ЗАСІДАННЯ П'ЯТДЕСЯТ ТРЕТЄ

 

        С е с і й н и й  з а л  В е р х о в н о ї  Р а д и

           У к р а ї н и. 30 ч е р в н я 1998 р о к у.

                         16 г о д и н а.

 

     Веде засідання член Президії першої сесії Верховної Ради

     України СИМОНЕНКО П.М.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати! Велике прохання до тих, хто не зареєструвався, зареєструватися біля столів реєстрації, щоб ми могли почати вечірнє засідання.

 

     Шановні народні    депутати!    Біля    столів     реєстрації зареєструвався    281    народний   депутат.   Вечірнє   засідання оголошується відкритим.

 

     Розглядаємо питання обрання Голови  Верховної  Ради  України. Оскільки  від  двох  фракцій - об'єднаної фракції Соціалістичної і Селянської партій України,  а також  фракції  партії  "Громада"  - надійшло  письмове  прохання  оголосити  перерву  на 30 хвилин,  я відповідно до Регламенту оголошую перерву на 30 хвилин.

 

     Засідання продовжимо о 16 годині 40 хвилин.

 

     (П і с л я п е р е р в и)

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати!  Продовжуємо засідання. Просимо вибачення, що затрималися і використали трохи більше часу, ніж було відведено на перерву.

 

     Обговорюється питання обрання Голови Верховної Ради  України. Прошу записатися тих, хто хотів би висловити конкретні пропозиції. Увімкніть, будь ласка, систему.

 

     Я хотів би  з  вами  порадитися,  шановні  народні  депутати. Скільки   відведемо   часу  на  висунення  кандидатур?  20  хвилин вистачить?  Я розумію,  що можуть бути різні пропозиції. Але потім же піднімають руки, і ми продовжуємо процедуру висунення.

 

     У зв'язку з тим, що Регламентом час висунення не обмежується, я хотів  би  запропонувати  20  хвилин  і  попросити  підтримки  в народних депутатів.

 

     Хто за  те,  щоб  20 хвилин відвести на висунення кандидатур? Прошу проголосувати.

 

     "За" - 152.

 

     Рішення прийнято. Це процедурне питання.

 

     Слово для    пропозиції    надається    народному    депутату Глухівському.

 

     ГЛУХІВСЬКИЙ Л.Й.,  народний  депутат України (багатомандатний загальнодержавний  виборчий  округ,  НРУ).  Прошу  передати  слово керівникові Народного руху Вячеславу Чорноволу.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

     ЧОРНОВІЛ В.М.,   народний  депутат  України  (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  НРУ).  Шановні колеги!  Шановні наші слухачі, наші виборці! Сьогоднішні вибори (я вже не пригадую, який  раз  висувався  Петро  Миколайович  Симоненко  -  сьомий  чи восьмий)  ще  раз  показали,  що ми тут займаємося переливанням із пустого в порожнє, тобто абсолютно непотрібними справами.

 

     Нам треба було  послухатися  розумної  думки  Народного  руху України,  інших,  які  з  самого  початку,  враховуючи реальність, пропонували домовитися про пакет.  Не мають  ліві  більшості,  але мають значну кількість, тож від них - перший заступник. Від центру

- Голова Верховної Ради.  Від правих і Народного  руху  України  - заступник Голови Верховної Ради.

 

     Замість цього  -  безкінечні  висування,  колосальні  витрати коштів,  колосальні  витрати  нашої  енергії.  Ми  всі   тут   уже притлумли,  розумієте.  Немає необхідних законопроектів,  ведуться ігри за лаштунками, у тому числі й Президентські ігри, і так далі. Треба зупинити, нарешті, цю вакханалію, домовитися про пакет, а не домагатися отих закулісних домовленостей між  НДП  і  комуністами, щоб усунути Рух і щось там собі виторгувати.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу вимкнути мікрофон.

 

     Я звертаюся   до   всіх   шановних  народних  депутатів,  хто записався для висунення кандидатур.  Прошу не гаяти час і  вносити конкретні пропозиції.

 

     Слово від фракції НДП надається народному депутату Ситнику.

 

     СИТНИК К.М.,   народний   депутат   України  (багатомандатний загальнодержавний   виборчий   округ,   НДП).    Шановний    Петре Миколайовичу!  Шановні  друзі  й колеги!  У повній відповідності з пропозицією Олександра Олександровича Мороза,  яка була підтримана Погоджувальною  радою  фракцій,  зліва і справа по черзі висувають свою кандидатуру.

 

     Ми тільки-но проголосували за  кандидата  від  лівої  частини залу,  тепер наша черга. І ми, тобто фракція Народно-демократичної партії,  пропонуємо  обрати  позапартійного  Олександра  Бандурку, мудру, виважену й порядну людину.

 

     Ця кандидатура   (я   в  цьому  твердо  переконаний)  повинна влаштувати і ліву, і праву сторону, і тим більше центр.

 

     Спасибі.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово для пропозиції надається народному депутату Журавському.

 

     ЖУРАВСЬКИЙ В.С., народний депутат України (виборчий округ 68, Житомирська область).  Християнсько-демократична  партія  України. Шановні   християни,  євреї,  магометани,  віруючі  і  безбожники! (Пожвавлення в залі). Давайте домовлятися, інакше народ нас вижене з  цього  залу і на нових виборах за нас не віддаватимуть голоси - довіри не буде, і всі ми опинимося на смітнику історії.

 

     Тому цього разу прошу лівих запропонувати на  посаду  спікера кандидатуру   з   числа   депутатів   чотирьох   центристських   і правоцентристських сил,  а останніх - запропонувати кандидатуру на посаду  Голови  парламенту  з  числа  депутатів  лівих партій.  І, нарешті, проголосувати й обрати Голову Верховної Ради.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово для пропозиції надається народному депутату Костицькому.

 

     КОСТИЦЬКИЙ В.В., народний депутат України (виборчий округ 84, ІваноФранківська область).  Шановні  народні  депутати!  Хотів  би звернути вашу увагу на те, що ми з вами є теж свого роду колектив, який у принципі відбиває стан суспільства.  Та, на жаль, ми з вами сьогодні   страждаємо   хворобою,   яка  в  соціальній  психології називається "набута  безпорадність".  Ця  безпорадність  зумовлена тим, що немає можливості домовитися.

 

     На мою  думку,  у  такій ситуації єдиним шансом вийти з цього глухого кута,  а цього так чекає українське суспільство, може бути тільки голосування пакетом.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово для пропозиції надається народному депутату Тищенку.

 

     ТИЩЕНКО П.В.,  народний  депутат   України   (багатомандатний загальнодержавний   виборчий   округ,  КПУ).  Фракція  комуністів. Шановні радіослухачі!  Я хотів би вам сказати,  що  ми  не  обрали Голову Верховної Ради не тому, що не йдемо на пакетне голосування, а тому,  що тут з ініціативи вже відомих  чотирьох  фракцій  грубо порушується  закон.  Немає таємного голосування,  тому що народних депутатів контролюють. Нам відомо, що якби цього не було, то Петро Миколайович  Симоненко  був  би  вже  Головою  Верховної  Ради.  І сьогодні міг би бути обраний, і раніше.

 

     Тому я пропоную зробити так. Давайте висунемо кандидатури від лівих  і  від  правих.  Поставимо  спостерігачів,  і  щоб депутати заходили з одного боку,  виходили з другого й опускали бюлетені  в урну.  Хай  спостерігають  і  представники  фракцій,  які висунули кандидатів,  і члени Лічильної комісії.  Якщо будуть  порушення  - знову  голосувати  і  знову  починати висунення.  Отоді ми оберемо Голову Верховної Ради.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово   для   пропозиції   надається    народному депутатут Чаговцю.

 

     ЧАГОВЕЦЬ В.М.,  народний депутат України (виборчий округ 180, Харківська область).  Позапартійний,  фракція Народнодемократичної партії.  Я  підтримую  пропозицію  народного  депутата Ситника про висунення  на  посаду  Голови  Верховної  Ради   нашого   земляка, харків'янина,  досвідченого  юриста,  який  працював  на території західних і центральних областей нашої України, довгий час працював у  нас  на  Слобожанщині,  який  уже  третє  скликання  є народним депутатом України,  очолює Підготовчу депутатську групу і непогано організовує її роботу.

 

     Я вважаю,  що  кандидатура  Бандурки  Олександра  Марковича є оптимальною кандидатурою як для лівого, так і для правого крила, і прошу її підтримати.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати! Ми зараз не обговорюємо кандидатури,  а вносимо конкретні  пропозиції.  Тому  прошу  брати слово саме для цього.

 

     Депутат Чукмасов.

 

     ЧУКМАСОВ С.О.,  народний  депутат України (виборчий округ 24, Дніпропетровська область).  Я нічого кращого не  знайшов  у  такій ситуації, як тільки висунути свою кандидатуру.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово для пропозиції надається народному депутату Ларіну.

 

     ЛАРІН С.М.,   народний   депутат   України   (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  НДП). Фракція НДП. Я також хочу підтримати   кандидатуру   Олександра   Марковича   Бандурки.   Ця кандидатура  сприймається і лівими,  і правими,  і центристами,  а також як на сході, так і на заході і в центрі України.

 

     Хочу сказати,  що єдині рішення,  які приймала Верховна Рада, не  дуже  сперечаючи,  були  рішення,  підготовлені й напрацьовані робочою групою, яку очолює Олександр Маркович.

 

     Уже висунуто  кандидатури  Чукмасова  і  Бандурки.  Я   вношу пропозицію підвести риску. Прошу це проголосувати.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово для пропозиції надається народному депутату Агафонову.

 

     АГАФОНОВ М.І.,  народний депутат України (виборчий округ  28, Дніпропетровська  область).  Аграрна  партія.  Я  втретє підтримую висунення Олександра Марковича Бандурки і дуже прошу,  щоб він  не знімав  своєї кандидатури.  Думаю,  це буде вихід із ситуації,  що склалася.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово для пропозиції надається народному депутату Яковенку.

 

     ЯКОВЕНКО Л.О.,   народний  депутат  України  (багатомандатний загальнодержавний  виборчий  округ,  КПУ).  Фракция   коммунистов. Уважаемые товарищи!  Я понимаю,  что лучшей кандидатуры,  чем Петр Николаевич  Симоненко,  у  нас  нет.  И  это  показали  предыдущие голосования.   Противостояние   уже  достигло  апогея,  и  сегодня вносятся  предложения  о  пакете,   хотя   это   явное   нарушение Регламента.  Эти  предложения  поступают  от  тех,  кто  соблюдает Регламент на словах.  Я не выдвигаю кандидатуру Петра  Николаевича на   этот   раз,   поскольку   фракция  не  определялась  по  этой кандидатуре.  Думаю,  нам  придется   прибегнуть   уже   к   новой кандидатуре,  которая до сих пор не называлась, или даже двум - из зала и из-за его пределов: это пан Чорновил и пан Бжезинский.

 

     Спасибо.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово для пропозиції надається народному депутату Сахну.

 

     САХНО Ю.П.,   народний   депутат   України   (багатомандатний загальнодержавний  виборчий   округ,   НДП).   Народнодемократична партія.  Оскільки  вже почали висувати Бжезинського,  то нічого не лишається,  як зробити висновок,  що з лівого  боку  вже  почалася "клініка".  Тому  треба  підвести  риску.  Є  достойні кандидатури Олександра Марковича  і  пана  Сергія  Чукмасова.  Давайте  будемо голосувати.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово для пропозиції надається народному депутату Подгорному.

 

     ПОДГОРНИЙ С.П.,  народний  депутат  України  (багатомандатний загальнодержавний   виборчий   округ,  НДП).  Народно-демократична партія.  Шановні депутати!  Шановна Президіє!  Вважаю,  що час уже припинити  фарс,  який  розгортався  у  Верховній  Раді  амбітними політиками.  Висунуто кандидатуру Олександра  Марковича  Бандурки. Тим,  як працювала Підготовча депутатська група, ця людина довела, що має всі якості,  необхідні  для  Голови  Верховної  Ради.  Тому пропоную підвести риску й почати підготовку до голосування.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово для пропозицій надається народному депутату Кириченку.

 

     КИРИЧЕНКО С.О., народний депутат України (виборчий округ 183, Херсонська  область).  Християнсько-демократична  партія  України. Шановні колеги!  Довгий  виборчий  марафон  приведення  на  посаду Голови Верховної Ради України, як ми всі пересвідчилися на другому місяці нашої роботи,  є  безрезультатним.  А  тому  ідея,  яка  на практиці була реалізована в травні 1994 року, є найбільш реальна.

 

     Саме три роки і одинадцять місяців тому Верховна Рада України списком обрала першого заступника і  заступника  Голови  Верховної Ради  України,  власне,  Президію  Верховної Ради України.  Тому я закликаю вас повернутися до найбільш реальної ідеї:  проголосувати повторно  наш  законопроект  про  внесення змін до Регламенту щодо механізму  голосування  списком  Голови,  першого  заступника   та заступника.  А  після  цього  кроку  приступити  до голосування за списком,  в якому було б три такі кандидатури:  перший -  Бандурка Олександр  Маркович,  якого  зараз  висунуто;  далі - Симоненко як перший заступник і як заступник Голови Верховної Ради - Костенко.

 

     Усі вони набрали  найбільшу  кількість  голосів,  і  це  буде логічно.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Я,  звертаючись до вас, хотів би нагадати те, про що ми вже домовилися і про що вже  було  сказано.  Якщо  ви  зараз висуваєте списком ці кандидатури,  то я їх не буду враховувати. Бо ми не внесли змін до Регламенту і не можемо пропонувати  Верховній Раді так розглядати це питання чи ці кандидатури.

 

     Слово для пропозицій надається народному депутату Зайцю.

 

     ЗАЄЦЬ І.О.,   народний   депутат   України   (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  НРУ). Шановні народні депутати! Як  бачите,  ми  ходимо по колу і виходу з цього кола немає.  Мені видається,  що вихід ми можемо знайти тільки в тому випадку,  коли піднімемося  до  розуміння,  що  у  Верховній Раді слід сформувати депутатську більшість і опозицію.  Депутатська  більшість  повинна взяти на себе всю відповідальність сформувати керівництво,  робочі органи й починати діяти.

 

     І я  дуже  дивуюся:  я  ж  пропонував  це  і  виступаючи   як претендент  на  посаду  Голови,  і після цього подавав поправки до Регламенту,  неодноразово говорив про це і депутат  Черняк,  а  ми неначе  не  помічаємо,  що  це  єдиний  вихід  із  цієї  тупикової ситуації.

 

     То давайте, шановні депутати, або будемо йти цим шляхом, або, якщо  ви  вже  так  не хочете брати на себе відповідальність перед своїм народом,  давайте вийдемо на цей пакетний варіант. І в цьому пакеті  повинні  бути представлені всі політичні сили:  комуністи, Рух і центристи. Лише в такому разі ми матимемо успіх.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово для пропозиції надається народному депутату Зарубінському.

 

     ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О.,  народний депутат України (багатомандатний загальнодержавний     виборчий      округ,      НДП).      Фракція Народно-демократичної партії. Шановні колеги! Шановний головуючий! Мені залишилося  лише  приєднатися  до  двох  надзвичайно  слушних думок,  які пролунали під час висування,  і зекономити таким чином декілька хвилин дорогоцінного часу. Я нагадаю ці думки. Перша - що оптимальною   кандидатурою  на  посаду  Голови  Верховної  Ради  є Олександр Маркович Бандурка.  І  друга  -  що  доцільно  припинити висування інших кандидатів і підвести риску.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово для пропозиції надається народному депутату Ткаленку.

 

     ТКАЛЕНКО І.І.,  народний депутат України (виборчий округ  90, Київська область).  Дорогі,  шановні колеги! Давайте закінчимо те, що ми розпочали 12-го числа і досі не можемо,  на жаль, закінчити. Наші  партії,  які в перший день роботи парламенту структуризували його,  позбавивши нас - мажоритарників - права мати свою  фракцію, заявляли: це потрібно для того, щоб політичні партії брали на себе відповідальність за те,  що робиться в парламенті і в країні.  Яка політична  партія  візьме сьогодні на себе відповідальність за те, що робиться в парламенті? Вони неспроможні на це.

 

     Я підтримую кандидатуру нашої фракції і прошу вас зважити, що це  людина  політично  незаангажована і в нас із вами є можливість обрати Голову Верховної Ради.

 

     Прошу його підтримати.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово для пропозиції надається народному депутату Черняку.

 

     ЧЕРНЯК В.К.,  народний  депутат  України (виборчий округ 153, Рівненська  область).  Фракція  Народного  руху  України.  Те,  що відбувається в цій залі протягом майже двох місяців,  - це феномен колективного     божевілля     або,     принаймні,      вакханалія безвідповідальності.    Я   не   закликатиму   черговий   раз   до відповідальності. Єдине, що я скажу: найбільше мене вражає в людях здатність  домовлятися.  Це  дивовижна  здатність.  І  невже  наші виборці обрали сюди людей, які не здатні домовлятися?

 

     Стало очевидним,  що ми не зможемо  обрати  Голову  Верховної Ради,  якщо  будемо це питання вирішувати в такий спосіб,  яким ми його вирішували - ламати через  коліно.  Ми  вже  наламали  багато дров. Вихід у тому, щоб домовлятися.

 

     До речі,  домовлятися повинна Погоджувальна рада фракцій. Для чого ми тоді її обирали?  Вона не виконує своїх функцій.  Я думаю, що не виконує своїх функцій і тимчасова Президія,  якщо ми досі не обрали Голови.  Тож давайте проявимо здатність домовлятися і перед тим, як іти голосувати, домовимося, як будемо це робити.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово для пропозиції надається народному депутату Чоботу.

 

     ЧОБІТ Д.В.,   народний   депутат   України   (багатомандатний загальнодержавний   виборчий  округ,  НРУ).  Шановний  головуючий! Шановні народні депутати!  Коли людині важко,  вона звертається до Бога.  Нашому  парламенту  зараз украй важко,  і я думаю,  нам теж треба звернутися до Бога.  В українській пісні є такі слова:  "Без ласки Бога ані до порога ніхто не зможе".

 

     Над нашим залом Верховної Ради немає Божої благодаті.  Тому я вношу таку пропозицію: освятити зал Верховної Ради. Запросити сюди представників   українських   православних   церков  -  Київського патріархату,  Московського  патріархату,  автокефальної,  а  також греко-католицької церкви.  І коли на нас зійде Божа благодать,  ми швидко вирішимо цю справу. Поки не буде освячений цей зал, ніякого толку в нашій роботі не буде.

 

     Тому я  пропоную  запросити  вищих  ієрархів  наших  церков і освятити зал Верховної Ради України,  щоб на нього спустилася Божа благодать.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово для пропозиції надається народному депутату Філенку. Не будете вносити?

 

     Депутат Ковалко.

 

     КОВАЛКО М.П.,  народний депутат України (виборчий округ 65  , Житомирська  область).  Фракція  Народно-демократичної  партії.  Я підтримую кандидатуру Бандурки Олександра Марковича,  висунуту від фракції Народно-демократичної партії. У зв'язку з тим що висунення припинено, пропоную підвести риску.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово для пропозиції надається народному депутату Развадовському.

 

     РАЗВАДОВСЬКИЙ В.Й.,  народний депутат України (виборчий округ 69,  Житомирська область). Шановні депутати! Я хотів би звернутися до  депутатів-комуністів.  Усі  ми  були  комуністами,  усі носили партійні  квитки.   Але   будьте   нашими,   щирими   українськими комуністами!  Я хотів би, щоб ви підтримали кандидатуру Олександра Марковича Бандурки,  тому що кращої  кандидатури  сьогодні  в  нас немає.  Користуючись цією хвилиною,  звертаюся до одномандатників: підтримайте!  Олександр Маркович у нелегкій боротьбі здобув мандат і  пройшов  по  одномандатному  виборчому округу.  Я не говоритиму багато,  але він - та людина, яка зможе привести всіх депутатів до злагоди.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Час,    відведений   для   внесення   пропозицій, вичерпано. Чи є в народних депутатів, які не записалися і не взяли участі в цій процедурі, конкретні пропозиції?

 

     Увімкніть, будь ласка, мікрофон народного депутата Чижа.

 

     ЧИЖ І.С.,  народний  депутат  України  (виборчий  округ  190, Хмельницька область). Дякую, Петре Миколайовичу. Об'єднана фракція соціалістів  і  селян  "Лівий  центр".  Шановні колеги!  Відбулася зустріч представників чотирьох лівих і лівоцентристських  фракцій, і   я  висуваю  погоджену  кандидатуру  Олександра  Олександровича Мороза.

 

     Хочу сказати,  що,  на  превеликий  жаль,  жодного   вільного голосування  по кандидатурі Мороза не було.  Сьогодні є можливість провести голосування чесне, результативне по двох кандидатурах.

 

     Я звертаюся до Олександра Марковича  Бандурки,  якого  досить добре  пізнав  як фахівця,  юриста під час роботи в очолюваній ним Підготовчій депутатській групі.  Олександре Марковичу, сподіваюся, ви не зробите хлоп'ячего кроку, як деякі претенденти, і залишитеся в списку.

 

     Крім того,  я пропоную дати доручення Лічильній комісії  щодо процедури голосування. Треба поставити в сесійній залі дві кабіни. Депутати  від  двох,  так  би  мовити,  груп  будуть  виходити   й голосувати, і в нас будуть чесні вибори. Пропоную підтримати.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, увімкніть мікрофон народного депутата Ємця.

 

     ЄМЕЦЬ О.І.,   народний   депутат   України   (багатомандатний загальнодержавний      виборчий      округ,      НДП).     Фракція Народнодемократичної партії.  Шановні колеги депутати! Ми зараз ще раз  пересвідчилися,  як можна домовлятися і як можна йти на якісь домовленості  в  цьому   залі.   Була   ідея   самого   Олександра Олександровича  Мороза  про  почергове  висунення  кандидатур  від лівого і правого крила парламенту.  Ми ці  домовленості  виконали, перед   цим   відбулося  відповідне  голосування.  Саме  Олександр Олександрович   уже   кілька   разів   балотувався,    відбувалося голосування, він не набирав потрібної кількості голосів.

 

     Фракція НДП  заявляє:  якщо  Олександр  Олександрович залишає свою кандидатуру в  списку  для  голосування,  ми  вважатимемо  це обманом і не будемо брати участі в голосуванні.

 

     Дякую за увагу.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Увімкніть,   будь   ласка,   мікрофон   народного депутата Вітренко.

 

     ВІТРЕНКО Н.М.,  народний депутат України (виборчий округ 160, Сумська   область).  Фракція  Прогресивної  соціалістичної  партії України.  Ми не збиралися брати  участі  в  цьому  черговому  акті висунення,  у  цьому  все  більш  ганебному спектаклі.  Але з вуст депутата Чижа прозвучало: чотири ліві та лівоцентристські фракції. Щоб ніхто, не дай Боже, не подумав, що ми можемо віддати голоси за Мороза, ми відразу відмежовуємося.

 

     На зустрічі в  Президента  Олександр  Олександрович  особисто сказав, що він і ще п'ять депутатів з їхньої фракції голосували за Юрія Костенка,  який балотувався від Народного руху. Тому четверта фракція,  з якою тепер має домовленість Мороз, - це, певно, Рух. І це невипадково,  бо Олександр  Мороз  згоден  на  альянс,  із  ким завгодно піти,  щоб тільки стати спікером,  щоб отримати цю посаду (Шум у залі).

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Ще,  бачу,  депутати підняли руки.  Але  вам  уже надавалося слово.

 

     Чи є  ще  в  когось  пропозиції?  І Чорновіл,  і Філенко мали можливість виступити під час обоворення.

 

     Так. Немає інших бажаючих?

 

     Будь ласка,    увімкніть    мікрофон    народного    депутата Чорновіла... Так, Чорновола. Правильно.

 

     ЧОРНОВІЛ В.М. Чорновола! Петре Миколайовичу, вчіться.

 

     Я просив би і представників комуністів, і Наталію Вітренко не згадувати ім'я Руху всує.  Недостойні ви це робити.  Тут пробували мене висувати.  Це я сприймаю як жарт з боку комуністів, бо коли я виходжу на трибуну,  то вони ревуть.  Уявляю собі,  що буде,  як я сяду  в  крісло  Голови  Верховної  Ради.  Ще  не дозріли сьогодні комуністи до того, щоб я ними керував.

 

     Але у відповідь на це  висування  я  теж  хочу  висунути  від комуністів  Адама  Мартинюка,  а  з-за  меж  цього залу - Геннадія Зюганова і Володимира  Вольфовича  Жириновського.  Вони  всі  один одного варті.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні  народні  депутати,  жарти  жартами,  але прошу конкретно висловлюватися.

 

     Від фракції? Народний депутат Правденко. Будь ласка.

 

     ПРАВДЕНКО С.М.,  народний  депутат  України  (багатомандатний загальнодержавний   виборчий   округ,   Всеукраїнське   об'єднання "Громада").  Шановні народні депутати!  Як бачите,  найбільше  нам заважають   шановні   лідери  деяких  наших  фракцій.  Я  повторюю пропозицію:  може, ми на час голосування обійдемося без них? А хто з них нам буде потрібен,  того, можливо, запросимо. І не тільки їх я пропоную відокремити на цей час,  а й деяких їх помічників,  які здатні виконувати їхні функції щодо перехоплювання бюлетенів і так далі.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Так.  Я звертаюся до Філенка (ви підняли руку): у вас є конкретні пропозиції?

 

     Будь ласка, увімкніть мікрофон депутата Філенка.

 

     ФІЛЕНКО В.П.,   народний   депутат  України  (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  НДП).  Заступник голови фракції НДП.  Шановні  народні  депутати!  У  мене є надзвичайно конкретна пропозиція,  близька до конструктивної. Олександре Олександровичу, якщо у вас є ще залишки розуміння того,  що відбувається,  і ви не засліплені бажанням сісти в крісло  Голови  у  Верховній  Раді,  я пропоную  вам  зняти свою кандидатуру і не порушувати черговий раз домовленостей.  Розумієте,  ми  виходимо  вже  на  ситуацію,  коли питання стоїть так:  чи буде Верховна Рада,  чи буде Мороз Головою Верховної Ради.

 

     Не треба цього робити,  Олександре  Олександровичу.  Є  черга правих,  ми  про  все  говорили,  домовлялися.  Погоджувальна рада фракцій з вашої подачі (семеро проти одного)  схвалила  пропозицію про встановлення черговості.  Мені дивно,  що ви відмовляєтеся від свого слова. Тому я пропоную вам зняти свою кандидатуру.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні  народні  депутати!   Усі,   хто   бажав, висловилися.  Надійшло ще письмове прохання від народного депутата Чижа надати йому слово для репліки. Але давайте спочатку підведемо риску під висуненням, а вже тоді я надам слово для репліки.

 

     Таким чином,   під   час   обговорення   були  висунуті  такі кандидатури: Бандурка, Чукмачов, Мороз.

 

     Хто за те,  щоб підвести  риску?  Прошу  визначитися  (Шум  у залі).

 

     Я ще раз звертаюся до вас,  народний депутате Чорновіл:  будь ласка,  жартуйте, але не в цій залі. Принаймні не так часто, як ви це робите.

 

     Ставлю зараз на голосування.  Хто за те,  щоб підвести риску? Прошу проголосувати.

 

     "За" - 255.

 

     Рішення прийнято.

 

     Слово для репліки надається народному депутату Чижу.

 

     ЧИЖ І.С.  Дякую,  Петре Миколайовичу.  "Лівий центр". Шановні колеги! Я два уточнення хочу зробити.

 

     Перше. Порушення  домовленостей відбувається не в цю хвилину. Порушення домовленостей відбувається  тоді,  коли  є  домовленість проголосувати за кандидатуру (чи за, чи проти, але проголосувати), а бюлетенів не беруть.

 

     Уявіть собі:  висунутий Олександр Маркович - достойна людина, а ліві не пішли голосувати.  Скажіть, реалізована ця домовленість? Ні. Кандидатуру Мороза два рази висували. Жодного разу голосування не  було  вільним,  а  останнє було взагалі заблоковане.  Тому про домовленості помовчімо.

 

     Є дві кандидатури.  Треба сьогодні проголосувати чесно.  Який це буде чесний намір, деякі колеги від НДП заявили.

 

     Тепер щодо  ПСПУ.  Лідер ПСПУ сказала,  що вона відхрестилася від  лівих  і  лівоцентристських  фракцій.  Я  не  називав  чотири фракції,  я  назвав чотири партії лівих і лівоцентристських.  Ясна річ, що вашу партію я до них не відношу.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати! Висунення відбулося. Чи є  в  претендентів  бажання  щось  сказати  нам  перед тим,  як за Регламентом ми  перейдемо  до  підготовки  документів  і  виступів претендентів на цю високу посаду?

 

     Олександре Марковичу,   вам  слово.  Увімкніть,  будь  ласка, мікрофон депутата Бандурки.

 

     БАНДУРКА О.М.,  народний депутат України (виборчий округ 175, Харківська  область).  Я  даю  згоду балотуватися на посаду Голови Верховної Ради (Оплески).

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

 

     Увімкніть, будь ласка, мікрофон народного депутата Чукмасова.

 

     ЧУКМАСОВ С.О. Ще сьогодні я залишаюсь.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Так. Олександре Олександровичу.

 

     МОРОЗ О.О.,  народний депутат  України  (виборчий  округ  92, Київська  область).  Шановні депутати!  Я хочу скористатися часом, який відведений для виступу з такої нагоди,  і звернутися найперше до  шановного  Костянтина  Меркурійовича Ситника,  якого я знаю із яким ми спілкуємося більше двадцяти років.  Ми, мені здається, так добре знайомі,  що якби ви хотіли знати зміст моєї пропозиції,  то могли б мене запитати, і я б вам розказав, як усе було насправді.

 

     А насправді  було  так.  Після  того  як  відбулося   чергове голосування  і членам Погоджувальної ради фракцій стало зрозуміло, за висновками Володимира Філенка,  що ліві більшості не  мають,  я підтвердив,  що це справді так: не мають більшості. І запропонував їм:  ми не будемо блокувати голосування так, як ви це робите (ми ж три тижні протовклися тільки тому,  що йшло блокування), висувайте свої  кандидатури  і  на  посаду  Голови,  і  на  посади   першого заступника,  заступника,  і  на  посади  голів комітетів,  у вас є більшість,  обирайте того,  кого вважаєте за потрібне, ми заважати не будемо.

 

     Ця пропозиція  була  трансформована  в  так  звані  гойдалки: давайте висувати з одного боку, потім з другого. Ми пішли й на це. А   що   одержали?   Із   трьох  голосувань,  наприклад,  по  моїй кандидатурі,  два просто заблокували.  Сьогодні вже всі забули, що минулого  тижня,  коли було останнє голосування по кандидатурі від лівого блоку,  ви просто не пішли голосувати. І вважається, що все гаразд...  Ну, ви собі мовчіть. Коли треба - ми висуваємо, коли не треба - не голосуємо, і хай буде так і надалі.

 

     Два тижні тому на засіданні Погоджувальної ради фракцій  (про це   знає  і  Олександр  Іванович,  і  інші  присутні)  я  сказав: закінчуймо "гойдалки",  висувайте по одній чи по кілька кандидатур з  різних  спектрів парламенту і дайте можливість депутатам вільно голосувати. Не тримайте за кишеню і не заглядайте в бюлетень, коли той чи інший депутат голосує.

 

     Учора я   також  висловлював  цю  пропозицію  на  зустрічі  з Президентом.  Він,  до речі, теж був стурбований такою можливістю, сказав,   що,   бачите,  якщо  парламент  структурований,  то  так голосувати не можна. Я відповів на це таким чином. Я розумію, якщо партія  пройшла,  набрала  4 відсотки і сидить тут як фракція.  Це одна справа.  Та якщо партія виборола собі,  скажімо,  14 місць, а створила  фракцію  за  певних  умов  і  під  певним  тиском  із 90 депутатів,  виникає запитання:  чому всі ці  депутати...  Сьогодні Іван  Іванович  з Білої Церкви говорив про те,  яким чином йому не дали можливості вільно висловлювати свою  позицію.  Тому  я  знаю, який   буде   результат.  І  мені  прикро,  що  треба  боротися  з Олександром Марковичем. Я з ним знайомий давно (ми третє скликання в парламенті),  поважаю його.  Так от, щоб не було гри, спекуляцій навколо цього,  ми мусимо прийти до  зміни  процедури,  яка  дасть можливість кожному депутату вільно виявляти свою позицію. А до тих пір буде отаке перетягування - чи по "гойдалках", чи інакше.

 

     Я свою кандидатуру знімати не буду (Оплески).

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні  народні  депутати!  Нам  з  вами   треба порадитися  й  прийняти  рішення  стосовно  того,  чи продовжувати сьогодні  засідання,  адже  треба  зробити  перерву.  На  депутата Чукмасова  документи  не  готувалися,  і  ми повинні звернутися до нього, чи просить він якийсь час для підготовки, чи ні.

 

     Тому я  ставлю  на  голосування  пропозицію  про  продовження вечірнього  засідання,  оскільки  до його закінчення залишилося 24 хвилини. Прошу проголосувати.

 

     "За" - 120.

 

     Рішення не прийнято.

 

     Я звертаюся  до   Секретаріату.   Підготуйте,   будь   ласка, відповідні документи на народного депутата Чукмасова.  І звертаюся до претендентів з проханням бути готовими на завтра.

 

     Оголошується перерва до 10 години ранку.

 

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку