ЗАСІДАННЯ СІМДЕСЯТ ДЕВ'ЯТЕ

 

        С е с і й н и й  з а л  В е р х о в н о ї  Р а д и

         У к р а ї н и.  30  г р у д н я  1998  р о к у.

                         10 г о д и н а.

 

     Веде засідання Голова Верховної Ради України ТКАЧЕНКО О.М.

 

     ГОЛОВА. Доброго ранку,  шановні  народні  депутати,  гості  і запрошені! Доброго ранку, громадяни України!

 

     Розпочинаємо пленарне  засідання Верховної Ради.  Прохання до народних  депутатів  зайняти  робочі   місця,   підготуватися   до реєстрації.

 

     Реєструємося.

 

     Зареєструвалися 322   народні   депутати.  Ранкове  засідання оголошується відкритим.

 

     Дозвольте, шановні колеги, оголосити депутатські запити.

 

     Народний депутат Сергій Володимирович Шевчук  звертається  до міністра   оборони   України   щодо  усунення  причин  забруднення водоносних горизонтів Луцькою авіабазою. Прошу підтримати.

 

     "За" - 160.

 

     Рішення прийнято.

 

     Народний депутат  Михайло  Васильович  Гуцол  звертається  до Генерального   прокурора   України   у  зв'язку  із  невдоволенням відповіддю на звернення стосовно порушень земельного законодавства Чернівецькою міською радою.

 

     Із запитом звертається народний депутат Гмиря до Генерального прокурора  Потебенька  з  приводу  відсутності  або   формальності відповідей  на  листи  і  запити Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації.

 

     Прошу підтримати.

 

     "За" - 205.

 

     Рішення прийнято.

 

     Шановні колеги!  Комітет  з  питань  фінансів  і  банківської діяльності пропонує розглянути сьогодні такі питання.

 

     Перше. Проект  Закону  України  про  внесення  змін до Закону України про ставки акцизного збору і ввізного мита на деякі товари (продукцію) (щодо бензинів і дизельного пального).

 

     Друге. Проект  Закону  України  про  внесення  змін до Закону України про патентування деяких видів  підприємницької  діяльності (щодо торгівлі бензином).

 

     Третє. Проект  Закону про внесення змін до Закону України про державне регулювання  виробництва  і  торгівлі  спиртом  етиловим, коньячним і плодовим, алкогольними напоями та тютюновими виробами.

 

     Четверте. Проект  Закону  про  внесення  змін та доповнень до Закону України про податок на додану вартість.

 

     П'яте. Проект Закону про внесення змін до Закону України  про податок на додану вартість (стосовно підтримки тваринництва).

 

     Усі ці  питання  внесено до порядку денного.  Враховуючи,  що матеріали ще друкуються,  я прошу розглянути ці  законопроекти  за скороченою процедурою.

 

     ----------

 

     Розглядається проект  Закону  про  внесення  змін  до  Закону України про ставки акцизного збору і ввізного мита на деякі товари (продукцію)  у  другому  читанні.  Доповідає  Вячеслав  Михайлович Сокерчак,  перший заступник голови Комітету з  питань  фінансів  і банківської діяльності. Будь ласка.

 

     СОКЕРЧАК В.М.,  перший  заступник  голови  Комітету Верховної Ради України з питань фінансів і банківської діяльності  (виборчий округ 142,  Одеська область).  Шановні народні депутати! Комітет з питань фінансів і банківської діяльності вносить на ваш розгляд  у другому  читанні проект Закону України про внесення змін до Закону України про ставки акцизного збору і ввізного мита на деякі товари (продукцію).  Поряд  стоїть питання про проект Закону про внесення змін до  Закону  про  патентування  деяких  видів  підприємницької діяльності,   і   депутати   наполягали   на   тому,  щоб  ці  два законопроекти доповісти разом, а приймати, звичайно, окремо. Отже, щоб   народні  депутати  України  перед  прийняттям  рішення  були зорієнтовані,  чому   Комітет   з   питань   паливно-енергетичного комплексу  та  Комітет  з питань фінансів і банківської діяльності пропонують на ваш розгляд саме такі законопроекти,  я й хочу зараз доповісти.

 

     Під час  обговорення  в п'ятницю питання про внесення змін до Закону про патентування народні депутати  України  пропонували  не колонку обкладати,  а,  можливо,  заправний шланг. Це було сказано Володимиром Моісеєнком. Деякі народні депутати говорили про те, що треба було б розглянути, як будуть розподілятися зібрані кошти від патентування між державним бюджетом і бюджетами місцевих рівнів.

 

     Інша пропозиція була про те, що, можливо...

 

     ГОЛОВА. Вячеславе Михайловичу, одну хвилинку.

 

     Шановні колеги!  Якщо  комусь  нецікаво,   будь   ласка,   не заважайте  іншим,  зацікавленим  у  розгляді  і  прийнятті  даного законопроекту. Будь ласка, заспокойтеся, сядьте.

 

     Доповідайте.

 

     СОКЕРЧАК В.М.  Постало питання про те,  що, можливо, вартість торгового  патенту  на  високооктанові  бензини в розмірі 1 тисяча гривень на місяць - це невисока плата.  Пропонувалося  запровадити ставку 1,5 тисячі гривень. Комітет з питань фінансів і банківської діяльності розглянув ці пропозиції,  погодив  їх  із  Комітетом  з питань паливно-енергетичного комплексу.  І я хочу просто доповісти ці два законопроекти разом,  аби ми потім могли прийняти  виважене рішення.

 

     Отож оскільки   першим   було  оголошено  проект  Закону  про внесення змін до Закону про ставки акцизного збору, прошу народних депутатів  пригадати,  як  ми  його  приймали  в  першому читанні. Пам'ятаєте,  на пропозицію Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу  в  першому  читанні було прийнято такі ставки акцизного збору:  на дизельне пальне - 6 екю, на всі марки бензинів від А-72 до А-98 - 8 екю. Це було проголосовано в першому читанні.

 

     Під час   обговорення   в   Комітеті   з  питань  фінансів  і банківської діяльності розглядалися різні пропозиції - і 20 екю на високооктанові бензини, і 40, але остаточної ухвали наш комітет не виніс. Нагадавши депутатам Верховної Ради про те, що було прийнято в   першому   читанні   ставку  8  екю,  зазначу,  що  на  розгляд сьогоднішнього засідання Верховної Ради  пропонується  уніфікована ставка.  Отже,  на  дизельне пальне - 6 екю (як і було до внесення змін указом Президента), а на всі марки бензинів - 8 екю.

 

     Щоб компенсувати  зумовлений  цим   недобір   до   державного бюджету,  планується  внести зміни до Закону про патентування,  де пропонується встановити місячну  плату  за  кожне  місце  відпуску бензинів  моторних.  Народні  депутати  пропонували  вважати  один заправний шланг (його ще називають пістолетом для заправки)  одним місцем  відпуску.  Я думаю,  що ми технічно випишемо,  як воно має бути,  бо сьогодні є три типи різних заправних станцій,  і де одна колонка  -  це  один  заправний  шланг,  і блокові заправки.  Тому ухвалили чітке рішення,  і щоб можна було перевіряти, і щоб знали, за що платиться.  Це за один заправний рукав, яким заправляє водій свій автомобіль.

 

     Так от,  пропонується встановити місячну плату  за  придбання патенту  на  торгівлю бензинами марок від А-90 до А-98 у розмірі 1 тисяча 500 гривень,  а бензинами марок  А-72,  А-76  і  А-80  -  в розмірі 400 гривень.

 

     Я вже  минулого  разу,  в п'ятницю,  доповідав про те,  що на території міста Севастополя,  міст обласного підпорядкування (крім обласних  центрів),  районних  центрів,  а  також  розташованих  у 100-метровій зоні вздовж доріг загальнодержавного  значення  (поза межами населених пунктів), пропонується встановити плату у розмірі 70 відсотків цих ставок,  а на інших територіях (мається на  увазі сільська місцевість, віддалена від таких доріг) - 40 відсотків.

 

     Крім того, Комітет з питань фінансів і банківської діяльності погодився з численними зауваженнями стосовно того,  щоб зацікавити і   державу   в  збиранні  коштів  за  патент,  і  місцеві  органи самоврядування.  Раніше пропонувалося розподілити ці  кошти  таким чином:  75  відсотків  - до Державного бюджету і 25 відсотків - до місцевих бюджетів. Але є найбільш прийнятна, я вважаю, пропозиція: 50  відсотків  - до Державного бюджету,  50 відсотків - до органів місцевого самоврядування.  Оскільки у нашій практиці  такі  низькі ставки  не  діяли  і патент на торгівлю бензинами з колонок теж не застосовувався,  то такий експеримент, що не дуже порушує інтереси і  місцевого  самоврядування,  і Державного бюджету,  можна було б провести.

 

     Отже, я вам розповів про загальну схему, яка пропонується для того,  щоб  прийняти два узгоджені законопроекти про внесення змін до законів про ставки акцизного збору і про патентування.

 

     Тепер, Олександре Миколайовичу,  треба розглянути порівняльну таблицю,  внесену  на  розгляд депутатів Верховної Ради,  бо тут є деякі поправки. Я вже казав про те, що Комітет з питань фінансів і банківської діяльності не прийняв остаточного рішення щодо ставок, тому  пропонується  проголосувати  сьогодні  ставки  6  екю  -  на дизельне пальне і 8 екю - на всі марки бензинів.

 

     ГОЛОВА. Усе зрозуміло, не повторюйте.

 

     СОКЕРЧАК В.М. У поправці 3 депутат Кирюшин пропонує до пункту першого додати:  "Ввізне мито та акцизний збір на дизельне пальне,

-  тут  називається  низка кодів,  - та прямогонний бензин ...  не справляється у випадках,  коли зазначені  товари  використовуються підприємствами  хімічної  промисловості  як  сировина  для процесу піролізу.  Перелік підприємств та кількість сировини  визначаються Кабінетом Міністрів України".

 

     У нас з цього приводу є пропозиції і депутата Юхновського,  і депутата Кирюшина.  Ми прийняли пропозицію депутата  Кирюшина,  бо вона  дає  чітке  визначення  щодо кодів.  Інших якихось особливих пропозицій з цього приводу не було.

 

     Була пропозиція  про  те,  щоб  переплату,  що  утворилася  у суб'єктів  господарської  діяльності  під час дії Указу Президента про ставки акцизного збору на нафтопродукти від  сплати  акцизного збору  за  нереалізовані  залишки  дизельного  пального та бензину марки А-76 спрямувати в рахунок майбутніх платежів  до  Державного бюджету.  Комітет наш не погодився.  Чому?  Бо виходить так, що ми маємо минулим числом запровадити норму.  Я  вважаю,  що  за  такої ситуації  ми  дамо  цілковиту  підставу  Президенту такий закон не підписувати.

 

     Отже, Олександре Миколайовичу, пропоную: коли немає зауважень у    депутатів,   які   подавали   поправки,   а   поправок   було всього-на-всього чотири, проголосувати запропонований законопроект про  внесення змін до Закону про ставки акцизного збору і ввізного мита на деякі  товари  (продукцію)  (щодо  бензинів  і  дизельного пального) у другому читанні (Шум у залі).

 

     Ну, це  друге  читання,  які  можуть  бути запитання?  Я можу сказати, які...

 

     ГОЛОВА. Шановні   колеги!    Одну    хвилиночку,    Вячеславе Михайловичу,   не  треба  виправдовуватися.  Є  процедура  другого читання. Ми її будемо дотримуватися.

 

     Я звертаюся  до  членів  Комітету   з   питань   фінансів   і банківської   діяльності.  Ви  внесли  поправку  до  статті  1.  Є зауваження, Валерію Борисовичу? Чи погоджуєтеся? Питань немає.

 

     Поправка 2 депутата Юхновського.Будь ласка.

 

     СОКЕРЧАК В.М.  Ігоре Рафаїловичу,  ця ваша поправка  повністю врахована, але з кодами, які вніс...

 

     ГОЛОВА. Питань немає. Поправка 3 депутата Кирюшина.

 

     СОКЕРЧАК В.М. Врахована, так.

 

     ГОЛОВА. Поправка 4 також врахована.

 

     Поправка 5 депутатів Ковалка і Насалика.

 

     СОКЕРЧАК В.М.  Олександре  Миколайовичу,  ми  відхилили решту поправок.  Чому?  Я вам  казав,  що  поправка  8  просто  пропонує повернутися  до  ставок акцизного збору,  внесених Президентом,  і отже, минулим числом не сплачувати...

 

     ГОЛОВА. Слово надається депутату Насалику.  Будь  ласка.  Він вносив поправку 5.

 

     НАСАЛИК І.С.,  голова  підкомітету  Комітету  Верховної  Ради України з питань паливноенергетичного комплексу,  ядерної політики та ядерної безпеки (виборчий округ 85,  ІваноФранківська область). Шановні колеги! Незважаючи на те що цей законопроект розглянутий і в  принципі погоджений з Комітетом з питань фінансів і банківської діяльності,  я принципово не згоден з тим,  що плата за патент має встановлюватися у розмірі 1 тисяча гривень.

 

     СОКЕРЧАК В.М. Півтори тисячі.

 

     НАСАЛИК І.С.  Чому?  Треба подивитися,  як формується ціна на високооктанові марки бензину.  На сьогодні при ставці 100 екю і за умов,  що  заправною  станцією  продаватиметься  близько  1  тонни бензину  на  день,  акциз,  який  сплачує  автозаправна   станція, становитиме 500 гривень на день. За 30 днів - 15 тисяч гривень!

 

     Я принципово  не  згоден  з  тим,  що  ми визначаємо плату за патент  у  розмірі  1   тисяча   гривень.   Комітетом   з   питань паливноенергетичного комплексу обраховано,  що як мінімум ця плата має бути 2,5 тисячі гривень!  І я прошу поставити цю пропозицію на голосування.

 

     СОКЕРЧАК В.М.  Дозвольте пояснити, Олександре Миколайовичу. У принципі,   більша   плата   за   патент   на   шланг   -   більше сплачуватиметься до Державного бюджету.  Але дуже велика різниця - 2,5 тисячі гривень і 400 гривень.  Ми переконуємося,  що не  можна більше  встановлювати  на  низькооктанові  марки  бензину,  а така велика різниця обов'язково призведе до того,  що вони купуватимуть патент на бензин А-76, а торгуватимуть високооктановими бензинами. Цим пояснюється наша позиція.

 

     Я не  хочу  повертатися  до  того,  про  що  я  вже  говорив. Звичайно,  краще  було  б запровадити вищі ставки акцизного збору, але ми розуміємо і позицію народних  депутатів,  які  погоджуються тільки  на  уніфіковані  ставки  розміром  8  екю  для  всіх марок бензину.  Якщо вони підтримають плату за патент 2,5 тисячі  і  400 гривень, Комітет з питань фінансів і банківської діяльності не має заперечень. Це дасть більше надходжень до Державного бюджету.

 

     ГОЛОВА. Ставлю на голосування  поправку,  внесену  депутатами Ковалком,  Насаликом  і  Кирюшиним:  встановити вартість торгового патенту - 2,5 тисячі гривень.

 

     СОКЕРЧАК В.М.  Шановні  колеги,  я  прошу   підтримати   таку пропозицію.

 

     ГОЛОВА. Підтримайте, будь ласка. Голосуємо.

 

     "За" - 183.

 

     Ще раз ставлю на голосування. Депутат Петренко не встиг.

 

     СОКЕРЧАК В.М. Якщо можна, я поясню.

 

     ГОЛОВА. Усі зрозуміли.

 

     СОКЕРЧАК В.М.  Я прошу підтримати плату за торговий патент на кожне місце відпуску високооктанових бензинів - 2,5 тисячі гривень на місяць.

 

     ГОЛОВА. Будь ласка.

 

     "За" - 240.

 

     Рішення прийнято.

 

     Поправка 6  депутатів  Ковалка,  Насалика  й Кирюшина.  Немає заперечень?

 

     СОКЕРЧАК В.М. Я вже пояснив.

 

     ГОЛОВА. Поправка 7 тих самих авторів. Також немає заперечень.

 

     Поправка 8 тих самих депутатів. Теж немає заперечень.

 

     Ставлю на голосування законопроект з усіма  поправками.  Будь ласка.

 

     СОКЕРЧАК В.М. Шановні колеги, прошу підтримати проект закону.

 

     ГОЛОВА. Голосуємо.

 

     "За" - 144.

 

     СОКЕРЧАК В.М. Я не зрозумів, чому проти?

 

     ГОЛОВА. Одну хвилинку. У чому справа? У нас друге читання. Ми всі поправки розглянули і всіх,  хто вносив  поправки,  я  назвав. Ніхто   претензії   не   заявляв.  Що  депутат  Насалик  вніс,  ми проголосували. У чому справа?

 

     Депутат Мармазов. Будь ласка.

 

     МАРМАЗОВ Є.В.,  перший заступник  голови  Комітету  Верховної Ради  України  з  питань паливно-енергетичного комплексу,  ядерної політики та  ядерної  безпеки  (багатомандатний  загальнодержавний виборчий   округ,   КПУ).  Александр  Николаевич!  Мы  в  комитете специально предусмотрели такую процедуру,  чтобы не повышать  цену на бензин А-76 для отечественного производителя. Вдруг узнаем, что торговый патент 400 гривень устанавливается еще и на бензин  А-76. Мы  за  это не голосовали.  Мы имели в виду только высокооктановые бензины. Бензин марки А-76 не нужно трогать.

 

     Предлагаю снять торговый патент 400 гривень на бензин А-76!

 

     СОКЕРЧАК В.М.  Євгене Васильовичу,  ви ж не зрозуміли.  Ми ще законопроект про патентування не голосуємо. Ми голосуємо ставки...

 

     МАРМАЗОВ Є.В. Мы настаиваем снять 400 гривень!

 

     СОКЕРЧАК В.М.  Так ми ж про ставки говоримо з вами,  а не про патент. Проект закону про патент буде наступним голосуванням.

 

     ГОЛОВА. Шановні колеги, то інший закон. Ми зараз говоримо про акцизні збори. Ну, не можна ж так.

 

     Будь ласка, голосуємо законопроект з поправками. Голосуємо.

 

     "За" - 232.

 

     Рішення прийнято.

 

     Прошу проголосувати в цілому. Будь ласка.

 

     "За" - 231.

 

     ГОЛОВА. Дякую, прийнято.

 

     ----------

 

     Розглядається проект Закону  України  про  внесення  змін  до Закону  про  патентування деяких видів підприємницької діяльності. Будь ласка.

 

     СОКЕРЧАК В.М.  Шановні колеги,  я просто пояснював.  Оскільки просили  в  поясненні  пов'язати  два  закони,  я  їх пов'язав.  А голосували  законопроект  про  ставки  акцизного  збору,  а  тепер розглянемо про патентування.

 

     Стосовно зауваження депутата Мармазова.  У першому читанні ми прийняли пропозицію  встановити  плату  за  придбання  патенту  на торгівлю  високооктановими  марками  бензинів (від А-90 до А-98) у розмірі 1 тисяча гривень,  а низькооктановими марками  бензинів  - 400  гривень.  Ми  прийняли  це  в  першому  читанні  також  і  за пропозицією  Комітету  з  питань  паливноенергетичного  комплексу. Прошу і фракцію комуністів теж підтримати,  ми вчора домовилися на засіданні фракції.

 

     Олександре Миколайовичу,  я в загальних  рисах  пояснив,  які зміни було внесено до другого читання. А саме враховано пропозиції збільшити  плату  за  придбання  торгового  патенту  на   торгівлю високооктановими  марками  бензину й залишити 400 гривень як плату за патент на торгівлю низькооктановими марками бензину,  про що ми домовилися   в   п'ятницю.   Пропозиція  депутата  Моісеєнка  була підтримана  комітетом.  Ми  проголосували  2,5   тисячі   гривень. Домовились.

 

     Стосовно поправки  4,  щоб  доповнити  частину  першу абзацом другим  такого  змісту:  "Кошти,  одержані  від  продажу  торгових патентів  на  здійснення  операцій  з  продажу  бензинів моторних, зараховуються на окремий  рахунок  Державного  бюджету  України  в розмірі  50  відсотків  та  до  бюджетів  місцевого самоврядування (місцевих бюджетів) за місцем оплати торгового патенту  в  розмірі 50  відсотків  його  вартості".  Інших пропозицій не було.  Тому я пропоную,  якщо немає зауважень депутатів,  поставити законопроект на голосування.

 

     ГОЛОВА. Депутате Мармазов, будь ласка. Ваша поправка 2.

 

     МАРМАЗОВ Є.В.  Александр Николаевич,  я повторяю, что не было такого предложения от нашего комитета установить  торговый  патент еще и на бензин марки А-76.  Наоборот,  мы же старались сбить цену на дизтопливо и на  бензин  марки  А-76.  А  теперь  появился  еще торговый патент стоимостью 400 гривень на бензин А-76. Я предлагаю снять  этот  торговый  патент  на  бензин  А-76.  Тогда  мы  будем голосовать.   И   Комитет   по  вопросам  топливно-энергетического комплекса тоже вносит такое предложение.

 

     ГОЛОВА. Ставлю на голосування пропозицію,  внесену  народними депутатами Мармазовим, Кирюшиним і Насаликом.

 

     СОКЕРЧАК В.М.  Комітет  не  підтримує,  ми  в першому читанні проголосували цю поправку.

 

     ГОЛОВА. Будь  ласка,  голосуємо  поправку,   внесену   трьома народними депутатами. Голосуємо.

 

     СОКЕРЧАК В.М. Комітет не підтримує. Це для бюджету погано.

 

     ГОЛОВА. Бажано було б підтримати.

 

     "За" - 176.

 

     Депутати Ніколаєнко   і   Чиж   не   встигли.   Будь   ласка, проголосуйте.

 

     СОКЕРЧАК В.М. Олександре Миколайовичу, дозвольте я поясню.

 

     ГОЛОВА. Та не треба пояснювати.  Ми знаємо, які машини їздять на бензині А-76 і хто їздить. Я прошу, голосуємо.

 

     СОКЕРЧАК В.М.  Олександре Миколайовичу, 5 мільйонів 100 тисяч тонн бензину продається...

 

     ГОЛОВА. Голосуємо.

 

     СОКЕРЧАК В.М. Комітет не підтримує цього.

 

     "За" - 179.

 

     ГОЛОВА. Поправка 3 депутатів Кирюшина,  Мармазова і Насалика. Є зауваження? Немає.

 

     Поправка 4 депутатів Кирюшина, Мармазова й Насалика. Немає.

 

     Ставлю на  голосування  законопроект  з  поправками в другому читанні. Голосуємо.

 

     СОКЕРЧАК В.М. Прошу підтримати.

 

     "За" - 206.

 

     ГОЛОВА. Я прошу проголосувати.  (Шум  у  залі).  Будь  ласка, голосуйте.

 

     СОКЕРЧАК В.М.  Олександре  Миколайовичу,  дозвольте  невелике пояснення.

 

     ГОЛОВА. Не треба пояснень.  Я не  розумію,  чому  такий  шум. Голосуємо законопроект з поправками.

 

     "За" - 223.

 

     Депутат Звягільський не встиг проголосувати.

 

     СОКЕРЧАК В.М. Олександре Миколайовичу, дозвольте я поясню.

 

     ГОЛОВА. Ну  що тут пояснювати?  Люди просто не голосують,  не чують, про що йдеться.

 

     Будь ласка,  голосуємо.  Депутате Манчуленко, голосуйте, будь ласка.

 

     "За" - 254.

 

     Прийнято.

 

     Голосуємо пропозицію прийняти в цілому.

 

     "За" - 205.

 

     У цілому голосуємо.  Іване Сергійовичу, голосуйте, будь ласка (Шум у залі). У цілому голосуємо.

 

     СОКЕРЧАК В.М. Шановні, я прошу підтримати, то помилка просто.

 

     "За" - 199.

 

     Олександре Миколайовичу! Я все-таки хочу пояснити.

 

     ГОЛОВА. Будь ласка.

 

     СОКЕРЧАК В.М.  Шановні колеги!  Поправка  депутата  Мармазова справді   є,   але  ми  з  вами  під  час  першого  читання,  коли обгрунтували норми цього законопроекту,  домовились.  Адже  ми  не прив'язуємо патент до кількості проданого бензину.  Ви зрозумійте: всього-на-всього 400 гривень на місяць за право торгувати бензином марки  А76.  Це  зовсім  невелика  сума  на рік.  Про що ми з вами говоримо?!  Я  вам  скажу:  запровадження  патенту,  запровадження фіксованої  ставки  дає  набагато  менше  податкових надходжень до Державного бюджету,  ніж давав акцизний закон  до  того,  як  його поламав Президент своїм указом.

 

     Ми ж  повинні  мати від продажу високоліквідних товарів якусь суму бюджетних надходжень.  Там зовсім незначна сума. Я вам назву. Якщо  ми всього-на-всього збираємо від патентування (за умови,  що буде плата за патент 2,5 тисячі за високооктанові і 400 гривень  - за низькооктанові бензини) десь приблизно 320 мільйонів гривень на рік,  то про що ми з вами говоримо?  Якщо ми  ніякого  патенту  не запроваджуємо,  тоді  між  нулем  і  2,5  тисячі  гривень є великі можливості для маніпуляцій. Невже незрозуміло?

 

     Ціна на бензин різко зменшиться,  бо ми  запровадили  ставки. Проти того,  що ми маємо тепер,  коли діє указ Президента, ціна на бензин А-76 зменшиться в 5  разів.  На  бензини  А-90,  А-93  була ставка  80,  ми  зробили  8,  тобто  зменшили в 10 разів.  То я не розумію тоді,  чому ми блокуємо прийняття цього  закону?  Я  прошу підтримати.

 

     ГОЛОВА. Ставлю на голосування в цілому. Будь ласка.

 

     "За" - 183.

 

     Я ставлю  поправку депутатів Мармазова,  Кирюшина і Насалика. Будь ласка.

 

     СОКЕРЧАК В.М. Не можна з цим погодитися, шановні колеги.

 

     ГОЛОВА. Одну хвилинку.  Ставлю  ще  раз  на  голосування.  Не сперечайтеся, будь ласка, Вячеславе Михайловичу! Голосуємо.

 

     "За" - 188.

 

     Ставлю на  голосування  пропозицію  прийняти  в цілому.  Будь ласка.

 

     СОКЕРЧАК В.М.  Прошу підтримати.  І  фракцію  комуністів  теж прошу підтримати цей проект закону.

 

     "За" - 210.

 

     ГОЛОВА. Слово надається Валерію Борисовичу Альошину.

 

     АЛЬОШИН В.Б., голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів     і     банківської     діяльності     (багатомандатний загальнодержавний  виборчий  округ,  НРУ).  Шановні колеги народні депутати!  Я  прошу  поправкою,  яку  вносить   Євген   Васильович Мармазов,  не блокувати прийняття закону. Чому? Тому що ми свідомо в комітеті погодилися з  необхідністю  запровадження  патенту  для всіх  заправних станцій.  Для всіх!  Якщо буде запроваджено патент тільки для станцій,  які заправляють високооктановим бензином,  то це дає можливість маніпулювання і продажу високооктанового бензину через заправні станції,  які взагалі  не  сплачуватимуть  патенту. Зрозумійте оцю просту істину,  Євгене Васильовичу!  Я прошу вас не наполягати   на   своїй   поправці   і   підтримати    голосування законопроекту в цілому.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Ставлю    на    голосування    пропозицію    прийняти законопроект у цілому. Переконали всіх, по-моєму.

 

     СОКЕРЧАК В.М. Прошу підтримати, шановні колеги.

 

     ГОЛОВА. І Євген Васильович також голосує за.

 

     "За" - 211.

 

     Одну хвилинку!  Я ще раз ставлю на  голосування  ту  поправку депутата Мармазова. Прошу визначитися.

 

     СОКЕРЧАК В.М.  Шановні  колеги!  Якщо  ми  не  проголосуємо в цілому закон,  то діятиме указ Президента.  За що ми торгуємося, я не  розумію!  Чотириста  гривень  на  місяць  - за право торгувати бензином марки А-76.

 

     ГОЛОВА. Ставлю на голосування поправку  депутатів  Мармазова, Кирюшина і Насалика.

 

     СОКЕРЧАК В.М. Не можна підтримувати її.

 

     ГОЛОВА. Голосуємо.

 

     "За" - 174.

 

     А тепер  ставлю  на  голосування пропозицію прийняти в цілому законопроект.

 

     СОКЕРЧАК В.М. Прошу підтримати.

 

     ГОЛОВА. Мені  незрозуміло  -  голова  комітету  за  одне,   а заступник - за інше.

 

     "За" - 260.

 

     Дякую. Прийнято.

 

     -----------

 

     Розглядається проект  Закону  про  внесення  змін  до  Закону України про державне регулювання виробництва  і  торгівлі  спиртом етиловим, коньячним і плодовим, алкогольними напоями та тютюновими виробами. Будь ласка, Вячеславе Михайловичу.

 

     СОКЕРЧАК В.М.  Шановні колеги! Законопроект зовсім невеликий, але дуже важливий.  Треба,  щоб ми його саме сьогодні розглянули й прийняли як закон.

 

     У чому  тут  справа?  До  Закону  про  державне   регулювання виробництва  і  торгівлі  спиртом етиловим,  коньячним і плодовим, алкогольними напоями та тютюновими виробами  було  внесено  статтю 11,  якою  передбачається,  що  з  1  січня  1999  року  згідно  з європейськими стандартами на тютюнових виробах має бути  додаткова інформація  про  вміст смоли,  нікотину в одиниці продукції.  І ця норма застосовується з 1 січня 1999 року.

 

     Оскільки з  прийняттям  указу  Президента  різко  підвищилися ставки акцизного збору на тютюнові вироби,  скоротилася реалізація власної  продукції,  яка  випускалася  нашими   11-ма   тютюновими фабриками.  Залишки  на  фабриках  дуже великі,  і тепер уже немає можливостей і часу до 1 січня реалізувати їх.  Тільки на тютюновій фабриці   акціонерного   товариства  "Прилуки"  залишки  складають близько 4,5 мільйона сигарет, виготовлених зі старим маркуванням.

 

     Ми погодили це питання з Міністерством фінансів, із Державною податковою адміністрацією і вносимо на розгляд Верховної Ради таку пропозицію: оскільки маркування, запровадження якого вимагається з 1 січня 1999 року,  нічого не змінює в хімічному складі сигарет, а після випуску сигарети мають термін придатності ще  приблизно  рік (за світовими правилами торгівлі, саме рік), то подовження терміну реалізації цих сигарет на півроку зовсім не  вплине  на  Державний бюджет.   Навпаки.   Якщо  сьогодні  примусимо  розпаковувати  всі сигарети,  перепаковувати їх у нові пачки,  то це тільки збільшить витрати наших тютюнових фабрик і зменшить їхні прибутки, що саме й спричинить зменшення відрахувань до Державного бюджету.

 

     Отже, пропозиція зрозуміла:  стаття 11 закону в  частині  про нанесення  на  пачку  тютюнових виробів позначення стосовно вмісту смоли і нікотину в одиниці продукції застосовується з 1 липня 1999 року.  Таким  чином дається можливість нашим тютюновим фабрикам ще півроку продавати сигарети, які вже випущені.

 

     Шановні колеги!  Ви розумієте,  що з 1 січня 1999  року  такі сигарети вироблятися не будуть.  Ідеться про те, щоб дати змогу їх реалізувати.  Через те я прошу вас підтримати цей  проект  закону, внесений  депутатами  -  членами  Комітету  з  питань  фінансів  і банківської діяльності.

 

     ГОЛОВА. Запитання є до депутата Сокерчака? Немає. Голосуємо?

 

     Ставиться на голосування проект Закону про внесення  змін  до Закону  України  про  державне  регулювання виробництва і торгівлі спиртом етиловим,  коньячним і плодовим,  алкогольними напоями  на тютюновими виробами. Будь ласка. Прошу підтримати.

 

     "За" - 219.

 

     Ще раз ставлю на голосування. Депутат Філенко не встиг.

 

     СОКЕРЧАК В.М. Я прошу підтримати, шановні колеги.

 

     ГОЛОВА. Покажіть депутату Філенку, як голосувати.

 

     "За" - 253.

 

     СОКЕРЧАК В.М. Дякую.

 

     ГОЛОВА. Ставлю на голосування проект закону в цілому.  Як ви, депутате Сокерчак, на це дивитеся?

 

     СОКЕРЧАК В.М.  У цілому, звичайно. Там тільки одна поправка - змінюється термін.

 

     ГОЛОВА. Шановні колеги,  є пропозиція проголосувати в цілому. Голосуємо, не збиваючи темпу.

 

     "За" - 261.

 

     Прийнято, спасибі.

 

     СОКЕРЧАК В.М. Дякую вам, шановні колеги.

 

     ----------

 

     ГОЛОВА. Шановні колеги! Переходимо до розгляду проекту Закону про Державний бюджет України на 1999 рік у другому читанні.  Слово надається міністру фінансів Ігорю Олександровичу Мітюкову  (Шум  у залі).

 

     Шановні колеги!  З  процедури  слова просить керівник фракції комуністів Петро Миколайович Симоненко. Будь ласка.

 

     СИМОНЕНКО П.М., член Комітету Верховної Ради України з питань правової   реформи   (багатомандатний  загальнодержавний  виборчий округ,  КПУ).  Фракція комуністів.  Спасибі.  Шановний  Олександре Миколайовичу!  Шановні  колеги!  Учора  ми  в  такій самій гарячці проголосували те,  що не відповідає вимогам статті 28  Закону  про бюджетну систему України.

 

     По-перше, ми   не  проголосували  граничний  розмір  дефіциту Державного бюджету України та джерела його покриття. Це принципове питання і його треба окремо голосувати.

 

     По-друге, ми  проголосували консолідовану дохідну частину,  а не Державний бюджет України. Це теж принципова різниця, і це друге положення тієї ж статті 28, яке вимагає принципового голосування у Верховній Раді,  так як і окремого голосування видатків Державного бюджету.

 

     Тому я прошу виконати процедуру статті 28 -  затвердження  Державного  бюджету  України,  бо  ми   вчора, порушивши її, прийняли рішення нелегітимне.

 

     І на   завершення   хочу  привітати  всіх  громадян  України. Сьогодні чудове свято,  яке ми всі повинні пам'ятати  -  це  свято об'єднання  в  союз  наших  братніх  народів.  І  я думаю,  що для багатьох поколінь громадян України це справді свято, яке ми будемо відзначати. Тож вітаю вас усіх із цим святом (Оплески).

 

     ГОЛОВА. Спасибі.

 

     Ігоре Олександровичу, будь ласка.

 

     МІТЮКОВ І.О.,   міністр  фінансів  України.  Шановні  народні депутати!  Одразу хочу відповісти на  репліку  народного  депутата Симоненка. Ті питання, які ви порушили, ми саме зараз і пропонуємо вирішити.  Ми  будемо  голосувати  постатейно  і  стаття  1  якраз визначає ті питання, про які ви казали.

 

     ГОЛОВА. Про  джерела  покриття  дефіциту  бюджету  стаття  1. Відкрийте,  будь ласка,  порівняльну  таблицю  (Шум  у  залі).  Ну зачекайте одну хвилинку. Я прошу дивитися порівняльну таблицю не з кінця, а з першої сторінки.

 

     МІТЮКОВ І.О.  Шановні  народні  депутати!  Вам  роздано   три матеріали.   У   правій   колонці  порівняльної  таблиці  наведено остаточний варіант,  який пропонується затвердити. Другий документ

-  порівняльна таблиця щодо уточнення доходів проекту зведеного та Державного бюджетів.  І третій документ - це  порівняльна  таблиця проекту  видатків  Державного  бюджету  України на 1999 рік (Шум у залі).

 

     Я зараз поясню.  Відповідно до процедури другого читання саме Кабінет  Міністрів вносить документ на ваш розгляд.  У вас також є документ за підписом голови комітету.  Його уряд не вносив,  і  ми його не обговорюємо.  Обговорюємо той документ,  який сьогодні вам роздали.  Різниця між тим документом,  який було роздано раніше, і тим,  який  сьогодні  вам  роздали,  - це врахування внесених вами пропозицій (Шум у залі).

 

     ГОЛОВА. Одну хвилинку.  Шановні колеги, я прошу заспокоїтись. Ми з вами вже нашумілися до 30-го,  завтра 31-ше.  Попрацюємо ще й завтра (Шум у залі).  Я ще раз кажу,  питань немає,  ще  й  завтра будемо  працювати.  Прошу  не  шуміти,  я зараз надам слово голові комітету,  вона  внесе  ясність,  і  приступимо  до   постатейного розгляду  (Шум  у  залі).  Та  ніякої  процедури,  процедура  всім зрозуміла.

 

     Юліє Володимирівно, будь ласка.

 

     ТИМОШЕНКО Ю.В.,  голова Комітету  Верховної  Ради  України  з питань   бюджету  (виборчий  округ  99,  Кіровоградська  область). Уважаемый Александр Николаевич!  Уважаемые народные депутаты! На 8 часов  утра сегодня была согласована встреча с министром финансов. Бюджетный комитет изучал цифры,  Министерство финансов тоже.  В  8 часов  утра  министр финансов встречу отменил.  Бюджетный комитет, как и все народные депутаты,  присутствующие в зале,  не видели ни одной цифры.  Нам только что роздали на руки горячие материалы,  и голосовать судьбу страны на слух и без  просмотра  цифр  бюджетный комитет не готов.

 

     Я прошу  сейчас  выработать  процедуру  согласования  и после этого  с   открытыми   глазами   голосовать.   Иначе   голосование невозможно.

 

     ГОЛОВА. Ви  нам уже три місяці відкриваєте очі (Сміх у залі). Ми тільки розплющити їх ніяк не можемо. Будь ласка, конкретна ваша пропозиція на розкриття очей. Що ви пропонуєте?

 

     МІТЮКОВ І.О.  Шановні народні депутати!  Оця книга у вас була на руках багато днів.

 

     ГОЛОВА. Ігоре Олександровичу, одну хвилинку. Дайте договорити голові комітету.

 

     ТИМОШЕНКО Ю.В.  Александр  Николаевич!  Министерство финансов сейчас внесло уже новый -четвертый вариант бюджета.  Такой сложный документ  невозможно  воспринять.  Необходимо  сделать  перерыв  и изучить цифры,  посмотреть концепцию подхода, а потом возвращаться к рассмотрению.

 

     ГОЛОВА. Скільки часу треба?

 

     ТИМОШЕНКО Ю.  В.  Я думаю, что необходимо час для того, чтобы определиться с процедурой,  а после этого решить,  на какое  время ставить.

 

     МІТЮКОВ І.О.  Олександре Миколайовичу!  Ми вчора в бюджетному комітеті п'ять годин розглядали перші три статті. І саме тому були вимушені  повернутися  вночі  в  Міністерство  фінансів  і всю ніч готувати матеріал, який сьогодні можна внести в зал. Цей документ, який  уряд  вам  подав,  практично нічим не відрізняється від того документа,  який у вас є на руках,  який ви  дуже  добре  вивчали. Єдине, що враховано, - це результати вчорашнього голосування.

 

     ГОЛОВА. П'ять  хвилин на пропозиції з процедури.  Запишіться, будь ласка.

 

     Депутат Білорус. Будь ласка. За ним - депутат Степанов.

 

     БІЛОРУС О.  Г.,  член  Комітету  Верховної  Ради  України   у закордонних    справах   і   зв'язках   з   СНД   (багатомандатний загальнодержавний   виборчий   округ,   Всеукраїнське   об'єднання "Громада"). Прошу передати слово народному депутату Єльяшкевичу.

 

     ГОЛОВА. Депутат Єльяшкевич. Будь ласка.

 

     ЄЛЬЯШКЕВИЧ О.С.,  заступник  голови  Комітету  Верховної Ради України з питань фінансів і банківської діяльності (виборчий округ 182,  Херсонська  область).  Я хочу сказать,  чтобы все поняли,  - главная проблема состоит не просто в цифрах бюджета, а в подходах, связанных с перераспределением финансовых ресурсов.

 

     Кабинет Министров  настаивает на том,  чтобы как можно больше изымать  у  регионов,  областей.  Народные   депутаты   стоят   на совершенно  иных  позициях.  И  мне  совершенно  непонятна позиция Кабинета Министров,  который единолично хочет быть автором проекта бюджета.  Если  вы  считаете,  что Верховная Рада вам не нужна,  - пожалуйста,  действуйте самостоятельно. Но если вы хотите работать по   закону,   тогда   должна   быть   соответствующая  процедура. Несогласованный вариант в зал вообще не должен вноситься.

 

     Поэтому я предлагаю об явить сейчас перерыв для  согласования и  обязать  министра  финансов,  чтобы  он согласовал свои цифры с бюджетным комитетом. А потом вносить это в сессионный зал.

 

     Спасибо.

 

     ГОЛОВА. Біда та й годі.  Депутат Степанов. Будь ласка. За ним

- депутат Коломойцев.

 

     СТЕПАНОВ М.В.,   заступник  голови  Комітету  Верховної  Ради України з питань соціальної  політики  та  праці  (багатомандатний загальнодержавний  виборчий  округ,  виборчий  блок СПУ та СелПУ). Прошу передать слово Винскому Иосифу Викентиевичу.

 

     ГОЛОВА. Депутат Вінський. Будь ласка.

 

     ВІНСЬКИЙ Й.В.,  член Комітету Верховної Ради України з питань економічної політики, управління народним господарством, власності та інвестицій (багатомандатний загальнодержавний  виборчий  округ, виборчий   блок   СПУ   та   СелПУ).   Фракція   виборчого   блоку Соціалістичної  та  Селянської  партій  України.  Шановні  народні депутати!  Я хотів би привернути вашу увагу до того, що за нас уже вирішили і передали по радіо, яким має бути бюджет.

 

     Це свідчить про безпрецедентний тиск на  Верховну  Раду,  про намагання  прийняти  Закон про Державний бюджет незаконним шляхом. Незрозуміло,  чим  займалася  група   осіб   уночі,   якщо   немає погодженого   варіанту.   У   нас  на  сьогодні  є  два  варіанти, підготовлені до другого читання.

 

     Тому я  і  наша  фракція  вимагаємо,   щоб   бюджет   України голосувався  строго  у  відповідності  з  процедурою голосування в другому читанні. Щоб ця процедура була виконана, необхідна перерва для  того,  щоб ми могли вивчити документ,  який нам роздали п'ять хвилин тому.

 

     ГОЛОВА. Спасибі.  Я одне тільки прошу, шановні колеги народні депутати:  знайдіть мені в Регламенті,  де написано про погоджений варіант, про те, що комітет вносить свій варіант на друге читання, а  не  Кабінет  Міністрів.  Про  що  ми  ведемо  мову?  Ми  будемо голосувати постатейно,  а щодо  вчорашнього  дня,  то  ми  з  вами проголосували  ті цифри,  які називали по радіо і телебаченню.  Не більше й не менше (Шум у залі). Треба на засідання ходити.

 

     Депутат Коломойцев. Будь ласка.

 

     КОЛОМОЙЦЕВ В.Е.,  заступник голови  Комітету  Верховної  Ради України з питань бюджету (виборчий округ 106,  Луганська область). Фракция  Селянской   партии.   Уважаемый   Александр   Николаевич! Уважаемые коллеги народные депутаты!  Действительно,  мы все хотим принять  бюджет  вовремя.  Я  не  буду  говорить   о   процедурных тонкостях, приведу только один пример как заместитель председателя бюджетного комитета.  Вчера в этом зале была  проголосована  общая сумма  доходной  части  Государственного  бюджета  -  34 миллиарда гривень.  В розданной таблице (посмотрите, пожалуйста, на странице 2)  оставлен старый вариант - 33 миллиарда 520 миллионов 989 тысяч гривень. Речь идет о том, что даже те цифры, которые проголосованы Верховным Советом вчера,  не внесены в сравнительную таблицу. Я не понимаю,   почему   так   произошло.   Вчера   бюджетный   комитет действительно работал и вечером,  и ночью - согласовывали вопросы. Я прошу обратить на это внимание и согласовать позиции.

 

     ГОЛОВА. Спасибі.

 

     МІТЮКОВ І.О.  Позиція щодо цього повністю погоджена. У нашому варіанті,   який   вам  роздано,  стоїть  цифра  доходної  частини зведеного бюджету 34 мільярди.

 

     ГОЛОВА. Депутат Лісогорський. Будь ласка.

 

     ЛІСОГОРСЬКИЙ О.І.,  член Комітету Верховної  Ради  України  з питань  законодавчого  забезпечення  правоохоронної  діяльності та боротьби з організованою злочинністю і корупцією (виборчий округ

 177, Харківська область). Фракция коммунистов. Я, конечно, за то, что бюджет надо принимать,  но реальный бюджет.  По этому  проекту бюджета   социальная   сфера   доведена   до  краха.  Уничтожаются предприятия  государственной  формы   собственности,   сокращаются чернобыльские программы, региональные фонды, уничтожается сельское хозяйство  и  агропромышленный  комплекс  в  целом,  увеличивается задолженность  по  пенсиям и заработной плате.  Не будут выплачены заработная плата и пенсии! Пенсии колхозникам должны выплачиваться из Пенсионного фонда.

 

     Я прошу все вопросы,  которые мы сегодня будем рассматривать, голосовать в поименном режиме.  Мы на этом  настаиваем,  чтобы  не было  никакой  неясности:  кто голосует за,  кто против.  Мы будем голосовать за проект бюджета,  но только за проект  согласованный, чтобы не вносили его за две-три минуты до голосования.

 

     Спасибо.

 

     ГОЛОВА. Таким чином,  шановні колеги,  підводячи підсумки,  я вважаю,  що ми повинні покласти перед собою два варіанти бюджету - комітету і Кабінету Міністрів. Будемо голосувати постатейно (Шум у залі). Я прошу вислухати. Ми будемо постатейно голосувати - той чи той - який проходить. Це перше.

 

     І друге.   Внесено   пропозицію  голосувати  кожну  статтю  в поіменному режимі.  Ставиться на голосування ця пропозиція.  Прошу визначитися.

 

     "За" - 208.

 

     Рішення прийнято.

 

     Шановні колеги,  є  необхідність робити перерву чи приступимо до постатейного розгляду? (Шум у залі).

 

     Ставиться на  голосування  пропозиція,  яку   внесли   голова комітету,  фракція  "Громада"  та інші,  щоб зробити перерву до 12 години. Голосуємо.

 

     "За" - 218.

 

     Рішення прийнято.

 

     Шановні колеги,  візьміть,  будь  ласка,   обидва   варіанти. Почнемо  розгляд  таблиці,  внесеної  Кабінетом Міністрів.  Будемо ставити на голосування варіант,  внесений Кабінетом  Міністрів,  а якщо є неузгодження,  тоді варіант комітету (Шум у залі). Я прошу, не кричіть у залі.

 

     Думаю, що  ми  сьогодні  будемо  працювати  стільки,  скільки потрібно,   щоб   розглянути  і  прийняти  бюджет.  Тому  я  вношу пропозицію працювати до 20  години.  Раніше  приймемо  -  значить, раніше завершимо роботу.

 

     Ставлю цю пропозицію на голосування.  Прошу підтримати.  Будь ласка.

 

     "За" - 112.

 

     Є друга пропозиція - працювати  сьогодні,  поки  не  приймемо бюджет.  Ставлю її на голосування.  Приймемо до 2 години, значить, працюватимемо до 2 години.

 

     "За" - 126.

 

     Хто за те,  щоб проголосувати цю  пропозицію  поіменно?  Будь ласка.

 

     "За" - 97.

 

     Не приймається (Сміх у залі).

 

     По-моєму, ми сміємося над собою... Ми сміємося над тим, як ми працюємо, а думаємо, що над кимось сміємося.

 

     Оголошується перерва до 12 години.

 

      (П і с л я п е р е р в и)

 

     ГОЛОВА. Продовжуємо роботу.  Прошу народних депутатів зайняти свої робочі місця. Прошу зареєструватися. Будь ласка.

 

     Зареєструвався 341 народний депутат.

 

     Слово надається     міністру    фінансів    України.    Ігоре Олександровичу, будь ласка, на трибуну.

 

     Я прошу,  шановні колеги,  покласти перед собою два тексти  - порівняльну  таблицю Кабінету Міністрів,  доопрацьовану до другого читання, і таблицю, внесену бюджетним комітетом.

 

     Запитання є?

 

     Мороз Олександр Олександрович.  Будь ласка.  За ним - депутат Марченко.

 

     МОРОЗ О.О.,  голова  Комітету Верховної Ради України з питань аграрної  політики  та  земельних  відносин  (виборчий  округ  92, Київська   область).  Шановний  Олександре  Миколайовичу!  Шановні депутати!  Під час перерви ми провели засідання фракцій  і  дійшли висновку,  що  насамперед  треба  суворо  дотримуватися  процедури розгляду закону про бюджет.  І саме тому однією  з  умов,  яку  ми ставимо  як  обов'язкову,  є те,  що по кожній статті повинен бути коментар голови або представника бюджетного комітету.

 

     Далі. Для  порівняння  треба   мати   таблицю,   підготовлену відповідно  до  Регламенту.  У  нас  є  така таблиця щодо доходної частини,  яку пропонує комітет,  і  щодо  видаткової  у  зведеному вигляді,  у вигляді трьох показників. Тому це може бути матеріалом для аналізу і для прийняття рішень.  Бо те,  що пропонує уряд,  не належить  до  категорії документів для другого читання,  це просто пропозиції самого Кабінету Міністрів.  І в такий спосіб ми  можемо розглядати  бюджет,  але  перед  цим  треба  було  б проголосувати все-таки основні показники, конструкцію бюджету, зокрема доходну і видаткову  частини  для  регіональних  бюджетів.  Тоді  можна буде забезпечити конструктивну роботу над цим документом.

 

     МІТЮКОВ І.О.  Олександре Миколайовичу, я хочу підкреслити, що якраз голосування щодо місцевих бюджетів - це те, що не відповідає Регламенту.  Якщо говорити про Регламент,  то уряд  доопрацював  з урахуванням  учорашнього  голосування і рішення Верховної Ради той документ,  який вам був поданий  раніше.  І  саме  він  може  бути основою для обговорення.

 

     Якщо є  пропозиції  у  бюджетного  комітету...  У  вас  є дві таблиці, давайте підемо по конкретних галузях (Шум у залi).

 

     ГОЛОВА. Депутат Марченко. Будь ласка.

 

     МАРЧЕНКО В.Р.,  член Комітету Верховної Ради України з питань економічної політики, управління народним господарством, власності та інвестицій (виборчий округ

 161, Сумська  область).  Фракция  Прогрессивной  социалистической партии.  Я тоже хочу выступить по процедуре рассмотрения бюджета и зачитать депутатам часть 4 статьи 9.1.3 Регламента: "Якщо постійна комісія або депутат вносять пропозицію про збільшення видатків або скорочення  доходів,  вони  зобов'язані запропонувати на ту ж саму суму,  відповідно,  збільшення доходів за рахунок інших джерел або скорочення  видатків  на іншу статтю.  Постійні комісії і депутати подають  до  кожної  поправки  письмове  обгрунтування.   В   разі недотримання цих вимог поправка до розгляду не приймається".

 

     Я хочу  звернути  вашу  увагу на те,  що роздав нам Комітет з питань бюджету,  - це цифри,  до яких немає  ніяких  обгрунтувань, немає   пропозицій  депутатів  з  обгрунтуванням.  Тому  згідно  з Регламентом вони не підлягають розгляду.  Я вважаю,  що  бюджетний процес   треба  поставити  в  русло  регламентної  норми.  І  хочу підтвердити сказане мною раніше:  під керівництвом Юлії  Тимошенко бюджетний  процес  торпедується,  і  заводиться  в  глухий кут уся держава.

 

     Дякую вам.

 

     ГОЛОВА. Шановні колеги, я думаю, достатньо (Шум у залi). Я ще раз  кажу:  ми  ніколи,  коли  розглядали проекти бюджетів у цьому залі,  не розглядали бюджет  регіональний  чи  по  кожній  області окремо.  Це просто вносяться пропозиції, щоб не прийняти бюджет, а морочити   один   одному   голови,    прикриваючись    неіснуючими рекомендаціями чи положеннями Регламенту.

 

     Щодо того,  як  розглядати.  У  вас  є  порівняльна  таблиця. Кабінет Міністрів готував її до другого читання, дотримуючись норм Регламенту. Якщо виникатиме необхідність щодо тієї чи іншої статті надавати слово для коментаря голові комітету,  я, безперечно, його надаватиму.  Я просив би вас зараз перейти до розгляду тих статей, які  практично  погоджені,  а   потім   розглянути   статті,   які непогоджені.

 

     І останнє.  Учора, я ще раз нагадаю, ми проголосували доходну частину - 34 мільярди гривень,  дефіцит бюджету -  1  процент,  що дорівнює 1 мільярд 240 мільйонів гривень.  Відповідно 35 мільярдів і 240 мільйонів - доходна частина.  Ми проголосували в тому  числі 1,9 мільярда гривень дотацій для регіонів,  а також 5,2 мільярда - субвенції.  За всі ці  цифри  вчора  проголосували  272  депутати. Навіщо  ми  сьогодні морочимо один одному голови,  повертаючись до тих питань,  які всім зрозумілі,  і вводимо в оману і себе, і тих, хто, можливо, нас слухає?

 

     Ми з  вами  визначили  параметри.  Давайте  відповідно до цих параметрів працювати.  Якщо в  нас  по  окремих  статтях  не  буде узгодженості,  ми  на  цих  статтях  і зупинимося.  І я надаватиму слово. Міністр доповідатиме, але якщо буде непогодженість - будемо надавати  слово  голові  бюджетного комітету.  І будемо голосувати пропозицію Кабінету Міністрів:  проходить - добре,  не проходить - ставимо на голосування пропозицію комітету. Я просив би саме таким чином рухатися вперед (Шум у  залi).  Ваше  "мнение  комитета"  ми будемо слухати,  голова комітету тут присутня. Я ще раз кажу, якщо голова якогось комітету підніме руку, я надаватиму слово. Сідайте, будь ласка. Я ще раз кажу, сідайте, будь ласка (Шум у залi).

 

     Я розумію тих,  хто хоче прийняти бюджет, і тих, хто не хоче. Я розумію,  не треба підтексту.  Він  просто  зверху  лежить,  цей підтекст.  І  за  личиною  добра  робиться  зовсім інше.  Але я не розумію,  як і кожний із вас,  як можна розпочинати новий рік  без бюджету.  І  якби  ми  навіть  і прийняли закон про фінансування в першому кварталі на рівні цього року,  то знаємо,  як фінансувався перший квартал, і які були надходження в першому кварталі. Проте у нас же зовсім інші завдання стоять на  перший  квартал  наступного року.

 

     Ігоре Олександровичу, будь ласка, доповідайте.

 

     МІТЮКОВ І.О. Шановні народні депутати! Для того щоб розпочати процедуру відповідно до Регламенту,  я прошу вас підтримати статтю 1 законопроекту:  "Затвердити Державний бюджет України на 1999 рік у сумі 24 мільярди 998 мільйонів 139 тисяч гривень.

 

     Установити граничний  розмір  дефіциту   Державного   бюджету України на 1999 рік у сумі 1 мільярд 240 мільйонів гривень",  - це те,  що ми вчора проголосували.  "Спрямувати на покриття  дефіциту Державного  бюджету  України  на  1999  рік  надходження із джерел внутрішнього фінансування в  сумі  610  мільйонів  гривень  та  із джерел зовнішнього фінансування - 630 мільйонів гривень".

 

     ГОЛОВА. Ставиться на голосування в поіменому режимі (так,  як ми проголосували) стаття 1 проекту Закону про Державний бюджет  на 1999  рік  у  редакції,  поданій Кабінетом Міністрів (Шум у залi). Голосуємо в поіменому режимі.

 

     "За" - 155.

 

     Щодо пропозиції комітету Юлія Володимирівна.  З  місця,  будь ласка. Щодо статті 1.

 

     ТИМОШЕНКО Ю.В. Партия "Громада". Разница в цифрах по доходной и расходной частям Государственного бюджета обусловлена  тем,  что Кабинет  Министров подошел к формированию региональных бюджетов по давно проверенному,  абсолютно неэффективному принципу,  когда все деньги  из  регионов  изымаются в Государственный бюджет,  а затем регионы  искусственно  дотируются  и  тем   самым   остаются   без необходимых  денег для выплаты заработной платы учителям,  врачам, для оплаты жилищно-коммунальных субсидий, льгот.

 

     Поэтому цифры, которые предложил бюджетный комитет, а именно: доходы  Государственного  бюджета - 22 миллиарда 629 миллионов 537 тысяч гривень,  расходная часть, с учетом дефицита, - 23 миллиарда 869  миллионов 537 тысяч,  обеспечивают сохранение большего об ема денежных  средств  за   областями,   городами   и   районами   для финансирования  огромных  задолженностей  по социальным платежам и дает нам возможность  сформировать  на  местах  реальные  бюджеты, практически бездефицитные.

 

     Я прошу  поставить  на  голосование эти цифры,  они полностью корреспондируются  с  нормативами  налогов,  которые  остаются   в местных бюджетах.

 

     ГОЛОВА. Ставлю  на  голосування  в поіменному режимі редакцію комітету. Будь ласка, голосуємо.

 

     МІТЮКОВ І.О. Це ж мінус 1 мільярд 100 мільйонів із Державного бюджету видатків.

 

     ГОЛОВА. Ігоре Олександровичу, працюємо.

 

     "За" - 213.

 

     Будь ласка, по фракціях.

 

     За: комуністи  -  108  із  121;  народні демократи - 5 із 57; Народний рух - 7 із 44;  "Громада" - 26 із 28;  зелені - 20 із 23; соціалісти - 19 із 19;  соціал-демократи - 12 із 23; "Незалежні" - 6 із 13;  селяни - 5 із 13;  прогресивні соціалісти  -  0  із  11; "Реформи - центр" - 2 із 9; позафракційні - 3 із 17.

 

     Шановні колеги,   я   ставлю   в   поіменному  режимі.  Іване Сергійовичу, опустіть руку, я не буду нікому слова давати.

 

     МІТЮКОВ І.О.  Олександре Миколайовичу, я прошу слова, тому що не  вся  інформація,  яку  подала  Юлія  Володимирівна  Тимошенко, відповідає дійсності (Шум у залi).

 

     ГОЛОВА. Прошу уваги. Ігоре Олександровичу, будь ласка.

 

     МІТЮКОВ І.О. Шановні народні депутати! Звертаю вашу увагу, що чорнобильська   програма   фінансується   по   територіях,  але  з Державного бюджету.  Наша  армія  розташована  по  всій  території України,  але  фінансується з Державного бюджету.  Значна частина, більше половини,  Державного бюджету має територіальну  прив'язку. Тому не можна говорити, що ми забираємо гроші в Державний бюджет і витрачаємо їх тут у Києві або в цьому залі (Шум у залi).  Кожен із вас  під  час  розгляду  проекту  Державного  бюджету  подав  свої пропозиції щодо збільшення  видатків  по  різних  напрямах,  і  ми багато чого врахували за цю ніч.  Так ось ця пропозиція, яка зараз голосується,  зведе  нанівець  усі  можливості  враховувати   ваші пропозиції,  до  того  ж  на  1  мільярд  100 мільйонів доведеться зменшити видатки Державного бюджету. На 1 мільярд 100 мільйонів!

 

     ГОЛОВА. Спасибі.

 

     Ще раз ставлю на голосування в поіменному режимі статтю  1  в редакції, яку пропонує Кабінет Міністрів. У поіменному режимі.

 

     "За" - 163.

 

     По фракціях, будь ласка.

 

     За: комуністи - 4 із 119;  НДП - 53 із 61;  Народний рух - 42 із 45;  "Громада" - 1 із 28;  зелені - 5 із 23;  соціалісти - 0 із 19; соціалдемократи - 20 із 22; "Незалежні" - 10 із 14; селяни - 4 із 12; прогресивні соціалісти - 0 із 12; "Реформи-центр" - 8 із 9; позафракційні - 16 із 19.

 

     Ставлю на  голосування  в  поіменному  режимі  редакцію,  яку вносить Комітет з питань бюджету (Шум у залi).

 

     "За" - 203.

 

     По фракціях,  будь ласка.  Ну,  те саме... (Шум у залi). Одну хвилинку.

 

     Іване Сергійовичу, будь ласка. Депутат Чиж, голова комітету.

 

     ЧИЖ І.С.,  голова  Комітету  Верховної  Ради України з питань свободи слова  та  інформації  (виборчий  округ  190,  Хмельницька область).  Фракція  соціалістів  і  селян (Лівий центр).  Шановний Олександре Миколайовичу!  Бюджет - це закон.  Він  приймається  за процедурою,   яка   визначена   Регламентом.  Комітети  і  фракції Верховної Ради,  а також окремі депутати внесли масу доповнень  до проекту закону.  Мітюков не готовий доповідати - їх у нього просто немає!  Тому на трибуні має  стояти  голова  бюджетного  комітету. Голосування  таке  саме буде йти,  але при цьому вона прокоментує, чому  була  відхилена  або  неповністю  врахована   та   чи   інша пропозиція. Так же завжди було! Я не зрозумів, чому Мітюков стоїть на трибуні,  який фактично проштовхує той проект, за який ми вчора не проголосували.

 

     Тому я  просив  би  запросити  на  трибуну  голову бюджетного комітету і голосувати відповідно до процедури,  яка  загальна  для прийняття законів.

 

     МІТЮКОВ І.О.   Іване   Сергійовичу,   ми  повністю  врахували вчорашнє рішення, в тому числі дотації - 1,9 мільярда гривень. Два тижні  тому  вам  було  роздано  таблицю,  де  всі ваші зауваження проаналізовані: або враховані, або відхилені.

 

     ГОЛОВА. Одну   хвилинку,    Ігоре    Олександровичу.    Іване Сергійовичу,  ви ж процедуру знаєте,  навіщо ж ви в оману слухачів вводите.  Під час другого читання доповідає  представник  Кабінету Міністрів,  а  не  Комітету  з  питань бюджету.  Навіщо ви в оману вводите?  Навіщо збурюєте людей?  Це не до лиця вам (Шум у  залi). Шановні колеги!  Я ще раз кажу (Шум у залi).  Я просив би, шановні колеги,  заспокоїтися. Ми повинні розглянути і прийняти бюджет без амбіцій.  Ми  домовилися:  доповідає міністр фінансів від Кабінету Міністрів,  а Юлія Володимирівна як  голова  комітету  прокоментує питання і неузгодженості. Що тут незрозуміло?

 

     Будь ласка, Юліє Володимирівно.

 

     ТИМОШЕНКО Ю.В.   Я   хочу  обратить  внимание  всех  народных депутатов,  что бюджетным комитетом подготовлена таблица (она  вам роздана)  об  об емах  финансирования местных бюджетов.  Бюджетный комитет не сокращал расходов  ни  на  Чернобыльский  фонд,  ни  на Министерство  обороны,  ни  на  социальные нужды - все оставлено в полном об еме.  Мы исключили только те статьи,  которые связаны  с административным   управлением,   с   неэффективными  статьями  по погашению  внешних  и  внутренних  долгов.  Например,  в  варианте Кабинета   Министров   запланировано  в  1999  году  погасить  1,9 миллиарда гривень хозяйствующим  суб ектам,  которые  не  намерены возвращать свои кредиты. Это значит, что заранее Кабинет Министров планирует,   что   хозяйствующие    суб екты,    которые    должны банкам-нерезидентам,   рассчитываться   не   будут,   а   за   них рассчитается бюджет.  Никакие социальные траты  в  Государственном бюджете никаких изменений не претерпели.

 

     Единственное, что мы сделали - мы увеличили суммы регионам за счет сокращения, на наш взгляд, абсолютно нерациональных трат.

 

     Если мы оставим в 1999 году тот же дефицит местных  бюджетов, то получим колоссальное углубление социального кризиса - невыплату заработной платы,  разрушение коммунальной сферы.  Поэтому я прошу каждого депутата посмотреть, сколько его область получает денег, и сколько составляют невыплаты заработной платы.

 

     Прошу поставить еще раз на  голосование  цифру,  отработанную бюджетным комитетом.

 

     ГОЛОВА. Я  ставлю  в  поіменному  режимі  на  голосування  цю пропозицію.

 

     ПУСТОВОЙТЕНКО В.П.  Прем'єр-міністр України.  Ні.  Олександре Миколайовичу, можна мені сказати?

 

     ГОЛОВА. Одну хвилинку, я поставив на голосування в поіменному режимі пропозицію, внесену від комітету. Голосуємо (Шум у залі).

 

     ПУСТОВОЙТЕНКО В.П.  Олександре Миколайовичу, так не можна, ми ж учора домовилися і проголосували цифру. Я хочу поінформувати, що ми голосуємо.

 

     "За" - 196.

 

     ГОЛОВА. Будь  ласка,  я  просив  би,  Валерію  Павловичу,  не втручатися  в  процедуру  розгляду  бюджету.  Ви запрошений,  будь ласка,  як  вам  нададуть  слово,  тоді   говоритимете,   але   не втручайтеся, я вас прошу.

 

     У нас на трибуні є представник Кабінету Міністрів, і є голова комітету.  Я нікому більше слова давати не буду. Давайте працювати так, як належить за процедурою другого читання бюджету.

 

     МІТЮКОВ І.О.  Шановні народні депутати!  Я хочу звернути вашу увагу,  що всі проголосовані вами вчора цифри враховані в  проекті уряду.  Ці ж цифри покладені в розрахунки бюджетного комітету. Але додатково до цих цифр бюджетний комітет,  не  проводячи  засідань, практично  зусиллями  керівництва  комітету  і  експертів розробив альтернативний варіант,  який фактично знищує Державний бюджет.  А ми сьогодні затверджуємо Державний бюджет.  Подивіться на видатки, що від них залишиться,  якщо ми зменшимо на 1,1  мільярда  гривень Державний бюджет?

 

     Водночас бюджетний  комітет  включив  позиції,  які  вчора не голосувалися, закріплюючи для місцевих бюджетів стабільні доходи у зменшеному  вигляді  і закріплюючи за Державним бюджетом податкові надходження,  що є нестабільними, у завищених обсягах. Якщо пройде пропозиція  голови  бюджетного комітету,  а не бюджетного комітету щодо доходів, тоді взагалі втрачає сенс обговорення проекту Закону про Державний бюджет,  тому що це повністю руйнує всі розрахунки і всі  пропорції  як  у  структурі  Державного  бюджету,  так  і   в міжбюджетних  відносинах.  Не  можна  розглядати пропозиції з двох різних варіантів.  Треба виходити з якогось одного варіанта,  тому що проект бюджету багатовекторний і він збалансований. Це і вектор часу, це і вектор видів податків, це і вектор видатків, і головних розпорядників  бюджетних  коштів місцевих і державного бюджетів та багатьох  інших  структур.  Йдеться  про  дуже  складну   матрицю. Змінивши одну цифру на іншу,  ми повністю руйнуємо збалансованість бюджету і повертаємося в нашій роботі на кілька місяців назад.

 

     ГОЛОВА. Шановні колеги,  Юліє Володимирівно і решта  народних депутатів!  Хочу ще раз нагадати, що коли ми голосували контрольні цифри,  то в розмір доходної частини - 34 мільярди гривень заклали 1,9 мільярда гривень дотацій регіонам.  Ми це проголосували вчора. Чомусь  сьогодні  цифра  виявляється  на  мільярд  більшою.   Мені незрозуміло...  Ми  проголосували,  було  272 голоси!  Чому за ніч комітет вирішив запропонувати зовсім іншу цифру?  Ми проголосували за 1,9 мільярда гривень (Шум у залі).  Вибачте, це була пропозиція бюджетного  комітету.  Це  не  із  залу  була   пропозиція.   Юлія Володимирівна  внесла  цифру  1,9  на  Погоджувальній раді,  як ви пам'ятаєте.  І ми за неї проголосували.  Сьогодні вже зовсім  інша цифра.  Я  вважаю,  що  це  робиться для того,  щоб блокувати,  не приймати бюджету.

 

     МІТЮКОВ І.О.  Без  будь-якого  обгрунтування  на  півмільярда зменшено надходження.

 

     ГОЛОВА. Не  можна  йти на поводі в однієї фракції.  Виходить, нехай страждають 50 мільйонів,  тому що у фракції, бачте, сьогодні

- одне, а завтра - друге.

 

     МІТЮКОВ І. О. Я тільки один приклад наведу. Бюджетний комітет запропонував і фактично зменшив  на  півмільярда  надходження  від податку на прибуток, щодо якого ми домовилися і погодили, а вже на сьогодні цифра виконання за  цей  рік  більша,  ніж  та,  що  була запропонована.

 

     ГОЛОВА. Спасибі, Ігоре Олександровичу.

 

     Валерію Павловичу, будь ласка.

 

     ПУСТОВОЙТЕНКО В.П.  Я дуже вдячний за те,  що мене запросили, за надане слово.  Я хотів би,  щоб тоді,  коли розглядаються  такі питання, все-таки мені надавали слово.

 

     Шановні народні   депутати!   Ви   пам'ятаєте,  що  вчора  ми збільшили перерахування коштів до Державного  бюджету  на  суму  1 мільярд  900  мільйонів  гривень.  І  вночі,  коли  ми  працювали, врахували цифру,  що передається додатково,  і  ще  800  мільйонів гривень,  тому  загальна  сума  має  бути 1,9 мільярда гривень.  А сьогодні  бюджетний  комітет  знову  пропонує  додатково  зняти  з Державного бюджету,  направити ще 1 мільярд гривень. Але ж тоді ми взагалі нічого не зможемо  профінансувати!  Я  хотів  би,  щоб  ви підтримали пропозицію Міністерства фінансів і уряду.

 

     Дякую за увагу.

 

     ГОЛОВА. Цю    пропозицію    ми    вчора   проголосували.   Ми проголосували за неї!

 

     Будь ласка,  слово  надається  голові   комітету   депутатові Тимошенко.

 

     ТИМОШЕНКО Ю.В.  Я  прошу  всех  народных  депутатов  обратить внимание на таблицу расходов, которую подал Кабинет Министров. Там указаны дотации на регионы - 1 миллиард 860 миллионов гривень.  Но при этом, Александр Николаевич, прошу и вас обратить внимание, что в  последней  графе указаны средства,  которые тут же изымаются из местных бюджетов в сумме 497  миллионов  94  тысячи  гривень.  Это означает,  что сумма дотаций,  которую мы вчера проголосовали,  не выдержана и составляет всего лишь 1 миллиард 362 миллиона гривень.

 

     Если мы поддержим правительственный проект,  то опять оставим ситуацию,  при которой сначала у областей забираются налоги, затем эти же налоги не возвращаются им в виде  дотаций.  Это  называется "искусственное дотирование областей".

 

     Бюджетный комитет  очень  четко  выдержал параметры,  которые вчера проголосованы:  34  миллиарда  гривень  -  консолидированная часть  и 1,9 миллиарда гривень - это дотации местным бюджетам,  но без из ятий, что очень важно.

 

     Вы знаете,  что мы провели  встречи  с  представителями  всех областей.  Все области настаивали на том,  что не надо им дотаций, оставьте то,  что они заработали.  А получается, что дотаций мы не даем,  из ятия  -  забираем.  В  этом  очень  существенное отличие проекта правительства от нашего.  Поэтому я  прошу  всех  народных депутатов   поддержать   проект  доходной  части  Государственного бюджета, который предложил бюджетный комитет, он выдержан строго в рамках проголосованных вчера параметров.

 

     МІТЮКОВ І.О.  Олександре Миколайовичу!  Я хочу сказати, що не можна так пересмикувати цифри.  Ми вчора затвердили дотації,  вони визначені відповідними цифрами,  в цій колонці вони записані - 1,9 мільярда гривень  разом  із  додатковими  виплатами  Закарпатській області.  А  що стосується вилучень,  то вони ніколи не беруться в цей розрахунок.  Те,  що ви кажете, - це відносини між державним і зведеним бюджетами, це інше поняття і зовсім інша цифра. Ми можемо взагалі відмовитися від вилучення,  змінивши нормативи,  за  якими розподіляються місцеві бюджети,  але дотація залишається, яка є. І вона зроблена  повністю  відповідно  до  рішення  -  1,9  мільярда гривень.

 

     ГОЛОВА. Ігоре Олександровичу, ви чітко скажіть усім присутнім у залі: дотаційна цифра - 1,9 мільярда гривень залишається?

 

     МІТЮКОВ І.О.  Обов'язково  залишається.  Сума   дотацій   для областей, які мають на це право, визначена - 1,9 мільярда гривень.

 

     ГОЛОВА. Ми за неї проголосували.

 

     Шановні колеги,  будь ласка,  розкрийте проект на сторінці 7, стаття 7.  Це проект бюджету Кабінету Міністрів,  там  є  цифра  1 мільярд 860 мільйонів гривень.

 

     МІТЮКОВ І.О. Так, і плюс 40 мільйонів гривень Закарпаттю.

 

     ГОЛОВА. Плюс  40  мільйонів  Закарпаттю,  тобто  всього - 1,9 мільярда гривень. Про що ми сперечаємося?

 

     МІТЮКОВ І.  О.  Якщо ми знімаємо вилучення, то це зовсім інше поняття  -  це  міжбюджетні відносини,  їх ми вчора не голосували. Підніміть,  будь ласка,  стенограму  і  ви  переконаєтеся,  що  ми записали:   "дотації   місцевим  бюджетам".  Колонка  ця  повністю виписана.  Я ще раз повторюю: якщо є бажання зробити вилучення, то давайте  змінимо  нормативи  у  статті,  де  йдеться про нормативи відрахувань до місцевого і державних  бюджетів,  і  врегулюємо  ці трансферти  нормативами.  Але  це  не  має  ніякого  відношення до дотацій.

 

     ГОЛОВА. Шановні колеги,  на слові наполягає заступник  голови Комітету з питань бюджету Жовтяк Євген Дмитрович. Будь ласка.

 

     ЖОВТЯК Є.Д., заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань бюджету (виборчий округ 94,  Київська  область).  Шановні колеги!  Насправді  йдеться  про те,  як той тягар,  який сьогодні відчуває вся Україна,  буде розподілений між місцевими і Державним бюджетом.  Проголосована  вчора  цифра  -  1,9  мільярда  є досить облудною цифрою.  Ми не проголосували, до чого її додаємо: чи до 5 мільярдів,  чи  до  15  мільярдів.  І  іншої  цифри  ми  вчора  не голосували.

 

     Пригадайте, ми в першому читанні проголосували 13,6  мільярда гривень  місцевим  бюджетам.  За  логікою,  саме  до цієї цифри ми повинні додавати 1,9 мільярда гривень.  Але зрозуміло,  що це дуже багато.  І саме тому бюджетний комітет пропонує компроміс.  Цифра, записана в  пропозиціях  бюджетного  комітету,  -  це  і  є  якраз компроміс між пропозиціями Мінфіну і пропозиціями, проголосованими в першому читанні.

 

     ГОЛОВА. Євгене Дмитровичу,  ви ж пам'ятаєте, що ми голосували 34 мільярди,  в тому числі 1,9 (Шум у залі). Я прошу, не треба! То ви просто голосували,  не знаючи за що,  тому  що  розмовляли  між собою  і  не чули.  А було чітко сказано,  що 34 мільярди,  в тому числі 1,9 (Шум у залі).

 

     Депутате Асадчев, будь ласка. Теж з бюджетного комітету.

 

     АСАДЧЕВ В.М.,  голова  підкомітету  Комітету  Верховної  Ради України   з   питань  бюджету  (багатомандатний  загальнодержавний виборчий округ,  НРУ).  Шановні друзі!  Будь ласка,  тихіше. Я вас прошу,  розкрийте таблицю. Там є графа дотацій бюджетам Автономної Республіки Крим, областей та міста Севастополя. Оту цифру ми вчора проголосували як 1,9 мільярда гривень.

 

     Єдине тільки,  що  вона  складається  з 1,86 мільярда плюс 40 мільйонів гривень передається Закарпаттю - виходить 1,9  мільярда. Це окрема графа!  Ну,  ми ж закони приймаємо, міркуємо, що до чого додавати.  Ось стаття і ось графа - ми її і проголосували вчора  - 1,9 мільярда гривень.

 

     Я вам  відверто  хочу  сказати,  що  також  хотів  би  більше місцевим  бюджетам,  але  Юлія  Володимирівна  вчора   внесла   цю пропозицію  -  на  суму  1,9 мільярда гривень,  і її Верховна Рада підтримала.  Ви ж розумієте,  що коли ми тепер змінимо хоча б одну цифру, то нам доведеться перераховувати весь бюджет. А це означає, що цього року ми  не  зможемо  його  прийняти.  Але  ми  цю  графу проголосували (Шум у залі).

 

     ГОЛОВА. Шановні колеги,  ми вчора проголосували і пропозиції, які на засіданні Погоджувальної ради вносила голова  комітету,  ми їх врахували.

 

     Сьогодні вноситься смута,  мовляв, ми такі добрі для регіонів (і особливо комітет!),  а решта не розуміють цього...  Ми  більше, ніж будь-хто, знаємо ситуацію в регіонах, але ми вже проголосували конкретну цифру - 1,9 мільярда. І це була пропозиція комітету. Хто вніс оцю смуту - ви бачите.  Для чого це робиться?  Через цю цифру все потрібно перераховувати!..  Хіба ж так можна працювати? (Шум у залі).

 

     У вас є порівняльна таблиця від комітету. Хіба такою має бути порівняльна  таблиця?  Хіба  ми  не  знаємо,  що   відповідно   до Регламенту  має  бути  чотири  графи:  перше читання,  пропозиція, висновок і редакція  від  комітету?  А  тут  як  внесено?  Де  тут відбито,  що той чи інший комітет вніс пропозицію?  Гадаю, комітет не розуміє,  що він хоче...  Проте щоб не прийняти бюджету вносить смуту в зал.  Тому внесено порівняльну таблицю в такому вигляді, в якому ми не маємо  права  розглядати:  тут  немає  пропозицій,  не вказано,  хто їх вніс.  Де ці пропозиції,  скажіть, будь ласка? Де пропозиції?

 

     Це робиться для того,  щоб видати бажане за дійсне,  і в Юлії Володимирівни це виходить успішно, а ви її підтримуєте.

 

     Депутат Марченко, керівник фракції Будь ласка.

 

     МАРЧЕНКО В.Р.  Фракция  Прогрессивной социалистической партии Украины.  Уважаемые депутаты! Я хочу обратить ваше внимание на то, в  какую  процедуру нас втягивает председатель бюджетного комитета Юлия Тимошенко.  По  Регламенту  каждое  предложение  в  бюджетный комитет   должны  давать  профильные  комитеты.  И  цифру  дотаций регионам должны  обосновывать  профильные  комитеты:  по  вопросам науки  и  образования,  по  вопросам  национальной  безопасности и обороны и так далее. Не одна Юлия Тимошенко, а профильные комитеты должны  были  внести  свои  предложения,  здесь,  в этом зале,  их обосновать, и только после этого мы имеем право голосовать. Потому что   в  бюджетном  процессе  участвуют  все  профильные  комитеты Верховного Совета.

 

     Юлия Тимошенко сознательно нарушила Регламент  и  делает  все для   того,  чтобы  здесь  вообще  ничего  не  было  принято.  Она продолжает свои торги.

 

     Спасибо.

 

     ГОЛОВА. Я ще раз прошу,  шановні колеги, давайте працювати. І не на фракцію "Громада",  а щоб прийняти бюджет. Я вас закликаю до цього.

 

     Ставлю на голосування статтю 1 в редакції Кабінету  Міністрів з урахуванням контрольних цифр,  які ми проголосували вчора.  Будь ласка, голосуємо в поіменному режимі.

 

     "За" - 185.

 

     По фракціях, будь ласка, висвітіть результати.

 

     За: комуністи - 2 із 120; народні демократи - 58 із 61; Рух - 38 із 44;  "Громада" - 3 із 33;  зелені - 25 із 25; соціалісти - 1 із 21; соціал-демократи - 21 із 22; "Незалежні" - 10 із 14; селяни

- 0 із 12;  прогресивні соціалісти - 0 із 12;  "Реформицентр" - 11 із 11; позафракційні - 16 із 21.

 

     Я ставлю на голосування в поіменному режимі статтю 1, внесену комітетом.

 

     "За" - 99.

 

     По фракціях, будь ласка. Проголосували "Громада", соціалісти, селяни,  від комуністичної фракції - 23, решта - по дватри народні депутати.

 

     Шановні колеги,  гадаю,  напрошується  ще  одна  пропозиція - зробити перерву на годину.  Я зберу на нараду керівників  фракцій, голову  Комітету  з  питань  бюджету,  голову  Комітету  з  питань фінансів і банківської  діяльності,  запросимо  Валерія  Павловича Пустовойтенка  і  тих,  кого він вважає за потрібне,  ми ще годину попрацюємо, а потім продовжимо розгляд проекту бюджету.

 

     Не заперечуєте?  Тоді продовжимо засідання  о  14  годині.  А зараз  керівників  фракцій  і  голів  комітетів,  яких я оголосив, запрошую на третій поверх. Ми ще раз розглянемо контрольні цифри і ті статті.

 

     Продовжимо пленарне засідання о 14 годині.

 

 

 

      (Після перерви)

 

     ГОЛОВА. Шановні    колеги,   ми   щойно   провели   засідання Погоджувальної  ради,  на  якому  дійшли  висновку,   що   повинні працювати   над  бюджетом.  Голосуватимемо  статті  у  звичайному, непоіменному режимі. Це по-перше.

 

     По-друге, якщо в нас виникнуть  питання  щодо  неузгодженості тієї   чи   іншої  статті,  то  сьогодні  в  цьому  залі  створимо погоджувальну  комісію,  зробимо  перерву.  Погоджувальна  комісія попрацює,  а  завтра  о  10  годині продовжимо роботу в пленарному режимі (Шум у залі).

 

     Одну хвилинку,  я ще раз  хочу  нагадати,  що  через  півтора місяця,  я  про  це  вже говорив на засіданні Погоджувальної ради, розпочнуться весняні польові роботи.  Тому  балачки  ні  до  чого, потрібні пальне,  добриво, насіння і велика праця людей з ранку до пізньої ночі.  Але щоб усе працювало,  нам треба вирішити  питання фінансового забезпечення всього комплексу весняних польових робіт. Нам потрібно забезпечити  фінансування  машинобудування,  хімічної промисловості   та   інших   галузей,  що  пов'язані  з  розвитком сільського господарства.  Нам потрібно вирішити питання, пов'язані з будівництвом і реконструкцією шахт.  У мене була зустріч... (Шум у залі). Та опустіть руки зі своєю процедурою!

 

     Я хочу нагадати,  що 60  мільйонів  тонн  вугілля  -  те,  що видобуто в 1998 році,  не задовольняє потреби держави.  Мінімальна потреба України - 72 мільйони тонн.  Нам потрібно вирішити питання фінансування енергетичної системи,  передусім вугільної галузі. Ми повинні розібратися,  в яких обсягах фінансувати цю  галузь.  Якщо потрібно  буде  внести  якісь  поправки до бюджету,  ми зможемо це зробити протягом першого кварталу наступного року.  Це  ми  можемо обумовити при прийнятті бюджету в цілому.

 

     Тому я просив би вас,  шановні колеги,  давайте працювати. Ми вчора зробили хороший крок назустріч один одному,  визначившись  і проголосувавши 272 голосами основні параметри бюджету на 1999 рік. Сьогодні,  не узгодивши ці цифри,  нам у зал  внесли  зовсім  інші параметри.  Але основні параметри вчора були проголосовані! Як так може бути,  що голосуємо одне, а наступного дня, не інакше, як для того  щоб  затягти  бюджетний  процес,  щоб  Верховну  Раду  знову поставити перед лицем недовіри,  вносяться в зал такі цифри і такі підходи, які не дають можливості прийняти бюджет?

 

     Я прошу вас,  покладіть,  будь ласка, перед собою порівняльні таблиці  -  Кабінету  Міністрів  і  комітету,   і   голосуватимемо постатейно, в звичайному режимі (Шум у залі).

 

     Я просив  би,  щоб  ми проголосували за припинення трансляції при  розгляді  бюджету.  Прошу  проголосувати  цю  пропозицію.  Це процедурне рішення.

 

     "За" - 150.

 

     Рішення прийнято.

 

     Ставлю на   голосування...   (Шум  у  залі).  Я  розумію,  ми голосували,  і воно проголосовано раніше.  Сідайте,  будь ласка, і заспокойтеся.

 

     Внесено пропозицію голосувати постатейно в поіменному режимі. Будь ласка,  хто за дану пропозицію,  прошу проголосувати  (Шум  у залі).

 

     "За" - 183.

 

     Рішення прийнято - голосуємо в поіменному режимі.  Трансляцію ніхто не відключав.

 

     Ігоре Олександровичу, будь ласка, починаємо зі статті 1.

 

     МІТЮКОВ І.О.  Шановні народні депутати! Дозвольте дати кілька пояснень  до  статті 1 у зв'язку з різними пропозиціями комітету і Міністерства фінансів.

 

     Якщо пройде варіант,  запропонований комітетом, то ми змушені будемо  скоротити  відповідні  видатки.  І  комітет пропонує,  які видатки ми повинні скоротити.  Я назву тільки деякі з  них:  мінус 200 мільйонів Збройним Силам,  тому що вилучаються надходження від реалізації надлишкового майна;  мінус  84  мільйони  на  утримання правоохоронних  органів;  мінус  40  мільйонів  на  фундаментальну науку; мінус 180 мільйонів гривень на геологорозвідувальні роботи. Вважаю, це завелика ціна.

 

     Якщо ви  приймете  пропозиції,  внесені  урядом,  ці  видатки залишаються.  Крім того,  у результаті доведення  розміру  дотацій місцевим  бюджетам до 1,9 мільярда зросла частка місцевих бюджетів з 30 (тут нас критикували) до 35 відсотків у зведеному бюджеті.  У нас  ще  ніколи не було таких пропорцій при затвердженні бюджетів. Це правильний крок у правильному напрямі,  і ми протягом наступних років  розшиватимемо  цю  проблему,  але  всі проблеми за один рік розв'язати неможливо.  Ми просто зруйнуємо бюджетний процес. Прошу підтримати пропозиції уряду з цього питання.

 

     ГОЛОВА. Шановні   колеги,   давайте   заспокоїмось  і  будемо працювати.  Я ставлю на  голосування  статтю  1  про  затвердження Державного  бюджету  на 1999 рік,  цифри у вас є,  вони розписані. Голосуємо в поіменному режимі.

 

     МІТЮКОВ І.О. 24 мільярди 998 мільйонів...

 

     ГОЛОВА. Будь ласка,  я прошу голосувати.  Що не  встигнемо  - завтра доголосуємо.

 

     "За" - 172.

 

     Чи є   запитання?   Будь   ласка,  запишіться.  П'ять  хвилин відводиться на пропозиції по цій статті.  Висвітіть,  будь  ласка, прізвища. Депутат Степанов, після нього - депутат Чубаров.

 

     СТЕПАНОВ М.В.   Прошу   передать   слово   Морозу  Александру Александровичу.

 

     ГОЛОВА. Будь ласка.

 

     МОРОЗ О.О.   Шановний   Олександре   Миколайовичу!    Шановні депутати!  Бюджет треба приймати до Нового року.  Це правда.  Ігор Олександрович говорить про те,  що перерозподіл коштів на  користь місцевих   бюджетів   шкодить   державі.   Ніби   це  фінансування здійснюється за межами держави.  Тому  я  пропоную  йому  й  іншим членам уряду поїхати на зустріч з виборцями і пояснити їм, чому не виплачуються заробітні  плати  вчителям,  лікарям  тощо.  Потрібно проголосувати  статтю  1  у варіанті комітету і далі прийняти весь бюджет.  Це все можна зробити сьогодні.  Не варто упиратися  зараз отак, що тільки цю позицію треба відстояти.

 

     ГОЛОВА. Будь  ласка,  депутате  Чубаров.  За  ним  -  депутат Гнатюк.

 

     ЧУБАРОВ Р.А.,  голова  підкомітету  Комітету  Верховної  Ради України    з   питань   прав   людини,   національних   меншин   і міжнаціональних відносин (виборчий округ

 8, Автономна  Республіка  Крим).  Прошу  передати слово народному депутату Лавриновичу.

 

     ГОЛОВА. Будь ласка.

 

     ЛАВРИНОВИЧ О.В.,  секретар Комітету Верховної Ради України  з питань   правової   реформи   (виборчий   округ   121,   Львівська область).Народний рух України.  Шановні колеги!  Я думаю,  що таку важливу статтю 1,  яка містить в собі чотири окремих норми,  варто розглядати  по  позиціях.  Одну  з  них,  яка  стосується  розміру дефіциту бюджету, ми проголосували вчора.

 

     Далі ми  маємо  затвердити  розмір  надходжень  до Державного бюджету і джерела покриття бюджетного дефіциту.  Бо коли  сказано, що 610 мільйонів гривень - за рахунок внутрішніх надходжень, треба точно вказати,  що це за надходження -  чи  шляхом  емісії,  чи  й надалі  через  облігації внутрішньої позики.  І ці пропорції також мають бути проголосовані окремо.

 

     Крім того,  ми повинні сьогодні  розглянути  кожну  цифру  і, можливо,  голосувати  інші  статті без затвердження загальної суми 24,9,  яку пропонує уряд, а розглянути формування доходної частини

-   так,  як  ми  робили  вже  не  раз,  оскільки  там  плануються надходження. Можливо, ми в підсумку розгляду зарахувань до бюджету по  видах  податків  і зборів вийдемо трошки на іншу,  скориговану суму, і тоді зможемо повернутися до неї.

 

     ГОЛОВА. Депутат Гнатюк. Будь ласка. За ним - депутат Шмідт.

 

     ГНАТЮК Д.М., заступник голови Комітету Верховної Ради України з  питань культури і духовності (багатомандатний загальнодержавний виборчий  округ,  Всеукраїнське   об'єднання   "Громада").   Прошу передати слово депутату Єльяшкевичу.

 

     ГОЛОВА. Депутат Єльяшкевич.

 

     ЄЛЬЯШКЕВИЧ О.С.  Уважаемые  коллеги!  У нас могут быть разные понимания того или иного вопроса,  однако есть проблема, связанная с финансированием регионов,  с соотношением тех финансов,  которые будут  непосредственно  в   регионах,   и   тех,   которые   будут централизироваться  правительством.  Я считаю,  это принципиальная проблема, с нее и надо начинать голосовать.

 

     Это правительство  никогда  не  откажется  от   того,   чтобы забирать  у регионов последние средства.  Это такое правительство! Все должны понимать,  что  оно  никогда  добровольно  не  уйдет  в отставку, и этот министр финансов, и этот Премьер-министр, который сегодня в передаче "Доброго ранку,  Україно!" рассказывал,  как он днем и ночью работает,  передает "мерседесы" и себе, и руководству Верховной Рады.  Такое правительство... Оно сорвало весь бюджетный процесс, оно виновно в том, что происходит!

 

     Поэтому я   предлагаю  начать  рассмотрение  именно  с  этого вопроса,  и всем депутатам принципиально высказать  свою  позицию. Надо поддержать регионы,  а не бездарное правительство, которое не в состоянии управлять ситуацией в стране!

 

     Спасибо.

 

     ГОЛОВА. Депутат Шмідт.

 

     ШМІДТ Р.М.,  член Комітету Верховної Ради  України  з  питань аграрної  політики  та  земельних  відносин  (виборчий  округ 115, Львівська область). Фракція Народного руху України. Шановний Ігоре Олександровичу!   Я  підтримую  ті  пропозиції,  які  звучали  від представників фракції Народного руху України, щодо статті 1.

 

     Разом з тим,  шановний  Ігоре  Олександровичу,  у  видатковій частині проекту Державного бюджету на 1999 рік у статті "Молодіжні програми" було  закладено  20  мільйонів  гривень  на  будівництво молодіжно-житлових  кооперативів.  У  другому  читанні  цієї  суми немає.  У зв'язку  з  цим  прохання  від  фракцій  Народного  руху України,  Народно-демократичної  партії,  "Реформи-центр",  Партії зелених,  Соціалдемократичної партії (об'єднаної) залишити окремий рядок   "Підтримка   молодіжножитлових  кооперативів"  у  сумі  20 мільйонів гривень,  як це було схвалено Верховною Радою в  першому читанні,  за  рахунок  зменшення  на  відповідну  суму видатків на розділ 15 "Будівництво".

 

     Дякую.

 

     МІТЮКОВ І.О.  Дякую за цю пропозицію,  я думаю,  з нею  можна погодитися.  Якщо зараз ми зафіксуємо це в стенограмі,  протоколі, тоді  під  час  доопрацювання  документа   цю   пропозицію   можна врахувати.

 

     ГОЛОВА. Шановні   колеги!   Депутат   Мороз  вніс  пропозицію поставити на голосування статтю 1 в редакції комітету.

 

     Депутат Лавринович вніс пропозицію,  щоб розшифрувати джерела покриття  дефіциту бюджету - за рахунок яких внутрішніх резервів і яких зовнішніх запозичень.

 

     Депутат Єльяшкевич вніс пропозицію звернути особливу увагу на фінансування регіонів. Я думаю, що всі народні депутати вболівають за це,  бо представляють регіони.  Але я хочу сказати,  що  вчора, коли ми ці цифри розглядали і голосували, вони набрали 272 голоси. Що змінилося за півдоби? (Шум у залі).

 

     Ми проголосували 1,9 мільярда гривень - дотація регіонам. Що, частина  депутатів  голосувала,  не  розуміючи за що?  А сьогодні, мабуть, зрозуміли?

 

     Тому я ставлю на голосування в поіменному режимі статтю  1  в редакції комітету.

 

     "За" - 67.

 

     Висвітіть результати голосування по фракціях, будь ласка.

 

     "Громада" голосує,  соціалісти  голосують  "за",  а інші - по одному, по три чоловіка (Шум у залі).

 

     Шановні колеги, давайте голосувати в звичайному режимі (Шум у залі).

 

     Ставлю на голосування в звичайному режимі статтю 1 в редакції Кабінету Міністрів.

 

     "За" - 175.

 

     Ставлю на голосування в звичайному режимі статтю 1 в редакції комітету (Шум у залі). Та не шуміть! Голосуймо.

 

     "За" - 80.

 

     Які ще є пропозиції? Петро Миколайович Симоненко. Будь ласка.

 

     СИМОНЕНКО П.М.   Фракция   коммунистов.  Уважаемые  Александр Николаевич!  Уважаемые коллеги!  За ночь  фракция  коммунистов  не изменила свою позицию.  Она и не могла измениться,  ибо вчера мы в наших выступлениях принципиально  изложили  наши  подходы.  Данный проект бюджета не решает проблем своевременности - выплаты пенсий, заработной платы и погашения долгов,  не решает проблем  поддержки топливноэнергетического комплекса и нашего села, не решает проблем народного образования,  здравоохранения,  науки, не решает проблем чернобыльцев,  компенсации  по  оплате жилищно-коммунальных услуг, судебной власти - то, о чем мы говорили, и многие другие вопросы.

 

     Вчера, по сути,  было оказано давление,  и многие не  поняли, что  они  проголосовали за исключение 5,2 миллиарда из бюджета.  А сегодня они поняли,  что эта сумма не включается  и,  естественно, финансирования не будет в тех об емах, как предполагается.

 

     Поэтому фракция  коммунистов (и я высказал это на совещании у вас,   Александр    Николаевич)    предлагает    сейчас    создать согласительную  комиссию,  в  которую войдут представители от всех комитетов,  чтобы были учтены все вопросы,  которые их  интересуют сегодня  по  отраслевым  признакам,  и  представители  от Кабинета Министров.  И уже после обсуждения и согласования  вносить  данный проект   или   новый   проект   на   рассмотрение.   Сегодня   же, руководствуясь положением статьи 28  Закона  о  бюджетной  системе Украины,  которая  четко  гласит,  что уже с 30 декабря вступает в силу действие этой статьи,  мы должны финансировать по  нормативам бюджета  нынешнего  года,  в частности четвертого квартала,  чтобы учесть все инфляционные процессы и так далее.  Вот в  чем  состоит позиция нашей фракции.

 

     Мы предлагаем  создать  эту комиссию и не мучить сегодня зал, ибо  ничего  другого  не  произойдет.  Фракция  однозначно   будет голосовать против принятия этого проекта бюджета.

 

     ГОЛОВА. Депутат Чорновіл.

 

     ЧОРНОВІЛ В.М.,  голова  підкомітету  Комітету  Верховної Ради України  з   питань   культури   і   духовності   (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ, НРУ). Олександре Миколайовичу, є трансляція чи немає трансляції?

 

     ГОЛОВА. Є.

 

     ЧОРНОВІЛ В.М.  Є,  тому  так  і  старався   Петро   Симоненко розповідати,  що не буде зарплати. Так от, не буде ні зарплати, ні пенсій, ні нічого іншого, якщо ми не приймемо бюджету. І в першому кварталі  почнеться ручне управління.  Це шкідництво по відношенню до України, до українського народу і до тих людей, які місяцями не отримують  зарплати,  пенсій,  -  не  прийняти бюджет і пустити на ручне управління (Шум у залі).

 

     Є пропозиція,  Олександре Миколайовичу, ви її висловлювали на нараді,  я її повторюю. Ви знаєте, у нас уже були прецеденти, коли ми двічі голосували  за  такий  бюджет,  який  пропонував  Кабінет Міністрів,  а  потім  наприкінці  першого  кварталу  дивимося,  що виходить,  і вносимо серйозні корективи.  Давайте  сьогодні  таким чином  проголосуємо,  щоб завершити рік із бюджетом.  Це ми можемо зробити. Якщо ми приймемо нереальний бюджет, то, я ще раз нагадую, оскільки  ми  не  подолали  вето,  буде  секвестрування,  все одно робитимуть, що захочуть. То краще прийняти бюджет з їхньої подачі, щоб не дати їм можливості потім його псувати.  Хай це буде бюджет, прийнятий,  так би мовити,  не під тиском лівих сил,  а нормальний бюджет.  Він  нормальним  у  повному  розумінні бути не може,  але принаймні хоч трохи  реальний.  Тому  є  пропозиція  проголосувати проект бюджету,  поданий Кабінетом Міністрів, з обумовленням, що в кінці  першого  кварталу  ми  повертаємося  до  нього  і   вносимо уточнення (Шум у залі).

 

     ГОЛОВА. Шановні колеги, я думаю, що ми з вами все-таки бюджет приймемо (Шум у залі).

 

     Я бачу,  всі  заспокоїлися,  думаю,  що  сьогодні  ще  є  час попрацювати... Ми зараз проголосуємо пропозицію Петра Миколайовича про створення погоджувальної комісії.  Комісія попрацює,  завтра о 10 годині зберемося і приймемо бюджет. Я думаю, що у нас є час, ми його продуктивно  використаємо.  Народ  чекає  від  нас  прийняття бюджету,  щоб розпочати 1999 рік з бюджетом,  як належить державі. Тому я просив би вас визначитися.  Будь ласка, вносьте від кожного профільного  комітету  кандидатури - це 22 депутати.  Ми приймаємо постанову, створюємо таку комісію. Профільний комітет, який очолює Юлія Володимирівна, працює в повному складі, бо там є представники від кожної фракції (Шум у залі). Одну хвилиночку!

 

     Я ще раз прошу:  давайте використаємо і цей шанс,  думаю,  це хороший шанс. Погоджувальна комісія разом з профільним комітетом і Кабінетом Міністрів доопрацює проект бюджету і завтра  внесе  його на розгляд Верховної Ради о 10 годині.  Можемо розпочати засідання і о  9  годині,  як  ви  вирішите.  Я  просив  би  вас  підтримати пропозицію  про створення погоджувальної комісії для доопрацювання проекту бюджету. Ставлю її на голосування.

 

     "За" - 274.

 

     Рішення прийнято.

 

     Шановні колеги,   будь   ласка,   вносьте   кандидатури   від комітетів, ми висвітимо прізвища на табло (Шум у залі). Тільки від комітетів,  у  профільному  комітеті  є  представники  від  кожної фракції  (Шум у залі).  Одну хвилиночку!  Я прошу голів комітетів: вносьте кандидатури. Кушнір Олександр Дмитрович. Будь ласка.

 

     КУШНІР О.Д.,  голова Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва, місцевого самоврядування та діяльності рад (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ, КПУ). Уважаемый Александр  Николаевич!  От  Комитета  по вопросам государственного строительства   мы   предлагаем   Дайнеко    Леонида    Ивановича, председателя подкомитета по вопросам местного самоуправления.

 

     ГОЛОВА. Дайнеко Леонід Іванович.

 

     Комітет з питань правової реформи? Сіренко Василь Федорович.

 

     Комітет з    питань    охорони    здоров'я?   Шевчук   Сергій Володимирович.

 

     Комітет з питань культури і  духовності?  Журавський  Віталій Станіславович (Шум у залі).

 

     Від фракцій  не  потрібно,  тільки  від комітетів.  Комітет з питань аграрної політики? Дроботов Анатолій Іванович.

 

     Комітет з  питань  екологічної  політики?   Самойленко   Юрій Іванович.

 

     Комітет з питань прав людини? Чубаров Рефат Абдурахманович.

 

     Комітет з  питань  економічної  політики?  Гуренко  Станіслав Іванович.

 

     Комітет у    справах    пенсіонерів?    Борщевський    Віктор Валентинович.

 

     Комітет з  питань  національної  безпеки  і оборони?  Крючков Георгій Корнійович.

 

     Комітет з питань фінансів? Альошин Валерій Борисович.

 

     Комітет з  питань  паливно-енергетичного  комплексу?  Ковалко Михайло Петрович.

 

     Від Комітету з питань науки - Дорогунцов Сергій Іванович. Від Комітету з питань  Регламенту  -  Снігач  Андрій  Прокопович.  Від Спеціальної  контрольної  комісії  з  питань приватизації - Шуфрич Нестор Іванович.  Від Комітету з  питань  промислової  політики  - Юхновський Ігор Рафаїлович.

 

     Комітет з  питань  молодіжної  політики?  Старинець Олександр Георгійович.

 

     Комітет у закордонних справах?  Мироненко  Віктор  Андрійович (Шум у залі). Одну хвилинку! Не заважайте, будь ласка.

 

     Від Комітету     з    питань    законодавчого    забезпечення правоохоронної діяльності? Кармазін Юрій Анатолійович.

 

     Комітет з питань будівництва? Крук Юрій Борисович.

 

     Комітет з питань соціальної політики та праці?  Донченко Юрій Григорович  (Шум  у  залі).  Якийсь комітет не враховано.  Шановні колеги,  я зачитаю,  а ви,  будь ласка,  простежте (Шум  у  залі). Дайнеко,   Сіренко,   Шевчук,  Журавський,  Дроботов,  Самойленко, Чубаров,  Гуренко,  Борщевський,   Крючков,   Альошин,   Донченко, Ковалко,   Дорогунцов,   Снігач,  Шуфрич,  Юхновський,  Старинець, Мироненко,  Кармазін,  Крук і Тимошенко Юлія Володимирівна (Шум  у залі).   Вона  ж  голова  комітету!  (Шум  у  залі).  Усі  фракції представлені в комітеті (Шум у залі).

 

     Шановні колеги,  заспокойтеся,  будь ласка (Шум у залі).  Він заступник голови комітету! (Шум у залі).

 

     Іване Олександровичу,   сядьте,   будь   ласка.   Комітет   у закордонних справах і зв'язках з СНД - це квота фракції комуністів (Шум  у  залі).  Сядьте,  будь ласка,  не кричіть!  Я ще раз кажу, фракція внесла кандидатуру від  цього  комітету,  тому  що  Бориса Ілліча немає.

 

     Я ставлю  на  голосування пропозицію затвердити склад комісії для доопрацювання проекту бюджету...

 

     ПУСТОВОЙТЕНКО В.П. Олександре Миколайовичу!

 

     ГОЛОВА. Слово має Валерій Павлович. Будь ласка.

 

     ПУСТОВОЙТЕНКО В.П.   Шановні   народні   депутати!   Шановний Олександре Миколайовичу!  Тут прозвучало, що ми наступного року не будемо виплачувати заробітної плати,  пенсій. Я хочу сказати нашим людям,  пенсіонерам,  що уряд зробить все можливе, щоб своєчасно в межах надходження коштів до  Державного  бюджету  фінансувати  всі фінансові питання (Шум у залі). Це Симоненко сказав, а ми з цим не погоджуємося. Це перше.

 

     І друге.   Відповідно   до   Регламенту,   коли   створюється погоджувальна комісія для доопрацювання проекту бюджету,  половину мають складати члени уряду. Тому ми список від уряду теж передамо. І я просив би,  щоб комісію від уряду очолив Азаров Микола Янович, у нього є досвід роботи над бюджетом.  І ми наполягаємо,  щоб уряд мав відповідну кількість голосів.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Шановні колеги, я думаю, приймається ця пропозиція. Я пропоную затвердити частину комісії від Верховної Ради.  І очолить її  Мартинюк  Адам  Іванович  -  Перший заступник Голови Верховної Ради. Від Кабінету Міністрів комісію очолить Азаров.

 

     Я прошу проголосувати за склад комісії і за голову комісії  - Мартинюка Адама Івановича. Голосуємо.

 

     "За" - 150.

 

     Шановні колеги! Якщо хтось матиме бажання працювати в комісії

- будь ласка,  ми ні перед ким двері не зачиняємо.  Буде працювати профільний  комітет,  який  очолює  Юлія Володимирівна,  у повному складі,  де  є  представники  всіх  фракцій  без  винятку,  будуть працювати депутати, яких ми з вами визначили - по представнику від кожного  комітету,  і  будуть  працювати   представники   Кабінету Міністрів на чолі з Азаровим. Отакий конгломерат людей працюватиме над погоджувальним  варіантом  бюджету,  який  завтра  внесемо  на розгляд о 10 годині (Шум у залі).

 

     Будь ласка,  назвіть прізвище.  Прошу вибачити,  ще Гошовська Валентина Андріївна.  І хто від "Реформи-центр"?  Слово має  Осташ Ігор Іванович.

 

     ОСТАШ І.І.,   голова   підкомітету  Комітету  Верховної  Ради України у закордонних справах і зв'язках з СНД (виборчий округ

 126, Львівська   область).  "Реформи-центр".  Пропоную  до  цього складу Цехмістренка Віталія Григоровича.

 

     ГОЛОВА. Цехмістренко Віталій Григорович. Слово для пропозиції має депутат Ємець.

 

     ЄМЕЦЬ О.І.,  член  Комітету  Верховної  Ради України з питань будівництва,     транспорту     і     зв'язку     (багатомандатний загальнодержавний      виборчий      округ,      НДП).     Фракція Народнодемократичної  партії.  Шановні  колеги!  Давайте  трошечки заспокоїмося і подумаємо:  чи той варіант, що зараз запропоновано, дасть хоч який-небудь результат.  Я думаю,  всі впевнені,  що  ота комісія,  отой конгломерат, як її назвав шановний Голова, створена так,  як у байці Крилова - всі тягтимуть  в  різні  боки,  і  вони ніколи не прийдуть ні до якого результату.

 

     Якщо ми  хочемо,  щоб  та  комісія виробила позицію Верховної Ради,  то вона має відображати реальний політичний розклад.  Треба її  створювати  на пропорційній основі:  представники фракцій - це парламентська сторона,  і другу частину представляє уряд згідно  з Регламентом. Ось така комісія дасть якийсь конкретний результат. І це  буде   відповідати   вимогам   Регламенту,   -   комісії   для доопрацювання   проектів   законів  створюються  із  представників фракцій на пропорційній основі.

 

     Фракція НДП пропонує цей варіант поставити на голосування.

 

     ГОЛОВА. Я думаю,  Олександр Іванович  підтвердив  те,  що  ми зробили,  ми  нічого  не  порушили.  Я  ще  раз хочу нагадати,  що профільний комітет працює у повному складі, у ньому є представники всіх  фракцій.  Комісію,  яку ми створюємо,  очолить від Верховної Ради Перший заступник Голови Верховної Ради Мартинюк, від Кабінету Міністрів - міністр фінансів Мітюков,  а не Азаров. І персональний склад комісії ми згідно з Регламентом затверджуємо однією третиною голосів.

 

     І я  просив  би проголосувати і затвердити персональний склад комісії,  який я зачитав,  на чолі з Мартинюком Адамом Івановичем. Будь ласка, голосуйте.

 

     "За" - 189.

 

     Рішення прийнято - одна третина голосів є.

 

     Я ставлю на голосування пропозицію,  яку вніс Ємець Олександр Іванович (Шум у залі).  Олександре  Івановичу,  сформулюйте,  будь ласка, пропозицію.

 

     ЄМЕЦЬ О.І.  Я  пропоную  створити  комісію  для доопрацювання проекту Закону про Державний бюджет на друге читання відповідно до Регламенту Верховної Ради, яким передбачено частину від парламенту на пропорційній основі відповідно до чисельності фракцій.  І другу частину має представляти уряд. Уряд сам визначає, кого включити до цієї комісії.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Шановні колеги, ми ж це зробили... Ми пропорційно від кожного комітету включили по одному представнику.  Пропорційно від фракцій є представники в бюджетному комітеті.  І Валерій  Павлович вніс  пропозицію,  щоб від уряду адекватна була кількість.  Що тут незрозуміло? (Шум у залі).

 

     Петре Миколайовичу, будь ласка.

 

     СИМОНЕНКО П.М.  Фракція комуністів.  Шановні колеги,  внесена пропозиція,  яку ми поки що не проголосували,  повністю відповідає регламентній нормі,  про яку каже Ємець.  Бо  кількість  комітетів практично вже визначає частину цієї комісії від Верховної Ради. Це по-перше.

 

     По-друге, комітети  пропорційно  розподілені  між   фракціями Верховної  Ради,  і  практично  голова  чи  член  того  чи  іншого комітету,  який входить до складу цієї комісії,  висловлює позицію конкретної фракції.

 

     Чому ми  запропонували  від комітетів?  Сьогодні дуже важливо при формуванні бюджету  врахувати  галузеві  проблеми,  тому  саме представник комітету захищатиме, з одного боку, проблеми галузі чи прошарків населення,  а з другого - обстоюватиме інтереси фракції. Ми  повністю  виконаємо  норму  Регламенту,  відповідно  до  якого пропорційно обирається комісія (Шум у залі).

 

     ГОЛОВА. Шановні колеги,  прошу уваги!  Чому виникло  питання? Від  Комітету  з питань науки запропонували Дорогунцова із фракції комуністів.  Будь ласка,  давайте  замінимо  на  представника  від фракції НДП, але з Комітету з питань науки (Шум у залі).

 

     Одну хвилинку!  І Петро Миколайович правильно сказав, і Ємець правильно сказав.  І той,  і  той  не  порушують  Регламенту,  але колізія в тому, що Комітет з питань науки пропонує кандидатуру від фракції комуністів.  Будь ласка,  пропонуйте від своєї  фракції  з цього  комітету  (Шум  у залі).  Ви пропонуєте Кафарського?  Отже, замість Дорогунцова пропонується депутат Кафарський (Шум у  залі). Ще є пропозиції? Чиж Іван Сергійович. Будь ласка.

 

     ЧИЖ І.С.   Дякую,  Олександре  Миколайовичу.  Фракція  "Лівий центр" соціалістів і селян.  Я хотів би,  щоб ми визначилися,  для чого потрібна така комісія. Верховна Рада в принципі визначилася з макроекономічними показниками,  які покладені  в  основу  бюджету, тому  ця  комісія,  нехай  будуть  всі 400 чоловік чи 100,  чи 20, абсолютно ніякої  ролі  не  грає.  Є  параметри,  які  ми  повинні розписати  по  доходній  і  видатковій частинах,  і це має зробити Верховна Рада,  а не комісія.  Я розумію,  що ця  комісія  повинна простежити,  чи  всі  пропозиції  комітетів,  народних  депутатів, фракцій враховані,  а якщо  не  враховані,  то  на  якій  підставі відхилені. Оце функція цієї комісії.

 

     Мені здається,  Олександре Миколайовичу, що ми не використали всі   можливості   для   того,   щоб   домогтися   результативного голосування.  А  для цього потрібно ще раз підтвердити те рішення, яке ми прийняли вчора,  ставити на голосування, визначитися по 4-5 основних показниках, а не відтягувати на завтра. І я можу сказати, що і завтра ми не  приймемо,  якщо  сьогодні  не  розв'яжемо  цієї проблеми.  Олександре Миколайовичу, відповідно до Регламенту таким комісіям Верховна Рада дає доручення,  що їм треба робити. Вони як парадигму певні параметри отримують. А те, що ми просто створюємо,

- це затягування часу.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Шановні  колеги,   я   підтримую   пропозицію   Івана Сергійовича,  щоб ми сьогодні розглянули і прийняли бюджет. Гадаю, вона слушна. Ми зранку про це ведемо мову, шукаємо якийсь вихід. А вихід   дуже  простий  -  розглядати  постатейно  проект  бюджету, завершивши розгляд прийняттям  його  в  цілому,  подякувати  всім, поздоровити один одного і роз'їхатися,  щоб зустріти Новий рік.  У цьому сенс нашої роботи сьогодні. Проте ми дійшли такого висновку, що  треба  ще  й завтра працювати.  Якщо ж ми зараз повернемося до процедури другого читання - розглянемо і затвердимо бюджет,  то не потрібно створювати те, що ми зараз створюємо (Шум у залі).

 

     Депутат Чорновіл. За ним - депутат Кармазін.

 

     ЧОРНОВІЛ В.М.  Шановні колеги! Шановний Голово! (Шум у залі). Не відволікайте, будь ласка, головуючого, я вас дуже прошу.

 

     Шановний Олександре Миколайовичу! Шановні колеги! Я думаю, що ця  комісія нічогісінько не дасть.  Це що,  я маю стояти за спиною представника  Руху,  а  Симоненко   -   за   спиною   представника Компартії?!  Є ідеологія фракції,  яку, очевидно, має висловлювати керівник фракції.

 

     Треба повернутися до погоджувальної  комісії,  де  збираються керівники фракцій,  представники бюджетного комітету та уряду.  Бо нічого оця величезна комісія,  в яку нагнали вже 50 чоловік...  Це буде нікому не потрібна "говорильня".  Бо потім фракція збереться, Симоненко чи Чорновіл скаже, що щось не так, і буде по-іншому.

 

     Давайте все-таки повернемося до цієї погоджувальної комісії з керівників   фракцій.   А  ще  краще  взятися  за  розум  і  зараз проголосувати разом із  нашою  пропозицією  -  уточнення  в  кінці першого кварталу.

 

     ГОЛОВА. Депутат Кармазін.

 

     КАРМАЗІН Ю.А.,  голова  Комітету  Верховної  Ради  України  з питань законодавчого  забезпечення  правоохоронної  діяльності  та боротьби з організованою злочинністю і корупцією (виборчий округ

 134, Одеська   область).    Дякую,    Олександре    Миколайовичу. Місто-герой  Одеса,  фракція "Громада".  Шановні народні депутати! Шановний Олександре Миколайовичу!  Якщо ми відкладемо  питання  до завтра,  то завтра воно не буде прийнято,  я згоден тут з народним депутатом Чижем.

 

     У нас є один  вихід.  Так  само  ми  вчинили  минулого  року. Олександре Миколайовичу, нагадую вам, що минулого року ми прийняли бюджет 30 грудня о 23 годині 45  хвилин.  Підніміть  стенограму  і побачите. Але тоді не було такого протистояння, яке є зараз.

 

     Тому за одну годину можна зараз погодити ті позиції. Я просив би вас бути  на  сторожі  прав  народних  депутатів  як  суб'єктів законодавчої ініціативи,  що передбачено Конституцією.  Чому? Тому що кожний із нас  вносив  якісь  зміни  і  пропозиції  до  проекту бюджету,  але вони в урядовому варіанті,  як бачите, не враховані. Погано вони враховані й у варіанті  бюджетного  комітету.  Але  ми могли б сьогодні до вечора прийняти проект Держбюджету остаточно.

 

     Олександре Миколайовичу,  не всі живуть у Києві. Ви знаєте, в яких умовах живуть депутати,  і  ми  хотіли  б  усе-таки  побувати вдома.  Розумієте?  Тому  давайте  сьогодні  приймемо.  Я розумію, урядовці всі забезпечені  житлом,  а  з  депутатами  не  так.  Тож давайте  зараз відправимо на годину оцю похоронну команду,  яку ми визначили, нехай сідають і доопрацьовують проект Держбюджету.

 

     ГОЛОВА. Вимкніть  мікрофон.  Не   потрібно   таких   епітетів вживати. А то ви вже договорилися... Ну, не знаю, до чого...

 

     Шановні колеги! Хочу нагадати, що ми проголосували на початку тижня 280 голосами рішення про роботу протягом тижня в  пленарному режимі. І ми ні в чому не порушуємо Регламент. Це перше.

 

     І друге.  Я  думаю,  всі  вже  дійшли висновку,  що нам треба розглянути і прийняти Держбюджет сьогодні.  І  я  просив  би  вас, давайте  ми  не  будемо працювати над створенням комісії.  У нас є профільний  комітет,  у   нас   є   Міністерство   фінансів,   яке безпосередньо працювало над проектом, і весь Кабінет Міністрів тут присутній,  тож давайте розглянемо і поставимо,  як кажуть, крапку над "і". Ми вже до цього підійшли.

 

     Валерій Павлович просить слова. Будь ласка.

 

     ПУСТОВОЙТЕНКО В.П.  Шановний Олександре Миколайовичу! Шановні народні депутати!  Я хотів би ніжніше сказати, але хочу зазначити, що  постараюся внести пропозицію,  яка зможе повністю вирішити всі питання в залі,  якщо не буде політичних амбіцій.  Я хотів би, щоб ви мене дуже уважно послухали!

 

     Яка різниця між тими цифрами,  яку ми голосували і яку ні?  Я ще раз повторюся,  а потім продовжу свою думку і хотів би,  щоб це поставили на голосування.

 

     Учора ми погодилися, що дотації місцевим органам влади будуть становити 1 мільярд 100  мільйонів  гривень  (Шум  у  залі).  Уряд запропонував 1 мільярд 100 мільйонів.  На пропозицію комітету уряд погодився на 1 мільярд 900 мільйонів.  Сьогодні комітет вніс  нову пропозицію:  ще збільшити видатки на фінансування місцевих органів влади,  посилаючись на те,  що фінансування місцевих органів влади недостатнє. За рахунок яких же видатків пропонується це зробити?

 

     Пропонується скоротити видатки на науку

- 42  мільйони  гривень;  оборотні  витрати  за  рахунок   коштів, отриманих  від  реалізації  надлишкового  озброєння  (Міністерство оборони  реалізує  майно  і  отримані   кошти   спрямовуються   на фінансування   Міністерства  оборони,  у  тому  числі  на  грошове забезпечення  та   заробітну   плату),   -   208   мільйонів;   на правоохоронну   діяльність,  забезпечення  безпеки  держави  -  84 мільйони;  на геологорозвідувальні роботи - 181  мільйон  гривень. Щодо геологорозвідувальних робіт,  то хочу сказати, що на сьогодні у  них  є  борг  по   відрахуванням   і   ті,   хто   працюють   у геологорозвідці,  вже  майже рік не отримують коштів.  У нас права немає відповідно до бюджету  не  надати  ці  кошти,  а  при  цьому пропонується ще зняти 181 мільйон. Ми взагалі знищимо нафтогазовий комплекс у нашій державі.  Це я розповів про те,  що  пропонується зняти.

 

     Сьогодні ми  у  видатках  на оборону запланували 1,7 мільярда гривень.  Це 50 відсотків від потреби,  про  яку  говорив  міністр оборони на засіданні Кабінету Міністрів.  То що ж тоді знімати?  І пропонується зняти 80 мільйонів гривень  з  видатків  на  державне управління.  Я  хочу сказати,  що уряд погоджується із скороченням видатків  на  державне  управління  на  80  мільйонів  і  пропонує поставити  це  на голосування.  Якщо зняти ці видатки,  то давайте проголосуємо і знімемо,  якщо ні - тоді голосуємо варіант Кабінету Міністрів.  Прошу  поставити на голосування.  І не потрібно ніякої погоджувальної комісії.

 

     ГОЛОВА. Депутат Симоненко.

 

     СИМОНЕНКО П.М.  Фракция коммунистов.  Я думаю, что у народных депутатов  нет  амбиций,  а есть действительно четкая политическая линия,  как и у Кабинета Министров,  и  называется  она  "политика экономических   реформ".   И   нет   другого  подхода,  кроме  как определяемого критерием и понятием "политика". Это вопервых.

 

     Во-вторых. У нас разница не в цифрах,  а  в  подходах.  И  мы просим вас обеспечить социальный подход к расходной части бюджета. Будьте добры, пожалуйста, полностью профинансируйте все то, что вы взяли   в   кредит   у  нашего  народа  -  8,5  миллиарда  гривень невыплаченных заработной платы, пенсий, стипендий и многое другое. Вот о чем идет разговор. И тогда мы будем работать.

 

     И последнее. Александр Николаевич, сколько бы мы совещаний не проводили...  Вчера  272   народных   депутата   взяли   на   себя ответственность и проголосовали.  Вот пускай и сейчас голосуют,  а фракция коммунистов,  пока  не  будет  социально  ориентированного бюджета,  который отвечал бы интересам гражданина, государственным интересам, голосовать за него не будет. Вот о чем идет разговор.

 

     ГОЛОВА. Вибачте,  Петре Миколайовичу,  але ж  ви  не  за  все суспільство відповідаєте. Кожний окремий депутат відповідає за той виборчий округ,  де його обрали.  Тому від імені всієї держави,  я думаю, виступати не потрібно.

 

     Я ще  раз  кажу,  скільки  б  ми  не закликали один одного до соціального спрямування - це розмови і  не  більше  (Оплески).  Не треба  аплодувати.  Немає  чому аплодувати.  Ми повинні думати про відновлення матеріальнотехнічної бази,  а не тільки про проїдання. Не  можна  однобоко  підходити  -  що  заробили,  те і з'їли.  Нам потрібно думати,  я ще раз кажу,  про виробничу  сферу.  А  проект Держбюджету, який ми відпрацювали за ці три місяці, відповідає тим параметрам і нашим реальним можливостям.

 

     Якщо йдеться  про  погашення  заборгованості   із   зарплати, пенсій,  інших  виплат,  включаючи  і компенсацію заощаджень (а ви вносили пропозицію щодо 510  мільйонів),  то  це,  справді,  гарне побажання. І я за це, і ви за це. Але давайте спустимося на тверду землю.  Якщо ми не приймемо бюджету, то я ще раз хочу спитати: як, з  чого  завтра  присутні  тут міністр агропромислового комплексу, міністр вугільної промисловості,  інші міністри будуть розпочинати рік  -  із  лозунгів  наших  та  закликів чи з конкретних рядків у бюджеті як доходної,  так  і  видаткової  частин?  З  чого  будуть розпочинати рік місцеві бюджети від сільської до обласної ради?

 

     Тому одна справа - просто говорити,  а друга,  мабуть, - бути реалістами. І я за те, щоб ми не створювали комісій, не створювали додаткових   робочих   груп.   У   нас  є  профільний  комітет,  є міністерства фінансів та економіки, які займаються цими питаннями. Я  думаю,  що  ми  наговорилися  протягом трьох місяців по бюджету достатньо. І якщо перенесемо розгляд на січень, лютий чи березень, то  що ви думаєте,  доходна частина збільшиться?  За рахунок чого? (Шум у залі).  Не треба шуміти.  Я  вийшов  з  виробництва,  як  і більшість із вас,  тож я знаю,  що таке заробляти копійку. І знаю, що таке тратити незароблену.  Тому  не  потрібно  волати  один  до одного,  давайте  бути  реалістами.  А  то  ми  всі хочемо тратити незароблену копійку,  тільки не знаємо,  де її  взяти.  Я  приймав щойно  у  перерві  голову  профспілок шахтарів,  і Петренко Дмитро Дмитрович там був.  Послухайте шахтаря,  що він думає про  нашу  з вами роботу...

 

     Депутат Тимошенко. Будь ласка.

 

     ТИМОШЕНКО Ю.В.   Я   хотела   бы   обратить   внимание   всех присутствующих  в  зале  на  то,  что  единственное,  что   сделал бюджетный  комитет,  - это честно выполнил свою работу.  Я считаю, что сейчас нужно поддержать предложение Александра  Николаевича  и создать   комиссию,  чтобы  люди  независимым,  незаангажированным взглядом посмотрели на предложения бюджетного комитета.  За каждое свое предложение комитет несет ответственность. Мы готовы защитить наши позиции.

 

     Много лет в стране говорят о каких-то изменениях и  реформах, но  все  это  просто болото.  Бюджетный комитет предложил реальный выход из ситуации,  реальное решение социальных и производственных проблем.  И я прошу создать такую комиссию, которая сможет оценить проделанную работу  и  поддержать  либо  не  поддержать  бюджетный комитет. А бюджетный комитет всегда готов пойти на компромисс.

 

     ГОЛОВА. Я  думаю,  що  ми  все-таки  створимо комісію,  але з керівників фракцій.

 

     Депутат Журавський.

 

     ЖУРАВСЬКИЙ В.С.,  перший заступник голови Комітету  Верховної Ради України з питань культури і духовності (виборчий округ

 68, Житомирська   область).    Християнськодемократична    партія України.  Тут Петро Миколайович говорив про проблему, пов'язану із соціальними  виплатами,  про  реалізацію  їхнього  підходу.  Учора Прем'єрміністр  Валерій  Павлович  Пустовойтенко запропонував Юлії Володимирівні Тимошенко віддати до бюджету 1 мільярд 400 мільйонів гривень.  Нехай  віддає  Кабміну.  Кабмін в свою чергу віддасть на виплату  зарплати,  пенсій  і   стипендій.   І   давайте   за   це проголосуємо. Це перше.

 

     Тепер друге  питання.  Ми  створили  комісію  з представників комітетів.  Є такий варіант:  нехай ця комісія  до  шостої  години працює,  а  о  шостій  ми продовжимо роботу і сидітимемо тут доти, доки не приймемо бюджет. І не будемо порушувати Конституцію. Бо ми всі  кричимо  про те,  що треба дотримуватися норм Конституції,  а самі,  не  приймаючи  основний  закон   на   рік,   порушуємо   цю Конституцію.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВА. Депутат Матвієнко.

 

     МАТВІЄНКО А.С., член Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров'я, материнства та дитинства (виборчий округ

 17, Вінницька область).  Шановні колеги! Я хотів би звернутися до комуністів, до Петра Симоненка. На жаль, усе те, що ви пропонуєте, і  ви самі це чудово розумієте,  - нереально.  І гратися сьогодні, тим паче коли немає трансляції,  у великих політиків і  захисників народу,  очевидно,  недоцільно.  Це нагадує ситуацію,  коли дитина заходить до крамниці з батьком,  у якого немає грошей,  і  вимагає купити їй дуже дорогу іграшку або цукерку.  Ну давайте ж не будемо самі себе обманювати!

 

     Я пропоную,  Олександре Миколайовичу  і  Петре  Миколайовичу, давайте зберемо Погоджувальну раду,  якщо потрібно, давайте ще раз у вузькому колі порадимося,  на які максимальні компроміси  можемо піти.  Можливо, треба підтримати Валерія Павловича і проголосувати все те, що пропонується зняти з Державного бюджету і перекласти на місцеві. Потрібно сьогодні розглядати питання прийняття бюджету.

 

     ГОЛОВА. Шановні колеги! Я думаю...

 

     Депутат Марченко.  І будемо завершувати. Ми повторюємо одне й те саме.

 

     МАРЧЕНКО В.Р.  Фракция Прогрессивной социалистической партии. Александр  Николаевич,  я  хочу обратить внимание на причину того, что Верховный Совет сегодня не работает и не может никак выйти  из тупика, в который его завел бюджетный комитет. Причина заключается в том,  что не представлены  интересы  и  нет  анализа  профильных комитетов по цифрам. Как решить эту проблему?

 

     Я предлагаю вашим поручением или поручением Верховного Совета обязать председателей комитетов под руководством  Адама  Мартынюка вместе  с  правительством и бюджетным комитетом согласовать цифры. Давайте сделаем перерыв на полтора-два часа и пусть они  согласуют цифры. Тогда будет выполнена норма Регламента. Профильные комитеты выскажутся относительно цифр,  и тогда можно на  что-то  выходить. Без  этого  создавать  новую  комиссию  или брать в комиссию новых людей -  это  вообще  погубить  дело,  потому  что  они  не  будут правильно и профессионально сориентированы в этом процессе.

 

     Спасибо.

 

     ГОЛОВА. Таким  чином,  пропонується  зараз зробити перерву на одну годину,  а потім зберуться голови всіх  комітетів,  керівники фракцій,  представники Кабміну (всі,  кого Валерій Павлович вважає за   потрібне   запросити).   Зустрічаємося   в   залі    засідань Погоджувальної  ради  і  проходимо  по  всіх  контрольних  цифрах, погоджуємо їх з керівниками фракцій, головами комітетів, Кабінетом Міністрів.  І  завтра о 10 годині (тому що сьогодні,  я думаю,  ми будемо працювати не годину і не дві)  розпочнемо  розгляд  проекту бюджету. Я просив би підтримати таку пропозицію. І не потрібно нам створювати ніяких комітетів і комісій.

 

     Друга пропозиція. Продовжити засідання о 18 годині і сьогодні розглянути бюджет.

 

     Ставлю на  голосування  першу  пропозицію,  щоб  ми  сьогодні попрацювали, а завтра о 10 годині продовжили розглядати бюджет.

 

     Голосуємо.

 

     "За" - 96.

 

     Ставлю на голосування другу пропозицію: сьогодні після засідання розширеної Погоджувальної ради продовжити роботу о 18 годині. Будь ласка, голосуємо.

 

     "За" - 247.

 

     Шановні колеги!  Зараз 15  година  16  хвилин.  Я  просив  би зібратися о 16 годині керівників фракцій, голів комітетів, Комітет з питань бюджету,  і Валерій Павлович  визначить,  кого  візьме  з собою.  Шановні колеги! Давайте зберемося в цьому залі і проведемо засідання Погоджувальної ради.

 

     Оголошується перерва до 18 години.

 

 

 

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку