода?  Голосуємо? Ставлю на голосування у звичайному режимі.

 

     Ви вставте картки, а тоді я буду надавати слово.

 

     "За" - 205.

 

     Депутат Черняк. Будь ласка.

 

     ЧЕРНЯК В.К.,  перший заступник голови Комітету Верховної Ради України  з  питань  економічної  політики,   управління   народним господарством, власності та інвестицій (виборчий округ

 153, Рівненська область). Фракція Народного руху України. Шановні депутати! Я окремо звертаюся до депутатів, які не голосують за цей проект бюджету.  Багато в чому я  розумію  ваші  мотиви  і  навіть багато  в  чому  поділяю їх,  але давайте виходити з реалій.  Якщо парламент не приймає  бюджет,  то  такий  парламент  не  потрібен. Основне питання діяльності парламенту - це прийняття бюджету. Якщо ми не приймемо його сьогодні,  то завтра  Президент  введе  бюджет своїм  указом,  і  правильно зробить,  бо держава не може бути без бюджету.

 

     Головне завдання уряду полягає в тому,  щоб знайти гроші  для бюджету.  Головне завдання парламенту - розподілити ті гроші. Уряд іде на компроміс,  на певні поступки. Я думаю, і парламент повинен рухатися в цьому ж напрямі.

 

     ГОЛОВА. Депутат Вітренко.

 

     ВIТРЕНКО Н.М.,  член Комітету Верховної Ради України з питань економічної політики, управління народним господарством, власності та  інвестицій  (виборчий  округ  160,  Сумська область).  Фракція Прогресивної   соціалістичної   партії   України,    соціалістична опозиція. Олександре Миколайовичу, ми підключимося до голосування, коли припиняться оці кланові розборки.

 

     Ми пропонуємо включити в доходну частину  бюджету  1  мільярд 446  мільйонів  гривень.  Це  борги  "Єдиних енергетичних систем". Нехай ці гроші підуть  на  регіональні  потреби  чи  на  погашення заборгованості   пенсіонерам.   Ми   просимо   проголосувати  нашу пропозицію в поіменному режимі,  а тоді  фракція  підключиться  до роботи над проектом бюджету.

 

     ГОЛОВА. Мороз Олександр Олександрович. Будь ласка.

 

     МОРОЗ О.О.,  голова  Комітету Верховної Ради України з питань аграрної  політики  та  земельних  відносин  (виборчий  округ  92, Київська   область).  Шановний  Олександре  Миколайовичу!  Шановні депутати!  Мені здається,  Iгор Олександрович зробив помилку, коли вносив пропозицію таким чином, як він її вніс.

 

     Якщо уряд  іде  на  компроміс  і  знаходить разом з комітетом додатково до бюджету 300 чи скільки там мільйонів гривень,  то  це зростання   консолідованого   бюджету.  А  коли  ми  говоримо  про перерозподіл на користь регіональних бюджетів,  то сума в статті 1 повинна  зменшуватися,  а  не збільшуватися,  бо це все не означає перерозподілу.  Ми  знайдемо  компромісне  рішення,  якщо  на  300 мільйонів гривень збільшимо консолідований бюджет і,  скажімо,  на 400  мільйонів  гривень  зменшимо  Державний  бюджет,  на  користь регіональних бюджетів.  У сумі це близько 700 мільйонів. Тоді буде якийсь порух.

 

     МIТЮКОВ I.О.  Олександре Олександровичу!  Зведений бюджет має дві  складові.  Видатки першої складової - Державного бюджету - ми не змінюємо,  а видатки місцевих бюджетів збільшуємо. Тобто ті 300 мільйонів,  на які збільшиться доходна частина Державного бюджету, передаються до місцевих бюджетів.

 

     Є структура доходів і структура видатків.  Ми повинні ці  300 мільйонів  відобразити  в  доходах Державного бюджету (я ж сказав, через ПДВ ми  знайшли  можливість  це  збільшити)  і  передати  їх місцевим  бюджетам.  Якраз усе нормально балансується.  Збільшуємо доходи за рахунок надходження від ПДВ - віддаємо цю суму  місцевим бюджетам.  У  нас  баланс  місцевих  бюджетів  розширюється  до 12 мільярдів 400 мільйонів,  а видаткова частина  Державного  бюджету залишається  такою,  як  була,  крім невеликих змін,  які ми зараз розглянемо.  Я маю на увазі видатки  на  судову  владу,  молодіжне будівництво та інші.

 

     А консолідований   бюджет  ми  збільшуємо.  Ви  маєте  рацію, Олександре Олександровичу.

 

     ГОЛОВА. Шановні колеги!  Я  ще  раз  хочу  нагадати.  Міністр фінансів  Мітюков  вніс  пропозицію:  доходну  частину  Державного бюджету в сумі 24 мільярди  998  мільйонів  139,5  тисячі  гривень збільшити ще на 300 мільйонів, а дотації регіонам визначити в сумі 2,2 мільярда. Це погоджено з комітетом.

 

     Юліє Володимирівно, будь ласка.

 

     ТИМОШЕНКО Ю.В.  Уважаемый Александр Николаевич!  Дело в  том, что   когда   какие-то  суммы  передаются  региональным  бюджетам, доходная  часть  Государственного  бюджета  не  увеличивается,   а уменьшается.  Сейчас мы еще раз возвращаемся к такому же странному голосованию,  какое у нас было  вчера,  когда  мы  голосовали,  не понимая, за что голосуем.

 

     Если снижается   доходная   часть  Государственного  бюджета, соответственно,  большая часть  остается  в  распоряжении  местных бюджетов.

 

     МІТЮКОВ І.О.  Це  при тому,  якщо зведений бюджет залишається незмінним. А ми збільшуємо зведений бюджет і місцевий, а Державний бюджет  залишаємо  таким  як є.  Я маю на увазі видатки.  Не треба плутати видатки з доходами.

 

     ТИМОШЕНКО Ю.В.  Бюджет - очень сложный механизм,  а  мы,  как всегда, ставим на голосование и не понимаем, за что голосуем. Если мы сейчас доходную часть  Государственного  бюджета  определяем  в размере 24 миллиардов, то мне понятно, что наши позиции сблизились за счет того,  что мы в том числе увеличили доходы.  Если это так, то  тогда  этот  вариант  ведет  к сближению и действительно можно оставить деньги в регионах.

 

     А если вы говорите, что мы к доходу 24,998 миллиарда гривень прибавляем 300 миллионов,  это говорит  о  том,  что  мы  еще  против  вашего варианта забираем 300 миллионов у местных бюджетов.

 

     МІТЮКОВ І.О. С точностью до наоборот...

 

     Прошу вибачення. Юлія Володимирівна має рацію. Усе правильно.

 

     Є стаття  3,  де  визначено  доходи  Державного  бюджету - 23 мільярда 758 мільйонів гривень.  І є стаття 1,  в  якій  визначено обсяг Державного бюджету.  Це - його видатки. І Юлія Володимирівна правильно каже,  що ми цю цифру  повинні  зменшити  на  суму,  яку передаємо в місцевий бюджет.

 

     Але це  ми повинні були б робити,  якби не збільшували доходи Державного бюджету.  А ми зараз збільшили на 300 мільйонів  доходи Державного бюджету.  Тож і видатки,  якщо нічого не змінювати, теж на 300 мільйонів збільшилися.  Потім  ми  300  мільйонів  передали місцевим  бюджетам.  Тому Державний бюджет по видатках залишається незмінним, а в статті 3 доходи зростають на 300 мільйонів, і ми їх передаємо місцевим бюджетам.

 

     ГОЛОВА. Депутат Лавринович. Прошу уваги.

 

     ЛАВРИНОВИЧ О.В.,  секретар  Комітету Верховної Ради України з питань правової реформи (виборчий округ 121,  Львівська  область). Шановні  колеги!  Тут  Ігор Олександрович пояснює,  що знайшли 300 мільйонів гривень (правда,  джерел він іще не  назвав)  додаткових надходжень до Державного бюджету. І в даному випадку, якщо в нас є стратегічна мета  -  більша  підтримка  місцевих  бюджетів  (хоча, звичайно,  шкода,  що  ми  так і не дійшли до закріплення місцевих бюджетів за  територіальними  громадами  згідно  з  конституційним положенням,  але принаймні півкроку зроблено),  то для цього можна закріпити стабільне джерело надходжень на місцевому рівні.  І тоді не  потрібне буде збільшення дотацій,  надходжень до бюджету.  От, скажімо,  доходи від гербового  збору.  Давайте  закріпимо  їх  за місцевими  бюджетами,  і  це  дасть  змогу,  не збільшуючи доходів Державного бюджету,  відразу збільшити доходи місцевого бюджету. І нам  не потрібно буде встановлювати дотації,  які йдуть зверху,  і робити вилучення знизу нагору.  Таким чином  ми  зможемо  залишити цифру,  яка  є  в  проекті  Кабміну,  і  збільшити доходи місцевих бюджетів на півмільярда. Я пропонував би це підтримати.

 

     МІТЮКОВ І.О.  Говорили,  говорили...  Ми  ж  домовляємося   з бюджетним   комітетом.   А   тут   -   нові   пропозиції  стосовно перерозподілу,  зміни суми доходів,  видатків, пропорцій. Це знову початок переговорів і розробка нового варіанта бюджету.

 

     Ми пропонуємо просту і ясну річ: на 300 мільйонів збільшити доходи від  податку  на  додану  вартість, який  надходить  у  Державний  бюджет.  Доходи  Державного бюджету збільшуються, але видатки залишаються такі, як є. Ці 300 мільйонів передаються в місцевий бюджет. Усе. Це ж дуже просто.

 

     ГОЛОВА. Депутат Матвієнко. Будь ласка.

 

     МАТВІЄНКО А.С., член Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров'я,  материнства та дитинства  (виборчий  округ  17, Вінницька область). Я хочу звернутися до Ігоря Олександровича і до Юлії Володимирівни,  а  вас,  Олександре  Миколайовичу,  попросити поставити на голосування. Давайте ми проголосуємо дотацію місцевим бюджетам в розмірі 2,2 мільярда гривень.  Коли ми це проголосуємо, тоді  буде  відомо,  куди  ми віднесемо 300 мільйонів.  Ми справді віднесемо їх тоді тільки на доходну частину Державного бюджету.  А розмір  видаткової  частини Державного бюджету в статті 1 залишимо без змін.

 

     Тому давайте проголосуємо дотацію

- і все стане на свої місця.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Голосуємо?  Дотація  не 1,9,  а 2,2 мільярда гривень. Голосуємо.

 

     "За" - 351.

 

     Я думаю,  що  після  цього  голосування  мені  треба   давати команду, щоб готували фуршет. Я жартую.

 

     Шановні колеги!  Ставлю на голосування статтю 1.  Ми поправку вже внесли:  не 1,9 мільярда,  як учора голосували, а 2,2 мільярда гривень. Будь ласка, підтримайте (Шум у залі). Голосуємо.

 

     "За" - 210.

 

     Поіменне голосування?  Одну хвилиночку. Шановні колеги! Петро Миколайович  і  фракція  соціалістів   настоюють   на   поіменному голосуванні.  Ми  справді  голосували.  Ставлю  на  голосування  в поіменному режимі (Шум у залі). Сядьте на місце!

 

     Слово депутату Тимошенко. Будь ласка.

 

     ПУСТОВОЙТЕНКО В.П.,  Прем'єрміністр України. У нас свідок був

- Адам Іванович.  Ми з усіх питань домовилися,  і я хотів би,  щоб голосували за те, що пропонує Мітюков.

 

     ГОЛОВА. Будь ласка, Юліє Володимирівно.

 

     ТИМОШЕНКО Ю.В.  Уважаемые коллеги! У нас есть очень серьезное расхождение,  которое,  к  сожалению,  не урегулировано.  Плюс 300 миллионов - это только от той цифры,  которую предложили вы.  А на самом  деле  расхождение  состоит  вот  в  чем.  Вчера,  когда  мы увеличили консолидированный  бюджет,  образовалась  дополнительная доходная часть, в связи с чем требуется обязательная корректировка налоговых или неналоговых поступлений.  Бюджетный комитет уменьшил их пропорционально:  половину мы учли в Государственном бюджете, а половину - уменьшив налог  на  прибыль,  который  был  завышен  на местном уровне.

 

     Речь идет  о том,  чтобы мы приняли цифру бюджетного комитета по налогу на прибыль,  которая здесь указана  (вы  ее  знаете),  и затем  плюс  300 миллионов,  о которых вы говорите.  В этом случае доходы Государственного бюджета будут откорректированы.

 

     МІТЮКОВ І.О.  Да нет.  Тогда нам надо еще полчаса,  чтобы  мы сели  и  разобрались.  Так же нельзя,  сидели,  говорили...  Оце в такому стилі ми працюємо третій місяць.

 

     ГОЛОВА. Юліє Володимирівно, ваша пропозиція. Будь ласка.

 

     ТИМОШЕНКО Ю.В.  Я говорю о том,  что 300 миллионов гривень  - это  увеличение  по консолидированному бюджету.  И на 502 миллиона должен быть уменьшен доход бюджета в связи с тем,  что у  нас  это осталось в местных бюджетах.

 

     МІТЮКОВ І.О. Юліє Володимирівно, ми домовилися про...

 

     ГОЛОВА. Ігоре  Олександровичу,  одну хвилинку!  Яка тоді буде цифра доходу в статті 1?  Юліє Володимирівно, назвіть цифру. За що голосувати?

 

     ТИМОШЕНКО Ю.В. 24 миллиарда 496 миллионов, то есть минус 502 миллиона.

 

     МІТЮКОВ І.О.  Олександре Миколайовичу! Це не домовленість. Ми говорили   про   скорочення  видатків  Державного  бюджету  на  80 мільйонів за рахунок скорочення видатків на  державне  управління. Це  те,  про  що  ми  домовилися.  А ви хочете скоротити ще на 500 мільйонів.  Тоді давайте повернемося і скоротимо видатки на армію, на науку... Що там у нас іще залишилося?

 

     ГОЛОВА. Ставлю   на   голосування   пропозицію  комітету:  24 мільярди 496 мільйонів гривень. Голосуємо.

 

     "За" - 57.

 

     Депутат Кириченко. Будь ласка.

 

     КИРИЧЕНКО С.О.,  голова підкомітету Комітету  Верховної  Ради України    з   питань   прав   людини,   національних   меншин   і міжнаціональних відносин (виборчий округ 183, Херсонська область). Християнсько-демократична   партія  України.  Шановний  Олександре Миколайовичу!  Я  хотів  би  запитати,  чому   не   ставиться   на голосування  пропозиція,  яку  висловив  Віталій  Журавський і яку підтримала Наталія Вітренко,  а саме:  щоб 1 мільярд 400 мільйонів гривень   заборгованості  "Єдиних  енергетичних  систем"  (а  цією структурою  керувала  Юлія  Тимошенко)  було  включено  в  доходну частину бюджету?

 

     Я прошу,   Олександре   Миколайовичу,   дотримуватися   вимог Регламенту і поставити пропозицію Журавського, підтриману Наталією Вітренко,  на поіменне голосування.  Тоді в нас з'явиться істотний резерв для фінансування соціальних виплат.

 

     ГОЛОВА. Давайте    не    будемо     включати     кредиторську заборгованість  у  доход.  Не  треба  так,  з  голосу.  Є  Кабінет Міністрів,  нехай розбирається в цих питаннях (Шум у залі).  Я  ще раз  кажу:  цю  пропозицію  ніхто  голосувати  не буде.  Це знає і Наталія Михайлівна, і, мабуть, депутат Кириченко, якщо веде про це мову.

 

     А просто  так  кинути  в  зал,  як  зал зреагує...  Навіщо це робити?  Доктори наук... (Оплески). Не треба аплодувати! Ми самі з себе сміємося!

 

     Ми дві години в цьому залі домовлялись, одержали відповіді на всі запитання.  Півгодини ще попрацювали Мінфін і комітет разом із Мартинюком, доповіли вам. Зараз знову починаємо спочатку і зводимо серйозну розмову в площину жартів.

 

     МІТЮКОВ І.О.  Олександре Миколайовичу,  може, нам з комітетом справді треба ще 5-10 хвилин, щоб подивитися на розрахунки? У мене немає ніяких сумнівів, що тут просто непорозуміння.

 

     ПУСТОВОЙТЕНКО В.П. Олександре Миколайовичу, можна мені слово?

 

     ГОЛОВА. Будь ласка.

 

     ПУСТОВОЙТЕНКО В.П.  Шановний Олександре Миколайовичу! Шановні народні  депутати!  Ми  не  можемо  так  маніпулювати  доходною  і видатковою  частинами  бюджету,  податками.  Має   бути   серйозне обгрунтування всіх показників доходів бюджету,  а потім їх витрат. Інакше ми не збалансуємо бюджет.  Вилучення навіть 1-2 мільйонів з будь-якої   частини   бюджету  потребує  наступного  збалансування загальних показників.

 

     А потім  таке.  За  дорученням  Олександра  Миколайовича   я, Мітюков,   Буковинський,   Юлія  Володимирівна,  Адам  Іванович  у перерві,  яку нам надали,  порадилися й домовилися,  що збільшуємо дотації  місцевим  бюджетам на 300 мільйонів.  Дійшли такої згоди. Скорочуємо на 80 мільйонів видатки на утримання органів державного управління.  Чітко  визначили  для села 520 мільйонів,  які будуть зафіксовані,  крім амортвідрахувань. Про це теж сказали. І там іще дріб'язок - 1,  2, 3, 5 мільйонів - ми на це не звернули уваги. Ми нічого не додали Міністерству оборони і не забрали  на  озброєння, залишили  без змін видатки на геологорозвідувальні роботи.  Я кажу по пам'яті.

 

     Ми досягли  домовленості  і  зайшли  до   цього   залу,   щоб проголосувати.  Я  повторюю,  ми  нічого не знімали з Міністерства оборони (Шум у  залі).  Ну,  не  вірите  мені,  то  повірте  Адаму Івановичу. Він там був.

 

     Прошу проголосувати  за  пропозицію уряду.  Не можна так далі працювати (Шум у залі).

 

     ГОЛОВА. Шановні колеги! Я прошу, заспокойтеся. Усі розуміють, про що йде мова. Ставлю на голосування.

 

     ПУСТОВОЙТЕНКО В.П.   Так,   і   щодо   підтримки  молодіжного будівництва,  те,  що пропонували комуністи,  повністю  домовилися теж.

 

     ГОЛОВА. Шановні   колеги!  Ставлю  на  голосування  статтю  1 бюджету,  яка вноситься Кабінетом Міністрів,  з тими  уточненнями, щодо   яких  пояснення  дали  представники  Кабінету  Міністрів  і Комітету з питань бюджету. Голосуємо.

 

     "За" - 214.

 

     Не вистачає 12 голосів (Шум  у  залі).  Та  до  чого  тут  по фракціях?   Більше   третини  людей  сидять,  не  думають,  за  що голосувати чи не голосувати, а просто чекають, що їм скажуть.

 

     Ставлю ще раз на голосування. У звичайному режимі голосуємо.

 

     "За" - 215.

 

     Депутат Матвієнко.  Будь  ласка.  За  ним  -  від  селянської фракції депутат Коломойцев.

 

     МАТВІЄНКО А.С.       Олександре      Миколайовичу!      Ігоре Олександ-ровичу!  Якщо нам  не  вдається  йти  від  загального  до конкретного,  давайте спробуємо інше: зафіксуємо суму, яка набрала найбільше голосів, і підемо по статтях, бо зараз, я так розумію, є певна  недовіра  стосовно  того,  які  ж ми статті збільшимо,  які зменшимо. А потім складемо баланс і проголосуємо розмір видаткової частини бюджету.

 

     Спробуймо розглянути постатейно.  Думаю, ми швидше вийдемо на результат. Будь ласка.

 

     ГОЛОВА. Депутат Коломойцев.

 

     КОЛОМОЙЦЕВ В.Е.,  заступник голови  Комітету  Верховної  Ради України з питань бюджету (виборчий округ

 106, Луганська  область).  Уважаемые   коллеги!   У   меня   есть конкретное  предложение.  Сейчас  мы  защитили  регионы и добавили регионам 300 миллионов. В связи с этим на 300 миллионов увеличился и  консолидированный бюджет в целом.  Снять 300 миллионов сейчас с Государственного бюджета - это значит, что снова возникнут вопросы финансирования шахтеров, армии.

 

     У меня  такое  предложение:  к  проголосованной  вчера  сумме доходов сводного бюджета (34 миллиарда гривень) добавить  эти  300 миллионов,  которые  мы  предназначили  для  местных  бюджетов,  и проголосовать за 34 миллиарда 300 миллионов.

 

     МІТЮКОВ І.О.  Если быть абсолютно точным,  то нужно добавлять не 300 миллионов,  а 220 миллионов,  потому что мы на 80 миллионов сокращаем затраты на государственное управление.  То  есть  на  80 миллионов  гривень сокращаем Государственный бюджет,  передаем эти деньги местным бюджетам и  220  миллионов  дополнительного  дохода тоже передаем местным бюджетам. Вот и все (Шум у залі).

 

     Яка вас цифра цікавить?  Консолідований бюджет становитиме 34 мільярди 220 мільйонів. Ми отримали 220 мільйонів ресурсу, плюс 80 мільйонів від скорочення Державного бюджету - усього 300 мільйонів гривень. Вони передаються в місцеві бюджети, і виходимо на дотацію 2,2 мільярда гривень (Шум у залі).

 

     ГОЛОВА. Шановні колеги!  Я прошу, заспокойтеся. Я не хотів би робити ще одну перерву.

 

     Прошу і   фракцію    "Громада",    і    фракцію    комуністів проголосувати.  Давайте  приймемо  бюджет.  Не  ставайте  на  таку позицію,  щоб через дві фракції  ми  не  прийняли  його.  Закликаю прогресивних соціалістів теж голосувати. Будь ласка.

 

     Що ставити  на  голосування?  Це  треба було вирішувати тоді, коли в комітетах обговорювалося це питання, а не так, із голосу... Та не треба зводити з кимось рахунки.  Я б надавав слово,  якби ви голосували,  Володимире Васильовичу.  Ви ж не голосуєте,  а тільки розмовляєте.

 

     Будь ласка, Георгію Корнійовичу.

 

     КРЮЧКОВ Г.К., голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони (багатомандатний  загальнодержавний виборчий  округ,  КПУ).  Шановний  Валерію Павловичу!  Після вашої заяви, яку ви щойно зробили, я зрозумів, що армія вам не потрібна. Тому  й  не дивуйтеся результатам голосування.  Я більше нічого не скажу.

 

     ГОЛОВА. Депутат Філенко. Пропозиція від НДП.

 

     ФІЛЕНКО В.П.,  член Комітету Верховної Ради України з  питань Регламенту,  депутатської  етики  та  організації роботи Верховної Ради України (багатомандатний  загальнодержавний  виборчий  округ, НДП).  Шановний Олександре Миколайовичу! Шановні народні депутати! Мені  здається,  що  через  оцей  гомін  у  залі  загублено   одну конструктивну  пропозицію,  яку сформулював депутат Коломойцев,  а потім  Ігор   Олександрович   уточнив.   Пропонувалося   збільшити консолідований  бюджет  на  220 мільйонів гривень і переголосувати цифру,  яку ми проголосували вчора.  Фактично це ті 300 мільйонів, за  які  ми  проголосували  і  які  йдуть  на  регіони.  Із них 80 мільйонів - це  кошти,  що  знімаються  з  Державного  бюджету,  з видатків на державне управління.

 

     Я думаю,  Ігор  Олександрович  готовий  назвати цю цифру - 34 мільярди 220 мільйонів гривень.  Олександре Миколайовичу, прошу цю пропозицію поставити на голосування.

 

     ГОЛОВА. Ставлю на голосування цю пропозицію. Будь ласка.

 

     МІТЮКОВ І.О.  Шановні  народні  депутати!  Тут  непорозуміння вийшло. Видатки на армію не зменшилися. Прем'єр-міністр сказав, що ми   не  погодилися  з  пропозицією  комітету  про  вилучення  208 мільйонів.

 

     ГОЛОВА. Ігоре Олександровичу, йде голосування.

 

     Голосуємо пропозицію,  яку вніс депутат Коломойцев і  фракція НДП  підтримала,  -  про збільшення консолідованого бюджету на 220 мільйонів.

 

     "За" - 244.

 

     Прийнято.

 

     МІТЮКОВ І.О.  Шановні  народні  депутати!  Отже,   ми   чітко визначили обсяг державного бюджету. Він тепер буде на 80 мільйонів менший,  ніж записано у першій  статті  запропонованого  Кабінетом Міністрів  варіанта.  Нам  треба  буде  тут  від  24 мільярдів 998 мільйонів  відняти  80  мільйонів.  І  це  буде  обсяг  державного бюджету. Прошу підтримати й затвердити.

 

     ГОЛОВА. Шановні колеги, голосуємо. Олександре Олександровичу, голосуйте. Я потім надам слово.

 

     МІТЮКОВ І.О.  Суму  Державного   бюджету   зменшено   на   80 мільйонів.

 

     ГОЛОВА. Буде  24 мільярди 918 мільйонів 139,5 тисячі гривень. Голосуємо.  Олександре  Олександровичу,  голосуйте,  будь   ласка. Депутат Мороз теж просить, щоб голосували.

 

     "За" - 207.

 

     Олександру Олександровичу Морозу надається слово.

 

     МОРОЗ О.О.    Шановний   Олександре   Миколайовичу!   Шановні депутати!  Вся суперечка, що триває від самого ранку, зводиться до можливості через місцеві бюджети перерозподіляти частину бюджетних коштів. Якщо ми збільшили консолідовану цифру на 300 мільйонів, то тепер  зменшилася  дискусійна  позиція.  Вона  була  десь в обсязі одного мільярда з лишком.

 

     Юлія Володимирівна запропонувала: знімемо тепер із державного бюджету 502 мільйони і знайдемо таким чином компромісне рішення. Всю решту позицій відрегульовано.

 

     МІТЮКОВ І.О. Я перепрошую, тоді це не компроміс.

 

     МОРОЗ О.О. Я прошу вас, не перебивайте, коли я говорю.

 

     МІТЮКОВ І.О.   Ми   отак  працюємо  вже  три  місяці:  тільки домовилися, як знову нові розрахунки.

 

     ГОЛОВА. Ігоре Олександровичу!..

 

     МОРОЗ О.О. Нехай не перебивають мене, коли я говорю!

 

     ГОЛОВА. Будь ласка.

 

     МОРОЗ О.О.  Я  закінчу  цю  думку.  Отже,   ми   за   рахунок прикріплення  до місцевого рівня доходів бюджету і зростання їх не змінюємо консолідовану позицію і вирішуємо принципове питання, яке сьогодні  було  дискусійним.  А  то  весь  час хочуть,  збільшивши консолідовану позицію,  все-таки збільшити  позицію  в  Державному бюджеті. Не буде цього! Ви ж самі бачите, які результати!

 

     ГОЛОВА. Олександре Олександровичу,  яка цифра консолідованого бюджету з урахуванням вашої пропозиції?

 

     МОРОЗ О.О.  Ми  вже  її  проголосували  -  34  мільярди   220 мільйонів.  Отже,  ми  на  220  мільйонів  збільшили консолідовану позицію,  80 зняли з Державного бюджету.  Тепер  спірним  став  не мільярд.  Оскільки  є  компроміс,  то  треба  502 мільйони зняти з Державного бюджету й закріпити їх за місцевими бюджетами.  І  далі йти за цифрами - тоді буде розподіл правильний.

 

     ГОЛОВА. Юліє Володимирівно, ваша пропозиція, будь ласка. Щодо пропозиції Олександра Олександровича (Шум у залі).  Я не можу  вам надавати слово - ви не голосуєте і тримаєте карточки в руках...

 

     ТИМОШЕНКО Ю.В.   Я   хотела   бы   пояснить  этот  достаточно деликатный вопрос.

 

     Когда мы по  сравнению  с  предложенным  Кабинетом  Министров показателем  увеличили  консолидированную часть бюджета вчера на 1 миллиард 200 с лишним миллионов, у нас образовалась дополнительная доходная  часть.  В  зависимости от того,  какие налоги мы под это увеличиваем  (какая  доходная  часть,  за  счет  чего  она?),  эта доходная   часть   остается   либо  в  местных  бюджетах,  либо  в государственном.  И мы вчера приняли решение (причем на  комитете, голосованием), что эту цифру мы приблизительно делим пополам между доходной  частью  Государственного   бюджета   (и   это   касалось нефтегазового  комплекса,  ему на эту сумму были снижены налоги по ренте и по всему остальному),  а на вторую часть - 502 миллиона  - снижаем доходы от налога на прибыль.  Сегодня мы имеем 4 миллиарда 750  миллионов  -  новый  показатель,  который  во  втором  чтении предложил  Кабинет  Министров  как  доходную  часть  от  налога на прибыль. Но она очень завышена, поскольку налог на прибыль сегодня берется  с  предприятий  авансами.  И  все представители областей, которые к нам приезжали, говорили о том, что 4 700 - очень большой налог.  И  мы  сошлись  тогда на цифре Кабинета Министров - 3 700. Сейчас мы ее подняли -  4  750  минус  502.  Эта  цифра  абсолютно реальна  по  налогу  на  прибыль  предприятий.  Вот  это и есть та разница, которую мы вчера голосовали в комитете.

 

     Здесь присутствует Евгений Дмитриевич Жовтяк,  который был на этом совещании,  присутствует еще ряд депутатов,  пусть они просто подтвердят эти расчеты.

 

     Уважаемые коллеги,  я прошу минуту внимания!  Такое ощущение, что   бюджетный   комитет   сейчас  пребывает  на  волне  каких-то настроений.  У нас сейчас приподнятое настроение,  и кажется,  что комитет  должен  отступить  от  реальных  доходных цифр.  Если зал проголосует,  никаких проблем нет.  Но мы эту  доходную  часть  по прибыли  считали  очень детально,  согласовали со всеми областями. Были консультации с облфинуправлениями, с руководителями областей. И эта цифра сегодня значится в проекте Государственного бюджета. В этом и есть сегодня реальное расхождение.  Если мы завышаем  цифру налога   на   прибыль,  то  практически  снижаем  реальные  доходы областей. Вот в этом вопрос...

 

     ПУСТОВОЙТЕНКО В.П.  Олександре Миколайовичу,  ми  протестуємо проти  розгляду в такому порядку бюджету.  Якщо Юлія Володимирівна сказала,  що вчора ми додали 1,2 мільярда,  то навіщо було ще  200 мільйонів  додавати?  Якщо  в  нас  є  вільні кошти,  треба просто віддати ті 300 мільйонів місцевим бюджетам.

 

     І мушу   сказати   ще   раз:    ми    прийдемо    до    такої розбалансованості,  що ніколи ж не зведемо. Ви зафіксуєте цифри, а як потім їх перерахувати? Це перше.

 

     І друге. Ніякого засідання бюджетного комітету вчора не було. Немає протокольного рішення,  і рішення такі не приймалися.  Прошу надати слово Азарову (Шум у залі).

 

     ГОЛОВА. Я прошу уваги!  Шановні колеги,  одну хвилинку. Слово надається Миколі Яновичу Азарову.  За ним - депутат Асадчев.  Будь ласка, Миколо Яновичу.

 

     Микола Янович чотири  роки  був  головою  Комітету  з  питань бюджету. Вислухаймо, це наш колега. Будь ласка.

 

     АЗАРОВ М.Я.,   голова   Державної   податкової  адміністрації України. Уважаемые народные депутаты! Послушайте и поверьте мне. Я четыре года выходил на эту трибуну.  И мне сейчас непросто сказать вам  те  слова,  которые  я  все-таки  скажу:  еще   никогда   так безответственно  не  подходили  к  проблеме  доходов бюджета,  как подходят сейчас в этом зале! Никогда! (Оплески).

 

     Уважаемые коллеги!  По  состоянию  на  28  декабря   (у   нас статистика  на  два  дня  отстает,  к сожалению) доходы сведенного бюджета составили 25,6 миллиарда гривень.  Это фактические данные. Кто может взять на себя такую смелость? А тут выходят на трибуну и с легкостью добавляют 1 миллиард, 300 миллионов и так далее.

 

     Что произойдет,  если у нас на  следующий  год  вдруг  на  10 миллиардов   гривень  увеличатся  доходы  бюджета?  Откуда  мы  их возьмем,  дорогие мои?  Чтобы инфляция увеличила  доходы  бюджета? Чтобы  увеличились  доходы,  должны появиться оборотные средства у предприятий,  только тогда в цену войдут,  и  мы  соберем  или  не соберем налоги. Недоимка составляет колоссальную цифру.

 

     Поэтому, уважаемые   коллеги,  я  вас  прошу,  в  таком  духе рассматривать нельзя.  Я готов ответить относительно любой  цифры. Что касается прибыли,  например.  Юлия Владимировна,  вы прекрасно знаете,  что цифры,  которые правительство заложило по прибыли,  - абсолютно реальные,  уже сейчас они реальные. Вы прекрасно знаете, что налог на добавленную стоимость с возвратом, заложенный в сумме 8 миллиардов гривень,  - абсолютно нереальный. Так зачем мы с вами увеличиваем липовые доходы бюджета?  Чтобы потом,  через  полгода, сказать,  что правительство никудышнее, что оно не может увеличить доходы бюджета?

 

     И еще один вопрос,  уважаемые коллеги.  Если мы так болеем за социальную  защиту  населения,  за  увеличение  доли  региональных бюджетов и так далее,  а я не меньше вас за это болел четыре года, так  почему  тогда  все  последние  решения,  которые принимаются, направлены не на увеличение доходов бюджета,  а на уменьшение  их? Уменьшение  налогового  давления  -  это,  будем говорить,  сейчас магистральная идея развития экономики. Она препятствует увеличению доходов  бюджета.  Увеличение произойдет,  но не через год,  через два,  а когда экономика заработает.  Тут Петр Николаевич абсолютно прав.  Но если мы заложим в бюджет плюс 10 миллиардов гривень,  то мы эти 10 миллиардов должны же из экономики взять.  А из экономики брать нечего.

 

     Поэтому последнее,  что  я  хотел бы сказать (Шум у залі).  Я готов на любой ваш вопрос  ответить.  Пожалуйста,  не  перебивайте меня, дайте возможность сказать. На любой вопрос, подчеркиваю.

 

     Не знаю,  может быть,  бюджет - это политический документ, но мы на протяжении четырех предыдущих лет никогда  не  рассматривали его  как  политический  документ.  Мы всегда рассматривали его как финансовый документ и исходили из возможности  финансирования  как народного  хозяйства,  так  и  бюджетной  сферы.  И  бюджет всегда принимался   как    результат    разумного    компромисса    между правительством   и   Верховной   Радой.   И   мы  этот  компромисс отрабатывали не за ночь, мы его отрабатывали целый год. И когда мы с министром финансов выходили на эту трибуну, у нас разногласий по поводу миллиарда никогда не возникало. Это же нонсенс, друзья мои, чтобы  вдруг  находился миллиард.  Нонсенс!  Подумайте же об этом! Такого не может быть.

 

     Спасибо за внимание.

 

     ГОЛОВА. Дякую. Депутат Асадчев.

 

     АСАДЧЕВ В.М.,  голова  підкомітету  Комітету  Верховної  Ради України   з   питань  бюджету  (багатомандатний  загальнодержавний виборчий округ,  НРУ).  Шановний Олександре Миколайовичу!  Шановні народні депутати!  Послухайте мене, будь ласка. Депутати, які не є членами бюджетного комітету,  сьогодні переживають, мабуть, другий день те, що ми переживаємо вже понад два місяці.

 

     Тепер дозвольте   вас   запитати.   Серед   вас  є  Олександр Олександрович,  Микола  Янович.  Скажіть  мені,  будь  ласка,  хоч коли-небудь  за  всю  історію  Верховної Ради і бюджету хто-небудь голосував контингенти?  Тим більше контингенти по регіону?  Такого ніколи в світі не бувало. Контингент - це надходження відповідного податку.  Він має бути  просто  цілком  погоджений.  Коли  він  не погоджується, береться реальна ситуація надходжень.

 

     Що зробила Юлія Володимирівна?  Уряд дав контингент з податку на  прибуток  в  розмірі  приблизно  4,7  мільярда  гривень.  Юлія Володимирівна   вирішила,   що  це  неправильно,  і  поставила  на голосування. І почала по Автономній Республіці Крим, по Вінницькій області   голосувати,  які  там  будуть  контингенти.  І  коли  ви подивитесь цю останню таблицю,  що вам роздали,  то побачите, що у вас ці контингенти зовсім не збігаються з тими,  що подав уряд.  Я називаю це підробкою.  Але справа  навіть  не  в  тому.  Справа  в професіоналізмі. Такого ніхто ніколи не робить. Контингенти завжди погоджуються.

 

     Є два виходи з цієї ситуації,  ви це добре розумієте  (Шум  у залі).  Не кричіть! Чому ви кричите? Ми ж криком нічого не вдіємо. Або ми затвердимо бюджет,  або почнуть діяти показники 1998  року. Але  повірте  мені,  що  коли  ми  розробляли місцеві бюджети,  ми справді заклали більше грошей.  Але саме Юлія Володимирівна  вчора вийшла сюди,  назвала цю цифру 1,9 мільярда, яку проголосувала вся Верховна Рада.  І я їй на засіданні комітету потім сказав,  що  це вона зробила неправильно.  Але ми це прийняли. І на підставі цього був цілком розрахований весь бюджет.

 

     Ви ж добре розумієте:  коли ми хоч щось змінюємо, треба знову все перераховувати.  На це просто немає часу.  Я вважаю,  що вже ж дійшли компромісу.  Давайте ми його проголосуємо,  краще в першому кварталі повернемося до цього питання.  Треба буде - щось змінимо. Якщо ж будуть діяти показники 1998 року,  то назад уже  дороги  не буде, бо здійснюватимуться реальні витрати. Я прошу зрозуміти таку ситуацію.

 

     ГОЛОВА. Шановні колеги,  прошу заспокоїтися.  Мене дивує  ось що.  Замість  того  щоб  комітет консолідував зал,  у нас виходить навпаки.  І я прошу консультантів,  Юліє Володимирівно, до себе не підпускати.  Ви  - голова комітету.  І хай сидять на місці.  Я вам слово даю,  даю слово міністру фінансів. І не треба консультантів. Треба  консультації  у  комітеті  проводити,  а  не  тут,  у залі. Сідайте. Я дам слово.

 

     Будь ласка,  слово  має  Євген  Дмитрович   Жовтяк.   Людмила Павлівна Супрун є?  Є.  Депутат Жовтяк. За ним - депутат Супрун. І будемо голосувати.

 

     ЖОВТЯК Є.Д., заступник голови Комітету Верховної Ради України з  питань бюджету (виборчий округ 94,  Київська область).  Шановні колеги!  Я закликаю  всіх  дотримуватися  якихось  коректних  норм поведінки.  Рішення,  про яке говорила Юлія Володимирівна, справді було проголосоване.  І якщо Асадчев, який був на цьому засіданні і брав  участь  у  цьому голосуванні,  каже,  що це підробка,  то це просто наклеп.  Ніякої підробки не було, було голосування. Я за це рішення  не  голосував,  мені  воно  не подобається,  я пропонував зовсім  інше  рішення.  Але  таке  рішення  було  проголосоване  і подобається   воно   комусь   чи   не  подобається,  -  воно  було проголосоване. І треба говорити правду. Проголосовано!

 

     ГОЛОВА. Спасибі. Депутат Супрун.

 

     СУПРУН Л.П.,  голова  підкомітету  Комітету  Верховної   Ради України  з  питань  бюджету  (виборчий  округ 100,  Кіровоградська область).  Шановні  колеги!  Шановні  народні  депутати!  Я  прошу повернутися до найголовнішого питання. Який бюджет і який проект у другому читанні ми обговорюємо та взяли за основу?  Якщо ми  зараз ідемо  за  проектом,  який  поданий нам на друге читання у вигляді офіційного документа,  то це означає,  що ми повинні йти тільки за цим документом.  Якщо ми беремо за основу пропозиції й зауваження, подані  до  другого  читання  бюджетним  комітетом,  то  це  треба визначити. Але Регламент чітко дає нам відповідь на це запитання - зараз ми голосуємо проект,  поданий  на  друге  читання  Кабінетом Міністрів.  Тому нам треба йти тільки за цим проектом і голосувати цифри.  Голосувати "за",  "проти",  відхиляти,  додавати тільки до цифр, що містяться у цьому документі.

 

     ГОЛОВА. Ігоре Олександровичу,  ідіть, будь ласка, на трибуну. Надається слово депутату Морозу,  потім депутату  Чижу.  І  будемо голосувати.

 

     МОРОЗ О.О.    Шановний   Олександре   Миколайовичу!   Шановні депутати!..

 

     ГОЛОВА. Я вам надам слово.

 

     МОРОЗ О.О. Ігоре Олександровичу, хвилинку. Мені надали слово.

 

     МІТЮКОВ І.О. Прошу вибачення.

 

     МОРОЗ О.О.  Я прошу  уваги.  І  прошу  депутата  Асадчева  не наводити тінь на тин,  що тут і так непросто будується. Ідеться не про зміну контингенту,  а про розподіл доходів бюджету.  А що  наш контингент  нестійкий,  свідчить  хоча  б  те,  що за п'ять хвилин невідомо з чого знайшли 300 мільйонів  по  одному  виду  податків. Тому говорити про стійкість контингенту не доводиться.

 

     У нас колосальна інфляція сьогодні відбувається.  І ті цифри, які навів Микола Янович,  вони зовсім кореспондуються  з  доходною частиною бюджету, враховуючи індекс інфляції.

 

     І ще така обставина.  Ми ж не говоримо про інші доходи.  Ми з цієї економіки,  яка звітує перед статистикою і  платить  податки, нічого ж не зберемо. Ми повинні взяти ті кошти, які в тіні ходять, їх же більше половини.

 

     ГОЛОВА. Дякую.  Шановні  колеги,  якщо  ми  хочемо   приймати бюджет,  то  давайте  про це й говорити.  Ми знову заводимо себе в оману.  Я не надаватиму більше слова, бо розмову зводять зовсім на інше.

 

     Будь ласка,  депутате  Бондарчук  (Шум  у  залі).  Вибори  ще далеко. Ще рік до виборів.

 

     БОНДАРЧУК О.В., член Комітету Верховної Ради України з питань соціальної  політики  та праці (багатомандатний загально-державний виборчий  округ,  КПУ).  Всеукраинский   союз   рабочих,   фракция коммунистов.  Я хочу обратить внимание депутатов на то, что сейчас в зале находится порядка трехсот депутатов.  Около двухсот из  них голосуют  за  вариант  бюджета,  предложенный Кабинетом Министров. Фракция  коммунистов  голосует  против.  Почему?  Собственно,  два лагеря  образовались в зале.  Один из них хочет принять бюджет,  в который не включаются деньги бизнесменов,  банкиров, теневиков, не включается  тот капитал и те товары,  которые исчезают на границе. Коммунисты предлагают все  эти  деньги  включить  в  бюджет.  Вот, собственно, в чем состоит различие в подходах.

 

     И за  счет  привлеченных из теневой сферы денег можно было бы финансировать развитие предприятий,  оплачивать работу,  так вести народное  хозяйство,  чтобы  не  40  миллионов гривень получать от управления нашей государственной  собственностью,  а  получать  10 миллиардов  гривень!  Для  этого должно быть другое правительство, конечно...

 

     ГОЛОВА. Дякую. Депутат Чиж.

 

     ЧИЖ І.С.  Дякую, Олександре Миколайовичу. Фракція соціалістів і  селян  "Лівий  центр".  Я  прошу зрозуміти позицію фракції.  Ми стоїмо за прийняття бюджету.  Це безумовно!  Держава  без  бюджету жити не може. Це перший момент.

 

     Ми добре  розуміємо,  що  є принципові макроекономічні цифри, які  вже  проголосовані  Верховною  Радою   майже   конституційною більшістю - 272 голоси. Це друга позиція.

 

     Третя. Уряд хитрує. Але якоюсь мірою, можливо, неточності є і в пропозиціях комітету.  Може,  теж  десь  хитрує,  я  не  знаю... Хитрування  не  може  тут бути,  бо не враховувати рівня інфляції, який,  за прогнозами,  становитиме на 1999 рік 50 процентів  рівня 1997  року,  не  можна.  А  в  нас  у 1997 році зафіксовано - 92,5 мільярда гривень,  то ми можемо спрогнозувати ці  показники.  Тому перерозподіл  на  користь  регіонів  -  це перерозподіл на користь держави! Через те вся боротьба й відбувається.

 

     Ми дефіцит проголосували.  Він становить 1 відсоток, ніхто на нього   не  зазіхає.  Міжнародний  валютний  фонд  дасть  кредити, напевно,  під такий дефіцит.  А все решта,  - те,  що  на  користь регіонам  (і  при цьому не обмежуються загальнодержавні програми), треба підтримувати з додержанням процедури голосування,  як  це  й належить за Регламентом.

 

     ГОЛОВА. Шановні  колеги,  я  ще  раз  вам  нагадаю,  за що ми проголосували (Шум у залі). Одну хвилинку! Ми з вами проголосували за  доходну  частину  в  розмірі  34 мільярди гривень плюс дефіцит бюджету - 1 мільярд  240  мільйонів  гривень.  Це  становить  35,2 мільярда гривень.

 

     ПУСТОВОЙТЕНКО В.П. Та не можна переголосовувати...

 

     ГОЛОВА. Ми  проголосували  з  вами  за дотації для регіонів у розмірі 2,2 мільярда гривень замість  1,9.  Ми  з  вами  визначили параметри,  вони  проголосовані.  Нам  треба  прийняти  статтю 1 і розглядати решту статей, вкладаючись у проголосовані цифри.

 

     Про що йдеться? Ми вчора визначилися 272 голосами, сьогодні - 351.  Ми ж проголосували тільки що. Ми ще додали там 220 мільйонів гривень і набрали 34  мільярди  220  мільйонів  гривень.  Так,  ми проголосували 243 голосами,  ми з вами визначили параметри. Навіщо ж знову сіємо смуту - там можна,  а там не можна?  Та, безперечно, можна багато всього.  Фантастика ж безмірна, але давайте ставитися реально.  Рік має 365 днів,  із них робочих - 260. Якщо взяти суму 35,2 мільярда гривень,  то треба, щоб щоденно до бюджету надходило 120- 130 мільйонів гривень. У 1998 році ми щоденно отримували менш як  50 мільйонів гривень.  Хіба ви думаєте,  що зразу вдвічі краще працюватимуть після нашої розмови,  і що ми одержуватимемо по  120 мільйонів  гривень?  Це реально чи нереально?  Ну не можна так,  з голосу,  не вникнувши,  дивлячись на лідера, що він скаже, чинити, бо це вигідно!

 

     У кожного  з  нас  є  свій  виборчий округ.  І не лідери туди їдуть, а ми з вами як депутати зустрічаємося з людьми. І ми з вами проголосували за ті параметри, які вніс Кабінет Міністрів на друге читання.  Давайте зберемося з думками і будемо голосувати. Я прошу проголосувати   статтю  1  з  тими  поправками,  що  вніс  Кабінет Міністрів та які ми вже проголосували. Прошу підтримати.

 

     МІТЮКОВ І.О.  Олександре Миколайовичу,  треба внести ще  одне уточнення. Я зрозумів, чому в нас виникла така заплутана ситуація. Правильно сказав Микола Янович Азаров,  що бюджет - це  насамперед бухгалтерія.  Якщо  ми  знайшли  додатково 300 мільйонів гривень і віддаємо їх місцевим бюджетам,  то в бюджеті ми маємо зробити  дві проводки  й  відобразити  їх  у доходах і у видатках.  Тому нам ці кошти треба додати до статті про доходи і до статті  про  видатки, тобто  суму  24  мільярди  998  мільйонів гривень збільшити на 220 мільйонів, про що й казав Олександр Олександрович Мороз.

 

     ГОЛОВА. Я ставлю на голосування. Прошу підтримати.

 

     МІТЮКОВ І.О. Ми повинні їх отримати й видати.

 

     ГОЛОВА. Голосуємо. Я прошу, голосуйте.

 

     "За" - 207.

 

     207 голосів, бракує всього 19 голосів.

 

     ПУСТОВОЙТЕНКО В.П.  Олександре Миколайовичу, можна мені взяти слово?

 

     ГОЛОВА. Будь ласка.

 

     ПУСТОВОЙТЕНКО В.П.  Шановний Олександре Миколайовичу! Шановні народні депутати!  Отже, уряд пропонував 24 мільярди 998 мільйонів гривень.  У статті 1,  про яку ви щойно сказали, треба відобразити суму  25  мільярдів  218  мільйонів  139  тисяч  гривень.  Це   ми порахували з пропозиціями комітету.

 

     Олександре Миколайовичу,  я пропоную проголосувати цю суму 25 мільярдів 218 мільйонів 139 тисяч гривень.

 

     ГОЛОВА. Ставлю на голосування цю пропозицію. Голосуємо.

 

     "За" - 198.

 

     Я думаю,  не зрозуміли,  чому ми такі цифри  голосуємо.  Будь ласка, Ігоре Олександровичу.

 

     МІТЮКОВ І.О.  Ідеться  про те,  що ми домовилися збільшити на 300 мільйонів гривень суму доходів з податку на  додану  вартість, який повністю централізується в Державному бюджеті. Значить, на цю суму збільшуються доходи до Державного бюджету. Але ми сказали, що й  видатки,  ці 300 мільйонів гривень,  ми додаємо як трансферти з Державного бюджету місцевим бюджетам.  І ці 300 мільйонів  гривень треба відобразити зараз, додавши до попередньої суми - 24 мільярди 998 мільйонів гривень.

 

     Вибачте, я,  мабуть,  сам вас завів  в  оману.  Це  абсолютно правильні,  чіткі  цифри.  Ми  їх  відображаємо  й у доходах,  і у видатках (Шум у залі).

 

     ГОЛОВА. Шановні колеги,  я прошу керівників фракцій висловити свої  думки.  По  одній хвилині (Шум у залі).  Що ми хочемо?  Одну хвилинку. Треба з'ясувати, що ми хочемо.

 

     Від фракції НДП слово надається депутату Філенку. Будь ласка.

 

     ФІЛЕНКО В.П.  Шановний   Олександре   Миколайовичу!   Шановні народні депутати!  Подобається нам чи не подобається, але час - не гума і його не розтягнеш.  Гнотик догоряє, і завіса в цьому театрі скоро впаде. У нас є три можливі варіанти рішень.

 

     Перший варіант. Якщо не приймаємо бюджет, то Президент згідно з "Перехідними положеннями" Конституції  затвердить  його  власним указом.

 

     Другий варіант. Ми можемо прийняти постанову, якою на період, доки Верховна Рада  все-таки  остаточно  розбереться  з  Державним бюджетом, пролонгувати бюджет 1998 року.

 

     А третій варіант - приймати бюджет.

 

     Уряд погодився  на  всі можливі компроміси.  Збільшено на 300 мільйонів гривень фінансування регіонів,  на 80 мільйонів  гривень зменшено фінансування державного управління. Можливі компроміси на сьогодні вичерпано.

 

     Тому треба  або  приймати  бюджет,  або  робити  паузу.  Якщо антиурядова   коаліція  не  піде  назустріч  прийняттю  Державного бюджету,  то треба оголошувати  перерву  й  розглядати  наступного року.

 

     Дякую за увагу.

 

     ГОЛОВА. Депутат Чорновіл.

 

     ЧОРНОВIЛ В.М.,  голова  підкомітету  Комітету  Верховної Ради України  з   питань   культури   і   духовності   (багатомандатний загальнодержавний  виборчий  округ,  НРУ).  Фракція Народного руху України.  Олександре Миколайовичу!  Шановні колеги!  Я  згідний  з Філенком, гнотик справді догорає. Мені здається, що дехто вирішив, що нам уже тут нічого  робити  і  пора  йти  на  барикади.  Iнакше пояснити те, що відбувається в цьому залі, неможливо.

 

     Найгірше, що може бути - це застосування, пролонгація бюджету минулого року.  Будуть запущені механізми, які так по нас ударять, що знову повернутися до нормального розгляду бюджету не вдасться.

 

     Я думаю,  що  єдиний  вихід,  щоб уникнути указу Президента і введення бюджету указом, єдине, що нам залишається, - це те, що ми вже пропонували,  але чомусь воно не здобуло підтримки.  Може,  не зрозуміли. Ми робили так уже кілька разів. Це те, про що нагадував на нараді Азаров.

 

     Давайте ми  все-таки  вже  з  усіма  тими компромісами,  яких досягнуто,  приймемо бюджет,  але з однією умовою (і обов'язково в постанові  це  повинно  бути  записано)  -  на перший день другого кварталу обов'язково повертаємося до розгляду  бюджету  в  повному обсязі   для  його  уточнення.  Ми  побачимо,  як  він  діє  і  що відбувається.  Це те саме секвестрування, яке в нас чомусь забрали Президент  та  уряд і яке ми самі можемо здійснити.  I це вихід із становища.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Спасибі. Петро Миколайович Симоненко. Будь ласка.

 

     СИМОНЕНКО П.М.  Фракция  коммунистов.  Во  время   проведения двухчасовой  беседы  по  согласованию  позиций представители нашей фракции еще раз  убедились  в  том,  что  правительство  не  будет учитывать  те  предложения,  которые  вносились от имени фракции с самого начала работы над данным  проектом  бюджета.  Они  касаются всех   социальных  статей,  еще  раз  повторяю:  задолженность  по пенсиям,  по  заработной  плате,  по  народному  образованию,   по здравоохранению, по Национальной академии наук, по всем социальным программам,  по угольщикам, сельхозмашиностроению и многое другое. Это первое.

 

     Второй принципиальный вопрос.  Те,  кто голосовал вчера,  они имеют полное право проголосовать сегодня и без нашей  фракции.  Но при  этом,  еще  раз  хочу  подчеркнуть,  позиция фракции остается неизменной.  Тем более,  что  у  нас  доходная  часть  так  вольно формируется.   Не   учли   500  миллионов  гривень  от  управления государственной частью имущества!  Я  задаю  вопрос:  зачем  тогда приватизацию  проводите  и  собираетесь  в  следующем 1999 году за деньги распродать всю собственность?  Еще 5 миллиардов  вывели  за пределы,  но никто не собирается,  скажем так,  далее работать над ними.

 

     ГОЛОВА. Яка позиція, Петре Миколайовичу?

 

     СИМОНЕНКО П.М.  Позиция  фракции  известна.  Пока  не   будет социальный бюджет у нас, мы голосовать не будем.

 

     ГОЛОВА. Депутат Чиж від соціалістів.

 

     ЧИЖ I.С.   Дякую,  Олександре  Миколайовичу.  Фракція  "Лівий центр" соціалістів і селян.  Шановні колеги!  Я ще раз підтверджую позицію  фракції,  вона  абсолютно  конструктивна - ми за те,  щоб держава мала бюджет,  але при цьому потрібно  зважити,  який  буде бюджет у нашої держави. Я хочу нагадати, що не Верховна Рада винна в тому,  що ми зараз працюємо в режимі цейтноту. Уряд подав проект бюджету на місяць пізніше визначеного терміну, на жаль. I сьогодні ми  просто  заганяємося  в  ситуацію,  коли   повинні   безоглядно голосувати за дуже сумнівні цифри.

 

     Ще раз кажу, є принаймні три тіньові точки, які приховуються, на жаль,  у бюджеті.  I ми хочемо це  вияснити.  Зокрема,  не  все враховано,  коли  індекс  множиться  на,  так  би мовити,  валовий внутрішній  продукт,  що  ми  маємо.  Не  все   враховується   при визначенні,  зважаючи  на інфляцію,  реального обсягу промислового виробництва й таке інше.  Тому ми за те,  щоб параметри,  які були тут визначені, покласти за основу. Зараз і комітет, і уряд повинні йти домовлятися щодо постатейного  розгляду,  враховуючи,  що  всі соціальні   потреби   повинні  покриватися  цим  бюджетом  хоч  би мінімально.

 

     ГОЛОВА. Депутат Турчинов від  фракції  "Громада".  За  ним  - депутат Жир.

 

     ТУРЧИНОВ О.В.,  голова  підкомітету  Комітету  Верховної Ради України  з  питань  бюджету   (багатомандатний   загальнодержавний виборчий   округ,  Всеукраїнське  об'єднання  "Громада").  Фракція "Громада".  Шановні виборці!  Шановна  президіє!  Шановні  народні депутати!  Шановні  урядовці!  Я хочу вас привітати з Новим роком, який уже незабаром,  і нагадати вам,  як вчора розгорталися події. Учора   на   нас  тиснули  протягом  дня,  доки  не  поставили  на голосування компромісну пропозицію  бюджетного  комітету,  і  вона зразу пройшла.

 

     Тому, Олександре    Миколайовичу,    ви   почули   пропозицію бюджетного комітету,  яка справді є компромісною.  Коли ми  хочемо прийняти бюджет, давайте її ставити на голосування. Проголосуємо і підемо святкувати.

 

     МIТЮКОВ I.О.  Я  підтримую  цю  пропозицію.  Давайте  ще  раз повернемося  до  початку  нашої  дискусії.  Уряд  погодився на 300 мільйонів додаткової дотації для регіонів  за  рахунок  збільшення надходження  з  податку  на додану вартість.  Ми відображаємо,  що збільшуємо загальну видаткову частину Державного бюджету,  тому що це треба провести через видатки. Давайте голосувати, і підемо далі по статтях. Немає ніяких проблем.

 

     ГОЛОВА. Депутат Жир від фракції "Реформи - центр".

 

     ЖИР О.О.,  член Комітету  Верховної  Ради  України  з  питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності та боротьби з організованою  злочинністю  і  корупцією   (виборчий   округ   35, Дніпропетровська область). Дякую, Олександре Миколайовичу. Фракція "Реформи - центр" вважає,  що бюджет ми маємо  приймати  сьогодні. Але нам не завжди зрозуміло, коли голова Комітету з питань бюджету висловлює свою думку,  а коли думку комітету. Мабуть, два прем'єри в одному залі - це занадто багато.

 

     Тому ми пропонуємо,  щоб під час розгляду комітет представляв хтось із заступників.  Хто  це  буде  -  немає  значення.  Але  ми пропонуємо,  аби не було ніяких питань,  непорозумінь, щоб комітет сьогодні на засіданні представляв хтось із заступників.

 

     Дякую за увагу.

 

     ГОЛОВА. Депутат Попеску від СДПУ(о).

 

     ПОПЕСКУ I.В.,  голова  підкомітету  Комітету  Верховної  Ради України    з   питань   прав   людини,   національних   меншин   і міжнаціональних  відносин   (виборчий   округ   204,   Чернівецька область).   Дякую.   Фракція  Соціалдемократичної  партії  України (об'єднаної).  Шановні  колеги!  Ми  сьогодні  проголосували   300 мільйонів   додатково.   Потрібно  це  відобразити,  як  казали  і доповідач,  і Олександр Олександрович Мороз,  у доходній  частині. Але   крім  того,  пропонується  зараз  же  закріпити  ці  видатки пропорційно по всіх областях.  Якщо ми це проголосуємо,  то  можна піти далі. Я пропоную поставити це на голосування.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Депутат Коломойцев від селян.

 

     КОЛОМОЙЦЕВ В.Е.  Фракция Селянской партии Украины.  Уважаемые коллеги!  Я хочу внести еще одно компромиссное предложение, думаю, если мы его поддержим, то пойдем дальше принимать бюджет.

 

     Дело в  том,  что  к  третьему  чтению  проект  бюджета будет готовиться уже в комитете - это по  Регламенту.  И  докладывать  в третьем чтении будет представитель комитета.  И к третьему чтению, если мы зафиксируем кокретные цифры,  мы постараемся  в  бюджетном комитете учесть максимум предложений депутатов.

 

     В связи  с  этим я предлагаю утвердить Государственный бюджет Украины на 1999 год в сумме 24 миллиарда 998 миллионов 139,5 тысяч гривень.  А  что  касается  тех  80  миллионов,  то  я думаю,  что Верховный Совет сам определится,  куда их  добавить  -  то  ли  на молодежное строительство, то ли на шахтеров, то ли на армию.

 

     Предлагаю поставить на голосование.

 

     ГОЛОВА. Депутат Вітренко.

 

     ВIТРЕНКО Н.М.  Социалистическая оппозиция.  Я хочу напомнить, Александр Николаевич,  что депутаты - это суб екты законодательной инициативы.  И в соответствии с Регламентом я требую поставить мое предложение на поименное  голосование  для  того,  чтобы  выяснить ситуацию в зале.

 

     Юлия Владимировна  на  заседании  "Погоджувальної  ради"  час рассказывала о том,  как взыскать в пользу  бюджета  задолженность хозяйствующих суб ектов,  и при этом ни словом не обмолвилась, что один из таких суб ектов, который имеет колоссальную задолженность,

- это ее "Единые энергетические системы".  Это - первое требование нашей фракции.

 

     Второе. Александр Николаевич,  давайте  реально  смотреть  на ситуацию.  Сейчас надо остановить все происходящее - это позор для парламента.  Нужно голосовать  постановление:  во-первых,  сделать пролонгацию  бюджета  1998  года  на январь 1999 года;  во-вторых, отстранить Юлию Тимошенко от руководства  бюджетным  комитетом.  И тогда  сделаем  нормальный  бюджет  на 1999 год.  Уже и коммунисты прозрели,  что нужно с  теневой  экономикой  бороться,  социалисты пищать об этом начали... Они об этом не говорили раньше!

 

     Поэтому если  уже  взрослеют  и  мудреют депутаты,  дайте нам поработать. И не сейчас, ночью, как это делал Александр Мороз, а в нормальном режиме работы в соответствии с Регламентом.

 

     ГОЛОВА. Спасибі.

 

     ВIТРЕНКО Н.М.  А сейчас,  пожалуйста,  поставьте на поименное голосование.

 

     ГОЛОВА. Шановні колеги, від якої фракції ще не виступали? Від зелених? Вибачте.

 

     Депутат Кононов. Будь ласка.

 

     КОНОНОВ В.М.,  член  Комітету Верховної Ради України з питань молодіжної політики,  фізичної культури і спорту  (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  ПЗУ).  Шановні друзі! Я не можу зрозуміти,  чого ми хочемо.  Ми зараз тут  зібралися  -  політична еліта  держави - і дві години говоримо одне й те саме.  Переконуєм один одного в тому,  в  чому  не  можемо  переконати.  Це  розмова сліпого з глухим,  і вона триватиме дуже довго. Давайте визначимо, я звертаюся до тих,  хто голосує проти прийняття бюджету: які ваші пропозиції,  що ви хочете? (Шум у залі). Ні, крім політичних. Я не звертаюся до фракції  Комуністичної  партії,  вони,  120  чоловік, голосують проти. Проте ще є люди, які також не голосують, і я хочу знати  чому.  Ми  приймаємо  ще  200  мільйонів,  ще  мільярд   чи півмільярда - це називається "потакание агрессору".  Знаєте,  якщо ви не хочете,  то скажіть: "Ми не хочемо і не будемо приймати, нам розвал в країні більше подобається". Давайте про це говорити, а не сидіти тут і стріляти очима, як кажуть. Вибачте.

 

     ГОЛОВА. Шановні  колеги,  спасибі.  Висловилися  представники всіх фракцій без винятку (Шум у залi).  Я прошу заспокоїтися.  Усі промовці висловилися  за  те,  щоб  бюджет  прийняти.  Ні  один  з виступаючих  не  сказав,  що  він  проти  прийняття бюджету (Шум у залi).  Iнша справа,  що параметри того бюджету, який запропонував Кабінет  Міністрів,  вже  проголосували.  Я  хотів би перед тим як ставити на голосування пропозицію народного депутата Вітренко  про 1,4   мільярда  послухати  думку  міністра  фінансів  і  керівника Кабінету Міністрів. Будь ласка.

 

     МIТЮКОВ I.О.  Я не є членом партії прогресивних  соціалістів, але  дуже  реально  ставлюся  до  всіх  пропозицій,  пов'язаних із збільшенням доходної частини.

 

     Є актив,  - те, що Юлія Володимирівна вважає активом, але є й різниця між активом і доходом бюджету.  Можна приймати рішення про якісь заходи, пов'язані із забезпеченням реалізації цього активу в реальні  гроші  і  повернення до бюджету - це правильна постановка питання.  Але щоб записати в доходну частину борг в 1,4 мільярда - це  те,  проти  чого  я заперечую з бухгалтерської і фахової точки зору. Це точно так, як я заперечував проти внесення в головне тіло бюджету  залікових схем,  які пропонував бюджетний комітет.  Однак про повернення треба говорити обов'язково.

 

     ГОЛОВА. Валерію Павловичу, будь ласка. Я прошу уваги.

 

     ПУСТОВОЙТЕНКО В.П. Олександре Миколайовичу, ви мене ставите в не  зовсім гарне становище.  Я вчора подав пропозицію до Верховної Ради.  Є з цього приводу і відповідне рішення суду,  і  воно  буде виконуватися. Я звернувся до вас за допомогою.

 

     I я хочу сказати,  що протягом того часу,  як ми працюємо над проектом бюджету (вчора ми погоджували і зробили поступки  на  5,2 мільярда  щодо  залікової  схеми  і щодо розрахунків за комунальні послуги,  за електроенергію,  за газ,  який використовують місцеві органи  виконавчої  влади),  ми  погодилися на збільшення доходної частини бюджету спочатку на 800 мільйонів, а потім ще збільшили цю суму до 3,4 мільярда всього. Ми ж подавали зовсім іншу суму. Потім знову нас  попросили  зробити  поступки  щодо  збільшення  дотацій місцевим  бюджетом  до  1,9 мільярда.  Ми знову погодилися.  Потім знову була розмова...

 

     Я не пішов би більше на змову з бюджетним  комітетом,  і  нас знову  обманули,  проголосувавши  за те,  щоб ми збільшили доходну частину бюджету на 300 мільйонів. Так скільки ж можна вже казати - вона  нереальна,  ця доходна частина бюджету.  Iде просто знущання над урядом!  Це призведе  до  неприйняття  бюджету.  Як  же  можна домовлятися ще?

 

     Олександре Миколайовичу,  я  просто заперечую проти розгляду, коли повністю порушується процедура  розгляду  бюджету,  Регламент порушується.  Це  неможливо  (Шум у залi).  А якщо депутат Гуренко кричить  там,  то  я  хочу  ще  сказати.  Ви   постійно   сьогодні заперечуєте і блокуєте.  Я хочу сказати, що ми теж можемо піти, як комуністи,  коли  вони  пішли  з  цього  залу  і  залишили   своїх товаришів. Я маю право сьогодні так казати.

 

     ГОЛОВА. Шановні колеги,  ми...  (Шум у залi).  Я прошу уваги. Слово для репліки має депутат Гуренко. Будь ласка.

 

     ГУРЕНКО С.I., голова Комітету Верховної Ради України з питань економічної політики, управління народним господарством, власності та інвестицій (багатомандатний загальнодержавний  виборчий  округ, КПУ).  Спасибі.  Шановні  колеги!  Не може не дивувати той підхід, який  нам  нав'язує  сьогодні  уряд,  передовсім  щодо   прийняття бюджету.  Ми не довіряємо цьому уряду!  I доки не будуть погоджені наші пропозиції щодо соціальних статей,  щодо погашення  бюджетних боргів   пенсіонерам   та  із  заробітної  плати,  щодо  підтримки паливно-енергетичного комплексу і АПК,  ми голосувати за підтримку бюджету  не будемо.  А що стосується випаду нашого Прем'єра на мою адресу, то я хочу сказати, що він давно вже поставив себе за межею нашої партії і йому судити про нашу партію просто не гідно.

 

     Оце і все. Спасибі.

 

     ГОЛОВА. Тимошенко Юлія Володимирівна,  голова комітету.  Будь ласка.  Все,  на  цьому  будемо   завершувати   роботу   сьогодні. Продовжимо роботу завтра.

 

     Юліє Володимирівно, будь ласка.

 

     ТИМОШЕНКО Ю.В.   Александр   Николаевич!  Уважаемые  коллеги! Уважаемое правительство!  Бюджетный комитет и я  как  руководитель бюджетного   комитета   терпим   сейчас  унижение,  просто  полную дискредитацию только  за  то,  что  за  последние  годы  бюджетный комитет впервые глубоко просчитал все показатели бюджета,  впервые дал реальную оценку тому,  что есть,  а чего нет у нас в стране, и что может стать доходной частью.

 

     Но я не хочу сейчас упреков ни в адрес Наталии Витренко, ни в адрес Премьерминистра, нам действительно нужно принимать бюджет.

 

     И я предлагаю следующее. У нас есть статья 6 -  предложение,  которое  дало  правительство.  В  этой статье 6 указаны  проценты  от  налогов,   которые   остаются   в   местном распоряжении.  Для того чтобы выйти из этой неприятной ситуации, я предлагаю сейчас  всем  депутатам  открыть  статью  6,  посмотреть нормативы  отчислений  по своим областям и проголосовать.  Если мы проголосуем статью 6,  мы автоматически проголосуем доходную часть Государственного бюджета, которую предложило правительство. Просто откройте и посмотрите  в  развороте.  Если  это  будет  принято  - никаких проблем нет, надо двигаться дальше по бюджету.

 

     МIТЮКОВ I.О.   Я,   правда,   не   понимаю   логики,  которой руководствуется  Юлия  Владимировна.  Можно  с  шестой,  можно   с десятой,  можно  с  одиннадцатой  статьи начинать.  Какая разница? Такое впечатление, что мы скрываем что-то друг от друга.

 

     ГОЛОВА. Шановні колеги!  Перед тим як  завершити  сьогоднішню роботу  я  хотів  би нагадати вам і зачитати витримку із статті 28 Закону України про бюджетну систему України: "Якщо Верховною Радою України  не  буде прийнято Закон про Державний бюджет України до 2 грудня року,  який передує тому, на який складено бюджет, Верховна Рада  України  приймає постанову про порядок фінансування поточних витрат до прийняття Закону  про  Державний  бюджет  України.  Якщо Верховна  Рада України не прийме таку постанову до 30 грудня,  - а сьогодні 30 грудня,  - року,  що передує тому,  на  який  складено бюджет,  автоматично продовжується дія Закону про Державний бюджет України поточного року, крім показників щодо видатків розвитку".

 

     Тому постанови приймати вже не треба.  Я просив би  на  цьому завершити  сьогодні роботу.  До Кабінету Міністрів і до бюджетного комітету прохання попрацювати,  і завтра о 10 годині ми продовжимо розгляд проекту Державного бюджету на 1999 рік.

 

     Якщо ми  і  завтра  бюджет  не  приймемо,  вступить в силу та стаття, яку я вам зачитав.

 

     На цьому ми завершуємо вечірнє засідання.  Продовжимо  роботу завтра о 10 годині. На все добре.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку