ЗАСІДАННЯ ТРИДЦЯТЬ ВОСЬМЕ

 

        С е с і й н и й  з а л  В е р х о в н о ї  Р а д и

          У к р а ї н и.  18  ч е р в н я  1998 р о к у.

                         10 г о д и н а.

 

     Веде засідання член Президії першої сесії Верховної Ради

     України КОСТЕНКО Ю.І.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Доброго ранку,  шановні народні депутати, шановні радіослухачі, гості та запрошені!

 

     Біля столів  реєстрації зареєстровано 318 народних депутатів, у сесійному залі - 214. Ранкове засідання оголошується відкритим.

 

     Продовжуємо розгляд питання про обрання Голови Верховної Ради України.   Слово   для   інформації  надається  голові  тимчасової Лічильної комісії Мішурі Валерію Дмитровичу, будь ласка.

 

     МІШУРА В.Д.,  голова тимчасової Лічильної  комісії  Верховної Ради  України  (багатомандатний  загальнодержавний виборчий округ, КПУ).  Шановні народні депутати, доброго ранку від імені Лічильної комісії,   яка   готова   провести   голосування.   Хотів  би  вас поінформувати,  що до бюлетеня для  таємного  голосування  внесено одну  кандидатуру  -  народного  депутата  України Симоненка Петра Миколайовича.

 

     Бюлетень, як ви добре знаєте, має таку форму: у нього вписано прізвище,   партійну  приналежність,  напроти  прізвища  -  пустий квадрат,  внизу рядок - "не підтримую  кандидата",  теж  -  пустий квадрат.  Я  ще  раз  наголошую,  що  в  нас  під  час  попередніх голосувань дуже багато виявилося недійсних бюлетенів,  тобто або в жодному квадраті не було позначки, або були вони у двох квадратах. Потрібно,  щоб позначка була тільки в одному квадраті, я ще раз на цьому наголошую!

 

     Сьогодні ми розглядали питання про час для голосування і було кілька пропозицій.  Була пропозиція сьогодні дещо  продовжити  час для  голосування,  щоб  було приблизно загалом 40-45 хвилин.  Так, Несторе Івановичу?  Це підтверджує  Нестор  Іванович,  член  нашої комісії.

 

     Тобто ми  вважаємо,  що  45  хвилин  достатньо для спокійного проведення голосування.  Якщо ми почнемо голосування,  скажімо,  о 10.10,  то,  як  ми  це  робимо  перед  кожним голосуванням,  поки закінчиться реєстрація,  члени  комісії  займуть  свої  місця,  ми візьмемо   список   депутатів  з  реєстрації  з  зазначенням,  хто відсутній і з яких причин,  вже об 11 годині ми  можемо  розпочали підрахунок голосів. Це в нас займе максимум 30 хвилин. Після цього одразу комісія відповідно може доповісти вам результати.

 

     У мене все.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Є  потреба   ставити   запитання?   Будь   ласка, запишіться. Є пропозиція 5 хвилин відвести для запитань.

 

     Слово надається народному депутату Полюховичу.

 

     ПОЛЮХОВИЧ І.П., народний депутат України (виборчий округ 155, Рівненська область).  Народний рух України.  Шановний пане Мішура! Навіщо  ви на всю Україну заявляєте про те,  що депутати не вміють голосувати?  Ви добре розумієте,  що  заповнювати  бюлетень  -  це волевиявлення  кожного  депутата,  він  має  право  поставити  дві позначки,  три,  взагалі викреслити прізвище Симоненка чи опустити до скриньки чистий бюлетень.

 

     З ваших  слів  складається  враження,  ніби  депутат  не вміє голосувати.  Кожен добре вміє це робити! Ваша справа як тимчасової Лічильної   комісії  порахувати  дійсні  і  недійсні  бюлетені  та оголосити в залі результати виборів. Це одне зауваження.

 

     Друге: якщо   Симоненко   7-й,    8-й,    9-й,    10-й    раз балотуватиметься,  то цілком імовірно,  що депутати почнуть писати дещо на бюлетенях,  можливо, писати вірші, поеми, присвячені такій героїчній боротьбі пана Симоненка.

 

     Я просив би вас не робити таких зауважень депутатам.  Адже це образа нас, начебто ми такі недолугі, що не знаємо, як голосувати.

 

     МІШУРА В.Д.  Я вам  дякую,  але  річ  у  тому,  що  тимчасова Лічильна   комісія   обов'язково   має   попередити   про  порядок голосування.  А моменти,  на яких я наголошую,  якраз і стосуються порядку  голосування.  Свого  часу ми нашим виборцям дуже ретельно пояснювали,  як і де в бюлетені ставити позначку.  А ми переходили від негативного до позитивного голосування.  Я, вибачте, думаю, що дехто із депутатів у цих виборах навіть не брав участі,  тобто  не проходив через загальну кабіну. І такі речі є, я про це знаю. Тому я просто зобов'язаний це сказати. І комісія уповноважувала мене це зробити, бо у нас дуже багато недійсних бюлетенів.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.   Слово   надається   народному   депутату Парубку.

 

     ПАРУБОК О.Н.,  народний  депутат   України   (багатомандатний загальнодержавний   виборчий   округ,  КПУ).  Валерію  Дмитровичу, скажіть, будь ласка, чи передбачено захист бюлетенів?

 

     МІШУРА В.Д.  Так, передбачено. Тому на виготовлення бюлетенів в нас зараз іде приблизно півтори години. Ступені захисту бюлетеня такі:  по-перше,  папір - з водяними знаками; по-друге, на кожному бюлетені ми ставимо факсиміле Лічильної комісії;  потретє, ставимо круглу печатку нашого Секретаріату;  по-четверте, щоразу два різні члени комісії ставлять свої підписи.

 

     Тобто в нас чотири-п'ять ступенів захисту бюлетеня.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

 

     Слово надається народному депутату Луценку.

 

     ЛУЦЕНКО В.І.,   народний   депутат  України  (багатомандатний загальнодержавний  виборчий  округ,  КПУ).   Фракція   комуністів. Шановний   Валерію   Дмитровичу!  Ви  вже  близько  десятка  разів проводите  підрахунки   голосів   і   голосування.   Скажіть,   чи витримується система таємного голосування?  Ви бачите, що чиниться тиск на депутатів, тобто в даному випадку - виборців. Чому комісія досі  не  зробила  відповідної  заяви щодо порушення демократичних прав громадянина - народного депутата України? Це перше запитання.

 

     Друге. Я  не  знаю  скільки  буде  клітинок  у  тому   вашому бюлетені,  для  чесної  людини  там одна клітинка - проти прізвища Петра Миколайовича. І ми запрошуємо якраз заповнити цю клітинку, а не якусь іншу. Дякую.

 

     МІШУРА В.Д. На перше запитання я так відповів би. Річ у тому, що між голосуванням  просто  громадянина  України  і  голосуванням народного  депутата  є  відмінності.  У Законі про вибори народних депутатів сказано,  що голосування є  добровільною  справою,  і  в Конституції  про  це  записано.  Тобто  громадянин  може прийти на вибори,  може не прийти,  може взяти бюлетень і,  скажімо, винести його. У Регламенті ж записано, що депутат зобов'язаний голосувати.

 

     І дійсно,  якщо ми не дораховуємося, скажімо, 100 бюлетенів у скриньці,  то я вважаю,  що це допущено порушення Регламенту  цими 100 депутатами.  Адже депутат зобов'язаний не лише взяти бюлетень, а й опустити його до скриньки.  У  нас  до  20-25  пустих  паперів виявляється в скриньці.  До речі, і я, і деякі члени нашої комісії ставили питання,  щоб комісія виступила з такою заявою. На жаль, у нас склад комісії такий,  що ми не прийняли рішення про це. А я як голова Лічильної комісії від себе - не маю права.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.   Слово   надається   народному   депутату Круценку.

 

     КРУЦЕНКО В.Я.,   народний  депутат  України  (багатомандатний загальнодержавний  виборчий  округ,   КПУ).   Фракція   комуністів України.  Шановний  Валерію  Дмитровичу!  Ми  не  вперше проводимо голосування,  і хотілося б, щоб після голосування Лічильна комісія доповіла, скільки по фракціях не взяли участі у голосуванні. У вас такий аналіз має бути,  потрібно його оприлюднювати,  з тим щоб  і виборці наші знали, як фракції голосують. Це перше.

 

     І друге.  Ви  бачите,  як  порушується  порядок  голосування. Окремі особи  навіть  збирають  бюлетені.  Цим  порушуються  права депутатів.  Тому я хотів би,  щоб Лічильна комісія при організації голосування  додержувалася  цих  вимог  і  не  дозволяла   збирати бюлетені.

 

     Спасибі.

 

     МІШУРА В.Д.  Шановний  Василю Яковичу,  якщо ви помітили,  то наша  комісія  прагне  зробити  все  необхідне   для   того,   щоб забезпечити нормальний порядок голосування,  таємність голосування тощо.

 

     Що стосується даних до протоколу,  про які ви  говорите,  то, по-перше,  одразу  після  підрахунку  голосів  ми  розмножуємо у 8 примірниках списки народних депутатів з підписами,  де  зазначено, хто взяв бюлетені,  і кожна фракція може справді взяти один з них. В одному з номерів  "Голосу  України"  було  опубліковано,  хто  з депутатів брав участь у голосуванні, а хто не брав.

 

     Форма протоколу  встановлюється Лічильною комісією,  тобто ми можемо,  якщо є така пропозиція,  а я цю  пропозицію  поставлю  на голосування на засіданні Лічильної комісії,  скажімо,  у протоколі передбачити ще такий, наприклад, рядок: такі-то фракції чи стільки там чоловік з такоїто фракції не взяли участі у голосуванні.  Якщо комісія  приймає  таке  рішення,  це  можна  зробити,  адже  форма протоколу  у  нас  чітко  не обмежена ні в Регламенті,  ні в інших документах.  Отже,  я поставлю на  голосування  цю  пропозицію  на засіданні Лічильної комісії,  якщо вона отримає більшість голосів, то ми введемо таку графу.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

 

     Шановні народні  депутати,  час,  відведений  для   запитань, вичерпано.

 

     Валерію Дмитровичу,  будь  ласка,  ще раз повторіть,  скільки відводиться часу для голосування і для підрахунку голосів.

 

     МІШУРА В.Д.  Шановні  народні  депутати,  передусім  я  прошу членів Лічильної комісії зайняти свої робочі місця за столами біля виборчої скриньки і кабін для голосування.

 

     Отже, починаємо голосування о 10 годині 15 хвилин,  завершуємо його об 11 годині. А об 11.30 комісія зможе доповісти вам про результати.

 

     Я дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Сідайте, будь ласка.

 

     Шановні народні  депутати,  перш  ніж  оголосити  перерву,  я зроблю одне оголошення.

 

     У зв'язку   із   численними  зверненнями  народних  депутатів України щодо питання про податок на додану вартість,  я  хотів  би привернути вашу увагу до газети "Голос України" від 6 червня цього року,  в якій опубліковано Постанову Верховної  Ради  України  про проект  Закону  України  про  внесення  змін і доповнень до Закону України про податок  на  додану  вартість.  Отже,  нашу  постанову опубліковано, вона набрала чинності.

 

     Оголошується перерва до 11 години 30 хвилин.

 

     (П і с л я п е р е р в и)

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні  народні депутати,  прохання займати свої місця в залі.  Слово для оголошення результатів виборів  надається голові  тимчасової  Лічильної  комісії  Мішурі Валерію Дмитровичу. Будь ласка, Валерію Дмитровичу.

 

     МІШУРА В.Д.  Шановні народні депутати,  дозвольте  ознайомити вас  із  змістом  протоколу засідання тимчасової Лічильної комісії Верховної Ради України 18 червня 1998 року:  "Присутні  всі  члени Лічильної комісії - 21 народний депутат.

 

     Слухали: про  підсумки таємного голосування по виборах Голови Верховної Ради України.  До бюлетеня для таємного  голосування  по виборах  Голови  Верховної  Ради України було включено кандидатуру народного депутата України Симоненка Петра Миколайовича.

 

     На підставі  результатів   таємного   голосування   тимчасова Лічильна   комісія   встановила:   кількість  народних  депутатів, внесених до списків для  таємного  голосування  -  440;  кількість народних  депутатів  України,  які  одержали бюлетені для таємного голосування,  - 337;  кількість народних  депутатів  України,  які взяли участь у голосуванні,  - 295;  кількість бюлетенів, визнаних недійсними, - 28.

 

     За результатами  голосування  кандидатура   Симоненка   Петра Миколайовича набрала 221 голос (оплески);  не підтримали кандидата

- 46.

 

     Відповідно до частини першої статті 88 Конституції України та глав 3.7, 4.3 Регламенту Верховної Ради України тимчасова Лічильна комісія  вирішила  вважати  не  обраним  Голову   Верховної   Ради України". Всі підписи членів Лічильної комісії є.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Є запитання до доповідача?  Немає. Дякую, Валерію Дмитровичу.

 

     Відповідно до Регламенту ми продовжуємо  обговорення  питання про  обрання  Голови  Верховної  Ради  і  зараз  повинні розпочати процедуру висунення нових кандидатів на цю посаду.

 

     Але надійшло звернення двох фракцій - НДП  і  Народного  руху України  -  з  проханням  для  проведення  консультацій  оголосити перерву.

 

     Тому оголошується  перерва  на  30  хвилин   для   проведення консультацій.

 

     (П і с л я п е р е р в и)

 

     Веде засідання член Президії першої сесії Верховної Ради

 

     України МОРОЗ О.О.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні депутати! Будь ласка, займайте свої місця в залі.

 

     Будь ласка,  секретаріат,  оголосіть,  щоб депутати зайшли до залу.

 

     Шановні депутати!  Зараз відбулася нарада за ініціативою двох фракцій. Інші вирішували питання також у відповідному порядку. Але виникла  потреба  ще  у двох фракцій - комуністів і соціалістів та селян - також порадитися разом.

 

     Прошу вас у фракціях порадитися і щодо  того,  щоб  ми  могли проголосувати  стосовно  продовження  вечірнього засідання на час, потрібний для проведення голосування,  а якщо в  тому  не  виникне потреби,  то  щоб  могли  переголосувати  на вечірньому засіданні. Прошу порадитися з цього приводу також.

 

     Оголошується перерва на 30 хвилин.

 

     (П і с л я п е р е р в и)

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу депутатів зайняти свої  місця.  Продовжуємо засідання.

 

     Шановні депутати, перед тим як продовжити засідання і розгляд питання по суті,  нам потрібно  проголосувати  пропозицію,  яку  я оголосив  до  перерви,  -  продовжити  засідання до обрання Голови Верховної  Ради,  тобто  вечірнього   засідання.   Я   ставлю   на голосування цю пропозицію. Прошу голосувати.

 

     "За" - 173.

 

     Не підтримано пропозицію.

 

     Хто хотів  зрозуміти,  той  зрозумів.  А  хто  сприймав  іншу команду,  то той не голосував.  Ми  можемо  повернутися  до  цього питання  ще пізніше,  оскільки за певної ситуації при потребі,  ви знаєте,  за Регламентом можна голосувати і іншим разом це питання. Тож,  якщо буде така потреба,  а я вважаю, що вона буде, тоді ми і проголосуємо.

 

     Продовжується розгляд питання про  обрання  Голови  Верховної Ради   в  послідовності,  визначеній  Регламентом.  Хто  хотів  би висловитися щодо висунення кандидатур на посаду  Голови  Верховної Ради,  запишіться,  будь  ласка.  Будь ласка,  від фракції просить слова депутат Бандурка.  Хвилин  10  досить  для  цієї  процедури? Добре, домовилися.

 

     БАНДУРКА О.М.,  народний депутат України (виборчий округ 175, Харківська область).  Шановна Президіє!  Шановні народні депутати! Шановний   Олександре  Олександровичу!  Дякую  за  увагу  до  моєї скромної особи.

 

     Регламентом, який ми  прийняли  під  головуванням  Олександра Олександровича,  встановлено  той порядок обрання Голови,  який ми сьогодні маємо.  Він розрахований на  неструктурований  парламент. Але  сьогодні  ми  приречені обирати Голову за тією старою схемою, яку започаткували кілька років тому. Безумовно, статтю 4 нами буде змінено,  як  тільки  ми  ввійдемо  в  нормальне  русло роботи.  А сьогодні ми  продовжуємо  розгляд  питання,  вирішення  якого  вже затяглося.

 

     Шановні депутати,  шановна  Президіє!  Особистість  народного депутата Плюща Івана Степановича,  про якого я  хочу  сказати,  не потребує  характеристик - він людина,  знана і в Україні,  і за її межами.  За його  плечима  -  великий  шлях  господарника,  досвід політика   і   досвід  державного  діяча.  Під  його  керівництвом створювалося правове поле України,  зростав  авторитет  її  вищого законодавчого органу.  Це людина твердого характеру, центристських поглядів і водночас гнучка  й  толерантна  до  інших  позицій.  Це людина колоритна,  нестандартна, людина від землі. Він знається на різних галузях народного господарства,  але особливо близькі  йому питання   агропромислового  комплексу,  він  глибоко  розуміє,  що відродження села буде тим рушієм,  що приведе до відродження нашої економіки. Іван Степанович у разі його обрання не буде кишеньковим Головою,  він  здатен  обстоювати  ідеї  парламентаризму,  з   ним рахуватимуться і Президент,  і уряд. Як Голова Верховної Ради Іван Степанович   зуміє   враховувати   інтереси   різних   фракцій   і депутатських  груп.  Він  це  довів своєю роботою на посаді Голови Верховної Ради дванадцятого скликання.

 

     Від імені  фракції  НДПУ  і   за   її   дорученням   пропоную кандидатуру  Івана  Степановича  Плюща  на посаду Голови Верховної Ради України.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутат Філіпчук, від фракції Руху.

 

     ФІЛІПЧУК Г.Г.,  народний депутат України (виборчий округ 203, Чернівецька область). Шановна Президіє! Шановні депутати! Народний Рух України,  оцінюючи ситуацію, яка складається у Верховній Раді, свідомо,   щоб   не   займатися   сизіфовою   працею,  уже  вкотре відмовляється від того,  щоб одноосібно виставляти  кандидатуру  і практично марнувати час.

 

     Ми в  принципі  зберігаємо  в  політиці,  яку  почали творити сьогодні на цьому рівні,  етику і мораль,  я підкреслюю,  етику  і мораль,  які  у  багатьох  часто  не  збігаються з тим,  що ми тут творимо.  Тому наша позиція така:  ми маємо узгоджений варіант, ми виходили  з  ним  і хотіли б завершити цей процес.  Чому?  Тому що сьогодні ситуація свідчить,  що, на превеликий жаль, Верховна Рада перетворюється      на     великий     базар.     Уже     втрачені ідеологічно-політичні  критерії,  які  ми  мали,   втрачаються   і партійні критерії.  На перше місце,  на превеликий жаль,  сьогодні виступають корпоративно-кланові інтереси,  і Народний рух  України засуджує  це,  бо  у  великій  політиці  відбуваються торги.  І не партії,  повірте,  не фракції,  і не окремі найблискучіші політики можуть  сьогодні прийти до вищої законодавчої влади.  До влади йде корпоративно-кланова компанія,  яка вже нехтує і ідеологічними,  і політичними   партійними  принципами  і  врешті-решт  вибудує  для України чи не найгіршу модель. Оце нас турбує.

 

     Шановні колеги, ми всі - ліві, праві і центристи - пам'ятаємо 1994  рік.  1994  рік - це на порядок інша ситуація,  ніж ситуація 1998 року.  І якщо ми справді хочемо,  незважаючи на  фракційну  і політичну належність, мати інтегративну схему зусиль для того, щоб вибудувати нормальний керівний орган з  відповідними  структурами, то повинні все ж таки домовлятися і не створювати політичний бетон у Верховній Раді.  Отже,  на цей час  ми  підтримуємо  кандидатуру Івана Плюща...

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

 

     ФІЛІПЧУК Г.Г.  Власне,  ми  б  хотіли,  щоб  ви  вийшли на це голосування і зробили правильний вибір.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутат Єщенко.

 

     ЄЩЕНКО В.М.,  народний   депутат   України   (багатомандатний загальнодержавний  виборчий округ,  КПУ).  Фракція комуністів.  Ми бачили,  як  сьогодні  проголосували  за   нашого   лідера   Петра Миколайовича Симоненка, він набрав найбільше голосів.

 

     На жаль, разом з тими, хто голосував проти, були представники так званої п'ятої колони -  ПСПУ  (Шум  у  залі).  Це  Прогресивна соціалістична партія України - партія Вітренко, як її називають. Я звертаюся насамперед до рядових членів цієї партії, які сьогодні є виборцями, і хочу сказати, що не пройшов сьогодні лівий - комуніст Симоненко через  зрадницьку  позицію  лідерів  цієї  партії.  Вони зробили все, щоб ми не обрали лівого представника (Шум у залі).

 

     Тому я ще раз повторюю: через зрадницьку позицію фракції цієї партії ми не змогли сьогодні обрати Петра Миколайовича Симоненка.

 

     Дякую (Шум у залі).

 

 

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутат Супрун (Шум у залі). Немає її.

 

     Депутат Білорус.

 

     БІЛОРУС О.Г.,  народний  депутат   України   (багатомандатний загальнодержавний   виборчий   округ,   Всеукраїнське   об'єднання "Громада").  На  цьому  етапі  наша  фракція  не  висуває  жодного кандидата.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутат Гусак.

 

     ГУСАК Л.Г.,  народний  депутат  України  (виборчий округ 144, Полтавська  область).  Фракція  Народно-демократичної  партії.   Я підтримую висунуту кандидатуру Плюща Івана Степановича. Вважаю, що він,  маючи великий досвід, зможе повести Верховну Раду куди слід. І прошу поставити на голосування пропозицію,  яка не голосувалася, щоб припинити пряму радіотрансляцію. Це прискорить вибори.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутат Чаговець.

 

     ЧАГОВЕЦЬ В.М.,  народний депутат України (виборчий округ 180, Харківська  область).  Позапартійний,  фракція  НДП.  Я  підтримую висунуту  кандидатуру  Івана  Степановича  Плюща.  Пропоную   всім народним депутатам взяти участь у голосуванні і сьогодні завершити це питання.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутат Сахно.

 

     САХНО Ю.П.,   народний   депутат   України   (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  НДП). Фракція НДП. Оскільки мій колега тільки що підтримав нашого висуванця, мені нічого іншого не залишається,  як  побажати  всім  депутатам,  які присутні в залі, витримати до 18  години.  Поперше,  взяти  участь  у  голосуванні. По-друге,  щоб голосування не було,  як кажуть, безальтернативним, іншим фракціям або теж висунути своїх кандидатів,  або висловитися на підтримку цієї кандидатури.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Зрозуміло.

 

     Депутат Подобєдов.

 

     ПОДОБЄДОВ С.М., народний депутат України (виборчий округ 197, Черкаська область).  Предыдущее голосование показало,  что фракция НДП поддерживает разумные компромиссы. Фракция НДП приняла участие в голосовании по кандидатуре Симоненко.  И мы  просим,  чтобы  все депутаты  приняли участие в голосовании по нашей кандидатуре Плюща Ивана Степановича.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі.  Ми всі дійшли  висновку,  що  ніхто  не блокує  виборів.  І це,  я думаю,  розумний компроміс,  який треба вітати.

 

     Депутат Філенко.

 

     ФІЛЕНКО В.П.,  народний  депутат   України   (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  НДП).  Шановні колеги! Оскільки наш кандидат уже названий - це Іван Степанович Плющ,  я час  гаяти не буду.  І закликаю надавати слово не за списком,  а від фракцій. Якщо є в них кандидати - назвати їх і підвести риску.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутат Чобіт.

 

     ЧОБІТ Д.В.,   народний   депутат   України   (багатомандатний загальнодержавний  виборчий  округ,  НРУ).  Фракція Народного руху України.  Шановні народні депутати!  Кращої кандидатури на  посаду Голови  Верховної  Ради України,  ніж Іван Степанович Плющ,  ми не знайдемо.  Тому я підтримую висунуту кандидатуру Івана Степановича Плюща  і  закликаю  всіх  депутатів  проголосувати за найкращого в нинішній ситуації спікера.

 

     Дякую за увагу.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Є потреба ще  висувати?  Можна  підводити  риску? (Шум у залі). Депутат Черненко.

 

     ЧЕРНЕНКО В.Г.,  народний  депутат України (виборчий округ 48, Донецька область).  Спасибо, Александр Александрович. Я согласен с предложениями,  которые в этом зале прозвучали.  Надеюсь, я своими выдвижениями никого не утомлял, ибо я, представляя позафракционных депутатов,  никого  не выдвигал.  Коллега Сахно высказался,  чтобы была какая-то альтернатива,  причем альтернатива серьезная,  чтобы это действительно были выборы.  Я бы хотел предложить для избрания на  должность  Председателя  Верховного  Совета  Украины   (именно Председателя, а не спикера) Александра Николаевича Ткаченко.

 

     Человек он  известный,  в  Верховном  Совете работает не один созыв.  Человек,  как говорится,  от села.  А я лично убежден, что возрождение Украины начнется с села и агропромышленного комплекса. Поэтому  прошу  внести  в  список  для   голосования   кандидатуру Александра Николаевича Ткаченко.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутат Мазур від фракції.

 

     МАЗУР О.А.,   народний   депутат   України   (багатомандатний загальнодержавний    виборчий    округ,    ПСПУ).    Прогрессивная социалистическая партия Украины.  Тут нас обвиняют в том, что мы - пятая колонна (Шум у залі).  Я хочу вернуть назад этот мяч, наведя конкретные примеры (Шум у залі).

 

     Советскую власть  и  социализм сдали именно те,  кто обвиняет нас,  выразив доверие Лазаренко, приняв Конституционный договор, а затем  Конституцию.  Первый  раз  за  Конституцию проголосовало 23 человека,  второй - 20 человек, третий - 41 человек, а теперь ищут виновных в других лагерях (Шум у залі).

 

     Я прошу вас, послушайте! Я хочу в первую очередь обратиться к бывшим  комсомольским  и  партийным  работникам,   которых   здесь большинство,  когда-то великой страны (Шум у залі).  Я хочу задать вопрос:  вы наконец-то убедились в преимуществах советской  власти по сравнению с парламентаризмом?  Убедились?.. Убедились. Но вы же сдали эту советскую власть,  и парламентаризм привел к  тому,  что происходит в этом зале (Шум у залі).

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

 

     МАЗУР О.А. Я прошу прощения... Наша фракция поддержит...

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Я  прошу,  шановні  депутати,  почекайте!  Євгене Васильовичу!  На  правах   головуючого   я   зобов'язаний   робити виступаючим  зауваження,  коли  виступ  не по темі.  Тому я прошу: терпимо,  будь  ласка,  ставтеся  один   до   одного,   не   треба використовувати час не за призначенням.

 

     Немає більше  бажаючих?  Можна  підвести риску під висуненням кандидатур?

 

     Ставлю цю пропозицію на голосування.

 

     "За" - 292. Риска підведена.

 

     Нехай це  не  зовсім  передбачено  процедурою,  але  вже   за прецедентним   правилом   тут   застосовувалося  кілька  разів,  я звертаюся до кандидатів:  ніхто не бажає зняти  свою  кандидатуру? Іване Степановичу? Його немає. Олександре Миколайовичу? Не знімає.

 

     У нас  передбачено  для  підготовки документів певний час.  Я надаю слово голові Лічильної комісії. Валерію Дмитровичу, прошу на трибуну (Шум у залі).

 

     Гаразд, тоді  я  поінформую:  позиція комісії буде висловлена пізніше, вона працюватиме в порядку, який визначений Регламентом.

 

     Шановні колеги,  для підготовки  документів  потрібен  певний час,  ви це розумієте. Тому є всі підстави сподіватися, що ми о 16 годині  зможемо  розпочати  процедуру,  яку  визначили   під   час голосування кілька днів тому і вже користувалися кілька разів.

 

     Ставилося питання   ще   раз   спробувати  провести  сьогодні результативне голосування.  Можливість для цього буде. Гадаю, що о 16 годині розберемося.

 

     Давайте проголосуємо  таке  питання:  о  16  годині розпочати обговорення кандидатур. Ставлю на голосування. Будь ласка.

 

     "За" - 263.

 

     Рішення прийнято.  Є  якісь   процедурні   питання?   Депутат Єльяшкевич (Шум у залі). Ще є бажаючі?.. Запишіться, будь ласка.

 

     Слово має депутат Єльяшкевич.

 

     ЄЛЬЯШКЕВИЧ О.С.,  народний  депутат  України  (виборчий округ 182,  Херсонська  область).  Партия  "Громада".  Я  прошу   коллег проголосовать   за   то,   чтобы   сегодня   состоялась  процедура голосования.  Это очень важно для того, чтобы во-первых, не давать повода  Администрации  Президента,  во-вторых,  показать,  что  мы действительно можем нормально и эффективно работать.

 

     ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Поіменно!

 

     ЄЛЬЯШКЕВИЧ О.С. Прошу проголосовать поименно.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Гаразд.

 

     Депутат Манчуленко. На цю процедуру відводиться 5 хвилин.

 

     МАНЧУЛЕНКО Г.М.,  народний депутат  України  (багатомандатний загальнодержавний  виборчий  округ,  НРУ).  Фракція Народного руху України.  Шановний головуючий!  Шановні колеги!  Гадаю, що зараз у нас надзвичайно відповідальний момент,  тому,  як кажуть, не треба гнати коней.  Ми повинні спокійно,  виважено послухати кандидатів, взяти  участь  в  обговоренні  цих кандидатур і потім уже приймати остаточне рішення,  нікуди не поспішаючи. І незрозумілою видається позиція    тих,   хто   сьогодні   обстоює   пропозицію   провести результативне  голосування,  а  вчора  вони   всіляко   намагалися затягувати це голосування!..

 

     Тому я   пропоную   спокійно   підходити  до  обрання  Голови Верховної  Ради.  Якщо  треба  буде,  то  провести   результативне голосування завтра.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутат Луценко.

 

     ЛУЦЕНКО В.І.  Фракція  комуністів.  Шановні товариші,  пани й підпанки!  Справді,  давайте кінчати оцю тяганину,  яка вже більше місяця  триває,  проведемо  сьогодні  результативне голосування по висунутих кандидатурах.

 

     І прошу Олександра Миколайовича поставити  цю  пропозицію  на поіменне голосування.  Це перше (Шум у залі).  Вибачте, Олександра Олександровича... Значить буде Олександр Миколайович... Це перше.

 

     І друге.  Мені зрозумілі політичні ігри,  мабуть, найбільшими доками  в  цій грі стала права сторона.  Але скажіть,  будь ласка, рухівці та інші: ви ж усі ці дні кричали за пакетне голосування! І коли  запахло  Президентом  через  Івана  Степановича,  ви  тут же змінили свої апетити!  Ну дотримуйтеся ж якоїсь лінії,  рухівці ви мої дорогенькі! Дякую (Оплески).

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутат Шушкевич.

 

     ШУШКЕВИЧ В.Г.,   народний  депутат  України  (багатомандатний загальнодержавний   виборчий   округ,   Всеукраїнське   об'єднання "Громада"). Прошу передать слово депутату Павловскому.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутат Павловський.

 

     ПАВЛОВСЬКИЙ М.А.,  народний  депутат  України (виборчий округ 188,  Хмельницька  область).  Дякую.  Фракція  "Громада".  Шановні колеги, я вас закликаю: давайте спокійно, не поспішаючи підготуємо всі документи, розглянемо їх і обов'язково проголосуємо за те, щоб сьогодні провести результативне голосування.  Чого ми тягнемо?  Ми що,  стомилися,  чи роботи так багато?  Я запрошую  всіх:  давайте проголосуємо  поіменно  за  те,  щоб сьогодні продовжити роботу до результативного голосування.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутат Терещук.

 

     ТЕРЕЩУК В.В.,  народний  депутат   України   (багатомандатний загальнодержавний   виборчий  округ,  КПУ).  Фракция  коммунистов, Всеукраинский союз рабочих.

 

     У меня  такое  предложение.  В  том  случае,  если  этот  тур голосования  не даст результатов,  то есть не изберем Председателя Верховного Совета, провести в пятницу круг рейтинговых голосований в  зале  карточками,  потому  что  руководители  фракций все равно контролируют,  как депутаты голосуют. Поэтому не будем прятать как страус голову под крыло,  поработаем в зале рейтингово,  определим

5- 7 кандидатов,  которые набирают больше всего голосов,  и по ним окончательно будем определяться.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутат Чорновіл.

 

     ЧОРНОВІЛ В.М.,   народний  депутат  України  (багатомандатний загальнодержавний  виборчий  округ,  НРУ).  Шановні  колеги,  дуже цікава ситуація:  вчора, коли вже все було готове до голосування і було ще півгодини,  то  комуністи  одностайно  проголосували,  щоб перенести голосування на сьогодні.  І не спішили,  і не думали про народні гроші.  А тепер вони  одностайно  за  те,  щоб  голосувати обов'язково   сьогодні.   Ще  невідомо,  як  складеться  ситуація. Можливо,  справді  сьогодні  за  Регламентом   буде   голосування, можливо,  ми встигнемо до 18 години.  Та,  мабуть,  встигнемо.  То давайте вже працювати до кінця.  Ну, не можна ж демонструвати такі різні  тенденційні  підходи.  Давайте  дотримуватися  Регламенту і нічого наперед не продовжувати. Я думаю, що ми вкладемося.

 

     Тепер друге питання.  Тут зверталися до нас і казали,  що ми, мовляв,  відмовилися від пакетного принципу.  Нічого подібного, ми не  відмовилися  ні   від   пакетного   принципу,   ні   від   тих домовленостей,  які були за лаштунками. А за лаштунками були трохи інші домовленості,  ніж виявилися зараз при висуванні.  І  ми  теж зробимо   з   цього   висновки.  А  Іван  Степанович  є  елементом джентльменського пакета (Шум у залі).

 

     Якщо його це не влаштовує, то вже його справа, але порушувати домовленості не можна нікому.

 

     Дякую (Шум у залі).

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

 

     Вячеславе Максимовичу,  мабуть,  усі розуміють, що кожний тут певною мірою є "елементом" Верховної Ради (Шум у залі).

 

     Депутат Масенко. Останній виступ.

 

     МАСЕНКО О.М.,  народний депутат України (виборчий округ  147, Полтавська  область).  Дякую.  Я  підтримую пропозицію про те,  що сьогодні потрібно завершити роботу результативним голосуванням.  І підтримую пропозицію,  щоб проголосувати її поіменно (Шум у залі). Чорновіл сміється, проте це йому завжди притаманно.

 

     Але справа в тому,  що вчорашня ситуація трошки не подібна до сьогоднішньої.  То було після перерви,  майже о 16 годині, а зараз 13 година 30 хвилин,  так що часу в нас вистачить.  Ми могли  б  і перерву скоротити,  якби думали про те, щоб провести результативне голосування.

 

     Так що,  Вячеславе Максимовичу, ваша єхидна усмішка зовсім ні до чого (Шум у залі).

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Вважаймо  так:  обмінялися  люб'язностями в межах визначеного часу, не будемо більше на це зважати.

 

     Власне, нова пропозиція прозвучала з подачі Масенка  про  те, щоб  скоротити  й  обідню перерву хоч би на півгодини чи навіть на годину. Гадаю, часу вистачить, щоб підготувати документи. На Івана Степановича,  як мені відомо,  документи вже готові, на Олександра Миколайовича,  я думаю, теж неважко буде підготувати (Шум у залі). У поіменному режимі?..

 

     Одну хвилинку, Вячеславе Максимовичу.

 

     Перша пропозиція   була   про   те,   щоб  сьогодні  провести результативне голосування і обрати Голову Верховної Ради сьогодні. Я  вірю,  що це вдасться зробити.  А потім проголосуємо щодо зміни часу.

 

     Ставиться пропозиція про поіменне голосування. Будь ласка.

 

     "За" - 195.

 

     Отже, ставлю на поіменне голосування пропозицію про  те,  щоб сьогодні    завершити   засідання   результативним   голосуванням. Пропозиція голосується в поіменному режимі. Будь ласка.

 

     "За" - 226 (Оплески).

 

     Не будемо висвітлювати результати  голосування  по  фракціях, так? Ну навіщо? І так зрозуміло - 226 голосів "за".

 

     Я ставлю на голосування пропозицію,  щоб з 15 години провести засідання (Шум у залі).

 

     Одну хвилину,  я прошу вибачити.  Депутат Чорновіл має рацію, ми  ж проголосували 292 голосами про те,  що проведемо засідання о 16 годині.  Тому треба спочатку проголосувати  про  відміну  цього рішення,  а  потім  можна  поставити на голосування пропозицію про проведення засідання о 15 годині.  Можна ставити на голосування чи будемо город городити?  (Шум у залі).  Гаразд,  ідіть на перерву і радьтеся один з одним (Шум у залі).

 

     Оголошується перерва до 16 години.

 

 

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку